ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 червня 2006 року, 10.00 година

Веде засідання МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні колеги, гості та запрошені Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Бачу не всі ще фракції надійшли, напевно,  проводять дискусії.

Будь ласка, увімкніть систему „Рада”, реєструємося.

10:02:00  

У сесійній залі зареєструвалося поки що 344 народних депутати, ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги! У нас сьогодні, нагадую, на календарі 14  червня, і ви  знаєте, що сьогодні у нас  унікальний день в історії вітчизняного футболу. Давайте побажаємо нашій збірній успіхів на Чемпіонаті світу. (О п л е с к и) 

Сьогодні у є нас чимало іменинників. Давайте всі спільно привітаємо сьогодні з днем народження Станіслава Михайловича Аржевітіна, Миколу Владиславовича Злочевського, Володимира Івановича Левцуна, Євгена Васильовича Мармазова і Валерія Михайловича Сушкевича.

Шановні народні депутати, дев'ятого червня 2006 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного 26 березня 2006 року Царьова Олега Анатолійовича, включеного до виборчого списку Партії регіонів.

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України. Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Олег Анатолійович Царьов. Прошу.

 

ЦАРЬОВ О.А.

Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. Народний депутат України Царьов Олег Анатолійович.

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Щиро вітаємо, Олег Анатолійович.

Так, шановні колеги, тепер уже у нас 449 народних депутатів. Залишилась лише одна не  заповнена вакансія.

Шановні колеги, відповідно до статті 25  частини 3 Регламенту Верховної Ради України, у середу ми з вами маємо до 30 хвилин для оголошення заяв, повідомлень і внесення пропозицій. Оскільки ми з вами не працювали у вівторок, а вівторок  для таких оголошень є, так би мовити, регламентна норма, що беруть слово представники фракцій, то вчора на Погоджувальній раді за участю тимчасової президії та керівників фракцій, ми домовилися про те, щоб сьогодні цих 30 хвилин відвести для виступу представників від кожної  фракції і збільшити їм Регламент до 5 хвилин.

Якщо немає заперечень, я ставлю цю пропозицію на голосування. Хто за те, щоб сьогодні надати для оголошень, пропозицій, заяв представникам фракцій 5 хвилин… Є пропозиція 10 хвилин.  Давайте ми зійдемося на 7 хвилинах.

Хто за те, щоб 7 хвилин надати представникам п`яти фракцій, прошу проголосувати. Ввімкніть систему „Рада”. Голосуємо.

 

10:06:30

За - 413 народних депутатів.

Рішення прийнято. Будуть виступати по 7 хвилин.

З процедури? Запишіться, будь ласка, 5 хвилин з процедури. Так, будь ласка, висвітліть. По одній хвилині з місця. Александровська. Підготуватися Писаренку.

 

10:06:58

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Прошу предоставить слово Петру Николаевичу Симоненку, руководителю фракции коммунистов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

10:07:05

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, я хотел бы обратиться к вам с предложением. В связи с тем, что 7 числа был оглашен перерыв по требованию трех фракций – «Нашей Украины», БЮТ и социалистов с просьбой дать время для формирования коалиции. Естественно, различные точки зрения в обществе есть, но в обществе возрастает и определенная тревога несостоятельности тех или иных политических партий решать те или иные проблемы.

Я бы хотел попросить тогда согласия, и выступающие от этих фракций должны тогда пояснить, состоялось ли решение о формировании коалиции, как нам дальше действовать тогда, либо, может быть, в чем-то вам надо помощь, в чем-то вы не можете, там, сойтись, разрешить какие-то вопросы. Вы, пожалуйста, говорите, что вам надо сделать. Потому что вы голову морочите народу Украины, ничего не рожаете до сегодняшнего момента.  Может быть, в чем-то надо помочь, так вы так откровенно и скажите тогда. Ну, по крайней мере, здесь заявите, что вам удалось сделать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Писаренко. Підготуватися Садовому.

 

10:08:12

ПИСАРЕНКО В.В.

Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко. Прошу передати слово Юлії Тимошенко.

 

10:08:24

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я думаю, що вчора всі заяви, які відбулися з боку „Нашої України”, свідчать про те, що формат переговорів змінився і лідеру комуністів вже доведеться допомагати Партії регіонів і „Нашій Україні” створювати більшість. (О п л е с к и)

І я переконана, що вони самі також будуть безпосередніми учасниками.

Я хочу твердо заявити від імені нашого блоку, що ми ні на яку абсолютно коаліційну співпрацю в таких вінегретних масштабах, де буде Партія регіонів, „Наша Україна” і ще деякі, які долучилися, не піде. Ми залишаємося поза межами цих переговорів. (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я нагадую: футбол розпочнеться о 16 годині.

Будь ласка, Микола Садовий, фракція соціалістів. За ним Володимир Оплачко.

 

10:09:32

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України. Прошу слово передати Олександру Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  мікрофон Мороза Олександра .

 

10:09:41

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, колеги, представники всіх фракцій! Я розумію, що створення коаліції – тема складна, для всіх складна. Всі ведуть переговори. І давайте ми не будемо один одному шпильки ставити тут. Якщо є можливість знайти компроміс між якимись фракціями, шукайте його. Я думаю, що під час виступу кожен матиме змогу висловити свої міркування з цього приводу.

Я гадаю, що проявляти бурхливу радість тут не варто. Це все одно, що попереду підніматися тоді, наприклад, за результати футбольного матчу, коли краще  буде це зробити о 18 годині сьогодні. Подивимося, який буде результат, бажаючи, звичайно, успіхів, так само як і в прийнятті рішення про коаліцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Володимир Оплачко, за ним  -Алексєєв.

 

10:10:42

ОПЛАЧКО В.М.

Прошу передать слово Голубу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Олександра Голуба, будь ласка.

 

10:10:50

ГОЛУБ О.В.

Уважаемые коллеги,  в Верховной Раде уже сложилась практика и на протяжении не одного года, когда те фракции, которые брали перерыв, после этого перерыва информировали и общественность, и Верховную Раду, собственно говоря, для чего они собирались и результат этих переговоров.

Почему фракция коммунистов сегодня так ставит этот вопрос? Потому что три помаранчевые фракции, фактически, не решают вопросы острые, которые стали перед народом. Они занимаются дележом портфелей. В этом и вся проблема. Поэтому, раз вы взяли, рушится сегодня экономика. Фактически, не понятно: что происходило в Крыму с НАТО? Вы заткнули народным депутатам от оппозиции рот, и мы  хотим знать: что за эти две недели вы сделали. Ведь ваши переговоры тянуться уже полтора года. Сколько можно издеваться над людьми?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Ігор Алексєєв, будь ласка.

 

10:11:50

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Алексеев, фракция коммунистов.

Я хочу продолжить эту тему. Действительно, и все вопросы, которые сегодня, когда депутатам приходится выступать на эфирах, в средствах массовой информации, тогда люди звонят, задают один вопрос. Когда, наконец, будет работать Верховна Рада. И мы уже устали отвечать на эти вопросы, потому что, действительно, безрезультатно ведутся переговоры, которые не привели ни к какому положительному итогу.

Поэтому, действительно, сегодня хотелось бы услышать от представителей этих сил, которые взялись… взяли на себя ответственность перед государством, перед людьми о создании коалиции. Как этот процесс завершился сегодня, и что они собираются делать?  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будемо зараз виступати від фракцій, продовжите обмін думками.

Я звертаюся до представників фракцій. Прошу записатися або подати пропозиції, хто буде від фракцій. Фракції регіонів, соціалістів і комуністів подали такі заявки. Прошу від фракцій „Блоку Юлії Тимошенко” і „Нашої України” подати заявки на виступи.

Нагадую, ми з вами проголосували – 423 голосів. Зараз, до речі, у залі зареєстровано 446 народних депутатів. Бо, коли ми проводили офіційно реєстрацію, було на багато менше, не встигли. Нагадаю, по сім хвилин виступ.

Я надаю слово, тут дві заявки від „Регіонів України”, значить вони  будуть виступати відповідно 4 і 3 хвилини. Пеклушенко, будь ласка, 4 хвилини. І підготуватися Чечетову – 3 хвилини.

 

10:13:40

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Я прошу внести изменения. У меня 3, а мой коллега 4.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Тоді 3 хвилини.

 

ПЕКЛУШЕНКО О.М. Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели. Выборы в Украине завершились. В разных регионах победили разные политические силы.

Партия регионов Украины в каждой области признала их результаты и начала консультации со всеми региональными политическими силами. Процессы эти шли нелегко, напряженно, но не выходили ни за рамки норм морали, ни за рамки закона. Во всех областях кроме Днепропетровской.

Почти три месяца в крупнейшей области страны не может приступить к работе областной совет. Апогеем политического противостояния стали события 2 июня, когда бывшие хозяева Днепропетровской области, уверовав в свою безнаказанность, пошли на силовой захват власти в области. Для этого они превратили здание облсовета в «брестскую крепость», оцепив его тройным кольцом оцепления, использовав при этом натасканных, специально обученных молодчиков из частной охранной фирмы.

На стороне псевдоохранников  работала не только местная власть, но и правоохранительные органы, спецподразделения МВД «Беркут», вместе они применили физическую силу к  народным депутатам Украины и к депутатам облсовета от Партии регионов.

В результате этих преступных действий со стороны организаторов и исполнителей этой политической провокации травмы и телесные повреждения получили 15 народных избранников.

Прокурор области сразу дал оценку этому политическому преступлению, назвав его политический терроризм, но дальше формального заявления он не пошел.

 До настоящего времени не проведено ни одно расследование ни по одному эпизоду: незаконное закрытие международного аэропорта, по фактам незаконного использования частного охранного агентства, а фактически бандформирования, не по  бездействию правоохранительных органов при избиении народных депутатов. Что еще должно еще в стране произойти, чтобы МВД, прокуратура начала выполнять свои обязанности? Безмолвствуют  все.  Партия регионов решительно осуждает действия, направленные на дестабилизацию ситуации в Днепропетровской области. Мы требуем:

Первое. Немедленно рассмотреть ситуацию с избранием руководства Днепропетровского областного совета на пленарному заседании.

Второе. Заслушать исполняющих обязанностей руководителей МВД, СБУ, прокуратуры.

Третье. Партия регионов с целью объективной оценки происходящего в Днепропетровске вносит проект постановления о создании временной следственной комиссии в Верховной Раде.

Мы заявляем, уважаемые избиратели, что Партия регионов сделает все, чтобы в Днепропетровской области действовали Законы Украины, а не законы швецов, жнецов и политических подлецов, которые организовали избиение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чотири хвилини від фракції „Регіонів України”, Чечетов передає слово Азарову Миколі Яновичу, будь ласка. Підготуватись Морозу Олександру Олександровичу.

 

10:17:18

АЗАРОВ М.Я.

Заявление фракции Партии регионов в Верховной Раде Украины в связи с формированием парламентского большинства.

Прошло уже более двух месяцев после окончания выборов в Верховную Раду Украины. Срок более чем достаточный для того, чтобы высший законодательный орган страны начал работать на народ, на государство. Однако, воля миллионов избирателей, давших народным депутатам наказ вывести страну из глубокого социально-экономического кризиса, до сих пор не выполняется. Причиной тому совершенно не обоснованное затягивание с формированием парламентского большинства. Практически сразу после объявления результатов выборов Партия регионов предложила пойти по пути создания широкой коалиции. Это диктовалось не только реальным соотношением сил в парламенте нового созыва, но и понимаем того, что сегодня не время демонстрировать политические амбиции.

Когда страна находится на грани катастрофы, лидеры должны сесть за стол переговоров со всеми, кто готов на себя взять ответственность за судьбу страны. В условиях существующих реалий, которые поделили Украину практически на половину, необходимость такого подхода была и остается для нас абсолютно очевидной. Партия регионов уверена, что только на этой основе возможно создание стабильного парламентского большинства как гарантии формирования высоко профессионального и ответственного правительства. Только продвигаясь в этом направлении, можно быстро провести глубокие структурные реформы, способные обеспечить ощутимое повышение благосостояния общества.

Международные эксперты оценивают экономический рост в Украине в этом году как самый низкий среди всех стран Центральной и Восточной Европы. Неготовность страны к росту цен энергоносителей приведет к закрытию большинства промышленных предприятий, к сокращению огромного числа рабочих мест. Как смогут оплатить непомерно возросшие тарифы за отопление жилищно-коммунальные услуги потенциальные безработные пенсионеры? Начался период массовых летних отпусков, однако, возросшая цена на пассажирские перевозки и рост цен делает отдых большинства семей весьма проблематичным и все это лишь начало кризисных явлений. В создавшейся ситуации Партия регионов заявляет о том, что знает, как вывести страну из кризиса. Выход в отказе от узкопартийных идеологических установок с целью создания общенационального   согласия во имя будущего страны, во имя будущего демократической Украины.

Это будущее Партия регионов видит  в объединенном европейском доме. В этой связи мы  решительно поддерживаем государственный курс  на европейскую интеграцию Украины. Мы так же уверены в  том, что языковое и историко-культурное  разнообразие регионов страны является  нашим общим достоянием, способным объединять,  а не  разьеденять.  

Декларируя свою готовность взять на себя ответственность за судьбу Украины, Партия регионов призывает  основные политические силы немедленно, без предварительных условий и ультиматумов, приступить к переговорам по  формированию широкой демократической коалиции, учитывающей интересы и чаяния всех, без исключения, граждан нашей страны.

Партия регионов уверена, что наша совместная политическая воля – это единственный путь к выводу страны из кризиса и процветания украинского народа в условиях  демократии и политической стабильности.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Янович.

Слово надається Олександру Олександровичу Морозу, за ним буде виступати Петро Симоненко.

 

10:21:21

МОРОЗ О.О.

Шановні коллеги народні депутати, громадяни України.

Сьогодні ситуація в нашій державі надзвичайно складна і, найперше, складна економічно. Наша фракція, її професіонали, які працюють  в економіці, працювали в економіці, підготували заяву, яку ми обнародуємо з цього приводу і вона свідчить про набагато інші гірші цифри,  ніж ті, які прикро, Але озвучені урядом, на сьогоднішній день.

Ми напередодні серйозної кризи і треба виходити   з того, що вона реально існує. І треба вжити заходів, які б не дали можливості розгорнутися їй так, щоб це набуло незворотніх   наслідків.

Вирівняти цю ситуцію можна тільки чіткою, добре організованою владою. Ми бачимо, що процес створення коаліції як джерела цієї влади затягнувся невиправдано. 82 дні витрачено на те, щоб знайти компромісне рішення, яке задовольнятиме суспільство і гарантуватиме стійку владу в Україні.

Сьогодні різні політичні сили намагаються дати пояснення на свою користь з цього приводу. Я би хотів торкнутися кількох об’єктивних речей, які не можуть нас залишати байдужими до ситуації, що склалася. Сьогодні в засобах масової інформації цілком прослідковується тенденція з боку наших партнерів по переговорах з „Нашою Україною” зробити винними соціалістів. Про те, що вони непоступливі, що вони виставляють нереальні умови і так далі. Я би хотів пояснити радіослухачам  і телеглядачам перш за все, ми з самого початку вели послідовну лінію в напрямку створення коаліції на відомих принципах, залежно від підсумків виборів. І порахували з всіма представниками політичних сил, які брали участь в переговорах документ ще до 26 числа з тим, щоб 26 березня підписати цю угоду і на ній основі робити інститути влади. Ті, хто нас сьогодні критикує, відмовились офіційно від такого формату і сказали: „Це перегорнута сторінка, давайте шукати інші засади, виходячи з політичних умов і політичних компромісів”. Врешті-решт ми дійшли до того стану як сьогодні він є, коли документ підготовлений, а підписати його не можна, бо виставляються знову ж таки умови, котрі не прийнятні для суб’єктів переговорів. Мова йде про те, що ми не згодимося на те, щоб можна було знову повернутися до системи влади, яка була при Кучмі. Коли партія, яка мала в своєму запасі шість процентів довіри, фактично, здійснювала владу на всіх рівнях, але тоді була інша модель державного управління. А коли сьогодні виставляється пропозиція, давайте ми із формату переговорів, із предмету переговорів виведемо  голів адміністрації, частину міністрів, голів комітетів і так дальше. І дамо це все право безпосередньо робити одному чоловіку без права втручання в цей розподіл. Тоді виникає питання, а хто ж буде відповідати за всі ці речі, яким чином будувати владу відповідальну і коаліція має відповідати за ці кандидатури. Ми категорично проти цього. Але, зважаючи на те, що сьогодні виставляється проблема таким чином, це, бачите, зокрема, Мороз як голова партії виставляє свої претензії на посаду Голови Верховної Ради або що партія вимагає цього, то я хочу сказати таке, ми згодні зняти цю претензію. Але… (О п л е с к и)  Але при тому, що весь розподіл буде здійснений на принципі пропорційному, починаючи від заступника голови райадміністрації  і закінчуючи всіма міністрами, головами комітетів, Генеральним прокурором і іншими посадовими особами.

(О п л е с к и) 

Я прошу уваги! За інших умов, ми залишаємо за собою право вільного вибору.

Вчора ми почитали заяви Прем’єр-міністра, інших керівників „Нашої України” про те, що вони змінюють формат переговорів. Будь ласка, ми залишаємо за собою право вибору так само, як і ви, а якщо ви сьогодні дасте відповідь на те питання, на нашу пропозицію конкретну, то тоді є предмет для переговорів. За інших умов такого предмету не існує.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Олександрович.

Слово має Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів. Прошу. Хто від „Нашої України”?

 

10:26:49

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні громадяни України! Шановні колеги депутати!

Ми з вами є свідками, що в державі і в Верховній Раді України склалася загрозлива ситуація, яка практично на межі державної безпеки сьогодні повинна розглядатися.

Ми з вами розуміємо, що підвищення з 1 липня тарифів дуже боляче вдаре по громадянам України і посиле соціальну напругу. Це перша складова кризи, яка в державі відбувається.

По-друге, це обов’язково вдаре по вітчизняному товаровиробнику і з’являться нові десятки тисяч безробітних в хімічній галузі і металургійній, енергетиці.

І, по-третє, помаранчева команда показала свою недієздатність. У боротьбі за портфелі вона забула про владу як така, яка повинна слугувати народу України. І, таким чином, посилили значно в цілому системність кризи.

Але треба щось робити. І ось шукаючи відповідь на те, де знайти ту силу у Верховній Раді, щоб ми з вами змогли подолати цю кризу, я хотів би привернути вашу увагу що приклад ми повинні брати з мешканців Феодосії, Алушти, Судака, Портеніда та інших міст і селищ Криму, які виявили свою громадянську позицію, відгукнулися на заклик прогресивних сил і комуністів, і попередили натівську окупацію держави Україна.

Американські військові залишили територію України. Але це не знімає відповідальності з тих, хто брутально порушуючи Конституцію і закони, всупереч волі людей тягне Україну в НАТО. Хто перетворює нашу країну на контрабандну Меку для міжнародних торгівців зброєю?

Ми закликаємо всі здорові сили в парламенті: перше, - не давати дозвіл на проведення навчань за участю країн – членів НАТО, в першочерговому порядку розглянути підготовлений нами законопроект щодо позаблокового статусу України;  по-друге, - при розгляді держбюджету на 2007 рік виключити фінансування будь-яких програм співробітництва з НАТО, а вивільнені кошти спрямувати на фінансування соціальних зобов’язань держави перед українськими військовослужбовцями; негайно сформувати спеціальну слідчу комісію – розслідувати феодосійські події щодо призначення в тому числі посла ФРН радником Президента України, інциденту, пов’язаного з затриманням в Босфорі судна з вантажем контрабандної української зброї. Це при помаранчевій владі, до речі, відбувається, коли торгують зброєю контрабандно.

Далі. Звільнити з посад виконуючих обов’язки міністра оборони Грищенка, закордонних справ - Тарасюка, юстиції – Головатого і інших посадових осіб, причетних до порушення Конституції і законів України.

Генеральній прокуратурі порушити кримінальну справу за фактом державної зразу та контрабанди зброї. Це, до речі, є серйозна загроза для підриву нашого авторитету не тільки в Європі, а в цілому світі.

Далі. Правляча в Україні з 2004 року помаранчева влада не спромоглася виробити загальнонаціональних пріоритетів і  не спромоглася подолати вузькопартійні та бізнесові інтереси.

Впродовж кількох післявиборчих місяців  людей  годують байками  про помаранчеву коаліцію. А в цей час в державі панує безлад, порушуються права людини, стрімко зростають ціни і тарифи,  заблокована робота законодавчої гілки влади. Тому я звертаюсь до лідерів політичних партій і блоків, які представлені у Верховній Раді, до народних депутатів з пропозицією  обєднатися і створити антикризову в першу чергу парламентську коаліцію для того, щоб вирішити першочергові питання, які хвилюють сьогодні громадян України, вітчизняних товаровиробників і є національними інтересами.  Сформувати її якраз для того, щоб ми вирішили питання і керівництва Верховної Ради, утворення комітетів.

На наш погляд першочерговими антикризовими заходами, які повинні нас обєднати сьогодні повинні бути такі.

У внутрішній політиці,  я глибоко переконаний, що підприємці зараз повинні нас підтримати в цілому ті сили, які про це заявляють. А ми якраз комуністи наполягаємо: треба ліквідувати сьогодні податок на додану вартість і дати кисню нашій вітчизняній економіці і в першу чергу  розпочати боротьбу з корупцією.

Далі. Запровадити мораторій на підвищення цін і комунальних тарифів, а боротьба з тіньовою економікою дасть джерела для того, щоб ми  ввели цей мораторій.  Запровадження мораторію на продаж землі до 2015 року. Бо треба   сьогодні розібратися в цілому з народним господарством і  не дати можливість через приватизацію землі  захопити ще і природні копалини і природні ресурси в нашій державі.

 Далі. Треба у внутрішній політиці запровадити і такі антикризові заходи як тарифікацію заробітної плати, формування спеціальної депутації Верховної Ради з питань координації цін і  тарифів  на енергоносії. Уповноважений вести міжпарламентські переговори з державною  Думою Росії щодо спільних дій на енергоринку, в тому числі щодо ціни на газ і інші енергоносії.

Дотримання міжнародних норм щодо захисту мов і культур народів, які мешкають в Україні та надання російській мові відповідного статусу.

У зовнішній політиці. На наш погляд у  зовнішній політиці для того, щоб сформувати антикризову коаліцію і об’єднати прогресивномислячих народних депутатів слід було зробити наступне.

Прийняти закон про позаблоковий статус та недопущення втягування  України до НАТО, це дасть можливість нам зберегти і кошти, це дасть можливість  сьогодні бути  незалежної державою від зовнішніх чинників впливу.

Далі. Це пріоритетність  в інтеграційних процесах в рамках єдиного економічного простору, співдружності незалежних держав. Це нашим вітчизняним товаровиробникам дасть  можливість отримати сьогодні ринки збуту, дати можливість збільшувати  обсяги виробництва, дати можливість робочі місця, заробітну плату  і плати податки.

Треба у зовнішній політиці вирішити питання щодо приєднання   України до СОТ тільки за умови, що ми будемо  це робити на основі національних  інтересів із  врахуванням всіх  соціально-економічних переваг і ризиків. А не так, як було  це зроблено за ініціативою помаранчевих під час  розгляду цього питання у скликання попередньої Верховної Ради, коли практично  зрадили національним інтересам і продали наш економічний простір  тим, хто із-за кордону почав хазяйнувати  у нас в України, у коли були штучно створені мясна криза, бензинова, зернова, у тому числі і газова криза. Я вже не кажу про девальвацію гривні, яка і призвела до того, що втратили мільйони.

Таким чином, антикризові заходи  вимагають і відповідальної позиції нас, народних депутатів. Ми повинні, на мій погляд,  у першу чергу розглянути питання щодо затвердження   державних програм, а також державних джерел фінансування цієї  антикризової нашої програми.

Ось з цими   думками ми і закликаємо всіх народних депутатів обєднатися, щоб вирішити… (О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто від „Нашої України”? Роман Петрович Безсмертний і підготуватися  представнику „Блоку Юлії Тимошенко” Тимошенко.

 

10:34:16

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановна президія! Шановні народні депутати! 

Наша позиція полягає у тому, що  зал Верховної Ради – це  не  місце, де  мають проводитися дискусії з приводу формування тої чи іншої  коаліції, тому що нові конституційні умови передбачають  серйозність реалізації коаліцією тієї чи іншої програми, яку вона складе. В чому ми переконані і впевнені? Яка б коаліція не була складена, вона мусить реалізовувати визначене Конституцією законодавство України – європейський курс, курс економічних реформ, курс посилення соціальних гарантій громадянам України.

Шановні колеги, 82 дні тому в Україні завершились перші дійсно демократичні вибори. Весь світ спостерігав за тим, як боролися між собою різні політичні сили. 26 березня ми довели всі, не дивлячись на різні свої позиції те, всьому світові, що наша країна дійсно стала незворотньо на курс демократії, свободи слова, верховенства права, економічних реформ, ствердження європейського курсу.

Вперше свідомий і несфальсифікований вибір українського народу привів до Верховної Ради політиків різних поглядів, різних політичних платформ. І від нас настільки ж різних залежить настільки ж єдиний курс, який буде проводити українська держава в найближчі п'ять років. А це, насамперед, - темпи економічного зростання, це – стабільний рівень соціального зростання, це – стабільність політичного життя.

Вперше Україна отримала шанс впродовж п'яти років проводити стабільну внутрішню політику. Що ще потрібно для того, щоб країна могла поступально розвиватися? Дальше – завдання лише для політиків, їх вміння і талант досягнути домовленостей по програмах, по посадах, по сферах відповідальності і таке інше.

Сьогодні ми живемо, шановні колеги, з вами в зовсім інших політичних реаліях. Давайте визнаємо всі чесно і відверто, що ми зробили відповідальний крок, змінивши Конституцію України. Сьогодні Україною правлять не з Банкової по телефону і не з Грушевського по розподілу, а управляти будуть на основі домовленостей в рамках коаліції, яка складеться в Верховній Раді України.

Нам необхідно запровадити цю нову європейську традицію. Якщо хтось вважає,    що це легко, то я можу стверджувати як людина, яка 12 років працює в українському парламенті, це дуже складно. Повірте, легше було робити те, що робилося в Україні 12 років, тому що не треба було домовлятися з політиками і політичними силами різних ідеологічних платформ і різних поглядів. Це завдання для нас усіх виявилося дуже складним екзаменом.

Шановні виборці! У нас залишилося 10 днів. Ми здаємо перед вами наступний екзамен після того як ми агітували вас своїми програмами. Жодна з партій не набрала 51 відсоток. Це не є трагедія. Але, шановні виборці, шановні колеги, це надскладне завдання. я тримаю в руках інформаційне повідомлення про  результати виборів у Чехії, де отримали обидві політичні сили – ліві і праві – рівну кількість мандатів. Подивіться на економічний прогноз, який тут написано. Прогнозується падіння курсу  крони і економічні кризи, розпочалися корупційні скандали в державі. Це демократія. Це очищення. Тому нинішній переговорний процес – це очищення від поганого і набуття нового змісту української демократії.  (О п л е с к и)

Як ми можемо досягти цього нового  змісту? Лише послідовними цілеспрямованими кроками, не залякуваннями один одного, а пошуку складного компромісу. Легких відповідей на складні питання не буває. Не треба втішати себе тим, що ми розчерком пера вирішимо в один момент всі проблеми, які нагромадилися. Саме таку коаліцію демократичних сил „Наша Україна” пропонувала від самого початку ведення виборчого процесу. Ми твердо вірили, що наша пропозиція, яка базується на платформі правди, тому що ми говорили чесно які складні реформи необхідно буде  провести в Українській державі. Саме на цій платформі ми будували коаліційну угоду. Чи хтось із вас не погодиться з тим, що Україна стоїть на порозі  найскладних перетворень в економіці, соціальній сфері, в політиці?!  Хтось скаже, що ці реформи будуть солодкими? Ні. Ці реформи будуть складними, і тому для того, щоб  був невідворотній курс, щоб ніхто не мав права у момент випробовування хлопнути дверима, домовленості мають бути скріплені серйозними механізмами і гарантіями спільної роботи, спільної відповідальності за нашу діяльність. Наші цілі в цьому зрозумілі і прості: нова коаліційна угода і програма нової коаліції має, насамперед, складатися на виконанні і зорієнтовуватися на виконання реалізації Україною європейського курсу та євроатлантичної інтеграції. Ми маємо в результаті цих перетворень досягнути високого рівня конкурентноспроможної української економіки. Українська влада має стати прозорою і підзвітною громадянам.

Шановний Олександр Олександрович, невже ви не знаєте, що по якому б розподілу не був призначений голова обласної чи районної державної адміністрації, він ні перед ким не відповідає. Тому ми казали: треба завершити політичну реформу, треба на основі вибору громадян сформувати виконкоми. І хай виконкоми, які складаються з тої чи іншої політичної сили, візьмуть на себе відповідальність за реалізацію того чи іншого курсу. Невже ми не бачимо, що слабкість української влади центральної в тому, що вона на місяцях суміщає і повноваження місцевого самоврядування, і повноваження державної виконавчої влади?

Шановні колеги, у нас залишилося з вами 10 днів. Ми обираємо курс не шантажу і ультиматумів – ми обираємо курс компромісу. Давайте за цей компроміс будемо боротися, його досягнемо. Дякую за увагу.

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Романе Петровичу.

Слово від „Блоку Юлії Тимошенко” має Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

10:41:36

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня, шановні колеги! Добрий день, народе України!

Я, перш за все, хотіла б усіх привітати з тим, що наша національна футбольна збірна буде сьогодні грати з Іспанією. І я хочу, щоб ми всі побажали успіхів нашим хлопцям. (О п л е с к и)

Я переконана в тому, що вони роблять в тисячу разів більше сьогодні для України, ніж всі  президенти, премєри, народні депутати в купі. Тому що вони, насправді, відстоюють  Україну, а не ганьблять її, при чому беззастережно на весь світ.

І можу вам сказати твердо, що я переконана, що наші  хлопці, в нашій українській збірній не  укладуть коаліційної угоди з  іспанською збірною і не відступлять від боротьби, яка абсолютно потрібна сьогодні українській державі. (О п л е с к и)  Але, на жаль, політики демонструють зовсім інші стандарти. І, на жаль, вчора Блок „Наша Україна” прийняв, в тому числі, на засіданні фракції рішення про консультації щодо створення коаліції з Партією регіон. Я хочу побажати їм в цьому успіху. І можу сказати, що,  дійсно, сьогодні стає очевидним, зрозумілим абсолютно, що весь цей затягнутий, принижений, спаплюжений переговорний помаранчевий процес був абсолютною ширмою для справжніх намірів, справжніх планів і справжніх уподобань.

І саме тому ставилася мета не створити коаліцію, а ставилася мета: знищити і дискредитувати той процес, що вчора, тринадцятого числа, за 10 днів до того, як сплине час взагалі для створення коаліції сказати: „Подивіться, з цього ж нічого не вийшло. І давайте тепер переходити до більш компромісного і зрозумілого процесу створення коаліції з Партією регіонів”.

Я хочу вам сказати, що демократія вчора, не набравши абсолютно ніякої динаміки, приказала довго жити. І скажу вам, що сьогодні в Україні відбуваються і інші знакові процеси. Тому що  я, як правило, проїжджаючи повз дачі президента кожен день, я бачила, що там, напроти дачі президента, була така площадка розбита, куди приїжджали люди, де вони там зупинялися, чекали президента, віддавали йому свої прохання. І ця площадка жила весь час до вчорашнього дня. Вчора цю площадку бульдозерами зрівняли з обличчя землі,  посадили там ялинки і виставили сьогодні караул навколо цієї площадки. Я думаю, що рубанули  саблею так уже рубанули по демократії.

І я переконана, що той, скажемо, та причина, по якій не створюється помаранчева коаліція, а саме вона і була задекларована, ця причина в тому, що спікера не поділили, йолі-палі політики. То я вам скажу, що ця причина була виключно зачіпкою, вона не була реальним абсолютно приводом. І я вам скажу, що на вчорашній, на позавчорашній день були узгоджені всі програмні засади, були узгоджені абсолютно всі позиції, не залишилося жодної суперечки ні по землі, ні по НАТО, ні по розвитку країни. Портфелі. Так навіщо було тоді оголошувати на всю країну, що ви за принципи, а не за портфелі?

І сьогодні, я думаю, що вся Україна почула, що Олександр Мороз і Соціалістична партія хочуть здьорнути вже останнє покривало з цієї наготи. І сьогодні з цієї трибуни Олександр Мороз, це дійсно великий політик України, відмовився від посади спікера для того, щоб показати, чого варті всі інші політики в нашій державі. І я вас переконую, що цей крок Мороза і Соціалістичної партії, коли він заради розвитку демократії, заради розвитку України, заради того, щоб не зрадити мільйони людей, відмовився від цієї посади, не буде основою для створення коаліції. Я переконую вас, що сьогодні у другій половині дня знайдуться інші причини, знайдуться інші умови і ультиматуми, які все одно будуть лежати в основі створення коаліції „Нашої України” і Партії регіонів.

А тепер я скажу, в чому у народу України є надія. А надія є в тому, що не всі зрадять. Це перше. Це те, що наша політична сила ні за яких обставин в ці  вінегретні коаліції – „НУ”, „ПР”, „МУ” – не піде. Нам достатньо. Ми будемо працювати так, як ми обіцяли людям. І, якщо ми казали, що ми не з’єднаємося з Партією регіонів, не тому що там мало симпатичних людей, а тому що принципи не ті, ми не з’єднаємося. І, якщо ми казали, що „Наша Україна” має план з’єднатися з Партією регіонів, сьогодні ми бачимо результат.

Ще надія в тому, що вчора, коли фракція „Наша Україна” голосувала, то дві людини це Катеринчук і Князєвич не віддали свої голоси за цю ганьбу. Це значить, що паростки чесних політиків є в  кожній політичній силі. І це значить, що народу України не потрібно опускати руки. Ми з вами і перемога буде за вами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Виступи від  фракції закінчилися. Назвалось прізвище Мороза, будь ласка, одна хвилина репліка. Мікрофон Мороза увімкніть.

 

10:48:18

МОРОЗ О.О.

Спасибі Адам Іванович! Але мене двічі згадували один і другий, то у мене дві хвилини, я так розумію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З вашим досвідом ви в одну вкладетесь.

 

МОРОЗ О.О. Я  хочу сказати, Юлія Володимирівна, футбол, а я трошки в цьому розбираюсь, залежить, звичайно, не від емоцій, там м’яч круглий -всяк буває. Політика чим відрізняється, що у неї теж м’яч, тільки всередині в ньому цеглина, а далі - схоже. Тому треба завжди грати так, щоб не позбивати собі ноги і щоб був нормальний результат. Це перше.

Відносно репліки Романа Петровича. Мені так здається, що у складі переговірників ми з вами тільки однодумці відносно поглиблення реформи, місцеве самоврядування повинно запрацювати в цьому році. 3207 повинен бути прийнятий Закон „Про зміни до Конституції”.  І повноваження повинні бути вирішені і за рахунок перегляду податкового законодавства, бюджетного законодавства. Якщо ми вирішимо тільки ці три проблеми, то ми вважаємо, що Верховна рада цього скликання виправдала своє призначення.             

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я вас чую і, повірте, знаю що ви хочете, але наголошую, репліка дається лише Морозу, бо його згадали. Згадав Безсмертний, на цьому вони і закінчили.

Шановні колеги, Катеринчук може взяти слово для репліки, якщо хоче. Будь ласка, Микола Дмитрович.

 

10:50:20

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Я хотів би пояснити свою позицію, чому я вчора не підтримав заяву. Справа в тому, я вважаю, що єдина альтернатива, яка може бути сьогодні в питанні коаліції, це альтернатива, пов’язана із створенням виключно помаранчевої коаліції.

Я переконаний, що від коаліції з БЮТ і соціалістами можуть програти окремі політики. Але від коаліції з Партією регіонів, на жаль, програють і демократичні процеси, і програє демократична Україна. Це моя позиція.

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, не піднімайте рук, згадували ще фракції. Будь ласка, Безсмертний, згадували позицію фракції і „Регіони”. Прошу мікрофон Безсмертного. Щодо позиції фракції згадувалося.

 

10:50:54

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, я хотів би роз’яснити рішення політради блоку і рішення фракції. По-перше, в заяві йде мова про консультації з усіма фракціями, з усіма переможцями, які здобули мандати у Верховній Раді. Це по-перше.

По-друге, шановні колеги, рішення фракції – це підтвердження рішення позиції політради блоку. Підтвердження позиції про те, що необхідно провести консультації з усіма політичними силами, які сьогодні знаходяться в парламенті. Я хочу звернути вашу увагу, що з аналогічною пропозицією з п’яти виступаючих виступило три. Тому, мова йде про проведення попередніх консультацій для того, щоб визначитися з ким вести подальші переговори.

Ще один момент. Шановні колеги, в нас проста альтернатива: або коаліція, або виборче шаленство. Ми за коаліцію, тому що ми відповідальна політична сила.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Раїса Василівна від фракції Регіонів.

 

10:52:04

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Раиса Богатырева, фракция «Регионов Украины».

Я хочу сейчас обратиться к нашим избирателям. Они прослушали  выступления от всех политических сил, которые пришли в парламент в марте 2006 года.  Я думаю, что Партия регионов так и осталась  последовательно на своей позиции, предложив создание  широкой коалиции.

Мы сегодня эти предложения оставляем в силе и  ведем переговорный процесс со всеми, кто представлен в парламенте.

Но слушая «слезливые» выступления и обвинительные заключения одних коллег в адрес других, хочу нашему мудрому украинскому народу напомнить: «Богов не выбирают, но и дуракам не молятся». Широкая коалиция будет в парламенте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми з вами виконали наше рішення з приводу того, що надали можливість виступити представникам кожної фракції. Зараз ми з вами мали приступити до реалізації порядку денного, який ми з вами затвердили і там першим питанням стоїть у нас про перелік та відання комітетів.

Але відповідно до статті 27  пункту 15-го Регламенту, дві фракції, а саме фракції Партії регіонів і комуністів просять оголосити перерву на 30 хвилин.

Тому оголошується перерва до 11.30.

Керівників фракції і членів тимчасової президії прошу піднятися на третій поверх.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу приступити до роботи. Від імені тимчасової президії приношу вибачення, що ми затягнули перерву, але сподіваюсь, вона пішла на користь, ця перерва, зараз я вас проінформую. Яке ми прийняли рішення. І думаю, ви нас підтримаєте.

Перед тим, як проінформувати, прослухайте, будь ласка, оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України „Про статус народного депутата України” та статті 59 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Царьова Олега Анатолійовича до складу депутатської фракції Партії регіонів в Верховній Раді України. Фракція Партії регіонів. (О п л е с к и)

Шановні колеги, тепер дозвольте проінформувати вас про засідання погоджувальної ради або напівпогоджувальної ради, але перед тим, будь ласка, хто брав перерву… Будь ласка, Симоненко з приводу мотивів перерви.

 

11:47:56

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые радислушатели, фракция предложила сделать перерыв для того, чтобы еще раз уточнить повестку дня, порядок работы нашей и перечень вопросов, их последовательность – как следовало бы рассмотреть. Потому от нашей фракции инициатива исходила в святи с тем, что мы хотели на Погоджувальной раде обсудить вопросы о необходимости заслушать информацию исполняющих обязанности министра обороны и иностранных дел  по событиям в Феодосии и торгове оружием. Мы также предлагали создать специальную следственную комиссию и рассмотреть ворпосы, которые имеют отношение          к расследованию фактов нарушения Конституции. Но самое главное, я хотел бы, еще и еще раз  обращаясь к тому, что мы сейчас будем принимать решение, обратить ваше внимание, уважаемые коллеги, на то, что Президент практически самоустранился  от координации  действий тех политических сил, которые «волали» на Майдане о необходимости его избрания.

Второе. «Наша Украина», БЮТ и социалисты, я считаю, несут ответственность за все то, что происходит сегодня в стране и за действия Президента в том числе.

Далее. Ющенко отказался и от тех, кто его поддерживал. Но самое страшное сегодня для нашей работы – это то, что не сформирована помаранчевая коалиция, потому  что участники, то есть «Наша Украина», БЮТ и социалисты, первое, не доверяют друг другу. Власть для них - это по сути дела  власть для того, чтобы решать свои проблемы, то есть проблемы финансово-политических группировок, отсутствие кадров вообще государственного масштаба, а есть интересы кланов и идет просто дележ портфелей.

И, заканчивая,  хочу просить вас. Поддержите предложение, которое сейчас выскажет председательствующий от имени Погоджувальной рады. А к избирателям хочу звернутися.

Шановні наші виборці! Пани скубуться, бережіть свої  чуби!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Раїса Василівна, одна хвилина.

 

11:49:50

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Раиса Богатырева, фракция Партии «Регионы Украины».

Уважаемые коллеги! Мы брали перерыв для того, чтобы обсудить вопрос на согласительном совете об изменении порядка рассмотрения вопросов на сегодняшнем планарном заседании. Мы четко сегодня в своем заявлении акцентировали внимание на сложившейся  крайне неудовлетворительной ситуации по подготовке к зиме, отсутствию сегодня газа в газохранилищах, отсутствие сегодня  внятной тарифной политики, полная неопределенность по субсидиям и субвенциям для  регионов, о чем сегодня кричат мэры самых крупных городов, рост цен, инфляция понимаете каким образом будет развиваться. Все эти вопросы необходимо рассмотреть из вопросами, которые  недавно еще очень сильно волновали общество. Это вопросы по Крыму, вопросы по Днепропетровску.

Наше предложение оформлено в виде проекта постановления, которое мы  зарегистрировали и  предлагаем сегодня  поддержать. Я думаю, что именно эти вопросы сегодня беспокоят наших избирателей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз дозвольте проінформувати, про що домовилися ми, члени тимчасової Президії і керівники фракцій.

Абсолютною більшістю голосів, чотири фракції за це проголосувало, ми домовилися про те, що зараз ми будемо з вами реалізовувати порядок денний, який ми затвердили з вами 25 травня, а саме: зараз ми підійшли до питання про перелік комітетів, про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України.

Після того, коли ми розглянемо це питання порядку денного, ми з вами будемо радитися, як поступати далі: чи вносити зміни до порядку денного, який ми затверджували 25 травня, бо наступне питання після переліку комітетів йде формування коаліції, чи не вносити до цього переліку зміни. Як проголосуємо, так будемо далі і діяти.

Тому приступаємо до розгляду питання: про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України пятого скликання. У нас є розданий один проект постанови, реєстраційний номер 1005. Автори цього законопроекту – народні депутати Турчинов і Томенко. Хто, будь ласка, буде доповідати?

Томенко. Прошу підготуватися Юрія Богдановича Ключковського із співдоповіддю від підготовчої групи з цього питання.

Будь ласка. Так, скільки хвилин, бо у вас є 10?  Три хвилини. Будь ласка, три хвилини. Можете й пять.

 

11:52:51

ТОМЕНКО М.В.

Шановні народні депутати, шановні колеги! Наша політична сила виходила з необхідності зупинити дискусію стосовно того, скільки нових комітетів у Верховній Раді треба створити. І я абсолютно переконаний, що під час виборчої кампанії, яка нещодавно завершилася, тут не було жодного народного депутата, який би говорив про те, що першою справою, коли ми прийдемо в парламент, ми будемо збільшувати видатки на утримування самих себе. Я не думаю, що тут була якась людина, яка казала, що нам не вистачить машин і кабінетів.

І  я не думаю, що тут були якісь люди, які казали, що ми почнемо працевлаштовувати народних депутатів, а потім думати про людей. Тому сам факт дискусії про те, скільки нам треба, 29,27, чи 50 комітетів? Є фактом, який принижує сам парламент. Ви знаєте, Верховна Рада  розпочинала свою діяльність коли з 19 комітетів. Тепер ми маємо 24 комітети і одну спеціальну комісію.

Ми попрацювали в такому режимі достатньо довгий період і ті  депутати, які пройшли досвід роботи в парламенті, прекрасно знають, що така форма – це усталена форма, де підготовлений апарат, де вибудована система взаємин. І тому наша  політична сила вважає за необхідне сьогодні проголосувати за ту ж саму кількість комітетів, які працювали в парламенті четвертого скликання. І як найшвидше почати роботу, оскільки сьогодні апарат комітетів не знає, в якому стані він буде працювати.

Самі депутати не знають: в які комітети їм записуватися. Тому, фактично, ми гальмуємо роботу в такому режимі.

Друга позиція надзвичайно важлива, ми стурбовані тим, що в тих ідеях, які прозвучать сьогодні, є  ідея ліквідувати комітет з питань пенсіонерів, ветеранів, інвалідів. Ми вважаємо це зневагою до і цієї категорії людей, і до необхідності мати спеціальну інституцію, яка би цим опікувалася. Ми не розуміємо  ідею, коли була спроба розєднати Комітет національної безпеки і оброни в два комітети. Так само, очевидно, і сьогодні є  проблема в нас  з національною безпекою і обороною, ще не вистачало нам два комітети зробити, щоби дві структури опікувалися цією проблемою.

Отже, ще раз хотів наголосити: ми з а те, щоби як найшвидше  апарат заспокоївся Верховної Ради, і народні  депутати знали, в яких комітетах вони працюють, почали працювати. І ми зняли цю дискусію, про необхідність збільшувати кількість комітетів. А ще раз кажу, значить грошей, апарату, витрат і всього іншого.

Є традиційні норми, які ми теж перенесли з попередньої діяльності, вони є зрозумілі і очевидні. Ці норми стосуються представлення депутатів в кожному комітеті. Ці норми стосуються кількості заступників. Ми нічого не міняємо, тому що добра, усталена практика – це  підказка до того, що ми спокійно і впевнено будемо працювати.

Прохання підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Залиштеся, Миколо.

Будь ласка, є запитання, прошу записатися. Прошу, п’ять хвилин. Будь ласка, Мороз.

 

11:56:12

МОРОЗ О.О.

От правильна система.

Шановні колеги, я хочу сказати, що треба підтримати пропозицію, яка висловлена у проекті постанови і припинити дискусію з приводу кількості комітетів. Зараз треба проголосувати. Бо уявіть. Завтра буде оголошена коаліція, обраний Голова, заступники, треба приймати ті рішення, щодо яких тільки що говорила, наприклад, Раїса Василівна. Треба, щоб комітети відповідні профільні розглядали ці пропозиції і таке інше.

А для кожної фракції виникає потім проблема – куди розмістити своїх депутатів, кого куди рекомендувати. Бо одне діло ділити на 27 комітети, друге – на 21, третє – на 24. Це зовсім речі специфічні. І з досвіду попередніх парламентів хочу сказати, треба робити. Зараз проголосувати кількість. На цьому поставити крапку. Предмети відання можна завтра розглянути або що. Але сьогодні треба визначитися, щоб звільнити можливості для керівників фракцій, визначитися щодо долі депутатів, допомогти їм у цьому відношенні.

 

ТОМЕНКО М.В. Я так розумію, це позиція Олександра Олександровича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це побажання було

 

ТОМЕНКО М.В. Да. Я тут не коментую. Єдиний фрагмент хочу сказати. Ще одна непроста річ, про яку я не сказав. Щоб ми тут члени Підготовчої робочої групи, яка працювала і обговорювала цей документ, чітко бачили, що коли у нас було 30 осіб, на момент, коли ми обговорювали комітети, у нас ставало 35 осіб або 36. Доприходили конкретні народні депутати, які хотіли працевлаштуватися у нових комітетах. Я думаю, що це велика повага до конкретних депутатів, щоб під них створювати нові комітети.

Я думаю, напевно не треба парламенту починати з того, щоб працевлаштовувати тих людей, які хочуть під себе нові комітети.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, Валентина Семенюк.

 

11:57:59

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Я підтримую ту пропозицію, яку внесено сьогодні колегами Томенком і іншими стосовно того, щоб ми були все ж таки послідовними. Як депутати Верховної Ради з чотирирічним стажем, я б хотіла сказати, що ми повинні бути послідовними, тому що  попередня Верховна Рада прийняла  відповідний Регламент, прийняла  відповідну процедуру. Ми вже відпрацювали і механізм, є Закон і положення про комітети, є напрацьований відповідний міністерства з ким працює той чи інший комітет. І це дасть можливість швидше працювати і з виконавчою владою,  брати обоюдну відповідальність, є напрацьовані відповідні законодавчі документи, які нам треба розглянути вже і в другому читанні. І  подивитися на те, щоб якомога швидше прийняти, і я можу сказати, що ці питання, які у  нас сьогодні не врегульовані дасть можливість по тих комітетах, які вже визначені прийняти чіткий наш план роботи, затвердити порядок денний на сесію і на наступній сесії. Тому проект постанови підтримую. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, також підтримуємо.

Ключковський, будь ласка запитання ваше.

 

11:59:14

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Блок „Наша Україна”.

Шановний Микола Володимирович, я розумію, що потрібно дискутувати перелік документів, кількісний склад комітетів. Але я хотів би все-таки уточнити, так як ви пропонуєте вирішити проблему предметів відання? От у вас четвертий пункт проекту постанови каже: залишити предмети відання аналогічними, так тими самими аналогічними, а ким було встановлено попередній перелік предметів відання комітетів? Яким нормативним актом?

Тобто я розумію, що дуже цікаво ділити комітети і дуже цікаво награвати популізм на тому, що ми проти ліквідації Комітету з питань інвалідів, хоча Комітет з питань соціальної політики займається інвалідами і пенсіонерами більше ніж Комітет з питань інвалідів.

Я розумію, що ви проти того, щоб створювалися деякі комітети під депутатів, я теж проти цього, але при цьому ми забуваємо, що у нас є комітети, де є двадцять законопроектів, є комітети де є тисяча законопроектів, так як ви все це пропонуєте розв’язати?

 

ТОМЕНКО М.В. Юрій Богданович, все буде просто і красиво.

Справа в тому, що ми з вами пропрацювали чотири роки в межах тих повноважень комітетів і прийняли дуже багато розумних, а інколи не розумних рішень і ми діяли на підставі розпорядження Верховної Ради, тому що ви знаєте на попередній Підготовчій групі кілька тижнів велися дискусії, щоб прийняти такий документ, його не прийняли. Ми можемо пройти попередній шлях і ще,  наприклад, місяці потратити, щоб український народ послухав, скільки нам комітетів і скільки зарплат треба. І якщо ми не здатні таке фундаментальне рішення прийняти, то, я думаю, той парламент такий нікому не потрібний.

Тому ми пропонуємо дуже просто, як це було завжди, ми затверджуємо, ту кількість залишаємо комітетів, які в нас завжди були, комітети працюють. І діємо по тих повноважень, які сьогодні установлені розпорядженням Верховної Ради України. Якщо ми дійдемо до консенсусу, що ті повноваження треба змінити, ми можемо в будь-який момент винести це питання до сесійної зали і перенесемо, наприклад, перевантажені комітети, де перелік законопроектів великий, в інший комітет. Це в наших можливостях. Але „підвішувати” питання того, щоб комітети не починали працювати, ми вважаємо хибним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Миколо Володимировичу. Сідайте, будь ласка.

Я запрошую до співдоповіді координатора підгрупи… Підготовчої групи Ключковського Юрія Богдановича. Будь ласка, 5 хвилин.

 

12:02:03

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Шановні колеги, я розумію, що все буде гарно і красиво, в такому легковажному стилі ми пропонуємо почати розв’язувати наші проблеми. Однак, ми пропонували підходити до цього трішки інакше і те, що попередній склад Верховної Ради не впорався з цим завданням, давайте чесно скажемо, не впорався, це не означає, що теперішній склад Верховної Ради легко і красиво відмовляється брати на себе це завдання. Звичайно, це не проблема зовнішньої і внутрішньої політики, це проблема внутрішньої організації роботи Верховної Ради. Але ми навіть цього не хочемо розв’язувати, ми хочемо жити легко і красиво.

А тепер я хочу сказати про підсумок діяльності нашої підгрупи, оскільки, Підготовча група не спромоглася також прийняти рішення остаточне з цього питання. Ми виходили з того, що предмет відання комітету, в принципі, важливіший, ніж назва комітету і навіть кількість комітетів. Тому що я хочу вам сказати, що були такі комітети, які розглядали за весь період повноважень кілька десятків законопроектів, а були такі комітети, які мали понад тисячу, де вони були профільними. Такий комітет правда був тільки один, це Комітет з питань фінансів і банківської діяльності. І саме тому ми пропонували поділити його надвоє, тому що наступний за завантаженістю комітет мав лише 500 законопроектів – вдвоє менше.

З іншого боку, ми пропонували вивільнити комітет з питань правової політики, який, в  основному, займався кадровими питаннями в суддівській галузі влади і  розділити його на два: один з питань правосуддя, а інший з питань Конституції і правової політики з тим, щоб проводилася експертиза законопроектів попередня, комітетська експертиза, на предмет їх відповідності Конституції України, бо в попередньому скликанні ніхто  такої експертизи не проводив.

Таким чином, як ви бачите, ми виходили з того, що є певні завдання для діяльності Верховної Ради і для забезпечення її  дієздатності.

Теперішній стан ситуації такий.  Розпорядженням Голови Верховної Ради  попереднього скликання затверджені предмети відання комітетів.  Я не можу сказати, чи чинне це розпорядження сьогодні у новому скликанні після того, як буде затверджено новий перелік комітетів. Питання аналогії, як запропоновано в цьому проекті постанови, не вирішується.

Тому ми не можемо підтримати цей проект постанови, на жаль, підготовча група не  винесла свого проекту постанови. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Запишіться, будь ласка.

Так, три хвилини Матвієнков, будь ласка.

 

12:05:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, Мариуполь.

Уважаемый докладчик,  у меня к вам два вопроса.

Вопрос первый. Каковы все-таки предложения конкретно вашей погоджувальной группы, потому что она была создана для того, чтобы наработать и дать нам  конкретное предложение. Но пока, на сегодняшний день, кроме  критики той позиции, или того постановления, которое нам предложено, мы ничего не видим и не  слышим. Это первый момент.

И второй момент.  Ваше отношение к позиции Комитета промышленной политики и предпринимательства, когда была принята попытка сегодня промышленную политику убрать и отдать комитет по экономике, а предпринимательство  выделить, так сказать, как в отдельную структуру.

На сегодняшний день то, что происходит с промышленной группой у нас в  стране, то что происходит с Министерством промышленной политики после  его  реорганизации на сегодняшний день не может не вызывать сомнения. Это та отрасль, которая является хребтовой отраслью экономики, которая дает основную доходную часть бюджета, она так сказать, лишается контроля со стороны Верховной Рады. Ваше мнение по этому вопросу. Спасибо.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Я вже сказав, що доповідаючи від імені підготовчої групи, я не можу запропонувати проект постанови, тому що підготовча група, не я особисто і не та підгрупа, яку я координував, а в цілому підготовча група жодного рішення з цього приводу не спромоглася сприйняти. Мабуть, більшість підготовчої групи вирішила жити легко і просто.

Що стосується другого питання, то колега Матвієнков, після нашої з вами розмови я сприйняв вашу аргументацію і тому ми змінили як назву комітету, так і предмети відання, і тому промислова політика там в тому проекті, який готувався підгрупою повністю забезпечено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Багашева, фракція „Наша Україна”.

 

12:06:45

БОГАШЕВА Н.В.

Прошу передати слово Гірник Євгену.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євгена Гірника мікрофон.

 

12:06:55

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція „Наша Україна”, Конгрес Українських Націоналістів.

Перед тим, як  задати слово Юрію Богдановичу, я хочу звернутися до президії. Наша Україна, по-перше, я прошу змінити порядок запису, щоб в п’ятірці були представники від кожної фракції, а то, де пусто, де густо.

Щодо суті пропозиції. Тут звучало у виступах теза, що між збірними України та Іспанії коаліція неможлива і угода неможлива. Я стверджую, що можливий один пункт угоди – грати по правилах, визначених футболу. А тут хочуть пропонувати у шахмати грати як у Чапаєва. І Юрій Богданович, не ставиться тут порядок речей інший, може спочатку треба створити коаліцію, а потім говорити про кількість комітетів. І чи не пов’язати кількість комітетів з кількістю комісій в обласних радах, кількістю заступників в обласних радах.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Я знаю, що перед виборами декому дуже хотілося пов’язати результати виборів до Верховної Ради з розподілом місць в обласних і районних радах. Але це на щастя не пройшло. Я вважаю, що перелік комітетів і особливо предмети їх відання є предмет зацікавлення всієї Верховної Ради для тих, хто хоче в ній працювати, а не жити легко і гарно. Тому, я вважаю, що тут є предмет для того, щоб думати. Ми хочемо жити бездумно, давайте зробимо як було – маєм те, що маємо, якщо ми хочемо зробити краще, то давайте покажемо, що ми здатні щось краще робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Дякую. Будь ласка, сідайте.

Шановні колеги, прошу записатися на виступи з обговорення питання. Поки йде запис, я на пропозицію Євгена Гірника скажу, президія нічого не може змінити, бо це норма Регламенту. Все відбувається так як записано в Регламенті. Так, що це залежить не від нас ваші записи.

Так. Шановні колеги, записалось 34 народних депутати. Якщо кожен з них виступить, помножте на 3 хвилини, скільки ми часу будемо обговорювати. Якщо ви не заперечуєте, давайте 15 хвилин відведемо на обговорення. Немає заперечень? Є. Добре. Хто за те, щоб відвести 15 хвилин на обговорення, прошу проголосувати.

 

12:09:49

За-242

Рішення прийнято.

Так, будь ласка, Козуб, фракція Партії регіонів 3 хвилини, підготуватись Королю. На табло висвітліть, будь ласка, хто записався. Передали слово? Да, будь ласка, Ярослав Сухий. Козуб передав слово.

 

12:10:23

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, безумовно, постанова Верховної Ради України і згідно Регламенту, ви знаєте, згідно Закону „Про комітети Верховної Ради України” саме цією постановою Верховної Ради України ми затверджуємо кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради і також, якщо пригадуєте, згідно Регламенту до статті 5 Закону про комітети ми повинні обов’язково установити кількісний склад, тобто на момент створення скільки має бути в тому чи іншому комітеті. І в проекті постанови цілком справедливо зазначена та сама цифра, яка була, від 10 до 30, з тим, щоб не перенавантажувати роботу комітетів.

Але я хотів би вашу увагу звернути на виступ шановного колеги Юрія Богдановича Ключковського, він має повністю, стопроцентову рацію, коли каже про те, що слід підтримати підхід до формування комітетів на прагматичній основі, без властивої певній політичній силі демагогії та політичного цинізму. До чого тут заробітна плата, до чого тут багатостраждальний народ України і до чого тут можливості забезпечення роботи того чи іншого комітету? Давайте визнаємо: реалії змінились. Нова політична атмосфера. У нас стоїть важливе надзвичайно завдання – реалізувати завдання конституційної реформи. Це завдання має виконувати в тому числі і сфера, за яку ми відповідаємо, сфера законодавчого забезпечення.

Ми маємо на порозі формування уряду. Чому нам обов’язково потрібно гармонізувати зусилля комітетів Верховної Ради і напрямки профільної діяльності майбутнього уряду України. Я думаю, тут недоцільно говорити про те, що хтось десь щось зекономить чи хтось хоче народ України на чомусь надурити.

І ще одне. Я вважаю, що після того, коли буде сформована в решті-решт коаліція, коли припиняться ці дикі танці навколо владного корита, коли нарешті ми отримаємо і побачимо хто і за що відповідає, хто взяв на себе цю відповідальність, я не вас мав на увазі, тільки після того ми можемо переходити до розгляду цього питання по суті. То саме в тому випадку ми зможемо розглядати і кількісний склад, скільки має бути комітетів, і за що вони мають відати. І обов’язково це питання має бути винесене на широке обговорення з конкретною аргументацією. Не знаскоку, не просто так. Так забагато, чи так замало. У нас дійсно є проблематика. І правильно сказав колега Ключковський, є комітети, які мало опрацювали законопроектів, є більше, є непрестижні. Це питання, до цього питання слід віднестися з точки зору прагматичної і конструктивно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Король, будь ласка, фракція „Наша Україна”, за ним - Валерій Сушкевич.

Будь ласка, Безсмертному передали слово. Прошу.

 

12:13:40

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановна президія, шановні колеги.

Не треба вважати, що наші попередники були трошки менш талановитіші ніж ми.  Але давайте подивимося на історію, як розвивалося питання комітетів у попередній Верховній Раді.

Було затверджено кількість і назви. Компетенція комітетів вводилася розпорядженням Голови Верховної Ради. Чому? Тому що це відповідь на більшість питань і це та проблема, яка наприклад, в стосунках двох комітетів закордонних справ і європейської інтеграції, до сьогоднішнього дня так і не була остаточно вирішена.

Тому проблема навіть проектів запропонованих постанов, де іде мова про те, що зберегти нині затверджену компетенцію вона неправильна, тому що ми маємо продискутувати це питання.  Це по-перше.

По-друге. Давайте подивимося на  змінену економічну конюнктуру.  Скажімо, регуляторна політика має бути віднесена  до компетенції комітету з питань економічної політики чи промислової політики? Є проблема? Є.

Наступне. Говорилося про те, що  блюзнірство - скасувати комітет по ветеранах. Цей комітет, насправді, називається не комітет для забезпечення правової діяльності ветеранів, а комітетом по пільгах.  В результаті конфлікту між комітетом з питань соціальної політики і комітету по забезпеченню прав ветеранів війни і праці так і не було прийнято більшість питань, тому що вони завжди знаходилися на різній позиції.

Наступна проблема. Зверніть, будь ласка, увагу на практику діяльності комітетів по забезпеченню  правоохоронної  діяльності і по боротьбі з корупцією і організованої злочинністю. Як здійснювалась практика діяльності одного комітету й другого і чи не вимагає вирішення проблеми обєднання   цих комітетів?

Наступна тема. Скажіть, будь ласка, а що проблеми зміни Конституції не існує? Існує. Тому має бути окремий комітет який би займався цими проблемами.

Ще одне питання. Згадайте, будь ласка, колеги, як ми давали згоду на призначення довічно суддів тут в залі.  Коли їх сотнями сиділи на трибуні не знаючи, що за люди  за яких ми голосуємо ми давали згоду.

А тепер розповідаємо про те, що у нас  в судовій системі є негаразди. Я не використовую  те слово, яке ми часто використовуємо. Тому  не треба легковажити з цими підходами.

І ще одна проблема. Ми всі говоримо  за реформування системи  організації виконавчої влади, за розмежування політичних функцій, адміністративних і вимагаємо,  щоби на засіданні кожного комітету був міністр.

Скажіть, будь ласка, міністр закордонних справ при призначенні в один час в середу, як правило, засідання Комітетів у закордонних справах  і європейської  інтеграції, на якому   засіданні комітету буде?

Тому не треба до цього легковажно відноситися, це над серйозні питання. Від технічних ніби-то  проблем залежить злагодженість роботи Верховної Ради. Тому ми  пропонуємо розглядати це питання після розгляду коаліції.

І запитайте, будь ласка, у Київській обласній раді, як  з восьми комітетів створили  19 чи що хорошого від цього сталося. Я вже не кажу про те,  що фракція комуністів не буде мати  представника у кожному комітеті, коли їх буде 24.  Дякую.

 

МАРТИНЮК А.І.  А ви  пропонуєте 29, тоді матиме.

Будь ласка, Валерій Сушкевич, „Блок Юлії Тимошенко”. Підготуватися Баранівському.

 

12:16:51

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги! Я вийшов на цю трибуну, щоб нагадати,  що у нас пенсіонерів, ветеранів і інвалідів, перед якими ви стояли на виборах і говорили про соціальну спрямованість ваших дій, 14 мільйонів. Я хочу нагадати, що найбільше листів серед всіх комітетів,  прийшло у наш Комітет  пенсіонерів, ветеранів і інвалідів. Я хочу  нагадати, що ніяких конфліктів  між Комітетом з питань соціальної політики і праці і Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів… До речі,  називайте хоч комітет, ви не називаєте навіть комітет цей, то комітет по ветеранам, то комітет по інвалідам, ви називайте правильно комітет і познайомтеся зі справами, що робив цей комітет  і скільки він працював, і яке відношення  він має до цих проблем.   І я просив би, щоб сьогодні не зомбували ваші обіцянки перед  14 мільйонним загалом пенсіонерів, ветеранів і інвалідів.

Сьогодні дивіться, який  варіант цинізму. Ми знищуємо  Комітет у  справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і створюємо нові комітети.

Шановні колеги, сьогодні це просто ганьба! Подумайте, що зараз звучить – знищити один комітет (14 млн. обездолених) і створити нові, дуже доцільні. Я не буду говорити, може, і доцільні комітети, але знищити цей. І хто? Хто виходить сюди на трибуни і говорить про це, що давайте знищимо цей комітет і створимо комітети, ще п'ять-сім комітетів, які більш доцільні? Це нормально? Це перше засідання Верховної Ради починається з цього?

Я хочу нагадати про те, що сьогодні фракція „Блоку Юлії Тимошенко” уже має пакет законопроектів по цьому комітету. Сьогодні, я не знаю, хто як працював, але на сьогоднішній день сформовані пріоритетні законопроекти, які будуть подані, які готові до реєстрації стосовно вирішення питань пенсіонерів, ветеранів, інвалідів.

Я не хочу зараз за недостатком часу говорити конкретно, тільки перелік законопроектів. Вони готові для реєстрації. І знищувати цей комітет… Подумайте про те, що ви говорили два-три місяці назад, і подумайте, що сьогодні вас чують люди, які вас обирали!  Дякую за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Олександр Олександрович Мороз. Підготуватись Калашнікову.

 

12:19:52

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, оскільки я п'ятий раз беру участь у дискусії з приводу створення комітетів Верховної Ради, я хочу сказати, що ця тема не потребує таких пристрастей, які сьогодні тут розгортаються. Можна скільки завгодно обіцяти людям, що ми створимо такий комітет і тим самим вас захистимо, а насправді вийде щось зворотне.

От, я пригадую, у 90-му році створили Комітет не тільки по аграрних відносинах, але й ще Комітет по соціальному захисту села. Знищили соціальну сферу у селі. Сьогодні пропонують: давайте ми розділимо Комітет оборони і безпеки. Уже немає ні оборони, ні безпеки, давайте комітет створимо.

Я думаю, що не тим треба займатися. І аргумент відносно того, що Комітет по фінансам і банківській діяльності розглянув тисячу законопроектів, це характеристика не активності комітетів, хоч треба віддати належне – люди працювали серйозно, а це характеристика відсутності зваженої економічної політики в державі. Бо замість того, щоб приймати законодавчі акти, які корисні для суспільства, ми працюємо в режимі лобіювання інтересів конкретних бізнесових, промислових і інших корпоративних груп. От тоді виникає маса проблем, які треба вирішувати на законодавчому рівні. Я переконаний, що не треба розганятися з кількістю комітетів, є ще функція управління у Верховної Ради, яка потребує певної… певного співвідношення кількості і завдання. я думаю,  що впродовж попередніх 4 каденцій ми йшли до якогось оптимального результату, найшли оцей результат – 24 комітети і комісії. Якщо буде потреба, потім можна буде перейменувати, інші функції  визначити, відрегулювати  предмети відання. Це все в наших руках. Але сьогодні  треба, перед тим, як створиться коаліція, як визначається керівництво, треба, щоб уже  розподіл за підготовкою, за кваліфікацією, за бажанням працювати тих чи інших депутатів відбувся тепер, і ми не робили все потім протягом однієї ночі. Я думаю, що це абсолютно логічна пропозиція і Микола Томенко, доповідаючи цей документ, я думаю, теж був переконливий у цій аргументації. Зробімо так, як треба для того, щоб ефективно працювала Верховна Рада, а потім ще і мати будемо на увазі, що є такі комітети, які треба створити, хоч він не буде мати широкого предмету, скажем, турбот, бо він повинен бути як, наприклад, у справах сім`ї. Там може бути декілька законодавчих актів прийнято за весь час, але це не означає, що  депутати прогулюють, адже  вони і в складі фракцій працюють над іншим…., беруть участь у дискусіях і таке інше. Чи, наприклад, по культурі і духовності. У нас тут проблеми із культурою і з духовністю, але ж комітет такий треба створювати все одно. Тому я хотів би, щоб ми не політизували це питання, підтримали пропозицію, яка висловлена в проекті документу, проголосували кількість комітетів і дали можливість  формувати  їх пропорційно до складу фракцій.  Спасибі.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Калашніков. За ним Ляшко. Передає слово Азарову.  Будь ласка, Микола Янович Азаров.

 

12:23:03

АЗАРОВ М.Я.

Азаров, фракция «Регионы Украины».

Уважаемые народные депутаты! Ну, прежде всего, я хотел бы как член подготовительной группы сказать о том, что подготовительная группа приняла за основу проект структуры комитетов и те предметы, которыми эти комитеты должны были бы заниматься. И уважаемый Юрий Богданович, вообще-то говоря, как представитель подготовительной группы должен был бы доложить о тех дискуссиях, которые велись на заседании подготовительной группы, и о тех аргументах, которые высказывались. К сожалению, он этого не сделал, и мне приходится за него изложить эти аргументы.

Но, прежде всего, структура Верховного Совета или комитетов должна отвечать законодательным реалиям сегодняшнего дня, то есть тем вопросам, которые являются актуальными и которыми Верховный Совет должен в первую очередь заниматься, а не тем, где должны сидеть работники Секретариата, сколько комнат должно соответствовать этим комитетам. И речь не идет о численности комитетов, а речь идет о важности и структурированности Верховного Совета. Я приведу в качестве доказательства этого тезиса всего лишь несколько вопросов.

Ну, во-первых, в стране идет конституционная реформа. Конституционная реформа, которая, по сути дела, не доведена до своей реализации путем принятия законов, которые бы определили действия конституционной реформы. Поэтому подготовительная группа и предложила создать специальный комитет, который бы назывался комитетом по вопросам Конституции и правовой политики. Например, я хотел бы у господина Томенко спросить, а что он понимает, если он выступает так категорично за сохранение существующей структуры комитетов, под вопросом, например, державного строительства, вот что он вкладывает в это понятие. Или, например, чем экономическая политика отличается от промышленной политики. Или, что такое «управление народным господарством» - это не экономическая политика? То есть совершенно очевидно, что та структура, которую мы когда-то с вами, 10 лет тому назад, утверждали, на сегодняшний день не отвечает реалиям дня, и она должна быть пересмотрена.

Теперь такой важнейший вопрос, например, как бюджетный комитет. Должен ли рассматривать бюджетный комитет вопросы налоговой политики или нет? Можно ли рассмотреть бюджет без вопросов налоговой политики или нет? И так далее, поэтому я, безусловно, поддерживаю всех тех, кто считает, что сейчас надо сформировать коалицию, а после этого приступить к формированию комитетов и предметов их ведения. Но вместе с тем, я обращаю ваше внимание на важность и серьезность этого вопроса. И решать его надо после серьезной дискуссии. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Ляшко передає слово Турчинову, будь ласка.

 

12:26:30

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, я звертаюсь  до тих, хто виступав з такими критичними зауваженнями щодо цієї постанови. Ви знаєте, за традицією Верховної Ради, коли є зауваження, то люди вносять власну постанову. Коли постанова не вноситься альтернативна – це  означає, що ця постанова підтримується.

 Тому, шановні колеги, я розумію так, що ті фракції, які не спромоглися внести постанову, вони підтримують внесену "Блоком  Юлії Тимошенко"  і це обєктивно.

Коли ви критикуєте, то, будь ласка, внесіть конкретні пропозиції, які у Верховній Раді відображаються у вигляді конкретного проекту  постанови, це на майбутнє. Наступне, шановні колеги, я звертаюсь не до емоцій, що, дійсно, треба виконувати передвиборчі обіцянки, про це багато тут говорилося. Я хочу звернутися до вашого прагматизму, шановні колеги. Повірте за досвідом,  будь-які зміни в кількості комітетів, особливо, що стосується збільшення кількості, призведе до створення нових апаратів,  призведе до повного перерозподілу всіх приміщень Верховної Ради. Тому що будь один даже комітет буде створений, все одно треба робити повний перерозподіл приміщень. Тобто будь-які зміни, які будуть просто зі стелі витягнуті, в яких не відображені ні в позиціях, які тут лунали, а просто в критичних зауваженнях, або просто продемонструвати  щось нове і цікаве, що не має нічого спільного з вашими передвиборчими обіцянками.

Так от, шановні колеги,  ви просто заблокуєте роботу Верховної Ради,  як мінімум ще на місяць, і не більше того. І всі ваші слова, вони перетворяться на просту демагогію. Тому, шановні колеги, шановні колеги, є дуже конкретна пропозиція.

Коли будете рахувати кількість законів, це також не є об’єктивно, тому що, наприклад, Бюджетний комітет півроку розглядає один Закон про бюджет. Але ж цей закон вартий сотень інших законопроектів. У нас, безумовно, є сподівання, що кількість лобістських законів значно зменшиться у цій Верховній Раді.

І саме тому, шановні колеги, вам пропонується наступна схема роботи. Підтримати або взяти за основу проект, запропонований постановою, тому що інших, альтернативних проектів, сьогодні не існує.

І, що стосується відання комітетів. Тому що комітет  можна по-різному назвати. А відання комітетів якраз і формує напрямок його діяльності. І щодо відання комітетів, то є можливість завтра доопрацювати ваші пропозиції, не на словах, а конкретно у вигляді проекту зміни до постанови. І завтра проголосувати цю постанову в цілому. Це буде єдиний конструктивний шлях. Всі інші питання, всі інші пропозиції, вони тільки будуть, повірте, зволікати від початку ефективної роботи Верховної Ради.

Тому я ще раз повторюю пропозицію до всіх – і правих, і лівих, і центристів, яка лунає, наступне. Підтримати, тобто взяти за основу проект постанови, єдиної постанови, запропонованій  Верховній Раді, і завтра доопрацювати конкретні пропозиції щодо відання комітетів з тим, щоб у цілому прийняти постанову і уже почати формування комітетів.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. Ми вже вичерпали регламент. Будь ласка, доповідач і співдоповідач мають заключне слово.

Прошу, Томенко. Мікрофон з місця увімкніть.

 

12:29:50

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  я хотів би, щоб ми як серйозна інституція, щоб не вели філологічної дискусію. І я чув багато виступаючих, це відомі українські філологи, які говорили нам про те, що таке народне господарство чи ненародне господарство. Я думаю, що ми залучимо філологів. Якщо буде потреба змінити назву комітету, але ми політики і парламентарі і повинні думати про те, що у комітетах ми повинні розглядати і як виконувати свої обіцянки передвиборчі, а не дебатувати, яка назва краща. Як тільки уперше збереться комітет і прийме рішення зі всіма учасниками і представниками фракції, що назва комітету є неадекватна 21-му століттю, комітет звернеться до Верховної Раді і ми змінимо назву. Невже це предмет дискусії у сьогодні у сесійній залі, що комусь не подобається народне чи антинародне господарство. Тому давайте не ховатися за цими словами, а сказати наступне: якщо у  парламент прийшли люди, які не мислять свого місця без посади голови  комітету, то це одна справа. А якщо прийшли люди, які хочуть працювати – інша справа. Тому наш підхід дуже простий: починаємо працювати і як тільки зберуться комітети, вони можуть перерозподілити свої повноваження у підкомітетах, у нас ніколи повноцінно не працювали підкомітети, можна перерозподілити повноваження і в тому ж Комітеті з правової політики, де комітет абсолютно спокійно може сказати, ми збільшуємо сферу діяльності такого-то підкомітету, зменшуємо такого-то.

Ми можемо визначити компроміси між  самими комітетами, ми практикували у попередньому скликанні і це є абсолютно нормально. Спільні засідання двох комітетів, трьох комітетів, коли є суміжні питання. Одним словом, коли є бажання працювати, треба працювати, коли немає бажання працювати, тоді будемо займатися філологічними дискусіями. Ми проти філологічних дискусій, давайте проголосуємо цю постанову, візьмемо за основу, я  погоджуюся, що є дискусія стосовно пункту про предмети відання і як Олександр Валентинович  пропонував завтра повернемося до пункту про предмети відання. Але сьогодні всі повинні знати, що парламент починає працювати в стабільному режимі в межах 24 комітетів і однієї спеціальної комісії. І ніяких революцій в структурі парламенту не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Ключковський  мікрофон  місця.

 

12:32:20

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую. Я прошу взяти до уваги, що я крім виступи ще маю право на репліку і прошу додати  одну хвилину.

Отже, коли я доповідав з трибуни, то чесно кажучи у своїй доповіді  розраховував на розуміння народних депутатів України, які особливо тих хто вже не перше скликання, які прекрасно розуміють  різницю між назвою комітету і предметами відання комітету. І особливо на тих хто знає, що ні один  підкомітет не може взяти на себе обов’язки комітету, і не може зробити те, що має зробити комітет.

Тому, я ще раз відношу ті зауваження, які були тільки що висловлені, на рахунок намагання жити легко і просто.  А тому, я ще раз хочу підкреслити, це вже відповідаючи Миколі Яновичу Азарову, що я не мав можливості доповідати рішення Підготовчої групи, оскільки такого рішення не було. Те що казав Микола Янович, що Підготовча група щось рекомендувала, не відповідає дійсності, оскільки остаточного рішення не існує Підготовчої групи з цього приводу.

Нарешті, коли ми хочемо, щоб Верховна Рада конструктивно працювала, то я б хотів відіслати тих, хто погоджується з цим, до положень регламенту Верховної Ради України, який передбачає на Першій сесії, одним з перших питань, вирішення проблеми кількості комітетів і їх предмети відання. Якщо б з цим не було проблеми у кожному новому скликанні, якщо б це не було важливо, то очевидно і регламент би не вимагав всього цього, і тоді б Верховна Рада проходила через це питання легко, і просто.

Я ще раз хочу звернути увагу на те, що деякі комітети в минулому скликанні були перевантажені не лобістськими законопроектами, а професійними законопроектами. Інше питання, чи це були ініціативи народних депутатів чи урядові, повірте, урядових було з питань оподаткування не менше, ніж депутатських. Але, тим не менш, давайте все-таки вирішимо, чи нам потрібний комітет, який би займався питаннями містобудування? І це вже питання таке, чи містобудування – це те саме, що Інтернет чи це різні речі? І чи можна в одному комітеті говорити про гроші, і про кашу?

Тому для тих, хто не бачить перспектив у тому, щоб попрацювати над розумним розподілом повноважень і комітетів, я пропоную почекати до завтра. І оскільки в нас, начебто, була домовленість сепаратних постанов не вносити, тому ми і не вносили від нашої фракції, але раз сьогодні з’явилася, то я обіцяю, до завтра внести кращу постанову, де буде розумніше розподілено ці питання. І де буде можливість працювати, а не жити легко і красиво.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання закінчено, будемо визначатися. Буквально два слова.

Праві всі ті, хто брав участь у цьому обговоренні.  Праві в тому, що дійсно, це надзвичайно важливе питання, це надзвичайно болюче питання,  це надзвичайно тривожне питання для кожного із нас, тому що це наше працевлаштування. Бо кожен із нас буде не народним депутатом, а буде членом того, чи іншого  комітету і так буде написано в нашій трудовій книжці. І тому   я розумію піклування і турботу про перелік комітетів.

Я думаю, що ми поступимо з вами правильно,  якщо зараз приймемо цю постанову за основу, дамо термін, скоротимо термін до завтрашнього дня, бо там  за Регламентом більше, ніж один день. А завтра розглянемо  з вами пропозиції, про які тут  пропонували і Турчинов, і Ключковський, і інші виступаючі, і Безсмертний, які говорили про те,  що треба зняти пункт четвертий з цієї постанови, а конкретно вже   постановою Верховної Ради записати предмети відання кожного  із комітетів. Тому ми будемо голосувати лише за основу.

Запишіться, будь ласка, з процедури прийняття рішення. Прошу записатися. П’ять хвилин, щоб кожна фракція гарантовано мала можливість виступити. Будь ласка, Барановський, ясно, Ларін.

 

12:37:03

ЛАРІН С.М.

Прошу передати слово Азарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Азарова.

 

12:37:09

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемый Адам Иванович, с точки зрения процедуры мы должны закончить работу подготовительной комиссии, наработать проект постановления от подготовительной комиссии и только после   этого мы должны его выносить в сессионный зал для голосования. Нельзя голосовать за отдельный проект, который не был  согласован с другими фракциями парламента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Баранівський Олександр Петрвоич, вас прикрили і я не побачив. Прошу, за ним Шевчук.

 

12:37:44

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги,  ви знаєте, коли проводиться десь скорочення штатів, то після цього скорочення зразу  добудовують крило до адмінбудинків. Так воно в нашій практиці. І тут в даному випадку, коли йде розширення комітетів, тут правильно говорилося і автомобілі, і все інше, і люди іншого від нас чекали, коли ми йшли на вибори. Тому є пропозиція, давайте поставимо за основу на голосування, там будемо визначатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук, будь ласка. За ним Микола Садовий.

 

12:38:19

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, фракція „Блок Юлії Тимошенко”.

Шановні колеги, я хочу привести лише два аргументи. Перше. Протягом каденції другого скликання було прийнято рішення про утворення нового комітету, Комітету з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності. Тобто це не означає, що якщо ми зараз приймемо, то це рішення буде на п’ять років.

І друге, я хочу нагадати присутнім, що тут лише третина депутатів мають робочі місця, а дві третини нових депутатів не мають де присісти навіть, не мають робочого місця, не мають де можливості прийняти громадян. Тому нам треба якнайшвидше цю постанову і дозволити народним депутатам виконувати свій громадянський обов’язок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Садовий, за ним Олександр Мороз.

 

12:39:08

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

Соціалісти підтримують законопроект. Його потрібно сьогодні прийняти за основу і якщо хтось має якісь зміни, доповнення протягом цього часу, до завтра можна доопрацювати і внести відповідні зміни. Дійсно, я підтримую колег, що стосується місця роботи, у частини депутатів немає місця роботи, немає кабінету і немає як працювати. Давайте зробимо таким чином, щоб завтра ми могли розпочати роботу у тому ракурсі, в якому подобає народному депутату. І уже пора братися за плуга і перти цього плуга. Досить уже тих змагань словесних і інших, які уже проведені, давайте будемо плідно, дружно працювати, до роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Мороз, за ним Роман Зварич.

 

12:40:10

МОРОЗ О.О.

Я відверто кажучи, не сподівався, що знову попаду, таке право попаде мені говорити, але я хочу звернути увагу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це щоб коаліція була.

 

МОРОЗ О.О. … керівників фракцій і тих, хто виступає з дискусією щодо предмету відань і тому подібне: ви потурбуйтеся сьогодні, щоб від вашої фракції в кожному комітеті було хоч по два чоловіки або хоч по одному, який буде виконувати функцію такої, знаєте, робочої конячки, бо комітет працює і фракція має лице тоді, коли такі ентузіасти, як казав Тарас Шевченко: „……… дурні”, тягнуть цю роботу. Якщо ми готові запропонувати цих людей, тоді можна зупинятися на відповідній кількості. Бо можна надувати щоки, говорити, що ми створили комітети, у вас є керівник, у нього є штат, є апарат, машина і все інше, а толку не буде. Треба тим займатися, предметно розглядати питання для цього, щоб депутати були зорієнтовано відповідно – це проблема. А зараз треба просто проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роман Зварич.

 

12:41:23

ЗВАРИЧ Р.М.

Зварич, „Наша Україна”.

Прошу передати слово народному депутату Матвієнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнко. Матвієнко Анатолія мікрофон.

 

12:41:37

МАТВІЄНКО А.С.

Матвиєнко, «Наша Україна», Українська республиканська партія «Собор».

Адам Іванович, я звертаюся до вас, як до президії, яку ми обрали, не для того, щоб імітувати роботу, а організовувати роботу Верховної Ради. Скажіть мені, будь ласка, яка є логіка в тому, коли підготовча група, яка має розглядати всі можливі законопроект з цього питання обговорювати, бо туди делеговані представники всіх фракцій і виносити це питання на розгляд Верховної Ради? Зараз ви пропонуєте, імітуючи роботу, прийняти рішення за основу, це нічого не вирішує. Тому давайте не творити імітації, передамо цей проект до підготовчої групи і будемо працювати над проектом, який внесе підготовча група. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Анатолій Сергійович, на відміну від вас, ви 82 дні імітували роботу, ми нічого не імітуємо, ми виконуємо Регламент і керуємо роботою Верховної Ради. Це не імітація. Це перше.

Друге. Я наголошую, що законопроект за номером 1005 внесли два народних депутати, які є членами підготовчої групи.

Третє. Рішення приймає не підготовча група, не комітет, не окремий депутат. Рішення приймає Верховна Рада.

Обговорення завершено. З вашого дозволу я ставлю на голосування. Ставлю на голосування. Репліка? Анатолій Сергійович, ви назвали мене, я обізвав вас, - ми обмінялись репліками і на цьому закінчили. Ось і все. Ви трохи відлучилися від Верховної Ради і забули. Інцидент вичерпаний.

Ставлю на голосування за основу із вилученням пункту 4, з вилученням пункту 4, де йдеться про предмети відання, проект Постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України п’ятого скликання, з дорученням на завтра підготувати предмети відання комітетів. Прошу голосувати. Законопроект за номером 1005.

 

12:44:04

За-180

По фракціях будь ласка. Партія Регіонів – 0, Блок Тимошенко – 126, „Наша Україна” – 0, соціалісти – 33, комуністів – 21. Рішення не прийнято.

Рішення не прийнято.

Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України. На Погоджувальній раді, шановні колеги, не переживайте, це не вперше і не востаннє, коли не приймається рішення. Повернуться – будуть прийняті. Не будуть прийняті, будем без комітетів працювати, чого ви переживаєте так? Голосування показало, що завтра буде коаліція. (О п л е с к и)

На Погоджувальній раді ми домовилися про те, що хоча на Погоджувальній раді не прийнята була пропозиція, на відміну від попередньої, яка була прийнята, але сесійна зала не підтримала, перед тим, як перейти до обговорення питання про створення депутатської коаліції, депутатських фракцій, ми розглянемо питання про внесення зміни до порядку денного першої сесії Верховної Ради України п’ятого скликання на період формування  персонального складу Комітетів Верховної Ради України.

Прошу записатися із процедури цього питання. Записуємося.

Будь ласка, покажіть на табло. П’ять хвилин. Роман Безсмертний, за ним  - Баранівський.

 

12:46:03

БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.

Шановна президія, шановні колеги. Ми аналізували ситуацію, яка може скластися  після незатвердження комітетів Верховної Ради стосовно можливості розгляду будь-яких інших питань чи внесення змін до порядку денного. Я хочу виголосити і ознайомити вас зараз з позицією фракції.

Справа в тому, що будь-який акт, який приймається Верховною Радою, він повинен набрати юридичну силу тільки після того, коли підпише його Голова Верховної Ради. Тому це перша проблема, яка не дозволяє розглядати по суті і виносити будь-які акти, які стосуються змісту розгляду питань чи це стосується ситуації в Феодосії, чи це стосується ситуації у Дніпропетровську.

Наступне. Серед проектів, які пропонуються на розгляд є такі сентенції. Рекомендувати Президенту увільнити виконуючого обов’язки такого-то міністра з посади… Шановні колеги, справа в тому, що  Кабінет Міністрів у відповідності до Конституції сьогодні знаходиться у відставці. І міністри лише виконують обовязки до моменту призначення на цю посаду інших міністрів. Таким чином ніхто нікого вже ніяких підстав увільняти немає права і можливості такої конституційної.

Якщо з точки зору вашої політичної групи, політичної сили 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вибачте. Уже 12 секунд.  Олександр Баранівський, за ним - Самофалов Геннадій. Будь ласка, мікрофон.

 

12:47:43

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Я дякую. Олександру Морозу передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександру Морозу. Він на цей раз не записався.

 

12:47:51

МОРОЗ О.О.

Я записався сьомим, дивіться уважно, Адаме Івановичу.

Отже,  я  висловлюю своє міркування і думку  фракції з цього приводу, фракції Соціалістичної партії. Треба все робити у регламентних межах, у межах законодавства і Конституції. Якщо  там визначений перелік питань, то їх треба  розглядати послідовно так, як вони записані. Якщо ми не визначилися навіть щодо переліку комітеті і предмету їх відання, то   наступне питання розглядати немає сенсу. І я переконаний, що ми  не повинні приймати якихось відповідальних рішень, особливо вирішувати кадрові питання, коли вони не матимуть під собою легітимної основи. Тому це ризики, це певною мірою демонстрація   бажання працювати, але не сама робота.

Я пропоную: перерва до завтра до 10 години і вирішити питання по коаліції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Геннадій Самофалов. За ним Оніщук Микола.

 

12:48:56

САМОФАЛОВ Г.Г.

Прошу передать слово Евгению Кушнарьову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Євгена Кушнарьова, будь ласка.

 

12:49:03

КУШНАРЬОВ Є.П.

Шановні народні депутати! Позиція нашої фракції була вже сформульована  Раїсою Богатирьовою. Ми вважаємо, що сьогодні у суспільстві є низка дуже важливих питань, які, принаймні, потребують  повної і обєктивної інформації для народних депутатів.  Тому ми вважаємо, що ми повинні  продовжувати працювати, по-перше, створити дві слідчі комісії стосовно ситуації в Криму і стосовно ситуації у Дніпропетровську, а далі  у режимі парламентських слухань визначити перелік питань: два, три чотири, як ми  визначимось, по яких ми повинні отримати повну і обєктивну  інформацію від посадових осіб, які за ці питання відповідають у державі. І навіть цієї інформації буде для нас достатньо для того, щоб далі робити для себе висновки.

 

МАРТИНЮК А.І. Микола Оніщук. За ним Сергій Осика.

 

12:50:05

ОНІЩУК М.В.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! У народі говорять: як не знаєш, як  поступити, поступай по закону. Так ось, закон, яким керується Верховна Рада України, є Регламент, зокрема, стаття 16, яка дуже чітко регламентує  ситуацію, яка склалася у Верховній Раді, зокрема вказує, що до сформування персонального складу комітетів на пленарних засіданнях першої сесії новообраної Верховної Ради питання розглядаються в наступній послідовності.  Ми щойно з вами завершили розгляд питання про перелік комітетів, предмети їх відання. Наступне питання – це про формування та реєстрацію депутатських фракцій, про коаліцію депутатських фракцій в Верховній Раді і далі – обрання Голови Верховної Ради України.

Відтак, якщо парламент хоче відступити від положення, яке передбачено в Регламенті, ми щонайменше мусимо внести зміни до Регламенту Верховної Ради. Іншого виходу, іншого правового порядку дій парламенту в цій ситуації немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Осика.

 

12:51:15

ОСИКА С.Г.

Прошу надати слово Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Турчинов. 

 

12:51:25

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, мені здається, що тут лунала непогана пропозиція – не імітувати роботу, а дійсно працювати. І саме тому ми повинні наробляти рішення, які знаходяться у площині Конституції і чинного законодавства, а не імітувати якісь виступи, за якими нічого відповідального не буде. І тому, шановні колеги, відповідно до Регламенту, відповідно до Конституції Верховна Рада не може просуватись далі, поки не буде сформована коаліція.

Що стосується, або, може, ось комітети відпрацювати, ну бажання у Верховної Ради з цього приводу, особливо тих фракцій, які за конструктивну роботу, чомусь не виникло. Тому я звертаюсь до фракції Регіонів, до фракції "Наша Україна" – за слова треба відповідати. Ви заявили про широку коаліцію. Будь ласка, прийшов час доповідати з цього питання. Зараз Верховна Рада слухає питання про створення коаліції. І саме це питання, будь ласка, ми хочемо від вас почути. Дякуємо. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, обмін думками відбувся. Я єдине хочу сказати, бо тут деякою мірою звучало, що ми маємо змінити Регламент, щоб розглядати це питання, ні… Треба було дочитати до кінця 16 статтю Регламенту. А 16 стаття Регламенту говорить, що у разі необхідності – це пункт 2 – Верховна Рада може прийняти рішення про зміну послідовності розгляду питань, зазначеного переліку. Так що… якщо проголосуєм, то приймем. Тому я ставлю на голосування. Хто за те, щоб змінити послідовність розгляду питань  порядку денного першої сесії Верховної Ради України 5-го скликання на період до сформування  персонального складу комітетів Верховної Ради України, прошу визначатися.

 

12:53:41

За-204

По фракціях, будь ласка. Рішення не прийнято.

Партія регіонів – 183, Блок Тимошенко – 0, „Наша  Україна” -  0,  соціалісти – 0, фракція комуністів – 21. таким чином, рішення не прийнято. Враховуючи, шановні колеги, те, що сьогодні середа, а, відповідно до 19 статті Регламенту, в середу проводиться лише ранкове  засідання Верховної Ради, тому я оголошую перерву до завтра до 10-ої години, а на цьому ранкове  засідання Верховної Ради оголошую закритим. На все добре.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку