ЗАСІДАННЯ СОРОК ДЕВ'ЯТЕ    

Сесійна зала Верховної Ради України

19 червня 2012 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу підготуватися до реєстрації.

І враховуючи вашу налаштованість, я думаю,  нам треба прийняти постанову Верховної Ради, яка б зобов'язувала збірну виграти обов'язково сьогодні.   Увімкніть систему "Рада".

16:01:56

Зареєструвалися картками в сесійній залі 413 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошу відкритим. І враховуючи що у нас багато питань, шановні колеги,  пропозиція до 21 години попрацювати,   а потім якраз на футбол.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо призначення пенсії засудженим особам під час відбування покарання) (реєстраційний номер 9773).   Пропозиція: розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

16:02:47

За-206

Рішення прийнято.

Доповідач – Олег Іванович Тищенко. Співдоповідач – Васль Грицак.

 

16:03:00

ТИЩЕНКО О.І.

Спасибі. Олег Тищенко, фракція "БЮТ – "Батьківщина", Партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановний головуючий, внесення запропонованих змін по цьому закону обумовлено тим, що у чинному законодавстві України не передбачено оформлення пенсій засудженим  особам, які набули права  на пенсію під час відбування покарань.  Для таких громадян оформлення і отримання пенсій  стає можливим тільки після відбування покарання, що є прямим та грубим порушенням  їх конституційних прав.

Найбільш вразливими в цьому є  довідно ув'язнені, які  взагалі не мають жодних перспектив на отримання пенсії, які вони  заробили до вчинення ними злочину.

Крім того, засуджені, які втратили працездатність під час відбування покарання, сьогодні мають можливість оформити пенсію та отримати відповідну компенсацію лише після звільнення їх від покарання. Якщо особа, яка є довічно ув’язненою, втратила працездатність, чинним законодавством взагалі не передбачено нарахування їй пенсії чи компенсації. Проект закону передбачає оформлення пенсії засудженій особі, яка набула права на пенсію, безпосередньо під час відбування покарання за місцем знаходження виправного закладу шляхом надання адміністрації закладу клопотання про забезпечення необхідних умов для оформлення і призначення їй пенсії, в тому числі і у разі такої потреби шляхом виклику представників Пенсійного фонду України для оформлення прийому ними у встановленому порядку необхідних документів безпосередньо від особи, яка відбуває покарання, або від представника за нотаріальним дорученням.

Висновки Головного експертного управління, Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Комітету з питань бюджету, Мінсоцполітики, профільних міністерств і відомств, пенітенціарної служби, Пенсійного фонду є позитивними. З огляду на вищенаведене…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон. Будь ласка, завершуйте.

 

ТИЩЕНКО О.І. Да. І зважаючи на те, що всі висновки є позитивними, прошу підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Співдоповідь має голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Василь Грицак.

 

16:05:32

ГРИЦАК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо призначення пенсій засудженим особам під час відбування покарання) (реєстраційний номер 9773). Проектом закону передбачається внести зміни до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України, доповнивши її частиною третьою, якою виписується механізм реалізації засудженим свого права на пенсію, набутого під час відбування покарання у місцях  позбавлення волі. Зміни, запропоновані проектом, зумовлені наступним.

Так, згідно зі статтею 122 Кримінально-виконавчого кодексу України особи, які набули право на пенсію, у період перебування у місцях позбавлення волі можуть скористатися своїм правом на пенсійне забезпечення лише після звільнення з місць позбавлення волі. Тобто згідно діючого законодавства особа, яка має необхідний стаж роботи і позбавлена волі у передпенсійний вік, позбавляється ще і права на пенсію до її звільнення з місць несвободи. Тому проектом пропонується частину п’яту зазначеної статті викласти в новій редакції, суть якої зводиться до права засуджених на пенсію і на компенсацію шкоди у випадках і у порядку, встановлених законодавством України, незалежно від їх звільнення від покарання шляхом виключення з неї дискримінаційного положення про виникнення цього права у засуджених після звільнення від покарання.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, законопроект може бути прийнятий за основу. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо призначення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте,будь ласка.

 

ГРИЦАК В.М. … щодо призначення пенсій засудженим особам під час відбуття покарання) (реєстраційний номер 9773) за результатами його розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зауважень немає? Можемо голосувати для прийняття за основу цей законопроект? Хто наполягає на виступі? Запишіться, будь ласка. Є бажаючі. Будь ласка, записуйтесь.

Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Потім – Володимир Карпук.

 

16:08:19

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина", Рівненщина. Слава Україні! Бажаю сьогодні збірній України перемогти! Перемогти - і довести, що Україна є європейська і спортивна держава.

Що стосується даного законопроекту, очевидно, є проблема та, про яку вже говорили. І я думаю, що на рахунок перспективи цього законопроекту, враховуючи, що сьогодні в Україні є політв'язні незаконно засуджені, такі як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко і, власне, зміниться влада, очевидно, скоро, і тоді ті, хто приймав неправомірні рішення, неправові рішення – Кірєєви, Вовки, вони будуть покарані, але ж, ну, залишати їх взагалі без пенсії, ну, можливо, хоча би на мінімалку, бо інакше, що ж вони будуть робити, коли будуть кинуті всіма. Тому, очевидно, потрібно відновити справедливість по відношенню до тих, хто незаконно засуджений, а щодо таких, ну,  теж  їм дать на кусок хліба. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

16:09:20

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна – Народна самооборона".

Я думаю, що кожному з нас треба було думати за майбутнє, воно може бути різним, час показує. Тому ми проголосуємо за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

16:09:37

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, не зважаючи на те, що комітет все-таки підтримав цей законопроект, варто попрацювати над ним, оскільки питання стоїть про фінанси і приймати легковажно таке рішення, я думаю, не варто робити. В той же час не потрібно і політизовувати цю річ. Тому що всі виступи, де звучить, хто кого буде судити, хто де буде відбувати, я б не хотів би, щоб наші колеги в такий спосіб вели тут діалог. Вважаю, що потрібно цей законопроект відхилити і попрацювати над ним ще додатково. Якщо потрібно врегулювати якісь питання під нормативними актами, давайте подивимося, але це питання потрібно допрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено.

Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління також вважає, що можна рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 9773) про внесення змін до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо призначення пенсії засудженим особам під час відбування покарання). Прошу голосувати.

 

16:11:14

За-124

Рішення не прийнято. 

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу,  визначайтеся.

 

16:11:40

За-73

Рішення не прийнято, законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду  проект Закону внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування). Пропозиція комітету розглянути питання за скороченою процедурою. Я її ставлю на голосування.

 

16:12:13

За-187

Рішення прийнято. 

Доповідач і співдоповідач – перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Миколайович Олійник. Будь ласка.

 

16:12:30

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, шановні українці! Партія регіонів бажає збірній України перемоги і в знак солідаризму з цією перемогою оділа шарфики. І закликаємо українців вболівати за збірну.

Тепер до суті. Метою прийняття проекту Закону України є усунення прогалин в законодавстві та уточнення положень законодавчих актів. Законопроектом передбачається внесення змін до  статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, що стосується повноважень Держархбудінспекції та її територіальних органів щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також конкретизацію виду порушення диспозиції частини першої статті 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної  Ради України вважає що результатами розгляду у першому читанні законопроект пропонуємо повернути  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Комітет вважає, що ухвалення даного законопроекту сприятиме  вдосконаленню механізму відповідальності за правопорушення у сфері містобудування. Таким чином комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні прийняти даний законопроект за основу.

Хочу зауважити, що цей законопроект містить у собі суто технічні поправки, котрі обумовлені практикою правозастосовчої діяльності. Проблему виявили на практиці, потрібно вдосконалити законодавство для її вирішення. Тому пропонуємо прийняти цей законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу записатися на виступи з приводу цього законопроекту.

Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

16:14:33

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я відразу прошу вибачення, Володимире Михайловичу,  я нажав кнопку червону нову, я буду цей законопроект підтримувати.

А справа в тому, що в цьому сесійному залі ми вже неодноразово говорили про необхідність посилення відповідальності за ті грубі порушення у сфері будівництва, які ми зараз з вами бачимо.

Я би вас попросив, колеги, коли будете їхати в Бориспільський аеропорт, зверніть увагу справа, біля села Гора: одну ділянку – 5 гектарів цапнули, другу ділянку зовсім недавно – 1 гектар. Столітні дуби і сотні пішли під ніж, і там собі хтось щось що хоче, то будує. Ви можете запитати, в скільки це обійшлося нашим горе-бізнесменам. А 70 тисяч гривень – і Київська обласна держадміністрація приймає рішення: вилучити гектар лісу і передати якомусь там чоловіку під ведення сільськогосподарських робіт. Ну тупість і абсурд. Потім ці сільськогосподарські роботи перетворяться на ще щось, тепер там стоїть заправка, а шматка лісу, як би шматка легенів, які би прикривали місто Київ, вже немає.

І таких речей у нас повно, постійно. Коли підлітаєте літаком до Києва, подивіться зверх на ці наші ліси. Та їх так ніби міль побила такими шматками, повидирали ці ліси для того, або щось собі, наче горе-будівельники ліпили там.

Я думаю, ми цей законопроект повинні підтримати одностайно, тому що він хоч в певній мірі посилить відповідальність будівельників за те, що вони самі творять і сочиняють. Як правило, навіть масові акції протесту людей не знаходять ніякої підтримки у чиновників.

Я зокрема по цих вироблених лісах неодноразово звертався до Генеральної прокуратури, я отримав відписку і від обласної прокуратури, яка мені розповідає як це сталося. Шматок лісу віддали нібито під ведення… Ну уявіть собі парадокс, ліс віддали під  ведення сільськогосподарських робіт. Потім лісу не стало, самі вирізали, збитки завдані оцінили в копійки. І дуже прошу хто хоче шмат лісу під Борисполем 60-70 тисяч гривень і гектар лісу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все у вас? Дякую.  Юрій Прокопчук.

 

16:16:47

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Георгій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина", Рівненщина.

Ви знаєте, я з попереднім виступаючим абсолютно погоджуюсь, тому що звичайно і не тільки під Києвом, а навколо всіх великих міст уже реально немає шматка лісу, легенів і іншого. Тому що у нас під Києвом резиденція Межигір'я забрана, ліс вирубається. У нас, дійсно, прибрали окремих партій, а точніше однієї, все фактично у свої руки і нищиться, нищиться ліс. І нібито закон мав би бути хорошим. Але насправді, що за цим криється, той бюджет, який розкрала Партія регіонів на чолі з Януковичем, в тому числі і на відкатах, в тому числі і зараз ставить міжнародна спільнота, скільки справді пішло на Євро. Це зараз якраз спроба до тих громадян, які не дай Бог, сучок на дрова зрубає, застосувати штрафні санкції, щоб якраз цей дірявий бюджет покрить. Ось тому цей закон якраз приймати не можна в тому вигляді, тому що він спрямований саме на те, щоб викачувати з людей, не з тих хто, дійсно,  реально розкрав гектарами, як я вже перечисляв, Янукович і його вся свита, а тих, хто реально може, як то кажуть, зрубати сухий сучок і буде потім в тюрмі сидіти як незаконно засуджені і Тимошенко, і Луценко, і інші політв’язні. Тому цей закон не можна приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект доцільно повернути на доопрацювання.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування (реєстраційний номер 10139). Прошу голосувати.

 

16:18:58

За-253

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення зміни до статті 36 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (щодо розміру пенсій в разі втрати годувальника)(реєстраційний номер 9724). Пропозиція: розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:19:35

За-218

Рішення прийнято.

Доповідач і співдоповідач –  Анатолій Гриценко, чотири хвилини.

 

16:19:47

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановна президія, шановні народні депутати, я хочу одразу повідомити про рішення нашого комітету з цього законопроекту, воно було одноголосним. І прохання до Верховної Ради, підтримати цей законопроект у першому читанні.

Тепер я поясню суть цього законопроекту. Йдеться насправді про справедливість і мораль, точніше, про відновлення справедливості і моралі. Згідно з чинним законодавством у нас є два сорти громадян України, грубе слово "сорт", але так держава до них ставиться. Перша категорія –  це цивільні державні службовці. Друга категорія –  це військовослужбовці та прирівняні до них категорії в усіх силових структурах. Не тільки йдеться про армію, про Міністерство внутрішніх справ і внутрішні війська, прикордонників, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, яке охороняє найвищих посадових осіб, всіх цих людей. В чому суть аморальності і несправедливості зараз?

Якщо, не дай Боже, помирає цивільний  державний службовець, то його дружина непрацездатна буде отримувати 70 відсотків від його зарплати. Якщо, не дай Боже, загине під час виконання службових обов'язків, а це буває часто, військовослужбовець, співробітник міліції та інших силових структур, які я називав, то його дружина буде отримувати лише 40 відсотків від, наголошую, меншого ніж цивільний  державний службовець з грошового забезпечення. Держава по-різному оцінює життя людини і це несправедливо. Це не можна ніяк пояснити.

Наш комітет отримує сотні  листів з усіх регіонів, бо  йдеться про  понад 30 тисяч 100 людей. Включаючи останні резонансні загибелі, які були на Одещині, коли нейтралізували банду, і ті  бійці "Беркуту", і міліціонери, які загинули так  само в принизливих умовах, і ті даішники, яких час від часу розстрілюють на дорогах, і будь-які інші люди в пагонах, яких держава взяла на службу для того, щоб вони ці люди захищали інтереси народу й держави.      

Суть законопроекту полягає в тому, щоб поставити в рівні умови цивільних і військових, не в кращі військових, а в ті, в яких знаходяться цивільні державні службовці, щоб вони  отримали, їхні сім'ї точніше,  в разі загибелі годувальника однакову компенсацію і мали можливість жити спокійно.

Цей законопроект в такому вигляді вже вносився, він був без жодного зауваження  погоджений Головним юридичним управлінням. Він готувався понад рік, проводилися наради в комітеті за участю всіх силових структур, включаючи Міністерство праці й соціальної політики.  Ще один фактор, міністр профільної і соціальної політики, він же віце-прем'єр  Тігіпко Сергій Леонідович у прямому ефірі в програмі Савіка Шустера пообіцяв, що уряд підтримає цей законопроект. Вартість законопроекту – 281,8 мільйона гривень. Це невеликі гроші, порівнюючи з обсягом бюджету, їх можна знайти. Але враховуючи проблеми, які можливо є в уряду,  ми пропонуємо ввести в дію його  з 1 січня 2013 року, щоб навіть не ламати бюджетний процес. Прошу підтримати цей законопроект. Я знаю, що є установка відхилити його, але просив би, якщо в вже будете відхиляти,  ну принаймні на повторне перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу записатись на виступи з цього приводу.  Юрій Прокопчук, фракція   "БЮТ - "Батьківщина".

 

16:24:17

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук,  "БЮТ - "Батьківщина", Рівненщина.

Очевидно, що  держава, яка посилає на виконання   службових обов'язків військовослужбовців і представників  всіх силових структур,  має чітко дбати про них. І фактично такі гарантії мають всі: і військовослужбовці, в тому числі і ті, хто сьогодні діє проти українського народу, я  маю на увазі,  всі ці "звірі", "Беркути" там і таке інше, які під  "дахом"  МВД. Але, тим не мене, вони виконують нехай і злочинні накази, за що будуть відповідати їхні начальники, але  ж вони також за це страждають.

Тим не  менше, є, якщо намір відхилити, то  ви подумайте про те, хто вас завтра буде захищати. Тому що  Збройні Сили сьогодні, в тому числі і за таких реформ, і за такої політики, фактично  доходять до свого кінця. Немає ні озброєння, ні житла, офіцери живуть так,  вибачте,   як то кажуть, як жебраки. І тому  хоча би гарантувати сім'ям для того, щоб вони були соціально захищені, ну, на всяк випадок. А я хлопцям  всім, які несуть і військову службу, і іншу  службу, я бажаю  їм довгих років життя і здоров'я. Але закон потрібно підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін, фракція  "Наша Україна - Народна самооборона".

 

16:25:46

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська  опозиція. 

Шановні народні депутати, я вам згадаю той час, коли ми голосували за цей закон. Було проголосовано 396 голосів. Закон той же самий, нічого не змінилося. Але потім провалюємо в другому читанні цей закон. І тому ті люди, які мають іти під кулі, до речі, більшість із них як працівники карного розшуку отримують заробітну плату від 1400 гривень. Не всі як в "Беркуті" отримують мінімально три з половиною. Повторюю, від 1400-1500 гривень отримують ці люди. Але вони мають бути впевнені в тому, що якщо вони загинуть чи помруть, внаслідок поранення, контузії або каліцтва, то хоча би з їх близькими поступлять по закону, по совісті.

Через це я не бачу ніякої застороги до того, щоб цей закон приймати в першому і другому читанні. Він був готовий до другого читання. І буду вносити пропозицію, підтримайте її зразу в двох читаннях.

 Але хочу сказати фінансову складову, про яку тут зараз наголошував голова комітету. Не хвилюйтеся, що цих коштів не буде в бюджеті, не хвилюйтеся. Уряд, який прийде після жовтневих виборів, з 1 січня, безумовно, найде гроші на фінансування цих витрат.

Через це я закликаю вас до того, щоб ми виконали вимогу Конституції щодо рівності громадян. Хай будуть всі здорові. Це таке, знаєте, ціна законопроекту, а може, всі будуть живі і здорові,  і тоді нічого не прийдеться витрачати.

Тому я прошу, підтримати цей законопроект  в першому і другому читанні. І звертаюся до представників Партії регіонів, давайте разом допоможемо тим, хто захищає Вітчизну, щоб вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

16:28:08

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я хочу зробити зауваження спікерам "БЮТ" стосовно безпідставних і грубих наклепів на Партію регіонів. Партія регіонів – це півтора мільйона громадян України. І ви не маєте ніякого морального права навішувати на всіх голослівні, образливі і брехливі звинувачення. У вас є конкретні претензії до конкретних людей? Прошу, реагуйте. Ви – народний депутат України, ви можете звернутися з запитами чи зверненнями.

Беріть, шановні, приклад толерантності з Партії регіонів. Чи ви колись чули від нас, що "Батьківщина" – це партія вбивць і жуликів, гоміків і педофілів?! Ніколи від нас ви такого не чули і не почуєте, тому що ми толерантні по відношенню до вас. Тримайте язик за зубами. Вам би промовчати! Ви, коли виступаєте, ви постійно втрачаєте шикарну можливість промовчати! Промовчіть і будете виглядати розумнішими, ніж ви є насправді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Бевз, будь ласка.

 

16:29:16

БЕВЗ В.А.

Шановні колеги! Я хотів би сказати ось про що. Тут, в залі, від декого звучать такі слова, що у військових формуваннях існують і планові втрати особового складу. Так от, я хотів би сказати, що за 30 років своєї роботи, із них 25 на керівних посадах, я на випадки загибелі працівників міліції дуже часто виїздив. Дільничні інспектори, співробітники карного розшуку, дорожньо-патрульна служба, патрульно-постова служба, багато інших служб, в тому числі і той самий "Беркут". Так от, ніяк планові показники загибелі співробітників не, по великому рахунку, різняться із трагедією кожної сім’ї.

А тому я вважаю, що цей законопроект треба підтримати. Причому, підтримати всій залі тут, у сесійній залі Верховної Ради України. І фракція Комуністичної партії України буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Геннадій Задирко, будь ласка.

 

16:30:21

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я як людина, яка сповідує європейські соціал-демократичні цінності, буду голосувати за цей закон. Тому що я розумію, що якщо рівень турботи держави за військовослужбовцями дає шанс, що військовослужбовці віддячать тим самим тій же самій державі. Ми кожен рік голосуємо про те, що контингенти військових їдуть на якісь, виконувати свій обов’язок в інших державах. Ми розуміємо, що є військовослужбовці в нашій державі і дійсно, на жаль, відбувається, ну, жахливо звучить, але ці планові втрати людей. І за кожною такою втратою стоять сім'ї, сім'ї військовослужбовців, які поклали своє життя заради нашої держави. Ми не беремо ситуації, коли можуть виникати, там, чорнобилі, не дай Боже, якісь катаклізми, де військовослужбовці теж виконують свій обов'язок перед державою і своїм народом. Тому, звичайно, за цей закон треба голосувати і я особисто буду це робити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління у  своїх висновках говорить про те, що законопроект потребує доопрацювання.

Ставиться на голосування, прошу уваги, пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 35 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" щодо розміру пенсії в разі втрати годувальника (реєстраційний номер 9724). Прошу голосувати.

 

16:32:17

За-128

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2, "БЮТ – "Батьківщина" – 58, "Наша Україна – Народна самооборона" – 31, комуністів – 25, Народна Партія – 0, "Реформи заради майбутнього" – 5, позафракційні – 7.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення законопроекту на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

16:32:52

За-338

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону 10437 –  про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо вільного вибору санаторно-курортного закладу.

Пропозиція: розглянути питання за скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

16:33:28

За-219

Рішення прийнято.

Доповідач – перший, перепрошую, віце-прем'єр міністр – міністр соціальної політики Тігіпко Сергій Леонідович. Співдоповідач – Анатолій Семинога.

 

ТІГІПКО С.Л.

Пане Голово, шановні народні депутати, урядом розроблено та подано на ваш розгляд зазначений законопроект з метою удосконалення порядку забезпечення державою законодавчо встановлених гарантій щодо оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На даний час громадяни, які постраждали, отримують санаторно-курортні путівки в порядку черги, закупівля яких здійснюється за кошти державного бюджету. Закупівля санаторно-курортних путівок здійснюється за результатами тендеру. Це призводить до того, що громадяни у багатьох випадках не задоволені санаторно-курортним лікуванням. Їм практично вручають путівку і часто стається так, що вони їдуть з міст, де є гарні заклади, де вони могли оздоровитись, в абсолютно інший куток країни. Це призводить до зайвих витрат, це призводить до зайвої корупції.

Тою пропозицією, яку ми надали, пропонується встановити такий порядок, що ці люди будуть отримувати практично ваучер, який буде дозволяти їм самостійно вибрати той заклад, де їм буде цікаво пролікуватися. Таких закладів сьогодні Міністерство охорони здоров'я атестувало 354.

Це означає, що люди вийдуть, ввійдуть в сайт Міністерства соціальної політики, виберуть той заклад, який їм буде цікаво, візьмуть свій ваучер і відпочинуть там, де їм цікаво. Ціну путівки буде визначати Кабінет Міністрів, а сам порядок, яким чином буде діяти цей механізм, буде визначати Міністерство соціальної політики.

Якщо це вдасться зробити, то ми практично зразу уникнемо корупції під час проведення оцих тендерів. У мене велике прохання розглянути і, якщо буде на то ваша  ласка, прийняти у першому і другому і в цілому. Цей…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л.  Цей законопроект відпрацьований з громадськими організаціями, ми обговорювали його на  пленумі "Союзу Чорнобиль", і вони приймали участь у його розробці. Вони повністю підтримують такий підхід. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Сергію Леонідовичу.

Будь ласка, від комітету –  Анатолій Іванович Семинога, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та  ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. 

 

16:36:23

СЕМИНОГА А.І.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати! Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи   на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до  Закону України "Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали  внаслідок  Чорнобильської катастрофи" (щодо вільного вибору громадянами, які постраждали    внаслідок чорнобильської аварії санаторно-курортних закладів) (реєстраційний номер 10437), поданий Кабінетом Міністрів.

Законопроектом передбачається, що громадяни,  які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, будуть забезпечуватися санаторно-курортними  путівками  шляхом надання щорічної  грошової допомоги для компенсації вартості путівок через  безготівкове перерахування санаторно-курортним  закладам, які мають ліцензію та  провадження господарської діяльності  з медичної практики за надання послуг із санітарно-курортними лікуваннями  чи одержанням  за їх бажанням грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки  України.

Шановні колеги, я хотів би зауважити,  що ми з вами практично кожного року проводили громадські слухання з питання  ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І практично на всіх громадських слуханнях громадські організації, які  представляють чорнобильців,  вносили пропозицію по вирішенню проблеми забезпечення санаторно-курортним лікування, забезпеченням санаторно-лікувальними путівками. І ви пам'ятаєте, що більшість скарг була на те, що їм пропонували ті путівки, які  їх не задовольняли; посилали їх у ті санаторії, які не відповідали тим вимогам, які  потрібно для їхнього лікування,  оздоровлення, відпочинку. Комітет переконаний, що саме  ця система дасть можливість право   чорнобильцям вибирати той лікувальний заклад,  в якому вони хотіли лікуватися або отримувати компенсацію, доплачувати кошти  і їхати  в інші лікувальні заклади.  Комітет підтримує даний законопроект в першому читанні і просить Верховну Раду підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу записатись на виступи. Будь ласка, Чечетов. Підготуватись Карпуку.

 

16:38:46

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Этот закон абсолютно аполитичен, абсолютно он никому не добавляет балов на выборах. Он добавляет рейтинг и уважение всем нам, народным депутатам, независимо от того, кто в какой политической фракции, кто в какой политической партии, кто под какими лозунгами идет на выборы, поскольку этот законопроект действительно нужен избирателю. И Партия регионов обращается к правой части зала, к нашим политическим друзьям, оппонентам, чтоб вы также, как вы поддержали наш патриотический порыв в поддержке Украины на футболе, одели наши флажки, наши шарфики, мы надеемся, что у вас вот такая поддержка искренняя, поддержка Партии регионов в части поддержки нашей сборной, мы не сомневаемся. И не прячьте, уже для истории вы уже все с нашими шарфиками, вы себя идентифицировали. Поэтому просим также патриотично поддержать этот закон и тогда победа будет за нами, за украинским парламентом, а выиграет как всегда украинский народ. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Карпук, будь ласка, Володимир.

 

16:40:07

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна – Народна самооборона". Ми будемо підтримувати цей законопроект, який стосується надто болючого питання для людей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, в тому числі дітей і дітей-інвалідів, пов’язаних з цією аварією.

Хотілося б, звичайно, почути, чи є заборгованість по компенсації за санаторно-курортне лікування. Але до цього часу існувала практика, що тисячі людей, які потребують цього лікування, скажімо, спрямовувалися в регіони, де немає таких умов, де практика і забезпечення лікувально-діагностичного процесу набагато нижче, ніж можна це зробити навіть на місці, в межах області, скажімо, чи Київської, чи Волинської, де є достатньо санаторіїв. У той же час, дійсно, порушення тендерних процедур, і закупівля проводилася десь в Полтавську чи іншу області, це призводило до непомірних виплат людей ще на дорогу, на переїзди, на супровід дітей і так далі.

Тому ідея досить хороша, тільки сумніви у мене є, Сергію Леонідовичу, чи вистачить цих коштів на компенсацію, тому що черги і потреба в санаторно-курортному лікуванні велика. І чи достатньо буде ота гранична межа? Чи це буде достатньо для людини для повноцінного лікування чи в межах 10-14 днів, а далі доплата? Адже багато цих людей в змозі будуть доплатити, дійсно, за повноцінне лікування. А ідея хороша, ми будемо її підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Гордієнко, будь ласка.

 

16:41:46

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Ну, найкраще в цьому законопроекті, якщо подивитися і уважно почитати, то це, звичайно, його назва. Крім назви, тут, по великому рахунку, більше нічого ми не можемо побачити.

Друге. Деякі виступаючі казали, що цей закон аполітичний. Я якраз хотів би заперечити, бо політика – це якраз є концентрований вираз економіки.

Третій. Я хотів би сказати, що даний законопроект – це є своєрідний варіант законопроекту 9127, яким обмежуються можливості чорнобильців, а не покращуються.

Я хотів би сказати, що так, у межах обсягу, запропонованого Кабінетом Міністрів, будуть оздоровлені чорнобильці, 10, 20, 100, не знаю скільки, але абсолютна більшість з них залишиться без оздоровлення. І сьогодні, якщо подивитися на нинішнє законодавство, то давайте не будемо кривити душею: людина має право вибирати саме той лікарняний заклад, або санаторно-курортний заклад, в якому вона може оздоровитися. Але біда виконавчої влади, і нинішньої, і минулої, по-перше, що надзвичайно малі кошти закладаються на санаторно-курортне  оздоровлення і абсолютна більшість тих громадян, які потребують цього, не можуть їх отримати. Давайте згадаємо, що ми тендери на закупівлю відтягуємо до середини літа і так дальше, і путівники не закупляються, і цим ми зменшує можливість і звужуємо можливість людей оздоровитися.

І я б хотів би сказати наступне, що проаналізувавши цей законопроекти, зваживши всі можливості, ми відкрито кажемо, що він нічого доброго не несе і фракція Компартії України не буде його підтримувати, бо крім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Зарубінський, одна хвилина.

 

16:44:01

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановні колеги, я на відміну від шановного попередника хочу сказати, що тут крім назви є і зміст. Всім відомо, що законодавчо встановлені гарантії щодо оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тобто встановлені гарантії є, але я думаю, що багато депутатів, які працюють, знають, що навколо як раз тендерів щодо закладів санаторно-курортного лікування чи оздоровлення є дуже багато питань, багато проблем. І я думаю, що до багатьох депутатів зверталися представники санаторіїв, будинків відпочинку з тим, щоб якась квота була в цих установ, щоб їм присилали людей для лікування. Непрозора система цих тендерів, нечесна, корупційна часто-густо, призводить до поганих наслідків, всі це знають. Якщо пропонується інший порядок, а цьому порядку буде сприяти, що сама людина буде обирати санаторій, то це тільки плюс…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко.

 

16:45:14

КАПЛІЄНКО В.В.

Адам Іванович, дякую. Шановні колеги, депутатська група "Реформи заради майбутнього", не дивлячись ні на що, там якісь заклики чи нерозуміння цього законопроекту, будуть за нього голосувати. Ми розуміємо, що він недосконалий, це то є факт, і серед тих зауважень, які висловило Головне науково-експертне управління, є  слушні речі. Зокрема, ми читаємо крізь строки наступне, саме головне – хто визначає обсяг фінансування?

Друге –  що робити, якщо грошей недостатньо? Третє –  хто керує чергою? Четверте –  хто закупляє ці послуги для цих людей в лікувальних закладах?

Безумовно, всі категорії, які висловлені цим законом, потребує пошани. І ми, можливо, вперше в такий дрібний, знаєте, повний спосіб обговорюємо всі категорії населення, які постраждали в Чорнобильській катастрофі. Тому саме ми і будемо його підтримувати. А якщо там будуть якісь, знаєте, "шероховатости", то ми їх допрацюємо до другого читання. Тому що такий закон Україна варта мати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко, одна хвилина.

 

16:46:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. От урядовці, тута нам пан Тигіпко розказує, як вони дбають про чорнобильців. Ви коли людям пенсії вернете? Ви коли повернете людям гроші – чорнобильцям, дітям війни, які роками ходили по судах, добивалися, здоров'я своє по судах тратили. Добилися рішення суду, і ви їх не виконуєте, ці судові рішення. Верніть чорнобильцям, верніть афганцям, верніть дітям війни пенсії. Зарплату собі вчасно отримуєте? Податків не платите, а люям не віддаєте ті кровні пенсії, які вони заробили, віддавши своє здоров'я. Совісті у вас немає.

Я вимагаю від уряду, я вимагаю від влади негайно виконати рішення судів і виплатити чорнобильцям і дітям війни належні їх гроші. А інакше ідіть у відставку і не дуріть людям голову, що ви про них дбаєте. Вони на копійки живуть, у них немає, за що їсти, на відміну від вас. Ви червоною і чорною ікрою давитесь, а народу не віддаєте останні копійки, які вони заробили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, після такого яскравого виступу треба Ляшко призначити міністром фінансів.

Так, обговорення питання завершено, Анатолій Іванович. Це – скорочена процедура, все буде добре.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо вільного вибору санаторно-курортного закладу). Прошу голосувати.

 

16:48:17

За-259

Прийнято.

Шановні колеги, оскільки почався відпускний сезон, є пропозиція прийняти рішення про підготовку до другого читання за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

16:48:45

За-241

Прохання комітету, Анатолію Івановичу, з тим, щоб ви на наступний пленарний тиждень підготували до другого читання, ми його десь у вівторок розглянули.

Шановні колеги, зараз ми розглядаємо з вами проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики ПАТ "Укргідроенерго") (реєстраційний номер 10612). І це два закони пов’язані. 10611 – проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо цінних паперів ПАТ "Укргідроенерго").

Є пропозиція об’єднати ці два закони, тобто заслухати одну доповідь і дві співдоповіді, бо різних комітетів, і обговорити потім спільно, бо я ще раз повторюю, це пов’язані один з одним закони, там по два речення чи по півречення треба внести змін в закон. Немає заперечень?

Я тоді ставлю пропозицію обговорити ці закони за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  …бюджет, а там немає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Там бюджет, Юрію Анатолійовичу, там з бюджетом все ясно. Там почуєте, і ви зараз будете голосувати.

 

16:50:05

За-208

Підтримано.

Доповідає Чех Сергій Михайлович. Будь ласка, Сергію Михайловичу, по обох законах по хвилинці.

 

ЧЕХ С.М.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати! Проекти законів України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо випуску облігацій внутрішньої позики)та про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про акціонерні товариства" розроблені Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Проект розроблено з метою узгодження статті 23, він технічний, "Про акціонерні товариства",  він додає до діючої редакції, що визначає особливий порядок викупу акцій "Нафтогазу" та "Укргідроенерго" акціонерної компанії.

Метою прийняття законопроектів є виконання доручень Президента України стосовно завершення у 2012 році будівництво першої черги Дністровської гідроакумулюючої станції. Випуск облігацій внутрішньої державної позики з подальшим придбання у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії публічного акціонерного товариства "Укргідроенерго" дозволить забезпечити фінансування першочергових заходів будівництва першої черги Дністровської гідроакумулюючої станції.

Законопроекти погоджено з Міністерством фінансів, Мінекономрозвитку, Мін'юстом та схвалено на засіданні уряду. Реалізація зазначених законопроектів надасть можливість забезпечити енергетичну безпеку держави, фінансову стабільність національної економіки та зростання конкурентоспроможності вітчизняних виробників відповідно до положень енергетичної стратегії.

Враховуючи важливість вирішення зазначеного питання? прошу підтримати проекти Pаконів про внесення змін до Lержавного  бюджету та внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Михайлович. Cідайте, будь ласка.

Будь ласка, по закону 10612 Баранов Валерій Олексійович, голова Комітету з питань бюджету.

 

16:52:45

БАРАНОВ В.О.

Шановний Адам Іванович! Шановні народні депутати! Комітет з питань бюджету сьогодні розглянув цей законопроект щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики і цей законопроект розроблено урядом з метою фінансового забезпечення першочергових заходів з будівництва першої черги Дністровської гідроелектроакумулюючої станції. Законопроектом передбачено надання право уряду здійснити випуск ОВДП в сумі 1 мільярд гривень з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації, акції додаткової емісії "Укргідроенерго" та збільшення на цю суму граничного обсягу державного боргу.

За висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, законопроект може бути прийнятий за основу. Міністерство фінансів підтримує прийняття цього законопроекту. За підсумками розгляду, Комітет з питань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект, прийнятий за основу та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

По законопроекту 10611 доповідає заступник голови Комітету з питань економічної політики – Юрій Миколайович Воропаєв.

 

16:54:11

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, данный законопроект очень прост и очень короткий, он состоит всего-навсего из четырех слов. Если вы помните, примерно полгода назад, мы принимали законопроект, который разрешает правительству уставной капитал конкретного государственного предприятия, который называется "Нефтегаз Украины" наполнять не живыми деньгами, а облигациями внутреннего государственного долга. Так вот точно такое же право правительство просит в отношении другого предприятия государственного, который называется "Укргидроэнерго". Комитет по вопросам экономической политики предлагает Верховной Раде поддержать данный законопроект не только за основу, но и в целом. Потому что там всего четыре строчки, там нечего править.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу записатися на виступи, якщо є бажаючі. Гордієнко Сергій. Будь ласка.

 

16:55:11

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Фракція Компартії України буде підтримувати обидва законопроекти в першому читанні. Але я хотів би привернути увагу до іншого. Ми сьогодні будуємо ці об’єкти, в тому числі і гідроенергетики, і каскад таких приватних гідроелектростанцій, можна сказати, побудовані в Полтавській області у басейні річки Псел. Сьогодні це  призвело до негативних  екологічних явищ:  застою води, заростанню річки і так далі, зокрема на території Великобагачанського району села Балаклії і інших. Люди намагаються якось врятувати те довкілля, де вони живуть, звертаються до найвищих посадових осіб. Але з Києва йдуть із високих кабінетів окрики, що не можна забезпечувати нормального пропуску води, бо це буде шкодити і наносити збитки тим структурам, які побудували ці гідроенергетичні комплекси.

Тому я ще раз наголошую: ми будемо підтримувати ці два конкретні законопроекти. Але просив би і  міністерство саме звернути увагу, в тому числі  й охорони навколишнього природного середовища і водгоспу на ці явища. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Жебрівський Павло, будь ласка. Жебрівський Павло Іванович.

 

16:56:32

ЖЕБРІВСЬКИЙ П.І.

Шановні колеги, казалося б добра справа з приводу того, що щось будувати потрібно. Але, насправді, подивимося давайте, що нам пропонують? Випуск облігацій. Хто облігації викупить? Що комерційні банки? Ні. Це продасться Національному банку.

Друге питання – це збільшення дефіциту бюджету України. І, насправді, потрібно було б вносити поправки якраз до цієї статті державного бюджету.  

Питання з приводу того, що сьогодні дуже  хочеться будувати, бо одну кишеню… бо на одну гривню побудували, а другу  в кишені поклали, я розумію.  Уже  це Мінпаливенерго закупило дві вишки вартістю по 250 мільйонів доларів за  400 мільйонів, 300 мільйонів доларів поклали до кишені.

Друге питання. Я переконаний, що на сьогоднішній день… Колись казали так:  "що для німця добре, то для нинішньої української влади смерть". Тому що, насправді, те, що вони роблять сьогодні –  фактично тільки обкрадають державний бюджет.

Я думаю, що сьогодні цей закон, як мінімум, в другому читанні і як закон приймати не можна. В мене будуть поправки до цього законопроекту, через це  я відразу, Адаме Івановичу, говорю що в другому читанні прошу не ставити, бо є поправки до  цього проекту закону. І я вважав би, що оскільки суттєвого обгрунтування цих речей немає, то його підтримувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ганущак.

 

16:58:03

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове, ми маємо ще один приклад, наочний приклад дуже поганої роботи Кабміну. Тобто я розумію таке: запланували  на 3 роки  наперед, середньострокове планування  в нас в Бюджетному  кодексі зафіксовано, зафіксували ці капіталовкладення і іде все так як має бути, по курсу, і так далі.

Ні, в середині року  раптом вирішили, що виявляється немає грошей. Замість того,  щоб  збільшити державний борг і дефіцит  бюджету, тому тут абсолютно правильно сказано, що якщо у нас немає підкріплених доходів, то в такому разі є дефіцит  бюджету. Дається такий законопроект, де ніби то немає дефіциту, тому що  випускається  емісія акцій. Але це все одно,  емісія акцій, яка випускається державою тобто фактично  ми викуповуємо ці гроші і збільшуємо  державний борг, тобто чудес же ж не буває.   В цьому відношенні законопроект зроблений  безладно.

Потім все одно,  залишається питання, хто залишається власником цих акцій, після того як випускаються. Тобто ми бачимо, що наперед можливе розмиття власності держави, через те  що акції то все одно ж будуть викуповувати приватні структури.

Далі. Чому однозначно вказується інструмент  фінансування цього боргу тобто облігації? Тому що він найдорожчий? Ну, звичайно, якщо є можливість   дати заробити комусь із третіх осіб,  то якраз той інструмент, який є найдорожчим, якраз    його і пропонується. Тому навіть при умові, що є благородні цілі, тому що треба добудувати. Навіть при умові, що все, що можна було розхватати в межах загального фонду бюджету віддали уже Президенту, який наробив у нас боргів на 30 мільярдів. При цій умові не можна приймати цей закон …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, якщо хтось з вас  бува на цьому райському куточку землі, на Буковині, який прилягає до Молдови  і бачив, що там зроблено, то погодиться з тим, що добудувати гідроакумулюючу станцію треба. На превеликий жаль, вона будується більше 20 років. Оце дуже погано, що більше 20 років, бо ще в радянські часи вона почала будуватися і майже була готова частина першої черги. І до цього часу не можемо добудувати. І я думаю, абсолютно правильно, абсолютно правильно, що уряд знайшов, на мій погляд, ну, досить розумну альтернативу, як знайти кошти для того, щоб у цьому році добудувати першу чергу цієї гідроакумулюючої станції.

Я думаю, шановні колеги, не шукайте чорної кішки в темній кімнаті, бо тут її немає. Тут дійсно народно господарського значення питання. Тому я просив би, давайте будемо тут без політики, давайте будемо без політики.

Я пропоную прийняти закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики ПАТ "Укргідроенерго") (реєстраційний номер 10612). Прошу голосувати.

 

17:01:57

За-255

Рішення прийнято.

Я пропоную прийняти Закон про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо цінних паперів ПАТ "Укргідроенерго") (реєстраційний номер 10611). Прошу проголосувати і покажемо по фракціях, бо це приблизно одне і те саме. Голосуємо.

 

17:02:27

За-255

Обидва закони прийняті. 255.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 180, "БЮТ" – не голосували, "наша Україна" – 1, комуністів – 25, Народної Партії – 20, "Реформи заради майбутнього"  - 19, позафракційні – 10.

Дякую. Закони прийняті.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не голосували ні за що. Я сказав про закон. Ви слухайте, про що я кажу. Ви можете заперечувати.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо використання моторних палив з вмістом біокомпонентів (реєстраційні номери 10572, 10572-1). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

17:03:27

За-219

Підтримано рішення.

Будь ласка, законопроект за номером 10572 доповідає Павло Анатолійович Климець. Немає? Будь ласка, тоді законопроект 10572-1 (урядовий) доповідає заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Чех Сергій Михайлович. Підготуватись Плотнікову від комітету.

 

ЧЕХ С.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо використання моторних палив з вмістом біокомпонентів, підготовлений Міненерговугілля з метою посилення енергетичної незалежності України та стимулювання розвитку виробництва альтернативних видів палива.

Необхідність прийняття законопроекту відповідає основним принципам державної політики та обумовлена такими факторами. Потребою диверсифікації джерел енергії з метою зниження імпортозалежності, значною забрудненістю навколишнього середовища шкідливими викидами автотранспорту і наявною відсутністю стимулів та заохочення національного виробника до виробництва альтернативних видів палива.

Проектом вносяться зміни до статті 2 Закону України про альтернативні види палива, які визначають поетапне збільшення нормативно визначеної частки виробництва і застосування біопалива та сумішевого палива моторного. Вміст біоетанолу в бензинах моторних, що виробляються та або реалізуються на території України становитиме: у 2013 році рекомендований вміст не менше, як 5 відсотків об'ємних. У 2014-2015 роках – обов'язковий вміст не менше як відсотків об'ємних. З 2016 року – обов'язковий вміст не менше як 7 відсотків об'ємних.

Проект закону розроблено з метою виконання зобов'язань України в контексті членства в Енергетичному співтоваристві, зокрема Директиви 2003 Європейського Союзу. Передбачає ця директива обов'язкову частку відновлювального палива на транспорті не менше як 5,75 відсотків до кінця 2010 року, та відповідно до Директиви – не менше 10 відсотків до 2020 року.

Для України є оптимальною модель додавання в бензини  моторні біоетанолу,  спирту етилового денатурованого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЧЕХ С.М. Дякую.  З огляду на наявність значної кількості ненавантажених підприємств спиртової галузі.

Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено програму переведення простоюючих потужностей спиртових підприємств на виробництво біоетанолу спирту етилового денатурованого. Впровадження програми дозволить збільшити завантаження потужностей державного підприємства "Укрспирт" на 40 відсотків, завантажить 38 спиртозаводів, що нині простоюють і забезпечити збереження 30 тисяч робочих місць. Ну. відповідно, покращивши соціально-економічну ситуацію в місцях знаходження підприємств спиртової галузі. Прошу підтримати законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Плотніков.

 

17:07:10

ПЛОТНІКОВ О.В.

 Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Комітет  з питань економічної політики на засіданні 19 червня 2012 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо використання моторних палів з вмістом біокомпонентів, відповідно реєстраційний номер 10572, поданий народним депутатом України Климцем. Та про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва та використання моторних палив з вмістом біокомпонентів (реєстраційний номер 10572-1), поданий Кабінетом Міністрів України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновках до вказаних законопроектів від 18 червня 2012 року висловлює ряд зауважень як до першого так і до другого законопроекту. Разом з тим, розглянувши і перший, і другий законопроект, Комітет з питань економічної політики прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект, внесений Кабінетом Міністрів України, реєстраційний номер 10572-1, за основу, доручивши комітету доопрацювати зазначений законопроект до другого читання з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строки подання та розгляду таких зауважень і пропозицій наполовину. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, прошу записатися на виступи, якщо є такі. Ярослав Сухий. Підготуватись Каплієнку.

 

17:08:51

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, мені колись вже доводилося з цієї трибуни казати, що за виробничим потенціалом біоетанолу та біопалива Україна може себе сміливо, буде колись називати новим Кувейтом. Це безумовно. Кукурудза, яка перестояла рік там десь на полях, трави різного роду – все це може складати паливо. Але… і звичайно, що потрібно за цей закон проголосувати або хоча розпочати той процес, який на сьогоднішній день стоїть на точці замерзання.

Є два моменти. Но перший момент я так до цих пір і не зрозумів, в чиїх руках державна галузь – українські спиртозаводи? Хто дає ліцензії? Хто дає дозволи? Хто наряди дає? Скільки це зараз коштує? Як це щастя дальше буде відображатися на зборі акцизу до нашого бюджету? Я на власній шкурі маю гіркий досвід, що це таке і як воно негарно виглядає. Перше.

І друге зауваження. Шановні колеги народні депутати, я вас прошу мати на увазі досвід, наприклад, Бразилії та Аргентини, тих країн, де давним-давно запроваджені такі палива, передбачає певні технічні зміни до двигунів. Двигуни потрібно переробляти, присадки потрібно виготовляти. Тому, якщо м навіть зараз приймемо його у першому читанні,  то і до другого читання, і  у послідуючому нас надзвичайно важлива робота  з моторним бюро. Так просто двигун віддавати на поталу  експериментам не можна – це не така проста справа. 

Тому я закликаю народних депутатів України проголосувати за цей законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Каплієнко.

 

17:10:47

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги,  депутатська група "Реформи заради майбутнього"  в принципі вбачає, що цей законопроект вартий  на увагу, і ми повинні мати такий закон. Да, дійсно, треба  розвивати з і не зупиняти цей крок вперед щодо розвитку виробництва  і збільшення частки біоетанолу у частині палива, яке використовується, якомога більше.  Дійсно, сьогодні виступаючі   посилалися на досвід там і Бразилії, і Китаю, і Аргентини, да, дійсно, таке є.

Але є певні зауваження, і самі головні полягають у наступному. Згадаю вам, що 7 червня  2012 року ми прийняли законопроект 7524 – проект Закону про розвиток     виробництва про споживання біологічних палив. І у статті 8 "Державне регулювання виробництва  та споживання біопалив"  чітко передбачалося  також врегулювання питань виробництва сумішевих моторних палив. Я вам навіть  задиктую: "Держава шляхом реалізації організаційно-економічних заходів, визначених у цій статті,  сприяє виробництву сумішевих бензинів  та моторних палив із вмістом біоетанолу  у таких пропорціях". І пішов 2012, 2013, 2014 І 2015 рік.

У мене питання до  нас до всіх.  Якщо цей закон знаходиться на підпису і Президента, то що ж ми зараз приймаємо? Тому що ми  міняємо відсоткові частки  у цих сумішах у цих паливах у відповідності до цього закону, який розглядаємо сьогодні. Наприклад,  у 2015 році повинно бути у прийнятому законі 20 відсотків, а у нас 7. То що будемо робити? Це перше питання.

І друге питання.  Ось що робити з тим, що на сьогоднішній день   деякі компанії  на кшталт "Міцубісі" забороняють використовувати і знімають гарантію на  користування свого автомобіля, якщо туди  вливається паливо з біоетанолом? От що з цим робити?

Сьогодні колега Сухий про це  трохи сказав, но ми ж не розуміємо,  в який спосіб і в яку позу ми поставимо українців.

Тому варто нам підтримати в першому читанні законопроект …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

17:13:01

КАПЛІЄНКО В.В.

Тому варто нам підтримати законопроект з часткою 1, тобто урядовий, але почекати до другого читання, поки не розберемося з законопроектом, який знаходиться на підписі в Президента. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Фракції інші не наполягають?

Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Я думаю, я до колеги Каплієнка звертаюсь, ви правильно все говорите, але якщо ми будемо пов'язувати один закон з другим, з третім, десятим, чекати, коли підпишуть чи не підпишуть, то ми, ну, досить довго можемо чекати і безрезультатно. Тому давайте, шановні колеги, ми проголосуємо за ці законопроекти і знімемо проблему. Бо кожен розуміє, що вона актуальна, її треба на державному рівні підтримувати, в тому числі законодавством, а тим більше, що цього вимагають усі норми тих організацій міжнародних, з якими ми уже маємо безпосередні контакти і вступили в договірні відносини.

Ставиться законопроект 10572. Прошу визначатись. Автор – Климець.

 

17:14:25

За-8

Не підтримано.

Я ставлю пропозицію прийняти Закон (10572-1) про внесення змін до деяких законів України щодо використання моторних палив з вмістом біокомпонентів. Прошу голосувати.

 

17:14:54

За-252

Дякую.

Рішення прийнято.  Закон прийнято.

Так, шановні колеги, давайте ми попрацюємо по порядку денному, тому, що сьогодні… Де ми зупинились?

9554 – проект Закону про внесення зміни до статті 38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо використання права на пільговий проїзд), проект народного депутата Єгоренко, 9554. Є пропозиція – за скороченою процедурою.

 

17:15:42

За-212

Підтримано.

Будь ласка, Єгоренко Тамара Василівна. Прошу.

 

17:16:00

ЄГОРЕНКО Т.В.

Шановні народні депутати України, законопроектом пропонується надати інвалідам, дітям-інвалідам та особам, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів, 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях, маршрутах повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту протягом всього календарного року.

На сьогодні діючим законом визначено, що зазначена пільга діє з 1 жовтня по 15 травня. Прийняття відповідної законодавчої зміни є питанням соціальної справедливості, що покликане гарантувати інвалідам рівність з усіма іншими громадянами, можливості для участі в суспільному житті та створити необхідні умови, що дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя.

Слід зазначити, що для іншої категорії громадян, які мають право на відповідні пільги, подібні обмеження строку дії пільгового проїзду були відмінені. Тому прийняття проекту закону сприятиме підвищенню рівня соціальної захищеності інвалідів першої групи, і особливо дітей-інвалідів, та усуне їхню дискримінацію.

Прошу підтримати внесений закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тамара Василівна. Сідайте.

Голова комітету Сушкевич, ввімкніть мікрофон, будь ласка, Валерій Михайлович.

 

17:17:16

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до статті 38/1 щодо використання права на пільговий проїзд. Шановні колеги, я хочу сказати, я впевнений, що інваліди України, слухаючи нас зараз, затамували подих, тому що всі знають, наскільки сьогодні в умовах  подорожання тарифів на залізничні перевезення, ну, власне, і на внутрішніх лінія повітряного і річкового, автомобільного транспорту є проблема з тим, щоб інвалід міг оплатити цей проїзд. Уявіть собі, що починаючи з 15 травня, інваліди не мають пільг на проїзд, а саме, починаючи з 15 травня починається санаторно-курортне лікування багатьох інвалідів, які від'їжджають до санаторії, до центрів реабілітації та всіх установ, де можна отримати поточне лікування. А враховуючи те, що держава сьогодні не фінансує щодо санаторно-курортного лікування десь порядку на 10-15 відсотків від потреби, то, практично, інвалід сам фінансує в своє лікування, і реабілітацію, і оздоровлення. В цих умовах знижка 50 відсотків вартості проїзду на залізничному, на повітряному і іншому транспорті, надзвичайно суттєва для інвалідів України.

Я звертаюсь до всіх, насамперед до правлячої коаліції, до правлячої фракції, щоб все-таки вирішити питання і підтримати інвалідів України стосовно того, що торкається забезпечення їх пільговим проїздом на внутрішніх лініях транспорту. Я сподіваюсь, що ті моменти, які пов'язані з фінансування цієї пільги, будуть вирішені і ми підтримаємо цих людей, оскільки держава заборгувала…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, запишіться на виступи.

Володимир Лещенко, фракція комуністів. Парубію  підготуватися.

 

17:19:51

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Звичайною, слід підтримати пропозицію про те, щоб інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів мали п'ятидесятивідсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лінія повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту круглий рік.

Але, шановні колеги, получається, що ми приймаємо нормальні законопроекти, як оцей, але вони не виконуються, у тому числі, нинішньою владою. Беремо першу частину статті 38-1: інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів мають право на безплатний проїзд, ну, будемо говорити, всіма видами приміського транспорту. До мене як народного депутата України доволі часто приходять на прийом виборці-інваліди або які супроводжують інвалідів. По Чернігівській області, дивимося на приміських маршрутах автобусних "Чернігів-Рівнопілля", "Чернігів-Петрушин", "Чернігів-Іванівка", з Чернігова, з автостанції проїзд безкоштовний, а водій, який назад повертається, виштовхує інваліда: "Плати".

Звертаюся перший раз в обласну державну адміністрацію, відповідь: "З перевізниками проведена профілактична бесіда". Виборці приходять – питання не вирішується. Вдруге звертаюся до обласної державної адміністрації – питання не вирішується. Втретє звертаюся до Кабінету  Міністрів уже України. Пересилають в обласну державну адміністрацію – питання не вирішується. Називають причину, що виділяється субвенція для того, щоб мати пільгу, з Державного бюджету в район і в місто. Так от, якщо по району їздять, так міські жителі не мають право інваліди, а якщо по місту, так вони мають. І це відповідає мені перший заступник голови обласної державної адміністрації Прокопенко, який повинен врегульовувати цю проблему.

Так що фракція Компартії підтримає зазначений законопроект номер 9554. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Парубій.

 

17:22:01

ПАРУБІЙ А.В.

Прошу передати слово Володимиру В'язівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон В'язівському.

 

17:22:07

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В'язівський, Червоноград, Сокальщина. Щодо даного законопроекту, зрозуміло, що в першу чергу, прийнявши певні закони тут, в парламенті і зґвалтувавши Конституційний Суд в черговий раз, ми розуміємо, що будь-які поправки до розширення соціальних гарантій абсолютно в нас впираються в просту річ: а що ж у нас закладено у бюджеті? Так протрактував Конституційний Суд: якщо є кошти в бюджеті – буде вам пільга, нема коштів, хоч ви що говоріть, пільги вам жодної не  буде.

А тому цілком справедливо, по крайній мірі, прийняти цю позицію, яка сьогодні подається і підтримана комітетом профільним, я б хотів сказати ще просту річ щодо виділення коштів на місцях на цю пільгу. Одні громадяни можуть скористатися, якщо це велике місто і має певну дотацію, і має можливість додатково своїх внутрішніх коштів виділити. Мешканці ж  сіл, яку б вони пільгу не мали щодо перевізників, здебільшого скористатися таким правом не мають, бо кошти перевізників до сіл не доходять. Більше того, якщо навіть деякі кошти і доходять до тих перевізників, то перевізники перестають возити людей до сіл тільки через те, що туди в ті села уже немає дороги. І скільки разів ми вже тут ставили питання, щоб окрім Євро, де дуже легко відмивати мільярди, вкинути гроші місцевим владам на місцях, щоби будували і ремонтували дороги, цих коштів на місця не поступає. А тому люди, навіть маючи пільгу, і навіть якщо туди мінімальні кошти державні поступають, не мають можливості на місцях реально використати цю пільгову норму.

А тому я ще раз звертаю увагу до головуючого. Тільки що ми прийняли рішення, в черговий раз залізли в борг, мабуть, уже нашим дітям чи внукам, перекинувши гроші на те, щоб Партія регіонів в черговий раз могла їх подерибанити, бо супервеликі проекти з великими мільярдами інвестицій так званих. А тому прошу проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чечетов Михайло.

 

17:24:20

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! В Греции состоялись выборы. И вот на выборах весь греческий политикум разделился на две части. С одной стороны – это те, кто говорил людям правду. Пусть она жесткая, но правда. Те, кто видел  будущее в Европейском Союзе, те, кто не хотел, чтобы Греция вышла из еврозоны, те, кто видел перспективу и завтрашний день Греции. С другой стороны  были популисты, которые, думая языком намазать на хлеб масло, и за счет этого войти в парламент.

И вот народ Греции выбирал за что проголосовать: за популистов-болтунов или  за реалистов-прагматиков. И греческий народ поддержал реалистов-прагматиков, он проголосовал за европейскую перспективу за то, чтобы Греция осталась в еврозоне, он проголосовал за завтрашний день.

Поэтому я хочу сказать, что этот закон нужно принимать и он, действительно, его нужно рассматривать в контексте реализации социальных инициатив Президента. И абсолютно  проблема есть и ее нужно решать, и мы должны видеть этих людей, кому нужно помочь прежде всего и мы будем помогать, но помогать реально, с учетом реальных возможностей бюджета с тем, чтобы не получилось, что закон приняли, а потом сюда приходили люди к парламенту, в ноябре может  уже будет другой парламент, другая каденция, а люди будут приходить и говорить, вы закон приняли, почему не голосуется.

Поэтому закон нужно будет проголосовать и мы его обязательно проголосуем, когда соизмерим цену этого закона с реальностями бюджета. И мы проголосуем за этот закон, поскольку они идет в контексте реализации социальных инициатив Президента. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу не лінуватись, записуватись тоді, коли йде запис, а не просто так попало під струю і будемо говорити.

Задирко, будь ласка, одна хвилина.

 

17:26:35

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую Адаме Івановичу! Геннадій Задирко, депутатська група "Реформи заради майбутнього", Миколаївщина. Наша депутатська група буде підтримувати цей законопроект і ми розуміємо, що держава, звичайно,  повинна підставити плече тим людям, які це потребують.

Але я хотів би сказати трошечки про інше, шановні колеги, якщо ми з такою швидкістю будемо голосувати за закони приватизаційні, ми віддали морські порти на приватизацію, Укрзалізницю там намагаються і Харківський завод авіабудівельний, але ми повинні зрозуміти, що як тільки відбувається приватизація і підприємства перестають бути державними в 3 рази зменшується плата податків, тобто не буде чим наповнювати бюджет. Ми повинні зрозуміти, що ми повинні  закінчити з проведення в нашій державі ліберальної економічної реформи, ми повинні зрозуміти, що потрібні соціальні  кроки, а якщо ми будемо зараз з вами заощаджувати на дітях, інвалідах і тих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти за основу проект Закону про внесення змін до статті 38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо використання права на пільговий проїзд).

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо і побачимо. Прошу голосувати. Ви побачили, Юрій Анатолійович? Так що ж ви хочете.

 

17:28:22

За-124

Не підтримано.

По фракціях. Будь ласка. Партія регіонів – 6, "БЮТ" – 49, "Наша Україна" – 20, комуністів – 25, Народна Партія не голосувала, "Реформи заради майбутнього" – 17, позафракційні – 7.

Є пропозиція направити автору законопроект на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

17:29:03

За-284

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" (щодо особливості здобуття освіти)(реєстраційний номер 10233). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

17:29:34

За-218

Підтримано.

Доповідає як автор і від комітету Корж Павло Петрович. Будь ласка, дві хвилини. Прошу.

 

17:29:59

КОРЖ П.П.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, законопроект депутата Турманова внесен в связи с тем, что заложенное в Законе Украины "О повышении престижности шахтерского труда" норма о социальных  гарантиях лицам, которые являются детьми шахтеров по родовому признаку, не учитывает особенности национального законодательства, которые  определяют детей еще как лиц, не достигших 18 лет. Данный закон исправляет ситуацию, когда дети, имеющие льготы в соответствии с законодательством в Украине, после окончания 11-летнего курса обучения общеобразовательной в школе достигают совершеннолетия и   в связи с этим утрачивают возможность воспользоваться правом внеконкурсного поступления на учебу  в высшие и профессионально-технические заведения. Более того, это очень часто значение имеют не только месяцы, но  и несколько дней, что зависит от  даты рождения ребенка.

По поручению Комитета по вопросам топливно-энергетического комплекса, который состоялся 10 апреля, докладываю, что данный законопроект 10233… рассмотрел данный законопроект и предлагает по результатам рассмотрения принять его в первом чтении и в целом. Главное научно-экспертное управление нам предоставило позитивную реакцию на данный законопроект. Вот прошу поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу записатись на виступи.

В'язівський, прошу. За ним – Каплієнко.

 

17:31:45

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В'язівський, Шахтарський, Червоноград. На цю тему я мушу зачитати саму статтю, щоб зрозуміли виборці про що йдеться. Це йдеться про  5 статтю "Особливості здобуття освіти".

 "Шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, особи, батьки яких є шахтарями, та які мають стаж підземної роботи не менше як 15 років, або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, або стали інвалідами I або П групи, зараховуються в перший рік після здобуття загальної середньої освіти поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних  навчальних закладів України   для навчання  за рахунок  коштів державного і місцевого бюджетів  з наданням місць в гуртожитках на час навчання та гарантованої виплати, за рахунок коштів державного бюджету, стипендії в розмірі  прожиткового мінімуму, встановленого законом для  працездатних осіб".  

Саме така редакція пропонується зараз  прийняти в цьому читанні.  Направду,  вона  зніме багато напруги, особливо в тих шахтарських сім'ях,  де сталося так, що їхнього батька шахтаря вже немає  і дитину навчати в приватному секторі, за кошти батьків, надзвичайно складно. А тому, ця норма максимально би дозволила дітям   після закінчення школи в той же ж  рік, поступити в державний або комунальний заклад. І за рахунок державних коштів  навчатися, так само і  за рахунок  держави  отримувати  стипендію в розмірі не меншому, аніж  прожитковий рівень. Це би дало можливість саме тим  шахтарським сім'ям максимальну підтримку з боку  держави.  Бо ті люди, працюючи на шахтах, здебільшого  на державних підприємствах,  де сьогодні не до кінця вирішуються умови праці на місцях,  не дотримується    техніка безпеки, бо на це не виділяється   державних коштів, маємо, в тому числі і смертельні  випадки. А тому, в першу чергу, і такі  діти мали би навчатися, і мали б певні преференції мати від держави при поступленні на  державну форму навчання.

Прошу   проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Каплієнко. Підготуватись Ландіку.

 

17:34:02

КАПЛІЄНКО В.В.

Прошу передати слово  Віталію Семеновичу  Курило.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Курило.

 

17:34:10

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати,  наша депутатська група  "Реформи заради майбутнього"  буде підтримувати даний законопроект. Він невеличкий і він стосується, в першу чергу, тих  дітей, які після закінчення школи,  яким виповнилось 18 років, і вони не підпадали під цю  категорію. Це стає тоді, коли, наприклад,  дитинка пішла  в школу не з 6, а з 7 років, 11 років  провчилася, закінчує школу у 18 років  і вже  не попадає під цю категорію, хоча вона мала б на це право. Тобто це невелика кількість буде дітей, які додатково одержать таку пільгу.

І хоча в суспільстві питання пільг, особливо  питання пільг  вступу до вищих навчальних закладів, воно дуже подразливе. І в   цілому ми прибічники тут усі того, щоб ліквідувати будь-які пільги при вступі до вищих начальних закладів або їх переглянути. Але якщо це є, то треба привести все до одної законодавчої норми. І не може бути дискримінації по відношенню до одних чи інших дітей.

Тому в даному випадку я просив усіх підтримати цей законопроект, тому що він усуває ці недоречності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ландік, будь ласка.

 

17:35:35

ЛАНДІК В.І.

Спасибо. Я придавил "против", но голосовать-то обязательно все мы будем "за". А почему "против"? "Против" я того подхода, когда мы принимали Закон о престижности шахтерского труда. Вспомните, как в этом зале, с какой помпой, с целованьем рук, с героями Украины, с медалями, орденами. Для чего мы принимали то, что в течение всего последующего периода вносим туда изменения? Постоянно, забыли все, написали: освіта безкоштовно. Сейчас вносим, оказывается, не все. Написали, что уголь везем погибшим шахтерам вдовам бесплатно, оказывается, вдов умерших забыли. Кроме того, что забыли, что везем уголь, еще забыли снять налоги.

И поэтому надо немедленно нам успеть в течение этой сессии убрать налог на прибыль и ПДВ социального угля. И я думаю, что мы в четверг это сделаем и освободим наших граждан от налога на бесплатный, так сказать, уголь. А за сам закон, конечно же, мы проголосуем, там и обсуждать нечего. Но еще раз говорю, что если мы подходим к закону со стороны политики и пиара, то получается, что в течение последующих лет мы его все время будем ежедневно менять. Спасибо за внимание. (Оплески)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" (щодо особливості здобуття освіти) (реєстраційний номер 10233).

 

17:37:49

За-315

Рішення прийнято.

Шановні колеги, одну хвилиночку, я чув. Я чув, трансляція йшла, що не було, виступ я чув ваш. Шановні колеги! Ніхто не заперечує проти пропозиції комітету? Щоб поставити на голосування прийняття в цілому? Є заперечення? Шановні колеги, я прошу вас, давайте розберемося. Бо при такому підході треба зліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання. І тоді приймати рішення щодо різних категорій. Треба приймати якесь одне рішення. Є заперечення.

Я ставлю на голосування пропозицію доручення комітету опрацювати до другого читання за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

17:38:55

За-293

Рішення прийнято.

За скороченою процедурою, ми прийняли рішення, з дорученням комітету підготувати до другого читання за скороченою процедурою.

Шановні народні депутати! Ми зараз мали з вами розглядати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо прийняття рішення про заборону в'їзду в Україну. Разом з тим, автор законопроекту Володимир Олійник звернувся до Верховної Ради України з заявою про відкликання внесеного законопроекту. Тому нам треба проголосувати за цю пропозицію.

Ставлю на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо прийняття рішення про заборону в'їзду в Україну (реєстраційний номер 10205). Прошу голосувати.

 

17:40:06

За-263

Рішення прийнято.

Михайло Чечетов, будь ласка, мікрофон.

 

17:40:21

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! Следующие два закона, 10381 и 9592, – это законы, которые затрагивают одну серьезную проблему, связанную и с европейской перспективой, и безвизовым режимом. И законопроект по этой проблеме должен быть залом принят до того, как парламент уйдет на летние каникулы. Но в связи с тем, что есть еще отдельные нюансы, которые нужно согласовать, для того, чтобы не спалить законопроект, есть предложение перенести рассмотрение этих законопроектов на следующую пленарную неделю, для того, чтобы мы окончательно в зале этот законопроект приняли большинством голосов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, справа надзвичайно серйозна. Ви знаєте, що ми з вами неодноразово мали спробу розглянути законопроекти про документи, які посвідчують особу, у зв'язку з вимогами сучасними, які існують в Європейському Союзі. Ми вже декілька законопроектів з цього приводу, грубо кажучи, провалили. Зараз знову є два законопроекти, немає на їх прийняття голосів. Тому логічно було б відкласти розгляд цих законопроектів або тоді вони будуть спалені.

Одну хвилинку! Каплієнко як автор законопроекту. (Шум у залі) Автор одного із законопроектів.

 

17:41:43

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимир Михайлович! Шановні колеги, ви знаєте, сьогодні до сьогоднішнього голосування  ми готувалися півтора тижні. Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" налаштована сьогодні прийняти в першому читанні обидва законопроекти, і 10381, і 9592. То навіщо його відкладати? Наші європейські перспективи ми втратимо, якщо ми будемо відкладати тиждень через тиждень. Ми проти того, щоб переносити розгляд цього законопроекту. (Шум у залі)

Розглядаємо зараз. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я гаряче підтримую ваші схвальні вигуки. Але давайте відверто скажемо, що якщо не буде голосувати найбільша фракція, рішення не буде прийнято. Ми хочемо спалити цей законопроект?  Давайте спалимо.

Тому я ставлю на голосування пропозицію, я прошу, про відкладення розгляду проектів законів реєстраційний номер 10381, 9592. Прошу голосувати.

 

17:42:53

За-243

Рішення прийнято.

Кирило Куликов, будь ласка, мікрофон.

 

17:43:02

КУЛИКОВ К.Б.

Ми зараз втрачаємо шанс щодо перспектив європейської інтеграції України. Ми маємо протокол, який повинен бути виконаний державою Україною вже до липня цього місяця, цього року. Якщо це не буде зроблено, то ми втратимо таку дійсно проукраїнську мрію. Знаєте, хтось має мрію, а ми маємо мрію бути європейцями. І з іншого боку цей законопроект дає право убрати всі корупційні схеми в питанні виготовлення паспортів. Ну, як ми можемо так голосувати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я… Шановні колеги, ще раз кажу вам. За даної ситуації ми зробили максимально з того, що можна зробити. Інакше не було б голосів за прийняття цього рішення. Це по-перше.

По-друге, я думаю, мрію про європейське співтовариство ми втратили не сьогодні. І по-друге, мрія, про мрію говориться на телебаченні, 1 секунда – 500 гривень. Да, реклама йде повним…

Шановні народні депутати, давайте далі працювати. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо збереження права власності боржника на єдине житло та земельну ділянку, на якій воно розташоване, розміщене) (реєстраційний номер 9124).

Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Йде голосування, будь ласка.

 

17:44:55

За-214

Рішення прийнято.

Доповідач – Володимир Матвєєв. Співдоповідач – Юрій  Кармазін. Будь ласка Володимир Йосипович.

 

17:45:07

МАТВЄЄВ В.Й.

Законопроект о внесении изменений в Закон Украины "Про виконавче провадження" в части обеспечения права собственности  должника на единственное жилье и земельный участок, на котором оно размещено, направлен на создание правовых основ для защиты   права собственности на жилье и  запрет принудительного выселения собственников жилья и членов  их семей в тех случаях, если  это единственное их жилье.

С   целью защиты этих прав, защиты собственников жилья, а также  предупреждения роста числа семей,  не имеющих жилья, предлагается  внести изменение в статью  52 и 63 Закона Украины "Про виконавче провадження". Этими изменениями предполагается  установить запрет на обращение взыскания  на единственное жилье должника и земельный участок, на котором оно размещено. А также перечень видов имущества  граждан в виде приложения к этому  закону, на который не может обращаться  взыскание по исполнительным документам, дополняется оборудование для  обогрева помещения, если оно одновременно  используется для приготовления пищи.

Принятие предлагаемых поправок кроме  защиты прав собственника и  запрещения принудительного выселения из единственного жилья позволяет    регулировать  правоотношения при исполнении  решений судов и устранить коллизии норм законодательства.

Замечания к этому законопроекту, которые внесены  научно-экспертным управлением  и  Министерством  финансов могут быть ко второму туру  устранены. Никаких бюджетных затрат на внедрение этого    законопроекта не усматривается.

И второе – моральная сторона этого дела. Значит, у христиан, и в первую очередь, у православных, грехом считалось увезти из подворья последнюю скотину или лишить семью крова над головой. Погорельцам всегда помогали всем миром. Если мы не примем это законодательство, мы поступим против в том числе и христианской морали, против человеческой морали. Прошу голосовать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Йосиповичу. Юрій Анатолійович Кармазін, перший заступник голови Комітету з питань правосуддя.

 

17:47:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя розглянув на своєму засіданні 21 березня 2012 року проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження", поданий народним депутатом Матвєєвим. Метою законопроекту є створення правових умов для захисту права власності на житло, заборона примусового виселення власників житла та членів їх сімей в разі, якщо це їхнє єдине житло. З метою захисту власників та їх права власності, а також попередження росту числа осіб, що не мають житла, даним законопроектом пропонується внести зміни до статей 52, 63 Закону України "Про виконавче провадження", якими встановити заборону на звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване. Крім цього, перелік видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами, додаток до закону, доповнюється обладнанням для обігрівання приміщення, якщо воно використовується також для приготування їжі одне на приміщення. Реалізація даного проекту дозволить захистити власників житла та членів їх сімей, якщо це єдине житло, від примусового виселення, запобігти збільшенню кількості людей, що не мають житла, а також врегулює правовідносини при використанні рішень судів та усунуть колізію норм законодавства.

Водночас Міністерство фінансів висловило зауваження, що запропоновані зміни не узгоджуються зі статтею 56 закону, відповідно до якої перелік видів майна громадян, на яке не може бути звернене стягнення за виконавчими документами, визначено у додатку до цього закону.

Разом з тим, Головне науково-експертне управління в цілому підтримує вказану законодавчу ініціативу, однак, на їх думку, вказане обмеження слід доповнити механізмом, який має дозволити у випадку, якщо особа, на майно якої звертається стягнення, має житло значно більшого розміру, ніж норма жилої площі, визначена відповідно до статті 48 Житлового кодексу, переселити її в менше житло, звернувши стягнення на належне житло більшого розміру.

Отже, Головне науково-експертне управління…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. …за результатами розгляду в першому читанні рекомендує законопроект прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Розглянувши законопроект, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону "Про виконавче провадження" прийняти в першому читанні за основу. Через це просив би вас прийняти цей законопроект. Вважаю також, як і колега, який доповідав, Матвєєв, що його можна доопрацювати в другому читанні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу записатися на виступи.

Володимир  Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього". Потім буде виступати Сергій Соболєв.

 

17:50:23

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимир Михайлович. Я буду дуже короток. Депутатська група буде підтримувати цей законопроект, ми вважаємо його слушним. Ми вже надивилися, скільки людей залишилося без житла на вулиці. Єдине, що я хочу сказати, що оті зауваження – негативні, на які тут посилаються наші колеги з експертного управління про те, що нібито це призведе до скорочення банківського портфелю кредитного, нібито там не визначено мінімальна площа і таке інше. Все це  балакнеча.

Хочу вам сказати, що от, наприклад, в Одесі на сьогоднішній день ні що не зупиняє виконавчу службу та судові рішення, навіть дітей виселяють з… які підпадають під піклування ради опіки над дітьми, виселяють з будинків, виселяють з квартир, викидають на вулицю для того, щоб отримати свої прибутки. Треба поставити цьому край. Україна доведена, як жебраки, до ручки. Нам треба піклуватися про здоров'я наших громадян.

Ми не будемо… ми будемо голосувати за цей законопроект, тому що вважаємо його цілком слушним і необхідним Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

17:51:27

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, хотів би подякувати депутату Матвєєву. Я вважаю, що він зробив унікальну роботу і те, що повинно було б бути нормою закону і, на жаль, не діє сьогодні ні в цивільних відносинах, ні в Законі про виконавче впровадження. Ми накінец-то, я сподіваюсь, все-таки узаконимо це і не дозволимо робити те, що сьогодні ділки, які заволодівають і житловими приміщеннями, і  земельними ділянками, роблячи все можливе, щоб виселяти навіть малолітніх  дітей, що нібито заборонено сьогоднішні існуючим законодавством, і тут знайшли "лазейки" і роблять все можливе, щоб малолітні діти, навіть які знаходяться під опікою або які є зареєстровані на даному безпосередньо житловому приміщенні, виселялися за рішенням виконавчих служб.

До речі, треба було б статистику привести, яким чином діє виконавча служба, коли й сьогодні існує обмеження на виселення дітей в разі, якщо вони є зареєстровані на даній житловій площі і це все одно відбувається.

Саме тому наша фракція „Блоку Юлії Тимошенко – „Батьківщина” вважає, що цей законопроект може бути ухвалений і в першому читанні, і навіть в цілому, тому що ця норма повинна бути врегульована негайно. Це буде не лише застереження тим, хто пробує маніпулювати з житлом громадян, використовуючи їх важке матеріальне становище, а це буде і застереження на майбутнє, коли, фактично, такі схеми використовуються для виселення і пристарілих громадян із своїх житлових приміщень. Те застереження, яке зробило науково-експертне управління, переселення в меншу житлову площу… Кого ви будете переселяти, якщо це, наприклад, родина багатодітна, сім'я з дітьми? Або якщо це пристаріла особа? Ви будете її на старості років ще кудись викидати?

Тому я вважаю, що це застереження є необґрунтоване, і законопроект можна навіть врахувати в тому варіанті, як це було подано депутатом Матвєєвим. Саме тому наша фракція буде підтримувати цю ідею, ми будемо голосувати за неї.

Крім того, для нас є принциповим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Зміни, які вносяться, фактично, унеможливлюють будь-які  маніпуляції з житлом на майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Увімкніть мікрофон, будь ласка.

 

17:54:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я вже висловив свою позицію, висловлюючись з трибуни. А зараз хочу передати слово колезі Аржевітіну, він має певні застереження, краще зробити цей закон. Прошу передати слово колезі Аржевітіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Станіслав Аржевітін.

 

17:54:32

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, дійсно, на перший погляд здається, що ініціатива дуже правильна. Я слухав тих, хто аргументував на користь цієї пропозиції. Але я хотів би зробити застереження на прикладі конкретного запровадження чи конкретного запровадження цієї норми в житті.

Сьогодні говорили про виселення, про виселення. Але ж є норми, які діють на певному етапі. Наприклад. Якщо примусове виселення здійснює держава, є законодавством прописана норма, коли це робиться за згодою того, кого виселяють, йому покращують умови, надають альтернативні варіанти. Тепер якщо ми запровадимо цю норму, ми скасуємо автоматично той механізм, який діє. Я думаю, що так не можна огульно приймати внесенням популістської однієї норми в ту чи іншу статтю.

Давайте подумаємо про тих українців, які, наприклад, сьогодні хотіли, мають право отримати кредит і віддати в заставу чи то своє майно, чи то земельну ділянку, і вони переконані, що вони здатні погасити цей кредит. Якщо така норма  з’явиться в законі, Каплієнко сьогодні казав, що нічого не зменшиться, повірте, жодний українець в такій редакції не отримає кредит і не скористається своїм законним правом, своїм власним майном на свій розсуд розпоряджатися так, як він рахує за потрібне.

Давайте візьмемо іншу групу українців. Якщо, наприклад, є житло і відповідно до Житлового кодексу 48 статті він має набагато більше, як передбачено, мінімальний розмір житлової площі, наприклад 500 метрів квадратних. Він що немає право розпорядитись і продати, чи якщо він дав на це згоду через примусове стягнення. Чому ми позбавляємо право таких українців скористатися ось цим правом?

Я задаю інше запитання. Скажіть будь ласка,  як бути з тими угодами, які вже сьогодні укладені і діють два роки, п’ять, можливо, вже десять років, особливо іпотечні угоди як …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

АРЖЕВІТІН С.М. Як бути з цими правовими відносинами? В цьому законі це не сказано.

Сьогодні також приводили норму про те, що Міністерство фінансів теж як би висловив суттєві зауваження, тому на мій погляд в такій редакції ми створимо цілу низку і колізію для реалізації тієї норми, про яку законодавчо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Федун, будь ласка. Зараз –  Бевз, потім –  Чечетов, по одній хвилині.

 

17:57:14

БЕВЗ В.А.

Шановні колеги! От слухаєш і думаєш в решті-решт, коли ж будеш думати про людей? Я на виступ попередника хочу сказати тільки одну річ, за даними Інституту стратегічних досліджень за два останні роки, десятий і одинадцятий, з країни виведено 410 мільярдів гривень банківського капіталу. Про які кредити ви говорите? Ви захищаєте просто банківське лобі  і не більше. А тому пропозиція народного депутата Матвєєва є абсолютно обґрунтованою і за неї необхідно голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

17:58:00

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Безусловно, поднята одна из самых животрепещущих социальных проблем и ее нужно будет решать, и мы ее решим. Действительно, мы должны защитить право на жилье малоимущих граждан, которые не в состоянии погасить кредиты, чтобы их не выселили на улицы, это однозначно. Но защитить мы должны не популистки, а юридически корректно. К сожалению, бесплатного в жизни ничего не бывает. И в данной ситуации, если эта семья не в состоянии погасить, возникает вопрос, а кто должен гасить? А именно надо принимать решение о том, что ложить это погашение на местный бюджет или ложить это погашение на государственный бюджет, но гасить все равно надо. Мы должны вывести из-под зонтика погашение семью, а переложить этот долг на кого-то другого, на государство или на местную власть. Вот это будет юридически корректное решение. И я думаю, именно в таком контексте закон и будет принят, и мы этих малоимущих людей защитим. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, розгляд питання завершено. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект  може бути прийнятий за основу.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу  проекту Закону  про внесення змін до  Закону України "Про виконавчі провадження" (щодо збереження права власності боржника на єдине житло та  земельну ділянку, на якій воно розташоване) (реєстраційний номер 9124). Прошу голосувати.

 

17:59:50

За-126

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. (Шум у залі) Ну, не кричіть, будь ласка.

Партія регіонів – 1, "БЮТ-"Батьківщина" – 64, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 15, комуністів – 25, Народна Партія – 0, "Реформи заради майбутнього" – 18, позафракційні – 3.

Ставиться  на голосування  пропозиція про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.  

 

18:00:27

За-306

Закон… Рішення прийнято, перепрошую.

Шановні народні депутати, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра Верховна Рада України продовжить роботу у пленарному режимі  з 10 години ранку.

Шановні колеги, побажаємо нашій збірній достойно виступити сьогодні і перемогти. Дякую. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку