ЗАСІДАННЯ  ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 вересня  2007 року, 10:00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні депутати, представники Кабінету Міністрів, журналісти, ті, хто нас слухають, дивляться. Сьогодні 20 вересня. Відповідно до постанови Верховної Ради, прийнятої четвертого числа, ми проводимо сьогодні засідання парламенту, яке, в основному, присвячене буде презентації Державного бюджету, проекту Державного бюджету на наступний рік.

Я перед тим, як приступити до розгляду питань і до використання часу на обмін інформацією, що передбачено Регламентом.

Прошу підготуватися до реєстрації депутатів. Проводиться поіменна реєстрація.

10:03:24

260 народних депутатів присутні.

Ранкове засідання оголошується відкритим.

Сьогодні захворів іменинник, але все одно давайте привітаємо Володимира Семеновича Бойка, який один із найавторитетніших я думаю, що ніхто не образиться за таке, за такий вислів, депутатів Верховної Ради, Герой України. Давайте пошлемо йому сердечні вітання, принаймні, у вигляді наших аплодисментів.  (О п л е с к и)

Відповідно до рішення Погоджувальної ради, яке ми провели сьогодні, маємо час для виступів уповноважених представників фракцій із внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень та виступів народних депутатів.

Будь ласка, запишіться від фракцій. По 5 хвилин.

Тепер від депутатів, будь ласка. Тобто, в індивідуальному порядку.

Від  фракцій у нас послідовність виявилась така: соціалісти, Партія регіонів, комуністи, а потім в індивідуальному порядку.

Прошу Володимир, від фракції соціалістів включіть Сергія  Червонописького. Будь ласка, мікрофон йому з місця.

 

10:05:30

ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ С.В.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати, шановні українські ветерани! Ви, мої колеги, добре памятаєте, що питання відновлення центрального органу влади по соціальному захисту ветеранів війни, військової служби і праці піднімалися в цій залі неодноразово. Ліквідований нинішнім Президентом за декілька днів до 60-річчя великої Перемоги Держкомітету у справах ветеранів, завдячуючи всенародному тиску і жорстким рішенням Верховної Ради України, був у лютому нинішнього року все-таки відновлений постановою уряду. А рішення Кабінету Міністрів України від 11 вересня надало можливість розпочати його роботу. І все ж чергову підніжку ветеранам знову ставить Віктор Ющенко, 17 вересня підписуючи Указ про зупинення дії урядової постанови. Його мотив і обґрунтування надумані, притягнуті за вуха. Дійшло навіть до заяв, що Комітет ветеранів може істотно підірвати обороноздатність держави.

Ми, ветерани війни, розуміємо: зараз в українській політиці майже всі стали учасниками бойових дій і претендують на особливі заслуги перед Батьківщиною. Але ж повинно бути і щось святе. І ми апелюємо не тільки до розуму, але й до серця, до речі, президентського також. В кінці кінців, хтось повинен у цій державі системно, а не для чергового піару, займатися ветеранами, інвалідами війни, офіцерами, звільнений в запас або відставку, дітьми війни, нарешті. Бо те, що ми маємо, вже це не політична технологія і не свійська інтрижка – це вже близько до геноциду найнезахищенішої  частини суспільства. Весь народ давно вже оцінює свого головного оборонця Гриценка як велике непорозуміння, тому що, перш за все, він підняв галас і перший на Кабінеті Міністрів  і скрізь розказує, що цей комітет якоби не потрібен державі, що його заміняє якійсь підрозділ Міністерства оборони. Невже не зрозуміло, що Міністерство оборони не вирішувало і не буде вирішувати питання  соціального захисту людей, які закінчили, залишили військову службу.

Не тільки мене, людину військову, треба переконувати, що оборонне міністерство не повинно займатися питанням, які відволікають від рішення основних функцій. Тому і зупинилося виконання державної програми по будівництву житла для звільнених військовослужбовців, їхнього працевлаштування.

Прошу вслухатися в цифри. Ми маємо чергу більш як 17 тисяч безквартирних офіцерів і це люди, 80 процентів з них, знаходяться більше десяти років на черзі. А в цьому році, порівняти в 2005 було отримано 1700 квартир, в цьому році аж 12 всього. Таке враження, що  наша армія не знає  чим зайнятися чи що вже продати. Це вже навіть не політиканство, а якийсь патологічний меркантилізм. Та й гарант Конституції, мабуть, забув, що є ще викинуті на вулицю ветерани інших військових формувань, внутрішніх військ, прикордонної служби. До речі, тої самої служби, якою керує пан Гелетей, в тому числі. Так нарешті гине у нашій країні престиж військової професії.

В цілому ж, зважаючи на загострення ситуації, що склалася навколо подібного в країні відомства, ветеранські організації ще більше організовуються в своїх діях. Мені доручено керівниками основних громадських обєднань ветеранів довести про початок акції: „Повстаньмо, ветерани!” під стінами секретаріату Президента України. Ветеранські протестні акції мають чисте соціальне забарвлення, але перед самими виборами вони виважено політизуються. Тому просимо і всі здорові політичні  сили до нас приєднуватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Партії регіонів Василь Олексійович Кисельов говорить, прошу.

 

10:10:23

КИСЕЛЬОВ В.О.

Шановні співвітчизники! До виборів залишаються лічені дні, і ми в останні дні перед голосуванням отримали інформацію, що вже готуються масові провокації під час проведення виборів з боку помаранчевих політичних сил, і вони робитимуть все можливе, щоб сфальсифікувати їх у виборчих округах, де Партія регіонів  має значну підтримку виборців. Подібна інформація надходить до нас з Автономної Республіки Крим, Запорізької, Луганської і Донецької областей.

Нашими політичними опонентами розроблений спеціальний сценарій як зірвати вибори в округах Південного Сходу і Центру. Помаранчеві інструктують своїх представників у виборчих комісіях, щоб ті не приймали участі в роботі комісій 30 вересня, а також не підписували протоколи голосування, що призведе до визнання недійсними проведені вибори у цих регіонах. І, природно, у подальшому призведе до розгляду довгострокових судових позовів.

І зауважте, все це готує народу України так звана „команда демократів”. Причому, якби подібна інформація надійшла лише з одного джерела, то її можна було б сприймати не так серйозно, але подібні заяви надходять з більшості східних і південних областей, а це ще раз підтверджує, що готується масова політична акція проти Партії Регіонів.

Ми впевнені, що подібні акції не придумуються на місцях, у місцевих штабах, а план дій їм надходить з Києва, оскільки соціологія показує, що наші політичні опоненти надто відстають від коаліційних сил. Тому пропрезидентська команда запустила в хід сценарій по визнанню результатів дострокових виборів недійсними, розуміючи, що в новому складі Верховної  Ради України більшості помаранчеві мати не будуть.

Підтвердженням цього є також і звернення Президента України до Конституційного Суду про неконституційність низки положень Закону України про внесення змін в Закон України "Про вибори народних депутатів”.

Позиція Президента взагалі не є послідовною, адже саме він підписав закон, який був прийнятий Верховною Радою 1 червня 2007 року і не наклав на нього вето, а тепер звертається до Конституційного Суду з вимогою розглянути на предмет конституційності низки статей, які визначають, що ті громадяни України, які знаходяться за кордоном і повернулися в Україну менш ніж за три дні до голосування, не мають право взяти участі у голосуванні. Все це робиться для того, як ми всі розуміємо з вами, щоб, з метою проголосувати паспортами тих громадян України, які знаходяться на заробітках в Європі.

Ми не виключаємо, що якщо Конституційний Суд затягне розгляд цього звернення Президента і рішення, неконституційність цих положень буде винесена після виборів, то це може стати приводом для відміни результатів дострокових виборів.

Сценарій досить простий. Якщо Конституційний Суд винесе рішення на предмет звернення Ющенка після 30 вересня, то потім чимало громадян звернеться в суди. А ці суди приймуть ухвалу, що ці громадяни під час голосування не змогли у повній мірі реалізувати своє виборче право, оскільки повернулися в Україну менш як за три доби до голосування. Враховуючи упередженість суддів адміністративних судів, котрі призначалися, ви знаєте, Президентом України, ми не виключаємо, що буде прийнято рішення, яким зобов’яжуть відмінити результати виборів на окремих дільницях чи округах, а то і по всій країні. Коли результати виборів не влаштують опозицію і Президента, який очолює опозицію. Тому фракція „Регіонів” вимагає, щоб Конституційний Суд розглянув і виніс рішення не пізніше 30 вересня.

По-друге, у зв’язку з тривожними повідомленнями з місць з приводу, внаслідок вказівок членам виборчих комісій від помаранчевих не підписувати підсумкові виборчі бюлетені, звертаємося у правоохоронні органи та прокуратуру з вимогою розглянути цю інформацію і провести відповідну профілактичну роботу.

Фракція Партії регіонів також пропонує усім політичним силам, які братимуть участь у виборах, підписати угоду, щоб не допустити стабілізації роботи  виборчих комісій. У випадку не підписання кимсь такого документа, якоюсь політичною силою, ми вважатимемо, і це означатиме, що вони свідомо готуються зірвати вибори як в окремих округах, так і по всій країні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від комуністів Валентин Григорович Матвєєв виступає.

 

10:15:13

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.

Шановні колеги, шановні наші співвітчизники, сьогодні в Україні нині склалася дуже тривожна ситуація і  з кожним днем у суспільстві все більше роздмухується вогнище протистояння, агресивності, я б сказав, політичного цинізму. Ось, щоб цієї трагедії не  сталося, до якої нас підштовхують наші політичні опоненти, політичні противники, засуджуючи антиконституційні укази Ющенка про проведення позачергових виборів до Верховної Ради України комуністи визнали за доцільне взяти участь у цих виборчих перегонах. Ми сподіваємося, що всупереч руйнівним задумам помаранчевих, вони,  я маю на увазі ці вибори, послужать справі згуртування всіх патріотичних та прогресивно-демократичних сил відверненню загрози націоналістичного реваншу, хаосу і анархії, збереження України як єдиної і, справді, незалежної держави.

Узурпуючи владу націонал-шовіністи та олігархи на чолі з Президентом Ющенком цілеспрямовано я б сказав, і послідовно роблять все для того, щоб остаточно знищити конституційні засади демократії і в цьому ми з вами безпосередньо пересвідчуваємося практично кожного дня, коли спостерігаємо, зокрема, ті палкі промови Президента Ющенка на підтримку однієї політичної сили на цих виборчих перегонах.

Під постійним контролем адміністрації Сполучених Штатів своїх заокеанських господарів завдається удар за ударом по Основному закону держави, руйнується парламентаризм, нищиться судова та правоохоронна системи. Політичний та соціально-економічний курс, що нав’язується країні націоналістами, він, безумовно, як ми розуміємо, до добра не приведе, це дорога, що називається, - до прірви.

Нав’язані Президентом Ющенком і його помаранчевими „любими друзями” ці антизаконні, антиконституційні  позачергові вибори обійдуться платникам податків, як ми уже знаємо, із держбюджету, у всякому разі буде виділено на це 365 мільйонів гривень. Але, як ми з вами бачимо, це лише та видима я б сказав, зовсім невеличка, незначна частина цього виборчого айсбергу. Мільярди гривень йдуть сьогодні, шановні наші виборці, як вибачите, на політичну рекламу, на передвиборчу рекламу тих учасників виборчого процесу, які сьогодні будуть боротися за місця у парламенті. Ми бачимо скільки витрачається коштів на друковані засоби масової інформації, на  біг-борди, підкуп виборців: це пакети, щоденники, різні побрякушки, які, зокрема, роздаються нашим виборцям уже сьогодні в Києві і, зокрема, в Подільському районі міста. Для цього у нас є дуже багато прикладів з якими і звернень, з якими звертаються громадяни Києва. 

Я хочу привернути увагу наших шановних громадян  ще до однієї проблеми. Це взяти таке питання як демонстрація політичних роликів на телебаченні. Наведу лише одну цифру, одна секунда, прошу вибачити, такої реклами на каналі „Інтер” коштує порядку тисячі двохсот доларів з 20 до 22 години. Якщо взяти сорока секундний ролик, то це 40-48 тисяч в один, одночасно витрачається лише на демонстрацію одного ролика, 48 тисяч доларів. Так от я хочу, щоб наші виборці спитали у цих політиканів, звідки гроші? Дайте відповідь народу.

Тому комуністи звертаються до самих широких верств наших громадян, не допустити реваншу антинародних помаранчевих сил. Ми впевнені, що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, депутати, ви від фракції хотіли, да? Володимир Миколайович Олійник від фракції Блоку Тимошенко.

 

10:20:54

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі і ті, хто дивиться сьогодні засідання Верховної Ради України! Питання, яке розглядається, сьогодні є важливим. І трішки вводять політики в оману наших виборців, стверджуючи про те, що сама сесія нелегітимна. І не потрібно розглядати питання, доки не буде сформований новий склад Верховної Ради, але прості виборці повинні знати правду. Президент України, який прописаний в Конституції як гарант Конституції, повинен гарантувати права, свободи громадян, а также гарантувати повноцінну діяльність всіх конституційних органів в державі. В тому числі, якби Президент України чітко дотримувався Конституції України, то, безумовно, він би знав би добре, що парламент діє непреривно, доки не буде сформований новий парламент України. Чому це питання є важливим. Тому, що прийняття бюджету, це питання не тільки політико-правове, це важливе питання як відповідь на багато запитань простих громадян: а які будуть пенсії, які будуть зарплати, які будуть соціальні програми фінансуватися, за якими правилами буде розвиватися економіка Україна і наповнюватись бюджет? І бюджет, це серйозний документ, який не можна прийняти потім, швидко. Це документ, який прописаний в законі, має свою процедуру. І сьогодні ми маємо представлення бюджету. І, безумовно, сам бюджет по собі – це документ непростий, це як правило ніколи не викликає задоволення у всіх. Це пошуки оптимального компромісу. Але, якщо ми сьогодні розпочнемо цю процедуру вчасно, то ми можемо вийти на прийняття бюджету з 1 січня і він уже буде діяти. На цій базі будуть сформовані бюджети обласних, районних, міських, сільських рад і це дозволить повноцінно країні працювати за правилами. І той приріст в економіці який є, і він закладений в бюджеті, він буде виділений на підняття пенсій, заробітних плат, трьохразове підвищення. Суперечки можуть йти по можливостям щодо рівня підвищення, але вони будуть реалізовуватись. І якщо ми тільки підемо шляхом тим, який пропонує Віктор Андрійович Ющенко і ті, хто відсутні в залі, політичні сили, які ігнорують діяльність Верховної Ради, то повинні виборці знати, з 1 січня те, що обіцяють всі   не відбудеться. Тому що Президент, якщо піде далі і не підпише рішення, а точніше, Закон „Про Державний бюджет”, то його  реалізувати неможливо. І тому оті всі обіцянки ми вам дамо, можуть бути перетворені десь з середини слідуючого року. Бо ми всі добре знаємо як не просто почалася кампанія, чим ще закінчаться результати виборів, напевно будуть такі, що будуть невдоволенні і буде обов’язково політична  колотнеча. І ми знаємо, що таке спікеріади. Тому в цьому відношенні ми діємо правильно і по закону. Повинні захищати інтереси простих виборців,  затверджувати бюджет як повинні діяти в цивілізованій країні при зміні влади або дострокових виборів. Цей парламент своє робить, інший прийде може поправити, внести зміни, підняти, якісь соціальні пріоритети змінити, але не можна діяти  злочинно, обіцяючи людям покращення, нічого не робити в  цьому відношенні в парламенті, бо тільки через закон, тільки через бюджет можна це реалізувати.

Тепер щодо до того чим займаються, а займаються виборами. Я вам скажу, на Черкащині так займаються, що, практично, і губернатор, голова обласної державної адміністрації і всі голови районних державних адміністрацій очолюють штаби. Приїхав як народний депутат у Канівський район, а нема з ким поговорити. Голова районної адміністрації, начальник штабу, керівник штабу  „Нашої України”, його перший заступник керівник штабу БЮТ. Немає влади в районі. Всі в біготні. Всі переконують, замість того, щоб переконати справами, що краще  будуть управляти, якщо ще раз довірять їм владу.  Тут  закладений не просто адмінресурс, тут закладений один із небезпечних кроків до фальсифікації виборів. Тому що коли ставлять перед чиновником проблему, або ти даси результат, а це вже твої проблеми у який спосіб, або ти покладеш заяву на звільнення, безумовно, заганяють любого  чиновника у глухий кут. І він  інколи іде на такі речі злочинні, які треба осуджувати при любих розкладах політичних.

Я вважаю, що ми  сьогодні своєю роботою повинні показати приклад того, що ми поважаємо Конституцію. І ми повинні відповісти тим, хто сьогодні ігнорує, хай вони людям пояснять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Миколайовичу.

Слово має Мірошниченко, за ним Кузьменко і  Матвєєв, і Цибенко, і  на тому закінчуємо.

 

10:26:26

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні  виборці,  шановні колеги.

Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

Виступити перед  вами зараз мене спонукала та тривожна  тенденція, яка виникає  у наслідок того, що черговий раз, на мій погляд, відбувається спроба втягнути Конституційний Суд України  в політичні процеси. Всі  ви знаєте, що  Конституційний Суд  прийняв до провадження і розглядає  три, точніше, два подання щодо  Закону України  про вибори народних депутатів. Перші два подання розглянув у відкритому режимі – це подання Президента  України, подання народних депутатів України.

В чому є величезна небезпека того, що Конституційний Суд прийняв до розгляду  і розглядає ці питання?  Про те, що станеться, коли він винесе рішення після дня голосування,  сказав вже мій колега Василь Олексійович Кисельов. Можуть бути спроби скасувати результати виборів, а відповідно фактично країна продовжить перебувати в стані  великої політичної кризи. Але є  і інша тенденція, яка пов’язана з  тим, що Конституційний Суд безпосередньо розглядає ці питання, тому що Конституція України визначає, що лише закони можуть регулювати порядок реалізації виборчих прав громадян. Зараз вже іде виборчий процес. Закон  визначив процедури, за якими   ці права мають бути реалізовані. Але  разом з тим в разі не визнання окремих положень Закону  України „Про вибори народних депутатів” цей порядок зміниться, а відповідно буде порушена Конституція.

Саме   тому в аналогічному питанні у 2002 році, коли було подано від суб’єкта конституційного подання   теж подання щодо того, щоб визнати окремі положення Закону про вибори неконституційними, тоді було  Конституційним Судом припинено провадження, тому що там було сказано: „Яке б  не виніс рішення Конституційний Суд, це вплине на перебіг виборчого процесу”. А відповідно Конституційний Суд стане суб’єктом політичних відносин, що не допускається, а ні Конституцією України, а ні  Законом України „Про Конституційний Суд”.  Клопотання про припинення провадження  по цих справах було подане. На жаль, на даний момент ще воно  не розглянуте, і рішення не винесене.

Я ще раз наголошую, що окремі політики, політичні сили намагаються тиснути на Конституційний Суд, отримати рішення і у такий спосіб вплинути на …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Сергій Кузьменко. За ним  - Цибенко.

 

10:29:48

КУЗЬМЕНКО С.Л.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели!

Сергей Кузьменко, фракция  Соцпартии, Запорожье.

Хотел бы для начала отметить, как исключительно положительный факт ту панику, которая наблюдается  в рядах помаранчевых и те судорожные  телодвижения, которые они под влиянием  разных факторов производят. Это говорит только о том, что они так же, как и мы, знают, что результат выборов определен: если выборы будут честными, демократичными и прозрачными, то коалиция останется в этом зале в том же составе, увеличив свою численность и это радует, что даже наши противники косвенно признают этот факт.

В то же время хотел бы сказать о таком притворстве или скоморошестве наших политических не конкурентов даже, я бы сказал, именно политических противников из стана помаранчевых, я говорю о «Блоке Юлии Тимошенко». Лозунги о справедливости, лозунги об украинском прорыве... Я не знаю, какую часть одежды она там прорывает у себя и собирается прорывать у граждан Украины, это предмет отдельного разговора с портными, но я думаю, что эти лозунги просто лишний раз показывают глубинку морального падения представителей этого блока.

Не будем далеко ходить. Я кадровый автозаводчик, более 30 лет проработавший на этом заводе. В зале сидит, в зале находится министр промышленной политики 96-го года товарищ Гуреев, он может подтвердить то, что я скажу: лежачий «Автозавод» в  96-ом году независимые западные оценщики оценили в 150 млн. долларов, и когда создавалось совместное предприятие, корейская фирма внесла наличными эти 150 млн. долларов для создания совместного предприятия 50 на 50. А в 2002 году работающие, приносящие прибыль предприятия великолепные украинские оценщики оценили аж в 10 млн. долларов и продали его сегодняшнему владельцу. У владельца не оказалось свободных денег, и он сложным путем получил в «Эксимбанке» кредит под семь процентов годовых. Скажите, предприниматели, кто из вас может получить такой кредит для выкупа этого завода? Таким образом, бюджету нанесен ущерб как минимум в 140 млн. долларов!

И когда вам, граждане Украины, раздают маечки, футболочки и все остальные подарки от БЮТа, знайте, что это раздается на деньги, украденные у вас же, украденные с бюджета, украденные из пенсий, украденные из социальной помощи. Поэтому оценивайте правильно те действия, которые делают помаранчевые.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Петро Степанович Цибенко виступає.

 

10:33:07

ЦИБЕНКО П.С. Дякую, Олександр Олександрович.

Фракція комуністів, голова Комітету з прав пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко.

Шановні виборці, країна напередодні виборів, а відтак обіцяють всі і обіцяють стільки, що не потягне ніякий бюджет. І найбільше спекуляцій навкруги проблеми соціального захисту ветеранів. У мене як політика, є свої прикмети періоду настання виборів. Коли політики всіх рівнів починають  любити ветеранів більше ніж себе, коли у ветеранів з`являється захисників більше,  ніж  самих ветеранів, це одночасно, однозначно говорить про настання виборів. Мене це особливо непокоїть. Лише один приклад.

Вчора я був у місті Кіровограді, зустрічаючись з виборцями. Там мені показали  листівки від Блоку Юлії Тимошенко, що саме вона  захистить таку категорію ветеранів, як діти війни. Це ж у якого сірка треба було позичити очі, щоб так відверто брехати? Я просто хочу нагадати своїм колегам і виборцям одну пікантну особливість. А вона полягає в тому,   що, коли Верховна Рада України приймала Державний бюджет України на 2006 рік, то Законом про бюджет запроваджувалась 25-відсоткова пільга по житлово-комунальним послугам. Одночасно тодішньому уряду, який очолювала Юлія Володимирівна Тимошенко, було доручено  з  другого півріччя того ж 2006 року запровадити доплату до базової пенсії за статус дитини війни. Так от, цей уряд на чолі з пані Тимошенко не виконав, я б сказав злочинно не виконав це доручення Верховної Ради України і сьогодні  цей політик, цей пройдисвіт обіцяє людям, що вона їх захистить. До речі, проектом Державного бюджету України на 2008 рік передбачено запровадження доплати, хай у символічному розмірі, але, тим не менше, усім дітям війни, починаючи з першого січня 2008 року. Ось ціна тих обіцянок, які деякими політиками запопадливими даються напередодні виборів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і вам.

Ми завершили, тобто використали час, відведений на оголошення заяв, міркувань з певного приводу. Коротенький підсумок висловленим пропозиціям, які потрібно мати на увазі.

Ну, найперше, звучало питання про необхідність розгляду проекту бюджету на наступний рік. Хочу сказати, що, очевидно, ні в кого в суспільстві немає ніяких сумнівів, а тим паче у депутатів, присутніх сьогодні на засіданні, що внаслідок виборів, якщо такі відбудуться, нинішня коаліція зміцнить свої позиції, і тому розглядати сьогодні проект бюджету на наступний рік цілком логічно. Це відповідає Бюджетному кодексу, процедурі, передбаченій у відповідному законодавстві, у Конституції зокрема. І тому логічно, що ми сьогодні розглядаємо цей документ.

Всі майже виступи стосуються тривожної ситуації, яка склалася внаслідок проведення політичної кампанії, підготовки до виборів. Але ця тривога висловлюється з приводу підготовки до фальсифікації виборів. Я міг би повністю приєднатися до всіх тих міркувань. Можу сказати, що готуються сьогодні не стільки вибори, скільки їх фальсифікація, скільки можливість невизнання виборів дійсними. І тому наше засідання е вирішує і ще одну проблему: ми обеззброюємо провокаторів можливістю посилатися на 90 статтю Конституції щодо недієздатності парламенту. Він повністю дієздатний і може приймати всі рішення, передбачені Конституцією. Тому треба їх, ну, в цьому відношенні, я маю на увазі, провокаторів захистити, заспокоїти, я би так сказав. Провокації не пройдуть, але вони не безневинні,  я підкреслюю, не безневинні. І прикро сказати, що, на жаль, Президент сьогодні своїми діями несе велику загрозу для державності, для структур влади. І з цього ми повинні виходити, йдучи до виборців і оцінюючи те, що робиться сьогодні і окремими указами, діями і, навіть, обнародуваними сьогодні  у інтернет-засобах масової інформації план дій щодо забезпечення вимог Президента по проведенню дострокових парламентських виборів.

Я прекрасно знаю, що від Секретаріату Президента будуть відбиватися, говорити, що це хтось придумав. Але зміст цього документу  і підтвердження його на практиці практичними діями конкретних посадовців свідчить, що це план абсолютно конкретний, яким і керується сьогодні Секретаріат Президента, адміністрації на місцях і сам Президент. Це, справді, дуже тривожна річ, оскільки йдеться про руйнування основ державності, про колосальну загрозу, яку вся ця авантюра із виборами і не тільки з виборами, несе для держави. Я кажу це про те як представник коаліції, в тому числі, і як Голова Верховної Ради, якому не байдуже майбутнє України. І доклавши скільки зусиль за багато років до того, щоб ми   створили інститути влади, які відповідають статусу демократичної, самостійної, суверенної держави і тепер ми бачимо, що все кидається під ноги певному угрупуванню, яке керується не Конституцією, не законами, а своїми поняттями і дає в уста Президенту, і в дії його конкретні матеріали, які ним, скажімо, впроваджуються у життя. Це дуже серйозно і я би просив всіх бути готовими до відсічи тим провокаторам, які сьогодні намагаються зруйнувати українську державність. Провокатори живуть у штучно створеному ними світі, забувши про те, що взаємини у світі є живими, реальними і стосуються відносин громадянина до, і держави, населення  до влади, і таке інше. Немає цього, ми не бачимо цієї взаємодії, а зустрічі з виборцями на місцях показують, що люди стривожені, вони розуміють прекрасно,  що цей штучно створений світ абсолютно ніякого відношення до інтересів громадян не має. Він має стосунок тільки до інтересів тих, хто сидить на вулиці Банковій і призначені ними чиновники зверху до низу на всій вертикалі влади, яка чомусь себе вважає опозицією.

Тому я ставлюся до вас, щоб ми серйозно підійшли і до розгляду сьогоднішнього питання, і до зваженого підходу, аби не дати можливості провокаторам утвердитися у суспільстві, провокативним методам управління домінувати над Конституцією, над законами України, бо це несе загрозу для існування держави загалом.

Шановні депутати, у нас до порядку дня пропонується представлення,  включено питання представлення проекту Закону „Про Державний бюджет України”. Він поданий Кабінетом Міністрів України своєчасно, так як і передбачено Конституцією. І у зв'язку з  тим, що ми маємо змогу приступити  до цього розгляду, я надаю слово Першому віце-премєр-міністру міністру фінансів Азарову Миколі Яновичу.

А відносно Регламенту, хочу сказати, він пропонується таким: ми сьогодні розглядали на засіданні Погоджувальної ради і ці пропозиції відповідають нашого загальному Регламенту, вони такі: до 30 хвилин Микола Янович робить доповідь, далі впродовж 15-ти хвилин, і 15  хвилин має на відповіді. Дальше впродовж 15-ти хвилин доповідає голова Комітету з питань бюджету,  після  того, впродовж 60-ти хвилин пропонується провести обговорення, і якщо ми приймаємо до роботи цей документ, і ми не приймаємо ніякої постанови, або, якщо буде потреба уточнити якісь нюанси, то можемо прийняти відповідну постанову.

Поки що іде виконання вимог Регламенту, і слово має Микола Янович Азаров.

Будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я.

Спасибо, Александр Александрович.

Уважаемые народные депутаты. В соответствие со статьей 37 Бюджетного кодекса коалиционное правительство на своем заседании 11 сентября 2007 года одобрило проект Закона Украины «О Государственном бюджете Украины на 2008 год».

14 сентября, то есть в сроки, установленные Бюджетным кодексом, правительство подало проект бюджета в Верховный Совет. В соответствие со статьей 39 Бюджетного кодекса не позднее, чем через пять дней, министр финансов Украины обязан представить его на пленарном заседании. То есть сегодняшнее рассмотрение в этом зале проекта бюджета – это не политический ход, не пиар-кампания, как говорят наши оппоненты, которые забыли о том, что есть законодательство и Конституция Украины, а наша прямая обязанность.

Хочу отметить, что принятие бюджета – это очень сложна процедура. Она имеет строгую этапность, урегулированную бюджетным законодательством.

Проект бюджета 2008 года ориентирован на ускоренный рост уровня и качества жизни нашего народа, укрепления экономического потенциала нашей страны. В нем реализуются программы и приоритеты, которые мы декларировали при создании коалиции. Более того, на этапе доработки в правительстве были учтены все замечания в пределах баланса бюджета. Таким образом, это не проект Партии регионов, а проект, созданный коалиционным правительством.

Хочу подчеркнуть, что более года нашему правительству удалось выправить ситуацию, которую мы приняли в 2006 году. И мы в полном объеме выполняем наши обязательства.

По итогам восьми месяцев 2007 года экономический рост составил 7,5 процентов. Объемы промышленного производства выросли почти на 11 процентов, инфляция – 6,2 процента, инвестиции в экономику  выросли на 32 процента. Это означает, что увеличивается выпуск товаров, постепенно обновляется производство, внедряются новые технологии. Как  следствие, повышается производительность  труда, а значит, появляется возможность у наших граждан больше зарабатывать.

Правительством сделаны существенные шаги для преодоления бедности и повышение качества жизни граждан нашей страны. За семь месяцев номинальные доходы в сравнении с соответствующим периодом предыдущего года выросли на 27,3 процента. Заработная плата штатных работников с июля 2006 года по июль 2007 выросла на 32 процента и в номинальном выражении равняется 1 тысяча 421 гривны, против 1 тысячи 79 гривен год тому назад.

Неоднократно на протяжении года повышались размеры минимальной заработной платы, денежного обеспечения военнослужащих, пенсии, социальных гарантий, пособия населению.

Усилена социальная защита малообеспеченных семей, семей с детьми, пенсионеров, ветеранов, инвалидов и других социально незащищенных слоев. При этом сбалансированность бюджета  в текущем году сохранена.

Таким образом, возвращаются нормальные пропорции экономического развития, которые были нарушены во время экспериментов по ручному управлению экономикой в 2005 году.

Экономический рост и социальные индикаторы текущего года могли бы быть намного выше, если бы страну безосновательно не втянули в политические баталии. Несмотря на политическую нестабильность, составление бюджета 2008 года осуществлялось в плановом порядке с четким соблюдением действующего законодательства.

Еще весной правительством впервые была принята бюджетная декларация, в которой четко определены конкретные цели экономической и бюджетной политики на следующий год и пути их достижения. В ней отражены все параметры будущего бюджета, определенные в статье 33-ей Бюджетного кодекса.

Ко всем этапам составления бюджета были привлечены все министерства и ведомства, представители регионов, народные депутаты, научные работники, научная общественность, усовершенствована методология расчетов ключевых бюджетных показателей. К этому процессу присоединился и Секретариат Президента, правда, в достаточно необычной форме. Вместо конструктивной работы, в адрес правительства начали направлять ультиматумы. Дважды отдельные направления бюджета выносились на рассмотрение Совета по национальной безопасности и обороны, хотя это не предусмотрено ни Конституцией, ни законом о Совете по национальной безопасности, ни бюджетным законодательством.

Сейчас «в пылу» избирательных кампаний появляется очень много бюджетных инициатив, некоторые из них не только не реальны к выполнению, но и губительно для экономики. Большинство из них реально ничем не подкреплены и не просчитаны.

Хочу обратиться к нашим гражданам, обещание безграничных зарплат, пенсий, мгновенного повышения уровня жизни, возврат на протяжении двух лет всех потерянных сбережений – это прямой обман наших людей. Почему те, кто сегодня вам это обещают - правительства Тимошенко и Ющенко в свое время в 2005 и 2006 году всего этого не делали? Более того, я позволю себе процитировать сухую сводку из отчета Комитета по статистике об экономической социальной ситуации за 8 месяцев 2005 года, это полезно напомнить тем, кто руководил страной  в 2005 году.

Макроэкономическая ситуация. Восемь месяцев 2005 года характеризовались резким зменшенням темпов прироста реального валового внутреннего продукта. В первом півріччі 2005 року порівняно з першим півріччям 2004 року відбувалося різке скорочення приросту валового нагромадження основного капитала, водночас, спостерігалося значне скорочення обсягів експорту товарів і послуг.

Промисловість. Протягом січня-серпня 2005 року відбулося різке скорочення приросту промислового виробництва порівняно з попереднім роком.  Масштабні зміни в законодавстві під час прийняття змін до бюджету на 2005 рік погіршили підприємницьке середовище, что мало наслідком скорочення нарощення притока іноземного капіталу на Україну.

Скорочення інвестиційних видатків бюджету призвело до того, що на відміну від значного зростання обсягів будівельних робіт протягом 2004 року у січні-серпні 2005 року порівняно з відповідним періодом 2004 року будівництво сократилось на 7,8 відсотка.

Зокрема, на 25,6 знизили обсяги робіт підприємства, що будували дороги. На 26,8 – підприємства, що прокладали магістральні трубопроводи, лінії зв’язку та енергозабезпечення. Було скорочено будівництво мостів, шляхових естакад, тунелів метрополітена.

Транспорт. За січень-серпень 2005 року перевезення вантажів порівняно з січнем-серпнем 2004 року знизилось на близько три відсотка. Це відбувалось, насамперед, через скорочення перевезення вантажів такими стратегічними видами транспорта як залізничний та інше.

Зовнішня торгівля товарами. Вперше протягом січня-серпня 2005 року спостерігалась стала тенденція зниження темпів прироста експорта і підвищення імпорту, внаслідок чого від’ємне сальдо за вісім місяців 2005 года становило 491 мільйон доларів США проти позитивного за січень-серпень 2004-го року в обсязі два мільярда дев’ятсот п’ятдесят вісім мільйонів. І ми на той час не мали значного підвищення на газ.

Оптова і роздрібна торгівля. Оборот торгівлі за вісім місяців 2005 року проти відповідного періоду 2004 року знизилася на 4,3 процента, відсотка.

Цінова ситуація. Цінова ситуація у січні-серпні 2005 року формувалася під впливом випереджаючого зростання цін, тарифів у сфері послуг та подорожчення низки соціально значущих продовольчих товарів, а саме: цукру, риби, морепродуктів, м’яса та продуктів переробки.

Крім того, на загальне зростання цін на споживчому ринку вплинуло підвищення цін на паливо-мастильні матеріали.

Оплата праці. Рівень оплати праці в установах освіти, культури, охорони здоров’я був на 22-37 відсотків нижчим за середній показник по економіці. По суті, кожен другий працівник цієї сфери отримував заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму. В 2005 році практично припинилось погашение  заборгованості з виплати заробітної плати.

И вот сейчас эти горе-политики учат нас как жить, как составлять бюджет.

Правительство Януковича не гонится за  дешевым популизмом, а работает над тем, чтобы повышение благосостояния граждан было не разовым, а постоянным и сбалансированным. Социальные стандарты, гарантии заложенные правительством в проект бюджета шире и глубже,  чем инициативы псевдооппозиционных политических сил, политических сил, которые носят  фрагментарный выборочный характер.

Параметры  бюджета, представленные на ваше рассмотрение, взвешены и сбалансированы с реальными доходами, которые получат в следующем году казна державы. Более того, его положение первым в истории Украины является реальным шагом к среднесрочному бюджетированию.

Макропоказатели, учтенные при формировании бюджета вы можете увидеть на слайде. Они достаточно напряженные, но мы уже определили комплекс мер, которые позволят обеспечить высокую динамику развития экономики в следующем году. И как свидетельствует опыт прошлых лет нашему правительству их выполнить по силам.

Несколько слов о критике макроэкономических показателей бюджета со стороны Секретариата Президента и псевдооппозиционных сил. Они критикуют, что мы якобы занизили показатели роста валового внутреннего продукта. Им невдомек, что по оценкам международных финансовых институтов, в частности, Международного валютного фонда, Світового  банка, независимых международных экономических институций, оценки валового внутреннего продукта значительно  меньше. Мы не разделяем такой подход международных финансовых институций, но вместе с тем мы сохраняем осторожный подход к планированию 2008 года, учитывая те риски, которые есть на мировых рынках.

Хочу обратить еще раз внимание, что правительственный прогноз полностью обоснован. Для определения объемов валового внутреннего продукта в следующем году прогнозирование осуществлялось по всем его компонентам с использованием более ста индикаторов по  методологии, отвечающих международным стандартам. Расчеты учитывают влияние внешних и внутренних политических, экономических, социальных и других факторов. Доходы сводного бюджета на 2008 год планируются в сумме 246,3 миллиарда или почти на 50  миллиардов больше, чем в текущем году. Прогноз расходов сводного  бюджета составит 267 миллиардов. Ключевым направлением бюджета остается повышение социальных стандартов  и уровня жизни  граждан. В бюджете возобновляется стимулирующая роль заработной платы. Ведь каждый трудоспособный гражданин стремится иметь работу, достойную заработной платы и  не зависит от социальных обещаний, какого бы ни было правительства или президента.

На протяжении 2008 года на 22,8 процента увеличится размер минимальной заработной платы. На слайде вы можете видеть, в каких объемах   минимальная заработная плата будет  на следующий год не меньше  565 гривен.  К концу 2008 года соотношение между минимальной заработной платой и прожиточным минимумом для трудоспособных  лиц будет составлять 90,3 процента, а на  2009 год  мы планируем выйти на 100-процентное соотношение. Напомню, что еще год  назад такое соотношение составляло 75 процентов. Основной акцент мы делаем на качество повышения заработной платы. В 2008 году оплата работников бюджетной сферы  будет осуществляться на основании второго и третьих этапов единой тарифной сетки разрядов  и коэффициентов  оплаты труда.  Для сравнения на слайде вы можете видеть, что по сравнению с 2005 годом расходы на оплату труда работников бюджетной сферы увеличиваются более чем  в  два раза.  Это позволит повысить престижность квалифицированного труда, ликвидировать уравниловку. В целом для повышения  оплаты труда работников бюджетной сферы дополнительно  предусмотрено 18,7  миллиарда гривен. И как вы видите на слайде этот объем в 1,7 раза больше, чем правительством  Еханурова закладывалось на  2006 год. 

В связи  с повышением должностных  окладов, доплат и  надбавок на протяжении 2008 года поэтапно будет увеличиваться среднемесячная  заработная плата: заведующего детским садом – на 525 гривен или на 34,7  процента: с 1 тысячи 511 до 2 тысяч  36; учителя в школе – на  500 гривен или на  36, 7 процента: с 1 тысячи 401 гривны до 1 тысячи 901 гривны; участкового врача-терапевта высшей категории – на 430 гривен  или на 34,7 процента: с 1 тысячи 238 до  1 тысячи 668; врача-хирурга высшей категории – на 491 гривну или на 34, 5 процента: с 1 тысячи 423 до  1 тысячи 914 гривен; врача скорой медицинской помощи  высшей   категории – на  529 гривен: с 1 тысячи 524 до  2 тысяч 53.

В будущем году мы продолжим   начатое в текущем году повышение денежного обеспечения  военнослужащих, лиц рядового и руководящего  состава. На эту цель правительство дополнительно выделяет  2,4 миллиарда гривен. Таким образом, действующие размеры выплат будут  увеличены в среднем на  19 процентов, при этом главный приоритет повышения выплат для наименее  оплачиваемых категорий военнослужащих.  Например,  размеры денежного обеспечения  для среднего руководящего  состава  в правоохранительных органах повысится по сравнению с текущим годом на 21,5-30 процентов  и гарантируется на уровне не менее 1 тысячи 700гривен в месяц. Денежное обеспечение  младших офицеров Вооруженных сил  будет составлять не менее 2 тысяч.

Также в три раза  будет  увеличено денежное содержание курсантов  и военнослужащих срочной службы, увеличение легальных трудовых доходов  создаст необходимую базу для  достойного пенсионного обеспечения. На следующий год предусмотрена  существенная поддержка пожилых людей. Предложенное  правительством повышение  пенсий направлено на ликвидацию  уравниловки и на установление более справедливых выплат для людей с большим  трудовым стажем.

В 2008 году предусматривается, что за каждый полный год страхового стажа свыше 25 лет для мужчин и 20 лет для женщин по возрасту пенсия  по возрасту будет увеличиваться на 2 процента  от размера пенсии  вместо действующего сейчас  повышения размера пенсии на  1 процент. Таким образом,  складывается прогрессивная шкала страхового стажа. Увеличение получат все 12 миллионов  пенсионеров, которые имеют дополнительный страховой стаж. 

В 2008 году из Государственного бюджета на пенсионное обеспечение планируется выделить 25,8 млрд. Впервые в 2008 году всем детям войны будет выплачиваться повышение к пенсии в размере 50 процентов от размера надбавки, установленной для участников войны. Как вы видите на слайде, ни в 2005-ом, ни в 2006 году средства на эти выплаты вообще не закладывались в бюджет. Расходы на эти выплаты составят 1 млрд. 700 млн. гривней, это в три раза больше запланированного на 2007 год.

В проекте Государственного бюджета Украины на 2008 год предусматривается повышение размеров ежегодной разовой денежной помощи ко Дню Победы. В среднем повышение предусматривается в размере 10 процентов к размерам, установленным в текущем году.

В два с половиной раза увеличены расходы на питание, медикаменты в лечебно-профилактических учреждениях для ветеранов войны. Соответствующее решение правительством быль принято в марте текущего года.

Правительство повышает социальную защиту пенсионного обеспечения граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы. Бюджетные расходы на это направление увеличатся на треть. Наиболее существенные приросты вы видите на слайде. Особенно хотел бы отметить, что в следующем году существенно увеличивается дополнительная пенсия этой категории граждан, относящихся к первой категории пострадавших, – более чем в семь раз, ко второй, третьей, четвертой категории более, чем в 10 раз.

В первой половине 2006 года предыдущее правительство не сумело вернуть вкладчикам ни одной копейки. И только наше правительство возобновило выплаты в конце 2006 года и стопроцентно выплачивает компенсационные выплаты вкладчикам сбербанка в 2007 году. Выплаты в 2008 году мы предусматриваем на сто миллионов больше, чем в текущем году.

В 2008 году будет существенно увеличена государственная помощь детям и семьям с детьми. В первые годы жизни каждый ребенок гарантировано получит существенную государственную поддержку. Повышаются размеры социальных гарантий: пи рождении ребенка первого – 11 тыс. 700 гривней, второго ребенка – 25 тыс. гривней, третьего и следующих -  50 тысяч гривен.

Поэтапность этих выплат позволит в более длительный период на должном уровне  оказывать поддержку детям в первые годы жизни. В отличие от наших предшественников, мы заботимся не только о повышении рождаемости, но и обо всех аспектах развития, образования и здоровья  ребенка. Уровень гарантированных государством доходов для малообеспеченных семей повысятся на 10 процентов по сравнению с 2007 годом. При этом, для каждого ребенка уровень обеспечения  прожиточного минимума дополнительно будет повышаться на 10 процентов. Для детей, которые содержатся одинокими матерями или родителями-инвалидами, для каждого ребенка в малообеспеченной многодетной семье это повышение будет составлять 20 процентов.

В 2008 году будет увеличен размер  помощи  для малообеспеченных граждан по уходу за ребенком до достижения им 3-летнего возраста более 300 гривней.  На слайде вы можете видеть, что размер державной социальной допомоги инвалидам з дитинства та дітям-інвалідам составит от 696 гривней до 654.

Будет повышаться государственная социальная помощь инвалидам детства и детям-инвалидам.

Одиноким инвалидам детства 2 группы увеличится до 440 гривней, одиноким инвалидам детства 3-й группы увеличится до 348, детям-инвалидам в возрасте до 6 лет увеличится до 588,8 гривней, детям-инвалидам в возрасте от 6 до 18 увеличится до 653,8 гривней. В полтора раза  против 2006 года увеличены расходы на социальную, трудовую и профессиональную реабилитацию инвалидов.

В 1,6 раза  увеличен по сравнению с 2007 годом объем субвенций местным бюджетам на выплаты государственной социальной помощи детям-сиротам и детям, лишенным родительской опеки, денежного обеспечения родителям-воспитателям и приемным родителям в детских домах семейного типа.

 В 2008 году в три раза будет увеличена одноразовая денежная помощь при трудоустройстве по окончанию учебного заведения  детям-сиротам и детям, лишенных родительской опеки до 3 тысяч 438 гривней. Размер одноразовой помощи детям-сиротам и детям, лишенным родительской опеки, которым исполнится 18 лет, будет увеличен вдвое по сравнению с 2007 годом и будет составлять 1 тысяча 590 гривен.

С целью улучшения социального положения детей-сирот и детей, лишенных родительской опеки, правительством принято решение об увеличении им с первого января 2008 года размеров стипендий, а именно: ученикам профессионально-технических учебных заведений в 3,2 раза – до 500 гривен, студентам высших учебных заведений – в пять раз, до 1060 гривен.

Правительством принято решение о последующем существенном повышении стипендий всем студентам. Наглядно это продемонстрировано на слайде. По сравнению с началом 2007 года минимальные размеры стипендий повысятся для учеников профессионально-технических училищ вдвое – до 200 гривен в месяц, для студентов высших учебных заведений первого-второго уровня аккредитации в 3,2 раза – до 400 гривен, для студентов высших учебных заведений третьего и четвертого уровня аккредитации в 3,6 раза – до 530 гривен.

Для обеспечения молодежи первым рабочим местом в бюджете впервые предусмотрена дотация для работодателей в сумме 50 миллионов гривен. Повышается государственная поддержка образования и педагогов. Впервые за последние 11 лет решением правительства от 20 апреля 2007 года в несколько раз увеличены размеры доплат и повышений к должностным окладам педагогических работников. В два раза по сравнению с текущим годом увеличиваются расходы для предоставления кредитов под строительство жилья, приобретения жилья для научно-педагогических и педагогических работников. В 5,6 раза увеличивается финансирование государственной целевой программы «Школа будущего».

На компьютеризацию, информатизацию общеобразовательных учебных заведений предусмотрено 161,6 миллиона гривен. Равноправный доступ к общественному качественному среднему образованию детей, которые проживают в сельской местности предусматривается обеспечивать путем реализации Государственной программы «Школьный автобус». Приобретение школьных автобусов в 2008 году будет осуществляться за счет средств общего фонда Государственного бюджета.

Правительство выделяет значительные средства на повышение качества медицинских услуг. В целом, расходы на здравоохранение в 2008 году будут увеличены на 6,4 миллиарда. В следующем году мы планируем обеспечить медицинские учреждения современным диагностическим, лечебным оборудованием, которое получит каждый райцентр. С этой целью впервые в 2008 году предусматривается возможность закупки медицинского оборудования на условиях финансового лизинга в объеме до 7 миллиардов гривен. Это позволит решить одну из важнейших проблем отрасли  - ветхость и изношенность медицинского оборудования, отставание во внедрении новых технологий, лечения и диагностики.

Вы на слайде можете видеть, как увеличиваются  расходы на охрану здоровья за отдельными приоритетными программами.

В 1,8 раза по сравнению с текущим  годом увеличивается объем средств на реализацию мероприятий государственной программы предотвращение лечения сердечно-сосудистых и мозговых заболеваний. Я не буду все перечислять, вы можете увидеть это все на слайде.

 Впервые предусмотрены расходы на приобретение высокостоимостных лекарственных средств для лечения больных хроническим и водным лейкозом.

Правительство продолжает финансирование переоборудования заведений первичной медико-санитарной помощи, в первую очередь расположенных в сельской местности. Также предусматриваются средства для приобретения автомобилей для них. На эти цели будет выделено 150 миллионов  гривен.

На 35,5 процента увеличен объем расходов на физическую культуру и спорт. Кроме того, в проекте бюджета предусмотрено 3 миллиарда гривен для финансового обеспечения мероприятий, связанных с подготовкой и проведением в Украине финальной части Чемпионата Европы 2012 года по футболу.

В бюджете абсолютно четко сбалансированы основные приоритеты  нашей политики, существенно усилено инновационно-инвестиционную составляющую, предусмотрена значительная поддержка отраслей реального сектора экономики. В следующем году государственные инвестиции в экономику составят 37,5 миллиарда гривен – это вдвое больше, чем заложено было в бюджет 2006 года. Эти средства будут направляться на развитие приоритетных  отраслей сферы экономики. Особое место среди них занимает высокотехнологическое производство, техническое и технологическое переоснащение предприятий и энергосбережения.

Основные направления государственной поддержки вы можете видеть на слайде. Остановлюсь только коротко.

9,8 миллиарда планируется на развитие транспортной инфраструктуры на строительство дорог, более 4 миллиардов – на развитие жилищно-коммунального хозяйства, более 4 миллиардов – на развитие научно-технического потенциала.

Для привлечения значительных кредитных  ресурсов  предусмотрено предоставление государственных гарантий на сумму до 5 миллиардов гривен: на строительство и ремонт автомобильных дорог, строительство жилищного фонда, на ипотечное кредитование, закупку самолетов отечественного производства. Правительство таким образом будет стимулировать финансовые учреждения к активизации кредитной деятельности и к снижению ставок по кредитам.

На компенсацию процентных ставок по банковским кредитам в бюджете предусмотрено около 1,5 миллиардов гривен. Это даст возможность привлечь не менее десяти миллиардов кредитных ресурсов.

Особенная поддержка бюджета – программа энергосбережения. В бюджете 2008 года предусмотрено 952 миллиона гривен на льготное кредитование инвестиционно-инновационных проектов.

Средства, выделенные на  поддержку агропромышленного комплекса, должны обеспечить государственную поддержку возрождения села.  Основными правительственными приоритетами являются возврат крупнотоварному животноводству и к зернопроизводству, переход к технологиям стабильной урожайности.

На 46,2 процента увеличена государственная поддержка растениеводства, садоводства, виноградарства. Планируется на эти цели направить более 3,3 миллиарда гривен. Значительные средства предусмотрены, в частности, на максимальное предотвращение тех рисков, которые мы наблюдали в этом году.  То есть, мы должны создать для аграриев такие условия, которые бы им позволяли бы максимально оградить риски потери будущего урожая. С этой целью 200 миллионов гривен выделено страхования производства сельскохозяйственной продукции. Свыше  20 тысяч сельскохозяйственных предприятий смогут застраховать риски потерь от гибели сельскохозяйственной продукции на посевных площадях, ориентировочно, свыше 8 миллионов гектаров.

На 34,3 процента увеличена государственная поддержка технического переоборудования сельскохозяйственного производства. На эти цели запланировано выделить 739,6 миллиона гривен. Впервые из Государственного бюджета будут выделены 100 миллионов гривен на защиту воспроизводства и повышения плодородия земель. Кроме того, будут внедрены форвардные закупки зерна в Государственный продовольственный резерв.

На государственную поддержку отечественного машиностроения… Я прошу еще несколько минут, Александр Александрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До закінчення доповіді продовжити час.

 

АЗАРОВ М.Я. На поддержку отечественного машиностроения для агропромышленного комплекса предусмотрено в 13 раз больше, чем выделено в 2007 году. Мы сохраняем, я особо подчеркиваю, льготный режим налогообложения по НДС для сельхозтоваропроизводителей. Таким образом, в их распоряжении дополнительно останется свыше 5 миллиардов гривен.

Впервые в бюджете следующего года уделяется значительное внимание повышению благосостояния селян, в особенности тех, которые работают в бюджетной сфере. В частности,  впервые предусмотрено выделение 1 миллиарда гривен на обеспечение жильем работников образования, культуры, здравоохранения и других работников бюджетной сферы, которые проживают и работают в селе и заключили трудовые контракты на 20 лет.

Впервые выделены средства на компенсацию расходов, понесенных предприятиями АПК, на строительство  объектов социальной сферы – более 100 миллионов гривен. Продолжено финансирование кредитования индивидуальных сельских застройщиков – 105 миллионов гривен, в поддержку развития коммунального хозяйства  на селе – 40,9 миллиона гривен.

Кроме того, для привлечения высококвалифицированных специалистов к работе в сельской местности вдвое увеличены расходы бюджета на льготное кредитование строительство, приобретения жилья для отдельных категорий граждан. Еде одним стимулом привлечения молодежи к работе в сельской местности является льготное кредитование обучения.

В соответствие с решением правительства от 26 сентября 2006 года выпускники высших учебных заведений, которые получили педагогическое образование и заключили договор о работе на срок не менее трех лет, получают одноразовую денежную помощь в пятикратном размере минимальной заработной платы. Это касается работников и сельской, городской местности.

Кроме того, как я уже отмечал ранее, за счет повышения размера минимальной заработной платы внедрение второго и третьего этапов оплаты труда на основе единой тарифной сетки средняя заработная плата сельской интеллигенции на протяжении 2008 года увеличится

Фрг__01256*001*032<11:14:43><КузнєцоваЛ.В.>

по меньшей мере на 35 процентов. Результативность такого комплексного подхода правительства к решению проблемы  закрепления на селе специалистов будет на несколько порядков выше, чем те 20-процентные доплаты на которых так сильно настаивает Президент.

На треть увеличиваются расходы на поддержку дорожно-транспортного комплекса. В частности, в 2008 году предусмотрено выделение 300 миллионов гривен на строительство Харьковского, Днепропетровского, Донецкого, Киевского метрополитенов; 360 миллионов гривен – на комплексную реконструкцию и техническую переоснастку аэропортов; 80 миллионов гривен – на удешевление кредитов на приобретение пассажирских вагонов для железнодорожного транспорта; 100 миллионов гривен – на поддержку  эксплуатационной безопасного состояние судоходных шлюзов, внутренних водных путей, строительство дамбы в рамках проекта создания судоходного канала «Дунай-Черное море».

Впервые в бюджете  предусмотрено 200 миллионов гривен на развитие инфраструктуры международного аэропорта «Борисполь».

Кроме того, на развитие автомобильных  дорог предусматривается привлечение кредитных  ресурсов под  государственные гарантии в сумме два миллиарда гривен.

Транзитный потенциал нашего государства просто огромный, Украина должна являться тем  звеном, который соединяет Европу с Россией и Азией.

В бюджете 2008 года значительно увеличено финансирование жилищно-коммунального хозяйства. В 4,6 раза увеличиваются расходы по общегосударственной программе реформирования и развития жилищно-коммунального хозяйства.

Кроме того,  два  миллиарда 150 миллионов гривен будет выделено на социально-экономическое развитие мероприятия по предупреждению аварий и предотвращения техногенных катастроф в жилищно-коммунальном хозяйстве и  других аварийных объектах коммунальной собственности.

1 миллиард 992 миллиона на компенсацию «Нефтегазу Украины» разницу между ценами закупки импортированного природного газа и его реализация субъектам хозяйственного производства тепловой энергии, которая потребляется населением. И в связи с этим, я обращаю ваше внимание, что мы стабилизируем тарифы на жилищно-коммунальные услуги и никакого повышения этих тарифов в ближайшие годы не будет.

150 миллионов гривен на приобретение вагонов для коммунального электротранспорта.

400 миллионов гривен на  мероприятия по энергосбережению.

Впервые предусмотрено 323 миллиона гривен на покрытие убытков предприятий, которые вырабатывают или поставляют тепловую энергию для населения, которые возникли на протяжении девяти месяцев 2006 года в связи с повышением цены на природный газ.

Впервые на реализацию программы «Телефон в каждый дом» в бюджете предусмотрено 240 миллионов гривен. Средства будут направлены в первую очередь на обеспечение телефонной связи населения  в сельской местности и депрессивных регионах.

На решение проблем угольной промышленности в 2008 году предусматривается направить 6,7 миллиарда или почти на один миллиард гривен больше, чем предусмотрено в 2007 году.

Вы обратите внимание на слайд, именно 2005 году Тимошенко резко сократила государственную поддержку угольной промышленности. И кризисное явление, которое мы с громадным трудом преодолеваем в 2006 году и 2007 году связано, прежде всего, с таким провалом государственной поддержки этой отрасли чрезвычайно важной для энергетического баланса страны.

Особое внимание государства будет обращено на введение новых мощностей угольных предприятий, поддержку действующих, повышение техники безопасности и, безусловно, своевременную выплату заработной платы.

Кроме того, впервые в бюджете предусматривается 807,4 миллиона на частичное покрытие долговых обязательств угледобывающих предприятий перед поставщиками электроэнергии. Это делается специально для стабилизации тарифов на электроэнергию.

Впервые выделено значительное средство на развитие авиастроения, ракетно-космической отрасли. В следующем году планируется направить 765 миллионов гривен на государственную поддержку программы развития авиационной промышленности Украины.

Кроме того, предусмотрено предоставление правительством государственных гарантий предприятиями на закупку самолетов отечественного производства на сумму один  миллиард гривен. И в следующем году Украина, действительно, станет авиационной державой, которая возобновит серийное производство своих пассажирских самолетов.

В  2,8 раза больше, чем в этом году предусмотрено средств на развитие ракетно-космической отрасли.

Кроме того, предусмотрено средства для ликвидации кадрового дефицита на предприятиях космической отрасли. Идет речь об обеспечении служебным жильем молодых специалистов государственных предприятий космической отрасли.

Формирование показателей местных бюджетов на 2008 год происходит на новых принципах и подходах построения межбюджетных отношений с учетом положений концепций реформирования местных бюджетов. Наша цель – расширить возможности органов власти в решении региональных проблем и уменьшении территориальных отличий в уровнях экономического и социального развития.

На 2008 год объем доходов местных бюджетов, которые учитываются при определении межбюджетных трансфертов, увеличивается на десять с половиной миллиардов гривен и составляет 44,1 миллиарда гривен, что почти в два раза больше, чем в 2006 году.

На 1,7 миллиарда прогнозируется увеличение доходов, объема доходов местных бюджетов, которые не учитываются при определении межбюджетных трансфертов. Эти средства органы власти на местах направят на выполнение программ местного значения, местные программы социальной защиты, благоустройство населенных пунктов и тому подобное.

Я хочу обратить ваше внимание и внимание тех, кто слушает мой доклад. Расходы местных бюджетов составят в 2008 году колоссальную сумму – 67 миллиардов гривен. Эта цифра почти в три раза больше, чем в 2005 году. Она сопоставима уже с расходами государственного бюджета.

На 35 процентов больше, чем в текущем году, для местных бюджетов учтено на выплату заработной платы работникам бюджетных учреждений. При расчете объема расходной части местных бюджетов с целью учета особенностей административно-территориальных единиц пересмотрено некоторые существующие и введены новые корректирующие коэффициенты.

 В полтора раза больше, чем на 2007 год запланированы дотации выравнивания местных бюджетов. Ее общая сумма составит 28,5 миллиарда. Речь идет о перераспределении, прежде всего, в сторону западных регионов страны, в основном дотационных и это опровергает ту явную ложь, которую распространяют, что правительство якобы думает только о развитии юго-востока и центра Украины. Еще раз подчеркиваю, общая сумма перераспределения составит 28,5 миллиардов. Это если сравнивать весь объем местных бюджетов в  2005 году.

Благодаря усовершенствованию методики  расчетов второй год подряд планируется существенный дополнительный финансовый ресурс, который остается в распоряжении местных бюджетов для стимулирования к наращиванию доходов. На 2008 год эта сумма составит 1, 6 миллиарда.

Увеличивается инвестиционная составляющая местных бюджетов. Не менее  50 процентов объема дополнительных средств, которые  оставляются местным органам власти в связи с применением коэффициента выравнивания  предусматривается направить на реализацию инвестиционных проектов и  осуществление энергосберегающих мероприятий.

 Впервые предусматривается внедрить стимулирование тех местных бюджетов, которые получают дотацию из выравнивания из Государственного бюджета и ежегодно наращивает свою доходную базу. С этой целью предусмотрена дополнительная дотация в сумме 142,7 миллиардов гривен.  

 На 2008 год предусматривается определить дефицит Государственного бюджета в объеме 18,9 миллиарда гривен или 2,34 процента ВВП. Этот показатель  является значительно ниже плановых дефицитов  бюджетов, которые утверждались в 2005 году – 2,55, в 2006 году – 2,58, то есть, невзирая на значительный рост расходов, правительству удалось  удержать дефицит в  оптимальных границах.

Основными источниками покрытия дефицита бюджета является поступление от приватизации внутреннее и внешнее заимствование.

Долговые показатели в нашей стране на слайде вы это можете видеть, в отличии от всей той брехни, которая сейчас распространяется  в  средствах массовой информации является исключительно умеренными. Мы видим, что происходит  снижение  соотношения державного государственного прямого и гарантированного долга Украины к валовому внутреннему продукту мы снизились от 61 процента до 13,6 процентов. В 2008 году  этот показатель снизится до 10,6 процента.

Завершая, скажу несколько слов о  критике, которой подвергается бюджет со стороны, к сожалению, Президента Украины. Он считает, что параметры бюджета маловаты. К сожалению, наше государство уже имело горький опыт, когда избыточные обязательство бюджета душили  производство, изымая из него сверхплановые налоги, как следствие  увеличивалась тенизация экономики, люди теряли  заработок, а государство -  доходы.

Наше правительство  в полной  мере учитывает также и то, что  залповые денежные вливания могут повлечь угрозу усиления инфляции, особенно  в условиях  значительного  разрыва между  приростом личных доходов  и объемом производства. Нельзя обманывать людей даже  в  целях  захвата власти. Не существует другого способа сделать общество успешным и богатым, кроме ускоренного  экономического развития. Только создавая все больше материальных благ, можно больше  и справедливее их распределять.  Это законы реальной, а не кабинетной экономики. Реформы не делаются за полгода-год. За такой период можно только заложить фундамент изменений. И мы его заложили, в том числе в бюджете следующего года, рассчитывая на плодотворное сотрудничество с депутатским корпусом, специалистами, которые привлекаются депутатами к работе над проектом бюджета.

Глубоко убежден, что бюджетная политика в следующем году станет источником ускоренного роста уровня жизни населения на  базе укрепления экономического потенциала  нашей страны.

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  за доповідь.

Будь ласка, хто хоче задати запитання, запишіться,  у вас є на це 15 хвилин часу. Нагадую регламент: хвилина, не більше на  запитання, хвилина  - на відповідь.

Плотніков.

 

11:26:35

ПЛОТНІКОВ О.В.

Плотніков, Партія регіонів.

Микола Янович, у мене запитання щодо відносин  з місцевими бюджетами. Як  збільшуються субвенції соціального спрямування, що передбачені  місцевим бюджетом? Спасибі.

 

АЗАРОВ М.Я.   Спасибо.

В целом, на слайде было показано, от увеличения в целом  в полтора раза увеличивается объем субвенций, которые будут выделены местным бюджетам. И я уже сказал,  что общий объем расходной части местных  бюджетов составит 67 миллиардов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вернидубов.

 

11:27:19

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Уважаемый Николай Янович,  все-таки вот все отрасли  потихоньку, хоть и медленно, но поддаются положительному изменению, наводится порядок. Но вот в сфере жилищно-коммунального хозяйства  какое-то проклятие над ней, даже  Севастополь и тот погряз в грязи, одни  только крыши высотных домов остаются видны. Как здесь  с финансированием и только ли финансированием каким-то образом решить проблему?

 

АЗАРОВ М.Я.   Ответ может быть только один – целенаправленной, серьезной работой правительства и   местных органов власти над решением  проблем местных бюджетов. И  вот тот договор, который мы, например, подписали с Донецкой областью и сейчас  готовим с целым рядом областей и регионов, в том числе, и Севастополем,  предусматривает выделение в течение 3-4 лет  колоссальных ресурсов на приведение в порядок сетей  канализации, водоснабжения, на  капитальные  ремонты нашего жилищного фонда в том числе, и на уборку улиц, о которых вы говорите. Средств вот на эту как раз тему на 2008 год выделяется вполне достаточно, чтобы наши города были чистыми   и аккуратными.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богачук.

 

11:28:50

БОГАЧУК В.С.

 Василь Богачук, Соціалістична  партія, Тернопіль.

Шановний Миколо Яновичу,  я ознайомився із проектом бюджету  на 2008 рік  і хочу сказати, що це серйозний  крок вперед. Тут взяті серйозні орієнтири на  збільшення видатків, на ріст життєвий ріст українського народу, серйозні видатки на збільшення заробітної плати і пенсій, на підтримку  військовослужбовців і молоді. Але я як соціаліст  не  можу погодитися з тим, що  лише 100 мільйонів закладено на   повернення, на компенсацію заощаджень  українському народу. Нам прийдеться довго ще йти, сотні років, якщо такими мірками сьогодні компенсовувати заощадження. Я   вважаю,  що потрібно збільшити компенсацію, як мінімум, до 1,5-2 мільярди гривень.

Також я вважаю, що фракція Соціалістичної партії не проголосує за цей бюджет, якщо ми не виконаємо в повному об'ємі фінансування Закону України „Про соціальний захист дітей війни”. Дякую. 

 

АЗАРОВ М.Я. Спасибо за вопрос.

У нас выделяется в бюджете не сто миллионов, о которых вы говорите, а 750 млн. на компенсацию населению вкладов по бывшему сбербанку.

 

МОРОЗ О.О. Це збільшення на сто мільйонів?

 

АЗАРОВ М.Я. Это сто миллионов увеличивается. Мы будем в процессе рассмотрения бюджета, он только начался с сегодняшнего дня, будем стараться изыскивать дополнительные возможности. Однако, я хочу сразу сказать, что проблема эта чрезвычайно важна, и наше правительство над этой проблемой работает. Заключается она вот в чем, что на сегодняшний день неизвестна даже приблизительно общая сума этих вкладов населения. Она подсчитана на 90-й год. Но за 16 лет, как вы понимаете, много воды утекло. Значит, правительство сейчас анализирует эту проблему с точки зрения какой? Если мы хотим реально рассчитаться перед нашими людьми, значит, мы должны признать этот долг как внутренний государственный долг Украины, провести его инвентаризацию, реально заменить и выдать нашим гражданам государственные обязательства, в которых указать срок возврата этих сбережений, указать, как будет механизм возврата этих сбережений. Необходимо проиндексировать эти вклады, потому что вклады по состоянию на 90-й год должны быть проиндексированы. Поэтому когда некоторые товарищи заявляют, что они в два года погасят, они даже не представляют себе масштабы этой проблемы, они не знают, сколько надо гасить, как гасить, за счет каких источников гасить, но уже обещают в надежде в очередной раз обмануть наших людей. Мы по этому пути не идем. Еще раз повторяю, правительство, безусловно, в следующем году эту проблему в полном объеме рассмотрит. Разные варианты решения этой задачи есть, они заключаются в том, чтобы вернуть вклады населению проиндексированные в абсолютно обозримые сроки.  

    

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пеклушенко замість Євтухова.

 

11:32:10

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемый Николай Янович, спасибо вам за содержательный и емкий доклад. Это доклад правительства,  которое работало и собирается работать ближайшие пять лет. Это бюджет, который демонстрирует максимальные возможности из того, что нам оставили наши политические оппоненты.

В то же время я считаю, что мы должны пересмотреть не только  цифры, но методику и механизмы. Особенно это касается  местных бюджетов. Объективно все растет, потому что растет валовый внутренний продукт, а вот какие механизмы заинтересованности местных бюджетов, которые бы позволили эффективней работать.

И несколько слов о региональных проблемах, в частности,  мост города Запорожье. Вы запланировали 282 миллиона при том, что цифры бюджета, этой статьи источника растут на 20 процентов, вы на мосты Запорожья   запланировали темпы роста 2 процента. Это крайне недостаточно. Прошу вас ответить на эти вопросы.

 

АЗАРОВ М.Я. Давайте будем разбираться. Если у вас есть возможности мост строить быстрее, чем вы сейчас это делается, то мы обеспечим соответствующее финансирование строительства этого моста. Если вы освоите больше, чем 202… 82 миллиона, мы готовы рассмотреть увеличение средств, выделяемых на строительство моста.

Наша позиция не только к Запорожью. Мы точно так же  говорим городу Киеву. Если  б они были способны строить этот мост быстрее, я имею в виду мостовой переход, а вы знаете, какая в Киеве проблема с транспортным движением, мы готовы обеспечить ускоренное финансирование строительства этого моста. Например. Точно так же наш подход к строительству железнодорожного моста и так далее. Мы считаем, что те проблемы сейчас возникают не в деньгах по большому счету. Я об этом вчера говорил на заседании правительства. Если раньше такая проблема была, то сейчас стоит проблема в  качественном их освоении. Местные органы власти  то ли выборами  занялись, то ли непонятно еще чем, но они не осваивают 10,7 миллиарда гривен, которые у них есть на счетах Казначейства, в местных бюджетах, вдумайтесь в эту цифру! Всего 11,6, ну, миллиард там зарплата и так далее, текущие, а 10,7 миллиарда гривен средств, которые не могут использовать. Возникает вопрос: чего не используют? А вот вопрос, чего не используют, означает вот что: во-первых, не работают, а, во-вторых, не создают те производственные мощности, которые могут обеспечить использование этих ресурсов. И поэтому вы совершенно справедливо задали вопрос. Вот та идея, с которой наш Премьер-министр выступил и сейчас ее реализовывает правительство: заключение договоров между регионами и правительством, - как раз будет содержать в себе и ресурсы, цели, и необходимое материальное обеспечение реализации этих ресурсов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Янович, ви ще не назвали третю причину: неосвоєння цих коштів повязано з непідписанням Закону про організацію закупівель, який ми прийняли. І це гальмує використання бюджетних коштів на потреби громади.

 

АЗАРОВ М.Я. Ну, тут да, свелось много в один клубок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ковалевська.

 

11:35:46

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановний Микола Яновичу, Верховна Рада ще в 2004 році прийняла Закон України про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотацій роботодавцю. Планувалось запровадити цей механізм дотування першого робочого місця ще з першого січня 2006 року. Проте цього не відбулося.

Скажіть, будь ласка, що планує уряд на 2008 рік? Адже проблема працевлаштування молоді є вкрай актуальною.

Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. В докладе я уже говорил о том, что мы впервые выделяем очень значительный ресурс на то, чтобы наши работодатели принимали молодежь, создавали рабочие места, обеспечивали в течение трех лет молодых людей-специалистов рабочим местом. Мы выработаем порядок предоставления этого ресурса, и в 2008 году он заработает. Если он покажет себя эффективным, значит, мы эту программу будем наращивать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Личук.

 

11:36:56

ЛИЧУК В.І.

Володимир Личук, фракція Партії регіонів.

Шановний Микола Янович, як відомо, в цьому році мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій встановлена у розмірі від 70 до 100 відсотків середньої заробітної плати в галузях економіки за 2006 рік, що складає від 729 до 1041 гривні. Чи буде збережена ця норма у наступному році?

Та які додаткові заходи передбачається здійснити для подальшого підвищення рівня матеріального забезпечення цієї категорії осіб? Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я.  Я достаточно подробно останавливался на этом вопросе и слайд демонстрировал: подходы правительства. Мы планируем значительно увеличить финансовую поддержку, особенно нашим ветеранам Великой Отечественной войны, инвалидам Великой Отечественной войны. Поэтому бюджет 2008 года предусматривает выделение очень значительных средств на реализацию этой задачи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фалько.

 

11:37:58

ФАЛЬКО В.І. Шановний Микола Янович, я уважно, яким чином  передбачається проведення виплати інвалідам дитинства та дітям інвалідам? І чи достатньо цих виділених коштів?

Інше питання, сьогодні Миколаївщина  відзначає 70-річчя і, майже третина сіл без газу. Субвенцію передбачається – виділення всього лише 6,5 мільйонів. Цього недостатньо, коли треба 120-150 мільйонів, це років 30 будемо  газифікувати. Чи можна збільшити це все?

І ще останнє,  якщо в Запоріжжі не освоюють гроші, то в  Миколаєві достатньо готові до того, щоб будувати міст через Новий Буг. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Ну, я думаю, после того как мы Запорожью дали стимул, они подумают над необходимостью ускорения работ.

Что касается моста по Новому Бугу, то мы думаем над этой проблемой. Японцы предложили нам выделение кредита достаточно выгодного для нас. Поэтому мы соединим усилия: выделим средства из государственного, из местного бюджета и средства японского кредита. Я думаю, что мы  в ближайшее время преступим к строительству моста.

Теперь по газу, конечно, мы рассмотрим, если у вас есть конкретные предложения и есть возможность реализации вот этой вот политики газификации сел Николаевской области мы готовы рассмотреть увеличение финансового ресурса на эти цели.

И, наконец, механизм. Ну, механизм визначен в порядках правительства, в постановлениях соответствующих и в наказах министра социальной политики и праці. Я не буду детально на этом механизме останавливаться, претензий к этому механизму не было. Все эти социальные пособия выплачиваются абсолютно своевременно, своевременно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пачесюк.

 

11:40:04

ПАЧЕСЮК С.Н.

Микола Янович, за останні 15 років жодного року не виконувалася програма по пільговому перевезенню пасажирів. Ми не можемо ніяк досягти консенсусу в цьому питанні. Є пропозиція, щоб у бюджеті 2008 року передбачити розділ „Субвенції на пільгові перевезення і на звязок”. Це – перше питання.

І друге питання. Для збільшення надходжень до бюджету на автомобільному транспорті потрібно відмінити єдиний податок, тому що сьогодні в тіні працює не менше 4,5 мільярдів гривень.

Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. Что касается субвенций на льготную перевозку пассажиров. Ну, такая субвенция есть, мы сто процентов ее финансируем. Буквально вчера мы перечислили в области 67 миллионов гривен для, так сказать, погашения задолженности. У нас финансируется субвенция по факту. То есть, сначала автотранспортные предприятия перевозят льготные категории пассажиров, предъявляют счета, затем мы счета эти оплачиваем. Поэтому у нас нет проблемы сейчас с погашением этой задолженности. Мы в полном объеме, сто процентов,  перечисляем средства этой субвенции. Поэтому, если где-то есть задержки, это, прежде всего, вопрос к местным органам власти, почему они эту субвенцию в полном объеме не доводят до автотранспортных предприятий.

На будущий год эта субвенция сохранена, увеличено финансирование по этой статье, и поэтому и на будущее вот никаких проблем с льготным перевозкой пассажиров не будет.

Что же касается единого налога на транспорте, то этот вопрос будет решаться и рассматриваться в рамках Налогового кодекса, который мы с вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити думку. Про Налоговий кодекс.

 

АЗАРОВ М.Я. Да. Я думаю, что мы с вами вместе Налоговый кодекс рассмотрим в ближайшее же время. К сожалению, вот то решение про роспуск парламента помешало проведению не только налоговой реформы да многих других реформ, но в том числе, и остановило и проведение налоговой реформы. Мы вынуждены были бюджет 2008 года разрабатывать на старой налоговой базе. Я думаю, что мы такой ошибки не сделаем больше или не позволим сделать эту ошибку. А уже бюджет 2009 года мы сделаем на новой, на базе нового Налогового кодекса. Он практически готов. Важно найти консенсус, согласие вот здесь в зале.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Микола Янович, треба точніше використовувати юридичні терміни. Ніякого рішення про розпуск парламенту не існує. Ніхто не приймав. Є неконституційний указ Президента про дострокове припинення повноважень і проведення виборів. Тому ми повинні всі розуміти, ніхто не має права розпускати парламент і в Конституції таке слово не згадується взагалі.

Александровська, будь ласка.

 

11:43:22

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Прошу передать слово Самойлик.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Самойлик Катерина Семенівна.

 

11:43:35

САМОЙЛИК К.С.

Спасибо большое.

Николай Янович, ни для не секрет, что мы переживаем демографический кризис. И при всем том, что мы делаем, временными подачками, единовременными подачками мы проблему эту не решим. Нужна целая система. Эта система заключается в том, чтобы не 27, к примеру, процентов детей дошкольного возраста посещало детские садики, а хотя бы 80-90 процентов. Это доступность образования, гарантия первого рабочего места, о чем Юля говорила, и обеспечение молодежи жильем.

Скажите, пожалуйста, чем можно объяснить то, что в проекте бюджета, который вы сейчас презентуете, значительно снижены показатели по кредитованию молодежного жилья и в том числе, по льготным кредитам. Я имею в виду, не только там частичной  компенсации…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Семенівна, ви, будь ласка, уточняйте, яка Юлія говорила, бо у нас не одна є. Є Юлія Ковалевська.

Будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я.  Я просто советую внимательно почитать бюджет, на самом деле, у нас эта позиция идет по целому ряду программ, но она не в одном месте, а по целому ряду программ. И, в общем, она не уменьшается, а наоборот, увеличивается, при чем значительно увеличивается.  Там, предположим, программа предоставления первого рабочего места, эта программа - миллиард. Я просто подчеркиваю, обращаю ваше внимание. Эта программа предусматривает целый миллиард на так сказать, решение проблемы предоставления жилья и строительства жилья для молодежи. При чем механизм использования этого миллиарда могут обеспечить привлечения значительных кредитных ресурсов  под это дело. Ипотека и так далее, и так далее… То есть на самом деле, сама реальная программа она значительно увеличивается.

Теперь, что касается вашего вопроса по поводу такой комплексной программы решения демографической проблемы. Я бы подчеркнул, что именно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, закінчуйте думку.

 

АЗАРОВ М.Я. Я бы подчеркнул, что именно нашему коалиционному правительству в целом удалось впервые поставить эту проблему комплексно, не только рождение, но и сопровождение до достижения молодым человеком работоспособного возраста. Не только сопровождение до достижения работоспособного возраста, но и дальше, обеспечение рабочего места, обеспечение при заключении контракта на 20 лет жилья и так далее, и так далее. А сама программа развития экономики - это тоже программа обеспечения будущего нашей молодежи. Корень демографической проблемы не в том, что мамы не хотят рожать, а в том, что дети и мамы не видят своего будущего и опасаются за будущее.

Значит, задача нашего правительства создать прогнозируемое, надежное будущее для наших детей и для родителей детей, в том числе, конечно, решить проблему и детских садов, дошкольного, школьного образования, высшего образования, профессионально-технического образования. Но, я бы еще на один аспект этой проблемы обратил внимание, – это прежде всего, продление срока жизни нашего активного населения, работающего населения. И вот здесь, я обращаю внимание, что в программе социально-экономического развития и в бюджете соответственно предусмотренная широкая программа поддержки нашего здравоохранения, профилактики, диспансеризации, повышение качества лечения, переоснащение наших лечебных учреждений, лечебно-диагностическим оборудованием и так далее, и так далее. В совокупности все это позволить продлить сроки жизни наших людей. А это тоже решение демографической проблемы, причем, более эффективной, кстати сказать, потому что ребенок, прежде чем, придет на рабочее место ему 20 лет надо, а если мы продлим хотя бы на 3-4 года срок активной жизни наших граждан, вот мы получим дополнительные рабочие руки, которых кстати сейчас не хватает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сідайте, будь ласка, Микола Янович. Спасибі за конкретні відповіді.

Слово має голова бюджетного комітету парламенту України  Володимир Володимирович Макеєнко.

 

11:48:26

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Олександре Олександровичу, шановний Миколо Яновичу, шановні народні депутати, члени уряду, запрошені!

Я тримаю в руках Основний закон – Конституція України, відповідно до якої сьогодні ми розглядаємо початок бюджетного процесу. Стаття 96 Конституції України  говорить: „Державний бюджет України   затверджується щорічно Верховною Радою України”. Кабінет Міністрів відповідно до Конституції України та частини 2 статті 37 Бюджетного кодексу своєчасно 14 вересня цього року подав до Верховної Ради Проект Закону про державний бюджет України на 2008 рік. Тому сьогодні не зважаючи на політичну ситуацію нам, народним депутатам, згідно діючої Конституції України необхідно приступити до цієї роботи.

Керуючись вимогами статті 39 Бюджетного кодексу Комітет з питань бюджету провів попередню оцінку проекту Закону про Державний бюджет на 2007 рік і уповноважив доповісти наступне: проект закону відповідає вимогам Бюджетного кодексу та практиці підготовки таких проектів протягом останніх років.

Водночас, новизною в процесі формування проекту Закону про Державний бюджет на наступний рік є розробка урядом ще 1 березня поточного року Бюджетної декларації на 2008 рік, яка використовувалася при підготовці цього законопроекту. Такий документ було прийнято на виконання статті 32 Закону України „Про Кабінет Міністрів України”. Сподіваємося, що достатньо ранній термін формування бюджетної політики і на наступний рік сприятиме подальшому вдосконаленню процесу планування Державного бюджету України.

Щодо поданого законопроекту на 2008 рік, слід відмітити наступне. На 2008 рік передбачається перерозподіл валового внутрішнього продукту через зведений бюджет на рівні 30,4 відсотка, що менше факт….. за минулий рік на 1,7 відсотка. Слід вітати пропозиції уряду щодо подальшого зменшення податкового навантаження на платників податків. У поданому законопроекті враховано, зокрема, збільшення обсягу податкової і соціальної пільги по податку з доходів фізичних осіб майже на 500 мільйонів гривень, зменшення ставки збору з купівлі-продажу валюти з 1,3 відсотка до 1 відсотка у 2007 році та з 1 відсотка до 0,5 відсотка у наступному році. Це дає змогу залишити в українській економіці понад 1 мільярд гривень для розвитку у наступному році.

Скасування в 2008 році митних зборів у зв’язку з очікуваним набуттям України членства у Світовій Організації Торгівлі. Це ще мінус 800 мільйонів гривень.

Загалом доходи проекту Державного бюджету на 2008 рік передбачені в 101,   191 мільярд 100 мільйонів гривень і  збільшення на 33,8 мільярда гривень, або на 21,5 відсотка порівняно з затвердженими показниками на поточний рік. Такий обсяг доходів розраховано виходячи з виконання доходів на минулий рік, очікувано їх виконання в поточному році та з врахуванням схваленого урядом прогнозу основних макропоказників економічного і соціального розвитку на 2008 рік при номінальному обсягу ВВП 810 мільярдів гривень його реальне зростання 7,2 відсотка, індекс споживань 106,8 відсотка.  

Як у поточному році законопроект про  Державний бюджет на  2008 рік не містить податкових норм, тому необхідно припинити будь-які спекуляції стосовно регулювання бюджетом податкового законодавства.

Актуальним на перспективу залишається питання вдосконалення податкового законодавства шляхом прийняття Податкового кодексу,  який урядом вже опрацьований разом з робочою групою.

Також у цьому році завдяки плідній співпраці уряду, Верховної Ради підготовлені зміни до Бюджетного кодексу.  Але, як ви знаєте, політичні події не дали змогу Верховній Раді опрацювати та прийняти  їх.

 Проект Державного бюджету на 2008 рік сформовано з дефіцитом у сумі 18,9 мільярда гривень, що становить 2,3 відсотка валового внутрішнього продукту. Такий показник відповідає вимогам Майстрихських угод – це не більше 3-х відсотків, тобто європейським стандартам.

Крім того, надходження  від приватизації в сумі 9 мільярдів гривень, які є одним з основних джерел фінансування дефіциту Державного бюджету. У законопроекті запропоновано спрямувати не на проїдання, а на витрати  розвитку, зокрема, на бюджетні програми у житлово-комунальному господарстві та соціально-економічному розвитку територій - 4,3 мільярда гривень, у будівельній галузі - 1,4 мільярда, в оборонній промисловості - 2, 5 мільярда, у паливно-енергетичному комплексі - 700 мільйонів.

У законопроекті передбачається подальше зменшення частки державного прямого боргу у  валовому внутрішньому продукті з 12,3 відсотка у 2006 році до 10,6 відсотка на кінець 2008 року. Хоча ми маємо приклади  розвинутих країн, які мають державний  борг критичної межі біля 60 відсотків.

Виходячи з відповідних бюджетних ресурсів, загальний обсяг видатків та  надання кредитів проекту Державного бюджету на 2008 рік становить 211 мільярдів гривень та  збільшення  проти затвердження на поточний рік на 33,6 мільярдів гривень або 18,8 відсотка.

 За своїм змістом проект бюджету одночасно є і соціально орієнтований  і  спрямований на  інвестиційний розвиток. Серед соціальних пріоритетів необхідно виділити такі: підвищення мінімальної заробітної плати з 460 гривень на кінець поточного року до 565 гривень з 1 жовтня 2008 року, що становитиме понад 90 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних  осіб. Введення з 1 листопада 2008  року третього етапу єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати   праці працівників бюджетної сфери, що  призведе до  відновлення порушених  диспропорцій у зарплаті  та підвищення престижності кваліфікованої праці лікаря, вчителя, бібліотекаря. Збільшення розмірів допомоги при народженні  дитини 11 тисяч 700 гривень  на першу  дитину, 25 тисяч гривень – на другу,  50  тисяч гривень – на третю і наступну дитину з поетапною  виплатою.

Підвищення пенсій для людей з великим трудовим стажем, тобто  за кожен додатковий рік  страхування  стажу пенсія  буде збільшуватися  на 2 відсотка, а не на 1 відсоток, як у поточному році. Запровадження для всіх дітей війни без виключення доплат до пенсій у розмірі 50 відсотків відповідної надбавки у поточному році, така норма діє лише для дітей війни і інвалідів.

Значне підвищення розмірів   стипендій. Студентам вищих навчальних закладів та учнів профтехучилищ. Витрати розвитку  проекту   державного  бюджету на наступний рік збільшено на  9 мільярдів гривень або на  20 відсотків. Це торкнулось  сільського господарства, реформування житлово-комунального господарства, авіаційної та ракетно-космічної галузі, вугільної промисловості та інше. Особлива увага  у  законопроекті  приділена здійсненню заходів з енергозбереження.

Що стосується місцевих бюджетів, то для вас не стане новиною, що річно Верховна Рада, зважаючи на  вмотивовані звернення  органів місцевого самоврядування, спонукала уряд  до  вишукання додаткових ресурсів, аби  зарадити повноцінному  фінансування, забезпеченню делегованих  державою повноважень та сприяти гармонійному  соціально-економічному розвитку регіонів.

Тому відрадно констатувати, що на 2008 рік порівняно з бюджетом 2007 року обсяги видатків та доходів місцевих бюджетів, а також міжбюджетних трансфертів помітно зростають, а питома вага загального фонду місцевих бюджетів  у зведеному бюджеті України  складає  45,3 відсотка. Щоправда  левова частка такого росту знову припадає на видатки  за захищеними статтями, насамперед на зарплату та інші видатки соціального  характеру.

Лише для поступового підвищення  розміру   мінімальної  зарплати місцевим бюджетам  передбачено більше  7 мільярдів гривень, а на подальше впровадження оплати праці на основі єдиної тарифної сітки майже  5 мільярдів гривень. Поряд з цим  слід позитивно  відзначити   запровадження системи стимулювання місцевих бюджетів, які отримують дотацію вирівнювання з Державного  бюджету та   щороку нарощують  свою дохідну базу, а також  збереження у наступному році додаткової дотації з Державного бюджету на вирівнювання фінансового забезпеченості місцевих бюджетів. Такі кроки мають сприяти розширенню можливості органів влади по розв’язанню регіональних проектів.

У проекті Держбюджету  на наступний рік  запропоноване збільшення субвенцій місцевим бюджетам за  загальними спеціальними фондами, зокрема, на соціальний економічний розвиток регіонів та стимулювання такого розвитку.

Поряд з цим слід звернути увагу на  велику кількість бюджетних програм головних розпорядників коштів Державного бюджету, виконання яких буде забезпечуватися у регіонах і відповідно сприятиме  їх динамічному розвитку. Це стосується,  в першу чергу, житлово-комунального господарства, будівництва житла, розвитку села, збереження пам’ятників культури та інше.

Звичайно, в одному бюджеті неможливо  врегулювати всі проблемні питання, які накопичувалися роками. І цим сьогодні особливо користуються наші опоненти в умовах активізації політичної кампанії, коли звинувачують уряд  у неврахуванні у проекті бюджету тих чи інших заходів і програм.

Проте, не всі сьогодні готові відверто признати, що виконати всі прийняті закони, виходячи з їх неузгодженості між собою, стану соціально-економічного розвитку та  фінансових можливостей держави неможливо.  Отже залишається нагальним питання щодо здійснення ретельної інвентаризації сучасної законодавчої бази.

Тому, незважаючи на  виборчі перегони, у процесі розгляду та доопрацювання законопроекту про Державний бюджет на 2008 рік одним із головних завдань для Верховної Ради, бюджетного комітету, керуючись Конституцією України та Бюджетним кодексом, є   забезпечення і дотримання збалансованості і реалістичності  бюджету.  Ми сподіваємося, що при   ґрунтовному опрацюванні законопроекту у  бюджетному комітеті разом з урядом  розглянемо всі можливі варіанти  пошуку додаткових джерел фінансування.

У законопроекті слід також відновити всі норми щодо співпраці Комітету з  питань бюджету з урядом у частині залучення до врегулювання окремих питань виконання Державного бюджету, особливо у частині надання  і використання коштів, субвенцій  місцевим бюджетам.  Це  забезпечить здійснення дієвого контролю з боку парламенту за поточним виконанням   бюджету.

Отже, просимо всіх народних депутатів з розумінням віднестися до роботи над проектом Державного бюджету і налаштуватися на конструктивну роботу для забезпечення на фаховій основі розгляду і доопрацювання законопроекту та й своєчасного його прийняття Верховною Радою до першого грудня поточного року. Сьогодні наше завдання - не прийняття проекту Закону за основу, а взяття Верховною Радою його до розгляду для подальшого доопрацювання і прийняття.

За насідками обговорення та керуючись статтею 39 Бюджетного кодексу України, Комітет з питань бюджету на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти до розгляду проект Закону про Державний бюджет України на 2008 рік.

Відповідно до частини першої та другої статті 40 Бюджетного кодексу зауваження і пропозиції комітетів Верховної Ради, депутатських фракцій, народних депутатів до проекту Закону про Державний бюджет на наступний рік мають бути подані до комітету не пізніше першого жовтня цього року. Усі пропозиції повинні бути збалансованими і не призводити до збільшення державного боргу.

Комітет вже сьогодні отримує багато звернень від центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з Вінницької, Волинської, з Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та решти усіх регіонів нашої України щодо необхідності врахування пропозицій і наболілих проблем. Ми уважно розглядаємо ці звернення. Крім того, комітет кожен день опрацьовує питання з виконання бюджету 2007 року і оперативно реагує на необхідність вирішення фінансових проблем як нашого уряду, в тому числі Міністерства оборони, Служби безпеки, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства надзвичайних ситуацій, освіти і науки, Державного управління справами щодо забезпечення діяльності Президента України і оперативно приймає позитивне рішення (це для Секретаріату Президента), і за це Секретаріат Президента підготував указ Президента про відключення в будинку Верховної Ради телефонів.

Шановні колеги, даже в часи ГКЧП в 1991 році телефони в Верховній Раді працювали, їх ніхто не виключав, як те, що ми маємо сьогодні. Ми розуміємо, що країна повинна жити і нам для цього треба працювати даже в таких умовах, коли нема оперативного зв'язку між міністерствами, відомствами і органами місцевого самоуправління. І ми будемо робити свою справу, і бюджет буде вчасно прийнятий.  Ще раз звертаю увагу голів комітетів, голів фракцій, усіх народних депутатів саме на дату 1 жовтня, після якої пропозиції, що будуть надходити, комітет не має права і можливості розглядати.

Насамкінець слід наголосити, що  бюджетний    процес в зв`язку з виборами не зупиняється і згідно з затвердженим Головою Верховної Ради  графіком розгляду  проекту Закону „Про Державний бюджет на 2008 рік”, перше читання має відбутися 19 жовтня, друге читання – 16 листопада, третє читання і прийняття в цілому – 29 листопада 2007 року. Тому ми закликаємо всі політичні сили до співпраці з тим, щоб 1 січня 2008 року країна почала жити  з новим  бюджетом, який би відповідав інтересам наших громадян і нашому суспільству.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Володимировичу.

За регламентом голові комітету  запитання при презентації бюджету не подаються. Таким чином, ми беремо до уваги просто його повідомлення. Він в своєму повідомленні торкнувся там багатьох нюансів про брудні дії проти парламенту і  таке інше, то свого часу дуже популярна була… таке гасло було „Никто не забыт, ничто не забыто».  Стосовно іншої ситуації, але і тут треба нагадати, щоб ніхто нічого не  забував. Все буде на місці, все так як треба.

У нас тут є два моменти таких. Ми зараз оголосимо перерву на півгодини, а потім година буде обговорення, по-перше.

А, по-друге, завтра Миколаївській області 75 років. Давайте привітаємо… 70 років. Ну, то й 75 буде скоро, через 5 років. Давайте поздоровимо всіх миколаївців із цією подією.

Я прошу, запишіться на виступи хто хоче, по-перше, від фракцій, будь ласка. Від фракцій, а тепер  від, в індивідуальному порядку, хто хоче.

Від комітетів і в індивідуальному порядку, будь ласка.

Дякую.

Засідання продовжиться через 30 хвилин, будь ласка. О 12.35. Будь ласка, не запізнюється ніхто.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, оголосіть депутатам про початок, про продовження засідання.

Я в курсі. Одна година і все. Да. Будь ласка, заходьте до зали.

Приступаємо до обговорення питання.

Александровська Алла Олександрівна від комуністів висловлюється.

 

12:38:45

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые члены правительства, уважаемые теле- и радиослушатели! Нет необходимости  перечислять еще раз то позитивное, что содержит проект Государственного бюджета  на 2008 год, предложенный правительством, коалицией национального единства.

Фракция коммунистов поддерживает усилия правительства, направленные на решение острых социальных проблем. Мы за увеличение прожиточного минимума, заработных плат, стипендий, пенсий. Впервые в Государственном бюджете закладываются средства на строительство жилья для граждан Украины. И это, конечно, хорошо.

Мы, коммунисты, поддерживаем предложение по усилению государственного финансирования высокотехнологичных авиационной и ракетно-космической отраслей. Мы поддерживаем значительное увеличение финансирование агропромышленного комплекса и жилищно-коммунального хозяйства.

Нельзя не видеть, что в проекте Государственного бюджета на 2008 год выдерживается курс, взятый коалицией на ускоренное и стабильное развитие экономики, и мы, коммунисты, конечно, будем это поддерживать.

Однако, у нас  имеются и серьезные замечания к предложенному правительством проекту Государственного бюджета на 2008 год. Создавая коалицию, мы заявляли, что сделаем так, чтобы успешное развитие экономики государства привело к существенному улучшению материального состояния граждан Украины. Поэтому речь должна идти не просто об увеличении размеров заработных плат и социальных выплат, но и расширении производства, повышении его конкурентоспособности. Эти задачи проект бюджета решает. Но хотелось бы, чтобы государственная поддержка инновационных программ была бы более существенной. Необходимы изменения в налоговой системе, стимулирующей рефинансирование в промышленности, ускоренное внедрение инновационных программ. Необходимы системные изменения в законах Украины и хотелось бы, чтобы эти изменения были внесены в Верховную Раду одновременно с проектом Закона о бюджете.

Какие позиции проекта бюджета для фракции коммунистов являются неприемлемыми? Против чего мы категорически возражаем, будем выступать против и требуем исключить из проекта Государственного бюджета на 2008 год?

Социальные программы во многом предлагается профинансировать и в том числе за счет средств от приватизации и самое неприемлемое – продажи земли сельскохозяйственного назначения. Предлагается за счет продажи земли получить более 2 миллиардов гривен, которые направить, в том числе, на социальные программы и даже на строительство жилья.

Когда люди живут в бедности, нужно быть очень экономным в обращении с государственными финансами. Мы понимаем, что на нашу критику нам скажут, скажите, где взять средства. И мы вам скажем, где взять эти средства. Почему в бюджете заложено 5 миллионов гривен на капитальный ремонт офиса для организации ГУАМ? Кому это нужно? Почему в бюджете заложено более 27 миллионов гривен на натовские программы? Кому это нужно, если народ Украины выступает против вступления Украины в НАТО? Сколько жилья можно построить, если сэкономить средства, которые направляются сегодня на чиновничий аппарат, на Секретариат Президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити виступ.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. Мы давно уже предлагали навести порядок в государственной монополии и ввести государственную монополию на производство и реализацию ликероводочных и табачных изделий. Навести порядок в игральном бизнесе, нас не устраивает либеральное отношение государства к Налоговому кодексу.  Мы считаем, что нужно ввести прогрессивную шкалу налогообложения. Сегодня более ста граждан Украины получает доходы более ста миллионов гривен, почему они должны платить такие же налоги как и бедные люди.

Мы выступаем за существенное увеличение средств, выделяемых в проекте бюджета на погашения долгов по вкладам граждан и сегодня об этом уже говорилось. Мы вносили законопроект, который был заблокирован Президентом и мы считаем, что вето Президента нужно преодолеть, в течение пяти лет мы можем решить проблему погашения долгов по вкладам граждан. Это позиция коммунистов, она является конструктивной. Мы знаем, что это может быть выполнено нами вместе и будем настаивать на том, чтобы правительство учло наше предложения при окончательной доработке проекта бюджета на 2008 год. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції „Регіонів” – Стоян.

 

12:43:20

СТОЯН О.М.

Шановні наші виборці, шановні колеги! Мені, як людині, яка займається більше 10 років соціальними питаннями і зараз очолює підкомітет по соціальним стандартам життя позитивне є те, що вперше буде мінімальна заробітна плата максимально наближена до  прожиткового мінімуму, це дуже важливий показник. Хочу нагадати, що коли прем’єром був Ющенко, то мінімальна заробітна плата  відповідала 35,6 відсоткам прожиткового мінімуму. За часів Тимошенко це було 73,3, зараз прожитковий мінімум буде 626 гривень на працездатну особу, а мінімальна заробітна плата 90,1 гривня, а у 2009 році, це вперше за роки незалежності мінімальна заробітна плата буде відповідати повністю стовідсотково прожитковому мінімуму, це більше 100 доларів, або 500 з лишнім гривень.

Наступне. Не можу не відзначити, що ще у 2002 році було прийнято постанову  Кабінету Міністрів про єдину тарифну сітку і тільки з 1 червня 2007 року відповідно до постанови уряду від 4 квітня 2007 року почали вводити другий етап тарифної сітки. Цифри називалися, на 35 відсотків збільшилася оплата праці.

В 2008 році видатки на освіту збільшаться ще на 32 відсотки. Але хочу зробити деякі зауваження уряду. Поняття „прожитковий мінімум” не є сталим, воно визначається шляхом переговорів уряду і профспілок. Прикро, що мої колишні колеги до цього часу не визначили нового прожиткового мінімуму, він сьогодні занижений. І я хотів би, щоб уряд, якщо на це не йде федерація профспілок, переглянув його. Тому що 564 гривні з 1 січня це десь на 20-30 відсотків менша, а звідси і менша мінімальна заробітна плата, менші пенсії, менші інші соціальні виплати. Тому прошу це врахувати.

Наступне зауваження. Дуже велику справу зробить уряд, коли виділить 11 тисяч 700 гривень при народженні першої дитини. Але є закон, який передбачає, що визначається разова допомога в сумі кратній 22,6 раз прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років. Цей прожитковий мінімум зміниться в 2008 році. І я думаю, що тут буде цифра така,  не 11 тисяч 700, а 11 тисяч 932 гривні, тобто на 232 гривні більше і щоб не було спекуляції навколо цього, я пропоную уряду може дещо зменшити там 25 тисяч при народженні другої дитини, 50 тисяч при народженні третьої дитини це не багато. Але чітко виконати закон 22,6.

Наступне. Я хочу сказати, що, дійсно, каталізатором соціального популізму виступ Ющенко, не важко бути ініціатором того, за що ти не відповідаєш. А з іншого боку, мабуть, це каже про те, що, якщо Ющенко називає такі великі соціальні параметри він позитивно оцінив дію уряду. Ось ціна соціального популізму. Я доручив своїм помічникам, попрацювали юристи, економісти, називаю цифри. Тільки забезпечення виплат при народженні дитини, підвищення мінімальної заробітної плати та підвищення виплат пенсій, більше нічого іншого БЮТ за їх розрахунками їх програми треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити 30 хвилин.

 

СТОЯН О.М. теба витратити, щоб реалізувати цей соціальний популізм, 423,2 мільярда – це 52 відсотків від валового внутрішнього продукту.  НУНС треба використати додатково 288,1 мільярда це теж стільки же. Тобто тільки єдина політична сила, яка… Партія регіонів разом з коаліцією, розрахунки соціальні, які подані, за кожним стоїть конкретна цифра, конкретний розрахунок. Тому, коли люди чують цей соціальний популізм, особливо, коли Тимошенко сказала – поверне за два роки сто тридцять мільярдів заощаджень, або, скажімо, дітям війни виплатить, а там треба десь сімнадцять мільярдів на рік, ми би не хотіли, щоб це, святе, використовувалось в політичних цілях. Те, що подав уряд, це реально, це зважено. За кожною цифрою стоїть розрахунок. Одне тільки треба зробити, щоб люди підтримали антикризову коаліцію. Ми прийдемо і чесно, справедливо, до кінця виконаємо те, що обіцяли в 2006 році і те, що зараз закладено в бюджет. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від соціалістів Баранівський Олександр Петрович. Прошу.

 

12:47:42

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Я хотів би почати з того, що тут одна сьогодні неточність прозвучала. Колега Матвєєв сказав про те, що реклама коштує, там певну суму ви назвали. То ви без ПДВ порахували. А з ПДВ рівно дві тисячі доларів одна секунда. Ми промоніторили, значить, за минулий четвер всю рекламу фракції партії БЮТ, значить, вони в день використовують на рекламу по телебаченню в межах мільйон вісімсот тисяч доларів. Це чисто для справки, щоб була точність.

Фракція соціалістів досить глибоко проаналізувала проект бюджету на 2008 рік, зробили ми свої певні висновки і побажання. Запропонований бюджет, це є кроком вперед по соціальному захисту нашого населення та розвитку економіки. Практично проектом бюджету на 2008 рік підтверджено правильність стратегічного курсу коаліції національної єдності та сформованого нею уряду щодо того, що лише на основі розвитку економіки, різкого економічного зростання можна підвищити соціальні стандарти населення, тобто забезпечити вже в 2008 році подальше зростання пенсій, заробітної плати, стипендій і так далі.

Фракція соціалістів висловлює задоволення тим, що пропозиції соціалістів, зокрема, міністра-соціаліста Ніколаєнко в бюджеті максимально враховані. Так, видатки на освіту зростають на 34 відсотки, як відмічалось. Заробітна плата вчителя першої категорії сягне тисячу чотириста двадцять шість гривень, а на кінець листопада – тисячу сімсот сімдесят шість гривень, я маю на увазі слідуючого року.

Врахована наша пропозиція по підняттю стипендії для молоді, що навчається, вона зросте сьогодні 530 гривень  у вищих навчальних закладах. Я надіюсь, що ми скоро перестанемо говорити про голодного студента.

Відрядно, що продовжується курс на підняття пенсій, що на слідуючий рік вона складе більше 120 гривень.

 Ми бачимо позитив бюджету і в тому, що 9 мільярдів гривень від приватизації піде на інвестування, а не на проїдання, як це часто було   раніше.

Разом з тим, у фракції є  ряд принципових питань, які не враховані або враховані, я би сказав, на неналежному  рівні і потребують обов’язкового вирішення. Перше, це стоїть питання за фінансування  Закону „Про соціальний захист дітей війни”. Він  коштує в рік близько 8 мільярдів гривень, а не 17, як тут сьогодні звучало. Значить закон діє. Його ніхто не відміняв. Притому, захисту потребують ті, хто виріс в роки   війни в голоді, в холоді, часто без батьків, з дитинства нажили різних хвороб, не мали змоги вивчитися, за трудодні в колгоспах працювали і за мізерні зарплати в містах відбудовували нашу країну та й ще пенсію не мають достойну, бо на пенсію йшли в роки, коли була розруха в Україні після розвалу Радянського Союзу.

 Ми на засіданні Координаційної ради,  де був Микола Янович Азаров і  Голова Верховної Ради Мороз  домовилися, що в цьому році буде 3 мільярди добавлено фінансування, тобто, всього повинно бути 4 мільярди. І ми надіємося, що уряд це врахує обов’язково і діти війни, я думаю, нас багато хто сьогодні чує, повинні бути в цьому упевненні.

Тут звучало питання заощаджень. Давно є законопроект який ми ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, продовжуйте.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. …не подолали ми ще на цей законопроект вето, але є сьогодні чіткі в нас орієнтири у Верховній Раді, що півтора відсотка ВВП направити на повернення заощаджень і це можна зробити в найближчі 12 років. І це потрібно вирішувати сьогодні негайно.

Слушна пропозиція і Олександра Мороза про те,  що потрібно організувати спеціальний фонд,  який        акумулював гроші, кошти на повернення  заощаджень. І наша фракція стоїть на тому, що не менше 1,3 мільярда   на слідуючий рік повинно бути передбачено або це вдвічі більше, ніж в цьому році.

Ми вважаємо, і  було б за правильне, щоб частина  коштів, більша частина коштів збору від забруднення навколишнього середовища залишалася у місцевих радах.

І на останнє. Я тут читаю у бюджеті, і ми з вами всі в коаліції сповідуємо те, що  місцевим радам сьогодні треба передавати владу. Досить там, щоб  місцеві адміністрації районні  вершили долі людей. Але  разом з тим, от читаю в бюджеті, я один тільки абзац, і воно це пронизано бюджетом скрізь. Надати право Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним державним адміністраціям здійснювати розподіл додаткової дотації на  вирівнювання фінансової забезпеченості і так далі, так далі. Тобто  знову тут передаємо адміністраціям. А я  запитую: а чому не радам?  Вони розпорядники повинні бути бюджетів. І це теж необхідно поправити у бюджеті.

Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Микола  Замковенко від фракції „Блоку Тимошенко”.

 

12:52:30

ЗАМКОВЕНКО М.І.

Дякую, Олександре Олександровичу.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні  колеги, члени уряду, депутатською фракцією „Блок Юлії Тимошенко” розглянуто  внесений  урядом України  проект Закону України   „Про Державний бюджет України  на 2008 рік”. Оцінюючи в цілому позитивні положення обговорюваного законопроекту,  хотілось би зазначити, що даний проект  містить цілий  ряд зауважень, які слід буде виправляти при його розгляді  комітетами Верховної Ради України  та робочою групою. Зрозуміло,  у такий стислий термін, який відведений для виступу, не можна зупинитись  на всіх недоліках  зазначеного законопроекту, але  на основних   хотілось би зупинитися.

Зокрема, мене турбує фінансування судової системи. Я прошу, шановні колеги,  звернути увагу на те, що жодного представника судової влади  у цій залі немає. Це прикро. На перший погляд, з огляду на положення проекту нібито фінансування судової системи збільшено, однак тих позитивних зрушень, які пропонуються у проекті,  є недостатньо. 

Незалежність  судової влади у цивілізованому світі визначається найголовнішою гарантією якісного і справедливого  захисту Конституції та її цінностей, забезпечення стабільності в державі, об’єктивного і неупередженого правосуддя, незалежної  захищеності громадянина і його прав. У статті  14 Закону України  „Про судоустрій” зазначається, що гарантії самостійності судів і незалежності  суддів забезпечуються у тому числі, і особливим порядком фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, встановленого законом. Разом з тим,  із проекту  закону вбачається, що деякі його положення не відповідають вимогам Конституції  України. Верховна Рада України  не може при прийнятті Закону  „Про Державний бюджет України включати в нього положення про внесення змін до чинних  законів  України, зупиняти дію окремих законів, стосовно цього  відповідні роз’яснення   дані Конституційним Судом України у його рішеннях від 18.06.2007 року та  09.07.2007 року. 

Невиправданим є також включення   у проекті закону  положення про призначення та виплату щомісячного довічного утримання  суддів у відставці органами Пенсійного фонду України, що суперечить  Закону України „Про   судоустрій”. Про це   також мова йшли і у рішення Конституційного Суду  від 18.06.2007 року.

Ще одна проблема, яку хотілось би сьогодні озвучити. Всю країну потрясла звістка про   вибух, який стався у Дарницькому районному суді міста Києва  у 2004 році. Все це сталося у 2004 році, а на сьогодні наслідки вибуху    ще не ліквідовані. Про яке здійснення правосуддя можна говорити  суддями названого суду, якщо  вони вимушені розміщуватися у  восьми приміщеннях, які розміщені у різних районах столиці?

Є інші зауваження до обговорюваного проекту, які будуть передані робочій групі та Комітету  з питань бюджету.

Не дивлячись на недоліки, які  містяться у проекті обговорюваного закону,   запропонований проект Закону України „Про Державний  бюджет України на 2008 рік”  слід взяти до розгляду Верховною Радою України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість закінчити. Не  поспішайте, говоріть так, як слід, там помилка вийшла.

 

ЗАМКОВЕНКО М.І. І на завершення.

Шановні  колеги, хотів  би нагадати і сказати деяким моїм колегам, котрі нас називають зрадниками. У суспільстві має діяти соціальний закон. Не казну багатством наповнювати, а потім на вибори заради особистих амбіцій деяких політиків використовувати, а народ  збагачувати. Що ми зібралися сьогодні в цій сесійній залі і робимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Зварич слово має. За ним  замість Вернидубова виступатиме Дейч.

 

12:56:30

ЗВАРИЧ І.Т.

Шановні колеги! Зварич, Партія регіонів.

Вважаю за необхідне   звернути увагу кожного з нас на впорядкування системи оплати праці, встановлення  оптимальної диференціації тарифних ставок і посадових окладів з урахуванням складності і відповідальності виконуваних робіт, що є запорукою подолання зрівнялівки і у пенсійному забезпеченні.

Свого часу було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року за номером 1298, яка передбачала оплату праці у бюджетній сфері на основі єдиної тарифної сітки, яку згадував і народний депутат Стоян. Однак, її запровадження затрималось надовго. Задля справедливості зазначу, що першого вересня 2005 року було започатковано перший етап цієї сітки, але з діапазоном один до 3,35, тобто практично співвідношення в розмірах посадових окладів працівників різної кваліфікації залишалось без змін.

У цьому році, лише у цьому році урядом Віктора Федоровича Януковича було прийнято давно очікуване рішення про другий етап єдиної тарифної сітки, це дало змогу розширити діапазон міжпосадових співвідношень, встановити оптимальну диференціацію тарифних ставок і посадових окладів з урахуванням складності і відповідальності виконуваних робіт, підвищити мотивацію до праці висококваліфікованих працівників.

Ми знаємо, що в поточному році якраз з першого квітня по перше липня в зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати зарплата працівників бюджетної сфери середня зросла відповідно з 400 до 420 гривень та з 420 до 440 гривень. Вона зростала в зв'язку із збільшенням мінімальної зарплати, а з першого червня завдяки запровадженню другого етапу єдиної тарифної сітки.

Чергове підвищення посадових окладів працівників бюджетної сфери, як відомо, відбудеться з першого жовтня у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати з 440 до 460 гривень. При цьому, нагадаю, запровадження єдиної тарифної сітки дає можливість підвищити оплату праці в першу чергу висококваліфікованим спеціалістам, зокрема лікарю, хірургу вищої кваліфікаційної категорії, вчителю вищої кваліфікаційної категорії і соціальному працівнику першої кваліфікаційної категорії, темпи зростання яких перевищують, за моїми попередніми підрахунками, оплату співставимих категорій державних службовців.

В цілому за 2007 рік зарплата висококваліфікованих працівників бюджетної сфери підвищиться в середньому майже на 40 відсотків. У наступному році, як це видно з проекту бюджету, урядом заплановано третій етап єдиної тарифної сітки, тобто її запровадження у повному обсязі із урахуванням зростання мінімальної заробітної плати, а також цього, що я сказав, зарплата в середньому підніметься на 37 відсотків.

Одночасним не зайвим буде  нагадати і про тих, хто присвятив себе державній службі, насамперед, середньої і нижчої ланки, співставимих за категоріями до висококваліфікованих фахівців в бюджетній сфері, які, окрім плати за сумлінне служіння державі, інших джерел для своєї гідної життєдіяльності не мають і мати не можуть. Багато з них закінчило магістратуру державної служби, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

ЗВАРИЧ І.Т. …конкурсом, а й за покликанням. У зв`язку з цим пропоную наблизити оплату їх праці не нижче її рівня за єдиною тарифною сіткою для найкваліфікованіших працівників бюджетної сфери і не лише задля престижу, а й у відповідності з принципами як наступності, так і соціальної справедливості.

Дякую за увагу.  У мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Борис Давидович Дейч виступає. За ним буде виступати Цибенко Петро Степанович. Прошу.

 

13:00:17

ДЕЙЧ Б.Д.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги, говоря сегодня о проекте Государственного бюджета Украины на 2008 год как о социально направленном бюджете, нельзя не сказать о кризисе системы государственных закупок за бюджетные средства, которые искусственно создают наши оппоненты и делают все, чтоб это продолжалось. Кризис стал реальностью и никакие  широковещательные, успокоительные заявления для прессы руководителей Тендерной палаты не способны влиять на эту ситуацию. А это создает множество проблем у нас в стране. Завод-поставщик отказывается платить умопомрачительные суммы за участие в  тендерах на поставку инсулина в каждую районную больницу. Машины «скорой помощи» простаивают без бензина, на поставку которого еще длится тендер.  Во многих школах до сегодняшнего дня нет учебников. Едва не был сорван летний отдых школьников. Не происходит питание в школьных столовых.  

А сейчас мы стоим на пороге зимы, когда необходимо завершить подготовку к зиме школ, больниц, других объектов жизнеобеспечения. И если бы это были единичные примеры, то можно было бы говорить о непрофессионализме работников на местах. Если такие факты приобретают массовый характер, то на лицо кризис самой системы тендерных закупок, которую нужно безотлагательно менять.

Мне кажется, порочной оказалась сама идея централизации в столице всех бюджетных закупок. И Тендерная палата взвалила на себя всю ношу, которую не способна нести. Необходимо менять закон. Наши оппоненты не хотят этого делать и мешают нам. И сегодня, рассматривая проект Государственного бюджета Украины на 2008 год, мы, по моему мнению, должны внести в него положения, приостанавливающие действия тех статей Закона Украины о закупках товаров, работ и услуг за государственные средства, которые регулируют процедуры закупок за счет средств областных, районных, сельских и поселковых бюджетов. Разумнее всего было бы разрешить органам местного самоуправления до внесения изменений в Закон о госзакупках сформировать тендерные комитеты или комиссии, которые бы имели полномочия для выдачи разрешений на выделение бюджетных ассигнований и соответствующих бюджетов на приобретение товаров, работ и услуг по упрощенной процедуре проведения тендеров, разработанных и утвержденных…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку для стенограми.

 

ДЕЙЧ Б.Д. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Петро Степанович Цибенко. За ним Іван Бондарчук.

 

13:03:42

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую.

Шановні колеги, шановні виборці! Розгляд проекту Державного бюджету України завжди був, є і залишиться одним із головних завдань і функцій Верховної Ради України. Цей процес завжди проходить непросто, тим більше в рік парламентських виборів. У мене складається враження: якби Верховній Раді України у якості проекту Державного бюджету України було запропоновано документ, що містив би у собі цифри, аналогічні показникам державного бюджету Сполучених Штатів Америки, то деякі мої колеги з, так званої, опозиції і його б рознесли в пух і прах.

Між тим, розгляд проекту бюджету  - це спроба співставити, сумістити те, що ми хочемо мати і те, що ми можемо собі дозволити, виходячи з того стану економіки, що є насправді. І мені теж, як депутату комуністу, як  голові соціального комітету, хотілось б бачити низку соціальних параметрів проекту значно кращими. І я буду за це боротися, але я розумію і те, що людство ще не знайшло механізму формування бюджету у відриву від стану речей в економіці.

Отже, перші, може, поки що не дуже глибокі враження від проекту Державного бюджету України на 2008 рік. Вважаю, що поданий проект – крок вперед у порівнянні з бюджетами попередніх років. Наскільки він, цей крок широкий, можна сперечатися  і дискутувати, але, що крок вперед – це однозначно.

Зокрема, я задоволений  тим, що Кабінет Міністрів України зробив висновок з рішень Конституційного Суду України. В  документі, принаймні, у його соціальних складових немає спроб зупинити норми чинних законів, щодо соціального захисту найбільш незахищених верств населення. Я побачив в документі низку соціальних показників, які дещо більші у порівнянні з Держбюджетом 2007 року  і значно більші, інколи, навіть, у рази, у порівнянні з Держбюджетом 2005 року.

Я вітаю намагання уряду запровадити доплату до базової пенсії всім дітям війни, навіть, у такому, скажімо так, символічному розмірі. Це крок у правильному напрямку.

Хочу підтримати спроби проекту бюджету, запровадити суттєву, більш суттєву, а значить більш справедливу доплату в обсязі 2 відсотків за кожен рік понаднормового трудового стажу, це надзвичайно актуально. А то одна вельмишановна пані, яка зараз багато сліз проливає щодо  народної долі, будучи Премєр-міністром, урізала ці доплати у трудових пенсіях до самого корінця. І тодішня „помаранчева” більшість їй у цій недостойній справі допомогла. Міг би називати і ще деякі речі.

Разом з тим, думаю, що ми всі разом маємо дуже суттєво попрацювати над збільшенням прожиткового мінімуму, особливо для непрацюючих, бо цей показник закладається в основу трудової пенсії.

Вважаю, неприйнятним...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте слово, слово, хай продовжує, да. Розумні думки треба зафіксувати.

 

ЦИБЕНКО П.С. Дякую, Олександре Олександровичу.

Разом з тим, думаю, що ми всі маємо дуже суттєво попрацювати над збільшенням прожиткового мінімуму, особливо для непрацюючих, бо цей показник закладається в основу трудової пенсії. Вважаю неприйнятним те, що прожитковий мінімум цієї категорії відстає на 100-150 гривень від показників інших демографічних груп населення.

Хочу застерегти уряд від спроб гратися з розміром разової виплати учасникам війни до Дня Перемоги. Досить, погралися, треба з цим кінчати. Безперечно, слід вишукати додаткові кошти для повернення знецінених заощаджень. Думаю, що всім нам слід дуже уважно поставитися до датування бюджетів деяких областей і районів, які зокрема використовують ці кошти на заохочення і підтримку кривавих злодіїв з ОУН УПА. Переконаний, що колективними зусиллями, у тому числі депутатського корпусу і профільних комітетів ми зробимо цей документ більш досконалим.

І щодо пропозицій. Я пропоную, шановні колеги, все-таки прийняти до розгляду проект Державного бюджету України і не тому, що він надто досконалий або у мене, скажімо, або у фракції комуністів до нього немає претензій. Є. Але, я вважаю, що неприйняття цього документу означає втрата часу, дорогоцінного часу. Абсолютно переконаний у тому, що колективним розумом депутатського корпусу, профільних комітетів ми більш активно доопрацюємо цей документ і на виході отримаємо для громадян України, для виборців більш соціально значимий документ.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Слово має Алексєєв, вибачте, Бондарчук Іван Миколайович. Замість Баранівського, а потім виступатиме Алексєєв.

 

13:09:13

БОНДАРЧУК І.М.

Шановний Олександр Олександрович!  Шановні колеги!

Народний депутат Бондарчук, фракція Соціалістичної партії України, Вінниччина, голова Комітету з питань соціальної політики і праці.

Як соціаліст і голова профільного соціального комітету хочу зупинитися на наступному.

Перше. Загальна концепція головного фінансового документу країни на наступний рік випливає із програми діяльності коаліційного уряду. Тому  маючи чисельні зауваження до цього документу, ми, соціалісти, голосуватимемо за те, щоб прийняти проект Державного бюджету до розгляду, щоб не заблокувати бюджетний процес.

Щодо зауважень. Перше. Я хотів би ще раз від імені комітету сказати, що ми не погодимося з тим, що бюджетні призначення на повернення знецінених заощаджень на наступний рік визначені в розмірі 750 мільйонів.

Адже в цьому році ми фактично матимемо мільярд, враховуючи 650 мільйонів відповідно до бюджету плюс 330, які ми 27 червня тут проголосували, виділити  додатково за підсумками виконання Держбюджету за  дев’ять місяців поточного року. Тому люди повинні знати, що вперше за останні три роки вони одержать майже мільярд із 129 чи скількох там мільярдів загального державного боргу по цій позиції, що попередні два уряди не повертали жодної копійки і це теж правда. Тому ми будемо наполягати, щоб уряд передбачив повернення як мінімум, півтора-двох мільярдів в цьому, наступному році, а потім ми повернемося до подолання президентського вето на Закон про півтора процента ВВП на ці цілі, плюс до розгляду законопроекту Олександра Мороза про створення спеціального фонду для погашення цих боргів з тим, щоб протягом шести-семи років ми реально розв’язати цю проблему.

Друге. Діти війни. Ми наполягатимемо на мінімумі 3-4 мільярдів, бо це вже було обіцяно і в минулому році при затвердженні Держбюджету і на зустрічі Миколи Яновича Азарова з керівниками обласних організацій дітей-війни місяць десь тому, що ми повернемося до такої цифри. Тобто йдеться  лише про, бо коли ми говоримо про доплати, то чомусь, до пенсій, то йдеться, потрібно керуватися законом, а не… Чому ми беремо 50 чи 40 процентів від доплат ветеранам війни? Ми повинні брати відповідну кількість від мінімальної пенсії, так як гласить Закон про соціальний захист дітей-війни, тобто, ми тут маніпулюємо цифрами і хитруємо, і ми повинні чесно виконувати свої зобов’язання, продемонструвавши послідовність, відповідальність, вірність взятим зобов’язанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Час Алексєєва використав Петро Степанович Цибенко, я помилився і оголосив його, а от Степан Степанович Бульба хоче висловитися замість Шибка, будь ласка.

 

13:12:46

БУЛЬБА С.С.

Дякую, Олександре Олександровичу!

Шановні народні депутати! Безперечно, представлений проект бюджету на наступний рік є і соціальним значною мірою, має динаміку соціального спрямування витрат на житлово-комунальне господарство, розвиток території. Водночас, я хотів би внести деякі пропозиції, які повинні бути враховані при підготовці проекту до першого читання.

Перше. Вважаю за доцільне передбачити таку норму: не менше 10 відсотків від рентної плати за нафту, газ, газовий конденсат зараховувати до бюджету розвитку відповідного місцевого бюджету території, де  проводиться видобування, що це дасть?

По-перше, значною мірою зніме проблему фінансування витрат на екологію, відновлення розвиток дорожньої мережі, соціальної сфери міст і сіл даної території. Досі ці питання вирішувалися шляхом заключення угод між держадміністраціями і нафтогазовидобувними структурами. Скажімо, в 2005 році мені як голові обласної державної адміністрації Полтавської області вдалося заключити угоди з такими підприємствами, структурами і область отримала двадцять два з половиною мільйони гривень на соціальну сферу цих районів, власне, всієї області. Але в цьому році, скажімо, отримала область всього-навсього 0,6 мільйона. Двадцять два з половиною мільйони і шістсот тисяч. Звісно, якщо буде це передбачено як законодавча норма в бюджеті на наступний рік, то ці питання можна буде вирішувати більш реально.

По-друге, це забезпечить сприянню розвитку нафтогазового видобування з боку відповідних рад. Адже досі питання відведення земель для розвитку і експлуатації родовищ вирішується надто важко. Представницькі органи не зацікавлені в їх наданні, чим користуються спритні ділки з числа голів райдержадміністрацій, обласних державних адміністрацій та і інших осіб, збираючих хабарі за лобіювання необхідних рішень.

Ще одна пропозиція. При розрахунках міжбюджетних трансфертів необхідно врахувати видатки на позашкільну освіту. Адже реально дитячі садки, будинки дитячої творчості фінансуються за принципом „як хто зможе, хто де знаходить ці кошти”. Вважаю, що це державна проблема. Її треба вирішувати на рівні держави.

І, нарешті, як представник комітету з питань національної безпеки і оборони декілька пропозицій з цього приводу. Нам необхідно все-таки вирішити питання ліквідації диспропорцій у грошовому забезпеченні представників різних силових структур. Нам необхідно вирішувати реально житлову проблему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити думку правильну.

 

БУЛЬБА С.С. Ми не будуємо в належній кількості житло для військових, а тим більше для тих, хто звільнений в запас. За рік, скажімо, вже сьогодні говорив мій колега Сергій Червонописький, дванадцять квартир для пенсіонерів військових. В той час як в 2005 році, скажімо, більше тисячі сімсот квартир. Рівень для піднайому житла взагалі насмішка для військових. Одна гривня 20 копійок на сімю  в місяць. Гриценко не кує і не меле з цього приводу. Необхідно щоби ми,  щоб Кабінет Міністрів звернув увагу на цю  проблему і здійснив кроки для її вирішення.

Отже відомство Міністерства оборони повинно отримати додаткові кошти на соціальний захист військовослужбовців і  звільнених у запас і тих, хто нині служить в  Збройних Силах України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кузьменко Сергій Леонідович має слово,  за ним замість Ярощука виступить Заплатинський.

 

13:17:12

КУЗЬМЕНКО С.Л.

Шановні колеги, шановні виборці!

Перш за все, Сергій Кузьменко, фракція Соціалістичної партії України. Перш за все, необхідно сказати, що даючи загальну оцінку, бо у нас сьогодні презентація, загальну оцінку цьому бюджету необхідно відмітити, що цей бюджет більш-менш послідовне виконання цих зобов’язань, які брала на себе коаліція під час свого формування і під час практичної діяльності в 2006-2007 роках. Жодного суттєвого відступу від  цих зобов’язань в цьому бюджеті немає. Разом з тим, знову ж таки, аналізуючи загальні показники бюджету необхідно сказати, що задовольняє і що говорить про соціальну спрямованість бюджету.

Ми маємо послідовний  з року в рік і в тому числі, і на наступний рік, зростання фонду оплати праці у валовому внутрішньому продукту. Це наслідок саме соціальної політики коаліції, тому що оплата праці, розмір фонду оплати праці напряму залежить і від мінімальної заробітної платні і від платні  бюджетникам, яку встановлює безпосередньо законодавство.

В той же час, не може насторожувати мене як і представника індустріального міста, індустріальної області Запорізької і представника комітету з місцевого самоврядування кілька моментів.

Ну, перший момент. Доходи місцевих бюджетів  в загальних доходах зведеного бюджету лише 25 відсотків. Про що це говорить? Про те, що у нас  місцеві бюджети залишаються так само прохачами, ідуть із протягнутою рукою і просять: „Дайте субвенцію, дайте трансферт, дайте, не минайте”, хто куди там, хто у торбу, самі знаєте,  що ще куди можна отримати. Це принципова  позиція, над якою нам,  коаліції, потрібно працювати  для того, щоб максимально забезпечити власними доходами місцеві бюджети.

І надзвичайно турбує мене, Баранівський колега вже про це сказав, я  хотів би розкрити це питання. Турбує екологічний збір і розподіл екологічного збору  між суб’єктами, так би мовити, бюджету.  Сьогодні у проекті бюджету,  на жаль, чомусь 65 відсотків екологічного збору іде у центральний, у Державний бюджет і лише 35 залишається на місцях. Тобто дихати повітрям повинні громадяни і пити воду громадяни, які там живуть, а кошти на те, щоб якось зняти  ці проблеми, труба іти і просити  у Київ. На мій погляд,  це абсолютно неправильна ситуація, і треба  поставити з голови на ноги цю проблему, тобто 65  відсотків  залишати на місці,  а 35 відсотків у Державний  бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити важливу думку.

 

КУЗЬМЕНКО С.Л. Така  сама ситуація, на жаль,  і з штрафами за забруднення навколишнього середовища. Та сама картина: 65 відсотків – у Державний бюджет, 35 відсотків – на місці. Чому?  Як пояснити це макіївцям,  маріупольцям, запоріжцям, криворіжцям і так далі?  Чому штрафи за забруднення середовища ідуть туди?

Хотів би зауважити ще один момент.  На жаль, розмір цих  штрафів абсолютно не стимулює до того, щоб боротися із забрудненням. Ну  уявіть собі, всі  штрафи  на рівні, по державі штрафи за забруднення  12 мільйонів гривень. Це сміх. На кілька порядків ці штрафи вищі у Європі.  І там борються власники підприємств, щоб  не забруднювати, а ми створюємо   пільгові умови, лийте і дуйте у повітря все, що завгодно.

Загалом я вважаю, що  бюджет треба  приймати до роботи і  виправляти там ті недоліки,  які в ньому є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Заплатинський, за ним – Бахтеєва.

 

13:21:38

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Шановні громадяни України, шановні співвітчизники! Сьогодні історичний день, як день прийняття бюджету, і ніщо, ніякі сподіванки наших опонентів не заважили нам в тому, щоб планово, згідно Конституції України, розглянути і прийняти до розгляду основний документ держави – Державний бюджет на рік, документ, від якого залежить життя, робота, здоров'я наших громадян, кожного маленького українця.

Я хотів би зупинитися як голова Комітету з економічної політики на економічне обґрунтування бюджету. По-перше, хочу заявити, що він є обґрунтованим, економічні показники на сьогоднішній день розраховані і підтверджуються програмою соціально-економічного розвитку держави. Я хотів би нагадати авторам лозунгів програми соціально-економічного розвитку „Прорив український”, я не гінеколог, щоб пояснювати слово „прорив” в понятті наших опонентів, але скажу одне, що в п'ятому році, коли автор „Прориву” була прем`єр-міністром, результатом ВВП держави був 440 мільярдів гривень, сьогодні ми закладаємо 810.          

Я вибачаюся перед народом за те, що коли очолив Комітет економічної політики, я взяв зобов'язання на свій комітет разом з економічним блоком уряду за п'ять років вдвічі збільшити бюджет. Я вибачаюсь, що помилився, ми це зробили за три роки, той бюджет, котрий виконувала пані Тимошенко. Ще не сталося того, щоб слово і діло розходилось у коаліції. На сьогоднішній день лозунги опозиціонерів про недоторканість.     

Сьогодні в залі ми з вами зняли і, пане Президент, підпишіть як і решту законів і цей законопроект. Про пільги ми балачки не розводимо, ми прийняли законопроект, рішення про те, щоб їх зняти і зняли. На сьогоднішній день Комітет з економічної політики прийняв більше ста законів. Вчора уряд підтвердив і прийняв, і направляє до Верховної Ради Програму соціально-економічного розвитку - базовий документ для бюджету і вона буде прийнята. Нагадаю, що в минулому році вона не була прийнята тільки тому, що ті ж бютівці блокували щитові, що тільки не робили, і країна знов….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М. Дякую. Без програми але в першому читанні і як документ вона була розроблена. І на сьогоднішній день я нагадаю авторам прориву, що національні фахівці, національні керівники інститутів економіки держави, провідні економісти держави готували в комітеті як і наукові консультанти Комітету з економічної політики цю програму – Національну програму соціально-економічного розвитку.

Я ще раз кажу вам, що фракція „Регіонів”, вся коаліція – це люди слова, котре підтверджується ділом. І, як приклад, наведу такий приклад. Мені керівництвом партії, лідерами партії було запропоновано місце в списку  на оці незаконні вибори номер 31. Я попросив лідера добавити одну цифру – 231. І так і сталося. Чому? Я цим переконливо підтверджую, що ми отримаємо міцну, тверду перемогу, останню над тими популістами, котрих сьогодні нема в залі. І якщо пан Президент знову порушить  закони і Конституцію і затвердить фальсифікацію, у що ніхто не вірить, але, якщо це так, то мій номер в списку не дозволить мені сидіти і слухати тут політиканів і популістів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Я не думаю, що ви ризикуєте Так що спокійно працюйте, Володимире Михайловичу.

Слово має Бахтеєва Тетяна Дмитрівна. Будь ласка.

 

13:26:42

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты! Здравоохранение постоянно ощущает на себе дефицит средств, которые так необходимы для защиты здоровья и спасения тысяч жизней наших людей. Оптимальная потребность медицинской отрасли в бюджетных средствах свыше 40 миллиардов гривен. Тем не менее, заслуживает положительной оценки доведение правительством расходов на здравоохранение по общему фонду сводного бюджета до 31 миллиарда гривен, что на 25 процентов больше, чем в 2007 году.

Удельный вес расходов на здравоохранение в общем объеме ВВП в 2008 году ожидается в размере 3,6 процентов. Для обеспечения качественной, доступной для широких слоев населения медпомощи необходимо заложить не менее пяти процентов от ВВП. Расходы на здравоохранение в расчете на душу населения увеличены на 113 гривен, от 492 гривен в текущем году до 606 гривен в следующем. Значительно увеличены ассигнования на выполнение государственных целевых медицинских программ за приоритетными направлениями. Так, на иммунопрофилактику населения предусмотрено 221 миллион гривен, что на 16 миллионов больше, чем в текущем году. На борьбу с туберкулезом в проекте бюджета предусмотрено 237 миллионов гривен, то есть на 37 миллионов больше, чем в текущем, что позволит в полном объеме обеспечить 74 больных туберкулезом. Также на сто процентов будет осуществлена ежегодная туберкулинодиагностика детям и контактным лицам, которые относятся к контингенту группы риска ВИЧ. На профилактику и лечение ВИЧ-инфекции-СПИДа планируется выделить 112 миллионов гривен, что на 16 миллионов больше, чем в 2006 году. На лечение онкозаболеваний, включая программу «Детская онкология», в проекте бюджета-2008 предусмотрено 218 миллионов, что на 46 миллионов больше, чем было в 2007 году.

В отличие от текущего года, 234 миллиона целевых средств на обеспечение лечения больных сахарным и несахарным диабетом, учтены на уровне областных бюджетов  и бюджетов Киева, Севастополя. Это на  60 миллионов гривен больше, чем в 2007 году, что позволит в полном объеме обеспечить инсулином больных диабетом.

Для реализации программы донорства крови и  его компонентов предусмотрено в бюджете 38 миллионов, в 4 раза больше, чем в текущем году. Первоочередной задачей, требующей безотлагательного решения, является повышение заработной платы медицинским работникам. По уровню заработной платы здравоохранение на протяжении последних десяти лет занимает одно из последних мест среди других областей экономики. Это является основной причиной нехватки высококвалифицированных кадров – врачей, особенно медицинских сестер. Внедрение в этом году второго этапа…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку, по-перше. А, Іван Сидорович, там семінар поки що припиніть, бо заважаєте. Будь ласка, говорить.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Спасибо большое. Надеемся, что при доработке государственного бюджета будут учтены предложения, которые  уже дал комитет и будут учтены также совместные усилия законодательной и исполнительной власти по переходу к бюджетно-страховой медицине.

Комитет по здравоохранению предлагает принять к рассмотрению в первом чтении проект Государственного бюджета Украины на 2008 год. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Богачук Василь Степанович, за ним,  змість Корсакова вже виступили, він своє слово передав. А потім виступатиме Пономаренко, замість Александровської.

 

13:30:42

БОГАЧУК В.С. Василь Богачук, Соціалістична  партія, Тернопіль.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні громадяни України, аналізуючи проект бюджету на  2008 рік, хочу сказати, що він продовжує, взятий в 2007 році курс на соціально-орієнтовано інноваційно-інвестиційне оновлення економіки України. Бюджет демонструє послідовність та стабільність політики коаліції та уряду, курс на підвищення соціальних стандартів, на збільшення заробітної плати і пенсій, на збільшення видатків для молодих сімей та молоді, підтримка військовослужбовців, освітян, медиків, студентів – це тільки необхідно підтримувати.

Однак, у мене є декілька міркувань щодо окремих видатків  бюджету. Я погоджуюся з Миколою Яновичем, що те, що нам необхідно назвати конкретні цифри, строки, визначити механізми повернення заощаджень. Нам необхідно  провести індексацію знецінених вкладів. Це все вірно, але наш народ втомився чекати. Багато наших громадян не дочекалися цієї компенсації, більшість не вірить в обіцянки. Тому вже сьогодні ми повинні показати дієві механізми і серйозні суми видатків на повернення заощаджень наших громадян. Вважаю, ці видатки в бюджеті 2008 року повинні бути мінімум 1,5-2 мільярди гривень на рік.

Для мене, як представника фракції Соціалістичної партії, одним з найголовніших є питання соціального захисту дітей війни. У бюджеті 2008 року передбачається 1 мільярд 700 мільйонів. Це втричі більше, ніж у 2007 році, але це недостатньо, щоб виконати фінансування цього закону у повному обємі. Вважаю, щоб цією проблемою не займалися різного роду аферисти, ми повинні провести консультації і віднайти кошти, необхідні для забезпечення фінансування цієї категорії наших громадян. Я вважаю, що це потрібно зробити сьогодні, перед голосуванням, зробити перерву, провести консультації і віднайти такі кошти.

В бюджеті 2008 року видатки та надання кредитів міністерством АПК передбачується на сумі 13 мільярдів гривень. На соціально-економічний розвиток села передбачається 24 мільярди гривень. Це серйозні суми, серйозні видатки, але вони не доходили і, можливо, не дійдуть у слідуючому році до тих, хто їх найбільше потребує. Вони, як практика показує, що найбільше вони зупинялися в тих господарствах, які є самодостатніми, які є прибутковими, які мають мільйони прибутків. Але сьогодні їх найбільш потребують в тих селах, де вже десятки років не ореться і не сіється українська земля, де не народжуються діти, де закриваються школи, дитячі садки, клуби  і так дальше. Там вони...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити думку.

 

БОГАЧУК В.С.  ... дійшли.

Майже 10 мільярдів коштів передбачається на розвиток транспортної інфраструктури. Це добре. Наші дороги мають бути кращими.

Аналізуючи видатки 2007 року на ремонт та будівництво автомобільних доріг, можна помітити, що 90 процентів видатків пішли на дороги загальнодержавного значення. А якщо взяти дороги районного чи сільського значення, то їх не ремонтували вже 20-30, а деякі і 40 років. Якщо чекати, що їх відремонтують за рахунок місцевих бюджетів, то це – самообман. Ми повинні знайти сьогодні кошти і передбачити на ремонт доріг місцевого значення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Василь Степанович, ви повинні орієнтуватися на те, що це презентація. Ми можемо або приймати до розгляду цей бюджет, або не приймати. Ці пропозиції, що ви говорите, вони слушні до змісту документа, який береться до розгляду.

Георгій Григорович Пономаренко виступає. Далі будемо радитися.

 

13:34:58

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Шановні народні депутати,  я як член Бюджетного комітету минулого скликання повинен сказати, що уряд, готуючи проект Держбюджету, враховував, старався врахувати ті пропозиції, що вносилися на протязі року функціонування цього уряду, у тому числі і в цьому залі.

Зрозуміло, що всі зауваження, у тому числі і ті, що випливають з рішення Конституційного Суду відносно зупинення статей із соціальних проблем, враховані, врахувати не можна. Але, мені здається, що максимум того, що рішення Конституційного Суду проект бюджету можна врахувати, урядом враховано.

Ми розуміємо, що в Україні десятки, якщо не сотні депресивних районі, депресивних територій, і тому виділення у бюджеті 2008 року, проекті бюджету, майже, більше 150 мільйонів на ці території, допоможе вирішити хоч частину проблем – і  тому ж Первомайську Харківської області, і Узину і мабуть Стаханів, в кожному регіоні знайдуться такі території.

Катерина Семенівна Самойлик питанням своїм уже звертала увагу уряду на проблеми молодіжного будівництва. Я думаю, що проблему їх треба об’єднувати, і проблему виплати за народження першої дитини, другої дитини і проблему молодіжного будівництва, тому що ми, комуністи, пропонуємо при народженні дитини виплачувати кредити по молодіжному будівництву 25 процентів першої дитини, 50 відсотків другої дитини. Я думаю, що треба розглянути питання фінансування молодіжного будівництва.

І остання проблема, субвенцій, я гадаю, що це не один рік вона стоїть. Давайте подивимося, виділяється майже більше мільярда гривень на субвенції соціально-економічний розвиток, на ліквідацію аварій, 278 мільйонів на газифікацію. Прослідіть з 2000 року, коли приймається постанова  Кабінету Міністрів про порядок розподілу цих субвенцій, про перелік об’єктів, які підлягають під ці субвенції. Самий крайній строк, я пам’ятаю, червень місяць. В минулому році прийняли, це не уряд, не цей в липні, в серпні місяці, а гроші приходять...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку, будь ласка.

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г. Я пропоную переглянути порядок виділення цих субвенцій, щоб вже в лютому, в березні місяці ці постанови Кабміну були.

Я  пропоную, Олександр Олександрович,  прийняти до розгляду цей проект бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми  використали час, відведений на обговорення цього документу. Я хотів привернути увагу до кількох моментів. Відповідно до процедури, що вірніше, відносно процедури. У Бюджетному кодексі виписана процедура, яка готувалася до створення коаліції парламентської і до функціонування уряду створеного коаліцією. Тому там можна було тривалий час займатися, скажімо так, доведенням того, що хто більш  ефективно працює на інтереси людей чи парламент, його коаліція чи уряд? Сьогодні це треба розглядати, як єдине ціле, як єдину спільну відповідальність за те, щоб ефективним був бюджет. От виходячи з цього, очевидно, нам треба братися разом з урядом до доведення його до такого стану аби можна було його прийняти потім у першому читанні. Це перший момент того, що стосується процедури. І до цього моменту я ще раз повернуся.

А хотів би звернути увагу на те, що всі пропозиції, котрі висловлювати тут депутати слушні і вони стосуються ясна річ, не тільки витратної частини, а і доходної частини бюджету. Але мені здається, що з точки зору суті нинішньої політичної дискусії, яка здійснюється в суспільстві і тих спекуляцій, які йдуть відносно коаліції і парламенту в цілому, важливо звернути увагу на одну деталь, якось вона пропущена в нашому обговоренні мимо уваги депутатів. Микола Янович доповідаючи проект бюджету сказав про те, ми знімаємо проблему комунальних платежів. Ціни і тарифи  підвищуватися не будуть за будь-яких умов. Тому я вважаю, що це одна із характерних особливостей проекту, котрий пропонується для розгляду і в суспільстві було б непогано, якби навіть ті запроектовані поки що схеми, динаміка яких відображена в діаграмах аби вона була опублікована в газетах, в „Урядовому кур’єрі”, „Голосі України” для того, щоб люди  могли ознайомитися і в нинішній час про те, що пропонує уряд з приводу і витрат загальних, і витрат, зв’язаних із соціальними проблемами, із створення соціальних гарантій для людей.

Я хотів би запропонувати заступнику, Першому заступнику міністра фінансів аби Вадим Анатолійович подумав над тим, як можна це, принаймні, у газеті „Урядовий кур’єр” відобразити, це би було дуже цікаво. Вже опублікували? Бачите, навіть раніше ніж потрібно було, ніж можна було робить, зробили. Ну все-таки беремо це до уваги.

Отже, як буде тепер із цими зауваженнями, які надійшли від депутатів? У мене є пропозиція скористатися досвідом минулорічним. Він був ефективним. До речі, минулого року ми розглядали проект бюджету, презентацію його 21 вересня. Ми прийняли тоді постанову такого змісту: „Проект Закону про Державний бюджет на наступний рік, внесений Кабінетом Міністрів, прийняти до розгляду”. І друге питання було – доручити Голові Верховної Ради України для підготовки проекту Закону про Державний бюджет на 2007-мий, тепер – восьмий рік, до першого читання створити робочу групу з двома співголовами – Першим заступником Голови Верховної Ради Мартинюком Адамом Івановичем і Першим віце-прем’єр-міністром України, Міністром фінансів України Азаровим Миколою Яновичем. В складі такому: Голова бюджетного комітету Микола, Володимир Володимирович Макеєнко і по три представники від фракцій. І голова фінансового комітету. І по три представники від фракцій. Я гадаю, що це було би цілком слушним. Відмінність є, що ми додаємо ще керівника фінансового комітету. Але, в будь-якому разі, це професіонали, які здатні зробити толковий документ. І перевага ще в тому, що ці люди залишаються без змін і в уряді, і в парламенті. І найцікавіше те, що вони і після виборів залишаться і в уряді, і в парламенті. Я думаю, в тому ніхто не сумнівається. Тому є цілком реальна підстава проголосувати цей проект закону, проект постанови. Як ви дивитесь? Немає? А ваші пропозиції увійдуть у цей документ. Потім ваші пропозиції будуть аналізуватись і входити. Мова йде тільки, що ми беремо до розгляду цей документ у Верховну Раду. Він вже не хоче іншого пропонувати.

Будь ласка, Борис Давидович, ви що? Я ж про це і мову веду, з урахуванням обговорення. Давайте тоді, є пропозиція така, в першому пункті записати: проект Закону України „Про Державний бюджет на восьмий рік”, внесений Кабінетом Міністрів України прийняти до розгляду з урахуванням обговорення... В другому пункті, так, з урахуванням обговорення, тобто, доручити комісії врахувати те, що ми тут, так. Тобто той текст, який я запропонував, щоб його проголосувати, маючи на увазі, що він закінчується словами такими: „комісії, робочій групі  врахувати пропозиції депутатів, внесених під час обговорення”. Сприймається?  Я ще раз повторюю: „робочій групі врахувати пропозиції, внесені депутатами під час обговорення”. Так. Можна голосувати?  Давайте  його за основу, а потім ви  ще внесете пропозицію. Ні, за основу, а потім я вам дам слово.

За основу ставиться проект. Будь ласка.

 

13:45:02

За-259

За основу прийнято.

Віктор Іванович Майко, будь ласка. Прошу уваги.

 

13:45:11

МАЙКО В.І.

Олександр Олександрович, я прошу врахувати ще такий пункт, що той, хто не поспів  виступити, так, щоб  пропозиції подані в письмовому виді також були враховані.  Немає заперечень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У робочій групі від кожної фракції буде по три депутати. Ви, будь ласка, передайте їм свої пропозиції  або самі увійдіть в цю робочу групу і будете доопрацьовувати. Я думаю,  що це слушна пропозиція.  Тому відображати це в тексті потреби немає, бо це враховується змістом.

 Я ставлю в цілому  проект постанови на голосування.

 

13:45:57

За-260

Рішення прийнято.

Я вдячний усім вам за  активну роботу над цим документом.

Оголошую сьогоднішнє засідання закритим. При потребі можемо зібратися на засідання тоді, коли вам повідомлять.

Спасибі вам. Успіхів у тій  справі,  котрою ви займаєтеся сьогодні.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку