ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійна зала Верховної Ради України

22 червня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

10:01:29

Зареєструвалися в сесійній залі картками 380 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати! 22 червня – це день скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Прошу, шановні колеги, вшанувати пам'ять наших співвітчизників, які віддали життя за Україну, за народ. Дякую.

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 21 червня. Розглянуто 23 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 14 законів та 10 постанов, 3 законопроекти та 1 проект постанови відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 2 закони прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон направлено на доопрацювання.

Шановні народні депутати, відповідно до вимог Регламенту 2 фракції внесли пропозицію про оголошення перерви для того, щоб у них була можливість виступити із заявою. З заявою буде виступати Роман Забзалюк. Будь ласка.

 

10:03:01

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановні громадяни! Брехливі обвинувачення, що пролунали на адресу Тимошенко з боку двічі, звісно, не судимого Януковича і його співучасників по утворенню в Україні кримінального режиму Азарова і Кузьміна являються виключно брутальною провокацією. Адже в антиконституційний спосіб, узурпувавши владу в державі, вони фактично самочинно проводять слідство і виносять вирок. Ці особи уявили себе "сталінською трійкою", яка може не тільки безкарно висмоктувати з країни колосальні ресурси, але й вершити самосуд і ламати долі мільйонів людей. Вони нахабно ігнорують права та свободи громадян, нехтують законами, Конституцією, парламентом. Зокрема, на минулому сесійному тижні ми в офіційній заяві вимагали від пана Азарова письмових пояснень, на які саме документи він посилався, звинувачуючи лідера опозиції, де і на яких підставах він їх отримав. Відповіді нам не надійшло, і це лише засвідчує вищесказане та наочно демонструє неправдивість наданої ним інформації вітчизняним ЗМІ.

Разом з тим, судячи зі змісту тих нісенітниць, що Віктор Федорович повідав західним ЗМІ про Юлію Тимошенко, можна зробити висновок: він у своєму страху перед Тимошенко та відчуттям неминучої розплати за скоєні його режимом злочини намагається особисто стати ще і її катом.

Саме тому, замість того щоб спрямувати бюджетні кошти на конче необхідну допомогу вчителям, медикам, селянам, пенсіонерам, незахищеним верствам населення, режим незаконно і безконтрольно витрачає величезні державні кошти на облаштування своїх маєтків, резиденцій, палаців, елітної нерухомості за кордоном, на утримання непомірно роздутої репресивної державної машини, на фабрикування так званих кримінальних справ, і ще й винаймає за бюджетні гроші сумнівні закордонні юридичні компанії, лише з єдиною метою: щоб вони хоч якимось чином вмотивували брехню про Юлію Тимошенко, якою влада намагається нагодувати наших громадян та замилити очі світовій спільноті.

Ми добре пам’ятаємо. Як уряд Азарова вже наймав іноземні фірми, за допомогою яких намагався знайти хоч найменші зловживання в діяльності Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Однак, окрім потрачених коштів з державного бюджету, з цього нічого не вийшло.

Стає цілковито очевидним, що які б гучні заяви та обвинувачення не робили представники влади "кровосісів", прокуратурам, суддям, владній верхівці вже ніхто не вірить ані в Україні, ані за її межами. Весь світ визнав: в країні Януковичем та Партією регіонів монтується кримінальна диктатура, а Юлія Тимошенко як найнебезпечніша особистість для діючого режиму ув’язнена виключно через політичну діяльність та свою принципову незламну патріотичну позицію.

Тому ми заявляємо: Юлія Тимошенко – політична ув’язнена, і вона  негайно повинна бути звільнена. Ми віримо і знаємо, режиму не вдасться поневолити Україну. Україна переможе! Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава! Юлі волю! Юлі волю! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України в п'ятницю з 10 до 11 години проводиться "година запитань до Уряду". Сьогодні основним доповідачем від уряду буде міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Михайлович Близнюк. В нас для цього є… Присутні  члени уряду, які не перебувають у відрядженнях. У нас для цього є 54 хвилини, тому… (Шум у залі)

Я прошу вас, шановні колеги.

Запрошую Анатолія Михайловича Близнюка для того, щоб він відповідав на запитання, які депутатські фракції групи направили письмово до Кабінету Міністрів України. А потім будемо спілкуватися в режимі безпосередньо запитань від народних депутатів України. Прошу вас.

 

БЛИЗНЮК А.М.

Я дякую. Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, на виконання  рішення про проведення Години запитань до Уряду, до Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надійшли письмові запитання від депутатських фракцій, загалом їх 19. Проаналізувавши всі питання по темам, я доповідаю.

Перший блок: житлово-комунальне господарство. "Який рівень забезпечення централізованим водопостачанням населених пунктів в Україні?". Загалом центральним водопостачанням в країні забезпечено 63,9 населення. Міське населення забезпечено центральним водопостачанням на 83,3 відсотків, сільське – 24,6. Система водопостачання в більшості побудована за радянських часів і рівень зношення основних фондів складає в середньому по країні 54 відсотки. Найбільшу зношеність мають очисні споруди – 58 відсотків.

"Чи відповідають вітчизняні стандарти якості питної води світовим стандартам якості?"

Державні санітарні норми та правила, гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною, розроблені на основі європейських і світових вимог до цих стандартів. Вони набули чинності у 2010 році. Окремі з цих вимог почнуть працювати з 2013 року. Однак, існує на сьогоднішній день… не існує лабораторне обладнання на водозаборах по рядку показників. Саме тому у програмі "Питна вода України" є розділ "Оснащення лабораторій контролю якості питної води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням". У рамках цієї програми розраховуємо поступово забезпечити лабораторії необхідним обладнанням, починаючих з регіонів. Найбільш складною ситуацією з якістю води це є Східні регіони.

"Які конкретні заходи і проекти реалізуються міністерством задля виконання завдань, передбачених загальнодержавною цільовою програмою "Питна вода"?"

На реалізацію завдань і заходів загальнодержавної цільової програми передбачено у бюджеті 2012 року 200 мільйонів на будівництво та реконструкцію водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання у регіонах із найбільшими відхиленнями у якості води від встановлених норм, впровадження станцій доочищення питної води у системах централізованого водопостачання.  Крім того, у цьому році передбачено 640 мільйонів гривень для реконструкції та будівництва очисних споруд та інших об'єктів з метою захисту акваторії Азово-Чорноморського узбережжя та басейнів і річок Дніпро і Сіверський Донець від забруднення. Кошти будуть спрямовані на модернізацію систем централізованого водовідведення, впровадження новітніх технологій очистки стічних вод.  Також плануються кошти Європейського інвестиційного банку, донорських організацій задля розвитку систем водопостачання та водовідведення в містах, в селищах і в селах.

"На вашу думку, чи є перспективи в розвитку центрального водопостачання у приватному секторі в селах? Чи варто стимулювати кожне домогосподарство, мати індивідуальну водну свердловину?"

На жаль, далеко не кожна індивідуальна свердловина може відповідати встановленим сучасним вимогам, стандартам  якості води. Ставити станцію доочистки на кожній скважині – це дуже дорого і нераціонально. Тому централізоване водопостачання в селах може і повинно існувати. Повинна бути одна досить велика свердловина, яка забезпечує відповідний дебіт води, і на ній повинні стояти необхідні системи очищення. Тоді вода буде якісною. Подібні проекти також розглядаються в рамках програми "Питна вода України".

"Як підвищити відповідальність підприємств, які забруднюють системи викидами річки та озера?"

Ми розуміємо важливість цього питання. Тому спільно з Міністерством екології та природних ресурсів напрацьовуємо оптимальну систему відповідальності. На наш погляд, у першу чергу, необхідний жорсткий екологічний контроль, потім – високі штрафи для порушників. Їхні розміри повинні давати можливість державі проводити очищення та реабілітацію поверхневих водойм та вододжерела. Екологічні штрафи повинні бути дійсно високими. Але контроль –  основа цієї діяльності. Як свідчить міжнародний досвід, інших способів впливу на забруднювачів немає.

"Які заходи запропоновано міністерством для розвитку нормативно-правової бази і господарського механізму водокористування?"

Перш за все технічний і комерційний облік води на всіх рівнях, який дозволить побачити всі вузькі міста. Якщо ми навчимося рахувати воду, економити її, ми знайдемо стимули для економії питної води та енергоресурсів. 

Ухвалення рішення на законодавчому рівні про запровадження комерційного обліку цьому сприятиме. Я хотів би сказати, що більше питань було по питній воді і водовідвенню, і це зрозуміло по цій погоді, але ми готуємося до роботи в зимовий умовах і хоча в більшості своїй питання були по суті забезпечення питною водою, хочу зазначити, що не можна розглядати окремо від інших систем життєзабезпечення зокрема і підготовку до нового опалювального сезону.

Спільно з органами місцевого самоврядування ми використовуємо літній ремонтний період для ремонту та модернізації всіх систем. На разі триває встановлення на комунальних підприємствах приладів технологічного та комерційного обліку. Також в цьому році вперше на принципах бюджетного кредитування ми запропонували місцевим громадам встановлювати індивідуальні теплові пункти та інші системні проекти в галузі теплозабезпечення задля комплексного вирішення проблем всього міста, а не окремого конкретного будинку.

"Проект Житлового кодексу, який знаходиться на розгляді у Верховній Раді,  перш за все захищає права не трудящих, не права більшості громадян, а інтереси будівельних, енергетичних, комунальних, фінансових та інших магнатів. Чому влада як на державному, так і на місцевому рівні не регулює тарифи?"

Тарифи. Я кажу про це, по-перше, повинні бути економічно обґрунтованими, повністю покривати собівартість послуг для того, щоб забезпечити рентабельність та розвиток галузі, для того, щоб забезпечити нормальну роботу, але соціальний захист також має бути забезпечено і держава бере на себе ці зобов’язання. І громадянин, якщо він не в змозі оплачувати ці тарифи, то держава гарантує соціальний захист через систему пільг та субсидій. А тарифна політика в державі регулюється національними регуляторами та органами місцевого самоврядування згідно наданих законодавством повноважень.

Блок питань по реалізації ініціативи Президента по доступному житлу.

Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів почала працювати. І я хотів би зразу сказати, що це ціла система, яка починається з того, що ми вкладаємо кошти через ці механізми для добудови того, що вже почало будуватися, і паралельно відбудовуємо систему будівництва на нових площадках, які землю надає місцева влада, робить мережі, а забудовники будують дешеве соціальне житло. І включається надалі ця іпотечна схема.

На сьогодні сформовано необхідну нормативно-правову базу для реалізації програми. В квітні уряд затвердив відповідний порядок, розроблені всі механізми і кроки для бюджетного фінансування. Для максимального комфорту громадян, які бажають отримати кредити, створені єдині вікна. Людина може безпосередньо отримати від забудовника, банкіра вичерпну інформацію. Розширилася кількість банків, які повідомили про участь у програмі, а також території, на яких вони будуть працювати. Для більш широкого інформування громадян про хід реалізації соціальних ініціатив Президента щодо здешевлення іпотечних кредитів на офіційному веб-сайті регіону діє комунікаційна платформа для всіх зацікавлених верств і громадян, і банкірів, і забудовників. Постановою уряду визначено умови отримання кредитів у рамках програми. Є портрет позичальника, є портрет квартири, яка може бути йому запропонована, розрахункова вартість житла по регіонам. Відбір об’єктів для учасників програми здійснюється за поданням місцевих органів виконавчої влади. В бюджеті 2012 року передбачено 1 один мільярд гривень  на часткову компенсацію відсоткової ставки і 1 червня перші 30 мільйонів гривень надіслано в регіони.

Програма вже почала  працювати, але я кажу, що це  перший етап по реалізації програми добудови того, що вже будується. А надалі паралельна програма побудови нового житла на основі новітніх технологій, загалом  в Україні понад 7,5 тисяч громадян зараз виявили бажання отримати пільгові іпотечні кредити. Забудовники надали 4 тисячі 710 квартир і вже 50 договорів повністю укладені і перераховані кошти.

Є проблеми, які ми розглядаємо разом з регіонами і корегуємо ту ситуацію оперативно. Через місяць прийняття першої постанови вже скорегована прийнята у травні цього місяця і ми зараз працюємо над тим, щоб ще  зняти деякі питання, які ставлять люди.  Ми працюємо над створення тієї системи, яка б дозволила тим, хто може  придбавати житло на  вторинному ринку, хай він це робить, той хто може побудувати житло без залучення кредитної системи, хай це він робить. А держава буде розробляти і відпрацьовувати систему, яка допомагає тим верствам населення, які самі не можуть собі побудувати.

Я дякую вам  за запитання. Готовий відповідати на ваші усні запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, на всі письмові питання вам  надана відповідь. Тепер переходимо за запитань безпосередньо від народних депутатів України. Прошу, шановні  колеги, записатися на запитання до членів Кабінет Міністрів  України.  Так, коли записались, тоді, будь ласка, покажіть на табло прізвища.

Володимир Мойсик, фракція  "Наша Україна - Народна самооборона".

 

10:20:53

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик,  Партія "За Україну!". Прошу передати слово    Карпуку Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Карпук, будь ласка.

 

10:21:00

КАРПУК В.Г.

Володимир  Карпук. Шановний  Анатолію Михайловичу, нещодавно в Луцьку   обвалився цілий під'їзд будинку як карточний будиночок і потріскався взагалі будинок. Є експертиза, але дуже  сумніви вона в людей викликає, тому що  практично відсутня  і попередня технічна документація, і дійсно перебудова, яка здійснювалася в цьому будинку, саме зруйнування опірної стіни призвело до цієї трагедії. Люди турбуються про подальше життя і сьогодні запит буде до  Прем'єр-міністра     щодо виділення квартир і загалом цим жителям будинку.

Але турбує інше. 90 відсотків за даними різних міських громад на цих будинки, які збудовані  в 70-80  роки, немає    технічної документації. Перебудова, яка здійснюється з дозволу влади, часто руйнує оці всі  конструкції і буде приводити до цих трагедій.

Що може зробити міністерство в цьому?

 

БЛИЗНЮК А.М.  Я дякую.

Ну,  по-перше, в Луцьку, це не під'їзд обвалився, а між під'їздами цей, скажемо так, простір. Але,  дійсно, на першому поверсі, там були, проводились раніше роботи по перебудові. Остаточних висновків експертів ще не має, але ми розуміємо, що цей будинок, який побудований, і цегла, і  панелі, там  все є, у 1971 році. Експерти нададуть свої висновки, всі рішення по забезпеченню  людей квартирами зараз прийняті і пропозиції державної адміністрації ми прийняли, і готуємо для прийняття рішення  Кабінетом Міністрів. А з урахуванням для того, щоб  це не було надалі, це ж, я перепрошую, і ви, пане Карпук,  приймали таке рішення, що ми переходимо до лібералізації ринку будівництва і кажемо, що І-ІІІ категорія не ліцензується, а тільки IV-V. А перебудови люди ведуть згідно заяви, написав: я буду це робити. Але треба нам, з одного боку лібералізувати для того, щоб люди могли вільніше працювати, але система відповідальності за ці роботи повинна бути, ну, скажімо, жестче. І система сертифікації, яка зараз є, дозволяє нам перейти на персональну   відповідальність тих людей, які приймають рішення по переобладнанню того чи іншого приміщення. Система в державі така є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Шершун, фракція Народної Партії.

 

10:24:00

ШЕРШУН М.Х.

Шановний Анатолій Михайловичу, до місцевих органів містобудування та архітектури, та й до депутатів часто звертаються чимало жителів району, які проживають в одно-, двоповерхових житлових будинках, які складаються з двох, чотирьох і більше квартир по питанню надання дозволу на будівництво, добудов до таких будинків, господарських будівель та гаражів до них.

Відповідно до Закону про регулювання містобудівної діяльності надати такий дозвіл, вихідні дані на проектування немає можливості. І оскільки обов'язково у заявника має бути документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. У випадку наявності у будинку двох і більше квартир, земельну ділянку можливо приватизувати лише у спільну сумісну власність. В основному в кожному будинку знаходиться хоча би один власник квартири, який відмовляється з різних причин від приватизації земельної ділянки і тоді громадянин, який бажає здійснювати будівництво на такій ділянці – не може цього зробити.

Чи не вважаєте ви, що потрібно було внести зміни до Закону, який я називав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, будь ласка, назвіть закони..

 

10:25:14

ШЕРШУН М.Х. … Закон про регулювання, зміни про регулювання до Закону про регулювання містобудівної діяльності внести зміни до закону цього, який би дозволив спростити можливість отримати дозвіл на будівництво добудови жителю одно-, двохповерхового будинку. Дякую.

 

БЛИЗНЮК А.М. Я дякую.

Є різні думки. І коли одна людина там не узгоджується чи декілька, є законодавча база, яка дозволяє вирішувати ці питання. До мене звернулись з того ж Луцька, ОСББ, 5-поверховий будинок. Вони мають його у власності і кажуть, до нас прийшов бізнесмен, який каже, я надбудую мансардний поверх і повністю вам виконаю утеплення будинку, ви будете платити менше. Тому, можливо, коли власники колективні приймають таке рішення і укладають угоду, це можливо.

Але попереду повинен бути тільки проект. Повинно бути проектне рішення на добудову, перебудову. Це перше. А потів уже договір і всі механізми, які дозволяють виконувати ці роботи.

Це не по темі, але я хочу сказати, щоб ви мене почули. 93,6 відсотків житла в державі Україна приватизована. Але ми кожен раз продовжуємо приватизацію. Ми віддали людям квадратні метри в будинках, а не цілісний майновий комплекс. Треба закінчити приватизацію, віддати людям повністю конструктив будинку, прибудинкову територію. І потім вони будуть хазяїнами по вирішенню усіх питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Бевз, фракція комуністів.

 

10:27:15

БЕВЗ В.А.

Шановний Анатолій Михайлович, ну, цілком очевидно, що та нормативно-правова база, яка сьогодні формується під регулювання всіх процесів ЖКХ, перекладається на жалюгідні зарплати і пенсії людей. Це вже очевидно. Є один момент. В той же час, за останніх 2 роки із країни виведено 420 мільярдів гривень банківського капіталу, з якого не сплачено 80 мільярдів податкових і інших платежів.

Чи не здається вам, що якби був відповідний ресурс оцей, то можна було б багато проблем в країні вирішити, в тому числі і в житлово-комунальному комплексі країни? Дякую.

 

БЛИЗНЮК А.М. Ну, скажемо так, я скажу вам, що це не очевидна проблема, як ви сказали. І кожен, як казав перший Президент, повинен перти свого плуга. Тому я вам скажу, що зараз державна гарантує людям через систему пільг і субсидій не підняття тарифів. В теплопостачанні 51 відсоток через тарифи компенсується, 69 відсотків… Та що ж ви махаєте головою. Я ж про цифри кажу, а ви про політику.

Тому це проблема наша взагалі, яку ми повинні вирішувати. І я на 100 відсотків з вами згодний, що держава повинна вкладати кошти в реформування системи житлово-комунального господарства. І коли будете голосувати за бюджет, я побачу ваші зауваження про, що ви там пропонуєте додатково на житлово-комунальне господарство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:29:09

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. В мене запитання до міністра юстиції, пана Лавриновича. Я хотів би задати йому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ШКІЛЬ А.В.  У нас Президент роздає часом, останнім часом багато інтерв'ю. Він дав інтерв'ю агентству "Блумберг", де сказав, що злочини, скоєні в різних кримінальних справах, були вчинені за участю Тимошенко. Це не секрет для всього світу, це сталося, включаючи вбивство Щербаня. Були мотиви. Тобто я хотів би дізнатися, відколи Президент став прокурором і визначає мотиви.

А в іншому 31 травня ВВС Президент України Віктор Янукович заявив про те, що Україна запросила міжнародних експертів і адвокатів, які дадуть експертний висновок щодо справи екс-прем'єр-міністра Тимошенко. 24 травня 2012 року Міністерство юстиції України підписало договір з американською юридичною компанією Skadden, яка буде досліджувати матеріали судового процесу і надсилати, і надасть висновки.

Мене цікавить чи проводився тендер. Якщо проводився, то коли? Хто проводив цей тендер? Бо, в принципі, ми хочемо знати як витрачаються бюджетні кошти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте таким чином. Я запропоную Анатолію Михайловичу, щоб він сів. Якщо будуть запитання, буде він також відповідати, щоб не стояв.  То будуть запитання, ви будете ставити до нього, він буде відповідати.

А зараз Олександр Володимирович, будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановні народні депутати,  питання щодо укладання угод Міністерством юстиції з юридичними компаніями врегульовано чинним законодавством України, воно передбачає проведення  тендерів  так як і для інших закупівель, починаючи з певної суми. Та сума, на яку вкладений договір з американською компанією Skadden  є меншою від цієї суми, і вона не передбачала проведення    обов'язкового тендеру.

Таким чином у нас є укладений договір  Vіністерства юстиції з  компанією, завдання якої було вивчити  обставини справи, які стосуються звернення громадянина України до Європейського cуду з прав людини з тим, щоб допомогти сформувати  позицію уряду під час розгляду у Європейському cуді з прав людини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Найденов, фракція комуністів.

  

10:31:22

НАЙДЬОНОВ А.М.

Прошу передать слово Сергею Владимировичу Гордиенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Сергій Гордієнко, будь ласка, ваше запитання.

 

10:31:26

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України.

Шановний Анатолію Михайловичу, у мене до вас запитання надзвичайно важливе. В інтерв'ю "Дзеркалу тижня"   ви заявили, що у 2013 році  планується проведення територіальної реформи. За вашими слова, мають бути  зліквідовані понад 9 тисяч місцевих рад, сільських, селищних рад. Як ви сказали  у своєму інтерв'ю, це  буде зроблено методом кнута і пряніка. Це викликало величезну тривогу у населення, особливо  сільського. Люди розуміють, що весь саме тягар буде перекладений на  їхні плечі, весь фінансовий тягар.  Чи  доцільно всю державу втягнути  у таку  широкомасштабну авантюру чи можна провести хоча би якійсь експеримент на базі однієї  з областей?

 

БЛИЗНЮК А.М.  Я дякую.

Але, скажемо так, такого, що завтра  це буде робитись, я ніколи  не казав і не кажу. От тут є Матвієнко, і  проект закону, який  лежить у Верховній Раді, він такий же самий. Тому ми кажемо, що зараз у державі  Україна є громади, я не буду казати скільки і в якій області, менше 500 чоловік. І тоді ми кажемо людям, надаємо можливість і держава стимулює, каже: "Люди добрі, проводьте згідно Закону про місцевий референдум свої референдуми, приймайте рішення про об'єднання зусиль. Держава буде вас стимулювати. І ви будете самодостатні". А не той принцип, який зараз є і про який ви кажете, коли всі виглядають, що, коли дасть держава. Такого в світі нема, громади повинні бути самодостатні. А якщо і є такі, яким треба допомагати, то, ну, скажемо так, осмислено держава на це йде.

Та де ж гроші взяти, коли картошку ви кидаєте під Верховну Раду? Де ж гроші ці взяти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Болдирєв, фракція Партії регіонів.

 

10:33:59

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Прошу передать слово Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, будь ласка.  Я прошу вас.

 

10:34:04

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Анатолий Михайлович! Спасибо вам за широкую информацию о работе вашего министерства, спасибо за профессиональные ответы, правдивые ответы. Вы говорите правду, за это спасибо, за правду.

И вы знаете этот год идет под флагом реализации социальных инициатив Президента, реализация которых с воодушевлением встречена простыми людьми. И особо вот люди надеяться на одну составляющую и с пристальным вниманием следят, как оно будет реализовано, и молодые семьи, и семьи с небольшим достатком, это программа "Доступне житло". Будьте добры, пожалуйста, немного подробнее скажите, что делается в этом направлении и как она будет реализовываться. Спасибо.

 

БЛИЗНЮК А.М. Ну, я уже сказал, в целом программа, она не может быть реализована в течении месяца там или даже года. Это программа на многие годы, поскольку ж задавали вопрос и о Луцке, и другие есть проблемы. То есть мы имеем жилье, которое надо реконструировать, тратить деньги и рано или поздно его надо будет, ну, скажем, сносить.

Поэтому мы говорим: мы сегодня за счет этого механизма даем людям возможность получить жилье в недостроенных домах. И они принимают сами решения такие. Но в дальнейшем мы идем на систему подготовки земли, инфраструктуры, технологии новейшие (он за картошкой пришел)…

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

БЛИЗНЮК А.М. Вы, если себя не уважаете – уважайте других!

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюся до народного депутата Ляшка: будь ласка, не заважайте відповідати, не заважайте. (Шум у залі) Будь ласка.

 

БЛИЗНЮК А.М. Тому, скажемо так, конкретно, якщо ви мене слухаєте і чуєте. Зараз ми використовуємо на один квадратний метр обігріву житла 186 кіловат, а в Європі – 50. Ми в 4 рази більше використовуємо газу того, якого в нас немає, який ми дорого купуємо. Тому технології будівництва будуть забезпечувати якраз європейські стандарти, і це будуть екологічні будинки і економічні. І це стратегічна перспектива, яку поставив Президент перед нами виконувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Стретович, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

10:37:11

СТРЕТОВИЧ В.М.

Куликову, будь ласка, Куликову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кирило Куликов, будь ласка.

 

10:37:16

КУЛИКОВ К.Б.

У мене запитання до Валерія Івановича Хорошковського.

Валерій Іванович, у мене до вас запитання (депутат Куликов). Ви знаєте, на цьому сесійному тижні Верховна Рада ще раз завдяки зусиллям ряду депутатів, які підтримують корупційні схеми з виготовлення бланків в Україні, відклала Закон про біометричні паспорти (10381). Згідно до Плану дій до першої черги ми в червні як країна повинні були прийняти цей законопроект. Ви знаєте, я вже  казав, повторюючи слова великого Мартіна Лютера Кінга, "у мене є мрія" – "I have a dream". Інші кажуть щось інше, але у нас є мрія: бути в Європі.

Що збирається робити уряд, щоб прийняти цей законопроект, це по-перше?

І що збирається робити уряд, щоб виконувати рішення Президента, РНБО щодо відсторонення корупційних схем, схем, ви знаєте, консорціуму "ЄДАПС" від виготовлення бланків паспортів і всього іншого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Валерій Іванович.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І. Звичайно, уряд виходить з тієї позиції, що цей законопроект, на жаль, вже декілька разів відкладається до прийняття в парламент. Я з вами згоден, шановний народний депутате, відносно того, що, на жаль, ми затримуємо закінчення законодавчої стадії переходу до безвізового режиму з європейським співтовариством. У нас є тільки одна можливість як у Уряду на сьогоднішній день – це ще раз звертатися до парламенту з проханням прийняти цей законодавчий акт, а зі свого боку я буду працювати з Єврокомісією для того, щоб відкласти третій звіт, так званий, який нам дозволить, можливо, ще зробити це, якщо не на цій сесії, то на початку нової сесії.

Що стосується застосування різних схем, як ви сказали, то наше завдання наступне, що ми хочемо, щоб комбінат "Україна" до кінця року вже мав достатньо обладнання, яке зможе печатати всі, друкувати всі документи, в тому числі і паспорти з біометричними даними. Тому ми працюємо саме в цих двох напрямках. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:39:26

СОБОЛЄВ С.В.

У мене запитання все-таки до міністра юстиції. Пане міністр, ну, от ви на всю країну повинні оголосити: за які кошти американська компанія отримала від вас замовлення? Бо це є публічні фінанси, все одно ця американська компанія прозвітує і ви цього не приховаєте.

По-друге, ну, я подивився закон, на сьогоднішній день лише послуги, які менше ста тисяч гривень, дійсно, під такі послуги не оголошується тендер. Ви хочете сказати, що американська компанія тут буде працювати за 12 тисяч доларів? Та їм тільки квитки дорожче обійдуться. Тому скажіть, будь ласка, для всієї країни, за які кошти ви замовили американську компанію? Бо ви пам'ятаєте чудово долю міністра екології Філіпчука, який зупинив злочинну схему "Венко Прикерченська", а потім ще відповідав за це. А ви не хочете назвати ці кошти. Назвіть, будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ  О.В. Міністерство юстиції України у суворій відповідності із законодавством України уклало угоду із всесвітньо відомою американською компанію Skadden   на суму, менше сто тисяч гривень. Договір підписаний обома сторонами, укладений, і його виконують обидві сторони. І ми отримаємо відповідний звіт цієї компанії, який буде використаний Міністерством юстиції при підготовці позицій Кабінету  Міністрів при розгляді відповідної справи в Європейському суді з прав людини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Бобильов, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:41:13

БОБИЛЬОВ О.Ф.

Народный депутат Бобилев, депутатская группа "Реформи ради будущего".

У меня вопрос, даже не вопрос, а информация к Министерству инфраструктуры. Дело в том, ну, работа компании "Аеросвіт" на сегодня вызывает не просто… Вы знаете, вот уже такие отзывы у граждан, что они уже не входят ни в какие рамки. Самолеты систематически опаздывают от трех до шести часов на вылет, цены на билеты… Вы знаете, ну,  это просто смешно: билет в Днепропетровск эконом-классом стоит 2600 гривен. Если только слетать обычному гражданину в Киев и назад (у людей бывают разные ситуации), он должен заплатить 5200 гривен. Где возьмет обычный гражданин такие деньги? Билет в Донецк стоит 3100 гривен. Хотелось бы, чтобы как-то бы мы разобрались и с ценами, и вообще с порядком работы этой компании. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЄФИМЕНКО К.О.

Шановний народний депутат, ми дякуємо вам за запитання. Дійсно, з початку Євро-2012 в компанії "Аеросвіт" відмічалась затримка ряду рейсів. Нами були проведені ряд нарад, і це питання уже сьогодні вирішено абсолютно повністю.

Яким чином вирішено це питання сьогодні? Компанія "Аеросвіт" сьогодні отримала, вийшло з ремонту два дальномагістральних літаки. Вони отримали в тайм-чартер три літака типу Embraer і ми їм передали через фінансовий лізінг  з АНТК імені Антонова один АН-148. Тому питання вирішено.

Якщо говорити про ціни на квитки, авіаквитки в сполученні України. Квиток Київ-Донецьк коштує 720 гривень. (Шум у залі) Якщо його замовляти за 30 днів. В авіакомпанії працює система, по якій у відповідності до відсотків заповнення літака ціна піднімається. Якщо його купувати за 5 хвилин до літака, він може коштувати 2,5 і 3 тисячі гривень. Така ситуація працює абсолютно в усіх європейських країнах. І Україна організовує продаж наших квитків через дві європейські відомі системи. Тому, якщо ви бронюєте квиток за 30, за 20 днів, таких проблем бути не може абсолютно. Якщо є конкретні випадки, звертайтеся, будемо розглядати і давати кваліфіковану відповідь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Павленко, фракція Народної Партії.

 

10:43:45

ПАВЛЕНКО С.Г.

Дякую. Прошу передати слово Катерині Ващук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Катерина Ващук, мікрофон, будь ласка.

 

10:43:53

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук, Волинь. У мене запитання до Валерія Івановича Хорошковського, першого віце-прем’єра, і не бачу міністра охорони здоров’я.

Шановний Валерію Івановичу, чимало гарних ініціатив і програм зараз започаткував уряд, і вони знаходять схвальний відгук і розуміння населення. Але останні зустрічі з людьми поставили переді мною необхідність звернутися до уряду з тим, щоб започаткувати ще одну дуже відповідальну програму, а саме: якості харчових продуктів.

До мене на прийом прийшли жінки-пенсіонери, принесли таку ковбасу, вона дешева, але її не їсть ні кіт, ні собака вдома. Це викликає тривогу в людей. Від цього люди хворіють, від цього люди, від таких харчів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Валерію Івановичу.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І.  Шановна Катерино Тимофіївно, уряд приділяє значну увагу якості, в тому числі харчових продуктів. Ви знаєте, що, на жаль, у нас кількість перевіряючих органів з цього приводу аж зашкалює. Але, як ви правильно сказали, якості це, на жаль,  не добавляє. Тому, звичайно, я підтримую таку пропозицію. І ви знаєте, що сьогодні є і Закон, внесений в парламент, про якість харчових продуктів, він пов'язаний в тому числі і з впорядкуванням органу, який буде цим займатися, це як одна з його складових частин.

 Тому хочу сказати, що це наша спільна з вами робота, мається на увазі в тому числі аграрного комітету. І ми вважаємо, що після того як сама система контролю якості харчових продуктів, а також система покарань за неякісні продукти буде повністю імплементована, в тому числі в законодавстві, то уряд, звичайно, буде мати певний інструмент для більш впливового контролю на цьому секторі економіки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Смітюх, фракція Партії регіонів.

 

10:46:02

СМІТЮХ Г.Є.

У мене питання до Анатолія Михайловича. Шановний Анатолій Михайлович! Ви знаєте, що банківська система, яка сьогодні фінансує реальний сектор економіки України, вона за частую не зовсім направлена на те, щоб підприємства і промисловість наша розвивались, тому що дуже великі процентні ставки. Разом з тим цього року уряд і Верховна Рада підтримала відносно кредитування будівництва житла.

Скажіть, будь ласка, по програмі "Доступне житло", які банки надали згоду фінансувати, якщо у вас є така інформація? Як цей процес відбувається в реальності сьогодні і в житті і які кошти сьогодні виділені конкретно на цю програму "Доступне житло". Дякую.

 

БЛИЗНЮК А.М. Я дякую.

Національний банк визначив банки першої і другої групи. Зараз в програмі працюють 9 банків і в регіонах ще є 3 банки, які сказали, що вони готові працювати. Мільярд в державному бюджеті виділений, ми є головні розпорядники коштів, ми визначили згідно постанови розпорядників нижчого рівня, це обласні державні адміністрації. І на червень місяць перші 30 мільйонів, які у нас були, ми першого червня віддали в регіони згідно, скажемо так, ми поділили по кількості населення, а далі будемо дивитися, де які є нюанси. Скажемо, в Києві і в Київській області за той рік побудовано 30 відсотків усього житла в державі. Тому, мабуть, будуть якісь перекоси. Але у цих моментах нема проблем зараз поки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Шаго, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:48:09

ШАГО Є.П.

Прошу передати Юрію Ганущаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак. Будь ласка.

 

10:48:15

ГАНУЩАК Ю.І.

В мене питання до міністра регіонального розвитку. Якраз оце регіональний розвиток мене і цікавить. Фактично в цьому напрямку ви згорнули, віддали на відкуп іншим міністерствам все. Ми вам на блюдечку з голубою облямівочкою дали Фонд регіонального розвитку, ви його віддали Мінекономіки. Законопроект про адмінтерустрій бездарно готовить Мін'юст, як і всі проекти, які виходять останнім часом з нього. Завалили концепцію реформи місцевого реформування. Може ви все-таки прийдете до прем’єр-міністра і поясните йому, що влада реалізується в трьох вимірах: регуляторний, матеріально-фінансовий і просторовий? І заставте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Миколайович.

 

БЛИЗНЮК А.М. Ви знаєте, як і інші депутати, що ми, згідно національного плану дій, розробили законопроекти з урахуванням і ваших напрацювань. Ми їх подали у Верховну Раду, але Верховна Рада, ви знаєте, не прийняла цього рішення і ті запитання, які з того правого крила були, вони якраз із цієї серії. Тому, якщо ми кажемо, що треба розвивати громади, то треба це робити. Якщо ми кажемо про зміну адміністративно-територіального устрою і не тільки адміністративну реформу, то це треба робити комплексно. Наші пропозиції по всіх питаннях є і ви це знаєте. Але немає, скажімо, остаточного рішення на законодавчому рівні. Коли воно буде прийняте, тоді ми  його будемо реалізувати згідно того положення, яке затверджено Президентом для Міністерства  регіонального розвитку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, в мене є ще один примірник.

Сергій Подгорний, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Зараз, після запитання. Одну хвилинку, Сергій Підгорний є? Немає, значить  йдемо далі.

Корж Віталій.

 

10:50:51

КОРЖ В.Т.

Прошу передати слово Яворівському Володимиру Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський.

 

10:50:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні наші виборці! У мене запитання, оскільки немає прем'єра і немає міністра фінансів, до пана Хорошковського.

Кілька днів тому Комітет, який я очолюю, з питань культури й духовності провів широкі слухання щодо законопроекту про мови. Представник Міністерства фінансів Брусило Валентина на  наше запитання  відповіла ціну, скільки буде коштувати для бюджету прийняття цього закону. Вона назвала – 17 мільярдів гривень. Після цього легендарний депутат Колесніченко, говорить публічно про те, що вони вже подали подання, щоб звільнити з роботи Валентину Брусило за те, що вона сказала правду. І Колесніченко коментує: "якщо це дорого, давайте ми половину країни розстріляємо – це буде дешево".

Через те я звертаюся до  пана Хорошковського, не приведе Боже, якщо ви звільните цю людину за правду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Валерій Іванович.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ  В.І. Дякую.

По-перше, що я хочу сказати, я б точно не хотів коментувати спори, які виникають по тих чи інших питаннях. А відносно звільнення людини? Ви знаєте, що державний службовець звільняється виключно по тим підставам, які є в законодавстві і ніяким іншим чином. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я припустився помилки. Мені потрібно було б перед початком "години запитань до Уряду" оголосити присутніх. Я скажу, хто відсутній, а всі решта присутні.

Відсутній: Прем'єр-міністр України,   в нього термінова протокольна   зустріч; Тігіпко, віце-прем'єр-міністр, - відрядження в  Автономну Республіку Крим; міністр аграрної політики Микола Присяжнюк – відпустка; міністр екології  і природних ресурсів – відрядження; міністр  економічного розвитку – відрядження; Бойко, міністр енергетики і вугільної промисловості, – відрядження; Табачник – відрядження. Всі інші мають бути присутні.

Будь ласка, Боднар Ольга.

Шановні колеги, у нас було менше часу витрачено на відповіді письмові, тому компенсуємо  за рахунок усних.

 

10:53:08

БОДНАР О.Б.

Прошу передати  слово колезі Дубілю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кому, перепрошую? Ольга Боднар кому передає  право? Дубіль, будь ласка.

 

10:53:24

ДУБІЛЬ В.О.

Валерій Дубіль, народний депутат України  від фракції "Батьківщина".

Анатолій Михайлович, я хочу задати питання вам. Всі негаразди, які в житлово-комунальному господарстві відбуваються, причина одна, відсутність  коштів. Але ж, мені здається,  просто це відсутність господаря.

На прикладі Чернігова, я був, десь біля 70  прибудинкових територій біля будинків і люди задають одне й те ж саме питання. Те, що скрізь: течуть дахи, по 20, по 30-40  років   не робилися ніякі ремонти в під'їздах, а також в підвалах стоїть по коліна вода.  Місцева влада, разом з мером, пропонують людям створити ОСББ.

Але ж в мене запитання до вас, за які кошти мають проводитись капітальні ремонти в будинках, в яких пропонується створити ОСББ? Чи людям будуть насильно передаватися будинки без  відповідного ремонту. Люди з болем і сльозами на   очах задавали це питання.

І друге питання. Також в місті Чернігові багато  в дворах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Анатолій Михайлович.

 

БЛИЗНЮК А.М. Я дякую. В такому стані, дійсно,  знаходиться система житлово-комунального господарства і  я вам це доповідав.

Тому, перше, про ОСББ.  Є Закон про приватизацію житла і там є така стаття. "Перший капітальний ремонт, після приватизації, або в першому капітальному ремонті    після приватизації повинен приймати участь старий власник: чи держава, чи комунальна власність. Чи ще якась.

Тому зараз кажемо, з урахування того, про що я вже казав, що треба віддати людям будинки, прибудинкову територію, робити смєту, що треба робити – дах, підвал, мережі міняти і держава повинна сказати, яку участь вона буде приймати. Це єдині повинні бути підходи з урахуванням специфіки будинку, побудований вчора чи побудований 5-0 років. І скільки держава на кожний квадратний метр, ну, скажімо, приймає участь  у цьому капітальному ремонті. Отака система надалі повинна бути. А зараз в цих реаліях треба піти туди, подивитися, які там платежі, хто платить, хто не платить, скільки вони збирають і куди вони витрачають.

Тому ОСББ може створювати не для того, щоб скільки на нього скинути, а для того, щоб контролювати. Прибрали вам під'їзд – заплатіть, вивезли мусор – заплатіть. А зараз платять, а ніхто  не контролює цього. Тому перше питання – це контролювати послугу. І платити тільки треба за те, на що, ну, ця послуга виконана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Матвієнко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

10:56:46

МАТВІЄНКО А.С.

Українська платформа "Собор", Анатолій Матвієнко.

Валерій Іванович, в мене до вас запитання. Пане Хорошковський, в мене до вас запитання. Я хочу сказати, що є рішення Конституційного Суду стосовно порядку виплат соціальних пільг. Воно мені не подобається, але я поважаю, як законослухняний громадянин рішення Конституційного Суду, це рішення суду. Але рішення судів, які вступили в силу, які зобов'язують уряд виплатити відповідні пільги до прийняття рішення Конституційного Суду.

Я хочу, щоб ви відповіли, можливо, разом з міністром юстиції, уряд буде виконувати рішення судів чи не буде виконувати рішення цих судів? Вони мають таке саме значення як і рішення Конституційного Суду.

І питання друге. Я пишу вже третій раз, звертаюсь до уряду по "Долосах". "Долоси", відомий санаторій лікування, в Криму, лікування туберкульозу. Мені написав уряд, 26 мільярдів виділено. Але в Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що ніяких грошей не виділено.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І. Що стосується другого питання, я маю розглянути. Тобто я, звичайно, не можу з голосу сказати, виділялись ці кошти чи ні.

Що стосується першого питання, то хочу сказати, що відповідь тут виключно формальна. Звичайно, що рішення суду, які вступили в законну силу, на території України підлягають виконанню.

Інша справа, що, звичайно, що уряд виходить з тих можливостей бюджету, які існують, і з того порядку надходження. Якщо ми використали всі засоби захисту, в тому числі і з точки зору касаційних можливостей, тоді, звичайно, ми маємо виплачувати, якщо це рішення було до того, як було прийнято рішення Конституційного Суду. Тобто, якщо є в балансі кошти, якщо є повністю виконане, мається на увазі пройдені всі процедури захисту і є такі рішення судів, звичайно, уряд має їх виконувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Бондик, фракція Партії регіонів.

 

10:58:47

БОНДИК В.А.

У мене запитання до Олександра Володимировича Лавриновича.

Шановний Олександре Володимировичу! Багато виборців зараз у нас на зустрічах, проведення партійних конференцій, звертаються щодо недосконалої роботи Державної виконавчої служби. Рішення судів не виконуються дуже багато, я б сказав, багатий термін. І процедура потребує удосконалення цього законодавства, що регламентує їх роботу.

Тому я пропонував би внести Міністерству юстиції через Кабмін як суб’єкт законодавчої ініціативи, внести відповідні зміни до Закону про Державну виконавчу службу. А так зверніть увагу, багато рішень судів, і громадяни нам скаржаться, що залишаються невиконаними. Я не маю на увазі там, де пільги, там, де перевірка, а інші рішення судів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Шановні народні депутати! Звичайно, виконання рішень судів в Україні є проблемою, яка не може бути вирішена навіть теоретично, не тільки практично. Оскільки у нас є навіть закони, які забороняють виконувати судові рішення. У нас є ціла сфера, яка має спеціальний порядок виконання судових рішень, є те, що зараз відповідав Валерій Іванович, коли у нас є суми судових рішень, які треба сплатити, які перевищують можливості державного бюджету, причому дуже суттєво. Це, що стосується тих сегментів, де є можливість виконувати і є пропозиції по вдосконаленню цих механізмів, вони з вдячністю приймаються.

Але я хочу вам сказати, що набагато більше претензій до виконавчої служби в Україні є не за те, що не виконується судове рішення, а за те, що вони виконуються. Тому що завжди в спорах є дві сторони і та сторона, яка має бути виконавцем, яка є боржником по цьому рішенню, завжди шукає, яким чином забезпечити невиконання. І це стосується також дуже багатьох напрямків.

Я думаю, що в цьому залі також часто виникали дискусії чи можна, яким чином поводитися з житлом громадянина, який не віддав борги. А як виконати судове рішення, якщо він заборгував і не віддає? І так є дуже багато різних напрямків, по яких виникають контраверсійні питання. І якщо вдосконалити механізм виконання, потрібно чітко розуміти, що потрібно зробити так, щоб боржник, той, хто реально не віддає свої борги, був поставлений в ситуацію обов'язкового розрахунку з тим, кому він заборгував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту, якщо фракція не ставила письмово запитання, вона має гарантоване право на усне запитання. Євген Добряк, будь ласка. До кого запитання?

 

11:01:37

ДОБРЯК Є.Д.

Дякую. У мене запитання до Першого віце-прем'єра.

Шановний Валерій Іванович, на сьогоднішній день насувається екологічна катастрофа на Житомирщині, де планується видобуток ільменітів в шести районах Житомирської області. Це грозить обезводненням, спаплюженням тваринного, рослинного світу, різким погіршенням здоров'я. В Державній програмі розробки надр відсутні згадки про промислову розробку Злобицького і Торчинського родовища, але всупереч цьому НАК "Надра України" змушують сільські і селищні ради приймати рішення щодо надання погоджень на отримання спецдозволу.

Скажіть, будь ласка, що це за ситуація?

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І. Я прошу, шановні народні депутати, дайте мені, будь ласка, листа з цього приводу, щоб я розібрався. І я тоді зможу вдати вам  письмову відповідь на це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, "година запитань  до Уряду" завершена. Я дякую  членам Кабінету Міністрів  за участь у  роботі під  час "години запитань до Уряду".  (Оплески) 

Шановні народні депутати, відповідно до статті  25 Регламенту у нас   відводиться 30 хвилин  у п'ятницю виголошення депутатських запитів. Дозвольте  оголосити депутатські запити, які надійшли від  народних депутатів України.

Зіновія Шкутяка до Президента України щодо забезпечення гарантії прав і свобод, які були порушені при виселенні сім'ї Олега Садовничого, що проживає у селі Завітне Бажання Великоновоселківського району Донецької області.

Ставлю  на голосування про підтримку запиту.

 

11:03:31

За-35

Запит не підтримано.

Олександра Стешенка до Голови Верховної Ради України про доручення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо вжиття заходів із організації перевірки обставин резонансних вбивств у 1995-1998 роках в Донецькій області, у тому числі народних депутатів України   Євгена Щербаня і Євгена Кушнарьова, привласнення їх майна теперішніми посадовцями органів державної влади та місцевого самоврядування.

Судячи з усього,  такий депутатський запит, якщо направляти, то, мабуть, до Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю.

Євгена Добряка до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України стосовно порушення Конституції України, Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція), Кодексу України "Про надра" з боку Національної акціонерної компанії "Надра України" та її дочірнього підприємства "Житомирбуррозвідка" щодо отримання погоджень від місцевих рад Володарськ-Волинського, Коростенського, Черняхівського, Радомишльського, Малинського та Коростишівського районів Житомирської області на видобуток ільменіт-титанових руд.

Ярослава Кендзьора до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, голови Верховного Суду України, Генерального прокурора України щодо порушення прав ув'язненого журналіста, депутата Васильківської міської ради Ігора Мосійчука.

Бориса Тарасюка до Прем'єр-міністра України щодо нехтування Кабінетом Міністрів України факту зриву виконання у 2011-2012 роках Комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби та членів їх сімей.

Дмитра Шлемка та Юрія Кармазіна до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого Президента з прав дитини, міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Генерального прокурора України, голови Одеської обласної державної адміністрації стосовно проведення перевірки в порядку ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України за фактами законності примусового збору готівкових коштів в Одеському навчально-виховному комплексі №90 імені Олександра Пушкіна, можливого вчинення адміністрацією вказаного комунального навчального закладу злочинів, передбачених ст.ст. 364, 367 Кримінального кодексу України, вирішення питання щодо невідповідності директора зазначеного закладу займаній посаді, грубого порушення прав дитини неприпустимими методами забезпечення шкільної дисципліни, посилення контролю за надходженням, обліком та використанням благодійних внесків у навчальних закладах.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України, міністра юстиції України, міністра культури України, голови Державного агентства України з питань кіно, Генерального прокурора України щодо захисту авторських та майнових прав трудового колективу Одеської кіностудії, направлених на підвищення ліквідності підприємства, що надасть змогу розпочати випуск свого кінопродукту.

Анатолія Гриценка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо неправомірних дій посадових осіб Донецької міської ради, Донецької обласної державної адміністрації стосовно незаконного примусового знищення приватних торгівельних павільйонів та неналежного реагування правоохоронних органів на зазначені дії.

Валерія Баранова до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності Фонду державного майна України з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати колишнім працівникам Бердянського державного заводу "Скловолокно".

Вікторії Дем’янчук до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України - міністра охорони здоров'я України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, голови Кіровоградської обласної ради щодо звернення мешканців селища міського типу Побузьке Голованівського району Кіровоградської області та вирішення на користь місцевої громади питання стосовно недопущення ліквідації ліжок стаціонарного лікування в Побузькій селищній лікарні, що призводить до порушення конституційних прав громади Голованівського району Кіровоградської області на належне медичне обслуговування.

Василя Чернія до Прем'єр-міністра України про фінансування добудови водогону для забезпечення міста Козятин Вінницької області питною водою.

Вікторії Дем’янчук до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Фонду державного майна України про вжиття негайних заходів, направлених на збереження підприємства "Гайворонський тепловозоремонтний завод" та недопущення безпідставної приватизації важливого для Кіровоградщини підприємства, яке є прибутковим, своєчасно виплачує заробітну плату своїм працівникам, сплачує податки й щорічно збільшує обсяги виробництва.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України щодо завищеної вартості об'єктів, пов'язаних з ЄВРО-2012, та, як стверджують журналістські розслідування, розбазарювання державного бюджету з ознаками наявної корупції.

Івана Сідельника до Прем'єр-міністра України щодо невжиття Головним управлінням земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації заходів з приватизації земельної ділянки за кадастровою справою №А-19542.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Антимонопольного комітету України щодо доцільності тарифів на водопостачання в селищі міського типу Брилівка Цюрупинського району Херсонської області.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для добудови радіологічного корпусу та придбання технологічного обладнання для Дніпропетровської міської лікарні №19 - міського онкологічного центру.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності здійснення ретельної перевірки використання бюджетних коштів Службою автомобільних доріг у Житомирській області в цілому, та зокрема, при будівництві нового мосту через річку Ірша у селі Рижани Володарсько - Волинського району Житомирської області.

Миколи Шершуна до Прем'єр-міністра України про звернення підприємців Сарненського, Березнівського та інших районів Рівненської області щодо зменшення тиску на бізнес з боку контролюючих і правоохоронних органів влади.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості перед працівниками Мостозагону №12 за виконану роботу з будівництва об'їзної дороги міста Дніпропетровська у 2011 році.

Миколи Шмідта до Прем'єр-міністра України щодо рекультивації земель Первомайського району Миколаївської області, на яких було розміщено шахтно-пускові установки.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України, віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України, глави Адміністрації Президента України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра надзвичайних ситуацій України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра юстиції України, Генерального прокурора України щодо незадовільної роботи монопольних місцевих обслуговуючих організацій.

Миколи Шмідта до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на завершення будівництва Зборівської центральної районної лікарні та поліклініки у Тернопільській області.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо збереження малих річок та інших водоймищ в Україні.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України, глави Адміністрації Президента України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України, голови Київської міської державної адміністрації щодо відсутності фінансування будівництва метрополітену на Троєщину всупереч програмі "Здійснення містом Києвом функцій столиці, в тому числі, будівництва метрополітену на Троєщину… до Троєщини" та недофінансування будівництва метро на Теремки.

Сергія Власенка до Прем'єр-міністра України щодо спростування недостовірної інформації, розповсюдженої Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, німецькому каналу АRD щодо причетності  Юлії Тимошенко до начебто скоєних злочинів.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України стосовно дестабілізації діяльності та антиконституційних висловлювань щодо української мови як "непотрібної мови", міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо протидії розповсюдженню псевдомедичних препаратів та послуг в Україні.

Олександра Третьякова до Прем'єр-міністра України про отримання дивідендів з корпоративних прав, які є власністю держави.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо фінансування за рахунок бюджетних коштів добудови підвідного газопроводу до села Біляки Семенівського району Полтавської області, яке триває вже багато років.

Сергія Кошина до Прем'єр-міністра України щодо передачі місцевої пожежної команди селища міського типу Степань Сарненського району Рівненської області на баланс і пряме підпорядкування Міністерству надзвичайних ситуацій України.

Сергія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування будівництва водопроводу в мікрорайоні Варварівка міста Миколаєва Миколаївської області.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України щодо прискорення ратифікації Європейської конвенції про захист домашніх тварин.

Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на ремонт аварійної ділянки дороги через Синевирський перевал.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо необхідності спрощення системи оформлення спадщини в сільській місцевості.

Юрія Литвина до Прем'єр-міністра України стосовно виділення коштів на завершення будівництва та придбання необхідного обладнання для харчового корпусу Кременецької районної лікарні Тернопільської області.

Володимира Карпука та Миколи Потапчука до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Волинської обласної державної адміністрації, Луцького міського голови щодо об'єктивного розслідування причин обвалу будинку №109 по вулиці Рівненській у місті Луцьку Волинської області, вжиття невідкладних заходів для проведення експертизи і визначення доцільності та безпеки подальшої експлуатації даного будинку.

Групи народних депутатів (Гриневецького, Каплієнка та інших) до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра юстиції України щодо грубих порушень прав громадян України та інших країн у ході реєстрації Міжнародної громадської організації "СЕНТЕКС".

Групи народних депутатів (Комара, Зварича та інших. Всього 5 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів стосовно будівельно-відновлюваних робіт у місті Черкаси по вулиці Гагаріна  №45.

Зіновія Шкутяка та Володимира Карпука до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на відзначення ювілею видатного вченого, математика Михайла Кравчука.

Ярослава Джоджика та Івана Зайця до Прем'єр-міністра України щодо повернення будівлі Гостинного двору на Контрактовій площі, 4  в місті Києві до переліку пам'яток архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави.

Анатолія Ягоферова до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Василя Чуднова до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо забезпечення Косівського районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів двома спеціалізованими автомобілями.

Богдана Губського до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо впорядкування умов оплати праці та виплату надбавок до посадових окладів працівникам установ соціального захисту населення.

Олександра Кеменяша до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо необхідності збереження та забезпечення подальшого функціонування стаціонарного відділення самотніх непрацездатних громадян у селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області.

Катерини Ващук до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України, голови правління Пенсійного фонду України про додаткове вивчення правильності нарахування пенсій жителям Горохівського району Волинської області Дмитру Цвілю та Микиті Новосад.

Валерія Баранова до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо необхідності унормування оплати праці штатних працівників об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Віктора Сінченка до віце-прем'єр-міністра України – міністра охорони здоров'я України, міністра екології та природних ресурсів України щодо факту викидів у атмосферне повітря забруднюючих речовин товариством "НАРГУС" у житловому масиві в районі вулиць Академіка Проскури та Продольної міста Харкова, що призводить до зростання смертності та онкологічних захворювань серед дітей та дорослих зазначеного житлового масиву.

Юлії Ковалевської до віце-прем'єр-міністра України - міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення людей похилого віку допоміжними засобами пересування.

Олега Ляшка до віце-прем'єр-міністр України - міністра інфраструктури України стосовно вжиття невідкладних заходів щодо реорганізації притулків для безпритульних тварин та запровадження у місті Києві єдиної служби з муніципальною ветеринарною лікарнею.

Сергія Ківалова до Кабінету Міністрів України стосовно попередження екологічної катастрофи, викликаної забрудненням водойм у межах міста Одеса і прилеглої частини вод Одеської затоки, шляхом удосконалення споруд і технологій очищення стічних вод.

Юрія Кармазіна до секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття невідкладних заходів на факти зловживання службовим становищем заступником прокурора Луганської області Анатолієм Горпєнюком, що виражається в укритті незаконних дій судді Ленінського районного суду міста Луганська Олени Запорожченко, якими завдається значна шкода державі та суспільству, притягнення винних до відповідальності.

В'ячеслава Кириленка до секретаря Ради національної безпеки і оборони України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України про вимогу з'ясувати обставини, за яких близько третини громадян України були позбавлені можливості дивитися трансляції матчів за участі національної збірної України в рамках фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу, встановити та притягнути до відповідальності посадових осіб, винних у прийнятті рішення про відмову від трансляції матчів Євро-2012 за участі збірної України на Першому Національному телеканалі.

Григорія Омельченка до секретаря Ради національної безпеки і оборони про вжиття невідкладних заходів для повернення в Україну                   280 мільйонів доларів, що знаходяться на закордонних рахунках Павла Лазаренка, на які судом США накладений арешт.

Миколи Потапчука до голови Вищої ради юстиції щодо ситуації, яка склалася навколо приміщення торгового закладу та земельної ділянки по вулиці Словацького, 5-в у місті Луцьку Волинської області.

Групи народних депутатів (Прутнік, Бондик та інших) до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області стосовно необхідності всебічного розгляду звернення завідувача дошкільного навчального закладу №2 для дітей з малими та затихаючими формами туберкульозу Ніжинської міської ради Чернігівської області Наталії Руденко щодо проведення капітального ремонту приміщення цього навчального закладу та забезпечення малолітнім дітям належних умов для лікування і виховання.

Леоніда Грача до міністра освіти і науки, молоді та спорту України стосовно необхідності вжиття невідкладних заходів щодо заборони продажу алкогольних напоїв на території "Кримського агротехнологічного університету".

Богдана Губського до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо збільшення фінансування витрат на харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, а також учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів за рахунок бюджетних коштів.

Анатолія Матвієнка до міністра юстиції України щодо протиправних зволікань з реєстрацією символіки громадської організації "За реабілітацію "Першотравневої двійки".

Миколи Шершуна до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо звернення Сарненської районної державної адміністрації Рівненської області стосовно необхідності внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" про будівництво добудов до житлових будинків без оформлення документів права власності на земельну ділянку.

Володимира Герасимчука до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо умов та порядку контролю за діяльністю суб'єктів містобудування під час переобладнання та перепланування житлових приміщень.

 Євгена Царькова до міністра надзвичайних ситуацій України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Одеської обласної державної адміністрації, Ренійського міського голови щодо захисту прав громади та мешканців міста Рені Одеської області та недопущення екологічної катастрофи, а також захисту довкілля.

Катерини Ващук до міністра екології та природних ресурсів України про необхідність ретельного фахового вивчення питання негативного впливу Бандурського олійно-екстракційного заводу, що будується у Первомайському районі Миколаївської області, на здоров'я людей та навколишнє середовище, а також отримання достовірної інформації щодо цієї екологічної проблеми.

Олександра Шепелева до міністра екології та природних ресурсів України щодо вжиття заходів для вирішення екологічної проблеми в Дніпропетровській області.

Василя Грицака до міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва щодо забезпечення аналізу цін та рівня рентабельності під час виготовлення та продажу марок акцизного збору, як бланків документу суворої звітності.

Сергія Гриневецького до міністра культури України щодо збереження та охорони пам'яток культурної спадщини у місті Одеса.

Групи народних депутатів (Бондика, Прутніка та інших) до Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Миколаївської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної державної адміністрації про необхідність всебічного сприяння у лікуванні Максима Мінакова та Андрія Юркевича для забезпечення їх невід'ємного природного і непорушного права на охорону здоров'я та своєчасну медичну допомогу з боку уповноважених органів державної влади.

Сергія Терещука до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо виділення коштів на проведення капітального ремонту відрізку дороги, що з'єднує населені пункти Мошурів-Романівка-Іваньки Черкаської області.

Сергія Власенка до голови Державної пенітенціарної служби України щодо незаконних дій працівників державної пенітенціарної служби України з не допуску для зустрічі з лідером опозиції Юлією Тимошенко глави представництва ЄС в Україні   Жозе Мануэль Пінту Тейшера.

Юлії Ковалевської до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики щодо вжиття заходів по зменшенню оплати за користування електроенергією у житлових приміщеннях для осіб, які за різних підстав переобладнали свої квартири з центрального опалення на електричне.

Олександра Стешенка до голови державної фінансової інспекції України про притягнення до відповідальності посадових осіб Державної фінансової інспекції в Луганській області у зв'язку з невиконанням законних вимог народного депутата України та про надання копій матеріалів фінансової перевірки Білокуракинською Об'єднаною державною фінансовою інспекцією будівництва дитячого будинку сімейного типу у селищі Нижня Дуванка, Сватівського району Луганської області.

Івана Стойка до Генерального прокурора України щодо заборони реклами, яка порушує вимоги законодавства України.

Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо перевірки фактів неправомірних дій посадових осіб комунального підприємства "Дрогобицький ринок" та міської влади, викладених в скарзі 153 заявників, спрямованих на закриття частини Дрогобицького ринку, перешкоджання підприємницькій діяльності осіб, які здійснюють торгівлю на зазначеному ринку, шляхом здійснення спроб незаконного закриття їх торгових місць, ймовірного грубого порушення будівельних норм при будівництві торгового центру по вулиці Пилипа Орлика у місті Дрогобичі на території законсервованої недобудови часів СРСР, яка була визнана аварійною, що може поставити під загрозу життя та здоров'я осіб, які будуть відвідувати зазначений центр, недопущення рейдерського захоплення вказаного ринку та вжиття заходів реагування з усунення порушень чинного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо багатьох журналістських розслідувань, котрі доводять наявність корупції та зловживань владою високопосадовців при спорудженні об'єктів до Євро-2012.

Станіслава Мельника до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо неналежного розслідування та затягування досудового слідства кримінальної справи Обухівським районним відділенням Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київський області за фактом побиття Бориса Вари.

Катерини Самойлик Генерального прокурора України, глави Адміністрації Президента України щодо рейдерського захвату підприємства Товариство з обмеженою відповідальністю "Свідомість" у Голопристанському районі Херсонської області.

Олега Тищенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг щодо розгляду чергової скарги мешканців будинку №10 по вулиці Німанській у місті Києві з приводу  неналежного розслідування фактів незаконної діяльності Олександра Канарчука на посаді керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-комунальне господарство "Геолог", надання неналежних комунальних послуг, проведення необ'єктивних перевірок стану утримання згаданого будинку, неодноразового, безпідставного відключення гарячого водопостачання та проведення додаткових перевірок фактів, зазначених у зверненні мешканців вказаного вище будинку.

Анатолія Гриценка до Генерального прокурора України щодо неправомірних рішень і дій посадових осіб Маловільшанської сільської ради Білоцерківського району Київської області, які містять ознаки шахрайства, зловживання посадовими повноваженнями та привласнення державного майна; грубого порушення технічних норм при будівництві об'єкта газопостачання; неналежного ставлення правоохоронних органів до проведення перевірок за вказаними подіями.

Володимира Лещенка до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів стосовно посадових осіб, які сфальсифікували протокол загальних зборів власників земельних паїв села Грицівка Талалаївського району Чернігівської області, внаслідок чого кожен з селян недоотримав у власність близько двох гектарів сільськогосподарських угідь.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України стосовно зловживання службовим становищем начальником Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області, не реагування прокуратурою Сумської області та Шосткінською міжрайонною прокуратурою на порушення конституційних прав громадян, що призвело до незаконних відмов в оформленні пенсій колишнім працівникам виробничого об'єднання "СВЕМА".

Наталії Королевської до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для виконання припису прокуратури про усунення порушень вимог житлового законодавства та забезпечення поліпшення житлових умов багатодітної сім'ї Тамари Ярмоли - матері-героїні, жительки села Туровець Житомирської області.

Володимира Лещенка до Генерального прокурора України, голови Чернігівської обласної державної адміністрації щодо ефективності використання бюджетних коштів і терміну введення в експлуатацію каналізаційних очисних споруд в селі Срібне Чернігівської області.

Григорія Омельченка до Генерального прокурора України про скасування незаконних постанов щодо закриття кримінальних справ про дачу і отримання Павлом Лазаренком хабарів на суму понад 86 мільйонів доларів США, притягнення до відповідальності колишніх Генеральних  прокурорів України Святослава Піскуна і Олександра Медведька, які, зловживаючи своїм посадовим становищем, незаконно закрили справи та вжиття невідкладних заходів для повернення в Україну 280 мільйонів доларів США, що знаходяться на закордонних рахунках Павла Лазаренка, на які судом США накладений арешт.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України стосовно ініціювання позовів в інтересах громади міста Охтирка до Охтирської міської ради про зобов'язання взяти на баланс житлову будівлю за адресою:               місто Охтирка, вулиця Ярославського, 4.

Юрія Литвина до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо проведення обшуку у помешканні депутата Новоград-Волинської міської ради Житомирської області Євгенії Атаманенко.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України щодо порушення норм кримінально-процесуального законодавства прокуратурою Красногвардійського району міста Дніпропетровська під час провадження кримінальної справи відносно громадянина Сергія Гуржія.

Сергія Павленка до Генерального прокурора України щодо втручання голови Котелевської районної державної адміністрації Тетяни Корост у діяльність Котелевського районного споживчого товариства Полтавської області.

Наталії Королевської до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для відновлення права на житло мешканців будинку №120, розташованого по вулиці Полуботка у місті Чернігів.

Олександра Голуба до Генерального прокурора України щодо недопущення розкрадання та знищення спорткомплексу "Спартак" у місті Львові.

Ярослава Сухого до Генерального прокурора України щодо зловживання службовим становищем при вилученні, зміні цільового призначення та передачі у власність земельних ділянок лісового фонду.

Анатолія Матвієнка та Василя Чернія до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів незаконних дій представників місцевої влади в питаннях використання земель та водного фонду в Гайсинському районі Вінницької області.

Лілії Григорович до голови Київської міської державної адміністрації щодо вжиття відповідного реагування до порушників громадського поряду у місті Києві.

Василя Грицака до директора Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів" щодо доцільності та фінансової обґрунтованості чисельних закордонних відряджень директора державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів" Максима Степанова.

Олександра Кеменяша до начальника Українського гідрометеорологічного центра щодо надання інформації про розподіл Низьких температур по регіонах України протягом опалювального сезону 2011-2012 років.

І Юрія Мірошниченка до Начальника Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкт стосовно повторного звернення Намісника Свято-Троїцького Китаєвського чоловічого монастиря Української Православної Церкви Архімандрита Прохора щодо реєстрації права на об'єкти нерухомого майна.

Таким чином, шановні народні депутати, виголошений 161 депутатський запит, які сьогодні будуть направлені для відповідного розгляду, реагування і вжиття необхідних заходів.

Шановні народні депутати, переходимо до практичного розгляду питань. Що, що? Да, я прекрасно розумію, шановні колеги, що є ціла низка незадоволених відповідями на депутатські запити, однак у нас відводиться 30 хвилин на оголошення і на виступи в зв'язку з невдоволенням. Таких у нас є раз, два, чотири, шість, сім. Це якщо 7 по 3, це 21-а. Шановні, я ж не можу нічого зробити, я і так читаю, намагаюсь щось зробити.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до розгляду питань порядку денного "друге читання".

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій (друге читання) (реєстраційний номер 9011). Доповідає голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Мартиненко Микола Володимирович. Микола Володимирович, будь ласка.

 

11:34:50

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановні народні депутати,  на ваш розгляд пропонується порівняльна таблиця до проекту Закону України про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій (реєстраційний номер 9011).

Метою законопроекту є законодавче врегулювання  засад приєднання  енергоустановок  та об'єктів газоспоживання  замовників до мереж суб'єктів  природних монополій, визначення чіткого порядку  такого приєднання, забезпечення захисту прав  замовників при приєднанні до електричних та газових  мереж. З метою узгодження контраверсійних норм законопроект на різних рівнях були проведені узгоджувальні наради  засідання робочих груп.

Шановні колеги, хочу тільки сказати,  що  при введенні цього закону не  буде не розуміння з першого ж дня  для тих, хто має установлену потужність до 16  кіловат. Обленерго змушені будуть підключати   так зване стандартне приєднання на заявному принципі. З 2015 року   установча потужність  збільшується до 50 кіловат, і 2017 року – до 160 кіловат. Це вже  не тільки домогосподарства, але і бізнес буде мати  чіткі і  зрозумілі правила гри.

Наші колеги, народні депутати України,    також надали пропозиції до законопроекту – це депутати: Полянчич, Кармазін, Корж, Круць, спільні пропозиції надійшли від Рибакова та Каплієнка, а також Глущенка Ігоря Миколайовича. Також у порівняльній таблиці до законопроекту  є мої пропозиції, які напрацьовані та подані за  результатами роботи робочих груп із підготовки проекту закону   до другого читання.

Обгрунтування відхилених поправок наведені у порівняльній таблиці. Пропоную розглянути таблицю. Також хочу звернути увагу, що    в результаті додаткових консультацій,  проведених з представниками  будівельної галузі, виникла необхідність уточнити три  поправки, а саме: номери 39, 76 і 79.

Тому по цих поправках я прошу надати окреме слово члену комітету Глущенку Ігорю Миколайовичу, який для стенограми зачитає уточнену редакцію цих поправок. Далі   по поправках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ідемо, шановні колеги, за поправками.

Так, 1-а. Врахована частково.

Відхилено, Полянчич, 5-а. Не наполягаєте? Ні.

Так, редакційно, Корж, 7-а. Не наполягає.

Полянчич, 8-а. Не наполягаєте? Ні.

Так, Полянчич, 12-а. Ні.

11-а, Кармазін. Не наполягаєте? Да, будь ласка, мікрофон.

 

11:37:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників Вітчизни.

В мене є до цієї поправки такі пропозиції. Я пропоную після абзацу 39 доповнити новим абзацом 40 такого змісту: "Поворотна фінансова допомога – це сума коштів, передана замовником приєднання електроустановок   електропередавальній організації в користування на визначений строк без нарахування відсотків або надання інших видів компенсацій, як плати за користування такими коштами". Ці зміни вношу в зв’язку з тим, що в проекті неодноразово згадується це поняття, це статті 17 із значком 2, 18, проте його визначення відсутнє, що свідчить про наявність прогалини, недостатньо правове регулювання цього питання.

Через те, таке обґрунтування, яке я отримав від комітету, що це поняття визначено в статті 14 Податкового кодексу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, 11 поправка голосується.

 

11:39:13

За-9

Не підтримано.

Так, будь ласка, наступні.

Корж, 16-а, частково.

Полянчич, 17-а. Не наполягає.

19-а ж його.

22-а, Полянчич.

25-а і 26-а, Полянчича. Не наполягає

27-а, Гущенко. Редакційно. Не наполягає.

28-а, Полянчич.

Кармазін, 32-а. Врахована редакційно. Юрій Анатолійович.

 

11:39:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Яка, ви сказали?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 32-а.

 

КАРМАЗІН Ю.А. 32-а поправка врахована редакційно, і я погодився з цією редакцією. І взагалі дякую і Миколі Володимировичу Матиненку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 33-а, Полянчич. Не наполягає.

Полянчич, 36-а.

Кармазін, 42-а. Відхилено.

 

11:40:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Взагалі комітет ґрунтовно підходив до багатьох питань, через це значна частина моїх поправок врахована.

Я хочу запропонувати поправку до статті 18-ї, і запропонувати не виключати частину другу, а викласти її в такій редакції, і даю редакцію: "Фінансування, обслуговування об’єктів, призначених для спільних потреб підприємств електроенергетики та підприємств інших галузей, проводиться за рахунок замовників-власників та користувачів цих об’єктів," – кінець цитати, яку я пропоную.

Чому це я пропоную? Тому що виключено цю частину із чинної редакції у зв’язку з тим, що пропонується нова частина, третя, в якій регулюються питання фінансування розвитку електричних мереж іншим чином, ніж в чинній частині другій статті 18-й. Разом з тим, поняття "розвиток електричних мереж" включає лише нове будівництво, реконструкцію або технічне переоснащення об’єктів електроенергетики. Тобто це поняття не включає обслуговування електричних мереж, тому випадає із правового регулювання питань фінансування такої діяльності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зараз, я розумію. 42-а, Кармазіна, голосується.

 

11:41:56

За-6

Не враховано.

По 39 поправці Глущенка, вона врахована. Які проблеми? Глущенко, будь ласка.

 

11:42:02

ГЛУЩЕНКО І.М.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, прошу під стенограму підтримати мою поправку за номером 39 в уточненій редакції, а саме: "Вартість послуг з приєднання електроустановок замовника, призначених для забезпечення електропостачання об'єктів будівництва, в яких передбачається розміщення доступного житла або житлового фонду соціального призначення, зменшується для замовника пропорційно площі такого доступного житла або житлового фонду соціального призначення до загальної площаді об'єкту будівництва. Частина вартості приєднання електроустановок замовника, на яку зменшено вартість послуг з приєднання електроустановок замовника до електричних мереж, фінансується за рахунок тарифу на передачу електричної енергії, який встановлюється для електропередавальної організації національною комісією, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 39 поправка врахована, але актор просить і комітет, я так розумію, погоджується, комітет погоджується з тим, щоб уточнити її саме в такій редакції, як зараз зачитав колега Глущенко.

Тому я ставлю на голосування пропозицію: прийняти поправку 39 з урахуванням тих пропозицій, які тільки що прозвучали. Прошу голосувати.

 

11:43:41

За-274

Дякую. Прийнято поправка в редакції, яку зачитав колега Глущенко.

Так, частково… Рибаков, 49-а і Каплієнко. Будь ласка, Каплієнко, мікрофон.

 

11:44:01

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, ну, я все ж таки від імені групи буду наполягати на те, щоб ми поставили на голосування цієї поправки, тому що, на наш погляд, сьогодні  енергопостачальники, в даному питанні – обленерго, фактично, вирішують питання щодо приєднання до мереж, використовуючи саме дві ліцензії. І зазначене доповнення, яке ми пропонуємо,  дасть змогу уникнути будь-якого подвійного трактування цього напрямку  діяльності. Я навіть його зачитаю: "Енергопостачальники, які здійснюють діяльність з передачі електричної енергії згідно з ліцензією, мають забезпечувати виконання всіх вимог до електропередавальних організацій, передбачених цим законом.

Мало того, хотів би сказати, тлумачення цієї правки з боку профільного комітету нас не задовольняє, тому що воно не відповідає дійсності. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ставиться на голосування поправка. Прошу визначатися.

 

11:45:07

За-21

Не підтримано.

Так, Полянчич, 53-я, не наполягає.

Його ж 56-а.

Казмазін, 57-а.

 

11:45:26

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адам Іванович, ця поправка є, по суті, ідентичною поправці 11, яку я намагався переконати Верховну Раду  проголосувати, що вона потрібна. Через це у зв'язку з  тим, що вона, практично, повністю ідентична, я не буду наполягати. Пройде час, я внесу зміни сюди, всі зрозуміють, що їх треба вносити. Дякую. Не хочу витрачати ваш час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 59-а, Полянчиш, не наполягає.

Рибаков і Каплієнко, 63-я. Каплієнко, будь ласка.

 

11:46:10

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановний Адам Іванович, ми також наполягаємо на тому, щоб ця поправка була врахована і поставлена на голосування саме тому, що є для нас принципова відмінність між проектуванням та будівництвом, яке взагалі відбувається та  новим будівництвом. Мало того, ми наполягаємо на тому, що будь-яка діяльність в цій сфері повинна пов'язана бути з ліцензіями, які повинна мати ця організація. Саме ці дві частини ми ввели до цієї поправки. Я не розумію, чого комітет цього, ну, або не зрозумів, або не схотів розуміти. Прошу проголосувати за неї. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, голосуємо поправку 63-ю. Прошу визначатися.

 

11:47:00

За-21

Так, 65-а, Полянчич не наполягає.

70-а, його.

74-а. Не наполягає.

76 поправка. Глущенко, будь ласка.

 

11:47:21

ГЛУЩЕНКО І.М.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні народні депутати, також прошу підтримати поправку за номером 76 народного депутата України Мартиненка Миколи Володимировича теж в уточненій редакції, яка стосується газової сфери і дзеркально відображає мою поправку номер 39. Ця поправка погоджена з автором.

Отже, поправка номер 76, під стенограму. Вартість послуг з приєднання до газових мереж об’єктів газопостачання, газоспоживання замовників, в яких передбачається розміщення доступного житла або житлового фонду соціального призначення, зменшується для замовника пропорційно площі такого доступного житла або житлового фонду соціального призначення до загальної площі об’єкту будівництва.

Частиною вартості приєднання до газових мереж, на яку зменшено вартість послуг з приєднання об’єктів газопостачання і газоспоживання замовника до газових мереж, фінансується за рахунок тарифів на транспортування та розподіл природного газу, який встановлюється для газотранспортних та газорозподільних підприємств у національній комісії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

11:48:34

ГЛУЩЕНКО І.М.

…що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яка думка комітету?

 

МАРТИНЕНКО М.В. Підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Підтримати.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про те, щоб підтримати 76 поправку в тій редакції, в якій зачитав колега Глущенко. Прошу голосувати.

 

11:49:10

За-266

Поправка прийнята в редакції, зачитаній Глущенком.

79 поправка Глущенка, будь ласка.

 

11:49:23

ГЛУЩЕНКО І.М.

Дякую Адам Іванович! Шановні народні депутати, прошу підтримати мою поправку 79 в уточненій редакції під стенограму.

"Правовідносини, пов’язані з приєднанням об’єктів замовників до електричних і газових мереж, в тому числі правовідносини, які виникають у зв’язку з розпорядженням таких мереж та сплати пайової участі, регулюються законодавством, яке діяло до набрання чинності цим законом, якщо технічні умови щодо приєднання до електричних або газових мереж видані замовнику до 1 січня 2013 року і будівництво таких об’єктів розпочато до 1 липня 2013 року". Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги!  Я тоді ставлю 79 поправку Глущенка в тій редакції в якій тільки що Ігор Миколайович зачитав. Яка думка комітету?

 

МАРТИНЕНКО М.В. Підтримати, Адаме Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримати. Комітет не заперечує.

Ставиться 79 поправка в редакції, зачитаній зараз колегою Глущенком. Прошу голосувати.

 

11:50:39

За-271

Поправка прийнята в новій редакції.

Все решта у нас враховано, інші колеги не наполягають на своїх поправках. Таким чином, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію прийняти в другому читанні і в цілому як закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій. Реєстраційний номер 9011. Прошу голосувати.

 

11:51:28

За-279

Дякую. Закон прийнято.

По фракціях будь ласка. Партія регіонів – 189, БЮТ – 5, "Наша Україна" – 8, комуністів – 25, Народної Партії – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 13.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо додаткових видатків у сфері безпеки держави) (реєстраційний номер 10600).

Є пропозиція: розглянути за скороченою процедурою. Я прошу підтримати.

 

11:52:19

За-231

Підтримано.

Будь ласка, автор законопроекту –  Юрій Каракай. Підготуватися  Баранову.

 

11:52:30

КАРАКАЙ Ю.В.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, в сучасному глобальному світі, коли економіка переплетена між державами, коли інформаційні технології стирають кордони між державами, безумовно, що основна загроза для будь-якої країни іде із зовні. І основну функцію в захисті інтересів держави у цій сфері безумовно відіграє Служба зовнішньої розвідки.

Відповідно до цього Президент 27 квітня цього року видав Указ, яким передбачається забезпечення доукомплектування Служби зовнішньої розвідки. На виконання цього указу і був розроблений зазначений законопроект, який передбачає додаткові фінансування 47 мільйонів гривень. Я підкреслюю, виключно на доукомплектування того штатного розпису, який вже є і існував у цій службі. Зазначені кошти можна знайти в бюджеті за рахунок перевиконання надходжень до загального фонду державного бюджету від ввізного мита.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Баранов Валерій Олексійович, голова Комітету з питань бюджету.

 

11:53:50

БАРАНОВ В.О.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, Комітет з питань бюджету цей законопроект ще не розглядав. Але законопроектом пропонується збільшити на цей рік видатки загального фонду державного бюджету для Служби зовнішньої розвідки за Програмою "Розвідувальна діяльність у сфері безпеки держави та спеціальний захист державних представництв за кордоном" на суму 47 мільйонів гривень. Джерелом покриття таких видатків пропонується визначити збільшення, на відповідну суму, надходжень від ввізного мита. За даними звітності Держказначейства за січень-травень цього року, надійшло 3,9 мільярдів, що на 262,5  мільярдів, або 7,2 процента  біліше плану цього періоду.

Законопроект є ресурсним і потребує обов'язкового висновку Міністерства фінансів, який ще не надійшов. Відсутній також    висновок   Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради. Законопроект містить внутрішні неузгодженості, а саме,  у додатку номер 2 до законопроекту  є помилки і підсумкові показники, у рядку "Всього:", теж не співпадають. Крім того, законопроект потребує  доопрацювання на предмет збалансування загальних показників Державного бюджету, з урахуванням вище прийнятих  Верховною Радою  законів  про внесення змін до Державного бюджету на 2012 рік від 8 та 21 червня.

Тому, у разі прийняття такого законопроекту в запропонованій редакції,  буде розбалансовано показники видатків служби зовнішньої розвідки та Державного бюджету в цілому. Якщо ми цей закон приймемо, то потрібно надати доручення бюджетному комітету і  Головному юридичному управлінню доопрацювати цей  законопроект і усунути  ті неузгодженості, які я вам доповів. Спасибі за  увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Так, обговорювати будемо?   Запишіться тоді.  Будь ласка, Боднар.

 

11:56:06

БОДНАР О.Б.

Ольга Боднар,  "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Прошу передати слово колезі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Микола Володимирович.

 

11:56:21

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  я від імені нашої фракції хочу  сказати, що ми стурбовані  новою практикою, яку ми вважаємо ганебною практикою. Коли другий день неефективність діяльності уряду в формуванні бюджету, хитрим шляхом, парламент виправляє.

Коли приймався бюджет, ви знаєте, що депутатів ніхто ж не запитував і  парламент нікому не треба, місцеве самоврядування не треба. Урядовці, скільки хотіли, собі написали, потім проголосували у Верховній Раді     і, на жаль, більшість підтримала. Що після першого читання взагалі ми не маємо права нічого не робити, а тепер руками депутатів латається бюджет, підтверджуючи те, що багато міністрів взагалі виявилися непідготовленими до цього бюджетного року. От вчора ми проголосували, ви читали, за що  ми проголосували? Виявляється, в нас значна кількість вчителів не отримує заробітну плату. Яка проводила зовнішнє тестування. Де був міністр освіти? Хто несе відповідальність, що пройшло зовнішнє тестування? Нам тут прозвітували, що пройшло воно на стовідсоткові, а людям грошей навіть в бюджеті не закладено. Та за такі речі треба знімати когось, а не через депутатів вносити законопроекти.

Сьогоднішній законопроект. Ну, я не великий фахівець в Службі зовнішньої розвідки. Але виявилося, що в нас не вистачає 652 особи. В мене питання: чому комітет взагалі не розглядав це питання? Я запитав експертів, експерти мені говорять: "Да, це не Служба зовнішньої розвідки. Ті 652 чоловіки хочуть зробити територіальний підрозділ і це буде служба внутрішньої розвідки, буде за опозицією слідкувати під час виборчої кампанії".

Тому ми категоричні противники того, щоб отак через депутатів вносилися законопроекти в 50 мільйонів туди, 100 мільйонів сюди. Треба, щоби керівник Служби розвідки був тут, щоби керівники уряду на комітеті інформували, чому такі прорахунки з формування бюджетів, куди йдуть гроші. як вони будуть розприділятися. Тому ми вимагаємо без розгляду цього питання на комітеті, без представництва керівників Служби зовнішньої розвідки такий законопроект  не можна голосувати і зупинити ганебну практику через депутатів вносити законопроекти від імені уряду. Уряд повинен приходити, доповідати, звітувати, а ми повинні голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко, будь ласка.

 

11:58:43

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, ми, розглянувши цей законопроект, дійсно подивилися, що в ньому вистачає вад, які по великому рахунку можуть поставити хрест на тому, на голосуванні в першому читанні.

Але я хотів би сказати деякі інші речі. Служба зовнішньої розвідки на сьогоднішній день в Україні, на наш погляд, потерпає. І ті маленькі, скажімо так, частини фінансування, ті маленькі ручейки, які знаходять для наших закордонних представництв,  а також тих людей, які виконують  та захищають нашу державу, занадто малі. Але до цього законопроекту є певні питання. Дійсно, де обґрунтування. Якщо розділити 47 мільйонів, які йдуть на цей законопроект, на 652 людини, навіть якщо вони працюють в системі внутрішнього забезпечення чи зовнішнього, це получається 12 тисяч гривень. Ну, такої зарплати всередині цієї установи не існує. Вона десь 3,5-4 тисячі. Тоді незрозуміло, куди ці гроші йдуть. А це питання треба задати.

Наступне питання. Посилаються на джерело додаткового фінансування при порушенні, наприклад, там Бюджетного кодексу навіть. Про що сьогодні говорили. Але це ввізне мито. Нагадаю вам, що по ввізному миту нібито це джерело вже взято на соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, який в принципі це джерело саме на це і закріпив. Тому трохи дивна ситуація, коли вносяться законопроекти, які мають такі серйозні суперечності з точки зору навіть політичної складової.

Я не кажу там про обґрунтування, я не кажу про середину року і таке інше. Ми готові підставити плече в цьому питанні в першому читанні. Але, якщо ми не розберемося до другого аж ніяк, то ми підтримувати цей законопроект в подальшому не будемо. По тим зауваженням, які ми висловили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін.

 

12:00:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, українська опозиція, Партія захисників вітчизни. Шановний Адаме Івановичу! Я радикально проти такого підходу до внесення змін до Закону про безпеки, про Державний бюджет, настільки радикально, що передаю слово голові Радикальної партії Олегу Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шкода, що у вас немає вже аргументів, а у Ляшка появились.

 

12:01:02

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Юрію Анатолійовичу! Я думаю, Адаме Івановичу, що це найважливіший аргумент, що всі ми спільно отут, опозиційні депутати, об’єднані в одному, - для того щоб захистити інтереси держави і інтереси українських громадян.

Коли сьогодні із державного бюджету пропонується 40 з чимось мільйонів гривень виділити на фінансування Служби зовнішньої розвідки, я ні в якому разі не заперечую важливість функціонування цієї державної структури. Можливо, і справді треба виділяти гроші, для того, щоб посилювати безпеку держави і обороноздатність.

Але колега Томенко розказує, що під дахом Служби зовнішньої розвідки насправді створюються внутрішні розвідувальні органи. І яка буде функція цих внутрішніх органів. Зрозуміло, що лише стеження за опозицією, збирання компромату на опозиційних народних депутатів для того, щоб потім використовувати його в політичній боротьбі. І коли нам розказують про те, що треба збільшити на 40 з чимось мільйонів гривень видатки на Службу зовнішньої розвідки, то давайте ми їх збільшимо за рахунок скорочення видатків на міліцію, яка охороняє владу від народу, давайте ми їх збільшимо за рахунок скорочення видатків на прокуратуру, яка виконує політичні замовлення влади і саджає політв'язнів в тюрму. Давайте ми збільшимо ці видатки на службу зовнішньої розвідки за рахунок судів, які виконують політичні замовлення і постановляють неправосудні рішення.

А якщо у нас таке перевиконання бюджету, про яке хвалиться влада, так віддайте, будь ласка, зарплати медикам і вчителям. До мене приходять десятки звернень і з Чернігівської області, і з Черкаської, з різних областей України, де людям по 2, по 3 місяці не виплачують заробітної плати. Я питаю, то де ж ви діваєте перевиконання бюджету? Чому ви це перевиконання спрямовуєте на каральні органи, на правоохоронні органи замість того, щоб ці кошти спрямувати на виплати бюджетникам, на підвищення пенсій, соціальних стандартів життя громадян України. Відповідь на це питання очевидна, бо сьогодні в Україні побудована каральна держава і ми її маємо розрушити. Карфаген має бути розрушений…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, 1 хвилина – Журавський, будь ласка, від Партії регіонів.

 

12:03:19

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, радикали є в будь-якій державі, в тому числі в Європі. І захисники Батьківщини є в будь-якій державі, в тому числі в Європі. І вони завжди голосують за збільшення бюджету зовнішньої розвідки, своєї зовнішньої розвідки. І якщо ми справжні патріоти України, ми повинні підтримати цей інститут держави, дуже важливий для України. Тим паче мова йде про мізерну суму і вказуються чітко джерела наповнення, тобто від ввізного мита. Ми подивимося, хто справжні патріоти держави і хто справжні люди, які люблять Україну. Партія регіонів буде голосувати за цей  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Шановні колеги,  тут можна говорити, кожен вправі висловлювати свою думку, але, я думаю, що ми повинні погодитись. Тут немає  про те, що  це внутрішня розвідка створюється. Мова йде про те, що зараз недоукомплектована майже на 30 відсотків Служба зовнішньої розвідки – люди, які  повинні забезпечувати  гарантію безпеки нашої держави.  І, я думаю, що ми поступимо правильно, якщо  підтримаємо можливість  доукомплектувати.

Я не виключаю, що частина тут, хто присутній у сесійній залі,  можливо, у листопаді місяці буде проситись до них на роботу, бо з вашим досвідом ви можете принести користь цій службі.

Тому давайте будемо думати про майбутнє держави, у тому числі  і своє, і підтримаємо законопроект за номером 10600. Я ставлю на голосування. Прошу голосувати. Голосуйте.

 

12:05:31

За-271

Дякую. рішення прийнято.

Я хочу для стенограми сказати те, що просив  голова бюджетного комітету, що, дійсно, доручити бюджетному комітету і Головному  юридичному управлінню при остаточній редакції   врахувати  все те, що потрібно при оформленні  відповідних законів.

Так, шановні колеги, зараз  ми оголосимо перерву, але перед тим я  просив би, щоб ми включили  до порядку денного  сесії  проект Закону проект Закону про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності (реєстраційний номер  10108). Прошу голосувати.

Зараз буде перерва.

 

12:06:27

За-234

Дякую. Закон включено до порядку денного.

Шановні колеги, оголошується перерва до 12 години  36 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу заходити до сесійної зали, будемо продовжувати засідання.

Розглядаємо проект Закону про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів (реєстраційний номер 10557).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:36:27

За-178

Пропозиція підтримана.

Доповідає заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Ісаєнко Дмитро Валерійович. Підготуватись Хомутинніку.

 

ІСАЄНКО Д.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Проект закону, який внесений на ваш розгляд, розроблено на виконання соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Механізм такого здешевлення визначено урядом прийняти відповідну постанову.

Однак ряд питань потребують врегулювання на рівні закону. Цього року в державному бюджеті на часткову компенсацію процентів передбачено 1 мільярд гривень. Однак такий механізм створює довгострокове зобов’язання держави та ризики для громадян, що знижує привабливість цієї програми. Тому пропонується на законодавчому рівні закріпити гарантії держави щодо виконання взятих зобов’язань шляхом віднесення видатків на компенсацію процентів до захищених статей державного бюджету.

У зв’язку з важливістю прийняття цього законопроекту для реалізації соціальних ініціатив прошу доручити комітету профільному підготувати законопроект для розгляду в другому читанні за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік.

 

12:38:12

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Діючий механізм здешевлення кредитів, який передбачається проектом Закону про реалізацію соціальних ініціатив Президента України під реєстраційним номером 10557 передбачає сплату громадянами усього платежу кредиту з подальшою компенсацією частини відсотків, значної частини відсотків. Люди розуміють, що довгострокові зобов’язання держави можуть нести ризики, і це один із головних факторів, який на сьогодні стримує розгортання цієї програми. Тому перше питання, яке пропонується вирішити, - це закріпити на рівні закону зобов’язання держави щодо компенсації частини відсотків за отримання кредитами на майбутнє.

В статтю 55 Бюджетного кодексу пропонується внести як захищену статтю саме цю позицію, і щорічно передбачати в бюджеті не менше мільярда гривень на цю програму. Така ініціатива дасть можливість залучити кредитних ресурсів, по оцінках фахівців, на рівні 10 мільярдів гривень. Відповідно це дасть змогу побудувати додатково 2 – 2 з половиною мільйони квадратних метрів житла. Це достатньо серйозний вклад з урахуванням того, що сьогодні фактично це буде третина від тієї кількості житла, яке будується на сьогоднішній день. Якщо в експлуатацію вводиться 80 тисяч квартир, то це буде додаткових ще не менше 30 тисяч квартир. І це буде тільки початок.

Я вважаю, що ми, безумовно, маємо підтримувати таку ініціативу Президента України. І…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. … від комітету запропонувати, щоб ми проголосували за скорчену процедуру голосування, щоб на наступному пленарному тижні ми прийняли в цілому цей закон. Єдине, що нам буде необхідно внести ще зміни до законів інших, які не внесені в сьогоднішній версії. На це зауважило Головне науково-експертне управління.

Тому для стенограми я також це кажу, щоб ми не столкнулися з регламентними нормами. Дякую за увагу. Прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, будь ласка, я бачу, є бажаючі обговорити. Прошу записатися. Так, прошу Корж.

 

12:41:23

КОРЖ В.Т.

Прошу передати слово колезі Ганущаку Юрію Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ганущак, потім – Стойко.

 

12:41:28

ГАНУЩАК Ю.І.

Ганущак, "БЮТ – "Батьківщина". Пані та панове, ну, нам взагалі приємно, що ініціатива Юлії Володимирівни, коли вона була Прем'єром, нарешті почала все-таки виконуватися, хоча трошки такий спотворений спосіб. Але я дивлюся зараз на цей проект і я бачу декілька проблем у цьому проекті.

По-перше, є величезна загроза того, що право оренди буде гуляти таким чином, що взагалі не найдеться кінця. Тобто хто, фактично, володіє землею, не буде визначено. Причому по тексту це стосується не тільки тих ділянок, на яких ведеться будівництво, а також може стосуватися і купи інших ділянок.

Потім є порушення логіки Бюджетного кодексу. Не може бути захищеною стаття, яка називається "програмою". Захищеною стаття іде тільки по коду економічної класифікації, це є зарплата, це є енергоносії, отакого плану, а не програма якась. Чому? Тому що в такому вигляді, як оце пропонується виходить що? Що всі інші програми можна не виконувати, якщо подивитися на логіку викладу, яка оце є, тобто оце точно треба вилучити. Захищати цю статтю треба шляхом нарешті внесення змін до Бюджетного кодексу в частині середньострокового бюджетування, і тоді ця програма вводиться у середньостроковий план, переносяться бюджетні зобов'язання з року в рік, їх фіксується, і в цьому випадку ця програма є точно захищеною. У такому вигляді, у якому вона є, звичайно, так не можна робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Стойко передає Аржевітіну. Будь ласка.

 

12:43:44

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, ідея є дуже хорошою, назва закону є теж дуже хорошою, але з точки зору механізму, з точки зору реалізації цієї ідеї за цим законопроектом він є просто нікчемним. І я буду аргументувати.

Скажіть, будь ласка, як може держава компенсовувати відсоткові ставки чи здешевлювати кредити, якщо вона взагалі не є стороною за договором між забудовником і фізичною особою. Саме цим законом ми повинні були визначити оці відносини між державою і фізичною особою-забудовником. Це не зроблено.

Законопроектом пропонується укладати договори купівлі-продажу майнових прав, а не самої квартири. Це – шлях до зловживання, це шлях, коли будуть декілька разів перепродувати одну і ту саму квартиру, а майнові права будуть десь висіти.

Ніхто не може сьогодні прокоментувати з юристів новелу… це "Відчуження прав оренди". Я до кого не звертався, ніхто не може прокоментувати. Тому що існує Закон "Про оренду", де чітко прописано, як передаються права, орендні права і яка згода власника.

Далі, договір оренди на землю тепер потрібно ще буде одним договором закріплювати, цей договір реєструвати. Я думаю, що це тільки ускладнює.

Зараз тільки що говорити за гарантії держави у частині компенсації, тобто захищені статті. Здається, правильно, але ж ми з вами знаємо, що на кожний рік бюджет формується окремо, і довгострокові інвестиційні проекти не можуть бути захищені, тому що ми не знаємо, може бути рік, в якому взагалі не буде у бюджеті передбачатися така сума.

Існує інша норма, яку ми не можемо обійти – коли міняється боржник на іншого боржника, тобто переведення боргу, то не можна це робити без кредитора, ну, не можемо ми такі грубі порушення допускати. Тому сама найбільша небезпека, що до другого читання ми, на превеликий жаль, не зможемо подати  зміни для того, щоб покращити механізм, тому що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

АРЖЕВІТІН С.М.  … тому що 116 стаття нам цього не дасть. На превеликий жаль, цей закон залишиться хорошою законодавчою ініціативою. Тому я прошу його не приймати в такій редакції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гордієнко Сергій, фракція комуністів. Потім, одна хвилина, Журавський.

 

12:46:07

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Я нажав кнопку "проти" не тому, що проти соціальних ініціатив Президента щодо здешевлення іпотечних саме кредитів, а проти того, що відбувається на самому ділі.

Що відбувається? Ви знаєте, є велика програма, яка багато років діє на селі, це підтримка індивідуального житлового будівництва на селі. І держава вже взяла зобов’язання і в бюджеті держави передбачила видатки на ці саме цілі.

Тому я сьогодні дуже прошу від імені фракції Компартії України і звертаюся до Президента, до Кабінету Міністрів, нарешті фінансувати цю програму, бо вже закінчилось… вже літо в розпалі, а вона не фінансується, і сьогодні волає і фонд підтримки, центральний, обласні. Тому дайте кошти і допоможіть сільським забудовникам, і вони підтримають соціальні ініціативи Президента і дійсно повірять, що ініціативи не залишилися ініціативами, а є ці кошти, і вони дійшли до забудовника.  Я уряд закликаю, дайте, будь ласка, ці кошти на село і не збиткуйтеся над селянином. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, Журавський, одна хвилина.

Віталію, зупиніться, будь ласка, чомусь ваш мікрофон не увімкнутий. Напевно, карточка не там. Ніби з досвідом людина… Будь ласка.

 

12:47:42

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні колеги! У нас є багато балакунів. Коли вони зустрічаються з виборцями в різних регіонах чи тут, знаючи, що тут йде пряма трансляція по радіо і телебаченню, розказують казки, як треба поліпшити життя наших рядових громадян. І  нічого конкретного не пропонують.

Цей законопроект якраз цілком конкретна соціальна ініціатива нашого Президент Віктор Федоровича Януковича. Цей законопроект підвищує інвестиційну привабливість будівельної галузі і дає можливість додатково залучити до 10 мільярдів гривень у житлове будівництво. Це що погано? Партія регіонів буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Шановні колеги, я думаю чимало з вас, особливо в цей час, має можливість зустрічатися з виборця і зустрічається з ними. Якщо у містах вона, можливо, і не так печуться проблема, то в сільській місцевості воно також досить  гостре питання. І давайте не будемо  ми  політизувати. Якщо ми приймемо подібне рішення, я думаю, що ми за нього проголосуємо, ми допоможемо нашим людям мати дах над головою.  (Шум у залі) Буде, буде, шановні колеги, буде. Давайте підтримаємо.

Я ставлю на голосуванні про прийняття за основу проекту закону про реалізація соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів (10557).   Прошу дружно голосувати. Да, за основу.

 

12:50:13

За-264

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 186, БЮТ – 0,  "Наша Україна" – 1, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи" – 19, позафракційні – 15.

Була пропозиція проголосувати про підготовку цього законопроекту за скороченою процедурою. Я прошу підтримати цю ідею з тим, щоб ми  мали його як закон на наступному пленарному тижні. Прошу голосувати.

Скорочена процедура підготовки.

 

12:50:56

За-246

Шановні колеги, будьте уважні. Дається доручення комітету підготувати за скороченою процедурою з тим, щоб на тому пленарному тижні, який ми будемо проводити в липні, ми його могли розглянути.

Розглядаємо проект Постанови про відзначення 75-річчя утворення Житомирської області (реєстраційний номер 10614). Голосуємо?

Шановні колеги… Два слова все-таки Олександру Олександровичу Омельченку. Будь ласка. І будемо голосувати.

 

12:51:45

ОМЕЛЬЧЕНКО О.О.

Доброго дня, шановні народні депутати, колеги. Я попросив одну хвилину тільки для одного. Комітет підсилив ту постанову, що у вас є, декількома юридичними і стилістичними ознаками.

І просили для стенограми сказати так. Абзац третій пункту 2 проекту там підсилити термін двотижневий. Пункт 3 редакцію рекомендувати державному комітету. Пункт 4 проекту "ювілейні монети" замінити на "ювілейну монету присвячену 75-річчя". Пункт 5 контроль цієї постанови на комітет і п’ятий кінець –  постанова набирає чинності з дня опублікування.

Дякую за увагу. Прошу проголосувати. Дякую. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви все-таки не чемно себе ведете, вибачте. Ви хотіли голосувати навіть без обговорення доповіді. Але вона була необхідна для того, щоб дійсно, Олександр Олександрович запропонував внести уточнення, які вже погоджено з  Головним юридичним управлінням, бо так воно буде краще.

Ну, будь ласка, Журавський і Бондаренко. Інші не будуть наполягати? Добре. Бондаренко, потім –  Журавський, по хвилині, будь ласка.

 

12:53:31

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко. Шановні друзі, я хотів би   внести одну суттєву таку посилку до цієї постанови. Знаєте, Житомирщина є батьківщиною  Корольова, Сергій Павлович Корольов народився  там. У нас є 2 аеропорти, які є,  "Жуляни" і "Бориспіль", які не мають жодної назви тобто у Львові є "Данила Галицького" там, "Прокоф'єва" там, "Шопена" аеропорт, а у нас ці не найменовані. Давайте,  під цю постанову  видатного житомирянина Сергія Павловича Корольова один з аеропортів  внесемо пропозицію назвати.

І друга позиція…   А Корольов,  до речі,  вчився в КПІ.

І друга позиція стосується зняти пам'ятник Леніну в центрі Житомира, це було б прекрасне рішення стосовно відзначення цього ювілею. Він там "стирчить", вже нікому не потрібний, але є.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колись ви інші пропозиції вносили.

Журавський, будь ласка.

 

12:54:32

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Це дуже слушна постанова. Я Олександра  Олександровича підтримую. Але я  хотів би внести деякі корективи.

Цією постановою зазначається, я цитую: "Державному комітету телебачення  та радіомовлення України  забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів, пов'язаних з відзначенням  ювілею Житомирської області."  Правильно. Тоді пункт 5  треба доповнити: "Контроль  за виконанням   цієї постанови покласти не лише  на комітети Верховної Ради України з питань державного будівництва", це  правильно, -  "та з питань культури і духовності" – правильно. Додати: "… також і Комітет з питань свободи слова  і інформації".

Іще в мене є побажання. Стенограму будуть читати в Кабміні, там  буде створено організаційний комітет, це моя мала батьківщина, я просив би ввійти в організаційний комітет з підготовки проведення ювілею утворення Житомирської області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чим більше буде відповідальних за виконання постанови, тим гірше вона буде виконувати. Повірте досвіду. Давайте ми приймемо в тій редакції, в якій пропонує автор і комітет, а там все сказано.

Тому я ставлю на голосування пропозицію прийняти Постанову про відзначення 75-річчя утворення Житомирської області в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Прошу голосувати. Голосуйте, житомиряни. Заєць, голосуйте.

 

12:56:26

За-293

Постанова прийнята.

Розглядаємо проект Закону про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності (реєстраційний номер 10108). Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:57:05

За-231

Дякую.

Будь ласка, Ярослав Сухий. Підготуватися Харі.

 

12:57:15

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, законопроект  10108, авторами є колега Хара, Олег Шевчук. Такий закон є, ви знаєте, в Україні практика його застосування більше 10 років з 23.05.2001 року. Практику можна назвати успішною. Відповідно до його положень було створено, зареєстровано сотні територіальних та галузевих організацій роботодавці, десятки їх об'єднань, в тому числі 21 всеукраїнська.

Разом з тим, практика використання, застосування зазначено закону виявила низку недоліків, які ми повинні ліквідувати. Ну, зокрема, не чітко визначено та суперечливо тлумачиться термін "роботодавець", "організація роботодавця", "об'єднання організації роботодавця". Не визначеною до цього часу залишається процедура державної реєстрації організації роботодавців і їх об'єднань.

В чинному законі відсутні критерії репрезентативності організації роботодавців та їх об’єднань для ведення соціального діалогу. Дещо застаріла гарантія організації роботодавців та їх об’єднань тощо.

Однією з підстав необхідності внесення до Закону України про організацію роботодавців цих понятійних апаратів є невідповідність його положень Конвенції Міжнародної організації праці N 87 про свободу асоціацій, ратифікованої Україною.

У новій редакції зазнали змін гарантії діяльності роботодавців і їх об’єднань і чітко виписано обов’язки організації роботодавців. Передбачено розширення прав організації роботодавців і їх об’єднань шляхом можливості об’єднання у спільний представницький орган організації роботодавців, їх об’єднань та ряд інших новацій.

Шановні колеги! Цей законопроект тричі перероблявся, доопрацьовувався у відповідності з пропозиціями профспілкової сторони і уряду, державної сторони. Він не передбачає додаткових коштів, він передбачає наведення порядку в такому надзвичайно важливому для нас і новому процесі, як соціальний діалог. Тому я пропоную прийняти його за основу і в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Хара Василь Георгійович.

 

12:59:30

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги! Комитет по вопросам социальной политики и труда на своём заседании рассмотрел и единогласно поддержал данный законопроект. Дело в том, что помимо работы самих авторов была создана рабочая группа при комитете, которая совместно довела его до такого состояния нормального, в котором представлен вам.

Законопроект определяет особенности правового регулирования основы создания и деятельности организации работодателей, основные принципы взаимодействия с органами государственной власти, органами местного самоуправления и профсоюзами, объединениями граждан.

Целью законопроекта является устранение недостатков действующего закона, он принят достаточно давно. Чётко определяет права и обязанности организации объединения работодателей. Конкретизирует и детализирует право на создание организации и объединение работодателей в соответствии конвенции МОТ. Внедрение специализированного правового режима государственной регистрации органов работодателей. Определяет их участие в социальном диалоге на различных уровнях. Устанавливает качественно новые основы участия и организации работодателей в решении коллективных трудовых споров, коллективно-переговорном процессе по заключению коллективных договоров, профессиональной учебе, переквалификации, повышению квалификации, устанавливает улучшенный механизм взаимодействия с органами государственной власти.

Комитет предлагает его принять за основу и в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будемо обговорювати? Все ясно?

Шановні колеги, я тоді ставлю пропозицію, яку підтримав комітет, прийняти Закон "Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності" (реєстраційний номер 10108). Прошу голосувати.

 

13:01:34

За-237

Дякую. Закон прийнято.

І, шановні колеги, давайте ми зараз коротенько тільки заслухаємо Черноморова, 9404, про місцеві… Зараз, зараз. (Шум у залі) Шановні колеги, шановні колеги, шановні колеги, ну, прийшла людина хвора, давайте. Все одно ми його тільки послухаємо і направимо на доопрацювання і перейдемо до "Різного". Нема заперечень?

 

13:02:00

ЧЕРНОМОРОВ О.М.

Я прошу все-таки меня выслушать, потому что я сегодня с температурой пришел ради этого закона. Ну, сделайте снисхождение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александр Николаевич, пожалуйста. 2 хвилини і будемо голосувати.

 

ЧЕРНОМОРОВ О.М. Я сокращаю максимально.

Право на местную инициативу – это право граждан и территориальных громад представлять на рассмотрение в местном совете любой вопрос, отнесенный к местному самоуправлению. Это один из трех китов, который есть в Законе "О местном самоуправлении" наряду с местным референдумом и собранием территориальной громады, который дает гражданам право участвовать в управлении и в непрерывности…, соблюдая непрерывность власти в любой момент.

Этот закон абсолютно новый. Для Совета Европы тоже область неисследованная, я вас уверяю, я с Комиссаром по местному самоуправлению говорил на эту тему. Только в Германии существуют, и то земельные законы, федеральных законов нет и в Германии. Он определяет процедуру прохождения местной инициативы в местном совете, потому что на сегодняшний день это отнесено к уставам территориальных громад, а везде  в уставах, во-первых, у нас их мало; во-вторых, прописано совершенно  по-разному. Я хотел бы дать единую процедуру. Есть у меня  предложение и высновки не  только Совета Европы, а и Аcсоциации городов Украины, Ассоциации районных и областных советов,  Национальной академии государственного управления  при Президенте. И, учитывая это все,   я с удовольствием учту все эти замечания и к повторному первому чтению подготовлю  более качественный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги,  і автор, і комітет, і Головне науково-експертне управління єдині у думці, що його треба ще доопрацювати. Тому давайте проголосуємо пропозицію повернути суб'єкті законодавчої ініціативи проект Закону про  місцеві ініціативи за номером 9404 на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

13:04:12

За-266

Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до найцікавішого. Прошу записатися на "Різне". Будь ласка, Коновалюк. За ним –  Мостіпан. Коновалюка я не бачу. Мостіпан, будь ласка. Мостіпан я не бачу. Де? Мостіпан Уляна, ви будете виступати?

 

13:05:00

МОСТІПАН У.М.

Передаю слово Добряку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добряк, будь ласка.  Підготуватися Євгену Волинцю.

 

13:05:17

ДОБРЯК Є.Д.

Добряк, "БЮТ – "Батьківщина". Шановний Адаме Івановичу, шановні виборці!  До виступу  мене спонукало постійне переслідування головного   лікаря Коростишівської  центральної районної лікарні Житомирської області Бондарчука Сергія Володимировича з боку голови Коростишівської районної ради Дорошенка Андрія Опанасовича. Бондарчук сумлінно виконує свої обов’язки з квітня 2005 року. За результатами рейтингової оцінки діяльності лікувально-профілактичних закладів Житомирської області очолювана ним лікарня впродовж останніх 5 років входить до найкращих в області. Це підтверджує і лист Управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації і Міністерство охорони здоров'я України. Але головного лікаря було незаконно вперше звільнено 21 січня 2011 року розпорядженням голови Коростишівської ради. За позовом Бондарчука рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 26 серпня 2011 року його було поновлено на посаді головного лікаря. Але впливові особи Коростишівської районної державної адміністрації та районної лікарні покривали протиправні дії виконуючої обов’язки головного лікаря Шевчук Світлани Степанівни, призначеної на час звільнення Бондарчука. Вона, після поновлення на посаді Бондарчука, не повернула йому печатки та установчих документів. Це поставило під загрозу життя і здоров'я хворих.

18 листопада 2011 року був зроблений депутатських запит депутатів Добряка, Пашинського, Петрука, який був направлений міністру охорони здоров'я, голові Житомирської обласної державної адміністрації та Генеральному прокурору України. Але йому не давали працювати. Протести профспілки працівників райлікарні про незаконне переслідування головного лікаря Коростишівською державною адміністрацією до уваги не бралися. Численні перевірки КРУ, інших контролюючих органів порушень не виявили, але вони дезорганізовують роботу лікарні.

Після першого звільнення та поновлення судом Сергія Бондарчука знову звільнили 14 травня 2012 року та він вкотре був поновлений Коростишівським районним судом на посаді. Медичні працівники стали на захист свого головного лікаря. Профспілка медичних працівників навіть збиралась перекрити трасу в Коростишеві на знак протесту проти репресій по відношенню Бондарчука. 14 червня на території Коростишівської районної лікарні відбувся мітинг. Працівники лікарні вимагали припинити переслідування головного лікаря. Це ж треба було так довести людей, щоб вони вкотре вийшли на мітинг.

Я звертаюсь до голови Житомирської обласної державної адміністрації. Шановний Сергію Миколайовичу Рижук, прошу вас втрутитися та захистити і відстояти лікаря, прекрасного організатора, якого підтримує колектив лікарні, та вплинути на чиновників, які своїми діями на протязі майже двох років знищують колектив райлікарні - і ставлять під загрозу життя і здоров’я хворих. Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Євгена Волинця, фракція комуністів. За ним буде виступати Даниленко Володимир Андрійович, Комуністична партія України. Прошу.

 

13:08:16

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Уважаемый Николай Владимирович, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Сегодня, 22 числа 1941 года, немецко-фашистские захватчики напали на Советский Союз. Сегодня мы преклоняем голову перед теми героями, которые в свое время первыми встали на защиту своей Родины и полегли на первых же днях боев. Светлая им память! Светлая память тем, которые не вернулись с полей боевых действий! Слава и долгих лет жизни тем, которые прошли эту страшную войну и не дали фашизму покорить весь мир, и нашу страну в частности.

И теперь по делу, по сути. В июне-месяце военный суд в Триполи приговорил 19 граждан Украины к 10 годам заключения за якобы пособничество режиму экс-лидера Ливии Муамару Каддафи. Всех их, людей мирных профессий, в большинстве своем пенсионеров, представители правящих кругов Ливии – этого нелегитимного режима, - обвинили в пособничестве режиму Каддафи, в том, что они якобы готовили к бою ракеты класса "Земля-Воздух", которые планировалось использовать против самолетов НАТО.

Наши сограждане почти целый год томятся в ливийских застенках. С тех пор украинская сторона успела в качестве жеста доброй воли в Ливию отправить два самолета с гуманитарной помощью, бригаду саперов и даже взять на лечение раненых ливийских боевиков. Но эти действия принесли свободу лишь четырем украинцам, в обмен на остальных ливийские власти потребовали еще и роскошный самолет покойного диктатора, оценивая его в 25 миллионов долларов. Видимо, он более ценен и дороже, чем жизнь 19 наших соотечественников. И пока отечественные дипломаты продолжают расписываться в собственной несостоятельности,  нелегитимное правительство Ливии, клянущееся в соблюдении демократии и толерантности, продолжает подобно варварским племенам древности требовать выкуп за свободу наших братьев. Пленники начинают терять надежду получить помощь от своих соотечественников и обрести долгожданную свободу.

Напомню, многие из них являются пожилыми людьми и они уверены в том, что не доживут до окончания этого тюремного срока, так как тюрьмы Ливии очень…, ну, состояние тюрем Ливии желает лучшего и плюс условия тоже довольно таки специфические, Африка все-таки. Очевидно одно – сегодня мы не видим результаты работы украинских МИД, наши сограждане оставлены на произвол судьбы, они оказались не нужны своей стране. Украина должна занять более жесткую позицию по отношению к правительству Ливии, насильно удерживающем в заложниках наших земляков и если потребует ситуация, разорвать дипломатические отношения с Ливией. Грош – цена правительству, которое не способно заступиться за своих граждан. Украинцы заслуживают того, чтобы их жизни и права были надежно защищены государством, иначе власть, не способная выступить в их защиту, не заслуживает права руководить страной. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Даниленка, фракція комуністів.

 

13:11:32

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці! Володимир Даниленко, Сумщина.  Всім нам відомо, що в кінці минулого місяця "Укрзалізниця" ввела новий розклад руху поїздів по всій Україні. На жаль, замість оптимізації руху та покращення обслуговування пасажирів ми бачимо, що в Україні відбувся залізничний колапс. Адже після введення в дію нового розкладу до мене як до народного депутата України масово звернулися мешканців сіл та міст Сумської області з проханням повернути старий розклад руху потягів. Найболючіші звернення надійшли від мешканців міста Тростянець та Тростянецького району. Саме новий розклад руху загрожує місту соціально-економічним занепадом. Станція "Смородина", яка знаходиться у місті Тростянець, ще до середини травня обслуговували майже щодня тисячу двісті пасажирів, наразі після реформ станція майже пуста. Також хочеться зазначити, що у цьому році виповнюється 135 років з часу заснування цієї станції.

Реформування "Укрзалізниці" з обіцянками високопосадовців про наближення обслуговування до європейського рівня показали, що в нашій країні реформи – це не покращення, а занепад. Ліквідація ряду потягів, що  з'єднували Тростянець з іншими областями та зі столицею, призведе до того, що місто встратить свою туристичну та економічну привабливість. Сьогодні для того, щоб доїхати людям з Тростянця до Києва, потрібно зробити 3-4 пересадки. А ще гірше те, що потяги, які вже залишила залізниця, не мають загальних та плацкартних місць, лише "люкс" та купе. Отже, залізниця із найдоступнішого транспорту перетворюється на транспорт для багатих.

Хочеться нагадати, що при Радянському Союзі кожен громадянин на свою зарплату міг зробити два рейси на літаку з Криму до Москви. Усі ми розуміємо, що залізниця – одне з останніх державних підприємств, які олігархи ще не встигли приватизувати. Зараз через Кабінет  Міністрів України вони проводять роботи до доведення даного підприємства до занепаду для подальшого його придбання за мізерні кошти.

Беручи до уваги сказане і враховуючи те, що йдуть від Укрзалізниці формальні відповіді, мій виступ сьогодні я прошу вважати як депутатським запитом до Кабінету  Міністрів України, до міністерства інфраструктури України з вимогою відновити належне забезпечення потягами станцію Смородинне у місті Тростянець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Артема Пшонку, фракція Партії регіонів, за ним буде виступати Юлія Ковалевська. Прошу.

 

13:14:32

ПШОНКА А.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні громадяни! У своєму виступі я зупиняюся на проблемі, яка вже неодноразово озвучувалася, в тому числі, і з цієї трибуни, а саме ситуація з цінами в молочній галузі. Не зважаючи на численні дискусії фахівців, підписання меморандумів Мінагрополітики з переробними підприємствами, ситуація в молочній галузі залишається напруженою. Закупівельні ціни, в першу чергу, у господарств, населення продовжують залишатися вкрай на низькому рівні. За останні місяці молоко у селян, в середньому, закуповувалося по 1 гривні 90 копійок за літр. В окремих областях, для прикладу, в Запорізькій, ця цифра була ще нижчою, близько 1 гривня 70 копійок за літр. Зрозуміло, що така ситуація створює суттєві загрози соціально-економічному плану.  По-перше, це зростання соціальної напруги серед населення. По-друге, це скорочення поголів’я через збитковість утримання худоби. Крім цього, не варто забувати, що близько 80 процентів всього молока на переробку здаються саме домашнього господарства, і від стабільності таких поставок залежить ціна всіх молочних продуктів.

Я щиро вдячний Прем'єр-міністру України Миколі Яновичу Азарову, який оминув увагою дані проблеми та неодноразово піднімав їх на засіданнях уряду.

Дуже важливим та своєчасним кроком стало встановлення дотацій на голову худоби. Реалізація цього заходу вже в цьому місяці допоможе зберегти поголів’я та стимулюватиме його збільшення. Однак питання рентабельності виробництва молока залишається дуже гострим. Адже саме ця справа є основним засобом до існування для великої кількості сімей нашої країни.

Відповідно проблеми механізму державної підтримки і надалі потребують нашої пильної уваги. Нагадаю, що згідно Податкового кодексу 70 процентів ПДВ акумулюються переробними підприємствами на спецрахунках і мають використовуватися виключно на виплату компенсацій виробника молока. Однак велика кількість селян реальної підтримки не отримує, як через дії самих переробних підприємств, так і посередників. Перші досить часто використовують кошти на власні виробничі потреби. Посередники ж, відмовляючись від документального фіксування розрахунків та формуючи вигідні для себе ціни, позбавляють громадян належних їм компенсацій.

Просимо, і я думаю, ми це зробимо, посилити контроль Державної фінансової інспекції за цільовим використанням сум, призначених для виплати компенсацій. Посилити контроль Антимонопольному комітету України за дотриманням економічної обґрунтованості цін на молоко, зокрема з боку посередників. При розробці форм договору між заготівельниками та виробниками закріпити в ньому обов’язкову вказівку на підприємства, яке буде переробляти прийняте молоко з тим, щоб навіть у випадку здачі молока…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ПШОНКА А.В.   … селяни точно знали, до кого звернутися за виплатою компенсацій. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Юлію Ковалевську, фракція Партії регіонів. І хотів би наголосити, що виступ народного депутата Даниленко Володимира Андрійовича прошу оформити відповідні запити по його виступу в Кабінет Міністрів, Міністерству інфраструктури. Прошу.

 

13:18:02

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Уважаемый Председательствующий! Уважаемые коллеги! Телезрители! Сегодня я хочу обратить ваше внимание на проблему, которая является одной из тех, что более всего беспокоит граждан. Речь идет о проблеме безработицы.

Во время моих встреч с избирателями на личных приемах люди часто поднимают вопрос трудоустройства, особенно невостребованных на рынке труда категории работников, а в основном это молодежь, которая ищет свое первое место работы. И это, действительно, является проблемой, ведь каждый работодатель хочет видеть у себя специалиста молодого, но при этом уже с опытом работы, которому просто неоткуда появиться.

Получается так, что наиболее незащищенные группы населения в сфере трудовых отношений на сегодня –  это молодежь и работники старше 50 лет. Недостаток квалификации и опыта у первой группы и устаревание знаний, не соответствие требованиям современных условиям труда во втором случае делают этих людей неконкурентоспособными на рынке труда. Однако, подъем экономики и внедрение новой  государственной политики в сфере занятости населения позволяют говорить о том, что эта проблема начала решаться.  Я уверена, что задача государства в сфере занятости не в том, чтобы накормить всех страждущих, а в том, чтобы дать им в руки удочку и научить удить рыбу.

Новая политика власти относительно занятости населения направлена на реализацию именно этой задачи. 8 июня мы с вами в первом чтении приняли законопроект о занятости населения, который предусматривает совершенно новый, прогрессивный подход к решению проблемы трудоустройства и создает взаимные правовые гарантии для работодателя и работников. И я надеюсь, что в самое ближайшее время все фракции, все народные депутаты покажут свою заботу о народе  Украины на деле и мы этот законопроект примем. Он содержит нормы, которые стимулируют работодателей к созданию новых рабочих мест для указанных неконкурентоспособных групп работников.

Так, например, законопроект предусматривает, что работодатели получают стопроцентную компенсацию оплаты единого социального взноса за трудоустройство на вновь созданные рабочие  места для таких категорий работников как молодежь, для которой это будет первое рабочее место, лица старше 50 лет, инвалиды, одинокие родители, родители, которые воспитывают детей-инвалидов. То есть наиболее социально не защищенные слои населения, которые нуждаются в помощи государства и таким образом государство им готово эту помощь оказывать. В то же время эти нормы ни коем образом не давят на работодателя, заставляя его принимать на работу неугодных ему работников, а предлагают ему своего рода сделку, поощряя к трудоустройству нуждающихся в работе граждан.  Стимулирующие нормы закона делают привлекательным для работодателя прием на работу молодежи, а молодым специалистам предлагают овладение востребованными профессиями и получения первого опыта работы.

Закон также направлен на модернизацию системы переподготовки кадров, предоставляет людям старше 45 лет ваучер на получение новой специальности. И также предусмотрено обучение безработных под конкретное место работы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С. … и обучение их интегрированным рабочим профессиям.

И в завершении, борьба с безработицей, обеспечение занятости населения это одно из основных обязательств, которая брала на себя Партия регионов перед избирателями. И я уверена, что слаженная работа власти по внедрению новой модели трудоустройства, позволит значительно приблизить решение этой проблемы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Гнаткевича, фракція "БЮТ – "Батьківщина", за ним буде виступати Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

13:21:44

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги, кожен депутат, який виходить на цю трибуну, трошки хвилюється, у цьому скликанні я виходжу на трибуну в 78-й раз, але я хвилююся. Я хвилююся, бо вийшов на неї спробувати врятувати людину. В чому справа? Два роки тому мого помічника-консультанта Миколу Ларіонова, що жив у Сумах, посадили на 10 років за нібито скоєне ним вбивство ще 15 років тому, скоєне вбивство нарко-ділера у Сімферополі. Звичайно, переді мною стояла дилема або сприйняти це, або вивчити самому цю справу, бо я не вірю, що Микола міг це зробити. І він мені сказав: я не вбивав, Юрій Васильович. І він сидить, не вбиваючи нікого.

Моя команда, помічники, адвокати, юристи вивчали справу  2 роки і прийшли до висновку: Микола сидить безневинно.

І я почав боротися. Поки я не боровся, було  все спокійно, все було гаразд. Але коли ми  вийшли на сліди вбивці, знаємо його прізвище, знаємо, хто замовив, почалися цікаві речі: почалися погрози його дружині, дзвонять вночі, дзвонять посеред білого дня, кажуть, що  посадять на "піку", що шукають його і куди б його не завезли, і де б не заховали, "братва" його знищить. Цікавіше інше, що самі оперативні офіцери Керчинської колонії знають про це і попереджають Миколу, що ховайся як тільки можеш, бо розіграють зеківські розбори і тебе вб'ють.        

І ось є абзац, який  я хочу зачитати: "Хто ж затіяв  всю цю справу, треба шукати хто".  Виявляється, що під час слідства досудового, судового слідства від Миколи вимагали 30 тисяч доларів хабара. До мене приїжджала дружина і просить: "Юрій Васильович, 15 тисяч євро не вистачає, я дам і прокурори кажуть, що він буде вільний". Один із тих прокурорів навіть взяв хабара, але видно було мало, або щось недодали і Микола сидить. І заступник прокурора Криму каже: "Прокуратура его обвинила и он будет сидеть".

Я звертаюсь до пана Лисицькова, Голови пенітенціарної служби. Я звертаюся до начальника Керчинської  колонії, він татарин за національністю кримський. Я звертаюся  вже до Джемільова, ніби  то він його знає. Треба зробити все, щоб не вивести зараз Миколу Іларіонова із лікарні, інакше вб'ють.

Я звертаюсь до пана Лисицькова, я знаю вашу  людяність, знаю, ви мені допомогли одного разу. Допоможіть і цього разу, не дайте  вбити   людину! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Івана Попеску, фракція  Партії регіонів. За ним буде виступати Ярослав Кендзьор, "Наша Україна - Народна самооборона".

 

13:24:59

ПОПЕСКУ І.В.

Спасибо. Попеску, фракция Партии регионов. Уважаемые коллеги, сегодня  я хотел бы    обратить ваше внимание на очень актуальный вопрос. Чемпионат Европы по футболу Евро-2012 выходит уже  на финишную прямую и уже понятно, что   самый  главный итог его проведения состоит в том,  что, несмотря на ту разруху, которую  оставила после себя предыдущая власть - это катастрофическое отставание в графике сдачи объектов и полное игнорирование развития инфраструктуры, новое правительство Украины прекрасно справилось с этим вызовом. И мы сегодня видим прекрасные стадионы, новые аэропорты, дороги и мосты.

Кроме того, несмотря на призывы некоторых западных политиков бойкотировать проведения Евро-2012 в Украине, которые были инспирированы псевдо патриотами из оппозиции – эти попытки протерпели полное фиаско. Переполненные стадионы и положительные отзывы иностранных болельщиков доказывает, что украинцы, хотя и эмоциональный, но очень гостеприимный и толерантный народ. И наши гости сами убедились, что те провокации, негатив, которые распространяли средства массовой информации у них на родине перед началом чемпионата, ничего общего не имеют с реальностью.

И если еще месяц назад, благодаря оппозиционным эмиссарами их зарубежным партнерам политиканам образ Украины рисовался в мрачных тонах, то после начала Евро-2012, благодаря десяткам тысяч болельщикам их Европы, которые, посетив нашу страну, добровольно стали нашими почетными послами в своих странах – ситуация меняется. И сейчас они несут благую весть, что Украина прекрасная европейская страна и нет здесь никакой диктатуры. А есть порядок, стабильность, динамическое развитие, а власть наконец-то думает о своем народе, поднимая социальные стандарты, и делает это абсолютно искренне. И наши новые искренние друзья, благодаря своему личному опыту, доведут до своих соотечественников правду об истинной ситуации в Украине. И после этого откровенное вранье и предвыборные месседжи эмиссаров от оппозиции уже не найдут той поддержки, на которую они рассчитывали. Не будет этого и во время Парламентской ассамблеи, которая будет на следующей недели в Страсбурге. И постепенно они потеряют поддержку не только в Европе, но и в Украине. А 28 октября 2012 года за свою деструктивную деятельность по дискредитации Украины за рубежом, они будут наказаны политически и накажет их украинский народ.  В результате честных и прозрачных выборов они потерпят сокрушительное поражение точно также, как наказывает их политических оранжевых партнеров цивилизованные европейские народы на местных выборах в Германии и Румынии, на парламентских выборах во Франции, во многих других странах нашего континента. И эту тенденцию лживыми месседжами уже не остановить. Спасибо за внимание. (Шум у залі) А выступали на русском языке для того, чтобы услышали те наши партнёры, которые знают этот язык. А ваши крики, которые сейчас идут, доказывают, что вы себя не уважаете, ни меня. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Ярослава Кендзьора. Колеги Стойко і Мовчан передали йому право до виступу. Регламент – 6 хвилин. Будь ласка.

 

13:28:03

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановні колеги! Шановні панове українці! Ну, не можу не стриматися від репліки, що до честі Івана Попеску було би хоч один раз виступити з трибуни Верховної Ради на мові своїх земляків румунів. І от тоді вони розуміли б, так би мовити, що щось подібне можна було би чекати від цього так званого закону.

Шановні колеги! Шановні українці! Я сьогодні підняти тему, яка тут практично не звучала, у Верховній Раді. То початок свого виступу. Я хочу сказати, що доблесна Служба безпеки України попередила страшну біду. Попередила терористичний акт у Верховній Раді. Народний депутат від регіоналів Вадим Колесніченко, цей відомий агент Кремля в українському парламенті, звернувся до Генеральної прокуратури з заявою, що його дорогоцінному життю загрожує небезпека. І що Ярослав Кендзьор готує і на нього, і на Верховну Раду терористичний акт.

Генеральна прокуратура доручила Службі безпеки розібратися, так би мовити, у цій загрозливій ситуації. А причиною, підставою для цього став мій коментар одному із інтернетсайтів після того пам’ятного прийняття в першому читанні і Закону про мови, де я сказав, що такими діями Партія регіонів, партія влади може довести до того, що я боюсь, що можу бути готовий принести у Верховну Раду пакет тротилу і підірвати його. Ось оцю, значить, небезпеку терористичного акту і зафіксувала Служба безпеки разом із Генпрокуратурою.

Вчора я зустрівся, чи зі мною зустрівся працівник Служби безпеки України. Я вперше довідався, що в нашій Службі безпеки є такий цікавий департамент – департамент захисту національної державності України. Отже цей департамент і служба на загал повинні би піклуватися національною державністю і не допустити загрози. І звісна річ, що цьому працівникові я пояснив, які мотиви були того, що спровокували мене на таке висловлювання. Я сказав, що з мого погляду закон, проект Закону про мови у виконанні Колесніченка  - це навіть не пачка тротилу, це ядерна бомба під українську державу, бо цей закон підриває не оцей уже нікчемний, даруйте, сесійний зал, де антиукраїнство процвітає, а цілу українську державу.

А відтак ми, знаючи, що доктрину безпекову і оборонну Російської Федерації, наших сусідів, ми знаємо, що русское государство заканчивается там, где заканчивается русский язык, що русское государство будет защищать своих соотечественников русскоязычных, значить, за пределами России, де б вони, так би мовити, не перебували.

І зрозуміла річ, що якщо цей закон буде прийнятий, значить русскоязычное население у нас збільшується, після того іде видача російських паспортів, після того Колесніченко із компанією за командою звертається до російського керівництва, що русскоязычные соотечественники тут принижуються і ми замість фан-зони на Хрещатику, шановні панове українці, будемо мати московський, російських десантників і російські танки. Ось де загроза національній державності, національній безпеці України.

І тому я в цьому протоколі, так би мовити, пояснень написав, не дуже хотів писати, пан оперативний працівник, але я…, що я вимагаю від Служби безпеки вхопити істинного терориста, який посягає на державність України, і негайно, так би мовити, ізолювати його, щоб він не нищив українську державу. Яка реакція буде і Генпрокуратури, і Служби безпеки можна, звичайно, догадатися. Але якби це на цьому  так би мовити скінчилося. Я можу абсолютно правомірно стверджувати, що цей з дозволу сказати український   парламентар, цей агент іншої держави  робить економічну диверсію, тому що його  закон за оцінками працівників   Міністерства  фінансів коштує 17, за підрахунками  інших фахівців 50 чи 60 мільярдів гривень. Ми  розуміємо, що  держава не має таких коштів. Отже це є конкретна терористична дія, всі ці діяння Колесніченка, і підпадає під  відповідну  статтю Кримінального кодексу. 

Отже, панове  есбісти українські чи, точніше сказати, кагебісти, шановна Генеральна прокуратура, агентура, терористи  сидять тут у сесійній залі, будь ласка, прийдіть, ми вам поможемо  їх пов'язати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова  запрошую Андрія Павловського, фракція   "Батьківщина". За ним буде виступати  Дмитро Шлемко, "БЮТ – "Батьківщина". Будь ласка, друзі, оперативніше. 

 

13:34:05

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко, Партія "Батьківщина".

Співвітчизники, до мене як до народного депутата звернулися ветерани  чорнобильських громадських організацій. Їм стало відомо, що Кабінет Міністрів  на чолі з Азаровим готує чергову  пакість і підлоту по відношенню до  учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Зокрема, уряд хоче через чверть століття  переглянути те, хто являється ліквідатором, визначити, поділити, що є правильні і є не правильні ліквідатори. Я вже не кажу про громадян, які були евакуйовані  у 1986 році з зони "Відчуження" і які відчули на собі   гіркий присмак   так званого мирного атому, і хто до нині   мешкає у забруднених територіях.  Прикро, що серед чорнобильців влада находить  штрейкбрехерів. І тобто виходить, що тих чорнобильців,   які ближче до влади, вони облагодіють, а інші будуть приречені на жалюгідне існування.

Чорнобильці звертаються до нас, до народних депутатів, і кажуть, що при Юлії Тимошенко було складно, важко, але такого беспредела, як зараз, не було. Вона, незважаючи на тяжку кризу, намагалася в повному обсязі надати їм соціальну допомогу. Рішення судів по соціальним виплатам при Юлії Тимошенко виконувались, не те, що зараз забороняє виконувати їх Азаров своїм сумнозвісним 63 розпорядженням. І всі чорнобильці, афганці, діти війни знають, що зараз рішення судів по соціальним виплатам фактично призупинені. Саме за те і катують зараз садисти Януковича Юлію Тимошенко, утримують її, невинну людину, в тюрмі, не надаючи їй належного медичного лікування.

Ми вимагаємо 26 квітня розглянути касацію і звільнити Юлію Тимошенко. Весь світ до цього приєднується, всі цивілізовані країни, лідери європейських держав це закликають. Один тільки Янукович цього не чує і не бачить. І взагалі мені дивно, що такий кремезний дядько, наш Президент боїться таку маленьку, тендітну жінку. Ну, знаєте, це якісь комплекси по Фрейду. І нібито він лоба хрестить, а де у нього гуманність? Він знає, що ……, то давно вже підписав би указ про помилування і закрили би цю проблему. Так ні, вони висувають обвинувачення одне абсурдніше іншого. Але я хочу сказати, що всі покидьки, які знущаються над Україною, над лідерами опозиції, над громадянами України, будуть відповідати рано чи пізно. Україні слава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Дмитра Шлемка, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Володимир Бондаренко.

 

13:37:22

ШЛЕМКО Д.В.

Шановні народні депутати! 18 травня цього року Головою Верховної Ради було оголошено поданий мною запит до Генеральної прокуратури України щодо неефективного використання Міністерством екології та природних ресурсів значних бюджетних коштів, виділених на утилізацію особливо небезпечних відходів у місті Калуш Івано-Франківської області.

До відома співвітчизників і народних депутатів: під містом Калуш є великий полігон з небезпечними відходами гексахлорбензолу – це отрута, небезпечна для людини, вона, накопичуючись в організмі, руйнує печінку, центральну нервову та серцево-судинну систему. Півграма гексахлорбензолу – це смертельна доза для людини. Таких небезпечних відходів на полігоні, за оцінкою експертів, більше 11 тисяч тонн. Калуш оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації. Урядом виділено 1 мільярд гривень на роботи з їх утилізації. Так і хочеться сказати від жителів Прикарпаття: спасибі партії! Якби цей процес не став суцільною аферою під дахом Міністерства екології України.

По-перше, відбувся тендер з одним учасником, який виграла нікому не відома ізраїльська фірма ТОВ "Груп-Консорт", керівник якої до цього торгував лише ізраїльською білизною.

По-друге, визначили завод, де будуть утилізувати відходи, - це місто Гданськ Польської Республіки. І тут наступають дива: від Калуша до польського кордону рукою подати, токсичними відходами наповнювали герметичні мішки, самоскидами доставляли до найближчої станції, вантажили на залізничній платформі, везли не на північний захід через польський кордон до Гданська, де на відходи чекав завод, що спеціалізується на спаленні гексахлорбензолу, а їх спрямували у протилежному напрямку – до міста Миколаєва, а потім далі – я прошу уважно всіх послухати – через Чорне море в протоку Босфор, Мармурове, Егейське, Середземне море, Гібралтар, Атлантичний океан, Кельтське море, Ла-Манш, Північне море, протоку між Норвегією, Швецією і Данією і нарешті потрапляли в Балтійське море, де на південному узбережжі розташований порт "Гданськ". На всю цю епопею вже витрачено державних коштів у сумі 700 мільйонів гривень.

Тепер Мінекології заявило, що воно помилилося в розрахунках - і після вивезених 11 тисяч тонн залишилося ще 18 тисяч тонн відходів гексахлорбензолу, на які потребується додатково 600 мільйонів гривень. Закономірно виникає питання: а що вивозили за сотні мільйонів у мішках досі? Замість того, щоб розпочати справу, Генеральний прокурор бачачи наяву корупцію чиновників Міністерства екології та природних ресурсів, дає відповідь, що він направляє мій запит на розгляд до вжиття заходів цьому ж міністерству. Напевно, ніколи не думав байкар Глібов, коли вважав, що найгірше – це щуку кинути в річку. Сьогодні є гірше, бо злодій злодія кришує. Безпідставно можна кидати за грати Тимошенко, Луценка, Грищенка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ШЛЕМКО Д.В. Працювали і нині ще трудяться сотні прокурорських прихвоснів, а з відмивання уже сотень мільйонів гривень, які завтра переростуть у мільярди, відфутболюється за межі поля запит народного депутата України.

Тому прошу мій виступ вважати повторним запитом до Генерального прокурора України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити відповідний запит Дмитра Васильовича Шлемка до Генерального прокурора.

До слова запрошую Володимира Бондаренка, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Юрій Кармазін.

 

13:41:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Перш за все, я вибачаюсь перед комуністами, які до мене прийшли. Я трошки недоговорив пропозицію стосовно зняття пам'ятника Леніну в Житомирі, бо не вистачило часу. А я ж пропоную замість пам'ятника Леніну поставити там пам'ятник його дідусеві Бланку, який там народився, ну, щоб якась паритетна була така ситуація, щоб вони не ображались. Тому от я оце уточнення зробив.

Але хотів виступити з проблеми, яка стосується електроенергетики. В Україні є п'ять типів генераторів, які виробляють, за різною оцінкою, приблизно в два, в три рази собівартісну різницю електроенергії – це атомні, це гідро, це газові, це вугільні, це мазутні. З'явилась п'ята галузь, яку  нинішній секретар РНБО запровадив за державні кошти для своєї власної фірми, це виробництво електроенергії за рахунок сонячний батарей в Криму. Ви пам'ятаєте, коли держава гасила кредити комерційної структури, все це зійшло з рук, але дивні діла продовжуються і далі. Було списано, як ви пам'ятаєте, двадцять мільярдів коштів із енергетичних розподільчих компаній обленерго. Чомусь так, такі бідні обленерго, що люди все сплатили, а вони двадцять мільярдів тепер, їм подарувала наша Верховна Рада і ця більшість.

Продовжуються і інші справи, зокрема нещодавно, декілька днів тому, НКРЕ – Національні комісія регулювання електроенергетики – тихесенько прийняла унікальне рішення про підвищення ціни на електроенергію за одну кіловат-годину до однієї гривні в разі, якщо спожито більше 800 кіловат за місяць.

Хочу вам сказати, що це торкнеться кожного садівника в Україні, бо садівники знаходяться на одному лічильнику, на одному трансформаторі. Це мільйони людей, які будуть платити тепер не 34 копійки, як це було до цих пір, а одну гривню. Це торкнеться всіх.

Так ця влада забезпечує свою програму покращання життя сьогодні і не тільки сьогодні. Оце і є соціальна програма Януковича, коли будуть обдирати тих, хто сьогодні на тому лічильнику висить на спільному.

Спроба виділитися на окремий лічильник, яку дехто здійснив, зокрема у Київській області, закінчилась тим, що запропонували кожному, хто хоче мати окремий лічильник, сплатити додатково 8 тисяч гривень.

Таким чином, ми маємо монопольну структуру. І НКРЕ, яка обслуговує цю монопольну структуру, тому що завдання НКРЕ якраз і балансувати стосунки монополіста із споживачами. Все робиться для того. щоб обідрати людей.

Тому я думаю, що справа дійте до тотальної несплати, тому що таке знущання над людьми бідними в Україні, яке затіяла ця влада, вона потребує адекватних дій. Я думаю, що ті електроенергетичні компанії, які сьогодні виробляють електрику, даруючи її Ахметову, який продає її за кордон, йому понизили ціну купівлі у держави електроенергії на 30 відсотків, а людям в три рази збільшили. Оце ця влада, оце – її честь і слава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БОНДАРЕНКО В.Д. І тоді, хто хоче цю владу підтримати, нехай восени голосують. Тут переконував нас один попередній виступаючий про те, що їх на руках винесуть. Винесуть, тільки на смітник, а не в парламент. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Кармазіна, фракція "Наша Україна" – Народна самооборона", за ним буде виступати Володимир Яворівський.

 

13:44:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати, шановний український народе! Я хочу виступити з абсолютно незвичною для законодавця темою. Ця тема стосується того приниження, яке відчув весь український народ, всі, хто спостерігали за святом футболу, за святом, яке мало бути при проведенні чемпіонату Євро-2012 в Україні, яке мало стати святом, але для українців, на жаль, перетворилося в демонстрацію подвійних стандартів. На ці подвійні стандарти, на жаль, реакції немає.

Виступаючи 20 червня з цієї трибуни, я закликав чинників УЄФА терміново зібрати позачергову нараду свого керівництва, розглянути несправедне суддівство і поставити питання про анулювання матчу, результатів матчу Україна-Англія. Але цього не сталося.

Тепер я буду вимагати від Міністерства закордонних справ визнати персонами нон грата тих людей, які причетні до цього, починаючи з Мішеля Платіні. Нічого йому робити на фінальному матчі.

І зараз хочу вам сказати, що 40 років назад видатний російський письменник Аркадій Романович Галинський написав: "О наивный и оттого счастливый футбольный болельщик! Сейчас я нарушу твое счастье. Знай же, что все это туман, дипломатия, кухня, как и сомнительна почтенность седин президента ФИФА, и что в кухне этой потешаются над твоей любовью к футболу и твоей наивностью. А над футбольными игроками, представь себе, посмеиваются тоже. Пребывание на руководящих постах в этой, по существу, бесконтрольной, ни в чем и ни перед кем не отчитывающейся и вовсе не демократической по сути организации сулит ловкой личности немало приятных минут".

Так от я поставив питання і ставлю зараз перед Генеральним прокурором України Пшонкою про порушення кримінальної справи щодо бригади арбітрів на чолі з угорцем Віктором Кашшаі, які умисно, діючи в інтересах футбольної команди збірної Англії не зарахували забитий українською збірною гол під час матчу Євро-2012, що призвело до програшу збірної України і завдало значної шкоди українському народу, суспільству, державі, авторитету міжнародних організацій з футболу.

Я також вимагаю порушити кримінальну справу відносно президента УЄФА Мішеля Платіні за умисне невжиття заходів відносно корупційних діянь бригади арбітрів на чолі з Віктором Кашшаі, які умисно ці дії зробили. Я вбачаю в їх діях корупцію  і вимагаю, щоб це моє звернення було розглянуто як депутатський запит до Генерального прокурора України. Ми – українці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Ми – українці заслуговуємо на справедливість, а люди, які несуть несправедливість, не мають права бути присутніми в Україні, вони мають бути визнані персонами нон-грата. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Яворівського, фракція "Батьківщина". За ним буде виступати Олександр Дубовий.

 

13:48:02

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

У мене там ще час Володимира Олійника.

Шановні наші виборці, я до вас звертаюсь! Я продовжую читати розділи із геніальної книги, яку б я назвав "Сага про підняти руки Михайла Чечетова".

Протокол явки з повинною. Це 25 серпня 2005 року, щойно закінчилось помаранчеве повстання, країна, так би мовтити… всі чекають, що буде якесь оновлення. І Чечетов приходить з повинною, сам прибігає в прокуратуру. Читаю. "Свої дії можу пояснити тим, що це діяння було вчинено в умовах виправданого ризику для досягнення значної суспільно-корисної мети, а саме: у разі відмови Медведчуку у приватизації вказаних дачних будинків, останній, відсторонивши мене з посади, здійснив би їх приватизацію іншим способом".

По-моєму, можна заносити в підручник по демагогії, хрестоматійно абсолютно.

"Тому я, розрахувавши на те, що коли Медведчук перестане впливати на кадрові та інші  процеси в державі, Державне управління справами зможе в законному порядку розірвати договір купівлі-продажі дачних будиночків у будинку відпочинку "Пуща Водиця" та повернути в своє управління вказане майно. У зв’язку з цим, я умисно підписав вказаний договір купівлі-продажі дачних будинків будинку відпочинку "Пуща Водиця" від такого-то такого-то, де спеціально вказавши, що продаються саме дачні будинки, а не будиночки відпочинку, як це хотіли представники ЗАТ "Футбольний клуб". Враховуючи те, що під час підписання вказаного договору купівлі-продажу дачних будинків, я був не правомочною особою це робити, тому вказаний договір підлягає розірванню".

Рукою Чечетова записано: явку з повинною надруковано з моїх слів. Стоїть його підпис.

Прочитаю ще деякі вибрані місця із допиту, бо з цього почався його, так би мовити, допит, коли він прийшов з повинною. Подивіться, послухайте, як він здає сьогоднішнього свого вождя і своє божество.

Слідчий запитує. Вопрос: "Чем вызвано сокращение сроков подачи заявки для приватизации ГКХ "Павлоградуголь"?"

Відповідає Чечетов. Ответ. "Сокращение сроков подготовки для участия в конкурсе было обусловлено тем, что поступила команда бывшего Премьер-министра Януковича о том, что для выполнения социальных программ в бюджет срочно  нужны были деньги. Для решения данного указания мною была дана команда об изменении условий конкурса по приватизации условий конкурса, а именно сокращен срок с 60 до 30 дней подачи документов на конкурс. В связи с этим не все потенциальные покупатели смогли участвовать в конкурсе по приватизации "Павлоградуголь".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Будь ласка.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шість хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Три хвилини. Будь ласка.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. "Из разговора с Премьер-министром Украины Януковичем (ще раз здає Януковича) я понял, что победить в конкурсе должна донецкая структура, подконтрольная Ринату Ахметову. В связи с чем были разработаны соответствующие условия конкурса приватизации "Павлоградуголь", по которым прошла необходимая организация Алчевский коксохимический комбинат".

Оскільки час мій збігає, скажу, 105 мільйонів тільки на цій операції утратив український бюджет. Але це не кінець, я думаю, що  я буду читати далі, тому що є що читати, де він здає Кучму і Януковича в тому числі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Олександровичу, за цікаву інформацію.

До слова запрошую Олександра  Дубового, фракція "БЮТ – "Батьківщина", за ним буде виступати  Віктор Олійник.

 

13:52:05

ДУБОВОЙ О.Ф.

Шановні депутати, шановні громадяни, хочу звернутися до вас у зв’язку із ситуацією, яка склалася після прийняття Закону "Про порти України".

В Україні гарантується право кожної особи на працю та на власність. Держава повинна забезпечувати дотримання всього спектру прав  громадян України, що гарантується їм Основним Законом.  На практиці ж,  після прийняття Закону України  "Про морські   порти України", склалася парадоксальна ситуація, коли повністю змінюється керівництво морським портом, дозволяється приватизація  морських портів і їх майна,  що ставить під загрозу звільнення  тисячі працівників цієї галузі, зокрема, моїх земляків з Ізмаїлу, Рені, Кілії, Одеси і так далі.

Крім того, закон створює пряму  загрозу національній та стратегічній  безпеці України. Стане ще однією сходинкою до руйнування інфраструктури держави  та осідання її майна  у приватні володіння через використання корупційних схем.  У тому вигляді, в якому цей закон існує,  це є лобістський закон. Крім того, у законопроекті ще є ряд неузгодженостей із чинним законодавством України, які на практиці створюють серйозні загрози  дотриманню прав громадян та здатні  призвести до чисельних колізій та непорозумінь.

Наведені в законопроекті визначення, суперечать положенням чинного законодавства. Законопроект запроваджує  новели, щодо здійснення керівництва і розпорядження майном  морських портів. Вважаю,  що приватизація морських портів ставить під загрозу національну безпеку  держави, створює загрозу стратегічним інтересам. Тому,  порти мають бути віднесені до переліку підприємств  стратегічного значення.

Перехідні ж положення законопроекту у тій редакції,  в якій вони викладені, також не узгоджуються  із Конституцією  та законами України. Крім того, при внесенні відповідних змін, які пропонуються  цим законом, не порушуються норми інших законів і  нема потреби у внесенні змін до низки інших законних актів. Саме тому, ми  підготували звернення до  Конституційного Суду разом з колегою Кармазіним. Я хочу наголосити,  що 52 народних депутати не були в залі, коли приймався цей  злополучний законопроект. Тому, ми звернулися до  Конституційного Суду з тим,  щоб ліквідувати цей законопроект.

Я  хочу сказати, що… Перейду на російську  мову,  щоб мене там виборці могли розуміти. Я хочу сказать, что мы поменяли статью 13 Конституции, которая не гарантировала никаких социальных… Значит, мы поменяли… Я ее сейчас процитирую: "Гарантування конституційних  прав  працівників морського порту на дотримання  їх трудових прав. Працівникам морського порту, що працюють у морському порту, на момент набрання чинності  цим законом гарантується збереження їх робочих місць та заробітної плати".

Вы знаете, это очень важно.  Сегодня мне звонят тысячу уже, наверное, людей, у мене звернень є. У нас проведены митинги  в городах-спутниках. И я вам скажу, это очень важная тема. И я очень надеюсь на то, что наши горе-законодатели, которые протаскивали этот…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Давайте.

 

ДУБОВОЙ О.Ф. ... которые протаскивали этот законопроект, они одумаются и поддержат наш закон, который мы внесли с Юрием Кармазиным, который запрещает приватизацию портов, который даст по рукам тем, кто сегодня замахнулся на самое ценное и важное, что сегодня у нас осталось в регионе. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Віктора Олійника, фракція "БЮТ - "Батьківщина". За ним буде виступати Іван Заєць.

 

13:55:39

ОЛІЙНИК В.С.

Олійник Віктор, фракція "БЮТ - "Батьківщина", Волинь.

Шановні виборці, 10 червня 2012 року  в місті Луцьку, що на Волині сталася трагедія. Приблизно о 4-й годині обвалився 5-поверховий будинок по вулиці Рівненська, 109. Обвал призвів до повного руйнування восьми квартир. На жаль, не обійшлося без жертв, на місті трагедії загинуло дві людини. 77 мешканців будинку, які постраждали, були евакуйовані з будівлі і поселені тимчасово у готелі. Через декілька днів, 13 червня десятки жителів двох інших під'їздів цього будинку вийшли на акцію протесту, перекрили вулицю, вимагаючи їх негайного відселення з будинку, який за словами цих людей продовжує руйнуватися. Після цього  міською владою було прийнято рішення про їх тимчасове відселення у гуртожиток педагогічного коледжу.

Протягом цих днів відбулася позачергова сесія Луцької міської ради і сесія обласної ради, на яких було прийнято рішення про виділення, виходячи з можливостей бюджетів, коштів на закупівлю частини нових квартир для потерпілих мешканців будинку. Також місцевими радами були направлені звернення до Кабінету Міністрів  щодо виділення допомоги постраждалим з Резервного фонду уряду. Проте пройшло уже майже два тижні, а жодної допомоги від уряду сім'ї загиблих і постраждалі так і не отримали.

Хоча в цей же період урядом були виділені сотні мільйонів гривень для інших цілей, інколи не завжди зрозумілих. Так лише на аеропорти було додатково виділено майже півмільярда гривень, а для сімей загиблих і людей, які залишилися бездомними внаслідок трагедії, коштів не знайшлося.

Тому фракція "БЮТ - "Батьківщина" у Верховній Раді вимагає від уряду негайного розгляду даного питання і виділення коштів для закупівлі квартир постраждалим від наслідків аварії мешканцям будинку по вулиці Рівненській 109 у місті Луцьку.

Ми переконані, що це не є завданням, а обов’язком уряду перед цими людьми. Прошу вважати даний виступ офіційним запитом до уряду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити це як відповідний запит. Запрошую до слова Івана Зайця, фракція "Наша Україна-Народна самооборона". За ним буде виступати Валерій Дубіль, фракція "Батьківщина".

І продовжую на 10 хвилин, щоб колеги, які тут записались, могли поінформувати про свої проблеми в округах.

Прошу, Іване Олександровичу.

 

13:58:00

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія. Шановні народні депутати! Мудрі книги у Священній Книзі вчать нас, що тільки любов творить добро скрізь і у всьому. Ця мудрість є справедливою і щодо владної діяльності. Але чи керується наша влада, Президент Янукович, уряд, парламентська більшість цією мудрістю? На превеликий жаль, ні. Ось кілька прикладів.

По всій Україні чути гул невдоволення діяльністю теперішньої влади. Президент Янукович, уряд Азарова та парламентська більшість вже більше двох років демонструють нездатність не тільки у проведенні економічних та соціальних реформ, а і в будь-якому пристойному правлінні. Все, за що береться влада, приводить лише до погіршення життя пересічних громадян.

Адміністративна реформа цієї влади вилилася лише у звільнення десятків тисяч професійних державних службовців, яких замінили свої люди, але вкрай непрофесійні. Це дуже послабило державну службу, державне правління, державну загалом.

Пенсійна реформа обернулася лише підняттям віку виходу на пенсію жінок, - тих, хто і так тримає три кути в нашій українській сімейній хаті.

Якщо говорити про реформи в соціальній сфері, то потрібно відверто сказати, що тут влада просто знущається над людьми! Не з доброго ж дива голодували чорнобильці, протестували афганці! Люди залишаються без роботи і без зарплати. Їх просто обкрадають. Вдумайтеся! Обкрадають тих, хто віддав своє здоров’я, навіть життя, захищаючи націю. Але цього всього мало.

Щоб народ не згуртувався у боротьбі за свої соціальні права, влада розгортає наступ на права українців, на українську національну ідентичність, на українську державність і на саму українську націю. І в першу чергу вона прагне обмежити сферу функціонування української мови, зліквідувати її державний статус. Саме на це спрямований мовний законопроект Ківалова, Колесніченка. Цей законопроект вкрай ксенофобський щодо українців, бо знищення української мови – це знищення української нації. Він є наскрізь сепаратиським, бо замість однієї України буде 18 Україн за рішенням місцевих рад. Цей законопроект ліквідує статтю 10 Конституції України, яка забезпечила мир і спокій у нас на Україні. Але ці українофоби хочуть його порушити, тому вони і пропонують цей законопроект.

Цей законопроект спрямований на те, щоб мир і спокій в країні був порушений. І якщо говорити про політичний і психологічний портрет цих людей, то це патологічні українофоби із психологією геростратів. Вдумайтеся, на цей законопроект треба за оцінками міністерства, це наймінімальніші оцінки, 17 мільярдів гривень. Експерти кажуть – 50-60 мільярдів. А Колесніченко учора на своїй прес-конференції заявив, що це дуже маленькі кошти. Якщо це дорого, давайте ми половину нації, України, розстріляємо, це буде дешево.

Вдумайтеся, Президент Янукович - гарант Конституції захищає такого депутата, який говорить, щоб розстріляти половину цієї нації. То хто ж тоді цей Президент, я вас запитую?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Я вважаю, що цей законопроект мовний Ківалова і Колесніченка – це лише ланка у значно масштабнішому проекті по перезаснуванню української держави, який Президент творить через Конституційну асамблею. А це йде ще далі у кремлівський проект, який називається "Русский мир". Тому ми маємо заявити, що ми не допустимо ні ліквідації української мови, не української держави, тим більше не української нації. Ми будемо боротися за українську мову як за буття кожного українця і кожної нації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Валерія Дубіля, фракція "Батьківщина". За ним буде виступати Ярослав Джоджик.

 

14:01:54

ДУБІЛЬ В.О.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці, сьогодні під час виступу міністра регіонального розвитку і будівництва ми не почули відповіді на найбільш важливе питання, що хвилює мільйони громадян – як подолати жахливу ситуацію у житлово-комунальному господарстві країни.

До мене як до народного депутата масово звертаються мешканці, жителі Чернігова зі скаргами на різке погіршення стану житлових будинків міста. Про жахливий  аварійний стан житлового фонду міста я  засвідчився на власні очі щоденно під зустрічей із своїми виборцями. На утриманні ЖКХ міської ради  тисяча 734 житлових будинків, до того ж  339  будинків побудовані до 1919 року, та лише 162 – після 1990 року. Основу житлового фонду Чернігова  становлять так звані   хрущовки, дахи будинків течуть,  під'їзди десятки років не ремонтувалися, прибудинкові території занедбані, внутрішні будинкові мережі знаходяться   в аварійному стані.

На мою думку, до такого  ганебного стану житлового фонду  Чернігова  призвела багаторічна бездіяльність  виконавчої влади міста,  безвідповідальні та непрофесійні рішення виконкому Чернігівської міської ради на чолі з міським головою Олександром Соколовим.

Своїм рішення Чернігівський міськвиконком  не лише ігнорує введення так  званих побудинкових тарифів, а і зменшує періодичність окремих видів комунальних послуг   та виключає зі складу тарифу  ряд важливих послуг: поточний ремонт покрівель, під'їздів, несучих та захисних  конструкцій, обладнання дитячих і спортивних  майданчиків, підготовка житлового фонду до зими прибирання  снігу, зняття бурульок з дахів та  деякі інші види комунальних послуг. Подальше впровадження цього протиправного  та безвідповідального рішення виконкому  Чернігівської міської ради  на чолі з міським головою Олександром Соколовим може привести до різкого  погіршення і без того поганого стану житлового фонду міста Чернігова.

Не менш болючим є питання   нехтування інтересами мешканців будинків при наданні дозволів на  забудову сусідніх ділянок. Дійшло до критичної точки терпіння людей. Будівництво нових будинків та магазинів   на місці дитячих майданчиків та скверів у місті Чернігові вже стало звичайним явищем. Вулиця Білова, 27, 29; П'ятницька, 49; Проспект Миру, 21 та Перемоги, 119; Перехрестя вулиць  Войкова і Першої гвардійської армії – неповний перелік скандальних забудов,  проти яких категорично виступають мешканці сусідніх будинків. Це свавілля по вулиці Білова зупинили самі батьки разом зі своїми дітьми, поставивши дитячий майданчик. 

Доведені до відчаю люди готові    ламати будівельні паркани та лягати під техніку тільки   б зупинити незаконне  по суті, але оформлене міською владою будівництво.

Шановний мер, Олександр Володимирович, за 12  років життя у місті Чернігові тільки погіршено, у 70 відсотків будинків  течуть дахи, не ремонтуються під'їзди, по коліна стоїть вода в підвалах. З болем і сльозами на очах до мене підходять люди і говорять про це. Тому на дитячих майданчиках та скверах забудовуються будинки. Тому звертаюсь до вас: або зупиніть це свавілля, або подавайте у відставку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Ярослава Джоджика, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Корж Віталій Терентійович.

 

14:05:09

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія.

Шановні колеги і шановний головуючий! Під час президентської виборчої кампанії та особливо після перемоги Володимира Путіна на президентських виборах нове старе керівництво Росії взяло курс на відродження російської імперії, де буде поєднуватися ідеологія неокомунізму та російського великодержавного шовінізму, що вже отримало назву "руського миру" під керівництвом третього Риму – Москви. Зрозуміло, що жодна російська імперія не може існувати без України, тому російські царьки та їхня українська п’ята колона розпочали активний наступ на економічний, духовний та культурний суверенітет України. Через необґрунтоване завищення ціни на енергоносії, економічні війни, заборону на імпорт окремих українських товарів Москва намагається послабити економічну незалежність України.

Нещодавно проголосовано законопроект про мовну політику Ківалова- Колесніченка, що запроваджує російську мову як другу державну мову майже в половині областей України, румунську – у Буковині та угорську – у Закарпатті. Фактично він веде до дезінтеграції країни.

Не менш небезпечний і проект Постанови Верховної Ради, Декларація про гідність, свободу і права людини, яка розроблялася за участю Російської Православної Церкви. Прикриваючись красивою назвою, ця постанова має на меті не більше, не менше, скасувати статус України, як світської держави, де всі мають право на свободу віросповідання, та зробити перший крок на шляху оголошення Московського патріархату Державною Церквою України.

Таким чином, п’ята колона Москви робить все можливе, щоб в Україні все асоціювалося з руським миром: економіка, Церква та мова. Проте ми добре з вами знаємо, яке  місце України "Русском мире". Це колоніальна Малоросія з затурканим, малоосвіченим народом, а не потужна європейська демократична держава з власною мовою, церквою та самобутньою культурою, що гарантує нам західний цивілізаційний вибір. Україна не пройшла точки неповернення, проте опинилася на межі.

Мої колеги говорять, що 5 червня, коли приймався законопроект про мови, опозиція програла. Я вважаю, програла Україна. В цей день зроблено перший крок до руйнування державності та демократії, вперше за 20 років калічили людей за їхнє бажання захистити право розмовляти рідною мовою. Влада зачепила за надто болюче питання – і викликала спротив широких верств населення. Єдиним засобом боротьби залишаються акції громадської непокори.

Ми ще можемо зупинити цей процес. Тому я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ДЖОДЖИК Я.І. Тому я закликаю парламентську більшість зупинитися, схаменутися – і зупинити процес просування законопроекту про мови. Ви бавитесь з вогнем у полум’ї, в якому самі можете згоріти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Коржа Віталія Терентійовича, фракція "Батьківщина". Завершуватиме "Різне" народний депутат Каплієнко. Будь ласка.

 

14:08:41

КОРЖ В.Т.

Суть питання, яке вкрай збурило суспільство, - це сумнозвісний законопроект 9073: про засади державної мовної політики. І це питання формулюється чітко і просто: чи буде Україна українською?

Давайте не буде дурити себе і одне одного, а визнаємо очевидне, а саме: деяка частина депутатів Верховної Ради вважає Україну не державою, а лише територією, яка має пряме відношення до Росі, до Російської імперії. Ці депутати також вважають, що українці – це не окрема нація, а "южнорусское" етнічне відгалуження російської нації. Вони також вважають, що росіяни беруть початок не від угро-фініських племен Поволжя, а від Київської Русі, а Київська Русь – "колыбель трех братских народов".

Тому в Росії, а нині вже і в Україні знайшлися спритники, яким для повного щастя не вистачає поміняти мову на язык. Немало і таких, котрі, не дочекавшись закону, вже давно і повністю перейшли на язык і хизуються своєю очевидною підкресленою зневагою до української мови. У своїх виступах з трибуни Верховної Ради, на радіо і телебаченні вони демонструють цю зневагу до української мови, до титульної української нації, до української культури, до української історії. Зрештою багато що з цього їм вже вдалося здійснити. Достатньо звернути увагу на українську освіту, українську культуру, українське книгодрукування, українську охорону здоров'я і соціальну сферу, щоб мати достатньо прикладів антиукраїнської діяльності.

Не можу не сказати про засмічення і забруднення української мови і української культури, і української ментальності російськими вульгаризмами, зокрема матірщиною. Власне, на цьому полягає різниця між українським і російським мислення, українська лексика і відповідна поведінка будується на шанобливому ставленні до жінки-матері, яку із повагою і любов'ю називають берегинею роду. Натомість російська лексика і відповідна поведінка стоїть на фундаменті готовності у будь-який момент вибухнути злом презирливої, ганебної образи до жінки-матері та її дітей, спаскудити їх словом і злим духом.

Автори законопроекту і ті, хто стоять за ними добре знають, що ліквідація україномовної України – це потужний крок до… на шляху відновлення російської імперії. На закінчення дозвольте назвати, навести фрагмент з листа мешканців Чернігова і мене. Цитую: "Очевид…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Терентійович.

До слова запрошую Каплієнка Володимира, група "Реформи заради майбутнього", який завершить годину "Різного".

 

14:11:59

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую. Шановні українці, шановні громадяни!  Є на карті України  Житомирщина, що має багато славетних традицій і міст. Нам всім відомі попільнянські залізничі традиції, бердичівське пиво, руженське масло, андрушівські спирти та сири або Таращанківський  цукровий завод. Наприклад, дріжджі Андрушівсього заводу  є брендовими до сьогоднішнього дня, не зважаючи на те, що сам завод вже не працює як сім років.

Але в цього славетного краю є й інша сторона. До мене, народного депутата України Каплієнко Володимира, неодноразово звертаються мешканці Андрушівського району Житомирської області зі скаргами про те, що в них вкрали ліс. Їх не допускають деякі ділки до території лісу, який знаходиться безпосередньо біля Андрушівки.

Розібравшись, констатую: відбулося брутальне захоплення лісової частини загального користування. Як наслідок, андрушавчанам ніде збирати, ягоди та й просто перейти через ліс до ставу. Здається, що ділки, які захопили це силком, силою утримують цей ліс, живуть за принципом: "хто сильніший, той і правий" або "хто нагліший, той і їсть".

Так я скажу, я, народний депутат Каплієнко, по зубам ви отримаєте. Да так, що забудете дорогу до цього лісу. Вважайте це попередженням від Андрушівської громади та особисто від мене. Ми даємо вам місяць на те, щоб ви прибралися з лісу.

Решту виступу присвячую зверненню до Генерального прокурора України і прошу вважати мій виступ офіційним депутатським запитом. Так рішенням Житомирської обласної ради номер 984 від 13 листопада  2009 року товариству з обмеженою відповідальністю "Камея-плюс" дано в користування 5709 га мисливських угідь терміном на 15 років нібито для підтримання чисельності звірів. Але вже при винесенні зазначеного рішення сам голова облради екс пан Француз порушив чотири статті Конституції і дві статті Земельного кодексу, зокрема 8 і 57 Земельного кодексу, а також 2, 3, 13 та 19 статтю Конституції.

Також порушення те, що "Камея-плюс" захопила значно більшу територію, поставила огорожу, жодної угоди не зробила, і на сьогоднішній день спілкується з представниками територіальної громади виключно через кулаки та вимагаючи, спробуючи зробити насильницькі дії проти них.

Я хочу вам сказати, що мешканці населених пунктів цієї території сіл Гальчин, Нехворич, Лебединці, Городківка, Зарубінці та місто Андрушівка одностайно висказалися проти створення такого заповідника. Сесії цих рад, міст та селищ так і не надали згоди на погодження такого користування.

З огляду на це прошу Генерального прокурора України терміново втрутитися в цю ситуацію та ініціювати перевірку діяльності товариства "Камея-плюс" на виділення території та законності створення перешкод громадянам у користуванні природними ресурсами. А також рекомендувати Житомирській обласній раді скасувати своє рішення номер 984. Бо впевнений, якщо цього не зробить влада, люди зберуться та й вилами винесуть цих злодіїв, що вкрали конституційні права в житомирчан…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу оформити відповідне звернення як депутатський запит.

Нагадую, наступного тижня народні депутати працюють з виборцями. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 3 липня о 10 годині, а Погоджувальна рада напередодні – 2 липня об 11 годині.

Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. На все добре. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку