ЗАСІДАННЯ СОРОК СЬОМЕ      

Сесійна зала Верховної Ради України

8 червня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:24

Зареєструвалися в сесійній залі 421 народний депутат.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження нашого колеги Олександра Козуба. Прошу привітати колегу і побажати йому здоров'я і успіхів.  (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 7 червня 2012 року. Розглянуто 27 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 12 законів та 33 постанови, 5 законопроектів прийнято за основу, 1 законопроект повернуто на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи, 1 законопроект відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 1 закон прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон відхилено.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина" і фракція "Наша Україна – Народна самооборона" відповідно до Регламенту вимагають оголосити перерву для проведення консультацій і виголошення заяви. Хто буде виступати з заявою? Давимука? Роман Забзалюк, будь ласка.

 

10:02:58

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановні громадяни! Вчора на телебаченні пан Азаров дозволив собі зробити безпрецедентно брехливі заяви з обвинуваченням Юлії Тимошенко. Більш того, у своїй брехні  він посилався на невідомі матеріали нібито  іноземного правосуддя. Вчорашня заява Прем'єр-міністра Азарова остаточно підтвердили: уряд перестав виконувати передбачені Конституцією свої функції і перейшов на обслуговування  виборчих інтересів  корумпованого клану  Партії регіонів.

В той час, коли Головне   слідче управління, Генеральна прокуратура, СБУ, податкова міліція майже в повному складі займається продукуванням  фальшивих  кримінальних справ проти Юлії Тимошенко уряд Партії регіонів за величезні  кошти Державного бюджету винаймає  закордонні структури з єдиною метою -  очорнити Юлію Тимошенко.

Прем'єр-міністр Азаров та його уряд довів до межі бідності пенсіонерів, медиків, вчителів, селян,  чорнобильців, афганців, усе населення України. Замість виконання вирішення цих   кричущих  соціально-економічних проблем країни, він бере на себе роль прокурора, судді, слідчого і   публічно виносить  вироки Юлії Тимошенко. Це остаточно засвідчило,  що правлячий режим прагне повернути  України у 1937 рік. Тому фракція "БЮТ – "Батьківщина"  вимагає від пана Азарова  дати негайно відповіді: чи  відомо вам про презумпцію невинуватості?де ви взяли ці матеріали? На яких підставах ви обманюєте народ неіснуючими обвинуваченнями?

Вимагаємо надати рішення  будь-якого іноземного суду, у якому б Юлію Тимошенко  обвинувачувалася в корупції. Такого рішення  в природі немає і не існує.

Фракція "БЮТ – "Батьківщина"  вимагає негайно припинити  провокації і будь-які інсинуації  проти опозиції і її лідерів, негайно звільнити політичних  в`язнів та лідерів  опозиційних демократичних сил країни Юлію Тимошенко  та Юрія Луценко.

Слава Україні! Україна переможе! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! (Шум у залі)

 Шановні народні депутати, з приводу вимог, які прозвучали у  заяві народного депутата Забзалюка, я так розумію, від імені двох фракцій, я прошу  секретаріат підготувати відповідний запит на ім`я Прем'єр-міністра України.

Шановні народні депутати! (Шум у залі)

Шановні народні депутати,  сьогодні  у нас "година запитань до Уряду". Присутній практично у повному складі уряд, за винятком Прем'єр-міністра України, який зараз проводить протокольні заходи. Очолює представництво Кабінету Міністрів України перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський. Відсутні також 4 міністри з мотивів відрядження і участь у заходах, приурочених до Євро-2012. Всі інші міністри особисто присутні.

Шановні народні депутати, представники депутатських фракцій і груп внесли пропозицію про те, щоб під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів, пов’язану із завершенням навчального року і вступною кампанією, а також щодо зовнішньої політики, процесів, які відбуваються в світі, особливо в ставленні до України, оцінки внутрішніх подій України, реалізації зовнішньополітичних ініціатив України, зовнішньополітичного курсу, тобто це ті питання, які перебувають у сфері закордонних справ України.

Тому пропонується таким чином організувати нашу роботу. Дати можливість виступити почергово міністрам, для того щоб стило охарактеризувати ситуацію на ввірених їм ділянках роботи, відповісти на письмові запитання народних депутатів, а також на запитання від народних депутатів, які будуть до міністрів, визначених головними на цю "годину запитань до Уряду", або до присутніх членів Кабінету Міністрів України.

Тому така пропозиція, шановні колеги: надати можливість до 15 хвилин відповіді на письмові запитання, 15 – на усні. Якщо будуть безпосередньо стосуватись питання присутніх членів Кабінету Міністрів, про це ви повинні сказати. Немає заперечень? Які є заперечення, вони не приймаються.

Шановні народні депутати, запрошується на трибуну міністр освіти і науки Дмитро Володимирович Табачник. Ну, я повністю не називаю міністерство: спорту, молоді і туризму, все інше. Будь ласка.

 

ТАБАЧНИК Д.В.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати!  Від усіх фракцій Верховної Ради надійшли письмові запитання. Практично, в запитаннях від усіх фракцій є запитання щодо перебігу і початку вступної кампанії до вищих навчальних закладів України в цьому році. Тому дозвольте розпочати з цього найбільш масштабного питання, яке поставив народний депутат України Олег Олександрович Зарубінський щодо вступної кампанії. Хотів би підкреслити, що вперше за  20 років державні умови прийому до вищих навчальних закладів України були завершені після громадського обговорення, зареєстровані в Міністерстві юстиції і оприлюднені 12 жовтня 2011 року, що надало можливість викладачам, абітурієнтам, педагогам десять місяців працювати і готуватися по стабільним правилам. За результатами громадського обговорення, а також враховуючи перебіг вступної кампанії 2011 року, було внесено такі зміни в державні умови прийому до вищих навчальних закладів України.

Перше. Практично, стабільними залишилася терміни подачі заяв та документів від вступників на навчання на основі базової або повної середньої освіти на денну форму навчання. В цьому році документи на право на вступ будуть прийматися тридцять днів, з 2 липня по 31 липня. Прийом документів від вступників на денну форму навчання в усіх вищих навчальних закладах завершується 31 липня, прийом документів від осіб, які будуть складати вступні екзамени до вищих навчальних закладів, завершується 20 липня. Вступні екзамени для тих, хто закінчив школи до введення тестування, тобто до 2008 року відбуватися будуть з 21 по 31 липня. Прийом заяв та документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси в вищих навчальних закладах по таким фахам, як журналістика, майстерність актора, режисера, художні напрями підготовки завершуються 17 липня. Відповідно всі творчі конкурси будуть відбуватися в декілька сесій по мірі формування груп з 10 по 31 липня.

Вступні екзамени для осіб, які будуть вступати на основі базової загальної середньої освіти до коледжі завершуються 20 липня, вступні екзамени – відповідно з 20 по 31 липня. Рейтинговий список вступників, які вступають на основі повної та базової середньої освіти із зазначенням всіх осіб, рекомендованих до зарахування в інститути, університети і академії, буде оприлюднено в усіх вищих навчальних закладах не пізніше 12 години першого серпня.

Зарахування вступників на основі повної та базової середньої освіти на денну форму навчання буде проведено за державним замовленням – не пізніше 11 серпня, за контрактом, тобто за кошти фізичних і юридичних осіб – до 25 серпня.

В нових умовах прийому зазначається, що вступник може подати документи як особисто, так і в електронній формі заяву про допуск до участі в конкурсному відборі. В 2012 році цей порядок підготовлено окремим документом, затверджено і зареєстровано в Міністерстві юстиції. Новими умовами прийому приймальні комісії кожного вищого навчального закладу зобов’язані фіксувати факт подачі кожної заяви в паперовому вигляді, в єдиній державній електронній базі з питань освіти безпосередньо під час прийняття заяви. Встановлено, що три етапи зарахування після оприлюднення рейтингового списку рекомендованих до зарахування відбувається в три етапи: по чотири, три та три дні.

Вступникам також надано право подавати сертифікати Українського центру оцінювання якості світи, виданий або в дванадцятому році, або сертифікати чи їх дублікати за 2008, 2009. 2010, 2011 рік за бажання вступника, там, де він має кращий результат.

Новими умовами прийому встановлено, що для здобуття освіти на рівні бакалавра допускаються до участі в конкурсному відборі ті вступники, які подають сертифікати зовнішнього оцінювання з балами не нижче 124 по непрофільних конкурсних предметах і по головному предмету не менше 140 балів з профільного конкурсного предмету.

Також надано можливість приймальним комісіям за умови наявності педагогічних і науково-педагогічних кадрів встановлювати вступний екзамен для осіб, які вступають на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра за напрямом "Філологія (мови  національних меншин)" та здобули повну середню освіту мовами національних меншин: угорською, молдовською, румунською, кримськотатарською або польською здавати екзамен з такої мови, оцінки з якої виставлені в документі про освітній рівень. Результати екзамену будуть оцінюватись в шкалі від 100 до 200 балів.

Хотів би сказати, що чітко визначено всі зовнішні незалежні сертифікати зовнішньо-незалежного оцінювання відповідно до напрямів підготовки. Також в цьому році збережено нарахування додаткового балу призерам переможцям четвертого завершального етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та переможцям третього етапу всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів Малої академії наук.

Хотів би також проінформувати в перебігу вступної кампанії щодо обсягів державного замовлення. Постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 2012 року у вирішенні питання про державне замовлення на підготовку фахівців науково-педагогічних та робітничих кадрів та на підвищення кваліфікації, перепідготовку кадрів для державних потреб у 2012 році. Відповідно до постанови обсяг прийому для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста становить майже 79 тисяч осіб, що на 4 тисячі більше ніж державне замовлення  2011 року, в тому числі 68 тисяч осіб за денною формою навчання, що на півтори тисячі більше ніж минулого року. За освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра встановлене державне замовлення на рівні 127 тисяч 200 осіб, в тому числі за денною формою навчання 108 тисяч осіб.

Хотів би поінформувати  народних депутатів,  що рішенням уряду  суттєво  збільшено обсяг прийому за державним замовленням, порівняно з  2011 роком, на такі напрями підготовки як: електроніка майже на 34 відсотки, енергетика та енергетичне машинобудування  на 14,5 відсотків, радіотехніка, радіоелектронні  апарати, зв'язок, майже на 25 відсотків за державною формою замовлення, металургія та матеріалознавство на 64 відсотки збільшено,  порівняно з минулим роком, машинобудування та металообробка майже на 28 відсотків, хімічні технології та інженерія  на 46 відсотків, авіаційна та ракетно-космічна техніка державне замовлення збільшується на 44 відсотки, транспорт і транспортна інфраструктура на 32 відсотки. 

Крім цього, на  виконання рішення уряду збільшено обсяги державного замовлення  за напрямами: інформатика, системний аналіз, комп'ютерні   науки, автоматизовані та комп'ютерно-інтегровані  технології, системна інженерія, комп'ютерна інженерія, мікроелектроніка, наноелектроніка, безпека інформаційних  і комунікаційних систем.

Таким чином, в 2012 році  збільшено обсяг прийому    за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, за кошти державного бюджету,  за напрямами підготовки для ІТ-галузі на  майже 3 тисячі місць, відповідно на 24 відсотки. Обсяг прийому  за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста по державному замовленню, буде становити 74 тисячі осіб, в тому числі, понад  57 тисяч за формою денного  навчання. За освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра  державне замовлення розраховане на 44 тисячі 600 осіб, в тому числі  понад 37 тисяч охоплює місця державного замовлення  за денною формою навчання. Хотів би підкреслити, що це  найбільший показник обсягів прийому  за державним замовленням за всі роки  незалежності України і навіть порівняно з минулими роками.

На підготовку  робітничих кадрів  обсяг  прийому у порівнянні з  2011 роком збільшено на 15 відсотків і на підвищення  кваліфікації  і перепідготовку  - майже на 16 відсотків.

На виконання рішення уряду також   Міністерство освіти і науки, молоді та спорту довело обсяг державного замовлення і наступному тижні вищі навчальні заклади вчасно його одержать.

Хотів би перейти до запитання від депутатської фракції Партії регіонів. "Чи зашкодило випускникам шкіл те, що цього року у зв'язку з чемпіонатом Євро-2012 був скорочений навчальний рік?"

Завершення 2011-2012 навчального року в зв'язку з проведенням в Україні чемпіонату Євро-2012 в усіх загальноосвітніх навчальних закладах не залежно від їх типу, форми власності завершилося 25 травня цього року. Виняток лише становив закінчення навчального року для випускників 11-х класів. Оскільки 11-класники складали Зовнішнє незалежне оцінювання з метою того, щоб вони стигли його пройти вчасно, а також мали час у випадку незгоди подати апеляції, для них навчальні заняття було завершено 3 травня і вручення атестатів відбулося 12 травня. Тобто учні 11-х класів – єдина паралель, які вчилися на три тижні менше від інших. Що при двогодинних курсах на вивчення предмету втрата склала лише 6 годин на кожному предметі. Враховуючи і той факт, що навчальною програмою в програмі кожного предмету відведено від 6 до 10 годин резервного часу для повторення вивченого, узагальнення вивчення, то втрати навчального часу на вивчення нових тем просто не існувало.

Варто констатувати, що всі вступники цього року знаходилися в рівних умовах. Навіть при такому розкладі, з метою уникнення перевантаження міністерство прийняло ряд заходів. Розроблено було, направлено було в усі навчальні заклади відповідні рекомендації щодо використання навчальних тем і навчального матеріалу. І відслідковано, щоб жодні теми програмового матеріалу не були внесені останні теми в зміст завдань державної підсумкової атестації і Зовнішнього незалежного оцінювання. Хотів би підкреслити, що окрім деяких безпідставних заяв засобів масової інформації про незручність жодної офіційної скарги чи від вчителя, чи від випускника не було отримано.

Запитання від депутатської партії "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". "В 2011 році кількість бюджетних місць суттєво скорочена. В цьому році кількість бюджетних місць на престижні спеціальності скоротилась ще більше. Скажіть будь ласка, чи не доцільніше було б скоротити кількість приватних вищих навчальних закладів, які в основному готують юристів, економістів, бухгалтерів, а не скорочувати державне замовлення в престижних вищих навчальних закладах, які готують дійсно висококваліфікованих спеціалістів?"

Я вже викладав в попередньому питанні, що скорочення державного замовлення не відбувалось. Воно чітко розраховується відповідно від замовлень в трудових потребах в кожному напрямі від регіонів. В провідних навчальних закладах скорочено вище державне замовлення не було. Більше того, я вже називав, що по основним інженерно-технічним напрямках підготовки державні замовлення суттєво збільшились, від 24 до 64 відсотків.

Разом з тим, державне замовлення на підготовку юристів і економістів дійсно скорочується в зв’язку з тим, що існує перевантаження ринку праці фахівцями по цих спеціальностях, що підтверджується і офіційною державною статистикою, і реєстраційними даними Державного центру зайнятості.

Щодо закриття вищих навчальних закладів недержавної форми власності. То це відповідно можливо лише чітко у відповідності з Законом про вищу освіту, де можна анулювати ліцензію на підготовку фахівця лише тим недержавним вищим навчальним закладам, які виключно мають одну підставу – надання неякісних послуг освіти.

Водночас зазначу, що в 2011 році, за підсумками вступної кампанії, до 159 університетів в основному недержавної форми власності було подано менше 100 заяв на 1 вищий навчальний заклад. А до 20 вищих навчальних закладів, за результатами вступної кампанії 2011 року, не було подано жодної заяви. В основному це все заклади приватної форми власності. Тобто абітурієнти самі виявили недовіру до цих закладів.

Повторюється питання від депутатських всіх фракцій, зокрема є і фракції Партії регіонів щодо дитячих садків.

Хочу сказати, що в цьому році дитячих садків не було закрито жодного, а загалом за 2 роки відновили діяльність 476 дитячих садків, а також додатково створено 2 з половиною тисячі груп, що дозволило збільшити кількість місць в дитячих садках на 134 з половиною тисячі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Володимировичу, давайте перейдемо зараз до запитань безпосередньо від народних депутатів. Прошу записатись на запитання. Прошу прізвища.

Зоя Шишкіна, будь ласка. Фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:23:45

ШИШКІНА З.Л.

Уляні Миколаївні Мостіпан передаю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уляна Мостіпан, мікрофон, будь ласка.

 

10:24:55

МОСТІПАН У.М.

Шановний Дмитро Володимировичу, згідно із статтею 11 Закону України "Про запобігання проявам корупції", яка вступила в силу з 1 лютого цього року, всі, хто влаштовуються на посаду державного службовця, повинні пройти спецперевірку. Ця перевірка включає і міністерство. І от є такі дані, що у вас у міністерстві з того часу як було прийнято цей антикорупційний закон, да, знаходиться 22 тисячі таких запитів і люди ставлять питання правильно. Яким чином зробити так, щоб запити… ви, міністерство на запити відповідало не через 2-3 місяці, а через 2 неділі, як це положено. Ми ж розуміємо, що це люди без роботи практично 2-3 місяці ходять і не знають, куди їм приткнутися. Тому питання в мене таке, що ви збираєтеся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть питання.

 

МОСТІПАН У.М. Що ви збираєтеся зробити для того, чи збільшити кількість працюючих, які повинні у вас в міністерстві бути, чи якимось іншим чином вирішити це питання позитивно для майбутніх…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Дмитро Володимирович.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Дякую шановному народному депутату  за запитання.

На сьогоднішній день знаходиться вже більше – 26 тисяч запитань. Працюють люди цілодобово в суботу і в неділю. Крім того, створена спеціальна група з працівників кадрових відділів, кадрових підрозділів київських вищих навчальних закладів. Змобілізовані представники від інших центральних органів, які надають допомогу за умови, що вони мають відповідний допуск.

Але головне вже зроблено на минулому тижні, за пропозицією уряду внесено зміни, Уляно Степанівно, до указу Президента, прийнята відповідна постанова Кабінету Міністрів і зараз право спецперевірки одержали всі головні управління освіти і науки місцевих державних адміністрацій. Вчора ми завершили передачу справ 18 обласним державним адміністраціям, які також долучаються до перевірки. І сподіваюсь, що ми надолужимо до кінця червня, ввійдемо в графік, який передбачає указом Президента 2 тижні робочих на проведення спеціальної перевірки. Хотів би також сказати, що під час спеціальної перевірки, більше 300 осіб, виявлено було документи про  невідповідність, тобто неіснування такого диплому, його підробку і таке інше. Справа полягає в тому, що, починаючи з 2010 року, всі документи про всі рівні вищої освіти знаходяться в єдиній електронній базі, що робить швидким цю перевірку. Документи, які одержані до 2000 року, підлягають безпосередній перевірці – листуванню. Найбільші затримки трапляються у випадку, якщо люди закінчили вищі навчальні заклади поза територією України. Більше того, після 1992 року багато цих закладів ліквідовано, що і призводить до того, що дуже складно надати достовірні, якщо людина закінчила поза межами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

10:27:27

АРЖЕВІТІН С.М.

Дмитро Володимирович, я ось справа від вас, у мене одна рекомендація, одне запитання до вас.

Сьогодні Державний педагогічний університет імені Драгоманова здійснює експеримент по підготовці до незалежного тестування учнів у верховинських районах у Закарпатській області, особливо у Межигірському районі. Цей експеримент дуже вдало проходить, всі задоволені. І, можливо, звернути увагу на це і поширити цей досвід в цілому по Україні в інших державних закладах? Це як би рекомендація.

І запитання. Скажіть, будь ласка, Дмитро Володимирович, чи поділяєте ви думку про те, що ті студенти, які навчаються знову ж таки з високогірних населених пунктів, з тих пунктів, на яких поширюється статус, про гірський статус, щоб вони мали певні пільги при вступі і, можливо, певні якісь доплати чи, можливо, безкоштовне проживання в гуртожитках? Чи поділяєте ви таку законодавчу ініціативу, яка є у Верховній Раді? Дякую.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Дякую.

Хотів би сказати щодо Національного педагогічного університету імені Драгоманова. Це надзвичайно цікавий експеримент, який проводить педагогічний колектив цього закладу. Більше того, хочу з приємністю вас поінформувати, що Національний педагогічний університет Драгоманова обраний базовим, головним закладом по підготовці стандартів щодо підготовки педагогів, зокрема із корекційної педагогіки, із дошкільної, серед усіх  педагогічних вищих навчальних закладів Європи. Крім цього, експерименту, пов'язаного  з тестуванням також міністерство разом з університетом Драгоманова відпрацьовує введення тестування на придатність до педагогічної, психологічної професії в майбутньому. І я думаю, що ми завершимо це в цьому календарному  році, з наступного року запропонуємо тим, хто хоче одержати спеціальність педагога або психолога… або педагога, або психолога оці експериментальні тести на придатність до педагогічної діяльності. Тому цей експеримент ми знаємо і його  підтримуємо.

Щодо пільг при вступі або при поселенні, на сьогоднішній день в державних умовах прийому чітко враховані всі 11 категорій, які згідно рішенням законодавців мають такі пільги. В умовах прийму визначено, що на державне замовлення на них має бути відведено, на пільгові категорії, не менше 25 відсотків місць державного замовлення. Ця ситуація підтримана і громадськими організаціями, і спілкою ректорів, тому що в 2010 році, 2009 році траплялися випадки, коли пільговики повністю вибирали всі місця державного замовлення, ну, скажімо в Національному економічному університеті імені Гетьмана, в Національному університеті імені Шевченка і навіть ті випускники, які по всіх трьох зовнішніх незалежних балах оцінювання одержували 190-200 балів не мали можливості. Щодо законодавчої ініціативи, я думаю, що якщо буде таке рішення законодавця, то, безумовно, ми це врахуємо. На мою думку, все-таки до університет….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте питання.

 

ТАБАЧНИК Д.В. … за знаннями і якомога менше за пільговими категоріями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба або тести відмінити, або тоді всіх за пільгами приймати, щось одне треба визначитися, да.

Ярощук, фракція Партії регіонів.

 

10:31:02

ЯРОЩУК В.І.

Володимир Ярощук, фракція Партії регіонів. Прошу передати слово Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

10:31:10

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Дмитрий Владимирович, большое спасибо за исчерпывающую глубокую информацию. Вы знаете, абсолютное большинство незаполитизированных работников образования и науки отмечают сегодня спокойный и очень конструктивный рабочий ритм министерства образования. Так и держать, это как общее пожелание. Понимаете, действительно, много сегодня делается  в спокойном режиме, входим в вступительную кампанию опять-таки без излишней нервотрепки. Много делается сегодня и  для технического переоснащению сельских школ. Это большущая проблема, и мы только начинаем ее. Но вы взяли  серьезно, я понимаю…

Но вопрос один, который задают   везде во всех школах, спросите и министра образования Дмитрия Владимировича: не будет ли сорван график  оснащения сельских школ школьными  автобусами? Вот  тут план, мы идем в ритме, мы не выбиваемся из ритма. Это очень беспокоит учителей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дмитро Володиимрович.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Спасибо.

В этом году Кабинет Министров и благодаря помощи  каждого из народных депутатов  впервые поддержал  бюджетный запрос  Министерства   образования в рекордной сумме за все годы независимости Украины – 300… 253 миллиона на приобретение школьных автобусов для создания условий для детей, которые учатся в сельской местности,  равных условий для качественного образования. В соответствии с решением Верховного Совета проведена работа и проведен тендер, который позволит закупить за эти средства 989 автобусов, практически тысяча.

Хочу обратить внимание, что по графику поставка автобусов в школы предусматривается в августе, сентябре и  закончится до 25 октября. Мы идем четко в графике. Министерство финансов обеспечило внесение аванса. В конкурсе тендере победило четыре отечественных производителя, все они имеют соответствующие сертификаты Министерства транспорта, Государственной автоинспекции. Приведу только один пример, среди победителей официальная цена приобретения автобуса школьного для заказчиков малыми порциями  выставлена 401-403 тысячи гривен, по тендеру победители прошли на ценовом предложении 354-356 тысяч гривен за специально оборудованный автобус на 25 мест. Я абсолютно убежден, что можно успокоить педагогов сельской местности, родителей, все автобусы в августе, сентябре, октябре будут вовремя поставлены в сельские школы в полном объеме, практически тысяча единиц. Если добавить еще автобусы, которые закупаются за счет местного бюджета, думаю в этом году будет полностью решена проблема доставки учеников сельских школ, с помощью специального транспорта.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Терещук, фракція Народної Партії.

 

10:34:31

ТЕРЕЩУК С.М.

Прошу передати слово народному депутату Катерині Ващук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, будь ласка.

 

10:34:39

ВАЩУК К.Т.

Шановний Дмитро Володимировичу! У мене два запитання.

Перше. Скажіть, чи не вважаєте ви, що настав час для того, щоб піднести рівень освіти у сільських школах, що слід стимулювати прихід туди молодих спеціалістів через ці різні державні підтримки, таких як виплату підйомних, допомогу із житлом і таке інше.

Друге. Чи є спеціальна програма шкільна бібліотека? І на кінець, я б хотіла почути від вас, чи буде за турботою про вищу освіту назавжди похована з передачею в регіони профтехосвіта? Скоро в селах не буде коваля, слюсаря, зварювальника  і таке інше. Це дуже важливо. Робітничі професії завжди були на вагу золота. Дякую.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Дякую, шановна Катерина Тимофіївна, я спробую коротко відповісти на всі три запитання.

Щодо підготовки робітничих кадрів, я вже мав приємність поінформувати, що Кабінет Міністрів  в цьому році збільшив державне замовлення на підготовку робітничих кадрів на 15 відсотків. Зокрема, ще більше це стосується найбільш витребуваних спеціальносте. Крім того, міністерство уклало низку серйозних угод з вітчизняними виробниками, які, зокрема, хіміки, машинобудівники, металурги беруть участь тепер у формуванні державного замовлення в професійно-технічних закладах і в організації виробничої практики.

Щодо того я абсолютно переконаний, що професійно-технічна освіта не буде занедбана. Оскільки реалізується вперше за роки незалежності Державна програма розвитку професійно-технічної освіти. За 5 років передбачено 3,5 мільярди гривень коштів державного бюджету на відновлення і оновлення виробничої бази професійно-технічної освіти.

Щодо передачі на місця. Той закон, який підтримала Верховна Рада в першому читанні, він зараз  доопрацьовується в комітеті, і чітко передбачає головну новацію – трьохканальність фінансування. Тобто місцевий бюджет, державний і інші внески. Майно зберігається за державою і не може бути перепрофільована без рішення Кабінету Міністрів.

Щодо шкільної бібліотеки. Вперше в цьому році ми передбачаємо кошти на поповнення сільських шкільних бібліотек сільських шкіл. Розроблена така програма. Вона відразу починає реалізовуватися після завершення  друку підручників. Підручники будуть в цьому році завершено все друкування  до 15 серпня, підручники для 1 класу –  до 31 липня. Я думаю, що до кінця року ми зможемо з шкільних бібліотек 13 тисяч приблизно комплектів поставити і, зокрема, найперше, це сільські школи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олена Шустік, фракція    "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:37:51

ШУСТІК О.Ю. 

Олена Шустік, фракція   "БЮТ - "Батьківщина".

Шановний Володимире Михайловичу, відповідно до  129 статті Регламенту, уряд сьогодні має бути в повному складі. Поясніть, будь ласка, по-перше, чому немає  міністра внутрішніх справ, власне в мене запитання  до нього, сьогодні є його заступник.

У вівторок, під час масових акцій  перед Верховною Радою, фактично підрозділи МВС виконували функцію спецпідрозділу Партії регіонів України. Вони спочатку їх, підрозділи… розташовували, допомагали цим   людям у Маріїнському парку, для них перекрили дорогу, їх охороняли не відомо від кого у величезному складі. Потім травили опозицію  і її прихильників сльозогінним газом, били людей і це незаперечні факти,  які  є на фото і відео, ви не зможете   це спростувати.

Я хотіла би знати, хто давав таку команду для проведення  таких акцій в цей день і хто буде за це відповідати, власне? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відносно відсутності міністра внутрішніх справ, я  поінформував, шановні народні депутати, що 4 міністри, а саме:  віце-прем'єр-міністр Колесніков, міністр внутрішніх справ Захарченко і міністр оборони Саламатін  задіяні в заходах по підготовці до  Євро-2012. Одну хвилиночку. Тігіпко має бути присутній особисто, мабуть десь вийшов.

Відповість на ваше запитання перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій  Черних. Будь ласка, мікрофон.

 

ЧЕРНИХ С.П.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!  5 червня з 8 до 11 години на перетині вулиць Садової та Грушевського, в протест проти прийняття Верховною Радою  України   законопроекту про засади  державної мовної політики відбулося  пікетування за участю  окремих народних депутатів, представників  різних політичних   партій, громадських організацій та громадян… 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я запрошую до трибуни чи на трибуну міністра закордонних справ. Я запрошую Грищенка Костянтина Івановича.

Костянтин Іванович, прохання – запитання по черзі, по одному запитанню від фракції, які стосуються вашої сфери, а потім будемо від депутатів. І форма  уже у відповіді на запитання.

 

ГРИЩЕНКО К.І.

Вельмишановний Володимире Михайловичу! Шановні депутати!  Перш за все, я хотів би  подякувати за письмові запитання, надані депутатськими фракціями. В цілому вони стосуються трьох основних тем: курсу України на інтеграцію до ЄС та успішності  її  реалізації; виконання міжнародних зобов`язань України у тому числі у сфері верховенства права та прав людини і моделі  української зовнішньої політики.

Відповідаючи на них, маю  зазначити наступне.

МЗС здійснює свою діяльність відповідно до законодавчо закріплених засад зовнішньої політики та затверджених Президентом України щорічних пріоритетів. Таким чином, торкаючись питання балансу між різними зовнішньополітичними  векторами України, хотів би наголосити, що динаміку та зміст нашої  зовнішньої політики визначає   європейський напрямок.

Критично важливим для нас є  ефективна взаємодія з іншими стратегічними партнерами, насамперед Російської Федерацією та США.  Крім того, у світі  динамічно зростаючі нові центри  сили проявляють… для нас  природній інтерес. Це азійсько-тихоокеанський  регіон та Латинська Америка. До цього часу, до останнього часу нам не вистачало динаміки, тому тут надолучуємо.

Роботу МЗС ми будуємо навколо трьох ключових пріоритетів:  людина, добробут, безпека.  Тобто вживаються заходи  для забезпечення  прав та інтересів  українських громадян за кордоном. Шляхом зміцнення  економічної складової української зовнішньої політики дипломатична служба робить свій внесок у  підвищення добробуту суспільства в цілому. І забезпечуються національні інтереси у політико-безпековій сфері.

Безумовно, існують різні критерії оцінки ефективності  зовнішньої політики країни.  Основними з них три: динаміка,  зміст та атмосфера.

Щодо динаміки наших контактів.  З початку року відбулося більше 30 візитів за кордон   на рівні Президента України (8 таких візитів), Прем'єр-міністра (6), міністра закордонних справ (23). Тому наші контакти відбуваються активно і не мають якихось обмеження.

Щодо змісту, то його найкраще характеризують досягнення у реалізації наших зовнішньополітичних цілей. Серед ключових результатів за перші місяці поточного року визначу такі. 10 березня парафовано текст Угоди про асоціацію, наразі активно триває робота над технічною підготовкою тексту угоди до підписання. Юридична лінгвістична перевірка має бути завершена до кінця третього кварталу.

Далі. У рамках першої – законодавчої – фази плану дій з лібералізації візового режиму між Україною та ЄС виконано приблизно 80 відсотків нормотворчої роботи. В контексті подальшої розбудови відносин із стратегічними партнерами, а також в контексті вирішення нагальних проблем, що стоять перед нашою енергетикою, загалом економікою, вирішується питання щодо залучення американських та європейських компаній до видобутку сланцевого газу в Україні.

Також розпочато масштабну роботу щодо створення зони вільної торгівлі з цілою низкою країн світу: В’єтнам, Ізраїль, Канада, Ліван, Марокко, Сербія та Туреччина. Найближчим часом плануємо активізувати роботу щодо лібералізації взаємної торгівлі з нашими партнерами в регіонах Близького Сходу та Північної Африки.

Налагоджено системну роботу з українським бізнесом та регіонами, створена Рада експортерів при Міністерстві закордонних справ. Учора проведено чергове засідання з тими, хто працює на аграрному ринку. Окрема увага приділяється лібералізації візового режиму. У цій сфері за останній час підписано Угоду про відмову від віз для пред’явників дипломатичних службових та офіційних паспортів з Уругваєм, забезпечено здійснення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угоди про умови взаємних поїздок громадян з Туреччиною. Буквально днями підписано Угоду про скасування оплати за оформлення національних віз з Польщею. Триває переговорний процес зі спрощення візового режиму з Австралією, Канадою, Китаєм, Кореєю, Малайзією, Сінгапуром та Чілі. З американською стороною продовжуються переговори по реалізації попередньо досягнутих домовленостей про збільшення максимального терміну дії віз для окремих категорій громадян України, зокрема підприємців і туристів, з п'яти до десяти років. У контексті спрощення візового режиму з ЄС кількість виданих віз за останній час та низький рівень відмов є безпрецедентним. Кількість візових відмов зменшилась з чотирьох відсотків до трошки біля трьох. Загальна кількість виданих шенгенських віз збільшилась на 182 тисячі у 2011 році і досягла 1,1 мільйони віз. В рамках діяльності міжнародних та регіональних організацій у 2011 році Україна успішно провела головування в комітеті міністрів Ради Європи. Наразі ми забезпечуємо головування: центральноєвропейські ініціативи, активно готуємося до головування в ОБСЄ в 2013 році.

Продовжується робота із забезпечення підтримки кандидатури України до складу непостійних членів Ради безпеки ООН у 2016-2017 роках. Україна продовжує досить успішно виконувати свої функції як країни гаранта у  врегулюванні придністровського конфлікту. У межах компетенції МЗС докладає зусиль з метою належної підготовки до проведення парламентських виборів в Україні. До початку виборчого процесу надіслано запрошення на адреси дипл.ОБСЄ відповідних парламентських інституцій з метою організації спостереження за парламентськими виборами в Україні. 22-25 травня цього року відбувся візит в Україну місії з оцінки потреб дипл.ОБСЄ, яка готує рекомендації щодо формату та чисельності міжнародної спостережної місії.

Тепер щодо атмосфери відносин з міжнародними партнерами. Ми свідомі того, що в деяких з них існує критичне сприйняття окремих внутрішньополітичних процесів в Україні. Це стосується резонансних судових справ, а також необхідності підтримки високих темпів системних реформ, що дозволить якісно покращити діяльність всієї української судової системи та бізнес-клімату нашої держави.

Ми ведемо активний діалог з нашими партнерами з цих питань і максимально сприяємо реалізації програми реформ, які мають слугувати досягнення наших цілей в контексті нашого наближення до стандартів Європи.

Тепер я хотів би перейти до письмових запитань. Блок запитань щодо виконання зобов’язань Україною  перед Радою Європи.

Перше запитання від "Блоку Юлії Тимошенко – "Батьківщина" стосується того, що співдоповідачка моніторингового комітету Марієтта Пурбе-Лундін після зустрічі з Януковичем зазначила, що він налаштований виконати всі вимоги, які містяться в Січневій резолюції ПАРЄ. А це реформа судоустрою, декриміналізація сталінських статей, у яких засуджено Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, припинення політичного переслідування опозиційних політиків.

"Чи буде МЗС виконувати обіцянки Президента і в який спосіб?" Відповідь. Впровадження стандартів Ради Європи, як і виконання рекомендацій ПАРЄ є ключовим пріоритетом, який визначений на рівні Президента України.

Президент ще в січні 2011 року затвердив відповідний план, який є орієнтиром і для МЗС як органу виконавчої влади, і для інших центральних органів виконавчої влади України. Водночас треба враховувати, що виконання наших зобов’язань перед Радою Європи залежить від спільних зусиль усіх гілок влади, як виконавчої, так і законодавчої. Позитивним прикладом такої співпраці є нещодавна розробка, робота з підготовки та ухвалення Кримінального процесуального кодексу України. Зазначена вимога містилася у Січневій резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. В остаточному висновку Ради Європи щодо КПК було особливо відзначено, що прийняття кодексу може дійсно вважатися запровадженням міцної основи для створення чесної, справедливої та ефективної системи кримінального судочинства. Щодо заклику, що міститься в резолюції Парламентська Асамблея Ради Європи внести зміни до статей 364 та 360 Кримінального кодексу України у відповідності до стандартів Ради Європи, то Парламентська Асамблея лише починає роботу із вироблення таких стандартів, яку ми всіляко підтримуємо. Результати цієї важливої роботи дадуть відповіді на чутливі питання, які хвилюють  сьогодні політиків та фахівців юристів в багатьох країнах.

В контексті виконання наших зобов’язань перед Радою Європи під керівництвом МЗС у  співпраці з органами державної влади України розроблено відповідно план дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки, який є важливим практичним інструментом у здійсненні демократичних реформ в нашій державі.

Цей план містить 91 проект, які спрямовані, зокрема, на захист прав людини, реформування судової системи, боротьбу з корупцією, зміцнення свободи слова та посилення соціальної безпеки, а також зміцнення демократії на місцевому рівні.

Нещодавно 22 травня в МЗС відбулось засідання керівного комітету України Рада Європи з питань імплементації заданого плану. Разом з експертами Ради Європи був обговорений стан реалізації та можливі шляхи підвищення ефективності впровадження згаданого документу. Співпраця всіх трьох гілок влади, а також активна участь громадянського суспільства в цьому процесі, це запорука успішного і швидкого виконання наших зобов’язань перед Радою Європи. Що водночас має ключове значення для розвитку наших відносин з Європейським Союзом, зокрема, в частині ратифікації Угоди про асоціацію.

Наступні два запитання від фракції "БЮТ – "Батьківщина". Перше стосується того, що як стверджують автори запитання, ратифікація Угоди про асоціацію Україна ЄС під серйозною     загрозою,  це є наслідком політики нинішньої влади. Чому ви коментуєте питання не в вашій компетенції такі, як умови утримання та лікування Тимошенко.  Не реагуєте на  невиконання зобов'язань  України перед Радою Європи."

Ще запитання: "Представники влади роблять вкрай некоректні,  нахабні заяви на адресу європейських структур, а вимоги  дотримуватись єдиних для Ради Європи  принципів і цінностей називаєте  ультиматумом, втручанням у внутрішні справи. Це ознака курсу на  самоізоляцію.

Відповідь.  Питання імплементації  наших зобов'язань, взятих перед Радою Європи в 1995 році,  ніколи і ніким, на офіційному рівні, не ставились  під сумнів. Більш того,  з формальних  зобов'язань України   перед Радою Європи, наша держава  виконала майже всі, залишилось 2, це закони про адвокатуру і прокуратуру. Україна підписала  100  міжнародних договорів Ради Європи, з них ратифікувала   78.

Президент і уряд, лише цього року,  здійснили низку важливих кроків.  Президент підписав  Кримінальний процесуальний кодекс України, після  отримання висновку Ради Європи.  Утворено конституційну асамблею. Президентом створено комітет з питань реформування  правоохоронних органів, створено координаційну раду з питань громадянського суспільства. Ухвалено закон  України   про громадські об'єднання. Президент України    затвердив стратегію державної політки сприяння розвитку  громадянського суспільства в Україні та  першочергові заходи щодо її реалізації. Почав діяти єдиний державний реєстр осіб,  які вчинили корупційні правопорушення  з моменту набуття чинності Законом України  "Про засади, запобігання та протидію корупції". І цей перелік не є вичерпним.

Міністерство закордонних справ  продовжуватиме роботу, все необхідне в процесі реалізації урядом  і парламентом заходів на виконання  зобов'язань України    перед Радою  Європи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте таким чином. Зараз перейдемо до письмових запитань, прошу записатись на письмові запитання. Усних, я перепрошую.  Справа в тім, що автоматично машина списує  зразу всі. Шановні колеги, я прошу вас, то були запитання до міністра освіти і науки. Будь ласка, Лук'янова, фракція… Лук'янов, перепрошую, Владислав Лук'янов, фракція Партії регіонів.

 

ЛУК'ЯНОВ В. В.

Пане міністре, ми заслухали вашу доповідь і вдячні за чітко подану картину у відносинах, у зовнішніх відносинах України. Але хотілося б задати вам запитання: як ви вважаєте, чи впливає на нашу зовнішню позицію і чи підсилює її чи ні та ситуація, яка зараз складається у Верховній Раді стосовно розгляду питання про мови? Якщо ми поважаємо використання як  своєї мови, так і інших, якщо ми відходимо від конфліктів і стаємо більш консолідованими, чи дозволяє вам більш консолідована внутрішня позиція проводити більш сильну зовнішню політику?

 

ГРИЩЕНКО К.І. Дякую за запитання. Я хотів в цьому контексті зазначити наступне. Однозначно консолідована позиція  суспільства і тими парламентами, які представляють суспільство завжди в допомагає в проведенні послідовної і ефективної зовнішньої політики. В контексті дуже важливо те, що це питання набуло широкого розголосу, воно викликає інтерес у суспільства, і таким чином, дозволяє провести широку дискусію, в тому числі і в контексті тих зобов'язань, які має Україна у цій сфері.

Я просто хотів би, щоб кінцевим результатом стало якраз таке рішення, яке б задовольнило всіх у нашому суспільстві, і звичайно, всіх депутатів, які представляють різні політичні сили.

Міністерству закордонних справ, дипломатичній службі, звичайно, завжди легше працювати, коли депутати від провладної коаліції і від опозиції з принципово важливих питань знаходять компроміс. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Кендзьор, фракція "Наша Україна-Народна самооборона".

 

10:58:22

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор. Шановний пане міністре! Ми знаємо, як, в який ситуації перебуває величезна українська діаспора в Російській Федерації. Російське керівництво останнім часом зробило повну зачистку українських громадських організацій. Ви це дуже добре знаєте як міністр закордонних справ.

І на тлі отих наших перепетій щодо Закону про мови я хочу вам нагадати, ви, напевно, знаєте, що у нас в Україні російська мова має дві з половиною, понад дві з половиною тисячі російськомовних шкіл, 686 тисяч дітей навчаються російською мовою. Весь інформаційний простір російський і так далі, і так далі.

В Росії жодної української школи, садочку, інформаційного засобу для українців. Із бюджету Російської Федерації Росія не тратить ні одного рубля на культурно, національно-культурні потреби українців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КЕНДЗЬОР Я.М. …рубля Російська Федерація зі свого бюджету не тратить. Ми тратимо на потребу національно-культурних потреб російськомовної частини громадян України кожного року на освіту 3,5 мільярди гривен! Скажіть будь ласка, вас як українця, міністра закордонних справ така ситуація партитетна, в лапках, не ображає? Шановний пане міністре?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую.

 

ГРИЩЕНКО К.І. Дякую за запитання. Ну, з цих проблем, з цієї проблематики я вже не одноразово доповідав в цьому залі. Хотів би зазначити, що МЗС України, в зв’язку з рішенням Верховного Суду Російської Федерації про закриття Всеросійської української організації, зробило достатньо чітку заяву.

Ми виходимо з того, що права і можливості російських громадян українського походження мають бути забезпечені у належний спосіб у відповідності з законодавством Російської Федерації. Ми виходимо з того, що та організація, яка існувала, вже зробила максимум можливого для того, щоб відповідати всім, в тому числі і технічним вимогам. Відтак наша дискусія з Міністерством закордонних справ точиться зараз навколо якраз практичного вирішення проблем задоволення як культурних так і інших потреб української громади в Російській Федерації.

Хотів би зазначити також, що ситуація, вона неоднорідна. В деяких регіонах, скажімо в Башкирії, є дійсно недільні школи, є підтримка в тому числі і дитячим садкам, широка підтримка, широка підтримка… Але ми виходимо з того, що такий досвід не повинен тільки обмежуватися певними регіонами, він має бути застосований на загальнонаціональному рівні. Це послідовна позиція наша, ми з цього виходимо і вживаємо всіх заходів для того, щоб довести це до логічного завершення в плані якраз прийняття відповідних рішень. Ці питання виносяться на високий політичний рівень і є предметом обговорення якраз на тому рівні, який дозволяє нам розраховувати на поступове вирішення проблеми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остап Семерак, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

11:02:11

СЕМЕРАК О.М.

Прошу Сергію Соболєву передати слово. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, будь ласка.

 

11:02:15

СОБОЛЄВ С.В.

Пане міністр, ви як людина, яка стільки роботи приділила європейській інтеграції, розуміючи, що це питання всіх урядів, які були в Україні, повинні, мабуть, як ніхто розуміти, і це видно і з резолюцій всіх офіційних органів Європейського Союзу, що звільнення політичних в'язнів Тимошенко і Луценко відкриє реальний шлях до подальшої європейської інтеграції України. Це перше питання. Ваше відношення до цього.

І в рамках іншого, вчорашньої події – прийняття з нагоди дня Росії. Як ви вважаєте як міністр, як українець, коли оголошується русская народная песня у виконанні козачого хору і звучить гімн України "Ще не вмерла Україна". От як би до цього віднеслись, якби з нагоди прийняття для України хтось би оголосив Гімн Російської Федерації в такий спосіб? Як повинен поводитись офіціоз …

 

ГРИЩЕНКО К.І. Дуже дякую за запитання. Почну з другого. Під час прийняття, на якому я вчора був, з нагоди якраз національного свята Російської Федерації звучав текст нашого національного гімну двічі, текст. Один раз це було виконання Гімну України і Російської Федерації повністю у відповідності із музикою і оголошений він був як Національний Гімн України. Другий раз це вже була інтерпретація, яка, як мені пояснили, це пісня, яка існувала до того, як вона стала Національним Гімном нашої держави. І я якраз відчув тут у кубанців бажання це подати, як наше спільне надбання. Це люди, які століття тому, вони дали … Ще раз вам … Національний Гімн України був виконаний у повній відповідності разом з Гімном Росії. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу вас, не створюйте проблему на порожньому місці. Ну, я прошу вас.

 

ГРИЩЕНКО К.І. Національний Гімн, де коли він виконувався, всі представники української влади, громадськості, стоячи, вітали Гімн так, як це належить.  (Шум у залі) Значить, якщо ви хочете сказати, що наші, в принципі, співвітчизники …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Костянтине Івановичу, на цьому це питання завершили.

Я прошу вас! Шановні колеги, у мене таке враження, що ви вчора там були всі присутні і достеменно все знаєте, як там відбувалося. Так я вам інформую, шановні колеги, що коли оголошували народну пісню, то спочатку виконали "Розпрягайте, хлопці, коней", а потім сказали, що це народний кубанський хор виконав, який несе і тримає батьківські корені і ці корені Вітчизни, треба було аплодувати, а ви влаштовуєте незрозуміло що. А офіційно Гімн України було виконано, дотримуючись правил і норм. Не створюйте проблеми там, де її немає.

Сергій Павленко, фракція "Наша Україна", будь ласка.

 

11:06:20

ПАВЛЕНКО С.Г.

Дякую. Володимире Михайловичу,  дякую. Прошу передати слово колезі Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я перепрошую, відмініть Павленка. Перше запитання не відповіли, бо дискусія була з приводу другого питання. Відносно ув’язнення Тимошенко і позиція, я так розумію, МЗС щодо тих закликів, звинувачень і пропозицій, які звучать з боку європейського співтовариства. Будь ласка.

 

ГРИЩЕНКО К.І.  Хотів би… Дякую за запитання, по-перше. Хотів би зазначити наступне. Сьогодні Україна веде і українське МЗС зі своїми партнерами в Європейському Союзі, в інших державах відкритий діалог з усіх питань, які становлять інтерес для обох сторін.

Ми виходимо з того, що існує українське законодавство, існує українська судова система, існують питання, які належать до компетенції якраз судової гілки влади. І не МЗС має вирішує питання, які вирішуються і повинні вирішуватися в правовій площині.

Ми також показуємо, що сьогодні процес, який розглядається в судовому порядку, не завершений. Перед нами попереду ще буде розгляд в касаційному порядку. І саме в рамках українського правового поля, яке включає в тому числі і можливість подання, як це було зроблено, до Європейського суду з прав людини. Цей процес має відбуватися саме таким чином.

Ми виходимо також з того, що європейська інтеграція, цей процес є принципово важливим для всіх, хто сидить в цьому залі. І ми не сприймаємо намагання його торпедувати через будь-які внутрішні процеси в країні, особливо тоді, коли ми вийшли на завершення процесу, де багато хто з тих, хто сидить в цьому залі, брав на різних етапах участь. Це відповідає інтересам українського народу – завершення процесу ухвалення Угоди про асоціацію, підписання і ратифікація. І коли з однієї сторони публічно стверджують, що підтримують підписання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ГРИЩЕНКО К.І. …і окремо доводять зовсім протилежне, це не відповідає, на моє переконання, національним інтересам нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

 

11:09:12

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Костянтине Івановичу, більшість аналітиків, які серйозно аналізують проблеми геополітики і міжнародної економіки, однозначно заявляють, що насправді сьогодні в серцевині всіх міжнародних стосунків є одна справа – є боротьба за ресурси, конкуренція за ресурси. Називається газ, нафта, вода і земля. Не так багато – чотири.

Мене б цікавило, що Міністерство закордонних справ робить, щоб Україна була конкурентоспроможною, ну, як мінімум в газі і нафті. Бо відверто кажучи, в міжнародних стосунках і ви як дипломат це знаєте, переважна більшість або просто більшість заяв, декларацій є певним камуфляжем того, що є серцевиною інтересів. Ще раз хочу сказати, інтерес – це боротьба за ресурси. Це жорстка непрозора, часто нечесна конкуренція. Що Україна в цьому робить?

І ще таке побажання або порада. У вас зараз унікальна можливість, вас підтримує більшість парламенту, творіть, російською мовою "созидайте". Ми будемо підтримувати. Дякую.

 

ГРИЩЕНКО К.І. Дякую. Дякую за запитання і за, за пораду і за підтримку. Якщо говорити про боротьбу за ресурси, особливо енергетичні, Україна зараз здійснює цілу низку заходів. Це і пошук альтернативних джерел постачання газу. Це і розробка проекту будівництва заводу скрапленого газу на півдні нашої країни. Це і залучення відомих, всесвітньовідомих міжнародних нафтових компаній до пошуку і розробки сланцевого газу в Україні, який, якщо буде підтверджено попередні геологічні оцінки, дозволить вже протягом декількох років вийти на значні обсяги видобутку газу в середині країни.

Це також і наша робота по залученню міжнародної допомоги для вирішення проблем енергозбереження, ефективності якраз використання наявних енергоресурсів. Це також і ті переговори, які ми ведемо для залучення найкращого досвіду для застосування в Україні в максимально можливому масштабі так званої зеленої енергетики, - вітрових, сонячних станцій.

І нарешті, це також з однієї сторони внутрішня робота уряду по максимілізації найбільш ефективному використанні атомної енергетики, будівництва Дністровської АЕС. Унікальної установки, унікального об’єкту на території Європи.

Тобто це комплексний підхід, який поєднує як міжнародні заходи, так і... такими зусиллями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Шановні народні депутати! "Година запитань до Уряду" завершена. Ряд депутатів, одну хвилинку, ряд депутатів підходили з вимогами, оскільки багато запитань, продовжити на хвилин 10. А я, ну, я прошу вас. Я поставлю на голосування цю пропозицію.

Якщо ви не підтримаєте, тоді буде тільки право у Шустік, вона невдоволена була відповіддю, і на цьому завершимо.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про продовження на 15 хвилин, одну хвилиночку, ну я прошу вас, на запитання відповіді відповідно до того запису, який був. Прошу, визначайтесь. Ну, що ви кричите всі.

 

11:13:36

За-101

Рішення не прийнято.

Мікрофон Шустік Олени, будь ласка.

 

11:13:41

ШУСТІК О.Ю.

Олена Шустік, "БЮТ – "Батьківщина". Наша фракція все ж таки, Володимире Михайловичу, шановний, хотіла би почути відповідь від …… першого заступника міністра внутрішніх справ стосовно того все-таки, хто дав команду отруїти опозицію сльозогінним газом і виконувати функції по обслуговуванню Партії регіонів і захисту її в Маріїнському парку у вівторок. І все-таки міліція з народом чи міліція – це підрозділ Партії регіонів, спецпідрозділ Партії регіонів?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Петрович Черних. Ще раз скажіть те, що ви говорили.

 

ЧЕРНИХ С.П.

Шановні народні депутати! З метою недопущення сутичок 5 червня між учасниками мітингів з різнополярними політичними поглядами був встановлений ланцюжок міліцейський. Мета цього ланцюжка і мета присутності міліції біля Верховної Ради була одна – охороняти громадський порядок всіх, хто прибув на мітинги з одного боку і з другого боку. І ця мета була виконана, громадський порядок був забезпечений, по-перше, і по-друге, ніхто з цивільних осіб не звернувся, що його права або здоров'я було якось травмовано. Напротив, 5 співробітників, військовослужбовців внутрішніх військ звернулись з приводу тілесних, нанесення їм тілесних ушкоджень. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! "Година запитань до Уряду" завершена. Я дякую членам Кабінету Міністрів за участь в "годині запитань до Уряду". (Оплески)

 Шановні народні депутати! Відповідно до статті  25 Регламенту Верховної Ради  в п`ятницю  відводиться 30 хвилин для виголошення  депутатських запитів.

Шановні колеги, надійшло 239 депутатських запитів, тобто за 2 тижні. Тому я просив би вас консенсусно погодитися з тим, щоб я виголосив всі запити, щоб у нас їх не було більше на наступну п`ятницю. Ніхто  не заперечує? Ні.

Надійшли запити народних депутатів України:

Володимира Даниленка до Президента України стосовно присвоєння місту Путивль Сумської області почесного звання "Місто партизанської слави" з нагоди відзначення 125-річчя з дня народження двічі Героя Радянського Союзу Сидора Артемовича Ковпака, з урахуванням його вагомого внеску у визволення України від фашистських окупантів у роки Великої Вітчизняної війни.

Ставлю на голосування пропозицію про підтримку  запиту. Прошу голосувати. 

 

11:16:55

За-221

Запит підтримано. 

Ставлю  на голосування пропозицію про  направлення запиту до Президента України.  Прошу голосувати. 

 

11:17:17

За-238

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів (Мартинюк, Єфремов, Кожем'якін, Мартиненко, Симоненко, Шаров, Рибаков) до Президента України щодо забезпечення прав дітей, хворих на рідкісні захворювання, на належне медичне обслуговування, зокрема, в частині фінансування забезпечення лікарськими засобами у позачерговому порядку цільовим призначенням.

Ставлю на голосування пропозицію про підтримку  запиту.

 

11:17:58

За-294

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

11:18:17

За-310

Рішення прийнято.

Володимира Даниленка до Голови Верховної Ради України стосовно відсутності контролю з боку Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму за виконанням Постанови Верховної Ради України "Про відзначення 110-річчя з дня народження матері-героїні Олександри Деревської", що призвело до неналежного вшанування подвигу жінки, яка на ідеалах добра, людяності, милосердя, любові до праці та поваги до суспільства виховала 48 дітей.

 Юрія Гнаткевича до Голови Верховної Ради України з приводу з'ясування причин і підстав ігнорування внесеної народним депутатом України низки законопроектів щодо мовної політики, зокрема законопроекту про державну мову і мови національних меншин в Україні, зареєстрованого під номером 4222, набагато раніше за сумнозвісний законопроект Сергія Ківалава та Вадима Колесніченка.

Групи народних депутатів (Павловський, Кендзьор та інші) до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, голови Національного банку України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів реагування для дотримання прав вкладників товариства "Західінкомбанк".

Зіновія Шкутяка до Голови Верховної Ради України щодо надання інформації про реєстрацію народних депутатів України 5 червня 2012 року.

Ярослава Кендзьора до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушення конституційних прав і свобод людини по відношенню до громадян України Володимира Шпари, Сергія Бевза та Ігоря Мосійчука.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора України, голови Донецької обласної державної адміністрації, голови Донецької обласної ради щодо скасування неправомірних рішень Слов'янської міської ради, які грубо суперечать Конституції України та направлені на незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я міста Святогірьск, а саме, на закриття комунального лікувально-профілактичного закладу "Міська лікарня №4", внаслідок чого грубо порушується право громадян на отримання належної медичної допомоги, та притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Слов'янської міської ради за прийняття вказаних рішень.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України щодо недопустимості відміни руху окремих потягів та скорочення пасажирських перевезень.

Алли Александровської до Прем'єр-міністра України стосовно незадовільного реагування на звернення щодо необхідності надання державної підтримки Державному підприємству "Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції", місто Харків.

Василя Деревляного до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів для припинення незаконного тиску керівництва обласної та районних державних адміністрацій на керівників бюджетних установ Тернопільської області, що здійснюється з метою переходу працівників установ на обслуговування до банку "Надра", та захисту прав працівників бюджетних установ Тернопільської області на вільний вибір банків, через які має здійснюватись виплата їм заробітних плат.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів з вирішення питань, пов'язаних з вибухом природного газу в будинку №36 по вулиці 50 років ВЛКСМ в місті Чернігові, який стався        26 березня 2012 року.

Василя Чернія до Прем'єр-міністра України про встановлення тарифів, що діяли до 1 лютого 2011 року для споживачів електроенергії, які проживають в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електроплитами або електроопалювальними установками не газифікованих населених пунктів Мурованокуриловецького району Вінницької області.

Василя Чернія до Прем'єр-міністра України про будівництво дороги, що знаходиться на території Лозуватської сільської ради Липовецького району Вінницької області.

Вікторії Дем'янчук до Прем'єр-міністра України щодо звернення членів Всеукраїнської організації "Союзу радянських офіцерів" міста Кіровограда стосовно систематичних випадків ігнорування протягом п'яти останніх років вимог законодавства в частині невиплати відповідних доплат до пенсій ветеранам Збройних Сил, яких звільнено у запас до 1990 року.

Володимира Стретовича до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів із розшуку та встановлення винних у масовій потраві бджіл у Тиврівському районі Вінницької області.

Вікторії Дем’янчук до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки, молоді та спорту України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, голови Кіровоградської обласної ради про неналежне реагування Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на депутатське звернення щодо безпідставного закриття спеціальної загальноосвітньої школи № 2 у місті Кіровоград та невжиття заходів органами місцевого самоврядування для зменшення безпідставного тиску на учнів, які навчаються у зазначеному навчальному закладі, та їх батьків.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови Фонду державного майна України, голови Одеської обласної державної адміністрації щодо збереження товариства "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон", яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави від протиправних дій посадових осіб, запобіганню рейдерства, а також захисту інтересів трудового колективу та держави.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності посилення державного контролю за виплатами в повному обсязі цільових дотацій селянам на утримання великої рогатої худоби, з метою соціальної підтримки селянських господарств.

Леоніда Грача до Прем'єр-міністра України щодо необхідності та невідкладності прийняття дієвих заходів для відновлення статусу і функцій Кримської республіканської установи "Медичний Центр медико-соціальної реабілітації неповнолітніх" та організації на його базі лікування дітей від алкоголізму, наркоманії і токсикоманії.

Ігора Алексєєва до Прем'єр-міністра України про надання інформації та вжиття заходів реагування щодо забезпечення виконання законодавчих вимог у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Одеської обласної державної адміністрації, Одеського міського голови щодо незаконних дій посадових осіб з приводу виведення комунального підприємства "Ринок Привоз" в місті Одесі з комунальної власності, а також порушення прав  громади міста, працівників та інтересів держави.

Станіслава Мельника до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на завершення будівництва підвідного газопроводу та вуличних газорозподільних мереж до селища міського типу Буки Маньківського району Черкаської області.

Ігоря Рибакова до Прем'єр-міністра України щодо затримок з виплатами заробітної плати працівникам освіти Городнянського району Чернігівської області.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України щодо газифікації сіл Раденськ та Пролетарка Цюрупинського району Херсонської області.

Лілії Григорович до Прем'єр-міністра України щодо зловживання Міністром освіти і науки, молоді та спорту України Дмитром Табачником своїм службовим становищем для породження корупції в освітній сфері.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України щодо нагальної необхідності будівництва шляхопроводу через залізничну лінію за напрямком Київ - Коростень замість залізничного переїзду.

Віктора Сінченка та Миколи Шершуна до Прем'єр-міністра України щодо доручення Міністерству екології та природних ресурсів України і Міністерству аграрної політики та продовольства України про зняття екологічного збору за виробництво та збереження органічних добрив.

Олександра Кеменяша до Прем'єр-міністра України щодо недопущення реформування системи охорони здоров'я шляхом скорочення установ з надання медичної та стоматологічної допомоги у гірській місцевості.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, глави Адміністрації Президента України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо перешкоджання діяльності та застосування фізичного впливу на депутата Верховної Ради України Петра Мельника міським головою та депутатами Партії регіонів в Ірпіньській міській раді.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, глави Адміністрації Президента України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо побиття та недопущення депутатів Ірпіньської міської ради від опозиції та журналістів на сесії Ірпіньської міської ради, що зорганізоване мером та депутатами фракції Партії регіонів.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо дієвості системи працевлаштування молодих фахівців.

Наталії Королевської до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів з метою забезпечення житлом постраждалих від вибуху житлового будинку по вулиці 50 років ВЛКСМ, 36, місто Чернігів.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо перевірки фактів неналежного реагування на депутатські звернення правоохоронними і державними органами влади про зловживання владою та корупційні діяння голови Східницької селищної ради Львівської області Івана Піляка. Що створило ілюзію вседозволеності і призвело до того, що він, в 20 метрах від унікального мінерального джерела (Нафтуся) №18, в санітарній зоні №1, провів земельні роботи з облаштування дороги по вулиці Котляревського до власного відпочинкового комплексу "Три сини" в урочищі "Бухів", внаслідок чого, в окремих місцях углибився в землю більш ніж на три метри, що призведе до знищення джерела №18. Перевірки фактів незаконного включення в генеральний план забудови селища Східниця частини санітарних зон №1, які затверджені Постановою Ради Міністрів Української РСР №339 від 20 червня 1978 року, порушення кримінальної справи за фактом незаконного проведення земельних робіт в зазначеній санітарній зоні та вжиття заходів із припинення знищення всеукраїнського курорту Східниця.

Олега Зарубінського  до Прем'єр-міністра України щодо виконання вимог Закону України "Про захист прав споживачів" та реалізації права громадян на повернення грошей за неякісні товари та послуги.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України про визнання міста Маріуполь зоною екологічної катастрофи.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра оборони України, Міністра екології та природних ресурсів України, Голови Державної екологічної інспекції України, Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо недопущення надзвичайної події техногенного характеру на території військової частини А1515, село Матяшівка Великобагачанського району Полтавської області, забруднення горизонтів питної води Миргородського родовища мінеральних вод та визначення наявності і умов зберігання залишків пального у підземному сховищі.

Станіслава Мельника до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на реконструкцію автомобільної дороги між селищем міського типу Буки і селом Березівка Маньківського району Черкаської області.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, голови Державної екологічної інспекції України, голови Черкаської обласної державної адміністрації, Золотоніського міського голови щодо багаторічного екологічного забруднення поверхневих вод і оточуючого середовища неочищеними каналізаційними стоками з міста Золотоноша річок Суха Згар, Золотоношка, Кременчуцького водосховища та спричинення цим складної екологічної ситуації в селах Хвильово-Сорочин, Чапаївка, Чехівка, хутора Згарі Золотоніського району Черкаської області.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо недопущення ліквідації мережі книгарень у місті Чернівці.

В'ячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, глави Адміністрації Президента України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо продажу Ірпіньським міським головою та депутатами від Партії регіонів міста Ірпіня меморіального пам'ятника загиблим воїнам Великої Вітчизняної війни та початку будівництва на могилах солдат багатоквартирних житлових будинків.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо єдиних та державних реєстрів.

Уляни Мостіпан до Прем'єр-міністра України стосовно неналежного розгляду депутатського звернення щодо невиконання рішень суду в інтересах осіб, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС Рокитнянського, Миронівського, Богуславського та Кагарлицького районів Київської області.

Сергія Гриневецького  до Прем'єр-міністра України щодо надання неповної відповіді на депутатський запит від 23 березня 2012 року за № 11/10-411.

В'ячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України, глави Адміністрації Президента України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України, голови Київської міської державної адміністрації щодо недофінансування будівництва метрополітену та відсутності належного фінансування міської інфраструктури очисних споруд, сміттєспалювального заводу, доріг в місті Києві.

Юрія Литвина до Прем'єр-міністра України стосовно врегулювання руху пасажирських потягів через станцію Херсон.

Олександра Гудими та Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, голови Одеської обласної ради щодо негайного вжиття заходів з усунення причин та умов аварії на каналізаційному колекторі поблизу курорту Грибівка Овідіопольського району Одеської області, проведення перевірки за фактами вчинення злочинів, передбачених статтями 367, 239 Кримінального кодексу України, забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя та екологічної рівноваги на території Одеської області шляхом недопущення незаконного знищення лісових насаджень та здійснення рибного промислу за відсутності дозвільних документів та притягнення винних до відповідальності.

Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці до Прем'єр-міністра України щодо невжиття Урядом належних заходів з врегулювання ситуації, яка виникла на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України, та призвела до зупинки підприємств, скорочення виробництва і звільнення працівників.

Групи народних депутатів (Карпук, Стойко, Кендзьор) до Прем'єр-міністра України щодо неправомірності дій Михайла Кулиняка на посаді міністра культури України та свідоме знищення ним кадрового потенціалу української культури.

Ярослава Кендзьора до Прем'єр-міністра України про спробу ліквідації Національного Центру Театрального мистецтва імені Леся Курбаса.

Групи народних депутатів (Бондик, Прутнік та інші.) до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства внутрішніх справ України, Київської обласної державної адміністрації, Київської обласної ради, Бориспільської районної державної адміністрації, Білоцерківської районної державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду колективних звернень членів товариства садівників і городників "Азбест-1" Білоцерківського району Київської області та членів садівницького товариства "Парус" Бориспільського району Київської області щодо порушення земельного, містобудівного, природоохоронного законодавств та вжиття відповідних заходів реагування для забезпечення відновлення інтересів громадян і держави.

Групи народних депутатів (Прутнік, Бондик та інші) до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Полтавської обласної державної адміністрації  стосовно нагальної необхідності відкриття гемодіалізного центру для хворих південно-західного району Полтавської області, зокрема для нефрологічних хворих Миргорода, Лубен, Гадяча.

Віталія Коржа до Кабінету Міністрів України щодо постійної затримки зарплати освітянам і медикам Городнянського району Чернігівщини.

Групи народних депутатів (Степаненко, Литвинов та інші) до Кабінету Міністрів України, Пенсійного фонду України, Державної виконавчої служби України, Головного управління юстиції у Запорізькій області стосовно необхідності проведення ретельної позапланової перевірки дотримання арбітражним керуючим санацією Бердянського державного заводу скловолокна ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих під час здійснення ним своїх повноважень.

Групи народних депутатів (Степаненко, Солтус та інші) до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної інспекції сільського господарства України, Державного агентства земельних ресурсів України, Донецької обласної державної адміністрації, Донецької обласної ради, Володарської районної державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду колективного звернення жителів селища Володарське Донецької області щодо стану екологічної безпеки та її значного впливу на здоров'я громадян.

Миколи Шершуна до Віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України щодо звернення керівників сільськогосподарських підприємств Рокитнівського, Березнівського, Костопільського, Сарненського районів Рівненської області стосовно необхідності внесення змін до чинних законів України про джерела покриття витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій.

Володимира Карпука до Віце-прем'єр-міністра України - міністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо удосконалення механізмів реалізації та надання роз'яснень до Наказу "Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини".

Групи народних депутатів (Гудима, Джоджик. Всього 50 депутатів) до віце-прем'єр-міністра України - міністра охорони здоров'я України, міністра надзвичайних ситуацій України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Львівської обласної державної адміністрації, Львівського міського голови щодо рішення про надання земельної ділянки під будівництво сміттєзвалища та сміттєпереробного заводу в зоні екологічного лиха в районі міста Новий Розділ Львівської області.

Юрія Кармазіна до віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови державної фінансової інспекції України щодо вжиття заходів на бездіяльність органів внутрішніх справ та прокуратури за фактами розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час ремонту автомобільних доріг в Донецькій області, зокрема, в місті Красноармійську, у зв'язку з підготовкою до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року та притягнення винних осіб до відповідальності.

Олени Бондаренко до віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України щодо стану підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством.

Сергія Храпова до віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України, Генерального прокурора України щодо порушень в діяльності товариства "Нова пошта".

Сергія Власенка до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо штучного затягування розгляду касаційної скарги суддями Вищого спеціалізованого суду України на вирок засудженої                             Юлії Тимошенко від 11 вересня 2011 року та ухвали апеляційного суду міста Києва від 23 грудня 2011 року.

Юрія Прокопчука та Ігора Єреська до голови Вищої ради юстиції, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про вжиття заходів щодо притягнення до відповідальності суддів Апеляційного суду Черкаської області за умисне затягування розгляду справи та порушення присяги при розгляді кримінальної справи по обвинуваченню Валентини Македон у  вчиненні злочину, передбаченого статтею 128 Кримінального кодексу України.

Катерини Ващук та Сергія Терещука до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра фінансів України про необхідність відновлення фінансування бюджетної програми з підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації робітничих кадрів та підвищення кваліфікації фахівців агропромислового комплексу.

Катерини Ващук до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра освіти і науки, молоді та спорту України про необхідність збереження Науково-методичного центру аграрної освіти та надання йому статусу Українського навчально-методичного центру з підготовки молодших спеціалістів.

Петра Писарчука до міністра оборони України щодо захисту трудових прав працівників Сколівського військового лісгоспу Львівської області.

Валерія Дубіля до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Генерального прокурора України щодо правомірності будівництва торгово-побутового комплексу на розі вулиць Войкова та Першої Гвардійської Армії в місті Чернігів.

Володимира Лещенка до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо забезпечення прав на приватизацію житла мешканців безгоспного гуртожитку, що розташований в місті Бобровиця Чернігівської області по вулиці Незалежності, будинок 62.

Олександра Стешенка до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо вирішення питання забезпечення питною водою жителів села Свердлівки Сватівського району Луганської області.

Тараса Чорновола до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови Київської міської державної адміністрації, прокурора міста Києва щодо будівництва 25-поверхового житлового будинку по вулиці Ревуцького, 7-В з ігноруванням позиції мешканців району та грубим порушенням правил безпеки дітей і прав на нормальні умови життя людей.

Тараса Чорновола до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови правління - президента Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" щодо здійснення перешкод у набутті права власності на житлові приміщення та порушення прав інвесторів новобудови по вулиці Григоренка, 12 в місті Києві.

Сергія Павленка до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо реконструкції і будівництва водопровідних мереж у селищі Талове Станично-Луганського району Луганської області

Василя Грицака до міністра фінансів України, голови Державної податкової служби України щодо загрозливої ситуації, викликаної виготовленням марок акцизного податку, які не відповідають зразку, затвердженому нормативно-правовими актами.

Олександра Третьякова до міністра енергетики та вугільної промисловості України про отримання дивідендів з корпоративних прав, які є власністю держави.

Василя Чуднова до міністра надзвичайних ситуацій України щодо забезпечення Косівського району Івано-Франківської області чотирма секційними армійськими ремонтними мостами довжиною в 36 метрів.

Василя Чуднова до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо збільшення кількості штатних працівників логопедичних пунктів системи освіти Косівського та Верховинського районів в розрахунку один вчитель-логопед на 2-3 загальноосвітні школи.

Руслана Князевича до міністра внутрішніх справ України щодо захисту порушених конституційних прав затягуванням органами внутрішніх справ проведення експертиз за наслідками пожежі.

Ольги Герасим’юк до голови Державної виконавчої служби України, прокурора міста Києва щодо бездіяльності органів державної виконавчої служби при виконанні рішення суду про стягнення допомоги по вагітності та пологах на користь Оксани Мальцевої.

Богдана Губського до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо забезпечення інвалідів, ветеранів, учасників та дітей війни, а також учасників бойових дій засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення відповідно до вимог законодавства.

Сергія Терещука до голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо виділення земельних ділянок в приватну власність жителям села Кам'яний Брід Лисянського району Черкаської області.

Валерія Баранова до голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо необхідності перегляду штатного розпису працівників Бердянського управління Державного агентства земельних ресурсів у Запорізькій області.

Валерія Баранова до першого заступника міністра соціальної політики України щодо розгляду пропозицій, спрямованих на покращення грошового забезпечення військовослужбовців.

Анатолія Гриценка до Генерального прокурора України щодо неправомірних рішень і дій посадових осіб Івано-Франківської міської ради, незаконного будівництва в охоронній зоні пам`ятки культурної спадщини, неналежного ставлення прокуратури Івано-Франківської області до проведення прокурорської перевірки, що, фактично, сприяє продовженню незаконного будівництва та потребує притягнення до відповідальності посадових осіб.

Руслана Князевича до Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України, голови Державної податкової служби України щодо неправомірних дій посадових осіб Державної податкової служби у Житомирській області та Державної податкової інспекції у місті Житомирі.

В'ячеслава Кириленка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України про вимогу вжити належних заходів для встановлення та притягнення до відповідальності осіб, які організували і здійснили напад на мирних громадян, що виступають проти незаконної реконструкції Гостинного двору на Контрактовій площі у місті Києві і створення в ньому торгівельно-офісного центру.

Василя Грицака до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної податкової служби України щодо загрозливої ситуації, що склалася із наповненням Державного бюджету України.

Анатолія Матвієнка до Генерального прокурора України щодо розгляду Генеральною прокуратурою України питання реабілітації громадянина Василя Овсієнка.

Олександра Голуба до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо незаконних дій співробітників міліції по обмеженню конституційних прав громадян під час святкування Дня Перемоги у місті Львові.

Анатолія Гриценка до Генерального прокурора України щодо шахрайських дій та порушень прав приватних інвесторів будівництва багатоквартирного житлового будинку в селищі Гостомель Ірпіньського району Київської області посадовими особами компанії - забудовника "БІК КИЇВІНВЕСТБУД" та неналежного реагування правоохоронних органів на зазначені дії.

Владислава Забарського до Генерального прокурора України щодо бездіяльності та порушення вимог кримінально-процесуального законодавства працівниками прокуратури Кіровського району Автономної Республіки Крим при розслідуванні кримінальної справи.

Валерія Кальченка до Генерального прокурора України щодо надання інформації та перевірки фактів зловживання відносно службових осіб Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області.

Володимира Пилипенка до Генерального прокурора України щодо перевірки причетності сільського голови села Засулля, Лубенського району Полтавської області Сергія Бондаренка до погроз, завдання побоїв та тілесних ушкоджень громадянам села у зв'язку з відстоюванням ними своїх законних прав та інтересів.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо незаконного захоплення земель унікальної, загальноукраїнської пам'ятки "Історичний ландшафт Київських гір і долин ріки Дніпра" (Паркова дорога) під забудову центрів розваг, готелів, ресторанів, а також вертолітного майданчика фірмою, яка наближена до Президента України, що є проявом бездуховності та вандалізму.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України з приводу нерозслідування прокуратурою закупівель державним акціонерним товариством "Чорноморнафтогаз" двох так званих "вишок Бойка", двох буксирів та суден, які придбані удвічі дорожче від ринкової ціни, що призвело до безкарного викрадення з бюджету України близько 400 мільйонів доларів США.

Василя Хара до Генерального прокурора України щодо реагування на недостовірну інформацію, що надається прокуратурою Кіровоградської області.

В'ячеслава Кириленка до Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації про неприпустимість забудови Труханового острова та інших островів на території долини Дніпра в місті Києві.

Івана Мирного до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів порушення чинного законодавства посадовими особами Кагарлицької виправної колонії №115 Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в місті Києві та Київській області.

Євгена Кирильчука до Генерального прокурора України щодо зловживання службовим становищем працівниками правоохоронних органів, підроблення процесуальних документів та незаконне заволодіння майном.

Івана Стойка до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій прокуратури Тернопільської області.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки факту підробки документів на виділення земельної ділянки Українській Православній Церкві Московського Патріархату в селі Жежелів Козятинського району Вінницької області та взяття під особистий контроль.

Олега Тищенка до Генерального прокурора України про розгляд скарги громадянки Любові Паршиної щодо незаконного, на її думку, порушення кримінальної справи, фальсифікації матеріалів, переслідування, морального та фізичного тиску на заявницю, з метою примусу відмовитись від судових позовів та скарг до правоохоронних і державних органів на дії Едуарда Лозовського стосовно незаконного заволодіння їм майна акціонерів Закритого акціонерного товариства "Термо".

Миколи Кульчинського до Генерального прокурора України стосовно перевірки Генеральною прокуратурою фактів бездіяльності органів місцевого самоврядування міста Полтави щодо реєстрації прав та спроб захоплення власності громадян гаражного кооперативу, який знаходиться по проспекту Вавилова міста Полтави.

Миколи Потапчука до Генерального прокурора України стосовно ситуації, що склалася навколо приміщення торгового закладу та земельної ділянки по вулиці Словацького, 5 у місті Луцьк.

Миколи Шершуна до Генерального прокурора України щодо звернення громадянина Анатолія Крока, мешканця села Малинськ Березнівського району Рівненської області, стосовно невиконання договірних зобов'язань товариством "Єврокредитбуд" та приватним підприємством "Будсантехсервісплюс" перед найманими працівниками.

Михайла Полянчича до Генерального прокурора України про шахрайські дії товариства "Печерськінвест" та невиконання умов договору зазначеним товариством щодо будівництва об'єкту в селі Глеваха Васильківського району Київської області.

Миколи Томенка до Генерального прокурора України щодо перевірки обґрунтованості збільшення вартості закупівлі НСК "Олімпійський" електронної системи інформування гостей Євро-2012.

Михайла Полянчича до Генерального прокурора України про виконання Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" від 17 лютого   2011 року.

Наталії Королевської до Генерального прокурора України щодо недопущення протиправного заволодіння майном пансіонату "Збруч", а також забезпечення стабільної роботи закладу з метою належного лікування відвідувачів пансіонату.

Олега Білоруса до Генерального прокурора України про незадовільну відповідь прокурора Київської області, щодо розгляду звернення громадян Анатолія Іващенка та інших.

Олега Тищенка до Генерального прокурора України про розгляд скарги громадянина Олександра Паршина щодо незаконної, на його думку, відмови у порушенні кримінальної справи за фактом заволодіння, шляхом шахрайських дій, майном акціонерів Закритого акціонерного товариства "Термо" міста Луганська, у змові з іншими особами, депутатом Луганської обласної ради, першим заступником голови Луганської обласної державної адміністрації Едуардом Лозовським.

Олега Ляшка до Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо захисту прав ошуканих вкладників товариства "Інвестиційна компанія "Полтавабудінвест".

Олександра Кеменяша до Генерального прокурора України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів із встановлення осіб, що скоїли напад на секретаря Ужгородської міської ради Віктора Щадея та притягнення їх до відповідальності.

Олександра Стешенка до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів із припинення незаконних дій з привласнення грошових коштів громадянина Тішакова, вчинених за участю посадових осіб Сватівської районної державної адміністрації Луганської області.

Сергія Власенка до Генерального прокурора України щодо незаконного проведення цілодобового відеоспостереження, як способу створення психологічного тиску під час лікування у медичному закладі "Центральна клінічна лікарня Укрзалізниці", а також обмеження в праві на телефонні дзвінки родині Юлії Тимошенко.

Олександра Голуба до Генерального прокурора України щодо порушення трудових прав працівників Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України щодо невиплати заборгованості по заробітній платі працівникам підприємства "Дніпровський автобусний завод" міста Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Сергія Шевчука до Генерального прокурора України щодо бездіяльності прокуратури міста Києва та слідчого управління в місті Києві по справі лікаря Владислава Закордонця, який утримується в СІЗО міста Києва з жовтня 2010 року до цього часу.

Юрія Литвина до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб Кіровоградської міської ради та вжиття заходів прокурорського реагування.

Сергія Шевчука до Генерального прокурора України з приводу кримінальної справи за фактом шахрайського заволодіння квартирою у місті Луцьк.

Геннадія Задирка та Володимира КАПЛІЄНКА до Генерального прокурора України щодо неналежного реагування та бездіяльності працівників Нацкомфінпослуг і прокуратури стосовно порушення норм законодавства України зі сторони Приватного акціонерного товариства "Просто-страхування" в питанні умисного ухиляння від виплати страхового відшкодування Миколі Кривоносову за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

Групи народних депутатів (Задирка, Каплієнка та інших) до Генерального прокурора України щодо затягування та ігнорування розгляду органами прокуратури питання стосовно повернення громаді села Новосілки Вишгородського району Київської області земель резервного та водного фонду, які попереднім керівництвом Вишгородської райдержадміністрації було вилучено та передано у приватну власність з явним порушенням норм чинного законодавства України, про що свідчать виявленні факти зловживань.

Групи народних депутатів (Аржевітін, Соболєв та інші) до Генерального прокурора України щодо законності проведення Державною податковою інспекцією у Дніпровському районі міста Києва позапланової виїзної перевірки Асоціації українських банків.

Групи народних депутатів (Матвієнко, Чорноволенко, Уколов) до Генерального прокурора України щодо "зліплення" кримінальної справи проти Олександра Гудими, народного депутата 1-го скликання, прокуратурою за політичними мотивами та корупційними інтересами.

Миколи Потапчука та Володимира Карпука до Генерального прокурора України щодо формальної відповіді керівництва Волинської облдержадміністрації на депутатський запит про закриття Самарівської та Велимчанської дільничних лікарень Ратнівського району Волинської області.

Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка до Генерального прокурора України щодо незаконного будівництва у парковій зоні та захоплення рекреаційної пляжної зони у селі Залізний порт Голопристанського району Херсонської області.

Юрія Гнаткевича до заступника Генерального прокурора України - прокурора Автономної Республіки Крим з приводу зволікань, тяганини, прокурорських маніпуляцій і відмову у відкриті кримінальної справи проти групи експертів за завідомо неправдивий, сфальшований експертний висновок у кримінальній справі   Миколи Ларіонова.

Андрія Павловського до голови Київської міської державної адміністрації щодо недопущення закриття чи перепрофілювання Дитячої поліклініки №1 Святошинського району міста Києва.

Володимира Герасимчука до голови Київської міської державної адміністрації щодо незадовільної роботи комунальних служб міста Києва з підготовки та обслуговування зливостоків.

Володимира Герасимчука до голови Київської міської державної адміністрації щодо незадовільної підготовки пляжів та зон відпочинку до нового сезону.

Богдана Губського до голови Черкаської обласної ради щодо реорганізації Канівського училища культури та мистецтв у Канівський інститут культури та мистецтв.

Євгена Добряка до голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо фінансування ремонту доріг комунальної власності Малинського та Радомишльського районів.

Сергія Павленка до президента державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" щодо проектування і будівництва понтонної переправи через річку Південний Буг між селами Богданівка та Костянтинівка Доманівського району Миколаївської області.

Шановні народні депутати, всі запити, які надійшли і зареєстровані, їх було 239 – виголошені.

Відповідно до Регламенту, дві фракції – фракція Народної Партії і група "Реформи заради майбутнього" просять оголосити перерву для того, щоб вони мали можливість оголосити заяву. Хто буде виголошувати? Павло Мовчан, будь ласка.

 

11:57:53

МОВЧАН П.М.

Шановні колеги, шановні виборці! 5 червня у стінах Верховної Ради було вчинено замах на життя української нації і української держави. Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" закликає всі здорові сили в парламенті та суспільстві об’єднатися задля захисту Богом даного права українцям на свою рідну мову та на збереження своєї національної ідентичності  як онтологічної основи нашого буття.

За визначенням Мартіна Гайдеггера, одного з найбільших мислителів сучасності, мова – це дім буття. Втрачається мова, - втрачається нитка, яка пов’язує людину з її культурою та буттям. І як не прикро, але доводиться констатувати, що на 21 році існування нашої держави цей дім буття українського народу опинився перед реальною загрозою руйнування.

Саме таку мету, очевидно, переслідують ініціатори законопроекту про засади державної мовної політики. Лицемірно прикриваючись гаслами про демократію та права людини, вони глумляться над правом українського народу на власну мову, пам’ять, історію, нав’язуючи йому натомість мову іншої держави.

В жодній країні світу немає такого абсурду, який вони нав’язують Україні. Вдумайтеся! 10 відсотків населення, яке послуговується мовою національної меншини, у будь-якій адміністративно-територіальній одиниці, навіть у селі може нав’язати 90 відсоткам іншого населення свою як регіональну, тобто російську! А фактично як другу державну, оскільки передбачається її функціонування у всіх сферах суспільного життя. Причому, не поруч з державною, а замість неї.

Цілком очевидно, що йдеться про насаджування російської мови як другої державної. При цьому у найбрутальніший спосіб. Так, у статті 2 завданням державної мовної політики визначено розвиток, використання і захист регіональної мови обов'язком не тільки органів державної влади та місцевого самоврядування, але навіть і фізичних осіб. Про яку демократію тут можна говорити, якщо санкціонується втручання у приватне життя.

У статті 1 передбачено норму, якою громадянина позбавлено прав самому визначати, яка мова є його рідною. Фактично у зрусифікований регіонах нею має бути російська як перша мова, якою оволоділи особи. І таких прикладів можна навести безліч. Ідеологи цього проекту лукаво твердять, що він не зашкодить функціонуванню та розвитку української мови як державної, і це при тому, що їх визнання, за їх визнанням російська мова набуде статусу регіонального, тобто другої державної, у 13 регіонах України.

Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" наголошує, що цей законопроект немає нічого спільного ні з Конституцією, ні з Європейською хартією регіональних мов та меншин…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну, 10 секунд, будь ласка.

 

МОВЧАН П.М. Це інструмент насильницької русифікації. І ми звертаємося до всіх, кому небайдужа доля України, об'єднати наші зусилля для відсічі відвертим ворогам української нації, а для цього треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, шановні народні депутати, так перерву будемо робити? (Шум у залі)

 

МАРТИНЮК А.І. Давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, шановні колеги, одна частина кричить перерву робить, друга - не робить. Я поставлю на голосування цю пропозицію. Одну хвилиночку. Ну, кричать. Давайте тоді проголосуємо. Хто за те, щоб ми… Прошу, прошу, одну хвилинку. Я прошу. Я ставлю на голосування пропозицію, щоб ми зараз не робили перерву або працювали, скажімо не до 13 ї, до половини, до 12.30, а потім перейшли до виступів у "різному". Да. Прошу голосувати за цю пропозицію.

 

12:02:24

За-263

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" щодо розрахунків енергогенеруючих компаній перед державним бюджетом (реєстраційний номер 10395).

Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:02:59

За-210

Воля Верховної Ради, вона прийняла таке рішення.

Будь ласка. Я прошу вас. Владислав Лук'янов, перший заступник голови комітету.

 

12:03:09

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати і запрошені! Проект Закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2012 рік" (за номером 10395) спрямований на вирішення ряду актуальних проблем і забезпечення належного функціонування підприємств житлово-комунальної сфери та погашення заборгованості місцевих бюджетів з різниці в тарифах на послуги централізованого водопостачання і водовідведення, на теплову енергію, яка склалась через невідповідність фактичної вартості таких послуг та встановлених тарифів для населення. З цією метою запропоновано збільшити на 2 мільярди 400 мільйонів гривень відповідну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам.

Законопроект підтримується Мінрегіонбудом, Мінрегіонвугілля, а також Міністерством фінансів.

Разом з тим, після розгляду комітетом цього законопроекту додатково виникла необхідність уточнити назви деяких субвенцій місцевим бюджетам. Тому пропонується внести такі зміни: за кодом 2311290 слова: "та обладнання" замінити словами: "автотранспорту, техніки, інвентарю та медичного обладнання", за кодом 2311300 після слів: "на придбання медикаментів" доповнити словами: "та виробів медичного призначення". Зазначені зміни не є ресурсними, однак дозволять забезпечити медичні заклади необхідними засобами для надання медичних послуг.

Також пропонується включити до джерел розрахунків по субвенції в різниці  в тарифах надходження  від сплати податкового боргу , у тому числі реструктуризованого або розстроченого (відстроченого)  підприємств, що надають послуги  з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії підприємств централізованого водопостачання та водовідведення з податку на прибуток та податку на додану вартість, що розширить…

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас є ще час, тому що ви   і від комітету, і від… Продовжуйте.

У нього 4 хвилини. Будь ласка, продовжуйте.

 

12:05:29

ЛУК’ЯНОВ В.В.  …з податку на  прибуток та податку на додану вартість, що розширить можливості проведення розрахунків різниці в тарифах. Тому пункт 2 законопроекту пропонується доповнити текстом наступної редакції:  "Пункт 34 викласти у наступній редакції: надходження від сплати податкового боргу, в тому числі  реструктуризованого  або розстроченого (відстроченого) (в дужках!)  підприємств електроенергетичної, вугільної галузей, підприємств, що надають послуги виробництва, транспортування та  постачання теплової енергії, підприємств централізованого  водопостачання та водовідведення із податку на прибуток та  нарахування суми  податку на прибуток підприємств електроенергетичної  галузі, підприємств, що  надають послуги з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії,  підприємств централізованого  водопостачання та водовідведення,  які виникли після проведення розрахунків згідно із статтею 23 цього  закону. 

У пункті 35 та 37 слова "підприємств електроенергетичної та вугільної галузей" замінити словами "підприємств електроенергетичної, вугільної галузей, підприємств, що надають послуги з виробництва, транспортування та  постачання теплової енергії, підприємств централізованого  водопостачання та водовідведення".

Такі зміни потребують уточнення  положень додатків 1, 3, 4, 7 до Закону  про Державний бюджет, а також виключення з назви законопроектів слів "щодо розрахунків енергогенеруючих компаній перед Державним бюджетом у зв`язку з  розширенням предмету регулювання". 

Таким чином, прошу прийняти законопроект за реєстраційним номер ом 10395 у доопрацьованій комітетом редакції з урахуванням озвучених мною додаткових пропозицій за основу та в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, я нагадую, що Лук’янов виступав і як автор законопроекту, і як представник Комітету з питань бюджету. Йому доручив комітет, це право комітету. Він перший заступник голови комітету.

Прошу записатися на виступи, якщо є бажаючі. Будь ласка, Ганущак Юрій.

 

12:08:05

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове, ну, йдеться про взаємозаліки. Що тут погано? Погано те, що ми не можемо, який рік підряд ми не можемо зробити нормальне це у бюджеті, який затверджується, ми не можемо дати достатньо дотацій для органів місцевого самоврядування, щоб таких заліків не було. Це розбещує як комунальні підприємства, які нарощують заборгованості, так і розбещує генеруючі компанії, які не платять податок, тому що все одно завершується взаємозаліком.

Яка друга проблема? Друга проблема, що у нас у Додатку до Закону про Державний бюджет не йде розподіл цих коштів по регіонах, тобто знову ми получаємо "ручняк": хто перший прибіжить до Мінфіну отримати цей взаємозалік, той і отримує ці речі. Тобто ми маємо дуже велику корупційну складову у цьому процесі.

Те, що в кінці кінців треба розрулювати взаємозаборгованості, ну, в принципі, це зрозуміло. Але ж ми вертаємося на кінець 90-х років, коли все працювало за принципом погашення взаємозаборгованості і так званих бартерних операцій. Ну, в кінці кінців, треба ж колись і зупинитися на цьому. Коли ми нарешті перейдемо до нормальних грошових взаємовідносин, які гарантовані на тому, що кваліфіковані люди розраховують, які  мають бути потреби, як вони розраховуються, які мають бути однозначно поставлені податки, які мають бути ціни. Той, хто планує наперед – той виграє, той, хто після цього заліковує рани – той завжди фінансово програє, а також зростають корупційні складові – "відкати" і тому подібне. Так не можна робити, в кінці кінців, навчимося робити бюджет нормально. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Моїсен… Мойсик, вибачте, передає Чорноволенко. Прошу Олександра.

 

12:10:22

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, я хотів би підкреслити, що коли м побачили цей законопроект, то, чесно кажучи, ми всі здивувалися, в тому числі і в бюджетному комітеті. Справа в тому, що тут все переплутано, що тільки може бути переплутано, і назва переплутана, і подивіться на висновок, до речі, дуже критичний науково-експертного управління, от, він має іншу назву, ніж та, що тут, то підготовка надзвичайно невдала.

Друге, шановні друзі, самі розрахунки обґрунтування того, що відбувається, теж зліплені, ну, надзвичайно погано. Ну, уявіть собі, якщо в результаті виконання цього енергогенеруючі компанії сплатять пів мільярди податків, то який же вони тоді прибуток отримують? Тепер звідки ви взагалі берете оці два з половиною, майже два з половиною мільярди гривень, які ви плануєте зробити? А головне, для чого ви плануєте? Якщо в вас є зайві два з половиною мільярди гривень, віддайте всі борги чорнобильцям. Ні, замість цього ви видаєте компаніям, які займаються водопостачанням, які в свою чергу розрахуються з компаніями, які займаються електрогенерацією, які, фактично, гроші, які вони повернули як кредити, тобто компанії електрогенеруючі, вони потім вже отримують у вигляді прибутку, з якого ви ще намагаєтесь взяти пів мільярди прибутку і по пів мільярда податку на прибуток і ще завести їх в бюджет і знову-таки повернути цим же енергогенеруючим компаніям. Ну, і таких громадян, хто нас слухає, щоб ви уявляли, кому даються ці гроші, енергогенеруючі компанії – це таке м'яке слово, а в народі цих, це все називається олігархи. Тобто, фактично, гроші з бюджету, збільшується бюджет на 2,5 мільярди абсолютно не обґрунтовано, бо в десятому і одинадцятому році ці статті не були виконані до спецфонду, не будуть вони і зараз виконані. Але видатки будуть зроблені, і таким чином люди, які називаються олігархами, а ви їх називаєте енергогенеруючими компаніями, отримують додатково величезні прибутки. Дякую за увагу. За це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одна хвилина, Сухий.

 

12:12:40

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, те, що в нашої опозиції не було, немає, вже, напевно, не дочекаємося конструктивних ідей, це погано. Сильній владі потрібна сильна опозиція. Але ще гірше, коли народні депутати, окрім від опозиції, не читаючи закон, не розуміючи суті закону, намагаються щось тут обговорювати. Та при чому тут Чорнобиль? Вперше за рахунок енергогенеруючих компаній місцеві бюджети отримують кошти перед опаленням, перед зимою знімається гострота питання, бо отримуються кошти і розрулюються спокійно балансові рахунки на місцях. Це ж місцевим бюджетам кошти підуть.

Візьміть в руки закон прочитайте, яке джерело: від погашення заборгованості та зобов’язань енергогенеруючих компаній перед державою. Про що мова йде? Так не можна дурити людей: "Я звертаюся до громадян, які нас слухають." Візьми в руки закон, прочитай і перестаньте варнякати брехню з цієї високої трибуни Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, заспокойтеся. Нєльзя, тому що від фракції уже виступили.

Шановні колеги, не політизуйте питання там, де його немає. Я абсолютно солідарний з колегою Ганущаком, який сказав, що дійсно, цей закон життєво необхідний, але ми повинні бути в наступні роки мудрішими: не посеред бюджетного року приймати подібні рішення, а одразу, приймаючи Закон про Державний бюджет України, враховувати цю ситуацію.  

А ситуація дуже проста. Державний бюджет планував одні субвенції місцевим бюджетам, виходячи з одних цін на теплову і енергетичну енергію, а зараз ці ціни зросли відповідно до рішень національних комісії і тому  треба це компенсувати і треба віддати з державного бюджету місцевим, щоб вони розрахувалися, я тут не бачу ніякої абсолютно політики, крім того, що політика спрямована на зміцнення державних бюджетів.

Тому я ставлю на голосування пропозицію прийняти закон 10395 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо розрахунків енергогенеруючих кампаній перед державним бюджетом) із врахуванням пропозицій від комітету, які були озвучені у виступі Лук'янова. Прошу голосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Тільки в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В цілому як закон, немає часу нам…

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете заперечувати потім.

 

12:15:33

За-259

Дякую. Закон прийнято.

Шановні колеги!

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адам Іванович! Запишіть, що є заперечення, не можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже пройшло півроку, якщо ми ще півроку з вами, а ми враховуючи те, що ми 5 числа завершуємо роботу не встигаємо прийняти закон, то у вересні місяці ми взагалі з вами навряд чи будемо працювати, і значить нічого вони не одержать. Юрій Анатолійович, закон прийнято.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення". Реєстраційний номер 10497, 10497-1 є пропозиція розглянути за скороченою процедурою, прошу проголосувати.

 

12:16:25

За-215

Прийнято рішення.

Будь ласка, законопроект 10497 доповідає Наталія Королевська, підготуватись по урядовому Сергію Леонідовичу.

 

12:16:42

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Задание, которое стоит перед всеми нами, это дать людям рабочие места, высококвалифицированные и высокооплачевыемые. Что сегодня происходит в нашей стране? Первое.

В стране каждый четвертый человек работает в теневом сегменте, наиболее активная часть трудоспособного населения. Это 8 миллионов человек сегодня задействованы в трудовой миграции. Найти работу по специальности практически невозможно, молодежь сегодня, около 20 процентов  молодых людей, не могут найти себе работу. А в сельской местности все еще гораздо хуже, более 30 процентов  людей на селе являются сегодня безработными. Сегодня цена  труда в Украине копейки, на которые невозможно прожить.

И при этом при всем,  правительство  сегодня  одним предлагает вообще работать бесплатно, других, своими мерами, загоняет   в тень и толкает на преступление, а третьих людей, в принципе, лишило работы. После  принятия Налогового кодекса и Пенсионной  реформы, количество рабочих мест сократилось  более чем на 500 тысяч то есть мы должны вдуматься в эти страшные цифры. Неадекватность экономической политики привела к тому, что в стране  борются  не с безработицей, а борются сегодня  с работодателями. Что сегодня не привлекают кредиты в реальный сектор экономики,  а сегодня обкладывают всех штрафами и собирают  налоги с убытками. Если и дальше будет такая      политика, то мы прекрасно понимаем,  количество  безработицы  будет расти и бедность в стране будет процветать.

Мы обязаны сегодня людям дать уверенность в завтрашнем дне  и вы сейчас будете выбирать не между двумя законопроектами, а между двумя  экономическими моделями. Между моделью роста и занятости, стимулирования производителя  и создания рабочих  мест, и новой высококвалифицированной экономики. И  вы будете выбирать между моделью репрессий, ограничений, давления и моделью бедности. Я прошу поддержать  наш законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Завершуйте, будь ласка. 

 

КОРОЛЕВСЬК Н.Ю. … прошу поддержать наш законопроект, который основан на стимулах и создания рабочих мест. На поддержке нашего национального производителя. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Дякую. Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Леонідович Тигіпко, підготуватись Харі.

 

ТИГІПКО С.Л.

Пане головуючий, шановні народні депутати. Проект Закону України  про зайнятість населення розроблено на виконання національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження  програми економічних реформ Президента України. Метою законопроекту є підвищення рівня зайнятості населення, стимулювання зростання кількості нових високооплачуваних робочих місць та розширення можливостей для реалізації права громадян України на гідну працю.

Основні новації законопроекту. Роботодавці отримують строком на один рік сто відсотків компенсації по сплаті єдиного соціального внеску за  працевлаштування на новостворені робочі місця для наступних категорій громадян: молоді на перше робоче місце, безробітних віком від 50 років і вище, інвалідів, одиноких батьків, батьків, які виховують дітей до 6 років та дітей інвалідів, та дітей-сиріт, та осіб звільнених після відбуття покарання.

Зменшення строком на один рік на 50 відсотків розміру єдиного соціального внеску для тих роботодавців, які у попередньому році створювали нові високооплачувані робочі місця не нижче трьох мінімальних заробітних плат, в яких була заробітна платня.

Суб'єкт малого підприємництва, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних протягом року отримує щомісячну компенсацію у розмірі мінімального страхового внеску за кожне створене робоче місце.

Запровадження порядку, коли період стажування студентів зазначається у трудовій книжці, що буде свідчити про набуття практичного досвіду та сприятиме працевлаштуванню молоді.

Також ми передбачили безкоштовне, можливість безкоштовного стажування для і в разі, якщо буде сплачуватися за стажування заробітна платня – то це буде передбачати теж скасування сто відсотків єдиного соціального внеску прим такій сплаті. Надання стартових виплат у розмірі в п'яти мінімальних заробітних плат молодим спеціалістам, які погодилися працювати у сільській місцевості за потрібними державі спеціальностями -  зараз це лікарі і вчителі.

Запровадження принципу єдиного вікна для надання безоплатної консультації допомоги..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТІГІПКО С.Л…для започаткування бізнесу.

Таких норм, шановні народні депутати, достатньо багато. Ми переглянули досвід багатьох країн європейських, Сполучених Штатів, і я вважаю, що якраз цей закон значно покращить ситуацію на ринку праці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запишіться.. Ні. Ще до обговорення голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Георгійович Хара.

А почему? Василь Георгійович, давайте, будь ласка, 2 хвилини і у нас дуже багато роботи.

 

12:22:09

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги! Относительно законопроекта Королевской, наш комитет предлагает его отклонить по двум причинам. Кабминовский предлагает совершенно новый закон, здесь предлагается изменение в действующий закон, причем, 80 процентов текста кабминовского закона в тексте Королевской.

Относительно кабминовского, поскольку времени на положительные нет, я сразу скажу отрицательные моменты, которые есть. Они были высказаны работодателем, профсоюзами и на заседании комитета депутатами.

Первое. Законопроект вмешивается в сферу деятельности других законов.

Второе. Предлагается недопустимая смена управления всеобязательных государственных социальных страхований.

Третье. Исполнительной дирекции фонда предлагается стать центральным органом государственной власти за счёт взносов работодателей и работников. Недопустима льгота работодателя, создавшего рабочее место, недоплата единого взноса. Единый взнос, это там часть пенсионного фонда, страхования от несчастного случая на производстве от временной потери трудоспособности. И это может разрушить фонды другие, помимо этого фонда.

Далее. Отдельные нормы этого закона противоречат Конституции. Ну, первое. Предлагается, допустим, внести изменения и пособие, которое требуется на уровне прожиточного минимума отменить. Предлагается уменьшить максимальный размер помощи по безработице***. Это тоже противоречит Конституции.

И, конечно, маловероятна заинтересованность молодого специалиста поехать на 3 года в село только потому, что ему дадут 5 прожиточных минимумов пособия. По сегодняшним деньгам это 5 тысяч 470. Тем не менее, не смотря на эти недостатки и он очень сырой, и работодатели, и профсоюзы настаивают на том, чтобы в самое ближайшее время его принять. Потому что он очень нужен нашей стране.

Поэтому комитет просит вас поддержать решение и принять его за основу. Мы сегодня имеем очень хорошее предложение от Научно-экспертного управления главного Верховной Рады, которое, кстати, предлагает…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте.

 

ХАРА В.Г. Есть предложение от работодателей и профсоюзов. Если мы сегодня примем, у нас будет более, чем достаточно, времени к сентябрю подготовить ко второму чтению и принять именно такой, какой он нужен. Прошу поддержать решение комитета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, запишіться, будь ласка. Цибенко, за ним – Чечетов. Володимир Лещенко, будь ласка.

 

12:24:59

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Безробіття є хронічною хворобою будь-якого капіталістичного суспільства, а в Україні ця хвороба виявилася надзвичайно тяжкою. Таким негідним, безсовісним методом буржуазія знецінює робочу силу, щоб платити робітникам і селянам, іншим найманим працівникам не фактично зароблену заробітну плату, а копійки, яких не вистачає ні на прожиття, ні на дітей, ні на лікування. Проте роботи в нашій країні є стільки, що її не переробить за свій вік навіть удвічі більше працездатного населення, ніж зараз є в Україні.

Хочу наголосити й на тому, що рівень безробіття, який фігурує в офіційних документах, не відповідає дійсному стану справ. Бо безробітними вважаються лише ті особи, які стоять на обліку в центрах зайнятості, але ж безробітних, мабуть, у 5, а на селі в 10 разів більше.

Запевняю, що капіталістичне суспільство ніколи не вирішить проблеми безробіття, бо це явище є одним із його стовпів. Щоб подолати безробіття і забезпечити повну зайнятість населення, слід встановити в Україні владу трудящих і перейти на соціалістичний шлях розвитку.

Що стосується законопроектів 10497 і 10497-1, то зміст обох досить схожий, неначе їх писала одна людина, хоча урядовий більш чітко охоплює порушену проблему. Проте до нього є низка суттєвих зауважень, які, до речі, викладені у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Особливо нас турбує те, що всупереч чинному законодавству змінюється система управління державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, скасовується виплата допомоги по безробіттю особам, які попереднього року працювали менше 26 календарних тижнів, і те ж саме стосується рівня заохочення молодих спеціалістів на селі.

На мій погляд, потрібно прийняти законопроект урядовий …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чечетов. Павленко наступний. Сухий, будь ласка.

 

12:27:24

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Згідно офіційної державної статистики і згідно статистики міжнародної організації праці в Україні  немає росту безробіття. Ніби хочеться кричати "Ура!". Але насправді немає росту безробіття, тому що в Україні зупинено  процес модернізації базових галузей народного господарства. Якщо  в європейських країнах безробіття викликано тим, що на заміну людині  йде техніка і разом з ним ріст заробітної плати, то ми маємо тиш да гладь, модернізація зупинена, реформи не ідуть, і у нас виникла  інша проблема – проблема надзвичайно напружена, чому і необхідний цей закон,  у нас росте кількість  вразливих верст населення, які стають безробітними. Це молодь і люди після  50-літнього віку. 

Мається на меті, що цей законопроект в цілому може розв`язати цю проблему. Але я не пам`ятаю за останні роки  чи був хоч один уряд, який би не намагався втрутитися  в  роботу самоврядних організацій і  в фонди соцстраху перекласти ці кошти величезні туди  в  загальний фонд Державного бюджету.

Шановні, або ми  будуємо громадянське суспільство і наближуємо людей до управління  державою, або ми все віддаємо державі. Це називається тоталітаризм, це вже все було, нічого  доброго тут не буде. Ми людей казками, які тут бунтували, врятували тим, що створили фонди соціального  страхування від нещасних випадків на виробництві. Тому це проблема. 

І на виїзному засіданні Комітету з питань  соціальної політики відбулося надзвичайно  бурхливе  обговорення. Ми прийшли до висновку: ми підтримаємо цей закон  в першому читанні лише  з однією метою – аби розпочати цей процес, аби розпочалася динаміка пошуку, дійсно, ефективних шляхів.

Голова комітету сказав: буде створена робоча група за участю роботодавців, профспілок. Ми  запрошуємо всіх народних депутатів України, хто розуміється на системі   соціального захисту і  процесів відтворення робочої сили. В такому вигляді, як він зараз  є, він в цілому працювати, закон, не зможе і не буде.

Я пропоную прийняти його (урядовий) за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павленко передає, я так розумію, Зарубінському. Будь ласка, Зарубінський. За ним Кармазін.

 

12:29:41

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція  Наордної партії.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні колеги! В межах регламенту не зумію проаналізувати весь законопроект – і урядовий, і пані Королевської, оскільки  вони достатньо системні і комплексні. Я хотів би звернути на ті, як для мене, дві речі, які дозволяють і стимулюють вже його підтримати як ідею і дати можливість, як Сухий правильно сказав, розвивати його далі. Ми не так давно з колегою Миколою Шершуном, народним депутатом, подали законопроект про недопущення дискримінації людей літнього і похилого віку. Ярослав Сухий сказав, що ця дискримінація існує для людей, особливо що стосується зайнятості після 50 років. Не зовсім точно: не хочуть приймати на роботу вже і після 45 років, і після 40 років і так далі. Причини різні, але причини, які на Заході називаються "ейджизмом" – це є дискримінація за віковою ознакою.

Що передбачається в цьому законопроекті і що не треба, щоб було викинуто при підготовці до другого читання (маю на увазі урядовий законопроект)? Правильна диспозиція, абсолютно правильна, коли роботодавець, який працевлаштовує на новостворені робочі місяця молодь на перше місце – це апріорі, я це не дискутую, - далі: осіб віком від 50 років (можна подумати – 45-ти) та інших з числа неконкурентоспроможних громадян на ринку праці строком не менш ніж на 2 роки, йому компенсувати витрати, пов’язані зі сплатою єдиного соціального внеску без обмеження його розміру заробітної плати. Абсолютно правильно.

Друга позиція, абсолютно правильна: особи віком (бачите, тут вже від 45-ти, правильно) страховий стаж більше 15 років (ну, в 45 років нормальна людина, 15 років, вибачте, має працювати в своєму житті) матимуть право на одноразове отримання ваучера на професійне навчання. Якщо я не помиляюся, ……..12 тисяч гривень. Це стимулює людей і роботодавця приймати тих, які мають працювати, які мають досвід, які мають заслуги перед Вітчизною.

Дякую. Ми будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, за інформацією, яка надійшла до головуючого, це був тисячний виступ колеги Зарубінського.

Кармазін, будь ласка. А у Кармазіна зашкалює!

 

12:32:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Українська опозиція". Шановні народні депутати, різниця в тому, що ви не почуєте, який у мене виступ, що в мене підходи різні, я не в провладній фракції, тому ви ніколи не почуєте оголошення Адама Івановича. Зате почуєте інше, шановний Адам Іванович, ви щойно створили посадовий злочин, вчинили, при розгляді Закону про Державний бюджет України. Ви вчинили посадовий злочин. Тимошенко сидить в тюрмі, а ви пока сидите тут.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я заперечував, народні депутати заперечували проти прийняття закону в цілому. Ви всупереч закону, Закону про Регламент, Конституції проігнорували це право, я звинувачую вас в тому, що ви вчинили посадовий злочин. І я прошу Комітет з питань регламенту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ближче до теми.

 

КАРМАЗІН Ю.А. …вжити заходів до того, щоби зараз було відновлено право народних депутатів про внесення пропозицій до Закону 10395 про Державний бюджет України і більше не домовляйтесь так, не робіть таких речей, це не є добре. А потім зрозумійте, що таке 365-а і за*** якою сидить сьогодні Тимошенко чи Луценко.

Щодо цих проектів… щодо цих проектів, шановні, проекти обидва потрібні, але хочу висловитися на підтримку проекту народних депутатів. Чому? По-перше, він вносить зміни до ряду законів. По-друге, він  більш конкретніший і наповнює певним змістом. Тобто мова іде не просто про якісь  декларації, які є в урядовому проекті, а мова іде про те, що заохочуються ті, хто створює робочі місця. Мова іде про те, що заохочуються і запровадження і інвалідів до роботи, і за….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, від фракції, яка не виступала, одна хвилина, Павловський, будь ласка.

 

12:34:31

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, важлива тема щодо стимуляції роботодавців, зайнятості,але разом з тим, хотів би звернути увагу, щоб це не перетворилося з боку Уряду в чергову мильну передвиборчу бульбашку. Тому що та мотивація, яка пропонується роботодавцю за рахунок зменшення сплати єдиного соціального внеску, зруйнує і без того незбалансований Пенсійний фонд. То може пошукати інші методи стимулювання? Повчіться в того ж Китаю. Зменшити навантаження на Фонд заробітної плати. Може зменшити якісь відсотки з податку на прибуток тим роботодавцям, які створюють робочі місця.

І хотів би, щоб це не було черговою мильною бульбашкою, як це буде про Закон про податок на розкіш. Без вирішення, пане Тігіпко, проблеми чорних офшорних дир, це буде фікція всі ці закони. Закрийте чорні офшорні зони! Ви обіцяли Закон про оподаткування офшорних зон. Де він?! Може ви самі не хочете його сплачувати, бо за свій банк свого часу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено.

Шановні колеги, кожен із вас правий і автори законопроектів також. Що, дійсно, і кожен з вас, хто зараз має можливість спілкуватися з людьми, з виборцями, знає і відчуває, що зайнятість населення – це найболючіша проблема зараз у нашого суспільства. І ми з вами зробимо дуже добре, якщо зуміємо вирішити цю проблеми і піти, можливо, на більш навіть радикальні кроки, ніж зараз пропонують для того, щоб це розв’язати. Тому я закликаю всіх вас підтримати ці законопроекти, один з них, бо вони альтернативні.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" (реєстраційний номер 10497), доповідала колега Королевська. Прошу визначатися.

 

12:36:57

За-30

Не підтримано.

Голосується законопроект за номером 10497 – про прийняття за основу Закону України "Про зайнятість населення". Це урядовий законопроект. Прошу голосувати.

 

12:37:30

За-262

Дякую, прийнято.

Давайте профільний комітет спільно з зацікавленими відомствами, міністерствами з використанням того законопроекту, який доповідала Королевська зробимо закон, який допоможе людям у цій сфері.

Шановні колеги! Нам треба буде оперативно розглянути ще три закони і потім ми з вами приступимо до різного.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів). Реєстраційний номер 9209. Є пропозиція за скороченою процедурою, прошу підтримати.

 

12:38:20

За-201

Будь ласка, я просив би Василенко, оперативно, тут все зрозуміло, коротко скажіть в чому суть будемо визначатись.

 

12:38:32

ВАСИЛЕНКО С.В.

Шановний Адам Іванович! Шановні народні депутати! Цей законопроект вже виносився і був в першому читанні проголосований, метою цього …і потім був знятий мною, тому що були пропущені деякі…

Метою розроблення цього законопроекту є покладання завдань щодо здійснення обліку та розподілу номерних знаків, проведення обов’язкового технічного контролю та відомчої реєстрації транспортних засобів. На … *** органів Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спецзв’язку та оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.

В двох словах, поясню, сьогодні ці державні установи мають спецтехніку і по новому законодавству потрібно проводити їх технічний огляд на приватних станціях, що не може бути взагалі, тому що не має такої техніки, яка б могла зробити цю перевірку. Але вони до сьогоднішнього дня мають спеціальний знак типу 9-10, це чорні номери. Якщо ми сьогодні пустимо цю техніку, знімемо її з чергувань, чи щось, вони потягнуть за собою  дуже багато всіляких незручностей, недопущення  відриву від цілодобового чергування.

Через це, Адаме Івановичу,  присутні народні депутати,  я хотів би, прошу вас, прийняти за основу цей законопроект  і    буду дуже дякувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Так, будемо голосувати? Зараз. Крім Ганущака, інші не наполягають? Будь ласка, Юрій Ганущак і будемо визначатись. Сідайте, будь ласка.

 

12:40:20

ГАНУЩАК Ю.І.

Ну, зараз ми побачимо по помаху руки Чечетова, чи  вдячний вам за голосування за другу  російську мову.  А реально, я не бачу взагалі потреби  у цьому законопроекті, нинішній стан повністю  врегульований законодавством. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Не зовсім так, на жаль, Юрій Іванович. Ви добре знаєте проблеми, але тут трошки ви  не до кінця. Мова йде про те,  щоб дати можливість розібратись з реєстрацією спеціального автотранспорту, який є у військових, по суті, формуваннях. У міністерствах, відомствах, які мають до цього  відношення, про що говорив   доповідач.

Я ставлю на голосування прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України  щодо відомчої  реєстрації транспортних засобів   (реєстраційний номер 9209). Прошу підтримати. 

 

12:41:30

За-255

Прийнято рішення.

Шановні колеги, можливо давайте, Кармазін заперечує, я з ним уже  сваритись сьогодні не хочу. Давайте проголосуємо за скорочену процедуру  підготовки. Будь ласка, за скорочену процедуру підготовки, щоб на наступному пленарному тижні ми могли розглянути його в другому читанні. Прошу голосувати.

 

12:42:07

За-249

Скорочується до 7 днів термін подання пропозицій.

Розглядаємо проект Закону про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності (реєстраційний номер 10560). Прошу підтримати пропозицію розглянути за скороченою процедурою.

 

12:42:44

За-208

Підтримано.

Доповідає перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Миколаївна Моісеєнко. Підготуватися Бахтеєвій.

 

МОІСЕЄНКО Р.М.

Дякую. Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу! На сьогодні, на превеликий жаль, для просування медичної продукції*** представників, виробників, дистриб'юторів, реалізаторів дуже часто використовують фармацевтичних і медичних працівників з метою прямого стимулювання для призначення конкретного препарату медичного. Це призводить, передусім, до порушення прав пацієнта.

Таким чином, з метою гарантування саме права на охорону здоров'я, дотримання конституційних прав громадян запропонований сьогодні проект закону, встановлюють певні обмеження при професійній діяльності медичних і фармацевтичних працівників, які стосуються призначення медичних лікарських препаратів. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Тетяна Дмитрівна, думка комітету.

 

12:43:49

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, комитет 6 июня рассмотрел данный законопроект. Считает поддержать очень важно в первом чтении. И основная цель – это защитить украинцев, как от некачественных препаратов, которые, конечно, непосредственно оказывают влияние на их здоровье, так и защитить экономические интересы в связи с тем, что в последнее время участилось, что в лечебных, профилактических учреждениях, аптечные учреждения, фармацевтические предприятия рекламируют и навязывают свои препараты. И, конечно же, мы сегодня должны это ограничить в связи с тем, что Всемирная организации здравоохранения дает статистику – смертность на планете пятое место занимает от некачественных и лишних препаратов. Поэтому, конечно же, заботясь о здоровье каждого украинца, мы должны внести и административную ответственность за тех, кто будет навязывать свои препараты. Но в то же время также законопроект запрещает отказывать в информации или давать информацию достоверную о наличии других аналогов лекарственных средств и ценах на них.

Я глубоко уверена, что это та тема, которую сегодня инициирует Президент, Кабинет Министров и, конечно же, поддерживает Верховная Рада. Прошу поддержать в  первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяно Дмитрівна. Будемо голосувати? Зараз, зараз. Так, крім Сергія Шевчука? Матвєєв. Ніхто більше не наполягає? Запишіться будь ласка. Тому що, правильно, тому що я не можу від всіх фракцій дати по 2 хвилини. А от по запису буде видно, хто. Будь ласка, Цибенко. Підготуватись Сулковському. Матвєєву.

 

12:45:56

ЦИБЕНКО П.С.

Я дякую, Петре Степановичу. Шановні колеги! Доповідач дуже чітко виклала основні положення запропонованого законопроекту і це дійсно засвідчує, що такий закон необхідний сьогодні вкрай. Тетяна Дмитрівна говорила про те, які позитивні моменти в цьому законі і що це дасть для покращення медичного обслуговування нашого населення.

Але я хотів би підкреслити ще один такий важливий момент. Що прийняття цього закону, на нашу думку, ну, необхідно перш за все для попередження можливої тієї змови між медичними працівниками закладів охорони здоров’я і виробниками медичних препаратів і таке інше. Дистриб'юторами, працівниками закладів, інших закладів, які забезпечують лікарськими препаратами ті чи інші медичні установи. І, безусловно, щодо поширення цих засобів серед пацієнтів, чи тих чи інших лікарських препаратів, з чим ми сьогодні стикаємося на практиці кожного дня. І до нас дуже часто звертаються наші виборці з тим, щоб були прийняті відповідні законодавчі важелі для того, щоб попередити такий стан справ у сфері охорони здоров'я. Тому фракція комуністів буде підтримувати зазначений законопроект одноголосно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Сулковський.

 

12:48:00

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Павло Сулковський, фракція Партії регіонів, Рівненщина. Ви знаєте, що за роки незалежної України з кожним роком у цій галузі аптечній стосовно медикаментозного забезпечення що тільки не вироблялось на цьому ринку. І довели до  того, що сьогодні населення України такої ганьби як обман з цими медикаментами ще ніколи не переживало. І тому нарешті до конкретних дій народ України в першу чергу повинен подякувати Президенту Віктору Федоровичу Януковичу, який звернув на це увагу і поставив. Взяв на контроль дану справу і доручив уряду. І нарешті народжується цей закон.

Я сьогодні надзвичайно хочу також подякувати Тетяна Дмитрівні Бахтеєвій, яка постійно піклується і бореться за покращення ситуації у сфері медицини. Сьогодні, ми сьогодні проявити повинні мужність, патріотизм, і не повинно жодного голосу в цьому залі бути, який не натисне кнопку за такий проект закону.

Тому я вважаю, що тут навіть не підлягає великому обговоренню це питання. І нарешті треба проголосувати і наводити порядок, і здешевити ці медикаменти, практично взяти на контроль уряду не на 20, не на 30, а на 50 відсотків. І ще буде залишатись дуже багато оцим аферистам, які сьогодні дурять особливо хворих людей, які кінці з кінцями, продають будинки, продають все на світі, аби закупити ті медикаменти і пролікувати, і продовжити собі вік на цій землі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Аржевітін передає Григорович. Будь ласка.

 

12:50:16

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович. Шановні колеги, ну, дійсно, я не сумніваюся в тому, що парламент і всі фракції підтримають дану законодавчу ініціативу. Хоча для того, щоби записатися на обговорення, доводиться тиснути іншу кнопочку.

Шановні колеги, абсолютно слушно сказали голова комітету і доповідач від міністерства стосовно того, що смерть від фальсифікату – це набагато страшніше і злочинніше ніж загибель людини без ліків, тому що в даному випадку людина ще й платить за те, що її вбивають чи труять. І тут треба наводити порядок, бо ми в вівторок з вами ратифікували відповідну Конвенцію Ради Європи, де практично брали на себе зобов’язання. І я думаю, що низка законопроектів, які є сьогодні, в розвиток.

Але треба сказати ще кілька суттєвих речей. Я не маю сумніву в тому, що нам після того, як цей закон трішки попрацює, прийдеться все одно вносити відповідні зміни у адміністративне законодавство, тому що саме життя буде цьому відповідати, ну, і відповідно до цього закону. Коли він попрацює, ми побачимо, що не може аптекар весь час бути головною ланкою, яка скаже, який лік дешевший чи не дешевший. Яке мірило відповідальності, власне сумління? Побачимо, як буде цей закон працювати.

І ще одне. Хочу наголосити, що, безумовно, ми повинні здешевлювати ліки першого ряду, тобто найбільш вживані. Але в той же час, пацієнт повинен отримувати не найдешевші, а найоптимальніші, найдієвіші і найякісніші ліки. Я дуже сподіваюся, що, підтримавши цей законопроект, ми почнемо працювати у даному напрямку. Ми підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук.

 

12:52:08

ШЕВЧУК С.В.

Шановні колеги! Реклама лікарських засобів може  бути публічною –  через ЗМІ, може бути персональною, індивідуальною – через  лікаря чи через посадову особу.

Саме в цьому другому напрямку є дуже багато  зловживань, ми це знаємо і розуміємо, що інколи заробітна платня  медика через таку рекламу більша, ніж офіційна  заробітна платня. Це треба припиняти, тому закон треба приймати в першому  читанні. Не можна його приймати в цілому, Адаме Івановичу, я зразу кажу, бо там є деякі сумнівні речі,  що стосуються, наприклад,  принципу дешевизни: що лікар має (чи медпрацівник) інформувати хворого який препарат найдешевший.

Хтось із вас захоче лікуватися  найдешевшим препаратом? Чи може найефективнішим?

Але питання зовсім в іншому.  Отут  декілька раз дякували Президенту, я  також хочу подякувати жителю Межигір`я, що   він  так оперативно підняв це питання, але ж питання в іншому – чому медичний працівник змушений іти на поклон до  фармакобізнесу. Та дуже просто.  Тому що заробітна платня лікаря – хірурга, терапевта, педіатра, гінеколога – значно менше оцінюється державою, ніж це в Білорусії, ніж це в Росії і навіть в Молдові.

Я думав, що ліві фракції зараз  про це  будуть говорити замість того, щоб дякувати гаранту, тому що сьогодні  Адміністрація Президента  уже третій рік  проводить реформу охорони здоров`я. Де результати?  Результати абсурдні. Доручено людині, яка має статус… колись мала статус доцента Харківської політехніки, і вона керує  реформою в охороні здоров`я. немає ніяких позитивних  результатів.

Я  вам скажу, шановні провладні  сили. Реформа потрібна, але стрижнем цієї реформи має бути фігура, особистість лікаря, медичного працівника, а не  скорочення мережі, яка  сьогодні   пропонується. Тому в першому читанні варто  прийняти і  суттєво допрацювати.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Обговорення питання завершено. Я  ставлю пропозицію про прийняття  за основу проекту Закону про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності (реєстраційний номер  10560). Прошу голосувати.    

 

12:54:38

За-308

Прийнято.

Є пропозиція проголосувати за скорочену процедуру підготовки до другого читання. Прошу підтримати.

 

12:55:01

За-280

Дякую.

І ще один давайте. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну "активний фармацевтичний інгредієнт") (реєстраційний номер 10562). Прошу проголосувати за скорочену процедуру.

 

12:55:37

За-208

Шановні колеги, я вас розумію, але зрозумійте нас. Ми сьогодні замість півгодини запитів - якби ми дотримувалися Регламенту, ми б читали півгодини, - читали більше години. Так що… А ви ж хочете, щоб запити були прочитані? Тому що в минулу п’ятницю не працювали. Тому давайте, це вже останній законопроект.

Доповідає голова Державної служби з лікарських засобів Соловйов Олексій Станіславович. Будь ласка. І підготуватися Чечетову.

 

СОЛОВЙОВ О.С.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Проектом акта передбачено внесення змін для приведення законодавства України до вимог директив та інших документів Європейського співтовариства. У Європейському Союзі запроваджено чіткий механізм регулювання діяльності з імпорту лікарських засобів уповноваженими регуляторними органами. На відміну від країн Європейського Союзу, в Україні механізм регулювання імпорту відсутній. Наслідком цього є непрозорі схеми ввезення ліків через офшорні компанії, відсутність захисту внутрішнього ринку України від можливого імпорту неякісної продукції.

Для забезпечення відповідності європейському законодавству імпортер лікарських засобів, який планує ввозити лікарські засоби на територію європейської держави, повинен мати уповноваженого представника або іншу юридичну особу, яка б повністю несла адміністративну та кримінальну відповідальність згідно з національним законодавством країни-члена ЄС, за якість безпеку та ефективність імпортованого лікарського засобу саме в цій державі. При цьому імпортер повинен забезпечити наявність належної системи якості, що відповідає вимогам GMP, наявність кваліфікованого персоналу, насамперед, уповноваженої особи, прозору систему сертифікації кожної імпортованої серії лікарського засобу. Уповноважена особа імпортера гарантує, що лікарський засіб якісний, безпечний та ефективний, та повністю відповідає вимогам реєстраційного досьє. Саме імпортер у разі відкликання цієї продукції несе відповідальність за утилізацію та знищення лікарських засобів. Таким чином, враховуючи досвід провідних країн світу, необхідно запровадити чіткий механізм державного регулювання діяльності з імпорту лікарських засобів згідно з міжнародними та європейськими вимогами.

Також в чинному Законі України про лікарські засоби відсутнє визначення терміну "діючої речовини, що призначена для використання у виробництві лікарських засобів". Тому пропонуємо привести до відповідності до європейських вимог визначення активного фармацевтичного інгредієнту. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від комітету Михайло Чечетов, будь ласка.

 

12:58:24

ЧЕЧЕТОВ М.В.

 Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, комитет профильный рассмотрел данный законопроект, принял решение: внести на рассмотрение в зал. Я прошу принять его в первом чтении и по сокращенной процедуре подготовить ко второму чтению.

Я не стал брать минуту, поскольку знал, что буду выступать, я хочу также, меня поблагодарил господин Ганущак за то, что я проголосовал за Закон о языках. Я не отказываюсь, я горжусь, я заявляю на всю Украину, я горжусь за то, что проголосовал за Закон о языках. (Шум у залі)  Поскольку именно этим законом мы создаем комфортные условия в языковой среде для представителей разных национальностей нашей многонациональной дружной украинской семьи. Но я хочу сказать для избирателей Западной Украины, что більшість бы никогда не смогла бы проголосовать за этот закон, если б фракция БЮТ, если бы "Фронт змін" нам не помогали. С вашего  молчаливого согласия мы проголосовали, спасибо вам. (Шум у залі)  Я говорю для избирателей Западной Украины, я надеюсь, что "Батьківщина" и "Фронт змін" будет последовательный и во втором чтении также молчаливо, спокойно улыбаясь создают благоприятную обстановку, для того, чтобы мы во втором чтении  приняли этот закон и тем самым создали максимально комфортные условия нашему украинскому народу, многонациональному. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться на виступи, якщо є. Репліка буде після обговорення. Будь ласка, Мойсик, за ним Ганущак.

Буде репліка, буде, Мойсик, будь ласка, тоді Ганущак, прошу Ганущак.

Юрій Іванович, вам слово.

 

13:00:12

ГАНУЩАК Ю.І.

Насамперед прошу не перекручувати, я тільки подякував, що ви є дуже вправний диригент. І даєте команду, подякувати попередньому виступаючому, за те, що він проголосував так як і ви. І тому треба не перекручувати людям, які нас слухали, тим більше, що вони достатньо розумні, щоб розібратися хто із нас каже більш-менш коректно.

Щодо законопроекту, дуже не хотілось би, щоб правила визначались Кабміном, а не тут в залі, правила імпорту, оце зауваження, яке необхідно обов’язково внести на другому читанні в цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

13:01:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Партія захисників Вітчизни, українська опозиція.

Я висловлю спільну позицію з паном Володимиром Мойсиком щодо цього законопроекту. Законопроект в принципі потрібний і, на превеликий жаль, так записано в діючому законі про лікарські засоби, що порядок ввезення їх встановлюється Кабінетом Міністрів України. Інше питання, що якщо уряд погодиться з тим, що краще було б і прозоріше, щоб це було парламентом встановлювати такі правила, можливо це було б набагато краще.

Для мене не зовсім зрозуміло як і для Науково-експертного   управління, чому ми говоримо, що термін придатності цих ліків стає не менше як одна друга терміну. Термін "контроль  за використанням" має бути серйозний в  Україні. І я не хотів би, щоб це закон, через визначення терміну,  і через те, що ми  зараз пишемо абсолютно правильну річ про посилення, яка фактично  посилює контроль, щоб це збільшило  корупційну складову і лягло потім на ліки.   І я буду голосувати за цей законопроект, я тільки хотів би відповісти колезі Чечетову.

Вы знаете, я отвечу вам на русском, хотя для русского языка то, что вы  проголосовали 5  числа, больше вреда сделали, чем вы себе можете представить. Вы просто не  понимаете, за что вы голосовали  и насколько провокационный законопроект  вам подготовили в ФСБ Российской Федерации. Вам подготовили законопроект, который направлен на "лоскутизацию", "расчленение" Украины по языковому принципу. И не о русском языке  там совсем пеклись, там пеклись о том, чтобы скорее  сделать федерализацию Украины, исключительно до районного уровня. Чтобы вы  знали.

А я хочу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги, обговорення питання закінчено, хоча говорили, в основному,  про інше. Я ставлю на голосування прийняти в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України  (щодо ліцензування  імпорту лікарських засобів та визначення терміну "активний фармацевтичний інгредієнт")   (реєстраційний номер 10562). Прошу голосувати.

 

13:04:07

За-264

Можемо зразу приймати як закон? Ні? Тоді  давайте за скорочену процедуру підготовки проголосуємо.

 

13:04:32

За-253

Підтримана пропозиція.

Шановні колеги, на сьогодні досить. Прошу записатись на "Різне". Репліку висловив Ганущак. Ту, яку він вважав необхідну. Я не перебивав його, бо він, я не перебивав його, він пів виступу свого присвятив відповіді на репліку. Ще раз повторюю, репліка була. А Ганущак від фракції відповів. Оце ви його покритикуйте.

Будь ласка, Павловський. Підготуватися Тарану.

 

13:05:25

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Шановні співвітчизники, в першу чергу, звертаюся до чорнобильців, афганців, дітей війни. Хотів би звернути увагу, що під прикриттям скандалу навколо закону про мову, був проголосований законопроект  9127, який влада спочатку планувала урізати соціальні пільги, допомоги 16 категоріям громадян. Прийняли, кажуть, в першій частині. Але і в першій частині є проблеми. Тому що ті гроші, які відсудили афганці, чорнобильці, діти війни і інші соціально незахищені будуть отримувати не так як вони звикли – у відділеннях Пенсійного фонду чи відповідних соціальних служб, а через органи Держказначейства. А Держказначейство обслуговує юридичні установи.

Нема ще механізму порядку виплати цих судових рішень. Тому це питання є загроза, може відкладатися на декілька років. Бо в законі написано, що він вступає в силу з 2013, а доручення уряду – розробити відповідні нормативні документи щодо цих судових виплат аж на кінець 2014 року. Тобто виходить що? Що чорнобильцям, афганцям, дітям війни іншим категоріям громадян відсуджені ними ж по праву, по закону свої збільшення  додаткові гроші. До пенсії виплачуватись не будуть? Тому це проблема. І я думаю, що треба підтримати звернення, вчора пікетували Верховну Раду чорнобильці і афганці, підтримати їхні звернення до, вимогу до Президента Януковича не підписувати зазначений законопроект, а накласти на нього вето. Тому що він несе загрозу того, що він, не зважаючи на свою назву щодо гарантії виконання судових рішень, все-таки може ускладнювати, а може, взагалі унеможливлює виплату цих грошей, які люди виграли від держави в судах.

Хотів би звернути увагу, що влада декларує, що вона почала відновлення виплати юліної тисячі з 1 червня. Але отримали не так багато цих людей. А чому? Тому що вони записали так, що сперш отримують ті, кому за 80 років, наступного року – кому за 70 і так далі. Ну, то є профанація. І крім того, зверніть увагу, що ціни на продукти харчування, на комунальні послуги зросли в декілька разів, в 2-3 рази офіційно. Тому треба виплачувати, не поновлювати виплату юліної тисячі, а треба від Віті виплачувати хоча би 2,5-3 тисячі гривень. Це було б справедливо. Тому що це потребують люди в першу чергу старшого покоління, яким і поїсти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Таран. Підготуватись Шмельовій, Перестенко, добре.

 

13:08:44

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, партія "Батьківщина", "Блок Юлії Тимошенко". Ну, власне, я звертаюся до людей і цим виступом я хотів би привернути увагу українського суспільства до того, що їх чекає. Ну от, добрі люди у вас відібрали дуже багато, якщо не все. Відібрали достойний життєвий рівень. Міністр антиукраїнської освіти Табачников і такі, як він, відібрали українську освіту, відібрали елементарні людські права, хочуть відібрати вашу українську мову. Відібрали правосуддя, кинули в тюрму Юлію Тимошенко. А тепер лишилося останнє – тепер у людей ще хочуть відібрати паспорти. Я підкреслюю, тепер ще хочуть у вас відібрати паспорти. І я скажу яким чином і для чого це робиться. І це не чорна фантастика. Це ключовий меседж законопроекту депутата Толстенка, який є, власне, урядовим законопроектом. Просто він дається, скажімо так, під іншими авторами. І суть цього законопроекту полягає в тому, аби у людей замість паспортів, які відібрати, видавати посвідчення громадянина України, мовляв буде у вас паспортна картка.

Цей законопроект час від часу з'являється у парламенті. І я хочу, щоб суспільство підняло свій голос протесту. Мовляв, зробимо вам паспортні картки, так і всій Європі. Але ж це не так. Бо у Європі паспортна картка жорстко відповідає європейським стандартам. У Європі паспортна картка відповідає вимогам ІСАО. В нашій паспортній картці, яка пропонується, буде так само вклеєна фотографія, як і раніше, що було заборонено ІСАО ще з 2001 року після терактів у Нью-Йорку. Тобто навіть якщо нинішній паспорт є недосконалий, то навіщо його міняти на якусь паспортну картку, і це не лише оцінка опозиції, до якої я у смутний цей час маю честь належати. На 12 сторінках викладено висновок науково-експертного управління. І в цьому висновку чітко сказано, що заміна паспортів на паспортну картку викличе необхідність внесення змін у велетенський масив законопроектів, де вживається слово "паспорт". То кому і для чого це треба? Відповідь номер 1. Ця заміна потрібна для фальсифікації на виборах. Люди це мусять знати.

Друге. Відповідь номер два. Така заміна паспорта на паспортні картки обійдеться бюджету в 3 мільярди гривень. Тобто во істину золота заміна уряду, який намагається протягти своїм законопроектом депутат Толстенко. І я би хотів, щоб люди це знали. Це готується. І разом із депутатами, які хоч трохи стоять за справедливість, ми не повинні цього допустити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перестенко, будь ласка. За нею Григорович передає  Мойсику.

 

13:11:52

ПЕРЕСТЕНКО М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые избиратели, научный коллектив Крымской астрофизической обсерватории выражает свой протест и возмущение в связи с планируемым созданием так называемого ландшафтного парка, окаймляющего большую часть территории обсерватории. Планируемый парк предназначенный для увеселения далекой от науки публики нанесет непоправимый ущерб для Крымской астрофизической обсерватории и сделает незаможными многие научные исследования. Подобный плачевный опыт – строительство дачных поселений и увеселительных заведений, к сожалению, уже имел место для астрономических обсерваторий Ужгорода, Львова, Одессы и других городов Украины.

Создание Крымской астрофизической обсерватории в 1945 по 1955 года после самой тяжелой и кровопролитной войны говорит об общественной значимости фундаментальной науки вообще и астрофизики в частности. При этом Крымская обсерватория была построена только после специальных изысканий в разных районах Крыма в течении длительного времени. Тогда же Совнарком СССР принял постановление о создании трехкилометровой защитной зоны вокруг обсерватории, в которой было запрещено всякое строительство без согласования с президиумом Академии наук СССР.

Исследования космоса, проводимые в Крымской обсерватории, снискали для нее мировую известность. В настоящее время это крупнейшая обсерватория Украины, 9 телескопов которой носят статус национального достояния страны.

Отмечу попутно, что правительства многих стран с пониманием относятся к экологическим вопросам. Особенно важным в астрономии формирует мировоззрение своих граждан, о чем свидетельствует то внимание, которое уделяется, например, астрономическим институтам в Чили, на Канарских островах и в Соединенных Штатах Америки. В то же время Верховная Рада Автономной Республики Крым в нарушение ее же собственного Постановления от 2 октября 1997 года о порядке функционирования защитной зоны Крымской обсерватории, принимает программу формирования экологической сети в Автономной Республике Крым, в соответствии с которой разработаны планы создания так называемого ландшафтного парка, непосредственно прилегающую к юго-восточной части обсерватории, то есть в направлениях, где наблюдение проводится чаще всего.

Коллектив обсерватории обращается с просьбой о помощи и защите уникального научного института "Крымской астрофизической обсерватории".

И я прошу считать данное выступление депутатским запросом в Генеральную прокуратуру Украины выдать правовую оценку решения Верховного Совета Автономной Республики Крым в части нарушения …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПЕРЕСТЕНКО М.В. … в части нарушения Постановления о порядке функционирования защитной зоны Крымской обсерватории, министру экологии и Академию наук Украины. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Мойсик. За ним підготуватись, Джемілєв передає Аржевітіну.

 

13:15:25

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія «За Україну!». Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, народні депутати! Минулого тижня я мав зустріч з виборцями славної Коломиї і до мене звернулися працівники і керівництво "Коломийського експериментального заводу "ПРУТ", колишнього деревообробного заводу, з тим, що підприємство розграбовують, розкрадають і сотня людей, а вже їх менше сотні, залишається без роботи і без одержання зароблених грошей.

Нагадаю вам, шановні виборці, шановні коломияни, що завод деревообробний почав функціонувати в 1947 році. Він виготовляв меблі, класи, обладнання для навчання в школах, садочках, у вузах і був в 1980-х роках минулого століття найкращим підприємством у колишньому Радянському Союзі. Сьогодні це підприємство належить до Міністерства науки і освіти, яким керує славнозвісний міністр Табачник. Що коїться з заводом сьогодні, коломияни не знають. Борг заводу перед людьми по заробітній платі сягає 400 тисяч, перед податковими органами – до мільйона 300 тисяч. А чутки в місті поширюються різні. Одні кажуть, що завод дають під приватизацію з тим, щоби ласий шматочок  коломийської землі в самому її центрі дістався  грошовитим ділкам. Інші кажуть, що завод передається до комунальної власності. Інші, а це є і керівник апарату міністра Табачника, каже про те, що завод включили до приватизації за великою програмою приватизації  до 2014 року, але заводчанам від того, як кажуть, ні солодко, ні гірко. Тому що  чи  приватизують, чи  передають до комунальної власності, завод не працює, борги  по заробітній платі не виплачуються і немає, найгірше,  робочих місць.

Запевняю коломиян, що зроблю все від мене залежне, щоб завод працював і незалежно від того, кому він  буде належати.

І на останок. Шановні коломияни, дорогі виборці! Про закон про мову, який 5 червня  цього року ухвалили  "фракції Государственной Думи Росії" в українському парламенті – комуністична фракція, фракція регіонів і комуністи… члени Госдуми в українському парламенті, тушки. Закон  про мови не  пройде. Україна матиме  єдину рідну українську мову. І звертаюся до  тих з фракції, які голосували: хто з маминим молоком всмоктав рідну мову, не зрадьте і мову і маму. Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Аржевітін, будь ласка. Підготуватися… Шустік передає Коржу.

 

13:18:27

АРЖЕВІТІН С.М.

Мій виступ присвячений небезпечному широкомасштабному будівництву малих гідроелектростанцій в Карпатському регіонів. За дорученням групи депутатів Карпатського регіону (це Давимука, Косів, Шлемко, Ткач, Стойко, Гудима, Аржевітін) мені доручено проінформувати наших виборців щодо ситуації навколо неконтрольованого будівництва більше 550 мініГЕС у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

Дізнавшись про такі широкомасштабні плани будівництва мініГЕС громадськість цих областей провела багатотисячні мітинги, протести, адже передбачалося будівництво в Закарпатті 330 малих ГЕС, в Івано-Франківській області – 150, Львівській, Чернівецькій – декілька десятків. Будівництво таких міні-ГЕЄ відповідно за постановою Кабінету Міністрів передбачалося за рахунок коштів інвесторів з наданням їм певних преференцій. Школа для довкілля від вже збудованих десяти малих ГЕС є очевидною і значною: на відстані багатьох кілометрів зникають річки – їх запускають у спеціальні труби. У Карпатах більшість нових малих ГЕС проектується у верхів’ях рік. У верхів’ях ріки мають не велику водність, тому для того, щоб виробити якомога більше електроенергії, з рік передбачається забирати великі об’єми води, і фактично майже весь потічок. Залишається замість живого потоку сухе русло, яке вкрите камінням. Замість кількох кілометрів річок ми можемо отримати кілька кілометрів металевих труб. І проблема не лише у спотворенні природних краєвидів. Забір основної частини води із річок спричинить цілу низку екологічних та соціально-економічних проблем. Це серед них: зникнення водних організмів, погіршення туристичного потенціалу, активізація негативних геологічних процесів.

Група депутатів, яку я вже озвучував, зробила депутатський запит, який був оголошений у березні цього року, на ім’я Прем'єр-міністра України. Що ми отримали? Ми отримали відповідь, що на сьогодні Держводагентством визначено 45 потенційних місць встановлення малих гідроелектростанцій, але з урахуванням проведення громадських слухань погоджені проекти будівництва лише 5-ти малих гідроелектростацій: 4 в Івано-Франківській і 1 в Закарпатській областях. На сьогодні у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій діють 10, у 2012 році планується будівництво чотирьох об’єктів малої гідроенергетики. За даними Івано-Франківської обласної адміністрації, будівництво двох зараз зупинено. Зупинено також будівництво гідроелектростанції у Закарпатській області. Отже, справу трошки покращено. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Корж. Підготуватися Стельмашенко. Тоді Попеску.

 

13:21:40

КОРЖ В.Т.

Шановний Адаме Івановичу, дорогі колеги!

Я виступаю на вимогу вчителів і медичних працівників Городнянського району Чернігівщини. Трудівники освіти і лікарі у своїх зверненнях до мене письмово і усно наводять факти, що свідчать про послідовне нищення цих галузей шляхом регулярної затримки і неповної виплати заробітної плати. Станом на кінець травня працівники шкіл отримали зароблене лише за першу половину квітня, зокрема заробітну плату за першу половину квітня освітянам виплачено лише 7 травня. Вчителі занепокоєні також і тим, що і належна їм заробітна плата за час щорічної відпустки та допомоги на оздоровлення в розмірі місячного окладу, відповідно до статті 57 Закону України про освіту, не буде виплачена вчасно.

Медичні працівники центральної районної лікарні Городнянського району Чернігівщини у своєму листі до мене повідомляють, цитую: "Упродовж трьох останніх місяців ми отримуємо зарплатню із запізненням на півтора, два місяці. Ми маємо проблеми не лише з сплатою за комунальні послуги, а навіть із придбанням продуктів харчування, не кажучи про всі інші потреби. Наші зарплати є мізерними та й ті отримуємо із нервами, бо невідомо, коли це станеться. І все це відбувається на фоні постійного зростання цін, тарифів та різних платежів". Цей лист підписали 46 працівників центральної районної лікарні на Городнянщині.

І хоча медикам і освітянам регулярно не виплачують грошей своєчасно,  вони цілком своєчасно і регулярно отримують від "Чернігів-газу" ультиматум такого змісту: "Уважаемый абонент! Просьба уплатить задолженность за март до конца апреля. В противном случае подача газа будет отключена без предупреждения и дело передано в суд".

Крім того, останнім часом намітилась чітка тенденція виплачувати зарплату не лише із запізненням, але й частинами. Станом на кінець травня заборгованість по заробітній платі в бюджетній сфері району становить 3,8 мільйони гривень, зокрема освітянам – один мільйон 811 тисяч гривень, а працівникам охорони здоров'я – один мільйон 438 тисяч гривень. Також заборговано заробітну плату працівникам культури, соціального захисту іншим бюджетникам. Як повідомила начальник управління фінансів не виробничої сфери Чернігівської облдержадміністрації Любов Олексіївна Жукова, борг перед бюджетниками Чернігівщини складає 497 мільйонів гривень. Освітяни і медики пропонують замінити механізм фінансування бюджетних установ в такий спосіб, щоб єдиним органом влади відповідальним за фінансування шкіл, позашкільних закладів та медичних установ був Кабінет Міністрів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОРЖ В.Т. Водночас, освітяни і медики рішуче вимагають від керівників держави припинити годувати людей обіцянками покращення життя та різними ініціативами. Попереджають, що ця гра дійшла небезпечної межі. Прошу мій виступ вважати депутатським звернення до Президента України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, підготуватись Чорноволенко.

 

13:25:22

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.

Вельмишановні колеги! З цієї трибуни  в різному я  зазвичай піднімаю  тільки ті питання, які ставлять переді мною виборці під час роботи в окрузі. Сьогодні я нагадаю про деякі проблеми, які я вже піднімав з трибуни Верховної Ради. Так минулого року я із задоволенням повідомляв, що вперше при реалізації програми "Шкільний автобус" в Чернівецькій області було виділено 30 автобусів. В той же час я наполягав на необхідності виділення автобусу для школи у центрі села Нижні Петрівці Сторжнецького району, де на разі навчаються 314 дітей з різних хуторів та частин села. Виділення автобусу був би справжнім подарунком для села, який святкував 600-річчя з першої історичної згадки та 400-річчя від першої згадки під сучасною назвою. Повідомляю, що при будинку культури функціонують декілька художніх танцювальних та фольклорних груп. В тому числі три з них сформовані з школярів місцевої школи, які є лауреатами не тільки місцевих, регіональних та республіканських рівнів, а і чисельних міжнародних фестивалів, але участь в них потребує транспортування.

Принагідно хочу зазначати, що в 2010 році самі представники цих колективів на каналі "Інтер" вперше виконали Гімн України   мовою національної меншини, румунською. І з цього приводу сьогодні, під час Години уряду, я  мав розмову з міністром освіти Дмитром Табачником, якому нагадав  про необхідність виділення шкільного автобусу  Нижньопетрівецкій школі Сторжнецкього  району Чернівецької області. І сподіваюсь,  що до жовтвня цього року проблема буде вирішена.

Друге питання стосується стану доріг районного значення в Глибоцькому  районі, а саме на участках: Петричанка. Сучевени, Купка, Корчиці та  Привороття, Станівці,  Турятка. По яким скоро не можна буде проїхати автотранспортом. Тому я повторно звертаю увагу голови Глибоцької  районної державної адміністрації Миколи Захарюка на необхідність  вжиття заходів щодо проведення ремонтних робіт на відповідних участках.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до міністра освіти пана Табачника, а другу частину до голови районної державної адміністрації Захарюка Миколи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чорноволенко, будь ласка, підготуватись Мовчану.

 

13:27:48

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, я би хотів, щоб мій виступ вважався депутатським запитом до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України, до Центральної виборчої комісії і до Голови Верховної Ради України. А мова в ньому піде про те, що всупереч чинному законодавству,  і всупереч Конституції України, депутати від Партії регіонів і Партія регіонів  в цілому,  достроково  розпочали  виборчу кампанію. Причому,  вони розпочали  цю виборчу кампанію  з підкупу  громадян України, вдаючись до корупційних дій.

Я хотів би звернути увагу наших громадян на безліч бігбордів, а також інших рекламних засобів,  які висять вздовж доріг, по всій Україні, з яких їм посміхаються, над ними сміються, їм погрожують депутати від Партії регіонів, що збираються йти по мажоритарних округах.

Шановні друзі, я  хотів би вас запевнити, що тільки депутати від Партія регіонів  мають можливість  "розвішатися" по всій Україні, а  всім  іншим, компанії, які займаються зовнішньою рекламою, завжди в цьому відновлять. Це така вказівка, інакше вони не будуть існувати як рекламні компанії. Крім того, я хотів би звернути увагу на те, що саме ці депутати від Партії регіонів, які і після виборів хочуть бути депутатами від Партії регіонів, роздають пайки, роздають гроші і роблять інші корупційні дії, завдяки яким відбувається підкуп громадян України, населення України. А це явні корупційні дії, якими мали би зайнятися Служба безпеки  і прокуратура України. Бо коли масово вибори в державі відбуваються як підкуп населення, то це є глибоко корумпована держава і в цій державі абсолютно не може бути успішна економіка. Бо жоден інвестор не прийде в цю державу, бо буде знати, що це держава, якою керують хабарники. Тому в таку державу не йдуть.

І ще. Я хотів би звернути увагу на те, що досі в місті Києві після відставки міського голови, не призначені вибори Київсього міського голови. Більше того, навмисно як зумисний заколот, можна сказати, сесія  Київради за пропозицією секретаря Київради призначила сесію Київради на 12 липня,хоч вона мала бути в серпні. А цю заяву треба розглянути на сесії. Якщо вони розглянуть цю заяву 12 липня, то 27 липня тільки секретар протягом 15 днів подасть до Верховної Ради, яка на цей момент працювати не буде. Отже, вибори не будуть призначені принаймні до осені, після того можна буде відраховувати 60 днів. А це грубе порушення права киян на самоврядування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мовчан, будь ласка. Підготуватися Бондаренку.

 

13:31:12

МОВЧАН П.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! Всупереч Конституції України 5 червня, як відомо цього року, 234 народних депутати в першому читанні ухвалили законопроект  відомий як Колесніченка і Ківалова, насправді написаний в Інституті СНГ Затуріна. Зламавши присягу народного депутата і зневаживши Основний Закон держави, яку вони представляють у парламенті. Відверте лобіювання мови сусідньої держави, яка була і є мовою імперської окупації, суттєво обмежує функції державної мови, руйнує національні цінності, національну культуру, національний інформаційний простір.

Партія регіонів і її сателіти легалізували своє зневажливе ставлення до всього українського і продемонстрували злочинний намір поділити нашу державу за мовними ознаками. Що неминуче призведе до творення різних політичних і адміністративних зон і зруйнує українську державу. Новітні валуєви поклали початок мовних конфліктів на віковічних українських землях. Але хоч знають русифікатори всіх політичних мастей, що вони поза законом?

Постійне розгойдування суспільства, обтяженого серйозними економічними і соціальними негараздами, викличе бурю. Лукаве москофільство регіоналів прикривається начебто інтересами національних меншин. Але одразу робить глухими і сліпими, коли йдеться про те, що Російська Федерація не ратифікувала Європейську хартію мов, що у всіх автономіях, краях і областях цієї держави панує єдина російська мова. Хоча там було ще до недавна 20 мільйонів українців! Їх залишилося близько трьох.

Громадяни України! Стіймо за свої права! І використовуймо всі можливі методи конституційного протесту і опору!

Звертаємося до Ради Європи із застереженнями, що Україна перетворюється в зону загальноєвропейської нестабільностії. Посилання на Європейську хартію мов, яка покликана захищати за…. мови, є насправді маскуванням денаціоналізації і нищення мови автохтонного українського народу. Не дозволяймо ув’язнити нашу українську мову, яка сьогодні є найбільшою опозицією правлячому режиму. Не біймося! З нами наші славні діди і прадіди, з нами національні герої, наші пророки Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка.

Будьмо разом! Не даймо сплюндрувати нашу душу, нашу українську мову! Гуртуймося! Чинімо опір. Треба створити все можливе, громадський рух по всіх напрямках для того, щоб ми могли чинити і далі те, що ми робили, захищаючи свої права у своїй державі, і будемо захищати. Це звершення центрального управління Всеукраїнського товариства "Просвіта" від вчорашнього дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондаренко. За нею – Кисельов.

 

13:34:23

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Олена Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Батьківщина". Шановні українці, 2 дні тому оголошено про присудження міжнародної премії імені нескореного лицаря українського духу Євгена Концевича. Засновники  премії – представники України, Сполучених Штатів, Канади, Норвегії, Росії.

Євген Концевич – один із правдивих символів українського шістдесятництва, яке стало в проломі за волю України. В номінації "література" премія присуджена великій українців письменниці Ліні Костенко, в номінації "політика" – лідерові української опозиції, героїчній людині Юлії Тимошенко.

Це справді дуже символічна подія. Євген Концевич, будучи з юних літ прикутим тяжкою хворобою до ліжка, впродовж усього свого життя виявляв дивовижну міць духу, незламність і послідовність у боротьбі за волю України. Його життя було прикладом мужності, гідним наслідування. Так само нині Юлія Тимошенко, яку діючий режим Януковича незаконно, неправедно ув'язнив, оперуповноважена з прав людини не бачить в цьому ув'язненні політики, а тюремні посіпаки довели до тяжкої хвороби. Юлія Тимошенко залишається прикладом боротьби за свободу і справедливість, за право людини на власну гідність і право нації на захист своїх святинь, серед яких рідна державна мова.

Режим Януковича знищив будь-які надії українців на нормальне життя, замахнувшись на державну мову, наперсточники від влади маніпулюють інстинктами моїх земляків-східняків, бо розумом мешканці Донбасу давно вже не сприймають облудників, які невтомно покращують життя хіба що власне та своєї родини. Спекуляція на діткливому для суспільства питанні – це і намагання відволікти увагу людей не тільки від соціального занепаду, а і від політичних репресій, тиску на опозицію, нищення вільного слова і думки. Це намагання відвернути увагу від репресій стосовно Юлії Тимошенко.

Вкотре Україну розколюють, українців розсварюють і за лаштунками протистояння розграбовують народне добро, катують і нищать оборонців народу, душать сльозогінним газом і б'ють кийками сміливців, які виходять на захист своєї мови, країни, свободи.

Наслідуймо приклад своїх героїв! Будьмо сильними і згуртованими! Слава Україні! Слава Юлі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кисельов. За ним – Добряк.

 

13:36:55

КИСЕЛЬОВ В.О.

Уважаемые соотечественники! Истерическое заявление фракции БЮТ в защиту Тимошенко, которое они огласили в начале пленарного заседания, ярко продемонстрировало, они боятся, что за рубежом поймут: Тимошенко не политическая заключенная. Как заместитель председателя Временной следственной комиссии Верховной Рады Украины по ЕЭСУ я официально утверждаю: информация Премьер-министра Украины Азарова абсолютно достоверна. Именно поэтому и Тимошенко, и ее защита делают все возможное, чтобы затянуть рассмотрение дела по ЕЭСУ по сути. И если поручение Председателя Верховной Рады Украины Литвина разобраться по заявление БЮТа будет выполнено добросовестно, то и украинское общество, и за рубежом убедятся, что по делу Лазаренко, за которое он осужден на 9 лет тюрьмы, Тимошенко проходит как соучастница. Это подтверждается десятками показаний подельников Лазаренко, это подтверждается финансовыми документами, в том числе и счетами, банковскими счетами, которые подтверждают перечисление миллионных сумм средств на счета Лазаренко со счетов Тимошенко, это также подтверждается материалами федерального прокурора Марты Берш.

Думаю, что пришло время сегодня ставить вопрос о возвращении в Украину средств, выведенных экс-премьер-министром Украины Лазаренко за пределы Украины, а это ни много, ни мало – около 300 миллионов долларов. А это, скажем так, не хило – 2,5 миллиарда гривен.

И в заключение. Даже у наглости должен быть предел. Нельзя творить безобразия и беззакония, воровать бюджетные деньги, пытаться уйти от ответственности и при этом призывать заграницу, чтобы чисто уголовные преступления считались политически мотивированными. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Добряк. Підготуватися Муцу.

 

13:39:07

ДОБРЯК Є.Д.

Добряк, "Блок Юлии Тимошенко", "Батьківщина".

Жителі Малинського, Радомишльського та Коростишівського районів Житомирської області доручили мені виступити з трибуни Верховної Ради, тому що насувається чергова екологічна катастрофа на зразок Чорнобильської. Постала серйозна загроза зневоднення житомирського полісся.  В високих кабінетах державної компанії НАК "Надра України" вирішили замахнутися екологічної сокирою на здоров'я людей і видобувати на території цих районів ільменіто-титанові руди. Тільки Торчинське родовище, Коростишівський і Радомишльський райони, площею понад 6 тисяч гектарів. Злобишське родовище, Малинський район, біля 4 тисяч гектарів.

У мене знаходяться звернення жителів Чоповиської селищної ради, Барвінківської сільської ради, загалом 7 населених пунктів з більше ніж 1400 підписами чоловік, які повстали проти намірів видобувати титан. Також 204 підписи зібрали жителі Моделева Радомишльського району. На сході в селі Торчинка Коростишівського району 18 травня громада прийняла рішення не давати погодження на розробку родовищ ільменіто-титанових руд. Проти видобутку ільменітів виступають і громади Чайківської, Пилиповської сільських рад Радомишльського району. Але влада боїться народу, на ці зустрічі не йде. Більше того, почалося цькування людей села Моделева правоохоронними органами.

Чим загрожує видобуток ільменіто-титанових руд в трьох районах Житомирської області? Відповідь: обезводненням, погіршенням екологічної безпеки і здоров'я людей. Виступаючи в Торчині перед сільською громадою, директор дочірнього підприємства НАК "Надра України", "Житомирбудрозвідка" пан Поляков селянам заявив: з початку видобутку ільменітів у вас не стане води на глибині 25 метрів.

Виступаючи 25 квітня в Чоповищах заступник голови НАК "Надра України"  Максимцев заявив: глибина кар'єру сягатиме 25-30 метрів. Рекультивація буде проводится протягом 20 років. Головне: вода буде привозна. Через відсутність водоочисних споруд якість питної води у цих районах не відповідає нормативам. Цілодобове постачання доступне тільки для 65 відсотків населених пунктів Житомирщини. Крім обезводнення, будуть піддані плюндруванню земля і повітря, рослинний і тваринний світ. Під загрозою Малинське та Іршанське водосховище, природні заказники і найважливіше – це здоров'я наших дітей і онуків.

Уже не раз знищували Житомирське полісся, це меліорація, тобто необґрунтоване осушення боліт у 80-х роках ХХ століття, нині - інтенсивне рубання лісів, розробка гранітних кар’єрів, забруднення води, а потім – Чорнобиль. Дійшло до того, що Житомирщина почала посідати перше місце по онкозахворюванням, анемії, хронічним тонзилітам, бронхітам тощо.

За часів Радянського Союзу, проаналізувавши густоту населення, гідрогеологічні умови, унікальність природи житомирського полісся, державні мужі та військово-промисловий комплекс вгамували свої апетити і використовували тільки одне – Іршанське  родовище.

Учора Житомирська обласна рада прийняла попри всі рішення сільських рад, прийняла незаконне, страшне рішення про надання перших дозволів на розробку титаново-ільменітових руд, тобто почала геноцид проти власного народу.

Я звертаюся до Прем'єр-міністра України, до міністра навколишнього природного середовища…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Завершуйте, будь ласка.

 

ДОБРЯК Є.Д. …Прем'єр-міністра, міністра охорони навколишнього природного середовища і Генерального прокурора. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Муц. За ним – Кравчук.

 

13:42:38

МУЦ О.П.

Орест Муц, Тернопільщина. Шановна тернопільська громадо, Президент Віктор Янукович заявив, що питання корупції є одним із гальм розвитку нашої держави. Для її подолання потрібно прибрати чиновника від фінансових ресурсів.

Жителі Тернопільщини повністю підтримують ініціативу глави держави зупинити корупційну вакханалію та очистити органи влади від тих, хто плюндрує звання державного службовця. У нас корупція вже стала загрозою економічного та соціального розвитку. Мало в якій районній адміністрації не притягнуто до відповідальності чиновника за хабар. Окремі голови адміністрацій та рад, таких як Бучацька, Гусятинська, Збаразька, відчули себе місцевими князьками, змушуючи громаду батрачити на себе і на свої родини. Дійшло до того, що голова Бучацької райдержадміністрації Василь Савка брутально побив учительку на очах дітей, а правоохоронні органи не тільки не відреагували на це безчинство, а й виправдали його, заявивши, що не бачать складу злочину. Тому для Тернопільщини питання боротьби з корупцією є таке ж важливе, як збереження державності, української мови та області. Адже корупція набуває у нас нових хитрих форм, чиновники, які пройшли комсомольський вишкіл, створюють різні благодійні фонди такі, як "Галичина-Волинь", через які не тільки перекачують кошти, а і нівелюють здобутки Президента та Уряду, приписуючи їх собі. Сьогодні з'явилася ціла когорта варяг з різних областей, які маскуються під патріотів і благодійників, наших з вами спасителі. Обіцяючи золоті гори і навіть вчать, як треба любити українську мову та край, а завтра опиняться в числі перших зрадників наших інтересів, зрадників нашого краю. Мені прикро і соромно, що цих "козачків" супроводжує влада, даючи їм "зелену дорогу".

Щоб дати відсіч тим зайдам, ми об'єдналися у представництво Тернопільщини. Спільно ми не тільки не дамо принизити і надурити себе, а й підставимо плече главі держави у боротьбі з ганебним явищем – корупцією та нагадаємо чиновникам їхні повноваження, які їм дала держава і Президент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравчук, будь ласка, за ним – Мостіпан.

 

13:45:38

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Хочу звернутися до вас, шановні співвітчизники, достукатися до серця тих, хто зневірився і дав себе переконати, що від нього нічого не залежить, що не варто іти захищати свої права не тільки на мітинги, пікети, на акції протесту, але не потрібно приходити навіть на виборчі дільниці, мовляв, нас ошукають і все вирішать без нас. Від 5 червня минуло всього кілька днів. До мене, як до народного депутата звернулися сотні людей із розпачливим запитанням: що трапилося у цей день і невже ми втратили нашу рідну мову? Чому опозиція не померла на барикадах? Чому у цьому залі  не було роздерто на шматки Партію регіонів за один тільки намір провести злочинний законопроект? І в решті решт чому зусилля багатьох наших патріотів руйнуються бандою чужинців всього за п’ять хвилин сесійного засідання. Я бачив людей у яких після звістки про прийняття мовного законопроекту від Партії регіонів тремтіли руки і голос. Я бачив людей, які не вірили, що якась орда в піджаках і краватках змогла за п’ять хвилин яничарський набіг і сплюндрувати українську святиню.

Вам і всім тим хто готовий боротися я хочу сказати наступне, депутати опозиційний фракцій в парламенті не раз доводили, що готові захищати інтереси України. Я маю право про це говорити як людина, яка місяць провела в лікарні після того як Партія регіонів силою і кров'ю пробила у парламенті Харківські угоди. Тоді, ви пам’ятаєте, владною більшістю було зроблено ще один злочин проти нашої держави, віддано назавжди іншій країні українську територію.

В парламенті в якому керує спікер під ретельним наглядом і контролем Партії регіонів саме бійка стала єдиним засобом вирішення політичного протистояння довкола резонансних для країни питань. Тому нинішньому парламенту не потрібні вчителі, викладачі, лікарі, аграрії, цей парламент прагне стрижених качків середини 90-х, бо тут панує право сили. І право сили це єдиний регламент нинішньої Верховної Ради.

5 червня вороги української мови заблокували парламентську трибуну, заблокували президію, звезли найманців і заблокували вулиці довкола Верховної Ради. На вулиці підрозділи міліції у залі накачані братки, і це говорить про їх страх, вони бояться як реакції патріотів на мітингах так і опозиції в парламенті, страх змусив їх до підлої маніпуляції із порядком денним, вони напали на українську мову так само зненацька як це робили агресори під час Другої світової війни.

Але я хочу запевнити, більше цей номер не пройде, я Василь Кравчук закликаю владу зняти законопроект із подальшого розгляду і припинити політичні спекуляції на мовному питанні. Я обіцяю виконати присягу народного депутата, де сказано, зобов’язуюсь всіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мостіпан, підготуватись Лещенко.

 

13:48:49

МОСТІПАН У.М.

Уляна Мостіпан, "Блок Юлії Тимошенко" Партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні виборці,  проблема, яку я хочу зараз озвучити з трибуни Врахованої Ради, стосується соціальних виплат чорнобильцям. Вчора ми в цьому залі говорили на дану тему. Я особисто зустрічалась  із  мітингувальниками біля  Верховної Ради і чула їх думку про всіх нас, на превеликий жаль,  нічого нового не почула.

У моєму виборчому окрузі, а це Рокитнянський, Миронівський, Кагарлицький, Богуславський       райони та місто Ржищів Київської області,  знову назріває скандальна ситуація з невиконанням рішень суду  по соціальних виплатах чорнобильцям. Нагадаю,  наприкінці минулого року уряд Миколи Азарова, при підтримці  Конституційного Суду України, тимчасово зняли напругу, яка, на той час, набирала загрозливих обертів. Ми ще   добре пам'ятаємо мітинги біля стін Верховної Ради, перекриття доріг, голодування в обласних містах і навіть смерть мітингувальника у місті Донецьку.

А що сьогодні?   Фактично те ж саме. Районні суди продовжують приймати позовні заяви, розглядати їх, виносити рішення на користь споживачів. А далі ці  судові рішення накопичуються у місцевих пенсійних фондах і до цього часу, поки державний бюджет виділить відповідні кошти для  цього. Людям і навіть фахівцям пенсійного фонду, незрозуміло як довго ці рішення  будуть тільки теоретичними, або віртуальними.   Ситуація  дуже схожа на прямий    обман пенсіонерів чорнобильців: рішення є, гроші відсутні і невідомо, коли вони появляться.

І ще одне питання, яке стоїть надзвичайно гостро. Чому чорнобильцям  Богуславського, Рокитнянського, Миронівського  районів та міста Славутич Київської області, ще з 1 вересня   минулого року припинили виплачувати, з за рішенням судів, соціальні виплати. В цілому,  по Україні, це відбулося з 1 листопада  2011 року.  На 2 місяці раніше у цих районах були суттєво зменшені пенсійні  та соціальні виплати. Пояснень такому явищу  немає, а тому люди додумують ці варіанти і ці варіанти не прикрашають  ні законодавчу, ні виконавчу гілки влади. Після багатьох скарг я підготувала депутатське звернення до Кабінету Міністрів, яке благополучно переадресоване до Мінсоцполітики, а звідси до Пенсійного фонду. Ось така футбольна гра, але гол уряд забиває у свої власні ворота. Той законопроект, який ми вчора прийняли щодо виконання рішень суду, жодним чином не вирішить дане питання, тільки розтягне його в часі. А тому необхідно найближчим часом зобов'язати органи Пенсійного фонду виконати всі судові рішення, які стосуються соціальних виплат..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МОСТІПАН У.М....да, забезпечивши  їх виконання коштами. І саме це почне відновлювати віру до уряду і Верховної Ради. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лещенко, будь ласка. За ним – Ковальова. 

 

13:52:17

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Мій виступ викликаний критичною ситуацією, яка склалася за розповсюдженням програм обласного радіомовлення у Корюківському, Коробському, Семенівському та Сосницькому районах Чернігівської області.

Обласне радіо згідно з ліцензіями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення веде мовлення на Чернігівщині в мережі першого каналу радіомовлення "УВР-1" обсягом 2 години на добу ранковими, денними та вечірніми блоками. У селищі Холми Корюківського району на місцевій радіо передавальній станції Чернігівської філії концерну "РРТ", котра забезпечує розповсюдження радіопрограм, здійснено заміну передавача на більш сучасний, що працює в FM діапазоні.

Відповідно минулого року Національна рада України  з питань телебачення і радіомовлення оголосила конкурс на його використання, у якому брала участь і Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія. На жаль, за результатами конкурсу обласне радіо ліцензії на мовлення не одержало. Її на усі 24 години отримала Національна радіокомпанія України. Таким чином, Чернігівська філія концерну "РРТ" змушена була припинити надання послуг по розповсюдженню програм обласного радіо на цій радіо передавальній станції. І обласне радіо зникло з місцевого ефіру у Корюківському, Коробському, Семенівському та Сосницькому районах. Склалася ситуація, коли в інших регіонах області обласне радіомовлення в ефірі присутнє, а у чотирьох районах його немає. Це викликало справедливі нарікання з боку радіослухачів. Вони звертаються до народних депутатів України, органів державної влади та місцевого самоврядування з проханням вирішити питання відновлення обласного радіомовлення на радіопередавальній станції селища Холми.

Зважаючи на те, що дане питання можна вирішити лише шляхом внесення змін до ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, звертаюся до керівництва Національної радіокомпанії України з пропозицією відновити відрізки мовлення "Чернігівське обласне радіо" в місцевому ефірі згаданих районів. Тим більше, що на решті передавачів, які забезпечують трансляцію радіопрограм мережі УР-1 в області, Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та Національна радіокомпанія України впродовж десятиліть ведуть мовлення за узгодженою сіткою.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Ковальова. Підготуватись Кармазіну.

 

13:55:05

КОВАЛЬОВА Ю.В.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые присутствующие! Граждане Украины! Сегодня я хочу обратить внимание на мерах, которые приняты властью для стабилизации ситуации на фармацевтическом рынке Украины. И в первую очередь о подписании меморандума между правительством и организациями – представителями производителей и продавцов лекарств, медицинского оборудования, которое состоялось вчера.

 Впервые в независимой Украине реализуется последовательная политика обеспечения населения доступными и качественными лекарствами. С начала текущего года, по поручению Президента Януковича и по решению Совета национальной безопасности и обороны, правительство активизировало работу по наведению порядка в сфере торговли лекарствами. На мой взгляд, первоочередными мерами по урегулированию существующей на фармацевтическом рынке Украины ситуации должны быть усиление государственного контроля и стабилизация цен на лекарственные препараты.

И в этом контексте чрезвычайно важным является подписание меморандума с производителями и продавцами лекарств. Предусмотрено на 20 процентов снижение цен на лекарства, которые включены в обязательный ассортимент социально ориентированных лекарственных средств отечественного производства. И это сделает их гораздо более доступными для социально незащищенных и малообеспеченных граждан. Достижение соглашения с производителями является очень важным, но не первым шагом, который делает власть по обеспечению доступности качественных лекарств. Ни одно правительство до прихода к власти Партии регионов не предприняло попытки навести порядок на рынке лекарственных препаратов.

Правительство Юлии Тимошенко продемонстрировало полнейшую неспособность управлять ситуацией на фармацевтическом рынке. Цены на лекарства стремительно росли, а искусственное ограничение розничной надбавки ничего не дало, так как медпрепараты массово завозились через оффшорные зоны.

Более того, даже государственные закупки в тот период осуществлялись по завышенным ценам и в необоснованных объемах. Потом эти лекарства на миллионы гривен за ненадобностью списывались, как, например, было уничтожено 9 миллионов доз вакцин от кори и краснухи.

И конечно же все помнят ситуацию с пресловутым "Тамифлю", который был закуплен на 20 лет вперед за баснословные суммы, а у него истек срок годности и он уже списан и уничтожен. При этом даже на уничтожение этого препарата государство потратило миллионы гривен.

Подобные действия предыдущей власти привели к критической ситуации, когда государство практически утратило контроль над рынком лекарственных средств и только в последние 2 года Партии регионов удалось достичь успехов в вопросе регулирования фармацевтического рынка.

В прошлом году в Украине заработали лаборатории по оценке качества лекарств, оснащенные современным оборудованием, и система лабораторного контроля качества – это серьезная общенациональная сеть, которая расположена в каждой области нашего государства и в 2015 году мы закончим процесс их переоснащения, потому как это вопрос национальной безопасности…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОВАЛЬОВА Ю.В. Я призываю представителей всех фракций, и большинства, и оппозиции, объединить усилия и принять в кратчайшие сроки те законопроекты, которые мы рассматривали сегодня, вчера по ситуации на рынке, на фармацевтическом рынке. И принять эти законопроекты как можно быстрее. Это очень  важно для жизни, для здоровья наших граждан. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін. За ним – Волинець.

 

13:58:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Українська опозиція". Шановний український народе, звертаюсь до вас, бо тут всього нас залишилось 5 чоловік в залі. Я хочу звернутись до вас з проблемою, що позавчора стало можливим, 5 числа, підправити Конституцію внаслідок прийняття так званого Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень, а насправді хочу назвати це прямо і відверто шахрайством з боку держави або, як не виконувати рішення судів.

Підправити захотіли статтю 55, де написано: "Права і свободи людини і громадянина захищаються судом". Підправити вирішили частину п’яту статті 124 Конституції, де написано, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України. Саме так передбачає закон, Конституція – основний наш закон.

Але, на превеликий жаль, на сьогоднішній день в суді в Європейському з прав людини на розгляді 3 тисячі 400 заяв проти України, які повністю або частково стосуються таких проблем, і кількість цих заяв зростає. Страшна цифра, що зараз держава заборгувала людям уже 230 мільярдів гривень. Цей борг продовжує збільшуватись. Очевидно, щоб не виконувати ці рішення, і було прийнято так зване рішення, яке було зроблено, так званий закон.

І більше того, мій брифінг в системі "Рада" з головою, з керівником Всеукраїнської організації об’єднання ветеранів Чорнобиля Прокопенко Петром Андрійовичем був обрізаним. І тому не почули ви вимог, з якими зверталися чорнобильці до Президента. А вони зверталися з вимогами: застосувати право вето до Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень, провести зустріч з Президентом, зобов’язати уряд виконувати Закон про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зобов’язати уряд привести Постанову Кабміну від 23.11.2011 року до відповідності до Конституції та статей 8-ї та 22-ї, зобов'язати уряд і Пенсійний фонд припинити ганебну інформаційну війну, розв'язаних посадовими особами проти чорнобильців України, зобов'язати Верховну Раду України прийняти законопроекти народних депутатів Павловського і Кармазіна, зобов'язати уряд припинити інформаційну війну, яка ведеться весь час проти чорнобильців.

Шановні народні депутати, я звертаюсь до вас, ви помилилися, коли приймали цей закон. Я хочу, щоб ми зараз відстояли права всіх категорій громадян, які гарантовані…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Волинець Євген. За ним Ганущак.

 

14:02:02

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! В который раз нам всем приходится убеждаться в том, что буржуазное государство и рыночный уклад безразличны к людям труда, что выгода и нажива – главные принципы функционирования капиталистического общества. Это в полной мере ощутили на себе работники предприятия "Шахтерский хлеб" в городе Шахтерске Донецкой области. Предприятие это закрывают, закрывают без видимых на то причин. Около 250 человек находятся под угрозой быть уволенными, а значит и под угрозой лишиться средств к существованию не только для себя, но и для своих семей.

Руководство предприятия уже  составило списки на сокращение. А для того, чтобы сэкономить расходы, сократило трудовую неделю, тем самым вынуждая работников уволиться по собственному желанию. И это несмотря на то, что этот завод является лауреатом и победителем многочисленных конкурсов. А в 2011 году признан лучшим предприятием области. Выпечка "Шахтерского хлебозавода" славилась еще с советских времен. Хлеб шахтерский был и остается самым вкусным в регионе. Это я знаю не понаслышке, потому что и я, и моя семья кушают непосредственно шахтерский хлеб. И более того, в Ялте на этот хлеб ловится рыба. И веря местным жителям, 10 лет уже на другой хлеб в Ялте рыба не ловится.

Ассортимент выпускаемой заводом продукции еще недавно насчитывал около 10 видов продукции. Сейчас же в магазинах можно найти лишь 2-3 вида. В случае же закрытия завода хлеб будет привозиться из Красного Луча, Енакиево, Снежного и даже Харькова. Но жителя района убеждены в том, что такая роскошь, как свежий хлеб, для них будет   попросту недоступно.

Понятно, что идея ликвидировать предприятие могла родиться только в головах современных хозяев жизни, для которых человеческая жизнь, равно как и завод, в развитие которого были вложены силы нескольких поколений тружеников, представляет собой нет более чем очередные средства для личного обогащения.

Компартия всегда стояла на страже интересов людей труда, поэтому мы приложим максимум усилий для того, чтобы шахтерский хлеб по-прежнему радовал шахтерцев своей свежей выпечкой, а права и интересы членов трудового коллектива были соблюдены. Я призываю всех, кому не равнодушна судьба некогда славного предприятия, принять участие в протестных акциях коммунистов, направленных на защиту предприятия. Не дадим выгнать на улицу 250 работников предприятия! Лишь объединившись, мы сможем противостоять произволу олигархов и контролируемой ими власти. Без борьбы нет победы!  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ганущак. І за ним Заєць.

 

14:04:32

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове, питання мови не є подразником виключно для українського суспільства. Починаючи з 80-х років, гуманітарні питання стали основною темою для роботи спецслужб по послабленню сусідніх держав та просуванню національних інтересів. Так, маніпулюючи питаннями прав людини, в Канаді було прийнято закон про другу державну мову. Відповідно до його положень всі документи органів влади повинні оформлятися як англійською, так і французькою мовою. Це значно ускладнює роботу адміністрації, викликаючи її прихований спротив. Мовне питання акселерувало розпад держави, який не оформляється через те, що Квебек є планово-дотаційним і не поспішає злізати з цієї голки.

Ще більші проблеми через нібито демократичне вирішення мовного питання існує в Бельгії, від розпаду яку поки що рятує тільки невизначеність статусу франкомовного Брюсселя, розташованого в оточенні фламандськомовних комун та наявність нечисленної німецькомовної громади.

Мудрі швейцарці, три народи якої приречені жити в одній державі через географію, вирішили мовну проблему просто: знання німецької, італійської та французької мови обов’язкове тільки для службовців, що працюють в установах конфедеративного рівня, в той час як в більшості кантонів державною є тільки одна мова.

Хитрі французи вміло використовують мовне питання, генерувавши через різні європейські інституції до півтора десятка документів з мовних питань, не ратифікувавши у власному парламенті жодного з них. У той час як її сусіди – Іспанія та Італія, - йдучи назустріч регіональним елітам, отримали серйозні відцентрові тенденції.

Якщо в Середньовіччі серйозний вплив на державотворення мала релігія, в  ХІХ цю роль відгравали етнічні корні, то сьогодні найголовнішою ознакою ідентифікації держави стала мова. Це прекрасно розуміють в Росії, яка навіть залишаючись федерацією, всіляко обмежує застосування інших, крім російської, мов, свідомо знищуючи їх. В той час, як зовнішня політика Російської Федерації спрямована на постійну гуманітарну експансію, що об'єктивно сприяє економічній інтервенції російського бізнесу та реалізації стратегічних інтересів Росії.

Те, що Партія регіонів реалізує політику чужої держави чудово розуміють її лідери та спонсори. Характерно, що цю брудну місію вони доручають артикулювати манкуртом переважно з  українськими прізвищами. Однак навіть незначне поліпшення рейтингу перед виборами, не компенсує іміджевих втрат для партії, яка  претендує на проведення власної політики. В стратегічному плані проросійська риторика неодмінно приведе до її маргіналізації, як це сталося з багатьма крикливими партіями, що експлуатували ностальгічні настрої електорату.

Україна змінюється, покоління, народжене в 90-х, поступово входить в соціальне життя, а воно позбавлене не тільки ілюзій про відновлення советської імперії, але й страшків про примусову українізацію. І зі зміцненням незалежної держави, з появою символів та предметів гордості зростає відчуття окремішності від світу. Тим більше, що на всій території України, крім Криму, українці складають більшість і цей факт рано чи пізно спрацює. Так формується нація, українська земля має унікальну властивість перетворювати в українців будь-кого, хто оселяється на  її теринах, нехай на це ідуть десятиліття…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Заєць.

 

14:07:50

ЗАЄЦЬ І.О.

Дякую.

Іван Заєць, Українська народна партія.

Шановні співвітчизники, вже 20 років ми гордимося з вами миром і спокоєм на українській землі. Ми справедливо пишаємося тим, що в нас не було жодних воєн, зокрема на мовному ґрунті. Але зараз я хочу застерегти вас, мир і спокій у країні під великою загрозою. Цю загрозу створює мовний законопроект Партії регіонів.

Я звертаюсь до всіх вас, до патріотів України, висловити рішучий протест проти цього законопроекту. В цьому мовному питанні є три речі, які треба усвідомити. Перше, це питання призначення цього законопроекту, призначений він на зло чи на добро? Друге, в який спосіб проштовхується цей законопроект, бандитський чи з волі депутатів.

І третє. Це питання відповідальності депутатів, Президента за цей законопроект.

Отже, про призначення законопроекту. Його автори і проштовхувачі є патологічними українофобами. Вона замахнулися на саме існування української держави, бо вони знають, що найбільшим будівничим будь-якої держави і української зокрема це є мова. Отже, якщо виженеш українську мову з офіційної сфери, якщо виженеш її із побуту, то не буде і держави. І саме такий законопроект пропонується сьогодні прийняти. Бо там є норми, які дозволяють місцевій раді, навіть якщо там десять чоловік у населеному пункті, прийняти Закон про регіональну мову і замістити цією регіональною мовою українську мову. Якщо навіть мігранти там, китайці чи в’єтнамці, чи хтось інший приїдуть у якийсь населений пункт і не захочуть вивчати українську мову, вони можуть домогтися цієї офіційної мови. Це буде розділяти Україну. Це буде розділяти її не тільки за політичними ознаками, а за мовно-етнічними. Це дуже небезпечна річ, якщо подивитися на Югославію і навіть на колишній Радянський Союз.

Треба виходити з того, що мова – це дім буття нації. І якщо ти руйнуєш мову, ти руйнуєш цю націю. У нас дім мирний. Для чого будувати інші? Для чого будувати такий, який запалить нам Україну? От такі у нас депутати. Це герострати, які хочуть запалити Україну.

На цей законопроект буде виділено 16 мільярдів гривень. Сьогодні наші люди кінці з кінцями не зводять, а в них ще заберуть 16 мільярдів гривень, і ці гроші підуть на те, щоб розпалити війну між нашими громадянами. Українська Народна Партія категорично протестує проти такої політики.

І питання політичної відповідальності. Кожен депутат має розуміти, що голосуючи на цей законопроект, він перекреслює все те, що було зроблено українцями, що він пускає змію міжусобиць у наше суспільство, і суспільство має знати кожного поіменно. Він має знати, хто голосував із місць фракції Литвина картками. Дванадцять карток проголосувало за цей законопроект. Чи литвинівці голосували чужими картками "тушки" чи пустили на робочі місця. Тому захистимо мову, захистимо Україну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, шановні  колеги! Всі хто бажав взяти участь у виступах скористалися  цим правом. Дозвольте вам нагадати, що відповідно до календарного плану проведення 10 сесії Верховної Ради  України шостого скликання з 11 по 15 червня народні депутати працюють в комітетах, комісіях і фракціях. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 19 червня о 10 годині.

Доручення, ті хто просив оформити як звернення, будь ласка підготуйте. На цьому ранкове засідання Верховної Ради  оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку