ЗАСІДАННЯ СОРОК П’ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

10 січня  2012 року, 16 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.

Увімкніть, будь ласка, систему "Рада". Реєструємося.

16:00:25

У сесійній залі зареєстровано 383 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради  оголошую відкритим.

Розглядаємо питання, пов`язані із… (Шум у залі)

Дві фракції просять перерви. Оголошується перерва до 16-ї години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займати місця. Будемо продовжувати роботу.

Під час перерви, яка була оголошена на вимогу двох фракцій, відбулося засідання Погоджувальної ради. Я спочатку попрошу, щоб ініціатори перерви виступили із повідомленням, заявою, із приводу чого вони вимагали перерви. Хто буде виступати? Сергій Соболєв, будь ласка.

 

16:31:56

СОБОЛЄВ С.В.

Заява фракції "БЮТ – "Батьківщина". У п’ятницю, 6 січня, приблизно о 22.30 Юлія Тимошенко раптово втратила свідомість відразу після прийому ліків, які їй надали працівники колонії у зв’язку із захворюванням на ГРВІ. Співкамерниця Юлії Тимошенко почала грюкати у двері, намагаючись викликати допомогу.

Незважаючи на постійний відеонагляд в камері, який, за словами пенітенціарної служби, встановлений для безпеки ув’язнених, лише через 20 хвилин двері камери відчинилися – і до неї прибули тюремні медики, які почали реанімаційні заходи, для того щоб повернути Юлію Тимошенко до життя. Остаточно вивести лідера партії "Батьківщина" з критичного стану лікарям вдалося тільки після півночі. Протягом більш ніж двох годин тиск у Юлії Тимошенко був катастрофічно низький і складав 60 на 40.

О другій годині ночі на 7 січня було терміново скликаний консиліум, який призначив проведення клінічного обстеження. Саме тому наступного дня Юлію Тимошенко було терміново вивезено до харківської лікарні, де було зроблено інструментальні дослідження – рентген, МРТ, КТ та взято аналіз крові. Офіційної відповіді про причини втрати свідомості комісія МОЗ так і не надала, приховавши цей факт та традиційно дезінформувавши громадськість про "задовільний" нібито, в лапках, стан здоров'я Юлії Тимошенко.

У зв'язку з цим лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко подала заяву на ім'я Качанівської колонії з проханням більше не допускати до неї лікарів, надісланих Міністерством охорони здоров'я. Мотивація Юлії Володимирівни очевидна: ті люди, яких надсилає МОЗ, є гестапівськими лікарями. Вони приходять ні щоб лікувати, а щоб виконувати черговий цинічний наказ влади і відрапортувати про стабільний стан здоров'я Юлії Тимошенко, яку Президент Янукович намагається вбити за колючим дротом.

Ми, фракція "БЮТ – "Батьківщина",  вважаємо, що інцидент із втратою свідомості після прийому ліків є спробою фізичного знищення лідера опозиції за прямою вказівкою Президента Віктора Януковича. Для цього грубо і цинічно використовуються тюремники та медичний персонал, які  замість об'єктивного встановлення діагнозу, лікування та чесного  інформування про те, що відбувається за стінами в'язниці, за наказом з гори розповідають нісенітниці та побрехеньки, приховуючи, що життя лідера опозиції у реальній небезпеці.

Фракція вимагає на завтра негайно викликати до Верховної Ради України керівника пенітенціарної служби для надання пояснень про події, що відбулися у Качанівській колонії в ніч з 6 на 7 січня. Крім того, ми вимагаємо, щоб до Юлії Володимирівни Тимошенко були негайно допущені незалежні міжнародні медичні фахівці, які б реально оцінили стан здоров'я Юлії Тимошенко, визначили причини різкого погіршення стану її здоров'я, встановили діагноз і провели адекватне лікування.

"БЮТ – "Батьківщина" вимагає негайно звільнити Юлію Тимошенко та припинити політичні репресії в Україні. Україні волю! Юлі волю! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, під час засідання Погоджувальної ради були обговорені пропозиції, про які щойно говорив Сергій Соболєв, і ми таким консенсусом прийняли погоджене рішення. Оскільки проблема стосується теми здоров'я політика, людини, жінки, Юлії Володимирівни Тимошенко, то завтра о 9.30 провести засідання Погоджувальної ради за участі керівників фракції депутатських груп і на це засідання запросити керівництво пенітенціарної системи, а також представника Міністерства охорони здоров'я, кого –  Міністерство охорони здоров'я визначить –  чи то міністра, чи то перший заступник охорони здоров'я, ті, які безпосередньо займалися темою здоров'я Юлії Тимошенко, для того, щоб вони поінформували керівників депутатських фракцій і груп про цю тему і внесли відповідну ясність. А далі вже будемо дивитися за наслідками розгляду цього питання на засіданні Погоджувальної ради.

Тому я вважаю, що це правильний підхід до розгляду проблеми, постановки проблеми, про яку щойно говорив представник фракції БЮТ Сергій Соболєв. Немає заперечень? Немає.

Тому зараз оголошується до розгляду проект закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження діяльності на фондовому ринку (реєстраційні номери 8120, 8297, 9125, 9169, 8120-д, 9493). Доповідачі – голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тевелєв Дмитро Михайлович, доповідач – голова підкомітету Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Прасолов Ігорь Іванович.

Процедура була від доповідачем і співдоповідачів роглядати питання за скороченою процедурою. Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

16:37:43

За-232

Рішення прийнято.

Дмитро Михайловичу, прошу під законопроектом стисло.

 

ТЕВЕЛЄВ Д.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонуються  проекти законів України про внесення змін до законодавчих актів України щодо емісії та обігу цінних паперів; щодо внесення змін до законів України про визначення кваліфікованих інвесторів; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження діяльності на фондовому ринку та про внесення змін до деяких законів України щодо реклами на ринку цінних паперів.

Законопроекти розроблені Державною комісією з цінних паперів на виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки.  Крім того, необхідність розробки зазначених законопроектів обумовлена зобов’язаннями України щодо проведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу.

Наступними законопроектами пропонується внесення змін до цілої низки законів України: законів про цінні папери та фондовий ринок України, про державне регулювання ринку цінних паперів, про рекламу та інше. Треба зазначити, що положення цих законопроектів і норми цих законопроектів знайшли своє відображення у проекті Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери, які були опрацьовані комітетом Верховної Ради за реєстраційним номером 8120, і внесено на розгляд Верховної Ради народними депутатами України Хомутинніком, Прасоловим, Полунєєвим, Аржевітіним, Святашем, Гєллєром та Пінчуком.

Комісія з цінних паперів не заперечує і згодна з цим законопроектом, і пропонує його розглянути в першому читанні. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Сідайте, будь ласка.

Ігор Миколайович Прасолов.

 

16:40:08

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Комитет по вопросам финансов и банковской деятельности, налоговой, таможенной политики на нескольких своих заседаниях рассмотрел законопроекты, внесенные Кабинетом Министров Украины и предлагающие урегулировать вопрос о ценных бумагах и фондовом рынке. А именно: 8120, 8297, 9125, 9169.

По результатам рассмотрения комитета   комитет  принял решение объединить эти четыре законопроекта в один, предварительно доработав их с учетом замечаний  научно-экспертного управления и ряда депутатов, членов комитета.

Необходимость  объединения законопроектов в один комплексный закон была обусловлена прежде всего тем, что  за последнее время Верховная Рада приняла ряд законов, существенно изменивших законодательную базу  всей финансовой системы Украины, в том числе фондового рынка.

Исходя из этого, законопроекты в некоторых своих положениях утратили актуальность, а некоторые требуют корректировки. Кроме того, отдельные  положения  дублируют друг друга. Таким образом, комитет провел достаточно серьезную работу по доработке положения четырех законопроектов и свел все предложения в один системный законопроект.

В нашей работе принимали участие и народные депутаты, и представители Национальной комиссии по ценным бумагам и фондовому рынку, который комиссия как регулятор поддерживает данный  законопроект.

Позитивным результатом работы нашего комитета также является, в частности, то, что Главное научно-экспертное управление в своем анализе объединенного уже законопроекта высказало меньше замечаний, чем в совокупности четырех внесенных ранее. Управление рекомендует принять доработанный законопроект за основу в первом чтении.

Таким образом, исходя из того, что разработанный комитетом объединенный законопроект предлагает существенно и системно усовершенствовать специальное законодательство, регулирующее деятельность рынка ценных бумаг…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, завершуйте.

 

ПРАСОЛОВ І.М. Комитет предлагает одобрить указанный законопроект (2120) в первом чтении. Прошу поддержать позицию комитета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Станіслав Аржевітін, будь ласка, як і доповідач і співдоповідач по законопроекту 9493. Так? Всього 4 хвилини у вас. Так 4 хвилини й використовуйте.

 

16:42:50

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, дуже  правильне рішення про те, що ми об'єднали чотири законопроекти одного предмету  регулювання в один, і не тільки в один, ми комісією його вдосконалили і нам вдалось, звичайно, вилучити кваліфіційного стратегічного інвестора, що незрозуміло на ринку що це. Ми вдосконалили умови емісії та обігу цінних паперів, реклами на ринку цінних паперів, особливості діяльності учасників фондового ринку, електронного обігу цінних паперів і багато іншого. Хоча залишилося ще багато недоліків, але я не буду на них зупинятися, як автор законопроекту, це буде некоректно по відношенню до моїх колег. Я подам пропозиції до другого читання.

Я хотів би лише нагадати, що проблема фондового ринку сьогодні – це національна проблема ринку капіталів. Саме кволість цього фонду не дає можливості перетікати капіталу з однієї галузі в іншу галузь. Саме кволість фондового ринку, якщо взяти обсяги, якщо взяти інфраструктуру і порівняти з європейськими стандартами, ми сьогодні створили економіку нашої країни банковоорієнтовану, що повинно бути навпаки - фондовий ринок повинен бути набагато більший ніж ринок капіталів на банківському секторі.

Але я думаю, що цими законопроектами ми, на жаль, не вирішуємо головну проблему на фондовому ринку – це проблему легалізації і легалізації правдивих власників, реальних власників саме цінних паперів. Ми поки що цими законопроектами не вирішуємо проблему, а хто є власником і контролером саме учасників небанківських фінансових інститутів, хто відповідає за ті проблеми, в разі, якщо учасник фондового ринку буде мати певну проблему.

Я думаю, що відсутність прозорого ринку цінних, ринку цінних паперів і, власне кажучи, спричиняє до того, що учасники, професійні учасники фондового ринку, як правило, є в основному фіксаторами тих договорів купівлі-продажу чи цивільно-правових угод, які здійснюються на валютній, фондовій чи товарних біржах, що не є нормальним.

Невеличку спробу, що то визначити реальних власників і хто відповідає в кредитних інститутах, небанківських кредитних інституціях є спроба в законопроекті 9493, який ми сьогодні включили до порядку денного. 

Це, дійсно, правильна  позиція комісії про те, що держава і суспільство повинно знати, хто є контролером, хто є учасником того професійного учасника фондового ринку, який  має відповідну ліцензію на управління капіталом.  Це правильна позиція. Але, на мій погляд,  законопроект 9493, який ми  сьогодні включили до порядку денного, має дуже багато вад. І на мій погляд, голова вада те, що всі свої законодавчі норми,  які ми повинні викласти були у законі, ми сьогодні  делегуємо у Комісію з цінних паперів.

Приведу приклади. Сьогодні Комісія з цінних паперів повинна  робити  ідентифікацію власників і клієнтів за своїми правилами. Навіщо? Якщо є законопроект, яким ми визначили, як  відбувається  ідентифікація. Тепер  Комісія  з цінних паперів повинна за своїми правилами, зверніть увагу, з відповідними  органами в державі здійснювати  перевірки. Не зрозуміло, які органи, за якими правилами? Я думаю, що безліч  тих перевірок, які сьогодні  ми даємо право здійснювати цій комісії, широкомасштабні санкції, отримання бізнес-планів від суб'єктів господарювання Комісією з цінних паперів, погодження установчих документів при створенні юридичної особи, я думаю, це не функція комісії і ми не повинні ці норму залишати у  законопроекті 9493 до другого читання. Тому ці два законопроекти можна прийняти у першому читанні за основу лише. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги,  прошу записатися на обговорення цього питання у разі, якщо  є така потреба. Будь ласка,  прізвища   народних депутатів на інформаційне табло виведіть. 

Федун, фракція Партії регіонів, будь ласка. Відмовляється чи буде? Відмовляється. Гривковський. Також відмовляється. 

Шановні колеги,  пропозиція була така: проголосувати щодо прийняття за основу проекту закону 8120-д, а потім окремо проголосувати пропозицію  про прийняття  за основу законопроекту (9493) і рекомендувати комітету в разі позитивного рішення при підготовці до другого читання подивитись можливість об'єднання цих двох законів для того, щоб ми прийняли один документ. Нема заперечень?

Тоді я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 8120-д) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про цінні папери. Прошу голосувати.

 

16:48:35

За-266

Рішення прийнято.

Тепер ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 9493) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державного контролю за діяльністю учасників фондового ринку. Прошу голосувати.

 

16:49:09

За-269

Рішення прийнято, дякую.

Да, іще раз наголошую, шановні колеги, при підготовці до другого читання комітету разом із комісією вивчити питання щодо можливості і доцільності об'єднання цих двох законопроектів для того, щоб ми прийняли один проекту закону як закон.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо ознайомлення з матеріалами кримінальної справи) (реєстраційний номер 8377). Доповідач – народний депутат України Ігор Рибаков. Співдоповідач – перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.

Ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

16:50:16

За-228

Рішення прийнято.

Ігор Рибаков, будь ласка. Хто буде, Каплієнко?  Тобі будь ласка, Володимир Миколайович Олійник. Рішення комітету і будемо голосувати.  От зараз іде  перший заступник голови комітету і скаже нам що робити.

 

16:50:53

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! На  засіданні Комітету Верховної Ради України  з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності  7 вересня 2011 року розглянуто, поданий   народними депутатами України Рибаковим і Каплієнко проект Закону України про внесення змін  до Кримінально-процесуального кодексу України щодо  ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Як вже наголошувалось, метою прийняття проекту   закону є приведення у відповідність   до нової редакції статті  218 Кримінально-процесуального кодексу України у редакції Закону України від 08.04.2011 року, інших норм Кримінально-процесуального кодексу  України щодо  термінів ознайомлення потерпілого,  його представника цивільного позивача, цивільного відповідача або їх  представників з матеріалами  справи, надання право обвинувачуваному отримувати  за власні копії матеріалів справи  завірені підписом слідчого  та самостійно проводити відеозйомку чи фотографування матеріалів справи,  брати участь у судовому розгляді  справи апеляційної інстанції  скарги на постанову судді про  визначення строку, ознайомлення обвинувачуваним та його  захисником  з матеріалами справи, що розширює процесуальні права обвинувачуваного. 

Головне  експертне наукове управління   висловило певні зауваження  і вважає, що за результатами розгляду  у першому читанні законопроект доцільно  повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

Разом з тим  комітет підтримує законодавчу ініціативу народних депутатів, відзначає необхідність вдосконалення процедури ознайомлення обвинувачуваного,   його захисника, а також  потерпілого, його  представника, цивільного позивача, цивільного  відповідача, або їх представників з матеріалами  кримінальної справи.

З огляду на те, що запропоновані   зміни є доцільними і обґрунтованими, комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект закону за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, нема заперечень? Можемо ставити для прийняття за основу? Ніхто не заперечує? Комітет так пропонує.

Тому я поставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо ознайомлення з матеріалами кримінальної справи) (реєстраційний номер 8377). Прошу голосувати.

 

16:53:36

За-24

Рішення не прийнято.

Законопроект відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вилучення правової норми про відповідальність за самогоноваріння) (реєстраційний номер 9034).

За скороченою процедурою автор пропонує розглянути цей закон. Прошу голосувати за скороченою процедурою.

 

16:54:30

За-228

Рішення прийнято.

Олег Надоша, будь ласка, доповідач. Юрій Прокопчук буде виступати від комітету.

 

16:54:45

НАДОША О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Моїм законом пропонується скасувати статтю 176 Закону України, Кримінально-процесуального кодексу України. Що це за 176 стаття? Стаття проіснувала в кодексах в різній формі, починаючи з 1933 року, змінюючи все, але не змінюючи суті, –  це заборона самогоноваріння. В нашій країні це існує. Існує як явище. І сьогодні всі спроби боротьби з цим не закінчувалися нічим, крім ще більшим самогоноварінням.

Часто-густо закидають про те, що, приймаючи цю норму, тобто скасовуючи 176 статтю, ми розвинемо в нашій країні… фактично  споїмо всю націю. Але це не є таким. Тому що отруєння, тому що смертельні випадки бувають лише за тим часом, коли людина вживає якраз ті сурогати, які сьогодні продаються в магазинах.

Я пропоную скасувати  176 статтю Кримінального кодексу.

Але зважаючи на те, що ми, розглядаючи це, цей законопроект, отримали дуже слушні такі посили про те,  що треба, скасовуючи цю статтю, звернути увагу і на посилення боротьби з тими, хто виготовляє самогон не для власних потреб, а для продажу. Тому я просив би Раду проголосувати за те, щоб передати цей закон на доопрацювання для того, щоб внести і ці поправки до цього законопроекту. Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.  

Юрій Прокопчук від комітету. Будь ласка, заключення комітету.

 

16:56:32

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановний  головуючий!  Шановні народні депутати! На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Надошою проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вилучення правової норми, яка передбачає відповідальність за самогоноваріння).

Зазначеним законопроектом пропонується вилучити статтю 176 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачається відповідальність за виготовлення або зберігання  без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення.

За результатами обговорення законопроекту на голосування членів комітету ставилися дві пропозиції: рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу або відхилити законопроект.

Оскільки голоси членів комітету розділилися порівну,рішення щодо результатів попереднього  розгляду  проекту не прийнято. І згідно висновку Головного науково-експертного управління  Апарату Верховної Ради за результатами розгляду у першому читанні законопроект слід відхилити.

Крім того, з висловлених зауважень і  пропозицій вбачається, що законопроект потребує внесення змін до інших статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, які не є предметом розгляду у першому читанні. Власне, сам автор уже погодився з тим, що даний законопроект необхідно відправити на доопрацювання, але ж також виникали і різні-різні питання.

Скажіть, будь ласка, і це питання і до автора, і до зали. Сьогодні, звичайно, ті, хто виготовляє народний напій, який, очевидно, пробували принаймні, думаю, всі в цьому залі, для себе, так би мовити, це одне, а інше – коли споюють цілі села, коли сьогодні вже в містах, ну, ми ж знаємо: інфляція, ціни зростають, зараз народу не можна вже, як то кажуть, досягнути того, щоб купити нормальну, захищену горілку, – і  зараз йде отруєння понад 10 тисяч в рік…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В. Понад 10 тисяч – це статистика – людей в Україні щороку отруюються неякісним самогоном.

Тому, звичайно, замахуватися на національне і народне ніхто не хоче, і я в тому числі, але ж дозволяти і відкривати цей ящик Пандори, коли під виглядом виготовлення для себе буде йти торгівля невідомо з чого: з резиною, з карбідом, ви знаєте, хитреці все вміють робити, оцього самогону, який буде отруювати українську націю, я думаю, це неприпустимо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, прошу записатися на виступи. Нам треба було б прийняти один законодавчий акт: про введення державної монополії на алкоголь. І я думаю, що бюджет у нас виконувався б, усе було б нормально в країні. Будь ласка, запишіться на виступи.

Прізвища народних депутатів виведіть на табло. Надоша, будь ласка, фракція Партії регіонів.

 

16:59:47

НАДОША О.В.

Ви знаєте, скільки завгодно можна говорити про національне надбання, про різні шаровари, вуса, але треба розуміти, що і самогон також є національним надбанням. І сьогодні 10 тисяч – це цифра, яку говорили, отруюється від самогону, – вона  фактично взята зі стелі.

Я розумію те, що ми повинні рано чи пізно прийняти цей закон і не ховатися за ширмою слів. Тому що в країні існує не тільки самогон, а й інші продукти. А ця стаття передбачає якраз міцні спиртні напої. Міцні спиртні напої – це все, що вище 12 градусів, тобто мається і кріплені вина, і наливки, і все інше. Тому треба уважно читати закон і розуміти, що ми збираємося відміняти, а не робити на цьому політичні заяви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

17:00:41

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко". Раніше автор подавав всяку дурницю, типу зміни часу там і так далі, які  потім сам розбирався, що це була дурниця і скасовував. А сьогодні, до речі, поданий непоганий закон.

А давайте подумаємо: а хто той "ящик Пандори" закривав? Що в нас припинялося коли-небудь самогоноваріння? Ні. Просто в міліції сьогодні в руках знаходиться стаття Кримінального кодексу, яка дає можливість їм маніпулювати знову ж таки своїми рішеннями по відношенню до громадян. Можна одного притягнути до відповідальності, другого – ні, з третього взяти продуктами самогоноваріння, тобто розрахуватися натурою і так далі. Якщо ми знімемо цю статтю, абсолютно нічого не зміниться. Я впевнений в тому, що той, хто цим займався, продовжить займатися, і ніхто ще нікого на місце, як кажуть, в цьому відношенні не поставив.

А від чого гинуть люди? Та подивіться. Сурогати, які виготовляються, це не самогоноваріння, сурогати із технічних спиртів і різних інших інгредієнтів, які далеко не є такими, що їх можна споживати, в тому числі і деякі очисники, які використовуються як хімічні засоби, оце є причиною отруєння переважної більшості тих, хто сьогодні складає ту жахливу статистику. В Росії, де самогоноваріння не розвинуте, де не встигає дозріти брага, бо її випивають ще на етапі бродіння, от там мруть цілими, дійсно, селами, бо технічні спирти, метилові спирти використовуються як фальсифікат і народ гине.

Тому я вважаю, що такий законопроект відбере у міліції той бич, який він використовувався виключно на власну користь, а громадяни України просто, маючи давні народні традиції виготовлення спиртних напоїв, для себе я маю на увазі, ніколи не підуть на те, щоб труїти себе, членів своєї сім'ї чи ближчих друзів, з яким іноді доводиться посидіти за продуктами самогоноваріння. Тому я би підтримав цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

17:02:48

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Ключова проблема даної теми законопроекту – це прибуток. І як би ми про це і про що не говорили, якраз прибуток стоїть у центрі уваги.

Давайте подивимося, нас усіх не може не хвилювати проблема алкоголізму в Україні, його наростання, його розповзання по всіх вікових групах. Сьогодні не може не тривожити жіночий алкоголізм, дитячий алкоголізм. І це є надзвичайно загрозливим для нашої української держави і для майбутнього нації.

Давайте подивимося сьогодні на проблему якості алкогольних напоїв, де б вони не вироблялися. Ми сьогодні можемо пред'явити колосальну кількість проблем до якості алкогольних напоїв, які виготовляються у приватному секторі, так званому самогоноварінні, бо ви розумієте, що виробляється не лише для себе, а в першу чергу, для реалізації і для отримання прибутку. І давайте подивимося, що така сама проблема є і у… коли ми йдемо до кооперації купляти, бо абсолютна більшість алкогольних напоїв є фальсифікованими.

Тому, Володимире Михайловичу, я абсолютно підтримую, і це пропозиція Компартії багатьох і багатьох років, що ми повинні запровадити державну монополію на виробництво і обіг алкогольних напоїв, це, в першу чергу, убезпечить людей від того, що буде неякісно виготовлятися ця продукція, бо держава буде нести відповідальність і держава буде відповідальна за реалізацію, а значить, все, що буде вироблено, реалізовано, цим буде наповнено бюджет, а не кишені окремих ділків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Юрій Кармазін, будь ласка. А, від фракції він має право на  одну хвилину.

 

17:04:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, безробіття, безнадійність відсутності для молоді першого робочого місця отримання, переділення ринків, підприємств, зростання злочинності, катастрофічне зростання злочинності уже привели до кризи моралі. Уже привели.

Якщо ліквідувати, зараз скасувати адміністративну відповідальність, я наголошую, бо кримінальну не встановлювали, то тоді можна дозволити виробляти і наркотики в домашніх умовах. До чого ми йдемо? Ми йдемо до того, що конституційна функція про забезпечення охорони здоров'я населення і те, що життя людини є найвищою цінністю, може бути втрачено. Через це законопроект треба відхилити як зовсім не продуманий, а кількість людей, які тільки притягувалися по цій статті, це понад 30 тисяч людей щороку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Юрію Анатолійовичу.

 

17:06:09

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, через це, я вважаю, що законопроект треба відхилити і навпаки поставити питання про те, щоб уряд системно вжив заходів для ліквідації алкоголізму, наркоманії і всього іншого. Але для цього треба зробити зайнятість, знову ж боротьбу із злочинністю і те про що я сказав спочатку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Ставиться на голосування пропозиція регламентна про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вилучення правової норми про відповідальність самогоноваріння) (реєстраційний номер 9034) за основу. Прошу голосувати.

 

17:07:20

За-35

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Шановні колеги, по фракціях, будь ласка.

Партія регіонів – 4, "БЮТ – "Батьківщина" – 9, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 0, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Партія – 0, позафракційні – 2. Серед них – я, один, також голосував "за".

Шановні народні депутати, пропонується вашій увазі проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту населення від інфекційних хвороб) (реєстраційний номер 8583).

Комітет пропонує розглядати  питання за скороченою процедурою Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

17:08:21

За-235

Рішення прийнято.

Доповідач – голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Будь ласка.

 

17:08:39

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! Инфекционные болезни остаются одними из самых опасных среди всех болезней человечества, в особенности это касается детей. Ежегодно в нашей стране около 300-350 детей умирают от  инфекционных болезней и в том числе 200 детей – в возрасте до одного года. Наиболее действенной мерой в борьбе  с инфекционными болезнями является иммунопрофилактика.

 И, к сожалению, за последние годы в нашей стране доверие к вакцинопрофилактике заметно снизилось. На это есть определенные и серьезные проблемы в области вакцинации и события, которые, без всякого сомнения, к сожалению, имели  и трагические последствия. Много очень претензий, мы говорили и о качестве вакцин,  и о несоответствии эпидемиологической  обстановке, и о том, что календарь прививок у нас не рассматривается на протяжении 5-8 лет.

И с этой  целью мною был подготовлен законопроект, который  вносит изменения и дополнения к законам Украины. Это об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения, который был принят еще в  1994 году.

И второй –  о защите населения от инфекционных болезней, который был принят в 2000 году.

Данным законопроектом я предлагаю четкое определение критериев обязательности прививок, должны быть по возрасту прививки, по профессиональной деятельности и только по эпидемиологическим показаниям. Делегировать полномочия по утверждению перечня обязательных прививок и порядка их проведения только центральному органу исполнительной власти в сфере здравоохранения – Министерству здравоохранения.

Вакцинация должна базироваться на принципах эпидемиологической необходимости, данных анализа реальной эпидемиологической обстановки в стране…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, мікрофон.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Важной новацией законопроекта является требование по обеспечению ежегодного пересмотра календаря прививок с учетом эпидобстановки. Кроме того, предлагается внедрить сертификат профилактических прививок. Очень актуальным является также вопрос – отмена требования о запрете посещения детских учреждений детей, которые не получили профилактические прививки, потому что около 50 мы имеем сегодня фиктивных справок.

Очень важно,  уважаемые коллеги, что данный законопроект был публично обсужден на комитетских слушаниях 16 марта 2011 года и очень поддержан всеми и инфекционистами, и педиатрами, и медицинской общественностью. Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховного Совета Украины поддержало данный законопроект, не высказав к нему существенных замечаний. Законопроект поддерживается Министерством здравоохранения и Национальной академией медицинских наук.

Я глубоко уверена, что данный законопроект очень необходим, мы об этом говорили много раз. Наш комитет за последние 4 года 40 раз рассматривал вопросы о вакцинопрофилактике и массу нареканий к ним бесконечно. И глубоко уверена, что мы вместе с вами будем выполнять работу, которая очень важна в отношении вакцинопрофилактики и профилактики инфекционных болезней и, конечно же, резкого снижения смертности украинских детей от инфекционных болезней. Прошу поддержать данный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Тетяно Дмитрівно, сідайте, будь ласка.

Запишіться, шановні колеги, на виступ.  Прізвища народних  депутатів прошу вивести на табло. Олександр Стешенко.

 

17:12:47

СТЕШЕНКО О.М.

Сергію Володимировичу Шевчуку прошу слово  передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  мікрофон  Сергія Шевчука.

 

17:12:57

ШЕВЧУК С.В.

Дякую. Шановні колеги,  ну ми є свідками того прикладу, коли профільний комітет зробив дуже  хорошу і потрібну  роботу замість профільного міністерства. Питання вакцинації, питання спалаху  епідемзахворювань зараз особливо  гостре напередодні, як відомо, Євро-12. Україна –  єдина держава  у європейському континенті, що після війни мала спалах  захворювань на холеру, зараз інші  епідемії поширюються. І, на жаль, профільне міністерство  не робило належним чином ті заходи, одне, друге і попереднє, які  потрібні.

Цей законопроект, який   опрацьований  фахівцями і обговорений, є достатньо  виваженим документом. У всякому разі тепер ніхто не зможе  закинути Верховній Раді , як це часто робиться,  з боку виконавчих структур, що мовляв ми  б зробили  якісну роботу, але от законодавства належного немає. Є належне законодавство, є відповідні кошти у бюджеті на  профілактику епідеміологічних захворювань, потрібна лише якісна робота.  На жаль, ми є свідками дивної безголовості, коли йдеться про сугубо професійні медичні санітарно-протиепідемічні заходи і особливої винахідливості, коли йдеться     про  різного роду махінації, пов'язані із закупівлями неякісних  вакцин, а потім експериментуванням над  дітьми України  в кількості мільйонів  екземплярів тих щеплень.

Тому  фракція Блоку Юлії Тимошенко, обговоривши цей законопроект, прийняла   рішення голосувати "за". Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат  Корж, фракція  Партії регіонів. Потім буде виступати  Кармазін.

 

17:14:45

КОРЖ В.П.

Корж Віктор Петрович, Партія регіонів. Шановні колеги, ми розглядаємо зараз  вкрай важливий  документ.

Я вважаю, що це питання  загальнодержавної ваги і недооцінювати його просто не можливо. З одного боку, держава приділяє колосальну увагу цьому питанню імунопрофілактики, вакцинації, вкладаються дуже великі державні кошти, які кратно збільшуються. І ми сьогодні маємо разом з цим такий стан справ, що на найнижчому рівні. Тому, безумовно, ми розуміємо, що подальше просто збільшення фінансування не веде до якісного зрушення в  цьому питанні.

А з другого боку, розголос на всю країну мають такі ганебні випадки смерті дітей, які двозначно розглядаються в суспільстві. Проблема, про яку вже сьогодні говорили, якості, цінової політики і так далі.

Я хотів би наголосити, що комітет займає в цих питаннях принципову позицію. Сьогодні я думаю, що спільними зусиллями ми досягли і того, що в Україну постачаються якісні вакцини, і за більш низькою ціною, без посередників. І сьогодні залишається нам вирішити питання удосконалення організаційної і правової бази. Дійсно, таким чином організувати імунопрофілактику населення, щоб вона була всім зрозумілою, гарантувала здоров'я людей і було чітко зрозуміло, хто підпадає під ці законодавчі акти і які гарантії держави.

Тому, я вважаю, що цей законопроект треба підтримати. В ньому є цілий ряд позицій, які вже відповідають європейському рівню організації в цих питаннях. І я думаю, що все це дозволить повернути довіру нашого населення і забезпечити дійсно сьогодні сучасний рівень імунопрофілактики. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде виступати Олег Зарубінський.

 

17:16:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, ну, по-перше, дозвольте подякувати Тетяну Дмитрівну, що вона приділила увагу такому серйозному законопроекту. Я багато разів говорив, що ми не виконуємо Національну програму боротьби із захворюваннями на туберкульоз. Більше того, вона в нас знаєте по який рік? З 2002 по 2005. А далі – нема. 1,4 відсотка населення вражені туберкульозом. Це те, що встановлено. А місця позбавлення волі?

Ви знаєте, мене вразило, в Одесі є  колонія 14-а. І от раніше перевіряли,  і там, єдине, збирали людей  хворих на СНІД. А потім перестали перевіряти  із-за відсутності коштів, Тетяно Дмитрівно. Перестали перевіряти. І сьогодні люди   у колоніях утримуються, користуються однією і тою ж  бритвою, ходять у ті ж самі душі і виходять звідти хворі і на СНІД (пане Михайле, це не смішно, це трагічно, для держави Україна трагічно), і на туберкульоз. І через це треба приймати цей закон якнайшвидше – це по-перше. 

І, по-друге, треба вимагати від цього уряду, від любого уряду, перше, повернутися до вироблення власних вакцин. Ну, згадайте, вони ж вироблялися в Одесі. Я написав звернення одному уряду,    другому уряду, показав, що роздеребанено все це, а ми  говоримо: закупляємо належні вакцини. Да не належні, бо  на кожний ген має бути своя вакцина. Українці не можуть користуватися тою ж вакциною, якою і африканці, у нас зовсім  інша генетика.

Через це я пропоную прийняти  цей законопроект, а уряду попросити зобов'язати доповісти про виконання  національних програм. І я думаю, що тоді у нас буде на що збільшувати витрати, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олег Зарубінський, будь ласка. Наступний – Сергій Гордієнко.

 

17:19:19

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція  Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я хотів би  приєднатися до думки  лікаря за фахом Сергія Шевчука, який  позитивно оцінив і системність і актуальність цього  законопроекту. Чому? От дивлюся на Пояснювальну записку,  і, знаєте,  сьогодні  ми багато законопроектів приймали, але  дуже мало законопроектів, які б не були суб'єкти законодавчої ініціативи, у тому числі, до речі, і уряд, а не тільки народні депутати,   вони фактично не виконують норму, яка має бути, коли вноситься проект змін до закону. Бо коли вносяться зміни, має бути аналіз того, що не діє вже в чинному законодавстві. Отут Тетяна Дмитрівна якраз в Пояснювальній записці зробила екскурс і хронологію вирішення питання імунопрофілактики. І, дійсно, людина, яка не є за фахом лікарем, розуміє важливість і актуальність цього законопроекту.

Два моменти, Тетяна Дмитрівна які не встигла сказати. Ви почали говорити про таку новелу, як запровадження сертифікату профілактичних щеплень, але далі не сказали, часу не вистачило. А я скажу, що передбачається. Передбачається те, що варто почути кожній мамі, кожному батьку, щоб не боялися дитину вести на щеплення. А цей сертифікат передбачає: відомості про проведення особі профілактичних щеплень чи відмову від них, раз, наявність медичних протипоказань, які завжди можна буде подивитися стосовно конкретної ідентифікованої людини чи дитини, і післявакцинальні реакції чи ускладнення, що теж дуже важливо, для того щоб потім можна було казати, якщо є ускладнення, чи є це щеплення причиною цих ускладнень, чи це інші проблеми.

І другий момент, вважаю це правильним, що має бути делеговане право і обов’язок сформулювати перелік щеплень і всю процедуру щеплень центральному органу виконавчої влади, який за це відповідає, де, де…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

17:21:32

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Я хочу сказати перше, що фракція Компартії України буде підтримувати даний законопроект у першому читанні, дивлячись на важливість цього питання.

Але хотів би задати декілька запитань. Хто ж підірвав довіру у людей до вакцинації? Сама влада і медицина в Україні – все те, що пов’язано, і сказав мій саме колега попередній. Я хотів би сказати те, що нам необхідно все-таки в цьому питанні навести порядок. Звертаюся не один раз до уряду з депутатськими запитами про те, що нема вакцини. Даються відповіді, що добавили там декілька доз вакцин на таку-то чи на іншу, в Полтавську область. Але унікальний факт. Кличуть керівника обласного управління охорони здоров`я і кажуть:  вибери з гами оцих вакцин одну якусь, бо більше дати не можемо. Тому належне фінансування,  якість і повернення довіри до цього питання. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. І комітет, і Головне науково-експертне управління пропонують прийняти його за основу.

Я тільки прошу, шановні колеги і комітет, звернути увагу на медичні довідки. Щоб у нас не з`явилася нова епідемія – епідемія медичних довідок, які потрібно буде подавати в усі установи, які будуть відвідувати наші діти та онуки.

Ставлю на голосування пропозицію про  прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 8583) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту населення від інфекційних хвороб). Прошу голосувати.  

 

17:23:39

За-326

Рішення прийнято.  Дякую. 

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 187, "БЮТ – "Батьківщина" – 47, "Наша Україна" і "Народна самооборона" – 12, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 21, Народна Партія – 20, позафракційні – 14.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні (реєстраційний номер 9289).

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. 

Поки ви голосуєте, я оголошую доповідача – народного депутата України Олійника Володимира Миколайовича і співдоповідача -  Павленка Едуарда Івановича, голову підкомітету Комітету з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин.

 

17:24:30

За-220

Рішення прийнято.

Володимире Миколайовичу, будь ласка.

 

17:24:38

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні розроблено на виконання пункту 38 Національно плану з виконання плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, затвердженого Указом Президента України від 22 квітня 2011 року.

Проектом закону передбачається внести зміни до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" та "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей". Запропоновані зміни стосуються визначення терміна "реєстрація". У новій редакції цього терміна врахована можливість реєстрації місця проживання, перебування фізичних осіб за адресою відповідного спеціального закладу чи установи. У зв’язку з цим положенням, що застосовується реєстрація бездомних осіб, виключений з Закону України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей".

З метою захисту прав дітей пропонується внести положення про обов’язковість реєстрації місця проживання дітей після державної реєстрації їх народження. Задля захисту житлових прав фізичних осіб перелік документів, що подаються для реєстрації, доповнити документами, які підтверджують право на проживання в житлі або спеціалізованому закладі. Визначено коло осіб, місце перебування яких має бути обов’язково зареєстровано. Більш повно визначено органи реєстрації та їх повноваження, а також уведено положення щодо ведення реєстраційного обліку. На сьогодні реєстрація місця проживання, перебування фізичних осіб в Україні регулюється законами України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" та "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей". Порядок реєстрації, зразки документів, необхідні для здійснення процедури, також в цьому законопроекті надаються.

Прошу прийняти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Едуард Іванович Павленко, про рішення комітету надайте інформацію Верховній Раді.

 

17:27:01

ПАВЛЕНКО Е.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місяця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні (реєстраційний номер 9289) (від 13.10.2011 року), поданий народним депутатом України Олійником Володимиром Миколайовичем, розглянутий комітетом 16 листопада цього року.

Даним законопроектом передбачається внесення змін до Закону України про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні, який діє в Україні з 2003 року. Перше за все, хочу наголосити, що запропоновані зміни спрямовані на вдосконалення процедури реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Законопроектом передбачена можливість реєстрації місця проживання чи перебування бездомних осіб та безпритульних дітей за адресою відповідного спеціалізованого закладу чи установи.

З метою захисту житлових прав фізичних осіб пропонується доповнити перелік документів, що подаються фізичними особами для реєстрації місця проживання. Крім того, пропонується визначити повноваження органів реєстрації та запровадження ведення баз даних реєстраційного обліку місця проживання та перебування фізичних осіб в Україні із застосуванням засобів державної інформаційної системи.

При обговоренні зазначеного законопроекту народні депутати України  відзначили актуальність запропонованих змін та необхідність їх доопрацювання при підготовці до другого читання.

За результатами обговорення комітет одноголосно прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні (реєстраційний номер 9289), поданий народним депутатом України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Е.І.  За основу. Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція поставити на голосування про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 9289) про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Прошу голосувати.

Так я ж запитав, ніхто не заперечував.

 

17:29:56

За-267

Рішення прийнято. Я… Поправлюсь, поправлюсь, Юрію Анатолійовичу.

Оголошується до розгляду проект Закону Проект Закону про саморегулювальні організації (реєстраційний номер 9015).

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:30:29

За-227

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України  Логвиненко Олексій, співдоповідач – член Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Валерій Крайній. Є доповідач? Нема.

Будь ласка, зараз комітет нам зробить доповідь, будемо голосувати тоді.

 

17:30:56

КРАЙНІЙ В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва на своєму засіданні 7 вересня  2011 року розглянув законопроект України про саморегулювальні організації за номером 9015, поданий народним депутатом України Королевської.

Метою зазначеного законопроекту є сприяння здійсненню та розвитку господарської діяльності, підвищення якості товарів, робіт, послуг, забезпечення ефективної взаємодії між суб'єктами, які здійснюють господарську діяльність та органами державної влади. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної  Ради України у своєму висновку від 21.09.2011 року до законопроекту визначили, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Обговоривши законопроект, члени комітету зазначили, що прийняття проекту Закону  про саморегулювальні організації покликано створити єдину інституційну основу для діяльності саморегулювальних організацій в Україні, створити передумови для подальшого розвитку та встановлення інституту саморегулювання як ефективної альтернативи державному регулювання господарської діяльності.

Враховуючи вище визначене, члени комітету прийняли рішення: проект Закону України про саморегулювання організацій внести на розгляд Верховної Ради України та пропонують його прийняти за основу. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, запишіться на обговорення цього питання. Гривковський наполягає чи знімає? Знімає.

Володимир Карпук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

17:32:51

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Шановні колеги, законопроекти такого типу, про самоврядні, саморегулівні організації, вже не вперше вносяться до зали Верховної Ради і відхиляються, тобто ми на цьому зупиняємось. У той же час, в країнах Європейського Союзу є кілька десятків таких організацій, скажімо, це і питання Закону про нотаріат, адвокатську, про лікарські товариства, інші громадські організації, які мають своє законодавство. Ми ж говоримо про те, що в нас є законодавство про громадські об'єднання і на цьому зупиняємось.

Я вважаю, що попри ті зауваги, які є науково-експертним управлінням, можливо, дійсно є надто деталізація засад, створення саморегулівних організацій, принципи їх діяльності, членства і так далі. Але це  законопроекти потрібні, вони якраз допоможуть в створенні і розвитку громадянського суспільства в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Федун, будь ласка. Відмовляється.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління також вважає за доцільним рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про саморегулювальні організації (реєстраційний номер 9015).

 

17:34:39

За-21

Рішення не прийнято, законопроект відхилено.

Оголошую до розгляду проект Закону про використання електронних соціальних карток при наданні та отриманні пільг, послуг, виплат та інших соціальних гарантій (реєстраційні номери 8178).

Разом з тим шановні колеги, інформую вас, що автор законопроекту  звертається до  Верховної Ради України з листом про перенесення розгляду цього законопроекту на наступний пленарний тиждень.

Я поставлю на голосування, а вас, прохання, підтримати, бо у нас там виникнуть наступні законопроекти і розбіжності, коли також будуть звернення.

Я ставлю на голосування пропозицію про відтермінування розгляду  проекту закону (реєстраційний номер 8178). Прошу голосувати.

 

17:35:46

За-223

Рішення не прийняли.

Так що будемо робити? Будемо розглядати. Давайте тоді…               (Шум у залі) 

Тоді розглядаємо за скороченою процедурою – прохання.

Ну, хто за те, щоб повернутися  до розгляду проекту закону?

 

17:36:30

За-241

Повернулися.

Я ставлю на голосування пропозицію про відкладення розгляду проекту закону (реєстраційний номер 8178) за зверненням автора законопроекту. Прошу голосувати.

 

17:36:57

За-222

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.  За скороченою процедурою.

 

17:37:19

За-226

Рішення прийнято.

Доповідач – народний депутат України Валерій Коновалюк. Співдоповідач Олександр Стоян – голова підкомітету з питань соціальної політики та праці, будь ласка.

Продовжуємо вечірнє засідання Верховної Ради України на 15 хвилин.

 

17:37:30

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, на жаль, так сталося, що міжурядова комісія, яка буде розглядати це питання, міжвідомча комісія уряду буде розглядати це питання наприкінці січня для того, щоб з'ясувати всі можливості для того, щоб ми вийшли на цей узгоджений документ, законопроект, для того, щоб створити ефективну систему соціального захисту в країні. Для чого це робиться? Уявіть собі, що за 20 років ми не знаємо сьогодні, не рахуємо, скільки у нас пільговиків, 13-15 мільйонів. Немає реєстру пільговиків, немає демографічного регістру, немає нічого для того, щоб створити єдину систему обліку, контролю…

Уявіть собі, що держава втрачає 42 з половиною мільярди гривень тільки в цьому році на забезпечення пільг та субсидій, що п'ята частина цих коштів не доходить до пільговиків, що ми не можемо з'ясувати, скільки профінансувати, щоб був дійсно ефективний соціальний захист і ефективна допомога. Тому я переконаний, що тут виключно політичні мотиви.

На засіданні комітету підтримали цей законопроект представники опозиції, представники моєї власної фракції, Партії регіонів, за цей законопроект не голосували. Виключно з меркантильних питань. І вони зараз пропонували, ми пропонували перенести це питання для того, щоб, дійсно, доопрацювати законопроект і схвалити його, який чекає багато років. І вони не підтримали. Ну, це все зрозуміло.

Тому я вважаю, що, на жаль, що це питання не буде вирішено сьогодні остаточно, Верховна Рада не підтримає цей законопроект і ми ще на декілька років залишимося з старою системою соціального захисту, яка країні вже нічого не дає. Вона не забезпечує ні обліку, ні контролю за використанням бюджетних коштів, не забезпечує нічого, тому що система, соціальна політика в країні, яку проголошує Президент України, до речі, він власним  указом запропонував провести…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон, будь ласка. Завершуйте.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Він власним указом запропонував  провести експеримент у чотирьох областях  в минулому році і в Автономній Республіці Крим. І цей експеримент був фактично заблокований, заблокований тими, хто хоче і далі працювати з фондами соціального захисту на випадок  там безробіття і так далі. Тому що ми розуміємо,  які оборутки  там відбуваються. І все. Я хочу  сказати одне, знаєте, ми мусимо сьогодні  розглянути, як  працює Комітет  соціальної політики  та праці, бо так далі він працювати  дійсно не може.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідачем  виступає голова підкомітету  Комітету  з питань соціальної політики та праці Олександр Миколайович Стоян. Будь ласка.

 

17:40:26

СТОЯН О.М.

Шановні колеги,  я хочу сказати, що дійсно частина  нашої фракції, у тому числі представники соціального комітету хотіли  б послухати  цей закон для того, щоб  зняти  його і більше до нього не повертатись  ні через тиждень, ні через два і більше.

Пояснюю всім. Запровадження  електронних  карток: фінансово – 4,5 мільярда грошей, ціна цього питання, для того, щоб їх розробити. По-друге, ми маємо на сьогодні  8  законів, які регулюють уже нормативами  ці соціальні картки є. Наприклад, Закон    України про  захист персональних даних регулює коло відносин, пов'язане із захистом  персональних даних  під час їх обробки і передбачає  правові запобіжники порушення особистих прав громадян, тобто захищає права громадян.

Другий момент дуже важливий. Не можна законодавчо зобов'язати людину отримувати електронну картку.  Або я це роблю  добровільно, або мене заставляють  це робити. Це друга причина.

Третя причина, яка пов'язана з цим. При запровадженні цих карток практично люди не зможуть потім взяти гроші наличными, не зможуть, не передбачено це.

Четвертий момент. Шановні колеги, у нас сьогодні існує єдиний соціальний внесок і мабуть колега Коновалюк про це не знає. І там же все врегульовано. Тобто, я беру на себе сміливість, це вже моя особиста думка, але це лобістський закон, який хотів комусь дозволити розробити картки і заробити багато грошей. Ми не можемо дозволити сьогодні таку розкіш.

Іще один момент. Ні одне міністерство, ні одне відомство, ні один комітет не підтримали цей законопроект. І тому ми і попросили, щоби не зволікати час, не втягувати сюди уряд, поставити питання. На нашому комітеті думки розділилися і тому ми виносимо на ваш розсуд. Я знову таки висловлюю свою думку, і  моїх колег Сухого, Хари і інші, які займаються соціальними питаннями, цей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є потреба обговорювати? Будь ласка, запишіться. Так, Роман Забзалюк.

 

17:42:51

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Сорочинська.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сорочинська, мікрофон.

 

17:42:57

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановні колеги, депутатська група "Реформи заради майбутнього" підтримує ініціативу щодо впровадження прозорого та ефективного механізму адресної реалізації соціальних пільг та державних гарантій. Слід відмітити, що на сьогодні в Україні адресність при наданні соціальної підтримки є дуже низькою. За рік виділяється 17 мільярдів гривень. І це щороку! Тобто 6 відсотків доходів бюджету надаються саме небідному населенню країни.

Законопроект передбачає, що особи, які мають  право на пільги, будуть мати тільки одну електронну соціальну карту, на якій буде міститися   інформація про всі  пільги, послуги, виплати.

Однак, депутатська група "Реформи заради майбутнього" переконана, що для запровадження електронних соціальних  карток має виключатися примусовість, а бути і базуватися  тільки на добровільних  засадах.

Хочу  повідомити вас ще про те, що  нормативно-правові акти про платіжні системи, перекази  коштів в Україні,  про Національний банк України вже існує,  і хочу  вам сказати про те, що  даний законопроект  потребує суттєвого доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пачесюк, фракція Партії регіонів, будь ласка.

 

17:44:30

ПАЧЕСЮК С.Н.

Шановні колеги, даний законопроект треба підтримувати, підтримувати хоча би з того, на сьогоднішній день  в Україні  більше 19  мільйонів пільговиків, які користуються транспортом. Нам, транспортникам, сьогодні докоряють, що вони отримують не зароблені кошти. Якщо у нас не буде обліку пільгових перевезень, то ніколи в житті ми в Україні не досягнемо того, щоб 6 мільярдів  гривень на пільгові перевезення було виділено у бюджеті.  

Тому я настоюю і прошу у  своїх колег депутатів підтримати цей законопроект.  І треба робити облік  за  фактично виконану роботу, повинні отримувати ті, хто надає  ці пільги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

17:45:25

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Почну з того, що фракція Компартії України не буде підтримувати цей проект закону. І хочу сказати, що, справді, нам треба вдосконалювати систему надання пільг і преференцій громадянам похилого віку або тим громадянам, які цього потребують. Але є підозра, що цей документ спрямований зовсім в іншому напрямку. Так само, як це відбулося з останнім рішенням Конституційного Суду, який всупереч своїм попереднім рішенням прийняв абсолютно протилежне рішення, зокрема з приводу того, що дозволено тепер Законом про Державний бюджет обмежувати дію законів прямої дії в частині соціальних пільг.

Більше того, я хочу нагадати деяким колегам про те, що ще тоді, коли було вперше прийнято Постанову Кабінету Міністрів 253 "Про заміну системи соціальних пільг адресно-грошовою допомогою", а це було в далекому 2003 році, почалася розробка в надрах Міністерства соціальної політики і праці отакого переліку баз і даних про пільговиків. Тобто відбувається це на протязі 10 років. Більше того, в деяких Законом про Державний бюджет закладались певні кошти на вирішення цієї проблеми, а до сих пір ця проблема невирішена.

Цей законопроект нас ніскільки не наближає до вирішення цієї проблеми, він нас ще більше віддаляє від вирішення цієї проблеми,  бо знову питання буде вирішено за рахунок найбільш знедолених громадян України, за рахунок пенсіонерів, ветеранів і інвалідів. Отже я ще раз наголошую, фракція Компартії України  підтримувати це рішення не буде. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ганущак, фракція "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина", будь ласка.

 

17:47:25

ГАНУЩАК Ю.І.

Пані та панове! Ну дуже цікаво спостерігати з боротьбою за грошові потоки в надрах партії влади. Це приємно, що між собою почали гризтися.

Тепер по суті. Очевидно, що це лобістський закон. Очевидно, що 4,5 мільярди вже хтось собі зарахував в актив. Але це ж не все. Тепер кожного перевізника заставлять встановити спеціальні апарати для обліку тих людей, які входять – і це додаткові кошти. На кого вони ляжуть? Ну вони ж ляжуть на нас з вами і саме основне, що вони ляжуть на плечі платників податку, тому що так просто не проходить.

Що треба робити? очевидно, що треба наводити порядок із інвентаризацією пільг, порядок із цими пільгами і в кінці кінців деякі із них переводити на  грошові адресні виплати. Це, в першу чергу, стосується пільг по проїзду в транспорті, тому що ні для кого не секрет, що тільки окремі перевізники отримують компенсацію – ті, які поближче до влади. А фіксація скільки вони перевезли – це чисто умовне питання.  Але ж для того, щоб зробити цю інвентаризацію, у влади повинно бути: перше – бажання, друге – розум, третє – хист. А якщо вона бездарна, ця влада, і не може цього зробити, то вона відповідно і не робить цього. І тому з’являються отакі законопроекти, отаке одоробло, яке навіть дивитися не хочеться і хочеться сміятися.

Тому можу сказати одне: що якщо ви проголосуєте за цей законопроект – ну, таке можливо, - ну, тоді це буде одним із проявів того, що явні лобісти однієї частини партії перемогли інших лобістів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення законопроекту завершено.

В’язівський, будь ласка, "Наша Україна". Одна хвилина у вас є.

 

17:49:41

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Дякую. Володимир В’язівський. Дорогі українці, в черговий раз ми бачимо, як хочуть киданути громадян України на 4 з половиною мільярди. І в мене одне побоювання: окрім того, як попередньо було сказано, зафіксувати обов’язково, хто як голосує сьогодні, і завтра, якщо, не дай Бог, якісь лобісти переможуть у більшості, щоб зафіксувати, як і в чий рахунок цих 4 мільярди з половиною коштів піде.

Бо направду ситуація не в тому, щоб облікувати всіх людей, які отримують пільги. Бажання влади є максимально ті пільги скоротити, і саме головне, що скорочують ті пільги не  тим, хто їх найбільше потребує, а це злиденні українці, яких уже маємо більше половини мешканців України. А починається з тих, що максимально… і на тих українцях, найзлиденійших, заробити чергові гроші.

А тому фракція "Наша Україна" одноголосно буде не підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Нагадаю, що комітет пропонує Верховній Раді України  визначитися шляхом голосування щодо рішення з цього питання. Головне науково-експертне управління висловило ряд зауважень до поданого законопроекту.

Тому ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 8178) про використання електронних соціальних карток при наданні та отриманні пільг, послуг, виплат та інших соціальних гарантій.

 

17:51:32

За-9

Рішення не прийнято.  Законопроект відхилено.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації існуючих і встановлення додаткових соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров'я (реєстраційний номер 8651).

Ставлю  на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою.  Поки йде голосування, шановні колеги, інформую, що доповідачем буде виступати народний депутат України Дмитро Ветвицький, співдоповідач – Володимир Марущенко, голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці.

 

17:52:10

За-225

Рішення щодо розгляду питання за скороченою процедурою прийнято, оскільки за нього проголосували 225 депутатів.

Будь ласка, Дмитро Олександровичу.

 

17:52:25

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Щодо обґрунтування законопроекту. Прийняття законопроекту обумовлено необхідністю підвищення соціальних гарантій для працівників у сфері культури, педагогічних, науково-педагогічних, медичних і фармацевтичних працівників, а також необхідністю приведення цих  соціальних гарантій до єдиного стандарту.

На окрему увагу заслуговує проблема занепаду закладів та установ культури, освіти та охорони здоров'я у сільській місцевості та у селищах міського типу. Низький рівень соціального захисту працівників відповідних закладів та установ, а також їх слабка матеріально-технічна база в умовах сільської інфраструктури призводить до небажання молодих спеціалістів працювати у селі. Тенденція браку кадрів набуває загрозливих масштабів, особливо щодо сільських шкіл  і закладів охорони здоров'я. У зв'язку з  цим вбачається потреба у встановленні додаткових соціальних гарантій для працівників у сфері культури, педагогічних, науково-педагогічних, медичних   і фармацевтичних працівників,  які працюють у сільській місцевості та в селищах міського типу.

Зокрема пропонується встановити, що держава забезпечує вищезазначеним працівникам виплату щомісячної надбавки в розмірі 25 відсотків від посадового окладу, ставки заробітної плати за роботу в державних і комунальних закладах культури, навчальних закладах, установах освіти та закладах охорони здоров'я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Передбачити для медичних і фармацевтичних працівників виплату допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу, при наданні щорічної відпустки. Для працівників у сфері культури, педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата цієї допомоги вже передбачена законом.

Далі передбачити для педагогічних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О. …фармацевтичних працівників виплати щорічної матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі посадового окладу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Володимир Станіславович Марущенко має слово від комітету.

 

17:55:05

МАРУЩЕНКО В.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! 21 вересня 2011 року комітет на своєму засіданні розглянув даний законопроект і прийняв наступні рішення.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів  України про освіту, про культуру, про основи законодавства України, про охорону здоров'я встановити рівні права на соціальні гарантії для працівників у сфері культури педагогічних, науково-педагогічних, медичних і фармацевтичних працівників.

На думку комітету, реалізація норм проекту дозволить підвищити рівень матеріального забезпечення працівників державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров'я, сприятиме  зростанню престижності роботи в них та створить передумови для забезпечення висококваліфікованими кадрами закладів зазначених галузей бюджетної сфери, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Зважаючи на негативну практику встановлення нормативними актами уряду порядку визначення умов оплати праці в даних галузях у значно менших розмірах, ніж передбачено чинними законами, (наприклад, чи то встановлення в державних закладах освіти, культури і охорони здоров'я середніх ставок і посадових окладів на рівні, не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості) та з метою уникнення розрізненого визначення розмірів надбавок у підзаконних актах законодавча ініціатива щодо  закріплення законами зазначених виплат в узгоджених між собою розмірах є доцільною, соціально-справедливою і заслуговує на підтримку.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні може бути прийнятий за основу.

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство культури і туризму, Центральний комітет профспілки працівників освіти і науки України підтримують даний проект.

Комітети Верховної Ради   України з питань культури і духовності, з питань охорони здоров'я, з питань науки і освіти рекомендують Верховній Раді прийняти його за основу.

Враховуючи зазначене, Комітет з питань соціальної політики та праці пропонує Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу. Прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, хто наполягає на обговоренні цього законопроекту? Ніхто не наполягає? Ні? Наполягаєте? Запишіться, будь ласка.

Так, Наконечний, фракція Партії регіонів. Відмовляється.

Володимир Карпук, фракція "Наша Україна".

 

17:57:42

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Прошу передати Юрію Прокопчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Прокопчук, мікрофон.

 

17:57:48

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина", Рівненщина. Звичайно, що даний законопроект потрібно підтримувати. Але вже, мабуть, не в тому контексті потрібно ставить ті питання. Тут не питання вже встановлення додаткових соціальних гарантій.

Потрібно, мабуть, повернути хоча би ті, які були встановлені урядом Юлії Тимошенко, доплати для освіти, для культури, для медицини. Замість того, щоб вернути ті доплати, яких сьогодні не виплачують, уряд Януковича сьогодні нищить лідера опозиції Юлію Тимошенко і нищить також тих лікарів, які сьогодні відправляються в неоплачувану відпустку по місяцю, але на роботу виходять. Що існує по всій Україні, у тому числі  і у Рівненщині.

Тому, звичайно, коли дивитися прямо, то потрібно визнати, що сьогоднішній уряд, уряд Азарова, уряд Януковича, тому що він  це контролює, фактично нищить і освітню, і культурну, і медичну сферу.  Ось така ситуація. Я закликаю голосувати  за цей законопроект, але насамперед  повернути всі ті соціальні гарантії, які були закладені урядом  Юлії Тимошенко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так,  більше ніхто не наполягає.

Шановні колеги,  перед голосуванням я просив би, щоб ви звернули увагу на дату введення в дію  цього закону. Там запропоновано, що він вводиться з 1 січня  2012 року. Тим більше, що у Пояснювальній записці зафіксовано, що цей законопроект  не потребує додаткових витрат у поточному році. Ну і зрозуміло чому,  що пропонувалося вводити з  1 січня   2012 року. З  1 січня 2012 року прийнято бюджет, отже треба у разі прийняття  його за основу при підготовці до    другого читання вишукати 11 мільярдів коштів для виконання цього закону. Це розрахунки  Міністерства фінансів. Тому емоції це дуже  добре, але водночас нам потрібен тут  і тверезий підхід, бо ми  вже наприймали законів, які  не мають під собою жодної економічної основи.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛИ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну так  я ж і кажу, якщо  буде  прийнято, комітету  тоді  при підготовці до другого   читання уже дивитися, коли пропонувати вводити його в дію. А те, що заробітну плату треба підвищувати працівникам культури, освіти і охорони здоров'я, вона є значно меншою, ніж, скажімо, в середньому по економіці і особливо промисловості, це факт очевидний.

Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 8651) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації існуючих і встановлення додаткових соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров'я. Прошу голосувати.

 

18:01:00

За-83

Рішення не прийнято, законопроект відхилено.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 1, "БЮТ – "Батьківщина" – 38, "Наша Україна – Народна самооборона" – 12, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 3, Народна Партія – 0, позафракційні – 4.

Так, шановні колеги, нам треба розглянути декілька законопроектів в режимі повторного першого читання, це 4 законопроекти. У нас 15 хвилин є, будемо працювати.

Оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві"  (щодо надання індивідуальним  сільським забудовникам державних пільгових кредитів (реєстраційний номер 7209). Прохання розглядати його за скороченою процедурою. Доповідач – Павло Сулковський. Прошу голосувати.

 

18:02:11

За-216

Рішення прийнято.

Петро Мельник доповідає як один із співавторів цього законопроекту. Будь ласка.

 

18:02:24

МЕЛЬНИК П.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Петро Мельник, Партія регіонів, Київщина.  Шановні колеги, на сьогодні єдиним видом покращання житлово-побутових умов у селян є регіональні програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім", розроблені  ще Указом  Президента від 27  березня 1998 року "Про заходи щодо підтримки  індивідуального житлового будівництва на селі".

За ці роки регіональними фондами  підтримки індивідуального житлового будівництва на селі  надано пільгові кредитні кошти під 3 відсотки річних на 20 років майже  800 тисячам  сільських сімей. Проте, це лише  18 відсотків від загальної кількості сільських сімей, які потребують покращання житлово-побутових умов.

Загальна сума коштів склала 822 мільйони гривень, з яких 463 мільйони гривень надано за рахунок Державного бюджету і 359 мільйонів гривень – з  місцевих бюджетів всіх рівнів. Введено в дію  1,3 мільйона квадратних метрів найдешевшого житла (всього 1 тисяча 500 гривень за 1 квадратний метр) та газифіковано 62 тисячі раніше збудованих садиб. Кредитування сільських забудовників здійснюється згідно правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України 5 жовтня 1998 року.

В 2009 році були внесені зміни в статтю 11 Закону України "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві", в яких передбачено надання кредитів сільським сім'ям, які проживають на землях сільських населених пунктів. Тобто цим законом звужено коло позичальників кредитних коштів за програмою "Власний дім", які до цього їх отримували з 2000 року відповідно до правил і проживали в селах, селищах та селищах міського типу.

З цього приводу до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування звернулось багато громадян, тому в…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, завершуйте, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК П.В.  Ми узаконюємо надання кредитних коштів сільським сім'ям, які проживають в межах сіл, селищ та за межами сіл, селищ, тим самим збільшуємо коло позичальників кредитних коштів.

Крім того, за всі роки дії правил надання пільгових кредитів здійснюються у відповідності до платоспроможності позичальників, які при укладанні кредитних угод погоджують вид кредиту: будівництво, добудова, купівля житла та спорудження інженерних мереж, і термін його повернення – від 20 років та 30 років для молодих сімей.

Порядок, взаємоузгоджений з утвердженням термінів сплати кредитів, сприяв поверненню державних бюджетних коштів в розмірі  97 відсотків від запланованих кредитними угодами, які  потім спрямовувалися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Дякую, ще раз дякую.

Шановні колеги, хто наполягає на обговоренні цього питання? Ну, запишіться тоді, бо багато. Записуйтесь.

Задирко, група "Реформи заради майбутнього".

 

18:05:49

ЗАДИРКО Г.О.

Шановні колеги! Даруйте, Володимире Михайловичу, просто так сталося.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього" підтримає цей законопроект. Я буду зберігати наш час для того, щоб ми встигли в 15 хвилин вкластися. Ми готові підтримати цей закон в першому читанні і вважаємо його слушним, людським, спрямованим на наших сільських виробників, але лише три питання.

Перше питання – це строки та ставки пільгового кредитування незрозумілі.

Друге питання – це виключно перелік пільгових умов, це будівельні матеріали, обладнання і таке інше.

І третє питання – це різниця  між переселяющимися та місцевим населенням. На наш погляд, варто було б до другого читання дати роз`яснення в 12-й статті цих правок.

Дякую.  Ми  будемо підтримувати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко право на виступ передає Володимиру Матвєєву.

Правильно я кажу? Фракція Партії комуністів. Наступним…

 

18:06:47

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий шановні колеги! Єдиною можливістю для кредитування сільських забудовників і будівництва чи поліпшення свого житла є фонди підтримки індивідуального будівництва на селі "Власний дім". Хотілося б сказати, що завдяки цьому фонду багато сільських забудовників придбали, добудували своє житло, провели газифікацію і водовідведення. Але з кожним роком зменшується частка держави у кредитуванні індивідуальних сільських забудовників, і доводиться констатувати, що держава усувається від цієї проблеми.

Сьогодні сільські забудовники Полтавщини фактично кредитуються цим фондом лише в межах повернення кредиту: те, що повертається, на ту суму і кредитується.

Я хотів би сьогодні звернутися до вас усіх підтримати даний законопроект, звернутися до місцевих бюджетів: якщо є якась копійка, передбачити хоча б частинку, - а також до тих меценатів, які хочуть підтримати сільського жителя.

І останнє. Я звертаюся до здорового глузду органів прокуратури, зокрема прокуратури Полтавської області. Вдуматися необхідно в це ноу-хау. Якщо фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі дав копійчину тій людині, яка проживає в селі, але вона працює в районній адміністрації чи в районній раді,  у райцентрі, то органи прокуратури Полтавської області порушили кримінальну справу проти цього фонду. Іде сьогодні фактично переслідування за професійною ознакою. Це ганебне явище. Це дискредитує фонд. Це плюндрує віру людей у владу.

Я думаю, що органи прокуратури Полтавської області до цього дослухаються. Молю вас від імені сільських забудовників, підтримайте цей законопроект, і ви допоможете селянам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, фракція Народної Партії, будь ласка.

 

18:08:58

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ми маємо унікальну можливість сьогодні зробити так, аби насправді допомогти людям, які живуть і працюють у сільській місцевості, там залишитися.

Особливо це стосується молодих сімей, молодих спеціалістів. Вони б і жили в селі, а де жити? За рахунок кого і де взяти кошти, щоб збудувати власний дім, завести господарство і в майбутньому працювати на продовольчу безпеку України?

Це дуже важливий закон. Ми маємо за нього проголосувати, як і за те, аби суттєво збільшити фонд "Власний дім" у держаному бюджеті, так і в цьому законі обов'язково треба підтримати ідею, аби до цієї роботи залучити якомога більше банків, банківських структур.  Тому фракція голосуватиме за даний законопроект, він працює для аграрного сектору України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін, фракція "Наша Україна" – Народна самооборона".

 

18:10:12

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, ну, почитайте уважно, про що йде мова. Ви говорите про селян, ну, у законі ж слова немає про селян. Я як банкір  з тридцятирічним досвідом, я не можу зрозуміти, де тут для селян?

Читаємо, якщо б у сьогоднішній діючій редакції це дійсно було для селян, які жили на території села, то тепер можуть отримувати пільгові кредити, які живуть за межами села і селища.

Задаю запитання: якщо молода сім'я народного депутата чи іншого чиновника хоче на Дніпрі побудувати індивідуальних будинок-дачу під три відсотки на 30 років, то тепер можна, виходить, тому що це ж не для селян. Далі, якщо в діючій нормі було написано, що, дійсно, кредити отримує молода сім'я, яка живе на селі, молода сім'я, яка фінансово слабо забезпечена, і для цього була норма записана, критерії були, то тепер почитайте, що ми дозволяємо: будь-кому, хто живе не на селі і за селом, і далі, якщо він прийде  і докаже, що він платіжоспроможний. Скажіть, будь ласка… ну, давайте тоді пояснимо, що таке "платіжоспроможність", що таке "левріджі" на селі, щоб було зрозуміло.

То я думаю, де ж тут селянин, про якого ми зараз так всі опікаємося? Так це ж для "крутеликів", які будуть жити за селом у хороших територіях. Ну, шановні, ну ви почитайте текст!

Далі, якщо так опікуються для того, щоб збільшити систему кредитування на селі. Є ж класичні норми. Створювати кредитно-гарантійні установи, які залучають. Пільгове оподаткування тих кредитних установ, банків чи кредитних спілок, які вкладаються в сільське господарство. В кінці кінців, компенсація процентних ставок для тих, хто фінансує село. Є ж класичні форми. Давайте не видумувати "за селом", "біля села", "поруч із селом", це ж не про селян.

Тому, шановні, мені здається, що ми красиво всі говорили, але про селян тут мова, на жаль, не йде. Вчитайтесь ще раз, будь ласка, в текст цього закону. Тому я звичайно голосую, щоб ми його притримали в першому читанні, але почитайте уважно, тут  селян немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. З приводу виступу Сергія Гордієнка. Я прошу там ту частину, що стосується звернення до прокуратури, щодо дій в Полтавській області, вважати як депутатським запитом і відповідним чином оформити.

Друге. Шановні колеги, я просив би звернути увагу на виступ Станіслава Аржевітіна. Він правий. Так давайте, якщо ми будемо приймати його і турбуємось справді про сільського жителя, то зараз внесемо уточнення для тих, хто проживає або переселяється в сільську місцевість. І крапка. Або не на околиці села, там, де будуть будувати дійсно хатинки сирітські. А тут воно є, що за межами села. Тому давайте ми зафіксуємо для тих, хто проживає в сільській місцевості або переселяється на постійне проживання в сільську  місцевість і крапка.

От із зарахуванням цього уточнення я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону (реєстраційний номер 7209) про внесення змін до Закону України "Про приорітетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу  в народному господарстві (щодо надання індивідуальним сільським забудовникам державних  пільгових кредитів). Прошу голосувати.

 

18:13:53

За-283

Рішення прийнято.

Шановні колеги, далі ми не можемо за всього нашого великого бажання продовжити роботу. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо засідання Верховної Ради України з 10-ї годині ранку за розкладом на середу 11січня.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку