ЗАСІДАННЯ  П’ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 липня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні депутати, гості Верховної Ради, телеглядачі, радіослухачі! Сьогодні четвер, ми відкриваємо ранкове засідання вищого законодавчого органу України. Я прошу підготуватися депутатів до реєстрації. Вставте картки. Я пропонував би сісти на місця, сьогодні штовханини, я думаю, не буде.

Проводиться реєстрація. Ввімкніть систему „Рада”.

 

10:01:32

В залі зареєстровано 240 народних депутатів. Ранкове засідання оголошується відкритим. Шановні депутати, сьогодні за порядком дня ми повинні розглянути питання про  призначання, або обрання голів комітетів, перших заступників, заступників, секретарів комітетів.

Поки що тільки одна фракція комуністів подала свої пропозиції з цього приводу, в тому числі щодо розподілу депутатів про комітетах. І нам, очевидно, потрібно буде упродовж сьогоднішнього дня до 16 години цю роботу завершити, бо, власне, робоче місце депутата є місце в комітеті. Але перед цим нам потрібно було б зробити, ми тільки що на погоджувальній раді про це домовилися,  виступи щодо ситуації, яка склалася сьогодні з трибуни, Верховної Ради.

Тобто від кожної фракції одержати 5 хвилин для виступу, для вияснення позиції. Адже, всі розуміють, що ситуація в парламенті сьогодні ненормальна, а вона повинна стати нормальною. Тому я переконаний, що суспільство повинно знати про те, що заважає роботі Верховної Ради, хто заважає, що треба робити для того, щоб ці всі недоречності були припинені і парламент міг працювати  повноцінно.

Тому, якщо є таке бажання, хочу поставити на голосування пропозицію про відведення часу по 5 хвилин для кожної фракції, себто 25 хвилин на  виступи і оголошення з трибуни, або з робочого місця. Хто за це – прошу голосувати. Ввімкніть систему „Рада”.

 

10:03:40

За-237

ГОЛОВА. Рішення прийнято. 237 народних депутатів. Будь ласка, запишіться на виступи.

Проводиться запис на виступи з місця.

Запис здійснено. Будь ласка.

Фракція соціалістів,  хто буде виступати? Там записалося кілька депутатів. Домовтеся і, будь ласка, скажіть мені.

Слово має Іван Бокий. Увімкніть, будь ласка, йому картку.

 

10:05:10

БОКИЙ І.С.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України,  шановні присутні на майдані біля Верховної  Ради!

Як ви бачите, і сьогодні у Верховній  Раді дві фракції – фракції „Нашої України”  і фракції Блоку Юлії Тимошенко дестабілізують ситуацію і намагаються завадити Верховній  Раді  працювати.

Але Верховна Рада працюватиме, що б то не стало, і я думаю, головне наше завдання сьогодні – все-таки просувати роботу Верховної  Ради у конструктивному руслі, щоб Верховна Рада, створивши постійні комітети Верховної  Ради, могла продовжити свою законодавчу роботу і могла вирішувати головну свою роль – законодавчу, роль стабілізатора економічної і політичної ситуації  у Верховній  Раді України. Фракція соціалістів буде докладати до цього всіх своїх зусиль.

Але я хотів би звернути увагу ось на яку обставину: для того, щоб Верховна Рада працювала, для того, щоб вона могла виконувати свою головну  місію потрібні зусилля не тільки Верховної Ради. Для цього потрібні зусилля всіх гілок влади, і, зокрема, президентського секретаріату, урядових структур і головне, ми повинні підійти до того що є центром  регламентної частини  роботи Верховної Ради. Це створення повноправного уряду України. Без створення повноправного уряду України, Кабінету Міністрів України  ми не зможемо почати велику будівничу роботу по виведенню України із системної кризи.

(Ш у м  у  з а л і )

Якщо  …………. зробити, то звичайно всі ці свистки, всі ці, так звані, ігри у свистячу опозицію вони нічого не дадуть. Тому я закликаю громадян України зважити на одну обставину – у опозиції в Україні створено всі умови для плідної роботи, але ця робота має бути інтелектуальною, ця робота має бути в руслі  законодавчої роботи парламенту, а не цієї свистяви, якою займаються зараз депутати від президентського блоку "Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко. Це не розумна ваша позиція, панове, і тому я думаю, народ її належно оцінить. І взагалі, не можна ставити в основу опозиційності незадоволення однієї чи двох осіб тим, що їх не обрали на вищі   посади в державі. Це не опозиція, це просто-на-просто  те, що називається у народі „мискоборство”, тобто боротьба за більшу миску для себе. А опозиція так само як і влада повинна працювати на те, щоб народ жив нормально, щоб добробут народу підвищився, щоб вирішувалось питання зарплат, пенсій, відновлення економіки. А всі ці, знаєте, так звані,  розумування за допомогою гучномовців і свистків  - це те, що називається „посилати розум у свистки”. Це ніколи нікого не красило і красити не буде.  Але ваша справа. Якщо вирішили для   опонування обрати свистки і гучномовці. Ну що ж, такий ваш рівень і ми не будемо з вашим рівнем, як кажуть, сперечатися.

Я думаю, що сьогодні ми повинні, в першу чергу, зробити крок до обрання постійних комітетів Верховної Ради України. Якщо ми сьогодні не зробимо, то ми просто закляцнемо на місці. І я закликаю конструктивну частину парламенту, зокрема і до розумних голів в опозиції, а їх у цьому залі вистачає, почати саме цю роботу.

Соціалістична партія України стоїть на тому, що, по-перше, парламент, який уже обрав своє керівництво, повинен рухатися і повинен рухатися до того, до чого жде народ. А народ жде від нас нормальної активної законодавчої роботи і, я думаю, що це те головне, що буде відрізняти нас від свистунів і, ми все-таки … зуміємо дати надію і зуміємо дати перспективи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Спасибі, Іване Сидоровичу. Від Партії регіонів хто буде говорити? Я дивлюся, там записано декілька депутатів. Микола Янович Азаров, будь ласка.

 

10:10:39

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый народ Украины, сегодня Верховный Совет должен решить очень важный вопрос, принять решение о утверждении численного состава комитетов и практически с сегодняшнего дня Верховный Совет может приступить к работе и решать вопросы, которые являются чрезвычайно актуальными для нашей страны и для наших людей. Такие вопросы стоят на повестке дня в первую очередь.

Это вопросы компенсации нашим людям подорожание стоимости жизни, повышение тарифов … на газ, на тепло, на жилищно-комунальные услуги. Практически совместные бюджеты остались без финансовых ресурсов необходимых на выплату компенсаций населению, на субсидии, на подготовку к зиме. Поэтому первым вопросом, который должен рассмотреть Верховный  Совет является внесение изменений в Закон «О Государственном бюджете» на 2006 год в части  выделения  необходимых средств на реализацию этих задач.

Следующим важным моментом является реализация конституционной реформы, принятие законов о Кабинете Министров и об оппозиции. Вы знаете, что со вступлением в силу Конституции изменился порядок назначения Кабинета Министров. Однако Закон „О Кабинете Министров” Верховный Совет не мог принять на протяжении последних 15-ти лет.

Фракция Партии регионов подготовила Закон „О Кабинете Министров”, который полностью соответствует новой редакции Конституции. Это позволит повысить эффективность управления в стране, навести порядок.

Следующим чрезвычайно важным вопросом является Закон „Об оппозиции”, фракция Партии регионов также подготовила, разработала такой закон, который должен на законной основе расстановить баланс сил между властью и предоставить цивилизованные  права оппозиции.

Оппозиция должна иметь возможность контроля за властью и для этого ей должны быть предоставлены соответствующие органы.

Уважаемые коллеги! 22-го июня была создана, так называемая, демократическая коалиция, спустя несколько дней, она распалась. Ну каким же фарсом выглядят сегодняшние события по отношению к слову «демократия». Неужели серена по духам выступающего оппонента это самый лучший способ защиты своего мнения. С каким это пор, мордобой и стремление захватить трибуну, лишение права выступления своего оппонента является высшим признаком демократии. К сожалению, то, что мы наблюдаем в Верховном Совете это не борьба за демократию, это грязная и циничная борьба за власть. Если вы, так называемые, демократы являетесь хотя бы близким подобием демократов, то вы должны принять как должное, создание в Верховном совете большинства в составе 241 народного депутата и предоставить возможность этому большинству конструктивно работать на благо наших людей, на благо нашей страны.

Более того, антикризисная коалиция четко заявляет, что она протягивает руку для сотрудничества всем тем, кто хочет добра, кто хочет стабильности в нашей стране. Кто заинтересован в том, чтобы мы жили лучше, а не зовет нас снова на баррикады, не втягивают нас в противостояние. Еще раз подчеркиваю.

 

ГОЛОВА. Спасибі, Миколо Яновичу. Я думаю, що всі почули, хто хотів чути, а хто не хотів, той буде свистіти й далі.

Будь ласка, від фракції „Нашої України” просить слово Лілія Григорович. Прошу.

Ліля Григорович ще раз оголошую, вам слово.

 

10:16:25

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Шановні…

Дякую.

Шановні колеги народні депутати!

 

ГОЛОВА. Ліля Степанівна, я прошу поки що нехай замовкнуть, не говоріть, будете говорити тоді, коли буде тихо, почекайте, я хотів, щоб чули вас.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. В мене мій час пішов.

 

ГОЛОВА. Ні-ні, я додам вам, а далі попросите, щоб і для інших мовчали. Ви керуєте, я не знав, що ви керуєте цим процесом, будь ласка.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Шановні колеги народні депутати! Шановні засоби масової інформації, колеги тележурналісти, радіожурналісти, шановний народе України. Вчора в Україні сталася безпрецедентна подія, яку вже охрестила наша громадськість, як таку, що вони знову повертаються. Вчора під стінами Верховної Ради відбулася подія, яка підняла завісу над тоталітарною перспективою всієї України, яка стоїть на порозі кожного із нас. Депутати, фракції Партії регіонів побили телеоператора із каналу СТБ та в брутальний спосіб вилучили матеріали у журналістки.

Півтора року в  Україні не вбивали журналістів  і не душили свободу слова. Від імені народного союзу "Нашої України" , яка стояла біля витоків відновлення цього високого права свободи і свободи слова ми заявляємо, що ми нікому не дамо забрати цю цінність у української громади. Ми заявляємо також від імені демократичної, помаранчевої коаліції, яка є буде і переможе, що вони   в Україну не повернуться. Вони просто не пройдуть.

Я одночасно хочу зробити як народний депутат України запит до голови фракції Партії регіонів пана Януковича. Оце таким чином ви починаєте свою ходу як лідера фракції і кандидата на Прем’єр-міністра України? Я би хотіла одночасно, щоб ви дали правову, політичну і моральну оцінку діям своїх депутатів в тому числі, пана Калашнікова, бо мутні очі, мутні мислі, а відтак, кримінальні дії, це велика прикмета великої частини вашої фракції. Хочу нагадати, Вікторе Федоровичу, що для адаптації таких членів вашої фракції, а Київ – столиця  країни, яка є членом Ради Європи, був би необхідний карантин хоча б на два роки, бо Київ і ментально, і географічно до Європи на 700 кілометрів більше. Подія, яка вчора сталася, несе загрозу свободі, несе загрозу життю, здоров’ю, виконанню службових обов’язків наших журналістів. ЇЇ вчора охрестила українська спільнота як таку, що вони повертаються. Від імені народного союзу "Наша Україна" та Блоку Юлії Тимошенко заявляємо, - вони не пройдуть.

 

ГОЛОВА. У мене є пропозиція відносно цієї події, що трапилась вчора, вона справді жахлива, дати доручення Генеральній прокуратурі і Міністерству внутрішніх справ розслідувати  цю справу і доповісти Верховній Раді.  Дамо протокольне доручення Генеральній прокуратурі і Міністерству внутрішніх справ розслідувати обставини порушення принципу свободи слова, принципу цивільних прав громадян, зокрема, прав журналістів і доповісти про це Верховній Раді. Я розумію, що частина депутатів не хоче цього слухати, але то така справа. Все одно, право буде захищене і я думаю, що це буде однією з ознак демократичної держави.

Слово мають представники фракції комуністів. Петро Миколайович Симоненко, будь ласка.

 

10:21:23

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні громадяни України, наші виборці! Те, що сьогодні відбувається у Верховній Раді - це наслідок того, що на підставі політичної реформи і внесення змін до Конституції, розпочався реальний процес передачі реальної влади від корумпованого олігархічного оточення Президента в Верховній Раді України. І це якраз і є предметом цих суперечок і боротьби, яка стала сьогодні на заваді подальшої організації роботи у Верховній Раді.

Я також хотів би заявити про те, що створена антикризова коаліція заявила про свою готовність взяти відповідальність за організацію роботи не тільки Верховної Ради, а в цілому організації влади в Україні по всій вертикалі від Києва до сільської, селищної ради і готова сформувати всі органи влади для того. щоб вирішити болючі життєві питання. З того ми почали? Ми почали, в першу чергу, з того, що виконувати свої зобов’язання з розблокування роботи Верховної Ради. Розблокувавши роботу Верховною Ради, почали формувати керівництво Верховної Ради. Ви були свідками, в яких важких, тяжких умовах формувалося керівництво і обирався Голова Верховної Ради, обирався Перший заступник.

Ми почали сьогодні процес формування керівництва Верховної Ради, в тому числі, підготувавши пропозиції щодо переліку комітетів, а також запропонували сьогодні вже перейти до розгляду конкретно тих питань, які забезпечать організацію роботи комітетів. Тобто, персональний склад і обрання керівництва комітетів.

Ми також, коаліція, розпочавши реальний крок до того, щоб виконувати свої зобов’язання, як антикризова коаліція, запропонували Президенту України кандидата на посаду Прем’єр-міністра України. І ми сьогодні вважаємо, що Президент України навмисно блокує далі подальшу організацію роботи виконавчої гілки влади не реагуючи на ті пропозиції, які внесені антикризовою коаліцією. Ми готові терміново розглянути подання Президента щодо  призначення Прем’єр-міністра України. І я заявляю, що фракція комуністів готова також взяти зобов’язання на протязі тижня допомогти сформувати реальний склад Кабінету Міністрів виходячи з головного, що в умовах антикризових умов, антикризової коаліції і тих кризових явищ, які сьогодні супроводжують наше життя, сьогодні треба сформувати високопрофесійний рівень відповідальності Уряду і відповідно підготувати кадрові призначення.

Ми готові все це зробити і наполягаємо на тому, що Президент повинен внести на розгляд Верховної Ради якраз і відкрити дорогу для формування персонального складу Кабінету Міністрів, кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра.

Я заявляю, що „Наша Україна” і Б’ЮТ блокують формування сьогодні комітетів Верховної Ради, що не дає можливості антикризовій коаліції виконати прохання Президента обрати та привести до присяги суддів Конституційного Суду. Таким чином, „Наша Україна” і Б’ЮТ виконують, і у мене складається враження, що до цього причетен сам Президент, навмисно блокують Верховну Раду, бо не хочуть реалізовувати положення якраз політичної реформи щодо реальної передачі влади Верховній Раді. Це не дає можливості нам вирішувати питання підготовки бюджету нашої країни, встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, збирання врожаю, ціни, рівень заробітної платні та багато чого іншого.

Я хочу вас проінформувати, шановні громадяни України і шановні колеги, що вчора на виконання нашої з вами пропозиції щодо розпочати реалізацію нашої програми виходу з кризи я зустрічався з керівництвом уряду Російської Федерації і розпочався процес обговорення питання щодо того, щоб почати переговорний процес на новому рівні відносно вирішення проблеми газової кризи в Україні. Я вас інформую, уряд Росії готовий для того, щоб прийняти делегацію парламенту України разом з провідними спеціалістами і розпочати реальний процес, як добрі сусіди взаємовигідного співробітництва на рівні, і парламентарів,  урядів нашої …

 

ГОЛОВА.  Спасибі Петро Миколайович.

Від Блоку Юлії Тимошенко хтось буде виступати?

Немає бажаючих.

Увімкніть мікрофон Юлії Тимошенко.

Турчинов буде говорити? Будь ласка, говоріть.

 

10:27:22

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний народе України, шановні народні депутати.

Те, що відбувається сьогодні у Верховній Раді не можна  звати інакше, як антиконституційний заколот. Коли комуно-кримінальне угрупування разом з радниками об’єднались для того, щоб встановити в Україні тоталітарний лад та диктатуру. Ми будемо боротись проти цього.

 І саме Блок Юлії Тимошенко заявляє, що ми переходимо   до опозиції, до комуно-кримінально зрадницької більшості і  ми будемо захищати український народ от спроби знову над ним знущатись, від спроби знову побудувати в Україні кучмізм найгірших його проявах.

Саме тому ми звертаємося до  депутатів, які розділяють  наші позиції приєднуватись до нашої боротьби. Ніяких кулуарних переговорів з тими хто зрадив Україну. Ніякої широкої коаліції, яка стане для України широкою могилою. Ми просимо наших колег з „Нашої України” не вести переговори, а приєднатися   до нас. Приєднатися і стати разом з нами для боротьби проти цієї серйозної небезпеки для нашої держави.

Ми звертаємо до керівництва Верховної Ради або тих, хто виконує ці функції, припиніть знущатися над Конституцією, над законом і Регламентом! Поверніть Верховну Раду у конституційне русло, поверніться до Регламенту  Верховної Ради і виконайте всі вимоги, які ним передбачені! 

Ми вважаємо, що тільки таким чином  можна повернутися в Україні до парламентаризму.

І наступне. Ми вважаємо, що сьогодні  зусиллями тих, хто зрадив Україну, хто спробував шляхом  підкупу, шантажу  зробити нову більшість у парламенті, ми  вважаємо, що вони перейшли межу, за якою повинен бути розпуск  парламенту.

І саме тому Блок Юлії Тимошенко звертається до Президента України Віктора Андрійовича Ющенка. Вікторе Андрійовичу,  не треба вам  хвилюватися, вам треба виконати ваш президентський  обовязок і підписати Указ  про розпуск парламенту, який зганьбив  себе зрадою.

Шановні колеги! Саме за таких умов повернення до Конституції,  повернення до законодавства і Регламенту Верховна Рада може нормально продовжувати роботу.

І ми звертаємося до тих, хто сьогодні  не дає нормально працювати парламенту, до фракції регіонів, до соціалістів, до комуністів: припиніть зраджувати своїх виборців, припиніть дестабілізувати ситуацію  у суспільстві. Ми вважаємо, що саме ваші дії  призводять до  безладдя в Україні, ваші дії призводять  до  зростання цін, до  соціально-економічної небезпеки, яка загрожує нашим громадянам. Саме  тому ми звертаємося  до вас: схаменіться, зупиніться, поверніться   до  конституційної правової площини, і саме у таких умовах може працювати український парламент.

Ми  звертаємося до українського народу. Шановні друзі! Ми розуміємо, що ми втомилися, ми розуміємо, що ви   зневірилися, але ж сьогодні  є загроза не парламенту,  сьогодні  є загроза Україні! І саме Україну ми повинні разом захистити. Разом переможемо! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні депутати, шановні радіослухачі і телеглядачі. Оскільки згадувалося керівництво Верховної Ради, я зобов'язаний прокоментувати те, що тут прозвучало. Очевидно, зараз по тому, хто як реагує на заклик Турчинові про створення умов для роботи Верховної Ради, видно, хто цю роботу блокує. Але не треба брати це близько до серця, тому що ці люди будуть ще шкодувати, що вони діяли саме таким способом у порушення 53 статті Регламенту, у порушення Конституції, порушення норм звичайної людської поведінки.

Ще час прийде, і небагато часу для того потрібно. Щастя наше, що Віктор Ющенко дотримується Конституції, і я думаю, що він і так буде продовжувати далі, бо видати указ про розпуск парламенту можна тільки на підставі вимог Конституції, яка чітко передбачає підстави для такої дії. Треба сказати і ще про одне. Цей свист – спроба зірвати роботу Верховної Ради, зорієнтованої тільки на те, щоб можна було виграти час і у період, відведений Конституцією, не сформувати Кабінет Міністрів. Але ініціатори такого зриву засідання не зважають на одну деталь: навіть якщо спливе два місяці, то право розпуску Президентом не наступить, тому що уряд не у відставці. А коли він у відставці, то до формування нового уряду відводиться два місяці. Уряд склав повноваження перед новобраною Верховною Радою, але він проводжує виконувати свої обов'язки до того часу, поки Верховна Рада не сформує новий Кабінет Міністрів.

Таким чином задум свистунів нічого не дає. Перспективи  в цій дії немає, це просто розписування у своєму незнанні  юридичних норм, у незнанні Конституції, у готовності вдаватися у провокації замість того, щоб подати руку один одному і працювати разом.

(Ш у м   у   з а л і)

Все це станеться ………. закінчиться безперечно.

(Ш у м   у   з а л і)

Кілька оголошень.

Перше. Вчора Печерський суд розглянув чотири позовних заяви щодо легітимності обрання керівництва Верховної Ради та створення коаліції, і по всіх чотирьох позовних заявах відхилив позови. Я думаю, що це конкретний аргумент з приводу того, чи на основі закону, чи ні, на основі Конституції ми працюємо.

(Ш у м   у   з а л і)

Нарешті. О 15-ій годині відбудеться засідання Погоджувальної ради. Сьогодні до цього часу вам потрібно внести пропозиції фракцій в склад комітетів Верховної Ради, пропозиції щодо  керівників  комітетів, їх перших заступників, заступників  і секретарів.

(Ш у м   у   з а л і)

 О 16-ій годині ми ці питання розглянемо і затвердимо.   Таким чином, із сьогоднішнього дня комітети почнуть  працювати і наміри зірвати роботу Верховної Ради зведуться нанівець. Я думаю, що і ті, хто свистить сьогодні, прекрасно розуміє - та навіть не ті, хто свистять, а ті, хто організовував ці… це шаленство у Верховній Раді - вони зрозуміють, що  треба діяти іншим шляхом. Не тільки глушити, щоби не чути було слово своїх опонентів чи  колег, а і слухати те, що  говориться.

(Ш у м   у   з а л і)

Я оголошую перерву до 16-ої години.

(Ш у м   у   з а л і)

 Ранкове засідання оголошується закритим. Перерва до 16-ої години.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку