ЗАСІДАННЯ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 червня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання  МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні колеги, гості та запрошені Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу ввімкнути систему „Рада”. Реєструємося.

 

10:02:23

В сесійній залі зареєстровано 372 народних депутати. Ранкове засідання оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні у нас день народження Удовенка Геннадія Йосиповича. Давайте привітаємо  його із цим пам`ятним днем.

(О п л е с к и)

Шановні колеги, дорогі співвітчизники! Сьогодні особливий день. Напевне всі ви пам`ятаєте слова пісні, які і нині  нуртують кожного з нас.

Двадцать второго июня

Ровно в четыре часа

Киев бомбили,

Нам объявили,

Что началася война.

Це сталося 65 років тому. Я називаю цю дату з особливим хвилюванням, адже мій батько – фронтовик, і я гордий тим, що він разом із своїми бойовими побратимами як тільки міг наближав цей великий час перемоги. Війна проти „коричневої чуми” справедливо названа „священною”, бо священним був кожен день цієї війни: і дні тяжких оборонних боїв, і дні переможного наступу.  З перших днів  фашистської навали народ України піднявся на захист Вітчизни. До кінця 1943 року чисельність українців у Червоній Армії досягла 35 відсотків її загального складу. За мужність і відвагу  понад 2,5 мільйони  представників українського народу нагороджені орденами і медалями, більше 2 тисяч отримали високе звання Героя Радянського Союзу. В тому числі 31 двічі, а прославлений повітряний ас Іван Кожедуб – тричі.

Так трапилося, що в роки війни Україна опинилася в епіцентрі найжорстокіших в історії людства битв. Смертоносний каток військових дій двічі пройшовся по нашій землі: спочатку з Заходу на Схід, потім зі Сходу на Захід. Окупанти знищили і спалили 29 тисяч міст і сіл, понад 16 тисяч підприємств, біля 10 мільйонів людей залишилися без даху над головою. За роки війни республіка втратила дві третини національного багатства. Загинув кожен шостий житель України.

Де витоки нашої перемоги? Сталося те, чого не могло не статися: смертельна небезпека мобілізувала сили народу, а його піт і кров стали головними факторами звитяги. Величезну роль зіграв патріотизм, воля до перемоги, міцна дружба народів союзної держави і керівна роль Комуністичної партії. Виправдала себе тогочасна економічна модель.

Як би не дискутували дослідники, але серце Другої світової билося в холодних окопах нашої Великої Вітчизняної війни. До європейських столиць перемога прийшла у радянській солдатській шинелі. Так, доля нині квітучої Європи вирішувалася в кривавих битвах і на просторах України.

В Україні сьогодні налічується понад три з половиною мільйонів ветеранів війни. Це не тільки учасники бойових дій, але також члени сімей загиблих воїнів та померлих інвалідів, працівники тилу. Держава в міру своїх сил вживає заходів для того, щоб забезпечити їм нормальні умови життя. Але мусимо зізнатись, що зроблено ще дуже і дуже мало. І це, гадаю, має стати центральним завданням як вищого законодавчого органу, так і сформованого парламентом коаліційного уряду.

Двадцять друге червня – це трагічна дата нашої історії. Але про неї завжди потрібно памятати, задля того, аби ніколи подібне нещастя не сталося з нашим народом, аби жоден озброєний чужинець не міг  без дозволу ступити на нашу українську землю. Прошу вшанувати хвилиною мовчання вічну память відомих та безіменних героїв, які смертю смерть здолали і подвигами своїми світ здивували.

 

(Х в и л и н а     м о в ч а н н я)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, прошу сідати.

Так, шановні колеги, продовжуємо розгляд, продовжуємо розгляд наших питань в порядку денному. Зараз ми  з вами, я нагадую, зупинилися на десятому пункті порядку денного, який звучить так: формування коаліції депутатських фракцій. На нинішній момент, на нинішній момент у нас немає ніяких поки що повідомлень про це. Які будуть пропозиції?

Прошу записатися із  пропозицій, 5 хвилин, по одній хвилині. Будь ласка, покажіть на табло є.

Смітюх Георгій, фракція „Регіонів України”.

 

10:08:04

СМІТЮХ Г.Є.

Прошу слово передати Кушнарьову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Кушнарьова Євгена.

 

10:08:14

КУШНАРЬОВ Є.П.

Шановні народні депутати, вчора ми закінчили на тому, що три фракції пообіцяли нам обявити сьогодні про  створення, так званої, помаранчевої коаліції. Я пропоную надати їм слово, чи разом, чи по черзі, щоб вони нам повідомили: чи є коаліція, чи ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Колоцей, фракція „Регіонів”.

 

10:08:42

КОЛОЦЕЙ Ю.О.

Я прошу передать слово Богатыревой.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Раїса Василівна.

 

10:08:52

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Уважаемые… Раиса Богатырева, фракция «Регионы Украины».

 Уважаемые коллеги, я думаю, абсолютно будет правильным, если мы сейчас отведем время для того, чтобы обменяться своими выводами  и своими политическими оценками событий, которые у нас происходят и затем принять  решение либо о том, что мы работаем сегодня без перерыва, пока не исчерпаем все те вопросы, которые мы вносим, либо приступить к пересмотру еще раз порядка дня, есть соответствующее постановление от фракции Регионов, и за это проголосовать.

Я думаю, что время затягивать нет совершенно никакой необходимости. И это будет честно и справедливо по отношению к нашим избирателям и всем гражданам Украины, которые ждут сегодня, как в последний день, хотя сегодня и 22 июня, от нас известий положительных.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олег Білорус, фракція „Блоку Тимошенко”.

 

10:09:52

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово народному депутату Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олександре Валентиновичу.

 

10:10:02

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати,  я думаю, що всі з хвилюванням очікують події, яка буквально, я думаю, що через декілька хвилин повинна відбутися. Це проголошення демократичної коаліції, яка забезпечить стабільний розвиток нашої держави.

І зараз, наскільки мені відомо від колег з фракції „Наша Україна”, іде збір останніх підписів під цим документом. І тому дві фракції вийшли з пропозицією зробити півгодини перерви, щоб технічно забезпечити цей процес. Це наше, я вибачаюся, регламентне право. І я прошу головуючого виконати норму регламенту.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів. За ним - Шкіль.

 

10:10:45

СУХИЙ Я.М.

Ярослав Сухий, Запоріжжя, фракція Партії регіонів.

Шановні колеги. Я нагадую всім, що пункт шостий статті 83 Конституції України і регламент, котрий ми проголосували 16 березня цього року, передбачає додання списку членів тих фракцій, які формують коаліцію. Через що хотілося б почути і побачити ці списки. Це, по-перше.

А, по-друге, ми маємо всі можливості, ніхто нам не заважає, поки собі три вожді фракцій цих ведуть перемовини, то обробляють депутатів, які мають підписатися, ми можемо сміло приступити до обрання керівництва Верховної Ради. Тому що ми на сьогоднішній день повністю загальмували ліквідацію сумних наслідків тих безпрецедентних прорахунків в економічній сфері, тої непрофесійної діяльності двох помаранчевих урядів, які поставили українську економіку сьогодні на грань краху, зупинки і колапсу.

Тому ми пропонуємо продовжити роботу Верховної Ради, нам перерва не потрібна, нехай домовляються ті, що мають це робити, а ми повинні працювати дальше, бо в нас на порозі зима і потрібно готувати людей до …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Шкіль, фракція „Блоку Тимошенко”, за ним - Кунченко.

 

10:11:58

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.  Я хотів би ще раз привернути увагу головуючого про те, що це є абсолютно регламентне право двох фракцій Верховної Ради звернутися про прохання щодо перерви. А попередній виступаючий перерва не треба, то він може працювати тут без перерви. Я навіть пропонував би працювати без відпустки з тим, щоби добре підготуватися до зими, забезпечити зимовий період України, і, таким чином, все буде гаразд і в Україні, і з порами року, тому що це правильно, коли народний депутат замість відпустки хоче працювати літом, підготуватися до зими.

А , власне, хотів би наголосити, що справа завершена, я сподіваюся, що всі підписи цікаві можуть не тільки побачити, але закопіювати і повісити собі на стіну, щоб бачити, що коаліція демократичних сил, не дивлячись на всі спроби з їхнього боку її зірвати, все-таки відбулася і відбудеться. І Україна буде, не дивлячись на весь ваш супротив, а я просив би дати нам можливість отримати перерву. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Кунченко, фракція соціалістів, Ткаченко наступний.

 

10:13:03

КУНЧЕНКО О.П.

Кунченко, фракция социалистов.

Слово прошу передать Морозу Александру Александровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Олександра Мороза.

 

10:13:12

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, і з одного, і з іншого боку, я би хотів, щоб ми припинили російською мовою «ерничать» з приводу того, чи створена коаліція, чи не створена, тому що, якщо холодно буде, то зимою буде холодно всім, незалежно від того, який політичний колір він сповідує. Це одне.

Друге. Очевидно, треба було б зараз дати можливість фракціям висловитися з приводу ситуації. На це вистачить, там, скажімо 20 чи 25 хвилин, а потім, якщо попросять колеги, є в цьому потреба, ще на півгодини оголосити перерву, тоді можна буде проголосувати. Принаймні за цей час, поки буде йти такий обмін думками, можна зібрати підписи, якщо їх не вистачає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Ткаченко, фракція комуністів.

 

10:14:01

ТКАЧЕНКО О.М.

Прошу передати слово Симоненку Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Петра Симоненка.

 

10:14:06

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Я очень бы хотел попросить представителей помаранчевой коалиции не употреблять  слово «демократическая коалиция», потому что если она состоит из коррупционеров - это не демократы.

Второе. Я предлагаю поступить следующим образом, уважаемые коллеги. Если после перерыва, о котором просит сегодня две фракции, не будет объявлено о том, что все они подписи собрали и готовы сегодня показать все документы, в соответствии с Регламентом проверенные по достоверности подписей и так далее, я предлагаю приступить к избранию руководства Верховной Рады.  И на этом поставить точку.

Почему я об этом говорю? Нас кормят обещания и завтраками каждое утро. Если эти лидеры не в состоянии сегодня обеспечить организационные  вопросы, они ни на что не способны. И надо понимать, что им нельзя доверять управление страной.

Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у ході ваших виступів звучали різні пропозиції, в тому числі і взаємовиключаючі одна одну: одні пропонували оголосити перерву, інші пропонували зараз дати можливість виступити представникам фракцій. Але у зв’язку з тим, що у 27-й статті Регламенту  пункті 15 записано про те, що головуючий зобов’язаний, якщо є вимога не менше двох фракцій, оголосити перерву на 30 хвилин, то я оголошую перерву на 30 хвилин до 10 години 45 хвилин.

Прошу керівників фракцій і членів тимчасової президії піднятися на третій поверх.

Представники фракцій соціалістів і  „Блоку  Юлії Тимошенко”.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу займати свої робочі місця, будемо продовжувати засідання Верховної Ради.

Завершили засідання тимчасової президії і керівників, точніше, голів фракцій. Як завжди воно було плідним. Дуже багато цікавих думок. Зараз ми про них почуємо і  визначимось, як нам працювати далі. А поки що я на прохання двох фракцій, які оголошували перерву, надаю слово, 3 хвилини, Юлії Володимирівні Тимошенко. Будь ласка. 

 

10:47:04

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний народе України, шановні колеги, шановна президія!

Мені випала велика честь оголосити ту новину, яку вже багато місяців, на жаль, чекає вся країна. Я хочу оголосити, що на цю хвилину коаліція демократичних сил в складі „Нашої України”, БЮТ,  Соціалістичної партії створена. (О п л е с к и ).

Я думаю, всі ми бачили, наскільки складно йшов цей процес і зараз, коли всі документи передані до Секретаріату Верховної Ради згідно Регламенту, ні про які складнощі говорити не хочеться. А мені здається, важливо помітити, що коаліція по новій Конституції починає жити саме сьогодні, коли почалася боротьба    народу України 65 років тому разом з народами Радянського Союзу проти  загарбників. І сьогодні ми починаємо нашу боротьбу  за те, щоб наша країна була демократичною…

(О п л е с к и)

… щоб вона була очищена від всього бруду корупції, і щоб ми пишалися нашою Україною так, як мріяли про це наші діди, батьки, всі  люди, які боролися за незалежність. І так само, як  завершилася перемогою тоді  велика пятирічна боротьба, так само і  наша боротьба завершиться перемогою. І це є знаково. І я хочу, щоб ми привітали  з цим і народ України, і парламент. (О п л е с к и)

А тепер у мене залишилося  декілька секунд сказати головне: „Слава Україні!” (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У звязку з тим, що тут 61 відсоток  нових депутатів, я просив би: не дуже збуджуйтеся. Сесійна бачила вже все, щоб потім не було розчарувань.

(О п л е с к и)

На засіданні Погоджувальної ради звучали пропозиції, як нам поступати далі, я їх зараз поставлю на голосування. Була пропозиція про те, щоб дати  зараз можливість по 5 хвилин виступити  представникам фракцій.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

10:51:03

За-312

Рішення прийнято.

Тому, будь ласка, прошу зголошуватися від фракцій. Хто починає? Мабуть, як завжди, почнемо з Романа Петровича Безсмертного. Прошу, Роман Петрович.

 

10:51:50

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Вчорашня формула: нема кому говорить, то хай говорить Безсмертний.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Ми пройшли з листопада-місяця, коли вперше було сказано про коаліцію, дуже довгу дорогу. І сьогодні я буду говорити не про ту проблему, яку ми вирішили, в кінці кінців знайшли спільну програму, порозумілися, знайшли ті кроки, які нас об'єднали, вирішили найважче питання – це до цієї програми додали цементу, який називається „розподіл сфер відповідальності”, і громадяни України невдовзі побачать в газеті „Голос України” і програму, і сфери відповідальності, яка політична сила бере на себе відповідальність за яку частину праці, я сьогодні буду говорити про наступну проблему: як після цього нам оцю дорогу, яка роз'єднує дві частину залу, зробити спільною дорогою для того, щоб Україна розбудовувалася, для того, щоб Україна розвивалася для того, щоб зростало благополуччя українців.

І тому наше завдання на наступному етапі – знайти можливість. Як врегулювати статус і співвідношення в діяльності більшості і української опозиції. Це є дуже важливий крок, тому що ми всі маємо розуміти, що ми і більшість, і опозиція, ми всі – українці і всі маємо працювати задля українського народу, задля української держави. І що в цьому плані насамперед слід вирішити?

Перше. Це можливо на цьому етапі, коли буде формуватися уряд, опрацювати закон про опозицію, яким чітко визначити ті права і обов`язки насамперед які  б мала опозиція для того, щоб більшість діяла лише в тих рамках, яких не може діяти опозиція.

Друге. Я думаю, що нам слід подумати про те якою дорогою іти – чи дорогою створення так званих тіньових кабінетів, тіньових урядів і міністерств для того, щоб опозиція мала всю необхідну інформацію для своєї діяльності, чи необхідно створити умови  в роботі комітетів і міністерств,  де б представлені були в громадських колегіях, в дорадчих радах  представники опозиції. Це дуже важливо, тому що це дасть можливість  більшості працювати раціонально, і опозиції – контролювати українську владу.

Хочеться сказати і про наступну проблему, яку треба нам  обов`язково  вирішити – це громадський контроль за діяльністю української влади. Не треба  думати, що коли ми пов`язали депутатів і уряд відповідальністю, то ми українському народу дали найширше право контролювати діяльність влади. Ні! Чому? Тому що ми на порозі стоїмо серйозних конституційних змін для реформування місцевої влади, а це означає, шановні  -  більшість, і опозиція -  що нам треба шукати 300 голосів, і я не думаю, що в цьому  випадку опозиція  відмовиться  підтримувати ті ідеї, які вже декілька років виношує і реалізовує Олександр Олександрович Мороз в реформуванні місцевої влади, в реформуванні центральних органів  виконавчої влади.  Тому нам і тут треба шукати порозуміння. А це означає, що і в місцевих урядах треба створювати ту систему, яку ми  так складно створювали сьогодні у Верховній Раді і  сподіваємося, що створимо в українському уряду. Тому  будь-які… критика, будь-які  зауваження будуть завжди сприйняті з точки зору їх раціонального використання у побудові української влади. Треба ще раз і ще раз зрозуміти, що всі ми - українці. Наступним етапом, зрозуміло, будуть серйозні економічні реформи, які має пережити Україна, які має реалізувати українська влада в особі української більшості і української опозиції. І не треба думати, що тут знайдеться місце і  застосування  лише представникам більшості, тут має працювати і опозиція, і з контрольними функціями, і з критикою української більшості, більшості українського парламенту і українського уряду.

І я хотів би звернути увагу на ті речі, які сьогодні відбуваються по Україні. Якщо ми цю атмосферу збудуємо в українському парламенті, взаємодію українського парламенту і уряду і перенесемо цю атмосферу стосунків в обласному рівні, між обласними адміністраціями і радами, між районними радами і адміністраціями, тоді ми можемо сказати: ми збудувати механізм реалізації волі українського народу. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, хто від соціалістів? Олександр Олександрович Мороз. Підготуватися представникам БЮТу, будемо йти…

 

10:56:57

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я думаю, що сьогодні ми вирішили одне надзвичайно важливе питання. Ми бачили, як в останній період тягнулися переговори, ми бачили штучне зволікання зі створенням коаліції, і ризик був колосальний – підвісити парламент за юридичний гачок відносно того, що він може бути або розпущений, тобто право Президента для цього передбачено в Конституції, або буде в якихось дивних правових просторах працювати.

Тому вирішення питання про створення коаліції ставить крапку на такій перспективі, і далі все буде залежати від того, як працюватиме весь парламент: і коаліція, і опозиція, - як працюватиме влада. Я би хотів не закликати вас до єдності абощо, бо я розумію, що не просто це все забезпечити, і, очевидно, складно будуть йти дискусії, ми будемо набувати нової практики, як потрібно в демократичному суспільстві. Але я повністю підтримую те, що сказав Роман Петрович, відносно зосередження на цілій низці проблем, які стосуються завершення політичної реформи.

Учора, готуючи документ як протокол до угоди „Проект Закону „Про зміни до Конституції”, спілкуючись з представниками різних політичних фракцій, я ще раз переконався в тому на стільки великий обєм роботи буде зосереджений саме за комітетом, у  який буде займатися місцевим самоврядуванням, бо нам потрібно близько десь десяти законодавчих актів надзвичайної складності прийняти впродовж півтора року. І це принципово важливо, а зміни до Конституції проголосувати цього року остаточно для того, щоб ні у кого не було сумнівів відносно того, що можна зробити ревізію політичної реформи. До тих пір поки ми владу не передамо виборцю на місцях, поки місцева влада не матиме всі інструменти для забезпечення і своїх повноважень, і  задоволення потреб виборців, до тих пір ми не можемо бути спокійні за майбутнє держави, за її перспективу.

От я, сподіваючись на те, що в нас вистачить у всіх глузду відповідальності за вирішення цієї проблеми і хотів би висловитися саме у цей день. Спасибі вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, вам.

Так Фракція "Блоку  Юлії Тимошенко" не претендує на слові. Будь ласка, від фракції „Регіонів” хто? Єфремов, будь ласка, Олександр, на трибуну прошу.

 

10:59:53

ЄФРЕМОВ О.С.

Александр Ефремов, фракция Партии регионов.

Уважаемые  коллеги, мы сегодня,  надеюсь, услышали окончательное решение о формировании коалиции у нас в  парламенте. И я думаю, что все депутаты, которые приняли сознательно решение и вступили в коалиции. И те, которые не вступили в коалицию, понимают всю ответственность, которая происходит в сегодняшнем дне.

Действительно, 22 июня – это черный день для нашего государства и 65 лет назад, в результате развязанной с нами войны, практически, каждая семья в нашем  государстве либо потеряла своего  члена семьи, либо кто-то остался калекой.

Мне не хотелось бы чтобы в результате той коалиции, которая создана, а мы по-прежнему не верим в ее дееспособность, потому,  по крайней мере, в наших регионах отдельные политические силы, которые подписали сегодня вхождение в коалицию шли совершенно  под другими лозунгами, и трудно понять, как они будут объяснять своим избирателям, хотя они и многочисленны в нашем регионе, почему они резко изменили свою точку зрения на диаметрально противоположную.

Я надеюсь, что все,  кто подписали коалицию, понимают еще и следующее, что у нас все-таки  остается еще один день, в результате которого, если окажется, что подписи, которые собраны в этой коалиции,  кем-то все-таки не поставлены, а такая информация ходит в зале, то вы поставите весь депутатский корпус и весь Верховный Совет под статью Конституции, которая гласит, что Президент в любой момент может поставить вопрос о нелегитимности Верховного Совета в будущем.

Поэтому я еще прошу внимание, еще прошу очень внимательно представителей, которые объявили о создании коалиции подумать об ответственности, которую они на себя взяли.

Мы в этом зале очень много говорим о местных советах, и только что представитель, который выступал передо мной, также не забыл упомянуть об этом. Но давайте вспомним буквально то, что проходило несколько месяцев тому назад. Восток Украины, город Алчевск, десятки тысяч людей заморожены при новой оранжевой власти. Такого раньше не было.

(Ш у м   у   з а л і)  

Правде! Я знаю то, что говорю, поверьте, лучше, чем вы. Десятки тысяч людей при отрицательной температуре всю зиму жили в холодных квартирах, и ничего не было сделано для того, чтобы исправить положение дел.

И сегодня  у местных советов нет ни копейки денег для того, чтобы проводить подготовку к зимнему периоду. Вчера буквально в городе Луганске на квартале Восточном опрессовывали восточную котельную, самую большую в Луганской области. 26 порывов – и ни копейки средств для того, чтобы эти порывы устранить. Вот в каком результате мы сегодня формируем коалицию.

Дорогие друзья! Я говорю это не для того, чтобы кого-то разъединять или кого-то объединять. Я говорю это для того, чтобы каждый подумал о мере ответственности, которая есть.

Мы… Вчера выступал наш  представитель с этой трибуны Евгений Кушнарев и говорил, что мы вам не мешали создавать коалицию. Это действительно так. Вы ее сегодня создали. Она существует. Но мы внимательно следим за процессами, которые происходят при создании вашей коалиции. И мы еще раз заверяем, мы не верим в ее дееспособность. Поэтому мы не уходим от ответственности перед народом Украины, перед нашим государством за те процессы, которые будут проходить в нашем государстве. И оставляем за собой право принимать решение, так как мы будем это чувстовать, надо принимать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

11:04:12

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели. Я хочу с этой трибуны обратиться именно к вам, уважаемые избиратели.

В январе 2005 года с этой трибуны во время инаугурации было много сказано. Слезами радости и умиления обливались экраны телевизоров. Все говорили о том, что приходит самая профессиональная команда. Через два месяца все говорили о том, что они коррупционеры, они воры в законе, злодеи, преступники и прочее. Сегодня та же самая коалиция объединилась и продолжает далее утверждать, что они будут управлять этой страной.

О чем я хочу сегодня, обращаясь к избирателям сказать и еще раз предостеречь. Фактически сейчас объявили о том, что в Украине завершился захват власти коррупционерами.  Это первый вывод. 

Второй вывод. Я считаю, что мы должны учесть и следующую политическую ситуацию. Произошел разрыв в интересах определенных финансово-политических группировок и, формируя так называемую помаранчевую коалицию, сформировали политический базис или политическую надстройку на глиняных ногах. Потому что экономический базис находиться у другой группы финансово-политических интересов. И таким образом реально созданием этой коалиции создается предпосылка для углубления территориального раскола Украины.

Это будет нести, как говорится, ответственность и страдать за все это народ Украины.

Начинается процесс территориального распада Украины, это неизбежно при той политике, которую до этого проводили представители помаранчевой коалиции полтора года, и то, что они обещали здесь в январе месяце с этой трибуны.

Я сожалею о том, что сегодня происходит в этом зале и, кто не прислушался к мнению коммунистов, когда мы говорили совершенно о другом подходе формирования коллективной ответственности Верховной Рады за все происходящее в Украине.

Далее, уважаемые  коллеги и уважаемые  избиратели, будет усиленными темпами ускоряться процесс вступления Украины в НАТО и вы прекрасно понимаете, чем это закончится. Это закончится продажей национальных интересов, это закончиться тем, что для этой помаранчевой команды будет формироваться военно-политический зонтик своей безответственности перед народом Украины, но зависимости от тех, кто будет через этот зонтик, по сути дела, уничтожать нашу с вами независимость.

Это, безусловно, усилит колоссальным образом противоречие в экономической сфере, ибо углубляться будут и осложняться противоречия с той же самой Российской Федерацией. И это неизбежно приведет к тому, что будут страдать отечественные товаропроизводители. Это приведет в ближайшее время, прежде всего к тому, что остановиться химическая промышленность, будет серьезный удар нанесен по экспортному потенциалу страны в металлургии, энергетике, военно-промышленном комплексе.

Разве мы не понимаем с вами, что через деятельность помаранчевой коалиции мы в ближайшее время потеряем основополагающие с точки зрения развития нашей страны сферы, это науку и высокие технологии. И это, то, что связано и сосредоточено в оборонном комплексе, Украина утратит в ближайшее время. И это будет определено тем, что тот курс, который определили на вступление в НАТО, а об этом заявляет лидер помаранчевой коалиции, господин Ющенко, а помаранчевая коалиция это будет выполнять, по указанию, естественно, и понятно, каких сил, либо Чейни позвонит, либо Кондолиза  очередной раз позвонит и скажет, что им делать. Это ведь очевидно всем.

Поэтому, уважаемые  товарищи, я думаю, что в Библии правильно написано «да судите не по словам их, а по делам их». И нам надо сегодня четко определить, что те, кто сегодня заявляет о своей программе действий, о своей программе действий, они никогда  ее выполнять не будут, потому что завершение создания помарачевой коалиции завершается тем, что делили до сегодняшнего дня портфели, что до сегодняшнего дня олигархические группировки и коррупционеры те, которых критиковали и на этом, к стати, строили избирательную кампанию, я надеюсь, что народ Украины еще не забыл кого и как называли коррупционерами. И главного коррупционера оказывается, уже рекомендуют Председателем Верховной Рады.

Странная вообще ситуация, как можно голосовать за то, что вы отвергали? Что вы отрезали и говорили, что это порочит честь и достоинство Украины.

Поэтому уважаемые избиратели, пришло время «Ч», пришло время осмыслить то, что произошло во время выборов. Во время выборов в результате подкупа, шантажа, запугивания произошла переориентация общественного сознания, и к сожалению временно, народ еще и еще раз дал индульгенцию, доверие к этой помаранчевой власти. Она изначально не дееспособна и …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Блок Тимошенко передумав, порушуючи Регламент, я надаю їм слово, будь ласка. Тому що, якщо промовець відмовляється, то він позбавляється слова. Будь ласка.

 

11:09:37

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я просто ще раз нагадаю вам, що сьогодні, дійсно, зроблено все, щоб вибір народу закріпити. І абсолютно вірно сказав тільки що представник Комуністичної партії, що люди судять не по словам, а по справам. І саме тому 3,5 відсотки отримала Компартія, а помаранчева коаліція, яка кажуть, отримала більшість у нашій рідній країні.

І саме тому, я хочу сказати, що зарано сьогодні робити будь-які підсумки, тому що судити потрібно саме по справам. І ми саме так і будемо ставити собі завдання.

А тепер мені абсолютно зрозуміло, що від Партії регіонів пролунали такі зауваження, а може там підписи ще не ті зібрані, а може там кома не там стоїть, а  може графологічна експертиза покаже, що хтось не за себе підписався. Я  розумію, що у Партії регіонів надія помирає останньою.

Шановні друзі! Ми вірно зібрали підписи, вірно  їх розташували в певному порядку, подали документи всі, оформлені так, як це передбачено Регламентом. І з надією прийти вам після 10 років руйнації України до влади, потрібно попрощатися. Попрощайтеся дружно. (О п л е с к и)

Ще, шановні колеги, мене здивувало просто, щиро здивувало, плач губернатора, який багато років був на чолі області, що труба порвалася в 26-и місцях. Та, шановні друзі, якщо б лежали нові труби, які покладені за 10 років панування мафії, вони б сьогодні не рвалися. Тому що бюджет і все інше, що тільки шевелилося в країні, ви розгребли по своїм кишеням, тому й труби рвуться. Ми їх не латати будемо, а змінювати.

І ви думали замінити гасла помаранчевої революції „Бандити будуть сидіти в тюрмах!” на „Бандити будуть сидіти в міністерських кріслах!”, не вийде, шановні друзі. І те, що не дали зробити нашій політичній силі після помаранчевої революції, а власне кажучи, щоб закон для всіх був рівний, достатньо робити виключення, достатньо жити по принципу „Друзям – все, ворогам – закон!”. Ні! Ця епоха завершиться і першу реформу, яку ми будемо робити, це реформа правосуддя, щоб ми мали право нарешті сказати, що не мафія вирішує, хто зробив, що вірно, а хто ні. Не мафія вирішує, кому подарувати завод А, а кому подарувати завод Б, а буде вирішувати закон процедури, норми!

І ще я думаю, що багато чого, правильно сказали представники опозиції, багато чого залежить від того, які кадрові призначення будуть зроблені.

І я звертаюся зараз до нашої новоствореної демократичної коаліції, прискіпливо підійти до кожної людини, яка буде призначатися на посади. І якщо є хоча б натяк на те, що у людини є  якісь там посягання взяти щось державне, я прошу таких людей просто в списки не ставити. Тому що  шанс…

(Ш у м   у   з а л і)

Я розумію, що Партія регіонів голосно говорить, як  почули слово „посади”, у вас пожвавлення пішло. Це вже не про вас.

Тому я зараз звертаюся саме до нашого демократичного табору. Я прошу вас, щоб за кожну посаду нам не було соромно, щоб кожна людина,  яка прийшла поставила своєю ціллю покінчити з цією тінню, беззаконням, приниженням людей, яке було в нашій державі при старій владі. І я переконана, що якщо нам з вами дали другий шанс, а в історії такого не буває, що коли втрачають один шанс, історія, Господь і народ дає другий шанс. То якщо ми з вами не зможемо скористатися другим шансом, то тоді я разом з народом України скажу:  „Туди нам всім і дорога”!

І я вважаю, що ми з вами сьогодні взяли на плечі надзвичайну відповідальність і ми з вами з нею впораємося. А опозиція хай не хвилюється, буде жити цивілізовано і радісно, якщо вона живе по закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, шановні колеги, всі представники виступили. В ході виступу останнього виступаючого називалися Єфремов… Єфремов репліка і Симоненко, будь ласка. Підніміть стенограму. Слово Єфремову.

 

11:15:08

ЄФРЕМОВ О.С.

Спасибо. Александр Ефремов, Партия регионов.

Я горжусь тем, что в течение семи лет работал губернатором Луганской области. И если до этого времени у меня были какие-то сомнения по поводу того, что возможно или не возможно в дальнейшем разъеденить или объеденить Украину, то выступление отдельных представителей, которые сегодня звучать здесь с этой трибуны в центральном зале    «Нашей  Украины», говорят о том, что они идут по пути разделения. И мне очень бы не хотелось  дальше эту прорубь усугублять.

Я  обращаюсь ко всем депутатам, ко всем здравомыслящим людям. Мне не хотелось бы, чтобы в Украине когда-то повторилось то, что было в Луганской области при их  правлении. Тогда, когда  ко мне, председателю областной государственной администрации в пятницу вечером приходит пописанное высокопоставленным лицом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні коллеги, особливо  ті, хто  недавно в залі: не кричіть,  за вас працює техніка, а вона вимкне вчасно і це все вимикається вчасно.

Береіжть голосові Зв’язки, зараз буде оголошення і будете підтримувати. Ви не махайте руками, бо можете задіти дуже гарну жінку, яка сидить біля вас і може втратити від ваших помахів.

Будь ласка, Симоненка мікрофон.

 

11:16:42

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, по выступлению одного из народных депутатов, хотел бы сказать следующее. Еще не приступили к исполнению обязанностей во власти, а уже объявили «войну  кланов». То есть 22 июня, глубоко символично, что Украинский советский народ начал борьбу против национал-социалистов  в Германии, сегодня современные национал-социалисты объявляют новый поход и новую войну – это во первых.

Во вторых. Мы должны с вами  сделать вывод о том, что к руководству Верховной Рады будут приходить по «кумовским» связям  так называемые представители народа.

В третьих. Я хотел бы предложить, как раз помаранчевой коалиции, действительно поддержать выступление, которое прозвучало здесь и сейчас поисключайте из своих  списков народных депутатов всех алигархов и я тогда посмотрю, сколько вас останется.

И последнее. Я вижу, скажем так, что табор, о котором сейчас казали, успешно «уходит в небо». Счастливого пути вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Олександрович, у зв’язку з чим ви хочете сказати? Вашої фракції не називали.

У зв’язку з тим, що ніяких пропозицій не поступило, оголошується перерва до 12.30. Прошу тих, хто має відношення до створення коаліції  прискорити оформлення відповідних документів.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо ранкове засідання Верховної Ради.

Поки що ніяких документів немає. Тому я прошу записатися, 5 хвилин з пропозиціями, як ми будемо діяти далі.

Так, будь ласка, Кравченко Микола, фракція комуністів. За ним – Олійник, „Тимошенко”.

 

12:30:55

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракція коммунистов.

В очередной раз нас, выражаясь жаргонным языком, кинули. В очередной раз объявили о создании коалиции и ничего мы не получили, никаких документов, ничего сейчас нет и в очередной начинаем водить вы знаете что. Козу, да.

Значит, было предложение. Было предложение. Сейчас в Верховной Раде в связи с непредоставлением документов приступить к избранию Головы Верховной Рады, его заступників и на этом ввести в нормальное русло работу Верховной Рады. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олійник Володимир, фракція „Блоку Тимошенко”, за ним - Радовець.

 

12:31:46

ОЛІЙНИК В.М.

Прошу слово передати народному депутату Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Турчинов.

 

12:31:56

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Я прошу наших колег із опозиції не нервувати. Підписи і всі документи були своєчасно зареєстровані і зараз Адаму Івановичу зателефонували в президію, тому що він не запитав перед початком засідання у секретаріату, що підписи перевірені, все відповідає нормам діючого закону і Конституції і зараз Адаму Івановичу занесуть з секретаріата документи для того, щоб він голосно, радісно оголосив створення демократичної коаліції. Тому я прошу, шановні колеги, не нервуйте, це чисто технічна затримка пов’язана з роботою Секретаріату Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Радовець, будь ласка, фракція „Блоку Тимошенко”, за ним…

 

12:32:47

РАДОВЕЦЬ А.А.

Прошу передати слово Томенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенка, будь ласка, мікрофон.

 

12:32:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я радію з того, що ми, взагалі, в унікальній ситуації і я читав заяви наших колег з партії регіонів, вони повністю підтримують коаліційну угоду, бо так історично склалось, що ми обговорювали один текст угоди. І тому вперше в історії українського парламентаризму і коаліція більшості і опозиції буде жити по одному документу, який називається коаліція демократичних сил. Я так само радію з того, що ми будемо голосувати, звичайно, більше як 300 голосів, оскільки всі ми обіцяли працювати на український народ і виконувати цей документ. Тому ми будемо готувати кадрові пропозиції як це і передбачено чинним законодавством. Після того як Адам Іванович виголосить про створення коаліції демократичних сил і я переконуюсь, що на наступному тижні завершиться період міжвладдя в український державі і наступить період, коли влада і опозиція буде виконувати один.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ткаченко, фракція „Блоку Тимошенко”, за ним  -Ключковський.

 

12:34:01

ТКАЧЕНКО В.В.

Прошу передати слово народному депутатові Турчинову.

 

12:34:10

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, я дякую своїх колег для того, щоб вони попросили мене поставити ще одну крапку в нашій розмові. І я радію з того, що настрій у всіх депутатів і у парламентської більшості, яка зараз буде проголошена офіційно уже з трибуни Верховної Ради, і у опозиції дуже гарний настрій. Це свідчить про те, що все ж таки парламент налаштований на конструктивну роботу. І я переконаний, що найближчим часом, під час формування керівних органів Верховної Ради, у нас також не буде ніяких проблем. Ну і, тим паче, не буде у нас проблем під час формування, формування Кабінету Міністрів України. Все це буде відбуватися, я вважаю, найближчими днями і в кінці-кінців збудиться мрія і шановних лівих депутатів, і депутатів, які визначаються зі своєю політичною орієнтацією, щодо обрання спікера Верховної Ради. Я думаю, шановні колеги, що ця радісна подія відбудеться буквально найближчим часом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ключковський, будь ласка.

 

12:35:20

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, блок „Наша Україна”.

Продовжуючи конструктивну тенденцію на початку діяльності коаліції, прошу передати слово керівнику нашої фракції пану Роману Безсмертному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Безсмертного.

 

12:35:34

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Дякую. Шановні колеги, дуже добре, що у нас склалася така традиція про те, що фракції виробляють чітку позицію і її оголошують представники фракцій. Дійсно, все те, про що говорив Олександр Володимирович, підтверджено. Зараз документи знаходяться на перевірці, особливо підписи народних депутатів. Тому що це є дуже важливо з точки зору процедури затвердження коаліційних документів. Дійсно, ці коаліційні документи найближчими днями будуть надруковані в газеті „Голос України” і громадяни України зможуть познайомитися з програмою, яку передбачає реалізувати коаліція, і матимуть можливість оцінити діяльність коаліції.

Що стосується нинішньої ситуації. Адам Іванович, я би пропонував, щоб ми даремно зараз не займали ефір, оголосити невеличку перерву, поки технічно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, і до відома тих, хто нас слухає, Адам Іванович даремно ефір не займає. Я мовчу, а ви балакаєте. Так що відповідь хто займає ефір, зрозуміла.

Так. У тих виступах, на які ми відвели п’ять хвилин, пропозиції залишились одні і ті ж саме. Тобто чекаємо оголошення про коаліцію, а після того, це ви покажете потім, а після того, а після того переходимо до обговорення питань в порядку денному.

Зараз у нас на порядку денному питання про коаліцію. Якщо будуть пропозиції змінити, то ми можемо змінити, але їх не було.

Тому я оголошую перерву на 15 хвилин. До 12 години 42 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо ранкове засідання.

Наша п’ятнадцятихвилинна  перерва пішла наполовину на користь. Тобто оголошення надрукували про те, що є коаліція, але немає поки що списків, тому я не маю права відповідно до Регламенту оголосити.

Будь ласка, запишіться з пропозицій 5 хвилин.

Так, будь ласка, Савчук, фракція Партії регіонів, за ним - Томенко.

 

12:56:01

САВЧУК О.В.

Прошу передать слово  Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Сухий.

 

12:56:32

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, сьогодні вранці ми не випадково говорили про необхідність звірки особистих підписів народних депутатів України -членів  щойно проголошеної коаліції. Така багатообіцяюча назва „демократична коаліція” передбачає, принаймні, чесність і прозорість зборів підписів та вияв особистої волі народних депутатів України, як це передбачено стаття 83 Конституції та Регламентом України.

Отже 239 номерів підписів і поверхневе детальне, не детальне ознайомлення   показало різкі  розбіжності:  номер є - підпису немає. А що саме гірше - підпис відрізняється від того підпису, який був під текстом присяги народного депутата України.

Висновок такий. Або під присягою підписувався не той чоловік, або не той чоловік підписувався в  списку.

Я пропоную, я вношу пропозицію доручити лічильній комісії аби вийти з цієї ситуації спокійно без приступів майданутої істерії,  спокійно  демократично доручити лічильній комісії, повірте це займе дуже мало часу,  списки сумнівних підписів у нас тут є. Хочу нагадати апелюючи до Олександра Валентиновича, коли ми тут голосували за політичну реформу, він вимагав і кожен з нас тут вставав  і корона ні в якого не впала, і засвідчував свій підпис. Нема тут нічого страшного. Тому я попрошу поставити на голосування питання про те, щоб достовірність списків доручити перевірити обраній нами     лічильній комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенко, будь ласка, фракція   „Блоку Юлії Тимошенко”.

 

12:57:47

ТОМЕНКО М.В.

 Шановні колеги із опозиції, радив би вам, як старий опозиціонер, мати міцну нервову систему, це  справа опозиційна нелегка. І прошу передати слово теж одному, тепер уже не опозиціонеру, а принциповому політику Андрію Шкілю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Шкіля, будь ласка.

 

12:58:06

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Миколо.

Я, по-перше, хочу  наголосити, що відбулася не просто звірка підписів, бо я  тільки дізнався,  що у фракції  регіонів є маститі графологи, які можуть одним поглядом  визначити хто, де правильно підписувався, а хто ні. Якщо  ви сумніваєтеся в цьому,  то я можу  вам наголосити, що робота  по тому, щоб  підготувати документ була затримана Відділом кадрів Верховної Ради, тому що туди  увійшли, вживаю такий мякий термін, увійшла група народних депутатів, які витребували присягу, які витребували підписи і намагалися проявити абсолютно непритаманні їм властивості там – одним поглядом визначити, хто підписувався правильно, а хто ні. Я не знаю, може   ви  маєте якісь такий спеціальний пристрій, і ви ним користаєтеся, то  перевіряйте, будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олена  Нетецька, фракція Партії регіонів. Сивульський за нею.

 

12:59:02

НЕТЕЦЬКА О.А.

Елена Нетецкая, фракция  Партии регионов.

Прошу передать слово народному депутату Евгению Кушнареву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Кушнарьова Євгена.

 

12:59:12

КУШНАРЬОВ Є.П.

Уважаемые народные депутаты! Создание коалиции впервые в политической истории Украины – это весьма ответственный  акт. И будет страшной ошибкой  и огромным позором, если это будет сопровождаться фальсификациями и подозрением. Поэтому все сомнения должны быть сняты. С этой  целью мы предлагаем, чтобы счетная комиссия открыто  провела проверку по всем сомнительным подписям, а после этого  депутаты, которые создают коалицию,  путем вставания в этом зале подтвердят, что они добровольно вошли в коалицию. И тогда вы сделаете огромный шаг по пути демократии.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Миколи Сивульський, фракція „Блоку Тимошенко”.

 

13:00:08

СИВУЛЬСЬКИЙ М.І.

Прошу  передати слово лідеру фракції Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Тимошенко, будь ласка.

 

13:00:16

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я, шановні друзі, зайвий раз дивуюся, хоча вже, можна сказати, здивувати мене важко чимось. Як можна так чіплятися за владу? І можу повідомити вам…

(Ш у м   у   з а л і) 

Можу повідомити, що затримка з оголошенням коаліції офіційно Головуючим відбулась тому, що група народних депутатів від Партії регіонів практично увірвалася в Відділ кадрів, зупинили всю роботу, практично переплутали всі папери, десь там наглазок визначалися, де є фальсифікація і наглазок визначилися по декільком депутатам. Щоб вам було зрозуміло, один з сфальсифікованих підписів, який було названо, це Василя Васильовича Онопенка. Встаньте, будь ласка, Василь Васильович. Подивіться, це так само відбувається все, що вони кажуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Василь Васильович, у вас нема бажання взяти репліку? Немає. Є. Будь ласка. Мікрофон Онопенка.

 

13:01:31

ОНОПЕНКО В.В.

Я дякую, Адаме Івановичу.

Я скажу як юрист, шановні колеги: щоб визначити той чи інший підпис, мало одного погляду, а потрібно провести експертизу. Потрібно експерта попередити про кримінальну відповідальність, а деяких треба перевіряти на психіатричну експертизу. Тому, знаєте, не можна оце все сколочувати, коли дійсно кажуть, що мій підпис – не мій. Ну тоді я хрестиком поставлю і поставимо хрест на цій справі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обмінялися думками.

Я хотів би звернути вашу увагу на слова відомого юриста Василя Васильовича Онопенка, що дійсно треба провести експертизу, але поки що нема чого проводити, бо списків немає. Тому я оголошую перерву на 15 хвилин.       

          

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу зайняти робочі місця. Перерва закінчилась.

Відповідно до статті 83  Конституції України та статтею 61, 62, 63 Регламенту Верховної Ради України, оголошую про  сформування та реєстрацію в Апараті Верховної Ради України коаліції депутатських фракцій  в Верховній Раді України п`ятого скликання.

(О п л е с к и)

Коаліція депутатських фракцій сформована на підставі Угоди…

(О п л е с к и)

Шановні колеги!  Прошу не перебивати головуючого.

Коаліція депутатських фракцій сформована на підставі Угоди про коаліцію депутатських фракцій в Верховній Раді України, підписаної головами депутатських фракцій: Блок Юлії Тимошенко (політичних партій „Всеукраїнське об`єднання  „Батьківщина”, Українська соціал-демократична партія), Блоку „Наша Україна” (політична партія „Народний Союз „"Наша Україна", Народний Рух  України, Партія промисловців і підприємців України, Конгрес Українських Націоналістів, Українська республіканська партія „Собор”, Партія Християнсько-Демократичний Союз у Верховній Раді України), Соціалістичної партії України - у складі 239 народних депутатів України, які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції. 

Списки членів названих депутатських фракцій з особистими підписами народних депутатів, що є невід`ємною складовою коаліційної угоди, додаються.

І з вашого дозволу я оголошу прізвища хто входить до складу Коаліції.

Депутатська фракція „Блоку Юлії Тимошенко”. Вибачте, я буду з метою скорочення читати тільки прізвища. Народні депутати: Абдуллін, Антипов, Баграєв, Білорус, Бірюк, Боднар, Бондаренко, Борзих, Буджерак, Буряк Сергій,  Буряк Олександр, Васадзе, Веревський, Вершиніна,  Видрін,  Вітенко, Волинець, Воротнюк, Гасюк, Гладій,  Глусь,  Губський, Данілов, Денісова, Деревляний, Дончак, Єдін, Єресько, Жеваго, Жиденко, Забзалюк, Замковенко, Зімін, Зозуля, Зубець, Зубик, Зубов Валентин, Кальченко,  Комнатний, Каменяш, Кириленко… Вибачте, кажуть, Камчатний. Вибачаюсь. Каменяш, Кириленко, Кирильчук, Ковзаль, Ковтуненко, Кожемякін, Константинов, Корж, Корнійчук, Королевська, Костенко, Кравчук, Крук, Крючков, Кузьменко, Куренной, Курило, Куровський, Курпіль, Лабунська, Лебедєв, Левцун, Логвиненко, Лукашук, Лукяненко, Лукянчук, Луцький, Ляшко, Макієнко, Міщенко, Мостіпан, Надоша, Немиря, Одарченко, Олійник Володимир, Олійник Святослав, Омельченко Григорій, Онопенко, Осика, Пашинський, Петренко, Петрук, Пєрєдєрій, Писаренко, Поліщук, Полохало, Портнов, Потімков, Радковський, Радовець, Рибаков, Рябека, Сас, Семинога, Сенченко, Сербін, Сивульський, Сігал, Сідельник, Сінченко, Скибінецький, Скубенко, Стасів, Суслов, Сушкевич, Таран (Терен), Терьохін, Тимошенко, Ткаченко, Толстенко, Томенко, Триндюк, Турчинов, Федорчук, Фельдман, Хмельницький, Чепинога, Чичков, Рудьковський, Шаго, Шаманов, Швець, Шевченко, Шевчук, Шепелев, Шишкіна, Шкіль, Шлемко, Шустік, Яворівський.  Всього… Підписи тут завірені Секретаріатом, Управлінням кадрів.

„Наша Україна”: Єхануров, Кінах, Тарасюк Борис, Герасимюк, Лижичко, Кириленко, Ляпіна, Катеринчук, Князевич, Григорович, Стретович, Матвієнко Анатолій, Оніщук, Танюк, Беспалий, Ключковський, Куйбіда, Оробець, Білозір, Майко, Мартиненко, Павленко, Безсмертний, Коваль, Івченко, Зварич, Прокопович, Довгий, Гірник, Удовенко, Поляченко, Порошенко, Шпиг, Левченко, Гурєєв, Бондар, Марущенко, Лановий, Ющенко Петро, Третьяков, Полянчич, Головатий, Волков, Джемілєв, Мойсик, Кучеренко, Вязівський, Жебрівський, Калестин, Чорноволенко, Ігнатенко, Одайник, Король, Артеменко, Аржевітін, Борисов, Горошкевич, Кендзьор, Заплатинський, Омельченко Олександр, Яковенко, Ружицький, Довгий Тарас, Зейналов, Федун, Гуменюк, Жванія, Лопушанський, Кріль, Чубаров, Карпук, Поживанов, Сокирко, Богашева, Тополов, Шкрібляк, Круць, Шкутяк, Давимука, Сташевський.

Соціалістичної партії України: Баранівський, Бойко Володимир, Бокий, Бондарчук, Бугаєць, Бульба, Вінський, Волга, Гармаш, Гончаров, Данілін, Деркач, Кузьменко, Кунченко, Малиновський, Матвієнков, Мендусь, Мордовець, Мороз, Ніколаєнко, Поляков, Рудьковський, Садовий, Семенюк, Сільченко, Сподаренко, Тарасов, Філіндаш, Цушко, Червонописький, Чмирь, Чукмасов, Шибко.

Таким чином, шановні колеги, ми витримали норми Регламенту і Конституцію і  розглянули з вами питання порядку денного нашого про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Далі у нас є наступний пункт порядку денного: обрання голови Верховної Ради України. Які будуть пропозиції з цього питання? Прошу записатися. П’ять хвилин.

Будь ласка, Болдирєв, Партія регіонів. За ним - Кендзьор.

 

13:25:25

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Благодарю.  У меня есть простое естественное предложение: для того, чтобы проверить действенность этой коалиции, пусть коалиция выдвинет своего кандидата и проголосует за него без нас. А если у нее не получится, тогда мы будем помогать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кендзьор, будь ласка, фракція „Наша Україна”. За ним Рудьковський.

 

13:25:52

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, фракція „Наша Україна”.

Я прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Роман Зварич.

 

13:26:10

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги!  Я привертаю вашу увагу, Адаме Івановичу, що зареєстрований проект постанови Верховної  Ради України про перерву у пленарних засіданнях  Верховної  Ради України до 27 червня 2006 року.

Я як співавтор цієї постанови, під якою також скріплені підписи народних депутатів України  Турчинова та Вінського, формально ставлю перед вами пропозицію, щоб включити у порядок  денний та проголосувати цей проект постанови.

Я просив би, Адаме Івановичу, щоб ви все ж таки поставили на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А ви думали, я не поставлю?

Рудьковський, будь ласка, за ним Гірник.

 

13:27:00

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги!  Ми приступаємо зараз до надзвичайно відповідальної функції парламенту – обрання голови парламенту.

Ясна річ, що після того, як дотримана регламентна норма і створена коаліція, то природно, що вона повинна внести відповідні пропозиції і щодо голови, і щодо інших посадовців, а вже воля парламенту – визначатися відповідним чином.

Коли три фракції пропонують у зв'язку з  цим провести ще консультації, бо, можливо, не зясована ще  позиція по Голові Верховної  Ради, можливо, якісь інші  нюанси, то треба зважити на цю обставини.

Мова йде про що? Відповідно до Конституції ми виконали конституційну умову про 30 днів для створення коаліції, тепер ми можемо без поспіху реалізовувати своє право на обрання  інших представників влади і законодавчої, і виконавчої. Тому треба зробити перерву так, як пропонують наші колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Євген Гірник, „Наша Україна”. За ним – Кравчук.

 

13:28:12

ГІРНИК Є.О.

Шановні колеги,  мені дуже приємно було чути, як Адам Іванович радісним голосом оголосив про створення демократичної коаліції на Україні і тим самим поставив край абсолютно безпідставним розмовам про смерть помаранчевої коаліції.

Ми говоримо, що не дочекаєтеся. Я прошу колег врахувати, що ця коаліція дійсно представляє інтереси і голоси більшості населення України. І що ця коаліція зовсім не відкидає іншу частину українців, які проголосували не за цю коаліцію.

Тому прошу все-таки відповідально всіх поставитися до дальших процедур, які будуть відбуватися у Верховній Раді, дійти до них з повною відповідальністю, а для цього треба до вівторка підготовитися. Підтримую пропозицію Зварича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кравчук, будь ласка.

 

13:29:12

КРАВЧУК П.К.

Прошу слово передати Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олександре Валентиновичу.

 

13:29:17

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, шановні виборці. Зараза ви бачите, що Блок Юлії Тимошенко, „Наша Україна” і Соцпартія захистили парламент від розпуску і своєчасно сформували коаліцію. Це перше.

Друге. Шановні колеги,  я прошу, прошу, давайте все ж таки починати нашу роботу в нових умовах більшості парламентської і парламентської опозиції не з провокацій таких, які були зроблені деякими депутатами у Відділі кадрів, коли блокували підписи, щоб ми передали у Секретаріат і у керівництво Верховної Ради. І саме тому ми з вами втратили десь декілька годин. Я думаю, що нам більш треба ефективно працювати.

І саме тому, я думаю, що ми будемо працювати в умовах, які досягнуті на президії тимчасової Верховної Ради. Є постанова, є пропозиція, її треба поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Швець, Блок Юлії Тимошенко.

 

13:30:19

ШВЕЦЬ В.Д.

Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Мікрофон Миколи Томенка, будь ласка.

 

13:30:26

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я радію з того, що ми продовжуємо традицію Верховної Ради України першого скликання, тоді, як відомо, була створена парламентська більшість у складі 239 народних депутатів. Вона добре пропрацювала 3 з половиною роки. Я думаю, нам треба брати приклад з цього періоду і довести до п’ятирічного існування парламентської більшості і, щоби не було ніяких проблем і конфліктів, щоби ніхто не шукав, як ходити в Український дім чи в інші заклади.

Друга позиція, не менш важливіша, що, я думаю, ми створюємо тут добрі традиції. І я абсолютно переконаний, що вибори Голови Верховної Ради не будуть відбуватися у туалеті, як в попередньому скликанні. Я абсолютно переконаний, що тут не будуть ходити з мішками або з портфелями з грошима. Ми проведемо збори трьох фракцій, обговоримо це питання, і як демократичні політичні сили оберемо керівництво Верховної Ради. Тому я просив би опозицію заспокоїтися ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Володимирович, говорячи про 239, кого ви мали на увазі? Якщо мене, то я можу дати відповідь, але вона вас може пригнітити. Ви набагато швидше закінчите своє існування.

Так, будь ласка, ми обмінялися думками. Олександр Олександрович, вас не називали. Група 239 це мається на увазі ті, кого я сьогодні оголосив.

В ході обговорення були пропозиції, 2 пропозиції, більше не було. Я їх поставлю на голосування і ми з вами, і ми з вами визначимося, і ми з вами визначимось. Були пропозиції, одна пропозиція, яка звучала в основному з уст різних представників, яка звучала з вуст різних представників Партії регіонів, це щодо доручення Лічильній комісії. І друга пропозиція, яка прозвучала з вуст Романа Михайловича про включення до порядку денного, а потім, відповідно, проходження процедури, постанова, яка подана в установленому порядку про перерву в пленарних засіданнях.

Тому в такому порядку підготуйтесь, ми будемо голосувати. Хто за те, щоб доручити Лічильній комісії, Лічильній комісії  перевірити підписи народних депутатів, поставлених під коаліційною угодою, прошу голосувати.

 

13:33:16

За-202

По фракціях, будь ласка.

Партія регіонів – 181, Блоку Тимошенко, „Наша  Україна” і соціалісти – нулі, комуністів – 21.

Інша постанова, інша пропозиція хто за те, щоб включити до порядку денного і розглянути проект  постанови про перерву у пленарних засіданнях Верховної Ради України. Реєстраційний номер законопроекту 1078, прошу визначатись.

 

13:34:06

За-240

Прошу по фракціях.

Партія регіонів – нуль, Блок Тимошенко – 129, „Наша Україна” – 78, соціалісти – 33, комуністів  - нуль. Рішення прийнято.

Таким  чином будемо ми реалізовувати. Я дивлюсь тут автори законопроекту Турчинов, Вінський, Зварич, хто буде доповідати?

Турчинов? Будь ласка, скільки вам часу?

 

ТУРЧИНОВ О.В. До трьох хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Три хвилини, прошу.

 

13:34:59

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Сьогодні після створення коаліції демократичних сил у нашої Верховної Ради  почався новий демократичний шлях розвитку.

Ми почали працювати з вами, як цивілізований  парламент цивілізованої країни, коли є парламентська більшість структурована і офіційно заявлена. І я сподіваюся у нас знайдуться депутати, які знаходяться і в опозиції.

І саме тому, шановні колеги, у нас не може бути спонтанних, не прогнозованих голосувань, до цього треба звикати. Саме тому для того, щоб підготувати пропозиції від парламентської більшості, від коаліції демократичних сил, які стосуються керівництва Верховної Ради, я підкреслюю, керівництва Верховної Ради, в тому числі, ми не виключаємо, що під час обговорення цього питання, засіданні парламентської більшості, ми розглянемо питання щодо виділення деяких керівних посад і для представників парламентської опозиції у випадку, коли вона структурована і заявлена. Саме тому, шановні колеги, щоб віднестись з повагою і до більшості, і до опозиції, ми пропонуємо зробити перерву до 27 червня. І розпочати роботу парламенту у вівторок, нагадаю, 27 червня о 10 годині ранку.

Під час цих консультацій, ми звертаємось і до парламентської майбутньої опозиції саме, шановні колеги, вам треба структуруватися і заявити свої претензії, що ви є парламентська опозиція. Щоб ми могли організована з вами спілкуватися, а не так, як це було у відділі кадрів.

Шановні колеги! Я ще раз повторюю, це достатньо невеличка перерва, у нас попереду ще формування уряду, це серйозні питання. І я думаю, що всі народні депутати, які присутні в цій залі, зацікавлені, щоб у нас був якісний склад, керівний склад Верховної Ради. Я готовий дати відповіді на питання, Адаме Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, запишіться на запитання, три хвилини. Покажіть, будь ласка, на табло Деркач Андрій. Прошу.

 

13:37:20

ДЕРКАЧ А.Л.

Рудьковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Білорус. Я Деркача знаю в обличчя, Миколо Миколайовичу. Олег Білорус, будь ласка.

 

13:37:30

БІЛОРУС О.Г.

Дякую, Адаме Івановичу.

В мене запитання до Олександра Валентиновича Турчинова. Перше, всім було б цікаво дізнатися, як все-таки вдалося створити більшість в такий короткий час і перше в історії парламентаризму України, яка відкриває нову сторінку демократизацію нашої великої держави.

І друге питання може більш просте. Скільки ви обіцяєте опозиції постів? І для чого тоді було перемагати на виборах, якщо ви їм пости обіцяєте?

 

ТУРЧИНОВ О.В. Шановні колеги!  Безумовно, важке перше питання. Але я ж Олег Григоровичу відверто на нього відповім. Це було важко, але ми відчували відповідальність і тому в термін, який відведений Конституцією для формування парламентської більшості, ми вклалися. І я дякую за це всім народним депутатам, які прийняли в цьому участь.

Я хочу сказати наступне, шановні колеги.  Я зараз з цієї трибуни не вповноважений парламентською більшістю демократичною коаліцією роздавати посади опозиції, я відверто хочу сказати. Але я думаю, що у випадку, коли у нас буде конструктивна опозиція, коли у нас будуть демократичні традиції у Верховній Раді, то безумовно представництво і опозиції в керівництві комітетів нам, безумовно, необхідно. Ми розглянемо це питання, і я сподіваюся, що буде правильне, об’єктивне рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ландік Валентин фракція „Регіонів”.

 

13:39:20

ЛАНДІК В.І.

Володимир Ландік, Луганщина.

Прошу передати слово Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Ярослава Сухого.

 

13:39:31

СУХИЙ Я.М.

Дякую.  Ярослав Сухий, Запоріжжя Партія регіонів.

Олександре Валентиновичу! Я до вас …*** ви ж пам’ятаєте на засіданні сесії Верховної Ради ви вимагали, тоді ви були в опозиції, аби ті, що формували і  голосували за законопроект стосовно політичної реформи, особисто засвідчили, що вони, дійсно, підписували. То я вам сьогодні заявляю про те, що ви даремно себе називаєте  демократичною, ви демагогічна  коаліція, ви боїтеся демократично перевірити підписи це вже викликає підозри. І конкретно у вашому списку, де написано 129 відсутній підпис народного депутата України Полохова.

В списку „Нашої України” відсутні підписи: Волков, Кучеренко, Омельченко. У вашому списку сумнівні підписи    25-ти народних депутатів: один підпис - під присягою і зовсім інший – так.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Шановні колеги,   я рекомендував би, все ж таки,  представникам Регіонів, які працювали у відділі кадрів, пройти освідчення у лікарів, які корегують зір і подивитися, може комусь потрібні окуляри.  Це відповідно вік і  я розумію, що у багатьох є таке.

Але, шановні колеги, я просив би, не треба нам починати роботу з провокації. Є у вас питання до Полохала, я вибачаюся, я дам відповідь, будь ласка, от депутат Полохало і він дасть вам відповідь: підписував він, чи ні.

Це нормальний шлях  і для того,  щоб запитати у депутата Полохала, вам не потрібно посередництво лічильної комісії. Ви можете спокійно у нього запитати і він відповість, щоб припинили провокації.

Адам Іванович, у кого є бажання  надати слово депутату Полохалу, якого назвали, тут, я думаю, правильно буде це зробити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Валентинович, ви за себе ведіть, а я за себе знаю, що сказати.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Є одна проблема – у вас не вийшло шляхом підкупу, шляхом залякування сформувати коаліцію. Це є проблема, але ж це є факт і з цим фактом треба жити. Але я вважаю, що  треба жити в демократичних умовах. У нас цивілізована країна  і давайте самі приклад демонструвати всьому  суспільству. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Не кричіть, я чую.

Шановні колеги, дійсно, я  приношу вибачення перед народними депутатами, колегами Волковим Олександром Анатолійовичем і Омельченком Олександром Олександровичем, які знаходяться в списках „Нашої України” і я зачитав їхні прізвища, але їхніх підписів немає. Я приношу вибачення.

А з приводу названих,  Полохала, будь ласка, мікрофон і Кучеренка.

 

13:42:13

ПОЛОХАЛО В.І.

Шановні народні депутати,  я теж сподівався, що ми завершимо і ще є надія, цивілізовано сьогоднішній день.   Свій  підпис, як член блоку Юлії Тимошенко, я поставив ось цією ручкою, яку тримаю в руці, і при цьому були свідки депутати з Партії регіонів, яких можу назвати, тому що вони підходили дивилися, коли я ставив підпис. І були свідки, звісно,  і з наших партнерів. Тому, я дуже просив би пана Сухого і багатьох інших, я не хотів би, щоб він вибачався, тому що це не має жодного сенсу.  

Треба, мабуть,  досягнути певного рівня культури цивілізаційної,  а потім вимагати вибачення. Я просто фіксую свій підпис і сподіваюсь на те, що більше не буде називатися прізвище моє та інше, в якому є у когось якісь сумніви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кучеренко, будь ласка.

 

13:43:08

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Шановний головуючий, шановні народні депутати.

Мені також не потрібно вибачення пана Сухого, я його знаю достатньо давно і на жаль, він відноситься до не зовсім конструктивних людей з представників поважної політичної сили, за якою дійсно стоять мільйони виборців, які безумовно будуть враховані їх думки в ході нашої роботи.

Стосовно мого підпису, то він був абсолютно свідомим і не треба цим спекулювати. І мені здається, що якщо хтось з людей вважає чи може заявити, що немає його підпису, він має можливість таке сказати, що його підпис дезавуїрований, але давайте приступати до роботи, вже це трошки надоїло. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сухий, будь ласка. Зараз. Сухого називали прізвище тільки що.

 

13:43:53

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, я би попросив, ви давайте без оцінок. Найменше, чого б в моєму житті мені хотілося, то почути оцінку від колишнього губернатора Запорізької області Кучеренка, якого Кучма привіз, а коли забирав, то казав: „Я это недоразумение забираю с собой вместе и уезжаю». Давайте без оцінок будемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу записатися на виступи з обговорення питання. Шановні колеги, якщо ми змінимо Регламент, тоді будемо голосувати. Прошу записатися на обговорення.

Так, будь ласка, записалось у нас 83 народних депутати, давайте 15 хвилин відведемо.

Будь ласка, Хара Василь Григорович, Партія регіонів, за ним - Александровська.

Немає Хари? А ви хочете з місця?

Ну це з... Будь ласка, мікрофон з місця.

 

13:45:22

ХАРА В.Г.

Передать Николаю Яновичу Азарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХАРА В.Г. Ну только сейчас включили, прошу передать слово Николаю Яновичу Азарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон ввімкніть з місця Азарову.

 

13:45:34

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты! Мы с большим удовлетворением услышали список и поименно фамилии тех народных депутатов, которые составили оранжевую коалицию.

Я думаю, что у Юлии Владимировны большое поле борьбы с олигархами, с кланами, поскольку очень известные представители этих кланов присутствуют в этом списке. Поэтому мы приветствуем ее желание и стремление, так сказать, вот проводить такую работу.

Второе. Партия регионов, безусловно, эта цивилизованная оппозиция и мы готовы для работы на благо страны, мы приветствуем любое решение большинства, которое сегодня состоялось в этом зале. Важно, чтобы работа Верховного Совета была конструктивной, направлена на объединение Украины, направлена на решение задач экономического развития.

Мы говорили и сейчас подтверждаем, мы не верим в долговечность, конструктивную прочность этой оппозиции, поскольку мы знаем, какие глубокий противоречия и насколько эклектичны  основы создания этой коалиции. Мы это говорим для того, чтобы сказать всему народу Украины, что Партия регионов предложила программу, предложила стратегию экономического развития и будет делать все в соответствии с этой стратегией, работая в зале Верховного Совета. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська Алла, фракція комуністів, підготуватися Артеменко Юрій.

 

13:47:24

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги! Ну, мыльная опера, этот наш национальный сериал завершился сегодня, я бы не сказала, что благополучно. Почему я сомневаюсь, что это завершение является благополучным.

Мы, коммунисты, предлагали, чтобы в этом зале публично шло обсуждение той программы, которая должна вокруг себя объединить большинство избранных народных депутатов. Мы хотели, чтобы народ Украины услышал, что же собираются народные депутаты, что же собирается Верховная Рада делать. К сожалению, все это осталось за стенами Верховной Рады. И мы убеждены, к сожалению, в недолговечности этого объединения по одной простой причине. Мы понимаем, что длительный процесс, свидетелями которых, к сожалению, был весь народ Украины, он был таким длительным по одной простой причине: слишком мало должностей и слишком много желающих в оранжевой коалиции было занять эти должности, поделить эти должности. И об этом говорили не только мы, коммунисты, но об этом говорили и журналисты, и политологи. И поэтому это ни для кого не является секретом.

Почему мы сомневаемся в профессионализме и способности эффективно и хорошо работать, работать в интересах народа Украины. Непрофессионализм, неспособность видны уже и сегодня.

Вот мы на руки получили проект постановления Верховной Рады, который сейчас, по идее, мы должны обсуждать. Вы вдумайтесь в абсурдность  формулировок этого проекта постановления. Я его читаю вам.

«Про перерву в пленарних засіданнях Верховної Ради України до 27 червня. У зв’язку з вирішенням організаційних питань, пов’язаних зі сформуванням у Верховній Раді України п’ятого скликання коаліції, Верховна Рада постановляє: оголосити перерву”.

Если выришены вами організаційні питання, навіщо перерва до 27 червня? Вы, когда что-то пишете и подписываете, вы хоть задумайтесь что вы пишете и что вы подписываете. Это первое.

Второе. Никакой перерыв для решения организационных вопросов не нужен, если следовать законам Украины и Регламенту работы Верховной Рады. Регламент работы, читаю для тех, которые его не удосужился прочитать, но те, кто подписали вот это вот постановление.

Глава 15, статья 76, часть 4: „Квоти розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій до фактичної чисельності народних депутатів у порядку, встановленому  Верховною Радою України”.

Регламент все определил. Надо работать. Сколько можно, извините за такое выражение, волынить?  Прекратите продолжать эту мыльную оперу. В конце-концов начните работать и скажите публично для народа Украины, что вы хотите сделать. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Артеменко, фракція „Наша Україна”, підготуватись - Філіндаш. З місця, будь ласка, мікрофон Артеменка.

 

13:50:28

АРТЕМЕНКО Ю.А.

Шановні народні депутати, я хотів би повернутись до цієї теми, яка би називалася щодо мого колеги Олексія Кучеренка.

Знаєте, той накат, який виражаючи, висловлюючи мовою Партії регіонів його доповідача, я не хочу називати прізвище, щоб не входити в дискусію. Треба спочатку подивитися на себе. Коли був Олексій Кучеренко губернатором Запорізької області - бігали, повзали на коліннях,  навіть тут в залі ходите і здороваєтесь, а потім за слова щось кажете. Це, мабуть, питання моралі, а не питання до Олексія Кучеренка.   Олексій Кучеренко робив свою роботу, робив непоганою Зараз прошу слово передати Стретовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Стретович, будь ласка, 2:40.

 

13:51:32

СТРЕТОВИЧ В.М.

Володимир Стретович, Партія Християнсько-Демократичний Союз, „Наша Україна”.

 У мене в запасі лише тільки 2 хвилини, але я почну з класики.

«Уважаемые товарищи коммунисты! Революция, о необходимости которой так долго говорили большевики, свершилась! Власть переходит в руки рабоче-крестьянских и солдатских депутатов».   

Так сказав Ленін в 17 році. Ви сьогодні часто цитували ці події … . Сьогодні влада переходить до  демократичної коаліції.  І як казали римляни: „Якщо не знаєш, що робити, то роби по закону”. 

Сьогодні звертайтесь до Конституції.  30 днів Конституція відвела на утворення коаліції,  30 днів закінчаться завтра в 00:00 годин.  30 днів відведено на формування уряду  - наберіться терпіння. Не спекулюйте на очікуваннях народу. Бо народна українська мудрість каже: „ Сім раз відміряй, раз відріж”. Ми - демократична країна  з таким ганебним комуністичним минулим. Ми вчимося демократії. Демократія – це дуже складна річ.  З нею треба як з маленькою дитинкою. Її треба випестувати,  її треба вихолювати  і вчитися жити по Конституції. Вибачте, у вас мікрофон.

Я розумію, комусь недовподоби,  я розумію, ну, будь ласка, ну будь ласка,  ну Александровська, я вас прошу.  Не нада просити? Я думаю, що вже немає сенсу вас просити,  я не буду зриватися на емоції.

Дорогеньки мої, коаліція  створена. Вона є.  І добре, що є опозиція. І добре, що опозиція вимагає перевірити підписи. І добре, що вона слідкує за кожним кроком більшості. Це нормальний шлях до демократичної країни, і така демократична країна буде.  Вам  лише хочу сказати, на останні декілька секунд, що сьогодні у нас 208 на 240 – це 54 на 46. Українська людність, українська спільнота знову повірила в те, що наша країна стане демократичною. І на нас, на демократичній коаліції лежить величезна відповідальність, щоб виправдати цю довіру. Водночас ми сподіваємося, що  при потужній опозиції Україна  стане єдиною, соборною, про яку мріяло не одне покоління.

А щодо долговічності, ви знаєте, не очікуйте смерті  ближнього, вона може підкрастися непомітно до вас. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я нагадую, що ми обговорюємо питання про   перерву у пленарних засіданнях. На правах головуючого я буду вимикати мікрофон, якщо ми будемо говорити про смерть.

Євген Філіндаш, будь ласка, фракція  соціалістів. Підготуватися Фельдману. Мікрофон з місця, будь ласка.

 

13:54:12

ФІЛІНДАШ Є.В.

Прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

13:54:35

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги! Оскільки у сесійному  залі, здається мені, сім чоловік, які були депутатами  у 1990 році, то я хочу провести певні аналогії. Тоді  мені було багато менше років,   я сидів там біля першого мікрофону, і була створена група більшості  на противагу Народній Раді, бо вона заявила, що не бере відповідальності за роботу парламенту, а я  підписав заяву: підпишіться, хто ж хоче брати  відповідальність за роботу Верховної Ради. Підписалося 308 чоловік, але ЦК Компартії України в той час повідомив на місця, що вже підписалося 239, і таким чином зявився ярлик - 239.

Сьогодні аналогія  виявляється в  цифрах, але це зовсім інші речі. Та більшість проіснувала до  серпня 2001 року. На превеликий жаль, у складі Верховної Ради того скликання була переважна більшість комуністів, які втримали ситуацію, і 23 чоловіки - перших  секретарів обкомів і завідуючих відділами ЦК – на превеликий жаль, відмовилися очолювати цю коаліцію, і я як ініціатор змушений був сказати: треба комусь  перти цього плуга, брати на себе відповідальність на ентузіазмі – се річ дурна, як писав Ткачен… Шевченко. Я за Ткаченка згадав з іншого приводу.

Ми різними стали за ці роки. Ви зверніть увагу, виступає тільки що представник від демократичної більшості, який сьогодні  у групі "Нашої України", а зліва сидить той чоловік, який його забезпечив прихід у парламент у 1994 році. І вони тепер сьогодні  по різні сторони знаходяться. Я хотів би  тим самим на цьому прикладі сказати (я спеціально прізвищ не називаю, щоб не було ніяких підозр), я хотів би вам сказати, що після кожної каденції парламенту виявляється, що вороги стають друзями поміж собою, але вже в минулому, тоді, коли вони вже не депутати.  Тому я хотів би, щоб ми оце почуття товариськості і поваги один до одного, ми не можемо бути просто товаришами, бо тут інші  умови, інші принципи функціонування парламенту, збережіть  людське почуття один до одного. Зрозумійте, що, коли ти сьогодні добиваєшся чогось іншого, то тебе ж взнають і минулим, яким ти  був, що за тобою стоїть, яка у тебе біографія і все інше. Ми всі маємо якісь переваги, і маємо якісь гріхи, це треба розуміти, і істина тут в тому, що тільки  міра гріха різна. А абсолютно ідеальних людей не буває.  Тому давайте поважати один одного і, якщо сьогодні коаліція просить, давайте розберемося, бо не  так просто все вирішується там, ви це добре знаєте: і обрати Голову Верховної Ради, що є дискусійною темою, і багато інших речей. Давайте дамо змогу це зробити, проголосуємо  і це буде краще для всіх нас. Спасибі вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я продовжую засідання до завершення цього  питання, бо ми трошки за 14 годин вийдемо.

Фельдман, будь ласка. За ним… 

І все. Фельдман.

 

13:57:53

ФЕЛЬДМАН О.Б.

Пан головуючий, я поддерживаю полностью Александра Мороза, и хотел бы то же самое сказать всему залу: хватит каркать друг на друга. Умрет- не умрет - не боюсь, что вы мой микрофон отключите, - дайте нам поработать немножко. Перерыв, который мы берем, это цивилизованно, мы не хотим никуда спешить. Вы помните, да, пословицу: «Цыплят по осени считают». Слишком рано предрекают друг другу кончину. Друзья, возьмите себя в руки! Вы же выступаете для людей, избирали вас люди – умейте проигрывать и умейте работать.

Я хочу слово передать Белорусу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олег Білорус, мікрофон.

 

13:58:39

БІЛОРУС О.Г.

Дякую, дякую, Олександре.

Фракція „Блоку Юлії Тимошенко” має величезний досвід роботи в опозиції. Ми можемо щиро поділитися з опозицією, ми можемо написати вам методичні інструкції і кодекс поведінки. І думаю, що будемо працювати. Тому мене дивує, коли деякі члени опозиції, виступаючи тут, зводять все до того, що й те не так, й те не так у більшості. Це вже в українському фольклорі визначено було, сказано було: „Я не людина – ну й Хома не чоловік”. Але ж сьогодні нам працювати спільно. Давайте приступати до роботи. Усякі сумніви – це зайва трата часу, персональні розборки. Давайте будемо виробляти компромісну програму співпраці. Іншого виходу не дано, іншого від нас народ України не чекає, а він дуже щільно слідкує за нашою роботою, поведінкою тут, у Верховній Раді.

Ми сподіваємося, що програма більшості парламентської буде опублікована протягом двох-трьох днів. Кожний громадянин України в „Голосі України”, „Урядовому курєрі”, в інших демократичних виданнях зможе вивчити і дати аналіз і оцінку. Вірю, що цю  програму громадяни України приймуть, як свої. Вірю, бо безглуздо не вірити. Вони дуже довго чекали цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина у Броннікова, будь ласка, мікрофон. Ні? Тоді Кравченко, одна хвилина. Є, є, вибачте, вибачте. Ввімкніть мікрофон Броннікова.

 

14:00:42

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, Адам Иванович, я обращаю внимание на то, что помаранчевая власть предписывала нам жить по закону. Закон у нас регламент. Регламент – описано, как избирать руководство Верховной Рады. Там не предусматривается проведение перерывов каких-то, что-то.

Вы в этом зале много лет. Давайте действовать по закону, которым является регламент. И двигаться вперед, как ждет от нас население.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ми рухаємося за регламентом, нічого від нього не відходимо. Так, будь ласка, репліка, Александровська.

 

14:01:30

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов.

Я имею право на реплику, для тех, кто еще не знает. Моя фамилия упоминалась. И я хочу ответить тем депутатам, которые, выступая с трибуны, говорили не по существу и упомянули 239 коалицию.

Просматривается плохая аналогия для некоторых, присутствующих здесь. 239, там был тот депутат, который и тогда активно, так сказать, выступал, разрушая, действительно, советскую Украину и советскую власть на Украине.

Сегодня он снова оказался в этой же коалиции 239. И сегодня вот лично мне стало понятно, что национал-социализм зарождался в Украине именно тогда, когда с его стороны, в том числе, было предано советская Украина, советская власть и коммунистическая партия. Оказалось, что среди 239 не было коммунистов. Потому что коммунист – это убеждение, а не партийный билет в кармане.  И поэтому я не удивляюсь, что этот партийный билет в свое время депутат выбросил, забыл и призывает нас всех забыть об этом прошлом. Мы об этом не забываем и предательство не забываем тоже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено. Підготуйтеся, будь ласка, до голосування.

Я ставлю на голосування про прийняття постанови за номером 1078,  постанову про перерву у засіданнях Верховної  Ради України до  27 червня 2006 року. Ще раз наголошую, реєстраційний номер  1078.

Прошу визначатися.

 

14:03:24

За-238

Рішення прийнято.

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 0, Блок Тимошенко – 129, „Наша Україна” – 76, соціалісти – 33, комуністів – 0.

На цьому ранкове засідання Верховної  Ради  оголошую закритим. Наступне засідання відповідно до прийнятої  постанови відбудеться 27-го червня.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку