ЗАСІДАННЯ  ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 липня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

МОРОЗ О.О. Доброго ранку, шановні депутати, шановні журналісти, гості Верховної Ради, телеглядачі, радіослухач!

Ми розпочинаємо ранкове засідання Верховної Ради, і я прошу депутатів підготуватися до реєстрації. Вставте картки свої, проводиться реєстрація.

В залі зареєстровано 243 народних депутати.

Ранкове засідання оголошується відкритим.

Шановні депутати, сьогодні день народження народних депутатів Забзалюка Романа Омеляновича, Ключковського Юрія Богдановича, Скудара Георгія Марковича. (О п л е с к и)

Вітаємо всіх їх сердечно і бажаємо, щоб їхня робота в парламенті була успішною і нині, і завжди, і назавжди.

Тому приступаємо до розгляду тих питань, які сьогодні передбачені порядком денним. Але перед цим на пропозицію депутатської фракції "Блоку Юлії Тимошенко" і Блоку "Наша Україна", я повторно оголошую про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій, утвореної 22 червня 2006 року з огляду на зменшення чисельного складу коаліції до кількості народних менше, ніж визначено Конституцією України.

І враховуючи це, відповідно до статті 83 Конституції України та статей 61, 62 Регламенту Верховної Ради України повторно оголошую про сформування та реєстрацію в Апараті Верховної Ради України коаліції  депутатських фракцій у Верховній Раді України п’ятого скликання.

Коаліція депутатських фракцій сформована на підставі Угоди про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України,  підписаної головами депутатських фракцій Партії регіонів, Соціалістичної партії України, Комуністичної партії України у складі 239 народних депутатів України, які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції.

Списки членів названих депутатських фракцій з особистими підписами народних депутатів, що є невід’ємною складовою коаліції угоди, додаються.

(О п л е с к и)

До антикризової коаліції ввійшли 238 народних депутатів на той час: депутатська фракція Партія регіонів – 186 народних депутатів, фракція Соціалістичної партії – 29 народних депутатів, фракція Комуністичної партії – 21 і від Блоку „Наша Україна” – 2 народних депутати, із "Блоку Юлії Тимошенко"  - 1 народний депутат.

Хочу також сказати, що сьогодні одержані ще заяви особисті, де йдеться про те, що на основі цих заяв до коаліції ввійшли депутати Борзих Олександр Іванович, Зубець Михайло Васильович  та Толстенко Володимир Леонідович.

Регламент не передбачає ознайомлення з прізвищами депутатів, які ввійшли до складу коаліції. Але оскільки 22-го числа Адам Іванович, ведучи засідання, зробив таку процедуру, я теж повторю цей прийом, скажем так, і назву прізвища членів коаліції.

Від депутатської фракції Партії регіонів, я називаю прізвища тільки без імен і по-батькові, я думаю, що мені вибачать депутати. Янукович, Азаров, Андрос, Антемюк, Антипенко, Аркаллаєв, Ахметов, Бахтеєва, Бевзенко, Берташ, Біба, Білий, Богатирьова, Богуслаєв, Болдирєв, Бондар, Бондаренко Віктор, Бондаренко Олена, Бондик, Борт, Бронніков Бурлаков, Васильєв, Вернидубов, Вечерко, Вілкул, Воропаєв, Галуненко,  Герман, Гєллєр, Горбаль, Горбатюк, Грицак, Гуменюк, Гусаров, Дарда, Дейч, Демянко,  Джарти, Джига, Євтухов, Єфремов, Журавко, Забарський, Заболоцький, Засуха, Зац, Зварич Ігор, Звягільський, Злочевський, Зубанов, Іванов, Ілляшов, Ісаєв, Калашніков, Калетнік, Калюжний, Кальніченко, Кальцев, Каракай, Карпачова, Кий, Кириченко, Кисельов, Ківалов, Климець, Климов, Клюєв Андрій,   Клюєв Сергій, Ковальевська, Ковальова, Кожара, Козак, Козаков, Козуб, Колесніков, Колесніченко, Колоцей,  Комар, Кондратьєва, Корж, Віктор, Корж Павло, Коржев, Корсаков, Костусєв, Кравцов, Круглов, Кукоба, Кушнарьов, Ландик, Ландік Володимир, Лапін, Ларін, Ледида, Лелюк, Лещинський Олександр, Лєщинський теж Олександр, але Олегович, той Михайлович; Лисов, Литвинов, Личук, Лісін, Лук’янов, Лукаш, Майборода, Макеєнко, Малишев, Мальцев, Маньковський, Матвійчик, Матюха, Мельник Петро, Мельник Станіслав, Мироненко, Мірошниченко, Момот, Муц, Наконечний, Нетецька,  Орлов, Павленко, Панасовський, Пачесюк, Пеклушенко, Петров, Петросов, Пєхота, Писарчук, Пінчук, Піскун, Плотніков, Попеску, Потапов, Прасолов, Пригодський, Присяжнюк, Притика, Прокопенко, Прутнік, Пшонка, Радзієвський, Рибак, Рижук, Римарук, Романюк, Руднік, Савчук, Саламатін, Самойленко, Самофалов, Сандлер, Сафіуллін, Святаш, Селіваров, Синиця, Сівкович, Скубашевський, Скудар, Слаута, Слободянюк, Смітюх, Стоян, Сулковський, Сухий. Табачнік, Тедеєв, Тихонов, Тулуб, Турманов, Фесенко, Хара, Хомутиннік, Цапюк, Царьов, Юрко, Черноморов, Чертков, Чечетов, Чмир Юрій, Чорновіл, Шенцев, Шкіря, Щербань, Ядуха, Яновський, Янукович Віктор, Ярощук. 

Від депутатів Соціалістичної партії України: Баранівський, Бойко, Бокий, Бондарчук, Бугаєць, Бульба, Волга, Гончаров,  Данілін, Деркач, Кузьменко, Купченко, Матвієнков, Мендусь, Мордовець, Ніколаєнко, Поляков, Рудьковський, Садовий, Семенюк, Сільченко, Сподаренко, Тарасов, Філіндаш, Цушко, Червонописький, Чмирь, Чукмасов, Шибко.

Від депутатської фракції Комуністичної партії України: Александровська, Алексєєв, Бабурін, Борщевський, Герасимов, Голуб, Грач, Заклунна-Мироненко, Кілінкаров, Кравченко, Мармазов, Мартинюк, Матвєєв, Наливайко, Оплачко, Парубок, Пономаренко, Самойлик, Симоненко, Ткаченко, Цибенко і прізвище Волкова, Заплатинського, Зубика я називав уже раніше, і назвав ще раз, я їх назвав. І ще раз повторюю: Борзих, Толстенко і Зубець від „Блоку Юлії Тимошенко”.

Таким чином, я реалізував і цю процедурну норму. Ще повторюю, уже за традицією, оскільки вона не передбачена у Регламенті, але  щоб користуватися принципом аналогії, я скористався такою нагодою.

У нас виникало, я знаю фракції пропонували відвести півгодини для обміну думками з приводу ситуації, яка сьогодні є і в парламенті, в суспільстві з тих питань, які треба було б зясовувати, розглядати   чи вирішувати.  Тому я пропоную від кожної  фракції дати змогу по 5 хвилин висловитися з приводу того, що турбує сьогодні  фракції чи депутатів. Тому я прошу записатися на виступи від фракцій. Будь ласка.

Будь ласка, від соціалістів хто виступатиме? Баранівський, будь ласка.

Баранівський, за ним - Лапін, Партія регіонів визначається.

 

10:10:29

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, шановні виборці України! Олександр Баранівський, фракція соціалістів.

Я думаю, ми підійшли вже до тієї межі, коли вже  немає  пояснень у представників народу, якими є депутати Верховної Ради України, з того приводу чому не працює повноцінно Верховна Рада. Перебуваючи досить часто в різних областях України,   виборці не розуміють, притому ті, які голосували за ту чи іншу політичну силу, чому сьогодні не працює Верховна Рада? Чому сьогодні відбуваються процеси у Верховній Раді в  політичному житті України, які зовсім     не підтримують виборці. Більше того, під час виборчої кампанії жодна політична сила не декларувала свої наміри, що якраз будуть в такому плані розвиватися події в Україні. Да, в декого є сьогодні досить великі амбіції. Кожному чи окремим дуже хочеться бути прем'єром, інші посади зайняти. Але мало чого хочеться… Можливо, і мені хочеться чогось, кожному із депутатів чогось хочеться. Але є сьогодні відповідні реалії. У рамках Регламенту утворена сьогодні коаліція. І, звичайно, вона утворена не сьогодні, вона утворена, ви знаєте, 10 днів тому.

Сьогодні повторно був зачитаний список членів коаліції. Тому прийшов уже час, що давайте ми ті, які у нас були проблемні питання і те, що ми, скажімо, не могли з вами ніяк підійти до логічного завершення, сьогодні настав час, щоб це успішно розв'язати. Виборців сьогодні цікавить навіть не склад коаліції, виборців сьогодні не цікавить склад Кабінету Міністрів, виборців сьогодні цікавить. Як вони будуть жити завтра. Їх цікавить, яка у них буде заробітна плата, яка буде пенсія, які будуть ціни, як збереться врожай, посівна кампанія, осіння, як кажуть, уже на носі, що буде з енергетичними ресурсами? Людей цікавить їхнє буття. І ми, народні обранці, повинні забезпечити сьогодні законодавчо і не тільки законодавчо, а через формування Кабінету Міністрів достойне їхнє життя.

Я не розумію тієї логіки, коли, скажімо, хтось із народних обранців, попираючи права всього суспільства, нехтуючи інтересами всього суспільства, ставить свої інтереси вище їх. Не можна ставити країну в певну позу чи всю Верховну Раду ради своїх амбіцій. Потрібно тверезо дивитися на ці речі і їх сприймати такими, якими вони є на сьогодні.

Тому фракція Соціалістичної партії України вітає сьогодні формування нової коаліції, і ми впевнені в тому, що за сьогодні-завтра, найближчі дні буде сформований Кабінет Міністрів, і ми зможемо суспільству продемонструвати злагоджену роботу Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Від Партії  регіонів хто буде виступати? Будь ласка. Потім від „Блоку Юлії Тимошенко”.

Я ще раз повторюю, від Партії регіонів прошу. Кушнарьов Євген, будь ласка. Потім від „Блоку Юлії Тимошенко”.

 

10:14:27

КУШНАРЬОВ Є.П.

Уважаемые  избиратели! Уважаемые коллеги!

Без преувеличения внимание не только всей Украины, но и цивилизованного мира приковано сегодня к событиям, происходящим в этом зале. Не сомневаюсь, что подавляющее  большинство людей не понимают что движет теми политиками, которые вместо консолидации, вместо солидарной  ответственности за долю нашей Украины пытаются вновь внести в нашу жизнь жестокое противостояние, выводя одних людей против других.  Партия регионов, верная своим предвыборным обязательствам, вместе с партнерами  сформировала антикризисную коалицию и считает, что это единственный путь для выхода из парламентского кризиса и из того политического кризиса, в котором сегодня  находится страна. Только объединив усилия всех ответственных, патриотичных, прагматично  настроенных депутатов мы можем ликвидировать тот раскол и противостояние, которое реально существует в политической элите Украины и, объединив усилия, объединить и  Украину в  целом. Люди устали от  противостояния. Люди не понимают зачем их вновь зовут на улицы, когда нужно быть в поле, когда нужно быть у мартенов,  когда приближается зима с  очень неясными перспективами.

Я обращаюсь к представителям БЮТа. Уважаемые коллеги! Вы призываете к новым выборам. У  вас не все получилось. Я думаю, что сборная Франции и лично Зидан с удовольствием бы сейчас  переиграли матч с Италией, но, увы, придется  ждать четыре года. Так что набирайтесь терпения, и, как вы и призывали нас, учитесь работать в том статусе, в котором сегодня доля вас поставила. Это не значит, что мы смотрим на вас, как на врагов. Вы – наши коллеги, вы – люди, которые пришли сюда для того, чтобы думать об Украине. И мы сегодня готовы к нормальному и конструктивному диалогу с вами. Мы верные своим обязательствам, предлагаем вам на пропорциональной основе возглавить часть парламентских комитетов и получить пост вице-спикера, с тем чтобы солидарно -  мы в правящей коалиции, а вы в оппозиции, - решать судьбу Украины. Но решать ее здесь, в этом зале, а не на площадях и улицах, не в жестоком противостоянии наших людей.

Я ознакомился с решениями некоторых советов Западной Украины. Доля так распорядилась, что мне пришлось в общении со следователями Генпрокуратуры прочитать Уголовный кодекс. Если такие призывы, как роспуск парламента без оснований, введение прямого президентского правления, формирование Правительства лично Президентом и непроведение выборов до тех пор, пока так называемые национал-патриотические силы не объединятся, не есть призывами к насильственному свержению конституционного строя, то что тогда означают эти призывы?!

Меня удивляет пассивная позиция Генеральной прокуратуры, которая закрывает глаза на подобного рода шалости. Я хочу напомнить, что именно с таких шалостей и начиналось противостояние в Украине, которое раскололо наше общество. Я призываю тех авторов, которые пишут подобного рода документы, почитать те решения, которые принимают сегодня областные, городские, районные советы на другой половине Украины. Это решения, направленные на совместный поиск путей выхода из кризисной ситуации. Это решения, направленные на объединение нашего общества, на консолидацию всех здоровых сил ради того, чтобы Украина успокоилась, ради того, чтобы профессионалы пришли в  правительства и начали нормально работать. Я  думаю, что сегодня еще раз формально зафиксировав рождение нашей коалиции, мы сняли все процедурные  препятствия, которые были у президента Украины для того, чтобы немедленно внести кандидатуру Виктора Янковича в парламент для утверждения премьер-министром.

И я не сомневаюсь, что уже на следующий день после утверждения премьера Украина получит сильное профессиональное коалиционное правительство и мы оставим в прошлом то, что нас разъединяло. И будем вместе работать ради  Украины и украинского народа.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Хто виступатиме від "Блоку  Юлії Тимошенко", будь ласка.  Слово має Юлія Володимирівна.

 

10:19:53

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня, шановні депутати, доброго дня всі, хто зараз чує мене по радіо, або дивиться мене по  телебаченню. Да, сьогодні, дійсно, знову знаковий для політики день, тому що сьогодні вдруге оголошена так звана в лапках „Антикризова коаліція”.

Я думаю, що вдруге буде внесений кандидатура премєр-міністра. Я згадую часи президентської кампанії, коли певного кандидата вдруге, втретє і вчетверте вітали з перемогою, але так нічого і не сталося.

І сьогодні це не є перемога. І те, що сьогодні вдруге оголосили так звану „Антикризову коаліцію” і вдруге будуть вносити кандидатуру премєр-міністра, говорить про те, що все було зроблено незаконно і це усвідомили самі хто  створювали це угрупування в парламенті і вони підтвердили, що те, що незаконно потрібно було зраз нашвидкуруч поправити.

Але, я  хочу щоб зараз всі люди доброї волі в країні, які мають інтелект, для яких Україна, наша незалежність, наша національна самоідентичність не є пустими словами зрозуміли, що насправді в парламенті відбувся переворот, політичний, справній переворот

І відбувся саме тому, що дві політичні сили, які виступали проти олігархії,  виступали проти кланів, проти корупції, сьогодні всією душею підтримали один клан, велику корупцію, в тому числі, в парламенті, і підтримали все те, з чим десять років боролася країна, поки не позбавилася.

І тому в першу чергу я хочу заявити, що ця більшість є  політично абсолютно нелегітимною, вона є  політично недоцільною, тому що вона не спирається, так, як це в цивілізованих демократіях передбачено, на більшість народу в суспільстві. Тому що коли дві ліві політичні партії докорінно змінили свої вподобання, не попередивши про це людей, які за них голосували, це вже не є законна політична більшість.

Друге, з правової точки зору, це абсолютно нелегітимне угрупування, тому що по Конституції і 30 днів минуло створення коаліції, тому що цей хаос не можна назвати створенням коаліції, і 60 днів з моменту відставки уряду минуло. Тобто правові підстави у Президента всі є достроково обрати це збіговисько, яке нічого гарного, чим повернення кучмізму, країні не принесе.

Крім того, ця більшість не має геополітичної легітимності, тому що коли обирали Президента, коли обирали більшість до парламенту, то зовсім інший шлях для України визначали. Це – шлях внутрішніх реформ, які зорієнтовані на європейську цивілізацію, і це, безумовно, наш рух до європейської спільності.

Крім того, це глибокі реформи в самій країні, які повязані з викорененням корупції, з викорененням всього того, що повязано з перетворенням політики в бізнес.

І тому, безумовно, це утворення є нелегітимним. А крім того, останнє, це є морально нелегітимним, тому що морально не може бути те, що утворено на великій корупції, колосальній, на продажності такого масштабу, якого навіть цей продажний парламент не бачив.

І, безумовно, те, що сьогодні замішано на великих грошах і великій зраді, ніколи не принесе ні щастя, ні незалежності, ні заможності нашій державі.

І тому я хочу, щоб справжні патріоти України почули, що переворот в парламенті сьогодні може зупинити Президент, діючи в межах Конституції і оголошуючи дострокові вибори, або народні депутати, 150 народних депутатів, які можуть покласти свої мандати і після цього є нелегітимним цей парламент.

Наша фракція готова до цього і ми звертаємось до фракції „Наша Україна” зробити такий крок заради України і заради її майбутнього. Тому що сьогодні зраджені не тільки цінності революції, а сьогодні починають зраджуватись наші набуття  91-го року – незалежність нашої країни. І тому ми в опозиції до цього і всіх патріотів країни закликаємо не змиритися з цим не за яких обставин. Ми з вами, як завжди, і на нас ви можете спертися в цей важкий момент.

 

ГОЛОВА. Спасибі. Спасибі, Юлія Володимирівна.

Я прошу всіх вас з повагою ставитися до кожної думки, якою би вона не була за змістом. Слово від „Нашої України” має Анатолій Кінах, будь ласка. Потім від комуністів хто буде? Цибенко. Симоненко? Добре.

 

10:25:27

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні запрошені, шановна президія!

Я запропонував би нам усім відійти від емоцій, ультиматумів і персональних амбіцій і згадати, в першу чергу, про нашу спільну відповідальність перед українським народом і українською державою. Те, що в Україні зростають соціально-економічні і суспільно-політичні ризики, не вимагає додаткових аргументів.

Ми дозволили, щоб з 1 січня 2006 року в Україні хаотично і безсистемно  були введені нові положення Конституції, без законодавчого нормативного обґрунтування в умовах відсутності  Закону „Про Кабінет Міністрів”. „Про опозицію”, цілої низки законів по відносинам між центральними і місцевими органами влади. З жовтня 2005 року  в державі не працює Конституційний  Суд, який в умовах конституційної реформи повинен бути вищим арбітром в  контексті відповідності законів Верховної Ради, Указів Президента, рішень Уряду на відповідність Конституції України.

Тобто існує реальна загроза розбалансування системи державної влади, поглиблення явищ правового дегилізму. І це, безумовно впливає на всі складові соціально-економічного розвитку держави і добробуту наших громадян.

Тому, відновлення діяльності вищого законодавчого органу України Верховної Ради України незалежно від політичного кольору, які представлені у Верховній Раді повинні бути нашим пріоритетом.

Але, шановні друзі, відбудувати ефективну державну законодавчу виконавчу владу можна тільки спираючись жорстко на вимоги Конституції України, законодавства і Регламенту.

Влада не буде ніколи ефективною і відповідати  вимогам суспільства в контексті її прозорості, відповідальності професійності, якщо вона буде будуватися на основі особистих політичних, посадових і політичних амбіцій.

Тому, для нас має принципове значення, щоб кожен крок парламенту був відповідно вимог Конституції України, Регламенту і  відповідав вимогам суспільства. В Україні повинна бути ефективна влада, яка працює в  інтересах людей.

Виходячи з цього ми вітаємо сьогоднішній крок оголошення антикризової коаліції чітко з вимог Конституції і Регламенту.

Виходячи з цього нормативного факту,  фракція блоку політичних партій „Наша Україна” з сьогоднішнього дня офіційно в меншості, тобто в опозиції. Виходячи з цього, нам необхідно зробити слідуючи кроки: відбудувати сучасну демократичну основу взаємовідносин між більшістю коаліції і меншістю опозиції в парламенті. Виходячи з того, що опозиція повинна мати контрольні функції, влада повинна бути підконтрольною, в тому числі, з боку суспільства. І нам необхідно, виходячи з пріоритету загальнодержавних, загальнонаціональних інтересів, відбудувати ті кроки, які сьогодні необхідно задіяти для вирішення глибоких проблем.

Виходячи з цього, ми будемо працювати по цьому напрямку, в тому числі, нагадуємо, що 1 червня минув термін затвердження бюджетної резолюції на 2007 рік. Дуже глибокі системні проблеми, які стосуються енергетичної безпеки, зниження цінової конкурентноздатності української продукції, зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Величезні проблеми, які стосуються нового рівню цін і тарифів, і нам необхідно задіяти комплекс заходів, щоб не допустити зниження конкурентноздатності української економіки і рівня життя громадян.

Тому позиція фракції „Наша Україна” буде жорстко спиратися на вимоги Конституції і регламенту, пріоритету українського народу і ми будемо робити все, щоб Україна розвивалася, як правова демократична держава з сучасною, конкурентноздатною ринковою економікою. І незалежно від політичного кольору, ми закликаємо, щоб кожен наш крок був спрямований в інтересах нашого народу і нашої держави.

 

МОРОЗ О.О. Спасибі, Анатолію Кириловичу.

Слово має Петро Миколайович Симоненко.

 

10:30:50

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели, радиослушатели, телезрители, уважаемые коллеги!

Первое. Антикризисная коалиция легитимна с 7 июля, о чем мы заявили в этом зале и более 10 дней работа Верховной Рады преднамеренно блокировалась совершенно в иных политических целях. Я бы хотел здесь заявить о том, что Ющенко развалил в начале помаранчевою коалицию, теперь взялся и всеми своими практическими действиями за поддержкой определенных политических сил за развал антикризисной коалиции. Им это  не удалось.

Второе. Блокируя работу Верховной Рады, «Наша Украина» и БЮТ не уважают волю своих избирателей, потому что не решив и не выполнив те обещания, которые они взяли перед избирателями, не сумев сформировать помаранчевую коалицию, не сумев разделить портфели в этой грызне, три месяца «козу» водили по Верховной Раде, они сегодня исключают возможность другим избирателям, поверив в другие политические силы, сформировать другую коалицию и приступить к реализации практических действий по управлению страной.

В этом и определяется позиция вот именно не удавшейся коалиции с точки зрения того, что они не смогли обеспечить нормальное управление страной. То есть помаранчевые в борьбе за портфели забыли о народе, и Украина три месяца безвластия сегодня имеет.

Я бы хотел предложить, особенно тем выступающим и выступающей, которая предложила сегодня сложить мандаты, сегодня это был бы мужественный шаг, сегодня сложить мандаты и предоставить возможность работать и подождать, когда еще там 20-30 человек найдется, чтобы они также сложили мандаты, а этой фракции как раз сложить мандаты сегодня. Это во-первых.

Во-вторых. Делая заявление подобное  с трибуны Верховной Рады, я уже призывал вас господа из фракции БЮТ, пожалуйста, поисключайте из своих списков всех олигархов и всех «кучмистов», потому что в вашем списке каждый второй представляет как раз интересы «кучмизма». И не дурачьте народ Украины, ради Бога. Пофамильно можно назвать, кто у вас там представляет интересы Кучмы.

Еще раз хочу напомнить, что основная причина этой борьбы в парламенте - это передача реальной власти от коррумпированного олигархического окружения Ющенка к Верховной Раде и Кабинету Министров.

Мы, члены антикризисной коалиции, выдвинули конкретные предложения, как мы видим дальнейшее управление страной. Да, действительно среди первоочередных мер - это наведение порядка с тарифами и ценами, это, безусловно, уборочная страда. И сегодня селяне ждут от нас реальной помощи в части уборочной. Это  подготовка к зиме, потому что сегодня практически, исполняющий обязанности  Кабинет Министров не занимается подготовкой к зиме. Это и естественно, и разработка бюджета. Антикризисная коалиция предложила, в конце концов, повернуться лицом к своему народу, вот что не нравится тем, кто сегодня ведет борьбу в парламенте против нормализации работы Верховной Рады.

Третье. Я лично убежден, что Президент должен, в конце концов, выполнить свой сегодня конституционный долг и немедленно внести на рассмотрение Верховной Рады кандидатуру на должность Премьер-министра. Тогда он, в конце концов, снимет хотя бы с себя обвинения, что он является могильщик и помаранчевой коалиции, и сегодня пытается уничтожить парламентаризм в Украине во имя коррумпированного олигархического окружения Ющенко.

Четвертое. Антикризисная коалиция, антикризисную коалицию и нас с вами, уважаемые коллеги, пытаются обвинить в сворачивании демократии и таким образом пытаются в очередной раз запугать наших избирателей. О чем идет речь? Мы ведь с вами отстаиваем, прежде всего, парламентскую демократию. А помаранчевые сегодня навязывают нам демократию по-американски. Естественно, почему сегодня навязывается обществу эта мысль, что мы, якобы антикризисная коалиция, разрушаем демократию в Украине. Потому что Буш дал соответствующий сигнал и заявил, что демократия в государствах на постсоветском пространстве другая и не нравится им. Для американцев демократия в третьих странах – это такая демократия, как в Ираке. Вот к чему нас ведут сегодня, вот почему выводят тысячи людей на улицы, только для того, чтобы в столкновении людей сегодня определить свои личные амбиции и разделить портфели. Фракция коммунистов в составе антикризисной коалиции будет работать над теми проблемами, которые мы определили как первоочередные меры и практическими делами сегодня будет все делать для того, чтобы парламент реально сформировал исполнительную власть, чтобы парламент, неся ответственность за работу исполнительной власти вместе с исполнительной властью решал те проблемы, которые волнуют граждан Украины. И фракция коммунистов предлагает приступить к избранию руководства комитетов и формированию комитетов, а от Президента требует внести кандидатуру на пост Премьер-министра.

 

ГОЛОВА. Виступили представники усіх фракцій, представлених у парламенті. Я звертаюся ще до  вас усіх з пропозицією, у своїх виступах сприймати своїх колег такими як вони є. Ми всі різні, ми всі не святі, але ми найкращі, бо за нас проголосували люди. Тому давайте користуватися цією довірою і поважати одне одного, я думаю, це потрібно в парламенті. Ми цього навчимося безперечно.

І, нарешті, я зобов’язаний просто зробити певне юридичне уточнення, бо те, що було оголошено про готовність складання  своїх повноважень депутатських, припинення їх, це, справді, крок і  відповідальний, і сильний, і благородний, я вірю, що могло би статися, але це нічого не вирішує, тому що замість 150 прийдуть наступні 150 за рішенням ЦВК, котрі є у списках виборчих відповідних партій. Тому це не той крок, який може забезпечити. А, крім того, треба, щоб в сесійний зал проголосував за позбавлення цих депутатів мандатів.

Зараз нам треба приступити до обговорення питання про створення, про обрання голів комітетів і іншого керівництва парламенту. Чотири фракції вже дали свої пропозиції і опрацьовуються зараз, є обіцяна від партії Блоку Юлії Тимошенко теж свої пропозиції. Нам потрібно зараз провести Погоджувальну раду для того, щоб баланс пропорційний був забезпечений в самих комітетах і щодо керівництва цих комітетів.

Учора засідання Погоджувальної ради відбулося, воно створило робочу групу з представників усіх фракцій і вони, на мій погляд, плідно працюючи впродовж дня,  розглянули всі ці питання і, здається, знайшли оптимальне рішення. Для того, щоб його привести до вас як пропозиції, як варіант документу, треба деякі нюанси ще відрегулювати.

Тому, користуючись такою потребою, і посилаючись на неї, я зараз оголошую перерву приблизно на хвилин 45 для того, щоб Погоджувальна рада зібралася через 10 хвилин, а, крім того, щоб коаліція антикризова могла зараз провести збори в сесійному залі. Оголошується перерва приблизно на 45 хвилин. Якщо буде невеличка затримка, вибачите.  Спасибі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  Шановні депутати, я прошу сісти на місця. Шановні депутати, робоча група завершує роботу над пропозиціями щодо розподілу комітетів і призначення керівників цих комітетів, керівного складу. Робота трошки затягується, тому що вона складніша, ніж здається на перший погляд. Приблизно за півгодини, за годину все буде завершено, тому я змушений оголосити перерву до 16 години, закривши ранкове засідання і оголосивши про те, що о  15-ій годині відбудеться засідання Погоджувальної ради. Таким чином, ще раз повторюю, ранкове засідання оголошується закритим. Вечірнє засідання розпочнеться о 16-ій годині, а о 15-ій годині буде засідання Погоджувальної ради. Спасибі.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку