ЗАСІДАННЯ  ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 червня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання  БОКІЙ І.С.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, журналісти та гості Верховної Ради! Сьогодні  20 червня ведення  засідання члени президії доручили  мені. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації Увімкніть систему „Рада”.

 

10.01:27

Зареєструвалося в залі 436 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Сьогодні день народження народних депутатів України Наконечного Володимира Леонтійовича  і Пєхоти Володимира Юлійовича. Дозвольте привітати від вашого імені їх із цим гарним днем і побажати здоров'я, щастя, довголіття і всього того доброго, що вони собі бажають.

(О п л е с к и)

Шановні народні депутати, вчора члени тимчасової президії разом з представниками депутатських фракцій вирішили розпочати сьогоднішнє пленарне засідання з виступів уповноважених представників фракцій з внесенням пропозицій, оголошенням заяв, повідомлень. Пропонується відвести для цього 30 хвилин. Прошу представників фракцій записатися на виступ. Але нам треба проголосувати ось що: як ви розумієте, за Регламентом для виступів відводиться три хвилини. У нас сьогодні п'ять фракцій. Відводиться 30 хвилин. Тому є пропозиція кожному представникові фракції на зміну Регламенту дати по шість хвилин.

Якщо у когось є інші пропозиції? Немає. Тоді я прошу проголосувати. Давайте, оскільки це йдеться про зміну регламентного часу. Хто за це, щоб надати всім представникам фракцій по шість хвилин, прошу проголосувати.

 

10:03:40

За-417

Слово для виступу надається голові фракції Соціалістичної партії України Морозу Олександру Олександровичу. Поки що він один подав заявку на виступ.

Я прошу всіх інших подати теж такі заяви.

 

10:04:03

МОРОЗ О.О.

Шановні товариш… колеги! І товариші! Я хочу сказати, що робота над створенням коаліції в різному форматі  наближається до завершення і очевидно сьогодні буде прийнято остаточне рішення. Це буде коаліція в одному форматі чи в іншому – покаже час, сьогоднішній день. Хочу сказати тільки для виборців, перед якими ми брали зобов`язання, що у тому варіанті, який готовий підписувати… готова підписувати фракція соціалістів, наші принципові позиції щодо землі, застереження від продажу її сьогодні, тим паче на таких умовах як це робилося з промисловим… майном у промисловості передбачено, те, що стосується розгляду зобов`язань міжнародних України щодо співпраці з НАТО і іншими структурами, розвитку  взаємних  стосунків із Росією і іншими країнами – це передбачається у тексті угоди, а відносно НАТО формула записана тільки після проведення референдуму. Але найважливіше питання  у цих документах, я думаю, що і в другому форматі, який теж практично погоджений із участю Партії регіонів, там теж передбачається продовження політичної реформи. Я з цього приводу хотів би привернути вашу увагу. Сьогодні ми ще не знаємо хто в більшості, хто в опозиції, але я хотів би звернутися до всіх вас. Ми повинні дуже швидко прийняти зміни до Конституції в частині повноважень місцевих органів влади, розвитку самоврядування і прийняти закони, які стосуються  надання можливості органам місцевого самоврядування здійснювати свої функції і надавати послуги  населенню. Мова йде про зміни бюджетного законодавства, зміни податкового законодавства, зокрема щодо прикріплення  податків до місцевих територій. І, на мій погляд,  як не буде працювати коаліція, яка вона не буде в складі, ми всі повинні бути на  цьому боці – на боці  продовження  політичної  реформи. До тих пір поки місцева влада не відчуватиме свою відповідальність перед виборців, поки виборець не відчуватиме свою відповідальність за те, кого він направив  у цю місцеву владу, до тих пір демократії в Україні не буде і до тих пір стабільності в державі не буде.

Я сподіваюся на те, що всі тут присутні у сесійній залі і, на превелике щастя, на цей момент ми ще всі однакові абсолютно, ми не віднесені до тої чи іншої категорії, будуть стояти на цих засадах.

І хотів би зразу застерегти тих, хто хотів би якимось чином ревізувати політичну реформу. З усією певністю сказати: із цього роя нічого не буде. Тому  з впевненістю в тому, що ми забезпечимо демократизацію суспільного життя, підвищимо роль і статус місцевих органів влади, я і хотів би побажати нам успіхів у цій справі. Спасибі. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, записка була одна. Я так розумію, що від „Нашої України”? Роман Петрович, ви будете виступати.

Слово надається народному депутатові Роману Петровичу Безсмертному, голові фракції „Наша Україна”.

 

10:07:39

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Іван Сидорович, це виходить так, що, як немає кому говорити, то хай говорить Безсмертний, да?

Шановна Президія, шановні колеги, безумовно, що те, що переговорний процес затягнувся, це наша спільна вина. Але це, тим не менше, не знімає з усіх нас відповідальності за необхідність домовитися. Тому що, Олександре Миколайовичу, не ми змінювали Конституцію, а змінювали ми її в складних умовах, які обумовлювали необхідність таких змін, які б повязували парламент і уряд держави.

Безумовно, на що треба звернути увагу: переговори і консультації, які ведуться, показали, що більше 300 депутатів у залі вважають спільними кроки, які необхідно робити зараз для реформування української економіки, зовнішньополітичного курсу, реформування адміністративної системи, зміни політичної моделі, зміни конституційної моделі. Тоді виникає питання: чому при тому, що ми всі єдині в необхідності запровадження моделі, про яку говорив Олександр Олександрович, про ту модель, яку минулий раз у виступі говорив Микола Янович Азаров, про те, з чим звертався до вас я, чому ми не можемо знайти спільного формату, де в нас ті точки, по яких ми не можемо зблизитися. А не зближує нас, шановні колеги, вчорашня історія. Тому перше, наша пропозиція така: давайте, хоча б на ці найближчі дні забудемося про те, що було вчора, а подумаємо про майбутнє, про те, що йде попереду нас, про те, що чекає наших дітей, чекає наших внуків.

Невже ми заради цього не зможемо знайти спільної думки в способах і в методах реформування українського суспільства, української економіки? Хочу до вас звернутися з черговою пропозицією. Ми говорили вже про демократичну коаліцію, ми говорили вже про коаліцію широку, ми говорили про коаліцію двох політичних сил. Давайте запропонуємо стабілізаційну коаліцію,  де ми змогли зійтися у програмах спільних, яка б дала можливість нам спільно рухатися і виконувати ці програми. Хто запропонує такі підходи, які дадуть можливість нас забути про те, що розєднувало нас вчора і дасть можливість рухатися попереду, той, мабуть, і достойний на те, щоб обєднатися в таку коаліцію.

Безумовно, що нам  необхідна єдність. Шановні колеги, наближається 22 червня. 22 червня – це день початку війни. Я хочу, щоб ми забувалися про війни і памятали про необхідність миру і зближення наших позицій.  Шановні колеги, коаліції створюються не за ради поділу посад, не за ради премєрських посад, не за ради посади голови Верховної Ради. Коаліції створюються за ради виконання програми.

Тому наша  позиція полягає в тому, щоб детально відпрацювати програму, щоб зупинитися на тих речах, на які ми сьогодні не дали відповідь. Ми кажемо: „Європейська інтеграція, євроатлантична інтеграція”. Ми кажемо про необхідність освоєння східних ринків і утримання східних ринків через механізми єдиного економічного співтовариства. Ми говоримо про те, щоби ми знайшли відповідь на ці складні питання.

Зверніть увагу, почата політична реформа. Але чому ця політична реформа, замість того, щоб давати відповідь на питання спів відносин коаліції, депутатського корпусу і уряду, ускладнила ці стосунки? Невже ми не бачимо, що ті зміни, які привнесені в Конституцію, вони не тільки дозволили зблизити  стосунки  і зблизити відповідальність політичних еліт і уряду, а породили цілий ряд проблем, на які ми сьогодні не маємо відповіді.

Я не хочу аналізувати ту адміністративну модель, яка сьогодні діє в Україні, яка ускладнює прийняття рішень. І по проблемах, які тільки що говорив Олександр Олександрович, що стосується Верховної  Ради. Я вже не кажу про взаємодію Верховної  Ради і уряду.

Шановні колеги, як ви вважаєте собі діяльність коаліції з мінімальною кількістю голосів, коли тут же Конституція говорить, що третина депутатів Верховної  Ради можуть ініціювати питання про недовіру уряду?

Тепер зверніть увагу: який здоровий глузд дозволить створити коаліцію при всьому тому, щоб залишити на обочині третину, яка щомісяця, щосесії буде ініціювати недовіру уряду, і замість того, щоб уряду працювати, він буде тут без кінця звітувати.

А ще одна колізія: чому у Конституції  України до цього часу залишається норма про право відправити одного міністра? То при чому тут коаліція, коли кожного дня буде на килим викликатися якийсь міністр і відправлятися у відставку?

Ось вам ті проблеми, які говорять про те, що поки ми на них не дамо відповідь з точки зору того, що ми домовляємося завершити конституційну реформу, подолати ці недоречності – ось ці проблеми, у які ми вперлися спільними зусиллями.

Шановні колеги, ми … я, насамперед, від своєї політичної сили прошу вас, шановні виборці, вибачення за те, що ми затягнули цей процес. Він важкий, але те, що „Наша Україна” демонструє сьогодні пошук компромісу по всьому спектру політичних сил, це доказ того, що ми шукаємо тої моделі, яка дозволить нам знайти вихід із ситуації.

Нас підпирають терміни. Термін 30 днів, який збігає, для того, щоб ми прийняли рішення по формуванню коаліції. Можливо, це змусить нас активно вести діалог і знайти вихід із тих складних  ситуацій, де ми вперлися у проблему НАТО, у проблему реформування силових структур в Україні і таке інше. Нам треба знайти ті відповіді, щоб 14-річна історія забулася назавжди, щоб ми не апелювали до неї, шукаючи відповідь у завтрашньому дні.

Невже ми не розуміємо, що краще провести тест сьогодні на стабільність в Україні, ніж кожного дня чи ради в Центрі України, чи ради на Сході, чи ради будуть на Заході України приймати рішення, які будуть дестабілізувати ситуацію в Україні… Треба …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі.  Слово має керівник фракції Комуністичної партії України Петро Миколайович Симоненко.

 

10:14:05

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги. Сегодня мы смотрим с вами 90-ю серию сериала о коалиции.

Безусловно, политика – это искусство компромисса. Можно идти на компромисс в случае, если речь идет о великой цели – будущем нашей страны, ее единстве, росте экономики, росте благосостояния ее граждан. И ответственные политики и политики, патриоты своей страны, всегда смогут преодолеть разногласия, найти правильные решения проблемы.

Но в новоизбранной Верховной Раде Украины пытаются сформировать коалицию по принципу – акционерное общество с ограниченной уголовной ответственностью, главными принципами которой является не государственные принципы, не политические принципы и даже не принципы рынка. Главными являются принципы грязного базара, на котором все продается и все покупается – должности, портфели, честь и совесть. Главным мерилом ценностей является размер барышей для себя и своего бизнеса, который можно получить в ближайшем будущем в результате вхождения в коалицию.

Капитал, пришедший в Верховную Раду никак не может разделить между собой Украину. Борьба идет за каждый пост сверху донизу  и снизу доверху. То одна финансово-промышленная группировка, то другая выходит на арену и развлекает народ зрелищами, забывая о хлебе. Главный законодательный орган стал похож на самый большой невольничий рынок Кафа, как  в старину называли Феодосию. Только продается не одна Роксолана, а вся Украина вместе с ее землей и народом.

Парламент превращен в большой базар, где официально на государственном уровне идут торги, и в этих торгах, как на любом другом базаре, нет ни принципов, ни морали. А обещания, которые звучали с площадей радио и телеэфиров всегда можно временно до следующих выборов забыть или вообще предать их забвению. Ни Президента, ни Верховную Раду, ни Кабинет Министров не волнуют вопросы роста цен на продукты питания, жилищно-коммунальные платежи и транспорт. Никого не интересуют вопросы газа, подготовка к зиме и предстоящие уборочные, как не интересовала впрочем и посевная этого года.

Вся власть сверху донизу и снизу доверху до поселкового, районного, городского и  областного совета,  до Верховной Рады занято созданием коалиции, спорами и скандалами о сферах своего влияния, о портфелях и должностях. Вопрос в том, зачем людям такая власть? Исполнительные комитеты должны выполнить законы, а они сводят счеты друг с другом. Верховная Рада уже 2 месяца не может работать, а только делят портфели между собой.

И, естественно, объединяет в борьбе за дележ этих портфелей желание получить дивиденды от своего пребывания в парламенте. Для нас, коммунистов, ничего неожиданного в том, что капитал ради своих корыстных интересов объединился, забыв о принципах и обещаниях, нет. Это закон определенной жизни, которая сложилась у нас в обществе, и как бы не сторговались между собой разные политические силы, какие бы коалиции не возникали, мы заявляем, что мы будем отстаивать национальные интересы и никогда не позволим торговать принципами.

Какие выводы можно сделать, уважаемые  коллеги? Во-первых, страна катиться к хаосу, Президент самоустранился от управления экономикой и политикой, Президент самоустранился от руководства своей политической силой, так называемой «помаранчевой коалицией», которая привела его к власти. В начале один учился на президента и об этом заявлял, что второй срок – это только начало его учебы, а нынешний вообще не поймет, чем ему заниматься.

Верховная Рада занимается дележом портфелей, таким образом, это практически превращается в политическую биржу, но самое опасное, уважаемые  коллеги, что именно сюда перемещается центр коррупции во всем нашем обществе и именно дележ здесь портфелей – это барыши, которые дают эти портфели. Кабинет Министров исполняет обязанности и в перспективе отводится роль комитета по управлению имуществом и вместо премьера будет, естественно, назначен исполнительный директор, мягко скажем, коалиции, а точнее – просто клана, исполнительный директор. Местные органы самоуправления сегодня захвачены различными группировками, которые независимо от политической окраски используют местную власть для разрушения управления страной.

Выборы, провал выборов в Черкассах является тому ярчайшим подтверждением. Помаранчевая команда у себя не может разделить эти портфели, грызутся, миллионы народ выбрасывает на ветер из бюджета, а таким образом пытается захватить власть. Разваливается бюджетный процесс, товарищи, а ведь центробежной силы, которая сегодня возникает, это реальная угроза к тому, что страна вообще потеряет управляемость и недалека перспектива,  когда начнут делить на территории и через федерализацию, конфедерацию вообще разорвут Украину подобные политики.

Углубляется противоречие с Российской Федерацией, а   это приведет обязательно к  усложнению не только  проблемы цены на газ, а вообще и нашего рынка для отечественных товаропроизводителей.

Возрастают тарифы и цены, люди сегодня в отчаянии и это ведь очевидно всем. Кому это выгодно? Безусловно, это выгодно тем, кто  на политической нестабильности получает огромные барыши.

Что мы предлагаем, коммунисты, сделать? Очевидно, что на сегодняшний день, с утра, не решен вопрос о коалиции, поэтому я призываю всех вас, народные депутаты, кто верил в то, что ваша обязанность сегодня -это нести людям добро и помогать развивать Украину, сегодня  приступить к формированию руководящих органов Верховной Рады и, изменив порядок рассмотрения вопросов, начать избирать руководство и формировать комитеты. Таким образом в условиях политической реформы мы берем всю ответственность на себя как и предусматривает это Конституция.

И второе. Я предлагаю все-таки создать антикризисную коалицию, потому что стабилизационная коалиция уже привела к тому, что в Украине наступил стабилизец. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.  Я звертаюся до фракції блоку Юлії Тимошенко, хто виступає від вас? Слово має керівник,  голова фракції блоку Юлії Тимошенко народний  депутат  Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

10:20:37

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Добрий день, шановні колеги! Добрий день всі ті хто дивляться нас по телебаченню, або слухають по радіо.

Перш за все я все ж таки хочу відзначити, що я була права і що наші футболісти все ж таки виявилися набагато кращими ніж наші політики. І я просто хотіла б, щоб ми привітали нашу команду з перемогою.

І я думаю, що їм, все ж таки, ця перемога вдалася, тому що вони не намагалися грати одночасно на двох полях і з двома командами. Я думаю, що важко уявити, що якби одночасно вони  грали з Іспанією і Саудівською Аравію, як у нас це відбувається зараз в політиці,  я думаю, що результат був би прогнозований. І саме тому, я думаю, що тут навіть ролі схожі, хто Саудівська Аравія по стану капіталів, хто Іспанія по рівню професіоналізму. Але все йде, на жаль, не природно, абсолютно, не природно.

Я думаю, що нам є чим звітувати, саме демократичні коаліції, тому що я думаю через шість хвилин буде звітувати Партія регіонів про свої успіхи з „Нашою Україною”. Я можу сказати твердо, що після того, як наша демократична коаліція уступила блоку „Нашої України” спікерство, після того з’явилося ще 275 питань, претензій і вимог. Можу сказати, що ми з усім погодилися, ви будете дивуватися, але це дійсно так. І ми вже навіть не розглядаємо черговий ультиматум, який нам ставиться, ми з усім погоджуємося з закритими очима. Тому що ми знаємо, що насправді все це є просто зачіпки, які нічого не варті, я можу сказати, що так само себе поводить і Соціалістична партія. Тому що ми всі разом, абсолютно, спілкуємося, але жоден з нас не порушив своїх ідеологічних засад і я думаю, що всі компроміси вже вкотре були знайдені.

Я ще раз хочу заявити, що наша політична сила абсолютно чітко готова до підписання коаліційної угоди вже давно і впевнено. І якщо нам ще виставлять якісь вимоги, ми також готові їх прийняти, апріорі, тому що знаємо, що в них немає ніякого сенсу. Тому що, дійсно, сьогодні ситуація в країні і на політичному, і на економічному рівні, розгортається самим важким засобом, саме. У нас, щоб ви знали, практично, повний банкрот вся газова система України, повний банкрот. І я не буду заглиблюватися, хто і як довів до цього стану, у нас перший раз абсолютно пусті газові сховища. У нас з 1 липня майже вдвічі підвищуються всі, починаючи з газу, а потім як наслідок, комунальні платежі для населення. Я думаю, що це приведе до повного колапсу України в найближчий час, я думаю, що цей хаос дійсно виглядає так, тому що хаос в усіх складових без виключення.

І тому. Я хотіла б просто повідомити всім вам, що ускладнилася процедура створення коаліції саме тому, що дуже велике навантаження впало на плечі блоку „Наша Україна”. До обіду вони ведуть напружені переговори з нашою демократичної коаліцією, обідають, де доведеться, після обіду з Партією регіонів такі ж самі напружені переговори. І можу вам сказати, що нас інформують про просування переговорів „Наша Україна” з Партією Регіонів, так само, я думаю, Партію Регіонів інформують про просування переговорів.

Нам нещодавно повідомили, що коаліційні угоди, які підготовлені, абсолютно нічим між собою не відрізняються, що те, що написали з нами, написали з Партією Регіонів, з чим я всіх вітаю. І навіть вчора ми почули таку унікальну, скажімо, річ, що Партія Регіонів погодилася до вступу в НАТО. Тому що іншого виходу не було для створення широкої коаліції.

І я думаю, що сьогодні ми на фракції вирішимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу тихіше…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі! Я ще раз хотіла, щоб наші виборці почули, що у нас народ прямо з футбольного поля в зал Верховної Ради, що їм потрібно дозволити кричати „Оле-оле-оле!” і пити пиво,  і буде все нормально тоді в залі  і думаю, що тоді все піде природно. Можу сказати, що так, як розгортаються події, то я не виключаю такої ситуації, коли „Наша Україна” одночасно і коаліційні угоди підпише з Партією Регіонів і з нашим блоком, і маю на увазі, з Соціалістами.

Я думаю це буде великим сюрпризом для суспільства. Тому я хочу, просто завершуючи свій короткий виступ сказати, що наш блок  вже припинив дивуватися, ми тільки спостерігаємо за тим, як розгортається хвиля протестів в обласних радах практично по всій центральній і західній частині проти неприродних коаліцій і проти неприродних переговорів. І можу повідомити всій країні, що вже такі жорсткі рішення про неприпустимість неприродних коаліцій і створення демократичної коаліції  прийняли по таким областям, як Київська, Черкаська,  Тернопільська і так далі, Львів.

Всі шість фракцій, незалежно від політичної орієнтації заявили, що вони  не сприймають такої зради і такого, я цього слова не скажу, бо цитують потім.

Тому я вважаю, у нас залишилося буквально небагато часу, щоб сьогодні, максимум завтра,  підписати демократичну коаліцію,  і „Наша Україна”, особисто несе за це відповідальність. (О п л е с к и).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово має  народний депутат України Азаров Микола Янович – заступник голови фракції Партії  регіонів.

 

10:27:07

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые наши граждане Украины.

Я позволю себе  буквально на полминути отклониться  от утвержденного нашим советом фракции  текста заявления, чтобы после такой откровенной демагогии и дезинформации сказать народным депутатам и сказать всему народу Украины, что когда Партия регионов руководила страной,  газохранилища были полными.

И второе.  Мы не проводили переговоры и поэтому  нельзя говорить об официальных результатах наших переговоров. А вот  на консультациях   мы договорились, что решение о вступлении в НАТО может принять только украинский народ и только на референдуме и это наша общая позиция.

Разница между теми, кто занимается политикой вне парламента и присутствующим в этом зале состоит в  том, что первые могут   позволить себе вести полемику до бесконечности, а вторые, то есть мы с вами, мы  не имеем такого права. Потому что в  отличие от них, мы обязаны  принимать решения - это наша работа, для этого нас избрал народ и этого ждет от нас страна.

Мы подошли к черте, за которой Украину могут  ожидать два пути. Первый – сохранение существующей ситуации, при которой в стране все остается по-прежнему, а именно, неопределенность перспектив социально-экономического развития Украины в условиях резкого  повышения цен на энергоносители.

Отсутствие четко выработанных подходов к решению важнейших внешнеполитических проблем, углубление раскола общества.

Второй путь предполагает наличие политической воли и, следовательно, отказ от изживших себя лозунгов. Объединение усилий политических сил, готовых дать достойные ответы на вызовы времени. Конкретные действия во имя сплочения народа Украины вокруг идеи трансформации Украины в развитое европейское общество и государство.

Партия регионов сделала все от нее зависящее, чтобы второй пусть стал реальностью. Во имя единства страны мы сделали шаг к согласованию наших программных положений с программными положениями наших потенциальных партнеров по коалиции. Мы подали руку для сотрудничества. Мы и сегодня остаемся открытыми для переговоров со всеми партиями и блоками, представленными в Верховной Раде с целью создания максимально широкой коалиции. В этой связи я уполномочен подтвердить неизменность позиции Партии регионов, которая состоит в нашей готовности участвовать в создании устойчивого парламентского большинства. Преследуя эту цель, мы призываем депутатов из других фракций, осознать исключительную важность настоящего момента и поддержать нашу позицию.  От нас с вами зависит, останемся ли мы в глазах народа политиками, достойными высокого звания народного депутата или людьми, неспособными договариваться во имя спасения страны.

В этом контексте я также уполномочен заявить, что если 21 июня не будет определен формат коалиции, фракция Партии регионов, вместе с народными депутатами, разделяющими обеспокоенность настоящим положением дел, оставляет за собой право избрать руководство Верховной Рады и преступить к работе.

Мы уверены, народ поддержит нас в этом, потому что народ устав от слов и ему нужны действия энергичные, решительные, способны изменить жизнь людей к лучшему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Янович.

Час для виступів вичерпано. На столі у мене немає заяви про створення коаліції депутатських фракцій. У зв’язку з цим я оголошую перерву до 16-ої години.

Керівників фракцій прошу зібратися на третьому поверсі. Я перерву вже оголосив.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку