ЗАСІДАННЯ ДВАДЦАТЬ ДРУГЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

22 березня 2012 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

16:00:52

Зареєструвалося  в сесійній залі  картками 408 народних депутатів.

Вечірнє засідання  Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, ми з вами домовлялися, що на вечірньому засіданні  ми проголосуємо  постановиу… проект  Постанови про відзначення 130-річчя від дня народження Митрополита Іларіона (Івана Івановича Огієнка) (реєстраційний номер 10003). Ми довго обговорювали цю проблему і дійшли до необхідності  прийняття відповідного рішення.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови про відзначення 130-річчя… (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, то потім… Зараз ми його розглянемо. Що проти? Я не розумів.

Про прийняття Постанови про відзначення 130-річчя від дня народження  Митрополита Іларіона (Івана Івановича Огієнка) (реєстраційний номер 10003). Прошу голосувати.

 

16:02:15

За-164

Рішення не  прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партії регіонів – 16, "БЮТ – -"Батьківщина" – 73, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 35, комуністів -  0, Народна партія –  20, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні – 1.

Шановні колеги, одну хвилинку. Давайте таким чином, ми з вами  домовилися уже й розповідали і про ректорство,   і про  культурну, науково-подвижницьку діяльність. Ми ж голосували інші постанови, я б сказав би так, вони, ті люди,  дуже  варті, але порівняно з Огієнко, вони "блідо виглядають". Одну хвилинку,  зараз, просто не зорієнтувались люди, ну що ви ?! 

Шановні колеги, я прошу вас, давайте,  подумайте, ще повернемося до розгляду цього питання  трошки пізніше.  Давайте. І це тоді теж пройдемо, нехай трошки люди   підійдуть. Ну я поставлю ще  раз.

Шановні колеги,  ми з вами прийняли постанову про відзначення 75-річчя від  дня народження В'ячеслава   Чорновола. І там пропозиція така є від комітету,  що після слів "фінансового та матеріально-технічного забезпечення",  додати абзац: "Забезпечити  фінансування  ремонтно-реставраційних робіт Музею  шестидесятництва за адресою:  місто Київ,  вулиця Гончара, 33-а. Я прошу уваги, шановні колеги.

Юрій Анатолійович, ну я прошу вас, Юрій Анатолійович! Юрій Анатолійович, ну не заважайте. 

Шановні колеги, прошу проголосувати уточнення до постанови, яку ми прийняли,  про відзначення 75-річчя від дня народження В'ячеслава Чорновола, а саме: додати абзац: "Забезпечити фінансування  ремонтно-реставраційних робіт приміщення Музею шестидесятництва за адресою: місто Київ, вулиця Гончара, 33-а.  Ну написано "33-а". "На вулиці Гончара" давайте напишемо,  а там будуть знати, де. "На вулиці Гончара". Прошу  голосувати.

 

16:05:01

За-322

Рішення прийнято.

Шановні колеги, щоб зберегти наш далі робочий потенціал, я прошу вас, шановні колеги, ми з вами домовилися, провели консультації у фракціях, подивилися на доробок, так би мовити, життєвий, творчий, науковий, моральний, організаційний  Митрополита  Іларіона. Сьогодні вранці включили до порядку денного і домовилися з вами, що на вечірньому засіданні ми приймемо цю постанову. І немає жодних тут такий у нас непорозумінь.

Тому я прошу, давайте зараз повернемося до розгляду цього питання і проголосуємо цю постанову, про Огієнка. Ну, будь ласка, Михайло Чечетов.

 

16:06:09

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги, вы знаете, с нас скоро смеяться будут. Люди уже говорят: надо скоро будет в Украине сделать свой календарь дней на 700 в году.   Потому что мы начинаем 1234, 1137 лет кто-то родился или умер, или что-то так сказать, водку с кем-то пил или подрался, или еще не знаю, да. Ну, до смеха ж доходит.

Я думаю, что нам нужно принять одно постановление отмечать только круглые даты: 100, 50, 25, никаких 20, никаких 30. Я понимаю еще трижды героя Кожедуба, можно, да. Но когда мы вытаскиваем из колоды не понятно кто в зале, никто ничего не знает, а тут вас пытаются вознести. Люди смеются с нас, говорят:  а что, чем вы занимаетесь там?

Поэтому здесь, почему мы "против" голосуем"? Потому что есть разные, одни говорят, что, так сказать, непонятно он себя вел во время войны. Не понятно, кого он с хлебом, с солью встречал, не понятно, почему он организовал противостояние с Московским патриархатом и так далее. Мы еще не влезли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас! Ну всі зараз спеціалісти. Я звертаюся до Михайла Васильовича. Шановні колеги, ми говоримо про Огієнка, не говоримо про період Другої світової і Великої Вітчизняної війни. Це ми сплутали із Сліпим, про що ми вже проголосували  і ми прийняли, навпаки,  ту постанову. Мова ж не про те йде, шановні колеги. (Шум у залі)

 Тому я прошу вас, оскільки ми з вами домовились, прийняли рішення… Що?  Кому дати слово? Будь ласка, Мірошниченко.

 

16:07:58

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги,  у нас, дійсно, розгорнулася дискусія. Я би дуже не хотів, щоби  ми провалили цю постанову. Я пропоную для того, щоб не було емоцій у залі, відкласти і завтра її розглянути. Я думаю,  що наші колеги з моєї фракції з величезною повагою ставляться до всіх  наших  духовних батьків скажімо так. Але для того, щоб не було емоцій, давайте ми не провалимо цю постанову, а перенесемо її на завтра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте перенесемо.  Але, коли у середу голосували цей проект постанови,  не проголосували, сказали, що ми з'ясуємо. З'ясували і сьогодні проголосували. Що ще з'ясовувати, скажіть, будь ласка?

Ладно, Ключковський, будь ласка.

 

16:08:52

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський,  фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

Ви знаєте, мені часом соромно слухати народних депутатів України,  які з трибуни Верховної Ради на всю Україну  заявляють про свою безграмотність. Ну, відкрийте  енциклопедію, прочитайте про Огієнка, і ви зрозумієте, що до Другої світової і Великої Вітчизняної війни він жодного відношення не має, що  його життєвий шлях закінчився раніше. Подивіться, будь ласка, про те, що  він зробив. Він не займався політикою. Не можна ж бути настільки зашореними.

Нарешті, скажіть, будь ласка, чи ви відзначали його 125-річчя? Жодної постанови не було. То може треба було вам тоді потурбуватися. А якщо сьогодні це внесли, то треба підтримати. Не ображайте своєю безграмотністю пам'ять українського народу, того народу, який ви представляєте у Верховній Раді України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз жодна агітація  не допоможе. Тому я пропоную відкласти до п'ятниці, до п'ятниці, я думаю, що ми узгодимо  позицію і приймемо рішення. Зараз, я так думаю, аргументи "за" і "проти" нічого не дадуть.

Шановні колеги, нам потрібно визначитись щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні" (щодо розгляду справ на території спортивної споруди). Ми включили в порядок денний. Комітет розглянув, прийняв відповідне рішення. Ви ж розумієте, що з чим це пов’язано, нам треба прийняти рішення Верховної Ради України.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:11:05

За-215

Рішення прийнято.

Доповідач – Володимир Олійник. Будь ласка.

 

16:11:21

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Метою прийняття проекту Закону України з забезпечення виконань положень процесуального законодавства щодо автоматизованого розподілу справ та матеріалів, що входять на розгляд до суду, а також реалізації прав іноземців та осіб без громадянства, користуються рідною мовою чи мовою, якою вони володіють за допомогою перекладача під час розгляду справи. Проектом пропонувалось вилучити із Закону України "Про особливості впровадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні" слідуюче: положення щодо можливості розгляду справ про адміністративні правопорушення на період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні безпосередньо на території спортивної споруди у спеціально обладнаних приміщеннях.

Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто цей проект закону і підтримано. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не вбачає потреби у прийнятті цього закону, тобто юридичного характеру  зауважень немає.

Разом з тим, розглянувши  законопроект 10177, народні депутати України, члени комітету не погодилися із зауваженнями фахівців Головного експертного управління і комітет прийняв рішення рекомендувати  Верховній Раді прийняти в першому читанні та в цілому як закон.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, можемо ми прийняти це рішення? Хоч тут у нас є спільна позиція? Юрій Кармазін наполягає. Хто ще наполягає на виступі? Не бачу. Тільки один Кармазін.  Будь ласка, Юрій Анатолійович.

 

16:13:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати! Юрій Кармазін. Я дуже радий, що Володимир Миколайович Олійник прозрів і вніс хорошу пропозицію.

Нагадаю вам, що ми з вами прийняли законопроект 5 липня 2011 року, де передбачили, що справи про адмінправопорушення, вчинені на території спортивної споруди  під час проведення масового спортивного або іншого культурно-видовищного заходу, розглядаються на території  спортивної споруди у спеціально обладнаних приміщеннях протягом одної доби. Тобто суддю привозимо туди і клепаєм там справи…..по визову.

Це маразм. І ми тоді говорили й переконували, що цього не можна було приймати. Тепер розібралися й побачили, що в Європі сміються над  такими новелами, які ми зробили.

Через це абсолютно правильна, Володимире Михайловичу, пропозиція: треба прийняти в першому читанні і в другому в цілому. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, пропонується частину другу статті 3 виключити. Про що йде мова? А мова йде про те, що безпосередньо справи розглядаються невідкладно суддею одноособово на території спортивної споруди, спеціально обладнаних приміщень за участю зазначених осіб. Це виключається ця норма і приводиться у відповідність із загальноприйнятими стандартами.

Тому у нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію про прийняття за основу і в цілому… Ну, так нам треба зараз… Про що говорити, якщо одну статтю виключаємо, Юрій Богданович?! Ми виключаємо цю позицію – і все.

Я ставлю на голосування: про схвалення Закону України про внесення змін до Закону України "Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні" (щодо розгляду справ на території спортивної споруди) (реєстраційний номер 10177). Прошу голосувати.

 

16:16:25

За-290

Закон прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 188, "БЮТ – "Батьківщина" – 30, „Наша Україна – Народна самооборона” – 17, комуністів – 25, Народна Партія – 20, "Реформи заради майбутнього" – 0, "Позафракційні" – 10.

Шановні колеги, давайте тут порадимося. Фракція Партії регіонів, фракція "Блок Тимошенко – "Батьківщина", „Наша Україна – Народна самооборона”, Комуністичної партії, Народної Партії звернулися до Президії з вимогою, щоб ми розглянули зараз Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо спеціального режиму оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції. Ну, оскільки це фактично вся Верховна Рада, то є потреба голосувати чи ні?

Ну, давайте для чистоти проголосуємо. Одну хвилиночку! Хто за те, щоб виконати волю керівників п’яти фракцій – і розглянути зараз проект закону, реєстраційний номер 9744. Прошу голосувати. 

А де він цей закон?

 

16:17:50

За-317

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції.

Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:18:18

За-228

Рішення прийнято.

Євген Царьков, будь ласка, доповідач. Хто буде від комітету виступати? Хомутиннік? Єсть Віталій, є Віталій Хомутиннік, добре.

 

16:18:33

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые народные депутаты, данный законопроект предлагает ввести налогостимулирующие инструменты поддержки отечественной индустрии информационных технологий и программной продукции. Для  обеспечения этих целей проект закона предусматривает в первую очередь специальный режим налогообложения, который может в частности повлиять на развитие этой индустрии через такие нормы, специальный режим налогообложения в соответствии с положением законопроекта предусматривает начисление субъектам налога на прибыль за ставкой 16 процентов. И второе положение, ключевое, это предполагается введение льготной ставки в пять процентов для налогообложения доходов физлиц, работников субъектов специального режима.

Ну, на обычном языке, то есть это позволит вывести из тени зарплаты, так как в IT-индустрии до 60-70 процентов расходной части, это как говорят те люди, то есть фактор наших мозгов, которые этот продукт делают. Также проект закона предусматривает освободить от налогообложения, налога на добавленную стоимость операции в соответствии с установленным видом экономической деятельности по снабжению товаров, работ, услуг субъектами индустрии программной продукции.

Глава комитета более подробно, возможно, скажет в своем решении специфические аспекты, а я бы хотел вам напомнить, что в индустрии работает две тысячи компаний, 60 тысяч сотрудников, это только предварительные данные, которые задействованы в этой сфере, а опосредовано около 200 тысяч  человек. И, соответственно, в среднесрочной и долгосрочной перспективе это позволит сохранить высокие темпы роста индустрии. Вчера господин Семиноженко на комитете показал нам данные, что за прошлый год, несмотря на спад в другой отрасли, эта отрасль дала прирост 50 процентов.

Также это может стать одним их основных бюджетоформирующих  факторов, так как, в принципе, выводя из тени заработную плату, мы увеличиваем  и  социальную составляющую.

Это может обеспечить также стабильные валютные поступления в Украину от экспорта продукции и закрепить за Украиной место одной из ведущих стран в этой индустрии. Опыт соседней России, Белоруссии, а также Индии и Соединенных Штатов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ЦАРЬКОВ Є.І. При таком стимулировании отрасль дает прибавку до 70 процентов в год. Прошу поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Віталій Хомутиннік, голова комітету. Будь ласка, рішення комітету.

 

16:21:01

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Метою законодавчої ініціативи є створення законодавчих механізмів, що дозволять реалізувати весь інтелектуальний  та високотехнологічний  потенціал українських компаній, що займаються програмуванням. Це забезпечить новий поштовх для зростання галузі, а також призведе до зростання бюджетних надходжень та створення нових робочих місць.

Законопроект пропонує запровадити податкові інструменти підтримки вітчизняної індустрії інформаційних технологій, про які саме, було автором сказано. Це ПДВ, це податок з доходів громадян на рівні 5 відсотків, і, фактично, знижено до рівня 16 відсотків, це той поріг, до якого ми ідемо по всіх видах податків. Але пропонується одразу з наступного року, щоб було  16 відсотків.

В цілому комітет підтримав дану ініціативу, але ми зауважили на те, що після прийняття у першому читанні нам буде необхідно створити робочу групу, щоб максимально широким представленням різних  пропозицій ретельно відпрацювати проект до другого читання.

Саме які питання були озвучені на засіданні? Це ті питання, які потребують  удосконалення. Це концепція спеціального режиму оподаткування, виписання чітких процедур оскаржень рішень податкових органів, уточнення критеріїв, за якими підприємство може застосовувати пільгове оподаткування, чіткий перелік тих працівників, які є програмістами та щодо яких буде працювати пільга з податку з доходів фізичних осіб згідно з класифікатором професій.

Робоча група комітету також відпрацьовує механізм пільги з ПДВ для ІТ-індустрії та положень по адмініструванню пільг. В цілому ми підтримали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.   Підтримали даний проект та рекомендували прийняти парламенту цей проект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, є потреба обговорювати? Є. Будь ласка, запишіться.

Ксенія Ляпіна, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

16:23:44

ЛЯПІНА К.М.

Шановні колеги, я звертаю увагу на те, що дійсно ми можемо створити спеціальний режим для підприємств чи суб’єктів господарювання цієї галузі. І це буде логічно, ми таким чином їх підтримаємо.

Однак ми не можемо згідно Конституції розділяти найманих осіб, тобто громадян України на якісь сорти. Одні працюють в таких фірмах і платять 5 відсотків, інші працюють в інших фірмах і платять відповідно 15 відсотків чи 17, якщо це висока заробітна платня. Цей підхід абсолютно хибний. Якщо ми розуміємо, що в нас надто високі плати на заробітну плату, давайте всім зменшувати, ця проблема є у всіх, не тільки у компаній, які ви виділили. А і у інженерних компаній, у будь-яких інших компаній, які інтелектуально діяльністю займаються, у яких високий рівень заробітної плати в їх обсязі реалізації. Це однакова проблема для всіх. Це можемо ми таким чином диференціювати.

Тому за основу підтримати можна, але до другого читання ми мусимо привести це у відповідність до Конституції з рештою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Володимир Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

16:25:00

КАПЛІЄНКО В.В.

Дяку, Володимире Михайловичу. Відразу, щоб зняти накал, хочу сказати, що група буде підтримувати цей законопроект, ми вважаємо його як необхідний, як першочерговий. Ми, дійсно, розділяємо ту риторику і саме головне те обґрунтування, яке наведене в пояснювальній записці цього законопроекту і в самому тілі законопроекту.

Не виникає жодних сумнівів про те, що ми спрямуємо всі зусилля для того, щоб сформувати фактично новий клас, офіційний, нелегальний новий клас ІТ-фахівців, програмістів, які до сьогоднішнього дня знаходили себе або за кордоном, коли їздили в Німеччину, в Європу, в Сполучені Штати чи в Австралію або працювали за тіньовими схемами.

Ви знаєте, я коли закінчував Одеський політехнічний університет, це була моя перша освіта, у мене товариш навчався на ФАВТі. Я у нього питав: де ж ти будеш працювати? Сьогодні він працює в Німеччині і його друзі працюють в Німеччині, а ті, хто залишилися тут, працюють на якісь компанії, по якихось незрозумілим контрактам і до державного бюджету нічого не приходить.  Так, давайте поставимо край.

Єдине, що виникає, скажемо так, навіть не занепокоєння, а просто просимо звернути увагу на те, що відпрацювання чи на опрацювання новітніх ІТ-продуктів, які тут чинно перераховані в цьому законопроекті, повинні бути тісно пов’язані із захистом авторських прав на ці продукти, які, на превеликий жаль, в Україні на сьогоднішній день не підтримуються ніким, взагалі ніким. Легального програмного забезпечення в Україні ніхто не бачив, даруйте, воно є, але реального контролю за його використанням фактично немає. Тому, якщо ці програмні продукти будуть спрямовані  лише на закордон, то це одне. Хотілось б, щоб вони працювали ще і на Україну, і щоб саме українські продукти споживались у нас.

Ми будемо підтримувати цей законопроект от з такими зауваженнями. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! Будь ласка, Андрій Шевченко, мікрофон.

 

16:27:10

ШЕВЧЕНКО А.В.

Колеги! Я просто коротко хотів зафіксувати позицію нашої фракції. Ми будемо підтримувати цей законопроект і вважаємо, що йдеться не лише про робочі місця, а йдеться абсолютно про особливий сегмент людей з освітою, це люди майбутнього,  це багато в чому золотий фонд нашої країни і це дуже великий внесок в те, щоб ми ставали сучасною країною. Я нагадаю, що за останніми дослідженнями, вже кожен третій українець регулярно користується Інтернетом. Ми знаємо, що є абсолютно нове покоління, яке живе в абсолютно іншому технічному вимірі, це зараз в нинішніх умовах це, крім всього, простір свободи. Наша фракція буде голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції (реєстраційний номер 9744). Прошу голосувати.

 

16:28:21

За-336

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про громадські організації (друге читання). Доповідач – голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь Васильович Демчишен. Будь ласка, Василь Васильович.

 

16:29:08

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, проект Закону України про громадські організації (реєстраційний номер 7262-1) за наслідками розгляду в першому читанні був прийнятий за основу 17 травня 2011 року, як сказав сьогодні вже і зауважив нам Голова Верховної Ради, і з дорученням Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування його доопрацювати.

Враховуючи, що цей законопроект є надзвичайно актуальним та має суттєво спростити регулювання діяльності громадських об'єднань, та, як наслідок, сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні, комітет для його доопрацювання створив у липні минулого року робочу групу. До роботи були залучені представники різних державних органів  та громадськості.

За час своєї діяльності робоча група провела  близько 30 засідань, прагнучи закласти в законопроект зрозумілі, чіткі та ефективні правові механізми та  підготувати якісний нормативний документ. Принагідно хочу подякувати за таку плідну  співпрацю своїм колегам народним депутатам України, представникам державних органів, громадськості, нашому Юруправлінню, яке плідно з нами теж працювало.  Під час доопрацювання законопроекту були взяті до уваги рекомендації Комітету міністрів Ради Європи державам-членам  стосовно  правового статусу неурядових організацій в Європі. У ході роботи було збережено концепцію і ключові положення законопроекту, ухваленого в першому читанні.

Водночас в зв’язку з дискусією навколо конституційності права юридичних осіб приватного права бути членами громадських організацій у законопроекті визначено більш широкий термін "громадські об'єднання", який включає і громадські організації, об'єднання фізичних осіб і  громадські спілки, об'єднання юридичних осіб приватного права з можливістю членства у них фізичних осіб.   Тому вважаємо доцільним замінити назву закону та викласти  її в редакції: "про громадські об'єднання".

Законопроектом також пропонується передбачити, що реєстрація громадських об'єднань здійснюється безоплатно, обмежити підстави відмови в  реєстрації громадських об'єднань та скоротити термін  їх реєстрації до 7 днів. Передбачити право громадських об'єднань зі статусом юридичної особи здійснювати підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо  вона відповідає  меті громадського об'єднання та сприяє її досягненню.

Володимире Михайловичу, я хочу, може в мене трішечки довше буде, я хочу вже концептуально зупинитися, бо справді довго. Дякую.

Визначити право громадських об'єднань на участь в роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що  утворюються органами державної влади і органами місцевого самоврядування, а також ціла низка новел, що були позитивно оцінені представниками громадськості. Пропонується, щоб прийнятий закон набирав чинності з дня наступного за днем його опублікування та вводився в дію з 1 січня 2013 року.    

Водночас, в зв'язку з великим обсягом  змін до інших законодавчих актів, необхідністю  комплексного та повного врегулювання цього питання,  недопущення колізій  та суперечностей у законодавстві та виходячи з вимог статті 116 Регламенту Верховної Ради, пропонується, щоб  відповідні положення  законопроекту, які містилися  в Прикінцевих  та Перехідних положеннях, були з додержанням вимог  Регламенту Верховної Ради оформлені та подані  у вигляді окремого законопроекту про внесення змін  до деяких  законодавчих актів, з врахуванням необхідності його прийняття протягом часу, до введення зазначеного закону у дію.

Комітетом до другого читання  підготовлено порівняльну таблицю до законопроекту, яка містить 207 поправок і пропозицій, що надійшли від 31 народного депутата. За результатами розгляду поправок і пропозицій, на засіданнях комітету, проведених 14 та 21  березня, 60  з них було  враховано,  48 враховано частково,  7 враховано редакційно, 16 враховано  по суті, 70 відхилено. Щодо двох взаємопов'язаних поправок, 168-173, це ми будемо, я думаю, під час розгляду розглядати,  які стосуються фінансової підтримки громадських   об'єднань,  за рахунок бюджетних коштів. Комітет не досягнув згоди і виніс на розгляд Верховної Ради.                

На засіданні 21 березня, комітет також розглянув попередні зауваження  Головного юридичного управління до  законопроекту, подані комітетові 21 березня. Більшість з них визнано цілком слушними і враховані.  Підготовлений комітетом до другого читання  законопроект за реєстраційним номером 7262-1, завізований з зауваженнями Головного юридичного управління.

У підсумку  розгляду законопроекту, комітет визнав, що він є досить прогресивним,  суттєво спрощує регулювання діяльності громадських об'єднань. І більшістю    голосів,  рекомендував  Верховній Раді України, відповідно до пункту 3 частини першої статті  124 Регламенту Верховної Ради, проект Закону України  про  громадські об'єднання,  за результатами розгляду  в другому читанні, прийняти в другому читанні і в цілому. При прийнятті законопроекту  в цілому та підготовці його на підпис Голові Верховної Ради, просимо  доручити здійснити техніко-юридичні доопрацювання  законопроекту спільно з Головним юридичним управлінням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йдемо по поправках.

Поправка 1, яка стосується назви закону. Пропонується проект Закону називати так: "Про громадські об'єднання", було: "Про громадські організації". Нам треба проголосувати, шановні колеги, назву закону. Прошу уваги! Голосувати за назву закону.  Назва Закону  було: "Про громадські організації", комітет пропонує: "Про громадські об'єднання", тому що організація – це одна,  а об'єднання – це  декілька структур об'єдналися.

Ставлю на голосування назву Закону: "Про громадські об'єднання". Прошу голосувати.

 

16:35:58

За-269

Рішення прийнято.

3 поправка, Григорович. Ні.

Володимир Карпук, ні.

Гордієнко, 5 поправка. Мікрофон.

 

16:36:12

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні колеги, я привертаю увагу, що це надзвичайно жахливий для нашого суспільства  законопроект. І моя позиція очевидна і ясна. Стаття 36 Конституції України запровадила поняття "об'єднання" саме громадян. І цю конституційну смислову конструкцію  необхідно було б зберегти  у законі і не маніпулювати поняттями,  не притягуючи сюди за вуха іноземців і особливо юридичних осіб.

Тому моя пропозиція зводилася до розподілу законопроекту на два, де перший  би відповідав Конституції, стосувався  виключно наших громадян України, а другий давав би можливість об'єднуватися іншим  суб'єктам у непідприємницькі організації для лобіювання своїх інтересів. На жаль, вона не підтримується, довго дискутувалася на комітеті. Тому  я прошу поставити на  голосування і прошу мене підтримати, бо наслідки будуть мати жахливі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 5.

 

16:37:37

За-30

Поправка не підтримана.

Так, поправка Князевича 13. Наполягає на ній? Ні.

Гордієнко, 20 поправка. Наполягаєте? Мікрофон.

 

16:37:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні колеги! Моє формулювання повністю узгоджується з Конституцією і тому голосування за цей пункт є для всіх, хто сидить тут коло пультів для голосування, є лакмусовим папірцем. Чи ми стоїмо на засадах Конституції України, чи штучно притягнутих об'єднань громадян, рекомендацій Комітету міністрів держав Ради Європи щодо неурядових організацій? У визначенні комітету із конституційного словосполучення: "захисту своїх прав", слова ці прибрали, а додали: "суспільних". Тому йдеться про те, що будь-яка сьогодні громадська організація захищає інтереси всього суспільства, і не більше, і не менше. Тобто організації маргінальних збоченців будуть саме представляти інтереси усього суспільства, цього допустити не можна. Подивіться, як це буде …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 20 поправку.

 

16:39:24

За-28

Поправка не підтримана.

Кармазін, 21 поправка. Мікрофон.

 

16:39:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я в своїй поправці пропоную в статті 1 частині першій дати визначення громадської організації, але не так, як це зробив комітет. Вибачте мені, комітет зробив величезну роботу, але надзвичайно примітивно визначив, що таке "громадська організація". Через це я вважаю, що формулювання, що "громадська організація – це об`єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших   спільних інтересів" повністю відповідає змісту Конституції і є таким, що є набагато ширшим, ніж поки що враховано комітетом. Через це я вважаю, що треба прийняти в такому вигляді.

До речі, я підтримав поправку народного депутата Гордієнка, який також у відповідності до Конституції давав поправку. Думаю, що неправильно, що ми відкидаємо так, як воно записано…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 21-а поправка.

 

16:41:01

За-25

Поправка не підтримана.

Поправка Мірошніченка. Наполягаєте на ній?  Ні.

28-а, Пудов.

А, 27-а врахована частково. Ну, будь ласка, мікрофон Гордієнка.   

 

16:41:23

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні колеги, я привертаю увагу, що ми комерціалізуємо питання діяльності громадських організацій.  Моя поправка  направлена на те, що громадська організація не може визначати метою своєї діяльності отримання прибутку. Моя пропозиція спрямована проти комерціалізації саме сфери нематеріального виробництва, яку представляє діяльність цих організацій. 

Ми ж і так уже комерціалізували все і навіть релігію комерціалізуємо, це неприпустимо. Якщо саме хочеться комусь  займатися підприємництвом, то нехай роблять це через свої підприємства, як зараз, а не видумують   нові схеми "купи і продай". Це жахливо! Ми ще від цього натерпимося, я ще і ще раз підкреслюю це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка Гордієнка. Комітет врахував її частково. Автор пропонує врахувати її повністю.

 

16:42:49

За-29

Поправка не підтримана.

Поправка Гордієнка, 30-а. Наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

16:43:05

ГОРДІЄНКО С.В.

Я наполягаю на цій поправці. Ця пропозиція спрямована проти можливості громадських об’єднань займатися безпосереднім підприємництвом. Якщо хочеться це робити, то не слід ховатися за красиві фрази і назви про суспільний інтерес, а треба реєструватися як підприємницьке товариство і робити гроші в такий спосіб.

Тут можуть виникати різні схеми: "МММ" і так далі. Наприклад, одне бідніше приватне підприємство з однією гривнею статутного капіталу може утворювати десятки і сотні громадських об’єднань із найбільшими корпораціями світу, і об’єднання будуть юридичними особами і матимуть повне право приймати участь у майнових операціях на території України. Тому це є "троянським конем", який схований у цьому законопроекті. Цього допустити не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  

Шановні колеги, Сергію Володимировичу, я, ну, це вже третя чи четверта поправка ваша. Ми ці питання, які вже розглядали і голосували, ми дуже дискутували справді під час розгляду на комітеті. Вони змінюють концептуально цей законопроект. Через те їх ми не підтримали,  це рекомендації Комітету міністрів Європи. Якщо ми туди рухаємося, ми повинні дослухатися до тих, хто вже громадянське суспільство побудував, тому ми і не підтримали на комітеті. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 30 поправка.

 

16:45:10

За-30

Поправку не прийнято.

Поправка 35, Мірошниченко і група. Наполягають? Ні.

Поправка 41, Сушкевич. Не бачу.

Поправка Князевича, 50-а. Ні.

Поправка Князевича, 52-а. Ні.

Поправка Семинога, 78-а. Ні.

Пудов, 79-а. Ні.

Мірошниченко, 81-а. Ні.

Карпук, 82-а. Ні.

Гордієнко, 83-я, на 25 сторінці. Мікрофон, будь ласка.

 

16:46:13

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні товариші, я хотів би, саме все-таки наполягаю на те, щоб пункт два частини саме третьої статті вісім виключити. Подивіться, це знову стосується юридичних осіб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 83.

 

16:46:49

За-30

Поправка не приймається.

Петьовка, 84. Ні.

Григорович, 87. Ні.

Кармазін, 90 поправка. Ні?

 

КАРМАЗІН Ю.А. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яку?  74-у? Одну хвилинку. Да, я перепрошую, відхилена 74-а, Кармазіна. Мікрофон.

 

16:47:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Я ж тримаю на контролі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я перепрошую.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Спасибі. Володимир Михайлович, ну, я ж контролюю поправки. Спасибі.

Я пропоную в статті 8 у частині 1 пункт 1 викласти в такій редакції: "Громадяни України, які досягли 14 років", вилучивши слова "іноземці та  особи без громадянства". Ця зміна не дасть можливості необмеженій участі іноземців та осіб без громадянства у громадських організаціях, оскільки Конституція України не закладає  безпосередньої  конституційно-правової основі для наділення іноземців та осіб без громадянства відповідним правом у тому ж обсязі, якому ним користуються громадяни України. Ну, чимось мають відрізнятися громадяни України по своїм правам. Так це і в Конституції є. Через це я і пропоную таку поправку. Не розумію, чому комітет  її відхилив. Все-таки прошу підтримати і висловити думку комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 74 поправку.

 

16:48:37

За-42

Поправка не прийнята.

Гордієнко Сергій, яка поправка?

 

16:48:50

ГОРДІЄНКО С.В.

У цьому контексті ви так швидко пішли, що ми не голосували мої поправки 76 і 78.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте. Тут написано "враховано частково". Будь ласка, мікрофон.

 

ГОРДІЄНКО С.В. Ну, воно стосується того, що говорив і колега саме Кармазін. Фракція Компартії України категорично проти участі іноземців, навіть тих, хто перебуває в Україні на законних підставах. Ми не хочемо, щоб під прикриттям громадських організацій організовані групи іноземців брали участь в управлінні нашою державою і громадянами, пікетували органи влади, проводили мітинги, демонстрації. До чого це призводить, ми побачили хоча би те, що відбувається сьогодні в африканських саме країнах.

Тому я особисто вносив цю поправку і не хочу, щоб руками авторів проекту ті, хто в парламенті зареєстрував, створювалися умови для участі сотень і сотень іноземців тут на території України в тій діяльності, яка буде антидержавною.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ДЕМЧИШЕН В.В. Шановний Сергію Володимировичу, і десь в контексті уже Юрія Анатолійовича, тільки перед цим звучало, ще раз хочу повторити, якщо ми хочемо себе називати цивілізованою державою, створити умови для розвитку громадянського суспільства, ми повинні і переймати досвід, і створювати… У нас не можуть бути другосортні або інші громадяни.

Комітет не підтримав цієї поправки, врахувавши рекомендації комітету, міністрів Ради Європи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування поправка 76. Комітет врахував частково, автор вимагає повністю її врахувати.

 

16:50:55

За-29

Поправку не прийнято.

Будь ласка, мікрофон Сергія Гордієнка. Яка поправка?

 

16:51:07

ГОРДІЄНКО С.В.

78-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, будь ласка.

 

ГОРДІЄНКО С.В. Вона відхилена. Я ще раз наголошую, що виступає фракція проти надуманого з’єднання за сумнівними рекомендаціями міністрів європейських саме країн, прав інтересів людей і таких штучних утворень, які  ми робимо, якими є саме юридичні особи, які виступають лише засобом маскування суто приватницьких інтересів. Найгірше в нашій ситуації – це дозвіл на безпосередньо комерційну саме діяльність, громадських інтересів і спілок. Для цього і протискується цей закон.

Тому ми розуміємо, чому така приваблива саме комерція, в тому числі і з іноземцями. Якщо прийметься цей закон, буде можливість відмивати величезні кошти саме через комерційні проекти на базі підприємницької діяльності громадських організацій. Цього допускати не можна, навіть за рекомендаціями комітету європейського.

 

ДЕМЧИШЕН В.В. Сергій Володимирович, справа в тому, що передбачена підприємницька діяльність на забезпечення статутної діяльності. І для того у нас є органи і є Бюджетний кодекс, і є Податковий кодекс, і є фіскальні органи, і так далі, які будуть слідкувати. Ми надаємо можливість людям заробляти гроші для забезпечення своєї статутної діяльності, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 78 поправка.

 

16:53:02

За-29

Поправку не прийнято.

Далі, йдемо далі. Поправка 90 Юрія Кармазіна, мікрофон.

 

16:53:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Поправка 90 стосується старої 9 статті, зараз вона вже 8. Мова йде про те, щоб частину другу після першого речення доповнити новим реченням наступного змісту. Але я приведу спочатку те, що я пропоную доповнити, це не мій ще текст, це текст закону. "Особа віком до 14 років (наголошую, до 14 років) може стати членом громадської організації у випадках передбачених установчими документами відповідної громадської організації, на підставі письмової згоди свого законного представника".

Я пропоную доповнити такими словами: "реалізація вказаною особою права на свободу об'єднання має обмежуватись з врахуванням їх вікових особливостей та стану здоров’я", бо це 14 років дитині. Тому я і кажу, що це право обмежується віковими особливостями і станом здоров’я.

Крім всього іншого в знаєте, що цивільний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійовичу, це обмеження конституційних прав людини. Комітет не підтримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 90.

 

16:54:54

За-2

Поправку не підтримано.

Поправка 99. Мірошниченко. Наполягає? Ні.

Рябека. 101-а. Не бачу.

Поправка 110. Мірошниченко наполягає? Ні.

112-а. Ні. Не бачу.

Рябека. 114-а. Ні.

Горбатюк. 116-а. Ні.

Кармазін. 118-а. Будь ласка.

 

16:55:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Суть моєї поправки дуже проста. Я пропоную в тексті статті 12 слова "територіальні управління юстиції" замінити словами "Міністерство юстиції України та його територіальні органи". Мені здається, що це дає можливість і Міністерству юстиції, і його територіальним органам. Якщо ми напишемо "територіальні управління юстиції" це може розумітися трошки не так, це можуть бути обласні, це можуть бути міжобласні і так далі. Через це я пропонував цю поправку, вона більше технічна. Але вона має бути, на мій погляд, врахована. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 118.

 

16:56:39

За-6

Поправка не підтримана.

119-а.

120-а. Не наполягаєте?

121-а. Ні.

124-а. Горбатюк. Ні.

130 поправка. Наполягаєте на ній? Ні.

131-а? Ні.

132-а.

133-я Горбатюк. Не наполягає.

136-а, Горбатюк не наполягає.

137-а. Не наполягають.

Юрій Кармазін, 142 поправка. 78 сторінка. Мікрофон, будь ласка.

 

16:57:29

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Значить ця поправка стосується  статті 7 частини другої, яку я пропоную викласти в такій редакції і даю нову редакцію її. "Відомості реєстру розміщуються на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України та мають бути доступними для громадськості",  замінивши  слова "для автоматичної обробки інформації" на  слово "громадськості". Мені здається, що це абсолютно слушна поправка. Я не розумію, чому вона так не зафіксована. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 142 поправка.

 

16:58:32

За-8

Поправка  не підтримана.

147-а, не наполягають?

151-а. Не наполягають.

Сушкевич, 164-а. Не наполягає.

Сушкевич, 165-а. Не наполягає.

166-а. Врахована частково. Юрій Анатолійович, наполягаєте на цій поправці? Ні.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Володимире Михайловичу, 168 там…  Прошу звернути увагу, 168, за винятком  частини першої статі 23. І вона перегується із 173 Юрія Богдановича Ключковського,  от якраз ця  частина. Я хотів би на ній зупинитися, ми дві цих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

 ДЕМЧИШЕН В.В.   Я  думаю,  що  нехай Юрій Богданович, напевно 173-я.   Юрій Богданович, 173-я?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Богданович, 168 поправка перегукується з 173.  Будь ласка,  тут ваша позиція.

 

16:59:52

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую дуже, ми блискавично швидко розглядаємо  такий складний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вибачте, що я завадив вашому діалогу, очевидно.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Шановний Володимире Михайловичу і шановні колеги. Моя 173 поправка  пов'язана з  тою новелою,  яка міститься в цьому законопроекті. Досі громадські організації мали  право  на здійснення підприємницької діяльності  лише через створення відповідних підприємницьких товариств, підприємств. Тут ми надаємо право окремим випадкам займатися цією  діяльністю безпосередньо. Очевидно такі громадські організації  не будуть мати статусу неприбуткових, бо займаються  підприємницькою діяльністю.

Однак,  виникає питання, чи такі прибуткові організації мають право отримувати кошти з бюджету державного як допомогу чи ні?

Моя пропозиція полягає в тому, щоб державна допомога з бюджету надавалася тільки не підприємницьким громадським  організаціям. І я просив би це підтримати, оскільки…   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

17:01:02

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. … оскільки змішування бюджетних коштів і коштів, які використовуються  на підприємництво, грозить дуже  серйозними зловживаннями. Я маю підозру, що після того деякі товариства з обмеженою відповідальністю перереєструються як  громадські організації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  позиція комітету.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Ну якраз комітет з цього питання не визначився, але я хочу якраз роз'яснити  свою позицію, свою пропозицію і свою поправку.  

Значить є,  десь скажемо слушна позиція і Юрія Богдановича. Але,  разом з тим, шановні колеги, до прикладу. Якщо там товариство сліпих,  або інші люди, які заробляють, будуть заробляти кошти, ця громадська організація на забезпечення своєї статутної діяльності маленька, ну, до прикладу, виготовляти свічки. І це зовсім маленькі мізерні кошти вони будуть заробляти, а ми їх позбавимо через те, що вони оцією підприємницькою діяльністю будуть займатися, ми їх позбавимо бюджетної допомоги. Я думаю, що не правильно. Через то, було б… Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Ключковський.

 

17:02:19

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Ключковський. Ну, знаєте, чесно кажучи, некоректно говорити про ці спекуляції навколо маленьких свічок. Як правило, коли надається бюджетна підтримка, то там достатньо серйозні гроші. І якщо є бюджетна підтримка, то, чесно кажучи, і свічки по копійці не треба продавати. Мова йде про інше. Досі, навіть для тих свічок, створювався госпрозрахунковий підрозділ окремий. Єдиним засновком якого була громадська організація. І вона повністю отримувала для своїх статутних цілей прибутки цього підприємства маленького.

Я не розумію, для чого сьогодні змішувати бюджетні кошти і кошти, які йдуть від прибутку від підприємницької діяльності. Елементарне розмежування – це є теж складова боротьби з корупцією, якщо вже на то пішло. Давайте реалізуємо це, ніхто на цьому не постраждає. Кожна організація, яка хоче отримувати бюджетні кошти від держави, створить собі підприємство, яке буде займатися підприємницькою діяльністю. І ці кошти вже не будуть змішуватися і не буде ніяких проблем, і це не забороняється.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просив би дослухатись до позиції Юрія Ключковського. Якщо ми говоримо про громадські об'єднання, то вони повинні бути громадськими об'єднаннями. Якщо ми хочемо, щоб вони були одночасно і комерційними структурами, то це вже будуть не громадські об'єднання. Тим паче, що громадські об'єднання користуються державною підтримкою в тій чи іншій формі. Тому, як нам краще за цієї ситуації поступити.

Тут 168 поправка є народних депутатів Демчишена і Сінченка. Де визначається, що вони можуть здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність. Вона врахована за винятком частини першої статті 23, яка виноситься на розгляд. То я поставлю на голосування про врахування повною мірою. Якщо ні, тоді там вилучимо ту позицію.

Прошу, ставлю на голосування поправку 168. Прошу визначатись.

(Шум у залі)

 

17:04:37

За-246

Та ні, шановні колеги, ми зараз не те з вами голосували. Ми голосували зараз поправку 168 народних депутатів Демчишена і Сінченка. Поправка Юрій Богдановича 174-а.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.   Третя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми голосували з вами 168 поправку, бо вона стоїть на черзі. Я просив вас, щоб ми врахували ту позицію.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Ми проголосували свою, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просив би тоді переголосувати, шановні колеги. Давайте таким чином, все я правильно говорю, давайте зараз проголосуємо за поправку Юрія Ключковського, підтримаємо поправку Юрія Ключковського. Коли ми її підтримаємо, тоді все приведемо у відповідність. Правильно? (Шум у залі)

 Шановні колеги, я просив би зараз послухати. От я звертаюся до доповідача. Якщо ми зараз підтримаємо поправку Юрія Ключковського, то ми потім все приведемо у відповідність. Правильно?

 

ДЕМЧИШЕН В.В.   Тоді буде 168-а без моєї поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, без вашої поправки.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Якщо підтримаємо Юрія Богдановича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Тому я просив би, шановні колеги, до чого зводилася поправка Юрія Ключковського? Що громадська організація не може бути підприємницькою структурою. Правильно? Ну, будь ласка, Юрій Ключковський.

 

17:06:14

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Я ще раз хочу підкреслити зміст своєї поправки. Те, що громадська організація може займатися безпосередньо підприємницькою діяльністю, вже проголосовано, коли відхилені поправки Гордієнка.

Зараз іде мова про те, чи може громадська організація, яка займається безпосередньо підприємницькою діяльністю, ще й отримувати підтримку з бюджету. Я пропоную, щоби ці речі розмежувати. І якщо вона безпосередньо займається підприємницькою діяльністю, то підтримки з бюджету мати не може. А якщо створила  підприємство, то хай отримує підтримку із бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз. Ставлю на голосування поправку Юрія Ключковського. Вона зводиться до того,  якщо громадське об'єднання  зі статусом юридичної особи   не займається  підприємницькою діяльністю безпосередньо, вона має право на отримання  державної підтримки, якщо займається, то ні. Тому я прошу проголосувати  зараз 173 поправку, я її ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

17:07:33

За-94

Поправка не прийнята.

Тоді залишається положення у частині, запропонованій народними депутатами Демчишеним і Сінченко.

Йдемо далі. Поправка Мовчана 187-а. Наполягає на ній? Ні.

Поправка 190 Кармазіна. Наполягаєте на ній, Юрію Анатолійовичу? Будь ласка.

 

17:08:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.  Шановні народні депутати,  поки що у нас у проекті було записано, що  громадські за порушення закону несуть відповідальність  передбачену  законом. Яка це відповідальність, ми не кажемо. До речі,  я якраз тут і вношу  поправку, яка має бути відповідальність. Частину першу прошу викласти у такій редакції: "За порушення закону до громадських організацій можуть бути  застосовані  такі стягнення: попередження, штраф, тимчасова заборона, зупинення окремих видів діяльності, тимчасова заборона (зупинення) діяльності і  примусовий розпуск або ліквідація". Оскільки чинне законодавство про об'єднання громадян  пропонує досить широкий перелік  стягнень за порушення  громадськими організаціями    законодавства, які розрізняються за характером наслідків для громадських організацій, що дає можливість правозастосовному органу застосовувати той чи інший вид стягнень в залежності від ступеня тяжкості вчиненого порушення. А даний проект фактично виключає таку можливість. Таким чином, цей проект є гіршим ніж попередній, ніж той, що діє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 190 поправка.

 

17:09:58

За-17

Поправка не підтримана.

Сушкевич. Будь ласка, мікрофон.

 

17:10:06

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, ми пропустили 169 поправку. Я прошу звернути увагу на неї. Для здійснення цілей і завдань, визначених в установчих документах, громадські організації мають право представляти і захищати права, законні інтереси осіб. Це не ввійшло в закон, "представляти і захищати права, законні інтереси осіб", ветеранів, інвалідів, пенсіонерів, соціально незахищених, організації ветеранів війни, товариства інвалідів. Я прошу, підтримайте це положення моє, яке було завжди в законах України, "представляти, захищати права і законні інтереси осіб" і далі: "проводити моніторинг з питань забезпечення прав, свобод пенсіонерів, ветеранів, інвалідів", тих людей, які сьогодні… Це нормальна норма європейська. Прошу підтримати її всі фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Ну, комітет розглядав, але це вже, скажемо, десь концептуально якоїсь частини нашого суспільства. Ми в цілому цей законопроект приймаємо для нашого громадянського суспільства, тому конкретизувати якісь категорії населення… Ну, комітет не підтримав це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування поправку 169 Валерія Сушкевича. Прошу, голосуйте.

 

17:11:43

За-78

Не підтримано.

Поправка 195-а Юрія Кармазіна. Мікрофон, будь ласка.

 

17:11:52

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Дуже погано, що ви зараз не підтримали. Я не розумію, для чого тоді створюються громадські організації, якщо вони не можуть захищати інтереси своїх членів. Ми ревізуємо законодавство і погіршуємо закон. Даремно ви… не проголосували за поправки Кармазіна – Бог з ним. Ну поправка Сушкевича чим вам заважала і чинний закон чим заважав?

Поправка 195-а стосується того, що я пропоную в статті 18 "Прикінцеві та перехідні положення" вилучити пункт 2, який визнається таким, що втратив чинність з дня набрання чинності цим законом Закон України "Про об`єднання громадян". Вважаю, що втрата чинності Закону "Про об`єднання громадян" без внесення необхідних змін  до Закону "Про політичні партії" приведе до появи прогалин в правовому регулюванні реалізації права громадян на свободу об`єднання в політичні партії.

Крім того не  врегульованим залишиться значний обсяг питань, які на сьогоднішній день регламентуються зазначеним законом: права громадських організацій, здійснення ними  господарської діяльності, державний нагляд та контроль за діяльністю громадських організацій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 195-а поправка.

 

17:13:19

За-12

Поправка не підтримана.

Всі інші поправки уже ми… 203-а, да? 203-а, будь ласка, Андрій Шевченко, мікрофон.

 

17:13:44

ШЕВЧЕНКО А.В.

Володимире Михайловичу! Шановні колеги! У нас зараз попереду голосування. Я просто хотів би… ми тільки що почули стільки жахливих речей про цей закон, я хотів би, що ми зараз заспокоїлись і підготувалися до абсолютно історичного голосування, тому що це виводить громадянське  суспільство  в Україні (сподіваємося, виведе) на новий рівень.

Цей закон… законопроект – це продукт майже річної роботи величезного кола експертів і фахівців. Комітет, Адміністрація Президента, Мін`юст, представники громадських організацій, влада і опозиція, експерти Ради Європи.   

Завдання його дуже просте: воно має простити умови, спростити життя для громадських організацій, тому що зараз на реєстрацію бізнесу потрібно 3 дні, а на реєстрацію громадської організації – 30 днів.

Що таке сильна держава у XXI столітті, в третьому тисячолітті? Це сильне громадянське суспільство, це сильні, вільні люди, які здатні виявляти ініціативу і брати відповідальність на себе.

За цей законопроект буде голосувати наша фракція. Закликаємо інші фракції його підтримати. А на поправці я не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, пройшли ми поправки.

Будь ласка, Василь Васильович, закликайте депутатів.

 

ДЕМЧИШЕН В.В.  Я дякую вам за таку конструктивну роботу в залі. Я вже позицію комітету висловив. Але ще раз хочу всім учасникам такого складного, довгого процесу подякувати за плідну роботу. Це представники різних політичних сил, це справді наш спільний продукт. Я думаю, що наше суспільство отримає такий прогресивний, потрібний документ. Дякую. Закликаю до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, комітет пропонує прийняти в другому читанні і в цілому як закон. Є певні зауваження Головного юридичного управління. Частину з них комітет врахував.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проект Закону про громадські організації (реєстраційний номер 7262-1). Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

17:16:12

За-334

Закон прийнято.

Будь ласка, Валерій Ананійович Бевз.

 

17:16:28

БЕВЗ В.А.

Шановні народні депутати, колись Соломон казав про те, що у всьому має бути міра. Сьогодні зранку ми з вами освятили прийняття Закону "Про охоронну діяльність" і порівняли із структурами, які печуть пиріжки, військові формування, півмільйонну армію.

Друге, це ми проголосували щойно Закон про громадські об'єднання і організації. Я хочу вам сказати таку річ, що бездумна дерегуляція суспільного життя призведе до тотальної корупції і до руйнування держави. Ми ще до цього закону будемо не раз повертатися, згадаєте ці слова. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внесення зміни до деяких законів України щодо передвиборної агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації.

Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:17:41

За-198

Рішення прийнято.

Доповідач – Андрій Шевченко, співдоповідач – Микола Трайдук. Будь ласка.

 

17:17:52

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, цей законопроект – це 31 сторінка пропозицій, які мали би гарантувати, що журналістам на виборах працюватиметься легко. Ми розробляли цей законопроект разом із медіа-юристами, з журналістами, з представниками інституту медіа-права, індустріального телевізійного комітету, незалежної асоціації мовників, з представниками ЦВК. Але законом, очевидно, ці пропозиції не стануть по простій причині, тому що законопроект був зареєстрований чотири роки тому. За цей час ми вже встигли ухвалити новий Закон про вибори народних депутатів  Залишається питання: чому цей законопроект пролежав під сукном  чотири року? Але зараз у мене немає іншого виходу, як запропонувати, Володимире Михайловичу, зняти цей законопроект з розгляду.

Користуючись тим, що я вже на трибуні,  хотів би просто сказати, що це не знімає питання по тому, яким чином журналісти і мас-медіа працюватимуть у найближчій виборчій кампанії. Три ключових проблеми, які зараз видно, перше, у законі діючому замало гарантій для роботи журналістів на виборчих дільницях. Я нагадаю, те, що ми бачили на виборчих дільницях у Обухові у неділю, коли один наш колега намагався силою  винести Ірину Геращенко з виборчої дільниці і я думаю, що це нічого хорошого не обіцяє тим журналістам, які працюватимуть на виборчих дільницях на парламентських виборах.

Друге. У нас залишається неврегульованим питання агітації. За діючим законом про вибори, сюжет про з'їзд Партії регіонів у випуску "Новин" міг би бути протрактований  як виборча агітація, тому що там є символіка партійна і назва партії. А це у каналу могли б забрати ліцензію.

Третє. У нас є велике питання зі створенням рівності, умов у частині агітації для учасників майбутніх виборів. Ми знаємо, що є ситуація з цензурою, саме цензурою на каналах, не державні телеканали повертаються інструкції, що і як треба показувати, як висвітлювати діяльність уряду. Проблема залишається.

Володимир Михайлович, я закликаю зняти цей законопроект з розгляду і закликаю всіх нас пильно стежити за тим, як журналісти отримуватимуть можливість або не отримуватимуть висвітлювати вибори.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ставиться на голосування пропозицію про зняття з розгляду проекту Закону  про внесення змін до деяких законів України щодо передвиборної агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації (реєстраційний номер 2764). Прошу голосувати.

 

17:20:26

За-318

Рішення прийнято. 

Щодо зауваження справедливого Андрія Шевченка, що  закон перебував на розгляді такий тривалий період – з 2008 року, я привертаю увагу відповідних наших комітетів про те, що цей закон комітет розглянув тільки наприкінці 2011 року. Тобто потрібно було три роки, щоб запропонувати рішення про те, що законопроект потрібно повернути суб'єкту права законодавчої  ініціативи на доопрацювання. Три роки! Я просив би голів  комітетів звернути на це увагу.

Тепер, шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Закону   про внесення змін  до Закону України "Про вибори депутатів Верховної  Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо розповсюдження агітаційних матеріалів) (реєстраційний номер 7123). Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою.

 

17:21:38

За-195

Рішення прийнято.

Андрій Шевченко – доповідач, будь ласка.

 

17:21:48

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, цей законопроект ми реєстрували разом з нашими колегами Русланом Князевичем, Євгеном Сусловим та Владиславом Каськівим, а допомагали нам розробити його експерти міжнародної громадської організації "Інтерньюз-Україна".

Він стосується Закону про місцеві вибори. Закон дуже простий, в ньому є дві позиції.

Перша позиція. Я нагадаю, що діючий Закон про місцеві вибори він зобов’язує розміщати виборчу агітацію лише на офіційних стендах. Як це працює на практиці? Ніяк не працює. У нас виходить так, що друзям – все, а ворогам – закон. І ми бачили, наприклад, на останніх виборах в Обухові, що кандидату від "Батьківщині" Ганні Стариковій виносили попередження за листівки, які були розклеєні по місту, хоча ніхто не міг довести, що саме цей кандидат розміщав ці листівки у непередбачених місцях.

Я думаю, що очевидне рішення, треба вилучати цю норму, вона непрацююча, але може бути використання для переслідування неугодних кандидатів.

І друга позиція. Ви знаєте, що за діючим законом медіа мають надавати рівні можливості, крім тих, де засновниками є політичні партії або кандидати як фізичні особи. Ми вважаємо, що зміна має полягати в наступному. Партійна преса, справді, нехай агітує за ту або іншу партію, за тих або інших кандидатів, але що стосується фізичних осіб, приватної преси, все має бути порівну. На ті газети, які засновані кандидатами у депутати, повинні поширюватися ті самі правила, що і на іншу приватну пресу.

Я знаю, що профільний комітет, розглядаючи цей законопроект, підтримав одну із позицій і не підтримав другу позицію. Я думаю, що навіть якщо одна з двох позицій стане нормою закону, було би добре для країни. Тому пропонував би наступну логіку: підтримувати законопроект за основу. Якщо залишиться одна з двох позицій до другого читання і до закону в цілому, це піде на користь. Проситиму підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію…

Будь ласка, від комітету Микола Трайдук, будь ласка.

 

17:24:12

ТРАЙДУК М.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!  Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні 14 грудня 2011 року проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради  Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", поданий народними депутатами України Шевченко, Сусловим, Князевичем, Мірошниченком та Каськивим.

Під час обговорення законопроекту народні депутати, члени комітету повністю погодились з пропозиціями Науково-експертного управління і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді  України проект про внесення змін до  закону України  (реєстраційний номер 7123) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Просимо підтримати.

При обговоренні, я думаю, будуть всі причини сказані, чому це так. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колег, якщо є потреба запишіться на обговорення. Леся Оробець, фракція… Руслан Князевич, потім –  Задирко.

 

17:25:40

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги! Це ще один приклад того, який щойно ми мали увагу і можливість розглядати, коли в "собачий голос" вже тепер вноситься проект про внесення змін до Закону про вибори місцевих рад в той час, коли він був поданий ще у вересні 2010 року саме напередодні виборів до Верховної Ради  Автономної Республіки Крим місцевих рад. Два роки він протримався в комітеті і зараз він для уваги парламентської зали виноситься. Абсурд!

Але питання не про те, питання в тому, що насправді ми маємо ситуацію, яку маємо, Закон про вибори місцевих рад був прийнятий в найгіршій як на мене редакції, в якій великій мірі фактично відкриває шлюзи в усіх напрямках щодо унеможливлення належним чином забезпечення  чесних виборів, натомість  робиться все для того, в цьому законі, щоб спотворити результати народного волевиявлення.

І тут Обухів, навіть не показник, це ми маємо череду таких виборів, починаючи з 2010 року, я вже не кажу, що робилося під час самої чергової кампанії виборів до місцевих рад. Тому очевидно, що в цій частині, насамперед, нам врегульовувати законодавство, це наша спроба була з Андрієм Шевченко просто привернути увагу тоді, коли закон тільки набирав обертів, що він потребує вдосконалення, зараз він радикально потребує вдосконалення. І тому, я думаю, що навіть було б добре, якщо б ми комплексно підійшли взагалі до всього закону, а не тільки до цього. І якщо сьогодні рішення не буде прийнято, я бачу по сесійній залі, що рішення не буде прийнято, я закликаю колег, давайте, в тому числі, зважаючи на те, що в Законі про вибори народних депутатів багато що вже вдалося врегулювати, зараз намагатимемось поширити цю дію закону на вибори місцевих рад. Тому що, якщо комусь здається, що цей закон вже зараз не актуальний, бо наступні вибори будуть у 2015 році, то я звертаю вашу увагу, що ми вже сьогодні прийняли десятки рішень про призначення позачергових виборів, які відбуваються саме на основі тих норм, які є ганебні, які спотворюють народне волевиявлення і, що основне, які, зрештою ми маємо таку ситуацію, роблять серйозні конфлікти на рівні органів самоврядування по всій Україні. Тому нема чому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Нема чого відтягувати в довгий ящик вирішення цієї проблеми. Якщо не вдасться зробити сьогодні, давайте комплексно підійдемо і знімемо ці питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадій Задирко, група "Реформи заради майбутнього", потім – Михайло Чечетов.

 

17:28:12

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, депутатська група "Реформи заради майбутнього", Миколаївщина. Я погоджуюсь з виступом попереднього виступаючого стосовно того, що дійсно треба Закон про вибори місцевих рад вдосконалювати. І очевидно, що такі кроки необхідно робити, тому що дійсно закон був прийнятий у найгіршій редакції, а ми голосуємо фактично кожен пленарний тиждень про вибори дострокові в місцевих радах там де вони потрібні.

Те що стосується мене особисто, я буду підтримувати цей закон. Тому що дійсно цей закон знімає обмеження щодо розповсюдження агітаційних матеріалів і, звичайно, що вони не можуть бути тільки в тих місцях, де вони передбачені місцевими органами влади. Тому що, дійсно, адміністративний ресурс – це така справа, яка, на жаль, існує в реальних умовах нашої держави. І все ж таки треба всім кандидатам треба  дати рівні умови для виборів. Більше того, треба скасувати привілеї для кандидатів, які є  власниками засобів масової інформації. І цей законопроект чітко це регламентує.

Більше того, як я вважаю, особисто, що якщо говорити про вдосконалення, обов’язково треба передбачити те, що вибори міських голів повинні відбуватися за двома турами, якщо жодний з кандидатів не набере 50 відсотків. Тому що це сам час диктує такі умови, нам треба підвищити легітимність обраних міських голів, і це може зробити Верховна Рада. Тому що, насправді, виникає дуже велике питання до таких міських голів, за яких там проголосувало 15, 16, 17 відсотків мешканців того чи іншого міста. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

17:30:15

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Конечно, интересная позиция нашей оппозиции, извините за такое словосочетание. Вы в своих поражениях пытаетесь винить кого угодно: Партию регионов, власть, закон, людей, что за вас не голосуют. Но, ошибки ищите в себе. Вот здесь прозвучало, что в Обухове что-то не то. Так, извините, а что  не то в Обухове было? Вам, Юля Владимировна сказала: "Схаменіться! Діти мої, объединитесь". Что вы сделали? Что вы сделали в Обухове? Пошли 12 колонами, перегрызлись между собой: Кличко, потом – "Фронт змін", БЮТ, разорвали свой лекторат. Мы вообще там ничего не делали, мы смотрели на ваш спектакль. И люди, когда посмотрели, какие чудотворцы идут к власти, они проголосовали за нас. Нам делать ничего не надо, если вы так себя вести будете, нам делать ничего не надо.  Поэтому  флаг вам в руки, идите  11 колонами на выборы  парламентские – флаг вам в руки. 

А что касается этого закона, я еще раз повторяю, в себе ошибки ищите, а не в законах. Этот закон просто, он на наш взгляд, он неадекватен сегодняшней ситуации и он только загромоздит законодательное  поле и мы считаем, что его не нужно просто голосовать.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Микола Томенко, будь ласка.

 

17:31:54

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я розумію такий пафос і емоцію при обговоренні цього законопроекту.   На жаль, не вистачило нам здорового глузду при прийняття Закону про вибори  депутатів місцевих рад вмістити норму, яку ми помістили при виборах депутатів Верховної Ради. Про те, щоб виборча  документація зберігалася 5 років і можна було через 5 років відкрити кримінальну справу. Аби ця норма була в Законі по вибори до місцевих рад, менше було б зухвальства, емоцій і таких непередбачуваних виступів.

Тому що через кілька років  відкрили би протоколи, подивились, що на виборах місцевих рад десь 10 тисяч протоколів зникло, десь 5 тисяч переписали. І тоді б тих людей,  які підставили, вчителів, медиків, на місцевих виборах,  на жаль,  прийшлося б судити. На щастя, вистачило в нас розуму, в  цю норму   вмістити закон про вибори  до Верховної Ради.

Тепер, стосовно цього закону. Цілком    очевидно,  що ми приречені приймати нову редакцію  Закону про вибори до органів місцевого самоврядування. Тому ще одну таку ганьбу, яка була на виборах до місцевих    рад і яка відбувається на довиборах, Україна не витримає і народ не витримає. В цій новій  редакції треба, звичайно,  внести зміни і до норм,  про які говорив  Андрій Шевченко. Але я переконаний, що сьогодні закон не треба приймати, а треба спільно попрацювати і дійсно підготувати закон,  нову редакцію, в цілому, про вибори до органів місцевого самоврядування. Хоча, звичайно,  є небезпека, що місцева влада буде використовувати місцеві медіа в своїх інтересах, ми це бачимо.

От сьогодні  я звернувся до  комітету, проаналізувати як діють газети в місті  Києві. Що газета Хрещатик, яку ми фінансуємо, вона розповідає тільки про Олександра Попова, значить вона інших  кандидатів не ставить. Я от проводив прийом громадян і виявляється, що голови рай адміністрацій сказали, що    щоб оголошення народного депутата   розмістити, що він приводить прийом громадян згідно закону, мені треба платити гроші. Я плачу гроші в  районній газеті, засновником якої є держава, і за яку ми платимо, що народний депутат Томенко, згідно з Закону про статус депутата, проводить прийом громадян і платить гроші. То ми ж так скоро дійдемо до того, що скоро там будуть уже друкувати тільки, з ким зустрівся голова райадміністрації, як він ішов із дому на роботу - за наші гроші.

Тому, ще раз кажу, проблема існує. Але давайте зберемося і приймемо нову редакцію закону,  а даний законопроект  відправимо на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, комітет пропонує повернути законопроект  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Головне науково-експертне управління дотримується такої ж думки.

Відповідно до Регламенту ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу (реєстраційний номер 7123) про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо розповсюдження агітаційних матеріалів), за основу.

 

17:35:26

За-70

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

17:35:52

За-106

Рішення не прийнято. Законопроект  відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо зупинення чи припинення членства в партії) (9276 - реєстраційний номер проекту). Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою.

 

17:36:30

За-220

Рішення прийнято.

Доповідач – Олександр Черноморов, заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

17:36:39

ЧЕРНОМОРОВ О.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Наверное, многие из нас были свидетелями ситуации, когда какой-то гражданин, особенно активный гражданин, пытается выйти из партии, как правило, мелкой, а партия ставит ему палки в колеса. То есть, потеряла протокол, не провела конференцию, не провела съезд. Он уже идет с другой партией. Начинаются суды, что он неправильно вышел. Нарушается статья 36 Конституции Украины о свободном вступлении или выходе из объединений граждан.

Поэтому, желая восполнить этот пробел, я и подал данный законопроект об уведомлении о выходе из партии путем уведомления. Проект короткий. Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув 7 грудня 2011 року  проект Закону України про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про політичні партії України" (щодо зупинення чи припинення членства в політичній партії).

Зміст законопроекту полягає у внесенні зміни до статті 6 Закону "Про політичні партії в Україні", яка передбачає правове регулювання процедури зупинення чи припинення членства громадян України в політичних партіях, шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичних партій. На даний час положення Закону України "Про політичні партії в Україні" безпосередньо не врегульовують порядок зупинення чи припинення членства в політичних партіях згідно частини п'ятої та шостої пункту третього, частини першої статті 8 вказаного закону. Ці питання мають визначатися самою політичною партією в її статуті.

Крім того, приписи закону передбачають зупинення членства в політичних партіях…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЧЕРНОМОРОВ О.М. …які не можуть бути членами політичних партій на час перебування на цих посадах – частина четверта статті 6 закону. Перелік таких осіб визначено у частині третій статті 6 закону: судді, працівники прокуратури, працівники органів внутрішніх справ, співробітники Служби безпеки України, військовослужбовці та інші.

Звертаю вашу увагу, що на сьогоднішній день лише деякі статути політичних партій містять приписи, які передбачають так званий повідомний характер зупинення чи припинення членства в політичній партії, зі змісту яких вбачається, що членство в партії припиняється з дати, вказаної в поданій заяві, однак на пізніше дня реєстрації такої заяви.

Натомість статути багатьох політичних партій містять більш ускладнену, цілком залежну від статутних органів політичних партій процедуру прийняття рішення щодо зупинення чи припинення членства в ній. Отже, існуючий підхід до регулювання питань зупинення та припинення членства громадян у політичних партіях передбачає повну передачу цих питань на розсуд самих  політичних партій та несе в собі і певні негативні наслідки.

Комітет вважає, що дана законодавча пропозиція актуальна та заслуговує на підтримку, тому що запровадження повідомного характеру зупинення чи припинення членства громадян України в політичній партії буде розглядатися як додаткова гарантія реалізації їх права на свободу об'єднання відповідно до статті 36 Конституції України.

Головне науково-експертне управління рекомендує в першому читанні прийняти за основу. Комітет за результатами розгляду рекомендує прийняти в першому читанні та в цілому. За основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги, є потреба обговорювати це питання? Запишіться, будь ласка. Є бажаючі виступити. Будь ласка, прізвище.

Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

17:41:09

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, я хочу звернути увагу на те, що в разі прийняття цього законопроекту ми змусимо політичні партії привести свої статути у відповідність до норм Конституції України. Перший момент.

Другий момент. Запропонований проект  повністю відповідає змісту конституційного права на свободу об'єднання громадян  про політичні партії  та  громадські організації.  Що стосується громадських організацій, об'єднань громадян,  ми сьогодні про це говорили і прийняли  відповідний закон.

Що стосується партій, то тут   право полягає не лише у праві утворення різноманітні об'єднання громадян  у тому числі і партії, вступати до них, а також утримуватись від вступу, а і також вільно виходити у будь-який час з об'єднання громадян.

Тому прийняття цього законопроекту   приводить у відповідність до статті 36  Конституції України.

Партія регіонів виступає за те, щоб  прийняти за основу і в цілому, оскільки це  вирішує питання конституційної норми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ганущак, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Потім Володимир Карпук.

 

17:42:13

ГАНУЩАК Ю.І.

Панове, треба  розглядати цей законопроект з точки зору морально-етичного кроку, тобто  це не крок на зразок звільнення з роботи. І от тут, якщо людина  матеріально-відповідальна, вона має давати звіт, і тоді її звільняють чи не  звільняють. У даному випадку  це повідомчий характер, це свого роду  такий демарш, можна сказати. І  в цьому відношення  треба просто прийняти до відома, що людина вийшла з партії. І це  абсолютно нормальна  логіка, і, я думаю, що, дійсно, тут  треба приймати цей закон, у тому числі і в цілому, бо я не знаю, які  ще можна поправки туди додавати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Карпук, будь ласка.

 

17:42:58

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Треба лише подякувати автору  за повідомчий характер  виходу з партій, тому що при тій великій кількості партій, майже 200, які є в Україні,  звичайно, є люди, які бажають побувати  в кількох партіях. І в цій залі є люди, які  вже за час депутатства

були, і я в одного нарахував, що він за період депутатства побував в 7 партіях. Тому, що, звичайно, що для чого людині мучитися, чекати, поки його звільнять, подав заяву і завтра може легко вступити в партію і стати рекордсменом в Україні чи навіть попасти в Книгу рекордів Гінеса по кількості партій, які він за короткий період пройшов.

Тому схвалюю цей законопроект і можна, дійсно, його приймати в цілому, тим паче, зараз іде об'єднання партій і особливо вступ до найбільшої партії в Україні, як вони величають, це значно сприятиме і зростанню цієї партії. З Богом!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Комітет пропонує прийняти законопроект за основу і в цілому. Заперечень немає? Немає.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття проекту Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про політичні партії України" (щодо зупинення чи припинення членства в партії) для прийняття його за основу і в цілому як закон (реєстраційний номер 9276).

 

17:44:42

За-277

Закон прийнято.

Так, шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про енергозбереження" (щодо оплати державної експертизи з енергозбереження) (8554 реєстраційний номер).

Пропонується розглянути питання за скороченою процедурою.

 

17:45:22

За-214

Рішення прийнято.

Доповідач – член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Глущенко. Будь ласка.

 

17:45:37

ГЛУЩЕНКО І.М.

Шановний   Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розглянуто проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про енергозбереження" (щодо оплати державної експертизи з енергозбереження) (реєстраційний номер 8554), який поданий мною як автором  ініціативи.

Проект закону розроблено з метою створення належних умов для здійснення заходів з державного контролю в сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, проведення державної експертизи з енергозбереження,  врегулювання питання щодо платності проведення державної експертизи з енергозбереження, висновок якої є одним із основних документів при надання  державних преференцій.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні від 5 липня 2011 року прийняв рішення, що законопроект має позитивний вплив на показники бюджету та може набрати чинності згідно законодавства.

Кабінет Міністрів України підтримує законопроект за умови врахування зазначених у висновку зауважень і пропозицій при підготовці документу до другого читання.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України вважає, що законопроект не повною мірою відповідає вимогам законодавчої техніки.

Таким чином, комітет рекомендує Верховній Раді  України прийняти даний законопроект в першому читанні за основу.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Шановні колеги! Є потреба обговорювати це питання? Ніхто не наполягає? Ні.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону "Про енергозбереження" (щодо оплати державної експертизи з енергозбереження) (реєстраційний номер 8554).

 

17:47:43

За-255

Рішення прийнято.

Ще один проект, шановні колеги. Це проект Закону про внесення змін  до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних  воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстраційні номери 9184, 9184-1). Автори – народні депутати України Віктор Турманов і Євген Волинець.

Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:48:38

За-213

Рішення прийнято.

Віктор Іванович Турманов, будь ласка.

 

17:48:53

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Вашему вниманию предоставлен проект Закона о внесении изменений в некоторые законы Украины относительно обеспечения социальных гарантий работников горных, шахтостроительных, углестроительных предприятий, государственных военизированных аварийно-спасательных служб (формирований) в угольной промышленности.

Даннная законодательная инициатива вызвана необходимость согласовать между собой нормы основополагающих законодательных актов в угольной области, устранить социальную несправедливость в отношении работников шахтостроительного комплекса и государственных военизированных аварийно-спасательных служб формирований в угольной промышленности.

Законопроектом предлагается распространить действие положений статьи 1.43.48 горного закона Украины, на государственные военизированные аварийно-спасательные службы и работников шахтостроительного комплекса в угольной промышленности. Данным законопроектом предусматривается предоставление одинаковых условий обеспечения бесплатным бытовым углем либо компенсация за оплату коммунальных услуг, имеющим на это право работникам шахтостроительного комплекса  и государственных военизированных аварийно-спасательных служб в угольной  отрасли.

Комитет по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики, ядерной безопасности 19 октября 2011 года  рассмотрел проект Закона о внесении изменений в некоторые Законы Украины относительно обеспечения социальных гарантий работников горных, шахтостроительных, углестроительных предприятий, государственных военизированных аварийно-спасательных служб формирований в угольной промышленности, номер 9184, и предлагает по результатам рассмотрения в первом чтении принять его за основу, и при доработке ко второму чтению учесть все замечания и предложения к данному законопроекту.

Прошу поддержать решение комитета и прошу поддержать коллег по парламенту. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Євген Волинець, будь ласка.

 

17:51:07

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці! Цей закон був…  подібний  закон був розроблений і винесений на розгляд Верховної  Ради України ще торік. На жаль, тоді, пройдя перше читання, він не знайшов підтримки у другому читанні.

В цьому році ми розробили подібний законопроект. У законопроекті пропонується поширити право на отримання безоплатного вугілля на побутові потреби поряд з працівниками підприємств з видобутку вугілля та вугледобувних підприємств також на  працівників підприємств з переробки вугілля, шахтобудівних підприємств та державних воєнізованих аварійних рятувальних служб, формувань, а також на сім'ї пенсіонерів, інвалідів, померлих від загального захворювання, якщо вони користувалися цим правом за життя, які отримують пенсію у зв'язку із втратою годувальника та деяких інших осіб, статті 43 Гірничого Закону України.

Пропонується змінити умови забезпечення вугіллям працівників і  пенсіонерів, також їх сімей гірничим підприємствам з видобутку та переробки вугілля, вугледобувних підприємств, що ліквідуються, реорганізуються або консервуються, додавши шахтобудівні підприємства, частина 5 статті 48, і встановити, що як під час, так і після ліквідації, реорганізації або консервації таке забезпечення здійснюється правонаступником у разі його відсутності місцевими бюджетами шляхом субвенцій до бюджету.

Чтобы немножко более понятным языком, объясняю так вот. Вот, допустим, работает шахтер, у шахтера есть жена, которая работает в библиотеке. После смерти шахтера она, к сожалению, не может по нынешнему законодательству получать квартуголь, а на 800-900 гривен пенсии либо зарплаты библиотекаря, она, к сожалению, не может купить достаточное количество угля, потому что  нынче  тонна угля нормального от 1200 и выше.

Так же  само стоит проблема и предприятий, которые находятся в стадии ликвидации. Они и не в министерстве, ну и не в реструктуризации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершуйте.

 

ТУРМАНОВ В.І.  К сожалению, эти категории граждан, она, поверьте, немалая, повисла между двумя организациями. И, к сожалению, не могут пользоваться ни квартуглем, ни теми льготами, которые были установлены законодательством для шахтеров.

Прошу поддержать законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам також.

Шановні колеги, хто буде виступати з цього приводу. Якщо є бажаючі, запишіться, ні – будемо… Якщо є, запишіться, якщо ні, то будемо голосувати. Будь ласка, Володимир Карпук.

 

17:53:55

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Я прошу передати слово Волинцю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Михайло Волинець.

 

17:54:02

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Шановні колеги, надзвичайно цікаві і дуже важливі законопроекти сьогодні винесені на розгляд. Вони торкаються забезпечення пільг для шахтарів і встановлення справедливості. І давайте ретельно розглянемо це питання.

Шахтобудівельники, про які говорив Турманов. Сьогодні велика частина цих шахтарів не забезпечена пільгами, тими, якими забезпечені шахтарі, що видобувають вугілля. А вони знаходяться в тих самих шахтах, в тих самих умовах, інколи в набагато гірших умовах знаходяться шахтобудівельники. І автори пропонують відновити тут справедливість.

Що торкається працівників гірничорятувальних служб. Та ж сама ситуація. Законопроект Кравченка і Євгенія Волинця, так само, як Турманова, разом з народними депутатами Ландіком, Вечерком, Королевська, я, у різний час ми розробляли такі ж самі законопроекти. Їх валила Партія регіонів. Я сподіваюся, що зараз ви проголосуєте за законопроект вашого однопартійця Турманова, а  також за представників вашої коаліції, законопроект Євгенія Волинця і Кравченко. Нормальні, хороші законопроекти, партія "Батьківщина" буде голосувати за них.

І хочу звернути увагу на наступне, що люди, які відпрацювали все життя на шахті, 30 років мають стажу, 40 років стажу, і потім людина помирає, а сім’я, яка залишається без засобів до існування, ця сім’я  не може сьогодні забезпечити навіть опалення у своєму будинку, своєму помешканні. Так само питання торкається тих категорій людей, які сьогодні встановили автономне опалення у своїх оселях, і сьогодні вони теж не мають право на компенсацію за користування електроенергією, і газом, так само вони не мають право на отримання вугілля.

Наприклад в Німеччині людина відпрацювала на шахті чи сам шахтар, чи його сім’я  мають право на отримання 6 тонн вугілля, якщо не вугілля за твоїм бажанням отримай компенсацію, тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще дві хвилини є, будь ласка.

 

ВОЛИНЕЦЬ М.Я. Тому автори законопроекту максимально врахували тут питання. На подачі зараз знаходиться і найближчим часом в парламенті буде розглядатись в першому читанні законопроект в розробці Наталії  Королевської і за моєю участю, де всі ці питання так само доповнюють деякі моменти, які не врегульовані в законодавстві.

Тут, Ландік, я не знаю, чи ви мене підтримуєте, чи ви проти, але ви розробляли такий самий законопроект, який ваші однопартійці чомусь не підтримали і мене дивує ця ситуація. Шановні, важко собі уявити наскільки не проста, важка робота у шахтарів. Це треба побувати там, не обов’язково працювати, один раз побачити і ніколи не підніметься рука, щоб не проголосувати за такі законопроекти.

Я знаю, що в Партії регіонів вирішили сьогодні таким чином, не голосувати за законопроект Кравченка і Євгенія Волинця. Я вас дуже прошу, не робіть цього. І законопроект Турманова, щоб максимально відтягувати якимось чином, відійти від відповідальності, попередньо вирішили відправити на доопрацювання. Що ще доопрацьовувати? Я попередив, що  п’ять законопроектів ми послідовно розробили, представники різних фракцій, і ви чомусь це блокуєте. З чим ви підете на вибори, шановні? Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Будь ласка, хто там, Задирко? Народний депутат Курило, будь ласка.

 

17:58:06

КУРИЛО В.С.

Шановні колеги, фракція "Реформи заради майбутнього" розглянула даний законопроект і буде голосувати "за". Ми вивчили ситуацію і якщо цей законопроект буде прийнято, то відновиться соціальна справедливість, те що було упущено раніше. І ряд категорій тих людей, які працюють в вугледобувній промисловості, зможуть отримувати хоч якісь ще додаткові пільги. Це стосується в першу чергу шахтобудівників і це стосується гірничорятувальні служби, люди які працюють в цих службах. Справа в тому, що ці люди дійсно, вони можливо навіть не менше, а інколи більше, страждають від того, що відбувається в шахті. І тому я закликаю всіх підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення  питання завершено.  Ставлю на голосування законопроекти в порядку їх реєстрації і обговорення.

Першим голосується проект за авторством народного депутата Віктора Турманова. Це проект Закону про  внесення змін до деяких законів України  щодо забезпечення соціальних гарантій  працівникам гірничих шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) в вугільній промисловості (реєстраційний номер 9184). Прошу голосувати. 

 

17:59:59

За-133

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Партії регіонів – 3, "БЮТ-"Батьківщина" – 67, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 18, комуністів – 25, Народна Партія – 0, "Реформи заради майбутнього" – 19, позафракційні -  1.

Ставлю на голосування  проект  Закону для прийняття його за основу про внесення змін до Гірничого Закону України (щодо забезпечення вугіллям на побутові потреби працівників гірничих підприємств). Автори –  народні депутати Кравченко та  Волинець. Реєстраційний номер 9184-1.

Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

18:00:47

За-133

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2,  "БЮТ –  "Батьківщина" – 67, "Наша Україна –  Народна самооборона" – 18, комуністів – 25, Народна Партія – 16,  "Реформи заради майбутнього" – 4,  позафракційні – 1.

Я поставлю на голосування зараз на  доопрацювання  про повернення суб'єктам права законодавчої ініціативи, проекту Закону (реєстраційний номер  9184)  Віктора Турманова – про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на  доопрацювання. Будь ласка

 

18:01:41

За-301

Рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію про повернення на доопрацювання проекту закону (реєстраційний номер  9184-1). Автори  -   Кравченко, Волинець. Це ж на доопрацювання, може вони об'єднають. 

Будь ласка, прошу голосувати.

       

18:02:09

За-145

Рішення не прийнято. Законопроект  відхилено.

Таким чином, я просив би суб'єктів права законодавчої ініціативи доопрацювати цей проект.

Шановні народні депутати, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра Верховна Рада продовжить роботу в пленарному режимі з 10-ї ранку за розкладом  на п'ятницю.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку