ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

23 березня 2007 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, представники Кабінету Міністрів, виконавчої влади, журналісти, радіослухачі та телеглядачі! Сьогодні  23 – так? 23 березня. Я прошу підготуватися до реєстрації депутатів. Андрій! Андрій, заходьте, не бійтеся. Проводиться поіменна реєстрація. Прошу.

10:04:30

В залі зареєстровано 256 народних депутатів. Ранкове засідання оголошується відкритим.

Я роблю оголошення про те, що на підставі особистих заяв народних депутатів України: Ковтуненка Олександра Володимировича, Надоші Олега Володимировича, Ткаченка Володимира Володимировича, Поліщука Сергія Володимировича, Єдіна Олександра Йосиповича – членів депутатської фракції „Блок Юлії Тимошенко”, а також Шкрібляка Анатолія Васильовича, Гнатенка Льва Миколайовича, Гуреєва Василя Миколайовича, Лещенка Віктора Миколайовича, Майка Віталія Івановича, Федуна Олексія Леонідовича – членів депутатської фракції „Наша Україна”, - інформую про їх входження до Коаліції національної єдності у Верховній Раді України.

(О п л е с к и)

Але, очевидно, перед тим мені треба було б пояснити, що таке Коаліція національної єдності. Дві фракції: соціалістів і комуністів – просять перерву на півгодини або дати слово. Я думаю, краще дати слово, ніж перерву робити на цей час.

І тому для оголошення заяви слово надається Симоненку Петру Миколайовичу. Будь ласка.

 

10:05:57

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. За дорученням коаліції хочу вас проінформувати про те, що зранку відбулися сьогодні збори Антикризової коаліції, на яких обговорено було питання щодо змісту подальшої нашої роботи. Тому за дорученням коаліції я хотів би вас проінформувати про  відповідне рішення і заяву нашої коаліції.

Заява Антикризової коаліції у Верховній Раді пятого скликання.

Шановні співвітчизники, шановні колеги! Ми, народні депутати України, члени Антикризової коаліції депутатських фракцій у Верховні Раді України пятого скликання заявляємо про перехід на якісно новий рівень своєї діяльності. Нами пройдено непростий шлях від невідкладних антикризових дій до вироблення стратегії глибоких соціальних соціально-економічних реформ в Україні.

Створення в парламенті Антикризової  коаліції стало єдиним і реальним фактором подолання гострої політичної та економічної кризи, яку переживало наше суспільство після президентських 2004-го року та парламентських 2006-го року виборів.

Антикризовій коаліції вдалося сформувати професійний та відповідальний уряд, який продемонстрував рішучі, прагматичні кроки на шляху виходу  із негативних явищ, не допустивши скочування країни в хаос і втрати керованості розвитком держави. Нам вдалося запровадити реальний механізм соціального захисту громадян, підвищення мінімальної заробітної плати та пенсії.

Сьогодні  перед нами стоїть не менш важливе завдання - забезпечити стабільне економічне зростання, яке дасть можливість здійснювати результативну соціальну політику. Це вимагає переходу від питань тактичного характеру та подолання успадкованих проблем до вироблення та реалізації стратегічних цілей і пріоритетів державної політики, покликаних підвищити добробут народу та консолідувати з цією метою усі гілки влади. Саме на реалізацію цих відповідальних завдань і буде спрямована  подальша діяльність коаліції.

Виходячи з того, що найголовнішим очікуванням суспільства є узгоджені дії влади, ми будемо формувати ефективні моделі взаємодії і співпраці Верховної Ради України, Кабінету Міністрів  України та Президента в рамках Конституції України .

Вирішивши в основному першочергові завдання, ми ставимо за мету обєднати весь український народ на шляху розвитку і прогресу на засадах національної єдності. І виходячи з цього, проголошуємо перейменування Антикризової коаліції в Коаліцію національної єдності.

Основою наших подальших практичних кроків буде конкретний програмно-цільовий метод управління та підготовка і здійснення середньострокових планів. Ми виступаємо за налагодження цивілізованих відносин між владою та народом України, в основі яких мають бути постійний конструктивний діалог і розумний політичний компроміс. Ми разом будемо перемагати бідність, ми разом будемо перемагати розруху. Коаліція національної єдності є відкритою для співпраці з усіма політичними силами у парламенті та народними обранцями, яких об’єднує національна ідея розбудови суверенної, демократичної, соціальної України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У нас у п’ятницю є 30 хвилин для запитів, оголошень тощо. Але у зв’язку з тим, що присутні тут члени Кабінету Міністрів і Прем’єр-міністр, я прошу вашої згоди на те, щоб ми спочатку розглянули питання, яке передбачає присутність Прем’єр-міністра, а потім вернемося до заяв і використання часу, передбаченого Регламентом. Так я розумію.

Будь ласка, Вікторе Федоровичу, вам слово.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати. Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України, пункту четвертого частини шостої та частини сьомої статті 202 Регламенту Верховної Ради України вношу подання про звільнення Поляченка Юрія Володимировича з посади міністра охорони здоров’я України у зв’язку з переходом на іншу роботу.  Дякую за увагу.

Якщо є питання, готовий дати відповіді. Чи Юрій Володимирович тут поруч сидить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Вікторе Федоровичу, шановні народні депутати, комітет розглядав це питання І я хочу сказати кілька слів з цієї нагоди.

Юрій Володимирович Поляченко – професіонал, доктор наук. Працював добросовісно, сповідуючи принцип саме професіоналізму, не орієнтуючись на ту чи іншу політичну ситуацію чи політичні впливи. Я гадаю, що це якраз така робота і повинна бути на посаді особливо такого міністерства, де треба турбуватися про здоров’я усіх людей.

Значить він себе бачить краще, може, реалізувати як спеціаліст, як учений на посаді керівника одного із наукових центрів медицини. І я гадаю, що ми правильно прийняли би рішення, якби ми, задовольнивши його заяву, подякували йому за добросовісну роботу за професіональне ставлення до своїх обов’язків, за людяність, за інтелігентність і за  інші людські хороші якості.  Але перед цим я все-таки поставлю на голосування питання – проект постанови про звільнення Юрія Володимировича Поляченка з посади міністра охорони здоров’я. Реєстраційний номер 3379.

Я ставлю… Мова йде  про… зміст там: „Верховна Рада постановляє: звільнити Поляченка Юрія Володимировича з посади міністра охорони здоров’я у зв’язку з переходом на іншу роботу”. Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Я ставлю на голосування цю постанову.

 

10:12:10

За-249

Я ще раз хочу, аби ми подякувавши Юрію Володимировичу, висловили повагу йому аплодисментами, а потім візьмете слово. (О п л е с к и)

Слово має Юрій Володимирович Поляченко.

 

ПОЛЯЧЕНКО Ю.В.  Я с места. Можно, да?

Шановний Віктор Федорович, шановний Олександр Олександрович, шановні колеги, шановні друзі!  Я впершу чергу хочу вас подякувати за ту роботу, на протязі останніх восьмі місяців ми разом з вами працювали  щодо нових ініціатив в сфері законодавчих актів охорони здоров’я. Взагалі, я розумію, що зараз етап для нас, для діяльності в галузі, дуже складний.

Але враховуючи, що сьогодні є новий політичний момент щодо розширення коаліції, а ви знаєте, що я завжди був прихильником розширення коаліції, широкої коаліції для того, щоб консолідувати всі можливості і суспільства, і професіоналів в галузі для подальших реформ, на сьогоднішній день є послідовність в новому керівництві Міністерства охорони здоров’я.

Заступник міністра Гайдаєв працював, практично, півтора роки на цій посаді. На сьогоднішній день він володіє повністю реальною ситуацією в галузі і на сьогоднішній день готовий вже на стабілізації ситуації в галузі вже робити нові кроки -  законодавчі ініціативи щодо реформ в системі.

Мені запропонована дуже серйозна посада – це можна сказати посада моєї мрії. Я буду втілювати в життя свої ідеї, свою філософію щодо зміцнення наукової бази вітчизняної медицини і охорони здоров’я.

Я ще раз вам хочу подякувати і до нових зустрічей. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Побажаємо Юрію Володимировичу успіхів на тій посаді і побажаємо всім вам і тим, хто нас слухає, щоб вони до нього як пацієнти, не попадали. Тому що краще мати здоров’я від природи сильне, аніж потім вести відповідні корекції, особливо, якщо мова це стосується серця.

Спасибі вам, Юрію Володимировичу.

Слово має Віктор Федорович Янукович, Прем’єр-міністр.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! Відповідно до частини восьмої статті 83 пункту 12 частини першої статті 85, частини четвертої статті 114 Конституції України та частин першої і другої статті дев’ятої Закону Україна „Про Кабінет Міністрів України” вношу подання щодо призначення Гайдаєва Юрія Олександровича на посаду міністра охорони здоров’я України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у вас є на руках документи, які характеризують життєвий шлях і професійні якості кандидата на посаду міністрі, і ми запрошуємо його на трибуну. Будь ласка, Віктор Федорович. Можете говорити, десять хвилин, можете говорити півхвилини -  ваше право, можете відповідати на запитання, будь ласка.

Біографія відома депутатам, вона у вас є на руках. Оскільки радіослухачі і телеглядачі можуть не знати її так, то я можу коротенько сказати. Він був лікарем-інтерном із 78-го по 82-й рік у п’ятій міській клінічній лікарні в Запоріжжі. Потім навчався в ординатурі по спеціальності „урологія” у Київському НДІ урології та нефрології до 84-го року. Був молодшим науковим співробітником відділення пластичної та відновлювальної урології, старшим науковим співробітником відділення пластичної та відновлювальної урології Київського науково-дослідного інституту урології. Завідував  п’ять років урологічним відділенням і заступником головного лікаря по медичній частині в Київській обласній лікарні. Був старшим науковим співробітником відділення розробки наукового супроводження, контролю, виконання раціональних та регіональних програм реформування галузі українського Інституту громадського здоров’я. Був заступником головного лікаря по медичній частині міського шпиталю для інвалідів Великої Вітчизняної Війни. Працював головним лікарем міської клінічної лікарні №14, головним лікарем Київської міської клінічної лікарні „Швидкої медичної допомоги” - п’ять років. І вже півтора року працює заступником міністра охорони здоров’я. Має і відповідні державні нагороди, підготовку відповідну, кандидат медичних наук. Ось коротенька біографія кандидатури на посаду міністра.

Запитання, запишіться на запитання. Не хочете задати запитання? Нема запитань. Є запитання у депутатів, запишіться, будь ласка. 10 хвилин, Вечерко.

 

10:17:48

ВЕЧЕРКО В.М.

Вечерко, Партия регионов.

Юрий Александрович… Я здесь… Скажите, пожалуйста, вот на сегодняшний момент Украина закупает рентгеноборудование, много из них - комплектующие китайского производства. Скажите, вы будете поддерживать отечественного производителя рентгеноборудования или будем покупать дешевизну и на это тратить деньги постоянно?

 

ГАЙДАЄВ Ю. О. Вельмишановний народний депутат, дякую вам за запитання. Вне всякого сомнения, вне всякого сомнения, Министерство охороны здоровья будет закупать только качественную технику, только качественную технику! - известных производителей. Естественно, приоритет будет отдан отечественному производителю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Стоян.

 

10:18:39

СТОЯН О.М.

Юрій Олександрович, послухавши вашу біографію і вашу роботу, в нас немає сумніву щодо того, що будете нормально працювати, але ви знаєте, яка сьогодні  медицина.  Її немає безплатної - це тільки міф, що безплатна. Бо коли йдуть на операцію, кажуть, дайте якусь там допомогу інституту, чи лікарні, ще комусь. Тому ми зараз розробили закон, наш Комітет соціальної політики, про медичне і соціальне  страхування .

Скажіть, будь ласка, ваше ставлення  до медичного і соціального страхування, але в такому ракурсі,  щоб найменш незахищені люди, бідні люди, не платили, а щоб  якось так зробити, щоб дійсно частина людей платила внески, а ті, хто  бідні, могли б все-таки бути захищені.

Ваше відношення  до медичного страхування. Дякую.

 

ГАЙДАЄВ Ю. О. Дуже дякую за  запитання. Вельмишановний народний депутат, зараз активно розглядається це питання, зараз создана робоча група із Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я, Міністерства охорони  здоров’я, Кабінету Міністрів. Зараз розглядається три законопроекти  і оптимальний буде винесений на ваш розгляд. Вне всякого сомнения, бідні люди  повинні обслуговуватися, як положено – безплатно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Безкоштовно. Майборода. Ага, він... 

Голуб хоче висловитися. Голуб. Голуб.

 

10:20:03

ГОЛУБ О.В.

Шановний претенденте, фракція компартії підтримує вашу кандидатуру. А ви знаєте, яка складна ситуація склалася  на сьогоднішній день із медициною в сільській  місцевості? Я хотів би  у вас запитати таке питання.  Як, вже як міністр, які ви бачите свої перші кроки щодо розвитку  медичного обслуговування на селі, чи є у вас якась програма і  бачення взагалі цієї проблеми?

 

ГАЙДАЄВ Ю. О. Дуже дякую за запитання. Це запитання дуже болюче і дуже актуальне. Це один із пріоритетів, які будуть в діях Міністерства охорони  здоров’я – це розвиток сільської  медицини. Для цього є відповідні програми – це в першу чергу. І  в першу чергу, ми будемо займатися саме сільською медициною.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сухий.

 

10:20:58

СУХИЙ Я.М. Ярослав Сухий, Партія регіонів, Запоріжжя.

Юрій Олександрович, мені особливо приємно, що Міністром охорони  здоров’я нарешті стане випускник Запорізького медичного університету - одного з найкращих медичних ВУЗів на Україні. Хватить цим киянам   „хапати” безсовісно владу.

У мене це питання слідуючого характеру і я впродовж запитання колеги Стояна. Був такий колись міністр охорони здоров’я, запеклий рухівець Поліщук, який зробив все можливе для того, аби  поламати і не допустити запровадження в Україні загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Ви сказали про три законопроекти, про якій оптимальний  резерв. Мене цікавить конкретне запитання: або ми запроваджуємо загальнообов’язкове соціальне  державне медичне страхування і створюємо фонд, або надаємо фонду іншому - про народження та поховання, тимчасової втрати працездатності - або  ми загальнообов’язкове складемо під приватні  страхові  компанії.

Ваша точка зору: який підхід є державницьким? Дякую.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Дякую за запитання.

Вельмишановний народний депутат, революція, революційні кроки – це не найкращі кроки, особливо у медицині. Найбільш оптимальний – це  не революційний, а, мабуть, еволюційний шлях. І повірте мені, що наша основна мета – це модель медицини  з переходом до бюджетно-страхової медицини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ядуха.

 

10:22:36

ЯДУХА В.С.

Василь Ядуха, фракція Партії регіонів, Хмельницький.

Шановний Юрій Олександровичу, я думаю, що  для нас усіх відоме загальне становище у галузі медицини. Адже не раз статистика Міністерства охорони здоров’я озвучувала ті тисячі людей, яких не вистачає на роботу, фахівців саме в цій  галузі. І надіюся, що ви, не зважаючи на те, що уряд працює над  покращенням, будемо казати,  соціального становища цієї галузі, підвищенням  зарплат, ви  і надалі будете прикладати максимум зусиль  про підвищення рівня саме заробітної плати працівникам медичної галузі, адже вона одна, будемо казати, не з найкращих.

А у мене таке до вас запитання.  Яке ваше особисте ставлення до деяких запропонованих законопроектів щодо надання  медичним працівникам статусу державного службовця? Дякую.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Дякую за запитання.

Вельмишановний народний депутат,  повірте мені, ви бачили з моєї біографії,  я працював, як говориться, на острие медицины. Скільки я  себе пам’ятаю, я  всю жизнь оперував і працював і в  Київській обласній лікарні і в Лікарні швидкої допомоги. И если вы побачили на труд цих людей, що ці люди роблять за цю зарплату, ви знаєте, я би підтримував це, що ви говорили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Самойлик.

 

10:24:00

САМОЙЛИК К.С. Дякую. Фракція Комуністичної партії України, Катерина Самойлик.

Шановний Юрію Олександровичу, і хочу до Юрія Володимировича звернутись так, взагалі в цій залі дуже рідко буває, що попередник говорив добрі слова своєму наступнику. І нам дуже приємно, що Юрій Володимирович на вашу адресу висловив дуже приємні, дуже гарні слова. І я думаю, це, звичайно, відіграє роль в голосуванні вас як за міністра охорони здоров'я.

Юрій Олександрович, мене цікавить одне питання – питання сільської нашої медицини. Ви знаєте, що з нею відбувається, ви знаєте, в тисячах населених пунктах, в яких немає бодай жодного медичного працівника і таке інше. Скажіть, будь ласка, чи не вважаєте ви, що, мабуть, на часі Верховній Раді України і уряду України прийняти спеціальну таку національну державну програму відродження сільської медицини?  Бо без села не може бути України, без села не може бути українського народу. Як ви на це відповісте?

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Дякую за запитання.

Я вже говорив, що розвиток сільської медицини – це наш пріоритет. І те, що  ви сказали, ви знаєте, краще, ніж ви зараз сказали, я навряд чи зможу відповісти. Це треба робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Замість Парубка Герасимов задає запитання.           

 

10:25:31

ГЕРАСИМОВ І.О.

Спасибо. Герасимов, фракция коммунистов.

Юрий Александрович, у меня к вам два вопроса. Первый вопрос: принятый в 93-м году Закон о статусе ветераном и гарантии их защиты принято, что лекарства для ветеранов отпускаться должны бесплатно. Это не выполняется.

И второй вопрос. Единственный госпиталь, который делал глазные операции бесплатно, в Одессе и только для ветеранов Одесской области, когда-то он был национальным госпиталем и делал для все... Совет организации ветеранов ставил об этом уже неоднократно вопрос, до сих пор вопрос не решается, чтобы сделать так, чтобы  это госпиталь делал операции для всех ветеранов бесплатно. Они стоят громадные деньги , которых нет у ветеранов. Спасибо.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О.Спасибо. Вельмишановний народний депутати, дякую вам за це запитання. В моїй біографії теж було, я працював в шпиталі інвалідів війни, і я знаю ці проблеми.

Ну начнем с того, что наш уряд, в этом этом году выделено на Циблі, вы прекрасно это знаете, на достройку нового корпуса. Этот новый корпус там 10 лет стоял и никому он нужен не был.  В этом году выделены деньги в государственном бюджете и этот корпус будет достроен.

Я был во многих госпиталях инвалидов войны во многих регионах: и Киев, и Винница, и Львов - я могу перечислять очень многие. Поверьте мне, что нормы питания и нормы лекарственного обеспечения там дотрымуются -15 и 16 гривен, я лично смотрел за этим.

А насчет Одесского лечебного учреждения, я бы просил решить этот вопрос со мной в рабочем порядке. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Сулковський… Бахтеєва Тетяна Дмитрівна, будь ласка. Це голова Комітету з питань охорони здоров`я.

 

10:27:32

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Юрий Александрович, сегодня очень много вопросов уже которые свидетельствуют о том, что в здравоохранении много проблем, которые сегодня требуют именно изменения государственной политики в области охраны здоровья населения. И здесь конечно самым главным является это отсутствие четкой стратегии развития отрасли и нормативно-правовой базы, которая позволит вывести только здравоохранение на новый уровень, который способен удовлетворить потребности граждан Украины в медицинской помощи. И начатая работа Министерства здравоохранения  совместно с комитетом именно в этом плане она действительно уже начата и  проводится. И хотелось бы с ваших уст услышать слова уверенности  о том, что преемственность, которая  была с Юрием Владимировичем и с Министерством здравоохранения  и комитетом она будет продолжена во имя улучшения отрасли здравоохранения.

Спасибо. И как профессионал, я желаю вам успехов на очень важной и очень ответственной работе.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Большое спасибо, Татьяна Дмитриевна. Поверьте мне, что приоритеты, которые вызначены урядом, они залышаются незминными. И я благодарен Юрию Владимировичу за общую нашу работу, и я уверен, что те реформы, которые начаты, будут продолжены и успешно закончены. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Сідайте, будь ласка. Сідайте, будь ласка, спасибі. Віктор Миколайович, що комітет з цього приводу думає?

 

10:29:26

ТИХОНОВ В.М.

Шановний Олександре Олександровичу, шановний Вікторе Федоровичу! Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні, яке відбулося сьогодні вранці, розглянув внесення Прем'єр-міністром України до Верховної Ради України подання щодо призначення Гайдаєва Юрія Олександровичу на посаду міністра охорони здоровя і рекомендує Верховній Раді України за наслідками розгляду цього питання призначити Гайдаєва Юрія Олександровича на посаду міністра охорони здоровя України, підтримавши проект відповідної постанови. Просимо розглянути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає запитань. Сідайте, будь ласка.

Я ставлю на голосування проект постанови такого змісту: Верховна Рада постановляє: перше – призначити Гайдаєва Юрія Олександровича на посаду міністра охорони здоровя України, і друге – ця посада набирає чинності з моменту її прийняття.

Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

10:30:35

За-252

Рішення прийнято. (О п л е с к и)

Перед цим, як вступить Юрій Олександрович на посаду міністра, він має скласти присягу. Юрій Олександрович! Юрій Олександрович! Ви поки що складіть присягу, ми подивимося, наскільки ви берете чітко на себе зобовязання міністра. Прошу.   Не підказуйте.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Я, Гайдаєв Юрій Олександрович, усвідомлюючи високу відповідальність члена Кабінету Міністрів України урочисто присягаю на вірність українському народові, зобовязуюсь додержуватися Конституції України та законів України, зміцнювати суверенітет і незалежність України, одстоювати права і свободи людини  та громадянина, дбати про добробут українського народу, сталий демографічний розвиток суспільства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Привітаємо Юрія Олександровича.

(О п л е с к и)

Давайте мені присягу, присягу давайте. Вітаю вас сердечно.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тепер ви маєте всі права, передбачені законом „Про Кабінет Міністрів”, бути членом Кабінету Міністрів. Ще раз повторюю, від імені депутатів бажаємо успіхів в цій справі і хотів би звернути увагу на ті запитання, які були в цей короткий період задані йому, уже як міністру тепер, можна вважати, особливо про розвиток сільської  медицини.

Я вчора зустрічався у Вінниці із головами сільських рад, більше тисячі чоловік було. І вони всі  в один ставлять саме це питання. Тому треба мати на увазі, що це питання вирішується не тільки міністром, це комплексне завдання для всього уряду, для всієї влади в державі. Бо треба житло створити, треба, щоб студенти медінституту були з села, щоб вони їхали за направленням до дому, щоб вони мали змогу там одержати зарплату, можливо вищу, ніж в інших місцях і житло, і так дальше.

Але тим часом бажаємо успіхів вам. І я сподіваюсь, о ви найдете підтримку в сесійному залі тоді,  коли ваші пропозиції щодо реформування галузі потребуватимуть законодавчого супроводу. Будь ласка, говоріть.

 

ГАЙДАЄВ Ю.О. Вельмишановний Вікторе Федорович, вельмишановний Олександр Олександрович, вельмишановні народні депутати, дозвольте мені від щирого серця подякувати Премєр-міністру України  Віктора Федоровича Януковича за ту довіру, яку він оказав мені, висунувши мене на посаду міністра охорони здоровя України.

Я хочу подякувати всім вам, вельмишановні народні депутати, за довіру. Я розумію, що це аванс і я впевнений, що разом ми зробимо багато добрих справ.  Дякую. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Я оголошую депутатські запити, які надійшли.

Надійшов депутатський запит на ім’я Прем'єр-міністра України Віктора Федоровича Януковича від Олександра Миколайовича Ткаченка. Очевидно і не тільки його цікавить і турбує це питання, питання зв’язане із спробою у місті, забудувати у районі Печерська стадіон. Ця тема гарно висвітлювалися уже у засобах масової інформації, на телебаченні. Громадськість збурена такою непродуманою забудовою і переконана в тому, що треба зберегти відповідні зони для відпочинку мешканців Києва. І очевидно це стосується не тільки Печерська, а особливо ця справа і ця обставина турбує багатьох, багатьох людей. Тому я хотів би розраховувати на те, що і Прем'єр-міністр, і міська влада втрутиться у цю ситуацію належним чином і піде назустріч потребам жителів Печерського району.

Надійшли запити народних депутатів України.

Михайла ПОЖИВАНОВА до Прем’єр-міністра України, голови Донецької обласної державної адміністрації, голови Запорізької обласної державної адміністрації щодо необхідності проведення термінових заходів з укріплення від руйнації узбережжя Азовського моря в Донецькій та Запорізькій областях.

Юрія СЕРБІНА до Прем’єр-міністра України щодо необхідності припинення вибухових робіт на території Кролевецького району Сумської області Шосткінським державним науково-дослідним інститутом хімічних продуктів.

Івана БОНДАРЧУКА до Прем’єр-міністра України   щодо відмови у наданні допомоги для ліквідації надзвичайної ситуації на об’єктах каналізаційного господарства міста Могилева-Подільського Вінницької області.

Петра ГАСЮКА до Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася в результаті санації чернівецького аеропорту та незаконної  реалізації третім особам виділеного колишнім працівникам та їх родинам житла в будинку 135-А по вулиці Кармелюка у місті Чернівцях.

Степана ЦАПЮКА до Генерального прокурора України щодо порушення законодавства працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ України у Кіровоградській області.

Його ж запит до Генерального прокурора України стосовно протизаконних дій щодо оперуповноваженого податкової міліції міста Олександрія Кіровоградської області Олександра Гапченка.

Володимира ТАРАСОВА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо наявності фактів економічної злочинності у діях керівництва товариства з обмеженою відповідальністю «КСК-Центр», корупційних дій з боку працівників Деснянського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві і прокуратури Деснянського району міста Києва, та неналежне реагування на депутатське звернення.

Якщо не буде і на це звернення відповідної реакції, тоді ви одержите слово для інформації депутатів і вжиття заходів відповідно до чинного законодавства.

Ксенії ЛЯПІНОЇ до Міністра внутрішніх справ України щодо законності проведення представниками міліції планової контрольної перевірки кафе шляхом перемірювання в мірній склянці двох порцій коньяку «Хеннесі» та вимоги повернути представникам міліції кошти за них після не виявлення порушень.

Це акнекдотичний, певно що, випадок, і я думаю, що тут реакція повинна бути відповідна. Я розумію, що і Ксенію Ляпіну як депутата це стурбувало, і я сподіваюся, що і тих, хто розбирається з цією справою, треба з цього анекдоту робити серйозні висновки.

Миколи КОМАРА до Міністра з питань житлово-комунального господарства України щодо включення лікарні № 1 міста Дружківка Донецької області до Загальнодержавної програми «Питна вода України» на 2007 рік.

Олексія БАБУРІНА до Голови Верховного Суду України щодо неповного розгляду депутатського звернення стосовно заяви громадянина України Віктора Щербини про невідповідність Конституції України Закону України   „Про пенсійне забезпечення” та ряду інших нормативно-правових актів.

Олександра КАМЕНЯША до Міністра юстиції України щодо визначення позиції міністерства юстиції України стосовно необхідності внесення змін  до порядку забезпечення осіб, які проживають у гірських населених пунктах.

Його ж, Олександра Каменяша до голови правління Пенсійного фонду України щодо пенсійного  забезпечення осіб, які проживають у гірських населених пунктах.

Сергія ОСИКИ до начальника головного управління міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо перевірки факту халатного відношення до службових обов’язків, працівників міліції Печерського районного управління головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві.

Сергія ОСИКИ теж до начальника Печерського районного управління головного управління міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо перевірки факту халатного відношення до службових обов’язків підпорядкованих йому працівників.

Олени БОНДАРЕНКО та Катерини ЛЕВЧЕНКО до Київського міського голови щодо значного погіршення умов функціонування центру роботи з жінками по вулиці Мельникова, 20 у місті Києві.

Віктора ШВЕЦЯ до голови Київської обласної державної адміністрації щодо законності дій місцевої влади з надання земельної лісової ділянки під забудову у селі Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області.

Ми надсилаємо відповідним адресатам ці запити, сподіваюся на те, що вони будуть реакція на них буде відповідна і ми зможемо поінформувати і народних  депутатів і тих громадян, яких турбують  ті чи інші обставини про належне реагування на їхні потреби органами державної влади.

Переходимо до розгляду питань, передбачених планом роботи на сьогодні. У нас у плані  першим йде попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки ситуації забезпечення природнім газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природній газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України.

Доповідає голова Тимчасової слідчої комісії Алла Олександрівна Александровська. Десять хвилин, Алла Олександрівна, відпустіть вже Юрія Анатолійовича. Алла Олександрівна, ви оголошені до виступу. Будь ласка.

 

10:41:24

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Пробачте, Олександре Олександровичу.

Попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки ситуації забезпечено природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України.

Відповідно до статті 93 Конституції України, статті 12 Закону України „Про статус народного депутата України”, статті 80, 82 Регламенту Верховної Ради України та Постанови від 3 серпня 2006 року, номер 72-5 була створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань перевірки ситуації і забезпеченням природним газом українських споживачів розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України, в подальшому - тимчасова слідча комісія.

Внесено з подальшими змінами вище зазначену постанову Верховної Ради зі складу комісії були виключені народні депутати: Деркач, Зейналов, Круць, Рудьковський, Сівкович - та включені до складу комісії народні депутати: Александровська, Катеринчук, Кунченко, Лопушанський. Головою комісії замість вибулого Деркача, була обрана Александровська, заступником голови – Кисельов, замість вибулого Сівковича.

Комісії додатково було доручено провести перевірки обґрунтування, списання боргів корпорації „Єдині енергетичні системи України” та господарської діяльності Українського газоресурсного консорціуму, які були посередниками на ринку газу.

Як відомо, тимчасова слідча комісія направила запити щодо отримання інформації, документів та матеріалів з питань, що становлять предмет роботи тимчасової слідчої комісії до Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки, Міністерства економіки України, Міністерства палива і енергетики, Рахункової палати, Фонду державного майна, Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України і тощо.

Відповідно до поставленого нового завдання, зроблений запит до Генеральної прокуратури України щодо надання тимчасовій слідчій комісії інформації, пов’язаної із розслідуванням діяльності корпорації „Єдині енергетичні системи України”, повна назва - закрите акціонерне товариство з іноземними інвестиціями промислово-фінансової корпорації „Єдині енергетичні системи України” та господарської діяльності Українського газоресурсного консорціуму.

З врахуванням  соціального значення  поставлених питань тимчасова  слідча комісія проводить роботу по збору публікацій у засобах масової інформації, в тому числі інтернет-виданнях та бере їх до уваги для  подальшого  аналізу.

На жаль, на цей час ще не всі відомства відгукнулися на наше звернення. Все ще не надійшли в повному обсязі відповіді на запити тимчасової слідчої комісії від Рахункової палати України, Ради національної безпеки і оборони України, Державної податкової адміністрації та інших. На цей час у розпорядженні тимчасової слідчої комісії знаходиться значна кількість матеріалів і робиться все, щоб відповіді надійшли від всіх, причетних до цих питань органів  та установ.

За останній час отримані пояснення про стан справ у газопостачанні  від Міністерства палива та енергетики. Надані раніше дані народним депутатом дані про об’єми газу, що видобуваються в Україні, дозволяють зробити  висновок, що відповідно до балансу надходження та розподілу природного газу по Україні в 2006-му році  обсяг природного газу  власного видобутку становив 20,7 мільярдів кубічних метрів, із яких 19,3 мільярдів кубічних метрів – це видобуток підприємства НАК „Нафтогаз України”, в тому числі видобутий в результаті спільної діяльності. 1,4 мільярди кубічних метрів – це  видобуток газодобувних підприємств, не підпорядкованих НАК „Нафтогаз України”.

Всупереч Постанові Кабінету Міністрів України від  27.12.2001 року, № 1729 (з доповненнями), ВАТ „Укрнафта”, починаючи  з квітня 2004 року, відмовляється укладати з НАК „Нафтогаз України” договори на продаж  компанії газу власного видобутку для наступної реалізації населенню і тим самим  виникає дефіцит газу.

З урахуванням цього обсяг газу  власного видобутку, який компанія реалізувала в 2006-му році населенню, з урахуванням відбору  із підземних газосховищ, становить  14,1 мільярда кубічних метрів при загальній потребі 18,9 мільярдів кубічних метрів. Різницю в 4,8 мільярда кубічних метрів компанія вимушена компенсувати ресурсами імпортованого природного газу, що призводить до зростання ціни газу.

Як відомо, урядом прийняті заходи щодо зменшення ціна на  газ для населення. У результаті при граничному рівні оптової ціни на природний  газ ресурсів НАК „Нафтогаз України”, що використовується для потреб населення, 461 гривня і 38 копійок  за тисячу кубічних метрів з ПДВ для 77 відсотків абонентів, які споживають 40 відсотків газу в Україні встановлений  мінімальний рівень ціни 325,13 гривень    за тисячу кубічних метрів з ПДВ. Збиток від цього покривається за рахунок більш високої ціни на газ для тих, хто споживає газ у великих розмірах.

Таким чином, уряд вирішує питання щодо забезпечення газом населення з врахуванням  інтересів найбільш незахищених його верст. Слід взяти до уваги, що у наведених даних про об’єми споживання газу населенням  не враховано об’єми газу, що використовуються підприємствами теплокомуненерго, тобто газу, що використовується для теплопостачання населених пунктів. Як показує наведений баланс газу на ці цілі йде газ, що імпортується. Таким  чином, у тариф на теплопостачання закладається газ, що має більш високу ціну.

Тому не може залишатися поза увагою питання,  чому так  підвищилася ціна на  газ, що імпортується, чому у складному становищі опинилася НАК „Нафтогаз України”, за рахунок якої у значній мірі підтримувалися до сих пір низькі ціни  для  населення.

Не є таємницею, що  у 2005 році керівництво уряду, витяг з протоколу номер 34 засідання Кабінету Міністрів від 11.07.2005 року; особливе доручення  Прем’єр-міністра України  Тимошенко від 26.07.2005 року номер 38615/1-05  за підсумками наради у Прем'єр-міністра  України від  22.07.2005 року.

Цей уряд ініціював перегляд додатка номер чотири до контракту від 21.06.2002 про об'єми та умови транзиту російського природного газу територією України у 2003-2013 роках.

Не дивлячись на неодноразові звернення НАК „Нафтогаз України„ з приводу того, що додаток номер чотири є єдиним документом, що фіксує ціну російського газу для постачання до України на рівні 50 доларів США за тисячу кубічних метрів. В серпні 2005 року цей документ був розірваний – окреме доручення Прем`єр-міністра України від 13.08.2005 року номер 43006/0/1-05.

Торкаючись питання, яке нещодавно поставлене було Верховною Радою України перед тимчасовою слідчою комісією щодо перевірки обгрунтування списання боргів корпорації „Єдині енергетичні системи України” та господарської діяльності Українського газоресурсного консорціуму, які були посередниками на ринку газу, то слід взяти до уваги великий суспільний резонанс, який не вщухає впродовж декількох років по цьому питанню.

Закриття справ щодо діяльності ЗАТ з іноземними інвестиціями промислово-фінансової корпорації ЄЕСУ привело до втрати державою великих коштів – по різним оцінкам від 3,7 млрд. гривень до 7,5 млрд. гривень. Закриття справ підриває імідж України на міжнародній арені, так як виникає питання щодо рівності всіх перед законом – і високих посадовців і, як то кажуть, пересічних громадян.

Тому вважаємо за необхідне звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність прийнятих рішень щодо діяльності ЗАТ з іноземними інвестиціями промислово-фінансової корпорації ЄЕСУ. Звіт закінчено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до доповідача? Запишіться, будь ласка. Шість хвилин на запитання. Будь ласка, Бульба.

 

10:50:44

БУЛЬБА С.С.

Дякую.  Степан Бульба, фракція соціалістів.

Я хочу до Голови звернутися з таким запитанням: чи не здається вам, що ось ми працюємо, щось намагаємось встановити, а ті, хто причетний до зловживань,  у тому числі і пані Тимошенко, як не відповідала на запитання: на якій підставі вона списала борги ЄЕСУ 7,8 мільярда гривень за рахунок державного бюджету, так і не буде відповідати. І що  для цього треба зробити врешті-решт?

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А. О. Спасибо. собственно говоря,  такая задача стоит перед нашей следственной  комиссией, временной следственной комиссией. Поэтому мы и предлагаем обратиться в Генеральную прокуратуру, потому что на наш запрос мы получили документы из Генеральной прокуратуры, которые свидетельствуют о том, в частности, что  по очень странным мотивам были закрыты эти дела. И именно в результате закрытия этих дел и нанесен ущерб и долги были списаны примерно в размере 3,8… 3,6 миллиардов гривен.

Конечно, если бы состоялся суд и если бы суд ответил на все вопросы, то конечно вопрос бы был сегодня закрыт, но суда не было и судом не доказано ни вина, ни невинность тех лиц, о которых вы говорите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бронніков.

 

10:52:05

БРОННІКОВ В.К.

Алла Александровна, очень хороший отчет, большое спасибо, но все-таки вы уходите от фамилий. Вы не сказали по чьей инициативе  НАК «Нафтогаз» в 2005 году в принципе начал переговоры.

Второе. По чьей инициативе в  феврале, то есть январе  2006 года было введено Укргазэнерго и почему оно было введено? Есть же инициаторы этого действия. Это должностные лица, которые действуют в соответствии с Конституцией, в соответствии с законами там Украины. Вы не могли бы назвать этих лиц?

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А. О. Владимир Константинович, я обращаю  ваше внимание, что сегодня предварительный отчет и решением Верховной Рады  время  работы нашей комиссии продолжено до августа этого года, и как раз вчера на заседании нашей комиссии мы рассматривали перечень тех запросов, которая должна сделать наша комиссия. В том числе мы будем делать запросы, которые относятся к порядку создания вот этой схемы поставок газа, посредником в которых является „Росукрэнерго”. То, что инициатива разрыва договора и пересмотра, вернее, договора с Россией исходило из правительства сформированного в период  2004-2005-х годов – это не секрет. Кто был тогда Премьер-министром, нам тоже известно. Поэтому запыты мы зробымо, и я думаю, что материалы, может быть, даже не в виде доклада здесь в зале, а  в виде письменных справок нашей комиссии, мы будем вам направлять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пономаренко.

 

10:53:46

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Алла Олександрівна, чи бачите ви перспективу зниження ціни на газ для населення? Адже це зачіпає інтереси великої кількості споживачів газу, в тому числі і „Теплокомуненерго”. Ви сказали в своїй доповіді, що споживають газ, добутий не в Україні. Що для цього треба зробити?

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. Ну, здесь есть два направления, как мне кажется. Первое – это, действительно, внимательно рассмотреть калькуляцию цены на газ, который добывается в Украине. И здесь, на мой взгляд, есть резервы, о которых в докладе Деркача уже было сказано. В частности, сегодня значительные средства в виде капитальных вложений в развитие газовой отрасли заложены в цену газа, который поставляется населению. Фактически это производственные затраты НАК «Нафтогаз Украины», они необходимы, отрасль должна развиваться. Если мы эти затраты возьмем, эти капитальные вложения возьмем на бюджет государственный, как государственная программа финансирования развития отрасли, тогда из тарифа, из цены их нужно будет исключить. И тем самым это может привести к снижению цены на газ для населения. То есть это зависит от воли правительства и от того, как мы будем видеть перспективу. Вы знаете, коммунисты настаивают на государственном финансировании этой отрасли. Вот в таком виде можно будет добиваться снижения цены.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цибенко.

 

10:55:16

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую, Олександре Олександровичу. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановна Алла Олександрівна, скажіть, будь ласка, чи відомо вам як керівнику парламентської слідчої комісії щось щодо розслідування „бурхливої діяльності” (в лапках) попереднього керівника НАК „Нафтогаз України”, а за сумісництвом керівника Конгресу українських націоналістів Олексія Івченка, який запамятався двома речами: по-першим, тотальним розкраданням коштів державних, і зокрема коштів НАК „Нафтогаз”, а також тим, що він мав  звичку їздити лише на останніх моделях мерседесів за рахунок платників податків. То які на якій стадії зараз знаходиться розслідування цієї справи? Дякую.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.  Ну, нам с вами известно, что материалам доклада, который прозвучал в октябре месяце в этом зале, эти материалы были направлены в Генеральную прокуратуру и там проводится  расследование.

Скажу откровенно, в данный момент на каком этапе находится, мне не известно, но эта тема для нашей комиссии, мы будем разбираться. Однако, вот уже сегодня, ну, в смысле, в настоящее время, у нас есть справка из руководства НАК «Нафтогаз Украины» какие меры уже в компании приняты для того, чтобы не допускать расходование средств не на те цели, для которых компания работает.

Мероприятия по экономии этих средств и в частности там приведены примеры: каким образом наказаны должностные лица уже внутри самой компании. Так что меры принимаются, а в Генеральную прокуратуру мы сделаем запрос, чтобы получить данные, на какой стадии сегодня находится рассмотрение этого вопроса. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Алла Олександрівна.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно, сідайте, будь ласка, Алла Олександрівна.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Окрему думку має Микола Сивульський - член комісії. Микола Іванович, будь ласка, 3 хвилини.

 

10:57:38

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Ні, ні, Олександр Олександрович, мені треба хоча б шість.

 

МАРТИНЮК А.І. Ні, 3 хвилини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, по Регламенту, будь ласка, 3 хвилини.

 

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Шановні народні депутати, шановний головуючий,  шановні виборці, я озвучу окрему думку членів  тимчасової слідчої комісії, які підписали їх 4 вчора і сьогодні  ще один підписав. Я назву їх прізвища, це  Катеринчук, Ковтуненко, Лопушанський, Сивульський і Кучеренко. Попередня суть нашої окремої думки, попередній звіт тимчасової слідчої комісії проект якого було підготовлено головою комісії та окремими її членами, які представляють антикризову коаліцію в Верховній Раді України, винесений на засідання комісії 22 березня 2007 року, не може бути підтриманий, оскільки комісія виходить за рамки повноважень, визначених постановою Верховної Ради України від 20 лютого 2007 року та засвідчує прагнення керівництва комісії, окремих її членів перетворити комісію в інструмент дискримінації та компрометації представників опозиції.

Замість розгляду нагальних проблем, які пов’язані із забезпеченням природним газом українських споживачів, аналізу бездіяльності та зловживань представників уряду Януковича, що призвели до спекуляцій газом власного видобутку, який продається населенню вдвічі дорожче, ніж закуповується імпортований газ в Росії, комісія сфабрикувала своє рішення і піднімає проблеми сьогодення питаннями, які відносяться до періоду 1995-1996 років минулого століття і по яких прийняті однозначні рішення судів.

Комісією свідомо не розглянуті матеріали Верховного суду України,  за рішенням якого були зняті всі обвинувачення ДПІ та списано як незаконно нараховані пеня і штрафні санкції ЗАТ ЄЕСУ, не досліджено господарську діяльність Українського газотранспортного консорціуму, натомість чомусь мова йде про зовсім іншу структуру – газоресурсний консорціум. Комісією не досліджено протиправні дії уряду Януковича, який своєю постановою 1002 від шостого серпня 2004 року щодо проведення взаємозаліку з Росією на 1 мільярд 250 мільйонів доларів США не лише порушив закону України номер 2796 від 15.11.2001 року, але і на п’ять років уперед утворив дірку у газовому балансі України щорічним обсягом понад 5 мільярдів кубів.

Він же в період президентських виборів постановою номер 603 від 29 листопада 2004 року допустив на газовий ринок України компанію „РосУкрЕнерго”.

Ми констатуємо втрату тимчасової слідчої комісії після оновлення її керівництва, того конструктивізму в роботі, спрямованості на дослідження актуальних питань функціонування газового ринку, які сьогодні хвилюють суспільство і вже принесли конкретні результати у вигляді зниження цін до 339 гривень.

І на завершення хочу сказати наступне. Шановні колеги...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І. Шановні колеги,  хочу звернути вашу увагу   на те, що комісія не працювала як слідча. Оцей звіт не був підкріплений розглядом на засіданні жодного документу. Тому я вважаю, такий звіт сфальсифікований, ті документи, на які йде посилання, мають зовсім іншу спрямованість, ніж вкладено членами комісії і головою комісії. І, фактично, комісія перетворюється із слідчої… - я з  задоволенням працював у цій комісії, коли був Деркач, - зараз із жалем констатую, що вона перетворюється в орган політичної розправи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Серйозне звинувачення до голови комітету… комісії, тому Алла Олександрівна, візьміть слово, будь ласка.

 

11:01:41

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, председатель тимчасової слідчої комісії.

Меня просто удивляет, вчера мы провели заседание, на котором мы обсуждали доклад. Николай Иванович  высказал свою «окрему думку”. И, к сожалению, у меня в руках документ, подписанный вот им и теми четырьмя депутатами, которые являются членами комиссии, и содержание этой окремой думки серьезно и существенно отличаются от того, что сейчас он озвучил с трибуны. Ну, я понимаю, что за ночь позицию можно изменить и можно ее подкорректировать.

Вы сами понимаете, факты, которые  сегодня мы приводили в нашем докладе, это объективные факты, есть документы. Николая Ивановича… мы вчера только  договорились, даже не вчера, а мы неделю тому назад договорились, пожалуйста, любые документы в распоряжении и только нужно прийти, договориться когда, где, и я и мой заместитель Киселев предоставим  возможность познакомиться с ними.

Поэтому, вы сами понимаете, факты – упрямая вещь, и самое главное, довести до конца именно оценку. Мы не суд и не следствие с вами здесь, и поэтому разбираться должна Генеральная прокуратура. Поэтому туда и нужно обратиться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно.  Почекайте, ви візьмете репліку.

Від фракції в обговоренні хто хоче взяти участь, запишіться. Тільки від фракції.  Давайте 12 хвилин. Богачук Василь Степанович.

 

11:03:20

БОГАЧУК В.С.

Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопіль.

Шановний Олександр Олександрович, шановні  депутати!   Останнім часом у моїй пошті все більше листів-скраг на одну тему, високі ціни на природній газ, котрий використовується для потреб населення.

Насамперед, від громадян, які проживають у багатоквартирних будинках, рятуючись від галопуючих розцінок на тепло. Багато мешканців Тернополя, районних центрів області почали відключатися від центральних котелень, переходити на індивідуальне опалення. На вимушену реконструкцію людям доводилося позичати кошти, влазити у борги, але розцінки на оплату повсякчас складалися таким чином, що ціни знову наступали на п’яти.

Я зібрав собі таких листів і направив їх на розгляд і реагування в національну комісію регулювання електроенергетики України. Їх довго вивчали, аналізували і прийшли до того  висновку, що і з цим у нас, як мовиться „о’кей”. Із відповіді, яку я отримав із цього відомства виходить, чого ті люди хочуть? Дармового газу? Не буде, а щоб надалі не оббивали високі пороги, не терзали душі начальників, повідомили, що з першого січня 2007 року встановлені нові граничні ціни на природній газ, що використовується для потреб населення. І такий граничний рівень ціни на одну тисячу метрів кубічних складає вже 686 гривень, а не 461, як було заявлено в доповіді.

Це для населення природній газ, який використовується комплексно в тому числі на опалення в окремих квартирах від’єднаних від централізованої системи теплопостачання в багатоквартирних будинках. Граничний, то ціни граничні, але виявляється для тих у кого відсутній газовий лічильник вони будуть ще вищі від цих захмарних цін і складуть, аж 754 гривні за тисячу кубічних метрів.

Мене у відповіді національної комісії регулювання електроенергетики найбільш дивує ось, що, голова комісії пан Віденко пише, що ціна в 686 гривень складалася в результаті його закупки, саме за такою ціною від постачальників цього енергоносія. Але добре відомо, що блакитне паливо, яке поставляється населенню і складається із суміші газу власного українського видобутку і  імпортованого газу, який закупляється за межами України. А ось ціна українського газу, і це не таємниця, значно нижча від імпортованого і його видобувається в Україні не мало, а більше 21 мільярда кубічних метрів. Ми десь заявляли, що саме цей газ піде на постачання потреб нашого населення. Ми так і не почули в світі комісії, скільки, в яких пропорціях ми сьогодні робимо розрахунки по газу власного видобутку і імпортного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Матвєєв, будь ласка. Кравченко Микола Васильович від комуністів замість Матвєєва виступає.

 

11:06:40

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция Коммунистов.

Журналисты как-то недавно пытались провести беседу о моральности в политике. Я хотел бы отреагировать на выступление народного депутата Сивульского по этому вопросу. Я хочу сказать, что до тех пор, пока подобные люди, как Тимошенко, которые 7,5 миллиардов списала, а теперь ездит по областям на три копейки пытается снизить цены на газ, а украли 30% пенсионного фонда всей страны. Сивульский, который освобожден, на мой взгляд, незаконно из-под стражи, потому что мы обратились сегодня в прокуратуру, пан Сивульский, чтобы вы знали, и будет вам дополнение к тому, что комиссия сегодня недосказала о том, что вы минимум по статье халатности и злоупотребления должны сидеть сегодня не здесь, а там, по одной причине, что вы якобы подписывали документы, которые не знали, какие подписывали. Но все сидящие здесь знают, что за этим стоит. Поэтому до тех пор, пока вы будете вместе с Юлией Владимировной заниматься защитой интересов народа, до тех пор наш народ будет обворованным, до тех пор наш народ будет голодным, бедным. А наш народ тоже должен знать, кто к нему ездит сегодня в области. Приезжают, шоу собирают, после этого деньги посчитали и разбежались.

По работе комиссии.  Я был инициатором возобновления работы  этой комиссии. Пан Сивульський, я вам обещаю о том, что мы  все сделаем, чтобы эта комиссия имела и документы, и мы обратились в прокуратуру, и  уверены в том, что прокуратура квалифицированно отнесется к тому, что мы попросили у них сделать, а именно - исследовать, почему вы сегодня на свободе и не ответили за то,  что вы творили в этом консорциуме.

В отношении работы комиссии, отчета комиссии.  Алла Александровна сегодня сделала  комиссию как временный, вернее предварительный  звіт. И вполне возможно, что те наметки, которые комиссия наметила, вполне будут выполнены. И не сомневаюсь в том,  что этому залу комиссия доложит, в конце-то концов, и положит конец этим инсинуациям в лице, так называемой оппозиции. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Слово має Сивульський Микола Іванович від Блоку Юлії Тимошенко, від фракції блоку.

 

11:09:36

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Шановні наші виборці, ви маєте можливість ще раз переконатися в правдивості тих слів, які я вже говорив з цієї трибуни, що комісію перетворено в інструмент боротьби з опозицією. Вона не піклується питаннями, які хвилюють сьогодні кожного: чому різко піднялися ціни на газ, хто в цьому персонально винен, чому так різко піднялися ціни на комунальні платежі. Натомість, вони шукають винуватців тільки в одному секторі – в опозиції.

У зв’язку з цим, я повинен сказати,  що з цієї трибуни не повинно лунати слів спрямованих на те, щоб понукати прокуратуру, чи інший правоохоронний   орган  до тієї, чи іншої дії. Ми повинні діяти, як любий інший орган в межах, встановлених  законодавством.

Є  документи? Будь ласка, давайте. А тиснути, вимагати, вибачте, так не можна поступати.

Тому ми пропонуємо Верховній Раді засудити дії керівництва і окремих членів тимчасової слідчої комісії, спрямовані на її використання в кон’юнктурних  політичних цілях та зобов’язати комісію зосередити свою   діяльність на дослідженні актуальних питань, що визначають  нинішню  ситуацію із забезпеченням природним  газом українських споживачів.

Зокрема, перше, наявність гарантій щодо необхідних обсягів та контрактної ціни імпортованого природного газу на 2007 рік  та перспективу, відсутності  загроз можливого  перегляду її рівня.

Друге. Перевірка  дотримання вимог чинного законодавства при підписання угоди між НАК „Нафтогаз України”, компанією „РосУкрЕнерго” та ВАТ „Газпром” від 4 січня минулого року, що спровокувало підвищення ціни на імпортований  природний газ з 50 до 95 доларів США  за тисячу метрів кубічних, та наявність  правових підстав для її розірвання.

Третє.  Правомірність підписання Вороніним Ігорем Павловичем в якості заступника голови правління НАК „Нафтогаз України” 4  січня  2006 року Дополнения номер  1 ГУ06 контракта  от 21 июня 2002 года между НАК «Нафтогаз Украина» и ОАО «Газпром» об объемах и условиях транзита  российского природного газа через территорию Украины на период  с 2003 по 2013 год, що юридично припинила дію Додатку номер 4 до зазначеного  контракту від 9.08.2004 року, яким було зафіксований зобов’язання ВАТ „Газпром” розраховуватися    за послуги транзиту  російського   природного  газу по території України поставою природного газу за ціною 50 доларів  на період до  1 січня 2010 року.

Угоди з Росією розірвав той самий Воронін, якого Тимошенко вигнала з роботи і якого було поновлено після відставки  її уряду. Це той самий  Воронін, який за нинішнього уряду Януковича очолює правління ЗАТ „Укргазенерго” та водночас займає посаду заступника голови правління НАК „Нафтогаз України”.

Четверте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, завершуйте. 20 секунд, будь ласка.

 

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І. Крім того, ми пропонуємо розібратися, чому у 2006 році ЗАТ „Укренерго” була допущена до газового ринку України і фактично монополізувала його, усунувши НАК „Нафтогаз” - державну компанію, з найбільш рентабельного сектору внутрішнього  газового ринку України.

Інші положення  передані Олександру Олександровичу Морозу.  Я сподіваюсь, що вони знайдуть своє відображення в роботі комісії. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, спасибі.

Слово має Кисельов замість Ярощука, так вони погодили. Будь ласка.

 

11:13:32

КИСЕЛЬОВ В.О.

Добрий день, шановні колеги, добрий день, шановні співвітчизники! По-перше, я хочу сказати своєму колезі Кравченко, що після тої провокації, яку прокуратура утнула із Луценко, у мене немає ніякої впевненості, що вони на наше звернення зреагують відповідально. А тепер по суті.

В доповнення до інформації голови комісії Александровської я хочу сказати, що згідно довідки спеціалістів біля одного мільярда кубів газу з 20 млрд. добуваємих в Україні власного добутку іде на технічні втрати і технічні потреби самих видобувних компаній.

Друге. З п'яти мільярдів кубів газу, що видобувається „Укрнафтою”, рівно половина нам не належить, це те, щоб ви мали на увазі, з цих же 20 млрд., які добуваються в Україні.

Далі питання. Як говорила вже Александровська, для потреб населення сьогодні потрібно 19 млрд., звертаю вашу увагу, 19 млрд. Ми маємо свого видобутку після того, що я сказав, 14 млрд. П'ять мільярдів ми маємо купити по ціні 130 доларів за тисячу  метрів кубічних.

Інше питання. Щоб ви розуміли, що для потреб „Теплокомуненерго” гаряча вода і тепло ще потрібно, колеги, зверніть увагу, 14 млрд. кубів газу. І тому ви бачите, що баланс газу рве – добуваємо 20, а потрібно 34 для населення на тепло, на газ і на комунальні потреби, на газову плиту. Це дуже серйозно, хотів би, щоб ви на це звернули увагу. А тепер, колеги, я хотів би сказати, що питання, яке ми сьогодні розглядаємо, воно дуже відповідальне і, як ми сьогодні розуміємо, і дуже делікатне.

Тому я дуже просив би всіх членів комісії, які не ходять на комісію, ходити, приймати участь. І хочу звернути вашу увагу на одне дуже серйозне питання. Я хочу звернути вас до ультиматуму, який опозиція вимагає одним із пунктів – терміново розірвати договір з „РосУкрЕнерго”, який, до речі, являється дочірнєю структурою „Газпрому”. А вони пишуть: і пере заключити договір з Газпромом”.  

Ви чули в доповіді Александровської, яка сказала, хто саме і коли, і чому, ми маємо встановити, розірвав договір в 2005 році з „Газпромом”, після чого  ціна в два закон половиною рази для України  на газ збільшилася. Тому у мене запитання для вас усіх для суспільства. Опозиція розуміє чи не розуміє і чи вона могла б відповісти тут, як вони є в залі, по якій  ціні ми будемо мати газ, якщо ми розірвем  сьогодні договір з „Газпромом”?

Тепер відповідаючи на запитання моїх колег. Спекуляція. Так от, комісія встановить, що саме ЄЕСУ спекулювала газом, коли купляла в Росії по 19 доларів і продавала по  80 доларів. Рішення судів. Жодного немає суду, який би виправдав ці оборутки, які вони робили.

І я прошу вас всіх підтримати пропозицію Александровської взяти до уваги її звіт, наш звіт комісії і продовжити роботу.

І відповідаю колезі Богачуку. Также прошу добавити мені 15 секунд.  Колего Богачук, я жалкую, що до вас не дійшов документ, який….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

КИСЕЛЬОВ В.О. Який прийняв Кабінет Міністрів 8 березня поточного року, згідно з яким ота постанова, про яку ви казали, Кабінет Міністрів спростував.  П‘ятого пункту немає, яким була піднята ціна, як ви називали, до 68 і 75 копійок. Все повернуто назад, як було до цього.

Тому всіх, хто користується сьогодні побутовим газом в індивідуальному секторі, їм повернута стара ціна. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у вас є на руках проект постанови. Ми… ясно, що  пропонуємо продовжити роботу комісії, але після опублікування відповідних матеріалів і реалізації пропозицій комісії щодо відповіді на поставлені питання Генеральною прокуратурою, ми повинні одержати відповідь, так в суміші газ чому таку має ціну і на інші питання, які турбують сьогодні суспільство і які спекулятивно  використовуються в політичному діало… політичних діалогах і різних політичних дискусіях. Я думаю, ми крапки  над „і” в цьому відношенні повинні поставити. І я тому прошу підтримати проект постанови, який вноситься комісією, а комісія нехай більш активно працює з тим, щоби дискусії, які виникають при тому, і ми були свідками цієї дискусії, там, на комісії розглядалося, а не в сесійному залі.  Ставлю на голосування цю пропозицію. В цілому. Зараз.

 

11:18:37

За-238

Рішення прийнято.

Микола Іванович Сивульський, що ви хотіли?

 

11:18:46

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Шановний Олександре Олександровичу, я вважаю, що це помилка -  приймати цю постанову. Пояснюю чому. Пропонується матеріали – звіт попередній – спрямувати прокуратурі. Ну, ми повинні поважати наші правоохоронні органи, зокрема Генеральну прокуратуру. На комісії за нового керівництва було два засідання, не розглядався жоден документ. Це не слідча комісія, вона нічого, Олександре Олександровичу, не досліджувала. Що ми будемо направляти Генеральній прокуратурі? Вона повинна робити висновки, маючи відповідні документи. Жоден з документів, на які є посилання в попередньому звіті, не розглядався. Більше того, була вимога членів комісії, в тому числі моя особисто, надати нам ці документи. Тому що, Олександре Олександровичу, я знаю, що там протилежний зміст в тому в тих документах, який вкладає попередня слідча комісія.

Тому немає, чого направляти. Пустий звіт, за яким нічого не стоїть, за яким не стоїть слідча робота, конкретні результати роботи. Документи потрібно направляти, а їх немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів.

Ми мати повинні на увазі, що тимчасова спеціальна слідча комісія парламенту не слідчий орган. Вона не проводить слідство так, як це роблять правоохоронні органи. Вона не має таких повноважень. І якщо вона зіткнулася з проблемами, на які не може дати відповідь, але ці відповіді може дати прокуратура, то вона звертається до неї з проханням: дайте відповідь на це питання. Вони будуть потім узагальнені, долучені, і остаточні висновки також будуть направлені до органів правоохоронних, перш за все. Бо не справа парламенту – проводити слідчі дії, а аналізувати ті матеріали, які їй доступні, які можна робити за рівнем кваліфікації членів тимчасової спеціальної комісії.

Ми рішення прийняли з цього приводу, і будемо сподіватися на те, що  професійно на конкретне питання відповість Генеральна прокуратура.

 Попередній звіт Тимчасової комісії слідчої комісії з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції, законів України та побиття депутатів Київської міської ради під час розгляду питання про заміну тарифів на комунальні послуги на пленарному засіданні третьої сесії Київської міської ради 7 грудня шостого року з цього приводу доповідає голова Тимчасової слідчої комісії Борис Якович Беспалий. Будь ласка.

 

11:21:17

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Шановні колеги, тимчасова слідча комісія з розслідування обставин щодо порушення Конституції, законів України та побиття депутатів  на пленарному засіданні Київської міськради 7 грудня 2006 року обрана у складі 9 народних депутатів: Олександр Ремарук, Анатолій Горбатюк, Артем Пшонка - усі від Партії регіонів; Сергій Пашинський та Олександр Скибінецький - від "Блоку  Юлії Тимошенко"; Борис Беспалий, Михайло Поживанов – від Блоку "Наша Україна", Степан Бульба – від Соціалістичної партії; Іван Олександрович Герасимов – від Комуністичної партії України.

Комісія утворена 15 грудня, „за”  -  407 голосів, термін її роботи визначений у 6 місяців. А через 3 місяці   комісія повинна відзвітувати про роботу, зроблену за цей період.

Такий попередній  звіт, затверджений на засіданні комісії 13 березня: „за” – 8 голосів, 1 член комісії від підписання звіту відмовився. За звітний період відбулося 5 засідань комісії, заслухано 13 посадових осіб, направлено 53 листи та запити до посадових осіб, відповідей та звернень отримано 51. Апарат Верховної Ради України належним чином забезпечує роботу комісії.

Комісією були також переглянуті  відео матеріали, які наголошую, є і у матеріалах порушеної кримінальної справи. Двохвилинний витяг із них пропонується вашій увазі. Я прошу відео і прошу особливу увагу звернути, на особливу увагу заслуговують репліки головуючого на засіданні. Прошу відеоматеріали продемонструвати.

 (Трансляція відеозапису).

Зверніть увагу, як з дальньої сторони в двері заходять сторонні особи цепочкою. Зараз один пройшов, зараз... От заходить, наступний заходить, цепочкою заходять сторонні особи, ланцюжком, в дальній частині екрану. Зверніть увагу.

Секундочку. Увага, ключовий епізод - двоє з цих осіб. Так все, пішли далі. Так. Зараз буде коментар.

Ось депутати показують, як ці сторонні особи втікають із сесійної зали Київради. Дайте фотографії, будь ласка. Чотири фотографії. Ось фотографії цих осіб сторонніх, з прапорцями.  Один. Далі. Два.

Я дякую апарат і апарат Комісії Верховної Ради за надання цього матеріалу.

Отже, шановні колеги, мали місце не спонтанні сутички депутатів Київради, а сплановане їхнє побиття. Тілесні ушкодження отримав депутат Київради Наумко у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, забиття лівого плеча, шийного відділу хребта,  у зв’язку із чим він знаходився на стаціонарному лікуванні.

Того ж дня о 12-й годині тілесні ушкодження  отримав депутат  Київради Бригинець.

Невстановлені особи, які мали нагрудні знаки, подібні  до нагрудних знаків, подібних до нагрудних знаків депутатів райрад безперешкодно проникли до сесійної зали, де взяли участь у побитті депутатів Київради, після чого так само безперешкодно покинули її сесійну залу та адміністративний будинок.

Акція, вочевидь, спланована. Відтак, є й замовники та організатори цього жорстокого і цинічного побиття. Фотографії виконавців, ви їх бачили на екрані, передані до органів прокуратури та долучені до матеріалів справи.

Тепер, повідомлення про побиття депутатів Київради надійшло до Шевченківського районного відділення міліції в  Києві 7 грудня 2006 року о 17 годині 10 хвилин. За цими фактами було порушено кримінальну справу за частиною другою статті 296 Кримінального кодексу України „Хуліганство”.

Наступного  дня за дорученням Генеральної прокуратури справу до провадження було прийнято слідчим Головного управління МВС  в місті Києві, тобто передано з районного на міський рівень.

Враховуючи  суспільний резонанс справи та зволікання у її розслідуванні, 8 лютого 2007 року комісія звернулася до Генерального прокурора Олександра Медведька та міністра внутрішніх справ Василя Цушка з проханням надати прокуратурі та міліції міста Києва допомогу і взяти під особистий контроль розслідування  цієї кримінальної справи.

3 березня комісія отримала відповідь від заступника Генерального прокурора Пшонки, що  по справі проведено ряд слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, призначено та проведено судово-медичні експертизи, до матеріалів справи долучено та переглянуто відеоматеріали.

Однак, на сьогодні,  злочин, як і на момент відповіді залишається не розкритим. При цьому, заступник Генерального прокурора зазначає, що у справі допущено зволікання і не повноту у зв’язку з чим її направлено для подальшого  розслідування до Міністерства внутрішніх справ України для організації кваліфікованого розслідування головним слідчим управлінням та вжиття заходів реагування щодо працівників органів внутрішніх справ, які допустили порушення закону під час досудового слідства.

Міністерство внутрішніх справ прийняло справу до свого впровадження, тобто розслідування справи передано з міського на загальнодержавний рівень щодо цього комісія отримала лист від міністра внутрішніх справ Василя Цушка, в якому, зокрема було відзначено, дійсно, зважаючи на актуальність справи та резонансність злочину за результатами заслуховування прийнято  рішення для подальшого його розслідування Головним слідчим управління МВС.

Тобто справа, тобто розслідування передано з міського на загальнодержавний рівень. Отже, зросла інтенсивність розслідування, реальним став контроль за ним і є всі підстави сподіватись, що справа буде  доведена до судового розгляду, як щодо виконавців так і щодо організаторів та замовників побиття депутатів Київради.

Також, є підстави доповісти вам, шановні народні депутати, що позитивні зрушення у розслідуванні справи стались і завдяки співпраці комісії з правоохоронними органами.

Я  підкреслюю, саме співпраці, а не тиску. Всім  відомо, що кожен міліціонер мріє бачити злодія, чи хулігана на лаві підсудних. Але це не завжди трапляється через тиск людей, грошовитих чи при посаді.

Тож на погляд комісії наше головне завдання полягає не у паралельному розслідуванні, а в тому, щоб захистивши правоохоронців від тиску надати їм можливість провести об’єктивне і повне досудове, а потім і судове слідство. Щоб винуватці отримали належне покарання, а постраждалі компенсацію.

Саме з цією метою комісія сприяла передачі розслідування на найвищий рівень, який є менш податливий до тиску. Саме тому, комісія буде і надалі здійснювати ретельний парламентський контроль за ходом розслідування. А те, що такий контроль залишається дуже актуальним, видно хоча б з того, що хулігани з фотографій, які ви бачили, все ще фігурують, як не встановлені особи. Встановлено, що не встановлені особи кудись там проникли, ми спеціально це робимо, щоб зробила це комісія і щоб це побиття не було потім кваліфіковано, як спонтанна сутичка депутатів Київради поміж собою. І ця позиція наша, вона співпадає з тими, на цей момент, правоохоронними органами, які проводять розслідування.

Друга обставина, Київська міська державна адміністрація заминає справу, не відбулося навіть елементарного службового розслідування. Київрада – це ж не тільки депутати, міська влада. Там є службовці місцевого самоврядування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Я дякую, Олександр Олександрович. Комісія і просила 15 хвилин.

Отже, у нашому звіті це відображено так, шановні колеги, побиття депутатів сталося під час розгляду питання щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Відтак, з’ясовуючи обставини побиття, комісія мала розслідувати також і правові аспекти в тарифному питанні. У нашому в ґрунтовному звіті це відображено дуже детально, а зараз лише саме найголовніше. Ситуацію збурили чотири постанови Київської міської держадміністрації від 30 жовтня 2006 року, якими було встановлено підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення в середньому 3,43 рази з 1 грудня 2006 року. Під тиском обставин і людей, 7 грудня Київська міська рада прийняла рішення про створення робочої групи, щоб створити, запропонувати економічно обґрунтовані тарифи. 8 лютого 2007 року на основі висновків цієї робочої групи, міськрада прийняла рішення про тарифи на житлово-комунальні послуги, яким зобов’язала Державну адміністрацію внести зміни в чотири розпорядження від 30 жовтня. Передбачивши тариф, збільшення тарифів не в 3,43, а в 1,8-2 рази. Такі зміни були зроблені.

Однак, постановою Господарською суду міста Києва від 13 лютого  визнано недійсними та скасовано усі чотири спірні  розпорядження, разом з додатками. Таким чином, ця постанова ще не набрала  законної сили,  бо вона оскаржена Держадміністрацією Київською до Апеляційного господарського  суду  і поки що не розглянута.

Але, якщо ця постанова, прийнята в першій  інстанції, набере законної сили, то діятимуть старі тарифи, щоб простіше сказати, в звіті це написано науково, а тут, щоб простіше сказати, які діяли за часів міського голови Омельченка. До речі, Господарський суд розглядав  справу саме за його зверненням.

Такою є ситуація і в тарифному питанні, де крапку поставить Апеляцій суд, якщо будуть відповіді-запитання, я  розкажу і які інші органи влади мають там позицію щодо цього.

І останнє. Маю також доповісти, що до комісії надійшли матеріали щодо  порушення законності в кількох  інших дуже  важливих  і вартісних питаннях, де міській громаді Києва, ймовірно,  завдаються мільярдні збитки. Це справи, щодо трьох конкретних справ: банку „Хрещатику”, „Енерго-Холдингу” і  відкритого акціонерного товариства  „Хліб Києва”. 

Комісія, діючи чітко, в межах  наданих їй уповноважень, не проводила розслідування з цих обставин. Однак, враховуючи ціну питання і те, що компетентні органи, схоже і в цих питаннях потребують парламентської підтримки, видається доцільним  поширити компетенцію комісії і на ці конкретні три питання щодо банку „Хрещатик”, „Енерго-Холдингу”, ВАТ „Хліб Києва”.

Шановні колеги, відповідно до проведеної частини розслідування, комісія вносить на ваш розгляд проект Постанови за № 333-0 (разом  дев’ятка  - щасливе число). Там є чотири позиції, по суті.

Перша. Взяти до відома висновки та пропозиції тимчасової слідчої комісії.

Попередній звіт тимчасової слідчої комісії надрукувати в газеті „Голос України”.

Третє.  Направити матеріали, підкреслюю, не попередній  звіт, не наші враження, а саме матеріали тимчасової слідчої комісії до Генеральної прокуратури України для їх вивчення та відповідного реагування.

І далі. Розширити повноваження  слідчої комісії щодо розслідування фактів по тих трьох  справах, по яких є серйозні матеріали і які чекають нашої з вами допомоги у   вирішенні цього питання.

Дякую за увагу. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борис Якович. Запитання  є  до Бориса Яковича? У Сивульського одне  запитання, будь ласка. І Томенка. Прошу.

 

11:35:44

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Шановний Борис Якович,  я  особисто був присутній… колеги, які присутні з Партії регіонів у цьому  залі, від "Нашої України", від БЮТ підтвердять, що ці всі заходи були спровоковані керівництвом  міської  ради, зокрема секретарем  Олесем Данієм. На моїх очах він металевою ручкою, гострим кінцем, з усієї сили бив по руці народного депутата Анатолія Семиноги і розбив її до крові.

Я хочу знати, чи ці обставини вами  досліджувалися? І чи дана відповідна оцінка діям керівництва Київської міської ради? Дякую.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Я дякую за запитання.

Хочу ще раз   підкрес…  дати таку інформацію. На момент  інциденту у залі Київради був лише  один  народний депутата України. Тобто звалити це, що недоторкані депутати там щось бузили, неможна.  Був один народний  депутат Семинога. Все інше – це були інші люди.

Зараз факт порушений кримінальної справи по факту, по хуліганству, тобто не проти конкретних осіб. Не  висунуто звинувачення конкретним особам. І я цього  робити  не буду, тому що ми якраз домагаємося того, щоб звинувачення пред’явили ті компетентні органи, які на відміну від комісії мають  право передати справу до суду.

І я можу сказати, що фігурують уже  у матеріалах справи і  конкретно потенційні звинувачення. Але я цього робити… якраз не буду називати  такі прізвища, тому що це на цьому  етапі завадить слідству.

Але прийняття постанови  нашої йому допоможе. І ми будемо далі тримати цю справу на ретельному контролі, щоб вона  залишилася не просто там словесною перепалкою, а  щоб винні   сіли на лаву підсудних, хто б це не був, які б вони посади не займали. В Україні, до речі, ніхто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Борис Якович, я хотів би відзначити, що, дійсно, серйозно попрацювала комісія, і це видно по матеріалах, які ми  отримали. Я як один із ініціаторів створення цієї комісії дві  позиції хотів би уточнити.

Перша позиція. Пам’ятаєте, у нас у сесійній залі була така біда,  коли  одна особа тут появилася, не депутат Верховної Ради, і активно він діяв. Чи не вважаєте ви те, що Верховна Рада не спромоглася встановити факт і наказати цю невідому особу, яка вчинила бійку в сесійній залі, не депутата Верховної Ради, прецедентом, який дав можливість посадовим особам, таким як в Києві, скористатися цього?

І друге запитання. Із тексту я зрозумів із вашої доповіді, в тому числі, що керівництво Генеральної прокуратури, керівництво Міністерства внутрішніх справ в цілому адекватно реагує на факти, які ви виклали. В той же час на найнижчому рівні – на рівні району чи рівні міста міліції були всіляка спроба закрити цю справу або не дати їй хід? Я пам'ятаю, як керівництво Київської міської ради казало, що взагалі факту побиття не було, всі здорові, і ніхто не лежав там побитий, як ми побачили.

Чи не вважаєте ви за необхідне порекомендувати керівництву прокуратури і Міністерства внутрішніх справ адекватно зреагувати на тих посадовців районного, місцевого рівня, які за вашими даними діяли неадекватно і незаконно, тим більше, що це – не перший випадок. Ви знаєте, було пару випадків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

 

ТОМЕНКО М.В. …хабарництва депутатів районних чи місцевих рад, що треба було б, можливо, відкрити справу і проти працівників міліції районного чи місцевого рівня? Дякую. 

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую. 

Перше. Ініціатором створення комісії ще і був Сергій Пашинський, якого зараз немає, який активно працював в складі комісії.

Друге. Значить, дійсно, під час подій в Верховній Раді там був інцидент, в тому числі  за моєю участю, де особа, яка не є депутатом, брала в ньому участь, там в блокуванні і так далі. І саме цей інцидент, він до певної міри нас стимулював на те, що ми взяли, дійсно, самі фотографії цих осіб, щоб ніхто потім не сказав, что кто-то кое-где у нас порой мелко хулиганит. Ми дали чотири конкретні фотографії. Скажіть, що це за люди, де вони працюють, і ми це будемо контролювати. Це має бути на контролі.

Наступне. Щодо дій своїх підлеглих має визначатися керівництво органів прокуратури і керівництво Міністерства внутрішніх справ. І в їхніх відповідях дійсно є те, що була там тяганина, зволікання і проводиться службове розслідування. Для нас головне, щоб була розслідувана наша справа, і саме тому ми стимулювали, щоб нею займалися на державному рівні  для яких, ну на яких дійсно з Києва ну не натиснуть на них, вони дійсно проведуть. І у нас нормальна є співпраця в  комісії з керівництвом Генеральної прокуратури, Міністерством внутрішніх справ і це фактор, як…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Останнє запитання - Данілін.

 

11:40:50

ДАНІЛІН М.О.

Уважаемый докладчик! Я хотел вам задать такой вопрос. На основании каких фактов вы сделали заявление, что в этот момент в зале находился только один представитель БЮТ?  И на тот момент в зале находилось достаточно представителей и депутатов Верховного Совета. И не кажется ли вам, что именно такое поведение было спровоцировано представителями фракции БЮТ  в Верховном Совете на тот момент, который находились там? Для того, чтобы подтвердить свои слова, я  скажу, что в этот момент я точно так же находился в зале заседания горсовета. Прошу ответить.

 

БЕСПАЛИЙ Б. Я.  Протягом дня 7-го грудня там дійсно знаходилось багато… ну ряд народних депутатів України. Багато народних депутатів  не буває, їх завжди всюди чим більше, тим краще. Але цей епізод, який ми показували, де було саме побиття, після якого було госпіталізовано в непритомності депутата Наумко, він відбувся близько 16 години 30 хвилин. І от в цій ситуації, де головуючий сказав, що „я за 5 хвилин наведу порядок”, в той час цього інциденту за тими даними, які ми маємо, був 1 народний депутат України. Під час цього інциденту.

Якщо ви маєте інші дані, давайте ми їх долучимо до матеріалів справи і їх також буде розслідувано, але цього немає в звіті комісії, це я сказав у  відповідь на запитання, тому що комісія спеціально цю обставину не розслідувала скільки там було депутатів Верховної Ради , бо вони мають право бути на засіданнях місцевих рад з правом дорадчого голосу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сідайте, будь ласка. Сідайте, будь ласка. Ви потім уже поспілкуєтеся. Хвилинку. 6 хвилин відведено, використано на запитання. Хто хоче від фракцій висловитися? Якщо хочете висловитися, запишіться.

Бульба. Бульба виступає від фракції соціалістів, а замість Солдуса будете ви виступати, Кисельов.

 

11:43:23

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів.

Я є членом комісії, звіт якої попередні почули ви, шановні народні депутати. Як на мене, члени комісії з самого початку були не зорієнтовані на пошук відповідей, що стало причиною порушення Конституції, законів України, побиття депутатів Київміськради, для чого, власне, і була створена комісія.

Вже на першому її засіданні я наголошував на необхідності проаналізувати й дати оцінку діям народних депутатів – членів БЮТ та деяких інших, котрі спричинили всі ці подальші події. Я говорив, що, користуючись депутатською недоторканістю, не маючи повноважень і права втручатися в такий спосіб в роботу Київради, ці народні депутати протягом кількох засідань унеможливлювали нормальну роботу представницького органу міста Києва. Небезпечність подібних порушень закону очевидна, як і мета цих народних депутатів – представників опозиції: дестабілізація ситуації, аж до паралічу роботи владних інституцій, збурення суспільства під гаслами боротьби за інтереси людей. В даному випадку використано проблему комунальних тарифів, завтра буде знайдено іншу причину. Але і в першому, і в іншому разі ці проблеми не можуть бути використані і виправданням для порушень законів, Конституції України, в тому числі в такий спосіб, який ми бачили от і на цих відеоматеріалах.

На мою думку, комісія відхилилася від мети і завдань, визначених Верховною Радою при її створенні, про що свідчить текст попереднього звіту. Ви подивіться, там, ну, пята частина того, що стосується суті, з якою створена ця комісія, один аркуш. А  за те, пять аркушів стосовно інших проблем, які також є гострими, звичайно, але не для того ми створю вали цю комісію.

Я повторюю, що група народних депутатів, скажімо, окремої фракції, справді, здатна паралізувати роботу окремої ради. Але народні депутати, Верховна Рада  повинні дати відсіч таким спробам. В Україні, справді, кризи немає, а є ті, хто її добиваються і  з цим не можна миритися. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Кисельов, замість Солтуса. А потім  Цибенко. І Поживанов, він передає, да, Кисельову, …. Поживанов  виступати від фракції "Наша Україна".

 

11:46:39

КИСЕЛЬОВ В.О.

Шановні колеги, перш за все хочу дати довідку тим, які сьогодні дуже борються проти тарифів і проти тих, хто їх, ці тарифи піднімає, що Черновецький – мер Києва, пройшов по списку "Нашої Україна"  і ми до його обрання не маємо ніякого відношення. Ми тільки стояли за те. щоб рада працювала і щоб ті, які намагалися створити в суспільстві напругу. Щоб вони цього не могли зробити.

Ми забезпечували нормальну роботу сесії, а те. що комусь там ручкою хтось бив так я привожу, це вже не приклад, у нас є медицинська довідка, що нашого генерала Галуненко ручкою пошкодили руки так, що йому довелося звертатися, знімати побої. І це є факт. Тепер, що стосується того  питання, яке ми розглядаємо. Ми розуміємо, що найбільшу напругу створили на сесіях обласних, міських рад саме ці тарифи, які сьогодні стали, як кажуть, камінцем перестороги для всіх.

І я хочу звернутися до вас, провести  хронологію, що до мене вчора поступив колективний лист від депутатів Херсонської міської ради, які просять вплинути на депутатів  від БЮТу, які приїхали понижати тарифи, поламали меблі, поламали мікрофони, не дали працювати сесії. Сесія мала, мусила перейти у друге приміщення. Взагалі по країні з цього приводу використовуються в своїх піаровських цілях.

Тому я хочу сказати про те, що, заслухавши звіт комісії, я пропоную прийняти її до відома, звіт комісії, і роботу комісії припинити. А нагадати нашим колегам, що нам треба почати з себе самих. Тому що, коли, нагадую, у щитову увірвалися у нас депутати від БЮТу, а потім підключилася і "Наша Україна", викинули людей, це не те, що депутати між собою там побилися на сесії, це зовсім інший факт. І прокуратура не реагує. То я ще раз звертаю увагу, що нам треба щось робити з цього питання, треба питати прокуратуру. І хотів би, щоб ви мене у цьому підтримали.

А що стосується самих тарифів, що вони популістські, зараз міри, коли їх знижують. Я хочу звернути увагу вашу на газету від 4 березня. Секретар Львівської міської ради, до речі, голова Обласної організації громадянської партії „Пора” пише, що це популістські тарифи, нелогічна площина. Людина популярно показала, що ті, які сьогодні борються проти тарифів, штучно створили цю проблему.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Цибенко Петро Степанович.

 

11:49:32

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги,  шановні громадяни України. Фракція комуністів, Цибенко.

Ми з вами заслухали хай і попередній, але звіт комісії, на чолі якої є представник „Нашої України”. Я хочу з цієї трибуни задати сам собі кілька запитань, відповісти їх публічно для того, щоб мене почули наші виборці, а потім за наслідками цього внести пропозицію.

Перше. Кого обрано міським головою міста Києва? Представника „Нашої України”, який, до речі, обраний народним депутатом України за списком „Нашої України”, і який до грудня місяця буквально знаходився  завдяки позиції Центрвиборчому, так би  мовити, на підвісі, чекаючи свого часу для того, щоб повернутися до Верховної Ради. Це по-перше.

По-друге, хто складає сьогодні більшість серед депутатів Київради?  Це – представники того ж самого помаранчевого табору, тобто „Наша Україна” і Блок Юлії Тимошенко, які є нині у складі так званої „об’єднаної опозиції”.  Це я вже до того, що це перетворюється у суто внутрішньосімейну справу між представниками помаранчевого табору.

Сьогодні багато говорилося про те… про тих невстановлених осіб, фотографії яких демонстрували нам сьогодні. Шановні колеги, ми з вами бачили, що дуже часто криміналісти навіть по фотороботу, складеному на підставі свідчень громадян, знаходили людей, а тут, фактично, фотографія – не знайдено.

Що це могло б значити? Швидше за все, це означає одне-єдине, що ті, так звані „невстановлені особи”, це були помічники, швидше за все депутатів Київради, які зайшли і включилися у з’ясування стосунків. Якщо і далі піде так, то і у Верховній Раді, і в Київраді доведеться ще  окреме приміщення виділяти для оцих охоронців, помічників, і ще окреме приміщення для того, щоб зброю їх там зберігати.

Це я до того, що сьогодні виникає ситуація: ми з вами послухали хай попередній, але звіт комісії, і тому я вношу пропозицію від імені нашої фракції. Маючи… взявши до уваги цей звіт, діяльність комісії припинити, ті матеріали, які в них є і які потребують уваги з боку правоохоронних  органів, передати за призначенням. І далі, нехай представники цих політичних сил між собою у складі об’єднаної опозиції з’ясовують, хто з них більше правий, а хто менше правий.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поживанов Михайло говорить від фракції „Наша Україна”.

 

11:52:52

ПОЖИВАНОВ М.О.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги. Я не хочу політизувати, скажімо, цю ситуацію, але ні народні депутати стали причиною всього того,  що відбувалося в Київраді, а, на жаль, бездумна політика, грубо порушуючи і Закон „Про місцеве самоврядування” і регламентні норми при прийнятті багатьох рішень в Київраді. І все це починалось навіть не за рішення про підвищення тарифів, а це все починалось з рішень про створення так званого „Київенергохолдінга”. Це і місія акцій комерційного банку „Хрещатик”, коли міська громада позбавилась контрольного пакету акцій, за дарма, що називається, бо цей банк він входить всередину наших банків і його сьогоднішня вартість реально складає десь близько 700-800 мільйонів доларів, а він ушел за 100 мільйонів гривень і то до емісії.  Тобто місто, навіть жодної копійки за це не отримало.

І намагання депутатів міської ради від багатьох фракцій поставити ці питання, вони постійно натикались на таку глуху стіну з боку і пана Черновецького і пана Довгого. Тому і змушені депутати міської ради починати  блокування трибуни, до цього додались тарифи, не обосновано підвищені в три-чотири рази. І той хто сьогодні всю провину намагається скласти, скажімо, на місцеві органи влади, то давайте не думать, що у нас в цілому, в усій країні одночасно всі з глузду з’їхали керівники міст, селищ і сіл. І вони одночасно там у жовтні, листопаді по всій країні підняли ці тарифи.

Це була зпрогнозована політика уряду  і він допустив помилку. Але відповідь за це отримали, скажімо, на рівні місцевих рад.

Тому, мені здається, що в ці приступні навіть дії, пана Черновецького і його команди, в котре виявилося в побитті депутатів, а пан Цибенко абсолютно правий, що ці фото вони сьогодні індифіковані, один з них є охоронець пана Черновецького, і про  це правоохоронні органи знають, і на жаль вони не доводять цю справу до кінця. Тому мені здається, що комісія повинна продовжити свої дії, а ті факти, про котрі казав голова комісії стосовно „Київенергохолдінгу” і банку „Хрещатик”, мені здається, треба додати додатково дослідження. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Шановні колеги, є проект постанови, є звіт, який ви послухали, попередній звіт, я повністю згоден тут із висновками, які зробив Степан Бульба, відносно того, що текст звіту має дуже далеке відношення від предмету діяльності комісії і на це ми повинні звернути увагу. Тому що є постанова Верховної Ради, прийнята 7 грудня, якою передбачено створити комісію щодо фактів порушення Конституції і законів України та побиття депутатів під час розгляду питання про тарифи. А звіт присвячений висновкам щодо правильності чи неправильності визначення тарифів. Там є кому розбиратися з цією справою і нехай ті, кому люди довірили, нехай ними і розбираються, а не буде давати оцінку Верховна Рада, тим паче комісія, якій це питання не ставилося в обов’язок.

Але є інша сторона справи, побиття депутатів міської ради, причому, зверніть увагу, ми і в Кіровограді бачимо подібне, в інших місцях, якщо появляється в сесійному залі посторонні люди, то ми повинні давати цьому найжорстокішу оцінку і притягнути до відповідальності тих, хто допускає такі факти. Всі повинні розуміти, депутати за своїм складом можуть бути, скажемо, не оптимально відображати позицію населення, але це люди зробили своїм голосуванням, вони тих людей направили в сесійний зал. І, вибачте, лізти туди будь-кому, наводити свої порядки, повинно бути раз і назавжди зрозуміло, що цього ніхто не має права робити. Тому в цьому відношенні звернення з вимогою до прокуратури, розібратися, поставити оцінки, крапки над „і” і покарати, і тих, хто входив у сесійний зал, і тих, хто розпорядився щодо входження до залу це наш обов’язок. І ми обов’язково тут наведемо порядок, обов’язково в цьому відношенні комісія повинна проконтролювати діяльність прокуратури, весь час тримаючи на контролі це питання.  Бо це - суть завдання, яке ставилося Верховною Радою для тимчасової спеціальної комісії. Причому, продовжувати роботу комісії немає сенсу, тому що вона створювалася на шість місяців і навіщо приймати рішення про продовження комісії, якщо вона на шість місяців і так    створювалося. Це перше.

Відносно інших проектів, чи пунктів із постанови.

По-перше, попередній звіт тимчасової слідчої комісії, написано: „Надрукувати в газеті „Голос України”.  Я доповнив би словами: „У викладі стосовно предмету розслідування для  тимчасової спеціальної комісії”. Бо ще раз повторюю, шість сторінок тексту про оцінки правильності і неправильності тарифів – це не тема для роботи комісії. Таке завдання не ставилося.

Наступне. Розширити повноваження  тимчасової слідчої комісії  щодо розслідування фактів порушення Конституції, Закону про місцеве    самоврядування.  Настільки широка постанова, настільки  широкий пункт, його не можна приймати. Ви самі подумайте, що ви тут написали? Де: у міській раді, по всій Україні? Силами цієї комісії можна установити такі речі, ну, це неправильно.

 І контроль з  виконанням цієї постанови покласти на Голову Верховної Ради. Ні, це на Беспалого треба  покласти  контроль і не треба  його ставити, бо комісія створена, він  за це відповідає.

Тому я просив би  пункт четвертий вилучити, оскільки немає потреби продовжувати, вона і так на шість місяців створена. Другий доповнити  зауваженням, про яке я сказав. А п’ятий і шостий пункти зняти, бо вони тут просто зайві в цій постанові.

Тому я ставлю за основу цю пропозицію.  Будь ласка, текст постанови із тими зауваженнями, що я сказав, за основу.

 

12:00:01

За-301

Уточнення, Беспалий, будь ласка.

 

12:00:10

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Тих пропозицій,   які за основу, я думаю, логічною є пропозиція  четвертий пункт про продовження термінів він, дійсно, не має сенсу, тому що встановлений термін  6 місяців, це для остаточного звіту.

Тепер по  факту  розширення повноважень комісії. Я  згоден, що у такій редакції, ну, можливо,  воно допускає широке тлумачення, саме тому у виступі  я назвав тільки  ті три  справи, по яких ми маємо, дійсно, матеріали дуже серозні, - це банк „Хрещатик”, „Енергохолдинг” і  акціонерне товариство „Київхліб”.

Тепер  щодо публікацій. Нам було поставлено визначити, ми не встановлювали економічну обґрунтованість  тарифів. А комісія працювала у плані  законності  прийняття цих постанов, саме чи не було порушено закони  і Конституції при прийнятті рішень КМДА.  І звіт, до речі, підписаний і Комуністичною партією, і Партією регіонів, бо він не політичний.

Тому прошу врахувати цю позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борис Якович, навіть комуністи можуть помилятися. Тому я просив би зважити на цю обставину.

Але вам ставилося завдання розслідувати факти порушення Конституції і законів щодо побиття  депутатів, а не щодо складання тарифів. Ну, ви будьте уважні ще раз.

Я пропоную проголосовану за основу постанову прийняти як постанову Верховної Ради, будь ласка,  і зауваження, ну да.

Будь ласка,  йде голосування.

 

12:01:56

За-292

Рішення прийнято.

І я просив би, що саме  зосередитися на цій обставині… і прокуратуру. Ми говорили, ніхто ніде не повинен втручатися у роботу рад відповідного рівня. ніхто не має права  заходити до зали  сесійних засідань, ніхто не має посилати туди  людей для наведення, так як він думає, порядку, бо це все кримінал, це все порушення Конституції і законів.

Оголошується перерва.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо засідання.

Розглядається проект Закону про Фонд державного майна України (друге читання), реєстраційний номер 1190.

Будь ласка, голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Чечетов Михайло Васильович.

 

12:41:57

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, закон про Фонд державного майна підготовлений Комітетом з економічної політики до другого читання. Я хочу сказати, що в комітет надійшло десь 185 пропозицій народних депутатів, всі вони ретельно розглянуті робочою групою комітету за участю фахівців Фонду державного майна, Міністерства економіки, Міністерства юстиції і практично абсолютна більшість із цих поправок була врахована.

Текст, який був підготовлений на друге читання, він був погоджений із урядом, із Кабінетом Міністрів, бо на сьогоднішній день згідно нової Конституції уряд спрямовує, координує роботу міністерств і інших органів виконавчої влади, тобто і Фонду державного майна України.

І вже після того, як ми вам пораздавали матеріали до другого читання, таблицю, поступив від уряду ще один лист,  буквально два дні тому, де чітко були сформульовані два зауваження за підписом першого віце-прем'єр-міністра Миколи Яновича Азарова, де він пропонує, перше, повністю зняти статтю 24, це – умови оплати праці, матеріально-побутового, соціального та іншого забезпечення. Мотивує тим, що воно не повинно бути в тілі закону, а будуть ці питання вирішені окремою постановою уряду, врегульовані.

Ну і інше, ще одне зауваження від уряду, яке сформульоване в листі, це вони пропонують викласти частину першу статті 12 проекту закону в такій редакції: першого заступника, заступників голови фонду призначає на посади та звільняє з посад Кабінет Міністрів України за поданням Прем`єр-міністра України відповідно до пропозицій голови фонду, тобто так, як виписано у Законі „Про Кабінет Міністрів”.  Ну і представник уряду в особі заступника міністра юстиції підтвердить офіційну позицію уряду.

Але на сьогоднішній день виникла… вони й були, було два  принципових моменти, які не найшли погодження з Фондом державного майна, де розбіглися думки. Фонд наполягає поводити… наполягає одну позицію врахувати в законі, але позиція не найшла підтримки ні в комітеті, ні на сьогоднішній день в уряді. Мова йде про статус фонду Автономної Республіки Крим і про 24 статтю, де чітко виписані умови оплати праці матеріально-побутового, соціального та іншого забезпечення.

І, на мій погляд, так як ці дві статті, принципові статті вони не врегульовані, то зараз позитивного голосування не буде і нам, на мій погляд… ми не можемо допустити, те, щоб, образно говоря, этот закон «спалили» сейчас.

Тому я пропоную перенести розгляд цього закону на тиждень, а за тиждень хай фонд урегулює….

 

Засідання веде МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

ЧЕЧЕТОВ М. В. Я пропоную перенести цей… розгляд цього закону на тиждень,  а за тиждень врегулювати і погодити оці 2 принципових моменту щодо статусу фонду Автономної Республіки Крим і статті 24  „Умови оплати праці матеріально-побутового, соціального та іншого забезпечення”.

Дякую. Бо позитивного голосування сьогодні в залі не буде. Да.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Васильович, ну скільки ми будемо вносить цей закон, скажіть мені. Це питання з`ясовані, обидва  питання з`ясовані разом із першим віце-прем`єром і з Прем'єр-міністром, і треба його по суті розглядати. Ну не можна більше тягнути, ми дивно виглядаємо перед людьми всіма, бо вже  тричі закон ветувався попереднім… попереднім президентом і нині. 6 разів ветується закон! Структура працює з 92 року і не має  до цих пір  свого закону, хоч в Конституції передбачено прийняття цього закону.

Михайло Васильович! 

 

ЧЕЧЕТОВ М. В. Олександр Олександрович, я як  бувший глава Фонду держмайна  я прекрасно понимаю как нужен  этот закон и фонду нужно чувствовать твердую базу законодательную под ногами для того, чтобы уверенно проводить государственную политику в области и приватизации, и корпоративного правления, но на сегодняшний день, я еще раз повторяю, нет единой позиции в зале, голосования просто  не будет, поэтому лучше согласовать за неделю, а через неделю вынести. Ничего за неделю не станется. Через неделю миллиард – все равно: примем мы сегодня закон, не примем, - миллиард не попадет все равно от приватизации в бюджет через неделю и так далее. Но мы должны такой закон принять, который бы нашел поддержку в зале. Сегодня, еще раз повторяю, зал то же самое: напополам раскололся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, у звязку з тим, що половина залу, та, що розділилася, її немає в залі, то можна було б розглянути питання по суті.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Ну давайте, мы тогда просто провалим закон. Давайте, поехали, начинаем, пошли по статьям! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, якщо ви так налаштували фракцію, можливо, то тоді немає смислу голосувати.

Була пропозиція: перенести розгляд питання на наступний пленарний тиждень. Я ставлю її на голосування.

 

12:47:32

За-232

Рішення прийнято.

Я прошу вибачення у Валентини Петрівни за те, що вона потратила півдня сьогодні тут. Дайте їй слово, будь ласка. Семенюк.

 

СЕМЕНЮК В.П.

Дякую, Олександре Олександровичу. Дякую, шановні колеги. Я хочу сказати, що ігрища ці, які сьогодні йдуть навколо погодження по Криму і 24-й статті, були узгоджені в присутності Олександра Олександровича і моєю за участю Миколи Яновича. Це зовсім не позиція та, яка була узгоджена. Але раз так, хай буде так. Але я одне можу сказати: що ручне управління Фонду держмайна не буде ніколи. Ми сьогодні догралися до того, що сьогодні хочеться тільки одне – руліть би остався один орган, який не має закон. У мене сьогодні за минулий місяць 22 чоловіки, 22 юристи пішло із Фонду держмайна. Півтори тисячі зарплата у працівників Фонду держмайна у юриста! Як ви думаєте, можна у такій ситуації працювати? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова йде про речі серйозні. Бо ми хочемо так, щоб людина сиділа на найбільшому багатстві держави – на майні, була кваліфікованим спеціалістом, втручалася у важливі справи, зміни відносин власності, і при тому працювала безплатно.

Це хороша ідея, в принципі, тільки, що вона не може бути реалізована. І воно виходить, що в Фонді держмайна , де працюють кращі спеціалісти, які потім звідти йдуть в усі інші інстанції, одержують в 3-4 рази меншу заробітну плату, ніж в інших установах. І хочемо порядку в державі. І хочемо, щоб ці люди були непідкупні. А їм не можна поїхати на судову справу, розглянути, бо немає грошей на відрядження, навіть і так далі, на претензійну роботу немає. А ми будемо весь час  думати, бо хтось хоче захистити свій особистий інтерес.

Я ще раз повторюю, наступного тижня ми питання це розглянемо по суті, а якщо не буде розглянуто це питання по суті, то ми будемо робити організаційні висновки із цього приводу. Дальше гратися, бавитися із цією справою не можна, я хотів би, щоб всі це знали. Спасибі.

Переходимо до розгляду інших питань. Розглядається проект Закону про Дисциплінарний статут органів і підрозділів цивільного захисту.

Доповідає заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Владислав  Іванович Теличко, прошу.

 

ТЕЛИЧКО В.І.

Шановний Олександр Олександрович, шановні народні депутати. Проект закону України про Дисциплінарний статут органів і підрозділів цивільного захисту розроблено відповідно до вимог пункту два статті 42 Закону про правові засади цивільного захисту та у звязку із створенням нового виду державної служби особливого характеру – Служби цивільного захисту.

Законопроект визначає сутність службової дисципліни, обовязки родового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щодо її додержання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права начальницького складу щодо їх застосування, а також порядок подання і розгляду пропозицій,  заяв і скарг. У звязку з тим, що органи і підрозділи цивільного захисту формуються на базі військ цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони, при розробці проекту закону  були використані окремі вимоги положень Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ та дисциплінарного статуту Збройних Сил України  у частині, що не суперечить чинному законодавству.

Статут складається з таких основних розділів: загальні положення,  заохочення, дисциплінарні стягнення за порушення службової дисципліни, облік заходів заохочення і дисциплінарних стягнень, пропозиції, заяви та скарги. Запропонована структура відповідає загальноприйнятим підходам та в повному обсязі дозволить вирішити поставлені завдання.

На сьогодні нормативно-правова база у визначеній сфері правового регулювання включає Закон про правові засади цивільного захисту та указів Президента про питання щодо перетворення Військ цивільної оборони і Державної пожежної охорони в окрему невійськову службу та про Державну програму перетворення Військ цивільної оборони України, органів і підрозділів Державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року.

Прийняття законопроекту не потребує додаткових коштів з Державного бюджету та дозволить підтримувати високий рівень службової дисципліни та правопорядку серед осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, що забезпечить якісне виконання завдань за призначенням.

Законопроект погоджено без зауважень із заінтересованими центральними органами виконавчої влади, Міністерством оборони, Службою безпеки, Державною прикордонною службою, Міністерством праці та соціальної політики, Міністерством економіки, Міністерством фінансів та із зауваженнями Міністерства внутрішніх справ, які враховані.

Законопроект отримав позитивний висновок Головного науково-експертного управління, розглянутий профільним Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і рекомендований Верховній Раді України для прийняття за основу та як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чи є запитання до доповідача? Немає.

Владислав Іванович, сідайте, будь ласка. Спасибі.

Що скаже з цього приводу співдоповідач? Перший заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Вікторович Зац. Будь ласка.

 

12:53:42

ЗАЦ О.В. Добрый день.

Уважаемый Председатель, уважаемые народные депутаты. На рассмотрение Верховной Рады Украины вносится проект закона Украины о дисциплинарном уставе  органов и подразделениях гражданской защиты, разработанных Кабинетом Министров Украины.

Этим законопроектом предлагается утвердить в соответствии с требованиями пункта два статьи 42 Закона Украины «О правовых основах гражданской защиты» и статьи 92 Конституции Украины «Дисциплинарный устав органов и подразделений гражданской защиты». В частности,  в нем определяется сущность служебной дисциплины, обязанности рядового и командного состава органов и подразделений гражданской защиты относительно ее поддержания, виды поощрения и дисциплинарных взысканий, права командного состава органов и подразделений гражданской защиты относительно их применения, а также порядок подачи и рассмотрения предложений, заявлений и жалоб.

В связи с тем, что органы и подразделения гражданской защиты формируются на базе войск гражданской обороны Украины, органов и подразделений государственной пожарной охраны, при разработке проекта закона были использованы  отдельные  требования положений Дисциплинарного устава органа внутренних дел и Дисциплинарного устава Вооруженных Сил в части, которая не противоречит действующему законодательству.

Я уверен, что принятие указанного закона позволит поддержать высокий уровень служебной дисциплины и правопорядка среди лиц рядового и командного состава органов и подразделений гражданской  защиты, что обеспечит надлежащий уровень исполнения поставленных задач.

Уважаемые коллеги, обращаю ваше внимание, что принятие Закона о Дисциплинарном уставе органов и подразделений органов гражданской  защиты не потребует привлечения дополнительных средств из Государственного бюджета Украины.

Сообщаю также, что комитеты Верховной Рады Украины,  на рассмотрении которых находился этот законопроект, это Комитет по вопросам правовой политики, Комитет бюджета и Комитет европейской интеграции поддержали его.

Главное научно-экспертное управление аппарата Верховной Рады Украины считает, что проект может быть взят за основу. Народные депутаты Украины, члены Комитета по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы, рассмотрев на своем заседании 14 марта 2007 года законопроект, рекомендуют Верховной Раде принять проект за основу.

Прошу поддержать  решение комитета о принятии проекта закона о дисциплинарном уставе органов и подразделений гражданской защиты. И я предлагаю принять его в целом как закон.

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання?

Немає. Сідайте, будь ласка. Роман Михайлович Зварич є? Я не бачу. 

Справа в тому, що Президент вносить пропозицію також прийняти… розглянути цей закон. І він пропонував, щоб його представник  свою позицію висловив, але ця позиція висловлена в документі, який у вас є за підписом Президента про те, що він рекомендує розглянути цей закон і прийняти його.

Я гадаю, що немає потреби і переконувати в необхідності його прийняття, але треба мати на увазі і зауваження, які зробили Експертному управління, бо  нічому немає меж  удосконалення, але є речі основоположні для діяльності цілої служби, тому, як ви будете міркувати з цього приводу? Які є пропозиції щодо обговорення цього питання? Є  бажаючі висловитися?

Немає. Тоді я маю підстави цей закон проголосувати в першому читанні взявши його за основу і запропонувавши комітету з урахуванням зауважень і депутатів, і експертного управління доопрацювати цей документ до другого читання. Ставлю на голосування, будь ласка.

 

12:57:35

За-243

Рішення прийнято.

Проект реєстраційний номер 2322 про оптові ринки сільськогосподарської продукції. Є лист комітету за підписом голови комітету Михайла Гладія, який просить його перенести на пізніший термін у зв’язку з необхідністю доопрацювання окремих положень, очевидно маючи на увазі умови СОТ, я так зрозумів найперше. Бо багато виробників сільгосппродукції ставлять з цього приводу свої зауваження. Давайте підтримаємо його пропозицію, бо справді тут не можна зробити помилки.

Ставлю на голосування цю пропозицію про перенесення розгляду цього питання.

 

12:58:34

За-245

Рішення прийнято.

Пропонується низку законів розглянути за скороченою процедурою. Вчора було прийнято рішення. Тоді я оголошую, 2408 реєстраційний номер - це закон про внесення змін до статті 321 Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих лікарських засобів. Це проект Малишева. І я пропоную слово Малишеву Володимиру Степановичу, члену комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Будь ласка.

 

12:59:20

МАЛИШЕВ В.С.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины, все, что мы знаем о трамадоле, если не из прессы, то в основном из уст знакомых или родителей трамадалозависливых детей. К сожалению, официальной статистики не существует, но согласно оперативных данных МВД и СБУ, до 80%, вдумайтесь, детей и подростков не только из категории риска, а из «золотой» молодежи, употребляет тромадол. В результате от этого ежегодно от наркомании и его спутника тромадола, гибнет около 100 тысяч молодых людей. Оставаться дальше в безразлично данной проблеме просто невозможно.

Стремительное распространение отравляющего лекарственного средства тромадола, в настоящее время, приобрело характер эпидемии. Несмотря на ограничения, которые содержаться в нормативных актах Минздрава Украины относительно оборота его, его контроль не улучшается. Ситуация, которая сложилась, не дает возможности осуществлять криминальное преследование лиц, причастных к его сбыту. По этой причине его не контролируемое употребление растет с каждым годом. В прошлом году МВД задокументировали факты незаконного сбыта тромадола большими партиями в городах Киеве, Днепропетровске, которые кстати осуществляли работники аптечных складов, директора коммерческих предприятий, имеющие лицензию по торговле лекарственными средствами. То, что мы сегодня все готовы принять изменения в действующее законодательство, говорит о том, что страна находится на грани катастрофы.

Я был на кладбище города Донецка и области, и убедился в этом, а там лежат парни и девушки от 16 до 30 лет. Советую нам всем побывать и своими глазами увидеть всю эту страшную трагедию.

В Украине при потребности  в четыре миллиона доз, и то это завышенная цифра, производится …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я прошу, дайте можливість закінчити думку, але ви орієнтуйтеся на те, що за скороченою процедурою  і дві хвилини нам …

 

МАЛИШЕВ В.С. Если можно, минуту добавить, очень важная  проблема.

Вы только вдумайтесь в эти цифры! А все это потому, что Законом Украины «О лекарственных средствах» не предусмотрено контроля по его производствам, чем пользуются девять фармацевтических предприятий страны.

Поскольку отравляющее, сильнодействующие  лекарственные средства не определяются, как отравляющие и сильнодействующие  в редакции действующей статьи 322. Поэтому  действия … с незаконным оборотом   в Украине лекарственных средств,  в данный момент  не действует.

Не только я, но и мои избиратели, наши граждане, требуют принятия срочных мер по противодействию незаконному распространению  трамадола, являющегося отравляющим   лекарственны средством при медицинском его употреблении. Внеся изменения в Уголовный кодекс Украины, а именно в диспозиции  частей первой и второй, дополнив словами: «а так же, отравляющими, сильнодействующими  лекарственными  средствами».

Профильным комитетом, к стати, а так же на заседании круглых столов,  которые были проведены  в комитете, 14 декабря прошлого года и 15 декабря  этого, с участием всех специалистов,     прежде всего наркологов, сотрудников правоохранительных  органов, представителей общественных организаций, был поддержан полностью данный  законопроект.

Предлагаемый законопроект должен разрешить  вопрос  введения уголовной ответственности за  незаконное производство, изготовление, приобретение, перевозку, пересылку, хранение с целью сбыта, повторяю. Или сбыт отравляющего средства трамадола.

Реализация этого законопроекта, после его принятия, не приведет  к необходимости внесения изменений  в другие законы и не повлечет увеличения расходов бюджетных  уровней.

Прошу поддержать  предлагаемый законопроект    сегодня, так как завтра будет поздно. Благодарю за внимание и поддержку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Висловитися депутати можуть за або проти. А, це не скорочена процедура? Правильно, правильно, за скороченою процедурою. Тому, будь ласка, запишіться, хто хоче висловитися. За або проти, да.

Я хотів би звернути при тому увагу… записався Цибенко як найбільш кваліфікований у цьому  відношенні спеціаліст, я хотів би аби… А, він Матвєєве  передає,  ще більш кваліфікованому, так.

Зверніть увагу на одну обставину. Наше Експертне управління,  даючи висновок, сказало вже, що ці всі питання вже відрегульовані у нас і наказом Міністерства охорони здоров’я ясно зрозуміло, що  препарат цей є отруйною речовиною.  Тому давайте будемо визначатися, бо сама по собі проблема і у багато-багато   разів перевищення реалізації і закупок  цього препарату, при чому без контрольно, хто зна… як це все відбувалося, вимагає реакції відповідного  змісту, Але чи закон це регулює чи ні, чи  просто конкретна  діяльність органів виконавчої влади.

Будь ласка, Валерій Григорович.

 

13:05:20

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Олександре Олександровичу,  наш колега народний депутат Малишев, який  вніс цей дуже важливий законопроект, навів страшну цифру, що щорічно гине від споживання отруйних  наркотичних сильнодіючих лікарських засобів майже більше 100 тисяч осіб. І в  основному це ми з вами добре знаємо і розуміємо, що в основному це ті молоді люди, які пристрастилися до прийняття цих речовин.

Я думаю, що і призводить зокрема до таких страшних наслідків споживання отруйного   лікарського засобу, яким є сьогодні трамадол. Я неодноразово спілкувався із оперативними працівниками органів внутрішніх справ, які просто криком кричать, що на сьогодні вони не мають ніяких законних правових важелів для того, щоб припинити оцю діяльність ділків від так називаємої фармацевтії, тому що через сьогоднішні аптеки і в основному через приватні фармацевтичні фірми і аптеки реалізується ця страшна речовина, яким є трамадол.

Тому шановні колеги, я думаю, що сьогодні ми повинні з вами прийняти не тільки за основу, а прийняти в цілому такий вкрай необхідний законопроект, який вирішить питання запровадження кримінальної відповідальності за незаконне виробництво, виготовлення і зберігання, збуту отруйних лікарських засобів та…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, що міністерство думає? Біловол.

 

БІЛОВОЛ О.М.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати, Міністерство охорони здоров'я…            

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вибачення. Перший заступник міністра охорони здоров'я.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую, Олександре Олександровичу.

Ви вже самі відповіли на це запитання, коментуючи цей закон. Міністерство охорони здоров'я разом з Комітетом правоохоронної діяльності провели круглі чотири столи з спеціалістами і практично мають одностайну думку відносно цього закону.

Що мається на увазі? Міністерство охорони здоров'я в цілому підтримує цей закон, але враховуючи перелік Міністерства охорони здоров'я всіх тих лікарських засобів, і до яких відноситься ця група препарату, щоб чіткіше і жорсткіше виписати кримінальну відповідальність тих осіб, які займаються незаконним створенням, виробництвом, контролем і реалізацією цих лікарських засобів. Тому комітет підтримує. Я думаю, що ця робоча група доопрацює, Сан Санич, і його можна приймати, цей закон. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді давайте домовимося так: якщо трактувати широко норми Кримінального кодексу,  то ніби це вже враховано. Але на практиці виявляється, що користувачам цього закону і правоохоронцям треба сказати точно – оце є отруйна речовина у вигляді лікарського засобу, тому за нього, за його розповсюдження, зберігання і так дальше передбачається   кримінальна відповідальність у вигляді серйозних покарань. Тому очевидно давайте приєднаємося і до думки міністерства, і до думки доповідачів,  і в першому читанні приймемо цей проект. А дальші треба було б зважити на позицію міністерства, треба було б чіткіше визначити міру відповідальності за цю справу.

Давайте ми спочатку за основу проголосуємо, а тоді подивимося. В першому читанні за основу ставиться пропозиція. Іде голосування.

 

13:09:39

За-238

Яка думка була у Матвєєва, будь ласка.

 

13:09:47

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Олександре Олександровичу. Пропозиція є – дати доручення нашому профільному комітету з тим, щоб це не відкладувалося у дуже й дуже довгий ящик, а буквально за 2 тижні і наприкінці наступного пленарного  тижня був цей закон доопрацьований і прийнятий нами в другому читанні як закон. Тому що буде дуже багато ходаків і до комітету, і до міністерства з тим, щоб протидіяти прийняттю такого закону.

Я прошу дати таке доручення профільному комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, є пропозиція другий пункт постанови написати „в другому читанні, у першій декаді квітня цього року”. Так? нема заперечень? Тоді з доповненням, яке висловив тільки що Валентин Григорович, я ставлю постанову на голосування як документ. Будь ласка. Ми розглянемо цей документ у першій декаді квітня.

 

13:11:04

За-238

Дякую. 

 

Веде засідання МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, переходимо до найцікавішого, того, що ви завжди з нетерпінням чекаєте. Підготуйтесь, будь ласка. Йде запис на „Різне”. Прошу записуватися того, хто хоче взяти участь у „Різному”.

Будь ласка, покажіть на моніторах. Година часу. Прошу, Яковина. Ковалевська за ним.

 

13:12:05

ЯКОВИНА М.М.

Микола Яковина, Українська республіканська партія „Собор”, фракція Блоку „Наша Україна”.

Шановні співвітчизники, політична криза у Верховній Раді України спричинена деструктивними діями правлячої коаліції. Це призвело до фактичного бойкотування роботи парламенту з боку опозиційних сил. Ми вимагаємо діалогу між Президентом України, владою та опозицією.

Нагадаю, що Президент України Віктор Ющенко з метою виходу з цієї політичної кризи вже проводив консультації з Прем'єр-міністром та Головою Верховної Ради України. Наслідком цих консультацій стали чіткі домовленості, про що публічно оголосили як Прем'єр-міністр Янукович, так і Голова Верховної Ради Мороз.

Однак представники „кризової” коаліції вже наступного дня продемонстрували своє небажання до конструктивної роботи і виконання домовленостей. Фактично ті домовленості, що були досягнуті у Президента України, вже наступного дня за вказівкою, очевидно, із сусідньої держави були переглянуті. Ситуація з розглядом кандидатури Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ України яскраве цьому підтвердження.

Нас відверто непокоїть факт зриву також домовленості щодо робочої групи з представників більшості та опозиції, яка повинна опрацьовувати пропозиції, що внесені обєднаною опозицією у Верховній Раді. Ця робоча група, яка  повинна працювати, ледь ні щодня, зібралася всього один раз під головуванням  заступника голови Верховної Ради Адама Мартинюка і результат - жодна пропозиція обєднаної опозиції не врахована - законопроекти щодо повернення виплат при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною за місцем роботи, щодо діяльності  компанії „Росукренерго”, щодо заборони адміністративного втручання у ринок зерна, не включення до порядку денного, як було домовлено раніше.

Більшістю не враховані кадрові  пропозиції обєднаної опозиції до Вищої  ради юстиції та Центральної виборчої комісії. За такого ігнорування вимог опозиції у нас немає іншого шляху, як продовжити бойкотувати діяльність такої Верховної Ради. Фракція "Наша Україна" перенесе свою головну діяльність на проведення зустрічей з українськими виборцями для роз’яснення політичної ситуації в державі.

Ми  звертаємося до українського народу, протидіяти у законний спосіб усім спробам наступу реваншистського уряду Януковича на невідємні українські цінності,  на нашу мову та культуру, на зазіхання до свободи слова, щодо демократії та прав людини. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую, але треба говорити правду. Ви тут згадували моє прізвище, то я  повинен сказати, що та група, яка збиралася під моїм керівництвом намагалася виконати ті обіцянки, і частину з них виконала. І зараз я назву, які, про які домовлялися. Але, якщо домовляємося разом, а хочуть, вибачте за таке  висловлювання відоме: на чужому горбі заїхати в рай, то це ….

 

ГОЛОС ІЗ ЗІЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви мені не керуйте, будь ласка, в спочатку навчиться ходити на засідання, а потім мені розказуватимете.

 

ГОЛОС ІЗ ЗІЛУ. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам прочитаю не регламент, а й Кримінальний кодекс прочитаю.

 

ГОЛОС ІЗ ЗІЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не вийшло раз, вийде другий, не переживайте. Не заважайте, згадувалося моє прізвище, я повинен дати відповідь. Найшовся вчитель. Так от, я ще раз повторюю, домовляються, але хай хтось зробить. Треба приходити на засідання, проводити те. що ви хочете.

З приводу вашої заяви про те, що нічого не зроблено, це не відповідає дійсності. Була домовленість  про те, що потрібно  розглянути питання про міністра закордонних справ. Міністр закордонних справ призначений. Це вирішене питання? Вирішене.

Було питання, було поставлене питання про призначення членів Вищої ради юстиції. Вирішене питання? Вирішене питання. Я вже не буду перераховувати інші. Але ще раз і ще раз наголошую. Потрібно, коли домовляємося, працювати, а не чекати, що хтось буде за вас тягти плуга. Говорити легше.

Ковалевська передає слово Білашу, будь ласка. За ним Палацей підготуватися.

В’язівський, я вам роблю чергове зауваження. Я ще раз повторюю, я вам роблю чергове зауваження. Якщо ви будете себе вести, бо ви розучилися сачкуванням вести себе нечемно, я прийму рішення, щоб вас вивели із сесійної зали, є така норма в Регламенті.

 

13:17:04

БІЛАШ Б.Ф.

Білаш Борис, Партія регіонів.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые избиратели. Своим сегодняшним выступлением хочу привлечь внимание руководство Донбасса и правительства по двум острейшим проблемам Святогорья, этих святейших мест Донецкой области, почитаемых не только жителями региона, но и всей Украиною, а также народом и ближнего, и дальнего зарубежья.

Во все время Святые Горы притягивали людей своими уникальными историческими памятниками, древним монастырем с его больницами, видевшими дружину князя Игоря, идущего в поход, а также несравненной по красоте рекой Северский Донецк, в светлых водах которого отражаются золотые купола храма Успения. Сегодня они взывают о помощи.

Северский Донецк питает живительной водой население трех областей Украины – Харьковской, Донецкой и Луганской. В бассейне реки расположено более 100 водопользователей, включая промышленные предприятия угольной, металлургической, химической промышленности и жилищно-коммунального комплекса. Годовой забор воды составляет 1,7 кубов/километров. Обратный сброс отработанной загрязненной воды создает непосильную для реки антропогенную нагрузку, которая приближается к катастрофической.

На содержание гидротехнических сооружений и восстановление биоресурсов реки требуется ежегодно  170 миллионов гривен как минимум. Фактически же  направляется около 40 миллионов гривен, и то не из госбюджета, а из региональных  бюджетов.

И вот такой парадокс: ежегодно водоиспользователи реки отчисляют в бюджет страны 85 миллионов гривен налогов за использование водных ресурсов, а обратно на нужды реки бюджет не дает ни копейки. Государство оставило на произвол судьбы проблемы Северского Донца и людей, проживающих здесь.

Обращаюсь к правительству с  настоящей просьбой: спасти реку, выделив для этого необходимые недостающие финансовые ресурсы.

И второй вопрос. Нельзя даже себе представить, что эти святые места, сам Святогорск и окружающие его населенные пункты сегодня, практически, не газифицированы. В июне 2004 года «Нафтогаз Украины» принял решение о проектировании и строительстве экспериментального газопровода высокого давления из полиэтиленовых труб до Святогорска. В 2005 году был построен участок газопровода длиной 6,8 километров. Остались недостроенными 16,5 километра газопровода. Опять же, вопрос, в первую очередь, к правительству: когда же, наконец, «Нафтогаз Украины» продолжит финансирование …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колоцей, фракція Партії регіонів. Підготуватися Червонопиському.

 

13:20:28

КОЛОЦЕЙ Ю.О.

Дякую.  Юрій Колоцей, Партія регіонів України.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, шановні телеглядачі і радіослухачі!

Знаковою подією початку року для Чернігівщини, без сумніву, набула робоча поїздка Прем’єр-міністра України Віктора Федоровича Януковича, яка проводилася з метою  розв’язання проблем, що гальмують соціально-економічний розвиток в Чернігівській області.

За результатами цього візиту були опрацьовані усі найневідкладніші питання, трансформовані в окремі доручення Прем’єр-міністра керівникам виконавчої влади.

Протягом першого півріччя планується опрацювати і проблему виділення коштів на технічне переоснащення та оновлення сільськогосподарського виробництва в Чернігівській області для 30-відсоткового здешевлення вартості сільськогосподарської техніки і обладнання, а також для їх закупівлі по лізингу.

На протязі року планується своєчасне і повне фінансування видатків за програмами підтримки підприємств агропромислового комплексу, насамперед виробництво продукції рослинництва, а також здійснення фінансової підтримки через механізм здешевлення короткострокових і середньострокових кредитів для часткової компенсації вартості мінеральних добрив та складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

На протязі нинішнього року буде забезпечене сприяння реалізації започаткованого  в області проекту з реконструкції в системі комунальної теплоенергетики.

Вже до липня поточного року уряд планує вжити дієвих заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам профільних підприємств.

При підготовці змін до Бюджетного кодексу України Міністерством фінансів вже розглянута пропозиція Чернігівської облдержгосадміністрації щодо видатків, що враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних  трансферів місцевих бюджетів.

У цьому виступі я торкнувся лише найважливіших проблем соціально-економічного розвитку Чернігівщини, їх безумовно набагато більше. Лише у дорученні Прем’єр-міністра Віктора Федоровича Януковича 32 пункти  заходів по поліпшенню стану життєдіяльності Чернігівської області.

Дивлячись на те, який високий темп задає нинішньому уряд  політичному житті країни, як вміло він відділяє зерна від полови, я не сумніваюсь. Усі недоліки непрофесійного господарювання попередніх уряд ми разом з вами, шановні колеги, безумовно подолаємо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій Червонописький, підготуватись Чечетову.

 

13:23:26

ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ С.В.

Сергій Червонописький, фракція Соціалістичної  партії України, Українська спілка ветеранів Афганістану.

Шановний Адам Іванович, шановні виборці, мене вийти на цю трибуну сьогодні змусив один дуже цікавий документ, який я тримаю в руках і всім показую. Це офіційна нота від імені НАТО до міністра України Папієва у справах праці та соціальної політики, такий собі пан Джеймс Грін. Про що йдеться мова, ви знаєте, уряд Януковича відновив діяльність державного комітету України у справах ветеранів і зараз іде розбудова цього комітету. Так от такі собі пани, уже знатівського погляду, мають нахабність незаконно втручатися у Внутрішні Справи України, тобто керувати: „Пане міністре, ти роби отак, а не робити отак”. Знаєте, просто мені огидно ці папери тримати в руках, просто вже колись я казав, що за державу обідно. Тут не просто „обідно”, це вже іде якесь понукання нашою державою.

І тут дуже чіткі поради, що от „ви не можете зробити оце, тому що не рекомендується і ми недопустимо вас у міжнародні програми”. Я ці документи передам, як свій офіційний запит щодо втручання у Внутрішні Справи України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Васильович.

Михайло Васильович Чечетов, будь ласка, підготуватися Данілін, передає слово Савосіну.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Прошу передати слово народному депутату Радзієвському. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Раздзієвський, будь ласка.

 

13:25:40

РАДЗІЄВСЬКИЙ О.В.

Олексій Радзієвський, фракція Партії регіонів. Львівщина.

Шановні колеги, високоповажні радіослухачі, свій виступ сьогодні короткий я хочу присвятити неприпустимим фактам чиновничого свавілля, який на превеликий жаль ми і сьогодні можемо зустрічати на різних рівнях влади, як на рівні органів місцевого самоврядування, так і на рівні центральних органів.

Вчора Голова Комітету у справах пенсіонерів, інвалідів і ветеранів Петро Степанович Цибенко інформував цей зал про кричущі факти отакого свавілля з боку керівників Укртелекому, які дозволили собі з 1 січня  біжучого року  скористатися  якимись технічними можливостями і позбавити мільйони пенсіонерів нашої держави від тих пільг, які запропонували були  ми, як Антикризова коаліція, і уряд Віктора Януковича. Вони  не тільки   не надавали пільг, вони „здирали три шкури” з того бідного пенсіонера, інваліда війни і здирали з них стовідсоткову проплату за телефони.

Я думаю, що  ми повинні в таких випадках проявляти високу принциповість і обов’язково подбати про те, щоб подібні чиновники були притягунті обов’язково  до відповідальності. Не можна сьогодні на фоні тих позитивних змін, динаміки, які відбуваються в нашій державі дозволяти окремим хапугам від влади знущатися  над українським народом.

Або другий приклад. Зараз під стінами Верховної Ради стоїть декілька сотень ошуканих людей з КСП „Бориспільське” у яких украли майнові паї, яких позбавили  шляхом всіляких маніпуляцій, позбавили  права на свій пай земельний і сьогодні вони ніде не можуть добитися  своєї правди. У них украли навіть   відповідні офіційні документи, оскільки шляхом маніпуляцій КСП „Бориспільське” було видано на 1729 гектарів землі по Іванівській сільській раді і на 2000 гектарів по Глибоцькій сільській раді законні документи і розпайована була земля. Сьогодні ці  ошукані люди стоять під стінами Верховної Ради.

Шановні колеги, я закликаю всіх вас і сам зі своєї сторони зроблю все необхідне для того, щоби авторитет наших народних депутатів, авторитет нашої Коаліції всеукраїнської єдності тільки підвищувався. І нікому не дозволимо компрометувати ті позитивні процеси, які відбуваються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Геннадій  Савосін. Підготуватися  Нетецька  передає Мірошниченку слово.

 

13:29:01

САВОСІН Г.А.

Народный депутат Украины, социалистическая фракция в Верховной Раде.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні радіослухачі та телеглядачі. Неодноразово у парламенті та  у засобах масової  інформації лунають з боку опозиції гучні заяви про те, що Антикризова коаліція при владі, і вона повинна нести всю відповідальність за всі негаразди, що відбуваються у державі.

У більшості областей України,  і так стало зрозуміло чому, державні адміністрації та ради очолюють представники   тієї самої опозиції. Тобто в регіональному рівні вони при владі.  А як користуються нею, наведу ряд прикладів із життя хмельницьких владоможців.

Голова облдержадміністрації пан  Бухневич, голова обласної ради представляють одну і ту ж політичну силу "Наша Україна". І замість того, щоб  наводити   лад в регіоні, вони вдалися до переслідувань, помсти тим силам, які виступають проти їх неспроможності  працювати для людей.

Підтвердженням цього є події  навколо голови Шепетівської райдержадміністрації Куті, члена СПУ. Представники правлячих у Шепетівці сил "Нашої України"   і БЮТ  в райраді терміново приймають ультимативне рішення з приводу   звільнення Куті з займаної посади. Останнє  швидко потрапляє на стіл голови ОДА  пана Буханевича. До речі,  звинувачення Куті, які проголошені на так званій нараді, були безпідставними і не тягнули  на відставку. Про це свідчать результати  роботи за 2006 рік.

Як наслідок терміново відбувається сесія Шепетівської районної ради, на якій приймається рішення про недовіру голови РДА Куті, освячена головами фракцій у райраді. При його прийнятті депутати навіть не звернули увагу на те, що в цей час голова РДА знаходився на лікарняному ринку, а тому не міг бути присутнім на засіданні  сесії та документально  спростувати неправомірні заходи на його адресу. І не заслухавши звіту, вони прийняли  рішення про недовіру. Поспішали, бо метою такої атаки було  прагнення провести в крісло  голови РДА  свою підконтрольну особу для подальшого  розтягування того, що залишилося в районі.

На жаль, ганебними були і подальші події Хмельницької ОДА, яка, не прагнучи розібратися в суті, зайняла позицію підтримки своїх районних побратимів.

Людина знаходиться на лікарняному ліжку, а голова обласної райадміністрації відправляє після сесії свою комісію, яка повинна була б довести „справедливість” (в лапках)  прийнятого рішення. І знову прокол: день комісія попрацювала і навіть не зустрівшись з діючим головою РДА виносить свій вердикт: винен. І ОДА поспішно шле подання Президенту

Не відреагували на звернення депутатів фракції СПУ в райраді більшість народних депутатів України, які є представниками Хмельниччини у Верховній Раді. І навіть той, хто пропонував Кутю на цю посаду, змовчав. Сьогодні він вже в іншому таборі. Сьогодні Президент зняв з посади Кутю Володимира Павловича, але, не зважаючи на листи, не зважаючи на те, що і Кабмін, і Президент знав про цю ситуацію.

Постає питання: хіба можуть на місцях виконувати рішення Кабміну? Відповідь однозначна – ні. При такому відношенні заангажованої влади. Ось вони – 17 миттєвостей весни опозиції у виконанні місцевих владоможців. Ні, вони не… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ваш час вичерпано.

Юрій Мірошниченко, будь ласка. Підготуватись… Берташ передав Муцу.

 

13:32:42

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

Я хотів звернути вашу увагу на ті події, які відбувалися 16 березня в цій сесійній залі, а саме: звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ „Криворіжсталь”.

На жаль, я особисто не міг взяти участі в розгляді цієї постанови. Оскільки я подавав альтернативну постанову до тієї, яку підготував голова цієї тимчасової слідчої комісії, і досліджуючи стенограму, бачив, що було багато закидів на мою адресу, начебто я не брав участі в роботі, начебто я ніяким чином не сприяв цій роботі, а лише  підготував альтернативний проект постанови.

Шановні колеги! Шановні виборці! Я дуже активно брав участь у цій роботі. На жаль, за весь час комісія зібралася лише три рази. З цих трьох разів я був запрошений лише на одне засідання. Разом з тим, бачачи, що представники опозиції не бажають розслідувати витрату коштів по „Криворіжсталі”, я особисто ініціював звернення до органів державної влади, отримав інформацію. До речі, доводжу до вашого  відома, що понад 15 мільярдів гривень з 19, які надійшли до Державного бюджету України, невідомо яким чином були витрачені. Я звернувся і до цього голови комісії пана Сінченка і… Сінчука, прошу пробачення, і не отримав з його боку підтримки з того щоб ми офіційно від тимчасової слідчої комісії звернулися до Рахункової палати, до слідчих органів, щоб  вони нам надали цю інформацію. Тоді я був вимушений звернутися до Голови Верховної Ради через доповідну і звернутися до Верховної Ради з проектом альтернативної постанови. Ця постанова передбачала – буквально в двох словах -  перше, що взяти до відому інформацію. Друге, доручити Рахунковій палаті України перевірити використання коштів, і змінити голову комісії, який не сприяє цій роботі. На що ми отримуємо проект постанови нашого колеги пана Саса відмінити такий… ту постанову,  яку ми прийняли начебто за процедурними ознаками.

Я вас запевняю, що ніяких офіційних законних підстав для відміни цієї постанови  немає. Мало того, запевняю вас, що представники коаліції в цій комісії будуть принципово працювати, щоб ми з`ясували обставини,  за яких 15 мільярдів гривень,  ми кожну копійку тут рахуємо, зникли невідомо де. І цю інформацію ми доведемо до відома наших виборів.  Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Орест Муц, будь ласка. Підготуватися Богачуку. Пішли тернопільські хлопці на трибуну.

 

13:35:56

МУЦ О.П.

Орест Муц, фракція Партії регіонів, Тернопільщина.

Шановні виборці, мені дуже соромно, що за 15 років так званого демократичного господарювання в нашому краї, а в останній рік – опозиційно-помаранчевого, Тернопільська область стала найбільш корумпованою, тіньовою, і одна третя людей поневіряється на чужині, заробляючи шматок хліба для своїх родин.

Як член Комітету  по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією я зобовязаний протидіяти зловживанням. Тому говоритиму про органи Державної податкової служби, де панує чи не найвища корупція. За тіньовими схемами продаються підприємства Тернопільщини, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Незаконно повертається ПДВ. Це відбувається за участю голови ДПА Тернопільської області пана Свистуна та його першого заступника Шаманського. Не обходиться і без покровителів з ДПА України. На хабарі податківцям та правоохоронцям сьогодні працює майже уся економіка Тернопільської області. Невже долари настільки засліпили керівництво ДПА України очі та знівелювали совість, патріотизм, принциповість? ДПА допрацювалася до того, що звичайних рядових податківців Тернопілля, які перебували на перевірці одного із спиртозаводів області, Хоросківського, під час виконання службових обовязків, як баранів в стодолі, зловмисники закрили та підпалили разом з конфіскованим лівим спиртом. Податківці отримали опіки, які належать до тяжких тілесних ушкоджень, практично інвалідність. Але й досі винних не покарано, бо рядових податків, звичайних виконавців, не тих, що перебувають на високих посадах в Києві, немає, кому захистити.

Я хотів би, шановне керівництво ДПА України , збирачі податків і хабарів, щоб ви навчилися так працювати, як ваші рядові підлеглі, навіть ризикуючи життям. Корумпованість керівництва Тернопільського ДПА панів Свистуна та Шаманського, а також їхніх київських покровителів відображається на соціально-економічному становищі області. Відбулося два мітинги біля ДПА Тернопілля. Так, 17 січня цього року кілька тисяч платників податків вимагали звільнення керівників Тернопільського ПДА. Обидві перевірки, які працювали в Тернополі, під керівництвом заступника ДПА України за моїми депутатськими запитами не змогли відобразити в звітах перевірок очевидних зловживань місцевих податківців.  Мало того, мої запити про корупцію ДПА Тернопілля керівництво ДПА України  перетворило в знаряддя для заробляння грошей сотні тисяч доларів, які беруть з керівництва Тернопільського ДПА за збереження посад.

Втім я впевнений, що корупція  в ДПА буде зупинена, впевнений, що уряд під керівництвом Премєр-міністра України Віктора Федоровича Януковича заставить ДПА України виконувати, передбачені державою, повноваження. Прошу мій виступ вважати зверненням до Генпрокурора, до голови СБУ та  до віце-премєра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Богачук, будь ласка. Підготуватися Антемюку.

 

13:39:12

БОГАЧУК В.С.

Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопіль.

Шановні депутати, на Тернопільщині, як і в більшості областей України, повним ходом уже йдуть посівні роботи. Селяни знову повязують свої великі надії з полем, з результатами своєї праці, з врожаєм.

Але настрій людей далеко не найкращій і викликано це, насамперед тим, що існуюча податкова політика, кредитна система держави, практично. Не враховують специфіки сільського господарства як галузі із сезонним характером виробництва і повільним рухом оборотних коштів.

Щодалі посилюється тиск цін  на селянина. Це призвело до того, що закупівельна спроможність сільського господарства впала. Майже, до збиткового рівня. У минулі вихідні я побував на ринку в одному з районів області. І став свідком того, як продавець телиці, яку він  доглядав більше 2 років виручив за це 1500 гривень. Але, як пояснив чоловік, цими днями він з дому продав ще двоє молочних телят.

Ви розумієте, що відбувається? В державі катастрофічно скорочується поголівя корів. І з кожним місяцем і роком ситуація тут стає все загрозливішою. Якщо кардинальними заходами її не змінити на краще, то  виникає загроза того, що держава може залишитися без маточного поголівя.

Теля не встигло народитися, як його тут же забирають перекупники з великими ножами. Я хочу про це сказати так, щоб про це почули всі. В Україні є закони про захист диких тварин, є закони, які забороняють знищувати собак, котів, іншу живність, а ось виступати на захист того, що складає нашу національну, економічну безпеку, нікому. Міністерство аграрної політики займається незрозуміло якою позицією, з якої позиції.

Канали збуту сільськогосподарської продукції монополізовані торговими посередницькими структурами, які фактично диктують закупівельні ціни на сільгосппродукцію. І тут, як не прикро визнати, домінують переважно тіньові схеми, відсутні дієві механізми державного регулювання ринку. У наслідок чого минулого року в Тернопільській області закупівельні ціни на свинину знизилися на 54 відсотки, на яловичину – на 21, на молоко – на 10. Це веде до збитковості тваринництва. Хто ж їм буде займатися?

Шановні депутати, назріла необхідність розробити і прийняти комплексну довгострокову державну програму підтримки та розвитку аграрного сектору економіки України з визначенням чітких і конкретних механізмів її фінансування. Щоб урятувати село, маємо терміново розробити механізму захисту сільськогосподарського товаровиробника в умовах членства України в Світовій організації торгівлі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Антемюк. Підготуватися Матвєєву.

 

13:42:22

АНТЕМЮК А.Д.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги,  шановні радіослухачі та телеглядачі.

Процеси, що відбуваються останнім часом в українському політикумі і суспільстві, свідчать про те, що сили опозиції, які уособлюються сьогодні переважно „Нашою Україною” та БЮТ, докладають всіх зусиль, аби зруйнувати позитивні зрушення в економіці та суспільно-політичному житті держави.

Те, що відбувається сьогодні у парламенті, ви маєте нагоду спостерігати самі, але не менш підступно вони руйнують суспільну злагоду та стабільність в регіонах. Яскравим прикладом такої політики є намагання розправлятися зі своїми політичними опонентами у Козятинському районі на Вінниччині.

Тут помаранчеві сили в особі голови районної державної адміністрації, водночас голови районного осередку „Нашої України” пана Заїчко системно переслідують та створюють перешкоди у роботі представникам Партії регіонів, Комуністичної партії, Народної партії та іншим. Особливо, коли вони займають керівні посади.

Востаннє 7 березня за ініціативою пана Заїчко фракціями БЮТ та „Нашої України” у районній раді була здійснена спроба усунути з посади голову районної ради Стахова, який під час минулих виборів активно підтримував Партію регіонів та її прихильників. Коли на його захист  виступила начальник відділу освіти райдержадміністрації, депутат районної ради від Партії регіонів пані Діденко, відразу після сесії було створено комісію щодо перевірки її роботи. Буквально за лічені дні пані Діденко була звільнена з роботи за досить сумнівним висновком: одноразове грубе порушення трудових обов’язків при закупівлі комп’ютерної техніки.

При цьому слід зауважити, що ці комп’ютери були закуплені ще в грудні минулого року і з економією 2000 гривень на користь учбових закладів району.

Яскравим підтвердженням грубих інсинуацій з боку голови райдержадміністрації на адресу пані Діденко є, практично, одностайна підтримка її директорами шкіл району та всіма без виключення представниками районного відділу освіти. Вони звернулися з листом, що вимагає звернути увагу  на  професійні здібності пані Діденко, а не її партійну належність, ретельно розібратися в ситуації та приборкати представників тих політичних сил, які не відрізняють партійних уподобань  від державних інтересів.

Свою незгоду та обурення діями пана Заїчко, його зухвалою поведінкою та зловживанням службовим становищем висловила місцева організація Партії регіонів. У своєму зверненні мої однопартійні висловлюють  стурбованість  станом справ, що склався у Козятинському районні Вінницької області, де керівні посади займають переважно представники БЮТ та „Нашої України”. Сьогодні вони характеризуються шаленим політичним тиском на опонентів, розхитуванням суспільної злагоди та громадянського спокою у районі, переслідуванням представників інших політичних сил.

Хотів би привернути увагу депутатів Верховної Ради до  небезпеки і руйнації суспільних відносин, що створюються такими діями та закликати представників „Нашої України” та БЮТ припинити нарешті цю згубну та ганебну практику. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую

Валентин Матвєєв, будь ласка. Підготуватися Кульчинському.

 

13:45:36

МАТВЄЄВ В.Г.

Фракція комуністів, Матвєєв.

Шановні громадяни! Перш за все, я хочу звернутися до вас: фракція Комуністів закликає вас прийти 25 березня, в неділю  до місць проведення референдуму опитування і висловитися з таких дуже важливих питань, як щодо вступу України в НАТО і до ЄЕП.

Зокрема, повідомляємо жителів міста Києва, що 25 березня на всіх виходах зі станції метро на Хрещатику, а також в інших багатолюдних місцях будуть стояти червоні палати, це більше двохсот пунктів голосування з символікою Компартії України. Приходьте шановні і висловлюйте свою думку, скажіть самі, що ви думаєте з приводу цих зазначених двох питань.

І друге. Як відомо у Верховній Раді протягом вже кількох скликань вистачає принциповості і наполегливості протистояти тискові право націоналістичних сил нав’язати позитивне розв’язання питання про визнання ОУН УПА воюючою проти фашизму стороною та надання її воякам статусу ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Послідовну позицію щодо цього займає депутатська фракція комуністів, добре усвідомлюючи, що поступки в цьому питанні призведуть до чергового збурення громадського спокою та протистояння в суспільстві.

На жаль, Президент країни Ющенко і тут продовжує займати позицію діаметральну протилежну позиції найвищого законодавчого органу держави, догідливо виконує замовлення тих політичних сил, що привели його до влади.

Нині у багатьох регіонах форсується робота по реалізації відповідного указу Президента. Відкриваються пам’ятники, меморіальні дошки, псевдогероям та активістам ОУП УПА, котрі буцімто вели підпільну та партизанську боротьбу, при чому часто-густо це робиться самочинно без рішення відповідних органів місцевого самоврядування, як це мало місце, зокрема в Сумах, що викликало справедливе обурення громадськості.

Таке свавілля стало можливим лише тому і зокрема у... щодо архівної справи, розкриття архівів, тому що заступник глави президентського Секретаріату Васюник в обхід уряду, віддав вказівку робити в державних архівах все, що тільки можна. Це неприпустимо. Історичну правду і справедливість не можна ґвалтувати, та й закони треба впроваджувати всім, в тому числі, і на Банковій, а тим більше, гаранту Конституції...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Кульчинський, будь ласка. Ярослав Кендзьор за ним.

 

13:48:54

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Микола Кульчинський, фракція „Наша Україна”, Полтавщина.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, шановні виборці, так, історичну правду не можна ґвалтувати. 30 червня Україна відзначатиме сторіччя з дня народження видатного сина українського народу, головнокомандувача українсько-повстанської армії Романа Йосиповича Шухевича. Завдяки родинному вихованню і участі в патріотичних організаціях, Роман Шухевича з молодих років віддано служив Україні, брав активну участь в обороні українського населення від репресій польської влади, три роки був політичним в’язнем. При цьому Шухевича виявив не аби який талант, не лише як громадський діяч, але як здібний підприємець, що налагодив систему фінансової взаємодопомоги в українському середовищі.

У 1938-1939 роках – Роман Шухевич відіграв провідну роль у створенні на Закарпатті карпатської січі, у складі якої брав участь у нерівних боях із угорськими фашистами за незалежність карпатської України. І тільки допомога німецького фашизму допомогла здолати незалежну карпатську Україну. Шухевича упродовж 1943 року став одним із розробників нової програми визвольного руху, що передбачала боротьбу з німецькими та більшовицькими окупантами і побудову в майбутній вільній Україні демократичного ладу. А восени того ж року під псевдонімом Тарас Чупренко, став головним командиром української повстанської армії. На цій посаді він залишився до своєї героїчної загибелі у бою у березні 1950 року, відмовившись від пропозицій мігрувати у демократичну Європу. Саме під його керівництвом УПА стала тією народною армією, про яку захоплено казав Президент Франції Де-Голь: „Якби я мав таку армію, німецький чобіт не топтав би Францію”. Комуністичний режим витратив чимало зусиль для паплюження імені Романа  Шухевича та піддав   репресіям його родину.

Столітній ювілей цієї визначної людини є доброю нагодою  вшанувати її на державному рівні. Вважаємо обов’язком  всіх  патріотичних сил у парламенті і, на мою думку, всього парламенту, підтримати проект Постанови номер 3078  „Про відзначення 100-річчя з дня народження  Романа Шухевича”. А також надати нарешті статус ветеранів війни усім воїнам Української повстанської армії.   І  я не сумніваюся, що це буде зроблено.

Але навіть якщо сьогодні і в уряді, і в українському парламенті є певна частина  людей із українофобськими цінностями, то все-одно український народ не  житиме більше в полоні  комуністичних догм та міфів. Ми вже гордимося і далі будемо  гордитися героями, які поклали життя за українську свободу, за нашу незалежність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ярослав Кендзьор, будь ласка, за ним В’язівський.

 

13:51:47

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух  України, фракція „Наша Україна”.

Шановні колеги, шановні виборці. Я хотів би торкнутися теми, яка  на мою, з моєї точки зору є надзвичайно  важливою і напевне турбує представників всіх політичних сил, які представлені у залі.

Я маю на увазі не узагальнюючи, не стверджуючи, що  усі суди і всі судді є докорінно корумповані. Але дуже багато  прикладів можна наводити, коли    рішення окремих конкретних  суддів просто ганьблять державу. Їхні заздалегідь куплені рішення, їхні рішення, вибудувані на хабарах, на домовленостях, руйнують віру у державу. Люди розуміють, що справедливості в державі шукати  просто є безнадійно.

І тому вищий законодавчий орган України неодмінно повинен торкнутися найближчий час цієї теми і  переглядаючи порядок денний на наступний пленарний тиждень  там стоять питання, які торкаються судової реформи і судочинства  в Україні.

Але  чому так знахабніли деякі конкретні судді,  особливо останнім часом? Тому що вони бачать симпатії сьогоднішньої влади до тих персоналій, значить, великих чиновників, які  після помаранчевої революції  накивала п’ятами з  України. Маю на увазі всю цю  кагору, кільканадцять десятків, зупинилися у цій московській резервації українських кримінальних авторитетів.

І коли сьогодні влада з обіймами зустрічає Щербаня, Олега Сала, скоро Бакай, скоро Білоконь появиться і багато  інших, такі судді, які схильні до  того, вони, як кажуть, їм гальма відпускає.

Хочу назвати, щоб не бути голослівним. Зовсім недавно суддя   Залізничного суду міста Львова Ігор Ганич приймає рішення, яким виправдовує, цілковито виправдовує  хабарника, колишнього міського голову.

Я хочу застерегтися, що для мене не існує, так би мовити, тут політичної приналежності, національної приналежності,  хабарник є хабарник, і його  національність і  партійність – хабарник. Тетяна Костів, суддя Львівського господарського суду,  яка… прізвище  тут уже це звучало кільканадцять разів. І на превеликий жаль, Антикризова коаліція, маючи  інформацію про нечистоплотні рішення цієї судді, підтримала цю суддю. Звичайно,  що вона буде впевнено робити такі  рішення і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир В’язівський. Підготуватися… Бичков передав слово Сивульському.

 

13:55:03

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В’язівський, "Наша Україна".

Шановні українці, правляча коаліція лякає  українських громадян міфами у дусі холодної війни, які не дають відповіді на питання: чому 26 країн стали членами НАТО і ніхто не прагне  з неї вийти? Чому  бувші члени Варшавського договору чехи, поляки, румуни об’єдналися з англійцями, іспанцями,  болгарами в  оборонному блоці? А відповідь проста.

По-перше, до НАТО приймають лише країни, у яких панує верховенство права і вільно обрана влада  працює для громадян.

По-друге. НАТО – це найефективніша у світі система колективної   безпеки. Для України членство в НАТО означає гарантії територіальної цілісності і зробить неможливим зазіхання на будь-яку частину її території. Важливою й є участь НАТО у боротьбі проти міжнародного тероризму, розповсюдження зброї масового знищення, нелегального обігу наркотиків, торгівлі людьми.

По-третє, рішення НАТО приймається консенсусом, кожна країна володіє правом вето і самостійно приймає рішення про участь у військових операціях. Тому твердження, що вступ до НАТО призведе до українців у чужих війнах, є абсурдним. Скажімо, позиція трьох членів НАТО призвела до відмови блоку від участі в операції в Іраку, тоді як позаблокова Україна послала в Ірак свої війська. Таким чином, участь у НАТО значно посилить роль України в світі.

По-четверте, вступ до НАТО – це замовлення для нашої промисловості, транспорту, науки, нові технології, сучасна армія, це – покращання інвестиційного клімату, а відтак рівня життя громадян.

В економіці Польщі в 97-му році було інвестовано два мільярди доларів, а в 99-му році після вступу до НАТО вже вісім мільярдів доларів. В такі самі рази виросла інвестиція в Румунії та Болгарії після вступу цих країн до НАТО. Вступ до НАТО – це передумова вступу до ЄС, що теж засвідчив досвід сусідів.

Спочатку безпека і стабільність через участь у НАТО, а потім – економічні і соціальні вигоди від Європейського Союзу. Цю аксіому варто засвоїти в першу чергу нашим урядовцям, які у своїй більшості далекі від національних інтересів України, адже Законом про основи національної безпеки України визначено вступ до НАТО як одну з головних цілей державної політики. Цей закон є обов'язковий, в тому числі для Прем'єра, тим більше, що за нього голосувала і фракція „Регіонів”. Тим часом дії Януковича не свідчать про бажання його виконувати. Фракція "Наша Україна" закликає всіх політиків відповідально ставитися до національної безпеки, членство України в НАТО не тема для дешевого піару. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сивульський попросив Микола Іванович, щось у нього терміново, перенести трошки пізніше виступ. Козуб і Тедеєв передають   слово Ядухі. Шість хвилин у вас є можливість.

 

13:58:23

ЯДУХА В.С.

Шановний  Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні виборці! Хотів би сьогодні залишити політику в стороні, про неї мабуть дуже влучно і про діяльність, і про моральність помаранчевих, так званих, опозиціонерів вчора влучно висловився та телебаченні міський голова міста Ужгорода. Я думаю, ми всі уважно спостерігали за цією передачею і ще раз пересвідчилися в кого слова розходяться з ділом, хто дійсно патріот України, а хто прикривається цією ковдрою.

Звичайно, нас хвилює – українців і нас, особливо в Західній Україні - багато дуже питань, тому що інформація, яка приходить сьогодні з екранів телебачення, радіо вона в більшості одностороння, вона викривлена. Мені, наприклад, прикро дивитися останній час телевізор, де фактично висвітлюється одностороння інформація, яка направлена на дезінформацію роботи уряду Віктора Януковича і коаліції  національної єдності. В принципі ми говоримо, що в Україні немає свободи слова. Якщо вже так, то коли вона вже була, якщо не сьогодні. І звичайно сьогодні фракція "Нашої України", особливо  її керівник,  в більшості  своїй виступають, говорять, що сьогодні хтось повертається, когось знищують, когось відсторонюють. Хотів би нагадати, що більшої кадрової чистки, більшого знищення еліти України, як в період Помаранчевої  революції, не було. Саме тоді при владі були професіонали, які працювали на розвиток України, на розвиток регіонів, районів, областей,міст. На сьогоднішній день влада скотилася  до нуля! Прикро слухати, що більшість так званих опозиціонерів виступають,  що уряд Януковича, наша коаліція не працює над розвитком  і над збільшенням  соціальних стандартів.

Всі ми добре знаємо, що це не так, адже саме уряд Януковича дотримує всі свої зобов`язання,  які брав при формуванні Державного бюджету на 2007 рік. Але би я хотів сказати, навести приклад на своїй рідній Хмельниччині. Бюджет області найбільший за роки незалежності України. Його ще такого не було – більше мільярда гривень. Побуваючи ні в однім районі на  сесії районної ради, я поставив просте запитання: як же працює влада, більшість в районній раді, яка складається з фракції БЮТ і „Нашої України” над розвитком і над вболіванням дійсно за наших людей? Запитав: скільки ж виділено на утримання на невідкладну медичну допомогу, наприклад, на одного жителя?  Відповідь: одна гривня. Скільки харчодень - 0,8. Чому школі не вистачає підручників і так дальше, коли бюджет практично зріс на третину, а в той же час кошти йдуть на придбання автомобілів, ремонт адмінприміщень і тому подібне. То запитується, шановні наші земляки, шановні слухачі, то хто ж все ж таки не використовує раціонально ті кошти, які з таким трудом пішла на розвиток економіка і здобув уряд Віктора Януковича?

Але я би хотів сьогодні, користуючись нагодою, відреагувати на звернення моїх земляків, які прийшли, і спуститися ближче до земних проблем. Насамперед, хотів би нагадати, що сьогодні в Україні йде повним ходом посівна кампанія і що є ще така галузь, як село. Воно ще живе, як би його не знищували, не топтали, воно живе і хоче жити. І в цьому контексті хотів би відреагувати на прийнятий в першому читанні проект Закону про заходи державної підтримки та стимулювання розвитку виробництва мінеральних добрив щодо встановлення відповідних пільг підприємствам хімічної галузі, за які вчора голосувала Верховна Рада. Я особисто за даний законопроект не голосував. З моєї точки зору, це лоббістський проект, і ніякої користі для селян він не несе. Адже сьогодні ми знаємо, в чиїх руках хімічні заводи.

І наводжу останній приклад. Як же можна пояснити той факт, що трейдери по поставці мінеральних добрив в Хмельницьку область ще в лютому-місяці проплатили кошти на „Рівнеазот”, а добрив і до сьогоднішнього дня не можуть звідти взяти? До 10 березня включно стовідсотково підприємство працювало на експорт наших споживачів, вітчизняних. Коли йде посівна кампанія, до сьогодні стоять в черзі. Але в той же час, ціна на аміачну селітру, до прикладу, за останній місяць зросла на 17 відсотків – і складає 1350 гривень. Звідки це взялося? Що, зросла ціна на енергоносії? Яка причина? Причини абсолютно немає.

Хочу сказати, що сьогодні проведена така попередня розмова з віце-премєром з питань АПК. І є домовленість, що все-таки уряд  вплине на цю ситуацію.

І ще одне найболюче питання, яке тривожить жителів Хмельницької області. Хочу привернути увагу до системи охорони здоровя. Однією з проблем є виконання  державної програми цукровий діабет. Починаю чи з цього фінансового року державний бюджет передбачив виділення коштів місцевим бюджетам для придбання інсулінов-препаратів.

Наприклад, Ярмолинецькому районному бюджету Хмельницької області під цю програму виділено 149 тисяч гривень. З боку держави крок виправданий і обґрунтований. Та наближається до завершення перший квартал, а освоїти виділені кошти не має змоги. Згідно діючого законодавства здійснення закупівель за державні кошти потрібно проводити через тендер.

Здавалось би однозначно і зрозуміло, але тендерна палата України відфутболює будь-які  замовлення по прийняттю оголошень. В той же час запасу препаратів для 145 хворих залишилося всього на декілька днів. Тобто, очевидно, видно ситуація по всій державі така.

Ми звернулися з вимогою до уряду, все-таки навести лад в цій системі, заставити тендерну палату, Міністерство охорони здоровя працювати для жителів України, а не займатися тією волокітою, якою вони займаються  на сьогоднішній день і надіюся  на позитивний результат. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Село живе і буде вічно жити, ви правильно сказали, не зважаючи ні на що. Так, Сивульський ще не підійшов. Заболотський – немає.

Ну, всі, хто хотів взяти участь, всі хто хотів взяти участь і записався, це зробили, це зробили. Тому ми завершуємо, завершуємо сьогоднішнє засідання. Засідання, ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Нагадую, шановні колеги, що ми з вами працювали підряд два пленарних тижні.

Наступний пленарний тиждень ми працює з виборцями. І я в черговий раз звертаюся, дійсно, побувати і приємно було чути, коли виступав Ядуха і говорив, що в ході зустрічі з виборцями, під час засідань районних рад, де він побував. Це добре, що ми буваємо і хотілося б, щоб якомога частіше виборці бачили нас на місцях, представників різних політичних сил.

Чергове пленарне засідання Верховної Ради відбудеться о 10 годині уже третього квітня. На все добре. Щасливо.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку