ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

24 квітня  2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної  Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

09:59:51

Зареєструвалися у сесійній залі 420 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної  Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, 20 квітня 2012 року на 74-му році пішов з життя народний депутат України п'ятого та шостого скликань, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики, член депутатської фракції блоку "Наша Україна" – Народна самооборона", Герой України, заслужений будівельник України Володимир Аврумович Поляченко. Прошу вшанувати пам'ять нашого колеги.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про підсумки пленарної роботи Верховної  Ради України за період з 10 по 13 квітня 2012 року. Відбулося шість пленарних засідань Верховної  Ради України. Розглянуто 42 питання порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 7 законів та 21 постанову, один законопроект прийнято за основу, 17 законопроектів та 2 проекти постанов відхилено, проголошено 171 депутатський запит.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Майбороди Сергія Федотовича. Прошу привітати нашого колегу і побажати йому успіхів при гарному здоров'ї. (Оплески)

Шановні народні депутати, 23 квітня 2012 року Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України Журавського Віталія Станіславовича, обраного 30 вересня 2007 році в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку Партії регіонів, та Ремеза Валерія Васильовича, обраного 30 вересня в 2007 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку Народної Партії.

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати Україні складають присягу перед Верховною Радою України. Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Журавський Віталій Станіславович.

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Доброго дня! Присягаю на вірність України. Зобов’язуюсь всіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу.

Присягаюсь дотримуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу привітати Віталія Станіславовича. (О п л е с к и)

Віталію Станіславовичу, документ сюди дайте, будь ласка. Документ, будь ласка.

Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Ремез Валерій Васильович. Будь ласка.

 

РЕМЕЗ В.В.

Доброго дня!  Присягаю на вірність України. Зобов’язуюсь всіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу.

Присягаю дотримуватися Конституції України та законів  України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників.     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу привітати Валерія Васильовича. (О п л е с к и).

Шановні народні депутати, вашій увазі пропоную оголошення. Відповідно  до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України",  статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданої заяви повідомляю про входження народного депутата України Журавського Віталія Станіславовича до складу депутатської фракції Партії регіонів.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України", статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради України та згідно особисто поданої заяви повідомляю про входження народного депутата України Ремеза Валерія Васильовича до складу депутатської фракції Народної Партії у Верховній Раді України.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок відводиться 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп. Прошу записатися на виступ.

Петро Симоненко, фракція Комуністів. Наступний буде виступати  Володимир Каплієнко.

 

10:06:10

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги! С целью изучения последствий медицинской реформы члены нашей фракции посетили Винницкую, Днепропетровскую, Донецкую и ряд других областей. По нашему мнению, все реформы, а вернее опыты над народом Украины, сводятся к следующим позициям. Первое. Это резкое сокращение финансирования этой отрасли. Второе. Это так называемая оптимизация, то есть закрытие медицинских учреждений. Третье. Это резкое снижение уровня медицинской помощи при переводе от специалистов-врачей к так называемым семейным врачам. Это по сути дела механизм перехода к платной медицине, вот, по сути дела, истинные цели и задачи так называемой реформы.

А каком качественном лечении и профилактики заболевания может идти речь, когда одним из критериев эффективности работы семейного врача выступают, вдумайтесь только, не направление пациента на консультацию, за это даже предусмотрено поощрение до 25 процентов надбавки к окладу? Еще до 10 процентов можно подзаработать на не госпитализации нуждающихся пациентов.

На корню уничтожается и система  детского медобслуживания, а с ней детские поликлиники. Теперь наши дети будут вынуждены  простаивать в очереди на прием к семейному врачу, подвергаясь опасности  заразится туберкулезом или другими инфекционными заболеваниями.

В результате бесчинства чиновников-реформаторов закрываются больницы и ФАПы в городах и селах, люди вынуждены преодолевать десятки километров, чтобы  получить специализированную медпомощь.  Так  в Днепропетровской об области массово закрываются  женские консультации и стационары, закрыта студенческая больница, хотя иногородних студентов в Днепропетровске  учится около 50 тысяч. В Виннице на 4 тысячи студентов  Винницкого  педуниверситета  был один медпункт и тот ликвидировали. Это называется реформой. В Запорожской  области закрыты два  отделения  в Токмакской   центральной районной больнице урологии и неврологи. Жителям предлагают ездить  за медпомощью в Запорожье – это  85 километров или  Васильевку – 40 километров. Прямого транспортного сообщения нет, нужно ехать с пересадками. Планируется закрыть  роддом и отделение гинекологии.  Закрыто родильное отделение в городе  Днепрорудном, рожениц перевели  на обслуживание в Васильевку – это 20  километром добираться. Закрывается детское и родильное отделение в  Андреевской центральной районной больнице, жителям предлагают обращаться за  медпомощью  в Бердянскую городскую районную больницу – это 45 километров. В Кировоградской области  Знаменская водолечебница,  перепрофилировали в санаторий, после этого цена на лечение возросла  почти вдвое. Если раньше  путевка стоила примерно тысячу 600 гривен, то сегодня более 3 тысяч гривен.

Многие больные не в состоянии позволить  себе лечение в больнице. Попасть  вновь открытый в Кировограде перинатальный центр, по словам пациентов,  роженицы могут только через огромную взятку. У кого денег нет, получают отказ. И это при том, что область держит печальное лидерство по уровню  детской смертности. В Луганской области  уже закрыли половину родильных домов, из 31-го их осталось 16. Зато  следующим этапом должно стать  создание трех региональных перинатальных центров в Северодонецке, Алчевске, Красном Луче. Вот  только у всех ли рожениц хватит денег на  эти взятки. В Черниговской области в результате  реорганизации Бахмачского  межрайонного противотуберкулезного диспансера ликвидировано отделение, которое обслуживало три аграрных  района области. Теперь больные туберкулезом вынуждены  добираться до областного противотуберкулезного диспансера 150 километров на общественном транспорте. И подобное  происходит по  всей Украине.

Мы еще и еще раз, коммунисты, предупреждаем, что такие реформы, они по сути являются антинародные. А рекомендуем  этим реформаторам опыты проводить на кроликах и мышах, но не на народе Украины. И мы еще и еще раз,  коммунисты, заявляем, эти реформы надо остановить и в корне изменить отношение государства к оказанию медицинской помощи. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Каплієнко, депутатська група  "Реформи заради майбутнього". Наступним буде виступати Арсеній Яценюк.

 

10:10:23

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, реформи енергетичного сектору є  однією з п’яти пріоритетних реформ, впровадження яких послідовно підтримує фракція   "Реформи заради майбутнього". Сьогодні  ми хочемо в котрий раз привернути увагу суспільства та вас, шановні народні депутати, до теми енергетичної безпеки України  в частині менеджменту енергетичними потоками.

Так  сталося, що вже 20 років  в Україні  відсутня щорічно зведена інформація у  вигляді так званого енергетичного балансу щодо рівня споживання  енергії в державі як в розрізі  регіонів  галузей, так і джерел енергії. Все це призводить до проблематичного та неякісного   прогнозування майбутнього розвитку енергетики на всіх її рівнях.

Ми впевнені, що існуючі схеми прогнозу попиту на енергію є примітивними, непрозорими та такими, що  застосовують принцип, добре відомий зі студентських часів, як принцип  "стелі" або "пальцем в небо".  Все це стало наслідком відмови від практики щорічного формування зведеного енергетичного балансу, до речі, існуючого за часи СРСР. 

Так, спроби відновити таку процедуру були, проте відновлення зведеного   балансу, який ми бачили в 1996, в 2004 та в 2010 році, до сьогоднішнього дня не стали панацеєю, бо не мають законодавчої підтримк, а, напевно, ще й політичної волі тих можновладців, які опікуються цим питанням.

Таким чином, на сьогодні ми живемо в державі, яка не володіє інформацією щодо рівня  власного енергоспоживання та, як наслідок, не здатна сформувати  обґрунтований  запит на попит  енергії в будь якій перспективі. При цьому слабо враховуються наступні фактори:

Перше. Складний комплекс енергетика-економіка,  в їх зв'язці, яка не може бути врахована як проста лінійна функція або проста прогнозована модель.

Друге. Взаємозамінність та  взаємодоповненість окремих видів енергоносіїв системи енерготопливопостачання.

Третє. Не враховуються ефекти втілення новітніх технологій у сфері енергогенерації та енергозбереження.

Четверте. Зовсім не враховується реалізація програми підвищення енергоефективності, реакції населення та підприємств на зміну збільшення ціни на енергоносії,  а також зовнішнє цінове середовище щодо. Як наслідок, невнятна та непрозора сучасна економічна українська енергетика призводить до гальмування, на наш погляд, економічного росту як регіонів, так і держави в цілому. Призводить до прискорення інфляційних процесів та, як наслідок, призводить до вимушеної боротьби Національного банку України із додатковими чинниками, що впливають на міцність національної валюти.

З цього виходить зростання навантаження на сімейні бюджети кожного українця та низький рівень збирання платежів. З цього виходить високе навантаження комунальних платежів на регіональні бюджети. Із цього, саме головне виходить зниження рівня енергетичної безпеки держави та її території через неспроможність покривати енергетичні запити економіки, що зростають, а також потреби в паливі та додаткових потужностях при низькій енергоефективності.

Якщо назвати  все це одним словом – то це слово "бідність" або шлях до цієї бідності ми маємо на сьогоднішній день. Іншими словами -  застарілі технології, тіньове управління сектором, корупційні скандали, змови учасників ринків і спроби до монополізації тих чи інших сегментів та зайва політизація блокують необхідні реформи в цій сфері.

Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" зареєструвала законопроект  9538 про енергетичний баланс, який спрямований на обов'язкове законодавчо підкріплене та щорічно формування енергетичного балансу держави, як основного джерела інформації в цьому секторі.

Ми пропонуємо вам, шановні депутати, відкинути будь-які зайві застереження і підтримати цей законопроект, який буде розглядатися на цьому тижні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Яценюк, 8 хвилин на виступ. Передає і Сергій Подгорний 4 хвилини.

Виступ від двох фракцій, правильно? Так. Будь ласка.

 

10:14:51

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний головуючий! Шановні члени парламенту! Маю за честь виступати сьогодні від імені об’єднаної опозиції. Від імені об’єднаної опозиції, яка вчора прийняла рішення на базі політичної партії "Батьківщина", яку очолює Тимошенко Юлія Володимирівна, політичної партії "Фронт змін", партії "За реформи і порядок", партії "За Україну!", партії "Народний Рух України" та партії "Народна самооборона" сформувати єдину об’єднану проукраїнську демократичну опозицію.

Висловлюю співчуття Партії регіонів і вітаю мільйони українців і наших політичних соратників з таким відповідальним рішенням вперше за 20 років української політичної історії! Ми переступили через особисте. Ми думаємо про державне! Ми думаємо про Україну і українців! І саме задля цього ми об’єдналися.

Проте, ніколи протягом останніх 20 років Україна не була так близько до прірви, до прірви політичної, соціальної і економічної. Фактично держава зупинилася і опинилася в політичній ізоляції. Нас не підтримують ні у Вашингтоні, ні в Москві, ні в Брюсселі, ні навіть в Пекіні. Основа цього, це ув’язнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Основа цього, це політична і загальна корупція в Україні. Основа цього, це клани.

Загальний борг країни пересягнув 130 мільярдів доларів США. Тільки в цьому році країна зобов’язана виплатити близько 10 мільярдів доларів США! А за минулий рік ця влада додатково понабирала кредитів близько 9 мільярдів доларів. Кожен десятий українець сьогодні не має роботи! Кожен четвертий українець молодої спеціалізації не має також місця роботи! Фактично це країна безробітних і бідних. Вперше в Україні знову з’явились черги. Але ці черги не біля магазинів, тому що українцям немає за що купувати. Ці черги з’явились біля іноземних посольств, тому що українці масово покидають  нашу країну. Це та країна, яка сьогодні збудована руками Президента Януковича та  руками цієї провладної більшості.

Ми йдемо творити  нову Україну. Перед нами йдуть неймовірно складні  завдання. І ми чітко кажемо, що для того, щоб змінити життя людей, а це є наше основне завдання, ми повинні змінити чинного Президента  Януковича, чинний уряд  і чинну так звану більшість. І це буде зроблено на парламентських виборах  2012 року.

Це парламентські  вибори. В країні потрібно відновити парламент, а не відділ  з народних депутатів України, який повністю  підкоряється  Адміністрації Президента Януковича. Ми внесемо до нового парламенту України  нову демократичну більшість  з новою якістю, з чесною політикою, з відвертою  політикою, проукраїнською і з відповідальністю  перед українським народом. Це буде парламент, який виступає від імені народу України, а не від імені декількох кланів, які сьогодні  володіють всією країною.

Ми ставимо перед собою вкрай складні і важливі завдання.  Одним з основних завдань є  прийняття новим парламентом низки реформістських  законопроектів. Проте ще раз зазначу, змінити життя в Україні  можливо тільки у тому випадку, якщо змінити чинну владу і реально підвищити відповідальність всіх державних чиновників. Один з перших законів, який буде проголосований демократичною більшістю, це Закон України про порядок імпічменту Президента України. Нова  демократична більшість у новому парламенті введе   процедуру особистого голосування народних депутатів України. Ми введемо кримінальну відповідальність за голосування  чужими картками. Ми змусимо народних депутатів нового  скликання виконувати закони і чинну Конституцію.

Нова демократична  більшість  прийме цілий ряд законів, які будуть передбачати широкі реформи, у першу чергу в системі  освіти, в системі медицини, в правоохоронній системі і в незалежності  суддів. Адже погляньте,    те, що відбулося з Юлією Тимошенко і Юрієм Луценко, – це тільки вершина айсберга. Знущання над 46 мільйонами українців – це сьогодні основа сьогоднішньої влади.

Тільки за останніх 2 роки смертність в органах внутрішніх справ України збільшилась у 2 рази. На 25 відсотків збільшилась смертність в закладах пенітенціарної системи. Неможливо розслідувати жодної кримінальної справи. Звичайно, якщо ця справа не проти політичних опонентів. Неможливо отримати правди ні в прокуратурі, ні в суді.

Наша одна з основних реформ – це реформа правоохоронної і судової системи. Це судді, які служать народу, а не служать Президенту Януковичу. І це буде зроблено наступним демократичним парламентом.

Ми відновимо соціальну справедливість. Що зараз відбувається? П'ять акціонерів Партії регіонів володіють статками і майном, які за вартістю рівні всім статкам і майну 46 мільйонів українців. Саме опозиція у вересні місяці минулого року розпочала процес змін до пенсійного законодавства і до законодавства про забезпечення роботи і зарплати. Нагадаю, що опозиція вимагала, і ця норма була проголосована, збільшити пенсії для 10 мільйонів пенсіонерів на 334 гривні. Через рік Президент Янукович згадав свої прямі обов'язки і збільшив пенсій. Щоправда, основі пенсіонерів на 13 гривень, а деяким пенсіонерам на 100 гривень.

В нас просте запитання до чинної влади і Президента: куди поділи 234, знову по кишеням порозтягали?

Ми будемо вносити і приймати комплексний закон про відновлення соціальної справедливості. А це: перерахунок пенсій, це перерахунок зарплат і це перерахунок мінімального прожиткового мінімуму з урахуванням рівня інфляції.

У нас завдання позбавити всіх чиновників і позбавити всіх народних депутатів України пільг і привілеїв. Такі закони неодноразово вносились опозицією, проте, ця більшість їх не проголосувала. Ми проголосуємо ці закони, ми позбавимо можливості вищих державних чиновників користувати сотні мільйонів гривень українців на чартерні перельоти, на державні дачі і на власне утримання. В бідній країні не буде багатого Президента і багатих чиновників. В бідній країні ми зробимо багатими український народ і бідними чиновників – це завдання об'єднаної опозиції.

Об'єднана опозиція ратифікує угоду з Європейським Союзом. Ми проведемо Україну європейським шляхом. Ми переможемо. Ми змінимо життя України і українців. Це складна боротьба, але в цій боротьбі з нами народ України. І саме тому ми переможемо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Баранов, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Козуб.

 

10:22:59

БАРАНОВ В.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, к сожалению, практическая работа зачастую подменяется лозунгами и политической трескотней с этой трибуны. Я же буду говорить по делу.

Мы сегодня должны думать о том, как реализовать те инициативы по социально-экономическому развитию и социальным гарантиям наших граждан. Что же сегодня этому мешает?

Общение с бизнесом и властью говорит о том, что проблемы очевидны и они имеют свое решение, но, к сожалению, не решаются десятилетиями. Первая причина всех зол – это административная система, которая душит любое дело и порождает коррупцию. Система управления от прошлой эпохи разрослась и создала условия для оттока инвестиций и сворачивания бизнеса. Напомню факт, мы во второй сотне стран, где комфортно работать.

Частичное сокращение кадров не есть админреформой. А админреформа должна упростить управление и ликвидировать придуманные и дублирующие функции. Не кадры нужно сокращать, а функции. К сожалению,  у нас нет пока даже концепции такой реформы, а она должна проводится вместе с территориальной. Эта тема не стала пока объектом обсуждения, дискуссий в обществе и изучения международного опыта, а именно с этого нужно начинать.

Тому пример, я получаю сотни жалоб от местный властей и бизнеса о том, что после освоения денег, которые мы с вами выделяем на социально-экономическое развитие территорий, к предпринимателям и в советы наперегонки нагрянули ОБЭП, УБОП, прокуратура, КРУ, СБУ и все другие силовики и контролеры. Процесс проверок отвлекает работников, сопровождается угрозами, как правило, намеками, что все можно влади.

Возникает вопрос: "Зачем мы с вами финансирует  5-7 структур одновременно, если они выполняют одну и ту же самую функцию?"

Для контроля использования бюджетных денег есть КРУ и Счетная палата, остальные должны приходить только по факту выявленных    нарушений. Сократив армию контролеров, мы освободим экономику и сэкономим деньги  для социальных программ, которые сегодня  так нужны.

Второе. Как  привлечь к нам инвесторов? Как создать условия для строительства заводов и фабрик, для создания торговых центров, гостиниц и строительства жилья? А никак! Уже несколько лет в Украине не существует механизма отвода земельных участков для этих целей. Под недвижимостью можно, а вот под строительство – никак. Как построить предприятие, если вам землю не могут дать?!

Земельный кодекс определил отвод земли через торги,  но порядка торгов не существует. Местные бюджеты могут продавать землю и пополнять свой второй кошик, но нет механизма законного как это сделать без нарушения. Возникает вопрос: "Сколько еще нужно лет и стоит ли  создавать новое  министерство по написанию одной постановы Кабмина, которую можно  было сделать за неделю группой  профессиональных специалистов?"

Еще об инвестициях.  Никто их не даст без проекта с соответствующими экспертизами. А их у нас просто нет. Более того, у местной власти нет специалистов. Никто их не учит как подготовить  бизнес-план для того, чтобы привлечь потом финансовые институции местные либо зарубежные.

Именно поэтому мы решили в Запорожской области с губернатором в этом году провести учебы специалистов, подготовить целый комплекс бизнес-план инвестиционных проектов, которые мы предложим международным финансовым структурам. Я верен, что мы в следующем  бюджете должны с вами  заложить не менее 50 миллионов гривен для того, чтобы такую работу построить системно по всей стране, и это могло бы сделать наше Министерство регионального развития.

И еще. У нас сегодня по новому Указу Президента все, кто принимаются на работу как госслужащие, должны пройти спецпроверку. Поверьте мне,  все министерства  завалены документами, по нескольку месяцев не может никто получить результатов, потому что там просто некому это делать. И эту проблему нужно немедленно решать.

И последнее. Последнее. Это районные газеты, прочтите, там сегодня на всех страницах опубликованы декларации глав районных администраций и …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

БАРАНОВ В.О. Декларации состоят из нескольких пунктов одинаковых: зарплата, квартира, машина на жену, гараж –  все. Зачем мы это печатаем? У нас скоро депутаты наших сельских советов пойдут по спецпроверкам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів. Будь ласка, ваш виступ.

 

10:27:37

БОНДАРЕНКО О.А.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Светлый праздник Пасхи дал всем нам повод отложить повседневные хлопоты и задуматься о вечных ценностях. Но праздники проходят и мы возвращаемся в будни с их радостями и проблемами. Тем не менее, настроенность на добро остается с нами. И сегодня я хочу напомнить людям о важнейших решениях, принятых властью в последние дни. Нам есть о чем сказать.

Главная новость: Президент Украины подписал принятые Верховной Радой изменения к бюджету страны. Началось преобразование системы социального обеспечения, результаты которого почувствуют миллионы граждан. За 2 года напряженной работы Партия регионов навела порядок в стране, не только остановив падение экономики, но и обеспечив ее рост. Это дало возможность только в текущем году дополнительно привлечь в бюджет более 33 миллиардов гривен.

Руководство страны приняло принципиальное решение направить эти деньги на повышение уровня жизни граждан и сократить разрыв между богатыми и бедными. Львиная доля средств направлена на нужды тех, кому в наибольшей степени нужна опека государства, это пенсионеры, инвалиды и ветераны. Трудовые пенсии вырастут на 100 гривен и выше. Пенсии бывшим военным вырастут на 412 гривен, военным инвалидам – на 479 гривен. Почти в 2 раза вырастут выплаты инвалидам войны ко Дню Победы. Выплаты малообеспеченным семьям вырастут на 390 гривен в месяц. За счет дополнительным средств в бюджете будет закуплено 283 тысячи протезов и инвалидных колясок. Более 5 миллиардов гривен выделяется на нужды регионов.

Местные власти смогут направить их на повышение оплаты труда бюджетников, а также строительство дорог, ремонт коммунального хозяйства, школ, больниц, открытие новых детских садов. После отработки  в удобной для людей, а не клерков, процедуры возобновятся выплати компенсаций вкладчикам бывшего Сбербанка СССР. Первый повышенные  выплаты люди получат уже в мае. Сегодняшняя власть гарантирует: увеличение соцвыплат будет регулярным, залог этого – стабильное развитие экономики.

Важным шагом на пути к успеху каждого украинца стало и принятие нового Уголовно-процессуального кодекса. Работа над ним длилась годами, но политической воли принять его хватило только у Партии регионов и наших союзников. В сжатые сроки правовое поле Украины будет перестроено в интересах гражданина, а не государственной машины.

Уважаемые коллеги, мы понимаем, что  наибольший эффект способны принести совместные шаги власти и оппозиции в интересах жителей нашей страны. И мы готовы к такой работе, а вот готова ли оппозиция? Пока ее деятельность сводится только к неудовольствию Законом "О выборах", который она же сама и поддержала. Недовольство же коррективами, которые внес в этот документ Конституционный Суд, это лишь очередное свидетельство вашей слабости, уважаемая оппозиция. Объяснение тому очевидно: им не с чем идти к людям, а значит, их ждет поражение на выборах. И списать свой провал они могут только на то, что закон плох, власть мешает, а люди не понимают их инициатив.  Позиция, достойная плохого танцора.

От имени фракции Партии регионов хочу заверить, выборы пройдут в соответствии с демократическими стандартами, и этот этап в украинской истории будет пройден достойно. Каждый гражданин, каждая украинская семья получат новые  возможности, более высокий уровень жизни и защиту своих прав. Спасибо за внимание. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги, виступи від фракцій завершено. З приводу пропозицій, які містилися у виступах, у зверненнях народних депутатів, я прошу Секретаріат підготувати відповідні доручення.

Шановні колеги, оголошую до розгляду питання про призначення Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини. Як вам відомо. Шановні колеги, 15 березня 2012 року у Верховній  Раді України відбулося таємне голосування щодо призначення на посаду Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини по кандидатурах Захарова Євгена Юхимовича і Лутковської Валерії Володимирівни. Враховуючи, що жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості    голосів на свою підтримку, відповідно до статті 6 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради  України з прав людини" в 20-денний строк з наступного дня після оголошення результатів голосування, а саме з 16 березня по 4 квітня поточного року включно, знову проводилося висування кандидатур на посаду Уповноваженого.

27 березня 2012 року до Верховної Ради  України надійшла пропозиція від 261 народного депутата України щодо висунення кандидатури Валерії Володимирівни Лутковської на посаду Уповноваженої Верховної Ради  України з прав людини. Згідно з частиною другою статті 208 Регламенту на підставі документів, які були отримані від комітету, який розглядав це питання, внесено подання про те, що Верховна Рада України на пленарному засіданні розглянула кандидатуру Лутковської Валерії і прийняла рішення шляхом таємного голосування бюлетенями. Відповідні матеріали, які передбачені Регламентом Верховної Ради  України з цього питання, вам вручено.

Шановні колеги, пропонується такий регламент розгляду питання. Для доповіді голові комітету – до 3 хвилин. Я думаю, що якщо є питання у народних депутатів, одну хвилинку, то можна поставити кандидату ці питання, я думаю, доповіді немає потреби заслуховувати. Потім провести виступи від фракцій, які виявлять бажання виступати, а потім дати можливість виступити народним депутатам, 12 хвилин для народних депутатів. Нормально буде? Ну, 15 давайте, нормально? Тоді домовились.

Шановні колеги, все відповідно до Регламенту, прошу не допомагати мені. Я запрошую голову комітету Зарубінського Олега для оголошення рішення комітету.

 

10:34:10

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! 8 лютого 2012 року завершився п’ятирічний строк, на який  було призначено Уповноваженого Верховної Ради  України з прав людини Карпачову Ніну Іванівну.

Як вже було сказано Головою парламенту, враховуючи те, що при голосуванні 15 березня жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів на свою підтримку, відповідно до чинного закону відбулося нове висунення у 20-денний термін. Воно закінчилося включно 4 квітня поточного року. 261 народний депутат виступили за підтримку, за висунення кандидатури Лутковської Валерії Володимирівни на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Відповідно до частини четвертої статті 208 Регламенту Верховної Ради України 13 квітня поточного року в газеті "Голос України" були надруковані відомості про неї як кандидата на посаду Уповноваженого в суворій відповідності до процедури.

Відповідно до вимог Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" Уповноваженим може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг 40 років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п’яти років проживає в Україні.

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 11 квітня 2012 року розглянув кандидатуру Лутковської Валерії Володимирівни, подані нею документи та відомості про себе. За наслідками обговорення народними депутатами України, членами комітету було внесено дві пропозиції щодо висновку про відповідність кандидатури Лутковської вимогам статті 5 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

Перше. Кандидатура Лутковської В.В. відповідає вимогам передбаченим Законом України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та відсутні причини, які перешкоджали зайняттю нею цієї посади. Таку пропозицію підтримали чотири народних депутати, "проти" п’ять.

І друге. Лутковська Валерія Володимирівна не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якої є обов’язковою, передбаченою законом умовою для призначення громадянина на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, і тому вона не може претендувати на цю посаду. Таке рішення підтримали 5 народних депутатів, "проти" – 4. Таким чином більшістю голосів була підтримана друга пропозиція.

Відповідно до статті 6 Закону України  "Про Уповноваженого Верховної Ради  України   з прав  людини" Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України таємним голосуванням, шляхом подання бюлетенів. Призначеним вважається той кандидат, за якого  проголосувала більшість народних депутатів України  від конституційного складу Верховної Ради, про що приймається постанова. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Валерія Лутковська, будь ласка.

Шановні колеги, прошу записатись на запитання до Валерії Лутковської. Будь ласка, Олександр Стешенко.

 

10:38:27

СТЕШЕНКО О.М.

Прошу слово передати голові фракції Андрію Анатолійовичу Кожем'якіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

10:38:34

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний Володимире Михайловичу, присутні! Я хотів би звернутися до вас з наступною інформацією і з наступною вимогою. Справа в тому, що вже два дні після того, як в ніч з 21 на 22 несподівано Юлію Володимирівну Тимошенко було перевезено до лікарні  в місті Харкові. Потім також несподівано перевезена Юлія Володимирівна  була  знову до Качанівської тюрми назад. Сьогодні вже другий день, і ми не можемо потрапити, захист не може потрапити до Юлії Володимирівни Тимошенко, він  не знає, що з нею відбувається і взагалі, в якому вона стані.

Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас особисто, у присутності майбутнього, напевно, все ж таки омбуцмена.

Я хочу вас попросити негайно зв'язатися з паном Лісіцковим або з тим, хто його курує, і дозволити негайно зайти захисту до Юлії Володимирівни. У будь-якому випадку ми залишаємо за собою реагування від фракції щодо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, я почув. Зараз я проведу відповідну розмову. Адаме Івановичу, будь ласка, дальше ви продовжите.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фомін, будь ласка.

 

10:39:45

ФОМІН О.В.

Олександр Фомін. Прошу передати слово Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Павловського. Прошу.

 

10:39:52

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, член фракції політично ув'язненої Юлії Тимошенко – Партія "Батьківщина".

Хотів би запитати, пані Лутковська, яке ви маєте моральне право після того, як ви стверджували, що в справі Луценка нема порушень, коли діючий Уповноважений з прав людини Карпачова каже, що там є грубі порушення. Весь світ визнав, що в справі Луценка -  то чиста політика, замовна справа, особиста помста Януковича. І після цього ви не червонієте, ідете на таку посаду, яка потребує високої моральності і ви виконуєте функції прокурора. Наскільки мені відомо, за останній рік ви не виграли жодної справи, більше 120 справ за Україну програли.

Тому ми рахуємо, що ви не маєте права займати цю посаду морально. Якщо б ви була моральна людина – ви б самі відмовились би від цієї посади. І в цивілізованих країнах ця посада належить до квоти опозиції. Але це в цивілізованих, демократичних, європейських країнах, а не в нашій диктатурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерія Володимирівна, відповідайте

 

ЛУТКОВСЬКА В.В.

Дякую за запитання. Я хотіла б звернути вашу увагу на те, що відповідно до стандартів європейської юстиції, яким керується Європейський суд з прав людини рішення приймається на підставі заяви не одної сторони, а на підставі заяв двох сторін. І відповідно не вислухавши аргументи держави, Європейський суд з прав людини не може прийняти об'єктивне рішення.

В зв'язку і з тим для того, щоб Європейський суд прийняв об'єктивне рішення по справі Луценка необхідно було цю позицію представити, що я і зробила, оскільки і була на відповідній посаді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маньковський, будь ласка.

 

10:41:34

МАНЬКОВСЬКИЙ Г.В.

Прошу передати слово народному депутату Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Чечетова.

 

10:41:41

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемая Валерия Владимировна, не обращайте внимания на предвыборную риторику отдельных политических лузеров.  А теперь по существу. Мы знаем вас как грамотного профессионального юриста, человека принципиального, который очень жёстко защищает интересы государства, интересы украинского народа и права человека. Мы знаем вас как человека политически незаангажированного, который никогда не обслуживал интересы отдельных политических партий, а всегда служил народу Украины и украинскому государству.

Скажите с этой высокой трибуны, дайте слово, что и дальше, когда мы вас изберём, а у нас нет сомнения, что мы вас изберём на эту высокую должность, что вы будете защищать права человека абсолютно беспристрастно, вне зависимости, вне контекста политической ориентации конкретного человека. Спасибо.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую, Михайло Васильовичу. Звісно, таке чесне слово дати я можу. Єдине, про що хотіла б обов’язково, ще на чому хотіла б наголосити при відповіді на це запитання. Це те, що в демократичних країнах посада омбуцмана є аполітичною. І відповідно саме аполітичну посаду я і хотіла б запропонувати в разі обрання.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Шлемко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:43:02

ШЛЕМКО Д.В.

Прошу передати слово народному депутату Терену Віктору Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Терен, мікрофон.

 

10:43:08

ТАРАН В.В.

Дякую, Дмитре Васильовичу. Дякую, Володимире Михайловичу. Я ще раз наголошую і говорю на всю країну, що сьогодні робиться чергове порушення прав людини. Нашого депутата Власенка не допускають до Юлії Тимошенко. Міліція знову показує звіриний оскал, влада діє так, як вона діє.

А тепер питання до кандидата, якого сьогодні хочуть призначити, саме призначити на цю посаду, а не вибрати. А питання таке. По вашій декларації, де відображені зокрема доходи від операцій по продажу автомобілів, зокрема, у вашій декларації не відображені такі речі, як доходи по дивідендах у АТ "Райффайзен банк" і таке інше.

Тобто, коли комітет двічі прийняв рішення, що у вас немає досвіду правозахисної діяльності і ви не можете претендувати на цю посаду, то тепер ви не можете претендувати на цю посаду із моральних якостей також.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую за запитання, Вікторе Васильовичу! Але, чесно кажучи, я не дуже розумію, про що йдеться. Тому що протягом року, я це можу довести відповідним чином, і це написано в декларації, що відповідає дійсності. Протягом року я не займалася продажем автотранспортного  засобу, про який  ви зараз згадали. І я не знаю, про яку дивіденди  ви говорите, тому що  у мене не було жодних вкладень, відповідно не було  і жодних дивідендів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги,  щодо звернення, заяви, інформації про  недопуск  адвоката до Тимошенко. Я щойно провів там телефонні розмови,  питання буде вирішено. Зараз, просто… ну декілька  хвилин, я ж не знаю, як пройде команда, мені пообіцяли, що  все  там, якісь   проблеми буде знято.

Шановні колеги,  я прошу записатися на виступи від фракцій. Хто бажає, запишіться.   Потім далі    запишемося – від народних  депутатів. Будь ласка,  від фракцій.  Так, Бевз. Ар'єв, Чечетов,  Кирильчук, Литвин. Тепер, будь ласка,  запишіться   ще народні депутати,  15 хвилин. Тобто таким  чином  у нас буде півгодини.  Народні депутати, будь ласка,  запишіться.  На табло прізвища виведіть. 

Валерій Ананійович Бевз, фракція  комуністів. Мікрофон, будь ласка.

 

10:45:54

БЕВЗ В.А.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я думаю, що ми взагалі втрачаємо час. Чому? Тому що працюючи   чотири з половиною роки у парламенті, я переконався як колишній член  Комітету з питань законодавчого  забезпечення правоохоронної діяльності, а сьогодні  як голова  Комітету   з питань боротьби з організованою злочинністю  і корупцією, що Валерія Володимирівна Лутковська є високопрофесійний фахівець. А тому  знання права, знання закону, знання мови врешті-решт,  знання  життя дозволяє нам сьогодні  абсолютно без всяких упереджень проголосувати за цю  кандидатуру  в якості уповноваженого прав людини, про що  я прошу  підтримати всю залу Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ар'єв, будь ласка.

Наступним буде вистати Михайло Чечетов.

 

10:46:47

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, ми уже багато говорили тут про моральні якості і чи може претендувати ця пані кандидатка саме займати посаду людини, яка має захищати права інших людей, які попираються, особливо останнім часом, нинішньою владою, як ніколи за часи незалежності. Але ми маємо абсолютно незаперечні факти. Ми бачимо, що пані Лутковська, коли написала суду, чому Юрій Луценко не може подаватися до Європейського суду з прав людини, то вона зазначила від імені уряду України, що жодних його прав порушено не було і що все було в порядку. Хоча уже всі абсолютно правозахисники, саме правозахисники, світу відзначили ганебні і абсолютно нелюдські порушення його прав, зокрема під час арешту у грудні 2010 року.

Скажіть, будь ласка, то чи може ця жінка, ця пані називатися омбудсменом, захисником прав людини? Та вона навіть державні інтереси не може захищати, через те, що понад 600 справ Україна програла у Європейському суді з прав людини і жодної справи виграно не було. То вибачте, будь ласка, ця людина навіть захистити інтереси влади толком не може. Про що ми говоримо? Ми отримаємо чергову маріонетку, яка буде називатися омбудсменом, а насправді буде знову захищати інтереси нинішньої банди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція партії комуністів.

Валерій Бондик, будь ласка. Потім – Євген Кирильчук. Андрій Павловський.

 

10:49:05

БОНДИК В.А.

Шановні колеги! Шановна президія! Декілька нарисів: особисте і загальне. Ну, по-перше,  риторика, що там хтось щось програв або виграв в суді, це недоречно, тим паче якщо мова йдеться про державу і про Європейський суд. Нема такої риторики, нема, тому що нема ніяких битв, виграв – програв.

Валерія Володимирівна Лутковська, якою я, це щодо особистого, знаю по сумісній роботі в Міністерстві юстиції, це, перш за все, людина вихована і людина інтелігентна. А зараз потрібно представляти державу дійсно інтелігентно і зі знанням однієї з європейських мов.

Щодо її освіти,  в неї також є і професійна фахова освіта. Щодо загального, шановні колеги, ми не можемо звинуватити Валерію Володимирівну Лутковську в тому, що справи Україна, вибачте, громадяни проти держави в Європейському суді якимось чином розглядалися невмотивовано. Перш за все це процедура. І не вина її,  а навпаки перевага те, що людина совісливо доводить якісь недолугості законодавства. А це вже наша з вами проблема. Тому що те, що не вирішується національним законодавством, ось воно тоді і попадає в Європейський суд. Тому ми не повинні помилятися в цьому.

І останнє. Я хочу переконати колег, які, може, і не голосували за Валерію Володимирівну Лутковську… І останнє. Розумієте, принцип підготовки європейського омбудсмена – це, перш за все, вивчення європейської практики. Це спирання, якщо хочете,  і на опозиціонерів, і на правозахисників таких як і Мустафа Джемілєв, таких як Семен Глузман, який по 10 років сиділи в лагерях. А Валерія Володимирівна в громадському спілкуванні і в колегіях Міністерства юстиції з цими людьми спілкувалась.

Тому, шановні колеги, я можу казати багато і довго, але в рамках регламенту я все ж таки закликаю, ті, хто не голосував, і переконую, що ми повинні проголосувати, бо це наше обличчя. І, розумієте, от, і таке порівняння, це європейське обличчя, тому давайте проголосуємо. І я думаю, Валерія Володимирівна зробить правильні висновки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Наступним буде виступати Юрій Литвин.

 

10:51:42

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня. Вибори Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді – це черговий фарс, який сьогодні розігрується владою в парламенті. Влада руками більшості сьогодні   знову висуває кандидатуру Валерії Лутковської на посаду омбудсмена, не дивлячись на те, що 15 березня цього року парламент висловив їй недовіру і не проголосував за неї. Більше того, профільний комітет Верховної Ради двічі відмовляв пані Лутковській у праві висуватися на цю посаду, оскільки в неї немає досвіду правозахисної діяльності. Зате у неї є досвід захисту репресій проти опозиції, утисків прав і свобод українських громадян, які здійснює чинна українська влада.

У своїй відповіді у справі "Луценко проти України" пані Лутковська попросила Європейський суд з прав людини визнати знову Юрія Луценка явно… посилаючись… заяву визволити Юрія Луценка явно неприятною, посилаючись на відсутність будь-яких порушень з його прав з боку України.

Повністю провладною і безпринципною є позиція  пані Лутковської за… іншими резонансними  справами, зокрема Юлії Тимошенко  та інших колишніх членів її уряду, в яких вона заявила про відсутність будь-яких порушень прав людини з боку держави. Тому позиція фракції "БЮТ – "Батьківщина" однозначна: кандидатура Лутковської повинна бути знята, парламент обирає не Уповноваженого з прав людини, а агента влади, який перед міжнародними інститутами буде оправдовувати злочини цієї влади. Верховна Рада власноручно нищить один із основних державних інститутів, який характеризує рівень демократичності держави.

Обираючи сьогодні на посаду Уповноваженого з прав людини, повністю підконтрольного владі, український парламент узаконює масштабні утиски прав і свобод громадян, прокурорсько-міліцейського й судового свавілля.

Фракція Блоку Юлії Тимошенко "Батьківщина"  не буде брати участі  у фарсі, який насправді є нинішнє голосування за Уповноваженого з прав людини, бо з моменту обрання пані Лутковської на посаду омбудсмена громадяни України будуть позбавлені  можливості відстоювати свої права… конституційні права. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Литвин. Мікрофон, будь ласка.

 

10:53:57

ЛИТВИН Ю.О.

Юрій Литвин, фракція Народної Партії. Безумовно, що підписання подання більше, ніж 250 депутатами – це є фактом довіри до кандидата.

Не все вирішується в комітетах, не все вирішується в амбіціях, а в тому, безумовно, що парламенту і доведеться приймати рішення методом голосування. Тому фракція Народної Партії на сьогоднішній день ще раз підтверджує своє, будемо казати, незмінне рішення щодо підтримки Валерії Володимирівни на дану посаду. І ми, безумовно, бажаємо їй, щоб після обрання саме головне і основне питання для неї було – це захист прав і інтересів людей. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін. В нього виступ 6 хвилин. Передає йому Станіслав Аржевітін. Тобто в нас 15 хвилин на виступи народних депутатів.

Будь ласка, Юрію Анатолійовичу. Час пішов. У вас 6 хвилин. Наступним буде виступати Колесніченко.

 

10:55:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я щиро дякую колезі Аржевітіну, який попросив мене, щоб я сказав, що він хотів в своєму виступі зробити тільки одне – подякувати попередньому омбудсмену Ніні Іванівні Карпачовій за ту роботу, яку вони разом здійснювали в Закарпатській області з приводу захисту прав людей. Я це його доручення зараз виконав і дякую йому за можливість надання мені слова для виступу.

Шановні народні депутати, шановний український народе! Ми зараз стоїмо перед виборами чи не найсерйознішої посадової особи, яка є на рівні з Президентом України гарантом виконання прав і свобод людини. І саме це до цієї кандидатури Закон про Уповноваженого передбачає колосальні вимоги. Це вимога не тільки державної мови, не тільки мати високі моральні якості, це також вимога мати досвід правозахисної діяльності, а комітет прийшов висновку, що такого досвіду нема. Нема, виявляється, такого досвіду по висновкам комітету, причому двічі засідав комітет і приймав рішення.

Далі я хочу продовжити ту думку, яку  сьогодні сказав колега Таран-Терен. До речі, хочу проінформувати вас, шановні народні депутати, що я звернувся з терміновим листом-зверненням до Голови Верховної  Ради України, оскільки він зараз відповідає, м’яч на його полі, про те, щоб він вжив заходи до недопущення до голосування Валерії Володимирівни Лутковської на тій підставі, що в декларації, яка нам надана, і перший раз, і другий раз не вказані речі, які мали бути вказані.

Як представник опозиції що я зробив? Я звернувся з відповідними запитами, але, розуміючи, що влада сьогодні весь час обманює опозицію, обманює український народ, я хочу сказати, що народний депутат Таран-Терен абсолютно правильно послався. І хочу продемонструвати вам роздруківку, яка є у податковій базі. Ви можете її сьогодні побачити хоч у Петріківці Харківської області, ви можете її побачити в Одесі, чи можете побачити в Сумах чи у Львові. І там кругом, де є бази доступу до цієї інформації, значиться, що через товариство "Полісервіс В" в першому кварталі 2011 року був реалізований автомобіль, і там є сума відповідна, 33 тисячі з лишнім. Також там є інші суми, які свідчать про те, що все-таки з банку "Аваль" були ці розрахунки. Ідентифікаційний код, все, як має бути.

Більше того, ці дані легко перепровіряються через систему ДАІ. Я допоможу з пам'яттю: автомобіль мав номер 58-587 КМ, а попередній мав номер трошки інший – 0807, впереді АА, і він сьогодні залишився.

Через це я маю приклади, коли зараз студентам, які не вказали 300 гривень у декларації, відмовляють у прийнятті на державну службу.  А людині, яка представляє Україну і очолює делегацію України для участі в роботі групи держав ГРЕКО проти корупції, ми можемо собі дозволити неповідомлення в розділі ІІ, неtповідомлення в розділі V цих відомостей, і це все вважаємо нормально.

Я дзвонив до всіх керівників фракцій і надіслав вам цю документальну інформацію, я показую засобам масової інформації ці речі, говорю, що влада не знаю для чого вона це зробила, вона могла мати і 3 і 5 автомобілів, це її проблема, але вказати про це в декларації, це обов’язок. Невказання про це в декларації – це брутальне порушення, яке тягне за собою інші речі.

Але я хотів зараз наголосити не на цій обставині, яка тягне безумовне зняття цієї кандидатури. Я хотів тільки процитувати пані Валерію, те, що вона казала щодо Луценка. Вона вважає, що утримання під вартою Луценка "было оправданным", цитую, вона вважає, що Національні суди "исходили из очевидности совершенного им преступления".

На кінець, зараз, нещодавно, незважаючи на те, що Ніна Карпачова як омбудсмен записала, що під час досудового і судового слідства по справі по відношенню Луценка були грубо порушені його права на свободу, особисту недоторканість, передбачені 1, 3, 4 статтею 5 Конвенції, пунктами Конвенції про захист прав і основних свобод, пані Лутковська сказала, правительство просит суд установить, чтобы не было нарушений по делу Луценка.

Такий омбудсмен Україні не потрібен, я вимагаю відповідальності за внесення неправдивих відомостей, і вимагаю мати іншого омбудсмена…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Колесніченко, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Андрій Шкіль.

 

11:01:26

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги! Уважаемый народ Украины! Вы знаете странно находиться в зале где вот-вот будут  предлагать убивать друг друга, называть различными отвратительными именами только потому, что кому-то хочется воевать за власть. При этом, обратите внимание, не получать доверие у народа, а воевать любой ценой, обливая грязью, ненавистью весь украинский народ и все ненависть, и рознь в нашем парламенте. Но большинство на это безусловно не поддается. По одной простой причине. За словами тех людей, которые называют себя оппозицией, нет правды и нет поддержки народа. Даже элементарная вещь, критикуя представителя на этот высокий пост, представители оппозиции даже не удосужились выставить альтернативную кандидатуру, потому что они прекрасно понимают Лутковская Валерия Владимировна достойный кандидат. И сегодня у оппозиции нет достойного оппонента либо человека, который мог бы представлять интересы правозащитной деятельности на территории украинского государства. Но дело в простом, те, кто сегодня называет себя правозащитниками, к сожалению, являются, как правило, грантоедами и которые отрабатывают те деньги, которые им заплатили.

Я могу с полной ответственностью сказать, что мы неоднократно работали с Валерией Владимировной и работает она очень активно с общественными правозащитными организациями, которые видят своей целью самое главное – торжество закона, торжество демократии и справедливости в нашем государстве. И в этом суть работы омбудсмена, который занимается вопросами защиты прав человека, а не обслуживание той или иной политической группировки. Я убежден, как и фракция Партии регионов, в том, что Лутковская Валерия Владимировна достоинством будет представлять наше государство и всю правозащитную общественность нашего государства не только в Украине, но и в международном сообществе. Я, разговаривая с ней, получил подтверждение того, что она ведет совершенно новый уровень работы с общественными и правозащитными организациями. Она не собирается замкнутся в рамках своего кабинета, а активностью работы будет реализована через общественность, через отдельных правозащитников, через общественные организации. То есть это будет совершенно новая струя, новые возможности для того, чтобы мы вместе реализовали программу Президента и интересы  нашего  украинского народа, где права человека будут приоритетными  и главными. Вокруг этого я предлагаю объединить  наши усилия вокруг защиты, реализации и гарантирования прав человека. Мы  здесь должны работать, а не должны заниматься взаимной борьбой  на уничтожение.

Я полагаю, нынешнее голосование   поставит точку  в той братоубийственной борьбе, а  мы пойдем по новому пути, в котором будет  защита прав человека  приоритетом работы парламента. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль, будь ласка.

Віктор Терен, фракція   "БЮТ - "Батьківщина". Потім – Олег Ляшко.

 

11:04:42

ТАРАН В.В.

Андрію, дякую. Віктор Терен, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Сьогодні йдеться не про обрання повноваженого. Сьогодні  йдеться про призначення ставленика, ставлениці влади на цю посаду. Жодної альтернативи, жодної, бо Віктор Федорович  визначився.

Влада підтягла свої трудові резерви  з Монако, з Кіпру та інших екзотичних  островів, кругів, і коли на стіл  поклали списки з 260 підписантами, яких пригнули, придавили,  прикупили, може, та стало зрозуміло, що влада  не прислухається ні до висновків   профільного комітету, який двічі приймав рішення, приймав висновок, що Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності  і по закону не може кандидувати на цю посаду. І за три тижні, які минули з часу першого провального  голосування у  парламенті, вона досвіду правозахисної діяльності  не набрала, не набула. Але влада тупо  с впертістю і  з мисленням бульдозера пхає пані Лутковську на цю посаду, на цей трон,  як ото комуністи співали: "Водрузим Красное знамя труда".

І один тільки приклад.   Лутковська, яка відповідала за виконання Україною рішення Європейського Суду, і вона сама про це говорила, працювала аж так  сильно, що 97  відсотків, вдумайтесь, 97 відсотків  рішень Європейського Суду в Україні не було виконано.

А тепер, коли стала інформація, звідки, почитайте Інтернет хоча б, як мінімум, і стала  інформація відома про приховування Лутківською доходів, вона не може претендувати на цю посаду із етичних міркувань. І ми вимагаємо, ми категорично вимагаємо  зняти кандидатуру Лутковською з розгляду.  Наша фракція  не буде брати  участі у голосуванні. Ми не будемо брати участі в цьому  фарсі, ми не будемо підігрувати владі і робити видимість якоїсь чесної боротьби. Боротьби немає, є призначення,  є обличчя нової влади,  і ось ви його сьогодні бачили і побачите.

І останнє. Тут одне нещастя виступало з цієї високої трибуни і говорило про те, що опозиція, мовляв, не висунула свого кандидата. Ми не хотіли висувати свого  кандидата, хоча в нас люди є достойні.  Ми переконані, що на цій посаді не повинна бути людина, яка є кандидатурою від влади чи від опозиції. Це має бути людина від громадського суспільства, людина такого рівня, як Сахаров  у Радянському   Союзі, як Ковальов був у Росії, як у нас Євген Сверстюк. У нас є достатньо таких людей, ми пропонували свого часу Сахарова, але влада не до чого не прислухається. Їй  треба і цю посаду, їй треба "підгребти" цю посаду під себе, аби на всіх європейських перехрестях потім "відбілювати" межигірського диктатора.

І тому, довіра до такого Уповноваженого в суспільстві буде  дорівнювати нулю, легітимність такого Уповноваженого дорівнюватиме нулю, і обрання Лутковської  на цю посаду – це ліквідація інституту  з прав людини в Україні. Словосполучення …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Олег Ляшко, позафракційний.

 

11:07:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я не буду голосувати за Лутковську з  однієї причини: бо її  висуває на цю посаду влада. Влада Януковича, Азарова, Тігіпка і усіх інших, які  сьогодні керують і розвалюють країну. Ви захопили, я маю на увазі регіонали, ви захопили в цій країні все. Сьогодні ви намагаєтесь захопити останній форпост з прав людини – це посаду Уповноваженого з прав людини. І це є абсолютно неправильним. Є таке прислів'я "жадність фраєра губить". Оця жадність вас під монастир і підведе. Хапайте, їжте і подавитеся. І в тому числі,  коли ви захопите  оцю посаду.

Але я  так само  категорично не згоден і з тим, що опозиція, точніше фракції, які розказують, що опозиційні: підняли руки і здалися без бою. Отут мав бути кандидат, висунутий опозицією. Чи вже згаданий Євген Захаров, чи Семен Глузман, чи Микола Гончаров – лідер Донецьких чорнобильців, якого Радикальна партія пропонувала на омбудсмана. Ми не повинні здаватися без бою! Вони сильні тоді, коли ми слабкі. Коли ми, піджавши хвости, біжимо і без бою здаємо все, що можна здати. Ми вже здали країну, ми вже здали Тимошенко, ми вже здали мільйони українських громадян, яким ця банда сидить на шиї! Хіба це тільки в цьому Партія регіонів винна?! У цьому винна і так звана опозиція.

От я дивлюся сьогодні виступ Яценюка – великого опозиціонера. Після першого туру виборів закликав не голосувати за Тимошенко. Після першого туру виборів бігав до Януковича, торгувався за посаду Прем'єр-міністра, а сьогодні – великий опозиціонер, який розказує, що буде звільняти Тимошенко. Так вона ж через Яценюка і сидить у тюрмі. Бо вони не підтримали, коли ми рвали глотку за Тимошенко, коли ми робили результат, коли ми намагалися її Президентом зробити, вони ховалися. А сьогодні вони – великі опозиціонери.

Ви розказуєте про нову якість, Яценюк розказує про нову якість опозиції. Яка нова якість?! Волков, який горілку в Сумах роздає? Оце нова якість? Чи нова якість тих, хто в 2004 році після помаранчевої революції прийшов до влади? Через 9 місяців розвалили цю помаранчеву коаліцію, дали можливість Януковичу і цій банді регіоналівській прийти до влади і тепер ви знову туди рветеся. Якість нова! Гнати і отих, і отих – всіх треба в шию гнати! І нові політичні сили, нові люди повинні прийти.

Голосують за Закон про вибори. Беруть, дають можливість регіоналам сфальсифікувати вибори. А тепер причитають, що вони вас обдурили. А ви хіба не знали, що наперсточники дурять завжди. З ким ви грати сідаєте? Клепки у вас нема!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, прошу уваги, ми завершили обговорення цього питання. Відповідно до виступів, в яких звучала інформація про  неточності, які начебто мають місце в податковій декларації. Я демонструю вам, шановні колеги, офіційні документи, які ми отримали в ході спецперевірки. І офіційно написано, що розбіжностей з інформацією, про отриманий загальний сукупний дохід за 2011 рік немає. Порушень не встановлено.

Те, що сказав Юрій Анатолійович, я прошу передати документи. Я поки не отримав ваше звернення. Ми дамо, нехай додатково вивчають, в тому числі як інформація гуляє, яка називається у нас персональною інформацією, і встановлюють істину.

Шановні колеги! Давайте таким чином. Зараз хай виступить голова лічильної комісії. Лічильна комісія йде працювати. Потім дві фракції вимагають зробити заяву. Зроблять заяву і будемо далі працювати.

Будь ласка, голова лічильної комісії Шершун Микола Харитонович.

 

11:12:22

ШЕРШУН М.Х.

Дякую. Шановний головуючий! Шановні колеги! Для організації проведення таємного голосування про призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини необхідно провести перше засідання Лічильної комісії Верховної Ради України. Прошу членів лічильної комісії зібратися через 5 хвилин в залі номер 5, в кулуарах третього поверху, над сесійною залою.

Я ще раз нагадую склад Лічильної комісії Верховної Ради України VI скликання: Шершун, В’язівський, Шаго, Барвіненко, Бірюк, Бондаренко, Гацько, Гордієнко, Гримчак, Калюжний, Касянюк, Козуб, Комар, Маньковський, Наконечний, Олійник Віктор Степанович, Прокопчук, Стоян, Сухий, Ткач. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до роботи тоді. Де ви збираєтесь? Ви місце знаєте де збору? Так скажіть ще раз.

 

ШЕРШУН М.Х. Ще раз кажу, що ми збираємося в залі номер 5. Це в кулуарах третього поверху, отак прямо над нами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу, щоб лічильна комісія зібралась, провели установче засідання. Потім поінформували щодо своїх пропозицій щодо організації процесу голосування. Дві фракції: фракція  "БЮТ – "Батьківщина"  і фракція  "Наша Україна – Народна самооборона" будуть виголошувати заяву. Слово для виголошення… (Шум у залі)  Ну ми ж домовилися про те, що буде… (Шум у залі)

Будь ласка,  Андрій  Кожем'якін.

 

11:14:23

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу вам сказати, що нічого особисто немає, просто дві фракції, дійсно, домовилися про те, щоб взяти перерву, Володимире Михайловичу,  для того, щоб зробити заяву, серйозну заяву про політичні події, які відбуваються, про другу хвилю репресій в Україні. Але,  на жаль, так сталося, що пенітенціарна служба нам допомогла  цю перерву зробити на  30  хвилин, тому що ми не знаємо, пан Власенко після вашого дзвінка потрапив до Юлії Володимирівни  чи ні. Ми почекаємо  30 хвилин і після того зробимо свою заяву. Будь ласка,  оголошуйте  перерву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошується перерва до 11 години  45 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займати свої місця і будемо продовжувати нашу роботу. 

Будь ласка, Олена Шустік, ваш виступ.

 

11:45:27

ШУСТІК О.Ю.

Олена Шустік, "БЮТ – "Батьківщина". Шановні громадяни України! Звернення об'єднаної опозиції до Парламентської асамблеї Ради Європи, Європарламенту, Євросоюзу про початок другої хвилі політичних репресій, котрі набирають обертів і стають стилем життя української влади. Українська влада на словах декларує євроінтеграцію та демократичний розвиток держави, на практиці – показово ігнорує базові європейські принципи верховенства права та пріоритет прав і свобод людини і громадянина.

Остання резолюція ПАРЄ однозначно вимагає від української влади припинити політичні вмотивовані переслідування опозиції. Натомість протягом 3 останніх місяців справа Юлії Тимошенко стала символом знищення демократії в Україні. В країні почалася друга, більш жорстока і страшна, хвиля політичних репресій.

Так, голову харківської "Батьківщини" Арсена Авакова переслідують за тими ж сталінськими статтями, по яких незаконно засуджена Тимошенко. Проти Олександра Турчинова фабрикують відверто фальшиві кримінальні справи. Незаконно саджають важко хворого Валерія Іващенка. Юрія Луценка намагаються вдруге засудити у справі про отруєння Ющенка. Юлію Тимошенко абсурдно звинувачують у найстрашнішому злочині – вбивстві. Влада навіть реанімувала і передала до суду так звану справу ЄЕСУ п'ятнадцятирічної давнини, закриту за відсутністю складу злочину Верховним Судом України.

19 квітня у Харкові відбулося чергове ганебне судилище над Тимошенко і без Тимошенко, яка за висновком німецьких лікарів та станом здоров'я не може брати участь у судовому засіданні. І вже 20 квітня, потай, вночі, у вихідний день, не повідомивши адвокатів, без згоди самої Юлії Тимошенко її перевезли до лікарні. Не надавши жодної медичної допомоги, уже через добу її знову повернули до в'язниці.

Четвертий день до Юлії Тимошенко не допускають захист. Це показові психологічні і фізичні тортури влади над Юлією Тимошенко, намагання знищити лідера опозиції фізично і зламати психологічно. Але владі це не вдасться. На тлі цих єзуїтських політичних розправ надшвидкими темпами будується авторитарна держава. Шалених обертів набирає корупція найвищих посадових осіб держави, приймаються закони, які позбавляють громадян будь-яких прав і перетворюють прокуратуру, міліцію, суди на органи екзекуції.

Об'єднана українська опозиція бореться за демократичну, цивілізовану, європейську країну і звертається до світового співтовариства з проханням допомогти українському народу ліквідувати авторитаризм, який нині вкорінюється у центрі Європи. Будь-яка тиранія приречена на загибель. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, під час перерви я ще раз з'ясував обставини того, щоб захисник, адвокат Сергій Власенко мав право і можливість спілкуватися із Юлією Тимошенко. Мені офіційно повідомили, що годину тому назад, знову ж таки офіційно повідомили Власенка, що він в будь-який час може відвідати Юлію Тимошенко. Але він сказав, що оскільки зараз, 5 хвилин тому почалася прес-конференція прокурора області Харківської, що він хоче бути присутнім на цій прес-конференції. Після того він від'їде до колонії для зустрічі із Юлією Тимошенко. Йому навіть було запропоновано, якщо є потреба, забезпечити автотранспортом.

Шановні народні депутати, ну, я так розумію, що ви схвально оцінюєте те, що було зроблено мною. Дякую вам, да.

Шановні колеги, голова Лічильної комісії готовий доповідати? Ну, поки немає голови Лічильної комісії, то давайте ми розглянемо питання про включення до порядку денного низки законопроектів. Нема заперечень? Будь ласка, тоді. А підписати  треба бюлетень. Давайте підпишу.

Рішення про обрання Уповноваженого.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція  про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України"… (Шум у залі)

 Обговорення чого?

Шановні колеги, у нас є в середу  можливість обговорити. Я прошу, давайте вже хоч трошки попрацюємо.

Про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо визначення розподілу повноважень) (реєстраційний номер 10274). Прошу голосувати.

 

11:51:08

За-253

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція  про включення до порядку  денного проектів законів про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо вдосконалення механізму повернення) (10355, 10355-1), а також проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян)" (реєстраційний номер 10380), а також проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантій відповідальності держави за повернення заощаджень громадян) (реєстраційний номер 10355-2)

Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

11:52:12

За-254

Я хочу як краще зробити, а ви – як гірше. "За" – 254, рішення прийнято.

Будь ласка, голова Лічильної комісії Микола Харитонович Шершун. Будь ласка, доповідайте.

 

11:52:36

ШЕРШУН М.Х.

Шановний головуючий, шановні колеги! Відбулось засідання Лічильної комісії Верховної Ради України. З 20 членів Лічильної комісії на засіданні були присутні 16, тобто засідання комісії є повноважним.

Лічильна комісія Верховної Ради України на своєму засіданні затвердила таку форму бюлетенів для таємного голосування. Бюлетень виготовлено на білому папері у формі прямокутника з написом чорного кольору. Бюлетень для таємного голосування буде видаватись лічильною комісією знову ж таки, нагадую, тільки після пред'явлення посвідчення народного депутата України.

Шановні народні депутати, дозвольте вам нагадати, що відповідно до третьої частини статті 39 Регламенту Верховної Ради України голосування проводиться таємним голосуванням шляхом проставляння в бюлетені позначки, яка засвідчує волевиявлення народного депутата України.

В бюлетень для таємного голосування про призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини була внесена одна кандидатура Лутковської Валерії Володимирівни. Якщо ви підтримуєте внесену кандидатуру, то робите позначку в будь-якому квадратику, що розташований напроти цього прізвища. Якщо не підтримуєте кандидата, то позначку робите в квадраті, що розташований нижче. Нагадую також, що необхідно робити лише одну позначку відповідно до вашого волевиявлення. В іншому випадку бюлетень буде вважатися недійсним.

Голосування буде проводитися з 12 до 13 години в кулуарах другого поверху біля столів реєстрації народних депутатів України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, пропозиції викладені зрозумілі?

Я ставлю на голосування пропозицію про затвердження форми і змісту бюлетеня для призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Прошу голосувати. От я демонструю.

 

11:54:56

За-250

Рішення прийнято.

Шановні колеги, оголошується перерва до 13 години. За 5 хвилин розпочнеться голосування.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу займати свої місця для того, щоб ми могли продовжити засідання.

Голосування завершилось. Коли будуть результати, ми послухаємо голову Лічильної комісії.

Нам треба продовжити включення до порядку денного відповідних законопроектів. Прошу підготуватись до голосування.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10222).

Одну хвилиночку! Зніміть голосування. Сушкевич, будь ласка, мікрофон.

 

13:01:59

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, ВолодимирЕ МихайловичУ! Шановні колеги! Шановний Володимир Михайлович! я прошу звернути увагу на цей законопроект, в якому записано щодо діяльності Міністерства аграрної політики, дальше, і Міністерства соціальної політики.

Питання в тому, що профільним комітетом по соціальним питанням, ну, зокрема інвалідів, визначений аграрний комітет.  І в цій ситуації в мене прохання, щоб все-таки з урахуванням того в  тому числі, що Міністерство соціальної політики, ну, наприклад, по цьому законопроекту не погоджувало свою позицію і вона є проблемною в цьому законопроекті. При всьому тому, що я свідомий, що там можуть бути абсолютно нормальні пропозиції по аграрній політиці, все-таки визначити, що по опрацюванню до другого читання, ну, не може бути аграрний комітет по питанням Міністерства соціальної політики.

Оце те, що я хотів би перед голосуванням по цьому законопроекту зазначити. Це дуже суттєво і важливо з точки зору профільності комітетів. Питання профільних комітетів, так як Комітет з прав пенсіонерів, ветеранів та інвалідів , комітет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Давайте таким чином, якщо Верховна Рада України прийме рішення про включення до порядку денного, то доручить і комітету, щоб він виступив у ролі співдоповідача. Я думаю,  нічого в цьому страшного не буде.

         Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту закону 10222. Прошу голосувати.

 

13:03:40

За-247

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстраційний номер 10120). Прошу голосувати.

 

13:04:08

За-231

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів) (реєстраційний номер 10223). Прошу голосувати.

 

13:04:42

За-251

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виконавчих органів юридичних осіб) (реєстраційний номер 10312). Прошу голосувати.

 

13:05:10

За-243

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з відходами (10075). Прошу голосувати.

 

13:05:38

За-232

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні) (реєстраційний номер 10218).  Прошу голосувати.

 

13:06:09

За-256

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про  включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування (реєстраційний номер 10139). Прошу голосувати.

 

13:06:41

За-257

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо подання невідкладної допомоги особам, які перебувають у безпорадному стані (реєстраційний номер 10227). Прошу голосувати.

 

13:07:12

За-66

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 26, "БЮТ – "Батьківщина" – 7, "Наша Україна – Народна самооборона" – 4, комуністів -  25, "Реформи заради майбутнього" – 2, Народна Партія – 0, позафракційні – 2.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації законодавства та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, які взяті під варту та які відбувають покарання в установах виконання покарань (реєстраційний номер 10316). Прошу голосувати.

 

13:08:01

За-98

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту  Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок" (реєстраційний номер 10145). Прошу голосувати.

 

13:08:36

За-278

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Постанови про відзначення 125-річчя з дня заснування Дендрологічного парку "Асканія-Нова" загальнодержавного значення (реєстраційний номер 10261). Прошу голосувати. Зніміть голосування. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

13:09:03

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні наші виборці! Це законопроект пані Самойлик, представника комуністичної партії. Комітет одностайно підтримав цю постанову. Ми вважаємо, що дуже важливо і дуже потрібно сьогодні зберегти цю унікальну абсолютно перлину. І річ іде не просто про те, щоби відсвяткувати, а допомогти саме під час ювілею, допомогти цьому унікальному дендрологічному паркові. Я дуже прошу і комітет наш просить вас проголосувати і підтримати, і включити до порядку денного цей проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування цю пропозицію, це проект постанови (реєстраційний номер 10261). Прошу голосувати.

 

13:10:00

За-320

Рішення прийнято. Дякую.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Постанови про відзначення 75-річчя з дня народження Василя Стуса (реєстраційний номер 10311). Прошу голосувати.

 

13:10:26

За-294

Рішення прийнято.

Дякую. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уніфікації законодавства в частині нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (реєстраційний номер 10016). Прошу голосувати.

 

13:10:59

За-134

Рішення  не прийнято.

По фракція, будь ласка. Партія регіонів – 13, "БЮТ - "Батьківщина" – 55, "Наша Україна-Народна самооборона" – 12, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 1, "Народної партії" – 20, позафракційні – 8. 

Я ставлю на голосування пропозицію  про повернення до розгляду питання  про включення до порядку денного проекту  Закону, реєстраційний номер 10016. Прошу голосувати про повернення до розгляду питання про включення до порядку денного.  Прошу голосувати.

 

13:11:42

За-123

Рішення не прийнято. Всі все зрозуміли.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку Закону  про внесення зміни до статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо захисту прав пенсіонерів на осучаснення пенсій (реєстраційний номер 10234). Прошу голосувати.

Зніміть голосування. Сушкевич Валерій, будь ласка, мікрофон.

 

13:12:11

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я  хочу звернути увагу на цей законопроект. Сьогодні  пенсії за рівних умов  стажу і заробітку, призначені нашим пенсіонерам, відрізняються інколи  в 2-2,5 рази, і різниця не залежить  від  заробітку, тобто пенсія у нас фактично не залежить від   заробітну і заробітної плати – це не нормально, це  не пенсія, шановні колеги.

Я звертаю увагу, цей законопроект дуже зважено підходить до того, щоб все-таки осучаснити  пенсію нашим пенсіонерам. Законопроект торкається  майже 8 мільйонів наших пенсіонерів, пенсії яких через відсутність дієвого системного  механізму осучаснення фактично вже знецінились. Саме на це направлений законопроект.

До речі, ще раз повторюю,  законопроект не популістський, він   тільки до 30-40 відсотків  робить перший крок по осучасненню.

Те, що сьогодні ……. урядом, воно має локальний, несистемний характер і не вирішує проблему.   Прошу підтримати наших пенсіонерів по осучасненню… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція  про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 42 Закону України   "Про загальнообов'язкове  державне  пенсійне страхування" (щодо захисту прав пенсіонерів на осучаснення пенсії)  (реєстраційний номер 10234). Прошу голосувати.

 

13:13:50

За-142

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція  про включення  до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Гірничого закону України щодо компенсацій за оплату комунальних послуг,  (реєстраційний номер 5294). Прошу голосувати.  

 

13:14:18

За-71

Рішення не прийнято. 

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" (щодо особливості здобуття освіти),  (реєстраційний номер 10233). Прошу голосувати.

 

13:14:50

За-263

Рішення прийнято.

Шановні колеги, нам потрібно прийняти рішення щодо відкликання ряду законопроектів, в силу різних обставин. Я буду ставити  на голосування, якщо є в когось застереження, дайте знати.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про відкликання проекту Закону України про ціни та ціноутворення,  (реєстраційний номер 9361/П). Це постанова, я маю на увазі постанова до проекту  закону  9361/ П, ми приймаємо ж постанову. Комітет стверджує, що Кабінет Міністрів   запропонував   зняти з розгляду цю законодавчу ініціативу уряду. Тому я ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

13:16:08

За-246

Рішенян прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття проекту Постанови про відкликання, як Постанови про відкликання проекту Закону про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог кредиторів із передачі об'єктів будівництва та інвестування. Прошу голосувати. (реєстраційний номер проекту 9334/П).

 

13:16:42

За-266

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття проекту Постанови Верховної Ради України, як Постанови про відкликання проекту Закону України про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстраційний номер 9646/П). Прошу голосувати.

 

13:17:12

За-254

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію державної політики запобігання шкідливому вживанню алкоголю населенням України на період 2011-2020 рр. Будь ласка, зніміть голосування. Тарас Чорновіл, мікрофон, будь ласка.

 

13:17:39

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України! Я категорично проти голосування зараз за зняття цього законопроекту, цієї Концепції. Недостатньо аргументовані пропозиції, чому її треба зняти. Говориться, що можна це прийняти тільки постановою, взагалі плутано якось виходить, а якщо подивитися цілісно, то в мене таке враження, що коли так дуже багато шуму було в цьому залі проти антитютюнової нібито компанії, а я говорив, що там є два фактори. Перший – корупційний. А другий момент – тихенько приховати за шумом антитютюновим реальну діяльність отого  лобі алкогольного і метадонової мафії, яка, на превеликий жаль, пустила свої пазури в цей парламент. Я вважаю, що даний документ, дана концепція може прийматися тільки законом, а не постановою, - пункт перший.

Пункт другий. Там дійсно є багато здорових, хороших речей. Є певні недоречності, які можна усунути в процедурі другого читання. Тому я переконаний, що потрібно зберегти і якомога швидше розглянути даний законопроект. А всякій алкогольній мафії і тому подібне, яка, на превеликий жаль, хоче керувати Верховною Радою, …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Будь ласка, Юрій Кармазін, мікрофон.

 

13:18:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я підтримую думку попереднього виступаючого. Законопроект, внесений народними депутатами Шевчуком, Бахтеєвою і Гайдаєвим, це той законопроект, який сьогодні потрібен суспільству. Його треба почати слухати, Володимир Михайлович.

Інше питання – треба його доробляти чи не треба. Але запобігати шкідливому вживанню алкоголю і це треба багаторічно цю проблему робити, це треба прямо слухати. Подивіться, вийдіть на Хрещатик, вийдіть на інші вулиці, проїдьте по селах. Ви бачите, що відбувається. Незагруженість, незайнятість молоді. Те, що вони в пошуках робочого місця навіть першого знаходяться, бо ми їм цього не гарантуємо, привело сьогодні до того, що ми знищуємо населення. І завозимо китайців, корейців. Я нічого проти цих націй не маю. Але ми завозимо, бог знає кого. Але не продукуємо своє населення.

Це треба слухати. Не можна знімати цю концепцію, вона розумна. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, будь ласка.

 

13:20:04

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Шановні народні депутати! На жаль, немає автора законопроекту Сергія Володимировича Шевчука. На заміну цього підготовлений більш удосконалений законопроект. І тільки в зв’язку з цим знімається. Тому, щоб розчистити цей шлях, щоб зареєструвати більш досконалий новий законопроект, який врахує всі пропозиції народних депутатів.

Тому я прошу підтримати і буквально завтра буде зареєстрований новий законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гайдаєв, будь ласка.

 

13:20:48

ГАЙДАЄВ Ю.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!  Единственное, почему этот законопроект  предложено снять, потому что сейчас в данное время Кабинет Министров  готовит к утверждению  проект государственной  программы "Здоровье-2020". И мы считаем, что просто  это может стать  неотъемлемой частью этой программы. Поэтому  это единственная причина, по которой снимается. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Шановні  колеги,    є різні пропозиції. Взагалі  цікава ситуація,  що ми концепціями намагаємося боротися з алкоголізмом. Напишемо черговий папір, я його продивився, він дуже правильний, всі слова   написані, а там за ними  нічого не стоїть, потім затулимось  як щитом і все.  

Але є дві пропозиції. Комітет  пропонує зняти  з розгляду. Я ставлю на голосування першу пропозицію. Якщо ні, буде доручення комітету  працювати. Прошу голосувати. Реєстраційний номер 7772/П.  Для прийняття постанови з цього приводу.

 

13:22:23

За-237

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 178,  "БЮТ – "Батькіщина" –   0,  "Наша Україна – Народна самооборона" – 5,  комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 20. позафракційні – 9.

 Шановні колеги,  ставлю на голосування пропозицію  про прийняття  Постанови Верховної Ради України   про відкликання та зняття з розгляду проекту Закону України про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо запобігання затягуванню розгляду справи (реєстраційний номер 8706/П). Прошу голосувати.

 

13:23:16

За-255

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття рішення про відкликання проекту Закону про державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій у сфері транспорту (реєстраційний номер 9668). Кабінет Міністрів звернувся з відповідним проханням повернути цей законопроект для доопрацювання.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття відповідної постанови Верховної Ради  України. Прошу голосувати.

 

13:24:05

За-257

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону України про похідні (деривативи). Будь ласка, мікрофон Станіслава Аржевітіна.

 

13:24:28

АРЖЕВІТІН С.М.

Я взяв слово тільки для того, щоб сказати, що цей законопроект підготував колега з нашого комітету Прасолов. І я хотів сказати, що коли ми його зараз відкличемо, буде зовсім інша група авторів, але я хотів би зазначити, що Прасолов провів дуже велику роботу із цим законопроектом. Це дуже важливий законопроект, який визначає похідні (деривативи), які фактично у нас поки що не працюють.

І я хотів підкреслити, щоб ми пам’ятали, що автором цього законопроекту, початковим автором все-таки є Прасолов, тому що через буквально деякий час ми подамо з групою авторів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Чечетов.

 

13:25:15

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Сказано полуправду. Действительно, автор –  Прасолов, депутат от Партии регионов, но он просил поддержать решение об отзыве этого законопроекта, поскольку более объемный законопроект и более профессионально подготовленный законопроект будет поданный в Верховную Раду по этой проблематике. Поэтому позиция автора відкликати цей  законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону України про похідні (деривативи) (реєстраційний номер проекту постанови 8576/Р). Прошу голосувати.

 

13:26:14

За-259

Рішення прийнято.

Шановні колеги, перед тим, як продовжити далі розгляд питань, визначених розкладом, я просив би, щоб ми порадилися з одного питання. Ми з вами не прийняли рішення щодо п’ятниці – "години запитань до Уряду". Але "година запитань до Уряду" має бути обов’язково, оскільки це вимагають два закони. Якби ви не заперечували, оскільки в нас тут йдуть дискусії з приводу соціальних питань, то можливо послухати міністра соціальної політики та праці про те, як відбувається процес реалізації соціальних ініціатив, що для цього робиться і що потрібно зробити, в тому числі з боку Верховної Ради України. Дякую вам. Будемо вважати, що ми прийняли рішення.

Шановні колеги, оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо впорядкування податкового декларування) (реєстраційний номер 10281). Доповідач – голова комітету Віталій Юрійович Хомутиннік, це Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики.

Будь ласка, Віталію Юрійовичу.

 

13:27:29

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Комітет згідно з дорученням Верховної Ради України щодо скороченого терміну розгляду законопроекту вніс на ваш розгляд законопроект під реєстраційним номером 10281 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законів України (щодо впорядкування податкового декларування).

До  законопроекту надійшло 19 пропозицій народних депутатів, з яких 15 враховано, 4  відхилено. Нагадую, що законопроектом пропонується чітко визначити в Податковому кодексі порядок декларування фізичними особами, які працюють виключно на одній роботі, та фізичними особами, які працюють на двох і більше роботах.

Пропонується, що фізичні особи, які працюють на одній роботі, незалежно від виду і розміру отриманого доходу, не  повинні подавати до 1 травня податкову декларацію. За таких осіб щокварталу звітується податковий агент, і в податкових органах є вся інформація про отриманий дохід та сплачені податки.  Ці ж фізичні особи за себе і  членів сім'ї вже до 1 квітня задекларували  доходи за місцем своєї роботи. Такий обов'язок встановлений згідно з Законом про засади і протидію корупції.

Що стосується фізичних осіб, які працюють на одній і більше роботах і отримують дохід вище за 120 мінімальних заробітних плат протягом року, для них залишаються ті самі зобов'язання – подавати дві декларації. Одну –по антикорупційному законодавству, а другу – по податковому законодавству. Тобто одну – до 1 квітня, а другу – до 1 травня. Також це стосується тих фізичних осіб державних службовців та працівників  державних установ, які отримують додаткові доходи  від такої діяльності, як наукова діяльність, від дивідендів, можливо, депозити та інші доходи, які не враховуються роботодавцем.

Таким чином комітет пропонує прийняти законопроект в другому читанні, який спростить процедуру декларування державними службовцями та фізичними особами, які працюють фактично на державу. Тому що це стосується  і лікарів, і  вчителів, і працівників комунальних служб, тобто всіх людей, які працюють на  одній роботі. Це сталося тому, що податкове законодавство приймалося з 1 січня 2011 року, а антикорупційне законодавство приймалося через рік, після прийняття Податкового кодексу. Тому ми пропонуємо зняти таке двояке тлумачення, щоб спростити ці процедури.

Тому пропонується   прийняти цей закон в другому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте по правках. Хто наполягає на цих поправках, будемо тоді їх голосувати.

Юрій Кармазін, ваша поправка врахована по суті. Ви на ній наполягаєте? 11-а. Ні.

Володимир Яворівський, 12 поправка. Мікрофон, будь ласка.

 

13:31:00

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко". Шановні колеги, мені видається, що коли ми приймали в першому читанні цей законопроект, то ця стаття, яку зараз ми обговорюємо, мені видається, що вона була набагато точнішою, коректнішою і зрозумілішою. І ті зміни, які в неї внесено, було законодавчо встановлених випадків її подання замінити на встановлених цим розділом випадків її подання. В мене таке враження, що це ще більше заплутує просто ситуацію. Через це я наполягаю на тому. щоби залишити чинну редакцію у першому читанні. Вона зрозумілі, вона логічна, вона стоїть на своєму місці. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Юрійович.

 

ХОМКТИННІК В.Ю. Фактично це мова йде про технічні речі, які не принципові. Але коли ми порадилися з Міністерством юстиції, то вийшли на таку редакцію. Вона не принципова, але все ж таки я пропоную, щоб вона залишилася в редакції комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 12 для її підтримки.

 

13:32:21

За-13

Поправка не підтримана.

Поправка 13, Валерій Бевз. Мікрофон. Наполягаєте на ній? Ні.

Джоджик – 14 поправка. Ярослав Джоджик, будь ласка. Наполягаєте на ній?

 

13:32:36

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія. Шановні колеги, обов'язкова процедура порівняння задекларованих доходів і видатків є своєрідним фундаментом можливої ефективної боротьби з корупцією. В реальному житті непоодинокі випадки, коли неозброєним оком видно, яка різниця між  доходами і видатками тієї чи іншої посадової особи. А в той же час жодної реакції правоохоронних органів відповідних немає.

Тому пропонована поправка полягає в тому, щоби зобов'язати орган податкової служби направляти до відповідних правоохоронних органів матеріали, відповідно яких виявлено невідповідність доходів і видатків. Або виявлено факти купівлі майна, товарів чи послуг за заниженими цінами, інших фактів, що можуть вказувати на корупційні дії. Прошу підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталію Юрійовичу, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Тобто мова йде фактично про те, щоб надати право, точніше не право, а зобов'язання податковій передавати всю інформацію в Службу безпеки України протягом 10 днів. Ми вважаємо, що це не доцільно. Якщо буде така потреба у Служби безпеки України взяти будь-яку інформацію, то в порядку координації між ДПС та СБУ це можливо зробити без будь-яких зобов'язань. Тому поправку пропонується відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, давайте так зараз будемо визначатись при голосуванні. Поправка начебто цікава. Але, я думаю, ми ж всі стоїмо на тому, що Служба безпеки повинна займатись безпекою держави, а не під час виборчих кампаній, щоб потім не було нарікань, що в когось там, якусь вимагають інформацію. Тому ви визначайтесь. Я поставлю на голосування. Якщо ця поправка і заслуговує на увагу, то очевидно після завершення політичної кампанії.

Я ставлю на голосування поправку 14 для її підтримки.

  

13:35:04

За-9

Рішення не прийнято.

Поправка 18, Володимира Яворівського.

Тут написано, що вона врахована по суті, в пропозиціях і Хомутинніка і Кармазіна.  Мікрофон, будь ласка, Володимира Яворівського.

 

13:35:21

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко". Я розумію, що щось. Якісь рештки, так би мовити, моєї пропозиції, вони враховані  в поправках Хомутинніка і Кармазіна. Одначе мені видається, що та поправка, яку я вніс, вона є точнішою.

В чому річ? Та річ у тому, що ви прекрасно знаєте і розумієте, що більшість сьогодні робить все для того, щоб не декларувати родичів своїх, на яких, до речі, записано дуже багато і майна, і коштів, і тому подібне. Через те, якщо ми хочемо справжньої прозорості і розуміння і ніхто нічого не ховає, через те моя поправка якраз і говорить про те, що особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця і держані службовці декларують майно, доходи, витрати, до речі, і витрати, і зобов'язання фінансового характеру відповідно до Закону про засади запобігання і протидії корупції.

У декларація зазначаються відомості про доходи та зобов'язання фінансового характеру, в тому числі за кордоном, а також відомості стосовно членів сім'ї. І ця поправка стосується і місцевого  самоврядування, і Президента, і народних депутатів, і тому подібне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити обґрунтування.

 

13:36:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Прошу за неї проголосувати. Вона дуже суттєва і не треба нічого боятися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталію Юрійовичу, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. В редакції…

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Пане Голово, я перепрошую, я хочу зробити заяву. Будь ласка. Тільки що стало відомо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон. Зачекайте, одну хвилинку. Давайте…

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. (Не чути)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку! Давайте… Ну, одну хвилинку, я прошу вас! Давайте, зараз зробите заяву, завершимо це питання.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Ми вимагаємо негайного виступу Генерального прокурора ………..  і негайного допуску лікарів, депутатів до Тимошенко, включаючи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба по-людськи сказати. Я зроблю. Але ж я йому пропоную, він же не хоче слухати.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я ще раз хочу сказати. І ще раз, поки не буде  Генерального прокурора, поки тут не буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, давайте таким чином. Давайте ми ж домовимося. Треба зробити… Ну, послухайте, я ж…   (Шум у залі)  

Я прошу вас!

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Ви хочете війну громадянську?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, ну не істеріть. Я прошу вас! Давайте таким чином… (Шум у залі)  Я прошу вас! Давайте таким… Якщо треба зробити заяву… Ну ви можете послухати чи ні? давайте ми зараз завершимо  розгляд  цього питання, ви зробите, три хвилини, заяву. І потім приймем рішення. (Шум у залі)

 Я прошу вас по-людськи. Ну я прошу вас! Я вам сказав, якщо потрібно зробити заяву, я…(Шум у залі)

 Та при чому тут "хочете війну"? Ну що ви тут лякаєте мене війною? Що я роблю? Скажіть, що я не так роблю?

Робити заяву, якщо це потрібно, і потім прийняти рішення –  ви не хочете слухати. Що вам так ще зробить, скажіть, будь ласка?

Я прошу вас, давайте ми от зараз завершимо питання, потім зробимо заяву. Нема проблеми. Я вас по-людськи прошу. Я вас прошу!

Я ставлю на голосування поправку 18 Володимира Яворівського.

 

13:39:33

За-3

Всі інші поправки враховані. Ні, ще Ярослав Джоджика 19 поправка. (Шум у залі)

 Ну ми ж домовилися, зараз одне ще голосування, завершимо розгляд питання. Я не можу переривати, ну що ви не хочете зрозуміть! Ну ви ж нормальні люди, дорослі.

Не наполягає. Всі інші поправки проголосовані. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту закону (реєстраційний номер 10281). Будь ласка, голосуйте.

 

13:40:17

За-256

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я просив би вас не заперечувати, я б дав слово для  виступу Пашинському, 3 хвилини. Будь ласка. Нема заперечень? Ну, щоб не збурювати. Будь ласка. Ну, я прошу вас. Буде далі крик стояти.

 

13:40:35

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні громадяни, шановні колеги, у кого осталась ще капля совісті! Я змушений проінформувати про безпрецедентний, дикий випадок, який стався 4 дні назад під час транспортування Юлії Володимирівни до лікарні. Конвоєм було примінено силу, її ударили ногою в живіт, у неї на животі гематома, їй викручували руки і нанесли декілька ударів в туловище. Відповідну заяву Юлія Володимирівна зареєструвала ще в понеділок. Саме тому в понеділок цілу добу не допускали Власенка. Саме тому сьогодні вони до обіду теж його не запускали.

Я від імені фракції "Батьківщина" БЮТ і, думаю, і від імені фракції "Наша Україна" заявляю офіційно. Ми не підемо з цього місця, поки тут не буде Генерального прокурора з детальними поясненнями. Ми не підемо звідси, поки тут не буде керівника фашистської служби, яка зараз займається ув'язненими, і поки не буде рішення про допуск народних депутатів, медиків, в тому числі від Партії регіонів, до Юлії Володимирівни для її огляду. Ми вимагаємо це негайно і з цього місця не підемо.

І я ще раз хочу звернутись до народу України. Режим Януковича сьогодні перейшов всі межі. Це початок, я вже не знаю, чого. Я ще раз хочу сказати, це все погано закінчиться. Подумайте про себе і про своє майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, з цього приводу давайте таким чином. Я зараз терміново зроблю запит, щоб надали нам офіційно письмову інформацію від Генеральної прокуратури, пенітенціарної… Ну, одну хвилинку, ну, хлопці, ну, ви послухайте! Від пенітенціарної системи і від Міністерства охорони здоров'я, а далі будемо розглядати. Давайте проект відповідний, рішення коли є, давайте вносьте і будемо розглядати. Я ж що проти чи що?

Так допустили ж адвоката ж. Ну, так я ж виконав те, що волевиявлення було реалізовано. Ну, все ж було виконано, так, що ви ще від мене хочете? Зараз я надам відповідну інформацію, попрошу…  Тому давайте таким чином. Я ранкове засідання Верховної  Ради України оголошую закритим. Звернусь за письмовою інформацією.

А перед цим, будь ласка, мікрофон Шершуна, хай проінформує про результати виборів.  (Шум у залі) Ну, одну хвилинку! Дайте мені зараз можливість… зробити.

Слово має голова Лічильної комісії Шершун, будь ласка.  

(Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

 

13:43:16

ШЕРШУН М.Х.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Протокол номер два засідання Лічильної комісії Верховної  Ради України.

Присутні: Шершун, голова Лічильної комісії, заступник голови Лічильної комісії В'язівський, секретар Лічильної комісії Шаго, члени Лічильної комісії.

Слухали: про підсумки таємного голосування про призначення на посаду Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини.

У бюлетень для таємного голосування про призначення на посаду Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини була включена кандидатура Лутковської Валерії Володимирівні.

На підставі результатів таємного голосування Лічильна комісія встановила:

кількість народних депутатів України, повноваження яких визнані – 450;

кількість народних депутатів України, які одержали бюлетені для таємного голосування – 273;

кількість народних депутатів України, які взяли участь у голосуванні – 269;

кількість бюлетенів, визнаних недійсними – 3;

не підтримано жодного кандидата – 14;

прізвище та ім'я по-батькові кандидата – Лутковська Валерія Володимирівна;

кількість голосів, поданих за кандидата – 252.

Відповідно до пункту 17 частини 1 статті 85 Конституції України, статей 6 та 7 Закону України "Про Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини" та глави 7 Закону України "Про Регламент Верховної  Ради України" Лічильна комісія вирішила: вважати призначеною на посаду Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини Лутковську Валерію Володимирівну.

Голова Лічильної комісії, заступник, секретар Лічильної комісії, члени Лічильної комісії підписи є. Є окрема думка депутата В'язівського і Олійник. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Одну хвилинку. Дайте завершити.

Ранкове засідання, прошу заспокоїтись! Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку