ЗАСІДАННЯ  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6 лютого 2007 року, 12.49 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день шановні депутати, члени Кабінету Міністрів, журналісти, гості Верховної Ради, зарошені на відкриття сесії.

Я прошу вибачення за затримку, котра сталася за вимогами двох фракцій, вони матимуть змогу пояснити свою позицію. Я прошу депутатів підготуватися до реєстрації. Проходить поіменна реєстрація.

  

12:50:10

Реєструється 438 народних депутатів.

Засідання ранкове оголошується відкритим.

На церемонії відкриття третьої сесії Верховної Ради п’ятого скликання прибули: Президента України  Віктор Андрійович…  А, вибачте, тут записано. Вибачте. Прем’єр-міністр… Я оголосив те, що я запрошував його, а так вийшло. Прем’єр-міністр України Віктор Федорович Янукович та всі члени уряду.

(О п л е с к и).

Голова Конституційного Суду України - Домбровський  Іван Петрович,  голова Верховного Суду України - Онопенко  Василь Васильович, голова Вищого господарського суду - Демченко Сергій Федорович, голова Вищого адміністративного суду України - Пасенюк Олександр Михайлович, Генеральний прокурор України – Медведько Олександр Іванович,  голова Національного банку України  - Стельмах Володимир Семенович, був він з самого ранку, з 10 години чекав поки ви порахуєте його. Голова Рахункової палати України  - Симоненко Валентин Костянтинович, голова Центральної виборчої комісії – Давидович Ярослав Васильович, Голова Фонду Державного майна  повинна бути, - Семенюк  Валентина Петрівна, Голова Антимонопольного комітету  України Костусєв Олексій Олексійович, Голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Прутнік Едуард Анатолійович.

Запрошені також Голова Верховної Автономної Республіки Крим, Голова Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласних  рад та голови обласних державних адміністрацій, Київський міський голова, голови Севастопольської  міської ради та Севастопольської міської державної адміністрації.

Присутні представники дипломатичного корпусу, громадськості, засобів масової інформації.

Відповідно до статті 83 Конституції України третю сесію Верховної Ради України п’ятого скликання оголошую відкритою.

 

 (Л у н а є   Д е р ж а в н и й   г і м н)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте подякуємо сердечно хору імені Верьовки за прекрасно виконаний…

(О п л е с к и)

Шановні народні депутати, 17 січня трагічно обірвалося життя народного депутата України голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, заступника голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Кушнарьова Євгена Петровича. Особистості безперечно яскравої, блискучого організатора, надійного товариша і цікавої хорошої людини.

Я прошу вшанувати пам’ять нашого колеги хвилиною мовчання.

Прошу сідати.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати  слово для виступу надається Голові Верховної Ради Олександру Олександровичу Морозу.

 

МОРОЗ О.О. Шановні учасники засідання і гості Верховної Ради! Шановний Вікторе Федоровичу, члени Кабінету Міністрів!

Ми починаємо сесію багато в чому визначальну. Все, що ми робили під час минулої сесії, була відповідна підводка, підготовка до якісних змін у законотворенні і за змістом, і за організацією роботи. Під час третьої сесії ми повинні створити основи реформування влади на місцевому рівні комітетом, Апарат Верховної Ради разом із Секретаріатом і Кабінетом Міністрів, Президента доведеться налагодити тісну взаємодію із Конституційним Судом, щоб швидко і професійно завершити роботу над відповідними змінами до Конституції та в розвиток їх прийняти  або удосконалити необхідні закони про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації, зміни в системі оподаткування, зміни до бюджетного кодексу, засади реформування адміністративно-територіального устрою і закони щодо регулювання правових засад, відносин власності та управління нею на місцевому рівні. Тобто створити реальну майнову систему самоврядування.

Паралельно треба уважно проаналізувати стан законодавчого регулювання відносин між вищими структурами влади, визначивши при тому оптимальні форми взаємодії їх головних суб’єктів на засадах збалансованості владних повноважень, на стримуваннях і противагах.

Звичайно, тут конче потрібна співпраця різних інститутів вищої влади. Ми сподіваємося в зв’язку з цим на підтримку Президента, Кабінету Міністрів України та Верховного суду. Їм варто проявити більше ініціативи в тих проектах, що стосуються саме цих інститутів публічної влади, аби ні в кого не виникало спокуси ревізувати підтверджені законами і перевірені часом традиції, або консервувати незбалансованість повноважень та відповідальності.

Це стосується законів про Президента, вдосконалення закону про Кабінет Міністрів України, про судоустрій, про фонди, про фонд Держмайна, про регламентні процедури для парламенту, Конституційного Суду, Ради безпеки і оборони, Вищої ради юстиції тощо.

Потрібно завершити невиправдано довгий процес прийняття закону про слідчі комісії Верховної Ради, зареєстрований проект якого, як на мене, з функціональної точки зору можна вважати оптимальним. Попередня практика, особливо робота над законом про Кабінет Міністрів, засвідчила, що частину відносин доведеться унормовувати не лише законами, а і змінами до Конституції. Однак, саме з цією метою на розгляд парламенту запропоновано проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії, яка готуватиме проекти щодо внесення змін до Конституції України та розроблятиме проекти інших законів, що випливають з неї, себто органічні закони.

Це стосується, насамперед, тих актів, що відносяться до відання багатьох комітетів, зокрема, щодо засад внутрішньої і зовнішньої політики.

Зазначена комісія, сподіваюсь, використає всі передбачені Конституцією і перевірені досвідом можливості для врахування інтересів всіх інтересів  законодавчої ініціативи, а також вчених, громадськості, місцевих органів влади при опрацюванні відповідних проектів.  Також, я вважаю, можна розраховувати на відповідне ставлення  до законотворчого процесу з боку керівників місцевих структур влади.

Крім того, буде у нагоді досвід Координаційної ради при Голові Верховної Ради  та  обговорення  законопроектів  на громадських слуханнях. Йдеться про   правила поведінки для всіх ланок та інститутів влади, які б робили  її ефективною для суспільства, прозорою і зрозумілою для всіх  громадян. Спільна робота у цьому напрямку  повинна дати відповідь на багато питань  щодо моделі державного устрою  та управління, тому має бути предметом обговорення на „круглих столах”, слушну ініціативу щодо яких висловив Президент України.

Принагідно хочу зауважити, що  такі підходи до справи не лише суто конституційні, але і такі, що сприятимуть нейтралізації різних політичних спекуляцій. Переважна більшість народних депутатів України, скажу навіть, весь склад  парламенту готовий працювати  без інтриг, розуміючи свою відповідальність за злагоду і соціальний оптимізм   у суспільстві. 

Те, що майже  80 процентів розглянутих на минулій сесії законів прийнято  кваліфікованою конституційною більшістю, свідчить про налаштованість  депутатів на  конструктивну роботу. Зрозуміло, що досягнення  довіри до влади  не повинні заважати ні  невизначеність, наприклад, порядку  і суті розрахунків за житлово-комунальні  послуги, ні принципи та умови співпраці із зарубіжними партнерами, ні юридичні аномалії на  зразок мукачівської. Сказане стосується політико-юридичного  напряму діяльності парламенту.  Він, безперечно, лежить в основі  всіх суспільних перетворень.

Однак, людей цікавить, найперше, ті рішення парламенту і влади  взагалі, які повязані  з буденними, безпосередніми інтересами. Сподіваюся, що  і у посланні президента   до Верховної Ради  України, і в роботі парламенту   та уряду цим питанням буде відведено належне  місце. У першу чергу це стосується житлово-комунальних послуг. Ми звертаємося до уряду з пропозицією  прискорити вироблення загальних  правил методики розрахунків  за  житлово-комунальні послуги  людям, щоб вони відчували обґрунтованість зростання цін  і тарифів у відповідності зі змінами цін на енергоносії, але, водночас, розуміли, що держава не полишає людей наодинці зі своїми проблемами.

По-друге, вона створює умови, щоб сімейний бюджет міцнів, а не  розвалювався від тиску зростання цін та платежів. Це допоможе і місцевій владі почуватися більш упевнено, розраховувати надвіру своїх громад.

Є потреби переглянути порядок нарахування заробітної плати, запровадити систему погодинної плати праці. Рано чи пізно цим шляхом доведеться іти, вирівнюючи наші стандарти та співвідношення в оплаті праці з європейськими. Відповідний проект закону підготовлений, зміст його положень потребує ретельного попереднього аналізу з боку комітетів парламенту та уряду. Ми пропонуємо, перш за все, уряду здійснити всі необхідні розрахунки і внести відповідні пропозиції.

Відомо, що в період третьої сесії   вирішуватиметься  багато питань стосовно інтеграції України в світовий економічний простір, Світову організацію торгівлі та щодо двосторонніх з економічних зв`язків. Більшість переговорів, що відбулися останнім часом із нашими зарубіжними партнерами, стосуються цього напрямку. Загалом можна говорити про привабливі перспективі такої співпраці  щодо розвитку транзитного потенціалу України, літако- і  локомотивобудування, потужностей для виробництва біопалива, тощо.

Завдання парламенту полягає в належному законодавчому забезпеченні сприятливого інвестиційного клімату в оперативному втручанні можливостями комітетів, Рахункової палати в сприяння законності співпраці з нашими зарубіжними  партнерами. Попередній аналіз планування  законопроектних робіт у комітетах, як випливає зі змісту загального плану, що розглядатимемо сьогодні, свідчить, що, на жаль, не всі комітети виявляють обсяг  та складність того, що необхідно робити. Пропоную головам комітетів уважно розглянути зміст своїх планів та внести необхідні корективи. На перший погляд, продумано підходить до планування в комітеті, підходять в планування, до планування такого саме в Комітеті з питань АПК, хоч би тому, гадаю, що ситуація в галузі критична, щоб не сказати катастрофічна, а очікувані складнощі пов`язані зі вступом до СОТ, юридичним врегулюванням земельних відносин, відповідно до Універсалу та Закону про  мораторій на продаж землі вимагають чіткого   планування та напруженої роботи і депутатів,  і працівників Секретаріату. Ви знаєте, що в основу планування на нинішню сесію покладено перспективний план законотворення, схвалений на минулій сесії. Близько 70 законів із перспективного плану перейшли до плану роботи цієї сесії. Треба, щоб якість роботи над цими законопроектами була винятково високою, адже йдеться про системоутворюючі законодавчі акти. Це також звертання до голів комітетів.

Вимушений нагадати про необхідність прискорення і розробки законопроектів, що сприяють розвитку підприємництва, боротьби з корупцією та рейдерством, а особливо всього, що стосується пенсійного забезпечення, соціальних гарантій, освіти, медицини, культури. Знову ж таки йдеться про системність підходів, їх повну узгодженість із намірами і діями уряду, створеного парламентом.

Ближчим часом велике навантаження очікує Бюджет комітет, що безпосередньо відповідає за прийняття обіцяних раніше змін до бюджету нинішнього року. Ніяких підказок робити не збираюся, посилаючись на практику, що склалася при підготовці бюджету. Однак зазначу, що насамперед слід орієнтуватися на тісну співпрацю з іншими парламентськими комітетами і фракціями, з місцевими радами, і безпосередньо з урядом, оскільки за Законом „Про Кабінет Міністрів „ всі документи, що стосуються бюджету, розглядаються попередньо Кабінетом Міністрів.

В узагальненому вигляді питання ставиться так: якістю та інтенсивністю законодавчої роботи Верховна Рада повинна поставити крапку в дискусії щодо доцільності переходу до парламентсько-президентської форми правління. Переконаний, ми цю крапку поставимо обовязково, того вимагають інтереси народу, держави, кожного громадянина.

Звичайно, успішне вирішення такого завдання вимагає тісної взаємодії депутатів, незалежно від їх політичних уподобань чи фракційної приналежності. Закликаю всіх депутатів до терпимості, взаємоповаги, пошуку розумних компромісів. Якщо виникатимуть якісь конфлікти, давайте розвязувати їх за столом, ми сьогодні це демонстрували. Це стосується і проголошених нещодавно намірів направити у відставку Голову Верховної Ради. Відверто кажу: я не проти цього, але робити це слід відповідно  до Регламенту,  використовуючи юридично виправдані аргументи.

А до того часу, поки я займатиму посаду Голови, позиція моя щодо захисту Конституції, Регламенту, авторитету парламенту і кожного депутата не зміниться.

Вважаю, не треба занадто перейматися закликами щодо розпуску парламенту, дострокових виборів, сезонних наступів тощо. Знаю, пристрасті вгамуються, якщо парламент буде прикладом солідарного і впевненого долання складнощів, що виникають в цей непростий для  України час. Узгоджена і цілеспрямована робота Верховної  Ради України  і створеного нею уряду, наріжним каменем якої є поліпшення добробуту всіх громадян України, має довести, що влада виправдовує їхні сподівання на краще життя. Врешті, це моральний обовязок будь-якої влади. Переконаний, труднощі будуть подолані,  перспективні зміни для України будуть забезпечені, парламент зі своїми завданнями впорається успішно.

Дякую.

(О п л е с к и)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед завершенням другої сесії, як ви знаєте, шановні колеги, Верховна Рада України затвердила календарний план проведення третьої сесії. Відповідно до цього плану протягом цього тижня Верховна Рада працює у пленарному режимі. Отже, у вас є плани роботи на сьогодні і відповідно до Регламенту я оголошую, до статті 25-ої, у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень.

Я прошу представників фракцій записатися.

У нас… Чекайте, я пропустив  один момент. У нас треба вирішити одне питання про те, щоб парламент працював у повному, як на сьогодні, складі, оголосити таке, що  31-го січня Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 26 березня у багатомандатному, шостого року, у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі Солтуса Павла Станіславовича, включеного до виборчого списку Партії регіонів.

Відповідно до 79 статті Конституції України перед вступом на посаду народні депутати складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Солтус Павло Станіславович. Будь ласка.

 

СОЛТУС П.С. Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюся усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України. Дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників.

Народний депутат України Солтус Павло Станіславович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.

Давайте привітаємо Павла Станіславовича, побажаємо йому успіхів у його депутатській діяльності. Привітаємо давайте.

(О п л е с к и).

Тепер я продовжую розпочату тему раніше, що відповідно до Регламенту депутати, фракції від фракцій можуть висловити міркування з тих питань, які їх турбують.

Ми тільки що на Погоджувальній раді домовилися, що першими виступлять представники Блоку Тимошенко і „Нашої України”, оскільки вони вимагали перерву своєрідним способом. Тому я хочу, щоб ви всі записалися, хто має виступити від фракцій. Запишіться, будь ласка.

А слово має Юлія Володимирівна.

І ще повідомлення таке роблю, що делегація Європейського Союзу прибула у Кабінет Міністрів, і тому треба займатися ними. І голова уряду, і ті, хто буде безпосередньо брати участь у цьому, повинні бути на місці. Так.

 

13:11:33

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня шановні колеги! Я вітаю всіх все ж таки з відбувшимся початком сесії.

І хотіла б зараз розповісти всім, хто нас зараз слухає і дивиться, чому сьогодні наша фракція почала нову сесію Верховної Ради з блокування парламенту і, власне, на чому ми наполягаємо.

Ми переконані, що сьогодні в Україні розгортається повномасштабний проект по нищенню нашої політичної і енергетичної незалежності. Цей проект складається з трьох частин.

Перше. Це встановлення для України надзвичайно високих, непосильних цін на російський природній газ.

Друге.  Це встановлення непосильних, багаторазово завищених, не обґрунтованих тарифів для населення. І як наслідок третій етап - банкрутство житлово-комунального  господарства.

І останній ланцюжок – це банкрутство нашої газотранспортної мережі і створення відповідних дивних підприємств по управлінню нашою газотранспортною системою, а практично позбавлення України, нашого головного  стратегічного майна – це газотранспортної системи України.

Заяви, які були зроблені Президентом Російської Федерації про те, що поступила революційна пропозиція від наших урядовців щодо здачі газотранспортної системи. Заяви Прем’єр-міністра, міністра палива та енергетики Бойка і сьогодні  о 10-ій годині Азарова, що рыночная цена на газ не подъемная,  і тому потрібно українську газотранспортну систему передати в управління Росії.

Я хотіла б з цього приводу заявити, що наша фракція не буде давати розпочинати роботу сесії, поки ми не поставимо на голосування питання про Закон щодо заборони передачі в управління, приватизації або інших маніпуляцій з нашою газотранспортною системою, і цей Закон сьогодні не буде проголосований в першому, другому читанні і в цілому.

Саме тому, що сьогодні на Погоджувальній раді досягнута домовленість, і всі лідери фракції підтвердили, що включають в порядок денний  цей закон. Сьогодні є позитивне рішення комітету профільного щодо цього закону і як наслідок, сьогодні буде включено до порядку денного і проголосовано цей закон.

Крім того, до порядку денного цього тижня  включаються законопроекти про підняття прожиткового мінімуму життя людей, а також, мінімальної заробітної плати, а також закону, який створює певний порядок встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.  На Погоджувальній раді всі ці питання були  всіма лідерами фракції прийняті. І саме тому, наша фракція розблокувала сьогодні ведення сесії, і ми сподіваємося на виконання всіма фракціями прийнятих на себе зобов’язань, газотранспортна система України сьогодні буде надійно захищена.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко, будь ласка.

 

13:15:01

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Заява фракції "Нашої України".

Початок 2007 року ознаменувався  стрімким погіршенням життя українського народу, спричиненим, так званою, антикризовою коаліцією і урядом Януковичем. Навіть, за райдужними даними Міністерства економіки реальне зростання доходів населення в цьому році складе не більше 8 відсотків. Тобто, доходи громадян зростуть утричі   менше,   ніж у 2005 та 2006 роках при урядах, які сформовані Президентом Ющенком. При цьому триває вакханалія  безконтрольного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Уряд не зробив нічого, щоб зупинити цю вакханалію чи хоча б покращити якість послуг, що надаються вже за новими цінами. Передбачені кошти на субсидії лише для півтора мільйона громадян. Хоча реально сплачувати за новими тарифами не зможе значно більша кількість людей. Така політика уряду призводить до зубожіння мільйонів співвітчизників  і при цьому не лише  не розв’язує, але й поглиблює кризу платежів у житлово-комунальному господарстві. І це лише початок обіцяного більшістю покращення життя вже сьогодні, бо уряд,  який клявся, що дасть Україні дешевий газ, купує цей газ у півтора рази  дорожче, ніж минулого року. При цьому заплановано підвищення ціни на електроенергію  ще на 18 відсотків, на проїзд залізницею ще на 25 відсотків, плануються також інші підвищення цін і тарифів.

Уряд цілеспрямовано продовжує ускладнювати життя родинам з дітьми. Одним з важливих досягнень Президента Ющенка було збільшення в одинадцять разів допомоги при народженні дитини. Після невдалої спроби  позбавити частину сімей  цієї допомоги, уряд Януковича запровадив іншу новацію: відтепер молоді мами змушені допомогу при народженні дитини і по догляду за дитиною до трьох років, отримувати не за місцем роботи, а через органи соціального захисту, що створює масу незручностей із-за черг і величезної кількості довідок.

Але особливо  небезпечними є дії уряду, спрямовані на здачу  національних інтересів України. Усунувши з посади міністра закордонних справ, висококласного фахівця і патріота Бориса Тарасюка, уряд  Януковича пішов на таємну домовленість із керівництвом  Російської Федерації. Про суть таємних домовленостей  не були поінформовані ні Президент України, ні Міністерство закордонних справ, ні Верховна Рада, ні тим більше, український народ. Зате Президент Росії публічно заявив, що  український уряд пропонує передати нашу газотранспортну систему  спільному консорціуму  за участю  Росії. Практично ідеться про  відродження   старої кучмівської ідеї передачі унікального стратегічного ресурсу під контроль сусідньої держави. Цілком зрозуміло, чому свої пропозиції Москві уряд робить таємно і без дотримання встановленої законом процедури? Бо йдеться про здачу національних інтересів України, яку неможливо виправдати жодними ефемерними вигодами  від такої об орудки. Ідеться  про пряму загрозу національній безпеці України, яку створює цей Кабінет Міністрів.

Тому фракція „Наша Україна” наполягає заслухати сьогодні   інформацію Прем’єр-міністра  Януковича щодо можливої передачі газотранспортної системи в управління іноземним країнам. Ми боролися проти такої передачі ще 5-6 років тому, коли фракція „Наша  Україна” була в перманентній опозиції до кучмівського режиму.

Зараз нові сили, які прийшли до влади впроваджують старі ідеї і намагаються останнє, можливо, надбання українського народу, яким є 35 тисяч кілометрів стратегічно важливої для України труби віддати іноземцям і все це обґрунтувати ще й якимись вигодами України. Про вигоди ще не сказав ніхто, а про те, що газотранспортну систему буде віддано, зраджено, уже говорять всі експерти-аналітики і опосередковано підтверджують урядовці з української сторони. Тому, якщо сьогодні не буде інформації Прем’єра Януковича, ми будемо вважати, що наші побоювання є абсолютно обґрунтованими і домовленість про здачу національних інтересів України насправді відбулася.

Цілком очевидно, що антинародна соціально-економічна політика уряду, розвал єдиної зовнішньої політики, узурпація урядом влади в середині країни є ланками одного ланцюга. Загальна мета цих дій: перетворення України у колоніальну кланово-олігархічну державу з бідним народом і авторитарним урядом. Фракція „Наша Україна” ніколи за жодних обставин такому ходу подій бути не дозволить, ми станемо на заваді цьому. (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від комуністів, хто виступає? Петро Миколайович Симоненко.

 

13:20:26

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! шановні виборці! У січні місяці члени нашої фракції провели багато зустрічей з нашими виборцями. Ці зустрічі були цікаві, вони відображають всі ті настрої, які сьогодні опонували в суспільстві думками багатьох наших громадян. Але, узагальнюючи висновки цих зустрічей, я хотів би вас проінформувати про наступне.

Так, дійсно, ці зустрічі підтверджують, що в житті нашого народу України є  багато дуже проблем, народ України хвилює сьогодні і безробіття, і низький рівень заробітної плати, зростання тарифів, цін, народ України сьогодні сподівається, що влада врешті-решт буде займатися якраз вирішенням цих проблем, вимагає концентрації влади, посилення відповідальності, підзвітності, підконтрольності виборцям і нашому народу.

Людей сьогодні хвилює і те, що Президент приймає укази, за якими спрямовує наш військовий контингент на захист інтересів зовсім інших країн і народів в Афганістан. Що на території чи на близьких території до України, на кордонах розміщуються, у Чехії, радіолокаційні комплекси, у Польщі – ракетні бази. І це є також реальною загрозою для вирішення наших проблем. На території західних областей України порушуючи грубо, брутально порушуючи закони реабілітуються вояки ОУН-УПА. І їм надаються ті пільги, які не мають сьогодні наші герої Великої Вітчизняної війни. Все це якраз і засвідчує – люди не байдужі до того, чим займається влада і які проблеми вирішує.

В відкриваючи третю сесію, фракція комуністів пропонує продовжити і посилити політичну реформу, зосередити нашу увагу на докорінному вдосконаленні в першу чергу основного закону нашого життя, тобто Конституції. Це вимагає і наша буденна, щоденна робота. Бо зміст законів, які ми приймаємо, вони і повинні відображувати все те, що забезпечує як гарантію прав і свобод нашим громадянам Конституція України.

На яких питаннях фракція комуністів пропонує зосередити увагу, розглядаючи необхідність змін до Конституції. В першу чергу ми повинні законодавством забезпечити реальну реалізацію прав і свобод наших громадян. На жаль, але сьогодні вони декларативні. Бо в Конституції записано, людина має право. Ну і май, якщо у тебе в кишені одна копійка. Всі твої права закінчуються тим, що ти безправний, виходячи з того, що у тебе немає грошей на освіту, на лікування, на дитячий садочок, на те, щоб в кінотеатр чи в театр сходити, з’їздити на відпочинок, на лікування і таке інше. Тому ми пропонуємо. Давайте почнемо в першу чергу з того, що запишемо у нашому Основному Законі: „Держава гарантує реалізацію права”. І далі все буде зрозуміло.

Ми сьогодні пропонуємо захистити форми власності в нашій державі. І зрозумійте, що крім приватної власності і державної є можливість створювати колективну власність. І якраз цих людей треба захистити.

Ми пропонуємо сьогодні відпрацювати напрямки основної економічної організації життя в нашому суспільстві, бо від цього залежить дуже багато. Тривалість робочого тижня встановити 40 годин і захистити права і свободи наших громадян. Забезпечити гарантію житла для нашої молоді, в першу чергу через пільгове кредитування. Зберегти і збереження забезпечити і використання наших природних ресурсів.

Я вважаю, що  слід сьогодні зосередити увагу  на ліквідації інституту президентства, бо він, як  пяте колесо  у возі, сьогодні заважає  реальній організації влади, підвищення ефективності,  в першу чергу, влади, яка  спрямовує свої зусилля на наші потреби.

Сьогодні слід  запровадити, щоб ми   мали  у повному обсязі імперативний мандат, ліквідувати державні адміністрації і, в першу чергу, створити виконавчі структури, які   територіальними громадами затверджуються після обрання народних депутатів. 

Я вважаю, що слід сьогодні  в умовах, коли Україна рухається у напрямку громадянського суспільства, якраз і створити народний контроль, який   дасть  можливість пять років  контролювати виконання того, що обіцяли під час проведення виборів. Ми вважаємо,  що слід започаткувати сьогодні обрання суддів і покласти край тому свавіллю, яке відбувається у найкорумпованішій гілці влади – судовій.

Ми пропонуємо  ввести і нейтральний статус нашої держави і таким чином покласти край ось тому, що певні політичні сили на чолі з Президентом намагаються  Україну втягнути у спільну відповідальність за  злочини, які сьогодні є на історії  вже і практичних діях НАТО і Сполучених Штатах Америки.

Це  і є все те, що сьогодні вимагає наша народ України. І фракція комуністів,  якраз і пропонує зосередити  на цьому увагу.

Я звертаюся  до всіх присутніх сьогодні на сесії. Давайте ми, підтримуючи наші ідеї, а вони вже сформульовані у конкретному тексті проекту Конституції, змін до Конституції,  спрямуємо його на розгляд  у Конституційний  Суд і таким чином   започаткуємо справді  реальний процес захисту прав і свобод наших громадян.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Слово має Богатирьова Раїса Василівна від фракції Партії регіонів.

 

13:25:57

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановний Голово Верховної Ради! Шановні члени уряду! Шановні колеги народні депутати, члени журналістських організацій, дорогі виборці!

Найбільшою моєю мрією сьогодні  було звернення до Президента країни саме  в цьому залі. Це засвідчило врешті-решт, що українська влада є єдиною по своїй політичній природі, згуртованістю, спільним стратегічним планом. Вона здатна і готова обслуговувати національний інтерес одного з найбільших європейських народів. Президента немає. Жаль. Бо та ж європейська політична система парламентсько-президентської форми організації влади зробила центром влади саме  парламент. Тут, у цьому почесному на підвищенні кріслі місце серед нас нашого Президента. Він має чути нас, а ми хочемо послухати його.

Шановні друзі! Прийняттям Закону про Кабінету Міністрів України ми намагалися адаптувати реальні проблеми взаємодії уряду і Президента. І головне – внормувати діяльність  виконавчої гілки влади, відповідно до вимог Конституції.

Хочу подякувати фракції БЮТ за спільні дії в цьому напрямку, не дивлячись на  те, що вони не підтримували  політичну реформу.

Зрозуміло, що на коромислі одне відро ніхто не носить, і Віктор Ющенко має якнайскоріше  ініціювати  законопроект про Президента країни, тому важливо зосередитися не на закликах до чергового Майдану, бо історія  повторюється тільки фарсом, а почати відповідальну дискусію про світську європейську владу, де Президент стає реальним гарантом  конституційного розвитку, але позбавлений права в ручному управлінні керувати не тільки урядом, але й державою. І головне, він перестає бути загрозою узурпації влади і саме таким чином виростає в ефективного гаранта демократичних перетворень в Україні. Одночасно у мене немає сумніву про необхідність  завершення конституційної реформи, і хочу заявити, що ми категорично проти прийняття в будь-якому вигляді нової Конституції, тим більше ще й шляхом плебісциту. Це загроза конституційній стабільності і ще більшого вже нездоланного розколу суспільства. Досить гратися порохом на  гарячій печі та ще й без штанів. Я готова з Президентом діяти спільно у спеціальній Конституційній комісії. Давайте спочатку погодимо концепцію такої змін, закріпимо їх Постановою  Верховної Ради, а потім розробимо в спеціальній контрольній комісії парламенту законопроект і приймемо його 450 голосів ті зміни до Конституції, які   нам необхідні. Разом пропоную прийняти нові зміни з рішенням про мораторій на латання Основного Закону років так на 10, щоб не перетворювати Конституцію на дівку, яку постійно видають заміж.

Одночасно ми нарешті мусимо визначитися, яку країну будуємо. Переконана, що ви мене всі підтримаєте: ми будуємо, найперше, демократичну країну. Отже, нам усім треба напрацювати пакет законодавчих ініціатив про розширення саме такої бази демократії: розширити доступ простих людей до влади, почати реальний процес дебюрократизації і передачі широких, перш за все, контрольних функцій в українську громаду, серйозно змінити існуючу виборчу систему, де народ, а не навіть самі моральні лідери, володіють імперативним мандатом самому представнику – народному депутату. І ще. Треба врешті-решт поставити принципову мету собі – і розділити підстаркуватих українських сіамських близнюків: владу і бізнес. Потрібна глибока і стратегічно продумана ініціатива системної реформи соціального сектору, мета якої – підняти якість життя українців до середньо розвинутих країн Європи.

Необхідно швидше відмовитися від радянського патерналізму держави, тим більше що він сприяє тільки нарощуванню ракових клітин корупції в нашому хворому боротьбою суспільстві. Соціальна реформа має мати метою не тільки створення гарантій належних соціальних стандартів життя нашого народу, а й перетворення громадянина України в найбільш ефективного і патріотичного інвестора.

Очевидно, ключовою має стати програма боротьби з бідністю, про що говорив Прем'єр-міністр. Боротьба з бідністю – це є для нас сьогодні безальтернативна пріоритетна програма.

І наостанок до всього сказаного – це економіка. Щоб конкурувати в глобалізованому світі, треба поставити завдання – подвоїти за 10 років ВВП, за три роки бюджет, підняти заробітну плату через пять років на рівень 70 відсотків від оплати плати в ЄС. Саме такі пріоритети національному дати товаровиробнику, щоб ми могли конкурувати у відкритому глобалізованому світі. Саме над цим працює уряд Януковича, саме цим буде займатися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. Переконана, що це не можливо зробити без Президента. Вірю, що моя позиція цілком поділяється і опозицією, яка хоче щиро перемін. Я вірю в українську опозицію, яка пройде очищення від революційної сверблячки і стане, дійсно, патріотичним загоном змагання за демократію.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від фракції соціалістів Бокий Іван Сидорович, будь ласка.

 

13:31:56

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, фракція соціалістів.

Шановні виборці, шановні колеги!  Спочатку кілька секретних повідомлень. Я наперед прошу пробачення у розвідки за  розголошення таємниць.

Як стало відомо з деяких джерел, безвідповідальні кримінальні кола країни „Кугель-Мугель” хочуть викрасти лідера української опозиції і розправитися за нібито проголошені десь наміри вивезти головний будівельний матеріал  для житла „кугелян” – кукурудзиння в Америку для  переробки для біоетанол. Ми рішуче протестуємо проти цих замірів, адже тоді в Україні не буде весни.

Цілком авторитетні джерела повідомляють, що в короля Свазіленду є наміри викрасти лідера української опозиції для наведення порядку в його подружньому контингенті, який хоче носити штани. Наш протест проти цих замірів рішучий і однозначний, ми заявляємо: коли весна настане, роги самі відпадуть. (Оплески)

Розвідка доповідає, що є реальна загроза лідеру української опозиції від пінгвінів Антарктиди. У них грошей там до весни, і вони хочуть змусити викраденого лідера зупинити цей розор у себе  на Батьківщині.

Давайте не дамо зупинити українську весну. Ви самі розумієте все безглуздя наведених розвідувальних повідомлень. Така сама безглузда оця демонстрація БЮТ і "Нашої України" біля трибун Верховної  Ради, яку ми пережили.

Безглузді самі звинувачення уряду і коаліції – комусь віддати газотранспортну систему. Уже, якщо когось пікетувати, так хіба що Президента, в якого лежить якийсь запропонований Росією після засідання міждержавної комісії Ющенко-Путін проект декларації та і той у зародку. Шкодить вовк, а б’ють бідного Сірка. Це навіть не донкіхотство, це просто синдром баби Параски. Мабуть, таки що щось гаразд буде із весною, якщо в лютому комусь дуже хочеться здійснити в Україні, здійняти в Україні багато галасу даремно на пустому місці, бо ніхто нічого нікому не віддає і не передає.

А може це той випадок, коли на всякий вітряк знаходиться свій Донкіхот чи навпаки, випадок, коли для скаженої собаки і сім верств не крюк? Утім думайте, люди, думайте, кому вигідно на брехні будувати ваш гнів, літаючи на ній як на метлі.

А всіляким іноземцям, які борються за своє кукурудзиння, зі штанами своїх дружин і хочуть зупинити весну, аби зберегти свої гроші, ми твердо заявляємо: ми нікому не віддамо ні своїх весен, ні їхніх творців. No pasaran.

На запитання скажу. Соціалісти проголосують за закон, який гарантуватиме збереження в державній власності газотранспортну систему, бо ми не менші патріоти за опозицію. Хоча такий закон уже є. Але всім має бути зрозумілий фарс із грою патріотизму, який влаштувала так звана, опозиція, у якої якраз є справжня влада на місцях. І Бог його знає, чи не краще було б, якби оте безглуздя, про яке доповідає розвідка, та було правдою. Принаймні, дешевого театру  в Україні поменшало б.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  у вас є перелік для розгляду. Відповідно до цього порядку нам потрібно обговорити питання про порядок денний третьої сесії Верховної Ради п’ятого скликання.

Вчора Погоджувальна рада, аналізуючи цей документ, запропонувала його схвалювати сьогодні в першому читанні, дати можливість доопрацювати в комітетах і фракціях з тим, щоб можна було поставити на голосування остаточно у четвер.

Тобто сьогодні навіть і не приймати ніякого рішення… Почекайте.

Сьогодні не голосувати нічого. Просто даємо доручення комітетам підготувати на четвер це питання і розглянути його по суті з врахуванням обговорення, яке пройде в комітетах і фракціях. Можна ставити це питання?

Хто хотів би обмінятися з цього приводу, будь ласка, запишіться.

Карпук, будь ласка.

Десять хвилин давайте, я думаю вистачить, щоб обмінятися думками.

 

13:37:26

КАРПУК В.Г.

Карпук, "Наша Україна".

Прошу передати слово Юрію Ключковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ключковський, говоріть.

 

13:37:33

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую.

Юрій Ключковський,  "Наша Україна" .

Шановний Олександр Олександрович!  Коли ми на попередній сесії приймали перспективний план законодавчих робіт Верховної Ради України п’ятого скликання, тоді з ваших слів прозвучало твердження, що жодного нормативного навантаження цей план мати не буде. Це були ваші слова. Під слова ми голосували за документ, який Регламентом Верховної Ради не передбачено.

Сьогодні в проекті Постанови Верховної Ради про порядок денний третьої сесії з’являється другий пункт, який передбачає порушення Регламенту стосовно законопроектів, які, як тут стверджується, підготовлені до розгляду відповідно до перспективного плану. Скажіть, будь ласка, а хто буде судити, котрі законопроекти підготовлені відповідно до плану, а котрі до них є альтернативні, а котрі дотичні, а котрі без уваги на план. І хто буде вирішувати, які законопроекти будуть включатися до порядку денного без…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідаю. Верховна Рада на всі питання відповідає: Верховна Рада буде визначатися.

Коваль.

 

13:38:43

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександре Олександровичу!

Народний депутат Коваль, Народний Рух України.

Я хотів би продовжити те, з чого почав Юрій Богданович, бо Верховна Рада, дійсно, визначається голосуванням, але тоді другого пункту в проекті постанови не може бути, бо кожен законопроект повинен включатися до порядку денного, а не бути автоматично включеним до розгляду Верховної Ради України, бо це є порушення Регламенту. Я пояснив так, як вимагає Регламент цього.

Друге питання, якщо ми виходимо сьогодні на пропозицію не розглядати ніякий порядок денний, за яким графіком ми працюємо до четверга, Олександре Олександровичу. Нам сьогодні треба якийсь порядок денний сформулювати хоча би на цей тиждень.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В’ячеслав Станіславович, подивіться уважно план роботи на сьогодні. Наступне питання – це перелік питань на цей тиждень.

Будь ласка, Удовенко.

 

13:39:42

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Олександре Олександровичу!

По-перше, я вітаю вас і всіх нас з тим, що ми нарешті розпочали нову сесію. І, дійсно, дуже багато питань, які нам залишилися для розгляду по попередній сесії, від попередніх сесій. Я, насамперед, маю до цього часу неврегульовану законом, не прийнятий Закон про депортованих за національною ознакою. Було накладено вето Президента на цей закон. Нам потрібно якимось чином визначитися.

Далі. У нас до цього часу не прийнятий Закон про статус кримсько-татарського народу. У нас не прийнятий Закон про жертви політичних репресій, нам потрібно сьогодні визначитися з цими дуже гострими законами, але не боятися їх розглядати в комітетах і приймати якісь взаємоприйнятні рішення. Я закликаю до того, я  погоджуюся з тим, що сказав Юрій Ключковський, але це, дійсно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Одне тільки уточнення Закон про жертви репресій у нас прийнятий ще на початку 90-х років. А так, все правильно, обговорюйте в комітетах,  виносьте пропозиції     і на четвер будемо голосувати.

Симоненко Петро Миколайович.

 

13:41:05

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги,  мы предлагаем в четверг, в первую очередь, голосовать  основной перечень проектов законов, которые мы должны рассмотреть на третьей сессии и исключить вообще  рассмотрение, или отдельно по каждому из них голосовать проекты 2323, 1251, 2079, 2816, 2487,  2484,  2860 и 3078.

Почему я об этом говорю?  Вот представьте себе, проект  постановления 3078 «Відзначення сторіччя з дня народження Романа Шухевича» - это того Романа Шухевича, которого Адольф Гитлер двумя железнымы крестами наградил за его заслуги перед фашистской Германией и лично перед Адольфом Гитлером. Что Украина будет отмечать    это и будет праздновать это столетие?

Поэтому мы предлагаем категорически вынести за пределы  и по каждому отдельно проекту голосовать. Мы настаиваем, чтобы 2640  проект постановления об  создании комиссии по исследованию газового   рынка, о том, почему были списании 7,5 млрд. «Единых   энергетических

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська.

 

13:42:19

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Я поддерживаю предложения Петра Николаевича Симоненко, это позиция нашей фракции и мы неоднократно ее заявляли.

Нас действительно волнует проблема тарифов и действительно колоссальный рост этих тарифов не может оставить равнодушным абсолютно никого и мы понимаем, что это связано  в первую очередь с тем, как сформирована цена на газ. И мы хотим, чтобы весь народ знал, кто истинные  виновники всех этих  процессов.

Мы хотим, чтобы знали,  чье правительство было  инициатором расторжения договора с Россией  об  установлении цены на газ в 50  долларов за тысячу кубов.  Я хочу напомнить, что это было в период действия  правительства  Юлии Тимошенко.

Мы действительно, хотим, чтобы люди знали, куда же делись 7 млрд. гривен, которые были взяты из бюджета и потрачены на газ, опять таки, в период правления Премьер-министра Лазаренко и  деятельности известного тоже всем нам человека.

Поэтому я поддерживаю  предложения Симоненко и Мороза и считаю, что  нам нужно еще внимательно посмотреть на весь этот  перечень и вернуться к нем позже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гірник.

Одержите репліку, одержите. 

 

13:43:31

ГІРНИК Є.О.

Прошу передати слово голові фракції „Наша Україна” депутату Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:43:41

КИРИЛЕНКО В.А.

Дякую.

Пане Євгене.

В’ячеслав Кириленко, „Наша Україна”.

Щойно пролунав перелік законопроектів, які одна із фракцій, точніше, комуністи, наполягають до виключення і нас турбує те, що кожну сесію ця фракція наполягає на виключенні законопроектів, які слугують посиленню української культури, української мови, української історичної пам’яті і відновленню справедливості, принаймні, в українській історії.

Щойно було згадано про головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, 100 років якому буде відзначати вся Україна у липні цього року. Закономірно, що фракція „Наша Україна” внесла проект постанови на цю тему, буде наполягати на його включенні до порядку денного.

Крім того, в цьому переліку, про який говорив колега, інші законопроекти. Я пропоную інше. Законопроекти про українську мову, які пропонується її заборонити і які вносяться фракцією найбільшості, виключити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинов.

 

13:44:44

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, ну, по-перше, по порядку денному я хочу сказати, що була Погоджувальна рада, наскільки я знаю, Олександр Олександрович, і я прошу чітко зафіксувати ті позиції, які під час Погоджувальної ради були досягнуті щодо голосувань на цьому тижні, сьогоднішнього голосування і двох законів, які протягом тижня буде голосуватися.

І ще я хотів сказати, тут виступав колега, користуючись нагодою, що, шановні, не треба свої проблеми перекидати на людей, які, дійсно, за Україну готові покласти своє життя. Те, що ви робили, те, що ви знищували енергетику, те, що ви готуєте її до продажу, це, вибачте, приховати вже неможливо, а те, що Тимошенко захищала Україну і продовжує це робити, вибачте, щоб ви не говорили, щоб ви не співали, вона буде продовжувати це робити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білорус.

 

13:45:37

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово Юлії Володимирівні Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:45:50

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний Олександре Олександровичу, вчора на Погоджувальній раді ми просили, щоб також на цьому першому сесійному тижні були включені  надзвичайно важливі для України закони. Тому що, власне, сьогодні дивляться всі, хто отримав нові тарифи, дивляться, як живуть депутати.

І тому ми нагадуємо, що на минулій сесії був поставлений закон нашої фракції про скасування пільг для народних депутатів. А те житло, яке вже встигли отримати депутати всіх фракцій, рахувати як службове. Ми просили б, щоб буквально на цьому тижні закон про скасування пільг з народних депутатів був розглянутий і підтриманий залом.

А минулий раз, коли голосувалося в парламенті, не підтримала Партія регіонів, і тому цей законопроект не набув законної сили. Я просила б з нього розпочати роботу нашої сесії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі за хорошу пропозицію.

Беспалий, будь ласка. Беспалий просить слово. Його немає. Ну так що ви наполягаєте? Головатий, будь ласка. І Головатого нема. Є Чубаров? Будь ласка, хай Чубаров говорить.

 

13:47:15

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги! Я думаю, що пропозиція про те, щоб ми виважено подивилися і у фракціях, і у комітетах відповідних проект постанови з додатком, тобто з самою порядком денним сесії, є така, що прийнятне зараз таке рішення приймемо. Але все-таки хочу звернути вашу увагу на те, шановний Олександре Олександровичу, я про те, що говорив колега Удовенко. Дійсно, там в основному розділи є про те, щоб ми розглянули пропозиції Президента щодо закону України про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

Ми це розглянемо, сподіваюсь, і приймемо рішення. Треба це зробити найближчим часом. Але у нас є тут розділ, який називається, перелік законопроектів, які не затверджені Погоджувальною радою. І там проекти пана Терена, депутата, і пана Оніщука щодо реабілітації жертв політичних репресій. Я думаю, ми маємо розглянути і внести їх в основний. І я категорично виступаю проти закидів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми домовляємося про те, що завтра комітети і фракції розглянуть питання порядку денного на  нинішню сесію, і всі  ті зауваження, які сьогодні теж були  предметом дискусії, будуть внесені, як пропозиції для голосування. Ми їх  шляхом голосування  визначимо у четвер. Немає заперечень?

Тепер відносно розкладу засідань на 6-9 лютого. У вас на руках є цей проект. Пропонується включити до нього ще ті питання, на яких наполягала  фракція Блоку Юлії Тимошенко, це питання про включення у розгляд  сьогодні першим питанням про газотранспортні мережі, про блокування, скажемо, будь-яких можливостей  для їх приватизації, зміни відносин власності  щодо цього і  ще два законопроекти, які теж внесені   для розгляду на цьому тижні. Вони відомі,  ви роздали їх депутатам, я так розумію. Із  цими поправками я  хотів би, щоб ви на цей  тиждень  план роботи проголосували, затвердили.

Я ставлю на голосування  питання про  розклад засідань Верховної Ради   на 6-9 лютого, це питання обговорене було вчора на Погоджувальній раді.  Будь ласка.

 

13:50:01

За-408

Рішення прийнято.

Тепер відповідно до  домовленості на Погоджувальній раді інформацію від Кабінету Міністрів  робить віце-прем`єр-міністр   Андрій Петрович Клюєв. Будь ласка, на трибуну.

Я ще раз повторю,  зараз прибула делегація  з Європейського співтовариства, Європейського Союзу для  проведення  переговорів у форматі „ЄС – Україна”. Премєр повинен бути    там, я пояснюю. Якби ми не займалися  блокуванням Верховної Ради, то зранку  Премєр був тут на засіданні і можна було б  з його участі  розглянути і ці питання  теж. Все.

 

КЛЮЄВ А.П.

Шановний Олександре Олександровичу!  Шановні народні депутати!  Шановні присутні!

Наприкінці минулого року було засідання Міждержавної комісії Ющенко-Путін.  Керівники держав домовились, що підготують документ, декларацію, який дасть можливість розширити співробітництво у паливно-енергетичній сфері.

На минулому тижні проект декларації був опрацьований у Секретаріаті Президента. Сьогодні зранку цей документ був відправлений до Кабінету Міністрів для опрацювання нашими фахівцями.  За дорученням Прем'єр-міністра України була зроблена робоча група. Головою робочої групи призначений я.

За суттю цієї декларації є доручити Кабінету Міністрів двох держав до 1 квітня 2007 року розробити проекти реалізації, в яких зацікавлені підприємства паливно-енергетичного комплексу обох держав. Спочатку робоча група буде опрацьовувати проект декларації, який буде підписувати президенти України та Росії. Після підписання цієї декларації Кабінет Міністрів  буде виконувати доручення  Президента України. І я хотів би дати інформацію яким чином працюють підприємства паливно-енергетичного комплексу.

На цей час  у газосховищах 16,7 мільярда кубів газу. На складах теплових електростанцій 2,2 мільйона тонн вугілля. Працює 14 блоків атомних станцій із 15. Один блок Запорізької атомної станції у плановому ремонті.

Розрахунки за січень місяць за електроенергію составляє  92 відсотки. За минулі 5 місяців  розрахунки за електроенергію составили 100 відсотків. Нема заборгованості по заробітній платі шахтарів. Є проблеми за розрахунки за спожитий газ, але над цим питання уряд у цей час працює. Є доручення Прем'єр-міністра України підготувати план по ремонтам підприємств паливно-енергетичного комплексу по підготовці до зимового періоду  вже 2007-2008-го року. 15 квітня – закінчення – це опалювальний сезон, а 16 квітня почнуться планові ремонти на всіх підприємствах паливно-енергетичного комплексу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Андрія Петровича? Будь ласка, запишіться на запитання.

Ну, по кількості тих, що записалися, 10 хвилин треба відвести, не менше. Чудновський, будь ласка.

 

13:54:06

ЧУДНОВСЬКИЙ В.О.

Прошу передать слово Юлии Тимошенко.

 

13:54:13

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Андрій Петрович, ми, коли зустрічалися на Погоджувальній раді сьогодні вранці, ви запевняли, що немає жодного плану щодо передачі нашої газотранспортної системи в управління підприємствам Російської Федерації. Але в той час, коли ми з вами спілкували на третьому поверсі, пан Азаров в 10 годин 11 хвилин зробив заяву, що, дослівно цитую: „Рыночная цена на газ неподъемная, Украина заинтересована в совместном с Россией управлении своей газотранспортной системой, чтобы удешевить российский газ». Я прошу, будь ласка, поясніть ці розбіжності в висловлюваннях двох високопосадовців і запевніть все ж таки зал, що в управління наша газотранспортна система нікому не передається. Тому що, як ви кажете, ваш уряд високофаховий, і справитися з управлінням газотранспортною системою, я думаю, вам по силах.

 

КЛЮЄВ А.П. Дякую за питання.

Що стосується підприємств паливно-енергетичного комплексу, я як віце-премєр відповідаю за роботу підприємств паливно-енергетичного комплексу. І ніяких планів по передачі газотранспортної системи ні Росії, ні Євросоюзу, ні Білорусі у цей час в уряді немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Баранівський.

 

13:55:43

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Олександре Олександровичу.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Андрій Петрович, я хотів би ще раз від вас почути, що на сьогодні урядом не було ініційовано жодного плану щодо будь-якої приватизації чи передачі управління чи спільне використання української газотранспортної системи Росії. Не було ніяких спільних документів, і уряд до сьогоднішнього ранку, поки не підійшов документ з адміністрації Президента, нічого не розглядав. Тобто, все те, що відбувається в нашому залі з боку опозиції, коли чують наші виборці, це є все великою неправдою. Тобто знову обманюють людей, що робиться одне, а людям пояснюють зовсім інше, щоб  тільки сподобатися. Це, мабуть, великий гріх. І яка  ваша думка?

 

КЛЮЄВ А.П.  Дякую за запитання.

Я вже дав відповідь на це запитання, але ще раз повторюю, на засідання, міждержавному засіданні Ющенко-Путін керівники держави домовилися, що ми розширимо формат співпраці між підприємствами паливно-енергетичного комплексу Росії і України. Росія для України є стратегічний партнер. І всі ми знаємо. І ми опрацьовуємо питання, спільно працюємо. Може бути таким чином, що.

Я на русском, можно? Что касается совместных проектов по совместной добыче нефти и газа как на территории Украины, так и на территории России. 

Дальше, к нам обратились наши коллеги из России о том, чтобы мы в этот отопительный сезон помогли поддержать Россию и увеличили экспорт электроэнергии на юг России. Там у них дефицит. Там у них всегда был дефицит, но в связи с тем, что у них сейчас идет рост ВВП и мощности генерирующие и по...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку, але ви вкладайтеся в одну хвилину.

 

КЛЮЄВ А.П.  И по сетевому …………они немножко отстают, поэтому мы их поддержали и сейчас увеличили экспорт электроэнергии.

Значит, что касается совместной добычи, да, сейчас мы ведем переговоры о том, чтобы создать, может быть, совместные  предприятия, может быть, по Закону о „розподілі продукції” так, чтобы Россия нам разрешила совместно добывать на территории России, а мы дали им разрешение совместно добывать на территории Украины.  Вот об этом сейчас идет речь.

Что касается газотранспортной системы, что касается даже расширения газотранспортной системы, вы знаете о том, что мы хотим построить еще один газопровод  - это «Богородчаны-Ужгород». Это 248 километров. К сожалению, к нашему сожалению, потому что мы заинтересованы в совместной реализации этого проекта, это строительство нового газопровода. К сожалению, пока еще обратной реакции нет.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кириленко. Герасим’юк йому передає слово, Кириленку.

 

13:59:00

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, „Наша Україна”.

Шановний Андрію Петровичу, нас тішить ваше бажання зробити винним у всьому Президента. Єдине, що таке ваше бажання є не результативним. Тому що навіть у тій декларації, про яку ви говорите, слово про газотранспортну систему немає взагалі.

Натомість ми пропонуємо вам спростувати слова, по-перше, міністра палива і енергетики Юрія Бойка, який заявив, що переговори про газотранспортну систему України відбулися на рівні Прем’єра Януковича і Прем’єра Росії Фрадкова. Це, по-перше.

І, по-друге, ми пропонуємо вам спростувати слова самого Прем'єр-міністра, який у Херсоні заявив, що мова іде про управління у пропорції 50 на 50.

І, по-третє, ми пропонуємо вас спростувати сьогоднішні слова першого віце-прем’єра Азарова про те, про що вже було сказано на сьогоднішньому засіданні. По суті, про можливість передачі газотранспортної системи в управління Російської Федерації. І це предмет вашого виступу на трибуні, про який ви не говорите нічого.

 

КЛЮЄВ А.П. Спасибо за очень хороший вопрос.

Первое, что я хотел бы отметить. Я уже один раз выступал по этому вопросу на трибуне. Что я очень глубоко уважаю Президента Украины. У нас Президент один, и мы как государственные служащие все должны выполнять его решения. Первое.

Поэтому все, что касается ваши звынувачень в мой адрес по поводу того, что я каким-то образом пытаюсь свалить все на Президента Украины. Значит, первое, я таких заявлений не делал. И я поддерживаю Президента Украины и Президента России Путина за то, что  они договорились совместно расширять совместную деятельность по предприятиям топливно-энергетического комплекса.

И как только два президента примут окончательное решение по поводу того, каким образом мы будем взаимодействовать, мы будем выполнять решение двух президентов.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спростування ви візьмете у відповідних посадовців, я думаю.  Шкутяк.

 

14:01:27

ШКУТЯК З.В.

Прошу передати слово Євгену Гірнику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

14:01:32

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, Конгрес українських націоналістів, фракція  "Наша Україна" .

Шановний Андрій Петрович, ви ж давайте конкретну відповідь на конкретне запитання.

Перше. Була заява Президента Російської Федерації Путіна, що є  домовленості  між „Газпромом” і Міністерством палива України, а не між ним і Ющенко.

Друге. Була заява Бойка, що є домовленість між прем’єр-міністрами двох країн.

І третя, ваша сьогоднішня заява і заява Прем’єр-міністра у Херсоні.

Де правда? Розшифруйте, хто обманює? І якщо ви всі разом обманюєте, то такий уряд не має права на існування в Україні.

І друге питання. Щодо вашого запевнення про 16 мільярдів кубів газу у газосховищах. Скільки з них є українські? І якщо температура буде мінус двадцять, чи проіснуємо ми лютий місяць?

 

КЛЮЄВ А.П. Спасибо за очень хороший вопрос.

Все, что касается договоренностей между двумя президентами я не имею права ничего  комментировать. И я скажу так, что это правильная договоренность по поводу расширения сотрудничества между Украиной и Россией.

Все, что касается 16 миллиардов кубов газа, у нас не 16, а 16,7 миллиардов кубов газа, которые находятся в распоряжении НАК «Нефтегаз Украины». Из 16,7 миллиардов кубов газа 3,5 миллиарда кубов газа является «Укрнафты», все остальное в распоряжении НАК «Нефтегаз Украины», хотя «Укрнафта», вы знаете, является  дочерним предприятием НАК «Нефтегаз Украина». Поэтому независимо от того, будет это плюс 10, дай Бог, чтобы это было плюс 10, либо это будет минус 30. Я считаю, что предприятия топливно-энергетического комплекса переживут достойно все испытания.

А что касается, я хотел бы, если можно, Александр Александрович отвлечься. Я недавно, когда был Назарбаев, встречался со своим коллегой, который тоже отвечает за топливно-энергетический комплекс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити думку.

 

КЛЮЄВ А.П. И он мне говорит: «Ты знаешь вот, Андрей, я до такой степени раньше любил холодную зиму и снежную, а как начал отвечать за топливно-энергетический комплекс, сразу это дело разлюбил».

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравчук, будь ласка.

Симоненко.

 

14:04:19

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемый  Андрей Петрович! У меня несколько пожеланий: первое, стало очевидным, что вот эта борьба, которая ведется  сегодня у нас в зале, результат того, что «любі друзі»  вместе с Президентом, сидящие на газовой трубе через совместное предприятие и распределяющие миллионы долларов по карманам сегодня ведут борьбу против того, чтобы на государственном уровне устанавливались нормальные контакты по поставках газа с Россией – это, во-первых.

Во-вторых. Я думаю, что надо серьезно разобраться, когда в 1995-1996 году руховцы закопали 500 миллионов  в трубу «Одесса-Броды» и таким образом нанесли колоссальный ущерб государству.

 А мое пожелание следующее, Андрей Петрович. Я считаю, что надо серьезно Кабинету Министров заняться разработкой программы энергетической безопасности страны, прежде всего, развитием угольной промышленности, добычи газа и нефти. Разобраться сегодня с урановым комплексом как сырья для атомных электростанций. Определить перспективу сотрудничества с той же Российской Федерацией по поставкам именно сырья для атомной энергетики. И я считаю, что только такая программа является программой защиты национальных интересов.

Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.

 

КЛЮЄВ А.П. Спасибо, Петр Николаевич.

Что касается «Одесса-Броды», какие планы. Я хотел бы вкратце может быть это, буквально, две минуты, очень быстро.

Значит, «Одесса-Броды.         Мы сейчас ведем переговорный процесс с целым рядом стран для того, чтобы все-таки начать работу, запустить «Одесса-Броды»  в прямом направлении.

Какой план? Создать консорциум  из стран, которые являются собственниками нефти, те, кто занимаются транзитом и те, кто занимаются потреблением.

Потом мы уже  выйдем сюда в Верховный Совет с предложением   и внесем от Кабинета Министров законопроект   о передаче  в концессию данного нефтепровода «Одесса-Броды». После этого, уже как примет решение зал,  такое оно и будет – это первое.

Второе, что касается  атомной промышленности. Вы знаете, что мы создали буквально три недели назад  концерн «Атомэнергопром», который  сейчас  непосредственно  будет заниматься ядерным циклом, развитием и расширением добычи …

Последнее. Что касается угольной промышленности и энергосбережений, вы знаете     что есть поручение премьер-министра  по максимуму идти от потребления  газа.

За последние пять месяцев мы на 30 процентов сократили потребление газа только  на одних тепловых электростанциях.

И что касается угля, мы сейчас  благодаря вам, Верховному Совету, в зале  проголосовали бюджет, где увеличили объем финансирования на угольную промышленность.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте,  будь  ласка. 

Дякуємо за інформацію, виявляється уряд працює, а ми не знали, дехто не знав.

Тому зараз по порядку  денному на сьогодні  перше питання йде, яке  ініціювала фракція Блоку Тимошенко. Слово для доповіді має Юлія Тимошенко.

Я оголошую продовження до 14.15 засідання парламенту, до завершення цього питання, власне краще і ми постараємося всі разом, щоб скоріше його розглянути, оскільки     воно, я так зрозумів з засідання комітету, не викликає заперечень.

 

14:08:23

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Зараз, як і було домовлено,  на Погоджувальній раді, до порядку денного першим питанням включено законопроект  3084, який передбачає заборону будь-яких маніпуляцій з власністю щодо наших трубопроводів магістральних і, що, взагалі, до майна НАК „Нафтогазу” України, включаючи сховища, включаючи дочірні підприємства і, власне, що складає майно наших магістральних трубопроводів.

Мова йде про те, що виступ урядовця, який ми тільки що з вами прослухали свідчить про дуже чіткі речі:

1. Президент Росії Володимир Володимирович Путін зробив публічну заяву на свої прес-конференції, що уряд України звернувся з революційною пропозицією практично передати наші газотранспортні системи Російській Федерації. Це була ініціатива уряду. Але, я вважаю, що ця ініціатива українського уряду була підготовлена не в Україні.

2. Ціла низка урядовців заявляє про різні концепції, частина  про передачу в Управління газотранспортної системи Російській Федерації, частина про передачу в концесію, частина про обмін нашої газотранспортної системи на право отримувати якийсь міфічний газ з Російської Федерації і сьогодні, дякуючи обставинам, віце-прем’єр-міністр паливно-енергетичного комплексу всі цю суєту спростував. І, власне, це дає нам підстави сьогодні спільно, можливо, іноді і український парламент може щось робити одноголосно, спільно для України, для її незалежності, для її сили в світовому просторі і, мені здається, що такий, власне, історичний момент може відбутися сьогодні.

Крім того, були в висловлювання посилання, що два президента Росії і України теж домовлялися про певні передачі нашої газотранспортної системи. Я не вірю в те, що Президент України міг таке рішення приймати. Але і на цей випадок у нас у всіх, і у України в цілому буде одне вагоме застереження, це застереження закон, який ми можемо сьогодні проголосувати для запобігання дій всім  чиновникам, які хочуть або посаду свою зміцнити, або, власно, отримати дивіденди від будь-якої розпорядження кулуарного нашою енергетичною власністю. І саме тому сьогодні ми пропонуємо законопроект, який узгоджений був сьогодні на профільному комітеті, який був прочитаний і стилістично відкоригований Юридичним управлінням Верховної Ради. І цей законопроект, нарешті, покладе край зазіханням всіх країн, всіх корпорацій на нашу енергетичну власність.

Перед тим, як зачитати цей закон в тій редакції, яка прийнята сьогодні була комітетом і стилістично відкоригована Юридичним управлінням, я хотіла б дати вам довідку, що наша газотранспортна система після Російської Федерації практично друга найпотужніша система в світі. Ми сьогодні маємо газотранспортну систему, яка 36 тисяч кілометрів має газопроводів. Запам’ятайте цю цифру – 36 тисяч кілометрів. Яка в тому числі 14 тисяч кілометрів має прокладених труб великого діаметру. Це цінність, яку не всі країни світу можуть сьогодні собі дозволити побудувати. В цю систему входить 79 компресорних станцій і 13 підземних газових сховищ. І дуже часто ми говоримо про те, а яка пропускна здатність цієї системи? Пропускна здатність цієї системи на вході складає 290 млрд. кубічних метрів газу! А на виході – 170 млрд.! Для прикладу, у Росії ми беремо 120 зайвим і ми ще можемо, при потребі, транспортувати до Європи інший газ, який може доходити до України, альтернативними побудованими газотранспортними системами.

Поки ми тримаємо з вами як країна цю газотранспортну систему в нашій державній власності, у нас немає загроз встановлення непрогнозованих цін на газ. А ті ціни, які були встановлені, це тому що уряди в Україні не використовували можливості наші в переговорному процесі,  не скористалися нашими перевагами свідомо, а практично свідомо здавали інтереси  за тіньові певні розподіли фінансових потоків.

І тому, коли в Україні рано чи пізно прийде достойний уряд до влади, то ця газотранспортна система дозволить вирішити всі питання енергетичної незалежності України. І саме тому сьогодні її рвуть на частини, саме тому  її сьогодні всі, кому тільки  є час, забирають її в України І кожен  високопосадовець, який  приходить, для того, щоб зміцнити свій авторитет в інших  країнах,  практично торгує нашою газотранспортною системою.

Щоб ви знали, що сьогодні її вартість складає більше  50 мільярдів доларів. Запамятайте цю цифру – це  багаторазовий  дохід нашого Державного бюджету.  І якщо ми зараз її подаруємо на певних домовленостях сусіднім державам, ми не гравці на геополітичному просторі, ми практично аутсайдери всіх енергетичних процесів світу і регіону, і ми практично самі своїми власними  руками приберемо Україну з достойної позиції в усіх геополітичних розстановках у світі. Якщо ми готові робити  такі кроки, які межують зі зрадою національних інтересів,  то, власне,  що ми за країна?

І я ще раз звертаю вашу увагу, що коли у Росії, у російському парламенті, в Російській Думі ставляться  питання, які захищають національні інтереси  Російської Федерації, то там немає поділу парламенту  на прозахідних,  просхідних, як у нас проросійські і прозахідні  частини парламенту, там завжди голосують  за свою рідну землю і за свою рідну країну.

І я вважаю, що і нам потрібно  починати такі традиції. І саме тому  зараз я хочу оголосити законопроект, який є історичним кроком  в житті нашого парламенту, і який, на мій погляд, покладе край зазіханням на енергетичну незалежність України і на  політичну незалежність.

Закон. Частину  друга статті 7  викласти у такій редакції: „Реорганізація, злиття, приєднання, поділ, виділ, перетворення державних підприємств  магістрального трубопровідного транспорту, а також їх приватизація забороняється. Відчуження  майна державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, передача його з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, передача до статутного фонду інших юридичних осіб майна та акцій таких підприємств, вчинення інших правочинів, що можуть  призвести до відчуження майна та акцій цих підприємств, а також майна та акцій НАК „Нафтогаз України”, дочірніх та заснованих ним підприємств та газосховищ забороняється.

І цитата, яку додала, додав профільний комітет.

За винятком, якщо результатом таких дій є створення державних підприємств 100-відсотковою державною власністю України.

Пункт 2. Доповнити статтю 7 новою чинною… новою частиною третьою такого змісту. Щодо державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту НАК „Нафтогаз України”, дочірніх та заснованих ним підприємств не може бути порушено справу про банкрутство. В зв`язку з цим, частину 3-ю вважати  частиною 4-ою.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Кабінету Міністрів України у місячний термін з дня набрання чинності цим законом привести у відповідність із цим законом свої нормативно-правові акти, забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому закону.  

Ця редакція узгоджена комітетом і Юридичним управлінням Верховної Ради.

Я просила б поставити цей законопроект на голосування в першому, другому читанні, а також в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання до Юлії Володимирівни? Є? будь ласка, запишіться на запитання. 

Так, 5 хвилин. Куренной.

 

14:18:13

КУРЕННОЙ В.К.

Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенко.

 

14:18:25

ТОМЕНКО М.В.

Юлія Володимирівна, хотів, щоб ви уточнили, як після ухвалення того законопроекту може діяти Президент, Прем'єр і уряд, в ситуації, якщо знову виникне ідея, скажімо, поставити під сумнів чи під загрозу цілісність нашої газотранспортної мережі. Тому що, я чому стурбувався, ви знаєте, президент Росії сказав, аби він сказав, що він послухав революційні пропозиції українських „любих друзів”, я б зрозумів, він сказав просто „українських друзів”.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. „Дорогих друзів” сказав.

 

ТОМЕНКО М.В. І це мене стурбувало. Тому, якщо якісь інші друзі ще запропонують президенту Росії в якийсь інший спосіб управляти чи розраховуватися нашою газотранспортною мережею, чи цей закон є необхідною, достатньою умовою, щоб такі переговори не привели до того, що ми втратимо її.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Цей законопроект, який ретельно виписаний, відносно захисту майна всіх наших державних підприємств, які володіють газотранспортними мережами і взагалі магістральним трубопровідним транспортом, все це виписано ретельно. І який би чиновник, навіть самого високого рівня, не прийняв будь-які кулуарні або не кулуарні домовленості, наша газотранспортна система і власне наші газові сховища, наш трубопровідний транспорт будуть захищені до тих пір, поки цей закон буде мати законну силу. Безумовно, якщо цей закон відмінять, то знову будуть відкриті всі можливі шлюзи для втрати нашої головної стратегічної державної власності.

Крім того, і уряди України і Росії, і президенти України і Росії можуть створювати спільні підприємства і по видобутку газу, і по видобутку нафти на будь-яких територіях або з будь-якого іншого приводу дружити, але це не дозволяє вносити їм в статутні фонди майно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Аржевітін.

 

14:20:41

АРЖЕВІТІН С.М.

Прошу передати слово пані Лілії Григорович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

14:20:46

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, "Наша Україна".

Шановний Юлія Володимирівна!  Безумовно, енергетична безпека України під питанням і газотранспортна система також. І слова Путіна і Януковича – не пустий звук. Але згадаймо, коли вони проголосили ці тези? Після того, як був проголосований закон 12 січня  про  диктатуру Кабміну. І голосуючи за нього, апріорі була здана і газотранспортна  система, бо можливість, і тарифи для громадян, і дострокові вибори.

З огляду на те  фракція "Наша Україна" ще 12 січня стала на захист газотранспортної системи і національних інтересів. Безумовно, ми і зараз підтримуємо, бо це – логіка наших дій, запровадження цього законопроекту. І гадаю, що голосування за нього – це очищення і отвереження для демократичної парламентської більшості.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хотіла б нагадати "Нашій Україні", що, власне, незалежність України почала здаватися, коли перед тим, як обрати нового демократичного Президента, в тому числі "Наша Україна", проголосувала за зміни до Конституції, які майбутнього українського Президента позбавили всіх повноважень. І зараз корити можна тільки себе.

Наступне, руйнація всіх наших стратегічних планів  відбулася тоді, коли була подана кандидатура Януковича в якості Прем'єр-міністра замість того, щоб розпустити парламент. Це був другий етап, практично, повернення до реваншу.

І ще хочу  нагадати, що НАК „Нафтогаз” очолювали відповідні люди, які запозичали мільярдні гроші під заставу майна НАК „Нафтогазу”, і зараз нам ще з цією ситуації доведеться виходити.

Я як Прем'єр-міністр забороняла це робити, але пан Івченко не послухав і запозичив мільярдні борги на НАК „Нафтогаз”.

І тому я хотіла б, шановні друзі, щоб більше ніякі чиновники…

 

(Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що Лілія Григорович  задоволена вашою відповіддю.

Александровська, будь ласка.

 

14:22:59

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Фракция коммунистов, Александровская, город Харьков.

Сейчас услышала вопросы и ответы   из одной пьесы украинской вспомнила одну фразу: «Не лізь цілуватися, бо отримаєш ляпаса».

Но вопрос вот какой, Юлия Владимировна. Ведь я работала восемь лет в Комитете по энергетике. Вопрос газотранспортного консорциума неоднократно обсуждался и никто, никогда в Верховной Раде не подвергал тезис о том, что стратегическая роль трубопроводного транспорта должна оставаться такой, как есть. И трубопроводный транспорт он включен в перечень объектов, которые не подлежат приватизации и корпоратизации, и так далее, и так далее.

Более того,  в сегодняшнем Законе о трубопроводном транспорте говорится, что приватизация, а також зміна власності державних підприємств магістрального транспорту забороняється. То есть ваша формулировка ничего по сути не меняет. Мы, коммунисты, всегда были на этой позиции, мы проголосуем. Но кроме пиар-акции, я здесь ничего не вижу в вашем законопроекте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я дякую, по-перше, за позицію Комуністичної фракції. Дійсно, вона у них послідовна як і у нашої фракції.

Але, з іншого боку, існуючий Закон про трубопровідний транспорт він забороняє виключно приватизацію. Але створення спільних підприємств, концесія, передача в лізинг і багато-багато інших нових форм маніпуляції власністю державної – вони, на жаль, у цьому законі не передбачені. І тому, я вважаю, що, якщо ми сьогодні цей закон проголосуємо, ми закриємо всі без виключення шляхи.

І, до речі, в існуючому законі також немає передачі в управління. А ви знаєте, що передача в управління – це практично приватизація прибутку. І може залишатися власність у нас, але уже прибутки будуть належати іншому власнику. Тому, я вважаю, що цей закон є надзвичайно актуальним для збереження нашої політичної і енергетичної незалежності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте, будь ласка.

Микола Володимирович.

Сідайте, будь ласка. Закінчимо обговорення питання, тоді візьмете слово для репліки. Я прошу вас.

Микола Володимирович, у вас є потреба доповідати? Дві хвилини просить, будь ласка. Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко.

 

14:25:28

МАРТИНЕНКО М.В.

Дякую.

Шановні друзі, комітет розглянув на сьогоднішньому засіданні законопроект 3084 про внесення змін до деяких законів  України щодо підприємств магістрального трубопровідного транспорту та рекомендує  його до прийняття  Верховною Радою за основу та в цілому.

На думку комітету ухвалення цього законопроекту сприятиме створенню додаткових гарантій для збереження національного надбання України, яким є трубопровідна система.

Законопроект є виваженим, оскільки з одного боку він створює додаткові гарантії з іншого боку дає можливість оперативного господарського управління в тому числі шляхом створення нових державних підприємств із стовідсотковою державною власністю.

Просимо підтримати і на комітеті всі голосували одноголосно, представники всіх фракцій.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає  заперечень? Запитань немає? Сідайте, будь ласка.

Хочете виступати? Хто хоче записатися на виступ, запишіться.

Будь ласка, Григорович. Десять хвилин. Будь ласка.  Десь 11 хвилин.

 

14:26:59

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Ліля Григорович,  "Наша Україна" .

Виступ від фракції  "Наша Україна" буде надзвичайно лаконічний і послідовний. Ми послідовні в тому, що  ні в 2004 році, ні в 2006 році наші виборці не голосували за прем’єрську  диктатуру. І з огляду на те, повноваження, які мають сьогодні прем’єрська диктатура після Закону „Про Кабінет Міністрів”, дають підстави робити фривольні випади і президентам чужої країни на нашу власність, бо сьогодні все практично віддано на вітку Кабінету Міністрів, ну і нашим чиновникам відповідно суголосно їм підспівувати.

З огляду на те, розуміючи, що сьогодні вони назвуть ціну на газотранспортну систему, а завтра на всю країну, і поки інша сила сяде працювати за цим Законом „Про Кабінет Міністрів”, вони всю країну здадуть, і …..дочекаємося того моменту.

Фракція  "Наша Україна" ще 12 січня блокувала трибуну задля того, щоб не допустити того наслідки чого ми сьогодні пожинаємо.

Тому ми будемо абсолютно послідовно, ми підтримуємо законопроект і в цілому, і в першому, і в другому читанні проти здачі наших  нашої газотранспортної системи,  віддачею в концесії чи на якихось інших пайових умовах і будемо голосувати за це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу депутатів виступаючи говорити, по-перше, по темі.

А по-друге, якщо  є якісь загрози від такого закону, назвати стаття така-то і несе такі-то загрози. Тому що всього того, що звучить немає в законі про Кабінет Міністрів.

Болдирєв, будь ласка.

 

14:28:35

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Все присутствующие в этом зале, безусловно, понимают содержательную часть сегодняшнего противостояния. Однако за пределами зала, простые люди, избиратели, вне всякого сомнения не имеют ни времени, ни возможности для того, чтобы понять, что здесь происходит. На самом деле, здесь началась новая избирательная кампания в следующий состав парламента и ведет эту кампанию уважаемый нами блок, наши партнеры по парламенту, блок Юлии Владимировны Тимошенко. То есть, это единственная политическая сила, которая заинтересована в том, чтобы, как говорят, сегодня на жаргоне «пиарятся». Дело в том, что предлагаемый ими закон ничего нового в ситуацию не вносит в действительности. Никто, ни Президент Ющенко, ни правительство Януковича не собираются сдавать газотранспортную систему по той простой причине, что после этого, действительно нужно будет всем отдыхать на обочине мировой политики. И в действительности, речь идет просто о том, кто сегодня более ловко пропиарить свою внутреннюю политику, свою политику в отношении избирателей, а не в отношении газотранспортной системы, в отношении партнерства с Россией, с Евросоюзом и другими нашими международными партнерами. Вот и все.

Поэтому мы должны просто, уважаемые избиратели, мы с вами понимать, о чем сегодня  идет речь. В действительности, правительство Януковича не делало никаких эксклюзивных предложений Владимиру Владимировичу Путину. Да, к нему действительно ездил начальник президентского Секретариата господин Балога. Возможно он и делал какие-то предложение, но к правительству Януковича это не имеет не малейшего отношения. Более того,   в силу своего служебного положения он не мог делать очень революционных предложений  потому что он не является чиновником, отвечающим за эту отрасль.

Поэтому, уважаемые избиратели,  имейте в виду, вас в очередной раз «разводят», вас обманывают, вас пытаются сделать участниками смешного политического спектакля. Я прошу вас, читайте между строк и смотрите в корень. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Томенко.

 

14:31:18

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я радію, коли стає питання  принципових, корінних інтересів нашої країни, як парламент об’єднується. От недавно ми дебатували про імперативний мандат і чотири фракції одноголосно підтримали  цю корисну справу, щоб зупинити корупцію в країні і нас підтримав Президент, а відповідно «Наша Україна». Таким чином,  всі п’ять фракцій парламенту одноголосно підтримали імперативний мандат. Це говорить про високу  ступінь відповідальності нашого парламенту, яку сьогодні ми демонструємо, обговорюючи це питання.

Оскільки  абсолютно очевидно, що  після ухвалення цього законопроекту «Нафтогаз», чи газотранспортна мережа, не буде бізнесом однієї родини, бізнесом якоїсь політичної партії, чи бізнесом  якогось регіону, це буде  тим питанням, яке лише в сесійній залі Верховної Ради  може проінформувати уряд чи інший посадовець і звернутися до нас і сказати, що ми готові скажімо піти на такий–то проект, але цей  проект принесе користь нашій країні і нашим національним інтересам. І лише за згодою парламенту і за згодою українського суспільства це можна буде вирішувати.

Я переконаний, що цим  законопроектом в «Нафтогазі» перестануть купувати найдорожчі «Мерседеси». І я переконаний, що керівники наших газових і транспортних структур будуть розуміти, що вони представляють державу Україна, а не представляють  якісь родинні зв’язки, чи клани. І я переконаний, що сьогодні  і парламент, і уряд почнуть думати про такі  фундаментальні речі, які називаються «доктрина енергетичної безпеки України», щоб ми не читали в Інтернеті і не  чули про якісь кулуарні  і таємні   домовленості, а ми спільно разом формували цю енергетичну безпеку України, ми мусили бути впевнені, що коли наступить зима ми не будемо чекати переговорів в московським готелях як це було кілька років назад, ми будемо впевнені, що цю зиму люди не почують вранці, що тарифи зростають в 3,5-4 рази, вони знатимуть, що вся країна живе в нормальних умовах, а парламент і уряд гарантують їм нормальні реалістичні ціни, які відповідають їхнім заробітним платам і пенсіям, і країна не буде розраховуватись за свою незалежність тим, що називається енергетична безпека України. Тому наша фракція не лише ініціювала цей законопроект, наша фракція переконує, що зараз буде голосування не більшості і опозиції, буде голосування всього українського парламенту, бо йдеться про захист національних інтересів України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Володимирович, спасибі за хороші слова. Можна навіть уточнення зробить, не кілька років тому, а два роки і 32 дні, щоб ясно було, про що йдеться.

Будь ласка, від фракції комуністів… замість Кравченка виступає Симоненко. І на цьому закінчуємо обговорення.

 

14:34:19

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели!

Фракция коммунистов подтверждает свою позицию в отношении того, что крупнейшие народнохозяйственные комплексы, в том числе и газотранспортная система, они должны быть государственной собственностью и работать на интересы Украины. Так же, как я считаю, что мы должны учесть и другой вопрос о том, что эти крупнейшие народнохозяйственные комплексы, особенно газотранспортная система, это результат той политики, которая проводилась ранее и Украина получила в наследство от Союза этот крупнейший комплекс.

Мы должны учитывать  и то, что сделали, когда мы говорим о игроках на внутреннем или внешнем рынке, когда за поцелуй продали «Криворожсталь» и индус стал главным игроком на рынке металла, а Украина потеряла «Криворожсталь». Я думаю, что мы сегодня должны в который раз задуматься над тем, как использует власть свои рычаги управления и распоряжается государственной собственностью. Я хочу привлечь внимание именно по этой проблеме газотранспортной системы, когда не безизвестная компания «Лазаренко+Компани» все сделала для того, чтобы  нанести колоссальный урон экономике Украины через управление распределением газа и положила тогда практически на лопатки всю экономику нашей страны.

Я думаю, что исторический шаг навстречу сегодня народу Украины сделать должны те политики, которые должны вернуть семь с половиной миллиардов гривен списанных долгов, незаконно списанных долгов за незаконную деятельность «Единых энергетических систем» и вернуть эти семь с половиной миллиардов гривен народу Украины.

Я думаю, что сегодня мы должны очень выверено подходить к нашему сотрудничеству с Российской Федерацией, ибо прекрасно каждый здравомыслящий политик, конечно, если он не летает где-то в облаках и не знает, так скажем, и лишний раз свидетельствует о том, что не знает, что такое экономика Украины. Когда мне говорят о том, что откуда-то еще в эту трубу могут добавить газ, особенно я был поражен одним заявлением одного из руководителей, когда сказали, что я вот лечу в Иран договариваться о поставках газа из Ирана. Я все время думал и задавал этому руководителю, то есть, «Ты что, ведрами будешь из Ирана газ возить в Украину?» Ведрами будете поставлять газ?

Поэтому вопросы, которые имеют отношение к газотранспортной системе, это очень выверенная должна быть политика во взаимоотношениях с Россией по защите национальных интересов Украины, по стабилизации поставок объема газа, по цене на этот газ, по даче возможности экономике Украины работать сегодня по энергосберегающим технологиям. Это должна быть политика на защиту отечественного товаропроизводителя. Потому что в одной части говорят о защите национальных интересов, а в другой части экстренным вступлением в ВТО уничтожают отечественного товаропроизводителя. Фракция проголосует и еще раз подтвердит свою позицию, что мы защищаем последовательно национальные интересы Украины. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Івченко просив слово для репліки, будь ласка, його образили. Прошу. Прошу уваги.

 

14:37:26

ІВЧЕНКО О.Г.

Дякую.

Я звертаюсь до Юлії Володимирівни. Не потрібно обманювати народних депутатів і не потрібно обманювати український народ, Юлія Володимирівна, НАК „Нафтогаз України” в 2005 році взяв 5 млрд. грн. дешевих кредитів під 5-6 відсотків довготермінових. І це було зафіксовано у фінансовому плані Кабінету Міністрів, коли ви були Прем’єр-міністром, і ви підписали цей фінансовий план. Тому не потрібно  обманювати людей. Це перше.

Друге. Жодних  застав під ці бланкові кредити  не було, це були бланкові кредити, і вони є сьогодні і успішно функціонують. І вони були взяти на заміщення, попередньо взятих дорогих  під 20-100 відсотків  річних. У 2004 році попереднім керівництвом було набрано  кредитів і авансів на 15 мільярдів гривень я це наголошую, під 20 і 100 відсотків річних. Тому не потрібно обманювати людей, Юлія Володимирівна.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно, уточніть, будь ласка, цю позицію.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Шановні друзі! У нас  пан Івченко був у безпосередньому підпорядкуванні Президента, але я хочу нагадати, що існують акти КРУ про те, що  він санкціонував з НАК „Нафтогазу” , наприклад, купівлю  на 9 мільйонів  гривень ялинкових прикрас і на  150 тисяч незрозумілих снігуроньок.

То я  хочу просто  трішечки  зупинити цього чиновника, який, власне, ще буде відповідати  за свою діяльність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, спасибі, Тепер ясніше буде.

Із нашої дискусії, дорогі друзі,  я зрозумів. Я прошу, увага, будемо закінчувати. Прошу уваги.

Олександре Миколайовичу, прошу вас.

Я зобовязаний підбити підсумки нашого обговорення таким чином. 

По-перше. Ми всі тепер дізналися, що є  любі, є дорогі друзі і  шановні друзі. Шановні друзі – це ми тут у залі. Так же?  Давайте домовлятися тоді один з одним відносно  необхідності голосування за цей закон . І, я думаю, що він ні у кого не викликає сумнівів, хоч би тому, що  теза, яку  прочитувала тут Юлія Володимирівна, вноситься замість тези, яку я теж прочитаю, в існуючому нині законі, в чинному. Тобто: „Приватизація, а також зміна власності  державних підприємств магістрально-трубопровідного транспорту забороняється”.  Таким чином  деталізація, котру дає Юлія Володимирівна, вона  тільки       уточнює цю формулу. Я хотів би, щоб ви всі це розуміли.

А тому я ставлю на  голосування цей проект в цілому як закон, щоб не голосувати кілька разів.

 

14:40:54

За-430

(О п л е с к и)

По фракціях, будь ласка. „Регіони” – 181, Блок Тимошенко – 121, „Наша  Україна” - 71,  соціалісти – 30, комуністи – 21, позафракційні – 6.

Таким чином, ми прийняли цей закон і я хотів би з вами порадитися дальші про порядок роботи. Я прошу уваги. Увага!

Ми сьогодні дуже гарячу дискусію провели про зміст порядку денного на нинішню сесію і, очевидно, це потребує додаткового  часу для аналізу цього плану і у фракціях, і в комітетах. Тому я хотів би аби ви підтримали пропозицію, а втім як захочете. Я міг би запропонувати щоб ми сьогодні о 16-ій годині провели засідання в комітетах і фракціях, а не в сесійному залі. А завтра за планом так, як передбачається. Якщо ви підтримуєте, то я ставлю на голосування цю пропозицію.

 

14:42:17

За-411

Спасибі за підтримку позиції Голови Верховної Ради.

Я голів фракцій і голів комітетів запрошую на зустріч, яка була  вам оголошена для обговорення подальшої роботи парламенту.

Ранкове засідання оголошується закритим.

Завтра відбудеться о 10-ій годині засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку