ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6 лютого 2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу, шановні колеги, займати свої місця робочі. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватися.

10:02:53

Зареєструвалося -425

Зареєстровано в залі 425 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Чеботарьової Юлії Сергіївни до складу депутатської фракції політичних партій промисловців і підприємців та "Трудова Україна"; про вихід народного депутата України Біловола Олександра Миколайовича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної).

Шановні колеги, відповідно до Регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень.

Перелік питань, з яких ми маємо прийняти рішення сьогодні, у вас є. Переходимо до роботи. Будь ласка, з процедури народний депутат Тягнибок, фракція "Наша Україна". Ввімкніть мікрофон.

10:04:08

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я пропоную сьогодні також ще внести в порядок денний ті питання, розглянути ці питання, які ми не внесли минулого вівторка в порядок денний. Я знаю, що в секретаріат передано цілий перелік питань, які я пропоную ще раз проголосувати для того, щоб їх розглянути на третій сесії Верховної Ради, зокрема питання, яке стосується створення тимчасової депутатської комісії по перевірці діяльності Львівської податкової адміністрації.

Я би хотів ще раз, шановні колеги, наголосити на цій складній ситуації, яка є у Львівській області, на тому, що народні депутати України володіють цілою низкою фактів зловживань і сваволі податкової адміністрації. І нам вкрай необхідно зараз створити тимчасову спеціальну комісію для того, щоб долучити відповідних незалежних спеціалістів і щоб всі крапки розставити над "і". Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, прошу підтримати. Дякую.

ГОЛОВА. Я прошу секретаріат дати перелік всіх питань. Ми потім проголосуємо за кожне з них. Василь Червоній, будь ласка.

10:05:38

ЧЕРВОНІЙ В.М.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу.

Шановні депутати! Я хотів би попросити ще раз повернутися до включення до порядку денного питання про історичну справедливість стосовно Української повстанської армії. Справа в тому, що 7 лютого 2003 року якраз минає 60 років з того часу, коли в 1943 році одна із перших сотень УПА на Волині на чолі з її командиром Григорієм Перегийняком ....................

Після тривалого бою за Володимирець звільнила районний центр Володимирець, що на Рівненщині, від німецько-фашистських окупантів. А якраз в день Захисника Вітчизни 22 лютого 43-го року під час бою за звільнення містечка Височ Дубровицького району легендарний сотник української повстанчої армії загинув від німецьких куль в нерівному бою. І якраз годиться нам на вшанування...

ГОЛОВА. Дякую.

ЧЕРВОНІЙ В.М. ...цих подій внести до порядку денного питання про визнання української повстанської армії воюючою стороною і встановити історичну справедливість...

ГОЛОВА. Зрозуміло, дякую.

Відключіть мікрофон. Народний депутат Кендзьор і переходимо до голосувань. Сьогодні день голосувань, шановні колеги.

10:07:08

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, фракція Народного Руху України.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу, я хочу підтримати пропозицію Олега Тягнибока і тут багато ще аналогічних пропозицій ще буде. І у зв'язку із цим я просив би, Володимире Михайловичу, таких пропозицій додатково включити в порядок денний сьогодні буде, мабуть, багато. Я вношу пропозицію, щоб ми зібрали ці і, зокрема, проект закону про відновлення історичної справедливості, одним із співавторів котрого є я, щоб ми додатково усі пакетом включили в порядок денний і розпочали роботу. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Станіслав Ніколаєнко, будь ласка.

10:07:59

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, Шановні народні депутати, фракція Соціалістичної партії України, проймаючись проблемами нашої держави, готова сьогодні проголосувати про зміни до законодавства щодо відмивання брудних грошей, ФАТФ, як кажуть в народі, але ми би просили вас, Володимире Михайловичу, я знаю, що цю позицію поділяють чотири позиційні фракції. Давайте ми сьогодні паралельно проголосуємо і закон про вибори

до Верховної Ради України на пропорційній основі. І проголосувати його перед ФАТФом, і тоді буде стовідсоткове голосування і це, і інше. І ми не руйнуємо нічого, у нас таке є прохання.

ГОЛОВА. Я думаю, що ми закон про вибори на пропорційній основі обов'язково проголосуємо, тільки не треба ставити ультиматуми. Сьогодні є розклад засідань, давайте за ним будемо працювати, я прошу вас.

Шановні колеги, прошу уваги, прошу зайняти свої місця. Секретаріат я прошу дати перелік питань, які запропонували фракції, комітети додатково включити до порядку денного, ми їх проголосуємо. Дайте мені такий перелік, будь ласка, протягом години.

Я оголошую до розгляду проект постанови про обрання народного депутата Хмельницького членом Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку.

Валентин Григорович Матвєєв, голова комітету, будь ласка.

10:09:26

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановні колеги, вчора на засіданні комітету було розглянуто заяву народного депутата Хмельницького та внесений ним проект постанови про обрання його членом Комітету з питань будівництва, транспорту і зв'язку.

До вашого відома, розрахункова квота депутатської групи "Народовладдя" щодо представництва у складі зазначеного комітету, в якому, до речі, сьогодні вже працює 23 народних депутата, складає 0,9, а в ньому ще працює два народних депутата України з зазначеної депутатської групи, тобто "Народовладдя".

Тому комітет у зв’язку з цим прийняв рішення не підтримувати внесений з цього питання народним депутатом Хмельницьким проект постанови про обрання його членом цього комітету. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, пропозиція зрозуміла?

Я ставлю на голосування... прошу уваги... проект постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата Хмельницького членом комітету Верховної Ради України. Це документ за номером 2633. Прошу голосувати.

10:10:59

За-209

Рішення не прийнято.

Я, шановні колеги... Шановні народні депутати, я прошу, займіть свої місця, давайте врешті-решт будемо працювати.

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування проект постанови. Прошу уваги, сядьте на місця свої, я вас благаю! Про обрання народного депутата Хмельницького членом Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту і зв'язку. Просили проголосували, бо не всі ще визначилися. Заспокойтесь! Прошу голосувати.

10:11:59

За-229

За - 229, рішення прийнято.

Я оголошую до голосування проект Постанови про проведення парламентських слухань: "Регіональна політика в Україні. Реалії і перспективи розвитку", 12 березня 2003 року. Комітет пропонує провести такі парламентські слухання. Будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович, голова комітету.

10:12:24

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги, я прошу вашої уваги. До інформації з приводу питань парламентських слухань. Комітет вчора розглянув проект постанови, який був внесений авторами: Богатирьовою, Курасом і Авраменко, - підтримав в цілому ідею і висловлює вдячність за цю ініціативу. Але вважає, що необхідно було б прийняти це рішення з наступними змінами.

Перше. Підтримати цю пропозицію, але тему парламентських слухань сформулювати в такий спосіб: "Регіональна політика та місцеве самоврядування в Україні. Законодавчі аспекти", - оскільки в такій темі, як вона сформульована, це неосяжна тема і не зможемо кваліфіковано і ефективно його обговорити.

Друге. Провести, оскільки ми готуємо цілий ряд законопроектів і важливо було б їх розглянути на цих парламентських слуханнях, не у березні, а 16 квітня.

Третє. Оскільки питання регіональної політики - це питання не лише Державного комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, то разом з урядом і іншими комітетами утворити робочу групу по підготовці цих слухань. Відповідно із цими пропозиціями змінити пункт перший, другий, третій і п'ятий, де внести відповідні редакційні правки, якщо парламент сьогоднішнє рішення підтримає рішення комітету. Ці пропозиції узгоджені з авторами, вони не заперечують.

Тому, Володимире Михайловичу, є пропозиція проголосувати пропозиції узгоджені з авторами комітету. 16-го квітня тема "Регіональна політика та місцеве самоврядування в Україні, законодавчі аспекти" і разом з урядом утворити робочу групу із представників інших комітетів. Всі решта пункти, які вносяться авторами відредагувати за цим голосуванням і цю постанову прийняти. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Автори - ініціатори проекту постанови погоджується з пропозиціями профільного комітету.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради...

Одну хвилиночку, будь ласка, відмініть голосування.

Адам Мартинюк.

10:14:47

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Мартинюк, фракція комуністів.

В принципі, можна погоджуватися з пропозицією комітету і авторів ініціативи, але давайте будемо враховувати наступне. Ми через декілька законопроектів будемо голосувати пропозицію про проведення парламентських слухань у квітні присвячених розвитку української мови в Україні. Тобто, якщо ми свідомо йдемо на те, щоб два питання було.

МАТВІЄНКО А.С. Я пропонував би авторам, можливо, погодитися з тим, щоб на березень поставити питання слухань по українській мові. Якби автори по слуханням з мови погодилися на таку пропозицію.

ГОЛОВА. Степан Богданович Гавриш, у вас немає заперечення? Немає значить.

МАТВІЄНКО А.С. У Степана Богдановича немає заперечень.

ГОЛОВА. Є? Немає.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань 16-го квітня 2003 року "Регіональна політика та місцеве самоврядування в Україні, законодавчі аспекти" з врахуванням пропозицій профільного комітету.

Прошу голосувати.

10:16:13

За-390

Рішення прийнято.

Якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття цієї постанови в цілому.

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. НЕ ЧУТИ.

А? Доповнення? Відмініть голосування. Юрій Кармазін - доповнення.

10:16:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я пропоную в пункті 5 замість слова "представників громадський організацій", а ми знаємо як представники визначаються із скількох тисяч громадських організацій, записати "керівників політичних партій". Це дасть змогу сприяти залученню політичних партій до обговорення дуже серйозного назрілого, нарваного, вже з наривом питання в Україні, по-перше.

І по-друге. Це унеможливить підходити суб'єктивно до вибору і запрошення в зал громадський так званих організацій, які весь час із-за цього у нас конфлікти виникають. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Кармазіна про те, щоб запросити на ці парламентські слухання керівників політичних партій. Прошу, шановні колеги, визначитися.

10:17:49

За-179

МАТВІЄНКО А.С. Володимире Михайловичу, у мене є пропозиція. Я звертаюся до автора цієї поправки. Я підтримую в принципі цю ідею, я думаю, що якщо ми запишемо до пункту 5 кого запросити за пропозицією робочої групи, робоча група розгляне і запросить, у тому числі і лідерів відомих політичних партій.

ГОЛОВА. Ми в робочому порядку вирішимо цю проблему.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту цієї постанови в цілому. Прошу голосувати.

Ми врахуємо вашу пропозицію, Анатолій Мороз. Врахуємо.

10:18:31

За-363

Рішення прийнято.

Я оголошую до розгляду проект постанови про проведення парламентських слухань на тему "Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання" 19 травня 2003 року. Пропозиція комітету, будь ласка, яка?

10:18:55

ЛОБОДА М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства на своєму засіданні 15 січня цього року прийняв рішення щодо необхідності проведення парламентських слухань з питань "Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання".

Проблема туберкульозу, як вам всім відомо постала в Україні з особливою гострою. Його поширення набуло епідемічного характеру, а висока смертність від цього захворювання вкрай негативно позначається на демографічних показниках і становить реальну загрозу для національної безпеки держави. Позицію комітету щодо необхідності парламентських слухань на зазначену тему підтримують Міністерство охорони здоров'я, низка громадських організацій, зокрема, Федерація професійних спілок України, фундація "Громадський рух України проти туберкульозу" тощо.

Не зважаючи на всі заходи боротьби з цією хворобою в Україні зберігається загрозлива тенденція зростання захворюваності на туберкульоз, яка щорічно збільшується майже на 10 відсотків.

ГОЛОВА. Пропозиція зрозуміла. Я дякую.

ЛОБОДА М.В. Тому Комітет з питань охорони здоров'я, шановні колеги, просить вас підтримати внесений проект постанови Верховної Ради України із зазначеним питанням. Дякую за увагу і прошу підтримати проект в цілому, прийнявши його як постанову Верховної Ради.

ГОЛОВА. Шановні колеги, якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради про проведення парламентських слухань на тему "Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання". Це документ під номером 3019. Прошу голосувати.

10:20:44

За-400

Прийнято за основу.

Які є зауваження, доповнення? Юрій Кармазін, будь ласка.

10:20:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я просив би добавити додатковий пункт, пункт 6-ий, скажімо, умовно можна його назвати, такого змісту: "Звернутись до Генерального прокурора України Піскуна з проханням проінформувати народних депутатів України про результати розгляду запитів народних депутатів щодо секвестрування в односторонньому порядку колишнім міністром фінансів Ігорем Юшком 9 серпня 2002 року 55 мільйонів гривень на фінансування заходів по боротьбі з туберкульозом. Ви розумієте, іде епідемія, 55 відсотків, це 55 мільйонів було обрізано...

ГОЛОВА. Дякую, зрозуміло.

КАРМАЗІН Ю.А. Хай проінформують нас тут же Генеральний прокурор і народ України буде знати, хто ініціатор голодомору. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Кармазіна про включення до проекту постанови.

10:22:17

За-187

Не проходить доповнення. Які ще є зауваження? По фракціях, будь ласка. Немає більше? Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему "Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання". Прошу голосувати.

10:22:54

За-397

Постанова прийнята.

Ставлю на голосування проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для перевірки законності зміни рівня тарифів на житлово-комунальні послуги в місті Одесі. Будь ласка, Олексій Олексійович Козаченко.

10:23:21

КОЗАЧЕНКО О.О. Шановний Головуючий, шановні колеги, рішенням одеського комітету міської ради від 17.12 про вдосконалення тарифної політики в місті Одесі були затверджені нові тарифи на послуги водопостачання, водовідведення та комунальні платежі. Цим рішенням, вдумайтесь, в 1,56 рази було піднято вартість оплати води, в 1,33 рази на водовідведення і майже в 2,6 рази, майже в 2,6, не на 25 відсотків, а 250, піднята квартирна плата з 1 березня. Ця ситуація визвала дуже серйозне соціальне напруження в місті.

За дорученням Прем`єр-міністра комісія Кабінету Міністрів на місті відпрацьовувала це питання, але не отримала відповідних даних і не змогла прийти до висновку відносно того, чи правомірно були підняті відповідні тарифи. Тому фракція "Народовладдя" вийшла з ініціативою і зробила політичне заявлення і просить вас підтримати рішення про заснування парламентської комісії з цього приводу.

Є одна маленька технічна правка. Тут вкралася в проект постанови, який розданий, вкралася технічна помилка. Депутат Цкітішвілі тут віднесений до групи "Демократичні ініціативи", я дуже вибачаюся, група - "Народний вибір". А, Аніщук, я вибачаюсь.

ГОЛОВА. Дякую.

Тоді давайте проголосуємо її за основу, а тоді пропозиції будуть. Аніщук, будь ласка. Народний депутат Аніщук, фракція комуністів.

10:24:55

АНІЩУК В.В. Спасибо, Владимир Михайлович.

Там когда составляли состав тимчасовой комиссии, вкралась тоже ошибка. Есть Онищук М.В. Моя фамилия - Анищук Владимир Васильевич. Анищук. Спасибо.

_________________. Це технічно.

ГОЛОВА. Богдан Гавриш, будь ласка.

10:25:16

ГАВРИШ С.Б. Дякую, Володимире Михайловичу.

Мене звуть Степан Гавриш, група "Демократичні ініціативи".

Шановні колеги, я звернув увагу, що в цьому проекті постанови представник "Демократичних ініціатив" має інше прізвище. Я пропоную йому увійти в нашу групу. Хочу надати слово тому представнику, якого ми делегуємо до цієї слідчої комісії - народному депутату Різнику. Передайте, будь ласка, моє слово йому.

ГОЛОВА. Кому слово передати?

10:25:48

РЕЗНІК І.Й.

Уважаемые Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

Я хочу обратиться к вам и сказать, что проблема тарифов - это не проблема отдельно взятого города. То, что произошло с жилищно-коммунальной системой - это явилось следствием того, что мы приняли на парламенте, когда мы, практически, отрезали систему управления государством жилищно-коммунальной системой.

Поднятые тарифы сегодня не превышают средние тарифы по стране, поэтому я думаю, можно поддержать господина Козаченко, но создать такую комиссию не в отдельно взятом городе, а по стране для того, чтобы изучить тарифы.

Кроме того я хочу сказать, что, возглавляя комитет по жилищно-коммунальной системе, и сегодня работаем рабочая группа по определению тарифов в целом по стране, правильности их применения. Поэтому создавать дублирующую систему считаю нецелесообразным.

ГОЛОВА. Дякую.

Анатолій Мороз, фракція комуністів.

10:26:44

МОРОЗ А.М.

Мороз, 83 виборчий округ, Запорізька область, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановний колего!

Я думаю, що, дійсно, цю комісію треба створювати, тому що ситуація якраз з цим питанням не тільки, скажемо, в Одесі, а й в інших областях України занадто складна, і це, я думаю, являється наслідком того, що в свій час ми прийняли закон про мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги, Президент наклав вето, потім ви знаєте, конституційність і так далі.

Але ситуація дуже складна, вона складна ще й на селі. У нас в агропромисловому комплексі передаються об'єкти соціально-культурної сфери, вони не можуть фінансуватися, і знову ж таки до депутатів йдуть. Тому в цієї комісії якраз роботи буде дуже багато.

Я думаю, що треба підтримати створення цієї комісії. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Гудима.

10:27:44

ГУДИМА О.М.

Шановний пане Голово!

Гудима, фракція "Наша Україна", Українська народна партія.

Кожен з депутатів-мажоритарників утримують масовий ............., де говориться про нові напруги в містах у зв’язку з підняттям цін природного газу за 1000 кубічних метрів на 31 гривню або підвищення цін на 20 відсотків. Через тиждень-два ми будемо мати ініціативи про створення нових спеціальних комісій у всіх обласних центрах.

Я пропоную не голосувати за основу з тою назвою, лишити тільки назву про функції тієї комісії по питаннях в комунальній сфері. Тому що тут, якщо ми створимо по Одесі, ми породимо прецеденти, які будуть мати місце буквально в наступних декілька тижнів.

ГОЛОВА. Народний депутат Мазуренко, фракція СДПУ(о), будь ласка.

10:28:45

МАЗУРЕНКО В.І.

Уважаемые коллеги, дело в том, что я представляю одесский регион. И поддерживаю здесь своих коллег, которые высказываются за то, что это общегосударственная проблема, а не проблема отдельно одесского региона.

И просил бы то же самое: поддержать то, чтобы создать следственную комиссию для рассмотрения этой ситуации по Украине, а не в Одессе отдельно, потому что в Одессе это больше все-таки не социальный, а политический вопрос. Спасибо.

ГОЛОВА. Кармазін, будь ласка, фракція "Наша Україна".

10:29:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Юрій Кармазін, "Наша Україна". "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, це питання, 14 числа ми голосували запит мій, а потім 16-го запит народного депутата Оніщука. Сьогодні ми вже знаємо, що влада Одеси приховала від урядової комісії та приховала від Антимонопольного комітету матеріали, їм просто не видали матеріали. Саме тому стоїть питання про створення слідчої комісії. Це перше.

Друге. Всі фракції згідно до Регламенту мають право на пропорційне представництво в складі комісій, пропорційне до чисельності. Тому я пропоную фахівця з галузі бюджету Асадчева включити, і фахівця в галузі містобудування і утримання міста народного депутата Гурвіца також від "Нашої України" включити. Це буде 3 чоловіки, якраз пропорційно складу "Нашої України". Дякую.

ГОЛОВА. Роман Зварич.

10:30:21

ЗВАРИЧ Р.М.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я маю практично запитання до доповідача після того, що тут уже було ним сказано.

Пане доповідачу, чи не видається вам, що слід було б створити не тимчасову спеціальну комісію, а, виходячи з того, що ви щойно говорили, тимчасову слідчу комісію. Я звертаю увагу, відповідно до Конституції вимагатиме всього 150 голів, але у випадку, якщо ви виходите на цю матрицю, то вам потрібно тоді дуже чітко у постанові визначити повний перелік повноважень, які делегуються з боку парламенту такій слідчій комісії, і тим більше визначити також терміни її дії. Але з того, що випливає з ваших слів, мені видається, що вам було би краще діяти по цій схемі. Я би просив, щоб ви дали відповідь.

__________________. Я не заперечую проти такої постановки питання, але давайте вже проголосуємо в тому вигляді, в якому є воно, а там далі будемо дивитися.

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка.

10:31:34

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Під час прийняття бюджету ми підтримали НАК "Нафтогаз" України і зняли податок на додану вартість на імпортований газ при умові, що НАК "Нафтогаз" України не буде підвищувати ціни на газ для населення і для комунального господарства. НАК "Нафтогаз" України виконав свої умови. І тому Одеса, я маю на увазі міська влада, нагло, безпринципно, без ніяких підстав підняла ціни на послуги, які подаються комунальним господарством. Ми повинні сьогодні створити комісію, розслідувати, і вона доведе, що підстав для цього не було. Я пропоную не відкладати, ви знаєте, депутати-мажоритарники в кожному регіоні, що це питання дуже болюче.

Дякую.

ГОЛОВА. Дякую.

Петро Симоненко, фракція комуністів. І час для обговорення вже завершено.

10:32:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Ми вже кілька років, комуністи, піднімаємо питання щодо необгрунтованості розрахунків, які закладаються в тарифи щодо плати за житлово-комунальні послуги. Ми вимушені були закликати громадян виходити і на організовані протестні акції, щоб примусити місцеві органи самоврядування об'єктивно підходити до цих розрахунків.

Ми, фракція комуністів, обов'язково підтримаємо цей проект, виходячи з наступного.

По-перше, треба на конкретному прикладі чітко розібратися в методиках, механізмах, обгрунтованості тих цін, які закладаються в ці розрахунки, виважено подивитися на те, як формується рівень заробітної платні і багато інших питань, які потім дадуть нам можливість в інших випадках, також вже використовуючи цей досвід, підходити з державницьких позицій, захищаючи права громадянина. Тому я закликаю, шановні колеги, давайте, не зволікаючи з прийняттям рішення, проголосуємо і хай нам наші колеги підготують обгрунтовані висновки , які дадуть можливість приймати рішення і в інших випадках на захист наших громадян. Дякую.

ГОЛОВА. Асадчев.

10:33:59

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, я хотів би, щоб ми все-таки дослухались до того, що сказав Роман Зварич, незважаючи на те, що Одеса є Одеса, але тимчасові спеціальні комісії створюються, згідно Конституції. Для розгляду підготовки попереднього розгляду питань. А для розслідування будь-яких явищ суспільного значення створюються слідчі комісії. Тому тут треба поміняти і назву постанови про створення спеціальної слідчої комісії. І в порядку денному поміняти. І для цієї комісії треба дійсно всього 150 голосів, інакше ми просто порушимо Конституцію. Це прямі норми Конституції. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Автор законопроекту, ви погоджуєтеся, щоб слово "спеціальні" замінити на "слідчі"?

_____________. Погоджуюся.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови за основу про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для перевірки законності зміни тарифів на житлово-комунальні послуги у місті Одесі з урахуванням пропозицій щодо складу комісії, які тут прозвучали.

Зрозуміла пропозиція? Прошу голосувати.

10:35:20

За-310

Народний депутат Гурвіц відмовився працювати в цій комісії. Я прошу відповідні висновки там зробити.

Якщо немає заперечень, ставлю на голосування про прийняття проекту постанови в цілому.

10:35:45

За-322

За - 322, постанова прийнята.

Оголошую до розгляду проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань "Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО" та Цільового плану дій "Україна-НАТО" на 2003 рік. Прошу дуже коротко Олега Зарубінського.

10:36:09

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Дуже коротко. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, Шановні колеги, згідно х Концептуальними основами стратегії економічного і соціального розвитку України на 2002-2011 рік "Європейський вибір" активізація, поглиблення зв'язків і вектору зовнішньої політики євроатланична, його чітка спрямованість на співробітництво, на реформування військового потенціалу України відповідно до європейських стандартів має стати одним із найважливіших пріоритетів її політики, розглядатися в одному пакеті завдань з євроінтеграційним процесом.

Останнім часом помітно зросли вагомість і значущість саме парламентського формати чи парламентського виміру взаємодії України і країн НАТО, і країн європейського співробітництва, співтовариства, вибачте. І з метою забезпечення парламентського контролю, як це і має бути відповідно до Конституції України, вироблення відповідних пропозицій у сфері двосторонніх взаємовідосин між Україною і НАТО, належного виконання зазначених документів, а документи - це цільовий план на 2003 рік "Україна-НАТО" і план дій "Україна-НАТО", прийняті на недавньому празькому саміті, пропонується створити саме цю комісію.

Я хочу сказати, до складу цієї комісії входять представиники абсолютно всіх без винятку фракцій, які є сьогодні у Верховній Раді, а також позафракційні.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, Петро Симоненко. Якщо є питання, велика зацікавленість, я ставлю 5 хвилин і все. Будь ласка, 5 хвилин. Петро Симоненко, будь ласка.

10:37:47

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Я хотів би вас просити не підтримувати цей проект постанови, виходячи з наступного. Як ви бачите, ситуація зараз у світі різко загострюється. Проблема Іраку, вона не тільки є проблемою цього регіону і ставлення до початку військових дій з боку Сполучених Штатів Америки і Англії, а це світового рівня проблема. Проблема, яка в зв'язку з цим буде, так скажемо, розвиватися, це відповідальність НАТО за всі ті збройні військові конфлікти на земній кулі. І тому проблема, яку сьогодні пропонується нам розглянути за участю Верховної Ради, це перекладення в тому числі відповідальності і на нас, народних депутатів. Якщо мова іде про європейські структури безпеки і організації співробітництва, припустимо ОБСЄ чи інші ініціативи, то це інше коло проблем. А сьогодні я поки б запропонував відкласти підтримку цього проекту і ні в якому разі не голосувати на підтримку його. Дякую.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Я дякую Петру Миколайовичу. Ми, в принципі, не розраховували б на щось інше. Я звертаюся до іншої частини залу, які абревіатуру ЄС і НАТО сприймають нормально.

Але що стосується НАТО і Іраку, я хочу сказати, що вже на сьогоднішній день Німеччина, Франція і Бельгія відмовилися, вже сьогодні відмовились брати участь, це правда, слухайте це. НАТО не буде брати участь в цій операції.

ГОЛОВА. Георгій Крючков, потім Манчуленко.

10:39:34

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Я просив би зважити на таке. У нас є комітет, який займається виключно цими питаннями, до цих проблем причетний наш комітет - Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет у закордонних справа. Для чого нам створювати ще одну структуру, яка буде займатися цими ж питаннями? Я категорично проти цього і закликаю колег не підтримувати цю надуману пропозицію.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Дуже дякую. Георгій Корнійович.

Шановні депутати, я звертаюсь до всіх вас, я хочу прочитати тільки розділи, як називаються, цільового плану "Україна-НАТО". Послухайте, будь ласка: "Зміцнення демократичних і виборчих інституцій", "Зміцнення повноважень та незалежності судової влади", "Сприяння постійному розвитку і зміцненню громадянського суспільства, верховенства права, захисту основних прав і свобод людини", "Забезпечення свободи зібрань", "Забезпечення, проведення і завершення адміністративної реформи", "Зміцнення цивільного демократичного контролю над Збройними силами".

Шановні колеги, це питання, яке стоїть перед всіма комітетами і перед всією Верховною Радою. Я дуже радий, що забажали і бажають в цій комісії брати участь і представники цієї фракції, представники якої зараз не хочуть, генерал Доманський, і представники тих фракцій, які в цьому секторі, і тут, і тут. Я прошу проголосувати.

ГОЛОВА. Дякую.

Народний депутат Манчуленко.

10:41:08

МАНЧУЛЕНКО Г.М. Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний Голово, шановний доповідачу, без сумніву, що створення такої комісії є надзвичайно актуальним, тому що стосунки з НАТО вони не тільки замикаються на проблемах безпеки і оборони чи чисто аспектів зовнішньої політики. Це значно ширший комплекс, і в тому числі це є екологія. Тому така комісія і потрібна. Єдине, що я хотів би зауважити до цього, що, можливо, було б доцільно, щоб було б представництво розширене відповідно до кількості членів у тій чи іншій фракції, зокрема від "Нашої України" я б ще запропонував внести кандидатуру Вячеслава Кириленка. Можливо, ще будуть інші кандидатури. Дякую за увагу. Просив би підтримати.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Дуже дякую, пане Георгію.

Я хочу сказати про те, що представництво в цій комісії дійсно на даний момент не є на пропорційній основі, і фракція, яку ви представляєте, має повне право до цієї комісії включити своїх представників. Якщо ми вийдемо зараз за межі цього регламенту, то я назву ці прізвища вже рекомендованих людей. Питань нема.

ГОЛОВА. Так, шановні колеги...

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Роботи вистачить всім в цій комісії, будьте певні.

ГОЛОВА. Це не обговорення, це день голосувань.

Шановні колеги, я ставлю на голосування... Заспокойтесь, 5 хвилин, закінчився... Я ще раз говорю: ставлю на голосування... Ставлю на голосування для прийняття за основу проект Постанови Верховної Ради України про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО та цільового плану дій "Україна-НАТО" на 2003 рік.

Визначайтеся! Що ви руку піднімаєте?!

10:43:19

За-287

За - 287.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Дуже дякую патріотам.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття...

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Ще можна поправочку?

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, я просив би внести редакційну поправку в назву цієї комісії, бо план дій "Україна- НАТО" охоплює цільовий план. Таким чином, якщо ви дозволите для стенограми, назва точна: тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради 3 з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО та плану дій "Україна - НАТО".

І на прохання представників фракцій, які мають повне право пропорційного представлення, я прошу долучити до складу цієї комісії народних депутатів Катеринчук, Лебедівський і Кириленко з фракції "Наша Україна" і народного депутата Бичкова з фракції Партія промисловців і підприємців України, "Трудова Україна". Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, пропозиції.

Адам Мартинюк. Я прошу: Юрій Анатолійович Кармазін, ви не один в залі, а один з 450-ти. Чекайте своєї черги!

10:44:26

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, я хотів би звернути вашу увагу, як веде себе на трибуні доповідач. І, шановний Зарубінський, ніхто так... Пан Зарубінський, я вас звертаюся! Ніхто так комісій з трибуни не створює. Комісії створюються за рекомендаціями подання фракцій.

Я офіційно заявляю, що фракція комуністів до складу цієї комісії народного депутата Доманського не подавала. Це фальсифікація. Ви не маєте права без відома фракції вносити прізвища, які ми вам не називали. Це перше.

Друге. Володимире Михайловичу, тут серйозні були зауваження. Вчора регламентний комітет розглядав це питання за вашим дорученням, і прийнято рішення, що якщо ми по кожній постанові будемо приймати спеціальну комісію, тоді треба ліквідовувати комітет. У нас є спеціально створений комітет, кий повинен займатися цими питаннями. Рішення регламентного комітету вчора було одностайне, це функції профільного комітету. Дякую.

ГОЛОВА. Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Я можу сказами, я можу з вами погодитися в тій частині, що якщо ми зараз будемо з кожного приводу створювати комісії, треба ліквідувати комітети. Це перше.

Щодо представництва, то нам треба розібратися, чому так трапилося, що фракції не подавали людей, а вони з'явилися. Будь ласка.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Я можу відповісти. Взагалі-то я дякую, як ви мене звернулися на прізвище, то я до вас, Мартинюк, я дуже дякую про таку вибіркову принциповість, тому що стосувалося всіх інших комісій, які створювалися, таких позицій не було, бо ми прекрасно знаємо, як створюються комісії. На моє звернення до члена постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО генерала Доманського, він виявив бажання в цій комісії брати участь. Він є офіційно представником вашої фракції, якщо ви з цим не погоджуєтеся, то це ваша проблема.

ГОЛОВА. Дякую.

Юрій Кармазін. Потім Ігор Осташ.

10:46:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати!

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Насправді, ми приймаємо рішення з порушенням Регламенту, і ви це добре бачите. Тому я пропонував би дослухатися до розумних пропозицій, які тут були, і коли будемо голосувати в цілому, записати так: "Про надання повноважень Комітету з питань євроінтеграції спеціальної комісії Верховної Ради". Тобто, це ми практикували у попередніх скликаннях, коли надавали повноваження спеціально створеному комітету, який по законопроектам є недогруженим порівняно з іншими комітетами.

Дякую. І це б вирішило всі організаційні питання.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Юрія Кармазіна про надання статусу комісії... Є пропозиція, не треба коментувати. Давайте голосувати.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Проти, це просто порушення всього. Не голосуйте за це.

10:47:45

За-109

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Спасибі.

ГОЛОВА. Рішення не прийнято, 109. Ігор Осташ, будь ласка.

10:47:51

ОСТАШ І.І.

Шановні друзі! Якраз це пропозиція Кармазіна є дещо некоректною, тому що дійсно цією проблемою повинні займатися і представники Комітету з питань оборони, і в закордонних справах. І зважаючи на те, що дійсно нарешті опубліковано також і на наше прохання план дій "Україна- НАТО", я думаю, що цілком доцільно створити таку комісію. Але є прохання від Комітету у закордонних справах як одного з профільних комітетів саме в...... додати двох людей: Бичкова та Осташа. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Народний депутат Мішура, фракція комуністів.

10:48:36

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів. Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас особисто як до головуючого. Оскільки виникло дуже багато проблем із створенням цієї комісії, у мене є прохання до вас і пропозиція не ставити на голосування цей проект в цілому. Доручити, скажемо, авторам проекту допрацювати, вияснити всі питання кого там, скажімо, включати в комісію, кого не включати і згідно, скажемо, Регламенту потім поставити все це на голосування.

А проблем виникло багато: і порушення Регламенту стосовно, скажемо, створення і делегування у комісію, по-перше; і по-друге, скажімо, є пропозиція що є комітет, який має займатися цим. Тобто, треба допрацювати ці речі, а потім поставити в цілому. Така пропозиція.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Шановні народні депутати! Я прошу проголосувати і не звертати...

ГОЛОВА. Я прошу... Шановні колеги, я прошу не коментувати. Зараз все голосування визначить. Кириленко, будь ласка.

Вячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

10:49:45

КИРИЛЕНКО В.А.

Вячеслав Кириленко, Українська народна партія "Наша Україна".

Шановні колеги і Володимире Михайловичу! Колега Зарубінський уже досконало пояснив, що немає у цій процедурі жодного Регламенту.

Всі ті питання, які виникли по ходу, ми обговорили, запропонувавши додаткові кандидатури. Такого роду комісії створювалися неодноразово.

ГОЛОВА. В вас є пропозиція? Ми проголосували документ за основу.

КИРИЛЕНКО В.А. Я хотів, щоб ви як Головуючий припинили обговорення і поставили це питання на голосування у цілому.

ГОЛОВА. Та я поставлю. Ви піднімаєте руку, я думаю, що ви хочете внести доповнення.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради під номером 2648.

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Прошу проголосувати з тими доповненнями, які були в кількісному і якісному складі. За, безумовно.

10:50:40

За-289

ГОЛОВА. Постанова прийнята.

Я оголошую до розгляду проект постанови про парламентські слухання про стан розвитку української мови у країні 12 березня 2003 року.

Лесь Степанович, нема потреби?...

Будь ласка. Я маю на увазі, обговорювати нема потреби? Голосуємо тоді.

10:51:08

ТАНЮК Л.С.

Шановні колеги, у нас це питання стоїть на дев'яте квітня, і я просив би його залишити, власне, на 9 квітня, оскільки ця проблема для України доволі складна, і ми маємо цілу низку порушень Конституції місцевими радами, коли прокуратура обласна і генеральна змушена відміняти цілий ряд постанов і коли Україною гуляє сьогодні колосальна кількість химер по "Інтернету", по газетах такого змісту. От зацитую тільки одне, те, що в Луганську друковане: "Будучи этнической химерой, украинцы исполнены враждебности и страха, злобы и ненависти, агрессивного неприятия социо-культурной среды и одновременно пресмыкательского приспособления к ней. Они разрушители, а не созидатели, исторические призраки, являющиеся на горизонте русской истории в качестве активной силы и так далее".

Я хотів би, щоб ми все-таки мали можливість у парламенті це серйозно обговорити і підготувати документи про функціонування української мови. Ми сьогодні маємо стан української мови, власне, на рівні 1958 року, якщо говорити про наклади. І є пропозиція проголосувати за 9 квітня, щоб ми ці парламентські слухання провели. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я поставлю на голосування з одним тільки уточненням: якщо ми хочемо серйозно обговорити це питання, його треба ставити на 12 березня. На 9 квітня... Бо ми вже визначили, вже проголосували за парламентські слухання. Тому я ставлю на голосування пропозицію, з якою погодився народний депутат Гавриш, про проведення парламентських слухань про стан української мови в Україні 12 березня. Часу достатньо, щоб підготуватися. Всі ми знаємо який стан української мови. Ставлю на голосування проект постанови за номером 3046 для прийняття за основу. Прошу голосувати.

10:53:32

За-407

Які будуть уточнення, доповнення? Немає? Ставлю на голосування в цілому. Є доповнення? Відмініть, будь ласка. Заєць, будь ласка. Анатолій Мороз потім.

10:53:48

ЗАЄЦЬ І.О.

Володимире Михайловичу, я думаю, що все-таки давайте ми проголосуємо 9 квітня. Справа у тому, що у той день буде два слухання. Хіба можна зводити два слухання у Верховній Раді? Тому краще їх розвести і провести так, як це годиться, виділити певну...

ГОЛОВА. Іване Олександровичу, ми якраз розвели. Я прошу вас уважно слухати, якщо ви хочете збити з голосування, дайте свою пропозицію. Анатолій Мороз. Зараз зіб'ємо. Ви не відмовляєтесь від слова? Микола Шульга.

10:54:20

МОРОЗ А.М.

Да, Шульзі передайте слово.

ГОЛОВА. Микола Шульга.

10:54:35

ШУЛЬГА М.О.

Микола Шульга, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, ви цілком слушно назвали ці слухання, пропустивши слово "розвитку". Інакше ми ставимо під сумнів, що наша мова розвинена. То якщо не заперечують ініціатори, то треба прибрати це слово.

ГОЛОВА. Ні, там про стан розвитку в українському проекті. Все є. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України про парламентські слухання про стан розвитку української мови в Україні 12 березня 2003 року. Документ під номером 3046.

10:55:33

За-399

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект постанови про День уряду України в квітні 2003 року. Прошу Станіслава Івановича Гуренка до трибуни.

10:55:51

ГУРЕНКО С.І.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект постанови про проведення у квітні 2003 року, 8 квітня, у Верховній Раді Дня уряду з порядком денним "Про стан та перспективи депресивних регіонів, міст та селищ України". Хотів би сказати тільки два слова. Всім відомі, широко розрекламовані показники розвитку України, промислового, економічного, соціального, але за середніми показниками, які ще теж вимагають уточнень і перевірки, криється дуже велика. якщо можна так сказать, розмаїтість.

У нас вже утворилися цілі райони, які є не те, щоб безперспективними, депресивними, а фактично вимираючими. Особливо це стосується південного сходу нашої країни, це в Луганській, Дніпропетровській, частково у Донецькій, частково у Дніпропетровській областях, а також на Західній Україні, де закриття підприємств, які були єдиним містоутворюючим фактором, призвело до того, що сьогодні ці селища, міста вимирають, люди кинуті напризволяще, і це є одним із джерел того, що люди полишені заробітку, не сплачують за комунально-житлові послуги, борг яких досяг сьогодні десь біля 7 млрд. карбованців. Тому ми вносимо на ваш розгляд і просимо підтримати особливо депутатів-регіональщиків проведення такого Дня уряду у квітні 2003 року.

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція зрозуміла? Немає ніяких заперечень.

Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про День уряду у квітні 2003 року номер 3012.

10:58:01

За-367

За - 367. Які будуть уточнення, доповнення до проекту цієї постанови? Не бачу.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови Верховної Ради України про День уряду у квітні 2003 року, це документ за номером 3012.

10:58:31

За-388

За - 388, рішення прийнято.

ГУРЕНКО С.І.По проекту 3012-1. Цей проект вноситься народним депутатом Степаном Богдановичем Гавришем. Йдеться про те, щоб тим же днем провести День уряду України з порядком денним: "Особливості правового режиму та ефективність функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні".

Ну, комітет практично вирішив, що це питання, повинні прийняти рішення, повинен сесійний зал. Питання заслуговує на увагу. Але хочу сказати, що комітет постійно його контролює, і у нас є великі розбіжності - зразу говорю, - з урядом, з Міністерством економіки з цього приводу, чи воно зветься: європейської інтеграції і економіки тепер, з цього приводу. Вони якоюсь мірою можуть бути вияснені в сесійній залі, але там потребує ще уточнення і статистика, а головне - політичний підхід керівництва країни. Бо вчора, мабуть, багато хто з вас чув, що Президент України Леонід Кучма, будучи на колегії нашої митної служби вирішив, що треба, не вирішив, а рекомендував, що треба економічні зони всі закрити, саме тому що, з його точки зору, там допускаються значні порушення, і він їх назвав напівкримінальними зонами.

Так що є і така точка зору. Я думаю, що голосуванням депутати можуть визначитися. Спасибі.

ГОЛОВА. Йосип Вінський.

11:00:05

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

Станіславе Івановичу, ситуація у вільних економічних зонах, на мій погляд, більш серйозна, чим по першому питанню. Тому що сьогодні це не є механізмом розвитку економіки, а механізмом пограбування держави. Ми про це говоримо, тому що соціалістична фракція ніколи не підтримувала саму ідею створення вільних економічних зон в такий спосіб, як вони створені. Ми попереджали, що вільна економічна зона - це буде не зона розвитку, а зона розкрадання державного майна і державних фінансів. Так воно сьогодні і є.

Тому я переконаний, це питання треба розглянути і треба приймати рішення і приймати рішення негайно, тому що ті проблеми з бюджетом, які ми сьогодні маємо, в Україні, вони з цим напряму пов'язані. Тому я думаю, що треба все-таки це питання підтримати і проголосувати.

ГУРЕНКО С.І. Я не можу коментувати ваш виступ, я висловив точку зору...

ГОЛОВА. Микола Карнаух. Я прошу питання ставте, якщо є вони.

11:01:04

КАРНАУХ М.В.

Шановні народні депутати! Я повністю підтримую тут і мого колегу Вінського, і Президента України. Дійсно, велика шкода для економіки України в існуванні цих, так званих, вільних економічних зон. Україна втрачає щорічно більше 40 мільярдів доларів від цього. Тому це питання необхідно обговорити і ліквідувати ці, так звані, вільні економічні зони.

ГУРЕНКО С.І. Я хочу тільки сказати, що щорічно Україна від вільних економічних зон не втрачає 40 мільярдів доларів, як сказав шановний колега Карнаух.

ГОЛОВА. Степан Богданович Гавриш.

11:01:32

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги! Я як автор цієї постанови хочу сказати, що мета її не була ліквідувати вільні економічні зони, а посилити їх ефективність і саме через законодавчий інститут. А одночасно отримати детальну відповідь від уряду про те, як відбувається сьогодні програмна робота вільних економічних зон. Вважаючи, що це питання є складним, прошу перенести його розгляд на червень місяць, який ще не заповнений Днем уряду. Дякую.

ГОЛОВА. Валерій Павлович Пустовойтенко. Потім Анатолій Мороз.

Тільки я прошу, шановні колеги, запитання або якісь пропозиції.

11:02:15

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я повністю підтримую постанову і треба День уряду провести, але я категорично проти, що вільні економічні зони приносять злочин нашій державі. Це навпаки, маяки і точки економічного зростання нашої економіки.

Можу привести невеличкий приклад, що місту Трускавцю, якому ми надали можливість працювати в спеціальній економічній зоні, санаторіям, за минулий рік отримали 12 мільйонів прибутку і направили їх всіх на реконструкцію цих санаторіїв - це робочі місця, це робота. І аналогію - по Донецькій області, по іншім.

Тому я хотів би, щоб ми провели дійсно День уряду, щоби уряд обов'язково послухав ці, нам розповів про ситуацію і продовжили цю роботу обов'язково. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Анатолій Мороз, фракція комуністів. Так, вже це переходить в обговорення. Досить, шановні колеги.

11:03:17

МОРОЗ А.М.

Мороз, 83 виборчий округ, Запорізька область, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Станіславе Івановичу, ми сьогодні дійсно затверджуємо перелік тих питань, які будуть заслуховуватися на Дні уряду, на парламентських слуханнях, і вони, дійсно, важливі. Можливо, і економічні зони - це теж важливе питання, я абсолютно не заперечую.

Але чому ми не піднімаємо питання села? Дивіться, ми на лютий затвердили, на березень затвердили, ідуть весняно-польові роботи і є питання у нашій затвердженій в загальній черзі денній роботи сесії і ми це питання ні на Узгоджувальній раді не виносимо. Я думаю, що другим питанням треба поставити якраз, ну якщо це вже квітень, то вже треба говорити про збирання врожаю. А ми село зовсім забуваємо!

ГОЛОВА. Треба внести проект постанови і ми її розглянемо, це ж просто побажання. Дякую.

Асадчев - і все.

11:04:13

АСАДЧЕВ В.М. Дякую.

Шановний Станіславе Івановичу і Володимире Михайловичу, я би хотів з цього приводу сказати, не політизуючи це питання, ви знаєте, коли ми формували бюджет 2003 року, ми вже частково розглядали проблеми вільних економічних зон і ви знаєте, що пільги по першій 24 групі товарів уже були зупинені.

По окремим зонам в цьому році завершується пільговий режим інвестування. Ви знаєте, там на 5 років були дані пільги по податку на додану вартість по ввізним митам, і тому мені здається, що дуже слушно якраз в квітні було б розглянути це питання перед формуванням нового бюджету. Тому я б дуже просив, не політизуючи це питання, дійсно його включити і розглянути. Дякую.

ГОЛОВА. Іван Мигович, будь ласка.

11:05:11

МИГОВИЧ І.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги! Ви бачите як кожен раз важко відбуваються зміни до законодавства з питань вільних економічних зон. Тут багато існує стереотипів, упередженості і інших недоліків, які не дозволяють нам компетентно розглянути ці питання. Я просив би не робити такі узагальнення і все-таки щоб розібратися нам, провести такий День уряду і після цього краще буде вести законодавчу роботу в цьому напрямі. Я прошу підтримати пропозицію комітету.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Мироненко, фракція комуністів.

11:05:51

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемые коллеги, говорить о том, что бюджет теряет, увы, невозможно, потому что если предприятий не было, то не могло быть и потерь. А если они создаются благодаря территориям приоритетного развития и СЭС, то это великое спасибо надо сказать тем, кто проголосовал и, увы, нельзя спасибо сказать тем, кто сейчас пытается ликвидировать те законы, которые работают на подъем отсталых регионов. Которые надо поднимать.

В Китае положительно проявилось. Почему же в нашей стране это не может положительно сказаться?

ГОЛОВА. Дякую. Андрій Клюєв, будь ласка. Все, завершуємо.

11:06:36

КЛЮЄВ А.П.

Андрей Клюев, фракция "Регионы Украины". Специальные экономические зоны территорий приоритетного развития созданы специально на депрессивных территориях, где необходимо создавать новые рабочие места. Могут возникать всевозможные мнения и слухи, можно подавать с одной стороны информацию и с другой стороны информацию, поэтому у нас большая просьба, чтобы не спешить с этим вопросом. Да, этот вопрос можно обсудить и необходимо обсудить, но давайте этот вопрос поставим на июнь месяц, для того чтобы мы полностью собрали всю информацию работы специальных экономических зон и территорий приоритетного развития за полугодие, подвели итоги и уже с конкретными цифрами мы могли нормально работать.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, автор проекту постанови, а також комітет не заперечують проти того, щоб День уряду провести в червні місяці, тому я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України "Про День уряду України у червні 2003 року з порядком денним "Особливості правового режиму та ефективність функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні". Прошу голосувати.

ГУРЕНКО С.І. За.

11:08:05

За-376

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

Які доповнення, уточнення? Немає? Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України під номером 3012-1. Прошу голосувати.

11:08:30

За-391

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про "День Уряду України" у травні 2003 року, будь ласка, Станіслав Іванович.

11:08:54

ГУРЕНКО С.І. Шановні колеги, на ваше рішення вноситься проект постанови за номером 3013, він у вас є, щоби провести аби провести День уряду у травні порядку денного "Про хід виконання Постанови Верховної Ради "Про звіт Тимчасової депутатської слідчої комісії по перевірці фактів фальсифікації окремих положень Декрету Кабінету Міністрів "Про довірчі товариства" і це номер постанови, декрет сам 1993 року, а номер постанови первісний від 31 жовтня 1996 року номер 452/96 ВР.

Хочу сказати, що Верховна Рада неодноразово на протязі останніх скликань поверталося до цього болючого питання, яке зачіпає інтереси мільйонів наших громадян. Мова йде про так звані трасти, ви пам'ятаєте цю історію, які залучили грошові кошти громадян, громадяни втратили свої кошти. не отримали ніякої компенсації, і ця ситуація продовжується до сей день, тобто вже на протязі десяти років майже. Останній розгляд Верховної Ради цього питання відбувся 16 березня 2001 року. І треба зараз аби це питання було розглянуто, на наш погляд, на засіданні Верховної Ради, заслуханий був звіт по виконанню цієї постанови і прийняті необхідні рішення, спрямовані на захист майнових прав громадян України, постраждалих від діяльності так званих трастів та інших довірчих товариств. У мене все.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про День уряду у травні 2003 року під номером 3013.

11:10:37

За-288

Прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради про День уряду у травні 2003 року під номером 3013.

11:11:01

За-364

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови Верховної Ради України про День уряду України у травні 2003 року з порядком денним про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сфері національного свідомого та патріотичного виховання молодого покоління. Це - проект народного депутата Степана Богдановича Гавриша. Степан Богданович, будь ласка.

11:11:42

ГАВРИШ С.Б. Шановні колеги, проект постанови про День уряду з цього питання переслідує мету визначитися із програмою виховання українського молодого покоління за часи української незалежності 11 років на майбутнє треба сказати, що наші сусіди, особливо Росія, має урядові програми, які затверджені російською думою, і зрозуміло, що в цих умовах, виховуючи саме націю в дусі національних інтересів, виховуючи її із звичками захищати найвищі цінності як державі, так і загальнолюдські, ми тим самим ставимо перед собою основне завдання як законодавці.

І тому потрібно не тільки заслухати День уряду, але і зрозуміти, яка програма існує уряду по вихованню молоді в цей складний час, які сформовані нові пріоритети в перехідному часі життя української держави, коли, практично, основні ідеологічні інститути були втрачені, а нові ще не знайшли належного місця, власне, в роботі з молоддю.

І зважаючи на те, що ми сьогодні маємо особливий вид культури, які споживає українська молода підростаюча нація, ця культура має не тільки глобалізований характер, але найчастіше втраченими цінностями і різного роду збоченнями, в тому числі споживанням наркотиків, відчуттям задоволенням від застосування насильства, втратою тих цінностей, які гуртували українську сім'ю.

Я думаю, що це питання надзвичайно актуальне, тому прошу підтримати його.

ГОЛОВА. Дякую.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проект постанови Верховної Ради України про День уряду України у травні 2003 року з порядком денним про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сфері національно свідомого та патріотичного виховання молодого покоління. Прошу, голосуйте.

11:13:47

За-318

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови під номером... Відмініть голосування. Павловський, народний депутат.

11:13:59

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Я дякую, Володимир Михайлович.

Володимир Михайлович, я хочу внести таку, якщо автор не заперечує, таку пропозицію: доповнити трошки, розширити коло питань: крім виховання ще розглянути питання про забезпечення умов для розвитку і перспективи молоді в Україні.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Павловського.

11:14:44

За-278

За - 278, доповнення проходить. Немає більше пропозицій?

Ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови Верховної Ради України про День уряду України у травні 2003 року за номером 3013-1 в цілому. Прошу голосувати.

11:15:20

За-329

За - 329, рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Віктор Володимирович Капустін, перший заступник голови комітету, будь ласка.

11:15:49

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд надається Закон про внесення змін до деяких законів України з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Я не думаю, що зараз варто говорити про історію цього закону, або закону, який приймався нами 2 місяці тому, про боротьбу, про запобігання, протидію відмиванню, легалізації грошей, одержаних злочинним шляхом, бо ми все це знаємо. Ми детально обговорювали ці питання багато разів, багато разів ми обговорювали ці питання на комітеті і в цьому залі. І, врешті-решт, ми знаходимося зараз в тій ситуації, що Україні вже не загрожують санкції ФАТФ, Україна вже має ці санкції, ці санкції вже застосовуються до нашої країни.

Ми чули вчора і ми знаємо це достеменно, що більше 30 банків вже отримали ці санкції: затримуються платежі, не надходять своєчасно кошти на рахунки наших підприємств. Що це означає для нашої країни? Фактично це означає е, що несвоєчасно буде виплачуватися заробітна плата, що наші підприємства не зможуть закупати сировину, вони фактично втрачають свою конкурентноздатність на світовому ринку. Іноземні партнери фактично не хочуть мати справу з Україною. Це буде мати дуже і дуже серйозні наслідки не тільки для наших банків, не тільки для наших підприємств, а для всього нашого народу, для кожного українця.

Ми зараз розглядаємо закон, який фактично вносить зміни до чотирьох законів України - це Закон про банки і банківську діяльність, про фінансові послуги та державне регулювання фінансових ринків, про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів одержаних злочинним шляхом та до Кримінального кодексу України (стаття 306).

Якщо ви пам'ятаєте, три тижні тому ми приймали в першому читанні цей законопроект, він тоді одержав підтримку залу. Друге читання, на жаль, не вистачило кількох голосів, десь 10 голосів для того, щоб прийняти його у другому читанні, він був відправлений на доопрацювання у комітет, комітет розглядав його, були надіслані до комітету пропозиції, зауваження до цього закону. Я дякую тим депутатам, які це зробили. Це, в першу чергу, депутати: Беспалий, Васильєв, Осика, Буряк деякі інші. Практично всі пропозиції, які надійшли до цього законопроекту були прийняті за виключенням однієї - це пропозиція змін до Кримінального кодексу до статті 306. Комітет розглядав це питання і не прийняв цю пропозицію за формальними причинами, тому що на комітеті вважали, що цю пропозицію має приймати профільний комітет, а не Комітет по фінансам і банківській діяльності.

Серед тих змін, які пропонуються зараз до вашої уваги, в першу чергу, вони стосуються зобов’язання банків та фінансових установ ідентифікувати своїх клієнтів - осіб, які проводять фінансові операції, та права банків і фінансових установ одержувати відповідну інформацію з боку органів державної влади та управління.

Крім того, вносяться зміни до Закону "Про запобігання відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом" в частині зниження суми коштів, які підлягають фінансовому моніторингу. Ми знижуємо цю суму, ми пропонуємо знизити цю суму - до 80 тисяч гривень, тобто фактично до 15 тисяч євро, що прийнято у всіх...

ГОЛОВА. Давайте будемо йти по поправках і будемо голосувати поправки. Ми знову зараз починаємо тут агітувати за закон.

КАПУСТІН В.В. Володимире Михайловичу, майже всі поправки прийняті. Фактично всі поправки прийняті за виключенням однієї. Тому є така пропозиція: проголосувати за ту поправку, яка не прийнята, тобто за поправку до Кримінального кодексу. І поставити закон для голосування в цілому, щоб не йти по кожній поправці, якщо немає заперечень у авторів поправок.

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте таким чином... Юрій Луценко, з мотивів, будь ласка. І ви з мотивів? Хорошо.

11:20:21

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, ми чудово розуміємо, що цей закон направлений на припинення санкцій, які вжило міжнародне товариство проти відмивання коштів режимом Кучми. Від цього страждають підприємства України, але ми мусимо розуміти, доки Кучма буде управляти країною, доти будуть санкції і ніякі поправки не завадять цій ситуації.

Але нас насторожує інше, шановний доповідачу. Чому ці поправки до законодавства є більш жорсткими, ніж в тій же Росії, в тій же Польщі, в інших країнах Східної Європи? Чи не стараєтеся ви задушити бізнес під виглядом боротьби з санкціями FATF?

КАПУСТІН В.В. Звичайно, ні. Ці поправки не є більш жорсткими, вони є звичайними. Якщо ми, наприклад, говоримо про суми коштів, які підлягають фінансовому моніторингу, то 15 тисяч євро, які встановлені в нашому законі, то є гранична сума. В деяких багатьох країнах Європи, наприклад, в Словакії ця сума 8 тисяч євро, а в Чехії - 13 тисяч євро, в Угорщині, наскільки я пам'ятаю, - 12 тисяч євро. Ми встановлюємо 15 тисяч євро, тобто граничну суму. Тут нема нічого страшного.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Ви прекрасно знаєте, процедура другого читання полягає в тому, що ми повинні йти по статтям. А з мотивів перед голосуванням будемо ставити питання. Зараз знову ми повертаємося до обговорення цього законопроекту.

Володимир Яворівський. Якщо у вас є по власнику закону. Я прошу вас, зараз будемо іти по статтям.

11:21:46

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Яворівський, Жовківський район, Львівщина, "Наша Україна".

Шановні колеги! Мені здається, що над нами ще висить якась певна така недосказаність у цьому законі. Я не буду за нього голосувати, я виступаю з мотивів голосування ось чому. У законі досі немає найголовнішого: не сказано що таке "брудні" гроші. Чи це ті гроші, які отримала пенсіонерка і випадково вилила на них синьку і вони стирає з неї і відмиває оці свої 5 гривень чи 2 гривні; чи це мільярди, які відмиваються. Через те, ми сьогодні обговорювали це питання на фракції і практично зійшлися, більшість депутатів зійшлися на одному - треба чітко на початку закону сказати що таке "брудні" гроші. Все решта абсолютно прийнятно. І все тоді відразу стане на свої місця. Тому що інакше в законі залишається відчуття того, що цей закон буде використано як репресивний закон в руках влади проти опозиції.

ГОЛОВА. Дякую. Вимкніть мікрофон. Я хочу відповісти, що закон є спеціальний про відмивання "брудних" грошей. А це вже відповідальність по лінії банків і банківської діяльності. Ми попередні закони 2 приймали, у тому числі і внесення змін до закону.

КАПУСТІН В.В. Пане Яворівський, я хотів би сказати, що давайте ми вже ці пенсіонерів, бабусь залишимо вже в спокої. Ну не мають вони відношення до цього закону ну ніякого. Ну про що ми говоримо?!

ГОЛОВА. Асадчев, будь ласка.

11:23:15

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, у мене з мотивів якраз до вас. Ви намагаєтесь тут зараз і вже не перший раз сказати, що санкції вводяться проти України саме із-за того, що в цьому законі не передбачено десь якісь статті, коми не так врахували і при цьому приховуєте дійсно реально чому введені санкції. Санкції введені дійсно, як сказав Луценко, із-за того, що в Україні існує режим. І я приведу вам один приклад. Сьогодні в Конституційному Суді свідомо гальмується рішення про внесення першої зміни в Конституцію щодо посилення контролю за бюджетними коштами. Там відмиваються сьогодні мільярди саме із-за того, що немає дієвого контролю. Оце у вас конкретний приклад. Давайте не будемо замилювати, так би мовити, проблему тим, що хтось там десь змінив цей закон. Проблема набагато глибше і треба набагато глибше її і розглядати. Повірте мені, санкції ніхто не зніме із-за того, що ми сьогодні проголосуємо. Дякую.

ГОЛОВА. Переходимо до розгляду законопроекту. Будь ласка, по поправках пішли.

КАПУСТІН В.В. Поправка депутата Беспалого. "У назві закону та в преамбулі після слів...

ГОЛОВА. Врахована? Там, де не враховано...

КАПУСТІН В.В. Там врахована, так, врахована.

Поправка депутата Васильєва про статтю...

ГОЛОВА. Врахована.

КАПУСТІН В.В. Да, врахована частково, але в основному вона врахована.

ГОЛОВА. 3-тя врахована, 4-та врахована.

КАПУСТІН В.В. Врахована.

ГОЛОВА. 5-та врахована.

КАПУСТІН В.В. 5-та.

ГОЛОВА. 5-та. Будь ласка, депутат Беспалий.

11:24:53

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", Українська Народна партія.

Тут доповідач казав, що дуже погано, що ми не прийняли в цілому. Я вважаю, якраз дуже добре, що ми тоді не піддались тиску і не прийняли в цілому. Тому що, якщо ми порівняємо праву колонку після доопрацювання і ліву, яку ми ризикнули прийняти одразу в цілому, то побачимо, наскільки закон поліпшився. Це ще раз говорить, що не треба піддаватися лобістському тиску.

Друге. Я дуже вдячний якраз комітету, що уважно поставились якраз до моїх пропозицій. В цілому, я думаю, наша фракція цей проект сьогодні підтримає, але в такому важливому законі дрібниць немає. І тому я прошу комітет прийняти поправку, яка може вдатися трішечки редакційною, але по суті важливою. Це до 64 статті, частина 6, де вказано, що для ідентифікації клієнта банк має ідентифікувати фізичних осіб, які є власниками, мають прямий опосередкований вплив та отримують економічну вигоду. Економічну вигоду від хорошої роботи банку отримує весь народ України. Це дуже розширює коло підозрюваних, скажемо так, тому я пропоную в частину 6, перше речення, перед словами "економічну вигоду" додати слово "безпосередню економічну вигоду". Тоді це звужує коло осіб або пряму економічну вигоду. Це, я думаю, можна погодитись без голосування.

ГОЛОВА. Як комітет?

КАПУСТІН В.В. Я думаю, що це непринципово, я думаю, що можна погодитись і прийняти цю поправку. Це нормально.

ГОЛОВА. Погоджено тоді?

КАПУСТІН В.В. Да.

ГОЛОВА. Немає заперечень?

КАПУСТІН В.В. Редакційно ми внесемо зміни.

ГОЛОВА. Хорошо. Ідемо далі. Поправка шоста. Геннадій Андрійович, ви погоджуєтесь? Немає заперечень.

КАПУСТІН В.В. Поправка шоста прийнята. Поправка сьома прийнята, врахована.

ГОЛОВА. Сьома прийнята.

КАПУСТІН В.В. Поправка восьма врахована.

ГОЛОВА. Дев'ята. Борис, немає заперечень?

КАПУСТІН В.В. Поправка дев'ята Беспалого. Немає заперечень. Поправка десята врахована. Поправка одинадцята, Беспалий.

ГОЛОВА. Будь ласка, Борис Беспалий.

11:26:56

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Так, я дякую за підтримку попередньої. Це - Беспалий, "Наша Україна", Українська народна партія.

Я думаю, що аналогічну поправку треба врахувати і в законі про фінансові установи, а саме: в частині шостій написано - при здійсненні ідентифікації підозри щодо надання. Перед словом "підозри" треба поставити також "мотивованої підозри", тому що підозра - ну, це ж така справа, треба, щоб письмово вмотивували.

Ну, і відповідно перше речення частини сьомої також добавити словом або "безпосередньо", або "прямої економічної вигоди".

КАПУСТІН В.В. Я думаю, що це теж можна прийняти - "вмотивованої підозри". У нас є такий термін в основному законі про відмивання, так що стилістично воно підходить.

ГОЛОВА. Дванадцята поправка. Ви погоджуєтесь, Борис Якович, з дванадцятою поправкою? Ні, я маю на увазі тут дванадцяту. Погодились. Ідемо далі.

КАПУСТІН В.В. Поправка тринадцята. Врахована. Так, правка чотирнадцята.

ГОЛОВА. Сергій Осика, ви згодні?

КАПУСТІН В.В. Вона врахована повністю, Сергій Григорович, повністю. Поправка п'ятнадцять врахована повністю.

ГОЛОВА. Шістнадцять врахована. Сімнадцята поправка.

КАПУСТІН В.В. Сімнадцята поправка відхилена. Це - та сама поправка, про яку ми говорили, це - внесення змін до Кримінального кодексу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, Ніколай Янович, позиція уряду? Будь ласка.

АЗАРОВ М.Я.

Позиция правительства заключается в том, что эту поправку необходимо обязательно проголосовать и включить в текст закона. Речь идет о том, что по сути 306 статья декриминализована.

ГОЛОВА. Мікрофона на себе візьміть.

АЗАРОВ М.Я. Речь идет о том, что комитет, отклонив эту поправку по чисто формальным підставам, дал основание считать, что этот закон в целом, если эта поправка не будет принята, неприятным. Речь идет о фактической декриминализации статьи 306. Поэтому эта поправка должна быть поддержана залом и проголосована и включена в текст закона.

Речь идет не о том, что там предусматривается какая-то сверхмера или сверхответственность, эта поправка включает в себя три позиции. Первая позиция, по сути дела, заключается в том, что запрещается занимать певни должности на определенный термин. То есть это при совершении этого деяния в первый раз суд может принять решение не о криминальной ответственности, а по сути об административной ответственности.

Но если это деяние совершается неоднократно, должна быть передбачена криминальная видповидальность.

На этой поправке настаивает ФАТФ, и поэтому я прошу зал проголосовать эту поправку.

ГОЛОВА. Будь ласка, Віктор Пинзеник.

Нам не треба за неї голосувати, нам треба, якщо ми не підтримаємо пропозицію комітету, вона залишається.

11:29:52

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Є одна принципова норма цього законопроекту, від якої залежить рішення 12 числа по санкціях. Мова йде про так званий імунітет банків по операціях, по моніторингу операцій.

У зв'язку з цим закон потребує уточнення однієї норми. Це принципова норма для відміни санкцій. Мова йде про звільнення органів первинного фінансового моніторингу від кримінальної відповідальності за позовами органів влади, фізичних і юридичних осіб за дії, які вони здійснюють відповідно до цього закону.

Це надзвичайно принципова норма для відміни санкцій.

КАПУСТІН В.В. Володимир Михайлович, це абсолютно вірно ви зараз сказали, абсолютно вірно. Це поправка, яку ми маємо голосувати, і це якраз та поправка, яка має принциповий характер.

Але я зараз хотів би повернутися до Кримінального кодексу до статті 306 і підтримати те, що сказав Микола Янович, бо комітет прийняв рішення на формальній основі.

ГОЛОВА. Сергій Осика.

__________________ . Сергій Григорович, будь ласка.

11:31:04

ОСИКА С.Г.

Дякую. Шановні колеги, я дуже прошу підтримати цю поправку, тому що під час останнього голосування суто помилково ми прийняли і змінили, дуже пом'якшили санкції по статті 306-й. Фактично нас можуть звинуватити в тому, що ми легалізуємо відмивання брудних коштів, отриманих від продажу і незаконного обігу наркотиків. Такого немає в жодній країні світу. Це перше.

Друге. У вас є спеціальна таблиця, і на сьогодні дії нормальна норма. Нам просто треба підтримати стару ще редакцію, щоб не потрапити в абсолютно скрутне становище 12-го і після цього.

Тому я прошу, щоб ця поправка, яка була внесена, також була проголосована. І дуже прошу, шановні колеги, підтримати її. Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, Віктор Володимирович.

КАПУСТІН В.В. Шановні друзі, я думаю, що треба підтримати цю поправку, тому що тут йдеться про наркотичні речовини, про наркотики, тобто відмивання грошей пов'язане зі злочинами з наркотичними речовинами. І це, дійсно, дуже важкий, дуже тяжкий злочин для всіх країн світу, для будь-якого кримінального кодексу. І нам треба цю поправку залишити. Я думаю...

ГОЛОВА. Номер 17.

КАПУСТІН В.В. Поправка номер 17.

Я думаю, що можна...

ГОЛОВА. Яка пропозиція ваша, давайте.

КАПУСТІН В.В. Пропозиція така. Проголосувати за те, щоб залишити цю поправку в цьому законі. Тобто є два варіанти: проголосувати проти позиції комітету про вилучення цієї поправки (напевно, це кращий варіант), і тоді вона автоматично залишається в цьому законі.

ГОЛОВА. Шановні колеги, комітет розглядав цю поправку. І комітет її не підтримав. Тобто, якщо ми зараз поставимо на голосування пропозицію комітету, вона не набирає кількості голосів - поправка залишається. Так же?

КАПУСТІН В.В. Так, саме так.

ГОЛОВА. Будь ласка, Адам Мартинюк.

11:33:23

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми даремно товчемо воду. Ми до цього законопроекту повторюємо статтю, яка нині діє в нинішній редакції, 306 стаття Кримінального кодексу України. Вона ж є діюча, 306-та стаття. Ми хочемо зараз цю статтю, 306-ту, зняти. Якщо вона діє вже в кодексі, навіщо ще раз її вписувати? Ось, будь ласка, подивіться в кінці порівняльної таблиці є порівняльна таблиця до статті 306 Кримінального кодексу. В нинішньому Кримінальному кодексі ця стаття є. Про що ми ведемо мову?

КАПУСТІН В.В. Ця статті є, але ми вносимо зміни до цієї статті. Тут різні строки покарання. Абсолютно нова редакція статті і різні терміни покарання.

МАРТИНЮК А.І. Від 5-ти до 12-ти - термін.

КАПУСТІН В.В. Ми зараз говоримо про редакцію, де написано: карається позбавленням волі на строк від 5-ти до 12-ти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-ох років з конфіскацією коштів або іншого майна. Ось в якій редакції ми зараз приймаємо цю поправку.

ГОЛОВА. Я прошу вас, сядьте, будь ласка.

КАПУСТІН В.В. Шановні друзі! Це принципова поправка, нам треба проголосувати за неї.

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

11:34:51

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги! Я звертаю увагу, що і та редакція, яка підтримана комітетом, вона передбачає кримінальну відповідальність. Тобто всі вимоги ФАТФ виконуються. Там є просто альтернативні в залежності від конкретного складу злочину. Тобто тут є і штраф, тут є і обмеження волі до 3-ох років, тут є і позбавлення волі до 3-ох років з правом обіймати посади. І я думаю, не може ФАТФ втручатися вже в терміни ув'язнень. А пропонується зараз з трибуни безальтернативно, щоб це була тільки і виключно тюрма від 5-ти років.

Так, я думаю, оскільки ми всі розумні вимоги ФАТФ виконуємо, то це не може бути підставою для санкцій, тому що ми передбачаємо, ще раз наголошую, кримінальну відповідальність і включно санкцію позбавлення волі.

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

11:35:47

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Ми зараз проводимо обговорення поправки. Я би просив, щоб ми таки поступили відповідно до Регламенту, тобто не ускладнюйте це питання. Відхиляти рішення комітету не потрібно. Є конкретна законодавча ініціатива з боку суб'єкта, тобто в даному випадку народний депутат, поставте поправку на голосування. Якщо зал погоджується, ми тоді маємо вирішити питання.

КАПУСТІН В.В. Шановні друзі, я пропоную проголосувати за цю поправку. По-перше, тому що це є принциповим з точки зору наших відносин із ФАТФ. По-друге, знову ми залишаємо якісь гачки, якісь умови для того, щоб ФАТФ не зняв санкції. Знову ми через два тижні ми повернемося до цього Кримінального кодексу. Ми це робимо вже п'ятий чи шостий раз. Давайте приймемо у тому варіанті, який нам потрібен.

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты, ко мне сейчас подошли целый ряд народных депутатов, которые по сути запутались в этой дискуссии.

Владимир Михайлович, я вас прошу, поправка народного депутата Осыки - принциповая поправка. За нее надо проголосовать и включить в текст закона.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, зрозуміло, поправку народного депутата Осики. Шановні колеги, в цьому сіль і корінь проблеми. Прошу проголосувати, щоб вона пройшла.

КАПУСТІН В.В. Я прошу проголосувати "за", це дуже важливо.

ГОЛОВА. Прошу проголосувати.

11:37:23

За-356

Рішення прийнято.

КАПУСТІН В.В. Всі інші поправки враховані.

ГОЛОВА. Будь ласка, Віктор Пинзеник.

По фракціях висвітліть, будь ласка.

11:37:36

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я попросив би поправку ту, про яку я оголосив, уточнення редакційне, але принципове, про імунітет банків від кримінальної відповідальності за дії, пов'язані з виконанням цього закону.

КАПУСТІН В.В. Віктор Михайлович, це дійсно принципова поправка. Я думаю, що нам обов'язково треба врахувати її у нашому законі.

Я думаю, що нам треба за неї проголосувати. Це імунітет банків від кримінального переслідування за виконання своїх функцій, пов'язаних з цим законом. Це дуже зрозуміло. Редакційно ми виправимо, і стилістично ми виправимо так, як потрібно.

ГОЛОВА. Ми його сформулюємо редакційно, тоді відпрацюємо. Зрозуміла пропозиція. Яка пропозиція комітету?

КАПУСТІН В.В. Є пропозиція проголосувати за цю поправку, підтримати її.

ГОЛОВА. Шановні колеги, поправка зрозуміла. Ми її просто відпрацюємо редакційно. Я прошу її проголосувати. Будь ласка, голосуємо

11:38:48

За-316

Так, всі пропозиції враховано. Я ставлю на голосування про прийняття проекту цього закону в другому читанні. Прошу голосувати.

11:39:12

За-381

В другому читанні прийнято. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту цього закону як закон. Прошу голосувати.

11:39:34

За-377

Закон прийнято. По фракціям. З мотивів, будь ласка, народний депутат Асадчев.

11:39:50

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, сьогодні на фракції "Наша Україна" був Микола Янович Азаров і він офіційно заявив про те, що уряд має нести відповідальність за ту ситуацію, яка зараз склалася навколо наших українських банків.

Мені здається, що ми вже вкотре задовольнили всі вимоги, які тільки хотів уряд щодо внесення змін до цього закону. І мені здається, що Микола Янович повинен зараз заявити, що якщо вже після цього вони не зможуть переконати в ФАТФ зняти санкції, то принаймні Азаров подасть у відставку. Дякую.

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка. Потім Кармазін. І переходимо далі працювати. З мотивів, якщо є, будь ласка, говоріть тоді.

11:40:35

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, закон надзвичайно важливий і непростий. Я думаю, що ми прийняли всі ті норми, які потрібні для скасування санкцій до України. Але є пропозиція дати доручення комітету все-таки сісти після прийняття цього закону, бо є багато шероховатостей, які ми маємо зняти протягом наступних кількох місяців.

ГОЛОВА. Дякую. Я зараз прошу комітет, Юридичне управління опрацювати сьогодні остаточно закон з урахуванням результатів сьогодні голосування і обговорення і подати його до кінця дня на підпис.

Будь ласка, Кармазін і переходимо далі до роботи. З мотивів.

11:41:17

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, я вам нагадую, що 16 січня цього року ми безвідповідально, не ми, а ті, хто проголосував, безвідповідально зменшили відповідальність по статті 306 Кримінального кодексу. Я тоді вас закликав: не робіть цього, не губіть себе! Ви пішли на це, отримали ми санкції.

ГОЛОВА. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. Зараз для того, щоб не було санкцій мало того, що прийняти ці зміни, які ми зараз прийняли, треба щоб запрацював комплекс законів по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією. Треба, щоб запрацював Комітет по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією.

ГОЛОВА. Дякую. Я оголошую до розгляду проект Закону про рибу, морепродукти та харчову продукцію з них. Будь ласка, доповідач - Леонід Борисович Сватков. Йдемо по поправках зразу без всяких пояснень. Я знаю, по поправках ідемо.

Поправка 4-а відхилена. Народний депутат Кирильчук наполягає на ній?

СВАТКОВ Л.Б.

Стояла пропозиція про реструктуризацію закону...

ГОЛОВА. Я ще прошу раз: давайте йти по поправках, не треба агітувати!

Поправка 4-а. Народний депутат Кирильчук наполягає на ній?

СВАТКОВ Л.Б. Немає.

ГОЛОВА. Ні, йдемо далі. Поправка 10-а народного депутата Коновалюка. Наполягаєте на ній? Ні, йдемо далі.

Поправка 18-а народного депутата Коновалюка? Немає, ні. 19-а - також немає. 21-а - також немає. 23-а - також немає. 24-а народного депутата Наливайко

СВАТКОВ Л.Б. Вона врахована. Опечатка.

ГОЛОВА. Врахована?

СВАТКОВ Л.Б. Да, враховано в статті 3, абзац 2-й на сторінці 8-й.

ГОЛОВА. Так, Наливайко. 28-ма. Так, ідемо далі. Враховано. Враховано. Враховано. 38-ма Наливайка врахована? Наполягає Наливайко? Ні. Так, і 40-ва Наливайка. Наполягає? Ні.

Ставлю на голосування про прийняття в другому читанні проекту Закону про рибу, морепродукти та харчову продукцію з них. Прошу голосувати. Леонід Борисович, пропозиція яка буде, в цілому?

11:44:00

За-333

СВАТКОВ Л.Б. Шановні народні депутати, пропозиція Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин була прийняти закон в цілому. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону про рибу, морепродукти та харчову продукцію з них. Прошу голосувати.

11:44:30

За-377

Закон прийнято.

СВАТКОВ Л.Б. Дякую.

ГОЛОВА. Оголошую до голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з внесенням змін до Виправно-трудового кодексу. Сергій Анатолійович Іванов, будь ласка. Так, всі поправки враховано, так? Давайте будемо голосувати.

11:44:55

ІВАНОВ С.А.

Шановні депутати! Всі поправки враховані. Прошу прийняти в другому читанні. Немає заперечень.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із внесенням змін до Виправно-трудового кодексу. Прошу голосувати.

11:45:21

За-375

Рішення прийнято.

ІВАНОВ С.А. Дякую.

ГОЛОВА. Яка пропозиція комітету? В цілому?

ІВАНОВ С.А. Прийняти його в цілому.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із внесенням змін до Виправно-трудового кодексу як закон. Прошу голосувати.

11:45:52

За-373

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно функціонування пенітенціарної системи. Сергій Анатолійович, будь ласка, по поправках.

ІВАНОВ С.А.

Шановні депутати, ми розглянули в комітеті, всі поправки враховані. Прошу проголосувати в другому читанні і в цілому. Заперечень ні у кого не було.

ГОЛОВА. Шановні колеги, всі поправки враховані. Тому я ставлю на голосування про прийняття проекту цього закону за номером 1109 в другому читанні. Прошу голосувати.

11:46:48

За-381

Ми можем в цілому прийняти? Прийнято в другому читанні. Ставлю на голосування про прийняття цього проекту в цілому як закону. Прошу голосувати.

11:47:11

За-374

Закон прийнято. Дякую.

ІВАНОВ С.А. Дякую.

ГОЛОВА. Так, оголошується до розгляду Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання судових рішень з пропозиціями Президента України" від 02.03.02. Так, доповідач - заступник державного секретаря Міністерства юстиції Олександр Михайлович Пасенюк. Дуже коротко прошу.

ПАСЕНЮК О.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати, на ваш розгляд виносяться пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання судових рішень". Він був прийнятий Верховною Радою 7 лютого минулого року і після повторного розгляду з пропозиціями Президента України. Цей закон не може бути підписаний Президентом України, оскільки окремі його положення містять норми, що не відповідають Конституції України та суперечать іншим законам України. Президентом було запропоновано скасувати цей закон при минулому розгляді на пленарному засідання були внесені деякі зміни до цього закону, але ці зміни не усунули суперечностей.

Основний мотив скасування цього закону - те, що не можна давати юридичним особам права оскаржувати в суді порушення їх прав, оскільки це суперечить статті 55 Конституції України, яка передбачає права на оскарження в суді рішень, дій, бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, посадових, службових осіб тільки фізичним особам.

Я прошу на це звернути увагу, це дуже важливо.

Крім того, дана норма закону суперечить ще і рішенню Конституційного суду України від 25 листопада 1997 року за конституційним поданням, зверненням, прошу пробачення, громадянки Дзюби, Конституційний суд також підтвердив, що за статтею 55 Конституції України право звернення до суду мають тільки фізичні особи, а не юридичні особи.

Якщо ми приймемо цей закон, концептуально поміняється підхід до побудови Цивільно-процесуального кодексу. Це буде дуже важлива помилка.

Крім того, ця норма закону суперечить і статті 125 Конституції України щодо побудови судової системи України.

Крім того, цим законом також пропонується оскаржувати за Цивільно-процесуальним кодексом України дії посадових осіб, які не виконують судового рішення. Це не предмет цього закону, не предмет процесуального кодексу. Є норма в Кримінальному кодексі, вона працює, і саме в Кримінальному кодексі за невиконання судового рішення фізичні особи притягуються до кримінальної відповідальності.

Президент України звернувся до Верховної Ради з пропозиціями, якими запропонував внести корінні зміни до цього закону, тоді цей закон буде працювати.

Крім того, цей закон повинен мати назву не про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виконання судових рішень, а про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу України, бо саме цим предметом вносяться зміни. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін від комітету, будь ласка.

Сідайте.

Юрій Анатолійович Кармазін від комітету.

Кармазін, Кармазін. Юрій Анатолійович, ви тут уже сидіть, не ходіть, щоб далеко вам не йти.

11:50:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, вам роздана порівняльна таблиця до Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань забезпечення виконання судових рішень. Апарат Верховної Ради України, Головне науково-експертне управління його також дало свій висновок до цих пропозицій.

В таблиці пропонується частково задовольнити ті пропозиції, які давав Президент, і прийняти той текст, який у вас є на 7-ми сторінках.

Я просив би Голову Верховної Ради по поправках тоді. Я думаю, що у заступника державного секретаря... тут знайдений, мені здається, консенсус, він просто не сказав по поправках зараз, які запропонував комітет. Ми запропонували пункт ... першу пропозицію, поправку, де Президент пропонує пункт 1-й статті 1-ї виключити, відхилити, відхилити другу поправку. Але врахували поправку до частини 3-ї і 4-ї статті і виклали в такій редакції: "В судовому засіданні можуть брати участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини особисто або через свого представника, а також представники громадських організацій і трудових колективів".

Врахували також пропозицію Президента до статті 4-ї, статті 248 із значком 6: не вносити зміни до цієї статті, тобто вилучили їх із таблиці. Врахували також пропозицію до статті 248 із значком 7 Президента України. Правда, вона врахована не в повному обсязі, вона частково врахована, вона також записана в таблиці.

І стаття 36-та Кодексу законів про працю, пропонував Президент виключити її. Ми виключили частково і записали таким змістом, доповнили таким: "Набрання законної сили рішенням суду, згідно з яким керівник державного підприємства, установи, організації підлягає звільненню з займаної посади за невиконання рішення суду про усунення грубого порушення прав, свобод, законних інтересів фізичної чи юридичної особи."

І всі інші пропозиції серйозні, принаймні розглянуті, я просив би проголосувати за варіант, який запропонований комітетом.

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

11:53:55

ЗВАРИЧ Р.М.

Роман Зварич, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, я звертаю вашу увагу на те, що щойно тут було сказано про те, що комітет пропонує залишити право юридичним особам не вносити позивні заяви, але вносити скарги на рішення дії або бездіяльність посадових та службових осіб.

Питання стосується глави 31-а Цивільного процесуального кодексу, де виписані якраз ці процесуальні права. Але глава 31-а стосується якраз розділу другого Конституції, де виписані права та свободи людини, не юридичної особи.

Тому Президент абсолютно правий, що якби внесли, якщо ми вносимо таку зміну у главу 31-а і надаємо право оскаржувати, тобто не в порядку позивної заяви, а в порядку оскраження рішення на бік юридичних...

ГОЛОВА. Дякую, все. Виключіть мікрофон.

КАРМАЗІН Ю.А. Шановний пане Зварич, комітет не погодився з доводами Президента, які ви зараз підтримала. Я це доповів. З яких мотивів, це буде дуже багато часу пояснювати. Ви маєте право на свою власну думку звісно.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ставимо на голосування за таким порядком. Голосуємо пропозицію Президента, якщо вона не набирає 226 голосів, ми проголосуємо пропозицію комітету. Вона повинна набрати також 226, так?

Ставимо на голосування першу пропозицію Президента ( дивіться таблицю, будь ласка) , який пропонує пункт перший статті 1-ї закону виключити. Ставлю на голосування Пропозицію Президента.

КАРМАЗІН Ю.А. Комітет проти.

11:56:12

За-276

Пропозиція Президента врахована.

Пункт два. У пункті три статті 236 і назві статті 31-а ЦПК слова " юридичних чи службових осіб і сфері управлінської діяльності" замінити словами " посадових і службових осіб" - це пропозиція Президента. Ставлю її на голосування. Прошу голосувати.

КАРМАЗІН Ю.А. Комітет проти цієї пропозиції, за відхилення. Вона юридично недоречна.

11:56:45

За-267

Пропозиція врахована.

Пропозиція три Президента України. Вона у вас є, я не буду її зачитувати.

Я ставлю її на голосування. Це вже вона тягне за собою тут поправку два, яку ми проголосували, логічно голосувати за цю поправку. Ставлю її на голосування. Прошу голосувати.

11:57:18

За-266

Пропозиція Президента врахована.

Ставлю на голосування пропозицію четверту Президента України, вона у вас є, перед вами.

Комітет відхилити явно ж.

КАРМАЗІН Ю.А. В таблиці написано відхилити, я доповідаю думку комітету.

11:57:46

За-269

ГОЛОВА. Проходить.

Пропозиція п'ята Президента України. Вона у вас є. Позиція комітету - відхилити.

Ставлю на голосування пропозицію Президента України. Прошу голосувати

11:58:13

За-271

За - 271, враховано.

Ставлю на голосування пропозицію 6 Президента України. В частині 2 статті 248-7 слово "юридичну" пропоную замінити словом "посадову". Прошу голосувати. Комітет відхилити, каже

Голосуємо пропозицію Президента.

11:58:46

За-268

Прийнято.

Пропозиція 7 . Комітет врахував її частково. Яка позиція Міністерства юстиції з цього приводу? Погодитися? Значить, погоджуємося. Йдемо далі тоді.

КАРМАЗІН Ю.А. Я хотів би, щоб замислювалися. Там получається замість "юридичної" коли написали получається тепер так: "Посадову чи службову особу". Ви розумієте? Доходить до абсурду, але пропрезидентська "більшість" голосує "за". Ну голосуйте "за", а потім...

ГОЛОВА. Я прошу вас не агітувати

КАРМАЗІН Ю.А. Ні, я маю сказати фахово що робиться, щоб люди відкрили очі!

ГОЛОВА. Я прошу вас, заспокойтесь.

Пропозиція 8. Вона враховані частково. Міністерство юстиції погоджується? Погоджується. Пропозиція 9 Президента України на статтю 3 закону виключити. Пропозиція комітету - відхилити.

Ставлю на голосування пропозицію Президента України. Прошу голосувати.

КАРМАЗІН Ю.А. Комітет проти. "Наша Україна" не відноситься ж до президентської більшості.

11:59:51

За-251

Пропозиція 10 Президента України з огляду на те, що даний закон повинен стосуватися тільки норм ЦПК пропоную назву викласти в такій редакції: "Про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу".

Комітет пропонує відхилити.

Я ставлю на голосування пропозицію Президента. Прошу голосувати. Ну логічно, раз ми все врахували практично, то треба голосувати.

КАРМАЗІН Ю.А. Не логічно! Закон називається "щодо забезпечення виконання судових рішень".

12:00:24

За-253

Ставлю на голосування про прийняття закону в цілому в новій редакції. Правильно, так? Прошу голосувати.

12:00:48

За-266

За - 266, закон прийнято. Дякую.

КАРМАЗІН Ю.А. Дозвольте подякувати, а відповідальність за недолугість покладається на пропрезидентську більшість.

ГОЛОВА. В тому числі "Наша Україна".

КАРМАЗІН Ю.А. Я ще раз кажу, відповідальність комітет з себе знімає за недолугість тих питань. Ми вас попереджали.

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми увійшли якраз у робочий ритм, але тут показують, що треба перерву робити.

Оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 години 30 хвилин.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Запрошуйте до сесійної зали, тому що небезпечно робити перерву, я бачу. Будемо продовжувати нашу роботу. Прошу, шановні колеги, займати свої місця. З процедури - народний депутат Тягнибок, будь ласка.

12:32:56

ТЯГНИБОК О.Я. Шановний Володимире Михайловичу, я сподіваюся, що секретаріат вже виконав свою функцію, передав вам перелік тих законів, які пропонуються до внесення в порядок денний третьої сесії Верховної Ради. І я би просив перед тим, ніж перейти до розгляду подальших питань і почекати, поки зайдуть депутати до залу, і поставити ці питання до порядку денного або поставити після того, як ми розглянемо перший закон. Будь ласка, Володимире Михайловичу.

ГОЛОВА. Да. Шановні колеги, секретаріат узагальнив пропозиції, які надійшли від фракцій, окремих народних депутатів. Було запропоновано включити до порядку денного 14 питань додатково. Перевірка показала, що залишились, що включені більшість із них, а не включено лише 4 питання. Якщо у вас немає заперечень, ми можемо зараз поставити на голосування. Ну, тоді, коли люди зайдуть до зали. Так? Хорошо, немає питань. Я секретаріат прошу ще раз звірити і пропозиції, які надходили від фракцій, і остаточно дати мені узагальнені дані.

Я оголошую до розгляду закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток з пропозиціями Президента від 30.07.2002 року. Так, від Міністерства соціальної політики ви будете, да? Ярослав Сухий, будь ласка. Так, шановні колеги, одну хвилиночку. Представник міністерства є? Будь ласка, Ярослав Михайлович, хай виступить представник. Так, дуже коротко, будь ласка.

____________. Шановні народні депутати, цей закон, який поданий сьогодні на розгляд, уже доповідався з пропозиціями Президента. Після цього Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики та праці була опрацьована нова редакція. З цією редакцією Кабінет Міністрів України погоджується. Тому ми пропонуємо і просимо народних депутатів підтримати цю редакцію закону.

ГОЛОВА. Дякую.

Будь ласка, Ярослав Михайлович.

12:35:33

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, є законопроект, який пропонується вашій увазі за номером 0909, було проголосовано нами 11 липня 2002 року. Є одне зауваження, поправка, яку відхилив комітет, вона стосується слідуючого. Президент пропонує до статті 79 Кодексу законів про працю та щодо статті 12 закону про відпустки деталізує час надання невикористаної частини відпустки. Ми вважаємо, що це зауваження не може бути прийнято. По простому кажучи, якщо відпустка була перервана в п'ятницю, то вона не може бути надана потім на суботу і неділю, тому що це вже не відпустка. А інші пропозиції ми врахували, і комітет вносить на ваш розгляд пропозицію підтримати цей законопроект 0909 у новій редакції.

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція зрозуміла. І з нею погоджується уряд. Так? Будь ласка, Роман Зварич.

12:36:42

ЗВАРИЧ Р.М. Шановний Володимире Михайловичу, зараз мова йде про вето Президента. Причому тут уряд? Мова йде про вето Президента, от. Тому слід було би поставити питання про те, чи погоджується Президент, чи не погоджується?

ГОЛОВА. Дякую.

Запитання має сенс. Але Президент на поданні написав, що його інтереси буде представляти заступник державного секретаря Солдатенко. От він їх і представляє. Від імені Президента буде він висловлювати пропозиції. От документ є. Будь ласка, читайте.

Я ставлю на голосування про прийняття закону України, про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток для прийняття у новій редакції. Прошу голосувати.

12:37:51

За-327

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, оголошується до розгляду закон України про внесення змін до Закону України "Про індексацію грошових надходжень населення", нова редакція з пропозиціями Президента.

Комітет врахував всі пропозиції Президента і пропонує...

Будь ласка, Михайло Миколайович... І пропонує прийняти його в новій редакції. Правильно я кажу?

Будь ласка, міністр політики Папієв Михайло Миколайович.

ПАПІЄВ М.М.

Одну хвилину буквально.

В даний час діючий механізм індексації той, який є, він втратив свою дієвість і терміново потребує удосконалення. Запропонований на ваш розгляд законопроект передбачає нову редакцію закону України про індексацію грошових доходів населення. Передбачається проводити індексацію грошових доходів населення в межах прожиткового мінімуму, встановленому для відповідних соціальних та демографічних груп населення в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищить поріг інфляції.

Шановні народні депутати, прийняття зазначеного проекту закону дасть можливість підтримати купівельну спроможність громадян при підвищенні споживчих цін на товари та послуги.

Тому звертаюся підтримати цей законопроект. Я би міг сказати так, що мені приємно якраз виходити до вас з цим законом. Це реальний закон, який буде реально індексувати грошові доходи населення. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Будь ласка, Ярослав Сухий.

12:39:31

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, законопроект за номером 0912 26.09.2002 року набрав 223 голоси. Це законопроект, авторами яких є народний депутат України попереднього скликання Степанов і народний депутат України цього скликання Вінський. Він спрямований на закріплення тенденції до наближення соціальних стандартів та гарантій держави до рівня прожиткового мінімуму. І хочу вам сказати, що на сьогоднішній день, якщо ми не приймемо цей законопроект, ми втратимо позитив у вдосконаленні порогу індексації, котрий ми вже проголосували в цьому залі, я маю на увазі законопроект народного депутата України попереднього скликання Юрія Донченка.

Тому, враховуючи те, що ми прийняли всі зауваження, редакційно працювали з профільним міністерством, я пропоную і прошу зал підтримати нашу рекомендацію: прийняти законопроект за номер 0912 у новій редакції.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування... Будь ласка, відмініть голосування.

Юрій Кармазін, будь ласка.

12:40:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, це рідкий випадок, коли я підтримую народного депутата Сухого, незважаючи на його фракцію, і просив би підтримати, з мотивів хотів би сказати, тому що врахування цих пропозицій дозволить узгодити норми закону з вимогами і статті 5-ї Закону про державну статистику, і до інших законних актів. Я просив би проголосувати цей законопроект. Підтримайте.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття Закону України про внесення змін до Закону України про індексацію грошових доходів населення з пропозиціями Президента України для прийняття в новій редакції. Прошу голосувати. Всі пропозиції враховано.

12:41:28

За-392

За - 392, закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закону України про внесення змін до Закону України про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами з пропозиціями депутат України.

Вадим Анатолійович Копилов, заступник голови ДПА, Державної податкової адміністрації. Так, позицію коротко, будь ласка.

КОПИЛОВ В.А.

Шановні народні депутати, Закон України про внесення змін до Закону України про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами, прийнятий Верховною Радою 26 грудня минулого року, не узгоджується з діючим на даний час порядком стягнення податкової заборгованості, і після набрання ним чинності дозволить платникам податків протягом тривалого періоду не сплачувати податкові зобов'язання.

Крім цього, прийняття цього закону призведе до зниження надходжень до бюджету за рахунок порушення діючої цілісної процедури стягнення.

Так механізм погашення податкового боргу, передбачений Законом України (номер 2181) "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами" і побудований на принципі стягнення виключно узгоджених податкових зобов'язань.

Один із шляхів такого узгодження - це адміністративне узгодження, яке передбачає право платника податку звертатися зі скаргою до контролюючого органу у разі незгодження з рішенням останнього протягом 10 днів з дня винесення рішення щодо такого платника.

У разі ненадходження скарги сума податкового зобов'язання буде вважатися узгодженою. Зміна ж ......., які вносяться законом, передбачається, що у випадку звернення платників податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов'язання вважається неузгодженим до розгляду судом справи по суті. І це може відбуватися протягом трьох років.

Крім цього, у разі внесення змін норма підпункту 5.2.1 статті 5-ої буде суперечити пункту 5.2.4 закону, оскільки згідно з однією нормою податкове зобов'язання буде узгоджене, а відповідно до іншого не узгоджене.

Наявність розбіжностей у статті 5-ій зруйнує діючу цілісну процедуру стягнення, зумовить новий потік звернень до судів, так як внаслідок зменшення надходжень до бюджету за рахунок затримки термінів стягнення та зростання обсягів податкових зобов'язань, а також збільшення витрат держави на необхідність участі у додаткових судових процедурах.

Слідуюче. Практика застосування механізмів, передбачених статтею 5-ою у 2002 році свідчить, що податковими органами всіх рівнів залишено без змін 5784 скарги на загальну суму 3,8 мільярда, яка є узгодженою податковим зобов'язанням. І у випадку несплати підлягає стягненню податковими органами в установленому порядку. За умови зміни пункту 5.2.4...

ГОЛОВА. Пропозиція зрозуміла, завершуйте, будь ласка.

КОПИЛОВ В.А. 20 секунд. Крім того, згідно розділу другого закон набирає чинності з дня його опублікування. Однак, згідно статті 27-ї Бюджетного кодексу України закон, який визначає видатки, що належить скоротити та джерела додаткових бюджетних доходів може застосовуватися не раніше початку бюджетного періоду наступним за плановим.

Тому я просив би відхилити прийняття зазначеного закону.

Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Зрозуміло. Будь ласка, сідайте.

Пропозиція комітету. Хто буде від комітету виступати? Сергій Терьохін мав виступати, є він? Буряк Сергій Васильович, голова комітету.

12:45:30

БУРЯК С.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я хочу зробити наголос, що це саме законопроект, який підготував мій колега Черновецький Леонід Михайлович, і це той випадок, коли Комітет з питань фінансів і банківської діяльності одностайно підтримав нашого колегу Черновецького.

Сам закон передбачає закріплення можливостей платників податків реалізувати законні права на захист своїх інтересів у суді та не допустити позасудового стягнення податковими органами їх активів у разі звернення з позовом на дії податкових органів у суд.

Комітет не знайшов переконливих аргументів про необхідність прийняття рішення щодо відхилення вищезазначеного закону. А тому пропоную Верховній Раді України відповідно до частини четвертої статті 94-ї Конституції України прийняти його у повторному розгляді не менш 2/3 від її конституційного складу, тобто відхилити пропозицію Президента України. Проект відповідної постанови Верховної Ради ми додали. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Леонід Черновецький.

Зараз будемо голосувати.

12:46:50

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый председательствующий! Уважаемые народные депутаты!

Я хочу вас поставити до відома, що у минулому парламенті ми подолали вето і взагалі інституту безакцептного списання не існує на Україні. Просто вклалася маленька помилка у закон, про який я скажу окремо, і його тут же використала целый ряд государственных институтов, зарегистрировав в Министерстве юстиции постановление, по которому снова институт безакцептного списания возрождается.

Ніякого противостояния с Президентом тут нема.

Здравый смысл и практика всего мира. Есть зауваження, они повынни выришуватися тільки в судовому порядку. І іншого не може бути.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Відповідно до порядку, я ставлю на голосування спочатку пропозицію Президента України про відхилення цього закону. Ставлю на голосування. Прошу визначатися.

12:48:18

За-20

Ставлю на голосування пропозицію комітету про подолання вето Президента до цього закону.

12:48:48

За-367

(О п л е с к и)

Вето подолано.

Шановні колеги! Прошу уваги. Ми з вами домовлялися, що проголосуємо пропозиції щодо додаткового включення до порядку денного. По фракціях висвітіть. Із 14 пропозицій... я хочу вам сказати, шановні колеги, коли вносите пропозиції, 10 є в порядку денному. Треба уважніше дивитися порядок денний. Тому я ставлю на голосування тільки ті, які не увійшли до порядку денного. Це проект постанови про утворення та оснащення в Україні Центру кардіохірургії немовлят. Це документ за номером 3068-д. Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

12:49:57

За-397

За - 367, включено. Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки протизаконної діяльності голови ДПА У Львівській області Сергія Медведчука. Це документ за номером 3330-д. Прошу визначитися.

12:50:33

За-212

За - 212, рішення не прийнято.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту закону про визнання Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської партії (УПА) воюючою стороною у Другій світовій війні. Це проект за номером 2050-д.

З мотивів? Відмініть голосування, будь ласка. Петро Симоненко.

12:50:59

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я ще раз звертаюся до вас, виходячи з того, що ця проблема в суспільстві дійсно може загострити стосунки і відношення між тими, хто приймав участь у Великій Вітчизняній війни і тими, хто воював на боці якраз організації ОУН-УПА. І я хотів би вас просити, виходячи з цього, ще з 94-го року у Верховній Раді була утворена спеціальна комісія по вивченню цього питання. Діяльність її практично була проігнорована і заблокована. При Міністерстві юстиції також утворювалася комісія, результати розслідування чи висновки цієї комісії ніхто не бачив. При уряді утворювалася комісія і багато чого іншого. Нюрнберзький процес розглянув і, вірніше, під час Нюрнберзького процесу була дана оцінка діям якраз тих, кого зараз намагаються реабілітувати. Я думаю, що світла пам'ять перед загиблими, героями Великої Вітчизняної війни і нашого народу не дає нам підстав сьогодні підтримати цю пропозицію.

ГОЛОВА. Дякую. Так, будь ласка, інша пропозиція. Хто виступить? Не всі зразу. Хто? Іван Заєць. Все. Це не обговорення. Коли будемо обговорювати, тоді будете всі позицію висловлювати. Все. Одну хвилину, будь ласка.

12:52:18

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні народні депутати, я прошу вас підтримати включення до порядку денного цього законопроекту, зважаючи на кілька причин. Перша причина. Я нагадаю вам, що на другій сесії це питання ми вже включили. Тому якщо ми включимо його на цю сесію і проголосуємо, ми будемо послідовні, ми будемо людьми, які дбають про єдність українського народу.

І щодо єдності. Шановні друзі, нічого так не роз'єднує українців сьогодні як роз'єднаність на воїнів Радянської Армії, на воїнів УПА. Уже у всій Європі давно дійшли до того, що поклали останки одних і інших в одну й ту саму могилу і написали: тут лежать іспанці, тут лежать, наприклад, французи, тут лежать, наприклад, німці. Тільки ми, українці, до цих пір сьогодні роз'єднуємо наш народ.

ГОЛОВА. Дякую!

ЗАЄЦЬ І.О. Тому, шановні депутати, я закликаю вас проголосувати, прийняти цей законопроект...

ГОЛОВА. Дякую. Виключіть мікрофон. Заспокойтеся, шановні колеги! Виступили, дві є пропозиції. Все. Зараз ми втягнемося в дискусію, не треба мені цього. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про визнання організації українських націоналістів ОУН та Української повстанської армії (УПА) воюючою стороною у Другій світовій війні. Це проект за номером 2050-Д. Прошу визначитись голосуванням.

12:54:04

За-166

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про відновлення історичної справедливості в боротьбі за свободу і незалежність України, це - проект за номером 1324-д. Це не той же самий, це - інший. Прошу визначатись.

12:54:38

За-156

Рішення не прийнято.

Оголошую до розгляду проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування". Будь ласка, Леонід Михайлович.

12:55:17

ВЕРНИГОРА Л.М. Шановні колеги, депутати, перший закон третьої сесії, який ми тут розглядали, це був саме закон, запропонований зараз до розгляду. Як пам'ятаєте, там всього-на-всього було змінено розміри перерахувань внесків із 2,1 до 1,9. І було одне питання: чому так мало? А ми вам пояснюємо: тому мало, що наші прогнозисти-економісти прогнозують на 2003 рік приріст національного валового продукту там на 2 чи на 3 відсотки. На більше країна не спроможна.

Пропонує комітет прийняти законопроект як закон.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону "Про внесення змін до Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування". Прошу голосувати.

12:56:03

За-239

Прийнято.

Пропозиція комітету?

ВЕРНИГОРА Л.М. Комітет пропонує прийняти законопроект в цілому як закон. Можна.

ГОЛОВА. Ну, є пропозиція комітету, ну що ви? Давайте проголосуємо.

ВЕРНИГОРА Л.М. Усі поправки, усі пропозиції з вами обговорені, і немає сьогодні ніяких інших пропозицій, жодного немає. Пропоную проголосувати як закон.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту закону "Про внесення змін до Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування".

12:56:53

За-229

Прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про деякі питання сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Віктор Володимирович, будь ласка, пропозиція комітету? Прийняти за основу, так?

12:57:14

КАПУСТІН В.В.

Да, ми цей закон обговорювали на днях. Були висловлені зауваження до цього закону, пов'язані з тим, з чого, за рахунок чого розширюється база сплати внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування. Коли ми обговорювали на комітеті, було прийнято таке рішення: рекомендувати в першому читанні, але вилучити з тією метою, щоб вилучити до другого читання закон розширення бази вартості путівок на лікування, відпочинок та дитячі табори крім туристичних міжнародних сум плати за утримання та навчання дітей у дошкільних виховних закладах, закладах середньої професійно-технічної освіти або у державних вищих учбових закладах освіти. Тобто це вилучити з цього закону.

Тому є пропозиція проголосувати в першому читанні, а от до другого читання переробити з урахуванням цих зауважень.

ГОЛОВА. Нощенко, будь ласка, потім Кармазін.

12:58:06

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Володимир Михайлович, те, що село треба залучати до зборів пенсійних фондів - це однозначно, але при цьому треба пам'ятати, по-перше, що ми це розглядаємо тоді вже, коли зверстані плани роботи господарств. Це перше.

Друге, на моєму окрузі п'ять районів, де два райони треба доплачувати тим господарствам, тим фермерам для того, щоб вони утворили юридичну особу в селі.

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка.

НОЩЕНКО М.П. Я з мотивів говорю.

Я пропоную те, що прийняти в першому читанні, але в другому розглянути обов'язково розповсюдження цієї дії на фермерів, які працюють на одному податку.

ГОЛОВА. Дякую, досить.

Семенюк. Ні, Кармазін, я вже оголосив.

Шановні колеги, ми обговорили це, зараз переходить у обговорення. А потім пропозиції внесете до другого читання. І давайте голосувати.

12:58:56

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Я за те, щоб в першому читанні прийняти, але з урахуванням тих зауважень, які ми висловили. Там є абсолютно неприйнятні пропозиції. Це перше.

І друге. В статті 89 Конституції України (частина четверта) записано: "Верховна Рада України для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, створює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувало не менше як одна третина від конституційного складу". Це 150 чоловік. Таким чином, я прошу...

ГОЛОВА. Виключіть мікрофон. От буде тема ця обговорюватись, будемо обговорювати. Будь ласка, Валентина Петрівна Семенюк.

12:59:41

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, наша фракція, і зокрема Олександр Олександрович Мороз, ми доповідали і провели в сесійному залі Закон про фіксований податок. Це дало можливість все-таки хоч якось утриматись селянам.

Тому пропозиція нашої фракції: проголосувати в першому читанні, за виключенням статті, яка зазначає, що змінюється сплата щодо селян по фіксованому податку. Тоді фракція буде відповідно голосувати.

Коли сьогодні через ціновий механізм, через кредити буде знищено село, ми просимо цю статтю вилучити. Тоді будемо голосувати. Дякую.

КАПУСТІН В.В. Шановні народні депутати, я пропоную від імені комітету не вилучати ніяких статей зараз, а голосувати в цілому цей закон у першому читанні без вилучення будь-яких статей.

У нас є період між першим і другим читанням, коли ми можемо вносити пропозиції, зауваження.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги... Будь ласка, Порошенко. Ще раз говорю: з мотивів!

13:00:44

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу, доповідач сказав, що він пропонує проголосувати в цілому, а потім сказав - в першому читанні.

КАПУСТІН В.В. Я вибачаюсь, в першому читанні.

ПОРОШЕНКО П.О. Ні в якому разі голосувати в цілому цей закон не можна, він вплине на показники бюджету. Є відповідне рішення Бюджетного комітету. Ми готові погодитись на підтримку цього закону в першому читанні, він потребує серйозного доопрацювання, тому що є вплив на доходну частину бюджету і корекцію бюджетних показників.

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, мова йде лише про перше читання.

КАПУСТІН В.В. Я мав на увазі, в цілому - як цілісність законопроекту, а не як юридичний...

ГОЛОВА. Народний депутат Павловський.

13:01:22

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Я дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, коли є зауваження принципові, то в нас є така форма, як повторне перше читання. Тоді можна міняти і структуру, і вилучати, все. Тому я пропоную повторне перше читання.

ГОЛОВА. Народний депутат Кирильчук.

13:01:38

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Я вчора виступав в обговоренні цього питання, точніше позавчора. І вносив пропозицію. Оскільки там є серйозні помилки і навіть протиріччя з Конституцією, його не можна навіть у першому читанні приймати. Його потрібно повернути на повторне перше читання.

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону про деякі питання сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Прошу голосувати.

13:02:27

За-244

Рішення прийнято. Дякую.

Ставлю на голосування проект постанови про заходи Кабінету Міністрів України щодо виконання законодавства про мінімізацію збитків і руйнівні дії паводків і повенів, захист населених пунктів і народногоподарських об'єктів і земель від шкідливої дії води. Іван Олександрович Заєць.

З мотивів народний депутат Соломатін, будь ласка.

13:02:58

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Коли готувався цей проект постанови у четвертому пункті, де записано рекомендувати Міністерству науки та освіти і Національній академії наук, в другому підрозділі там була загублена фраза, котру я пропонував на слуханнях, і зараз я її наголошу. Дати висновок щодо можливого причинного зв'язку між катастрофічними повенями 2002-2003 року в країнах Європи та в Україні, а також впливу інших факторів на їх виникнення.

В документі стоїть тут кратко: пропоную поставити (кома стоїть) крапку і доповнити таким реченням: "Зокрема впливу високочастотного випромінювання на іоносферу за дослідницькою програмою "HARP". Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Іван Олександрович, будь ласка.

13:04:12

ЗАЄЦЬ І.О.

Комітет не підтримав цю пропозицію у такій редакції. І тому другий пункт четвертого розділу сформульовано таким чином: вивчити можливість причини зв'язку між катастрофічними повенями в країнах Європи та України, а також впливу інших факторів на їх виникнення.

От якщо Академія наук буде вивчати, і вона повинна так само взяти до уваги цю тезу. А у постанові ця теза вузько сформована, не може звучати. Це постанова Верховної Ради. Така була позиція комітету.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України за номером 2625 про заходи Кабінету Міністрів України щодо виконання законодавства про мінімізацію збитків від руйнівної дії паводків і повнів, захист населених пунктів, народногосподарських об'єктів, земель від шкідливої дії вод. Прошу голосувати.

13:05:21

За-389

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Соломатіна, який тільки що її озвучив.

13:05:44

За-181

Не проходить поправка.

Які ще є пропозиції.

Будь ласка, Олександр Баранівський.

13:05:57

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановний доповідачу! Ми говоримо про Постанову про мінімізацію збитків від руйнівної дії паводків і так далі. Сьогодні ще не відкрито фінансування Кабінетом Міністрів, зокрема, на ці цілі. Тобто нічого не робиться, річки розливаються, земля мерзла, а ми говоримо про постанову. Я дописав би там все-таки, що негайно вжити Кабінету Міністрів заходи по початку фінансування цих робіт.

ГОЛОВА. Комітет не заперечує.

ЗАЄЦЬ І.О. Ні. У нас є тут здійснити заходи щодо підтримання належного стану водних об'єктів і так далі. Ви зважайте ще і на те, що 19-го лютого у нас будуть парламентські слухання, присвячені цій тематиці. І я думаю, що в постанові Верховної Ради за результатами цих парламентських слухань ми повинні виписати всю систему цих заходів. Сьогодні у цій постанові є 2 пункти, які прямо орієнтують Кабінету Міністрів відійти від залишкового принципу фінансування програм, пов'язаних із цією проблемою, для того, щоб фінансування було здійснено у повному обсязі.

ГОЛОВА. Дякую. Я думаю...

ЗАЄЦЬ І.О. Ще одну секундочку. І в плані контролю ми записали 5-ий пункт, де Кабінет Міністрів повинен буде проінформувати нас про вжиті заходи, відповідно до цієї постанови. Я вважаю, що у цій постанові вистачить зараз цих пунктів, в 19 лютого ми повинні розширити коло наших пропозицій щодо Кабінету Міністрів і органів місцевого самоврядування. Так що, проблема правильно поставлена.

ГОЛОВА. Ну я думаю, що ми там редакційно врахуємо, посилимо його і з урахуванням цього давайте приймемо в цілому проект цієї постанови. Нема заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови за номером 2625 в цілому як постанову. Прошу голосувати.

13:08:04

За-371

Дякую. За- 371, постанова прийнята.

Ставиться на голосування проект постанови Про рекомендації парламентських слухань про хід реформування та заходи щодо поліпшення ситуації на селі. Василь Антонович, будь ласка, з мотивів Петро Миколайович. Симоненко, так.

13:08:25

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Симоненко, фракція комуністів. Я взяв слово з мотивів в зв'язку з тим, що у нас 2 проекти постанови вносяться на розгляд, і я закликаю вас підтримати проект 2632-1. Чому? Все те, що знайшло відображення в проекті постанови від комітету, практично було предметом дуже жорсткої критики під час проведення парламентських слухань і всі практично, хто виступав, закликав сьогодні змінити підходи і політику уряду щодо реформування на селі. Це по-перше.

По-друге. Нам сьогодні дійсно потрібно видати рекомендації уряду, які б були спрямовані на вжиття термінових заходів, щоб врятувати наше село. І в нашому проекті 2632-1 якраз і запропоновані заходи, які підтримуються на селі. Відносно довгострокових кредитів сільгоспвиробникам на придбання техніки під ставку 3-5 відсотків, відносно створення державного аграрного банку по обслуговуванню агропромислового комплексу і багато інших пропозицій конкретних. Вони не знайшли відображення в проекті від імені комітету. Тому я закликаю підтримати 2632-1 - це той проект, який задовольняє потреби села сьогодні.

ГОЛОВА. Дякую. Василь Антонович, будь ласка.

13:09:47

КАЛІНЧУК В.А. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, Шановні народні депутати, проект постанови 2632 і рекомендації опрацьовані з урахуванням зауважень і пропозицій учасників парламентських слухань і прийняті більшістю голосів на засіданні комітету.

Я хочу підкреслити на виступ шановного Петра Миколайовича, що в цьому проекті якраз дається оцінка ситуації, що склалася в аграрному секторі економіки. Наголошується, що через відсутність у держави обгрунтованої концепції аграрної політики, невирішення проблем економічно-фінансового характеру, недооцінки урядом необхідності вжиття заходів, спрямованих на розвиток соціальної сфери на селі, незабезпечення отримання очікуваних позитивних результатів. В рекомендаціях звертається увага на необхідність вжиття Кабінетом Міністрів України заходів стосовно суттєвого поліпшення державної підтримки сільгосппідприємств. Зокрема, йдеться про надання пріоритету фінансуванню аграрної галузі з урахуванням специфіки її виробництва, покращанню кредитного забезпечення, затвердженню механізмів державного регулювання ціну на сільгосппродукцію.

Тому комітет вносить пропозицію прийняти за основу і в цілому проект постанови за номером 2632. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Дякую! Я ставлю на голосування в порядку надходження. Давайте заспокоїмося, голосуванням все визначимо. Ну у нас же будуть зараз зрозумілі... Будь ласка, Лещенко.

Я ж говорю. А, вам? Да.

13:11:11

ЛЕЩЕНКО В.О. Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Дійсно, в констатуючій частині проекту постанови, яку подає комітет, є те, що сказав Василь Антонович, але у постановляючій і в рекомендаціях цього немає. Постанова практично не відображає духу парламентських слухань, а ви знаєте, що там негативна оцінка реформам була дана, і люди відгукуються на це позитивно. Тим більше, що ця постанова, що вносить комітет, практично підтримує антиселянські реформи на селі, це спроба реанімувати те, що наносить шкоду. І йдеться про доктрину, доктрина тільки в військових є питаннях. Нічого з цього не вийде: реформи не дають позитивних результатів, вони поглиблюють кризу на селі. Потрібно їх докорінно міняти, тому я пропоную, щоб досягти того, щоб поліпшення було на селі, прийняти постанову від групи депутатів 2632-1. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Валентин Григорович, у вас з мотивів, будь ласка. Матвєєв Валентин Григорович.

13:12:17

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую.

Я, по-перше, підтримую своїх колег по фракції. А взяв я слово для того, щоб привернути вашу увагу, шановні колеги, до самої назви цієї постанови. Вдумайтеся, ми пишемо: "Про хід реформування та заходи щодо поліпшення ситуації на селі" і виходить, що про хід реформування поліпшення ситуації. Вона і так не поліпшується. Якщо то, я думаю, більш чітко, більш грамотно, було б сформулювати назву цієї постанови "Про хід реформування агропромислового комплексу та заходи щодо поліпшення ситуації на селі". Дякую.

ГОЛОВА. Справа в тому, це правильна пропозиція, але ж так парламентські слухання під такою, з таким формулюванням були. Розумієте? Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України за номером 2632, постанова, яку готував комітет. Прошу голосувати.

13:13:31

За-296

Які будуть зауваження, пропозиції? Одну хвилиночку, ж є ще... Будь ласка, зараз... Олександр Баранівський.

13:13:44

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Олександр Баранівський, фракція соціалістів.

Шановні колеги, якщо ця постанова виконає свою роль, якщо хоч одне конкретне питання важливе для села буде виконано, тому я сюди доповнив би те, що є в постанові 2632-1, що все-таки кредити записати чітко - 3-5 відсотків. Тут воно обтікаємо. А давайте запишемо чітко, що недовгострокові кредити на техніку, пальне, насіння не більше 3-5 відсотків.

ГОЛОВА. Дякуємо. Пропозиція зрозуміла.

КАЛІНЧУК В.А. Можна погодитись.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Баранівського, яку підтримує комітет. З вашого проекту, да. Прошу голосувати.

КАЛІНЧУК В.А. Можна погодитись, можна підтримати.

13:14:40

За-228

ГОЛОВА. Будь ласка, Петро Миколайович Симоненко. Рішення прийнято.

13:14:45

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Для того, щоб наша постанова була конкретною, я пропоную наступні положення включити: залучивши вітчизняну науку розробити та подати в першому півріччі 2003 року національному програму відродження і розвитку національного сектору економіки. Це - перше.

ГОЛОВА. На якій сторінці, Петро Миколайовичу?

СИМОНЕНКО П.М. Друга пропозиція - до 1 березня 2003 встановити межу середніх закупівельних цін на зернові, технічні культури, на тваринницьку продукцію в поточному році.

Третя позиція. У першому півріччі 2003 року вирішити питання про створення державного аграрного банку по обслуговуванню агропромислового комплексу.

Четверте. Розробити та внести на розгляд Верховної Ради в першому півріччі 2003 року законопроект щодо запровадження з 1 січня 2004 року єдиного податку для сільгоспвиробників залежно від кількості та якості сільськогосподарських земель в обробітку.

Далі. Запровадити до 1 березня типовий договір на оренду земельних і майнових паїв та встановити контроль за їх виконанням на місцях.

Далі. Провести передбачене Державним бюджетом на 2003 фінансування АПК та потреб на виробництво сільськогосподарської техніки і закупівлі державні ресурси сільськогосподарської продукції на рівні пріоритетних статей.

Далі, внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо виділення резервного фонду Кабміну 100 мільйонів гривень на проведення в 2003 році моніторингу земель і розробку їх кадастрової оцінки по біокліматичних зонах, поклавши відповідальність за виконання цих робіт на Міністерство аграрної політики і Академії аграрних наук.

Далі, і доручити Генеральній прокуратурі порушити кримінальні справи проти посадових осіб, винних у порушенні конституції, законів України при проведенні реформи в аграрному секторі економіки. Дякую.

ГОЛОВА. Будемо голосувати давайте.

Шановні колеги, це пропозиції, які йдуть, там, де йдуть доручення Кабінету Міністрів з другої постанови.

Я ставлю на голосування ці пропозиції, які щойно виголосив Петро Миколайович Симоненко.

Одну хвилинку. Голосуйте, визначайтеся голосуванням.

13:17:18

За-126

Так, за - 126, не прийнято.

Володимир Яворівський, будь ласка.

13:17:27

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Я піднімав руку раніше, думаю, що була б дещо інша розв'язка.

Там, у тому, що запропоновано Петром Миколайовичем і фракцією комуністів, є дуже слушні, абсолютно конкретні речі, які готові, принаймні я готовий підтримати.

Але є неприйнятні, через те ми їх голосували скопом - на кілограм, на відро.

Я би запропонував, давайте, якщо ми хочемо справді допомогти аграрному сектору, давайте кожен з пунктів ставити на голосування, це займе 5-10 хвилин, але ми розв'яжемо цей конфлікт.

ГОЛОВА. Шановні колеги!

Іван Олександрович, ну, розберіться там у себе, ну, що ви!..

Я ставлю на голосування...

От візьміть другу сторінку, шановні колеги, пропозиція перша - залучити вітчизняну науку, і далі за текстом. Прошу визначитися голосуванням.

13:18:30

За-267

Так, поправка прийнята.

Пропозиція друга: до першого березня 2003 року і далі тексти. Є вона у вас? "До 1 березня 2003 року встановити межу середньозакупівельних цін на зернові і технічні культури та тваринницьку продукції в поточному році".

КАЛІНЧУК В.А. Шановні друзі, постановою Кабінету Міністрів на зерно уже установлена закупочна ціна-межа.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування. Прошу визначитись.

13:19:11

За-166

За -166, не проходить. Не прийнято.

Друга, уважно слухайте. "У першому півріччі 2003 року вирішити питання по створенню Державного аграрного банку з обслуговування агропромислового комплексу країни". Ставлю на голосування цю пропозицію.

КАЛІНЧУК В.А. Підтримуємо.

ГОЛОВА. Комітет підтримує.

13:19:41

За-255

За - 255, прийнято.

"Запровадати до 1 березня 2003 року типовий договір на оренду земельних та майнових паїв та встановити контроль за їх виконанням на місцях". Ставлю на голосування цю пропозицію.

13:20:09

За-214

За - 214, не прийнято.

"Розробити та внести на розгляд Верховної Ради у першому півріччі 2003 року законопроект щодо запровадження з 1 січня 2004 року єдиного податку для сільгосптоваровиробників залежно від кількості та якості сільськогосподарських земель в обробітку".

Будь ласка, Ващук, з мотивів, Катерина Тимофіївна.

13:20:37

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, поданий законопроект, розроблений нашою фракцією, який обумовлює саме підтримку цієї норми і збереження єдиного податку, і з такими поправками, що все вже ми можемо цього місяця проголосувати як закон. Він уже у Верховній Раді.

ГОЛОВА. Дякую.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Я ставлю на голосування пропозицію. Все.

КАЛІНЧУК В.А. Підтримуємо.

13:21:19

За-259

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка, з мотивів.

Прийнята поправка.

13:21:26

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, ми з вами вже в цьому залі наголосували бюджет з мінімальною заробітною платою. Тепер не знаємо, що робити. А тепер наголосуємо нові податки, банк будемо голосувати. Так воно не робиться.

Якщо є дві постанови проекту, які можна врахувати, то дається доручення, щоб комітет, нехай він там за годину, півтори зробить одну постанову узгоджену і внесе її. Не можна голосувати так з голову, інакше знову все порозбалансовуємо. Ну, що ми робимо? Податки не вводяться постановами.

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, я щиро вам дякую. Але, шановні колеги, коли ми проголосували документ за основу, кожен депутат має право внести поправку. Він вносить, ви її голосуйте, не голосуйте.

Я ставлю на голосування другу поправку. Визначайтеся голосуванням. Провести передбачений Державним бюджетом на 2003 рік фінансування АПК та потреб на виробництво сільськогосподарської техніку, закупівлю державні ресурси сільськогосодарської продукції на рівні пріоритетних статей. Прошу визначатися голосуванням.

13:22:43

За-249

Прийнято.

Наступна поправка. Пропозиція щодо поправки. Прошу уважно слухати. Внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію щодо виділення з резервного фонду Кабінету Міністрів України 100 мільйонів гривень на проведення у 2003 році моніторингу земель і розробку її кадастрової оцінки ........ кліматичних зонах, поклавши відповідальність за виконання цих робіт на Міністерство аграрної політики України і Української аграрної академії. Прошу визначатися.

13:23:28

За-129

Всі пропозиції? Як не всі?

Будь ласка, Лещенко.

Петре Миколайовичу, сформулюй цю пропозицію, бо її немає тут, я не бачу. Де вона? На якій сторінці?

13:23:41

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко.

Верховній Раді України доручити Генеральній прокуратурі України порушити кримінальні справи проти посадових осіб винних у порушенні Конституції, законів України при проведенні реформ в аграрному секторі економіки.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ми не можемо доручати Генеральній прокуратурі, ми можемо звернутися до Генеральної прокуратури з проханням вивчити це питання.

КАЛІНЧУК В.А. Я вибачаюся, але це записано і в проекті постанови комітету. Тому ми не можемо дублювати це.

ГОЛОВА. Зачитайте, щоб переконалися.

КАЛІНЧУК В.А. Я зачитую: "Генеральній прокуратурі України вжити невідкладні заходи по виявленню та усуненню допущених порушень законодавства та інших нормативно-правових актів в ході реформування агропромислового комплексу щодо захисту прав громадян - власників земельних та майнових паїв, правомірності вилучення майна у сільськогосподарських підприємств податковими органами, Державною виконавчою службою Міністерства юстиції, банками та іншими кредиторами, а також дотриманню законодавства під час приватизації...

ГОЛОВА. Досить вже, все. Я все проголосував, що сказали.

Будь ласка, Олександр Миколайович Ткаченко.

13:24:54

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги! Ми тільки що набрали 129 голосів за те, щоб з резерву Кабінету Міністрів виділити 100 мільйонів на проведення бонітування землі, тобто встановлення кадастру. Справа в чому? Якщо ми сьогодні розглядаємо питання про купівлю-продаж землі, а це питання весь вітає в цих стінах і за межами парламенту, то як можна продавати товар, якщо землю роблять товаром, не маючи кадастру, не маючи цінового визначення землі. Тому і внесена пропозиція виділити 100 мільйонів.

Ви знаєте, що 8 мільйонів доларів виділили Сполучені Штати Америки на розробку Земельного кодексу. Сьогодні інститут землевпорядкування і Державний комітет по землевпорядкуванню не поділять 8 мільйонів, тому що цей законопроект незаконно прийнятий у цьому залі.

Тому сьогодні давайте за свій кошт робити бонітування землі, встановлювати ціновий механізм і як прийде час даже робить землю під заставу і створювати іпотечний банк, то тоді ця стаття буде спрацьовувати. Спасибі.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Олександре Миколайовичу, ви пропонуєте ще раз переголосувати цю пропозицію, так? Ваша пропозиція, ви наполягаєте. Я ставлю на голосування.

Ну одну хвилинку, проголосуємо, голосуванням визначимося. Потім дам, заспокойтеся.

Ставлю на голосування ще раз пропозицію - внести на розгляд Верховної Ради. Вдумайтесь! Внести на розгляд Верховної Ради пропозицію щодо виділення з резервного фонду Кабінету Міністрів України 10 мільйонів гривень на проведення в 2003 році моніторингу земель і розробку її кадастрової оцінки по біокліматичних зонах, поклавши відповідальність на виконання цих робіт на Міністерство аграрної політики України і Академію аграрну.

Ставлю на голосування. Прошу визначитися. 100 мільйонів, да. Прошу визначитися.

13:27:07

За-160

Народний депутат Сулковський, будь ласка. Пропозиція ваша яка.

13:27:17

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Сулковський, 154 виборчий округ, Українська народна партія, Рівненщина.

Володимире Михайловичу, ви знаєте, ажіотаж сьогодні в обговоренні в основному фракція комуністів зробила в стінах парламенту. Я вам скажу чому. І не знаю з яких причин. Членів комітету немало є у нашому комітеті. І комітет більшістю прийняв майже одноголосно цю постанову. Я не розумію пана Лещенка, голову підкомітету нашого комітету, чому на сьогоднішній день виникла така пропозиція і така боротьба. За що, питається. Ми всі питання, Володимире Михайловичу, обговорили, обговорювали майже 2 години на засіданні комітету.

ГОЛОВА. Пропозиції є?

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. Тому вношу пропозицію в цілому проголосувати, шановні народні депутати, за постанову комітету і припинити цей ажіотаж тут. Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, Парубок, народний депутат.

А!? Єщенко, вибачте, будь ласка, та ви вже виступали. Потім - Ратушняк. Зараз, одну хвилинку, не кричіть! Я прошу вас, давайте будемо спокійними. Дамо, ну немає питань, заспокойтеся.

13:28:42

ЄЩЕНКО В.М. Єщенко, фракція комуністів.

Я все-таки, Володимире Михайловичу, прошу вас поставити знову на голосування запровадити з 1 березня 2003 року типовий договір на оренду земельних і майнових паїв та встановити контроль за їх виконанням на місцях. Це просять селяни.

ГОЛОВА. Будь ласка, комітет.

КАЛІНЧУК В.А. Я відповідаю на це запитання. Типовий договір на оренду земельних паїв давно уже розроблений, затверджений і він працює.

ГОЛОВА. Так є потреба голосувати? Ви наполягаєте? Я ще раз ставлю на голосування пропозицію запровадити з 1 березня 2003 року типовий договір на оренду земельних майнових паїв та встановити контроль за їх виконанням на місцях. Прошу визначитися голосуванням.

13:29:44

За-158

Будь ласка, Петро Миколайович. За - 158. Симоненко Петро Миколайович - репліка. Зараз Ратушняк. Заспокойтеся, я все бачу! Не називайте тоді фракцію.

13:29:52

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

В нашому проекті якраз відображене все те, що вимагали учасники парламентських слухань. І в даному випадку певні інтереси представників тих чи інших фракцій, які входять до складу Комітету з питань аграрної політики, вони і не збігаються з тим, що тут було у цій залі. Хто був під час розгляду, той якраз і бачив, що на всі пропозиції конкретні, які вносили ми, комуністи, і я особисто, виступаючи з цієї трибуни, була позитивна реакція. І ми і вимагаємо сьогодні, щоб в рекомендаціях наших були дані вказівки Кабінету Міністрів займатися конкретно фінансуванням агропромислового комплексу, балансуванням цін на сільгосппродукцію і промислову продукцію, підтримку сьогодні і захист внутрішнього ринку і багато чого іншого.

ГОЛОВА. Дякую.

СИМОНЕНКО П.М. Тому я не хотів би, щоб так ось безапеляційно звинувачували, коли ми, відображаючи вимоги учасників, їх заклали у проект.

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Ратушняк. Ви вже виступали, досить уже реплік. Більше реплік не буде. Все, я сказав. Я прошу вас, заспокойтеся, ви не один у сесійній залі.

13:31:00

РАТУШНЯК С.М. Шановні депутати і фракція комуністів! Кліматичні умови, хімічний склад і врожайність від 20 до 70 центнерів зернових нам всім регіонально відомо, тому я би пропонував до 1 березня обласним адміністраціям надати, а виділити мільйон, достатньо, гривень у цей шановний інститут для узагальнення цих даних і своїх пропозицій по оцінці. Достатньо цього. Хімічний склад і площі цих земель відомі, уже відомі, нам треба тільки узагальнити. Дякую.

ГОЛОВА. Так, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття... А зараз тоді репліка буде. У вас же репліка була. ...проекту постанови в цілому. Прошу голосувати.

КАЛІНЧУК В.А. Я прошу проголосувати.

13:32:04

За-331

Постанова прийняти.

Репліка в Лещенка, будь ласка.

13:32:12

ЛЕЩЕНКО В.О. Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Декому із членів Комітету аграрної політики не зрозуміла позиція комуністів, так я пояснюю позицію. Комуністи якраз не голосували за проект постанови, яку сьогодні вніс комітет, і вони аргументували, чому це не робили.

І друге. Комітет з питань аграрної політики і земельних відносин не розглянув не своєму засіданні альтернативної постанови від групи депутатів, яка іде під номером із тире "1". Дякую.

ГОЛОВА. Будь ласка, з мотивів Семенюк, будь ласка. Я бачу, я бачу, бачу.

13:32:52

СЕМЕНЮК В.П. Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Володимире Михайловичу, я хочу, щоб протокольно зафіксувати доручення Кабінету Міністрів щодо розгляду пропозицій виділення з резервного фонду коштів для проведення кадастрових робіт. Я чому так наголошую? Сьогодні ціна на один гектар по тій постанові, вірніше по тих підзаконних актах Держкомзему становить 3 тис. 600 грн. за гектар. А реальна ринкова ціна європейська - 22-24 тис. доларів за гектар. Тому бояться скуповувати землю, без оцінки - краще. Я розумію, що це для олігархів. Тому я попрошу: зафіксуйте, будь ласка, це протокольне доручення. Дякую.

ГОЛОВА. Добре.

Будь ласка, Кармазін, Ткаченко і все. Ну, вже ми прийняли постанову.

13:33:38

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, я піднімав руку і тримав її півгодини, щоб внести зміну до пункту третього, де доручення йде Кабінету Міністрів України. І записати так: Кабінету Міністрів України забезпечити моніторинг і кадастрову оцінку землі. Далі по тексту як пропонував Ткаченко - без визначення суми, бо ця пропозиція була слушна. І друга пропозиція - написати: вивчити факти, це - доручення Кабінету Міністрів...

ГОЛОВА. Я дякую. Виключіть мікрофон, постанова прийнята. Все! Якщо по постанові, шановні колеги, постанова прийнята. Ви "за" проголосували. З мотивів будь ласка, Олександр Ткаченко.

13:34:22

ТКАЧЕНКО О.М. Шановні колеги, я тільки дам пояснення. Коли ми робили кадастр землі по Криму, це було 89-90 рік, вартість кадастрування землі по Криму коштувала 55 млн. карбованців. Це було 70 млн. доларів. Сьогодні йде мова - провести кадастрування землі на Україні, це потрібно на протязі 4-5 років, виділяючи мінімум по 100 млн. гривень, щоб цю роботу провести. Тому ми вже проголосували. Я розумію. Але я не хотів би, щоб так люди, не знаючи даного питання, безграмотно приймали рішення. яке ми прийняли. Спасибі.

ГОЛОВА. Дякую.

Оголошується до розгляду проект закону "Про правовий статус закордонних українців". Ігор Осташ, будь ласка. Давайте зразу пропозиції комітету і будемо голосувати, бо ми багато часу втратили.

13:35:20

ОСТАШ І.І.

Шановні колеги, хотів би ще раз наголосити, що цей законопроект внесено як представниками більшості, так і меншості. І це свідчить про те, наскільки ми серйозно політично відповідальні за більшість, 12 мільйонів українців, які проживають за межами України. І особливо зараз, коли досить незатишно живеться нашим українцям в багатьох країнах світу.

комітет в закордонних справах підтримав законопроект номер 1306. І я хотів би також сказати, що після слухання на сесійному засіданні прийшов також лист Міністерства закордонних справ за підписом міністра Зленка, який також підтримує прийняття в першому читанні, і разом з тим має п'ять зауважень щодо доповнення цього законопроекту у другому читанні. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Зрозуміло.

Ставлю на голосування для прийняття за основу проект під номером 1306, це проект народного депутата Осташа, Бондаренка і Деркача про правовий статус закордонних українців.

13:36:31

За-279

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо контролю за експортом-імпортом дисків для лазерних систем зчитування.

Володимир Йосипович Матвєєв, позиція комітету, будь ласка.

13:36:57

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые коллеги, комитет по этому законопроекту не принял никакого решения. 9 человек проголосовало з ато, чтобы отклонить проект, внесенный Кабинетом министров, девять человек воздержалось, никто не поддержал этот проект решения.

Обсуждение показало здесь, большинство выступающих выступило за то, чтобы отклонить этот проект закона.

ГОЛОВА. Зрозуміло.

Від Кабінету Міністрів, будь ласка, 30 секунд, і будемо ставити на голосування.

____________ . Шановні народні депутати!

Ми дуже вас просимо прийняти цей закон, поскільки він направлений на захист перш за все нашого виробника.

На сьогоднішній день виробниками лазерних дисків є всього три фірми. Вони випускають на сьогоднішній день 2,5 мільйони штук таких лазерних дисків. Ціна їх - 50 мільйонів. Ціна втрати наших ринків за кордоном на сьогоднішній день в результаті того, що наш закон не приведений до норм міжнародного права, становить 50 мільйонів.

Я прошу підтримати цей закон.

ГОЛОВА. Роман Зварич. Тільки я прошу: дуже коротко і з мотивів говорити.

13:38:03

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я хотів би використати цей час, щоб довести до відома депутатському корпусу про те, що фракція розглянула законопроект і прийняла рішення його не підтримувати.

Але у зв'язку з тим, що це є проблема, яку ми усвідомлюємо, я би хотів уже від свого імені: у випадку, якщо цей законопроект не отримує достатньої кількості голосів, щоб ви (я вношу це в якості формальної пропозиції) поставили на голосування таку пропозицію: відправити суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання для підготовки його в повторному першому читанні.

ГОЛОВА. Дякую.

Кармазін, будь ласка, Юрій Кармазін. Я бачу, я бачу все.

13:38:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі. Я дуже коротко з мотивів.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, ми обговорювали, на жаль, цей закон в напівпорожній залі. Тому я вам нагадую, що цей закон направлений проти наших виробників, проти нашого народу. І я закликаю не голосувати за цей закон.

ГОЛОВА. Дякую.

Рудьковський. Я бачу. Микола Рудьковський, будь ласка.

13:39:15

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановні народні депутати, дійсно, цей закон буде шкодити виробництву в Україні, його не можна приймати. 20 разів на минулій сесії вносився цей закон і той, який був прийнятий.

Я звертаюся до вас не голосувати, підтримати українських товаровиробників.

ГОЛОВА. Дякую. Пропозиція зрозуміла.

Будь ласка, народний депутат Єщенко.

13:39:45

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, шановні депутати. Цей закон не можна приймати. І Комітет з питань промислової політики і підприємництва не підтримав, фракція комуністів не підтримує, голосувати за цей закон не можна, він антинародний.

ГОЛОВА. Дякую, зрозуміло.

Юрій Єхануров. Все, голосуємо. Ну, пропозиція зрозуміла: не голосувати. Ви - "за" чи "проти", скажіть? Ну так навіщо 20 разів повторювати?! Комітет хай профільний скаже.

13:40:10

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Шановні народні депутати, Комітет з промислової політики і підприємництва одноголосно просить вас не голосувати за цей закон.

ГОЛОВА. Дякую, пропозиція зрозуміла.

Шановні колеги, оскільки питання важливе, складне і тут багато є політики. Давайте ми його приймемо за основу, а далі подивимося, що з цим документом робити.

Я ставлю на голосування. Я прошу вас. Є документ, і є процедура, і не треба кричати "ні". Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо контролю за експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування. Прошу підтримати.

13:41:05

За-207

Рішення не прийнято.

Я пропоную пропозицію, яка прозвучала, направити на повторне перше читання цей закон. Давайте підтримаємо. Прошу голосувати.

13:41:29

За-215

Рішення не прийнято також.

Я оголошую до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Державної комісії з цінних паперів та представництво держави національному депозитарії.

Володимир Кирилович, пропозиція комітету. Тільки я прошу, у нас залишилося дуже мало часу, щоб ми проголосували ці питання.

13:41:53

ЧЕРНЯК В.К.

З метою законопроекту є встановлення чіткого розподілу обов'язків між комісією з цінних паперів, її центральним апаратом і регіональними і територіальними органами. Розширення переліку підстав для звільнення голови та членів комісії протягом терміну повноважень, впорядкування контролю за діяльністю депозитарної системи в частині встановлення обмежень стосовно призначення представників у національному депозитарії. Прийняття акту приведе до вдосконалення державного регулювання ринку цінних паперів.

Комітет пропонує прийняти у першому читанні.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Державної комісії з цінних паперів та представництво держави у національному депозитарії.

Прошу голосувати.

13:42:57

За-336

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні щодо захисту прав акціонерів та забезпечення прозорості фондового ринку. Пропозиція комітету.

13:43:18

ЧЕРНЯК В.К.

Пропозиція комітету підтримати у першому читанні.

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні щодо захисту прав акціонерів та забезпечення прозорості фондового ринку.

Прошу голосувати.

13:43:46

За-355

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств.

Пропозиція комітету, ми її обговорювали нещодавно.

Будь ласка, Віктор Володимирович Капустін.

13:44:11

КАПУСТІН В.В.

Пропозиція комітету - цей закон відхилити. Мотив такий, що це створює монополізм в операціях купівлі-продажу цінних паперів і звужує фактично ринок цінних паперів. Пропозиція комітету - відхилити.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, шановні колеги, першу пропозицію про прийняття за основу, а потім пропозицію комітету.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств. Прошу голосувати.

13:44:50

За-235

Рішення прийнято.

Будь ласка, з мотивів Семенюк Валентина Петрівна.

13:45:04

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів.

Шановний Володимире Михайловичу! У нас дуже багато законопроектів. І от ви подивіться, сьогодні одна Комісія по цінних паперах виносить три питання, які фактично можна було об’єднати в одне. Тому я вношу таку пропозицію, щоби подібні документи виносилися узагальнені єдиним документом. І тоді не треба стояти в сесійному залі так довго їх доповідати.

Я вчора, наприклад, була записана, але в певних обставинах не могла бути. ТО повірте мені, що це краще буде економити наш час. Тим більше, що там зауваження по попередніх 2 законопроектах у нашої комісії дуже-дуже надто великі. Я їх внесу в письмовій формі, але просто пропозиція - більше таких подібних документів не виносити в цей зал. Дякую.

ГОЛОВА. Я з вами повністю згоден. Я думаю, що ви всі підтримуєте. Треба щоб нам працювати на рівні комітетів узгодити з урядом один законопроект. А уряду треба вносити один документ. Я про це говорив при відкритті сесії, що міністр починає кожен день читає документи і думає що ще треба змінити в цьому законопроекті. В тому чи іншому законі, точніше.

Я оголошую до розгляду проект закону про внесення зміни до статті 333 Кримінального кодексу України щодо відповідальності у сфері експортного контролю. Ми його обговорювали. А пропозиція комітету - будь ласка, Михайло Васильович Потебенько.

13:46:27

ПОТЕБЕНЬКО М.О.

Всі зауваження тут враховані і пропозиція комітету - прийняти за основу.

ГОЛОВА. Є пропозиція комітету - прийняти за основу. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону. За номером 2086.

Прошу голосувати.

13:46:51

За-351

За - 351, яка пропозиція комітету?

ПОТЕБЕНЬКО М.О. Прийняти в цілому.

ГОЛОВА. Немає заперечень?

(Ш у м у з а л і)

Є заперечення, значить знімаємо. Все.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Кодексу України Про адміністративні правопорушення щодо відповідальності у сфері експортного контролю.

Пропозиція комітету - прийняти його за основу. Немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності у сфері експортного контролю. Прошу голосувати.

13:47:40

За-352

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект закону про внесення змін до статті 3 закону України про державне оборонне замовлення щодо обмеження монополізму в господарській діяльності.

Пропозиція комітету - прийняти за основу. Так? Немає заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону. Прошу голосувати.

13:48:15

За-366

За - 366, прийнято рішення.

Оголошується до розгляду проект Закону про іпотеку. Ми його обговорювали на цій неділі. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Будь ласка, Рудько... Вибачте, я пропозицію комітету говорю, а потім - ваші.

З мотивів, будь ласка, Рудьковський.

13:48:33

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановні народні депутати, я звертаюся до вас з проханням не голосувати за основу без вилучення із цього законопроекту питання іпотеки землі. Бо це дасть можливість за безцінь передати землю фінансовим структурам, банкам і позбавить можливості підприємливих людей на місцях отримати можливість стати власниками землі під час приватизації, якщо ми це питання ставимо.

Я вас прошу в такій редакції це питання не голосувати, а відправити на повторне перше читання, вилучити це питання.

ГОЛОВА. Валентина Петрівна Семенюк, будь ласка.

13:49:25

СЕМЕНЮК В.П. Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, перш за все, я перед цим виступала і говорила, що сьогодні по оцінці, яка, до речі, зроблена Державним комітетом по земельним ресурсам, вартість гектару землі 3 тисячі 600 гривень за гектар. Сьогодні вартість одного трактора 120 тисяч гривень. Скажіть мені, будь ласка, скільки треба взяти кредиту, щоб придбати, і як тоді попливе відповідно земля. Тоді навіть і спеціальні контрольні комісії чи якісь інші не допоможуть. Тому я прошу, Володимире Михайловичу, торгувати землею гріх від бога...

ГОЛОВА. Я з вами згоден.

СЕМЕНЮК В.П. Не підтримуємо цей документ. Не грішимо, люди добрі! Дякую.

ГОЛОВА. Ну, давайте зараз визначимося. Будь ласка, Ткаченко Олександр Миколайович і будемо голосувати. А, Кармазін ще і Святаш. Хорошо, все. А, ну, бачимо, тепер уже бачимо. Це ми просто зараз переходимо на обговорення знову документу.

13:50:21

ТКАЧЕНКО О.М. Шановні колеги! Я думаю, що закон він заслуговує на увагу, але не час його розглядати і приймати і ось чому. Я думаю, що всім сьогодні зрозуміло, що ми цими днями слухали питання про розвиток АПК і прийняли одне рішення, сьогодні ми, по-моєму, голосували, рішення, яке ще раз підтвердило, що село розвалене. Сьогодні на полях із 8 мільйонів пшениці всього залишилося 4 мільйона. 4 мільйона пшениці це вже голодовка для України. Завтра проводиться нарада у Президента при закритих дверях. Обманюють Президента, обманюють Верховну Раду. Я хотів би, щоб ми цей документ, який сьогодні виноситься, не розглядали, він не визрів. Сьогодні ми йдемо по шляху повзучої голодовки і це всі розуміють, але не осмислюють у цьому залі. Тому цей закон потрібно зняти.

ГОЛОВА. Дякую. Кармазін. Я ще раз хочу, шановні колеги, попередити і нагадати, у нас день голосування, а не день агітації за той чи інший законопроект. Чому ви не виступаєте, коли обговорюються ці питання?

13:51:41

КАРМАЗІН Ю.А. Дякую.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Я абсолютно погоджуюся з оцінкою того, що сказав пан Ткаченко, що відбувається на селі сьогодні. Але я хочу наголосити, що закон і розділ "Іпотека" є сьогодні в Законі України "Про заставу", який прийнятий ще в 1992 році. Шановні, відкрийте очі!

ГОЛОВА. Так, дякую. Все.

КАРМАЗІН Ю.А. Тому прийняття цього закону якраз сприятиме і можна ще наповнити його нормальним змістом, нормальним, підкреслюю, змістом...

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Святаш, будь ласка.

13:52:20

СВЯТАШ Д.В. Шановні народні депутати цей законопроект є нагальнішим і цей законопроект вводить новий механізм розвитку банківської системи. Тому я пропоную підтримати його, як нагальніший для економіки України.

ГОЛОВА. Дякую.

Катерина Ващук, будь ласка. Час вичерпаний на обговорення. Все!

13:52:42

ВАЩУК К.Т. Шановний Володимире Михайловичу, закон про іпотеку дійсно потрібний, але я солідарна з тими колегами, які сказали, що без розділу "Застава, іпотека землі". Чому? На сьогодні не прийнятий закон про кадастрову оцінку землі, про грошову оцінку землі, немає земельного банку. І земля - це не звичайний товар, це - не трактор, не комбайн, земля - це особлива цінність. Тому іпотека землі має оговорюватись окремим законом. Якщо вилучається земля, ми закон голосуємо. Дякую.

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування. Ми зараз не можемо вилучити, це йде голосування, а не обговорення. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону "Про іпотеку".

13:53:42

За-188

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання для того, щоб вилучити "землю". Прошу голосувати.

13:54:06

За-293

Рішення прийнято.

Ігор Юхновський, будь ласка. Надалі ми будемо тільки голосувати.

13:54:13

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р. Юхновський, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, справа не в тому, чи ми створимо банки, чи не створимо банки. Вартість землі визначається доходом, який дає земля, поділеним на величину банківського проценту. І тому ціна землі в Україні зараз може бути і 200, і 300, і 500 грн. за гектар. І тому дуже важливо, в які руки ця земля попаде. До тих пір, поки ми не створимо товариства, які будуть регулювати ринок землі і те питання, до яких рук попаде земля до цих пір не можна нічого говорити про ринок землі. Дякую.

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійно-оціночну діяльність у країні" щодо проведення обов'язкової незалежної оцінки майна.

Будь ласка, від комітету Володимир Анатолійович Демьохін.

13:55:30

ДЕМЬОХІН В.А.

Комитетом принято решение законопроект 1113 - на розгляд у повторному першому читанні. 1113-1 - принять за основу, и 2374 - за основу.

ГОЛОВА. Шановні колеги!

Будь ласка, Семенюк.

13:55:59

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Володимир Михайлович, я вибачаюсь, вчора ви мене визивали, я була записана на виступ, але була в лікарні, тому я хочу сьогодні сказати колегам.

Сьогодні хочуть змінити ідеологію оцінки майна щодо отримання кредитів для банків. Є відповідний стандарт, є Європейська хартія по єдиному стандарту, є ЄСУ-900, яка передбачає єдині стандарти примінення оцінки. Якщо ми будемо підганяти під банки оцінку, то можемо призвести ми до тих же трастів, тільки в іншому варіанті. Я маю на увазі...

ГОЛОВА. Пропозиція з мотивів яка?

СЕМЕНЮК В.П. Отправити ці два законопроекти на повторне перше читання, тому що не можна сьогодні підганяти оцінку під певні банківські кредити. Є відповідна оцінка, яка повинна бути єдиною для всіх.

ГОЛОВА. Так, дякую.

Ну, шановні, ну, це ж голосування, ну, ви ж агітацію повторюєте. Ну, які це мотиви можуть бути!

Олександр Баранівський, будь ласка.

Він раніше піднімав руку, я ж не можу не дати людині.

13:57:15

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимир Михайлович.

Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, ви правильно говорите, що сьогодні не обговорення. Але це більше, мабуть, недолік нашого Регламенту, тому що, коли йде обговорення, ви знаєте, скільки депутатів у залі.

А тепер по суті. Я хочу звернути увагу депутатів, що дані закони передбачають обов'язкову незалежну оцінку, тобто...

ГОЛОВА. Я дякую. Вимкніть мікрофон.

Я ставлю на голосування. Шановні колеги, була можливість обговорювати. Давайте будемо голосувати в порядку реєстрації документів.

Про прийняття за основу проекту Закону під номером 1113. Це пропозиція банку, так? Нацбанку.

13:58:19

За-164

За - 164, не прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту під номером 1113-1. Прошу голосувати. Це урядовий, да? Прошу голосувати. І пропозиція комітету така ж.

13:58:44

За-180

За - 180.

Наступний який? Проект народного депутата Осики 1113/п1. Ставлю на голосування про прийняття за основу. Немає його, да? Зніміть з голосування. Але в мене написано, що є тут.

Тоді я ставлю на голосування наступний проект: 2374. Це чий проект? Депутатський. 2374 - це проект народного депутата Безпалого, Єханурова. За основу. Прошу визначитись голосуванням.

13:59:37

За-168

За - 168.

Я пропоную направити ці проекти на повторне перше читання, хай визначиться комітет і внесе одну пропозицію.

Давайте нехай попрацюють, може внесуть узгоджений документ.

З мотивів, будь ласка. Зараз нам розумну пропозицію Володимир Черняк скаже.

14:00:05

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, ми страшенно запізнилися з прийняттям цього закону. Ми весь час кажемо, що оцінка майна необ'єктивна. Що немає у зв'язку з цим відповідних конкурсів. І це нагальна, дуже важлива проблема. І немає обов'язкової оцінки. Банки роблять свої оцінки. Питання в стані хаосу знаходиться. А має надзвичайно важливе значення. У зв'язку з цим розкрадають державне майно.

Тому давайте, якщо вже не підтримали ні один, то давайте проголосуємо за те, щоб спрямувати в комітет наш, і ми там ще раз розглянемо на повторне перше читання. Дякую.

ГОЛОВА. Андрій Шкіль. І зараз будемо враховувати пропозицію комітету.

14:00:52

ШКІЛЬ А.В.

Я хочу запропонувати абсолютно нормальне рішення. Просто не всі разом три законопроекти голосувати, а по черзі. Тоді один з них обов'язково піде на повторне перше читання. Тому що якщо разом їх проголосувати всіх скопом, то звичайно це не проголосують за...

ГОЛОВА. Пропозиція комітету, будь ласка, дякую. Пропозиція комітету яка?

________________. Мы предлагаем на повторное первое чтение. Все три.

ГОЛОВА. Роман Зварич з процедури.

________________. Дело в том, что законопроект, который внесен урядом, очень важный. Это микрокредитование.

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

14:01:23

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу, я розумію, що є бажання просунути цей законопроект. Але пропозиція про те, щоб окремі законопроекти відправляти на повторне перше читання не відповідає Регламенту, який надає можливість розглянути альтернативний законопроект, який розглядається у Верховній Раді.

Тому якщо відправляти на повторне перше читання, треба їх усіх, усі законопроекти відправляти на перше читання.

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

14:02:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні колеги, я думаю, тут у нас просто непорозуміння. Вчора, коли було обговорення звертали увагу на те, що досить складно зорієнтуватися, коли з одного, фактично з однієї статті одного закону три законопроекти. І були цілком доречні тоді ще пропозиції їх об'єднати до другого читання. Не вийшло до другого. Тому, мені здається, цілком логічною пропозиція, зважаючи на те, що питання дуже важливе і актуальне, бо стільки проектів вже свідчить, що воно актуальне, і зважаючи на те, що є певна така дискомфортність від трьох проектів, я думаю, було б цілком компромісна і логічна пропозиція всі законопроекти направити на повторне читання з тим, щоб комітет його виніс...

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію про направлення на повторне перше читання трьох законопроектів. Прошу підтримати. А комітет хай попрацює, щоб визначитися щодо одного прийнятного документу.

14:03:10

За-299

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Я прошу продовжити роботу на 15 хвилин, щоб проголосували...

(Ш у м у з а л і)

Я прошу вас, заспокойтеся. Для того, щоб ми проголосували ті законопроекти, які ми вчора розглянули, щоб не забули їх, бо після обіду ми забудемо їх. Все, будь ласка.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до закону України про відновлення платіжоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Ви знаєте, що це шість законопроектів. Комітет пропонує всі їх прийняти за основу.

Пропозиція комітету, будь ласка. Заспокойтеся всі, вчора виступали, доводили.

__________________. На комитете принято решение - все пять законопроектов народных депутатов и шестой Кабинета Министров принять за основу.

ГОЛОВА. Це позиція комітету. Так ви ж запитайте там у комітеті у себе.

__________________. Дело в том, что эти заокнопроекты поступали на протяжении, я вчера уже докладывал, дввух сессий, первой и второй, и последовательно рассматривались. Но предложение комитета, и была создана группа объединить их, не нашла поддержки. Поэтому они все и оказались шесть сегодня в зале. Они поступали с июля месяца и до конца года.

ГОЛОВА. Що будемо робити?

(Ш у м у з а л і)

Будь ласка, Черняк пропозиція.

Зараз Іоффе, будь ласка.

14:04:53

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! В даному випадку комітет, членом якого я є, не виконав своєї функції. Не можна виносити пропозицію зразу прийняти за основу 6 законопроектів. Я пропоную повернути на повторне перше читання і доручити комітету підготувати 1 узгоджений законопроект. Дякую.

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про повернення на повторне перше читання з тим, щоб був внесений один уніфікований узгоджений документ. Прошу голосувати.

14:05:44

За-253

Рішення прийнято. Іоффе, будь ласка.

Шановні колеги! Нам 4 документи треба проголосувати.

14:05:49

ІОФФЕ Ю.Я.

Я не знаю зачем ви це проголосували, тому що ми минулий раз коли голосували прийняли закон такий самий 2060, який був підтриманий 226 голосами. Але це закон, який рушать. Ті закони, коли були подані, які поширюють закон на відновлення платежоспроможності боржника і такі, що ... такий як Стоян і такий як Волинець вони погодились, відізвали свої законопроекти і вони згодні, щоб підтримати цей закон.

Але це абсолютно... чого ж ми прийняли один, тепер приймаємо інший?

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Я ставлю на голосування проект закону про визнання таким, що втратив чинність закон України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна". Ми його обговорювали. Є пропозиція комітету - прийняти його за основу, але були різні думки.

Прошу голосувати за основу. Голосуємо, все.

14:06:57

За-166

Рішення не прийнято. Відхилено документ.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до законів України про виконавче впровадження та про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом щодо виконання судових рішень.

Пропозиція комітету - прийняти за основу. Ми його обговорювали.

Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

14:07:32

За-142

За - 142, рішення не прийнято. Знімається.

Оголошується до розгляду проект закону, проекти законів про Державну прикордонну службу України та про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби України. Пропозиція комітету - прийняти обидва законопроекти за основу. За основу.

Ставлю на голосування про прийняття цих законопроектів за номером 2196, 2197 за основу. Прошу голосувати.

14:08:19

За-326

За - 326, рішення прийнято. Яка пропозиція комітету далі? Не можна? Пропозиція комітету, що треба доопрацювати до другого читання.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий статус іноземців". Вчора ми його обговорювали останнім, була пропозиція прийняти за основу. Ставлю на голосування, прошу голосувати.

14:08:53

За-325

За - 325, прийнято. Яка пропозиція комітету? Може приймемо його в цілому, там великих заперечень немає. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття і цілому як закон, прошу голосувати. Не активне, не активне.

14:09:20

За-282

Прийнято.

Оголошується... А, ні, ні, ні. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Перерва до 16 години.

Повернутись до публікацій

Версія для друку