ЗАСІДАННЯ  СОРОК ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

1 грудня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради, представники засобів масової  інформації! Прошу народних депутатів  підготуватися до реєстрації.

Будь ласка, ввімкніть систему „Рада”. Реєструємося.

 

10:04:24

В сесійні залі зареєстровано 438 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Сьогодні, шановні колеги, ми відзначаємо 15-ту річницю прокуратури України. Серед нас є, якщо я не помиляюся, вісім. Сьогодні в нашому складі Верховної Ради, якщо я не помиляюся, працює біля десь семи представників органів прокуратури. Давайте ми їх привітаємо із цим днем, побажаємо їм і в їхній особі усім працівникам прокуратури сприяти виконанню тих законів, які ми з вами приймаємо. (О п л е с к и)

І сьогодні ж виповнюється 15-та річниця проведення референдуму про Незалежність України. Давайте також один одного привітаємо із цим святом.

Заяви будуть о 13 годині. Кожен, хто хоче щось заявити, о 13 годині заявиться.

Сьогодні відповідно до статті 25-ї Регламенту у пятницю ми маємо час для оголошення депутатських запитів.

Надійшли запити народних депутатів України:

Тараса ЧОРНОВОЛА до Президента України щодо доцільності перебування на займаній посаді представника Президента у Верховній Раді Романа Зварича у звязку з його антиконституційними заявами, які суперечать позиції Президента.

Я ставлю на голосування про підтримку запита.

 

10:06:22

За-215

Прийнято рішення.

Тепер ставлю на голосування пропозицію про направення запиту Президенту. Тут треба 226 голосів.

 

10:06:46

За-240

Рішення прийнято.

Запит направляються.

Юрія КРУКА до Прем’єр-міністра України щодо забезпечення прозорості бюджетного процесу.

Юрія КРУКА до Прем’єр-міністра щодо уникнення втручання в господарську діяльність суб’єктів господарювання.

Миколи СИВУЛЬСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів про ігнорування заступником міністра фінансів Тетяною Єфименко депутатського звернення про надання інформації щодо окремих показників проекту Закону України “Про внесення змін до Закону “Про Державний бюджет на 2006 рік”.

Миколи КОМАРА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо погашення заборгованості перед відкритим акціонерним товариством “Костянтинівське  автотранспортне   підприємство - 1149” міста Костянтинівка Донецької області.

Миколи СИВУЛЬСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів про приховування першим заступником голови Державної податкової адміністрації Вадимом Кайзерманом інформації щодо обсягів відшкодування податку на додану вартість у розрізі областей України.

Катерини САМОЙЛИК до Віце-прем’єр-міністра Дмитра ТАБАЧНИКА щодо невдоволення відповіддю на депутатське звернення від 18 жовтня 2006 року стосовно відповідності Конституції України та чинному законодавству запровадження вивчення курсу “Християнська етика в українській культурі” у перших класах загальноосвітніх навчальних закладах міста Києва.

Миколи КОМАРА до Віце-прем’єр-міністра Дмитра ТАБАЧНИКА щодо узгодженості дій Міністерств у вирішені проблеми забезпечення інвалідів-чорнобильців спецавтотранспортом.

Івана БОНДАРЧУКА до Кабінету Міністрів України про постанову Кабінету Міністрів від 17 липня 2006 року № 999 “Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями”.

Анатолія КУКОБИ до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо порушення вимог законодавства під час відчуження майна військового містечка № 1 Міністерства оборони України в місті Полтава та передачі в оренду його земельних ділянок.

Євгена МАРМАЗОВА до Генерального прокурора про факт порушення органами прокуратури вимог статті 16 Закону  України „Про статус народного  депутата України”.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора щодо незадоволення відповіддю на депутатські звернення стосовно порушень конституційних прав та свобод громадянина      Яковлєва І.А.

Григорія КАЛЕТНІКА до Генерального прокурора, Голови Державної податкової адміністрації про вжиття заходів щодо припинення незаконних дій працівників податкової міліції Державної податкової адміністрації у Вінницькій області до колективу Гайсинського спиртзаводу.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора щодо незадоволення відповіддю на депутатське звернення щодо порушення вимог трудового законодавства відносно реєстрації профспілкової організації адміністрацією Харківського державного університету мистецтв імені Котляревського.

Тараса ЧОРНОВОЛА до Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо захоплення та часткового зруйнування групою невідомих осіб за участю і прямого потурання керівництва Подільського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві нежитлової будівлі, яка є приватною власністю.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА до Міністра освіти і науки щодо забезпечення права на здобуття освіти державною мовою та необхідності розширення мережі шкіл з українською мовою викладання в Криму, Донецькій та Луганській областях.

Ярослава ФЕДОРЧУКА до Міністра оборони щодо видачі дозволу на відчуження майна Державного підприємства “Центральний військовий санаторій Міністерства оборони України “Ялтинський” з подальшим його продажем за суттєво заниженою вартістю.

Групи депутатів (КОРСАКОВ, АНТЕМЮК, ЯНУКОВИЧ та інші. Всього 6 депутатів) до Міністра палива та енергетики щодо погашення заборгованості за природний газ комунального підприємства “Прилукитепловодопостачання”.

Арнольда РАДОВЦЯ до Київського міського  голови про відміну незаконних рішень Київради від 29 травня 2003 року № 486-2/646, та від 12 лютого 2004 року № 59/1269 про виділення земельних ділянок під будівництво житла.

Романа ЗАБЗАЛЮКА до Київського міського голови щодо ненадання відповіді на депутатське звернення з приводу порушень прав громадян посадовими особами Київської міської державної адміністрації.

Групи депутатів (КОВЗЕЛЬ, ПЕТРЕНКО, БІРЮК та інші. Всього 9 депутатів) до Генерального директора Державної адміністрації залізничного  “Укрзалізниця” щодо незадовільної відповіді на депутатське звернення та забезпечення участі у засіданнях комісії з реалізації тарифної політики “Укрзалізниці”.

Групи народних депутатів (КИСЕЛЬОВ, ГРАЧ, ЧЕРНОМОРОВ) до заступника Генерального прокурора України Кузьміна щодо незадовільної відповіді військового прокурора Лємішева на депутатське звернення щодо законності закриття кримінальної справи за фактом розпродажу майна державного підприємства Міністерства оборони України „Центральний військовий санаторій „Ялтинський”.

Це всі ті депутатські запити, які ми надійшли відповідно до норм, встановлених Регламентом. Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Слухається інформація  керівника постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва у Європі щодо участі делегації у осінній сесії Асамблеї 17-19 листопада 2006 року. Доповідає керівник постійної делегації Олег Григорович Білорус. Будь ласка, 10 хвилин.

 

10:12:39

БІЛОРУС О.Г.

Шановний головуючий, шановні народні депутати і громадяни України.

ХХІ століття – це століття глобалізації, постіндустріальної ери. Проблеми безпеки у політичному, соціальному, економічному і гуманітарному сенсі, проблеми безпеки розвитку кожної країни стають імперативними і невідкладними.

Організація із безпеки і співробітництва в Європі, вона є правонаслідницею історичних Гельсінських угод, які пережили значну політичну еволюцію, і сьогодні світ опинився перед складними проблемами безпеки людського розвитку.

Наша делегація представляє Верховну Раду у Парламентській асамблеї  організації з безпеки і співробітництва в Європі вже не перший рік. Делегація Верховної Ради України завжди працювала активно, конструктивно і продуктивно. Делегація очолювали керівники Верховної Ради, представники різних наших комітетів.

Відповідно до планів роботи  в період 17-20 листопада відбулась так звана осіння сесія парламентської асамблеї організації з безпеки і співробітництва в Європі. Ця осіння сесія показала, що чи ненайважливішим політичним результатом стає для діяльності цієї організації системи ООН перехід і розширення зони діяльності цієї міжнародної організації, яка діяла в зоні від Ленінграду до Ванкуверу, як раніше говорили, перехід на глобальні масштаби. Підтвердила також і принцип „безпека кожного через безпеку всіх”. Тобто особливий акцент знов і знов було зроблена на вирішенні невідкладних проблем колективної безпеки.

Нажаль, ця ж сесія показала, що має місце злоякісна тенденція повзучого переходу від принципів Гельсінських угод і підрив цих святих для кожної демократичної країни принципів, про що свідчать так звані заморожені конфлікти в Грузії, Азербайджані, в Сербії і в багатьох інших країнах.

Програма осінньої сесії ПА ОБСЄ включала 3 основні складові. Це міжнародна парламентська конференція і міграція, інтеграція та міжкультурний діалог народів, роль організації безпеки, співробітництва в Європі. Друге, була  проведена сесія четвертого Середземноморського форуму, про який доведеться говорити особливо.

І третє. Було проведено засідання постійного комітету парламентської асамблеї ОБСЄ, на якому було підтверджено і зустрін…. аплодисментами повідомлення про те, що наступна сесія, річна сесія Парламентської асамблеї відбудеться у нас в Києві в Верховній Раді України в період з 4 по 10 липня наступного року.

Осіння сесія асамблеї пройшла в умовах, коли делегація, постійно делегація Верховної Ради України було в новому складі, крім доповіла приймав участь заступник глави постійної делегації, перший заступник керівника делегації, голова Комітету Верховної Ради з питань Регламенту Олександр Сергійович Єфремов, від фракції Компартії Алексєєв, від фракції БЮТ Зубов і від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Ющенко, і від Комітету культури і духовності, і від Комітету правоохоронної діяльності Левченко. Делегація працювала злагоджено, професійно і мала всі можливості для висловлення позицій Верховної Ради України.

Постійна делегація Верховної Ради України послідовно відстоювала позиції Верховної Ради щодо врегулювання проблем пов’язаних з нелегальною міграцією, які є для України особливо гострими, а також щодо необхідності знаходження оптимальних та оперативних шляхів розв’язання проблем нелегальної міграції не тільки на національному рівні, не тільки в регіоні Європи, а і на глобальному рівні. Члени делегації постійно проводили думку про те, що розв’язання проблем, пов’язаних із зростанням масштабів нелегальної міграції має розв’язку шляхом налагодження міжкультурних діалогів, що належить до головних завдань всіх європейських країн, включаючи і Україну.

Питання нелегальної еміграції зростає в актуальності для України через те, що наша країна стала, на жаль, країною постачання нелегальних мігрантів та транзитною країною у західному напрямку. І це створює складнощі у відносинах України з сусідами, країнами Європейського Союзу і країнами Європи. Це зумовлює появу нових негативних явищ, які безпосередньо впливають і на життя українського населення як в Україні, так і на життя наших мігрантів за кордоном.

Протягом останніх років на території України збільшились темпи розповсюдження наркотиків, кількість випадків торгівлі людьми, зброєю, поширення нетипових для нашої країни інфекційних захворювань – СПІД, ВІЛ і так далі, і туберкульоз.

У бесідах з парламентарямі країн ОБСЄ представники української делегації неодноразово наголошували на гострій проблемі організації, ефективній організації співробітництва щодо зменшення обсягів нелегальних мігрантів та створення системи допомоги особам, які через певні причини залишають свої країни в пошуках кращої долі.

        Позиція делегації України стосовно того, що міграційні процеси в суспільствах та пов’язані з ними негативні наслідки є соціальним явищем, що потребує комплексного підходу на глобальному міжнародному рівні, фактично підтримана іншими членами асамблеї.

Українські парламентарії звернули увагу членів Асамблеї, що такі наслідки нелегальної  міграції як підвищення навантаження на державний бюджет, проблеми державного управління, обусловленні діями  злочинних груп торгівців людьми та контрабандистами,  переховування серед нелегалів осіб, які загрожують національній міжнародній безпеці.

 Під час дискусій щодо врегулювання проблем багатонаціональних суспільств члени постійної  делегації України повідомили про сучасне становище та захист  національних меншин в  нашій країні.

Основними темами четвертого Середземноморського форуму були Середземноморський форум ОБСЄ і  ситуація на Близькому  Сході.

 Слід сказати, що, на жаль, організація з безпеки і співробітництво в Європі сама мігрує з Європи в Африку і  на Близький Схід.  Це, на жаль, пояснюється запахом нафти і газу і іншими інтересами, як правило країн   Європейського Союзу.

І ми повинні зробити все, щоб ця організація більше уваги приділяла Східній Європі, і ми поставили питання про те, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

БІЛОРУС О.Г.  …і присвячений проблемам Східної Європи.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Олег Григорович. Сідайте, будь ласка.

Мікрофон Саса. Мікрофон Сас, будь ласка. Одна хвилина.

 

10:23:07

САС С.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановний Адаме Івановичу, відповідно до вимог частини першої статті 29 Регламенту мушу зробити вам зауваження, а саме: відповідно до статті 27 Регламенту, яка  визначає обов’язки головуючого на  пленарному засіданні, головуючий на пленарному засіданні повинен повідомити після реєстрації, хто на пленарному засіданні відсутній з поважних причин. Ця норма Регламенту, ваш обов’язок як головуючого,  постійно не виконується.

Я прошу виконати норму Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за зауваження.

Розглядається проект Постанови  про внесення зміни до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання, реєстраційний номер  2627.

Шановні колеги! Ви знаєте, що ми заборгували разом з урядом заборгували у питанні розгляду  Державного бюджету на 2007 рік. І тому на у звязку з необхідністю  прискорити розгляд питання, оскільки  наступний пленарний тиждень  ми працюємо у комітетах, є необхідність  провести ще одне  пленарне засідання. Тому я на ваш розсуд пропоную таку Постанову про внесення зміни до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання: „Верховна Рада постановляє: внести зміну  до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання затвердженого постановою Верховної Ради України  27 липня 2006 року стосовно роботи парламенту у грудні 2006 року, передбачивши  проведення 6 грудня пленарних засідань”, на яких розглянути і Державний бюджет  і ті сотівські закони, які ми ще  не встигли розглянути.

Прошу голосувати.

 

10:25:15

За-241

Рішення прийнято.

Тобто нагадую, 6 грудня  ми з вами працюємо у сесійному  режимі.

По фракціях, прошу. Партія регіонів – 178, „Блок Юлії Тимошенко” – 4, „Наша Україна” – 4,  соціалісти –29,  комуністи – 21, позафракційні – 5.

 Наступне питання. Проект Постанови про звільнення Тарасюка Б.І. з посади Міністра закордонних справ України. Зараз. Тут, шановні колеги, у нас є два проекти  постанов 2629 внесений народними депутатами і   2629-1 внесений Кабінетом Міністрів.

Я вам нагадаю, що ми слухаючи звіт двох міністрів, прийняли рішення про те, що профільні комітети на цей пленарний тиждень, який  сьогодні вже закінчується, подали  відповідні проекти постанов. Я звертаю, шановні колеги, вашу увагу, що Комітет з питань національної безпеки і оборони проігнорував рішення Верховної Ради і не виконав його, Комітет у закордонних справах розглядав його на своєму засіданні, це питання, і доручив групі депутатів підготувати проект постанови, який підготовлений і поданий на ваш розгляд. З процедури немає, на жаль, такого. От Саса запитайте. Але запишіться, п'ять хвилин від фракцій.

Нема з процедури вже, нема! П'ять хвилин запишіть з процедури, поговоримо. А що є, запитайте в Саса, він скаже, що є. Є гарантовано право фракції на виступ, якщо вона щось хоче сказати. Ось цим ми і скористаємось. Так, будь ласка, по одній хвилині, п'ять хвилин.

Ключковський, "Наша Україна". За ним Цибенко.          

 

10:27:08

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Шановний Адаме Івановичу, я хочу нагадати вам, що процедура є завжди. А якщо її немає та ще й в вустах Головуючого, то це – кінець демократії і початок правової і політичної сваволі. Тому процедура є. І її треба дотримуватися.

Хочу звернути вашу увагу на те, що і доповідач записаний невідомо хто по цій постанові, чому Комітет з питань державного будівництва, який не має до цього жодного відношення. Чомусь Комітет з питань національної безпеки і оборони не розглянув і не не виконав, а не встиг розглянути. Є строки, встановлені процедурою для цього розгляду. Але найголовніше, Адаме Івановичу, а хто суб'єкт законодавчої ініціативи? Скажіть, будь ласка, а чому по квоті Президента України постанови вносить хтось зовсім інший?

Верховна Рада не має права розглядати цієї постанови, і хто цього не розуміє, хай загляне в Конституцію, а як ні, то в проект Закону про Кабінет Міністрів, підписаний Януковичем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко.              

 

10:28:18

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую, Адаме Івановичу.

Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні колеги, я розумію, що, вибачте на слові, Баба Яга завжди буде проти, але, тим не менше, у нас є сьогодні подання Прем`єр-міністра, у нас є сьогодні те рішення, яке ми    доручали профільним комітетам і яке не виконано. Є проект постанови Верховної Ради  і тому у нас є всі підстави сьогодні завершити розглядом ту проблему, яка надмірно затягнулася. Я абсолютно переконаний, що ті люди, яким приділяється надмірна увага, навряд чи достойні такої  пристальної уваги з боку  Верховної Ради України, у нас маса  інших невідкладних питань. Тому я пропоную прийняти рішення щодо… до  проекту постанови, який у нас є на руках. Це проект постанови 2629-1.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Стоян.

 

10:29:23

СТОЯН О.М.

Прошу передати слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий.

 

10:29:28

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, у мене на руках дві постанови Верховної Ради. Проти однієї постанови, я так розумію, категорично заперечує "Наша Україна" – про звільнення Тарасюка. Но але  є ще інша постанова  Верховної Ради України, які вносять самі „нашисти” – схвалити діяльність Міністерства закордонних справ України, Тарасюка, чимось там його нагородити і кудась відправити. То я не розумію, так ви будете розглядати це питання чи ні?

Стосовно того, що  хтось читав Конституції. Любі друзі і люті друзі, і закляті друзі! Подивіться статтю 113 Закону України „Про внесення змін до Конституції України”. Де ви таке слово чули „квота Президента”? та немає такої політичної партії, яка називається „Президент України Ющенко”. Є його право вносити кандидатури міністрів конкретних, і ми це право свято поважаємо, дотримувалися і будемо дотримуватися. Але Тарасюк як і інші назначені нашою постановою 1254. В цьому переліку був і Тарасюк, тому ми маємо повне право його зняти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Ляшко.

 

10:30:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, „Блок Юлії Тимошенко”.

Прошу передати слово Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Турчинова, будь ласка.

 

10:30:46

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, я хочу звернутися до головуючого. Адаме Івановичу, скажіть, будь ласка, вам відомо, що, відповідно до Конституції,  пропонує саме Президент і міністра закордонних справ, і міністра оборони. Це 2 міністерства, які мають особливий статус. Саме тому, що    Президент – Верховний  головнокомандувач і також він відповідає за Конституцією за міжнародні звязки, міжнародні справи, зовнішню політику, так точніше.

Я хочу запитати у вас як людину, яка входить до Антикризової коаліції. Проводились консультації з Президентом? І яка позиція Президента з цього питання? Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, були висловлені думки. Дозвольте я займу декілька хвилин вашого часу, тому що тут… А, вибачте, да, Бондарчук. Вибачте, Бонарчук Іван, хвилина є. Я не туди глянув.

 

10:31:48

БОНДАРЧУК І.М.

Шановні колеги, зволікаючи з розглядом даного питання, ми свідомо підтримуємо напругу в суспільстві. Тому ми повинні зрозуміти, що урядова команда повинна бути консолідованою, хто б якій квоті і в якому порядку не призначав будь-якого міністра. І ми прекрасно розуміємо, що відповідно до Конституції Президент має право вносити пропозицію про призначення, але ми, Верховна Рада, маємо право ставити перед Президентом питання про звільнення того чи іншого міністра. Тобто ми повинні допомогти Президенту визначитися врешті-решт. Я думаю, що він чекає від нас такого сигналу. Тому давайте проголосуємо і приймемо рішення – і знімемо це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, було звернення до головуючого. Звертали увагу на Конституцію і так далі. Я дозволю вам процитувати Конституцію. Будьте уважні, щоб потім не було у нас, або, хто має з собою Конституцію, подивіться.

Стаття 85 Конституції пункт 12: „До повноважень Верховної Ради України належить: призначення за поданням Президента України Прем'єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України, призначення за поданням Прем'єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України”. Тобто, як ви звернули увагу,  тут немає приписки, що  звільнення зазначених осіб посад за поданням того-то того, чи того,  того. Це одне, друге, 106-та стаття, 106-та стаття Конституції, яка говорить про президента України, 106-та стаття: президент України, пункт десятий, вносить до Верховної Ради України подання про призначення, ще раз наголошую, призначення міністра оборони України, міністра закордонних справ України.

Тут слово про те, що по призначення і звільнення немає. А ось 14-та стаття. 14-ий пункт цієї 106-ої статті говорить, що Президент України вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади голови Служби безпеки України. Ще раз наголошую,  в 106-ій статті право президента вносити подання на звільнення міністра оборони і міністра закордонних справ не записано. В той час те, що стосується Служби безпеки, безпосередньо вказується, що і подає на призначення, і подає на звільнення.

Так що, будь ласка, тут ми дотримуємося Конституції, бо в Конституції, бо в Конституції немає, бо в Конституції немає припису. Вибачте, вибачте, шановні колеги, вибачте, ми не можемо зараз дискутувати, було запитання до головуючого, я процитував. Все решта коментарі може давати Конституційний, все решта Конституційний суд може давати.

Ми обмінялися на рівні, на рівні зауважень і відповідей головуючого. Шановні колеги, я ще раз повторюю,  ще раз повторюю, заява про перерву буде після розгляду  питання, бо воно оголошене до розгляду вже. Воно оголошене до розгляду.

Давайте так, давайте ми поступимо мудріше. Хто за те, хто за те, щоб перервати розгляд питання? Не треба, шановні колеги. Шановні колеги, шановні колеги, я звертаюсь до  правої і лівої частини сесійної зали. Юрій Богданович, шановні колеги. Шановні колеги, сядьте, будь ласка, на місце. Я прошу підтримати мою пропозицію про те, щоб всупереч Регламенту на вимогу двох фракцій, не зважаючи на те, що оголошено  питання уже для  розгляду, оголосити перерву на 30 хвилин.

Прошу  проголосувати.

Прошу проголосувати! Прошу голосувати!

 

10:36:29

За-167

Не прийнято.

Будемо  розглядати питання, потім оголосимо перерву.

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги, коли оголошено питання, перерви не можна оголошувати. Тому я хотів скористатися…

Добре, ви хочете виголосити заяву без перерви? Будь ласка.

Я ставлю на голосування, прошу підтримати мою пропозицію: не зважаючи на те, що оголошено розгляд питання, зробити перерву на вимогу двох фракцій на 30 хвилин.

Прошу голосувати.

(Ш у м   у   з а л і)

Це треба голосувати! Питання не переривається. Я оголосив розгляд питання.

(Ш у м   у   з а л і)

Тому що, ви читайте Регламент  так, як треба, а не так, як хочете!

 

10:38:16

За-392

Оголошується перерва на 30 хвилин до 11 години 10 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  прошу сідати. Ми будемо продовжувати, я думаю, спокійно далі засідання.

Так, будь ласка, хто від фракції? Коваль? Прошу. Да, сідайте, будь ласка.

Коваль. Можна і на трибуну, В’ячеславе. Від фракцій, які брали перерву, будь ласка.

Давайте, будь ласка, поділимо. Півтори хвилини Ковалю, півтори – Турчинову. Прошу, три хвилини загальний.

 

11:10:57

КОВАЛЬ В.С.

Народний депутат Коваль, Народний Рух України.

Заява фракції „Наша Україна”. Стосовно спроби політичної розправи над міністром закордонних справ Тарасюком Борисем Івановичем.

Фракція „Наша Україна” розцінює дії антикризової коаліції щодо звільнення міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка як такі, що спрямовані на дискредитацію міністрів, призначених в уряд відповідно до конституційних повноважень Президента України, як цілеспрямоване політичне переслідування та спробу реалізувати зовнішньополітичний курс держави. Проект рішення про звільнення Бориса Тарасюка є не чим іншим, як політичною провокацією, спрямованої на узурпацію влади в Україні.

Ймовірно антикризова коаліція живе ілюзіями, що міністри в уряді повинні виконувати передвиборчі програми Партії регіонів та комуністів, деякі положення яких не тільки залишені здорового глузду, але і відверто антидержавницькими і неконституційними.

Прийняття рішення сьогодні суперечить Конституції України, оскільки звільнення міністра закордонних справ України може відбуватися тільки за поданням Президента України. Більше того, таке рішення суперечить Регламенту Верховної Ради України, оскільки комітети у закордонних справах і національної безпеки та оборони не підготували проекту постанови за підсумками звіту міністрів, як це було доручено Верховною Радою України.

Ми заявляємо, що міністр закордонних справ Борис Тарасюк діяв і діє відповідно до чинного законодавства, професійно реалізовує зовнішній курс, визначений главою держави згідно Конституції України та чинного законодавства.

Ми вимагаємо оголосити відсутніх народних депутатів України у залі засідання Верховної Ради України для недопущення фальсифікації голосування. Ми заявляємо, що сьогоднішнє рішення є антиконституційним, незаконним  ...  його прийняття, і нами воно визнаватися не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Турчинов.

 

11:12:46

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, я хочу спочатку привітати всіх вас і всіх наших громадян з тим, що 15 років тому відбувся референдум, на якому громадяни України підтвердили юридичну мрію всіх українців жити в незалежній країні. Це велика подія і я хочу, щоб ми оплесками привітали один одного з цим. (О п л е с к и)

І наступне. Я хочу констатувати за дорученням нашої фракції, що сьогодні, коли Антикризова коаліція без консультації з Президентом, а, вірніше, принципово проти його позиції хоче зняти Міністра оборони і міністра закордонних справ. Це повністю перекреслює універсал, який був підписаний представниками і „Нашої України”, і „Регіонів”, і комуністів, і соціалістів. Ви сьогодні публічно перекреслюєте цей універсал.

Вчора, коли відбулося голосування за відставку Луценка і подання Прем’єр-міністра не набрало необхідну кількість голосів, було засвідчено фактично повну руйнацію Антикризової коаліції і я хочу 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу, давайте спокійно, давайте спокійно. Справа в тому, ще раз, ще раз, напевно, із-за перерви, із-за певного збудження ми забули про те, що я вже говорив з приводу цих постанов. Я ще раз нагадую, в нас із даного питання є два проекти постанов. Це постанова за номером 2629 групи народних депутатів, які, виконуючи рішення Верховної Ради, підготували цей проект постанови за звітом міністра, який ми слухали. І ви пригадуєте, ми тоді доручили зробити це. Це зроблено. І є проект постанови за номером 2629-1 Кабінету Міністрів. Ось в такому порядку і ми будемо, ми будемо їх і розглядати.

Для представлення проекту постанови за номером 2629 я надаю слово, хто від авторів буде? Кисельов? Будь ласка, Василь Олексійович Кисельов, прошу. 10 хвилин.

 

11:15:19

КИСЕЛЬОВ В.О.

Дякую. Шановні співвітчизники! Під час слухання звіту міністру закордонних справ України представники антикризової коаліції, на жаль, не мали змоги в повному обсязі донести до суспільства навіть частину основних недоліків роботи Міністерства закордонних справ та її керівника.

Тому, в рамках часу відведеного на доповідь, я викладу аналіз роботи Міністерства закордонних справ.

Відверто кажучи, ми всі сподівалися на те, що час, який Верховна Рада України дала міністру буде використано на виправлення помилок. Але час показав, що ми марно сподівалися. Бо останніми днями, а точніше 28 листопада стався безпрецедентний випадок, коли МЗС України передало дипломатичну ноту послу США Тейлору про перенесення строків візиту, а точніше відміну візиту Прем’єр-міністра Україна до Сполучених Штатів Америки, читаю: „У зв’язку з несхваленням відповідних директив на цей візит”. Тобто, вперше в українській історії міністр українського уряду поскаржився на главу цього ж уряду представнику іноземної держави. Такий випадок є унікальним не тільки для України, але і всього світу.

В той же час, існує ще один прецедент, аналогів  якому теж немає в світі. Коли б на посаді ключового міністра працював голова партії, яка входить до складу блоку, що заявив про опозицію до діючого уряду та вимагав його відставки.

Наш міністр чіпляється за крісло, в той час, коли Верховна Рада України відмічає незадовільну роботу Міністерства закордонних справ України по імплементації стратегічного курсу України на європейську інтеграцію: розрив між словами і ділами, знехтування європейськими принципами організації роботи, етикою спілкування з його працівниками, дезорганізацію роботи Міністерства закордонних справ та його закордонних установ, зокрема, були суттєво погіршені відносини з Російською Федерацією, на тлі накопичення численних економічних проблем, що виникли, в першу чергу через це саме погіршення зовнішньоекономічних відносин, фактично відсутній будь-який діалог з ініціативи Міністерства закордонних справ України. До приходу до влади антикризової коаліції не відбувалося засідань міжурядової комісії, а також міждержавної комісії Ющенко-Путін, українсько-російські відносини переобтяжувалися вербальною перепискою та перепалкою   односторонніми монологами. Внаслідок неправильного розуміння суті процесів, що відбуваються в Європейському Союзі, було змарновано півтора року. Коли українська сторона намагалася вести розмови про подачу на членство до ЄЕС. Також мали місце порушення при опрацюванні проектів документів з відповідними урядовими структурними інших країн.

Так, приводжу приклади, на Київському самміті ГУАМ 22-23 травня цього року українська сторона виступила ініціатором розроблення та реалізації економічного проекту „Придунайський енерготранспортний міст”. Це перший найсерйозніший проект цього міжнародного об’єднання. Міністерство економіки разом з Національним інститутом проблем міжнародної безпеки при Раді нацбезпеки України розробили концепцію зазначеного економічного проекту, яка мала бути узгоджена з країнами-учасницями ГУАМ. До цього часу це не узгоджено. Проект концепції надісланий країнами, але МЗС не потурбувався про те, щоб забезпечити це узгодження.

Також слід відмінити, що згідно закону України про міжнародні договори України, відповідальний центральний орган виконавчої влади протягом двух місяців з дня підписання відповідного договору повинні подати до МЗС пропозиції щодо ратифікації.

В свою чергу МЗС, відповідно до статті 9 пунктів 3 та 5 цього закону мають подати Президенту або Кабміну відповідні матеріали протягом шести місяців з дня підписання угоди. Проте, аналіз свідчить, що тривалість проходження окремих міжнародних договорів необхідним внутрішніх процедур становить в  середньому від одного до трьох років.

Я приводжу приклади. Кримінальна конвенція про боротьбу з корупцією підписана Україною 27 січня 1999 року, набула чинності 1 липня 2002 року після ….….. державами. Але Україною ратифікована тільки 18 жовтня 2006 року! Виконавець – мін’юст, МЗС. Угода між Україною та ЄЕС про процедуру безпек, які стосуються обміну інформацією з обмеженим доступом, підписана 13 червня 2005 року, подана до Верховної Ради тільки 2 листопада 2006 року. Виконавці – МЗС. Європейська конвенція про відшкодування збитків жертвам насильницьких злочинів, підписана 11 квітня 2005 року, подана тільки 1 березня 2006 року. І я міг би цей список  продовжувати.

На жаль,  за останні півтора року не відбувалося інтенсивного політичного діалогу на рівні Міністерства закордонних справ з країнами регіонів Центральної Азії, крім Киргизької Республіки, до речі, без позитивних зрушень в цьому напрямку, незважаючи на те, що Україна має особливий економічний інтерес у цьому регіоні.

Так, зокрема, МЗС не вдалося погодити  терміни проведення засідання Спільної міжнародної українсько-туркменської  комісії з питань економічного співробітництва України в Туркменістані.

У той же час помітно зріс політичний і економічний вплив Російської Федерації, Китаю, Туреччини, Ірану, Франції, Німеччини у  цьому регіоні, про який я говорив.  За рахунок надмірної концентрації зусиль виключно на західному напрямку в умовах, коли вони все одно не могли бути реалізованими, були занедбані інші перспективні напрямки, де є суттєво важливі українські національні інтереси: ринки збуту  нашої продукції, джерела інвестицій та освоєння родовищ корисних копалень.

Так не було забезпечено візити керівників держави та  уряду до таких перспективних для України регіонів, як Латинська Америка, Близький     та  Середній Схід, країн Азіатсько-Тихоокеанського  регіону.

Штучне форсування проблеми євроатлантичної інтеграції в умовах, коли до цього не було готове суспільство, призвело до зайвої політизації громадської думки та загострення суспільно-політичної ситуації в країні. Саме на напрямі   євроатлантичної інтеграції у  повному обсязі проявились такі негативні риси, як волюнтаризм керівництва МЗС, його відірваність від політичних реалій.

Приводжу приклади. У той час, коли  і в Універсалі національної єдності записано, що вступ до НАТО можливий тільки за наслідками  всенародного референдуму, і Президент України, до речі, на цьому наголошує, міністр закордонних справ і тут має свою особисту думку, встановлюючи свої терміни, як свідчить оця інформація з Інтернету, яку він вчора  намагався заперечувати.

Крім того, слід зауважити, що значні  упущення та несистемність у кадровій  роботі фактично дезорганізували роботу Міністерства   закордонних… і закордонних установ.

Через проведення непродуманої кадрової політики непідкріпленої політики керівництво закордонних установ України  тривалий час не призначає біля 20 послів України.  При цьому довгий час посольство України  в таких ключових країнах, як США , Росія, Великобританія, і  це під час головування в Євросоюзі, а  також постійне  представництво   України при ООН, і це під час сесії Генеральної асамблей, залишалися без керівників.

Безпрецедентними і неприпустимими  є також факти, коли у таких країнах, як Швеція, Швейцарія і деяких інших вже   близько двох років  немає послів. Не кращим чином складається  ситуація  і в  центральному апараті МЗС, коли у ключових департаментах  звільнено і не призначаються керівники. Міністерство не дотримується статті 13  Закону „Про дипломатичну службу”.

Як наслідок, вищезазначені недоліки і  прорахунки у роботі Міністерства Закордонних справ привели до втрати авангардної ролі   вітчизняної зовнішньої політики та її активної участі у державотворчості.

Враховуючи вищевказане,  керівники фракції антикризової коаліції  звернулися до Прем`єр-міністра України Януковича Віктора Федоровича з пропозицією внести  подання до коаліції і депутатських фракцій у Верховній Раді  про звільнення Тарасюка Бориса   Івановича з посади Міністра закордонних справ  України. Таке звернення до Верховної Ради  від Прем`єр-міністра надійшло.

Пропонуємо підтримати  проект постанови Верховної Ради України  та звільнити  Тарасюка Бориса Івановича з посади міністра закордонних справ.

Що стосується репліки, яку тут абсолютно несправедливо висловлювали про те,  що ми ігноруємо Президента, я наводжу  приклад, що до звільнення керівника СБУ, нам вчора роздали проект про його звільнення, а він  вже призначений керівником СНБО. То хто кого провокує.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Уточнюю, не керівником, немає такої посади, заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Є  запитання? Запишіться, будь ласка.  Будь ласка, 5 хвилин. Вязівський.

 

11:25:01

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир Вязівський, фракція „Наша Україна”.

У даному поданні Прем`єр-міністра значиться, що саме позиція Тарасюка позначається на негативній діяльності уряду. У мене якраз контрверсійна думка: а чи не позиція самого Прем`єр-міністра, перша його поїздка в Брюссель і подальші його дії, чи вони не ганьблять нашу Україну на відміну, як це принципово і чітко відстоює позиції нашої держави Тарасюк?

 

КИСЕЛЬОВ В.О. Шановний колего, це з того прикладу, коли кажуть: рота вся іде у ногу… Вся рота йде не в ногу, а один солдатик іде в ногу. Так і ви цей приклад привели. Я міг би вам привести сьогодні десятки прикладів, коли Україна втратила мільярди тільки від того, що зовнішньоекономічна ситуація, яка сьогодні створилася в Україні, в значній мірі залежить від того, як себе вів міністр закордонних справ.

В результаті такої діяльності Україна сьогодні погіршила стосунки з Російською Федерацією. В результаті цього ми отримали газ замість 50 доларів за тисячу метрів кубічних, отримали вже 130 доларів. І це дуже болюче вдарило по наших виборцях. На сьогодні комунальні послуги внаслідок цього зросли більше ніж в три рази. Тому я хотів би сказати, що коли міністр закордонних справ веде таку політику, яка викликає протистояння в суспільстві, коли погіршує відносини з країнами, добро сусідні відносини з країнами, які нам завжди допомагали, і ці відносини були добрими, такому міністру не місце…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Заблоцький.

 

11:27:01

ЗАБЛОЦЬКИЙ В.П.

У мене кілька запитань. По-перше, чи правильно ми розуміємо, що відповідна діяльність пана Тарасюка на посаді міністра закордонних справ завдала конкретних економічних збитків нашій країні?

Друге запитання. Є, наскільки я розумію, відомості про втрати професійного кадрового складу дипломатичного корпусу. Чи це так, що за останні роки певна, досить велика кількість людей покинула посади свої       в дипломатичному відомстві.

І нарешті, по-третє, чи є якісь пояснення того чому не відбулися призначення близько 10 або як ви сказали там послів на посади. Дякую. 

 

КИСЕЛЬОВ В.О.  Дякую за запитання.  

На перше питання відповідаю. І заодно й колегам, які кричали мені справа: наведи приклади, де ми втратили!

Після заяви Тарасюка – підкреслюю, в Інтернеті це пройшло, я вчора казав це на передачі – після заяви про те, що в 2007-2008 роках Україна буде в НАТО, як ви думаєте чому зупинився проект „АН-70”, де Україна мала  мільярди і мільярди?  Перше, тому…

(Ш у м   у   з а л і)

Від такої недолугої зовнішньоекономічної політики звісно Україна втратила. Я міг би ще повторити по газу, але є ще 2 питання, я на них буду відповідати.

Є в мене, значить, 23 керівники, 23 керівники було звільнено  з приходом з департаментів Міністерства закордонних справ було звільнено з приходом Тарасюка на посаду міністра закордонних справ.   До цього часу  15 не влаштовано на роботу. Крім того, ви запитали скільки не затверджено сьогодні послів. Я називав в своїй… говорю точно, 13 послів на сьогоднішній день не призначено від України в інші державах. Ось де робота міністра, яка… звісно ж…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена  Нетецька, будь ласка.

 

11:29:12

НЕТЕЦЬКА О.А.

Олена  Нетецька, фракція Партії регіонів.

Прошу передати слово моїй колезі Ганні Герман.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу мікрофон Ганни Герман.

 

11:29:24

ГЕРМАН Г.М.

Шановний  доповідачу, ми знаємо, що в світовій дипломатичній практиці прийнято, що міністр закордонних справ залагоджує скандали. Наш навпаки, скандали провокує то один, то другий. Одним з таких скандалів  був зрив міністром закордонних справ одного з найважливіших пунктів програми перебування в Україні Генерального секретаря Ради Європи. Чи відомо вам чому міністр закордонних справ не був відповідно покараний за це своє діяння, яке зашкодило Україні і її міжнародному іміджу. Дякую. 

 

КИСЕЛЬОВ В.О. Дякую вам з запитання.

Справа в тому, що ви, як хто бачив учора передачу, ви бачили, як ведуть себе міністри від помаранчевих: вони просто ведуть себе брутально і відверто, що Гриценко, що Тарасюк, відверто ігнорують норми моралі навіть. Відповідаю на ваше запитання: да, була спроба його покарати, але ви бачите, що Президент України повністю прикриває цих міністрів. І в мене звідсіля є така, ну, не заява, але таке міркування: що я не думаю, що Президент України Віктор Андрійович Ющенко може собі дозволити весь час брати на себе відповідальність політичну за дію таких міністрів. Я думаю, що він має подумати, що, коли в державі щось не те, то є винні люди і їх треба карати за ці помилки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, поки ми з вами почали розгляд, тут ще одна ініціатива появилася, є ще один альтернативний законопроект за номером 2632: „Про схвалення діяльності міністра закордонних справ України Тарасюка”. Тобто ми і цей проект як альтернативний заслухаємо.

Чи є необхідність, шановні колеги, у вас… Я ще раз повторюю: ми ще не перейшли до вас, не збуджуйтесь! Усьому свій час, присядьте, Яковина, присядьте.

Наступний законопроект Постанови за номером 2629-1 – це подання Прем'єр-міністра за ініціативою коаліції. Є подання у вас на руках, є у нас присутній виконувач обовязків Прем'єр-міністра Анатолій Петрович Клюєв. Чи є необхідність доповідати цей проект? Немає. Будуть запитання? Є запитання? Добре, запишіться.

Андрій Петрович, прошу на трибуну вас. Запишіться на запитання. Добре, скаже зараз, зробить подання. Андрій Петрович, будь ласка, на трибуну. Записуєтесь на запитання. Пять хвилин. І, Андрій Петрович, прошу, представте подання, а потім пять хвилин, представте подання і пять хвилин відповіді на запитання.

 

КЛЮЄВ А.П.

„Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада  постановляє звільнити Тарасюка Бориса Івановича з посади закордонних справ України”.

Ця постанова набирає чинності з дня  її прийняття.

Значить, є пропозиція коаліції і відповідно до пункту 12 частини першої статті 85-ої Конституції України і пункту 4-ого частини 6-ої статті 202 Регламенту Верховної Ради України, вношу, за пропозицією коаліції депутатської фракції у Верховній Раді  України пятого скликання подання про звільнення Тарасюка Бориса Івановича з посади міністра закордонних справ України. Прем’єр-міністр Віктор Янукович”. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Так, записалися уже на запитання. Будь ласка, Якименко, за ним – Кириленко.

 

11:33:37

ЯКИМЕНКО М.Є.

Слово прошу передати Сухому.

 

11:33:42

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Андрій Петрович, ну, я так розумію, як народний депутат України вже не одного скликання, що політик Тарасюк сам собі обрав таку долю. Він мав би, в принципі, якщо він заявив про опозиційність цьому Уряду, сам написати заяву і піти у відставку. Я не розумію о цього крику і шельмування з боку „нашистів”. Але в мене питання до вас конкретне: скажіть, будь ласка, о ці газові перемовини, о ця біда, яка точилася навколо розмов з Росією про газ, ви приймали в цьому безпосередню участь, чи надавав допомогу Тарасюк, або його відомство в  проведенні таких переговорів?

І ще одне, я знаю ті нарікання, які посилилися останнім часом від тих промислових підприємств експортноорієнтованих на позбавлення повністю уваги і підтримки до їхніх потреб за кордоном. Скажіть, будь ласка, в якій співпраці перебуваєте ви і Міністерство закордонних справ в економіці?

 

КЛЮЄВ А.П.  Ну, что касается сотрудничества, у нас достаточно сложные отношения в этом вопросе, особенно экономического блока и Министерства иностранных дел. Что касается  газовых переговоров, то вы прекрасно знаете о том, что еще в январе 2005 года, в марте 2005 года Министерством иностранных дел были подписаны инструкции  для менеджмента НАК «Нефтегаз Украины» и Минтопэнерго,  в то время Плачкова-Ивченко, где четко было написано о том, что те контракты, которые были подписаны в 2004 году по поводу транзита, по поводу поставок газа на Украины, их желательно разорвать и подписать новые. В результате в августе месяце 2005 года, вы все знаете прекрасно,  был подписан протокол  со стороны НАК «Нефтегаз Украины», где было четко написано, что те пункты – поставка газа 50 долларов за тысячу кубов и транзит газа на 100 километров – доллар 9 центов, значит, этот пункт разрывается, после чего мы вошли в новую стадию переговоров с «Газпромом», в результате, вы знаете, что уже 4 января  2006…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вячеслав Кириленко.

 

11:36:06

КИРИЛЕНКО В.А.

Вячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Шановний Андрію Петровичу!  Ви мене вибачте, але мені все-таки з вашої доповіді не зрозуміло, які саме мотиви у Прем'єр-міністра Януковича щодо усунення Бориса Тарасюка із своєї посади?

Крім того, мені видається, що набагато логічніше було б, якби ви стояли на трибуні тоді, коли парламент буде розглядати постанову, яка внесена  фракцією "Наша Україна"  про заслуховування звіту міністра палива та енергетики України Юрія Бойко, який запропонував українському народу надзвичайно високу ціну за природний газ  на наступний рік.

Крім того, я хотів би запитати, чи свідомі ви того, що загальне керівництво зовнішньополітичною діяльністю згідно нової навіть Конституції здійснює Президент України Віктор Ющенко? І антикризова коаліція, втручаючись у його виняткові повноваження, свідомо створює нову лінію  напруги після того, коли ви, в тому числі,  так багато разів говорили про необхідність національної єдності.

Поясніть, будь ласка, логіку цих дій.

 

КЛЮЄВ А.П.  На счет логики и на счет того, почему я здесь нахожусь в настоящий момент.

Я в настоящий…сегодня исполняю обязанности. Поэтому я представляю здесь интересы Кабинета Министров и, естественно, я здесь выступаю на трибуне.

Все, что касается поставок газа и высокой цены, когда будет рассматриваться этот вопрос в Верховном Совете, я точно так же буду стоять на трибуне и точно так же буду отвечать на вопросы.

Все, что касается национального единства, я и сейчас выступаю за то, чтобы у нас было единство в нашем обществе. Чтобы не было ни бело-голубых, ни оранжевых, ни красных, ни синих – никого угодно.  (Оплески). Потому что мы – один народ, мы одна нация. Мы должны быть вместе не зависимо от того, нравимся мы друг другу или не нравимся.

Но все, что касается Министерства иностранных дел, я вам скажу, что было последней каплей. Последней каплей было того, когда просто-напросто взяли и подписали, вызвали, пригласили вернее посла Америки в Министерство иностранных дел и попросили без ведома Кабинета Министров, без ведома…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити. Говоріть. Продовжуйте, продовжуйте.

 

КЛЮЄВ А.П.  Без ведома Кабинета Министров, без ведома Премьер-министра была подписана нота о том, чтобы перенести визит Премьер-министра в Соединенные Штаты Америки. 

Но это мы получили… Кабинет Министров получил в прошлую субботу только письмо, инструкцию от МИДа. В понедельник фактически их только начинали рассматривать, во вторник уже была нота. Хотя еще неделя оставалась до визита Премьер-министра в Соединенные Штаты Америки.

Я не знаю, для чего это была такая поспешность. Но мнение всех, буквально всех членов Кабинета Министров, что это было специально сделано для того, чтобы сорвать поездку Премьер-министра. Я бы сказал немножко грубее, но мое воспитание мне здесь не позволяет это сказать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Андрій Петрович, сідайте, будь ласка.

 

КЛЮЄВ А.П.   Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І як я уже вам говорив, шановні колеги,  ще є один проект постанови за номером 2632, його автори  - народні депутати Коваль і Яковина, про схвалення діяльності міністра закордонних справ.

Хто буде доповідати? Яковина? Будь ласка. Шановні колеги,  це альтернативний проект, нехай  оповідає.

 

11:40:06

ЯКОВИНА М.М.

Микола Яковина, Українська республіканська партія „Собор”, фракція „Наша Україна”.

Шановні колеги, напевно симптоматично, що сьогоднішнє засідання головуючий, перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк розпочав з нагадування про професійне свято прокурорів, проігнорувавши єдиний суверен влади в нашій державі, проігнорувавши український народ, який 15 років тому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон. Шановний колего, ви депутат першого скликання, тому, будь ласка, говоріть по темі. Сьогодні буде різне. Ви скажете все, що хочете. будь ласка, про міністра Тарасюка, а не першого заступника Голови Верховної Ради Мартинюка. У вас доповідь. Тому, будь ласка, по темі.

 

ЯКОВИНА М.М. Відтак ми бачимо і свідоме ставлення до вищий державних інститутів влади, і пересмикування, і порушення Регламенту, порушення конституційних норм і, до речі, Конституцію має пояснювати не заступник Голови Верховної Ради, а Конституційний Суд.

Шановні колеги, про Міністра закордонних справ Бориса Івановича Тарасюка. Антикризова коаліція зробила все можливе задля дискредитації окремих міністрів нашоукраїнців, затягуючи, підкреслюю, затягуючи процедуру відставки в цілком зрозумілій, ясній ситуації, коли були подані заяви і відповідно до всіх процедур та Регламенту Верховної Ради ці питання були розглянуті у профільних комітетах.

На цих наших міністрів, на наших колег, котрі перейшли в опозицію за волею тих партій, 6 партій, котрі створили блок „Наша Україна”, здійснювався тривалий час морально-психологічний тиск. Зараз ми бачимо прискорений, авральний порядок вирішення питання, зокрема і в порушення Регламенту, і в порушення законодавства.

Згідно закону „Про комітети Верховної Ради” профільний комітет мав би зареєстровані, внесені проекти постанов розглянути на своєму засіданні. Станом на позавчорашній день на час засідання Комітету у закордонних справах жодної постанови з цього приводу до Верховної Ради внесено не було. Перша постанова, котра вже була сьогодні озвучена,  2629 з’явилося вчора, комітет ще не засідав і не розглядав цього питання.

До речі, Адаме Івановичу, очевидно коректно було би не переповідати, не знаю, з третіх вуст інформацію за комітет, а дати слово голові комітету Віталію Яковичу Шибку, аби він доповів як це питання про звіт Міністра закордонних справ обговорювалося на профільному комітеті і чи приймали ми якесь рішення, і яке доручення зрештою від членів комітету одноголосно отримав голова комітету, а не переповідати тут у жанрі анекдоту.

Шановні колеги, ми маємо, перш за все, бути свідомі того, що у стані незавершеності конституційної реформи час від часу в цьому залі виникають і виникатимуть певні політико-правові колізії. Тому в багатьох речах треба все-таки демонструвати високу політичну культуру, ми закладаємо своїми рішення прецедент. І це прецедент, котрий ввійде в практику, котрий творитиме і далі правове поле нашої держави.

Я вважаю, що міністра закордонних справ Бориса Івановича Тарасюка зараз зроблено заручником, власне, не, давайте абстрагуємося, стосунків між персонами, а він є заручником невирішеності питань конституційного плану. Є колізія між статтями, між певними положеннями статті 106 Конституції та статті 116 Конституції і це закладено, власне, в незавершеність реформи. Тому порушувати, навіть дрібні регламенті питання, але законодавство, я згадав про комітет, неможливо. Це питання мало би бути розглянуте у встановленому порядку.

Я вважаю, і така думка нашої фракції, і така думка відома мені фракції Блоку Юлії Тимошенко, що немає жодних підстав закинути Борису Івановичу Тарасюку, як міністру закордонних справ, будь-яке невиконання міжнародних зобов’язань України або порушення українського  законодавства в частині зовнішньополітичної політики. І тому ініціювання звільнення міністра перед візитом до Сполучених Штатів, послухайте, шановні колеги з антикризової коаліції, це нервова, емоційна, дріб’язкова реакція, що не личить державним мужам. Вона нікому не додасть авторитету.

І про Бориса Івановича Тарасюка. Я знаю Бориса Івановича Тарасюка, як його колега, як теж перший заступник міністра на початку 90-тих, я знаю його як людину, з котрою разом працював в Міжвідомчій комісії з питань підготовки вступу України до Ради Європи. Ця людина багато зробила тоді і ми в уряді Кучми, в уряді Звягільського таки зробили це, досягли дуже ефективного стану готовності до вступу в Раду Європи і стали повноправними членами цієї спільноти.

Я нагадаю про діяльність Бориса Івановича Тарасюка на початку 90-тих, коли в Організації Об’єднаних Націй він як заступник міністра закордонних справ виявив ініціативність, виявив і велику мудрість, і блискавичну реакцію, коли розглядалося питання про нерозповсюдження ядерних озброєнь і зокрема долі тих ядерних арсеналів, котрі успадкувала Україна, незалежна Україна від Радянського Союзу.

МЗС зараз працює ефективно. Про це свідчать, як візити в Україну численних делегацій і колег Тарасюка, міністрів закордонних справ інших країн, так і візити та укладені за результатами цих поїздок міжнародні правові акти.

Принципово відстоює Борис Іванович наші національні інтереси. Але це, безумовно, не подобається тим, хто не зацікавлений боронити національні інтереси України, а, очевидно, керується настановами сусіда, котрий більше прислухається до центрів того зовнішнього управління.

І, до речі, шановні колеги з антикризової коаліції, якщо ви хочете закинути міністрові закордонних справ погіршення стосунків з Російською Федерацією, то запитайте і самі себе: а що, Тарасюк ініціював мясну, молочну, винну, війни? Зате  будьте щирі і  послідовні, згадайте Казанський самміт, згадайте, скільки документів було підготовлено і наскільки ефективно той же Борис Іванович Тарасюк працював над розробкою документів щодо Єдиного економічного простору.

Українсько-російські відносини не вперше переживають певний складний період і не з ініціативи Тарасюка, це було і за попереднього Президента Кучми, і за інших міністрів. І тут, очевидно, не Україна винна. Російську Федерацію не влаштовує наш зовнішньополітичний курс. І про це теж треба говорити відверто.

 І до речі, у цьому залі уже ті, хто ратує за інтереси  Російської Федерації, я би сказав п’ята колона,  згадували 2017 рік, термін закінчення дії договору про перебування Чорноморського флот, бази Чорноморського флоту на  території України.   А чому ви не згадуєте, що у травні цього року минає термін дії великого договору про дружбу співробітництва і  партнерства з Російською  Федерацією. Чому ви не апелюєте?

Борис Іванович над цим працює. До речі, і про це свідчить ефективна робота Бориса Івановича,  зокрема візит міністра закордонних справ Російської Федерації Лаврова, котрий нещодавно відбувся,  і ефективне успішне проведення засідання спільної комісії із зовнішньополітичних питань.

 Ясно, що ми слухали звіт Бориса Івановича Тарасюка. Він дав фахову глибоку оцінку. Ми мали можливість задати питання і  могли б бачити наскільки компетентно, наскільки обґрунтовано була дана відповідь.

Наша пропозиція зводиться до того. Діяльність  міністра закордонних справ і Міністерства закордонних справ в цілому треба схвалити, треба дати людині працювати.

Ми не раз в цьому залі чути заклики до єдності. Але  не ми перекреслювали ті зобов’язання, котрі  брали на    себе. Нас кидають.

І, до речі, зважте, Кабінет Міністрів , котрий відповідно до 116 статті   здійснює внутрішню і зовнішню  політику, зараз перед візитом у Штати повинен  задуматися, от  таке, вибачте, кидалово  у внутрішній політиці воно  не додасть авторитету у зовнішній. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Залиштеся на трибуні поки що. Є запитання?   Прошу записатися. Будь ласка, 5 хвилин.

Кілінкаров.

 

11:50:34

КІЛІНКАРОВ С.П.

Я прошу передать слово Симоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

11:50:39

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемый докладчик! Я хотел бы уточнить перспективу  нашей работы и возможного выполнения обязанностей  министра Тарасюком вот в каком контексте. Я не говорю о его пагубности в политике  проамериканской, а том, какую он позицию занимал,  когда в Ирак наших солдат отправляли, в Афганистан заявления, Это, так скажем, на его совести останется. Но в последнее время в Сочи в этом году летом встреча, проваливает министр иностранных дел, игнорирует, специально не готовит   Премьер-министра и проваливает эту встречу. Поездка в ФРГ Президента. Проваливается эта встреча  - оплеуха всей Украине, канцлер ФРГ не принимает  Президента Украины. В США  провал.

К чему    еще нам готовиться? Какие официальные визиты будут еще провалены, чтобы  мы с вами понимали, какая задача  ставится перед Верховной Радой с точки зрения доверия или недоверия министру Тарасюку?

 

ЯКОВИНА М.М. Я не вважаю, що міністр Тарасюк  несе відповідальність за ніби-то  провал, за вашими словами,  візиту у Сполучені Штати.

Далі. Наскільки я памятаю, Міністерство закордонних справ у серпні підготувало проект листа  до  Генерального секретаря НАТО, який  власноручно чи   Премєр-міністром, чи  кимсь у Кабінеті Міністрів  було переписано, з котрого було випущено ті  тези, котрі випливають з міжнародних зобовязань України  та з  українського законодавства. І більше того, не  міністр закордонних справ  шептав ту фразу, котра пізніше стала підставою для прийняття рішення Антикризовою коаліцією, йдеться про ту постанову за результатами візиту в НАТО Прем`єр-міністра. А він там сказав – взяв без наданих на це повноважень державою і зокрема Кабінетом Міністрів і нами, Верховною Радою, він там сказав про готовність України брати участь у збройних (послухайте) операціях України спільно з НАТО. Читайте Інтернет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кульчинський, будь ласка.

 

11:52:59

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Прошу передати слово народному депутату Катеринчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Катеринчук, будь ласка.

 

11:53:09

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна".

Шановний доповідачу, я так розумію, що ви знаєте, що зараз йдеться розгляд цього питання з грубим порушенням Регламенту. Відповідно до частини другої статті 29 Регламенту Верховної Ради України, зважаючи на систематичні грубі порушення Регламенту Верховної Ради України вимагаємо відсторонити Мартинюка Адама Івановича від ведення пленарних засідань Верховної Ради України. Це – вимога від двох фракцій – фракції "Наша Україна" і фракції БЮТ. Це питання мається розглядатися негайно після його внесення, і ви, Адаме Івановичу, не маєте права зараз вести засідання. Ви будете мати право його проводити далі після того, як це питання буде розглянуто в сесії. Дякую.     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розглянемо питання. І ви знаєте, що воно буде далеко не на вашу користь. Кисельов, будь ласка, передає слово Сухому. Це не запитання, це був виступ не по темі, до речі. Будь ласка, Сухий.

 

11:54:12

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, шановний пане Яковина, мені особисто як колишньому партійному працівнику особисто важко буде голосувати за відставку Бориса Тарасюка, якого я пам'ятаю, як колишнього старшого товариша, інструктора ЦК Компартії України міжнародного відділу, котрий успішно розробляв методики по протидії руху за кордоном, як показувати цей рух, який тільки народжується. Мені буде важко. Але я хочу вас запитати: чи знаєте ви, чи зрозумілий вам такий термін як „детермінізм”? Причинно-наслідкові зв'язки. Я знаю, що зрозумілі. Скажіть, будь ласка, то чому  першопричина відставки Тарасюка?

В тім, що: а) в нових політичних умовах він відмовляється працювати в уряді, бо він йде в опозицію? чи в тім, що є до нього якісь реальні претензії, чи у вас є якась можливо третя причина? Так що, власне кажучи, сталося? Чому ми сьогодні ставимо  таке питання? Чи можливо це сам Борис Тарасюк поставив своєю поведінкою так  себе, що він працювати в цьому уряді не може? І тут ні до чого ні істерика,  ні крики.

 

ЯКОВИНА М.М. Дякую за запитання.

Ви знаєте. Мене не хвилює жоден з тих фактів біографії трудової і політичної біографії Бориса Івановича Тарасюка, котрий ви хочете йому закинути. Я переконаний націоналіст і антикомуніст, але працюючи на  будь-якій посаді, я цінував людей за професійні дані, за відданість справі і за патріотизм, і дуже багато людей з червоними квитками 3-мільйонної КПУ виявилися справжніми патріотами, і ми, слава Богу, не розкололи суспільство. Цей червоний куток - це очевидно, даруйте, уже маргінали з того середовища, котрі не змогли реалізуватися. 

Стосовно Тарасюка. Шановні колеги, змінюйте, вносьте зміни і доповнення до законодавства, зокрема до Закону про засади національної безпеки та оборони, виписуйте інші завдання зовнішньополітичного відомства, а тоді закидайте міністрові, що він їх не виконує.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.  Сідайте, будь ласка. Чи будемо обговорювати питання?

Будем? Тоді, будь ласка, запишіться від  фракцій. Від фракцій запишіться, обговоримо. Так, будь ласка, записались від фракцій. Так, шановні колеги, перед тим, як надати представникам фракцій, я надаю слово представнику Президенту у Верховній Раді Роману Михайловичу Зваричу. Будь ласка. За ним буде виступати Потімков.

 

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України!

Перед прийняттям рішення з цього приводу дозвольте поділитися деякими міркуваннями, які доручив мені Президент України озвучити на цьому засіданні.

Тарасюк Борис Іванович був призначений міністром закордонних справ Верховною Радою України за поданням Президента відповідно до його компетенції, які викладені в окремих конституційних нормах, зокрема в пункті 10-му частині першій статті 106 Конституції України. Ця компетенція Президента є безумовною, нічим не обмеженою та випливає зі змісту пункту третього частини першої статті 106 Конституції України, в який визначено, що Президент України – цитую: „здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави”.

Друге. До Президента України надійшов лист Прем'єр-міністра України, в якому містилася пропозиція Президенту України внести подання Верховній Раді України про звільнення Тарасюка Бориса Івановича з посади міністра закордонних справ. Розглянувши цього листа та, зокрема, пропозицію, яка в ньому була висловлена, Президент України вирішив відхилити цю пропозицію. Зокрема, в своїй відповіді Президент наголосив на тому, що – цитую: „Борис Тарасюк, обіймаючи посаду міністра закордонних справ України належним чином виконує покладені на нього обовязки, успішно забезпечує реалізацію зовнішньополітичного курсу нашої держави, визначеного Президентом України відповідно до Конституції України”. При цьому слід також відмінити, що з листа Прем'єр-міністра не зрозуміло, чи пропозиція, висловлена в ньому, була погоджена з Кабінетом Міністрів України, який відповідно до Основного Закону держави діє за принципом колегіальності.

Третє. Повноваження Верховної Ради України в частині її компетенції звільнити члена або членів уряду визначені пунктом 12-им частини першої статті 85 Конституції України. У цій же самій нормі визначені не тільки повноваження Верховній Раді в частині призначення на посаду членів уряду, але й також визначено субєктів подання. Отже, за Президентом зберігається виключна преференція вносити подання до Верховної Ради України щодо призначення міністра закордонних справ. Із  цього випливає, що за ним зберігається таке виключне право щодо внесення подання на звільнення міністра закордонних справ.

Дозвольте також привернути увагу до наступної обстави6ни: у проекті  Закону України про Кабмін, внесений на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України за підписом Віктора Януковича і підтриманий в першому читанні українським парламентом, визначено, що міністр  закордонних справ може бути звільнений з посади  Верховною Радою України за подання президента України.

І четверте, отже, незалежно від того, що Верховна Рада України, безумовно, наділена повноваженнями звільнити будь-кого з членів Уряду, Конституція України не надає премєр-міністру окремих повноважень: вносили подання до Верховної Ради України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Можна 30 секунд? Стосовно звільнення міністра закордонних справ. Натомість, оскільки Конституція зберігає за президентом повноваження щодо керівництва зовнішньополітичною діяльністю держави, яке він може здійснювати виключно через міністра закордонних справ, призначеним за його поданням, є підстави вважати, що подання прем’єр-міністра України щодо звільнення Тарасюка Бориса Івановича виходить за межи визначених Конституцією повноважень Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую. Будь ласка,  Потімков, "Блок  Юлії Тимошенко". Кому? Терену. Будь ласка, Терен. Підготуватися  Кульчинському. Кириленку підготуватися.

 

12:01:27

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, "Блок  Юлії Тимошенко", Партія „Батьківщина”.

Шановні колеги, сьогодні зросли чутливо тарифи – 3-4 рази, розкручується інфляція,  немає бюджету на наступний рік. Іншими словами Уряд Януковича переконливо демонструє свою професійну нездатність і корупційність. І тому, щоб відвернути увагу суспільства від тяжких наслідків роботи цього Уряду і задіяна, теж з цією метою, вся серія відставок Луценка, Тарасюка, Гриценка.

Так от, подібна практика переведення стрілок не є новою. Це, власне, комуністична практика. Ще один переконливий приклад, коли комуністичний Уряд Москви довів Україну до голодомору, то почалися в Україні масові політичні судилища, щоб  відвернути увагу громадськості від геноциду над українською нацією. Тобто це  комуністичний сценарій насильства і безкарності, але я хочу сказати головне: коли Президент вагався, пропонувати Януковичу на Премєра чи ні, то громадськість України і до честі, і до правди Блок Юлії Тимошенко і вся преса попереджала його, що вони зрадять Універсал, що цього не можна зробити.

Юлія Мостова в газеті „Дзеркало тижня” пророче писала  тоді, що міністрів Ющенка передавлять поодинці. І велика помилка Президента, що він тоді не дослухався і повірив облудникам.

І як наслідок: сьогодні в Україні формується комуністично-олігархічна  хунта – унікальне, ще не відоме світу явище. І вони сьогодні знімають міністрів, завтра вони візьмуться за свободу слова, за знищення демократії в Україні  і за саму нашу незалежність. Вони будуть діяти так, як завжди діяли комуністи. Тільки в Першу світову війну ленінців оплачували німці, а тепер їх оплачують власні олігархи. І тому суспільство повинно усвідомлювати, що сьогодні діється в Україні.

З іншого боку, ця більшість приречена. Вона вже тріщить по  швах, хоч вона сьогодні і діє абсолютно в дусі цієї безкарності, бо питання, яке сьогодні розглядається, воно розглядається з порушенням всіх норм Регламенту, бо проекти постанов не  розглядалися навіть на комітетах, а цього не можна робити, бо треба перед усім мати совість для того, щоб діяти по  Регламенту. Однак,  дорогі друзі, у  цієї антибільшості сьогоднішньої совість чиста, тому що вони нею не користуються. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко… (Ш у м   у   з а л і) 

Ми перерву вже мали.  За ним - Бондарчук.

 

12:04:14

КИРИЛЕНКО В.А.

Вячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги! Мені здається, що  як і  всі подібні питання останнім часом, це питання розглядається із максимальною упередженістю. Ні представники уряду, ні представники опонуючої фракції правлячої коаліції  не згадували про жоден великий успіх, яке мало Міністерство закордонних справ  протягом цього часу.

Ніхто і не згадував про те, що  Україна отримала від Євросоюзу  статус країни з ринковою економікою. Ніхто і не намагається згадувати, що скасована дискримінаційна поправка Джексона-Веніка щодо української економіки. Ніхто і не намагається згадувати про ті великі візові покращання для наших співвітчизників, які протягом останніх двох років цілеспрямовано, послідовно впроваджувалися Міністерством закордонних справ під керівництвом Тарасюка.

Тому що це і не ставиться на меті правлячою коаліцією. На меті ставиться повна ревізія зовнішньополітичного курсу країни і остаточне вичищення із уряду усіх демократичних міністрів, усіх тих, хто представлений там а квотою Президента України. При цьому не береться до уваги навіть те, що це прямо суперечить навіть новій, зміненій Конституції.

Всі ті, хто вносить ці питання, давно забули, що 106 стаття частина третя прямо говорить, що керівництво зовнішньополітичною діяльністю в Україні здійснює Президент України. Верховна Рада визначає засади зовнішньої і внутрішньої політики. При цьому ніхто не згадує, що засади зовнішньої політики ще 2003 року визначені як концепція, яка ухвалена законом. І до речі, у тій концепції прямо йдеться про те, що Україна має на меті набуття членства в НАТО. Разом із тим цим дорікають міністру Тарасюку тільки за те, що він виконує законодавство і підкоряється тим рішенням, які раніше були ухвалені Верховною Радою України.

Тому я переконаний, що внесення цього питання є абсолютно безперспективним. Бо міністра закордонних справ, навіть якщо правляча коаліція сьогодні усуне, буде вносити Президент України Віктор Ющенко. І не виключено, що це буде та сама кандидатура. А, якщо навіть не та сама, то зовнішньополітичний курс країни вам не вдасться змінити.

І все це, що затіяно сьогодні, є абсолютно безперспективним, бо на меті є дестабілізація політичної ситуації. Правляча коаліція давно забула про заклинання про національну єдність, коли ви благали Президента, щоб він вніс сюди Януковича. Тоді ви підписали Універсал, Президент вніс, Янукович -  Прем’єр. Але на наступний день, як і під час  свого першого перебування при владі Прем’єр Янукович і весь ваш уряд забув про свої обіцянки. І це неминуче буде покарано, весь уряд піде у відставку, бо він не працює на національні інтереси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Бондарчук, фракція соціалістів. Підготуватися, Кисельов передає слово Кожарі.

 

12:07:33

БОНДАРЧУК І.М.

Шановні колеги, на жаль, навколо міністра закордонних справ Бориса Івановича Тарасюка піднімається нездоровий і необґрунтований політичний ажіотаж. Але тут політики значно менше, ніж логіки. Логіка проста. Не можна бути одночасно і у владі, і в опозиції. Потрібно обирати.

Перше, він, нажаль, є надмірно політично заангажованим. На посаді Міністра закордонних справ повинна бути людина в більшій мірі нейтральна, яка керується виключно інтересами держави, а не корпоративними чи вузькопартійними. Ми не хочемо, щоб міністр був ані проамериканський чи пронатівський, ані проросійський. Він повинен бути проукраїнський.

Друге, Міністр закордонних справ є обличчям держави. Якщо так, то обличчя нашої держави сьогодні і не виразне, і обмежене, і несимпатичне.

Третє, Міністр закордонних справ повинен мати схильність знаходити компроміси, він же майстер конфліктів. Він дуже часто ставить Президента в невиразне становище і, я думаю, що ми повинні допомогти главі держави, якого шануємо і шануємо його конституційні повноваження, звільнитися від такого компаньйона.

Четверте, міністр - член команди Кабінету Міністрів України і як солдат повинен іти у ногу з усім строєм. Борис Іванович намагається як поганий старшина сам іти, вважає, що він іде в ногу, а вся рота іде не в ногу.

П’яте, що стосується певної правової невизначеності, якою намагаються нас тут шантажувати, я не буду згадувати як в багатьох випадках раніше голосувалися в таких випадках, різні приймалися рішення, то просто хочу сказати, що це ще один зайвий і додатковий аргумент на користь завершення політичної реформи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кожара, Партія  регіонів, підготуватися Алексєєв передає Симоненку.

 

12:09:52

КОЖАРА Л.О.

Шановні народні депутати! Ми сьогодні кілька разів чули і від представника Президента України у Верховній Раді, і від представників „Нашої України”, положення Конституції України, в якому правильно сказано, що Президент України керує зовнішньополітичною діяльністю України. І я хочу всіх вас запитати, де написано, що Президент України керує зовнішньою політикою чи визначає зовнішню політику, ніде не написано. І, саме Конституція говорить, що є єдиний орган в державі, це саме Верховна Рада України, яка визначає зовнішню політику держави.

По-друге. Ми сьогодні вже розглядали проект постанови внесений „Нашою Україною” про схвалення діяльності міністра закордонних справ Бориса Івановича Тарасюка.

Я хотів би сказати в чому ми схвалюємо діяльність міністра. В тому, що в такій ганебній формі Міністерство закордонних справ поскаржилось на Прем’єр-міністра України перед його візитом до Сполучених Штатів Америки, причому поскаржилось представникові іноземної держави. Так, якщо ми схвалюємо цю діяльність, то чого так, така практика і буде продовжуватись надалі. Я вважаю, що, оскільки сталася така ситуація, яка, як уже казали, має безпрецедентний характер не тільки в українській історії, а і в історії всього світу, я думаю, що ми вимушені дати належну оцінку діяльності міністра.

По-друге. Ми також почули від шановного пана Яковини, що нібито те, що сталося це така дріб’язкова подія. Давайте подумаємо, чи стан українсько-американських відносин  це дріб’язкова подія чи ні. Ви розумієте, що після того як американський посол прийняв … українського МЗС було завдано шкоди українсько-американським відносинам, було завдано шкоди престижу нашої держави,  престижу, врешті, Президента України. І мені здається, що, коли ми говоримо про стосунки України із такими стратегічними партнерами як Сполучені Штати Америки, ми не маємо право залишити це без реагування. Ну, і нарешті я хотів би сказати, що я погоджуюсь з попередніми виступаючими про те, що міністр закордонних справ – це не тільки людина, яка виконує повноваження Президента. Відповідно до нині діючої Конституції, у нас уже уряд партійний. Уряд, час безпартійних урядів минув. Тому не може міністр закордонних справ не прислу

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Симоненко, будь ласка.

 

12:13:12

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, хочу обратить ваше внимание на то, что в нашей Конституции, в статье, определяющей полномочия Президента глагола «определяет» нет. Поэтому, когда говорим о том, что он реализует, это значит, что он должен выполнить решение Верховной Рады по закону об основных направлениях внутренней и внешней политики. Вот и все. И не больше. Поэтому пускай он выполняет то, что требуется от него.

Во-вторых, вот эта ситуация очень опасна для государства в связи с тем, что устанавливается диктатура Президента и его окружения. Ибо Президент своим выбором пытается подменить выбор нации, выбор народа.

Далее. Я хотел бы обратить внимание на следующий принципиальный вопрос. Антикризисная коалиция отказывается от политического доверия министру. А он цепляется за эту должность. Ну как-то смешно это выглядит. Мы отказываем ему в доверии, а он цепляется. Зачем он нам нужен, такой министр, который не собирается выполнять то, что требует антикризисная коалиция? В чем опасности всего этого?

Это, во-первых, то, то разрыв идет от политики, которую реализует антикризисная коалиция и тем, что навязывают обществу министр и Президент.

Далее. Он ведь сегодня, и это очень опасно, уважаемые товарищи, сознательно выполняет роль пешки, провокатора по обострению противоречий межгосударственных и внутри страны.

Поэтому я бы хотел сегодня обратить внимание на то, что раскручивается спираль по созданию нового витка кризиса в управлении, и не случайно как раз помаранчевые постоянно говорят   о том, чтобы якобы кризис приближается.

На что хотел бы обратить внимание, уважаемые товарищи. Есть еще  одна опасность оставить его на месте. Вы обратите внимание, программа Президента «10 шагов на встречу», президентская выборная, ни слова нет о вступлении в НАТО. Установча программа  Партии «Народный Союз Наша Украина» ни слова о вступлении в НАТО. Блок «Наша Украина» ни слова о вступлении в НАТО. Чью программу выполняет  Тарасюк и Президент Ющенко? Оказывается программу Кучмы по вступлению в НАТО.  Поэтому опасно, что они сохраняют «кучмизм» во власти.  И нам надо немедленно антикризисной коалиции принять решение об отставке их, потому что они программу Кучмы выполняют.

Дале, товарищи. Они очень опасно обостряют взаимоотношения между государствами. Куба нам лечит детей.  Белоруссия – это наши братья и Россия. Что  поехал по указке, так скажем, Ющенко по указке министра Тарасюка заявляет: мы будем демократию наводить на Кубе и в Белоруссии по  заказу американцев.  Ну чего ж вы не лечите тогда наших детей украинских в тех же самых в Соединенных Штатах Америки?

Так, что я хотел бы обратить внимание, уважаемые товарищи,  министр не занимается Юго-Восточной Азией, не занимается  Африкой, не занимается Латинской Америкой. На Ближнем Востоке послы так и   заглядывают  у рот американским указаниям, которые выдаются, они отстаивают национальные интересы. Полный провал во внешней  политике.

Я считаю, что нам надо немедленно принять решение …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, шановні колеги, я прошу Віталія Яковича Шибко, будь ласка. Яка розмова була на комітеті.

 

12:16:45

ШИБКО В.Я.

Я дякую, Адаме Івановичу.

Відповідно до рішення сесії Верховної Ради було  минулої середи засідання комітету, де розглядалося питання щодо  доручення.  Питання розглядалося відповідності до Конституції, Регламенту, а також Закону про комітети Верховної Ради.

На засіданні були виказані думки, що стосуються позиції тих чи інших сторін  до Президента, до  міністра у закордонних справах, а також виказані претензії з одного боку та іншого.

Перше. Були  виказані претензії щодо того,  що на сьогоднішній день  Міністерство у закордонних справах  не забезпечує  діяльність зовнішньополітичне  нашої держави, а також було багато виказано нарікань щодо того, що  в останню мить було накоєно дуже багато небезпечностей, а також  лиха, які були звязані з цим поданням  і  викликом американського посла до Міністерства закордонних справ.

Ті, які виказували цю позицію, вони  вважали,  що міністр повинен залишити цю посаду, тому  що на сьогоднішній день  Міністерство  у закордонних справах якраз не справляється зі своїми функціями.

Інша сторона виказувала, як ви чули сьогодні на засіданні нашому, те, що сьогодні міністерство успішно справляється  зі своєю діяльністю і навіть пропонувала схвалити діяльність міністра у закордонних справах.

Були ще інші думки третьої сторони, де було сказано, що це на сьогоднішній день не є  компетенцією комітету, що комітет не повинен  вирішувати сьогодні кадрові питання, посилання були на Конституцію і на Регламент, а також те, що  на сьогоднішній день  зясовуються просто ситуація Президент – Прем`єр-міністр,  і заложником цієї ситуації став  міністр  у закордонних справах.

Було  також виказано те, що  на сьогоднішній  день Міністерство у закордонних справах дуже багато допускає саме дрібних помилок, не кажучи вже про ті великі, які були допущені, про це на сьогоднішній день казалося,  з яких, з цих дрібниць, складається  велика політика.  Ця велика політика тоді  трактується, як взагалі провальна.

І також було виказано багато  фактів, наведено у цих виступах щодо доцільності перебування Бориса Івановича   на посаді  міністра у закордонних справах.

Комітет, заслухавши і обговоривши  це питання, вирішив доручити  голові  комітету довести  в якості інформації до сесії Верховної Ради думку членів комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Обговорення питання  завершено.  Я ставлю на   голосування постанову за номером 2629-1 про звільнення Тарасюка з посади Міністра закордонних справ України. Прошу голосувати.

 

12:19:59

За-247

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 186, „Блок Тимошенко” – 4, "Наша Україна" – 2, Соціалістичної партії – 30, комуністів – 21, позафракційні – 4.

Шановні колеги, у нас дехто вимагає перерви. Можливо, ми знову поступимо таким чином: ми попрацюємо, на 30 хвилин раніше закінчимо засідання. Хто за те, щоб працювати без перерви, але на 30 хвилин раніше закінчити засідання, прошу проголосувати.

 

12:20:59

За-244

Чечетов, будь ласка. Вибачте, вибачте. Добре, Чечетов скаже. Всі решта представники фракцій записуйтесь. 

 

12:21:11

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги!

Фракція Партії регіонів просить включити в порядок денний у відповідності з діючою Конституцією питання про звільнення з займаної посади Міністра внутрішніх справ Луценка Юрія Віталійовича і про призначення на посаду Міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Коржа Віктора Петровича, кандидатуру якого відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України  вніс Прем`єр-міністр України Віктор Федорович Янукович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, запишіться представники інших фракцій, крім Партії регіонів, будь ласка, по хвилині.        Бондарчук, фракція соціалістів, будь ласка.

 

12:22:12

БОНДАРЧУК І.М.

Прошу передати слово Івану Сидоровичу Бокому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Бокий, прошу.

 

12:22:24

БОКИЙ І.С.

Фракція соціалістів вважає, що варто підтримати цю пропозицію, тому що немає потреби тягти із призначенням на  посаду міністра молоді і спорту і також немає ніякого потреби тримати Міністерство внутрішніх справ у стані невідомості.

Очевидно, що ці питання  ми можемо вирішити оперативно і таким чином уряд матиме нових членів свого  Кабінету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка,  Беспалий, "Наша Україна".  

 

12:23:09

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна".  

Якась дивина. Ті питання, які не мають обговорюватися, ви ставите на голосування. Ну для прикладу. Вчора уже Верховна Рада України  не тільки розглянула, але й проголосувала. І відмовили задовольнити подання на відставку Юрія Луценка. Я думаю, це було правильне рішення, хай нормально працює і хватить вам дискредитувати міліцію, тим більше в День прокуратури -  дружньої структури такої. Це неправильне було рішення.  Тому ви не можете до цього  повертатися, немає подання.

Тепер рішення, яке ви повинні були поставити, але чомусь не ставите. Ось вам же було дуже доречно сказано, що, відповідно до частини 2 статті 29 Регламенту Верховної Ради, зважаючи на ваші систематичні грубі порушення Регламенту є вимога відсторонити вас від ведення пленарних засідань.

Я розумію, що ви… тобто, ну тримаєтесь за крісло, це зрозуміло  в людському  вимірі, але, будь ласка, покиньте місце головуючого і зніміть це питання з розгляду. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко, будь ласка.

 

12:24:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, „Блок Юлії Тимошенко”.

Приєднуюся до побажання, щоб ви, Адаме Івановичу, покинули своє крісло хоча б тимчасово і передаю слово  Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Турчинов.

 

12:24:28

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Шановний  Адаме Івановичу!

Я хочу вам нагадати, що буквально декілька хвилин тому Верховна Рада проголосувала, щоб на півгодини раніше закінчити роботу. У нас в годину повинно починатися „Різне”, тому „Різне” повинно початися через пять хвилин. У звязку з цим, по-перше, ми не зможемо технічно розглянути у звязку з рішенням Верховної Ради жодного з цих питань. По-друге, я хочу нагадати, що вчора Верховна Рада не прийняла рішення, і тому ви завжди наполягаєте, що під час однієї сесії повертатися до цього рішення неможливо. Тому прошу також діяти в межах Регламенту і Конституції.

І, Адаме Івановичу, все ж таки наступне питання. Я розумію, що у Антикризової коаліції є бажання кадрові питання вирішувати. Але ж є закони, в тому числі і щодо виборів і так далі, які ми не змогли розглянути уже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравченко.

 

12:25:25

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов. Прошу передать слово Симоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Симоненко, будь ласка.

 

12:25:35

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, подання Прем'єр-міністра відносно звільнення Луценка з посади міністра внутрішніх справ є. Але ми повинні врахувати наступне: наступний тиждень працюємо в комітетах. Правоохоронні органи, а це структурована вертикаль, це люди, які володіють зброєю, які сьогодні можуть впливати дуже серйозно на процеси, які відбуваються в суспільстві, можуть ініціювати і забезпечувати за використанням спецпідрозділів різні акції і таке інше, це дуже серйозна проблема. І правоохоронні органи вже знають, що міністра звільнено фактично, це тільки, скажімо, у часі: день, два, три. І ось тут ми, народні депутати, не маємо права діяти так. Це громадський порядок, і ми повинні сьогодні прийняти рішення щодо його звільнення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтеся!

Я звертаюся: Кабінет Міністрів готовий розглядати наступні кадрові питання?

 

 ____________________. Кабінет Міністрів готовий розглянути ці кадрові питання. Подання Прем'єр-міністра є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію про розгляд кадрових питань щодо Міністерства внутрішніх справ та  Міністерства в справах сімї, молоді і спорту, прошу підтримати цю пропозицію.

 

12:27:19

За-246

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування постанову Верховної Ради за номером 20….

(Ш у м   у   з а л і)

Матвієнко ввімкніть мікрофон, бо не витримає.

 

12:27:43

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія „Собор”, Блок „Наша Україна”.

Адаме Івановичу, я звертаюсь до вас з проханням дати мені пояснення, хто вам сьогодні уповноважив грубо порушувати Регламент з самого початку нашого засідання?

І якщо говорити конкретно, за те, за що ви зараз проголосували з порушенням, я хочу вам запитати: дайте мені подання, я є народним депутатом, у мене не має подання, я не знаю, що ви голосуєте. Вчорашнє подання відхилено. В такий спосіб ви порушуєте  не тільки Регламент, а Конституцію, за що маєте нести відповідальність.

Якщо ви тільки сьогодні працюєте, то я розумію, а якщо ви поважаєте авторитет вищого законодавчого органу, будь ласка, не слугуйте, не знаю тільки за що, амбіціям і кланам, а слугуйте українському народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, Анатолій Сергійович, ви, на щастя, були в той час, виконували іншу роботу, коли ми двічі підряд голосували за призначення Премєр-міністра Єханурова. О це вам відповідь за аналогією, що робила Верховна, що була робила Верховна Рада.

Я ставлю на голосування проект постанови 2635 про звільнення Луценка з посади міністра внутрішніх справ. Прошу голосувати.

 

12:29:23

За-248

Рішення прийнято. 

По фракціях: Партія регіонів – 186, „Блок Тимошенко” – 5, "Наша Україна" – 2, Соціалістична партія – 30, комуністів – 21, позафракційні – 4.

Шановні колеги, у нас є подання про призначення Коржа міністром України у справах сімї, молоді та спорту, реєстраційний номер 2648.

Віктор Петрович є нашим колегою – депутатом Верховної  Ради.

Обговорення?  (Ш у м   у   з а л і)

Запишіться від фракцій, хто хоче обговорити цю кандидатуру. Будь ласка, від фракцій.

Так, шановні колеги, зараз записалися від фракцій. Я просив би, Віктор Петрович, хочуть вас побачити. Будь ласка, на трибуну.

Побачили? Запитання хочете? 

Добре, давайте, запишіться ще на запитання. Записуйтеся на запитання.

Так, будь ласка, 5 хвилин. Бондарчук Іван.

 

12:31:13

БОНДАРЧУК І.М.

Слово прошу передати депутату Філіндашу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Філіндаш Євген, будь ласка.

 

12:31:25

ФІЛІНДАШ Є.В.

Дякую.  Євген Філіндаш, фракція соціалістів.

Віктор Петрович, відомо, що у 2008 році у нас попереду Олімпіада, і відомо, що існують певні проблеми при підготовці. Як ви бачите, які основні заходи потрібно зробити для того, щоб ми врешті решт на наступній Олімпіаді продемонстрували  не регрес, а прогрес, і були шанси зберегти реноме спортивної держави?  Дякую.

 

КОРЖ В.П.

Я дякую за запитання.  Я хочу сказати, що, дійсно, уже повним ходом іде підготовка наших олімпійців до такого важливого самого крупного світового спортивного форуму, як Олімпійські ігри. І уже окреслено коло кандидатів. Я як віце-президент Національного олімпійського комітету в курсі цих питань.

Є, дійсно, дуже багато проблем, проблем фінансових, проблем технологічних. Дійсно, сьогодні професійний спорт – це боротьба технологій, дуже великі гроші задіяні у цьому. І, на превеликий жаль, ми маємо велике відставання у питаннях матеріально-технічного забезпечення. Ви знаєте, що, на превеликий жаль,  за роки незалежності за рахунок держави не збудовано жодного Палацу спорту, жодного сучасного олімпійського об’єкту. Тому ця складова у нас ще дуже хромає.

У нас є проблеми з національним допінговим центром і багато інших поточних проблем. Но я хочу сказати, що сьогодні є абсолютно дружна робота міністерства, Олімпійського комітету і нашого профільного комітету Верховної Ради. І переважна більшість цих проблем уже в стадії вирішення. Я...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ключковський, будь ласка.

 

12:33:16

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Я прошу передати слово моєму колезі пані Катерині Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Катерина Левченко.

 

12:33:26

ЛЕВЧЕНКО К.Б.

Шановний Вікторе Петровичу, у мене до вас наступне питання. Я знаю, що ви є гарним фахівцем у галузі спорту, але міністерство, яке ви збираєтеся очолювати, займається також питаннями дітей, сім’ї, молоді, впровадження гендерної рівності. Ці ті питання, які сьогодні є дуже актуальними і серйозними, в тому числі таких, що стосуються соціальних сиріт, розвитку системи дитячих будинків сімейного типу, тощо.

Скажіть мені, будь ласка, які ваші плани у цій сфері і на скільки ви збираєтеся продовжувати таку політику, яка велася два роки поспіль  у цьому напрямку? Дякую.

 

КОРЖ В.П. Я дякую за запитання.

Дійсно, ви торкнулися дуже важливих проблем. І я розумію, що невипадковим є те, що ця проблематика об’єднана у профільному цьому міністерстві. І неможливо відокремити питання здоров’я нації, фізичної культури, спорту від такого аксіомного  питання як сім’я, як молодь, його профорієнтація, працевлаштування і таке інше. Я намагався протягом своєї роботи в профільному комітеті глибше вникнути в ці питання і ми підтримали всі ініціативи Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту і ви знаєте, що вже декілька законопроектів наших спільних пройшло через зал Верховної Ради.

Я  переконаний, ще багато що треба зробити. Прийняті ряд конвенцій, законодавчих актів, які ще потребують того, щоб були опрацьовані як державні програми. Це стосується і безпритульності, і бездоглядності, на превеликий жаль непрацюючої програми вітчизняного усиновлення ми віддали перевагу чомусь міжнародному. Наші сироти не мають можливості найти собі домівку в українській сім’ї. Багато є питань …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Бондик.

 

12:35:31

БОНДИК В.А.

Шановний Віктор Петрович, по-перше, я вас вітаю з таким високим призначенням, яке я, сподіваюсь, відбудеться в цій сесійній залі. На відміну від вашого попередника, трудова біографія якого була тільки політична діяльність в молодіжних рухах і організаціях, ви маєте досвід і фізкультурника, і спортсмена професійного. І я наскільки знаю, ви були керівником загального общества „Динамо”, ви генерал-майор міліції.

Скажіть, будь ласка,  я десь читав в періодичній пресі, що вас звільнив колись колишній Міністр внутрішніх справ Луценко за політичних підстав, тобто, мовити, за революційною цілесообразністю. Так це чи ні?

 

КОРЖ В.П.  Я думаю, що це дійсно так, бо ніяких звинувачень по суті я не отримав і той фарс, який був продемонстрований на конференції динамівській, йому вже дала оцінку історія, ці півтора роки, які товариство „Динамо” працює за новим менеджментом, який, на превеликий жаль, привів тільки до негативних наслідків як економічних, так і суто спортивних. Обсяги виробництва скорочені, декілька спортивних шкіл закриті, сотні дітей опинились на вулиці. Це підсумок спортивної діяльності керівництва внутрішніх справ. Але я не вважаю, що  так все безнадійно. Я думаю, що час протистояння, час політики у спорті він уходить і я абсолютно підтримую великого фахівця Хуана Антоніо  Самаранча, почесного президента міжнародного олімпійського комітету, який сказав, що спорт зовні політики і мене надихає те, що на Дні уряду депутати, які працюють в цьому залі віддали 418 голосів за нашу програму, за здоров’я нації, за розвиток фізичної культури і спорту, за це я вам дуже вдячний. Сподіваюсь, що так буде і надалі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Петрович, сідайте, будь ласка. Я думаю, ми абсолютно правильно поступили, що дали можливість послухати претендента на посаду. Обговорення, так, Катеринчук, будь ласка. За ним Калашніков.

Кому, Микола Дмитрович? Ви з місця хочете? Мікрофон, будь ласка, Катеринчука.

 

12:37:57

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, сьогодні ви проводите засідання  з грубим порушенням Регламенту як завжди. І сьогодні поза регламентним нормам, ви поставили на голосування про зміну Тарасюка, про зміну Луценка і я розумію, що сьогодні це тільки початок тої демонстрації встановлення монополії Партії регіонів, разом з комуністами, яку ви намагаєтеся нав’язати суспільству.

Адам Іванович, сьогодні ви порушник Регламенту. Сьогодні ми внесли пропозицію від двох фракцій, яку ви маєте негайно виконати про відсторонення вас від виконання обов’язків головуючого на засіданні. Це питання ви також з порушенням Регламенту навіть не поставили на обговорення.

Адам Іванович, все що сьогодні відбувається в парламенті, це не демократично. Ви абсолютно розумієте свою безвідповідальність і неможливість вас усунути, крім фізичного винесення вас з кріса, після порушення того, що ви зробили сьогодні.

Я переконаний, що суспільство оцінить ваші дії і дії Антикризової коаліції. І те, що зараз відбувається, це масштабний і поступовий наступ на той демократичний курс, який підтримали в 2004 році 15 мільйонів громадян України, подається свідомому      реваншу антикризової коаліції, за яку проголосувало на попередніх виборах не більше 40 відсотків. Ви розумієте, що це абсолютно той шлях, який веде до політичної кризи. І ви свідомо, Адам Іванович, займаєте місце ключового інструменту по здійсненню цієї політики. Я розумію, чому Мороза сьогодні немає в цьому кріслі, тому що сьогодні проводяться антиконституційні і анти регламенті дії.

Адам Іванович, я думаю, що у вас буде багато проблем надалі, тому що сьогоднішня тільки постанова, яку ми  внесли про усунення вас, це тільки перша ластівка, ми зробимо другу и третю, а після того ви на два тижні підете вчити Регламент, а після того ми поставимо питання, щоб ви не були в цьому кріслі ніколи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене можуть проблеми, це ви правильно говорите. Але вони у вас уже є. Калашніков, будь ласка.

 

12:40:19

КАЛАШНІКОВ О.І.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! шановні співгромадяни!

Олег Калашніков, Партія регіонів, антикризова коаліція.

Я підтримую Віктора Петровича Коржа! Це людина, який є патріот України, фахівець, спортсмен, людина, яка підняла „Динамо” на той рівень, на який сьогодні треба його піднімати після діяльності тих, кого ви сьогодні звільнили.

Віктор Петрович, від нашої партії, від антикризової коаліції, працюйте на Україну, працюйте на державу, впевнений, що саме ви зробите все, щоб Україна привезла великі медалі з Китаю, щоб Україна стала потужною спортивною державою, а ви фахівець, яким сьогодні пишається держава.

Спасибі вам, працюйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ткаченко. З місця, мікрофон, будь ласка.

 

12:41:15

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги! Шановні українці!

Я думаю, що ви, слухаючи виступи моїх попередників, розділяєте ту позицію, за яку я скажу, як представник Комуністичної фракції.

Віктор Петрович, це, дійсно, державницька людина, дійсно, людина з великим і минулим, і з прекрасним майбутнім, людина, яка, як фахівець, глибоко розбирається і в спорті, і в питаннях економіки,  розвитку спорту. Він лікар за освітою. А це сама гуманна спеціальність. Я думаю, шановні друзі, що Віктор Петрович вихований в кращих традиціях радянської України, коли спорт процвітав, коли Україна достойно представлялася на всіх рівнях від чемпіонатів Європи, світу до олімпіад. Думаю, що кращі традиції радянського спорту Віктор Петрович перенесе на відродження України, яке розпочалось з початку формування антикризової коаліції. Тому у мене до Віктора Петровича лише одне побажання від фракції комуністів і від мене особисто: так тримать і ми вірим вам,  ми вірим, що ви, ставши міністром, достойно будете займатися і розвитком спорту, достойно будете відстоювать права нашої молоді, права сім’ї і достойно будете представлять антикризову коаліцію в уряді нашої України. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Євген Філіндаш, будь ласка. За ним Писаренко.

 

12:43:08

ФІЛІНДАШ Є.В.

Євген Філіндаш, фракція соціалістів.

Я знаю Віктора Петровича за роботою спільною в комітеті профільному молодіжної політики, спорту і туризму. І хочу відзначити, що він є, мабуть, один з найпрофесійніших депутатів цього комітету. У нас є нормальна співпраця всіх депутатів, які перебувають в комітеті, від різних фракцій, і всі депутати від всіх фракцій бачать, що Корж є одним з найактивніших, який дійсно зсередини розуміє дуже добре сферу спорту, знає що може зробити для того, щоб ми не занедбали спорт остаточно, а змогли його підняти хоча б на той рівень, який у нас існував на початок незалежності. І я впевнений, що Віктор Петрович справиться з цією роботою. Тим більше, що роботи більш, ніж достатньо. І не лише в сфері спорту, а, зокрема, в тій же молодіжній політиці, де є дуже багато проблем. І молодь зараз не може сказати що відчуває чи взагалі у державі є  якась політика у сфері  турботи про молодь і надання їй можливість реалізовуватися.

 Я думаю, що головним завданням міністра буде те, щоб… в цій сфері, щоб молодь відчула, що у державі є молодіжна політика, що є якась перспектива, є якась стратегія. І я впевнений, і наша фракція також   впевнена, що новий міністр зможе справитися у випадку призначення з цим завданням.  Ми підтримуємо кандидатуру Віктора Петровича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Писаренко, фракція... Ляшко.  Будь ласка.

 

12:45:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, „Блок Юлії Тимошенко”.

Думаю, жоден в  цьому залі не піддає сумніву в професійній здібності на посаду кандидата в  міністри Коржа. Тим більше, коли про ці здібності стверджують такі відомі спеціалісти в  галузі спорту, як Григорій Михайлович Суркіс.

Але, тим не менше, закон для всіх один. І от там за спиною у Коржа стоїть колишній Генеральний прокурор Піскун, відомий борець з корупцією, то він мав би йому підказати, що згідно Закону „Про державну службу” кандидати на посади в органах державної влади заповняють декларацію про доходи свої і  членів сімї. Це ваш уряд два дні тому вніс пропозиції про зміну Закону „Про боротьбу з корупцією”, яка у випадку прийняття не зобов’язуватиме повідомляти  про доходи сімї. Тобто сам живеш на  зарплату, все оформляєш на сімю і  ніде не декларуєш. Але поки ці зміни не прийнятті, треба заповнити декларацію.

Тобто, суто формально, Адаме Івановичу, ми зараз це питання розглядати не можемо. Так само, як і  про призначення міністром внутрішніх справ Цушка Василя Петровича, який теж не подав декларацію  про свої доходи і доходи своєї сімї.

А тепер про голосування, яке відбулося перед цим, про відставку Луценка.

Перше. „Блок Юлії Тимошенко”  не  голосував за відставку Луценка. А оті п’ятеро людей, які рахуються, що начебто від БЮТу, насправді вони не від БЮТу і  виключенні із фракції.

Друге. Я прошу, громадян України,  звернути увагу на голосування  фракції соціалістів вчора по питанню відставки Луценка і сьогодні. Вчора вони не голосували, а сьогодні вони голосують. Виявляється ні про які принципи не йдеться. Люди просто торгувалися за посаду, бо Партія регіонів  тягнула свого кандидата, а  соціалісти 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виключіть мікрофон. Олег, у вас буде наступне питання, ви   матимете можливість це сказати. Це не по темі. Ви про Коржа говоріть.  Завершуйте  про Коржа. Наступне питання, я вам дам слово, якщо запишетеся.

 

ЛЯШКО О.В.  Адаме Івановичу дайте про Коржа сказати.

Оскільки  Корж представник антикризової коаліції, значить все, що стосується діяльності коаліції, це по темі.

Саме тому  соціалісти цим голосуванням  продемонстрували, що заради посад вони матір рідну продадуть, а не те, що міністрів.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Заспокойтеся.

Я нагадую, тим більше сам  Ляшко нагадав, що у нас  наступне буде кадрове питання, і  він там  висловиться і скаже все, що хоче.

Шановні колеги! Послухайте, будь ласка.  І Віктор Петрович Корж, і  Наступна кандидатура – це наші колеги, і їхні декларації знаходяться у відділі кадрів  Апарату Верховної Ради України  так, я кожного з вас.

Будь ласка, одна хвилина на репліку Піскуну.

 

12:48:30

ПІСКУН С.М.

Адаме Івановичу, ви сказали те, що  я хотів сказати депутатам, що  ми всі писали декларації перед тим, як отримувати  свої знаки депутатів Верховної Ради. Тому всі декларації знаходяться   в особистих справах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, шановні колеги.  Я ставлю на голосування  Постанову Верховної Ради про   призначення Коржа В.П. Міністром України у справах сім'ї, молоді та спорту, реєстраційний номер 2648. Прошу голосувати. 

 

12:49:21

За-247

Постанова прийнята.

Давайте привітаємо нашого колегу із призначенням на досить важливу міністерську посаду.

Шановні колеги, у вас є подання Прем`єр-міністра на призначення Цушка Василя Петровича на посаду Міністра внутрішніх справ України. Реєстраційний номер 2649. Є необхідність задавати запитання? Будь ласка, Василь Петрович, на трибуну. Прошу записатись на запитання. Ми проголосували. Так, будь ласка, п'ять хвилин. Попеску.

 

12:50:29

ПОПЕСКУ І.В.

Спасибо. Попеску, фракция Партии регионов.

Уважаемый Василий Петрович, я уверен, что мы за вас проголосуем, знаем ваш принципиальность, знаем то, что вы прекрасно работали на посаде губернатора Одесской области, когда вас Президент представил. Мы надеемся, что и на новой посаде будете хорошо работать. Но у меня есть один вопрос: как вы думаете, работать и пресечь так называемое явление как разведение лохов на уровне низшем органов внутренних дел, это когда при предыдущим министре специально создавались вот такие системы? Спасибо.

 

ЦУШКО В.П. Иван Васильевич, я отвечаю вам и, думаю, для всех. Вы прекрасно понимаете, что еще два дня назад я и в помине не думал, что могу стать кандидатом на эту должность, поэтому отвечу так: буду вникать в ситуацию, разбираться без всякой спешки, без всяких резких движений. «Прежде всего справедливость и законность» – это будет мой девиз в работе. Я думаю. Что с тем коллективом, который сегодня есть в МВД, прекрасно мы понимаем, что в любом коллективе, в том числе и в таком многочисленном 300-тысячном есть люди, которые нарушают закон, но это все-таки надо исходить, что это единицы. Потому что это те люди, которые сегодня отвечают за правопорядок в стране. И благодаря им, сегодня есть та ситуация, при которой все-таки наши граждане могут ходить по улицам.

То, что есть недостатки, естественно если вы сегодня проголосуете, вникну, разберусь, буду делать все, чтобы милиция соответствовала своему названию и выполняла законы  милиции.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Рефат Чубаров,будь ласка.

 

12:52:23

ЧУБАРОВ Р.А. 

Шановний  Василю Петровичу, у мене немає сумніву у ваших людських якостях. Знаю, … сусід. Але  справа не в тому. Мене насторожує, знаєте те. Ви сьогодні  як один з досвідчених депутатів в цій залі ви бачите з яким порушенням головуючий веде засідання. І в тому числі в той момент, коли йдеться мова про ваше обрання. І те, що це  „проглочуєте” мене це засмучує. Я це просто вам висказав.

А тепер запитання. Василь Петрович, що ви впровадите в діяльність МВС такого, що не впроваджував Юрій Віталійович Луценко? І які будуть ваші дії? От як ви себе відчуєте? Як ви себе поведете, коли от ті наміри тих, хто повер……….. і ви знаєте про кого я говорю і вчора  ці прізвища тут лунали, вони завтра-післязавтра будуть повертатися. Ви зможете в цій ситуації вести себе професійно? Те, що буде очікуватися від вас як від міністра  внутрішніх справ? У мене це запитання тому, що зараз ви не проявили цю якість своєї, знаєте, такої…

 

ЦУШКО В.П. Я отвечу вам так.

Я всегда работал по принципу, что все хорошее нужно учитывать и учиться всему хорошему.

По отношению моему к работе милиции на этом посту. Я вас заверяю тут, что будет закон один для всех. С моей стороны проводиться такая линия. Если этого не будет, то, поверьте, мне хватит  сил и смелости подать в отставку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  будь ласка, Борис Беспалий.

 

12:54:07

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Василю Петровичу, я зараз пригадую як ми з вами були в програмі Савіка Шустера „Свобода слова”, як ви себе в широку грудь  і казали, і клялися, і божились, що ніколи і нізащо не підете в коаліцію з Партією регіонів, комуністами, що вам там немає чого робити. Це такий вступ невеличкий.

Зараз звільнили вашого колегу, з яким, ну, і ви, і ми пройшли серйозний шлях боротьби за демократію, звільнили беззаконно, звільнили без жодних реальних підстав, тому що він працював чесно і працював добре, працював, ну, авторитет міліції не у нас з вами, а серед людей зріс, ну, в десятки разів: з семи відсотків до сорока – і продовжував зростати. Як у вас з сумлінням в такій ситуації?

 

ЦУШКО В.П.  Борис Якович, отвечу так. Я делал все, чтобы состоялась широкая коалиция. И конкретно депутат Беспалый заложил фундамент отставки Юрия Луценка.

А касательно, что я бил себя в грудь, Борис Якович. Вы политик, я политик – все течет, все меняется. И тут, увы… А грудь расширяется, если мышцы качаешь. Спасибо. Главное, что не для наград незаслуженных.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кисельов передає Єфремову. Будь ласка.

 

12:55:33

ЄФРЕМОВ О.С.

Спасибо, Адам Иванович.

Василий Петрович, один вопрос и одна просьба есть. В воскресенье прошлое в городе Брянке Луганской области работники милиции избили до тяжелого состояния одного человека, он сегодня находится в реанимации, уже практически неделю. Другими работниками милиции делаются сейчас попытки надавить на семью, для того чтобы семья забрала заявление по данному беспрецедентному факту. Это то, что касается честной работы предыдущего министра и влияния на наведение порядка его в органах внутренних дел. Огромная просьба вникнуть в данную ситуацию и сделать все, чтобы виновные были наказаны, и те работники милиции, которые принимали в этом участие, были привлечены к ответственности. Спасибо.

 

ЦУШКО В.П. Спасибо.  Если вы меня назначите по конкретному случаю, естественно, дам поручение. Но я вам отвечу коллеги вот что, значит, вы прекрасно понимаете, сегодня вы будете голосовать и принимать политическое решение. То, что наша система правоохранительная вся, не только милиция, нуждается в реформе, она нуждается. И задача наша и тех, кто  сегодня себя позиционирует как оппозиция, и тех, кто в більшості, без всякого пикетирования, ради интереса страны, ради интересов граждан, ради наших детей, внуков реформировать систему так, что бы мы чувствовали, что мы живем в правовом государстве и в безопасности.

И я надеюсь на опору на парламент, я надеюсь на коллегиальную работу в Правительстве, тогда будет получаться. Эгоизм проявлять я не собираюсь. Потому что один человек даже на таком посту ничего не может решить. А проблемы, естественно, возникают. Если говорить там, взять статистику, статистику можно применить для того, чтобы вручить орден, статистику можно применить для того, чтобы снять с работы, на то она и статистика. Все зависит от нашего желания, действительно, сделать дело.

Поэтому я благодарю вас за то доверие…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую. Так, Ляшко хоче виступити. Хто ще наполягає? Запишіться тоді, будь ласка, від фракцій. Запис від фракцій іде. Так, будь ласка Писаренко передає Ляшку, чи Шкілю? Шкілю, будь ласка. Правильно. Андрія не чули ще сьогодні, будь ласка.

 

12:58:31

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій, фракція "Блоку  Юлії Тимошенко".

Ви знаєте, обговорювати питання завжди хочеться тоді, коли питання поставлено справедливо і чесно. Ну, я це опускаю, про це було сказано, але не це головне за даних обставин.

Коли ми говоримо про перепризначення достатньо важливе, тому що за внутрішню політику в Україні відповідає Міністерство внутрішніх справ. Це просто в нас воно останнім часом перетворилося на Міністерство, останніх 15 років воно виступає  в якості Міністерства переслідувань, але, насправді, воно має забезпечувати порядок в середині країни. І дуже мені не хотілося, щоб це міністерство було використано в якості інструменту тиску на опозицію, на  іншу позицію,  на те, щоб переслідувати інокодумаючих. І поспіх, з котрим все робиться, наштовхує мене на цю думку, тому що я впевнений, що подібне штучне  утворення, яке утворилося – утворення комуністів, капіталістів і соціалістів – не зможе без згортання демократичних  процесів утриматися довше при владі.

Тому, в принципі, я переживаю за те, щоб Міністерство внутрішніх справ не перетворилося на  репресивну машину, щоб нинішній міністр, якого зараз, я впевнений, що ви проголосуєте, не перетворився на нового Білоконя,  бо це – найважливіше, чого бояться, не хочуть і не хочуть, ще раз підкреслю, мати в Україні українські громадяни, підприємці, і всі решти, хто зазнавав репресій від попередників.

Тому я наголошую, ми розуміємо, що зараз біля  телевізора сидить Максим Курочкин у слідчому ізоляторі, який знає напевно, що при зміні міністра він буде  звільнений, і я хотів би побачити, пане Цушко, чи ви виконаєте  завдання антикризової коаліції, пане Цушко, чи не виконаєте, чи ви будете  стояти на сторожі закону в даній ситуації.

Тому насправді є  багато проблемних питань. І нехтування елементарними речами, елементарним законодавством, повірте, змусить наступного чи дозволить наступній владі також нехтувати ними.

Чому в цій залі, наприклад, ви зараз не можете проголосувати все: і міністра надзвичайних ситуацій, і проголосувати тут, щоб Конституцію змінюувати не трьомастами голосами, бо вам це  довго чекати, а 226-ма голосами? Тому що один член Соціалістичної партії, сидячи біля мене, сказав: „Правий той, хто має більше прав”.

Ви маєте всі права. Ви можете перетворити Україну на нікчемну, нещасну державу, ви можете перетворити в мрію комуністів – в Білорусію, ви можете перетворити її в тоталітарну машину, але не забувайте, що ця тоталітарна машина може перемолоти і вас.  Комуністи не зупиняться перед тим, щоб перемолоти тих капіталістів, з якими  вони прийшли до влади.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від соціалістів Шибко, будь ласка. Підготуватися Григорович.

 

13:01:49

ШИБКО В.Я.

Віталій Шибко, соціалістична фракція.

Колись у рекомендаціях так писалося: „Знаю по суспільній громадській, політичній і іншій роботі Василя Петровича з 1994 року, коли ми разом були обрані в парламент другого скликання”.

Я хочу сказати, що він завжди відрізнявся тим тиском, який був притаманний йому у виконанні зобов’язань перед Радою і перед своїми виборцями. І ви знаєте, що він неодноразово обирався не просто по списку, а обирався саме громадянами від свого виборчого округу. А добре всі знають, що це таке, як обирається, коли ти обираєшся, і коли до тебе весь час ідуть запитання, коли до тебе весь час звертаються громадянами і треба відповідати на їх запитання і бачити, що вони хочуть.

Я хочу сказати, що велику роботу Василь Петрович проводив не тільки як депутат, а й будучи уже губернатором Одеської області. І досі пам’ятають і згадують його як ту діяльну людину, яка може виконувати свої зобов’язання, яка спілкується з людьми. І оце, те, що він не нехтує саме йти до людей, спілкуватися з ними, я думаю, буде доброю ознакою його роботи на посаді міністра. І мається на увазі не тільки з громадянами, а саме з рядовими міліціонерами, з тими людьми, які дійсно на ділі виконують свої зобов’язання.

Я розмовляв учора з Василем Петровичем. І я скажу, що це рішення, яке він прийняв сьогодні, воно було продиктоване не тільки його власним бажанням, а воно було продиктовано також позицією нашої фракції, яка послідовно дотримується теми, що на сьогоднішній день треба реформувати саме Міністерство внутрішніх справ, реформувати як та організація, яка має силові структури і яка виконувати повинна свої зобов’язання перед народом.

І я думаю, що ми, послідовно виконуючи свої зобов’язання перед парламентом, перед урядом, а також перед людьми і делегуючи Василя Петровича на цю посаду, будемо мати доброго міністра, ту людину, яка без погон буде виконувати зобов’язання військової людини і виконувати їх чітко, як це потребує на  сьогоднішній день саме Міністерство внутрішніх справ, і як це потребують сьогодні люди. Василь Петрович, ми вам бажаємо і в першу чергу великої наснаги, так, і в першу чергу зверніть уваг на дільничних міліціонерів. Саме там на сьогоднішній день і є та політика, яка повинна виконуватися Міністерством внутрішніх справ.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лілія Григорович, будь ласка. За нею Сухий.

 

13:04:42

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Ліля Григорович, „Наша Україна”.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці.

Сьогодні 15 років як український народ на референдумі 1 грудня  з натхненням і ентузіазмом проголосував за незалежність власної країни, вкладаючи в це поняття всі те найкраще, що може принести воля, свобода і власна держава кожному народові.

Сьогодні, шановні друзі, ми, як було прийнято говорити в старі часи, ударним трудом відмічаємо гідну річницю. Ударним, не перекладаю з російської на українську, а так і кажу, ударним, бо завдано удару по тим же самих правах, свободах, по українському парламентаризму і зрештою по демократії.

Шановні друзі, насильство породжує насильство. Зло породжує все більше зло і все разом це є дорога в нікуди. Вдумайтесь, сьогодні в день оцього ж таки референдуму, засідання веде нелегітимний головуючий, розглядаються нелегітимні подання на Міністра закордонних справ з точки зору 103 статті Конституції, на зняття Міністра внутрішніх справ просто-таки без подання і без обговорення, яке мало би бути подано сьогоднішньою датою, одним словом вакханалія так званого парламентсько-президентського виміру, за який так боролися.

Я шаную Василя Петровича і, ви знаєте, аплодувала сама багато разів пану Цушку, коли в „Свободі слова” ви дійсно зривали найбільші аплодисменти патетикою «мы с ними никогда не будем».

Шановні соціалісти, ви, сьогодні немає Голови Верховної Ради Мороза, ви сьогодні ідете на це призначення. Я хочу запитатися, ви, можливо, не зміните своїх принципів, але ви усвідомлюйте ту межу, а межі немає, коаліції, в якій ви сьогодні знаходитеся. І, Василь Петрович, все дуже часто міняється, але ж не з такою карколомною швидкістю, бо так можна у вирі спустити оцієї карколомності змін, спустити дитину разом із водою.

Одночасно, я хотіла би попросити вас буквально декілька речей, у присутності українського парламенту, який мене чує і, головне, українського народу. Я сподіваюся, що недивлячись на те, що ви вляпались в Антикризову коаліцію, ви відчуєте ту межу тих принципів, які переступати не можна. Я сподіваюся, що не буде загонів-перевертнів на чолі з Пукачами, які будуть відрізати голови, вбивати українських громадян, а міністр внутрішніх справ заговорить українською мовою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий.

 

13:07:32

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я пропоную нам всі не відволікатися на голослівні звинувачення Антикризової коаліції в якихось в чомусь там порушеннях. Ви, любі друзі і люті друзі, мали можливість створити свою коаліцію. Вона у вас проіснувала три місяці, ви її готували до три місяці, після виборів, проіснувала декілька днів, ви самі своїми руками її розвалили. І звинувачення ваші голослівні мають бути чимось підтверджені. А Василю Петровичу, як колишній офіцер МВД я прошу, врахуйте, будь ласка, ті зауваження, котрі мають наші виборці сьогодні до органів внутрішніх справ.

Перша. Укріплення кадрів на місцях в районних і міських відділеннях внутрішніх справ. Там, куди приходять люди. В першу чергу, там потрібно зміцнювати, а не множити, не плодити внутрішню безпеку, яка не зрозуміло кого і за чим спостерігає як апарат примусу і насильства.

Далі. Василь Петрович, було б доцільно відновити прийоми, які колись проводилися, прийоми працівниками і співробітниками  внутрішніх справ за місцем праці та за місцем проживання. Це прекрасна форма, яка колись дала можливість міліції зрозуміти істину суть справ, що відбувається на місцях.

Ще одне. Василь Петрович, категорично прошу вас, не служіть ніякій партії. Бажання взяти, якщо у вас виникне таке бажання взяти палички, йти побарабанити весною чи під льодом, чи куди там, не беріть палички. Ви не можете бути в партії. Ви можете мати своє переконання, це ваше право. Але ви не повинні керуватися в своїй роботі партійними настановами, а тільки законом.

Ще один аспект. Тісна взаємодія з органами прокуратури і судами. Не бодання, не протистояння, не розказувати, що хтось поганий, а я хороший, а навпаки, співпраця і пошуку того, що коли міліціонер, органи затратили великі зусилля, щоб піймати мерзотника, то, щоб довести цю справу до кінця потрібні спільні зусилля і прокуратури, і судів.

І ще одне. Я вам обіцяю від Комітету соціальної політики та праці, я буду тут на трибуні стояти до тих пір, поки ми не вирішимо ті питання, які сьогодні турбують наших працівників правоохоронних органів - житло, заробітна плата, пенсійне забезпечення обов’язково.

І, Василь Петрович, окрема тема. Шановні колеги, правила дорожнього руху написані кров’ю і життям наших людей, що ми наробили по підказці якогось дядька з Хоружівки, котрого по дорозі зупинив гаїшник. Це ті люди, Державтоінспекція, які в Чорнобилі день і ніч ночували, це ті люди, які зараз на дорозі стоять, ми перетворили все це в зубоскальство. Хто має кишку тонку, не давайте взятки. Що ж ви самі пхаєте тих 20 гривень, потім ходите варнякаєте, що у вас хтось вимагав. Не порушуйте, і будьте мужиками!

Василь Петрович, успіху вам, щастя, добра і хорошого здоров’я, і почуття гумору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування постанову Верховної Ради про призначення Цушка на посаду міністра внутрішніх справ відповідно до пункту 12 частини 1 статті 85 та частини 4 статті 114 Конституції України Верховна Рада України постановляє призначити Цушка Василя Петровича на посаду Міністра внутрішніх справ України, реєстраційний номер законопроекту 2649. Прошу голосувати.

 

13:11:25

За-246

Рішення прийнято.

Давайте привітаємо нашого багаторічного колегу, депутата чотирьох скликань  Василя Петровича із призначенням на надзвичайно відповідальну посаду. І побажаєм, щоб він не мав клопоту з Верховною Радою.

По фракціям, будь ласка.  Партія регіонів – 185, „Блок Тимошенко” – 5, „Наша Україна” - 2, соціалісти – 29, комуністи – 21, позафракційні – 4.

Шановні колеги, я вас дуже просив би, дуже просив би мене підтримати. У нас є борги, які ми не маємо права залишити. Зараз, зараз, послухайте. А потім ви скажете чи я правий. Нам потрібно було б розглянути питання про призначення виборів, тому що це не терпить питання. Я дуже хотів би, щоб ми з вами ратифікувати дві угоди, які також дуже горять, міжнародні угоди. І розглянули закон, який також нам дуже пече – про державні закупівлі. Давайте ми оперативно попрацюєм.

Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати мою пропозицію, прошу проголосувати. І буде різне, ми оперативно це зробимо, буде різне, але не стільки як завжди, шановні колеги.

 

13:13:03

За-259

Будь ласка, Багашева Наталія Владиславівна. Ви одразу назвіть усі ради, і ми проголосуємо, я думаю.

 

13:13:27

БОГАШЕВА Н.В.

Шановні колеги, я можу дуже коротко назвати тільки ради. Але є два моменти. Бо питання розгляду призначення виборів сільських, селищних, міських голів, воно є не таким простим. І воно говорить, не свідчить про силу і розвиток місцевого самоврядування, а навпаки, говорить про достатньо безвідповідальне ставлення і виборців, і тих, хто претендує на посади лідерів місцевого самоврядування до того, що вони потім отримують які посади.

Чому ми пропонуємо вам сьогодні призначити вибори, підтримати Постанову про призначення виборів:

 Першотравенського селищного голови (Барановського району Житомирської області);

Чумаківського сільського голови (Дніпропетровського району Дніпропетровської області);

Осокорівського сільського голови (Новоронцовського району Херсонської області);

Аджамського  сільського голови (Кіровоградський район Кіровоградської області);

Новоселівського сільського голови (Пологівський район Запорізької області);

 Ємчиського  сільського голови (Миронівського району Київської області);

Ташинського сільського голови (Березанського Миколаївської області);

Славського  селищного голови (Сколівський район Львівської області).

Особливо мушу звернути увагу народних депутатів на строки призначення цих виборів. Хоча частина два статті 42 Закону „Про місцеве самоврядування в Україні” вимагає, щоб позачергові вибори були призначенні, відбулися в 130-денний строк з дня припинення повноважень попереднього голови. На практиці цей термін дотримати дуже     складно.

Верховна Рада мусить призначити ці вибори відповідно до закону не пізніше, як 70 днів до дня виборів. Тому в деяких випадках, які розглядаються сьогодні, а це мали розглядати ще вчора, 130-денний термін уже порушено.  Для мінімізації  цього необхідно було призначити ці вибори на 11 лютого наступного року, як це було запропоновано комітетом в п’яти  попередніх постановах, які вам  роздані були на руки раніше.

Проте ситуація ускладнюється в зв’язку з тим, що фінансування цих виборів ускладнене. Комітет на своє звернення  до  Кабінету Міністрів з питання фінансування позачергових виборів отримав відповідь за підписом заступника міністра фінансів пана Рибака. У цій відповіді стверджується, що у зв’язку з перерозподілом  бюджетних коштів, недавно прийнятими змінами до Державного бюджету на 2006 рік, своєчасне фінансування позачергових виборів може розпочатися не раніше нового бюджетного року. А тому рекомендується призначити такі вибори не раніше березня наступного року.

Хоча це призводить  до ще більшого порушення встановлених термінів законом,  однак комітет пішов на зустріч цим рекомендаціям, оскільки відсутність фінансування виборів майже напевно призведе до їх зриву.

Враховуючи це, комітет пропонує прийняти винесенні на ваш розгляд постанови, призначивши усі ці  позачергові вибори на 4 березня 2007 року, відповідно замінивши дату у перших п’яти постановах з 11 лютого на 4 березня.

Це постанови 2590,  2591, 2592, 2593, 2594. Просимо підтримати ці  постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Наталія Владиславівна.

Не буде запитань? Ні, сідайте,  будь ласка.

Тоді будьте уважні. З врахуванням пропозицій комітету я буду ставити на голосування  окремо кожну постанову, і вибори призначаються, наголошую,  на 4 березня.

Ставиться постанова за номером 2590. Призначення позачергових виборів  селищного голови  Першотравинського.

Прошу голосувати.

 

13:17:23

За-362

Прийнято.

Постанова про позачергові вибори  Чумаківського сільського голови (це   Дніпропетровська область), 2591 постанова, на 4 березня. Прошу.

 

13:17:50

За-364

Постанова. Призначення  позачергових виборів  Осокорівського сільського голови  (Херсонська область),  2592. Прошу голосувати.

 

13:18:18

За-372

Прийнято.

Постанова про призначення  позачергових виборів Аджамського сільського голови (Кіровоградська область), 2593, 4 березня. Прошу голосувати.

 

13:18:42

За-365

Прийнято.

Постанова про призначення позачергових виборів Новоселівського сільського голови (Запорізька  область), 2594 реєстраційний номер. Голосуємо.

 

13:19:08

За-363

Прийнято.

Постанова про призначення позачергових виборів Ємчиського сільського голови (Київська область, Миронівський район), проект 2619, прошу голосувати.

 

13:19:33

За-363

Прийнято.

Постанова про призначення позачергових виборів Ташинського сільського голови (Миколаївська область) законопроект 2620, прошу голосувати.

 

13:20:00

За-378

Прийнято.

Постанова про призначення позачергових виборів Славського селищного голови, це Львівщина. Реєстраційний номер 2621. Прошу голосувати.

 

13:20:25

За-385

Постанова прийнята.

Два питання ратифікації давайте оперативно розглянемо.

Проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку. Реєстраційний номер 0053. Будемо голосувати? Прошу голосувати.

 

13:21:10

За-336

Закон прийнято, угода ратифікована.

І проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Другий проект розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, реєстраційний номер 0047. Оцю обговорити? Добре, будь ласка, дайте слово Ляшку.

Пістолета не дали, а слово я вам даю.

 

13:21:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, „Блок Юлії Тимошенко”.

Шановні колеги, я вас прошу звернути увагу за що нам пропонується проголосувати. По-перше. От оці 154 мільйони доларів, які бере позику Державний експортно-імпортний банк, вони, відповідно до пункту 16 частини 1 статті 2 Бюджетного кодексу України,  лягають на державний борг. Тобто, на 154,5 доларів зросте  державний борг України. Перше.

Друге. Не визначені позикові ставки на цей кредит. А якщо зважити, що береться він до 2011 року, а ставка прив`язана до Лондонського міжбанківського ринку, то тут можуть бути питання. Тому треба добре подумати чи варто за це голосувати. Тим більше, що переважна більшість із цих 154  мільйонів доларів піде на кредитування українських банків, які в свою чергу кредитуватимуть там ще щось. І лише 3 мільйони із загальної суми на впровадження системи, якщо мені не зраджує пам`ять, інформатизації Держексімбанку. Чому це має лягати додатково на державний борг?  А згадайте проект бюджету на наступний рік, що у нас знову ростуть зовнішні запозичення, тобто тут зовсім  непросто справа, ніж, Адаме Івановичу, ви намагаєтеся видати. І треба от дуже важливо, щоб звернули увагу, важливі питання для держави, за які будуть розплачуватися , як кажуть, не одне покоління людей, ви за одну секунду намагаєтесь вирішити, без обговорення, без нічого. Де ваша комуністична совість, Адаме Івановичу? 

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вона зі мною, і я її дотримуюсь. Так, Капустін Віктор, дайте, будь ласка, відповідь.

 

КАПУСТІН В.В.

 Дякую, Адаме Іванович. 

Шановні народні депутати! Я хочу відповісти на ті питання, які тільки що прозвучали з трибуни, і дякую за таку можливість.

Ну, по-перше, цей кредит дається на 20 років, з них пять років пільгових, за які ми не виплачуємо основний борг, а платимо тільки відсотки, які становлять порівняно невеликі суми. Тому навантаження на бюджет фактично не буде на найближчі пять років. Це перше.

По-друге, цей проект носить особливий характер, бо кредити даються не напряму „Укрексімбанком” – експортером, а через комерційні банки, що є дуже важливим для створення оптового ринку експортного кредитування, тобто цей проект ще носить новий інноваційний структурний характер, що є дуже важливим для нього.

Щодо відсоткової ставки, то вона чітко записана в угоді. Ця відсоткова ставка становить лібор, який, звичайно, змінюється протягом цього періоду, плюс 0,5 відсотка. Якщо ви знайдете такі умови по інших запозиченнях, які робить наша країна, то я хочу їх побачити, їх подивитися.

Я вас дуже прошу, шановні народні депутати, підтримати цей проект, бо він є дуже корисним, дуже важливим. І він буде дуже ефективним для створення умов стимулювання нашого експорту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, одна хвилина, Петро Олексійович. Да, від комітету, я ж кажу, скажіть пару…

 

13:25:18

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане головуючий, шановні колеги, комітет на своєму засіданні розглянув проект Закону про ратифікацію згаданої угоди і одноголосно її підтримав. Я нагадую, що в комітеті представлені всі без виключення фракції.

Я хотів би наголосити, що ця угода називається проектом розвитку українського експорту. І через банк, наш український „Експортно-імпортний банк”, через прямі позики комерційним банкам України виключно підприємства, які мають експортну орієнтацію, за затвердженими проектами, в тому числі ці проекти мають бути розглянуті як проекти диверсифікації українського експорту і покращання платіжного балансу, ми маємо обовязково її підтримати.

Україна має вже відповідний досвід, і у 2004 році завершена перша угода. І ми можемо стверджувати, що це є одна з найбільш успішних кредитних угод, яку мала Україна. Тому що на один долар кредитних коштів ми мали 2,3 долара збільшення обсягу експорту надходження в Україну валюти.

Ще одна важлива деталь. Всі учасники згаданого проекту в повному обсязі сплачують податки до державного бюджету. Таким чином, жодного аргументу щодо не підтримки згаданого проекту ратифікації згаданого Закону не звучало. І я просив би, щоб ми з будь-якої політизації абсолютно професійно підійшли до справи ратифікації згаданого Закону і всі його підтримали.  Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Олексійовичу.

Я ставлю  на голосування… 

Симоненко, мікрофон.

 

13:27:00

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комунистів.

Шановні колеги, постійно заклики лунали щодо професійності і відповідальності при прийнятті подібних рішень. Але я хочу попросити і Антикризову коаліцію, як і всіх, сьогодні не голосувати. Чому? По-перше, треба ще раз нам проаналізувати все з 91-ого року: яких кредитів набралися, як повертали їх, якій борг перекладається сьогодні на державу, як це буде у часі рознесено? Я ще раз хочу заявити проте, що говорячи про відповідальність нашу, ми беремо на себе відповідальність перед майбутніми поколіннями, бо вони  будуть розраховуватися за цей кредит.

Тому я  в першу чергу звертаю увагу на те, що  за „помаранчеві” роки, за останні 1,5-2 роки набралися кредитів як курка бліх. І ось сьогодні, сьогодні, так скажімо, знову ми повертаємося до кредитної політики, а не до розвитку власного виробника. Тому я пропоную попросити Міністерство економіки, Міністерство фінансів надати повну інформацію, після цього тільки приймати рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування Закон про ратифікацію Гарантійної угоди (Другий проект розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції і розвитку”, реєстраційний номер 0047.

Прошу голосувати.

 

13:28:35

За-275

Закон прийнято, угода ратифікована.

Зараз. І ще одне, зараз, зараз так, як ми і проголосували, дамо можливість здійснити  останній  виступ Василю Петровичу Цушку як члену Комітету з питань фінансів  і банківської діяльності. Він представить проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, реєстраційний номер 1209-д.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Н е   ч у т и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, читайте Конституцію. Ляшко, читайте Конституцію.

Прошу вас, Василь Петрович.

 

13:29:26

ЦУШКО В.П.

Ляшко, идите изучайте материальную часть. Я вижу, что вы так любите меня.  Спасибо.

Уважаемые коллеги!  Согласно распоряжения Головы Верховной Рады была создана рабочая группа для подготовки закона о закупке  товаров, работ и услуг за государственные  средства.

Рабочая группа работала над этими законопроектами, потому что их было более  тридцати … около тридцати.

Рабочая группа пришла к выводу, что действующая система государственных закупок за последние   шесть месяцев, в принципе, претерпела ряд важных  улучшений, поскольку число открытых торгов – основной конкурентной процедуры закупки -  увеличилось на  51%. Тендеры начали проводить не только бюджетные организации, но и государственные предприятия. Как результат – внедрение механизма государственного, парламентского и общественного контроля.

Было выявлено больше нарушений в сфере государственных закупок, то есть, данная сфера вышла из тени.

Вместе с тем, существует ряд проблемных вопросов, которые с целью улучшения систем государственных закупок необходимо в ближайшее время урегулировать законом.

Теперь  конкретно о тех изменениях, которые планируется  ввести. На сегодняшний день существует проблема фиктивных тендеров и тендеров по высоким ценам – монополистического  заговора участников, продвижения на рынок только своих фирм, фиктивных фирм, так называемое «кумовство», процветает система откатов.

С  этой целью – целью экономии государственных средств – и преодоления коррупции мы предлагаем в отличие от существующего механизма, когда процедуры раскрытия тендерных предложений на открытых двухступенчатых торгах участники  не имеют права  изменять цену. Ввести норму, когда заказчик должен провести аукционное снижение  цены. Это редукцион называется. То есть если сегодня действует система - так, чтобы было понятно -  что  подается одна фирма своя и вторая  - фиктивная, в итоге выигрывает своя, потому что делает большие цены.

Сейчас  предлагается, чтобы фирмы были не связаны, было не меньше трех участников. После раскрытия предложения, например, предлагается купить компьютеры, раскрывают – одна фирма предлагает  за 1000 гривен, вторая – за 600, третья – за 500.

Дальше заказчик предлагает им снижение, редукционный та обратный аукцион, снижение. И тогда действительно идет экономия. И тут, если нет сговора между тремя, пятью фирмами, практически это невозможно, потому что мы вводим реестр повязанных фирм, не допускать их. Тогда получается серьезная экономия.

На сегодняшний день существует ряд фирм, которые выигрывают тендер, указывая наилучшие условия, в результате чего заключают договора и не выполняют договора по заказчику. Мы для этого и применяем это.

Дальше. Сегодня создаются тендерные комитеты, которые не несут никакой ответственности. Мы вводим, что тендерные комитеты затверджуются министерствами, которые управляют монополиями и так далее, а есть право их роспуска. И, если распускают тендерный комитет, который недобросовестно подыграл какой-либо фирме, то этот человек не имеет право быть членом тендерного комитета ни в какой фирме больше в течение двух лет.

Дальше. На сегодняшний… Коллеги, законопроект на самом деле, я старался быть беспристрастным. Давление предложений были с разных сторон. Мы взяли цель одну – сделать прозрачным. Те вопросы, которые ставили, уменьшить количество времени. 10 дней мы сделали. Дальше. Повысить потолок. Повысили. Следующее. Вывести техногенные ситуации, вывести оборонку. Это мы сделали в законопроекте. Потому что по оборонке. Следующее. Для тех предприятий, которые имеют перечень, мы ввели 10-процентный право. Вот если фирма, предприятие должно купить на 100 миллионов, на 10 процентов оно без тендера покупает, а потом проводит тендер, чтобы не останавливать технологический процесс.

Мы ввели понятие производственной кооперации. Когда внутри предприятие, которое имеет 10-летнее, 15-летнее, друг другу не надо проводит тендер, то есть заключать договор. Дальше. Вводим межведомственную комиссию, которой дали права при Антимонопольном комитете, куда вводятся это государственные чиновники.

Следующее по законопроекту. Учтено в таблице, вчера которые были замечания на комитете, мы практически учли. И прошу момент, где по оборонке, в тексте написано 50 процентов, убрать последний абзац. Тогда получается, что вся оборонка освобождается. Потому что нелогично, у них своя технология.

Следующее. По просьбе правительства мы ввели,  что правительство вводит индикативные цены на продукцию Минздрава и Миносвиты, когда покупается детское питание и так далее, чтобы не было, ну, тут махинаций. Значит, этот момент тоже учли.

Следующее. Сегодня есть такое предложение, я в стенограмме скажу, чтобы при реализации продукции  Госрезерва, фонда,  аграрного фонда и ДАК «Хлеба Украины», которая покупается за державные кошти, чтобы они реализовывали прежде всего бюджетным организациям, то бишь Минобороне, ну и другим бюджетным организациям без посредников, потому что на этом получается слишком большая игра. Отдают коммерческой фирме, она продает потом Минобороне.

Если вы согласны, чтобы это в стенограмме озвучить, потому что этого не было и мы, к сожалению, не обсуждали это на, но. Я думаю, очень нужное предложение. И нынешний председатель Госкомрезерва предложил вот эту ввести.

В принципе я озвучил, что можно, говорю вам так, законопроект, если он будет применен и проголосуем за него, экономия предполагает 17-22 миллиарда гривен. Эти деньги фактически сегодня ложатся в карманы.

Следующее. Подал поправку коллега Майко. Значит он предлагает такую поправку, что промислові підприємства, науково-дослідні інститути, конструкторські бюро будь-якої форми власності, які безпосередньо займаються розробкою, виробництвом промислової продукції, товарів народного споживання, і що є для цих підприємств основним видом діяльності, крім підприємств, які входять до складу державних монополій, а також роботи, послуги і товари по обслуговуванню, а саме ремонт офісів, покупка службового автотранспорту, офісного обладнання, паливно-мастильних матеріалів.

То есть он предлагает, чтобы фактически госпредприятия в той части, которую я не озвучил, были освобождены от тендеров. Но в связи с тем, что это не рассматривал комитет, я лично не против, но определяться залу. Адам Иванович, вам такую пропозицию тоже подали в президию. Поэтому за такую пропозицию только нужно голосовать. Если мы проголосуем законопроект в первом чтении и если вы примете решение, что мы голосуем во втором чтении, между этим нужно голосовать эту поправку. Спасибо. У меня доклад окончен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будуть запитання? Нема? Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, якщо не заперечуєте, давайте ми проголосуємо зараз у першому читанні, а потім розглянемо поправку Майко. Голосуємо у першому читанні.

 

13:36:52

За-376

Прийнято.

Ви чули поправку колеги Майко, комітет не заперечує, тому давайте поступимо таким чином. Я пропоную підтримати цей закон в цілому з поправкою народного депутата Майко. Прошу голосувати. Зніміть голосування, будь ласка. Давайте окремо проголосуємо поправку. Будь ласка, Майко, хвилина. Мікрофон увімкніть або сюди йдіть. Шановні колеги, ну дві-три хвилини ще витратимо, але більш виберемо.

Будь ласка, Віталій Іванович.

 

13:37:34

МАЙКО В.І.

У мене є прохання до всіх одне тільки. Всі форми власності підприємства, які виробляють продукцію, повинні бути в одних умовах. Тому і це положення є в країні, і записано у всіх. Тому державні чи не державні підприємства, в частині випуску основної продукції, вони повинні бути в одній, інакше це не одні і ті ж умови. Я прошу це внести. Там де стосується придбання меблі, машини, все інше обслуговування, це все можна зробити так, іншому нема чого якийсь ринок організовувати, якщо одні підприємства по одному закону, другі по другому.

Друге. Я хотів би сказати, що є дуже спірне питання, це державні кошти, на які ссилаються. Ми зняли це питання, хоча ніколи в житті гроші підприємств державних не були державними, вони стають державною коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинов, будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

13:39:04

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Ви знаєте я почув вашу поправку. Єдине в мене виникло питання, наприклад, є монополісти – НАК „Нафтогаз”, це також державні підприємства? А ви що, хочете вивести їх схеми тендерної закупівлі?

 

МАЙКО В.І.  Прямо в умовах цієї пропозиції це виключаються ці всі. Монополісти не мають до цього відношення і прямо в поправці це вказано, тільки виробничі підприємства в уставі яких записано виробництво  продукції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут написано крім підприємств, які входять до складу державних монополій. Тобто це відповідь на питання. Добре, сідайте, будь ласка.

Я ставлю цю поправку колеги Майко на голосування. Хто за те, щоб підтримати. Прошу визначатися.

 

13:40:02

За-46

Явно недостатньо. Тоді давайте ми приймемо в цілому, як закон. Прошу голосувати.

 

13:40:26

За-362

Закон прийнято.  Я вам дякую.

Шановні колеги! Зараз буде, якраз різне, добре-добре.

По фракціях: Партія регіонів – 184, "Блок Юлії Тимошенко"  - 96, "Наша Україна" – 27, Соціалісти – 30, комуністів – 21, позафракційні – 4.

Деякі фракції наполягають на тому, щоб по хвилині їм дати, будь ласка, запишіться від фракції по хвилині.

Ні-ні. Ще не різне. Шановні колеги! Ви ж піднімаєте руки з мотивів, з мотивів немає. Тому фракція має право хвилину сказати і я сказав, щоб  від фракцій записалися.  Будь ласка, Бульба.

 

13:41:22

БУЛЬБА С.С.

Я вважаю, що сьогодні якраз той день, за котрий нам подякують наші громадяни, співгромадяни, вирішено  багато питань. І тому соціалісти говорять, що   ті міністри, які сьогодні призначені нами, антикризовою коаліцією, вони повинні  розуміти, що ми сподіваємося  і будемо  підтримувати їх таким чином, щоб їх діяльність була на користь народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алексєєв передає Симоненку, будь ласка, Гнатенко наступний.

 

13:41:56

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, ось на цьому сідіромі якраз  все те, що пов’язано з хабарами, до яких причетні, в тому числі і керівництво Кіровоградської обласної адміністрації у зв’язку з виборами в місті  Кіровограді. Вчора слухали все це – це багно просто!

І я вважаю, що ми сьогодні не маємо права, народні депутати, піти з цієї зали не створивши  спеціальну слідчу комісію відносно виборів в Кіровограді. Пропозиції є, проект постанови 2651 вже роздрукований і розмножений і я вважаю, що для того, щоб підтримати тих, хто сьогодні  протестує, проводячи мітинг в Кіровограді, захищаючи своє право, право вибору і свободи  вибору, ми повинні їх, як народі  депутати,  підтримати.

Я вважаю,  що народний депутат наш попереднього скликання  Пузаков обраний  мером міста Кіровограда справедливо, чесно, у принциповій боротьбі, але ті, хто сьогодні помаранчеву команду  саботажем  займаючись очолює, вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гнатенко Лев, будь ласка.

 

13:43:08

ГНАТЕНКО Л.М.

Прошу Передати слово Майку Віталію  Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Майко Віталій Іванович.

 

13:43:12

МАЙКО В.І.

Я хотів би звернутися по своїй поправці до всіх депутатів, присутніх тут. Я хочу повідомити кожного з них, що сьогодні зроблена антиконституційна річ, коли ніколи в  житті гроші державних підприємств не були грошима держави. І ми обов’язково, асоціація і Український союз промисловців, звернемося до Конституційного Суду.

Міністр юстиції підтвердив це. Всі міністри підтвердили це. У мене була розмова про це  з „Регіонами”, яка сила перемогла, я тільки одне сказав, в цій тендерній роботі є так і добре для держави, і є знищення держави. Для київських підприємств підраховано, участь в тендерній програмі залежить від того, яке велике підприємство, для середнього – це мільйон, для великого – 18 мільйонів збитків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євтухов Василь – ні.

Тоді Шевчук Сергій, „Блок Тимошенко”.

 

13:44:23

ШЕВЧУК С.В.

Прошу передати Андрію Шкілю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

13:44:30

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.  Знаєте, мене завжди, я погоджуюсь з попереднім виступаючим, завжди ми виходимо на ці, на проблему тендерних закупівель в залежності від зміни влади. Ми не можемо міняти політику, міняючи владу. Має бути визначена чітка межа, що можна робити, а чого не можна, де є державна політика з приводу закупівель, вона не може мінятися, що зміни влади, чи що зміни того чи іншого керівника. Тому що знаєте, зараз існує  Антикризова коаліція і на їхню думку, кризи немає. Тому я думаю, подібними речами і подібними речами, які відбулися сьогодні з призначенням, ви нарешті створите ту кризу, з якою будете успішно боротися за принципом одного ж. Комуністи пам’ятають, як комсомолу, який зажди спочатку створював труднощі, а потім успішно з ними боровся. Так само і тут, ви створюєте кризу, а потім будете успішно з нею боротися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрію, ви здається, в комсомолі не були. Звідки знаєте?

Так, шановні колеги, обмінялися. Була пропозиція про створення ТСК. Добре. Тоді давайте домовимося так, я прошу підготувати в установленому порядку і 6 числа ми обов’язково її... Вона є, вам роздана. Добре. Створимо ми її, створимо. Прошу записатися на „Різне”.

Так, колеги, записалися. У нас залишилося з вами  30 хвилин.

Будь ласка, Василь Євтухов. Кому? Слободянюк, будь ласка, за ним Козуб. Кому? Слободянюку ще. Значить, 6 хвилин, будь ласка, Слободянюка. Євтухов і Козуб віддали свої по 3 хвилини Слободянюку. Будь ласка, у вас 6 хвилин.

 

13:46:41

СЛОБОДЯНЮК В.Й.

Шановні колеги! шановний Адам Іванович!

Я хочу привернути вашу увагу, а також увагу виборців, радіослухачів до болючих людських проблем, байдужого та недбалого ставлення до них, правозахисних органів Вінницької області, на особистих прийомах громадян, спілкування з партійним та громадським активом, журналістами, депутатами на місцях, мені стали відомі такі факти, які важко повірити не те, щоб з ними миритися.

Наведу кілька прикладів. Мене неприємно здивувала практика робота Вінницької обласної прокуратури і її керівника Шморгуна. Всупереч Закону України „Про звернення громадяни”, скарги та заяви громадян направляються для розгляду тим органам і посадовим особам чиї дії оскаржуються, навіть моє депутатське звернення до прокурора щодо свавіллям вчиненого прокуратурою районним відділом та керівництвом рай адміністрації Липовецького району над Марчуком Віктором Степановичем фермером господарства „Вишня” було адресоване саме цим чиновникам.

До речі, із досвіду роботи в районах Вінницької області я переконався, що саме цей вузол керівник рай адміністрації, прокурор району, начальник районного відділу міліції, а іноді і голова районного суду є найміцнішим корупційним вузлом, який без сумніву треба рубати. Тому що звідти починається і процвітає корупція, кругова порука, знущання над людьми.

А тим часом фермер, маючи на руках всю цінну документацію – своє господарство, взявши державний кредит 300 тисяч гривень на його розвиток, уже більше як півроку терпить знущання від групи злочинців і шахраїв. Бандити відібрали у нього господарство, не дають йому працювати, переслідують, а чинні хазяї району, покровительствують їм діям і на його скарги та звернення дають відписки, що тут немає складу  злочину. Обласна прокуратура так і не спромоглася зустрітися з потерпілим, принципово та справедливо розібратися, надати об’єктивну оцінку. У Вороновиці Вінницького району 92-го року будувався ширококвартирний житловий будинок. Добудовувався міністерством оборони. На що міністерство оборони получило право власності і розподілило квартири серед військовослужбовців. Однак, в лютому 2006 року порушники зламавши двері самовільно захватили квартиру, викинули майно власників та зайняли їхні помешкання. Звернення до начальника управління міліції у Вінницькій області пана Дремлюги та до прокурора області щодо вжиття заходів до окремих порушників ніяких наслідків не дали. Вказані керівники обмежуються формальними відписками, а 40 сімей військовослужбовців живуть в казармі, перегородивши її мотузками та простирадлами.

На внесене мною депутатське звернення від 26 жовтня щодо ретельної перевірки цих фактів прокурор області до сьогоднішнього дня відповіді мені не надав.

Слідуюче.  В 90-му році „Вінниціяміжколгоспбуд” розпочало будівництво 32-квартирного житлового будинку. Мешканці добудовували його за власні кошти. Однак, при проведенні процедури банкрутства підприємства арбітражний керуючий продав будинок приватному підприємству, директор якого разом із злочинцями потураючи права мешканців в присутності дільничого  інспектора міліції повибивали двері та вікна у всіх  32 квартирах, повикидали майно власників. На звернення до органів прокуратури, міліції, губернатора Вінницької області будь-яких заходів по приборканню свавілля не вжито.

В Жмеринці рішенням міськвиконкому в грудні 87-го року виділена земельна ділянка на будівництво багатоквартирного житлового будинку в приватному секторі за умови, що мешканцям цього сектору буде виділено житло. Але до сьогодні інвалід другої групи, хворий на діабет Козлов Сергій Петрович житла так і не отримав. Його звернення до органів місцевого самоврядування ніяких позитивних наслідків не дали. Рішення Жмеринського суду про надання житла Козлову не виконано досі.

І останнє. Хочу повідомити виборцям Вінницької області та депутатам Верховної Ради про практику кадрових призначень у Вінницькій області лише на одному прикладі.

В Бальській райадміністрації є вакантна посада заступника з гуманітарних питань. Є досить пристойна кандидатура Войцеховський Ігор  Леонідович. Це бувший військовослужбовець, закінчив Московське  вище загальновійськове училище, майстер спорту з  важкої атлетики, один з організаторів сходження на Гаверлу на честь 60-річчя Перемоги.  Нагороджений Почесною грамотою Вінницької обладміністрації та обласної ради.

Сам голова райадміністрації, керівники районних осередків політичних партій: Соціалістичної, „Батьківщини”, Партії регіонів, Української… президент  федерації гіревого спорту України, обласна організація національної спілки України висловили клопотання та  рекомендації про призначення. Губернатор його відхилив, мотивуючи  це тим, що у Войцехівського немає  досвіду роботи на цій посаді.

 За браком часу, на жаль, розкрити ще цілий ряд зловживань  та недолугого керівництва я не можу, але подібну ганебну практику, яка наносить людям  моральної  і матеріальної шкоди відповідних керівників необхідно не тільки притягувати до відповідальності, а й порушувати питання щодо їх перебування на посадах.

 Хочу попередити цих керівників, що в майбутньому при такому ставленні до людей, до депутатських звернень, я буду подавати депутатські запиту в Генпрокурору, міністру внутрішніх справ та на Кабінет Міністрів України.  Дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую і вам.

Якименко передає слово Попеску. Будь ласка, Іван  Васильович.  Шкілю підготуватися.

 

13:52:42

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії „Регіонів”, Черновецька область.

Вельмишановні колеги,  я сьогодні хотів би зачитати перед вами лист, який  прийшов до мене від сімї, яка зазнала  дуже велику  трагедію.

Народному депутату України  Попеску Івану Васильовичу.

23.08.2006 года в результате автодорожной аварии микроавтобуса, перевозившего пассажиров по маршруту „Черновцы – Киев”, на 32 километре Житомирского шоссе погибла моя дочь Попова Диана шестнадцати лет и еще пятеро наших  родственников, уроженцев села Нижние Петровцы Сторожинецкого району: Гржинку Мирча 42 года,  Гржинку Диана 17 лет, Гржинку Олег 15 лет, Сапрыкина  Констанция 57 лет, Солодеева  Валентина 40 лет. Кроме наших родных также погибли еще 5 уроженцев Черновицкой области.

 Следствие по этой трагедии проводит Главное управление по  Киевской области МВД Украины. Следствие утверждает, что этот микроавтобус, не имея  лицензии, производил перевозку частным образом. Но односельчане семьи Гржинку свидетельствуют, что  билеты на эту поездку приобретались  в кассе фирмы «Спринтер» за  два-три дня до поездки. В одежде погибших односельчане нашли визитку этой фирмы.

Непонятно и то обстоятельство, почему водитель автомобиля «Камаз», совершивший первое столкновение в этой аварии с автомобилем «Зил», в резултате чего развернутый прицеп «Камаза»  перекрыл часть проезда, не обеспечил     надлежащих  мер безопасности, не горели даже  габаритные огни «камаза».

Моя дочь Попова Диана была лучшей ученицей киевской школы  номер 243, являясь единственным претендентом  на золотую медаль.  Владела румынским и английским языками, несомненно могла  бы принести в будущем много пользы Украине, которую беззаветно любила.  Она являлась потенциальной кормилицей семьи, поскольку вторая наша дочь – инвалид первой группы, все  каникулы проводила на Буковине в селе Нижние  Петровцы у бабушки. И в последней поездке приняла страшную, мучительную смерть, и только   я, отец, мог опознать тело своей доченьки. Во имя светлой памяти моей дочери, наших родственников и других погибших просим вас сделать соответствующие депутатское обращение в МВД Украины с целью объективного расследования  этой  трагедии, чтобы все виноватые  в убийстве людей понесли  заслуженное наказание». И здесь  подписи.

Уважаемые коллеги! Почему я  был вынужден прочитать с этой трибуны? Вы не можете себе представить, что такое пять гробов в одной хате, вы не можете представить, с какой проблемой столкнулась эта семья, но представители МВД пытаются. Поэтому, когда кто-то говорит о том, что  министр  Луценко предыдущий работал очень  хорошо,  хочу обратить внимание именно на эти  факты, которые, действительно, показывают, как работает МВД.

Пользуясь случаем и тем, что в зале еще находится новый министр внутренних дел  Василий Петрович Цушко, я прошу, чтобы его новые  подчиненные взяли эту стенограмму  и отреагировали на это обращение.

Большое спасибо. Дякую з увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шкіль, будь ласка, Андрій. За ним Сільченко передав слово Садовому.

 

13:55:37

ШКІЛЬ А.В.

Шановні колеги народні депутати, шановні радіослухач, шановний Головуючий!  Шкіль Андрій, „Блок Юлії Тимошенко”.

Звичайно, я перед тим, як почати свій виступ, хотів би ще раз привітати усіх з тим, що сьогодні минає 15 років з дня проведення референдуму щодо підтвердження незалежності України, тому що спочатку вона була проголошена в стінах, пізніше вона була проголошена референдумом і закріплена конституційно в 94-му році. Тому я хочу привітати всіх тих, для кого є святом це. Звичайно, для деякої частини України це святом не є, вони шкодують, що живуть в незалежній українській державі. І шкода, що представники цих сил є навіть в парламенті, але навіть вони живуть в незалежній країні і вони мусять працювати на те, щоб країна, в якій вони живуть, була щасливішою і достойнішою життя.

Тому я хотів би, в першу чергу, звичайно, зупинитися на тому, що відбувалося сьогодні в Верховній Раді. Я не буду ставити під сумнів законність, незаконність процесів, я хочу наголосити, що все, що не відбувається, в принципі, все до кращого. А те, що сьогодні був поставлений у відставку міністр закордонних справ, ви побачите, що у Президента вистачить мужності знову внести цю кандидатуру на розгляд до Верховної Ради і вистачить розуму чи, дякуючи його відсутності в Антикризовій коаліції, н проголосувати за Тарасюка і буде виконуючий обов'язки. Тобто уряд буде неповний, що дасть підстави через два місяці Президентові розпустити Верховну Раду і що, в принципі, напевно-таки станеться.           

І мені приємно, що фракція Партії регіонів вивчає документи після того, як акція відбулася. І я думаю, що з таким самим успіхом ви ж проголосуєте за відставку міністра оборони. Працюйте над цим, тому що так швидко, як ви це робите… ну чому було не почекати 10 днів? І законно, без поспіху, розглянувши всі законопроекти, розглянути. Чому ви це зробили? Тому що поспішаєте. Ви знаєте, що  терпіння народу не безмежне. Ви спішите і тому помиляєтесь. А помиляєтесь - ви прискорюєте свій кінець. Побачите, що саме так і відбудеться, тому що той, хто – стара приказка – з мечем прийде, від меча і загине. Ви прийшли незаконно, нечесно і так само  швидко підете. Але я хотів би – лишилося декілька хвилин -  наголосити на тому, один з представників антикризової коаліції  вніс закон про мову в Україні, де, якщо є 3 відсотки населення, яке говорить іншою мовою, інша ця мова буде признана територіальною в тій чи іншій країні. Я пропоную модернізувати цей законопроект. Якщо і живе одна людина, яка хоче говорити якоюсь іншою мовою, вносьте. Якщо б в Україні було  112 мов. І державні службовці мають володіти всіма 112 мовами в Україні. Тоді вам буде й легше працювати, я думаю, розвинутішими буде, бо доводити до абсурду можна все, що завгодно.  І ненавидіти Україну можна, тільки це робіть це тихо, не говоріть про це в слух. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Андрій, а депутати також повинні 112? Ми ж не державні службовці.

Садовий, будь ласка. За ним Володимир Яворівський.

 

13:58:53

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний  головуючий! Шановні телерадіослухачі!

Тиждень тому у трьох містах відбулися  вибори міського голови. Це сталося і у місті Кіровограді. Як і передбачали соціалісти, і ці вибори спаплюжені. Знову запрацював механізм вседозволеності членів міської територіальної виборчої комісії. Учасники виборчих перегонів знали, що на рівні дільничних виборчих комісій соціалісти не дадуть сфальшувати, бо 64 із 127 голів дільничних виборчих комісій були членами Соціалістичної партії. І соціалісти чесно виконали свої обовязки. Тоді повторився досвід 100-го виборчого округу, зокрема, ТВК під керівництвом Хільченка. У Кіровограді добре спрацювала і міліція, яка не дала, щоб десь мішки ділися або були якісь інші напади, як це було раніше. За 30 – 40 хвилин до 24 години, тобто до часу можливого зняття з перегонів одного з кандидатів, територіальна виборча комісія без квоти зняла Нікуліна із виборів рішенням номер 64, причому на це засідання привезли двох осіб із тиском близько 200 на 150. Голова ТВК Багно за станом здоровя лежав на столі, бо не міг сидіти, а тим більше вести це засідання. Це просто насилля, незважаючи на закон.

ТВК прийняло незаконне рішення про зняття Нікуліна із виборів. Після цього ТВК закрилося у приміщенні і діяло так: відмовилися видати Нікуліну рішення номер 64 про зняття його із виборів, не пустили у приміщення ТВК судових розпорядників, які принесли відповідні документи з викликом на суд. Півтори години судові  розпорядники стукали у двері, благали одержати  повістки з викликом до суду.

Такі дії ТВК призвели до того, що Ленінський місцевий суд не зміг розглянути законні вимоги виборців, що стосується чесних виборів.

Мало того, головуючий Сліпченко забув  прийняти  рішення  про проставлені в бюлетені  позначки „вибув” навпроти прізвища Нікуліна, і тому півдня проводилися вибори у тому числі і щодо Нікуліна.

Після  завершення виборів ТВК продовжує  цілий тиждень боротьбу з переможцем виборів Пузаковим, який набрав найбільше голосів. Виконується замовлення, все зробити, аби не допустити до виконання  обовязків міського голови Пузакова, який чесно переміг.

Тому у Верховній  Раді ініційовано створення Тимчасової слідчої комісії по розслідуванню протиправних дій Кіровоградської ТВК. До цієї комісії я дав згоду увійти. В кінці кінців, треба поставити крапку у цих діях не тільки цього ТВК, а й сотого виборчого округу.  Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Володимир Яворівський, будь ласка. За ним Оніщук передав слово Яковині.

 

14:02:08

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, «Блок Юлії Тимошенко».

Я просто, оскільки  нас зараз слухають радіослухачі, я знаю, що переміг Пузаков, але з 250-ти тисяч за нього проголосувало 9. Але вибори є вибори.

Дорогі українці!

Я звертаюся до  вас, тому що у нас, фактично, порожня зала, десь, може 7-8 народних депутатів, але це  природно – „Різне”.

Мені здається, я хотів би скористатися цими двома з половиною хвилинами для того, щоб дати можливість на ці вихідні, щоб кожен  задумався над такими питаннями. 

Цей тиждень був дуже строкатий, як строката наша з вами українська історія. З одного боку, мабуть уже всі зрозуміли, кожна мисляча людина в Україні зрозуміла, що фактично завершується зачистка, таке слово ось прийшло в наш лексикон недавно, зачистка демократичних і патріотичних сил із українського уряду. Залишився міністр Гриценко і на черзі залишається Президент Віктор Ющенко. Кільце довкола нього звужується.

Через те, думаю, сьогодні у цій важкі хвилини, мабуть, треба подумати і йому, чи варто було підписувати ті угоди, чи варто було робити ті кроки, які уже зроблено. Ми на порозі того, що буде мінятися наша зовнішня політика, ми на порозі того, що буде мінятися наша внутрішня політика. Це дуже сумно, це дуже гірко, що на 16-му році незалежності і прибалтійські країни уже пішли далеко вперед, а ми, українці, досі топчемося у нашому цьому українському болоті.

Проте, я хотів би сказати, що на цьому тижні відбулася і унікальна історична подія, і український парламент все-таки піднявся на дуже, піднявся дуже високо, якому вистачило мужності оте розірване кільце нашої історії, розірваний хребет нашої історії все-таки бодай у цьому місці скласти, зростити до купи. Я маю на увазі це все-таки прийняття законопроекту про те, що врешті-решт через стільки років, 70 років цілих потрібно було чекати. У нас взагалі якось цих 70 років ніби цикли, коли ми можемо через них сказати правду. І все-таки на сьогоднішній день наша історія поновлена.

Я хотів би, маючи таку нагоду, сказати вам, українці. Соціологи дослідили дивовижну річ, до 33 року, до Голодомору, патріотизм у східній Україні був в кілька разів більший, ніж на Україні Західній. І після Голодомору, потрясаючий факт, дивовижний факт, після Голодомору патріотичний потенціал став набагато вищий на західній Україні, аніж на Східній. От що таке Голодомор. І те, що ми сьогодні, можливо, пожинаємо оцю розрізненість і кволість нашої нації, це теж від того 33-го року. але справедливість є і ті, хто роблять сьогодні несправедливість, мусять пам’ятати, що рано чи пізно, але ця справедливість стане явною.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Яковина, будь ласка. Сідельник передав слово, підготуватись Шлемку.

 

14:05:20

ЯКОВИНА М.М.

Микола Яковина, Українська республіканська партія „Собор”.

Шановні колеги, дорогі українці, за дорученням фракції Наша Україна” я розповім про кричущі порушення Закону України „Про кінематографію”.

Незалежність судової системи від інших гілок влади є аксіоматичною для демократії. Це, коли суди працюють в інтересах суспільства, чітко дотримуються Конституції та Законів України, не стають механізмом реалізації кон’юнктурних інтересів. Нажаль, практика сьогодення в Україні свідчить про те, що судові органи стають часто знаряддям абсолютно протиправних дій.

За прикладами іти далеко не треба, 16 жовтня 2006 року Київський апеляційний суд скасував постанову уряду №20 від 16 січня 2006 року про обов’язкове дублювання частини фільмів українською мовою. Тобто цей суд у складі колегії з 3 суддів задовольнив позов українських кінопрокатників на рішення Кабінету Міністрів  України щодо квотування фільмів українською мовою. Цим він скасував рішення першої судової інстанції, яка відхилила цей позов. Таке рішення Апеляційного суду суперечить нормі статті 14 Закону України „Про кінематографію”, про обов’язкове дублювання або озвучення, чи субтитрування фільмів іноземного виробництва для розповсюдження в Україні державної мови. Постанова уряду була прийнята для того, щоб відпрацювати механізм цього дублювання і вона надавала можливість кінопрокатникам отримати в перехідний період у проведенні своєї роботи у відповідність до вимог закону, щоб згодом вийти на певні обсяги дубляжу. Не виключено, що це рішення київського Апеляційного суду є відверто замовним, адже суд прийняв рішення, всупереч закону України про кінематографію.

Однозначно, закон чинний і він має виконуватися, в тому числі, і кінопрокатниками. Судом скасовано лише постанову Кабінету Міністрів, що ускладнює зараз роботу як для тих, хто демонструє фільми, так і для тих, хто їх контролює. Разом з тим, Кабінет Міністрів України, якщо він є українським урядом, зобов’язаний звернутися до Вищого Господарського суду України з касаційною скаргою: „Фракція „Наша Україна” вимагає від Кабінету Міністрів України виконати його конституційний обов’язок в цій частині”. В Україні фільми мають демонструватися державною мовою, зазначимо, що чимало останніх прем’єр продемонстрували, що українські переклади фільмів нічим не поступаються за якістю російськомовним. Захищаємо українське, захищаємо свої права.

І сьогодні, вітаючи вас, дорогі українці, з п’ятнадцятою річницею Всеукраїнського референдуму, я закликаю: ми не можемо терпіти дискримінацію в суверенній державі щодо реалізації одного із найсуттєвіших природних прав нації. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Дмитро Шлемко, підготуватися…  Корж передав слово Колісниченку.

 

14:08:25

ШЛЕМКО Д.В.

Дмитро Шлемко, "Блок Юлії Тимошенко" .

Шановні співвітчизники! Серед багатьох питань, які сьогодні гостро хвилюють абсолютну більшість населення України є одне найважливіше – проблема бідності. І це закономірно, бо нинішнє українське суспільство характеризується небаченим для індустріальної держави розривом, який точніше можна назвати прірвою між доходами купки багатих та найбільшою частиною населення. Як засвідчує статистика, на  сьогодні  в Україні 5 відсотків населення належить до категорії багатих, а 70 відсотків   це бідні і убогі.

Тому справедливо було б твердити: Україна  - це країна бідняків. Бідність за методикою всесвітнього банку для країн Східної Європи та колишнього СРСР визначається, як дохід, що складає на день 4,3 долара США на кожного жителя. Це значить, що мінімальний споживчий бюджет, який має забезпечити більш-менш нормальне життя повинен на сьогодні складати 650 гривень щомісячного доходу на кожного. Цієї б суми мало вистачати, як мінімальний рівень для харчування, на одяг та оплату житла. Що маємо сьогодні? Прожитковий мінімум – 472 гривні, що на 178 гривень, або 30 відсотків менше від визначеного міжнародними інституціями, що мінімальної пенсії, середньомісячної зарплати розрив ще значніший на 2007 рік він, практично, залишається таким же, бо мінімальна пенсія зросте з 380 до 395 гривень або на 3,9 відсотка. А мінімальна зарплата з 400 до 450 гривень, або на 12,5 відсотка при рості індексу цін за рік на 13,5 відсотка. І це при тому, що позитивний досвід, як можна радикально вирішувати соціальні надбання такого типу є. Це  діяльність  уряду Юлії Тимошенко,  коли мінімальна пенсія в 2005 році з 50 гривень отримали реальні  332 гривні,  а заробітна плата зросла на 32,8 відсотка.

В чому причина? Чому  таке відношення нинішньої влади до обездолених? Відповідь проста -  незацікавленість в цьому багатьох можновладців, для яких  синдром швидкого власного збагачення та свого оточення  є визначальним.

Тому не позбавлене  смислу прислів’я, яке   сьогодні гуляє  серед простих людей: „Чим бідніший народ – тим розкішніші авто у тих, хто опікується його добробутом”.

Тих, хто сьогодні  при владі, не цікавить той факт, що значна частина наших  співвітчизників по неволі втягується в культуру бідності. Що більша половина складу бідних серед тих, де хтось із дорослих працює. Що сьогодні в ролі нових бідних, на жаль, знаходиться інтелектуальна частина суспільства: лікарі, освітяни, науковці, інженери. Що низька купівельна спроможність  населення є серйозною перешкодою на шляху до економічного зростання.

Такий  стан та наслідки, що з цього випливають, закономірно ставлять питання, на яке владі прийдеться шукати в найближчому майбутньому відповідь: чи довго зможуть освічені  і культурні громадяни України миритися із  середньомісячною заробітною платою, рівною Південній Азії та Африці. Коли вичерпаються ресурси природного терпіння: зимою, весною, чи літом?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тільки, Дмитре Васильовичу, заради справедливості, пенсії про які ви говорили встановив уряд Януковича, а потім Законом Верховна Рада.  А наступний уряд уже  їх виплачував.

Так, будь ласка, Колесніченко. Підготувався, Алексєєв передав слово Мармазову.

 

14:11:51

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Фракция Партии регионов, Вадим Колесниченко, Севастополь.

Уважаемые коллеги, в этом зале постоянно звучат слова о демократии, о правах человека. Однако, русскоязычное население как всегда остается на втором плане и его объявляют второй колонной. К сожалению, национальна телерадиокомпания, извините, Нацсовет по телевидению и радиовещанию несмотря на требования закона о необходимости делить по полом в русскоязычных регионах время вещания между русским и украинским языком, переступил норму закона для севастопольского проводного радиовещания и теперь с 19 часов радиовещание на Севастополь только один час и это менее 10 процентов, это вещание на русском языке. Это для того региона, где 91 процент этнических русских. У меня возникает вопрос, с какой целью эти паны национально свидомые, пытаются создать конфликт. С какой целью они насилуют русскоязычное население, проживающее на юго-востоке Украины.

Сегодня мне сообщили из Севастополя, что запрещено радиовещание радиостанции «Маяк». Это все последствия ультранационалистической профашистской по сути позиции националистов, которые уничтожают людей, которые хотят слышать, видеть и исповедовать свой родной язык. И это не случайно, что ко мне вчера обратился мой коллега по депутатской группе в Кнессете Украина-Израиль, а я являюсь руководителем группы Украина-Израиль в нашей Раде о том, что выявлены факты продажи антисемитской литературы как в Киеве, так и в парламенте. К сожалению, такой факт имел место. Секретариат Верховной Рады своевременно принял меры, о чем я сообщил своему коллеге Нудельману.

Но вдумайтесь, расизм, национализм, по сути, это варианты фашизма, которые произрастают в нашем демократическом государстве, это все последствия непродуманной национальной политики, если мы народ Украины, мы объединяем все национальности, если мы создаем нацию украинскую только для украинцев, то я в такой нации не могу присутствовать. И я требую того , чтобы те законопроекты, которые мы вносим, я внес два законопроекта по изменению системы в Нацраде по телевидению и радиовещанию о том, чтобы региональных телерадиовещателей вообще не нагружали вопросами языка, а для национального вещателя, который вещает на Украину, квоту опустить до 50 процентов по одной простой причине, даже в Конституции русский язык выделен отдельной строкой, даже в Законе «О языках украинской СССР» русский язык выделен отдельной строкой. И мы все должны сделать для того, чтобы проживая в Украине каждый человек любой национальности чувствовал себя жителем Украины, гражданином Украины, любил эту страну, защищал ее и знал, что его никто не унизит и не оскорбит.

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Євген Мармазов, будь ласка. Підготуватись Міщенко.

 

14:14:49

МАРМАЗОВ Є.В.

Уважаемые коллеги, я б тоже вот хотел бы поднять ту проблему, которая перед мной поднял Николай Ильич Садовий, это, что у нас творится по досрочным выборам и как мы подсчитываем итоги.

Вот у нас сейчас сложилась такая порочная практика, когда на выборные должности ну просто не допускаются люди по политическим признакам, не допускаются. И это сейчас у нас уже получает такое распространение. Ну  вот последний пример, выборы мера города  Кировограда. Ну, я не хочу, тут подробно рассказывал Николай Ильич. Действительно, все он правильно рассказал, что там творилось. Вот победил в результате выборов, честно победил коммунист Пузако Владимир Тихонович, бывший народный депутат. Это известный человек там, в Кировограде. Победил.

Что же сейчас делается? Сейчас развернута, я бы сказал, тоталитарная какая-то работа, чтобы не допустить признания результатов выборов. Вот как эти выборы прошли? Выборы прошли. Подсчитали. Есть протоколы с мокрыми печатями. По десять раз их перепроверяли, привезли, сдали в городскую территориальную комиссию. Они опечатаны. Возня ж идет два дня. Потом поняли, что на этих протоколах ничего не сыграют. Начинают разыгрывать спектакль, фабриковать жалобы. Прошло два дня, ни одной жалобы не было. Через два дня по каждому избирательному участку, а их там, по-моему, 125, появилась жалоба. Вначале жалоба не подтверждена ни актом, ничем. Практически жалобы пишутся одной рукой.

Теперь ночью подвозят там через день новые протоколы. Что ж там получается? Что, там нет власти? Есть власть. Кто там губернатор? Недавно назначили, два месяца тому назад примерно, молоденького хлопчика от «Нашей Украины», который, собственно, полезного ничего не сделал в области. Та я сомневаюсь, что он что-то сделает. И вот сейчас он развернул всю работу, чтобы не допустить избрания коммуниста мэром города Кировограда. Прокуратура, казалось бы, ну что у нас прокуратура? Вот Медведчук выступает, даже, если он смотрит, ну, что за люди сидят на местах, представителей прокуратуры. Наши товарищи, вот были народные депутаты, кстати, с другой фракции, выезжал туда Горбатюк от Партии регионов, зашел к прокурору города и говорит: что ж  творится?  А он говорит: да кто вы такие, вы депутаты там, а здесь вы нуль, здесь мы, что считаем, то и нужно делать.

Поэтому я считаю,  что нам действительно нужно срочно, вот мы наметили, не успели утвердить вот эту комиссию депутатскую. Она должна, безусловно,   выехать и разобраться как себя ведет прокуратура, как себя ведет вот этот Черныш. Как себя ведет ЦИК, там сидит представитель от ЦИКа, - ничего не делает.  А на самом деле,   заканчивается тем, что человек победил, достойный человек и сейчас его не утвердят.

 Я вот и обращаюсь к  жителям Кировограда: защитите свой выбор, защитите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сергій Міщенко, будь ласка.

 

14:18:07

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую Адаме Івановичу. Народний депутат Сергій Міщенко.

Ми, народні депутати України різних фракцій, колишні співробітники органів прокуратури України: Міщенко, Піскун, Швець, Вернидубова, Пшонка, Олійник, Забарський вітаємо наших колег всіх тих, хто присвятив своє життя роботі в органах прокуратури України, з професійним святом – 15-річним ювілеєм органів прокуратури  України.

Усвідомлюючи всю  важливість  сьогоднішнього дня, хотілось би наголосити на тому, що прокуратура за будь-яких обставин завжди має стояти осторонь від політичних процесів, які проходять в країні, залишаючись при цьому взірцем правосуддя та неупередженості.  Ми не повинні виконувати чиїсь політичні або  комерційні замовлення. Адже з імям прокурорського працівника пересічні українці в першу чергу повязують чесність та справедливість. Професіоналізм та порядність мають бути постулатами роботи працівника прокуратури, як взірця для всієї правоохоронної системи. На наше глибоке переконання, прокурорські співробітники в жодному разі не мають права вдаватися до зясування стосунків через засоби масової інформації, а доводити свою правоту, точку зору лише через судові рішення. Слід памятати, що перед прокуратурою стоїть ще багато завдань – загальнодержавної ваги, серед яких боротьба з корупцією, як невідємною складовою організованої злочинності.

Захист прав громадян, адже своєю працею ви повинні забезпечити стабільну роботу всіх державних механізмів. Сьогодні, в день нашого з вами професійного свята, хочеться висловити особливу вдячність не тільки діючим працівникам, але і всім ветеранам прокуратури, які зробили вагомий внесок у розвиток України, передали накопичений досвід новому поколінню працівників прокуратури. Низький вам уклін, наші шановні ветерани.

Тож бажаємо всім працівникам органів прокуратури України з честю пронести через все життя вірність професійним обовязкам, незгасаюче стремління до відстоювання істини та справедливості, міцного здоровя вам та вашим родинам, щастя, благополуччя та успіхів  на професійній ниві.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі, хто бажав висловитись у різному мали таку можливість. Я нагадую, що наступний тиждень народні депутати працюють в комітетах та депутатських фракціях. 6 грудня, як ми сьогодні проголосували відбудеться пленарне засідання з розглядом на них, пленарні засідання з розглядом на них у другому читанні проекту  Закону України  „Про Державний бюджет на 2007 рік” та питань, пов’язаних з бюджетом, і питань, пов’язаних  із вступом України до СОТ.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. На все добре.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку