ЗАСІДАННЯ   СОРОК   ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

15   травня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "раду". Прошу реєструватися, картки вставляйте, будь ласка.

 10:02:09

Зареєструвалося -430

Зареєстровано 430 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Майка Віталія Івановича. Давайте разом привітаємо Віталія Івановича, побажаємо йому всіляких гараздів. (Оплески)

Відповідно до Регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою України рішень. З процедури, будь ласка, Лещенко.

 

10:02:50

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, ви знаєте, що в Чернігові в 206 окрузі іде передвиборча кампанія по виборах народного депутата України. До дня виборів залишилося 23 дні, але йде порушення чинного законодавства з боку різних сторін суб'єктів виборчого процесу.

Тому, Володимире Михайловичу, нами, депутатами, внесено проект постанови номер 3474 про створення спеціальної тимчасової комісії по дотриманні законності на виборах. Я прошу сьогодні поставити в порядок денний, щоб включити в порядок денний і проголосувати за цю постанову, бо буде пізно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, цей проект постанови є, але потрібно, щоб  розглянув комітет. І комітет, коли вніс, ми тоді будемо розглядати про включення у порядок  денний і про прийняття рішення, така ж процедура.

Андрій Шкіль.

Шановні колеги, переходимо до роботи.

 

10:03:55

ШКІЛЬ А.В.

Пане Головуючий,  я звертаюсь до вас, Володимир Михайлович, звертаюсь до вас з вимогою надати слово Юлії Володимирівні Тимошенко, тому що сталася надзвичайна подія: восьмеро депутатів зараз перебувають в слідчому ізоляторі, вони побиті, спроба була наїзду автомобілю на двох народних депутатів - Павловського іще одного народного депутата - Зубова.

Я хотів би, щоб зараз була дана депутатам інформація, тому що це просто ганьба, ми втрачаємо честь депутатську і довіру народу до нас.

Дякую.

Прошу слово для Тимошенко.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!

Ну, я прошу, заспокойтеся, все буде у нас нормально.

Шановні народні депутати, я прошу уваги, давайте таким чином домовимося, я прошу вас, шановні колеги, ми розглянемо всі питання. Давайте зараз...

Юрій Анатолійович!

(Ш у м   у   з а л і)

Давайте зараз домовимося таким чином, прошу заспокоїтися!

Для того, щоб ми нормально організували роботу, я на вимогу чотирьох фракцій надаю слово Тимошенко до трьох хвилин... Одну хвилинку, заспокойтеся! Заспокойтеся! А потім прошу Толстоухова, координатора більшості висловити свою позицію також для того, щоб ми домовилися сьогодні і розглянули весь розклад засідань.

Будь ласка, трибуну увімкніть мікрофон. Всі сядьте на свої місця. Я прошу уваги.

 

10:05:27

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги!

Я прошу всього три хвилини уваги і хочу сказати, що мова йде не про особисті якісь справи, а мова йде про те, що все більше і більше посилюються надзвичайні, жахливі репресії відносно окремих людей.

Я хотіла б, щоб ми зараз з вами відклали наше протистояння, тому що сьогодні ми в опозиції, завтра буде декілька фракцій з більшості в опозиції. Не може бути такого, щоб ми залишилися байдужими до таких подій.

Ви всі знаєте, що чотирьох людей, які були екстрадовані з Туреччини, закрили всі кримінальні справи позавчора, всі без виключення, довели невинність людей, звільнили людей з під варти.

Вчора в 14 годин ми з рішеннями суду, законними рішеннями суду були в трьох СІЗО для того, щоб звільнити людей. Починаючи з ранку нам сказали, що люди будуть видані і ніяких проблем не буде. О 14 годині всім керівникам СІЗО поступили команди по телефону людей не звільнювати. Із вчорашнього дня депутати перебувають у цих СІЗО. Всі керівники СІЗО відмовилися розмовляти і покинули свої робочі місця. Закон не тільки не виконується і рішення суду, а навіть ніхто не збирається  читати цього. Зараз в Лук'янівському СІЗО знаходяться Матвієнко, Турчинов, Волинець і багато інших депутатів, які всію ніч практично були знищувальні ОМОНОМ. 

Сьогодні в Лук'янівському СІЗО на цю хвилину знаходиться більше 50 людей озброєних омонівців. Людина, яку мають звільнити  вже другу добу знаходиться в карцері для видачі людини, вона без їжі нічого абсолютно ніяк не може спілкуватися. Коли депутати відмовилися  покидати СІЗО, то  керівник слідчого ізолятора направив машини для того, щоб давити депутатів колесами.

Три депутата у нас потрапили під колеса машин прокуратури, номери цих машин були зняті, вони зняті, кони знаходяться у нас в руках. Після того, як це сталося, почали депутатів не просто бити, у нас  всі депутати, які зараз тут присутні, вони сині просто. І мова йде про те, що сьогодні в ночі навіть ту жінку, яку звільнили з раковою пухлиною мозку, яка в реанімації знаходиться, її  в ночі більше двадцяти ОМОНівців витягували просто з реанімації, і коли вона впала в кому, просто сіли навколо неї і чекають поки її можна забрати буде.

Я хочу сказати вам, що люди ці за рішенням суду є невинними, це є чиїсь матері, є чиїсь батьки, і я просто прошу вас, ці  люди за законом і за рішенням суду мають бути сьогодні звільнені. Їх прокуратура з території слідчого СІЗО просто вивезла в чорних воронках без будь-яких документів, не повідомила куди вивезла.

У мене є до вас таке прохання. Враховуючи , що це відношення не тільки до людей, а до  депутатів тех, запросити Піскуна для  того, щоб він пояснив чому не виконується рішення суду, щоб він  звільнив людей негайно, щоб депутати, які зараз знаходяться в оточенні величезної кількості ОМОНівців, щоб їх можна було теж звільнити і закінчити цей жахливий інцидент.

Шановні друзі! Руйнуються засади права взагалі в Україні. Руйнуються елементарні засади законності. Я прошу просто стати на захист для того, щоб  далі не стало це у нас нормою. Прошу запросити зараз Піскуна, до того не розглядати питання. Запросити керівника Держдепартаменту по виконанню покарань, запросити людей, які причетні до цього злочину. І просто я прошу у вас перший раз за сім років захисту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Як ми домовлялися, Толстоухову. Юлія Тимошенко позицію чотирьох фракцій озвучила.

Будь ласка, мікрофон Толстоухова.

 

10:09:59

ТОЛСТОУХОВ А.В.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Дуже прикро, що ми знову починаємо день з  такої інформації, яка безумовно потребує з'ясування всіх обставин, розгляду і надання належної оцінки.

Але давайте ще виходити із того, що у нас останні тижні роботи були також достатньо напруженими, потім було декілька тижнів відпочинку роботи в округах і в комітетах, і накопичилося чимало питань.

Тому прохання, Володимире Михайловичу, і до всіх присутніх, розпочати працювати в робочому режимі відповідно до порядку денного. І прийняти рішення або сьогодні о 18-й годині, або завтра зранку, розглянути питання які поставлені щойно народним депутатом Тимошенко. В обов’язковому порядку, належним чином, і дати відповідну оцінку. Але зараз починати працювати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми вислухали тут позиції сторін, тут питання іде про народних депутатів, і   що найперше. Але я прошу послухати: у   нас же не обговорення, а в цей день голосування. Зараз я запропоную і ми підемо далі працювати за Регламентом.

Я пропоную таким чином. Зараз комітету Володимира Романовича Мойсик, є він? Підготувати  зараз, зв'язатися з Генеральним прокурором, прошу Геннадія Васильовича підготувати проект постанови. Як тільки ми будемо готові, тоді визначити щодо розгляду цього питання і проголосуємо його.

Прошу негайно це все оформити.

Немає заперечень? Давайте таким чином поступимо. Олександр Олександрович, ви не згодні з цим? Мороз, будь ласка. Ми ж домовилися, шановні колеги, давайте працювати.

 

10:11:47

МОРОЗ О.О.

Шановний Володидмире Михайловичу, шановні колеги. Я, по-перше, хотів би вас усіх привітати з тим, що сьогодні виповнилося 13 років першого засідання Верховної Ради власне незалежної України. Тому дивним здається, або навіть диким здається, що допускають сьогодні у кулуарах Верховної Ради деякі народні  депутати, я маю на увазі помічників народного, поки що народного депутата, Щербаня. І це ще одне підтвердження того, що його давним давно треба було позбавити повноважень. Його помічники роздають пасквілі, причому кримінального змісту документи, ніким не підписані. Роздають відеофільм під назвою “Гірка правда про Мороза” і так далі.

Я не боюся правди про себе. Це Щербаню треба боятися про себе правду. І тому я наполягаю на тому, щоб відповідальні за порядок у парламенті відповідали справді за свої обов'язки, щоб цього... щоб, вибачте мені, бандота не займалася тим, чим  займаються сьогодні у Верховній Раді.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Секретаріат, я прошу навести порядок як в залі, так і поза межами залу.

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги! Зараз зв'яжемося з Генеральним прокурором, хай  викликають  Генерального прокурора.

Шановні колеги! Давайте не будемо зривати.

(Ш у м  у  з а л і)

Ні. І начальника департаменту. От зараз займаються цим питанням. Я пропоную таким чином. Якщо ми будемо готові, скажімо, на 12-ту годину, ми не будемо робити перерву, ми їх заслухаємо. Давайте  визначимо час.

Я прошу, перерви не будемо робити. Їх зараз закликають, а ми працюємо. Все.  І Льовочкіна у тому числі. Все.

(Ш у м  у  з а л і)

Не треба перерву, я прошу вас. Ні, ми працюємо... Їх зараз викличуть. Тільки вони приїдуть, ми зразу будемо слухати. Все.

(Ш у м  у  з а л і)

Юлія Володимирівна! О 12-ій годині  заслухаємо  прокурора. О 12-ій годині.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. От є на перерву заява... І викликайте. Якщо 30 хвилин не буде, будемо ще  робити на 30.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Я ж вам говорю. Шановні колеги! Прошу, сядьте на місця, ми зараз домовимося про все.

Юлія Володимирівна! Ну я прошу вас.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Вони не приїдуть, якщо...

 

ГОЛОВА. Приїдуть!

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Прошу сісти  всі на свої місця. Я пропоную... Прошу уваги! Зараз проголосуємо, приймемо  це рішення. Я ще раз... Юлія Володимирівна! Ми зараз визначимо час, проголосуємо. Ми зараз о 12-ій годині зробимо. Ну до 12-ої години... Скільки залишилося? Півтори години?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 30 хвилин їм на приїзд у парламент.

 

ГОЛОВА. Ні, Юлія Володимирівна.

Юлія Володимирівна, тоді не буде цього взагалі, якщо ви так стоїте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми вам по закону даємо на 30 хвилин перерву.

 

ГОЛОВА. Я хочу, як краще зробити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Володимире Михайловичу, я прошу...

 

ГОЛОВА. Сядьте всі на місця, я прошу вас.

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, я прошу уваги, прошу всіх сісти на місця. Геннадій Андрійович Васильєв зараз з'ясує всі обставини з приводу порушеного зараз питання і ми визначимося через кілька хвилин.

А зараз я прошу вас, шановні народні депутати, проголосувати за те, щоб ми сьогодні працювали до того часу, доки ми не розглянемо всі питання відповідно до розкладу засідань на сьогоднішній день. Прошу продемонструвати наше прагнення працювати, прошу всіх проголосувати. А потім з урахуванням цього питання.

Прошу всіх проголосувати.

 

10:19:05

За-238

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Шановні народні депутати, є така пропозиція, я прошу вашої згоди, прошу уваги! Я прошу уваги, шановні колеги! Ну прошу вас, сядьте на свої місця хоч на хвилину. Шановні народні депутати, є така пропозиція: зараз комітет з'ясовує і зв'язується з Генеральним прокурором, щоб запросити його сюди. Як тільки Генеральний прокурор з'явиться тут, ми одразу ж заслухаємо його інформацію. А зараз є пропозиція працювати далі. Нема заперечень? Ну, як тільки Генеральний прокурор з'явиться, ми заслухаємо його інформацію. Ну чого ми будемо слухати одного, а потім другого? Давайте разом двох заслухаємо.

Шановні народні депутати, ну я прошу вас заспокоїтися! Склалася така ситуація: фракції дві наполягають на тому, щоб ми зробили перерву, і після перерви щоб з'явився Генеральний прокурор, ну одну хвилинку, послухайте, щоб з'явився Генеральний прокурор і проінформував з цього питання і керівник департаменту виконання покарань.

У мене пропозиція, що ми працюємо, а даємо можливість запросити протягом півгодини сюди відповідних керівників. Давайте з цього приводу обміняємся думками. Я прошу не тиснути. 5 хвилин, будь ласка.

Ратушняк, будь ласка, вимагав слово.

Так, хто ще? Асадчев, 5 хвилин.

 

10:22:22

РАТУШНЯК С.М.

Шановні депутаті Верховної Ради!

Те, що ви почули від Юлії Тимошенко, я пережив сам на собі, особисто: на замовлення Медведчука проти мене було порушено кримінальну справу за валютний рахунок за кордоном, після того, як ця стаття була амністована і не мали права порушувати.

Порушував прокурор Лимак, злочинець, сьогодні очолює судовиконавчу систему в області.

Далі ...

 

ГОЛОВА. Я прошу по темі говорити.

 

РАТУШНЯК С.М. Далі мене давав в розшук пан Орос, який сьогодні заступник прокурора...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, виключіть мікрофон.

Асадчев, будь ласка

 

 10:23:14

АСАДЧЕВ В.М.

Шановний Володимир Михайлович, я до вас звертаюсь.

Як бачите, Верховна Рада більшістю проголосували про своє бажання працювати, але дві фракції мають право по Регламенту взяти перерву, і ви бачите, яка зараз ситуація. Я вас прошу, проявіть мудрість, давайте ми, дійсно, зробимо перерву зараз, негайно викличемо Генерального  прокурора. Це є надзвичайна ситуація.

Льовочкін, я так розумію, вже є.

Надзвичайна ситуація. Давайте не будемо збуджувати Верховну Раду і збуджувати ситуацію.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, на вимогу двох фракцій - Блоку Юлії Тимошенко і фракції Соціалістичної партії України оголошується перерва на 30 хвилин.

Керівників фракцій і депутатських груп прошу зібратися у мене в кабінеті.

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА, Шановні народні депутати, прошу зайняти свої місця, будемо продовжувати роботу.

Шановні народні депутати! Прошу зайняти свої місця.

Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні народні депутати! Я прошу вас давайте будемо продовжувати роботу.

Шановні народні депутати, під час перерви...   Я прошу уваги!

Ну, ви можете припинити там мітинги і сісти на місця, чи ні?

Олександр Миколайович, я розумію що у вас важливі питання, але давайте працювати почнемо.

Шановні колеги, під час перерви відбулася зустріч керівників усіх фракцій з Генеральним прокурором і ми обговорили цю ситуацію і домовилися таким чином, що зараз комітет Мойсика Володимира Романовича за участю інших комітетів, якщо є бажання, відпрацює проект відповідної постанови про зміст якої ми домовилися. Зміст зводиться до того, щоб заслухати інформацію, доручити комітету розібратися, заслухати завтра інформацію з цього приводу комітету і Генеральній прокуратурі пов'язану з  народними депутатами України. Всі погодилися з такою пропозицією.

Юліє Володимирівно, був Степан Ількович Хмара, я оголосив. Був Олександр Олександрович Мороз і, до речі, він запропонував. Я запросив усіх керівників фракцій до себе в кабінет. Віктор Михайлович Пинзеник був. Шановні колеги, Генеральний прокурор протягом півгодини інформував.

Ми домовилися, я попросив щоб зараз швидко і оперативно підготували постанову і ми її проголосуємо.

Продовжуємо далі роботу.

Все! Не треба!

Оголошується розгляд питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Песоцького. Будь ласка, доповідач Матвєєв Валентин Григорович, увімкніть мікрофон.

Я ще раз говорю!

Я прошу народних депутатів дати можливість мені працювати.  Я все робив що потрібно, будь ласка

Я вам сказав, Льовочкін тут не при чому, будь ласка, Валентин Григорович. Я прошу вас. Ми все зробили, ми все домовилися , все зробили. Я прошу вас, шановні народні, я ще раз говорю ми все домовилися з керівниками фракцій. Не тисніть, якщо потрібно я  зараз поставлю це питання на голосування, хай зала визначиться. Не тисніть на мене, я все роблю.

Я прошу вас, шановні народні депутати!

Рішення було Погоджувальної ради.

Я ще раз... Хорошо, я ставлю на голосування.

Шановні колеги! Прошу уваги. Я ставлю на голосування, хай голосують ідуть ваші колеги.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування вимогу Тимошенко надати їй право для виступу на 3 хвилини. Прошу визначатися. Після того працюємо далі за графіком.

 

11:06:57

За-197

Будь ласка, виступайте. Процедурне - 1 хвилину.

Будь ласка, Юлія Володимирівна, 1 хвилина. Виступайте.

 

11:07:12

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я  хочу просто вам дати інформацію, що після того, як  ми це питання обговорили у  Верховній Раді, рівно через 10 хвилин практично силою всіх депутатів, які були в Лук'янівському СІЗО ну побиттям відсторонили і людину Болюру Антоніну з слідчого ізолятора забрала Генеральна прокуратура.

Ви бачите, що за 30 хвилин ні Піскун, ні керівник Держдепартаменту з виконання  покарань не прийшли. Я прошу зараз проголосувати  дві речі.

Перше - навіть дивно ставити  це на голосування - виконати рішення суду і звільнити людей з-під варти.

І друге, запросити терміново Піскуна і керівника Держдепартаменту по виконанню покарань і до того не починати голосування.

Шановні колеги! Це не тільки наша біда, це біда всієї країни. Ну невже ми зараз, десять  депутатів, ваших колег, знаходяться в жахливому стані і оголосили голодування  у Лук’янівському СІЗО.

Ви всі, їх колеги, порушується закон і не виконується рішення суду. Давайте не звернемо на це уваги. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Дякую, все. Шановні народні депутати, коли буде опрацьована  і ця пропозиція, ми її поставимо на голосування. Опрацюйте у письмовому вигляді.

Будь ласка, оголошується до розгляду питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Песоцького. Валентин Григорович, будь ласка. Увімкніть мікрофон. Будь ласка, Валентин Григорович.

 

11:08:47

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, комітет розглянув заяву народного депутата  Песоцького Миколи Федоровича про дострокове припинення ним повноважень у зв'язку з призначенням його указом Президента від 17 квітня цього року головою Державного комітету з державного матеріального резерву.

Тому народні депутати, члени Комітету з питань Регламенту вносять відповідну постанову про припинення достроково повноважень народного депутата Песоцького Миколи Федоровича. Прошу підтримати наш проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Песоцького. Ну зараз проголосуємо, йде голосування.

 

11:10:02

За-297

Рішення прийнято.

Беспалий, будь ласка.

 

11:10:11

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановний Володимир Михайловичу, з перебігу сьогоднішніх подій ми бачимо, що у нас закони не дуже виконуються. Це ми бачимо і по ситуації в СІЗО.

І я хотів привернути увагу ще до одного брутального випадку порушення законодавства і наруги над Верховною Радою, і в її особі над усім українським народом.

Я розумію, що у нас є генії, які подібно до  Юлія Цезаря можуть посідати одночасно 20-25 чи 2 посади. І я звертаю вашу увагу, що глава Сумської обласної державної  адміністрації, Володимир Щербань, до цього часу обіймає дві посади. Те, що він там пише кудись заяви, я не знаю. Але це є вже дійсно просто такий цинічний випадок порушення законодавства. І я прошу поставити на голосування про припинення депутатських повноважень народного депутата Щербаня. Тому що це є ілюстрація. Коли порушується закон в одному, то він нехтується повністю у всьому. До яких пір це буде тривати?

 

ГОЛОВА. Дякую, я зрозумів. Дякую.

Шановні народні депутати, ми б'ємось над розв'язанням цієї проблеми. Я прошу Валентина Григоровича - голову комітету - вивчити які у нас ще є можливості для розв'язання цієї проблеми.

Шановні народні депутати, прошу уваги!

Щоб зараз зняти напругу і розблокувати трибуну, я ставлю на голосування пропозицію Юлії Тимошенко. Зараз вона її ще раз аргументує, будь ласка.

 

11:11:48

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я прошу підтримати, дуже прошу, перший пункт постанови - це виконати рішення суду і звільнити людей з-під варти, і дати можливість взагалі виконати рішення суду в слідчих ізоляторах.

Друге питання. Не починати засідання, доки не виступить Генеральний прокурор і керівник Департаменту по виконанню покарань. Нічого поганого в цій постанові ні для України, ні для парламенту немає.

 

ГОЛОВА. Постанова зрозуміла. Я ставлю на голосування, прошу визначитись.

 

11:12:40

За-208

Рішення не прийнято.

По фракціях.

Оголошується до розгляду питання про обрання уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Геннадій Йосипович, будь ласка. Я прошу вас, 208. Я прошу вас, я прошу вас, я все зробив! Я все зробив, Юлія Володимирівна! Я все зробив! Ну з яких мотивів?! Шановні народні депутати, ми не можемо припиняти роботу, треба відмінити Регламент Верховної Ради. Я ставлю на голосування ще раз пропозицію, в останній раз, Юлії Тимошенко. Прошу визначитися. Прошу визначитись.

 

11:13:42

За-206

Все, рішення не прийнято - 206. Все! По фракціях.

Так, будь ласка, Геннадій Йосипович. Все, заспокойтеся. Я ще раз говорю, заспокойтеся, читайте Регламент. Я прошу вас, ви розумна людина і не придумуйте якісь нісенітниці. Будь ласка, Геннадій Йосипович. Процедурне питання вимагає 226 голосів, а це питання не процедурне. А це питання постанови. І ви прекрасно це розумієте!

Я ще раз інформую: погоджувальна рада прийняла рішення доручити голові комітету досконально, достеменно з залученням всіх необхідних міністерств, відомств розібратись з цією проблемою завтра вранці о 10 годині проінформувати Верховну раду з цього приводу. І зараз буде опрацьовано проект постанови, за який ми проголосуємо, в тому числі і інформація, пов'язана з Генеральною прокуратурою, що стосується народних депутатів України.

Будь ласка, Геннадій Йосипович. Ніякої процедури.

 

11:14:00

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановні народні депутати, парадоксально, але для того, щоб якісь права мати у нашій державі, ми повинні швидко обрати Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини, бо саме цей акт дуже важливий для того, щоб уповноважений з питань прав людини нормально функціонував.

Комітет з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин розглянув  кандидатури на посаду уповноваженого з питань прав людини, ми розглянули кандидатурі Ніни Іванівни Карпачової, яка була подана групою народних депутатів відповідно до Закону про вибори уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини, кандидатуру або кандидатури вносить або голова Верховної Ради, або одна чверть народних депутатів.

Були зібрані підписи, підписи всі у встановленому порядку перевірені, підписів достатньо. Всі документи, які потрібно відповідно до закону про уповноваженого Верховної Ради, були подані на розгляд комітету і комітет прийняв ухвалу, рішення про те, що кандидатури Ніни Іванівні Карпачової відповідає всім вимогам Закону про  уповноваженого  з питань прав людини Верховної Ради.

Комітет також зазначив, що за час попередньої роботи в цій посаді Ніна Іванівна Карпачова виконала величезній обсяг роботи, утворила апарат уповноваженого Верховної Ради. Апарат почав працювати, зроблено багато позитивного.

Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати кандидатуру Ніни Іванівни Карпачової.

Голосування буде таємним. А вже про порядок голосування голова лічильної комісії буде вам доповідать.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

Дякую, Геннадій Йосипович.

Шановні народні депутати, ми знаємо Ніну Іванівну Карпачову. За останній час ми двічі слухали її доповіді, і, очевидно, немає проблеми обговорювати цю кандидатуру.

Я прошу голову лічильної, нашого колегу Мішуру дати інформацію про порядок проведення голосування.

Прошу уважно, щоб у нас потім не виникало недоречностей шановні.

 

11:17:40

МІШУРА В.Д.

Я дякую, Володимире Михайловичу! Я не буду говорити зараз про процедуру голосування, бо мені зараз потрібно зібрати Лічильну комісію, я би просив об 11 годині 30 хвилин членів Лічильної комісії, я ще раз нагадаю бо дехто у нас іноді забуває про свої обов'язки. Асадчев  Валерій Михайлович, Гінзбург Ольга Петрівна, Грязєв Анатолій Дмитрович, Іванов  Сергій Анатолійович, Калініченко Ігор Вікторович, Кармазін Юрій Анатолійович, Кафарський Володимир Іванович, Костинюк Богдан Іванович, Майко Віталій Іванович, Манчуленко Георгій Манолійович, Миримський Лев Юлійович, Надрага Василь  Іванович, Рябикін Павло Борисович, Рябіка Володимир Леонідович, Ситник Костянтин Меркурійович, Соболєв Сергій Владиславович, Фоменко Катерина Олександрівна, Чорновіл Тарас Вячеславович, Чичканов Сергій Владленович, Шевчук Сергій Володимирович. Прошу членів Лічильної  комісії зібратися на третьому поверсі, ви знаєте, де. Для підготовки роботи.

 

ГОЛОВА. Так, Асадчев з процедури, будь ласка.

 

11:18:55

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.

Володимир Михайлович! Валерій Дмитрович! Можливо нам краще узгодити, якщо о 12-тій буде перерва, то зібратися о 12-тій, тому що зараз ідуть важливі питання і нам треба бути в залі. Якщо буде перерв о 12-тій і ми зберемося і визначимося, коли буде голосування.

 

ГОЛОВА. Перерви не буде, але о 12-тій краще буде.

 

МІШУРА В.Д. Немає проблем, тоді я ще раз продублюю вашу пропозицію. Лічильна комісія збирається о 12-тій годині.

 

ГОЛОВА. Народний депутат В'ячеслав Кириленко.

 

11:19:27

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Народна партія.

Володимир Михайлович, я хочу закликати вас до громадянської позиції. Оскільки мені здається що проводити вибори уповноваженого з питань прав людини, коли  в даний момент ці права в країні грубо порушуються і цим навіть переймається Верховна Рада, недоцільно. Нічого не маючи проти Ніни Іванівни Карпачової, навпаки підтримуючи її, я хочу запросити вас, звернути увагу на пропозицію щоб ми провели ці вибори тільки після того, коли будуть звільнені згідно рішення суду люди, які зараз перебувають в Лук'янівському ізоляторі, розблоковані народні депутати, та покарані винні у порушенні закону сьогодні вночі і зранку. Після цього в Україні можуть відбутися  вибори Уповноваженого з питань прав людини. А коли ці права порушуються - це цинізм на весь світ.

 

ГОЛОВА. Я дякую, ми з цього питання вже визначилися і я думаю, що ваша думка є.

 

МІШУРА В.Д.  Будемо проводити?

 

ГОЛОВА. Будемо проводити.

 

МІШУРА В.Д. Я ще раз нагадую, о 12-тій годині члени Лічильної комісії.

 

ГОЛОВА.  Оголошується до розгляду проект постанови про утворення спеціальної парламентської урядової комісії з комплексного дослідження, узагальнення, досвіду, функціонування спеціальних вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом  інвестиційної діяльності.

Будь ласка, Володимир Макеєнко доповідач. Дуже коротко, прошу. Будемо голосувати.

 

11:21:04

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.  Минулого скликання Верховна Рада з метою комплексного дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних економічних зон, та територія пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності, була створена і активно працювала спільна парламентська урядова комісія.

На наш погляд, вона працювала плідно і на її засіданнях, яким передували виїзди спеціальних робочих груп на місця, був розглянутий стан справ практично в усіх спеціальних економічних зонах і територіях пріоритетного розвитку.

Члени комісії обговорювали шляхи поліпшення інвестиційної привабливості України. Саме з цією метою було  свого часу прийнято рішення про створення спеціальних економічних зон. Саме формат спільної комісії дає можливості системного моніторингу спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку за участю представників Верховної Ради.

Постановою за номер 3391  пропонується прийняти рішення про створення комісії та затвердити персональний склад парламентської частини, а постановою 3392 її положення.

 

ГОЛОВА. Дякую. Зрозуміло.

 

МАКЕЄНКО В.В. Ще частина одна, секундочку. При формуванні кількісного складу парламентської частини комісії ми  виходили з наданих нам пропозиції щодо урядової частини, тобто 12 осіб. Але за час, що минув з дня внесення проектів постанов до комітету, надійшли пропозиції з інших комітетів та фракцій до включення у комісію. Оскільки  остання пропозиція від Комітету з питань фінансів та банків надійшла вчора у  другій половині дня, ми б хотіли зараз не робити зміни до постанов з голосу. Тому пропонуємо.

Перше. Прийняти проект постанови номер 3391 та 3392 за основу.

Друге. Комітетам і фракціям переглянути свої пропозиції щодо персонального складу і подати їх до Комітету з питань економічної політики у двотижневий термін. Ми би просили, щоб це не було більше 24 осіб.

Третє. Доручити Комітету з питань економічної політики доопрацювати проект постанови  і внести  на розгляд Верховної Ради у червні 2003 року. І доручити Комітету з питань економічної політики при необхідності звернутися до Кабінету Міністрів про збільшення кількості урядової частини  для збалансування збільшеної парламентської частини, якщо таке рішення буде прийнято. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Пропозиція комітету зрозуміла?

У вас з цього приводу, Володимире Олександровичу? Яворівський, будь ласка.

 

11:23:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський, Жовківський райони, Львівщина, " Наша Україна".

Володимире Михайловичу, Я хочу, справді, підтримати. Це питання надзвичайно актуальне сьогодні - діяльність ніби-то вільних економічних зон, які стали просто чорними дірами в нашому бюджету. Це треба обов'язково зробити. Я лише вношу пропозицію, щоби обов'язково, є вже така практика, щоби депутати на території округу,  в яких є вільна економічна зона, також входили до  цієї слідчої комісії від парламенту.

Бо інакше ну не етично виходить, на території округу буде  працювати комісія, а депутат ніби залишається збоку.

Я думаю, що мене мої колеги підтримають - і донеччани, і закарпатці, і всі інші. Дякую.

 

ГОЛОВА. Та ні, знаєте...

 

МАКЕЄНКО В.В.Я думаю, що це слушне зауваження. Ми обов'язково на своєму комітеті це врахуємо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Дайте закінчити з цим питання, я прошу.

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу пропозиції комітету проекту постанови за номером 3391 про утворення  спільної парламентсько-урядової комісії з комплексного дослідження узагальнення досвіду функціонування спеціальних вільних економічних зон та території пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.

Прошу голосувати.

 

11:25:13

За-384

ГОЛОВА, За - 394, рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови за номером 3392 про спільну парламентсько-урядову комісію з комплексного дослідження узагальнення досвіду функціонування спеціальних вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.

Прошу голосувати.

 

11:25:51

За-394

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови... Ну закінчим, дайте... Ну закінчим зараз, ну от документ проголосуємо. 5 хвилин. Ну  три хвилини. Я ще раз, три хвилини.

Проект постанови про перенесення парламентських слухань про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей та шляхи її подолання.

Шановні колеги! Ми на погоджувальній  раді заслухали інформацію голови комітету Хара Василя Георгійовича про те, щоб це питання для того, щоб його підготувати серйозно, треба перенести на   наступну сесію. Але я пропоную, шановні колеги, не вказувати дату, коли ми будемо розглядати. Треба нам просто зараз розглянути питання і прийняти постанову, щоб просто перенести розгляд цього питання на наступну сесію. А тоді при визначенні порядку денного ми цю точну дату установимо. Правильно?

Я ставлю на голосування про прийняття постанови Верховної Ради України за номером 3420 в такій редакції, яку я запропонував. Прошу народних депутатів підтримати.

 

11:27:09

За-366

Рішення прийнято.

Будь ласка, ще одну хвилину, ми через кожні п'ять питань будемо знову говорити про це. Ну одну хвилину, я прошу вас.

 

11:27:30

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я розумію, що іноді може цю проблему і неприємно слухати, але ж там ваші колеги знаходяться в Лук'янівському СІЗО. Люди не звільнені з-під варти. Є пропозиція зняти з постанови, яка нами пропонувалася, зупинення роботи Верховної Ради і проголосувати з двох пунктів.

Перше. Терміново виконати рішення суду і звільнити людей.

А друге - на 13.00 запросити Генерального прокурора і керівника Держдепартаменту.

Я прошу, дуже прошу підтримати цю постанову. Вона ні більшості, ні опозиції не заважає працювати, але ж захищає від політичних репресій кожного, хто в цьому залі присутній. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу комітет пришвидшити , подати ту постанову, про яку ми домовилися. Я ставлю...

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Ну чого ви кричите? Я ставлю в останній раз вашу пропозицію на голосування.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу, депутати, проголосуйте!

 

ГОЛОВА. Прошу народних депутатів  визначатися.

 

11:28:36

За-197

Рішення не прийнято. Я прошу, Володимир Маркович, дайте постанову, ми проголосуємо. По фракціях.

Дякую. Виключіть мікрофон.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо підслідності злочинів". Друге читання.

Ну, я все зробив, Юлія Володимирівна. Що я можу ще зробити?

Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

11:29:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати, вам пропонується для прийняття в другому читанні проект закону, який вносився Президентом України, про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України. Порівняльна таблиця вам роздана і ті пропозиції були враховані, і народного депутата Бандурки, Барткова, Мойсика, Кабінету Міністрів України, народного депутата Саса. Але я хочу вибачитись перед вами. В проекті закону цифра 209 випадково, по технічним мотивам, вискочила і її треба зняти. Прошу проголосувати його в другому читанні. Закон маленький, на трьох сторіночках у вас ця порівняльна таблиця.

 

ГОЛОВА. І можна в цілому?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я прошу проголосувати, якщо...

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо підслідності злочинів", прошу проголосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  Прошу підтримати, комітет просить підтримати.

 

11:30:51

За-174

 

ГОЛОВА. Я не можу зрозуміти, це урядовий законопроект.

Ну, зараз певна частина фракцій не голосує із-за того, що не прийнята, ви знаєте, постанова.

 

ГОЛОВА. Я не можу зрозуміти. По фракціях. Давайте проголосуємо на повторне друге читання цей законопроект. Будь ласка, від уряду.

 

_________________. Шановні народні депутати, в законопроекті йдеться про повернення підслідності про розкрадання в великих, особливо великих розмірах слідчим підрозділам органів внутрішніх справ. Раніше це було нашою підслідністю - прокурорською і підслідністю Служби безпеки України.

На сьогоднішній день, оскільки виключили в минулому році з підслідності органів внутрішніх справ, накопилась величезна кількість матеріалів, про розкрадання яких прокурорські слідчі не в змозі розслідувати. І прокуратура Генеральна підтримує цю пропозицію, щоб передати підслідність органам внутрішніх справ, зробити її альтернативною. От і все, про що йдеться. Просимо підтримати. Це - нормальний законопроект, з усіма погоджений.

 

ГОЛОВА. Бонадренко, будь ласка.

 

11:32:33

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна", місто Київ.

Шановні друзі, сьогодні ми маємо яскравий факт маніпуляції Верховною Радою зі сторони. Провокація. котра відбулася в Лук'янівській в'язниці, в СІЗО, а також неголосування з цього питання більшістю свідчить про те, що сьогодні дана команда розвалити роботу Верховної Ради. Це робиться свідомо для того, щоб показати народу України, що ось дивіться, який цей орган, там тільки бійки, там тільки з'ясування стосунків. Ми повинні сьогодні працювати, але ми повинні сьогодні думати про те, що 10 депутатів не голосує, тому що вони сьогодні знаходяться за межами і швидше їх треба вернути в залу цю. Тому я прошу проголосувати це та інші питання, а також розглянути те питання, котре ставиться опозицією.

 

ГОЛОВА. Дякую. Іванов, будь ласка.

 

11:33:27

ІВАНОВ С.А.

Уважаемые депутаты!

То, что касается подследственности, тема, которую мы сегодня, сейчас разбираем.

Я не понимаю, почему вдруг стал вопрос о том, что где-то этот вопрос не согласован, в связи с тем, что на всех комитетах было принято единогласное решение.

Единственное, что нужно и просто необходимо акцентировать внимание на том, что сказал Кармазин, как бы по техническим причинам появилась статья 209-я. Я думаю, что она не по техническим, а умышленно появилась. Поэтому в стенограмме Юрий Кармазин сказал, что ее нужно исключить, и надо исключать и принимать в том виде, в котором есть.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо підслідності злочинів.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  Комітет просить підтримати. Цей проект не заполітизований, запропонувався Президентом, доопрацьований всією Верховною Радою.

 

 11:34:32

За-190

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про направлення на повторне друге читання цього законопроекту.

Та що? І так зрозуміло по фракціях, що ще показувати?

Повторне друге читання. Зараз буде по фракціях.

Повторне друге читання.

 

11:34:59

За-333

Рішення прийнято, дякую.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до статті 43 гірничого Закону України стосовно спрощення процедури надання пільг.

Друге читання, доповідач народний депутат Турманов. Є?

Комітет пропонує прийняти його в цілому, цей законопроект.

Будь ласка, Володимир Яворівський.

Давайте оперативніше.

 

11:35:27

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський і Жовківський район, Львівщина, "Наша Україна".

Шановні колеги, я закликаю вас не голосувати за цей закон. Я радився з багатьма професіоналами, він коштує 140 мільйонів грошей, які підуть ні на що.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Будь ласка, комітету позиція.

 

11:35:51

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты!

На ваше рассмотрение вносяться изменения в статью 43 горного Закона Украины, которая должна разрешить соответствующим категориям граждан упрощение процедуры предоставления льгот при рассчете за коммунальные услуги по оплате за потребленную електроенергию и газ.

Профильный комитет рассмотрел данный законопроект во втром чтении и предлагает часть 8 статьи 43  Горного Закона Украины изложить в следующей редакции. "Особи, які мають право на безплатне отримання вугілля, на побутові потреби, але проживають в будинках..."

 

ГОЛОВА. Віктор Іванович, тут написано, це все роздано в депутатів є. Пропозиція, яка була врахована у нас є всі підстави ...

 

ТУРМАНОВ В.І Главное научно-экспертное управление Апарата Верховного Совета поддерживает данный законопроект. Поэтому я обращаюсь к народным депутатам....

 

ГОЛОВА. Порошенко.

 

ТУРМАНОВ В.І ... прошу вас с учетом внесения измения Профильным комитетом данный законопроект во втором чтении принят за основу.

 

ГОЛОВА.Якже ми в другому читанні ми можемо прийняти за основу. Це абсурд. Це в другому читанні, ми  приймемо його в  другому читанні або і в  цілому, якщо не буде зауважень.

 

11:36:48

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую, Володимире Михайловичу! Петро Порошенко."Наша Україна" . Солідарність.

Бюджетний комітет на своєму засіданні в рамках 27 статті Бюджетного кодексу розглянув цей законопроект і прийняв рішення, що він має суттєвий вплив на державний та місцевий бюджети. І тому термін запровадження його в дію не може бути  введений в поточному році, він має почати діяти лише з 1 січня 2004 року  у випадку позитивного голосування. Без цього, відповідно до бюджетного кодексу, ми не маємо права приймати цей законопроект. Дякую.

 

ТУРМАНОВ В.І Там так и записано на второе чтение, что закон вступает  в силу с 1  января 2004 года.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону за номером 1197, проект Закону "Про внесення змін до статті 43 гірничого  закону України стосовно спрощення процедури надання пільг". Прошу голосувати.

 

ТУРМАНОВ В.І  Прошу поддержать, уважаемые народные депутаты.

 

11:38:11

За-287

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту в цілому, як закон. Прошу голосувати, всі поправки враховано. Вводиться в дію закон з 1 січня 2004 року.

 

11:38:33

За-281

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про електроенергетику" щодо тендерних засад.

Доповідач - Володимир Костянтинович Бронніков, голова підкомітету.

 

11:38:55

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, настаоящий Закон, я напоминаю, относится к согласованию нашего законодательства, законодательства мировой торговли и относится тем, что в тексте законодательства небыло преимущества отечественному производителю, поставщику, на объекты электроэнергетики.

Комитет внимательно рассмотрел это дело, новых замечаний при подготовке ко второму чтению не поступало, комитет считает, что правительство в состоянии защитить отечественного производителя соответствующей подготовкой тендерных условий - это всегда можно сделать. И предлагает принять законопроект во втором чтении в целом.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення змін до статті 18 Закону України   "Про електроенергетику" щодо тендерних засад. Прошу голосувати

 

11:40:04

За-293

Рішення прийнято.

Ставлю  на голосування про прийняття в цілому, як закон, проекту Закону про внесення змін до статті 18 Закону України про електроенергетику щодо тендерних засад. Прошу голосувати.

 

11:40:31

За-305

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про особисте селянське господарство ( друге читання). Володимир Лещенко, голова підкомітету.

Давайте по поправкам, Володимире Олексійовичу.

 

11:40:46

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Проект Закону України про особисте селянське господарство прийнято у першому читанні 28 листопада минулого року. Від народних депутаті надійшло 61  зауваження та пропозиції. Комітетом розглянуто уважно ці зауваження та пропозиції, враховано 35 повністю, враховано редакційно 15, враховано частково 6, відхилено 5. Вноситься пропозиція розглянути постатейно відхилені статті і  потім визначатися.

 

ГОЛОВА. А може наполягань на відхилених? Ніхто не наполягає, шановні колеги? Ні.

Так давайте проголосуємо про прийняття проекту цього Закону про особисте селянське господарство у другому читанні. Прошу голосувати.

 

11:41:47

За-325

Рішення прийнято.

Пропозиція  комітету прийняти проект в цілому, як закон. Прошу голосувати, номер 1366.

 

11:42:09

За-340

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін  до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про військову службу правопорядку в Збройних силах України.

Георгій Корнійович Крючков, голова  комітету. Будь ласка.

 

11:42:31

КРЮЧКОВ Г.К.

У порядку підготовки до другого читання до цього закону, прийнятого 22 листопада минулого року, надійшло  44 пропозиції. Всі вони  враховані.

Комітет просить прийняти цей закон як закон.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Оскільки всі зауваження враховані, ми можемо проголосувати в другому читанні і в цілому як закон одночасно. Нема заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про військову службу правопорядку  в Збройних силах України".  Прошу голосувати.

 

11:43:17

За-372

Закон прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до  деяких  законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Бондаренко Володимир Дмитрович, голова підкомітету - доповідач.

Будь ласка, Володимире Дмитровичу.

 

11:43:38

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні колеги! На ваш розгляд вноситься в другому читанні проект закону про внесення змін до  шести  законів України, пов'язаних з прийняттям Закону "Про вибори народних депутатів України".

В першому читанні цей законопроект набрав 200... 376 голосів, тобто ми мали таку переконливу підтримку. Після того як було  подано 13 пропозицій до цього законопроекту, всі вони були враховані повністю, дві частково зі зміною редакції, і ми пропонуємо від імені комітету прийнятий цей законопроект в другому читанні і в цілому сьогодні, якщо вдасться.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Всі зауваження, пропозиції враховані. Якщо немає заперечень, я поставлю на  голосування про прийняття проекту закону у другому читанні і в цілому як закон про вибори... про внесення змін до  деяких  законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Прошу голосувати. В другому читанні і в цілому як закон.

 

11:44:49

За-367

Закон прийнято.  Дякую.

 

БОНДАРЕНКО В.Д. Дякую.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо ставок ввізного мита). Цушко Василь Петрович, перший заступник Голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

11:45:09

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, закон 2289 был принят в первом чтении. Мы говорили с вами, что предлагается в первом чтении для того, чтобы  аграрный комитет его рассмотрел, это имеется в  виду по ввозу цитрусовых. К этому закону поступило и дополнительно были потом поданы поправки также по картону и бумаге, которая вырабатывается у нас, и есть две поправки Турчинова и Зинченко, чтобы исключить, они не учтены. А также была поправка народного депутата Костюнюка.

 

ГОЛОВА. Костинюка.

 

ЦУШКО В.П. Костинюка и Хомутинника. Костинюк предлагает исключить понижение ставок на ввоз бананов, Хомутинник наоборот уточнил, что нужно в те страны, где у нас есть льготы, точнее полная ставка пошлины, сделать тоже 6 процентов.

Почему мы отклонили предложение Костьинюка по вопросам повышения ставок пошлины на ввоз бананов?  Ну бананы у нас не растут, вы прекрасно об этом знаете. Правительство предложило снизить по одной простой причине, что сегодня завоз бананов происходит практически по мимо... ну, нелегально и ничего в бюджет вообще не платится. Поэтому была предложена ставка 6 процентов и было поддержана поправка Хомутинника.

Касательно поправки Зинченко и Турчинова. Комитет отклонил, потому что  по данным правительства, а это и  в данном, который поддержал на комитете и выступал в поддержку этих предложений депутат Царёв, в Украине вырабатывается достаточно мелованой бумаги и картона, которые у нас производятся, мало того, - мы их экспортируем.

Поэтому есть предложение принять закон в целом,как подал комитет.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон, проект закону про внесення, а, будь ласка, народний депутат Костинюк, вибачте. Аргументація народного депутата Костинюка.

 

11:47:25

КОСТИНЮК Б.І.

Шановні народні депутати, в своїй поправці я пропонував не зменшувати ставку ввізного ми з 20 до 6  відсотків на ввіз цитрусових, зокрема, бананів.

Це зменшення призведе до втрат, по-перше, до втрат в державному бюджеті, а, по-друге, це, на мою думку, це є чисто лобістський проект.

Тому, шановний Голово, я прошу уваги, тому я як депутат Верховної Ради маю право наполягати на тому, щоб цю поправку, котра врахована комітетом позитивно, щоб ми її відхилили, якщо нам зараз не вдасться відхилити цю поправку, то тоді пропоную не голосувати за закон в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми голосуємо за поправки, які відхилені, якщо наполягає автор.

Тому я ставлю на голосування поправку номер 3 народного депутата Костинюка.

На шостій сторінці, прошу звернути увагу і визначитись голосуванням.

 

ЦУШКО В.П.  Комитет не поддерживает.

 

11:48:48

За-127

 

ГОЛОВА. За - 127, рішення не прийнято.

Яка поправка у вас?

 

ЦУШКО В.П. Есть поправка только Турчинова, Зинченка и Хомутинника. А остальные, голосуем закон в целом, извините, у остальных нет.

 

ГОЛОВА. У вас нема поправки?

 

ЦУШКО В.П. Нет.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Роман Зварич від комітету. Яка поправка, скажіть мені? Ваша поправка є? Роман Зварич, будь ласка.

 

11:49:15

ЗВАРИЧ Р.М.

Фракція "Наша Україна", Народний Рух України.

Шановний Володимире Михайловичу, комітет розглядав це питання, Комітет з питань європейської інтеграції розглядав цей законопроект на своєму засіданні. і ми не могли винести висновку, оскільки ми не маємо позиції уряду. чи усі норми цього законопроекту відповідають консолідованому протоколу та проколам, які були підписані на двохсторонньому рівні по лінії вступу України в СОТ.

Тому я би дуже просив, Володимире Михайловичу, щоб ви тепер надали слово представнику уряду, щоб він підтвердив для стенограми, що всі ці позиції відповідають підписаним протоколам.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, народний депутат наполягав на голосуванні. Прізвище? Яка поправка, скажіть?

 

11:50:06

СЕРГІЄНКО Л.Г. Народный депутат Сергиенко.

Здесь есть одна позиция. Двухслойная бумага, на которой работает вся обойная промышленность, она у нас не вырабатывается в Украине. Поэтому ее сейчас нельзя проголосовать, мы остановим производство.

 

ГОЛОВА. Вибачте, колего! Яка ваша поправка?

 

СЕРГІЄНКО Л.Г. Поправка - исключить позицию "папір".

 

ГОЛОВА. Я дякую вам.

Ми зараз голосуємо лише письмові поправки, які були подані до комітету. Ви не подали заявку свою. Так що пізно. Будь ласка, уряд.

 

_________________. Шановні народні депутати, щодо цитрусових, то у нас ставки відповідають нормам ВТО - СОТ. Там ставка 6,5.

 

ГОЛОВА. Зрозуміло. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо ставок ввізного мита. Прошу голосувати.

 

ЦУШКО В.П. Комитет просит поддержать.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати народних депутатів.

 

11:51:12

За-263

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до митного тарифу України. Цушко Василь Петрович також доповідач. Будь ласка.

 

11:51:31

ЦУШКО В.П. Уважаемые народные депутаты, этот вопрос - группа 1027 - возникла проблема, и есть поправки ко второму чтению только по средствам защиты растений по ядохимикатам. У вас перед вами есть таблица. Значит, комитет поддержал пропозицию, предложение народного депутата Терехина и Цейхмистренка, фактически, за, поправка номер  три народного депутата Буряка и других членов комитета исключить из текста закона средства химической защиты.

Но есть поправканародного депутата Барановського, который настаивает, чтобы это предложение было проголосовано.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Баранівський, потім Зварич.

По поправках, якщо є поправка у вас.

 

11:52:22

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція Соціалістичної партії, Олександр Баранівський.

Шановні депутати!

Якщо виключити те, що пропонують поправками депутати, то, по суті, закон зводиться зовсім нанівець.

Суть закону полягає в тому, що 400 видів ядохімікатів, які в Україні приміняються, дев'ять почали виробляти. І якраз на цих дев’ять пропонується дати пільгу на ввіз сировини і підняти мито на ввіз готових ядів, тобто підтримати нашого виробника, де вже трудиться 600 чоловік.

Дехто пропонує своїми поправками знищити це виробництво. Тому я просив би вас не голосувати за поправки, а проголосувати закон так, як він прийнятий в першому читанні.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 4...

Ну, одну хвилинку, проголосуємо, потім ваша позиція. Право  на ...

Я ще раз говорю, відмініть голосування. Будь ласка, Зварич.

Ну, не всі разом.

 

11:53:26

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимир Михайлович, я вибачаюся, що я так наполягав на слові, але якраз моя позиція віддзеркалює пропозицію комітету якраз по цій пропозиції депутата Баранівського.

Справа в тому, що якщо ця пропозиція буде включена в законопроект, то ми не зможемо вступити в СОТ в найближчому часі, тобто відповідно до підписаних протоколів ця позиція не може, вона суперечить, чітко суперечить підписаним протоколам по лінії вступу України в СОТ.

І я таки наполягаю також на тому, щоб представник уряду для стенограми підтвердив, що всі норми цього законопроекту відповідають підписаним протоколам.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка.

 

ЦУШКО В.П. Я прокомментирую, если можно.

Значить, уважаемые коллеги, этот законопроект подало правительство.

Вопрос возник, я лично как заместитель председателя комитета обращался, чтобы правительство дало свое официальное мнение.  Правительство не дало,  дало только Министерство экономики, что действительно вопрос спорный, давайте пока его снимем.

Значит комитет, часть комитета поддержала предложение Аграрного комитета и  депутата Терехина  и  Цехмистренка, чтобы исключить.

Депутат Барановский на комитете настаивал и  сказал, что я буду настаивать на голосовании своей поправки в зале. В принципе комитет учел их поправку. Лично я  считаю, что вопрос спорный его нужно доработать. Значит, определяйтесь зал.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, колега прізвище.

 

ЦУШКО В.П. Цехмістренко.

 

ГОЛОВА. Цехмістренко, вімкніть мікрофон.

 

11:55:03

ЦЕХМІСТРЕНКО В.Г.

Шановні народні депутати! Декілька тез відносно аргументації шановного народного депутата Баранівського.

Відносно створення робочих місць. Максимум 40 - 50 чоловік цех, який формує, може формувати засоби захисту рослин в Україні. Питання:  сировина. На сьогоднішній день майже 100 відсотків - це Китай, Індія. Дуже велике питання із формуляцією засобів захисту рослин це  екологічний момент. Я хотів би сьогодні назвати уже  десятки випадків тільки на Черкащині, де рекламації від сільськогосподарських товаровиробників про якість засобів захисту рослин. А ви знаєте, що ці ,,,, в сільському господарстві  один рік, не один день і не один місяць. Виправити помилку достатньо дорого коштує для кармана сільськогосподарського товаровиробника.

І останнє. Сьогодні за відсутності кредитування неможна вводити 20 відсотків засобів ввізного мита  на засоби захисту рослин.

Аграрний комітет підтримує пропозицію про зняття правки або в  законопроекті 20 відсотків ввізного мита на засоби захисту рослин. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, коментар.

Так, шановні колеги, ми домовилися, що не буде ніяких реплік. Будь ласка, уряд. Зараз будемо голосувати. Уряд.

 

________________. Шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу, що на сьогоднішній день це питання ми розглядаємо з попередньої весни. Ситуація на ринку постійно змінюється, уряд постійно відслідковує за цією ситуацією.

А на сьогоднішній день ми прийшли разом із комітетом до такого компромісного рішення, ми виключили всі ті товарні позиції які не виробляються у нас, і також виключили  з законопроекту ті позиції, щодо завозу в Україну сировини, яка потрібна для виробництва тих чи інших засобів хімічних рослин.

На сьогоднішній день на ринку пестицидів склалася така ситуація, що деякі імпортери монополізували ринок і ціни на ту продукцію яку можуть наші підприємства виробляти, вона значно завищена, навіть вища, чим ціни  в Західній Європі.

Тому ми дуже вас просимо прийняти зважене рішення і прийняти це рішення.

Так, на сьогоднішній день вставки по деяким товарам дещо вищі але ми ще не є членами СОТ і ми, ситуація буде може інша через місяць і ми потім повинні змінювати такі...

 

ГОЛОВА. Досить. Шановні, так ви підтримуєте пропозицію народного депутата Баранівського, чи ні?

 

________________. Ми підтримуємо пропозицію комітету.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, все, вже у нас були репліки. Я ставлю на голосування поправку номер 4 народного депутата Баранівського залишити редакцію законопроекту прийняту в першому читанні без змін.

 

 11:58:32

За-230

Поправка прийнята.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проекту митного Закону  про внесення змін до митного тарифу України номер 1027 у другому читанні і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:59:02

За-273

Рішення прийнято. З мотивів - Зварич.

 

11:59:11

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Недавно тому на прес-конференції Президент України висловив  гостру критику на адресу Комітету з питань європейської інтеграції, що ми гальмуємо процес вступу України в СОТ. Отже, я сьогодні для стенограми як заступник голови цього   комітету констатую, що якраз наполяганням уряду був прийнятий закон, який суперечить підписаним протоколам, який фактично пригальмує процес вступу України в СОТ.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Оголошується до розгляду проект...

Шановні колеги! Ми домовилися, що ми  перерви  не будемо робити у зв’язку з тим, що ми робили вже перерву, давайте працювати. Я прошу вас підтримати.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів,  радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

Доповідач Бронніков Володимир Костянтинович, будь ласка. Давайте відразу по поправкам, Володимире Костянтиновичу.

Що у нас тут не враховано?

 

12:00:17

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги! Настоящий законопроект вносится в связи с тем, что был принят Закон о физической защите ядерных установок и ядерных материалов и  требовало внести в законы о следственных действиях, в законы о  Службе безпеки України.

При подготовке ко второму чтению было... поступили три поправки. Первая поправка депутата Третьякова (266 номер), которая отклонена, поскольку она снижает категоричность  требования исключения актов ядерных терроризмов.

 

ГОЛОВА. Хто із народних депутатів, авторів поправок, які відхилені, наполягає  на них? будь ласка. Немає.

Ставлю на голосування про прийняття в другому читанні проекту закону про внесення зміни до  деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів і інших джерел іонізуючого випромінювання".  Прошу голосувати.

 

12:01:48

За-367

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування  про прийняття в цілому як закон проекту цього закону (номер 1118). Прошу голосувати.

 

12:02:12

За-345

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін  до деяких законодавчих актів України  у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України".

Олексіюк Сергій Сергійович, член Комітету з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

12:02:35

ОЛЕКСІЮК С.С.

Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України.

До зазначеного законопроекту надійшло 9 пропозицій, 7 із яких комітет врахував.

Головне юридичну управління Апарату Верховної Ради завізувало законопроект без зауважень.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонує прийняти зазначений законопроект в другому читанні і в цілому як закону України.

 

ГОЛОВА. Якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і  в цілому як закон  проект закону про внесення змін  до деяких законодавчих актів України  у зв'язку з прийняттям Закону України  "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України". Прошу голосувати.

 

12:03:32

За-363

Закон прийнято.

 

ОЛЕКСІЮК С.С. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Сергій Сергійовичу, і вам також.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності у сфері експортного контролю). Доповідач від комітету хто? Шкіль. Андрій Шкіль є? Немає, значить я буду доповідати.

Шановні колеги, було внесено: раз, два, три, чотири, п'ять, шість поправок, всі вони враховані. У нас є підстави поставити на голосування про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону як Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності у сфері експортного контролю).

Прошу голосувати.

 

12:04:36

За-348

Рішення прийнято. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні. Доповідач: голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко.

Прошу, Геннадію Йосиповичу.

 

12:05:02

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Вашій увазі пропонується названий закон, проект закону, але перш ніж перейти до його постатейного розгляду, декілька слів про наступне.

Цей законопроект в комітеті опрацьовувався ретельно впродовж тривалого часу. До нього надійшло біля 300 пропозицій. До речі, продовжують ще надходити вже після того, як законопроект був надісланий на розгляд Верховної Ради України, зокрема, пропозиції народного депутата Горбаля. Ми вдячні народним депутатам за внесені пропозиції, а, отже, участь у  підготовці цього законопроекту до другого читання.

Проект закону пройшов експертизу у відповідних структурах Апарату Верховної Ради, в Кабінеті Міністрів, в Міністерстві юстиції, в Міністерстві внутрішніх справ, у Верховному суді України, в Київській міській державній адміністрації, в ряді правозахисних, громадських організацій, Харківська правозахисна група, Хельсінки-90 та інші.

Запропонований на друге читання законопроект в основному ними підтриманий. Як вам відомо, необхідність у прийнятті такого закону назріла давно. Його відсутність не дає можливості громадянам здійснювати одне з найважливіших конституційних прав людини, гарантоване Конституцією України - стаття 39 - право на мирні збори. Вона дуже коротка. Я вам її зачитаю, вам легше тоді буде обговорювати цей законопроект.

Цитую: "Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї, і проводити збори, мітинги, походи, демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування". Кінець цитати.

Варто зазначити також, що законодавча неунормаваність порядку організації проведення мирних заходів та акцій не раз призводили до інцидентів різного роду і характеру, сутичок громадян різної політичної чи релігійної орієнтації між собою та з правоохоронцями.

Варто лише ще раз пригадати ті події, що мали місце в Києві та в інших регіонах останнім часом.

На думку народних депутатів -  членів комітетів з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відношень, положення законопроекту щодо порядку організації і проведення мирних заходів та акцій виписані виважено, відповідно до Конституції України, міжнародних правових норм і демократичних процесів державотворення в Україні. Всього внесено в проекті, в законопроекті 243 поправки. Комітетом враховано 200 поправок, 43 поправки відхилені.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, хто із народних депутатів, поправки якого не враховані, наполягає на врахуванні поправок? Борис Беспалий, яка поправка ваша? Номер поправки? 197. Так, зараз шукаємо 197 поправку. Так, знайшли 197. Будь ласка, мікрофон народного депутата Беспалого.

 

 12:08:41

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую.

Борис Беспалий, "Наша Україна", Українська народна партія.

Загалом я мушу тут сказати, що, дійсно, комітетом проведена дуже велика робота, і майже всі мої. кілька десятків поправок враховані, і закон треба, безумовно, підтримувати, бо він, дійсно, європейської якості. Але я думаю, є деякі технічні речі, які треба врегулювати ще. І до них, я думаю. випадково не врахована моя 197 поправка. Йдеться про те, що учасникам мирних заходів забороняється мати спеціально виготовлені засоби фізичного ушкодження. І я пропоную цю норму так і залишити. І далі ідеться - використання яких може загрожувати життю та здоров'ю людей. Хто це повинен аналізувати? Я думаю. будь-які спеціальні такі засоби мають бути вилучені, і це посилання на те - загрожують вони здоров'ю чи не загрожують - це є недоречним. І може бути під час практично здійснення цих заходів колізія.

Тому я думаю, що комітет може погодитись врахувати цю поправку, щоб потім не було ексцесів під час проведення заходів.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 197 народного депутата України, якій пропонується, стаття 11 частина друга пункт один, вилучити слова - "використання яких може загрожувати життю і здоров'ю людей", а також слова "та інших небезпечних речовин".

 

УДОВЕНКО Г.Й. Можна погодитися з цією поправкою, комітет пропоную погодитися.

 

 2:10:25

За-110

ГОЛОВА. За 110, поправка не проходить, мабуть, стомилися трохи.

Хто ще  наполягає на своїх поправках? Немає?

Я ставлю  на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону за номером 0991 про порядок організації проведення мирних масових заходів (акцій) в Україні.

 

12:10:59

За-190

Рішення не прийнято.

Які пропозиції в комітету?

Давайте на повторне друге читання.

 

УДОВЕНКО Г.Й. Мені... шановні колеги, десять років не приймався цей закон, і оце привело до того свавілля, яке сьогодні маємо на увазі. Не ухвалили - і ще буде 10 років безправ'я.  Слава вам!

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про направлення на повторне друге читання, можливо, подивитися його, щоб ви потім могли проголосувати.

На повторне друге читання на наступний тиждень. Подивитися поправки, в тому числі Бориса Беспалого, яка не врахована.

 

12:11:43

За-330

Рішення прийнято. Дякую, що не спалили закон.

Оголошується до розгляду проект закону про третейські суди.

Микола Васильович Оніщук, будь ласка.

 

12:12:09

ОНІЩУК М.В.

Шановні народні депутати, в грудні минулого року розглянутий був проект закону про третейські суди в першому читанні. Більше чотирьохсот, майже 400 депутатів проголосували за.

Нагадую, що мова йде про те, щоб надати громадянам і юридичним особам України права за їх згодою, щоб спори розглядалися не в державних судах, а в ними ж утвореними третейськими судами ad hoc чи в постійно діючих судах.

До цього законопроекту надійшло більше, ніж 103 поправки. Хочу наголосити, що переважна частина з них врахована, і Комітет Верховної Ради України з питань правової політики, де вони були розглянуті, рекомендує Верховній Раді даний законопроект прийняти в другому читанні та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в другому читання  і в цілому, як ... Поправки я вибачаюся.

 

ОНІЩУК М.В. Є поправки.

 

ГОЛОВА. Поправки, я вибачаюся, зніміть  голосування. Будь ласка, Віталій Шибко. Яка поправка.

 

ОНІЩУК М.В. Може підемо по...

 

12:12:59

ШИБКО В.Я.

Володимир Михайлович! Я хочу звернути увагу, що не враховані деякі суттєві поправки, я  хотів би, щоб їх кожну окремо розглянули. Тому що це суттєво змінює саму логіку закону. І мається на увазі стаття 2.

 

ГОЛОВА. А яка поправка, скажіть, будь ласка?

 

ШИБКО В.Я. Поправка я не пам'ятаю, вносилася така: ” третейська палата України постійнодіючий орган самоврядування  третейських суддів створений для забезпечення та реалізації діяльності третейських судів в Україні”. Вносилася поправка виключити це. Чому це виключити?

Тому, якщо це ми залишимо, то це тоді буде створювати бюрократичні вертикалі в судейському третейському судочинстві.

 

ГОЛОВА. Який номер поправки, будь ласка, я не можу з орієнтуватися? Номер поправки підкажіть.

 

ОНІЩУК М.В. Я думаю, шановний депутат Шибко має  на увазі, зокрема, статтю, поправку номер 11. Поправка номер 11 на сторінці 3, де мова йде про Третейську палату.

Я хочу зауважити, що це питання обговорювалося на комітеті і було прийнято до уваги наступне.

Що оскільки ми відмовилися в законопроекті від того, що третейські суди створювалися з правами юридичної особи, а існували, як постійно діючі третейські суди при  організаціях, установах і так далі, то  відповідно не може бути утворена асоціація третейських судів, не можу бути  утворена, тому що вона утворюється юридичними особами.

 

ГОЛОВА. Миколо Васильовичу, є позиція депутата і наполягають на поправці.

Я ставню на голосування поправку номер 11, сторінка 3. Ми це обговорювали вже під час розгляду. Прошу народних депутатів визначатися, поправка 11, сторінка третя.

 

12:14:57

За-95

Не прийнята.

Яка ще поправка ваша?

Народний депутат  Шибко, яка поправка?

 

12:15:08

ШИБКО В.Я.

Мається на увазі поправка чотири, де йдеться про необхідність виключити діяльність третейських судів, як самоврядування третейських судів. Та ж причина,  що ми не можемо вибудовувати цю вертикаль, як бюрократичну. Прошу звернути на це увагу.

 

ГОЛОВА. Поправка номер чотири на першій сторінці народного депутата Шибка. Ставлю на голосування.

 

12:15:46

За-58

Не підтримується.

Поправка номер п'ять народного депутата Стретовича. Будь ласка, Володимире Миколайовичу, ваша аргументація.

 

12:16:01

СТРЕТОВИЧ В.М.

Володимир Стретович, "Наша Україна", Партія "Християнсько-демократичний союз".

Шановні колеги! Не заперечуючи  проти прийняття цього закону, я вносив поправку про те, що дія цього закону не поширюється на міжнародний комерційних арбітраж, оскільки  в Україні з 1994 року діє Закон про міжнародний комерційний арбітраж.

Крім того, є міжнародна конвенція і типові правила розгляду цих спорів ..............., за якими не можна роздавати внутрішнім третейським судам  міжнародні спори, оскільки вони діють, як спеціалізовані органи при торгово-промислових палатах своїх країн.

Тому я  просив авторів, наполягав на тому, щоб  виключили  знову, оскільки він буде суперечити міжнародній практиці. І ми втратимо цей механізм розгляду цих спорів в Україні.

Тому я прошу поставити цю поправку на голосування з тим, щоб записати в закон, що дія цього закону не поширюється на спори, що витікають... що підлягають   компетенції міжнародного комерційного арбітражу, згідно  з Законом України "Про міжнародний комерційний арбітраж" від  24 лютого 1994 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ставлю на голосування поправку №5 народного депутата Стретовича, який пропонує частину 3 статті 1 викласти в такій редакції: "Дія цього закону не поширюється на міжнародний комерційний арбітраж". Уже поставили на голосування. Депутати голосуванням визначаться. Всі, хто хотів, вивчив закон.

 

12:17:32

За-114

Рішення не прийнято.

Хто ще наполягає на своїх поправках?  Віталій Шибко, будь ласка, яка поправка? Віталій Шибко ввімкніть мікрофон.

 

12:17:42

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична фракція України.

Я наполягав на тому, щоб можна було доповнити статтю 26 таким змістом: "Оподаткування діяльності третейського суду". Чому саме наполягаю на цьому? Тому що  начебто ця поправка врахована, написана вже в документі, що  готується до другого читання, але справа в тому, що, згідно законопроекту, виконання рішень  третейських судів у певних випадках покладаються на виконавчу службу компетентного суду. Тобто суду загальної юрисдикції.

А виконавча служба у нас так, ви знаєте як на сьогоднішній день багато до неї  сьогодні стільки претензій. Тому я наполягаю, щоб це було включено.

 

ГОЛОВА.Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування поправку 66 на сторінці 27 народного депутата Шибка. Доповнити проект закону  статтею 26 наступного змісту: "Оподаткування діяльності третейського суду. Діяльність третейського  суду не оподатковується, за виключенням відрахувань на утримання виконавчої служби, що займається виконанням рішень третейського  суду".

 

12:19:06

За-38

Не підтримується.

Які ще поправки? Не бачу.

Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні  проекту закону про третейські суди, арбітраж. Прошу, голосуйте.

 

ОНІЩУК М.В. Шановні колеги, прошу підтримати законопроект. Комітет просить підтримати законопроект в цілому, в другому читанні, вибачте.

 

12:19:35

За-111

 

ГОЛОВА. За - 111, до цілого не дійшли.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне друге читання.

 

ОНІЩУК М.В. Володимир Михайлович, одну хвилиночку.

 

ГОЛОВА. Да, зніміть голосування.

 

ОНІЩУК М.В. Шановні колеги, я боюсь, що тут просто є незрозумілість по ситуації. По законопроекту була низка зауважень. І одне з них, яке, власне, викликало суперечку між певною частиною залу, стосувалось дійсно питань міжнародного комерційного суду.

Від імені авторів цього документу я маю можливість зараз усунути це протиріччя. Володимир Михайлович. Усунути це протиріччя, зокрема, статтю 11, яка регулює питання діяльності міжнародного комерційного суду, викласти частину 1 вилучити у статті 11, а частину 3 цього ж закону викласти в наступній редакції: "При здійсненні міжнародного арбітражу", слова - "з питань неврегульованості з законом" - вилучити, застосовуються норми закону .......міжнародний комерційний суд.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, одну хвилинку, з голосу ми нічого не будемо голосувати.

У мене є пропозиція. Для того, щоб уточнити всі моменти, - на повторне друге читання. Прошу проголосувати.

 

12:21:10

За-288

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" щодо відкликання депутатів. Борис Беспалий, будь ласка.

 

12:21:29

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується до другого читання проект закону, внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад".

Я просто нагадаю, що в першому читанні цей закон був підтриманий майже 400 голосів. Йдеться про те, що сьогодні є дуже спрощеною процедура ініціювання відкликання депутатів місцевих рад і робиться вона цілком за рахунок місцевих бюджетів.

Значить, надійшло 17 поправок, враховано 12, відхилено п'ять, повністю підтримується, узгоджено все з юридичним управлінням і іншими службами Верховної Ради. Комітет просить підтримати.

 

ГОЛОВА. По поправках, будь ласка. Народний депутат Михайло Мельничук, ваша поправка.

 

12:22:21

МЕЛЬНИЧУК М.В. З мотивів.

 

ГОЛОВА. А, з мотивів? Будь ласка.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Борис Якович, ваша поправка, п'ята, так? Щодо пропозиції про відкликання депутатів вносять збори чи конференції тільки тих об'єднань громадян чи їхніх місцевих осередків. Я просив на комітеті - не можна це робить, тому що тоді об'єднання громадян або якийсь осередок у 50 або 60 чоловік може відкликати депутата, а збори - ні. Комітет підтримав був, наскільки мені... Вилучити слово "тільки тих".

 

ГОЛОВА. Борис Якович, будь ласка.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Я дякую.

По-перше, п'ята поправка не моя...

 

ГОЛОВА. А Шарова.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Да. А по-друге, йдеться ось про що. Сьогодні ініціювати відкликання депутатів може будь-який осередок громадської організації чи первинний осередок партії. Комітет вважає, що це нелогічно і ініціювати відкликання можуть збори виборців, і це дає право кожному виборцю брати в цьому участь, але з партійних осередків ініціювати відкликання можуть тільки ті, дійсно, які ініціювали висування цього кандидата, інакше немає логіки.

От шановний Мельничук представляє Соціалістичну партію. І логічно, якщо депутат став депутатом, висувався Соцпартією, не викликав довіри, вона ініціює відкликання, голосують всі виборці. Але нелогічно, якщо депутат, висунутий, скажемо, Соціалістичною партією, а відкликати його ініціювання матиме право будь-яка інша політична сила. Тоді ми ніколи не вийдемо з виборчої процедури. Тут є повна логіка - дзеркально до виборчого закону.

Хто ще з народних депутатів, поправки яких не враховані, наполягає на своїй позиції? Немає.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту закону про внесення змін до закону України про статус депутатів місцевих рад щодо відкликання депутатів.

 

12:24:43

За-344

Закон прийнятий.

 

ОНІЩУК М.В.Велике спасибі.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін  до Закону України "Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту, вищих досягнень України".

Катерина Семенівна Самойлик, голова комітету. Давайте по поправках, Катерина Семенівна, зразу.

 

12:25:01

САМОЙЛИК К.С.

Було внесено всього 56  зауважень від народних депутатів України. Результат такий: ми 30 пропозицій врахували, всі інші пропозиції враховані в іншій редакції або вони відносяться до норм інших законів Закону України "Про фізичну культуру і спорт", Закону України "Про гуманітарну допомогу" і так далі.

І якщо говорити загалом, то, практично, всі зауваження враховані, ті зауваження, які надавалися народними депутатами України.

Я можу йти по поправкам, але...

 

ГОЛОВА. Не треба зараз, Катерина Семенівна, не треба.

В Сушкевича є зауваження. Яка поправка, зразу називайте.

 

САМОЙЛИК К.С. Немає в нього поправки жодної. У Сушкевича поправки немає.

 

12:25:44

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги!

Дякую, Володимир Михайлович!

Я просто звертаюся з мотивів...

 

ГОЛОВА. Дякую, не треба звертатися. Будь ласка.

Ми проголосуємо і так, треба по поправках йти. Часу не...

Порошенко, будь ласка.

 

12:26:03

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Бюджетний комітет в рамках 27-ї статті розглянув запропонований законопроект і прийшов до висновку, що прийняття цього закону буде означати суттєві, десятки мільйонів втрати Державного бюджету.

Ми рекомендуємо відмовитися від ганебної практики, коли ми підтримуємо олімпійський чи параолімпійський рух шляхом надання податкових пільг, будь-яка державна підтримка має відбуватися шляхом надання коштів з державного бюджету і законопроект урядовий, який поданий, проект для нашого сьогоднішнього розгляду передбачає збільшення фінансування, саме пара-олімпійського спорту. Тому я вважаю, що ми повинні йти цивілізованим шляхом.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Голова комітету, будь ласка. Державного комітету, я маю на увазі, Костенко. Я прошу вас, шановні народні депутати! шановний голово комітету! Ми вас запросили для того, щоб ви тут вели розмови. Будь ласка, позиція уряду.

 

________________. Шановні народні депутати! До Олімпійських ігр залишилося дуже мало часу.

 

ГОЛОВА.  Я прошу вас, не агітувати нас, позиція щодо  цього законопроекту.

 

________________. Позиція Державного комітету - просимо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Позиція уряду.

 

________________. Підтримати законопроект.

 

САМОЙЛИК К.С. У нас є лист уряду, який просить терміново, негайно прийняти законопроект. І я прошу народних депутатів України підтримати.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає на своїх поправках? Юрій Кармазін. Яка поправка, будь ласка.

 

12:27:41

КАРМАЗІН Ю.А.

"Наша Україна ". Солідарність. Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимир Михайлович!

Моя поправка номер 1. Відхилена. Подивіться, будь ласка, вона перед вами лежить.  Я пропоную викласти абзац 2, статті 1 в такій редакції: "База олімпійської та параолімпійської підготовки, комплекс споруд  на території України які призначені для проживання, харчування, проведення змагань, навчально-тренувальних  занять зборів членів олімпійської і пара-олімпійської збірних команд України з належним спортивним інвентарем та обладнанням, розташовані на відведеній для них території і використовуються для підготовки членів олімпійської і параолімпійської збірних команд України до участі в олімпійських і пара-олімпійських  іграх.

Вона чомусь відхилена незрозуміло і я прошу її врахувати. Бо я за закон в цілому, але так краще.

 

САМОЙЛИК К.С. Юрій Анатолійович, справа в тому, що на весь період підготовки до олімпійських і параолімпійських ігор спортсмени є членами збірних команд. Таке поняття, як член олімпійської і параолімпійської збірної вживається тільки лише під час виступу на олімпійських та параолімпійських іграх. Ми використали міжнародну термінологію і я прошу вас погодитися, Юрій Анатолійович. Я знаю, як ви вболіваєте за спорт взагалі.

 

ГОЛОВА. Ви погоджуєтеся, Юрію Анатолійовичу, чи голосуємо її. Погодились, дякую.  Яка поправка, Соболєв.

 

12:29:22

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, партія "Реформи і порядок", Наша Україна. Я взагалі не розумію, що відбувається. В залі сидить міністр фінансів, віце-прем'єр. Нехай вони скажуть позицію уряду. Ну як це буде, якщо міністр фінансів не висловлює позицію уряду. Тоді буде зрозуміла вона, дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, від уряду по кожному законопроекту уповноважений урядовець. З цього питання від уряду, уповноважений голова комітету Костенко. Є лист уряду, який підтримує цей законопроект.

З мотивів, будь ласка, Зварич.  Я тільки прошу тих, у кого поправки. Агітка непотрібна тут, все.

 

12:30:00

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я все ж таки наполягаю на тому, щоб ви надали слово представикові від уряду, враховуючи ту обставину, що цей законопроект згідно з висновком нашого бюджетного комітету накладає суттєве навантаження на держбюджет на 2003 рік. Тобто нехай тепер уряд скаже, як він збирається покрити ці кошти.

 

ГОЛОВА. Я ще раз хочу, шановні народні депутати, від уряду виступив голова комітету, заявив, у стенограмі записано, що підтримує. Є лист Кабінету Міністрів за підписом чиїм? За підписом віце-прем'єра.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про  внесення змін до Закону України про підтримку олімпійського, параолімпійского руху та спорту вищих досягнень в Україні. Прошу голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С. Колеги, я вас прошу підтримати, до олімпіади залишилося рівно рік.

12:31:08

За-286

 

САМОЙЛИК К.С. Дякую.

 

ГОЛОВА. Треба в цілому прийняти тоді. Ставлю на голосування про прийняття в цілому, як закон, проекту Закону про  внесення змін до Закону України про  підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні. 

Прошу, голосуйте. Зараз, одну хвилинку, голосування йде, голосуйте.

 

12:31:38

За-309

Закон прийнято.

Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

12:31:45

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Це є нонсенс.  Проголосований закон, який містить повно податкових пільг неконтрольованих, робиться дірка у бюджеті. В залі Верховної Ради присутній міністр фінансів, йому не дають слова, він мовчить. Це недопустимі речі, хто б не був би від уряду. Ми надали масу податкових пільг цьому закону. Хто буде нести відповідальність  за втрати бюджету!

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми вже з цього приводу говорили.

Петро Олексійовичу, .....все зрозуміло. Мова йде про те,  що цілком слушні ви зробили зауваження, але є лист за підписом віце-прем'єра, уповноважений при розгляді цього питання представляти інтереси виконавчої влади, голова комітету державного, він заявив, що уряд підтримує. Якщо підтримують, хай тепер виконують. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону  України про  електроенергетику щодо оплати вартості екологічної броні.

Бронніков Володимир Костянтинович, будь ласка. Давайте зразу голосувати.

 

12:33:00

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги! Закон про назначение и порядок оплаты екологической брони, как дополнение к Закону про электроэнергетику, внимательно дорабатывался во втором чтении/

Получены поправки-предложения от  Комитета по вопросам науки, образования, от фракции аграрников Украины. Они отклонены, поскольку будут учтены в законе "Про розничные рынки  электроэнергетики" и к теме настоящего закона не относятся.

Поправки  депутатов Заплатинского и Кабинета Министров согласованы и учтены. Других зауважень не было. Прошу поддержать во втором чтении...

 

ГОЛОВА. Хто з народних депутатів наполягає на своїх поправках, які не  враховані? будь ласка, Калінчук, народний депутат, Аграрна фракція. По поправках давайте конкретно.

 

12:33:42

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Поправка номер 4 від фракції Аграрної партії України.

Ми просили там, де йде, що  енергопостачальники мають право за умов неповної оплати споживачем  спожитої електричної енергії обмежити його  електроспоживання до рівня екологічної броні або за відсутності такої повністю відключити споживача, ми просили - крім споживачів сільськогосподарського виробництва. І ви знаєте чому. Тому що у нас ми маємо справу з живими організмами - рослинами та тваринами. Якщо відключити, вони гинуть просто. Чи це теплиці, чи це на фермі,  чи це в інкубаторі - таке інше.

 

БРОННІКОВ В.К. Мы внимательно рассмотрели ваши предложения и сказали, что ежели они не будут учтены в назначении экологической брони, а чем  должны заниматься эти предприятия и Кабинет Министров, они будут учтены в розничном рынке электроэнергии, в разделе "Порядок поставки  сельхозпотребителю".

 

ГОЛОВА.Так, шановні колеги! Поправка є - комітет наполягає - аграрної фракції. Я ставлю на голосування. Давайте підтримаємо. Це поправка №4.

 

12:35:10

За-230

Поправка проходить.

Які поправки ще наполягаєте ви? будь ласка, Калінчук, фракція Аграрної партії.

 

12:35:20

КАЛІНЧУК В.А.

Шановні народні депутати! Шановний доповідачу! Є поправка номер  шість, фракція Аграрної партії України. Там ми теж говоримо, що енергопостачальник не несе відповідальності за майнову шкоду, заподіяну споживачу чи третім особам.

Ми вносимо питання, крім сільськогосподарських товаровиробників, платників фіксованого сільськогосподарського податку. Чому? Знову ж тому, підкреслюємо, що якщо ми не будемо відповідальні взаємно, тобто енергопостачальник і споживач електроенергії, то сільському господарству, товаровиробникам сільськогосподарської продукції наноситься велика шкода. Інкубатор відключили - загинуло все живе, не напоїли телят чи не подоїли корів - наноситься велика матеріальна шкода. Тому просимо підтримати цю поправку.  Дякую.

 

БРОННІКОВ В.К. Комитет повторяет, что эта льгота сельхозпроизводителям будет учтена в порядке расчета или на предоплатой или в другом законе. К этому закону эта тема не относится. Предлагаем отклонить.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку шість Аграрної фракції України.

 

12:36:51

За-166

Поправка не врахована. Які ще є зауваження по поправках? Яка поправка?

Поправка вісім, Калінчук, будь ласка. Калінчук, мікрофон, Аграрна фракція.

 

12:37:09

КАЛІНЧУК В.А.

Я дякую. Ще одна поправка, яку вносила фракція наша - це частину першу доповнити до статті 26 і викласти в наступній редакції: "За умов неповної оплати за спожиту електричну енергію споживач, крім сільськогосподарських товаровиробників і платники фіксованого сільськогосподарського податку, а далі за текстом: "крім товаровиробників сільськогосподарського виробинцтва". Я прошу це теж врахувати, прошу депутатів підтримати.

 

БРОННІКОВ В.К. Ответ тот же - к теме закона не относится.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку № 8 фракції Аграрної партії України.

 

12:38:02

За-147

Рішення не прийнято.

 

_______________. Дякую. Прошу прийняти в цілому.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, Матвієнков, з процедури.

 

12:38:18

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, я просто хочу чтобы каждый осознанно голосуя за этот закон, чётко понимал, что если в бюджете следующего года мы не заложим эти деньги отдельной строкой, то  все эти деньги лягут на всех потребителей электроенергии и автоматически пойдёт удорожание электроенергии для каждого потребителя в буквальном смысле этого слова. И не к чему, кроме удорожания электрооплаты, это абсолютно не приведёт. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Клюєв, фракція "Регіони України". І голосуємо.

 

12:38:49

КЛЮЄВ А.П.

Уважаемые коллеги, я просил бы вас поддержать этот закон. Когда проходил этот законопроект в первом чтении, вопрос заключался в том, какая сумма будет идти на экологическую броню, какая сумма должна быть зарезервирована в государственном бюджете. Всё подсчитано - около 300 млн.грн. - это будет нагрузка на государственный бюджет. Но она не использоваться, может вообще никогда не использоваться. Это просто должна быть зарезервирована эта сумма. Если мы не хотим повтора Чернобыля или ещё каких-то катастроф, мы можем намного больше потерять, если это будет при отключении электроенергии. Поэтому я попросил бы поддержать.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо оплати вартості екологічної броні.

 

12:39:53

За-262

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про  прийняття в цілому як закон проекту закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо оплати вартості екологічної броні. Номер 2131. Прошу голосувати.

 

12:40:19

За-274

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. Доповідач - Юрій Іванович Єхануров, голова комітету.

 

12:40:37

ЄХАНУРОВ Ю.І. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, при доопрацюванні законопроекту про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, було враховано те, що треба було врахувати у зв'язку з прийняттям Цивільного та Господарського кодексу України. В цілому при доопрацюванні законопроекту надійшло 584 пропозицій і зауважень від народних депутатів України, Державної податкової адміністрації, Міністерства юстиції, Держпідприємництва. Ми відмічаємо активну участь народних депутатів - Оніщука, Беспалого, Жванії, Кириченка, Шарова, Акопяна Ландика, Веретенникова, Рудьковського.

В цей законопроект повністю враховано закон, який стоїть тут другим, в цьому порядку денному, за реєстраційним номером 3265, який внесли народні депутати Олуйко, Толстоухов і Косінов.

Цей законопроект, в ньому розкрито принцип єдиного вікна, про що так довго говорили. він є законом прямої дії, і тому так докладно виписані всі необхідні процедури. Є питання і реєстрації, і припинення діяльності.

Вчора на парламентських слуханнях виступаючі підтримали цей законопроект. Шановні колеги, в першому читанні цей законопроект отримав 334 голоси. Я дуже вас прошу підтримати цей законопроект. Комітет "за".

 

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка, Адам Мартинюк.

 

12:42:13

МАРТИНЮК А.І. Дякую, Володимире Михайловичу.

Мартинюк, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу і Юрій Іванович, і взагалі шановні друзі, це в нас взагалі якась колізія незрозуміла.

У другому читанні ми розглядаємо два законопроекти за номером 2048 і 3265. Ну, бути такого не може.

Те, що ви його врахували, це добре, але вони в порядку денному стояти не можуть, бо альтернатива в другому читанні не розглядається. Це в першому читанні - будь ласка, а в другому ми повинні голосувати за один законопроект.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Дозвольте?

Адаме Івановичу, ви праві: треба голосувати за один закон. Потім я кажу, коли пройде голосування, після нього я оголошую другий закон і ми тоді будемо голосувати про другий закон. Таким чином.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, зараз ми розглядаємо один закон - 2048. Будь ласка, Адаме Івановичу, я не знаю, де ви другий закон взяли.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. 2048 - і все.

 

ГОЛОВА. Ми розглядаємо 2048 закон.

 

МАРТИНЮК А.І. Дякую.

Володимир Михайлович, у нашому порядку денному сьогоднішнього роботи стоїть два законопроекти, і Юрій Іванович каже, що ми спочатку розглянемо один, а потім другий.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, це просто технічна помилка, це два різних закони йде. Це два різні закони.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Один, а потім другий.

 

12:43:26

МАРТИНЮК А.І.

Ще раз.  Юрій Іванович і Володимир Михайлович, не можемо два різних закони  з одного питання в другому читанні розглядати одразу. Це - нонсенс.

Ну, як це так: один  з них  ми прийняли в другому читанні і другий в другому читанні. Один повинен бути підготовлений  до другого читання.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І.  Ми розглядаємо тільки 2048.

 

ГОЛОВА. 2048.

Шановні народні депутати!

Будь ласка, Борис Беспалий.

 

12:44:25

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні народні депутати!

Ну, мабуть, ви всі знаєте, тому що ми представляємо всю Україну, з яким нетерпінням цей закон чекають всі підприємці і так далі. Я не сумніваюсь, що ми його зараз підтримаємо. Це, дійсно, технічно у порядку денному не так записано.

І єдине, що я прошу потім, чи може, це зараз, кілька технічних поправок, якщо можна.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Можна?

Я думаю, що це може комітет і так врахувати.

Я маю на увазі 17 і 99 поправку, які  у відповідності до прийнятих нами законів передбачають, що документи можуть подаватися  також в електронному вигляді.

Тому що ми цей закон робимо серйозно довго це є передові, якісь сучасні технології, європейські стандарти. Тому я думаю, що 17 і 99  поправку, які нічого не змінюють по суті, але передбачають, що можуть даватися документи також в електронному вигляді. Я думаю комітет міг з цим погодитися. Тому що у нас є спеціальні закони про електронний документообіг, їх кілька є, і ми зараз розглядаємо Закони про електронну торгівлю це тільки покращить закон. Це, власне,  єдине прохання. А також підтримати.

 

ГОЛОВА. Юрій Іванович, будь ласка.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Заперечень немає. Редакційно врахуємо це питання.

 

ГОЛОВА. Так, які ще  зауваження? Я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні проекту Закону про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб суб'єктів  підприємницької діяльності, прошу голосувати.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Прошу підтримати. 2048.

 

ГОЛОВА. 2048. В цілому голосуємо?

 

12:46:16

За-384

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття  в цілому, як закон, проекту закону  про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб, суб'єктів підприємницької діяльності.

 

12:46:45

За-369

Закон прийнято.

 

ЄХАНУРОВ Ю.І. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України про плату за землю щодо структурних підрозділів підприємств.

Лещенко Володимир Олексійовичу, будь ласка.

 

12:47:08

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Цей законопроект стосується якраз тих структурних підрозділів, що надають санаторно-курортні та оздоровчі послуги дітям.

Після прийняття його в першому читанні до комітету надійшла лише одна пропозиція. Вона відхилена в зв'язку з тим, що не стосується предмету розгляду цього саме проекту закону.

Крім того уточнення у частині другій що закон цей набирає чинності з 1 січня 2004 року в зв’язку з бюджетними процедурами. Дякую. І прошу прийняти цей законопроект в цілому.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття у другому.... Я вибачаюся, відмініть голосування, Порошенко Петро  Олексійович.

 

 12:47:59

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Я  боюся показатися нав'язливим, але прийняттям цього закону навіть з 1 січня 2004 року ми втручаємося в повноваження місцевих бюджетів. Ці кошти, які мали йти на фінансування делегованих державою повноважень місцевих бюджетів, ми Верховною Радою, без будь-яких компенсацій надаємо пільги по сплаті податку на землю  які не є нашим контингентом податку.

Я впевнений в тому, що при прийнятті, при голосуванні народні депутати мають знати це і враховувати при мотивах свого голосування. Дякую.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Шановні народні депутати, такої пропозиції до комітету з питань  аграрної політики  не надходило, зауважень з боку Апарату Верховної Ради, Юридичної служи також немає. Так що я пропоную прийняти законопроект цей в цілому.

 

ГОЛОВА. Валентина Семенюк, будь ласка.

 

12:49:05

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Я, звичайно, за те, щоб наші дітки лікувалися і за путівки була менша оплата, тому що буде і менша плата за землю.

Але я хотіла б як голова комісії звернутися з таким проханням, і, Володимире Михайловичу, щоб це було зафіксовано протокольно. Нам чітко треба подивитися скільки у нас збереглося цих дитячих санаторіїв і державній власності або у комунальній. В більшості вони вже розтягнуті, приватизовані, і ніякі діти там не лікуються, а лікуються ті, хто мають тугі гаманці, і ми  фактично звільняємо від плати тих, хто  буде відпочивати не  діти, а зовсім інші.

Тому , Володимире Михайлович,  як протокольне доручення, у нас ми вже декілька раз говорили, щоб все-таки Кабінет Міністрів провів інвентаризацію таких об'єктів, і ми чітко розділили те, що є у державній і комунальній власності, тоді ми  можемо врахувати ту пропозицію, яку говорив пан Порошенко, і ми будемо бачити, кому ми  даємо можливість сьогодні зменшити вартість путівки, а не тим, хто має тугі кошельки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу підготувати відповідне доручення до Кабінету Міністрів з проханням до 1 червня надати відповідну інформацію  вичерпну до Верховної Ради. Валерій Асадчев, будь ласка, фракція "Наша Україна".

 

12:50:23

АСАДЧЕВ В.М.

Я хотів би сказати доповідачу, що поправок з цього питання не треба, це є конституційна норма. У Конституції записано, що держава зобов'язана відшкодовувати самоврядуванню у випадку, якщо вона приймає закони, які наносять шкоду чи фінансову, чи будь-яку. Ви повинні були подивитися просто це питання і врахувати його у законі. Або давайте відшкодовування з боку держави, або не  приймайте такі закони.

Я хочу сказати,  що ми  в  минулому році розглядали це питання, коли йшов бюджет, і ми вважали, що місцеві органи влади краще розглянуть це питання, ніж ми. І там, де треба звільнити, вони звільняють, а де не треба, як каже, дійсно, колега депутат Семенюк, де вже там немає дітей, то хай платять. І мені здається, що саме така логіка краща, чим приймати такий централізований закон.

 

ГОЛОВА. Василь Хара, фракція "Регіони України".

 

12:51:23

ХАРА В.Г.

Уважаемый Володимир Михайлович, уважаемые коллеги! Мы немножко не о том говорим. Я как автор  законопроекта хочу внести уточнение.

Ну во-первых, детские оздоровительные лагеря предприятий и организаций, санаторные детские учреждения - они никогда не облагались налогом на землю. Просто мы, учитывая опыт 2003 года, поступили безнравственно и беззаконно, обложив на 2003 год детские оздоровительные лагеря 50-процентным налогом на землю.

Этот  закон восстанавливает тот порядок, который существовал раньше. Никогда местные бюджеты не получали и в этом году не получают деньги налог на детские оздоровительные лагеря, потому что они освобждены.

Второе. Здесь касается детских оздоровительных лагерей, санаторных учреждений государственных и промышленных предприятий и организаций.

Мы недавно с вами проводили День уряду, на котором  обозначили, что оздоровление детей у нас сегодня  находится в ужастном состоянии и мы должны принимать меры  для того, чтобы поправить ситуацию. А этот закон способствует этому.

 

ГОЛОВА. Дякую. Так, позиція від уряду. Будь ласка, заступник голови Державного комітету з земельних ресурсів. Два слова.

Підтримуєте чи не підтримуєте законопроект.

 

_____________.  Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Державний комітет  по земельним ресурсам не підтримує цей проект закону, оскільки   закон про оплату землю у нас перетвориться не в закон про  оплату  за землю, а про несплату земельного податку. Тому ми його не підтримуємо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення  змін до закону України  "Про плату за землю щодо структурних підрозділів  підприємств".

 

12:53:18

За-282

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту закону про внесення  змін до закону України  "Про плату... Поправок не було більше. Я тоді за логікою речей ставлю. "Про плату за  землю щодо структурних підрозділів  підприємств". Ви визначайтесь голосуванням.

(Ш у м  у  з а л і)

Що? Голосуйте!

 

12:53:51

За-282

Рішення прийнято.

Не було поправок, в другому читанні проголосували. Що залишається робити, відхилити чи як?

Я ставлю на голосування... Оголошую до розгляду проект Закону про амністію. Володимир Романович Мойсик, будь ласка. Пішли по поправках зразу.

 

12:54:16

МОЙСИК В.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! До вашої уваги пропонується в другому читанні Закону України про амністію. Нагадаю вам, що останній Закон про амністію приймався 5 липня 2001 року, тобто майже два роки в Україні не було амністії.

До цього закону надійшла 41 письмова пропозиція. 28 з них враховані повністю, 11 - частково, решту пропозицій відхилено. Найбільше з них торкалися статей шостої, сьомої, 13-ї і 15-ї.

Зараз, Володимире Михайловичу, я готовий доповідати по статтях і по поправках.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає на поправках? Андрій Шкіль, будь ласка. Яка поправка?

 

12:55:14

ШКІЛЬ А.В.

Я хотів би, в першу чергу сказати перед тим, як йти по поправках, що закон дійсно потрібний, я закликаю всіх підтримати. Якщо треба поступитися якимись поправками, я готовий своїми поступитися в ім'я того, щоб Закон про амністію був прийнятий. І закликаю до цього всіх народних депутатів.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Ніхто не наполягає більше? Позиція Державного департаменту. Потім, вибачте. Державний департамент, будь ласка, потім - Кармазін.

 

______________. Дякую.

Дозвольте вас проінформувати, що в остаточній редакції цей законопроект до департаменту не надходив. Але, виходячи з оцінки Головного юридичного управління Верховної Ради, здійснено наступний узагальнюючий висновок: законопроект потребує суттєвого доопрацювання та внесення на повторне друге читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

12:56:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати, шановний пане доповідачу!

У мене двадцята поправка. Тут я ставив питання про те, щоб до пункту "й" статті 7 внести доповнення: "яких притягнуто до кримінальної відповідальності чи засуджено за привласнення, розтрату майна, або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем". Це 191 стаття частина 4, 5 і стаття 84 Кримінального кодексу 1960 року; протидія закону у господарській діяльності, 206 частина 2 і 3,  і зловживання владою або службовим становищем - 364, частина 2 і частина 3 статті 165 Кримінального кодексу України 1960 року.

Тут написано, що враховано, а у тексті я не бачу. Чи десь помилка? ...

 

МОЙСИК В.Р. Якщо враховано - значить враховано.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Написано, що враховано, а по тексту я не бачу. Якщо враховано, то, слава Богу, треба приймати і в цілому закон, а якщо ні...

 

МОЙСИК В.Р. Поправка врахована.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає ще на своїх поправках, які не враховані? Немає. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про амністію, № 2287-д.

 

12:57:45

За-240

Рішення прийнято.

Тепер що, в цілому, чи як?

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому  як закон проект закону про амністію. Відмініть голосування.

Народний депутат Маркуш, фракція комуністів.

 

12:58:09

МАРКУШ М.А.

Шановний Володимире Михайловичу, в моїй сороковій поправці випущено текст: "або онкологічні захворювання", тому тут йде доповнення словами "друга, третя, четверта" після слів

"туберкульоз", але практично туберкульоз має іншу класифікацію, а друга, третя, четверта клінічна група відноситься до онкологічних захворювань. А тому випущені ці слова автоматично. Я хотіла, щоб вони були при голосуванні враховані.

 

ГОЛОВА. Володимир Романович, будь ласка, ваша позиція.

 

МОЙСИК В.Р. Марія Андріївна, на комітеті, ви пам'ятаєте, ми врахували ваші зауваження. І я вважаю, що вони є і записані.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту закону про амністію.

 

12:59:08

За-242

Закон прийнято.

 

МОЙСИК В.Р. Дякую.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Кримінально-виконавчого кодексу України. Доповідач - перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олександр Маркович Бандурка.

 

12:59:29

БАНДУРКА О.М. Шановний Голово, шановні народні депутати, нині діє Кримінально-виконавчий кодекс, який був прийнятий в 1970 році. Є потреба, реальна. життєва, оновити, привести в правове регулювання процедури механізму відбування покарань у сучасні вимоги.

В першому читанні Кримінально-виконавчий кодекс України був прийнятий 296 голосами. Депутати дуже ретельно працювали над проектом підготовки до другого читання, Поступило 360 пропозицій, з яких 326 або 91 процент, враховано. Як правило. це були пропозиції по умовах перебування в місцях ув'язнення волі.

В другому читанні проект в готовому вигляді пройшов міністерства зацікавлені, департамент виконання покарань, Міністерство юстиції, Міністерство внутрішніх справ, Генеральну прокуратуру, зауважень не було, або, якщо вони були, то враховані.

В уповноваженого з прав людини зауважень немає після доопрацювання. В експертів Ради Європи зауважень немає в тому вигляді, який ми подаємо вам сьогодні на розгляд.

Закон складається із 197 статей, структура його досить складна, він регламентує, фактично, всі сторони життя наших установ по виконанню покарань. І тих покарань, які пов'язані з позбавленням волі, і тих покарань, які з позбавленням волі не пов'язані. Вони вводяться цим законом ряд нових видів і форм відбування покарання, які суди встановлюють: арештні дома...

 

ГОЛОВА. Олександр Маркович, давайте будемо вже голосувати.

 

БАНДУРКА О.М.. ... виправні центри.

Я хотів би подякувати всіх депутатів, які дали зауваження, які плідно працювати: Кармазін, Чикал, Васильєв, Беспалий, Шепко, Піклушенко і десятки других. Дякую.

 

ГОЛОВА. Всім дякуємо, всій Верховній Раді.

Будь ласка, Беспалий.

 

13:02:09

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую, Олександре Марковичу, за подяку.

Я також вдячний за співпрацю, але є два моменти, які, мені здається, вимагають все ж таки узгодження, причому навіть на третє читання.

Спочатку це моя 101 поправка, яка була дуже проста: узгодити 51 статтю з Законом України "Про виконавче провадження". Ви її відхилили з мотивацією, що цим законом визначаються особливості. Я проти цього заперечити не можу, але ці особливості, вони повинні бути враховані в базовому законі про виконавче провадження, інакше ми отримаємо просто... Однією з найбільших проблем України сьогодні є невиконання судових рішень. Половина з них не виконується. І ми вводимо, поглиблюємо цей конфлікт.

Тому, я думаю, що все ж таки ця 52-га тепер вже стаття має бути узгоджена з законом про виконавче провадження, це... юридична техніка цього вимагає. Це перше.

В мене буде ще й друга поправка.

 

ГОЛОВА. Добре, давайте по першій поправці.

 

БАНДУРКА О.М. Дякую.  Я відповідаю, шановний Борис Якович.

Цим кодексом, який ми зараз розглядаємо, визначаються особливості виконання покарання у виді конфіскації майна, як одного із видів кримінального покарання. Але це мова йде про роботу установ, а не про те, що державна судова адміністрація не виконує впровадження.

Дійсно, там треба покращувати  роботу судів в частині виконання тих рішень про які ви говорите. Одно другому не суперечить. Я згодний з тим, що треба  покращувати ту роботу, яку здійснюють судові виконавці.

 

ГОЛОВА. Ви задоволені відповіддю: Будь ласка, Беспалий.

 

13:03:53

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Я думаю, це можна буде і далі врегулювати. Але я дуже прошу уваги, шановні колеги, є одна позиція без якої в цілому на мій погляд цей закон приймати не можна. У нас раніше ніколи в містах позбавлення волі не проводилися  вибори. Тепер згідно Конституції там проводяться вибори і всі знають, як вони там проводяться.

 

ГОЛОВА. Яка поправка?

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. 124 поправка. Пропонує доповнити главу 13. Особливостями проведення виборів у місцях позбавлення волі. Бо туди нікого не допускають і так далі.

Я думаю, що це зробити просто необхідно. Інакше через півтора року ми просто отримаємо 240 тисяч, як це завжди отримуємо чи скільки там. Я сподіваюся менше вже в'язнів буде відданих просто за одного бажаного кандидата. Без врахування цієї поправки в режимі, скажімо, третього читання. Я думаю цей документ взагалі приймати неможна.

 

ГОЛОВА. Давайте голосування...

 

БАНДУРКА О.М. Шановні колеги, норми виборчих процедур  установлюються виборчим законодавством і там  ми будемо приймати закон про вибри народних депутатів, місцеве самоврядування. Можна там визначити не в Кримінально-виконавчому кодексі - це ж зовсім різні речі, шановний мій колега.

І люди, які там перебувають, позбавлені права обмеження пересування чи майнових прав, але вони не позбавляються політичних прав, вони мають правоголосувати, але процедури голосування визначаються ж виборчим законодавством ,а не законодавством тюремного характеру.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні колеги, нам можна зараз передбачити і  дати доручення комітету, який займається питанням вибрчого законодавства. Дійсно, передбачити тикі положення. Будь ласка, Борис Беспалий.

 

БАНДУРКА О.М. Я хотів би ще сказати, шановний Голово. Ми передбачаємо прикінцеві положення де сказано, що кодекс вводиться з першого січня  2004 року, а в шестимісячний термін Кабінету міністрів подати всі законопроекти на наш розгляд де необхідно врахувати витоки, наслідки цього прийняття кодексу. Це  можна там врахувати, але ж не можна путати  Божий дар з яєшнею, вибачаюся.  Це Кримінально-виконавчий кодекс, а не закон про голосування.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, я  потім поставлю на голосування вашу пропозицію.

 

13:06:14

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги, питання дуже важливе, тому я все ж таки вимушений зробити одну ремарку.

Олександр Маркович, я мабуть не дуже точно висловив свою думку.

Йдеться ось про що. У виборчому законі навіть, там все передбачено. Але якщо особливості проведення виборчої кампанії не будуть виписані в Кримінально-виконавчому кодексі, то ніколи керівництво цих установ не буде діяти за тими нормами, які  у вибрчому законі є, а тут їх немає.

 Тому я дуже прошу, особливості проведення виборчої кампанії, вони мають бути обов'язково продубльовані тут. Я якраз є секретарем комітету, який займається виборчим законодавством і це якраз є і такою позицією від комітету.

Там само собою, але тут вони мають бути продубльовані. Ну ви ж досвідчена людина, ніхто ж не буде керуватися виборчим законом в кримінально-виправних установах. Тому це обов'язково.

 

БАНДУРКА О.М. Виборчий закон діє на всій території  України і в усіх установах і обов’язкове є для всіх громадян України,  в тому числі, які відбувають місця покарання.

Давайте окремо проголосуємо  вашу  поправку до глави 13-ої.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку  124 народного депутата Беспалого. Сутність поправки: главу 13 доповнити новою статтею  про особливості проведення виборів у місцях  обмеження волі. Прошу народних депутатів визначитися.

 

13:08:02

За-201

Поправка не проходить.

Які ще поправки є? Немає.

 

БАНДУРКА О.М. Є пропозиція прийняти закон.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, оскільки всі поправки враховані,  у нас є підстави поставити на голосування у другому читанні і в цілому, як закон. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проекту Кримінального виконавчого кодексу України. Прошу голосувати.

 

13:08:43

За-385

Кодекс прийнято.

 

БАНДУРКА О.М. Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВА. Я вже проголосував, ми ж сказали у другому читанні і в цілому, прийняли закон.

Оголошується до розгляду проект  Закону про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафів за насильство в сім'ї.

Володимире Івановичу, будь ласка, по поправках зразу йдемо.

 

13:09:08

МАЗУРЕНКО В.І.

Шановні колеги! На ваш розгляд пропонується законопроект про внесення змін до  Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за вчинення насильства в сім'ї. До зазначеного  законопроекту надійшло п'ять пропозицій, три з яких враховано, дві не враховані. Але не враховані тільки тому, що вони  погоджені з тими колегами, які дали ці пропозиції, вони не підлягають сьогодні нашому законодавству. Тому Головне юридичне управління пропонує прийняти цей законопроект у другому читанні. Комітет пропонує прийняти у другому читанні і в цілому.

Прошу  проголосувати за даний...

 

ГОЛОВА. Уряд. Позиція. Не заперечує?

 

_____________. Не заперечує.

 

ГОЛОВА. Якщо немає заперечень, я ставлю  на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту закону про внесення зміни до Кодексу України "Про адміністративні  правопорушення щодо штрафів за насильство в сім'ї". Прошу голосувати.

 

13:10:16

За-288

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального  захисту".

Анастасієв Валентин Олексійович - голова підкомітету.

Зразу ідем по поправках.

 

13:10:38

АНАСТАСІЄВ В.О.

Валентин Анастасиев, фракция коммунистов. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, коллеги!  Комитет по вопросам пенсионеров, ветеранов,  инвалидов подал на ваше рассмотрение доработаный проект закона о внесении изменений и дополнений к Закону  Украины "О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты".

Речь идет о предании статуса инвалида Великой Отечественной войны участникам боевых действий инвалидам общего заболевания. Это люди, которым сегодня как минимум 78 лет.

 

ГОЛОВА.  Шановні народні депутати! Всі поправки враховані. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект закону  про внесення змін  до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального  захисту".  У другому читанні і в цілому як закон.

 

13:11:42

За-323

Закон прийнято.

Так... Так закон прийнято. Я ставив на голосування, оскільки всі поправки враховані, в другому читанні і в цілому як закон. Закон прийнято.

(Ш у м  у  з а л і)

Прийнято закон!

Переходимо до розділу "Повторний розгляд законів з пропозиціями  Президента України".

Закон України про внесення змін до Господарсько-процесуального  кодексу України з пропозиціями Президента.

Міністерство юстиції. Доповідач: заступник Державного секретаря Мін'юсту Єфіменко Леонід Васильович, Будь ласка. У вас одна хвилина. Яка пропозиція у нас тут?

 

ЄФІМЕНКО Л.В.

Шановні народні депутати, до зазначеного закону були внесені пропозиції Президента. Майже всі вони враховані, за виключенням третьої пропозиції, яка врахована частково. У цій пропозиції передбачається, щоб питання про перегляд постанов та ухвал Вищого господарського суду Верховний суд приймав Колегією у складі трьох суддів і при цьому згода було б більшості з суддів, двох.

На комітеті, коли розглядалося це питання, вирішили, що досить буде лише і однієї пропозиції судді. Тому ми просимо підтримати пропозицію Президента.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Сідайте, Будь ласка.

Василь Сіренко, Василь Федорович, заступник голови Комітету з питань правової політики.

 

13:13:21

СІРЕНКО В.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні пропозиції Президент і врахує Верховній Раді врахувати пропозиції Президента до статей 111.14, 111.15, частини другої статті 111.17, статті 111.19.

Комітет рекомендує Верховній Раді врахувати частково пропозицію Президента України до частини першої статті 111.17, надавши можливість порушити провадження з перегляду Верховним судом України постанов чи ухвал Вищого господарського суду України за згодою хоча б одного судді, а не двох, як пропонує Президент України на засіданні колегії з трьох суддів Судової палати у господарських справах Верховного суду України.

На думку комітету таке положення уніфікує Господарський та Цивільний кодекси. Тому що, шановні колеги, у Цивільному кодексі вже сьогодні  і практика, і закон дозволяють 3 судді - якщо один дає згоду, справа іде до розгляду. Як уніфікація. І в Господарському кодексі ми пропонуємо те ж  саме. Три судді. Один дає згоду - справа йде до розгляду.

На засіданні комітету і представник Президента був, погодився з нами. Науково-експертне управління теж підтримало цю пропозицію. І навіть і Верховний суд підтримав цю пропозицію. Тому я вважаю, що є всі у нас підстави проголосувати за таке рішення комітету. Дякую за увагу.

І просимо прийняти ці пропозиції комітету і закон в цілому.

 

ГОЛОВА. Що, ми голосуємо в новій редакції закон?

 

СІРЕНКО В.Ф. Так.  З врахуванням пропозицій Президента і закон в цілому.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Мінюст ще раз пропозицію сформулюйте чітко, за що ви пропонуєте голосувати.

 

ЄФІМЕНКО Л.В. Ми пропонуємо врахувати пропозицію Президента. Чому. Тому що, коли стоїть питання і рішення приймає із трьох суддів два судді, це по пропозиції Президента, про перегляд справи; а по пропозиції комітету - досить лише рішення одного судді, два завжди, два судді завжди приймуть об'єктивніше рішення.

 

СІРЕНКО В.Ф.  Дозвольте одну секунду, Володимир Михайлович.

Шановні колеги, в цивільній колегії сьогодні вже вся практика побудована на тому, що із трьох суддів один суддя дає згоду. Ми вважаємо, що господарські справи - це різновид цивільних справ. І тому якісь особливості тут не потрібні. Ми пропонуємо уніфікувати як у цивільній палаті, так і в господарській палаті.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, нам треба зробити таким чином. Зараз проголосувати пропозицію Президента. Якщо вона  підтримана, тоді ми голосуємо в цілому закон у новій редакції. Якщо вона не підтримана, то ми голосуємо у новій редакції, за винятком цієї однієї статті, так?

 

СІРЕНКО В.Ф.  З урахуванням пропозиції комітету.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Добкін, будь ласка, яке ваше зауваження?

 

13:16:26

ДОБКІН М.М.

Спасибо, я как автор законопроекта хочу поддержать то предложение, которое Министерство юстиции вынесло, Президент и в редакции Министерства юстиции, спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, розкрийте сторінку 4,  третя поправка Президента України такого змісту: "Питання про порушення провадження з перегляду Верховним Судом України постанови чи ухвали Вищого господарського суду України вирішується більшістю голосів на засіданні колегії у складі трьох суддів Судової палати у господарських справах і розглядається протягом місяця з дня надходження касаційної скарги чи касаційного подання". Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

СІРЕНКО В.Ф. Просимо не підтримувати.

 

13:17:21

За-198

 

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому в новій редакції проекту закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України з пропозиціями Президента. Ні, вибачте, відмінити.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону в новій редакції проекту закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України. Номер 1351.

 

СІРЕНКО В.Ф. Прошу підтримати.

 

13:18:11

За-384

Рішення прийнято.

 

СІРЕНКО В.Ф. В цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Так я сказав в цілому як закон, ми ж проголосували в новій редакції.

 

СІРЕНКО В.Ф.  Добре, дякую.

 

ГОЛОВА. Ми ж голосували в цілому як закон в новій редакції.

Оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з пропозиціями Президента України від 18.03 2003 року". Так, Леонід Васильович Єфіменко.

 

ЄФІМЕНКО Л.В. Шановні народні депутати, даний закон був підготовлений у зв'язку з приведенням законодавчих актів у відповідність до закону про судоустрій України". Всі пропозиції. які внесені Президентом при доопрацюванні даного закону були враховані. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Сідайте.

З місця Микола Оніщук - перший заступник голови комітету, щоб зекономити час. Ввімкніть мікрофон.

 

13:19:13

ОНІЩУК М.В.

Шановні народні депутати!

Комітет з правової політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України врахувати всі пропозиції Президента до даного закону, а також внесені до нього додаткові зміни,  які були здійснені за ініціативою народних депутатів та прийняти його повторно як закон.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування прийняття.

Будь ласка, з процедури Зварич. Відмініть голосування.

 

 13:19:44

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Мене іноді дивує, як ми юридично підходимо до цих законопроектів.

Зараз розглядаються пропозиції Президента, внесені ним в порядку його конституційних повноважень. Ми мали б зараз голосувати пропозиції Президента. Якщо ми їх враховуємо, немає вже необхідності приймати цей проект, цей закон радше в черговий раз як закон. Відправляється він тоді Президентові на підпис, якщо враховані його пропозиції.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, в нас немає розбіжностей. Комітет врахував всі пропозиції, з'явилася нова редакція. Ми голосуємо тоді за нову редакцію закону на основі пропозицій Президента.

Тому я ставлю на голосування прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у новій редакції з пропозиціями Президента і комітету.  Прошу голосувати.

 

13:20:57

За-362

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про кінематографію" з пропозиціями Президента України від 13.02.2003 року.  Заєць Анатолій Павлович, будь ласка, швиденько давайте.

 

ЗАЄЦЬ А.П. 

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Президент вносить пропозицію про те, щоб уточнити положення закону про внесення змін до Закону України "Про кінематографію".

По-перше. Згідно із змінами встановлюється, що майнові права автора на фільм, права власності на вихідні матеріали фільму і фільмокопії  створені за рахунок держави, всі вони мають належати державі. Це відповідає Конституції України, а також ......ській  конвенції  про охорону літературних та художніх творів до якої Україна приєдналася.

Крім того відповідно до змін частини 2, статті 19 Закону України "Про кінематографію" стосується визначення напрямку спрямування коштів  спеціального фонду державного бюджету. А, зокрема, саме на надання державної підтримки вітчизняних суб'єктів  кінематографії.

Слід сказати, що це суперечить, як другій статті, частині 2, статті 95 Конституції України, а також  статті 22 Бюджетного  кодексу України згідно з якими всі ці питання регулюються Законом "Про Держаний бюджет України". Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВА. Яка пропозиція чітко сформулюйте?

 

ЗАЄЦЬ А.П. Ця пропозиція, по-перше, статтю 16 викласти в новій редакції.

 

ГОЛОВА. Так вона викладена в новій редакції. Далі.

 

ЗАЄЦЬ А.П. І пропонується цю частину 2 в статті 19 викласти в такій редакції: “суб'єкти професійної кінематографічної діяльності яким виділяються кошти з державного бюджету України та місцевих бюджетів, можуть користуватися послугами організацій поштового, телеграфного та телефонного зв'язку, та тарифами передбаченими для бюджетних організацій”. Дякую.

 

ГОЛОВА. Зрозуміло. Будь ласка, сідайте. Пропозиції комітету. Михайло Косів.

 

13:23:36

КОСІВ М.В.

Шановний Голово, шановні колеги  народні депутати,  8 квітня 2003 року комітет розглянув пропозиції Президента і пропонує прийняти цей закон в новому варіанті, який полягає у тому, що пропозиції Президента до статті 16 нами враховані. Тут Президент звернув нашу увагу на те, що коли кінофільм створюється за рахунок державного бюджету, то неможна відмовляти авторам фільму, також від права власності на остаточну продукцію, оскільки у створеному творі є не лише фінансовий вклад держави, але є й інтелектуальна власність, чи продукт інтелектуальної власності авторів фільму.

Ми погоджуємося із цією пропозицією і просимо підтримати статтю 16 у такому вигляді, який тут запропоновано.

Йдеться, власне, про те що право на фільм   і фільмокопії мають і держава, і автор відповідно до умов укладеного з автором фільму договору. Це треба, мабуть, проголосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, пропозиція комітету: одну статтю врахувати, а другу не підтримати, не підтримати статтю 19.

 

КОСІВ М.В. Ні, статтю 6 не підтримати. Вона, Володимире Михайловичу, моя, так   би мовити, роль у відстоюванні цієї статті полегшується тим, що десь годину тому  ми вже створили правовий прецедент, бо, прийнявши Закон про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні, ми там проголосували, послухайте, за такий текст: "З метою накопичення кошті для підготовки членів збірних команд України для участі в олімпійських та параолімпійських іграх центральний виконавчої влади з фізичної культури і спорту відкриває спеціальні реєстраційні рахунки в Державному казначействі України. Отже, абсолютно аналогічну правову норму ми  просимо підтримати і для кінематографії.

В чому справа? Ми не утворюємо  спеціальний державний рахунок  окремо від  державного бюджету, він входить в державний бюджет, але ці кошти, як свідчить практика, які у попередніх роках виділялися на потреби кінематографії, фінансувалися щонайбільше на 25 відсотків. Отже, коли це  буде спеціальний рахунок для кінематографії у державному бюджеті чи спеціальному фонді державного бюджету, то є надія, що він все-таки буде використовуватися безпосередньо за прямим призначенням. І тому я прошу цю норму підтримати.

А статтю наступну 16-ту знову ж таки  про користування послугами телефону і так далі, ми  в редакції, викладеній Президентом,  просимо теж врахувати і підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування спочатку пропозиції Президента. Ці пропозиції Президента викладені в середній частині до закону. Прошу голосувати пропозиції Президента України до Закону про кінематографію.

 

КОСІВ М.В. Володимире Михайловичу, може все-таки  частинами голосувати.

 

ГОЛОВА. Там вже враховано, ми ставимо ту,, що не враховано зараз. Всі проголосуємо і все. Прошу голосувати.

 

13:28:05

За-220

Рішення не  проходить.

Я ставлю на  голосування про прийняття закону у редакції, запропонованій комітетом.

 

КОСІВ М.В.  Комітет просить підтримати.

 

13:28:31

За-209

ГОЛОВА. "За" - 209, рішення не прийнято.

 

КОСІВ М.В. Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я би все-таки просив підтримати ту редакцію, яку запропонував комітет. В зв'язку з чим? Бо у нас  зареєстровано у Відділі реєстрації новий закон про кінематографію під номером 3330. Це група народних депутатів - Гаврилюк, Томенко, Яворівський, Чубаров, Мовчан, Веретенніков і Заклунна-Мироненко. Ми обов'язково  повернемося  до цього питання  незабаром дуже скоро, коли будемо взагалі нову редакцію цього  закону розглядати, але сьогодні залишати цей закон взагалі ну в такому  невизначеному  просторі було б неправильно. Тому я з урахуванням тим, що ми до цього  питання повернемося ще при розгляді нового варіанту закону, той  варіант, який запропонував комітет, все-таки сьогодні підтримати. Я вас дуже прошу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування про прийняття у новій редакції закону про внесення змін до закону України "Про кінематографію" з  урахуванням  пропозицій Президента України.

Прошу голосувати. У новій редакції з пропозиціями Президента.

 

КОСІВ М.В. В новій редакції.

 

ГОЛОВА. На основі пропозицій Президента.

 

КОСІВ М.В. Але з комітетом.

 

ГОЛОВА. З комітету не прийняли. Я зараз знову ставлю по черзі.

 

13:30:08

За-325

Закон прийнято. Там розбіжностей  практично ж немає.

 

КОСІВ М.В. Там суттєві розбіжності.

 

ГОЛОВА. Ну вже прийняли рішення.

Оголошується до розгляду Закон України "Про міжнародні договори України з пропозиціями Президента України".

Доповідач - міністр юстиції Лавринович Олександр Володимирович.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний пане Голово!

Шановні народні депутати. На ваш розгляд вноситься прийнятий Верховною Радою України 26 грудня минулого року проект Закону про міжнародні договори з пропозиціями Президента України, які зводяться переважно до того, що прийнятий закон необхідно привести у відповідність до Конституції України.

Зазначений закон має кілька проблемних моментів. Відповідно до восьмої статті Конституції України всі закони мають видаватися на підставі Основного закону. І Конституція зазначає, що засади укладання міжнародних договорів України, викладені у відповідних положеннях Конституції - це стаття дев'ята пункт 32 статті 85, пункт третій статті 106 і стаття 151 Конституції України.

Відповідно до статті дев'ятої Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Пункт 32 статті 85 до повноважень Верховної Ради України відносить надання у встановлений законом строк згоди на обов'язковість міжнародних договорів України та денонсацію міжнародних договорів України.

Відповідно до пункту третього статті 106 Президент України представляє державу у міжнародних відносинах, веде переговори та укладає міжнародні  договори України.

Конституційний Суд України відповідно до статті 151 дає висновки на відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів або тих міжнародних договорів,  що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість.

Перша стаття закону входить у протиріччя з цими статтями Конституції, я їх навмисно зачитав для того, щоб було зрозуміло чому. Оскільки стаття перша закону визначає, що закон застосовується до міжнародних договорів України, укладених відповідно до вимог закону. І все.

Президент пропонує при цьому, щоб обов'язково було посилання на Конституцію України в тій частині, яку я зараз процитував. Я думаю, що це є абсолютно зрозумілою позицією.

Другий пункт. Пункт "в" частини другої статті 9 закону передбачає, що ратифікації підлягають міжнародні договори України, зокрема з питань одержання Україною від іноземних держав і  міжнародних фінансових організацій позик. Оскільки Президент України пропонує, що це стосується тільки тих позик, які не зазначені в державному бюджеті. Адже при прийнятті державного бюджету України парламент вже голосує за ці договори, він передбачає, що ці договори будуть виконуватись. Тому вимога подвійного розгляду і перегляду того, що вже прийнято в державному бюджеті, не виглядає ні логічною, ні законною. Тому Президент пропонує, щоб ця редакція передбачала, що ті договори, які передбачені в державному бюджеті вже по позиках, не виносились на повторне голосування до Верховної Ради України.

Третя позиція. Де мова йде про парламентський контроль. В цій частині це питання більше вже до тлумачення що розуміти під парламентським контролем, в якій системності і в якій сфері. Оскільки в Конституції є чітко визначені механізми парламентського контролю, як це діє в цілому, скажімо, за урядом, за конкретним міністерством, через Уповноваженого з прав людини, через недовіру Генеральному прокурору чи уряду. То виписаний механізм. В законі є загальне посилання. І в даному випадку я можу сказати, що Президент пропонує більш чітко просто виписати цей механізм.

Четверте. Достатньо суттєве. Мова йде про те, що  суб'єкти міжнародного права поруч з державами, урядами, міністерствами є також і міжнародні організації. І зокрема, Україна також уклала вже низку угод з міжнародними організаціями. В законі є прогалина, яка не передбачає в принципі застосування будь-яких норм до цього типу договорів. Тому цю прогалину потрібно обов'язково виправити. І Президент пропонує це зробити.

Я хочу сказати, що ці пропозиції є чисто правового характеру і потребують тільки уважного і поважного ставлення до Конституції України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Висновок узагальнюючий.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Висновок - я прошу підтримати пропозиції Президента України і прийняти редакцію закону з повним врахуванням пропозицій Президента.

 

ГОЛОВА. Хорошо, дякую. Сідайте.

Будь ласка, комітет. Ігор Осташ. Дуже коротко, Ігор Іванович.

 

13:35:36

ОСТАШ І.І.

Шановний Голово, шановні колеги народні депутати, хотів би коротенько нагадати, що цей закон був прийнятий ще Верховною Радою попереднього скликання, і вже в цьому скликанні ми також розглядали пропозиції Президента і в результаті 321 народний депутат ще раз підтвердили практично текст закону про міжнародні договори.

Користуючись нагодою, я хотів би подякувати моїм співавторам, зокрема колезі Зарубінський, який є депутатом цього скликання, який вніс дуже вагомий внесок в цей законопроект, а також колезі Мусієнку, якого, на жаль, уже немає серед депутатів цього скликання, він був депутатом попереднього скликання.

І хотів би коротенько зупинитися на двох принципових моментах. Перший принциповий момент торкається ратифікації угод щодо зовнішніх запозичень. Отже, Президент пропонує положення пункту в статті 9 закону привести у відповідність із пунктом 14 статті 85 Конституції України, згідно з яким Верховна Рада України затверджує рішення про одержання Україною позик, що не передбачено Державним бюджетом України як від іноземних держав і міжнародних фінансових організацій, так і банків.

У зв'язку з цим звертаємо увагу на наступне. По-перше, у пункті 14 статті 85 Конституції України йдеться про затвердження рішень, а в законі йдеться про ратифікацію, що з нашої точки зору не одне і теж.

Відповідно до статті -ї Віденської конвенції про право міжнародних договорів ратифікація - це міжнародний акт, за допомогою якого держава висловлює свою згоду на обов'язковість для неї міжнародного договору.

І ще одне. Рішення, які приймає Верховна Рада України відповідно до статті 91 Конституції України можуть бути прийняті не тільки у формі закону, але й постанови.

Згідно з положенням пункту 14 статті 85 Конституції України рішення  щодо отримання позик Верховною Радою приймається без посилання на форму правового акту.

І ще одне. Отже, виходить така ситуація, що ми, практично, під час розгляду Закону про бюджет даємо, затверджуємо певні контрольні цифри щодо зовнішніх запозичень, але це зовсім не перешкоджає нам разом із затвердженням таких цифр і ратифікувати міжнародні угоди, причому це може навіть бути зроблено у пакеті із законом чи проектом Закону про Державний бюджет України.

Але головна мотивація наша була така, що Конституція не перешкоджає нам затверджувати такі міжнародні угоди щодо фінансових позик. Але зважаючи на дуже низьку дисципліну, особливо щодо контролю за поверненням зовнішніх позик, депутати, практично, конституційною більшістю проголосували за те, щоб цей пункт залишився в Закону про міжнародні договори.

І ще один принциповий пункт - пропозиція три Президента України щодо парламентського контролю. І хотів би сказати, що Президент пропонує виключити частину другу статті 28 закону, що здійснює, що передбачає здійснення парламентського контролю Верховною Радою за виконанням цього закону.

Відповідно до пункту 13 статті 85 Конституції України Верховна Рада здійснює контроль за діяльністю Кабінету Міністрів. Це включає і заслуховування звітів Кабінету Міністрів, і тому числі і Міністерство закордонних справ України, інших міністерств та центральних органів виконавчої  влади про стан виконання цього закону та відповідних міжнародних договорів України, а також проводити парламентські слухання з цих питань.

Тому, підсумовуючи, хотів би сказати, що на своєму засіданні Комітет у закордонних справах ще раз, практично, підтримав ці два дуже принципові положення щодо ратифікації угод про зовнішні запозичення та про парламентський контроль за виконанням міжнародних договорів. Тому комітет прийняв рішення підтвердити прийнятий законопроект конституційною більшістю голосів.

Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Відповідно до процедури я зараз поставлю на голосування пропозицію Президента України. А потім будемо голосувати пропозицію комітету. Я прошу уваги, я буду йти по кожній пропозиції Президента. Я ще раз прошу, шановні колеги, увага. Я ставлю на голосування пропозицію першу Президента України до Закону про міжнародні договори. Візьміть порівняльну таблицю. Прошу голосувати.

 

ОСТАШ І.І. Комітет не підтримує. Комітет пропонує подолати вето.

 

13:40:43

За-256

Поправка прийнята.

Я ставлю на голосування другу поправку Президента - це сторінка 4. Прошу голосувати.

 

ОСТАШ І.І. Комітет також наполягає на тому, щоб залишити попередню редакцію законопроекту щодо контролю за ратифікацію угод про міжнародні позики.

 

13:41:11

За-262

Друга поправка прийнята.

Я ставлю на голосування третю поправку Президента України , дамо тоді по фракціям, прошу  голосувати.

 

ОСТАШ І.І. Третя поправка - комітет також проти пропозиції Президента щодо, потрібно залишити парламентський контроль за виконанням міжнародних договорів.

 

13:41:41

За-171

ГОЛОВА. Поправка третя не прийнята. Ставлю на голосування четверту поправку Президента - це сторінка п'ята. Прошу голосувати. Порівняльну таблицю візьміть.  Треба не спати, а голосувати!

 

13:42:08

За-271

Поправка прийнята.

Ставлю на голосування на сторінці восьмій п'ята поправка Президента України. Прошу голосувати.

Відмініть голосування, я зараз Бондаренку покажу, яка поправка: п'ята поправка на восьмій сторінці. Я ставлю на голосування поправку номер п'ять восьма сторінка. Будь ласка, уважно слідкуйте. Буде потім голосуватися позиція представника комітету. Прошу голосувати.

 

13:43:04

За-206

Поправка не проходить. На   цій же сторінці восьмій шоста поправка, в якій пропонується в пункті "б" частини першої статті п'ять слова "щодо міжнародних договорів" замінити словами "щодо міжнародних договорів, які вкладаються від імені уряду України", а далі міжнародні договори.

Ставлю на голосування, прошу голосувати.

 

13:43:38

За-206

Поправка не прийнята.

Я ще раз нагадую, шановні народні депутати, ми першими голосуємо пропозиції Президента. Другі є пропозиції комітету, які пропонують подолати вето. Він уже озвучив це все. Ставлю на голосування поправку номер  сім. Це не лікбез - це Верховна Рада! На сторінці одинадцятій  поправка номер сім. Дивіться, будь ласка, і голосуйте.

 

13:44:18

За-203

Поправка не прийнята.

Йдемо далі по поправкам. Поправка номер вісім, сторінка номер двадцять шість. Поправка. Частину другу статті 28 закону виключити. Дивіться, будь ласка, на двадцять шостій сторінці.

Прошу голосувати. Я ще раз вам розказую українською мовою, голосуємо  пропозиції Президента, не пропозиції комітету.

 

ОСТАШ І.І. Комітет проти.

 

13:44:57

За-204

Рішення не прийнято.

Це про міжнародні договори України. Я ж голосую поправки ті, що ви готували.

 

ОСТАШ І.І. Шановні колеги депутати! Практично всі пропозиції зводилися до чотирьох пропозицій Президента. Ми зараз підтримали першу, другу; четверту, третю поправку не підтримали. Тому зараз треба голосувати, очевидно, за законопроект в новій редакції.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Міністерство юстиції.

 

ЛАВРИНОВИЧ В.О. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Голова комітету має рацію. Пропозиції Президента зводяться до чотирьох позицій, три з яких були підтримані у сесійному залі. Те, що  стосується посилання обов'язкове на Конституцію в законі і конституційну процедуру, це підтримано. Підтримано також те, що ті позички, які враховані у державному бюджеті не виносяться на повторну ратифікацію, і підтримана пропозиція, яка стосується міжнародних договорів там, де мова йде про  міжнародні організації. І не набрала кількості голосів та, яка стосується парламентського контролю. Ось всі пропозиції Президента України.

 

ГОЛОВА.  Яка пропозиція Міністерства юстиції, прийняти в новій редакції?

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.  Міністерство юстиції пропонує, якщо підтримано три із чотирьох пропозицій Президента, прийняти  в новій редакції з врахуванням трьох підтриманих сесійним залом пропозицій Президента.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в новій редакції закону України про міжнародні договори України. В новій редакції з урахуванням тих пропозицій, які ми підтримали.

 

13:46:51

За-313

Закон прийнято в новій редакції.

Оголошується до розгляду... Петро Олексійович Порошенко.

Проект закону про внесення змін до Закону України  "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законів з питань оподаткування.

Ніякої перерви, у нас ще працювати... Зараз ми проголосуємо, тоді зробимо перерву. У нас ще голосування під час перерви є за Уповноваженого з прав  людини. Прошу не забувати.

Я ще раз прошу вас, розбирайтесь з  комітетом. Я прошу вас, ми вже узгодили це питання. Будь ласка. Я йду по тому тексту, який мені дав комітет.

 

13:47:58

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні колеги! На ваш розгляд виноситься закон... проект постанови, відповідно до Регламенту, першим має ставитися на голосування проект постанови, прийнятий профільним комітетом.

Профільний комітет прийняв на своєму засіданні проект постанови, згідно з яким він рекомендує прийняти Закон України... проект закону України про внесення змін до закону  "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законів з питань оподаткування в першому читанні за вилученням статті, яка  призупиняє дію Закону України "Про мінімальну заробітну плату". Тобто, заробітна плата в законі, який приймається за основу, залишається на рівні 237.

Шановні колеги! Я не хотів би аналізувати і робити детальний аналіз що саме дає нам підстави для того, що вилучення статті потребує окремої дискусії. Але, шановні колеги, лише сьогодні під час голосування ми замість того, щоб використовувати бюджетні кошти на підвищення мінімальної заробітної плати надали податкових пільг різним суб'єктам господарювання на десятки мільйонів гривень.

Я би хотів, щоб ми не перетворювали Верховну Раду в орган, який одною рукою спочатку дає податкові пільги, обмежує бюджетні надходження, а потім пояснювали нашим виборцям, що в бюджеті немає грошей на вирішення найгостріших, найболючіших соціальних питань.

Тому бюджетний комітет пропонує підтримати в першому читанні цей законопроект за вилученням норми про призупинення мінімальної заробітної плати. До 18 числа народним депутатам, політичним партіям, фракціям, групам подати пропозиції щодо другого читання і на етапі другого читання визначитися і щодо мінімальної заробітної плати, і  щодо напрямків видаткової частини бюджету.

Разом з тим бюджетний комітет категорично рекомендує, щоб ми не перевантажували бюджет іншими видами видатків і сконцентрувалися лише  виключно на вирішенні проблеми мінімальної заробітної плати, правда, з урахуванням позицій по селу.

Бюджетний комітет просить підтримати цей проект постанови.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно... Зараз я запропоную. Відповідно до процедури ми зараз повинні проголосувати за основу проект закону, запропонований урядом, потім - комітетом, потім - Терьохіним, а потім - Богатирьовою і іншими народними депутатами. Правильно?

Я ставлю на голосування. З мотивів? Будь ласка, Адам Мартинюк

 

13:50:59

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Михайлович.

Я хотів би, щоб Петро Олексійович був на трибуні і дав відповідь. Чи погоджується комітет, наприклад, позиція фракція полягає в наступному.

Ми готові підтримати законопроект про внесення змін до державного бюджету, те, що стосується надходжень до державного бюджету. Тут сумнівів немає. Це перше.

Друге. Ми готові підтримати проект змін до державного бюджету за тих умов, що записано в проекті постанови про те, щоб ми не відміняли, не призупиняли дію закону про мінімальну заробітну плату.

І третє. Як дивиться комітет на нашу пропозицію, яка полягає в тому, що всі додаткові надходження, які надійдуть, тобто те, що ми пропонуємо збільшити в державному бюджеті, витратити: 1) соціальні виплати, заробітна плата; 2) на забезпечення продовольчої проблеми.

І більше ніяких додаткових витрат із тих додаткових надходжень не робити.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Власне кажучи, це і виписано в тому проекті, в рішенні проекту постанови, який запропонував бюджетний комітет. Я це підтверджую, що є два пріоритетних напрямки. Це є вирішення проблеми мінімальної заробітної плати і кризових явищ в сільському господарстві. І ми погоджуємося, тому що це є спільна позиція з урядом, що ті додаткові надходження, які пропонувались бюджетним комітетом і були враховані урядом, вони є реальні і є ресурс на вирішення проблеми мінімальної заробітної плати.

 

ГОЛОВА. Я прошу, Микола Янович, від уряду, будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я. 

Уважаемые народные депутаты!

Правительство категорически не согласно с проектом, который сейчас предложил, постановы, которую сейчас предложил уважаемый Пётр Алексеевич.

Мы не можем убирать эту статью и поэтому я вас прошу либо принять правительственный вариант за основу, и до второго чтения, я вам обещаю, что мы вместе с бюджетным комитетом, вместе с другими комитетами найдём компромиссный вариант решения проблемы по  237. Будем искать. Я думаю, найдем.

Второе. Второй вариант. Правительство просит поддержать проект постановы, который вносится народными депутатами Богатыревой, Гапочкой, Пехотой. Объясняю почему. Мы с вами впервые приняли сбалансированный реальных бюджет на 2003 год. Результаты его выполнения показали, что бюджет выполняется из месяца в месяц по доходам и выдаткам свыше ста процентов - 100,6 процентов, если говорить точнее. Это обеспечило переход на автоматическое исполнение бюджета. Ушло в прошлое время ручной регулировки бюджета. И в этом, я не говорю. что титаническая работа правительства, в этом главная заслуга парламента и правительства, в том, что они сумели принять сбалансированный бюджет. Итоги четырех месяцев показали, что можно увеличить доходную часть бюджета примерно на 900 млн. - 1 млрд. Это - максимум того, на что может в этих условиях пойти правительство. Это дало возможность нам предложить вам схему повышения бюджетникам окладов почти на 30 процентов и оторваться от минимальной заработной платы 185 гривен, которые мы повсеместно запровадили. Вы понимаете, о чем я говорю. То есть, мы решили пойти на то, чтобы вот эти средства направить на повышение заработной платы бюджетной сфере и уйти от уравниловки, которая стала присутствовать повсеместно в результате 185 гривен минимальной заработной платы.

По 237 мне наиболее импонирует предложение народного депутата Гавриша о накопительных рахунках и так далее. Но это предложение требует очень серьезного анализа и обсуждения. И мы над этим сконцентрируемся. Поэтому, завершая, я вас прошу - нельзя торпедировать бюджет неразумными выплатами...

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Микола Янович.

 

АЗАРОВ М.Я. Поэтому либо решение принять в первом чтении, и мы должны это проголосовать, вариант уряда, за основу, либо принять вариант, который вносится народными депутами Богатыревой, Гапочкой и Пехотой.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, в нас треба чотири документи голосувати - це, перший, проект постанови про прийняття за основу Закону України, запропонований урядом, номер 3466, потім є законопроект, який запропонований комітетом, потім законопроект комітетом, перший - бюджетним, другий - комітетом Буряка, і третій - народними депутатами Богатирьовою.

Будь ласка, по процедурі.

Ну, ми зараз затягнемо процедуру і не проголосуємо рішення.

Пєхота, будь ласка.

Зараз голосуємо, шановні дорогі депутати.

 

13:56:51

ПЄХОТА В.Ю.

Я прошу пробачення.

Я хотів би висловитися відносно того, що та постанова, яка виноситься комітетом, членом якого я являюсь, є порушення нашого Регламенту і Бюджетного кодексу. Ми в одній постанові водночас вирішуємо питання першого і другого читання.

Я на бюджетному комітеті доводив, не можна вносити зміни в першому читанні, в другому читанні це можливо. Тому я підписав постанову другу, де вилучив це питання. Це підтвердить Петро Олексійович, я з цим питанням виступав там і не може під цією постановою...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Юрій Кармазін, будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О.  Я підтверджую, що при голосуванні була окрема думка Володимира Юлійовича Пєхоти, але...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, в нас ще багато роботи, давайте голосуванням визначатися. Це не місце для агітації.

 

ПОРОШЕНКО П.О. ... але ми маємо право вилучати при прийнятті в першому читанні.

 

13:57:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимир Михайлович, шановний Петро Олексійович!

Я звертаюся до вас: хіба ви не розумієте, що в нас немає зараз заключення науково-експертного управління, що ми зараз безпрецедентно вносимо зміни до діючого закону, по якому вже приймав рішення Регламентний комітет і говорив, що були порушення.

Я категорично проти того, що ми 237 ліквідовуємо, і уряд хоче сьогодні це згвалтувати і крім того сьогодні збільшення на 15 відсотків ставок акцизного збору на тютюнові вироби приведе до того, що в Україні буде контрабанда. Тому що країни, які знаходяться поруч і Румунія, Болгарія, Молдова і країни СНД, Росія мають меншу ставку, значить йде на нас перетікання сюди контрабанди. Хіба це ніхто не хоче прораховувати?

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний Юрій Анатолійович. Я доводжу, до відома, народних депутатів.

По-перше, заключення Науково-експертного управління є і воно роздано народним депутатам.

 

ГОЛОВА. Дякую, Роман Зварич.

 

ПОРОШЕНКО П.О. По-друге. Ставки акцизного збору в Україні на тютюнові вироби сьогодні є найнижчими в світі і Україна  сама є джерелом постачальником контрабандних сигарет.

 

ГОЛОВА. Дякую. Це правильно. Роман Зварич. І голосуємо.

 

13:59:10

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Я не хочу брати участь в обговоренні цього проекту, але сьогодні виникла певна обставина, на яку привертає нашу увагу голова Бюджетного комітету. Тобто ми прийняли два законопроекти, які отримали підтримку уряду, які також накладають додаткове бюджетне навантаження, суттєве навантаження. Ми не почули позиції уряду, як він збирається покрити цю бюджетну дірку.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати.

Я ставлю на голосування в порядку надходження про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет на 2003 рік” та деяких інших законів з питань оподаткування за номером 3466 документ. Прошу голосувати - це урядовий законопроект.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Проект урядової постанови.

 

14:00:14

За-167

Рішення не прийнято.

Спокійно, я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України за номером 3466...

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний Адаме Івановичу, де є постанова бюджетного комітету...

 

ГОЛОВА.  Я прошу вас, давайте проголосуємо по фракціям, і так видно  хто не проголосував. По фракціям, будь ласка. До вас дійте, тоді дамо.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановні  колеги, в  цьому проекті постанови що зараз буде ставитися на голосування,  абсолютно правий Адам Іванович, ми затверджуємо лише доходну частину. Це є додаткові джерела на вирішення проблем мінімальної заробітної плати без скасування мінімальної заробітної плати.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Цушко.

 

14:01:11

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов, комитет по финансам.

Уважаемый Петр Алексеевич, вы в своей постанове если бы написали что по налоговой части отвечает комитет по финансам, мы бы поддержали. Вы так отпускаете...

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний Василь Петрович, у нас   саме так і написано. Написано, я стверджую, що за податковою, я це кажу для стенограми. В тексті проекту  постанови бюджетного комітету написано, що "за податкову частину законопроекту відповідає профільний комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

 

ГОЛОВА. Так, Асадчев Валерій.

 

14:01:50

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні народні депутати, ви вже не перший раз приймаєте бюджет і зміни до нього. Ви чудово знаєте що бюджет - це баланс. Якщо ми зараз скасовуємо 237, міняється повністю баланс. А якщо ми баланс не поміняємо, то ми теж скасовуємо 237 тільки "по умолчанию" і ми це повинні чудово розуміти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю....

 

ПОРОШЕНКО П.О. У нас зараз балансу немає.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради про прийняття за основу проекту  Закону  про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2003 рік та деяких інших законів з питань оподаткування під номером 3466/П  (проект бюджетного комітету).

 

14:02:53

За-41

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови  Верховної Ради України про направлення на доопрацювання проекту Закону  України про внесення змін до Закону України  про Державний бюджет України на 2003 рік та деяких інших законів з питань оподаткування. Це проект народних депутатів Терьохіна, Цушка та інших номер 3466/П-1.

 

14:03:33

За-153

Проект не прийнято.

Я ставлю на голосування проект  постанови Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України  про Державний бюджет України на 2003 рік та деяких інших законів з питань оподаткування  народних депутатів: Богатирьова, Гапочки, Пєхоти номер 3466/П-2. Прошу голосувати.

Давайте приймемо рішення хоч якесь, шановні колеги!. Прошу голосувати.

 

14:04:15

За-207

Рішення не прийнято.

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні народні депутати! Давайте таким чином. Запокойтеся, ви краще голосуйте, не кричіть. Я ставлю на голосування всі законопроекти у порядку надходження, щоб була чистота експерименту.

Я ставлю на голосування, прошу уваги, уважно слухайте. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону   "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законів з питань оподаткування, урядовий законопроект 3466.

Прошу голосувати.

 

14:05:14

За-171

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови під номером  3466/п. Бюджетного комітету проект.

 

14:05:42

За-14

"за" - ... у мене щось висвітилося 14 голосів.  Не вірю.

Ставлю на голосування проект постанови під номером  3466/п1 народних депутатів: Терьохіна, Цушка, Горбачева і Пузакова.

Прошу голосувати.

 

14:06:15

За-154

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови народних депутатів Богатирьової, Гапочки, Пєхоти. Номер 3466/п2.

Прошу, голосуйте. Давайте якесь рішення прийняти. Голосуйте, будь ласка.

 

14:06:42

За-210

Рішення не прийнято. По фракціях.

Будь ласка, Микола Янович. З мотивів.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты! Я вас прошу еще раз  собраться. Обращаюсь к фракциям "бильшости", обращаюсь ко всем фракциям. Сегодня торпедируется чрезвычайно важное решение по выделению помощи селу. Мы не можем работать над предоставлением крайне экстренно необходимой помощи селу. Сегодня блокируется решение про повышению заработной платы бюджетной сферы. Поэтому я прошу еще раз поставить, Владимир Михайлович, на голосование.

 

ГОЛОВА. Уже я не поставлю більше.

Будь ласка, Пустовойтенко. Спочатку хай фракції  визначаться, тоді будемо ставити на голосування, а так - аби час тратити. Ні, ми повинні два рішення прийняти. Зараз перерва буде.

 

14:07:42

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Фракція Народно-демократичної партії, Пустовойтенко.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні члени уряду. Мені соромно, коли в зал на голосування виноситься  декілька проектів постанов або змін до бюджету на той чи інший рік. Потрібен бути один відпрацьований спільний документ уряду, бюджетного комітету або перенести уряду і парламенту України

Тому я пропоную, вважаю, що терміново потрібно зібрати комісію під головуванням голови бюджетного комітету і Першого віце-прем'єр-міністра Миколи Азарова для доопрацювання і внесення одного-єдиного законодавчого акту, за який ми повинні негайно проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, така пропозиція підтримується. Я прошу комітет, уряд визначитися, виробити один законопроект у вигляді постанови і тоді ми його розглянемо. А ставити на голосування вкотре, я дума, немає потреби.

Так, Мойсик Володимир Романович, будь ласка, на трибуну. І зараз будем голосувати. Одну хвилинку, зараз! Ми ж домовлялися постанову запропонувати. Ну дайте ж людина хай, ну зачекайте, я прошу, ви ж виступали весь час.

 

14:09:15

МОЙСИК В.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Вашій увазі пропонується проект постанови Верховної Ради  по подіях, що мали місце 14 травня цього року при звільненні з-під варти підслідних Тимошенка, Шаги, Балюри і Сокольченко.

"Верховна Рада України постановляє:

Генеральному прокурору України і Державному департаменту з питань виконання покарань забезпечити негайне виконання рішення суду і звільнення з-під варти Тимошенка, Шаги, Балюри і Сокольченка."

Пункт другий: "Заслухати 15 травня о 16 годині інформацію Генерального прокурора України Піскуна про обставини щодо невиконання рішення суду про звільнення з-під варти вказаних осіб".

Пункт третій: "Доручити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вивчити зазначене питання та факти побиття народних депутатів України і надати інформацію Верховній Ради України 16 травня о 10 годині".

Що правда, на Погоджувальній раді керівників фракцій було ухвалено рішення про заслуховування інформації Генерального прокурора не сьогодні о 16 годині, о завтра о 10 годині.

Проект, який я доповів, вноситься Юлею Тимошенко, Віктором Пинзеником і Юрієм Кармазіним. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про включення в порядок денний проекту постанови, яку доповів голова комітету Мойсик Володимир Романович.

 

14:11:12

За-226

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови, яку щойно ви включили до порядку денного.

 

14:11:40

За-215

Рішення не прийнято.

Голова лічильної комісії народний депутат Мішура, будь ласка. По фракціях, будь ласка, висвітліть. Будь ласка, вибачте. З процедури Валерій Асадчев, вибачте.

 

14:12:03

АСАДЧЕВ В.М. Дякую.

Володимире Михайловичу, я хочу звернутися до вас і до Миколи Яновича, давайте після обіду проголосуємо одну постанову, яку подав Терьохін, - спасемо зміни в бюджет, бо інакше ви не маєте права давати нікому ніяких доручень. Верховна Рада не проголосувала і законопроект знятий з розгляду. Я пропоную все-таки спасти рішення ситуацію. Уже зараз голосувати нема чого, давайте о 16-ій чи після суддів проголосуємо варіант Терьохіна. Ми відправимо його і зробимо узгоджений варіант. Інакше знімемо просто з розгляду. Дякую.

 

ГОЛОВА. Після 16-ї домовимся.

Ще одне слово. Будь ласка, Шкіль. І все. Один чоловік. Всі не можуть зразу виступати.

 

14:12:48

ШКІЛЬ А.В. Дякую, Володимире Михайловичу.

Я пропоную оцю постанову про події, що мали місце 14 травня 2003 року, проголосувати по пунктах хоча б. Можливо, дійсно, якісь пункти не влаштовують. Давайте поставимо на голосування по пунктах. Я вас прошу, Володимире Михайловичу, це зробити зараз. Поставити - пункт перший. Хто за? Пункт другий. Хто за? Хто проти? І пункт третій - хто за? Хто проти? І таким чином, я думаю, що ми можемо в Верховній Раді дійти до консенсусу. Я вас прошу, Володимире Михайловичу, зробити це зараз. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я поставлю зараз, щоб заспокоїти зал сесійний. Але ж так треба було діяти за таким принципом, як ми домовились були, а ви ж зовсім інше перекрутили. Дайте сюди, буду читати. 

Я ставлю на голосування пункт перший: "Генеральному прокурору України і Державному департаменту з питань виконання покарань забезпечити негайне виконання рішення суду і звільнення із-під варти Тимошенко, Шага, Балюри, Сокольченка".

 

14:14:01

За-203

Не прийнято.

Я ставлю на голосування другий пункт: "Заслухати 15 травня о 16-й годині інформацію Генерального прокурора України Піскуна про обставини щодо невиконання рішення суду про звільнення з-під варти підслідних Тимошенка, Шага, Балюри, Окольченка.  Прошу визначатися.

 

14:14:33

За-210

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування третю пропозицію: доручити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної  діяльності вивчити зазначене питання та факти побиття народних депутатів України і надати інформацію Верховній Раді України 16 травня о 10-ій годині.

 

14:15:08

За-383

Рішення прийнято.

Будь ласка... Ніяких мотивів, вже досить мотивів.

Будь ласка.

 

МІШУРА В.Д. Шановні народні депутати, біля столів реєстрації ви зможете отримати бюлетені для таємного голосування про призначення на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

ГОЛОВА. Я прошу уваги, ми повинні проголосувати, шановні колеги. Зачекайте хвилинку.

 

МІШУРА В.Д. Голосування починається у цей час і закінчується о 15-ій годині. Прошу приступити до голосування.

 

ГОЛОВА. Я прошу  керівників фракцій і депутатських груп о 15-ій годині зібратися у мене в кабінеті.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку