ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

13 квітня 2012 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

10:01:48

Зареєструвалися картками в сесійній залі 411 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати, у засіданні Верховної Ради України беруть участь  Прем`єр-міністр України та члени Кабінету Міністрів  України. (Оплески) 

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народного депутата України Болюри   Антоніни Володимирівни. Прошу привітати нашу колегу і побажати  міцного здоров'я. (Оплески) 

 Шановні народні депутати, надаю вам інформацію  про  результати роботи Верховної Ради України на пленарних  засіданнях 12 квітня 2012 року.  Розглянуто  17 питань порядку денного, за результатами  їх розгляду:  прийнято 6 законів та 14 постанов, один законопроект прийнято за основу, 12 законопроектів  та 2 проекти постанов відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України у п'ятницю з 10 до 11 години проводиться "година запитань до Уряду". Шановні колеги, представники депутатських фракцій та груп внесли пропозиції, щоб під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів України щодо ситуації в пенітенціарній системі України. Депутатські фракції: Партія регіонів, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", Комуністична партія України, Народна Партія України, керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної Ради України, заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України про запитання, на які вони пропонують Кабінету Міністрів України надати вичерпні відповіді.

Шановні народні депутати, пропонується такий порядок проведення "години запитань до Уряду". На запитання до уряду від депутатських фракцій і груп письмові буде відповідати міністр юстиції України Олександр Володимирович Лавринович, 30 хвилин. Решту часу відвести для того, щоб депутати могли ставити запитання безпосередньо членам Кабінету Міністрів України. Немає заперечень? Немає.

Я запрошую до трибуни… Шановні колеги, так Кабінет Міністрів пропонує, щоб відповідав голова пенітенціарної системи, а коли буде потрібно, ставити запитання ви можете міністру юстиції і безпосередньо всім присутнім членам Кабінету Міністрів. Погоджуємось?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове, письмове, а потім, да….

Тому, будь ласка, я запрошую голову Державної пенітенціарної служби України Лісіцкова Олександра Володимировича, будь ласка.

Я просив би вас почергово на письмові запитання від фракцій відповідати коротко, а потім, якщо будуть питання від народних депутатів безпосередньо. Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Спочатку дозвольте коротко охарактеризувати кримінально-виконавчу систему України. На даний час в підрозділах служби перебуває 141 кримінально-виконавча установа, 33 слідчих ізолятори, вісім виховних колоній та 703 підрозділи кримінально-виконавчої інспекції. Загальна чисельність засуджених та ув'язнених складає близько 300 тисяч осіб, з яких 153 тисячі 800 тримаються у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань, 145 тисяч 200 перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції. У теперішній час майже кожен сьомий засуджений відбуває покарання за навмисне вбивство, кожен четвертий - за розбій, грабіж або вимагання. Майже кожен восьмий - за навмисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Близько 80 відсотків осіб, які відбувають покарання, засуджених до тяжких або особливо тяжких злочинів.

1 тисяча 767 осіб відбуває покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Близько половини засуджених відбувають покарання вдруге і більше разів, що вказує на їх стійку криміногенну мотивацію.

Виробництво Державної пенітенціарної служби представляє 128 підприємств промислових та 11 сільськогосподарських підприємств, в  яких працює майже 40 тисяч осіб.

У  розпорядженні служби є сільськогосподарські підприємства, в яких є земельні ділянки, майже 50 тисяч гектарів сільських угідь, з яких 75 гектарів - це рілля.

На кінець 2011 року на підприємствах із сільськогосподарським профілем виробництва утримувалось майже 31 тисяча голів худоби, близько 23 тисяч птиці. Діяльність Державної пенітенціарної служби України забезпечують майже 46 тисяч 500 працівників  при штатній чисельності 52 тисячі 500 посад.

Аналіз свідчить про наявність у діяльності органів, установ виконання покарань та слідчих ізоляторах ряду системних проблемних питань, більшість з яких залишилися на спадок ще з Радянського Союзу. Я хотів би зосередити увагу, насамперед, на проблемах діяльності системи та заходах, що вживаються для їх розв’язання.

Перше - це складна ситуація з розміщенням осіб, взятих під варту і засуджених у слідчих ізоляторах. З 32 слідчих ізоляторів, які функціонують сьогодні, 14 забудовані понад 200 років, львівським слідчим ізоляторам через рік буде 400 років, 26 розташовано в центральних частинах міста та ускладнює реалізацію заходів з покращання умов тримання.

Друге - дефіцит жилої площі в установах виконання покарань для виконання вимог Закону України від 21 січня 2010 року "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань", згідно з яким з 1 січня 2012 року передбачене збільшення до 4 квадратних метрів норми житлової площі на одного засудженого, та встановлено, що вони, як правило, повинні триматися в приміщеннях блочного типу.

Третє. Недостатньо місць для тримання осіб засуджених до довічного позбавлення волі.

Четверте. Недостатня ефективність системи охорони здоров'я засуджених та ув’язнених, моральне та фізичне застаріле обладнання.

П'яте. Недостатній рівень забезпечення установ виконання покарань  спеціальною технікою та інженерно-технічними засобами охорони й нагляду та засобами виявлення заборонених предметів.

Шосте. Складний стан сфери виробничої діяльності підприємств, установ виконання покарань,  морально застаріле та  фізичне зношення обладнань.

Сьоме. Відсутність пільгових систем оподаткування підприємств, установ виконання покарань і загальна заборгованість минулих років сягла майже  140 мільйонів гривень.

Критичний стан об’єктів інженерної інфраструктури внаслідок їх повного фізичного зносу, що, з одного боку, не дає можливість забезпечення належної умови тримання, а, з іншого, призводить до неефективного витрачання енергоносіїв та бюджетних коштів на їх оплату.

Низький рівень соціальної захищеності та заробітної плати персоналу, що робить професію малопрестижною та створює умови для виникнення корупційних ризиків. Практично всі урядові програми, спрямовані на реформування  вітчизняної і кримінальної виконавчої системи, не досягли  своєї мети внаслідок відсутності комплексного підходу та цілісності стратегії, а  також недостатнього фінансування та неефективного використання виділених державних коштів. Зокрема, Державна програма покращання умов тримання засуджених та осіб, взятих під варту,  2006-2010 роки, затверджена  Постановою України від 3 серпня 2006 року, фактично провалена через  недостатнє фінансування, яке склали на той час всього 5 відсотків із запланованих обсягів.

Незважаючи   на те, що протягом  останніх років  поступово збільшився  обсяг фінансування кримінально-виконавчої системи, на  2012 рік Державній  пенітенціарній службі  встановлено видатки  по загальному фонду державного бюджету в сумі 2,6 мільярди гривень, що забезпечує  розрахункову потребу всього лише на 35,4  відсотки.

Разом з тим, керівництвом служби вживаються заходи  щодо поліпшення стану справ, виходячи із існуючих можливостей. Завдяки вжитим заходам лише протягом  2011 року на будівництво, реконструкцію та ремонти об'єктів  кримінально-виконавчої служби профінансовано  14,2 мільйони гривень, що  дозволило завершити будівництво та ввести в експлуатацію новий  режимний корпус на 180 місць для тримання жінок в Київському слідчому ізоляторі, будівництво якого розпочато  в 2006 році та законсервовано в   2009 році (майже половина облаштування приміщень цього об'єкту виконана власними силами), облаштувати сектор максимального рівня безпеки на 152 місця для тримання засуджених на певних строк, виконати капітальний та поточний ремонти  на 183 об'єктах кримінально-виконавчої служби.

З метою розвантаження на слідчих ізоляторах та вирішення проблеми із розміщенням ув'язнених на території виправних колоній організовано 44 дільниці слідчих ізоляторів, загальна кількість яких 1282 місця. Також за межі слідчих ізоляторів винесені арештні доми, які розташовані на території 36 виправних колоній та розраховані на тримання 1067 засуджених до арешту. Протягом року додатково введено 160 місць для тримання засуджених до довічного позбавлення волі. Усі зазначені об'єкти побудовані за сучасними проектами, що відповідають вимогам сьогодення на міжнародних стандартам.

Проводиться робота щодо перепрофілювання об'єктів Ірпінського виправного центру для створення слідчого ізолятору для Київської області. Завдяки вжитим заходам уже на поточний рік чисельність ув'язнених в слідчих ізоляторах зменшилась на 3 тисячі 141 особу або на 9,4 відсотки.

З метою покращання рівня медико-санітарного забезпечення засуджених та осіб узятих під варту в минулому році вперше за останні десятиріччя з держбюджету виділені кошти на придбання медичного обладнання на суму близько 80 мільйонів гривень, що дало змогу здійснити закупівлю 830 одиниць сучасного обладнання, яке дозволяє на різних стадіях виявляти, діагностувати і лікувати  туберкульоз та інші захворювання. У рамках реалізації технічного розвитку на 2011-2015 роки в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах впроваджено 1778 одиниць сучасної техніки засобів охорони; опрацьовано питання запровадження процедури досудового розслідування та судового провадження у режимі відеоконференції. Даний проект уже впроваджується в п'яти областях країни.

Підприємств та установи виконання покарань за минулий рік виготовили продукції та надано промислових послуг на суму 544 мільйона гривень, що на 20 відсотків більше ніж у 2010 році. Позитивні зрушення у їх діяльності дали змогу розпочати поетапне оновлення матеріально-технічно бази.

У рамках реалізації заходів, передбачених комплексною програмою забезпечення житлом військовослужбовців та деяких інших осіб, протягом 2010-2011 року введено в експлуатацію житлові будинки загальною площею 8 тисяч квадратних метрів у містах Самбір Львівської області, місті Ізяслав Хмельницької області. Введено в експлуатацію гуртожиток для персоналу Свердловської виправної колонії в Луганській області. Найближчим часом ключі від нових квартир отримають 54 сім'ї працівників у новому житловому будинку, будівництво якого  за сприянням уряду було завершено в минулому році у місті Чернігів.

В порівнянні з минулим роком на 8,2 відсотки збільшено фінансування на грошове утримання персоналу, що дозволило підняти рівень мінімального грошового забезпечення контрактників до рівня не нижче 1450 гривень і молодшим офіцерам не нижче 2100 гривень, що на 10-15 відсотків більше ніж у минулому році.

В минулому році за дорученням Президента України розпорядженням уряду утворено інститут кримінально-виконавчої служби, в якому на даний час навчається 358 курсантів та слухачів. Для подальшого вирішення проблемних питань діяльності пенітенціарної системи спільно з Міністерством юстиції України розроблено проект концепції, відповідно до якого протягом 2012-2017 років планується залучити 3 мільярди гривень.

Ми розраховуємо на те, що найближчим часом буде прийнято, що уже прийнятий, прийнятий Кримінально-процесуальний кодекс, завдяки якому очікується зниження чисельності ув'язнених у слідчих ізоляторах щонайменше на 15 відсотків. Крім цього, з метою приведення умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, у відповідність до європейських стандартів необхідно прийняти законодавчі акти, які спрямовані на створення в Україні систем апробації, законодавчо врегулювати питання закупівлі  установами виконання покарань і слідчими ізоляторами товарів, виготовлених власними підприємствами; вирішити питання щодо списання податкового боргу підприємствам і установам виконання покарань, створення механізму погашення боргів до Пенсіонного фонду України і введення спеціального режиму оподаткування, збільшити у 2012 році фінансування на 1 мільярд гривень для вирішення нагальних проблем пенітенціарної служби, у тому числі для забезпечення діяльності слідчих ізоляторів у відповідності з вимогами чинного законодавства. Це потреба така составляет 290 миллионов гривен.

За браком часу, звичайно, я не можу поінформувати вас про всі аспекти роботи пенітенціарної служби. Хочу запевнити, що робота з подальшого удосконалення механізму дотримання прав людини в місцях позбавлення волі та запровадження європейських стандартів будуть продовжуватися. Кінцева мета – побудова в Україні сучасної моделі кримінально-виконавчої системи, діяльність якої ґрунтується на принципах законності, гуманізму та дотримання прав людини. Дякую за увагу.

Ну, і дозвольте, если відповідь на запитання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, можливо… Ми заслухали інформацію, можливо, тепер давайте одразу на запитання запишіться і будемо ставити запитання. Будь ласка, запишіться на запитання.

Василь Кисельов, фракція  Партія регіонів, будь ласка. Василь Олексійович, ваше питання.

 

10:19:23

КИСЕЛЬОВ В.О.

Уважаемые  коллеги,  уважаемый Владимир Михайлович, у меня вопрос будет  к Валерию Ивановичу  Хорошковскому.

Уважаемый Валерий Иванович,  в последнее время практически систематически ни один  рейс из Борисполя в Симферополь, по крайней мере аэрокомпания "Аэросвит"  не выполняет своевременно. Задержки 1, 2, вчера уже  3 часа - и никто ничего не объясняет.   Причины разные: нету оплаты за услуги аэропорта,  отсутствие самолетов и так далее. Можете себе представить, что говорят люди, в том числе и иностранцы,  о нашей  власти и нашей стране. В статье 100 предусмотрено ответственность авиаперевозчиков за такие срывы, но, поверьте,  себе дороже  с ними связываться, никто   с ними связываться не хочет.

Поэтому я предлагаю, может, стоит завезти пару иностранных авиакомпаний  в страну, если не хочет "Аеросвіт". Пусть те, кто хочет и может, выполняют  эти рейсы. Но нельзя же  накануне Евро делать …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Валерій Іванович. Мікрофон, будь ласка, в ложі уряду.

 

ХОРОШКОВСЬКИЙ В.І. Це насправді не потребує зараз відповіді. Я дякую за запитання.  Ми  розглянемо і приймемо рішення відносно можливості запуску іноземних компаній на наш ринок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сінченко, фракція Народної Партії, будь ласка, ваше питання.

 

10:21:09

СІНЧЕНКО В.М.

Прошу слово передати Зарубінському Олегу Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

10:21:16

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! В мене запитання до Анатолія Михайловича Близнюка. Анатолій Михайлович, я кілька років піднімаю питання методології нарахування тарифів, комунальних послуг зокрема, теми, яка стосується мільйонів людей. Мова йде про методологію нарахування оцих комунальних послуг на утримання будинків. Дивіться, за  старою постановою, яка була прийнята, Бог знає коли, такі речі, як, наприклад, вивезення сміття, залежать від квартири метражу, а не від кількості людей, які проживають в квартирі. Яке це має відношення? Хто смітить? Бабуся, яка живе в двокімнатній квартирі, чи п’ять чоловік, які на цій же площадці живуть і смітять більше? А там серйозні набігають гроші.

Другий момент. Прибирання під’їздів залежить від метражу квартири, а не від кількості людей, які там проживають. І таких речей у нарахуванні абсурдних речей є багато…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

БЛИЗНЮК А.М. Я дякую за запитання. Це не стара постанова. Це постанова того року, 1 червня 2011 року. І там було прийнято рішення про персоніфікацію і для  кожного, я перепрошую, це є така постанова, для кожного будинку окремо міська влада, міськвиконком повинен зробити цей розрахунок. І він у всій державі зроблений.

Є роботи, які треба виконувати для утримання будинку, і це є, скажемо так, як матеріал, який наданий виконкомам, і вони зробили ці розрахунки, тому ця робота вся є.

А те, що немає контролю чи хтось не хоче, чи не може цього робити, це вже інша справа, але методологія така розроблена є і працює.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Косів, фракція "БЮТ – "Батьківщина".  

 

10:23:30

КОСІВ М.В.

Від фракції "БЮТ – "Батьківщина" питання поставить Павловський Андрій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, мікрофон, будь ласка.

 

10:23:37

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, депутат з блоку політично ув’язненої Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Питання Лісіцкову. Минулого тижня на телеканалах пройшов документальний фільм "Лук'янівка – тюрма номер один". Факти, наведені у фільмі, жахливі. Це треба подивитись всім. Людей катують, знущаються над ними, затримані по черзі сплять, їдять, не можуть сидіти, не вистачає місць. Особи, вину яких не доведено судом, стають жертвами цієї жорстокої, нелюдської системи. Як ви допускаєте таке у вашому відомстві? Коли нарешті умови утримання в ЗІСО ще не винних, не доведену вину яких людей буде поліпшено? Коли вони стануть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ваша відповідь.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую. Дякую, шановний народний депутат. Значить, по даному вопросу, по даним публікаціям были проведены служебные расследования и еще проходят. В настоящее время проведены служебные расследования на уровне управления Державной пенитенциарной службы по Киеву и Киевской области. Значит, те факты, которые были представлены обществу, значит, основная часть – они не подтверждаются. Вот.

Проблемные вопросы….они не подтверждаются, я еще раз говорю. Значит, проверка продолжается. В том числе,  и проверка проводится прокуратурой и центральным аппаратом Державної пенітенціарної служби. Вот.

Я вам скажу, что мы, значит, изъяли определенные электронные носители, вот, по определенных засуджених. Мы передали эти все материалы, значит, в прокуратуру, так. И на сегодня мы видим, что произошел и проходят определенные фотомонтажи  так называемые.

Поэтому давайте дождемся выводов прокуратуры, в порядке 97-ой они проводят проверку,  и будет дана соответствующая правовая оценка.

О том, что мы делаем, я уже сказал. Мы сделали уже столько, сколько не делалось годами или десятилетиями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Будь ласка.

 

10:26:29

СОБОЛЄВ С.В.

Прошу передати слово Добряку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Добряк мікрофон.

 

10:26:36

ДОБРЯК Є.Д.

Добряк, "БЮТ – "Батьківщина". По-перше, я хотів би доповідаючому сказати, що в слідчих ізоляторах засуджених немає, там є підслідні. Це перше. Ви не знаєте, хто у вас знаходиться. Це перше.

Друге. Скажіть, будь ласка, навіщо було влаштовувати показуху всьому світу і журналістам в Качанівській колонії, коли ви показували обладнання для лікування Юлії Тимошенко? Скажіть, будь ласка, це обладнання взагалі не було призначено для лікування неврологічної або нейрохірургічної хворої? І навіщо ці прилади було брати з харківських лікарень, від людей відривати, для того щоб показати журналістам і всьому світу що ви такі гарні? Навіщо це було робити, скажіть, будь ласка?

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую за запитання, шановний народний депутат. Я вже доповідав, что впервые за десятилетия нам были выделены средства - 80 миллионов гривен, на которые было приобретено современное оборудование, которое мы разместили по нашим установам. И тут, действительно, нам есть, что показать, и слава Богу. Потому что с таким диагнозом в Качанівській установі лечится не только Юлия Владимировна, а с таким диагнозом у нас есть еще 150 женщин, которые там  отбывают наказание. Им тоже нужно такое оборудование, нужно для лечения. И я прошу вас понять правильно, что мы, у нас есть свои специалисты, та, где нам не хватает вопросов проконсультироваться, мы обращаемся в Министерство охраны здоровья. И спасибо  Министерству охраны здоровья, которые выделяет нам высокопрофессиональных специалистов, которые известны всему миру и у них лечится основная масса населения нашего государства.

Поэтому, вывод мой такой: кто хочет лечиться, тот лечиться. Вы понимаете? Да. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сербін передає право на постановку запитання Стецю, будь ласка, мікрофон, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Тільки прошу не кричати. Будь ласка, мікрофон.

 

10:28:54

СТЕЦЬ Ю.Я.

Ну, кричати не буду, очевидно. А, по-перше, я хочу, щоб голова пенітенціарної служби вибачився перед всім українським народом зараз за брехню, яку він говорить. Тому що в мене таке враження, що виступ був про те, як все у нас здорово. І таке враження, що ми з вами дивимося якісь різні програми, різне телебачення, різні фільми.

Питання. Чи ви бачили фільм Усова? Чи хоча б це, можливо, все ж таке доведе вас до думки, що треба вибачитись за ту неправду, яку ви зараз казали.

І друге. ви публічно заявили про те, що на 90 відсотків в цьому фільмі все те, що було показано є неправдою. Це автоматично означає, що ви визнали, що 10 відсотків є правдою, а це значить, що ви на десять відсотків як мінімум порушили закон. Тоді озвучте, що саме є правдою, на вашу думку? І так само скажіть, яке покарання за це ви особисто мажте понести, за ці 10 відсотків порушення проти прав людини, проти засуджених і арештованих в Київському СІЗО, і не тільки, в інших…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ваша відповідь.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую, шановний народний депутат. Я хотел бы ответить следующее, что проведено уже первоначальное служебное расследование, как я уже сказал, вот. И по этим, по каждому факту я лично просмотрел и каждый факт был выделен. Проведены опитування підслідних, проведены опитування, значит, сотрудников и так далее. Значит то, что касается наших недостатков я уже отразил.

Следственному изолятору, Киевскому следственному изолятору, к сожалению, уже больше 150 лет. Там есть корпуса екатерининские, столыпинские, брежневские и так далее. Естественно, эта инфраструктура, последние десятилетия не занимались этой инфраструктурой. Нами сделаны первые шаги, я их вам довел. Пусть это еще не решение комплекса всего мероприятия, но это уже мы идем вперед, мы наводим порядок. И нам есть о чем говорить.

По тем недостаткам, которые вы говорите, я действительно говорю, что необходимо производить ремонты в камерах, это действительно. Коммуникации, значит, коммуникации – это водоснабжение, теплоснабжение, канализация требует, естественно, капитальных ремонтов, чем мы и сейчас занимаемся. Но это не решается одним днем, это не решается одним днем.

Поэтому еще раз довожу, что будет завершена проверка центральным аппаратом, прокуратурой и все вопросы, которые были отражены в этом фильме, они будут доведены обществу. Вчера, кстати, я проводил пресс-конференцию с многими, более 20, значит, представителей различных средств массовой информации присутствовали, и мы подробно обсуждали, в частности и был там Усов, кстати говоря. Я с ним беседовал на эту тему. И беседа эта с ним продолжится. И…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все у вас чи… Антоніна Болюра, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:32:27

БОЛЮРА А.В.

Прошу передати  слово колезі Бондаренко Олені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Федорівна Бондаренко, будь ласка, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:32:40

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Олена Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Пане Лісіцков,  згідно зі статтею  24 Кримінально-виконавчого кодексу України народні депутати для здійснення контролю мають  право без спеціального дозволу відвідувати установи  виконання покарань. 16 березня  вранці вісім народних депутатів прибули  до Качанівської виправної колонії  номер 54 саме  з цією метою. З 9 до 11 години депутати безрезультатно домагалися  аби їх пропустили на територію, стоячи під воротами. Без жодних пояснень персонал не допускав депутатів. Ніхто з керівництва  не виходив.

На наше звернення щодо  кричущого порушення вимог КВК та Закону "Про статус народного депутата" надійшла відповідь виконуючого обов'язки  начальника колонії Колпащикова, де говориться, що депутати  до персоналу щодо їх допуску не зверталися.

Чи погоджуєтеся ви, що керівництво колонії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть своє питання.

 

БОНДАРЕНКО О.Ф. … що  керівництво колонії не лише порушило законодавство, а й вдалося до цинічної брехні? І  чи вважаєте ви, що винні повинні бути покарані, і чи вони будуть покарані?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую за запитання.

По данному факту мы дополнительно проведем служебное расследование. Я знаю, что этим вопросом мы занимались очень  предметно, и естественно дадим ответ. Я только одно скажу: что сотрудники знают законодательство и действуют четко в рамках существующего законодательства. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Матвєєв, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:34:27

МАТВЄЄВ В.Й.

От фракции Компартии Украины вопрос будет задавать Бевз Валерий Ананьевич.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Ананійович Бевз, будь ласка.

 

10:34:35

БЕВЗ В.А.

Дякую. Шановні колеги, тут зараз один відомий політик вимагав вибачатися генералу Лісіцкову, то я вам хочу сказати, що, по великому рахунку, треба спочатку вибачатися нам, парламентарям, тому що дали тільки сорок відсотків фінансування пенітенціарної системи, це перше.

Друге, мав би вибачатися Уряд, тому що немає державного замовлення і немає прив'язки підприємств, які сьогодні існують в цій системи до відповідних підприємств, які працюють взагалі у нас в державі. Мають вибачатися суди, тому що сьогодні в слідчих ізоляторах в нього знаходиться 34 тисячі чоловік із яких половина сидять вже від року до п'яти, от кому треба вибачатися.

А запитання таке в мене до генерала Лісіцкова, вибачте, що дещо затягнув, скажіть, будь ласка, чи правда, що сьогодні в слідчих ізоляторах знаходиться дві з половиною тисячі членів організованих злочинних угрупувань, які  сидять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити формулювання питання. Будь ласка.

 

10:35:36

БЕВЗ В.А.… які знаходяться там від року до п'яти і суди рішення по ним не приймають. Чи правда це? Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую, шановний народний депутат.

В настоящее время у нас на 01.04. в слідчих ізоляторах содержалось 35 тисяч 238 осіб, значит, в тому числі 2 тисячі 393 заарештованих до винесення вироку, які тримаються в слідчих ізоляторах понад один рік. Есть такие факты, и вот с принятием нового Криминально-процессуального кодекса, значит, мы предполагаем, что эта ситуация кардинально изменится. Наши буквально предварительные просчеты, мы посчитали, что более 15 процентов у нас уменьшится количество находящихся підслідних в следственных изоляторах. Но я  думаю, что этот процент будет больше. Поэтому… Ряд других мер еще предпринимается, действительно, по  наведению порядка, и мы активно этим вопросом занимаемся. Но сегодня в новом Криминально-процессуальном кодексе четко определены сроки расследования, досудового слідства и четко определены сроки розгляду тримання під вартою підозрюваного.

Поэтому, я думаю, в ближайшее время ситуация будет улучшаться и с этим вопросом порядок будет наводиться. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Гудима, фракція "БЮТ – "Батьківщина", будь ласка.

 

10:37:23

ГУДИМА О.М.

Прошу передати пану Уколову слово.

 

10:37:31

УКОЛОВ В.О.

Після фільму Усова весь світ і Україна побачили ті жахливі умови, в яких перебувають ув'язнені в Лук'янівському СІЗО.  Закликаю вас як народний депутат України після проведення перевірки подати у відставку в кращих традиціях європейських, тому що це неподобство, жах і порушення закону.

А тепер основне. Скажіть, будь ласка, на якій підставі у виправній Качанівській колонії може знаходитися слідчий ізолятор? Це є пряме порушення закону.

І ще одне питання. Як член Комітету з питань засобів масової інформації, свободи слова я попереджаю, що будь-які спроби порушити будь-які справи проти Усова за результатами його фільму будуть прямим визнанням всіх фактів, які він виклав у своєму фільмі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Я дякую за запитання, шановний народний депутат! Хочу следующий ответ дать. То, что касается дільниць следственных изоляторов, я вам уже докладывал, что у нас 44 по установам. Это, как говорится, вынужденная мера. Почему? Потому что, действительно, нехватка мест следственных изоляторов, 44 таких дільниць и создано по нашим установам, в которых более 2,5 тысяч находится подследственных лиц.

С Усовым, я уже сказал, что мы ведем, наоборот, диалог. И, я думаю, что этот диалог будет продолжен, и вообще со всеми журналистами, с представителями СМИ мы ведем диалог, и у нас есть контакт и общение. Потому что для нас такая информация необходима.

Что касается отставки. Все мы ходим под Богом, как говорится, и моя посада, и мое пребывание здесь зависит от того, как Господь мне отмерит сколько, ну и, естественно, Президент. Господь Бог! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рябека, будь ласка, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:39:51

РЯБЕКА О.Г.

Прошу слово передати Прокопчуку Юрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук, будь ласка, мікрофон.

 

10:39:59

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "Батьківщина". Пан Лісіцков, за умови відсутності в Україні справедливого незалежного суду, а після вчорашнього віроломного, в п’ятницю 13-го, в Страсну п’ятницю, о четвертій ранку без оголошення війни українському народові прийняття цього Кримінально-процесуального кодексу ви маєте очікувати вже не 36 тисяч осіб в ізоляторах, а, як мінімум, 70, а, може, й 200 тисяч. Тому що там відкрито все для того, щоб знищити український народ і всіх людей. І люди живуть там роками, все це бачили. Конституція України передбачає, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочинів, доки вину не доведено і встановлено обвинувальним вироком.

На сьогодні на кожного виділяється 8 гривень, на те, щоб їх прокормити. В тюрмах твориться бізнес, і ваша показуха на основі Качанівської колонії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершіть своє питання. Все у вас? Олександр Володимирович, будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую, шановний народний депутат. Еще раз говорю, мы не стремимся к показухе, мы честны и открыты для всех, и показываем на самом деле, какое положение дел есть в наших установах. Да, проблемы есть, они есть не только в Лукьяновском СИЗО, есть и в Донецком СИЗО, и в Симферопольском СИЗО, и в Одесском СИЗО, проблемы есть. Но они поступово,  и я вам скажу, очень активно решаются эти проблемы, и в этом мы видим свою задачу.

А то, что касается Уголовно-процессуального кодекса, я только хочу выразить благодарность нашим народным избранникам  за их труд, такой напряженный. И мы надеемся, что  действительно этот кодекс будет именно соблюдать права человека и послужит действительно гуманным, определенным целям и задачам, которые ставит перед нами наш народ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кирило Куликов,  фракція "Наша Україна – Народна  самооборона" .

 

10:42:16

КУЛИКОВ К.Б.

Дуже дякую. Шановні колеги, в мене запитання до міністра регіонального будівництва. Я перепрошую, пане  Лук'янов, до міністра регіонального будівництва та  міністра внутрішніх справ. Те, що  сьогодні відбувається в Києві, це, дійсно, не може мати іншу  назву, як руйнація історичної столиці. Дуже дякую.

Те, що сьогодні один почесний громадянин Дніпропетровська  руйнує Софію Київську, інший "донецький" руйнує Андріївський узвіз, як це може бути? Ви знаєте, що всі землі, які є в Києві, згідно до норм Земельного кодексу – це землі, які належать лише  до компетенції Верховної Ради України. Тому я  вимагаю від багатьох киян зупинити все це нахабне будівництво. Це по-перше.

Я звертаюсь до вас, шановний Володимире Михайловичу. Давайте створимо комісію в Києві, цей проект зареєстровано, по скасуванню рішень, які приймала ця нахабна Київрада…

 

БЛИЗНЮК А.М. Я дякую за запитання. Скажемо так, сказавши "а", треба казати "б", і "в", і весь алфавіт до кінця. Ми з вами вже не раз зустрічалися, тому… Є рівні влади. І давайте й приймати рішення. Як ми розуміємо, що хтось колись землю там розібрав, а тепер нею торгує чи щось робить, давайте приймати рішення, і  ви знаєте, як це - приймати рішення. А земля - вона зараз уже є в кого? Відкрийте "Комсомольську правду" - і побачите там, де, куди, чого. У нас уже є власність, тому з власністю треба  згідно закону  і вести себе. Тому є питання, але таким чином вони не розглядаються, як ви кажете.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Щодо створення ТСК, я  думаю, що нам треба підтримати цю пропозицію - і створити комісію, нехай предметно вивчить цю проблему. Це те, про що  говорив Анатолій Михайлович. Давайте  будемо приймати рішення.

Будь ласка,  Юрій Гнаткевич, фракція   "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:44:37

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановний пане Лісіцков, я почну з  доброго. Я висловлюю вам вдячність за те, що ви на моє прохання перевели мого помічника, якого нізащо засудили, нібито за вбивство,  14 років тому, з однієї колонії в іншу, де  близько живуть його родичі. Я  вам дякую. Але він  жаліється, що їх там  лікують - тільки знеболювальне дають,  тобто  реагування на лікування нормальне немає.

Ми читаємо з преси, що й досі Юлії Володимирівні Тимошенко тільки дають  знеболювальне. Луценкові дають тільки знеболювальне. Коли  лікувати будуть?  До речі, пан Ренат Кузьмін,  заступник  Генерального прокурора, похвалився, що в Качанівській колонії  аж 150 жінок хворіють хребтом, тобто, ну,  це ж серйозна проблема.  Можливо, якось ви  організуєте не тільки знеболювальне, а  й лікування цих хворих, бідних людей. Поясніть це, будь ласка, що ви плануєте.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую.  Дякую, шановний народний депутат. Я вас от особисто запрошую: давайте мы с вами  такую сделаем поездку и посмотрим, как лечат, и тогда  будем  доповідати народним депутатам і нашому суспільству. Я уверяю вас, что немножко у вас искаженная информация.

А то, что касается 150 женщин, действительно, они возмущаются, вот женщины, которые находятся в Качановской в частности установе. Действительно, они возмущаются, что одному,  значит, человеку создаются привилегированные  условия, а их лечат, но не так, как, может быть, им бы хотелось. Поэтому  мы это обязательно учтем.  

 Но поверьте, что  на сегодняшний день вопрос обеспечения, медицинского обеспечения,  лечения находится под каждодневным контролем, ежедневно мониторится и принимаются все необходимые меры, чтобы действительно там, где мы могли бы оказать помощь, мы ее оказываем и в этом нам очень активно помогает Министерство охраны здоровья. Спаисбо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Васютін передає право на  постановку питання Михайлу Чечетову. Будь ласка, Михайло Чечетов.

 

10:47:02

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Александр Владимирович, спасибо вам большое за  объективную, исчерпывающую, профессиональную информацию и профессиональные ответы.

Я хочу извиниться за эмоциональные перехлесты отдельных депутатов, но близость выборов кое-кому туманить мозги. Это у нас так депутаты себе рейтинг повышают, не работаю на избирателя, а вот так такими бестактными вопросами. Не обращайте внимания.

А теперь по сути, да. На сьогодні існують численні проблеми щодо соціальної адаптації осіб звільнених з місць позбавлення волі. Такі особи зазвичай не мають житла та не можуть працевлаштуватися. Як наслідок, звільненні з місць позбавлення волі особи не можуть знайти свого місця у суспільств іі вимушені повертатися до злочинної діяльності.

Які заходи вживаються для соціальної адаптації осіб звільнених з місць позбавлення волі та профілактика рецидиву вчинення злочинів?

Я понимаю, что это вопрос государственный, здесь и парламент должен нести лепту и Кабинет Министров. Ну как видится, именно с вашей должности, вот именно решение этой проблемы? Да. Спасибо.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую. Дякую, шановний народний депутат. У 2011 році з установ виконання покарань звільнено понад 40 тисяч 242 особи. Какая работа проводилась.

Ну, во-первых,  з місцевими органами самоврядування. Ми 39 тисяч 563 особи направили, значить, по месту жительства. Естественно здесь уже включается в работу наша криминально-исполнительная инспекция. Проводятся непосредственные встречи вот с руководителями данных органов, и решается вопрос по их трудовой адаптации.

Но мы эту работу начинаем не только, когда человек уходит с установы, а когда только прибыл. И это самый главный вопрос - вопрос ресоциализации. То есть больше 70 процентов,  кто попадает к нам, не имеет профессии, они не умеют работать, они не знают, как это все делать. 50 процентов, даже пятьдесят, где-то, шесть-семь процентов не имеют образования, среднего образования. Поэтому  я хочу вам довести, что в наших установах функционирует более 70 школ, у нас есть профтехобразование, мы обучаем 80 профессиям. Для этого нам и нужно производство. Когда человек научился, себя показал на производстве, овладел той или иной профессией, естественно, ему легче адаптироваться или, как мы говорим, вот этот процесс ресоциализации проходит активней.

К сожалению, у нас много больных, вот. У нас на сегодняшний день где-то 4800 – это туббольных. И уже порядка более 6 тысяч – это ВИЧ-инфицированных. Ну, и другие заболевания. Здесь мы поддерживаем очень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка. Все у вас?

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Да, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Шустік, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:50:25

ШУСТІК О.Ю.

Прошу передати слово колезі Стецю. Стець, Стець!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стець, будь ласка, мікрофон.

 

10:50:32

СТЕЦЬ Ю.Я.

Пане голово пенітенціарної служби, ви напевно мене не зрозуміли, я повторюю ще раз своє питання. Я тут. В мене таке відчуття, ще раз, що ви не розумієте, що відбувається в країні і в ввіреній вам службі, яку ви очолюєте.

По-перше, хотів би вас запитати. Ви кажете, ви будете виправляти ситуацію. Ну, так от, поясніть, будь ласка, зараз, як ви збираєтеся виправляти ситуацію з Луценко, з Тимошенко, що стосується здоров'я, яке вони втратили в ввірених вам закладах?

І поясніть, будь ласка, як ви збираєтеся виправляти ситуацію, ви тут про Господа Бога згадали, ну, так от, як ви збираєтесь виправляти ситуацію з тими загиблими людьми в СІЗО і в тюрмах? Можливо ви збираєтесь їх воскрешати?

 І останнє. Тут колега з правого боку, так, з провладної партії, говорить про те, що не звертайте увагу. Дійсно, не звертайте увагу на українських журналістів, на

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчуйте, будь ласка.

 

10:51:38

СТЕЦЬ Ю.Я.

Не звертайте увагу на всіх, хто звертається зараз до вас, до українського парламенту, до уряду, до Президента. Можливо, ви колись з вашими засудженими поміняєтесь через це місцями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую за запитання, шановний народний депутат. Я хотел бы ответить следующее, что я розумію державну мову и хотел бы следующее сказать, что действительно делается, я уже привел тут цифры, что делается по наведению порядка.  Ниши контакты с громадскістю поддерживаются очень тесные. У нас создана громадська рада, в которой насчитывается 25 независимых экспертов. У нас есть научный совет, который, общественный, который насчитывает более 30 науковців.

Мы буквально ежемесячно встречаемся с представителями средств массовой информации. И вот вчера была эта встреча, буквально 25-26 числа мы будем проводить очередную пресс-конференцию и я вас приглашаю, значит, поприсутствовать. То есть у нас контакт есть. И ни в коем случае никаких выпадов с нашей стороны нет.

Проблемы, я уже сказал, накопились у нас, они действительно не один год, ни одно десятилетие накапливались. Поэтому доведены основные моменты. Основной момент – это разработана концепция, которая предусматривает развитие и совершенствование нашей службы. И поверьте, мы приложим максимум усилий для того, чтобы данные мероприятия юыли решены.

То, что касается Луценка, Тимошенко, других осужденных или підслідних, значит, поверьте, что наша задача и состоит, и мы видим эту задачу, состоит в том, чтобы оказать всяческую медицинскую помощь. И нам нечего скрывать и нечего бояться, мы эту помощь оказываем. Другое дело, воспринимают…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Валерій Камчатний, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:54:10

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Валерій Камчатний, Харківщина.

У мене запитання до віце-прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я Богатирьової Раїси Василівни. Зокрема, я, користуючись нагодою, хочу подякувати  від імені харківських молодих мам за  відкриття за відкриття прекрасного і сучасного перинотального центру  у структурі нашої харківської обласної лікарні – це, дійсно, європейського рівня заклад.

А запитання пов'язане з підготовкою до "Євро-1012". Наше місто, як відомо, відноситься  до  одного з чотирьох міст, яке буде приймати Євро і дуже цікавить питання я, яким чином буде організоване надання медичної допомоги  іноземцям, які прибувають на чемпіонат, зокрема тих, хто  мають медичну страховку? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Раїсо Василівно.

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. Дякую за запитання, шановні народні депутати. Відповідно до доручення уряду  Міністерством охорони здоров'я опрацьований наказ у містах проведення Євро, розроблені маршрути, як будуть доставлятися хворі, яким потрібно буде  або діагностична, або клінічна  допомога;  визначені медичні   заклади для лікування і для діагностики таких хворих. Всі медики, які будуть залучатися до надання медичної допомоги – це медики, які  працюють за цими своїми професіями  багато років. Тобто створені всі можливості як організаційно-технічного плану, так і медичного, в тому числі і медикаментозного забезпечення, для того щоб всі, кому буде необхідна така допомога, її отримали вчасно. Окрім того, посилена увага до санітарно-епідемічних заходів, які будуть здійснюватися під час проведення Євро. Ви знаєте, що це влітку буде відбуватися, то ці заклади також будуть посилені і по маршрутах слідування туристів, які будуть перебувати під час проведення Євро на території України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:56:29

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую. В мене питання до Голови пенітенціарної служби. Ви знаєте, продивившись фільм оцього журналіста Усова, от мене особисто цей фільм взірвав. Я хочу сказати, що мозок мій просто розплавився після того, що я побачив. Ви сьогодні доповідали про те, що нібито не вистачає грошей, нібито не вистачає якоїсь там допомоги з боку держави. А я хочу сказати, що питання, яке було підняте зокрема в огляді Лук'янівського СІЗО, це питання людяності, тобто дбалого, нормального відношення одного християнина до іншого, тому що без цього жити не можна. Я хочу вам сказати, що ті умови, яких тримаються ці люди, на мій погляд, вони створюються штучно і виключно штучно, можливо, заради того, щоб позбавити цих людей права на гідне життя навіть з урахуванням того, що ці люди ще не отримали остаточного вироку суду. Я вам хотів би сказати, що люди, які не мають садистських схильностей та живуть в мирі зі своєю совістю, не зможуть вести себе так, допускаючи такі тортури.

А питання до вас наступне. Скажіть, будь ласка, …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександре Володимировичу. Ну, завершіть формулювання питання, будь ласка.

 

10:57:48

КАПЛІЄНКО В.В.

Питання наступне. В який спосіб системи пенітенціарні взагалі в цій службі проводиться психологічний відбір кадрів, які працюють в цій системі? Дякую.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую. Дякую, шановний народний депутат. Я вас запрошую, когда у вас будет время, значит, давайте вместе  посетим следственный изолятор, пройдем, посмотрим, действительно, посмотрим те зрушення, які є і те недоліки, які є там. И я думаю, что вместе мы быстрее наведем порядок, это первое.

Второе, я вам скажу и я уже доповідал, что, к сожалению, вот буквально за 20 лет существования службы, значит, у нас отсутствовал ВУЗ,  высший, высшее учебное заведение. И благодаря вот дорученню Президента Уряду нашему в том году создан Институт Державної виконавчої служби при Академии МВД Украины. Естественно, это нам позволит готовить высококлассных специалистов. И я уже довел, что более 360 ребят учатся, ребята учатся, пришли добровольно, был конкурс определенный. Естественно, они верят в ту профессию и тому делу, которому они посвящают свою жизнь. Наша задача – помочь этим молодым людям, что мы и делаем. Профессия непростая, профессия сложная, действительно, почему я и обращал ваше внимание, что необходимо здесь, действительно, підтримка и народных избранников, и спасибо вам, вот что вы меня, как говориться, выслушали. И я надеюсь на то, что будет, действительно, вот совместная работа, направленная на улучшение положения дел. Потому что, действительно, условия содержания то ли підслідних, то ли осужденных зависит от того, какой там персонал будет работать. И мы это прекрасно понимаем, и нацеливаем вот, действительно, на воспитание нормального образа, как говориться, привабливого образа нашего сотрудника, который будет работать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Козуб, фракція Партії регіонів.

 

11:00:22

КОЗУБ О.А.

Прошу передати слово народному депутату Сухому Ярославу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

11:00:28

СУХИЙ Я.М.

Дякую.

Шановний Олександр Володимирович, проблематика пенітенціарної системи в Україні не сьогоднішня, Україна успадкувала від Радянського Союзу імідж "страны сидельцев", величезна кількість людей, котрі перебувають під арештом,  і, безумовно, що дуже важко і не так-то просто і менталітет людський долати, і вам підбирати кадри, і вирішувати ваші матеріальні проблеми.

 Я думаю, що однією з умов, і коли б не було цих балачок, якби був налагоджений реальний громадський контроль за діяльністю установ виконання покарання, законодавством передбачено можливість здійснення такого громадського контролю. Якби можна було, скажіть декілька слів, що ви робите для того, щоб такий контроль був дієвий, і комплексний, і систематичний. А я вам бажаю як представнику важливої державної інституції успіху і хорошого здоров’я!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЛІСІЦКОВ О.В. Дякую, шановний народний депутат! Я вже доповідав і ще раз скажу, що при Державній пенітенціарній службі в центральному апараті створена громадська рада. Це незалежний орган, суспільний орган, який налічує 25 представників. Причому це представники зі своїми поглядами, зі своїми напрацюваннями, які нас і підтримують, і в той же час дають можливість послухати їх настанови. Ці засідання проходять у нас регулярно.

Также созданы при каждой  областной администрации наблюдательные советы, которые имеют право посещать наши учреждения. Полномочия наблюдательных советов эти очень велики, и мы надеемся на такое сотрудничество.

Работа эта идет, и чем она измеряется? Измеряется тем, когда будет больше порядка в наших установах. Я уже вам приводил примеры, что, к сожалению, в установах наших контингент непростой, с которым нужно работать. Это более 70 процентов действительно те, которые совершили тяжкие преступления или неоднократно совершили преступления. Естественно, с этими людьми нужно работать, в чем мы и видим задачу.

То, что касается нашего личного состава, проблема есть, вы уже услышали, какой некомплект. На сегодняшний день некомплект нашего личного состава - это более 16 процентов.

Мы видим пути решения данного вопроса. Допустим, когда я принимал службу, наш сотрудник получал заработную плату 850-900 гривен, сейчас это уже почти полторы тысячи. Да, это не много, но это шаг вперед, это, по крайней мере, шаг не назад. По крайней мере, мы обеспечили свой личный состав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Демянко. Будь ласка, ваше питання.

 

11:03:53

ДЕМЯНКО М.І.

Прошу слово передати Григорію Смітюху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Смітюх. Будь ласка.

 

11:03:59

СМІТЮХ Г.Є.

У меня вопрос к Премьер-министру Украины Николаю Азарову.

Николай Янович, у меня вопрос следующего порядка. Вчера мы принимали важнейший документ, не считая на этот год, в отношении изменения до бюджету Украины. Деньги, которые направлены в основном на решение социальных острых вопросов, вопросов нашего населения. Соответственно, с уст наших оппонентов, оппозиции, которая находится в зале, звучали упреки в наш и в ваш адрес в том, что это разовые подачки типа Кабинета Министров перед избирательной кампанией. Скажите, пожалуйста, всей стране и нашему народу, являются ли это разовые вопросы и решение социальных вопросов, которые мы вчера повысили стандарты по оплате многим верствам населения, или это стабильная ситуация, которая будет и в последующих годах? Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Янович.

 

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты! Прежде всего я хотел бы поблагодарить тех народных депутатов, которые вчера поддержали реализацию социальных инициатив Президента и изменения к проекту Закона о Государственном бюджете. Это реализация системной политики, направленной на повышение социальных стандартов. Я слышал вчера и смотрел трансляцию заседания Верховного Совета. Я удивляюсь, до какой лжи и низости опустились те народные депутаты, которые выступали с абсолютно неправдивыми данными по Государственному бюджету.

Это, повторяю, системное повышение пенсий и заработных плат, которое правительство и далее будет реализовывать.  Подчеркиваю, постоянно будет реализовывать, в этом году мы еще дважды будем повышать все  социальные стандарты. На следующий год мы  также планируем четырехкратное, раз в квартал, повышение пенсий и заработных плат. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, час завершено. Олександре Володимировичу, дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, одина запитань до Уряду" завершена. (Оплески)

 

ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Дві фракції: фракція "БЮТ-"Батьківщина" і фракція "Наша Україна – Народна  самооборона"  - відповідно до Регламенту вимагають   оголосити перерву і готові виголосити заяву.

Сергій Сас буде виступати з заявою. Будь ласка.

 

11:06:47

САС С.В.

Дякую. Шановні колеги! Шановний головуючий! Дозвольте оголосити заяву фракції "Блоку Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Останні  події, події останніх  днів в українському парламенті під час розгляду Кримінально-процесуального кодексу, законів про зміни до Держбюджету нанесли нищівний удар по демократії, парламентаризму і державності  України.

Українське суспільство стало свідком, як протягом останніх чотирьох діб сесійна зала Верховної Ради перетворилась в театр абсурду. Під час розгляду Кримінально-процесуального кодексу близько тисячі поправок розглядались протягом трьох дныв. Коли поступила команда з Банкової, більшість за дві години поспіхом, серед ночі в присутності трошки більше 50 депутатів умудрилася розглянути близько 2 з половиною тисяч поправок і бездумно натиснути кнопки за новий КПК.

Таким чином, сліпо виконуючи волю однієї людини, депутати більшості перетворили законодавчий  орган  держави в технічну обслугу Адміністрації Президента.  Важко переоцінити вагу Кримінально-процесуального кодексу  для  життя країни. Це документ, який визначає рівень прав  та свобод  громадян. Сама процедура прийняття цього документу, не кажучи про його зміст, чітко продемонструвала:  з його   прийняттям Україна  перетворилась   в поліцейську державу.  Відповідно до нової редакції КПК  влада фактично отримала можливість призначати винного.

Нам залишається тільки висловити співчуття сотням тисяч людей, які    сподіваються на справедливий суд і неупереджене розслідування їхніх справ. Віднині ваша  доля буде залежати від високих чиновників,  наскрізь   корумпованих  прокурорів і суддів. Водночас КПК  був прийнятий з грубим порушенням   Конституції та Регламенту України.

Шановні громадяни України,  останні дні   в парламенті показали,  що диктатура в Україні є реальністю. Тоталітарний режим, що супроводжується  репресіями неугодних, і не лише політиків, шаленими темпами паралізує усі сфери суспільного життя.

Фракція  "БЮТ - "Батьківщина"  напередодні  великого   християнського свята закликає владу зупинитися. Те, що ви робите, може  мати жахливі, непередбачувані наслідки  для України, кожного в ній, і  в першу чергу для влади.

З наступаючим святом усіх православних християн! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  знову ж  обмін заявами. Дві фракції: фракція  Партія регіонів і Народної Партія - також  вимагають перерву і виголосити заяву. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:10:19

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні громадяни і шановні представники засобів масової інформації, шановні колеги! Вчора пізно ввечері і вночі, коли багато наших  колег в теплому ліжку проглядали десятий чи п'ятнадцятий сон,      у Верховній Раді України йшла серйозна, напружена і прозора робота щодо прийняття Кримінально-процесуального кодексу. Голосувалися всі без винятку поправки. Навіть ті, які дублювали одна одну і були внесені для того, щоб Кримінально-процесуального кодексу нового в Україні ніколи не було. А робилося це навмисно з чотирьох причин.

Перша причина. Тому що свого часу, коли були всі важелі влади, Кримінально-процесуальний кодекс новий не приймався, не хотіли приймати, не здатні були приймати. Хоча в 1995 році ключове зобов'язання України перед Радою Європи при її вступі – це було прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу. 17 років потрібно було отим людям, які тут сидять, щоби прийняти цей кодекс.

Друга причина. Елементарні політичні ревнощі, що хтось зміг зробити те, що самі не зробили.

Третя причина. Елементарна і примітивна заздрість з приводу і щодо тих людей, які можуть зорганізуватися і прийняти те, що інші не могли прийняти 17 років. (Оплески)

 І головне – розуміння того, що зараз набагато важче буде апелювати до міжнародних структур, що Україні нічого не робить для  виконання зобов'язань перед Радою Європи. Бо Кримінально-процесуальний кодекс в тій редакції, яка вона була прийнята вчора, відповідає всім стандартам Ради Європи і ви в цьому переконаєтесь, коли будете в черговий раз через своїх емісарів апелювати до Брюсселю, до Європи, що вони знову намагалися сказати, що в Україні щось не те.

Заздрість, ревнощі і власна нездатність. А цей Кримінально-процесуальний кодекс на порядок кращий, ніж нині існуючий, який хотіли залишити. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас! Шановні колеги, давайте не будемо поглиблювати протистояння. Учора Одну хвилиночку, я абсолютно не налаштований особисто, думаю, і всі ми, на певні конфлікти. Кожен Я прошу вас! Я не налаштований, ще раз підкреслюю, на ці конфлікти. І я ще раз говорю, що, шановні колеги, ми шукали і знаходили компроміс. Я повинен сказати, що вчора  і представники фракцій опозиції вони задекларували  свою позицію. Вони не заважали приймати відповідне рішення. Давайте утримаємося від цих взаємних звинувачень. Давайте ми подивимося, як буде працювати цей Кримінально-процесуальний кодекс. Чи не будемо ми ще до нього повертатися неодноразово і потім будемо звинувачувати один одного, чому не врахували ті чи інші поправки. Ну, прийняли документ, ну, я розумію, що всі залишились незадоволеними, бо він складний, очевидно, недовершений. Тому, я просив би тут і з одного, і з іншого боку, ну не створюйте проблеми. Я хотів би, щоб у нас можливість для діалогу і для компромісу. Тому з мого боку, я це кажу для представників фракції "БЮТ", "Наша Україна", для фракції Партії регіонів, для фракції комуністів, Народна Партія, групи "Реформи заради майбутнього", шановні колеги, ну давайте збережемо діалог, давайте, ну не будемо воювати, давайте будемо обстоювати позиції, але  не переходити межу. Будь ласка,  прошу вас!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, прошу вас, заспокойтесь! Нам ще потрібно з вами спілкуватися і працювати! Ми ж не вороги! Ну, будь ласка, все! Тому я просив би не сприймати це, я особливо говорю це Андрію Анатолійовичу, не сприймайте так… (Шум у залі)  Я прошу вас! Все, ну, будь ласка, ну, прошу вас! Мікрофон. Андрій Кожем'якін, мікрофон, будь ласка.

 

11:14:51

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Володимир Михайлович, ми вислухали вас. Дуже дякую за коментарі, але ми не будемо поступати як наші колеги за схемою "сам дурак". Тому все, що вчора відбувалося, всі були свідками і те, що там творилося вночі і порушувався Регламент, це теж потім історія ще згадає. Я хочу сказати, що тут дуже багато колег, керівників фракції Партії регіонів, кажуть, що в когось це піар, в когось це якісь ще дії. От, у цієї людини піар знаходиться  в проколі від 2004 року, коли він давав покази на Кучму за незаконну приватизацію заводів і пароходів, це раз.

А, по-друге,  Володимир Михайлович, дайте відповідь, будь ласка, на запитання. Ми на Погоджувальній раді прийняли рішення про розгляд питання щодо перегляду в сесійній залі під камерами з журналістами фільму "В'язниця №1", де показано як людей… тортури, катують, все про нашу, вся дійсність про нашу тюрму. Будь ласка, дайте відповідь, чому цього нема сьогодні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я надам відповідь. Вона дуже буде короткою і з двох частин. Перше, жодного порушення, жодного порушення Регламенту при розгляді… одну хвилиночку, Кримінального процесуального кодексу не було. Я думаю, що люди більш, з більшим… одну хвилину, люди з більшим досвідом, які працюють у Верховній Раді від самого початку, скажуть, що так скрупульозно не розглядали кожну поправку, кожну статтю і кожну главу. Не було такого.

Друге питання відносно, відносно перегляду відеоряду. Шановні колеги, на Погоджувальній раді, коли була внесена така пропозиція, я сказав: "Коли під час "година запитань до Уряду" буде запропоновано, я поставлю на голосування, щоб Верховна Рада підтримала…" Одну хвилиночку. Я прошу вас. Щоб Верховна Рада прийняла відповідне рішення. Це приймає рішення не Погоджувальна рада. На превеликий жаль, ніхто жодної пропозиції не вніс. Другий… я маю на увазі сьогодні, сьогодні…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сьогодні під час засідання. Друге. Шановні, ну, я прошу вас, Андрій Анатолійович! Друге, шановні колеги, на превеликий жаль, я повинен сказати, що два комітети, яким було доручено підготувати відповідні пропозиції Ну, одну хвилиночку!

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я вніс пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сказав, що…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я вам вніс пропозицію, поставте її на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.Ви самі це зробили, ви спровокували цю ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку я спровокував ситуацію? Ну, яку спровокував? Яку, яку? Андрій Анатолійович, я прошу вас, я прошу вас! Що поставити на голосування? Що поставити? Я поставлю.

Я ставлю на голосування про перегляд відеофільму, будь ласка, в Верховну Раду, будь ласка. Голосуйте, будь ласка. Ну, ви сказали поставити  - я поставив. Ну, дістаньте - я поставлю. Що ви кричите?! Будь ласка, приготуйтесь до голосування, я поставлю. Я не розумію, з якого приводу істерика тільки. Я прошу вас!

Я ставлю на голосування пропозицію, щоб  переглянути  цей відеофільм, будь ласка.

 

11:18:36

За-113

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 78, "Наша Україна – Народна самооборона" –30, комуністів, Народна Партія, "Реформи заради майбутнього" – 0. позафракційні – 5.

Я ще раз звертаюсь до двох комітетів: Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і Комітет з прав  людини, міжнаціональних відносин, я доручив вам  підготувати сьогодні проект постанови, і я просив би тоді, у тому числі керівників фракцій,    подивитися який  проект постанови  запропонував Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, він просто з'їхав з цієї теми. А потім заявляєте мені претензії.  Він з'їхав з цієї теми. Я прошу цей лист комітету роздати  всім, щоб побачили, як відносяться  до постановки питання. Виходить так, що рішення не потрібне - потрібен процес.  

Шановні народні депутати, дозвольте оголосити депутатські запити, які надійшли від народних депутатів України.

Сергія Гриневецького до Президента України щодо запобігання деградації української частини дельти річки Дунай та обміління українських судноплавних гирл.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:20:15

За-261

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

11:20:36

За-259

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів (Шкутяк, Григорович) до Президента України щодо неприпустимості закриття загальноосвітнього закладу з українською мовою навчання - школи інтернату № 7 у місті Севастополь.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

11:21:10

За-48

Запит не підтримано.

Євгена Добряка до Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо тиску на трудовий колектив редакції "Малинські новини" (місто Малин, Житомирська область) з боку правоохоронних органів, Малинської районної та міської рад.

Групи народних депутатів (Матвієнко, Філенко, Стешенко) до Віце-президента Національної Академії наук України - Голови Верховної Ради України про свавілля голови Наглядової ради Національного заповідника "Софія Київська" Петра Толочка та Директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Андрія Вінграновського, які змушують співробітників заповідника усунути з експозиції Софії всі матеріали, пов'язані з Указом Президента щодо 1000-річчя Софії Київської.

Я тут просив би внести уточнення, я вже не є Віце-президентом Національної Академії наук. Треба прибрати це. Ну, добре.

Олександра Кеменяша до Голови Верховної Ради України щодо надання інформації стосовно розподілу коштів, передбачених згідно кошторису Верховної Ради України як норми витрат на одного народного депутата, але не використаних ним протягом року.

Володимира Даниленка до Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, Вищої ради юстиції стосовно неналежного розгляду депутатських звернень та не вжиття заходів реагування на порушення присяги суддею Зарічного районного суду міста Суми Аллою Сидоренко при розгляді судових справ ветерана Збройних Сил України, полковника у відставці, голови громадського об'єднання ветеранів збройних сил Сумської області Костянтина Станкевича.

Анатолія Матвієнка до Прем'єр-міністра України щодо виконання рішень судів по справах з виплати коштів пільговим категоріям населення.

Андрія Шкіля до Прем'єр-міністра України щодо включення Кабінетом Міністрів України аеропортів "Бориспіль", "Львів" та "Запоріжжя" до переліку держпідприємств, що підлягають здачі в концесію.

Бориса Тарасюка до Прем'єр-міністра України щодо свідомої руйнації Міністерством оборони України та Міністерством соціальної політики України системи соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, які звільнені або підлягають звільненню з військової служби.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення порушень трудових прав освітян Кіровоградщини.

Валерія Сушкевича до Прем'єр-міністра України щодо збереження цілісності клініки Державної установи "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Національної академії медичних наук України" та недопущення погіршення умов для лікування хворих і роботи медичного персоналу.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України щодо наміру Уряду незаконно виплатити Росії з Державного бюджету України 405 мільйонів 500 тисяч доларів тільки для того, щоб мати підставу знищувати Юлію Тимошенко в існуючому борзі… щоб мати підставу звинуватити Юлію Тимошенко в існуючому борзі перед Російською Федерацією, який нібито вона спричинила.

Валерія Бевза до Прем'єр-міністра України щодо вжиття дієвих та невідкладних заходів державного регулювання з метою збереження та відновлення роботи низки спиртових підприємств Вінницької області.

Віктора Олійника до Прем'єр-міністра України щодо створення спеціальної державної експертної комісії  для вивчення наслідків освоєння крейдового родовища "Хотиславське" (Малоритський район, Республіка Білорусь) на екологічний стан Волинського Полісся та з метою збереження унікальних озер Шацького національного парку.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо погашення заборгованості Публічним акціонерним товариством "Чернігівське хімволокно" з перерахування коштів до Пенсійного фонду України для виплати пільгових пенсій колишнім працівникам.

Валерія Келестина до Прем'єр-міністра України щодо недофінансування захищених статей видатків бюджету міста Калуш Івано-Франківської області на 2012 рік.

Віктора Олійника до Прем'єр-міністра України щодо захисту соціальних прав і свобод громадян, евакуйованих внаслідок Чорнобильської катастрофи у 1986 році із зони відчуження.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України стосовно державного фінансування щодо лікування хворих на ниркову недостатність в Чернігівському гемодіалізному центрі "Фрезеніус".

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України - Міністра інфраструктури України, генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України, голови Одеської обласної державної адміністрації стосовно соціально - економічної ситуації, що склалася у трудовому колективі Ренійського морського торговельного порту, вжиття відповідних заходів реагування з метою недопущення скорочення штату порту, своєчасної виплати заробітної плати, виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року та державної підтримки відомого порту держави.

Володимира Стретовича до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів для збереження автентичного вигляду пам'яток архітектури, що розташовані у центрі історичного Хрещатика.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності посилених кроків у забезпеченні належного рівня організації оздоровлення та відпочинку дітей, з метою повного забезпечення права дитини на відпочинок та дозвілля.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Голови Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів щодо діяльності мережі ресторанів швидкого харчування "Мак Дональдс" на території України, проведення комплексної перевірки на шкоду здоров'ю і генофонду нації хімічних домішок, транс жирів, генетично модифікованих продуктів у продукції, а також дотримання санітарних норм.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності вжиття невідкладних заходів протидії поширенню алкоголізму, наркоманії та тютюнопаління серед дітей та молоді.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо незаконного виводу активів Херсонського бавовняного комбінату.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України щодо повернення депозитних вкладів та виплати пенсій клієнтам Ощадного банку України в місті Дніпропетровськ.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України щодо виділення цільових коштів на здійснення капітального ремонту Палацу культури студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України стосовно виділення коштів з Державного бюджету України для будівництва нового полігону твердих побутових відходів у місті Коростишев Житомирської області.

Миколи Шершуна до Прем'єр-міністра України щодо необхідності внесення змін до законодавства України з метою скасування проведення тендерів на надання послуг при відсутності конкуренції на ринку.

Наталії Королевської до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення врахування інтересів дітей-інвалідів під час добудови житлово-реабілітаційного комплексу у місті Черкаси.

 Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо захисту майнових прав власників земельних паїв, в тому числі - можливості безперешкодної зміни орендаря та отримання належної орендної плати.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України про вжиття невідкладних заходів щодо повернення сотням тисяч ошуканих вкладників грошових коштів, вкрадених кредитно - фінансовими установами та банками.

Наталії Королевської до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття та забезпечення добудови Зборівської центральної районної лікарні у Тернопільській області.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України про вжиття невідкладних заходів щодо недопущення банкрутства ВАТ "Харківський завод "Точмедприлад" - вітчизняного виробника медичної техніки і виробів медичного призначення.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання питань, пов'язаних із навчанням іноземних студентів в Україні.

Олександра Стешенка до Прем'єр-міністра України щодо недотримання органами виконавчої влади законодавства України в частині реалізації прав на отримання учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції довідки про фактично отримані дози радіаційного опромінення.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України, Міністра фінансів України, Міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Київської міської державної адміністрації щодо хронічного недофінансування нагальних потреб міста Києва, що призвело до колапсу транспортної системи Лівого берега міста.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо фальсифікації рішення Ірпінської міської ради Ірпінським міським головою.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо недопущення закриття, руйнації Миргородського комбінату хлібопродуктів № 1 Державної акціонерної компанії "Хліб України", збереження на ньому виробництва та виплати заборгованої заробітної плати працівникам.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Генерального прокурора України, Львівської обласної ради, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо перевірки фактів катастрофічного стану дороги Борислав-Східниця Львівської області, що загрожує блокуванням сполученню із гірськими селами Дрогобицького і Турківського районів, зокрема, до всеукраїнської оздоровниці Східниця, негативно впливає на кількість тих, хто перебуває на оздоровленні і виключає можливість розміщення в готелях селища туристів на ЄВРО-2012, доведення до антисанітарного стану частини будинків на вулиці Степана Бандери, загрози обвалів на перевалі та вирішення питання про негайне виділення коштів на ремонт вказаної дороги, включаючи вулицю Степана Бандери в місті Бориславі, як основної транспортної артерії до гірських районів.

Спірідона Кілінкарова до Прем'єр-міністра України стосовно фінансування програми "Власний дім" у 2012 році.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора України, Голови Одеської обласної ради, голови Одеської обласної державної адміністрації щодо скасування неправомірних рішень Одеської міської ради, які грубо суперечать  Конституції України та направлені на незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я в місті Одеса, а саме, на закриття комунальної установи "Міська клінічна лікарня № 7", двох протитуберкульозних диспансерів та 7 міських стоматологічних поліклінік, внаслідок чого грубо порушується право громадян на отримання належної медичної допомоги, та притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Одеської міської ради за прийняття вказаних рішень.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на завершення газифікації сіл Мар'янівка, Розкошівка, Рубаний Міст Лисянського району Черкаської області.

Вадима Колесніченка до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення дотримання законодавства України в галузі культури та спорту (щодо недопущення знищення стадіону в місті Севастополі) від 4 червня 2010 року.

Петра Цибенка до Прем'єр-міністра України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України стосовно відповідності займаним посадам посадових осіб Фонду державного майна України та керівництва Публічного акціонерного товариства "НТК "Електронприлад", 91 відсоток акцій якого знаходяться в управлінні Фонду державного майна України.

Юрія Литвина до Прем'єр-міністра України щодо затримки фінансування за бюджетною програмою "Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників".

Юрія Литвина до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на проведення капітального ремонту дороги на ділянці Бучач - Язловець Бучацького району Тернопільської області.

Юрія Прокопчука до Прем'єр-міністра України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо загроз стабільності та негативних тенденцій у фінансово-економічній, грошово-кредитній і банківській сферах, які посилюються помилками керівництва Національного банку України у здійсненні монетарної та регуляторної політики в Україні.

Групи народних депутатів (Карпука, Зайця, Чорноволенка) до Прем'єр-міністра України про дискредитацію Указу Президента України Петром Толочком та цькування генерального директора і колективу Національного заповідника "Софія Київська".

Групи народних депутатів (Філенка, Григорович та інших. Всього 7 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника,  пов'язаної із загрозами руйнування загальноосвітньої школи-гімназії імені Тараса Шевченка №109, розташованої в місті Києві по вулиці Панаса Мирного 24, через будівництво, розпочате фірмою-рейдером "Дніпро-Плаза".

Василя Петьовки до Віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України щодо ситуації навколо дочірнього підприємства "Закарпатський облавтодор" публічного акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України".

Валерія Баранова до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України щодо фактів незадовільного виконання Державної цільової програми "Цукровий діабет" на 2009-2013 роки у Харківській області.

Василя Шпака до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, голови Хмельницької обласної ради щодо конфліктних подій із скороченням ліжко-місць і персоналу в Чорноострівській райлікарні №2.

Володимира Даниленка до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, Сумської міської ради стосовно збільшення фінансування та забезпечення новими приладами: електрокардіографом та рентген-апаратом комунальну установу "Сумська міська клінічна лікарня №4" для реалізації прав мешканців міста Суми у сфері охорони здоров'я.

Івана Кириленка до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України щодо усунення недоліків у реформуванні медичного обслуговування в місті Вільногірськ Дніпропетровської області.

Ігоря Рибакова до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо застосування порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини.

Ірини Геращенко та Юлії Ковалевської до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України щодо надання інформації про обсяги коштів, необхідних для лікування онкохворих дітей у повному обсязі.

Миколи Потапчука та Володимира Карпука до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України, голови Волинської обласної державної адміністрації щодо закриття Самарівської та Велимчанської дільничних лікарень Ратнівського району Волинської області.

Валерія Баранова до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра охорони здоров'я України стосовно безкоштовного забезпечення інвалідів по зору,  які мешкають у Запорізькій області, очними протезами.

Катерини Ващук до Віце-прем'єр-міністра України - міністра  соціальної політики України про усунення соціальної несправедливості та врегулювання на законодавчому і урядовому рівнях проблем селян-одноосібників щодо зараховування до їх трудового стажу періоду роботи у приватних господарствах та отримання мінімальної трудової пенсії.

Сергія Павленка до Віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України стосовно виділення коштів для створення в місті Радехів Львівської області реабілітаційного центру з надання постійної допомоги з реабілітації дітям та молоді з обмеженими можливостями.

Олександра Стешенка до Віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України щодо врегулювання порядку й розміру соціальних виплат інвалідам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Сергія Шевчука до Віце-прем'єр-міністра України - міністра соціальної політики України щодо невиплати Пенсійним фондом заборгованих сум згідно судових рішень.

Василя Чуднова до міністра екології та природних ресурсів України щодо повторного розгляду Державним агентством екологічних інвестицій України одинадцяти проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій, поданих Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, якими передбачено здійснення заходів з енергозбереження у приміщеннях бюджетної сфери Косівського району Івано-Франківської області.

Василя Чернія до міністра культури України стосовно надання статусу літературно-меморіального музею поета Володимира Забаштанського, який діє в селищі Браїлів Жмеринського району Вінницької області.

Василя Чуднова до міністра культури України щодо поповнення книжкових фондів бібліотек Косівського, Верховинського та Снятинського районів Івано-Франківської області.

В'ячеслава Кириленка до міністра культури України про неприпустимість надання державного посвідчення на право розповсюдження та демонстрування фільму телесеріалу "Біла гвардія", як такому, що розпалює міжнаціональну ворожнечу та спотворює зміст однойменного літературного твору Михайла Булгакова, екранізацією якого він є.

Івана Стойка до міністра культури України щодо причини звільнення Анатолія Мельника з посади генерального директора Національного художнього музею України.

Василя Хари до міністра юстиції України щодо незадовільної роботи Державної виконавчої служби України у справі відносно Закритого акціонерного товариства "Організація робітничого постачання".

Володимира Герасимчука до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови Київської міської державної адміністрації щодо умов та порядку переобладнання та перепланування житлових приміщень.

Катерини Ващук до міністра енергетики та вугільної промисловості України про необхідність врегулювання конфлікту між Відкритим акціонерним товариством "Волиньобленерго" та мешканкою села Печихвости Горохівського району Волинської області Раїсою Качур, що виник через розміщення на території приватизованої земельної ділянки опор високовольтної лінії електропередач та самовільне будівництво в охоронній зоні лінії електромереж.

Олександра Кеменяша до міністра внутрішніх справ України щодо надання інформації стосовно кількісного та якісного складу гібридних автомобілів та автомобілів, що використовують альтернативні види пального, зареєстрованих в Україні.

Сергія Гриневецького до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо підпорядкування Державного підприємства "Науково-дослідницький інститут-полігон мобільної техніки".

Юлії Ковалевської до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо порушення права громадянина на призначення пенсії за вислугу років.

В'ячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка до міністра освіти і науки, молоді та спорту України щодо нагальної необхідності фінансової допомоги Українському фізико-математичному ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка для покращення матеріальної бази ліцею та проведення будівельних і ремонтних робіт.

Едуарда Прутніка та Валерія Бондика до Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Львівської обласної державної адміністрації про необхідність всебічного сприяння у направленні на лікування за кордон важкохворої малолітньої дитини Соломії Альфавіцької для забезпечення її невід'ємного природного та непорушного права на охорону здоров'я і своєчасну медичну допомогу за бюджетною програмою "Лікування громадян України за кордоном".

Сергія Терещука до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо виділення коштів на завершення будівництва дороги до села Дібрівка Лисянського району Черкаської області.

Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи за фактом руйнування об'єктів культурної спадщини України, розташованих на Андріївському узвозі в місті Києві.

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України, міністра аграрної політики та продовольства України, голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо захисту прав власників  земельних паїв Лубенського, Хорольського та інших районів Полтавської області, яким у результаті грубого порушення договірних умов оренди земельних паїв Дочірнім підприємством "Нафком - Агро" не виплачена орендна плата та орендар ухиляється від зустрічі з людьми і представниками влади.

Андрія Пінчука до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, голови Київської міської державної адміністрації стосовно проведення перевірки утворення, складання статутів та подальшої діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Бориса Тарасюка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів проведення незаконних будівельних робіт на Андріївському узвозі у Подільському районі міста Києва.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо притягнення голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України, за перешкоджання всебічному, повному та об'єктивному розслідуванню дорожньо-транспортної пригоди, що відбулася         31 грудня 2011 року поблизу села Вільхівка Чемеровецького району Хмельницької області, оскільки прокуратурою Вінницької області кримінальну справу порушено відносно іншої особи, а саме начальника Управління ДАІ УМВС України в Тернопільській області, у зв'язку з чим Хоптян не нестиме відповідальності за особисте скоєння цієї дорожньо-транспортної пригоди.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо повторного, об'єктивного розслідування вбивств багатьох бізнесменів (Ахатія Брагіна, Олександра Момона, Сергія Гуцула), журналіста Ігоря Александрова та інших, а також народних депутатів Євгена Щербаня на Донбасі, Євгена Кушнарьова на Харківщині, Вадима Гетьмана,

Анатолія Бандури в Києві у 90-х - 2000-х роках та незаконного привласнення їхнього майна.

Володимира Марущенка до Генерального прокурора України щодо перешкоджання законній діяльності всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнська асоціація пенсіонерів", незаконного захоплення її приміщення, документів і майна, а також неналежного реагування правоохоронних органів на звернення із зазначених питань.

Василя Кравчука до Генерального прокурора України щодо порушення Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні".

Геннадія Задирка до Генерального прокурора України щодо грубого порушення законодавства України керівництвом та працівниками Головного управління юстиції в Миколаївській області у питанні внесення змін до назви, юридичної адреси та складу керівних органів Миколаївської обласної організації Партії "Справедливість", яка в грудні 2011 року була перейменована на Партію "Об'єднані ліві і селяни".

Євгена Добряка до Генерального прокурора України щодо порушень чинного законодавства на Коростишівському міському ринку (місто Коростишів, Житомирська область), невжиття заходів правоохоронними органами та притягнення винних до відповідальності.

Лесі Оробець до Генерального прокурора України щодо відновлення законності в діях посадових осіб Одеської державної обласної адміністрації, прокуратури Одеської області і Генеральної прокуратури України, а також притягнення їх до відповідальності, згідно чинного законодавства.

Миколи Кульчинського до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України про розслідування та, в разі підтвердження фактів, відкриття кримінальної справи щодо знищення декількох тисяч польських військовополонених, а також в'язнів інших національностей комуністичною владою в 1939-1941 роках в селищі Козельщина Полтавської області в підземеллях Козельщинського монастиря під час розробки та випробування на людях хімічної та бактеріологічної зброї.

Сергія Власенка до Генерального прокурора України щодо систематичної відмови допуску члена кореспондента Національної академії медичних наук України, лауреата Державної премії в галузі науки і техніки за розробку і впровадження новітніх хірургічних технологій при захворюваннях і пошкодженнях хребта, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедрою нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Миколи Поліщука з метою лікування Юлії Тимошенко.

Миколи Рудченка до Генерального прокурора України щодо грубих порушень правових норм трудового законодавства керівництвом Відкритого акціонерного товариства "Малинський дослідно-експериментальний ливарно-механічний завод" та правомірності дій працівників прокуратури у Малинському районі Житомирської області.

Леоніда Грача до Генерального прокурора України щодо розкрадання майна народного депутата України працівниками Республіканського Комітету Автономної Республіки Крим з охорони культурної спадщини.

Юрія Крука до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів прокурорського реагування для захисту інтересів громадянки України.

Павла Мовчана до Генерального прокурора України щодо упередженого розгляду судової справи Солом'янським районним судом міста Києва та винесення несправедливого вироку Георгію Філіпчуку - доктору наук, професору Академії, академіку Академії педагогічних наук, колишньому міністру охорони навколишнього природного середовища.

Миколи Шершуна до Генерального прокурора України щодо грубого порушення законодавства України у зв'язку з невиплатою заробітної плати працівникам Відкритого акціонерного товариства "Сарненський комбінат хлібопродуктів" у Рівненській області.

Олега Тищенка до Генерального прокурора України стосовно розгляду скарги мешканців села Віта-Поштова Києво-Святошинського району Київської області на неправомірні дії службових осіб органів виконавчої влади та Віта-Поштової сільської ради під час відчуження земель державної власності, нецільовому використанні бюджетних коштів, перевищенні повноважень та зловживаннях у розпорядженні комунальною власністю, лісовими та водними об'єктами, а також щодо проведення додаткових перевірок діяльності Сергія Іванова на посаді голови Віта-Поштової сільської ради.

Сергія Власенка до Генерального прокурора України щодо організації гастрольного туру країнами Західної Європи першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна з метою розповсюдження недостовірної інформації для дискредитації лідера опозиції Юлії Тимошенко за кошти Партії регіонів.

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України щодо ненадання відповіді прокурором міста Южноукраїнськ на депутатське звернення стосовно скасування незаконного рішення Южноукраїнської міської ради Миколаївської області.

В'ячеслава Кириленка до Генерального прокурора України, голови Державної податкової служби України щодо вимоги припинення протиправного тиску та переслідування податковими органами Акціонерного товариства "Бі Енд Ейч", яке здійснює дублювання та озвучення українською мовою іноземних аудіовізуальних творів в Україні, що призначені для прокату в українських кінотеатрах, негайного повернення незаконно вилучених комп'ютерів та спеціального обладнання для дублювання фільмів, недопущення зриву в Україні кінопрокату та притягнення осіб винних в порушенні законодавства до відповідальності.

Групи народних депутатів (Ярощук, Павленко, Герасимчук) до Генерального прокурора України щодо перевірки обставин смерті народного депутата України Ігоря Головченка.

Олега Надоші до Генерального прокурора України щодо порушень прав власності громадянина Російської Федерації Володимира Богданова на автомобіль марки "Мерседес".

Тараса Стецьківа до Генерального прокурора України щодо здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів України при прийнятті постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010 року №764 та наказу Державної акціонерної компанії "Хліб України" від 25 жовтня 2010 року №136.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України щодо численних порушень законодавства під час проведення досудового і судового розгляду кримінальної справи по звинуваченню громадянина Андрія Калітки.

Ярослава Кендзьора до Генерального прокурора України щодо перевірки обставин кримінальної справи стосовно Миколи Діденка, яка за фактами досудового і судового розгляду має чіткі ознаки провокації і замовлення.

Групи народних депутатів (Коржа, Чорноволенка, Саса) до Генерального прокурора України щодо розтрати бюджетних коштів на підставі фіктивного акту між Національним історико-археологічним заповідником "Кам'яна могила" та Науково-дослідним інститутом пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури України.

Групи народних депутатів (Плотнікова, Прутніка та інших) до Генеральної прокуратури України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Державної фінансової інспекції України, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Київської міської державної адміністрації, Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду звернення вчителя фізичної культури Київської гімназії східних мов № 1 Дениса Россохи щодо чисельних фактів порушення трудового законодавства з боку адміністрації цього закладу та необхідності усунення фактів, що негативно впливають на виховний та учбовий процес; та об'єктивного розгляду звернення Миколи Токара щодо можливості переведення його на попередню роботу провідника пасажирських вагонів, у зв'язку зі складним матеріальним становищем і життєвими обставинами.

Андрія Павловського до голови Київської міської державної адміністрації, прокурора міста Києва щодо недопущення незаконної забудови прибудинкових територій будинків № 16-а, 18, 20, 20-а по вулиці Миколи Ушакова Святошинського району міста Києва, що є об'єктами колективної власності їх мешканців, що може призвести до техногенної аварії та руйнування зазначених будинків.

Андрія Пінчука до голови Київської міської державної адміністрації стосовно аварійного стану дороги за адресою: вул. Ірпінська, будинки № 64, 66, 68, 70.

Василя Чернія до голови Київської міської державної адміністрації стосовно вкрай незадовільного стану доріг в районі вулиць Сім'ї Сосніних та Академіка Корольова в місті Києві.

Володимира Ар'єва до голови Київської міської державної адміністрації щодо встановлення металевого паркану на площі Конституції біля Верховної Ради України.

Олександра Черноморова до голови Київської міської державної адміністрації стосовно необхідності створення компетентної комісії для об'єктивної оцінки професійної діяльності головного лікаря Київського міського пологового будинку №1 Наталії Гончарук.

Олександра Шепелева до голови Київської міської державної адміністрації щодо проведення ремонтних робіт у будинку по вулиці Рогозовська, 1, що постраждав внаслідок вибуху газу.

Юлії Ковалевської до голови Київської міської державної адміністрації щодо збільшення фінансування міської програми "Здоров'я киян" за напрямком лікування безпліддя.

Юрія Гнаткевича до голови Київської міської державної адміністрації щодо перспектив перейменування столичних топонімічних об'єктів, названих іменами убивць, великих грішників і руйнівників православних храмів.

Володимира Бондаренка до Київського міського голови, Київської міської ради про присвоєння аеропорту "Жуляни", що знаходиться в комунальній в комунальній власності міста Києва, імені видатного творця ракетно-космічної техніки Сергія Павловича Корольова, який народився, тривалий час жив та навчався в Україні.

Павла Мовчана до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо незаконного виселення міського осередку Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка у місті Новомосковськ Дніпропетровської області.

Ігора Єреська до голови Черкаської обласної державної адміністрації про порушення законних прав мешканців Іраклієвської територіальної громади Чорнобаївського району Черкаської області при видачі державних актів на право власності на земельну ділянку.

Ігора Єреська до Черкаського   міського голови щодо катастрофічного стану автомобільних доріг та тротуарів  в місті Черкаси.

Таким чином, шановні колеги, виголошено  171  депутатський запити, 1 з них направляється до Президента України.

Є звернення низки депутатів для  виступів з приводу невдоволення   відповіді на депутатський запит. Але час, на превеликий  жаль,     уже вичерпаний, ми не можемо проводити виступ.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань.

Ставиться  на голосування питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ігоря Головченка.  Я ставлю на голосування проект постанови для  прийняття її як постанови  (реєстраційний номер 10334). Припинити  достроково повноваження  народного депутата України Головченка Ігоря Борисовича, обраного  в багатомандатному загальнодержавному виборчому  окрузі, виборчий блок політичних партій "Блок Литвина" у зв'язку зі смертю. Прошу голосувати.

 

11:54:57

За-317

Постанову прийнято.

Ставиться на голосування  проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України  Олександра Пеклушенка  (реєстраційний номер 10334-1). Припинити достроково  повноваження  народного депутата України  Пеклушенка Олександра Миколайовича, обраного  в багатопартійному  багатомандатному  загальнодержавному  виборчому окрузі  Партії регіонів у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.  Прошу голосувати.

 

11:55:47

За-314

Постанову прийнято.

Шановні колеги, можливо, таку пропозицію, щоб  ми не робили перерву, а потім раніше на півгодини почати "Різне". Дякую.

Ще, шановні колеги, одне. У зв'язку з тим, шановні колеги, у зв'язку з тим, що у нас 23 квітня має відбуватися Погоджувальна рада і тут ряд членів Погоджувальної ради звернулися, що в ці дні відбувається поминальні заходи, то і в зв'язку з тим, що у нас практично залишилися питання і від цього пленарного тижня, щоб не проводити  засідання Погоджувальної ради, в робочому порядку, якщо будуть невідкладні пропозиції від фракцій і комітетів, їх подати, Апарат опрацює. Тому що люди будуть на цих заходах. Не буде заперечень? Дякую.

Шановні колеги, вноситься на розгляд проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації".

Мова йде, шановні колеги, про обрання Талишева Євгена Івановича – народного депутата України від багатомандатного загальнодержавного виборчого округу, Блок "Наша Україна", членом Комітету Верховної Ради України у закордонних справах. Немає застережень?

Я ставлю на голосування проект постанови для її прийняття як постанови (реєстраційний номер 10253). Прошу голосувати.

 

11:57:57

За-309

Постанову прийнято.

Шановні колеги, наступний проект Постанови (реєстраційний номер 10335) про обрання Шевченка Андрія Віталійовича членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики,увільнивши його від обов'язків члена Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Я ставлю на голосування цей проект постанови (реєстраційний номер  10335) для прийняття постанови. Прошу голосувати.

 

11:58:54

За-313

Постанову прийнято.

Шановні колеги, нам треба усунути неузгодженості в тексті прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму використання земель оборони" (реєстраційний номер 6644-д). Відповідно до статті 131 комітет опрацював відповідні пропозиції, юридичне управління їх доопрацювало, цей документ вам був розданий.

Я ставлю на голосування про усунення неузгодженостей в тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму використання земель оборони" (реєстраційний номер 6644-д). Прошу голосувати.

 

12:00:01

За-219

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, в нас тут виникає проблема. Ми не зможемо ж цей закон підписати. Ну, я прошу вас повернутись до розгляду цього питання, або треба тоді скасовувати закон.

Я ставлю на голосування про повернення до розгляду цього питання, прошу голосувати.

 

12:00:35

За-221

Рішення не прийнято.

Будь ласка, я ж повертаю тоді назад до комітету і до Головного юридичного управління. Будь ласка, опрацьовуйте це питання. Воно як мудро, то мудро, да.

Шановні колеги, оголошується до розгляду…(Шум у залі) Ну ми ж домовились, що  в 12.30… Ну, ладно. (Шум у залі) …про трубопровідний транспорт.

Ну, шановні колеги, давайте таким чином. Ми спочатку погодили. Я поставлю на голосування пропозицію про те, щоб не робити перерву. Прошу голосувати, щоб працювати без перерви, а в 12.30 щоб… Прошу голосувати.

 

12:01:47

За-264

Рішення прийнято.

Доповідач Микола Романюк, будь ласка. Давайте з місця.

 

12:02:06

РОМАНЮК М.П.

Включили, да? Шановні колеги, шановний Володимир Михайлович, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на своєму засіданні 10 квітня 2012 року розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про трубопровідний транспорт" (щодо реформування нафтогазового комплексу) (реєстраційний номер 9429-1) (внесений народним депутатом України Кармазіним).

Законопроект розроблено з метою запровадження правових механізмів реформування нафтогазової галузі та адаптації вітчизняного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

До тексту прийнятого в першому читанні за основу надійшло 14 пропозицій від чотирьох народних депутатів України: Кармазіна, Романюка, Матчука, Яворівського, з яких 3 враховано, 2 враховано частково, одна врахована редакційно та 8 відхилено.

Оскільки магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське значення і є державною власністю України, відповідно до  порівняльної таблиці підготовленої до другого читання щодо державних підприємств, що проводять діяльність транспортування магістральними трубопроводами і зберіганням в підземних газосховищах, а також підприємств, установ і організацій, утворених внаслідок їхньої реорганізації, встановлені наступні обмеження: реорганізація, злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення здійснюється тільки  за  рішенням Кабінету Міністрів України, приватизація забороняється. Відчуження основних фондів, акцій та часток у статутному капіталі, передача з балансу на баланс, у концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду  інших юридичних,  інших      правочинів, що  можуть привести до відчуження основних фондів, акцій, часток у статутному капіталі  забороняється, крім випадків, коли результатом таких  дій є: передача основних фондів, актів та часток у статутному капіталі таких  підприємств виключно державному підприємству або акціонерному товариству,100 відсотків акцій якого  перебувають у державній власності.

Крім того,  приватизація  всіх вищеназваних підприємств та  відчуження їх основних фондів, що  використовуються у  процесі впровадження діяльності транспортування магістральними трубопроводами і зберігання у підземних газосховищах, здійснюється тільки  після  реорганізації.

Прийняття  даного законопроекту сприятиме  проведенню реорганізації державних підприємств, що проводять діяльність транспортування магістральним трубопроводом і зберігання  у підземних газосховищах та залишає в силі обмеження щодо приватизації цих підприємств та відчуження їх основних  фондів, що використовуються у процесі  провадження основної діяльності.

За результатами розгляду  та обговорення комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти  законопроект, реєстраційний номер 9429-1,  у другому читанні і в цілому. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ідемо за поправками.

1 поправка. Яворівський, наполягаєте? Будь ласка, мікрофон.

 

12:05:21

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші виборці, я звертаюсь до вас у першу чергу. Безперечно, у цій версії до другого читання цього закону якихось прямих, скажімо, там небезпек немає. Але ми маємо владу, від якої потрібно захищатися будь-якими методами. Якщо Уряд сьогодні готовий взяти на свій борг перед Росією 405 мільйонів доларів тільки для того, щоб повішати їх на Юлію Тимошенко, нібито яка… нібито держава гарантувала, то сьогодні доручати уряду такий законопроект, в якому є "ахілесові п'яти", я вважаю, недопустимо. У нас, в українського народу, забрато на сьогоднішній день вже все. Лишалася труба з унікальними нашими сховищами і лишалася культура, яку добивають. Через те моя поправка така: зняти цей законопроект із другого читання і не ризикувати. І прошу поставити його на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександрович, керуючись вашими словами, можна сказати: труба культурі.

Я ставлю 1 поправку на голосування, прошу визначатися.

 

12:06:44

За-6

Не підтримано.

2 поправка врахована частково.

Романюк, 3-я. Врахована.

Яворівський, 4-а, будь ласка.

 

12:06:53

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я пропоную, якщо вже ви цей законопроект не відхилили  і я, судячи з усього, ви за нього проголосуєте, я просто пропоную для того, щоб він  хоч більш-менш був якийсь зрозумілий і безпечний і для нас, і для майбутніх наших поколінь, через те я пропоную, частину четверту статті 7 Закону "Про трубопровідний транспорт" залишити в чинній редакції. Я хочу вам нагадати про те, що кілька років тому, фактично, з подачі Юлії Тимошенко було прийнято унікальний закон, який забороняв будь-що чи закладати в концесію, чи в оренду, особливо у продаж газогону, через те я… Поставте на голосування про те, щоб залишити статтю 7, її четверту частину в чинній  редакції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю 4-у поправку, колеги Яворівського, на голосування. Прошу визначатися.

 

12:08:00

За-2

Не підтримано.

5 поправка. Яворівський, будь ласка.

 

12:08:05

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Ще раз наполягаю, і хочу пояснити виборцям. Мої колеги народні депутати стоять біля трибуни для того, щоб заблокувати трибуну і не дати можливості прийняти цей законопроект. Через те ми і не голосуємо, власне кажучи, мої правки, які я пояснюю. Я пропоную частину п’яту, шосту, і сьому, якою пропонується доповнити статтю 7 Закону України,  вилучити. Поставте це на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю 5 поправку, Яворівського, на голосування. Прошу визначатися.

 

12:08:46

За-3

Не підтримано.

Так, 6-а поправка, Кармазіна. Не наполягає.

7-а врахована.

Матчук, 9-а поправка. Врахована редакційно. Наполягаєте? Будь ласка, Матчук.

 

12:08:56

МАТЧУК В.Й.

Адаме Івановичу, поправка врахована. Тобто все нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вона врахована редакційно. Ви не маєте заперечень?

 

МАТЧУК В.Й. Ні-ні, нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Воропаєв.

 

12:09:16

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги,  хотел бы  ваше внимание обратить  на то, что этой поправкой, по-моему, здесь закралась какая-то техническая ошибка. О чем идет речь? По этой поправке предусматривается отчуждение акции основных фондов, долей как государственных предприятий, так и учреждений и организаций, только государственным предприятиям. И это правильно. Но мы забываем, что в данном случае еще отчуждаются и доли, и основные фонды учреждений и организаций. Они могут переданы быть только в бюджетные организации и ни в коем случае не в частные.

Поэтому я предлагаю добавить слова после слов, сейчас я скажу, "передача основних фондів акцій та часток у статутному капіталі таких підприємств" -"виключно – добавить, - бюджетній установі, державному підприємству". І далі по тексту.  Я принесу этот текст.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, значить, є пропозиція до 9 поправки, яка врахована редакційно добавити: "передача основних фондів, акцій та часток у статутному капіталі таких підприємств виключно бюджетній установі, державному підприємству або акціонерному товариству, 100 відсотків акцій якого перебуває в державній  власності України". Прошу проголосувати за це уточнення.

 

12:10:48

За-240

Підтримано.

Будь ласка, 12-а, Матчук. Мікрофон Матчука, 12 поправка.

 

12:10:55

МАТЧУК В.Й.

Дякую. Я наполягаю на прийнятті 12 поправки, оскільки не погоджуюся з колегою Яворівським, що цей законопроект  нібито не містить ризиків. Ризики є і вони саме стосуються можливості приватизації, які сформульовані так: що дія частини шостої цієї статті не поширюється на відчуження основних фондів державних підприємств. І далі йде дуже заплутаний текст. Це текст, який можна потім трактувати як мінімум в два різних способи.

Тому я запропонував поправку, яка говорить про те саме, але максимально чітко, максимально просто, і крім всього іншого вона закінчується словами: "не за погодженням", а "за рішенням Кабінету Міністрів". Це те, про що говорив доповідач. Але в тексті все-таки лишилося старе формулювання "за погодженням". Я наполягаю на тому, що потрібно, щоби було "рішення Кабінету Міністрів" на приватизацію таких активів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, краще Верховної Ради, а не Кабінету Міністрів навіть.

Я 12 поправку ставлю на голосування. Прошу визначатися.

 

12:12:22

За-7

Дякую. 7.

Шановні колеги, всі поправки решта враховані. Я ставлю на голосування законопроект  9429-1 про трубопровідний транспорт як закон. Прошу голосувати.   (Шум у залі)

 

12:12:52

За-242

Рішення прийнято.

Шановні колеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я пропоную, у зв'язку з тим, що ми вчора напружено працювали, давайте зараз перейдемо до "Різного".

Я прошу, шановні колеги, підготуватись до запису, до запису на "Різне". Нема заперечень? (Шум у залі) Так, підготуйтесь! Я чекаю, підготуйтесь, будь ласка. Займіть робочі місця, будь ласка, я чекаю.

Так, "БЮТ" готові чи ні? (Шум у залі) Ви мене будете чути.

Шановні колеги, прошу підготуватися до запису. Іде запис. Так, будь ласка, на табло видно. Прошу, Задирко, група "Реформи". Підготуватись Давимуці. Каплієнко передає Задирко. Будь ласка, Каплієнко. Давимука наступний. Так, у нас рівно година, тобто до 13.15.

 

12:15:11

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни, депутатська група "Реформи заради майбутнього" звертає увагу на початок нового витка нагнітання істерії навколо мовного питання. Свідченням цього є поновлення заяв про нагальну необхідність прийняття законопроекту, яким передбачається підвищення статусу, зокрема російської мови. Тобто знову йдеться про фактичне запровадження російської як другої державної. При цьому заявами про начебто лінгвістичну нейтральність та готовність депутатської групи "Реформи заради майбутнього" підтримати подібний законопроект, які дозволили собі деякі народні депутати, робляться, на наш погляд, провокативні спроби втягнути нас у заздалегідь прогнозований на мовному питанні чи ґрунті конфлікт.

З огляду на зазначене депутатська група "Реформи заради майбутнього" вважає за необхідне чітко артикулювати свою позицію щодо мовного питання. На наше переконання будь-які підстави для перегляду визначеного статтею 10 Конституції України статусу української мови як єдиної державної відсутні.

Нагадуємо, що рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року чітко визначено, що статус української як єдиної державної мови повністю відповідає державотворчій ролі української нації, яка історично проживає на території України, складає абсолютну більшість і населення, і дала офіційну назву державі.

У зв'язку з цим ми застерігаємо також від спекуляцій на тему російськомовного населення, оскільки, по-перше, далеко не всі етнічні росіяни наші співгромадяни вважають політично коректним і доцільним надання російській мові статусу державної. Прикладом може слугувати позиція академіка Микола Амосова, людини і громадянина з великої літери, який неодноразово наголошував, що, не будучи прибічником імперських цінностей, виступає про надання російській мові статусу державної.

По-друге, не відповідає дійсності твердження, що всі російськомовні українці вважають російську мову рідною та домагаються підвищення її статусу. Згідно з офіційними даними всеукраїнського перепису населення за 2001 рік 67 з половиною відсотків населення України вважало рідною мовою саме українську.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього" проти зміни статусу російської мови і тому, що це призведе до розколу України , ми  впевнені в цьому, і на таку загрозу ще в грудні 2010 року вказував навіть голова українського представництва "Росор… Костянтин Воробйов.

І на завершення виступу хочеться навести рядки великого поета Маяковського з його вірша "Долг Украине". "Говорю тебе, товарищ москаль, на Украину зубы не ……, разучите эту мову на знаменах и лексиконах алых. Эта мова величава и проста, чуєш, сурми заграли, час розплати настав". Давайте візьмемо до виконання ці рядки великого поета, і тоді в нашій державі не буде мовних проблем. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Давимука передає Подгорному слово. Підготуватися Чечетову. Чечетов передає, хорошо, добре, Попеску. 

 

12:18:30

ПОДГОРНИЙ С.П.

Шановні виборці, шановні колеги! Найближчим часом вся країна буде свідком, коли великий досвід Партії регіонів з приводу рейдерських атак раніше тільки підприємств як приватних, так і державних, буде розповсюджений на рейдерства до органів місцевого самоврядування. Готується рейдерська атака на Южноукраїнську міську раду. В порушення всіх можливих законів, в порушення Конституції комітет позавчора розглянув постанову народного депутата Майбороди і, на жаль, підтримав, щоб провести позачергові вибори міського голови. Це в порушення рішення Конституційного Суду, це в порушення Закону про місцеве самоврядування, це в порушення самої Конституції України. Я вважаю, що якщо парламент підтримає цю постанову найближчим часом, він також перетвориться в рейдера. Він буде залучати досвід Партії регіонів в рейдерстві до органів місцевого самоврядування.

Тому я закликаю всіх колег, коли ця постанова 10306 буде винесена до залу, проголосувати проти цієї постанови. Ми не можемо іти проти Конституції, проти законодавства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, значить, Чечетов  і Глущенко передають Попеску 6 хвилин. Герасимчук передає. Підготуватись Шершуну.

 

12:20:14

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.

Вельмишановні колеги! Вельмишановні виборці! Звертаю вашу увагу, що на цьому тижні ми прийняли постанову, яка направлена на виконання всіх наших зобов'язань, які ми взяли під час вступу до Ради Європи у 1995 році, а також на на виконання рекомендацій Резолюції 1862, яку прийняла Парламентська асамблея Ради Європи 26 січня 2012 року: "Функціонування демократичної інституції в Україні".

Ми передбачили обов’язково прийняти Кримінально-процесуальний кодекс, і ми сьогодні вже його прийняли, це було одним з основних наших зобов’язань перед Радою Європи. Тому що після прийняття Кримінально-процесуального кодексу одразу можна закінчити розробку, внести та прийняти закон про адвокатуру. І протягом року після прийняття КПК у відповідності до Указу Президента щодо плану дій щодо виконання наших зобов’язань перед Радою Європи можна буде прийняти ще і закон про прокуратуру.

І коли ми приймемо обидва ці закони, цей юридичний блок, який ми взяли на себе ще в 1995 році як зобов’язання, буде виконаний. Вже найближчим часом буде створена робоча міжвідомча робоча група з залученням представників Мін’юсту, Генпрокуратури, судової влади та інших з метою здійснення аналізу досвіду держав членів Ради Європи з питань розмежування політичної та кримінальної відповідальності, застосування правових норм, аналогічно тим, що закріплені  в 364-й та  365 статті Кримінального кодексу України, а також норм кримінального та виборчого законодавства, судової системи, діяльності політичних партій, тобто тих норм, на які було вказано в самій резолюції. І на основі цього аналізу будуть підготовлені відповідні пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів України, які обумовлені європейськими стандартами, національними інтересами України та висновками Венеціанської комісії. Це дуже важливий момент, оскільки ми визнаємо, що в нас на рівні законодавства існують ще проблеми, які залишилися у спадок від попередньої влади. І ми повинні рухатися вперед, і ми будемо це робити у відповідності з європейськими стандартами та з урахуваннями наших національних інтересів.

Крім того, ми звертаємо увагу на те, щоб профільні комітети Верховної Ради в межах своєї компетенції при підготовці до розгляду відповідних законопроектів спочатку уважно аналізували рекомендації Ради Європи. Тому що інколи готується проект закону, а потім вже узгоджується з вимогами європейських стандартів.

Тому ми наполягаємо на тому, щоб це робилося ще на етапі підготовки законопроектів. А профільні комітети повинні забезпечити оперативне опрацювання тих законопроектів, які спрямовані на реформування кримінальної юстиції відповідно до стандартів Ради Європи. А органи державної влади повинні прискорити виконання плану заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають із її членства в Раді Європи, затвердженого Указом Президента України. І ми виконуємо план, який затверджений Президентом.

Сьогодні, як я вже говорив, ми вже прийняли КПК, а на його підставі розробимо і приймемо закони про адвокатуру та прокуратуру. Коли ми отримаємо відповідний аналіз законодавства країн-членів Ради Європи за тією тематикою, яка знайшла відображення в резолюції 1862, будуть внесені відповідні зміни до національного законодавства, і таким чином ми будемо наближатися до того моменту, коли буде закінчено процедуру моніторингу і перейдемо до пост-моніторингу діалогу з Радою Європи. А це вже буде новий якісний етап нашого діалогу з Парламентською асамблею Ради Європи. Сьогодні українська влада надсилає позитивний сигнал нашим європейським партнерам. Ми поступово і планово виконуємо наші зобов’язання, і в свою чергу сподіваємось на позитивну реакцію від європейських структур.

Шановні колеги, шановні виборці, користуючись нагодою, поздоровляю всіх з наступаючими Великоденними святами, бажаю всім здоров'я та божого благословення в усьому, а в неділю з чистою душею скажемо один одному: "Христос Воскресе! Воістину Воскресе!" "Христос …………". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Шершун, будь ласка. Підготуватись  Джоджику.

 

12:25:17

ШЕРШУН М.Х.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Шановні слухачі! Все більше звернень надходить  із регіонів  з проханням забезпечити реалізацію законних прав працівників освіти і культури. Все частіше освітяни України піднімають питання про своє соціальне забезпечення. Але, відверто скажемо,  якогось прогресу в цій ситуації немає, скоріше навпаки.

Нещодавно на зустрічі, яка відбулася в місті Березному, до мене звернулися представники районної організації профспілки працівників освіти і науки в Рівненській області. Вони наголосили на гострій необхідності виконувати гарантії соціального забезпечення працівників освіти, передбачених чинним законодавством. І, повірте, такі вимоги лунають по всій Україні.

По-перше, освітяни просять забезпечити достойну виплату винагороди за сумлінну працю і зразкове виконання обов’язків відповідно до статті 57 Закону України "Про освіту". Протягом останніх років виплати цієї винагороди постійно зменшувалися. Наприклад, у Березнівському районі педагоги отримали до 80 процентів від  посадового окладу, зараз же в кращому випадку - до 50 процентів.

По-друге, профспілкова організація звертає увагу на невиконання норм законодавчих актів щодо гарантій забезпечення педагогічних працівників сільської місцевості безоплатним житлом з опаленням і освітленням. Відтак в селах  педагоги мусять самотужки боротися з бідністю і тяжкими умовами проживання. А це ж освітяни, це ті люди, які несуть знання, які виховують наше молоде підростаюче покоління – майбутнє нашої нації.

Також для благополуччя наших освітян важливо забезпечити реалізацію пункту 34   Національної доктрини розвитку освіти,  затвердженої  Указом Президента  від 17 квітня 2002 року за номером 347 "Про  національну доктрину розвитку освіти". Адже саме цим  положенням  передбачено  встановлення пенсій  педагогічним працівникам на  рівні  80 відсотків від заробітної плати.  І освітяни на це заслуговують цілковито, бо виконують найважливішу функцію  в суспільстві:  формують інтелектуальний потенціал, спосіб мислення  і вихованість молодого покоління майбутнього, як я вже сказав,  нашої держави.

Наразі ж  невпорядковане законодавство і його  недієвість створюють соціальну напругу серед працівників освіти. Адже люди хочуть жити, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.          

 

 ШЕРШУН М.Х. Тому я закликаю уряд звернути особливу увагу на висловлені мною пропозиції і реалізувати їх в життя. Освітяни цього дуже чекають. Дякую   за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Значить, слово має Джоджик. Підготуватись…  Павловський і Балюра передають Яворівському, буде 6 хвилин.

 

12:28:56

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія. Шановний головуючий, шановні народні депутати. Минуло менше  3 місяців  з дня призначення  нового міністра оборони Дмитра Соломатіна, як з'явився  так званий проект концепції реформування та  розвитку  Збройних  сил України, згідно якого  Міністерство  оборони планує вже    до 2017 року скоротити кількість  військовослужбовців до 70 тисяч. Це приблизно в 3 рази менше, ніж ми маємо зараз.  Фактично в Україні пропонують за  5 ближчих  років знищити залишки власних Збройних сил та позбавити  Україну захисту. При цьому не надається жодних пропозицій щодо того, як  країна захищатиме свою територію без війська, без нової  техніки.

Як же могла з'явитися така концепція?  Можливо, варто шукати  відповідь у тому, що лише у 2005 році новий міністр оборони  став громадянином України    і перебуває у родинних зв'язках з урядовцями сусідньої Росії. Ця країна, як відомо, продемонструвала свою здатність примушувати до миру силою зброї без особливої поваги до міжнародного права і суверенітету держав. Не раз лунали погрози і в сторону України.

У нас дуже люблять поговорити про нейтралітет. Тому наведу лише окремі факти, які, можливо, невідомі прихильникам нейтральності. Швейцарія знаходиться у відносно спокійній Європі, проте утримує одну з найбоєздатніших армій світу. Ця маленька країна з демократичними сусідами здатна мобілізувати півтора мільйона чоловік.

Ще більш показовим для України є приклад армії Ізраїлю. Ця країна перебуває в агресивному оточенні і змушена постійно захищати свої кордони. Ізраїль витрачає на свою оборону більше 6 процентів ВВП.

На початку ХХ століття ми вже втратили незалежність. Коли покладалися на добрих сусідів і відмовились від своєї армії. Сьогодні ризик повторення такого сценарію є дуже високим. Нейтральна Україна з семи десятитисячними Збройними силами і фінансуванням менше 1 проценту від ВВП приречена стати майданчиком для військової агресії інших держав.

Виходячи з вище наведеного, Українська Народна Партія вимагає від Президента України розглянути доцільність перебування на посаді міністра борони людини, яка свідомо  розвалює Збройні сили України.

Друге. Розглянути ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Яворівський, 6 хвилин, будь ласка. Підготуватися Самойлик. Вкладайтесь. Ви не забувайте, що за вами стоять також люди. Ви виступили - інші також хочуть. Там не буде одного речення, бо у вас 10 пунктів. Ну, завершуйте, тільки одне речення.

 

ДЖОДЖИК Я.І. Друге. Невідкладно прийняти Закон про фінансування Збройних сил України не менше ніж 2 відсотка ВВП. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівський 6 хвилин. Підготуватись – Самойлик.

 

12:32:38

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші виборці, ви мене дуже часто запитуєте, чому я далі не читаю цей унікальний документ. От виконую вашу волю.

Нагадаю. Травень 2005 року. Прийшов новий уряд, нова влада, які прийшли з Майдану. І голова, тодішній голова Фонду державного майна, у якого запарувало все, що може запарувати, швиденько прибіг до Генеральної прокуратури давати покази. Прізвище цієї людини вже добре відоме українцям – це Михайло Чечетов.

В мене в руках цей унікальний документ - це протокол його допиту. Тут на кожній сторінці стоїть підпис пана Чечетова, тому говорити, що щось тут не так, очевидно, нікому не доводиться. Цей документ прояснює, як ішла приватизація під керівництвом пана Чечетова у 2004-2005 року. Зокрема, вибираю те місце, де йдеться про приватизацію "Криворіжсталі". Нагадаю вам, що пан Чечетов продав "Криворіжсталь" за 4 мільярди гривень. Кому? Прочитаєте. Потім, за домаганням Юлії Тимошенко, відбувся другий тендер, другий аукціон і було, держава отримала 24 мільярди, 4 і 24.

А тепер зайдемо за лаштунки, як це робилось.

Запитання до пана Чечетова, він відповідає. "После оглашения о начале приватизации Криворожского металлокомбината в Фонд госимущества были поданы заявления от 9 претендентов, желающих участвовать в его приватизации. Среди претендентов была американская фирма LMN US Steel, которая комиссией не была допущена для участия в конкурсе, так как не проходила по условиям". "По условиям", звичайно, Михайла Чечетова, а не законодавства там і тому подібне. "В конечном итоге, среди претендентов, подавших заявки, было отобрано только 6 участников. Из этих 6 участников было две структуры российских участников, 4 украинских. После это ко мне позвонил Президент Украины Кучма Л.Д. и порекомендовал мне, что в этом конкурсе должен победить  серьезный национальный инвестор, которому из обозначенного списка принадлежит промышленно-финансовый консорциум "Инвестиционно-металлургический союз", консорциум "Индустриальная группа". Я знал, что это фактическими хозяевами этих предприятий являлись Ахметов, Пинчук и Тарута. Тарута является партнером Ахметова.

В исполнение рекомендаций Президента Кучмы появились дополнительные условия, по рекомендации – проведение конкурса, инициированное Министерством промышленной политики, в которых ключевым условием  было, что победитель обязательно должен был работать на украинском рынке кокса. Под это условие подходило только два этих вышеуказанных предприятия: промышленно-финансовый консорциум "Инвестиционно-металлургический союз" и консорциум "Индустриальная группа", которые и стали участниками конкурса по приватизации "Криворожского металлургического комбината".

В итоге победителем конкурса стал Промышленно-финансовый консорциум "Инвестиционно-металлургический союз" , который предложил 4 миллиарда 260 миллионов гривен". Слухайте дальше. "По имеющейся информации - це говорить Чечетов сам, - по имеющейся информации другие иностранные компании предлагали больше денег. Так, фирма LMN US Steel, США, предлагала за вступление на конкурсе 93,2 процента госпакета акций "Криворожстали" 7, 95 миллиардов гривен. Там було 4, а тут 7, 95 і їм відмовляють. А также дополнительно ще 6,3 миллиарда гривен на исполнение инвестиционной программы по развитию предприятия, общая сумма составила 14,3 миллиарда гривен. Российские фирмы предлагали сумму больше где-то на полтора миллиарда".

Вопрос слідчого: "Во время передачи полномочий другим работникам Фонда имущества Украины относительно заключения договоров купли-продажи объектов приватизации, какими именно правами вы их наделяли:  только подпись договора купли-продажи или полномочия и обязанности  по контролю за условиями договора?"

Відповідь: "В своих поручениях я делегировал только право подписи, а контроль оставлял за собой". Тобто він все абсолютно контролював.

Вопрос: "Кто  несет персональную ответственность  за правомерность приватизации  того или иного объекта, который  продавался по вашему поручению?"

Відповідь: "Персональная ответственность за правомерность продажи  или передачи каждого объекта, который был  продан по моей доверенности, несу я как  руководитель госимущества Украины".

Вопрос: "На основании  каких нормативных документов фонд осуществлял приватизацию имущества в целом или части имущества объектов, которые  не подлежат приватизации?"

Відповідь: "На сегодняшний  момент нормативного акта, который разрешал бы приватизацию  имущества  в целом или части имущества объекта, который не  подлежит приватизации, не существует. Приватизация имущества объектов, которые не подлежат приватизации,  осуществлялась во время моего руководства по схеме, отработанной моими предшественниками".

Я закінчую, але хочу    виборцям сказати, це не кінець, далі буде і буде ще набагато цікавіше. Він здасть ще і Януковича,    і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Самойлик. Підготуватись Скибінецький передає Добряку.

 

12:38:53

САМОЙЛИК К.С.

Шановні наші виборці! Протягом  останніх восьми років трудовий колектив   Херсонського бавовняного комбінату  веде боротьбу  за право працювати, своєчасно  отримувати заробітну платню.   Ситуація на ХБК катастрофічна. Заборгованість по заробітній платні  10 мільйонів, до Пенсійного фонду –  40  мільйонів гривень. Останні 6 років  не зараховується пенсійний стаж  людям, їх не пускають на територію фабрики. Злочинці-керівники загарбали  гуртожитки, роздали родичам, а людям, які  відпрацювали по 40 років,  не дають права на приватизацію кімнат, в яких проживають по четверо і більше чоловік. Малосімейки також тримають для своєї рідні.

Повністю ігнорується думка  профспілок. З чотирьох фабрик, де працювало 25 тисяч робітників,  залишилася одна і 705 працюючих.

Мій виступ – це депутатський запит до Кабінету Міністрів   України, СБУ, Генеральної прокуратури. Я задаю питання, чому розпродане обладнання фабрик, сучасні станки? Чому вирізано на металобрухт? На місці третьої фабрики є торгово-розважальний центр. На цьому місці була єдина фабрика, яка виробляла батист, мадаполам, попліни, інші тканини, єдина фабрика в Україні. Безкарно керівники розікрали всю соціальну сферу: будинок відпочинку на Чорному морі, дитячий оздоровчий табір "Орлятко" в Скадовську, профілакторій "Чайка" на березі Дніпра. Простим людям і їхнім дітям, вважає керівництво, не потрібна зарплата, лікування, оздоровлення.

Люди прийшли до мене на прийом, на протест пішки, бо в них немає грошей на тролейбус, на харчі, на одяг, на комунальні. І я прошу силові структури, Кабінет Міністрів України дати відповідь цим працівникам ХБК, всім херсонцям, чому безкарно жирує в Україні бувший директор ……, його послідовники, чому розпродали все, скупили, відмили гроші, чому перетворили людей славнозвісного комбінату, на весь Радянський Союз славнозвісний був своїми тканинами, до речі, який почав був і випускати рушники до Євро-2012. Чому перетворили колектив в безправних жебраків? Чому перед ними закривають двері фабрики? І іще одне питання. Скажіть, кому ж таки потрібна жебрацька Україна. Це не єдиний випадок по Херсонщині. Це і "Красень", який славився своїми костюмами чоловічими. Тож ми ніколи не встанемо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Євген Добряк. Підготуватись Баранову ………

 

12:42:10

ДОБРЯК Є.Д.

Добряк, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Батьківщина". Шановні виборці, в Малинському районі Житомирської області газета "Малинські новини" є найтиражнійшою з державно-комунальних видань, одна з кращих газет Житомирщини. Редакцію газети вже 20 років очолює Заслужений журналіст України, секретар міськрайонної організації Спілки журналістів України Іван Іванович Вознюк. Його чесна позиція журналіста і об'єктивність у поданні інформації не сподобалась одному із заступників голови Малинської районної державної адміністрації, який організував хрестовий похід проти трудового колективу редакції, почалися ганіння з боку Малинської районної прокуратури, яка направила своє подання з твердженням  про те, що газета не є юридичною особою та вимогою про перереєстраціє установчих документів газети "Малинські новини". Це при тому, що газета зареєстрована в квітні 1992 року і останні 20 років постійно сплачує податки на сотні тисяч гривень, є самоокупною, регулярно виплачує заробітну плату. Підключились до рейдерської атаки і Малинська  районна адміністрація та міська рада, 28 березня 2012 року було поставлено в порядок денний сесії звіт районної ради, звіт редактора "Малинських новин" щодо господарсько-фінансової діяльності, хоча жодної копійки з районного бюджету на друк та інші витрати райрада не виділяла. А міський голова вирішив стати співзасновником газети з метою усунення трудового колективу редакції.

Я звернувся до Генерального прокурора з депутатським запитом та до Голови Верховної Ради України для захисту свободи слова. Президент України Віктор Янукович та Генеральний прокурор Віктор Пшонка обіцяли жорстко реагувати на утиску журналістів, сподіваюсь, що слова не будуть розходитись з ділом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Баранов-Мохорт. За ним – Королевська.

 

12:44:06

БАРАНОВ-МОХОРТ С.М.

Шановні громадяни, шановний головуючий, шановні колеги! Сьогодні Президент України, Уряд, парламент країни докладають відповідних зусиль для покращання економіки крани. Важливим напрямком цих зусиль є підтримка малого та середнього бізнесу. Значна частина підприємців в державі здійснює свою діяльність у тимчасових спорудах або малих архітектурних формах. Але з їх розміщенням та експлуатацією пов'язана ціла низка існуючих проблем: складність оформлення дозвільної документації, спірність розміщення цих споруд в певних місцях, конфлікти щодо примусового демонтажу тимчасових споруд. До цього слід додати законодавчу та нормативну неврегульованість певних проблем. Певний час ці питання були  віддані на відкуп місцевим радам, і деякі місцеві чиновники саме так це і розуміли – на відкуп. Достатньо лише згадати проблеми з розміщенням МАФів в місті Києві в 2005-2010 роках, які команда нинішнього голови КМДА Олександра Попова досі намагається вирішити.

В минулому році парламент прийняв Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності", яким передбачив уніфікацію дозвільних процедур в цій частині. На виконання закону Мінрегіонбуд вже затвердив порядок розміщення тимчасових споруд, але цей порядок неможливо виконати через одну проблему: відсутність права на землю у власників МАФів.

Оформити земельну ділянку підприємці просто не можуть, оскільки для передачі земельної ділянки в оренду необхідно проводити земельні торги, порядок проведення яких ще не затверджено. В результаті кожного власника тимчасової споруди можна в будь-який момент звинуватити в самовільному зайнятті земельної ділянки.

Законодавче врегулювання земельних правовідносин - прерогатива парламенту, тому я закликаю повернутися обличчям до проблем малого бізнесу та врегулювати ці питання.

Тут може бути декілька варіантів дій: або внести доповнення до Земельного кодексу України щодо порядку оформлення особистих сервітутів для розміщення МАФіі, або спростити порядок надання земельних ділянок в оренду для розміщення таких споруд шляхом доповнення Земельного кодексу України нормою щодо необов’язковості земельних аукціонів в цьому випадку. Або визначити, що розміщення тимчасових споруд може здійснюватися без оформлення прав на земельну ділянку з одночасним визначенням порядку внесення плати за фактично зайняту земельну ділянку.

Я свідомо наразі не подавав відповідного законопроекту, не хочу нав’язувати вам свою позицію, для цього є відповідний комітет Верховної Ради України. Натомість пропоную якнайшвидше допомогти тим людям, які займаються малим бізнесом, забезпечуючи себе, свої родини, створюючи нові робочі місця, формуючи чималу частку бюджетів всіх рівнів.

Дякую за увагу. І наостанок вітаю всіх з наступаючим святом і бажаю здоров’я  та родинного тепла!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Юлія Ковалевська. За нею буде виступати Муц.

 

12:47:09

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Дорогие украинцы! На этой неделе мы с вами в который раз являлись свидетелями политического цирка в исполнении нашей оппозиции. В этот раз речь идет о недовольствии оппозиции решениями Конституционного Суда Украины, которыми внесены корректировки в избирательные правила относительно запрета параллельного баллотирования и отмены права для живущих за границей украинцев избирать депутатов-мажоритарщиков по городу Киеву. При этом представители оппозиции делают пиаровские, просто смешные, заявления относительно отзыва своих голосов отданных за Закон Украины о выборах народных депутатов Украины. Громкие заявления об отзыве голосов свидетельствуют не только о полнейшей правовой безграмотности наших оппозиционных коллег, но о попытке оббелиться  перед своими избирателями. Ведь все украинцы видели, что за данный Закон о выборах отдали свои голоса подавляющее большинство народных депутатов от оппозиционных партий, сами, добровольно, без всякого принуждения.

Нынешние действия оппозиции похожи на приступ паники, которые явственно демонстрируют их неуверенность в собственных силах. Совершенно очевидно, что они попросту пытаются заранее оправдать свой провал на предстоящих выборах не подходящим вдруг избирательным законом, якобы неправильным распределением округов и так далее. Видать, хромают рейтинги, не верит вам народ, господа оппозиционеры. Один из плюсов в сложившейся ситуации заключается в том, что теперь становятся очевидны истинные цели голосования оппозиции за этот закон. Вероятно, ставка делалась на использование недочетов в законе для срыва выборов. На это указывает в частности тот факт, что при подготовке нового Закона о выборах именно наши коллеги из других фракций настояли на том, чтобы включить норму о параллельном баллотировании. Заведомо неконституционная норма о двойном баллотировании ставила под угрозу результаты предстоящих парламентских выборов. После оглашения результатов выборов проигравшая сторона, недовольная их исходом, имела бы юридические основания оспорить в суде итоги всенародного волеизъявления.

Вспомните, в проекте Закона о выборах, рассмотренном Венецианской комиссией, подобная норма отсутствовала. Вспомните, во время дискуссий по поводу новых избирательных правил представителями нашей фракции неоднократно указывалось на несоответствие этой нормы Основному Закону. Изначально не вызывало сомнений, что норма о двойном баллотировании нарушает правила равных возможностей кандидатов. Ведь тот, кто баллотируется и в мажоритарном округе, и по партийному списку, находятся в более выигрышных условиях по сравнению с кандидатом, избравшим один из предложенных вариантов.

Напоминаю также, в 1998 году Конституционный Суд уже рассматривал вопрос о двойном баллотировании и признал такую возможность неконституционной. Учитывая то, что на сегодняшний момент  действует та же редакция Конституции Украины, не удивительно, что суд опять вновь подтвердил неконституционность данной нормы закона.

Для Партии регионов как для мощной, как для ведущей политической силы страны …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С….очень важным является, чтобы  выборы прошли демократично, честно, в равной и  конкурентной борьбе, и никто не смог подставить под сомнение их результаты. Спасибо большое за внимание. Всех с наступающим светлым праздником!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Муц Орест. Підготуватись  Лещенку.   

 

12:50:43

МУЦ О.П.

Орест Муц, Тернопільщина. Шановна тернопільська громадо! Цього року ми вкотре з надією зустрічаємо одне з найвеличніших свят - Христове Воскресіння. Тернопільщина посідає особливе місце на релігійній карті України, у нас найвищий в Україні показник християнських храмів та діючих релігійних громад. Щодо кількості населення, за роки незалежності релігійна мережа області зросла втричі і сьогодні нараховує майже 1 тисячу 800 релігійних громад. У нас знаходяться одні з найбільших центрів християнського світу: Свято-Успенська Почаївська Лавра та Маріїнський духовний  центр  у Зварниці, який кожного року  відвідують мільйони віруючих. За останні  два роки ми забули, що таке  міжконфесійні конфлікти, разом вчимося жити в мирі та любові, вчимося жити не минулим, а майбутнім.

Забезпечити це гідне майбутнє прагне наше спільне з вами  громадське об'єднання "Представництво Тернопільщини", яке  згуртовує усіх патріотів, що розкидані по різних політичних структурах та поза ними. У редставництві Тернопільщини" немає поділу за конфесійною ознакою, а є спільна мета – дбати про  розвиток рідного краю та  підвищення добробуту його жителів. Віра в Христа Спасителя допомагала нашим краянам у всі часи. І сьогодні мої земляки  сподіваються, що з Божою ласкою стануть справжніми господарями  на своїй землі. Великодні дні - це також час віддати шану всім тим, кого нема серед живих, хто, поринувши у вічність, залишив нам свою любов і життєвий досвід. Згадуємо їх щирою молитвою та добрим словом, перед тим прибравши могили наших рідних та близьких.   

Від імені редставництва Тернопільщини"  бажаю, щоб  чудесне свято Христового Воскресіння принесло любов та світло у кожну родину, щирість та добро  у взаємини, єднало на  спільно злагоджену працю. Нехай Боже благословення   буде запорукою миру на нашій землі. Духовного відродження та здійснення найзаповітніших сподівань! Щиро зичу міцного  здоров'я, великого щастя, а також наснаги в усіх починаннях та справах на благо України. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Лещенко, будь ласка. Підготуватися Шаго.  передає Ганущаку.

 

12:53:57

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко фракція  Комуністичної партії України, Чернігівщина.  

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати,  шановні виборці! 26 квітня Україна  відзначатиме чергову  різницю з дня Чорнобильської катастрофи. Проте якогось пожвавлення  з боку влади  з проведення   підготовчих заходів до цієї трагічної дати  в прилеглих і постраждалих  районах Чернігівської області: Козелецькому, Чернігівському, Ріпкінському, Городнянському, Щорському,  Корюківському і Семеніському, - не спостерігається. Мабуть, представники влади, які щороку цього дня для годиться зроблять вигляд, як вони стурбовані проблемами жителів цих районів і як дбають за ліквідаторів аварії на ЧАЕС, розкажуть, як будуть в майбутньому  допомагати  постраждалим територіям і людям, - і знову про них на цілий рік забудуть.

Торік до 25-річчя Чорнобильської катастрофи  в рамках  підготовки до приїзду кількох президентів і прем'єр-міністрів зарубіжних країн в березні-квітні кипіла напружена робота по капітальному ремонту другорядної, з точки зору економічного розвитку автодороги Чернігів-Чорнобиль. Уряд тоді виділив з бюджету близько 200 мільйонів гривень. Дорогу зробили, зате залишилися невирішеними питання створення соціальної інфраструктури в чорнобильській зоні і необхідних умов проживання сільського населення.

Наприкінці березня поточного року я проводив особистий прийом та зустрічі з виборцями Ріпкинського району. Під час цих заходів мені стало відомо про новітній подарунок влади жителям забруднених територій. Майже в усіх селах, де внаслідок Чорнобильської катастрофи споживати воду з традиційних джерел заборонено і вона подається водопроводами з артезіанських свердловин, з 1 лютого тарифи на воду збільшені втричі.

Найбільше не повезло жителям села Миси, яке знаходиться за 33 кілометри выд АЕС. Тут за кубічний метр використаної води доведеться тепер сплачувати по 49 гривень 99 копійок – це майже в 10 разів більше, ніж в райцентрі Ріпках та в місті Чернігові. Причому представники влади погрожують жителям, що у випадку не підписання договорів на споживання води з таким кабальним тарифом, вони будуть відключені від водопостачання.

Хіба такі дії співпадають з соціальними ініціативами Президента України Віктора Федоровича Януковича, а також з неодноразовими публічними заявами Прем'єр-міністра України Миколи Яновича Азарова про  те, що підстав для підвищення тарифів в Україні не має?

Така ж ціна кубометра води в Губичах  і в інших селах також підвищена втричі. Керівництво району заявляє, що тарифи не підвищували, якби держава виділяла кошти із бюджету.

Фракція комуністів висловлює обурення з приводу такого ставлення до людей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, і вимагає від уряду вжити заходів щодо перегляду рішень стосовно  різкого підвищення тарифів на воду.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра України Азарова Миколи Яновича. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шаго передає Ганущаку Юрію. Будь ласка. Підготуватися Перестенко.

 

12:57:10

ГАНУЩАК Ю.І.

Ганущак Юрій, "БЮТ - "Батьківщина".

Проведення засідання національного круглого столу 5 квітня, попри ігнорування його висвітлення провладними ЗМІ, можна  вважати серйозною маніфестацією ініціативи 1 грудня, яку започаткували 11 сивочолих патріотів, яких без перебільшення можна назвати совістю нації. Характерно, що серед цих апостолів українського духу є очільники всіх церков православного обряду: УГКЦ, УПЦМП УПЦКП. Це вселяє надію, бо сподівання наших численних зовнішніх недругів та доморощених манкуртів розіграти на додаток до мовної ще й релігійну карту розколу країни схоже не виправдались.

Створення національного круглого столу в часи, коли суспільство втратило моральні орієнтири, коли самозвана псевдоеліта намагається нав'язати хижацько-споживацьку модель поведінки, може стати чи не останнім оберегом українськості в Україні. Ідея національного круглого столу буде успішною, якщо його благородні цілі супроводжуватимуться інституціями та процедурами.

Ініціаторам круглого столу прийдеться дати відповідь на питання, що їх ставить суспільство. Чи брати безпосередньо участь в політичному процесі? Яка форма організації суспільного діалогу? Яким чином впливати на дії владних структур?

Відповідь на перше питання чітко сформулювала Юлія Тимошенко: наявність моральних авторитетів прикрасить об'єднаний список демократичної опозиції. Але можна зрозуміти позицію ініціаторів суспільного діалогу дистанціюватися від політичних конструкцій та інституцій, бути поводирями для всієї нації, а не її частини, яку представляє партія.

Це якби йшлося про українські партії, а не представників "п'ятої колони" в Україні, які наразі окупували парламент. Доказ тому Харківський пакт – безсоромна зрада національних інтересів, банальна торгівля територією держави в обмін на статки для окремих олігархів. І якби то українських! На жаль, доморощені нувориші розглядають Україну як поле для промислу, а не країну, з якою пов'язують своє життя і збираються пустити коріння, створити комфортне для життя людей середовище. Інакше б не купували маєтки в Монако, не ховали капітали в офшорах, не робили б царські подарунки культурним установам інших країн.

Чи може стати національний круглий стіл посередником між владою і опозицією? Хотілось би. Однак, на разі влада не демонструє жодного бажання вести діалог з опозицією. Адже його передумовою має бути осмислення того, що влада не є вічною, що буде змінена, якщо не в результаті чесних виборів, то внаслідок суспільного вибуху. Необхідно зупинити маховик політичних репресій, звільнити політв'язнів. Зрештою Бог та народ гідно оцінять сутність нинішньої влади. Наша ж політична сила наразі гостро потребує допомоги очільників  національного круглого столу в постійній, неупередженій та об'єктивній оцінці нашої діяльності від програмних засад до кадрових рішень. І ми впевнені в мудрості патріархів українського духу, їх здатності піднятися вище політичної кон'юнктури, спиратись на здоровий глузд і на заповіді Божі. Смачної Паски, дорогі українці! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перестенко Марина. Царькову передає, будь ласка. Так, у нас там далі-далеко є Шлемко. Будете виступати?

 

13:00:26

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели, от имени фракции коммунистов и портовиков Одещини, хочу сообщить вам о катастрофической ситуации с портами Украины. В прошлом году ренийский порт переработал около полутора миллионов тонн груза, но мощность порта рассчитана на перевалку 14 с половиной миллионов тонн груза, то есть мы видим, десятая часть от возможности порта сегодня реализована.

В 2012 году ситуация в порту остается критической. В начале года значительную часть коллектива отправили на месяц в неоплачиваемый отпуск. При этом подчеркнули, что ненужные докерам отпуска могут продлится. Как нам сообщил руководитель профкома порта Василий Лазовский портовиков перевели на 50-процентную рабочую неделю. Но как выжить на эти 50 процентов им не объяснили. Не объяснили как кормить детей на 50 процентов, как платить жилье за 50 процентов. И не объяснили, пойдут ли навстречу "Водоканал", "Обленерго", "Облгаз" и скостит ли тарифы наполовину. Задержка с выплатой зарплаты пугает людей тем, что за ней может последовать провал в долговую пучину, из которой уже не выберешься.

К сожалению, за годы независимости правительство не хотело услышать о проблемах портовиков и в таком состоянии находится каждый второй порт Украины. Из бесед с докерами становится понятно, что в Рени и других портах Украины намеренно хотят дискредитировать в глазах людей саму государственную форму собственности на украинские порты. Ситуация в Рени сложилась парадоксальная. Здесь имеется железнодорожный участок принадлежащий Одесской железной дороге, но не связанный с ней, а связанный с Молдавской железной дорогой. При этом поставка грузов сугубо зависит от решения соседней стороны.

Министерство инфраструктуры также занимает выжидательную позицию. Напомню, что транспортники еще в 1992 году поняли важность строительства железнодорожной ветки Измаил - Рени и вскоре Институт ГПИ Одесжелдорпроект подготовил по заданию "Укрзалізниці" техническое обоснование строительства этой линии. Правительство издало  дополнительные акты и постановления, однако на сегодняшний день воз и ныне там.

Уже проработано несколько вариантов строительства ветки, однако из-за того, что мы  не имеем железнодорожного сообщения,  градообразующие предприятия могут быть практически уничтожены, и мы лишимся еще одного порта. Если вспомните,  первую проблему нам создал  Ющенко и предыдущие президенты, когда мы  Молдову, когда никогда не была морским государством,  сделали  таковым,  отдав им участок земли, и  они построили там порт Журдулешты, фактически все Придунавье сегодня остановилось.

Положение  в Рени обостряется еще потому, что провалилась  принятая в 2004 году  общегосударственная Программа   развития малых городов, то есть, нет альтернативных мероприятий, если вдруг порт остановится.

Поэтому от имени фракции коммунистов я обращаюсь к Премьер-министру  Николаю Азарову, вице-премьер-министру инфраструктуры Борису Колесникову незамедлительно отреагировать на сложившуюся ситуацию в порту Рени  и других портах  Украины и обеспечить прямую  господдержку  бюджетообразующему предприятию нашей страны.

Также обращаюсь к господину  Ефименко не занимать  выжидательную позицию, создать рабочую группу, выехать и изучить  этот вопрос.

Прошу мое выступление считать  депутатским запросом Премьер-министру Украины и министру инфраструктуры. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шлемко. За ним - Волинець.

 

13:03:39

ШЛЕМКО Д.В.

Дмитро Шлемко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Шановні  співвітчизники, ви, напевно, всі  в очікуванні, коли нарешті розпочнеться  реалізація соціальних ініціатив  Президента Януковича та "поліпшення життя  людей вже сьогодні". Хоч, нагадаю,    це "сьогодні"  мало були ще вчора, але було б добре, щоб воно наступило завтра, а то це завтра все переноситься і чомусь   поближче до жовтневих парламентських виборів, щоб обдурити людей  з меншими для себе фінансовими затратами.  Як кажуть у народі: "І рибку з'їсти, і не сісти". 

Партія регіонів спільно з Януковичем вишукують джерела коштів для виконання  своїх обіцянок. Одним із них має стати нова хвиля масштабної приватизації. Донині все, що приватизовувалося,  перейшло в руки олігархів Партії регіонів, які за рахунок привласнення загальнонародної власності стали  найбагатшими людьми не лише в Україні, але і у Європі. Сьогодні в їхніх  руках ? національного багатства. Для того, щоб  напередодні виборів обдурити простих українців  і в той же час не зменшити багатство багатіїв, а, навпаки,       його примножити,  Партія регіонів  на хитрість. Суть цього у тому, що об'єкти державної власності, які протягом 20 років незалежності України були заборонені до приватизації, сьогодні виключаться з цього переліку і пропонуються до приватизації. Вважаю, що кожен, хто слухає та бачить нас, з першого разу сам визначить, кому вони завтра належатимуть. Серед тих об’єктів, що планується приватизувати в 2012 році, це унікальні підприємства, які працюють ефективно, мають тисячні виробничі колективи, вигідне земельне місце розташування, капітальні приміщення, регулярно сплачують податки в державний та місцевий бюджети. За лімітом часу назву лише окремі з них: це завод "Маяк", феодосійська суднобудівна компанія "Море", науково-виробниче об'єднання "Київський завод автоматики імені Петровського", державне підприємство, науково-виробничий комплекс …… "Зоря – Маршпроект", ВАТ "Турбоатом" та багато інших. Перелічені підприємства мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, розробляють і виготовляють озброєння, військову техніку та спеціальні вироби для потреб Збройних сил України.

До переліку підприємств, що планується приватизувати у 2012 році, включено 24 енергогенеруючих та енергопостачальних компаній, процедура приватизації яких проходитиме за спрощеною процедурою. І органи приватизації навіть не володітимуть інформацією про кінцевих власників-покупців, що отримають контроль над енергетичними об’єктами України. Стає страшно, бо, сконцентрувавши в одних руках контроль за цілими галузями паливно-енергетичного комплексу, ніхто в державі навіть не знатиме, хто й коли може занурити країну в темряву чи зробити національний енергетичний комплекс.

Таким ось чином планується передати за безцінь десятки підприємств загальнодержавного значення, щоб з виручених мільярдів кинути крихти на підкуп виборців, а новітнім олігархам та Партії регіонів і далі продовжувати своє панування та гноблення українського народу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Волинець. Наступний – Аржевітін.

 

13:06:57

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги, уважаемый Адам Иванович! Сегодня с экранов телевизоров и страниц газет можно узнать о том, что отцом и идеологом налога на роскошь является господин Тигипко. Мне и моим товарищам по партии подобное заявление режет слух.

Напомню, Компартия  трижды вносила в парламент законопроект еще до того, как  эта светлая мысль посетила голову господина Тигипка.  Наша законодательная инициатива трижды  не находила поддержки в отечественном парламенте, в том числе и у соратников  новоявленного идеолога.

Сегодня, когда рейтинг партии власти стремительно катится вниз, Сергей Тигипко   решил прибегнуть к испытанному средству   и выдать инициативу Компартии  за свою. Обращаю ваше внимание на тот факт, что,  кроме сходства названия упоминающегося  законопроекта,  остальное все имеет мало общего. И если законодательной инициативой  коммунистов  предполагалось, что  за кризис должны будут заплатить богатые, законопроект  вице-премьер министра Украины рассчитан на то, чтобы все те немногие украинцы,  которых сегодня с большой  натяжкой можно назвать средним классом, опустились  за черту бедности.

Посудите сами, с легкой руки  Кабмина и  министра социальной  политики роскошью оказались  квартиры - от 120 квадратных метров, дома - от 250 квадратных метров, машины с двигателем  от 3 литров и также дачные сараи и  собачьи будки. При этом  подчиненными господина  Тигипка был придуман список объектов, не подлежащих налогообложению. К ним отнесли все помещения,  не предназначенные для постоянного  проживания: помещения  для животных,  хранения инвентаря в случае,  если они расположены  на одном участке с домом, который является   постоянным местом жительства.

Таким образом,  дом общей площадью 285 квадратных метров, жилая площадь - 130 квадратных метров,  в котором проживает многодетная семья, превратился в жилище олигарха.  В то же время,  примыкающие к шикарному особняку конюшни, гостевые домики и теннисные корты, по мнению Сергея Леонидовича и его подопечных, к роскоши  отношения  никакого  не имеют. А вот если на 6 дачных сотках  простого труженика расположены  сарай, собачья будка, за эту роскошь ему придется заплатить налог, равно как за  подержанный мерседес примерно 1995 года выпуска с объемом двигателя  в 4,2 литра. Вот и выходит, что  богатейших людей Украины  Закон  о налоге на роскошь  в редакции господина Тигипко практически не коснется, а львиную долю  будут вынуждены платить простые украинцы.     

Уважаемые коллеги, уважаемые товарищи, разрабатывая проект Закона на роскошь, мы, коммунисты, ставили перед собой цель сделать так, чтобы   социально незащищенные слои населения получили дополнительную помощь за счет состоятельных людей. Министр социальной политики Тигипко, его соратники оттавили от нашей законодательной инициативы одно лишь название. Уверен, в Украине достаточно здравомыслящих людей, способных понять, что наш законопроект отражает интересы простых граждан…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ВОЛИНЕЦЬ Є.В. Я убежден в том, что правда на нашей стороне и мы, коммунисты, сделаем все от нас зависящее, для того чтобы отстоять интересы трудящих Украины. Пришло время изменить многое. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Станіслав Аржевітін.

 

13:10:24

АРЖЕВІТІН С.М.

Напередодні Пасхальних свят, і особливо в останній день роботи Верховної Ради, напевно, потрібно говорити менше про державні проблеми, а все ж таки більше говорити про свято, про привітання всіх українців, адже з цієї трибуни вони багато чули всяких негараздів, тому так сталось, що я є зараз останній виступаючий в цей останній день, тому, напевно, вітаю від всього нашого депутатського корпусу всіх наших українців із цими світлими святами.

Особливо я хотів би привітати наших українців із західного регіону, адже лише у пасхальні дні доводиться, і так склалося, що разом за одним святковим сімейним столом збирається вся родина, і буквально через декілька днів всі ґазди з своїми синами роз'їдуться на заробітки по всьому світу. І хотілось побажати, щоб вони повернулися живими і здоровими, заробили для своєї сім'ї, принесли нову радість і знову зібралися великою сім'єю за одним святковим столом.

Зі Світлими святами вас! Христос Воскрес! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі, хто бажав взяти участь у виступі в "Різному", мали таку можливість. Ті виступи, які мали звернення і просили їх вважати як депутатські запити, прошу Секретаріат оформити відповідним чином.

Нагадую, шановні колеги, що ми з вами будемо працювати наступного тижня в комітетах, фракціях. Наступне пленарне засідання буде 24 квітня. Так, як і ми домовилися на початку сьогодні засідання, в понеділок Погоджувальна рада, ми не будемо проводити, а практично наступний пленарний тиждень з 24 квітня будемо працювати за планом роботи на цей тиждень, бо ви розумієте, що ми практично, окрім основних питань, одного з них - Кримінально-процесуального кодексу, інших практично не розглянули, тому  в нас є сформований порядок денний.

Я щиро приєднуюсь до слів своїх колег, які зверталися до виборців, зверталися до нашого народу України із словами вітань із найбільшим святом, яке ми будемо відзначати. І хотів би щиро побажати, щоб, дійсно, було у нашій державі краще, щоб ми відзначили гідно це свято і з новими силами приступили до реалізації великих завдань, що стоять перед кожним із нас.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку