ЗАСІДАННЯ П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6 лютого 2003 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА.Шановні народні депутати, прошу займати свої місця, будемо готуватися до реєстрації.

Прошу зареєструватися. Увімкніть систему "Рада".

16:04:48

Зареєструвалося -437

В залі зареєстровано 437 народних депутатів, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошується відкритим.

Да, Володимир Олександрович, ваш з якого приводу? Увімкніть мікрофон.

Ввімкніть мікрофон. Зараз ми оголошує до розгляду проект постанови про призначення члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від Верховної Ради України.

З мотивів, будь ласка, Яворівський. Майко потім.

16:05:19

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановний головуючий Володимире Михайловичу, шановні колеги. Володимире Михайловичу, я із процедури. Я хочу ще раз привернути вашу увагу спокійно, без будь-якого форсажу, так би мовити. Мені здається, шановні колеги, Петро Миколайович сьогодні загітував, власне кажучи, не ставити на розгляд питання про установлення історичної справедливості.

Я шаную думку Петра Миколайовича. Але я хочу сказати: товариство, йде 11-й рік Української держави, всі болючі питання, які є, ми повинні їх розглядати, така проблема в суспільстві існує.

Через те, Володимире Михайловичу, я дуже прошу вас, і думаю, що зала підтримає мене. Ми ж сьогодні не голосуємо "за" чи "проти", але існує проблема відновлення історичної справедливості. І я за те, щоб ще раз цей законопроект для включення його у порядок денний, щоб ми могли проголосувати. Це нерозумно, ми просто ховаємося від існуючої проблеми. Це проблема нашого народу, нашої історії, і ми повинні його розглянути. А як ми проголосуємо, покажуть результати голосування. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, відносно цієї пропозиції. Я пропоную: хай ще фракції і комітети подумають, які ще треба закони нам голосувати. Коли збереться група, ми проголосуємо. Ми ж не закінчуємо роботу сесії, щоб не сьогодні це питання вирішувати.

Будь ласка, народний депутат Майко, ваша пропозиція.

16:06:51

МАЙКО В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Я звертаюсь до вас з проханням по пункту 2216 і хотів би підкреслити, що оцей закон, який вже пройшов, мав на меті зосередити увагу, але він зробив і дуже багато нам погано. Перше, що зробив, - що зупиняються сьогодні підприємства, тому що не можуть взяти кредити. Загублення хоч одного місяця, одного місяця - це півроку треба доганяти сьогодні роботу.

Я хотів би попросити вас: чи прийняти цей закон, чи перенести його на друге перше читання, проголосувати за це і підтримати мене. Бо я ще раз повторяю, зупиняються підприємтства, не можна взяти кредита. Ні одне підприємство без кредита не може працювати. Є злодії, це зрозуміло, але закон повинно підтримати, дати можливість людям робити. Це я прошу врахувати.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, коли у вас не буде заперечень, після того, як ми розглянемо кадрове питання, ми повернемося до пропозиції народного депутата Майкова.

Будь ласка, Іван Бокий. У вас з мотивів, потім з мотивів.

Іван Бокий, будь ласка.

16:08:06

БОКИЙ І.С.

Шановний Голово, шановні колеги, 13 лютого у цьому залі відбудуться парламентські слухання у зв'язку із 70-річчям голодомору в Україні. Нам із вами не треба говорити, на скільки це болюча і тонка тема для суспільства, якого зваженого і чутливого підходу потребує вона в своєму освітленні і висвітленні.

Тим більше нас, членів ініціативної депутатської групи, які займаються цією сумною подією, здивувало, що Кабінет Міністрів визначив як основного доповідача на слуханнях Дмитра Табачника.

Уряд цілком очевидно виходив із формальної точки зору. Раз мовляв він віце-прем'єр, то нехай і доповідає. А те, що Табачник входить до кола чинників режиму, які відповідають за розвал і людомор в 90-их роках, очевидно ніхто до уваги не взяв.

На нашу думку, доповідачем із цього питання має бути людини, яка є безумовним моральним авторитетом для українського суспільства. У нас є такі люди. Це екс-голова Верховної Ради, видатний учений і громадський діяч академік Костянтин Меркурович Ситник, якого, до речі, у дитинстві голод зачепив крилом і поет, академик Борис Ілліч Олійник, котрий перший з високої союзної трибуни сказав правду про трагедію України. Один з цих великих українців і повинен стати основним доповідачем.

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, зараз Черновецький. Будь ласка, тільки оперативно, наше питання вже оголошене.

16:09:50

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемые народные депутаты, я хочу обратить ваше внимание. Случилось очень серьезное недоразумение. Вы лишили меня права законодательной инициативы, объединив два необъединяемых закона.

Я прошу, Владимир Михайлович, выставить это на голосование. Есть закон предложеный господином Царьовым про введение моратория "про примусову реалізацію майна" и это не мой закон, это стосуется державных пидприемств. Я подал законопроект "про відновлення платіжоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Це направки, закон, наприклад, які стосунки він вирішує? Державного підприємства винний, а у нас таких бргів 52 мільярда доларів. Винний якісь жулікі.

Для того, чтобы государственое предприятие не могло взыскать с них дол, этот жулик берет занимает 5 гривен и объявляет себя бакротом и приостанавливается исполнительное производство. Это два совершенно разных закона.

Поэтому, Владимир Михайловчи, пожалуйста, проголосуйте и выставте этот закон... закон поддержан коммунистами и в комитете господина Гуренка. На 100 відсотків підтриманий всіма.

ГОЛОВА. Дякую, сідайте.

Справа в тім, що цей закон проголосували на повторне перше читання, на треба тоді його переголосовувати.

Будь ласка, Задорожній. Ви ж проголосували на повторне перше читання.

16:11:09

ЗАДОРОЖНІЙ О.В.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Ставлячись з глибокою повагою до роботи, яка проведена комітетом пана Томенка, з'ясувалося зараз, коли ми говорили в кулуарах про підготовку до голосування, чи не дивлячись на те, що кожен з кандидатів достойний і має відповідні шанси, узгодженості між фракціями не відбулося щодо тієї чи іншої кандидатури. Може вийти та ситуація, що кожен з наших шановних і достойних кандидатів до Національної ради не набере кількості голосів і таким чином втратить можливість взагалі на цій сесії бути обраним.

У мене просто звернення і до Голови Верховної Ради, і до шановного Миколи Володимировича розглянути цю ситуацію і може зняти це питання, оскільки жоден з кандидатів, наскільки відомо, не зустрівся з фракціями і не мав можливості висловитися. Це пов'язано з тим, що ми тільки два дні тому почали роботу. Можливо, була б така ситуація, поважаючи попередню роботу проведену комітетом, дати можливість кандидатам зустрітися з фракціями, а після цього наступного пленарного тижня провести голосування. Я дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Пропозиція зрозуміла. Думка комітету, будь ласка.

16:12:33

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! З одного боку звичайно я в непростій ситуації, бо з вересня 4 кандидати на посаду Нацради чекають нашого голосування. Але якщо, наприклад, деякі лідери фракцій настоюють на тому, щоб зустрітися з членами... кандидатами на цю посаду, я не заперечую, щоб перенести на тиждень і через тиждень тоді провести це голосування.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Немає заперечень? Давайте... Шановні колеги! Щоб ми не втратили марно час, я тільки з таких міркувань виходжу, бо ми його втратимо марно, судячи по розкладу і розстановці сил у залі. Так давайте прислухаємося до думки комітетів. Хто бажає зустріч провести? Кандидати відомі. 4 прекрасні людини, які присутні тут. Хто хоче, хай зустрінеться, а наступного четверга проголосуємо. Терпіли ми більше, потерпимо менше. Да? Дякую. Все.

Є позиція комітету. Треба прислухатися до неї. Комітет просить перенести на наступну неділю. На наступний пленарний четвер.

Шановні колеги! Була пропозиція нашого колеги депутата Майко про те, щоб проголосувати, якщо ми не хочемо прийняти за основу, на повторне перше читання, щоб попрацювати над цим законом. Нема заперечень? Будь ласка, Адам Мартинюк.

16:14:08

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, фракція комуністів.

Шановні колеги і шановний Володимире Михайловичу! Я розумію кожного з моїх колег народних депутатів, якого пече і болить той чи інший законопроект. Але ми так дружньо і злагоджено і нормально працювали в першій половині дня, що якщо ми зараз почнемо рвати і виривати з нашого порядку що, де, який законопроект, ми ж повинні бути в темі, а не шукати що це законопроект, чому ми до нього повертаємося і так далі.

Я вас дуже прошу, Володимире Михайловичу, давайте ми йдемо так за порядком, як у нас є. Залишиться трошки часу в кінці, тоді подивимося. А зараз ми можемо просто розірвати ситуацію. Дякую.

ГОЛОВА. Не заперечуєте? Майко, будь ласка, мікрофон. Я розумію. Якщо може підтримає цю пропозицію, щоб ми не голосували.

16:14:58

МАЙКО В.І.

Я прошу врахувати одне, що всі ми живемо від того, працює чи не працює економіка. Ну нащо буде, заважати працювати? Давайте подумаємо про це.

Я можу привести приклад. Тільки за останні три місяці завод на цей рік 6 мільйонів доларів загубив і на слідуючий - 18 із-за неможливості взяти кредит. Як це допустимо? Як же ми допомагаємо виробництву?

ГОЛОВА. Давайте таким чином, близько 18-ї години ми проголосуємо за цей законопроект.

Шановні колеги, переходимо до питань ратифікації. У нас стояло питання про проект закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та Союзним Урядом Союзної Республіки Югославія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Кабінет Міністрів... Я зараз скажу, шановні колеги, Кабінет Міністрів, а також Міністерство закордонних справ просять відкласти ратифікацію цього документу, оскільки зараз вивчається питання про правонаступництво. Немає заперечень? Немає, переносимо розгляд цього питання.

Оголошується до голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Хашимітського Королівства Йорданія про торгово-економічну співпрацю. Пропозиція комітетів - підтримати. Немає заперечень? Немає?

Ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Хашимітського Королівства Йорданія про торгово-економічне співробітництво. Прошу голосувати.

16:16:56

За-376

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне, економічне і технічне співробітництво. Пропозиція профільних комітетів - прийняти. Будь ласка, Юрій Кармазін, ваша думка.

16:17:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Я хотів би, щоб нам зараз відповіли яким чином нам застерегти права України щодо того, що товари, які ввозяться, будуть ввозитись на митну територію України з цієї країни, яка буде користуватись режимом найбільшого сприяння, будуть застосовуватись пільгові ставки ввізного мита. І ми знову, Україна, влетимо так, як ми влетіли з прибалтійськими країнами, які сьогодні возять нам рибу і так далі. Тому ми можемо не доотримати коштів від операцій, пов'язаних із ввезенням, тобто імпортом, товарів на нашу територію з Сирійської Арабської Республіки. Ці застереження треба ввести зараз нам під час цієї ратифікації. Я хотів би, щоб нам зараз і уряд, і перший комітет дав роз'яснення. Дякую.

ГОЛОВА. Володимир Леонідович Першин, будь ласка, тільки дуже коротко.

ПЕРШИН В.Л.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Я хотів би звернути увагу на те, що угодою передбачено розвиток двостороннього економічного співробітництва на рівноправній основі, тобто, якщо з нашого боку будуть вводитись якісь преференції, то, звичайно, ми будемо на відповідні і в таких же обсягах просити, вірніше, ставити питання, щоб з боку було і сирійської сторони. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне, економічне і технічне співробітництво. Прошу голосувати.

16:19:07

За-365

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про сприяння та взаємний захист інвестицій. Комітет пропонує прийняти позитивне рішення. Юрій Анатолійович, немає заперечень? Ставлю на голосування ратифікацію цієї угоди. Прошу голосувати.

16:19:42

За-371

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект закону про ратифікацію угоди між урядом України та урядом держави Кувейт про сприяння та взаємний захист інвестицій. Комітет ухвалив рішення про те, що потрібно прийняти цей документ. Немає заперечень? Немає? Ставлю на голосування. Прошу голосувати проект закону про ратифікацію угоди між урядом України та урядом держави Кувейт про сприяння і взаємний захист інвестицій.

16:20:19

За-362

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект закону про ратифікацію угоди між урядом України та урядом Султанату Оман про сприяння та взаємний захист інвестицій. Заключення комітетів позитивне. Нема заперечень? Ставлю на голосування про прийняття цього закону. Це під номером 0068. Прошу голосувати.

16:20:53

За-379

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект закону про ратифікацію угоди про економічне, торговельне і технічне співробітництво між урядом України та урядом держави Катар. Заключення комітетів позитивне. Немає заперечень щодо голосування?

Ставлю на голосування про прийняття проекту закону про ратифікацію угоди про економічне, торговельне і технічне співробітництво між урядом України та урядом держави Катар. Прошу голосувати.

16:21:36

За-389

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності злочинів. Олександр Марковича Бандурка. Ви знаєте, що ми розглядали ці документи.

Треба... Раніше ми їх тоді не проголосували.

Давайте рішення комітету, Олександр Маркович, і...

16:22:10

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати!

Між тими трьома законопроектами, які значаться у вас в порядку денному, великої різниці немає. Там є депутатський, тобто мій і групи депутатів законопроект, від Президента і урядовий.

Якщо ви приймете законопроект порядкування підслідності, поданий мною , від цього виграє тільки перш за все слідство, бо буде чіткість в законодавчому забезпеченні.

Якщо буде президентський, я теж не буду заперечувати і буду його підтримувати.

Ми це детально розглядали, заперечень у правових відомств проти цих змін немає в прокуратури, в Служби безпеки чи в Міністерстві юстиції. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, тоді давайте проголосуємо в порядку їх надходження. Будь ласка, Адам Матринюк. З мотивів. Чи з процедури у вас?

16:23:06

МАРТИНЮК А.І.

Дякую.

Мартинюк, фракція.............

Олександр Маркович, ви кажете, що ви просите підтримати ваш законопроект, але не заперечуєте і законопроект президентський. Але там є ще й законопроект уряду, як ви на нього дивитесь?

БАНДУРКА О.М. Ну, уряд представляє заступник державного секретаря Петро Васильович Коляда.

Різниця? Ну, різниця, можливо, в одній статті - про підслідність, допустім, контрабанди. Я говорю, що там, де виявили, хай її розслідують. Мужик переніс через так званий кордон, ну, якийсь мішок з цукром, чому ж повинна Служба безпеки розслідувати?

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте таким чином проголосуємо зараз - відповідно до порядку надходження законопроектів.

Перший - це законопроект, який вніс народний депутат Бандурка і Бартків - це 1207.

Але є пропозиція, прошу врахувати, комітету, який пропонує прийняти за основу внесений Президентом України - це 1207-1. Але в порядку надходження ставимо на голосування. З мотивів, будь ласка, Кармазін.

16:24:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Давайте не будемо закладати конфліктність зараз при розгляді цього питання. Питання дуже просте. Законопроект Бандурка охоплює фактично і ті пропозиції, і пропозиції Кабінету Міністрів. Якщо прийняти його в першому читанні, то можна його потім доповнити тими проблемами, які там є, і висловити ті зауваження. Найбільше зауважень висловлено було якраз до президентського проекту.

Тому давайте першим поставимо законопроект депутатський. І все, і на позитиві потім доручимо врахувати... І все, всього-навсього, він якраз і доповів його, він якраз його і доповів. Дякую вам.

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Анатолійович, я ж вам сказав, шановні колеги, що першим, по черговості якщо брати, йде законопроект народних депутатів Бандурки і Бартківа. Це проект за номером 1207. І я ставлю на голосування для прийняття за основу. 1207 - це проект народних депутатів Бандурки і Бартківа.

16:25:37

За-215

За - 215, не прийнято рішення.

Я ставлю на голосування проект під номером 1207-1. Це проект Президента України. З відповідним рішенням взяти його за основу комітету. Прошу голосувати.

16:26:09

За-242

За - 242, рішення прийнято.

Яка пропозиція? Бандурка включіть, будь ласка, мікрофон.

16:26:25

БАНДУРКА О.М.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Можна прийняти зразу закон. Ну, просто лежать справи, не розслідуються. Є така пропозиція і прохання.

ГОЛОВА. Є заперечення, я не можу ставити його. Хто заперечує категорично?

БАНДУРКА О.М. Заперечень немає?

ГОЛОВА. Так ви заперечуєте? Ну, є заперечення. Шановні колеги, є заперечення. Хай відпрацюють, в наступний четвер проголосуємо. Все.

Я оголошую до розгляду проект закону про порядок виділення в натурі земельних часток, паїв та їх обмін.

Пропозиція комітету. Будь ласка, Іване Федоровичу.

16:27:09

ТОМИЧ І.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

ГОЛОВА. Ми його розглядали вже.

ТОМИЧ І.Ф. Комітет з аграрної політики і земельних відносин просить вас підтримати депутатський законопроект за номером 2026. Пропозиції, які викладені в урядовому законопроекті ми готові врахувати до другого читання. Науково-експертне підтримує пропозицію комітету теж. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Дякую, сідайте.

Будь ласка, від уряду.

Шановні колеги, припиніть там мітинг, а то ми вас пускати не будемо. Заспокойтеся.

Будь ласка, від уряду. Перший заступник голови комітету Кулініч Володимир Васильович. Будь ласка, ваша позиція. З місця, так швидше, час не будемо витрачати.

КУЛІНІЧ В.В. Я підтримую позицію комітету.

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція комітету підтримана урядом.

Будь ласка, Семенюк.

16:28:04

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу. Я перш за все хотіла б з'ясувати таку деталь. Недавно на прес-конференції голова Комітету держкомзему заявив про те, що видані акти державні, і люди вирішують безпосередньо самі, яку ділянку їм мати, що всі питання, які стосуються виділення землі в натурі, при їх отриманні вирішуються відповідно до Цивільного кодексу.

Якщо ми будемо приймати документ, кому переходити у багатоквартирному будинку з першого поверху на п'ятий, то це, вибачте мені, нонсенс. Це повинний регулюватися Цивільним кодексом. І давайте ми не будемо влазити в земельні питання, кому зверху дати на горі землю, а кому відповідно унизу. Не смішіть людей, це ніде ні в одній державі такого немає. І це не відповідає нормам, які б могли б сьогодні врегулювати земельні відносини. До того часу, поки Конституційний суд не розгляне питання землі. Не приймаємо цей документ. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Сулковський, будь ласка, "Наша Україна" і будемо голосувати.

16:29:16

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Получається дуже така смішна ситуація. Я вважаю, що попередній тільки виступаючий - це просто політична тріскотня. Хай тільки не обіжається на цьому слові. І тому закликаю вас, шановні народні депутати, що іменно цей закон зараз вкрай необхідний для села. Закликаю його проголосувати, Володимире Михайловичу, і покінчити це обговорення. Комітет закликає. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Давайте домовимося, що народні депутати не допускають політичної тріскотні. Є аргументи у кожної сторони, їх треба уважно вислуховувати.

Шановні колеги! Я прошу звернути увагу, що пропозиція комітету підтримана урядом, але законопроект, внесений урядом, є першим. Тому я ставлю на голосування спочатку урядовий законопроект про прийняття за основу (це №1045). 1045 - це урядовий.

16:30:33

За-63

Не прийнято рішення.

Я ставлю на голосування проект за номером 2026, внесений народними депутатами, підтриманий комітетом, а також відповідним комітетом для прийняття за основу. Прошу голосувати.

16:31:04

За-308

Рішення прийнято.

Ставлю на розгляд проект закону про внесення змін до закону України про місцеве самоврядування України щодо управління охороною праці.

Комітет пропонує прийняти за основу.

Михайло Васильович Мельничук, є потреба обговорювати його? Від комітету, будь ласка.

Будь ласка, Матвєєв Валентин Григоворич.

16:31:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую.

Володимире Михайловичу, шановні колеги, я прошу вас звернути увагу зараз на урядову ложу. Там ви побачите все, що підкреслює неповагу запрошених на засідання вищого законодавчого органу нашої країни посадових осіб: один - стоїть, другий - в чиїхось обіймах цілується, третій - ще щось робить, повернувшись спиною до народних депутатів. Думаю, Володимире Михайловичу, пора покласти кінець цьому. І відповідні служби Кабінету Міністрів разом з Апаратом Верховної Ради повинні провести необхідну роботу з тими, хто запрошується на засідання Верховної Ради. Дякую.

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат перше зробити: підготувати лист до уряду, що повинні бути обов'язково ті, хто визначений доповідати. Це перше.

Друге, службі охорони - заборонити вхід в урядову ложу людей, які не мають перепусток.

І третє. Закрити вхід туди, щоб могли виходити і ходити по залу з урядової ложі. Зрозуміло?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо управління охороною праці). Рішення комітету позитивне. Прошу голосувати.

16:33:31

За-240

За - 240, рішення прийнято.

Я оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про вибори народних депутатів України". Пропозиція комітету - прийняти за основу. Чи якась думка змінилася у комітеті?

Немає іншої думки? Позиція уряду.

__________________. Підтримується.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про вибори народних депутатів України.

Прошу голосувати.

16:34:22

За-376

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Я оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Є потреба від комітету ще виступати? Уряд яку позицію, не передумав уряд?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм. Прошу голосувати.

16:35:10

За-307

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про податкову амністію. Пропозиція комітету була прийняти за основу.

Будь ласка, є народний депутат Терьохін, треба доводити? Немає? Я ставлю тоді на голосування про прийняття за основу проекту Закону про податкову амністію.

Прошу голосувати. Прошу визначатися, шановні колеги, голосування пішло.

16:35:45

За-170

Рішення не прийнято.

По фракціях, якщо потрібно, будь ласка.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами щодо окремих питань адміністрування сплати податків.

Позиція комітету. Будь ласка, Сергій Терьохін.

16:36:32

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую.

Шановні народні депутати, є прохання нашого комітету підтримати в першому читанні цей закон. Він спрямований на покращання адміністрування податків, полегшення подачі податкової декларації і зняття деяких штрафів, які незаконно зараз накладаються податковими органами на платників податку.

Справа в тому, що ми, я вам нагадую, що до 20 лютого треба буде здавати декларацію по прибутку. І нам вкрай необхідно до 20 лютого прийняти законопроект, хоча б для того, щоб дозволити платникам посилати декларації поштою, а не вистоювати величезні черги. Комітет просить підтримати в першому читанні і Науково-експертне управління теж. Дякую.

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами щодо окремих питань адміністрування сплати податків.

16:37:49

За-273

За - 273, рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про обіг векселів України. Пропозиція комітету, Віктор Володимирович, яка? За основу?

16:38:19

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати, є пропозиція прийняти цей законопроект в першому читанні. Ми його обговорювали вже, і я говорив тоді при обговоренні цього законопроекту, що комітет дуже ретельно його розглядав. Є дуже серйозні застереження комітету щодо цього законопроекту, особливо в частині можливості оплати векселями, використання векселів для розрахунків з Державним і місцевим бюджетом, а також змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Ми вважаємо, що ці 2 пункти потребують дуже серйозного доопрацювання після прийняття цього законопроекту на першому читанні і вони мають бути доопрацьовані до другого читанні. Тому ми пропонуємо прийняти зараз у першому читанні цей законопроект з метою його доопрацювання.

ГОЛОВА. Уряд підтримує таку пропозицію. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про обіг векселів України. Це документ під номером 2024. Прошу голосувати.

16:39:34

За-270

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про похоронну справу. Пропозиція комітету - комітет пропонував прийняти за основу. Це багатостраждальний закон, який ми давно вже розглядали. немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про похоронну справу. Це документ під номером 1052. Прошу голосувати.

16:40:14

За-383

Рішення прийнято. Я прошу комітет при підготовці до другого читання врахувати зауваження, зокрема, Бориса Ілліча Олійника щодо похоронної справи чи поховальної справи. Будь ласка, Семенюк Валентина Петрівна. З мотивів.

16:40:37

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановний Володимире Михайловичу, я хотіла б , щоб ми зафіксували протокольно в зв'язку з прийняттям цим законом одне доручення. Цей законопроект необхідний, але він був би набагато швидше прийнятий і фактично працював би при одній умові - якби у нас був прийнятий в другому читанні і взагалі прийнятий закон про комунальну власність. Він прийнятий цей закон - це був законопроект мій і Матвєєва - в першому читанні. До цього часу виконавча влада робить все, щоб місцеве самоврядування було знищено, тому що місцеве самоврядування тримається на "трьох китах": місцеві податки і збори, комунальне майно і земля. Сьогодні цей закон спеціально блокується. Я попрошу, Володимире Михайловичу, протокольно давайте зафіксуємо: на протязі двох тижнів закінчити розгляд в другому читанні і подати на розгляд Закон про комунальну власність. І ми тоді скажемо, що, дійсно, у нас є демократія, що у нас є відповідні представницькі органи - ради на місцях, які могли б діяти, маючи матеріальну основу. Дуже дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Я прошу секретаріат підготувати відповідне письмове доручення з цього приводу, якщо немає заперечень у колег.

Юрій Кармазін, будь ласка.

16:41:53

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, цей закон, і я голосував за законопроект, справа в тому, що я хотів би, щоб з нього вилучили і зараз це пройшло по стенограмі, те, що прокуратура зобов'язується видавати дозволи на вивезення тіла чи праху померлих за межі України будь-то до Росії, будь-то до інших держав. Прокуратура не має таких повноважень і не має такого зобов'язання це робити. Для чого ми загружаємо, з одного боку, прокуратуру, з іншого боку, людей. Це є порушення конституційних прав людей, абсолютно неконституційне положення, воно має бути звідси виключено, і ми маємо звільнити прокуратуру від невластивих їй функцій. Дякую.

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про сільськогосподарську дорадчу діяльність. Іван Федорович Томич, будь ласка, пропозиція комітету.

16:43:02

ТОМИЧ І.Ф. Шановний Голово! Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні розглянув законопроект урядовий 1151 і просить підтримати. Пропозиції, які вносить Михайло Васильович Зубець, ми готові до другого читання опрацювати і прийняти закон, який би підтвердив дорадчу діяльність в Україні і їх інформаційно-консультативне забезпечення. Це надзвичайно потрібно як підтримка інформаційної дорадчої служби, становлення її в Україні.

ГОЛОВА. Я дякую. Я скажу який номер, при голосуванні. Будь ласка, Іван Бокий.

БОКИЙ І.С. Шановний Голово, ну, я не знаю, звичайно, нам можна приймати все, всі будь-які закони, можемо прийняти про сухе листя, про молоде листя, старе листя, ну все, що хочете - про піонерів, жовтенят і так далі. Цей закон, ну він абсолютно сьогодні не на часі і він сьогодні нічого селу практично не дає. Він просто-напросто це виплоджений аграрним чиновництвом і я не розумію, яка потреба нам оце тратити час на його обговорення, на його прийняття?

ГОЛОВА. Дякую. Справа в тім, що ми його обговорили, тепер нам треба визначитися щодо рішення. Олександр Баранівський, будь ласка.

16:44:31

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, Володимире Михайловичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Володимире Михайловичу, я з процедури. Справа в тому, що цей закон впливає на бюджет України, тому що дорадчі ради планується фінансувати з бюджету, а бюджетний комітет відповідного рішення, наскільки я пам'ятаю, не приймав. Це перше.

І друге. Якщо і хочуть мати дорадчі ради, то нехай їх роблять у складі управлінь з сільського господарства, там, чи іншого. А це чисто йде роздуття штатів і все для того, що селянин нічого від цього додаткового не отримає. Це буде ще один підрозділ такий батогом в руках управлінь сільського господарства. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Співачук. .......ський і голосувати будемо.

16:45:17

СПІВАЧУК В.Л. Володимир Співачук, Соціалістична партія України.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу, прийняття цього закону, я тут продовжую думку своїх колег, приведе до того, що ми "роздуємо" адміністративний апарат і в принципі він вигідний, цей закон, тільки Роману Михайловичу і всім тим структурам, які сьогодні намагаються порадити Україні, як нарешті знищити сільське господарство України. Тому я категорично проти цього закону.

ГОЛОВА. Народний депутат Сулковський. Гладій потім. Тільки коротко, дуже прошу вас. Це обговорення у нас іде.

16:45:57

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. 154-ий, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, ви повірте, що дехто з попередніх виступаючих, що Шмідту Роману Михайловичу і так далі, це ще не село все - Шмідт Роман Михайлович. І на комітеті, шановні народні депутати, буквально вчора ми розглядали це питання. Там подається альтернативний проект закону. І тому комітет одноголосно майже прийняв рішення і звертаємось до вас, і я, як заступник голови цього комітету, закликаю народних депутатів: він практично у цьому році ще не буде працювати, і ніякої шкоди від бюджету абсолютно ні копійки не вимагає. Тому слідуючого року це тільки буде працювати практично закон про сільськогосподарську дорадчу діяльність. І тому закликаю, Володимире Михайловичу, поставити і підтримати проект закону 1151. Комітет весь закликає народних депутатів. Дякую.

ГОЛОВА. Михайло Васильович Гладій, будь ласка.

16:47:11

ГЛАДІЙ М.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, колеги, нам необхідно прийняти цей закон. По-перше, сьогодні в областях працює 21 дорадча служба, але вона працює як любительська на різних грантах. Ми повинні його прийняти і узаконити.

І по-друге, шановні колеги, давайте ми домовимся в нашій Верховній Раді: якщо профільний комітет голосуєм "за" і пропонує, давайте його підтримувати, там працюють фахівці.

ГОЛОВА. Ну, вже в обговорення перейшло. Шановні колеги, будь ласка, уряд. Роман Михайлович Шмідт. Тільки коротко, щоб не обговорювати.

ШМІДТ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, законопроект, розроблений Міністерством аграрної політики, одностайно підтриманий, схвалений, вибачаюся, урядом України і практично одностайно підтриманий комітетом Верховної Ради. Цей законопроект не передбачає роздуття чи створення додаткових структур у органах державної виконавчої влади. Це є служба незалежна. Сьогодні дорадчі служби, практично, створюються у 21-ій області із 25-ти України. І це не є забаганка уряду чи моя особиста, це вимога часу. Без знання, без інформації стосовно застосування нових технологій, маркетингу, менеджменту в сільському господарстві, роз'яснення законодавчих актів. Селяни не зможуть піднятися і ...........Є прохання уклінно підтримати.

А ми готові взяти участь у доопрацюванні цього закону у другому читанні з урахуванням пропозицій Михайла ............... Я особисто його прохав про це.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Лещенко, потім Асадчев і голосуємо.

16:49:05

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Один із членів нашого аграрного комітету вводить Верховну Раду в оману. Вчора якраз це питання на комітеті не розглядалось. Я як член комітету пропонував розглянути вчора альтернативний проект, який внесений, і визначитися по ньому - це 1151-1.

І ще одне, що цей же самий член нашого комітету бере дуже на себе багато, коли говорить, що всі члени комітету одностайно голосують. У нас завжди в комітеті рішення приймаються не одноголосно, маються інші думки. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, Валерій Асадчев.

16:49:48

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.

Шановні друзі, я не знаю, чи буде дорадча діяльність на селі чи не буде, но фінансувати її з бюджету! Сіяти нема за що фінансувати, пального купити - нема за що фінансувати! Ми будемо дорадчу діяльність фінансувати з бюджету!

Я вважаю, що це просто не потрібний закон. Хай він буде, це дорадча діяльність, але при чому тут бюджет? Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про сільськогосподарську дорадчу діяльність під номером 1151 - це урядовий законопроект, який підтримав комітет. Прошу голосувати.

16:50:40

За-224

Рішення не прийнято.

Я ставлю... Та, ну не кричіть ви! Ну, що ви кричите?! Заспокойтесь, шановні колеги, заспокойтесь!

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про аграрну дорадчу службу за номером 1151-1 народного депутата Зубця.

16:51:18

За-170

За - 171, рішення не прийнято.

Шановні колеги, давайте таким чином: по принципу... Зачекайте... Зачекайте з репліками. Давайте зробимо таким чином, щоб заспокоїти сесійну залу. Я пропоную: давайте направимо на повторне перше читання - і дальше хай визначаються. Немає заперечень? Я ще каз кажу: ми голосувати не будемо, бо збуримо зал зараз, давайте направляємо на повторне перше читання.

Я ставлю на голосування. Прошу, голосуйте. Треба було зразу думати.

16:52:04

За-263

За - 263, рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо законодавства у сфері цивільної оброни та захисту від надзвичайних ситуацій.

Ніна Андріївна Маркуш, будь ласка, яка позиція комітету? Я прошу уваги, нам залишилося не багато працювати.

16:52:30

МАРКУШ М.А.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності було підтримано зазначений законопроект з мотивів необхідності посилення відповідальності посадових осіб за порушення законодавства у сфері цивільної оборони та захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Ми вважаємо за необхідне рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та після доопрацювання внести його на розгляд на друге читання. Прийняття законопроекту не потребує додаткових витрат з бюджету.

На мою думку, для уніфікації термінології, що буде застосовуватися у законі, слід у статті 188-й, 16 прім., а також у 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення використовувати однакові назви державних органів. Органи державної інспекції, цивільного захисту та техногенної безпеки.

Крім того, зберегти дві частини статті 188-16.прім Кодексу про адміністративні правопорушення, де у другій частині іде мова, що протягом року після накладення адміністративного стягнення, що , на мою думку, буде більше дисциплінувати посадових осіб з метою недопущення такого виду правопорушення.

Статтю 294 після цифр 188-14.прім доповнити цифрами 188-16.прім.

Прошу вас підтримати зазначений законопроект і прийняти його за основу з послідуючим доопрацюванням з урахуванням зауважень та пропозицій народних депутатів.

ГОЛОВА. Дякую.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо законодавства у сфері цивільної оборони та захисту від надзвичайних ситуацій.

Прошу голосувати.

16:54:28

За-339

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві у зв'язку з покладанням окремих зобов'язань на органи виконання покарань. Пропозиція комітету- прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві у зв'язку з покладанням окремих зобов'язань на органи виконання покарань. Прошу голосувати.

16:55:20

За-369

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні щодо осіб, нагороджених відзнакою "Герой України". Пропозиція комітету - прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні щодо осіб нагороджених відзнакою "Герой України". Прошу голосувати.

16:56:08

За-312

Рішення прийнято.

Є пропозиція, оскільки немає зауважень, прийняти в цілому, як закон. Немає заперечень? Заперечення є.

Будь ласка, Петро Степанович Цибенко.

16:56:26

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, Цибенко Петро Степанович.

Шановний Володимире Михайловичу! Ця зміна до цього закону зводиться лише до одного, що до переліку осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, додаються герої України. Все.

Тому, я вважаю, що можна голосувати в цілому цей документ без будь-яких сумнівів.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому цього проекту, як закон. Прошу голосувати. Це 50 осіб, шановні колеги.

16:57:14

За-328

Рішення прийнято

Оголошується до розгляду проект Постанови про положення про систему "Рада-3" Верховної Ради України.

Валентине Григоровичу, будемо його розглядати? Будь ласка, Сергій Володимирович Сас.

16:57:38

САС С.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановний Володимире Михайловичу!Шановні народні депутати! З метою забезпечення виконання вимог частини третьої статті 84-ї Конституцій України, частини першої статті 24-ї Закону України про статус народного депутата, рішення Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року номер 11, статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України щодо здійснення голосування на засіданнях Верховної Ради України народним депутатом особисто комітет на своєму засіданні 5 листопада прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради проект постанови Верховної Ради, положення про систему "Рада" Верховної Ради України від народних депутатів України - членів комітету.

Метою проекту є надання відповідного правового статусу використанню спеціалізованого інформаційно-технічного комплексу - система "Рада", організації і проведення пленарних засідань, введено також механізм контролю за використанням цього комплексу. Зокрема, народний депутат несе особисту відповідальність за невиконання, за неналежне виконання, використання персональної електронної картки.

На початку ранкового засідання та вечірнього пленарних засідань на електронному табло у залі засідань висвітлюється список народних депутатів, відсутніх на засіданні у зв'язку з перебуванням у відрядженні, відпустці, на стаціонарному лікуванні, і система "Рада" виключає можливість голосування картками таких народних депутатів, тобто ці картки є заблокованими.

У випадку, коли хтось із цих народних депутатів присутній у залі і має намір взяти участь в голосуванні, він пише заяву на бланку стандартного зразка головуючому на засіданні і на підставі завізованої заяви йому видається на цей день пленарних засідань другий примірник електронної персональної картки в обмін на перший заблокований примірник. Якщо і наступне пленарне засідання такий народний депутат, наприклад, хоче взяти участь в голосуванні, він таким же чином звертається до головуючого на засіданні і за завізованою заявою одержує перший примірник своєї картки, а другий примірник здається і блокується. Голосування відбувається шляхом натискання однієї з кнопок - "за", "утримався" чи "проти" - та утримання її до закінчення голосування.

Слід наголосити на тому, що внесений членами Комітету з питань Регламенту проект постанови враховує основні вимоги проекту постанови про заходи щодо дотримання вимог Конституції України при проведенні у Верховній Раді голосувань, внесеного народними депутатами Ющенком і Безсмертним, Ющенком Віктором Андрійовичем. Комітет просить підтримати зазначений проект постанови. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради про положення за систему "Рада" Верховної Ради номер 2401. Прошу визначитись.

17:00:40

За-198

За - 198, рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Оголошується до розгляду проект постанови про внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України.

Будь ласка, Адам Іванович Мартинюк доповідач.

17:01:08

МАРТИНЮК А.І.

Шановні колеги! Ми з вами маємо унікальну можливість зняти протиріччя, які існують на сьогоднішній момент у нині діючому Регламенті. Якщо у когось із вас нині є цей основний документ, яким ми повинні керуватися при нашій роботі в сесійному залі і не тільки і поза ним, то я прошу взяти і подивитися статтю.

Стаття 3.2.1. Якщо її уважно прочитати, то перша частина цієї статті говорить одне, друга частина цієї статті говорить абсолютно протилежне. Про що йде мова? У першій частині статті 3.2 говориться про те, що голосування з кожного питання відбувається в сесійній залі після його обговорення. Тобто, обговорюється той чи інший законопроект і частина 1 статті зобов'язує нас одразу після обговорення цього законопроекту за нього голосувати.

Частина ж 2 цієї статті, яка була прийнята не в цій сесійній залі, а в Українському домі, говорить про інше, що голосування з обговорених законопроектів, як правило, відбувається 1 раз на тиждень щочетверга. І таким чином, я ще раз наголошую, ви бачите, що перша частина, яка є передньою, вона визначальною є, говорить одне; друга частина цієї статті говорить інше. Це один момент.

Другий момент. Напевно кожного із четвергів ті, хто... народні депутати сумлінно працюють над законопроектами, відчувають колосальне навантаження і напруження. Бо якщо за один сесійний день ми з вами повинні прийняти до сотні , а інколи і більше законопроектів, то зрозуміло, що не завжди вони вивірені не завжди вони дотримані юридичної чистоти. І якщо ми побачимо на статистику, то можемо зрозуміти, що досить і досить багато законопроектів, надзвичайно багато, набагато більше, ніж потрібно, повертається до нас із пропозиціями Президента на повторний розгляд. А все це тому, що ми їх голосуємо не образу, а голосуємо не відомо через скільки днів.

За офіційною статистикою, яку мені надало управління нашого Організаційного управління більше 10 законопроектів розглянуті були нами в цьому залі, але ще не проголосовані більше, ніж 100 днів тому назад і не відомо, коли ми за них проголосуємо.

І, я думаю, було б абсолютно справедливо, якби ми відновили, зняли протиріччя, яке існує у статті Регламенту, і зняли другу частину цієї статті і відповідно працювали у нормальному ритмі. І, я вважаю, що тоді у нас була б набагато вища продуктивність. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Ніколаєнко.

17:04:28

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати! Я маю не один педагогічного стажу, науково-педагогічного і скажу вам, якщо обговорення в часі відривається від голосування, якщо депутати, які перебувають у залі, практично вважають, що питання зрозуміле і потрібно за нього голосувати, а проходить тиждень, місяць, або ще, як Адам Іванович сказав, 100 днів ми його виносимо на обговорення, то ми втрачаємо суть, логіку. І тому я вважаю, поскільки наш парламент є професіональний, і поскільки ми можемо тут застосовувати елементи змагальності, аргументованості, науковості, нам потрібно внести ці зміни, і тоді ми будемо працювати на голову вище. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, будь ласка.

17:05:26

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Тут не фахівці тільки що казали, не юристи про якісь юридичні колізії. Безумовно, їх немає, тому що перша частина наголошує на тому, що голосування має відбуватися після обговорення, але абсолютно це не значить, що вона має відбуватися відразу після обговорення.

Тобто мова тут йде про те, що законопроект не може голосуватися до того і без того, щоб не бути обговореним, а в другій частині якраз і визначається, що це після обговорення - це є четвер. Так що тут треба все-таки, щоб фахівці виступали. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Співачук.

17:06:08

СПІВАЧУК В.Л.

Шановний Володимире Михайловичу!

Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

За так звані канікули я провів десь біля двох десятків, трошки більше, зустрічей, і скрізь були запитання наших виборців, підкреслюю, наших виборців, що ви хлопці робите і чому ви голосуєте в один день? І чому не приймаються рішення тоді, коли вони обговорюються?

Це, звичайно, питання навіть не юридичне, це питання чисто психологічне і соціальне.

І я переконаний в тому, що необхідно повернутися до попередніх норм Регламенту, які були грубо порушені отією "бархатною революцією", про яку всі знають, які були грубо порушені і які необхідно сьогодні обновити.

Саме тому я підтримую законопроект Адама Івановича Мартинюка, і я прошу, щоб ми сьогодні прийняли рішення про голосування після обговорення. Саме після обговорення, а не після того, коли ми тягнемо час. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Валерій Мішура, будь ласка, фракція комуністів.

17:07:30

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Час, який плине тут, у Верховній Раді, - це державний час, і ми маємо витрачати кожну хвилину плідно.

Ви зверніть увагу, ми жодного разу в четвер не виконували план, який був нам поданий тут. Чому? Тому що після того, як ми не проголосували, через 100 днів ми знову, і ви неодноразово, Володимир Михайлович, говорили, що не треба приступати до обговорення. Чому отримується у нас в четвер обговорення? Бо ми забуваємо про суть закону, який був обговорений, скажімо тиждень тому. То я думаю, що логічно і правильно, для того щоб зберегти наш оцей державний час, для того щоб швидше вирішувати питання, які стоять перед нами, ми маємо: обговорили питання - і проголосувати його зразу. Дякую.

ГОЛОВА. Зараз, зараз. Раханський... Ні. Кафарський, будь ласка. Потім Павловський.

17:08:34

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Я розумію, що зараз не всі депутати хочуть вступати ще раз в цю дискусію, але хотів би сказати, що голосування у Верховній Раді залежить не тільки від того, коли ми голосуємо: чи після обговорення зразу, чи, наприклад, в один із четвергів. Справа в тому, що є рішення комітетів, є фракцій, і бувають випадки, коли фракції, член комітету підтримує закон, а фракція вимагає від нього, щоб він за нього не голосував.

Таким чином, коли розібратися з цілою кухнею голосування, то треба це питання розглядати окремо. Думаю, що треба відхилити цей законопроект.

ГОЛОВА. Будь ласка, Михайло Павловський.

17:09:18

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, я досить часто приймаю участь в обговоренні законопроектів, вивчаю їх. І коли я дивлюсь в зал і бачу розумні очі, але дуже багато розумних людей не хватає, і немає кому дивитися в очі. І от це є проблема.

От виступав сьогодні один депутат, він, дійсно, дуже розумний, і коли він є в залі, це мене надихає - і ми, дійсно, серйозно обговорюємо питання. А тепер його коли немає, ну, що обговорювати з пустим місцем?

Тому я думаю, що ми серйозні люди і ми повинні займатися лише депутатською діяльністю. Я прошу підтримати цей законопроект.

ГОЛОВА. Степан Хмара.

Шановні колеги, тут зрозуміло. Хто проти - тоді хай каже. Тут виступають всі, хто підтримують, проти було декілька чоловік. Давайте завершувати будемо це діло.

17:10:04

ХМАРА С.І.

Хмара, блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги народні депутати, ми досить грунтовно розглядали це питання на Комітеті з питань Регламенту. Прийшли до одностайної думки: підтримати. І, насамперед, з чого ми виходили. Для того, щоб раціонально використовувати час. Коли ми голосуємо не в день обговорення, то ми потім, як правило, ще якийсь час по четвергах витрачаємо на обговорення.

Інше. Коли народні депутати, вони не можуть уникнути у всі закони і не зацікавлені, що є для когось другорядні чи першорядні. І тоді, коли депутат знає що обговорюється, цей закон, який він розробляв або вносив відповідні поправки до нього, він обов'язково буде брати участь у обговоренні і в голосуванні. І це буде більш об'єктивно.

ГОЛОВА. Дякую. Представники комітету мені сказали, що ми нікого тут не переконаємо.

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про внесення змін до статті 3.2.1 Регламенту Верховної Ради України за номером 2584. Прошу визначатися голосуванням. Прошу визначитися.

17:11:38

За-176

Рішення не прийнято.

Я прошу, щоб ви це питання узагальнили і опрацювали з керівниками фракцій, потім внесли узгоджене рішення. Будь ласка, Рудьковський.

По фракціях.

17:12:04

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України. Я хочу звернутися до наших виборців. Тільки що ми голосували за те, щоб кожний день депутати ходили у Верховну Раду , працювали і голосували. Пропрезидентська більшість, фракція Прем'єр-міністра не голосують за те, щоб працювати щоденно, робити закони, які потрібні нашій державі і в тому числі виконавчій владі.

Я вас закликаю подумати і на слідуючий четвер проголосувати.

ГОЛОВА. Дякую. Валерій Асадчев, будь ласка.

17:12:40

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати, я хотів би сказати пару слів не з приводу цього голосування, а з приводу того питання, яке доповідав Сергій Володимирович Сас.

Справа в тому, що та процедура, яку запропонував Регламентний комітет фактично була на виконання 84 статті Конституції України, тобто там, де записано, що депутат зобов'язаний голосувати особисто. І ті депутати, які не проголосували за цю постанову, фактично порушили присягу, яку вони дали з трибуни Верховної Ради, що вони будуть дотримуватися Конституції.

Тому я би просив, Володимире Михайловичу, поставити це питання ще раз на голосування, щоб кожний депутат, який не голосує, усвідомлюючи знав, що він іде на порушення присяги. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Сергій Іванович Дорогунцов.

17:13:40

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановний Володимире Михайловичу, у мене таке враження, що у вас списочок є з 10 осіб: Рудьковський, Жовтяк і так далі, - я вибачаюся, я їх дуже поважаю, і ви їм весь час надаєте слово, а я сиджу, раз в день прошу і не маю такої можливості. Я хочу сказати, що з 90-го року... Ви мене слухаєте? З 90-го року у нас був такий порядок, до 2000-го року: обговорили - проголосували, обговорили - проголосували. В лютому і в січні 2000-го відбувся переворот, ви знаєте, хто ним керував, цим переворотом, і все тепер стало по-іншому. Тепер одні... Володимире Михайловичу!

ГОЛОВА. Я слухаю уважно.

ДОРОГУНЦОВ С.І. Тепер одні обговорюють, а другі голосують. Так не можливо працювати! Ви знаєте...

ГОЛОВА. Дякую. Я з вами згоден, я вже також знаю всіх. Будь ласка, Микола Мельник. Микола Мельник, будь ласка, фракція Соціалістичної партії.

17:15:06

МЕЛЬНИК М.Є.

Володимире Михайловичу, я з приводу голосування. Звичайно, я хочу підтримати і Дорогунцова, і........., Мішуру. Я хочу сказати, що тут коло мене сидять дуже розумні люди і, якщо торкається голосування, і якщо вони обговорюють на фракції, вони зразу починають голосувати по-іншому із чиєїсь думки. Тому я би наполягав на тому, що голосування повинно проходити в той же день зразу, тоді ніяка фракція, ніяка політична сила на їх розум, на їх толерантність не вплине.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я хотів би сказати лише одне, що у Верховній Раді всі розумні, а відтак я пропоную таким чином поступити. Нам спокійно, після Погоджувальної ради ми залишимося з керівниками фракцій, обговоримо ці дві проблеми і знайдемо прийнятне рішення і приймемо таке рішення, яке б влаштовувало Верховну Раду і сприяло справі. Немає заперечень?

Я оголошую до розгляду проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про перелік комітетів Верховної Ради України четвертого скликання". Валентин Григорович, ви будете доповідати, да? Асадчев, будь ласка, з мотивів.

17:16:26

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу, я вибачаюся. Я вніс пропозицію по постанові 2401, оскільки вона пов'язана з присягою, яку прийняв кожний народний депутат. Я дуже прошу ще раз поставити на голосування, щоб кожний депутат усвідомлено зрозумів, що він, не голосуючи за цю процедуру Регламенту, фактично йде на порушення присяги, і щоб ми офіційно це опублікували, щоб кожний знав, хто присягнув і хто порушив присягу.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ми зараз завершимо по порядку денному, а потім повернемося, там у нас два законопроекти треба переголосувати. Як ви наполягаєте, переголосуємо і цей. Будь ласка, Валентин Григорович.

17:17:05

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую.

Шановні колеги! Зазначений проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про перелік комітетів Верховної Ради України четвертого скликання" розглянутий був Комітетом з питань Регламенту ще 16 жовтня і було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати цей проект.

Сутність цього проекту постанови зводиться до наступного. Сьогоднішню назву комітету - Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку замінити на назву Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку. Це робиться, зважаючи на те, що у нас особливо загострюються проблеми реформування житлово-комунального господарства і перш за все цінової політики, яка проводиться зараз у цій галузі, про що сьогодні гостро велася розмова у цьому залі.

Тому ми просимо підтримати проект постанови. Дякую.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України про перелік комітетів Верховної Ради України четвертого скликання. Це проект за номером 2272. Прошу голосувати.

17:18:59

За-328

Рішення прийнято.

Може в цілому приймемо цей документ, немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття в цілому цього проекту, як постанови.

Прошу голосувати.

17:19:23

За-400

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект Постанови про державну підтримку газет, що видаються мовами національних меншин.

Сергій Макарович Правденко. Будь ласка, увімкніть мікрофон Правденка.

17:19:42

ПРАВДЕНКО С.М.

Шановні народні депутати! Дуже прошу підтримати проект цієї постанови, бо досі ми займалися газетами національних меншин на рівні любительства при всій моїй повазі до себе і до "Голосу України" і до мого наступника. Настав час вже це перевести на нормальну професійну основу. Тобто, газетами і всіма питаннями іншими стосовно національних меншин має опікуватися держава.

Єдине, що я прошу, в цій постанові пункт 2. Написано: "Доручити Кабінету Міністрів України передбачити в проекті Державного бюджету на 2004 рік у бюджетних призначенням".

Я просив би внести ще такі слова "на 2004 та наступні роки", щоб ми щороку не приймали одне й те саме.

Проект постанови пропрацьовано в 2-х комітетах: у комітеті з прав людини та національних меншин, тобто у комітеті Удовенка і в нашому комітеті профільному. Співавтори - Томенко, Удовенко, Правденко. Тобто, і опозиція, і більшість. Дуже прошу підтримати. Спасибі.

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка.

17:20:55

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Ну сьогодні всі хочуть звичайно жити за рахунок бюджету українського, тобто газети видавати не українські, і бюджет повинен платити за це український. Якщо б ще пан Правденко так відстоював інтереси українських видавництв, щоб теж в бюджеті, то тоді можна було б дійсно і цю постанову підтримати. А оскільки він хоче тільки меншин видавати, а українські не хочете, я думаю, що мабуть цю постанову не варто підтримувати.

ГОЛОВА. Борис Олійник, будь ласка.

17:21:37

ОЛІЙНИК Б.І.

Нарешті. Я абсолютно і згоден із Сергієм Макаровичем, і з колегою Асадчевим. Якщо ми повинні дати кошти на видання нацменшин, що, до речі, відповідає нашим зобов'язанням перед Радою Європи і хартії національних мов і меншин, то треба все-таки не забути про нашу рідну пресу, щоб ми знову не попали у нацменшини. Дякую.

ГОЛОВА. Правденко. Репліка. Я всіх бачу, я записав.

17:22:24

ПРАВДЕНКО С.М.

Спасибі. Шановні колеги! В даній постанові йдеться про конкретне питання газет нацменшин. Ми не можемо звалити туди все на світі. Це перше. Тому дуже прошу підтримати.

І друге. Кожна, скільки-небудь цивілізована держава, яка себе поважає, все-таки більше турбується, трошечки хоча б більше, саме про національні меншини, ніж про титульну націю. Ви це всі прекрасно знаєте. Спасибі.

ГОЛОВА. Микола Томенко.

17:23:00

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би. Пане Михайле, я хотів би тут забути про політичні речі. Йдеться про конкретний механізм. На сьогоднішній день "Голос України" був уповноважений видавати додатки мовами національних меншин.

Оскільки є пропозиція Державного комітету по національностях і Державного комітету з інформаційної політики, передати це питання Державному комітету з питань національностей, який повинен організувати процедуру, конкурс, тендер, визначити з громадськими організаціями національних меншин, яка одна газета з них буде фінансуватися, аж потім в бюджеті це буде закладено. То йдеться скоріше про механізм, а не про бюджетні витрати.

Тому позиція і комітету Удовенка, і нашого комітету проголосувати за це, а фінансову частину Держкомнац на наступний рік запропонує нам, і ми його затвердимо.

ГОЛОВА. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії України.

17:24:04

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, у мене є позиція частини нашої фракції і як запитання. Скажіть мені, будь ласка, якщо газета "Факты" видається мовою, формально кажучи, національної меншини російської паном Пінчуком. Ми маємо йому за це давати дотацію?

Скажіть мені, Рабінович видає чотири газети російською мовою за свої кошти, а за газету "Еврейские новости" ми маємо заплатити йому дотацію.

Скажіть мені, будь ласка, що зараз коїться? Про що ми голосуємо? Давайте, будь ласка, ми це питання знімемо і не буде розказувати про підтримку національних меншин, бо в нас не йдеться про заробітки, заробітчан від так званих меншин.

ГОЛОВА. Народний депутат Співачук, будь ласка.

17:24:53

СПІВАЧУК В.Л.

Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, дуже гарну постанову ми сьогодні винесли на розгляд. Але якщо говорити про засоби масової інформації, то достатньо взяти оті самі новини ICTV з паном Кисельовим, я тоді думаю, кого ми маємо підтримувати.

Саме тому я пропоную сьогодні цю постанову з розгляду зняти. Ми повинні розібратися із засобами масової інформації, які гарантують, гарантують, - підкреслюю, - гарне і нормальне інформування корінної нації. А потім ми будемо розібратися з усім іншим. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Баранівський. Шановні колеги, уже ж тут позиції зрозумілі, давайте ж не будемо всі виступати. Я бачу. Олександр Баранівський. Я бачу, бачу, там люди раніше...

17:25:51

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, Володимире Михайловичу.

Немає звука. Чого не включено?

ГОЛОВА. Ну не працює. Поки у вас налагодять мікрофон, будь ласка, Андрій Шкіль. О, Баранівський уже є, все! Давайте, давайте, була картка. Ну Баранівський, будь ласка.

17:26:38

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я хотів би підтримати думку Асадчева, все-таки бюджет є бюджет. І коли ми приймали бюджет, всі дуже так ретельно кожну копійку відслідковували, а зараз можна буде її витрачати не знаючи на що. Скажіть, будь ласка, в кожному районі завтра появиться якась національна меншина у кожній області. І що всіх треба підтримувати? Мабуть, є сьогодні ринок, ми йдемо до ринку, повинна бути конкуренція. Є державні видання, а є сьогодні чисто видання, які працюють у ринку. І нехай працюють. Кожен хай агітує за себе. Тому не можна приймати такий закон. Дякую.

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

17:27:22

ШКІЛЬ А.В. Я якраз. знаєте, хочу, певно, підтримати цей законопроект, бо я так розумію, тут іде мова про національну меншину, це українців, тому що української преси в Україні видається найменше, вона найменш дотована. Тому, я так розумію, про неї ведеться мова? Ми можемо взяти Київ, можемо взяти цілу Україну, і якою мовою видається преса? Про що ми зараз говоримо, панове?

Ми мусимо зараз врешті-решт прийняти рішення про те, чи підтримуємо ми українську пресу, а потім, звичайно, я з задоволенням виконаю положення ОБСЄ в підтримку національних меншин.

ГОЛОВА. Дякую. Валерій Мішура.

17:27:59

МІШУРА В.Д. Валерій Мішура, фракція комуністів.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу, уже сама дискусія, яка розгорнулася в залі. свідчить про те, що національне питання - це дуже тонка така матерія, і треба доручити дуже уважно розібратися, які додатки, якою мовою треба друкувати. Я наведу один приклад лише. У нас, скажемо, є додаток румунською мовою, а молдован у нас проживає в кілька разів більше, а молдавського, скажем, додатку немає. То треба дуже уважно подивитися і, справді, на перший план поставити, ну, найбільш компактні групи, які у нас є, - українців, перш за все, росіян. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Геннадій Удовенко, будь ласка.

17:28:48

УДОВЕНКО Г.Й. Шановні колеги, мені прикро, що ми розглядаємо це питання, технічне питання, політизували його. І мені соромно за тих, хто забуває про те, що наша держава багатонаціональна, і ми одинадцять, дванадцятий рік в Україні маємо міжнаціональну злагоду, тому що ми керуємося законом, який мудро прийняла ще перша каденція Верховної Ради України, незалежної України закон про національні меншини, де ми визнали право національної меншини до більш поважливого ставлення до національних меншин, бо вони потерпають від того в будь-якій державі - демократичній, тоталітарній, в будь-якій державі тоталітарні меншини потерпають від того, що вона є меншина.

Мова йде про те, що в свій час в газеті "Голос України" накинули оце питання, щоб вони були відповідальні за видання шести газет, маленьких газет - "Родин Край Болгарії" і таке інше. Я закликаю вас, станьте вище цього, не соромтеся. Мені дуже соромно за вас, коли ви підете на з'їзд поляків України чи німців України, чи євреїв України. Що ви робите? Проголосуйте "за".

Мова не йде про бюджет, мова йде не про фінансування, мова йде про те, щоб газета, парламентська газета займалася українським парламентом і щоб вона навела порядок тут.

Так, я не менший українець, ніж ви, Павло Мовчан, але я турбуюся сьогодні про болгарина, про поляка, про молдованина. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ще раз прошу...

Климпуш, будь ласка.

Вже зрозумілі позиції, що ви будете ще нове додавати?

17:30:55

КЛИМПУШ О.Д.

Шановні колеги, шановний Володимир Михайлович!

Я хотів би звернутися до вас з таким, нагадати, що питання в даному випадку... шановні колеги, питання в даному випадку не йде про бюджет, і питання в даному випадку не йде про національне питання. Йде про наш рівень, нашої держави. Всі держави світу цивілізовані. Європейські держави надають підтримку своїм національним меншинам, тим, які є на їхній території. І сьогодні для того, щоб вивчити... Я пропоную додати, Володимир Михайлович, я пропоную до слова додати, що газет національних меншин, засновниками яких є відповідні товариства цих меншин. Тобто цим самим обмежується кількість і засновників, і визначається, що це, дійсно, направлено на культурний розвиток цих меншин. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, Черняк Володимир Кирилович. Я бачу, ви вже підняли руки, я бачу, я бачу.

17:32:01

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Я пропоную доповнити перелік газет, що видаються мовами національних меншин, газетами, що видаються українською мовою, і проголосувати за цю постанову.

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Тарас Чорновіл.

17:32:27

ЧОРНОВІЛ Т.В. Дуже вдячний, що все-таки нарешті.... Знаєте, тут казали, що всі цивілізовані держави світу підтримують видання мовами національних меншин. Я міг би дуже з цим серйозно, дуже серйозно міг би з цим посперечатися, але я скажу інше. Всі цивілізовані держави світу підтримують видання своєї нації в закордонних країнах і, зокрема всі, практично, наші сусіди підтримують видання мовами своїми в Україні. Тому мені здається, що нам замість цього треба прийняти два законопроекти: один - про підтримку українських видань за межами України і другий, тут я згоджуюся, - про видання, про підтримку видань мовами тих національних меншин, які не мають своїх державних територій поза межами України, тобто кримських татар, караїмів чи щось подібне.

ГОЛОВА. Народний депутат Цушко. Ну ви ж виступали. Потім ви виступите, що ви так хвилюєтеся. Ви зберетеся з думками за цей час.

17:33:31

ЦУШКО В.П. Партия социалистов Украины.

Я хочу вам сказать, что я представитель национального меньшинства - молдован по национальности. Я хочу вам сказать, что позорно будет принять этот закон только с одной точки зрения сегодня, что Президент накладывает второе вето по поддержанию украинских изданий. Это первое.

Второе. Я уже девятый год добиваюсь как представитель молдован, чтобы была молдавская газета. Я обращался к руководству третьего уже Верховного Совета. Не решается вопрос. Поэтому будьте добры или, действительно, отметить, что для каждого национального меньшинства, которое имеет засновников, должна быть одна газета. И второе. После того, как мы примем, защитим титульную прессу, титульные книги, потому что мои дети, молдоване по национальности, учатся на украинском языке и я в своем округе не могу добиться украинских книг. Позор! Спасибо.

ГОЛОВА. Дякую. Микола Мельник.

17:34:31

МЕЛЬНИК М.Є.

Володимире Михайловичу, Володимире Михайловичу, я хочу сказати, що сьогодні ми цього закону приймати не можемо. Це лобується цей закон людьми національності, і ми розуміємо якої. Ми швидко будемо мати націю і будемо писати це все на івріт. Так що українська мова і український народ буде на другому плані.

ГОЛОВА. Шановні колеги, ви всі право маєте на думку. Давайте чуть-чуть толерантніше - і все буде у нас нормально. Будь ласка, Правденко.

17:35:09

ПРАВДЕНКО С.М.

Шановний колего Мельник, я не розмовляю тією шановною мовою, яку ви щойно назвали, я найбільше лобую цей законопроект. І я підкреслюю: якщо ми сьогодні успішно завалимо цю постанову, це означатиме тільки одне: що "Голос України" і далі, бо є постанова попередня про те, щоб він їх видавав, 1991 року, він і далі за бюджетні кошти буде видавати ці газети.

Я, скажімо, як редактор у свій час не міг розібратись, як я зможу видавати при "Голосі" і румунську, і молдавську, знаючи, що вони один одного поливають так... Я не держава, і ця редакція не є держава, а держава розбереться у свій час нормально, у неї будуть перекладачі і все інше. Йдеться про те, що не одна газета має цим займатися - держава.

Якщо ми не приймаємо постанови, вони все одно виходять за бюджетні кошти, я це підкреслюю.

ГОЛОВА. Микола Томенко.

17:36:13

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я радію, що ми всі тут співаємо спільну позицію, що треба підтримувати українську пресу і підтримувати українську книжку. Верховна Рада двічі довела, що вона за українську книжку, на жаль, Президент накладає вето. я думаю, ми його подолаємо.

Але в даному випадку до українських книжок і до української газети ця постанова не має жодного відношення. І я хотів би всіх заспокоїти і ще раз уточнити, про що йдеться.

На сьогоднішній день газети національних меншин видаються "Голосом України", де немає ні фахівців з цього питання, немає ні конкурсу, ні розуміння, як це робити, їм просто доручили це робити.

Ми пропонуємо передати це питання Державному комітету з питань національної політики.

Він запропонує механізм, не фінансуючи сьогодні це питання. Цей механізм винесе нам на сесію і запропонує уряду. І після того, як ми підтримаємо або не підтримаємо, почнеться фінасування і видання цих газет. Тому йдеться про те, щоб просто передати це питання Держкомнацу і не фінансувати...

ГОЛОВА. Дякую.

Народний депутат Кафарський, будь ласка.

17:37:18

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Шановні депутати, я вважаю, що такий закон потрібно приймати. І мені дуже сподобалася пропозиція депутата Черняка, який говорить, що треба видавати на українській мові всі національні газети, але може і на мові етнічних меншин, і на мові українській. Справа не в тому, що закон не потрібен. Закон потрібен.

Але стоїть питання, що в цьому законопроекті не виписані критерії, кому треба давати оці кошти на видання газет. Тому, думаю, що треба відправити на повторне перше читання.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я прошу звернути увагу. Шановні колеги, прошу уваги хвилинку. Це проект постанови. Це- перше.

Друге. Йдеться про конкретну справу, про редакцію газети "Голос України", якій доручили видавати додатками мовами національних меншин. І йдеться про те, щоб упорядкувати це питання. От і все.

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України по державну підтримку газет, що видаються мовами національних меншин.

17:38:40

За-247

Я розкажемо, репліку потім.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту цієї постанови. Прошу голосувати.

17:39:04

За-298

Рішення прийнято.

Черняк, репліка, будь ласка. Ще два питання у нас є, шановні колеги, не поспішайте.

17:39:12

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні депутати, можливо я не досить вдало висловився, а можливо депутат Кафарський навмисно спотворив мою позицію. Я не можу піти з цього залу з таким тавром. Я ніколи навіть у жахливому сні не міг додуматися до того, що він сказав. Я за те, щоб видавати мовою національних меншин їхні газети. Я не маю нічого проти цього. Я сказав єдине. Що я сказав? Я сказав, що, по суті, зараз, якщо подивитися на наші газети, на наші видання правді в очі, то, по суті, українська мова зведена до мови меншини. І тому треба підтримку давати мові українській і підтримувати видання українські. Єдине, що я сказав.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги! З мотивів. Будь ласка, депутат Шкіль.

Зараз ще два документи ми повинні переголосувати, як домовлялися.

17:40:20

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я хотів би запропонувати законопроект, який ми проголосували, взяли за основу, 1105 - про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, прийняти, як закон. Це коротенький закон, який розмежовує повноваження між різними управліннями, між Департаментом з виконання покарань, Служби безпеки України і Міністерством внутрішніх справ. Цей коротесенький закон має десь чотири рядки. Тому ми, я думаю, прийнявши за основу зробили добру справу, а коли приймемо його в цілому, зробимо ще кращу.

Володимире Михайловичу, я пропоную поставити на голосування і прийняти його в цілому.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Отже, таким чином, щоб ми завершили на добрій ноті, давайте зараз проголосуємо за проект Закону про визнання таким, що втратив чинність Закон України про введення мораторію на примусову реалізацію майна (це пропозиція була народного депутата Майко) за прийняття його за основу, а далі розберемося. Давайте проголосуємо.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про визнання таким, що втратив чинність Закон України про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Прошу голосувати. Голосуйте, будь ласка.

17:41:45

За-183

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Йдемо далі. Ставлю на голосування про прийняття за основу. Прошу уваги!

Проект постанови про положення про систему "Рада-3" Верховної Ради на наполягання народного депутата Асадчева.

Прошу народних депутатів визначитися.

17:42:28

За-200

По фракціях.

Шановні колеги! Пропозиція була Андрія Шкіля. Вона слушна, ми прийняли за основу, там немає потреби його відправляти на повторне друге читанні... на друге читання, точніше. Тому я пропоную - шановні колеги, прошу послухати! - прийняти в цілому як закон проект закону про внесення змін до закону України про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Нема заперечень? Ставлю на голосування. Прошу підтримати.

17:43:14

За-381

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Може Секретаріат попросити, щоб ще підніс документи якісь? Народний депутат Майко, будь ласка.

17:43:31

МАЙКО В.І.

Володимире Михайловичу, я пропонував дати на повторне перше читання, і тягнув-тягнув руку і ніхто не зреагував. Я прошу поставити на повторне перше читання.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Давайте підтримаємо. Направити на повторне перше читання проект закону про визнання таким, що втратив чинність Закону України про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Може за цей час аргументи будуть додаткові вишукані.

Прошу проголосувати. Давайте підтримаємо. Прошу проголосувати.

17:44:17

За-223

Ставлю на голосування ще раз, увага! Про направлення на повторне перше читання проект закону про визнання таким, що втратив чинність Закон України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна". Давайте проголосуємо, там розглянемо його, хай іде він. Давайте останній раз, все. Я розумію.

17:44:52

За-247

За - 247, прийнято.

Вечірнє засідання... Будь ласка, народний депутат Цушко. Одну хвилинку, потім - Зарубінський.

17:45:02

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, уважаемыей Владимир Михайлович, у вас у всех есть постанова 3068, подписали все главы фракций про создание детского кардио-хирургического центра.

ГОЛОВА. Ми проголосували. Ми прийняли цю постанову.

ЦУШКО В.П. Ну спасибо.

ГОЛОВА. Будь ласка, Олег Зарубінський.

17:45:24

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, це дійсно процедурне питання. Шановні колеги, послухайте, будь ласка! Я вчора стикнувся з досить дивною ситуацією, коли деякі наші колеги записуються на виступ до 18 липня включно вже сьогодні. Цим, Володимире Михайловичу, серйозно порушується стаття 3.3.4. Регламенту, де сказано, що це можна робити після затвердження розкладу розгляду питань на пленарних засіданнях поточного чи наступного тижня.

Я хочу виступити на захист і на допомогу Секретаріату нашої Верховної Ради. Вони розбирають по 500, по 700 конвертів до 18 липня і вимушені це робити сьогодні. Я пропоную дали доручення Секретаріату, щоб вони виконували статтю 3.3.4. і діяли в зв'язку з цією статтю.

ГОЛОВА. Я звертаю увагу Секретаріату на необхідність неухильного дотримання Регламенту.

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині відповідно до розкладу засідань. Я вам дякую за плідну роботу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку