ЗАСІДАННЯ П’ЯТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 грудня 2002 року, 16.45 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада". Прошу зареєструватися.

16:45:33

Зареєструвалося -381

В залі зареєстровано 381 народний депутат. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

По фракціях, будь ласка.

Шановні колеги! Дозвольте поінформувати вас про те, над чим працювали керівники фракцій. Ми довго обговорювали і зараз знаходимося у процесі роботи щодо підготовки проекти Постанови Верховної Ради України, прийняття якої б дозволило розблокувати роботу Верховної Ради України.

Водночас уряд до нас звернувся з нагальною пропозицією про те, щоб виняток, проголосувати один закон - це проект...

(Ш у м у з а л і)

Я зараз дам слово Ющенко, Ющенко скаже. Та всім чотирьом дам. Одну хвилину. У зв'язку з цим, шановні колеги... Питання стосується...

(Ш у м у з а л і)

Я прошу вас, заспокойтеся, дайте сказати. Якісь нормальні є людські стосунки? Ми будемо його розглядати поки з вами не домовимось, не буде згоди. Що ви хвилюєтесь?

Ну зараз дам, ну заспокойтесь. Ну що ви? Ради Бога, я скажу з якої причини я дам зараз. Дайте можливість сказати мені.

Була розмова і було прохання, я зараз хочу його оголосити, потім ....слово керівникам фракцій про те, щоб зараз зробити перерву у засіданні керівників фракцій і груп, зайти в сесійну залу і домовитися тут. Якщо буде ваша згода, то сьогодні проголосувати внесення...

(Ну заспокойтесь, я прошу вас. Що у вас така сверблячка?)

Проголосувати внесення змін до Закону України "Про внесення змін до Закону України про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом".

Це питання зумовлено з тим, шановні колеги, бо буде завдано величезної шкоди державі санкціями.

Зараз керівники фракцій...

(Ш у м у з а л і)

Ну заспокойтесь. У зв'язку з цим... зміни роздані, у вас є. Ви подивіться.

Тому, шановні колеги, не було остаточної згоди, я зараз прошу коротко керівникам фракцій висловити свою думку з цього приводу. Нормально все? Ну так чому ж?

Петро Миколайович Симоненко, будь ласка.

Підготуватися Ющенку.

16:48:39

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! По-перше, якщо ми ведемо розмову про цей законопроект, то ми його не обговорювали. Комітети не вивчали ситуації. Буквально кілька тижнів тому тільки .... проголосували цей законопроект, підписав Президент і дивна ситуація виникає, що нас сьогодні примушують практично без вивчення і ознайомлення голосувати за якісь документи. Це по-перше.

А по-друге. Давайте ми все ж таки визначимося відносно тих подій, які відбувалися 17 грудня. І ми фракції, які заявили про спільні дії у Верховній Раді, сьогодні заявляємо, що поки ми не вирішимо питання щодо статус-кво повернення Верховної Ради на позиції 17 грудня до цього незаконного голосування, ми ніякі питання розглядати не будемо.

І всім давно вже відомо, що Верховна Рада втрачає і публічність власну, втрачає незалежність, вона втратила завдяки ось цьому незаконному голосуванню, а фактичному - злочинному за змістом, бо немає сьогодні бюлетенів. Ми наполягали, щоби запросили Генерального прокурора і порушили кримінальну справу в зв'язку з заявою Зайця, який сказав, що у нього вкрали бюлетені.

Так ми й вимагаємо, давайте тоді порушимо кримінальну справу за фактом зникнення бюлетенів цих і будемо розслідувати куди поділися справжні бюлетені. Це по-перше.

По-друге, ми повинні з вами розуміти, що якщо зараз ті, хто все зробив для того, щоби перенести епіцентр політичної кризи в парламент, все роблять для знищення парламентаризму в Україні, вони сидять і посміхаються. Вже підвісили уряд, не дають можливості тоді працювати над тими законодавчими актами, які є спільними між урядом і Верховною Радою.

Ми вимагаємо і наполягаємо, поки не розглянемо питання, яке має відношення до незаконного голосування і незаконних рішень 17 грудня, ми не дозволимо, щоби Верховна Рада далі працювали, як вимагаєте цього. Ми будемо діяти тільки за законом, за Регламентом і за Конституцією. Дякую.

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Андрійович Ющенко, фракція "Наша Україна", підготуватися Пустовойтенку. Віктор Андрійович, виступайте, будь ласка! Я оголосив Пустовойтенка.

Будь ласка, Пустовойтенко Валерій Павлович, фракція НДП.

16:51:37

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні мої друзі народні депутати! Я хочу сказати, що в процесі цілого дня Узгоджувальна рада працювала дуже плідно, коректно, і ми 10 хвилин назад практично підійшли до комплексно вирішення питання щодо голосування і 17-го і подальшої нашої роботи. Був підготовлений проект постанови, який, практично, узгодили всі представники фракцій як меншості, так і більшості. Зараз я цей проект постанови, два варіанти, віддав для того, щоб його могли віддрукувати, народні депутати змогли ознайомитись з цим проектом закону і продовжити нашу роботу. Тому я закликаю всіх, щоб повернулись, розблокували трибуну. Ми б послухали, нам все рівно прийдеться послухати Закон про відмивання брудних грошей. А Узгоджувальна рада, керівники фракцій можуть продовжити узгодження цих двох постанов там, де ми тільки що працювали. І коли ця буде постанова узгоджена внесена в парламент, потім повернутись до нашої подальшої роботи. Тому я прошу вас всіх повернутись на свої місця і продовжити плідну роботу Верховної Ради і сьогодні розглянути тільки один законодавчий акт, який стосується відмивання брудних грошей. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Роздали, роздали. Секретаріат, перевірте, чи розданий цей законопроект.

____________. Під час реєстрації всім депутатам вручено, хто реєструвався біля столів.

ГОЛОВА. Коли реєструвались біля столів, всім роздавали. Підіть до стола, зареєструйтесь. Розглядав, є заключення комітету. Ну, я прошу, заспокойтеся, не кричіть. Заспокойтеся. Я решений не принимаю, я решения подписываю. Я підписую. Заспокойтеся, будь ласка. Заспокойтеся.

Так, Юлія Тимошенко, будь ласка.

16:54:07

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги-депутати, шановні слухачі сесії, я хочу сказати, навколо чого взагалі ідуть сперечання, щоб людям теж було трошки зрозуміло. 17 числа відбулися голосування, які були ініційовані більшістю з великими порушеннями Регламенту, суттєвими порушеннями Регламенту. Практично відбулась фальсифікація голосування за голову Національного банку і за зміну керівництва комітетів Верховної Ради. Власне більшість наполягає на тому, що це голосування було легітимним, і ми просимо, якщо це голосування було легітимним, пред'явити бюлетені, які свідчать про те, що це голосування відбулося. Таких бюлетенів більшість не має. І більш того, по всім каналам телебачення, по всім каналам радіомовлення пішла абсолютно не відповідаюча дійсності інформація, що бюлетені були якось відняті опозицією у більшості. Це абсолютно не відповідає дійсності. Бюлетенів не існує. Голосування було сфальсифіковано, ми маємо повернутися зараз до нормальної роботи парламенту. Для цього відпрацьована постанова Верховної Ради, яка враховує і складну ситуацію, в яку потрапила більшість, і вимоги опозиції стосовно зміни ситуації. І ця постанова практично прийнята всіми керівниками фракцій і більшості, і меншості. І тому є прохання там декілька деталей потрібно узгодити для того, щоб прийняти ці постанови і перейти до нормальної роботи. Прохання зараз - доопрацювати ці постанови, прийняти їх і потім перейти до голосування по законам, які пов'язані з прийняттям бюджету і тим законам, які вимагають сьогодні прийняти європейська спільнота по відмиванню брудних коштів.

І останнє, що я хочу сказати. Закон або зміни до закону по відмиванню брудних коштів ніхто в очі не бачив. Зараз нам пропонується прийняти терміново, буквально за 10 хвилин приймати цей закон про відмивання брудних коштів. Але ж якщо ви пам'ятаєте, один закон по відмиванню брудних коштів вже був прийнятий, і європейська спільнота дала нам зрозуміти, що це вийшов закон якраз по легалізації брудних коштів. І тому зараз приймати зміни до цього закону потрібно виважено і дуже, дуже професійно.

І тому зараз не потрібно шантажувати цим, потрібно допрацювати постанови, не руйнувати категорично єдність опозиційних чотирьох фракцій якимись окремими голосуваннями, а дійти до порозуміння, прийняття постанови і потім переходити до роботи. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу керівників фракцій зібратися зараз знову і для цього перерва на 20 хвилин оголошується.

КАРМАЗІН Ю.А. Ющенку слово!

ГОЛОВА. По двадцять разів я не буду запрошувати до слова.

20 хвилин перерва.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я зараз прошу вас усіх зібратися тут, у сесійній залі. Але, керівники фракцій і групи, і провести нараду, вам там зачитають той проект, який напрацьований. Через 15 хвилин, якщо буде воля, ми його будемо ставити на голосування. Ні - значить, будемо вважати, що ми дуже плідно сьогодні провели наш пленарний день.

Ми її не закривали ще, все нормально, ми працюємо в нормальному режимі. По місцях, де ви... робочі місця з керівниками фракцій і груп прошу провести зустрічі протягом 10 - 15 хвилин. На зустріч, будь ласка. Проект тоді буде, ми зараз проект не обговорюємо. Юрій Анатолійович, потім будемо обговорювати проект. Добре, добре. Науково-експертному підрозділу дати заключення на проект Закону про внесення змін до Закону про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Все. Прошу зараз провести консультації.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу сідати на свої місця. Ми нічого не будемо голосувати. Сідайте, ніхто не буде вже.

Шановні колеги, я хочу поінформувати всіх вас, ви, мабуть, і знаєте цю інформацію. Тривали переговори керівників фракцій і груп, як підказують тут, у День Святого Миколая. Орпацювали проект постанови, який начебто був у робочому порядку погоджений. Зараз, наскільки у мене є інформація відбулася зустріч у фракціях і групах, єдності щодо проекту цього документу немає. У зв'язку з тим у нас немає підстав, щоб продовжувати роботу. Я так розумію, що і немає згоди навіть проголосувати за той проект Закону про відмивання брудних грошей. Є чи немає? Так тому закриваємо? Що, що?

Будь ласка, Ющенко. Я прошу, від фракції дев'яти хто буде виступати, підготуватися. Від четвірки виступає Віктор Андрійович Ющенко.

18:47:16

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні друзі! Я просив би вашої уваги ненадовго. Послухайте, будь ласка, уважно.

Що робить парламент України недієздатним? В даний момент 17-те число. МИ висуваємо, шановні друзі, ряд компромісів.

Перший компроміс. Четвірка готова признати 17-те число, результати голосування, при одній умові, що на стіл покладуться бюлетні, відомість поіменного голосування, яка відповідає протоколу. Це перша точка зору.

Шановні друзі, є бюлетні. Поклали. Ми признаємо голосування. Скажемо: "Вибачте, ми помилилися і ви були праві. У вас відбулося по Регламентуі чінне легітичне голосування ".

Пішли далі. Замовчіть, послухайте далі.

Пішли далі. Друга точка. Якщо першого не відбувається, якщо у нас немає способу правового відрегулювати 17-те число і підтвердити легітимість голосування, ми кажемо: "Нам треба, шановні друзі, скасувати голосування". Яким механізмом? Яким способом далі вирулити і вибудувати дорогу компромісу?

Перша позиція. Національний банк. Голосування по Стельмаху, по Тігіпко з професійних, політичних, моральних міркувань. Ми просимо винести в окрему постанову, внести в зал і проголосуйте картками публічно й чесно. Ніякого блокування не буде. Перегорнули сторінку, пішли далі.

Тепер що стосується інших позицій. Інші позиції, перше - це перерозподіл комітетів. Друзі! У червні місяці ми з вами підписали угоду про розподіл комітетів. Ми виходили з того, що то політичний компроміс, який був досягнутий для того, щоби тримати в парламенті баланс.

Зараз ми звертаємося до вас і говоримо: шановні, ви дезавульовуєте ту домовленість червня місця чи ні? Якщо ні, тоді, шановні, пункт номер один слідуючої постанови, про яку ми говоримо, це визнати не чинну постанову від 17-го числа в частині перерозподілу комітетів. Перша. І друга частина - в частині формування Тимчасової лічильної комісії, бо є постійна Лічильна легітимна комісія. Це перший пункт.

Другий пункт. Об'явити мораторій на розподіл комітетів. Мораторій. Крапку поставили.

Третій пункт, самий важливий. Для того, щоб ми знайшли стратегічне розуміння у стінах парламенту, ми повинні з вами взяти на себе зобов'язання набрати меню проектів законодавчих ініціатив, включаючи ті, які от Микола Янович із законом про відмивання брудних грошей півдня працює в парламенті, бюджет, проекти законів, пов'язані із податками, пропорційна система виборів і будь-що, що є компромісом. Оцей пакет є пакет компромісу.

І останній пункт. Для того, щоб реалізувати це, створити робочу комісію, про яку говорив Володимир Михайлович. По одному представнику від кожної фракції. І ми за декілька б днів цей документ могли створить.

Шановні, ми навколо такого контексту врегулювання працюємо уже третій день, третій день. Валерій Павлович щойно означив приблизно таку позицію. Я просив би надати йому слово, щоб він висловився з цього приводу.

ГОЛОВА. Шановні колеги, від дев'яти фракцій хто буде виступати? Валерій Павлович? Будь ласка.

18:51:43

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Шановні друзі, шановні народні депутати, я буду дуже відвертим, щирим. Хочу сказати, що була дуже плідна робота на протязі цього дня і в кінці кінців ми узгодили із всіма представниками фракцій проект постанови, який тільки що вам розданий і який озвучив Володимир Михайлович Литвин.

Ми досягли абсолютної згоди серед представниками... серед тих, хто був присутній на засіданні Коордінаційної ради.

Не дев'ятки, всі були представники. Я можу назвати за виключенням тих, хто мав зустріч з послами і делегував.

Я пробачаюсь...

ГОЛОВА. Дев'ятка якраз була проти.

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Не всі в девятке погодижувалися.

Ми підготували і погодили такий текст постанови.

Крім того от черновичок, який ми, і всі погодилися, в тому числі і представники опозиції, і те, що сказав, я четвертим пунктом або наступне пропонував записати: "Розглянути і провести голосування по проектах законодавчих актів, які впливають на збільшення доходної частини бюджету згідно з додатком і проектом бюджету, а також проект Закону про легалізацію брудних грошей. Кажуть, це не потрібно. Ви згодні на цю пропозицію.

Тому, шановні, я прошу і більшість, і меншість, а зараз прошу Голову Верховної Ради об'явити перерву до вівторка, а нам завтра з раннього ранку почати працювати над узгодженням всіх позицій, щоб ми у вівторок визначили, як ми будемо далі працювати. Дякую за увагу.

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ви вислухали... Я прошу: заспокойтесь! Ви вислухали інформацію двох сторін, два підходи. Я до цього хотів би додати, що перед цим в мене в кабінеті цей проект постанови був погоджений практично, за винятком двох фракцій. Одна фракція від четвірки, я не буду називати, і одна фракція від дев’яти.

Зараз я, спілкуючись із керівниками фракцій і груп, не бачу бажання прийняти цей документ. Я думаю, що далі наше засідання не має ніякого сенсу. Відтак я оголошую засідання вечірнє Верховної Ради України закритим. Завтра працюйте, будь ласка, у комітетах. Ми будемо працювати з керівниками фракцій і груп. І наступне засідання відбудеться у вівторок, о 10-й годині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку