ЗАСІДАННЯ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21 червня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання  КАТЕРИНЧУК М.Д.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги, запрошені та гості Верховної Ради України!

Прошу народних депутатів України зайняти свої місця та підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

 

10:00:22

У сесійній залі зареєстровано 416 народних депутатів України. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, в ході спільного засідання тимчасова президія Верховної Ради України та керівники фракцій надійшла пропозиція щодо надання часу для виступів представників від фракцій. Чи є необхідність це обговорювати? Немає. Дякую.

Пропоную п’ять хвилин для виступів представників від кожної фракції. Чи будуть заперечення? Дякую.

Ставиться на голосування пропозиція  щодо надання до п’яти хвилин для виступів представників від фракцій. Увімкніть систему „Рада”.

Прошу голосувати.

 

10:01:26

За-373

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, до виступу запрошується представник від фракції „Наша Україна”, я так розумію, буде народний депутат України Роман Петрович Безсмертний. Романе Петровичу, будь ласка. Підготуватися представнику від фракції Соціалістичної партії України.

 

10:01:57

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановний Миколо Дмитровичу! Шановні президія! Шановні народні депутати! Сьогодні мій виступ буде набагато коротшій ніж Регламентом відведеного часу.

Хочу поінформувати вас про те, що вчора ввечері трьома політичними силами завершено роботу над погодженням тексту коаліційної угоди. Сьогодні зранку розпочата робота над підготовкою цього тексту для підписання. Йде опрацювання остаточне у фракціях і партійними форумами партій, які зобов’язані по статутах прийняти рішення і уповноважити відповідних осіб для підписання таких документів.

Шановний Миколо Дмитровичу, у зв’язку з цим, я прошу, щоб сьогодні після розминки була оголошена перерва для завершення цієї роботи. Очевидно, що найкраще було б, якби ми оголосили відповідні документи з пред’явленими підписами завтра зранку, але завтра одне з найтрагічніших днів в історії пам’яті нашої держави, громадян України, громадян колишнього Радянського Союзу, тому ми пропонуємо все-таки оголосити 23 зранку, хоча ми готові будемо представити вам зранку всі необхідні для цього документи.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Романе Петровичу.

Прошу, будь ласка, представник від фракції Соціалістичної партії України, я так розумію, буде народний депутат України Мороз. Підготуватися представнику від фракції Комуністичної партії України.

 

10:03:32

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати! Шановні радіо і телеслухачі! Я вважаю, і Роману Петровичу треба було б зараз організувати свій партійний актив таким чином, щоб підписати сьогодні всі документи і, так як ми домовлялися вчора і домовлялися сьогодні вранці, закінчити цю роботу сьогодні.

(О п л е с к и) 

Відверто кажучи, можна критикувати, бо це внутріпартійні справи, але, тим не менше, зробіть це сьогодні. Так потрібно для діла, так чекають люди. По-перше.

Ми продовжуємо цю роботу, справді, сьогодні іде ознайомлення депутатів всіх з текстом угоди. В цю угоду увійде ще додатком закон  3207, як додаток, за який, я сподіваюся, при допомозі всього парламенту проголосуємо відправивши його до Конституційного Суду і у вересні місяці прийнявши закон про зміни до Конституції в частині повноважень місцевого самоврядування з тим, щоб з 1 січня цей закон почав діяти. Тоді ми будемо мати гармонічну зв’язок між змінами, які сталися у, на центральному рівні влади із збільшенням повноважень і функцій місцевого самоврядування. З цього приводу ми з Романом Петровичем, я думаю, протягом години завершимо доопрацювання деяких нюансів. Простіше ця робота буде вестися, тому що це ґрунтовний документ, який підготовлений в минулому скликанні тимчасовою спеціальною комісією, і тому там особливих проблем існувати не буде.

Я хотів би ще раз нагадати всім радіослухачам, телеглядачам. Оскільки в останній час ми чуємо спекуляції відносно того, що там соціалісти погодилися із вступом в НАТО і так дальше, хочу ще раз сказати, це все дурниці. В тексті угоди, в тексті угоди, я ще раз ……, передбачено те, я відповідаю у даному випадку комуністу Кравченку, що і ви відстоюєте, що ці питання будуть вирішуватися тільки після проведення референдуму. Я думаю, що це позиція якраз та, що влаштовує всіх депутатів і вона відображає суспільну думку.

Дальше. Я вважаю, що ми вступаємо в якісно іншу систему взаємодії в складі парламенту і в суспільстві. Нам треба налагодити практику взаємодії коаліції і опозиції. Я би хотів, щоб ми виходили з того, що ми найперше – всі депутати парламенту. А тоді щодо окремих питань можемо виступати опонентами,  можемо виступати, я б сказав так, підконтрольними з боку опозиції, якщо буде створена коаліція в тому форматі,  який передбачається сьогодні або в іншому форматі, тому що  все ще може бути. Я розумію, що це так і саме тому звертаюся до всіх незалежно від того, в якому статусі хто буде находитися завтра чи післязавтра.

І ще одна принципова річ. Нам треба суттєво змінити або поліпшити якість законодавчої роботи. Попередній парламент вал законів приймав, тому що лобіювання було  основою прийняття законів. Ми повинні відновити або створити систему законодавства, яка буде на іншу роль піднімати якість роботи в комітетах, у фракціях, і щоби ми працювали над тими законодавчими актами, які потрібні для суспільства, а не для якихось корпоративних груп чи для приватних інтересів.

Я от думаю, що завдання стоять перед парламентом складні, і ми можемо з ними справитися, якщо будемо відповідальні перед своїми виборцями. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Виступ завершено.

Будь ласка, від фракції Комуністичної партії України народний депутат Симоненко,  підготуватися представникові фракції „Блок Юлії Тимошенко”.

 

10:07:37

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні виборці, шановні колеги! Ми чекаємо вже понад два місяці вирішення питання щодо утворення коаліції. Як це відбудеться? Нас знову запевнюють, що давайте 23-го дочекаємося, і все це буде проголошено.

Але очевидним є і   те, що  намагання сьогодні створити в суспільстві  уявлення, що ця коаліція щось буде вирішувати, дай Боже, щоб так, дійсно, суспільство вже розуміє, що ця коаліція нічого не вирішить. Бо за два роки панування у виконавчій гілці влади  вони не спромоглися вирішити все те, що обіцяли на майдані.

Але які загрози зявляються    перед Україною в зв’язку з цими заявами про утворення помаранчової коаліції? Одна з дуже серйозних загроз полягає якраз в тому, що ця коаліція буде проводити політику економічної зачистки економічної території України. І в першу чергу загроза буде полягати в тому, що ця коаліція повністю залежна від транснаціонального капіталу. І це загроза на знищення національної економіки і власного вітчизняного виробника.

 Ті, хто тут був присутній у цій залі в попередньому скликанні, памятають, як ми приймали      закони щодо вступу України до  Світової організації торгівлі. І це якраз той є  лакмусовий папірець, який дає відповіді, що з цього почнуться інтереси транснаціонального капіталу в умовах глобалізацію, перетворять  Україну у залежну економічну територію. Тому ми, комуністи, ще і ще раз звертаємося до всіх, хто сьогодні у цій залі  намагається зробити добре народу  України.

Що, у першу  чергу, треба зробити і які закони прийняти,  щоб застабілізувати ситуацію. Я ще раз наголошую від імені нашої фракції. У внутрішній політиці треба терміново сьогодні запровадити мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні  транспортні  послуги. І цим якраз застабілізувати ситуацію для малого і середнього бізнесу, для нашого вітчизняного товаровиробника, для нашого громадянина України, який   у відчаї сьогодні, чекаючи 1 липня, не знає, що буде далі з ним, з його сімєю. Для цього треба буде серйозно розпочати боротьбу з тіньовою економікою, з корупцією влади, а ця помаранчева коаліція не вирішить питання корупції з влади, бо вона якраз, як ви памятаєте, починала після майдану боротися всередині у себе начебто з корупцією, і сьогодні ці ж самі корупціонери  знову обєднуються у нову  коаліції.

Вважати неприпустимим  скасування низки  законів стосовно соціального  захисту  громадян на підняття пенсійного віку, як того вимагає нинішній уряд. Ми вважаємо,  що треба у першочерговому порядку запровадити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2015 мінімум для того, щоб   застабілізувати ситуацію через економіку взагалі у нашому житті, запровадити мораторій на перегляд списку стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації.

Шановні, невже ми з вами не розуміємо, що перше, що зробить  помаранчева коаліція – віддасть на приватизацію „Укртелеком”,  залізниці, і піде все з молотка, бо дірка у бюджеті страшна, і нічого  до цього не вирішували. А уряд Єханурова, як ви памятаєте, у грудні минулого року  прийняв рішення 518 обєктів народногосподарського комплексу  поставити  під приватизацію. Це знову проїдені гроші і знову  тисячі безробітних.

Провести тарифікацію  заробітної плати, терміново це треба зробити. Ліквідувати  податок на додану вартість. І серед тих питань, які  вимагають сьогодні вирішення, ми вважаємо запропонувати всій Верховній Раді  прийняти рішення  провести у листопаді   цього рок референдум щодо надання російській мові того статусу, який вимагають сьогодні на Сході і на Півдні України. Хай народ України визначиться цих корінних питань, які розділяють суспільство: забезпечити розвиток місцевого самоврядування – це також проблема. У зовнішній політиці ми вважаємо за потрібне рекомендувати прийняти терміново закон про позаблоковий статус України, спрямувати зусилля на розвиток і поглиблення інтеграційних процесів у рамках єдиного економічного простору, створити спеціальну групу Верховної Ради, депутатів і провести переговори з російською Думою відносно, що і як буде функціонувати у нас енергетичний ринок. Вирішити питання щодо вступу України до СОТ тільки на підставі захисту національний інтересів. Ми також пропонуємо провести у листопаді цього року всеукраїнський референдум щодо вступу України до НАТО.

Таким чином, шановні колеги, Компартія і наша фракція заявляє, що якраз сьогодні треба об'єднатися навколо тих питань, які вимагає вирішити нам тимчасово суспільство. Це – єдина можливість подолати суспільно-політичну та економічну кризу, виключити територіальний розбрат і створити умови для подолання міжетнічного, мовного, міжконфесійного та культурно-цивілізаційного протистояння.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Виступ завершено.

Прошу, будь ласка, представник від фракції „Блоку Юлії Тимошенко” народний депутат Юлія Володимирівна Тимошенко. Підготуватися представнику від фракції Партії регіонів.

 

10:13:14

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня, шановні друзі.  Сьогодні, дійсно, о восьмій годині ранку, коли зібралася наша трійка політичних сил, які утворюють коаліцію, нами були остаточно узгоджені всі деталі коаліційної угоди. Ми абсолютно пройшлися по всім складовим, і на сьогоднішній день можна констатувати, що розбіжностей у нас абсолютно не залишилося. Це говорить про те, що сьогодні нічого не перешкоджає, ніщо не перешкоджає створенню коаліції демократичних сил у складі "Наша Україна", Соціалістичної  партії і блоку, який я  очолюю. Власне кажучи, можливо було б навіть сказати, що  цей факт уже є реальністю. І я з великим задоволенням просто відношусь до того, що трьом політичним силам – "Нашій Україні", нашому блоку і Соціалістичній партії – вдалося таки вирвати демократичну коаліцію із колосальних подій, які були пов`язані і з боротьбою кланів, і з корупцією, і з  підкупами, і страшними речами тиску. Ми вирвали демократію для України, сьогодні прийнявши таке рішення.

Це  рішення досить довго приймалося саме тому, що це було не просте формальне рішення – зібрання підписів. Це важко приймалося, тому що саме створення цієї коаліції своєю суттю, наповненням складом вже визначає курс України на багато-багато років  вперед. Це дійсно подолання залишків клановості, це подолання абсолютно ненормального явища – корупції, це подолання незаконного лобізму, тінізації, і я переконана, що головний вектор, який ми визначили з вами, це рух України до  європейської спільноти як по внутрішнім порядкам, принципам, нормам, які ми маємо з вами, так безумовно і  все, що зорієнтовано на прийняття нас до європейського дому. Я переконана, що  таке історичне рішення приймалося так важко, тому що боролися проти самого курсу, а не проти коаліції, боролися всіма можливими засобами.  І ми з вами – всі три політичні сили – в цій боротьбі перемогли. Я вітаю вас з цим як і народ України.  

І зараз я хочу повідомити, що ідуть технічні процедури, які вже не мають ніякого  відношення до прийняття політичного рішення, це вже є формальності, які потребують деякого  часу. І тому я переконана, що ми ці формальності пройдемо достатньо швидко, і ми зможемо в найближчий час оголосити з трибуни Верховної Ради  факт створення демократичної коаліції. Я знаю, про які ризики сьогодні йде мова, тому що сьогодні зранку вже багато аналітиків почали говорити з усіх каналів радіо, телебачення, що „та, ця коаліція створюється на півроку, та, та коаліція зїсть сама себе, та, подивитеся, там буде те саме, що було після перемоги Президента Ющенка, і та сама руйнація”.

Я хочу сказати, що, дійсно, такі ризики є. Є ці ризики тому, що тиснути на цю коаліцію будуть як в Україні, так і з-за її меж, самим жорстоким чином. І я думаю, що це надзвичайно важливий виклик для трьох наших політичних сил, які мусять довести, що якщо у нас є мудрість, любов до України, відданість справі, то ніякі ці ризики руйнувати через півроку, через три місяці, через рік нашу єдність не спрацюють. І знайте, що потужніші сили будуть працювати для того, щоб такий негативний план розвитку був в дії. Але я хочу вірити, що кожен з нас, з 243 депутатів, які входять в коаліцію влади, буде певним і головним запобіжником, щоб такого не стало. Розум, мудрість, інтелект і відданість справі! Я бажаю всім удачі в цьому!

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Виступ завершено.

Прошу, будь ласка, представник від фракції Партії регіонів народний депутат  України Кушнарьов. Будь ласка.

 

10:18:06

КУШНАРЬОВ Є.П.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги! Сегодня нам в очередной раз торжественно объявили о том, что «оранжевая» коалиция вот-вот будет создана. Приятное, но далеко не новое известие. Удивляет одно: почему этой радостной новости стоя вместе не аплодировали все три фракции.

Позиция Партии регионов давно известна. Украина находится в сложнейшей ситуации. У Украины нет будущего под одним цветом. Мы все выражаем интересы  украинского народа. Каждый из нас отдельно выражает интересы только части украинского народа. Если мы будем руководствоваться этой идеологией, у нас нет иного варианта, кроме поиска такого формата коалиции, который позволил бы решить главную историческую задачу объединить Украину, поднять экономику и улучшить жизнь людей. Мы оставляем, уважаемые коллеги, за вами право создать новую оранжевую коалицию.

Мы не препятствуем этому. Но мы заявляем перед всеми  украинским народом, что мы не верим в вашу возможность решить исторические задачи Украины. Мы не менее чем вы любим Украину, мы дорожим идеалами наших избирателей.

И нам, по большому счету, не важно,  в каком качестве мы будем защищать интересы наших избирателей: в коалиции большинства или в оппозиции. Мы будем работать ради Украины, ради украинского народа. Мы никогда не ставили во главу угла должности и портфели, мы не руководствовались, и не будем руководствоваться политической конъюнктурой. Мы будем идти тем путем, который мы обещали избирателям и за который проголосовало более 8 миллионов наших соотечественников.

У вас есть возможность сегодня конкретными делами подтвердить ваши намерения, решайте. Но я думаю, что более чем сегодняшнего отвести вам на это ни Украина, ни мы не можем. Поэтому мы еще раз подтверждаем позицию Партии регионов. Если сегодня не будет официально объявлено о создании коалиции большинства, мы приступаем к реализации избрания руководства Верховного Совета. Решайте, выбор за вами!

(О п л е с к и)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Виступ завершений.

Шановні народні депутати,  в ході обговорення… Тихенько!  В ході обговорення надійшла  пропозиція від представника фракції „Наша Україна” народного депутата України Безсмертного Романа Петровича щодо  оголошення перерви в роботі Верховної  Ради до 23-го червня 2006 року.

Шановні народні депутати! Увага!

Відповідно до частини 2 статті 19 пункту 8, частини 4 статті 20, статті 10 Регламенту Верховної  Ради України ставиться на голосування пропозиція депутатської фракції „Наша Україна” про оголошення перерви у роботі Верховної  Ради України до 23 червня 2006 року.

Увімкніть систему „Рада”, прошу голосувати.

 

10:22:19

За-154

(Ш у м   у   з а л і) 

Шановні народні депутати, „за” – 154, „проти” – 30, „утрималися”…

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, у зв'язку з  тим… 

Покажіть, будь ласка, по фракціям.  Партія Регіонів – 0, „Блок Юлії Тимошенко” – 77, „Наша Україна” – 77, СПУ – 0, комуністи – 0.

(Ш у м   у   з а л і) 

Шановні народні депутати, під час виступів керівників фракцій була названа фракція Партії регіонів. Прізвище  я не  чув, прізвища не було…  Кравченко? Будь ласка, Кравченко репліка, одна хвилина. Будь ласка.

 

10:23:43

КРАВЧЕНКО М.В.

Николай Кравченко, фракция коммунистов.

Александр Александрович, отвечая на  ваш вопрос, я хотел бы сказать, что вы напрасно затронули мою фамилию. Почему? Потому что я постоянно вам говорил о том, что, если бы не предательство вашей политической силы, на сегодняшний день не было бы ни Ющенко, ни той конфедерации,  которая сегодня есть в парламенте. Это первый вопрос.

Вы там исполняете роль пристяжного. А роль пристяжного всегда плачевна. И то, что сегодня есть на экране, это тоже результат борьбы против вас, как пристяжного. Если бы вы не были пристяжным, тогда ваша политическая сила, Юлия Владимировна никогда бы не сделала преступление, которое она сделала перед государством, открыв границы для импорта. Никогда вы бы не имели, впервые мы сегодня имеем отрицательный торгово-экономический баланс по ввозу продукции. Вы уничтожаете собственного товаропроизводителя.

Поэтому открывайте свое лицо и кончайте вы в конце то концов притворяться перед народом Украины. Вы опять хотите создать… (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прохання народних депутатів не називати прізвищ, тому що це буде дуже довго.

Будь ласка, право на репліку має народний депутат Мороз. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

 

10:25:10

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановні телеглядачі і радіослухачі. Я розумію, що назване прізвище давало змогу конкретній людині висловити те, що висловлюється уже багато років. Висловлюється тими, хто був завжди підручним у режимі Кучми, хто створював цей режим, хто боровся за Президента Кучму у 1994, 1999 роках, хто ганив Конституцію, прийняту, а потім почав говорити про те, що її треба дотримуватися.

Тому я пропонував би їм, давайте не торкатися цих тем. Люди давним давно вже розібралися. Ясно, що ми втрачаємо на цьому авторитет на цій сварці, але ви його ще більше втрачаєте. Тому схаменіться і робіть так, як це передбачено у вашій програмі, а не заявляйте нісенітниці. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Включіть, будь ласка, мікрофон народному депутату Тимошенко. Право на репліку, будь ласка, одна хвилина.

 

10:26:12

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я перш за все хотіла б пояснити голосування, тому що всі хочуть створити коаліцію якомога швидше і оголосити її сьогодні. І я вважаю, що чим скоріше ми це зробимо, тим краще буде. І саме тому сьогодні є 2 варіанта, або ми встигнемо в абсолютно терміновому режимі зібрати підписи сьогодні, або ми мусимо перенести на 23-тє. І я переконана, що нормальні демократичні сили зобов’язані зібрати і політради, і свої вищі політичні органи для того, щоб підтримати створення такої коаліції.

А що стосується репліки комуністів, то я скажу: „У вас прекрасна програма, але шкода, що за неї проголосувало всього три з половиною відсотки людей, тому що люди не вірять просто, що вона у вас є щирою, тому що всі роздачі їх інтересів відбувались у них на очах”.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у зв’язку з тим, що пропозиція від „Нашої України” не набрала необхідної кількості голосів, інших пропозицій не надходило, я оголошую перерву на 15 хвилин і прошу лідерів депутатських фракцій зібратися на третьому поверсі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, під час проведення спільного засідання тимчасової президії Ради і представників депутатських фракцій надійшло декілька пропозицій. Перша пропозиція щодо продовження обговорення питання порядку денного і виступів представників фракцій по три хвилини. Будь ласка, прошу підготуватися до голосування. Ввімкніть систему „Рада”.

 

11:03:26

За – 208, проти – 6, утрималось – 0, не голосувало – 219.

Рішення не прийнято.

Будь ласка, по фракціям: Партія регіонів – 162, „Блок Юлії Тимошенко” – 3, "Наша Україна" – 1, СПУ – 22, фракція комуністів – 20.

Шановні народні депутати, в зв'язку з тим, що рішення не прийнято, питання щодо створення коаліції на сьогоднішній день не може бути розглянуто, я оголошую про закриття денного засідання Верховної Ради. І наступне зібрання у нас завтра о 10-ій годині ранку.

Дякую за увагу.  

  

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку