ЗАСІДАННЯ  ТРИНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 березня 2007 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні народні депутати, гості Верховної Ради, журналісти, запрошені! Сьогодні 13 березня, вівторок, парламент продовжує свою роботу. Я прошу підготуватися до реєстрації.

Проводиться поіменна реєстрація.

10:01:37

Готові працювати 389 народних депутатів. Ранкове засідання оголошується відкритим.

Шановні депутати, сьогодні день народження народного депутата Ткаченка Володимира Володимировича. Давайте привітаємо його, побажаємо здоров'я, успіхів, тим більше, він ще депутат молодий віком і має наміри ефективно працювати для того, щоб принести користь і виборцям, і державі. (Оплески)

Шановні депутати, 12 березня нинішнього року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 26 березня минулого року, в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Волошинкова Дмитра Борисовича, включеного до списку Партії регіонів.

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою. Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Волошинков Дмитро Борисович. Прошу. Будь ласка.

 

ВОЛОШИНКОВ Д.Б.

Добрий день. Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників.  Дякую за увагу. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Побажаємо також Дмитру Борисовичу успіхів у роботі.

Шановні депутати, відповідно до 25 статті Регламенту, у вівторок ми маємо  час для виступів уповноважених представників фракцій із внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень  тощо. Я прошу записатися бажаючих виступити від фракцій.

Від соціалістів записка є. Іван Бокий. Будь ласка.

 

10:05:24

БОКИЙ І.С.

Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України.

Соціалістична партія України, її фракції у Верховній Раді України  в нинішній складній політичній ситуації займає чітку послідовну позицію, в основі якої побудова сильної політично, економічно незалежної держави.

Для здійснення цього стратегічно важливого завдання депутати-соціалісти подають законопроекти з проблем розвитку конкурентноспроможної,  соціально орієнтованої економіки, її оздоровлення, створення нових напрямків у забезпеченні економічної, енергетичної і екологічної безпеки держави з застосуванням нових технологій, підвищення продуктивності та якості праці, переходу до європейської політики заробітної плати з гарантованою мінімальною погодинною оплатою праці і підвищенням ціни людської праці в собівартості продукції, здійснення конституційних вимог щодо державних гарантій в освіті, охороні здоровя, культурі, пенсійному забезпеченні, справедливій і соціально виваженій тарифній політики в житлово-комунальній сфері. Цій меті підпорядкована участь і робота соціалістів в парламентсько-урядовій коаліції. Для досягнення поставлених цілей сьогодні як ніколи потрібні стабільність у країні, розуміння і підтримка народу. І вони є. Свідчення цьому – результати розвитку економіки, які дають можливість послідовно підвищувати соціальні витрати з Державного бюджету, зокрема, починаючи з другого кварталу на сім мільярдів гривень посилити інноваційну складову в ньому.

Однак саме ці позитивні результати, їхня соціальна спрямованість викликають особливу лють у політичних сил, які сповідують ідею реваншу за свою поразку на минулих парламентських виборах. Прикриваючись безумовним і гарантованим Конституцією України правом на протест і народне волевиявлення, ці сили, які перебувають в опозиції, мали б висувати альтернативу парламентсько-урядовому курсу, а вони дестабілізують ситуацію, маніпулюють свідомістю людей, у викривленому вигляді подають роботу Верховної Ради, Кабінету Міністрів, політичних партій, які обєдналися в парламентсько-урядову коаліцію, паплюжать політичну реформу, конституційний устрій. Документи, які проголошують обєднання БЮТ і „Нашої України”, вказують на головну їхню мету – здійснити на антиконституційних засадах перевибори Верховної Ради, підштовхнути почесного голову „Нашої України”, який очолює державний інститут влади, Президента, на антизаконні, антидержавні дії, що фактично означатимуть державний переворот. На догоду особистим амбіціям деяких політиканів під удар ставиться доля України, її народу, її майбутнє. Суспільство інфікують вірусами популізму, нетерпимості, конфронтації, безкінечних чвар і нагнітання політичних пристрастей.

Опозиційність перетворюється  в ширму для антидержавних, антиконституційних дій з утягненням в них не тільки обманутих людей, а й державних інститутів. Фактично, йдеться про дискредитацію і зниження української державності. У цих умовах фракція Соціалістичної партії України закликає всі політичні сили, всі державні інституту влади стати на захист Конституції української держави від посягань екстремістках сил і їхніх лідерів, які вже довели свою неспроможність і авантюризм на високих державних посадах, а зараз знову методами підступів і обіцянок захмарних замків, демагогічних маршів знову хочуть сісти народові на шию.

Країні треба дати спокій, аби люди могли працювати, а парламенті  Уряд виконати програму антикризової коаліції, яка дасть змогу вже найближчі роки вивести Україну з кризи, забезпечити її поступальний курс до європейських економічних і соціальних стандартів, добробут і впевненість в майбутньому всім громадянам нашої держави.

Ми вимагаємо від Президента України, виконати покладену на нього Конституцією України роль гаранта дотримання прав і свобод громадян, утвердження законності і права, захисту держави від будь-яких посягань на її конституційний лад і маніпуляції державними інститутами влади, не допустити їхнього використання в групових інтересах, згуртованих в нинішню опозицію антинаціональних олігархічних кланів, які були є гальмом розвитку України на засадах соціально-демократичної європейської держави, руйнуванню української державності треба поставити надійний заслін. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Від "Блоку  Юлії Тимошенко".

Тимошенко виступає, Юлія Володимирівна.

 

10:10:53

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня, шановні колеги!

Я хочу, щоб всі привернули увагу на цей цирк. І може Партія регіонів  комусь пояснить, чому вони стоять біля трибуни і щось блокують, які у них для цього підстави? І чому вони сьогодні навколо того приміщення, де наша фракція засідає, взяли блокаду? Чому вони заблокували всі туалети? Чи з сьогоднішнього дня заборонено депутатам в туалети ходити? І сьогодні вони охороняють щитові.

Я хочу сказати, що вони так себе поводять без будь-якого приводу і підстав саме тому, що вони не розуміють, що вони у владі роблять. І я думаю, що їм просто немає чим займатися, як стояти біля трибуни, біля, щитових, біля туалетів і залу, де проводяться наші засідання.

Я думаю, що це, шановні друзі, характеризується одним зрозумілим словом  - страх. Не потрібно так боятися, шановні друзі, ви вже скоро підете від влади, незалежно від того, біля трибун ви будете стояти чи сидіти на своїх місцях.

І зараз я хотіла б зробити заяву, яку підтримали дві фракції  демократичні на чолі з Президентом. І ця заява сьогодні констатує, що в Україні досить швидко повернулися кучмівські часи. І тут стоять біля трибуни всі кучмівські діти, які сьогодні, практично, по всім напрямкам без виключення відновили все, що відбувалося до президентських  виборів 2004 року.

По-перше, сьогодні на базі конституційної реформи, яку вони провели, в країні влаштований повний хаос. Сьогодні, практично, в усіх гілках влади, починаючи від судової системи, уряду, парламенту, знову розгортаються потужні корупційні схеми. А для того, щоб утриматися при владі, вони тим країнам, які вже бачать Україну як свою вотчину, постійно підкидують шматки, за які їх будуть зберігати при цій владі.

І тому саме  внаслідок такої позиції сьогодні повстала суттєва загроза  незалежності України, суттєва загроза такого масштабу, якого ще не було за 15 років. І, якщо ви почуєте заяви сьогодні спікера Верховної Ради, уряду, то ви будете мати дві серйозні тенденції для руйнування України.

Перше. Вони збираються найближчим часом підписувати протоколи щодо вступу до Єдиного економічного простору. І власне ці протоколи передбачають втрату частини державного суверенітету, передачу наших суверенних прав наддержавному органу в Єдиному економічному просторі, де Україна при вирішенні питання буде мати 11 відсотків, Російська Федерація буде мати більше 80 відсотків.

По-друге, для того, щоб здійснити всі і подібні до цієї операції, в тому числі і в політичному, і в енергетичному секторі, вони сьогодні зробили заяву вустами Голови Верховної Ради Олександра Мороза про те, що вони збираються підкупити 300 депутатів у Верховній Раді і створити конституційну більшість. І сьогодні цю заяву офіційно зробив Мороз.

І це значить, що вони почали ретельнішу роботу з депутатами, залякують їх, дітей, пропонують хабарі і на базі цього збираються сколотити компашку в 300 голосів. І тоді міняти Конституцію, приймати без права вето Президента всі закони. Це є практично система державного перевороту.

І тому ми сьогодні цій антикризовій коаліції на чолі з їх бандою ставимо 17 умов. Починаючи від наведення порядку з тарифами, від підвищення заробітних плат і пенсій, прибрати корупцію в судах, в уряді, у Верховній Раді, припинити приймати лобістські закони та закони, які знову поновлюють їх тіньову економіку. І ці питання, їх 17, сьогодні є ультиматумом цій владі.

Якщо вони не зроблять те, що зараз ми вимагаємо, починаючи від нової редакції Конституції і закінчуючи усуненням  силових структур корупціонерів, ми будемо діяти адекватно.

І зараз ми вимагаємо на 30 хвилин перерву - проведення Погоджувальної ради з лідерами фракцій і, якщо не будуть прийняті відповідні дії по виконанню цих умов, 17, ми будемо діяти адекватно в парламенті. Банда при владі в Україні панувати... (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має представник від „Нашої України” В’ячеслав Кириленко. Будь ласка.

 

10:16:20

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, фракція „Наша Україна”.

Шановні колеги! Шановні виборці! Сьогодні ми стаємо свідками чергової спроби коаліції дестабілізувати роботу парламенту, інакше як кризою роботи парламенту не можна назвати ситуацію, коли в 6 годині ранку депутати фракції правлячої коаліції за вказівкою уряду Януковича займають чергу в місцях для блокування будь-якої роботи парламенту.

Це свідчить про те, що неодноразові заяви лідерів правлячої коаліції, що вони зможуть консолідувати і парламент, і країну не витримують жодної критики. Така правляча коаліція може плодити лише нові кризи і далі терпіти таку ситуацію і виборцям, і демократичним, політичним силам неможливо.

Безумовно, така нервова реакція правлячої коаліції є відповіддю і реакцією на угоду про об’єднану опозицію, яка почала консолідувати свої дії і в парламенті, і поза парламентом.

Однак, активізація опозиції пов’язана із тим, що вирішити жодне питання в інтересах людей в теперішньому парламенті зараз неможливо. Всі ті питання, які були ухваленні за ініціативою опозиції вдалося внести до порядку денного під величезним тиском завдяки блокуванням трибуни і іншим заходам активного впливу на правлячу коаліцію.

Будь-які інші питання, які опозиція пропонує внести до порядку денного списком правлячою коаліцією відкидаються. Саме так відбулося із 43 проектам законів, які  були внесені фракцією „Наша Україна”  до порядку денного цієї сесії. Вони були відхилені практично всі списком без обговорення. А це надзвичайно важливі питання, головним чином соціально-економічного характеру.

Безумовно, що в таких умовах далі працювати в парламенті стає дедалі  важче. В таких умовах не може бути продуктивною жодна конституційна комісія, яка ініціюється парламентом.

Тому дві фракції „Наша Україна” і БЮТ  зареєстрували проект постанови за допомогою якої ми виводимо наших депутатів із складу  конституційної комісії парламенту. Ми вважаємо, що в умовах роботи такого парламенту під таким тиском обговорення і ухвалення жодних нових змін до Конституції є неможливим. А внесення пропозицій щодо змін до Конституції на три фракції, ця робота на трьох є контрпродуктивною.

Ми пропонуємо будь-які зміни до Конституції, в тому числі і нову редакцію Конституції, розглядати на найвищому рівні за допомогою тієї конституційної комісії, яку створено Президентом України і до якої він пропонує, щоб увійшли не тільки фракції парламенту правлячої коаліції, але всі політичні сили, в тому числі і ті  що за парламентом, а також громадські авторитети, провідні юристи і ті люди, які володіють питаннями конституційного права.

Все те, що відбувається  зараз в парламенті  - це класична спроба узурпації влади урядом. Правляча коаліція давно перетворилася на слухняних „кнопкодавів”, які бездумно штампують всі, в тому числі антисоціальні рішення уряду Януковича, які вносяться до парламенту.

 В зв’язку з цим об’єднана опозиція вносить пакет із 17 вимог, на врахуванні і виконанні яких фракції „Наша Україна” і  БЮТ наполягають. Перерахую лише деякі із них.

Перше. Збільшити зарплати та пенсії. Збільшити мінімальну зарплату до рівня прожиткового мінімуму не пізніше 1 січня 2008 року. Встановити гідну людині мінімальну погодинну зарплату, а не 2 гривні 27 копійок на годину, як сьогодні в цей день планує розглядати урядовий законопроект правляча коаліція.

Друге. Ліквідувати пенсійну зрівнялівку і додатково збільшити пенсії людям з тривалим трудовим стажем.

Наступне. Створити повноцінний ринок землі, що поверне селянам власність на землю, а землі - її справжню вартість, і припинить її безконтрольне розкрадання.

Наступне. Спростити процедуру ведення бізнесу, повернути конкурентне середовище та нормальний інвестиційний клімат. Скасувати  повернення цією коаліцією, цим урядом  тіньові схеми в економіці.

Негайно  запровадити єдиний соціальний внесок і зменшити тиск на фонд оплати праці.

Виконати всі укази Президента, якими згідно Конституції зупинено дію актів Кабінету Міністрів, які не відповідають Конституції, у тому числі і одіозні кадрові призначення.

Зняти з розгляду всі законопроекти, спрямовані на розвал основ державного ладу системи управління: про Президента, про Раду нацбезпеки, зміни до Закону про Конституційний Суд, реакційні засади внутрішньої і зовнішньої політики.

У разі невиконання цих вимог фракція „Наша Україна” і  об’єднана опозиція залишає за собою право діяти адекватно.

Дякую за увагу. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має Петро Симоненко від комуністів.

 

10:21:41

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели. Как сообщили средства информации, после визита в Соединенные Штаты Америки и получения соответствующих инструкций, проведя под патронатом Президента тайные переговоры, определенные политические силы правой и националистической ориентации поставили  конкретные  задачи.

На мой взгляд, информируя сегодня украинское сообщество, мы имеем дело  с политическим сговором с целью установления режима пещерного националистического  авторитаризма. Заручившись  поддержкой  заокеанских хозяев, направив свои  усилия на постоянный саботаж, эти усилия направлены прежде всего не только на дискредитацию нынешней власти, а на паралич национальной экономики, создание социальной  напряженности, возбуждения  протестных различного характера настроений  с целью именно разрушения украинской государственности.

Что это? Прежде всего  ультиматум парламентской демократии. Мы, коммунисты, утверждаем,  что демагогия сопровождающая эти  ультимативные требования – это откровенная ложь, а реальная  цель – это, опираясь на полномочия Президента,   не только дискредитировать Верховную Раду, а прежде всего подтолкнуть к  параличу и деятельности  и в конечном итоге к роспуску  парламента и таким образом дискредитации в целом  парламентской демократии.

Агитационной машиной  склонить народ к поддержке референдума и вернуть самое главное ( вот здесь, уважаемые   избиратели, я  обращаю ваше внимание),  цель этих политических сил – вернуть кучмовскую Конституцию 1996 года, установив президентскую монархию с неограниченными полномочиями Президента и его олигархического, а теперь, очевидно, проамериканского, прозападного окружения. Именно и в этом состоит цель  инструкций полученных в Америке.

Но главную задачу – на   обломках парламента  провести ускоренную приватизацию остатков  госсобственности. И не случайно Президент Ющенко   внес предложение о приватизации таких остатков, которые  имеют отношение и к Одесскому припортовому заводу, и  в «Укртелекому».   Мы имеем сегодня с вами   ситуацию, когда именно эти политические силы  поставили задачу – раскрыть экономику для крупного иностранного капитала, а опыт «Криворожстали», когда  за поцелуй  Иуды продали самый основной металлургический комплекс, у них есть.

На мировой рынок пытаются выбросить земельный ресурс и тем самым утвердить колониальный характер  украинской  экономики. Ускоренное вхождение  в НАТО и  поддержка ПРО, о чем заявили уже сами американцы,  свидетельствует о реальной угрозе  национальной безопасности и   украинской государственности. А дата, которая  определена по вступлению в  НАТО – это 2009 год, как раз тот Рубикон, через который  либо пройдет Украина и ее  государственность будет защищена, либо мы окончательно превратимся в колонию американскую, прозападную. Именно так стремится восстановить кучмовскую Конституцию и  практически разогнать парламент.

Таким образом, так называемая оппозиция,  целенаправленно  подменяет идею патриотизма на махровый национализм.  Идея  справедливости  демократического государства  на диктатуру Президента, монархию; идею сильной национальной экономики на раболепский  колониализм, а защиту государственного суверенитета на геополитическое лакейство.

В этих условиях мы утверждаем, что антикризисная коалиция – это тот последний оплот парламентской демократии в Украине, который сегодня мы пытаемся защитить, это – гарант сохранения социального мира и последовательного развития национальной экономики.

Мы не имеем права допускать превращения Украины в практически периферию Запада и санитарный пояс между НАТО и странами СНГ. Мы сегодня предлагаем обратиться к международному сообществу и реально раскрыть те угрозы, которые сегодня несет сговор так называемой оппозиции именно в целях разрушения парламентской демократии.  

И завершая свое выступление, еще раз хотел бы обратить внимание, уважаемые избиратели, на итоги народного референдума в Николаевской области. Именно в Николаевской области   в воскресенье был проведен референдум, который показал, что от 91-го до 99 процентов народа, проживающего в Николаевской области, категорически не поддерживает политику Президента на вступление в НАТО. От 83-х до 99 процентов пришедших на референдум поддерживают рассмотрение вопроса о едином экономическом пространстве с Россией, Казахстаном, Белоруссией и Украиной.

Мы предлагаем немедленно заслушать информацию Министерства обороны и МИД о так называемых переговорах по противоракетной обороне и привлечь к ответственности тех, кто дал повод американским парламентариям заявлять о том, что Украина будет входить в состав ПРО. И, естественно, мы предлагаем ускорить переговорный процесс о создании единого экономического пространства. Спасибо. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції „Регіони” має Стоян. Будь ласка.    

 

10:26:58

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, Партія регіонів України.

Шановні народні депутати, шановні співвітчизники! Тема мого виступу – політичне рейдерство.

Сьогодні ви стаєте свідками нового виду рейдерства – рейдерства політичного. Ті політичні сили, які були вже при владі півтора року і діям яких народ України дав належну оцінку під час виборів 2006 року, віддавши перевагу нашим політичним силам, вирішили взяти реванш. Не отримавши підтримки більшості громадян України щодо   дострокових перевиборів, Юлія Тимошенко відправилась в Америку просити у них благословіння на дійство, принижуючи гідність нашої держави.

Уявіть собі, шановні співвітчизники, чи міг би будь-який видний сенатор Америки приїхати до нас в країну і просити підтримки парламенту щодо імпічменту Президента Буша?!

Інший діяч, колишній екс-міністр, який обіцяв світові назвати прізвища хто отруїв Президента, хто вбив Георгія Гонгадзе Юрій Луценко роз`їжджає по Україні, виступає з сольним номером, закликаючи до походу на Київ. І що цікаво? Що цей новоявлений  „піп Гапон” на одній із телепередач на запитання „чи віддає він собі звіт що буде, коли у відповідь на його півмільйонна людей, яких він має намір привести до Києва, прийдуть 1,5-2 мільйони прихильників наших політичних сил задля захисту стабільності у державі” він відповів: це вже справа міліції – наводити порядок. Чи не є це спробою здійснити державний переворот або у всякому випадку зіткнути різні політичні сили?

На превеликий жаль, останнім часом Президент України включився в цю небезпечну гру, про що свідчить його вчорашня заява про повну підтримку дій опозиції. Що ж не влаштовує опозицію? Мабуть те, що стабільно працює уряд, зростає економіка, яка дає змогу постійно підвищувати життєвий рівень громадян України. Як відомо, уряд вніс на розгляд Верховної Ради України  проект закону про внесення змін до Закону про Державний бюджет на 2007 рік, який ми повинні розглянути в наступний четвер. Цими змінами передбачається, зокрема, до кінця року підняти мінімальну заробітну плату з  400 до 460 гривень, розмір мінімальної пенсії збільшити на 60-80 гривень, заробітна плата працівникам бюджетної сфери – вчителям, лікарям та іншим категоріям  - зросте на 150-200 гривень. Показово, що в 2008 році – відповідаю пану Кириленку – уряд планує  вперше за всю історію незалежності України вийти на 100-відсоткову відповідальність мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму. До речі, зазначу, що коли прем`єром був Ющенко, а віце-прем`єром була Тимошенко, мінімальна заробітна плата складала всього 35,6 прожиткового мінімуму. Це найнижчий показник за всі роки.

Опозицію також не влаштовує та їх прихильників з-за океану і те, що стабільно працює Антикризова коаліція в парламенті. Один тільки приклад: за місяць ми прийняли всі закони, які потрібні для вступу України в СОТ, чого не могла зробити попередня Верховна Рада. Дуже хочеться опозиції знову повернутися до влади, якою вони колись так бездарно скористалися.

Такі дії, безумовно, не красять нашу державу та не добавляють іміджу на міжнародній арені, бо хто буде вкладати інвестиції в державу, де немає політичної стабільності, де не може парламент нормально приймати закони в інтересах громадян. Тому Партія регіонів України ще раз закликає наших колег, які сьогодні відносяться до опозиції, не займатися політичним рейдерством, не на вулицях і не на майданах, а за столом переговорів спільно з нами на державному рівні, разом з Президентом цивілізовано крок за кроком вирішувати нагальні питання, які хвилюють наше суспільство. Це значно краще, ніж постійне протистояння. І я впевнений, що саме за це громадяни всі нам будуть вдячні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Перед тим як зробити кілька оголошень, я просто зобовязаний, оскільки йдеться про характеристику роботи парламенту, і оцінки, які дані в тому числі і мені, я зобовязаний зробити кілька уточнень.

Ну, перше таке. Щоб ні в кого не створювалося якісь такі упереджені уявлення: у Верховній Раді, кому потрібно, в туалети ходити можна. Ніхто їх не блокує, будь ласка, не турбуйтеся з цього приводу.

Наступне. Треба користуватися точніше термінами, які вже в політології, в політиці українській давно існують. „Діти Кучми” – це бренд, використаний ще з 2000 року, тому переводити його сьогодні на інші рейки не потрібно. Всі розуміють, що це таке.

Дальше. Коли йшло голосування за ЄЕП, я хочу підкреслити, одна із фракцій соціалістів, до речі, не голосувала за це рішення, тому що там були для цього аргументи, але проголосовано було при одній умові – не виходити за межі Конституції і проти створення наддержавних структур. Підніміть протоколи, подивиться, про що йдеться.

Відносно нової Конституції, зміни до Конституції, чи прийняття нового тексту Конституції – ця афера не буде реалізована. Я відразу  хочу сказати, але зміни до Конституції  будуть здійснені тільки в межах і за правилами, визначеними самою Конституцією. Іншого порядку не існує і будь-які заклики з цього приводу ніякої сили не мають. Всі пропозиції, про котрі говорив тут Вячеслав Кириленко в переважній більшості включені до порядку дня, будуть розглядатися безперечно.

Відносно підкупу трьохсот депутатів, щоб до трьохсот вистачало, цю новацію я вперше чую, звичайно, треба мати уявлення і фантазію таку, щоб це говорити. Але я хотів би сказати, що цитата автора такої нісенітниці інша, яка є у публікаціях, зроблених за кордоном. „І я буду шаг за шагом розрушать опорных людей Партии регионов на востоке, я буду перевербовывать и забирать лучших организаторов процесса» і так дальше. Я не знаю, які методики будуть використовуватися, про гроші я говорити не буду.

А мені здається, що це є відповідь на питання. Не можна використовувати аргументи, які не мають під собою ніяких підстав. І нарешті, коли ми говоримо про адекватні дії, то ми повинні мати на увазі, я зараз оголошу, через певний час перерву за вимогою "Блоку  Юлії Тимошенко" і  Блоку "Наша Україна". Ми проведемо зустріч з керівниками фракцій. Але я хочу сказати, що планується далі. А далі накриються два сектори прапорами на два тижні блокування роботи парламенту, не поява тут, у  сесійному залі,  вимога до Президента, щоб він ветував закони і, ніби-то, спроба, щоб він потім видав указ про розпуск парламенту.

Я хочу сказати, що у нас Президент – гарант  дотримання Конституції, і він на такі авантюри не піде. Але хотів би, щоб всі ми розуміли: вся ця радикалізація до суті того, що відбувається в Україні, немає ніякого відношення, бо влада працює стабільно. Зростання обсягів виробництва, зростання показників ВВП, гарантії підвищення заробітної плати і соціальних гарантій і так дальше. Тобто все те, що ми чуємо тут  як декларації, є практичною роботою влади, коаліції, уряду і тих нормальних, нормально орієнтованих на роботу  парламенту депутатів, які входять до опозиції.

І коли я говорив про 300 чоловік, щоб приєднаються до коаліції, то йшлося якраз про цих толкових, розумних людей, яким обрид деструктив, обридли  постійні конфлікти, які абсолютно нічого не дають для суспільства, для держави, для парламенту зокрема.

Я хотів би, щоб ми розуміли, що є… які є сценарії, як вони розробляються, ким координуються, ким направляються і що цим переслідується. Хотів би заспокоїти всіх: парламент витримає всі ці випробування і після цих спланованих, неадекватних, хочу сказати, катаклізмів, значна частина депутатів, які стомилися від такого деструктиву, приєднаються до коаліції і будуть працювати, в тому числі, і над змінами до Конституції, про які тут йшла розмова, але яких не можна реалізувати змін цих, поки не буде 300 голосів парламенту, які можуть прийняти відповідні рішення.

Це така… такий не коментар, а відповідь по суті як репліка на ті зауваження, які стосуються Верховної  Ради і мене як Голови.

Наступне, хотів оголосити… вірніше, дати слово  для оголошення Володимиру Заплатинському. Будь ласка, ми ще в Регламенті знаходимося. Коротке оголошення. Потім зроблю ще два оголошення.

 

10:36:41

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України!

Відповідно до протоколу номер 1 від 27 лютого  2007 року повідомляю про те, що народними депутатами України, в тому числі і  тими, що не входять до жодної фракції Верховної Ради України, створено об’єднання „Незалежна Україна”.

У своїй діяльності об’єднання керується Конституцією України, законами України, Регламентом Верховної Ради України, Угодою про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України, регламентом коаліції та Положенням про об’єднання народних депутатів України у Верховній Раді п’ятого скликання „Незалежна Україна”.

Діяльність об’єднання ґрунтується на принципах верховенства права, законності, демократії, незалежності, свободи політичної діяльності, гласності, колегіальності, рівноправності членів об’єднання, обґрунтованості прийняття рішень.

До складу об’єднання увійшли народні депутати України: Борзих Олександр Іванович, Волков Олександр Анатолійович, Вершиніна Інга Станіславівна, Гладій Михайло Васильович, Заплатинський Володимир Михайлович, Єдін Олександр Йосипович, Зубець Михайло Васильович, Зубик Володимир Володимирович, Луцький Максим Георгійович, Толстенко Володимир Леонідович. Головою об’єднання обрано народного депутата України Заплатинського.

Об’єднання „Незалежна Україна” відкрите для співпраці з фракціями Верховної Ради України, з політичними партіями та громадськими організаціями.

Дякую за увагу. Запрошую до співпраці. (О п л е с к и).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Оголошую заяву. Відповідно до статті 13 Закону України „Про статус народного депутата України” та статті 59 Регламенту Верховної Ради України повідомляє про входження до депутатської фракції Партії регіонів народний депутат Волошинко Дмитро Борисович. (О п л е с к и).

Вибачте. І друга заява про входження його ж у склад антикризової коаліції. Будь ласка.

Відповідно до Регламенту стаття 27 на вимогу керівника блоку, фракції „Блок Юлії Тимошенко” і голови фракції „Наша Україна” оголошується перерва на 30 хвилин до 11.10. Будь ласка.

Я просив би керівників фракцій підійти на третій поверх.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ми домовилися, що зараз 10 хвилин, які вже використані,  фракції визначаться відносно своєї подальшої позиції і коротенько про неї скажуть впродовж 3 хвилин від кожної фракції. Тому, будь ласка, запишіться, хто хотів би від фракції висловитися з цього приводу.

І далі... Я ще, одну хвилинку, давайте визначимося... Іде голосування, іде заявка на виступи.  

Так, і далі в зв’язку з тим, що ми час для перерви використали із запасом, я пропоную і сподіваюся на те, що ви підтримаєте мене, до 14 години ми працюємо без перерви. До 14 години.

Іван Сидорович Бокий перший записаний, будь ласка. 3 хвилини у вас.

Коректно, як завжди.

 

11:56:34

БОКИЙ І.С.

Ви знаєте,  колись одна дуже мудра жінка сказала, ну, в інший час, але сказала дуже мудрі слова: „Не говоріть від імені народу, .……….. ви йому впеклись”.

Я не хочу сьогодні конкретно прикладати ці слова до якоїсь однієї політичної сили, але, ви знаєте, оці всеукраїнські політичні теревені і всеукраїнський мітинг, який сьогодні триває на площах багатьох міст, він уже посіяв таку зневіру в народі, що нам сьогодні тут уже стільки ми б не говорили, вже  багато людей просто і не вірить.

Але я прошу повірити у те, що буду говорити сьогодні від імені фракції Соціалістичної партії України.

Ви добре знаєте, що ми, соціалісти, багато років  фактично чортову дюжину  були у опозиції. І ми добре розуміємо роль опозиції у державі. Ми прекрасно розуміємо, що опозиція – це той санітар, який не дає засмічуватися державному організмові. Але це тільки за тієї умови,  коли опозиція виконує роль конструктивну, коли вона пропонує  розумну альтернативу державі.

І ми сьогодні одержали заяву двох опозиційних партій, які 17 пунктів там написали, але  ми її не змогли прочитати. Сьогодні  ми тільки ознайомилися із деякими із них із уст Юлії Володимирівни і лідера  фракції  "Наша Україна".

Що я можу сказати з цього приводу? Цей документ потребує глибокого вивчення, ми не можемо сьогодні робити якісь однозначні заяви, але одночасно там і є такі місця, які ми не можемо сприймати, зокрема щодо відставки керівників  силових структур.

Знаєте, кожного дня гратися у такі відставки - це не годиться. Я думаю, також  не можемо  ми сприймати диктату, який опозиція сьогодні фактично оголосила більшості. Методом диктату нічого ми не досягнемо. Потрібні перемовини, потрібні консультації, потрібні розумні пропозиції. І, очевидно, це так і має бути. І я думаю, що подальші наші  перемовини повинні бути із участю Президента  України. Бо сьогодні    ми почули  одну дуже дикунську і дику штуку, що  Президент на чолі опозиції. Такого не може бути, бо тоді це  в опозиції до держави, в опозиції  до народу. Слухайте, це Бог його знає що. Те що він походить із однієї політичної сили – це не дає йому права бути в опозиції, він повинен  бути Президентом усієї України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Камчатний передає слово Тимошенко.

Будь ласка,  Юлія Володимирівна.

 

12:00:03

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Тільки що на Погоджувальній раді за участю так  званої антикризової коаліції і демократичної опозиції відбувалася розмова, де наша політична команда демократична, спільна виклала чіткі умови, як долати глибоку конституційну кризу, глибоку соціальну кризу, вибух корупції у державі  і загрозу  втрати незалежності держави.

Можу вам сказати, що  це була розмова сліпих з глухими приблизно. Тому що Голова Верховної Ради разом з лідерами   антикризової коаліції чітко задекларували, що  їх ці питання просто не цікавлять і сьогодні Верховну Раду на чолі з Головою Верховної Ради   перетворили практично у станок по штампуванню рішень, які народжуються сьогодні у клані Януковича.  От сьогоднішня ситуація.

І тому   говорити про те, що сьогодні хтось когось почув,  або  хтось відчуває, що він прийшов служити Україні, а не власним корупційним  інтересам в антикризовій коаліції, ніхто, власне кажучи, не задекларував.

Тому наші дві політичні сили зрозуміли, що без серйозної консолідації демократичних сил на чолі з Президентом,  без вимог ультимативних цій антикризовій команді, на жаль, жодного питання зрушити не доведеться. Зараз вони планують на цьому тижні  кинути кістку у вигляді там на 2 гривні підвищення заробітних плат і пенсій, які  абсолютно не вирішать питання для країни, і вважають, що  цим вони закриють проблему підвищення заробітних плат  і пенсій. К кістку, кинуть закон ні про що відносно тарифної кризи і будуть  робити вигляд, що питання  вирішено.  Вони кинули сьогодні законопроект  по змінам до Конституції, про  позбавлення Президента  взагалі  вже всіх прав і взагалі скасування посади Президента і будуть рахувати, що це є логічні зміни до Конституції, коли державу позбавлять останнього права   обирати Президента всією країною.

І вони сьогодні вважають, що створення   трьохсот голосів у парламенті на підкупі і корупції,  це є вихід з сьогоднішньої владної кризи із протистояння в суспільстві. Така логіка сьогодні говорить про те, що крім узурпації влади і ломки всього суспільства через коліно ця антикризова коаліція нічого більше не бачить. І тому наші дві демократичні сили вирішили, що до того моменту, поки не звернуть уваги на наші вимоги, ми залишаємо цей зал в парламенті, тому що сьогодні освячувати те, що відбувається в цьому залі, чесні політики просто не мають права.

 (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу тільки сказати в присутності колег, що ми не про це говорили, правда. Розмова була не про це і висновки були не такі. Але нехай буде так.

Симоненко Петро Миколайович, будь ласка.

 

12:03:30

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! У меня в руках те требования, которые предъявлены к Верховной Раде так званной оппозицией. Вывод, который я могу сделать, - лицемерие зашкалило и дело Кучмы-Лазаренко-Тимошенко процветает и в данной ситуации набирает соответствующих оборотов.

О чем я хочу вас проинформировать? Прежде всего, абсолютное большинство инициатив, которые здесь изложены, законодательно не оформлены и нам с вами нечего рассматривать.

Далее. Обвинения, которые звучат в адрес всей Верховной Рады... Я же могу еще раз заявить о том, что в составе тех, кто сегодня выставляет ультиматум, 90, а то и 99 процентов – это сыновья и дочери Кучмы. Не ставят вопрос о сути, которая – главная проблема нынешней нашей ситуации, это – политическая система и режим, насколько они эффективны с точки зрения защиты прав и свобод человека. А теперь о некоторых вопросах, о которых здесь ведется разговор.

Разрыв, записано в нормах, в предложениях – разорвать связь власти и денег. Так извините, пожалуйста, давайте показывайте бизнеса и денег. Вы здесь требования выдвигаете нам. Гайдук – два миллиарда, Тарута – два миллиарда, Коломойский – 1,2 миллиарда, Боголюбов – 1,2 миллиарда, Живаго (ваш член фракции) – один миллиард. Так что ж вы тогда говорите? Кому вы предъявляете претензии? Показывайте себя, пожалуйста! Я надеюсь, правильно я фамилии назвал? Повышение заработной платы. Уважаемые избиратели, 90 процентов предприятий – это собственность тех, кого я назвал. Покажите на своих предприятиях, что вы реально увеличили в 3-4 раза заработную плату и решаем вопрос, который имеет отношение к благосостоянию.

Рейдерство. Кто у нас Верховный Суд возглавляет? Член фракции бютовцев Онопенко. Пожалуйста, организуйте так, чтобы суды не были инструментом для рейдерства. Кто вам мешает? Реализуйте. Ваш Онопенко возглавляет Верховный суд Украины.

Далее. ЦВК. Вы требования выдвигаете в отношении ЦВК. А в 2004 году кто здесь гвалтував Верховну Раду? Разве не вы избирали? Я вам напоминаю, вы  избирали этот состав Центральной избирательной комиссии. Вы избирали того, кого, так скажем, сегодня обвиняете. Вы его заставляли тогда различные махинации создавать. И мы-то знаем это.

Я просто сейчас не называю некоторые сделки, которые там делались, потому что это в суде должны определить ответственность этого человека. Поэтому, уважаемые избиратели, речь идет сегодня о том, что действительно  реально началась жесточайшая борьба за власть, чтобы вернуть полномочия Кучмы несостоявшемуся Президенту Ющенко. У него с 2005 года были полностью полномочия он ими не воспользовался в интересах народа Украины. Он не выполнил ни одного своего обещания, которое давал на Майдане. Провалилась полностью политика. Сделали зависимой Украиной. И эту зависимость сегодня хотят реализовать преступные деяния по уничтожению государственности Украины.

Я считаю, что подобным заявлениям мы должны дать   отпор и положить конец рейдерству политическому, организованному  «Нашей Украиной» и бютовцами. (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спокійно, будь ласка. Василь Олексійович Кисельов від Партії регіонів. Потім Кириленко.  Спокійно!

 

12:06:45

КИСЕЛЬОВ В.О.

Уважаемые коллеги! Уважаемые соотечественники! Очередной ультиматум  мы получили от оппозиции, так называемой.  Когда мы его рассмотрели, оказалось, что из 17 пунктов только 2 оформлены как законопроекты. То есть, вести речь не о чем. Нами было при  разговоре, как она сказала, глухого с слепым было предложено: мы рассматриваем законопроекты приходим в зал, разговариваем языком закона, но не языком ультиматума. Все это было отброшено.

А теперь я скажу по сути. В то время когда антикризовая коалиция во главе с правительством и поддерживаемая украинским народом, это поддерживано… это сегодня  можна привести   примеры работы над тем, чтобы улучшить социально-экономическую ситуацию в стране, мы видим, что есть силы, которые направили все свои усилия на расшатывание ситуации в государстве. Очередной тарифный кризис, который они сотворили, был создан ими. И сегодня мы пожинаем те тяжелые условия, которые они нам оставили после своего правления.

Мы не можем не говорить о том, я лично не могу говорить о том, что я с большим сожалением услышал вчера, что Президент поддержав заявление, которое подписали так называемые оппозиционеры, возглавил сегодня в стране оппозицию. Я поддерживаю здесь своего коллегу Бокия и могу с большим сожалением об этом говорить.

Теперь я скажу конкретно по сути: чего боится сегодня так называемая оппозиция, лично Тимошенко и те, которые с ней. Когда комиссия, которую создали здесь по предложению Кравченко, начала работать, когда мы получили документы, которые подтверждают, что посол США, к сожалению, сказал не всю правду или его ввели в заблуждение, потому что у нас в руках документы, которые подтверждают, что госпожа Тимошенко вызывалась на допросы американским прокурором Мартой Берш, эти документы имеются. И сегодня я в недоумении, и мне понятно, почему она была в Америке и почему ее там не оставили. И вот я сегодня думаю: она направит все свои усилия, чтобы не дать работать Верховной Раде, потому что она боится ответственности, она боится, что если мы сегодня раскрутим до конца то, что в свое время по политическому решению было прекращено, то ей придется  сидеть рядом с теми, кто сегодня уже сидит.

Я прошу дослушать меня и не тянуть руку раньше времени. Я отвечаю за свои слова. И то, что вы говорили здесь о том, как суды покупаются, мы тоже знаем, как куплены решения судов отдельных. Поэтому я бы сказал и другое: когда вчера мы зарегистрировали проект постановления о создании следственной комиссии по проверке, кто же отравил Президента, я должен вам сказать, поднялся очень большой шум. Потому что примерно мы уже знаем, что произошло, но мы сейчас хотим установить истину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Слово має Кириленко. Ви одержите слово для  репліки. Одержите слово.

 

12:10:06

КИРИЛЕНКО В.А.

Вячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, я хотів би нагадати, що, не дивлячись на заклинання правлячої коаліції, Президент все одно лишається найбільш легітимною політичною постаттю в країні, главою держави, Президентом всіх українців. Інша річ, що вам не дає спокою те, що опозиційні демократичні фракції у парламенті і поза парламентом обєдналися і починають  чинити опір, чинити опір реваншистам, які обєдналися  в правлячій коаліції і в Уряді Януковича.

Я хотів би нагадати, що всі питання, які виносилися на розгляд останнім часом і малим значення для людей, для виборців, вносилися під тиском, або обєднаної демократичної опозиції, або Президента України, в тому числі і зарплатне питання, яке ви нарешті винесли і в четвер будете розглядати - є реакцією лише на те, що Президент Ющенко вніс законопроект про збільшення мінімальної зарплати і пенсії. Без цього рішення, без цього президентського тиску  правляча коаліція не  збільшила би людям виплати ні пенсіонерам, ні бюджетним ні на копійку. І це очевидно всім виборцям. Всі питання порядку денного, які  в установленому порядку вносяться фракцією "Наша Україна", відкидаються і ігноруються.

В такому парламенті і з такою обстановки спокійно і результативно працювати не можна. Нам кажуть, що ми ставимо завищені вимоги. Всі 17 вимог, які сьогодні публічно оприлюднені, обґрунтовані і це веління виборців, а не вигадки ось політичних сил.

Всі 17 вимог щойно обговорені на нараді. Жодна із них не визнана нереальною. Як можна  визнати нереальною, наприклад, вимогу номер 2: захистити зовнішньополітичний курс України, захистити зовнішньополітичний курс України, закріплений в Законі України про основи національної безпеки? Політично, законодавчо та організаційно забезпечити визначену Конституцією України провідну роль президента України в проведенні зовнішньої політики; призначити міністра закордонних справ – чого ви не хочете робити вже другий місяць, навмисно, свідомо руйнуючи зовнішню політику.

Як можна визнати нереальним пункт 3: припинити наступ на українську мову та культуру? Вимога -  негайно зняти з розгляну законопроекти, спрямовані проти української  мови та скасування рішень контрольованих партіями антикризової коаліції місцевих рад, що руйнують конституційні засади функціонування державної мови в Україні.

Це ж ви повносили ці законопроекти, ви їх можете в одну секунду зняти і забезпечити більше спокою в країні, захистити державну  мову. Ви цього не робите, тому що ваш намір, ваша справа – дестабілізація. В таких умовах ми працювати не можемо. Ми думали, що правляча більшість піде назустріч нашим вимогам. Ми не були запрограмовані на алгоритм залишення залу, але тепер, зустрівшись із глухою стіною, ми полишаємо зал, будемо боротися поза парламентом і доведемо свою правоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилиночку. Я…

Юлія Володимирівна, візьмете слово для репліки обовязково.

Я тільки як учасник переговорів хочу сказати: ми домовлялися про те, що я звяжуся з Президентом і домовлюся про те, що ми з Прем'єр-міністром  спочатку, а потім і з участю представників і коаліції, і опозиції розглянемо комплекс питань, які піднімаються сьогодні для того, щоб зняти абсолютно штучно збудоване напруження.

Мушу сказати, що мені не вдалося зараз звязатися, тому що Президент зараз у відрядженні у Житомирській області і поки що на нього не можуть запропонувати звязок. Це трапиться обовязково, я сьогодні з ним з цього приводу переговорю.

Відносно аргументації, що всі ті пропозиції, котрі є в 17-ти пунктах викладені, вони супроводжуються законодавчими актами, я дав доручення, щоб ми перевірили, що є насправді зареєстрованим. Я скажу, що у цьому авторстві зареєстровані пропозиції щодо Вищої ради юстиції, про заборону експорту зерна, про призначення членів ЦВК і про зміни до Цивільно-процесуального кодексу. Все, більше нічого немає.

Тому я хотів би, щоб ми працювали серйозно в цьому сенсі. Ми готові розглядати будь-які законопроекти, які будете виносити, але треба, щоб вони були зроблені, а не просто заяви йшли про те, що вони … що є таке бажання.

Ні в кого не викликає сумнівів, що Президент – легітимна найбільш фігура в  Україні, бо він обирався прямими виборами  і це ніхто не ставить під сумнів. Але давайте співпрацювати.

Проте очевидно реалізується той сценарій, про який я сказав до зустрічі. Що б ми там не говорили, як би ми не говорили, а буде прийнято таке рішення, яке прийнято, шкода, вже не тут. Але це вже ваша справа.

Юлія Володимирівна має право для репліки, будь ласка.

 

12:15:15

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Зараз я хотіла б до громадян України звернутися і сказати, що сьогодні в Україні тарифна криза захлиснула всіх людей без виключення. Реальні пенсії і заробітні плати впали. Повернулася тіньова масштабна приватизація, причому під конкретні компанії конкретної влади. Сьогодні почалася масштабна корупція із землею, із власністю. І це сьогодні все освячує, в тому числі лівий сектор у цьому парламенті.

Під нашим тиском, опозиції, сьогодні повернулися до того, щоб розглянути, що там за тарифна криза, вносять хоча б на крихти підвищення заробітних плат і пенсій. Ми зупинили розбазарювання нашої газотранспортної системи. Все це відбулося тому, що наша опозиційна сила дійсно виконувала свої функції. Сьогодні за це проти мене почалися репресії, які тільки що оголосили представники і Партії регіонів, і соціалістів, і комуністів. Я звикла до репресій. Не хвилюйтеся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Я думаю, що тут все зрозуміло. Не будемо коментувати.

У нас у плані розглядається закон, проект Закону про амністію, доопрацьований, з поданням комітету. Вручено його 20 лютого. Доповідає  голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Романович Мойсик. Володимире Романовичу.

Тут є різні автори. Володимир Романович! (То ж він стоїть?) Ви готові доповідати? А! Мойсика немає, вибачте мені. Секретар комітету Борщевський, будь ласка. Це повторне перше читання Закону „Про амністію”. Будь ласка.

 

12:18:26

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Борщевский, фракция Коммунистической партии Украины.

Комитет несколько раз возвращался в различных вариантах к рассмотрению Закона «Об амнистии» и принял решение о том, что такой закон, в принципе, сегодня нужен, его нужно принимать в первом чтении, но только в первом чтении, потому что по многим пунктам необходимо серьезная доработка, необходима доработка к приведению в соответствии с процессуальными кодексами, а также уточнение амнистии по отдельным статьям.

Поэтому решение комитета, решение комитета, принять этот закон в первом чтении и во втором чтении уже окончательно его доработать, принять как в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання є до доповідача? Немає. Сідайте, будь ласка.

 

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми тут співдоповідача не маємо, бо це ініціатива депутатів перш за все. Хто хоче висловитися з цього приводу? Запишіться, хто хоче. Ми вже обговорювали це питання, як ви знаєте, давали доручення доопрацювати, відповідно до нашого доручення комітет доопрацював цей проект.

Матвієнков, прошу, за ним - Александровська.

З місця, будь ласка, з місця.

 

12:20:15

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция Социалистической партии.

Уважаемые коллеги, о том, что данный законопроект... давно необходимость принятия его назрела, ни у кого, я думаю, не вызывает сомнений. И мы на  фракции неоднократно обсуждали этот законопроект, неоднократно обсуждали эту тему и пришли к единогласному мнению о том, что мы поддерживаем его,  поддерживаем его в первом чтении с  тем, чтобы ко второму чтению разработать и подработать ряд механизмов, которые бы нам позволили разрешить комплекс мер, связанных с принятием этого законопроекта и этого закона.

Первое. Нам необходимо помимо того, что мы принимаем Закон «Об амнистии» на сегодняшний день, нам необходимо более предметно и более серьезно посмотреть на те места, так сказать, где находятся эти люди, то есть, на места лишения свободы. Разработать механизм обеспечения их работой. Рассмотреть механизм, так сказать,  каким образом они на сегодняшний день финансируются    и  обеспечиваются там конституционные права граждан. Это один момент.

Второй момент. Мы должны быть и четко понимать о том, что при проведении амнистии часть людей, которые имеют определенное заболевание, сегодня возвращаются в общество и они должны вести полноценную жизнь здесь. Многие из них на сегодняшний день не имеют жилья. Многие на сегодняшний день из них не имеют работы. И решение вот этой проблемы, которая сегодня ляжет на наше общество, она  должна быть четко отрегулирована.  То есть, те люди, которые будут возвращаться к полноценной жизни, они должны быть четко уверены в том, что их ждет работа, их ждет жилье, их ждет достойное медицинское обслуживание.

Третий момент. Есть ряд людей, которые больны инфекционными заболеваниями и которые  также будут попадать в наше общество, и здесь наша медицина должна быть готова к тому, что эти люди должны быть взяты четко на медицинский учет, на медицинский контроль. Четко должна быть обеспечена система их лечения, нераспространение тех заболеваний, которыми они больны. В комплексе все это говорит в отношении того, что нами должны быть проработаны какие-то заградительные меры,  которые бы оградили наше общество от социальных потрясений и ударов.

  Хотя еще раз подчеркиваю, в целом мы за ту идеологию, которая заложена в этом законопроекте. Мы за саму идею   проведения амнистии. Мы за то, чтобы      люди, которые уже отбыли  часть наказания, я думаю, многие из них сделали уже соответствующие выводы, они готовы вернуться  к полноценной жизни. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Александровська. А то помилково хтось натиснув. Матвєєв, будь ласка.

 

12:23:04

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Перш за все я хочу сказати, що, дійсно, прийняття цього закону на часі і його вже необхідно було прийняти на багато раніше.  Наша фракція детально розглянула цю проблему і визначилася  підтримати цей законопроект  у першому читанні.

Але у нас є  ряд серйозних  зауважень, які ми і будемо пропонувати розглянути у порядку пропозицій при опрацюванні цього законопроекту, при підготовці його до розгляду Верховною Радою у другому читанні.

Зокрема, я хочу погодитися із колегою Матвієнковим з тим, що ми дуже важно повинні підійти до проблеми звільнення  від  покарання засуджених хворих. Тобто ми повинні бути готові до того, що  у наше суспільство повернуться ці люди. І от той перелік захворювань, який затверджений наказом  Державного департаменту з питання виконання  покарань та  Міністерством охорони здоров’я, він повинен  бути ще і ще раз дуже уважно ними розглянутий.

Друге. Ми не можемо  погодитися з деякими положеннями запропонованого проекту закону про те, щоб звільнити від покарання засуджених за умисні  злочини, яким  передбачено покарання у виді  позбавлення волі на строк не більше   десяти років. Вдумайтеся, хто це? Тобто тут  також нам необхідно бути дуже пильними при прийнятті цього закону у другому читанні. Це також  стосується і інших  статей: статті 3, наприклад, і таке інше.

Не  можна погодитись також  і з положенням статті 4 про те, що звільняється від покарання  у виді триманні у дисциплінарному  батальйоні військовослужбовців  засуджених вперше за тяжкі злочини. Ми  ще недавно з вами памятаємо, що   сталося у  одному із гарнізонів Полтавської області, коли   пяний офіцер застрелив, вбив солдата. Я думаю, що ці всі питання профільний комітет повинен опрацювати і внести до розгляду  у другому читанні  більш виважені положення, тобто, вилучивши  ті, за які ми не  можемо голосувати, які ми не  можемо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Ще бажаючих не виявилося, вірніше, не записувалося.

У нас  є висновок комітету,  пропозиція – взяти за основу.  І виступаючі, власне, зауваження роблять серйозні  по окремих пунктах, але в цілому   такий закон необхідний.  Тому у мене є всі підстави  поставити цей проект на  голосування, щоб прийняти його за основу у першому читанні і доручити комітету доопрацьовувати його до другого читання. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

12:26:54

За-232

За – 232. Рішення прийнято, спасибі.

Розглядається  проект Постанови Верховної Ради  України про відзначення  на державному рівні 200-річниці курортів автономної Республіки Крим.  Це мова йде про уточнений текст цієї  постанови. Його тут немає чого обговорювати, власне кажучи.

Борис Давидович готовий проінформувати про суть уточнень. Будь ласка, на трибуну.

 

12:27:36

ДЕЙЧ Б.Д.

Уважаемый Александр Александрович, уважаемые коллеги!

22 февраля Верховная Рада Украины приняла постановление про празднование 200-летия курортов Автономной Республики Крым. Однако, затем экспертное управление в порядке подготовки к выпуску данной постановы был установлен ряд неточностей, несогласованностей. И комитет наш их доработал. Поэтому я вношу предложение – доработанный проект постановления про празднование 200-летия курортов Крыма сегодня рассмотреть и принять в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова йде про редакційні, я би сказав так, юридично-редакційні уточнення. Говорить Стоян. Запитання Стояна, будь ласка.

 

12:28:36

СТОЯН О.М.

Шановний доповідачу, ну дійсно, відзначити 200 років створення такої здравниці дуже добре, але хотів би вас запитати. Чи могли би ви мені сказати, яка приналежність відомча сьогодні здравниці на сьогоднішній день? Наприклад, скільки належить Федерації профспілок України здравниць на сьогодні? Скільки, скажемо, Мінохорони здравниць? Тобто які найбільше відомства мають сьогодні здравниць і чи вони ще залишились для того, щоб ми могли щось там святкувати? Я думаю, це питання вивчали. Дайте мені, будь ласка, відповідь. Дякую за відповідь.

 

ДЕЙЧ Б.Д. Уважаемый Александр Николаевич, я точных цифр сегодня вам сказать не могу, потому что во всем санаторно-курортном комплексе Крыма произошли определенные правки, потому что за последние два года профсоюзных здравниц очень много продано и они стали сегодня частной собственностью. Но не зависимо от этого профиль здравниц не изменился.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борис Давидович, видно, Олександр Миколайович не встиг прочитати уважніше після редакції цю постанову, там зовсім про інше йдеться.  

Там мова йде про доручення Державному телебаченню, Комітету з телебачення і радіомовлення, Національному банку відповідні доручення, випуск монет, поштових листівок і так дальше. Це трішки інше. Ясно. Сідайте, будь ласка.

Отже, ми проголосували цю постанову, зробили юридичну редакцію цього документу. У звязку з тим, що деякі формулювання змінилися, їх треба просто переголосувати. Я прошу проголосувати цей проект в зміненій редакції. Будь ласка, у вас він на руках є. Прошу.

 

12:30:39

За-240

Рішення прийнято.

Про ратифікацію проект закону. Мова йде про додатковий протокол до угоди між урядами держав-учасниць Чорноморського економічного співробітництва про співробітництво в наданні надзвичайної допомоги, ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли внаслідок лих природного і техногенного характеру.

Спочатку слово має міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Іванович Шуфрич. Будь ласка.

 

ШУФРИЧ Н.І.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! Законопроект, який внесено на ваш розгляд, передбачає ратифікацію Верховною Радою України додаткового протоколу до Угоди між урядами держав-учасниць Чорноморського євроатлантичного співробітництва про надання взаємодопомоги під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Законопроектом також визначається механізм створення, функціонування та статус мережі офіцерів з надання такої допомоги. Ратифікація додаткового протоколу дасть можливість оперативно і своєчасно надавати взаємодопомогу, здійснювати обмін інформацією за сучасними технологіями з метою запобігання надзвичайним ситуаціям, а у разі їх виникнення організовано та ефективно вирішувати питання ліквідації їх наслідків на міжнародному рівні.

Законопроект розглянуто та схвалено  відповідним профільним Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Головне науково-експертне управління Верховної Ради  України підтримує прийняття згаданого законопроекту.

Дякую, прошу підтримати ратифікацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Нестора Іванович? Якщо є – запишіться.

Ну, я так розумію, що документ сам по собі зрозумілий, загроз ніяких не несе, а те, що ці проблеми  треба вирішувати у співдружності країн, що проживають, розміщені на березі Чорного моря, так це не викликає ніякого сумніву.  Тому, ви, Нестор Іванович, сідайте, будь ласка.

Від комітету яка позиція була, будь ласка?

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, Олександр Олександрович. Дякую, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Представляйтесь.

 

12:35:05

ЗАЦ О.В.

Шановні народні депутати, запрошені, на ваш розгляд внесено проект закону про ратифікацію Додаткового протоколу до Угоди між урядами держав - учасниць Чорноморського Економічного Співробітництва про співробітництво у наданні надзвичайної допомоги і ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли внаслідок лих природного і техногенного характеру.

Ліквідація  наслідків надзвичайних ситуацій часто потребує мобілізації сил  і засобів не тільки однієї країни, а і залучення допомоги з боку інших держав. Одним з найбільш проблемних питань такого співробітництва є обмін інформацією, оперативність якого безпосередньо впливає на своєчасність надання допомоги. Предметом правового регулювання додаткового протоколу є механізм взаємодії відповідних служб України та країн, що входять до організацій Чорноморського Економічного Співробітництва у галузі попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків  в акваторії Чорного моря та на його узбережжі, що закріплено положеннями Угоди ЧЕС.

Субєктами виконання положень додаткового протоколу окрім МНС є Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоровя, Міністерство транспорту та звязку, Міністерство охорони навколишнього природного середовища, Міністерство економіки та Адміністрація Державної прикордонної служби.

Головне науково-експертне управління  підтримує поданий проект. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, розглянувши 21 лютого поточного року на своєму засіданні зазначений законопроект, вирішив рекомендувати прийняти його в цілому, тобто ратифікувати угод.

Прошу вас, шановні колеги, підтримати проект закону про ратифікацію додаткового протоколу до угоди між урядами держав учасниць Чорноморського економічного  співробітництва, про співробітництво в наданні надзвичайної допомоги і ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли внаслідок лих природного і техногенного характеру.

Дякую за увагу.

 

Далі засідання веде Перший застпуник Голови Верховної Ради МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є запитання до доповідача? Співдоповідача від комітету?

Немає? Сідайте.

Так, хто бажає взяти участь у обговоренні, прошу записатися.

Так, будь ласка, Олександр Баранівський, прошу. З місця мікрофон.

 

12:36:14

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Адам Іванович.

Шановні колеги!

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Фракція соціалістів буде підтримувати даний законопроект, він вкрай необхідний. Ми сьогодні з вами є свідками того, скажімо, коли ми візьмемо тільки ті небезпеки, які складає Чорне море і повітряний простір над Чорним морем. Скільки раз гинуло людей, і в тому числі, загибель літаків! І  коли це всі відбуваються процеси рятувально-пошукові, лише на домовленостях того чи іншого відомства чи міністерства.

Сьогодні дана додаткова угода, вона формалізує наші дії з усіма країнами Чорноморського басейну. І тому, на мій погляд, і не тільки на мій погляд, а позиція фракція соціалістів, що цей закон треба прийняти в цілому сьогодні. Це захистить сьогодні наших громадян, які працюють у зоні Чорноморського  басейну.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Немає. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування проект закону, вірніше, Закон про ратифікацію Додаткового протоколу до Угоди між урядами держав-учасниць Чорноморського Економічного Співробітництва про співробітництво у наданні надзвичайної допомоги і ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли внаслідок лих природного і техногенного характеру. Будь ласка, законопроект за номером 0061. Прошу голосувати.

 

12:38:05

За-241

Закон прийнято. Додатковий протокол до Угоди ратифіковано.

Переходимо до розгляду питань розділу „За скороченою процедурою”. Але для цього нам треба прийняти рішення.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття рішення щодо розгляду наступних питань, запропонованих у сьогоднішньому порядку денному, за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

12:38:47

За-235

Рішення про те, щоб ми розглядали за скороченою процедурою, прийнято.

Розглядається законопроект за номером 2638, проект Закону про внесення змін до статті 14 Закону України "Про лікарські засоби", законопроект уряду. Доповідає перший заступник міністра охорони здоров’я Біловол Олександр Миколайович. Будь ласка. Недавній наш колега.

Прошу підготуватися Бахтеєвій від комітету.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую.

Вельмишановний Адаме Івановичу, вельмишановні народні депутати. Сьогодні цим законом пропонується, України про лікарські засоби визначено, що Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів очолює головний державний інспектор України – заступник міністра охорони здоров’я, і який призначається на посаду, призначався  Президентом  України. І для того, що у зв`язку  із наданням… прийняттям чинності Закону України про внесення змін до Конституції, цим законом пропонується привести або унормувати зміст статті 14 у відповідність до Конституції та Закон про Кабінет Міністрів, де практично прерогатива сьогодні призначення заступників міністра охорони та головного державного інспектора з якості лікарських засобів визначається чи покладається на Кабінет Міністрів  України за поданням міністра охорони здоров`я. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дяку. Зрозуміло. Це скорочена процедура. Сідайте Олександр Миколайович.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую, Адаме Івановичу. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питань немає. від комітету буде співдоповідати голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення фармацевтичної діяльності Комітету з питань охорони здоров`я Цюрко Петро Іванович. Будь ласка.

 

12:40:40

ЦЮРКО П.І.

Шановний  Голово! Шановні народні депутати! Комітету з питань охорони здоров`я розглянув поданий Кабінетом Міністрів проект Закону України про внесення змін до статті 14 Закону України "Про лікарські засоби".

 Законопроектом пропонується розмежувати посади заступника міністра охорони здоров`я України та головного державного санітарного інспектора України з контролю якості лікарських засобів, а також змінити порядок призначення на посаду і звільнення з посади головного державного інспектора України з контролю і якості лікарських засобів.

Проаналізувавши  внесений законопроект, комітет не заперечує проти розмежування посад заступника міністра охорони здоров`я України та головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів. Разом з тим, комітет вважає, що законопроект потребує редакційного та техніко-юридичного    доопрацювання.

По-перше, на наш погляд,  головний державний  інспектор України з контролю якості лікарських засобів повинен призначатися на посаду і звільнятися з посади Кабінетом Міністрів України за поданням міністра охорони здоров`я України.  Для цього пропонуємо пункт 1 законопроекту після слів „Кабінету Міністрів України” доповнити словами „за поданням міністра охорони  здоров`я України”.

По-друге, при внесенні змін до статті 14 Закону України "Про лікарські засоби", на наш погляд, необхідно враховувати зміни, що відбулися в структурі центральних органів виконавчої влади і зокрема в  організації органів державного контролю лікарських засобів. Так, на виконання указів Президента України про зміни у структурі центральних органів  виконавчої влади від 15 грудня 1999 року  номер 1573 і про заходи щодо поліпшення забезпечення населення лікарськими засобами та виробничого медичного призначення від 7 лютого 2003 року, номер 91, на базі Державного комітету України з  медичної і  мікробіологічної промисловості створено Державний департамент з контролю якості, безпечності та виробництва лікарських засобів і виробів медичного призначення у складі  Міністерства охорони здоровя України.

А потім правонаступника цього департаменту - державну службу лікарських засобів і вибору …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЦЮРКО П.І. Разом з тим ці зміни в структурі органів державного контролю якості лікарських засобів не було внесено до частини 6 статті 14 Закону України „Про лікарські засоби” оскільки в ній ще й досі не визначено, що державний контроль за додержанням умов виробництва лікарських засобів здійснює Державний комітет України з медичної та мікробіологічної промисловості та уповноважені ним державні органи.

З огляду на викладене вище, а також враховуючи висновок  Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України про можливості прийняття зазначеного  законопроекту за основу рекомендуємо Верховній Раді України проект Закону України  про внесення  змін до статті 14 Закону України „Про лікарські засоби” взяти за основу, доручивши Комітету з питань охорони здоровя його доопрацювання до другого читання з урахуванням зауважень і пропозицій висловлених всіма суб’єктами права законодавчої ініціативи.

Шановні народні депутати, прошу вас підтримати рішення комітету.

Дякую заувагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте, Петро Іванович.

Так, будь ласка, скорочена процедура два за – два проти.  Прошу записатись. Зелена і червона кнопки.

Так,  Матвієнков прошу. З місця, будь ласка, мікрофон. Підготуватись Матвеєву.

 

12:44:14

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвеенков, фракция Социалистической партии.

Мы на заседании фракции рассмотрели этот закон и за то, чтобы принимать его в первом чтении, хотя в нем там есть некоторые, действительно, технические правки, которые необходимо было бы согласовать и необходимо было бы поправить.

Но почему мы принципиально за этот законопроект. Мы считаем, что именно эта должность, этот человек, который будет утвержден  на эту должность перед ним лежит колоссальная ответственность, которая сегодня есть у нас в медицинском направлении.

Первое. Это качество медицинских препаратов, которые сегодня мы имеем на прилавках. Та система аптек, которая сегодня получила развития в Украине и та система контроля, которая существует за теми препаратами, которые попадают на прилавки свидетельствуют о том, что зачастую это либо суррогаты, либо подделки, либо вообще вещи, которые не имеют никаких лицензий. Поэтому здесь должна быть четкая, жесткая система контроля за тем, что мы продаем для нашего народа. Это первый момент.

И второй момент. Это наркомания. Это одна из злободневнейших тем, которая сегодня не может будоражить никого. Я не знаю, так сказать, депутаты, которые и приезжают к себе в округа очень сложно ответить сегодня на вопрос, неужели мы всем составом парламента, всем составом правительства, всей Администрацией Президента не можем разобраться с такими препаратами как «Трамадол» или другими вещами, которые из под полы сегодня ходят и буквально губят наше население, буквально губят нашу нацию. Поэтому мы за то, чтобы упорядочить эту схему, мы за то, чтобы упорядочить эту систему, чтобы создать четкую систему контроля над теми, так сказать, веществами, которые ходят, особенно наркотическими веществами и создать нормальную систему ответственности тех людей, которые будут назначаться на эти должности. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Валентин Матвєєв, фракція комуністів.

 

12:46:05

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, тому що такі зміни до статті 14 Закону „Про лікарські засоби” необхідно приймати, сумнівів, я думаю, немає. Адже, це все сьогодні чітко кореспондується, перш за все, з сьогоднішніми вимогами Конституції і з політичною реформою.

Адже, на превеликий жаль, дехто із наших можновладців, а, перш за все, Президент і його любі друзі, і до сьогоднішнього дня ще так і не зрозуміли, що живимо з вами зовсім в іншій державі - парламентсько-президентській республіці. І підтвердженням цьому є сьогоднішня поведінка так званих опозиціонерів у залі Верховної Ради України їх задекларовані дії, які направлені на  позитивні якісь дії корисні для людей, для держави, а тільки для того, щоб добитися того, чого вони хочуть: повернення до влади.

Я думаю,  що, приймаючи цей закон, ми повинні перш за все  зробити все можливе і неможливе для того, щоб  ця інституція, я маю на увазі Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я працювала  ще більше, навіть не ще, а на багато більш ефективно, про що  говорив я  от сьогодні  вже другий раз, посилається і мій колега Матвієнков у  виступі. У нас тут дуже  багато проблем. І контроль за якістю лікарських засобів повинен бути значно посилений. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, всі, хто мав бажання виступити… Тим більше, що проти ніхто не виявив бажання виступати проти цього законопроекту. Виступили два „за”. Законопроект обговорено.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закону про внесення змін до статті 14 Закону України "Про лікарські засоби"  (реєстраційний номер 2638).  Прошу голосувати.

 

12:49:00

За-240

Прийнято у першому читанні.

Будь ласка,  комітет доопрацьовуйте відповідно до  тих зауважень, які висловлені у ході обговорення, і готуйте до другого читання.

Розглядається проект Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб". Тут у нас є реєстраційні номери 2745 і 2745-1.

Доповідають… Перший законопроект – це урядовий, доповідає перший заступник міністра охорони здоров’я Бережнов Сергій Петрович. Будь ласка. Підготуватися від комітету.

 

БЕРЕЖНОВ С.П.

Вельмишановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується проект Закону  України про внесення змін  до статті 8 Закону України „Про захист населення від інфекційних хвороб”. 

Стаття  8 зазначеного закону визначає фінансування профілактичних і  протиепідемічних   заходів та лікування  хворих на інфекційні хвороби. Пропонується друге речення частини другої статті 8 після слів: „до календаря щеплень” доповнити  словами:  „у тому числі  для профілактики сказу”.  Це дасть можливість закуповувати  вакцини для профілактики сказу за рахунок   коштів Державного бюджету централізовано, а відповідно своєчасно та у повному  обсязі забезпечувати ними регіони. На сьогодні  закупівля цих вакцин  здійснюється за рахунок коштів  місцевих бюджетів, що не завжди забезпечує повну  та своєчасну потребу у ній.

Необхідній даних змін  викликана рядом причин. Ситуація зі сказом в Україні є  незадовільною і має тенденцію до погіршення. Щорічно в Україні реєструється понад  1,5 тисячі осередків сказу серед цих видів тварин, у тому числі  і серед собак  і котів, які найбільш наближені до  людини.

За останні 10 років за медичною допомогою  з приводу укусів тваринами щорічно звертаються понад 100 тисяч осіб. З них отримують призначення на вакцинацію 18-20 тисяч. От за цей період, за 10 років, захворіли і, на жаль, померли 21 людина, з них: у 2005 році – 4,  2006 році – 1 і , на жаль, вже в цьому році дві людини померли від сказу.

Тільки своєчасне введення антиробічної вакцини може врятувати людину від абсолютно смертельного захворювання – сказу.

Для вакцинації  людей, що потерпіли від укусів щорічно потрібно приблизно 150 тисяч доз вакцини, на закупівлю  яких  необхідно 4,5-5 мільйонів  гривень.  Централізована закупівля антиробічної вакцини знизить витрати на її придбання і дозволить  надавати антиробічну допомогу населенню своєчасно і у повному обсязі. 

Реалізація закону здійснюється  за  рахунок асигнувань, які   щорічно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Будь ласка, Сергію Петровичу.

 

БЕРЕЖНОВ С.П. Проект закону   погоджено без зауважень, розглянуто на Кабінеті Міністрів. Просимо підтримати даний проект закону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Хто від комітету? Комітет з питань охорони здоров'я. Де Цюрко, доповідав який попередній законопроект? Будь ласка. Голова підкомітету Комітету з питань охорони здоров'я Цюрко  Петро Іванович, прошу.

 

12:52:46

ЦЮРКО П.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет розглянув обидва законопроекти і просить підтримати законопроект, який подано урядом. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Так, будь ласка, хто бажає взяти участь в обговоренні, прошу записатись: два „за”, два „проти”. Так, прошу Барановський. Підготуватись Цибенку. Мікрофон з місця Барановського Олександра Петровича.

 

12:53:25

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Барановський.

Фракція буде підтримувати даний законопроект. Ми з вами є недавніми свідками спалаху пташиного грипу в минулому році на території України. І бачили ту паніку, яка з'явилася і серед населення, коли люди, не усвідомлюючи, не знаючи цієї проблеми, і пам'ятаєте окремих ділків, які потім ставили питання вакцинації населення і всієї птиці від цієї хвороби, це тоді, коли немає вакцин і по сей день. І пам'ятаєте ту полеміку, яка була розв'язалася в персі, в суспільстві.

Так от, із цього приводу, коли виникають такі загрози і інші інфекційні, про що сьогодні говорив в даному випадку доповідач, і особливо сказ на території України, який поширюється дикими тваринами, то не завжди місцеві бюджети мають кошти на проведення тієї чи іншої вакцинації. І тому, звичайно, ставиться сьогодні питання, щоб ці кошти передбачалися відповідними бюджетами і це робила держава, тому що це – досить небезпечні хвороби. Більше того. ми знаємо їх швидкість можливого поширення. Ми маємо випадки поширення інфекційних захворювань і особливо серед дітей, які  виникали у різних регіонах України.

Тому закон дуже слушний, він вкрай необхідний в суспільстві і пропоную підтримати авторів законопроект і проголосувати за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.    Будь ласка, Цибенко Петро Степанович. Мікрофон з місця.

 

12:54:57

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую, Адаме Івановичу. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Філософи стверджують, що суспільство розвивається нібито по спіралі і кожному новому витку воно знаходиться на більш високому  рівні. Але, на превеликий жаль, ми сьогодні зіткнулися з ситуацією, яка мабуть є виключенням із загального правила. За радянських часів ми з вами розпрощалися з деякими страшними хворобами і вважали, що ми більше до цього, до цієї ситуації не повернемося.

На превеликий жаль, мабуть зарано ми зробили такий висновок і тому сьогодні Кабінет Міністрів  України подав законопроект, є і альтернативний проект з цього приводу, але тим не менше справді проблема сьогодні є. вона надзвичайно гостра і найголовніше полягає в тому, що боротьбу з такими небезпечними недугами не  можна залишати на, так би мовити, аматорському рівні, тобто треба відноситися до цієї проблематики з усією серйозністю, яку вона вимагає.  Тому фракція комуністів абсолютно підтримує  необхідність прийняття такого закону. Тим більше, фінансування, скажімо, профілактики цих захворювань справді треба робити з Державного бюджету України, оскільки справді ситуація сьогодні у місцевих бюджетах надзвичайно  різна, і ми не можемо ставити людей в залежність від ситуації у місцевому бюджеті. Тому фракція комуністів підтримує законопроект , який поданий Кабінету Міністрів  України, і вважаємо, що його треба сьогодні прийняти.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Степанович. Обговорення питання завершено. Будемо визначатися.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що, незважаючи на те, що є 2 законопроекти, це урядовий і законопроект колеги Карпука, але вони приблизно тотожні,  приблизно тотожні за змістом, тому ми, так би мовити, маємо визначитися з цих 2 законопроектів за один. Бо у урядовому говориться про те, що    за рахунок коштів  Державного бюджету здійснюється у тому числі і профілактика сказу, а наш колега  Карпук говорить: а також  для профілактики сказу. Тобто чисто редакційні зміни, але по суті вони тотожні.

Але я ставлю ці законопроекти у порядку надходження.

Першим на голосування ставиться урядовий проект Закону про  внесення  зміни до статті 8 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (реєстраційний номер 2745). Прошу голосувати.

 

12:57:57

За-244

Прийнято.

Ну, і подякуємо давайте колезі Карпуку, який сьогодні голосує ногами, за те, що він доклався до прийняття законопроекту.

Розглядається…

А, можливо,  шановні колеги, можливо, яка думка ваша буде із приводу того,  щоб прийняти в цілому як закон,  бо тут немає якихось заперечень з приводу того,  що тут можна ще доопрацьовувати, якщо Кабінет Міністрів сам добровільно на себе  бере зобов’язання про те, що він готовий  фінансувати подібні  витрати непередбачені з  Державного бюджету. Я думаю, це треба тільки вітати. І всі нас зрозуміють, що ми  поступимо з вами правильно.

Я ставлю  про голосування в цілому цього законопроекту як закону, 2745. Прошу підтримати.

 

12:59:07

За-245

Дякую. Закон прийнято.

Розглядається питання проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про державну службу" (реєстраційний номер 2553). Законопроект поданий урядом.

Доповідає начальник Головного  управління державної служби Тимофій Валентинович Мотренко. Будь ласка.

 

МОТРЕНКО Т.В.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати.

Вказаний законопроект має спрямування чітке - це посилення боротьби з корупцією, забезпечення  моральної чистоти рядів державних службовців. В нього вводяться, в цю 13 статтю в цьому випадку вводяться  дві новації.

По-перше, не тільки на першу, другу, але на всі  категорії державних службовців поширюється вимога щодо повного заповнення декларації включно з розділами, які стосуються  майна, що знаходиться в розпорядженні державного службовця,  і вкладів в банках.  Тому що сьогодні ця норма поширюється тільки на 1534 службовця  державних з 2070. Ми вважаємо, що є досить категорій державних службовців, які теж треба дивитися на цей предмет.

Друге. Існує так званий механізм обов’язкової спеціальної перевірки відомостей. Він є забезпечений постановою Кабміна і указом Президента, але його поки що,  на жаль, немає в законі, який  забезпечує  спеціальну перевірку відомостей по освіті, по притягненню до  відповідальності за корупцію і  таке інше по  доходам, які викладались державним службовцям, коли він приходив на роботу.

 Я можу вам відверто сказати, тут ми маємо серйозну проблему. З 1093 осіб, які були призначені, 1903 осіб, які були призначені протягом 2005-2006 року Президентом і Кабміном, ми  перевірили тільки 578, тому що це, на жаль, не норма закону;  так от 53 відсотки цих людей подали недостовірну інформацію про себе. Збрехали в освіті, подали про доходи зобов’язання фінансового характеру 33 відсотки недостовірну інформацію. Про те, що приймають участь в при підприємницький  діяльності не вказало 16 відсотків осіб. Про те , що притягувалися до  відповідальності за корупційні  діяння не вказало 14 відсотків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

МОТРЕНКО Т.В. Підтримати цю позицію. Спасибі. Завершую.

Під час доопрацювання в Комітеті з питань державного будівництва ми погодились з зауваженнями, які  між першим і другим читанням врахуємо. Знімемо пропозиції щодо  розповсюдження вимоги на всіх членів сімей, і передбачено в законопроекті органи, які будуть проводити спеціальну перевірку, а також терміни, таке інше, порядок цієї перевірки.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Хто від комітету? Прошу, заступник голови комітету Лукянов.

 

13:02:40

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати! Підтримуючи антикорупційну спрямованість законопроекту, а також позицію Головдержслужби України щодо згоди із висловленими зауваженнями, комітет ухвалив: рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту першого статті 109-ї Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до статті 13 Закону України „Про державну службу”, реєстраційний номер 2553 від 15.11.2006 року, внесений Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підготувати його до другого читання. Прохання дану пропозицію підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Владислав Валентинович.

Будь ласка, хто „за”, „проти, прошу записатися.

Так, прошу. Степан Бульба, фракція соціалістів. За ним Пінчук. Мікрофон з місця ввімкніть.

 

13:03:53

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів.

Соціалісти підтримують цей законопроект, але водночас у нас є певні зауваження. В принципі, звичайно, необхідно всіх державних службовців – визначити для них однакове положення щодо декларування своїх доходів. Але, якщо ми лишимо лише тільки для державних службовців цей обовязок, то мені здається, що втрачає сенс цей закон, тому що ми ж знаємо абсолютно очевидно,   що неправомірно отримані доходи, як правило, і нині не декларуються державними службовцями, а декларуються як, записуються як доходи членів їх сім’ї, дружина, сім’я, діти, ну, може, куми там, у кого племінники , як ми бачимо це.

З огляду на те, я б вважав, за необхідне, щоб все-таки, щоб він був дієвим цей контроль, необхідно все-таки записати і після першого читання доповнити цей законопроект положенням про обов’язкове декларування доходів всіма членами сім’ї державного службовця. Тоді цей вид контролю зможе діяти буде, буде дієвим, врешті-решт ми цього повинні і до сягати прийняттям подібних законопроектів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Андрій Павлович Пінчук, будь ласка, фракція регіонів. Мікрофон.

 

13:05:38

ПІНЧУК А.П.

Пінчук, фракція регіонів.

В цілому підтримуючи цей законопроект в розрізі боротьби, дійсно, з корупцією, хотів би зауважити і погодитись з попереднім колегою з приводу того, що все ж таки потрібно залишити норми щодо декларування доходів в сім’ї. І дивлячись висновок Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування тут зазначено, що фактично багато членів комітету висловили зауваження щодо декларування доходів державними службовцями і членів їх сімей не сприятиме забезпеченню ефективного контролю, виявленню та попередженню негативних явищ пов’язаних з проявом корупційних та неправомірних діянь. Тому, я вважаю, що в процесі доопрацювання потрібно зауважити на ці норми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Валентин Матвєєв, будь ласка, проти.

         

13:06:44

МАТВЄЄВ В.Г.

          Я дякую, Адаме Івановичу. Перш за все, я хочу сказати, що пропозиція, яка вноситься цим законопроектом щодо розповсюдження обов’язку заповнення усіх розділів Декларації про доходи на всі категорії державних службовців, дійсно, не може бути не підтриманою. Це   ми самі пересвідчімося уже на практиці сьогоднішнього дня, дасть змогу більш ефективно забезпечити прозорість перш за все майнового стану державних службовців всіх категорій і оцінювати його відповідність офіційним доходам.

Але те, шановний Тимофій  Валентинович, що пропонується проектом, не розповсюджувати декларування доходів на членів їх сімей, про що говорили і попередні виступаючі – мої колеги, з цим погодитися, безумовно, безумовно, не можна. Це не сприятиме попередженню, преш за все, виникненню тих явищ, які повязані з проявами перш за все корупційних дій.

І думаю, що при підготовці до другого читання необхідно було б все ж таки більш уважно подивитися і на  відповідне положення закону, цього закону з положеннями закону про боротьбу з корупцією, да і з порядком проведення, зокрема, обовязкової спеціальної перевірки відомостей, що подають кандидати на зайняття посад державних службовців.

Адже, тут виникає у нас маса проблем, коли уже після затвердження на ту, чи іншу посаду державного службовця ми узнаємо про його реальні доходи, його  майновий стан і уже не можна відмінити те, чи інше рішення. Думаю, це можна….

 

Далі засідання веде МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми закінчили обговорення цього питання. І власне, я так розумію, підтримується пропозиція  - за  основу прийняти цей проект?

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття проекту закону за основу в першому читанні.

 

13:09:29

За-241

Рішення прийнято.

Розглядається проект закону  про внесення змін до деяких законів України  з питань загальнообовязкового державного  соціального страхування.

Доповідає заступник міністра праці та соціальної політики Галець Георгій Костянтинович.

 

ГАЛЕЦЬ Г.К.

Шановний Олександр Олександрович, шановні народні депутати України!  Законопроект підготовлено з метою вдосконалення системи загальнообовязкового державного соціального страхування шляхом внесення змін до деяких законів України з питань загальнообовязкового державного соціального страхування стосовно забезпечення прозорості та публічності діяльності фондів соціального страхування.

Актуальним постає питання надання можливості застрахованим особам отримувати інформацію стосовно витрат фондів соціального  страхування та Пенсійного фонду України. Законопроектом вносяться уніфіковані зміни до Законів України „Про загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, на випадок безробіття, у зв'язку з  тимчасовою  втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням та народженням, а також про загальнообовязкове державне пенсійне страхування щодо обовязковості публікацій в офіційних виданнях Верховної  Ради України та Кабінету  Міністрів України звітів про виконання бюджетів фондів соціального страхування та Пенсійного фонду України.

Крім того, законопроектом передбачено  запровадження  державної реєстрації документів нормативного характеру, які стосуються прав і обовязків страхувальників та  застрахованих осіб у порядку, встановленому  для реєстрації нормативно-правових актів органів виконавчої влади.

З набранням чинності цим законом підвищиться прозорість функціонування системи соціального страхування шляхом залучення громадськості до контролю за діяльністю фондів соціального  страхування та Пенсійного фонду України.

Запровадження в дію цього закону не потребує коштів Державного бюджету. Висновки Головного науково-експертного управління та профільного Комітету Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці позитивні.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, сідайте. Від комітету має  Василь Георгійович Хара слово.

 

13:11:57

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги!

Законопроект Кабинета Министров 2511 предлагается принять  с целью усиления государственного и общественного контроля за финансовой деятельностью Фонда социального страхования. В частности законопроектом предлагается внести изменения в законы Украины об общеобязательном государственном социальном страховании от несчастного случая на производстве, общеобязательном государственном социальном страховании на случай безработицы, в связи с временной потерей трудоспособности. Вопрос связан с тем, чтобы придать гласности и публиковать отчеты этих фондов прежде всего в официальных изданиях Верховной Рады, Кабинета Министров и в других средствах массовой информации.

Кроме этого вносятся предложения по двум законопроектам, которые принимает такие принципиальные, может принимать решения, - в Закон об общегосударственном государственном социальном страховании в связи с утратой трудоспособности и об общеобязательном социальном страховании государством от несчастного случая на производстве относительно государственной регистрации документов нормативного характера, которые касаются прав и обязанностей страховиков и застрахованных лиц в порядке, установленном для регистрации нормативно-правовых актов органов исполнительной власти.

Стороны работодателей и профсоюзов, участвующих в управлении фондами, не возражают против принятия данного законопроекта. Особых замечания к законопроекту нет. Если только можно считать замечанием существенным нашего Главного научно-экспертного управления, которое считает, что дополнительная аргументация нужна для расширения на акты этих органов, которые являются самоуправляющие статут с фондом и формирование их на паритетных засадах.

Но я, и комитет считает, что для усиления государственного контроля и общественного контроля за действиями Фонда социального страхования, который мы часто говорим, можно принять и эту норму. Поэтому наш комитет просит поддержать принятие его закона за основу. В принципе можно было бы его принять и в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте, будь ласка. Два -  „за” і два  - „проти”. Будь ласка, запишіться, хто і як хотів би висловитися з цього приводу.

 Поки йде запис, власне мова йде про те, щоб була забезпечена гласність у функціонуванні відповідних фондів. Так же?

Будь ласка, Матвєєв Валентин Григорович Цибенку передає слово. Прошу.

 

13:14:33

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую, Валентин Григорович. Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні колеги, я хотів би привернути нашу з вами увагу і увагу суспільства до того, що кілька років тому ми з вами перейшли на страховий принцип вирішення багатьох соціальних проблем, були створені відповідні страхові фонди. Вони попрацювали кілька років, є свої позитиви, є певні негативи, які треба ліквідовувати в процесі практичної діяльності. Але, оскільки мова йде про інтереси застрахованих осіб, нам треба бути максимально відповідальними і максимально обережними.

Якщо говорити по вказаному законопроекту, то мова йде про спробу зробити максимально прозорим діяльність страхових фондів. І це правильно, тому що людина, яка певні свої кошти відраховує до страхових фондів має право знати абсолютно все про те, що чим живе фонд, як він захищає її інтереси з усіма наслідками, які з цього випливають. Тому ідея абсолютно правильна. І тому фракція комуністів дуже уважно аналізувала цей проект закону і, вважає, що його треба підтримувати.

Єдине з чим ми хочемо звернутись і до профільного комітету, Комітету з праці і соціальної політики, до Міністерства праці і соціальної політики, які на рівні виконавчої влади ініціюють прийняття цього документу, я просив би дуже обережно і відповідально вносити зміни до цього закону, оскільки, ще наголошую на цьому, мова йде про інтереси застрахованих осіб.

Фракція комуністів буде підтримувати цей проект закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну, оскільки проти не бажають висловлюватись, беру до увагу, що вони теж підтримують в першому читанні пропозицію комітету, так? Немає заперечень? Якщо так, то я ставлю на голосування за основу цей проект закону, тобто, прийняття його в першому читанні. Будь ласка.

 

13:17:00

За-235

Рішення прийнято. Спасибі.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю  та Закону України "Про оплату праці" (щодо мінімальної погодинної оплати).  Іванова Наталія Іванівна, тому що, ага, так, так - заступник міністра праці та соціальної політики. Прошу.

 

ІВАНОВА Н.І.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати.

Урядом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю та до Закону „Про оплату праці”.

Пропонується запровадити одночасним соціальним стандартом -  місячна мінімальна заробітна плата, також мінімальну погодинну зарплату і  основні засади визначення її  розмірів.

Запропоновані зміни відповідають нормам Конвенції міжнародної організації праці номер 131, яка ратифікована Україною. При цьому порядок встановлення та перегляду мінімальної заробітної плати зберігається, а саме конкретні розміри встановлюються Верховною Радою України  за поданням уряду в  Законі про держбюджет з урахуванням пропозицій соціальних партнерів профспілок і роботодавців.

Законопроект спрямований на посилення соціального захисту громадян, оскільки дозволить розширити державні гарантії соціальних захист працюючих на умовах погодинної оплати праці неповного робочого часу, тимчасових, разових роботах, у сфері послуг, у сфері приватного бізнесу  фізичних осіб підприємців, що набули поширення на ринку праці. На це спрямовані зміни до статей  85 та 106 Кодексу законів  про працю.

Пропонується встановити, що збільшення розміру місячної та погодинної мінімальної заробітної плати не є підставою для підвищення  норм праці, а також пропонується встановити, що працівникам, які працюють за погодинною системою оплати праці у разі, коли їм не встановлена тривалість щоденної роботи, всі години, які відпрацьовані понад встановлену  законодавством тривалість робочого часу на тиждень, мають бути оплачені як надурочні, тобто в підвищеному розмірі.

Законопроект має позитивний висновок Науково-експертного управління, підтриманий профільним комітетом. Прошу, шановні народні депутати, прийняти законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Від комітету, будь ласка, Ярослав Михайлович Сухий.  

 

13:19:34

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги!  Я хочу всім нагадати, що  всі політичні сили, які йшли на вибори 2006 року,  і ті, що  зараз працюють у цій залі,  і ті, котрі зал покинули,  бо страждають від весняного загострення політичної психопатії, і Президента позиції, визнавали за необхідність запровадження нової державної гарантії і нової  соціальної норми – погодинної оплати праці.

І  ви знаєте,  що ми взяли на себе, я маю на увазі коаліція і  уряд, взяли  на себе відповідальність   за соціальний стан справ. І тому комітет дуже  надзвичайно уважно розглядав цей законопроект за номер 2655-1, тим більше, що аналогічний був законопроект народного депутата України Юрія Мірошника, який зняв  свій законопроект у звязку з тим, що  цей законопроект урядовий більш комплексно і більш системно  визначає запровадження нової норми  і, зокрема, передбачає умови визначення погодинної мінімальної заробітної  плати.

Законопроект передбачає для  реалізації (це не просто декларативний захід) цієї норми доповнення чинного законодавства новими нормами, зокрема, статтю 85 Кодексу Законів про працю доповнити нормою щодо  непідвищення норм праці у звязку з переглядом у бік збільшення  розміру місячної та погодинної мінімальної зарплати. Статтю 106 Кодексу Законів про працю  доповнити нормою про проведення оплати, як надурочних всіх годин, які відпрацьовані працівником  понад встановлений  законодавством тривалість робочого часу.

Ми вважаємо, що запровадження цієї норми буде сприяти  соціальному захисту осіб, які працюють  за системою нетипових трудових договорів: робота з перервами, з  різною тривалістю роботи і тому подібне. А окрім іншого, це наповнить  новим  змістом законодавче забезпечення реалізації стратегії  подолання бідності, боротьби з бідністю, котру ми з вами тут у тому скликанні у цьому залі сприймали.

Є   пропозиція прийняти цей  законопроект в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запишіться, будь ласка,  хто хоче висловитися „за” і „проти” цього проекту. Будь ласка, Александровська.

 

13:22:11

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, я предлагаю этот законопроект отправить на доработку и вот по какой причине. Давно уже ведутся дебаты о необходимости перевода оплаты труда наемных работников на почасовую оплату. В общем-то в этом есть смысл рыночной экономики. Это когда работодатель не имеет большого пакета заказов, он под конкретную работу нанимает людей и поэтому справедливой является почасовая оплата. Тем более, в этом законе предлагается сверхурочные оплачивать в двойном размере. То есть, если меня наняли на шесть часов в сутки, а я работаю седьмой, то седьмой час я буду получать по двойному тарифу. Но почему я считаю, что этот закон сегодня принимать нельзя?

В условиях безработицы, в условиях отсутствия загрузки промышленных предприятий, вообще предприятий-учреждений переход на почасовую оплату выбросит массу людей на улицы. Сегодня все работодатели предложат наемным работникам заключить новые контракты и перейти на почасовую оплату. И в этом случае если работник не будет загружен работой по вине работодателя, он лишается сегодняшнего законного права получать оплату труда в размере двух третьих ставки, которая была узаконена в договоре.

То есть, почасовая оплата снимает с работодателя ответственность за загрузку работника и ставит работника в невыгодное положение. Поэтому я предлагаю этот законопроект отправить на доработку, серьезно посмотреть и увязать вот с нормами, которые будут говорить об обязательной загрузке нанятого работника и в определенной мере обеспечат защиту людей наемного труда. Еще раз говорю, в условиях, когда у нас не загружены предприятия, когда у нас высокая безработица, принятие в таком виде этого закона нанесет ущерб правам людей – праву на труд, праву на достойную его оплату. В условиях избытка рабочей силы этот закон идеально работает в рыночных условиях. Поэтому предлагаю отправить этот законопроект на доработку. Спасибо за внимание.        

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заступник міністра, коментар з цього приводу в вигляді заключного слова. Будь ласка.

 

ІВАНОВА Н.І. Шановні народні депутати, я переконливо прошу вас підтримати законопроект урядовий. І застереження фракція комуністів      абсолютно не мають відношення до зазначеного закону. Ми навпаки, поширюємо соціальний захист і розповсюджуємо норми поряд з мінімальною заробітною платою місячною і збереженням всіх сьогодні діючих умов оплати праці, поширюємо на ту категорію громадян, які, на жаль, сьогодні неохоплені державними гарантіями. Це величезна сфера громадян, які працюють у сфері приватного бізнесу, які працюють надурочно, які потрапляють у сферу фактичної експлуатації без належної державної підтримки.

Я дуже прошу підтримати і прийняти зазначений законопроект.

Якщо є пропозиції до другого читання, ми готові їх розглянути і разом з фракцією комуністів попрацювати для того, щоб врахувати ці пропозиції. Дуже прошу прийняти за основу урядовий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, була пропозиція Кабінету Міністрів, висловлена заступником міністра, була пропозиція комітету, який працював над цим документом. Ярослав Сухий з цього приводу висловився. Були зауваження Алли Олександрівни Александровської, її сумніви з приводу ефективності цих поправок. Але їх можна відкоригувати так, як пропонується і доповідачем під час підготовки до другого читання. Тобто, тут немає загрози якоїсь. Якщо ми бачимо якусь небезпеку, то ми випишемо цю норму таким чином, щоб загроза для тих людей, які наймаються на роботу, не було. Я просив би все-таки підтримати в першому читанні. Це урядовий проект, їх не так багато.

Ставлю на голосування для прийняття за основу у першому читанні цього проекту.

 

13:26:33

За-222

Не вистачає голосів.

Я ставлю тоді пропозицію на доопрацювання направити цей  проект. Будь ласка. Така пропозиція була теж. Для повторного розгляду у першому читанні. Але, будь ласка, вносьте тоді свої пропозиції, щоб вони…

 

13:26:56

За-239

Прийнято.

Проект Закону про доповнення статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Слово має заступник міністра оборони Владислав Ігорович Марі.

 

МАРІ В.І.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати. На ваш розгляд представляється проект Закону про доповнення статті шість Закону „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Метою законопроекту є надання особам, які перебували у складі підрозділів народного ополчення, що діяли в період Великої Вітчизняної війни, статусу учасника бойових дій та надання їм відповідних пільг.

 На цей час учасники народного ополчення Законом України „Про статус ветеранів і гарантії їх соціального захисту” віднесені до учасників війни. Переважна більшість громадян, які входили до формувань народного ополчення згодом проходили службу в підрозділах діючої армії. Згідно з чинним законодавством вони визнані учасниками бойових дій та інвалідами війни.

Зазначеним законопроектом пропонується врегулювати питання визнання учасниками бойових дій осіб, які у складі формувань народного ополчення брали участь у бойових діях і в подальшому перебували на тимчасово окупованій території або були евакуйовані.

Аналіз, який проведено разом з працівниками Ради організацій ветеранів України, свідчить, що загальна чисельність осіб, які можуть бути визнані учасниками бойових дій у разі прийняття зазначеного закону не перевищить тисячі осіб.

В разі прийняття зазначеного законопроекту витрати Державного бюджету становлять додатково біля півтора мільйона гривень на рік. Законом „Про Державний бюджет України на 2007 рік” видатки на виконання законопроекту не передбачалися, тому зазначений проект закону пропонується ввести в дію з першого січня 2008 року.

Законопроект розглянутий на засіданні Кабінету Міністрів, на засіданні Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Науково-експертне управління підтримує зазначений законопроект.

Шановні народні депутати, Кабінет Міністрів з огляду на вагомий внесок у справу захисту Батьківщини осіб, які брали участь  в народному ополченні просять підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую. Дякую, Ігор Владиславович. Сідайте, будь ласка. Від комітету слово має Євген Констатинов голова підкомітету комітету з прав пенсіонерів, інвалідів та ветеранів. Чи ви будете доповідати. А, тоді Петро Степанович. Ну, записано так було. Будь ласка, сам голова комітету доповідає. Будь ласка.

 

13:29:56

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, голова комітету у справах пенсіонерів ветеранів та інвалідів – Петро Цибенко.

 Шановні колеги, співдоповідь по цьому надзвичайно важливому, значимому соціальному законопроекту я розпочав би, навіть не з цього документу. Ми з вами 13 лютого уже на цій сесії проводили день Уряду з порядком денним про стан виконання законодавства України щодо соціального-правового і морального  захисту ветеранів війни. І тоді ми з вами стверджували, що ми з вами в хорошому розумінні цього слова маємо спішити повертати свій одвічний борг цій категорії громадян України.

Комітет у справах пенсіонерів ветеранів та інвалідів кілька разів звертався до урядових структур з проханням підтримати подібний законопроект, але, на превеликий жаль, донедавна нас не чули. І я сьогодні хотів би від імені комітету подякувати антикризовій коаліції, подякувати Уряду за те, що спромоглися подати подібний законопроект.

Це, справді, надзвичайно важливо. Мова іде про ту категорію громадян України, які у составі формувань народного ополчення приймали участь у бойових діях проти  гітлерівських фашистів. Справа в тім, що, справді, це дуже невелика категорія громадян України, які потребують своєї соціальної підтримки і щодо яких ми маємо відновити соціальну справедливість.

Більше того, комітет розглянувши цей проект закону, вважає за потрібне  сказати про наступне, ми пропонуємо підтримати цей проект закону  не лише в першому читанні, а прийняти його в першому читанні і в цілому. Оскільки вважаємо, що, власне кажучи, доопрацьовувати до другого читання в цій, в  цьому законопроекті, практично, нічого. Тому я пропоную підтримати цей законопроект і за основу, і в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є бажаючі висловлюватися з приводу абсолютно зрозумілих речей?

Якщо є, то запишіться. Якщо немає бажаючих, я можу ставити на голосування. Немає заперечень?

Тоді я ставлю на голосування цей  проект…

А, Бульба хоче висловитися? Будь ласка. Він як причетний до цієї справи військовий. Будь ласка.

 

13:32:21

БУЛЬБА С.С.

Дякую, Олександр Олександрович.

Взагалі-то я, справді, причетний, бо є професійним військовим, і знаю,  як, в принципі, негативно ставляться справжні учасники бойових дій до того, коли ми намагаємося прирівняти всіх інших або якусь хоч би якусь окрему категорію до цієї святої категорії, бо врешті-решт, Перемоги могло б і не  бути, якби не було, справді, тих, хто зі зброєю в руках йшов в атаку і здобував ту перемогу.

Але в даному випадку, очевидно, що  абсолютно логічно є прирівняти представників народного ополчення, бо вони точно так же, як і на передовій солдат, йшов в атаку і здобував перемогу. Так само вони і в тилу допомагали здобути цю перемогу.

Тому  я знаю, що соціалісти, фракція соціалістів абсолютно підтримує цей законопроект. І пропоную також, підтримуючи комуністів, що його можна прийняти сьогодні в цілому як закон.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є ще бажаючі? А, може, будемо голосувати, якщо…

Ну, Червонописький теж хоче висловити свою думку. Прошу.

 

13:33:46

ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ С.В.

Дякую.

Сергій Червонописький, фракція Соціалістичної партії, Українська спілка ветеранів Афганістану.

Я всією душею і всім серцем підтримую цей законопроект. І перш за все тому, що до недавнього минулого я був головою  Держкомітету у справах ветеранів і часто мав зустрічі з жіночками, тими, які дівчатками пішли на фронт, взяли зброю в руки, воювали, але не визнані.

Тому це, я вважаю, буде якраз цим жінкам з фабрики ім. Карла Маркса  у нас подарунок від антикризової коаліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Давайте проголосуємо цей проект. Тільки що і в першому, і в цілому, так, як пропонується комітетом і розробниками.

Ставлю на голосування цей проект для прийняття його і в першому варіанті, за основу і в цілому. Будь ласка.

 

13:35:02

За-243

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення та звільнення посадових осіб органів юстиції та нотаріату. Зварич Ігор має слово. Будь ласка. Це заступник голови Комітету з питань судової..., правової політики. Правової політики.

 

13:35:34

ЗВАРИЧ І.Т.

Можливо, ініціатори проект бажають висловитися? Тому що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це я веду засідання. Ви маєте, будь ласка.

 

ЗВАРИЧ І.Т. Мені буде незручно.

Від комітету. Комітет з питань правової політики Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні 20 грудня 2006 року проект зазначеного закону, який внесений народними депутатами Писаренком, Андросом, Зубиком, Лещинським, Матюхою.

Як вбачають суб’єкти законодавчої ініціативи, прийняття цього законопроекту дозволить вдосконалити контрольну функцію Верховної Ради України щодо діяльності органів юстиції та нотаріату, сприятиме злагодженому вирішенню питань призначення та звільнення з посад певних посадових осіб органів юстиції та нотаріату.

Зауважу, що законопроект номер 2459 встановлює, що призначення та звільнення з посад директора Департаменту Державної виконавчої служби, заступників директора цього департаменту, начальника Відділу примусового виконання рішень та його заступника Державної виконавчої служби, начальників Державної виконавчої служби Автономної Республіки Крим, областей та міст Києва і Севастополя, їх заступників, начальників Відділу примусового виконання рішень Державною виконавчою службою та їх заступників і ще цілий ряд осіб пропонується затверджувати за погодженням з Комітетом з питань правової політики.

Відповідно до цього законопроектом запропоновано внести відповідні зміни до законів України про нотаріат, про судову експертизу, про комітети Верховної Ради і про державну виконавчу службу.

Повинен зазначити, що члени комітету відзначили, що прийняття законопроекту дозволить реалізувати контрольні функції Верховної Ради України. Разом з тим, комітет звернув увагу на те, що у висновках Головного науково-експертного управління є цілий ряд обґрунтованих зауважень щодо неузгодженості окремих положень Конституції України. Але  більшістю голосів запропонували винести цей законопроект для його прийняття за основу в першому читанні. У мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Які міркування є у депутатів, підтримувати чи не підтримувати цей проект? Запишіться, будь ласка, хто хоче висловитися.

Хочу звернути увагу, що розробники проекту народні депутати тут посилюють контрольні функції Верховної Ради, нагадавши право комітету профільному погоджувати деякі кандидатури, призначені на посади і так само обґрунтовано Науково-експертне управління.

 

МАРТИНЮК А.І. Перший заступник міністра хай скаже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз. Пропонує цього не робити, оскільки такі функції за Верховною Радою в Конституції не передбачені. Очевидно має слушність і комітет.

Заступник міністра, будь ласка, з приводу цього, що скаже?

 

_______________. Дякую, шановний Олександр Олександрович.

Шановні колеги, Мінюст офіційно не підтримує цей законопроект, який внесений колегами Корнійчуком, Писаренко та іншими у зв’язку з тим, що в державі пропонується Конституцію в діючій пряма норма – розподіл на законодавчу, судову і виконавчу владу. Цим законопроектом пропонується взагалі погоджувати працівників виконавчої влади комітетом. Тобто, не Верховною Радою,   а комітетом. У зв'язку  з чим повноваження комітету становляться ширше Верховної Ради, бо згідно статті 85-ї Конституції за погодженням призначається тільки  генеральний прокурор. Тому це впливає на діючу Конституцію, і ми у  різкій формі не підтримуємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, ви у коректній формі можете не підтримувати, у різкій – не треба.

Справа у тому, що у нас є окремо законом передбачено, особливо Законом про боротьбу з організованою злочинністю, де комітет  має право втручатися у призначення відповідних посадовців. Але у даному випадку, очевидно, слушність мають зауваження і міністерства, і Управління нашого науково-експертного. Тим паче, що подивіться у нормі закону чинного передбачається, що є  положення про  відповідну структуру, яке затверджується Кабінетом Міністрів. І коли там потрібно буде внести зміни, там будуть  внесені зміни і призначення  буде більш і прозорим, і обґрунтованим.

Але тим  не менше ініціатори внесли пропозицію, вони просять  прийняти за основу цей документ. Я ставлю  його на голосування.

 

13:40:45

За-1

Ну, я  так розумію автор. Тому  вважається цей проект відхиленим. І хотів би автору подякувати за  цю роботу, бо вона справді корисна  була, хоч би для того,  щоб переконатися, що ця норма не відповідає Конституції, треба брати  її завжди за основу.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо отримання дозволів на працевлаштування). Розробник цього проекту Олександр Фельдман.  Толстенко прошу.

 

 ІЗ ЗАЛУ. (Н е   ч у т и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не міг… пропуст… Почекайте, хвилиночку.

 

МАРТИНЮК А.І. Толстенко – 2489.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А?! Я помилився, вибачте, 2489. Це не той оголосив. Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо оскарження ухвал господарських судів). Це проект народного депутата Толстенка.

Будь ласка, доповідає Притика Дмитро Микитович. Толстенко є? Притика Дмитро Микитович, будь ласка.

Я ж кажу, Оніщука, який є доповідачем,  немає у залі, бо він   протестує зараз.

 

13:42:29

ПРИТИКА Д.М.

Шановні народні депутати! Прийняття проекту  Закону  України за номер 2489 про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо оскарження ухвал господарських судів) повязане з необхідністю  створення заходів протидії зловживанню  сторонами  у судовій  справі своїми процесуальними  правами. Зокрема, матеріали судових справ  свідчать  про існування практики, що склалася у звязку з поданням сторонами у справі апеляційних і касаційних скарг на ухвали судів про призначення справ до розгляду, які відповідно до Господарського процесуального кодексу  не можуть бути оскаржені ні в апеляційному, ні  в касаційному порядку. Відповідні дії сторін  у справі, як правило, спрямовані на затягування судового процесу у звязку з пересиланням справи до суду вищого рівня і є порушенням приписів статті  22 Господарського процесуального кодексу стосовно обовязку сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом  інтересів другої сторони.

З цього приводу Верховним Судом України оприлюднено інформаційний лист, яким було доведено до відома нижчестоящих судів механізм запобігання такому порушенню. Однак, оскільки  зазначений лист має рекомендаційний характер,  сторони по справі та суд  не зобовязані дотримуватися зазначених правил подання та розгляду  скарг на ухвали господарських суді, оскарження яких не передбачено чинним процесуальним законодавством.

Зазначеним законопроектом передбачається внести зміни до  Господарського процесуального   кодексу України з метою надання визначеним положенням нормативного характеру. Прийняття даного законопроекту підтримує Комітет Верховної Ради  з питань економічної політики, Верховний Суд України Вищий господарський  суд України з зауваженнями та Головне науково-експертне управління з зауваженнями та пропозиціями. Комітет з питань правосуддя вирішив на своєму засіданні рекомендувати цей законопроект прийняти Верховній Раді за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

В зв'язку з тим, що ні Оніщука, ні Толстенка у залі немає з суб'єктивних причин, я пропоную, хто хоче висловитися на підтримку або проти, запишіться. Підтримують, в основному, я бачу, депутати. Не хочуть виступати проти цього документу, який врегульовує процедуру оскарження, зокрема при розгляді господарських справ в судах. Тому я маю підстави поставити на голосування цей проект за основу в першому читанні. Будь ласка, іде голосування.      

 

13:45:36

За-218

Хто за те, щоб повернутися до переголосування, будь ласка. Хто за те, щоб повернутися до переголосування?

 

13:46:01

За-238

Я ставлю ще раз на голосування в першому читанні прийняти цей проект. Будь ласка.

 

13:46:23

За-245

Рішення прийнято.

Проект Закону про внесення змін до Закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо отримання дозволів на працевлаштування). В зв'язку з відсутністю доповідачів і народного депутата України Фельдмана, і співдоповідача від комітету Юрія Гнаткевича, котрі теж беруть участь у акції протесту   в той спосіб, який вони вибрали, ми знімаємо це питання з розгляду на цій сесії. Але я ставлю на голосування про позицію про зняття його з розгляду.

 

13:47:15

За-215

Є пропозиція переголосувати? Хто за те, щоб повернутися до голосування?

 

13:47:39

За-243

Я ставлю на голосування  пропозицію зняти це питання з розгляду на  нинішній сесії. Йде голосування.

 

13:48:01

За-244

Рішення прийнято.

Проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про транзит вантажів" (щодо уніфікованої накладної). Це для спрощення процедури, зв’язаної з перетином митного кордону України.

Слово має голова підкомітету Комітету з питань транспорту i зв'язку Мироненко Михайло Іванович. Будь ласка.

 

13:48:29

МИРОНЕНКО М.І.

Шановний Голово! Шановні колеги! На ваш розгляд подано проект Закону України  про внесення змін до статті 6 Закону України "Про транзит вантажів". Він розроблений з метою запровадження на території України  уніфікованої накладної ЦІМ/УМВС.

З метою усунення необхідності переоформлення перевізних документів на прикордонних залізничних  передаточних станціях, значного  скорочення часу перебування вантажів та збільшення транзитних перевезень в рамках комітету організації співробітництва залізниць і міжнародного комітету залізничного транспорту розроблено уніфіковану накладну ЦІМ/УМВС.

1 вересня 2006 року накладна ЦІМ/УМВС  затверджена в рамках  комітету організації співробітництва залізниць, як додаток 22-й до Угоди „Про міжнародне вантажне сполучення”. Уніфікована накладна ЦІМ/УМВС поєднує графи накладних ЦІМ і УМВС та містить усі дані, необхідні для митного декларування вантажів.

Для реалізації спрощеного митного оформлення вантажів уніфікована накладна може застосовуватися як вантажна митна декларація. Застосування уніфікованої накладної гарантуватиме скорочення часу доставки вантажів і зменшення вартості перевезень за рахунок уникнення переоформлення перевізних документів на кордоні, та застосування накладної в якості митного документу надасть правової гарантії клієнтам залізниці.

Прийняття закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України. Комітети Верховної Ради з питань правової політики і питань європейської інтеграції підтримують цей законопроект. У висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради відзначено, що за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Які міркування у депутатів? Запишіться, хто хоче висловитися. Зважаючи на одну репліку управління, яка говорить про те, що треба писати, за яких умов накладна подається, за яких умов. Не інші документи, а саме накладна. Ви пояснювали це? Пояснив.

Будь ласка, Поляков. Урбанський, вибачте, Урбанський з місця.

 

13:51:18

УРБАНСЬКИЙ І.А.

Урбанский, фракция Соцпартии.

Закон необходим только уже тем, что будет способствовать улучшению транзитных процессов через нашу страну. И в конечном итоге мы начнем, это первая ласточка к тому, что мы начнем в конечном итоге где-нибудь через какой-то промежуток времени, я надеюсь, не очень длинный использовать наше географическое положение, я имею в виду положение нашей страны на полную мощность. Страна должна стать транзитной, это первая ласточка. Я предлагаю всем проголосовать за  этот закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Що інші пропозиції якісь є? Ні? Я ставлю на голосування цей проект закону. Іде голосування

 

13:52:32

За-246

Рішення прийнято. В мене до вас є така пропозиція, я звертаюсь до депутатів. У нас у четвер буде розглядатися закон про  до закону про бюджет, а завтра, післязавтра парламент буде приділяти велику увагу питанням митної, тарифній політиці в житлово-комунальній сфері. І сьогодні треба  провести  ще засідання відповідних комітетів, для того, щоб зясувати позиції – засідання фракцій. В звязку із цим в мене є пропозиція: давайте ми без перерви розглянемо питання ті, що віднесені планом на сьогодні, а з 16-ої години, потім будемо працювати в комітетах і фракціях.

Нема заперечень? Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію. Хто за те, щоб працювати без перерви, а з 16-оїх години зосередити роботу в комітетах і фракціях?

 

13:53:37

За-240

Прийнято рішення. Таким чином, розглядається наступне питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, що зумовлені народженням та похованням" (це щодо донорів крові).

Василь Григорович Хара доповідає. Де Василь Григорович? Ви, будь ласка, знайдіть його, я тим часом оголошую проект закону про внесення змін до статті 14 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (щодо державного замовлення).

Радзієвський Олексій Васильович, будь ласка, на трибуну. Член Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

13:54:36

РАДЗІЄВСЬКИЙ О.В.

Шановний Олександр Олександрович,  шановні народні депутати!

Законопроектом пропонується внести до базового Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” зміни, які мають за мету створення підприємствами різних форм власності відповідних умов для збільшення кількості робочих місць, які призначені для працевлаштування інвалідів та забезпечення реалізації виготовленої ними продукції в межах державного замовлення.

Реалізація даного законопроекту не потребує залучення додаткових  видатків з Державного бюджету України. Натомість реально сприятиме інтеграції інвалідів у суспільство шляхом забезпечення їхньої трудової діяльності, а також обовязково заохочуватиме роботодавців до працевлаштування інвалідів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної  Ради України  вважає, що цей законопроект може бути взятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 14 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, реєстраційний номер 2603 від 28.11.2006 року, який поданий народним депутатом України Журавком, і рекомендує прийняти його  в першому читанні за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Просимо вас, шановні народні депутати, підтримати дану пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Журавко є? Є.

Будь ласка, з місця, Олексій Валерійович.

 

13:56:31

ЖУРАВКО О.В.

Уважаемые народные депутаты!

Я хотел бы, чтобы этот законопроект поддержали за основу, а также в целом. Если можно, поддержите, потому что это – трудоустройство  инвалидов и создание новых рабочих мест. В сегодняшней ситуации и в жизни этот закон необходим для инвалидов второй, третьей группы, а также первой. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, запишіться, хто хоче взяти участь у обговоренні цього проекту. Червонописький і Цибенко.

 

13:57:19

ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ С.В.

Червонописький, фракція Соціалістичної партії, Спілка ветеранів Афганістану.

Ми фракцією підтримуємо цей законопроект. Більше того, я з особистого досвіду знаю, що, коли є можливість інваліда працевлаштувати, дати можливість йому активно вести образ життя, то це є певний додаток чисто до фізичної і моральної реабілітації цієї людини.

З другого боку, у нас на фракції прозвучало дуже чітке застереження, щоб цими можливостями цього закону не скористалися спритні ділки, які будуть використовувати ці підприємства для банального „купи-продай”. Це повинні бути дійсно виробничі підприємства. Там, де люди будуть працювати і будуть своїм трудом заробляти кошти і реабілітуватися.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Цибенко Петро Сергійович.

 

13:58:26

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко.

Шановні колеги,  я знову ж таки хотів нам з вами нагадати, що на попередній сесії ми з вами разом під час Дня уряду аналізували проблему працевлаштування інвалідів. Більше того, ми говорили з вами про виконання державної п’ятирічної програми працевлаштування інвалідів. Ми говорили про багато аспектів, які заважають громадянину суспільства в цілому і зокрема інваліду реалізувати своє конституційне право на працю.

На превеликий жаль, сьогодні у підприємств, громадських організацій інвалідів, у інвалідів, які працюють на звичайних підприємствах,  надзвичайно багато проблем. І конкурентувати  дуже часто продукція підприємств громадських організацій інвалідів в силу найперше того, що половина громадян України там працюють інваліди, дуже й дуже складно.  Вони виробляють продукцію, дуже часто ця продукція досить високої якості, але страждають ці громадяни і ці підприємства найперше тому, що вони не мають державного замовлення на власну продукцію.

Ось чому на прохання комітету Олексій Валерійович Журавко підготував проект закону щодо врегулювання цієї проблеми.

Ми обговорили на засіданні комітету цю проблему. Є свої проблеми в  цьому питанні. Є деякі моменти, які, скажімо, визивають певний сумнів, в тому числі у частини депутатів. Але всі члени комітету свідомі того, що, принаймні, в першому читанні цей документ обов’язково треба приймати. Далі доопрацьовувати його до другого читання і вирішувати цю проблему, оскільки вона сьогодні справді надзвичайно актуальна.  Бо людина, інвалід який працює, вона заробляє не лише собі якусь копійчину, вона працює для сімї і врешті-решт вона працює для суспільства.

Прошу підтримати цей проект закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Власне, кажучи,  були тільки одні пропозиції – прийняти закон у першому читанні за основу. Я ставлю на голосування цей проект.

 

14:00:58

За-243

Приймається  рішення, 243 – за.

І ставиться на голосування, вибачте, на обговорення проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (щодо донорів крові).

Доповідає заступник Міністра праці та соціальної політики Георгій Костянтинович  Галиць. Будь ласка.

 

ГАЛИЦЬ Г.К.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати.

Даним законопроектом пропонується внести зміни до Закону „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності” у частині виплати  донорам допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати доходу незалежно від страхового стажу.

Прийняття запропонованих змін дозволить  посилити соціальний  захист осіб, які на добровільній основі безкоштовно здають кров  і  її компоненти у закладах охорони здоров’я. Прийняття даного закону дозволить урегулювати норми чинного законодавства, зокрема привести  його у  відповідність до норм Закону  України  про донорство крові та її компонентів.

Законопроект підтримується Головним науково-експертним управлінням апарату  Верховної Ради  та Міністерством праці і соціальної політики для прийняття у першому читанні, а також Міністерством юстиції, Міністерством економіки та соціальними партнерами.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хто хотів би висловитися з приводу цього закону чи за чи проти,  запишіться.

Чечетов має слово.

 

14:02:55

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Олександре Олександровичу,  шановні народні депутати.

Цей законопроект  спрямований на посилення соціальної підтримки донорів та передбачає встановлення  виплати донорам  допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної  плати або доходи  незалежно від страхового стажу.

Запропоновані зміни обумовлені необхідністю  приведення норм Закону України  про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв'язку  з тимчасовою втратою працездатності та  витратами,  зумовленими народженням та похованням у відповідність  до норм Закону України  про донорство крові та  її компонентів.

Пропоную прийняти цей законопроект  у першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А що скаже Валентин  Григорович Матвєєв. Будь ласка.

 

14:03:42

МАТВЄЄВ В.Г.

Краще передам слово Катерині Семенівні Самойлик.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

14:03:52

САМОЙЛИК К.С.

Спасибі, щиро дякую, Валентине Григоровичу.

Я хочу наголосити для всіх радіослухачів, для наших шановних…  для народу України. Поки фракція "Наша Україна"  і Блок Юлії Тимошенко не блокують роботу, бо від них нічого абсолютно не залежить,  ми зараз проголосуємо за дуже важливий закон, який практично необхідний для кожного громадянина України. Я вам більше того скажу, що цей закон, можливо,  навіть можна назвати  проривом, і тому, дійсно, і фракція комуністів України, і  коаліція підтверджують свою вірність обіцянкам  передвиборним нашому народу, проголосує за цей законопроект, щоб він вступив в дію, і щоб  ви дійсно  змогли скористатися  цим законопроект.

Хочу ще раз наголосити, що сьогодні ми  нагальне питання приймали для нашої держави. На превеликий даль, ті, хто  одержав консультації у Сполучених Штатах Америки, і тих, кого благословив Президент України,  вони себе не обтяжують якраз участю у прийнятті   тих законів, які сьогодні вкрай необхідні вам, на превеликий жаль. Вони поїдуть до вас і будуть сльози  лити, а в цей  антикризова коаліція буде робити все для того, щоби і внести зміни до бюджету України, і прийняти оцей доленосний закон  нашій державі, і дуже багато інших законів, які поступово  будуть нас рухати до того, щоб ваше життя ставало набагато краще. НЕ життя Тимошенко і  її компанії, а життя простого українського люди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я розумію так, аплодисменти, як бажання   підтримати цей проект закону. Так же?

Я ставлю на голосування цю пропозицію за основу проголосувати цей закон.

 

14:06:17

За-235

Рішення прийнято.

Шановні депутати!  Ми завершили розгляд тих питань, які планували на   сьогоднішній день, знявши там закони, ви бачили, з розгляду. Але у мене прохання до вас. У комітетах і фракціях сьогодні дуже уважно подивіться,  особливо до тих законів, які стосуються змін до  бюджету і питань житлово-комунального господарства, тобто вироблення правил формування цін і тарифів у комунальній сфері. Це – принципово важливі речі. Ви знаєте, дискусія з цього приводу тривалий час існує в суспільстві.

На цьому я закінчую засідання, оголошую завершення засідання парламенту.  Завтра сесія продовжить роботу о 10 годині ранку.     

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку