ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3  квітня 2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго  ранку, шановні народні депутати,  запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

 Шановні  колеги, прошу займати свої робочі місця. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватись.

10:01:20

Зареєструвалося -411

Зареєструвалося 411 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Єремеєва Ігоря Мироновича, якому виповнюється всього-навсього 35 років. Давайте привітаємо його і побажаємо йому  здоров'я міцного і успіхів в його роботі. (О п л е с к и)

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень.

Розклад засідання на четвер у вас є.

З процедури, будь ласка, Симоненко Петро Миколайович.

 

10:02:11

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Я хотів би вас  просити підтримати  пропозицію щодо включення до порядку денного і термінового розгляду двох питань сьогодні в день голосування.

 Це по-перше. Реєстраційний номер 3316, постанова Верховної Ради  у зв'язку з тим, що Сполучені Штати Америки керівництво заявляє, про те, що Україна в особі, чи Президента, чи Адміністрації, чи Міністерства закордонних справ звернулися до них з проханням рахувати Україну членом коаліції, яка сьогодні веде військові, агресивні дії на території Іраку.

І ми вимагаємо терміново викликати  міністра закордонних справ, щоб він дав пояснення у зв'язку з цією обставиною. Бо ми повинні з вами враховувати, сьогодні американці використовують заборонені касетні бомби. Американці сьогодні знищують військові шпиталі, страждає цивільне населення. Це перше.

І друге, Володимир Михайлович. Я дуже прошу включити також і проголосувати зараз за включення до порядку денного номера реєстраційного проекту закону 3302. У зв'язку з цими обставинами щодо скасування постанови, якою направлявся батальйон у цей регіон.

Я прошу поставити це на голосування. І маю надію, що "Наша Україна" і пропрезидентські фракції, які проголосували за те, що Україна знаходиться у стані війни сьогодні з Іраком. І у зв'язку з заявою вищих та вищих духовних осіб, якраз ісламського руху, що оголошено священний джахад, проти тих країн  і народів, які сьогодні є у стані війни з Іраком.

Прошу,  Володимир Михайлович поставити це питання на голосування.

 

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко.

 

10:04:26

МАТВІЄНКО А.С.

Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Моєї карточки десь немає, тому я вимушений вийти на цю трибуну. Я хочу, Володимир Михайлович, звернутися до вас. У нас питання перше порядку денного  не лише торкається голову адміністрації Чернігівської області, а і Щербаня. Тому я хочу, щоб ви дали пояснення, чому ми не розглядаємо питання Щербаня?

І друге. Я прошу вибачення у всіх за цей вигляд, який я маю, але справа в тому, що цим самим ми хочемо продемонструвати всьому українському народу, сьогодні повертається наша делегація з Гонконгу і Кучма, і нам потрібно їх попередити, як захистити себе від чуми, від тієї антитипової пневмонії? Тому я прошу розглядати це як проблему захисту інтересів нашого людства. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз.

 

10:05:20

МОРОЗ О.О. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

МОРОЗ О.О. Володимире Михайловичу, я до вас звертаюся. Прошу вас, оскільки вже декілька разів переноситься закон про вибори. А питання принципове. Воно сьогодні стоїть в порядку дня, і ви можете навіть без погодження із залом, а вірніше навіть без голосування поставити його раніше. Я прошу вас поставити його після розгляду кадрових питань. Це абсолютно необхідна норма. Вона входить у структуру політичної реформи, яку пропонує Президент тощо. І вважаю, що це було б цілком нормально сприйнято і депутатами, і громадянами України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, будь ласка. Ні! Все!

Шановні колеги! Я хочу дати деякі пояснення. Відносно пропозицій Петра Миколайовича Симоненка. Якщо буде ваше наполягання, я просив би Секретаріат дати ці документи. Я тоді поставлю на голосування.

Щодо народного депутата Щербаня і народного депутата Мельничука. Народний депутат Мельничук написав заяву про добровільне складення повноважень, і ми відповідним чином відкликали позов із суду і розглянув регламентний комітет.

Щодо народного депутата Щербаня, сьогодні о 15 годині буде третє. якщо я не помиляюсь, засідання і, очевидно, остаточне щодо позову Верховної Ради про складення ним повноважень.

Щодо закону про вибору. У нас же була на погоджувальній раді дещо інша домовленість, що ми сьогодні будемо працювати, доки не проголосуємо всі питання розкладу засідань. Тому, шановні колеги, послухайте пропозицію Погоджувальної ради.  Про те, щоб ми сьогодні продовжили роботу до того часу, доки всі питання за розкладом засідання на четвер не будуть розглянуті.  Я ставлю на голосування цю пропозицію і прошу її підтримати.

 

10:07:29

За-150

Переходимо до роботи за розкладом засідань. Я не можу зрозуміти. Шкіль, будь ласка, акумулюйте всі питання, що вся фракція зразу буде виступати чи що.

 

10:07:48

ШКІЛЬ А.В.

В даній ситуації я ще хотів би наголосити, чому не включений закон про амністію, він був обговорений на комітеті, в першому читанні прийнятий і я не бачу його сьогодні в порядку денному.

 

ГОЛОВА.Секретаріат, будь ласка, з'ясуйте і дайте мені інформацію по цьому питанню. Що ви хочете, я не можу зрозуміти, сьогодні день голосування. Павловський, будь ласка.

 

10:08:14

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Я дякую. Володимир Михайлович, я хочу привернути увагу до такої особливості. Вчора в перелік питань для розгляду був включений закон "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Ми цей закон не розглянули, сьогодні він не розглядався, а сьогодні  вже включений для голосування.

Тому, я хочу щоб уважно слідкував Секретаріат, що ми розглянули, що ні. А з іншого боку, я хочу підтримати і посилити пропозицію Пустовотенка, що потрібно повернутись до зміни, до регламенту.

 

ГОЛОВА.Дякую.

Будь ласка, народний депутат Тарен.

 

10:08:56

ТАРАН В.В.

Володимиру Михайловичу, спасибі. Я дуже просив би, друзі тихіше, будь ласка, підтримати пропозицію Олександра Олександровича Мороза і розглянути, все-таки, в першу чергу закон про вибори.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, я прошу виключити мікрофон. Я пропоную, давайте працювати, а не шукати те, що подобається чи не подобається. Будемо працювати, все проголосуємо. Я вніс пропозицію і ще раз поставлю на голосування,  що давайте працювати,  що ми це декларуєм, таким чином, щоб весь розклад засідання розглянути, а не робити розминки з невідомо яких причин.

Рудьковський, будь ласка.

 

10:09:41

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Володимир Михайлович, ну я пропоную все-таки вам з залом шукати компромісу. Якщо депутатські фракції порадилися і звертаються до вас з того питання, щоб поставити першим Закон "Про вибори" і в пакеті поставте питання. Першим Закон "Про вибори" і зміни до Регламенту, і голосування, поки не розглянемо питання.

Я думаю, що ви наберете в  залі необхідну кількість голосів. Підіть на зустріч і ми почнемо працювати, а не будемо припиратися. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Шановні народні депутати, я прошу уваги. Будь ласка, займіть свої місця. Фракція Народно-демократичної партії, ну будь ласка, я прошу вас, ну давайте почнемо працювати врешті-решт.

 Я ще раз, шановні колеги, хочу поставити на голосування пропозицію. Оскільки всі питання однаково актуальні, однаково печуть, про те, щоб ми сьогодні  продовжили засідання до завершення розгляду питань за розкладом на четвер.

Я прошу проголосувати цю пропозицію, продемонструвати своє бажання працювати.

 

10:11:06

За-199

Я прошу дати на табло перелік фракцій, які голосували як.

Оголошується до розгляду проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мельничука. Будь ласка, голова комітету до трибуни запрошується Матвєєв Валентин Григорович.

 

10:11:33

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановні колеги, до Верховної Ради звернувся з заявою про дострокове складення припинення повноважень народний депутат України  Мельничук Валентин Васильович, який був обраний народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі № 206 Чернігівська область.

Вчора комітет розглянув цю заяву і вносить пропозицію прийняти постанову, яка внесена, проект якої внесений членами Комітету з питань Регламенту, тобто про припинення достроково повноважень народного депутата України Мельничука Валентина Васильовича в зв'язку з тим, що він призначений на посаду Голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування проект  Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мельничука. Це документ під номером 3329.

 

10:12:53

За-364

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, я просив би уваги і слухати уважно. Я вам доповів, що двічі було засідання, на яке  не з'являвся Щербань Володимир Петрович. Сьогодні о 15 годині третє, як повідомили суду, остаточне засідання. От  і все вам.

Ставить на голосування проект Постанови  про надання  згоди на звільнення

Олександра Бондаря з посади Голови Фонду  державного майна України. Вчора  ми обговорювали це питання протягом  майже двох годин. Тому, шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України  про надання згоди на звільнення Олександра Бондаря з посади Голови Фонду  державного майна  України. Це документ під номером  3266. Прошу голосувати.

 

10:14:09

За-216

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Шановні колеги,  ми переходи до розгляду питань за розділом "Включення до порядку денного та прийняття рішення".

Оголошується до  розгляду проект Закону про рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на території України у 2003 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях.

Ставлю на голосування про включення цього питання до порядку денного. Прошу голосувати.

 

10:15:07

За-245

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Начальник Генерального штабу, будь ласка,  запрошую вас до трибуни.

Шановні колеги! Комітет  пропонує такий порядок: для  доповіді - до 5 хвилин,  для відповіді на запитання  доповідача - 15 хвилин, для  співдоповіді - 5 хвилин,  обговорення і прийняття рішення - 20 хвилин. Будь ласка.

 

ЗАТИНАЙКО О.І.

Шановний Голова Верховної Ради! Шановні народні депутати! Реалії сьогодення та перспективи подальшого розвитку безпекової ситуації у світі, особливо  в європейському просторі,  є переконливим свідченням щодо необхідності подальшого розвитку та зміцнення нашого співробітництва з країнами-сусідами, а також іншими державами у сфері безпеки і оборони.

Організація та здійснення міжнародного співробітництва Збройних сил України проводиться з врахуванням визначених національних пріоритетів в зазначеній галузі. Так державні рішення щодо інтенсифікації співпраці України з організаціями Північно-атлантичного договору дозволяють зконцентрувати зусилля Міноборони о вирішенні  найактуальніших проблем, завдань, процесів розбудови   майбутніх Збройних Сил України.

Взагалі на цей час  міжнародне співробітництво Збройних Сил України має широкий і  різноманітний спектр, охоплює 71  країну світу, також низку провідних міжнародних  інституцій безпеки,  серед яких Організація Об'єднаних Націй, Організація безпеки співробітництва в Європі, Європейський Союз, а також державами СНД.

Багатонаціональні військові навчання є однією з форм міжнародного співробітництва військового відомства України і по своїй суті є комплексними заходами, що дозволяють в умовах  максимально наближених до  реальних всебічно перевіряти рівень бойової підготовки сил та засобів  Збройних Сил України, їх взаємосумісність з підрозділами Збройних Сил інших держав на виконання  завдань під час проведення різнопланових операцій  з підтримання миру. Взагалі Збройні Сили України приймають участь в багатонаціональних військових навчаннях в рамках та в дусі програми  "Партнерство заради миру", починаючи з  1994 року. А вже в 1996 році  Україна вперше виступила в якості  країни-господарки таких навчань. Згідно з планом заходів міжнародного співробітництва на 2003 рік запланована участь підрозділів Збройних Сил України у 18 багатонаціональних військових навчаннях, 7 із яких  передбачається провести на території нашої держави: 4 - на Яворівському навчальному центрі, 2 навчання - на Широколанівському навчальному центрі і 1 навчання - на  Житомирському навчальному центрі.

Даючи комплексу оцінку питанню проведення багатонаціональних навчань на території нашої держави, заслуговують на увагу 3 головні чинника, які визначають їх доцільність  і корисність.

Перше - це підтримка процесу реформування та розвитку Збройних Сил України, участь підрозділів і представників Збройних Сил України в спільних військових навчаннях надає  можливість  використовувати досвід країн-партнерів в реформуванні  власних збройних сил, підтримувати спроможність і готовність Збройних сил України брати участь в операціях з підтримання миру. Надання гуманітарної допомоги, пошуково-рятувальних операцій, які здійснюються під  егідою Організації Об'єднаних націй, ОБСЄ. Удосконалювати бойову майстерність особового складу Збройних сил України. Нарощувати та розвивати військову інфраструктуру, військові полігони, матеріально-технічні бази. Розвивати партнерські відносини Збройних сил України із збройними силами інших країн партнерів.

Фінансово-економічні аспекти. Безумовно вибір типу та масштабів навчань відбувається не в останню чергу з урахуванням  фактору найбільшої фінансово-економічної доцільності. Це вже стало доброю аксіомою, що всі багатонаціональні навчання мають таке позитивне фінансове сальдо для України, що мається на увазі.

По-перше. Українські підприємства мають добру нагоду запропонувати і фактично надати свої послуги і товари представникам збройних сил інших держав. Тобто мова йде про досить серйозні фінансові надходження до національної економіки.

Як приклад, у минулому році представниками збройних сил іноземних держав для забезпечення їх підрозділу, під час їх перебування було витрачено понад 500 тисяч євро.

По-друге. При здійсненні багатосторонньої діяльності по підготовці проведення зазначених навчань, а кошти їх учасників вдосконалюються не тільки відповідні військові, але і цивільні об'єкти.

Шановні народні депутати, зважаючи на викладене прошу вас схвалити Закон України "Про рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2003 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях", проект якого винесено на ваш розгляд. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Запишіться на запитання, будь ласка.

Прошу дати перелік  прізвищ народних депутатів. Віктор Терен, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

10:21:53

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, блок Юлії Тимошенко.

Скажіть, будь ласка, які сили, міжнаціональні сили яких самих держав планується прилучити до спільного навчання із Збройними Силами України? Яких саме держав?

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Дякую за запитання.

Як я уже доповів, Збройні сили України будуть приймати участь в вісімнадцяти навчаннях, сім із яких будуть проведені на території України. На навчання залучаються, навчання кооператива ".................." - Сполучені Штати Америки, Німеччина, Туреччина, Італія, Польща, Македонія, Бельгія, Угорщина, Норвегія, Нідерланди, Данія, Люксембург, Молдова, Грузія, Україна.

Відповідно інші навчання, вони менші за обсягом, і залучається особового складу менше. Так, навчання "Козацький степ", воно трьохстороннє, залучаються підрозділи Збройних сил Польщі, Збройних сил Великобританії, Збройних сил України. А також спільні навчання танкової бригади сухопутних військ Франції і спільне навчання аеромобільних підрозділів сухопутних військ Італії.

Під час проведення навчання чорноморська військова група військово-морського співробітництва "Блексіфор" планується залучити представників Збройних сил Болгарії, Румунії, Туреччини, Грузії, України і Росії. Доповідь закінчено.

 

ГОЛОВА. Александровська, фракція комуністів.

 

10:23:44

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Александр Иванович, чем объяснить, что вот за все время проведения учений на территории Украины с представителями Вооруженных сил других стран все время проводятся учения с теми странами совместно, которые сегодня являются участниками антииракской коалиции? Следует ли вас понимать, что все эти учения проводятся только для того, чтобы действительно создать вот единый военный блок, который будет отвечать агрессивным устремлениям Соединенных Штатов Америки? Ведь ни для кого не секрет, что доминирующей политической и военной силой вот в этой коалиции являются Соединенные Штаты Америки. Значит ли этот, что сегодня вы просите одобрения Верховной Рады Украины на то, чтобы Вооруженные Силы Украины в дальнейшем действовали в контексте в по указанию совершенно другого государства, в данном случае Соединенных Штатов Америки?

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Я готовий дати відповідь на це навчання. Не всі представники Збройних Сил держав англо-американської коаліції, які проводять операцію "Свобода Іраку", залучаються на ці навчання.

По-друге. На цих навчаннях, в першу чергу, відпрацьовується питання проведення операції підтримання миру по програмі "Партнерство заради миру". На цих навчаннях, ми готуємо свої штаби в ході командно-штабних навчань, командно-штабних ігр, готуємо свої підрозділи. Це дає змогу взяти на озброєння передовий досвід, як в питаннях реформування, питаннях  створення перспективних структур своїх Збройних Сил, також і порівняти, на якому рівні наші підрозділи знаходяться сьогодні в порівнянні з іншими державами світу.

Третє. Якщо нам вдається безкоштовно отримати передовий досвід, а не працювати шляхом проб і помилок, його необхідно проводити це навчання і отримувати такий досвід. На сьогоднішній день така можливість під час проведення навчань в нас є. Доповідь закінчено.

 

ГОЛОВА.Віталій Шибко, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:26:26

ШИБКО В.Я.

Прошу передати слово Луценко.

 

ГОЛОВА.Юрій Луценко.

 

10:26:39

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане генерале! Мене цікавить два питання. Перше. Коли Збройні Сили України будуть проходити навчання на території Сполучених Штатів Америки аби вивчати,  привикати до бойових дій на їхній території. По захисту миру очевидно.

І друге питання. Як ви знаєте, парламент, Верховна Рада України проголосувала, засудила агресора  війні в Іраку.  Як прицьому будуть виглядати наші  збройні сили, фінансовані з бюджету України, які будуть тренуватися під патронатом цього самого агресора?

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Доповідаю. В цьому році сплановано по програмі “Партнерство заради миру” участь представників  і підрозділів Збройних Сил України у 18 навчаннях. 7 навчань, які будуть  проведенні на території України. Із цих 7 навчань одне навчання по програмі Міністерства надзвичайних ситуацій і 11 навчань за межами України. Навчання ................  проводиться на  території Німеччини, навчання “Сі-бриз - 2003” проводиться в Середземному морі. Навчання "Співдружність 2003" проводиться  на території Польщі, навчання "Клинова арка" проводиться на території Литви,  навачання "Бриз 2003" проводиться на території Болгарії, спільне навчання “Чорноморське партнерство” проводиться на території Туреччини, навчання ".....................2003" проводиться на території Великобританії. Чорноморська група  військово-морського співробітництва ....................  проводиться на території Болгарії,  спільне навчання аеромобільних підрозділів  Збройних Сил України і США на території Італії.

Друге питання, яке мені було задане. Підрозділи  Збройних Сил України на сьогоднішний день не підтримують і не проводять і не виконують ніяких  задач в  Англо-американській коаліції під час агресії проти Іраку. Доповідь закінчена.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

 

10:29:21

ГІРНИК Є.О.

Володимире Михайловичу, у нас сьогодні  дуже напружена програма, понад 150 питань. Якщо ми будемо працювати у такому режимі, ми їх не розглянемо. Тому пропоную додатково включені питання розглядати за скороченою процедурою або перенести на інший день.

Слово для запитання прошу передати колезі Яворівському.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський.

 

10:29:45

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я дякую Євгену Гірнику.

Шановний пане генерале, якась частина  цих   навчань, про які йдеться, буде відбуватися на території мого округу, на Яворівському найбільшому в Європі полігоні. У мене до вас дуже конкретне запитання. Те, що ми складаємо угоди із   іншими арміями, і вони платять за використання нашого полігону - це дуже  добре. Але ми абсолютно забули про таку річ,  як люди, які живуть довкола цього полігону. У мене до вас конкретне запитання. Чи  закладаєте ви у ці угоди, у ці бюджети відшкодування екологічних збитків і збитків здоров'я людей? Врешті-решт ви повинні до цього  питання  повернутися. Тому що навіть турки на цій війні в Іраці   заробляють колосальні гроші, а ми, крім збитків, з  вами  нічого не маємо.

Дякую.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Питання відшкодування  екологічних збитків закладаються  в ході  проведення конференцій  по проведенню таких навчань. По безпосередньо Яворівському полігону по всім навчанням, які були проведені у минулому році, відшкодування пройшло на 75 відсотків. Решта документів  погоджені і відшкодування надійде до  Збройних сил України.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага,  група "Народний вибір".

 

10:31:24

НАДРАГА В.І.

Скажите, пожалуйста, как вы  оцениваете ситуацию, что, с принятием этого закона, однозначно  Украина начинает  двигаться в конкретном направлении? Так вот меня интересует вопрос: каким образом, на ваш  взгляд, будет дана оценка сегодня нашему закону  в том же арабском мире, который на сегодня является, ну скажем так,  главной  темой, которую все обсуждают? Потому что война в Ираке она очень на многие вещи заставило людей посмотреть более пристально, людей и государства. Вот не получится ли, что этот закон повлияет таким образом, что  нас в той части света начнут воспринимать, скажем так мягко сказать, не так, как должны были, или так, как мы бы хотели? Спасибо.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Дякую за питання. Хочу ще раз підкреслити, що Україна бере участь у багатонаціональних навчаннях з 1994 року. І, починаючи з 1996 року, такі навчання з залученням підрозділів іноземних держав проводяться на полігонах Збройних сил України на території України з 1996 року. Це дало певну користь, тому що за 10 років сформовані структури  Збройних сил, визначено  чисельність, розроблена державна програма, є перспективна модель Збройних сил. Ми побачили рівень підготовки інших держав, ми знаємо конкретні рубежі і конкретні задачі.

Сьогоднішнім прийняттям  закону ми схвалюємо рішенням Президента про допуск підрозділів збройних сил інших  держав на територію  України, що продовжить взаємодіяти і співпрацювати по виконанню програми "Партнерство заради миру". Нового нічого немає, йде продовження виконання задач.

 

ГОЛОВА. Михайло Добкін, група "Демократичні ініціативи".

 

10:33:32

ДОБКІН М.М.

Михаил Добкин, "Демократические инициативы", 174 избирательный округ, город Харьков.

Пан генерал, у меня вопрос такого плана. Мы все знаем, что наши Вооруженные силы финансируются не должным образом. Мы все знаем, что нехватка средств приводит к тому, что наша техника, к сожалению, не соответствует многим стандартам, которые еще были в Советском Союзе.

В связи с этим, скажите мне, пожалуйста, может ли  руководство Вооруженных сил гарантировать безопасность нашим гражданам, которые могут косвенно или некосвенно пострадать от этих учений, и тех наших граждан, которые проживают  на близлежащей территории, где будут проводится учения? Каким образом мы можем гарантировать им безопасность их жизни и жизни их детей. Спасибо.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Дякую. Перша половина питання. Техніка і озброєння, в першу чергу це аеромобільні підрозділи, які будуть виконувати спільно з ними задачі на наших полігонах, а  також механізовані, тобто сухопутні компоненти.

На сьогоднішній день,  і так було напротязі  одинадцяти років, в ході планових занять з бойової підготовки в сухопутних військах на полігонах сухопутних військ проводяться ротні і батальйонні тактичні навчання.

Щорічно батальйон повинен провести два батальйонних тактичних навчання. По масштабу ці навчання і ці полігони на цих навчаннях забезпечують проведення задач витримуючи повністю,  дотримуючись мір безпеки.

Ті підрозділи, які будуть брати участь з іноземних держав на території України, в проведенні навчань на полігонах збройних сил, вони проводять навчання спільно з нами масштабу рота, батарея,  батальйон, дивізіон. Рівень вище не планується. На сьогоднішній день ми спроможні забезпечити міри безпеки при виконанні цих задач.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:36:04

ШКІЛЬ А.В.

Шановний доповідачу, по-перше, ви так розважливо і помалу відповідаєте, що складається враження, що в армії у нас все так в порядку, як ви себе впевнено почуваєте на трибуні. А насправді ж це так не є і ви  це чудово розумієте. І треба визначитися: Україна - нейтральна держава, позаблокова чи вона входить в якийсь блок і нейтральною не є?

Я б хотів би бачити,  що  поруч з  українським батальйоном був, наприклад, швейцарський батальйон хімічного  захисту і  таке інше, тобто має бути визначено врешті-решт військова доктрина  України,  чи ми - нейтральна держава чи ні. Чи нам цей нейтральний статус був потрібний для того, щоб  зруйнувати армію, зруйнувати ядерний і третій в світі потенціал, зруйнувати все те, що у нас було найцінніше, що залишилося після колишнього "Совєтського Союзу", був потрібний нейтральний статус. А як тільки  з'явилася  загроза кольчужного  скандалу одразу армія почала використовуватися як фіговий листок для прикривання  певних непотрібних речей нинішнього Президента. Тому я хочу, щоб ви тут чесно, не ховаючись за цифри, дали відповідь: Україна - нейтральна держава, позаблокова чи вона буде входити в якийсь блок? чи вона вже входить? ............ спільне навчання, вони виписані як ті, які підготовлять Україну до входження  в НАТО? Чи визначений решті-решт напрямок входження в НАТО України чи ні?  Дякую.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Збройні Сили України працюють, реформуються, удосконалюються, створюються нові структури в межах правового поля. Існує концепція національної безпеки і воєнна доктрина, які прийняті Верховною Радою, і там визначено, що  Україна є позаблоковою державою.

Доповідь закінчена.

 

ГОЛОВА. Сідайте, Олександре Івановичу. Час вичерпано, сідайте, будь ласка.

Георгій Корнійович Крючков, голова  Комітету з питань національної оборони та  безпеки.

 

10:38:09

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Наш комітет вчора розглянув внесений Президентом проект закону. В ході обговорення було відзначено, що вцілому законопроект відповідає вимогам по формі , визначеним Законом України "Про  порядок допуску на територію України підрозділів збройних сил інших держав", було зроблено зауваження по одному пункту, де говориться про проведення навчання "Кооператив-партнер  2003". Оскільки там було  тільки сказано,  що будуть військовослужбовці, судна і інша військова техніка з десяти держав, але держави не були зазначені. Нам дали відповідні пояснення.

При обговорюванні цього питання з'ясувалося, що єдиною позицією у членів комітету немає, питання це політичне. Тому, комітет виніс його на обговорення і прийняття рішення Верховною Радою. Зверталась, зокрема, увага на один принциповий момент. Наскільки у цій ситуації, коли Сполучені Штати Америки і Великобританія розв'язали агресію проти суверенної держави Іраку, є доцільним і наскільки відповідає національним інтересам України, допуск підрозділів Збройних Сил цих держав і інших, які зараз беруть участь у цій агресії.

Тому, комітет вносить на ваш розгляд і на ваше рішення цей законопроект.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, п'ять хвилин на запитання, будь ласка, запишіться.

На табло висвітіть, будь ласка. Василь Надрага, група "Народний вибір".

 

10:40:23

НАДРАГА В.І.

Скажите, пожалуйста, на сколько четко в законе отрегулировано следующая мысль, следующее положение. Что Вооруженные Силы или части Вооруженных Сил других государств, пребывающие на территории Украины принимающие участие в тех или иных мероприятиях, в том числе и учениях, не будут иметь вооружение, оборудование, которое может представлять угрозу окружающей среде, населению, которое не может те же подводные лодки, например, провести загрязнение Азовского моря и Черного моря, какие-то там радиоактивные выбросы и все остальное, что называется экологически составляющей населения в части действий, в том числе и учебных Вооруженных Сил? Спасибо!

 

КРЮЧКОВ Г.К.

Эти вопросы законом о порядке допуска на территорию Украины подразделений других государств отрегулированы четко, отрегулированы, и при рассмотрении этого вопроса обращалось внимание - подводных лодок там не будет.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

10:41:32

ГІНЗБУРГ О.П. Гинзбург, 161 избирательный округ, фракция коммунистов.

Уважаемый Григорий Корнеевич, у меня два вопроса. Один вопрос касается сегодняшнего вопроса, который мы рассматриваем. Есть такая информация, что мирное население, которое проживает в районе Яворивского полигона, начинает очень сильное заболевание сегодня. Такая есть информация. Скажите, пожалуйста, в чем причина или связано ли это с этими военными учениями?

И второй вопрос, который сегодня будоражит все население нашей Украины. Это - присутствие нашего батальона в Кувейте.

Учитывая то, что такая информация прошла, что наша страна названа в числе стран, которые воюют против Ирака, почему сегодня государство, в том числе Верховный Совет, Президент не дают опровержения данной информации? Спасибо.

 

КРЮЧКОВ Г.К. По первому вопросу, Ольга Петровна. Вчера, как вы помните, Верховна Рада Украины поддержала депутатский запрос народного депутата Украины Яворивского именно по поводу угрозы здоровью людей на учении, которое проводится на Яворивском полигоне. Я думаю, что поручение Верховной Рады будет выполнено и будет внесена ясность в этот вопрос.

Что касается второго вашего вопроса. Второй ваш вопрос, вы помните, что мною во вторник поднимался этот вопрос. прозвучало заявление официального представителя Министерства иностранный дел о том, что официальных обращений к американской стороне с тем, чтобы заявить о нашем желании, о желании Украины быть участником антииракской коалиции, официального обращения не было. Это сделано на уровне пресс-секретаря Министерства иностранных дел.

Возникает два вопроса в связи с этим: а неофициальные контакты были или не были? И во-вторых, американский посол сослался на то, что обращения были со стороны Министерства иностранных дел и со стороны  Президентской Администрации, от представителей Президентской  Администрации никаких разъяснений и ответов  по этому поводу не последовало. Как известно, внесено предложение было мною и внесен проект постановления о том, чтобы заслушать информацию представителей этих структур и затем прийти  к каким-то выводам. Вот это, что я могу сказать по этому вопросу.

Я відповідаю  тією мовою, якою звернувся до мене депутат. І цим я Конституцію не порушую.

 

ГОЛОВА. Ігор Юхновський.

 

10:44:20

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Прошу передати слово депутату Манчуленко.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Манчуленко.

 

10:44:30

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Григорій Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний доповідачу, шановні колеги.  Я вважаю, що ми не повинні  зайвий раз політизувати це питання, а розглянути його відповідно до  нині діючого Закону про порядок допуску  та умови перебування  підрозділів  Збройних сил інших держав на території України. Саме у такому ракурсі комітет і розглядав це питання. І наскільки я пригадую, учора було  засідання комітету, кворум був на комітеті. Із присутніх більшість членів комітету висловилися за надання згоди. І це є рішення комітету, я думаю, воно зафіксоване  є відповідно у нашому протоколі. Тому я ще раз довожу до відома своїх колег народних депутатів України, що Комітет з питань нац. безпеки і оборони дав позитивний висновок щодо  допуску підрозділів інших держав на територію нашої держави.

 

ГОЛОВА. Сформулюйте питання, будь ласка.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Я хотів би  в зв'язку з  цим сказати, що голоси розділилися і прийнято рішення передати на прийняття  постанови з цього питання  Верховній Раді.

А відносно політизації. Справа в тому, що  корінним питанням  при розгляді таких законопроектів є відповідність таких рішень національним інтересам України. А обговорення цієї сторони справи  завжди носить, я думаю, політичний  характер. І обійти політизацію тут неможливо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпано.

Тут наполягає ще 21 чоловік на питаннях. Будь ласка, заспокойтеся.

Цибенко, будь ласка.

 

10:46:25

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, Цибенко.

Шановні колеги! Шановний доповідачу і шановний Володимире Михайловичу! Я прошу, важно послухайте моє запитання. На початку цього року Комітет у справах пенсіонерів,  ветеранів, ветеранів, інвалідів заслухав  інформацію Рахункової палати щодо виплат разових, які щороку виплачуються до 9 травня  учасникам бойових дій. І в ході цього заслуховування виникла досить цікава інформація. Вона полягає в тому, що за період з 1996 по 2002 рік  Міністерством оборони видано 15 тисяч 926, підкреслюю, посвідчень учасників бойових дій. В той же час офіційно у миротворчих операціях прийняло участь 13 тисяч  765 осіб, тобто різниця 2 тисячі 200 осіб.

 

ГОЛОВА. Питання.

 

ЦИБЕНКО П.С.  Питання полягає в тому, що нам кажуть, що різниця полягає в тому, що люди втрачали  посвідчення, їм видавали дублікат. Але проблема в іншому. Ставлю вас до відома про те,  що  4 лютого 1999 року посвідчення учасника бойових дій отримав Вадим Долганов відомий апологет президентський, отримала група артистів балету і ансамблю....

 

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон.

 

КРЮЧКОВ Г.К. На жаль, цих даний у нас не було. Якби вони у нас були, ми б відповідно зреагували, ми мимо б цього не пройшли. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу записатися на обговорення цього питання. Прошу на табло висвітити, 15 хвилин, на табло, будь ласка.

Народний депутат Развадовський, група "Демініціативи". Підготуватися Буйку.

 

10:48:58

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Володимир Михайлович, прошу передати слово народному депутату Добкіну.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Михайло Добкін, будь ласка.

 

10:49:11

ДОБКІН М.М.

Шановна Президія, шановні народні депутати!

Я считаю, что вопрос безопасности наших граждан во время этих учений надо ставить на первое место. Здесь  много говорилось об экологических проблемах, здесь много говорилось о том, сколько будет стоить нашей армии это учение, что мы получим, что мы не получим от этого.

Но самое главное - безопасность наших граждан, которые могут пострадать от этих учений, на первое место не ставится.

Поэтому  я считаю, что  необходимо от руководства вооруженных сил нашей страны получить полную гарантию того, что действия военной техники и вооруженных сил нашей страны, других государств , во время этих учений не пострадает ни один мирный житель нашей страны. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Буйко, будь ласка.

 

10:50:24

БУЙКО Г.В.

Буйко, фракція комуністів. Прошу передати слово народному депутату Гмирі.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

10:50:40

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Я буду очень краток. О чём сегодня идет речь? Все, в том числе и Генеральный штаб Украины в лице своего руководителя признают, что Соединенные Штаты Америки и Великобритания совершили агрессию против независимого государства.

Мы сегодня обсуждаем вопрос, нужно ли нам, Украине, вместе с государствами агрессорами готовиться к миротворческим акциям. К так называемым миротворческим акциям.

И значительная часть парламента, мне кажется, собирается ответить на этот вопрос позитивно, "Да, нужно!".

Уважаемые коллеги! Но это же просто преступление перед нашим народом, посмотрите, что сегодня происходит. Соединенные Штаты Америки говорят, что Украина участвует в агрессии. Так? Так. Арабский мир говорят, что Украина участвует в агрессии, таким образом обе конфликтующие стороны считают нас соучастниками агрессии.

А, что же говорит Украина,  какая позиция Украина. Ее позиция безразмерная для внутреннего потребления, для народа. Мы говорим нет, мы в агрессии не участвуем. Для внешнего потребления, для Соединенных Штатов Америки, говорит, да, мы вам помогаем в этой агрессии. И вот сегодня, если мы примем решение о том, что наши войска будут совместно с агрессорами участвовать в так называемых миротворческих акциях, а по настоящему в подготовке новых агрессий в Иране, в Корее, а в перспективе возможно и в Украине. То мы всему миру покажем лицо, я не говорю президентской власти, там все понятно, лицо Верховного  Совета, лицо большинства Верховного Совета, как пособника агрессора. Хотим ли мы этого, я думаю нет. Поэтому мы сегодня твердо должны сказать, до тех пор, пока   претендентов на совместное участие с Украиной будут агрессоры, ни в каких  акциях с этими международными бандитами мы участвовать не будем.

Мы проголосуем против этого. Каждый честный человек должен проголосовать против того, чтобы  быть вместе с грабителями и убийцами. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, фракція "Наша Україна".

 

10:53:20

СОБОЛЄВ С.В.

Прошу надати слово Чорноволу.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл.

 

10:53:30

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги! Я думаю, що всі, хто тут є в залі, мають якісь військові звання, але очевидно всі  їх здобували і просувалися по службі як військові запасу. Мені довелося 2 роки відбути в армії, я зрозумів що це таке - не технологічна армія. Армія, яка не бере участі в навчаннях, яка не розвивається і яка фактично служить або безкоштовною робочою силою, або для того, щоб займатися маршируванням, тупим маршируванням по плацу.

У нас є можливість спільно з іншими державами проводити нормальні, передбачені нормальними нашими  статутами, які використовуються у всьому світі,  військові навчання.  Військові навчання і ви могли це побачити на списку, який був наданий, передбачені не для агресії, а в першу чергу для звичайних миротворчих операцій, до яких все більше і більше задіються основна  маса  армійських структур. І вводити нас в якусь політичну абракадабру і розповідати історії, що ми... тим, що ми приймемо  в себе на своїй території за чужий кошт зможемо навчити своїх солдатів і офіцерів військовій науці, що ми цим підтримуємо чомусь агресію мені здається це є достатньо голе політиканство. Іноді мені здається в цьому залі, що я не в Верховній Раді, а в інституті благородних дівиць, де страшно бояться самого слова "армія", "війна", "військові дії", "миротворчі операції", тощо. То давайте тоді розпустимо армію і не будемо  кривлятися і не будемо робити з себе дурнів. Армія для того створена, щоб іти на певний ризик, займатися певними спеціальними  справами, якими не будуть займатися цивільні люди. Армія для того  створена, щоб  реагувати на болючі точки і поза  межами держави, і в плані державної політики, яка вироблена нами тут  у Верховній Раді - брати участь в миротворчих операціях, гуманних операціях, тощо. І ті навчання, які зараз плануються провести, це є колосальний шанс для нашої армії бути не тою армією,  яка бомбардує будинок в Броварах, літак над  Чорним морем, тощо, а армія, яка може нормально  діяти як сучасна армія. Дехто хоче нас перетворити на країну на зразок Ліхтенштейну, Мальти чи Андорри, чи там Ватикану. Мені здається, у нас все-таки повинно бути розуміння, що ми - велика європейська держава. І ми маємо певну відповідальність і перед світом, і світ перед нами. Світ свою відповідальність в сфері допомоги в навчанні нашої ж армії і проведенні цих навчань на нашій території виконує. Давайте виконаємо і свою місію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:56:11

МЕЛЬНИЧУК М.В. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Прошу передати слово народному депутату, полковнику, Степану Бульбі.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, будь ласка.

 

10:56:28

БУЛЬБА С.С. Дякую.

Шановні народні депутати, шановний Головуючий, приймаючи те чи інше рішення, яке стосується Збройних сил, ми повинні мати на увазі, що воно повинно сприяти виконанню основної функції Збройних сил, які їм належить виконувати за Конституцією. Тобто наскільки воно впливатиме на безпеку нашої держави, на забезпечення безпеки держави нашими Збройними силами.

Всі розмови про те, що наші Збройні сили в результаті цих військових навчань одержать певну бойову підготовку і так далі, нічого не варті, якщо ми не будемо розуміти, а яка плата буде за всі ці навики і так далі?

І тому я хотів би звернути увагу вашу на оцей пункт, який записаний другим стосовно навчань - кооператив "Партнер-2003". Ви подивіться уважно: записано тип навчання - навчання військово-морських сил з висадкою морської піхоти. Для людей військових зрозуміло, що треба буде дописати тут - в умовах Чорноморського узбережжя України. Невже ми не розуміємо, що це і плата за всі ті навики, які ми забезпечимо нашим військовим і при відпрацюванні там ігр на комп'ютерах і так далі.

Я не можу погодитися з тими, що такою має бути плата за нашу безпеку. Я звертаю вашу увагу на те, що Швеція в горнилі Другої світової війни забезпечила безпеку власної території і народу, і держави будучи нейтральною країною.

Для України зараз нейтральність, позаблоковість є отією мотивацією і єдиним способом забезпечити нашу безпеку, безпеку нашої держави і умовах, які складаються. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Кузьмук, Фракція Партій промисловців  і підприємців  і Трудової України.

 

10:59:10

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги!

Вчора Комітет з питань національної безпеки і оборони своєю переважною більшістю підтримав цей законопроект.

Всім добре зрозуміло, що час його розгляду важкий - в світі іде війна і цілком обгрунтовані ті претензії до тих, хто її розпочав. Але, шановні колеги, збройні сили не можуть бути в стані ізоляції, ізоляції від своїх сусідів,  ізоляції від своїх партнерів по Програмі "Партнерство заради миру".

Це приведе до того, що ми не будемо розвиватися. Так,  сьогодні депутатами поставлені серйозні питання і по заходам безпеки. Але Начальник Генерального штабу Збройних сил України грунтовно доповів, що над цим сьогодні Генеральний штаб, Збройні сили якраз і працюють.

Я звертаю вашу увагу на широкий перелік запрошених на наше навчання і  широкий спектр країн, де ми будемо проводити, де ми будемо присутні. Тут є паритети, переваги ще є і в наш бік. Ми більш присутні і ми більш задіяні, і враховані дії і на землі, і на морі, і в повітрі.

Я просив би, звертаюсь до вас, відкинути сьогодні інші політичні претензії, а потурбуватися заради власних Збройних Сил. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА.Будь ласка, народний депутат Гмиря. Фракція комуністів.

Йому слово передавали інші, так що я можу зробити.

 

11:01:13

ГМИРЯ С.П.

Владимир Михайлович, будьте любезны, Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко.

 

11:01:21

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые наши избиратели, фракция коммунистов заявляет о том, что мы будем голосовать против принятия этого решения, исходя из следующих конкретных обстоятельств.

Во-первых. Проведение подобных, так называемых совместных учений, по подготовке к выполнению миротворческих различных миссий, сегодня не решает главную проблему. Обеспечение достаточно работоспособности Украины, разрешение внутренних проблем. И это, прежде всего, тот коренной вопрос, который необходимо сегодня решать, вопросы финансирования, комплектации, научно-технических разработок, закупки техники, согласование политики в геополитических интересах Украины по согласованию действий в рамках СНГ и многое другое.

Если говорить о морально нравственном аспекте принятия этого решения, о каких миротворческих акциях можно сегодня вести разговор, когда американские самолеты в Багдаде сегодня бомбят и разрушают мирные объекты, уничтожили родильный дом, пострадали конкретно люди, врачи и медсестры. Ранены многие те, которые получали медицинскую помощь в этих учреждениях. В результате налетов, сожгли заживо в машинах пять автомобилей мирного населения и водители там заживо были сожжены. О каких миротворческих акциях можно вести разговор, когда американцы используют сегодня запрещенные мировым сообществом виды вооружений и техники. В данном случае, речь идет о кассетных бомбах и использования, в том числе в Югославии снарядов с обедненным ураном. Американцы, Великобритания сегодня демонстрируют всему миру, что они не только являются ведущими державами, а еще являются теми, которые не брезгуют военными агрессиями против мирного населения, против конкретных государств в борьбе за свои экономические интересы.

Поэтому мы, фракция коммунистов,  категорически выступаем против проведения подобных учений в условиях, когда сегодня развязали военные действия против мирного населения Ирака и возникает и разгорается пожар  ближневосточного  конфликта.

Мы коммунисты призываем и "Нашу Украину", которая проголосовала за то, чтобы направить батальон в Ирак, по сути дела, исходя из того договора, который проголосован про  ратификацию именно с Кувейтом. Также как и пропрезидентские фракции, которые проголосовали, чтобы направить наших хлопцев туда выполнять и защищать интересы американского капитала и американских агрессоров.

Поэтому я призываю всех народных депутатов  задуматься над этим и до разрешения или  завершения военного конфликта на Ближнем Востоке не поддерживать подобное решение о проведении совместных учений с агрессорами сегодня, которые уничтожают мировую безопасность, то есть, с Соединенными Штатами Америки, Англии и тех кто их поддержал. Благодарю.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, розгляд питання завершено, прошу уваги. Зараз будемо голосувати. Прошу уваги, підготуватися.

Я ставлю на голосування проект Закону "Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України 2003 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях" на голосування.

Прошу голосувати.

 

11:05:17

За-294

Рішення прийнято.

 По фракціях , будь ласка.

Так, одну хвилинку, назад поверніть я ще не встиг прочитати.

"Наша Україна" - 74 "за"; комуністів - 0; Партія  промисловців і підприємців "Трудової України" - 43; "Регіони  України" - 39; Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - 36; "Демократичні ініціативи" - 7; "Європейській вибір" - 18; Соціалістична партія України - 0; "Народовладдя" - 18; Блок Юлії Тимошенко - 6; Аграрна партія - 14; НДП - 16; "Народний вибір" - 14; позафракційні - 9.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до  Закону України "Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав". Доповідач - начальник  Генерального штабу. Будь ласка, Олександр Іванович Затинайко.

Шановні колеги, пропозиція розглянути його таким чином:  три хвилин  для доповіді, співдоповідь також до  трьох хвилин і обговорення протягом десяти хвилин. Я просив би зразу начальника Генерального штабу доповідати, наскільки я знаю, що узгоджений проект,  узгоджений проект доповідати. Будь ласка.

А,  шановні колеги, да, вибачте. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону  про внесення змін до  Закону України "Про  порядок  направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав. Прошу голосувати.

 

11:07:21

За-311

Рішення прийнято. Будь ласка.

 

ЗАТИНАЙКО О.І.

Шановні народні депутати, проект Закону України про внесення змін до Закону України  "Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав" розроблено з метою розширення переліку підстав направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав.

Крім виконання  бойових  та миротворчих  завдань, підрозділи Збройних сил України можуть бути направлені для захисту  цивільного населення від радіаційної, хімічної, біологічної небезпеки, ліквідації наслідків застосування зброї масового враження та виконання   інших гуманітарних завдань, визначених у статті 61-ій додаткового протоколу Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. Посилання  у законопроекті на статтю 61-шу  названого додаткового протоколу, до речі, ратифікованого в Україні в 1989 році зроблено тому, що, по-перше, в цьому чітко визначений перелік гуманітарних завдань відомих  і зрозумілих світовій спільноті.

По-друге.  Перелік завдань цивільної оборони вказаних у додатковому протоколі дещо відрізняється від завдань, що зазначені у статті 2 Закону про цивільну оборону України.

Крім того, прийняття запропонованого закону дозволить посилити соціальний захист учасників українського військового контингенту, що матиме позитивні політичні, соціально-правові наслідки для України.

Працюючи вчора в Комітеті з питань національної безпеки і оборони, Міністерство оборони повністю підтримало пропозицію Комітету з питань  національної безпеки і оборони і зробити  доповнення до закону згідно відпрацьованого законопроекту в Комітеті національної безпеки і оборони для  надання гуманітарної допомоги цивільного населення.

Доповідь закінчив.

 

ГОЛОВА. Запишіться,  5 хвилин на запитання. Будь ласка, на табло дайте перелік прізвищ.

Народний депутат Царенко, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

11:09:54

ЦАРЕНКО О.М.

Прошу передати слово Зайцю Володимиру Володимировичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Заєць.

Будь ласка, Володимир Заєць. Немає Зайця?

Володимир Черняк, будь ласка.

 

11:10:32

ЧЕРНЯК В.К.

Шановний доповідачу! У мене 2 запитання.

Перше. Про які країни йдеться в які будуть направлені підрозділи Збройних Сил України?

І друге питання. Яким чином вирішується фінансування  цієї участі, тобто фінансовий бік нашої участі в цих справах? Дякую.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Шановні народні депутати! Про  відправку підрозділів до країн рішення приймає Верховна Рада, це ви добре розумієте. На сьогоднішній день ми відпрацювали доповнення до законопроекту для того, щоб той підрозділ, який сьогодні  знаходиться в Кувейті на той  випадок, якщо підрозділам прийдеться займатися локалізацією, розвідкою, проведенням  дегазації,  дезактивації отруйних речовин, щоб ці підрозділи мали статус учасника бойових дій.

Фінансування. По цьому питанню неодноразово вам  доповідали, що фінансування проводиться за рахунок Державного бюджету з послідуючим відшкодуванням. Доповідь закінчена.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, фракція  Соціалістичної партії України.

 

11:12:03

ШИБКО В.Я.

Прошу передати слово  Бульбі.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, будь ласка.

 

11:12:13

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний доповідачу! От ви  сьогодні пояснюєте необхідність прийняття цього законопроекту необхідністю забезпечити соціальний захист військовослужбовців, які вже задіяні  в цій авантюрі.

Скажіть, будь ласка, а хто, коли вирішували питання про направлення батальйону, думали про те,  що вони соціально  не є захищеними?

І друге питання. Цивільна оборона  здійснюється підрозділами і структурами Міністерства з надзвичайних ситуацій. Чому в даному випадку дали прерогативу, вірніше дали право здійснювати ці функції  підрозділу Збройних Сил України,  які виконують задачі, в  тому числі 19-тий окремий батальйон РХБ захисту, вони соціально захищені, але вони  не є  учасниками бойових дій, також як і 4-тий окремий  ремонтно-відновлюваний  батальйон, який знаходиться в Сьєрра-Ліоне, також як і 20-тий окремий вертолітний загін, який знаходиться в Сьєрра-Ліоне, також як і інші підрозділи, які проводять операції в підтримку миру.

По відправці підрозділу Міністерство  надзвичайних ситуацій, на сьогоднішній день 19-тий батальйон РХБ захисту - це той підрозділ, який укомплектований сучасними зразками техніки, це той підрозділ, який має фахівців, в тому числі і учасників бойових дій і  учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Це той підрозділ, який пройшов бойове злагодження. Це той підрозділ, який має  конкретні  кінцеві результати, спроможний до виконання задач. Доповідь закінчено.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Терен.

 

11:14:22

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Я хочу дату інформацію шановним депутатам от про що. Що згідно нинішнього законодавства фінансування військових підрозділів, які направляються за кордон, здійснюється за рахунок держав, куди ці підрозділи направлені. Тобто це, що сьогодні Україна фінансує в Іраці - це ж порушення закону.

І тому Кабмін терміново дав проект цього закону, де  написано, що фінансування може бути  з трьох джерел: за рахунок держави, що запрошує;  міжнародної організації; змішане і за рахунок України.

І тому я веду от до чого. Чи не був цей проект закону, який  підготовлений, пов'язаний саме з  цією проблемою, про яку йдеться? Тобто чи не буде це безпосередньо тільки за рахунок України? За рахунок безквартирних офіцерів?

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Доповідаю. Однозначно за рахунок безквартирних офіцерів не буде, тому що 285 мільйонів, які виділені на програму будівництва житла, вони повністю будуть використанні за призначенням. Фінансуватися цей батальйон буде з державного бюджету з послідуючим відшкодуванням.

 

ГОЛОВА. Зрозуміло.

Петро Симоненко, замість Станіслава Гуренка.

 

11:15:53

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний доповідач, у мене коротке запитання. Цей проект закону передбачає при певних обставинах прирівняти тих, кого ми направили сьогодні до країн Близького  Сходу, де відбувається  агресія проти мирного населення. Прирівняти їх до учасників бойових дій.

"Наша Україна" і пропрезидентські фракції голосували за направлення наших  хлопців туди, але говорили про те, що ніхто військових операціях і бойових діях приймати участь не буде. Так, як тоді розуміти, що ви направили туди, я маю на увазі "Наша Україна" і пропрезидентські фракції направили хлопців наших на війну, а сьогодні говорите, що треба їх прирівняти до учасників бойових дій. Так все ж таки наші хлопці будуть  приймати участь у бойових діях чи ні.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. 19 батальйон РХБ-захисту знаходиться в положенні очікування, готовності до виконання задач по проведенню радіаційно-бактеріологічної, хімічної розвідки, а також локалізації тих очагів, які будуть. Тобто, йдеться тільки прогнозне прорахування. Якщо будуть  проводитися терористичні дії і відповідно будуть підриватися хімічні фугаси, відповідно буде хімічне зараження.

Друге питання. Не весь батальйон буде рахуватися учасниками бойових дій. Доповнення до закону приймається, але учасником бойових дій буде рахуватися той підрозділ, той особовий склад, який безпосередньо буде виконувати цю задачу. Перед цим, цей підрозділ буде підготовлений, відданий наказам, це може бути взвод, це може бути рота, це може бути відділення.

 

ГОЛОВА. Дякую Олександр Іванович.

Олександр Іванович, ви скажіть так, та пропозиція узгоджений проект, який напрацьований комітетом ви підтримуєте? Так.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Так, ми підтримуємо пропозицію профільного комітету.

 

ГОЛОВА. І ви пропонуєте голосувати за цю редакцію, яка запропонована комітетом.

 

ЗАТИНАЙКО О.І. Так.

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте, будь ласка.

Репліка. Тарас Чорновіл.

 

11:18:11

ЧОРНОВІЛ Т.В. Деякі наші колеги без перерви нічтоже сумятшеся згадують фракцію "Наша Україна" в контексті направлення батальйону до Кувейту, перекручуючи факти і самих законопроектів, перекручуючи суть місії нашого батальйону і постійно зводячи наклепи. Я би дуже хотів, щоб люди, якими я поки що вважаю себе разом з опозицією, яких шаную, для виконання своїх вузькопартійних, вузькополітичних завдань чи пов'язаних з наступними президентськими виборами, чи з виконанням певних міжнародних зобов'язань перед Росією або перед режимом Саддама, чи фінансових зобов'язань, чи інших не робили...

 

ГОЛОВА. Дякую. (Шум у залі)

 

ЧОРНОВІЛ Т.В. ...такої ганьби для себе і для інших і припинили це.

 

ГОЛОВА. Все, виключіть мікрофон.

Будь ласка, Тарас Чорновіл.

Шановні колеги, я прошу поважати один одного. Будь ласка, Георгій Корнійович Крючков. Давайте працювати в конструктивному русі, продовжувати, точніше, працювати. Будь ласка, Георгій Корнійович.

 

11:19:15

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я кілька хотів зробити зауважень.

Перше. Зміни пропонуються до базового закону, який діє. Але необхідність змін до нього обумовлена конкретною ситуацією, пов'язаною з направленням нашого батальйону до держави Ірак. І зараз вже в засобах масової інформації тлумачать таким чином, що прийняття цього закону буде означати, що Верховна Рада своїм статусом освятила приєднання України до антиіракської коаліції. Це не так. Я хотів би це рішуче спростувати. Ідеться про соціальний захист наших хлопців, які поїхали туди чи по своїй волі. чи не по своїй волі. Це вже інше питання. Їх потрібно соціально захистити.

Але внесення і розгляд цього питання ще раз підтвердили, як кострубато, як політично не виважено, як юридично не грамотно вирішувалось питання про  прийняття рішення про схвалення, рішення про направлення нашого батальйону. Про соціальний захист людей не потурбувались, а потрібно було внести зміни до закону. Підставу здійснення виконання гуманітарної місії, законом не було передбачено, ми вже вслід це робимо.

Я думаю, що це свідчення великого непорядку в державі на всіх рівнях, які причетні до розробки і прийняття таких рішень. Про це потрібно було сказати.

Керівництво міністерства і за повідомленням міністра, уряд погодився з тими пропозиціями, які були запропоновані комітетом. Тому комітет вийшов з такою пропозицією, винести на ваш розгляд проект закону, який у вас є, де чітко визначено всі моменти.

Я хотів би ще раз сказати, що статус учасників бойових дій може бути наданий тільки тим військовослужбовцям, які безпосередньо братимуть участь у ліквідації наслідків застосування зброї масових уражень. Все.

 

ГОЛОВА.Дякую.

Шановні колеги, пропозиції комітету зрозумілі. Доповідь була, тому в нас є всі підстави поставити на голосування узгоджений проект. Якщо немає заперечень, я ставлю на голосування для прийняття за основу проект закону "Про внесення змін до закону України про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав" за номером 3261-Д, який погоджений з урядом також. Прошу голосувати.

 

11:22:34

За-305

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому цього проекту закону, як закон номер 3261-Д. Прошу голосувати.

 

11:22:58

За-307

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю на голосування про включення до порядку денного проектів  законів про внесення змін до Закону України "Про митний тариф України" щодо насіння цукрових буряків та гороху.

З процедури, будь ласка.

Одну хвилиночку, відмініть голосування. З процедури ,будь ласка.

Петро  Симоненко, будь ласка, потім Толстоухов, да.

 

11:23:28

СИМОНЕНКО П.М.  Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, Симоненко, фракція Комуністів.

Я хотів би вас попросити зараз, якщо ми розглядаємо питання щодо  соціального захисту військовослужбовців, яких направили воювати не за інтереси народу України, розглянути і ту пропозицію, яку я проголосив зранку. Це в пакеті буде якраз одна і та ж сама проблема. Мається на увазі, 3316 проект постанови щодо заслуховування інформації міністра закордонних справ, представників адміністрації Президента четвертого, то мається на увазі, в п’ятницю, щоб ми почули, чи було офіційне, неофіційне звернення до керівництва Сполучених Штатів щодо рахування України членом цієї так званої коаліції.

І другий проект - це 3302, що має відношення до скасування постанови, закону, яким направлені були військові формування України в цей небезпечний регіон. Дякую. Я прошу , якраз зараз це і розглянути.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович, якраз я поклав його розділ для включення в порядок денний і прийняття рішень. Ми зараз ідем і в цьому розділі ми це питання проголосуєм.

Ну ми цей розділ дійдемо і я сьогодні обов'язково проголосую. Ми зараз все поломаємо. Ось зараз народний депутат Беспалов свою пропозицію вносить,  наполягає голосувати, ми тоді не зможемо працювати. Я прошу вас. Толстоухов, будь ласка.

 

11:25:06

ТОЛСТОУХОВ А.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Я хотів би просити всіх повернутися до голосування по питанню Голови Фонду держмайна, тому що є подання  Президента і заява. І не зрозуміло, чому ми в такому  саме режимі не розглянули  питання, відштовхуючись  перш за все від заяви. Звернення відповідне від декількох фракцій Володимиру Михайловичу передано.

І друге. Ми сьогодні  вже наближаємося до перерви, а у нас може бути повтор того четверга минулого, коли більшість питань була не розглянута. Тому прохання після цього зосередити увагу на питаннях, які потребують розгляду у другому, третьому читанні, тим більше, що  ми не проголосували за продовження роботи після 16 години. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  у мене є, дійсно, заява семи фракцій... Ну, я ж сказав, що ми проголосуємо, я сказав, що є ваша заява, шановний колего Беспалий, я сказав.

Давайте таким чином, я пропоную, ми зараз, є розділ про включення до порядку денного розглянемо, дійдемо, тоді проголосуємо пропозицію, яку вносив народний депутат Толстоухов і підемо далі. Шановні колеги,  зараз ми розглядаємо ті питання, які є за розглядом, далі змобілізуйтеся і розглянемо.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проектів законів про внесення змін до Закону  України "Про  митний тариф України щодо насіння, цукрових буряків та гороху". Включення до порядку денного. І народного депутата Цушко прошу, якщо  включено, підійти на трибуну.

 

11:26:49

За-312

Рішення прийнято.

Давайте таким чином, будемо обмежуватися тим, що    буде доповідати позицію від комітету опрацьовану, інакше ми не зможемо прийняти рішення. Я запрошую народного  депутата Цушко проінформувати пропозиції і зразу  будемо голосувати. Позиція комітету, будь ласка.

 

11:27:07

ЦУШКО В.П.

Касательно семян буряка, комитет поддержал. И касательно гороха,  мы не успели рассмотреть, но это семяна завоз, и они нужны уже сейчас. Мы обменялись с Сергеем Васильевичем Буряком, аграрии подходили. Мы предлагаем поддержать и принять его, и  тот, и тот в первом и во втором чтении, и в целом сегодня. Потому что по семенам сахарной свеклы мы запрещаем, потому что у нас есть производство, а по семенам гороха мы снимаем  ограничения, чтобы завозили. Я предлагаю проголосовать.

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Два проекти?  Василь Петрович, ще раз сформулюйте, які проекти проголосувати.

 

ЦУШКО В.П. Предлагается проголосовать проекты 1316 - это про введение пошлины из адволорны, сделать ее специфическую, то есть, фиксированную -  22 евро; на завоз сахарной свеклы. Поддержала мытно-таричная рада, аграрный комитет, Комитет  по финанса, предлагает проголосовать в первом и во втором чтении.

И второй законопроект 3135, они  у нас в одной  повестке дня, 3135 предлагается поддержать нулевую ставку на завоз семян гороха, у нас действительно проблема с семенами гороха. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте.

Від комітету європолітики, будь ласка, Роман  Зварич і зараз будемо голосувати.

 

11:28:45

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Комітет з питань європейської інтеграції розглядав цей законопроект на предмет його відповідності до європейських правових норм. І я вимушений таки довести до відома народних депутатів України, що зміна типу та розміру ставки ввізного мита, як це пропонується в цьому законопроекті, може привести до повторного перегляду вже погоджених тарифних позицій між  Україною та іншими країнами-імпортерами, які є членами Світової організації торгівлі. Це у свою чергу може привести до відкладання терміну вступу України в СОТ. Тому  рішення комітет є відхилити цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Катерина Ващук, будь ласка, дуже стисло. Зараз  будемо голосувати,  аграрії хай скажуть своє слово.

 

11:29:39

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги! Це дезінформація. По-перше, це тимчасова міра. По-друге, ви знаєте, що загинуло більше половини посівів. Чим  ми можемо пересівати сьогодні? Вже і ячмінь буде сіяти пізно.

Без гороху буде велика проблема і по насінню цукрових буряків  ми маємо покласти край завезенню такого  сміття, яке завозиться в Україну, а потім не сходить. Це питання дуже глибоко вивчено і ми дуже просимо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Лещенко від  комітету  аграрної політики, будь ласка.

 

11:30:28

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановні народні депутати! Володимир  Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Аграрний комітет Верховної Ради підтримує, щоб обидва законопроекти прийняти і в першому, і в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ставлю на голосування про прийняття за основу проект закону про внесення змін до Закону України "Про митний тариф України" (номер 1316). Це проект Сваткова, Олексенка, Юхновського.

 

11:30:57

За-326

за-326, рішення прийнято.

Я ставлю на голосування  про прийняття в цілому як закон цього проекту закону за номером 1316. Прошу, голосуйте.

 

11:31:19

За-340

Рішення прийнято. Закон прийнято.

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Митного  тарифу України за номером 3135. Це щодо гороху.

За основу. А ми включили. Ми 2 включили.

 

11:31:45

За-349

Ми його включили в порядок денний, бо я сказав, що  два закони.

Я ставлю на голосування  про прийняття в цілому проекту цього закону як закону (номер 3135).

 

11:32:09

За-348

за-348, закон прийнято.

Оголошується до розгляду... Не так, вибачте. Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до статті 69 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" щодо виплати заборгованості працівникам вугільної промисловості. Порошенко, прошу зразу, від комітету будемо.

 

11:32:42

За-185

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування, голосуйте. Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону "Про внесення змін до статті 69 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік"  щодо виплати заборгованості працівникам вугільної промисловості".

 

11:33:22

За-240

Рішення прийнято.

Хто буде доповідати? Один, будь ласка. Перший заступник голови комітету Валерій Ілліч Коновалюк.

 

11:33:37

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую,  Володимир Михайлович.

Шановні колеги, це ми уточнюємо 69 статтю, тому що у нас така  була проблема в тому році, ми в грудні з  вами приймали зміни до бюджету. Це стосується підприємств, які зараз знаходяться в закритті (закритій?), в "Укрвуглеструктуризації". Там передбачені  кошти  для фінансування, але сама стаття 69 не дає можливості казначейству зараз фінансувати ці видатки.

Тому ми наполягаємо, комітет голосував одноголосно для того, щоб підтримала і Верховна Рада  і цілому для внесення змін в цю статтю. І це значно зніме те напруження , яке є зараз в шахтарських колективах. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, якщо немає заперечень, я ставлю  на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до статті 69, відмініть, будь ласка, голосування.

Йосип Вінський, будь ласка.

 

11:34:30

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Шановні народні депутати!

Сьогодні в бюджетному комітеті є близько 20 законопроектів, які мають на увазі внесення змін до закону про  бюджет на 2003 рік. Ви можете собі уявити, що ми зробимо з цим  бюджетом, якщо ми будемо йти таким шляхом?!

Тому я пропоную все-таки утриматись від таких спонтанних змін до бюджету, а вносити якісь узагальнюючі, збалансовані проекти, які б врегульовували якесь вузьке питання, а весь комплекс питань.

Тому що якщо ми підемо по такому шляху, що ми будемо вносити протягом року по 40, 50, 70 змін до бюджету, тоді взагалі немає ніякого сенсу всім тим процедурам, які сьогодні передбачені при прийнятті Державного бюджету.

І я хотів, щоб Володимир Михайлович, ви, як Голова  Верховної Ради звернули на  увагу. Тому що закон про бюджет подає Кабінет Міністрів, а потім без внесення Кабінетом Міністрів ми такими речами просто фактично зводимо нанівець всю процедуру прийняття бюджету  в Україні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановний колега, я вас повністю підтримую, нам треба одні зміни внести, але закон проголосували про включення і треба нам визначатися з депутатами.

Один проти, за, я так розумію Турманов. І будемо голосувати, це вже в обговорення перетворюється. І Гурову буде.

 

11:35:52

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Я понимаю, что сегодня надо вносить изменения в бюджет. Я хочу вам сказать, как сказал Коновалюк была внесена  61 статья, которая заблокировала. Поэтому 61 статья идет редакционная поправка. Деньги в бюджете, есть утвержденный бюджетом 2003 года. Поэтому идет редакционная поправка, которую мы сегодня просим, чтобы поддержали и проголосовали.

Дополнительных средств не надо. 18,5 тысяч шахтеров заблокировано с прошлого года, мы на ровном месте сегодня делаем проблему.

 

ГОЛОВА. Зрозуміло . Гуров за вас скаже. Гуров, будь ласка. Не всі зразу, шановні колеги. Я бачу, що Микола Кравченко піднімає руку.

 

11:36:37

ГУРОВ В.М.

Уважаемые коллеги! До каких пор мы будем делать шахтеров и горняков  делить. Я  считаю поддержать можно, но там должны кроме угледобувних и горнорудные предприятия. Это одно и тоже, почему мы вдруг то считаем шахтерами, а то не шахтерами.

 

ГОЛОВА.  Дякую.

Микола Кравченко. Шановні колеги не всі зразу, зараз обговорення буде.

 

11:37:07

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Мне кажется коллега Турманов насколько четко и ясно объяснил цель сегодняшнего голосования. Есть статья, она профинансирована. Сегодня нужно внести изменения для того, чтобы разблокировать этот вопрос. Поэтому я прошу всех депутатов для того, чтобы не уводить в сторону, проголосовать конкретно по этой поправке.

 

ГОЛОВА. Матвієнков, будь ласка, два аргументи тільки.

 

11:37:41

МАТВІЄНКОВ С.А. Уважаемые коллеги, я буквально проясню два слова. Это все понятно. Те вопросы, которые поднимаются, они все ясны. вы мне ответьте на одни вопрос, пожалуйста. Мы принимали закон о страховании, создании фонда, страховании от несчастного выпадка. Куда сегодня вся страна платит деньги для того, чтобы выйти нам из той коллизии, которая случилась у шахтеров? Мы увеличиваем эти фонды, создали непонятную структуру, на финансирование которой идет 35 процентов от этого фонда. Разобраться нужно, как он работает. Нет, мы еще берем из бюджета деньги и отдаем теперь на задолженность, опять же на погашение задолженности шахтерам с другой стороны. Так извините, давайте или с фондом разбираться, либо давайте будем из бюджета давать деньги на погашение задолженности шахтерам, либо давайте всем отраслям давать. Спасибо.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Я бы хотел ответить на этот вопрос. Речь идет не о выделении средств Фонда социального страхования от несчастных случаев на производстве. Есть бюджетное  финансирование по угольной программе, и она предусматривает направление погашения задолженности по предприятиям, которые закрываются. мы просто 69 статьей юридически преградили возможность казначейству финансировать эти расходы. Мы хотим ее уточнить для того, чтобы была возможность финансирования.

 

ГОЛОВА. Василь Хара, будь ласка.

 

11:38:55

ХАРА В.Г. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я хочу объяснить, мы немножко не о том говорим. У нас в бюджете записана строка: поручение фонду страхования от несчастного случая на производстве выделить

73 млн. для погашения задолженности по регрессным искам. Предлагается добавить - за исключением шахт, которые на закрытие, потому что бюджетом эти деньги предусмотрены. Но отсутствие этой формулировки не дает возможность казначейству выделять предусмотренные деньги на закрывающиеся шахты. А

73 млн. будут выплачены за счет средств социального страхования фонда от несчастного случая на производстве. Вот и все.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага. Асадчев потім. Потім Шкіль і голосуєм.

 

11:39:41

НАДРАГА В.І. Уважаемые коллеги, мы очень часто с вами обращаемся к нашим радиослушателям. Я позволю себе поступит так, как делает кое-кто из политиков, сидящих в этом зале.

Уважаемые слушатели, я бы очень хотел, чтобы по итогам этого голосования, наш уважаемый председательствующий объявил итоги голосования по фракциям и группам. Потому что, когда идет разговор о политике, желающий поиграть с шахтерами и позвать их под свои знамена, больше чем достаточно. А когда стоит вопрос о конкретных людях, сидящих в шахте, у нас сомнения с вами.

 

ГОЛОВА. Асадчев.

 

11:40:17

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні друзі, мій колега Хара майже правильно все сказав. Це суто технічна правка, яка стосується касового виконання бюджету казначейством. Вона не впливає ні на баланс, ні на бюджет, ні да додаткові ресурси, все це закладено. Тому, є пропозиція проголосувати, вона не варта того, щоб на неї стільки витрачати часу.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль.

 

11:40:41

ШКІЛЬ А.В.

Я хотів би наголосити на тому, що ми не маємо права такі речі приймати без обговорення, так от наскоком. Все одно, треба було б обговорити, питання шахтарів воно варте того, щоб обговорити і прийняти мотивоване рішення.

Тому, я ще раз хочу наголосити. 400 млн.заборгували шахтарям, які мають інвалідність. 175 тис.шахтарів-інвалідів, це з 310 тис., які працюють в галузі. Тут ми одним розмахом пера хочемо з однієї кишені перекласти в іншу. А з фонду соціального страхування, чи працюють вони зараз, от і все. Я б хотів би на цьому наголосити. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону "Про внесення змін до статті 69, до закону України "Про державний бюджет України на 2003 рік". Це документ під номером 3134.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Шановні народні депутати, комітет одноголосно підтримав це рішення. Прошу підтримати.

 

11:41:41

За-342

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту цього закону, як закон номер 3134.

 

11:42:03

За-380

Прийнято.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про інформацію Кабінету Міністрів України "Про дотриманнями органами виконавчої влади вимог законодавства, при проведенні комплексно весняно-польових робіт та заходи по забезпеченню його виконання при підготовці та проведення збору урожаю 2003 року. Пропонується заслухати це питання 21 травня 2003 року.

Голосуємо за включення до порядку денного.

 

11:42:49

За-371

Михайло Мельничук, будь ласка.

Давайте будемо голосувати, а якщо є доповнення, доповнення будемо обговорювати. Михайло Мельничук, будь ласка.

 

11:43:03

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

 Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, в травні місяці про які весняно-польові роботи можна говорити? Якщо потрібно, то треба змістити дату хотя би  або  друга декада квітня місяця, або третя декада.  Уже йдуть весняно-польові роботи. Негайно треба це питання обговорити. Я би  запропонував, що фракція Соціалістичної партії  України підтримує це  питання, якщо буде зміщена дата розгляду на другу декаду або третю декаду  хоча би квітня місяця. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, які ще пропозиції є?

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу проекту документу, проекту постанови.

 

11:44:07

За-371

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Мельничука, щоб заслухати інформацію  у третій декаді квітня.

 

11:44:30

За-328

Я ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови в цілому як   постанови, це номер 3304.

 

11:44:53

За-373

Постанова прийнята.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови про створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України  з питань майбутнього.

Шановні колеги, на Погоджувальній раді ми з вами говорили, що  це треба створити групу,  є група  ентузіастів, які працюють над проблемами перспективи розвитку  України. І для цього, головне, нічого не вимагають. І комітет підтримує. Прошу голосувати.

 

11:45:39

За-316

Рішення прийнято.

Ми всі думаємо  про майбутнє.

Шановні колеги, пропозиція була, так, що я можу зробити? Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту  цієї постанови  за номером 3280. Прошу... З процедури, будь ласка, Лещенко. Володимир Лещенко з процедури.

 

11:46:08

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу,  ставити так питання не зрозуміле абсолютно на голосування не потрібно. Ми не знаємо, про що  йде мова, про яке майбутнє, а про сучасне треба говорити в першу чергу. Тому голосувати за це не потрібно, і фракція комуністів підтримувати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я зрозумів, але там є, шановні колеги, пояснювальна записка, в якій все чітко  написано. Я думаю, варто її прочитати, погодитись або не погодитись  із нею.

Будь ласка,  Ігор Рафаїлович на трибуну. Голова регламентного комітету Валентин Матвєєв, будь ласка.

 

11:46:48

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! На погоджувальній раді минулого понеділка ми з  Володимиром Михайловичем говорили про проблему діяльності, організації діяльності всіх тимчасових спеціальних і слідчих комісій. Сьогодні їх у нас уже створено  20, але... але перед  Верховною Радою на сьогоднішній день відзвітувалося тільки одна тимчасова комісія щодо банкрутства банку "Україна". Всі ж інші, є й такі навіть, які до цього часу  не обрали своїх голів, тобто не визначилися з  керівництвом, але кожна тимчасова комісія  від кошторису Верховної Ради і такого дуже уже бідного відщіпує по кусочку для створення необхідних фінансових, матеріально-технічних можливостей своєї роботи, тобто приміщення, кабінети, автомобілі, зв'язок і таке інше.

Шановні колеги! Схаменіться!!! Що ми робимо?!

Я прошу вас не підтримувати цей проект постанови.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка. Ігор Рафаїлович. Ну хай людина пояснить, потім будемо визначатися.

 

11:48:20

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні депутати!  15-16 січня у Гельсинки відбувся "круглий стіл" керівників комітетів з науки у 54 країн світу. Від країн колишнього Радянського Союзу я був там. Була прийнята Гельсинська  декларація. Гельсинська  декларація закликає  парламенти усіх світу організувати у складі кожного  парламенту, так  званий, комітет майбутнього як це є в парламентах Швеції, і в  парламентах Фінляндії. Завданням комітету  майбутнього є дослідження інноваційного розвитку держави як єдиної можливої перспективи існування держави і конкурентоспроможності її продукції на зовнішньому ринку. Комітет майбутнього має встановити відповідні контакти з іншими комітетами майбутнього. Все це написано у пояснювальній записці.

Однак, моя помилка полягає в тому, що зразу не поставив перед вами питання про створення комітету майбутнього в Україні. Я спершу думав, що ми зробимо тимчасову комісію майбутнього, яка попрацює, в яку ми зібрали, як бачите, найкращих спеціалістів з інших різних галузей виробництва  України, які існують в нашому парламенті. Ця комісія має попрацювати, має створити стратегію, тоді вона переходить в комітет майбутнього. Якщо ви хочете зразу голосувати за комітету майбутнього, то піднімаю дві руки. Якщо ви  хочете дати нам такий  іспитательний термін, за який ми вам покажемо, як цей  комітет має у майбутньому розвиватися, то  голосуйте за тимчасову комісію майбутнього. От що я хотів сказати.

Я, однак, хочу зауважити опонентам, що нікому своєю діяльністю ця комісія не нанесе шкоди.

 

Засідання веде ВАСИЛЬЄВ Г.А.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Черняк. Наступний Андрій Шкіль і закінчуємо. Будь ласка, Черняк.

 

11:50:32

ЧЕРНЯК В.К.

Дякую. Шановні колеги! Володимир Черняк , фракція "Наша Україна",  Українська народна партія.

Всі комісії, які ми створювали до цього часу, це були комісії з питань минулого, зокрема,  Комісія з банку "Україна", інші комісії. Сьогодні ми вперше створюємо комісію з питань майбутнього. Ну, можливо, треба додати "з питань  світлого" майбутнього. І, я думаю, що парламент, який не голосує за комісію з питань майбутнього, не має  майбутнього, а парламент, який голосує, має майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

11:51:17

ШКІЛЬ А.В.

Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко, Українська національна асамблея.

Я, звичайно, з  великою повагою ставлюся до академіка Юхновського і до  ініціатив, які там були внесені, але ви зрозумійте, Верховна  Рада - це є серйозний законодавчий орган, і створювати тимчасову слідчу комісію з питань майбутнього це... Треба або змінити назву цієї комісії, або не знущатися. Я спочатку думав, що це перший квітневий жарт, чесно я вам скажу.

При всій повазі до науки, при всій повазі до майбутнього і при всій повазі до минулого. Там немає  слова "слідча", там є просто "тимчасова комісія". Добре.

Але я ще раз вам кажу, що ми не маємо права знущатися над вищим законодавчим органом, перевантажувати його речами, якими він займатися має в контексті існуючих комітетів. Комітет з питань науки має займатися цими проблемами і працювати, розвивати наші майбутні інноваційні технології, а не створювати, це, не знаю, "курям на сміх". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Ніколаєнко.

 

11:52:21

НІКОЛАЄНКО С.М.

Фракція Соціалістичної  партії України, Голова Комітету Верховної Ради з науки і освіти.

Геннадій Олександрович, я просив би, щоб  у нас від комітету уповноважений зробити заяву Петро Петрович Толочко з цього приводу, академік. Але я від себе хочу своєму колезі пояснити. Люди  добрі, то давайте ж ми трошки по-сучасному будемо мислити. Мова не йде ні про яку слідчу комісію. В назві слова "слідча" немає. Мова йде не про які  додаткові кошти, Сергій Іванович Дорогунцов. Юхновський має сьогодні кабінет і має машину. І не треба  ніяких додаткових затрат.

Мова йде про створення комісії, яка потім організує, підготує документи про постійну комісію з питань майбутнього, яка буде займатися інноваційними стратегічними напрямками розвитку нашої держави.  Це як зробили шведи, і Еріксон, і так далі. Вони зробили високотехнологічні прориви завдяки ролі вчених. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Самойлик і закінчуємо.

 

11:53:38

САМОЙЛИК К.С.

Шановний  Геннадію Андрійович  і шановні колеги,  я прошу уваги.

Я хочу вам  сказати проте, що Комітет з питань молодіжної політики створить  Комітет з питань майбутнього, підкомітет в нашому комітеті і ці питання вирішимо. Перше.

І друге. Зараз до другого читання готується Національна програма підтримки молоді. Хочемо майбутнього - вносьте свої пропозиції. Оце вам і буде майбутнє нашої держави. Я прошу, не насміхайтесь ні над майбутнім, ні над Верховною Радою України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Мороз.

 

11:54:24

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги! Я просив би вас усіх відійти від таких ближчих питань, не хотів би використовувати це слово, від популізму в розгляду подібного роду питань.

Ситуація надзвичайно проста і зрозуміла. Якщо ми думаємо про перспективу України треба посадити  когось, щоб хтось в основних концепціях майбутнього висловив свої міркування.

Влада зміниться, ми не повинні прив'язуватися тільки до сьогоднішнього моменту, обов'язково зміниться, треба приймати цю постанову і створювати таку комісію посадити кілька розумних людей, які матимуть право залучити  спеціалістів з різних галузей суспільного життя, від науки від виробництва і так далі. Це  йдеться про створення додаткової комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте закінчувати обговорення, більше ніхто нічого нового не скаже. Одні "за", інші "проти" - голосуємо, визначаємося у залі. Включіть систему.

 

11:55:42

За-308

Рішення прийнято.  Про включення до порядку денного проект постанови  "Про проведення голосування під час пленарних засідань Верховної Ради України 15-16 та 17 квітня цього року". Про включення до порядку денного.

Будь ласка,. Петро Миколайович, мотивів.

 

11:56:08

СИМОНЕНКО П.М.

 Уважаемые Геннадий Андреевич, уважаемые колеги!

Фракція комуністів буде голосувати проти включення в порядок дений цього проекту. Виходячи з того, що сьогодні треба подивитися і прийняти  переглянувши позицію окремих фракцій, прийняти рішення за проектом, який вносив Мартинюк Адам Іванович. Мається на увазі, що ми повинні внести зміни до Регламенту і після обговорення кожного законопроекту голосувати цей законопроект. Тоді народні депутати будуть свідомими учасниками процесу і обговорення, і прийняття рішення. Тоді вони будуть детально знайомитися з змістом законів, і це буде не механічне голосування, а свідоме голосування. І не треба перетворювати сьогодні Верховну Раду у якусь машину по задоволенню тих чи інших кланових амбіцій, які втягуються на розгляд Верховної Ради.

Тому я закликаю сьогодні не підтримувати такі пропозиції, бо вони проти сьогодні Регламенту, а проголосувати ще раз пропозицію Адама Мартинюка щодо зміни Регламенту Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв.

 

11:57:31

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую, Геннадію Андрійовичу.

Шановні колег! Я хотів би підтримати те, що зараз сказав Петро Миколайович Симоненко. Дійсно, проект був внесений відповідний народним депутатом Мартинюком і його підтримали тільки 176 народних депутатів, наскільки мені не змінює пам'ять.

А зараз ми вибірково хочемо застосувати цю норму тільки при проведенні пленарних засідань 15, 16 і 17 квітня. Давайте ж ми будемо все ж таки послідовними. Це - перше.

А по-друге, Геннадію Андрійовичу, я хочу наголосити на тому, що проект постанови про проведення голосувань під час пленарних засідань Верховної Ради 15, 16 та 17 квітня 2003 року на засіданні Комітету з питань Регламенту. депутатської етики та організації роботи Верховної Ради не розглядався. Дякую.

Тому я вважаю: його необхідно сьогодні зняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Толстоухов Анатолій Володимирович.

 

11:58:54

ТОЛСТОУХОВ А.В. Шановний Геннадію Андрійовичу, шановні колеги, я приєднуюсь до слів народного депутата Матвєєва і у зв'язку з тим, що на комітеті питання

не розглядалось, прошу не розглядати сьогодні цей законопроект і не обговорювати цю проблему в цілому. Сьогодні якщо і потрібно про щось голосувати, щоб працювати після вісімнадцятої години, а в подальшому, я думаю, Верховна Рада вирішить, як бути з цією проблемою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Добре. Пішли далі.

Пропонується включити до порядку денного проект постанови "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування фактів застосування схем, ухилення від сплати податків підприємствами Івано-Франківської області". 

Голосуємо, включіть систему.

 

12:00:03

За-104

Рішення не прийнято.

Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу сідати, будемо продовжувати засідання.

Прошу сідати. Продовжуємо засідання.

Шановні прошу сідати. Мікрофон Цушко.

 

12:33:19

ЦУШКО В.П.

Спасибо, Геннадий Андреевич. Цушко, фракция социалистов.

Уважаемый Геннадий Андреевич, я выступаю от имени  фракции социалистов и как первый зам. председателя Комитета по финансам. Я прошу вас постановление 3295 поставить на повторное голосование, потому что наша фракция вышла  за 5 минут  на совещание, мы не могли проголосовать, хотя  мы за. А инициатор наш комитет по финансам, мы инициировали, потому что, действительно там идет отклонение от налогообложения и потери до 25 миллионов, разговоры о 25 миллионах гривен. Поэтому нужно создать эту комиссию. Я понимаю, что мы экономим деньги, но эта комиссия для того, чтобы деньги в бюджет поступали, а не экономились.

Спасибо. Если можно, поставте еще раз на голосование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ця постанова набарала десь 110 голосів. Треба працювати із фракціями, а пізніше давайте ми поставимо, 110 голосів.

Пропонується включити до порядку денного проект Постанови  про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по перевірці  протизаконної діяльності керівника ДПА у Львівській області.

Шановні колеги,  до мене зверталися члени фракцій "Регіони України", "Євровибір", тут стоять прізвища членів цих фракцій. Я прошу,  давайте погодьте це питання із фракціями, щоб пропорційне представництво  було, а тоді вносьте пропозиції. "Євровибір". До мене підходив Вернидубов. Каже, що його помилково сюди включили.  Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв.

 

12:35:58

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую.

Геннадію Андрійовичу, шановні колеги, про що ми ведемо мову. Для того, щоб розглядати це питання, спочатку необхідно проголосувати про включення його до порядку денного сесії,  а потім будемо розглядати всі інші питання. Я дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть систему.

 

12:36:37

За-179

Рішення не прийнято.

По фракціям.

Пропонується включити до порядку денного проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  для перевірки ситуації, що склалася на ринку зерна і хліба в України.

Включіть систему, голосуємо.

 

12:37:21

За-256

Рішення прийнято.

Ставиться за основу проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії (слухайте уважно, будь ласка) Верховної Ради України для перевірки ситуації, що склалася на ринку зерна і хліба в Україні.

З процедури Шуфрич.

 

12:37:53

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Геннадіє Андрійовичу. У нас прохання. В слідчу комісію, яка зараз буде голосуватися, ми хочемо поміняти нашого представника  Немировського на  народного депутата Сігала по квоті фракцій в слідчій комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Ніколаєнко.

 

12:38:16

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України, Херсонщина. Шановний Геннадій Алексанрович, фракція Соціалістичної партії України буде підтримувати, я пропоную проголосувати за основу, але щоб другий раз слово не брати, наша фракція замість Василя Цушка (Василя Петровича), який вже переобтяжений в 4-ох комісіях він є членом, пропонуємо  включити Мельничука  Михайла Васильовича. Він у нас в фракції веде аграрні питання і є секретарем, і ми його  пропонуємо головою комісії цієї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо за основу.

 

12:39:10

За-352

352. Голосуємо в цілому. З урахуванням зауважень, які були висловлені. І підходив Гапочка і від фракції теж включити. Голосуємо в цілому.

(Ш у м  у  з а л і)

Відмініть голосування. Будь ласка. Прізвище назвіть. Юхновському слово.

 

12:40:16

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую, Геннадію Андрійовичу.

Шановні колеги, враховуючи те, що, і порадившись з керівниками депутатських груп і фракцій, є деякі зміни в складі комісії.

Я зараз зачитаю кого делегують депутатські групи та фракції до складу комісії. Група "Народовладдя" - Гаврилюк Василь Васильович, пропонується головою комісії.  Група "Демократичні ініціативи" -  народний депутат Свято.  Група "Європейський вибір" - народний депутат Калетнік. Група "Народний вибір" - народний депутат Тополов. Фракція Народно-демократичної партії - народний депутат  Супрун. Фракція "Наша Україна" -  народний депутат Одайник . Фракція "Регіони України" - народний депутат Комар. Фракція Аграрної партії України - Терещук. Фракція Блоку Юлії Тимошенко - Сас. Фракція Комуністичної партії України - Лещенко. Фракція Політичних партій промисловців, підприємців - Гладких Василь Іванович. Фракція  Соціал-демократичної партії (об'єднаної) - Сігал. Фракція Соціалістичної партії - Мельничук. І від позафракційних виявив бажання Беспалов Олег Павлович.

З врахуванням цих змін прохання проголосувати. І від ініціаторів проект постанови, прохання проголосувати за голову комісії Гаврилюка Василя Васильовича. Дякую.

 

ГОЛОВА. Станіслав Ніколаєнко, будь ласка.

 

12:41:39

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, ми проголосували за склад тимчасової слідчої комісії, наша Фракція соціалістів, для перевірки ситуації, яка склалася на ринку зерна і  хліба України. І звертаємось до народних депутатів України, ми за всіх, але, поскільки, у нас є така інформація, що колега Гаврилюк, він в цілому великий професіонал і займається цими проблемами, він не зможе об'єктивно оцінити цю ситуацію, то ми пропонуємо ще більшого професіонала - Мельничука Михайла Васильовича, із нашої фракції, який  міг би очолити цю комісію  і спільно з Гаврилюком і іншими колегами. Да, головою  господарства, головою райради, 25 років - це дуже досвідчений селянин-аграрник.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, які ще будуть пропозиції? Будь ласка, Богдан Губський.

 

12:42:33

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Я б не розрізняв хто більший професіонал, хто менший. Всі народні депутати мають рівні права і однаково відповідають перед виборцями. І вони всі абсолютно однакові, немає гірших, немає кращих.

Ми запропонували Гаврилюка вважаємо він абсолютний фахівець у цій справ, можна запропонувати Мельничука заступником. Прошу поставити це питання на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію Станіслава Ніколаєнко, про те, щоб ввести головою комісії Мельничука Михайла. Це пропозиція, як до внесення змін до проекту постанови, який прийнято за основу.

 

12:43:30

За-204

Рішення не прийнято.

Адам Мартинюк, будь ласка.

Шановні колеги, спокійно.

 

12:43:40

МАРТИНЮК А.І. Дякую Володимир Михайлович, Мартинюк фракція комуністів.

Володимир Михайлович це конституційна норма, яка говорить про те, що   включення 226 голосів, про прийняття постанови про створення комісії, персонального складу і так далі достатньо всього 150 голосів. Тому рішення прийнято, бо набрано 204 голоси. Дякую.

 

ГОЛОВА. В принципі правильно, там  150 голосів. Будь ласка, Богдан Губський, я прошу Юридичне управління дати роз'яснення з цього приводу.

 

12:44:16

ГУБСЬКИЙ Б.В. З процедури. Першим ставилося  питання і було озвучено Юхновським, Гаврилюка головою комісії, а поставили першим по Мельничуку. Тому давайте проголосуємо за Гаврилюка у порядку поступлення. І Юхновський  це сформулював. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, як мене проінформували, проект було прийнято за основу. Коли прийнято за основу значить проголосували і за Гаврилюка. Другу пропозицію, яку внесли доповнення зміни, проголосували. Тому я тут не бачу ніяких  супречностей. А у зв'язку, що тут зараз виникла проблема і на табло висвітлилося рішення не прийнято відносно Мельничука. Давайте ми поступимо таким чином. Зараз я попрошу, щоб дало Юридичне управління своє заключення, щоб ми не зробили, щоб ми не зробили тут помилок. А потім ми повернемся до розгляду цього питання. Нема заперечень? Давайте відкладемо його, а потім розглянемо. А я прошу дати, юридичне управління, заключення. Ну зачекайте, не все зразу, я вас прошу, шановні колеги!

Будь ласка. Андрій Шкіль. Богдан Губський потім. Потім Цушко. Я тільки коротко формулюйте пропозиції.

 

12:45:47

ШКІЛЬ А.В. Дякую, Володимире Михайловичу.

Шкіль Андрій, блок Юлії Тимошенко.

Я пропоную, поза як фракція не встигла проголосувати по питанню 2330, тобто це питання про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки протизаконної діяльності в ................. області, я прошу ще раз поставити це на голосування. Я думаю, що така комісія, вона нікому не зашкодить, а навпаки тільки допоможе розібратися в цій складній ситуації.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Богдан Губський.

 

12:46:15

ГУБСЬКИЙ Б.В. Шановні колеги, постанова була за основу проголосована більш, ніж 300 голосів, і Гаврилюк був правий, проголосовано більше, ніж 300 голосів. Треба поставити його особисто на голосування, в цілому постанову. Які тут проблеми?

 

ГОЛОВА. Я попросив, і ми домовилися відкласти. Зараз юридичне управління дасть рекомендацію, Богдан Володимирович, і ми проголосуємо тоді за це питання в цілому. А зараз давайте не будемо з'ясовувати стосунки. Цушко, народний депутат, будь ласка.

 

12:46:39

ЦУШКО В.П. Владимир Михайлович, я еще повторяю и прошу вас, давайте проголосуем два постановления. Одно из них - 3295 по Ивано-Франковску. Это постановление подано Комитетом по финансам и банковской деятельности. Мы приносим свои извинения, наша фракия, социалистов, мы вышли просто на пять минут посовещаться, когда ставилось, 20 голосов мы не додали. И просто от невнимания в зале не проголосована эта комиссия. А она необходима. 25 млн. гривен вопроса о том, что эти деньги не попадут в бюджет. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте таким чином, зараз ми дійдем до завершення цього розділу питань. які стосуються включення до порядку денного і прийняття рішення, а потім була пропозиція Толстоухова і групи фракцій по звільненню Бондаря, ми проголосуємо. і потім два питання про створення комісії, також проголосуємо. Буде це справедливо все.

А зараз я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки фактів протизаконної діяльності прокуратури Дніпропетровської області". Про включення до порядку денного.

 

12:48:05

За-162

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування, прошу уваги, шановні народні депутати. Тут звучала пропозиція сьогодні Петра Миколайовича Симоненка, включити до порядку денного проект постанови і прийняти її. Про інформацію міністра закордонних справ та Адміністрації Президента України відносно заяви Президента України на посла США в Україні, відносно приєднання України до антиіракської коаліції.

Я ставлю на голосування про включення проекту цієї постанови до порядку денного.

 

12:48:47

За-139

Рішення не прийнято.

З мотивів, Петро Миколайович Симоненко.

 

12:48:58

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, я ще раз хотів би привернути вашу увагу до того, що збоку керівництва Сполучених Штатів Америки, Президента, Держдепартаменту лунають практично звинувачення на адресу України, що ми порушили з вами позаблоковий статус нашої держави. І за чиєюсь інформацією просили назвати Україну серед тих країн, які підтримують цю агресивну коаліцію, яка веде військову агресію на території Іраку проти народу Іраку.

Я ще раз прошу вас, підтримати цю пропозицію і прохати, щоб до Верховної Ради з'явився міністр закордонних справ, представники Адміністрації, може і голова чи секретар Ради Національної Безпеки, щоб вони дали відповідь. Від імені кого? Президент Сполучених Штатів Америки  і Держдепартамент заявляли, що  просила Україна врахувати її країною цієї коаліції. Прошу підтримати...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати,  зараз ту є ціла пропозиція, ще раз переголосувати. Я кладу сюди, коли буде переголосування ми ще раз переголосуємо, якщо є наполягання.

Я ставлю на голосування, шановні колеги, про включення до порядку денного проекту Закону "Про скасування рішення Верховної Ради України " від 20 березня 2003 року  "Про прийняття Закону України про схвалення рішення Президента України, про направлення 19 окремого батальйону радіаційного хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України до держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного населення цієї держави від наслідків можливого застосування зброї масового враження та у ліквідації можливих наслідків застосування зброї масового враження на території держави Кувейт".

Відмініть голосування. З мотивів Петро Симоненко.

Ну давайте голосуванням визначимо позицію. Ну що це перетворюємо обговорення.

 

12:51:02

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги, я  попросив ще раз з мотивів голосування, щоб привернути вашу увагу до нових обставин, які повинні від вас пропрезиденські фракції і "Наша Україна", які проголосували про направлення цього батальйону змінити свою позицію.

По-перше. Сполучені Штати Америки використовують заборонену зброю. Касетні бомби. Вони сьогодні знищують пологові будинки, страждає цивільне населення  і в цих умовах, коли Україна включена за цією вказівкою, до цієї коаліції ми несемо відповідальність перед світом за все те, що відбувається  на Близькому Сході.

 Я глибоко переконаний, що сьогодні треба прийняти це рішення і відкликати те, яке ми проголосували , мається на увазі, пропрезиденські фракції і "Наша Україна" направляючи батальйон український в регіон бойових дій, а сьогодні ще  в зв'язку заявами Президента України  Україна є воюючою стороною.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл і будемо зараз голосувати. Шановні колеги,  іде голосування. Була одна, "за" пропозиція була, тепер іншу послухаємо і все.

 

12:52:13

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги, з мотивів голосування. Україна не є членом антиіракської коаліції, як би  мені особисто саме цього не хотілося б,  скажімо. Український батальйон розміщений поза межами зони бойових дій і в зовсім  іншій країні, Іраку. Країни, які не підтримали війни  в Іраку, зокрема там Фракція, Німеччина направила  аналогічні батальйони. Скільки  ми будемо   використовувати  ці політичні  асоціації і політичні спекуляції? Там у нормальних  безпечних умовах  розміщені наші хлопці, хай вони нормально   там відпрацюють свою справу. І якщо б ми прислухалися до кожної дурниці, які скаже наш Президент так, як до американського Президента, то вже взагалі треба було б повішатися.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський. Ну, тоді хтось один, визначтеся, шановні колеги.

 

12:53:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу,  фракція соціалістів категорично виступала проти направлення батальйонів. І я виступав з трибуни Верховної Ради  і звертав вашу увагу і депутатів. Вийшло так, що Голова Ради національної безпеки обдурив зал і сказав, що ми будемо як миротворчий контингент. Зараз вияснилась ситуація про те, що батальйон там направлений у складі коаліції. І в цій ситуації потрібно обов'язково це питання розглянути і почути правдиву інформацію від  міністра закордонних справ, бо весь світ говорить, а депутати не знають, зверталась Україна чи ні. Володимире Михайловичу, це серйозне питання.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Геннадій Йосипович. Геннадій Йосипович, я давав  слово з  мотивів, тому що це були автори  законопроекту.  Будь ласка,  Геннадій Йосипович.

 

12:54:04

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу.

Ми перетворюємо  Верховну Раду  у дискусійний клуб. Рішення було прийнято. Зараз  внесений новий  законопроект. Давайте поставимо його на голосування, не будемо дискутувати, ну, не буде у  нас спільної позиції.

Петре Миколайовичу,  я з вами ходив до пам'ятника Шевченка, проходили навіть пам'ятник Леніну. Ви мене в упор не бачили.  Але я вам пропоную, давайте добровольцями запишемося і поїдемо туди у Кувейт разом з вами і подивимося. Я хотів би, щоб ви таку позицію займали, коли ми  в Афганістані, Радянський Союз, затіяв війну. От тоді треба було.

 (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Я прошу, заспокойтеся. Прошу, шановні колеги, не закінчив ще Геннадій Йосипович виступати, що ви, ради Бога.

Репліка Симоненку. І прошу не називати прізвищ і фракцій. Я прошу, заспокойтеся, шановні колеги, я ж по процедурі йду. Ну, що ви, ради Бога, заспокойтеся.

 

12:55:14

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

По-перше. В особі Удовенка "Наша  Україна" сьогодні засвідчила, що вона підтримує військову агресію Сполучених Штатів Америки і ще раз підтримує те, що направили туди для участі в бойових діях проти народу Іраку.  Це  по-перше.

По-друге.  Я хочу заявити, що ми, комуністи, проти війни і в умовах незалежної держави, суверенної держави України наполягаємо, щоб Україна дотримувалася раніше прийнятих рішень щодо позаблокового стану держави. І мені дивно, коли минулий міністр  закордонних справ, який якраз заявляв, що він за суверенну Україну, сьогодні знищує і  розтоптує суверенність нашої держави і позаблоковість  нашої держави. Це викликає, м'яко кажучи, подив у тих... ( О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Дякую, виключіть мікрофон.

Репліка від фракції "Наша Україна" Кириленко.

Шановні колеги! Я прошу вас тоді не називати, говорити просто ........про проблеми.

 

12:56:22

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні колеги! Я просив би, щоб Петро Симоненко і комуністи припинили дезінформувати наших виборців щодо позиції "Нашої  України".  "Наша Україна" частково підтримала функцію українського батальйону, гуманітарну функцію у Кувейті, а не агресію США проти Іраку. Це по-перше.

Тому грубе пересмикування фактів, яке цілий день сьогодні йде в ефір,  є прямою дезінформацією позиції "Нашої України".

По-друге. Я хотів би, щоб комуністи припинили практику подвійних стандартів.

Коли Російська Федерація .........грозний замашки,..........і таке інше своїми бомбардувальниками, вони мовчали в парламенті, а тепер, коли відбувається агресія у Іраку, вони говорять про це кожних 5 хвилин. Ми виступали як тоді проти війни, так я зараз проти війни. Я прохав би усіх бути максимально об'єктивними, в тому числі і фракція комуністів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного  проекту закону за номером  3302...

(Ш у м  у  з а л і)

Це буде безкінечно!  Давайте будемо виходити з здорової логіки. Шановні колеги! Я і так цю сторону - вас - не ображаю ніколи. Я прошу вас, не тисніть на мене.

 Я ставлю на голосування про включення до порядку денного  проекту закону за номером  3302 про скасування рішення Верховної Ради України від 20 березня  2003 року про прийняття Закону України "Про схвалення  рішення Президента України про направлення  19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного  захисту Збройних Сил України  до Держави Кувейт для надання допомоги в захисті цивільного  населення цієї держави   від наслідків можливого застосування  зброї масового  ураження та в ліквідації можливих наслідків застосування  зброї масової ураження на території Держави Кувейт".

 

12:58:28

За-133

за-133, по фракціях. Зараз я прочитаю. Шановні, увага! "Наша Україна" - 25. Я читаю хто "за". Комуністів - 60; промисловці і підприємці і "Трудова Україна" -0; Регіони України - 0; Соціал-демократична партія України (об'єднана) - 0; Демініціативи - 4; Євровибір - 4... 0, вибачте.

Соціалістична партія України - 20; Народовладдя - 0; Блок Юлії Тимошенко - 18; Аграрна партія - 0; НДП - 0; Народний вибір - 0; позафракційні - 6.

(Ш у м  у  з а л і)

Ну з мотивів. Я розумію, що Регламент. будь ласка, Симоненко з мотивів голосування.

 

12:59:12

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Данный проект вносили мы - фракция коммунистов и считаем, что это прежде всего  проект закона, который направлен на защиту национальных интересов Украины и  исключающих участие наших военнослужащих в боевых операциях не в интересах народа Украины.

Поэтому мне  удивительно сегодня слышать, что мы якобы мы необоснованно говорим: "Наша Украина" - 80 человек поддержали Президента вновь, подтвердив, что они голосовали за войну в Ираке".  Не проголосовав сейчас за это решение вы засвидетельствовали  о том, что "Наша Украина" за войну в Ираке и за участие в боевых действиях наших военнослужащих. И никакие другие объяснения не могут быть приняты. Это против национальных интересов народа Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Ключковський від "Нашої України". Тому що все за Регламентом, шановні колеги.

 

13:00:13

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Я думаю, що вимовляючи слова "національні інтереси України" в українському парламенті російською мовою, це вже означає засвідчення які національні інтереси при цьому відстоюються. (О п л е с к и)

Я хочу сказати про те, що  "національні інтереси України" означають, що ми проти війни, на стороні Західної, а не фанатично мусульманської і авторитарно-диктаторської цивілізації.

І, таким чином, позиція тих в "Нашій Україні", хто підтримав скерування не в Ірак, не на фронт, а в Кувейт, не  бойової частини, а  частини  радіаційно-хімічного захисту є правильною і відповідає національним інтересам України.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, ідемо далі. Я прошу, заспокойтесь, не називали, йшлося лише про"Нашу Україну". Є проблеми -  зустріньтесь дві фракції і з'ясуйте стосунки, а не в сесійній залі.

Народний депутат Беспалий наполягає на включенні до порядку денного проекту постанови Верховної Ради, яка вам роздана,  "Про  заходи Верховної Ради України щодо забезпечення парламентського контролю за цільовим використанням контингенту 19-того окремого батальйону радіо-хімічного захисту Збройних сил України та можливими  загрозами життю і здоров'ю військовослужбовців, громадян України в  державі Кувейт".

Ставлю на голосування про  включення цього питання до порядку денного. Прошу визначатись голосуванням.

 

13:02:01

За-117

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати ми з вами домовлялися, що ми ще раз проголосуємо ті пропозиції на яких наполягали.

Шановні народні депутати, ми ж домовилися, що ми проголосуємо всі повторно, а саме про звільнення Бондаря, про слідчу комісію, я прошу уваги, у Львівській області, Івано-Франківській області, а також ще раз проголосувати  про інформацію міністра  закордонних справ. Ми ж домовлялися,  я таким чином і дію. Я розумію, що це відступ від Регламенту, але це політичні домовленості, щоб узгодити інтереси політичних фракцій і груп.

Прошу уваги. Будь ласка з  мотивів Пєхота.

 

13:03:10

ПЄХОТА В.Ю.

Володимир Михайлович, я вибачаюся, але є ще одна слідча комісія, яку ми просили створити по Дніпропетровську. Справа в тому, що підписали всі  лідери, як більшості так і меншості, із-за цього галасу ніхто не зрозумів про що йде мова. А мова йде про те, що даний завод, який давав у минулому році 4,5-мільйони прибутку в цьому році дав   півмільйона збитків і сьогодні він на грані банкрутства.

Ми не за те, щоб не перевіряли підприємства, але треба розібратися чи це заказна перевірка, чи це перевірка інакша. І тому всі лідери, як більшості, так і меншості підписали таке звернення і таку постанову.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Я прошу уваги і прошу заспокоїтися. Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України "Про надання згоди на звільнення Олександра Бондаря з посади голови Фонду державного майна України. Прошу голосувати.

 

13:04:43

За-239

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. По фракціях.

Прошу уваги далі. Я ставлю на голосування проект Постанови про надання згоди на призначення Михайла Чечетова головою Фонду державного майна України. Це документ за номером 3277. Прошу голосувати.

 

13:05:27

За-260

Рішення прийнято. (Оплески)

Давайте подякуємо Олександру Бондарю, який за дорученням Верховної Ради, за довірою Верховної Ради працював на цій посаді. А привітаємо також Михайла Чечетова і побажаємо, щоб він працював принципово і об'єктивно, так, як він про це говорив з трибуни Верховної Ради України. (Оплески)

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування про включення до порядку денного... По фракціях, будь ласка.

Сергій Соболєв з мотивів голосування.

 

13:06:12

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Шановні друзі, тільки що відбулася унікальна річ. Після того, як зранку згідно з поданням Президента України парламент не погодився з цим поданням на відставку Бондаря, повторно було поставлено питання без внесення подання Президента. Ви всі чудово розумієте, що цього фізично не могло бути. Це питання не могло в принципі голосуватися без повторного подання Президента з приводу звільнення Бондаря.

Тому, вибачте, це голосування є недійсним, і нехай регламентний комітет розглядається, яким чином парламент міг прийняти таке рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, з мотивів, будь ласка.

 

13:07:02

СИМОНЕНКО П.М. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, фракція комуністів категорично виступає проти тієї програми приватизації, яка сьогодні відбувається і яка знищує економічну незалежність держави, знищує ті основні напрямки нашої з вашої незалежності, які її торкаються як промисловості, так і агропромислового комплексу. Ми категорично засуджуємо практично реалізацію цієї програми, бо Фонд державного майна не є фондом, який захищає національні державні інтереси і державну власність, а є фондом задоволення мафіозних кланових інтересів, які сприяють тому, що розтягується власність, незаконно привласнюється, за безцінь просто продається тим, кому вказівка поступає продати. Чи виходячи з інтересів оточення Президента чи інших інтересів.

Я хотів би нагадати, що завдяки цій програмі, розтягнули енергокомплекс, знищили металургійну галузь і багато чого іншого.

Фракція комуністів проти такої програми і не приймає участь у подібних голосуваннях.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ще раз хочу пояснити нашому колезі Соболєву, що була домовленість і погодились всі, що ті питання, які були не підтримані, ми їх переголосуємо. Ці залишились ще чотири питання, прошу мати це на увазі.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки протизаконної діяльності керівництва ДПА у Львівській області. Прошу визначатись.

 

13:08:57

За-222

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови "Про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування фактів застосування схем, ухиляння від сплати податків підприємствами Івано-Франківської області". Про включення до порядку денного.

 

13:09:33

За-131

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  з перевірки фактів  протизаконної діяльності прокуратури Дніпропетровської області.

 

13:10:04

За-152

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України про інформацію міністра  закордонних справ України та адміністрації Президента України відносно заяв Президента США та посла  США в Україні відносно приєднання України до  антиіракської коаліції. Прошу визначатися голосуванням.

 

13:10:37

За-118

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про кошторис видатків Верховної Ради України на 2003 рік.

Сергій Володимирович Сас - перший заступник голови  Комітету з питань Регламенту,  депутатської етики та  організації роботи Верховної Ради. Будь ласка, Сергій Володимирович.

Шановні народні  депутати, як підказує Сергій Володимирович, нам треба це питання включити до порядку денного. Тому я прошу вас проголосувати за те, щоб включити до порядку денного проект постанови про кошторис видатків Верховної Ради України на 2003 рік.

Прошу голосувати.

 

13:11:36

За-358

Рішення прийнято.

Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

13:11:48

САС С.В.

Дякую, Володимир Михайлович. Шановні колеги, відповідно до  пункту 35-го статті 85-ї Конституції України та статті 1005 Регламенту Верховної Ради України до  повноважень Верховної Ради належить затвердження кошторису Верховної Ради України, який передбачає фінансування і забезпечення діяльності вищого законодавчого органу держави.

19 вересня 2002 року Комітет з питань Регламенту розглянув представлений Апаратом Верховної Ради  проект кошторису на здійснення повноважень Верховної Ради України, підтримав його у сумі 304 мільйони гривень загального  фонду, що  на  18 мільйонів гривень  менше запропонованого апаратом,  та направив кошторис до Комітету з питань  бюджету з пропозицією підтримати його.

Комітет   з питань бюджету не підтримав пропозицію комітету, а запропонував у проекті Державного  бюджету, підготовленого до першого читання видатки на забезпечення діяльності Верховної Ради в сумі 236 мільйонів, що на 68,9 мільйона гривень менше запропонованих комітетом. Комітет... Зараз, зараз, скажу обов'язково.

Шановні колеги,  я прошу уваги, питання стосується дуже серйозних речей, коштів на  здійснення повноважень Верховної Ради України. Прошу уваги. Комітет з питань Регламенту тричі у 2002 році звертався до Комітету з питань бюджету з пропозицією підтримати кошторис Верховної Ради  у сумі 304 мільйона гривень. Ця пропозиція, на жаль, не знайшла підтримки зазначеного комітету.

Як вам відомо, Законом  України про Державний бюджет України на 2003 рік затверджено видатки на здійснення повноважень Верховної Ради  в сумі 219 мільйонів 850 тисяч 400 гривень, з них  183 мільйони 75 тисяч 800  гривень загального фонду та  36 мільйонів 774   тисячі  600 гривень спеціального фонду, що на  один мільйон  332 тисячі 100 гривень  менше від загального фонду у 2002 році. Шляхом діалогу Комітетом з питань Регламенту з Апаратом Верховної Ради на засіданнях комітету 19 лютого і 5 березня цього року було частково здійснено перерозподіл коштів  в межах вищезазначених сум і підтримано кошторис, з яким ви ознайомлені. В основному були погоджені пропозиції комітету спрямовані на забезпечення виконання вимог передбаченім Законом про статус народного депутата України, зокрема, стаття 18-та щодо висвітлення діяльності народних депутатів, на ці цілі спрямовано 5 мільйонів гривень, стаття 35 щодо створення належних житлових умов для народних депутатів 15 мільйонів гривень грошової компенсації та 19 мільйонів  гривень на  будівництво житла державним будівельним  комбінатом.

Положення статті 32-ої щодо компенсацій витрат на здійснення депутатських повноважень в розмірі середньомісячної заробітної плати тисячу 500 гривень та на комп'ютеризацію у розмірі 4 мільйони 935 тисяч гривень. Збільшено до 3 тисяч  фонд оплати  помічників-консультантів та інші витрати.

За браком часу я не буду говорити про всі ті зміни, які відбулися у цей час. Хочу звернути шановних депутатів увагу, що  пройшов уже квартал, а на сьогодні Верховна  Рада України фінансується по принципу залишковому, фінансуються тільки витрати на заробітну плату. Ми  сьогодні не будуємо житло, ми сьогодні не виплачуємо компенсацію, не створюємо належні умови  для здійснення повноважень Верховної Ради України.

У зв'язку з цим прошу підтримати кошторис Верховної Ради України на  2003 рік.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Комітет регламентний дуже довго розглядав це питання. І з тих коштів, які у нас є, все чітко розписали. Я прошу у Верховної Ради затвердити кошторис на 2003 рік.

Роман Зварич, будь ласка.

Шановні колеги! Я ж повинен дотримуватися  регламенту, що я можу робити.

 

13:15:55

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги!, Шановний Володимире Михайловичу! Фракція "Наша Україна" готова підтримати цей кошторис, але ми вважаємо, що там потрібно вносити певні  корективи. Зокрема, враховуючи  також позицію, наскільки нам стало відомо, бюджетного комітету. Тому ми  просимо, щоб ви поставили це питання на голосування за основу, тобто у першому читанні.

Ми в такому випадку готові проголосувати за і тоді дати можливість  народним депутатам України в порядку законодавчої ініціативи внести свої  пропозиції до цього проекту.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Хто хотів з народних депутатів внести свої пропозиції, він це все зробив. Хто не хоче прийняти кошторис, він сьогодні пропонує. Це питання вже з бородою. Ми неодноразово його розглядали, тому я пропоную проголосувати за проект цієї постанови одразу і прийняти її в цілому.

Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

САС С.В. Прошу підтримати. Шановні колеги! Пропозиції Комітету з питань бюджету не було. Були пропозиції окремих депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу  всіх голосувати.

 

13:17:07

За-316

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати! Переходимо до розділу - друге, третє читання.

Проект закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо  приведення  положень кодексу у відповідність до Конституції.

Василь Васильович Онопенко. Давайте одразу по поправкам, Василь Васильович.

 

13:17:44

ОНОПЕНКО В.В.

Шановні колеги і шановний Володимире Михайловичу! Цей закон уже  втретє виноситься на розгляд. Я його доповідав. Зараз ми його допрацювали разом з авторами поправок, і пропонується прийняти його  в третьому читанні і в цілому.

Коротко нагадаю. що мова йде про те, що ознайомлення підсудного з матеріалами справи повинно зараховуватися  термін утримання  під вартою. Це демократичний підхід, це виважений підхід, і комітет пропонує прийняти відповідне рішення.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Борис Беспалий, будь ласка. Яка поправка у вас? Василь Васильович, так ми його зразу ставимо на голосування?

 

13:18:32

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", Українська народна партія. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я хотів би сказати кілька  слів дійсно з процедури розгляду. Я нічого не маю заперечень  до цього  конкретного законопроекту. Але цей  законопроект і ще ціла низка: № 2197, № 1215, № 3015, № 3048. Це законопроект. От сьогодні роздається таблиця, тут же воно виноситься на  голосування. Щойно ми були свідками того, як вносились до порядку денного питання  без обговорення, знову ж таки, похапцем голосувалось.

Сьогодні ж ми були свідками, про що звернув увагу мій колега  Сергій Соболєв, коли голосувалось важливе питання про призначення Голови Фонду держмайна без внесення Президента. Тому у мене є  прохання до вас, шановний Володимире Михайловичу. Давайте ми припинимо цю гонку невідомо за чим. Бо це дуже впливає на якість законодавства. Це ж наша з вами репутація, це є парламент, а не колгоспні збори. І припинимо якесь змагання невідомо з чим і з часом. І давайте розглядати питання в точній відповідності до Регламенту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ми йдемо в точній відповідності до Регламенту. Третє читання. Якщо є поправки ваші письмові, невраховані, давайте будемо ставити на голосування.

 

ОНОПЕНКО В.В. Немає якраз.

 

ГОЛОВА. Немає.

Я ставлю на голосування про прийняття в третьому читанні і в цілому проект закону № 2454. Це проект Закону "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо приведення положень Кодексу у відповідність до Конституції". Прошу голосувати.

 

13:20:17

За-241

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення змін до Закону України про фіксований сільськогосподарський податок щодо земель водного фонду", друге читання. Микола Євтихійович Мельник, будь ласка. По поправках що у нас там є?

 

13:20:50

МЕЛЬНИК М.Є.

Тут є зміни. Шановні народні депутати, шановні запрошені, на розгляд Верховної Ради України до другого читання вноситься проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про  фіксований сільськогосподарський податок", поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр № 2022.

Зазначеним законопроектом передбачається відмінити натуральну форму сплати  фіксованого сільськогосподарського податку та  визначити нові  умови справляння цього податку для риболовецьких господарств. До цього законопроекту було подано три пропозиції народними депутатами України. Демьохіним Володимиром  Анатолійовичем, Кириленком В'ячеславом  Анатолійовичем та Швиденком Миколою Миколайовичем. Пропонується в частині першій статті  3 вилучити визначенням внутрішніх водойм, озера, ставки і водосховища. Ці пропозиції комітет не підтримує та пропонує їх відхилити, адже, якщо у законі не буде конкретизовано визначення внутрішніх водойм, то при обрахунках об'єкта оподаткування земель під водою будуть виникати складнощі з визначенням площі оподаткування цих земель.

Тому у частині 5-тій та 6-ту статтю другу викласти у такій редакції. "Об'єктом оподаткування для  платників фіксованого сільськогосподарського податку....

 

ГОЛОВА. Воно є, я думаю, що депутати бачать.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Я думаю, що вони бачать в усіх є. І просимо його підтримати, цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Народний  депутат Демьохін не наполягає на своїй поправці? Наполягаєте? Я ставлю на голосування поправку народного депутата, не наполягає? Наполягає. Ставлю на голосування поправку народного депутата Демьохіна, це поправка номер 1.

 

МЕЛЬНИК М.Є.  Комітетом відхилена ця поправка.

 

13:22:52

За-119

ГОЛОВА. Рішення не  прийнято. 119.

В'ячеслав Кириленко ви наполягаєте на своїй поправці. Не наполягає.

Поправка Швиденка врахована. Ні? Народний депутат Швиденко, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Комітетом відхилена ця поправка.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку народного депутата Швиденка, це поправка під номером 3. Ми можемо проголосувати у другому читанні в цілому, так?

 

МЕЛЬНИК М.Є. Так, у другому читанні в цілому я думаю.

 

13:23:29

За-119

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, всі поправки ми проголосували. Я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні проекту закону, "про внесення змін до закону України про фіксований сільськогосподарський податок щодо земель водного фонду. Прошу голосувати.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Комітет просить підтримати, шановні депутати. Прошу проголосувати.

 

13:24:02

За-252

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Дякуємо.

 

ГОЛОВА. Комітет пропонує прийняти в цілому як закон проект закону під номером 2022. Прошу голосувати.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Комітет просить підтримати. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Всі ж поправки враховані, а інші відхилені.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Да, всі поправки враховані.

 

13:24:26

За-283

Закон прийнято. Дякую.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Дякую.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок щодо відшкодування пільгових пенсій", друге читання. Микола Євтихійович, будь ласка, по поправках, якщо вони є.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Поправок немає. Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, розглянувши проект закону України про внесення змін до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок" за номером 1192 щодо відновлення для платників фіксованого сільськогосподарського податку загального порядку відшкодування виплат по пільгових пенсіях Пенсійному фонду України вирішив рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект відхилити. Однак, Верховною Радою України проект закону України, реєстраційний номер 1192, прийняти за основу.

Зважаючи на викладене, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України відмінити рішення про прийняття за основу проекту закону України про внесення змін до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок" як такий, що сприятиме збільшенню податкового тиску на сільськогосподарських товаровиробників. Прошу підтримати, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Василь Надрага, будь ласка.

 

13:25:46

НАДРАГА В.І. Я хочу высказать мысль по мотивам голосования.

Уважаемые коллеги, данный законопроект в первом чтении уже принят Верховной Радой. Я благодарен всем, кто это поддержал, потому что вопрос на сегодня стоит о частичном возмещении льготынх пенсий для сельских пенсионеров.

Сегодня мы с вами постоянно слышим, что размер пенсии не соответствует никаким прожиточным минимумам.  И вместе с тем, мы с вами абсолютно отказались от   села хотя бы частично, подчеркиваю, для своих же пенсионеров поступал какой-то ресурс.

Сегодня, благодаря фиксированному сельхозналогу, село не дает в пенсионную систему 1 миллиард 900 миллионов гривень. О сумме, которую мы сегодня ведем речь, тем более, что вопрос не ставится об отмене фиксированого сельхозналога, эта сумма составляет 2,5 процента от 1 миллиарда 900 миллионов. Она не есть эволюционная, но она есть справедливая, что на пенсионную систему каждый должен вносить хотя бы почуть-чуть.

 

ГОЛОВА.Дякую.

Зайчук, голова Пенсійного фонду.

 

ЗАЙЧУК Б.О.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Михайлович, всього таких платників складає понад 10 тисяч. Якщо взяти, перевести на одного платника або, як скажемо, на господарство, місяць вони мають сплатити всього-навсього 650 гривень. А такі області, як Волинська, Чернівецька, Закарпатська, Тернопільська по 300-500 гривень в місяць. Хіба це великі гроші?

 

ГОЛОВА.Будь ласка, Микола Євтихійович.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Шановні депутати, зверніть увагу, комітет відхилив цей законопроект і просить вас затвердити. Справа в тому, що це тиск складає 70 мільйонів гривень на рік. І селянин платить на пенсію. З прибуткового податку вираховуються гроші, вираховується і фіксованого податку 70 процентів на пенсію. Тому, говорити про те, що селянин не платить, правда. Тут є статистика, що село платить сьогодні  700 мільйонів гривень лише вклад його у Пенсійний фонд. А всього Пенсійний фонд складає 7 мільярдів. Але ж це не винне село. А якщо ми враховуючи погодні умови цьогорічні, загибель озимини, засуха вторична. І ми на село платника перекладаємо  великий тягар. Тому ми й просимо відмінити.

 

ГОЛОВА. Дякую. Переконливо.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету.  Проект постанови Верховної Ради України "Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни  до Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок". Це № 1192/П-1.  Прошу голосувати.

 

МЕЛЬНИК М.Є.  Комітет просить підтримати, шановні, врахуйте питання, яка ситуація склалася сьогодні на селі. Підтримайте ,будь ласка.

 

13:29:11

За-128

ГОЛОВА. Значить, комітет хай працює. В першому читанні прийнято хай готує до другого читання документ. Все.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Ну що , шановні, ситуація , звичайно, ...

 

З ЗАЛУ.   (Не чути)

 

ГОЛОВА. Я не сказав за основу. Я чітко прочитав. Я ще раз читаю.

Ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до Закону України про фіксований сільськогосподарський податок. Це документ під № 1192/П-1.

 Я так і прочитав.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Шановні депутати, друзі,  проголосуйте. Ви ж поможете селянину. Про що ви, я не розумію, чого ви не голосуєте.

 

ГОЛОВА. Так я ж поставив на голосування. Ввімкніть систему. Я ще раз ставлю на голосування проект постанови за № 1192/П-1.

 

МЕЛЬНИК М.Є. Прошу проголосувати мажоритарникам, прошу всіх проголосувати, шановні.

 

13:30:21

За-140

ГОЛОВА. Значить в першому читанні закон є. Хай працюють до другого читання.  Будь ласка, Надрага, що з процедури?

 

МЕЛЬНИК М.Є. На друге читання.

 

13:30:32

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги.  У меня вопрос.

Что мы будем дальше делать с этим законопроектом, если по факту позиция комитета заключается  в диаметрально противоположном, чем то, что предложено. Мы что, будем каждые полгода слушать или два месяца, а нам будет комитет говорить: нет.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, комітет прийняв лише одну постанову: не підготовлений проект закону до другого читання. Нам  не має підстав більше, про що вести мову. Я прошу комітет підготувати і подати документи на друге читання. Все.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до  Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, щодо розміру тарифу" (друге читання). Доповідач - голова комітету Хара Василь Григорович. Давайте зразу по поправках, якщо вони є.

 

13:31:28

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, я хочу напомнить, что целый квартал этот фонд работает на старых тарифых, которые, так случилось, которые не удовлетворяют. Поэтому  28 февраля мы приняли в первом чтении. Подано  6  предложений  ко второму чтению,  5 из них учтены, одно не учтено.

Кроме этого, был подан законопроект  под номером 3035 народным депутатом Пинзеником Виктором Михайловичем. По договоренности с ним все его предложения вошли ко второму чтению в этот закон. Поэтому есть предложение его рассмотреть.

Но я хотел буквально  10 секунд сказать следующее, что так получилось, что в нарушение закона не правильно был сформирован тариф, воленторийским путем. Мало того, мы  с вами  73 миллиона положили на этот фонд, выделить  из бюджета  этого фонда на погашение регрессов по прошлым годам. Мы ограничили  так же свои  законом в государственном бюджете административные расходы до  4 процентов. И сегодня фонд имеет  дефицит при полном сокращении бюджета 160 миллионов.

Поэтому имейте в виду, что  другого у нас  пути нет, мы  должны принять этот закон, но мы утверждаем с большим дефицитом бюджет этого фонда.

И единственное предложение, которое не было учтеном, Шарова, одно из предложений, потому что оно урегилировано в статье 5-й и в статье 6-1 закона.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Шаров наполягає на своїй поправці? Ні. Я ставлю на голосування про прийняття  у другому читанні проекту Закону про внесення змін до  Закону України "Про страхові тарифи на соціально обов'язкове державне  соціальне  страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності щодо розміру тарифу. Прошу голосувати.

 

ХАРА В.Г.  Прошу поддержать.

 

ГОЛОВА. Прошу проголосувати, шановні колеги.

 

13:33:31

За-365

Рішення прийнято.

 

ХАРА В.Г.Спасибо большое. Комитет просит принять его, как закон.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому, як  закон, проекту Закону про внесення змін до Закону  України про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності щодо розміру тарифу.

Зараз проголосуємо, тоді з процедури скажете. Я оголосив голосування, я ж не можу відмінити.

 

13:34:09

За-353

Закон прийнято.

Народний депутат Вернигора з процедури.

 

13:34:18

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, Соціалістична фракція.

Шановний Володимире Михайловичу! Ви тільки що всі уважно слухали про що доповів голова комітету, що незаконно на цей фонд повісили борги Державного бюджету минулого року 73 мільйони. Ми повинні голосувати за цей закон у тому випадку за, коли ці 73 мільйона державний бюджет поверне або зніме з навантаження фонду. Вони сьогодні не виплатять калікам регресу по боргам минулих років.

 

ГОЛОВА. Я зрозумів. Ну, справа в тім, що голова комітету запропонувати за нього  в цілому.

Оголошується до розгляду проект  Закону про державну прикордонну службу України. Георгій Корнійович Крючков, голова комітету, будь ласка.

 

13:35:09

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги! До другого читання надійшло 48-ім пропозицій. Практично всі вони враховані. Єдине, що  Лесь Степанович Танюк пропонував виділити протидію незаконному перетину державного кордону культурних цінностей. Але в пункті 33-му статті 20-ої там вказано на протидію перетинанню всякими  вантажами і майном, відносно яких законом встановлено  заборони і обмеження. Тобто ця пропозиція врахована. З урахуванням цього ми  пропонуємо прийняти в другому читанні і як закон.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, всі пропозиції враховано. Тому у нас є всі підстави  підтримати пропозицію комітету і поставити на голосування про прийняття проекту закону в другому читанні. Прошу голосувати.

 

13:36:21

За-318

Рішення прийнято.

Комітет пропонує прийняти в цілому як закон проект цього закону.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому як Закону проекту Закону України "Про Державну прикордонну службу України". Це документ № 2196. Прошу голосувати.

 

13:36:50

За-332

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби",  будь ласка, Георгій Корнійович.

 

13:37:11

КРЮЧКОВ Г.К.

Було внесено 18 пропозицій. Цей закон приймається в зв'язку з прийняттям попереднього і вносяться зміни до чинних законодавчих актів. І по першому закону, і по другому  враховані дуже слушні зауваження Юридичного управління. Ми просимо прийняти в другому читанні  і як закон.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про  прийняття у другому читанні проекту Закону України "Про внесення змін до  деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби України". Прошу голосувати.

 

13:37:53

За-336

Прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти проект  цього закону в цілому як закон. Це проект Закону України "Про внесення змін до  деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби України".

Документ під номером 2197 прошу голосувати в цілому як закон.

 

13:38:27

За-349

Закон прийнято. Дякую, Георгій Корнійович.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України про колективні договори і угоди (нова редакція), друге читання. Голова комітету  - Хара Василь Григорович доповідає.

З процедури Степан Хмара, будь ласка.

 

 13:38:51

ХМАРА С.І.

Хмара, Блок Юлії Тимошенко, Партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати! Я просто  закликаю вас в жодному разі не голосувати за цей закон, зняти його  сьогодні взагалі, тому що комітет вдався до шахрайства і тим законом хочуть узаконити  монополії маріонеткою їх профспілок і таким чином позбавити будь-яких прав ті профспілки, які сьогодні творяться, які називаються незалежні.

Я дав 16 поправок до цього закону і жодна не внесена в таблицю. При цьому півтора місяця тому. Зараз товариш Хара буде вам говорити, що я невчасно подав.

 

ХАРА. Воно так і є.

 

ХМАРА С.І.  Але до 4-ої статті є несуттєва поправка, яка внесена, тому я вас прошу ще раз зняти цей закон. Це дуже важливий закон...

 

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. Яка позиція комітету.

 

13:40:20

ХАРА В.Г. Уважаемые коллеги, ну сейчас могу объяснить все. Ну во-первых, тут очень  коротко. Ко второму чтению поступило 109 предложений народных депутатов, из которых 99 учтено. С этим законом, по вашей просьбе, потому что объемно мы дважды переносили его рассмотрение. Последний срок  подачи предложений от народных депутатов был 10  января. А учитывая важность данного  закона и ваши интересы, мы продлили прием предложений до 5 февраля  и именно 5 февраля комитет рассмотрел на своем заседании все предложения, которые были поступлены, принял его, рекомендует к рассмотрению во втором чтении и передал как это положено на рассмотрение в сессионный зал.

То, что касается предложения Царенко, Майко, Хмары и дополнительные предложения Волынца они уже были поданы после того когда закон находился здесь в сессионном зале Верховной Рады.

Поэтому хочу напомнить, что это проект Кабинета Министров мы к нему очень внимательно подходили, он прошел экспертизу Международной организации труда и поэтому у нас нет оснований в десятый раз его откладывать. Я прошу его рассмотреть по процедуре.

 

ГОЛОВА. Будь ласка з процедури Майко, Вернигора і потім Хмара. І будемо йти по поправках тоді. Я дуже коротко прошу вас шановні колеги.

Майко, будь ласка, потім Вернигора.

 

13:41:41

МАЙКО В.І.

Я звертаюся до депутатів, що Федерація роботодавців України своїм листом просить відкласти затвердження цього закону, бо позиції не враховані її і немає узгодженості. Це дуже серйозна річ, один із партнерів трьох проти прийняття закону взагалі зараз. Відкласти його на деякий час, поки...

 

ГОЛОВА. Зрозуміла пропозиція. Леонід Вернигора, будь ласка.

 

13:42:13

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, соціалістична фракція.

Я підтримую у цьому питанні  і  Степана Хмару, і Майко, і хочу, щоб ми сьогодні зняли з розгляду три закони, які власне без прийняття закону 2563,  без розгляду ми не можемо розглянути ні 2192, ні 1042. Всі вони зійшлися на одному, не врегульований закон про профспілки, у правах легалізації і реєстрації профспілкових органів.

Тому я пропоную підтримати і відкласти ці три закони.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Степан Хмара.

 

13:42:55

ХМАРА С.І.

Шановні народні депутати! Не чесно поводиться на трибуні пан Хара, він намагався обдурити зал заявивши, що я подав поправки пізно, це неправда. Тому що одна лише із 16-ти поправок суттєвих, одна внесена не суттєва до статті 4, де тільки переставлена частина фрази. А Хара і Стоян свої поправки, які нічого не несуть змін до цього закону, намагаються узаконити цю узурпацію, яку вони сьогодні творять.

Тому, я прошу, абсолютно, зняти цей законопроект сьогодні з розгляду.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян, репліка.

 

13:43:53

СТОЯН О.М. Шановні народні депутати, з 1995 року діє закон про колективні договори угоди. Він вже устарів, тому уряд, відповідно до генеральної угоди, до погодження з усіма профспілками, подав новий проект закону. Ми багато разів його розглядали, вносили пропозиції, всі пропозиції ті, хто вчасно подав враховані.

Хочу нагадати, що зараз розпочалася ...............................компанія. І без цього закону не можна її робити. А те, що пропонують роботодавці, зрозуміло. В цьому законі є обов'язковість укладання галузевої угоди, генеральної, колективної, незалежно від форм власності. Деякі власники не хочуть цього робити.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Народний депутат Волинець.

 

13:44:37

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Шановний Володимиру Михайловичу, шановні народні депутати, я здивований некоректністю голови комітету, поскільки, каже що я невчасно подав пропозицію. Я подав більше, ніж 15-ть пропозицій. Комітет врахував одну другорядну. Це перше.

По-друге. Ці зміни, які зараз пропонуються, вони протирічать діючому закону про профспілки. І порушують конвенцію номер 87 про свободу асоціації і конвенцію номер 98 права наведення колективних договорів і переговорів. Тому пропоную зараз не розглядати цей законопроект, зняти його з розгляду.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Позиція комітету, розглядаємо закон?

 

ХАРА В.Г.  Позиция комитета такая. Уважаемые коллеги, я конечно не буду оправдываться,  то что сказал Степан Илькович, это можно посмотреть по регистрации документов, по письмам, которые они давали. Это первое.

Второе. Я хочу повторить то, что сказал Стоян. Действительно, нормы закона, который сегодня действует, устарели.

Прошло почти десять лет - это первое.

Второе. Сейчас идет договорная кампания. А у нас ситуация не очень хорошая. Я уже докладывал с этой трибуны при первом чтении. 25 процентов наемных работников находится вне пределов коллективных договоров, значит, не защищены. Всего от 14 до 20 процентов выполняются те договорные обязательства, которые заключаются в коллективных договорах.

И третье. Мы уже четвертый раз стараемся отложить рассмотрение данного закона. Я думаю, что это нужно прекратить и идти по процедуре, по поправкам.

 

ГОЛОВА. Ясно. Поправка номер шість народного депутата Волинця. Так, ви наполягаєте на цій поправці, Михайло Волинець? Ну шановні колеги, є пропозиція комітету...

 

ХАРА В.Г.  Он противоречит закону о профсоюзах, поэтому эта поправка отменена. Мы не можем в этом законе закладывать нормы, которые противоречат существующим законам.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Хвилинка уваги! Пропозиція комітету - розглядати і приймати цей закон. Є пропозиція ряду народних депутатів відкласти його розгляд. Я цю пропозицію ставлю на голосування - про те, щоб перенести розгляд проекту цього закону. Прошу визначитись голосуванням.

 

ХАРА В.Г.  Уважаемые коллеги, сколько можно переносить? Сколько можно бузой заниматься и словоблудием? Люди ждут от нас хороших законов. А этот закон хороший. Прошу не поддерживать предложение.

 

ГОЛОВА. Прошу визначитись. 

 

13:47:22

За-193

Рішення не прийнято.

 

ХАРА В.Г.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Поправка номер шість. Будь ласка.

 

ХАРА В.Г. Поправка номер шесть противоречит действующему закону о профсоюзе. Ее принимать нельзя. Давайте поставим на голосование.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер шість народного депутата Волинця. Прошу визначатись.

 

ХАРА В.Г. Ее принимать нельзя, она противоречит закону о профсоюзах действующий.

 

13:47:54

За-64

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Дев'ята поправка народного депутата Волинця.

 

ХАРА В.Г.  Девятая поправка - то же самое. Но это противоречит закону об объединениях работодателей.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Волинець, ви наполягаєте на поправці цій? Михайло Волинець, наполягаєте на голосуванні?

 

ХАРА В.Г.  Он не принимает участия.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Що ви кричите? Ми ж поступили, поставивши на голосування відповідно до процедури. Що ви хочете?

Я ставлю на голосування поправку номер  дев'ять народного депутата Волинці.  (Ш у м  у  з а л і)

Відмініть  голосування. Будь ласка, Михайло Волинець. Мікрофон включіть.

 

13:48:37

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Шановний Володимире Михайловичу!  Ви не взяли до уваги про те, що одна із партнерських сторін,  роботодавці,  запропонували не розглядати  цей законопроект і доопрацювати його. Зі свого боку я  вніс  пропозицію також зняти його зараз з розгляду, тому що це  протирічить Конституції і конвенціям МОП.

 

ГОЛОВА. Я поставив на голосування, шановний колего.

 

ВОЛИНЕЦЬ М.Я. Депутати не зрозуміли, не встигли навіть проголосувати.

 

ГОЛОВА. Депутати все прекрасно зрозуміли, давайте не будемо вдаватися до гри. На превеликий жаль, роботодавці не являються суб'єктами законодавчої

 

ХАРА В.Г.  Владимир Михайлович, я  прошу прощения. Тут Волинец очень часто  ссылается на МОП. Этот  законопроект прошел экспертизу  Международной организации труда. Поэтому ссылаться на нарушение каких-то норм не нужно.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Дев'яту поправку ставимо на голосування, ви наполягаєте, народний депутат Волинець, чи ні?

 

ХАРА В.Г. Пошли дальше, не наполягає.

 

ГОЛОВА. Знімаєте, значить добре.

Далі. Поправка Франчука номер 12. Наполягає народний детутат?

 

ХАРА В.Г. Нет. Франчук на комитете согласился, что она отменяется.

 

ГОЛОВА. Поправка номер 13 народного депутата Косінова.

 

ХАРА В.Г. Здесь единственное, что  мы принимаем формулировку, которая есть уже в других. Для того, чтобы было полное соотвествие трех законов об определении терминов, просьба согласиться с редакцией комитета.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Косінов наполягає?

Народний депутат Шевчук, будь ласка.

 

13:50:08

ШЕВЧУК С.В.

Володимире Михайловичу,  ми раді, що ви проявляєте принциповість, але, розумієте, дуже часто трапляється при розгляді законопроектів така ситуація, коли не враховані поправки, пропозиції народних депутатів з вини секретаріату чи  доповідачів, чи будь-кого іншого. Коли ми голосуємо за суддів, будь-які сумніви ми виносимо окремо і розглядаємо. В даному випадку, якщо народні депутати вказують, що їхніх 15, 16 поправок не враховані, то ми не можемо розглядати і приймати цей законопроект. Тому моя пропозиція відкласти розгляд, передати в комітет Регламенту і коли все буде узгоджено тоді розглядати і приймати рішення.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Одну хвилиночку, я скажу ...

Шановні народні депутати, я поставив пропозицію на голосування. Комітет наполягає розглядати законопроект. Якщо комітет погоджується, тоді ми його знімаємо. У нас такі випадки були. І я просив би, щоб ви не вводили і не піднімайте руку, будь ласка. Я прошу вас, якщо є поправка письмова ,давайте будемо голосувати поправку. От і все.

Давайте ще раз пропозицію ще від уряду послухаєм.

Заступник держсекретаря міністерства праці.

 

________________. Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, цей законопроект, який був урядом відпрацьований і поданий на розгляд, він враховував , дійсно, всі ті норми міжнародні і все відпрацьовано в цьому плані було.  Але коли вже почали вноситися зміни і доповнення цей законопроект він зовсім прийняв інший вигляд. І є там норми, які дійсно суперечать конвенціям, рекомендаціям МОП. І ми пропонуємо його зняти з розгляду для того, щоб можна було питання ці узгодити.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, нам залишається лише пожаліти такий уряд, який з 19.02.2003 року, коли ці закони опрацьовуються,  лише тепер дозрів до розуміння того, що цей закон треба зняти.

Де ви були раніше?

 

ХАРА В.Г. Владимир Михайлович, я хочу сказать еще такую вещь. Но это насколько надо не уважать профильный комитет, там сидят специалисты и профессионалы, которые очень плотно работали и с  работодателями, и с государственной стороной. Это же не значит, что все предложения, которые даются они должны были приняты.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, у зв'язку з такими позиціями , я думаю, треба прийняти рішення - відкласти розгляд цього законопроекту.

 

ХАРА В.Г.  Владимир Михайлович,  но другого решения комитет все равно не приймет. Мы будем настаивать...

 

ГОЛОВА. Будемо голосувати вже. Все.  Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про застосування спеціальних заходів щодо  імпорту в Україну. Скомаровський Володимир Володимирович - голова підкомітету

 

13:52:55

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Шановні колеги, при підготовці до другого читання надійшла одна пропозиція, вона врахована. Комітет пропонує прийняти цей законопроект в цілому як закон.

 

ГОЛОВА.  Шановні народні депутати, пропозиції, які вносилися народними депутатами, враховані, у нас є всі підстави прийняти закон у другому читанні. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування спеціальних  заходів щодо імпорту  в Україну". Прошу голосувати.

 

13:53:52

За-363

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про  прийняття в цілому проекту як закон, номер 1025. Прошу голосувати.

 

13:54:14

За-362

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Декрету  Президента України "Про державне мито" щодо  звільнення від  мита нотаріальних посвідчень на стягнення заборгованості з орендної плати (друге читання). Цушко, будь ласка.

 

13:54:44

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов, Комитет по финансам.

Значит, уважаемые коллеги, что  за закон, суть его. Предприятия, которые государственные, сданы в аренду, не платят вовремя арендную плату в Фонд держмайна. И когда Фонд держмайна обращается в суд, то надо платить еще мито.

Предлагается освободить исполнительные записи нотариусов от этого мита, то есть помочь государству, чтобы оно могло брать с арендаторов плату.

Спасибо.  Прошу проголосовать за основу и в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Я ставлю  на голосування  про прийняття у другому читанні проекту закону  про внесення змін до  декрету Кабінету Міністрів України про державну мито  щодо звільнення  від мита нотаріальних посвідчень на стягнення заборгованості з орендної плати. Прошу голосувати.

 

13:55:46

За-296

за-296, рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту закону за номером 1054 як закону. Прошу голосувати.

 

13:56:10

За-308

за-308, закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до статті 12 Закону України про плату за землю щодо земель Збройних Сил України  та Прикордонних військ (друге читання).

Народний депутат Володимир Лещенко - голова підкомітету.

 

13:56:34

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Від народних депутатів до другого читання пропозицій і зауважень не надійшло. Але комітет при підготовці до другого читання за погодженням з представниками  Кабінету Міністрів, а також Головним юридичним управлінням вніс тут деяку редакцію, іншу чим була у першому читанні. Справа в тому, що, крім внесення змін до статті 12 зазначеного закону, потрібно внести відповідні зміни і до статті 7, і  до статті 8 цього  закону. Я прошу підтримати і в цілому прийняти цей законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Ми можемо поставити тоді в другому читанні і в цілому як закон зразу? Да. Я ставлю на голосування про прийняття...

Будь ласка, Баранівський. Олександр Баранівський.

 

13:57:26

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція Соціалістичної партії України. Олександр Баранівський.

Шановні колеги, на мій погляд, не можна приймати цей закон до того, часу, доки військові не звільняться від надлишків землі.

Сьогодні Збройні сили України утримують 500 тисяч га землі, по  2 га на одного військовослужбовця! Якщо ми цей закон приймемо, вони завтра будуть торгувати цією землею, тобто ніколи не будуть від неї звільнятися. Тому давайте утримаємось до того часу, доки не  будуть проведені ревізії земель, не віддадуть землю в місцеві ради, зайву. А тоді проголосуємо закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону "Про внесення зміни до  статті 12 Закону України "Про плату за землю" щодо земель Збройних сил України та прикордонних військ". Прошу голосувати.

Продовжуємо роботу ще на 15 хвилин.

 

13:58:31

За-202

"За" - 202. Рішення не прийнято. Давайте, може , на повторне друге проголосуємо?

 

______________. Комітет вносить пропозицію відправити на повторне.

 

ГОЛОВА. Ще раз, да? Шановні народні депутати, я прошу звернути увагу. Будь ласка, Асадчев.

Давайте попрацюємо ще 15 хвилин, давайте приймемо рішення.

 

______________. Комітет просить підтримати даний законопроект у другому читанні.

 

13:58:55

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні колеги, в цьому році вперше бюджетний комітет заклав норму, що повинні платити 50 відсотків плати, але при цьому місцевий орган влади має право звільнити. Тобто подивитись на місці наскільки використовується ця земля.

Давайте ми рік подивимося що воно сталося. Дійсно, сьогодні величезні території військових частин, їми торгують ці командири, дають не відомо кому, кладуть гроші собі в кишеню. Давайте ми наведемо лад. Ми тепер це звільняємо, бюджет втрачає, гроші знову ідуть в приватну кишеню. Давайте  один рік ми побачимо, зробимо якийсь висновок і приймемо  тоді якесь регулювання.

Я пропоную поки не приймати це законопроект.

 

ГОЛОВА. Петро Порошенко.

 

13:59:52

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, мова не йдеться навіть про те хто торгує цими землями. Мова йдеться про те, що у  випадку прийняття цього закону нам у Державному бюджеті потрібно передбачати окремі кошти на компенсацію втрат місцевим бюджетам. І прийняття одного закону і не прийняття іншого просто означає популістське рішення, коли ми ставимо на коліна місцеві бюджети.

Прохання не приймати в цілому спробувати доопрацювати, визначити механізм, дати відповідні гарантії необхідного фінансування Збройним силам і лише після цього приймати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Олексійович, а що тільки тепер побачили проект цього закону, так? А не було тоді  часу викласти свою позицію. Олександр Кузьмук.

Давайте не з'ясовувати стосунки у сесійній залі.

 

14:00:44

КУЗЬМУК О.І.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Я просив би безпідставно не звинувачувати у передачі землі чи наживі на ній, такого немає і не може бути. Комітет підтримав у цілому цей  законопроект. До речі, бюджетом не передбачено ні Збройним силам, ні прикордонникам грошей на сплату за землю.

 Хочу нагадати, ще торічно  ви підтримували мене і звільняли Збройні сили від сплати за землю. Я прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Ключковський, будь ласка.

 

14:01:38

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, "Наша Україна", Народний рух України.

Шановні колеги, я дійсно прошу звернути увагу на те, що з одного боку так у Державному бюджеті кошти на це не передбачені.  Але у місцевих бюджетах передбачені поступлення від плати на землю і ці  бюджети затверджені. Прийняття сьогодні закону означає, що цих поступлень у місцеві бюджети не буде. Отже з яких джерел будуть скомпенсовані недоотримані через прийняття закону поступлення до місцевих бюджетів.

Я хочу нагадати, що Конституція України вимагає, щоб в таких випадках одночасно з прийняттям таких законів тим же ж законом визначалися джерела компенсації не надходжень до місцевих бюджетів.

 

ГОЛОВА. Василь Цушко, будь ласка.

 

14:02:32

ЦУШКО В.П. Цушко, фракция социалистов.

Уважаемые коллеги, я из Одесской области. В Одесской области существует такой полигон - Тарутинский. 24 тис. гектаров прекрасной земли. Уже десять лет точно пытаются разобраться, куда и как используется эта земля? И никак не можем найти. и местные органы, в том числе и райсовет создал комиссию не могут добиться решения вопроса.

Поэтому по крайней мере этот законопроект если мы не хотим отклонять, то во втором повторном чтении. Но сейчас принимать его нельзя. Нужно доработать и разобраться с землями, которые у Министерства обороны.

 

ГОЛОВА. Так, представник Міністерства оборони, ваша позиція, будь ласка. Ну що ви думаєте з приводу цього законопроекту, скажіть, будь ласка?

 

_________________. Це не мій законопроект, я чекаю свій.

 

ГОЛОВА. А, будь ласка, представник тоді прикордонних військ.

 

_________________. Вельмишановні народні депутати, я хотів би сказати, що рішення приймається не один рік. В прикордонних військах знаходиться земля не тільки під наші військові містечка, але й знаходиться земля під інженерні споруди, які знаходяться на державному кордоні. Нам ніхто ніколи не може відшкодувати за це. Ми дуже просимо вас підтримати цей законопроект, так як ми на сьогоднішній день від цього, ну, маємо суттєві проблеми. Дуже просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Позиція комітету, будь ласка.

 

_________________. Шановні народні депутати! від комітету пояснюю, що Збройні сили. а також прикордонні війська щорічно законами про Державний бюджет звільняються від цієї плати за землю. Також і в цьому році.

Крім того, буде зовсім не зрозуміло, якщо наші солдати будуть не покормлені, не одягнуті і таке інше, а ми будемо з Державного бюджету кошти перераховувати в інший бюджет. Тому пропозиція комітету якраз прийняти зазначений законопроект у другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Значить. шановні колеги, давайте таким чином. Зараз пропозиція комітету і пояснення дали прикордонники, і я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про плату землю щодо земель Збройних сил та прикордонних військ". Прошу голосувати.

 

_________________. "За" проголосуйте. Комітет просить підтримати.

 

14:05:09

За-244

Рішення прийнято.

 

__________________ . Комітет просить в цілому.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту цього закону, як закон. Прошу голосувати.

 

14:05:33

За-241

Рішення прийнято.

Сергій Шевчук, будь ласка.  І Марія Маркуш, будь ласка.

 

14:05:41

ШЕВЧУК С.В. Спасибі. Фракція НДП. Дякую, що ви мені дали слово після голосування. Але, я змушений сказати, що із сьогоднішнього дня буде голосовано, як мінімум, три законопроекти, які не можна назвати інакше, як наступ на місцеве самоврядування. Тому що ці законопроекти, по суті,  забирають незначні кошти, які є в органах місцевого самоврядування і затверджені їхніми бюджетами на цей рік, на хороші і зрозумілі цілі. Але це питання не вирішується комплексно.

Тому, Володимир Михайлович, не можна так підходити до розв'язання цього питання. Тим більше, що скоро будуть парламентські слухання з питань місцевого самоврядування. Там будемо говорити про протилежне.

 

ГОЛОВА. Дякую. Марія Андріївна Маркуш, член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, представляє проект закону "Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення у сфері цивільної оборони та захисту населення територій від надзвичайних ситуацій". Будь ласка, Марія Андріївна.

 

14:06:35

МАРКУШ М.А. Фракція комуністів. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності було розглянуто законопроект 1 тис.153-и "Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення в другому читанні." Та з урахуванням зауважень та поправок до проекту, рекомендовано його прийняти. З урахуванням внесених поправок та зауважень, які були прийняті комітетом. Зауважу, що назва законопроекту, про що я говорила на засіданні комітету, ніякою мірою не відображає його зміст. Тому я запропонувала її викласти в такій редакції. "Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності у сфері цивільної оборони та захисту населення і території від надзвичайних ситуацій це було враховано. Було запропоновано номер статті 188-16  замінити на цифру  188-17, оскільки  стаття  188-16 вже існує та була прийнята Законом України 6 березня 2003 року, і це було враховано також комітетом.

Народний депутат України Чікал  запропонував у статті 188-17 слова "законних розпоряджень чи приписів інших" виключити в зв'язку з тим, що  згідно з чинним  законодавством такі документи  зазначеним органом не видаються. Тому ця  пропозиція народного депутата Чікала була також врахована.

 

ГОЛОВА. Давайте, які пропозиції, Марія Андріївна, не враховані, і хто наполягає на голосуванні.

 

МАРКУШ М.А. Не враховані, частково враховано пропозицію народного депутата Толстоухова, де було  запропоновано змінити назву спеціального уповноваженого органу, виклавши її у множині. Але існуюча...

 

ГОЛОВА. Добре. Тостоухов погоджується? Погоджується.

Богатирьова, там частково враховано.

 

МАРКУШ М.А. Не враховано пропозиції Толстоухова, де він просив...

 

ГОЛОВА. Він погоджується з тим, що зробив комітет.

 

МАРКУШ М.А.Пропозиція Богатирьової не врахована стосовно внесення змін  у частину др, оскільки санкція частини  другої занадто завищена у тій пропозиції, яку запропонувала Богатирьова.

 

ГОЛОВА. Раїса Василівна наполягає? Ні, не наполягає.

Тепер поправка народного депутата  Сімонова, 7. Відхилена.

 

МАРКУШ М.А. Відхилена, так, в зв'язку з тим, що  дизпозиція цієї статті не співпадає із  функціями того органу, який запропоновано внести Сімоновим як такого,  що має право складати протоколи.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін  до Кодексу України про  адміністративні правопорушення у сфері  цивільної оборони та захисту населення і територій від надзвичайних  ситуацій. Прошу голосувати.

 

14:09:31

За-332

Рішення прийнято.

 

МАРКУШ М.А. Шановні колеги, прошу  проголосувати  за цей законопроект в цілому як за закон.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон  проекту закону за номером 1153. Прошу голосувати.

 

14:09:59

За-340

Закон прийнято.

 Дякуємо, Марія Андріївна.

Шановні колеги, ми тут вивчили з Юридичним управлінням і дійшли висновку, я прошу уваги, відносно проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради України для перевірки ситуації, що склалася на ринку зерна і хліба в Україні.

Пропонується таким чином поступити. Два співголови - Мельничук і Гаврилюк. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України  для перевірки ситуації, що склалася на ринку зерна і хліба в Україні.

 

14:10:56

За-247

Рішення прийнято.

Може ще один проект розглянемо. У нас тут ... Ми ж говорили 15 хвилин продовжуємо. Ви ж не заперечували.

 Я ставлю  вношу на розгляд проект закону про внесення змін до статті 168 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" щодо відповідальності за випуску продаж нестандартної продукції.

Сергій Іванов є?

Ви ж пам'ятаєте ми обговорювали цей законопроект. Народний депутат Ключковський, будь ласка.

 

14:11:31

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, "Наша Україна" Народний Рух України.

 Шановні колеги, я хочу  нагадати вам свої застереження при розгляді цього законопроекту в першому читанні. І я тепер бачу, що це повністю реалізується в другому читанні.

Отже за випуск нестандартної продукції на посадову особу накладається штраф максимально в 350 гривень. Тобто, ви можете випустити чорт знає що, отруїти масу людей, вас  оштрафують  максимум на 350 гривень. І водночас на суб'єктів підприємницької діяльності, тобто на тих бабок, які торгують, теж буде накладатися штраф за те, що вони молоко або сир нестандартний вивезли на базар.  Прошу, давайте спам'ятаємося, не так треба вирішувати ці питання. Це абсурдний підхід, коли не карається за те, що треба карати, і, навпаки,  передбачається кара, що карі не підлягає.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я думаю, що ми всі розуміємо, що якісна продукція, нестандартна продукція,  це, мабуть, є певна різниця.

У проекті закону, який  ми розглядаємо, пропозиція була одна письмова народного депутата Чикала, вона врахована. Отже у нас є всі підстави поставити на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін  до статті 168  Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за випуск і продаж нестандартної продукції. Прошу голосувати.

 

14:13:09

За-253

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття  в цілому проекту закону за номером 1215, як закон. Прошу голосувати.

 

14:13:32

За-258

Закон прийнято.

Шановні колеги! У нас ще 2 хвилини залишилося. Перерву зробимо?

Давайте ще один, будь ласка, 2 хвилини. Михайло Олексійович Потебенько доповість законопроект. Ми сказали до  15-ої хвилини, ще 2 хвилини працюємо, шановні колеги. Прошу витримки, шановні колеги.

 

14:14:17

ПОТЕБЕНЬКО М.О.

Шановні народні депутати! Прийняття законопроекту в редакції статті ............ дозволить врахувати всі випадки можливих правопорушень під час здійснення міжнародних передач  товарів, що підлягають  експертному контролю.

Було внесено одне зауваження, яке враховано при доопрацювання цього законопроекту. Я прошу прийняти його  у другому читанні.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення зміни до статті 333 Кримінального кодексу України щодо відповідальності  у сфері експортного контролю. Прошу проголосувати.

 

14:14:45

За-304

за-304, рішення прийнято.

Комітет пропонує прийняти в цілому цей проект як закон. Це номер 2086. Прошу голосувати. І потім буде перерва.

 

14:15:07

За-313

Дякую, за-313, закон прийнято.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим.

Перерва до 16-ої години.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку