ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

10 квітня 2007 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку шановні народні депутати, представники Кабінету Міністрів, журналісти, радіослухачі, телеглядачі.

10 квітня сьогодні, вівторок. Так, як і визначилися депутати минулого тижня на пленарному засіданні, ми трошки видозмінимо порядок  засідань на цей тиждень.

Тільки що відбулося засідання  Погоджувальної ради і визначалися таким чином.  Кожного дня о 10-ій  годині проводиться пленарне засідання, розпочинається, розглядаються чергові питання. Якщо виникає потреба,  то засідання продовжується на час, визначений самою  Верховною Радою. А так  ми у пленарному режимі працюємо дві години з 10-ої до 12-ої години, решту часу  відводимо для роботи у комітетах і фракціях.

От у  зв'язку  з цим я прошу підготуватися до реєстрації депутатів. Ставлю питання про поіменну реєстрацію зараз. Визначайтеся, будь ласка.

 

10:05:17

Готові працювати у пленарному режимі 257  народних депутатів, решта ще вагаються. Засідання ранкове оголошується відкритим.

Шановні депутати, сьогодні виповнюється 60 років нашому колезі, який випадково не присутній на засіданні парламенту, Кульчинському Миколі  Георгійовичу.  Давайте привітаємо його із цією датою. (О п л е с к и)

І Пачесюку Сергію Никоновичу менше суттєво, але теж  сьогодні  день народження. Давайте привітаємо його з цією подією. (О п л е с к и)

Відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок ми маємо півгодини для виступів уповноважених представників фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень. Тому я  прошу записатися на виступ від фракцій. Ми, очевидно маємо менше часу використати, бо не всі фракції представлені.

Стоян, будь ласка, від Партії регіонів.

 

10:06:59

СТОЯН О.М.

Шановні колеги депутати!  Шановні громадяни України! Тема мого сьогоднішнього виступу, як Юлія Тимошенко   помстилася Віктору Ющенку.

Те, що Ющенко підписав антиконституційний, антинародний указ – це   „заслуга”, безумовно, Юлії Тимошенко, яка підштовхнула  його до цього указу. Виникає питання: „А чому Юлія Тимошенко так поступила? Чому вона мовчить сьогодні і не дає ніякої оцінки?” Зрозуміло чому.  Дещо пригадаємо історію. 2001 рік. Юлія Тимошенко віце-премєр в уряді Ющенко, і Ющенко спокійно  здає  Юлію Тимошенко, Юлію Тимошенко  беруть під білі рученьки, Ющенко не стає на її захист.

Йдемо далі по історії. 2004 рік. Безумовно, Майдан. І те. що Ющенко став Президентом, відверто скажемо, і це  без лапок,  немаленька заслуга в цьому і Юлії Тимошенко. Що робить  Президент. Він дає їй посаду премєра, але через півроку, це ми всі знаємо,  любі друзі кажуть, що не можна  давати їй таку повноту влади, і він спокійно  викидає Юлію Тимошенко із влади.

Образилася Тимошенко? Безумовно, так. Затаїла злобу? Безумовно,  так. 

Новий виток виборів  2006 рік. Знову ж таки перемагають, набирають певну кількість голосів, іде велика тяжба  між Тимошенко, між Ющенком, між прихильниками, між любими друзями, а чи дати їй посаду премєр-міністра. Ми знаємо, що посаду прем`єр-міністра не дали, і це  була остання крапка, яка підлила масла в огонь. Затаїла Юлія Тимошенко чергову злобу на Віктора Ющенка. Зрозуміло, що вона  не могла цього терпіти, не могла цього простити йому,

І те, що сьогодні Юлія Тимошенко підштовхнула Ющенко до антинародного указу, це її заслуга. Що виграє Юлія Тимошенко? В любій ситуації вона виграє, тому що цей указ антиконституційний, ми його, безумовно, виконувати не будемо, ми на вибори не підемо, але і тоді Юлія Тимошенко скаже: от бачите, він не знає законів, він видав антиконституційний указ, і той рейтинг, що сьогодні п'ять чи шість відсотків у Ющенка, падає нижче плінтуса, і Юля має всі підстави в 2009 році виставляти свою кандидатуру на пост Президента.

А якщо будуть інші якісь варіанти, інші вибори, не дай Бог, а ми можемо, ми про це вчора сказали, піти на вибори одночасно з виборами Президента і референдуму по НАТО, то вона набере певний відсоток, який буде значно вище відсотку „Нашої України”, знову скаже те, що вчора сказав Турчинов: та куди, ми не підемо разом, ми зараз разом, а на вибори ідемо окремо. І коли буде відсоток різний, знову-таки „Блок Юлії Тимошенко” скаже: Віктор Андрійович, куди ви рипаєтесь в Президенти, у вас же низький рейтинг, ми йдемо на Президенти. В любій ситуації програє Президент, в любій ситуації виграє Юлія Тимошенко.

Тому дуже хотілося б звернутися до Віктора Андрійовича: Віктор Андрійович, одумайтесь, що ви робите! Ви заявили народу, що ви зробите 10 кроків до людей, ну поки ні одного кроку ми не бачимо, зробіть один самий головний крок – об'єднайте Україну, ще не пізно, ще не пізно відмінити свій указ, ще не пізно навести порядок в державі. Хіба можна давати добро на те, що на завтра ви фактично благословили, благословити „Нашу Україну” підтягнути людей. Для чого? Ви ж сказали, що не буде протистояння. Відмініть це рішення!

І останнє. Знаєте, шановні колеги, для мене як для людини було дивно, що в цей святий день – в день Пасхи Віктор Андрійович поставив трибуну на Софіївському Майдані, біля Софіївського Собору, і як месія проносить політичні промови. Хіба він не є гарантом Конституції? Хіба він не є гарантом свободи релігії? Хіба це можна було робити? Невипадково за те, що Президент підписав указ в Страсний тиждень, за те, що він дійсно учинив великий гріх, Бог був на нашій стороні і він не дав того вогню, який повинні були привезти з Єрусалиму, щоб запалити в цей святий день. Я думаю, Бог на нашій стороні. Віктор Андрійович, ви людина набожна, побійтеся Бога, поверніться обличчям до народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Шибко Віталій Якович. Хто?

Іван Миколайович, да? А, Іван Миколайович.

Будь ласка, Бондарчук Іван Миколайович від фракції соціалістів. Потім виступатиме Симоненко. У вас 5 хвилин.

 

10:11:27

БОНДАРЧУК І.М.

Шановні колеги! Шановні телеглядачі, радіослухачі! Народний депутат Бондарчук, фракція Соціалістичної партії України, Вінничина.

Фракція Соціалістичної партії України у Верховній Раді України вважає за необхідне наголосити, що український парламент продовжує працювати у штатному режимі. Ми вважаємо за недоцільне, не дочекавшись вердикту Конституційного Суду, зупиняти законотворчу діяльність, порушувати принцип безперервності роботи парламенту. Безумовно, окрім загального неприйняття Указу Президента  від 2 квітня цього року про  дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, який, на наше глибоке переконання, є неконституційним і, думаю, буде  відповідний висновок Конституційного Суду викликає подив, зокрема пункт 2 цього  Указу, який гласить таким чином:  „Запропонувати народним депутатам України продовжувати виконувати  свої повноваження, що безпосередньо не пов`язані з повноваженнями Верховної Ради України”.

Звичайно, це перл у нормотворчості і очевидно було б логічним зробити чи то запит, чи то звернення до гаранта Конституції, щоб все-таки прокоментували чи пояснили що означає „запропонувати народним депутатам України продовжувати виконувати  свої повноваження, що безпосередньо не пов`язані з повноваженнями Верховної Ради України”. Взагалі які у нас як у народних депутатів можуть бути повноваження, які не є повноваженнями народних депутатів  України?

Верховна Рада працюватиме у ці дні і в сесійному режимі, і в комітетах. Зокрема, завтра наш Комітет з питань соціальної політики і праці проводитиме широкі слухання про роль профспілок в житті нашого суспільства, про законодавче закріплення деяких питань, пов`язаних із  розширенням прав професійних спілок. Тому усі, хто бажають взяти участь, можуть прийти. Слухання будуть проходити 12-му  кабінеті на Грушевського.

Крім того, заплановано проведення спільного засідання ряду комітетів з ініціативи нашого комітету, в ході якого ми маємо визначитися із законодавчим розвязанням проблеми гуртожитків підприємств, установ, організацій. Мається на меті надати можливість приватизувати це житло.

Сьогодні на Погоджувальній раді мої колеги – голови комітетів – доповідали про свої конкретні плани роботи на цей та наступний тиждень. Про те, що у нас є сьогодні, чим займатися, свідчить наступна статистика: з початку роботи Верховної Ради нинішнього скликання прийнято в цілому 230 законів. Ще 101 прийнято в першому, другому читанні. Сьогодні на доопрацюванні в комітетах знаходиться 772 законопроекти, 142 із яких підготовлені до розгляду у Верховній Раді в сесійному залі. Одне слово, ми будемо працювати спокійно, виважено, відповідно до наших повноважень, відповідно до плану роботи Верховної Ради, будемо приймати ті закони, які потрібні нашому українському народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Виступає Симоненко Петро Миколайович від комуністів.

 

10:15:08

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели, позвольте от имени нашей фракции – фракции коммунистов – высказать некоторые соображения, дать наше видение развития событий в Украине и того, что происходит сегодня в парламенте и в городе Киеве.

Первое. В результате издания преступного указа, подписанного Ющенко, с опорой на националистические правые прозападные, проамериканские силы Ющенко поставил страну на грань гражданского противостояния. Все последующие его действия направлены только на одно: утверждение той силы, которая была поддержана американцами во время выборов в 2004 году и попытка реализовать взятые на себя обязательства перед американцами. Говорить о необходимости досрочных выборов и при этом утверждать, как говорит сам Ющенко, о том, что после досрочных выборов состав Верховной Рады останется прежним, но только сила коалиции будет возрастать и количество депутатов в коалиции увеличится, свидетельствует об одном: Ющенко знает, то после досрочных выборов он вновь проиграет. Поэтому его цель – не досрочные выборы, а парализовать состав Верховной Рады, парализовать, как и предполагают они на этой неделе в результате заседания Совета национальной безопасности в пятницу деятельность Кабинета Министров, и сосредоточив власть в руках Ющенко, установить диктатуру.

Почему это делается? Я еще раз напоминаю, что в 2004 году, опираясь на поддержку американцев, Ющенко взял на себя обязательство превратить Украину в подконтрольную американцам территорию, сделать ее членом НАТО и превратить ее в форпост противостояния против России и против СНГовского пространства.

Сегодня в Секретариате Президента  постоянно обсуждаются вопросы о введении чрезвычайной ситуации. Я еще раз напоминаю о том, что с этой целью Президент Ющенко изменил состав Совета национальной безопасности, повводил туда тех, кто отстаивать будет и защищать его интересы.

По Секретариату Президента шастают американские советники, которые дают сегодня соответствующие консультации, Службы безопасности в областях начинают подписывать различные документы, сотрудники, я имею в виду офицерский состав, на верность Президенту.

Я еще раз  хочу подчеркнуть, что главную угрозу сегодня для дестабилизации страны в Украине составляет Министерство обороны, и фракция коммунистов настаивает на немедленном устранении от обязанностей министра обороны Гриценка, которые получил образование в двух специальных  учебных заведениях Соединенных Штатов Америки и выполняет их программы.

Я считаю, что тревогу должны вызывать сегодня решения Президента о переподчинении внутренних войск, также, как и другие действия правоохранительных органов.

Вывод: очевидно стало то, что главная политика или главное усилие сосредотачивается Президентом на раскол Украины, а как вы понимаете, уважаемые избиратели, особенно кто живет в западных областях, обратите внимание, как несколько месяцев назад вся команда помаранчевая говорила об угрозе национальной безопасности Украине господина Жириновского. Как только господин Жириновский сказал, что он поддерживает преступный указ Ющенко, ему уже сняли это пятно с него, и считают, что это гражданин, который должен пользоваться особой поддержкой со стороны Президента.

То есть я еще раз хочу  подчеркнуть, иными, как незаконными, преступными путями Ющенко и его опричники не могут выполнить взятые обязательства перед американцами.

Но я хочу подчеркнуть, уважаемые товарищи, в чем угроза сегодня, как вывод из предыдущего то, что я сказал. Угроза состоит в том, что за годы  независимости, а помаранчевая команда это показала, у нас сформировались команда национальных, «националистических нарциссов», хвастливых и самовлюбленных, которые утратили всякую объективность в оценке того, что происходит у нас в Украине.

И естественно сегодня пытается решить вопрос о ускоренном вступлении в НАТО, проблема ПРО, влияние на старую Европу и Российскую Федерацию через захват контроля газотранспортной системы – это то, что делают сегодня американцы. Угроза и то, что возможный контроль над «Южмашем», а это вопросы стратегических направлений обороны для той же Российской Федерации. Я не о России сегодня говорю, я говорю о том, что возникают новые точки напряжения, которые будут осложнять эти же наши проблемы, с которыми мы сегодня сталкиваемся.

Поэтому, товарищи, их политика сегодня привела только к одному: они направили свои усилия на уничтожение парламентаризма, на усиление социальной напряженности, на разрыв контактов с Россией по поставкам газа. Тимошенко и команда Ющенко – это команда путчистов. Они сегодня направили свои усилия на остановку инвестиций, раскрутку инфляции и тенизации экономики. Досрочные выборы им не нужны. Им нужны сегодня механизмы для возврата диктатуры, к которой они стремятся. (О п л е с к и). 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Головатий.

 

10:20:28

ГОЛОВАТИЙ С.П.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати.

Я, у мене не буде політичного виступу. Але, оскільки зачеплена одна тема, я хотів би висловити кілька своїх думок передовсім як людина, як громадянин і, звичайно, як політик, бо я у цій політиці уже 20 років.

Коли йшла підготовка до святкування 15 річниці незалежності, у Секретаріаті Президента опрацьовувався сценарій цих подій. Я тоді був міністром юстиції. У цьому сценарії передбачалося офіційне прийняття на території Святої Софії.

Хоча за моєю пропозицією і пропозицією моїх колег дійства відбувалися на цю річницю не на майдані, а, власне, на Софійському майдані, на Софійській площі, біля тої Софії, звідки і почалася державність українська, від київських князів, і де проголошувалася соборність України, УНР, де стоїть пам’ятник Хмельницькому, де поруч пам’ятник Князю Володимиру, хрестителю Київської Русі. І концепцію, яку пропонували ми, і в тому числі я, Президентові, переносити урочистості такого масштабу на Софійський майдан, на Софійську площу, там наші корені, там земля руська, українська і звідти іде наша духовність, наша державність, але не робити пиття чарки на території Софії. Не послухав Президент цих порад . Я з сумом дивився як горілка розливається на тій святій землі, де ще у святому храмі і стоїть саркофаг, як вчені доводять, з рештками одного з наших великих державних мужів.

Я не міг і не можу зрозуміти такого ставлення до витоків української духовності і до святості цього місця. Те саме мене обурило тоді, коли я побачив дійсно, що Президент у Велику Суботу напередодні Воскресіння Христового, за годину чи дві, стоїть спиною до алтаря, але на вулиці в Святій Софії, і займається політикою. Промовляє політичну промову. Це обурливо.

У нас церква відділена від держави. Я би розумів, якби у нас було як в Швеції, що там є державна церква, і монарх чи прем’єр йдуть до храму, бо церква і держава, то є єдине ціле. У нас церква відділена. І тому використовувати знову ж таки святе місце для політичних промов, а особливо в такий день і напередодні такої ночі – це є святотатство.

Я минулого року так само в Секретаріаті великої політики долучається вулиця, то ситуація ускладнюється. Це треба мати на увазі. І вивести на Майдан, вивести на вулицю людейце  складно, але забрати їх з вулиці, це теж складно, може навіть складніше.  Складніше, не втративши обличчя, пояснивши логіку такої поведінки і всіх учасників дійства, бо кожен громадянин незалежно від його віку він розуміє, що він здійснює якусь  політичну дію і хотів би мати для себе пояснення, що  вона йому дала, що дала вона суспільству.

Складно виходити з цієї ситуації, котра розгортається, загострюється, очевидно завтра, післязавтра – це  будуть кульмінаційні певною мірою речі. І коли політики обговорюють сьогодні цю тему, яким способом, як шукати вихід із ситуації, то ясна річ, що цей вихід у компромісі. Треба знайти компромісне рішення, яке, по-перше,  задовольнило політичні структури, але найважливіше, щоб воно задовольнило суспільство. І що треба брати в основу для того, щоб це рішення було оптимальним? Я думаю, що тут немає двох міркувань, якщо в основі  цих рішень буде лежати Конституція, то тоді все правильно. Тоді ми домовимося. Якщо ж будуть якісь паліативи поза межами Конституції, то стабільності і надійності в такому рішенні не буде.

Я би хотів, щоб ми з того виходили постійно, працюючи над законодавством, оцінюючи політичну ситуацію,  втручаючись у  її  розвиток тим чи іншим способом, бо це стосується не тільки  коаліції, це стосується так само і опозиції. Я сподіваюся, що і там переважна більшість людей відповідальних вони думають, вони  дивляться, як розгортаються  події, вони можуть уявляти і, я так само думаю, і вони це прекрасно розуміють, що у ситуації, коли у розв’язані бере участь вулиця, дуже часто вона може виходити з-під контролю. І треба не допустити до того, бо тоді це все буде означати позиції політичних структур певною мірою  провокативні чи  провокаційні, а не громадянські. Я би хотів, щоб ми це все розуміли, брали на себе відповідальність  за розвиток подій і знову ж таки шукали компроміс на основі  Конституції. На основі Конституції, я це підкреслюю.

Відносно Гриценка. Давайте ми… я зроблю протокольно такий запис чи пропозицію до Кабінету Міністрів на основі обговорення, яке звучало уже вчора і сьогодні, вносилися пропозиції – про  кадрове зміцнення Міністерства  оборони.

 

СИМОНЕНКО П.М. .........., бо завтра засідання Кабміну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я підпишу, сьогодні  підпишу. Протокольна частина підготує відповідну інформацію, а процедура розгляду цього питання специфічна, вона виписана в Регламенті, ви знаєте. Визначиться Кабінет Міністрів, тоді будемо вирішувати.

Переходимо до  розгляду питань, які пропонуються на сьогоднішній день. Нам треба розглянути проект Закону про державну систему установ соціальної реабілітації дітей-інвалідів з патологіями психічного стану та опорно-рухового апарату. Це проект народного  депутата  Савосіна, він  вручений ще  11 січня, і було  подання  комітету від 20 березня про  доопрацювання цього документу.

Радзієвський Олексій Васильович від комітету. Так, доповідач мені потрібен. Де Геннадій Анатолійович? Зубко?

Будь ласка,  Петро Степанович.

 

10:30:46

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, фракція комуністів, голова Комітету у справах  пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Цибенко.

Шановний Олександре Олександровичу, я хотів би ще  раз звернутися із пропозицією до керівництва Верховної Ради, до колег народних депутатів щодо того, що, цінуючи наш час, протягом цього тижня я  хотів би пропонувати розглядати ті законопроекти, які на часі сьогодні, по-перше. І, по-друге, які підтримані профільними комітетами. Задля  того, щоби КПД нашої з вами спільної роботи був значно вищий. Це перше.

Друге. Щодо зазначеного законопроекту, який було внесено  народними депутатами Савосіним і Зубко. Я хочу сказати про те, що комітет вітає  будь-які ініціативи наших колег направлені на посилення соціального захисту  людей  з особливими потребами.  І це, справді, ті, хто  з народних депутатів хоч раз був на нашому комітеті, мабуть,   звернув увагу на те, що ми дуже доброзичливо ставимося до  будь-якої ініціативи.

Я абсолютно переконаний у тому, що народні депутати, вносячи цей законопроект діяли за принципом, як краще.  Але я хотів би сказати, що  певною мірою цей документ запізнився, бо на сьогоднішній день  вже прийнято Закон про   реабілітацію інвалідів  України, який  прийнято 6  жовтня 2005 року, і  принципові положення  якого, власне кажучи,   розвязують ту проблему, яка   є предметом розгляду цього законопроекту.

Друге, що я хотів сказати.  Справа в тім, що на сьогоднішній день  з огляду на певні розбіжності  між Законом про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні та нормами Бюджетного кодексу певна неузгодженість   існує, і в цьому звязку у нас  існують певні проблеми з  фінансуванням  тих реабілітаційний центрів, а у нас їх існує до 400, щодо фінансування них.

Тому сьогодні ця проблема знаходиться на розгляді у Кабінеті  Міністрів і найближчим часом буде розвязана. Я абсолютно переконаний, що тоді ми можемо повернутися до цієї  проблеми.

Третє. На Дні уряду, який ми проводили тут, у цьому залі, у жовтні місяці 2006 року, ми розглядали комплекс проблем повязаних з реалізацією національної програми  працевлаштування    і соціального захисту інвалідів. І,  підводячи підсумки використання цієї програми – програми соціального захисту людей  з особливими потребами –  було прийнято рішення тут, в цьому залі Верховної Ради України, щодо того, що виконавши попередню програму, врахувавши деякі проблеми, деякі положення, які не були враховані в попередній програмі, дати доручення Кабінету Міністрів щодо розробки нової програми в цьому плані, яка би охоплювала період з 2007 по 2011 роки.

Тому з огляду на ці три обставини, комітет, уважно розглянувши проект закону, який запропонований, вважає, що цей законопроект потребує певного доопрацювання до того моменту, коли ряд проблем, про які говорив трішечки вище, будуть узгоджені з чинним законодавством, Кабінетом Міністрів України і так далі, і тому подібне. Тому Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, вирішуючи проблему посилення соціального захисту інвалідів, людей з особливими потребами, тим не менше, вважає, що на даному етапі цей проект закону підтриманим бути не може. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Петра Степановича? Немає. Сідайте, будь ласка. Один із авторів законопроекту Юрій Зубко запрошується на трибуну. Будь ласка.

 

10:35:12

ЗУБКО Ю.Г.

Шановні колеги, народні депутати, шановний Олександре Олександровичу, закон, який сьогодні внесений мною і народним депутатом Савосіним, має дуже важливе значення для того, щоб можна було підтримати дітей-інвалідів. І ми дуже ретельно після внесення цього законопроекту вивчали його разом з депутатами з Комітету у справах ветеранів, інвалідів, пенсіонерів. Зважаючи на рекомендації комітету і ті висловлювання, які сьогодні висловив народний депутат Дибенко, я вважаю, що є необхідність доопрацювати цей законопроект, попрацювати з урядовими установами і прийняти його після цього в цілому, який би все-таки міг надати можливість підвищити рівень можливості обслуговування дітей-інвалідів. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання немає, я так розумію, до  Юрія Григоровича. Немає. Сідайте, будь ласка.

Шановні депутати! При тому, що цей законопроект стосується відносно невеликої частини суспільства, але хто мав колись контакт із установами, які займаються лікуванням таких дітей або знайомий із сім`ями чи в когось у сім`ї є така проблема, то він може підтвердити важливість цього документа. Особливо це стосується групи дітей, хворих церебральним паралічем і іншими захворюваннями подібного типу. Тому, ясна річ,  що потрібно унормувати взаємини суспільства і цих представників нашого суспільства і, виходячи  із моралі, гуманності нашого суспільства, виходячи із  демографічної ситуації і багатьох інших обставин. Треба, щоб всі ці обставини були відображені в документі, тому очевидно позиція комітету і експертного управління виправдана. Ячи є бажаючі  виступити з цього приводу чи… Є.   запишіться тоді, будь ласка.

Спочатку від фракцій. А потім депутати запишіться. Не голови фракцій. Не представники фракцій.

Слово має Герман Ганна… Хто? А, вона не буде виступати. Бондарчук Іван Миколайович. Кому? А, Баранівському. Будь ласка, Олександр Петрович. Можете на трибуні, можете з місця.

 

10:38:35

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Олександре Олександровичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Олександре Олександровичу, я підтримую і в цілому фракція ту пропозицію, яку ви сьогодні внесли відносно цього законопроекту. Але я хотів би сказати ще й про інше. Зараз, по різних оцінках міліції і інших служб, на Майдані Незалежності зібралося більше 70 тисяч людей, які приїхали в Київ, прийшли кияни – і підтримують дії коаліції, Верховної Ради, які ми проводимо, і прийшли в підтримку нас в тому плані, щоб був відмінений Указ Президента щодо дострокового припинення діяльності Верховної Ради. З цього приводу я хотів би сказати слідуюче. Що так сталося, що, на жаль, не Президент сьогодні є гарантом Конституції, а є гарантом Конституції ті люди, які приїхали в Київ стояти на Майдані, відстоюючи, щоб Конституція була для всіх святою: і Президентом, і кожного громадянина України.

Ми, представники фракцій, багато хто з народних депутатів, будуть приймати участь у цьому мітингу, виступаючи перед мітингуючими і з ними спілкуючись. Я просив би, якби Верховна Рада дала доручення депутатам народним, хто буде приймати участь у виступах на Майдані, щоб від імені Верховної Ради вони мали можливість подякувати людям тим, які є на площі, які, не рахуючись зі своїм часом, а то, можна сказати, і з здоровям, приїхали з різних кінців України, щоб захистити демократію, захистити Конституцію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Олександр Петрович. Я так розумію, що ваш виступ мав стосунок до обговореного питання через слово „здоровя”. Я прошу вас все-таки ближче до теми, бо мені не можна зупиняти засідання. Але ви праві: після того як завершиться наше засідання, всі, хто відчуває цей обовязок, повинні зустрітися з людьми, чи хто відчуває таку потребу.

Віталій Якович Шибко, будь ласка. Матвієнков, прошу.

 

10:40:50

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги! К сожалению, за политическими дебатами, за политическими противостояниями, которые на сегодняшний день есть, действительно, существую обыденные жизненные темы, которые не могут не волновать нас, которые не могут не волновать тех граждан Украины, которые проживают на территории Украины.

И вот эту боль тех родителей, которые имеют вот таких детей – детей-инвалидов, которые каждый день сталкиваются с этими проблемами, которые каждый день сталкиваются с этими детьми, естественно, можно понять и можно оценить.

И вы знаете, когда общаешься с такой категорией людей, кажется, человек, я имею в виду родителей этих детей, они готовы сделать все, готовы полжизни отдать, готовы всю жизнь отдать для того, чтобы облегчить мучения этих детей, для того, чтобы создать условия, чтобы эти дети могли нормально развиваться, чтобы они могли нормально чувствовать себя в обществе, чтобы у них была уверенность в завтрашнем дне.

В государстве, к сожалению, система до конца не отработана и не выписана. Есть сегодня частные структуры, есть механизмы, которые работают на общественных началах, есть сегодня организации и объединения, которые объединяют вот этих родителей по интересам. И эти родители, так сказать, тянутся друг к другу для того, чтобы как-то, так сказать, найти единомышленников, соединить детей, чтобы они не были, так сказать, не чувствовали своей ущербности и были, так сказать, получали удовлетворение от этой  жизни. Поэтому данный законопроект, он очень важен. Почему? Для того, чтобы мы создали именно державную систему, которая была бы адаптирована к нашей государственной структуре защиты детства, защиты медицинской системы, которая существует на сегодняшний день.

Поэтому мы за то, чтобы принять этот законопроект, даже не смотря на его заперечення в першому читанні. Может быть, можно  было бы сделать это, чтобы обозначить эту тему. И начинать работать над этой очень важной, очень злободневной проблемой. У нас, действительно, десятки, сотни таких вопросов, и очень жаль, к сожалению, что наша  жизнь иногда чьи-то политические амбиции, чьи-то, так сказать, неудовлетворенности, они захлестывают вот такие именно проблемы. Те проблемы, которые сегодня касаются непосредственно наших людей, наших граждан. Поэтому мы предлагаем  данный проект принять в первом чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, більше немає  бажаючих  висловлюватися з цього приводу.

Я гадаю, що ми все-таки повинні дослуховуватися до позиції комітету, яку підтримує і автор законопроекту.

Тут йдеться про що?  Тут Сергій Анатолійович Матвієнков, виступаючи, абсолютно правий був, що в сімї, де є така хвора дитина, по суті, центром, віссю життя цієї сімї,  її віссю інтересів стає, на жаль, хвороба дитини.

І хто був, наприклад, у центрі Козявкина у Трускавці, де знайдені все-таки більш-менш ефективні методи лікування такої хвороби чи в інших закладах спілкувався із такими хворими або членами їх сімей, він бачив, що це ключова проблема для людей, котрі з нею зіткнулися. Всі питання політики і інші мають другорядне значення. Бо все довкола цієї біди крутиться.

Тому, очевидно, нам треба і у цьому законі передбачити крок,  який би чином підтримати людей, які страждають від такої хвороби, сімей, які страждають так. Щоб була надія у людей на те, що і хворобу вдасться подолати, принаймні створити умови для більш-менш нормального життя цих людей.

Ви прекрасно розумієте, що скористатися послугами такого центру, про який я згадував уже, і талановитим колективом професора Козявкина можуть мало хто. Тому що це фактично німецький центр сьогодні, вони вкладали туди великі кошти і приїжджають на лікування. І було би правильно, якби ми і в бюджеті передбачили і в системі організації допомоги таким сім’ям передбачили можливість забезпечити потреби цих людей.

Тому саме, виходячи з такої потреби, я думаю, що правильна була пропозиція комітету доопрацювати цей проект таким чином, щоб усі ці сторони були відображені, і щоб цей закон гармонізував із іншою системою законодавства, у тому числі того, яке стосується охорони здоров’я людей.

Тому я ставлю на голосування проект постанови від комітету номер 2845-17 щодо доопрацювання цього законопроекту. Я прошу визначитися шляхом голосування.

 

10:45:45

За-252

Рішення прийнято. Спасибі.

У вас у плані роботи на сьогодні є кілька законопроектів, які пропонується розглядати – не  кілька, а, власне, решту законопроектів – пропонується розглядати за скороченою процедурою. Якщо сесія визначиться таким чином, якщо пленарне засідання визначиться таким чином. Тому я ставлю цю пропозицію на голосування, про розгляд наступних питань за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

10:46:35

За-251

Пропозиція приймається.

Таким чином розглядається законопроект, 2491 його реєстраційний номер, від уряду. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів норм цих кодексів).

Доповідає Міністр юстиції Лавринович Олександр Володимирович, прошу.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний Олександр Олександрович, шановні народні депутати, проект закону, який пропонується, можна охарактеризувати коротко як проект, що спрямований на гуманізацію кримінальних покарань і процедури їх виконання.

Насамперед слід відзначити ті зміни, які вносяться до Кримінально-процесуального кодексу, до статті 156, згідно з якими встановлюються максимальні терміни тримання підсудного під вартою у якості запобіжного заходу. І необхідність розробки таких змін пов’язана з необхідністю усунення причин порушення Україною Конвенції про захист прав і свобод людини.

Крім того слід відзначити зміни, які стосуються також створення умов для виправлення, а також запобігання вчиненню нових злочинів засудженими та іншими особами. Пропонується виключити з Кримінально-виконавчого кодексу України поняття „ресоціалізація засуджених”, оскільки така мета і завдання кримінально-виконавчого законодавства України не відповідає цілям покарання, визначених Кримінальним кодексом України.

Передбачено заборону щодо дискримінації засуджених за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови релігійних, політичних  та інших переконань, розширення повноваження щодо громадського контролю, так без спецдозволів будуть допускатися на територію установ виконання покарань члени Європейського комітету з запобігання катувань чи не людському, або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню, та голова, та члени спостережних комісій. Крім того, таке право будуть мати Міністр юстиції України, а також за його дорученням посадові особи Міністерства юстиції України, його територіальних підрозділів.

Щодо виконання покарань непов’язаних з позбавленням волі. Передбачено, що новоприбулі до виправного центру будуть проходити медичне обстеження з метою виявлення інфекційних та інших захворювань протягом 14 діб, тому що ви знаєте, яка зараз ситуація з інфекційними хворобами, особливо з туберкульозом в місцях позбавлення волі.

Пропонується змінити режим тримання...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку, а Олександр Володимирович забув, що за скороченою процедурою 2 хвилин на доповідь дається. Дайте ще хвилину.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Дякую, Олександр Олександрович. Власне, для того, щоб охарактеризувати тільки основні напрямки, ви бачите, що недостатньо двох хвилин, щоб назвати тільки ті, які є. Тому, очевидно, я ще раз просто повторю, що весь проект, який передбачає внесення змін до Кримінального кодексу, до Кримінально-процесуального кодексу і до Кримінально-виконавчого передбачені на гуманізацію нашої системи на розширення видів покарань, які не передбачають позбавлення волі, а також щодо тих норм, які передбачені в Конвенції про основі права, свободи людини і громадянина, щоб вони були імплементовані в наше законодавство. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від комітету Сергій Миколайович Гусаров. Будь ласка.

 

10:50:24

ГУСАРОВ С.М.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні народні депутати! Метою поданого Кабінетом міністрів України Проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України є посилення гарантій захисту прав засуджених в установах виконання покарань гуманізації кримінальних покарань та умови їх відбування.

Проект розроблений на виконання зобов’язань України, що випливають з її членства Ради Європи та затверджений указом Президента України від 27 січня 2006 року, номер 39. В ньому передбачено чітке обмеження термінів тримання підсудного під вартою як запобіжного заходу залежно від степеню тяжкості вчиненого злочину; заборона будь-якої  дискримінації засуджених; Розширення кола осіб, які допускаються на територію установ по виконання   без спеціальних дозволів; заборону тримання жінок у дільницях посиленого контролю; розміри мінімальної жилої площаді на засудженого відповідно європейським стандартам (раніше було 3 квадратних метра, зараз пропонується  4 квадратних метра). Можливість засуджених отримувати правову допомогу від близьких родичів. Набуття засудженими права на прохання до адміністрації з питань щодо представлення до умовно-дострокового звільнення від  відбування покарань чи до зміни, не відбутої частини покарань  більш мяким. Полегшення умов тримання засуджених до довічного позбавлення волі.

Новелою є те, що особа може бути достроково звільнена судом від відбування покарання  без зазначених даних, які характеризують її поведінку під час  відбування покарання.  Це передбачено для випадків, коли така особа засуджена до громадських робіт або обмеження волі у разі визнання її інвалідом першої, другої групи або в разі захворювання на тяжку хворобу. Звільнення здійснюється за  поданням органу чи установи виконання покарань.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради та  Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендують прийнятті проекту в першому читанні за основу і прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі вам.

Хто хотів би висловитися стосовно змісту цього законопроекту, його підтримуючи, або не підтримуючи, запишіться, будь ласка.

Ви знаєте, правило передбачає процедурне два - ”за”, два –„проти”. Якраз два й записалося.

Мельничук Михайло Васильович віддає Малиновському Олексію Петровичу слово.

 

10:53:11

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

З місця, я з місця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З місця, будь ласка.

 

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П. Шановні колеги, цей законопроект, дійсно, передбачає дуже багато заходів, які гуманізують питання затримання людей, які  знаходяться у місцях відповідних. Я хотів би нагадати, що, в принципі, цей законопроект, він відповідає тим принципам, які сьогодні сповідуються Європейською хартією, і тому наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Він має декілька недоліків, але я думаю, що до другого читання вони будуть виправлені. Тому є пропозиція підтримати цей закон у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чечетов, будь ласка, Михайло Васильович.

 

10:53:54

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів України.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели.

Вчера, выступая в средствах массовой информации,  первый вице-премьер Николай Янович Азаров, который несет на своих плечах все бремя ответственности за финансово-экономическую  ситуацию в стране,  высказал озабоченность за то, что в этот год, который мы начали уникально  хорошо, мы впервые темпы  роста экономических показателей, темпы роста экономики  были лучшими,  наверное, за все годы истории Украины, это дало возможность  конвертировать экономический рост  в накопление финансового ресурса. И было принято решение правительства о повышении социальных стандартов в части пенсий, зарплат  и с 1-го апреля, 1-го июля, октября и так далее. Но, к сожалению, политическая нестабильность, вызванная подписанием указа, она может оборвать этот  экономический рост и выполнение  социальных  программ.

Поэтому, я думаю, правильное решение приняли сегодня, что и правительство должно работать в напряженном режиме, и парламент для того, чтобы не дать возможности сорвать экономику в ступор, а  удержать ее  на траектории  экономического роста, поскольку от этого зависит повышение социальных стандартов.

Что касается законопроекта.   Цей законопроект  має за мету удосконалити законодавство України  щодо кримінальної виконавчої діяльності органів та установ виконання покарань, порядку і умов  виконання і відбування кримінальних покарань для здійснення   кари і створення умов для виправлення засуджених осіб. З цією метою пропонуються зміни до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України.

Законопроект має на меті доповнити положення статті 111 Кодексу України  про адміністративні правопорушення  новим складом про  порушення та посилити відповідальність за вчинення правопорушень, передбачених статтями 111, 112 та 113 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Я повністю, і фракція  Партії  регіонів повністю, підтримує  пропозиції авторів закону і у місцях відповідних. Я хотів би нагадати, що, в принципі, цей законопроект, він відповідає тим принципам, які сьогодні сповідуються Європейською хартією, і тому наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Він має декілька недоліків, але я думаю, що до другого читання вони будуть виправлені.

Тому є пропозиція підтримати цей закон у першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чечетов, будь ласка, Михайло Васильович.

 

10:53:54

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів України.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели.

Вчера, выступая в средствах массовой информации,  первый вице-премьер Николай Янович Азаров, который несет на своих плечах все бремя ответственности за финансово-экономическую  ситуацию в стране,  высказал озабоченность за то, что в этот год, который мы начали уникально  хорошо, мы впервые темпы  роста экономических показателей, темпы роста экономики  были лучшими,  наверное, за все годы истории Украины, это дало возможность  конвертировать экономический рост  в накопление финансового ресурса. И было принято решение правительства о повышении социальных стандартов в части пенсий, зарплат  и с 1-го апреля, 1-го июля, октября и так далее. Но, к сожалению, политическая нестабильность, вызванная подписанием указа, она может оборвать этот  экономический рост и выполнение  социальных  программ.

Поэтому, я думаю, правильное решение приняли сегодня, что и правительство должно работать в напряженном режиме, и парламент для того, чтобы не дать возможности сорвать экономику в ступор, а  удержать ее  на траектории  экономического роста, поскольку от этого зависит повышение социальных стандартов.

Что касается законопроекта. Цей законопроект має за мету удосконалити законодавство України щодо кримінальної виконавчої діяльності органів та установ виконання покарань, порядку і умов  виконання і відбування кримінальних покарань для здійснення   кари і створення умов для виправлення засуджених осіб. З цією метою пропонуються зміни до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України.

Законопроект має на меті доповнити положення статті 111 Кодексу України  про адміністративні правопорушення  новим складом про  порушення та посилити відповідальність за вчинення правопорушень, передбачених статтями 111, 112 та 113 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Я повністю, і фракція  Партії  регіонів повністю, підтримує  пропозиції авторів закону і міністерства відповідного щодо прийняття цього законопроекту у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І виступаючі, і доповідачі  пропонували прийняти у першому читанні за основу цей   проект закону, тому я не  маю іншого варіанту, як поставити його на голосування. Таким чином пропонується прийняти проект Постанови, реєстраційний номер  2491 про  прийняття за основу проекту Закону  про внесення  змін до Кримінально-процесуального, Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексу  України.

Ставлю на голосування.

 

10:56:54

За-252

Рішення прийнято, дякую.

 Розглідається проект закону, реєстраційний номер 3057 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил безпеки польотів.

Доповідатиме цей проект Анатолій Антонович Колісник, заступник міністра транспорту та звязку. Прошу.

 

КОЛІСНИК А.А.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні депутати!  Проект Закону  України 3057 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил безпеки польотів розроблений з метою посилення відповідальності  експлуатантів, власників повітряних  суден за порушення вимог законодавства, що регулює використання повітряного простору та встановлює та встановлює адмінвідповідальності за експлуатацію незареєстрованої авіаційної техніки.

Проект закону України згідно вимог тимчасового Регламенту Кабінету Міністрів України погоджено з Міністерством економіки, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством промислової політики, Міністерством оборони, Міністерством фінансів, Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва, отримано експертний висновок Міністерства юстиції.

Основним завданням норм, закладених в цьому проекті, є посилення державного нагляду, контролю та засобів примусу, що відповідає вимогам міжнародного права. Посилення адмінвідповідальності за експлуатацію незареєстрованої техніки сприятиме створенню умов ефективного функціонування цивільної авіації України та надасть можливість забезпечити проведення послідовної політики з підвищення безпеки польотів.

Важливими наслідками прийняття зазначеного законопроекту будуть підвищення безпеки польотів, закріплення позитивного іміджу України як авіаційної держави, що забезпечує необхідний рівень безпеки польотів авіації. Цільовою спрямованістю проекту є гармонізація законодавчого поля стандартам Європейської об'єднаної авіаційної адміністрації та іншими нормами європейського права, що регламентують діяльність цивільної авіації...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

КОЛІСНИК А.А. Реалізація акта не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України. Прийняття проекту Закону України сприятиме створенню ефективного механізму нагляду та контролю в сфері безпеки авіаційного транспорту. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, сідайте, будь ласка.

Сергій Миколайович Гусаров від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності має слово. Прошу.

 

11:00:34

ГУСАРОВ С.М.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил безпеки польотів, поданий Кабінетом Міністрів України, ним пропонується посилити                             адміністративну відповідальність за порушенням правил безпеки польотів. У тому числі міжнародних… поведінки на повітряному судні. Для цього статті 111 кодексу доповнюється новим складом, яким установлюється адміністративна відповідальність за експлуатацію незареєстрованої авіаційної техніки.

Істотно збільшуються розміри штрафів, передбачених санкціями 111, 112, 113 кодексу з 3-х, які у чинній редакції, до 70-ти неоподаткованих мінімумів доходу громадян. Такі пропозиції відповідають вимогам  міжнародних організацій до експлуатантів та власників повітряних суден.

Проаналізувавши проект, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вважає за необхідне пропонувати Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. У процесі обговорення на комітети були висловлені застереження щодо використання в проекті  термінології. Це стосується терміну „авіаційна техніка” замість вже  існуючого терміну „повітряне судно”. У запропонованій редакції частини 6 статті 111 відповідні зміни можна було внести під час підготовки проекту до другого читання. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  вважає, що проект може бути прийнятий за основу з наступним об`єднанням перед другим читанням його тексту з іншими законопроектами, які містять  незначні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пропоную підтримати цей висновок і прийняти проект у першому читанні за основу.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Які будуть міркування? Хто хоче висловитися з цього приводу „за” або  „проти”, будь ласка, запишіться.

Тарасов Володимир Володимирович, прошу.

Ви не записалися!

 

11:03:00

ТАРАСОВ В.В.

Шановні депутати! Безумовно наша фракція  буде підтримувати в першому читанні цей законопроект. Я як людина, яка більше 20 років… займався питаннями безпеки повітряних польотів, хотів би сказати, є питання, які вже сьогодні   дуже потрібні для вирішування безпечних коридорів пересування і таке інше. Треба негайно приймати цей законопроект. Але є багато проблем, які в другому читанні нам прийдеться вирішувати. Тому я пропоную голосувати зал в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має наш Герой України Галуненко, якраз професіонал в цій сфері. Будь ласка.

Я назвав: Галуненко.

 

11:03:59

ГАЛУНЕНКО О.В.

Александр Галуненко, фракция Партии регионов.

Комитет по вопросам транспорта и связи рассмотрел этот законопроект, и поддерживает его, и предлагает принять в первом чтении. В то же время, комитет считает недостаточным предложенное административное наказание. Из шести позиций диссонансом выглядывает, скажем, так сказать, шестая позиция. Поэтому комитет предлагает и первые пять позиций поднять практически до уровня шестой позиции.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хороша пропозиція. Власне, вона зводиться до того, щоб, ну, зробити ці норми, грубо кажучи, мертвими, щоб ніхто не посмів допускати правопорушення під час проведення якихось робіт, експлуатація аеродромного господарства і так дальше. Ясна річ, що тут не можна прирівняти, бо одне діло – використовувати заборонені або незареєстровані літальні апарати, а друге діло – розкладати вогнище на території аеродрому. Це різні речі. Але те, що, очевидно, жорстокішими повинні бути покарання для тих людей, хто хотів би ризикнути щось робити аеродромі, я думаю. Що це треба передбачити, бо нерівні, скажімо, ризики. Один може заплатити штраф, та, скажімо, 60 чи 40 мінімальних заробітних плат, а, з іншого боку, життя, скажімо, багатьох десятків людей, які можуть попасти у відповідну ситуацію. Тому треба строго ставитися до того, щоб знали, що аеродром – це зона великої відповідальності всіх, хто має до того причетність.

Тому до другого читання, очевидно, ви можете внести пропозиції  і посилити відповідальність, передбачену тут, таким чином, щоб не було потреби користуватися цими нормами, тобто щоб всі дотримувалися встановлених правил.

Я ставлю на голосування проект  3057/17 – прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу… і так далі. Прошу.

 

11:06:37

За-253

Рішення прийнято.

Розглядається проект закону про внесення змін до Закону України "Про житловий фонд соціального призначення”, реєстраційний номер   2557. Для доповіді надається тут слово Гарячій Олені Василівні. Прошу. Заступник міністра праці і соціальної політики Гаряча Олена Василівна.

 

ГАРЯЧА О.В.  Шановний пане Голово, шановні народні депутати!

Законопроект підготовлено  з  метою гармонізації норм закону про житловий фонд соціального призначення з положеннями закону про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей.

Законопроектом, зокрема, передбачається, що до закладів соціального захисту для бездомних громадян відносяться будинки нічного перебування, центри реінтеграції, соціальний готель. Діяльність таких закладів буде проводитися відповідно до законодавства.

У разі відсутності, якій надаються послуги закладами соціального захисту для бездомних громадян, документів, що посвідчують особу та актів громадського  стану, відповідний орган місцевого самоврядування  протягом двох місяців після зарахування до такого закладу забезпечує  відновлення втрачених  документів.

Бездомний громадянин може звернутися до органу місцевого самоврядування, що зареєстрував його переважне місцезнаходження, для отримання соціального житла.

Місцеві органи самоврядування видають бездомним громадянам у день звернення направлення до закладу соціального захисту з метою забезпечення тимчасовим притулком.  Відсутність документів, що посвідчують особу, не може бути підставою у відмовленні у наданні тимчасового притулку у закладах соціального захисту для бездомних громадян.

На підставі відновлених документів, що посвідчують особу, та актів громадського стану особа, якій надаються послуги центрами реінтеграції, соціальними готелями, ми можемо надавати через органи місцевого самоврядування соціальне житло.

Шановні народні депутати, сьогодні в Україні діє 35 закладів соціального захисту для бездомних громадян і 64 притулки. Обслуговуються біля 25 тисяч наших співвітчизників...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

ГАРЯЧА О. В. Прошу підтримати цей законопроект. І хочу проінформувати вас, шановні народні депутати, що він дістав підтримку у профільному комітеті Верховної Ради і в Науково-експертному управлінні.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Сідайте, будь ласка.

Від комітету прошу. Слово має депутат Берташ, Василь Берташ.

 

11:09:57

БЕРТАШ В.М.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги. Основною метою зазначеного законопроекту є усунення неузгодженостей між законами України про Житловий фонд і соціальне призначення та про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей у частині існування закладів соціального захисту для бездомних громадян.

Прийняття запропонованого закону України надасть можливість  продовжити реалізацію заходів щодо утворення єдиної системи надання соціальних послуг бездомним громадянам через мережу закладів соціального захисту для бездомних громадян. Забезпечити завершення ступеневої соціальної роботи з бездомними громадянами шляхом надання їм соціального житла.

Разом з тим комітет поділяє зауваження Головного науково- експертного управління, це було єдине зауваження, до частини п’ятої статті 15 Закону України „Про житловий фонд соціального призначення”, де зазначено, що бездомний громадянин може бути виселений із закладу соціального захисту за рішенням адміністрації закладу, в той час як це питання повинно вирішуватися у судовому порядку.

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства на своєму засіданні 14 березня 2007 року розглянув зазначений законопроект та одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу з подальшим доопрацюванням до другого читання з урахуванням висловлених зауважень.

Шановні колеги, прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Спасибі. Хто хоче висловитися з приводу підтримки чи непідтримки, запишіться. Катерина Семенівна, ви зараз одержите слово, тільки запишіться. Тільки не починайте з Горького „На дні”, а зразу … Із Горького „На дні” не починайте, а зразу по суті закону. Будь ласка, Александровська і Матвієнков записалися, а вас нема. Будь ласка. Александровська Алла Олександрівна, будь ласка.

 

11:12:31

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, конечно, фракция коммунистов будет поддерживать этот законопроект, хотя скажу вам откровенно, страшно делается, что в нашем обществе уже возникла необходимость решения этих вопросов, что у нас действительно очень большое количество граждан, в том числе и детей, сегодня по определению и по юридической позиции являются бездомными.

Приватизация, которая прошла в сфере жилищного хозяйства, в частности приватизация квартир, привела к тому, что люди многие оказались выброшены на улицу. Мне как депутату, я была депутатом Харьковского областного совета, приходилось сталкиваться с ситуацией, когда одиноких стариков нагло выбрасывали на улицу и фактически отнимали жилье. Кое-то удавалось решить, обратившись в суды, правоохранительные органы, а кое-что невозможно, потому что люди часто  сами виноваты, подписывая документы, не вдумываясь в последствия своих этих подписей и принятых ими решений.

Поэтому этот законопроект нужно, конечно, поддержать и фракция коммунистов будет поддерживать. Есть одна только позиция. В статье 15, которая говорит об условиях выселения из этого социального жилья, этих людей, здесь указаны четыре причины: по собственному желанию; в случае предоставления ему другого жилищного помещения; третье    по  решению суда и четвертое – по  решению администрации.

Я думаю, что четвертую позицию нужно исключить, потому что, если возникают какие-то ситуации, связанные с тем, что нужно выселить этого человека и отсутствует первая, допустим, причина собственное желание или ему не предоставлено другое жилье, то все-таки нужно обращаться в суд. И администрация этого органа, имея таких полномочия, должна выполнить эту функцию.

Поэтому я предлагаю принять этот закон, но исключить четвертый подпункт в пятом пункте в статье, статьи 15. Спасибо за снимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Матвієнков. Івану Миколайовичу він передає Бондарчук, право на виступ.

 

11:14:32

БОНДАРЧУК І.М.

Почну з того, що сказала Алла Олександрівна переді мною.

Безумно соромно, що ми змушені розглядати таке питання, але такі реалії, маємо бездомних, маємо бомжів, це наші громадяни і ми повинні у якийсь спосіб, як тимчасове вирішення цих проблем, унормувати, узаконити, врегулювати діяльність таких закладів соціального захисту.

В нашому комітету, в Комітеті з питань соціальної політики та праці цей законопроект теж розглядався, ми проголосували, підтримати його в першому читанні, є деякі наші побажання і зауваження і ми їх відповідно до Регламенту підготували і надішлемо до профільного комітету в плані підготовки до другого читання. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми обговорили цей проект. Власне кажучи, навіть без такої мотивації, такої морально-політичної? відносно того, що нам прикро, що доводиться приймати такий законопроект. Треба мати на увазі, що ми такий законопроект повинні мати, навіть якби у нас не було зовсім такої категорії населення, для того, щоби держава була готова зарадити проблемам конкретної людини, яка потрапила в ту чи іншу ситуацію.

Я не випадково, спілкуючись із Катериною Семенівною, торкнувся теми Горького „На дне”.  Ви бачили, що люди опущені на дно суспільного життя у своєму духовному світі, зберігають такі міркування про сенс життя, про його висоту, які інколи у буденній ситуації не згадують люди, або ті, що підняті долею на якусь висоту у суспільній ієрархії, забувають про те, що є вічні теми.

І от для того, очевидно, щоби ми не втрачали свої здатності відчувати себе людьми треба приймати такий закон. Тому я, підтримуючи пропозиції, котрі тут прозвучали, ставлю на голосування цей проект для прийняття його в першому  читанні. Будь ласка.

 

11:17:07

За-246

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зміни цільового використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення).

Сільченко Василь Андрійович запрошується на трибуну, народний депутат України, секретар Комітету з питань аграрної політики і землекористування.

 

11:17:42

СІЛЬЧЕНКО В.А.

Шановний  Олександре Олександровичу, шановні народні депутати.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зміни цільового використання земельних ділянок,  передбачає внесення змін  до Земельного кодексу... до Закону України „Про землеустрій” та Земельного кодексу України, спрямованих на вдосконалення  законодавчого регулювання землеустрою з питань складання  проектів землеустрою та розгляду і затвердження землеупорядкової документації. Метою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Андрійович, не хвилюйтеся, візьміть…

 

СІЛЬЧЕНКО В.А. Метою запропонованого законопроекту є забезпечення  ефективного та раціонального використання земельних   ділянок сільськогосподарського призначення, а також встановлення процедури та порядку зміни цільового  призначення, цільового використання зазначених земельних ділянок.

Необхідність прийняття закону зумовлена тим, що останнім часом  спостерігається тенденція до хаотичного та стихійного  характеру прийняття районними державними адміністраціями розпоряджень, якими   здійснюється зміна цільового  використання земельних ділянок для ведення селянських фермерських  господарств та інші види цільового використання, зокрема на  особисте селянське господарство.

Виведення земель  сільськогосподарського призначення із товарного сільськогосподарського виробництва, як правило, спрямоване на обхід дії мораторію на відчуження вказаних земельних ділянок, яким  встановлений в пункті 15 розділу 10 перехідних положень Земельного кодексу України. При цьому 100 відсотків земель особистих  селянських  господарств ідуть на продаж крупним землевласникам. У той час селяни, яким вкрай потрібна земля сільськогосподарського призначення, втрачають можливість володіти нею.

Вище викладене приводить до  корупції на всіх рівнях органів влади та місцевого самоврядування, незаконного  збагачення окремих  осіб, порушення соціальної справедливості. З огляду на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість закінчити думку.

 

СІЛЬЧЕНКО В.А. Потрібно захистити земельні ділянки для ведення сільського господарства. Прийняття вказаного законопроекту приведе до наступних позитивних наслідків.

Перше. Введення тимчасової заборони на зміну цільового використання земельних ділянок для ведення  селянсько-фермерського  господарства та іншого  товарно сільськогосподарського виробництва до моменту врегулювання питання зміни  цільового використання нормативно-правовим актом, розробка якого передбачена  у законі.

Врегулювання на законодавчому рівні питання щодо землевпорядної документації, на підставі якої необхідно здійснювати  зміну використання земельних ділянок.

Наступне. Розроблені  і затвердженні Кабінетом Міністрів України  порядки зміни цільового  використання земельних ділянок, які перебувають у приватній власності громадян і юридичних осіб.  На підставі зазначеного порядку розроблені  і затверджені Кабінетом Міністрів України  порядки складання проектів землеустрою, що забезпечить еколого-економічне обгрунтування впорядкування угідь. Запровадження дії законопроекту не потребує додаткових витрат  з бюджету України.

Комітет розглянув даний законопроект і рекомендує прийняти його у першому читанні .

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Слово має  голова підкомітету Комітету з питань   аграрної політики та  земельних відносин Валерій Федорович Бевзенко, будь ласка. А ви разом вже доповіли, ви в одному комітеті. Так, так.

Тоді, хто хотів би   висловитися з приводу змісту цього документу, маючи на увазі, що  його треба скоріше приймати, бо це  взаємини чи правовідносини, які   здійснюються і сьогодні.

Запишіться, будь ласка. Круглов Микола Петрович, прошу.

 

11:21:55

КРУГЛОВ М.П.

Шановний Олександре Олександровичу! Я хотів би зробити тільки одне уточнення до авторів. Ви знаєте, що з часом цільове призначення  земельної ділянки може  змінюватися у звязку з тим,  що родючість самої землі зменшується. Скажімо, за всіх часів  рілля могла переводитися, скажімо, до пасовищ і  таке інше.  З прийняттям цього закони можливо власнику цієї землі зробити зміну чи ні, чи  цей законопроект буде однозначно  перехрещувати право змінити  цільове  його  призначення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Миколо Петровичу, ви, очевидно,  задали запитання замість того, щоби  висловити свої міркування. То я вам скажу,  оскільки  певною мірою мав відношення до  прийняття цілої низки законів, що стосується землі. Мова йде про оформлення відповідно до закону актами,  нормативними документами і  процесуальними діями  всіх речей, що звязані із зміною і відносин власності, і  зміни цільового використання земельних ділянок. Тобто тут немає замка, який  не дає можливості змінювати, а мова йде про впорядкування  цього процесу, наведення  порядку.

Ви, очевидно, помітили, з яким хвилюванням доповідав Василь Андрійович цей документ, оскільки він справді переживав за авторів і комітету і реагуючи на ту ситуацію, яка склалася сьогодні щодо використання земель.

Тому я підтримую пропозицію комітету і доповідача про те, щоб поставити його на голосування в першому читанні. Ставлю на голосування 2610 цей законопроект, будь ласка.

 

11:23:51

За-89

Я не зрозумів, а в чому справа? 89 – „за”. А? Михайло Васильович, будь ласка.

 

11:24:10

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати, дійсно, це – важливий законопроект, його потрібно прийняти не для галочки, а так, щоб він працював і давав користь і людям, і державі. І я думаю, те, що ми прийняли рішення отакого режиму роботи і в парламенті, і в комітетах, це дає нам змогу доопрацювати цей законопроект і через декілька днів, у вівторок на тому тижні винести доопрацьований законопроект на Верховну Раду і прийняти його в першому читанні. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Васильович, це може бути таке міркування, безперечно. Але на мій погляд, коли ми знаходимося в процесі правовідносин і спостерігаємо масові порушення інтересів людей і держави, то треба голосувати за проект, який унормовує ці правовідносини, але не чинить перепон для здійснення, для реалізації права людей. Я переконаний, що доопрацювати можна до другого читання. Ми ж голосуємо у першому читанні, а документ за змістом лаконічний, простий, і я думаю, що ми робимо помилку, якщо направляємо на доопрацювання, бо таким чином треба написати, а що ми там повинні доопрацьовувати. Тут все чітко записано, причому немає якихось обмежень, застережень, а питання про наведення порядку. Я просив би підтримати вас, Михайло Васильович. 

Ну давайте обміняємося думками - 5 хвилин – з цього приводу. По хвилині запишіться для  висловлення міркування з цього приводу.

Александровська, прошу.

 

11:26:12

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Передать слово Матвееву прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Григорович.

 

11:26:21

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.  Матвєєв, фракція комуністів.

Шановні колеги, я думаю, що народний депутат Сільченко як один із  тих авторів цього законопроекту дуже чітко висловив нам ті  положення, які вносяться сьогодні в додаток до цього законопроекту, тобто до діючих законів щодо змін… що стосуються зміни цільового використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Ну як можна  сьогодні  не  підтримувати  ті норми, які, навпаки,  наводять порядок у цій дуже важливій сфері. Мова ж іде про проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обгрунтування впорядкувань угідь, тому я….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, він не підтримує пропозицію  про голосування в першому читанні про необхідність…

Чечетову дайте слово ще. зараз, зараз візьмете і ви.

 

11:27:31

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний  Олександр Олександрович! Шановні народні депутати! Я ще раз підкреслюю, це дуже дійсний… дійсно дуже важливий законопроект і можна погодитися на те, щоб прийняти  його в першому читанні, але хай комітет ще раз допрацює з тим, щоб ми винесли на наступному тижні вже в другому читанні  законопроект, який потрібен і державі, і людям.

Я пропоную прийняти в першому читанні. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Це інша справа. Так, Катерина Семенівна? Можна голосувать чи ви будете ще говорити? Ну дайте Катерині Самойлик слово.

 

11:28:01

САМОЙЛИК К.С.

Щиро дякую, Олександр Олександрович. Я просто хочу звернутись до колег. Якщо ми хочемо, щоб вся наша Україна перетворилася в те, що зараз робиться в Криму: без документів, без офіційного виділення землі змінюється профіль цих земель і таке інше, - то ми, звичайно, не будемо голосувати за це. Але я думаю, що наша Коаліція національної єдності прийшла не на рік і не на два, а прийшли надовго, для того щоб навести порядок в нашій державі, дійсно справжній порядок. Ми  господарі на цій землі і ті люди, які нас підтримують, в тому числі під стінами Верховної Ради України і на різних майданах. І я думаю, що буде абсолютно правильно і буде їм подарунком те, що ми з вами все-таки зробимо так, щоб законодавчо забезпечити порядок в земельних відносинах. Думаю, що ми всі підтримаємо це. Ну, ті, хто не прийшов на засідання сесії, це їх справа. А ми господарі на своїй землі і ми підтримаємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я хочу поставити на голосування, якщо не заперечують ті, що записалися, бо вже й час сплив, щоб поставити на повторне голосування пропозицію про прийняття за основу. Так? Повернутися до голосування з цього приводу. Ставлю на голосування цю пропозицію. Процедура.

 

11:29:38

За-252

Тоді я ставлю на голосування проект Закону у першому читанні, 2610  реєстраційний номер його. Йде голосування.

 

11:30:02

За-249

Рішення прийнято. Дякую.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення якості імпортної сільськогосподарської продукції). Тут доповідачем визначений народний депутат України Парубок Омелян Никонович. І співдоповідач – Рижук Сергій Миколайович.

Прошу.

 

11:30:34

ПАРУБОК О.Н.

Шановні депутати, 16 листопада 2006 року прийнятий Закон про ветеринарну  медицину. І цей закон ісключив із голосу Ляпіної, з „Нашої України”, ісключив обовязкову сертифікацію. Але ж ми знаємо всі, що з прийняттям цього   закону  до нас ідуть потоки, особенно через наші західні кордони, йдуть потоки некачественного мяса, молока, масла і всіх остальних продуктів. І ми знаємо, що чого це призводить: на сьогоднішній  день селяни, які працюють часним сектором, вони вже, практично, відмовляються тримать корів, свиней і друге поголівя. І це призвело до того, що цей закон надав чинності, що нам скидають дешеву продукцію, але вона, ця продукція, на сьогоднішній день не відповідає стандартам ні європейським, ні нашим українським.

І цей  закон, який виноситься на  розгляд ваш, він вносить… Все-таки потрібно  ввести сертифікацію, тому що в нас є законний державний орган – це Держстандарт, який обязаний контролювати наряду з ветеринарною службою і санітарною службою контролювати ці продукти. І я думаю, що цей закон наведе порядок у даній сфері. І цей закон не потребує ніякої  фінансової підтримки. Прошу оприділяться відносно цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Сергій Миколайович, я не бачу, ви, власне, обговорювали це питання на комітеті, так же? А?! Тобто ви і від комітету так само доповідаєте цю пропозицію.

Хто хотів би висловитися з цього приводу?

Ядуха Василь Семенович, будь ласка.

 

11:33:03

ЯДУХА В.С.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги!

Дійсно, даний законопроект має надзвичайно велику вагу.

Ми спілкувалися на нашому комітеті і прийшли до, звичайно, до однієї мови – підтримати даний законопроект. Адже нам всім відомо, що сьогодні робиться у нас, особливо на м’ясопереробних підприємствах і молокозаводах. Особливо м’ясопереробних підприємствах. Ми знаємо, що робиться на приватних промислах, як з-за кордону поступає продукція, як вона дотримується санітарних вимог, яким чином вона доставляється, яким чином використовується.

А тому, дійсно, внесення відповідних змін щодо обов’язкової сертифікації даної продукції вкрай необхідне. Тому що сьогодні на прикладі наших селян можна побачити, що вони втратили будь-який сенс до вирощування поголів’я худоби та птиці і зрозумілу до виробництва тваринницької продукції. Тому що, якщо подивитися на цінову політику, особливо в галузі великої рогатої худоби, то стає зрозумілим, що через прозорі кордони, через ввезення неякісної продукції, селяни наші практично залишаються наодинці із своїми проблемами.

А тому ми, як ніколи, сьогодні повинні стати на захист власного вітчизняного сільського товаровиробника і прийняти відповідні зміни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Я пояснюю тим, хто користується системою „Рада”.

За скороченою процедурою, коли ви записуєтеся на виступи, то, якщо  ви підтримуєте проект, то ви голосуєте кнопку „за”, якщо не підтримуєте, то голосуєте „проти”. А ви берете просто „слово” натиснете. Значить другий раз будете придивлятися уважно.

Будемо зараз ставити на голосування. І Омеляну Никоновичу, і розробнику цього законопроекту, одному із розробників, треба звернути увагу на таку деталь. Наприклад, Вінницький м’ясокомбінат робить ковбасу. А привезли з Польщі м’ясо. Ковбаса підлягає сертифікації. То виходить тоді не треба м’ясо сертифікувати?

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А тут написано: крім сировини, яка виключно для такого. От ввезли.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. Коротше, наполягають автори  на тому, що треба обов’язково голосувати. Тому я ставлю цей проект на голосування в першому читанні за основу, а потім другий раз порадимося.

 

11:36:00

За-240

Рішення прийнято.

Від комітету була пропозиція і в цілому прийняти цей закон. Чи є потреба? Можна голосувати за в цілому. Я ставлю на голосування тоді в цілому прийняти цей закон.

 

11:36:35

За-243

Рішення прийнято.

Якщо там треба уточнення ще якісь зробити, зробіть ще один проект, доповнення. Всі нюанси повинні бути відрегульовані, але сам по собі цей проект важливий.

Будь ласка, проект закону розглядається, Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам, які встановлені законодавством і стандартами України), реєстраційний номер проекту 3047.

Передбачено доповідь з цього приводу Зубця Михайла Васильовича. Я Зубця Михайла Васильовича не бачу. І Рижука Сергія Миколайовича не бачу. Я не зрозумів в чому… Ви від комітету?

Секретар Комітету з питань аграрної політики Сільченко Василь Андрійович, будь ласка. Вам доручив комітет, так? Ясно. Будь ласка. То треба, щоб оформляли своєчасно, так як слід.

 

11:37:51

СІЛЬЧЕНКО В.А.

Шановний Олександр Олександрович, шановні народні депутати, Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 13 березня 2007 року розглянуто Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам,  які встановлені законодавством і стандартами України). Реєстраційний номер 3047 від 31.01, поданий народними депутатами України: Зубцем, Рижиком, Кириленко.

Законопроект спрямований на удосконалення положень Закону України „Про молоко та молочні продукти”, який стосується питань якості та безпеки молочних продуктів і невідповідності нормативної бази міжнародним стандартам.

Проект визначає термінології, параметри показників якості і безпеки, пакування та маркування, права та обов’язки виробників, ветеринарні і санітарні вимоги. Тому його прийняття сприятиме виробництву якісної молочної продукції, захисту прав споживачів та створить умови виходу української продукції на світовий ринок.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради пропонує за результатами розгляду  в першому читанні законопроект прийняти за основу.

З огляду на вищезазначене, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України Проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про молоко та молочні продукти” (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам, які встановлені законодавством і стандартами України), реєстраційний номер 3047 прийняти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Хто хотів би висловитися з приводу цього проекту, запишіться. Богачук. Прошу.

 

11:39:59

БОГАЧУК В.С.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні депутати! Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопіль.

Питання якості і безпеки молочних продуктів є надзвичайно важливим. Пригадаймо, якого непоправного удару економіці села було нанесено, коли уряд Тимошенко штучно створив так звану молочну кризу, або коли Росія, як наш один із основних споживачів нашої молочної продукції, відмовилися допускати нашу продукцію на свої ринки. Постраждали понад мільйон селян,  які свій заробіток повязують  із утриманням корів в приватному секторі, а також з реалізацією молока.

Але, що там лукавити, якість продукції зібраної сьогодні в бідонах, в каструлях, в селянських подвірях не відзначаються високою якістю. Зрозуміло, що тільки високотоварне виробництво може забезпечити високі санітарні норми і стандарти.

Запропонований законопроект дає змогу в певній мірі навести господарський лад в  галузі виробництва та  переробки молока і молочних продуктів. Автори, зокрема пропонують проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і  молочних продуктів. І це, гадаю, єдиновірний шлях. Щоправда, мене насторожує те, що подібну процедуру виробники і  переробники продукції будуть проходити відповідно до закладеної тут норми лише один раз на 5 років. Мені здається, що це занадто ліберальна норма. Її потрібно зменшити хоча би до 3-х років. Це дасть змогу підвищити  безпеку молока і  молочних продуктів.

Пропоную підтримати даний законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чечетова Михайло Васильович. Прошу.

 

11:41:58

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Михайло Чечетов, фракция Партии регионов Украины.

Шановній Олександре Олександровичу, шановні народні депутати. Законопроект спрямований на вдосконалення положень Закону України „Про молоко та молочні продукти” із питань якості та безпеки молочних продуктів. Зокрема, уточнюються терміни молочна сировина, молочні продукти,  традиційні молочні продукти, пакування, переробне підприємство тощо.

Конкретизуються вимоги до показників якості та безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів. Також передбачені зміни до статей 10, 11, 13, 14 закону, які мають  на меті удосконалити механізм контролю за якістю та безпекою молочних продуктів, посилити увагу суб’єктів господарювання до  забезпечення належної якості відповідної продукції.

 Я буквально, перед этим ко мне подошли  журналисты с „5 канала” и задают вопрос и спрашивают: пане Михайло, а как вы видите перспективу вот подписание Президентом законопроектов социальных, против которых выступает оппозиция и которые ведь... вроде этого, выступает оппозиция, которая подталкивает Президента  не подписывать законопроекты, поскольку оппозиция живет по принципу «чем хуже для людей – тем лучше для оппозиции?».

Я ответил, что и Президент  шел на выборы  и говорил о том, что главная цель его  повысить уровень жизни людей, и коалиция национального единства ставит во главу угла прежде всего повышение социальных  стандартов. И я не думаю, что  Президент в этой ситуации поддержит разрушительную позицию оппозиции, которая выступает против своего народа, а он поддержит именно политику коалиции национального единства, которая выступает за подъем социального уровня жизни людей. И Президент не будет играть против своего народа и он  подпишем важнейшие законопроекты, которые сегодня в  том числе и этот, который мы принимаем на Верховной Раде, поскольку он направлен на повышение уровня жизни людей.

Я предлагаю принять его в первом чтении.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я маю підстави  після цього короткого  обговорення поставити законопроект,  реєстраційний номер 3047, на голосування, будь ласка, у першому читанні за основу.

 

11:44:19

За-252

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер 2712) про внесення змін до деяких законів України (щодо приведення у відповідність законодавчих актів у зв'язку з перейменуванням окремих урядових органів управління).

Доповідачем визначений голова підкомітету Комітету з питань  транспорту і зв'язку  Крук  Юрій Борисович. Хтось від  комітету є готовий доповісти цей проект чи міністерство? Раз немає  доповідача, який зайнятий десь на вулиці, я так думаю, що не є причиною відсутності на засіданні, я  ставлю на голосування питання про перенесення розгляду  цього  законопроекту на інше пленарне засідання. Прошу.

 

11:45:27

За-257

Рішення прийнято.

Шановні депутати, у вас відповідно до плану роботи, 10 законопроектів запропоновано внести  на ваш розсуд щодо включення його до порядку денного сесії. Тому я  пропоную у тому переліку, який  у вас є, включити ці питання до  порядку денного сесії, починаючи від  3095 і далі за текстом.

Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

11:46:22

За-252

Рішення прийнято.

Я пропоную таким чином. Я пропоную,  я звертаюся до голів комітетів,  перш за все, уважно ще раз подивіться, у тому числі ті, перераховані тут, законопроекти з приводу їх готовності до розгляду, врахування зауважень від експертного управління  і змісту доповіді для  парламенту на пленарному засіданні з тим,  щоб можна було потім не зустрічатися із тими колізіями, які виникають інколи, навіть під час  розгляду сьогодні  деяких законопроектів.

Тому у мене є пропозиція зосередитися зараз на роботі у комітетах, а  зараз оголосити перерву до завтрашнього ранкового засідання  до 10 години ранку. Немає заперечень? Немає.

Оголошую засідання закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку