ЗАСІДАННЯ  ДВАНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

23 лютого 2007 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги, гості, запрошені Верховної Ради, представники засобів масової інформації!  

Прошу колег підготуватися до реєстрації. Будь ласка увімкніть систему „Рада”.

10:00:59

У сесійній залі зареєстровано 374 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги! Давайте  один одного і всіх наших співвітчизників  привітаємо з Днем захисника Вітчизни, побажаємо   тим, хто  сьогодні захищає наші рубежі, успіхів у бойовій підготовці. (О п л е с к и)

І відповідно, користуючись    нагодою, давайте від імені Верховної Ради привітаємо головного захисника вітчизни Верховного Головнокомандуючого – Президента з днем народження. (О п л е с к и)  

І від імені вболівальників привітаємо всіх, хто вболіває за український спорт із хорошим подарунком до Дня захисника Вітчизни, який вчора зробив „Шахтар”. (О п л е с к и)

Відповідно до статті 25 Регламенту в п'ятницю ми маємо 30 хвилин на  оголошення запитів. Дозвольте оголосити запити, які надійшли.

Надійшли наступні запити народних депутатів України:  групи депутатів (КАРПУК, КИРИЛЬЧУК та інші, всього п’ять депутатів) до Прем’єр-міністра України про необхідність відновлення унікального міжнародного значення грязеводолікувального курорту в селі Журавичі Ківерцівського району Волинської області та недопустимості будівництва там пункту тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України. Бачите, ми цим особам даємо найкращі місця. Мабуть ,в іншому треба знайти.

Миколи СИВУЛЬСЬКОГО до віце-прем’єр-міністра України Андрія КЛЮЄВА про незадоволення відповіддю виконуючого обов’язки голови Національної комісії регулювання електроенергетики України Віктора Меркушова на депутатське звернення щодо часткового скасування наказу Національної акціонерної компанії  «Нафтогаз України» від 29 грудня 2006 року № 608 «Про затвердження прейскуранта на природний газ».

Романа ЗАБЗАЛЮКА до Генерального прокурора щодо незадоволення перевіркою, проведеною прокуратурою Миколаївської області, з приводу порушень законодавства при відчуженні майна відкритого акціонерного товариства «Нектар».

Ореста МУЦА до Генерального прокурора України, віце-прем’єр-міністра України, Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України щодо приховування головою міста Тернополя Романом Заставним та начальником відділу квартирного фонду Тернопільської міської ради Марією Турчин інформації, яка становить вагомий суспільний інтерес для громадськості міста – про кількість та метраж квартир, що були видані з квартирного фонду Тернопільської міської ради з 1998 року по даний час та про підстави для надання квартир тим чи іншим особам (в тому числі посадовим).

Ореста МУЦА до Генерального прокурора України,          Віце-прем’єр-міністра, Міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства щодо незаконного підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення Тернопільською міською радою, більшість якої складають фракції  „Наша Україна” та Блоку Юлії Тимошенко, та щодо незаконного звільнення депутатів міської ради, членів вказаних фракцій – власників будівельних організацій, від сплати за підключення до міської мережі водопостачання.

Омеляна ПАРУБКА до Генерального прокурора України щодо незадовільного реагування органів прокуратури на депутатське звернення стосовно незаконного заволодіння групою осіб приватною та колективною власністю у Монастирецькому районі Черкащини. 

Руслана ЛУК’ЯНЧУКА до Генерального прокурора про загрозу протиправної ліквідації хлібозаводу у селищі міського типу Попільня Житомирської області.

Василя ГРИЦАКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальних справ стосовно колишніх керівників державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» Кияниченка, Максимця та Зальотіна за ознаками складів злочинів, передбачених статями 185, 191, 192, 208, 209, 212 та частинами 2 статей 364 та 367 Кримінального кодексу України.

Олександра ЧЕРНОМОРОВА до Міністра праці та соціальної політики щодо необхідності внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України № 107 від 5 квітня 2006 року.

Івана БОНДАРЧУКА до Голови Державної митної служби України про безпідставну відмову у пропуску через кордон автомобілів Вінницького об’єднання ветеранів війни в Афганістані.

Юрія МІРОШНИЧЕНКА до Голови Київської обласної державної адміністрації щодо порушення терміну відповіді на депутатське звернення та надання відповіді не по суті.

Анатолія АНТЕМЮКА до Голови Вінницької обласної ради про нехтування керівництвом Козятинської міської ради Вінницької області нормами житлової площі, станом здоров’я і матеріальним станом сім’ї Любові Куликової при врученні їй ордера на однокімнатну квартиру. 

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до прокурора міста Севастополя з приводу формальної відписки прокуратури міста Севастополя на депутатське звернення щодо розслідування факту побиття працівниками міліції члена Національної спілки письменників України, лауреата премії імені Льва Толстого, лауреата літературного фестивалю  „Кримська Альгамбра”, лікаря Олександра Волкова.

Це ті депутатські запити, які ми маємо на сьогоднішній день. І, будь ласка, послухайте оголошення.

Відповідно до статті 13 Закону України „Про статус народного депутата України” та статті 59 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Балаша Бориса Федоровича до складу депутатської фракції Партії регіонів. Ну, сподіваюсь, що Борис Федорович напише заяву і про входження до Антикризової коаліції.

Переходимо до розгляду питань, які сьогодні внесені в нас до порядку денного. З процедури? Будь ласка, Цибенко, одна хвилина.

 

10:07:30

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую, Адаме Івановичу.

Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Адаме Івановичу, я як голова комітету хотів би приєднатися до ваших вітань на адресу ветеранів, і зокрема ветеранів війни. І хотів би попросити і вас, і шановних колег, зважаючи на те, що ми з вами 13 лютого провели День уряду, який був присвячений дотриманню чинного законодавства в частині правового, соціального і морального захисту ветеранів війни, щоб ми їх привітали ще один раз, поставивши на голосування постанову за наслідками Дня уряду зразу після тих звітів, які у нас заплановані. Я думаю, що у такий спосіб ми теж привітали б ветеранів війни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Степанович, все буде вирішено так, як записано в порядку. Ми сьогодні працюємо за нормальною процедурою і приймемо постанову, встигнемо, встигнемо, приймемо обовязково сьогодні постанову і привітаємо наших ветеранів.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Але я не бачу… А, є. Просто Василь Васильович трохи не те місце зайняв. Суддівська ложа там, вибачте.

Інформацію голови Верховного Суду України Онопенка про основні тенденції здійснення правосуддя, причини кризових явищ у вітчизняному судочинстві та засади реформування судової системи України.

Будь ласка, Василь Васильович, 20 хвилин.

 

10:09:05

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України, перед усім дякую всім вам за підтримку  моєї ініціативи та надану можливість поінформувати парламент і суспільство про реальний стан справ у сфері здійснення правосуддя.

Сьогодні в Україні у сфері здійснення правосуддя склалася надзвичайно  тривожна ситуація, у багатьох аспектах вона є кризовою, або наближається до такої.

Суд, основним призначенням якого є захист прав і свобод людини, за нинішніх політичних та соціальних умов позбавляється можливості функціонувати як  справедливий, незалежний та неупереджений судовий орган. Серйозність ситуації засвідчують численні звернення багатьох із вас, наших виборців з проханням забезпечити розгляд конкретної справи за законом.

Абсолютна більшість прохань зводиться до такого: я не прошу прийняти рішення на користь певної сторони, я прошу, щоб суд справу розглянув за законом. У цьому і виявляється трагізм і парадокс ситуації.  Здебільшого причину такої ситуації вбачають у незадовільній діяльності конкретних судів та суддів, але таке бачення проблеми, на моє переконання дуже спрощене і поверхневе.

Насправді, прояви недобросовісності, зловживань та інших порушень з боку деяких суддів, які є і на які, безсумнівно, має бути адекватне правове реагування, це лише один з цілого комплексу чинників, що визначають нинішню ситуацію у сфері здійснення правосуддя. До того, вони є наслідком глибших процесів, зокрема,  політичної та соціальної нестабільності, високого рівня корумпованості суспільних  відносин, фактичної залежності суду від інших органів державної влади, недосконалості законодавства, його безсистемності, суперечливості, часто і далеко не завжди продуманого внесення змін законодавства.

Сподіваюся, що ми всі свідомі того ,що негаразди правосуддя є не лише проблемами судової влади і суддів. Суд і судді не існують поза системою державної влади, вони не є ізольовані від інших інститутів і субєктів. Про це, зокрема, переконливо свідчать замовні судові рішення  у так званих рейдерських справах.

Вжиттям певних організаційних та правових заходів проблема використання судів у неправомірному захопленні чужої власності вдалося зменшити. Але без загальної зміни політичної, економічної, правової ситуації її остаточно не розвязати.

Серед великої кількості проблем, які є сьогодні актуальними для сфери правосуддя, я би виділив такі. Передусім, це підрив  правових засад здійснення правосуддя штучною політизацією цієї сфери. Намаганням використати суд як засіб політичної боротьби  або боротьби за власність. Прагнення мати ручний суд або свого суддю, по суті, означає приватизацією правосуддя.

Запитую  себе і вас: невже прихильники такого підходу не розуміють, що для нормального життя у демократичній правовій державі альтернативи незалежному і справедливому суду немає. Невже ті, хто прагнув і прагне контролювати суд, вважає, що буде вічно при владі і що відбудована під приватний інтерес система завтра не перейде під контроль нового власника.

Уразливим вітчизняне правосуддя робить існуюча, як правло, узаконена залежність суду від інших органів державної влади. Так у залежність від органів виконавчої влади суд ставить установлений порядок організаційного, фінансового, матеріально-технічного забезпечення діяльності судів, соціально-побутового забезпечення. Для зміни такої ситуації невідкладно слід щонайменше зробити, перш за все Державну судову адміністрацію вивести із системи органів виконавчої влади і зробити її складовою судової влади, запровадити порядок фінансування судової влади, який реально забезпечував би її незалежність.

Свого часу, будучи народним депутатом, я вніс відповідний законопроект на розгляд парламенту. Ще торік, у червні, його прийняли у першому читанні конституційною більшістю, однак ухвалення в цілому чомусь затягнулося.

Не може бути незалежного суду в конкретній справі, якщо залежною є судова влада взагалі. Ключовою навіть серед найактуальніших проблем правосуддя є відсутність організаційної та процесуальної єдності судової системи України.

На сьогодні в нашій державі, вдумайтесь тільки, створено кілька автономних судових систем, які мають відокремлене кадрове, фінансове, матеріально-технічне забезпечення, свої органи суддівського самоврядування, ради суддів, кваліфікаційні комісії тощо. Йдеться про систему судів, господарських судів на чолі з Вищим господарським судом, адміністративних судів на чолі з Вищим адміністративним судом і загальних судів на чолі з Верховним судом України.

Заявляю відповідально, у цьому закладено міну уповільненої дії для правосуддя, держави і суспільства. Відбувається руйнація єдиної судової системи, а з нею державної влади загалом. Це негативно позначається на судовому захисті прав людини, бо вже сьогодні Верховний суд у багатьох випадках позбавлений дієвих правових засобів впливу на забезпечення однакової судової практики, на виправлення судових помилок, допущених судами нижчих ланок.

Тоді у громадян нічого не залишається як шукати правду у Європейському суді з прав людини. Сьогодні є реальна загроза того, що руйнація єдиної судової системи України продовжиться. Нова редакція Закону „Про судоустрій”, яку Комітет з питань правосуддя 21 лютого рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні передбачає уже утворення не трьох автономних систем, а п’яти автономних судових систем: системи адміністративних судів, господарських судів, кримінальних, цивільних, на вершині кожної з якої знаходиться відповідний вищий суд та незрозумілою системи, до якої судячи з всього повинні входити: дільничні, апеляційні загальні суди та Верховний Суд.

За цим проектом судовий устрій держави матиме складну громіздку конструкцію з двох місцевих судів, в тому числі з 3 видів окружних судів: кримінальний, адміністративний, господарських, 3 видів апеляційних судів: адміністративний, господарський і цивільний, 4 вищих спеціалізованих судів: Вищий цивільний суд, Вищий кримінальний суд, Вищий господарський суд, Вищий адміністративний суд і ще Верховний Суд України. Ви щось зрозуміли з цієї системи, з цієї логіки побудови судоустрою України, а ще давайте згадаємо про систему військових судів. Зрозуміло, логіку побудови навіть фахівцям після її детального вивчення зрозуміти важко. А, що робити звичайному громадянину, як йому зорієнтуватися у хитросплетінні спеціалізації судів та підсудності справ. Просто неможливо.

Проект створює передумови для правового конфлікту судових систем, оскільки Верховний Суд та вищі спеціалізовані суди наділяються однаковим за юридичними наслідками правом давати судам нижчого рівня обов’язкові роз’яснення з питань застосування законодавства.

Крім того, за цим проектом, всупереч Конституції, Верховний Суд фактично перестає бути не тільки найвищим судовим органом, а судовим органом взагалі, тому що ми позбавляємося касаційної функції.

Рада суддів України, яка представляє весь суддівський корпус прийняла відповідне звернення до Президента, до Верховної Ради, визнавши запропонований  проект про судоустрій юридично необґрунтований,  історично невиправданий для України та  не зрозумілий для її громадян.

Сподіваюсь, що парламент виважено і надзвичайно відповідально підійде до цього розгляду. Адже ті, хто планує таку систему судів і вважає себе визначними архітекторами, нехай вони подумають,  що ця система судів поховає і їх під цією будівлею. Але найважче, що від цього будуть страдати прості громадяни України.

В контексті проблеми єдності судової системи окремо хочу акцентувати вашу увагу на питанні  доцільності утворення адміністративних судів.

Шановний депутате,  утворювана система окружних та апеляційних адміністративних судів просто ускладнює доступ до правосуддя людей, оскільки такі суди розташовані на значній відстані від населених пунктів, у багатьох випадках  на відстані 100-200 і більше кілометрів.

Нагадаю, що в області передбачається створити окружний адміністративний суд – один на всю область. А апеляційні суди будуть обслуговувати адміністративні суди по  кілька областей. Наприклад, Львівський адміністративний апеляційний суд має обслуговувати за проектом 8 областей Західної України.

Скажіть мені, будь ласка, що це є доступом до правосуддя? І це є європейський стандарт, на що посилаються багато авторів і тих хто підтримує даний законопроект. Я думаю, що це далеко не так.

Обґрунтування в необхідності утворення окружних судів тим, що це забезпечить незалежність суду від впливу  місцеві влади, не може вважатися незалежним і прийнятним з правової точки зору.

Залежний суддя, шановні депутати, шановні громадяни, я повторюю для всіх, залежний судді – це вже не суддя, у якому б він суді не працював у господарському, цивільному, кримінальному, місцевому чи Верховному. Це вже не суддя.

Тому проблему слід розв’язувати створенням системи забезпечення незалежності кожного судді і не лише судді певного суду. Дехто не втомлюється пояснювати  необхідність створення окремої системи адміністративних судів, виконанням пріоритетного завдання, яке для України визначила Рада Європи, а також відповідністю такої системи  європейським стандартам.

Насправді,  суверенній державі ніхто не може вказувати те, яким має бути судоустрій чи правова  система взагалі. Єдине,  що нам можуть рекомендувати відповідні міжнародні інституції,  це забезпечення  функціонування справедливого суду. Якою системою судів це буде забезпечено – внутрішня  справа кожної держави.

Створення окремої системи судів передбачає колосальні фінансові затрати. Запитую вас і себе: „Де нам  за нинішньої скрути взяти щонайменше  мільярд гривень, щоб лише запустити функціонування адміністративних судів із понад тисячою нових суддів цих судів, у тому числі близько  100 суддів  Вищого спеціалізованого суду. Це при тому, що у Державному бюджеті  у нинішньому році на функціонування судової системи загальної юрисдикції передбачено 1 мільярд 744 мільйона гривень. І все це хтось називає державним підходом  до формування судової системи. Спеціалізація судів  не може бути самоціллю, сенс такої спеціалізації в іншому  -  забезпечити належну якість та ефективність правосуддя, зробити його доступнішим для людей.

Ви запитуєте: „А чи є цьому альтернатива?” Звичайно, необхідно зберегти існуючий на сьогодні  порядок розгляду адміністративних справ, запровадивши у місцевих судах, в районних місцевих судах спеціалізації конкретних суддів. Ми можемо доповнити по одній-дві одиниці, але ці судді будуть безпосередньо  розглядати адміністративні справи.

В апеляційних судах  потрібно створити апеляційні палати, які будуть  безпосередньо розглядати скарги  на рівні апеляції. І я вас завіряю, що таким чином   проблема  само по собі відпаде.

Я хочу зазначити, що сьогодні місцеві суди розглядають приблизно 150 десь в середньому, 180 справ. Вони розглядають таку велику кількість і адміністративних справ. В Верховному Суді приблизно 150-200 справа і матеріалів на одного суддю. А суддя апеляційного суду розглядає приблизно на місяць 10 справ. Є можливості сьогодні створити такі палати, і проблема вирішується сама по собі. Більше того, що в апеляційних судах є вакансії біля 360 суддів.

Істотною проблемою, що перешкоджає належному захисту прав людей є також надмірна формалізація судових процедур,  істотне ускладнення судового процесу, коли процес здійснюється заради процесу. Усе це та багато інших проблем є результатом безсистемного, хаотичного, непродуманого, науково не обгрунтованого реформування судової системи.

Наш процес надзвичайно складний. Згадайте хоча б процес по господарських справ. Коли справа розглядається в місцевому суді, виноситься якась проміжна ухвала, якась дія судді, справ оскаржується до апеляційного суду. В апеляційному суді справа повертається в місцевий суд, знову оскаржується до Вищого господарського суду, справа просто бігає місяцями, роками із однієї інстанції до вищої. Ми повинні спросити процес, і зараз Верховний Суд над цією проблемою працює.

Очевидним є і те, що сьогодні у тих, хто визначає напрями судової реформи, немає чіткого і єдиного принципового бачення майбутнього устрою нашої країни. Наслідком цього стають небезпечні експерименти з кардинального реформування правосуддя. За такої ситуації головне наше завдання полягає у тому, щоб, по-перше, не допустити руйнації існуючої судової системи, по-друге, максимально використати її можливості для вдосконалення правосуддя.

Дехто може оцінити це, як гальмування судової реформи, а як на мене, це – розумний, виважений і державний підхід. Ключ до судової реформи передусім лежить у площині судового процесу.

Саме процес процедури визначає сутність правосуддя. Ми створили процес, який вимучує буквально суддів та інших працівників суду, який замордовує людей і результат ми сьогодні вже бачимо. Тому, починаючи реформування судової системи, слід спочатку визначитися зі змістом судового процесу і таке інше. У нас реформування здійснюється з іншим підходом: утворюються відповідні суди, а потім під  них підганяється процес. Саме це спостерігаємо ми  на прикладі адміністративних судів. Це все рівно, що треба віз поставити попереду коней, а не навпаки.

Непродуманість реформування судового процесу призвела до того, що на розгляді  Верховного Суду України зараз знаходиться більше 40 тисяч цивільних справ. Роками люди чекають, поки вони будуть розглянуті в касації. Це вже профанація касації, це вже формальність. Ця ситуація виникла не з вини суддів, судової палати в цивільних справах, які сьогодні працюють на межі фізичних і психологічних можливостей. Я вже сказав, місяць біля 200 справ і матеріалів. Вона породжена непродуманим  законодавчим регулюванням касаційного розгляду цивільних справ. До речі, більшість рішень Європейського Суду з прав людини, в яких констатовано порушення  судами  України Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стосуються порушення  розумності строку розгляду справи в суді. У зв`язку з цим, шановні депутати, я хочу подякувати вам, мої колеги колишні, за прийнятий вчора закон, який дозволить здійснювати касаційний розгляд у цих справах уже  в найближчий час.

Я розумію, що кардинальне розв`язання  проблеми касаційного перегляду судових рішень попереду, але я також  переконаний, що спільними зусиллями ми це зробимо, адже нерозумно, несправедливо, коли судді Верховного Суду розглядають справи  про користування туалетом, межею, дрібні справи про стягнення штрафів за 40, 50, 100 гривень. Хіба цим повинен займатися суддя Верховного Суду.

Я і перший заступник голови Верховного Суду   щоденно розглядаємо десятки справ щодо штрафів за дорожні правопорушення. 48, 16 гривень – цим я повинен займатися Верховним Судом? Я і мої колеги повинні визначати стратегію розвитку судової системи.

Є ще одна нагальна проблема. Ми створили ситуацію, коли суди республіки щорічно розглядають чотири мільйони адміністративних справ, повязаних з дорожнім рухом: вісім гривень, 16 гривень. Ми внесли законопроект, я прошу вас його підтримати, щоб повернути назад на розгляд працівників міліції. І там, де тільки громадяни будуть заперечувати проти дій міліції, направляти ці справи суду.

Незважаючи на всі недоліки, всю складність ситуації, я переконаний, що в нас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ОНОПЕНКО В.В. … що у нас сьогодні є соціальні, політичні, правові та інші передумови для того, щоб в Україні було створено справедливий суд. У цьому кревно однаково зацікавлені всі: політики, представники бізнесу, влади і громадяни. Бо абсолютна більшість громадян, переважна більшість вас, хто знаходиться зараз в цьому залі, у будь-якій країні хоче жити за визначеними законом правилами, хоче розраховувати на справедливе вирішення державних, приватних справ, на впевненість у завтрашньому дні. І всі ми, незалежно від посад, які обіймаємо, від статків, прагнемо стосовно себе справедливості, яку в правовій державі може забезпечити лише справедливий суд. Суспільству ж важливо жити з таким судом уже сьогодні.

Дякую вам за увагу, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович.

Шановні колеги, давайте подякуємо Голові Верховного Суду Василю Васильовичу за інформацію з приводу ситуації в цій надзвичайно важливій гілці влади. І я хочу звернутися до тих профільних комітетів, від яких залежить розвязання проблем, про які говорив Василь Васильович. Внести конкретні пропозиції, що може парламент зробити для поліпшення ситуації.

Дякую, Василь Васильович. Сідайте, будь ласка.

Не обговорюється ця інформація, ми просто, ще раз повторюю, шановні колеги,  ми домовились, що цю інформацію, це була ініціатива не наша з вами, це була ініціатива Верховного Суду, його голови.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Н е   ч у т и) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Але не ми з вами виступили ініціаторами. А просто сам голова Верховного Суду звернувся до нас з проханням поінформувати. Ось коли ми з вами будемо розглядати конкретні закони, тоді і поговоримо.

Так, переходимо до розгляду наступного питання, тут уже наша була ініціатива. Інформація міністра внутрішніх справ України Цушка Василя Петровича, щодо ситуації в Міністерстві внутрішніх справ України.

Я пропоную побудувати… Немає Василя, немає ще? Ну, давайте почекаємо, можливо, його заблокували? Так, Хара на місці? Є. Тоді почекаємо поки появиться міністр. Слухаємо попередній звіт тимчасової спеціальної комісії для вивчення питання аналізу стану додержання Конституції та  законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб, інших субєктів владних повноважень.

Хара Василь Георгійович. Будь ласка, Василь Георгійович, ну, 20 хвилин ми вам не дамо, звичайно, 15 хвилин, будь ласка.

 

10:33:15

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, в соответствии с решением Верховной Рады Украины от  12 января 2007 года сегодня вашему вниманию предлагается предварительный отчет Временной специальной комиссии по изучению вопросов анализа состояния  соблюдения Конституции, законов Украины в нормотворческой  и правоприменительной деятельности государственных органов, должностных лиц и других субъектов властных полномочий.

На первом организационном заседании комиссии 6 февраля 2007 года, в соответствии с регламентом, секретарем  комиссии избран член фракции БЮТ Константинов Евгений Семенович. Было принято решение о создании трех рабочих групп по взаимодействию с различными субъектами властных полномочий. Первая группа – по работе с Верховной Радой, Президентом, Кабмином, аппаратом Совета национальной безопасности и обороны, в составе их Хара – председатель, Евтухова, Константинова, Демидко, Дончака. Вторая группа – по работе с Генеральной прокуратурой, Конституционным судом, Верховным Судом Украины, Высшим советом юстиции в составе Матвеева – руководитель группы, Зюбанова, Бондика, Писаренко, Артеменко. Третья группа – по работе с Автономной Республикой Крым, органами местного  самоуправления, Киевским городским советом, уполномоченным по правам человека, Национальным банком Украины в составе Савостина – руководитель группы, Круглова, Аржевитина, Буджерака, Ланового.

С учетом изменений в Конституции Украины и повлекшим изменение государственной формы правления, в том числе перераспределение полномочий между Президентом Украины, ветвями власти логичным представляется анализ состояния соблюдения Конституции, законов  Украины, нормотворческой и правоприменительной деятельности государственных органов, должностных лиц и других субъектов властных полномочий с 1 января 2006 года.

В то ж время, исходя из реальных возможностей комиссии, преимущественно осуществлялся анализ актов, изданных после формирования правительства коалиции депутатских фракций новоизбранного состава Верховной Рады Украины.

Наша комиссия 22 января направила письма в соответствующие государственные органы с целью получения информации  об имеющихся, на их взгляд, недостатках, конфликтах в нормотворческой и правовой сфере, аналитические данные по этому вопросу. Такие письма были направлены в Секретариат Президента Украины, в Секретариат Кабинета Министров, аппарат Совета национальной безопасности в обороны, в Конституционный и Верховный Суды Украины, Генеральную прокуратуру, Национальный банк, Верховный Совет и Совет Министров Автономной Республики Крым, уполномоченному по правам человека, в Фонд государственного имущества, Фонд содействия  местному самоуправлению.

Кроме того, направлено письмо в Институт государства и права им. Корецкого с просьбой о сотрудничестве в качестве независимого эксперта.

Хочу отметить оперативность Секретариата Кабинета Министров в предоставлении комиссии качественной информации  и  в полном объеме.

Предоставили также материалы Аппарат  Совета национальной безопасности и обороны, Конституционный Суд, Совет Министров Автономной Республики Крым,  Уполномоченный по правам человека, Фонд госимущества, Фонд содействия местному самоуправлению Украины, Национальный банк. К сожалению, отпиской отделалась Генеральная прокуратура, сославшись на то, что в ближайшее время на имя председателя Верховной Рады будет направлена ежегодная информация о состоянии законности, хотя мы просили несколько иное.

Комиссия ожидает материалы от других субъектах властных полномочий и надеется, что наши обращения не останутся без ответа. К сожалению, поздно мы получили экспертное заключение Главного юридического управления нашей родной Верховной Рады, на которое мы очень рассчитывали. Но более всего нас поразило сначала ……, казалось бы наиболее заинтересована участника поиска истины Секретариата Президента Украины, 3 наших письма, 2 телефонных звонка и почти месяц времени понадобилось для того, чтобы получить заморочливый ответ в виде отказа.

Процитирую наиболее понятную часть ответа. Конституція України не відносить до конституційних повноважень парламенту аналіз стану додержання Конституції України та Законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності Президента України, який за статтею 102 основного закону України є гарантом додержання Конституції України. Відтак із Конституції випливає, що зазначене питання не може готуватися та попередньо розглядатися тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України.

Комментарии излишни. Единственное, что хочется сказать, мне жаль Президента нашего, окруженного в своем родном секретариате воинствующими дилетантами. Они и дальше будут толкать Президента в конфликтные ситуации по различным вопросам.

Уважаемые коллеги, несмотря на нежелание Секретариата Президента Украины сотрудничать с парламентом в решении проблем размежевания полномочий Президента и Кабинета Министров Украины в соответствии с пунктом 3 Универсала национального единства, устранения конфликтных ситуаций в нормотворческой работе государственных органом, в распоряжении нашей комиссии было достаточно материалов для проведения первичного анализа правовых актов.

За период с августа 2006 года Президентом Украины издано около 800 актов, 34 из них изданы без учета требований части 4 статьи 106 Конституции Украины относительно скрепления подписью премьер-министра Украины и  министра ответственного за акт и его выполнение, то есть конрасигнации. Восемь актов Президента Украины по вопросам назначения или увольнения с должностей председателей местных государственных администраций приняты нарушение части 4 статьи 118 Конституции без соответствующих представлений от Кабинета Министров.

В отдельную группу следуют вынести акты Президента Украины изданы с превышением полномочий Президента установленных Конституцией Украины, а также имеющие признаки вмешательства в сферу полномочия других органов государственной власти, в частности исполнительной, и это прежде всего указы:

- О подготовке предложений и предварительном рассмотрении кандидатур для назначение на должности и освобождение от должностей руководителей местных государственных администрации от 04.08.2006 года, номер 675.

- О внесении изменений к указу Президента Украины от 19 ноября 2001 года, номер 1098.

- Относительно проведения обязательной специальной проверки, сведений, которые попадают, подают кандидаты на занятие должности государственных служащих, а перечень должностей руководителей военных формирования правоохранительных органов, органов дипломатической службы, на которые кандидаты для назначений согласовываются с Президентом Украины от 04.12.2006, номер 1025.

- О временном исполнении обязанностей председателей местных государственных администраций, вопросы Государственного управления делами от 23.01.2007 года, номер 33, вопросы Фонда государственного имущества Украина и так далее.

Превышение полномочий Президента Украины отслеживается также и издание актом предусматривающих поручение правительству осуществить организационные меры, в том числе и с использованием бюджетных средств Указ о проведении в Украину в 2007 году украинской книги, года украинской книги 15.12. 2006, номер 1088.

В отдельную группу можно выделить указы Президента, которыми приостанавливается действие постановлений правительства по причине их несоответствий, по мнению Президента, Конституции Украины.

За период с августа 2006 года было приостановлено действие 13 постановлений Кабинета Министров Украины и одновременно направлено обращение в Конституционный суд Украины.

В то же время, предварительно рассмотрев преостановленные акты Кабинета Министров, комиссия пришла к выводу об отсутствии основания для их приостановления. В целом более 80 актов Президента Украины вызывают юридические замечания, в том числе изданный вне полномочии Президента четко определенных 106-й Конституции Украины.

Кроме того,  в нормотворческой деятельности Президента  имеет место затягивание с подготовкой  издание  указов  Президента по признанию утрачивающую силу актов Президента,  которыми утверждались в дореформенные времена  положение министерства, а также игнорирование части 9 и 10 статьи 118 Конституции Украины об отставке председателей государственных администраций, которым соответствующие советы  выразили недоверие.

Комиссией рассмотрено около двух тысяч постановлений и  распоряжений Кабинета Министров по различным вопросам.

Результаты анализа  предоставленных материалах свидетельствуют о наличии  действующих актов правительства, положения  которых не в полной мере соответствуют Конституции и законам Украины, поэтому подлежат немедленному пересмотру.

Это в частности постановление от 10.07.2006 года номер 950,  которым вопреки положениям Конституции Украины  устанавливается особый порядок назначение на должность и увольнение с должности заместителя министра иностранных дел и министра обороны. Распоряжение Кабинета Министров от 24.12.2005 года номер 572 и от 18.01.2006 года  номер 20, несмотря на урегулирование этого вопроса Законом Украины «О  государственной службе», безосновательно были отнесены к  определенным категориям должностей государственной службы, которые некоторые должности в секретариате    Президента Украины и в  аппарате Совета национальной безопасности и обороны Украины.

Объективности ради необходимо  отметить, что причинами существование проблем размежевание полномочий Президента и Кабинета Министров является также и отсутствие Закона «О Президенте Украины», о министерствах и других центральных органов исполнительной власти, об основах внутренней и внешней политики, которые должны содержать четкие механизмы реализации конституционных полномочий Президента и правительства.

Наличие в некоторых законах Украины, устаревших действующих   в дореформенный период норм  полномочий Президента Украины, в частности, относительно назначения на должности и  увольнения  руководителей центральных органов исполнительной власти и их заместителей.

Уважаемые коллеги! За короткий промежуток времени комиссии удалось рассмотреть лишь небольшую часть вопросов связанных с задачами поставленными  Верховной Радой перед комиссией.

О существовании множества проблем  в вопросах соответствия Конституции, законам Украины, нормотворческой и  правоприминительной деятельности государственных органов должностных лиц и других субъектов  властных полномочий говорит информация,   поступившая из Конституционного Суда. За период с 1 января 2006 года   по настоящее время в Конституционный Суд поступило тысяча  811 обращений, из них 44 конституционных представления и 326 конституционных обращений на предмет соответствия Конституции положений нормативно-правовых актов Украины.

Высказал свою озабоченность Совет  национальной безопасности и обороны Украины о состоянии подзаконного  нормотворчества. Отсутствие закона, который детально   регламентировал бы порядок  подготовки проектов, процесс утверждения и государственной регистрации подзаконных актов, основания для использования и   границы соответствующих компетенций  государственных органов и должностных лиц,  негативно влияет на  реализацию принципов верховенства права; не обеспечивает создание  необходимых препятствий, появление нормативных актов, которые не соответствуют Конституции и  законам Украины; нарушают права граждан и юридических лиц.

Фонд содействия местному   самоуправлению  Украины определил одну из главных проблем действующей Конституции – несоответствие  существующей системы  базовых административно-территориальных единиц    понятиям определенным  133 Конституции Украины. Проблемой также является  несогласованность норм 11 раздела Конституции Украины  относительно организации местного самоуправления  на районном и областном уровне с положениями  Европейской хартии местного самоуправления.

Положительно оценивая  желание Верховной Рады  разделить эти проблемы принятием    23.12.2005 года  Закона Украины «О  внесении изменений  в Конституцию Украины» по совершенствованию системы местного самоуправления. Фонд содействия местному самоуправлению  отмечает наличие в нем существенных недостатков  и вносят свои предложения. Совет Министров Автономной Республики Крым обращает внимание нашей комиссии на отсутствие законодательно регулируемой деятельности Совета Министров Автономной Республики Крым, на несоответствие, а также отставание выборного законодательства Автономной Республики Крым от усовершенствованного выборного законодательства Украины вследствие чего по-разному регулируются отношения, связанные с подготовкой и проведением выборов.

Множество проблем и предложений высказано Национальным банком Украины, начиная с несоответствия отдельных положений Гражданского и Хозяйственного кодекса Украины, и заканчивая конкретными предложениями к законопроектам. Получили мы серьезные предложения от Уполномоченного по правам человека и от Фонда госимущества.        

Уважаемые коллеги, вопросы, которые открылись перед нашей комиссией в первые месяцы работы, очень разнообразны, сложны и весьма важны. Мы видим своей задачей выявление причин существующих проблем и вынесение законодательных и других инициатив для их разрешения. Задача эта выполнима и по силам как временной специальной комиссии, как субъектов властных полномочий, так и в целом Верховной Раде.

Комиссия подготовила проект постановления Верховной Рады по результатам предварительного отчета комиссии. Просим поддержать.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Георгійович.

Є бажаючі поставити запитання чи не будемо? Є. Запишіть тоді, будь ласка. Так, ну дамо можливість усім поставити. Будь ласка, чотири хвилин.

Сулковський.

 

10:47:48

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую, Адаме Івановичу.

Ви знаєте, дуже цікаву інформацію ми тільки що отримали від свого колеги, за що дуже вдячні йому. Хай дасть Бог, щоб він і надалі так працював і таку інформацію отримував народ України. І тому я закликаю до колег, щоб, дійсно, я думаю, достатньо і конкретно було викладено в інформації, все нам зрозуміло, перейти до наступної інформації міністра внутрішніх справ, і це буде дуже добре.  Дякую. 

 

ХАРА В.Г. Спасибо.    

     

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Карпук.

 

10:48:34

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна".

Шановний  Василю Георгійовичу, мені здається, що ваша доповідь носить односторонній і політично заангажований характер,  адже завдання комісії  - правозасновнича   діяльність державних органів, посадових осіб, суб`єктів владних повноважень, а ви практично зупинилися тільки на аналізі актів, постанов, указів Президента і зовсім, скажімо, не аналізували діяльність Кабінету Міністрів і інших органів центральної влади.

Тому у мене таке запитання. Чи не перевищує повноваження ваша комісія і, враховуючи те, що ви, як  заявили, є 1831  конституційне подання і звернення до Конституційного Суду, що ви  наділили свою комісію повноваженнями Конституційного Суду і проводите аналіз саме з таких позицій. Дякую. 

 

ХАРА В.Г. Ну первое. Мы с вами в этом зале голосовали  за создание комиссии, избрали меня председателем и выполняем те функции, которые Верховная Рада  возложила на комиссию. Я глубоко убежден, что никакие противоречия с Конституцией, законами Украины в деятельности нашей комиссии нет. Это первое.

Второе. Относительно однобокости. Ну я уже вам сказал, что Секретариат Администрации Президента не пожелал сотрудничать с  комиссией и не представил нам, на их взгляд, те документы, решения  Кабинета Министров и других органов, которые не соответствуют  Конституции и законам Украины.

И третье. Мы проанализировали свыше 200 распоряжений и решений Кабинета Министров и на сегодняшний день обнаружили  только 2 решения Кабинета Министров, которые не согласуются с Конституцией Украины  и  законами Украины. Причем, эти 2  решения Кабинета Министров приняты еще  до формирования правительства  Виктора Федоровича  Януковича. Поэтому обвинять нас  в заангажированности и рассмотрении только однобоко тут совершенно нет никакого смысла. Все сделано объективно.

Вчера на заседании комитета… комиссии нашей, где присутствовали все представители всех политических сил в зале, не было высказано никаких замечаний относительно сегодняшнего доклада.  Сегодняшний доклад был…    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, нам треба було б… Чи є бажаючі обговорити? Немає. Нам треба прийняти постанову, запропоновану комісією. Будьте уважні, я пропоную, шановні колеги, забрати третій пункт з цієї постанови. Ми рекомендуємо Президенту прискорити внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону „Про Президента України”, Кабінету Міністрів розробити та внести такі-то закони… Я думаю, це право субєктів законодавчої ініціативи. Є бажання у Президента чи в Кабінету Міністрів подати ті чи інші закони – будь ласка, а наша справа буде потім їх розглядати.

Тому я пропоную забрати третій пункт із цієї постанови і прийняти її. Прошу голосувати без третього пункту. Голосуємо.

 

10:52:05

За-190

По фракціях, будь ласка. Розслабились трошки.

134 – Партія регіонів, 3 – Тимошенко, „Наша Україна”, соціалісти…

Ще раз повторюю, шановні колеги. Постанова, яка дає оцінку того, що ми приймаємо до відома попередню інформацію тимчасової комісії. Друге: звертаємо увагу керівників органів державної влади і інших субєктів владних повноважень на необхідність своєчасного подання тимчасовою комісією матеріалів грунтовних. Третій забираємо. І „тимчасовій комісії продовжити роботу згідно з її завданнями. Про результати діяльності підготувати до першого липня звіт Верховній раді”. І „ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття”. А третій пункт, де ми ставимо завдання Президенту і Кабінету Міністрів, ми забираємо.

Хто за те, щоб повернутися до переголосування, прошу голосувати.

 

10:53:11

За-238

Повернулись.

Ставлю на голосування: прийняти Постанову Верховної Ради про попередню інформацію Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для вивчення питань аналізу стану додержання Конституції та законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб, інших субєктів владних повноважень. Реєстраційний номер 3222. Прошу голосувати.

 

10:53:49

За-245

Дякую. Постанова прийнята без третього пункту.

Так, послухайте оголошення. Я дякую за оперативне інформування.

На підставі особистої заяви народного депутата України Білаша Бориса Федорович, члена депутатської фракції Партії регіонів,  повідомляю про його входження до складу антикризової коаліції депутатських фракцій Партії регіонів, Соціалістичної партії України та Комуністичної партії України  у Верховній Раді України.

Так, є вже Василь Петрович. Інформація міністра внутрішніх справ щодо ситуації в Міністерстві внутрішніх справ. Пропонується таким чином, 20 хвилин дамо ми йому для інформації, 20 хвилин дамо для доповіді. Є тут пропозиція, комітет хоче виступити, 6 хвилин дамо, бо там два представники від комітету хочуть.

А потім подивимося, якщо буде бажання обговорювати, будемо і обговорювати. Запитання будуть, 20 хвилин. Будь ласка, Василь Петрович, 20 хвилин інформації.

 

ЦУШКО В.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги – народні депутати, шановні присутні. Шановні захисники Вітчизни, я вітаю всіх зі святом, бажаю всього найкращого. (О п л е с к и)

Дякую. Вибачаюсь за запізнення. Дозвольте розпочати. Ви призначили мене на посаду міністра внутрішніх справ в грудні 2006 року. По моєму уявленню, МВС сприймалося як система, що працює чітко і злагоджено, як годинниковий механізм. Але при вивченні стану справ з середини, більш детальному розгляду  функціонування цієї структури, виявилося, що вона досить розбалансована та деморалізована.

А переможні реляції попереднього керівництва здалися непереконливими. І статистичні дані, які озвучувалися протягом трьох років, треба було слухати з калькулятором у руках, позитивні – ділити надвоє, негативні помножити, щоб мати більш-менш реальну картину.

Зрозуміло, що основним завданням діяльності міліції є захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, миттєве та ефективне реагування на звернення громадян та притягнення  винних  до відповідальності.

Разом з тим, аналіз відповідних статистичних даних за останні роки свідчить про суттєве зменшення порушень кримінальних справ при збільшенні кількості повідомлень  громадян  про злочини. Якщо у 2003 році за 26% відсотками заяв і повідомлень було прийнято рішення про порушення кримінальних справ, то у 2006 році тільки за 15%. І справа тут не в покращанні криміногенної ситуації в країні. Лакмусовим папірцем її оцінки є вбивства, розбої, пограбування, тобто ті злочини, які приховати від громадськості неможливо. Бачимо, що їх скоєно більше, а розкривалися вони гірше.

Що стосується начебто зменшення кількості крадіжок, то законом просто підвищення матеріальний поріг настання кримінальної відповідальності за їх скоєння. За статистикою це призвело до автоматичного їх скорочення майже на третину, але фактична кількість крадіжок не зменшилася.

Користуючись нагодою, прошу вас, шановні народні депутати, розглянути питання щодо внесення змін до статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно відновлення попередньої межі кримінальної відповідальності за крадіжки.

Наступне, подивимося на злочини, вчинені в громадських місцях. За статистикою, вони зменшилися майже у два рази, але нехай  кожен громадянин спитає, хіба  покращився стан правопорядку на вулицях? І не зрозуміло, де ж починається половина зареєстрованих розбоїв та грабежів?

Майже 80% незаконних заволодінь автотранспортом. Ця відверта маніпуляція робилася для виправдання створення патрульної служби за рахунок ліквідації ДАІ. Поєднання функцій охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху до  погіршення ситуації як у громадських місцях, так і в безпеці дорожнього руху. Зараз ми переконалися в необхідності повернення до виправданої практики діяльності дорожньо-патрульної і патрульно-постової служби, що накопичувалось десятиліттями.

Жахлива ситуація склалася на дорогах. Хоча статистика знову свідчить про зворотне, її необ’єктивність доведена звірками з медичними закладами. Тільки минулого року від обліку приховано більше 4 тисяч дорожніх пригод, у яких загинуло 725 та поранено майже 4 з половиною тисячі осіб. Реальна картина аварійності в Україні більше нагадує фронтові зведення. Майже 50 тисяч аварій, понад 7 з половиною тисяч загиблих та 60 тисяч поранених. І водії знають, що за порушення правил дорожнього руху кари практично не буде, особливо, якщо у кишені є вагомі аргументи. Із 4 мільйонів адмінпорушників лише по одиницях прийнято судові рішення, а більше 3 мільйонів справ лежать в судах без розгляду.

Шановні народні депутати, у парламенті зареєстровано законопроект народних депутатів Мендуся та Пригодського, який розроблявся в тісній взаємодії з фахівцями МВС. Прошу його підтримати. За відсутності належного правопорядку деморалізація міліції та зменшення впевненості громадян у власній безпеці, цілком логічним стало зниження рейтингу довіри населення до міліції. Нажаль, сьогодні він залишається одним з найнижчих серед правоохоронних органів. Недостатньою і кволою є протидія економічній злочинності.

Хоча попереднім керівництвом МВС протягом двох останніх років декларувалися високі здобутки на цьому напрямку, зокрема при висвітленні результатів роботи органів внутрішніх справ за 2005 рік, було оприлюднено інформацію про те, що органами внутрішніх справ викрито зловживань можновладців на суму 19 мільярдів гривень.

Згідно статистичних даних Департаменту інформаційних технологій МВС України за закінченими провадженням кримінальними справами по злочинах економічної спрямованості у 2005 році сума матеріальних збитків складає майже у 20 разів менше, 1 мільярд 57 мільйонів гривень. Більш детальне вивчення проблеми хабарництва показало, що в основному викриваються дрібні хабарники в системі охорони здоров’я, освіти, житлово-комунального господарства. Суми хабарів, як відомо, тут складають не більше 300 гривень. Як наслідок, за 2005 рік із 734 осіб, засуджених за хабарництво, міру покарання, пов’язану з позбавленням волі застосовану лише до 30 осіб.

Не знаю, з якою метою, можливо, для зміцнення особистого політичного іміджу у минулому відкрито ставилися завдання щодо притягнення до кримінальної відповідальності певних посадових осіб. У засобах масової інформації оприлюднювалися повідомлення керівництвом МВС причетність про вчинення посадовими особами злочинів рядом екс-голів облдержадміністрацій. Доповідаю: жодного з них до кримінальної відповідальності не притягнуто. Зараз головним критерієм ефективної боротьби з економічними злочинами буде кінцевий результат, тобто, направлення кримінальних справ до суду і винесений вирок.

До відома. Майже кожного дня ми затримуємо 304 хабарники. Але будемо говорити про результат лише після винесення судових рішень.

Окремо хотів би зупинитись на діяльності Національного бюро Інтерполу. На жаль, головну увагу цього підрозділу було приділено лише розшуку кількох колишніх українських високопосадовців, на яких була нагода пропаритись на телебаченні. Фактично червоні картки виставлені тільки на 2 особи, а не на 10 як було заявлено.

Крім того, останні 2 роки планомірна робота з протидії контрабандним ввезенням до України товарно-матеріальних цінностей, виявлення каналів переміщення наркотиків, незаконною легалізацією незаконно ввезених автомобілів не велася. Замість збору та обміну інформації створювались летучі загоди, які подорожували територією України в марних спробах виявити на дорогах викрадений за кордоном транспорт, при цьому витрачались значні державні кошти. До речі, колишній керівник Інтерполу за півтора роки виріз від майора до полковника, якби не зупинили, був би генералом.

Не всім подобаються кадрові зміни, які відбуваються в міністерстві. Але запевняю вас, усі ці зміни обгрунтовані, не йдуть ні в яке порівняння з глобальною заміною кадрів в 2005-2006 роках. Сьогодні звільнені лише ті, хто має незадовільні результати своєї діяльності. Кадрові зміни необхідні і для цього спонукають ще й наступні факти.

Тільки за останні 2 роки з органів внутрішніх справ звільнено 31 тисячу працівників, з них зі стажем служби понад 10 років 19 тисяч або 62,5 відсотки.  Було бездумно замінено 37 начальників обласних і  транспортних підрозділів та 167 їх заступників, а також 96 відсотків керівників міських, районних та  лінійних органів МВС. У результаті цього 89 відсотків начальників міськрайорганів працюють на займаних посадах до  двох років. Четверть з них до одного року і тільки 25 осіб - понад  5 років.  В одному з райвідділів внутрішніх справ середній вік особового складу  23 роки.

Кого ж призначали на керівні посади?  За виключенням одиниць - це люди без досвіду управлінської роботи та організаційних здібностей.

Наприклад, на Волині райвідділом керує вчитель фізичного виховання. Такі приклади можна продовжувати і їх буде сотні. І по керівникам областей обласної ланки. Але я вважаю, що захищати спокій громадян та боротися зі злочинцями мають не фізруки, а фахівці.

Ми ретельно подивились на роботу таких горе-керівників. Провели перевірки результатів їх діяльності, зокрема під час проведення оперативно-профілактичної операції в кінці 2006 року. Виявилося, що показники, надані міністерству, завищенні. Належна організація службової діяльності відсутня. Було прийнято закономірне і абсолютно логічне рішення про звільнення з посади низки випадкових людей.

Зазначу, що оцінка їх роботи  співпала з результатами анонімного опитування особового складу. Було опитано біля 100 тисяч працівників МВС офіцерського составу. Майже 50 відсотків керівників були оцінені підлеглими як посередньо, а управлінські здібності 81 начальника як низькі.

Хочу сказати, що оцінка  керівників саме за результатами діяльності підпорядкованого підрозділу, за  результатами опитування особистого складу та громадян буде постійною. Тому через два-три місяці  можуть бути звільненні і інші, в тому числі і знов призначених керівників. Фільтром для упередження порушень законності та хибних призначень  мав бути Департамент внутрішньої безпеки.  Проте, вивчивши більш детально його діяльність, ми побачили, що фактично він став каральним органом  зразку 30-х років минулого століття.

 Штати підрозділу внутрішньої безпеки були невиправдано роздуті та змінено пріоритети їх діяльності в бік репресивних методів. Головним критерієм  визначення ефективності роботи ДВБ  була кількість кримінальних справ порушених стосовно працівників міліції. Вона зросла у 3,5 ради, а стосувалися ці справи  здебільш працівників низової та середньої ланки. А розкручувалися вони за принципом шантажу та провокацій. Людину підставляли, потім називали ціну і, якщо отримували бажане, відпускали, якщо ні,  жертва отримувала покарання фактично за те,   що не відкупилася. І діяльність  цієї структури була  поза критикою, будь-яким контролем.

Хто ж керував цим підрозділом протягом останніх двох років?  Спочатку  чоловік, який до призначення жодного дня в міліції не працював, разом з тим за цей короткий термін виріс до заступника  міністра,  отримавши ….. відомі особливі заслуги званням від майора до полковника. 

Всередині 2006 року  Департамент внутрішньої безпеки   очолив бізнесмен, засновник  кількох приватних підприємств, до призначення  також жодного дня в міліції не працював. Зараз йде докорінна реорганізація служби  внутрішньої безпеки. До роботи  в ній  будуть залучені професіонали, які забезпечать   реальний захист  особового усього особового складу.

Багато питань викликає     фінансово-господарська діяльність  МВС. З метою незалежної оцінки фінансового стану  ми звернулися до  ГоловКРУ  з проханням   про здійснення фінансової ревізії, остаточно вона буде  завершена в кінці березня  цього року.

Проте лише деякі попередні висновки  свідчать про великий обсяг  фінансових порушень.  Серйозні прорахунки  використання бюджетних коштів. На утримання центрального апарату перевитрачено  72 мільйони гривень. При центральному апараті МВС  створено додаткові підрозділи з  понадштатною чисельністю працівників.

Поряд із затвердженою Кабінетом Міністрів    чисельністю в 1 тисячу 897  працівників центрального апарату  фактично фінансувалося  майже 3 тисячі 800 осіб. При цьому, ці підрозділи не фігурували у штатному  розписі міністерства затвердженому  Мінфіном.

Така система роботи попереднього керівництва  МВС, крім фінансових порушень,  могла мати серйозні політичні наслідки, оскільки йдеться про додаткові нелегальні    оперативні підрозділи, у тому числі ті, які займаються  прослуховуванням, зовнішнім стеженням, кримінальною розвідкою та іншими спеціальними операціями.

Нове керівництва МВС  розглядає, як першочергове завдання ліквідацію такої непрозорої структури і легалізацію  цих підрозділів у штаті. До речі, коли ми почали з'ясовувати наявність спеціальних комплексів для прослуховування ліній зв'язку мобільних телефонів і комплексів встановлення місцезнаходження власників мобільних телефонів в будь-який проміжок часу, то з'ясувалось, що МВС закупило за рахунок бюджетних коштів лише дев'ять таких комплексів. А до Служби безпеки України передано 17. Це свідчить про можливе використання для закупівлі спецтехніки з якихось інших джерел фінансування, крім коштів Державного бюджету. А звідси також можливість несанкціонованої закупівлі і використання таких комплексів у тому числі в інтересах окремих політичних сил або комерційних структур. З цих питань ми проводимо внутрішнє розслідування.  

За оперативними даними зі зміною керівництва МВС вісім таких систем просто зникли. Де вони зараз? Кого з вас, шановні громадяни, слухають, за ким слідкують, на жаль, цієї інформації мені в спадок не залишилось. Але ми працюємо над цими оперативними даними і сподіваємось на плідну співпрацю з колегам з інших компетентних органів для забезпечення безпеки громадян від несанкціонованого прослуховування.

Великі зловживання виявилися в операціях з коштами населення, отриманими за надання МВС платних послуг, особливо це стосується Державної автомобільної інспекції. При ДАІ створена велика кількість підприємств МВС, які отримують плату за послуги, пов'язану з реєстрацією автомобілів, проведення екзаменів, видачу посвідчень водія, проходженням техоглядів, виготовленням автомобільних номерів тощо.

Головним з них було підприємство „Ресурси”, які зібрало до літа 2006 року сотні мільйонів коштів з населення. Сьогодні проти осадових осіб підприємства порушено декілька кримінальних справ, пов'язаних з фінансовими зловживаннями. Встановлення напрямків використання коштів є дещо ускладненим через те, що в кінці минулого року підприємство свою діяльність припинило. Майже усі документи були знищені, мабуть, у зв'язку зі зміною керівництва міністерства.

Підприємство МВС „Рікас”, яке  прийшло на заміну „Ресурсам” у 2006 році, встигло заробити близько 43 млн. гривень, з яких на рахунок МВС перераховано лише 8 тис. 700 гривень. А керівник цього підприємства    орендував машину «лексус» і сплачував орендну плату щомісяця 70 тисяч гривень.

Керівництво МВС свідомо знищило централізовану систему видачі, попередньої мається на увазі, видачу посвідчень  водія, техталони тощо. Для цього в 254 МРЕВ видала з видачі документів, пов`язаних з реєстрацією  автомобілів, було закуплено обладнання вартістю 14 мільйонів гривень з одною метою, щоб не видавати документи централізовано та уникнути  контролю. Для їх обслуговування витрачено десятки мільйонів гривень на розробку та закупівлю 18 комп`ютерних програм для виготовлення та реєстрації прав водія та 7 програм для техпаспортів, які не стикуються, несумісні між собою. Мільйони гривень на повітря. І ми маємо ситуацію, коли по країні їздять  невідомо скільки контрабандних автомобілів, автомобілів з однаковими номерами та купленими правами. Мене вже міністри просять пояснити що за диво відбувається: він їде, міністр Кабміну, до мене звернулися двоє міністрів, і бачить попереду машину з такими самими номерами, що у нього на службовій машині.

Також минулого року МВС уклала договір на 6 мільйонів гривень на розробку програми на забезпечення  для ДАІ города Києва. Міста Києва. Сьогодні немає ані грошей, ані програми. За цим фактом порушено кримінальну справу. Тому і стоять києвляне у чергах на реєстрацію автомобілей.

Я вибачаюсь перед києвлянами і зараз ми робимо можливе… все можливе для виправлення чиїхось  свідомих злочинів… злочинних помилок. І ці факти також отримають свою оцінку згідно з законом. Повинна бути і моральна відповідальність. За кожній випадок видачі прав водію, який  водити не вміє, але має матеріальне... натхнення. А відтак, за зростання аварійності на шляхах за сотні людських жертв, принесених на алтарь чийогось збагачення.

Методи і канали розкрадання державних коштів в системі МВС були дуже різнопланові. У 2006 році знову ж таки за вказівкою керівництва МВС була здійснена приватизація пультів  охоронної сигналізації, які належали Державній службі охорони. Шляхом створення окремого  закритого акціонерного  товариства „Охорона комплекс”. Значну частину коштів, отриманих від надання послуг охорони ділки перераховували до власної страхової компанії, страхуючи власні так звані фінансові ризики за фактично фіктивними договорами страхування, оскільки страхові випадки за цими договорами ніколи не наступали. На цих операціях держава втратили близько 25 мільйонів гривень.

Зараз ми проводимо реприватизацію пультів охорони, повертаємо їх у власність Державної служби охорони. Нам важко пояснити громадянам України, які сплачують сотні гривень за реєстрацію лише одного автомобіля, таку ефективність підприємств МВС, створених його попереднім керівництвом. Аналіз використання коштів цих підприємств вказує на те, що була створена система передачі цих коштів іншим комерційним структурам з подальшим їх розкраданням. Важко встановити точну чисельність створених Міністерством внутрішніх справ комерційних підприємств. Я приступив до виконання своїх обовязків – мені доповіли, що є 43 підприємства. На даний час ми виявили 200 підприємств.

Зараз ми проводимо інвентаризацію. І за попередніми даними нараховуємо близько 200 підприємств і майже дві тисячі фондів. Майже тисяча двісті цих фондів були створені у 2005-2006-х роках. Звісно, що аналіз діяльності такої фінансової імперії потребує зусиль не тільки працівників КРУ, а й правоохоронних органів. Вперше в історії МВС я дав доручення оперативним службам, зокрема Державній службі боротьби з економічною злочинністю розпочати оперативні розробки в системі МВС з метою виявлення зловживань і притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності.

Обсяг зловживань з майном міністерства вражає. Не самим значним за обсягом втрат, але дуже яскравим є факт продажу будівлі на Круглоуніверситетській в місті Києві, 16/7, площею дві тисячі чотириста девяноста два квадратних метра, у якій ще з 70-х років розміщувалися підрозділи міністерства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

Будь ласка, Василь Петрович.

 

ЦУШКО В.П. Заступником міністра внутрішніх справ, який відповідав за господарську діяльність, у вересні 2005 року була надана письмова згода на відселення підрозділів МВС з цього будинку, який у грудні 2005 року був проданий Київською міською державною адміністрацією комерційним структурам. При цьому інші площі для розміщення підрозділів МВС КМДА не було запропоновано.

Інший приклад, земельна ділянка площею майже 1 гектар в місті Києві на бульварі Перова, яка була передана інвестору під будівництво житла для працівників столичної міліції. Виявилося, що цей міцний інвестор – новостворена комерційна фірма, яка ніколи нічого не будувала, а її директор – студент, який мешкає в гуртожитку.

Подібних прикладів е дуже багато. Можемо лише сподіватися, що керівництво МВС у цих випадках діяло безкорисливо. Але в профілактичних цілях по закінченню перевірки усі матеріали ми передамо до прокуратури.

Навіть службовими автомобілями керівників розпоряджався як своєю власністю. Наприклад, керівник МВС розпоряджався як своєю  власністю, наприклад, за його вказівкою дорогий джип Фольксваген-Туарек був переданий в безоплатне користування особі, яка немає жодного відношення до МВС, яка протягом року використовувала цю машину для особистих потреб.

Встановлено загалом близько 20 випадків обслуговування автомобілями протягом року з водіями МВС, в тому числі працівниками ДАІ і спецпідрозділів „Кобри” осіб, які не працюють в МВС. Усі ми памятаємо гучні компанії по скороченню привілей, рекламні акції по продажу дорогих автомобілів в МВС. На сьогодні в МВС біля 100 автомобілів літражем, обємом двигуна більше 4 літрів, від 4 до 6 літрів, ці машини іспользуються, оні не потрібні на даний час.

 З метою виправлення ситуації становища  в нині існуючих умовах колегами з МВС уже здійснюються ряд конкретних заходів. Враховуючи існуючі недоліки ведення до господарської діяльності, МВС вживає заходи щодо запобігання порушення фінансової дисципліни, збереженню державного майна, створюється централізована бухгалтерія, структуровані органи управління підприємствами МВС.

Вперше за історію МВС проходить суцільна інвентаризація майна та створюється реєстр майна, визначається його оптимальна потреба.

Если регламент, тогда я отвечу на ваши вопросы, потому что  мне еще минут 7 надо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Василь Петрович.

 

ЦУШКО В.П. Спасибо.

Я думаю, что я отвечу в вопросах, озвучу то, что….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Він скаже те, що хоче сказати в ваших запитаннях. Ви ж мудрі питання поставите. Записуйтесь.

Так, будь ласка, 20 хвилин. Олійник, за ним Хара.

 

11:18:22

ОЛІЙНИК С.В.

Святослав Олійник, Блок Юлії Тимошенко.

Василь Петрович, скажіть будь ласка… Ми почули достатньо  ґрунтовно підготовлену інформацією. Вона переповнена цікавими фактами, побудована на критиці попереднього керівництва. Звичайно, зрозуміло, за неповних три місяці ви ґрунтовно розібралися в питаннях.

Але було б цікаво від вас почути, як це могло статися, що 2 грудня, коли ви були представлені особовому складу МВС, ви заявили про те, що тільки два критерії будуть визначати кадрову політику – це професійність і чесність, але  перші прояви цієї кадрової політики вже відбулися через 11 днів, коли розпочалися масові звільнення. Невже ви  за 11 днів, жодного дня не працюючи в міліції, розібралися з професійною якістю працівників керівного складу?

І ще скажіть, будь ласка, а коли ми почуємо від міністра те, що  зроблено буде сьогодні і назавтра для того, щоб покращити цю ситуацію, а не тільки безпідставно критикувати, або навіть і підставно, але критикувати попередню роботу, хоча вона і виконувалася все одно?  Дякую.

 

ЦУШКО В.П. Уважаемый коллега Олийнык!

Я  никого не увольнял. Предложил написать рапорта заместителям, с которыми я начал работать, потому что я считал, что имею право начинать работать с теми людьми, c которыми я могу исправить положение, которое в министерстве.

Я начну вам более конкретно. Я мало чего тут сказал. Когда начал работать министром, мне коллеги-депутаты, которые работаю в комиссии Сивковича по расследованию деятельности МВД сказали, что вокруг министерства разворовано более 6,5 миллиарда гривен. Я говорю, да ну, чепуха, этого не может быть!

Вы знаете, на сегодня есть проверка только 20-ти процентов того, что творилось в МВД, и уже КРУ показывает 560 миллионов. Так вот, друзья мои, я не мог работать с теми людьми, кто это не контролировал. 

Дальше, я спросил, почему наше внутреннее экономическое подразделение по проверке экономической безопасности… борьбе с экономическими преступлениями не проверяет  фирмы, которые находятся в ..… милиции. Значит, ответ был такой, нам туда …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, заспокойтеся. Буде і інші відповідати і скаже Василь Петрович. Василь Петрович, ви трохи призабули, в нас хвилина на відповіді.

Будь ласка, замість Хари Чечетов. Потім Бабурін.

 

11:21:01

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Василий Петрович, мы видим, что вы наводите порядок, восстанавливаете нормальную работу МВД, возвращаете в систему незаконно уволенные по политическим мотивам лучшие профессиональные кадры. Спасибо вам большое за это. Поскольку ваш предшественник на посту министра с молчаливого согласия Президента практически уничтожил систему МВД, превратив ее в политический сыск, выбросив на улицу сотни, тысячи лучших профессионалов, заменив их бездарными дилетантами, барабанщиками, горнистами, которые и армию до этого в кино только видели. Значительная часть людей сама ушла, чтобы не позорить честь мундира.

Василий Петрович, у меня два вопроса. Правда ли, что в системе МВД участником боевых действий можно стать за 1 день? И второе. Скажите, пожалуйста, можно ли в милиции за полтора года получить 3 звания: майора, подполковника и полковника.  Спасибо.

 

ЦУШКО В.П. Значит, я постараюсь уложиться в минуту.

Мы расследуем случаи вылета сотрудников МВД за день, полетели в Косово, вручили награды, вернулись назад и получили участников боевых действий. Есть такие случаи. Я не буду озвучивать фамилии. Идет, я думаю, что, будет  когда решение принято, вы получите эту информацию.

По получению званий. Только за совершенные подвиги, скажем так, более просто, а для того, чтобы стать от майора до подполковника, нужно 4 года, а от подполковника до полковника 5 лет.

Скажу вам еще по кадрам, все звания вручались начальниками … Отвечаю сразу и господину Олейнику. Что я сделал? Первое, не министр Цушко сейчас звание присваивает, коллегия, чтобы было публично. Потому что у нас продавались и звания, и продавались … должности. И сегодня от начальника РОВД назначает коллегия. Публично смотрит каждого и присваивает звания в том числе. Вспомните СССР, сколько было офицеров в СССР? Присваивала Москва подполковником и дальше. А у нас присваивал начальник милиции в области и у нас в округ этого такая мафия сложилась. А более детально, если хочу вам сказать, я получил.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть. Дайте.

 

ЦУШКО В.П. Я получил МВД, мы с вами получили, страна, в котором около тысячи, может, 1500, может 2 тысячи чиновников от милиции бывших, которые сейчас за пределами МВД кукловодят, … МВД еще существуют, стали и становятся мультимиллионерами, долларовыми, а всех остальных превратили в побирушек и бороться с коррупцией можно только повышая зарплату, повышая отношения к этим людям социально защищая их.

Я прошу вас, кто будьте вы представителями любой фракций, задумайтесь, я, действительно, намерен с вашей помощью, любого, любой фракции постепенно вместе с той командой, которую набираю наводить порядок.

А, Михаил Васильевич, заканчивая ваш вопрос, я возвращаю людей, но это не факт, что это самые честные люди, ошибки могут быть, и если через 3  месяца, через 2 месяца будут, я их буду выгонять и не буду смотреть в зубы.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олексій Бабурін.

 

11:24:20

БАБУРІН О.В.

Бабурин, фракция коммунистов, Запорожье.

Уважаемый Василий Петрович, ну порочная практика постсоветской милиции всем видна лицо. Когда чехарда кадровая каждый год меняет начальников УВД областных, приезжает со своей командой, получает квартиру, через год уходит, решает свои вопросы и даже не изучит фамилии своих подчиненных. Вроде бы, у нас сегодня в Запорожскую область вы вернули, действительно, воспитанника нашего. Так вот я хотел задать вопрос, это будет системой в работе или это исключение из правил?

И еще один вопрос. И еще один вопрос. Вы сказали за профессионалов, очень многие профессионалы пострадали от помаранчевых, внимательно посмотрите на кадровых регионах, там есть профессиональные, честные кадры милиции.

 

ЦУШКО В.П. Значит, первое. Во-первых, я прошу не политизировать милицию, самая большая трагедия, что ее начали политизировать. Нужно действительно приводить профессионалов. Пострадавший – непострадавший, посмотреть, какой у него хвост. Я проверяю сейчас по всем  направлениям, в том числе по внутренней службе и так далее. Уточняю мнение людей. 

Дальше. Действительно, я веду практику возвращать там где он вырос.

Например. В Николаевскую область я вернул прекрасного начальника, зама начальника с Крыма, который работал в   Николаеве - это воспринято положительно. Не везде  у меня это получается, но на первом этапе я буду действовать  именно так.

Касательно профессионалов. Что касается работы дальше с кадрами. Вы знаете, самая большая трагедия  - никогда не проводилась учеба с кадрами. Я назначил, притом тех, кого переназначил, первый раз организовал учебу в течение недели. Значит, поверьте, ими же воспринята очень положительно эта учеба. Она не учеба, она, ну люди ознакомливаются  с документами, с опытом и так далее. Встречаются с руководителями. Целая неделя. И она  - эта неделя дает положительный эффект. Сейчас кого мы назначаем, переназначаем, переутверждаем, многих же мы просто переутверждаем,  значит, тоже самое проходят этот этап.

Я могу вам сказать. Мы  делаем постоянно нарекания на  ГАИ. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ГАІ буде потім.

Матвєєв, будь ласка. От він зараз про ГАІ і запитає.

 

11:26:51

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово Віктору Борщевському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Борщевський. Мікрофон.

 

11:27:01

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Борщевский, Днепропетровская область, Коммунистическая партия Украины.

Василий Петрович, вы в своем докладе упомянули о разрекламированных  уголовных делах в отношении главоблдержадминистраций, голов міст облсоветов. Все-таки министерство будет сегодня конкретно, если эти дела есть, доводить их до конца?  Это первый вопрос.

И второй вопрос. Я, он связан с моим  депутатским зверненням до вас, с просьбой проверить деятельность частных охранных фирм. Сегодня в Днепропетровской области они участвуют в бандитских разборках.  Оказалось как выяснилось, что  частная охранная „Грифон”, устроила избиение народных депутатов, так вот директор с которым был заключен договор бывшего руководства облсовета  оказался … 

 

ЦУШКО В.П. Значит, у нас охранных фирм около 4 тысяч.

И я вам скажу, с чего я начал свою работу. Вы не заметили, что с начала моей работы, я тут похвастаюсь перед вами,  милиция не участвует в рейдерских поддержках никого.  Потому что на третий день моей работы или на пятый, я издал распоряжение, по которому сказал: «Любое  решение суда   по рейдерству, чтобы положили мне на стол, и я лично буду принимать решение, как его исполнять». Тут есть   председатель Верховного суда, есть  Генеральный прокурор, я проконсультируюсь и  закон не  буду нарушать. И милиция с тех пор в рейдерстве не участвует. И вы правы, участвуют только   частные фирмы.

Мы сейчас делаем  проверку всех этих фирм, и я вас заверяю в том,  товарищ Борщевский,   что те фирмы, которые  участвовали в рейдерских атаках, будут  лишены лицензий. И уже часть мы  лишили. И проводим сейчас с ними собрание 5 числа для того, чтобы разобраться. Потому что эти фирмы по закону и  по тем лицензионным условиям должны участвовать,  наоборот, в оказании помощи в наведении  общественного  порядка,  чтобы  не допускать преступления, а у нас работают против закона они, многие, не все, естественно.

Касательно  глав администраций. Вы  знаете, что высокопосадовцы и главы администраций областных относятся …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, говоріть.

 

ЦУШКО В.П. … относятся к категории госслужащих  первой, третьей категории. Их коррупционные действия расследуются  прокуратурой, поэтому  я не буду забирать чужой хлеб. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буджерак.

 

11:29:31

БУДЖЕРАК О.О.

Блок Юлії Тимошенко, Буджерак, Хмельницький.

Я в органах  внутрішніх справ прослужив 36 років, авганець, чим і пишаюся. Безумовно, ця система розвалена, Василю Петровичу.  Що ви думаєте робити з Палацем культури, де до цього часу працюють на карман, все здано в оренду, а не на особовий склад?

Слідуюче питання. Що ви будете робити, коли „народна самооборона”, ваш бувший однопартієць  організує у Києві непокору і інші дії, що ви  думаєте робити, як ви готуєтеся?

 

ЦУШКО В.П. Спасибо.

Я начну  вам ответ со второго вопроса.  Я сейчас изучаю очень внимательно  опыт Франции, Швейцарии  и наше законодательство, и заверяю вас,  я обращаюсь ко всем политикам  и гражданам, в рамках закона протестуйте, пользуйтесь своим правом. За рамки закона – заявляют: мы перекроем дороги, все остальное. Не перекроете! Я вам гарантирую порядок в стране и прошу не заниматься этим, в том числе тем политикам, которые пытаются это все делать, потому что се у нас, власть, законна, я буду выполнять. Хотите, чтобы они там организовывали непокору, дозволяйте и там меняйте закон, я имею в виду коллеги. А так любой гражданин, в том числе и политик, должен соблюдать закон. Я буду жестко требовать соблюдение закона.

Касательно Палаца культуры. Не только, много нашего имущества отдано в аренду по гривне за квадратный метр, в том числе и в Киеве. Я вам в докладе сказал: проводим инвентаризацию, проводим реестр и возвращаем назад. Ими будут пользоваться, этими благами или этим залом, те, кому это положено и так, как положено по закону. Но я прошу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Кисельов передає Пеклушенку, будь ласка. Мікрофон Пеклушенка.

 

11:31:38

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Пеклушенко, фракция «Регионы», Запорожская область.

Прежде всего, мы хотим вас поблагодарить за тот стар, который вы сделали в своей работе, опираясь на кадров-профессионалов, и я думаю, что вопрос коррупции – центральный. И вы должны понимать, что коррупция в вашем ведомстве начинается не с сержанта и не с лейтенанта, а начинается с генералов и с полковников – там, где вы сегодня работаете. Надо вычистить это ведомство от нечестии, которая порочит высокое звание.

В этой связи мы очень вас просим обратить внимание на проблемы, не рисуйте палки-галки, не заставляйте людей... Сейчас вы пришли, начальство сидит до 12-ти, состав сидит тоже до 12-ти, потому что начальство сидит. Нужно работать. И главное – финансирование, квартиры, учебные заведения. У нас учебных заведений хватит закрыть весь Советский Союз, а мы не можем даже 20 процентов закрепить.

Мы очень вас просим, прекратите эту кадровую политику пересечения генералов из области в область. Они забирают не только авторитет...

 

ЦУШКО В.П. Я эту практику прекратил. На счет учебных заведений полностью с вами согласен. Привожу вам цифры: 59 тыс. студентов учится в учебных заведениях МВД, из них 33 тыс. – это гражданские  лица, 26 аттестованных, то есть в погонах.                      

Система  каждый год берет... МВД берет на работу 3,5 тысячи. Выход в одном, уважаемые друзья -  в переходе на казарменную систему обучения 4 года чтобы выходил офицер. И Академия внутренних войск подтверждает, оттуда выходят настоящие офицеры. А когда с 17… до 18 лет он в казарме, а потом уходит куда хочет, так их и называют в народе и в милиции – знаете как? – пятитысячниками. Говорят, заплатил 5 тысяч и учишься. И вы их… потом и не получим милиционера. 4 года походит в казарме, станет офицером, привыкнем к дисциплине – будет изменение. Вот  это я приступлю к этому, прежде всего.

По остальному я с вами согласен, учту как пожелание и использую в работе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Філіндаш. За ним Кілінкаров.

 

11:33:48

ФІЛІНДАШ Є.В.

Євген Філіндаш, фракція соціалістів.

Всиль Петрович, ну перше. Успіхів вам в роботі. Вітаю, що ви почали роботу не з самопіару, а саме з роботи як і повинно бути. І у мене 2 запитання.

Перше. З огляду на масштаб тієї політичної діяльності, який зараз проводиться колишній міністр Внутрішніх справ Юрій Луценко і що така інфраструктура навряд чи могла - його політична - виникнути на голому місці, то  чи зіштовхнулись ви з ознаками того, що використовувалися ресурси міністерства для підготовки бази для теперішньої активної політичної діяльності пана Луценка. Це перше запитання.

І друге. Скажіть, будь ласка, стан розслідування кримінальних справ відносно  пана Боделана і Бакая, які на слуху.  Дякую. 

 

ЦУШКО В.П. Я начну с Боделана.  Когда мы разобрались, по Боделану нету поиска в Интерполе у нас.  То есть, тут это все был пиар.

А касательно Бакая. Суд приостановил его дела, дела в суде.

Касательно зловживань или финансов. Работает КРУ. Я думаю, по завершении   работы КРУ все документы будут направлены как положено в прокуратуру и будет каждый отвечать  за содеянное. Обвинять кого-либо я сегодня персонально не могу, но еще раз повторяю, министерство обобрали до нитки.  По ДСО (Державна служба охорони). Вдумайтесь!  Зарабатывали более миллиарда, министерству перечислили 8 миллионов. Приватизировали ее в 2005 году в августе месяце и 20 тысяч милиционеров получали по 800  гривен – это эти инкассаторы, что вы видите, «Титан», бегают с автоматами, а остальные… и получают по 800 гривен. Остальные получают три тысячи долларов в месяц минимально, а начальство – по пять тысяч. Нормально? Я сейчас возвращаю в государственную собственность. Какое сопротивление, чтобы вы знали, происходит. Потому что приватизировали весь пульт, все, всю службу охраны страны. Поэтому занимаемся этим, но сказать конкретно, кто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кілінкаров, будь ласка. За ним Александровська передає Мендусю.

 

11:36:00

КІЛІНКАРОВ С.П.

Спасибо, Адам Иванович. Килинкаров, фракция коммунистов, Луганск.

Василий Петрович, я, - во-первых, хотел бы пожелать вам успехов на вашем нелегком посту. А вопрос, или, если хотите, просьба у мене такая.

Вы сказали, что вокруг МВД, вокруг структур ГАИ очень много фирм, которые поприлипали и в общем-то зарабатывают там миллионные средства. Я писал обращение в ваш адрес, в частности по фирме «Рикас». Поэтому я прошу вас еще раз: разобраться с этими структурами, потому что ситуация складывается такая: они монопольно засели в структурах ГАИ, в МВД оказывают услуги, а фирма зарегистрирована в городе Киеве. И, таким образом, из регионов вымываются миллионные  поступления в бюджеты. Поэтому я еще раз обращаюсь к вам и прошу то дело, которое вы начали, довести до своего логического завершения. И, я думаю, все, и в том числе в регионах, будут вам благодарны, если вы сможете это сделать.

И последнее: в отношении ротации кадров на местах. Я прошу тоже опять же: нужно ввести это в систему, и без всяких там просьб мэра или еще кого-то, которые создали там, так сказать, коррупционные схемы…

 

ЦУШКО В.П. Начинаю со второго. Я слушаю все просьбы, но принимаю решения я, отвечать мне перед вами. И милиции отвечать перед вами, потому что приказы милиции отдаете вы, они называются законами.

Касательно ГАИ. Я подтверждаю, что вы правы. И еще раз, не понимаю, почему прошлое руководство министерства децентрализовало выдачу техпаспортов. Мы сегодня не можем проверить, почему, например, выданный в Крыму паспорт, техпаспорт, почему не зарегистрирован. Ответ – я отвечаю: это называется «коррупция», для того чтобы регистрировать незаконные машины, для того чтобы выдавать по две тысячи прав без экзаменов и так далее. Мой первый шаг – чтобы эти «рикасы» поотпадали и так далее, централизация, учет и информатизация. Но для этого с 25 программами, которые не стыкуются, я не могу. Мне нужно сначала время, деньги на это. Занимаемся. И когда буду обращаться информатизации, помогайте, помогайте. Потому что мы были в России, они ушли на 15 лет вперед, и Молдова тоже. А мы стоим на месте, потому что деньги, выделенные  на информатизацию, были разворованы и тут нет политики. Вы должны поддерживать государственный подход.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Александровська передає слово Мендусю Ярославу.

 

11:38:19

МЕНДУСЬ Я.П.

Шановний Василь Петровичу, працюючи над законодавством щодо вдосконалення безпеки руху, я звернувся до Міністерства внутрішніх справ з офіційним запитом і отримав інформацію.

У 2006  році було приховано від обліку більше 4 000 дорожніх пригод, в яких згинуло 750 та було поранено більше 4,5 тисяч людей. Це означає, що, як мінімум, близько 5 тисяч наших громадян, які постраждали в ДТП, не мали можливості через суд отримати компенсацію за моральну, матеріальну шкоду, за потрачені кошти на лікування і так дальше.

Які дії проводяться щодо встановлення осіб, що фальсифікували ткі дані і  які вживаються щодо них заходи?  Дякую.

 

ЦУШКО В.П. Значит, я подтверждаю, потому что я вам подписывал этот документ. И скажу вам еще, что я потребовал, чтобы начали регистрировать все обращения граждан. И у нас сейчас резкое повышение статистики по обращениям и так далее. Потому что критерий оценки первый, надо чтобы любой гражданин имел право быть выслушанным милицией, и было зарегистрировано.

Если зарегистрировано, значит, мы будем проводить расследование, отреагируем на заяву гражданина – это основа основ. Поэтому  за валом раскрытых, там возбужденных я не буду гоняться. Мы будем, критерий один: что доведено до суда? По конкретным этим лицам проводится проверка, и мы опять же доведем, если это было умышлено, доведем это до уголовной ответственности. Потому что, скрыв погибшего человека, значит, этот человек ни страховку не может получить и так далее, и так далее.

Это издевательство над людьми, конкретно. Ну, Ярослав Петрович, я вам скажу еще одно, то мне сейчас, меня упрекают по кадровим змінам, так вот я кадровый состав внутренней безопасности освобожу весь, сейчас по всей вертикали, и буду набирать по-новому людей.

Почему? Я сейчас поручил  с момента моей работы реагировать на каждую публикацию…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закончить.

 

ЦУШКО В.П.  Спасибо.

На каждую  публикацию в прессе, то, что пишут журналисты, на каждую публикацию в  Интернете, если это официально. И я вам скажу, что все, я буквально все  получаю, мониторинг, все я получаю, лично Стогний отвечает за  это, известный журналистам и вам человек. И  вы знаете, реакция… Мне внутренняя служба безопасности, я заменил только одного человека, дает – ничего не подтверждается.

Я говорю, слушайте, да что, вся милиция святая? Вот что ни обращаются – ваши обращения депутатские, фракций, независимо… Вы пишете, что зловживання, обращения. Все в милиции четко. Поэтому я их заменю, и скажу вам, что через это буду наводить порядок. Скрывают все, не хотят реагировать. Это очень важно тоже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Василь Петрович. Сідайте, будь ласка.

Так, зараз відповідно до статті 235-ї, якщо я не помиляюся, Регламенту, комітет, якщо бажає, він може виступити. Вони розділили  на два. Пропонують, щоб виступив голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності Гусаров, будь ласка. І за ним – голова комітету Стретович, три хвилини. По три хвилини, будь ласка.

 

11:41:56

ГУСАРОВ С.М.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати та присутні!

За обмеженістю часу, зупинюсь лише на  кількох моментах діяльності МВС.

Реформування ДАІ. Хибним шляхом  пішло реформування ДАІ. Поза увагою реформаторів лишилося те, що держава змушена утримувати 20 тисяч працівників, які неспроможні виконувати свої функції внаслідок відсутності необхідних повноважень. Замість вирішення цієї проблеми систему піддали організаційній лихоманці. Були створені надумані структури, міжрайонні відділи. Одночасно зруйновано систему управління службою на рівні обласних центрів. Не стало органів, які організовували дорожній рух та забезпечували його безпеку в специфічних умовах єдиної вуличної мережі великих міст. Немає осіб, які несли персональну відповідальність за стан цієї роботи.

Ліквідація чергових частин міських ДАІ  призвела до   неможливості оперативно реагувати на повідомлення про дорожньо-транспортні пригоди, несвоєчасних виїздів на місця пригод працівників Державтоінспекції, відсутності необхідної координації для підрозділів ДАЇ, міських районів. У результаті масштаби дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджають аналогічні показники більшості країн.

У порівняні з 2000 роком кількість автоаварій зросла більш, ніж на третину як і кількість загиблих, а поранених практично в півтора рази. Не забезпечується безперебійність дорожнього руху, пробки стали постійним явищем у великих містах.

Що стосовно декриміналізації крадіжок. Відповідно до статті 22 Закону України „Про податок з фізичних осіб” від 22 травня 2003 року з 1 січня … року крадіжка або шахрайство було не злочином, а адміністративним правопорушенням, якщо вартість привласненого майна не перевищувала 350 гривень. З 1 січня 2006 року ця сума склала вже 525 гривень, а цього року 600 гривень.

Склалося неприпустиме становище, з одного боку потерпілі від крадіжок позбавлені кримінально-правового захисту. Минулого року за заявами та повідомленнями про крадіжки винесено 185 тисяч постанов про відмову у порушенні кримінальної справи. За цією цифрою люди, які постраждали дуже серйозно, з точки зору їх життєвого рівня. Ну, тобто, якщо привести приклади, вкрали бичка чи козу, чи якогось гуся, виїжджають працівники міліції і йде відмова постанови у порушенні кримінальної справи.

З іншого боку безкарність призводить до продовження злочинної діяльності. Навіть спіймані крадії лишаються у виграші, адже санкції менші завданої шкоди. Крім того таке становище розкладає працівників міліції, не сприяє зростанню їх професіоналізму. Замість пошуків злодія досить написати постанову про відмову у порушенні кримінальної справи.

Саме Міністерство внутрішніх справ повинно було бити на сполох, виступати з законодавчою ініціативою, захищати отих пересічних українців, про яких …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ГУСАРОВ С.М. Спасибі.

Для цього були всі умови, адже уряд та Президент до останніх виборів були з однієї команди, але лише Антикризова коаліція здійснила практичні кроки з виправлення становища. Ще на фракції Партії регіонів  подано відповідний законопроект.

Що стосується кадрів. Попереднє керівництво МВС відзначалося безпрецедентною кадровою чисткою аж до рівня міських райорганів і навіть до їх структурних підрозділів, пострадала і структура МВС. Без потреби створювались різні міжнародні підрозділи, насаджувалося дублювання функцій та …… в роботі, зріс центральний апарат міністерства.

Наприклад, кілька років тому координацію діяльності органів внутрішніх справ на транспортні займалося три працівника, зараз 140. І з’явились так звані представники міністра в регіонах. Навіщо вони, коли головний представник міністра – це начальник управління.

Без будь-яких підстав та обґрунтування проведений експеримент з ліквідації харківського міського управління. Його автора навіть знехували результати проведення раніше аналогічних експериментів, які були визначені невдалими. Які завдання?

Я, як народний депутат, вважаю, що перед МВС стоїть низка невідкладних завдань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Дякую.

Сергій Миколайович, ви завдання поставите конкретно міністру.

 

ГУСАРОВ С.М. Я завершую.  10 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, завершуйте.

 

ГУСАРОВ С.М. Я хотів би сказати, пане міністр, ми вас підтримуємо, і вас, і вашу колегію, і наш комітет все зробить, щоб ми своєчасно вас в законодавчому плані забезпечували відповідними законами.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Миколайович Стретович.

Прошу, Володимир Миколайович.

 

11:46:49

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги народні депутати!

Комітет на своєму засіданні в середу розглянув ініціативу антикризової коаліція про заслуховування міністра внутрішніх справ про стан справ в Міністерстві внутрішніх справ.

Водночас, ми зазначаємо ту обставину, що раніше була внесена Постанова про кадрову політику в Міністерстві внутрішніх справ, яку подав народний депутат Олійник. Однак, вона чомусь не була підтримана в сесійній залі, не прослухана, хоча сьогодні у виступі міністра ми отримали частково відповідь на те, що відбувається в апараті міністерства, в самій структурі з кадровими призначеннями.

Однак, хочу висловити особисте занепокоєння, що у зв’язку з провадження пропорційної системи ми, на превеликий жаль, політизуємо міліцію. Якщо вірити джерелам, що сьогодні видаються в Україні за неофіційною квотою 60 відсотків місць надається Партії регіонів в кадровому складі в керівництві, 30 соціалістам і 10 дається Партії регіонів, Партії комуністів.

Якщо подивитися в структуру управління колегії Міністерства внутрішніх справ, то ви побачите, це …..можна назвати поіменно,  і ви добре знаєте хто кого рекомендував, і хто від кого прийшов.

Хочу сказати, що стаття перша Закону  статті про міліцію говорить, що міліція є озброєний орган виконавчої влади. А відомі театрали знають, що якщо у  першій дії висить рушниця в акті на сцені, то в третій дії вона обов’язково вистрілить.

Хочу сказати вам слова попереднього Президента, який сказав, що чистими руками    вибори не зробиш. Хочу нагадати слова колишнього міністра, який сьогодні в бігах, що виберемо нового  Президента, три дні пити будемо.

Я особисто від імені комітету застерігаю від політизації міліції. Міліція не може бути в тягнута в політичні розбірки. Міліція повинна, як  каже міністр, служити закону, тільки закону і ще раз закону.

На превеликий жаль, до комітету надходить багато фактів про те, що на місцях, я звертаю увагу  міністра, керівники районних  відділів використовуються місцевою владою керівниками районних державних адміністрацій, районних рад для знищення своїх опонентів в підприємницький діяльності.  По одному дзвінку достатньо закрити підприємство, вилучити системні блоки, забрати документацію для того, щоб конкурент припинив роботу.

Я прошу, щоб ви і на це взяли увагу.

Наступне, Адаме Івановичу.  Це вже  загальнодержавна проблема.

На превеликий жаль, за 90 днів роботи міністра комітет, хоча в нас зараз  парламентська республіка, не побачив його жодного разу на своєму засіданні.  Цьому є причина.  Цьому є виправдання. Бо в середу засідає Кабінет Міністрів.

Нам треба або поміняти в  розписі, перенести   засідання уряду на другий день, тому що є  питання, які можна вирішити безпосередньо з міністром, бачити    його концептуальне бачення, що треба  робити. Комітет називається законодавче забезпечення правоохоронної діяльності. І якщо не буде такого контакту, а буде приходити начальник управління або заступник міністра, то ми такого  контакту не  досягнемо, в результаті  буде страдати вся країна.

 І останнє. Шановні колеги, історія не переписується, історія пишеться. Тому я вас закликаю сьогодні спільно писати історію нової України, нашої України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І народної міліції. 

Дякую, Володимире  Миколайовичу.

Я думаю, проблем немає  в  тому, що уряд  по середах засідає. Давайте  ми домовимося. Уряд же засідає з 10-ої години, інколи навіть з 9-ої.  Уже до 14-ої години в основному  засідання Кабінету Міністрів завершується.  Засідання комітетів у нас починається не раніше 15-ої години.

Тобто я просив би міністрів, в тому числі    Василя Петровича, дійсно, знайти можливість і відвідати профільний комітет. Був той час, коли засідає комітет, уже  засідань Кабінету Міністрів немає. Так що тут нехай вони на це не посилаються.

Шановні колеги, чи є потреба обговорювати? Від фракцій хочуть. Так, які фракції? Одна, бачу, наполягає, дві наполягають, три. Тоді, будь ласка, запишіться від фракцій, по три хвилини обговоримо.

Так, будь ласка, Камчатний. Беспалий підготуватися. Олійнику? Так, Турчинов, будь ласка. Турчинов. Беспалий готується.

 

11:51:04

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, ви знаєте, достатньо довго виступав міністр внутрішніх справ, і ми багато почули щодо діяльності його попередника. Хоча мені здається, що питання, яке внесено до порядку денного, воно все ж таки свідчить про те, що основна частина доповіді, яку ми чекали від міністра, повинна була бути присвячена саме діяльності внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ зараз.

Саме планом міністра, як побороти, в усякому разі обмежити злочинність в Україні. Як все ж таки змусити правоохоронців працювати в межах Конституції і в межах законів України? На жаль, на жаль, я щиро скажу, 90 відсотків було присвячено попереднику. І я хотів би звернутися до міністра, коли він ще тут сидить, і до колег з інших силових структур.

Ви знаєте, непогано виходить з критикою попередників. Але мені здається, щоб не бути схожими на попередників, да, критика повинна бути виключно шляхом юридичної мови. Тобто є злочини - будь ласка, справа. І тоді в суді виступайте, аргументуйте, пояснюйте, звинувачуйте тощо. Знову перетворювати на публічне з'ясування стосунків тут, в парламенті, мені здається, це не личить ні минулому, ні чинному міністру внутрішніх справ.

Саме, шановні колеги, я думаю, що Верховну Раду повинні цікавити в першу чергу питання забезпечення правопорядку і захисту наших громадян. І саме з цього приводу, я ще раз кажу, я нічого, чесно кажу, нового не почув. Сумно, але ж це так. Тому, шановні колеги,  я погоджуюся з паном Стетовичем, який сказав: все можливо в політичних стосунках, все, у межах закону і Конституції. Єдине, чого ми не повинні повертати і знову не створювати такий фундамент, як політизація силових структур.  Це найбільш небезпечна справа,  шановні колеги. Політизація силових структур – це небезпечно. Тому що  саме цей шлях веде   до серйозних політичних криз. Саме цей шлях веде до серйозних громадянських потрясінь.

Щодо мене, шановні колеги, ви знаєте, перевірок було дуже багато. Була спроба і сфабрикувати  і щось вигадувати, але ж нічого не вийшло, тому я вважаю, що кожний повинен відповідати за свою роботу, за свою діяльність, а всі питання, які стосуються кримінальних злочинів, повинні вирішуватися, відповідно до Кримінального і  Кримінально-процесуального кодексу.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Беспалий, "Наша Україна". Підготуватися Бокому.

 

11:53:57

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги! Беспалий, "Наша Україна".

Що позитивно? Ну позитивна налаштованість міністра на співпрацю з парламентом. Позитивно, що він свій звіт виголосив хорошою українською мовою і я вже, грішним ділом,  подумав, що мабуть коаліція відкличе своїх низку законів проти української мови, якими вона вчора  перевантажила порядок денний сесії і це при тому, зважте, що в коаліції не знаходиться  часу розглянути  обгрунтовані  пропозиції Президента і депутатів про  приведення мінімальної заробітної плати і пенсію у відповідність до прожиткового  мінімуму.

До загальних оцінок, я думаю, ще передчасно, але на деяких тенденціях треба зупинитися зараз.  Значна частина доповіді, інформації міністра  була присвячена кадровим питанням і, оскільки ми ще не робимо  загальних висновків, я хотів би зупинитися на 2 конкретних кадрах.

Перший кадр, це Пліханов, який знущався над сумськими студентами, бив їх. Яне розумію, він  взагалі  в цьому питанні з якої сторони має бути, на якій лаві. Я думаю, що його не місце в міліції.

Другий кадр, це   Попков, який зараз є заступник міністра, який  роздавав патрони, коли Цушко ще тоді стояв на Майдані, з іншого боку стояв ………  і давав команду про бойові патрони.

„Наша Україна” вимагає відставки цих двох заступників міністрів, і це буде конкретна кадрова справа.

Взагалі по реакції з боку кадрів Партії регіонів я так відчуваю, що навряд чи це є кадрові самостійні рішення міністра, тому що він  ніколи сам би, звичайно, таких людей не призначив своїми заступниками. І ми сумніваємося в його самостійності, і тому, знову ж таки, посилаючись на тезу міністра про закриті акціонерні товариства, ми дуже занепокоєні, щоб Міністерство внутрішніх справ не перетворилося в закрите акціонерне товариство „Партія регіонів”. Це є небезпечна тенденція, але вона як би назріває. І от з позиції їхньої видно.

Тепер ще одна конкретна справа, тому що істина завжди конкретна, і робота проявляється на конкретних справах, а не на художньому свисті, там, чи на обігріві Космосу, чи на паплюженні попередників.

Я тепер хотів би кілька слів сказати по одній конкретній справі такій. Сьомого грудня в Київраді було побито, зокрема, ну, було побиття депутатів Київради Наумка і Бригінця від фракції Блоку Юлії Тимошенко. Тимчасова слідча комісія зверталася з листом, і я зараз ще раз звертаюсь до міністра, з проханням взяти розслідування цієї справи на свій персональний контроль, з тим щоб вона все ж таки була розслідувана і винні понесли відповідну законодавству відповідальність, тобто були, я думаю, вязниця – це для них буде саме те місце, де вони мають відпочивати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Бокий, будь ласка. За ним Грицак передає слово Чечетову.

 

11:57:25

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, шановні виборці, я думаю, що сьогодні ми прослухали виступ міністра внутрішніх справ, людини, яка відчуває свою особисту відповідальність за доручену їй справу. І ми, соціалісти, я думаю, маємо можливість, ну, якщо не пишатися, то у кожному разі  бути задоволеним із того, що Міністерство внутрішніх справ, нарешті, одержало  достойного міністра і людину, яка   не розминеться із чесністю, правдою і справедливістю.

Я думаю, що  доповідь, яку ми сьогодні почули,  варто  опублікувати у газеті „Голос України”, тому що вона  має важливе   і політичне, і професійне значення  для того, щоби  система внутрішніх справ відчула, що її чекає серйозне оздоровлення.

Щодо кадрової політики. Всі ми прекрасно розуміємо, що і новий міністр людина, і його колеги люди, і  помилки можуть бути. Але добре вже те, що Василь Петрович відчув найбільшу слабину у системі внутрішньої безпеки. Донедавна її очолював, як  відомо, відомий  анекдотчик. Але одна справа – розповідати гарно  анекдоти, і зовсім інша справа – керувати  сферою, яка  має служити  наведенню порядку у системі  Міністерства внутрішніх справ.

І те, що сьогодні Василь Петрович заявив, що цю сферу він збирається серйозно  реформувати і, по суті, оновити, це   якраз те, що  дуже потрібно. Я знаю добре, що попередній  міністр  внутрішніх справ якраз не дуже хотів змінювати цю сферу і добирав людей за принципом особистої відданості  або особистій вірності. Думаю, що тут має бути інший критерій, і без серйозного зміцнення цієї  служби, змін  серйозних у Міністерстві внутрішніх справ не відбудеться.

Мені неприємно говорити про ті звинувачення, які тут  біли відносно того, що зводяться порахунки з попередником. По-моєму, Василь Петрович жодного разу   не назвав прізвище свого попередника, а коли говорив про   попереднє керівництво, то мався на увазі, звичайно, не тільки міністр, а і його заступники. І я думаю, що тут не повинно бути питання, порахунки, не порахунки. Потрібно наводити порядок. А ті цифри, які ми почули, вони правді, вражають.

Ті розтрати, ті зловживання, які були допущені за такий короткий строк, вони спонукають до серйозних роздумів і до серйозних дій. І побажаємо Василю Петровичу у цій справі твердості і послідовності.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Шановні колеги, я пропоную працювати без перерви, але на півгодини раніше закінчимо тоді засідання. Нема заперечень? Добре, дякую.

Михайло Чечетов, будь ласка.

 

12:00:46

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты, мы только что заслушали информацию министра внутренних дел Цушко Василия Петровича и судя по объективности информации, следует сказать, что Василий Петрович очень мужественный, очень смелый, кристально чистый и государственный человек. Я думаю, порядок вместе с нами в Министерстве внутренних дел мы совместными усилиями наведем, потому что это – дело чести и министра, и парламента.

Дорогие друзья! Я думаю, что чтобы общество знало о том беспределе, который творился в министерстве в 2005 и шестом году, оно должно быть максимально проинформировано. Я поддерживаю полностью предложение предыдущего оратора в части того, что нужно опубликовать в следующем «Голосе Украины» полностью доклад министра внутренних дел. Мы будем считать, что с сегодняшнего дня с публикации в газете объективной информации, смелой информации, мужественной информации министра внутренних дел о ситуации в системе начнется очищение Министерства внутренних дел от того беспредела и от той грязи, которая была в 2005 и в 2006 году.

Я предлагаю проголосовать за то, чтобы в полном объеме информация министра внутренних дел Цушка Василия Петровича была опубликована в парламентской газете «Голос Украины».  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, усі бажаючі виступили.

Будь ласка, заключне слово міністра. Василь Петрович, прошу, три хвилини.

 

ЦУШКО В.П. Уважаемые друзья, я начну с того, с чего вы критиковали. И обращаюсь и к коллеге Турчинову, у которого есть опыт работы, недолгий, но около года, в правоохранительной структуре, точнее                     в компетентные структуры обращаюсь и извиняюсь перед председателем комитета Стертовичем, не мог я в среду, затянулась моя работа в Кабмине, я опоздал, перед членами комитета, я не смог к вам прийти на комитет. И хочу, чтобы не тратить время, бо я тут же вам всю программу не скажу, письменно направлю в два комитета, с которыми мы работаем, конкретно, и на руководителя парламента, нашу программу деятельности.

Скажу вам, что сделали сейчас, предпринимаем. Я дал поручения сейчас и закрепляем каждый районный отел милиции за каждым детским домом, за каждым приютом. Для чего? Чтобы мы этих детей не дела потенциальными клиентами для милиции потом, занимаемся сейчас детской преступностью.

Я написал письма каждому руководителю местного самоуправления с просьбой выделения помещения. Потому что милиция его с улицы заберет, куда его привести? Значит, этим занимаемся.

Мы занимаемся сейчас по кадрам социальным, составляем социальный паспорт каждого персонально, каждого работника системы МВД и каждого ветерана. Чтобы мы знали, что у того работника, например, инвалид с детства ребенок, и так далее.

Мы хотим сейчас развернуть программу социальной защиты через увеличение оплаты младшему, среднему составу и через предоставление жилья реального. Дальше, я вам приведу один пример, дикий случай, пример, когда ко мне обращается в 2003 году работник технической службы, который выполнял задания, ну, по установку спецтехники и так далее, был командирован майор, его убивают. С 2003 года он,  выигрывает жена 18 судов, сыну 10 лет и ему не выплачивают, не выплачивают ей компенсацию.

На первом же приеме я решил этот вопрос. То есть нужно вникнуть, дойти до каждого персонально. Потому что я награждал афганцев. Стыдно, когда люди приехали со всех краев Украины, и он не имеет формы, в чем одеться. Чтобы вы посмотрели на эту форму, да, она чистая, опрятная, проглаженная, но ей 7 лет или 8 и он майор милиции, афганец.

Я этим занимаюсь, поверьте, я вкладываю в это душу. И не собираюсь делать пиар на милиции. И заверяю вас, что вы никогда не услышите, что Цушко влез в какой-то бизнес-сруктуру, или какую-то копейку где-то. Это я вас заверяю. Если, еще обращаюсь к вам, уважаемые народные депутаты, чтобы вы мне снизу давали информацию про милицию 300 тысяч человек – я за всеми не услежу. Буду иметь информацию объективную, неконъюнктурную – буду  реагировать.

И последнее, по делу об избиении депутатов. Вы знаете, любой следователь, любой даже министр может  сгореть на рассмотрении дела и  разборок между  депутатами. Товарищи депутаты всех уровней, я вас прошу, не деритесь. А? Соблюдайте демократию, не деритесь – мы не будем особо разбираться.

Но  по конкретному случаю я Борису Павловичу как руководителю комиссии буду помогать, чтобы выйти и разобраться.

Давайте соблюдать законы. Если они не подходят – меняйте, а мы их будем выполнять.  Спасибо вам всем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, хто хоче, записуйтеся в добровільні помічники міністра і інформуйте його про те, що вони роблять на місцях.

Але якщо серйозно, дійсно, я думаю, ми з вами поступили абсолютно правильно, і варто продовжити ту практику, що ті міністри, робота яких… і відомства, робота яких викликає особливий інтерес у суспільства, періодично приходили до парламенту, публічно інформували про ситуацію, яка складається в їхніх відомствах, щоб ми мали можливість поставити запитання. І в разі необхідності або допомогти, або підправити того чи іншого  міністра з тим, щоб, дійсно, нам з вами, оскільки вже парламент несе відповідальність за формування Кабінету  Міністрів, за виконавчу владу, щоб ми спільно працювали у цьому напрямку і наводили порядок.

Шановні колеги, ви маєте право вносити будь-які пропозиції, вносили їх і так далі. Я дозволю свою думку сказати. Я б не дуже критикував би тих, хто виконує свій обовязок. Якщо ті, хто в той час служили в органах внутрішніх справ, обіймаючи ті чи інші посади, і вони виконували свій обовязок, не порушуючи закону, то ми повинні дякувати таким людям і дякувати міністру, що він їх залучає до роботи. Бо  якщо високопосадовці будуть порушувати закон і готувати так, як кажуть, під час оранжевих подій писали газети, що деякі танки хотіли вже сюди на майдан привести, то це не свідчило про виконання обовязку, а про порушення присяги.

Тому давайте до цього відноситися спокійно і нормально, і радуватися, що працюють професіонали, які не порушують  присяги, не зважаючи на політичні вітри.  З приводу пропозиції опублікування інформації в „Голосі України”. Я думаю, слушна пропозиція, я просив би її підтримати і тому ставлю на голосування. Хто за те, щоб інформація Міністра внутрішніх справ Василя Петровича Цушко про ситуацію у відомстві, тобто те, що ми з вами заслухали, була опублікована в нашому, в нашому друкованому органі Верховної Ради „Голосі України”.

Прошу проголосувати.

 

12:08:25

За-243

Дякую.

Таким чином, ми приймаємо інформацію міністра до відома, публікацію в „Голосі України” забезпечити.

По фракціям? Зрозуміло, хто хоче інформації.  Давайте по фракціях, щоб ще й слухачі почули.

Партія регіонів – 182, „Блок Тимошенко” – 6, „Наша Україна” – 1, соціалісти – 29, комуністів – 20, позафракційні – 5.

Ще раз давайте подякуємо Василю Петровичу за інформацію. Побажаємо йому наполегливості у виконанні  тих зобов’язань, які він дав сьогодні перед нами.

Працюємо далі. Ні, про перерву ми домовилися. Ми на 30 хвилин зробимо раніше, закінчимо засідання. Нам потрібно включити до порядку денного і прийняти рішення щодо постанови про визнання постанов Верховної Ради України такими, що втратили чинність, та зняття з розгляду проектів постанов Верховної Ради України щодо проведення у Верховній Раді України "Дня Уряду”, реєстраційний номер 3213.

Прошу проголосувати.

 

12:09:45

За-227

Рішення прийнято.

Про що йдеться, шановні колеги. Йдеться про те, що ми з вами прийняли закон „Про Кабінет Міністрів”. В законі „Про Кабінет Міністрів”… Якщо не проти, я зараз, якщо погодяться, ми проголосуємо, бо в нас час трошки підтиск. У Законі „Про Кабінет Міністрів” говориться про те, що у дні проведення пленарних засідань, тобто, кожного пленарного тижня у нас відводиться година запитань до уряду і відповідно не буде днів уряду, які ми проводили раз на місяць. Тому нам треба привести наш Регламент у відповідність до Закону „Про Кабінет Міністрів”. І я пропоную підтримати постанову за номером 3213, суть якої зводить до того, що в дні пленарних засіданні Верховної Ради щотижня відводити час для запитань членам Кабінету Міністрів України, година запитань уряду, доручити Комітету з питань Регламенту внести відповідні зміни і розробити порядок проведення цих годин уряду і визнати такими, що втратили чинність постанови Верховної Ради щодо проведення наступних днів уряду, бо їх уже не буде. Я ставлю на голосування постанову за номером 3213. Прошу підтримати.

Голосуємо. Голосуємо за цікаву форму роботи з урядом.

 

12:11:17

За-243

Дякую. Постанова прийнята. Для повторного розгляду з пропозиціями Президента.

Шановні колеги, ми вчора з вами розглядали Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Національний банк України" з пропозиціями Президента і прийняли рішення, доручити комітету доопрацювати. Подякуємо комітету, який оперативно спрацював, доопрацював закон. Будь ласка, хто від комітету? Де Порошенко?

Будь ласка, Петро Олексійович.

 

12:12:00

ПОРОШЕНКО П.О.

Вельмишановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!

Ну комітет, дійсно, вимушений був відповідно до рішення Верховної Ради в надзвичайно стислий термін опрацювати зазначений законопроект з пропозиціями Президента. Засідання комітету довелося провести шляхом опитування і було прийнято рішення, при 15 членів комітету, серед взявших участь в засіданні, висловилися за, 1 висловився проти, запропонувати Верховній Раді наступний варіант зазначеного законопроекту.

Я хотів би вам нагадати, що Президент вніс 4 зауваження щодо змін до Закону „Про Національний банк”. І для того, щоби не входити в протистояння, спробувати знайти компроміс, комітет пропонує Верховній Раді  по першій поправці  Президента, яка вчора не була підтримана у Верховній Раді,  зробити наступне.

Вилучити з зазначеного законопроекту частину другу статті 10-ї, яка регулює кваліфікаційні вимоги до  членів Ради Національного банку, яка викликала  це протистояння, таким чином залишивши  діючу редакцію зазначеної норми. Решту статей законопроекту  в  повному обсязі підтримати пропозиції Президента.

Таким чином, вам буде пропонуватися на  голосування  доопрацьований варіант Закону про зміну до Закону України „Про  „Про Національний банк” без змін в частині другій статті 10.

Вся решта яку необхідно буде врегулювати в найкоротший термін окремим законопроектом.  Для того, щоби не перешкоджати законодавчому врегулюванню решті позицій, які    регулює запропонований  вам законопроект.

Комітет, як  я вам сказав, шляхом опитування це рішення прийняв. І  я пропоную це підтримати, оскільки нам вже з березня місяця потребує це для… Національний банк потребує цих важелів для регулювання фінансового ринку. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Петро Олексійовичу.  

Але не займайтеся  рекламою недозволених  заходів. Не можна опитуванням приймати рішення. Все одно це трошки така, знаєте,  форма цікава, але … Врахуйте.

Так Аржевітін, будь ласка, одну хвилину і будемо визначатися. Три хвилини? Будь ласка, 3 хвилини Аржевітіну на прохання Беспалого.

 

12:14:46

АРЖЕВІТІН С.М.

Дякую.  Станіслав Аржевітін, „Наша Україна”.

Шановні депутати, я ще раз  хотів би наголосити. Вчора ми прийняли рішення про те, щоб направити ці ініціативи в комітет на доопрацювання у зв’язку з тим, що не було подолано    вето.

Сьогодні ми зранку отримали  пропозиції, які не містять розгляду пропозиції Президента. Отже я пропоную не підтримувати   ці  ініціативи, тому що вони по суті не розглядали вчорашню пропозицію Президента,  яку ми прийняли тут на доопрацювання.  Це перше.

Друге. Те, що тут написано, я хотів би, щоб стенограмою було зафіксовано, в частині десятій ( це те, що було роздано нам сьогодні), щоб було зафіксовано,  у звязку з тим, що норма, яка тут пропонується суттєво   погіршує вимоги  до членів Наглядової ради Національно банку. І пропоную після  слів: „або має досвід” замінити на  слова: „і при цьому має досвід” .

Одночасно я пропоную включити до слова „досвід”  „не менше  5 років” на керівних посадах і до слова: „у  банківській установі”, щоб не було двоякого тлумачення, було написано: „керівником банківської установи”.

Дуже дякую і пропоную не  підтримувати сьогоднішню ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіславе,  вас не можна зрозуміти. Ви  вносите розумні пропозиції і  просите їх не підтримувати. Добре.

Обмінялися думками. Я ставлю на голосування пропозицію комітету  щодо Закону  України „Про внесення змін до Закону України „Про Національний банк України”, суть  якої зводиться  до того, що комітет погоджується з усіма пропозиціями  Президента і вилучає  частину  другу статті 10. Закон за номером 1039 у новій редакції. Прошу голосувати.

 

12:16:44

За-241

Дякую. Заакон прийнято.

 По фракціях. Партія регіонів – 183, Блок Юлії Тимошенко – 5, „Наша Україна” – 0, а так агітували;  соціалісти –27,  комуністи – 21, позафракційні – 5.

Розглядається Закон  України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" з пропозиціями Президента України, реєстраційний номер 2045.

Роман Михайлович Зварич, представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка,  підготуватися Харі.

 

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати України!

Прийнятий Верховною Радою України 22 грудня минулого року закон, який є предметом розгляду, не може бути підписаний Президентом України, у зв'язку з чим Президент скерував до Верховної Ради України свої пропозиції в порядку вето.

Основні зауваження Президента зводяться до того, що зміни до статей 18 та 22-ї закону, який надійшов на підпис, якими фонду спеціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України надається право створювати навчально-інформаційні центри, які є юридичними особами і мають самостійні кошториси. Якраз такі норми, на думку Президента можуть спричинити значне і неконтрольоване збільшення адміністративних видатків цього фонду, витрачання коштів застрахованих осіб не на відповідні відшкодування у випадку травми чи нещасного випадку на виробництві, а якраз на утримання зазначених утворених фондом структур.

Відповідно Президентом внесені конкретні пропозиції, які би врахували в випадку їх прийняття ці тривоги, що Президент висловив у своїх пропозиціях. Наскільки мені відомо, Комітет з питань соціальної політики та праці погодився з такими пропозиціями Президента і пропонує прийняти закон в новій редакції.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Роман Михайлович. Сідайте, будь ласка.

Хара Василь Георгійович, прошу від комітету.

 

12:19:37

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, Комитет по вопросам социальной политики и труду рассмотрел замечания Президента по данному законопроекту, выразил, конечно, свое сожаление, что, на наш взгляд, необходимым было бы создание учебно-информационного центра для инвалидов труда, ставшими инвалидами на производстве. И второе по издательскому предприятию, которое бы издавало методички и прочую самостоятельно литературу.                

Но учитывая, что основное зерно  этого закона осталось, слава Богу, и поэтому комитет предлагает согласиться с предложениями Президента и принять  закон в целом в новой редакции.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сідайте. 

Шановні колеги, тут зводиться, дійсно,  до…  хоча і 2 зауваження, але вони стосуються одного пункту. В одній і другій статті пропонувалося, що фонд має право створювати навчально-інформаційні центри. Президент пропонує її вилучити. Комітет погоджується. Я вчора мав розмову з Міністерством соціальної політики, вони також  погоджуються і кажуть, що треба швидко прийняти, бо є проблеми із застосуванням цього закону. Треба якомога швидше це зробити. Тому я ставлю на  голосування  пропозицію про  прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (номер 2045) з врахуванням пропозицій Президента.

Прошу голосувати. За Президента. І сьогодні особливо давайте. Прошу "Нашу Україну" підтримати.

 

12:21:23

За-298

Дякую. Закон прийнято.

По фракціях? Прошу. 186. От якраз 2 не вистачило до 300. Регіони. Блок Тимошенко – 26, „Наша  Україна” -  41,  соціалісти – 30, комуністів – 19, позафракційні – 6.

Так, переходимо до розділу „Для прийняття рішення з обговорених питань”. Розглядається проект Постанови про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів війни. Реєстраційний номер  3143, 3143-1.

Дослухаємся до голосу Цибенка, який нас просив підтримати  цю постанову в День захисника  Вітчизни.

Будь ласка, Петро Степанович. Підготуватися Лілії Григорович.

 

12:22:19

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, шановні колеги. Спасибі, шановний  Адаме Івановичу.

Шановні колеги! Найперше, що я хотів би зробити з цієї трибуни, то це подякувати антикризовій коаліції, зокрема фракції Компартії України, яка ініціювала проведення Дня уряду з цього питання.  З питання про стан виконання законодавства України щодо соціально-правового і морального захисту ветеранів війни. Я думаю, що всім зрозуміло, чим викликаний розгляд цього питання на Дні уряду, оскільки наймолодшим учасникам Великої Вітчизняної війни, бойових дій, інвалідам війни сьогодні за 80, чекати не можуть, і тому ми шукали механізми соціального захисту, соціальної підтримки цих людей.

Щодо проекту постанови, який поданий комітетом. Ми ретельно опрацювали виступи і пропозиції, які висловлювали депутати під час Дня уряду. Звичайно, всі ми врахувати їх не могли, бо дуже часто вони були взаємовиключаючими. Але, тим не менше, більшість пропозицій враховано. Зокрема, я хотів би подякувати і віце-премєр-міністру Дмитру Табачнику за пропозиції, які були враховані, представнику фракції комуністів Валентину Григоровичу Матвєєву, Бондарчуку Івану Миколайовичу, який вніс пропозиції, і вони враховані в проекті постанови. Але, підкреслюю, не всі пропозиції враховані, бо вони були взаємовиключаючі.

Ще одне. Шановні колеги, на превеликий жаль, комітет не зміг розглянути альтернативний проект постанови, оскільки останнє засідання комітету було 21 лютого, а зареєстровано альтернативний проект 20-го. Він не надійшов до комітету на момент останнього засідання комітету. Але я хотів би висловити деякі міркування щодо змісту цього документу.

Перше. Я радий, що представники, які готували альтернативний проект постанови, ретельно переписали постановляючу частину постанови, змінивши знак плюс на мінус. І дві речі, які принципово відрізняють альтернативний проект постанови.

Мої шановні колеги в даному випадку пропонують: за всі недоліки, які допустили два помаранчеві попередні уряди, визнати роботу цього уряду, сьогоднішнього уряду незадовільною. І друге принципове, що відрізняє цю постанову, - це те, що пропонується у різний спосіб реабілітувати вояків ОУН-УПА і прирівняти їх до учасників бойових дій. Зокрема, пропонується підтримати всі протизаконні рішення, які  районі окремі західного регіону ради, обласні ради запровадили пільги для учасників, для ветеранів ОУН, УПА.

Я прошу, шановні колеги, максимально обережно голосувати по цьому питанню, мова іде про те, що просив би підтримати проект….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Степанович.

Лілія Григорович, будь ласка. Законопроект за номером 3143-1.

 

12:25:43

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні виборці, насамперед я б хотіла, дійсно, вітаючи всіх, хто святкує, відзначає день захисника Вітчизно, абсолютно щиро і предметно поговорити про захист захисників Вітчизни.

Щойно в залі лунали аплодисменти за те, що був Уряду, який, власне, заслухав питання про соціальне. Моральний і правовий захист. Так от, вітаю вас, шановні  друзі, уже днів Уряду не буде. Так, що це було останні аплодисменти, останньому дню Уряду, який предметно вивчав питання про захист, в даному випадку, захисників вітчизни.

Шановні колеги, а тепер предметно про і соціальне, і моральне, і правове. Перш за все хочу нагадати, що понад 2 роки тому, ми  відзначали 60-ту річницю другої Світової Великої Вітчизняної війни. І були прийняті серйозні проекти постанов, які є до виконання стосовно, втому числі, і бюджетного забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Так от, ще один прикрий факт, який сьогодні, в день захисника Вітчизни, змушена повідомити з цієї високої трибуни. В бюджеті на 2007 рік зупинено ряд статей по виконанню постанови по відзначенню 60-ої річниці Великої Вітчизняної війни, в плані забезпечення пільг на ліки, на  зубопротезування, на комунальні послуги і так дальше. І ми в нашій постанові звертаємо увагу на те, що треба відновити ці речі.

Якщо ви після цього вважаєте, що Уряд зробив достатньо добрим соціальний захист ветеранів Великої Вітчизняної війни, то, будь ласка, голосуйте. Але ми вважаємо, що вони погіршилися, соціальний захист ветеранів Великої Вітчизняної війни. І з огляду на те ми  і кажемо, що в цьому питанні робота урядує незадовільною.

Якщо вважаєте, що забираючи бюджетні пільги, ви робите задовільною – будь ласка, голосуйте, але захисники вітчизни  сьогодні нас чують.

Тепер трішечки про моральне. Шановні друзі, не таємниця: і ті, хто дуже не люблять і не визнають цієї держави, і ті, хто люблять і визнають цю державу, і всі разом – 450 у цій ложі і інші у ложі уряду, і на Грушевського, і на Банковій сидять в цьому залі у статусі народних депутатів і інших урядовців саме тому, що була Українська повстанська армія, яка воювала проти фашистських загарбників, яка воювала за незалежність України з 41-го по 44-й рік.

І чому ми спонукали внести зміни до цієї постанови? Бо раптом заманулося Генеральній прокуратурі піддати ревізії рішення  того місцевого самоврядування, яке визнало їх, скажімо, у західних областях України. Ну, хіба такі речі можна робити? І це ще й морально? Ганьба. Абсолютно аморально.

І насамкінець, в той час, коли Президент Естонії заборонив зносити памятник воїну-визволителю, у цьому проекті постанови додумалися до того, щоб заборонити у Парку Слави ставити памятник голодомору. Люди добрі! А чого це ви дві трагедії протиставляєте? Це – наша слава і наша мука.  Спочатку полягли в 32-33-му безневинно одні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С.  Тому я дуже би просила в моральному сенсі не зводити лобами історичні події і учасників, бо це – наша історія, і ми цією історією  повинні пишатися.

Саме тому я пропоную підтримати наш проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми обговорили питання на Дні уряду, а сьогодні ви заслухали пропозиції щодо постанови. З того Дня уряду, який на жаль чи на щастя останній вже був у нас. На жаль, бо це непогана форма, а на щастя, може, тому, що ви бачили, що на Дні урядів депутатів… тільки сидів ініціатор Дня уряду, а нас з вами було там дуже і дуже мало, і ми ці Дні уряду перетворили у формальність. Попрацюємо ще і з годинами уряду – подивимося.

В нас два законопроекти, в такому порядку я буду ставити їх на голосування.

Ставиться на голосування Постанова Верховної  Ради України про стан  виконання законодавства України щодо соціально-правового  і морального захисту ветеранів війни (реєстраційний номер 3143). Постанова комітету. Прошу голосувати.

 

12:30:19

За-235

Постанова прийнята. Дякую.

Якби ми її виконали хоча б на 50%, це дійсно був би добрий подарунок нашим ветеранам, особливо в такий день.

Далі в нас розділ „За скороченою процедурою”. Я прошу підтримати пропозицію, щоб наступні питання розглянути за  скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

12:30:59

За-235

Рішення прийнято.

Слухається проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження" (реєстраційний номер 3033).

Грицак Василь Миколайович, будь ласка. Гнаткевичу підготуватися.

 

12:31:24

ГРИЦАК В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, проект цієї постанови розроблений з метою подальшої реалізації положень політичної реформи, розподілу повноважень між Кабінетом Міністрів України та Президентом України, сприяння розвитку міжнародних контактів громадян України, виконання Україною зобов’язань по боротьбі з міжнародним тероризмом, дотримання стандартів Міжнародної організації цивільної авіації, які є обов’язковими для України як члена цієї організації.

Проект постанови Верховної Ради розроблений також з метою забезпечення єдиної державної політики в питанні паспортизації населення та урегулювання правових колізій в нормативно-правових актах України. Слід зазначити, що в 2006 році по теперішній час в Україні тиражуються і видаються громадянам паспорти для виїзду за кордон, що не відповідають технології нормативно установленої урядом. Тобто фактично є фальшивими.

Таких паспортів видано більше 100 тисяч екземплярів. Зафіксовано багато випадків щодо заборони перетину громадянами України кордонів інших країн через невідповідність паспорта громадянина України для виїзду за кордон зразка, який офіційно надсилається у відповідні органи  країн світу.

Попередній уряд Юрія Єханурова, розуміючи критичність ситуації, двічі на протязі 2006 року направляв на адресу Президента проекти указів, які мали ліквідувати проблему, але ніякої відповіді не отримано до сих пір.

Новий уряд Віктора Федоровича Януковича активно займається цією проблемою, розроблено проекти відповідних нормативних актів, проте, через невизначеність повноважень час прийняття рішень постійно подовжується.

Спираючи на вищевикладене, прошу вас, шановні колеги, підтримати Проект Постанови Верховної Ради про внесення змін до Постанови Верховної Ради 2002 року про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження. Реалізація цієї постанови не потребує додаткових видатків з державного бюджету. Головне науково-експертне управління не заперечує щодо прийняття цієї постанови. І все те, що ви сьогодні, шановні колеги, чули у виступі міністра внутрішніх справ, те, що відбувається в ГАЇ, те саме відбувається і в паспортній системі, сьогодні уряд не може впливати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ГРИЦАК В.М. …2002 року говорить про те, що положення про паспорт затверджується указом Президента, а не урядом.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Василь Миколайович, коротко, так у нас буде один паспорт, я так зрозумів, вже не буде закордонних паспортів?

 

ГРИЦАК В.М. Ні. Поки  він ще є закордонний, а дальше буде один паспорт. Проблема в тому, що цей паспорт сьогодні не відповідає навіть указу і не відповідає тому, що затверджено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ГРИЦАК В.М. Він з грубим порушення сьогодні видається. А уряд не може повпливати на це!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Гнаткевичу - голова підкомітету.

 

12:34:14

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановний Адаме Івановичу, я вам дякую, що ми не розглядали його вчора пізно ввечері, як мало бути, бо я хвилювався, а депутат ж не сови, а весна ще не прийшла і світла ще не було.

Ми пропонуємо відхилити цю постанову, бо вона має 5 протиріч. Автор пропонує, щоб положення про паспорт для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи, моряка і проїзний документ дитини затверджувалися не Президентом, а Кабміном. Проте, тут же пропонує затвердити положення про паспорт для виїзду за кордон Верховною Радою, тобто, ось зараз.

Друге протиріччя. Зараз є і чинний указ Президента про паспорт громадянина України для виїзду  за кордон від 28.10. 1993 року.

Дана постанова його не може скасувати, не може  його скасувати і Леонід Кравчук, і Ющенко навряд чи захоче його скасувати.

Два нормативних акти вступлять в протиріччя і  конфлікт.

Третє протиріччя.  Указами Президента  затверджено не тільки паспорт для виїзду за кордон, а й інші документи, дипломатичні, службові. А автор проекту постанови виокремлює лише  паспорт для виїзду за кордон.

Четверте протиріччя. Верховна Рада два місяці тому прийняла у першому читанні Закон „Про національний демографічний регістр”. Там є глава яка зветься  „Документи, що підтверджують громадянство України” і є стаття 20, нормативні положення якої фактично дублюються запропонованою постановою, яка у такий спосіб стає  альтернативною  до проекту Закону про демографічний регістр.

П’яте протиріччя.  Автор пише, що впровадження      постанови не потребує додаткових бюджетних витрат. Але в це дуже мало віриться.

Шановні колеги, я пам’ятаю як у першому скликанні, де я був депутатом, ми затверджували паспорт.  Це затвердження було дуже  ідеологізовано: одні хотіли внести туди національність, інші не хотіли внести російську сторінку, треті не хотіли внести тризуб на обкладинку.

А зараз, і про це говорилося в нашому комітеті,  це питання є закомерціалізовано.  Є закуплене обладнання.  У нього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчіть.

 

ГНАТКЕВИЧ Ю.В. У це обладнання вкладено капітал. Воно стоїть в Бортничах і воно  не може ржавіти, воно має відтворювати, нагромаджувати і  концентрувати капітал. Капітал, як говорив Маркс, шутить не любит.

Основний висновок комітету.  Дане питання слід  унормалізувати законодавчо і  комплексно.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

 Є бажаючи? Два – за, два - проти.  Зелена, червона.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Н е   ч у т и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хочуть. Буде „різне”.

Так, Беспалий, будь ласка. Шибко. Кому? 

Карпук, будь ласка, мікрофон з місця.

 

12:37:16

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, „Наша Україна”.

Шановний Адаме Івановичу,  викликає, дійсно, на думки наводить про комерціалізацію розгляду того питання, тому що тільки вчора законопроект 3030 був внесений до порядку денного, до повістки дня, і сьогодні  вже він розглядається, розглядається досить швидко. І, незважаючи на те, що є  ряд заперечень, як Науково-експертного управління, так і, я думаю,  обгрунтованих рекомендацій комітету.

Тому фракція „Наша Україна”  не буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ми,  дійсно, вчора його включили, але  це в іншому переліку  було, тобто одне з другим не повязано, бо вчора вже було 22, 21 комітет розглянув і рекомендував нам його розглянути.

Шибко, будь ласка, з місця мікрофон.

 

12:38:11

ШИБКО В.Я.

Я дякую, Адаме Івановичу.

Шибко, соціалістична фракція.

Шановні колеги! Ми з вами вже розглянули у першому читанні   законопроект  про паспорти. Він є на сьогоднішній день, він  напрацьовується. Давайте все будемо робити комплексно. Якщо ми будемо окремими кроками  це робити,  постановами і так далі, то   ми тоді  будемо створювати якусь  вакханалію, вибачте за це слово, в цій справі.

Тому нам треба комплексно подивитися на  цю проблему, внести доповнення  до того першого читання, яке вже пройшло, внести   з врахуванням того, що зараз є. Я, дійсно, підтримую думку  про те, що це  треба передати зараз Кабміну для того, щоби  вже у новий умовах, тому що не справа представницької влади  в особі Президента займатися цими питаннями, нехай займається виконавчий орган цією справою. Це, дійсно, так. Але треба все унормувати в одному документі. Треба нам все-таки розібратися, який паспорт є у нас громадянський, який є закордонний, який є службовий  цей паспорт, хто має його мати, ці паспорти. Тому що    й досі воно на такому, знаєте, якомусь  рівні вирішується хто як захоче. Якщо ми   зробимо це  у вигляді закону, то тоді   будемо керуватися цим  законом і не треба буде ніяких вносити   ще  доповнень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення завершено, шановні колеги.

Дійсно,  є пропозиція, підтримую тут Віталія Шибко, я  знаю, що, буквально, ось-ось на підході  проект Закону, який  розробляє Кабінет Міністрів, про  закордонний паспорт громадянина України. Ми там те, що стосується закордону дипломатичного врегулюємо в законі, а тут мова йде про постанову.

Я ставлю на голосування  Постанову про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження". Реєстраційний номер 3033.  Прошу голосувати.

 

12:40:25

За-233

Дякую. Рішення прийнято.

Так, шановні колеги, ми вже навіть 10 хвилин перебрали того, що можна було, тому зараз переходимо до „Різного”. Прошу записатися хто хоче взяти… Так, будь ласка, відводимо годину.

Прошу, Микола Сивульський. Підготуватися Борщевському.

 

12:41:28

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Шановний  головуючий! Шановні колеги! Дорогі наші виборці! На сьогодні немає більш актуального питання, ніж питання, яке пов`язано з цінами і тарифами на комунальні послуги. Кожен в Україні сьогодні, отримавши відповідні  документи, квитанції, відчув актуальність цієї проблеми. І повірте, всі ми розуміємо, що причина полягає в тому, що ми тут наверху, центральні органи влади повністю втратили контроль над ситуацією, скинувши проблему вниз, забувши сказати про те, що все вирішується тут у центрі. А саме, методика визначення розміру платежів  встановлена постановою Кабінету Міністрів.

І виникає питання, чому до цього часу в Кабінету Міністрів не дійшли руки до того, щоб розібратися, чому ця методика дозволяє включати туди такі речі, від яких волосся дибки стає і у прокуратури, зокрема позови до всіх, незалежно від того, платимо ми чи ні.

Чому інвестиційні складові включаються? Збираються за рахунок громадян оновлювати комунальні системи, сіті. Все прекрасно. Але чому це робиться за рахунок громадян? Чому не вишуковуються інші ресурси, якщо недостатньо ресурсів бюджету? Влада в цьому напрямку абсолютно бездіяльна і умиває руки, киваючи на місцеві органи влади.

Друге питання, на якому я хотів би загострити увагу. Чому до цього часу Кабінет Міністрів  не розібрався з постановою 605 і 1697? Саме вони визначають ті ціни на газ, по яких газ відпускається населенню.

Таким чином, якщо ми подивимося в корінь проблеми, то зясується, що ці постанови побудовані на принципі порушення конституційних прав громадян. Тому що згідно статті 24-ї, зокрема частини другої цієї статті, Конституції не допускається дискримінація громадян за тими чи іншими ознаками. Ми ввели нову ознаку: диференціацію за рівнем споживання. Причому замітьте: якщо громадянин споживає більше 12 тисяч кубометрів, то він буде платити ціну вищу, ніж платить Франція або Німеччина, отримуючи по імпорту російський газ, 232 долари. Отака ціна встановлена для наших громадян. Я запитую: хіба ціна закупівлі на кордоні така? Хіба це не наші громадяни? Хіба можна так підходити до нього?

Або інший приклад конкретних з цих же постанов. Чому, якщо частина жителів проживає в багатоквартирному будинку, де вони відключилися від централізованого опалення і мають індивідуальне опалення, але декілька громадян через брак коштів чи інші причини…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борщевський передає Цибенку, будь ласка.

Муц передає, Кисельову підготуватися.

 

12:44:53

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України, тиждень, що завершується, виявився надзвичайно складним і напруженим у роботі Верховної Ради України. Політичні сили, що входять до складу антикризової коаліції, змушені були вести боротьбу, так би мовити, на два фронти.

З одного боку реалізуючи порядок денний роботи Верховної Ради  України і у такий спосіб захищаючи громадян України, з іншого, намагаючись зупинити наших місцевих моджахедів, бютівського розливу, які вдалися до актів державного тероризму, зокрема, захоплення елетрощитової.

Це робилися для того, щоб паралізувати роботу Верховної Ради,  у такий спосіб, надуманий спосіб знайти хоч якісь підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради. На щастя, їм це не вдалося. Хочу ще раз наголосити на тому, що цей бандитизм не має нічого спільного ні з демократією, ні з політичною боротьбою. Це чистої води кримінал, реакція на який, скрізь і завжди має бути одна – притягнення до кримінальної відповідальності. А тепер про те, чому це відбувається.

Версія ініціаторів безчинств: ми захищаємо людей від неконтрольованого зростання цін і тарифів. Це міф, насправді, ця політична сила, затіяла. На їх  глибоке переконання безпрограшну гру. Спочатку вони голосами своїх депутатів всіх рівнів підняли тарифи до не підйомних розмірів, а тепер ініціюють скасування ними ж прийнятих рішень.

Це раз підтвердила вчорашня сесія наскрізь помаранчевої львівської міської ради, яка відмовилася знижувати житлово-комунальні тарифи. Але це ще не все. Я приверну увагу  до того, що є справжнім, справжньою причиною такої поведінки депутатів бютівців. А мова про те, що у вівторок Верховна Рада  України за ініціативою фракції комуністів створила слідчу комісію щодо дослідження обґрунтованості зростання цін і тарифів а газ. І цій комісії доручено, у тому числі і дослідити правомірність прийняття судового рішення щодо списання  семи з половиною мільярдів податкового боргу ЄЕСУ.

Хто стоїть за цією комерційною структурою, відомо не лише депутатам, а й виборцям, і чому суд прийняв це рішення – теж зрозуміло, зазначена особа на той час була Прем'єр-міністром України. Ось де справжні, а не міфічні причини бютівського саботажу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Кисельов, будь ласка. Оніщук… зараз я подивлюсь… пропонує Аржевітіну підготуватися. Да, будь ласка.

 

12:47:56

КИСЕЛЬОВ В.О.

Відкритий лист надзвичайному повноваженому послу Сполучених Штатів Америки в Україні Вільяму Тейлору.

„Вельмишановний пане посол!  Верховна Рада України прийняла постанову, якою доручила  Тимчасовій слідчій комісії виявити причини подорожчання енергоносіїв, що негативно сплинули на житлово-комунальні тарифи. Водночас комісії доручено перевірити фінансово-господарську діяльність українського газоресурсного консорціуму та списання боргів корпорації ЄЕСУ.

В той же час цілий ряд інформаційних джерел розповсюдив інформацію про те, що громадянка України Тимошенко Юлія Володимирівна проходила в окружному суді США, округ Колумбія, по справі як співучасниця екс-премєра України Лазаренка Павла Івановича, який відбуває на сьогодні покарання в США згідно рішення американського суду.

Загально відомо, що корпорація ЄЕСУ фігурувала в справі Лазаренка. Просимо надати офіційні відомості з цього приводу.

Додаток на девяти аркушах.

Від фракції Партії регіонів Кисельов, від СПУ – Баранівський і від КПУ Кравченко.

И второе. Когда  в пылу депутатских дискуссий возникает перепалка, это можно понять, но нельзя ни понять, ни простить, когда народные депутаты врываются в служебные помещения, выбрасывают служащих, не давая возможности доложить руководству о случившемся. Это говорит о том, что оппозиция преступила грань.

И существует реальная опасность провокаций с тяжелыми последствиями, потому что, как известно, в здание Верховного Совета проходят люди с оружием.

Мы требуем от Президента Украины обязать государственную службу охраны  Украины, которая подчиняется только ему, навести в этом вопросе порядок.

И третье, позавчера вместе с представителями других фракций я присутствовал на согласительном совете, где мы договорились, что спускаемся в сессионный зал, создаем согласительную комиссию, которая из двух проектов по тарифам, Сухого, который он подал 4 месяца назад, и проекта Тимошенко, который она подала 19 февраля, вырабатываем один и выносим его на рассмотрение.

Но как только мы спустились в зал, те, кто только что договаривался, дали команду ворваться в электрощитовую и обесточить зал и вывести з ладу систему голосования. Это говорит о том, что с оппозицией договариваться невозможно. Поэтому предлагаю во время ближайшего голосования бюллетенями освободить от должности заместителя председателя Верховной Рады Украины Томенко Николая Владимировича. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Аржевітін Станіслав. За ним Тарасов передає слово Бокому.

 

12:50:53

АРЖЕВІТІН С.М.

Станіслав Аржевітін, „Наша Україна”.

В зв’язку з тим, що вчора Антикризовою коаліцією не включені в порядок денний жодного з питань, що стосуються героїв і вояків ОУН УПА, мені доручено озвучити позицію фракції з питання щодо визнання воїнів УПА учасниками бойових дій у Другій світовій війні.

Нажаль, на сьогодні є нерозв’язаною, як багато років поспіль, дуже болюча для українського суспільства проблема визнання учасниками бойових дій бійців УПА, які в роки Другої світової війни та повоєнний час вели національно-визвольну боротьбу українського народу за утворення української самостійної держави.

6 листопада минулого року Закарпатська облрада на своїй сесії визнала УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, а її ветеранів – борцями за волю та незалежність України. 20 грудня депутати Хмельницької обласної ради проголосували за визнання воїнів УПА учасниками бойових дій у визвольних змаганнях за українську державу. А ось і жахлива паралель, цього ж дня, 20 грудня 2006 року, у Молодіжному парку Харкова невідомі вандали за допомогою важкої техніки зруйнували пам’ятний знак – Камінь УПА, який було встановлено Харківським краєвим народним рухом восени 92-го року на честь 50-річчя створення УПА.

На сьогодні учасниками бойових дій у визвольних змаганнях за українську державу  воїнів УПА визнано у восьми областях України: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Закарпатська, Рівненська, Чернівецька, Хмельницька. Це рішення є ще одним вагомим підтвердженням для Верховної Ради необхідності вирішення проблеми визнання воїнів УПА борцями за волю Україна на загальнодержавному рівні.

Фракція „Нашої України” нагадує, що в країнах європейської спільноти інтеграцію, до якої Україна оголосила своїм зовнішньополітичним курсом аналогічні проблеми вже вирішення шляхом надання рівних прав та соціального забезпечення усім ветеранам Другої Світової війни.

В котре запрошуємо Верховну Раду до розгляду питання про надання воїнам УПА статусу ветеранів Другої Світової війни та учасників бойових дій. Воїни УПА заслуговують на пошану з боку держави і безсмертну героїчну пам’ять у співвітчизників. Невипадково, що в Україні День українського козацтва і вояків УПА святкується в один і той же день 14 жовтня на День Святої Покрова.

Також вимагаємо від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу за фактом вандалізму у молодіжному парку Харкова щодо пам’ятного знаку Каміню УПА, який мав місце 20 грудня 2006 року. Шануємо наших героїв, які живуть серед нас і пам’ятаймо тих, кого вже немає з нами, вони боролися проти обох фашизмів як коричневого, так і червоного. Слава Україні! Слава героям УПА! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Бокий, будь ласка, 6 хвилин, бо йому ще своїх 3 хвилини Шибко передає. Підготуватися Корж передав слово Терену.

 

12:53:53

БОКИЙ І.С.

Дякую, Адаме Іванович.

Шановні виборці, громадяни України! Шановні колеги! Я голова фракції соціалістів у Верховній Раді України Іван Бокий звертаюся передусім до свідомої частини українського народу. Знаю з ваших дзвінків, з розмов з простими людьми, що вам важко розібратися з тим, що діється сьогодні у Верховній Раді і в Україні.

Скажу коротко і ясно як воно є, ви знаєте, ніколи вам не брехав. В Україні задуманий і починає здійснюватися антиконституційний, антидержавний заколот і здійснюють його Юлія Тимошенко зі своїми … під патронатом Президента України. За мету поставлено поза всяким законом, розігнати обрану народом Верховну Раду і посадити на  трон язикату, але бездарну, що доведено її нікчемним прем’єрством    з чотирма кризами і нахабну авантюристку.

Заради цього вони як бандити з-за рогу атакують і  позбавляють світла Верховну Раду. Заради цього Президент України посилає до вас своїх козачків  Луценка і  Стецьківа,  здатних  патякати і базікати, але, як показала практика, не здатних зробити бодай одне міцне державне діло, про що власне засвідчила інформація Василя Цушка сьогодні. Заради цього вони піднімають   з політичних могил пігмейські партії з постійної обслуги, то Кучми, то Ющенка, то ще когось, організовують фарисейську самооборону, виставляють відомого  провокатора  Корчинського, тощо.

Не сумнівайтесь, шановні виборці, що спме Президент під орудою свого  головного клерка надихає і теперішню хуліганську виходку  „стецьків із пасльону” коло  електрощитової Верховної Ради.

Чому вони так заворушилися? Чому забігали і поспішають скористатися з важкої ситуації   в  державі, яку  самі же і створили?

Адже не секрет, що ситуація з подорожчання газу спровокували самі ж   Ющенко і Тимошенко.  Президент тим, що першим запропонував Росії перейти  на ринкову ціну, а  бездарна екс-премєрка тим, що  розірвала  договірну базу з тією ж Росією по газу. А вже уряд Єханурова  у перші ж дні після парламентських виборів  торік відкрив  шлюзи для підвищення тарифів на житло і комунальні послуги.

Тепер же все звалюють на  коаліцію і  нинішній уряд. І язик, як бачите, від цього у них не всихає і брешуть   вони вам як пришелепувата хвеська  на базарі.

Так чого вони заворушились?  Бо у нас в  коаліції і в уряді  виходить. Ми багато не обіцяли і працювали в поті  чола, поки вони, укравши у нас соціалістів наші відомі пропозиції щодо  тарифів і  соціальних виплат, галасували і  галасують на трибунах  телевізії і мітингах.

Різниця, як бачите, велика.   Ми працюємо і  голосуємо, а вони  галасують.  І у нас, повторюю, виходить.

З першого квітня в Україні будуть  істотно підвищенні зарплати і пенсії. Економіка нарешті запрацювала і нагромаджено необхідні кошти, і ми зможемо підвищити зарплати і пенсії  на багато більше, ніж це говорили  Тимошенко і Ющенко. Створюється база для зниження тарифів на житло і комунальні послуги. І це страшенно  бісить і лякає пані, яка  гасає на метлі брехні і маніпуляцій людьми, і Президента, який на всіх  перехрестях фантазує про недосконалу Конституцію, щоб поховати політичну реформу, повернути оглоблі від дороги в Європу на доріженьку  до любої йому азіатської монархії  у псевдодемократичному вбранні.

Хотілося б нагадати, що серйозні президенти   з  Конституціями не воюють. Але по двох роках після виборів хто  може вважати  нашого Президента серйозним? Йому б тільки  менструювати та повчати. Ось причина того, чому забігали і сіють брехні всілякі  Юлі, Юри, Тарасики, аби повести обдурений народ на Київ. Ось чому вони гарячково шукають підтримки   у тих, хто не розуміє, що діється, ось чому відома авантюристка і зухвала браконєрка планує  гайнути у Вашингтон. Вони бояться втратити свій шанс  захопити  владу, бо у Мороза, Януковича   виходить таки повернути Україну на шлях будівництва  з тупикової дороги-руїни, якою вели  її нинішні демагоги і претенденти на папаху.

І ми, соціалісти, кажемо вам чесно і прямо, саме від вас, дорогі українці, залежить чи будемо ми будувати нормальне життя, заробляти  нормальні зарплати і пенсії, чи знову слухати язикатих орателів, базікання і повчання, хлопати вухами  і в долоні та ходити на мітинги і в пусті походи, молитися   на гучних молебнях і нічого не робити.

Вибір за народом. Або ви дасте попрацювати на вас коаліції, урядові, щоб  Україна твердо йшла дорогою успіхів у Європу, або ви піддастеся демагогії Юль, Юр і   Віть і ходитимете знову шпичаками горя  і безнадії, як  ходили 15 років  під  їхніми …, слухаючи їхні довгі  базікання про все і ні про що, і розтринькаємо все, що створено вашими руками. Повірте, Юри, Юлі і Віті вміють не будувати, а тільки  руйнувати.

А ще Олесь Гончар – батько нашої незалежності  40 років тому сказав, як зав'язав, і соціалісти нагадують вам ці правдиві слова: найбільший руйнаш не переважить останнього муляра; не віддавайте свої уми і душі руйнашам-браконьєрам, нікуди, крім хіба що до ще більшого пекла, ніж те, в якому ви живете, вони вас не приведуть. Ідіть за нами, і ми з вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Сидорович.

Віктор Таран. За ним Катерина Самойлик.

 

13:00:13

ТАРАН В.В.

Шановні громадяни України, дорогі люди!

Терен Віктор, „Блок Юлії Тимошенко”.

Дорогі люди, підвищення тарифів справді боляче вдарило по кожному з вас. Ну це і справді так, як і є. І Президент о суті, ви залишилися сьогодні беззахисними перед свавіллям уряду і особливо багатьох місцевих чиновників. І це теж правда. І правда є в тому, що вас нікому захистити. Захистити повинні депутати Верховної Ради України, які є в цій залі, інакше для чого ви їх обирали? І повірте, що ми хочемо це зробити.

І то конкретно депутати „Блоку Юлії Тимошенко” справді розробили закон, згідно якого відповідальність за тарифи має нести уряд. І якщо підвищуються тарифи, відповідно має зростати заробітна плата. Тобто ми зробили те, що і мусять робити законодавці. Але ж, дорогі люди, ви самі бачите, що в Верховній Раді такі закони не проходять.

Сьогодні  в Верховній Раді пройшла постанова про те, щоб друкувати нові паспорти, це десь 500 млн. вкрадених грошей, це ви за паспорти закордонні будете платити тепер Бог-зна скільки, але приймають сьогодні в Верховній Раді саме це. І скажіть, будь ласка… До речі, це було відхилено комітетом, цей законопроект. Ну добре…

Скажіть мені, будь ласка, що в цій ситуації залишається робити „Блоку Юлії Тимошенко” та власне всім депутатам? Нам залишається варіант – тупо натискувати кнопки за високі зарплати? За високі зарплати. Мовчати, змиритися?.. І я хочу нагадати, що в нашій фракції доктори наук, академіки, письменники, інтелігентні освічені люди, і повірте, що нам дуже б не хотілося зривати роботу Верховної Ради України, нам би дуже не хотілося штовхатися біля трибуна, але ми просто змушені застосовувати всі методи, щоб обмежити зростання   до безкінечності тарифів. Ми сьогодні чули  у виступах деяких депутатів абсолютно звірину лють до Тимошенко. Чому? Та тому що коли б не Юлія Тимошенко, в Україні  вже було б тихо і мирно як на цвинтарі. Ну це ж правда!

Та тому що Тимошенко їздить по  областях і їй вдалося  домогтися зниження тарифів у Києві, Хмельницькому, Черкасах, Вінниці. Сьогодні вона з цією з метою поїхала в Луцьк. Але ж вона просто фізично не може заїхати в кожне місто, щоб зібрати місцевих депутатів і скасувати високі тарифи. І тому треба приймати закон. Треба приймати закон, згідно якого має зростати заробітна плата людей. І ми вказали в бюджеті на кошти приховані, це 15 мільярдів гривень. І коли нам кажуть, що захищати людей – це популізм, то нехай таким популізмом займуться Регіони, хай займуться комуністи, які зараз викрикують. Але комуністи не захищатимуть вас, бо вони вже давно обміняли „Капітал” Маркса на капітал Ахметова. Це є правда.

І буквально остання фраза. Я хочу вам сказати, що ті недолугі літературні сентенції, які ви чули перед моїм виступом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Самойлик, фракція комуністів. За ним Карпук.

 

13:03:32

САМОЙЛИК К.С.

Шановні наші виборці! Шановні захисники Вітчизни, учасники Великої Вітчизняної війни, діти та онуки і правнуки!

Вибачте, будь ласка, що в цей святий день хтось сказав про те, що треба тих, хто різав, знищував і воював  на боці фашистської Германії, визнати героями. Вибачте, що ми, депутати, допустили в цій залі святотатство. Дозвольте від імені антикризової коаліції, фракції Комуністичної партії України щиро привітати вас з Днем захисника вітчизни, з Днем Радянської Армії і Військово-морського флоту. І так як виступав попередній виступаючий, я просто не можу не зачитати такі вірші.

И будет так, необратимо будет

На сцену выйдет в орденах старик

Последний на плакатике фронтовик

И перед ним в порыве встанут люди

И голосом ослабшим и усталым

Боец бывалый поведет рассказ

О том, как землю вырывал металла,

О том, как солнце на планете спас

Мальчишки будут гордо улыбаться

Девчонки будут горестно вздыхать.

Как это можно умереть в 17?

Как можно в годик маму потерять?

И он уйдет - свидетель битвы славной

С букетом роз иль маков полевых.

Запоминайте их, пока не поздно,

Пока они живут средь нас, живых!»

С праздником вас, уважаемые!

Я, продовжуючи свій виступ, також хочу висловити занепокоєння розхитуванням ситуації в Україні. І сприяють цьому Президент України – гарант Конституції, спираючись на Блок Юлії Тимошенко та „Нашу Україну”, про яких уже почали люди забувати, і тому вони розхитують сьогодні ситуацію в державі. Складається враження, що Президенту більше немає, чого робити, глава держави робить, з його благословіння все це робиться. У всякому випадку, глави обласних державних адміністрацій приймають саму активну участь разом з осередками „Нашої України”, і вчора також це відбулося, і керівництво Луцького державного національного університету попри всі закони організувало виступ величезний для Луценка. Хто він такий? Яке відношення має до студентства, до науки, до освіти? Тож я приходжу до такого висновку: шановні громадяни України, крім нас з вами, нікому рятувати нашу землю, нікому захистити від дрімучого націоналізму. І тому давайте ми сьогодні створимо наш, народний супротив проти націоналізму, проти фашизму, проти тих, хто сьогодні хоче сплюндрувати нашу історію. І „Наша Україна”, і Блок Юлії Тимошенко – вони ненавидять нашу землю, вони ненавидять нашу історію, вони ненавидять вас, носіїв нашої історії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Катерина Семенівна.

Будь ласка, Володимир Карпук.

 

13:06:49

КАРПУК В.Г.

Шановний Адаме Івановичу, вельмишановні громадяни України!

21-го лютого Україна відзначила День рідної мови, а уже на наступний день, 22-го лютого, голосами антикризової коаліції, тих, які клянуться в любові до України, до всього українського і до славної історії, було включено до порядку денного до повістки дня цієї сесії ряд законопроектів, які ведуть до ескалації, як мовного питання, так до загострення загалом політичної ситуації в Україні.

Мова, зокрема, йде про десяток законопроектів, зокрема, законопроекти народного депутата Вадима Колесниченко: 2514, 2515, 2346 і так далі. Які стосуються розширення сфери російської мови, зокрема. На телебаченні, радіомовленні, судочинстві, роботі органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Також закон 1120 народного депутата Комара про надання російській мові статусу офіційної. Тому я хочу зауважити, як казав французький любомудр Антуан Має, що питання  - боротьба за мову є символом боротьби за владу. І тому те, ті люди, які так говорять і так клянуться, що були відхилені без обговорення, без розгляду в комітетах законопроекти 2332 про ліквідацію в Україні символів колишнього СССР, от 1251 про внесення змін до закону про реабілітацію жертв політичних репресій Оніщука, 3078 про відзначення сторіччя Романа Шукевича та ряд інших законів, свідчать про те, що  антикризова коаліція і надалі, навіть мовне питання використовує, дійсно, в боротьбі за владу.

І я ще хочу навести слова українця за походженням, але який став російським шовіністом, дуже мудрі слова: „Краще щоб Україна була самостійною, але російськомовною, ніж в складі Росії, але україномовною, бо російськомовна повернеться до Росії, а україномовну імперія не витримає”. І тому рідна мова завжди є  омофором захисту свого народу від знищення. І ті люди, які прагнуть зруйнувати свою мову, це люди, які працюють проти свого народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Притика передає слово Олексію Радзієвському, за ним підготуватися Кілінкаров передає Муцу.

 

13:09:36

РАДЗІЄВСЬКИЙ О.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, шановні радіослухачі!

 Минулий пленарний тиждень Верховної  Ради запамятається всім нам як тиждень безпрецедентних спроб опозиції дестабілізувати політичну ситуацію в нашій державі. В хід пішли сумнівні, грубі інсинуації, пішли силові атаки, аж до силового захоплення електрощирової у приміщенні Верховної  Ради і обезструмлення найвищої законодавчої зали в нашій державі, де ми з вами знаходимося.

І все це робиться з єдиною метою: дестабілізувати політичну ситуацію і зробити відчайдушну спробу сумнівними методами завойовувати авторитет виборців і населення України.

Все це свідчить про те, що ми є свідками і того явища, яке можна беззаперечно назвати політичною агонією, безвихіддю політичною, коли уже не спрацьовують уже ніякі інші методи.

І я сьогодні хочу звернутися до представників опозиції, які в малій кількості сьогодні знаходяться тут зараз, в цій залі, із запитанням: шановні, а можливо, ви задумали ще й бензовози підганяти, як це було 10-15 років тому до приміщення Верховної  Ради? І застерегти від того, що подібні спроби, безумовно, приречені на провал. Вони приречені на провал тому, що ви пропонуєте зовсім не те, чого вимагає реальна ситуація сьогодні в нашій державі.

Вчора відбулася  сесія Львівської міської ради, на якій була присутня керівник фракції Юлія Тимошенко і молодий вождь від „Нашої України” Кириленко. Вони спричинили також зухвалий тиск, на думку депутатів міської ради, з єдиною метою, вони благали хоч на 5%, але знизити тарифи, бо немає з чим їм повертатися зі Львова до столиці нашої держави  до міста Києва. І я хочу з приємністю проінформувати всіх радіослухачів про те, що ця зухвала спроба не вдалася. Вони приїхали з нульовим результатом зі Львова до Києва. І депутати міської ради твердо заявили свою позицію. Не треба втручатися в їхню діяльність з метою нашкодити. Їм потрібна наша з вами допомога.

Уряд Віктора Януковича сьогодні запропонував суспільству надійний гарантований механізм і соціального захисту, і виходу з критичної ситуації по житлово-комунальним тарифам. Давайте будемо працювати на виконання цих рішень …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Муц. Александровська наступна.

 

13:13:00

МУЦ О.П.

Орест Муц, фракція Партії регіонів, Тернопільщина.

Шановні колеги, звертаюсь до вас як представник західної України, як представник області, де при владі нашоукраїнський губернатор та бютівський радник. Лідерка опозиції щиро переконує громадян України, що в регіонах, де БЮТ має більшість в радах та владу, люди не мають проблем з комунальними тарифами. Ви переконаєтеся, що це популізм і відверта брехня на прикладі Тернополя.

Ще в 2005 році, коли Партія регіонів була в глухій опозиції, а уряд очолювала лідерка нинішньої опозиції, в колисці помаранчевої революції, в Тернополі, були підвищені комунальні тарифи на водо та теплопостачання і відбулося підвищення одразу після постанови тодішньої прем’єрки за номером 342 від 11 травня 2005 року, якою скасувались повноваження облдержадміністрацій щодо регулювання тарифів на комунальні послуги.

В результаті тернополяни лише за послуги водопостачання та відведення почали платити не гривню нуль вісім копійок, а  гривню сімдесят шість копійок, отримуючи середню заробітну плату 553 гривні. Донеччани в той же час отримували 962 гривні, а за послуги водопостачання та водовідведення платили 1 гривню 41 копійку. Тернополяни при помаранчево-бютівській владі платили за водопостачання більше, ніж донеччани, отримуючи вдвічі меншу зарплату.

Рада  Тернополя підвищення тарифів обґрунтувала тим, що гроші підуть на ремонт водоканалу, але звільнила від плати за підключення до водогону будівельні організації власниками яких є НУ та БЮТ, непосильну ношу перекинула на плечі тернополян. Тарифи залишилися одними із найдорожчими в  Україні.

Як підвищували тарифи у 2006 році? В Донецьку послуги водопостачання та відведення становлять одна гривня 56 копійок, заробітна плата більша … 1.200 гривень. В Тернополі за ті ж послуги платять дві гривні 28 копійок отримуючи зарплату близько 700 гривень. Тоді, як в Тернополі плата за водопостачання та відведення з 2003 по 2006 рік зросла на 200 відсотків гривню 08 до 2.28, то  в  Донецьку за цей же період на  дев’ять відсотків з гривні 41 по гривні 56. Чому маємо такий тариф, такі ціни і такі цифри?

Вже два терміни поспіль в Тернопільську міськраду панує бютівсько-помаранчева команда, а Донецьку міськраду очолює регіонал. В Україні достатньо води ми не купуємо її за кордоном, але в тих областях де керує БЮТ  та  НУ, вони навіть з води наживаються на простих людях.

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович та уряд справедливо звернули увагу на те, що за підвищення тарифів має відповідати місцева влада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Александровська і їй передає Козуб ще своїх три хвилини, шість хвилин, за нею буде виступати Рижук.

 

13:16:21

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Спасибо. Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели я не могу опять обратиться к теме жилищно-коммунальных услуг, тарифов и субсидий.

Это очень больной вопрос он касается абсолютно всех людей живущих в  Украине и вот предыдущий мой  коллега поднимал эту же тему и говорил о том, что разные тарифы устанавливаются в разных регионах, я думаю, что вы понимаете с чем это связано.

 И вместе с тем, здесь в зале, только что  выступал  представитель фракции „Блока Юлии Тимошенко” и говорил, что  якобы сегодняшняя власть неоправданно завышает тарифы  и именно эта фракция добивается справедливости. В чем же справедливость представителей оранжевых фракций в парламенте и в чем, действительно, состоит реальная справедливость? Можно ли усреднять тарифы по Украине, то есть то, что предлагается в законопроекте, внесенном именно от оранжевых фракций, конечно же нет. Только что здесь говорили, что уровень доходов людей, живущих в разных регионах, разный, потому что мы знаем, что очень большая безработица в западных областях Украины. Именно от туда украинцы выезжают за рубеж на заработки, потому что они не могут найти работу, такую работу, которая дала бы им заработную плату достаточную для жизни. Именно там высокие тарифы, потому что коммуникации небольшие, а содержание их и накладные расходы очень большие. И поэтому эта тяжесть больших тарифов ложится на людей, которые не имеют возможности вообще работать, зарабатывать и получать достаточную заработную плату.

Поэтому, в предложенном законопроекте оранжевых, усреднение тарифов по Украине это полный абсурд. Это значит, что люди, живущие в больших городах и получающие, все-таки, более или менее высокую заработную плату, выше по отношению к тем, депрессивным регионам, к которым относится, в том числе, Тернопольская область. Конечно же, эти граждане будут находится в более выгодных условиях. Можно это делать с экономической точки зрения, с точки зрения здравого смысла и с точки зрения справедливости, нельзя. А оранжевые именно это и предлагают в этом законопроекте. Можно это поддерживать? Конечно нет и мы, коммунисты, это поддерживать не можем.

Следующая посылка законопроекта, которая нам предлагается поддержать, проголосовать и именно якобы из-за этого блокируют работу электрощитовой и не позволяют в нормальных условиях работать парламенту оранжевые.

Следующая посылка, здесь речь идет о том, они говорят о том, что увеличение цен и тарифов на жилищно-коммунальные услуги может происходить только при условии, которое не зависит от хозяйственной деятельности предприятий, организаций жилищно-коммунального хозяйства. Полный абсурд! Почему? Что это значит? Это значит, что если дальше будут расти цены на электроэнергию и на газ, то тарифы при этом автоматически будут увеличиваться. Это правильно? Конечно, нет. Мы коммунисты говорим, что правительство должно добиваться снижение цены на газ, добываться на увеличения роста электроэнергии, тарифа на электроэнергию и для этого осуществлять непосредственные капитальные вложения в эти отрасли. Именно это сегодня правительство Януковича  впервые за 15 лет начало делать. Именно в бюджете на 2007 год правительство закладывает прямые инвестиции в коммунальное хозяйство, чтобы снизить собственные расходы и тем самым снизить, фактически, тарифы. Как вы видите, Блок Юлии Тимошенко предлагает прямо противоположные действия, которые приведут, конечно же, к росту тарифов.

Третья посылка. Предлагают оранжевые, что уровень повышения цен и тарифов на жилищно-коммунальные услуги не может превышать темпов роста средней заработной платы.

 Что такое средняя заработная плата? Она определяется высокой заработной платой, действительно, небольшого количества граждан Украины. И она определяется колоссально низкой заработной платой абсолютного большинства населения государства.

 Кто определяет среднюю заработную плату? Конечно же, те, которые получают 20, 30, десятки тысяч гривен заработной платы. И, кстати, рост заработной платы вот такой сумасшедший,  именно   высокооплачиваемым категориям чиновников был установлен Тимошенко, когда она была премьер-министром. Это значит, что средний уровень заработной платы, на который будут равняться тарифы, как она предлагает, обеспечит высокий тариф для тех людей, которые получают низкую заработную плату.

 Смогут люди платить по такому тарифу? Конечно же, нет.

Поэтому, когда, уважаемые избиратели, вы слышите о том, что оранжевые предлагают Закон о снижении тарифов – не  верьте!. Здесь как вы видите, нет ни одного конкретного предложения, которое действительно могло бы обеспечить снижение тарифов.  

Что предложили коммунисты? Уже предложили и мы соответствующее предложение внесли, в том числе и здесь в зале Верховной Рады и направили свое предложение в правительство. Мы предлагаем убрать НДС из сферы действий жилищно-коммунальных предприятий. Это уже должно напрямую привести к снижению тарифов.

Мы предлагаем ограничить уровень рентабельности предприятий жилищно-коммунального хозяйства потому, что они являются монополистами.

Мы предлагаем, действительно, дотировать из бюджета цены на газ, и вы знаете, правительство Януковича это уже сделало, деференцированная цена на газ уже введена, мы понимает, что она еще велика, надо находить резервы в бюджете. И мы коммунисты будем добиваться.

Вот наши предложения по снижению тарифов, которые сегодня мы внесли нашему правительству и мы получаем отклик и поддержку нашей позиции.

Что же предлагают «оранжевые»?  Вот на этой неделе они  проголосовали два законопроекта, автором   которой является депутат из этой фракции и это законопроект о передаче в  концессию объектов  водоснабжения и водоотвода.

Объявляю: здесь, в этом Законе,  прямо сказано, что в тариф будут закладываться, в том числе и кредиты и проценты банков. Будет рост тарифов? Конечно же будет.

Вот вам  двойная позиция фракции оранжевой и поэтому призываю не верить их словам, которые звучать здесь, в парламенте.

Спасибо за внимание.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Алло Олександрівно. Сергій Рижук, будь ласка, підготуватися  Рудник  і Мельничук передають   слово Богачуку.

 

13:22:31

РИЖУК С.М.

Шановні народні депутати,  наступний тиждень для нас не менш цікавий, ніж цей, що минає - ми  їдемо, Слава Богу, в округи  до виборців. І впевнений, що насамперед   депутати коаліційної більшості   мають право і бажання їхати до людей з добрим, як завжди, і  з легким серцем. Тому що ми, зробивши  певну частину справи зараз, їдемо послухати людей, щоб скорегувати свої  дії і знову працювати, як належить.

У нас є сказати, що і коаліції, прийнявши в цілому  парламенті серію    законів у другій половині 2006 року, дала можливість попрацювати  уряду  і вивести економіку з прориву і з тих «чорних», «латаних» дир.

І сьогодні  завдячуючи цьому, знову ж таки прийняли серію  законів, які дають можливості уряду   чітко, системно працювати і  січень, і лютий місяць, впевнений, покаже динаміку зростання економіки.

І ось буде перша відповідь  нашому народові про те, що зростатиме реальний добробут, і тоді відпаде всяка необхідність балачок і протистоянь  щодо тарифів і інших виплат і так далі.  Тому що буде кому, буде з чого і це основна запорука. Ось чому  і коаліція, і уряд не пішли, як інші,  шляхом популізму.

Більше того, те, що у нас все виходить на лад     нарешті і все     чіткіше, яскраво свідчить і дії самої опозиції.         Вони не тільки роблять такі поступки, які вже не личать людині, а до біснування йде, вибачте за слово, але це так. А раз так, то значить, ми на правильному шляху. І справа, у них немає аргументів. Більше того, захотілося Закону про опозицію, будь ласка, прийняли в першому читанні такий закон, що там тільки одні права, обов’язків немає, більше ніж в уряді, але ж там не написано, що треба бути електриком на чолі з видатними діячами цієї опозиції.

Я хочу сказати, що дуже складно працювати уряду, оскільки вчора харківських губернатор говорить, що він не буде платити комунальних платежів. Ви чуєте, що нічого і тут внесемо зміни до законів і аж до Конституції.

І ми, хочу на кінець сказати, не блокували, коаліція, трибуну, а захистили від блокування і не просто трибуну Верховної Ради, а захистили Конституцію і право кожного депутата виступити і право кожної людини України бути почутим.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Богачук має 6 хвилин - колеги Руднік і Мельничук йому передали. І підготуватися, Сенченко я не бачу, Садовому.

 

13:25:56

БОГАЧУК В.С.

Василь Богачук, Соціалістична партія, Тернопільщина.

Шановний Адам Іванович! Шановні народні депутати! Шановний український народе! Хочу зупинитися на тих подіях, що відбуваються останнім часом у стінах Верховної Ради. Опозиція, втративши надію будь-яким чином прийти до влади конституційним шляхом, вирішила добитися влади шляхом авантюр, шляхом безмежної брехні суспільству про дійсний стан справ в економіці.

Лідерка БЮТ забула, але не забули виборці, як будучи прем’єром України пані Тимошенко спровокувала, а вірніше, умисно створила штучні кризи. Перша, це криза бензинова, коли в угоду імпортерам пані Тимошенко різко підняла податок на нафту, що завозилась в Україну, з однієї сторони, а, з другої сторони, підняла тарифи на залізничний, на перевезення нафтопродуктів та податок для самих українських нафтопереробних заводів. Як результат, заводи зупинилися, ціни на бензин та солярку злетіли до небес.

Інша криза – цукрова. Угоду бізнес-структурам та на шкоду українським виробникам пані Тимошенко особисто займалася ввезенням бразильського цукру, при тому, що запаси українського цукру в серпні місяці 2005 року складали 700 тисяч тонн або 5 місяців, при тому, що через 20 днів розпочався новий сезон цукроваріння.

Щоб пояснити суспільству необхідність завезення бразильського цукру пані Тимошенко і команда штучно створюють дефіцит цукру на ринках, ціна піднімається до 5 гривень за кілограм, цукор лежить під забороною на складах, а пані Тимошенко на телебаченні обіцяє людям дешевий цукор з Бразилії. Це була турбота не за людей, це турбота  за бізнесімперію. Адже ввезення 300  тисяч тонн цукру давало чималий навар, а це в межах десь 150 мільйонів доларів. От. Цю авантюру, про цю авантюру ми вже неодноразово говорили і цю авантюру зупинили. І зупинили цю авантюру – це дало можливість нам нормальну роботу  цукровим заводам, а їх на Тернопільщині, лиш на Тернопільщині більше десятка.  Дали нормальну роботу нашим селянам, дали нормальні заробітки. 

Селяни повірили, що ця галузь не є зруйнованою, вона може жити і працювати, і вони в 2005 році , в 2006  виробили  на 1 мільйон цукру більше.

 Такі ж авантюри робилися і в мясній сфері, і в газовій,  і в гривневій, і так дальше.

 Сьогодні лідерка БЮТ намагається  дестабілізувати ситуацію в Україні, спекулюючи на комунальних  проблемах. Ці проблеми накопичувалися не сьогодні, а роками. І коли сьогодні антикризова коаліція разом з урядом намагається  вирішити ці проблеми, їй бачте не подобається.   Цинізм,  з яким вона діє, не має меж. У 18 областях   України сьогодні при владі БЮТ і  „Наша Україна”.  Вони спочатку приймають  рішення про підняття  комунальних тарифів у 2-3 рази, а потім в область їде пані Тимошенко, про що широко рекламуючи свої поїздки і перед телекамерами намагається переконати своїх соратників знизити тарифи на  15 процентів.

Так, це цинізм, це знущання над своїм народом. Спочатку піднімають  ціни в три рази, а потім зменшують на 15 процентів.  Видаються  це за велике піклування наших громадян.

Це  похоже на те, як розбійник  відбере у вас 100 гривень, а потім  милостливо дає 15 гривень на  дорогу. Тим самим переконуючи вас у великій любові. Сьогодні втрачають підтримку, втрачаючи підтримку серед  виборців, пані Юля зайняла у Верховній Раді ще  одну посаду – головного  електрика Верховної Ради. Успіхи тут великі, знеструмлення Верховної Ради. Анти кризова коаліція не блокує роботи Верховної Ради, а охороняє її, створює умови   щоб Верховна Рада    працювала, і виборці  є свідками, коли з трибуни Верховної Ради  виступають  депутати всіх фракцій,  і сьогодні мали можливість про це бачити.

Опозиція ж блокує Верховну Раду, щоб добитися одного – дестабілізувати ситуацію на гребені невдоволення населення, захопити владу.

Закликаю всіх виборців бути пильними. І хочу завірити населення,  що провокації не  пройдуть. Вибори до Верховної Ради  будуть через 4 роки.

Прошу на закінчення дати декілька хвилин  захисникові, герою нашому  Сергію  Чорнопиському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дамо тоді, коли   підійде черга.

Будь ласка, Микола Садовий. Ви не керуйте мною, будь ласка. Добре, дякую.

 

13:31:47

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії  України.

Шановні радіослухачі, телеслухачі! Шановний Адаме Івановичу! Сьогодні 23  лютого і соціалісти   вітають всіх із Днем захисника, з Днем радянської армії і Військово-морського флоту, хто служив у свій час.

Минулий тиждень знаменувався у Верховній Раді черговим  політичним сплеском. Люди повинні  зрозуміти,  що мова йде не про людей, а якраз  за захоплення влади. Юлія Володимирівна  дуже хоче бути  Прем`єр-міністром, а Вінський  її заступником-підкаблучником. Тому все, що робиться – це  наслідки бажання мати владу  премєра.

Памятаєте,  декілька місяців тому була спроба блокади  у цьому залі, і тут лежав відповідно прапор. Наступна спроба провалилася також, коли  була  спроба зробити блокаду ззовні. У парку до цього часу  не росте там трава, де була бютівська нога.  Тепер знову чергова спроба  зсередини блокувати якраз дії Верховної Ради.  Бютівці перетворилися у електриків. Напевне, допуск до 3 тисяч чи до тисячі  вольт їм  надаються там унизу, в підвалі. Є знову ж таки бажання створити умови, щоб 30 днів Верховна Рада не працювала, а після цього Президент має право розпустити Верховну Раду. Для цього придумуються самі різноманітні інсинуації і причини. Сьогодні елетрощитова, а завтра що? Поживемо – побачимо. Але ціль одна – все робиться для того, щоб розігнати Верховну Раду, щоб були дострокові вибори до Верховної Ради і знову спроба захопити владу. А нині застосовуються, ще раз повторюю, самі безглузді спроби: одних у Верховній Раді показать антинародниками, а других – борців за щастя народу.

Нині Юлія Володимирівна їздить по областях і має бажання перекласти на інших те, що сама накоїла – привела на місцях до влади представників своєї партії, підвищила ціни на комунальні послуги, а тепер їздить і хоче якось вигородити себе і перекласти свої власні прорахунки на інших. Це безчесно до людей. А як борці за народ борються за його щастя, покажу на прикладі шахтарів міста Олександрії.

Там передали в оренду вуглерозрізи, і Юлія Володимирівна, яка була перед виборами в Олександрії і обіцяла, що все зробить, щоб там мали зарплату і кусок хліба, зараз все робить для того, щоб її депутати, які керують це питання, якраз і не дозволили зробити, щоб люди мали цю роботу і кусок хліба.

І на завершення. Ми можемо мати успіх тоді, коли завершимо політичну реформу і всі ці протистояння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Беспалий передає слово Лілії Григорович, будь ласка.  За нею Мендусь передає Червонопиському, підготуватись.    

 

13:35:08

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Ліля Григорович, "Наша Україна".

Шановні виборці, шановні колеги народні депутати! Після такого „Різного” з сумом думаєш: адже сьогодні День захисника вітчизни. Від чого сьогодні і яку вітчизну захищає наша більшість і антикризова коаліція?

Люди могли словами за батьківщину йти в останній бій. А сьогодні, видається, все робиться проти того, за те, вірніше, аби погіршити      це життя в цій батьківщині вже сьогодні. А слова надзвичайно лукаві, хоча, здається, слухати їх і цікаво.

Шановні друзі, мені здається, вже набила оскомину оця тарифна епопея. Можна багато разів говорити „не справились”, „не зробили попередники наші”. Так чому ж ви все це не повідміняли? Чому, маючи добрих 240-250 депутатів, не відмінили те, що погане?! Не взяли на себе відповідальність і так і не покращили вже життя сьогодні. Сьогодні 23 лютого, за 5 днів – кінець зими, а влада в особі антикризової коаліції і її уряду так нічого і не зробили. Тільки сьогодні оця ціла година „Різного” і про це ведеться.

Ми сьогодні в Україні маємо дуже дивну і цікаву владу. Комуністи жодного разу не приходили до влади, вони прийшли до влади тільки тепер, адже відомо, що комуністи так і дотепер не змінилися з тим, що є незалежна держава і є ця країна.

Друге. Сьогодні основою антикризової коаліції стала Партія регіонів, яка,  перебуваючи в опозиції, ледь не зруйнувала і не роздеребанила унітарну країну.

Ну і соціалісти, які примкнули внаслідок відомих дій Мороза.

Дуже цікава влада. Скажіть, будь ласка, чи це захисники Вітчизни? Мені видається, що дивлячись сьогодні на сумну зимову тарифну епопею, дивлячись на сповільнені темпи зростання життя наших співвітчизників, так і хочеться сказати, що скоро, здається, ми будемо святкувати день руйнівника вітчизни. Особливо ці думки навертаються на те, що сьогодні занадто багато людей в антикризовій коаліції сконцентровано тих, які готові жити за вказівками поза меж України. В СОТ ми маємо йти тільки разом з Росією. В Європу ми маємо йти тільки разом з Росією. Більше того,  навіть міністра закордонних справ ми повинні призначати такого, який нам скажуть десь з поза меж України. Ото ми дожилися! Тому це дійсно день руйнівника вітчизни, тому що приклад Лукашенка є дуже переконливим. Дружити треба тільки  з висоти захисту національних інтересів і національної гідності.

Я пишаюся тим, що  Україна – європейська країна, що у нас немає такої азійщини як, скажімо, Лужкови чи Затуліни, які хочуть забрати якийсь шмат території України. Ми не претендуємо ні на Воронезьку   область, ні на Кубань, але ми  захищаємо інтереси і територіальну  цілісність України і життєві інтереси нашого народу. День руйнівника Вітчизни не пройде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Червонописький, бойовий генерал, будь ласка.

 

13:38:27

ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ С.В.

Дякую. Ну, шановна пані Лілія, руйнівник Вітчизни, мабуть, все-таки той, кого сьогодні називають гарантом Конституції, в кого сьогодні день народження. Так от я і вітаю, щоб він все-таки зайнявся будівництвом держави, а не її руйнацією.

Шановні колеги, шановні виборці. Вам відомо про ситуацію, яка склалася після оприлюднення Указу щодо нагородження мене Орденом Ярослава Мудрого. Позавчора в своєму виступі я піддав різкій критиці Президента за аналогічне нагородження таким же орденом Михайла Потебенька.

Можливо, мої емоції перехлеснули лишку, я вчора зустрічався з Михайлом Олексійовичем. Ми порозумілися. Я приношу вибачення за, може, надто різкі слова на його адресу. Але я ніяким чином не коригую свої слова щодо нині діючої системи нагородження державними нагородами. Ми ніяким чином не погоджуємося з практикою, коли лише одна особа залежно від свого настрою: чи то з похмілля, то чи якась бджола укусила, - визначає, кому, і яку, і за що давати державні нагороди. Мені соромно за баб парасок та співаючих ректорів, які хизуються з нашої держави своїми нагородами.

Ми, фракція соціалістів, будемо ініціювати докорінні зміни системи державних нагород, щоб не було соромно ні за державу, ні за державні нагороди.

Щодо тої вакханалії, яка твориться з благословіння гаранта Конституції, ми, ветерани Афганської війни, заявляємо: вони не пройдуть, не дамо взірвати та знищити Україну. Ми станемо перед тими символами, які хочуть позбавити нас майбутнього.

І користуючись нагодою, щиро, від всього серця поздоровляю всіх ветеранів війни, збройних сил, всі ті, цей день святкують, як день народження Радянської Армії та військо-морського флоту, як день захисника, справжнього захисника нашої Вітчизни. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Вас також, Сергій, із цим днем, бо  ви чимало доклали до захисту Вітчизни та її обовязків. Шановні колеги, нагадую наступний тиждень миз вами повинні працювати і працюємо з виборцями, нехай вони нас дочекаються. З 5 по 9 березня - робота в комітетах та депутатських фракціях, чергове засідання ми розпочнемо 13-ого березня.

І декілька слів на закінчення, ну, передусім я хотів би відповісти: кого захищають захисники Вітчизни? Чи від кого? Я думаю, вони захищають від особи з косою та „любих друзів”, це найвище покликання захисників вітчизни на нинішньому етапі.

Друге. Я хотів би висловити слова щирою вдячності тим депутатам, які доклали максимум зусиль для конструктивної роботи Верховної Ради і, попри все, ми з вами, як ніколи,  виконали, майже все те, що заплановано було на цей пленарний тиждень і не дали нікому зірвати роботу вищого законодавчого органу.

Єдине, я думаю, давайте ми ще й подякуємо тим, хто допоміг зекономити електричну енергію для управління Верховної Ради  і що за рахунок цих зекономлених коштів випишемо премію тим, хто успішно працював у цій сесійні залі.

В звязку з тим, що сказав, що ми з вами вже  будемо. Розпочнемо пленарне засідання лише 13 березня, то ще раз дозвольте привітати з тими двома святами, які поєднують і чоловічу і жіночу стать, і з 23-им лютого, і з 8-им березня і побажаємо нашим жінкам і далі надійно підтримувати нас – колег, тим, хто працює з нами бути такими ж бойовими і наполегливими, красивими, як вони були у ці дні.

І на завершення, і 9-ого березня також ми е зустрінемося, день народження Шевченка. І  закінчуючи, я ще раз і ще раз думаю, ми  своїми діями підтвердили і переконали наше суспільство, що антикризова коаліція та сформований нею Кабінет Міністрів – це всерйоз і надовго.

До побачення, до зустрічі.

На цьому ранкове засідання Верховної  Ради завершено… оголошую закритим.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку