ЗАСІДАННЯ СОРОК П'ЯТЕ        

Сесійна зала Верховної Ради України

7 червня 2012 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

10:00:22

Зареєструвалися в сесійній залі картками 401 народний депутат.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег: Кириленка В'ячеслава Анатолійовича, Стецьківа Тараса Степановича. Прошу привітати наших колег, побажати їм успіхів при гарному здоров'ї. (Оплески)

Шановні народні депутати, дозвольте вам надати інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 6 червня 2012 року. Розглянуто 12 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 1 закон та 2 постанови, 1 законопроект прийнято за основу, 1 законопроект направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання, 5 законопроектів та 1 проект постанови відхилено.

Шановні народні депутати! Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я.

Є прохання розглянути питання за скороченою процедурою. Нема застережень? Прошу голосувати за цю пропозицію.

 

10:02:02

За-207

Рішення прийнято.

Доповідач голова Державної служби  з лікарських засобів Олексій Станіславович  Соловйов. Будь ласка.

 

СОЛОВЙОВ О.С.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! В октябре 2011 года в Москве  представителями Украины  была подписана Конвенция Совета Европы о подделке медицинской продукции и подобных преступлениях, которые представляют опасность для здравоохранения. Называется она Конвенция "Медикрайм".

Конвенция направлена на  предупреждение  криминализации производства поставок и торговли фальсифицированной медицинской продукцией,  защиту прав потерпевших от таких  преступлений, развитие международного сотрудничества в данной сфере.   Этот документ стал первым обязательным международным правовым  инструментом, который предусматривает  криминальную ответственность за подделку лекарственных средств и подобные преступления, которые представляют опасность для здравоохранения.  Сегодня к Конвенции "Медикрайм"   присоединились 15 европейских стран.

Проект Закона Украины о ратификации Конвенции Совета Европы о подделке медицинской   продукции и  подобных преступлениях,  которая представляет опасность для здравоохранения, разработан с целью ратификации   указанной Конвенции в Украине.

Прошу проект закона поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.   Сідайте, будь ласка. Тарас Чорновіл, перший заступник голови Комітету у закордонних справах.

 

10:03:45

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний  Владимире Михайловичу! Шановні колеги народний депутат України! Наш комітет в екстреному порядку, оскільки цей проект  закону про ратифікацію потупив буквально  напередодні, терміново розглянув дану угоду і даний ратифікаційний закон. І у нас відразу появилося два питання, два, власне, пункти нашого рішення.

Перше. Що стосується самої Конвенції. Ми однозначно прийшли до висновку, що вона правильна, потрібна і в українське законодавство має бути імплементована. Ми маємо ратифікувати цю конвенцію. Але ця Конвенція несе цілий ряд за собою дій, які  вимагають (не просто бажано, а вимагають) внесення змін до ряду законів України. Це той випадок, коли  ратифікація Конвенції може бути фактично  надувательством, якщо не будуть прийняті додаткові законодавчі зміни.

У нас в Україні ці питання вже врегульовані діючим законодавством, але Конвенція вводить, дійсно, правильний, необхідний, більш жорсткий підхід, згідно з яким посилюється відповідальність і розширюється коло тих випадків, коли ця відповідальність настає. Але якщо ми ратифікуємо Конвенцію без внесення до Верховної Ради і без прийняття відповідного законодавчого акта про внесення змін до законів України, результату не буде, будуть далі діяти ті норми, які є сьогодні в нашому українському законодавстві, і виникне абсолютно непотрібна і неприємна для нас колізія, яка приведе тільки до додаткових скандалів.

І тому ми підтримуємо рішення Головного науково-експертного управління. Наскільки мені відомо, узгоджена так само позиція Головного юридичного управління. Є рішення нашого комітету: ратифікувати обов’язково конвенцію, але не сьогодні, вимагати від Кабміну негайного, до наступного тижня передання у Верховну Раду подання відповідного законопроекту про внесення змін до законів України, які мають бути змінені у зв’язку з прийняттям цієї Конвенції. Щоб не вийшло так, що ми перед Європою відчитаємося, а далі будемо працювати за нашими старими законами. Це позиція комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні колеги, прошу, будь ласка, запишіться на обговорення цього питання. Прошу, Станіслав Аржевітін, будь ласка. Лілія Григорович.

 

10:06:08

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, "Наша Україна". Шановні колеги, поза всяким сумнівом, ми повинні підтримати ратифікацію даної Конвенції, не тільки тому, що ми члени Ради Європи і це наше зобов’язання – імплементувати її як частину нашого національного законодавства, - а лише й тому, що дана Конвенція врегульовує надзвичайно актуальну проблему. Дуже погано, коли люди гинуть за відсутності ліків, але ще гірше, коли люди гинуть від фальсифікатів, недоброякісних ліків і підробок.

Мені видається, що сьогодні в Україні взагалі настав час, як сказав голова Державної інспекції з ліків і доповідач Тарас Чорновіл, врегулювати це питання нагальним чином, тому що ми є та країна, де особливо багато фальсифікату. І зокрема, Комітет охорони здоров’я недавно, як учора, на своєму учорашньому засіданні також розглянув кілька законопроектів, які стосуються  підробок, фальсифікацій, поданих Кабінетом Міністрів, які, я сподіваюсь, ми незабаром будемо розглядати у цьому залі. Тому таким чином, безумовно, конвенцію ратифікуємо, як частину національного законодавства і продовжимо працювати по національному законодавству і інших законодавчих актах, які будуть, будемо  змушені приймати в зв'язку з ратифікацією конвенції. Я не маю жодного сумніву, що фармацевтична галузь, яка повинна рятувати здоров'я людей, не повинна їм шкоди завдавати. Сподіваюсь, що ми так сьогодні і вчинимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Кирильчук. Сергій Шевчук, да? Будь ласка, право на виступ передає Євген Кирильчук Сергію Шевчуку.

 

10:07:46

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, спасибі, Євгене Івановичу, за передачу слова.

Шановні колеги, проблема підробки медичних засобів, ліків – це не є тільки українська проблема, вона дуже актуальна і в Африці, і в Латинській Америці, і навіть у Великій Британії був величезний скандал, коли британці дізналися, що їм дають підроблені засоби. І не дивно, що Рада Європи прийняла такий документі пропонує державам – учасникам підписатися, приєднатися до цієї конвенції. І, безумовно, це треба робити, тому що в Україні питання особливо актуальне. По різним оцінкам, я не буду стверджувати категорично, але близько 30 відсотків медикаментів, які є на українському внутрішньому ринку, є несправжніми, підробками, а інколи просто грубим фальсифікатом. І щоб тут не говорили чиновники, це є правда і, на жаль, ця правда спотворює здоров'я українців. Тому ратифікувати обов'язково.

Стосовно зауважень профільного комітету, що, мовляв, не вироблені інші законодавчі акти, вже внутрішні, наші українські. Я хочу повідомити шановним нашим дипломатам парламентським, що зареєстровано декілька  законопроектів від народних депутатів України щодо посилення кримінальної відповідальності за обіг фальсифікованих ліків. Питання в тому, що чомусь вони не розглядаються. Але якщо ми послухаємо профільний комітет і не ратифікуємо сьогодні, а відтягнемо на колись, то в мене питання: а коли це буде? До канікул наших, після канікул? До кінця нашої каденції чи, можливо, новий парламент? Можливо, це є просто уловка тих фальсифікаторів, які заробляють шалені кошти, для того, щоб зовсім не приймати відповідні законодавчі акти. Тому фракція "Блоку Юлії Тимошенко" вважає, що потрібно ратифікувати дану конвенцію і зобов’язати уряд, Міністерство юстиції якомога швидше направити підзаконні і внутрішні акти українські.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Литвин. Мікрофон, будь ласка.

 

10:09:53

ЛИТВИН Ю.О.

Прошу передати слово колезі Зарубінському Олегу Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Зарубінський.

 

10:10:07

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги! Повністю погоджуюся зі всією аргументацією і фактажем, який наведений Сергієм Шевчуком. Повністю.

І хочу звернути увагу ще на таке. Ця конвенція підвищує, підсилює відповідальність шляхом збільшення покарання фальсифікаторів медичної продукції. Є, безумовно, в українському законодавстві вже є, передбачені певні статті кримінального покарання. Але дивіться, як вони звучать. Вони звучать так, що кримінальна відповідальність за виготовлення підроблених пристроїв медичного призначення та інші умисні дії з цими пристроями, а так само за виготовлення підробних активних речовин підпадає під кримінальну відповідальність (увага!), коли відповідна продукція або виготовлені предмети є небезпечними. Ви розумієте, що тоді з’являється? Фальсифікатор робить продукцію, яка, можливо, дійсно, безпосередньо напряму шкоди і немає по відношенню до хворого. Хворий користується цим фальсифікатом, а по суті плацебо, пустишками. Проходить час, він не лікується, як це потрібно бути. І що виходить? Що це, тоді небезпеки немає?

Тому абсолютно правильно колега Шевчук казав, що треба ратифікувати цю конвенцію. Я вам хочу сказати, що дійсно, було сказано, я можу підтвердити, що 5 червня вже зареєстрований в новій редакції Закон про внесення змін до Кримінального кодексу, де посилюється кримінальна відповідальність за фальсифікати лікарських засобів. Я думаю, що просто, коли ми будемо розглядати цей законопроект, то можна буде його просто технічно кореспондувати з ключовими положеннями цієї конвенції, яку ми можемо сьогодні ратифікувати.

Ще раз хочу сказати, що люди, які заробляють на здоров’ї, фактично на житті людей, є негідниками і вони мають кримінально каратися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз спочатку –  Лещенко, потім –  ви. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

10:12:27

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Звичайно Конвенцію Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини слід ратифікувати, бо фальсифікати заполонили ринок медичних препаратів, люди платять останні копійки за ліки, а хвороби ускладнюються, бо це підробка, чимало людей помирає. В принципі, чинне законодавство передбачає відповідальність, але чомусь і Державна служба з лікарських засобів, і наші правоохоронні органи на це, можна сказати, доволі частко дивляться крізь пальці.

Тут ще одна така обставина виникає, що тільки вчора чи позавчора внесений проект і вже розглядається, а ті законопроекти, які повинні його доповнювати, їх немає. Треба це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, мікрофон, будь ласка. А потім хто, Попеску? Попеску піднімав руку?

 

10:13:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська опозиція.

Шановний Володимире Михайловичу, ви знаєте, коли я почав чути доповідь представника уряду, мені здалося, що я заходжуюсь в Російській Державній Думі, а не у Верховній Раді України. З огляду на це, а також на те, що на другій сторінці зауважень Науково-експертного управління, цитую, що написано. "Виникають певні сумніви щодо точності перекладу окремих положень Конвенції, зокрема у статті 4  міститься визначення терміну "медичний продукт", який в подальших статтях не використовується. В той же час і у назві в статтях 5 і 6 використовується термін "медична продукція". Далі пишуть науковці, що можна припускати, що ці терміни насправді   є одним і тим самим терміном і, виходячи з цього, інтерпретувати зміст "медична продукція". Однак, було б вкрай не бажаним розглядати питання про прийняття законопроекту на основі припущень щодо змісту документу, який пропонується на ратифікацію.

Через це, шановний Володимире Михайловичу, треба всі ці питання узгодити зараз і зробити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

10:14:52

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, основною метою цієї конвенції це є забезпечення захисту прав потерпілих від протиправних дій та посилення національної та міжнародної співпраці, зокрема в країнах Ради Європи у боротьбі проти підробленої медичної продукції.  По-перше, це забезпечиться шляхом впровадження нових методів контролю. А, по-друге, це буде покарання за те, що будуть фальсифікувати цю продукцію. Оскільки ми взяли на себе ці зобов’язання перед Радою Європи  і ми повинні гармонізувати наше законодавство із законодавствами країн Ради Європи, і привести у відповідності до європейських стандартів, Партія регіонів буде виступати "за".

А ті моменти, про які сказали наші колеги, що є відповідні заперечення і проблеми, які є, їх можна вирішити шляхом внесення змін до чинного законодавства або подання нових законів, а конвенцію треба ратифікувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Відносно пропозиції комітету про те, щоб не розглядати питання в режимі прийняття рішення щодо ратифікації до прийняття інших законів, я думаю, що ця пропозиція може бути підтримана лише в частині тій, що нам потрібно прискорити підготовку, розгляд відповідних законів. До речі, сьогодні в нас у плані передбачена низка проектів законів, які стосуються медичної сфери забезпечення ліками. Я попросив зараз секретаріат, щоб підібрали всі законопроекти, які з цього приводу є, які готові до розгляду, я думаю, що ми їх в пакетному режимі, обговорюючи кожен детально, повинні розглянути і визначатися щодо рішень.

А зараз, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію відповідно до вимог Регламенту про схвалення Закону України про ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення  медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я (реєстраційний номер 0261). Прошу голосувати.

 

10:17:16

За-314

Шановні народні депутати! За – 314. Рішення прийнято.

Дві фракції: фракція "БЮТ – "Батьківщина" вимагають  оголосити перерву для  проведення консультації з питань порядку денного та  виголошення заяви. Так заява буде чи… Перерва. Погоджувальну раду треба збирати? Ні? Ні.

Оголошується прерва до 10 годин 50 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, 2 фракції брали перерву. З заявою про підсумки  консультацій виступить Андрій  Кожем'якін. Будь ласка, Андрій Анатолійович.

 

10:49:50

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня. Заява фракції  "БЮТ – "Батьківщина"   в Верховній Раді. 

В Україні продовжуються політичні репресії і катування  Юлії Тимошенко, Юрія Луценка,  Валерія Ващенка та інших політв'язнів. Ці кричущі факти порушення фундаментальних прав людини не можуть залишатися осторонь уваги  європейського співтовариства, до якого  так хоче потрапити Україна.

За всю історію незалежності України  вона не отримувала в такий короткий термін жорстких і безкомпромісних резолюцій  міжнародних структур, які чітко вказують на  переслідування  лідерів української опозиції через їхню політичну діяльність.  Головним серед вимог до України –  це реформування кримінального законодавства, яке європейська спільнота вимагає  від України зробити негайно і виключити  з Кримінального  кодексу сталінські статті, які передбачають кримінальне  покарання за політичну діяльність, і випустити на волю політичних  опозиціонерів.  Те що в Україні є в'язні совісті, вже ні в кого не викликає сумнівів. Данський Гельсінський комітет з прав  людини на прохання ЄС зробив незалежну оцінку вироків Тимошенко і Луценко, у якому повністю  визнав їх політичну вмотивованість.

З огляду на це, фракція   "БЮТ - "Батьківщина"    вимагає від Президента Януковича  публічних пояснень з приводу  невиконання вимог Резолюції  ПАРЄ   від 26 січня цього року та Резолюції Європарламенту від 24 травня. Терміново виконати пункт 3 Резолюції Європарламенту, який наголошує: "Європейський парламент закликає  до беззастережного,  негайного  звільнення всіх в'язнів, засуджених за політичними мотивами, в тому числі лідерів  опозиції. Надати можливість експерту Данського Гельсінського комітету з прав людини пану Лінгбо публічно виголосити  незалежну експертно-юридичну оцінку, так званих кримінальних  справ проти Тимошенко з трибуни Верховної Ради України.

Восени цього року відбудуться вибори  до Верховної Ради. Європарламент  поставив чітку і однозначну вимогу   у пункті 13 своєї резолюції. Тобто вибори до українського парламенту  не можуть рахуватися чесними, якщо два головних політики країни Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, котрі  в 2007 році очолювали найбільш потужні політичні сили країни, сьогодні кинуті за грати.  

Ми звертаємося до пана Президента Януковича. Пане Президент, як ви можете допустити, щоб вашого політичного конкурента - жінку, прикуту хворобою до ліжка, яка набрала всього 3, на 3 відсотки менше, ніж ви на виборах, допускати, щоб били її здорові хлопці?! А ваші підлеглі "аналізували" відеозаписи, які цілодобово ведуться у її камері і палаті. Така поведінка, пане Президент, негідна Президента країни, тим більше чоловіку, в якого є хоча б краплина честі і гідності. Волю всім політв'язням!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо розгляд питань визначених розкладом на четвер 7 червня. Прошу уваги! Нам треба включити до порядку денного декілька законопроектів.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону… Будь ласка, зніміть голосування.

Станіслав Аржевітін, будь ласка. Можна, можна.

 

10:53:23

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, я звертаюся до вас з наступним: ми знову в порядок денний хочемо включити те питання, яке уже декель місяців тому Президент України заметував і повернув. Мова йде про те, що знову цим законопроектом надається право Національному банку використовувати зброю на рівні із міліцією.

Ще раз наголошую, Президент наклав вето на цю ініціативу. Сьогодні під виглядом того, щоб охороняти цінності та об'єкти Національного банку фактично знову повертаємося до розгляду цього питання.

Пропозиція виглядає, що тепер знову відомча охорона Національного банку повинна мати право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні заходи оборони і бойової вогнепальної зброї. Ми розуміємо, що це функція нашого міліціонера, но не працівника Центрального банку України.

Тому я дуже прошу, не приймати,  не голосувати за цей законопроект, не включати його до порядку денного. Науково-експертне управління категорично проти. В нашому комітеті при 30 членах голосувало лише 9 за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати! Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Національний банк України" (щодо охорони цінностей та об’єктів Національного банку України) (реєстраційний номер 10539). Прошу голосувати.

 

10:55:18

За-228

Рішення прийнято.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 179, "БЮТ - "Батьківщина" – 0, "Наша Україна-Народна самооборона" – 1, комуністів – 0, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 9.

Шановні колеги, тепер пропонується до включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про іпотечні облігації"  (щодо випуску та обігу іпотечних облігацій) (реєстраційний номер 10282).

Прошу, зніміть з голосування. Станіслав Аржевітін, будь ласка, мікрофон.

 

10:56:00

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати! Давайте ще раз, я до вас звертаюсь. Якщо ми включимо до порядку денного, ми обов’язково потім до другого читання не зможемо прийняти цей законопроект. Зверніть увагу на ті зауваження, які в Науково-експертному управлінні, ті зауваження, які є в самому Кабінеті Міністрів про те, що ця пропозиція, про те, щоб не бути пов’язаним особами ті, які працюють навколо іпотечних облігацій, ми не зможемо до другого читання подати пропозиції. Тому що в самому тексті є лише одне речення. А нам потрібно внести аж до трьох статей аналогічні зміни.

Тому є прохання повернути на доопрацювання автору, потім внести зміни аж до трьох статей до цього законопроекту. І тоді ми зможемо до другого читання його прийняти комплексно. Тому прохання, зверніть увагу на зауваження Науково-експертного і Кабінету Міністрів. Інакше це буде холостий постріл. Ми зайвий час тільки використаємо. Не підтримуйте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу прислухатись до думки Станіслава Аржевітіна, оскільки я ставлю на голосування пропозицію відповідно до Регламенту про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про іпотечні облігації" (щодо випуску та обігу іпотечних облігацій) (реєстраційний номер 10282). Прошу голосувати.

 

10:57:41

За-237

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012 - 2016 роки. Доповідач – голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога. Друге читання.

 

10:58:20

СЕМИНОГА А.І.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, на розгляд Верховної Ради України вноситься підготовлений до другого читання проект Закону України про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012 - 2016 рік (реєстраційний номер 9542).

Метою прийняття законопроекту є послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від загроз природного і техногенного характеру.

До комітету надійшло 47 пропозицій від народних депутатів України. З них враховано 28, враховано редакційно – 3, враховано частково – 5 і відхилено – 11.

За пропозицією народних депутатів України планується збільшення видатків на 31,2 мільйони гривень. Це дасть можливість здійснити першочергові заходи по попередженню виникнення надзвичайних ситуацій. Як свідчить світова практика, надзвичайні ситуації легше попередити, ніж потім ліквідовувати їх наслідки. Орієнтовний обсяг фінансування на 5 років становить 12 мільярдів 251 мільйон 304 тисячі гривень, з них за рахунок державного бюджету – 10 мільярдів 356 мільйонів 40 тисяч гривень, місцевих бюджетів – 611 мільйонів 764 тисячі гривень, інших джерел – 1 мільярд 283 мільйони 500 тисяч гривень.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України завізувало законопроект без зауважень.

Народні депутати України, члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2012-2016 роки прийняти у другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Тут внесено уточнення в назву проекту закону. Нам потрібно проголосувати назву проекту закону, яку пропонує комітет, а саме: "Про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки". Логіка є абсолютна, оскільки тут мова йшла про 2012 рік, він закінчується.

 

СЕМИНОГА А.І. Володимире Михайловичу, 2016-й, да? А, да, 2017-й, я вибачаюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, тут написано 2017 рік, якраз на наступну п’ятирічку для наступного парламенту.

Шановні колеги, ставиться на голосування назва проекту закону. Прошу голосувати. В редакції, запропонованій комітетом.

 

СЕМИНОГА А.І. Прошу підтримати рішення комітету.

 

11:01:43

За-283

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Я прошу Володимира Карпука не наполягати на своїх поправках, оскільки ми вже назву проголосували. Дякую.

Глазунов, 17 поправка. Наполягає на ній? Ні.

Янковський, 19-а. Ні.

Аржевітін, 26-а. Ні.

Аржевітін, 29-а. Не наполягає.

Аржевітін, 30-а. Не наполягає.

Василенко, 30-а. Ні.

Янковський, 37-а. Не наполягає.

42-а. Також не наполягає на цій  поправці.

Всі інші поправки враховані.

Шановні колеги, ми маємо тут позитивний збіг оцінок. Комітет пропонує прийняти у другому читанні і в цілому як закон. Головне юридичне управління вважає, що законопроект  опрацьований бездоганно і зауважень до нього немає. Отже я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 - 2017 роки (реєстраційний номер 9542). Прошу голосувати. 

 

11:03:24

За-301

Закон прийнято.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та у галузі зв'язку (реєстраційний номер 9750).

Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков. Будь ласка.

 

11:03:53

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний  Голово! Шановні народні депутати! Комітет з питань економічної політики підготував до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та у галузі зв'язку.

Законопроект був поданий Кабінетом Міністрів України  та прийнятий Верховною Радою за основу 20 березня 2012 року.

Головною метою прийняття  запропонованих змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" та законів України "Про Антимонопольний комітет України", "Про телекомунікації", "Про природні монополії" є законодавче забезпечення чіткого розмежування повноважень Антимонопольного комітету, органів регулювання природних монополій в частині визнання правового статусу суб’єктів господарювання в цих ринках, яке здійснюється в цілях забезпечення їх ефективного регулювання.

До другого читання надійшло 10 пропозицій від трьох народних депутатів України, з яких комітет пропонує врахувати 8 і 2 відхилити. Таким чином, комітет на засіданні 24 квітня 2012 року прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та у галузі зв’язку в другому читанні та в цілому.

Якщо є якісь зауваження по поправках, я готовий також відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, перша поправка. Юрій Анатолійович, наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

11:05:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Українська опозиція". Я хочу подякувати, що три поправки моїх враховано, але дві не враховано. Я вважаю, що суттєвим є те, що я зараз скажу.

Я пропоную у пункті другому у статті 3 Закону "Про Антимонопольний комітет України" залишити в чинній редакції, тобто не звужувати повноваження Антимонопольного комітету, повторюю, не звужувати, а в такій редакції залишити: "контролю за концентрацією, узгодженими діями суб’єктів господарювання та регулюванням цін на товари, що виробляються суб’єктами природних монополій". Це я в зв’язку з тим пропоную, що тоді формулювання норми, відповідно до якої Антимонопольний комітет здійснюватиме контроль за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час регулювання цін на товари, що виробляються суб’єктами природних монополій, не сприятиме ефективній протидії монопольним тенденціям суб’єктів природних монополій, оскільки вони можуть безпідставно підвищувати ціни, як це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 1-а Юрія Кармазіна.

 

11:06:58

За-17

Поправка не підтримана.

Ігор Шаров, 2 поправка. Наполягаєте на ній? Ні.

Поправка 5. Юрій Анатолійович. Мікрофон, будь ласка, Кармазіна.

 

11:07:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.  Я дякую тим, хто розуміє, що таке Антимонопольний комітет і що не можна звужувати його сферу повноважень і компетенції. Тим більше, що приклади зараз двох і трьох кратного підвищення цін на залізничний проїзд, злочинного підвищення цін, вони вже сьогодні наявні, це соціальне покращення вже зараз ми бачимо.

Частину другу статті 5 я пропоную викласти в такій редакції: "Зведений перелік суб'єктів природних монополій ведеться Національними комісіями регулювання природних монополій у відповідній сфері або органами виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення  зазначених комісій. Якщо створення відповідних комісій в певних сферах не передбачено, зведений перелік суб'єктів природних монополій ведеться Антимонопольним комітетом в Україні на підставі реєстрів суб'єктів природних монополій". Обґрунтовується тим, що запропонована редакція не узгоджується з положеннями пункту четвертого частини першої статті 6 про державне регулювання у сфері комунальних послуг, відповідно до якого складання і ведення галузевих реєстрів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка номер 5 Юрія Кармазіна.

 

11:08:38

За-24

Поправка не підтримана.

Шановні колеги, всі інші пропозиції народних депутатів враховано. Комітет пропонує прийняти законопроект в другому читанні і в цілому як закон. Вводночас Головне юридичне управління вважає, що законопроект потребує доопрацювання і внесення на повторне друге читання. Просив би це мати на увазі.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень державних органів у сферах природних монополій та у галузі зв'язку (реєстраційний номер 9750). Прошу голосувати.

 

11:09:33

За-262

Закон прийнято.

Оголошується до  розгляду  проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо сплати збору на транспортні засоби). Валерій Сушкевич. Не бачу.

Шановні народні депутати, до цього законопроекту… Є Валерій Сушкевич? Лабунська, будь ласка, від комітету.

Тут є декілька поправок, практично вони враховані. За винятком поправки народного депутата Пінчука. Так? Будь ласка.

 

11:10:30

МОСТІПАН У.М.

Мостіпан, "Блок Юлії Тимошенко". Прошу вибачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

МОСТІПАН У.М.  Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" розглянув на своєму засіданні 23 травня 2012 року.

Під час опрацювання законопроекту до другого читання надійшло чотири пропозиції від суб’єктів права законодавчої ініціативи. З них три враховано, один відхилено. Комітет рекомендує Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти в другому читанні та в цілому як закон.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради  України завізувало порівняльну таблицю до зазначеного проекту закону без зауважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні народні депутати, оскільки повністю документ опрацьований, зауважень до нього немає, в тому числі з боку юристів Головного юридичного управління, ставиться на голосування пропозиція про прийняття в другому читанні і в цілому як закону проекту Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо сплати збору на транспортні засоби) (реєстраційний номер 10110). Прошу голосувати.

 

11:11:50

За-273

Закон прийнято.

Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо вдосконалення механізму повернення) (реєстраційний номер 10355). Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці Олександр Стоян. Будь ласка, Олександр Миколайович.

 

11:12:15

СТОЯН О.М.

Шановні колеги! Ви знаєте, що зараз почалися  виплати шести мільйонам наших співвітчизників компенсацій по знеціненим заощадженням в розмірі однієї тисячі. Але наш комітет, Комітет з соціальної політики в тому році провів парламентські слухання і по результатам парламентських слухань ми прийняли рішення дещо внести зміни до Закону про державні гарантії відновлень заощаджень щодо вдосконалення механізму повернення. Тому що ми знаємо, що попередні виплати там були не дуже досконалі механізми і було багато таких непорозумінь. І незважаючи на те, що, як кажуть, процес пішов, я думаю, що внесення змін якраз буде сприяти цьому.

Хочу сказати, що поступило 15 поправок із них 5 враховано і відхилено 8 поправок. Привертаю вашу увагу на дуже принципову поправку, вона полягає в тому, що в статті 8 уряд пропонував щодо встановлення розміру виплат на організацію і поховання померлих вкладників. Відповідно до урядової пропозиції, уряд пропонував відійти від чітко встановленого розміру такої виплати, зокрема згідно цієї редакції сума частини знецінених заощаджень чи страхових внесків, що виплачується спадкоємцю, мала визначатись Кабінетом Міністрів України. Але визначення Кабінету Міністрів залежала від того, як кажуть, як Бог на душу поклав. Тому я вніс пропозиції до цієї статті і комітет підтримав, яка сформульована таким чином. Звертаю вашу увагу, це дуже важливо для наших співвітчизників,   теле і радіослухачів. В разі смерті вкладника допомогу на реалізацію його похорону виплачувати в розмірі, що визначається Кабінетом Міністрів України, але, звертаю увагу, але не менше розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлену законом.

Таким чином, якщо помер вкладник, то на поховання виділяється, зобов'язані виділяти суму, яка відповідає прожитковому мінімуму, на осіб, які втратили працездатність. Це дасть можливість чітко мати фіксацію.

Задають питання, а як бути з іншими вкладниками? Хочу сказати нашим співвітчизникам, що якщо помер вкладник, то спадкоємці мають право отримати на нього вклади. Наприклад, в цьому році помер вкладник, який міг отримати тисячу. Він помер, йому видається тисяча з лишнім на поховання, прожитковий мінімум, і ще тисячу мають право отримати. Інші зауваження враховані, деякі відхилені. Я думаю, що можна йти по поправкам і я спробую аргументувати, якщо автори поправок будуть наполягати на своїх поправках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Джоджик. 2 поправка. Ні.

Юрій Кармазін. 4 поправка. Мікрофон Кармазіну.

 

11:15:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Партія захисників Вітчизни, українська опозиція.

В мене поправка стосується того, що я пропоную в частині першій в статті 6 виключити слова "та інших формах відповідно до законодавства". Пропозиція вноситься у зв’язку з тим, що згідно з новою редакцією частини першої статті 6 Закону про державні гарантії компенсація громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень має здійснюватися не виключно в грошовій формі, як це передбачено чинною нормою, а в грошовій формі за рахунок коштів державного бюджету та інших формах. Вдумайтесь, люди, "та інших формах", написано, "відповідно до законодавства". А в яких же інших формах? Поклали гроші, а отримаєте що? Шкарпетки чи частини запасні від трактора? Чи що?

Тому я пропоную виключити слова "та інших формах відповідно до законодавства". І мене обурює, що комітет не виключив цього і в нас це…

 

СТОЯН О.М.  Навпаки, шановні колеги, поправка Кармазіна передбачає можливість давати оплати послуг ЖКХ, навчання, медичних послуг, ліків та інше. Ми цю позицію вилучили. Такі законопроекти неодноразово вносились і нашими колегами Симоненко, Коновалюком. І ми все-таки  вважаємо, що… тут, Юрій Кармазін, я з вами погоджуюсь, що виплати повинні бути виключно в грошовій формі. Тому що ганяти повітря ми не можемо, ну,  наприклад, навчання. Що таке навчання? Що таке  оплата навчання? Хто перерахує вузу якісь кошти, їх немає. Тому ця поправка  є доцільною і ми  її вважаємо необхідною вилучити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ви ж відхилили цю поправку.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Шановні колеги! Сутність поправки зводиться до того, що в редакції запропонованій  Кабінетом Міністрів,  зафіксовано: "компенсація громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень проводиться,  починаючи з 1997 року, в грошовій формі за рахунок коштів Державного бюджету України  та інших формах відповідно до законодавства".  (Шум у залі)

 Юрій Кармазін пропонує після слів "Державного бюджету  України" поставити крапку, оскільки інших форм компенсації не передбачено. (Шум у залі)Одну хвилинку, Юрій  Анатолійович… Не кричить, Юрій Анатолійович.

 

СТОЯН О.М.  Володимире Михайловичу, мова  йде про те, що інші  форми є такі, які зараз є, людям можуть дати карточку, які  можуть на цю картку, на яку нараховані гроші, і зараз це робиться можуть взяти або гроші, або купити товари, або розрахуватися. Тобто не компенсація ЖКХ, навчання, а картка, на якій нараховані гроші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка номер 4 Юрія Кармазіна. Прошу визначайтесь.

 

11:18:41

За-32

Поправка не підтримана.

Поправка 6 Юрія Кармазіна. Будь ласка, мікрофон.

 

11:18:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, ви всі побачили цинізм, коли  пеервирається все. Інші форми  написано, оплата буде  допускатися, а Кармазін пропонує це  вилучити, ще й Кармазіна і звинувачують. Соромно  має бути Олександре Миколайовичу вам за такі речі,  які ви, я не мав права  на репліку, не давали мені репліку. Більшість, вам теж буде соромно за те, що ви приймаєте. 

Я пропоную в поправці номер 6 записати, частину другу доповнити новим реченням: "до таких відомостей". А там, які відомості  треба вносити в інформаційно-аналітичну систему, я пропоную законом визначити: належить ім'я, прізвище та по батькові, місце народження, місце проживання та ідентифікаційний код. Все, крапка.  Після коду більше нічого не требувати в громадянина, це має бути визначено виключно законом, щоб не було  ніяких інтерпретацій і "художнього свисту". Дякую.

 

 СТОЯН О.М. В принципі, то   Юрій Кармазін правий, тут поправка  така нормальна. Але чому ми її відхилили? Ми  вважаємо, що дані, що   заносяться до реєстру, постійно змінюються і уточнюються. І для того, щоб, скажемо, тільки  не було можливості обмежити, брати якісь інші дані, ми кажемо, що краще це врегулювати підзаконними  актами тобто починаємо  реєстр нових вкладників, приймається підзаконний акт. Хто цим займається, уряд, чи ощадбанки, вони визначають  форму реєстру. Але якщо  ми і підтримаємо пропозицію Кармазіна, вона не буде, як кажуть, не зашкодить в цілому.  Хоча комітет пропонує її відхилити, а регулювати підзаконними актами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування поправка 6 Юрія Кармазіна. Будь ласка,  визначайтесь.

 

11:20:52

За-20

Поправка  не підтримана.

8 поправка Юрія Кармазіна, мікрофон.

 

11:20:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я дякую всім, хто підтримав поправки, я розумію, це не мовна  політика, вірніше регіонально-мовна політика, не розшматування України, не підвищення рейтингу Партії регіонів. Так що: "Спасибо жителям Донбасса за наше счастливое     детство".

В тому числі і по цьому закону,  я бачу, що буде  так же само. Я пропоную в частині четвертій  слова "Кабінетом Міністрів України" замінити на слова "у розмірі  3 тисячі гривень щорічної виплати з урахуванням інфляції та  проводяться  в обов'язковому порядку".

Мотивується тим, щоб запобігти уникненню можливих щорічних змін, порядку проведення компенсацій вкладів, залежно від економічної ситуації та інших суб'єктивних чинників. Скажімо, та тисяча, яку повертали три роки назад і та тисяча, яку повертають сьогодні – іони відрізняються в 3-4 рази і це всі знають, в тому числі профспілки.

 

СТОЯН О.М. Я не хотів би, шановний колега Кармазін, щоб ви звинувачували нашу політичну силу в тому. що ми нічого не робимо. Ми почали виплачувати тисячу зараз. Більше того, законопроект, який вніс уряд і він буде підтриманий сьогодні нашою фракцією Партії регіонів, він якраз спрямований на підсилення відповідальності уряду за повернення заощаджень.

Відносно вашої пропозиції. Шановний колега, вона протирічить 95 статті Конституції України. Чому 3 тисячі? А якщо ми будемо мати можливість і буде нормально працювати економіка і на той рік прийняти  не 3 тисячі, а 5 тисяч, або всі 100 відсотків. Тому обмежувати сумою в 3 тисячі. Яка буде постійно виплачуватися, не доречно. Ми кажемо6 що ми повинні виплачувати постійно повертати ці заощадження, але виходячи, керуючись виключно Законом про Державний бюджет України. Тому і комітет пропонує цю поправку шановного Юрія Кармазіна відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування 8 поправка Юрія Кармазіна.

 

11:23:27

За-21

Поправка не підтримана.

Таким чином, шановні колеги, ми розглянули всі поправки.

 

СТОЯН О.М. Ні-ні, 9-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так і немає Аржевітіна. Ну, немає – так, значить, все.

 

СТОЯН О.М. Комітет просить проголосувати  і прийняти в цілому Закон "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо вдосконалення механізму повернення). Прошу, шановні колеги, підтримати це голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо вдосконалення механізму повернення) (реєстраційний номер 10355). Прошу голосувати.

 

11:24:30

За-268

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 187, "БЮТ - "Батьківщина" – 0, "Наша Україна-Народна самооборона" – 5, комуністів 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 12.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо сфери застосування закону). Доповідач – Олексій Плотніков.

 

11:25:06

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо сфери застосування закону) був внесений народним депутатом України Забарським (реєстраційний номер 8010) і прийнятий Верховною Радою України в першому читанні із скорченим строком підготовки 17 травня 2012 року.

Метою цього законопроекту є забезпечення належної системи здійснення закупівель товарів, робіт і послуг задля підвищення ефективності функціонування підприємств оборонно-промислового комплексу, а також збереження попиту та обсягів поставок української продукції на світовому ринку. Така мета реалізується шляхом непоширення дії Закону України про здійснення державних закупівель на проведення закупівель, товарів, робіт і послуг, які здійснюються підприємствами оборонно-промислового комплексу, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

До комітету надійшли дві поправки від народного депутата України Юрія Кармазіна. З цих поправок одна врахована повністю, інша відхилена. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України надало свої зауваження до проекту, які комітет частково пропонує врахувати.

А саме, запропоновані проектом зміни щодо доцільності віднесення закупівель, що здійснюються підприємствами оборонно-промислового комплексу до таких, на які не поширюється дія закону, внести до частини третьої статті другої Закону України про здійснення державних закупівель.

Отже, Комітет з питань економічної політики пропонує Верховній Раді України прийняти проект  (реєстраційний номер 8010) в другому читанні та в цілому як закон з уточненням Головного юридичного управління, яке було озвучено. Якщо є зауваження у автора поправок, які не враховані, я готовий відповідати.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут дві поправки Кармазіна, одна врахована, друга не врахована. Наполягаєте, Юрій Анатолійович? Поправка номер один. Прошу Кармазіна мікрофон.

 

11:27:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я хотів би запропонувати таке бачення цієї проблеми. Пропоную виключити розділ І законопроекту, а саме статтю 2 доповнити частиною шостою цього змісту: "Дія не поширюється закону на закупівлю товарів, робіт і послуг, які здійснюються підприємствами оборонно-промислового комплексу, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів".

Вношу цю пропозицію в зв'язку з тими певними труднощами, які виникають на підприємствах оборонного комплексу при виробництві складної техніки у разі застосування Закону "Про здійснення державних закупівель".

Наголошую, що частиною четвертою статті 2 Закону "Про здійснення державних закупівель" передбачено застосування певних особливих умов здійснення закупівлі окремих товарів, які мають визначатися окремими законами України, до яких зокрема може бути віднесений Закон "Про державне оборонне замовлення". В цьому законі окремим розділом можуть бути визначені чіткі правила більш спрощеної процедури закупівлі за державні послуги, саме в цьому законі. І я вважаю, що така поправка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, ставиться 1 поправка на голосування.

 

11:28:31

За-5

Шановні колеги, не враховано, бо Юрій Анатолійович пропонував ліквідувати закон, по суті кажучи. Да, наполовину.

Тому я ставлю на голосування пропозицію прийняти в другому читанні в цілому як закон про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо сфери застосування закону) (реєстраційний номер 8010). Прошу голосувати.

 

11:29:18

За-246

Дякую. Закон прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо сидру і перрі (без додання спирту) (друге читання) (реєстраційний номер 9762). Тут Гєллєр. Ви будете, да? Будь ласка, Віталій Юрійович.

 

11:29:48

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Дозвольте стисло нагадати суть прийнятого нами 17 травня 2012 року за основу проект Закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового. Внесення даного законопроекту викликане необхідністю законодавчо уточнити питання регулювання виробництва вітчизняними підприємствами сидору і перрі без додання спирту виключно в частині вимог по розливу цих напоїв у відповідності до діючого законодавства. До другого читання був доопрацьований текст законопроекту. Загалом надійшло 12 пропозицій, з яких 10 враховано, 2 відхилено. Тому ми готові для того, щоб розглядати цей проект в другому читанні.

І я хотів би зосередити увагу на 10 правці Анатолія Кириловича Кінаха, яку я пропоную поставити на підтвердження і підтримати її. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, ідемо за поправками.

1-а, 2-а, 3-я, 4-а – враховані, Кармазіна в тому числі.

8-а, Кармазін. Будь ласка. Не наполягаєте? Наполягає.

 

11:31:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Ви знаєте, я звертаюсь до колеги Чечетова. Шановний колего, я би вам радив читати суть поправок, а не запитувати, чия поправка, а почувши, що Кармазіна, зразу махати рукою, що відхилити. Я дуже вам раджу це. Ви все-таки доктор наук і давайте не будемо ганьбитися.

Щодо  цієї поправки, то я хотів би запропонувати таку річ. У розділі 1 першому реченні слова "металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТ" замінити на слова "тару із склопластику". І обґрунтовується тим, що, наприклад,  в європейських країнах у виробників напоїв  можна спостерігати формування  досить стійкої тенденції відмови від використання ПЕТ на користь, наприклад, склопластику, зокрема в Німеччині.  То ж варто запозичити зарубіжний досвід і не наражати  населення України на небезпеку. І саме через це прошу підтримати, незважаючи на те, хто автор поправки. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 8  поправка ставиться на голосування. Прошу визначатися.

 

11:32:34

За-15

Не підтримана.

9-а врахована. 10-а. Будь ласка, Анатолій Кінах, мікрофон.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На підтвердження!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема на підтвердження,  бо вона відхилена. Будь ласка, мікрофон Кінаха.

 

11:32:41

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати! Я вдячний за те, що звернули увагу на поправку. Вона має суто виробничий характер в контексті державної політики по обмеженню споживання  тютюнових виробів.  Зараз ми прийняли рішення, що з 5 жовтня поточного року всі тютюнові вироби будуть з відповідними медичними попередженнями, кольоровими малюнками з тим, щоб наші громадяни знали рівень тієї шкоди, яке наносить паління їх здоров`ю.

Для того, щоб забезпечити ритмічний виробничий цикл пропонується дати дозвіл до 4 жовтня відпрацьовувати  продукти з новими вимогами і далі з 5 жовтня ритмічно  постачати її в роздрібну торгівлю.

Дякую за увагу і прошу підтримати. 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ставиться на голосування  поправка номер 10 для її підтримки. Прошу голосувати. 

 

11:33:57

За-244

Поправку підтримано.

Таким чином, шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо сидру і перрі (без додання спирту) (реєстраційний номер 9762). Одночасно інформую, що Головне юридичне управління зауважень до документу не має. Прошу голосувати.

 

11:34:45

За-254

Закон прийнято.

Будь ласка, Михайло Чечетов, репліка.

 

11:34:57

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я обращаюсь с просьбой, глубочайшей просьбой к представителям оппозиции: хватит вам издеваться над Юрием Анатольевичем Кармазиным! Вы смотрите, человек работает ночами, а вы даете по одному голосу в поддержку. Вы что, мстите за то, что он вчера молчаливо поддержал Закон о языках? А как он мог как одессит не поддержать Закон о языках? Поддержал молчаливо он, так не мстите, будьте ж людьми порядочными! Что вы делаете?! По одному голосу даете! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кармазін, будь ласка.

 

11:35:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Українська опозиція". Шановний пане Михайле, я не називаю прізвище, ви здогадуєтеся, що я звертаюся саме до вас, я щиро дякую вам за захист. Мене не треба захищати, я інформую тих, хто слухає нас зараз по радіо, що значна частина опозиції накрила свої місця портретом Юлії Тимошенко, яка сидить зараз без вини у в’язниці, і не може підтримати своїми голосами. А також інформую вас, що проти вашого дебілізму, представленому в мовному так званому законі я ніяк не міг голосувати "за", тому що цей закон злочинний, крім всього іншого він тягне на 12-15 мільярдів. І вчора я звернувся до Володимира Михайловича Литвина у другій годині дня, щоб він в зв'язку з тим, що 66 ваших колег не було на засіданні, було сфабриковане голосування, не дава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо узгодження деяких норм податкового і митного законодавства, (реєстраційний номер 10452). Доповідач – голова комітету Віталій Хомутиннік.

 

11:37:09

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики підготував проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо узгодження деяких норм податкового і митного законодавства для розгляду Верховною Радою у другому читанні. Цей законопроект ми прийняли 23 травня поточного року, розглянули на засіданні комітету, де розглянули всі пропозиції, які надійшли від народних депутатів, загалом їх було 46, з яких 40 – враховано повністю, шість – відхилено через невідповідність концепції, закладеній у нової редакції Митного кодексу.

Також хочу звернути увагу, що Головним юридичним управлінням було висловлено зауваження про необхідність приведення назви законопроекту у відповідність до його змісту. І було запропоновано змінити назву законопроекту на таку: про внесення змін до  Податкового та Митного кодексів України щодо узгодження окремих норм. Вважаю за необхідне нагадати, що зміни до Митного кодексу були підготовлені з урахуванням доручення Президента України щодо удосконалення окремих положень Митного кодексу України. Це удосконалення порядку визначення митної вартості товарів, усунення диверсифікації строків, на які дозволяється тимчасове ввезення громадянами в Україну транспортних засобів, уточнення терміну "неправдиві данні", що вживається у статтях 483 та 485 Митного кодексу.

Крім того, прошу дати доручення комітету разом з Головним  юридичним управлінням Апарату Верховної Ради опрацювати редакційно та з технічно-юридичними правками  текст прийнятого закону перед підписанням Головою Верховної Ради.

Також для стенограми також хочу сказати, що потребує технічної правки підпункт 195.12 Податкового кодексу та стаття 420 та 143 Митного кодексу України.

Дякую за увагу. Таким чином, шановні колеги, ми можемо перейти до розгляду пропозицій за розданою порівняльною таблицею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Поправка 5. Юрій Кармазін, мікрофон.

 

11:39:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, українська опозиція. Я пропоную підпункт 14.1.242 залишити в чинній редакції. А саме: супутні послуги – це послуги, вартість яких включається відповідно до норм законодавства України з питань митної справи до митної вартості товарів, що експортуються з митної території України або імпортуються на митну територію України.

Ці вношу зміни через те, що виключення цього поняття є недоречним, так як у Податковому кодексі дане словосполучення зустрічається в інших статтях. Приводжу приклад. У пункті 39.13; у пункті 216 статті 200; у пункті 209.4 статті 209; статті 337. Тому відсутність цього поняття негативно відіб’ється на реалізації норм цього кодексу.

Пропоную залишити в чинній редакції Податкового кодексу цей пункт. Прошу підтримати. Це не політична поправка, пане Чечетов. Абсолютно ніякої політики. Тільки знання Податкового кодексу, більше нічого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування поправка номер 5.

 

11:40:54

За-21

Поправку не підтримано.

Наступна поправка –  Терьохін, 14-а. Наполягає Терьохін? Ні.

Кармазін, 15 поправка, мікрофон.

 

11:41:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я щиро дякую всім, хто підтримали.  І розстроєний, що ми не читаємо Податковий кодекс, вибірковість знову є.  Підпункт 195.1.2 пропоную доповнити новим абзацом 13-им такого змісту: "товари, придбані в магазинах без митної торгівлі, без плати податку на додану вартість, в разі зворотного ввезення таких товарів на митну територію України підлягають оподаткуванню в порядку, передбаченому для оподаткування операцій з імпорту". Цю зміну вношу у зв’язку з тим, що під пільгове оподаткування може підпасти достатньо значний обсяг товарів, який не буде об’єктом оподаткування ПДВ. А тому товари придбані в магазинах без митної торгівлі, без плати податку, якщо вони назад ввозяться, мають обкладатися в порядку передбаченому для оподаткування операцій з імпорту.

Прошу підтримати. Це буде зашкоджувати корупції, яка є зараз для неї шпаринка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ставиться на голосування поправка 15 Юрія Кармазіна.

 

11:42:46

За-25

Поправка не підтримана.

Поправка 17 Юрія Кармазіна. Мікрофон, будь ласка.

 

11:42:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, спасибі, що вже 25 чоловік в залі розуміють, що контрабандою не можна займатися, я дякую цим людям і очевидно більшість у нас підтримає зовсім інше, через що і нафта та все інше завозиться контрабандою, а українські люди, платники податків, платять за це все, розраховуємося втратою робочих місць.

Обґрунтовую 17 поправку тим, що пропоную записати цифру 300 замість 100. І обґрунтовується тим, що в проектів статті 191 при визначенні бази оподаткування йдеться про мінімальну неоподатковану вартість товарів, які ввозяться в той чи інший спосіб, на рівні, підкреслюю, 300, кома, 500 та тисяча євро. Так відповідно до підпункту 191 кодексу у разі ввезення фізичними особами товарів, визначених статей  370 Митного кодексу, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 300 євро, базове оподаткування і частина їх сумарної вартості, що перевищує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 17 поправка Юрія Кармазіна.

 

11:44:20

За-37

Поправку не підтримано.

Поправка 26 Юрія Кармазіна. Мікрофон.

 

11:44:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Спасибі 37-и людям, які розуміють, що треба, щоб не було 37-го року, -   підтримувати поправки Кармазіна.

В статті 26. Я пропоную в  пункті один частини… Поправки 26 третьої частини 44  статті виключити слова "за митним тарифом України". Цю зміну вношу у зв’язку з тим, що преференційні встановлюються не лише митним тарифом України, ним вони практично не встановлюється. На сьогодні преференції, згідно мита, застосовуються Україною щодо товарів, які походять з країн, з якими вона має міжнародні договори про вільну торгівлю відповідно до положень даних міжнародних договорів. Через це прошу підтримати мою поправку, вона не має ніякого політичного навантаження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 26 поправка.

 

11:45:48

За-41

Вже 41, але поправка не підтримана.

Поправка 45. Юрія Кармазіна.

 

11:45:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я дякую, що до нас підключився "Фронт змін" в особі Князевича, спасибі, і ще багатьох членів партії.

45 поправка передбачає в розділі 21 "Прикінцеві та перехідні положення"  виключити пункт 9, а саме: "зміни до цього кодексу можуть вноситися виключно законами про внесення змін  до Митного кодексу України". Ці зміни пропоную через те, що не можна, що обмежуються  можливості внесення змін до Митного кодексу, встановлюється можливості внесення змін  до Митного кодексу виключно окремими законами про внесення змін до цього кодексу без можливості внесення змін в цьому ж проекті до інших законів, які  регулюють пов'язані питання. Або навпаки внесення змін до цього кодексу, коли  вносяться зміни до інших законів, які пов'язані з ним. Подібне положення міститься в Податковому кодексі, яке показало свою неефективність. Щодо  цього склалася практика така…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування  поправка 45 Юрія Кармазіна. Прошу голосувати.

 

11:47:24

За-37

Поправка не підтримана.

Шановні колеги,  ми розглянули всі поправки.

З урахуванням  пропозицій, які висловив під час доповіді голова комітету, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу  України  щодо узгодження деяких норм податкового і митного законодавства для прийняття його  в другому читанні і в цілому як закон  (реєстраційний номер 10452). Прошу голосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. А чого ви не говорите  про зауваження Головного юридичного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сказав уже…

 

11:48:08

За-259

Закон прийнято.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко (реєстраційний номер 10456). Доповідач – голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік. Будь ласка.

 

11:48:44

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую, Володимире Михайловичу!  Шановні колеги, 22 травня ми з вами прийняли за основу  із скороченим терміном підготовки законопроекту про внесення змін. Законопроектом пропонується удосконалити  механізм державної підтримки агропромислового комплексу,  зокрема аграрних інтервенцій та забезпечити доступ до товарів  молочної групи всім    верствам населення незалежно від рівня  їхніх грошових доходів.  

Необхідність прийняття  даного законопроекту  продиктована ситуацією, що склалася в галузі  тваринництва, зокрема в галузі  виробництва молока.  Я не буду повторюватися, при доповіді  першій за основу я говорив, скільки щорічно вирізається корів, особливо в індивідуальному секторі  із-за незацікавленості і невідповідності   цінової політики  за молоко.

На сьогоднішній день, законопроект доопрацьовано комітетом до другого читання. Суб'єктами законодавчої ініціативи подано 8 поправок, всі поправки враховані, за виключенням  однієї, яка суперечить ідеології  законопроекту. Щодо зауважень  Головного юридичного управління,  то ми з ним погодились     на комітеті і воно враховано. Отже, шановні колеги, за результатами  розгляду, пропонується підтримати доопрацьований законопроект і рекомендувати прийняти його  в другому читанні та в цілому як закон. Дякую за увагу.

По поправках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я бачу. Одну хвилиночку.

6 поправка. Лук'янчук, є потреба?    Ні.

Далі, Кармазін, будь ласка, потім –  Роман Ткач.

 

11:50:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я хочу подякувати Григорію  Миколайовичу за таку серйозну підготовку за цей закон. Але, очевидно, в кінці у нас тут поганий ляп є. Я хочу сказати, що вся Україна чекає зараз  цього закону, вся Україна. І чекає негайно, щоб він був прийнятий   і вступив в дію. Раптом появляється поправка номер 8, де написано, що цей закон набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування. Хоча ми завжди пишемо, що набирає чинності  з дня наступного, за  днем його опублікування. І в авторській редакції, в першому читані,  нами було прийнято "з  дня, наступного, за днем  його опублікування".  Селяни чекають, 90 днів після дня вступу в  силу, вони  не будуть чекати – худобу виріжуть геть.

Тому  я пропоную цю поправку поставити на підтвердження і завалити її, бо правильно було написано в  першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я щиро дякую за таку активну підтримку. Це дійсно потрібний закон. Але хочу пояснити, чому 90 днів, а чому саме автором цієї поправки являється автор закону, тобто я.

Справа в тому, що ми з вами підтримали пункту, у якому ми зобов'язуємо від того, що посередники сьогодні безчинствують на ринку молока і без будь-яких документів не просто платять будь-яку ціну, здають молокозаводам без обліку, але і кидають людей – 2-3 місяці не розраховуються, потім взагалі зникають, і таким чином залишають неоплачені суми за взяте молоко.

Ми з вами разом прийняли норму, що тепер забороняється заготівельним організаціям, посередникам заготовляти без договорів, без документів. Тому для того, щоб ці договори заключити необхідний певний термін, і цей термін ми визначили відповідно до діючого законодавства в 90 днів. Хотів би, щоб ви з цим погодилися і підтримали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування поправка номер 8, вона врахована комітетом, для підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:52:57

За-236

Поправка підтверджена.

Роман Ткач.

 

11:53:03

ТКАЧ Р.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Позитив цього законопроекту в тому, що він в якійсь мірі врегульовує питання виробництва  і закупівлі молока. Але я вважаю, що в ньому закладена бомба. На сьогоднішній день в  Україні десь 2.5 мільйона штук корів. З них 2 мільйона власники-одноосібники. Уявляєте собі, що буде, коли ми приймемо цей закон – це значить, 2 мільйона чоловік повинні в 90 днів заключити договори з тими, хто у них приймає молоко.

Ви знаєте, яка в нас склалася цінова ситуація на цьому ринку. У нас в Україні десь приблизно 2-3 в рік змінюються ціни на молоко. Є так зване велике молоко зараз, потім підходить весна, осінь.

Які будуть ціни закладені в договорах?

Інше питання. Коли сьогодні, наприклад, людина тримає корову і вона здає постачальнику, і той не виконує свої зобов’язання перед цією людиною, вона може з ним переривати здачу молока і здавати іншому. Коли вона заключить цей договір, - все, вона вже прив’язана. Тому питання тут в іншому. Як двом мільйонам чоловік протягом 90 днів заключити договори по здачі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершіть, Роман Ткач, свою думку. Тут є проблема.

 

11:54:17

ТКАЧ Р.В.

Тут є проблема. Тому я би не спішив зараз його приймати. При тому, що наше юридичне управління також дало свої зауваження. Ми вносимо тут відповідальність, зміни проводимо у Цивільний кодекс. Ми закладаємо бомбу сповільненої дії. Не спішімо, давайте обговоримо це питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, Григорій Калетнік.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Дякую. Я досліджував разом із своїми колегами це питання. Хочу сказати, що воно абсолютно не відповідає тій логіці, яка щойно була висловлена. І саме тому, що сьогодні значна частина молокозаводів, які працюють на пряму, працюють по заключених договорах. Є книжечки, в яких відмічається щоденно кількість і якість даного молока. І саме в цих випадках і тими заводами, і в цих зонах заготівлі молока немає оцих аферистів, немає кидал. І люди дійсно отримують всі кошти за зароблене молоко.

Якщо ми будемо сьогодні стверджувати Верховною Радою, що ми за те, щоб знову в тіні працювали всі посередники, і щоб в тіньовому саме секторі виплачувалися зарплати чи оплата за молоко людям, тоді дійсно потрібно врахувати попереднього виступаючого. В кожній зоні молокозаводи в стані за один місяць заключити договори.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ми зараз проголосуємо. Але я дуже просив би голову комітету прислухатись до того, що сказав Роман Ткач. Справа в тім, так, облікові ці книжки є. Але, мабуть, нам треба зараз, коли будемо голосувати, поставити доручення комітету, щоб він проконтролював, які будуть форми, зразки цих документів. Бо я можу, думаю, уявити і кожен з нас, якщо до наших батьків прийдуть підписувати угоду, там запишуть таке, що вони потім все життя не розрахуються із переробниками. Тому давайте таким чином. Зафіксуємо доручення Кабінету Міністрів України окремо, а також комітету, одну хвилинку, опрацювати, що ж це буде за зразок документу, який буде визначати взаємини між виробником молока і переробником. Бодай, що зараз ми визначимося і є 90 днів для того, щоб цю проблему унормувати.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Дякую, Володимире Михайловичу. Абсолютно згоден. Ми навіть у 7 поправці намагалися прописати, що за договорами, типовими договорами, які має затвердити Кабінет Міністрів. Якщо таке доручення сьогодні Верховна Рада дасть, комітет напрацює типовий договір і дасть на затвердження Кабінету Міністрів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це повинен бути простий, очевидний і зрозумілий документ, де повинно зафіксовано, скільки здав, коли отримав і за якою ціною.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Абсолютно. Чим простіше, тим якісніший він буде. Ми готові це виконати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про прийняття у другому… Будь ласка, зніміть голосування. Одну… Ще обговорення. Іван Заєць, будь ласка.

 

11:57:34

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія.

Я думаю, що нам треба буде дуже чітко виписати цей, це положення і ніякий комітет не напрацює типового договору. Треба просто записати, що Кабінет  Міністрів впродовж одного місяця затверджує типовий договір і зазначає, які там є положення, інші речі і так далі. І цей типовий договір не повинен розширюватися у своїх сутнісних*** характеристикам тими, хто буде закупляти молоко і хто буде його підсовувати селянам для заключення цього договору.

Отаку треба дуже імперативну формулу записати зараз, сьогодні, інакше не буде ніколи цього договору і будуть наші селяни знову ходити колами за цими заготівельниками і будуть знову їх обкрадати. Не беріть на себе те, чого ви не можете виконати. Хай Кабінет Міністрів впродовж місяця затвердить такий типовий договір.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Дуже добре каже, тільки він забуває, колега, що доручення Кабінету Міністрів у 2008 році розробити порядок аукціонів - до сьогоднішнього дня не розроблений.  Там в законі було записано. Тому якщо воно буде під контролем комітету, не забирайте це. Це контрольні функції. Дякую.  Ми за одне і теж говоримо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в мене пропозиція прийняти цей закон, зараз винести на розгляд з уточненням: Кабінету Міністрів протягом місяця опрацювати, одну хвилиночку, опрацювати і прийняти єдиний документ, який би був простий і зрозумілий і захищає насамперед тих людей, які виробляють молоко. Ми це сформулюємо і все. Нема заперечень?

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Так і треба записати: типовий договір в місячний термін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Домовились.

Ставлю на голосування …

Уже ми пройшли розгляд, я прошу вас. Юрій Анатолійович, ми завершили розгляд питання. Зніміть, будь ласка. Кармазін. Зніміть голосування.

 

11:59:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Я потім на інше питання не візьму.

Послухайте, це важливо. 7 поправка внесла, дійсно, страшну річ. Григорій Миколайович! Хтось записав тут, що ним мало того, що забороняється здійснювати закупівлю молока у постачальників без укладених у письмовій формі договорів, а ще й записали, що фізичні та юридичні особи, винні у порушенні норм цього пункту, несуть відповідальність згідно статей 155, 155Прим. Кодексу України про адмінправопорушення. Це значить, що будуть цих людей, які мають бути шановні, виловлювати, складати протоколи, ще й притягати до відповідальності. Ну, це зрозуміло, що цю річ не можна зараз робити в такому суворому виконанні. Воно відходить від концепції, яка була прийнята в першому читанні, ось в зв’язку з чим, і щоб ми доручали зараз Кабінету Міністрів. Ну, що ми йому доручимо стояти тут, іти вперед? Ну, це, вибачте мені, я вже хочу захистити Кабінет Міністрів. Мені не подобається Азаров …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Юрій Анатолійович, відповідаю. Дійсно, в 7 поправці написано, але написана дуже приємна, а не страшна річ. Ця річ ліквідовує аферистів, які на сьогодні кидають людей, називають з цієї трибуни, перевірте. В Чернівецькому районі 400 тисяч заготовляли за останні 3 місяці і не заплатили, кинули. У Липовецькому районі 740 тисяч і ніяким чином…. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Заспокойтеся!

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Норма відповідальності за те, щоб молоко  заготовляли і везли його з документами і щоб можна було перевірити рух цього молока,  абсолютно необхідна, інакше ми із цим тіньовим обігом ніколи не подолаємо його і не захистимо селян.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги! Я прошу вас, це зараз уже обговорення питання. Це друге читання. Поправку ви наполягали на 7-й поправці. Я її ставлю на голосування – підтвердження  7-ї поправки. Прошу голосувати. 

Не треба, шановні колеги. Це друге читання, це не перше читання.

 

12:02:03

За-261

Шановні колеги,  з урахуванням  доповнення  пункту у Прикінцевих положеннях  доручення Кабінету Міністрів визначитися щодо типового договору протягом місяця до введення цього закону в дію, я ставлю на голосування  пропозицію про прийняття  в другому читанні і в цілому як закон проекту  Закону  про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко (реєстраційний номер 10456). Прошу голосувати. 

 

12:02:54

За-293

Закон прийнято. Дякую. 

Шановні колеги, є така пропозиція, оскільки ми вже право на перерву використали,  то, можливо… (Шум у залі)  Я прошу вас! Немає заперечень, щоб не робили перерву? Нема. Будь ласка.

Шановні колеги, ми… Я прошу вас! Шановні колеги, зараз ми маємо з вами розглядати  проект Закону про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні (реєстраційний номер 101210). Разом з тим  цей документ зараз перебуває на опрацюванні  в Головному юридичному управлінні. Давайте домовимося таким чином: як тільки завершиться опрацювання і депутати ознайомляться із підготовленим проектом, ми його розглянемо. Якщо буде сьогодні готовий – буде сьогодні, ні – то завтра чи в наступний час. Учора тільки увечері він надійшов у юридичне управління, там складний законопроект, як ви знаєте. Йдеться про фінанси, складні схеми. Треба, щоб вони опрацювали, щоб не було вето на цей закон. Тому давайте відкладемо поки що. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій. На превеликий жаль, я повинен сказати, шановні колеги, що цей законопроект також не готовий. Якщо він був внесений ще 20-го…

Шановні колеги, ну, давайте завершимо! Підождіть! Я не махаю, я прошу, дайте… Я прошу вас! Я прошу вас! Я прошу вас, заспокойтеся!

Шановні колеги, законопроект 9011… Я бачу, що ви сильно перепрацювали вже. Законопроект 9011 на опрацюванні також знаходиться в юридичному управлінні, тому до отримання висновків юридичного управління прохання відкласти цей законопроект. Я прошу вас! Я прошу вас! Я поставлю на голосування, тільки заспокойтеся!

Шановні колеги, на вимогу Сергія Саса ставлю на голосування пропозицію щодо того, щоб не оголошувати перерву, а працювати над розглядом питань, оскільки вже право на перерву використали. Прошу… Ну, якщо захочете, то не голосуйте! Прошу голосувати.

 

12:05:51

За-52

Рішення не прийнято. Ну, я не бачу приводу для радості. Що ви так радієте? Ну заспокойтеся!

Оголошується перерва до  12 годин 37 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу створити умови для того, щоб могли продовжити роботу, а саме: прошу зайняти ваші місця.

Зараз ми маємо розглянути питання – обрання та звільнення суддів. Доповідач – заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Микола Григорович Пінчук.

Будь ласка, Миколо Григоровичу.

 

ПІНЧУК М.Г. 

Від усього складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів дозвольте висловити щиру повагу депутатському корпусу України.

Тепер до справи. Шановний головуючий, шановні депутати! Згідно частини третьої статті 76 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" Вища кваліфікаційна комісія суддів України  здійснила перевірку дотримання кандидатами на посаду судді безстроково вимог статті 127 Конституції України, статей 53 і 64 цього закону, а також розглянула звернення громадян, громадських організацій, підприємств, установ, організацій всіх форм власності, органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо діяльності кандидатів на посади судді, які надійшли до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України станом на час розгляду комісією питання про надання їм рекомендацій для обрання на посаду судді безстроково.

Відповідно до пункту 27 частини 1 статті 85 в частині першої статті 128 Конституції України, статті 78 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" вношу подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та прийняті нею рішення про рекомендування кандидатів для обрання на посади суддів безстроково. Вашій увазі пропонується наступні проекти постанов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10567, будь ласка.

 

ПІНЧУК М.Г.   Обрати на посади суддів безстроково:

Львівського окружного адміністративного суду Костіва Михайла Васильовича;

Одеського окружного адміністративного суду Іванова Едуарда Анатолійовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект постанови, реєстраційний номер... Зніміть голосування. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

12:39:03

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимир Михайлович! Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу звернутися до вас з приводу надзвичайної ситуації, яка вчора сталася в Донецьку. Вчора за прямою вказівкою донецького міського голови Лукянченка працівники міліції увірвалися в громадську приймальну мою, народного депутата, у місті Донецьку по вулиці Логутенка, 3. Силою виставили мого офіційного помічника із приймальні, і сьогодні ця приймальня заблокована, не діє, і я позбавлений можливості працювати.

Прошу вас як Голову Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте таким чином. Олег Валерійович, давайте таким чином. Послухайте! Це дуже важлива тема, але не стосується суддів. Я зараз доручити, щоб підготували відповідне звернення до правоохоронних органів з тим, щоб розслідували цю справу і дали належну оцінку.

Андрій Шкіль. По проекту постанови? Будь ласка. Секретаріат, підготуйте відповідні звернення.

 

12:40:06

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я от хотів би взагалі по всіх поданнях запитати у представника Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Тут нам роздали копію вашого подання і навпроти прізвищ Опанасюка, Федонюка, Литовченка, Довгого, Затолочного, Левицька поставлені птички, копії ручкою пташки, а навпроти Крейбух Олени Геннадіївни не поставлено. Це щось означає чи ні? Я просив би вас якось коректніше передавати документи, не чернетки з вашими помітками, а чистий документ, без жодних помарок, бо це як би не зовсім якісно виглядає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Микола Григорович.

 

ПІНЧУК М.Г.   Можливо, це якісь апаратні недоліки, але вони суті рішення, яке пропонується прийняти, не стосується.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування проект постанови (реєстраційний номер 1056) про обрання суддів. Прошу голосувати.

 

12:41:35

За-267

Рішення прийнято.

Проект постанови 10567-1. Будь ласка.

 

ПІНЧУК М.Г.   Прошу обрати безстроково на посаду судді:

Вінницького Апеляційного адміністративного суду Мельник-Томенко Жанну Миколаївну;

Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Козуб Олену Вікторівну;

Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Кононенко Олену Миколаївну;

Пролетарського районного суду міста Донецька Ульяніч Ірину Володимирівну;

Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Костромітіну Оксану Олександрівну;

Великоберезнянського районного суду Закарпатської області Животова  Євгена Геннадійовича;

Кагарлицького районного суду Київської області Шевченко Ірину Іванівну;

Києво-Святошинського районного суду Київської області Бурбелу Юрія Сергійовича;

Тетіївського районного суду Київської області Косович Тетяну Петрівну;

Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області Самсіна Маркіяна Леоновича;

Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Панькова Дениса Анатолійовича;

Куп'янського міськрайонного суду Харківської області Цендру Наталію Володимирівну;

Соснівського районного суду міста Черкаси Кальчук Аллу Павлівну;

Деснянського районного суду міста Чернігова Рахманкулову Ірину Петрівну;

Солом'янського районного суду міста Києва Бобровника Олександра Вікторовича;

Київського окружного адміністративного суду Терлецьку Олену Олександрівну;

Львівського окружного адміністративного суду Шинкар Тетяну Ігорівну;

Харківського окружного адміністративного суду Бартош Надію Станіславівну;

окружного адміністративного суду міста Києва Винокурова Костянтина Сергійовича;

окружного адміністративного суду міста Севастополя Майсак Олену Іванівну;

господарського суду Рівненської області Войтюка Віталія Романовича;

господарського суду міста Києва Чинчин Олену Вікторівну, Шапталу Євгена Юрійовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,   Олег Ляшко, мікрофон.

 

12:44:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко Радикальна  партія.

Пане Пінчук, у мене  до вас питання. От зараз ви оголосили список суддів  і серед них доволі багато відмих імен, зокрема  ви назвали щойно Винокуров Костянтин Сергійович, да? Скажіть, я не помиляюся, кандидат у судді, це не син колишнього, чи нинішнього заступника Генерального  прокурора  Сергія Винокурова. Якщо так, тоді… А зараз член  Конституційного Суду, заступник голови Конституційного   Суду. Якщо так, тоді в мене,  я хочу привернути увагу  громадян України  до цього, вкрай важливого питання. 

Діти з простих сімей, он з дипломами  кожного дня мені випускники Академії Ярослава Мудрого дзвонять, не можуть влаштуватися на роботу, бо батько і мати прості селяни чи робітники. А судді, зами голови  Конституційного Суду, своїх дітей протягують на суддів.  Чи вважаєте ви  моральним подібне призначення, коли брати, свати,  куми і всі інші, а прості діти, з  простих сімей, не можуть, ні суддями стати, ні прокурорами, ніким на світі. Ви що за кланову …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, Микола Григорович.

 

ПІНЧУК М.Г.   Я думаю, що це чисто риторичне запитання, таким чином можна поставити  провину лікарю, який  вивчив свою дитину  в медінституті і вона йде працювати в якусь лікарню, артисту і таке інше.       Я не бачу  в цьому процесі вини  Вищої  кваліфікаційної комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Та ні, шановні колеги, я прошу вас, шановні колеги, не треба, не треба, я прошу вас.

Володимир Карпук, будь ласка.

Шановні колеги, якщо в вас є якісь заперечення і конкретні є документи про те, що цей суддя, під час роботи здійснював порушення, подайте їх і ми тоді відкладемо розгляд. Одну хвилинку, Карпук Володимир.

 

12:46:43

КАРПУК В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, ми вже  неодноразово, в цій залі Верховної Ради зустрічаємося з таким явищем як непотизм, про що говорив і Олег Валерійович. В цьому списку, який сьогодні озвучений є ще прізвище Самсін – це брат Голови Кваліфікаційної комісії суддів. Якщо подивитися, нам не дивно, чому таке рішення є в судах, приймається, коли дійсно діти високоповажних людей, родичі замають досить високі посади. І якщо проаналізувати, а таке речі є, і в журналах часто друкується,  - то це не дивно є і не можна порівнювати, скажімо, систему, коли в апеляційному суді, Вищому господарському, в АСУ є батько чи мама, а засідає в суді нижчої інстанції син, брат, сестра і так далі. Це не можна порівнювати з династіями чи лікарів, чи артистів – це зовсім інші речі. Це є взагалі не судова система, а це є суд сім'ї, це взагалі важко, де знайти такі речі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ляшко. Потім – Михайло Чечетов. Конкретно зауваження до  кандидатур. Одну хвилиночку, конкретно зауваження.

 

12:48:10

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний пане Голово Верховної Ради, я звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради. Ви говорите про те, що ми маємо звертати увагу на  порушення суддів. Так, маємо. Але ми зараз звертаємо увагу на те, що в Україні фактично будується родоплемінна система і не тільки в суддівстві, і при владі. Коли закон прямо забороняє ці речі. А ми маємо чиновників цілі сімейні династії, прокурорські династії, тепер суддів. От я питаю, зараз іде на суддю брат Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Самсін. Чому він іде на суддю? Яке він має право йти, коли прямі стосунки із ріднею? Зараз іде суддею син заступника Голови Конституційного Суду Виннокурова. Я питаю, пане Пінчук, який доповідаєте ви ці питання, ви розумієте, що ви всій країні показуєте приклад, що коли в тебе немає крутого брата, свата чи дядька – ти нічого в цьому житті досягнути не можеш. От яку систему…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, будь ласка.

 

12:49:21

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Я все время думаю, ну, в чем сила американской демократии? А как раз сила американской демократии в этом и есть.

Вы смотрите, династия Кеннеди на протяжении двух столетий – один брат президент, другой сенатор. Вы смотрите династию Бушей – отец президент, сын президент, Джон – губернатор  штата. Это говорит о том, о преемственности власти, о стабильности политической ситуации. Поэтому не виноват ребенок, если у него яркий отец, или политик, или ученый и  так дальше. Он же не виноват, что он родился в такой звездной семье. Так что ж теперь ему уезжать из Украины? И ребенок талантливый. О чем речь идет? Поэтому надо равняться на Соединенные Штаты Америки, тогда и у нас такое будет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, одну хвилинку. Нічого ми вилучати не будемо. Якщо ви дасте конкретні матеріали, а тому що батько і син, ви хочете з-за цього викреслювати, не буде. Давайте, шановні колеги, давайте таким чином. Приймемо, якщо потрібно, зміни до закону, які визначать, якщо батько працює в судовій системі – діти не можуть працювати. Тоді буде в нас логічна підстава ставити питання. Бо як переважно, шановні колеги, я прошу, давайте, якщо погано працює, будемо питати. І все. Бо всі, хто кричать, своїх дітей з вилами і з косами не посилають на роботу. Менше кричіть.

Ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України про прийняття Постанови Верховної Ради України про обрання суддів (10567-1). Прошу голосувати.

 

12:51:16

За-268

Закон прийнято.

Так, постанова 10567-2.

 

ПІНЧУК М.Г.    Прошу обрати Боярського Олександра Олександровича на посаду судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області безстроково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, питання. Ляшко.

 

12:51:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, те, що зараз відбувається в Верховній Раді, оці голосування, це доказ побудови в Україні кланової системи. За 20 років в Україні і  в тому числі в судовій гілці влади, за 20 років в Україні побудували таку систему державної влади, що коли у тебе немає грошей, коли у тебе немає іменитих батьків, коли у тебе немає волохатої руки, ваша дитина нічого не здатна в цьому житті досягнути! Оце найбільший злочин, який ви робите. Не тому, що там батько чи син, а тому, що ви такими голосуваннями позбавляєте можливості досягнути чогось в житті дітей із простих українських сімей. А таких сімей мільйони.

І ви своїми голосуваннями їм показуєте, що якщо нема в тебе папи, мами чи як я, з дитбудинку, із інтернату, дякуючи Богу, пробивсь, і інші при вас не проб’ються. Тому що ви своїх дітей пхаєте, своїх братів, сватів і так далі. От у чому ваш злочин проти України і проти українського народу! Ганьба вам за те, що ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати! Приклад тут присутніх народних депутатів, Олега Ляшка, і вашого скромного слуги свідчать, що у нас не було батьків знаних, високих, з посадами, але ми все-таки в житті пробились. Тому давайте не будемо так всіх під одну мірку підганяти.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови Верховної Ради України про обрання судді, (реєстраційний номер 10567-2). Прошу голосувати.

 

12:53:37

За-264

Рішення прийнято.

Проект Постанови 10567-3, будь ласка.

 

ПІНЧУК М.Г.   Прошу обрати суддів, раніше обраних безстроково, на посади суддів:

апеляційного суду Автономної Республіки Крим Опанасюка Олександра Дмитровича;

апеляційного суду Волинської області Федонюк Світлану Юріївну;

апеляційного суду Сумської області Литовченко Наталію Олексіївну;

Львівського апеляційного адміністративного суду Довгу Ольгу Іванівну, Затолочного Віталія Семеновича, Левицьку Наталію Георгіївну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Будь ласка, Ляшко, мікрофон.

 

12:54:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хотів би ще на що звернути увагу наших громадян, які зараз стежать за тим, що відбувається в залі Верховної Ради. Колега Чечетов наводив, як приклад демократії, приклади династій американських. Я думаю, що врятуй нас Бог від династії Чечетових в парламенті, бо це ж все життя обречете своїх нащадків махати рукою за оці законопроекти.

А щодо того, щодо обрання …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, конкретно говоріть. Будь ласка, продовжіть, завершіть конкретно по суддям.

 

12:55:08

ЛЯШКО О.В.

Я по конкретиці і говорю. Куди вже конкретніше, коли люди не мають можливості ні працювати, ні заробляти? Бо ви їм не даєте цього зробити, ви їм не даєте пробитися.

І тому до Голови, точніше до пана Пінчука, який доповідає питання суддів, я прошу вас надалі, коли до вас приходять блотні і козирні кандидати, яких папи, мами штовхають, відсівати їх зразу. Дайте можливість простим людям себе, молоді реалізувати, а не пропхнутися між оцими товстосумами із блотними батьками. Ви усвідомлюйте свою відповідальність. Того ми й маємо таку судову систему залежну, коли вони виконують вказівки влади, коли вони породжують плеяду політв’язнів сьогодні в Україні, ганьблять на весь світ нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

12:56:05

ШКІЛЬ А.В.

Я задам питання, потім ви відповісте, якщо можна. Пане Пінчук! Дякую. В постанові, яку ви зачитали щойно, в поданні, та, тут відсутнє прізвище Крейбух Олени Генадіївни, Рівненський апеляційний господарський суд. Ви помилково не зачитали чи якісь причини є в тому, що вона випала з цього списку? Бо нам роздали, не ви, але наш апарат роздав нам інформацію з її прізвищем. Що сталося? І галочки тут проти неї нема.

 

ПІНЧУК М.Г. Це в якій постанові? В якій постанові, номер?

 

12:56:44

ШКІЛЬ А.В.

Постанова Верховної Ради про обрання суддів 10567-3. Ось вона у мене на руках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кого немає там?

 

ШКІЛЬ А.В. Немає  Круйбух Олени Геннадіївни. Рівненський апеляційний господарський суд.

 

ПІНЧУК М.Г. В проекті постанови не зазначено, що вона являється кандидатом.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я  прошу вас! У поданні може  бути. Можливо,  не закінчився ще термін у людини, і комітет не подав.

 (Шум у залі)

 Ну так тоді розберемося. Ми зараз голосуємо  постанову.

Ставиться на голосування пропозиція  про  прийняття Постанови Верховної Ради про обрання  суддів (10567-3). Прошу голосувати. 

 

12:57:57

За-263

Рішення прийнято. Дякую вам.  Сідайте.

Шановні колеги, прошу від вашого імені привітати суддів, яких ми щойно обрали  на посади безстроково (Оплески)  і побажати їм такого вірного служіння людям і закону, щоб не було критики у тому числі з боку народних депутатів. Не кажучи вже про  людей.

Так, тепер запрошую голову Вищої ради юстиції. А хто буде доповідати?

Давайте, шановні колеги, таким чином. Мені щойно передали інформацію, що Колесніченко Володимир Миколайович  ніяк не може пробитися тут до  Верховної Ради. Як тільки він підійде, ми тоді розглянемо питання про звільнення суддів. Нема заперечень? Дякую. 

А зараз давайте розглянемо інші законопроекти відповідно до черги. Тобто повертаємося до розгляду питань у режимі другого читання.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо впровадження  системи  електронних державних закупівель) (реєстраційний номер 8633).

Доповідає Горіна Ірина Анатоліївна від Комітету з питань економічної політики.

 

12:59:32

ГОРІНА І.А.

Добрый день, уважаемые коллеги, Владимир Михайлович! 22 декабря был принят в первом чтении Закон 8633: "Про здійснення державних закупівель" (щодо впровадження процедури електронних реверсних аукціонів).

Комитет на своем заседании 22 мая принял к вниманию все поправки, которые были поданы ко второму чтению (их было 145), из которых 128 были учтены, были 11 поправок не учтены, частично учтена одна, редакционно 4 и по сути 1.

Я хочу вам напомнить, что этот законопроект находился в парламенте до момента принятия полтора года. Между первым и вторым чтением была проведена очень серьезная работа со всеми международными организациями, которые работают на территории Украины и контролируют и отвечают за то, чтобы Закон "О государственных закупках" был прозрачным, более точным. И 4 конференции мы провели и с Мировым банком, и с Европейской комиссией по гармонизации законодательства.

Не с первого раза законопроект был рассмотрен на комитете. Члены комитета… была живая дискуссия, потом вносили редакционные поправки. И вот то, что получилось, ко второму чтению комитет предлагает принять во втором чтении и в целом как закон. И поэтому можно пройтись по поправкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 12-а, Горіна. Ви наполягаєте на ній?

 

ГОРІНА І.А. Нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 53-я, Юрія Кармазіна. Мікрофон.

 

13:01:37

КАРМАЗІН Ю.А.

43-я, мабуть, ви маєте на увазі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я 53-ю. Якщо 43-я не врахована, давайте повернемося до 43-ї.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Володимир Михайлович, вона раніше, ніж 53-я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. 43 поправка. Я пропоную в абзаці другому після слів: "Кабінету Міністрів України" добавити словами: "за погодженням Верховної Ради України". Це доповнення вношу в зв'язку з тим, що пропозиція автора щодо надання права саме Кабінету Міністрів України визначати перелік товарів, робіт та послуг, закупівля яких потребуватиме обов'язково застосування замовником процедури електронного реверсивного аукціону, створює непрозорий механізм щодо вибору процедури закупівлі. Вважаю, що це має бути зроблено за погодженням Верховної Ради України, це буде відповідати конституційним повноваженням Верховної Ради України. І прошу підтримати мою поправку. Дякую.

 

ГОРІНА І.А.  Уважаемый Юрий Анатольевич, комитет не единожды уже стоят вопросы о том, что Верховный Совет должен утверждать те или другие положения, которые непосредственно относятся к закону и к объектам по закону о государственных закупках. Но по Закону и о Кабинете Министров, и о министерствах, это есть полностью компетенция уполномоченного органа, которым является Министерство экономики и торговли. И поэтому тот перечень, который буде рассмотрен Министерством экономики и утвержден Кабинетом Министров и будет являться тем основным фактом, который будет находится в законе. Поэтому в этом случае ваша поправка была  відхілена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ставиться на голосування поправка 43 Юрія Кармазіна. Прошу визначайтесь.

 

13:03:34

За-27

Поправка не підтримується.

Поправка 53 Юрія Кармазіна.

 

13:03:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.  Я щиро дякую всім, хто підтримав, те, що має панувати Конституція, а не  закон про Кабмін, який, до речі, суперечить Конституції в цій частині. І так ми кругом обмежували ту Верховну Раду, додумались навіть, що депутат не має права ставити питання про денонсацію безглуздих договорів. Слава Богу, що Конституційний суд хоть в цьому плані спрацював хоч один раз нормально.

Я пропоную частину першу, статті 39 із значком чотири викласти  в іншій редакції, а саме в такій і даю її редакцію. Операторам електронного майданчика є юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, місця знаходження та місця походження капіталу або фізична як індивідуальний підприємець, державна реєстрація якого здійснена в установленому порядку на території України та яка володіє електронним майданчиком, що потрібний для її функції програмними апаратними  засобами та забезпечує проведення відкритих аукціонів в електронній формі відповідно до законодавства України. Додаткові вимоги також передбачає.

Пропозицію вношу в зв’язку з…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування 53 поправка.

 

13:05:05

За-25

Поправка не підтримана.

Наступна поправка під номером 60 Юрія Кармазіна.

 

13:05:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Володимире Михайловичу,  60 поправка стосується іншої редакції статті 39.5, яку я пропоную і дав редакцію, здоровенну редакцію на чисту сторінку. Але я знаю, що агресивна більшість цього не підтримає.

Через це хотів би, шановний Володимире Михайловичу,  звернутися до вас, що у нас зараз під стінами Верховної Ради пікетує нас Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля. Вони зараз доручили нам з народним депутатом Павловським вручити вам вимоги до Верховної Ради, Президента і до уряду України. Вимоги, які говорять, що якщо ми не виконаємо, ці вимоги сталися можливі внаслідок неконституційного прийняття рішення щодо Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень. І зараз ми маємо демонстрацію.

Я вручаю вам, Володимире Михайловичу, для реагування це звернення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте ми закінчимо розгляд питання, а потім в урочистій обстановці ви мені вручити його, давайте так.

Ставиться на голосування поправка 60-а.

 

13:06:47

За-23

Поправка не підтримана.

Наступна поправка Кармазіна, 86-а.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Яку ви оголосили, Володимир Михайлович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 86-а, наступну оголосив.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Аж 86-у?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  будь ласка.

 

13:06:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я пропоную в статті 39 зі значком 8 в абзаці першому слова "від одного до п’яти" замінити на слова "двох"  і далі за текстом.

Що стосується того, як приймали закон про гарантії виконання судових рішень, на жаль, прийняли так, що до цього часу люди не знають, що закон… дали рік Кабінету Міністрів до 2014 року, щоб він вносив пропозиції. А вступає в дію той закон з січня 2013 року, а до цього часу не обов’язково виконувати рішення. І я хочу вам нагадати, що заборгованість держави 230 міліардів по не виконаним судовим рішенням до держави, а …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 86.

 

13:08:21

За-21

Рішення не прийнято.

Наступна поправка Юрія Кармазіна, знову ж таки, 96-а.

 

13:08:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. В поправці 96 я пропоную в статті 39 зі значком 10 замінити в частині другій цифри "20" замінити на цифру "5" і далі за текстом. Цю пропозицію вношу у зв’язку з тим, що необхідно узгодити положення цього законопроекту з діючими нормами права. У поданих до проекту документах відсутнє обґрунтування розміру забезпечення виконання договору про закупівлю, укладену за результатом проведення процедури електронно-реверсивного аукціону, саме у розмірі, який не може перевищувати 20 відсотків вартості договору, зважаючи на те, що згідно з чинною нормою в статті 26 Закону про здійснення державних закупівель розмір забезпечення виконання договору про закупівлю не може  перевищувати 5 відсотків вартості договору. Через це пропоную змінити цю позицію.

Дякую. Прошу підтримати. Пропозиція не політична.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка  96 Юрія Кармазіна. Прошу визначайтесь.

 

13:09:52

За-21

Поправка не прийнята.

Інші поправки  всі враховані.

 

ГОРІНА І.А. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є поправки не враховані Ірини Горіної, вона відмовляється.

 

ГОРІНА І. Не наполягаю. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Комітет пропонує прийняти законопроект у другому читанні і в цілому як закон. Головне юридичне управління  висловило ряд зауважень, з частиною  яких комітет не погодився.

Ставлю на голосування регламентну вимогу про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проект Закону про  внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель щодо впровадження системи електронних державних закупівель (реєстраційний номер 8633). Прошу голосувати.

 

13:10:50

За-229

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 184, "БЮТ-"Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна  самооборона" -1, комуністів – 0, Народна Партія – 19, "Реформи заради майбутнього" – 18, позафракційні – 7.

Шановні колеги! В зв'язку зі зверненням, в тому числі  Юрія Кармазіна до мене  з  приводу закону (9127) –   про гарантії  виконання рішень  суду.

Шановні колеги, я просив би вас усіх, і нас усіх прочитати цей закон. Які є позитиви в цьому законі? Це вимога, по-перше, безумовного виконання рішень судів, внутрішніх і зовнішніх.

Друге. Якщо  своєчасно протягом трьох місяців рішення суду невиконане, сплата пені за невиконання рішень суду.         

Друге. Це притягнення до відповідальності людей фізичних,  юридичних  осіб, які винні в невиконанні рішення суду, включно  до ув'язнення. Це не буде покладатись на збитки державного бюджету, а будуть відповідати люди, які відповідальні.  Єдина інституція, яка буде вести цю роботу,  визначена, це Державне казначейство щодо відшкодування відповідних коштів.

Є одна проблема. В цьому законі, чітко не визначено, як бути з тими рішеннями судів, які були прийняті до  ухвалення цього закону. З урахуванням цього, Кабінету Міністрів доручено унормувати цю проблему. Я нагадаю вам, шановні колеги,  що коли  був внесений цей законопроект і були  Прикінцеві положення, де йшлося про зупинення, представники фракцій пропонували, в тому числі і опозиційних. Прибрати Прикінцеві положення і одразу вносити в зал, бо це   унормовує виконання, в тому числі, рішень Європейського суду.

Тому я просив би, спочатку вивчити  цей закон, а потім створювати проблеми довкола цього закону. Бо там жодних вилучень і обмежень немає, Дай Боже, щоб  виконувалось як  мінімум те, що передбачено. Тому я розраховую на наше тут спільне  розуміння спільної відповідальності.

Оголошується до розгляду питання про призначення  позачергових місцевих виборів. Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва… Що не узгоджувалось? Так це якраз про це і йде мова. Підгорний, будь ласка, Сергій Петрович.

Шановні колеги, перескочили, ми мали б зараз розглянути і усунення неузгодженості у тексті  прийнятого закону. Давайте зараз ми розглянемо це питання, а потім  наступне.

 

13:13:51

ПОДГОРНИЙ С.П.

Шановна Президія, шановні  колеги. Комітет Верховної Ради України  з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  розглянув на своєму засіданні 6 червня 2012 року  доручення  Голови Верховної Ради  Володимира Литвина про внесення на розгляд парламенту України,  узгоджених  з  Головним Юридичним Управлінням Апарату   Верховної Ради України пропозиції щодо дати призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

За наслідками розгляду, комітет зазначає про таке. Взявши до  уваги рекомендацію ОБСЄ, Конгресу регіональних місцевих влад Ради Європи, за наслідками звіту місій і спостереження за виборами 26 березня 2006 року про доцільність організації місцевих виборів окремо від парламентських, положень законів України про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, та про вибори народних депутатів України, якими окрім іншого не передбачена можливість проведення парламентських та місцевих виборів одними і тими ж дільничними виборчими комісіями,  та в одному приміщенні для голосування. Довідку Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України від 24 травня 2012 року за номером 07/2-314(99207) щодо одночасності проведення місцевих та парламентських виборів, комітет вже порушував перед Верховною Радою України питання щодо доцільності розведення у часі позачергових виборів до органів місцевого самоврядування та виборів народних депутатів України, запропонувавши змінити дату проведення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів на неділю 5 серпня 2012 року.

На сьогодні, враховуючи, що пропозиція комітету не була остаточно розглянута Верховною Радою України під час пленарного засідання 24 травня 2011 року, комітет додатково, проаналізувавши ситуацію щодо визначення дати, на яку доцільно призначати позачергові вибори окремих сільських, селищних і міських голів, рекомендує Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих сільських, селищних, міських голів на неділю 9 вересня 2012 року. Визначаючи цю дату, комітет врахував, що дільничні виборчі комісії з позачергових і місцевих виборів, які можуть бути проведені 9 вересня 2012 року, припиняють свої повноваження 22 вересня 2012 року. До складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, що мають бути утворені до 26 вересня можуть бути включені особи, які попередньо були членами дільничних виборчих комісій на позачергових місцевих виборах 9 вересня.

Враховуючи календарний пан проведення десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання, яким передбачено останнє пленарне засідання 6 липня, а також, що відповідно до вимог Закону про місцеві вибори, позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України на неділю не пізніше як за 60 днів до дня виборів, комітет наголошує, що на 9 вересня 2012 року Верховною Радою України можуть призначатися позачергові місцеві вибори включно до п'ятниці 6 липня.

Враховуючи викладене, комітет рекомендує Верховній Раді України:

Перше. Керуючись частиною першою статті 48 Регламенту Верховної Ради України, скасувати результати голосування від 17 травня 2012 року за прийняття рішень щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних і міських голів, а саме – постанови, якими пропонувалося призначити позачергові місцеві вибори на 28 жовтня 2012 року, і які на сьогодні ще не підписані Головою Верховної Ради України і не набрали чинності та прийняти ці постанови з уточненням дати 9 вересня 2012 року.

Це постанови з реєстраційними номерами проектів 10369 та 10396-17, а саме: щодо призначення позачергових виборів Зарожненського сільського голови Чугуєвського району Харківської області; Борівського сільського голови Шевченківського району Харківської області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Петрович, може, не треба перераховувати, номери сказали, всіх ці дані є, не треба перераховувати.

 

ПОДГОРНИЙ С.П. Ну, юридичне управління просило оголосити, щоб воно було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, будь ласка, оголошуйте тоді.

 

ПОДГОРНИЙ С.П.  Дружбівського сільського голови Іванівського району Херсонської області;

Тінистівського сільського голови Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим;

Хом'яківського сільського голови Тисменицького  району Івано-Франківської області;

Одрадокам'янського сільського голови Бориславського району Херсонської області;

Світличненського сільського голови Варвинського району Чернігівської області.

Пекарівського сільського голови Сосницького району Чернігівської області.

Таращанського сільського голови Глибоцького району Чернівецької області;

Доротищенського сільського голови Ковельського району Волинської області;

Челядінівського сільського голови Ленінського району Автономної Республіки Крим;

Чорнянського сільського голови Каховського району Херсонської області;

Волосовецького сільського голови Летичівського району;

Петриковецького сільського голови Волочиського району Хмельницької області;

Нестеровецького сільського голови Дунаєвецького району Хмельницької області;

Топорівського сільського голови Ізяславського району Хмельницької області;

Адамівського сільського голови Врадіївського району Миколаївської області;

Богодухівського міського голови Богодухівського району Харківської області.

Просимо підтримати шляхом голосування пропозицію комітету щодо призначення позачергових виборів в цих населених пунктах 9 вересня.

Друга. У поданих 18 травня 2012 року на розгляд Верховної Ради України проектах постанов з реєстраційними номерами 10487 до 10487-13, які не були розглянуті Верховною Радою України під час пленарного засідання 24 травня та в яких передбачена дата призначення виборів також 28 жовтня.

Комітет пропонує при ухваленні рішень щодо цих проектів постанови змінити дату проведення виборів також на 9 вересня. Просимо підтримати ці проекти, а також проекти постанов, які були розглянуті 6 червня, вчора, їх 11, сільських голів; 10 – в зв’язку з поданою заявою і 1 – у зв’язку зі смертю. Це постанови, реєстраційні номера: 10487-14, ну, вони всі є. Оці можна не зачитувати.

Просимо підтримати всі ці три пропозиції. Всі вибори призначити на 9 вересня 2012 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, про що йдеться. Ми з вами 17 травня проголосували постанови про призначення позачергових виборів, призначили там дату 28 жовтня. При опрацюванні цих документів в юридичному управлінні виникло питання про те, що це ускладнить проведення виборів, оскільки треба буде утворювати по дві комісії для окремого підрахунку голосів. І тоді комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді, звернувся з листом до мене, не підписувати до розгляду Верховної Ради для того, щоб ми уточнили дату. І запропонував до вже прийнятих постанов, про які щойно сказав доповідач, внести зміни, замість 28 жовтня 2012 року зафіксувати дату 9 вересня. Тому, якщо Верховна Рада підтримає, нам треба проголосувати зміну дат проведення виборів до тих рішень, які ми вже прийняли з вами 17 травня.

Тому я ставлю на голосування пропозицію… Ну, будь ласка, Бондаренко.

 

13:22:25

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановний доповідачу, нещодавно стало відомо, що Київський міський голова Леонід Черновецький написав заяву про те, що він складає з себе повноваження. І різні коментарі йдуть від керівників там найбільшої фракції про те, що вони визначаються, коли будуть вибори в Києві. Так я хотів би звернутися до вас як до комітету, задайте запитання тим коментаторам, котрі називають різні дати – 2013 рік, 2012 рік, осінь, весна. Давайте визначимося з виборами і в Києві також. Це не найменший населений пункт в Україні. І тримати киян, які позбавлені сьогодні місцевого самоврядування в результаті скасування рад районних, а також повного блокування однією політичною силою міської ради та призначення міського управителя, я би сказав, який не обирався киянами. Треба розв'язати цю проблему. То я хотів би, щоб комітет проявив ініціативу і в цьому питанні, і коли-небудь ми його розв'язали. Коли будуть вибори в Києві?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я вам відповім на це запитання. Комітет розглянув дуже детально цю проблему, обговорив її, зробив всі правові заключення і рекомендував щодо визначення дати визначити позицію для початку політичних  фракцій, щоб була кількість голосів 226. У зв'язку з тим, що з'явилася інформація, що Леонід Черновецький написав заяву, я звернувся до секретаря Київської міської ради з пропозицією, щоб вони, по-перше, підтвердили, що ця заява є, по-друге, щоб вони розглянули це питання і внесли відповідне подання до Верховної Ради України.

Станіслав Аржевітін! Це не вечір запитань і відповідей. Ми голосуємо по конкретним запитанням. Подгорний, будь ласка. Я прошу вас.

 

ПОДГОРНИЙ С.П. Шановні колеги! Вчора на комітеті я зробив зауваження з приводу того, що, дійсно, сьогодні лунає дуже багато різних пропозицій щодо виборів в Києві. Я думаю, що Верховна Рада повинна діяти виключно в межах закону. Закон сьогодні передбачає призначення виборів як міського голови Києва, як Київської ради тільки позачергові. Чергові вибори по діючій Конституції у нас відбудуться в 2014 році і всі одночасно. Тому у нас можуть бути підстави призначити тільки позачергові вибори. Для цього Київрада повинна достроково припинити повноваження міського голови. Як тільки це відбудеться, протягом 1 дня комітет готовий розглянути це питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Якщо тільки по конкретним пропозиціям… Будь ласка, Аржевітін. По якому конкретному питанню?

 

13:25:24

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановний доповідач, скажіть, будь ласка. Другий рік уже в найбільшому селі на Закарпатті Міжгірського району, село Колочава, немає голови села і не призначаються вибори. Скажіть, будь ласка, в чому справа? Чому ваш комітет не розглядає про призначення виборів в селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області?

 

ПОДГОРНИЙ С.П. Значить, я вам зразу так не можу відповісти. Можливо, у нас нема подання відповідних органів, нема звернення до Верховної Ради, щоб призначити такі позачергові вибори. Якщо звернення надходить і воно відповідно до законодавства, то комітет дуже оперативно розглядає це питання і призначає вибори. Я можу взяти на замітку ваше питання і ми перевіримо, що і як там на самом деле коїться сьогодні в Закарпатській області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чорноволенко, мікрофон.

Я також попрошу підготувати секретаріат доручення комітету.

 

13:26:18

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний пане доповідачу, в мене до вас таке питання. Ну, от ви якимось таким простим способом пішли: не можна провести разом з парламентськими виборами, то й не можна. Ну перше, тільки в різних приміщеннях. А по-друге, комітет міг би виступити з ініціативою повернутися до старої норми, яка була в попередньому законі  про вибори до місцевих органів рад, де було записано: якщо в разі, якщо місцеві вибори призначаються на той день, коли відбуваються загальнодержавні вибори, то вони проходять по Закону про вибори  до Верховної Ради. І це дуже простий варіант, де можна було б вирішити і в кожному селі питання, і в місті Києві питання, і в місті Чернівці, і в десятках, і в сотнях  населених пунктів.  Більше того, і в Тернопільській області (от мені підказують). І більше того, у нас ще є час це зробити. До початку липня  є час, щоб це підготувати, проголосувати. Це прості зміни до Закону про вибори до місцевих органів влади. І вони треба, потрібні там.

Там все одно треба міняти цей закон, бо він дебільний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу комітет вивчити це питання і внести відповідні пропозиції.

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування пропозицію про внесення змін у постанови, які ми  прийняли 17 травня щодо призначення   позачерговий виборів в частині дат: з 28 жовтня 2012 на 9  вересня 2012 року. Прошу голосувати. 

 

13:28:11

За-269

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, нам потрібно розглянути  проекти постанов щодо призначення позачергових виборів, маючи на увазі, що у них  також буде уточнена дата: не 28 жовтня 2012 року, а 9 вересня 2012 року.

Ставиться на голосування… А ми не можемо, ми ж… Треба кожну окремо.

Шановні колеги, ставиться на голосування  пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради України   про  призначення позачергових виборів Малокопанського сільського голови (Малокопанська сільська рада Виноградівського району Закарпатської області) (реєстраційний номер 10487). Прошу голосувати. 

 

13:29:09

За-264

Рішення прийнято.

Балико-Щучинського сільського голови (Балико-Щучинська сільська рада Кагарлицького району Київської області) (10487-1).

 

13:29:36

За-262

Рішення прийнято.

Володарського сільського голови (Володарська сільська рада Поліського району Київської області) (10487-2).

 

13:30:00

За-260

Рішення прийнято.

Світлогірського сільського голови (Світлогірська сільська рада Кобеляцького району Полтавської області) (10487-3).

 

13:30:23

За-260

Рішення прийнято.

Пилипівського сільського голови (Пилипівська сільська рада Коломийського району Івано-Франківської області) (10487-4). Прошу голосувати.

 

13:30:46

За-266

Рішення прийнято.

Вознесенського сільського голови (Вознесенська сільська рада Вознесенського району Миколаївської області) (10487-5).

 

13:31:11

За-266

Рішення прийнято.

Чугинського сільського голови (Чугинська сільська рада Станично-Луганського району Луганської області) (10487-6).

 

13:31:36

За-268

Рішення прийнято.

Денисівського сільського голови (Денисівська сільська рада Козівського району Тернопільської області), 10487-7.

 

13:32:01

За-269

Рішення прийнято.

Літятинського сільського голови (Літятинська сільська рада Бережанського району Тернопільської області), 10487-8.

 

13:32:29

За-270

Рішення прийнято.

Мужилівського сільського голови (Мужилівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області), 10487-9.

 

13:32:53

За-265

Рішення прийнято.

Плосківського сільського голови (Плосківська сільська рада Путильського району Чернівецької області), 10487-10.

 

13:33:17

За-263

Рішення прийнято.

Новоукраїнського сільського голови (Новоукраїнська сільська рада Роздільнянського району Одеської області), 10487-11.

 

13:33:43

За-262

Рішення прийнято.

Наконечнянського сільського голови (Наконечнянська сільська рада Яворівського району Львівської області)  (10487-12).

 

13:34:09

За-262

Рішення прийнято.

Новобілокоровицького селищного голови (Новобілокоровицька селищна рада Олевського району Житомирської області) (10487-13).

 

13:34:35

За-262

Рішення прийнято.

Федіївського сільського голови (Федіївська сільська рада Решетилівського району Полтавської області) (10487-14).

 

13:34:59

За-265

Рішення прийнято.

Нечволодівського сільського голови (Нечволодівська сільська рада Куп'янського району Харківської області) (10487-15).

 

13:35:24

За-265

Рішення прийнято.

Пугачівського сільського голови (Пугачівська сільська рада Уманського району Черкаської області) (10487-16). Прошу голосувати.

 

13:35:49

За-269

Рішення прийнято.

Грушківського сільського голови (Грушківська сільська рада Тлумацького району Івано-Франківської області) (10487-17).

 

13:36:13

За-267

Рішення прийнято.

Острожанського сільського голови (Острожанська сільська рада Жашківського району Черкаської області) (10487-18)

 

13:36:38

За-265

Рішення прийнято.

Малосалтанівського сільського голови (Малосалтанівська сільська рада Васильківського району) (10487-19).

 

13:37:06

За-261

Рішення прийнято.

Краснозаменського сільського голови (Краснозаменська сільська рада Гадяцького району Полтавської області) (10487-20).

 

13:37:32

За-266

Рішення прийнято.

Борсукіївського сільського голови (Борсукіївська сільська рада Лановецького району Тернопільської області) (10487-21).

 

13:37:57

За-261

Рішення прийнято.

Вікторівського сільського голови (Вікторівська сільська рада Козівського району Тернопільської області) (10487-22).

 

13:38:21

За-269

Рішення прийнято.

І Ростанського сільського голови (Ростанська сільська рада Шацького району Волинської області) (10487-23).

 

13:38:45

За-267

Рішення прийнято.

Макарівського сільського голови (Макарівська сільська рада Ширяївського району Одеської області) (10487-24).

 

13:39:09

За-263

Постанову прийнято.

Шановні колеги, у нас тут ще є окремо проект Постанови про призначення позачергових виборів Южноукраїнського міського голови (Южноукраїнська міська рада Миколаївської області).

Майборода, будь ласка, коротко. Після того від комітету виступить Сінченко, також окрему думку з цього приводу висловить Подгорний, є таке рішення комітету. Будь ласка.

 

13:39:44

МАЙБОРОДА С.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, вашій увазі пропонується проект Постанови Верховної Ради України про призначення позачергових виборів Южноукраїнського міського голови (реєстраційний номер 10306 від 06.04.2012 року).

Згідно рішень Южноукраїнської міської ради Миколаївської області від 07.03.2012 року (№ 474) на підставі пункту 4 частини першої статті 79 Закону "Про місцеве самоврядування України" та Закону України "Про засади запобіганню і протидії корупції" у зв’язку з порушенням обмежень щодо сумісності та встановлених судом повноважень Южноукраїнського міського голови Стуліна Андрія Миколайовича достроково припинені. 

Факт порушень обмежень щодо сумісництва встановлено постановою Южноукраїнського міського суду Миколаївської області 29.11.2011 року, яка набула чинності 26 січня 2012 року згідно з постановою апеляційного суду Миколаївської області.

13.01.2012 року Стулін Олександр Михайлович звернувся з адміністративним позовом до Южноукраїнського міського суду Миколаївської області. Ухвалою суду від 14.03 Стуліну відмовлено у забезпеченні адміністративного позову. В цьому ж позові від 13.03 Стулін, Южноукраїнський міський голова, звернувся з адмінпозовом до Поліканєной як до секретаря Южноукраїнської міської ради про визнання її дії незаконними. Ухвалою від 27 березня прийнято рішення залишити позов без розгляду.

11квітня  2012 року звітна Постанова Южноукраїнського міського суду в задоволенні позовних вимог Стуліну відмовлено.  Ще 15.03.2012 року Южноукраїнська міська  рада звернулась до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів  Южноукраїнського міського голови.

Враховуючи вищевикладене та в зв'язку з ситуацією, яка склалась у місті Южноукраїнськ Миколаївської області, яка позбавляє територіальну громаду міста права реалізації місцевого самоврядування, сьогодні постає нагальна потреба в призначенні позачергових виборів Южноукраїнського міського голови Миколаївської області. Прийняття запропонованого  проекту сприятиме виконанню норм Конституції та Закону  України  та забезпечить належне функціонування Южноукраїнської територіальної громади Миколаївської області.

Дякую за увагу. Прошу підтримати проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, сідайте.

Сінченко Віктор Миколайович, будь ласка. І там треба  дату уточнити виборів.  Треба тоді запропонувати дату, щоб комітет запропонував.

 

МАЙБОРОДА С.Ф. Значить прошу дату виборів на 9 вересня, яке б мало  запропоноване комітетом і другим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, будь ласка, Віктор Миколайович, заступник голови комітету.

 

13:42:31

СІНЧЕНКО В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Комітет з державного будівництва та місцевого самоврядування  розглянув подання народного депутата Майбороди і підтримав проведення міського голови. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Сергій Подгорний, будь ласка.

Комітет прийняв рішення надати право для виступу з альтернативною точкою зору.

 

13:43:12

ПОДГОРНИЙ С.П.

Шановна Президія, шановні колеги, шановні виборці! Хочу зауважити, що вперше за останні роки роботи нашого комітету це рішення було  прийнято не з правових міркувань,  не на юридичній  основі, а виключно з політичних міркувань. Практика в  комітеті складалася таким чином, що коли є судові справи в тому чи іншому селі, селищі, місті, коли оскаржується  те чи інше рішення, то комітет  завжди відкладав це питання, поки такі судові  всі справи не будуть закінчені і не буде поставлена крапка.

В даному випадку, дійсно, міський голова Стулін  звернувся до суду щодо неправомірності прийняття рішення радою і ці судові справи ще не закінчені, вони ще в судах. І я звертаюсь, Володимире Михайловичу,  буде дуже прикро, якщо після  прийняття рішення Верховною Радою з'явиться рішення суду, яке визнає, що рішення ради не  правомірне, враховуючи    одне із останніх рішень Конституційного Суду. Який вказав, що засновництво, в якому, вданому випадку обвинувачують голову Стуліна, воно не є підставою  для припинення дострокових повноважень. Ми всі пам'ятаємо це рішення Конституційного      Суду, яке відбулося якраз на звернення  депутатів  від Партії регіонів. Тому я не розумію, для чого така поспішність в даному рішенні.

І я вважаю,   більш того, що дату, яку запропонував сьогодні автор, 9 вересня, комітет, на жаль, не розглядав. Це питання було один раз розглянуто,  з порушенням, ще раз кажу, всіх наших  раніше правових основ, прийнято і   все. Тому я пропоную, шановні депутати,  не підтримувати сьогодні цю постанову. Є час, закінчаться судові  справи і  після цього проголосувати, і призначити  там вибори, якщо на це буде  воля така.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Геннадій  Задирко, будь ласка,  мікрофон.

 

13:45:48

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую. Дійсно, ситуація біля  Южноукраїнська, вона досить така дивна, тому що  там вбачаються ознаки  політично вмотивованих рішень стосовно зміщення  бувшого міського голови     з своєї посади. Дійсно, ми відкриваємо  "ящик Пандори" і Верховна Рада, такий прецедент, досить опасний. Тому що всі рішення повинні бути через рішення комітету, а не постановою окремих народних депутатів. Дійсно там в мене як депутата з Миколаївщини, який спостерігає за цим питанням, тому що там фактично, ми не будемо політичну складову говорити про це. Але дійсно  є питання і є рішення суду, але фактично ці рішення ще не поставили крапку в цьому питанні.

Я пропоную дослухатись до пропозицій нашого колеги голови підкомітету стосовно того, щоб ми сьогодні не розглядали це питання і не голосували за нього. Тому в мене пропозиція і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Михайло Чечетов.

 

13:47:04

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Вы знаете, хоть и критикуют иногда наш парламент за то, что мы медлительно принимаем решения, не оперативно. Но, с другой стороны, наверное, это и правильно. Мы должны не опрометчиво принимать решения, а вдумчиво, глубоко  проанализировав.

И что касается Южноукраинска, вроде и город небольшой, не очень большой, по масштабам не сравнить с Киевом, но мы на протяжении нескольких уже недель, месяцев этот вопрос о выборах стоял в повестке дня Верховной Рады, обсуждался и в кулуарах. И я думаю, сегодня он просто созрел для логического завершения. И абсолютное большинство депутатов поддерживают предложение о проведении, назначение даты проведения выборов. Я думаю, это взвешенное решение, которое родилось путем такого глубокого обдумывания в течение нескольких месяцев. И результат на табло подскажет справедливость решения Верховного Совета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, тут є дві пропозиції. Перша пропозиція комітету – про прийняття цього документу і з особливою думкою виступив наш колега Подгорний.

 Шановні колеги, друга пропозиція – не поспішати з прийняттям рішення. Ну, задля порядку черговості я поставлю на голосування ці пропозиції. Але, коли я буду ставити на голосування проект постанови 10306, я зачитаю текст преамбули, яка опрацьована, з точки зору технічної, юридичної практики і запропонована комітетом.

У зв’язку з достроковим припиненням повноважень Южноукраїнського міського голови Стуліна (Южноукраїнська міська рада Миколаївської області) та відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України, частини третьої статті 14, частин першої і п’ятої статей 15, статей 60-61 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" Верховна Рада України постановляє. І далі за текстом з визначенням дати, 9 вересня 2012 року.

З урахуванням цих пропозицій ставлю на голосування рекомендацію комітету про прийняття Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 10306) "Про призначення позачергових виборів Южноукраїнського міського голови (Южноукраїнська міська рада Миколаївської області)". Прошу голосувати.

 

13:49:51

За-240

Постанову прийнято.

Шановні народні депутати! По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 183, "БЮТ - "Батьківщина" – 0, "Наша Україна-Народна самооборона" – 1, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 2, позафракційні – 9.

Шановні колеги, нам треба ще до перерви розглянути два питання. Перше. Про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм". Ви пам’ятаєте, ми прийняли закон, (реєстраційний номер 9661-Д). Комітет подав, відповідно до статті 131 Регламенту, необхідні уточнення. Головне юридичне управління опрацювало і подало на підпис, всі візи були до цього документу подані. По статті 131.

 

КАРМАЗІН Ю.А. А там написано: "До прийняття закону в цілому". А ми закон прийняли! Для чого ви робите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас. Після прийняття закону вносяться і поправки. Я ставлю на голосування прийняття рішення про усунення неузгодженостей в тексті прийнятого Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм (реєстраційний номер 9661-д) Прошу голосувати.

 

13:51:31

За-261

Рішення прийнято.

Шановні колеги, Голова Вищої ради юстиції Колесниченко Володимир Миколайович присутній. Прохання, щоб ми розглянули питання про звільнення суддів.

У зв'язку з Євро все перекрито, добратися неможливо.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М. Прошу вибачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проект постанови (реєстраційний номер 10568), будь ласка.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М. Вища рада юстиції на своєму засіданні 29 травня цього року відповідно до пункту 9 частини п’ятої статті 126, статті 131 Конституції України, статей 100, 109 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", також статті 31 Закону України "Про Вищу раду юстиції" розглянула матеріали про звільнення суддів з посад за загальними обставинами та прийняла рішення про внесення відповідного подання до Верховної Ради України. У всіх суддів з'ясовано їх волевиявлення. Стороннього впливу при прийнятті ними рішення не було.

Вища рада юстиції пропонує звільнити з посад суддів:

Харківського апеляційного господарського суду Білоконь Ніну Дмитрівну - у зв’язку з поданням заяви про відставку;

Ширяївського районного суду Одеської області Янковського Валерія Костянтиновича - у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради про звільнення суддів (реєстраційний номер 10568). Прошу голосувати.

 

13:53:15

За-263

Рішення прийнято.

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Щодо проекту постанови, реєстраційний номер 10510-1, є телеграма. Я не знаю чи є вона у Вищій раді юстиції…

 

КОЛЕСНИЧЕНКО В.М. Є. Про те, що хворіє і представлені відповідні документи. Бажає прийняти участь. Я прошу відкласти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відповідно до закону і логіки  пропозиція: відкласти розгляд до того моменту, коли буде можливість бути присутнім цьому судді на засіданні, для того щоб він мав можливість відповісти на запитання, якщо вони виникнуть, оскільки мова йде про звільнення його за порушення присяги судді. Дякую.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що? Будь ласка, Сулковський, мікрофон.

 

13:54:12

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Володимире Михайловичу! Дуже приємно, коли одних звільняємо, якщо один-два рази немає, других ви говорите, може й 100 разів він хитрувати, не з'являтись сюди в зал засідань, і ви говорите, до тих пір він не буде. Так от приклад, 5 років в Рівненській області суддя жодної справи не розглянув. Кримінальні справи декілька разів Тернопільською прокуратурою порушувались, судом закривались, потім порушувались. До сьогоднішнього дня кримінальні справи продовжуються. Вбито в Луцьку …… автомобілем цього судді, якого на попередньому засіданні, мене не було, а ви все-таки були і ви скористались тут і проголосували, збиває на смерть автомобіль цей, який належить судді, і до сьогоднішнього дня …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я відповідаю шановному колезі. Шановні колеги, заспокойтесь. Я відповідаю, що ми послуговуємося виключно Регламентом і законом. Я вам доповідаю, що 15 травня Вища рада юстиції внесла подання про звільнення судді з посади. Верховна Рада України 22.05 розглянула, це комітет, і винесли на розгляд Верховної Ради. Є телеграма офіційно завірена про те, що людина хворіє. Ми перший раз не можемо розглядати це питання. Я прошу вас. Ви давно не виступали, я розумію.

Будь ласка, Шершун, з цього приводу у вас? Да, будь ласка.

 

13:56:10

ШЕРШУН М.Х.

Володимире Михайловичу!  Дякую, Володимире Михайловичу.

Володимире Михайловичу, знов-таки хочу підтримати  все-таки колегу Сулковського, адже ми так само… він проскочив просто, вибачте за таке  слово, суддя Тимощук, який, дійсно, має за собою кримінальне минуле і яке на сьогоднішній день  ніким, нічим, ніякими судами не оправдано. І сьогодні та ж сама ситуація з іншим суддею, який знову ту саму систему приміняє. Як тільки  бачать, що рівненські депутати є в залі, то появляється телеграма, і він хворіє.

Тому я вважаю, що все-таки я тоді говорив і зараз кажу, треба щоб Верховну Раду поважали. А ми прийняли тоді рішення відносно  попереднього судді, що він уже не буде подаваться  у нас в сесійну залу, все-рівно подали і Верховна Рада   пропустила, бо нас не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Рівненські особливо! Я вас прошу читати документ. Особисті симпатії, антипатії – це  ваша справа. Але відповідно до вимог закону, якщо він перший раз відсутній, ми не маємо права розглядати. Все інше ми чинимо за законом. (Шум у залі)

 Я прошу вас, без істерик. Без істерик! Вам шкідливо… Я виконую вимоги закону і те, що рекомендує  голова Вищої  ради юстиції.   

Катерина Самойлик.

Шановні колеги, давайте зараз  розглянемо  прийняття проекту   Постанови про Рекомендації парламентських слухань. І завершимо ранкове засідання. Все,  будь ласка.

 

13:58:02

САМОЙЛИК К.С.

І на дуже добрій ноті, бо в березні ми з вами розглядали на парламентських слуханнях тему "Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання". На високому рівні пройшло обговорення: конкретно, чітко, з конкретними  пропозиціями.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  розглянув всі без виключення пропозиції і зауважу про те. що всі без виключення пропозиції знайшли своє відображення в даній постанові, в рекомендаціях  або Кабінету Міністрів України, або Верховній Раді України. Наприклад, хотіла би сказати, що ми передбачили і вирішити питання щодо наповнюваності класів сільської школи, щодо підвищення соціальних гарантій педагогічним працівникам, які працюють в сільській місцевості; щодо пенсійного забезпечення відповідні доручення дали Кабінету Міністрів України і Верховній Раді України; щодо спрощення процедур державних закупівель, які здійснюють організації та установи освіти; щодо внесення змін до Бюджетного кодексу. До речі, це вже реалізовано і проект пропозицій до Бюджетного кодексу є. Так як і реалізовані пропозиції по дошкільному вихованню. Ми з вами у вівторок розглянули в першому читанні законопроект, який допоможе відродити дошкільну освіту – першу ланку нашої освіти на селі, підтримуючи вихователя, роблячи все для того, щоб покращилась матеріальна база, безкоштовне харчування наших дітей, а також, звичайно,  медичне обслуговування.

Ми зробили відповідні рекомендації щодо розробки Державного бюджету України на 2013 рік, а також на всі наступні роки, що нам потрібно зробити, особливо те, що стосується нашої сільської школи.

Ви знаєте, що згідно Указу Президента у нас є спеціальна програма. Ми пропонуємо, щоб в Державному бюджеті на наступний рік державна цільова програма розвитку українського села до 2015 року в частині добудови, реконструкції, капітальних ремонтів, щоб все це було передбачено. Мабуть, що це єдина постанова, яка врахувала думки кожного, хто б не входив чи в більшість, чи в меншість, але Комітет Верховної Ради України врахував ваші думки. І ми дуже просимо вас прийняти дану постанову, для того щоб ми вже могли працювати над її реалізацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради про рекомендації парламентських слухань на тему: "Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання" (реєстраційний номер 10490). Прошу голосувати.

 

14:01:35

За-267

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 179, "БЮТ – "Батьківщина" – 14, "Наша Україна – Народна самооборона" – 6, комуністів – 25, Народна Партія – 19, "Реформи заради майбутнього" – 18, позафракційні – 6.

Шановні колеги,  звертаю вашу увагу, що зокрема в рекомендаціях Верховній Раді України тут визначено: забезпечити прийняття законів, у тому числі щодо наповнюваності класів в сільській місцевості.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так треба ж голосувати.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години. Після 16 години, після 16 години ми продовжимо  розгляд питань, визначених розкладом на 7 червня.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку