ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ   СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17  квітня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу  народних депутатів підготуватися до реєстрації. Шановні колеги, прошу зайняти ваші місця робочі. Увімкніть систему "Рада".

10:03:27

Зареєструвалося -352

Зареєстровано 352 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, у роботі нашій бере участь Прем'єр-міністр України, присутні члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження нашого колеги Мельника Миколи Євтихійовича, якому виповнилося 60 років. Давайте привітаємо його і побажаємо всіляких гараздів. (О п л е с к и)

Миколу Євтихійовича нагороджено найвищою нагородою Верховної Ради України, яка буде вручена окремо в урочистій обстановці. (О п л е с к и)

Сьогодні день народження нашого  колеги Ісаєва Леоніда Олексійовича, давайте привітаємо його, а також  Кузьмука Олександра Івановича.

Шановні колеги! Відповідно до Регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень.

Розклад засідання на четвер у вас є. Оголошується до розгляду проект постанови  про зміни у складі комітетів Верховної Ради України про обрання Мельничука членом  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики.  Будь ласка, Валентине Григоровичу, голова комітету.

 

10:05:07

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги! Другого квітня  комітет з питань Регламенту, депутатської етики і організації роботи Верховної Ради розглянув і підтримав заяву народного депутата України Мельничука про перехід  його з Комітету з питань державного будівництва та органів місцевого самоврядування до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Комітет вніс на розгляд Верховної Ради проект відповідної постанови Верховної  Ради, прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович, так ми голосуємо постанову Верховної Ради?

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про зміни у складі комітетів Верховної Ради України за номером 3340. Про обрання Мельничука Михайла Васильовича членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики, земельних відносин та увільнення його від обов'язків члена Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Прошу голосувати.

 

10:06:31

За-329

Постанова прийнята. Дякую.

Оголошується до розгляду проект постанови про зміни у складі комітетів Верховної Ради України, про обрання Козловського членом комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Будь ласка, Валентине Матвійовичу.

 

10:06:53

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую.

На виконання доручення Голови Верховної Ради Комітет з питань Регламенту 9 січня розглянув заяву народного депутата України Козловського, обраного від одномандатного виборчого округу номер 133, Миколаївська область, члена фракції Аграрної партії України про перехід його з Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів до Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин.

Враховуючи, що розрахункова квота пропорційного представництва фракції Аграрної партії України у Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин перевищена в десять разів і тим самим порушено вимоги статті 4.4.5 Регламенту Верховної Ради, комітетом було прийнято рішення не підтримувати заяву народного депутата Козловського про перехід його у вище зазначений комітет. Відповідні матеріали комітету з цього питання ви отримали. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, шановні народні депутати, позиція комітету до вашого відома доведена. Водночас є зареєстрований проект постанови 3406, який гласить про те, що треба обрати народного депутата України Козловського Анатолія Михайловича членом Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин. Я ставлю на голосування проект цієї постанови - 3406 номер.

 

10:08:51

За-278

Постанова прийнята.

А тепер я попросив би, що нам треба подумати, доповнити, щоб в комітеті були люди, щоб могли працювати у відповідному.

Оголошується до розгляду проект постанови про зміни у складі тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з доопрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції України.

Шановні народні депутати, проект цієї постанови 3313 вам роздано. Це пропонується доповнити від фракції "Регіони України", а також "Європейський вибір".

Якщо немає заперечень...

Будь ласка, Адаме Івановичу. Мартинюк.

 

10:09:33

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Михайлович.  Мартинюк, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Приймаючи постанову про створення Тимчасової спеціальної комісії з питань опрацювання проектів і змін до Конституції, ми з вами прийняли рішення, що від кожної фракції ми делегуємо відповідно до норм Регламенту пропорційну кількість. І ми визначили з вами, що від 20-ти народних депутатів кожна фракція рекомендує туди по одному члену цієї комісії.

І тому, якщо я не помиляюсь, у фракції "Регіони України" нараховується 40 народних депутатів, значить, їхня квота - два народних депутати. Якщо відповідає, що два народних депутати - це інша справа. Якщо вони хочуть збільшити свою квоту, тоді пропорційно потрібно збільшити квоту і всіх інших фракцій, а це значить, перетворити Тимчасову спеціальну комісію не в спеціальну комісію, а перетворити у половину чи міні-Верховну Раду.

Тому я просив би, дайте це спочатку на розгляд профільного комітету з питань Регламенту, а після того ми будемо визначатися.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я вважаю, що оскільки виникають зараз розбіжності, треба відкласти і перенести розгляд цього питання.

Я попрошу голів, співголів комісій, а також Регламентний комітет опрацювати і внести узгоджені пропозиції.

Оголошується до розгляду проект постанови про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.  Будь ласка, Валентине Григоровичу.

 

10:11:21

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.  Шановні народні депутати!

В чому суть запропонованого проекту постанови: з метою більш раціонального використання робочого часу, збільшення кількості підготовлених до розгляду законопроектів, пропонується замість тижня з 5 по 8 травня раніше нами запланованого ми прийняли з цього постанову  в режимі засідань комітетів провести його в режимі засідань комітетів, замість проведення пленарного тижня пленарної роботи. І також, і в цей період перенести роботу депутатських фракцій і груп.

Це також, ця пропозиція, також пов'язана, як ви розумієте, шановні колеги, із відзначенням в цей тиждень державного свята 9 Травня, тобто, Дня Перемоги.

Проведення двох пленарних тижнів, а тепер будуть підряд два пленарних тижні 12-16 та 19-23 травня, якщо ви це підтримуєте, надасть нам з вами можливість обговорити і прийняти більшу кількість законопроектів. А ви знаєте, що у нас їх уже накопичилося  декілька сотень і ми повинні над цим працювати.

Друге. У поданому до розгляду проекту постанови пропонується також замість роботи 7 - 11 липня цього року у комітетах  депутатських фракціях і групах працювати  в Верховній Раді  у режимі, я підкреслюю знову ж, пленарних засідань. Такий порядок роботи знову ж таки, на наш погляд, надасть можливість розглянути більше законопроектів і  результативніше завершити роботу нинішньої третьої сесії Верховної Ради. А крім того, це  надасть можливість раціонально використати збільшений за рахунок цього міжсесійний період для більш якісної підготовки майбутньої четвертої  сесії  Верховної Ради України.

 І до цього, шановні колеги, хочу також поінформувати вас , що зазначений проект постанови, який вноситься комітетом з питань Регламенту, одностайно підтриманий Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп на засіданні в минулий понеділок. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ми це питання обговорювали на погоджувальній раді і прийшли до розуміння того, що  потрібно підтримати цей проект постанови. З врахування  цього я ставлю на голосування про прийняття  проекту Постанови  Верховної Ради України за номером  3378 про внесення змін  до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради четвертого скликання в цілому як постанови. Прошу голосувати.

 

10:14:59

За-404

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від  3 квітня  2003 року  про заслуховування інформації Кабінету  Міністрів України про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства при проведенні комплексу весняно-польових робіт та заходи із забезпечення виконання  законодавства при підготовці  до збирання врожаю 2003 року та  його  проведенні.

Шановні народні депутати, як ви знаєте, ми прийняли у свій час постанову про те, щоб  23 квітня  заслухати цю інформацію. Але 23 квітня не  пленарний тиждень. Комітет пропонує  перенести на  6 травня. Але оскільки ми прийняли вже постанову зараз, то я пропоную розглянути  це питання  13 травня, тобто у вівторок. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття Постанови   за номером  3377. Прошу  голосувати. Замінивши слова "6 травня" на "13 травня".

 

10:16:17

За-363

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про перенесення дати проведення спеціального засідання Верховної Ради України щодо вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років. Як ви знаєте, шановні колеги, ми прийняли  рішення раніше  про те, щоб  це засідання провести 7 травня. Але у зв'язку з тим, що у нас зміни в плані  проведення пленарних засідань, пропонується провести спеціальне засідання Верховної Ради з цього питання 14 травня о 10 годині. Я ставлю на голосування про прийняття постанови Верховної Ради  України за номером 3389 про  перенесення дати проведення спеціального засідання Верховної Ради України щодо вшанування жертв голодомору 1932-1933 років.

 

10:17:27

За-317

Постанова прийнята.

Оголошується  до розгляду  проект постанови про перенесення строків розгляду питання про стан митної справи на День уряду України в липні 2003 року.

Юрій Іванович Єхануров. Будь ласка, увімкніть мікрофон. Мікрофон Єханурову увімкніть, будь ласка.

 

10:18:15

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Народний депутат Добкін вніс пропозицію щодо розгляду цього питання. Після опрацювання ми визначилися, що, по-перше, або його перенести на липень, або перенести взагалі на наступну сесію. І взагалі це відання Комітету з питань економічної політики.

Тому, шановний Володимире Михайловичу, якщо це можливо по процедурі, зняти це питання з розгляду на цій сесії, взагалі зняти його.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Автор проекту законопроекту народний депутат Добкін пропонує з розгляду зняти це питання.

Будь ласка, Гуренко Станіслав Іванович.

 

10:19:13

ГУРЕНКО С.І.

Спасибі, Гуренко фракція комуністів.

Шановні колеги, Володимир Михайлович, я б прилучився до прохання Юрія Івановича і колеги Добкіна. Давайте ми це питання зараз знімемо і ми його більш ретельно опрацюємо і вийдемо з ним можливо в наступній сесії. Спасибі. Перенести, зняти зараз.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз. Голосувати треба?

 

10:19:41

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83-й виборчий  округ, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу,  тут уже в цьому залі піднімалися декілька раз питання про те, що ми дуже займаємося багато парламентськими слуханнями,  дні уряду. І ми бачимо, що вони вже і в Регламент ніяк не влазять.

Тому треба подивитися мабуть чи Секретаріату, чи вам, Володимире Михайловичу. Дивіться: наступний тиждень робота в округах, у нас напланувалися засідання комітетів, виїзні, такі засідання комітетів, парламентські слухання. А коли ж в округах працювати?

 

ГОЛОВА. Я вас гаряче підтримую,  але ми домовилися таким чином, що ми будемо уважно дивитися і комітети будуть визначатися щодо доцільності проведення, вносити рекомендації з урахуванням того графіка, який уже в нас є, а він перенасичений.

Шановні колеги, немає заперечень проти того, щоб ми зняли зараз з розгляду це питання і на наступній сесії розглянули його? Немає.

Оголошується до розгляду проект постанови про День уряду  України у липні 2003 року щодо виконання заходів із питань вступу України до СОТ.

Шановні народні депутати, пропонується в липні провести День уряду з цього приводу. Комітет профільний з питань економічної політики не заперечує проти розгляду цього питання.

Тому я ставлю на голосування на ваше рішення проект постанови Верховної Ради України за номером 3141 про День уряду України у липні 2003 року з таким порядком денним: про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ.

 

10:21:44

За-303

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду - прошу уваги! - проект постанови про проведення парламентських слухань "Проблеми законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав українців, які були вислані з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини за Угодою від 9 вересня 1944 року між Урядом УРСР та Польським Комітетом національного визволення" (4 червня 2003 року). Народний депутат Терен, будь ласка.

 

10:22:26

ТАРАН В.В.

Дорогі друзі. Спочатку трохи історії. 9 вересня  44-го року була підписана Угода між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки  Польським Комітетом національного визволення про переселення українців із Лемківщини, Холмкімщини,

Підляшшя в Україну. І згідно цієї Угоди велика частина українців була звідти переселена, вони стали громадянами України. Я підкреслюю, вони стали громадянами України.

Але, на превеликий жаль, вони сьогодні не мають тих прав, багато з них не мають тих прав, що громадяни України. Зокрема, скажімо, згідно чинного законодавства учасниками війни вважаються громадяни, які повернулися на територію Радянського Союзу, починаючи з 45-го року Але всі люди, ці  люди з Холмківщини, Лемківщини поверталися ще у 44-му році.

Існує проблема спрощеного перетину кордону, тобто Польща стає СЕВ. Ці люди мають право відвідувати батьківські, прабатьківські могили і це теж треба вирішувати. Існує проблема культурна, тобто величезний пласт культури Холмщина,  Лемківщина, але вони не мають у  нас на  свого часопису, ані театру і так далі.

Йдеться про цілий ряд проблем і цих людей треба вислухати для того аби вийти на якісь конкретні рішення. Я хочу сказати і дуже хочу підкреслити, що ми навіть з проекту постанови зняли дефініцію про надання політико-правової оцінки на цьому факту. Ми це зняли.

Ми абсолютно не маємо ніяких претензій ані до Польщі. Ми абсолютно не маємо ніяких претензій до цієї влади, яка була на той час, ми просто хочемо вирішити конкретно допомогти цим людям. Це треба вислухати і треба вийти на якісь конкретні рішення. І  тому я хотів би сказати ще що, що в пресі я читав повідомлення про те, що Голова Верховної Ради Володимир Михайлович Литвин говорячи про  трагедію Волині, теж говорив, що найкращою відповіддю на ці проблеми буде вирішення проблем цих людей.

Вирішення проблем конкретних.

І я би ще раз хотів наголосити, що йдеться про вирішення соціальних проблем. Про вирішення культурних проблем, приходить безліч листів від цих людей і їх залишилося вже не так багато, і вони дуже просять, щоб ви їх вислухали, і щоб ви якось їм допомогли. Я теж дуже просив би вас усіх допомогти в цій ситуації і проголосувати за проект  постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.  З мотивів. Сідайте, ми ж не обговорюємо, сідайте. З мотивів, будь ласка,  Михайло Косів.

 

10:25:22

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Шановний Володимире Михайловичу! Я думаю, що ми можемо залишити у  цій постанові, яку пропонує колега Терен дату проведення цих парламентських слухань, але рамки хронологічні цих  подій треба розширити, адже виселення чи скажімо, депортація примусова українського населення з території Польщі на територію України відбувалася не лише внаслідок згаданого тут договору, і не лише в 1944 році році, але й 45-му, 46-му, були виселення і в 47-му і навіть в 51-му. Отже, давайте ми протокольно залишимо дату проведення, а саму проблему сформулюємо в тих часових рамках, які відповідають історії, і тоді в наступний тиждень, в наступний четвер для голосування проведемо голосування по цій постанові в новій редакції. Дякую.

 

ТЕРЕН В.В. Шановні друзі, я би хотів сказати, що те, що пропонує Михайло Косів, це є абсолютно нормальним. Але і він показав, до речі, приклад про те, як треба працювати. Він дав ще давно ці пропозиції, ми їх розглянули вчора на комітеті, вони можуть бути підтримані. Але ж треба проголосувати сьогодні, бо єдине число, яке залишилося ще поки що вільним, це - четверте червня. Але ж ми би дуже просили включитися в обговорення Михайла Косіва і коли будемо приймати рішення про ці парламентські слухання, однозначно все це буде враховано. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!..

 

ТЕРЕН В.В. Володимире Михайловичу, можна від комітету дати Удовенку?

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, от голова комітету і будемо голосувати, Геннадій Йосипович Удовенко. Сьогодні день голосування. Юрій Анатолійович!

 

10:27:28

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, до Верховної Ради, до уряду, до Президента надходять численні звернення з цього питання. І вже навіть є звинувачення Верховної Ради в блокуванні навіть проведення спроб вирішувати ці дуже актуальні питання. Пропозиція Михайла Косіва, вони слушні, вони будуть враховані уже в ході роботи парламентських слухань. Ми включимо його рекомендації. А для того, щоб не ускладнювати зараз проблему, я закликаю всіх колег одностайно проголосувати за виважений проект рішення, який запропонувала група народних депутатів і які оголосив Терен. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін. Ну я бачу, ну давайте зараз, треба ж вислухати різні точки зору, я бачу. Давайте будемо голосувати, шановні колеги.

 

10:28:27

СОЛОМАТІН Ю.П. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу, дуже багато болючих питань є в нашій історії. Одне з таких питань, котре жваво дискутується в нашому суспільстві і в суспільстві Польщі, є 60-річчя Волинської трагедії.

Всі науковці, які приймали участь в круглих столах, і особливо в Острозі, вони підкреслюють, потрібен науково виважений, толерантний підхід. Спочатку треба провести кругли столи, обговорення поза межами державних установ, і лише після цього слід виносити на загальнодержавний рівень. Тому у мене є такі  побоювання, що зразу розгляд цього питання на Верховній Раді призведе до руйнування наших стосунків з Польщею.

Я пропоную утриматися взагалі від прийняття такого рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон.

Андрій Шкіль.

 

10:29:34

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимир Михайлович.

Я представляю тут, власне, прикордонний виборчий округ, де в мене, практично, половина мешканців - це є пересельці з Польщі і ..............

Я ще раз наголошую, що це тільки парламентські слухання. Ми маємо врешті-решт проговорити це питання. Тут немає ніяких закидів ні до Польщі, ні до польськості, ні до чого-небудь іншого.

Я закликаю в першу чергу колег з "Нашої України" підтримати без жодних застережень, бо це, я ще раз наголошу, тільки парламентські слухання. І там ми можемо проговорити всі теми, підняти, вислухати і врешті-решт бути почутими, тому що люди цього чекають.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Пєхота.

П'ять хвилин з мотивів вичерпано, будемо голосувати зараз.

Пєхота увімкніть мікрофон.

 

10:30:22

ПЄХОТА В.Ю.

Дякую, Володимир Михайлович.

Ми радилися в нашій групі відносно депутатських слухань. Щоб не получилося так, а зараз практика на це виглядає, що в нас не Верховна Рада, а центральний лекторій.

Ми пропонуємо депутатські слухання проводити на базі комітетів, і в комітетах або в приміщенні на Банковій, щоб на нашому робочому місті ніхто, крім нас не сидів. І треба це питання уважно розглянути.

Тому ми будемо не по суті голосувати проти, а по формі. Ми проти того, що тут постійно проводяться депутатські слухання.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Сергій Шевчук.

Ну не всіх же відразу можна, вибачте, шановний колего. Всі відразу не можуть виступати. Я прошу заспокоїтися вас.

 

10:31:07

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, фракція НДП.

Шановний Володимире Михайловичу, я дякую  за надане слово.

Шановні колеги, це питання було розглянуто на засіданні Комітету з питань європейської інтеграції.

Я думаю, ніхто з присутніх не може сумніватися в тому, що Комітет з питань євроінтеграції зацікавлений в якихось питаннях загострень відносин України з країнами Європи, в тому числі з такою країною як Республіка Польща. Але ми вважаємо, що консолідація і  вступ України до ЄС  можливий лише тоді, коли усі невияснені сторінки  історії будуть докладно вивчені. І одним із способів вивчення цих сторінок є і парламентські слухання. Де вони будуть проходити, в рамках комітету чи в сесійній залі немає значення. Але члени комітету з євроінтеграції закликають проголосувати за даний проект постанови. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Рефат Чубаров.

 

10:32:11

ЧУБАРОВ Р.А.

Дуже дякую Володимире Михайловичу.

Шановні народні депутати. Я хотів би ще раз сказати  про те, що ми маємо, як Верховна Рада України адекватно реагувати на проблеми, які є болючими для громадян України.

Я вже друге скликання в складі Верховної Ради України хочу підтвердити про те, що Комітет Верховної Ради з  питань прав людини  приходять багаточисленні листи від тих людей, які були насильно переселені.

Я хотів би ще раз сказати і про те, що знаєте якщо для ................... наступив тут, то тут дуже велика шкода бо про це треба було знати тоді, коли ви збиралися в Верховну Раду. Проведення парламентських слухань з питань виселення цих людей надасть нам можливість конкретно приступити до вирішення їх проблем.

Тому я просив би вас їх підтримати цей проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. От Ігор Осташ і все. Час вичерпаний.

 

10:33:12

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, "Наша Україна", Партія "Реформи і порядок".

Шановний головуючий, шановні народні депутати.

Я, дійсно, підтримую проведення  цих парламентських слухань, бо  у мене в  окрузі також велика частина  населення саме переселенці з території  Польщі. І хотів би сказати, що на сьогодні це має  дуже принциповий  також і міжнародний аспект. І тому для того, щоб ми уникали прямих конфліктів  з нашими польськими колегами, треба слухати  ці питання в рамках  комітету, але провести загальнопарламентські слухання і в першу чергу поставити питання соціального захисту тих людей, які  постраждали під час тих далеких політичних  подій.

Але у мене  є конкретна пропозиція. Пан Косів запропонував розширити часові рамки  в документі. І тому, дійсно, можна сьогодні проголосувати це питання, зробивши так, що часові рамки  розширити у такий  спосіб: 1944-1946 роки та 1951 рік, тобто саме  задавши  оцей період, можна сьогодні проголосувати за проведення парламентських слухань.

І ще один аспект - це судова влада. На  жаль,  на сьогодні  є подвійні стандарти щодо прийняття  рішення у судовому розгляді щодо  надання  статусу учасників війни. Тому...

 

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. Так, давайте, будь ласка.

 

10:34:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, у мене пропозиція, яка просто об'єднає зал. Там, де ми пишемо "по угоді",  "угоду" викреслити і залишити "виселення українців з їх етнічних територій". Це буде об'єднувати  всі роки незаконних дій щодо українців. По-перше.

По-друге. Це буде адекватна відповідь тому, що вже йде обговорення на сторінках "Дзеркало тижня", інших  газет. Нам  пропонують вибачатися українському народу. Український народ ще нічого  поганого не зробив. І це статус парламентських слухань, я  звертаюся, який не говорить про те, що це всі версти  населення висловляться. Це ще не позиція парламенту,  це перед позицією парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Все. Шановні народні депутати, в зв'язку  з тим, що були пропозиції доповнення до проекту цієї постанови, то, очевидно, давайте проголосуємо за основу, а потім проголосуємо доповнення Михайла Косіва.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України за номером 2394 про проведення парламентських слухань про проблеми законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав українців, яку були вислані з Лемківщини, ............Підляща та Холмщини за угодою від 9 вересня 1944 року між урядом УРСР та Польським комітетом національного визволення.

Прошу народних депутатів визначитися голосуванням.

 

10:36:17

За-185

Рішення не прийнято. По фракціям.

Оголошується до розгляду проект постанови про  парламентські слухання про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей та шляхи їх  подолання.

Леоніде Михайловичу, будь ласка, дуже коротко. Та не мінуту, це голосування, ви коротко протягом однієї хвилини обгрунтуйте.

 

10:36:46

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Я прошу вообще тогда 5 минут, потому что это вопрос очень важный.

Уважаемые народные депутаты! Я хочу вам сказать о том, что проблема беспризорных и беспритульных детей, и беспризорных людей - это очень серьезная проблема, потому что половина населения нашего находится в беспризорном состоянии. И я думаю, что эта проблема могла бы найти свое отражение и в Программе правительства. Это очень важко. В столовой, которую я опекаю, был и Леонид Макарович Кравчук, он может подтвердить, что это за проблема, и Виктор Андреевич Ющенко. Это серьезная проблема. У нас сложилась ситуация такая, что местная власть и даже высшая власть живет своей жизнью, а большинство населения Украины. которое болтается по муторным бакам, живет своей жизнью. Это важный вопрос. Я бы хотел, чтобы вы мне, во-первых, чуть больше  внимания уделили во время этого выступления. Я не знаю, правда, как этого добиться. Потому что продажные средства массовой информации могут за один день показывать сто раз, как одна из сотен машин оказалась в аварии, и такая .... проблема, оказывается, для страны, и какой-то важный информационный повод и не показывать вообще ни одного человека, ни одного ребенка, которые находятся в переходах, в мусорных баках, ни одного безработного. Это все очень важно.

 

ГОЛОВА. Дякую, час вичерпано.

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М. Я хочу, чтобы вы эту программу поддержали и чтобы дали мне возможность на эту тему поговорить подробнее.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, Комітет соціальної політики та праці  розглянув зазначену пропозицію  народного депутата України відзначивши актуальність цієї проблеми, тим не менше, він пропонує розглянути це питання в листопаді.

Оскільки в листопаді буде четверта сесія, то мабуть ми це питання будемо розглядати тоді, коли будемо  формувати порядок денний четвертої сесії. Але, оскільки народний депутат вніс цю пропозицію, то ми повинні її проголосувати, а ви маєте визначитися. Правильно?

Я ставлю на голосування  проект постанови 3225 Верховної Ради України про парламентські слухання про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей та шляхи їх подолання. Прошу народних депутатів визначитися голосуванням.

 

10:39:33

За-351

Постанова прийнята. Я прошу Комітет соціальної політики у робочому порядку узгодити точну дату проведення у травні цих парламентських слухань, врахувавши, що на травень заплановані вже інші парламентські слухання.

Шановні народні депутати, прошу потім не нарікати.

Будь ласка, Голова Комітету народний депутат Хара.

 

10:40:01

ХАРА В.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я прошу минуточку внимания. Комитет рассмотрел, посоветовался с министерством внутренних дел, с комитетом семьи и молодежи, они поддерживают инициативу, но нужна серьезная подготовка. Так этот вопрос не имея материалов, не имея исследования нечего рассматривать.

Поэтому я попрошу проголосовать за проведение парламентских слушаний с такой повесткой дня в ноябре, иначе это будет формальный подход и мы ничего    не сделаем, просто языками почешем.

Прошу проголосовать, Владимир Михайлович, о проведении парламентских слушаний в ноябре месяце.

 

ГОЛОВА. На превеликий жаль, народні депутати не почули аргументи, про які  я казав, і в запалі популізму проголосували у травні. Це буде просто галочка, щоб все це знали шановні народні депутати. Уже проголосували, на превеликий жаль.

А я тепер прошу визначитися відносно конкретної дати, бо постанова не конкретна, написано у травні просто. Уже постанова проголосована, якщо буде потреба, комітет внесе проект постанови про перенесення, тоді будемо розглядати перенесення.

Оголошується до розгляду Постанова Верховної Ради, проект Постанови Верховної Ради України про Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Демьохін Володимир Анатолійович, є потреба від комітету? Немає? 

Прошу уваги, шановні народні депутати! Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про Програму діяльності Кабінету Міністрів України за номером 3240 про схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Прошу голосувати.

 

10:41:57

За-335

Програма прийнята.

Шановні народні депутати, прошу сідати. По фракціях, будь ласка. Я думаю, Верховна Рада, вітаючи (по фракціях сказав), вітаючи Кабінет Міністрів з тим, що схвалена Програма його діяльності, Верховна Рада має всі підстави твердо розраховувати, що у нас буде тісна, плідна співпраця між Верховною Радою і Кабінетом Міністрів в ім’я розв'язання тих проблем, на які очікує український народ, українська  держава, українське суспільство. Я, дякую, вам, шановні колеги!

Переходимо  до розділу "Повторне перше читання". Оголошується до розгляду проект закону "Про вибори народних депутатів України", повторне перше читання. Микола Рудьковський, будь ласка.

Шановні колеги! Пропонують, щоб один виступив від комітету Анатолій Матвієнко, щоб автор законопроекту не виступав.

 

10:43:32

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги! Дозвольте звернути вашу увагу на законопроект, який зараз буде ставитися на голосування, але перед тим дуже коротка інформація. Ви пам'ятаєте, що  законопроект, про обрання народних депутатів України ми відправили на повторне перше читання. 12 березня цього року комітет розглянув цей законопроект, було внесено  дуже багато поправок, конкретно Мельничуком, Крючовським, Олуйком, Пономаренком іншими народними депутатами. І ми доопрацювали той законопроект, який не був прийнятий у першому читанні і відправили на повторне перше читання.

 

ГОЛОВА. Анатолій Сергійович, одну хвилинку. Шановні народні депутати! Я прошу вас, шановні народні депутати, щоб ми не почали вже святкувати. Нам треба сьогодні прийняти масу документів, прошу депутатів залишатися на своїх робочих місцях. Вибачте, будь ласка, прошу.

 

МАТВІЄНКО А.С. До законопроекту, який ми відправили на повторне перше читання було додано дуже багато поправок. Найперше врегульовані питання формування та уточнення списків виборців, подання декларацій про майно на доходи кандидатів у депутати. Прийняття рішень про скасування  реєстрацій кандидатів у депутатів, оскарження та багато чого іншого.

Науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України з урахуванням цих поправок дала позитивне своє заключення.

Комітет вносить на розгляд Верховної Ради пропозицію прийняти цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВА. Якщо немає заперечень і запитань, я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про вибори народних депутатів України.

 

10:45:28

За-217

Шановні народні депутати, давайте проголосуємо на повторне перше читання. (Шум у залі) Шановні народні депутати, ну я прошу, заспокойтесь! Які пропозиції?! Будь ласка, з мотивів 5 хвилин, запишіться. Будь ласка, заспокойтеся. Народний депутат Терен, будь ласка. Народний депутат Терен.

 

10:46:41

ТАРАН В.В. Передайте Турчинову, будь ласка, Турчинову.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов.

 

10:46:48

ТУРЧИНОВ О.В. Шановні колеги, я думаю, що ейфорія, пов'язана з прийняттям програми уряду багатьом не дала зрозуміти, за що ми голосували. Я дуже прошу, колеги, всім виконувати свої обов'язки перед громадянами, перед парламентом і прийняти Верховною Радою закон, який дасть можливість проводити конституційну реформу. Тому, шановний Головуючий, я прошу ще раз поставити цей закон на голосування.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Масенко, фракція комуністів.

 

10:47:23

МАСЕНКО О.М. Дякую.

Я також підтримую цю пропозицію і пропоную ще раз поставити на голосування питання про прийняття закону про вибори народних депутатів, а для тих депутатів, які проголосувати за програму уряду, хотів би ще раз наголосити, що компроміс із більшістю і з урядом у нас ніколи не пройде, і не треба на це сподіватися, і ви зробити велику помилку.  А Головуючого прошу поставити ще раз на голосування.

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков, будь ласка, група "Європейський вибір".

 

10:48:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенко, 55 округ, город Мариуполь.

Уважаемые коллеги, ну, я прошу прежде всего успокоиться.

Мы сегодня не хотелось бы, чтобы исповедовали норму двойной морали и двойных стандартов.  Все прекрасно понимали и осознавали, за что голосовали, все прекрасно понимали, что это за законопроект. На повторное голосование можно ставить в том случае, если депутаты не заперечують против рассмотрения этого законопроекта.

Наша группа категорически выступает против повторного  голосования по этому законопроекту, поскольку мы поддерживаем и придерживаемся тех взглядов, которые сегодня отстаивают наши избиратели, которые понятия не имеют, что такое пропорциональная система выборов.  Спасибо.

(Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА.          Степан Гавриш, будь ласка.

Я прошу заспокоїтися, шановні колеги.

 

10:48:51

ГАВРИШ С.Б.

Дякую, Володимир Михайлович.

Шановні колеги!  Виборча модель, яку ми так довго обговорюємо, є складовою національного розвитку і важливим аспектом політичної реформи влади. Я думаю, що ми маємо провести надзвичайно складну дискусію, створивши спеціальну узгоджувальну комісію, яка дозволить нам ........... узгоджене рішення в сесійному залі.  Тому я пропоную більше не ставити цей законопроект на голосування, і це буде чесно по відношенню до тої позиції, котру має більша частина сесійної зали.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Геннадій Удовенко, фракція "Наша Україна".

 

10:49:27

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимир Михайлович, ну, такий був гармидер в залі і голосувати таке важливе питання в такій суматосі, шумі. Люди просто не розібралися, думали, що повторне голосування програми уряду.

І не чітко... тому наша партійна група наполягає на проведенні повторного голосування, і ми повинні визначитися.

І друге, я не хочу зіпсувати це голосування.  Але, шановні колеги, ви зробили дуже велику помилку, коли не прийняли рішення про проведення парламентських слухань, присвячених депортованих українцям. І нам доведеться  ще за це голосування дуже багато  відмиватися перед людьми, а їх було 500 тисяч.

 

ГОЛОВА. Йосип Вінський.

 

10:50:21

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, Соціалістична фракція.

Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз.

 

10:50:29

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Учора під час виступу мого при обговоренні Програми уряду я звертався до Прем'єр-міністра, до тих депутатів, які  підтримують Кабінет Міністрів,  що фракція голосуватиме  за Програму Кабінету Міністрів тільки тоді, якщо  депутати ті, що дорожать роботою уряду і  формували його, будуть голосувати за Закон про вибори на пропорційній основі.

 Учора під час зустрічі з фракцією Прем'єр-міністр підтвердив це, що буде зроблено саме так.

 В зв'язку з тим, що голосування не відбулося, ми вважаємо, що нас просто обдурюють і тому фракція, ми порадимося зараз, ми не будемо брати участь у розгляді будь-яких питань до тих пір, поки не буде проголосований Закон про вибори на пропорційній основі.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Єщенко.

 

10:51:24

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція Комуністів.

Я підтримую  свого колегу Масенко,  що треба поставити на повторне голосування.

Ну, а звертаюся до тих  шановних колег, які  піддалися на уловки більшості:  не робіть такого більше, тому що це  дуже погано для нашої опозиції і в першу чергу для  людей України.  Я думаю, що сьогодні голосування по Програмі Кабінету Міністрів  показала, хто є хто, хто підтримує антинародні реформи на  Україні. Тому  робіть висновки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.  5 хвилин завершилось. З процедури Асадчев. Все.  5 хвилин  уже завершилося. Шановні колеги...

 

10:52:10

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу, у мене питання до вас. Я дивлюся порядок денний. Заголовок іде "повторне перше читання". А біля закону теж написано  в рамках "повторне перше читання". Це не правильно - закон не голосується у повторному першому читанні, він  іде  у  повторному першому, но голосується  в першому читанні. Тому тут не правильно написано, в лапках не треба писати (повторне перше  читання), це просто  збиває. І ніхто не  розуміє, про що голосується. В розділі йде повторне перше читання, а в лапках не треба його ставити.

І тому ми просимо, щоб ви чітко  сказали:  закон  голосується в першому читанні, а не у повторному першому.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  я так і сказав, коли ставив питання на голосування. Будь ласка, автор  законопроекту і зараз будемо визначатися.

 

10:53:11

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати,  ми зовсім недавно слухали  виступ у Верховній Раді Президента України, який виступав про конституційні зміни і ще раз, десятий раз, мабуть,  із своїх офіційних виступів говорив про Закон про пропорційні вибори. І він  був ініціатором     теж  Закону про  пропорційні вибори. І я так розумію, що коли Президент виступає, а депутати більшості його підтримують, то  депутати більшості  повинні не говорити, і Президент не говорити, а, дійсно, здійснювати ті конституційні зміни, про які проголошено, бо опозиція  послідовно займає  свою  позицію у цьому питанні, відстоює конституційні зміни і Закон про пропорційні вибори. Давайте  перестанемо гратися,  проголосуємо у першому читанні, будуть пропозиції, будемо їх опрацьовувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Пинзеник і будемо зараз визначатися.

 

10:54:10

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор  Пинзеник, фракція "Наша Україна".

Я уповноважений від імені фракції "Наша Україна" зробити заяву. Оскільки сьогодні в цьому залі були порушені політичні домовленості щодо сьогоднішнього голосування, фракція "Наша Україна" не буде брати участь у голосуванні до того часу, поки не буде розглянутий і прийнятий Закон про  пропорційну систему виборів.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги. У зв’язку з тим, що наполягання є поставити знову на голосування для того, щоб забезпечити стабільність у сесійній залі, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про вибори народних депутатів України.

 

10:55:18

За-213

Рішення не прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати!  На повторне  перше читання вноситься проект  Закону про внесення змін до статті 7 Закону України про оцінку майна, майнових прав та  професійно-оціночну діяльність в Україні.

Полякова Лариса Олексіївна є? Немає Полякової.

Шановні народні депутати! Прошу уваги! Хто буде від комітету? Народний депутат Царьов, голова підкомітету.

 

10:56:27

ЦАРЬОВ О.А.

Уважаемые  депутаты! Проект Закона Украины о внесении изменений в статью 7 Закона Украины об оценке имущественных прав и профессионально-оценочную деятельность в Украине. Если вы помните, было три законопроекта. Один был подан Нацбанком, второй был подан Кабинетом Министров.

 

ГОЛОВА. Я прошу уваги, шановні народні депутати. Шановні колеги, я прошу уваги, доповідається законопроект. Будь  ласка, доповідайте.

 

ЦАРЬОВ О.А. Было три законопроекта поданные Кабинетом Министров, Нацбанком и господином Безпаловым и Ехануровым. Комитет доработал и как оказалось, все три законопроекта возможно было объединить в один и там были идеи, которые не противоречат друг другу.

Суть законопроекта состоит в том, чтобы  отменить обязательно оценку имущества при залоге майна. Обязательную оценку. Оставили обязательную оценку при операциях с государственной и коммунальной собственностью. Кроме этого было устранено ряд недоработок и противоречий в Гражданском и Процессуальном кодексах в сложившейся практике.

В целом мы считаем, что законопроект можно принять в первом чтении и если депутаты решат, можно принять и в целом.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я прошу уваги. Там треба проголосувати зараз законопроект, щоб ви визначлися.

Прошу сісти, шановні народні депутати.

Шановні колеги, займіть свої місця, будь ласка. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійно-оціночну діяльність в Україні". Прошу голосувати. Голосуйте.

 

10:59:15

За-188

Законопроект не прийнято, а отже відхилено.

Шановні народні депутати, прошу уваги! На вимогу керівників  двох фракцій: Соціалістичної партії та Блоку Юлії Тимошенко оголошується перерва на 30 хвилин , до 11 години 30 хвилин.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу займати свої місця.

Прошу займати свої місця для того, щоб ми могли продовжити нашу роботу.

Продовжуємо нашу роботу, дві фракції брали перерву на 30 хвилин. Це фракції Соціалістичної партії України, а також блоку Юлії Тимошенко, я попрошу проінформувати про результати ваших переговорів під час перерви з тим, щоб ми далі могли визначатися щодо нашої роботи.

Будь ласка, Олександр Олександрович.

 

11:33:10

МОРОЗ О.О.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Михайлович!

Ми провели нараду під час перерви і дійшли до висновку, який зводиться до того, що у парламенті сталася безпрецедентна подія. Всупереч політичним домовленостям, які були здійснені вчора, про які повідомлено було і українське суспільство через засоби масової інформації.

Оскільки Прем`єр-міністр особисто і депутати фракцій, які підтримують Кабінет Міністрів гарантували, що за закон про вибори на пропорційній основі буде дано не менше 40 голосів, цебто що закон цей буде проголосований, тим не менше, голосування підтвердило, що вони від свого слова відмовилися і зробили нечесний крок по відношенню до інших депутатів. Це не робить можливим нормальну роботу парламенту на перспективу. Це, до речі, ще підтверджує, що висловлення Президента тут на трибуні, в інших місцях - це все фікція. Ніякої політичної реформи він не хоче, він ніякої пропорційної системи не бачить, бо за ним немає для нього тих позицій, на які він розраховує зі своїми політичними, вибачте мені за таке слово, аферами, бо я інакше цих пропозицій назвати не можу. І тому ми не можемо байдуже до того всього ставитися і не вдаватися до якихось радикальних дій. А ми вважаємо, що парламент не може пропустити цей момент таким чином.

Ми наполягаємо на тому, щоб зараз провести засідання голів усіх фракцій, запросити Прем`єр-міністра і порадитися, як бути далі. Ми переконані в тому, що ми повинні сьогодні відкрити шлях до політичної реформи, проголосувавши закон про вибори на пропорційній основі і проголосувавши постанову про парламентські слухання, які тут відбулися, бо інакше руху вперед до політичної реформи немає. Не треба дурити людей, не треба туман напускати, треба займатися конкретним ділом і йти до демократизації суспільного життя. Спасибі. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, що будемо робити? Я прошу з мотивів 5 хвилин. Запишіться, будь ласка. Там Нестор Шуфрич піднімав руку, будь ласка. Хто там піднімав руку ще? А, Заєць, будь ласка.

 

 11:35:44

ШУФРИЧ Н.І.

Шуфрич, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановні колеги, наша фракція не приймала участі ні в яких домовленостях, і ми просимо продовжити згідно сьогоднішнього порядку денного роботу Верховної Ради. Ми сьогодні відповідаємо за діяльність вищого законодавчого  органу. Ми як  народні депутати і не можемо дозволити собі блокувати Верховну Раду України.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Геннадій Удовенко.

 

11:36:34

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

На відміну від мого попереднього колеги, наша фракція виходить з того, що в парламенті потрібно постійно знаходити компроміси, постійно шукати шляхи домовленостей. І тому я, наприклад, абсолютно не приймаю звинувачення на те, що, мовляв, ми не брали участі в ніяких домовленостях, а ви брали.

Ми таким шляхом і надалі повинні йти, щоб розблоковувати ситуацію, щоб парламент наш працював.

Я підтримую пропозиції Олександра Олександровича Мороза. Потрібно, щоб лідери фракцій зібралися, домовилися за участю Прем'єр-міністра в нашій подальшій роботі.

Ми повинні визначитися з трьох питань, які сьогодні треба вирішити - це закон про вибори на пропорційній системі, це закон про референдум, і це закон, нарешті, про Кабінет Міністрів, щоб Кабінет Міністрів працював, ну, з повною віддачею, а не чекав, що його завтра, післязавтра і так далі чекає.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Анатолій Толстоухов.

Ну, тут же  висловлюються від фракцій, не всі ж зразу, шановні колеги.

 

11:38:07

ТОЛСТОУХОВ А.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Є пропозиція продовжувати роботу стосовно порядку денного, який ми затвердили.

Якщо є необхідність  зустрітися керівникам фракцій у Голови Верховної Ради, то я думаю, що можна призначити час такої зустрічі, наприклад, 14.00.

Але оскільки мова йде про роботу парламенту, ми маємо зібратися, перш за все, самі.

Якщо там буде прийнято рішення запросити Прем'єр-міністра, його потрібно запрошувати. А відпочатку ставити питання давайте збирати саме в такому колі, я вважаю, передчасним і недоцільним. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль.

 

11:38:50

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я хотів би в першу чергу наголосити на тому, що от сьогодні відбулося потворне дитя компромісу. Завжди у компромісу потворна дитина виходить. І тому я наголошую, що більше компромісів вже не може бути в цій залі досягнуто ніколи. І це було підтверджено тими політичними бісексуалами, які не дотримують домовленостей з нормальними мужчинами, я ще раз наголошую.

Тому я хотів би, щоб зараз не  обговорювалося питання про те чи буде працювати Верховна Рада чи ні. Ми за те, щоб вона працювала. Але вона не може працювати в тих умовах, коли не дотримується елементарні домовленості між нормальними людьми. Коли тут працюють ненормальні люди ми залишаємо право  для нормальних людей  працювати тут. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв.

 

11:39:38

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Я входжу до тієї  групи , яка категорично голосувала проти цієї  Програми і  не підтримує цю Програму уряду і цей уряд.

Я виходжу з одного міркування. На сьогодні не є  ключовим питання Закон  про вибори на пропорційній  основі або інші закони. На сьогодні ключове питання, що запущено Олександр Олександрович Мороз, Тимошенко Юлія Володимирівна, хто там ще, Матвієнко, я до вас звертаюсь, що запущено маховик референдума незаконного, який пробує продовжити повноваження Кучми. І обговорення в приміщенні Голови Верховної Ради  повинні бути стосовно одного питання в присутності Прем'єр-міністра. Як зупинити незаконний референдум. Це повинно бути лише моментом переговорів. Всі інші переговори - це від  лукавого. Дякую.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл.

 

11:40:43

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Я хочу, щоб ми залишалися у цьому залі в першу чергу  все-таки мужчинами. І я належу до тої групи, яка сьогодні при голосуванні за програму просто нормально по-людські програла. Я не підтримую Програму уряду і з позицій самої  програми вона слаба, і з позицій політичних, що  за цим тягне. А вона напряму десь планується на наступні  президентські вибори.

Але я хочу, щоб ми у такому випадку  і не виправдовували свою позицію, яка виявилася абсолютно бездарною і безпорадною, і нечесною, якимись іншими  високими матеріями. Я згадую Грибоєдова "Лихо з  розуму": "Обмануть меня не  сложно, сам обманываться рад".

І тому я сьогодні   приєднуюся до  Колі Соболєва  і кажу: нас  всього парламенту, не тільки опозиція, неопозиція, сьогодні  важко говорити про опозицію. Сьогодні  основна проблема: не допустити антиконституційних дій в державі  і основна проблема референдум. Отут  ми маємо  об'єднуватися  саме на отаких речах, антиконституційного референдуму, ще раз  хочу сказати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,    5 хвилин ми відвели, час  вичерпаний. Є така пропозиція, оскільки думки розходяться, давайте таке, може, паліативне рішення приймемо. О 12 годині, коли буде перерва, я прошу уваги шановні колеги,   я попросив би керівників фракцій зібратися нам усім о 12 годині. Ні, ну, зараз будемо радитися. Давайте визначатися будемо.

Будь ласка, Губський Богдан. Ну,  ще  5 хвилин. Зараз  поговоримо... Шановні колеги,   ну, ми вийдемо на рішення. Ще такого не було, щоб ми рішення не прийняли, ми приймемо рішення, що ви хвилюєтеся. Так, Луценко він тут просто трибуну оберігає. Зараз  буде Луценко, ну що ви хвилюєтеся, все буде нормально. Зараз  Губський виступить, потім Луценко - все буде нормально. Я думав, що  Луценко  просто прийшов, щоб не виступати.

 

11:42:50

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Депутатська група "Народовладдя" має жорстку послідовну позицію. Ми чітко  заявили, що ми: перше, голосуємо за Програму дій уряду, за яку заявили це вчора. Ми завжди послідовно  заявляли, і вчора це заявляли, що ми не будемо голосувати сьогодні за пропорційний закон. І тому звинувачення депутатської групи "Народовладдя", що вона порушила якісь домовленості, абсолютно немає під собою ніяких підстав. Якщо хтось порушує якісь домовленості, то, будь ласка, ці домовленості між собою з'ясовуйте. Ми ні з ким ні про що не домовлялися, наша позиція чітка, позиція перед виборцями, і вона офіційно декларувалася у всіх засобах масової інформації. Це перше.

Друге питання. Я б сьогодні не виносив ці питання, якісь кулуарні домовленості між тими чи  іншими депутатськими групами, фракціями сьогодні в сесійний зал. Якщо є питання, то ті, хто домовлявся, повинні між собою ці питання з'ясувати і розставити точки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко.

 

11:43:58

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Шановні депутаті від більшості! Ми абсолютно не звинувачуємо вас в тому, що ви порушили якісь домовленості. Вчора  о 18.30 Прем'єр-міністр України, як лідер проурядової більшості парламенту, прибув публічно, всім було це відомо, прибув на фракцію соціалістів. Там він  при всіх дав слово, що 40 депутатів більшості проголосує за Закон про вибори  народних депутатів на пропорційній основі у першому і у другому читанні. Це була публічна домовленість, яка була вчора була озвучена у виступах лідерів опозиції, і Прем'єр-міністр на неї пішов. Я не звинувачую депутатів більшості, що вони щось порушили. Ми думали, що ваш керівник, бувший керівник  донецької групи, говорячи вашою мовою, є пахан. Він виявився шісткою, який нагло кинув  публічно сьогодні тут  опозицію. Сьогодні ми знаходимося в стадії згвалтованих, це абсолютна правда. І ми, говорячи на  вашій звичній вам мові,  ми вимагаємо, щоб сюди прийшов Прем'єр-міністр  і відповів за слово, яке було дане. По понятиям.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Не дякуйте, будь ласка. Роботи   парламенту без цього не буде. Ніхто задарма не може так на такому рівні публічно кидати парламент. Ніякого регламенту не буде. Роботи соціалісти не дадуть, якщо тут  не прийде Прем'єр-міністр і не вирулить цю ситуацію. Більше такого не буде. Нас обдурили, ми виявилися наївними дурнями, але  він виявився натуральним брехуном. І він за це відповість.

 

ГОЛОВА. Раїса Богатирьова.

(Ш у м  у  з а л і)

 

11:45:30

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановні  колеги, я могла говорити  і  з місця, але хочу, щоб ви бачили мене, а я дивилася на вас.

Кожен з нас по різному ставиться і відноситься до керівників фракцій своїх, і це ваше право. Але фракція "Регіони України" обрала мене одностайно і на сьогодні підтримує мене одностайно. І позиції, які фракція виробляє, мною озвучуються і проводяться абсолютно беззаперечно з мого боку, оскільки це рішення фракції. Тому я офіційно ще раз представляюся цьому залу: я є офіційний керівник фракції "Регіони України", яка не вела в моїй особі жодних переговорів стосовно домовленостей по голосуванню за закон на пропорційних виборах і підтримку програми уряду - перше.

По-друге, Прем'єр-міністр не є народним депутатом, який голосує в залі.

По-друге, про ці домовленості, на які ви зараз зсилаєтеся, я не можу їх підтвердити і не можу спростувати. Я чесна і порядна людина і  я не знаю і на сьогодні. Я сьогодні вранці всю групу зібравши опитала, чи були якісь домовленості за моєю спиною, оскільки рішення треба  приймати зважено.

Мені сказали, абсолютно кожен член, що таких домовленостей не мали.

Тому тут честь не моя особиста, а групи народних депутатів (43 чоловіки), які не порушили домовленості. І якщо зал хоче бути не розколотим, а далі працювати, ми готові провести додаткові консультації, але сьогодні ставити нам, як укір це, це несправедливо і не має підстав.

Я спростовую ці заяви, які попередньо лунали, і прошу зал повернутися до роботи. Дякую. (О п л е с к и).

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я оскільки бачу, що повитягували  картки і на роботу не налаштовані, зробимо таким чином зараз - перерва до 12.30


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Прошу запросити депутатів до сесійної зали, щоб ми змогли продовжити нашу роботу.

Шановні колеги, я прошу зайняти свої робочі місця.

Шановні колеги, дозвольте вас поінформувати про результати нашого тривалого засідання, засідання Погоджувальної ради.

Всі керівники фракцій і депутатських груп зійшлися на тому, що нам потрібно ввести роботу у конструктивне русло для того, щоб ми могли результативно працювати.

Зараз пропонується така схема роботи. Перед тим, як ми перейдемо до розгляду законопроектів у другому читанні.

Зараз я прошу уваги, потім, щоб не говорили, що не встигли проголосувати, шановні народні депутати! Я прошу всіх народних депутатів зареєструватися, картки вставити. Чекаємо, бо зараз всього 53 депутати вставили картки, а було 430 на ранковому засіданні.

Я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги, домовилися про таку послідовність, зараз ми ще раз поставимо на голосування проект закону "Про вибори народних депутатів України" для прийняття у першому читанні за основу.

Заспокойтеся, дайте хоч у першому читанні прийняти. Якщо не буде прийнято рішення, то проголосувати на повторне перше читання. Заспокойтеся, що ви не витримані такі.

Потім, шановні колеги, слухайте уважно. Прийняти постанову Верховної Ради України про підсумки парламентських слухань  "Реформи політичної системи в Україні, мета та концептуальні засади", додавши туди пункт, що поряд із внесенням законопроекту "Про внесення змін до Конституції" одночасно  розглянути закон про вибори, а також закон про Кабінет Міністрів. Отакий ми домовились механізм. Приймаємо відповідні рішення - далі працюємо. Готові голосувати? А закон є? Якщо буде закон, ну і закон давайте той поставимо про референдум також. Ну тоді внесемо, коли підійдемо до голосування. Зараз зареєстровано у нас 405 народних депутатів, є можливість працювати. Я прошу уваги! Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про вибори народних депутатів України. Це номер 2525-д.

 

13:20:31

За-190

Прошу дати по фракціям.

Так, дякую.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту закону про вибори народних депутатів України.

 

13:21:12

За-189

По фракціях, будь ласка.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу... Шановні народні депутати, прошу заспокоїтися.

Оголошується до розгляду проект постанови  про підсумки парламентських слухань "Реформа політичної системи в Україні. Мета та концептуальні засади конституційних змін".

Тут внесено два проекти. Голосуємо в порядку черговості. Я ставлю на голосування першим проект постанови під номером 3353, внесений народними депутатами Мусіяка, Мороз, Філенко, Сіренко про підсумки парламентських слухань "Реформа політичної системи України. Мета та концептуальні засади конституційних змін".  Ставлю на голосування для прийняття за основу.  Прошу голосувати.

 

13:22:47

За-19

І так зрозуміло, що давати по фракціям!

Шановні народні депутати, давайте підемо таким чином виконувати наші домовленості.  Я ще раз наголошую. Давайте таким чином зараз проголосуємо, ще раз проголосуємо по поверненню на повторне перше читання Закону про вибори, а потім до постанови перейдемо.

(Ш у м   у   з а л і)

Я ставлю на голосування, прошу уваги. Про повернення на повторне перше читання проекту закону про вибори народних депутатів України. Прошу голосувати.

 

13:24:30

За-92

Рішення не прийнято.

Ну, давайте тоді ще раз проголосуємо проект постанови про підсумки парламентських слухань.

Давайте рухатися, якісь приймати рішення шановні колеги.

В проекті постанови в рекомендаціях парламентських слухань закладені всі ті підходи, про які ми говоримо тут. Так давайте їх узаконимо для нас. Так я сказав, що яку постанову ми голосуємо першу - дві. Так я ж вам сказав в порядку надходження.

Першою ставиться на голосування постанова 3353. Умовно будемо говорити народного депутата Мусіяки і інших народних депутатів. Тому я Ставлю на голосування про прийняття за основу  проекту постанови про підсумки парламентських слухань “Реформа політичної системи в Україні, мета та концептуальні засади конституційних змін” для прийняття за основу під номером 3353. Прошу голосувати.

 

13:25:51

За-7

Рішення не прийнято. Так, спокійно, будь ласка.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови під номером 3353-1 про підсумки парламентських слухань реформа політичної системи в Україні , мета та концептуальні засади конституційних змін. Автори керівники 9 фракцій більшості. Прошу  голосувати.

 

13:26:34

За-219

Рішення не прийнято. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Перерва до  16 години. Я прошу керівників фракцій о 14 годині  зібратися знову ж таки в кабінеті Голови, щоб в черговий   раз домовитися про наші подальші дії.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку