ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 квітня 2007 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні депутати, представники Кабінету Міністрів, журналісти, гості Верховної Ради, телеглядачі і радіослухачі! 

Сьогодні 13 квітня, депутати готуються до реєстрації, сідайте на місця, вставте картки. Проводиться поіменна реєстрація.

10:03:38

Виконують свої обов'язки депутатів – 261 депутат. Ранкове засідання оголошується відкритим. У вас є план роботи на сьогодні, і ми виконуємо постанову Верховної Ради, яку прийняли минулого тижня. Перед тим, як приступити до розгляду питань, давайте поздоровимо Ілляшова Григорія Олексійовича з днем народження. (О п л е с к и) Можна продовжувать?

Відповідно до 25 статті Регламенту у п'ятницю оголошуються запити депутатів. Але перед тим ще запишіться на виступи, хто хотів би після запитів слово мовить. Так, є запити народних депутатів:

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України щодо численних порушень законодавства України під час будівництва водопроводу в селі Предущельне Бахчисарайського району автономної Республіки Крим і Сергія ЧУКМАСОВА до міністра внутрішніх справ України щодо незадовільної діяльності Відділу по боротьбі з економічною злочинністю у сфері високих технологій. Направляємо ці запити, вони оформлені, як слід, перед тим були звернення депутатів  і тому ці запити обґрунтовані, а міркування і свої заяви можуть зробити депутати. Зараз  слово має Галуненко Олександр Васильович. Будь ласка.

Мірошниченко замість Галуненко? Будь ласка. Ну сказав заступник голови фракції.

 

10:06:12

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

Мені дуже хотілося б сьогодні звернутися до Президента України.  Приводом до цього звернення стала прес-конференція мого колеги, голови Комітету з питань правосуддя Сергія Васильовича Ківалова. І саме на цій прес-конференції він озвучив факти, які не можуть не викликати тривогу. Інформація про те, що в Секретаріаті Президента готується звільнення цілого  ряду суддів, які прийняли неугодні  Президенту рішення або висловили готовність бути принципово чесними при розгляді справ може свідчити про підготовку до найцинічнішої узурпації влади в Україні.

Мені, як голові підкомітету Комітету з питань правосуддя, очевидно, що, підписуючи укази про скасування призначення на посаду судді Феодосійського міського суду, Артемівського районного суду, Печерського районного суду, Президент порушує закон, адже від не може позбавляти статусу судді, у нього немає таких повноважень. Понад те, прийняте під адміністративним впливом рішення Вищої ради юстиції провести перевірки саме тих суддів, які приймають неугодні рішення також може бути розцінена як прагнення  розчистити дорогу для своїх незаконних указів.

Більше того, неоднозначно виглядає надання охорони суддям Конституційного Суду без відповідних заяв. Нагадаю, озброєні працівники СБУ були приставлені до кожного судді Конституційного Суду, навіть до тих, які про це не просили. Це також можна трактувати як прямий тиск     та залякування суддів і членів їхніх сімей. Адже зрозуміло, що будь-який громадянин, якому примусово навязують збройних охоронців, не може сприймати свій стан як нормальний, повсякденний і безпечний.

Я скажу більше. В Інтернеті вже є роздруковки компрометуючих розмов суддів Конституційного Суду. Це фальшиві роздруковки, які мають на меті єдине: скомпрометувати Конституційний Суд, не мати довіри з боку суспільства до рішення Конституційного Суду і, таким чином, все ж таки ж таки довести справу дострокові вибори до кінця. В своїй сукупності можна сказати, що ці факти дозволяють з високою долею ймовірності говорити про те, що сьогодні відбувається спроба взяти під свій тотальний контроль незалежну судову гілку влади, з такою метою, щоб унеможливити оскарження незаконних і неправових рішень.

Шановні колеги, я закликаю і вас бути принциповими в обстоюванні, в першу чергу, Конституції України, не йти ні в якому разі на незаконні перемовини і виходити в своїх рішеннях виключно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за лаконічність.

Кілінкаров. Цибенко, будь ласка, замість Кілінкарова.

 

10:09:32

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Так званою обєднаною опозицією продовжує нагнітатися обстановка в Україні. Точніше кажучи, не  опозицією, а тією частиною парламенту, яка стала в опозицію до власного народу і до власної держави.

Ви знаєте, я хотів би нагадати всім нам відомі слова Роберта Рождєствєнського, який казав колись: „Седину, как орден, необходимо выстрадать и заслужить». Так от, ті люди, які сьогодні претендують на поняття обєднаної опозиції і які їздять по усім усюдам: ізраїлям, німеччинам, франціям і Сполученим Штатам Америки – не гоже сьогодні говорити від імені народу і називатися опозицією. То я ще раз стверджую про те, що розруха існує лише в головах помаранчевих політиків, бо Кабінет Міністрів працює. І я сьогодні від імені фракції, від імені обєднаної коаліції хотів би попросити представників Кабінету Міністрів України, щоб вони доклали всіх зусиль до того, щоб негативні наслідки, які починають зявлятися у зв'язку з  цією ситуацією, яка є сьогодні в Україні, щоб вони доклали всіх зусиль, щоб мінімізувати втрати від цих негативних наслідків.

Я звертаюся до своїх колег із закликом працювати відповідно до чинного законодавства і до порядку денного, нами затвердженому, а оскільки наближається двотижневий термін з моменту видання  Президентом антиконституційного указу щодо дострокового припинення діяльності Верховної  Ради України, я хотів би звернутися до Голови Верховної  Ради України Олександра Олександровича Мороза: Олександр Олександрович, у вас є всі підстави ті рішення, які були прийняті Верховною Радою у повній відповідності до чинного законодавства після 2 квітня підписувати як Голова Верховної  Ради і оприлюднювати у такий спосіб.

Хотів би звернутися ще раз до громадян України і ще раз висловити стурбованість щодо тиску, який продовжується на суддів Конституційного Суду. Я розумію, що залишився останній аргумент, остання цитадель, на яку вони намагаються тиснути для того, щоб не допустити встановлення нормального конституційного порядку в Україні.

Хотів би ще раз звернути увагу на ту інформацію, яка звучала, але ще раз хотів би на ній наголосити. Мова йде про те, що сьогодні намагаються рішення РНБО, який є всього-на-всього дорадчим органом і який з цих питань не може приймати відповідних рішень, намагаються придати рішення рівня Конституції і рівня законів України.

Шановні колеги, я закликаю всіх до єднання, до роботи у стінах парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має Заплатинський замість Майбороди, він йому передає слово. Будь ласка.

 

10:12:51

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги!

Вчора відбулося розширене засідання Комітету з питань  економічної політики на тему „Соціально-економічні наслідки політичної нестабільності, що виникла після підписання Указу Президента України „Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України”. У засіданні прийняли участь: керівники уряду економічного та соціального блоку на чолі з Азаровим та Табачником відповідно, керівники усіх наукових установ, економічних держави, керівники наукових організацій, профспілок, громадськості.

Я зачитаю рішення комітету, котре складається з таких пунктів.

Перше. Аналіз мікроекономічних показників за період з 2004 по перше квітня 2007 року свідчить, що позитивну динаміку розвитку економіки країни в періоду роботи уряду, очолюваного Прем'єр-міністром Віктором Януковичем, є позитивною.

Друге. Значні зниження показників відбувалися у часи нестабільної політичної ситуації в країні та роботи уряду, очолюваного Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко та Прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим.

Третє. Станом на перше березня 2007 року спостерігалося стійке економічне зростання. Внутрішній валовий продукт у січні-лютому 2007 року порівняно до відповідного періоду шостого року збільшився на 8,6 відсотків. Темпи зростання промислового виробництва досягли 14 відсотків. Загальний обсяг видатків бюджету 2007 року дорівнює 201,2 мільярдів, що на 30 мільярдів гривень перевищує відповідний показник 2006 року.

Доходи загального фонду Державного бюджету у першому кварталі перевищили планові на шість відсотків. Податкові надходження до зведеного бюджету за перший квартал збільшилися на 39,3 відсотка. У порівнянні з відповідним періодом шостого року. Наявні доходи населення у січні-лютому 2007 року зросли на 12,2 відсотки, номінально - на 23,6. Реальна  заробітна плата - на 12,3, продовжується номінальне зростання доходів населення від трудової діяльності при рівні інфляції 1,3 відсотки за перший квартал поточного року.

Четверте, позитивна динаміка розвитку майже усіх видів діяльності дає підстави стверджувати, що зростання ВВП у першому кварталі становитиме не менше 8 відсотків. Уряд підтвердив правильність обраної політики та спроможність досягти сталого …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, Руднік передає Єфремову, так, керівник, да. Закінчуйте виступ свій, будь ласка. Хвилину.

 

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М. Да. Беручи до уваги інформацію, я зачитаю закінчувальні тези, це звернути увагу Президента України на невиконання статті 106 Конституції України щодо звернення Президента із щорічним посланням до Верховної Ради, у 2006 і 2007 роках такого звернення не було. З метою недопущення політичної, економічної та соціальної кризи запропонувати Президенту України призупинити дію указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради до винесення рішення Конституційним Судом України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Слово має Єфремов замість Рудніка. Олександр Сергійович, прошу.

 

10:17:13

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги, я думаю, что большинство из нас согласятся с тем, что сегодня каждый высказывает свою точку зрения, прежде всего, адресуя ее избирателям, так как присутствующие в зале в главной позиции е уже согласовали. Многие же люди по-прежнему задают вопрос, в чем причина кризиса и какие варианты выхода из него.

Попробую в столь ограниченное время изложить свою точку зрения по данным вопросам. Что стояло в основе? С одной стороны – неспособность сформировать коалицию большинства оранжевой командой, как и неспособность управлять страной, подтверждением чему являются полтора года сплошных истерик, кризис двух оранжевых правительств и шараханий Президента в своих оценках в течении короткого времени от определений «лучшее правительство всех времен и народов» до подписания Указа об освобождении за развал экономики.

Это факты, дающие оценку одной политической составляющей конфликта. С другой стороны, взвешенная и последовательная позиция руководителей других политических сил, показавших как не имея по целому ряду вопросов общих позиций можно во имя государства, поступивши с чем-то, объединиться, утвердить Премьер-министра, который без особых проблем сформировал правительство сумевшее за несколько месяцев не только стабилизировать ситуацию в экономике государства, но и начавшее практически реализовать социальные программы улучшающие достаток людей. Казалось бы, Президент должен радоваться, а все происходит наоборот. Так в чем же тогда истинная причина.

Главное, как мне видится. Прежде всего, в различных точках зрения на несколько проблем:

Первое. Неспособность или невозможность отдельных политиков или политика мыслить интересами государства, абстрагируясь от внешнего воздействия.

Второе.  Отношение к пересмотру отдельных фактов нашей истории.

Третье. Отношение к языковой проблеме.

Четвертое. Желание во многом, в национальном государстве создать титульную нацию.

Пятое. Попытки втянуть государство в решение религиозного вопроса так как это видится одной стороной.

Возможно ли договорится по этим вопросам противостоящим политическим силам. По некоторым уверен – да, по некоторым сегодня – нет.

Что необходимо в такой ситуации, с моей точки зрения, сделать, прежде всего, двум сторонам необходимо твердо заявить, что в стране мы будем руководствоваться ее величеством законом, а не его духом. Через его, через право закона мы можем построить государство европейского типа и только так. Вопросы, по которым невозможно договориться сегодня необходимо отложить на перспективу.

Желание же любой стороны политического конфликта победить другую сторону окончательно и бесповоротно может обернуться многими сломанными судьбами и в худшем случае крахом для государства. Чего, я уверен, не желает никто.

И последнее. Если даже теоретически допустить, что в результате сомнительных выборов им опять правдами-неправдами удастся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, закінчуйте. Я прошу всіх, вкладайтеся в регламент. Ну…

 

ЄФРЕМОВ О.С. Оранжевое большинство, чего очень желает окружение Президента, уверен, страну опять ждут бесконечные разборки, череда кризисов, нужно ли это каждому из нас,  уважаемые избиратели, возвращаться во вчерашний день, прошу определиться самостоятельно. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чмирь і Мендусь об’єднують свій час на виступ Мендуся, шість хвилин поставте. Він постарається скоріше вкластись.

 

10:21:02

МЕНДУСЬ Я.П.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги! Вчора українські телеглядачі змогли в черговий раз помилуватися шоу під назвою прес-конференція Президента України. Думаю, що кожен українець хотів би отримати відповідь, яка ж причина примусила Ющенка порушити Конституцію і закони України і видати антиконституційний указ. Слід відмітити, що Віктор Андрійович виступив у кращих брєжнєвських традиціях. За півтори години організатори прес-конференції не підпустили до мікрофону жодного журналіста, який зміг би поставити хоча б одне критичне запитання. І це не випадковість. Тому що півтори години Президент витратив на виправдовування власної некомпетентності та власної політичної провокації, пов’язаних із своїм неконституційним указом.

Я з розчуленням почув від Ющенка, що виявляється, підписати указ про розпуск парламенту його примусив Олександр Олександрович Мороз. Підтекст читається очевидний: „Народе, я зробив велику дурницю, але я не винний”. Вікторе Андрійовичу, ви підписали указ про розпуск парламенту, а не про розформування власної пасіки. І ви вже достатньо доросла і відповідальна людина, щоб самому відповідати за свої вчинки.

Наступне. Я рекомендую прес-службі Президента краще готувати його до виступів. Наприклад, Президент заявив, що він голосував проти політичної реформи і завжди виступав за її відміну. Вікторе Андрійовичу, читайте хоч зрідка свої виступи, бо ви у них просто заплуталися. Так завжди буває, коли немає позиції, а є тільки поза. У грудні 2004-го, виступаючи на майдані перед сотнями тисячу людей, які вірили, що ви забезпечите в Україні чесну і справедливу владу, ви, Вікторе Андрійовичу сказали наступне: „ Я даю слово, що голосував за політреформу, але не знаю чому в розшифровці показано, що я не голосував. Напевно кнопка не спрацювала. Це рішення у повній гармонії з позицією фракції”. (Кінець цитати).

Так коли ж ви були щирі, пане Президенте: на майдані або вчора перед телекамерами? Що, точка сидения определяет точку зрения?

 Далі.  Президент учора вирішив у черговий раз образити парламент України.  Віктор Ющенко по суті звинуватив у продажності лідера фракції БЮТ. Президент заявив, що Закон „Про Кабінет Міністрів”, за який проголосувала Коаліція національної єдності разом із фракцією Юлії Тимошенко був цитую „куплений”.

Якщо Президент заявляє, що у нього є інформація про прийняття за гроші конкретного законопроекту, він зобов’язаний як посадовець передати  ці відомості в компетентні органи.  Якщо ж їх немає, то такі заяви просто не личать Президентові  європейської держави.

Нагадаю. Що у 2005 році Ющенко уже звинувачував Тимошенко у корупції, коли в інтерв’ю  Бі-Бі-Сі сказав, що Юлія Тимошенко та її компанія „Єдині енергетичні системи України” завдала збитків бюджету України на  суму 8 мільярдів гривень.

Я офіційно прошу Регламентний комітет Верховної Ради провести розслідування звинувачень Ющенка проти нашої колеги. Віктор Андрійович зобов’язаний надати факти, які підтвердили його звинувачення на адресу фракції БЮТ та інших народних депутатів.

Від себе хочу нагадати, що джерело корупції Президентові варто було б пошукати у своєму оточенні. Саме ділові партнери Віктора Ющенка –  сірійський бізнесмен Юсеф Харес та екс-глава „Нафтогазу” Олексій Івченко   можуть розповісти Президенту, що таке корупція. Віктор Андрійович повинен    пам’ятати, що саме він разом із Івченком організував новорічну газову аферу 2006 року. Саме Ющенко віддав газові розрахунки з Росією на відкуп „РосУкрЕнерго”.  Чомусь про ці багатомільярдні корупційні схеми Віктор  Андрійович не хоче говорити на своїх  прес-конференціях. Нічого не сказав Президент і про те, як він демонстративно  ігнорує судові рішення, на якій підставі гарант Конституції не виконує  рішення, підкреслюю, Верховного Суду України і не відновлює на посаді  губернатора Київської області Жовтяка. Просто сьогодні Ющенко хоче, щоб посаду губернатора  Київської області обіймала його соратниця, приємна жінка Віра Ульянченко, яка щедро підтримує захоплення Віктора Андрійовича трипільською культурою,  глечиками, картинами, вуликами тощо. Ось де вам треба шукати джерела корупції, Вікторе Андрійовичу.

Поки  ви не навчитеся дотримуватися законів, підкорятися Конституції України,  вам заважатимуть всі парламент,  суди, прокуратура,  уряд, Державтоінспекція, акції протестів, губернатори і так далі до безкінечності.

Наприкінці прес-конференції Віктор Андрійович   згадав про свою улюблену тему – дострокові вибори. Зрозуміло, вони будуть, але тільки після того, як Верховна Рада  призначить час і порядок їх проведення. І більше того, дострокові вибори до парламенту будуть проведені одночасно з президентськими. Тому що головним джерелом  влади в Україні є не Президент, а народ України.

Думаю, Президент не  повинен так труситися за своє крісло, як це стало очевидно під час вчорашньої прес-конференції. Чому Ющенко боїться народного волевиявлення? Якщо український народ підтримає дострокову зміну влади, логічно було б це  зробити разом із зміною Президента. Такі подвійні вибори обійдуться не дорого для бюджету, за підрахунками  колишнього бухгалтера Віктора Ющенка. Тому про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте, будь ласка. Дякую.

Пономаренко. (О п л е с к и).  От я помічаю, тільки оголошую Пономаренка, так відразу і аплодисменти.

Будь ласка, Александровська замість Пономаренка виступає.

 

10:27:34

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция  коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги,  к народным депутатам, членам  фракции коммунистов, обратились матери военнослужащих, которые погибли  в мирное время. Они передали нам  текст обращения к Президенту Украины  и к   министру обороны Гриценко. По их просьбе я оглашаю это обращение.

«Президенту Украины Ющенко, министру обороны Гриценко, руководителям всех уровней государственной власти Украины. От имени всех матерей  Запорожской, Харьковской областей, чьи сыновья  погибли, выполняя воинский долг, и тех, которые проходят воинскую службу в настоящее время, требуем не использовать наших сыновей в авантюристических  целях.  Наша армия  должна защищать свой народ от внешнего врага, но не воевать со своим народом.

Мы неоднократно просили Президента о встрече, мы обращались к министру обороны Украины, но наша просьба игнорируется. Президент Ющенко неоднократно накладывал вето  на закон,   обеспечивающий нашу  социальную защиту. Министерство  обороны Украины   делит родителей, чьи сыновья погибли, выполняя воинский долг,  на черных и серых  по цвету удостоверений.

По вине Министерства обороны Украины   многие родители  не получают ни копейки законных мизерных доплат за погибшего сына. И мы прекрасно понимаем, почему министр обороны Украины  боится встречаться с нами.

Министром обороны Гриценко упразднена должность заместителя  военного комиссариата области по гуманитарным вопросам, который, как мы считаем, крайне необходим для решения, в том числе  и наших проблем.

Мы поддерживаем действие Верховной Рады Украины и Кабинета Министров  и с целью обеспечения  стабильности в Украине, считаем необходимым, отменить Указ Президента о роспуске парламента и проведения  досрочных выборов. Лучше те деньги, которые  предназначены для выборов, направить на материальную помощь, в том числе и несчастным солдатским  матерям.

Господин Президент, господин министр обороны, не делите Украину. В наше время на пути к демократии принцип: «разделяй и властвуй» не  пройдет. Именно народ через соответствующие полномочия народных депутатов Украины, через доверие к ним  и  соответственно к  Верховной Раде  Украины этого не допустит. Мы за отставку министра обороны Украины Гриценка. Это единственный министр обороны, который игнорирует нашу просьбу о встрече с ним. Дайте спокойно работать Кабинету Министров, Верховной Раде Украины на благо народа Украины.

Председатель Запорожского фонда семей погибших - Воробьева, председатель Харьковской  областной организации союза  солдатских матерей - Быкова».  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Волга і Бульба передають слово  Мельничуку, так. Підготуватися Гнатенку.

 

10:31:05

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, шановні телеглядачі, радіослухачі! Я маю честь оголосити звернення до членів Партії регіонів, Соціалістичної партії, Комуністичної партії України та українського народу.

Дорогі співвітчизники, керівництво трьох політичних сил – Партії регіонів, Соціалістичної партії, Комуністичної партії звертається до своїх партійців та всього українського народу з приводу загрозливої політичної ситуації, що склалась на сьогодні в нашій країні. Підписання другого квітня цього року Президентом країни антиконституційного і тому нелегітимного указу про припинення повноважень парламенту та призначення дострокових виборів стало тим детонатором, який погрожує підірвати громадянський спокій, дестабілізує ситуацію в усіх сферах суспільного життя.

Виявившись залежним від певних політичних кіл, які мають на меті часто особисті цілі, гарант Конституції насправді знехтував її буквою, спровокував справжнє протистояння в країні, ставить на її грань громадянського конфлікту. На зміну політичній та економічній стабілізації, якої було досягнуто непростим зусиллям створеного коаліцією нинішнього уряду, курс на подальше нарощування економічного потенціалу, підвищення добробуту людей приходить суспільне розчарування, апатія, невпевненість в майбутньому, побоювання втрати останнього. І все відбувається на тлі гучних лозунгів і промов про демократію, боротьбу з ворогами народу, красивих обіцянок кращого життя в разі проведення дострокових парламентських виборів.

Ініціатори цих недолугих закликів ніби забули, що ще зовсім недавно люди зробили свій політичний вибір, визначили ті політичні сили, яким вони довіряють. З усією відповідальністю заявляємо про те, що ми не боїмося дострокових парламентських виборів, ми не проти них                    виступаємо, ми виступаємо проти незаконних виборів, ініціювання і проведення яких несе безліч загроз Україні. Ми впевнені, що  при потребі наші партійці докладуть усіх зусиль для перемоги, а наші виборці знову нададуть нам мандати політичної довіри у ще більшій кількості. Єдина наша умова – ці вибори мають відбутися  на цілком легітимній основі, на основі закону і діючої Конституції. Якщо це буде так, то саме життя доведе наскільки глибоко помилялися ті, хто організував цю велетенську політичну авантюру.

Наразі ж ми офіційно заявляємо, що наші політичні сили, осередки на місцях не здійснюють і не можуть здійснювати жодних заходів щодо участі у виборах допоки не буде для цього відповідних правових підстав.

Шановні однопартійці! Дорогі співвітчизники! Коаліція національної єдності, виконуючи волю більшості громадян України, виступає за зміцнення визначених Конституцією, законодавством зносин  між гілками влади, адже тільки  узгодження дій  дозволить відкрити надійний шлях до швидкого підйому економіки і на цій основі добробуту народу.

Ми закликаємо членів своїх партій, весь український народ до об`єднання навколо  національної ідеї – розбудови суверенної, демократичної і соціальної України.

Державному заколоту в Україні, анархії і хаосу в Україні – ні! Конституції і законності України – так! Разом ми переможемо!

Голова Партії регіонів Янукович, голова Соціалістичної партії Мороз, перший секретар Центрального комітету Компартії України Симоненко.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Слово має Гнатенко.  За ним Садовий.

 

10:34:58

ГНАТЕНКО Л.М.  Народный депутат Лев Гнатенко, Партия промышленников, предпринимателей Украины, Комитет национальной обороны и безопасности.

В четверг 12 апреля   Президент Украины очень красиво заявил: «Я  демократ, я уважаю законы Украины.». Это вызывает  только улыбку, или мы хотим сказать спасибо, если Президент с сегодняшнего дня будет уважать законы Украины.

Что настораживает. Давайте вместе с вами вернемся к Закону «Про Раду національної безпеки і оборони”.  Сегодня, как вы знаете, на Раду национальной безпеки и обороны покладается много повноважень. Но есть еще и те, которые сегодня определил персонально Президент, в том числе внесение изменений в вопросы бюджетного регулирования нашей страны.

Все было бы правильно, кроме одного. Я хочу обратиться к Президенту со своим депутатским запытом. Если Рада национальной безпеки и обороны сегодня, выполняя свои функции, получает еще и дополнительные функции, то встает вопрос о легитимности и о соблюдении Закона Украины „Про Раду національної безпеки”. Я задаю вопрос Президенту, читаю статью шестую: „Склад Ради національної безпеки і оборони. Персональний склад Ради національної безпеки і оборони формує Президент України. До складу Ради національної безпеки і оборони України за посадою входять Прем'єр-міністр України, міністр оборони України, голова Служби безпеки України, міністр внутрішніх справ України і міністр закордонних справ України. Членами Ради національної безпеки – прошу обратить внимание прессы и всех сидящих в зале, - членами Ради національної безпеки і оборони можуть бути (можуть бути) керівники інших центральних (центральних!) органів виконавчої влади”. Я задаю вопрос Президенту Украины: является ли керівником центральних органів виконавчої влади Балога Віктор Іванович – глава Секретариата Президента, Кириченко Сергей Александрович – начальник Генерального штаба, Кихтенко Александр Тимофеевич – начальник Главного управления, командующий внутренними войсками Министерства внутренних справ Украины, Онопенко Василий Васильевич – глава Верховного Суда Украины, Рубан Юрий Григорьевич – директор Национального института стратегических дослиджень, Стельмах Владимир Семенович – глава Национального банка Украины? То есть я официально заявляю, что эти люди не являются керивниками инших органов центральной исполнительной власти и по закону Украины не могут бытьв складе Рады национальной безпекы и обороны.

Обращаюсь к Президенту Украины. Прошу вас дать ответ на этот вопрос и в ближайший срок привести состав Рады нацбезпеки в соответствии с законом Украины «Про раду национальной безопасности и обороны Украины». Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Замість Садового Богачук виступає. Прошу.

 

10:38:10

БОГАЧУК В.С.

Шановний Олександр Олександрович, шановні депутати!

Вчора Президент України, роблячи власний піар, не обминув і навколоприватизаційне шоу щодо продажу акцій ВАТ „Луганськтепловоз”.

Шановний Президент, якщо ми хочемо, щоб майбутнє цього підприємства, якщо ми хочемо, щоб люди мали роботу, мали зарплату, а там сьогодні працює біля восьми тисяч працівників, якщо ми хочемо, щоб спокійно працював інвестор, то ми повинні не чіпати цього питання, а згадати ті часи, коли премєром був Ющенко, а головував у фонді Боднар, коли хотіли передати це підприємство по ціні двох тепловозів для того, щоб пізніше використати його на металолом.

Спитайте, шановний Президент, у працівників, які наслідки мали шестирічні судові розборки  після невдалого цього конкурсу, проведеного фондом 2001 року. Компанії, які ініціювали ці судові процеси, домагалися   укладення купівлі-продажу за 43 мільйони гривень через суди, втягнувши „Луганськтепловоз” у затяжну кризу.

Сьогодні Фонд державного майна під керівництвом  Семенюк забезпечує прихід на підприємство профільного інвестора, який заплатив за нього 300 мільйонів гривень, наголошую, за ринковою вартістю, і зобовязався внести інвестицій в розмірі ще більше 300  мільйонів гривень.

Зверніть увагу на один із найголовніших пунктів умов конкурсу: обовязкова розробка нової техніки. Ті,  хто хоч трохи знається на  транспортному машинобудуванні, зрозуміють, що виконання цього пункту обійдеться інвестору в кілька раз більше, ніж заплатив за пакет.

Порівняйте: у 2001 році умовою конкурсу було передбачено всього 27 мільйонів гривень інвестицій і жодного слова про розробку нових технологій.

Натомість фонд Бондаря зобов’язував контролювати дані надходження інвестицій всього три роки, коли законодавством було передбачено п’ять. Сьогоднішній фонд підписав контроль за виконання інвестиційних зобов’язань на цілих 15 років.

На прикладі „Криворіжсталі” ми всі добре знаємо, як нинішній фонд принципово підходить до цього контролю. Принципова позиція Фонду майна – забезпечення додаткового надходження від „Мітал Стіл” до бюджету в розмірі 400 мільйонів гривень. Працівникам було виплачено тринадцяту зарплату. В кілька раз було підвищено оклади. Я впевнений, таку ж чітку і жорстку позицію фонду буде і щодо „Луганськтепловозу”.

До речі, хотілося б ще раз наголосити: „Луганськтепловоз” – це не перлина вітчизняної металургії на кшталт „Криворіжсталі”. Прошу ще дати закінчити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити слово.

 

БОГАЧУК В.С. Це підприємство потребує значних інвестицій, нових ринків і інвестора, який би міг це все забезпечити. Це велике підприємство з такими ж великими проблемами. Цього не приховують сьогоднішнє керівництво і сьогоднішні працівники.

Зверніть увагу ще на один момент. Тільки соціальні зобов’язання інвестора складають близько 15 пунктів. А це: недопущення звільнення працівників з ініціативи покупця; створення нових робочих місць; додаткові виплати від реалізації продукції в рік; підвищення рівня заробітної плати з урахуванням інфляції. Умови нинішнього конкурсу щодо соціальних гарантій, погоджених з профспілковим комітетом, і контролюються фондом спільно з профспілковим комітетом.

Зазначу, що у 2001 році в умовах конкурсу про соціальні гарантії жодного слова. Що можна було чекати від інвестора в таких випадках? Тільки розрізання підприємства на металолом.

На цьому тижні близько 50 працівників приїжджали у Фонд державного майна. Приїжджали не критикувати, не протестувати, приїхали  для того, щоб просити підтримати їх. Люди просять одного: дайте нам спокійно працювати.

Тому ще раз закликаю припинити власний піар, під час якого навіть не цураються цинічно перекручувати всі факти щодо приватизації „Луганськтепловозу”.

Шановні виборці, допоможіть знайти відповідь на незрозумілі явища в поведінці Президента Ющенка. 2 квітня він підписав указ про припинення повноважень Верховної Ради, а 5 квітня звернувся до нібито розпущеної Верховної Ради з проханням розглянути цілий ряд законів, в тому числі про ратифікацію Верховною Радою угоди між Україною та європейським банками. Отож, пане Президент, вважаю, що Верховна Рада діє за Конституцією, так, але чому і тоді у всіх виступах його, і в тому числі під час прес-конференції, Верховної Ради немає. Поясніть це питання. Я вважаю, що це, мій виступ вважаю депутатським запитом до Президента України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Якщо маєте запит до Президента, то, будь ласка, оформіть його так як слід, по-перше. А по-друге, я хотів би, підбиваючи підсумки нашого обміну думками з приводу питань, які турбують сьогодні депутатів, звернути увагу на те, що всі виступи були певною мірою, реакцією на вчорашню прес-конференцію Президента.

Ясна річ, що депутатів хвилює некоректне висловлювання щодо відомих фактів і обставин і те, що стосується приватизації „Луганськтепловоза”, тут би треба було б нагадати, чому вето накладалося на закон „Про Фонд державного майна”, який треба давно прийняти було і він уже із, ну, після прийняття Конституції більше 10 років не приймається чомусь., і на багато інших речей. Тому я сподіваюся на те, що гострота в оцінках, яка сьогодні звучала в устах депутатів, не повинна викликати саме емоційну реакцію, а повинні на основі Конституції і законів робитися кроки, які відповідають потребам суспільства, потребам держави.

Ще раз повторюю, на основі Конституції не більше. Тому виступи вчорашні і я б теж звернув увагу на те, що Президент блискуче вчора скористався нормами Конституції щодо неможливості проведення дострокових виборів Президента, і він був правий. А чому він був правий? Бо він посилався на Конституцію.

Назвав чотири причини, але забув назвати три причини - підстави  розпуску парламенту, тому що, ну я не згоден з вами, що не вивчив. Стаття 90 раніше від інших статей, від 104, 106 і так далі. Тому... Чому? Тому що невигідно це говорити, тому що треба пошукати пояснення, яке виходить за межі Конституції, за межи конституційного ладу в Україні.

Зрозуміла річ, що ніхто не боїться виборів і заява, яка тут прозвучала у Михайла Васильовича, цілком логічна, вона говорить, власне, про те, що ми готові йти на вибори, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду. Навіть для того, щоб залагодити протиріччя, які є в суспільстві, як говорять сьогодні в Адміністрації Президента, з чистого листа, можна йти на вибори всім структурам влади, достроково визначивши термін, поправивши закони і так далі. Тоді буде, справді, чисте лице так як це ми робили 1994 році за рішенням і Президента, і парламенту України.

Але, я вважаю, що треба сьогодні шукати рішення політичне, компромісне, бо, хочу ще раз підкреслити, є конституційна постанова Верховної Ради, яка не може бути ніким відмінена і має ту ж політичну силу, що і указ Президента і спрямована на недопущення відхилень від Конституції. І є указ Президента, який має також юридичну силу, але суперечить повністю Конституції. От уявіть собі як має діяти Кабінет Міністрів? Він одержав постанову Верховної Ради, яка забороняє витрачати кошти на цілі не передбачені у законі про бюджет, правильна вимога – правильна. З іншого боку, вимоги Президента платити, організовувати фінансування виборів і так далі, і так далі. Ясно, що є юридична колізія, але вона створена політичними мотивами. От давайте ми за рахунок політичних мотивів знімемо це протиріччя, для того треба призупинити або скасувати указ Президента і скасувати постанову Верховної Ради, і сісти потім, домовлятися як діяти дальше чи вибори для всіх проводити, чи може обійтися без цих виборів, які нічого не дають в суспільстві, всі знають, які будуть розглядати. Я гадаю, що ось із цього ми повинні виходити, ведучи  переговори з інститутом Президента, з ним самим, поважаючи його як главу держави. Але більше всього поважаючи Конституцію і ті норми, які там виписані. Тоді буде порядок у державі.

Спасибі за відвертий обмін думками і за конструктивізм у ваших пропозиціях, шановні депутати.

А зараз ми розглядаємо попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Ради безпеки за порядком дня, який передбачений сьогодні, з питань встановлення посадових осіб Служби безпеки України, винних у видачі незаконних наказів щодо організації та здійснення прослуховування телефонних розмов та стеження за народними депутатами України, суддями Конституційного Суду України, суддів загальної юрисдикції та членами Центральної виборчої комісії. Доповідає Юрій Павлович Самойленко. Будь ласка.

 

10:48:38

САМОЙЛЕНКО Ю.П.

Уважаемые коллеги! Временная следственная комиссия в составе десяти известных вам депутатов, а также привлеченных к ее работе трех членов комитета по вопросам национальной безопасности и обороны, провела 10-12 апреля заседания, на которых распределены функции между членами комиссии, определен порядок первоочередных действий. По решению членов комиссии был расширен круг ведомств, в который кроме Службы безопасности Украины включены МВД, Служба внешней разведки, Главное управление разведки Министерства обороны, имеющие определенные технические возможности для контроля эфира, которые могут быть использованы для осуществления и контроля мобильных телефонных переговоров.

В соответствии с планом подготовлены и направлены официальные запросы руководителям этих силовых структур о предоставлении информации, о порядке использования имеющихся в их распоряжении специальных технических средств, о возможных фактах нарушения порядка их использования, а также другой информации, относящейся к предмету ведения Временной следственной комиссии.

11 апреля по нашей инициативе была проведена коллегия Службы безопасности Украины, в которой приняли участие члены комиссии. На коллегии обсуждались вопросы наличия у Службы безопасности Украины специальных технических средств, порядок и правила их использования, а также система контроля за использованием этих средств. Были проведены беседы с руководящим и  оперативным составом подразделения СБУ имеющих спецтехнику в результате конкретных фактов, несанкционированную прослушивания телефонных разговоров, а также документальных фактов нарушения должностных инструкций режима использования спецтехники не выявлено.  

Установлено, что по инициативе руководства в Службе безопасности решается вопрос об укреплении руководства подразделения имеющих  в распоряжении спецтехнику, в целях недопущения нарушений намечено ряд мероприятий направленных на оздоровление обстановки в коллективе, сложившийся  ввиду частой смены руководства   в Службе безопасности. С этой же целью Комитетом Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны направлено обращение в адрес руководителей региональных управлений Службы безопасности  с требованиям соблюдать нормы Конституции и  действующего законодательства, не втягиваться в политическую борьбу и не поддаваться на возможные провокации со стороны деструктивных  политических сил.

Обсуждался вопрос усиление работы Службы безопасности по выявлению  незаконно приобретенных коммерческими структурами специальных средств и  технических комплексов, что является прямой обязанностью соответствующих подразделений Службы безопасности Украины.

В рамках возбужденных Генеральной прокуратурой двух уголовных дел связанных с прослушиванием телефонных разговоров  высших должностных лиц и незаконным использованием специальных технических средств коммерческие структуры  следователями Генеральной прокуратуры были проведены необходимые  следственные действия, в том числе допросы сотрудников и руководителей подразделений Службы    безопасности имеющих в своем распоряжении специальные технические средства. Фактов несанкционированного использования этих средств  в настоящий   момент не выявлено. Данная работа будет продолжаться, в том числе с использованием специалистов и  спецтехникой способной обнаружить  материальные следы, остаточные следы на жестких магнитных дисках по обнаружению телефонов, которые ставились на прослушку без   соответствующей санкции суда.

Продолжается плановая работа по проверке заявления отдельных граждан и должностных лиц в связи с подозрениями о возможном несанкционированнии прослушивания   телефонных разговоров и  ведение наружного наблюдения, в том числе в  регионах Украины.

Состоялась также рабочая встреча членов  комиссии с руководством  Министерства внутренних дел. Было установлено, что в соответствии с распоряжением Президента  Украины 2005 года, имевшиеся в распоряжении МВД технические средства по контролю за эфиром, были переданы службе  безопасности  Украины,  и факт передачи данных технических средств  документально подтвердило руководство службы безопасности.

Вместе с тем более детальной проверки совместно со Службой безопасности МВД и прокуратуры подлежит информация о контрабандном ввозе на территорию Украины  рядом коммерческих структур так называемых мобильных  комплексов, предназначенных для прослушивания телефонных разговоров по мобильным средствам связи.

В ходе проведения рабочей встречи с руководящим оперативным составом Службы внешней разведки изучена документация по использованию специальных технических средств, имеющихся в распоряжении СВР, а также по контролю за их использованием.  Фактов, позволяющих сделать вывод о использовании этих средств не по  назначению, в том числе по контролю эфира  на территории  Украины  не выявлено. Проведена рабочая встреча с Уполномоченным  Верховной Рады по правам человека Ниной Ивановной Карпачовой. Достигнута договоренность об осуществлении совместного гражданского и парламентского контроля за деятельностью силовых структур  в соответствии с  Законом Украины  о демократическом гражданском  контроле за военной организацией и правоохранительными органами  государства. Соответствующие коррективы в планы  работы  комиссии внесены, в том числе по изучению состояния средств технического контроля и режима их использования в регионах  Украины. С  этой целью запланировано ряд командировок в соответствующие регионы Украины.

Проведан встреча также с руководством Государственной  службы  специальной связи  защиты информации. Изучена система контроля, обеспечивающая безопасность ведения телефонных переговоров должностными лицами, в том  числе по каналам правительственной связи. Установлено, что в настоящее время приняты исчерпывающие организационные  и технические, я подчеркиваю, технические меры, исключающие возможность прослушивания правительственной связи, так называемой «сотки» и ВЧ-связи. Ранее такая  техническая возможность имелась.

Вместе  с тем, комиссией в настоящее время организуется проверка поступившей информации о возможно готовящейся  провокации со стороны  деструктивных элементов, суть которой  заключается  в компрометации указанной службы и ее нового руководства, в том числе путем искусственной компоновки  разговоров по сотке должностных лиц  и вброса в информационное пространство, так называемых, записей  их телефонных разговоров, как результата прослушки. Это по замыслу исполнителей должно  породить возмущение общественности  и реанимировать  вопрос, кому должна подчиняться данная служба, Кабинету Министров или Секретариату Президента.

Исходя из вышеизложенного,   с учетом имеющейся информации о наличии в свободной продаже  широко спектра   технических средств для прослушивания и телефонных переговоров,  а также служебных и жилых помещений, а также об имеющихся  у коммерческих структур  комплексов для прослушивания  мобильных телефонных переговоров, комиссия рекомендовала Комитетам Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны, а также по вопросам правовой политики, подготовить и внести на рассмотрение   Верховной Раде предложение по ужесточению уголовной ответственности за незаконный ввоз на территорию Украины специальных средств технического контроля, а также дать поручение   Службе безопасности Украины,  пограничной и таможенной службам принять исчерпывающие меры по усилению контроля за ввозом в Украину данных технических средств и комплексов.

Комиссия также рекомендует  Верховной Раде Украины принять решение  по планомерному  заслушиванию на заседаниях парламента отчетов руководителей силовых структур имеющих в своем распоряжении специальные технические средства, о принятых мерах по исключению возможности несанкционированного их использования, а также по вопросу эффективности их использования в оперативно-розыскной деятельности.

Комиссия считает также целесообразным использовать технические возможности,  имеющиеся в Государственной службе социальной защиты  информации и защиты  информации в Службе безопасности Украины, других ведомств,  провести дополнительную проверку  служебных помещений высших должностных лиц государства с целью  возможного выявления  незаконно установленных технических средств для осуществления прослушивания.

Временная следственная комиссия продолжает свою  работу согласно утвержденному ранее плану, о результатах будет доложено дополнительно.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Беремо до відома інформацію, комісія працює. Я думаю, що питання дуже важливе, бо ми або будемо захищати і гарантувати права і свободи так, як передбачено в Конституції, або будемо весь час посилатися на якісь обставини, які дозволяють комусь когось слухати, коригувати його думку і впливати на неї.

Ви знаєте, що одна з причин створення цієї комісії були відповідні публікації, зроблені щодо моєї розмови із одним дипломатів. І слідство зводилося до того, щоб, як казав мій земляк, один голова колгоспу – для ясності замнем, тобто не можна іти, шукать десь треба структури приватні, які роблять такі записи і так дальше, аж до тих пір, поки я не поклав слідчому прізвища, хто робив, звання, як, хто проводив наради, хто говорив, що не випускати цю інформацію із служби і так далі, і так далі. Тобто продовжувати треба цю роботу, розголос тут, очевидно, зайвий, бо це – сором за державу, що так воно робиться, але, тим не менше, треба, щоб люди знали – Конституція існує, норми, які там передбачені, треба дотримуватися цих норм і треба забезпечити таємницю розмов людей поміж собою, спілкування, не втручатися в особисте життя і багато інших речей, інакше це не демократія – квазідемократія.

Тому комісія нехай працює і крапки над „і” будуть поставлені обов'язково, винні будуть відповідати за те, що займаються негідними справами.

Шановні колеги, от ми вчора, коли розглядали питання про ратифікацію, домовилися, що перенесемо розгляд цього питання тоді, коли будуть представники Президента і не лише. Але сьогодні є дуже важливий документ, який відкладать не можна. Мова йде про кредитну угоду – третій проект ремонту автомобільної дороги  Київ-Чоп.

Це колосальний інвестиційний проект, потрібна для держави справа. Є висновок банківського комітету про корисність цієї справи. Представник Президента ну якби він читав Конституцію, то прийшов би і сказав би: люди добрі, ратифікуйте цю угоду, бо це принципово важливо. Тим паче, що 5 квітня – я ще раз повторюю, 5 квітня -  йому Президент доручив доповідати на  парламентському засіданні, але комітет пропонує доповідачем з цього питання зробити депутата Хомутинніка Віталія Юрійовича. Я хочу дати йому слово з цього приводу, а ми тоді визначимося ….

 

11:01:02

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, шановний  головуючий! Комітет сьогодні на своєму засіданні розглянув, зранку  розглянув проект Закону про ратифікацію Кредитної угоди ремонту автомобільної дороги Київ – Чоп  між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

Я хотів би звернути увагу на те, що як сказав Олександр Олександрович, що це закон, який подав Президент України і з урахуванням того, що це питання стратегічне і важливе для того, щоб добудувати третій міжнародний транспортний коридор, який проходить по території нашої держави, необхідна певна кількість  інвестицій. Але  до того, як почати виступ по суті цієї рамкової угоди, я хотів би  звернути увагу на те, що парламент отримав закон від Президента України 5  квітня, тому, як на мою думку, Президент підтвердив у тому числі легітимність законодавчого  органу нашої держави, тому що 5 квітня, як відомо, це вже було після відомих всім  подій.

По суті питання. Мова йде про  ратифікацію третього проекту будівництва  автошляху Київ-Чоп.

Я хочу нагадати, що в минулому скликанні ми вже ратифікували аналогічні угоди. Перша угода була Чоп-Стрій, будівництво ділянки 214 кілометрів, на яку виділяли 75 мільйонів євро. Друга ратифікація була від Стрия до міста Броди – 181 кілометр – 100 мільйонів євро. І сьогодні, щоб добудувати цю ділянку від Чопа до Житомира, а від Житомира нам відомо, що нормальна дорога існує до Києва, необхідно залучення ще приблизно 677 з половиною мільйонів євро. Яким чином планується залучити ці кошти, щоб добудувати міжнародний транспортний коридор?

Сьогодні ми пропонуємо ратифікувати угоду на 200 мільйонів євро з Європейським банком реконструкції та розвитку. Умови цього кредиту наступні: строк 15 років, причому пільговий строк, при якому не повертаються тіло кредиту та відсотки, чотири роки, після цього ми повертаємо певними платежами протягом останніх 11 років всю суму кредиту разом з відсотками. Які відсотки: відсотки, на погляд членів комітету, достатньо привабливі для держави. Мова йде про один відсоток та плюс євроборг, який сьогодні становить чотири відсотки, тобто загалом кредит буде коштувати пять відсотків від загальної суми.

Де планується залучити решту іншої суми. 200 мільйонів євро – зараз ідуть переговори „Укравтодору” з Європейським інвестиційним банком, який має наміри долучитися до фінансування  будівництва цієї ділянки також на 200 мільйонів євро, якщо буде ратифікована угода з Європейським банком реконструкції та розвитку. Тобто 400 мільйонів євро – це залучення коштів іноземних інституцій, міжнародних фінансових інституцій.

Решта інших коштів, тобто 277,5 мільйонів євро „Укравтодор” буде фінансувати за рахунок  власного фінансування.

За рахунок власних коштів „Укравтордор” планує профінансувати  закупівлю обладнання для утримання і експлуатації дороги, податок на додану вартість, який буде від будівництва, та видатки, які пов’язані з проектом реформу цієї ділянки дороги, а також решта коштів – ремонт дороги від Житомира до Києва.

Тобто ще раз хочу наголосити, що дорога ця, зрозуміло, є, але для того, щоб привести до відповідних міжнародних стандартів, треба зробити ремонт цієї ділянки.  Тому в цілому вийде сума, про яку я вже наголосив – 677, 5 мільйонів з половиною євро. Це кошти, яких вистачить для добудови цієї транспортної магістралі.

Я хочу звернути увагу, що комітет з питань фінансів і банківської діяльності не встиг ретельно розглянути, як були використані попередні транші, тобто від Чопу до Стрия і від Стрия до Брод.

Коли ми розглядали аналогічні питання в  минулому скликанні, то Комітет з питань фінансів мав можливість виїхати на відповідну ділянку, подивитися своїми очами, що збудовано, наскільки якісно воно збудовано і  які перспективи добудови.

Тому ми сьогодні не можемо відповісти, як зроблена робота на цій ділянці від Чопу до Брод.

Якщо будуть запитання у народних депутатів, і я би, відверто кажучи, також хотів би почути цю інформацію від представника „Укравтодору” для того, щоб приймати зважене та обгрунтоване рішення.

З урахуванням всього вище викладеного комітет прийняв рішення підтримати ратифікацію даної угоди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запитання є доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Шість хвилин. Сулковський.

 

11:08:31

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. У мене є запитання до свого колеги, до друга свого. Ви говорите, що ви не встигли там виїхати комітетом і так далі, і тому подібне.

Я дуже вас прошу. Виїхали, не виїхали комітет, подививсь, не подививсь, нам треба прискореними темпами використовувати будь-яків вигідні кредити. Ви подивіться, які дороги. Якщо ви не їхали, то я вам хочу сказати. Я дуже часто їжджу на Рівненщину, у напрямі Чопу. Там просто жах. Там соромно сьогодні, як ідуть великі автомобілі із західних європейських країн світу. Нам просто соромно. Уже не говорячи на те, у яких непростих тяжких умовах ходить транспорт. А говорять, що дорога – це життя.

Тому я закликаю припинити будь-які дискусії. Це вкрай вигідна сьогодні ця ратифікація і закликаю негайно, Олександре Олександровичу,  поставити на голосування і підтримати її.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я згоден з вами, Павло Ігнатовичу.

Але мова йде не тільки про те, чи вигідний це проект. Ми згодні, що ті умови, які запропонував Європейський банк реконструкції та розвитку, вони вигідні. Але мова йде про те, на скільки  якісно відпрацювали ті кошти, які парламент вже ратифікував.

Тому ми сьогодні виділили 175 мільйонів євро, ратифікували. Крім цього були залучені кошти „Укравтодору”, от саме про це і йдеться, наскільки якісно зроблено Чоп – Стрій. Ви з західної країни, ви маєте знати, що там зроблено. Нажаль, я ще раз хочу звернути увагу, що Президент подав цей закон 5 квітня, а комітет тільки сьогодні розглянув на своєму засіданні, тому бажано було б все ж таки подивитися якість виконання тих робот.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Юрійович, ви правильно робите акценти, але справа в тому, що реалізацію проекту передбачає відповідний час і тому те, що з запізненням, може, подав Президент цей документ не означає, що ми повинні так само керуватися багатьма процедурами, щоб пізніше розглядати. Освоїти ці кошти потрібно. Це одне з завдань.

А відносно якості є служби, і технічні служби в банках, і  КРУ, і всі інші нехай провіряють, як використовуються, бо це кошти під відповідальність держави. Те, що дороги там хороші, я їхав, то справді, але я думаю, що комітет ваш не проконтролює якість дороги, бо це цілий комплекс досліджень повинен бути зроблений. А подивитися просто безперечно треба, в будь-який час можна поїхати. І контроль за використанням цих коштів безперечно потрібний, мова йде про великі суми. Тому …

Бронніков, будь ласка, запитання.

 

11:11:34

БРОННІКОВ В.К.

Виталий Юрьевич, два вопроса. Первый маленький вопрос – как вы оцениваете то, что Президент подал нам представление на срочное рассмотрение закона о ратификации этого соглашения 5 квітня, то есть уже после подписания указа, то есть он тем самым какое решение принял?

Второе, вы считаете, что Евробанк не задержит эти деньги? Например, Евробанк деньги, которые выделял на безопасность атомных станций, уже начал задерживать. Говорит, что у вас политический кризис, сначала там разберитесь, а то деньги пропадут. Как вы думаете, получим мы своевременно деньги от Евробанка или нет? Спасибо.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую за запитання. зрозуміло, що, якщо буде стабільна ситуація в державі, то аналогічні проекти, інвестиційні проекти будуть виконуватися і міжнародні фінансові організації будуть з задоволенням працювати з нашою державою.

Щодо подання Президенту даного закону, то я звернув увагу на те, що Президент звернувся до Верховної Ради саме 5 квітня, вже після відомої заяви про розпуск парламенту. Тому, на мою суб’єктивну думку, що Президент цим зверненням підтвердив все ж таки легітимність дії законодавчого органу. Але, ну оцінку давати, думаю, що будуть інші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Юрійович, це не функція Президента підтверджувати чи ні, це сказано в Конституції

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Зрозуміло.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І Президент діє відповідно до своїх функцій, так само розуміючи, що парламент працює, то в нього деякі чиновники не читали Конституції. Ну, я думаю, що ми їх просвітимо свого часу і все стане на місце. А парламент працює так як і передбачено самим законом.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я згоден з вами, але ми неодноразово чули заяви саме також від Президента, що парламент нелегітимний і, що всі рішення, які були прийняті після другого квітня також будуть нелегітимні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну я такого не чув, він такого ніби не говорив. Це говорили його підлеглі.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Ну я навіть вчора на от прес-конференції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвєєв. Будь ласка.

 

11:13:57

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановний доповідачу, перш за все, ви уже і говорили про це, але я хотів би все ж таки наголосити, що комітету, мабуть, вашому, як профільному, необхідно розібратися з перспективою будівництва,  подальшою перспективою будівництва цієї автомагістралі, тому що ми вкладаємо туди гроші і невідомо, що ми маємо і, що ми б хотіли мати. Це, по-перше.

По-друге. На ваш погляд, а чи не забагато передбачено угодою, я маю на увазі, виділення коштів для обслуговування послуг консультантів і комісії за відкриття кредитів, це всього-на-всього 3 мільйони доларів. ЦЕ міжнародна така практика чи це щось інше? І не підуть ці гроші, перш за все, на підтримку так званої опозиції у здійсненні ними подальших антиконституційних дій, які сьогодні ми бачимо в нашій державі. Дякую.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую. Щодо пунктів, які є в угоді, стосовно консультантів та інших речей, це стандартні умови, які прописуються у відповідних кредитних угодах. І попередні кредитні угоди були з тими ж самими, з тими самими умовами. Це щодо першого питання.

Щодо другого питання, я знову хотів би звернути увагу на те, що комітет має контрольні функції. І саме завдяки цим контрольним функціям він мав би розглянути питання про ефективність використання попередніх траншів. Але з урахуванням того, що ми не мали часу, я сказав так, як воно є, так, як воно є. Сподіваємося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Сідайте будь ласка. Є бажаючі висловитись? Є. Чечетов, Урбанський, два хочуть висловитися з цього... так? Чечетов, потім Урбанський. Добре. Три хвилини.

 

11:16:23

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели и журналисты.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Васильович, одну секундочку. Сергій Васильович, Сергій Васильович, секретно не говоріть так, бо я чую, про що ви говорите. Будь ласка, Михайло Васильович, доповідайте.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели и журналисты, присутствующие в сессионном зале. Я хочу показать уникальный документ, пусть он попадет в телекамеры. Это на бланке Президента письмо в Верховную Раду. Я зачитываю. «Відповідно до статті 93 Конституції України та статті 13 Закону України про міжнародні договори вношу на розгляд проект Закону України про ратифікацію кредитної угоди між Україною та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку”. Подпись Ющенка, дата – 5 квитня 2007 року. О чем это говорит? Это говорит, что уже на третий день после подписания этого злосчастного указа Виктор Андреевич прозрел и понял, что его интеллектуально ущербная, дилетантско-подготовленная команда просто грубо подставила, подписав этот указ. И он понял, что это просто глупо, что парламента в стране нет. Это ж смеяться будет весь мир,  это нарушение всей Конституции, он уже мягко, съезжая с темы, 5 числа обратился к парламенту с тем, чтобы мы рассмотрели этот закон.

Но я хочу, чтобы Виктор Андреевич был последователен. Дело в том, что отдельные клерки в Администрации Президента этого не понимают. Вы вдумайтесь, 20 народных депутатов пришло в Секретариат Президента, среди них 8 Героев Украины и один из них дважды Герой, выходит клерк - зам.заведующий канцелярии Бондар и говорит: «Вам здесь делать нечего, вы не депутаты, вы простые смертные, пусть даже Герои Украины. В поднебесья на Банковой делать нечего. Там работают  небожители».

Виктор Андреевич, увольте с работы этого зарвавшегося  чиновника. Я думаю, что планка человеческой морали в Секретариате Президента упала ниже плинтуса.

И во вчерашнем… Мы приветствуем  то, что Виктор Андреевич уже 5 числа, на  третий день понял, что его грубо подставили и признал, что указ этот абсолютно нелегитимный  в нарушение Конституции. Мы приветствуем и вчерашние заявление Президента на пресс-конференции, где он сказал, что действительно ж не получается до 28 числа, он еще раз показал интеллектуальную ущербность своей команды, которая подставила егои  политиков, которые подвели под подписание этого указа. И мы приветствуем то, что говорит, что нужно сесть за стал переговоров и решать сложнейшие проблемы за столом переговоров.

Виктор Андреевич, но будьте последовательны.  Отмените этот указ, который вас просто, грубо говоря, подставили подписать и все проблемы с ним в стране снимутся сразу.

Что касается самого законопроекта, то, действительно, законопроект нужный, его нужно принимать и, я думаю, что мы сегодня этот договор ратифицируем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Урбанський Ігор Анатолійович. Глибокий аналіз зробив Михайло Васильович  закону про ратифікацію. Ігор Анатолійович Урбанський.

Може у вас картка не тим боком вставлена? То ідіть на трибуну. Включили? То вже видно хтось із опозиції диверсію зробив

 

11:20:18

УРБАНСЬКИЙ І.А.

Спасибо, Александр Александрович. Фракция СПУ, Урбанский.

Уважаемые коллеги! Я всегда говорю о том, что любые действия, которые  предпринимает наше правительство на улучшение транзитного потенциала нашей страны, - это дело  благое и его надо  всемирно  поддерживать.

Я в докладе коллеги  не услышал, исследовались ли  мультипликативный эффект, который принесет  нам строительство этой дороги в дотационных областях нашей страны? Но по опыту эксплуатации Одесского атобама, скажем так (ну им еще до  автобана  надо  немножко подрасти), но уже  сейчас видно, как хорошо работает вся инфраструктура вдоль этой дороги, как подорожали земли  и как, образно говоря,  жизнь приходит вот  в эти вот районы  Умани, Соврани, там жизнь бьет ключом. Я думаю, что дело очень хорошее, нужно  безусловно строить  эту дорогу.

И немножко  о кредите. Кредит очень выгодный: тремя траншами  200 миллионов,  5 процентов годовых. Изумительно хорошо. Надо будет  только проследить, чтобы эти деньги были нормально  освоены. И меня  несколько удивил коллега  Хомутинник, говоря о том, что   вот не было возможности поехать  проверить. А кто вас держит? Поезжайте и проверьте, нам расскажите, мы будем знать.

Я очень надеюсь, что мы проголосуем за этот закон. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Гнатенко, будь ласка. Можете  з місця.

 

11:22:14

ГНАТЕНКО Л.М.

Народный депутат Гнатенко.

Я хочу поддержать этот законопроект, ибо уже  10 лет рассматривается Программа строительства транспортных коридоров.

10 лет наша страна находится в таком же состоянии, в котором мы находимся сегодня. Правильно было сказано, что по нашим дорогам ездить страшно. И мало того,  люди приезжающие  из-за границы на своих машинах, водители, получают транспортную надбавку, как компенсацию за безобразные  дороги в нашей стране.

Поэтому в программе строительства транспортных коридоров  предусмотрено строительство  семь таких коридоров, они пройдут вдоль и поперек нашей Украины, обеспечат транзитные возможности нашей страны. Транзитные возможности страны – это   не только проезд автомобилей и огромные деньги в бюджет страны, это еще огромное количество рабочих мест  для наших людей во время строительства  и  эксплуатации.

Предлагаю  поддержать этот законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

У нас є представник Державної служби автомобільних доріг, заступник голови  Євген Дмитрович Прусенко. З місця.

До речі,  а де Володимир Федорович?

 

ПРУСЕНКО Є.Д.  У відрядженні. Я сьогодні виконуючий обовязки голови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ПРУСЕНКО Є.Д. Дякую, Олександре Олександровичу.

Шановні народні депутати!   Я, по-перше, хотів би сказати, щодо ефективності використання попередніх кредитів. Таке болюче  питання.

Хочу доповісти, що  звіт про кредит розглядався урядовими комітетами  і Кабінетом Міністрів   у встановленому порядку і визнано, що він буде успішний. Крім того,  окремий технічний  аудит проводить Європейський банк реконструкції і розвитку і за висновками цього технічного аудиту визнано, що  перший кредит з ремонту дороги Київ-Чоп на ділянці від Чопа до Стрия визнано одним з найбільш успішним, про що  ми отримали відповідну відзнаку.

Що стосується даного кредиту. Він нам конче необхідний для того, щоби  привести до ладу дорогу від  Броди до Житомира, а далі за наші кошти від Житомира до Києва. Це буде і той мультиплікативний ефект, це і збільшення робочих місць, і підвищення економіки прилеглих  регіонів.  Кредит, всі відзначали, що він вигідний, він менший, ніж  навіть прогнозована інфляція, – 5  відсотків на рік. 

Я просив би підтримати ратифікацію, зважаючи на те, що роботи передбачається почати  вже у цьому році і завершити у 2009 році.

Дякую за увагу. Якщо є питання, я готовий відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питань немає, спасибі.

Шановні депутати! Можна ставити на голосування? Я ставлю на голосування проект Закону, саме як закону, реєстраційний номер 0069 про ратифікацію  Кредитної угоди  на будівництво дороги „Київ – Чоп”.

 

11:25:16

За-257

Рішення прийнято.

Я гарантую, що ми сьогодні буквально відправимо цей законопроект на підпис Президенту, оскільки треба для реалізації ще чимало організаційних таких заходів зробити. Я думаю., що зволікання тут не буде.

Наступне питання і інші питання пропонується керівниками фракцій розглянути за скороченою процедурою. Якщо ви не проти, я поставлю на голосування про розгляд їх за скороченою процедурою і тому прошу визначитися.

 

11:26:04

За-259

Прийнято рішення, 259 депутатів його підтримують. Тому розглядається проект Закону (реєстраційний номер 2662) про внесення змін до Закону України "Про туризм" (щодо реклами). Доповідає голова підкомітету Комітету з питань сім'ї, молоді і спорту Дейч Борис Давидович, будь ласка. Дві хвилини на доповідь.

 

11:26:36

ДЕЙЧ Б.Д.

Дейч, Партия регионов.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые депутаты, рассматриваемый сегодня проект закона в внесении изменений в Закон о туризме является актуальным и необходимым для дальнейшего развития туристической отрасли в нашей стране.

Действующий закон в редакции 2003 года содержит ряд норм и положений, которые противоречат статьям Конституции Украины. Нормам Гражданского и Хозяйственного кодексов, другим действующим законам страны. В первую очередь речь идет о части третьей статьи пятой, определяющей туроператорскую деятельность, как исключительную для субъекта предпринимательства.

Введение этой нормы в действие в 2004 году в угоду   отдельным представителям туристического бизнеса стразу же привело к ограничению конкуренции на  рынке туристических услуг, способствовало  манипу… монополизации туристической отрасли, поставленных в своей работе в неравные правовые и экономические условия.

Данной статьей были нарушены статьи 13, 42 Конституции Украины, статья 3 Гражданского кодекса Украины, статья 25, 29, 31, 43, 44 Хозяйственного кодекса Украины и другие законодательные акты. Кроме того,  не был учтен тот факт, что в Украине туристическая деятельность носит зачастую сезонный  характер, то есть в создавшихся условиях турпредприятия в период межсезонья фактически вынуждены прекращать работу, что противоречит государственной политике обеспечения занятости населения, создания рабочих мест, негативно сказывается на квалификации туристических кадров. Принятие статьи 5 Закона в новой редакции будет способствовать дальнейшей стабилизации деятельности туристических предприятий, а главное – развитию малого  предпринимательства в сфере туризма.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.  Спасибі. Спасибі, переконливі були в своїй доповіді. Є бажаючі підтримати або висловити зауваження? А, дайте ще два слова  комітету Дейчу Борису Давидовичу. Прошу.

 

11:29:02

ДЕЙЧ Б.Д.

Я би хотел  попросить  поддержать  коллег данный законопроект. О необходимости его принятия  однозначно высказывались присутствующие на совещании работников курортно-туристической отрасли страны, которое состоялось на днях в Кабинете Министров  Украины под председательством вице-премьер-министра Табачника.

Профильный комитет Верховной Рады 6 марта поддержал на своем заседании данный законопроект.

Прошу проголосовать за предложенный проект закона в первом чтении и принять его за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Хто хотів би висловитися, запишіть. Або „за”, або „проти”.    

Матвєєв Валентин Григорович, будь ласка. Катерині Самойлик передайте слово.

 

11:30:20

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, я хочу, щоб ви дослухались до мене. По-перше, я прошу дуже уважно прочитати до зміни.

Стаття четверта вилучається зовсім. А там називається: „Форми і види туризму”. Прочитайте, будь ласка. Я не розумію логіки в цьому.

Далі. Ми говоримо про те, чинне законодавство, про те, що туристична діяльність являється виключною діяльністю. Ми виключаємо це. Тобто, що ми з вами робимо. Ти можеш торгувати горілкою, як деякі туристичні організації, які, між іншим, лобіювали саме цей закон, чим угодно займатися, ти не будеш відповідати безпосередньо за свою діяльність.

Далі. Ми виключаємо, що ваучер являється особливим документом строгого обліку. Тобто ви, шановні міністерства, оплатили гроші за послуги, які надає туристична фірма, але ваучер, який вам дають, сумнівного характеру. І ви можете ці послуги ніколи в житті не одержати.

Далі. Ми виключаємо взагалі те, що держава спирається і на документи Всесвітньої туристичної організації. Це ж спеціалізована міжурядова організація – Організація Обєднаних Націй, до якої входить Україна! Як же ми можемо це виключати?!

Я уже мовчу, ну, хочемо, щоб займалися дипломатичні установи у нас туризмом – це вже буде інша справа. Я на цьому вже не наполягаю. Але на всіх інших поправках, я не вважаю, що вони суттєво вплинуть на галузь, а от те, що вони зруйнують, шановні керівники, галузь – це однозначно. Я просила б цей законопроект направити на доопрацювання. Не можна так приймати. І якраз от купка, про яку ми говоримо, які навіть не сьогоднішнім днем мислять, а позавчорашнім, і наполягає, не ви, Борис Давидович, я вас поважаю,  але я знаю, хто лобіює цей закон. Його не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ото б ви б зразу сказати, хто лобіює, тоді було б зрозуміло.

Добре. Я прошу… Я прошу.

Шановні колеги, виступили ті, хто записалися, але ви зверніть увагу на статтю 4, про що сказала Катерина Семенівна. Тут… очевидно, її треба редагувати. Не виключати, але редагувати.

Ну, читаємо: „Залежно від категорій осіб, які здійснюють туристичні подорожі, поїздки, відвідування, їх цілей, обєктів, що використовуються або відвідуються чи інших ознак, існують такі види туризму: дитячий, молодіжний, сімейний, для осіб похилого виду, для інвалідів, культурно-пізнавальний, лікувально-оздоровчий, спортивний, релігійний, екологічний (зелений), сільський, підводний, гірський, пригодницький, мисливський, автомобільний, самодіяльний тощо”. Це, ви знаєте, кому що взбрело, те й писав сюди… у голову. Ще треба було написати „лісовий, повітряний” і так дальше. Ну, безглуздя, ви ж самі розумієте.

Тому, видно, автори думали, давайте почистимо оці всі речі. Я розумію, що треба якісь категорії визначити чітко, але голосувати в першому читанні, очевидно, потрібно. Так?

Тоді відповідно до процедури ставлю на голосування у першому читанні проголосувати цей…

 

11:34:10

За-231

Рішення прийнято.

Слава Богу, я ще нічого не зруйнував.

Проект розглядається, реєстраційний номер  2744  - про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку державних аварійно-рятувальних служб та проведення заходів у сфері попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Данілін Микола Олексійович доповідає. Так у мене написано? І співдоповідь Заца  Олесандра Вікторовича. Будь ласка. Дві хвилин.

 

11:35:02

ДАНІЛІН М.О.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги. Вашему вниманию представляется законопроект 2744.

Основы этого законопроекта. Он в первую очередь связан с такими тремя направлениями. Или главная цель, которую предусматривает этот закон, - это возможность сохранения от стрессов и разных заболеваний наших детей; возможность осуществления профилактики, защиты здоровья и жизни человека, его морально-психологического состояния; избежания перехода заболевания, которые могут появиться при выполнении служебных обязанностей в хронические; и создание надлежащих условий развития государственных аварийно-спасательных служб.

Если говорить коротко, то этот закон предусматривает реабилитацию спасателей, тех, которые принимают участие в ликвидации природных и техногенных различных катастроф и стихийных бедствий. В том числе этот законопроект предусматривает выделение обязательных денег из резервного фонда Кабинета Министров при ликвидации аварий на реабилитацию, в том числе и, в первую очередь, детей, которые попадают под эти территории. В частности, этот, как в Мелитополе, допустим, когда взрывались склады, при наводнении в Закарпатье и в ряде других техногенных или природных катастроф.

На сегодняшний день также этот законопроект предусматривает увеличение ассигнований на укрепление материально-технической базы аварийно-спасательных служб. В связи с тем, что, если рассматривать выделение финансов, то по 2006 году было выделено 39 всего миллионов, а на этот год 30 миллионов. Для сравнения. Более такие отраслевые спасательные службы по шахтам, на них выделено 255. А, исходя из той ситуации, которая на сегодняшний день складывается, вы прекрасно понимаете, что очень часто на территории Украины происходят…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пропозиція прийняти у першому читанні. Сідайте, будь ласка.

Зац Олександр Вікторович. Чи ви від, і комітет, а … Будь ласка, пропустіть Олександра Вікторовича.

 

11:37:41

ЗАЦ О.В.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты, приглашенные! На ваше рассмотрение внесен проект Закона Украины «О внесении изменений в некоторые Законы Украины относительно развития государственных аварийно-спасательных служб и проведения мероприятий в сфере предупреждения и ликвидации чрезвычайных ситуаций техногенного и природного характера», разработанный с целью создания надлежащих условий развития государственных аварийно-спасательных служб.

На сегодня в Украине сложилась крайне сложная ситуация относительно развития, технического переоснащения аварийно-спасательных служб. Бюджетные ассигнования на деятельность этих служб постоянно сокращаются. Вместе с тем пострадавшие от чрезвычайных ситуаций техногенного и природного характера, в частности дети, граждане, спасатели, которые были задействованы в ликвидации чрезвычайных ситуаций, нуждаются в систематической медико-психологической реабилитации, поскольку последствия постоянных психологических стрессов могут проявляться на протяжении длительного времени.

Возникает неотложная необходимость в осуществлении профилактических мероприятий, направленных на укрепление здоровья и психологического состояния спасательных и аварийно-спасательных служб, населения, детей, которые пострадали при чрезвычайных ситуациях.

Проектом закона предусматривается введение понятий, которые определяют медико-психологическую реабилитацию, медицинское обеспечение деятельности аварийно-спасательных служб, введение отдельного рода программной классификации на проведение медико-психологической реабилитации спасателей аварийно-спасательных служб, введение новой статьи в Законе Украины «Об аварийно-спасательных службах» относительно разработки и внедрения пятилетних общегосударственных программ для развития аварийно-спасательных служб.

Реализация проекта закона потребует финансовых расходов из Государственного бюджета Украины на выполнение общегосударственных программ. Расчеты, проведенные специалистами Министерства финансов Украины показывают, что расходы из Государственного бюджета Украины на эти цели не превысят десяти с половиной миллионов гривен в год. Можно я еще …

Ну, я тогда не буду долго говорить. В общем, наш комитет поддержал этот проект закона и просит вас принять его в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Є потреба обговорювати його?

Ні. Тоді я ставлю на голосування цей проект для прийняття його в першому читанні. Будь ласка.

 

11:40:14

За-252

Спасибі. Рішення прийнято. За – 252.

Шановні колеги, наступний Проект Закону, реєстраційний номер 2812 про внесення змін до статті 5 Закону України "Про податок на додану вартість". Стосується зміни тільки одного слова у цьому законі. Василій Григорович, почекайте хвилиночку. Тобто у статті 5 закону мова йде про те, що в пункті 5.1.9 поставки путівок на санаторно-курортне лікування і оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років звільняються від оподаткування. Є висновок комітету про те, що його можна. Дайте Василю Григоровичу слово, він зараз переконає, що треба голосувати в першому читанні і остаточно.

 

11:41:05

ХАРА В.Г.

Совершенно правильно. Уважаемые коллеги, смысл заключается в том, что детские оздоровительные города не подпадают под эту норму про звільнення от НДС, если мы несем только одно слово оздоровление, это будет касаться …… детских оздоровительных лагерей, что удешевит путевку на 20 процентов. Сегодня стоимость где-то от тысячи до полутора тысяч на детскую путевку на одну смену, это, считайте, что на 200, а то и на 300 гривен она станет дешевле. Поэтому есть просьба принять его за основу и в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Ви хотіли, Олександр Миколайович, підтвердити ппотребу? Дайте Стояну слово на хвилинку.

 

11:41:46

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, я хочу підтвердити, чому, тому що, дійсно, десятки тисяч дітей їдуть на оздоровлення і ця вартість путівки, НДС, вона ну ускладнює, удорожає путівку. Але я тут хочу сказати одне, Олександр Олександрович, щоб всі знали, що здешевлення путівок буде, бюджет дещо недополучить певні суми. І щоб громадяни України знали, що сьогодні коаліція і уряд йдуть на зустріч дітям і громадянам України, тому що десь десятки мільйонів не буде дополучено бюджету, але уряд на це погодився і йде свідомо, бо оздоровлення дітей – це святе. І тому зняття НДС приведе до покращення положення дітей, але зменшує надходження до казни. Але на це іде свідомо держава і уряд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Комітет з питань фінансів, Михайло Васильович що з цього приводу думає? Мельничук, будь ласка, коротенько, тридцять секунд.

 

11:42:50

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Шановні колеги, прийняття запропонованої зміни до Закону України про податок на додану вартість має на меті усунення розбіжності між законодавчо-нормативними актами, які регулюють звільнення від податку на додану вартість операцій з поставки путівок заміських, стаціонарних та пришкільних оздоровчих таборів, які приймають на відпочинок та оздоровленнях. Комітет пропонує Верховній Раді прийняти за основу і розглянути можливість, якщо не буде зауважень, прийняти і в цілому. Тому що поскільки це стосується, що десь буквально через місяць ці табори почнуть працювати і ці розбіжності не будуть зняті, то обов’язково можливо розгляд цього питання, щоб і в цілому прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Можна ставить на голосування? Ставлю на голосування. Для прийняття і в першому читанні, і в цілому як закон, будь ласка.

 

11:44:09

За-261

Рішення прийнято.

Проект Закону 3189 за процедурою подібний. Тому що йдеться про змини, про реабілітацію до статті 4 зміни Закону України про реабілітацію інвалідів України щодо жінок після мастектомії. Це, на превеликий жаль, біда сьогодні для України, доводиться багатьом жінкам проходити такі операції. І передбачається, що пільги будуть поширюватися на громадян, які визнанні інвалідами, сімї інвалідів, дітей-інвалідів, інвалідів з числа іноземців,  інвалідів з числа, в тому числі осіб без громадянства і  жінок після  мастектомії.

Багато листів до цього зводяться і просять підтримати їх Петро Степанович Цибенко. Петро Степанович, можна голосувати цей закон чи ні?

Будь ласка, дайте слово голові комітету Цибенко Петро Степанович,  я думаю, він переконає …

 

11:45:23

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, шановні колеги.

Справді я підтверджую ті слова, які були сказані сей час Олександром Олександровичем. Цей документ розроблений групою інвалідських організацій України і я, власне кажучи, є автором, власне кажучи, юридично, а розроблений він інвалідськими організаціями. Цей комітет, цей законопроект підтриманий комітетом.

 Більше того, Олександре Олександровичу, я звертаю вашу увагу на те, що ми можемо його голосувати не лише в першому читанні, але в цілому   з одним зауваженням, яке висловило Міністерство праці і соціальної політики, яке стосується того, щоби внести уточнення щодо поширення дії базового закону на жінок після маститомії  лише в частині забезпечення їх протезно-ортопедичними виробами. Тобто, з цим застереженням  Міністерство праці і соціальної політики  можна голосувати його не лише в першому читанні, але  і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ясно. Тобто, мова іде про протезування, так же. Про протезування, а не про   розповсюдження  всіх пільг, які передбачаються. І тому і уряд підтримує цю пропозицію .

Давайте з урахуванням цього зауваження приймемо цей закон, як закон на першому читанні, якщо нема заперечень у депутатів. Нема. Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію.

 

11:46:55

За-258

Прийнятий закон, спасибі.   

Реєстраційний номер 3179. Проект Закону про перелік пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації.

Міністр культури і туризму Богуцький  Юрій Петрович, будь ласка, 2 хвилини вам дається, щоб переконати депутатів відносно необхідності підтримки цього закону.

 

БОГУЦЬКИЙ Ю.П.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! Проект Закону про перелік пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації розроблено на виконання  законів України про охорону культурної спадщини та про тимчасову заборону   приватизації пам’яток культурної спадщини.

Цей законопроект складався за пропозиціями органів місцевого самоврядування, за результатами опрацювання яких до нього включено загалом 2082  пам’ятки. В цілому ж в Україні нараховується різного виду пам’яток 131 тисяча. Є відповідні  критерії, за якими це все розроблено, погоджено з відповідними Комітетами Верховної Ради - з питань економічної політики, культури і духовності та Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації для  прийняття у першому читанні. Цей законопроект  розглянутий і схвалений для подання у Верховній Раді урядом.

Прошу вас, шановні народні депутати, проголосувати за цей законопроект, прийняти його за основу. Міністерство культури і уряд запевняють, що всі пропозиції, зауваження, які надійдуть від народних депутатів, будуть враховані у подальшому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Що скаже з цього приводу Михайло Васильович Чечетов від комітету.

 

11:48:51

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Олександре Олександровичу,  шановні народні депутати! Проект Закону про перелік пам'яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації,  розроблено на  виконання статті 18  Закону України про охорону культурної спадщини, яка покладає на Верховну Раду України  затвердження зазначеного акта.

Перелік створено з метою  забезпечення державного контролю у сфері охорони  пам’яток, збереження державної та комунальної власності на визначені об’єкти культурної спадщини України. До переліку входять пам’ятки історії, архітектури,  монументальне мистецтво, які зберегли автентичні свідчення про визначні історичні події, життя та діяльність відомих осіб, визначні місця, що становлять цінність з наукової, історичної,  мистецької точки зору.

Пропозиції щодо включення пам’яток у цей  перелік затверджені рішенням  відповідних рад. При опрацюванні зазначеного законопроекту до нього не були включені памятні місця, частини  памяток, у яких  розташований житловий фонд, житлові будинки та приватизовані після прийняття  вказаних рішень рад обєкти.

Прийняття закону  дозволить забезпечити збереження у державній та комунальній власності найвидатніших памяток культурної спадщини України, а також залучити інвестиції до  справи охорони інших памяток, що може призвести до зменшення  навантаження на Державний бюджет.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України підтримує прийняття цього законопроекту за основу з наступним врахуванням висловлених зауважень і пропозицій. Зокрема,  Головним управління  пропонується доповнити статтю 2 Прикінцевих положень законопроекту новим пунктом 3, який визнати таким, що стратив чинність  Закон України „Про тимчасову заборону  приватизації памяток культурної спадщини, оскільки згідно з його статтею 1 приватизація  памяток культурної спадщини заборонена до затвердження Верховною Радою переліку памяток культурної спадщини, які не підлягають приватизації.

Профільний  комітет пропонує прийняти  цей законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є потреба обговорювати це питання?  Дейч і Бондарчук просять. Будь ласка. Дейч.

 

11:51:10

ДЕЙЧ Б.Д.

Юрий Петрович,  я поддерживаю данный законопроект, но не главное, чтобы мы записали список памятников архитектуры искусства не подлежащих приватизации, но с каждым из этих памятников  нужно разобраться. На странице  107 данного приложения Софиевский Собор с его комплексом, нас странице 6  Судакская фортеця. Но Судакская фортеця  по каким-то непонятным причинам уже 20 лет  входит в состав Софиевского Собора. Никто не занимается, ни копейки денег не вкладывается, скоро подойти и подъехать к ней нельзя.

Я просил бы, Юрий Петрович,  Министерство культуры должно  стать хозяином этой крепости  и  заняться, потому что София - это очень далеко и не под руку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Бондарчук. 

 

11:52:24

БОНДАРЧУК І.М.

Шановні колеги! Бондарчук, фракція Соціалістичної партії України, Вінниччина.

Безумовно, ми сьогодні повинні проголосувати за цей законопроект, прийняти його в цілому. Мене тільки дивує те, що великий борець за збереження культурної спадщини Яворівський, голова комітету, замість того, щоб займатися своєю справою – готувати необхідні законопроекти до розгляду в Верховній Раді – займатися не тим, чим повинен займатися сьогодні народний депутат України. І це можна з цього приводу тільки пожалкувати. А так я закликаю проголосувати за цей законопроект в цілому або в першому читанні, якщо пропонує комітет і в першому читанні доопрацювати, і це дуже необхідний закон. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Я, користуючись тим, що Юрій Петрович одержав вже запитання від Бориса Давидовича Дейча, хотів доповнити або розвинути це запитання таким способом: у нас тут весь закон власне зводиться до переліку об'єктів, як і не підлягають приватизації, більше 130 сторінок. Яким чином може бути доповнення здійснено депутатами чи іншими суб'єктами законодавчої ініціативи тоді, коли вони подивляться по цьому переліку, що не обхвачений тип пам'ятники історії і культури, котрі якимось чином випали із цього переліку. А де вони їх можуть побачити? В опублікованому законі. До того, я боюся, що цей закон чи проект закону буде неефективним. А зміни до нього – елементарно: вносяться ще якісь пропозиції або знімаються. Тому подивіться, я хотів би запитати вас, як би ви подивилися на пропозицію Бондарчук, щоб його остаточно прийняти, хоч з іншого боку є деякі питання, що пов'язані з необхідністю доопрацювання самого змісту у першому читанні. Юрій Петрович, будь ласка.

 

БОГУЦЬКИЙ Ю.П. Олександре Олександровичу,  ви маєте рацію, що можна в цілому би прийняти, але коли розглядався на комітеті, на спеціальній комісії, там деякі побажання, які треба врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування пропозицію про прийняття   цього закону у першому читанні.

І просив би ініціаторів доопрацювати його, не сподіваючись на те, що опозиція буде тими ініціаторами.

 

11:55:01

За-259

Рішення прийнято. Спасибі.

Шановні депутати,  вам розданий проект питань, які будуть предметом розгляду  на  наступному пленарному тижні, тому я  хотів би, щоб ви уважно  вивчили це й проект. У понеділок на Погоджувальній раді ви від імені  комітетів і фракцій висловите свої міркування щодо порядку денного, і ми  визначимося відносно  цього питання, а тим часом, оголосити наше засідання закритим, побажати вам успіхів в ці дні. Зустрічайтеся з колегами з опозиції, запрошуйте їх до роботи, бо є обов`язки відповідні. Спасибі вам.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку