ЗАСІДАННЯ СОРОК ДРУГЕ       

Сесійна зала Верховної Ради України

5 червня 2012 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, доброго дня! Прошу підготуватись до реєстрації.  Ввімкніть систему "Рада".

09:59:55

Зареєструвалися в сесійній залі 250 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, дві фракції звернулися з вимогою провести перерву для проведення консультацій. Після завершення розгляду питання, ми повинні ж завершити розгляд питання, я оголошу перерву на 30 хвилин. Шановні колеги, коли не знаєш, як поступати, поступай по Регламенту. Я так поступаю.

Нам потрібно прийняти рішення з обговорення контраверсійного питання. Я просив би всіх відповідально ставитися до прийняття рішення щодо проекту Закону про заборону звуження сфери застосування української мови. Автори законопроектів внесли пропозицію про зняття їх з розгляду, цих законопроектів.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту Закону про заборону звуження сфери застосування української мови (реєстраційний номер 9059, 9059-1). Прошу, визначайтесь.

 

10:01:16

За-231

Законопроекти знято з розгляду.

Ставиться на голосування друга пропозиція відповідно до Регламенту статті 114, пункт 1, про прийняття за основу проекту Закону про засади державної мовної політики (реєстраційний номер 9073).

 

10:01:48

За-234

По фракціях, будь ласка.

Рішення прийнято.

Партія регіонів – 187, "БЮТ – "Батьківщина"  – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 20… 2!  комуністів – 25, Народна Партія – 2, "Реформи заради майбутнього" – 6, позафракційні – 12.

Тепер  ставиться на голосування  пропозиція про  прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" щодо виховання рідною мовою (реєстраційний номер 9714). Автор проекту – Колесніченко і Луцький. (Шум у залі)

 Одну хвилинку! Я перепрошую. Колесніченко заявляв, що він знімає з розгляду. Я ставлю на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту  Закону (реєстраційний номер  9714) про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" щодо виховання рідною мовою. Прошу голосувати. 

 

10:03:01

За-241

Законопроект знято з  розгляду.

Тепер ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту" щодо організації навчально-виховного  процесу (9714-1). Автори: Самойлик, Курило, Баранов-Мохортов. Прошу голосувати.  

 

10:03:34

За-245

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Є пропозиція. Оскільки дві фракції вимагають оголосити перерву, зараз перерву буде оголошено. Але прохання: давайте приведемо до присяги Володимира Ланового. Нема заперечень?

Володимир Тимофійович, будь ласка, на трибуну. 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так правильно. Перший законопроект було  знято з розгляду, автори запропонували зняти із розгляду. Я поставив на голосування, зняли законопроекти. Потім друге голосування 9073. І наступні голосування… (Шум у залі)

Будь ласка, Володимир Тимофійович Лановий на трибуні. Тихо!

 

ЛАНОВИЙ В.Т.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу привітати Володимира Тимофійовича Ланового і побажати йому здоров'я і успіхів. (Оплески)

Шановні народні депутати, на вимогу двох фракцій: фракція "БЮТ – "Батьківщина" і фракція "Наша Україна – Народна самооборона" оголошується перерва на 30 годин… до 10 годин 37 хвилин.

Після перерви – виступи від фракцій.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, на вимогу двох фракцій була оголошена перерва. Я прошу на виступ від фракцій, які брали перерву. Будь ласка, хто буде виступати? Немає?

Тоді, шановні колеги, відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок відводиться 30 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій. Прошу записатися на виступ від фракцій.

Будь ласка, прізвища народних депутатів. Прізвища народних депутатів, будь ласка. Від фракції буде виступати Арсеній Яценюк, будь ласка.

 

10:37:21

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Сьогодні у нас дуже складний і непростий день. Я змушений визнати те, що цей бій нам не вдалося виграти. Так, є тимчасова перемога Партії регіонів і тих, хто до них примкнули. Але є поразка України і української держави. Закон прийнятий тільки у першому читанні, а точніше, закон не прийнятий. Проте Україна знає прізвища всіх, хто зрадив українську державу, хто знищує українську Конституцію і хто проти того, щоб Україна існувала як така.

Ви не перший раз в стінах цього парламенту "пропихаєте" за гроші, силою, ви по-іншому не вмієте, закони проти України і українців. Ви "пропихали" червоні прапори, ви вирішили так само просунуту другу державну мову.

Ми вам можемо дуже чітко сказати. Нам відомі прізвища всіх. Так, ця Верховна зРада зраджує український народ. Ви маєте 234 голоси зрадників. В новому складі Верховної Ради  таких людей не буде. Ми не дамо можливості прийняти цей закон у другому читанні. Такого закону про другу російську мову в Україні  не буде! Цей бій нами не виграний, але за нами буде перемога у війні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, тепер виступи від фракцій.  Симоненко Петро Миколайович, фракція комуністів.

Будь ласка, ваш виступ. Наступним буде виступати  Надоша.

 

10:38:56

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые товарищи, надеюсь, что мы никогда не забудем, кто бензовозы под Верховную Раду пригонял, розбудову незалежності организовал с бензовоза и кто именно этими бензовозами угрожал всему украинскому народу.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги! С 1 июня правительство возобновило выплаты компенсаций по украденным вкладам  Сбербанка ССР. Мы, коммунисты, неоднократно заявляли, что речь должна идти не просто о какой-то компенсации, а о полном возврате вкладчикам и их наследникам тех сбережений, которые они честно заработали, причем вернуть с учетом инфляции, процентов, которые набежали за два десятилетия.

За период действия закона вкладчикам было выплачено всего 10 миллиардов, то есть чуть больше 8 процентов от суммы задолженности, которая на сегодня составляет 121 миллиард гривен, при этом инфляция за это время составила около 580 процентов. То есть за то, что можно было купить в 1996 году за одну гривну теперь придется выложить 6 гривен. Таким образом, с учетом инфляции, я уже не говорю о набежавших за эти годы процентов по вкладам, общий долг вплотную приблизился к отметке 1 трильен гривен. Таким образом сумма долга перед вкладчиками государства, Сбербанка приближается к 20 тысячам гривен на одну сберкнижку, а выплачивают всего тысячу.

Мы, коммунисты, в который раз заявляем, что выплата украденных сбережений реальна. Нужна только политическая воля, конкретная программа и механизмы ее реализации. У нас, у коммунистов, такая программа есть. Первый и главный ее пункт: признание утреченых вкладов украинских граждан внутренним государственным долгом. В этом случае необходимые средства будут закладываться в бюджет и выплата будет осуществляться независимо от того, какой состав правительства работает, а сама проблема перестанет быть предметом предвыборных спекуляций. Мы также считаем необходимым на законодательном уровне закрепить 50 процентов разницы ВВП между прошлым и нынешним годом, должны направляться в специально созданные для возвращения вкладов в фонд. Еще одним дополнительным источником должна стать государственная монополия на ряд продукции, в том числе на алкоголь и табак. Кроме того, приняв Закон о налоге на роскошь, определенная его часть могла бы идти на погашения долгов вкладчиков.

Уважаемые избиратели, фракция Компартии предупреждает, что правительственный законопроект налога на роскошь оставляет не просто лазейки, а зияющие  дыры, через которые богатые преспокойно будут уходить от  налогов. Например, предлагается обложить только частных лиц, при этом движимое и недвижимое имущество, зарегистрированное на фирме, которой олигархи владеют, под  действие закона не попадет. Из-под налогообложения выводятся роскошные транспортные средства: летательные аппараты, яхты, катера. Что предлагаем мы, коммунисты, и почему наши предложения не были учтены правительством?

Мы предлагаем, во-первых, ввести действительно прогрессивную шкалу налогообложения: сверхдоходы должны облагаться сверхналогами. Это  в том числе и мировой  опыт, обращаясь ко всем тем, кто очень часто говорит о евроинтеграции.

Во-вторых, необходимо ввести налог на пассивные дивиденды, роялти и бонусы, которые превышают, например, это может быть дискуссионная сумма 100 тысяч гривен в год.

В-третьих, основой для определения  суммы налога должна стать оценочная стоимость приобретаемого имущества, привязанное к минимальным зарплатам.

В-четвертых, чтобы избежать ухода от налога на роскошь через регистрацию движемого и недвижимого имущества на фирму надо включать этот налог в  цену товара при его покупке.

Пятое.  Ввести дополнительный сбор с элитных гольф-кубов, ресторанов и ночных клубов. Только в этом случае налог на  роскошь перестанет быть предвыборной профанацией, а превратится в действенный механизм наполнения бюджета.

Почему наше предложение отвергается? Да потому что миллиардеры и  миллионеры, превратившее правительство и парламент в свою вотчину, никогда не будут писать законы, мешающие им набивать карманы за счет простого человека.

Поэтому пришло время действовать. Пришло время вернуть страну народу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Надоша, фракція Партії регіонів. Леонід Кожара, будь ласка, фракція Партії регіонів. Наступний – Олег Зарубінський.

 

10:43:09

КОЖАРА Л.О.

Добрий ранок, шановні  народні депутати! Після успішного візиту Президента України до США, за останні тижні українська зовнішня політика більше працювала на Східному векторі, передусім маю на увазі візити Прем'єр-міністра України  Миколи Яновича  Азарова до Москви  26 травня та до Туркменістану з метою участі в засіданні Ради глав урядів СНД 29-30 травня. Для України  сьогодні  диверсифікація зовнішньої торгівлі та   доступ до східних ринків має надзвичайне значення. В Європі боргова криза далека від завершення, зростання сповільнення ринків звужується. Натомість, як підкреслив прем'єр-міністр, в країнах СНД іде модернізація  економіки, реалізуються  масштабні національні проекти. Українські компанії, українська  високотехнологічна продукція мають знайти своє місце  на цих ринках.

Наприклад,  така держава як Туркменістан завершила минулий рік із зростанням у 14,7 відсотків. До  30 відсотків туркменського бюджету іде на  капітальні вкладення. Із туркменським керівництвом  обговорювалась участь України у будівництві  Транскаспійського газопроводу  у забезпеченні доступу до туркменського природного газу. Але Туркменістан є важливим для нас не тільки у сфері енергетики. Українські будівельники, які працюють в Туркменістані,  мають контракти на 3 роки вперед. В Ашхабаді  українська делегація  обговорювала нові будівельні проекти, такі як будівництво портів, залізниць, мостів, комбінованих транспортних коридорів.

У практичну площину переходить реалізація міждержавної програми інноваційного  розвитку    країн СНД до 2012 року. Для української економіки  вкрай важливою є участь  у проектах в рамках  цієї міждержавної програми. У цьому контексті вагоме значення має проведення за українською ініціативою наступного засідання  Ради урядів  СНД у вересні в Ялті. Це вагома дипломатична перемога України. 

Не    менш важливих результатів вдалося досягти за цей час  і в українсько-російських відносинах за підсумками  зустрічі прем'єр-міністра України   з російським керівництвом у Москві та Ашхабаді.  Лише стисло перерахую основні їх результати:

Перше. Російська сторона готова взяти  участь у серійному випуску літака АН-148. Концерн "Антонов" може приступати  до технологічних узгоджень відповідних  пунктів проекту двосторонньої угоди.

Друге. Російська сторона позитивно  вирішила питання  кредитування добудови 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, залишилось узгодити  лише технічні питання.

Третє. Керівництво Росії висловило твердий намір  прибрати питання, які ускладнюють двосторонні відносини, в тому числі достатньо в стислі терміни вирішити проблему газового контракту.

І нарешті, сторони домовилися винести ці та інші питання на розгляд засідання Міжурядового Українського-російського комітету з питань економічного співробітництва, який відбудеться 27 червня в місті Донецьк. Це дасть змогу результативно провести засідання Українсько-російської міждержавної комісії на рівні глав держав та підписати низку відповідних угод. Ці двосторонні домовленості знаменують собою припинення певної паузи у наших відносинах з Росією, означають якісно новий етап їх розвитку, а найголовніше – вони сприятимуть реалізації важливих для модернізації нашої економіки високотехнологічних та інфраструктурних проектів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Володимир Каплієнко.

 

10:47:18

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

"Що дозволено Юпітеру, не дозволену бику", – міркували древні римляни. "Що попові можна, то дякові – зась ",  – кажуть українці. Але ж ось проблема, а хто саме у міжнародних відносинах здійснює суддівську місію, визначає,  хто Юпітер, а хто бик, хто піп, а хто дяк? І головне – де ж критерій?

Мас-медіа країни з ледве з не найвищим в Європі рівнем ісламофобії країни, в якій народився рух скінхедів, і звідки ця зараза розповзлася по континенту, де масові зіткнення на расовому ґрунті ледве не звичайне явище, де врешті-решт з капітана національної збірної з футболу знімають капітанську пов'язку за расизм, мас-медіа цієї країни таврують Україну як расистську державу.

Юпітеру дозволено все. І справа в тому, що авторів цих тупих і брехливих репортажів можна поставити в один рядок з тими героями, хто розкрив таємницю щурів-мутантів у Московському метро. Питання в тому, на що їх надихне в Україні наступного разу? Фанати легкої атлетики - канібали, фірмовий борщ - з м'яса європейських туристів, вареники - з ураном. На жаль, дурість і брехня інколи не мають меж. А що ж в країнах-юпітерах? А там повна ідилія, як на обгортці "Мілки". Це ж не там Президент бере величезні хабарі від диктатора Каддафі, а потім останнього знищують, щоб не відбулося публічного суду. А хіба це там прем’єр-міністр організовує оргії з неповнолітніми повіями? Це ж не там інший прем’єр навмисно дурить весь світ щодо складів ядерної зброї в Іраку, після чого масове кровопролиття і цій країні стає щоденним явищем.

І перерахунок голосів на президентських виборах у вирішальному штаті не там зненацька переривається, коли стає зрозуміло, що перемагає небажаний кандидат. Та й колишнього прем’єра чужої заокеанської держави не там сажають на 12 років. А, може, все-таки і там? Ні, там такого бути не може! Це ж юпітери.

А ось десь далеко, за межами ідилії знаходять таку собі Україну. І роблять з неї черговий об’єкт для показового шмагання, таку собі чергову вісь зла. Бо ж, певно, добре знають оцінку авторитетного Фонду Блумберга про вірогідність в 60 відсотків розпаду Єврозони вже в 2013 році. Та й прочитали заяву глави Федерального резерву США Бена Бернантке про те, що рятувати Євросоюз Вашингтон не збирається. Ще й розуміють, що жодних гарантій і надалі скуповувати борги ЄС Китай не дає.

То, може, у цих своїх проблемах якось допоможе створення демонічного образу іншої чергової країни? Але бажано такої, щоб не дуже огризалась. Для неї можна поприймати суперважливі резолюції. Буде чим звітуватись перед своїми виборцями. Це ж легше, ніж вирішувати свої власні проблеми. Тим більше, що й робити особливо нема чого. Бо ж чернетки цих резолюцій привозяться з самої України. І чим далі буде тривати розгорнута антиукраїнська кампанія, тим все це ставатиме очевиднішим.

Але знову постає одне практичне питання. Після того, як сотні тисяч іноземних туристів, вболівальників, побувавши на святі футболу в Україні, на свої власні очі побачать, що наші люди насправді толерантні, доброзичливі, гостинні, порядні, в решті решт, сучасні. І коли вони повернуться додому, що ж тоді організатори провокацій і мас-медійного фейку скажуть своїм співвітчизникам тоді? Певно, таке: "Вірте нам, а не своїм брехливим очам". Проте це вже інша історія. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:51:29

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни, свій виступ я хочу почати з великої подяки членам фракції "Реформи заради майбутнього" за те, що вони дали мені виступити по двом питанням.

Перше питання, це стосується мого власного горя, яке відбулося сьогодні. Я не знаю яким чином це сталося, але моя картка проголосувала законопроект 9073. Я голосував проти цього закону і хочу вам сказати, що відверте моє серце, відкрите для будь-якого, будь-якої спроби навіть прихилити мені проти української мови. Я хочу вам сказати, що це власне горе, що сьогодні саме моє ім'я стало серед тих 234 депутатів. Я не знаю як це сталося. Я звернувся до Голови Верховної Ради з проханням врятувати мою репутацію, зняти з переліку цих людей, які голосували саме моє ім'я.

Я вам хочу сказати, шановні громадяни, я – народний депутат України Володимир Каплієнко клянуся перед вами, що в другому читанні, нехай моя рука відсохне, якщо я проголосую за цей законопроект 9073. Це перше.

І друге. Від імені фракції хочу сказати і наголосити на деяких питаннях. На сьогоднішній день ми багато говоримо про те, що побут визначає свідомість. Якщо перенести цю тезу до рівня економічних процесів, то можна було б сказати, що стан економіки визначає потребу в змінах.

Сьогоднішній економічні негаразди, зокрема енергетична незалежність України, нерозвиненість державного сектору в промисловості, прикладній науці призводить до ще більшої антиперспективи для України, тобто поступової втрати орієнтирів розвитку для 46 мільйонів українців.

Просте питання – до чого ми рухаємося? Досі немає однозначної відповіді. Яка вона, Україна зразка дві тисячі, наприклад, тридцятого року як кінцевий продукт сьогоднішньої діяльності парламенту, Президента і уряду? Модель майбутнього України повинна бути ідеологічною і керованою вищим менеджментом держави, а не навпаки. Ми не можемо більше дозволяти собі розкіш плисти за течією, куди понесе скалічена непослідовними реформуваннями соціально-економічна та адміністративна модель радянського зразку, яка вже 21 рік поспіль тягне нас у прірву.

Тому ми, представники депутатської фракції "Реформи заради майбутнього", вважаємо першочерговим стратегічним завданням утворення такої моделі суспільного устрою, де був би відповідний та чітко визначений державний сектор, відновлено ґрунтовне планування, взятий курс на чесну конкуренцію і лібералізацію економіки. Ми вимагаємо справжніх реформ, а це саме ті 5 реформ, що спрямовані на самозабезпечення нації продовольством, товарами, технологіями та рівнем захисту населення. При цьому давайте все робити на совість. Якщо ми робимо земельну реформу, то не за рахунок бідуючи селян. Якщо ми розпочинаємо реформу у житлово-комунальному господарстві, то українці мають знати, кому і за що вони платять. Якщо ми провадимо реальну, а не декларативну реформу в сфері енергозбереження, то ж давайте розпочнемо з формування хоча б власного енергетичного балансу. Якщо реформуємо соціальну сферу, то пора вводити реальний другий та третій рівень пенсійного забезпечення, державну страхову медицину, проте такої форми, щоб вона не звужувала права на медичний захист кожного українця.

Тому прокинься, Україно! На часі "Реформи заради майбутнього", ми закликаємо Президента і уряд до першого кроку, створити при Кабінеті Міністрів України проектний офіс з управління проектом реформування України із залученням професійних проектних менеджерів, базова спеціалізація яких саме реалізація проектів, бо таких фахівців в уряді нема. Ми будемо гордитись за власну державу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, у нас ще дві фракції не скористались правом на виступ. Хто буде виступати від фракцій? Від фракції ви виступаєте? Керівник фракції, будь ласка, Андрій Кожем'якін. Андрій Анатолійович, хто буде від фракції виступати? Будь ласка. Андрій Шкіль.

 

10:56:01

ШКІЛЬ А.В.

Шановні глядачі, шановні радіослухачі, шановні присутні!

Звичайно, що зараз найголовнішою темою, яку слід обговорити, були би зараз і обговорювати найважливіше питання – це те, що трапилося кілька хвилин тому чи кілька десят хвилин тому, коли в цій залі, в сесійній залі українського парламенту було проголосовано прямий, простий, тупий, антиукраїнський закон. Я впевнений в тому, що це була остання (остання, наголошую на тому!), остання така історія з боку Партії  регіонів. Так, вдалося їм протиснути, проломити, впихнути в перше читання. Ну але повірте мені, другого читання не буде в цій сесійній залі. Воно вже  буде в іншій, можливо,  країні, в іншій сесійній залі, но в цій сесійній залі… в сесійній залі Верховної Ради України не буде другого читання, як би ви тут не пижилися і не надували щоки.

Я хочу наголосити, що зараз відкрилися прізвища всіх тих, хто  голосував за антиукраїнський закон, всіх  тих, хто голосував проти України, проти української нації, проти української мови. Вони всі тут будуть на листку. Я би хотів, щоб Верховна Рада України  своїм зобов`язанням  зобов`язала газету "Голос України"  опублікувати прізвища всіх тих, хто виступив проти української нації,  Української держави і української Верховної Ради.

Я хочу наголосити, що  Верховна Рада України буде верховною зрадою України доти,  доки тут буде працювати ця так звана більшість. Ця більшість тимчасова, вона працює тут вже останні місяці, вони це знають, і тому бісяться з того всього.

Я хочу ще раз підкреслити, що ми це гарантуємо своєю присутністю тут. ми всі гарантуємо, що другого читання в сесійній залі Верховної Ради не буде. Ми виграємо цей бій, як би ви не старалися.

А говорити про те, що чи можна продовжувати    роботу в цій сесійній залі зараз  - ну звичайно, що ні. Я вважаю,  що нема що робити тут з вами разом. З тими, хто зраджує власний  народ, тими, хто примушує зраджувати тих, хто хотів би служити  Україні, але ви їх купуєте, тиснете, ґвалтуєте. Тому я наголошую на тому, що працювати з вами в сесійній залі зараз тут ми не збираємося. Тому ми покидаємо сесійну залу і йдемо для того, щоб повернутися сюди разом з людьми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, виступи від фракцій завершено. З приводу пропозицій, які потребують відповідного реагування, я прошу підготувати необхідні доручення та листи,

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Віктора Матчука, Романюка Миколи, в якого, до речі, ювілей і Цибенка Петра. Прошу привітати наших колег, побажати міцного здоров'я. (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про підсумки пленарної роботи Верховної Ради України за період з 22-25 травня 2012 року. Відбулося п'ять пленарних засідань Верховної Ради, розглянуто 118 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 26 законів та 23 постанови, 17 законопроектів прийнято за основу, 2 законопроекти повернуто на доопрацювання  суб'єктам права законодавчої ініціативи, 2 законопроекти повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання, 7 законопроектів та 3 проекти постанов відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України прийнято 1 закон в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 1 закон відхилено.

Шановні народні депутати, прошу вашої уваги, нам потрібно зараз розглянути питання про включення до порядку денного низки законопроектів.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, нова редакція, (реєстраційний номер 10424). Прошу голосувати.

 

11:00:49

За-228

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій незалежності суддів)  (реєстраційний номер 10425).

Шановні колеги, там погоджено деякі позиції, які викликали заперечення в депутатів, із авторами цього законопроекту. У нас є всі підстави ставити на голосування пропозицію про включення цього законопроекту  до порядку денного. Прошу голосувати.

 

11:01:32

За-229

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо рекомендаційних переліків структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій) (реєстраційний номер 10124). Прошу голосувати.

 

11:02:04

За-258

Рішення прийнято.

Ставить на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Кодексу цивільного захисту України (реєстраційний номер 10294). Прошу голосувати.

 

11:02:30

За-259

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України") (реєстраційний номер 10283). Прошу голосувати.

 

11:03:09

За-213

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження господарської діяльності із забезпечення функціонування дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних  міжурядових організацій в Україні (реєстраційний номер 10411). Прошу голосувати.

 

11:03:48

За-261

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні (реєстраційний номер 10468). Прошу голосувати.

 

11:04:19

За-241

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про нотаріат" (щодо державного регулювання нотаріальної діяльності) (реєстраційний номер 10364). Прошу голосувати.

 

11:04:49

За-260

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" (реєстраційні номери: 10497, 10497-1). Прошу голосувати.

 

11:05:23

За-263

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо порядку проведення земельних торгів) (реєстраційні номери: 10231, 10231-1, 10231-2, 10231-3). Прошу голосувати.

 

11:06:00

За-234

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування  пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг    (реєстраційний номер  10499). Прошу голосувати.

 

11:06:32

За-233

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування   пропозицію проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами   (реєстраційний номер 10501). Прошу голосувати.

 

11:07:07

За-229

Рішення прийнято.

Так, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій   (реєстраційний номер 10502). Прошу голосувати.

 

11:07:42

За-231

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування  пропозицію про включення   до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами)  (реєстраційні номери: 10096, 10096-1). Прошу голосувати 

 

11:08:14

За-51

Рішення  не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту      Закону про внесення зміни  до деяких законодавчих актів  України    (щодо повноважень Державної міграційної служби України) (реєстраційний номер 10268). Прошу голосувати.

 

11:08:46

За-263

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості (реєстраційний номер 10360). Прошу голосувати.

 

11:09:16

За-241

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" щодо державної підтримки збуту авіаційної техніки вітчизняного виробництва (реєстраційний номер 10423). Прошу голосувати.

 

11:09:49

За-262

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до статті 22-1 Закону України "Про залізничний транспорт" (щодо відповідальності перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення) (реєстраційний номер 10356). Прошу голосувати.

 

11:10:26

За-219

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, ми розглянули розділ про включення до порядку денного і низки законопроектів. З приводу тих, які Верховна Рада Україна прийняла позитивне рішення, я просив би комітети ще раз подивитися ті, які готові, щоб ми могли на вечірньому засіданні розглянути ті, які мають актуальне звучання.

Оголошується до розгляду проект закону про технічну інвентаризацію  об'єктів нерухомого майна (реєстраційні номери: 10286, 10286-1).

Доповідачі – заступник голови Комітету з питань економічної політики Воропаєв Юрій Миколайович. Співдоповідач – перший заступник міністра юстиції Ємельянова  Інна Іванівна.

Питання надзвичайно складне і  я просив би, шановні колеги, щоб ми детально про нього поговорили, оскільки є дуже багато  звернень з цього приводу, щоб ми тут прийняли виважене рішення.

Юрій Миколайович, будь ласка.

 

11:11:57

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Добрый день, уважаемые коллеги! Добрый день, Владимир Михайлович! Хотел бы вам напомнить историю происхождения этого вопроса. В декабре месяце прошлого года Верховная Рада приняла решение после многочисленных обращений мэров городов Украины, различных местных советов разного уровня приняли решение создать, поручить Комитету по экономической политике создать рабочую группу и разработать новый законопроект, который бы урегулировал тему технической инвентаризации.

Наш комитет создал такую рабочую группу, в нее вошло более  20 человек, в нее вошли мэры городов, представители местных органов власти, представители Кабинета Министров Украины и  народные депутаты Украины. И в итоге был такой закон разработан, он имеет номер 10286, подписали его члены рабочей группы, народные депутаты Украины. Он был подан на  регистрацию в установленные  Верховной Радой сроки, до  1 апреля этого года. После этого был разработан  новый законопроект Кабмином Украины 10286-1.

В данном  случае я выступаю как автор одного из законопроектов  и как представитель нашего комитета, у меня получается 4 минуты.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас 10 хвилин, так ви можете наговоритися, скільки вам потрібно.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М. В чем разница между этими двумя законопроектами? И что будоражило наше общество и   вызывало несогласие поэтому поводу  до данного момента?

В настоящее время эту  функцию технической инвентаризации выполняют, как вы знаете, коммунальные органы, местные органы власти через коммунальные предприятия.  

Была позиция и была точка зрения Кабмина о том, что эту функцию нужно отдать любой форме собственности, частной, коллективной, коммунальной, государственной. И в этом и было основное расхождение.

В чём мнение рабочей группы, мэров городов, представителей советов и представителей БТИ, и представителей Верховной Рады Украины. Что функция технической инвентаризации является в большей степени не услугой населению, а является формой контроля за тем, что строится, как строится, в каких границах и каким образом строится.

Что это означает. Это означает, что когда мы, любой из нас, юрлицо или физлицо, пошло что-либо строить, оно проходит определённую процедуру, получает необходимые согласования и визы, и после этого начинает строить. Когда оно закончило строить, только один-единственный орган осуществляет контроль при постановке на учёт, в настоящее время, при постановке на учёт этого объекта. А где оно построено, в правильных границах или в неправильных границах? Толщина стен правильная или неправильная? Этажность правильная или неправильная? Балконы правильные или неправильные?

И все эти вот улицы в городах и населённых пунктах, все эти здания, где находится их граница, их размеры, их надёжность, - главное - безопасность для всех окружающих людей, не только проживающих в этих зданиях, но и проживающих в соседних зданиях, - она зависит от того, как правильно будет исполняться техническая инвентаризация.

Но есть другая опасность. Опасность того, что учитывая монопольное положение на этом рынке, местные коммунальные органы занимаются коррупцией. И этого надо было избежать. И это отдельно обсуждалось нашей рабочей группой.

И в итоге родился законопроект, который я сейчас докладываю вам, по которому функция технической инвентаризации остаётся в коммунальных органах. Однако, случаи, когда она проводится, эта инвентаризация, резко сокращены.

Что имеется в виду. Имеется в виду, что БТИ будет осуществлять только контроль после ввода в эксплуатацию этого помещения. То есть первичный ввод в эксплуатацию, инвентаризация остаётся в БТИ по этому закону.

Второе. Если c согласия местных органов осуществлялась перестройка какого-либо строения, то первичная проверка ввода в эксплуатацию этой перестройки должно осуществлять местное коммунальное предприятие.

И третье. Если по жалобам граждан, юр.лиц и так далее, что там производится, на коком-то объекте производится несанкционированное нарушение законодательства о строительстве, то кто-то должен прийти и проверить. Решения об этой проверке принимает местный орган, но проверяет опять же коммунальное предприятие технической инвентаризации – БТИ.

И только один единственный случай, когда БТИ проверяет не как контролер, а как лицо, которое оказывает услуги населению, это по заявлению самого владельца этого объекта в случает, там, когда ему это остро необходимо. Ну, для примера, когда он сдает объект в залог банку, например, кто-то должен посмотреть на это помещение, насколько оно соответствуем документации. Когда, например, он продает это помещение и покупатель захотел провести такую экспертизу, потребовал от него. То по заявлению гражданина, по его желанию, не по закону обязательному, а по его желанию он может прийти в БТИ, подать такую заявку, оплатить эту экспертизу и тогда она ему будет сделана также.

Получается три случая обязательной экспертизы и без оплаты со стороны граждан, и один случая необязательный, альтернативный, но с оплатой заявителя, который этого изъявил.

С тем самым мы хотели уйти от коррупции. В чем отличие этого законопроекта, рабочей группой разработанного, и законопроекта уряду Украины? Только в одном фактически. Все остальное – мелочи. Это кто конкретно может осуществлять такую функцию. Если по законопроекту рабочей группы это может делать только коммунальное предприятие, находящееся в коммунальной собственности, как это сделано и сейчас, так, и цены, тарифы на эту услугу устанавливают только местные советы, больше никто, и деньги идут только в местный бюджет, то по законопроекту кабминовскому эту услугу могут оказывать и государственные предприятия, и частные предприятия, и коммунальные предприятия, и частные предприниматели, физ.лица.

В чем наше несогласие, рабочая группа, против закона кабминовского? Мы полагаем, что отдавать контрольные функции государством в частные руки – это очень опасно. Так же само можно поставить вопрос о передаче контрольных функций налоговой администрации, прокуратуры и так далее в частные руки, это аналогично. При этом опасность в данном случае, она может быть намного выше даже чем опасность передачи в частные руки функций, скажем, налоговой администрации или прокуратуры.

Почему? Представьте себе многоэтажное здание построенное, там 24 этажа. И частное физлицо, предприниматель зарегистрирует вам, точнее не зарегистрирует, а проверит, правильно, не правильно оно построено и будет давать документ в отношении этого. И если оно потом рухнет, это здание после его неправильной, неквалифицированной работы или злоумышленной работы, кто будет отвечать за всех тех людей, которые там проживали и рухнули вместе с этим зданием, погибли под этим зданием? Где потом будем мы искать это физлицо, предпринимателя, который может оказаться в это время уже в совсем другой стране? И этого юрлица частного предпринимателя там или просто юрлица частной формы собственности вообще уже не будет к тому времени, оно будет просто ликвидировано. Мы полагаем, что такую функцию государство не должно отдавать в частные руки.

По отношению к государственной форме собственности, да, это возможно было бы рассмотреть, но для этого нужен переходный период. Мы не должны сейчас забирать у местных органов власти бюджет, который они имеют на этой услуге, раз, и второе, не должны централизировать эту функцию. Просто это будет практически невозможно. Почему? Все эти архивы, накопленные за многие десятилетия в местных органах власти, они требуют хотя бы перевода в электронную форму для этого. Необходимо их централизировать, но для этого нужно как минимум 3, 4, 5 лет, может быть. Давайте сделаем первый этап, давайте мы наладим эту работу. Давайте мы оставим пока, как мы и хотели это все время, и говорили все время, власть в местные органы, власть регионов. А через 5 лет, когда там наведется порядок в электронной базе данных, а закон это обязывает сделать в течении 2 лет, это можно будет передать в государственные руки. В чем разница между этими законопроектами.

И точка зрения от комитета. Комитет рассматривал оба законопроекта. Он принял решение поддержать законопроект, разработанный рабочей группой, и рекомендует Верховной Раде отклонить законопроект  кабминовский.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, на запитання запишіться до Юрія Миколайовича.  Будь ласка, прізвища народних депутатів. Сергій Гордієнко.

 

11:21:10

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція  Компартії України.

Я прошу вас, на адресу вашої робочої групи… або нашої робочої групи надходили запитання від працівників органів самоврядування від керівників міст,  асоціацій, їхні пропозиції, і стосовно чого вони стосувалися? Чи підтримують вони даний законопроект чи ні?

 

ВОРОПАЄВ Ю.М.  Как я сказал, в рабочую группу… у меня список рабочей группы, тут есть мэры городов, главы советов. Могу всех перечислить, их много здесь. Были письменные  предложения. письменные предложения были и от мэров, и от местных советов разных регионов: и западных регионов. Скажем, Львовская область… Львовский  областной  совет принял решение в поддержку  именно такой формы собственности, которую рабочая группа предлагает.  Например, Донецкая область. Например, Луганск, город Луганск. Ну и так далее.

Все поддержали в итоге законопроект, разработанный рабочей группой, а он разрабатывался на основании письменных предложений из регионов в том числе. И я  ни одного не получил письма в поддержку кабминовского законопроекта.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Надоша, будь ласка, ваше питання.

 

11:22:29

НАДОША О.В.

Надоша Олег. Как в прошлом мэр города Кременчуг, я  хочу поддержать этот законопроект, разработанный рабочей группой. Действительно, он нужен сегодня  для городов, и ни в коем случае на этом этапе нельзя отдавать в частные руки моменты регистрации  недвижимости на территории коммунальных громад мист, селищ и так далее. Мы дождемся, если это сделаем, большого бардака. Поэтому проект рабочей группы  просил бы поддержать и фракцию, и своих коллег депутатов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко, позафракційні.

 

11:23:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я проводжу дуже багато зустрічей із виборцями і особливо мешканці сільської місцевості скаржаться на те, що коли хтось із подружжя помирає, да, треба великі тисячі платити грошей за те, щоб переоформити майно. Скажіть, будь ласка, як у цьому законопроекті врегулюване це питання? Чи і далі селяни платитимуть за те, що удвох із чоловіком, жінка з чоловіком звели хату, побудували, потім хтось із них помер і тепер, щоб приписати на того, хто залишився живий, треба тисячі гривень платити? Я вважаю, це є абсолютно несправедливим, неправильним і люди ще повинні в райцентр їздити із села. Бабі 80 років чи діду, щоб переоформити хату, вона повинна в райцентр за сотні кілометрів їхати чи десятки.

Як врегулюється це питання, щоб люди, по-перше, не платили за своє майно, яке вони самі збудували, за переоформлення, а друге, щоб вони у поважному віці не їздили світ за очі для того, щоб до нотаріуса? І ще ж і не один раз, в нотаріусів черги по два, по три рази треба їздити, щоб переоформити оте майно.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М. По этому законопроекту работала рабочая группа. В этом случае вообще не надо будет проводить никакой технической инвентаризации. И регистрация права собственности будет проводится без БТИ и без их участия вообще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Миколайович, так ви скажіть і загалом про рішення комітету, і щоб потім ви другий раз не виходили.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М. Я уже сказал как бы, комитет рекомендует Верховной Раде принять за основу законопроект, разработанный рабочей группой, и отклонить законопроект, разработанный Кабинетом Министров Украины.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Інна Іванівна Ємельянова, будь ласка, ваш виступ.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З приводу чого? Я не можу зрозуміти.

Будь ласка.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України!  В чому відмінність? Я почну з відмінності від законопроекту, який внесено народними депутатами на розгляд Верховної Ради  і законопроекту, який поданий Кабінетом Міністрів.

По-перше, законопроект, поданий Кабінетом Міністрів, він усуває монополію комунальних підприємств на здійснення технічної інвентаризації. Хочу Нагадати, що нещодавно Верховною Радою   було прийнято як закон Закон України "Про технічну інвентаризацію", але він не був підписаний Президентом України. І одне із ключових зауважень до цього закону було невідповідність Конституції, а саме: статті 42 Основного Закону України, яка визначає, що держава забезпечує захист конкуренції у підприємницької діяльності.

Разом з тим таке положення щодо збереження монополії не відповідає також і Господарському кодексу України. Основними засобами регулюючого впливу держави на діяльність суб’єктів господарювання є або державне замовлення, або ліцензування, патентування і квотування, або сертифікація та стандартизація, застосування нормативів та лімітів, регулювання цін та тарифів, надання інвестиційних, податкових та інших пільг, надання дотацій, компенсацій, цільових інновацій та субсидій. Це я цитую зараз Господарський кодекс, який чітко визначає, це його стаття 12, чітко визначає, в який спосіб держава може обмежувати здійснення підприємницької діяльності.

Законом можуть бути також визначені види господарської діяльності, яку дозволяється здійснювати виключно державним підприємствам, установам і організаціям.

Що пропонує урядовий законопроект? По-перше, він пропонує обов’язковість випадків проведення технічної інвентаризації. Це перед прийняттям в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів, у тому числі після проведення реконструкцій та капітального ремонту. Перед проведенням державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва. Перед проведенням державної реєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна, що утворився в результаті поділу або виділення частки з об’єкта нерухомого майна.

Разом з тим при переходів права власності, те, що на сьогоднішній день існує, коли мова йде про відчуження нерухомого майна і коли особи зобов’язані в кожному випадку відчуження брати відповідну довідку технічної інвентаризації. Урядовий законопроект пропонує, що при відчуженні нерухомого майна особи будуть звертатися за проведенням технічної інвентаризації тільки за бажанням сторін.

Законопроект разом з тим передбачає встановити ряд запобіжників ризику надання недостовірної інформації за результатами проведення технічної інвентаризації.

По-перше, на органи виконавчої влади покладається завдання щодо здійснення контролю за додержанням вимог законодавства, видання приписів щодо усунення порушень та контролю за їх виконанням. А по-друге, чітко визначені обов’язки щодо забезпечення достовірності документів технічної інвентаризації та відповідальність за недостовірність таких документів.

Зараз у сесійній залі лунало запитання, чи не погіршить розпорошення форм власності суб’єктів, які будуть здійснювати технічну інвентаризацію, на права осіб щодо реєстрації їх прав на нерухоме майно? Абсолютно ні.

По-перше, я хочу нагадати, що на сьогоднішній день Верховною Радою був прийнятий закон, він підписаний Президентом, просто він буде введений в дію з 1 січня наступного року, щодо запровадження єдиної системи реєстрації прав на нерухоме майно. І  що та ситуація, яка на сьогоднішній день існує щодо розпорошеності реєстрів, по-перше, їх майже не існує, можна по пальцях порахувати, лише ті комунальні підприємства, бюро технічної інвентаризації, де в електронному вигляді існують реєстри прав на нерухоме майно. А по-друге, ми говоримо про те, що урядовий законопроект, врешті-решт, запровадить єдиний реєстр даних щодо технічної інвентаризації. І запропоновано, що він має стати єдиною складовою реєстру прав на нерухоме майно.

Я прошу шановних народних депутатів, попри рішення комітету, підтримати урядовий законопроект. І ще раз хочу нагадати, що збереження монополії комунальних підприємств порушує Конституцію, порушує статтю 42 Основного закону України. І це було підставою щодо не підписання нещодавно прийнятого  Верховною Радою Закону про технічну інвентаризацію. Дякую. Прошу підтримати урядовий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу на запитання записатися, колеги. Будь ласка, прізвища народних депутатів. Василь Шпак.

 

11:30:20

ШПАК В.Ф.

Прошу слово передати Ващук Катерині Тимофіївні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, будь ласка. Мікрофон.

 

11:30:27

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук, Народна Партія, Волинь. В мене такого роду  запитання. Скажіть, чи з прийняттям даного законопроекту збережеться така сама система, яка існує на сьогодні? От скажімо, живе двоє старичків у селі, хата стоїть на чоловіка, помирає чоловік. Для того, щоб жінка успадкувала  майно, старенька жінка, їй треба їхати в технічну  інвентаризацію, там роблять оцінку, ставлять серйозні кошти  за те платити. І людині це просто все життя…  вони її самі зробили ту хату, збудували, навіщо їм ще платити, як вона уже стоїть 40 років або й більше?

І друге. Чи не буде така, що з введенням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть формулювання свого питання.

 

11:31:32

ВАЩУК К.Т.

… що з введенням, включенням туди приватних структур, ціни на такі послуги ще врази виростуть? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Щоб ви й не сумнівались, Катерино Тимофіївно. Будь ласка.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Дякую.

Шановна Катерино Тимофіївно, що стосується першого вашого запитання щодо переоформлення спадщини. Урядовий законопроект однозначно визначає виключний перелік  підстав щодо обов'язковості проведення технічної інвентаризації. Даний  випадок не входить у  перелік обов'язкових підстав для проведення техінвентаризацій, а це означає, що людям не треба  буде робити техінвентаризацію.

Що стосується питання щодо підвищення тарифів на проведення  техінвентаризації. Ви знаєте, от на сьогоднішній день, коли  існує монополія в тій  чи іншій сфері, тут якраз от відсутність конкуренції і призводить до підвищення тарифів. І на сьогоднішній день те, що  відбувається по різних регіонах, абсолютно безпідставно піднімаються тарифи на проведення техінвентаризації. Якщо ринок буде  відкритий, якщо ми зараз знімемо от ту монополію, яка на сьогоднішній день існує, то ринок  відрегулює це питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Герасимчук, будь ласка, фракція Народної Партії. Знімає.  Будь ласка, Гордієнко, мікрофон.

 

11:32:59

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція  Компартії України. Шановна Інно Іванівно,   ви знаєте наші давні дискусії щодо цього законопроекту,  дайте відповідь. Нічого не зменшиться, ціна – це однозначно,  скажіть на всю Україну, це твердо.

Підтвердіть або спростуйте. Урядовий   законопроект –  це спроба захоплення грошових потоків і їх пре направлення із місцевих саме бюджетів до приватних рук. Ціна питання:  3 мільярди. Ще раз говорю всім українцям:  ніяка ціна ні на що не зменшиться.  Ви  або спростуєте, або  підтвердите.

Друге. Цією законодавчою ініціативою виконавча саме влада і можливі  окремі угрупування, які є у владі, продовжують вести війну проти органів самоврядування на їх саме знищення. Тому я закликав би державних  саме чиновників сьогодні припинити всякі розмови про децентралізацію, збирати безрезультатні наради. Бо ми сьогодні ведемо  не за щастя людей, а за грошові потоки розмови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Ну, по перше, хотіла б… Дякую за запитання. По-перше, хотілося б  нагадати, що на сьогоднішній день цю функцію здійснюють не  органи місцевого самоврядування, а що  вони їх делегували  у комунальне  підприємство. І що ці комунальні підприємства самі  встановлюють собі тарифи, за якими вони надають населенню послуги. 

Що стосується запитання, що  я маю підтвердити або спростувати, що в Україні буде підвищено тарифи на надання послуг щодо технічної інвентаризації. Абсолютно ні.  Абсолютно ні. І урядовий законопроект якраз  і говорить про те, що якщо ми знімаємо монополію…

Давайте нагадаємо, що нещодавно у нас був тільки державний нотаріат. І ми дуже боялись перейти   до приватного  нотаріату. На сьогоднішній день ми відкрили ринок для приватних  нотаріусів і наскільки ми розширили перелік послуг, які надаються приватними нотаріусами, в  тому числі і в питаннях по наданню спадщини, бо на сьогоднішній день багато органів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Алла Александровська, будь ласка.

 

11:35:23

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов,   город Харьков.

Вы знаете, можно приветствовать создание Единого реестра прав собственности на недвижимое имущество, нужно, мы хотим ввести налог на богатство, а для этого это богатство нужно посчитать, оприходовать и так далее. Эту позицию можно бы поддержать, если б не одно "но".

Вот ваше утверждение  о том, что рыночные отношения урегулируют стоимость услуги, оно, извините, разбивается в реальности нашей жизни. У нас оформление права на землю получили частные фирмы, структуры, которые дополняют Госкомзем, но цена сумасшедшая, между ними существует сложные отношения и документооборот очень сложный. Документы теряются и проблем людей это не решило. Это первая позиция, по которой, так сказать, мне бы хотелось услышать ваше мнение.

А второе. И Президент, и все говорят о коррупции. Вы сегодня расширяете сферу деятельности, в которой люди будут зарабатывать очень большие деньги и это сфера деятельности коррупционная. Каким образом вы собираетесь поставить заслон перед незаконными действиями в этой сфере?

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Перше, дякую за запитання. Перше, хотілося б нагадати, що урядовий законопроект  пропонує встановити чіткі вимоги, яким чином здійснюється доступ до здійснення цієї професійної діяльності. Ми говоримо про ліцензування, ми говоримо про те, що відповідний державний   орган буде здійснювати контроль і нагляд в цій сфері. Ми говоримо, що за порушення будуть винні особи позбавлені ліцензії.

А давайте пригадаємо, що на сьогоднішній день ота монополія, яка створена через існування комунальних підприємств, в що це перетворюється на практиці. В неймовірні черги – це раз. По-друге, в підняття тарифів абсолютно произвольне, необґрунтоване підняття тарифів. Те, що строки здійснення  проведення технічної інвентаризації вже вийшли за межі розумного. Те, що на сьогоднішній день, коли технічна інвентаризація проходить більше місяця і по 45 днів, і більше. те, що на сьогоднішній день ця довідка яка видається бюро технічної інвентаризації, ви знаєте, що вона дійсна лише певний період часу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. ... те, що на сьогоднішній день існує ситуація, коли для того, щоб відчужувати нерухоме майно треба брати довідку в бюро технічної інвентаризації – на сьогоднішній день урядовий законопроект  це усуває, на відчуження не потрібно. Треба лише, коли мова іде про введення в експлуатацію новостворених будівель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, дозвольте також, якщо не заперечуєте, питання поставити Інні Іванівні. Інно Іванівно, скажіть будь ласка, ви називали, які порушуються закони, Конституція, Господарський кодекс і таке інше. А чому не кажете, що порушуються закони, які стосуються місцевого самоврядування? Їхнє право на власність? Чому ми говоримо тільки про ті закони, які потрібно?

Скажіть будь ласка, 40 тисяч сьогодні людей є… 40 мільйонів, я перепрошую, людей, які є власниками. А що з ними робити? Як цю інформацію і документацію передати просто так, за спасибі, отак, раз – і передати її взяти приватним структурам? Що, у нас уже не залишилось, що передавати в приватні структури? І як нам бути з масою листів і звернень, які приходять від органів місцевого самоврядування? Якщо проблема є, давайте її будемо розшивати, щоб не було черг. Як бути за цієї ситуації? Безоплатно передадуть у приватні БТІ документацію, так виходить?

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Шановний Володимире Михайловичу! Ну, по-перше, я вважаю, що абсолютно не порушується право на власність. Бо майно, як перебувало в комунальній власності на сьогоднішній день, так і перебуває. По Закону про місцеве самоврядування функція місцевого самоврядування – це облік нерухомого майна.

Відповідно, коли буде створений реєстр, те, що на сьогоднішній день не існує в будь-яких паперових носіях, існує зараз інформація в комунальних бюро технічної інвентаризації, держава запровадила єдиний реєстр. Всі суб’єкти, які будуть надавати послуги на здійснення технічної інвентаризації, вони будуть підключені до цього реєстру. А інформація буде знаходитись у володінні держави. І тільки держава буде володіти цим державним реєстром.

На сьогоднішній день інформація, яка перебуває в комунальних бюро технічної інвентаризації, я вважаю, що їм треба з розумінням поставитись зараз до цієї ситуації і цю інформацію відповідно передати державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, час вичерпаний.  Сідайте,  будь ласка.

Шановні колеги, прошу записатися від фракцій. Виступав Воропаєв від комітету. У мене записано: "Воропаєв – від комітету".

Одну хвилинку, зараз ще раз почитаємо. В мене немає. Тут…, ну, будь ласка, тільки коротко давайте, бо тут написано в документах, що ви підписали, Воропаєв.

 

11:41:22

ОСИКА С.Г.

Владимир Михайлович, я, собственно говоря, в контексте этого вопроса, который вы задали, да. Действительно комитет поддержал депутатский, но я хочу проинформировать зал, что правительственный определен Президентом как невідкладний і першочерговий, что вопрос о расширении, так сказать, рынка ставился Президентом неоднократно и правительством. Возникает вопрос и страх, что вдруг на рынок выбегут какие-то люди, так сказать, и начнут что-то делать, перебирать вообще потоки и так далее.

Идет речь о том, что возникла мысль такая, что можно поддержать правительственно-президентский, но если допускать иные юр.лица на этот рынок, то должен быть в законе жесткий перечень условий для работы таких юр.лиц.

Например, первое, они работают только с нуля – измерил дом – он в твоей базе. Второе, если тебе нужна информация из действующего БТИ коммунального, будь добр, за нее заплати. Третье, ты работаешь только в рамках определенного территориального округа, потому что это будет зависеть от твоих кадров, количества техники и так далее. Это тоже определяется. Четвертое, это должны быть юр.лица с полной юридической ответственностью, с минимальный уставом в 10 миллионов, который ответят за все в случае, если что-то произойдет не так. Пятое, это должны быть жесткие квалификационные требования как к кадрам, они прописываются, я не буду останавливаться, так и к технике, которой обладает соответствующее юр.лицо.

И это еще не все. Необходимо вводить дополнительную административную и уголовную ответственность в случае проведения ими фальсификатов не достоверных, так сказать, обмеров  и так далее, и тому подобное. При таком условии мы вполне можем поддержать правительственный и при доработке ко второму чтению то, что я сказал, это зафиксировано по стенограмме, четко отработать, а потом это еще будет детализовано в подзаконных актах в условиях выдачи лицензий и так далее, и тому подобное. Вот такая мысль и то, что я… я ответил.

Спасибо. Прошу поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Коли ми включали це питання до порядку денного і на Погоджувальній раді, Комітет з питань державного будівництва, місцевого самоврядування вимагав, щоб у них було право висловити свою точку зору, оскільки це стосується безпосередньо місцевого самоврядування. Хто буде відповідати від комітету? Черноморов? Будь ласка. Зараз ми будемо від депутатів іти, це ще від комітету ж іде. Зараз буде від фракцій, а потім від депутатів. Да, будь ласка.

 

11:44:02

ЧЕРНОМОРОВ О.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Комитет по государственному строительству и местному самоуправлению на своем заседании рассмотрел вопрос, оба законопроекта, и пришел к заключению, что необходимо поддержать депутатский законопроект. Прежде всего, потому что мы видим наяву этим законопроектом, как отнимаются последние полномочия у местного самоуправления против того, что постоянно декларируются отстаивания именно этих интересов.

Кроме того, я вот хотел Инне Ивановне задать здесь несколько вопросов, мне не удалось. Какая планируется законопроектом кабминовским задача: создание нового органа государственной власти, центрального органа с помещениями, машинами, функциями, отделениями на местах, с выдачей лицензий, то есть лицензированием, с выдачей сертификатов? Кстати, квалификационные комиссии создаются. Кто в них будет присутствовать, в этих квалификационных комиссиях, если образование у нас не дает ни один вуз, ни одно среднее специальное учебное заведение, ни одна школа?

Кто  будут эти специалисты? На самом деле создание вот этой громоздкой системы административной и есть… является целью кабминовского законопроекта.

Я хотел бы спросить Инну Ивановну, что мне не удалось спросить, а  сколько стоит все это для Государственного бюджета? Сегодня не стоит ни копейки. А в случае принятия этого законопроекта сколько это будет стоить?  Кто это подсчитал?

Второй мой главный вопрос, который я хотел ей задать. А кто будет отвечать за те катастрофические  последствия, я уверен, которые будут и для местного самоуправления, и для граждан с принятием этого законопроекта? Или как всегда: хотели как лучше, а получилось как всегда. Готов ли тогда министр юстиции будет уйти в отставку, если будут негативные последствия принятия этого законопроекта?  И самое… одно из основные положений, которое возникает… формирует возмущение на местах, это фраза "матеріали технічної інвентаризації є власністю держави". То есть экспроприация  моментальная. В один момент все те документы, которые с 1927 года создавались в БТИ, чтобы они одним махом перешли в государственную собственность под крыло Минюста.

И последнее. Мы говорили о  электронном реестре, что является центральным вопросом для технической инвентаризации. Если сделать электроны реестр, то тогда можно будет данные брать… нотариусов, а так мы в один момент этим законопроектом  кабминовским сделаем  всех нотариусов сумасшедшими просто. Категорически  прошу вас не поддерживать  правительственный законопроект, депутатский законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги, записалися від фракції,  а не записалися у нас ще депутати. Одну хвилинку, депутати не записалися. Запишіться,  будь ласка.

Прізвища виведіть. Таким чином, шановні колеги, пропозиція, щоб  ми перерву о 12-й не проводили, оскільки вже у нас перерв було достатньо, просто працювали.

Алла Александровська, фракція комуністів. Наступним буде виступати Бевзенко  від Партії регіонів.      

 

11:47:52

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги, ну, полностью разделяю позицию, которая только что изложена депутатом Черноморовым. Но хочу добавить еще несколько таких вот фактов, над которыми нужно задуматься. Конечно, единый реестр, о котором я уже говорила, он нужен. Потому что, действительно, если мы хотим вести учет имущества для того, чтобы богатые платили больше, то для этого должен быть единый электронный реестр и доступ к нему, конечно, должен быть достаточно открытый. У кого в собственности будет находится вот эта вся база данных, то ли это в местных органах власти, то ли это будет Министерство юстиции, это второй вопрос. Я согласна с тем, что можно оставить сегодня систему такую, как она существует, а электронный реестр создавать под эгидой Министерства юстиции. И тогда никаких вопросов по созданию каких-то центральных органов власти, которым будут переданы все эти полномочия, функции, документы, этот вопрос снимается, но возникает вопрос рыночных отношений в этой очень серьезной сфере.

Миллионы людей обращаются в соответствующие структуры для того, чтобы получить документы, подтверждающие их право собственности, сегодня этим занимаются структуры, созданные при местных органах власти. Завтра это будут юридические лица, которые получат лицензию и будут отвечать за выдачу этих документов. Мы с вами… на сколько государство сможет регулировать и контролировать эту сферу? Сегодня не регулируется, не контролируется сфера финансовых услуг, сегодня рушатся финансовые пирамиды, сегодня рушатся кредитные спилки, сегодня мошенническим путем у людей забирают миллионы гривен и люди не могут никуда обратиться, и государство устраняется от регулирования рынка финансовых услуг, рынка ипотечных услуг и добавляется еще вот этот сумасшедший рынок, который не будет контролироваться государством, потому что механизма контроля не существует в природе.

Я считаю, что идея электронного реестра правильная и нужно делать закон именно об электронном реестре и о том, кто этот реестр будет вести, а вносить изменения в том виде, в котором они сегодня предлагаются, это совершенно преждевременно. Мы не умеем бороться с коррупцией, мы не умеем наказывать мошенников. Мы сегодня не урегулировали отношения в оформлении права собственности на землю, сегодня люди годами не могут получить документ, подтверждающий их право на землю, хотя туда допущены юридические лица в эту сферу деятельности. Сколько там мошенничества, сколько там уголовных дел? Поэтому не порождайте еще напряжение в обществе, предоставляя возможность заниматься этим бизнесом людям, которых вы не контролируете, не умеете контролировать и не хотите контролировать. Эти законы в таком виде принимать нельзя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бевзенко, фракція Партії регіонів.

Скудар, будь ласка, мікрофон.

 

11:50:43

СКУДАР Г.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народны депутаты! Этот вопрос мы рассматривали на Комитете экономической политики. И при первом рассмотрении мы приняли решение, поскольку этот вопрос касается практически всех жителей нашей страны создать специальную депутатскую комиссию, пригласить в эту комиссию мэров городов, председателей городских советов и вместе с ними обсудить эту проблему и прочувствовать, что сегодня происходит на самом деле при переоформлении жилплощади, жилья, домов, при перестройки квартир и так далее.

И те проблемы, которые возникли и которые мы прочувствовали, что понимаем, что создание, допустим, реестра – это крайне необходимая вещь. Но если мы сегодня отдадим в руки предпринимателей этот объем работы, причем предусматривается, что каждая фирма должна иметь 10 миллионов уставной фонд, представьте себе, как они будут отмывать эти деньги, как они будут дополнительно к тем проблемам, которые сегодня есть у населения, и еще таким способом издеваться над людьми, высасывать с них последние деньги.

Я считаю, что депутатская комиссия Комитета экономической политики, которая предложила альтернативный законопроект, во многом он поддержан теми членами комиссии, которые были от городов в этой комиссии, я считаю, что именно этот законопроект надо поддержать. А не законопроект Министерства юстиции, которое смотрит на 42 статью, где речь идет о предпринимательской деятельности, и хочет под предпринимательскую, наверное, завтра у нас будет работать Кабинет Министров. Хотя сегодня в некоторых министерства получить справку – отсылают в какие-то коммерческие структуры на подготовку документу. А что здесь будет твориться, какая вакханалия, даже трудно себе представить.

Поэтому я предлагаю и прошу  депутатов не поддерживать тот законопроект, который предложило Министерство юстиции, а поддержать депутатский законопроект, в котором четко определены функции и перечень бесплатных, абсолютно бесплатных обязательных услуг. И самое главное, что вся документация будет находится в одних руках, подконтрольно государству, и ответственность государства ложится за сохранение этой документации. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Катерина Самойлик передає право на виступ Гордієнку. Гордієнко також записаний, таким чином шість хвилин. Наступним буде виступати  Олег Ляшко.

 

11:53:30

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, і в першу чергу я звертаюсь до керівників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, службовців та працівників місцевого самоврядування і комунальних підприємств. Від імені членів комітету звертаю вашу увагу, що узагальнена позиція комітету співпадає з позицією саме Комітету з питань економічної політики і ми також рекомендуємо парламенту прийняти за основу… члени комітету, депутатський законопроект, використавши для цього конструктивні положення урядового законопроекту при його доопрацюванні. Урядовий законопроект повністю ламає і знищує існуючу систему обліку технічної інвентаризації. Законопроект виводить питання інвентаризації та обліку нерухомості з функцій найближчих, саме до людей, самоврядних органів влади та відповідно з будь-якого впливу територіальних громад, до інвентаризації нерухомого майна. Вдумайтесь, допускається іноземний капітал, іноземці та особи без громадянства, що створює передумови переходу реальних цінностей, землі та нерухомості до власників спекулятивного капіталу, витіснення українців з ринку праці.

Законопроект закладає основи кримінальних схем, вилучення майна у громадян, існування фірм-метеликів, створення будівельними компаніями власних інвентаризаційних підрозділів, цілковито залежних від власників. Законопроект, я маю на увазі урядовий, всупереч Конституції,  Європейської хартії місцевого самоврядування,  Цивільного кодексу примусово і безоплатно вилучає з власності територіальних громад  всі матеріали про інвентаризацію нерухомості, що унеможливлює виконання повноважень у галузі соціально-економічного розвитку, містобудування, благоустрою, комунального господарства тощо.  Таке вилучення по  суті співпадає з  конфіскацією за злочин або накладенням  контрибуції на ворога, який  програв війну.

Пояснювальна записка до законопроекту, який подав уряд, не відповідає саме дійсності та вводить в оману саме депутатів і всіх громадян України. Законопроект, насправді,  містить корупційні ризики, які стосуються соціально-трудової сфери, оскільки викидає на вулицю до 30 саме тисяч працівників комунальних  підприємств, негативно впливає на розвиток регіонів,  адже надходження до місцевих саме  бюджетів саме, що йшли на потреби громад, тепер будуть збагачувати окремих осіб. І такі грошові потоки понад саме  три мільярди.

Тому Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування не знає жодного органу чи  асоціації, який би  підтримав законопроект, і в свою саме чергу  констатує про неприйнятність для системи місцевого самоврядування і пропонує за нього не голосувати.

Від себе особисто і від фракції я хотів би добавити, що ніякого спрощення і здешевлення переоформлення не  буде. Мова йде не про спрощення і здешевлення для людей переоформлення прав нерухомості, а про боротьбу за величезні грошові потоки.

По-перше, урядовий  законопроект – це спроба захоплення саме цих  грошових потоків, їх перенаправлення з  місцевих  бюджетів до приватних рук. Незабаром ми побачимо саме чиї родичі, близькі, знайомі і чиї фірми осідлають цю інвентаризацію.

По-друге, даною законодавчою ініціативою виконавча влада і можливо окремі угрупування в ній і в першу чергу в Адміністрації Президента  і  міністерства продовжили ту  війну, яку  вони  ведуть проти місцевого самоврядування на його знищення.  Тому я закликав би саме державних керівників припинити всілякі розмови про  децентралізацію влади, збирати безрезультатні саме наради з представниками регіонів і  не "напускати" саме "туману" у пресі.

З іншої сторони, на Україні   кажуть саме, що громада "великий чоловік". Шановні колеги, працівники органів місцевого самоврядування, на яких ще тримається саме ця держава, не мовчіть  і не чекайте, поки саме  кожного із вас, і самоврядування, доб'ють остаточно. Ще і  ще раз  підкреслюю, даний   законопроект нічого доброго не несе кожному пересічному громадянину. Він не спрощує перереєстрацію і реєстрацію   прав саме нерухомості, він не здешевлює її, це боротьба за величезні грошові потоки.

Фракція Компартії України  не буде  підтримувати такий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко,  позафракційний. Наступний Володимир Лещенко.

 

11:58:51

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Після того як сьогодні вранці в парламенті  сталася антиукраїнська зрада,  коли Партія регіонів  разом із так званою об'єднаною опозицією,  здали українську мову, фактично  зрадили Україну, важко говорити на будь яку іншу тему. Морально важко, коли ти відчуваєш  дух оцієї зради України в оцьому залі, оце ганебне дійство, яке сьогодні відбулося, яке провела Партія регіонів разом із… А об'єднана так звана опозиція, на чолі  з Яценюком, допомогла їм це зробити.

Але, тим не менше  я хотів би кілька слів сказати по цьому закону, бо цей закон справді, як казали попередні виступаючі,  зачіпає інтереси мільйонів українських громадян.  Те, що сьогодні пропонує уряд, запровадити  приватні БТІ і таке інше, ну це злодійство, неприкрите злодійство і намагання украсти  мільярди грошей.

До мене щодня  звертаються люди, вкладники, потерпілі від  трастів, від кредитних спілок і так далі. Уряд  видав їм ліцензії, цим конторам і ці контори пооббирали, тисячі людей обібрали,  4 мільйони потерпілих. І сьогодні уряд їм відповідає, що немає підстав для допомоги, самі,  мовляв, винні, що пішли туди.  Хоча уряд видавав ліцензії на   функціонування цих кредитних спілок. Я знаю випадки, зокрема. на Чернігівщині до мене зверталися люди, які 7 років тому заплатили гроші, здали всі документи на оформлення державних актів на землю і по сьогоднішній день не можуть отримати ці державні акти за землю. Бо якісь там фірми приватні із Херсона, з Миколаєва і ще Бог знає, звідки забрали ті гроші, забрали документи і зникли після цього. І люди, куди не звертаються до Держкомзему, Держкомзем каже: "Ідіть до суду, це ваша приватна справа". А те, що Держкомзем ліцензії видавав цим фірмам, хіба він не несе за це відповідальності?

От зараз буде те саме. Приватні БТІ – це рога і копита, які сьогодні появляться, здеруть з людей гроші, заберуть документи і про те, що вони володіють власністю, завтра не буде ні документів, ні грошей і гірше того – завтра попереоформляють без відома власників ці документи на третіх, на 23-х осіб, і ті нещасні власники будуть роками ходити по судах, доводити, що вони не підписували, що вони не перепродували, що вони взагалі не знали про те, що відбувається.

Те, що пропонує уряд – це чергова афера з метою обкрадання мільйонів українських громадян. І я вже казав про селян, які повинні за переоформлення власності платити свої гроші. Сам хату збудував, а потім ще за її переоформлення повинен платити.

Тому ні в якому разі не можна цей законопроект  підтримувати. І треба відправити уряд Азарова у відставку за такі антилюдські законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Лещенко, фракція комуністів. Наступним буде виступати Володимир Каплієнко.

 

12:02:04

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Мої товариші по фракції – Алла Александровська і Сергій Гордієнко позиції практично фракції висловили і позицію людей. Алея  хочу наголосити на наступному. Розглядається дійсно надзвичайно важливе, життєве питання мільйонів людей, дрібних власників. Навіть і зараз за існуючої системи проведення технічної інвентаризації простому  власнику, селянину чи жителю міста пройти цю процедуру надзвичайно складно.

Я приймаю особисто в усіх куточках Чернігівської області багато виборців. І досить часто люди скаржаться іменно з приводу, з цього приводу.

А тепер планується поламати цю систему. Це ж на певний час плутанина, анархія. А потерпати будуть люди. Чи спитали автори, в тому числі уряд, що з цього приводу думають наші виборці? А органи місцевого самоврядування в своїй більшості, я спілкуюся з ними, взагалі проти. Не можна підтримувати обидва законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, будь ласка, мікрофон.

 

12:03:29

КАПЛІЄНКО В.В.

Прошу передати слово Петру Петровичу Гасюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому? Гасюк? Будь ласка. Да, да, будь ласка.

 

12:03:35

ГАСЮК П.П.

Дякую, Володимир Михайлович. Шановні колеги, шановні радіослухачі! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" підтримує законодавчу ініціативу щодо врегулювання відносин у сфері технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна. Я маю на увазі законопроект 10286-1.

Слід відмітити, що основні законодавчі зміни стосуються організаційно-правової форми БТІ. На сьогодні здійснення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна повністю зосереджено в руках комунальних підприємств. Статтею 3 законопроекту пропонується закріпити можливість проведення техінвентаризації як за фізичними особами-підприємцями, так і за юридичними особами. Таким чином, розширюється коло суб’єктів технічної інвентаризації, що, безумовно, є значною позитивною зміною у цій сфері.

Прийняття цього закону скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно обирати суб’єкт, який буде проводити технічну інвентаризацію нерухомого майна. Крім того, встановлюється вичерпний перелік обов’язкових підстав для проведення технічної інвентаризації.

Прийняття Закону про технічну інвентаризацію дозволить створити прозоре і конкурентне середовище у сфері технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати за основу даний законопроект, ще раз повторюю, 10286-1. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу уваги. Обговорення питання завершено.

Комітет пропонує, нагадую: прийняти за основу законопроект 10286, тобто депутатський, а законопроект 10286-1 врахувати при доопрацюванні.

Головне науково-експертне управління в своїх рекомендаціях поступило точно… навпаки.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту закону (реєстраційний номер 10286). Автори –  Осика, Воропаєв, Чорноморов. Прошу голосувати.

 

12:06:20

За-49

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування друга пропозиція про прийняття за основу проекту закону 10286-1 (урядовий).

 

12:06:45

За-193

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування… Шановні колеги, за 193 – рішення не прийнято. На повторне перше? Яка пропозиція комітету? (Шум у залі)

 Чи на доопрацювання авторам? Шановні колеги, давайте, Сергій Осика, комітет, будь ласка.

 

12:07:22

ОСИКА С.Г.

Ми пропонуємо на повторне перше. На повторне перше читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ми тоді повинні вказати комітету, що на повторному першому читанні треба врахувати.

Будь ласка, Олександр Єфремов, будь ласка.

 

12:07:40

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! На самом деле закон этот нужен и реформирование БТИ проводить тоже надо. И мы это должны ответственно понимать.

Другое дело, как прописан и один документ, и второй документ. Если объективности ради надо сказать, то законопроект, который прописан народными депутатами, он более с серьезными подходами, чем второй законопроект. Это является фактом.

Но нам необходимо найти выход из этой ситуации. Мы можем поставить сейчас на повторное первое чтение, но мы не продвинемся вперед. Все равно какой-то документ будет взят за базу и потом на базе этого документа будет все лучшее внесено с другого документа. Поэтому, может быть, логично было бы следующим образом, если бы коллеги все согласились. Если мы голосуем на повторное первое – это откат назад и начинаем сначала, и не факт, что мы его проведем. А если бы мы согласились и в том числе правительство нас поддержало в этом вопросе, что за базу мы бы взяли депутатский законопроект и внесли правки те, которые считает …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Мікрофон, будь ласка.

 

12:08:51

ЄФРЕМОВ О.С.

… и внесли правки те, которые считает обязательным внести правительство, мы бы сдвинулись вперед и вышли бы на второе чтение с нормальным документом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тоді ми можемо таким чином: поставити на голосування пропозицію повернутись і тоді розглянути пропозицію уже, про яку сказали.

Шановні колеги, я ставлю на голосування про повернення до розгляду цього питання.

 

12:09:45

За-229

Повернулись.

Тепер я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону, депутатський (10286), виходячи з тої пропозиції, яку щойно виголосив Олександр Єфремов, за основу. Якщо Верховна Рада підтримає, потім врахувати напрацювання і пропозиції уряду.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати. 

 

12:10:21

За-227

Рішення прийнято.

Будь ласка, Адам Іванович.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ  Да, будь ласка, Єфремова мікрофон.

 

12:10:37

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги! У меня еще  раз к представителям правительства по этому законопроекту. Я знаю все нюансы, которые по нем идут. Но давайте мы согласимся с тем, что депутаты, они имеют свою точку зрения и глубоко вникли в эту проблему. Мы  вместе с вами отрабатывали с приглашением людей с территорий законопроект. Если у вас есть принципиальные  какие-то правки по нем, давайте мы внесем в тот законопроект, который  сейчас проголосовали, но мы продвинемся дальше. Но откатывать второй раз  по одному и тому же  законопроекту и завалить закон при условии несогласия с той позицией, которую мы приняли, это путь в никуда. Это мы угробим документ и не решим ничего.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжуємо розгляд питань.

Шановні колеги, ви з`ясовуйте свої стосунки поза сесійною залою. Перерва… вам розповідали, що працюємо без перерви, тому що перерва вже була.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення… до деяких законодавчих актів  України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер 10365).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Нема заперечень? Прошу підтримати.

 

12:12:20

За-213

Підтримано.

Доповідає заступник міністра юстиції Дмитро Ворона. Підготуватися Воропаєву. 

 

ВОРОНА Д.М.

Шановні народні депутати, проект Закону підготовлено і розроблено, і підготовлено виконання пункту 80 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 року. У проекті Закону шляхом внесення відповідних змін до Законів України: про державну реєстрацію речових право, про внесення змін до Закону України про державну реєстрацію речових прав та інших законодавчих актів: про нотаріат, про іпотеку, про виконавче впровадження, пропонується вдосконалити та спростити, значно спростити процедуру державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень. Зокрема проект закону передбачає наділити нотаріусів повноваженнями державного реєстратора прав на нерухоме майно, які виникають в результаті вчинення нотаріальних дій, визначити можливість отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно особам, які мають речові права на чуже нерухоме майно, а також інформацію про наявність іпотеки та обтяження речових прав на нерухоме майно, регулювати взаємодію органів  державної реєстрації прав з органами Державної виконавчої служби та нотаріусів, надати можливість подання документів для державної реєстрації прав як у паперовій формі, так у електронній формі, при цьому строк розгляду заяв скорочено з 14-и до 5-и робочих днів.

Звільнення фізичних та юридичних осіб від сплати державного мита при проведенні повторної державної реєстрації. Крім того, проектом закону передбачається вдосконалити порядок державної реєстрації земельної ділянки. В зв'язку з цим, законопроектом пропонується внесення змін до закону України про державний земельний кадастр та виключення положення, відповідно до якого державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастром реєстратором, який здійснює таку реєстрацію у разі, якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки, речові права на неї не зареєстровані з вини заявника.

Прийняття законопроекту забезпечить вдосконалення та спрощення, значне спрощення процедури державної реєстрації земельної ділянки. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Воропаєв Юрій Миколайович, від комітету. Тільки що ж захищав інший законопроект.

 

12:14:57

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Прошу прощения.

Уважаемые коллеги, законопроект 10365, в чем его суть и почему он очень нужен нам всем, здесь сидящим? Если вы помните, мы отложили ведение, передачу регистрации прав собственности и других прав, вечных прав на недвижимость, отложили ведение этих функций Министерства юстиции до 1 января 2013 года. К сожалению, Министерство юстиции на данный момент уже пошло по пути создания новых структур. Этим законопроектом они одумались, поняли, что путь в никуда и требующий дополнительных финансовых затруднений, и этим законопроектом они оставляют эту функцию не новым структурам, которые создают, которые требуют помещения, машины, людей и так далее, а оставляют эту функцию ныне существующим учреждениям Министерства юстиции, то есть управлениям юстиции на местах. Это первое.

Второе. Они разрешают нотариусам при совершении сделок купли-продажи недвижимость самим входить в базу данных Министерства юстиции и менять собственника там, получив выписку и отдав ее тут же человеку. То человек не будет бегать в несколько учреждений, он пришел к нотариусу сделку заверил и тут же ее, получается, получил документ о праве собственности.

 Тем самым и уточняет многие других такие технические моменты. Этот законопроект очень нужен. Но есть одно маленькое "но". Этим законопроектом Кабмин предлагает перевести дату передачи Минюсту прав на регистрацию с 1 января 2013 года на 1 июля 2012 года. То есть через месяц. Они не готовы еще. И многие другие местные органы не готовы к этому еще. Поэтому эту дату надо будет изменить, естественно, до второго чтения. Комитет предлагает поддержать данный законопроект и принять его за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будемо обговорювати?  Запишіться.

Будь ласка, Ландік Володимир.

 

12:17:14

ЛАНДІК В.І.

Уважаемы коллеги, законопроекты все хорошие, когда послушаешь, все нормально. Но давайте вспомним, когда мы сюда шли, мы на флагах своих  несли лозунг: "Все местному самоуправлению". Как пришли сюда, какой законопроект не возьмите, что прошлую неделю, вплоть до мусора, вплоть до теплокоменерго, все забрать у местного самоуправления. Чем же оно будет управлять самоуправление? Самими собою. Горисполком будет управлять депутатами или как?

Ведь это функция местного самоуправления, мало того, приносящая не малый доход в казну местного самоуправления. Мы в свое время забрали у местного самоуправления рыночный сбор, мы забрали те деньги, которые шли на ремонт дорог от ГАИ, и теперь не можем ни дорогу отремонтировать за свои деньги, ничего не можем сделать. А там  былт маленькие деньги, здесь сумма не малая, здесь миллионы денег именно местного самоуправления. И когда мы все отдаем вверх… А что такое частный нотариус? Какую цену захочет такую и сделает. Значит цена будет выше, качество хуже, контроля, как мы видели в предыдущем законопроекте, никакого. Спрашивать будут, иди туда в Министерство юстиции. А ответ, я знаю, какой будет, он у них всегда одинаковый: "идите в суд". Ото и все. И пойдут наши, что, люди в суд? Нотариусу уплати, суду заплати, адвокату заплати, всем заплати.

Я не думаю, что этот закон лучше сделает не только местному самоуправлению, но и гражданам живущим под этим местным самоуправлением.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію: прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер 10365). Прошу визначатися.

 

12:19:59

За-217

Рішення не прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Законів України "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (щодо ліцензування господарської діяльності в будівництві) (реєстраційний номер 10131).

Є пропозиція:  за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:20:37

За-212

Пропозиція підтримана.

Доповідає заступник міністра регіонального розвитку  будівництва  та житлово-комунального господарства Григорій Михайлович Семчук. Підготуватись  Майбороді.

 

СЕМЧУК Г.М.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Проект закону про внесення змін до Законів України "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" розроблено з метою удосконалення державного регулювання в сфері містобудування.

Його прийняття необхідно з  таких міркувань.

Перше. В ході реформи, проведеної в будівництві, в основу всіх видів діяльності, а саме: проектування, експертиза проектів, контроль, відповідальність тощо покладено категорією складністю об'єктів та клас-наслідків, тобто відповідальності. Такий підхід потрібно запровадити і при здійснення ліцензування діяльності, пов'язаної з створенням об'єктів архітектури.

Друге. На сьогодні відповідно  до затверджуваного урядом порядку органами ліцензування видаються ліцензії лише на спорудження об'єктів четвертої та  п'ятої категорії складності. Однак, чинною редакцією статті 17 Закону "Про  архітектурну діяльність" не конкретизовані види господарської діяльності, пов'язані  з створенням об'єктів архітектури, які підлягають ліцензуванню.  Тому це питання  потребує невідкладного врегулювання на рівні закону.

Документ пройшов процедуру погодження відповідно до регламентних вимог. Зауваження, які  висловлені Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради, можуть бути враховані при доопрацюванні в  профільному комітеті. Проект акту відповідає Програмі економічних реформ на 2011-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада", якою в рамках дерегуляції розвитку підприємництва  передбачено спрощення дозвільної системи в будівництві. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сергій Майборода від комітету.

 

12:22:48

МАЙБОРОДА С.Ф.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги,  комитет на своем  заседании 16 мая 2012 года рассмотрел проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "Об архитектурной деятельности и лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности" относительно лицензирования  хозяйственной деятельности в строительстве (регистрационный номер 10131) поданный Кабинетом Министров  Украины.

При рассмотрении вопросов, связанных с системой лицензирования  строительной деятельности,   по обращению  Ассоциации украинского объединения проектных организаций и Академии  строительства Украины, комитет   пришел к выводу о преждевременности отмены лицензирования разработчиков градостроительной  и проектной документации.

Комитетом получены  выводы других комитетов к законопроекту.   В частности,  Комитет по вопросам регуляторной политики  и предпринимательства считает, что  отмена лицензирования строительства объектов архитектуры І и Ш категорий сложности, будет способствовать уменьшению стоимости  строительства.

Комитет по вопросам бюджета пришел к выводу, что  законопроект будет иметь влияние на показатели бюджета, приведет к уменьшению  поступлений платы за лицензии  в местные бюджеты.

Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады Украины считает, что законопроект целесообразно вернуть на доработку.

По результатам рассмотрения на своем заседании 16 мая 2012 года проекта Закона о внесении изменений  в Закон Украины "Об архитектурной деятельности и  лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности", комитет решил  предложить направить законопроект Комитету Верховной Рады Украины по вопросам  строительства, градостроительства и   жилищно-коммунального хозяйства и региональной политики на доработку с последующим внесением на повторное первое чтение.  Спасибо за внимание. И прошу поддержать решение комитета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так, дякую. Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає? 

Я тоді ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу, хоча і комітет, і Головне науково-експертне управління  цього не рекомендують, але це просить Кабінет Міністрів. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до законів України "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування вчених видів господарської діяльності" (щодо ліцензування господарської діяльності в будівництві) (реєстраційний номер 10131). Прошу визначатись.

 

12:25:28

За-226

Так. Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про затвердження Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки" (реєстраційний номер 10192). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

12:26:12

За-214

Підтримано.

Доповідає перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко. Підготуватися Коржу.

 

МОІСЕЄНКО Р.О.

Добрий день, шановні депутати, шановні колеги! Проект Закону про внесення змін до Закону Про затвердження Загальнодержавну програму боротьби зі СНІДОМ до 2013 року розроблено на виконання доручень Президента та указу Президента. Закон передбачає передусім удосконалення проведення процедури замісної підтримувальної терапії, впровадження застосування рідких форм лікарських засобів програми замісної підтримувальної терапії, що підвищить контроль за їх використаннями, облаштування засобами самоконтролю кабінетів замісної. Саме головне – створення реєстру споживачів опіоїдних ін'єкційних наркотиків, яким надається послуги саме замісної підтримувальної терапії, проведення моніторингу ефективності цієї терапії. Вивчення і узагальнення ефективних альтернативних методів лікування наркоманії.

Головною метою взагалі цієї ситуації з замісною терапією є ресоціалізація споживачів опіоїдних наркотиків суспільства. Наведу тільки одні цифри. В 2010 році з 6 тисяч 700 людей, які безпосередньо були на замісній підтримальній терапії, понад 2 тисячі були працевлаштовані, понад 3 тисячі мають сім’ю і 207 було народжено здорових немовлят.

На сьогодні всі заходи з підтримальної терапії замісної здійснюються за рахунок глобального гранту і коштів державного бюджету не використовується. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка.

Від комітету –  Корж.

 

12:27:56

КОРЖ В.П.

Шановний пане головуючий! Шановні виборці! Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розглянув даний законопроект 25 квітня 2012 року і підтримує його. Законопроектом вносяться зміни до додатку програми, уточнюється перелік заходів щодо забезпечення розширення доступу до замісної терапії, визначаються головні розпорядники коштів, що виділяються на реалізацію програми. Здійснюється перерозподіл між головними розпорядниками бюджетних коштів.

Запропоновані Кабінетом Міністрів зміни до чинної загальнодержавної програми, спрямовані на розширення сфери застосування методу замісної підтримуючої терапії для ВІЛ-інфікованих споживачів ін’єкційних наркотичних засобів. Це дуже важливо для зниження ризику поширення ВІЛ-інфекції серед населення.

За даними національного звіту, загальна кількість осіб з наркотичними проблемами, які знаходяться на обліку, сьогодні вже перевищує 100 тисяч осіб. Саме в середовищі ін’єкційних споживачів наркотиків в Україні в 1990-х стався вибух, в Україні стався вибух епідемії ВІЛ/СНІДУ.

Нині Україні, на жаль, належить сумне лідерство за темпами розвитку епідемії ВІЛ/СНІДУ. Ми другі в Європі і п’яті у світі за темпами поширення ВІЛ-інфекції. Щодня діагноз ВІЛ-інфекції в нашій країні ставиться майже 60 громадянам. Тільки завдяки активізації проведення в Україні програми зменшення шкоди, обов’язковим компонентом якої є замісна терапія, рівень інфікованих ін’єкційним шляхом значно знизився. Це стало можливим з прийняттям в 2009 році на рівні закону Загальнодержавної програми профілактики ВІЛ-інфекції.

Ми часто чуємо критику на свою адресу щодо підтримки розширення доступу до замісної терапії в України. Але світова практика свідчить саме про ефективність цього методу.

Головне науково-експертне управління підтримало прийняття даного законопроекту і звертає вашу увагу на те, що прийняття цього законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету, про що вже сказала перший заступник міністра. Комітет підтримує включення зазначеного законопроекту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОРЖ В.П.  … та просить Верховну Раду, депутатів прийняти його за основу і в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Петрович.  Обговорювати будемо? Ні? Ніхто не наполягає.

Шановні колеги, дозвольте, я декілька слів, підбиваючи підсумки обговорення. Водночас, користуючись нагодою, запрошую звернути увагу, сьогодні по Першому каналу національному буде передача "Адреналін" і одна з тем, а в цій передачі по суті там було засідання мікропарламенту, тому що 54 народних депутати були учасниками цієї передачі, розглядалися різноманітні житейські найскладніші питання.

І першим питанням якраз було питання пов'язане із цією проблемою. І представники всіх фракцій, а там на цій передачі, я ще раз наголошую, був представлений в мініатюрі парламент, мініпарламент, тобто пропорційна чисельність від кожної фракції, і ми всі під камери прийняли тоді одностайне рішення зайнятися найближчим часом вирішенням цієї в тому числі проблеми. Тому я просив би, давайте ми дійсно підтримаємо комітет і проголосуємо зараз за цей законопроект, затвердимо програму в цілому. Нема заперечень?

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Закон про внесення змін до Закону України "Про затвердження Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки" (реєстраційний номер 10192). Прошу голосувати.

 

12:32:15

За-260

Дякую. 260. Закон прийнято.

Будь ласка, Єфремов.

 

12:32:25

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Мы, по-моему, ошиблись, не доработав до конца по законопроекту 10365. Мы сейчас с нашими коллегами разобрались, там действительно для людей делается значительный шаг вперед, в плане регистрации их имущества.

Поэтому есть просьба, Адам Иванович, вернуться к рассмотрению данного вопроса, поставить на переголосование, он рассмотрен, этот законопроект, и устранить эту ошибку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень? Регламент дозволяє один раз повертатися і голосувати.

Хто за те, щоб повернутися до голосування законопроекту 10365, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно, прошу визначатись.

 

12:33:32

За-234

Повернулися.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер 10365). Прошу визначатись.

 

12:34:07

За-233

Прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру (реєстраційний номер 10337).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:34:42

За-224

Підтримано.

Доповідає заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Чех Сергій Михайлович. Підготуватися Глущенку.

 

ЧЕХ С.М.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! З метою виконання зобов`язань, передбачених Законом України "Про  ратифікацію Протоколу  про приєднання України до Договору про заснування енергетичного співтовариства" та приведення законодавства України у відповідність до вимог Директиви 2005-89-ЕС "Про заходи щодо забезпечення  безпеки електропостачання та інфраструктурного інвестування" Міністерством енергетики  та вугільної промисловості України розроблено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру.

Для забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії  споживачам як складової енергетичної безпеки України законопроектом  запроваджуються стандарти операційної безпеки функціонування  об`єднаної енергетичної системи  та показники якості послуг з електропостачання. Затвердження стандартів операційної безпеки   функціонування об`єднаної системи України здійснюється  центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування  та реалізує державну політику в електроенергетичному комплексі  за погодженням з Національною комісією, що здійснює  державне регулювання в сфері електроенергетики.

Центральний орган виконавчої влади , що забезпечує  формування та реалізує державну політику у електроенергетичному комплексі  здійснює моніторинг за дотриманням стандартів  операційної безпеки, функціонування об`єднаної  енергосистеми України. 

Розроблення та затвердження  показників якості послуг  з електропостачання  буде здійснюватися Національною комісією,  що здійснює державне регулювання в сфері енергетики.

Розроблення стандартів операційної безпеки  функціонування об`єднаної енергосистеми державним підприємством, що здійснює диспетчерське, оперативно-технічне управління.

Прийняття законопроекту позитивно вплине на всі галузі суспільного виробництва на населення,  оскільки сприятиме підвищенню надійності та якості електропостачання всіх споживачів України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ігор Глущенко, Комітет з питань  паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

12:37:21

ГЛУЩЕНКО І.М.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 25 квітня 2012 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України про електроенергетику (щодо забезпечення надійного безперебійного постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру) (реєстраційний номер 10337), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є виконання  зобов'язань, передбачених Законом України про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про застосування Енергетичного Співробітництва… Співтовариства.  Прошу прощения. Зокрема приведення законодавства України у відповідність з вимогами Директиви 2005-89-ЕС "Про заходи щодо забезпечення безпеки електропостачання та інфраструктурного інвестування".

Законопроектом вносяться зміни до Закону України про електроенергетику, якими передбачається запровадити на законодавчому рівні стандарти операційної безпеки функціонування ОЕС???? України, показники якості послуг з електропостачання, введення на рівні закону стандартів операційної безпеки та показників якості послуг електропостачання, передбачається з метою уникнення в об'єднанній енергетичній системі України надзвичайної ситуації, визначення якої пропонується законопроектом. Законопроект є одним із етапів адаптації законодавства України до  законодавства Європейського Союзу у  енергоелектричному секторі.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу. При цьому управління висловило до нього певні зауваження, які можливо врахувати при підготовці проекту закону до розгляду в другому читанні. За результатам обговорення в комітеті з питань ПЕК прийнято рішення рекомендувати …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ГЛУЩЕНКО І.М. … рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні за основу. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будемо голосувати?

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення надійного (безперебійного) постачання електричної енергії споживачам та інвестування в інфраструктуру. Реєстраційний номер 10337. Прошу голосувати.

 

12:40:16

За-255

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо найменувань національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів та ринків фінансових послуг (реєстраційний номер 10404).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою.

 

12:40:52

За-210

Підтримано.

Доповідає перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Підготуватися Хомутинніку.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо найменувань національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів та ринків фінансових послуг. Розроблений він у зв’язку з вимогами Прикінцевих положень Закону України від 7 липня 2011 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій у сфері та інформатизації ринків цінних паперів та фінансових послуг.

Метою проекту закону є впорядкування застосування у законодавчих актах назв комісій, що здійснюють регулювання в сфері цінних паперів та фінансових послуг. Він, проект закону, він не вимагає збільшення фінансування з державного бюджету  і разом з тим надасть змогу впорядкувати застосування власних назв в законах України щодо національних комісій, що здійснюють регулювання в сфері ринків цінних паперів та фінансових послуг.

Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, Каракай від комітету.

 

12:42:15

КАРАКАЙ Ю.В.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, комітет розглянув на своєму засіданні зазначений законопроект і рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу. Разом з цим, до законопроекту є технічні зауваження Науково-експертного управління, які можуть бути враховані при доопрацюванні на друге читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ніхто не наполягає?

Я ставлю на голосування прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо найменувань національних комісій, які здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів та ринків фінансових послуг (реєстраційний номер законопроекту 10404). Прошу голосувати.

 

12:43:10

За-257

Законопроект прийнято в першому читанні.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо найменувань національних комісій (реєстраційний номер законопроекту 10405).

Пропозиція: розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:43:43

За-224

Підтримано.

Доповідає  Інна Іванівна Ємельянова, перший заступник міністра. Підготуватися  Хомутинніку.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Дякую. Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати України, як і попередній законопроект, представлений зараз на ваш розгляд проект Закону присвячений впорядкуванню в Податковому кодексі застосування власних назв національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сфері енергетики, комунальних послуг, ринків фінансових послуг цінних паперів та фондового ринку у зв’язку та інформатизації.

Чому була потреба внести окремий законопроект? Бо ви знаєте, що Податковий кодекс вимагає вносити зміни до Податкового кодексу виключно окремим законом. І прийняття його також не потребуватиме збільшення фінансування з державного бюджету і надасть можливість впорядкувати застосування у Податковому кодексі назв національних комісій, що здійснюють регулювання у сферах, які  я перерахувала: комунальних послуг, фінансових послуг, цінних паперів, фондового ринку, зв'язку та інформатизації.  Прошу   підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Віталій Хомутиннік, голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності,  податкової та митної політики.

 

12:44:58

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Безумовно, це взаємопов'язаний законопроекти з  попереднім, який приймався 10404, і пов'язаний з перейменуванням назв комісій, які здійснюють регулювання природних монополій у сфері зв'язку та інформатизації ринків фінансових послуг тощо. Тому комітет пропонує прийняти за основу даний законопроект.

Єдина ремарка буде полягати в тому, що ми при доопрацюванні цього законопроекту перенесемо його в проект 10204, який  ми нещодавно прийняли, також який  розроблявся з  Міністерством юстиції разом проект Мірошниченка, ми врахуємо як до другого читання.

Тому пропозиція: прийняти  все ж таки за основу цей, щоб ми  автоматично перейшли, перевели в тіло 10224, щоб не робити чергові зміни до  Податкового кодексу, які сприймаються, так би мовити не дуже гарно, коли  ми постійно змінюємо саме Податковий кодекс. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, немає. Тут все зрозуміло, правильно ж, перейменувалися назви, треба привести у відповідність. Віталій, а ми могли б їх одразу прийняти як закон чи є там якісь нюанси? Не можемо?  Ясно.

Я тоді ставлю  пропозицію прийняти за основу проект  Закону про внесення змін до Податкового  кодексу України щодо найменувань національної комісії (реєстраційний номер 10405). Прошу голосувати.

 

12:46:54

За-253

Дякую. Прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів)  (реєстраційний номер 10222).

Є пропозиція: розглянути  за скороченою процедурою.  Прошу підтримати.

 

12:47:31

За-219

Підтримано.

Доповідає народний депутат Мірошниченко. Підготуватись Перестенко Марині.

 

12:47:41

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Адаме Івановичу.  Шановні  виборці, шановні колеги. Вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України  щодо діяльності  Міністерства  аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики,  інших центральних органів  виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується  через відповідних   міністрів  (реєстраційний номер10222).

У зв'язку з проведенням адміністративної реформи необхідно привести у відповідність з Конституцією в частині перерозподілу повноважень  між Президентом України  та урядом, а також із Законами про Кабінет Міністрів України та  про центральні органи   виконавчої влади законодавство в сферах: державної аграрної політики, трудових відносин,  соціального захисту населення тощо.  Пропонується внести зміни до 9 законів, які регулюють   діяльність 10 центральних органів виконавчої влади. Зупинюсь  більш детально на основних моментах.

Перше.  Безсистемність підходів щодо утворення  міністерств та інших центральних органів виконавчої влади,  призвело до ситуації, коли принципова  різниця між їхніми завданнями була втрачена.  Пропонується у законах чітко визначити повноваження  центральних  органів виконавчої влади  у відповідних сферах державної політики. 

Друге.  Існування центральних органів,  територіальних органів  центральних органів виконавчої влади необхідно віднести до компетенції Президента України. 

Третє. Утворення  консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів як уряду, так і  інших органів виконавчої влади, не може бути предметом регулювання  закону.

Четверте. Здійснено перегляд законодавства з метою децентралізації владних  повноважень від уряду до  центральних органів виконавчої влади, а від  останніх до  місцевих органів виконавчої влади.

П'яте. Законодавчі акти пропонується привести у відповідність до термінології Конституції України.

Шановні колеги, прошу підтримати цю законодавчу ініціативу і прийняти даний законопроект  за основу. Оскільки він іде як продовження, розпочатої Президентом України,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Марина Перестенко, будь ласка, комітет.

 

12:50:01

ПЕРЕСТЕНКО М.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! До розгляду пропонується проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10222).

Законопроект  містить зміни до 79 законів України, які повинні регулювати питання діяльності десяти центральних органів виконавчої влади. Але проект має значні недоліки. Зокрема, законом пропонується розподілити повноваження передбачені окремими законодавчими актами між центральними органами виконавчої влади, що формують державну політику у певних сферах та таких, що реалізують державну політику у відповідних сферах.

Фактично зміст законопроекту не повною мірою узгоджується з положеннями закону, у відповідність до якого автор прагне привести положення законопроекту.

Зокрема, передбачається внести зміни до функцій окремих органів виконавчої влади, що не відповідає меті та предмету цього законопроекту. Визначення в  законі форми центрального органу виконавчої влади, на які покладається відповідна функція чи повноваження може розцінюватися як втручання парламенту у сферу компетенції глави держави. Адже визначення організаційно-правової форми центрального органу виконавчої влади міністерства чи іншого центрального органу його місця у системі органів виконавчої влади належить до повноважень Президента України.

Слід також зазначити, що законопроектом пропонується зменшення обсягу повноважень для одних державних органів та збільшення для інших, у тому числі за рахунок повноважень місцевих органів влади. Це матиме наслідком перерозподіл, а подекуди і збільшення бюджетних витрат, що згідно з вимогами статті …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ПЕРЕСТЕНКО М.В.  … Бюджетного кодексу має супроводжуватися відповідним фінансовим обґрунтуванням та погодженням з Міністерством фінансів України. За висновком Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

Присутній на засіданні комітету перший заступник міністра агропромислового комплексу також підкреслив, що закон потребує доопрацювання, бо розбалансує діяльність міністерства.

Тому рекомендую, комітет рекомендує Верховній Раді зазначений законопроект повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорювати будемо? Ніхто не наполягає? Висновок комітету ви чули. Така ж сама думка і Головного науково-експертного управління, - законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

Але я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів), (реєстраційний номер 10222). Прошу голосувати.

 

12:53:44

За-233

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні), (реєстраційний номер 10218). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу визначатись.

 

12:54:17

За-219

Підтримано.

Доповідає народний депутат Мірошниченко. Підготуватись від комітету Семинога, Шершун? Да, Шершун.

 

12:54:29

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги, вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні) (реєстраційний номер 10218).

Положення законодавчих актів приводяться у відповідність із нормами Конституції України, законами "Про Кабінет Міністрів України" та "Про центральні органи виконавчої влади". Пропонується внести зміни до 19 законів, що регулюють діяльність 4 центральних органів виконавчої влади. По суті це такий самий законопроект як ті, що ми з вами проголосували. І він передбачає уніфікацію підходів до формування центральних органів виконавчої влади – не вживати власних назв, оскільки міністерства можуть бути названі по-різному, то в законі має бути загальна назва, формування територіальних органів, центральних органів виконавчої влади, так само вони мають бути не в законі врегульовані, а указом Президента, коли створюється відповідний орган центральний, орган виконавчої влади або в цілому якась формується або робиться реформа. І таким чином нам ще треба привести термінологію у відповідність до тих термінів, які вживаються в Конституції.

Тому, власне, шановні колеги, ми розуміємо, що деякі відомчі є інтереси зберігати статус-кво, який є зараз, але реформу треба проводити. Я вас прошу підтримати в першому читанні цей законопроект, доопрацювавши, звичайно, до другого читання всі необхідні поправки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Шершун – перший заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

12:56:22

ШЕРШУН М.Х.

Комітет уважно розглянув даний законопроект і відзначає, що до законопроекту висловлена велика кількість зауважень як концептуального характеру, так і окремих статей. Зокрема законопроектом пропонується передача значної кількості повноважень у сфері охорони навколишнього середовища, зокрема у сфері дозвільної діяльності, до місцевих державних адміністрацій. І в той же час на центральні органи виконавчої влади покладаються повноваження, які не можуть бути належним чином реалізовані за відсутності системи територіальних органів, що дуже важливо,  що може значно погіршити ситуацію з охороною навколишнього природного середовища. Якщо для прикладу взяти Державну агенцію лісових ресурсів, то навіть складання протоколів віднесено до функцій центрального органу, а територіальні органи практично виключені. І це треба розуміти, до чого це приведе.

Невмотивованим є позбавлення центральних органів виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища функцій погодження в галузі надрокористування, затвердження розрахункових лісосік і інші питання. Без вмотивованого обґрунтування пропонується фактично припинити діяльність Національної комісії з питань Червоної книги. Законопроект містить багато інших недоліків та неузгодженостей.

І Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України висловив ряд суттєвих зауважень регламентного характеру, а також по суті законопроекту. Головне науково-експертне управління також висловило численні зауваження і зазначило, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

Комітет, погоджуючись з позицією Комітету з питань Регламенту, Головного науково-експертного управління, зазначає, що врахування такої кількості зауважень, зокрема концептуального характеру, не може бути враховано при підготовці законопроекту до другого читання. Зважаючи на викладене, комітет пропонує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ШЕРШУН М.Х. Зважаючи не викладене, комітет пропонує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, в тому числі на місцевому рівні), відхилити. Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорювати будемо? Так. Крім Ляшка і Каплієнка, хто наполягає? Більше, ні? Тоді, будь ласка, Ляшко, потім     Каплієнко, потім Мірошниченко.

 

12:59:17

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія. Зараз шановний автор законопроекту Юрій Мірошниченко, якого я поважаю, якого я багато років знаю, пропонує законопроект щодо оптимізації діяльності державних структур. І в чому ж полягає ця оптимізація? Підчинялися одним, потім іншим, називалися по-одному, потім по-іншому, а вирішувати надо радикально, скорочувати треба їх поголовно. У нас сьогодні в Україні п'ятсот тисяч чиновників, пів мільйона чиновників, на утримання державного апарату в бюджеті цього року передбачено двадцять мільярдів гривень. Для порівняння: на освіту, на медицину, на культуру, на бібліотечну справу, на спорт менше ніж на утримання  органів державної влади. І ми говоримо про оптимізацію?  У нас на одного з ложкою, у тій казці було семеро…, на одного з сошкою семеро з ложкою, а в нашій Україні по тридцятеро з ложкою на одного роботягу.

І тому треба, оптимізація може бути тільки одна: радикальне скорочення чисельності чиновницького апарату. Я питаю: для чого нам районні обласні адміністрації? Є ради, є адміністрації, оці двоголові гідри сидять в районі і людям нікому ж не помагають. Іде людина в раду, кажуть: "Іди в адміністрацію". Іде в адміністрацію, кажуть: "Іди в раду". Потім ганяють по колу туди-сюди, в підсумку кажуть: "Іди до суду". Де роками ходять по судах, бо немає справедливого суду. Тому… а всі жрать хочуть, а всі гроші народні проїдають, а всі машини під свій зад засовують і хати собі за державний рахунок купують. Тому я кажу, оптимізація державного управління може бути одна, радикальне скорочення чисельності чиновницького апарату мінімум у тричі, заборона пенсіонерам працювати в органах державної влади, нічого їм там пенькам сидіти, мохом обростати. Молодь треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко.

 

13:01:31

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Я хотів би звернутися до автора законопроекту Юрія Мірошниченка. Депутатська група подасть руку допомоги, в першому читанні ми проголосуємо за нього, але ця дуже велика низка зауважень, як треба виправити до другого читання. І до них належать в першу чергу такі речі як фактично призупинення дії, рішення діючої постанови про внесення змін до Закону України "Про тваринний світ", який ми прийняли в одинадцятому році, коли позбавили можливості браконьєрів використовувати ті чи інші знаряддя. Безумовно, є маскуючі речі. Наприклад, Міністерство екології. Ми ліквідуємо територіальні управління, а вводимо так звані органи екологічного надзору, які підпорядковані чомусь адміністраціям. Також незрозуміло це.

Третє питання. Державна екологічна інспекція України. Скажіть, будь ласка, а хто буде після прийняття цього закону складати протоколи? Хто саме? Якщо не надано цим інспекторам жодних прав. То що це буде робити центральне управління чи що? Тобто це недосконала річ.

Наступне питання. Місцеві ради, які до сьогоднішнього дня доволі сильно впливали на систему моніторингу і контролю саме в екологічній сфері. Даруйте, а де ж вони ділися в цьому законі? В цьому кодексі, який, даруйте, за таку назву, який ми вводимо як уніфікований документ?

Наступне питання. Державна агенція лісових ресурсів отримає надзвичайні повноваження щодо формування і контролю все, що відбувається з флорою і фауною в цій державі.

Ліквідація Національної комісії з Червоної книги. Чому це так відбувається?

Ну, і є такі навіть екзотичні речі. Чомусь дозволяється тепер без будь-якого дозволу спалювати, наприклад, такі сухостої. Чому? Я думаю, що на всі ці відповіді треба дати, на ці питання дати відповіді до другого читання. В інший спосіб цей закон права на життя не має.

Фракція буде підтримувати цей законопроект в першому читанні. Але без виправлення цієї ситуації в другому читанні жодний голос не буде доданий. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Мірошниченко.

 

13:03:43

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я хочу розвіяти деякі міфи. В цих законах не йдеться про ліквідацію територіальних органів виконавчої влади. В цьому законі не йдеться про ліквідацію комісії з Червоної книги. Ті зауваження, які Державний комітет лісового господарства висловлював, вони теж будуть враховані. Ми з Інною Іванівною провели наради, на яку були запрошені представники і громадськості, і відповідних центральних органів виконавчої влади.

Йдеться лише те, що в законі мають регулюватися загальні засади. А, скажімо, постановою Кабінету Міністрів утворюється національна комісія Червоної книги або рішенням Президента в Указі визначається, які територіальні органи виконавчої влади будуть в тому чи іншому центральному органі виконавчої влади. Тому, шановні колеги, все, що стосується вдосконалення змісту цих законопроектів, можна зробити лише на друге читання, як ви розумієте. Тому я прошу вас підтримати на перше, а на друге читання ми будемо продовжувати працювати в режимі з комітетами і робочою групою. Я готовий до співпраці. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В режимі не треба працювати.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні) (реєстраційний номер 10218). Прошу визначатися.

 

13:05:32

За-234

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10223).

Є пропозиція: розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:06:10

За-211

Підтримано.

Доповідає – Юрій Мірошниченко. Підготуватися Осидці.

 

13:06:18

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Адам Івановичу. Шановні виборці, шановні колеги, на ваш розгляд пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10223).

Пропонується внести зміни до 74 законів, які регулюють питання діяльності 15 центральних органів виконавчої влади. Зміст цього законопроекту тотожний з тим, який ми розглядали до цього. Йдеться про цілий  ряд як технічних питань, пов'язаних з уніфікацією термінів, термінології, яка використовується в Конституції, так само як   і інші положення, які стосуються  організації їх діяльності.

Я прошу підтримати так само в першому читанні цей законопроект і на друге читання ми разом з комітетом доопрацюємо його до ухвалення в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій Осика –  від комітету.

 

13:07:40

ОСИКА С.Г.

Шановний Адаме Івановичу!  Шановні колеги! Комітет розглянув два тижні тому  цей законопроект на своєму засіданні. По структурі він дійсно  такий, як доповідався до  цього. Вже надходять різні зауваження до нього. Але ми вважаємо, що всі  вони можуть бути враховані у другому читанні і пропонуємо підтримати  цей ще законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будемо голосувати?

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності  Міністерства фінансів,  Міністерства економічного розвитку й торгівлі, інших центральних органів виконавчої  влади, діяльність яких спрямовується  та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер законопроекту 10223). Прошу голосувати.

 

13:08:50

За-247

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер законопроекту 10219).  

Є пропозиція розглянути за скороченою  процедурою.  Прошу підтримати. 

 

13:09:31

За-214

Підтримано.

Доповідає Юрій Мірошниченко.  Підготуватись  Олійнику Володимиру. 

 

13:09:39

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги, на розгляд Верховної Ради пропонується проект Закону  про внесення  змін до деяких законодавчих  актів України (щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, інших  центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через  відповідних міністрів) (реєстраційний номер  10219).

Шановні колеги, пропонується внести зміни до 50 законів, які регулюють діяльність 8 центральних органів виконавчої влади.  Зміст цього законопроекту також   є тотожним до тих, які ми розглянули і по великому рахунку, можна  було би навіть  одним     законопроектом вносити всі ці зміни. Оскільки ми в діяльність тих чи інших центральних органів виконавчої влади вносимо  зміни, пов'язані з адміністративною реформою в нашій країні.

Я також підтверджую намір і авторів, і розробників, а розробники є Міністерство юстиції, яке уважно вивчало  і координує взагалі проходження  адміністративної реформи в Україні до співпраці,  і врахування всіх слушних і логічних пропозицій до другого читання. Прошу підтримати  цей  законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Володимир Олійник, перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності.

 

13:11:14

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, комітет розглянув проект Закону  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, інших центральних  органів виконавчої влади, діяльність яких спрямована  та координується через  відповідних міністрів). Проект внесений  Мірошниченком і подання є Кабінету Міністрів.

Цей  законопроект ми вважаємо необхідно прийняти і просимо всіх вас підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Будемо голосувати?

Я ставлю на голосування   пропозицію  прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10219). Прошу голосувати. 

 

13:12:33

За-250

Рішення прийнято.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства) (реєстраційний номер 10221).

Прошу підтримати пропозицію розглянути  його за скороченою процедурою.

 

13:13:15

За-215

Підтримано.

Доповідає  Юрій Мірошниченко.

 

13:13:23

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! На розгляд Верховної Ради пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)  (реєстраційний номер 10221).

Шановні колеги, це тотожні до попередніх законопроект, в якому пропонується внести зміни до 36 законів, які регулюють діяльність 9 центральних органів виконавчої влади. Я прошу вас підтримати його за основу з наступним доопрацюванням до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Від комітету мав доповідати Яворівський. Немає. Хто від комітету? Немає? Нема заперечень, щоб поставити на голосування?

Ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства). Прошу голосувати.

 

13:14:50

За-253

Рішення прийнято.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, Державного комітету телебачення і радіомовлення) (реєстраційний номер 10220).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу визначатись.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Я про це казав, що треба було один робити. Але дуже великий, дуже великий законопроект  получався.

 

13:15:36

За-200

Підтримана пропозиція.

Я також Юрія Романовича просив це зробити, але він казав: "Якби не порівняльні таблиці, які треба було б везти автомобілем вантажним тон три, то можна було б". Тому тут така проблема, порівняльні таблиці займають великий обсяг. Будь ласка, Юрій Романович. Підготуватися…

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую, Адаме Івановичу. Дійсно по суті йдеться про один законопроект, який був поділений на сім у зв'язку з тим, що одна людина фізично навіть підняти цю вагу не може. Тому, власне, поділили на сфери і вносили сімома законопроектами, шановні колеги.

Напевно, немає сенсу повторювати те, що це тотожний з попередніми законопроект, де йдеться про внесення змін до 63 законів, які регулюють діяльність 12 центральних органів виконавчої влади. Я прошу вас підтримати цей законопроект за основу з наступним доопрацюванням до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від комітету з питань науки і освіти Ремез, будь ласка.

 

13:17:57

РЕМЕЗ В.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні 11 квітня 2012 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, Державного комітету телебачення і радіомовлення) (реєстраційний номер 10212??????? від 16.03.2012 року), внесений народним депутатом України Мірошниченком. І прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект за основу.

Метою законопроекту є приведення законодавчих актів України у сферу діяльності, що закріплені та зазначені вище міністерством у відповідності з Конституцією України. З цією метою в законопроект пропонується внести зміни до 60 законодавчих актів України, які регулюють питання діяльності 12 центральних органів виконавчої влади.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму основі від 23.04.2012 року номер 10212 звертає увагу на те, що чимало положень проекту викликало зауваження через недостатню обґрунтованість їх змісту та рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект направити на доопрацювання. Прийняття законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету України. Комітетом отримано лист-підтримку від Міністерства юстиції України, а також конкретні зауваження від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Державного агентства з питань науки, інновацій і інформатизації України та комітетів Верховної Ради України, які пропонують прийняти законопроект з урахуванням висловлених зауважень.

Пропоную підтримати рішення комітету, враховуючи, що законопроект буде доопрацьований з урахуванням вищезазначених зауважень при підготовці його до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо голосувати? Після такого активного підтримання Народної Партії.  Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, Державного комітету телебачення і радіомовлення) (реєстраційний номер 10220). Прошу голосувати.

 

13:20:21

За-258

Дякую. Рішення прийнято.

Розглядаємо питання - проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок" (реєстраційний номер законопроекту 10145).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Голосуємо. Зараз. "Рада" втомилася. Да. Добре, добре.

Зараз, пару хвилин, "Раду" перезапустять, систему "Рада", тому що ми працюємо…  (Шум у залі)

 Шановні колеги, я думаю, ми ж рішення приймемо, да? Якщо мікрофони працюють, будь ласка, Катерина Семенівна, 2 хвилини, поки перезапустять "Раду".

 

13:23:16

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Шановні колеги, шановний Адаме Івановичу! Ви знаєте, що ми запровадили Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. І ми щорічно приймаємо рішення і до Дня науки вручаємо цю премію. Але коли ми приймали рішення щодо кандидатур, слушно Верховна Рада України зробила зауваження нашому комітетові, що у положенні, на відміну від премій для вчителів, вихователів, викладачів професійно-технічних училищ, у нас не сказано про те, що разом з дипломом лауреата Премії Верховної Ради України також вручається і нагрудний знак. І, таким чином, комітет Верховної Ради України, записали ми це в постанову і комітет Верховної Ради України вніс зміни до чинної постанови, де ми пропонуємо і описуємо, і пропонуємо разом з усіма документами також вручати і нагрудний знак.

Я вам демонструю нагрудний знак, який ми будемо вручати молодим вченим. На першому і головному боці, на цьому, Верховна Рада України і написано слово "Україна", а на зворотному – "Премія Верховної Ради України молодим вченим". Тож, комітет Верховної Ради України виконав ваше доручення, розроблено абсолютно все і навіть  виготовлені зразки нагрудних  знаків. І я просила б вас підтримати це положення. Тим більше, що ми внесли зміни  відповідно вашого доручення.  Просила б вас підтримати комітет.

Без обговорення і за скороченою процедурою. Не треба тоді голосувати.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у кого є заперечення?

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Закону Верховної Ради України (реєстраційний номер 10145) про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок". Прошу голосувати. 

 

13:24:39

За-252

Постанову прийнято.

Шановні народні депутати! Пропоную вашій увазі  проект Закону про внесення змін до статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо надання додаткових відпусток) (9522).

Пропозиція комітету – розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. 

 

13:25:12

За-211

Рішення прийнято.

Доповідач – Олександр Кузьмук. Самофалов буде доповідати? Будь ласка. Можна з трибуни.

 

13:25:36

САМОФАЛОВ Г.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович!  Уважаемые коллеги! Закон очень важный для военнослужащих, семей.

Звонил Александр Иванович Кузьмук (к сожалению, он сегодня болен) и просил… в связи с тем, что есть некоторое  недопонимание со стороны правительства, они считают, что есть дополнительная нагрузка на бюджет… на самом деле, никакой нагрузки на  бюджет нет, все это делаться будет в объемах денежного довольствия, которое выделаются военнослужащим.

Предлагается этот проект закона отправить на доопрацювання с тем, чтобы до конца разобраться и принять его как положено. Спасибо. На доопрацювання.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто там від комітету у нас? Немає. Погоджено?  Одразу ставимо пропозицію про перенесення на доопрацювання? Нема заперечень?

Я тоді ставлю пропозицію: відправити законопроект (№ 9522) –   проект Закону про внесення змін до статті 10-1 Закону України "Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо надання додаткових відпусток) на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

13:27:04

За-240

Рішення прийнято. Законопроект направлений на доопрацювання.

 

Засідання веде ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону (реєстраційний номер 9588) про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення "зеленого" тарифу на електричну енергію, вироблену з твердих побутових відходів.

Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:27:47

За-200

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України Микола Іванович Деркач, співдоповідач – заступник голови комітету Микола Прокопович Романюк.

 

13:28:00

ДЕРКАЧ М.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Мета законопроекту – вдосконалення тарифної політики в електроенергетичній галузі шляхом встановлення спеціального стимулюючого "зеленого" тарифу, за яким буде закуповуватися електрична енергія, вироблена з твердих побутових відходів. Законопроект передбачає запровадження додаткових стимулів виробництва електричної та теплової енергії з твердих побутових відходів з метою забезпечення умов для інвестування у будівництво сучасних високоефективних потужностей генерації енергії.

Крім того, законопроект спрямований на зменшення обсягу імпортованих енергоносіїв та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище.

В Україні щорічно виробляється близько 15 мільйонів тонн твердих побутових відходів. Багаторічний досвід розвинених країн свідчить про те, що екологічні проблеми пов’язані з утилізацією твердих побутових відходів вирішується шляхом використання відходів в якості сировини для виробництва енергії. В цьому контексті зазначу, що екологічна безпечна переробка твердих побутових відходів – це перш за все здоров’я 46 мільйонів громадян України.

На сьогоднішній день чинним законодавством України надання "зеленого" тарифу для виробників електричної енергії …побутових відходів не передбачено. Це є суттєвою перешкодою для реалізації в цілому національного проекту "Чисте місто", що має стратегічне значення для України і який Президент України визначив як один із першочергових. Без "зеленого" тарифу для електричної енергії, що виробляється з твердих побутових відходів, термін окупності сучасного підприємства з виробництва енергії з відходів складає понад 20 років. Встановлення ж окремого коефіцієнту "зеленого" тарифу дозволило б скоротити термін окупності будівництва сучасних підприємств виробництва енергії з відходів до 8-9 років, що сприятиме стимулювання залучення іноземних інвестицій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ М.І. З огляду на викладене, враховуючи екологічну складову та європейський досвід стимулювання виробників електроенергії, що виробляється з твердих побутових відходів та з метою підвищення рівня енергетичної безпеки держави прошу підтримати в першому читанні законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам також, Миколо Івановичу.

Микола Прокопович Романюк, будь ласка.  Від комітету хто буде виступати? Сьогодні ювілей у нашого доповідача, ми давайте звільнимо його від доповіді.

Запишіться, будь ласка, на обговорення. Будь ласка, прізвища народних депутатів.  Михайло Чечетов. Будь ласка.

 

13:31:00

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, Кабинет Министров обратился с просьбой и отсутствующий автор, то же самое, просит и фракция Партии регионов присоединяется с просьбой перенести рассмотрение этого законопроекта передвинуть на неделю, поскольку нужны дополнительные согласования с тем, чтобы этот важный законопроект был проголосован в зале, а не провален сегодня. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, шановні колеги, оскільки ми вже в процедурі розгляду, ми його перенести не можемо, ми можемо його або прийняти за основу, або направити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи. Тому перша пропозиція буде –  за основу. Коли не підтримується, ми повертаємо суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Шановні колеги, ви голосуйте, як вважаєте за потрібне, а за Регламентом, за основу, якщо ні, на доопрацювання.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення "зеленого" тарифу на електричну енергію, вироблену з твердих побутових відходів (реєстраційний номер 9588).

 

13:32:30

За-24

Не прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

13:32:51

За-221

Рішення не прийнято.

Законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду проект Постанови про відзначення 20-ї річниці участі України у миротворчих операціях ООН та встановлення Дня українських миротворців (реєстраційний номер 10339).

Є пропозиція розглянути це питання за скороченою процедурою. Ставлю на голосування. Прошу визначатися.

 

13:33:31

За-214

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України Колесніченко. Співдоповідач – голова Комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко, будь ласка.  Сергій Гриневецький – співдоповідач.

Будь ласка, Вадим Колесніченко. Є автор? Будь ласка, тоді від комітету Сергій Гриневецький.

 

13:34:01

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги!  Комітет підтримав  ідею шанування українських миротворців, водночас члени комітету звернули увагу на те, що положення проекту  неповною мірою узгоджується з вимогами чинного законодавства України. Враховуючи, що відзначення вище названої річниці у 2012 році потребує фінансових  витрат з Державного бюджету України, відповідно до вимог частини третьої статті  91 Регламенту  Верховної Ради України до проекту Постанови слід було б додати фінансово-економічне обґрунтування.

Міністерство оборони України підтримало заходи, передбачені проектом Постанови  щодо  відзначення участі України у миротворчих операціях ООН, звернувши увагу на те, що встановлення в  державі ще однієї дати  вшанування воїнів-миротворців суперечитиме Указу Президента України  номер 1583 від  1999 року.

Міністерство внутрішніх справ України  зауважень та  пропозицій до проекту Постанови немає.

На підставі вищенаведеного  комітет рекомендує Верховній Раді  України за результатами розгляду проекту постанови в першому читанні повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто бажає виступити з цього приводу, запишіться.   Ми можемо голосували, але шановні колеги, тут є позиція одна, з усім іншим можна погоджуватись, Верховна Рада України не встановлює святкових днів.  (Шум у залі)  Вона не встановлює, це прерогатива Президента…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут  написано: "встановити 15 липня". Не може  Верховна Рада встановити  15 липня День миротворця.

 (Шум у залі)

Ну як, першим чином?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу, прошу,  визначайтесь.

 

13:36:14

За-174

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати. 

 

13:36:36

За-216

Рішення не прийнято, законопроект відхилено. 

Оголошується  до розгляду проект   Декларації про гідність, свободу і права людини   (реєстраційний номер 7055). Доповідач -   народний депутат України  Вадим Колесніченко. Співдоповідач – голова підкомітету Едуард Павленко. 

Пропозиція комітету: розглядати питання за скороченою процедурою.  Прошу голосувати.

 

13:37:12

За-207

Рішення прийнято.

Так, автор, будь ласка. Почекайте, Павленко Олександр,  за що голосувати?  Голова підкомітету Комітету з питань.

 

13:37:29

ПАВЛЕНКО Е.І.

Шановний Голово, шановні колеги,  8 лютого 2012 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  на своєму засіданні розглянув проект Декларації  Верховної Ради України  про гідність, свободу і права людини, (реєстраційний номер 7055), внесений   народним депутатом України   Колесніченком.

При обговоренні даного проекту,  члени комітету відзначили, що декларація імплементує  основу  вчення руської православної церкви про гідність,  свободу і права людини.  Тобто даний документ репрезентує погляд  церкви на такі важливі категорії суспільного життя, як права людини, її свобода і гідність. 

Разом з тим, українська держава, виходячи з  закріпленого у міжнародних договорах та Конституції України принципу свободи совісті та віросповідання  - це не робить різниці у ставленнях до релігійних організацій, які діють на її території в межах визначених чинним законодавством.

Члени комітету також звернули увагу, що текст проекту викладено у не властивій для декларації  формі і складається з преамбули та постановчої частини, що містить доручення Кабінету Міністрів України і покладає контроль за виконанням декларації на комітети Верховної Ради України.

Даний проект також визначає головні сфери захисту прав людини і в цьому зв'язку слід зауважити, що в 1999 році Постановою Верховної Ради України  були схвалені засади державної політики в галузі прав людини.

За наслідками обговорення комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Декларації Верховної Ради України про гідність, свободи і права людини повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто наполягає на виступі?  Ніхто. Висновок комітету, ще раз наголошую: повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Разом з тим, відповідно до Регламенту, ставлю на голосування першу норму Регламенту  про прийняття за основу проекту Декларації про гідність, свободу і права людини (реєстраційний номер 7055). Прошу, визначайтесь.

 

13:39:58

За-0

Рішення не прийнято. Законопроект   відхилено.

Ну, шановні колеги, якби хоча б чоловік 50 проголосували, можна було б на доопрацювання. Якщо нуль підтримки, ну, логіки ж то немає.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстраційний номер 9319). Пропозиція розглядати питання за скорченою процедурою.

 

13:40:39

За-204

Рішення прийнято.

Доповідач – Едуард Павленко, будь ласка. Голова підкомітету Комітету з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин.

 

13:40:49

ПАВЛЕНКО Е.І.

Шановний Голово, шановні колеги! 8 лютого 2012 року на своєму засіданні комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо вдосконалення окремих положень), (реєстраційний номер 9319) від 20.10.2011 року, внесений народним депутатом України Князевичем.

Законопроект розроблений з метою вдосконалення механізму реалізації конституційного права на звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій шляхом надання права надсилати звернення в електронній формі. Для цього пропонується внести зміни до окремих статей Закону України по зверненню громадян, які стосуються можливості подання звернень у формі електронного документу.

Водночас пропонується не розглядати звернення, з яких не можливо ідентифікувати особу та встановити дійсність його авторства. Сьогодні для ідентифікації особи, яка підписувала електронний документ, використовується електронний цифровий підпис. Він є обов’язковим елементом електронного документу.

Разом з тим, у переважної більшості громадян електронно-цифрові підписи відсутні та далеко не всі верстви населення здатні платити послуги за її отримання.

Крім того, відсутність системи електронного документообігу в багатьох місцевих органах влади також не сприятиме втіленню цього законопроекту. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин вважає, що законопроект у запропонованій редакції не може бути підтриманий. Тому пропонує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто хоче виступити з цього приводу? Немає бажаючих? Шановні колеги, і Головне науково-експертне управління, і комітет пропонують повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проте, знову ж таки, відповідно до Регламенту, ставлю на голосування пропозицію про прийняття законопроекту за основу, (реєстраційний номер 9319). Прошу визначатись.

 

13:43:13

За-0

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо набрання законної сили судовими рішеннями в адміністративних справах, які виконуються негайно) (реєстраційний номер 9426).

Пропозиція: розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:43:50

За-214

Рішення не прийнято. Рішення прийнято, перепрошую.

Доповідач – Дмитро Шпенов. Співдоповідач – Юлія Льовочкіна. Прошу записатись на обговорення питання. Хто наполягає на виступі? Немає. Комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді повернути законопроект на доопрацювання.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону (реєстраційний номер 9426). Прошу, приймайте рішення.

 

13:44:49

За-1

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду проект Постанови про парламентський контроль за виконанням рішень Європейського суду з прав людини (реєстраційний номер 9489).

Ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

13:45:21

За-217

Рішення прийнято.

Хто, шановні колеги, автор… У відрядженні. Хто наполягає на обговоренні цього питання? Ніхто? Комітет пропонує прийняти законопроект за основу і в цілому. Я ставлю на голосування, щоб подивитись, яка є підтримка, спочатку –  за основу, про прийняття проекту постанови за основу (реєстраційний номер 9489). За основу.

 

13:46:10

За-2

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

13:46:34

За-198

Рішення не прийнято.

Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати, зараз ми мали розглядати законопроект (9596) про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо запровадження механізмів підтримки розвитку підприємницької діяльності та створення нових робочих місць). Разом з тим, автор законопроекту звернувся з заявою до Верховної Ради України з проханням про відкликання цього законопроекту.

То нам потрібно поставити на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту закону (реєстраційний номер 9596). Прошу голосувати про зняття з розгляду.

 

13:47:37

За-249

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, зараз ми мали з вами розглядати проект Закону про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку (реєстраційний номер 10034). Разом з тим, Комітет з питань національної безпеки і оборони сьогодні вранці звернувся з листом, у зв’язку з тим, що він не отримав знову ж таки пропозиції від Кабінету Міністрів, відкласти розгляд цього закону. Хоча знову ж таки для правової чистоти, що комітет може розглядати  і   повинен розглядати, навіть якщо немає рекомендацій  від Кабінету Міністрів.

Разом з тим я просив би підтримати  в цьому плані комітет і перенести розгляд цього законопроекту. Немає заперечень? Голосувати не треба?

Давайте проголосуємо пропозицію Комітету  з питань національної безпеки і оборони про  відкладення розгляду проекту закону (реєстраційний номер 10034). Прошу голосувати. 

 

13:49:04

За-213

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, ми тоді зараз повинні розглядати питання знову. Я просив би, давайте ми все-таки  прислухаємося до позиції комітету. я ставлю на голосування про повернення  до розгляду питання про відкладення розгляду законопроекту. Ми так гарно працювали, прошу підтримати.

 

13:49:37

За-227

Повернулися.

Ставлю на голосування про відкладення розгляду проекту закону (реєстраційний номер 10034). Прошу голосувати.  На пропозицію комітету.

 

13:50:01

За-232

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Нам потрібно – прошу уваги! – включити до порядку денного низки законопроектів, щодо яких є звернення від Президента України щодо їх невідкладного розгляду і Кабінету Міністрів. Це проект  Закону про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про відходи" (щодо медичних відходів) (реєстраційний номер 10555).

Ставлю на голосування про включення  до порядку денного цього законопроекту, урядовий він. Прошу голосувати.  Про включення до порядку денного.

 

13:50:50

За-257

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про ціни і ціноутворення (9361) (урядовий). Прошу голосувати.

 

13:51:16

За-254

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону до деяких законодавчих актів України щодо посилення боротьби з тероризмом (реєстраційний номер 10552). Прошу голосувати.

 

13:51:51

За-256

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян (реєстраційний номер 10553). Мається на увазі у першу чергу – анонімні дзвінки. (Шум у залі)  Да, ці жарти дорого обходяться державі. Прошу голосувати.

 

13:52:32

За-258

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та вибухонебезпечними матеріалами) (реєстраційний номер 10554) (урядовий). Прошу голосувати.

 

13:53:07

За-258

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, ми на ранковому засіданні щойно включили до розгляду Верховною Радою України низку законопроектів. По мірі готовності ми на вечірньому засіданні повинні їх розглянути, у тому числі ті, щодо яких останнє ми прийняли рішення.

Відтак, ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. Ми продовжимо роботу в пленарному режимі з 16 години. Розглянемо ті питання, які в нас включені до порядку денного.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку