ЗАСІДАННЯ  ДВАНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

7 липня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  МОРОЗ О.О.

 

ГОЛОВА. Добрий ранок, шановні депутати, радіослухачі, телеглядачі!  Я прошу підготуватись до реєстрації депутатів, вставте картки, проводиться реєстрація ранкового засідання.

 

10:02:50

У залі зареєструвалося 366 народних депутатів, ранкове засідання оголошується відкритим.

Шановні колеги! Сьогодні день народження народного депутата України Литвинова Леоніда Федоровича, давайте його привітаємо.

Щодо порядку денного сьогодні і процедури розгляду  питань, які виносяться на засідання Верховної Ради.

Тільки що завершилось засідання Погоджувальної ради, на цьому засіданні думки розійшлися з приводу організації роботи сьогодні і з приводу питань, які мають виноситися на розгляд парламенту. Тим не менш, я хочу поставити вас до відома про те, що вносилася одна пропозиція, у зв’язку з тим, що є деякі політико-правові моменти, зв’язані з організацією роботи Верховної Ради. Вносилася пропозиція, перенести засідання до вівторка, оголосивши перерву.

Інша пропозиція зводилася до того, що в нас порядок дня визначений, раніше він ще не завершений той перелік питань, розгляд того переліку питань, який вже в роботі був. І тому, сьогодні треба було б розглянути питання про заступників Голови Верховної Ради і про перелік комітетів, і предмети відання комітетів Верховної Ради. Відносно цих питань, регламент і Конституція чітко встановлює процедуру. До речі, одне і інше питання одним чином не стосується розподілу парламенту на коаліцію, і опозицію, бо вже безпосередній розподіл комітетів, це вже питання процедури, питання пропорційного розподілу, що ми погодили на Погоджувальній раді вже в попередні дні.

Таким чином, сьогодні ми можемо розглядати тільки технологічно цю частину питання. Зокрема, призначення або обрання заступників першого і заступника Голови Верховної Ради, це питання виписано чітко у регламенті. Ми цими нормами користувалися вчора і сьогодні можемо ними користуватися, і воно абсолютно не суперечить ні Конституції, ні регламенту. Тому я поставлю на голосування пропозицію про перенесення засідання на вівторок, як першу і ту, що поступила сходні під час ранкового засідання. А другу, вірніше, якщо вона пройде, тоді буде оголошена перерва, якщо не пройде, то тоді будемо розглядати питання порядку денного. Ви це хотіли сказати, Олександр Валентинович. Будь ласка.

Говорить Турчинов – повноважний представник фракції "Блоку  Юлії Тимошенко".

 

10:06:11

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, народний депутат Турчинов, "Блок  Юлії Тимошенко".

Ми, дійсно, можемо з вами розглядати питання, яке стосується постанови про перелік і предмет відання комітетів. Про це була домовленість на погоджувальній раді, на скільки я памятаю, ще вчора досягнута. І на скільки я розумію: ніхто цю домовленість не відміняв. Є проект узгодженої постанови, яку ми домовились приймати з вами за основу. Але що стосується заступників керівників голови Верховної Ради, то, відповідно до угоди, яку тут проголошував Янукович, ми почули. Що один із заступників буде належати опозиції. І тому в мене питання до вас, Олександр Олександрович, хто сьогодні є  парламентська більшість? Хто є опозиція? Як тоді будете ви пропонувати розподіляти заступників?

Чи це знову буде ситуативно-кулуарна домовленість, про яку нас повідомлять після проголошення результатів? Дякую. Дайте відповідь.

 

ГОЛОВА. Я ще раз повторюю: пропозиція, яка звучала у виступі вчорашньому чи то Януковича, чи будь-кого, це є пропозиція, його міркування. А вирішує Верховна Рада. Вирішуватиме вона так, як визначиться, це її право, шляхом таємного голосування.

Тому, я думаю, сьогодні це питання, ну,  не є предметом дискусії, одне. Друге, я гадаю, що в різному форматі, обговорюючи це питання і на погоджувальній раді в тому числі, ми бачили різні варіанти: і про те, що перший заступник буде, скажімо, представником більшості, а заступник – представником опозиції. Були інші пропозиції, були, навіть, пропозиції, що все керівництво повинно представляти опозицію і  так далі. Вам визначатися, тому я ще раз повторюю: це не звязано із структурою парламенту, яка поділяється на коаліцію і опозицію.

Отже… Я ставлю на голосування пропозицію, яка внесена була на погоджувальній раді Романом Михайловичем Зваричем про перенесення засідання, або проголошення перерви у засіданні парламенту до  вівторка.  Будь ласка, хто за?

 

10:08:44

За-71

Вибачте, я не роздивився на  цифри.

За – 71. Ця пропозиція не приймається.

Я оголошую заяву…

По фракціях? Будь ласка, по фракції. Партія регіонів – 10, Блок Тимошенко – 5, „Наша Україна” – 0, соціалісти – 1, комуністи – 1.

На пропозицію або на прохання, вибачте, неправильно порахував. Партія регіонів – 0, там було 10 написано раніше. Блок Тимошенко – 37, „Наша Україна” – 34, соціалісти – 0, комуністи – 0.

Є вимога від фракції „Наша Україна” і „Блоку Юлії Тимошенко” на перерву на півгодини для обговорення питання у фракціях, будь ласка, заодно я думаю за цей час буде зроблений тираж проект постанови про перелік комітетів і предмет їх відання, і ми зможемо продовжити роботу вже з урахуванням цієї обставини.

Будь ласка,  оголошується перерва на півгодини.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  Я прошу заходити всіх  до залу. Сідайте на місця.

Дві фракції брали перерву на півгодини, і вони мають за Регламентом право висловити свої міркування з приводу того, що їх турбувало.

Будь ласка. Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

10:44:01

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний народе України, шановні колеги!

Я думаю, що після вчорашніх вечірніх подій не тільки парламент знаходиться  в достатньо невизначеному стані, а, мені здається, в глибокому шоці знаходиться все суспільство. І, можливо, це потребує додаткових пояснень. Я можу заявити про наступне, що, враховуючи вчорашні вечірні події, наша політична сила заявляє про те, що коаліції в парламенті практично не було створено, тому що вона не народилася, не зреалізувалася, і вона не виконала жодного свого конституційного права або дії.

Це значить, що 30 днів з моменту початку роботи парламенту минуло, а коаліції в країні не існує. І тому сьогодні для того, щоб говорити далі про те, що буде робити цей парламент, потрібно спочатку дочекатися правового висновку на цю тему, чи легітимний сьогодні парламент, а по-друге, дочекатися, чи скористається Президент правом своїм, якщо протягом 30 днів не створена коаліції, то цей парламент не мусить існувати. Тобто поки Президент не визначиться, парламент не має повної легітимності.

З іншого боку, ми абсолютно переконані в тому, що парламент не має і політичної легітимності, тому що ні Партія соціалістична, ні інші партії, які вчора голосували спільно з Партією регіонів, не заявляли своїм виборцям про те, що вони будуть створювати  таку коаліцію. І тому легітимності від виборців на такі кроки вони просто не мають. І тому, на жаль, доводиться констатувати, що після достатньо серйозних зусиль демократизації України завдяки вчорашньому голосуванню повернувся кучмізм в найгіршому його вигляді.

Тепер щодо дій парламенту. Справа в тому, що Конституцією новою передбачено, що в парламенті  мусить бути створена коаліція. І до тих пір, поки не буде створена нова коаліція абсолютно всі дії парламенту будуть неконституційними щодо призначення заступників, будь-яких голосувань і так далі. І тому я не хотіла б, щоб Олександр Олександрович свою славну політичну кар`єру на посаді починав з нелегітимності і з неконституційності дій парламенту. Спочатку створіть коаліцію нову, а потім приймайте будь-які рішення, і наша політична сила стоїть абсолютно на таких  позиціях. І  хочу ще звернутися до народу України. У вас є на кого…

(О п л е с к и) 

 

ГОЛОВА.  Я прошу всіх депутатів. Будь ласка, у нас є  достатня можливість для того, щоб можна було висловлювати всі міркування просто голосом, взявши для того слово. Припиніть свистіти, там  вигукувати або що, це не потрібно робити. Це перше.

Друге. Я знаю, що 23 числа  червня місяця була опублікована інформація в „Голосі України” про те, що коаліція створена. Таким чином, юридичний факт відбувся, і якщо  заяву Юлії Володимирівни можна вважати  оголошенням  припинення функціонування цієї коаліції, то на створення нової  Конституцією передбачено 30 днів.

Я думаю, що для цього у нас часу вистачить і можливо з Юлією Володимирівною разом ми будемо в одній коаліції і не виникатиме питань з цього приводу ніяких.

Тому ми беремо до уваги повідомлення, яке зробила Юлія Володимирівна від двох фракцій. І Роман Петрович хотів також  доповідати. Будь ласка. Потім Кушнарьов. Прошу. Будь ласка.

 

10:48:38

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, мені зараз легко говорити, тому що варто підняти мій виступ двох тижнів – і його можна зараз повторити, слово-в-слово те, що я говорив тоді, я готовий сказати зараз. Але невипадково Регламентом виписано порядок перших днів роботи Верховної Ради, де перед тим, як розглядається питання про затвердження постанови про перелік комітетів, обрання керівництва Верховної Ради, йде чітким пунктом виписана процедура і оголошення організації коаліції.

Олександре Олександровичу, я думаю, що ніхто: ні ви, ні ми разом – не будемо заперечувати про те, що насправді де-факто вчора коаліція припинила діяльність. Це, ми з вами прекрасно розуміємо, це ще один недолік нашої Конституції, законодавства, що факт коаліції як би виписаний, але процес її народження і смерті не існує юридично. Але, між тим, коаліція передбачає злагоджене…

 

ГОЛОВА. Продовжуйте, будь ласка.

 

10:49:01

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Угода про коаліцію передбачає злагоджене голосування всіх учасників коаліції. Тому давайте жити не тільки по писаних, а й традиційних положеннях, які ми затвердили.

Наступне. Олександре Олександровичу, я не хочу, щоб ми зараз, український парламент, перегорнув платівку – і пісня почалася та сама. Я знову скажу ті слова, які я сказав в минулий раз: якщо ви хочете, щоб третина залу знаходиться поза впливу на ситуацію, продовжуйте це засідання, обирайте керівництво – і ви побачите, як це аукнеться восени.

Шановний Олександре Олександровичу, що ми пропонуємо. Ми пропонуємо, щоб все-таки в засіданні була оголошена перерва, була сформована коаліція, коаліція взяла на себе відповідальність за всі дії, які будуть у Верховній Раді і в залі. Яка це коаліція буде – це воля народних депутатів.

Наступне. Для того щоб зробити місточок у такі кроки, треба скликати Погоджувальну раду. Чому? Тому що початок зараз процедури може викликати емоційну реакцію депутатів. Ми лише замінимо один  склад біля вас іншим складом. Я би не хотів щоб ми впадали у такі дії надалі.

Тому позиція нашої фракції зараз така: скликати погоджувальну раду, прийняти всі необхідні рішення до  моменту оформлення коаліції ніяких дій не вчиняти. Тому що  те, що сказала Юлія Володимирівна, насправді, юридично буде мати місце. І звернення до адміністративного суду, про  що ми говорили вам попередній раз  стає цілком можливе. Тому давайте будемо зважені, не поспішати. Ми розуміємо, як фракція, що вчора де-факто виникла більшість, але вона юридично не оформлена.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Кушнарьов, будь ласка.

 

10:51:45

КУШНАРЬОВ Є.П.

Уважаемые  избиратели, уважаемые коллеги, прежде всего я  от всей души хочу поздравить нас всех с тем, что оранжевый кошмар-2 не состоялся. И это уже история, которую кто-то будет вспоминать с удовольствием. А кто-то с удовольствием забудет.

Уважаемая  Юлия Владимировна, я не юрист, но у  меня хватает опыта и моих знаний для того, чтобы категорически не согласится с вашими прогнозами. Во-первых, единственное и главное: конституционное право коалиции – это  формирование правительства. И я не сомневаюсь, что будет создана новая коалиция, и она этим правом воспользуется, правом избирать председателя Верховной Рады и его заместителей – это право верховной Рады.  Мы имеем полное право и основания, и необходимость этим воспользоваться.

Я напомню вам, в ответ на ваши прогнозы о роспуске парламента, что в соответствии с Конституцией,  президент имеет право принимать такое решение, только после консультаций с председателем Верховной Рады. Мы ему такую возможность теперь предоставили, пусть консультируется.

А мы будем двигаться дальше. И я  призываю всех, кто настроен на конструктивную работу, кто готов принимать участие в формировании прочной, широкой коалиции, не останавливаться, избирать –заместителей, формировать президиум дееспособный и последовательно решать все  остальные вопросы. Мы создадим коалицию, мы объединим Украину, мы обеспечим подъем экономики и благосостояние наших людей.

 

ГОЛОВА. Я прошу уваги! Я  розумію, що у виступах  можуть бути певні юридичні не коректності або що, я не хочу нічого коментувати, бо я не маю права коментувати. Це перше.

По-друге, підхід, який  передбачає, що у нас порушується Конституція або Регламент під час розгляду питання про призначення заступників керівників, заступників Голови парламенту – це не коректна постановка питання, оскільки ми не порушуємо ніяких юридичних норм.

Була пропозиція зібрати зараз Погоджувальну раду, ми тільки що її провели. Тільки що порадилися наші колеги, від фракції висловили свої міркування з цього приводу. Якщо ви наполягаєте на проведенні Погоджувальної ради протягом 20 хвилин, я згоден. Але давайте, щоб  вона була повноцінною, я просив би терпіння набратися всіх, тут немає ніяких заперечень. Давайте через п’ять хвилин, на 20 хвилин проведемо Погоджувальну раду, тільки керівники фракцій.

Прошу Вас, через п’ять хвилин зберіться на третьому поверсі порадимося, потім продовжимо засідання, просив би до терпіння. Будь ласка.

Оголошується перерва на 25 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні депутати, сідайте, будь ласка, на місця.

Шановні депутати, відбулося засідання Погоджувальної ради, де обговорили пропозиції щодо подальшої роботи Верховної Ради. І тут є кілька нюансів, які треба мати на увазі. Керівники фракцій на них наголошували. Я би хотів їх передати таким чином.

Після обрання голови Верховної Ради створилася нова ситуація в парламенті і вона у юридичному відношенні на нинішній момент зовсім не порушує ні регламент, ні Конституцію. Але ж є політико-правові особливості цього рішення і продовження роботи Верховної Ради потребує відповідних консультацій, рішень політичних органів, тих політичних сил, які представлені депутатами у  складі парламенту. І, власне кажучи, керуючись формально правом, регламентом, Конституцією, ми маємо право продовжувати засідання, розглядати питання про призначення, чи обрання заступників голови Верховної Ради.

Але будувати дальше роботу на конфронтації я не хочу. І так само керівники фракцій висловилися, що, очевидно, краще було би зробити перерву до вівторка, провести засідання відповідних політичних органів, прийняти рішення про або підтвердження функціонування коаліції, яка представляє більшість, чи про  новий формат цієї коаліції. А дальше вже, після цього, знову ж таки юридично, юридичного моменту продовжити роботу розглядати відповідне питання.

Я вважаю, що можна погодитися із такою пропозицією, не зважаючи на те, що частина фракцій наполягає на продовженні роботи, я би просив вашої підтримки. Давайте ми проголосуємо перенесення засідання до вівторка, проведемо всі політико-процедурні акції і почнемо працювати відповідним чином.

Я ставлю на голосування цю пропозицію, будь ласка.

Будь ласка, відмініть поки що голосування, відмініть. Ну, голосуйте „за”. Хоч я не маю права агітувати. Ми зняли голосування зараз. Потреба обговорити це?

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, давайте 5 хвилин обговорення. Запишіться, будь ласка, 5 хвилин.

Будь ласка, Камчатний.

 

11:33:50

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Камчатний, Харківщина, „Блок Юлії Тимошенко”.

Прошу передати слово Олександру Валентиновичу Турчинову.

 

11:34:02

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Я не можу погодитись з тим, що тільки  правові підстави змушують нас визначитись є у нас коаліція у Верховній Раді чи немає.

Я хочу рекомендувати вам подивитись Регламент 16 статтю, де чітко записано, що перед обранням керівних органів Верховної Ради передує формування коаліції. Зараз лідери двох фракцій зробили заяву, що де-факто коаліції не існує і вчорашнє голосування цього свідчення.

Саме тому за регламентними нормами треба взяти на себе, шановні колеги, відповідальність, а не по кулуарам домовлятися, задати підписи Верховної Ради, ми їх перевіримо за вашою рекомендацією і після цього обирайте кого ви вважаєте за потрібне. Це перша позиція.

Друга позиція. Я пам’ятаю, що у нас тут відбувалось блокування трибуни і вимога була одна, що опозиція повинна бути представлена в керівних органах Верховної Ради, це  розумна думка, ми її підтримали і це було також наше…

 

ГОЛОВА. Дякую. За ним виступає, я прошу вибачення, у мене невидно на моніторі хто тут.  Шевченко, будь ласка.

 

11:35:17

ШЕВЧЕНКО А.В.

Прошу передати Турчинову.

 

ГОЛОВА. Продовжити?

 

ШЕВЧЕНКО А.В. Продовжити.

 

ГОЛОВА. Все правильно.

 

11:35:24

ТУРЧИНОВ О.В.

Дякую, шановні колеги, що дали можливість продовжити виступ. Саме тому, шановні колеги, поки не буде задекларована нова коаліція, як вона буде називатися демократичних чи антидемократичних сил, ми не можемо говорити хто у нас є більшість у Верховній Раді, хто є опозицією. І тому дуже важко буде витримати вимогу регіональної фракції, фракції Регіонів України, щодо представлення опозиції в керівних органах виконавчої влади і, вибачте, Верховної Ради, без розуміння хто у нас є сьогодні декларована офіційна опозиція в парламенті, хто у нас взяв відповідальність за ситуацію в країні.

Саме тому, шановні колеги, ми наполягаємо на тому, щоб були виконані всі і конституційні,  і регламентні норми, інакше ми будемо розглядати те, що відбувається у Верховній Раді, як антиконституційний заколот і, безумовно, вся країна буде знати, хто його очолює.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Добре. Зразу заявляйте, Мороз очолює, тому що я очолюю Верховну Раду, тому можна заявляти відразу.

Наступний Чубаров, прошу.

 

11:36:39

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги!

Олександре Олександровичу, я думаю, що от мені особисто, як народному депутату України до вчорашнього дня було відомо, хто є учасниками коаліції. Після того, як вчора відбулося голосування і т.і., і заяви відповідні двох фракцій з трьох, які входили в коаліцію, для мене знову зрозуміло, що коаліції немає. Я можу погодитися з багатьма вашими мотиваціями про те, що для того, щоб організувати роботу Верховної Ради, треба об’явити перерву. Але я теж хотів би, як і попередні виступаючі, щоб перед тим, як об’явити перерву, щоб ті фракції, які зараз беруть на себе зобов’язання щодо створення коаліції, вони про це оголосити, щоб ми знали, що з цього моменту пішов вже відліт про те, що створюється та чи інша коаліція. А ті фракції, які не будуть створювати коаліцію, вони теж, разом з тими, хто створює коаліцію, шукали б відповідні шляхи щодо нормальної ефективної роботи Верховної Ради України.

Отже, я думаю, що треба зараз все-таки взяти деяким фракціям.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, я правильно читаю, Боднар?

 

11:38:00

БОДНАР О.Б. Прошу передати голос Миколі Томенку.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

11:38:09

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би одну таку стурбованість висловити, що сьогодні я не почув занепокоєння наших колег тим, що із співчуття, що найвидатніший діяч України і світу по боротьбі із корупцією і економікою -  Микола Янович Азаров, якого висунула Партія регіонів і закликала одноголосно проголосувати, набрав нуль голосів. Я співчуваю, звичайно, цій ситуації. Це треба ж бути такими циніками, щоб годину розповідати про цю визначну людину, сказати 47 мільйонам українського народу, що вся Партія регіонів за нього проголосує і дати йому нуль голосів. Тому я, Микола Янович, вам співчуваю. Я би по-людськи, думаю, важко буде вам працювати вам в Партії регіонів.

Тепер, що стосується ситуації. Я …

 

ГОЛОВА. Спасибі.

Оскільки час вичерпаний, я би хотів попросити всіх зважити на таку деталь. Абсолютно правильно Олександр Валентинович зіслався на 16 статтю Регламенту, але треба було читати і 66 статтю Регламенту, яка передбачає юридичні підстави припинення функціонування існування коаліції. А там йдеться про абсолютно конкретні речі, три пункти, прочитайте, що треба зробити. Ми беремо політичний факт, сьогодні заявлено, що вона припинила свої існування. Але треба юридичну форму, де все це. Тому тим не менше, я не хочу зараз наражати парламент  на конфлікт, бо він може бути штучно спровокований. Я ставлю на голосування пропозицію, яка погоджена на Погоджувальній раді про перенесення засідання  на вівторок на 10 годину ранку. Хто „за”, голосуйте, а хто „проти”, теж голосуйте.

Йде голосування.

 

11:40:16

За-407

Рішення прийнято.

За – 407.  Так бачимо, широка коаліція є. Проти – 1.

Я думаю, що по фракціях немає сенсу голосувати.

Оголошується перерва до вівторка, 10-ої години ранку. Спасибі вам.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку