ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

16 листопада 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу підготуватись до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада". Реєструємось.

10:00:33

В сесійній залі зареєстровано 388 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні колеги, давайте привітаємо Михайла Івановича Мироненка, у нього сьогодні день народження. (Оплески) 

 І дозвольте проінформувати щодо результатів роботи Верховної Ради  на пленарному  засіданні 15 листопада, тобто вчора. Ми з вами розглянули  70 питань порядку денного – це, напевно, рекорд, за результатами їх розгляду:  прийнято 5 законів та 3 постанови, 11 законопроекті в прийнято за основу, один законопроект направлено  до комітету для підготовки на повторне перше читання, 2 законопроекти повернуто на доопрацювання суб'єктам права законодавчої ініціативи, 12 законопроектів та один проект постанови відхилено; за результатами розгляду пропозицій Президента України: один закон прийнято в цілому з врахуванням пропозицій Президента    і один закон відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті  25 Регламенту у середу ми маємо  30 хвилин  для виступів народних депутатів з внесення пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступи. Будь ласка, Яворівський. Підготуватися Комару.

Одарченко, будь ласка.

 

10:03:33

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дорогі співвітчизники! Вчора у Верховної Ради був шанс показати не тільки Україні, а й всій  світовій спільноті, що Україна є європейською державою; що вона чітко виконує ті закони,   які прийняті і проголосовані в цій  залі, про засади зовнішньої політики, де чітко прописано, що Україна обирає європейський вибір.  У всіх були сподівання, що Президент України Янукович, який запевняв європейські держави, що він будує  демократичну країну, виконає сьогодні рішення Європарламенту і Рекомендації Європарламенту стосовно того, що потрібно припинити політичні репресії в Україні, потрібно звільнити політичних в`язнів, які сьогодні страждають, тому що він боїться опозиції і хочу сформувати таку систему, при якій він буде знаходитися при владі дуже багато років.

Шановні співвітчизники! Сьогодні ми можемо чітко казати, що сьогодні владу в Україні захопило організоване злочинне угрупування, яке називається "Партія регіонів" на чолі з Віктором Януковичем. Прийшовши до влади під фальшивими гаслами, з використанням тих демократичних процедур, які забезпечувала квола українська демократія, Янукович одразу ж почав нищити цю демократію. Зґвалтувавши чинну на той час Конституцію, він за допомогою Конституційного Суду  потім викинув її як непотріб, привласнивши собі повноваження, яких йому виборці не надавали. Відтепер в Україні  не  існує жодної незалежної гілки влади, усі владні структури підпорядковані одній людині – Президенту Януковичу.

Верховна Рада  являє собою штампувальний цех, де "більшість" штампує потрібні йому закони та постанови.

Конституційний Суд перетворився на ескорт-агентство, яке беззастережно обслуговує Януковича.

Правоохоронні органи, які й до того не надто  відповідали своїй назві, остаточно перетворилися на каральні.

Судова система, яка  раніше була гнилою, корумпованою, після так званої судової реформи стала інструментом репресій. У цивілізованому світі це називається конституційним переворотом з метою узурпації влади і вважається найтяжчим державним злочином, а співучасниками цього злочину крім Віктора Януковича є конституційні судді суду, народні депутати, включно з тушками, які голосувала за це беззаконня. І потрібно абсолютно чітко розуміти, що цей маховик репресій, який сьогодні стосується Юлії Тимошенка, він завтра торкнеться кожного українця, яких ця влада вважає зайвими. Хіба маховик репресій не торкнувся зайвих людей, пенсіонерів, яких сьогодні викидають, як непотріб, чи підприємців, яких сьогодні душать… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Комар, фракція Партії регіонів. Підготуватися Геращенко.

 

10:06:49

КОМАР М.С.

Дякую, Адам Іванович. Прошу передати слово депутату Кінаху Анатолію Кириловичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:07:02

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні громадяни, не зважаючи на достатньо гострі політичні дискусії, які відбуваються як в Верховній Раді, так і в державі, ми впевнені, що є пріоритети, які повинні об'єднувати всіх, не залежного від політичного кольору і кон'юнктури. В світі відбуваються дуже складні процеси. Єврозона, один із наших най………. ринків, проходить дуже складний період, знижуються темпи розвитку світової економіки. І, безумовно, Україна, яка формує біля 50 відсотків валового внутрішнього продукту за рахунок експортерів напряму залежить від зовнішньої економічної кон'юнктури. Але в цій складній ситуації ми вважаємо категорично неприпустимо  поглиблювати настрої катастрофізму, збурювати суспільство і дестабілізувати ситуація в цілому. Як підтверджує і світовий досвід, тільки консолідовані держави, тільки спільні системні високопрофесійні дії Президента, парламенту, Кабінету Міністрів і підтримки суспільством є запорукою гідною виходу із складних кризових ситуацій. І ми не можемо повторити гіркий досвід 2009 року, коли Україна втратила 22 відсотки промислового виробництва і 15 відсотків валового внутрішнього продукту.

Тому на етапі особливо завершення поточного  року формування основних параметрів соціально-економічної політики розвитку України на  2012 рік має ключове значення, щоб ми об'єднали зусилля разом з урядом і вирішувати найважливіші проблеми, які впливають на всі сфери життя нашого  суспільства і розвитку держави. Це, в першу чергу, відпрацювання ефективних заходів зміни на позитивну ситуацію по негативному сальдо зовнішньої торгівлі, а це – потужна робота по підвищенню платоспроможності внутрішнього ринку, локалізації виробництва, імпорту заміщення. Безумовно, має принципове значення високоефективна кредитна політика, і тут слово за парламентом, Кабінетом  Міністрів і Національний банком України з тим, щоб забезпечити поступовий доступ до кредитних ресурсів розвитку реальної економіки.

Підприємництво, середній клас, прийнятий Верховною Радою закон 8521 дає унікальні можливості подальшого розвитку малого бізнесу в Україні і формування потужного середнього класу. Безумовно, інвестиційний клімат.

Тому, шановні народні депутати, зараз як ніколи необхідно об'єднати зусилля і створити всі передумови для гідного розвитку нашої держави на перспективу. Щиро дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ірина Геращенко. Підготуватися Ващук.

 

10:10:20

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні виборці, шановні колеги! Сьогоднішнє засідання Верховної  Ради почалося з бравурної інформації від першого віце-спікера, який ударний день вчора був у Верховній  Раді, ми розглянули 70 законів. Я хочу сказати, що таких бравурних ударних днів у нас буде ще дуже багато за цей рік, бо так, як вони тут розглядаються, то ми можемо і по 2 тисячі законів в день розглядати.

І я хочу наголосити на тому, що вчора, коли ми розглядали ключовий для європейської інтеграції закон, до якого опозиція розробила 150 поправок, жодна з них не була прийнята.

Взагалі в цьому залі давно вже не потрібна опозиція. Жодна з поправок, навіть якщо вона стосується просто коми, вона не сприймається в цій залі. Знаєте, тут сидить багато ветеранів, в тому числі з Партії регіонів, які по 20 років вже привидами працюють в цьому залі. Скажіть, будь ласка, чи хоч раз було в цьому залі таке ставлення до опозиції, коли та частина залу, яка сьогодні представляє 70 відсотків українського суспільства, що не сприймає нинішню владу, взагалі не може провести будь-яку свою поправку. І ми приходимо до тієї ситуації, коли в країні буде не країна регіонів, а країна Партії регіонів.

І зараз я хочу привернути увагу, у першу чергу колег телебачення і радіо, які, до речі, сьогодні святкують своє професійне свято, до дуже важливої теми (подякувати журналістам, що саме вони мене надихнули на те, щоб дізнатися про цю тему).

Чи знаєте ви, шановні колеги, що тепер і офіси представників Партії регіонів у нас відривають у школах? Зокрема від кримських журналістів я отримала таку інформацію, що у школах Криму працюють офіси регіональних депутатів від Партії регіонів. Після того, як написали відповідний запит до прокуратури, звичайно, прийшла відповідь: нічого подібного там немає. Але ж є фотографії.

Подібну інформацію сьогодні я отримала від Миколаївської області. Більше того, місцева влада додумалася в рамках публічності повісити відповідну інформацію про ці приймальні членів Партії регіонів у школах на своєму сайті. Чекаю відповіді від прокуратури, я хочу побачити, як буде там ця інформація знищуватися тепер на сайтах міського голови.

І ще одна важлива інформація. Шановні колеги, ми стаємо тоталітарною країною, яка просто займається тим, що збирає на всіх досьє. Ми знаємо, що банки вимагають сьогодні досьє на клієнтів, членами якої партії вони є. Сьогодні ми отримали інформацію від двох районах міста Києва: Шевченківського району і Дарницького району, –  де вже почали підготовку до виборів. Вчителів цих шкіл і дирекцію змушують надати інформацію на всіх дітей та їх батьків, хто де навчається, де і яка адреса, яка діагнози є в дітей, якими членами партії є їх батьки.

Скажіть, будь ласка, у що перетворюється наша країна? Я хочу привернути до цього увагу і суспільства, і Верховної Ради, і, в першу чергу, журналістів. Дякую за увагу. Тільки разом маємо це зупинити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, фракція Народної Партії, за нею –  Гнаткевич.

 

10:13:32

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук, фракція Народної Партії, Волинь.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Я хочу звернутися сьогодні до вас і особливо до тих, хто кожен день зустрічає свій день разом із сонечком, зустрічає його в полі чи на фермі, чи на роботі на своєму огороді і працює так весь рік.  Напередодні Дня працівників сільського господарства хочу від імені колег депутатів нашої фракції привітати всіх, хто годує українську державу, з професійним святом - Днем працівників сільського господарства. (Оплески)

 І хочу привернути увагу всіх нас, дорогі колеги, до тих боргів, які є у нас на сьогоднішній день перед селянами. Приймаючи швидко в цьому році, незабаром, Закон про бюджет, ми маємо не забути з вами і підтримати пропозиції тих депутатів, які піклуються про село. Виділити кошти на сільські дороги, на сільську школу, на сільську медицину, бо Україна, яка хоче бути європейською державою, може нею стати тільки тоді, коли пошанований в країні її годувальник, селянин.

І на цей тиждень у нас є обов’язок великий прийняти закон і повернути селянам те, що забране минулого року, а саме: податок на додану вартість, який переробні підприємства молокозаводи і м’ясокомбінати давали селянам як дотацію до ціни.

Шановні колеги, на сьогодні в Україні лишилося 4,9 мільйона голів великої рогатої худоби, 2,9 мільйона корів. До чого ми йдемо? Скорочення йде вже в десятки разів і без цього закону воно буде продовжуватися. Податок на додану вартість має йти кожному селянину індивідуально, фермеру, господарству на пряму, не збираючи централізовано у Міністерстві фінансів. Бо все, що потім ділиться, не доходить до селянина.  Тому, шановні колеги, я вас дуже прошу аби нашим подарком до свят…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Катерина Тимофіївна, завершуйте.

 

ВАЩУК К.Т. … аби нашим подарунком до свята стало повернення податку на додану вартість, а це майже тисяча гривень, у кожну селянську родину, яка вирощує молоко і м'ясо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравчук, будь ласка. За ним – Сідельник.

 

10:17:11

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина". До мене звернулися депутати Славутської міської ради Хмельницької області з проханням оприлюднити з трибуни Верховної Ради звернення, прийняте сесією Славутської міської ради, до Президента і Верховної Ради України, що я і роблю.

Судовий процес над лідером опозиції в Україні екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко, який на переконання більшості українців та за визначенням лідерів провідних країн світу, керівників впливових міжнародних організацій є політичним переслідуванням, свідчить про згортання в Україні демократії та дедалі більшого сповзання до авторитаризму. Влада, що веде розправу над опозицією в особі її лідера Юлії Тимошенко, прагне залякати усіх незгодних з діями влади, посіяти страх та зневіру серед українців, змусити народ погоджуватися на всі дії влади, навіть тоді, коли відкрито і свідомо нищиться українська національна ідентичність.

Тому ми не маємо морального права мовчати, коли чиниться  наруга над правосуддям, коли представники опозиції, які здатні говорити правду нині діючій владі, піддаються політично-кримінальному переслідуванню. Ми не хочемо жити в суспільстві, де правосуддя є вибірковим, де закони пишуться під потреби окремих людей і однієї партії, де громадянин держави почувається беззахисним, а про його інтереси ніхто не дбає. Нас турбує українська перспектива, бо ми усвідомлюємо, що в зв’язку з останніми політичними подіями прагнення  України вступити до Європейського Союзу стають примарними. Ми не хочемо опинитися в міжнародній ізоляції, як це сталося із деякими державами, бо в світлі наближення до  парламентських виборів 2012 року недопущення опозиції до участі в демократичних виборах неминуче приведе до невизнання Європейським Союзом легітимності влади, сформованої за результатами виборів.

Депутати Славутської міської ради звертаються до Президента України Віктора Януковича з нагадуванням про те,  що він є гарантом дотримання Конституції України, в якій чітко визначено, що Україна  є демократичною державою, де мають діяти принципи верховенства права.

Ми звертаємося до парламентаріїв країн Європейського Союзу, міжнародних організацій з  проханням і надалі займати чітку позицію та давати об’єктивну оцінку дотримання українською владою Міжнародної конвенції з прав людини.

Ми звертаємося до депутатів місцевих рад всіх рівнів із закликом: підтримати звернення, проявити відданість демократичним принципам, голосно та відкрито заявити про свою громадянську позицію.

Ми звертаємося до  всіх українців: не бути байдужими, коли йдеться про  майбутнє України.

Я, народний депутат України  Василь Кравчук, заявляю, що я абсолютно підтримую звернення Славутської міської ради. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Іван Сідельник, група "Реформи заради майбутнього". Після нього буде виступати… Цибенко  передає Самойлик.

 

10:20:27

СІДЕЛЬНИК І.І.

Уважаемые коллеги! Сидельник, Сумщина. Депутаты группы "Реформы ради будущего" обеспокоены тем, что в последнее время на всех уровнях очень много разговоров о земельной реформе, а на самом деле, продвижения в этом вопросе практически нет. Известно, что важнейшим направлением развития экономики страны, а значит и всего общества был, есть и будет аграрный сектор. И именно аграрный сектор сегодня требует наибольшего влияния.

Следует отметить, что до сих пор не принят ряд специальных нормативно-правовых актов в сфере регулирования земельных отношений. В системе  земельного кадастра информация почти по 70 процентам земельных участков, за которыми установлены  правовые акты, отсутствует.  Решение о передаче земельных участков  в частную собственность  территориально четко не определены. Ситуация  в сфере охраны земли неудовлетворительна и требует срочного вмешательства,  севообороты не выполняются, земля истощается. Закон об  охране земель не выполняется.

Неудовлетворительным остается и  государственное финансирование проведения земельной реформы. Так введение государственного земельного кадастра финансируется почти всего на 80 процентов, от подобного проведения инвентаризации по землям всего на 2 процента.  А финансирование   мероприятий по проведению денежной оценки земель, разграничение земель государственной и коммунальной собственности, мероприятий по проведению мониторинга,  и  охраны земель  законопроектом не предусмотрены.

Прошли парламентские слушания по этому вопросу в марте месяце этого года, где было принято решение о неотложных мерах по завершению земельной реформы Украины. Где было предусмотрено до  1 сентября этого года  рассмотреть ряд законопроектов,  в том числе  про рынок земель, и другие. Однако многие  из этих намерений не выполнены, большинство пунктов так и остались на бумаге. Земельная реформа тормозится, сельское население запугивают, что скупят землю за копейки.

Хочу успокоить всех. При такой организации земельной реформы, как у нас есть сейчас,  до продажи земли далеко-далеко. Не спишите продавать свои паи, потому что их пока никто не купит. Нет сегодня положений, как бы купить и продать землю.

Группа "Реформы ради будущего" предлагает создать временную специальную комиссию по доработки Закона о рынке земли с привлечением к ее работе научных…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Катерина Самойлик, фракція комуністів. За нею – Яворівський.

 

10:23:58

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, в 2007 році на території Скадовського та Каленчатського районів Херсонської області підприємством, товариством "Рис України" проводиться комплекс робіт по відновленню цілісної земельно-зрошувальної системи рисових чеки вкладені значні кошти у відновлення напівзруйнованих зрошувальних каналів та чеків.

Однак з 2010 року почалися дії спрямовані на рейдерське захоплення земель, яке ініціював керівник невеликого підприємства ТОВ "Івашківський інкубатор" Безуглий Дмитро Миколайович з Харківської області. Він з'явився тільки після того, як перший заступник міністра АПК Безуглий Микола Дмитрович – батько цього директора став відповідальний за розбудову галузевого напрямку рисосіяння. Керівнику підприємства ТОВ "Рис України" відкрито заявили, що зазначена земля попри переважне право на поновлення договору та дві постанови Херсонського окружного адміністративного суду не залишиться в оренді в товаристві, так як є інший претендент – син. Звичайно, що розпочалася агресивна політика щодо захоплення всіма законними і незаконними методами пайових земель та земель запасу як шляхом залучення державного адміністративного ресурсу, так і прямим примусом селян щодо надання відповідних нотаріальних доручень на управління земельними паями. Зазначу, що Івашківський інкубатор свою діяльність по вирощуванню рису веде наступним чином: земля, насіннєвий фонд, добрива, техніка, обладнання для вирощування та збору вражаю, складські приміщення, зерносховища використовуються в процесі виробництва рису, належить дослідному господарству Інституту рису Академії аграрних наук, яку очолює батько Безуглий. Викликає і подив те, що перший заступник міністра Безуглий на нараді зустрівся з аграріями Скадовського, Каланчацького району і цинічно заявив: "Хлопці, звільніть землю, інакше далі буде гаряче. Ви будете працювати в режимі перевірок прокуратури, податкової, інших контролюючих органів. Спокою не буде, землі не буде. Ви працювати тут не будете". Викликає питання, що головне у нас закон чи посада першого заступника міністра? Чи це не є рейдерством? Чи це не є корупцією? І тому я прошу вважати мій виступ як запит до Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Національного агентства України з питань…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

САМОЙЛИК К.С. І хочу насамкінець привітати всіх аграріїв з наступаючим святом і не дай вам Бог таких керівників аграрною галуззю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Володимир Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Шевченко.

 

10:27:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Доброго ранку, дорога Україно! Найбільша кара Божа це не тоді, коли Господь забирає розум. Кажуть, що набагато страшніша кара Божа, це коли Бог забирає розум, а натомість в два рази подвоює силу. Я це сказав до того, що так, саме так сьогодні себе поводить оце політико-фінансове угрупування, яке захопило владу в Україні.

Україно, вчора для тебе міг бути дуже ясний і знаковий день. До вечора могли розчинитися смердючі каземати і звідти могла вийти і Юлія Тимошенко. і Юрій Луценко, і інші політичні в’язні. Міністр закордонних справ Швеції сказав, вона вийде з тюрми, Юлія Тимошенко, по килиму і не заходячи додому піде на телебачення, і розпочне свою президентську кампанію. Він як у воду дивився. І так буде точно!

Учора ви проявили силу і безглуздя, і тупість. І я, мені найгірше це те, що ось і справа, у цьому крилі, я не називаю прізвищ, були люди, які так само не проголосували за те, щоб декриміналізувати цю статтю. Он сидять люди, які, даруйте мені, на плечах Юлії Тимошенко в’їхали до парламенту і у них не вистачило совісті натиснути кнопку, проголосувати за цих дві статті! Що з нами відбувається?! Де ми живемо сьогодні?!

Я ще раз хочу сказати. Сьогодні маємо політичний маразм у найгіршому його вияві, разом з цими межигір’ями, разом із золотими унітазами, які, до речі, хочу сказати, мають катапульту, вони мають катапульту, ці унітази. Те, що відбувається сьогодні у країні, уже вчора електрички зупиняють для того, щоб проїхав Янукович. Не просто автомашини, електрички зупиняють! Деградує влада! Зупиніться!

Ви бачите, що відбувається в країні. Я завершую одним. Дуже підступна річ – манія величі. Вона підступна особливо тоді, коли є тільки манія, а величі немає. Михайло Свєтлов, блискучий російський поет, колись пожартував. У миші була манія величі. Вона уявила себе котом і саму себе з’їла. Так само себе з’їсте і ви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Шевченко, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:30:11

ШЕВЧЕНКО А.В.

Доброго ранку, колеги! Я теж буду говорити про Юлію Тимошенко. Ви знаєте, майже 70 років тому розпочався судовий процес над людиною, яку світ знає як Махатма Ганді. Дуже багато паралелей. Теж окупаційний режим, теж несправедливий суд. І теж процес, за яким стежить весь світ. І так само політичний лідер, який не тікав в інші країни, який гордо встав в суді і сказав: "Я хочу, щоб на прикладі цього процесу весь світ подивився на той маразм і ту несправедливість, яка відбувається в моїй країні". Сьогодні процес над Тимошенко – це процес Ганді наших днів.

Що сталося вчора, тоді, коли парламент ганебно провалив ті поправки, які могли би дати свободу Юлії Тимошенко? Ви знаєте, цей день розвіяв ілюзії. По-перше, ми тепер абсолютно чітко бачимо, що парламентська більшість не хотіла і не хоче свободи Юлії Тимошенко, по простій причині, тому що вами керує страх.

Друге. Ми ще раз переконалися, що Президент нашої країни говорить неправду, і ця президентська брехня вона коштує репутації всій нашій країні.

По-третє, ми вчора побачили, як під виглядом декриміналізації хтось проводить індульгенцію за корупцію і за економічні злочини – ось що вчора сталося під прикриттям цієї красивої ідеї декриміналізації.

Але сталася ще одна дуже важлива річ. Від учорашнього дня персональну відповідальність за життя, здоров'я і свободу Юлії Тимошенко несуть ті депутати, які вчора не проголосували за ці поправки.  Подумайте про цю жінку, в якої хвора спина, яка сьогодні замкнута в чотири стіни і прикута до ліжка. Хто несе відповідальність за неї? По-перше, це Віктор Янукович, це Президент, яким керує страх, яким керує почуття помсти.

По-друге, це Партія регіонів, яка сліпо йде за Президентом. Подивіться на членів своєї фракції, у яких зараз родичі заарештовані, у яких рвуть бізнес, у яких забирають профспілки – ви не розумієте, до чого це йде, що це "хроника пикирующего бульдозера", вона нічого хорошого не обіцяє і вашій партії. Когось цим бульдозером переїде, а когось цей бульдозер потягне на дно.

А третє, це відповідальність союзників Партії регіонів, які вчора теж не наважилися проголосувати за цей закон. Я говорю про фракцію "Блоку Литвина", говорю про комуністів... (Шум у залі) …і говорю про "тушок". В цьому залі є майже 50, чи 50 депутатів, які прийшли сюди завдяки Тимошенко, і яким вчора почуття помсти і образи не дозволило діяти так, як підказує совість і людське почуття вдячності. Не буде вам пекти депутатський значок і оте м'яке крісло, на якому ви зараз сидите завдяки Юлії Тимошенко?

І останнє. Ви знаєте, тоді, 70 років назад, Ганді на судовому процесі казав дуже просто, він казав, що жодна юридична казуїстика не може бути виправданням тій несправедливості і тій бідності, в якій живе мій народ.  Він програв судовий процес, але потім вийшов на свободу, приніс свободу своїй країні і приніс   дуже гордий приклад для всього світу.  Я впевнений, що так само  буде і в Україні. Юрія Володимирівна, Україна з вами, і ми точно переможемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина залишилась. Павловський, Петрук передає, один хвилина, будь ласка.

 

10:33:27

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "БЮТ – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, скоро вже два роки, як  кримінальна олігархія,  сфальшувавши вибори, захопила владу в нашій країни; згвалтувавши Конституцію, надали диктаторські, царські повноваження Януковичу.

Що ж ми маємо за два роки з Януковичем? Підвищення ціни на   продукти харчування вдвічі, постійне зростання тарифів на комунальні послуги,  заморожування пенсій, заробітних плат? Янукович  є найдорожчим Президентом у світі. Щодня на нього з державного бюджету  по 170 тисяч доларів витрачається. На особисті розкоші  Януковича і його челяді гроші є, а на зарплати, пенсії соціальні виплати, нам кажуть грошей немає.

Тому, Юлія Тимошенко, жертвуючи  своїм життям, своєю свободою, здоров'ям, закликає лідерів  Європейського Союзу все-таки надати  асоціацію Україні, не закривати  європейський шлях перед нашою країною.

А Янукович  у черговий раз збрехав європейським лідерам, обіцявши довести кримінальне законодавство до європейських стандартів, Ганьба диктатору…   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили виступи із заявами, повідомленнями. Тут лунали заклики з привітанням  свят, які будуть. Давайте привітаємо сьогодні  працівників телебачення, радіо і зв'язку із святом, яке сьогодні є.

І ще одне. Сьогодні,  я нагадую,  ще одне свято – Міжнародний день терпимості. Тому давайте, будь ласка, у Верховній Раді  будемо відзначати і це свято.

Переходимо до розгляду питань ратифікації. Розглядаємо проект Закону про  ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (реєстраційний номер 0230).  Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

10:35:46

За-213

Підтримано.

Запрошую до доповіді першого заступника міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліму. Підготуватися Курпілю.

 

СУЛІМА Є.М.

Вельмишановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Від імені уряду дозвольте представити вам сьогодні проект Закону України про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво.

Міжнародне науково-технологічне співробітництво є одним із дієвих і ефективних засобів інтеграції України в європейський та світовий економічний і технологічний      простір. Одним із напрямів інтеграційних процесів України в Європейське Співтовариство є Угода про наукове і технологічне співробітництво. Вона визначила конкретні напрями роботи в галузі фундаментальних та  прикладних наукових досліджень, а саме: дослідження навколишнього середовища і клімату,  в галузі охорони здоров`я, матеріалознавства, енергетики, транспорту, інформаційних технологій.  крім цього Угода передбачала співпрацю щодо доступу вчених до відповідних дослідницьких установ, організацію семінарів і симпозіумів,  обмін науковим персоналом та інформацією щодо законодавства дослідницьких програм.

8 листопада 2009 року закінчився строк дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво. Таким чином виникла правова  прогалина у сфері наукового і технологічного співробітництва  між Україною та ЄС, а тому прийняття закону викликане необхідністю відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво, підписаною в Копенгагені 4 липня 2002 року та відповідає прагненням обох сторін до розвитку співробітництва у сфері науки і технологій. Окрім можливості участі українських наукових колективів за фінансуванням ЄС в заходах сьомої рамкової програми, угода надає вищим навчальним закладам, науковим установам можливість участі на умовах послідовності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СУЛІМА Є.М. … дає можливість проект за проектом приймати участь і українським науковим установам в їх реалізації. Прошу підтримати проект Закону України про ратифікацію угоди в формі обміну нотами про відновлення дії угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Заступник голови комітету з питань євроінтеграції Степан Курпіль.

 

10:38:52

КУРПІЛЬ С.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, законопроектом пропонується ратифікувати угоду у формі обміну нотами про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво.

Укладення угоди викликане необхідністю відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво, підписаною в Копенгагені 4 липня 2002 року. Реалізація положень цієї угоди сприятиме подальшому розвитку співробітництва між Україною і Європейським Співтовариством у сфері науки і технологій, створення належних умов для ефективного використання науково-технічного потенціалу обох країн, а також захисту прав інтелектуальної власності.

Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції на своєму засіданні 2 листопада 2011 року розглянув зазначений законопроект і прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому. Рішення нашого комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Будемо обговорювати? Прошу записатися.

Будь ласка, Сорочинська-Кириленко, за нею –  Зарубінський.

 

10:40:30

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Курило Віталію Семеновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Курило.

 

10:40:38

КУРИЛО В.С.

Шановні депутати, депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати даний законопроект, тому що це одна з небагатьох можливостей інвестицій в науку і освіту в Україні. Так за останні три роки завдяки цій угоди невеликі, можливо, суми, близько 12 мільйонів євро, але були інвестовані в нашу науку і освіту через різні європейські проекти. Це було 103 проекти, і, в цілому, кожен проект близько 12 тисяч євро. Це ввезення, в основному, обладнання, на яке давалися певні пільги і українським законодавством для того, щоб його не розмитнювати.

Тому ми вважаємо, що дана угода, вона буде сприяти піднесенню до рівня європейського української науки і освіти. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, за ним Павловський Андрій.

 

10:41:51

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, цю угоду, дійсно, треба підтримувати і доказом цього або аргументом на користь  цього є еволюція наших стосунків з Європейським Союзом в галузі наукового співробітництва.

Якщо подивитися на шосту рамкову програму ЄС, то в ній брало участь 110 наукових колективів з України. А обсяг тоді фінансування був у розмірі 7 мільйонів євро. За менший термін, але вже який стосується функціонування сьомої рамкової програми, вже 11,7 мільйонів євро 103 проекти і програма продовжується. До речі, вона має фінансування 50 мільярдів до 2013 року, тобто це ті гроші, які Україна може в цілому використовувати, я не маю на увазі 50 мільярдів, але  значні суми для розвитку науки.

І чому мені здається от, шановні колеги, треба нам все робити для того, щоб посилювати змістовне наповнення української науки. Для того, щоб не було отого, що сьогодні відбувалося у Верховній Раді, коли людина, яка начебто є інтелектуалом або вважає себе інтелектуалом, згадує всує Махатма Ганді, не розуміючи, що Махатма Ганді був святий, що він ніколи не займався бізнесом, що він ніколи не плів інтриги, що він ніколи не торгував грантами, що це людина свята. Не можна не знати і говорити на всю країну. Або це робиться навмисно.

Дякую. Угоди треба підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій Павловський, будь ласка.

 

10:43:33

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Прошу передати слово Степану Курпілю, теж фракція "Батьківщина".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Курпіля.

 

10:43:43

КУРПІЛЬ С.В.

Степан Курпіль, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Я виступав від комітету, а зараз хотів би сказати кілька слів від себе і від фракції.

Без сумніву, ми підтримуємо ратифікацією цієї угоди. Але разом з тим, що ми усвідомлюємо, що на шляху її реалізації є чимало проблем. Найважливіша проблема – це гнітюча, затхла атмосфера, яка існує в країні. Це туман, який навис над Україною  ось уже два роки. Тому треба говорити про туман не на летовищах, а про туман у головах влади. Це, власне, той туман, який вчора не дозволив пропрезидентській більшості красиво вийти із тупиком, в який вона сама себе загнала, і не дозволив виконати обіцянку Президента, який говорив про те, що рішення у справі Тимошенко є неостаточне, що буде апеляція на новій, оновленій законодавчій базі. Виявляється, що це просто були пусті слова для заходу, що це просто була неправда.

І у зв’язку з тим керівництво держави підриває довіру не тільки до себе, воно вже, здається підірвало цю довіру, але й до України, і ставить хрест на європейській інтеграції України. Все більше ми переконуємося, що це просто риторика, що насправді геополітичний вектор вже змінено, він змінений в діаметрально протилежну сторону. От про це треба говорити і про це треба думати, туман в головах. Я абсолютно солідарний із Президентом Німеччини, який сказав, що туман над Україною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Попеску, одна хвилина.

Треба по темі говорити.

 

10:45:49

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую, Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги! Ратифікація угоди Верховною Радою сприятиме відновленню дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством по наукове і технологічне співробітництву, строк якої закінчується, і нам треба її продовжити. Це сприятиме досягненню Україною суттєвих позитивних результатів у сфері науки та технології, а також подальшої інтеграції української науки до європейського наукового простору.

Оскільки євроінтеграція є нашим зовнішньополітичним пріоритетом, Партія регіонів буде голосувати за, і ми цим докажемо, що крок за кроком ми наближаємося до європейських стандартів. Дякую і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозиції і комітету, і такий же ж висновок Головного науково-експертного управління про прийняття закону щодо ратифікації Угоди (у формі обміну нотами) про відновлення дій Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (реєстраційний номер 0230). Прошу голосувати.

 

10:47:12

За-338

Дякую. Закон прийнято.

Розглядаємо питання проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України ІІ (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м.Києва)" між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстраційний номер 0231). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою, прошу підтримати.

 

10:47:51

За-229

Підтримано.

Доповідає – заступник Голови Державної служби автомобільних доріг Прусенко Євген Дмитрович, будь ласка.

 

ПРУСЕНКО Є.Д.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Представлений на ваш розгляд законопроект передбачає ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Ця угода спрямована  на виконання спільного проекту між "Укравтодором", Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком щодо реконструкції ремонту автомобільних доріг на підходах до Києва загальною довжиною 400 кілометрів.

Умови фінансової угоди є вигідними для України, 450 мільйонів євро залучаються на 20 років з пільговим періодом 5 років, відсоткова ставка EURIBOR плюс 0,7 відсотка, сьогодні це 2,5 відсотка річних, комісійні 0,25 відсотків. Роботи з реалізації цього проекту вже розпочаті, поки що за рахунок коштів ЄБРР, зокрема на дороги Київ-Житомир.

Шановні народні депутати, просимо підтримати цей проект в цілому, це дозволить вчасно завершити заплановані роботи і відкрити рух на основних дорогах до Євро-2012. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Євген Дмитрович. Сідайте, будь ласка.

Від комітету   Степан Володимирович Курпіль, прошу.

 

10:49:34

КУРПІЛЬ С.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, Комітет з питань європейської інтеграції розглянув на своєму засіданні 15 листопада цього року проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України" (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва)" між Україною та Європейським інвестиційним банком внесений Президентом України і ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати, члени комітету, виходили з того, що ратифікація Фінансової угоди спрямована, насамперед  на створення договірно-правової бази для співпраці України і з Європейським інвестиційним банком щодо реалізації проекту поліпшення транспортного експлуатаційного  стану автомобільних доріг на підходах до  Києва. 

Комітет з питань європейської інтеграції визнав зазначений законопроект  таким, що не  суперечить  міжнародно-правовим зобов’язанням України та відповідає законодавству Європейського Союзу. Крім того, ухвалення зазначеного проекту сприятиме завершенню внутрішньодержавної процедури щодо набуття угодою чинності згідно з законодавством України.

Зазначу також, що рішення нашого комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату  Верховної Ради, в якому наголошується, що  Фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком   може  бути ратифікована,  а також висновком Комітету Верховної Ради України  з питань транспорту і зв'язку.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорювати будемо? Запишіться, будь ласка.

Так, будь ласка, Гнаткевич. За ним – Перестенко.

 

10:51:42

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги! Юрій Гнаткевич, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина"

Я вийшов на цю  трибуну на правах шофера, водія, який уже протягом 40 чи більше років їздить цією дорогою, про яку йдеться. Я хочу з приємністю відзначити, що справді, після того, коли пішли  інвестиції в цю дорогу, дорога стала кращою. І коли я їду від Бродів до Житомира, то інколи аж страшно їхати. Я дивлюся на…  170 кілометрів і я пригальмовую трохи. А от цього не можна сказати про ту ділянку, яка йде від Житомира до Києва. Уже в цьому місяці я їхав двічі, вона на  ремонті.

Я підтримую ідею ратифікації, тому що я сподіваюся, що ті гроші підуть на ремонт цієї дороги, цієї ділянки, і вона буде  такою ж прекрасною як і дорога до Бродів.

Шановні колеги, я хотів би вам  нагадати, що  прем'єр Азаров вчора чи позавчора, це   така  заставка  йде,  каже,  що  при уряді Тимошенко всього  18 кілометрів доріг було прокладено. А хто тоді, з ким тоді я відкривав дорогу об'їзну  навколо Корця? Хто відкривав дорогу Рівне-Дубно? Відкривала Юлія Тимошенко, а отже   при ній це все будувалося. Я звернув увагу, що Інтернет говорить, що зараз  робляться дороги до Почаєва і це правильно, це наша святиня, хоча й захоплена Московським Патріархатом, але до футболу це треба зробити.

Я нагадую також про таку  дорогу, як Козин - Острів, це свята дорога, це дорога до козацьких могил, я думаю, що поляки туди їздили б. Але вона не ремонтується, пішла чутка, що  Президент Ющенко має туди  їхати і її відремонтували  буквально за 2 тижні. За 2 тижні, бо мав Президент   Ющенко їхати!   Але відтоді вже минуло, як ви пам'ятаєте, 2 роки і її знову там розбили. То я хотів би, щоб ці гроші, які ми не вкрадемо, а зекономимо, були пущені саме на ремонт  дороги  Козин - Острів, до цього знаменитого музею "Козацькі могили". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Марина Перестенко, за нею –  Кармазін.

 

10:54:04

ПЕРЕСТЕНКО М.В.

Прошу передать мое слово  Лещенку Владимиру Алексеевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Лещенко.

 

10:54:13

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Фракція  комуністів підтримує проект Закону  України  про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану доріг на підходах до Києва)". Нормальні держави завжди беруть кредити під конкретні інвестиційні проекти тобто  під розвиток і без кабальних умов кредиторів. Раніше Україна набрала кредитів для проїдання разом з диктатом "що нам робити у власному домі". Приклад, ганебна співпраця з Міжнародним  валютним фондом, попідписували різних меморандумів,  якими вимагається  закрити шахти, перетворити землю в предмет купівлі-продажу,  піднімати тарифи  тощо.

Комуністи вимагають припинити  всілякі  стосунки з цим "фінансовим спрутом". А фінансова угода  між Україною та Європейським інвестиційним банком,  яка зараз розглядається,  це нормально. Пора, врешті-решт, побудувати нормальні дороги міжнародного та республіканського значення. Приклад, реконструкція автодороги "Кіпті-Батурин-Бачивськ", в народі називають Московська траса, зробили так, що стакан води в автомобілі не розіллється. А ось автодорога М-01 "Київ-Чергінів-Нові Яриловичі", наприклад, особливо в межах Чернігівського та Ріпкинського районів потребує серйозної реконструкції. Бо цей відрізок ганьбить Україну. Від Києва і до Чернігова і до села Великі Возняки ще можна миритися, а далі до кордону з Республікою Білорусь вузенька дорога на рівні обласного значення. А від митниці в Нових Яриловичах до Гомеля знову все на висоті.

Якраз фінансова угода на доволі вигідних умовах дасть змогу провести реконструкцію автодороги М-01 (Київ-Чернігів-Нові Яриловичі) як і інші автодороги міжнародного значення, що підходять до Києва.

Тому прошу народних депутатів підтримати проект Закону про ратифікацію цієї угоди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін  передає Станіславу Аржевітіну. Будь ласка. За ним – Павленко.

 

10:56:28

АРЖЕВІТІН С.М.

Я дякую Юрію Кармазіну. Я висловлю його теж точку зору. Шановні народні депутати, без сумніву, угоду потрібно підтримувати. Тому що умови, які тут викладені, є дуже прийнятними. Ну, і ще один супутній фактор - те, що інвестиційна привабливість чи інвестиційний рейтинг нашої країни, звичайно, покращиться.

І я дещо хотів зупинитися на відтінку дороги, яка теж буде фінансуватися за рахунок цього траншу – це дорога М-06 "Чоп-Київ". І я думаю, що ви теж погодитися з тим, що для багатьох європейців, які почнуть в наступному році відвідувати нашу Україну, Євро-2012 для цих подорожуючих туристів розпочнеться саме з Закарпатської області. І це добре, що кошти виділяються саме на цей участок.

Але я хотів би привернути увагу керівництво Автодору про те, що відповідно до Державної програми щодо відвідування об'єктів, які входять до об'єктів відвідування по програмі Євро-2012 є чимало об'єктів на Закарпатській області. Але, на превеликий жаль, наприклад, такі об'єкти як  українське чудо – це Синевирське озеро  чи водопад Шипіт, чи  10 музеїв в селі Колочава Закарпатської області, але туди фактично доїхати неможливо. І я переконаний, що багато європейців, які почнуть подорожувати, якщо вони доїдуть до цих доріг, то на Київ у них уже бажання їхати не буде. Тому велике до вас прохання, зверніть увагу, враховуючи наявність коштів, ці супутні дороги теж підремонтувати.

Що стосується угоди, для мене викликало тільки сумнів дострокове погашення кредиту. Я, на превеликий жаль, не міг так до кінця і зрозуміти чи буде каратися наша держава за дострокове погашення кредиту, тому що європейські міжнародні агенції дуже зловживають. Їх не цікавить, достроково, не достроково, платіть за весь термін. Але наше законодавство передбачає для всіх українських суб'єктів за дострокове погашення не потрібно стягувати штрафні санкції. Тому врахуйте, будь ласка, це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Павленко передає Зарубінському, будь ласка. І одна хвилина Попеску.

 

10:58:44

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, угода не така проста, вона налічує 90 сторінок і ці 90 сторінок в даному випадку свідчать про те, що вона достатньо комплексно і системно виписана.

Ну, зокрема я хотів би наголосити, крім тих речей, які вже підкреслювалися, а саме те, що це 2 з половиною відсотки річних на 20 років. Відверто кажучи, важко в світі знайти такі відсотки сьогодні, я думаю, не тільки сьогодні, а й 10 років тому, коли не було кризи. Тобто вигідні умови, що там казати, на 20 років під 2 з половиною відсотки річних.

Але я хотів би поговорити і на іншу тему, а саме окупність цього кредиту. І от я знайшов в пояснювальній записці, а потім і в тексті, підтверджую ці речі, що окупність угоди складає 6 з половиною років. Якщо поцікавитися, скільки нормативно-допустимий термін, то це більше 8 років. Тобто тут є позитив в плані цьому, в угоді.

Наступний момент. Є, економісти знають такий, така категорія або таке поняття як коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень. В угоді він 0,16 відсотків. Подивився я, нормативно допустимий 0,12 відсотків. Якщо взяти це в сукупності, оцю окупність вигіднішу, ніж середню або середньоарифметичну, якщо взяти коефіцієнт або показник ефективності вище, ніж середньоарифметичний, і на 20 років кредит під 2,5 відсотки річних, то, очевидно, ця угода вигідна для України.

І ще один момент. Вона стосується не якоїсь окремої траси. Вона стосується п’яти ділянок практично всіх основних доріг, які радіально виходять з Києва і ідуть до Києва. Тому це стосується, очевидно, те, що правильно пан Аржевітін сказав, і тих пасажирів, які будуть їхати з різних регіонів України і в різні регіони України з Києва. Вона є вигідна. Її треба підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, одна хвилина. Будь ласка, від фракції Партії регіонів.

 

11:00:58

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги! Партія регіонів буде підтримувати цю ратифікацію з наступних міркувань.

Перше. Швидка окупність. Як було зазначено, 6,5 років. Коефіцієнт економічної ефективності капіталовкладень – 0,16, про що вже сказав наш колега Зарубінський.

Але я хотів би звернути і ще на один аспект. Реалізація цього проекту передбачає також залучення коштів Європейського банку реконструкції і розвитку у суму 450 мільйонів євро. І хочу нагадати нашим колегам, що ми цю угоду вже ратифікували 15.06-го цього року. Виходячи з цього, ми зобов’язані піти далі, оскільки покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до міста Києва і не тільки до міста Києва є вкрай актуальним перед Євро-2012.

Виходячи з вище викладеного і беручи до уваги, що часу більше немає, я закликаю всіх голосувати "за". Партія регіонів, виконуючи свою програму, буде голосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено. І ми всі одностайні в тому, що треба ратифікувати угоду, так само, як і в тому, що дійсно таких темпів будівництва доріг, як знає Україна за останніх півтора роки, ми ще з вами не бачили.

І тут, мабуть, а? Було, але не такі темпи. Погодьтесь, не такі темпи, не такі масштаби і не така якість, і  не така якість. Чимало з вас їздять, я думаю, на зустрічі з виборцями і бачать. І тут, мабуть, не стільки Євро-2012, скільки керівництво, яке дійсно досить вміло керує цією галуззю.

І я думаю, ми поступимо абсолютно правильно, якщо в день народження керівника служби, а сьогодні в Демішкана день народження, ратифікуємо цю угоду.

Тому, я прошу проголосувати за Закон про ратифікацію Фінансової угоди "Європейські дороги України ІІ (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до Києва)" між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстраційний номер 0231). Прошу дружно підтримати.

 

11:03:21

За-338

Дякую. Закон прийнято. Угода ратифікована.

Переходимо до наступного розділу порядку денного – "Включення до порядку дня сесії".

Розглядаємо питання про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про благоустрій населених пунктів" (щодо заборони встановлення огорож з метою обмеження доступу громадян до територій будівель органів державної влади і органів місцевого самоврядування) (реєстраційний номер 9436). Доповідає Яценюк Арсеній Петрович. Будь ласка, 2 хвилини.

 

11:04:21

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний народ України! Закон, який вноситься на ваш розгляд – це закон, який забороняє сьогоднішній владі, Президенту, парламенту і Кабінету Міністрів України, відгороджуватись від народу, який їх вибрав. Цей закон забороняє споруджувати паркани за гроші чорнобильців і афганців, які ви їм не виплачуєте. Цей закон забороняє споруджувати огорожі за гроші платників податків, які ви витягуєте з малого і середнього бізнесу через Податковий кодекс, який ви прийняли. Цей закон забороняє відгороджуватися і охоронятися від людей, у яких ви забрали пенсії, унаслідок прийняття Закону "Про пенсійну реформу".

Цей закон вимагає протягом двох тижнів демонтувати славнозвісний  паркан біля Верховної Ради, і не забудьте, цей закон вимагає демонтувати  такий самий  паркан біля набагато більш важливої установи, в якій приймаються всі рішення щодо афганців, чорнобильців, пенсіонерів, податків, корупції, а саме, біля Адміністрації Президента України.

Ми вимагаємо прийняти цей закон. Ми вимагає тих, хто обиралися  народом України, не боятись народу Україні, не відгороджуватися від українців,  виконувати те, що ви обіцяли,  і вам тоді не  треба буде міліція,  паркани, огорожі і втеча від тих, хто голосував за вас.

Хочу до вас окремо звернутися,  швидше демонтовуйте ці огорожі і паркани, які ви змонтували, тому що може статися так, що вони будуть використовуватися для того, щоб ви далеко не повтікали, коли люди прийдуть вас запитувати за те,  що ви їм пообіцяли і збрехали.

Прошу прийняти закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від комітету. Комітет, я так розумію, ще не розглядав. Якщо є бажаючі взяти участь в обговоренні, прошу записатися. 

Будь ласка, Гнаткевич, сьогодні   у передовиках. За ним  - Мойсик.

 

11:06:52

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги! Юрій Гнаткевич, "БЮТ – "Батьківщина". Якщо ви помітили, хто читає Інтернет і газети,  зараз особливо важливою і цікавою  стала тема "Від майдану до паркану". І справді, від майдану до паркану минуло 2 роки, але Україна пройшла великий шлях великого негативного досвіду нової влади. Коли я бачив по телевізору, як руйнували паркан,  я, як це часто зі мною буває,  згадую цитати Володимира Ілліча Леніна. Коли слідчий допитував Володимира Ілліча Леніна, він йому сказав: "Куда вы претесь? Перед вами ж стена!". А Ленін відповів: "Стена, да гнилая! Ткни, да развалится".

Ось це створює у мене якусь асоціацію із нинішньою владою. А чи не є та стіна, яку ставлять між народом і владою нині гнилою, раз прийшли кілька жіночок стареньких і тричі ткнули пальцем, і вона розвалилася.

Я хотів би запитати. Шановні колеги, ми досі не знаємо, хто будував цей паркан, який відгороджує нас від народу, який захищає нас від народу. Там один чоловік сказав так, говорив, що раніше охороняли нас від зеків, а  тепер зеків охороняють від нас. То я хочу, щоб ми з вами дали відповідь на питання – хто таку халтуру гонить? Нібито зараз перебудовують цей паркан, кажуть, що обійшовся народові в  9 мільйонів. Може то є неправда. Але я хочу запитати нинішню владу. Якщо ви гоните таку халтуру із своїми реформами, то очевидно ця стіна виявиться такою ж  гнилою, що прийдуть старенькі пенсіонери, ткнуть, і вона розвалиться. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Мойсик. Кармазіну передає? Будь ласка.

 

11:09:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні народні депутати! Чи треба приймати цей закон? безсумнівно, треба. Але він має стосуватися  і того паркану, який побудований на вулиці Банковій. І хочу сказати, що, на превеликий жаль, побудований він був за час  президентства  демократичного, як ми вважали, Президента Ющенка. Через це президенти  міняються, а  повадки залишаються.

Хочу сказати, що при прийнятті цього закону в першому читанні, треба прийняти в другому, коли будемо розглядати, і записати туди і суди, і прокуратури. Через те, що те, що було під Печерським судом, можна тільки говорити  віршами,  віршами тільки і тільки поета словами. А він каже так: "Сказати треба все як єсть, про вашу честь і нашу честь. Печерський суд – печерний суд, неправедний, кривавий блуд, самої сатани творіння, чортополохове насіння. У тому правовому полі чортополоху вже доволі. Вовки – Кірєєв і Фролови, майстри неправедної мови, з нас годі вашої полови, бо зовсім ви – не богослови, а брехуни і стукачі, неправди поля сіючи. Такі як ви були б презренні з часів прадавніх і понині. Ви наче ракова пухлина і як прокляття України, ви й ваші діти пожнете те, що насіяли тут нині. Забулися, що Бог казав, направивши свій перст всесильний, яким ви судите судом, таким же будете й судимі. І болить від неправди у нас голова, і людей біля суду несе круговерть, і звучать уже грізні слова…".

Тому, шановні, я дуже вас прошу познімайте паркани, бо побачите, що не тільки будуть казати: владу геть! А мені хочеться, щоб зберегли Україну, тому давайте знесемо паркани і побудуємо Україну. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий передає Колесніченку, будь ласка, Вадиму. Наступний – Шаров.

 

11:11:32

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, замечательный доклад замечательного лидера замечательной партии. Ну, что еще сказать? Вы знаете, мне что нравиться, если руководитель такой некой замечательной партии занимается заборами, то уровень его партии уже ниже канализации.

Второе. Если этот лидер замечательной партии, такой правдоруб и такой правдоискатель любит народ, ну, пусть он отчитается: что он делал, будучи завглавой Секретариата у Ющенка, который строил забор вокруг Банковой от народа? Вопрос – риторический.

Третье. Ну, когда председатель Верховного Совета в 2008 году обиделся, когда ему в народе показали палец и в истерике добился уничтожения, по сути, работника милиции, то это называется "близость к народу". У меня вопрос:  если такой близкий к народу деятель переживает о народе, то почему же он ходит с охраной? Он что, народа боится? Кого  он здесь убеждает, что народа нужно бояться?  (Шум у залі)

У меня еще такой вопрос. Ну, если продолжить этот спич, то я бы предложил этому деятелю обратиться к парламентам всех стран, например, к Румынии, в Израиль, кстати, Форин-офис такой проклятый в Англии – все с заборами! Что же эти подлецы  от народа прячутся? Ну, где же этот европейский деятель свой язык спрятал? Почему он здесь какую-то правду, придуманную им ищет.

Есть порядок охраны государственных зданий и учреждений. Вы знаете, какие негодяи в Соединенных Штатах Америки: вокруг Белого дома соорудили забор на 150 метров, и какой-то бомж попытался перелезть через забор, его на сутки закрыли в полиции и попытались пришить  ему статью по терроризму. Ну, что же такая светоч демократии охраняет этот "гадский" Белый дом, в кавычках, потому что это же, безусловно, наши друзья, наши братья. Нас оттуда поддерживают.

Поэтому хотелось бы, чтобы когда мы в борьбе за популизм пытаемся обращаться, подумать, что мы делаем и что мы творим. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Шаров передає Олегу Зарубінському, будь ласка.

 

11:13:47

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, шановні громадяни! Я спочатку думав згадати про, дійсно, промоутера демократії, Сполучені Штати Америки, які, очевидно, мають вплив на багатьох українських політиків, і достатньо серйозний вплив, і згадати, коли ми там у складі парламентської  делегації перебували, скільки перед парканом стояли, щоб нас, офіційну делегацію, пропустили хоча б на територію за цей паркан.

Але потім подумав, що не про це треба говорити. Очевидно, не за океаном є зразки демократії, а в Європі. Так ось, я пропонував би розширити зміст цього законопроекту, тому що у Норвегії, Фінляндії, Швеції парканів взагалі немає. І тому хотів би запросити наших політиків, у тому числі, ініціаторів супер-проектів знести паркани навколо своїх будинків, як це є в Європі. Знести їх, зняти вікна, зняти грати, і нехай всі народні маси  заходять в них додому і допомагають куховарити і щось інше робити.

Тому давайте включимо це, це буде досить цікаво. І ще хочу наполягти на тому. Шановні колеги, є певна кількість осіб, які за чинним законом подобається чи ні, давайте його знімемо, мають право мати охоронців. Але це державні охоронці. Шановні колеги, хто має приватних охоронців, очевидно не можуть асоціюватися світочами демократії. Відпустіть своїх приватних охоронців, нехай люди підійдуть до вас, як вони підходять до мене на вулицях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено.

Я ставлю пропозицію про включення до порядку денного сесії законопроекту за номером 9436 про внесення змін до Закону України "Про благоустрій населених пунктів" (щодо заборони установлення огорож з метою обмеження доступу громадян до території будівель органів державної влади і органів місцевого самоврядування). Прошу визначатися.

 

11:16:16

За-80

Закон до порядку денного не включено.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного  проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо заборони супроводу і перекриття дорожнього руху при проїзді Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України). Реєстраційний номер 9244. Доповідає автор законодавчої ініціативи Арсеній Яценюк. Будь ласка.

 

11:16:57

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний народе України! Автором цього законопроекту  є сотні тисяч киян, які щиро дякую кожен ранок Президенту, Голові Верховної Ради, Прем'єр-міністру України за можливість постояти у пробці від години до півтора. Автором цього законопроекту  є сотні тисяч українців, які з великим щастям мають можливість побачити Президента у своїх обласних центрах,  а ще разом з Президентом кортеж з 23 автомобілів як, наприклад, це було під час останнього візиту Президента України до міста Чернівці.

Автором цього законопроекту є мільйони українців, які вимагають від вас не ховатися від людей. Автором цього законопроекту є ті люди, які голосували за вас і яких ви зупиняєте, яким ви не даєте можливість вільно жити і рухатись. В жодній європейській країні немає такого, що сьогодні є в Україні, коли при проїзді перших трьох осіб стоїть вся країна. Для вас це не дивно, тому що ви зупинили розвиток всієї України, але цей закон вимагає від влади бути такими самими як і ті, хто голосував за цю владу. Цей закон вимагає, щоб Президент, Прем'єр і Голова Верховної Ради були під, а не над народом, тому що над, вам ніхто не дасть можливість зробити.

Я прошу прийняти даний законопроект і заборонити перекриття руху при проїзді Президента, Прем'єра і Голови Верховної Ради. Станьте такими як і 46 мільйонів українців і, можливо, у вас ще буде час на виправлення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету… Не розглядав.

Будь ласка, записуємося на виступи. Ірина Геращенко, наступний – Пачесюк.

 

11:19:01

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, хочу ще повернутися до попереднього обговорення. Ви знаєте, проблема навіть не в тому, що ми обставилися парканами, а в тому, що це детективна історія,  ніхто не говорить, хто той паркан поставив. Це вже тут Агату Крісті потрібно виписувати, щоб вона знайшла власника паркану. Я думаю, що так само ми зараз будемо з вами шукати автора того, хто перекриває, дійсно, ці вулиці. Ми тільки що чули багато прикладів інших країн як там, начебто, існують паркани навколо установ державних, хоча це не правда, в будь-який парламент світу може зайти будь-яка людина  на екскурсію, а не так як у нас потрібно записуватися за три місяці наперед.  Так ось улюблений вами, Президент Російської Федерації, колись запізнився на прийняття британської королеви, тому що так  само думав чомусь, що для нього перекриють Лондон і він промчиться за три секунди в кортежі.

В жодній країні світу, навіть у Китаї, який так само має сьогодні особливі взаємини з Партією регіонів і Комуністична партія Китаю підписала угоду з вами про співпрацю, не перекриваються рухи для проїзду китайських лідерів, там максимум по одній дорозі, по одному напрямку іде кортеж. Але такого безчинства, дійсно, як це є в Україні, немає.  І ми боїмося, що з введенням в експлуатацію гелікоптера, ви і небо будете перекривати для того щоб гелікоптер міг пролетіти і щоб ніхто цьому не заважав. Насправді дуже важливо просто почути, що влада існує для народу, а не навпаки. Народ має стояти в чергах, народ має спостерігати за парканами.

І я думаю, що насправді сьогодні Арсеній Яценюк робить абсолютно здраві законопроекти, які варто підтримати, щоб показати людське обличчя цієї влади, немає тут ніяких поганих речей. Якщо колись десь ми були не праві і ставили паркани, так давайте разом виправимо тоді і наші, і ваші помилки, і скажемо, що ви навчилися робити хоч якісь висновки з вчорашніх наших помилок, зробимо це разом. Тому я думаю, що за це варто проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пачесюк, фракція Партії регіонів, за ним – Павловський.

 

11:21:03

ПАЧЕСЮК С.Н.

Прошу передати слово Смітюху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Смітюх.

 

11:21:21

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Я не думаю, що Верховна Рада повинна витрачати стільки часу на обговорення таких проблем, які пов’язані із спеціальними проїздами. До речі, я особисто і більшість тут народних депутатів ніколи не користувалися цим питанням в плані спеціального проїзду. А автор законопроекту, який нам доповідав цей законопроект, який просить його включити до порядку денного, скористався і вся Україна наслідки ці знає, що навіть людей знімали за цей проїзд з роботи. Це перше питання. Тому перед тим як виступати з таким законом, на мій погляд, треба було покаятися, що він використовував ці питання, а потім прозрів і потім пропонує щось змінити в країні, на мій погляд.

Друге питання. Ви знаєте, ми всі буваємо за кордоном, слава богу, тому що виконуємо ті чи інші в процесі обміну інформації, обміну досвідом і так далі в інших країнах. У всіх країнах, без виключення, спеціальні проїзди є, це делегації, які приїздять, і в тому числі в Китаї. І я був з делегацією в квітні місяці в Китайській Народній Республіці, з Прем'єр-міністром, і держава,  держава забезпечила китайська держава забезпечила спеціальний проїзд нашого Прем’єр-міністра і делегації, яку він очолював.

Тому це питання треба знаєте так виважено робити, чи воно є актуальне на сьогоднішній день, чи нема.  До речі, я вам хочу сказати, я живу поза містом Києва і кожного дня їду до Верховної Ради. І відбувається наступним чином: прем’єр-міністр в супроводі,  так, дійсно, в супроводі, але ніколи за останні два роки я не бачив, щоб йому перекривали дорогу, акуратно проїхали-проїхали. Якщо йде сигнальна машина, то є порядок, Правил дорожнього руху, пора зрозуміти, треба просто прийняти вправо, пропустити колону і нічого в цьому плані немає, і ніякі затримки в цьому плані не відбуваються.

Я не думаю, що Верховна Рада повинна витрачати час на цю проблему, тому що в нашій країні  є дуже багато питань, які дійсно потребують розгляду і уваги парламенту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський. За ним – Чорновіл.

 

11:23:26

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський. Я бачу зачепила наших олігархів ця тема. Треба  припиняти   хамство і пихатість. А тому пропоную передати слово заступнику Голови Верховної Ради Миколі Томенко, який скаже правду про це.

 

11:23:52

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я думаю, що все, що зв’язано з бюджетними коштами, правоохоронними органами, які фінансуються за державні кошти і що зв’язано з нашим українським народом, це повинно бути предметом публічного обговорення. Мене дивує, що  коли виступають колеги з парламентської більшості і кажуть, що це взагалі не цікаво. А ви колись  стояли в Києві в пробці, значить, і чули, як сигналять вождям українського народу тисячі людей. От постійте,  поспілкуйтеся, вийдіть.  Вони виходять з машин, так люблять поспілкуватися. Поспілкуйтеся з ним, що вони кажуть про це?  Таке враження, що  такої проблеми не існує?

Я вам скажу більше, у нас кортежі уже скоро голову райадміністрації будуть супроводжувати. А по областях у нас так звані губернатори з кортежем їдуть. Є такі заступники міністрів, от я прочитав, у Рівненській області пройшла аварія, значить, оскільки кортеж супроводжував заступника міністра і губернатора. Вибачте мене, давайте, ми вже  до ручки дожилися, що скоро у найнижчого   чиновника  буде міліцейський кортеж. Міліція нехай людей захищає, які бояться ввечері на вулицю вийти, а не чиновників супроводжує.

Тепер друга позиція. Мене дивує підхід наших міністрів,  чи ще когось. От на телебаченні їх запитують, а вони говорять: "Знаєте, я не хочу, ні охорони,  нічого, але мене зобов'язала Верховна Рада, закон написали" і так далі, і так далі. От він не хоче, а ми змусили його, щоб 10 охоронців за ним ходило і супровід був.

Тому, звичайно, проблема не лише закону, проблема  так званої інструкції, яку на підставі цього закону  пише інструкція і при попередніх керівниках, і теперішніх керівниках, яка визначає цю процедуру.  Отут нам треба було б звичайно продумати, бо та інструкція, як в цивілізованих країнах вона розписує до секунди, щоб не нашкодити людині. А у нас же  з запасом часу, ну що, український народ нікуди не спішить, можна з запасом часу перекрити і чекати, поки той, чи інший виїде.   

Тому, мені  здається, що проблема не лише в законі,  а в тому, щоб ми знайшли механізм, чи через парламентський комітет, який здійснює контроль над діяльністю правоохоронних органів. Щоб міліція доповіла,  на якій підставі, на яких розрахунках робиться документ. Я вам більше скажу, запитайте у працівників аеропорту, у нас деякі  чиновники на приватних літаках, до них машини заганяють в аеропорт, бо вони ж вожді великі, вони ж пішки не   можуть ходити. Вони на приватному літаку прилетіли, машини заїхали, їх посадили і вони вилетіли з аеропорту.  Я перепрошую, таке хоч в одній цивілізований країні  це є, чи не має?

Тому я вважаю, що постановка  питання правильна, але її треба завершити повністю зміни інструктивного матеріалу, який передбачає так зване перекриття, супровід і  кортежну історію високо посадовців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тарас Чорновіл.

 

11:26:34

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні колеги народні депутати. Питання перше, чи треба якось врегламентовувати, омежувати цю ситуацію з кортежами, з супроводом і тому  подібне? Очевидно, що треба. Очевидно, що треба зробити  те, щоб не було, як казав Микола Томенко, коли затягується  на невизначений термін перекривання руху.

Я нагадаю, що найгірше, це було  при Віктору Андрійовичу Ющенку, коли автор цієї ініціативи був першим заступником глави адміністрації. Бо ніхто не знав, коли Ющенко встане, прокинеться і вийде  з свого дому, перекривали на години.  А я якраз по південній частині міста, по південному мосту заїжджав і я це тоді добре  натерпівся. Очевидно, все це треба робити.

Але друге питання, чи автор  цієї ініціативи ставив собі таку мету? А мені, чесно кажучи, щось не віриться. Подивився я на це, ну, це просто так тяп-ляп дамские повести состоящие из одних названий. Замельдуватися, покрасуватися, гарно перед виборцями потім виступити. Дивіться, який я правдошукач.  Насправді, такий закон нічого абсолютно не вирішує. Це дійсно одна назва і чого більше.

Я крім всього іншого, ще й про іншу річ згадаю. Свого часу був любителем переглядати всі форуми на різних сайтах. Одного разу перед якимись виборами один дуже чесний політик молодий знімав відеоролик, на якому було показано, як там швидка допомога чекає, доки пройде кортеж великого начальника. Всі ми знаємо ім'я цього політика, який є автор цієї ініціативи. Так от, на всіх блогах тоді розписали, що, коли знімали цей ролик якраз в годину пік вибудувалася черга з кількох тисяч машин, які сигналили і проклинали. Тому, мені здається, мабуть, чия б корова мичала, чиясь би мовчала. Це перше. Друге - цей проект нічого не внормовує.

І мабуть, останній маленький нюанс, він вже стосується чисто цього законопроекту. Але от я був мажоритарником, багато колег моїх було, ми розуміли, якщо ми робимо якийсь крок десь собі дозволимо переступити якусь  межу, ну, нас буквально там люди проклинуть. Ми були ближчі. От людина, яка категорично виступає проти навіть найменшого повернення мажоритарної системи, а у даному випадку, відстоює, що він хоче зверху десь там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЧОРНОВІЛ Т.В. … чи віддалений від виборців і відірваний там супроводом, з охоронами, навіть тут в залі, в кулуарах Верховної Ради, хоче захищати людей, ну, щось фальшу це все віддає. Тому внормовувати будемо, але нормальні закони давайте, а не отаке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я хочу сказати, заради справедливості, що протягом десь останніх 4-5 місяців ні Голова Верховної Ради, ні Прем'єр-міністр при поїздці по місту Київ ніхто їм доріг не перекриває.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Перекривають прямо перед Верховною Радою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А перед Верховною  перекривають, бо щоб вас не збити, Юрій Анатолійович, розумієте, не дай Бог, зацеплять.

Я ставлю на голосування включення до порядку денного законопроекту (9244) –  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони супроводу і перекриття дорожнього руху при проїзді Президента України, Голови Верховної Ради та Прем'єр-міністра). Прошу визначатись.

 

11:29:58

За-90

Не включено.

По фракціях. Партія регіонів – не голосувала, "БЮТ" – 66, "Наша Україна"  - 21, і позафракційні – 3. Решта фракцій не голосували.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного сесії проекту Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстраційний номер 9067). Доповідає Яворівський Володимир Олександрович.

 

11:30:36

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні кияни, у кожній країні столиця – це обличчя, власне кажучи, країни, із столиці ідуть всі сигнали у провінцію, з столиці ідуть і інтелектуальні, і духовні, і політичні сигнали. Це абсолютно зрозуміло. І безперечно, що вся країна теж повернути обличчям до того, що відбувається в столиці. Так нібито є все, крім, на превеликий жаль, України.

Те, що відбувається в столиці, очевидно, наводить всіх людей на розгубленість, на розуміння того, що ми живемо не в державі, а живемо в якійсь резервації, у яку дедалі глибше і глибше скочуємося. Тут сьогодні була дискусія про паркан, який поставили, і ніхто не може, уявіть, в країні, міліція, Служба безпеки, ніхто не може встановити як появляється вночі цей паркан. А я встановив. Мені видається, що прилітає Черновецький з Ізраїлю на одну ніч, будує цей паркан, а вранці знову відлітає. Може, ще зайде до коханки, як Інтернет пише у цьому відношенні.

Як може бути людина, якої взагалі немає, яка відсутня, це світове посміховище. Що, кияни не здатні обрати сьогодні собі голову? Відмінили районні ради в Києві, тобто самоврядування як такого в столиці немає, от. Очевидно, надалі треба буде його скасовувати і в провінціях, і в областях. Мера сьогодні обраного людьми немає, є призначений Попов. Я, до речі, мушу сказати, як би там не було, сьогодні розкрадається, мабуть, трошки менше, ніж розкрадалося при Чорновецькому. Юлія Тимошенко сидить за гратами, а Чорновецький гуляє по світу. Хоча всі розуміють, скільки він украв у киян на сьогоднішній день.

Так от, будь ласка. Ось останні соціологічні дані. Якби вибори київського міського голови проходили в першу неділю вересня, то на першому місці був би Віталій Кличко, - 27 відсотків! Це вибір киян. Олександр Попов – 14, Омельченко – 7.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. За Яворівського не турбуйтеся, а думайте про себе. Через те я вважаю, що нам потрібно сьогодні призначити вибори за 60 днів. Тобто це у нас вибори будуть у 2012 році. Орієнтовно це десь лютий місяць. І тоді Київ скине з себе цю страшну ганьбу, яка сьогодні у нього є замість його столичної корони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету, комітет не розглядав, я так розумію. Записуємося на виступи. Будь ласка, Тищенко.

 

11:33:34

ТИЩЕНКО О.І.

Прошу слово передати Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павловському?

 

ТИЩЕНКО О.І. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Павловському.

 

11:33:41

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина". Я як киянин підтримую цю постанову. Тому що надалі терпіти цю ганьбу, знущання над місцевим самоврядуванням, яке відбувається в Києві вже протягом не одного року, я не кажу там про неадекватну людину, яка там в космос літала і інше, пісні співала, яка ховається зараз в Ізраїлі чи в інших країнах.

Я кажу про те, що Янукович в порушення Конституції призначив нам сюди начальника, смотрящєго Попова, якого ніхто не обирав! Хоча Київ, згідно чинного законодавства, має право мати міського голову, якого обирають тільки кияни! І ніхто не має права, навіть Янукович, диктатор Янукович, нав’язувати киянам сюди гауляйтера.

Тому я підтримую цю постанову і вимагаю терміново повернути Києву Магдебурзьке право! Не треба нам тут ніякої окупації, в тому числі і регіональної! І я як киянин вимагаю повернути Києву самоврядування і дати киянам самим визначитись! Тим більше, що є лідери думки громадської, і кияни самі розставлять ці точки над "і". І хто б там не пижився, ці смотрящі, щоб там не робили, які б там нібито щось відкривали, що зробили їхні попередники, я думаю, все рівно кияни дадуть принципову оцінку, як вони завжди давали; і завжди вони кримінал у владі не підтримували. Так що, друзі, давайте дамо право це визначитись самим киянам, хто буде міським головою. І відновимо демократію в славному місті Києві. Це наша столиця, не треба про це забувати, це європейське місто. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій. Ну, наскільки мені відомо, коріння все-таки ваше на Хмельниччині.

Колесніченко, будь ласка. За ним – Мойсик.

 

11:35:43

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Фракция Партии регионов, Вадим Колесніченко.

Уважаемые коллеги, вы знаете, я хотел бы с удовольствием поаплодировать инициаторам этого спектакля, особенно предыдущему оратору, лексикон которого, ну, говорит о том, какие процессы бродят в этой политической партии. Ну, естественно, какой лидер, такие и ораторы.

Я хотел бы вернуть нас, буквально года на два назад, с этой же трибуны, эти же радетели за благо Киева лили здесь сопли, слезы "крокодиловы", рассказывали, как тяжело Киеву, и как замечательно, если некая представительница поддержит некоего представителя какой-то некой замечательной силы под названием "БЮТ", и как они спасут Киев. И как они колыхали весь Киев, и как они провалили эту избирательную кампанию, и как они оказались в том месте, где и должны были быть, и где они находятся сегодня.

Вы знаете, когда эти люди пытаются вмешаться в Закон "О местном самоуправлении", конечно диву даешься. Конечно, газовыми контрактами на "распальцовке"  очень удобно руководить. Но вот я бы рекомендовал в таком случае, не вмешиваться в деятельность Киевского городского совета. По крайней мере, дать справедливую, честную оценку работе губернатора, который назначен в соответствии с законами Украины и Конституции, господина Попова, нашего коллеги в недавнем. Я думаю, сегодня нет ни одного киевлянина, который с благодарностью не скажет, какую замечательную работу наш коллега Попов проводит в Киеве. 

Сколько  сделано дорог, сколько сделано  благоустройства, сколько сделано для детей, для детских садов, для школ? Ну, только слепой либо, конечно, представитель бандитской власти этого не видит. Мы это все прекрасно  видим и понимаем, и поддерживаем деятельность губернатора  Попова в его  желании сделать  столицу Киев международного класса, уровня, которую любит весь народ. Спасибо губернатору  Попову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Мойсик передає слово Князевичу, будь ласка. За ним Гривковський.

 

11:37:49

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, мені дуже сумно з того приводу, що  ми говорили про що завгодно, тільки не довкола проблеми, яка справді  існує з виборами у місті Києві. І ця проблема надзвичайно потужна. І єдиний спосіб вирішити цю проблему – провести дострокові вибори міського голови  і Київської міської ради.  Коріння  цієї проблеми у тому, що  вибори Київської міської ради і міського голови позачергові відбулися у 2008 році. А у 2010 році Верховна Рада в частині обрання ради і голови  по всіх рівнях рад внесла зміни у Конституцію і визначила, що всі наступні чергові вибори  до   органів місцевого самоврядування  відбуватимуться в один день – в останню неділю жовтня  п'ятого року повноважень, тобто у 2014 році. І вийшла проблема у нас відповідно з Києвом, з Тернополем, оскільки у Перехідних положеннях до закону ми написали, що є винятки у цих двох  областях, оскільки там пізніше проводились вибори. Але вони проводились у місті Києві за старою конституційною моделлю, яка передбачала обрання голови на чотири роки, а рада  на п'ять. І якщо ми зараз не проведемо вибори дочасні, у нас треба наступного року   переобирати на чергових міського голову, а через рік обирати раду. А ще через  рік відбуватиметься ще раз повне переобрання  всієї вертикалі органів місцевого самоврядування – повний  абсурд. 

Єдиний  вихід з цієї ситуації,  дійсно,  піти на дострокові вибори  міського голови і міської ради  і ті, які будуть вибрані на позачергових, відповідно до закону і до Конституції повинні працювати  тільки  до чергових, тобто до жовтня  2014 року, а у жовтня 2014 року провести вже чергові вибори  по всій вертикалі органів самоврядування, оскільки не може бути такого абсурду, який склався  у цій ситуації в Україні, бо в іншому випадку  ми ніколи    не зведемо до ладу  вертикаль органів самоврядування і всі ті конституційні зміни, які були тут представлені як великі досягнення демократії, будуть звернені нанівець. Тому цю постанову треба підтримувати, або принаймні в цьому напрямку працювати. Якщо ми цього не зробимо, то наступного року будем мати проблему, через яку ми не зможем переступити і не будемо знати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії законопроекту за номером 9067 – проект Постанови призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови. Прошу визначатися.

 

11:40:36

За-92

Не включено до порядку денного.

Розглядаємо  питання про включення до порядку денного сесії проекту Постанови про відзначення 1160-ліття заснування Української державності. Реєстраційний номер законопроекту 9176. Доповідає  Лілія Григорович. Будь ласка.

 

11:41:20

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні народні депутати!  Я думаю, під час відзначення 20-ліття Незалежності України кожен з вас міг бачити на біг-бордах приблизно такий надпис: "Ми – молода держава!". І кожен з вас задумувався: "Та ж наче і тисячу років, і більше  тисячі років тут жили наші предки, наче тут була державність…" Тільки у ХХ столітті ми шість разів відновлювали нашу державність, п`ять разів – без успіху. Було Галицько-Волинське князівство, була Київська Русь, і кожен раз ми розуміли, що у нас унікальна древня історія, але, на превеликий жаль, нашій державі   тільки 20 років, бо ми не відновили нашу державність, а проголошували. З огляду на те, шановні друзі, я би хотіла звернутися до кожного з вас із таким закликом, якщо хтось бував у дитячому будинку-інтернаті і бачив щастя дитини, яка знаходить батьків, або яка знаходить свій рід. Це така гідність, це зовсім інша дитина, дитина, яка отримує свій рід, свій корінь – це зовсім інша дитина.

В святому письмі сказано, пізнайте правду і правда зробить нас вільними. Цілком зрозуміло, що, дійсно, ми – молодий парламент, молоде суспільство, молода держава, але все ж таки відновлена. Де нам шукати правду для того, щоб ми мали глибокий корінь, нашу гідність? Очевидно, у наших першоджерелах. З огляду на те, чи неправда є в тому, що понад тисячу років ми маємо хрещення? Правда. Чи не правда, що в Києво-Печерській Лаврі лежать мощі пресвятого Нестора, автора "Повісті временних літ"? Чи не правда, що в цій повісті, дійсно, є згадка, що 852 року руська спільнота робила похід на Візантію? Я навіть би сказала, що мій проект постанови…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, завершуйте.

 

ГРИГОРОВИЧ Л. Мій проект постанови спонукає до пошуку, бо Києву то тисячу п'ятсот років. З огляду на те, я сьогодні, шановні колеги, хочу вас всіх закликати до підтримки даного проекту постанови, тому що ми – древня потужна сильна держава, яка має колосальне минуле, а отже і колосальне майбутнє. Я дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Комітет розглядав, будь ласка, доповідачем визначили голову комітету Яворівського. Прошу.

 

11:44:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, БЮТ, Кіровоград.

Доповім вам позицію нашого комітету. Тут є у цій ідеї, у цій постанові є два аспекти, один, так би мовити, морально-етично-історичний. Бо, ясна річ, що кожен народ, кожна нація хоче знати свої початки, хоче знати свій вік, врешті-решт, знати свою історію, тобто сама ідея ця прекрасна,  і через це комітет і підтримав винести на розгляд цю постанову для того, щоб ми могли її обговорити і донести до нашого  українського суспільства, ну, якісь ті ідеї, ті наші погляди, які ж ось тут, у народних депутатів України.

Але є, звичайно, другий аспект. Ми направили, комітет, ми направили до Інституту історії, ми направили цю постанову для того, щоб мати об'єктивну якусь оцінку. І я мушу вам сказати про те, що, звичайно, Інститут історії, ну, м'яко скажу, ну, ставить під сумнів, скажімо, цю дату, як і сам факт, що це – результат наукової конференції на Рівненщині, в одному з найдревніших наших університетів, але як пише Буряк, заступник директора інституту, що це була ініціатива студентів, які хотіли якось приурочити, скажімо, цю дату до Євро-2012.

Через те я хочу подякувати від імені  комітету пані Лілі за те, що вона це питання поставила. Ми повинні нашу історію досліджувати, знати, але це, я переконаний, завдання не політиків, бо ми тут можемо нарубати дров, це завдання передусім істориків. Хай вони все вивчають, хай вони аргументують, а після цього передають документи політикам для того, щоб можна було прийняти відповідні документи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорювати будемо? Запишіться.

Александровська Алла, фракція комуністів. За нею –  Чорновіл.

 

11:46:12

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги, ну, я думаю, что всем понятно, что нормативным актом, законом нельзя устанавливать возраст государства. Для этого существуют совершенно другие процедуры. Тем более, вообще звучит даже оскорбительно для Украины, что кто-то хочет установить вот такую дату под Эвро-2012.

Ну, извините, футболистам, которые здесь будут, болельщикам футбольным, которые будут, я думаю, среди них мало людей переймаються проблемой истории Украины.

Достаточно много научных уже работ, которые подтверждают тот путь, который прошел народ, проживавший и живущий сегодня на этой территории. Поэтому не нужно нам принимать таких абсолютно исторически не обоснованных и даже смешных постановлений. И, извините, давайте заниматься своим делом, давайте писать законы, а не выдумывать историю на пустом месте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тарас Чорновіл. За ним – Кармазін.

 

11:47:20

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні колеги народні депутати! Перше, виходячи з попереднього виступу, я хочу відзначати, що ми не встановлюємо дату. Постанова іде про відзначення дуже конкретного наукового факту.

Річ в тому, що наука така – історіографія – визначає, що не залежно від того, коли виникало те чи інше місто, те чи інше державне формування, якщо немає чітких дат, то перша письмова згадка. Перша письмова згадка, яка чітко визначає дату, це елемент в "Повісті временних літ", де визначено саме цей рік, як присвоєння певне назви плюс рік, в який вже відбувся похід на Візантію.

Зрозуміло, що держава існувала і на багато раніше. Але в іншому випадку ми перетворимося на манілових чи на деяких наших псевдоісториків, які там починають розказувати, що Ісус Христос був українцем і Діва Марія галичанкою. Замість цього ліпше підійти так, як зробила авторка і як зробили ініціатори в Острозькій академії зі строгим підходом до науки. А наука дає: перша наша чітка згадка, яка прив’язує до наших земель письмові джерела, це є той рік, від якого відраховується дата. Це є, дійсно, подія, яка для нас значимо.

Давайте згадаємо, що наші сусіди до тих земель, які сьогодні є основою російської держави, приурочують так само на наступний рік згадку 1150-річчя, коли відбувся прихід варягів на Русь. У нас дата пов’язана з цими територіями, де створювалася Київська Русь, з Києвом. Тому зрозуміло, що вона має іншу основу, інші літописні дані. І нам потрібно виконати цю норму. Мені здається, що тут треба не шукати будь-яку політику, будь-що. Це є просто елементарна повага до себе як до держави. Це не встановлюються якісь там моменти національні тощо, ми як держава ті 1160 років функціонуємо в цивілізованому полі, в полі літописів, в полі друкованого писаного слова. Це є дуже важлива річ. Тому треба проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона", за ним буде Сухий. Будь ласка, Лілія Григорович.

 

11:49:44

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановні колеги! Даний проект постанови і обговорення –  це тест, тест для всього парламенту. Не має значення зліва чи справа працює у цьому парламенті депутат, він працює на цю країну. І приїжджаючи за кордон чи в Брюссель, чи де інде, як це приємно, коли я є громадянин і парламентар країни, яка має унікальну історію, а таки має.  Для одних історія починається з 1917 року, для інших ми відзначаємо ювілеї   міст і містечок з того часу, коли є про них згадка, чи про Львів, чи про Харків, чи про яке інше місто. 

У нас в Києво-Печерській лаврі лежать мощі Святого Нестора Літописця, який є автор цієї книги, а тепер про саму Острозьку конференцію. Не правда, що це  ініціатива студентів, і про  Євро (автор постанови –  я) з рештою, тут нічого не говорила, хоча звичайно було би круто. Але я скажу про інше, у цій Острозькій академії брали участь і професор Крайнєв Петро Михайлович, доктор історичних наук, і професор Трофимович, і це не є якась ініціатива студентів, з рештою, Нестор Літописець не студент, а "Повість временних літ", даруйте, не студентська робота. Підтримайте, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий.

 

11:51:02

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, знаючи не перший рік Лілю Степанівну, я взагалі пропонував не обговорювати це питання, тому що воно виходить абсолютно за рамки історичної науки. Шкода, що в залі відсутній академік Толочко, який би, напевно, в спокійній, виваженій манері пояснив би вам…

(Шум у залі)  Ви не укайте, бо ви далекі, ви його мізинця не варті, це людина з світовим іменем.

Лілія Степанівна, подумайте, що ви в своєму виступі сказали: Нестор Літописець говорив про похід руських на Візантію. Коли починається українська державність? З перших князів Аскольд і Дір? Що?, від чого ми повинні відштовхуватися?

І ще одне, я хочу підтримати Володимира Олександровича Яворівського, слухайте, ну не можна політикам торкатися таких справ, бо ми вже маємо таку дику ситуацію, коли Великий Київський Князь Володимир – це наш український хороший князь, а його син, Юрій Долгорукий – це поганий  проклятий москаль, який руйнував Київ, бо Київ руйнували не тільки Юрій Долгорукий, а й інші. Тому я пропоную припинити обговорення і поставити питання на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль, одна хвилина, "БЮТ".

 

11:52:14

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я погоджуюсь, що звичайно треба займатися політикам політикою, але тим не менше є речі, які пов’язані, історична наука пов’язана з політикою, як би ми цього не хотіли. І ініціативу вартувало б підтримати хоча б з того, що ще раз мова ведеться не про рік заснування державності, я б просто можливо назву постанови змінив. А відзначати літописну згадку і тоді вже звідси виходити, бо справді, ми якось стидаємось пишатися.

От нещодавно я дізнався, що виявляється, Україна святкує не 150 років української залізниці, а 150 років львівської залізниці. І на мої обґрунтування кажуть: "та це ж вам австріяки побудували", а наша істинна українська залізниця нам збудували її росіяни, і тому звичайно що це українське свято.

Коли мені розповідають по телебаченню, що найстаріший університет розташований у Харкові, при всій повазі, Політехніка, я перепрошую, у Харкові, звичайно, що найстаріший –  у Львові. І тут не потрібно за даних обставин ділити парламент, треба просто взяти і підтримати постанову, і спільно пишатися нашою історією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зарубінський, одна хвилина.

 

11:53:26

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Адам Іванович, шановні колеги, я хочу відштовхнутися від того, що Андрій Шкіль абсолютно правильно сказав, він підмітив. Мова ж не йде про заснування держави, мова йде про першу згадку, постанова називається "Про відзначення …ліття заснування української державності", це ж серйозні речі. Що ми, маємо приймати постанову лише для того, щоб хтось казав, що я оце проініціював, і це воно прийнято і так далі. Це серйозні справи. Правильно колеги казали, науковці мають цим займатися, це має бути серйозна дискусія. Якщо згадка, то згадка. Якщо заснування, то треба довести що це заснування і згадка є тотожними речами. Не можна написати гарну назву, як це сьогодні ми кілька разів бачили, а потім по телеефірам,  по шоу розповідати: що оце ж дивіться, я запропонувала чи запропонував, а вони гади це не прийняли.

Серйозніше треба ставитись до цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення  питання завершено.

Шановні колеги, будемо визначатись. Але мені дуже шкода, що студенти навіть такої поважної академії як Острозька збираються визначити те, що встановити дуже важко і підійшли до цього надзвичайно спрощено. Якщо ми з вами погодимося, що  нам тільки нашій державності буде в наступному році 1160, ми з вами зробимо досить і досить неправильний хід. Нам набагато більше.

Але я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 1160-ліття заснування Української державності (реєстраційний номер 9176). Прошу визначатись.

 

11:55:27

За-79

Постанова не підтримана.

І шановні колеги, дійсно, давайте ми не будемо збурювати там, де не треба установлювати дати, які суперечать істині.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного Постанови про відзначення 120-річчя з дня народження  Володимира Симиренка  (реєстраційний номер 9314). Доповідає – Яворівський, будь ласка.

 

11:56:05

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші виборці! Шановні колеги! Пропонується розглянути вам відзнаку 120-ліття видатного українського селекціонера, який уславив себе звичайно дивовижними сортами, які працюють й до сьогоднішнього дня, бо деякі "мічурінські" вже  давним-давно забуті, а "симиренківські" працюють й досі.

Я хотів би кілька слів сказати, маючи таку нагоду і маючи трибуну, про те, що взагалі вся ця родина Симиренків дивовижна. Його батько був неймовірно скромним чоловік,  хоч і багатим. І це був той чоловік, який, ризикуючи багато чим, дав гроші на видання "Кобзаря" Тараса Григоровича Шевченка і при чому навіть  попросив його: якщо можна, не став моє прізвище на обкладинці, я не хочу,   щоб моє прізвище було, скажімо, там  рекламувалося і тому подібне".  І очевидно саме в такій родині, в родині патріотичній,  на той час, це було навіть ризиковано,  і   виховався молодший син Володимир Симиренко.  Біографія його дивовижна, така як біографія взагалі його покоління, коли їхні долі дуже  часто просто "перекапущувались" Він і сидів  у в'язниці, куди його кидали НКВДисти, випускали,  потім садовили знову. Потім перекинули його і він працював  у Росії зовсім не в тій зоні кліматичній, у якій він звик працювати.

Через те,  звичайно, що найбільший його внесок і він себе обезсмертив,  незалежно від того, чи проголосуєте ви сьогодні, чи не проголосуєте. Але цей чоловік, Володимир Левкович Симиренко, обезсмертив себе  дивовижними сортами, Мліївська    станція до сьогоднішнього дня працює, продукує нові сорти.  Але ще раз хочу назвати,  що взагалі ці  селекційні речі, вони дуже не тривалі і таки дійсно кажуть,  що мічурінських сортів  на сьогоднішній день уже майже немає, вони всі вироджуються з часом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка. 

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. … симиренківські   працюють   до сьогоднішнього дня.

Перевірте себе, проголосуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я думаю, що ми дійсно проголосуємо. Чи є хтось, заперечує проти постанови?  Якщо заперечує, я дам слово. Якщо підтримує,  ну навіщо   будемо витрачати час? Шановні колеги, давайте не витрачати часу і  я думаю, що сесійна зала любить яблука.

Я ставлю на  голосування про включення  до порядку денного  сесії проекту Постанови про відзначення 120-річчя  з дня народження Володимира Симиренка (реєстраційний номер 9314). Прошу голосувати.

 

11:59:22

За-330

Дякую, Юрій Анатолійович, за допомогу.

Так, оголошується перерва до 12 години

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А воно буде за скороченою, бо включене до порядку дня. Це Регламент визначає, що за скороченою.

Так, продовжуємо розгляд питань з розділу "Про включення до порядку денного сесії". Розглядаємо питання - проект Постанови про збільшення заробітних плат працівникам установ, закладів та організацій бюджетної сфери (реєстраційний номер 9167). Про включення до порядку денного. Автор ініціативи –  В'ячеслав Кириленко, будь ласка.

 

12:30:40

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну".

Шановні колеги, шановні виборці, я вношу проект постанови, який повинен навести лад у виплаті зарплат бюджетникам, оскільки уряд свідомо занижу ці заробітні плати і спотворює Єдину тарифну сітку.

11 травня уряд Азарова ухвалив постанову №524, нею тарифна ставка працівника першого розряду занижена. Станом на 1 жовтня це 660 гривень, але встановлені доплати, щоби перший тарифний розряд не був менше ніж мінімальна заробітна плата. Але доплати ці встановлені абсолютно довільно і таким чином, щоб спотворити Єдину тарифну сітку. Простіше кажучи, там де треба виплачувати півтори тисячі гривень, виплачують 990 і так далі вниз по всіх 25 розрядах тарифної сітки.

Ось, наприклад, по другому тарифному розряду в зв'язку з таким спотворенням недооплата, наприклад, людина, яка працює апаратником хімічного чищення спецодягу – 84 гривні на місяць. Далі 10 розряд Єдиної тарифної сітки – учитель другої категорії, медсестра вищої категорії – в місяць недоплата 592 гривні. Учитель першої категорії – 640 гривень в місяці недоплати із-за такої постанови уряду. Старший викладач, наприклад, у місяць – 975 гривень недоплати. Наприклад, доцент університету – 1112 гривень уже недоплати щомісяця і так далі і тому подібне. Шкала ця від 84 гривні недоплата на місяць по першому розряду до 1466 гривень недоплата по 25 розряду.

Таким чином у людей просто крадуть їхні гроші.

Моя вимога – визнати незадовільною роботу уряду щодо оплати праці працівників установ, закладів і організацій бюджетної сфери і скасувати постанову номер 524 уряду рішенням Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет не розглядав. Якщо є бажаючі, розглядали? Зараз, подивимося. Будь ласка, тут Хара. Прошу.

 

12:33:24

МАРУЩЕНКО В.С.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Комітет з питань соціальної політики та праці 2 листопада цього на своєму засіданні розглянув проект зазначеної постанови. І як вже зазначав Анатолій, В’ячеслав Анатолійович, там є два головних аспекти.

Перший аспект. Визнати незадовільною роботу Кабінету Міністрів України щодо оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери.

І другий аспект. Встановити тарифну ставку робітника першого розряду у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати. Саме цього вимагає стаття Закону України про оплату праці.

На думку автора, прийняття даного проекту постанови дозволить створити передумови для підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери і частково сприятиме вирішенню проблеми бідності серед працюючих громадян. А також захистить їх право на оплату праці у тому розмірі, який вже передбачений статтею 6 Закону України про оплату праці.

Органи державної виконавчої влади виказали низку зауважень до зазначеного проекту постанови. Спільний представницький орган сторони роботодавців вбачає, що документ є популістським та потребує додаткових видатків з державного бюджету.

Спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та профоб’єднань підтримує зазначений проект постанови. На комітеті при розгляді даного проекту постанови не було прийнято ніякого рішення. Тому що голоси розділилися 50 на 50. Тому і пропонується, щоб зал визначив долю даної постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будемо обговорювати? Прошу записатись. Так, будь ласка, Ганущак, "БЮТ".

 

12:35:01

ГАНУЩАК Ю.І.

Прошу передати Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка, Андрій Павловський.

 

12:35:06

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Дякую Ганущаку. Андрій Павловський, фракція "Тимошенко – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, це дуже важлива постанова, тому що уряд Азарова грубо порушує діючий Закон "Про оплату праці" статтю 6. В результаті чого 4 мільйона бюджетників недоотримують, їх обкрадають, починаючи з першого тарифного розряду, на 300 гривень і далі за кваліфікацією ще більше. Наприклад, кваліфіковані лікарі, вчителі, із-за того, що уряд не виконує Закон "Про оплату праці", недоотримують, їм не доплачують по 600-700 гривень. А викладачі вищих навчальних закладів недоотримують по тисячу і більше гривень. Тобто уряд фактично залазить в карман кожному, з 4 мільйонів, бюджетнику, недоплачуючи, в наш складний час, в час підвищення суттєвого цін і тарифів, суттєвої суми. Тому постанова і на те і направлена, щоби примусити уряд нарешті, владу Януковича, виконувати вже діюче законодавство щодо оплати праці наших знедолених бюджетників.

І хотів би сказати, яке це блюзнірство казати, що це популістський закон, що це популістська постанова. Та ні, друзі, постанова пропонує всього лиш, всього-на-всього, виконувати діючий Закон "Про оплату праці". І тому ми наполягаємо, фракція "Батьківщина", щоб ця постанова була проголосована, а робота уряду Азарова, уряду олігархів, була визнана незадовільною з точки зору оплати праці наших бідних бюджетників: вчителів, лікарів і інших. Тому, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина" підтримує зазначену постанову, треба нарешті підняти зарплату нашим бюджетникам, щоб вони більш-менш гідно могли прожити в складні часи Януковича. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кендзьор. Кендзьор?

 

12:37:12

КЕНДЗЬОР Я.М.

Будьте ласкаві, слово Кириленку.

 

12:37:29

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну!".

Є два моменти, шановні колеги і шановні виборці! Перше. Спотворення діючої Єдиної тарифної сітки, коли завдяки маніпуляціям навколо  неї люди недоотримують належну їм заробітну плату.

І другий момент. Невиконання 6 статті Закону України "Про оплату праці", у якій чітко сказано, що  тарифна ставка працівника I розряду повинна бути у розмірі вищому, ніж розмір мінімальної заробітної плати у країні – це другий момент, який не виконується.

Профспілки мене підтримали, спасибі, причому всі: і провладні, і опозиційні, а  роботодавці, звичайно, не будуть підтримувати,  бо вони хочуть здебільше на найманій робочій силі, на трудящих, на наших батьках, на наших дітях економити.

От дивіться, до чого  вони цю політику довели, останні дані статистичні. На сьогоднішній день  23 відсотка сімей, де всі члени в сім'ї працюють, перебувають за межею бідності, всі працюють. Майже чверть громадян, працюючи на роботі, перебувають за межею бідності. А якщо працює лише одна людина в сім'ї, дуже часто таке відбувається,  37 відсотків   перебувають при цьому за межею бідності. Чому таке? Тому що  політика дешевої робочої сили  і перебування  заробітної плати в тіні.

Тепер далі дивимося. Середня зарплата – 2 тисячі 700 зараз по країні. Середня зарплата – 2 тисячі 100, медика – тисячу 700. Тобто бюджетна сфера  із-за цих спотворень  від уряду Азарова недоотримує, а їх більше заробити немає де. Учитель не піде працювати  ще на базар підпрацьовувати так само, як і медик. Проблема? Проблема. Треба її розв'язувати? Потрібно. Відмахнутися можна, але   це недержавницький і антинародний підхід.

І довели до того Україну, що вже третій місце ми посідаємо  за кількістю заявок на отримання грін-карти    на роботу у Сполучені Штати, наприклад. Я не кажу вже про тих, хто бажає виїхати  у ближні країни, вже на третьому місті у світі  на цьому показнику ми перебуваємо.

Тому проблему оплати праці треба вирішувати. І постанову мою, якщо ви відповідальна влада, проголосуйте і відчитайтеся потім своєму Президенту. Оце буде підхід. Дякую за увагу. 

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорюємо  це пиатння. Цибенко Петро Степанович, фракція  комуністів, будь ласка. За ним Ярослав Сухий буде виступати.

 

12:39:39

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановні колеги, шановні громадяни України! Для фракції Компартії України не стояло і не стоїть питання,  чи підтримувати проект постанови, чи будь-який законопроект, який стосується  підвищення  заробітної плати  працівників бюджетної сфери.

Ми постійно законопроекти цієї тематики, цієї  проблематики підтримуємо. Більше того, неодноразово фракція, зокрема її лідер Петро Миколайович Симоненко,  Катерина Семенівна Самойлик   неодноразово виступали з проектами законів, постанов щодо цього питання, тобто немає питання щодо підтримки цього законопроекту. Більше того. я хочу послатися, оскільки сьогодні частіше йшло посилання на Закон "Про оплату праці", я хочу послатися ще на інший законодавчий акт, зокрема, на Закон "Про освіту", на Закон "Про охорону здоров`я", де передбачається, що заробітна плата працівників цієї сфери має бути не нижче середньої  в промисловості. Сьогодні вона далеко від цього. А коли мова йде про працівників  вищої школи, то мова йде про подвійну середню  в промисловості, тобто  мова йде про те, що запас міцності у нас досить великий і тому є всі потреби і можливості щодо вирішення цього питання. Я абсолютно переконаний, що люди, які працюють в цій сфері, приречені  отримувати від держави належне державне утримання.

Але не можу утриматися і від ще одного застереження, про я хотів би сьогодні сказати.  Шановний  автор вказаної постанови, яку ми, я ще раз підкреслюю, підтримаємо, був свого часу і міністром соціальної політики, і віце-прем`єром з гуманітарної сфери, і, на превеликий жаль, ці питання тоді не вирішував. Сьогодні він вирішив вийти з такою ініціативою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сухий Ярослав Михайлович, будь ласка.

 

12:41:59

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги!  Я ніколи не був прихильником  в обговоренні… чи дискусії навколо питань  соціальної політики, опиратися на принципи морального права, тому я відверто скажу. В'ячеслав Анатолійович, не буду я тут нагадувати хто коли був віце-прем'єр-міністром, скажу те, про що ви  можете підтвердити сьогодні однозначно. Всі уряди, скільки я в парламенті і скільки я без парламенту, всі уряди свідомо, по необхідності чи без необхідності, занижували ці показники. Але я вас особисто прошу, ви ж все-таки маєте великий досвід роботи в нашому комітеті, не треба  плутати принципи визначення ЄТС, єдиної тарифної сітки, і тарифного розряду.

 Шановні колеги, в чому ми маємо проблему? В Україні занижена вартість національної робочої сили. Я пам'ятаю законопроект, який вносила фракція Народної партії про те, щоб збільшити, механічно зробити не можна. Чому населення України отримує маленьку зарплату? Чому ми маємо бідність серед працюючих? Та тому що умовні одиниці затрат, умовні одиниці затрат сьогодні домінують, енергоносії – приблизно процентів 60, процент банківського кредиту шалений, не підйомний, податки, амортизаційні відрахування, і на зарплату в цій умовній одиниці затрат залишається дуже мало, ну, в цифрах це в два рази менше, ніж було на 1991 рік. Звідки візьметься зарплата у промисловості? А звідти не візьметься зарплата у бюджетній сфері. Тому ми повинні об'єднати всі спільні зусилля з тим, аби подолати цю ганебну концепцію дешевої вартості національної робочої сили і міняти статистику.

І останнє, я вас дуже прошу зарплата на місцях, сьогодні по "Інтеру" була передача про те, що там асигнування на охорону здоров'я закінчилися. Чому? Та це місцеві податки. Ну, я на комітеті намагався розмовляти на цю тему, це місцеві збори, місцеві податки. Тоді потрібно допомога з бюджету, на міжбюджетному трансферті. Коли… тоді виявляється так, збільшимо мінімальну зарплату в бюджеті…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СУХИЙ Я.М. …….,  лікуйтеся, вам поможе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Ярослав Михайлович.

 

СУХИЙ Я.М. Не треба на мене кричати. Місцеві збори і податки складають основну частину зарплат бюджетників на місцях. Тому, піднімаючи цю зарплату, ми повинні автоматично піднімати і податки на місцях. Цього зробити неможливо, тому я думаю на сьогоднішній день цю постанову можна відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будемо визначатися.

Ставлю на голосування до включення до порядку денного проект Постанови про збільшення заробітних плат працівникам установ, закладів та організацій бюджетної сфери. Законопроект В'ячеслава Кириленка. Прошу визначатися.

 

12:45:01

За-116

Законопроект, точніше, постанова не включена до порядку денного.

Шановні колеги, у нас залишилася одна постанова із категорії питань, що включаєються до порядку денного – це проект Постанови про деякі заходи щодо запобігання збиранню надлишкової  інформації суб'єктами первинного фінансового моніторингу. Доповідач – народний депутат Королевська Наталія Юріївна. Немає її, так? Відповідальний від комітету Хомутиннік Віталій Юрійович. Є.. Я зрозумів…

Каракай, будь ласка, Юрій Каракай від комітету висловить позицію стосовно даного проекту постанови. Будь ласка.

 

12:45:47

КАРАКАЙ Ю.В.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги! На жаль, зазначений проект Постанови не був розглянутий на засіданні комітету, бо він був зареєстрований тільки 25 жовтня цього року. Проте, він був розглянутий на засіданні профільного підкомітету.

Думка підкомітету, до засідання якого залучалися незалежні експерти, представники Нацбанку, дійсно, проблема частково існує та, яка піднімається. Проте, Національний банк 11.11 цього року видав роз'яснення комерційним банкам з питань здійснення правил ідентифікації клієнтів банків. Ну, говорячи простою мовою, чого торкається проект Ковалевської? Що банки не повинні з клієнтів,  особливо по зарплатним карточкам, вимагати якусь дуже розширену інформацію про наявність майна, політичне членство чи наявність наукового ступеню.

Національний банк відповідне роз'яснення з цього приводу дав, яке нормальне, яке говорить про те, що на думку Національного банку таку інформацію у таких випадках немає сенсу від клієнтів запитувати.

Що торкається чисто законотворчої техніки зазначеного проекту постанова. Ну, шановна пані Королевська може не доручати через проект постанови Комітету з питань фінансів розробити відповідне законодавче вирішення цього питання. Вона може розробити відповідний проект закону і сама його внести на розгляд Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, є потреба обговорити дану постанову? Прошу записатися. За короткою процедурою ми здійснюємо цю процедуру.

Будь ласка, хто у нас зголосився. Стойко передає Аржевітіну Станіславу. Будь ласка. За ним буде виступати Тищенко.

 

12:48:09

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, я думаю, що це не мала проблема, все ж таки доволі таки велика проблема в частині того, що сьогодні вимагається дуже багато зайвої інформації від клієнтів.

До мене тільки в цьому залі підійшло, напевно, два або три десятки депутатів, які показували анкету, яку повинні сьогодні заповнювати клієнти для банківських установ. Я думаю, що це не є бажання банківських установ вимагати від клієнтів таку суцільну інформацію. Тому ця проблема, звичайно, існує.

І з того часу, коли ми з вами прийняли дуже складний законопроект, це про запобігання та протидію легалізації, відмиванню брудних коштів, пригадуєте, це закон, як ми обізвали, "стучать" банкам на своїх клієнтів. Але так вимагали міжнародні організації. Потім всі фінансові регулятори, особливо Національний банк, Держфінмоніторинг, Податкова інспекція, я вже не кажу про спеціальні підрозділи МВС, СБУ, прокуратури, судів почали народжувати свої підзаконні акти, які почали вимагати додаткову інформацію, посилаючись на цей закон. І тому проблема приведення у відповідність до цього закону у фінмоніторингів, особливо Національного банку, вона існує.

Тому Королевська дуже правильно ставить проблему про те, що Національний банк повинен привести у відповідність. І я б ще додав, у цьому першому пункті потрібно написати обов’язково і ще і скоротити кількість документів, які вимагаються, і та інформація, яка надається. Тобто привести і скоротити.

Звичайно, другий пункт постанова, це слушно було сказано попередником, який виступав від імені комітету, що це завдання  кожного депутата, а не комітету. Комітет визначився, коли я приймав Закон про запобігання та протидію фінансовому моніторингу. Сьогодні, дійсно, банківська система перенавантажена державними функціями. Банківські установи сьогодні є валютним контролером країни, валютним контролером країни. Сьогодні  банківська система є контролером фінансового моніторингу і вимушена видавати перелік документів податковим і багато, багато інших, все це створює конфліктність в банківській системі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тищенко Олег Іванович.

 

12:50:21

ТИЩЕНКО О.І.

Прошу передати слово Одарченку Юрію Віталійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Одарченко, з місця, я зрозумів, будь ласка.

 

12:50:27

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Ви бачили ті анкети, які сьогодні дають заповнювати всім, хто є клієнтами банків? Подивіться там розглядається не тільки питання наявності майна чи якісь адреси, біографічні дані, там навіть дійшло до того, що клієнт банку, який відкриває рахунок чи працює з цим банком мусить вказати з якими політичними лідерами він співпрацює. От уявіть до чого ми дожилися сьогодні, в наш час, коли клієнт банку мусить підтверджувати якусь свою політичну лояльність даними у відповідних анкетах. Куди це ми рухаємося? Це взагалі свідчення того, що кожну людину намагаються в Україні залякати, зробити з неї такого слухняного раба і надалі маніпулювати ним як потрібно. 

Натомість ми бачимо, що у нас немає жодних інструментів, які б контролювали виток грошей в офшорні зони і взагалі сформували, дали можливість сьогодні гроші, які зароблені в Україні, використовувати на благо українців. Там гроші витікають, Україна втрачає серйозний ресурс, ми бачимо цифри до 30 мільярдів доларів. Тут ми рядових громадян, які відкривають заробітні проекти, з заробітної плати відкривають рахунки в банках, їх змушують казати, з якими політичними партіями вони співпрацюють, бо вони потім не будуть можливості отримувати заробітну плату.

Шановні колеги, я закликаю всіх проголосувати за дану постанову вона дуже потрібна і актуальна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До слова запрошую Гордієнка Сергія Володимировича, фракція комуністів.

 

12:52:23

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Я вийшов на цю трибуну, бо до мене зателефонували і написали жителі Полтавської області, які обурені також фактами збирання окремих інформаційних даних, а це паспортних даних, на громадян України. Що робиться? А це те, що деякі народні депутати, які представляють так звані "тушки", вирішили вже йти по мажоритарних округах на виборах. Утворили громадське об'єднання і сьогодні розсилають громадянам України запрошення, що вони їх запрошують, буде працювати виїзна саме приймальня, приїдуть машини, які привезуть зерно і інші саме продукти, і вони будуть роздавати ці пайки. Пайки роздаються, один кілограм гречки, один кілограм макаронів, один кілограм цукру, одна бутила олії, банка консерви і плакат або календар того чи іншого майбутнього кандидата. І в цьому запрошенні, яке на дуже красивому аркуші, з дуже красивими портретами тих чи інших кандидатів, вказується, що "шановна бабо Маню, прийди ж обов’язково, тільки ж не забудься з собою паспорт взяти". Так от ці бабусі-полтавчанки з Оржицького, Лубенського і інших районів питають, якщо ці люди вирощували цю гречку, а ми не бачимо їх щоб вони керували агрофірмами і сьогодні роздають, чого вони над нами плюндрують, бо вони його не виростили, а те що вирощено руками нашими і наших дітей, нам же роздають. Так навіщо їм цей паспорт? Напевно вони хочуть, коли буде продаватися земля чи на інших моментах, використати наші паспортні дані. І чому вони нас так не люблять? Бо ті, про кого я кажу, хто це робить, вони проголосували за підняття пенсійного віку, за пенсійну реформу, вони проголосували в першому читанні за те, щоб зліквідувати пільги чорнобильців. А це роблять як би подачку у виді того кілограму цукру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Завершуйте, будь ласка.

 

ГОРДІЄНКО С.В. Полтавчани категорично проти збору такої інформації, а Компартія буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, з інших фракцій ніхто не  наполягає на хвилині?

Тоді я ставлю на голосування до включення до порядку денного проекту Постанови про деякі заходи щодо запобігання збиранню надлишкової інформації суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Законопроект Наталі Королевської. Прошу голосувати.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

12:55:18

За-108

ГОЛОВУЮЧИЙ. Проект не включено.

Із розділом, пов’язаним у нас з приводу  включення до порядку денного, ми завершили. Тепер переходимо до розгляду конкретно питань порядку денного, які вже включені до порядку денного, і ми  маємо можливість їх розглядати.

Розглядаємо проект Постанови про недопущення упередженого та вибіркового правосуддя при розгляді кримінальних справ відносно Луценка та Тимошенко (8733).  Не буде заперечень, якщо  за скороченою процедурою? Ні. Прошу голосувати.

 

12:56:08

За-215

Підтримана пропозиція.

Доповідає Арсеній Петрович Яценюк. Підготуватися Колексніченку Вадиму.

 

12:56:19

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний народ України! Я хотів би виголосити з цієї трибуни законопроект, який знищує Україну як  самостійну державу,  ту позицію, яка сьогодні найбільш резонансною для України,   українців, для Європейського Союзу  і для двох просто людей –  це прем’єр-міністр колишній Тимошенко Юля Володимирівна і колишній міністр внутрішніх справ Луценко Юрій Віталійович.

Я не буду зараз казати про те, що це  політичні переслідування. Це знають всі. Не буду ще раз підкреслювати про те, що таким чином Президент і влада бореться з своїми політичними опонентами і що те, що Тимошенко і Луценко запроторили за грати,  це не що інше як страх: страх перед людьми, страх перед політичними  опонентами і бажання знищити   політичних опонентів.

Але сьогодні скажу про те,  що це вже не політичні розслідування, це фізичне знищення. Те, що відбувається  персонально з цими двома людьми, які так колись обіймали високі посади в цій країні, щось робили правильно, щось робили неправильно. Але жоден з них нікого не вбив, жоден з них нікого не замовив, жоден з них  не займався грабежем і розбоєм, жоден з них не має крові на своїх руках.    Жоден з них, якщо й робив помилки, то робив ці помилки в силу того, що люди всі роблять  помилки.   

Але ви знищуєте їх фізично!  Ви знищуєте Тимошенко, яка 12 днів не може піднятися. Вона не  може піднятися по тій простій причині,  що ви навіть не допускаєте лікарів до неї, не даєте можливості щоб її відвезли і просто перевірили в якому стані ця людина, ця жінка, в кінці-кінців.

Ви знищуєте  Луценка і знаєте про те,  що він має цілу низку захворювань…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. … випустіть Тимошенко і Луценка, проводьте суд, не бійтеся,  що ці люди будуть на свободі. Ви все-рівно не знищите їх ні фізично, ні політично. Подолайте страх і боріться як політики, а не як злодії і бандити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від комітету –  голова підкомітету  Комітету з питань  правосуддя  Вадим Колесніченко.

 

12:58:58

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Шановний народ України, мені важко коментувати заяву попереднього доповідача, який заявив, що  пропонує законопроект, який знищує Україну. Офіційно заявляю,  ні йому, ні опозиції не вдасться знищити Україну, ми їм в цьому завадимо.

Що стосується проекту постанови, який був  внесений, то ним пропонується заслухати на  пленарному засіданні Верховної Ради звіти представників  одного з учасників судового процесу. І голови вищестоящого  суду, який не є учасником  судових процесів,  і не має процесуального статусу. І взагалі щодо цього законопроекту, можна багато  що казати, але Законом України  "Про судоустрій суддів" саме гарантовано кожному право на судовий захист його    прав і свобод та законних інтересів. Забезпечення здійснення цього права доручено судам першої інстанції, апеляційної, касаційної, Верховного Суду України.

Конституція України категорично зазначає, правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, а не Верховною Радою. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншим органам чи посадовим особам не допускається. Так само Кримінальним кодексом України встановлено, що правосуддя в кримінальним справах здійснюється тільки судом.

Стосовно права народних депутатів на отримання інформації з приводу розгляду конкретних справу, учасниками яких не є народні депутати, ані Верховна Рада, згідно з Законом України "Про судоустрій" подібні звернення судом не розглядаються, якщо інше не передбачено законодавством.

Разом з тим, Конституційним Судом України роз'яснено, що незалежність суддів забезпечується, зокрема, забороню будь-якого впливу на суддів, не допускається зниження рівня гарантій незалежності і не доторкання суддів. Заборона щодо суддів будь-якої незалежної від форми їх прояву з боку державних органів, установ тиску чи перевірок.

Нарешті, за наявною інформацією станом на даний час судовий розгляд кримінальної справи відносно Луценка судом не завершений. Щодо Тимошенко, вона і Луценко не здійснювали оскарження і перевірку законності та обгрунтваності цих рішень у апеляційному і касаційному порядку. Відсутня можливість звернення за роз'ясненням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В. ... ще не використана ця можливість, яка гарантована Конституцією і правосуддям. Здійснення цих та інших гарантій є виключною компетенцією судової влади, яка по Конституції є законом відділеною від законодавчої.

Таким чином, змістовні положення і  загальна концепція проекту, в разі її прийняття, становитиме втручання органу законодавчої влади  у дії суддів при здійснення ними правосуддя. Спробу органу законодавчої влади привласнити функції компетентного органу судової влади і в такий спосіб вплинути на зміст судових рішень в конкретних справах, піддати сумніву обов'язковість і ускладнити виконання і вказаних судових рішень на території України.

Комітет, враховуючи викладене, пропонує відхилити цей законопроект  як не конституційний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, записуємося на виступи, якщо є бажаючі. Будь ласка, Шустік, фракція "БЮТ". За нею –  В'ячеслав Кириленко.

 

13:02:23

ШУСТІК О.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні теле- і радіослухачі, Партії регіонів справді дуже складно коментувати цю постанову, тому що своєю псевдосудовою реформою 7 липня минулого року вони просто знищили незалежну судову гілку влади.

Партія "Батьківщина, "БЮТ" безперечно буде підтримувати названу постанову. Вже 104 дні Юлія Тимошенко незаконно утримується в СІЗО. Юрій Луценко перебуває за гратами, так само незаконно, вже 326 днів. Вдумайтесь в ці цифри. Сьогодні в тюрмі знаходиться Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, а завтра будь-хто з громадян України.

Якщо таке беззаконня можна творити з політичними діячами, з лідерами опозиції, що чекати простим громадянам України? Чорні воронки, СІЗО, тюрма – такі вони, сучасні методи боротьби з інакодумцями. Оскаженіле бажання розчавити свого головного опонента перетворило діючих можновладців в політичних катів. Принцип законності сьогодні поступився принципу беззаконня.

Ще не завершили одну сфальшовану справу проти Тимошенко, взялися за другу. Витягли з архіву справу 1996 року, закриту Верховним Судом за відсутністю складу злочину, вдумайтесь в це. Проте чинні прокурори в своїй діяльності сьогодні керуються специфічним понятійним правом, яке не має нічого спільного із законом. І вони так поспішають, що сьогодні допитують Юлію Тимошенко прямо в камері, прямо на ліжку, оскільки вона не може пересуватися. І доступ слідчим у камеру – це прецедент. Їм надають сьогодні зелене світло, натомість адвокатів і родичів просто не допускають. І все це схвалюють псевдолікарі, які давали клятву Гіппократа.

Вчорашній парламентський день довів голосуванням Партії регіонів і більшості, що репресії в Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ШУСТІК О.Ю. За іронією долі, вчора ж було оприлюднено документ юридичного моніторингу України під номером 3 Гельсінського комітету захисту прав людини, в якому однозначно написано, що є серйозні підозри в політичних мотивах у справах Тимошенко.

Дякую за увагу. Прошу підтримати постанову Арсенія Яценюка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В’ячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:05:03

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, партія "За Україну!" Шановні виборці! От вчора парламент розглядав законопроект про гуманізацію кримінального законодавства. І в цей же момент у Лук’янівському СІЗО в столиці України, місті Києві, відбувалися речі абсолютно аморальні і антигуманні.

От парламент розглядає гуманізацію. Прекрасне, чудове слово. А в цей час дочка Юлії Тимошенко Євгенія до неї на побачення потрапити не може. В цей час Сергій Власенко, адвокат Юлії Тимошенко, на побачення потрапити не може. В цей час уже лежача хвора в СІЗО Юлія Тимошенко дає, змушена давати свідчення черговим слідчим по черговій сфабрикованій кримінальній справі. Оце така гуманізація в Україні. Перед всім світом. Яка, зрозуміло, що лише напружує стосунки між владою і народом. І лише прискорює політичний кінець цієї влади.

У цей час, коли парламент розглядає дегуманізацію так звану, Луценко вкотре стає погано, вже втретє, у Печерському суді. Бо над ним там відбувається судилище. Втретє йому викликають швидку допомогу прямо в зал судових засідань. Лікарі приходять, дають йому якісь каплі, роблять йому уколи і кажуть пошепки на вушко всім, хто там присутній, кому можуть це сказати, що треба терміново госпіталізовувати в цивільну лікарню Юрія Луценка. Знає про це влада чи не знає? Знає! Є підтвердження від лікарів? Є! Чому не робить? Вбиває фізично лідерів опозиції. Ну, то тоді і майбутнє такої влади є більш, ніж сумнівним.

З огляду на це, треба підтримати внесену постанову. Оскільки і Тимошенко, і Луценко, який під слідством, а Тимошенко, її адвокати подали апеляцію, засуджені несправедливо, винятково з політичних міркувань і потребують негайного звільнення, з тим, щоб відновити свою роботу на благо народу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, інші фракції не наполягають. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування Постанову про недопущення упередженого та вибіркового правосуддя при розгляді кримінальних справ відносно Луценка та Тимошенко (реєстраційний номер 8733). Прошу визначатись.

 

13:07:46

За-77

Не підтримано.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 1, "БЮТ" – 65, "Наша Україна" – 8, комуністів, "Реформи", Народної Партії – не голосували, позафракційні – 3.

Постанова відхилена.

Розглядаємо питання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо зниження ставок єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців (реєстраційний номер 8529). Є пропозиція за скороченою процедурою.

 

13:08:37

За-212

Шановні колеги! Тут є лист Королевської, що вона сьогодні не може доповідати, правда не сказано, чому не може доповідати.

Я ставлю на вирішення сесійної зали. Хто за те, щоб розглядати законопроекти…, не розглядати законопроектів у зв'язку з тим, що Королевська просить їх перенести, прошу визначатись.

Вибачте, зніміть голосування. Ви слухаєте, що я говорю? Я ставлю на голосування пропозицію… (Шум у залі) Я ще раз повторюю, не махайте руками. Я ставлю на голосування пропозицію…(Шум у залі) Я ставлю на голосування пропозицію, хто за те, щоб підтримати звернення Королевської  про перенесення розгляду її питань. Прошу визначатись.

 

13:09:55

За-40

Не підтримана, значить будемо розглядати.

Автора законопроекту з невідомих причин немає. Від комітету, будь ласка, Ярослав Сухий.  Є пропозиція за скороченою процедурою розглянути законопроект. Прошу проголосувати.

 

13:10:25

За-222

Підтримано.

Будь ласка, Ярослав Сухий від комітету.

 

13:10:34

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, роками бізнес великий, бізнес середній і  бізнес малий,  особливо після введення загальнообов'язкового державного соціального пенсійного страхування  вимагав  запровадження єдиного  внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

08.07.2010 року такий закон з вами ми прийняли, він так і називається "Про збір та облік єдиного внеску  на загальнообов'язкового державного соціального  страхування". Цілком зрозуміло, що такий складний законопроект і такі складні  суспільні соціально-трудові   відносини  будуть вимагати і будуть продовжувати вимагати, і вимагають зараз  внесення  змін та доповнень до цього законопроекту.

Законопроектом колеги Королевської  пропонується  вдвічі зменшити розмір  єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  для фізичних осіб (підприємців), у тому числі, які обрали спрощену систему оподаткування та членів сімей цих осіб, які беруть участь у  провадження ними підприємницької діяльності.

Простіше кажучи, цей закон виглядає  у вигляді порівняльної таблиці, де одні  цифри міняються на інші цифри вдвічі менші.  На    думку суб'єкта законодавчої ініціативи, це дасть змогу  зменшити фінансове навантаження у вигляді єдиного  внеску на підприємців та самозайнятих осіб.

Перше. Я не буду говорити про те, що Міністерство фінансів України вважає, що цей законопроект буде потребувати з бюджету 2,5 мільярди гривень. Ви знаєте прекрасно, будь-який соціальний законопроект… на будь-який соціальний законопроект  у Міністерстві фінансів завжди напоготові цифра-страшилка: 2 мільярди, 30 мільярдів. Справа не в тому.

Справа в тому, що зниження єдиного внеску  за умови визначення… за відсутності умов визначення джерел компенсації солідарної системи і вирішення питання про врахування періодів роботи цих осіб до страхового стажу призведе до величезної проблеми. Ця проблема виглядає слідуючим чином: вдвічі зменшені страхові внески, отже вдвічі має бути збільшений вік. Таким чином,  для набуття права на отримання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

СУХИЙ Я.М. Для набуття права на отримання мінімальної пенсії за віком зазначені особи  змушені будуть сплачувати пенсійні внески протягом періодів вдвічі більші, ніж передбачає законодавство,  тобто жінки замість 20 років мають сплачувати внески 40 років, а чоловіки  замість 25 – 50 років. З таких хороших намірів виходить негатив. Тому комітет відхиляє… рекомендує відхилити цей законопроект і спільний представницький орган його не підтримує, і ні Міністерство праці, ні Міністерство фінансів, ні інші урядові структури цей законопроект не підтримують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємося на виступи. Стоян, будь ласка, Олександр. Павловський наступний.

 

13:13:37

СТОЯН О.М.

Я безумовно записався для того, щоб сказати: питання треба вирішувати малого, середнього бізнесу. Треба якось їх активізувати, стимулювати. Але дивіться що у нас виходить.

Ви пригадуєте, свого часу з подачі певного прем`єра скасували відрахування  внесків до соціальних фондів шахтарів. І ми получили велику дірку. В результаті тієї бюджетної дірки ми не могли сплачувати вчасно лікарняні, на поховання, інші соціальні виплати. А зараз єдиний соціальний внесок він передбачає, хочу нагадати, чотири види виплати: це Пенсійний фонд, це тимчасова непрацездатність, це безробіття і таке інше. Якщо піти назустріч тому, що пропонує Королевська, це означає, що фактично ті, хто зайнявся підприємницькою діяльністю, не будуть платити  внесків ні до якого фонду. В мене питання: а чому лікарі повинні платити за них? А чому вчителі повинні платити, шахтарі і багато людей працюючих, які працюють і за рахунок внесків до соціальних фондів забезпечують собі пенсії в майбутньому? Питання допомоги при народженні дитини, питання лікування і таке інше, тобто ми не можемо вибірково ставитися тільки тому, що це малий бізнес або середній бізнес. Тут треба інше робити, те, що ми робили і раніше, це система, скажімо, ну, оподаткування дещо інша, щоби не перегрузити цих людей, які займаються бізнесом.  А що стосується наповнення соціальних фондів, то тут повинні бути рівні для всіх умови. Тому що, якщо не наповнювати їх за рахунок цих відрахувань, які мають бізнесмени, середній бізнес, то це буде, як сказав правильно колега Сухий, збільшення або страхового стажу, пенсійного стажу, а це робити не можна.

Тому цей законопроект хоча і має добрі наміри, але він фінансово не підкріплений і його не можна приймати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський…

 

13:15:30

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні співвітчизники, шановні колеги! Ну, якщо це добрий законопроект і має добрі наміри, то його треба підтримувати, бо завжди у влади на соціальні речі, як кажуть колеги з Партії регіонів, грошей нема.

З іншого боку подивіться, що він пропонує, встановити що фізичні особи підприємці, в тому числі що обрали спрощену систему оподаткування і які вже мають стаж достатній до пенсії, мають право на добровільну участь у загальнообов'язковому державному страхуванні. І також передбачається, що сума єдиного внеску, яка добровільно ж таки сплачується такими особами, направляється на загальне державне пенсійне страхування та інші види державного соціального страхування. То що ж поганого в цьому законопроекті? Він тільки упорядковує це питання щодо підприємців.

З іншого боку хотів би зазначити, що отака недолуга політика нинішньої влади Януковича веде до того, що зараз, наприклад, чорнобильці збираються завтра в 11 годині в місті Лубни провести терміновий позачерговий з'їзд чорнобильців, щоб вирішувати питання, як жити далі в тих нестерпних умовах, які їм створює влада і, як ви знаєте, що Азаров сейчас не доплачує їм суттєву частину їхньої пенсії. Зараз фактично намагається влада виконати 41-го голодуючого чорнобильця з Пенсійного фонду Донецька. Ви знаєте, що там само захоплювали Пенсійний фонд вчора і в Харкові. Тому давайте приймемо гарний закон, якщо він зробить хоч трохи краще дрібним підприємцям. Давайте його підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, за ним –  Петро Цибенко.

 

13:17:17

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адам Іванович. Володимир Каплієнко, депутатська група "Реформи заради майбутнього". Ну, ви знаєте, розглядаючи цей законопроект, ми прийшли до наступного висновку. Нібито під добрими гаслами, але ми не знайдемо доброго подальшого… подальшої заботи про наших громадян.

Дивіться, про що йдеться. Значить, у європейській співдружності, зокрема, в умовах соціл-демократії  європейського толку є три головні признаки, на яких можна будувати нормальне справедливе суспільство – це солідарність, свобода і справедливість. У даному випадку порушено, на мій погляд, і на погляд моїх колег, саме головне – справедливість. Чому? Тому що визначається лише одна категорія громадян України, яка може скористатися цим правом на зменшення чи взагалі відмову від сплати загальнообов'язкового державного соціального страхування і внесків по цій програмі.

Чому, не зрозуміло, чому лише самозайняте заселення? Що робити тим, хто працює, не дивлячись на це, наприклад, у державних установах, в лікарнях, в освітніх школах і таке інше? Чому? На наш погляд, це – ігрища із представниками малого бізнесу, який реєструє за спрощеною системою свою форму підприємницької діяльності.

Наступне питання, цей закон порушив, в принципі, два діючих закони: перше – статтю 27 в частині 1 Бюджетного кодексу України через фінансове обґрунтування. І також хотіли б звернути увагу, що такі питання треба також ув'язувати із Законом України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, чого не зроблено. Тому депутатська група підтримувати цей законопроект не буде, і вважає його, в принципі, лише популістським і, по великому рахунку, антисоціальним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

13:19:12

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко, голова Ради ветеранів України. Шановні колеги, шановні громадяни України!

Я хотів би подивитися на це питання з професійної точки зору, як перший заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Чи треба підвищувати рівень пенсійного забезпечення в Україні? Безумовно, треба. Тому що навіть середній показник пенсій в Україні, який становить 1200 гривень, він абсолютно не адекватний тому трудовому вкладу, який вклали люди, пропрацювавши по 40-50 років, і тим більше немає нічого спільного із принципами соціальної справедливості. Тому, безумовно, треба.

Тим більше, що дві третини громадян України отримують пенсію в 1000 гривень і менше. Ось чому, якби в Пенсійному фонді, а над цим треба працювати, був хоча б якийсь резерв, то його треба справді спрямовувати на підвищення нинішнього рівня пенсійного забезпечення.

Щодо законопроекту, який поданий сьогодні. Ви знаєте, лунала думка про те, що наміри добрі. Безумовно, добрі наміри. Але всі ми разом знаємо, куди вимощена дорога добрими намірами.

А тепер щодо суті цього законопроекту. Пропонується вдвічі зменшити відрахування до Пенсійного фонду. Виникає запитання: а що з пенсією? А пенсію залишаємо такою, яка мала б бути при нинішньому розмірі. Тоді виникає запитання: а за рахунок кого вирішувати ці питання. За рахунок працівника бюджетної сфери, вчителя, лікаря, трудівника і так далі, і тому подібне? На рахунок тієї категорії, щодо якої пропонується. Це і нереально, і несправедливо.

Ось чому фракція Компартії України, незважаючи на те, що ми постійно підтримуємо будь-які ініціативи, направлені на підвищення пенсійного забезпечення, цей законопроект підтримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про підтримку Закону в першому читанні про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо зниження ставок єдиного внеску для фізичних осіб –  підприємців  (реєстраційний номер 8529). Рішення комітету і висновок Головного науково-експертного управління – відхилити законопроект. Прошу визначатися.

 

13:22:01

За-53

Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (реєстраційний номер 9018). Автор законопроекту –  народний депутат Королевська. Від комітету співдоповідає заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Михайлович Сухий, будь ласка.

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою, прошу проголосувати.

 

13:23:02

За-208

Підтримана пропозиція.

Будь ласка, Ярослав Михайлович, у вас дві хвилини.

 

13:23:08

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Я відразу прошу пробачення, якщо я, можливо, якось детально пояснюю позицію комітету, я міг би просто зачитати рішення комітету, але я би дуже хотів звертаючись до нинішньої опозиції, яка завтра стане владою, майте на увазі, що ці проблеми будете ви вирішувати і вам розв’язувати потрібно буде. Тому розбалансовувати фінансово-бюджетну стабільність України не можна, тим більше не можна рушити стабільність фондів соціального страхування.

Отже ж, знову ж таки, Закон про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Автор пропонує передбачити право фізичних осіб підприємців, в тому числі спрощенці, які вже мають стаж робити достатній для призначення пенсій за віком, брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Але, пропонується встановити, що добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є умовою, слухайте уважно, ну просто собі добровільно приймає участь у якомусь банку  і сплачує внески, але є умовою зарахування стажу цієї діяльності до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком. Такого не може бути, ми платимо внески до Пенсійного фонду, ми отримуємо пенсію, ми добровільно комусь не сплачуємо, а маємо отримати із загального котла Пенсійного фонду. Тому запровадження таких пільг для окремих категорій громадян створить не рівні умови в порівнянні з іншими платниками.

Але ще одне, колеги, стаття 10 цього базового закону, про який я вам казав, нормує і чітко регламентує питання щодо добровільної участі сплати зазначеним особам єдиного внеску.

І саме головне, я хочу всім нагадати, 7 липня в цьому залі 2011 року ми прийняли закон, в який внесли зміни до Податкового кодексу, внесли зміни до статті 4 базового закону, де сказано чітко: можливість звільнення цієї категорії осіб від сплати за себе єдиного внеску …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СУХИЙ Я.М. … якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію, або соціальну допомогу. Комітет пропонує відхилити, ні одного позитивного відгуку цей законопроект не отримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємось на обговорення. Олександр Стоян, будь ласка.

 

13:25:47

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, взагалі мене дивує подача таких законопроектів людиною, яка займається підприємницькою діяльністю. Точніше не дивує, а я здивований, бо вона хоче цими законами взагалі позбавити мабуть себе і інших взагалі формування соціальних внесків.

Дивіться що виходить? Добровільна сплата соціальних внесків. Давайте ми зараз проголосуємо з вами про добровільні сплати соціальних внесків всіх громадян України. Хоче вчитель –  платить в Пенсійний фонд або в Фонд зайнятості, хоче лікар –  платить, не платить. І взагалі скажемо: ви можете не платити, забирайте це як доплату до зарплати, а коли ви захворієте, а коли буде вихід на пенсію, ви шукайте собі кошти. Тобто такого неможливо бути взагалі, в принципі. Але, що пропонується? Ті хто працює в системі середнього бізнесу, ті хто дійсно не легко працюють, не легко стояти там на ринку і заробляти копійку. Але ж вони повинні турбуватися, по-перше,  про свою майбутню пенсію. І сплати, якщо вони будуть добровільні ,за рахунок чого вони будуть отримувати нормальну пенсію або мінімальну, або середню; за рахунок чого будуть платити лікарняні, коли вони захворіють, на поховання і таке інше. Тобто введення принципу  добровільності, з одного боку –  це безумовно дасть можливість цим людям дещо  збільшити свої фінанси, пустити в оборот торгівлі чи в розвиток малого і середнього бізнесу, а  з іншого боку – це  набагато зменшить Фонди пенсійного і інших соціальних фондів.

То з прийняттям цього закону ми фактично одним даємо можливість це робити, а інших, як-то кажуть,  заставляємо це робити, бо у нас діють Закони України про соціальні страхування,  які зобов’язують кожну людину працюючу відраховувати ті чи інші внески до соціальних фондів. Неможливо цей закон приймати. Навіть якщо би ми його прийняли, це було б збурення, по-перше, між тими хто платить внески, і  тими, хто не платить. І, по-друге, це  було би значне зменшення фонду єдиного соціального внеску і фактично люди не могли б отримувати нормальні пенсії.

Його треба відхилити цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так інші фракції не наполягають.

Я ставлю на голосування пропозицію. Комітет пропонує відхилити. Головне науково-експертне управління пропонує направити законопроект на доопрацювання.

Я ставлю на голосування пропозицію автора про прийняття за основу Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (реєстраційний номер 9018). Прошу визначатися. 

 

13:28:45

За-50

Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) (реєстраційний номер 9020).

Є пропозиція розглянути за  скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

13:29:28

За-191

Підтримана пропозиція.

Слово має автор законопроекту Ксенія Ляпіна, підготуватись Сухому.

 

13:29:41

ЛЯПІНА К.М.

Дякую, шановні колеги. Ксенія Ляпіна, Партія "За Україну!". 

Ну, оскільки результат мені  вже абсолютно зрозумілий, то я дозволю собі  пояснити, чому даю таку пропозицію. Пропозиція   моя, до речі,  дуже проста і абсолютно на 100 відсотків відповідає принципу справедливості. Я пропоную, щоб підприємці і фізичні особи за себе, не за найманих працівників, а тільки за себе мають право добровільно сплачувати, або не сплачувати  єдиний соціальний  внесок. І в залежності від того, сплачують вони, або ні, або  зараховується стаж, або ні тобто не сплачують, стаж не зараховується, пенсія не формується.

Я вважаю, що це абсолютно справедливо, обговорювали десятки разів таку пропозицію самі ми  з підприємцями. Вони  її чудово розуміють і віддають собі звіт,  на що вони  погоджуються, це перше.   

По-друге, шановні колеги, це насправді, інша світоглядна філософія. От ви кажете: працююча людина обов'язково сплачує. Ну, по-перше, не сама  сплачує, а за неї роботодавець сплачує, давайте подивимося правді у вічі. У нас   99 відсотків соціального внеску формується  роботодавцем і лише 1 відсоток самим працівником. Тому  сама людина взагалі  не знає, що вона сплачує на соціальні внески.

Так от, шановні колеги, а скажіть, будь ласка, тут половина з вас живе    насправді на дивіденди, отримані від того, що ви є засновниками тих, чи інших великих компаній. Ви не задаєте собі запитання,  а чого на дивіденди не сплачується ні копійки в соціальне страхування? А я вам дам відповідь,  тому що це інша природа  доходів.

Так от, від підприємницької діяльності  так само  інша природа доходів. Це не заробітна  плата, з якої у всіх країнах світу  береться обов'язкове соціальне страхування. Це доход,  який найближче можна прирівняти саме  до дивідендів, це доход від їх капіталу.  Капітал їх просто в іншій формі. Тому, власне кажучи, я наполягаю на тому, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛЯПІНА К.М. … самі підприємці здатні вирішувати, яким чином їм забезпечити своє майбутнє. Хоча б тому, що вони вже взяли свою долю у свої руки. Їм вже держава нічого не гарантує.

І до речі, тут кілька шановних колег запитували про лікарняний, так я вам хочу донести просту інформацію: підприємець не може отримати лікарняний досі. Тому що вважається, що він отримує доход в цей період. От найманий працівник - відомо, що коли він хворіє, він доход не отримує. А підприємець, який на базарі стоїть, вважається, що він в цей час отримує доход, ну і що, що він хворіє. Жоден не отримає лікарняний.

Тому, друзі мої, всі ці ваші аргументи від лукавого. Насправді тут інша природа доходів і її треба по-іншому абсолютно будувати державну політику відносно них. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Ярослав Сухий.

 

13:32:52

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я відразу скажу, що цей законопроект  безумовно заслуговує на увагу. Він відрізняється від попередніх законопроектів, тому що в ньому є сутність і є розуміння справи – це однозначно.

Про зміст автор законопроекту чітко і ясно пояснила, коротко нагадаю. Члени сімей і учасники підприємницької діяльності, їх потрібно виключити з числа обов'язкових платників і віднести до платників, які беруть добровільно участь.

Ксенія Михайлівна сказала  про те, що, і навіть в пояснювальній записці сказано: підприємці самостійно здатні створити собі заощадження для компенсації витрат, у разі настання страхових випадків, так само як і члени фермерських господарств та громадяни, які працюють за межами України. Це на думку автора. Цілком зрозуміло, що таку думку ми не можемо сказати, зараз можуть поділяти всі підприємці, бо цей бізнес надзвичайно вразливий, тим більше для кон'юнктури.

Але, вибачте, я просто не для аргументації, не для суперечки, дозвольте я зацитую: "Особа належить до застрахованої у разі сплати на її користь страхових внесків особисто або роботодавцем. В періоди несплати єдиного внеску за власним бажанням або у разі необізнаності у цьому питанні, не включатимуться до страхового стажу, що в свою чергу позбавляє можливості цих осіб на отримання в майбутньому матеріального забезпечення та соціальних послуг.

І останнє. 7 липня, ще раз вам нагадую, 7 липня 2011 року ми прийняли закон про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів, в тім числі внесли зміну до статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове страхування", де врегулювали це питання: може не платити, може добровільно, якщо він є пенсіонер за віком або інвалід.

Шановні колеги, система пенсійного страхування, система соціального страхування в нас солідарна, ніхто нічого іншого ще в світі не придумав. Так, є накопичувальна система, є добровільна пенсійна система, коли в банку там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СУХИЙ Я.М. Але в цілому ця система солідарна, тому вилучати ту чи іншу категорію - означає відразу тут же розбалансувати солідарну систему соціального забезпечення населення України. На превеликий жаль, такі на сьогоднішній день реалії. Комітет пропонує законопроект відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Записуємося на виступи. Будь ласка, Ганущак.

 

13:35:37

ГАНУЩАК Ю.І.

Ганущак Юрій, "БЮТ – "Батьківщина". Панове, давайте розглянемо реальну ситуацію, яка існує зараз на цьому ринку. Все одно люди не платять. Уникають цього.

Про що йдеться у законопроекті? Йдеться фактично про попередження людей. Якщо ви не платите, у вас не буде пенсій. Треба врахувати одну річ. Починаючи з 2000 року на кожного з нас, жителів України, ведеться персоналізований облік тих коштів, які вони сплатили у Пенсійний фонд. Ми все одно перейдемо до системи, відповідно до якої буде пенсія виплачуватися по всій сумі, виходячи з усієї суми, яку людина заплатила у Пенсійний фонд. Ми повинні людей підготовити до цього, до цього процесу, до цього  пакту, який все одно вийде. Тому що це в Німеччині в тій же самій, там солідарна накопичувальна система. Можна так її назвати. Тобто солідарно виплачуються кошти з усього фонду, але накопичувальну в розумінні того, що ваш рахунок, ваш рахунок точно облікований. І в залежності від того, яка середня зарплата в рік, відповідний коефіцієнт встановлюється по цьому року і фіксується, скільки вам будуть платити пенсії, виходячи із середнього терміну прожиття на пенсії.

Тому в цьому відношенні цей законопроект на перехідний період, поки люди не звикнуть до того, що пенсію треба заробити, він надзвичайно корисний, надзвичайно корисний. І він не суперечить тому закону, який прийнятий в частині пенсійного законодавства. Хоча, відверто кажучи, воно зроблено слабо, це пенсійне законодавство і воно недовершене. Якщо сказали "а", то треба казати і "б" за …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ксенія Ляпіна.

 

13:37:49

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Шановні колеги, я хочу додати кілька аргументів. От довгий час створювалася така, знаєте, внутрішня ворожнеча. От лікарям, вчителям казали, вам недоплачують пенсію, тому що ото підприємці не доплачують. Чорнобильцям, дітям війни казали, вам недоплачують пенсію тому, що підприємці недоплачують. Ви знаєте, за останні півтора роки, коли підприємців змушують сплачувати в повному обсязі за себе, вчителі, лікарі, діти війни, чорнобильці і афганці зрозуміли, що ніякого підношення сплата підприємцями до того, що вони отримують, насправді немає.

Тому що наш Пенсійний фонд – чорна дірка. Тому що у нас вкрай недосконале пенсійне законодавство. Тому що насправді у нас маса не властивих страховому фонду виплат, які так і залишились на Пенсійному фонді. В результаті сьогодні одні сплачують набагато більше і уходять в тінь через це саме соціальне законодавство. А інші ламають забор, тому що у них забирають останню копійку і пільги.

Тому всі вони зрозуміли, друзі, що їх ворог насправді не один проти одного, а їх ворог сьогодні сидить у владі.

Зрозумійте ви нарешті, ви цим всім своїм небажанням насправді робити реформи об'єднали всю Україну в ненависті до влади. Ви б чули, які слова вони передають вам. І зокрема всі ті аргументи, які я намагалась в коректній формі донести тут через парламентську трибуну, вони лунають, але в значно менш коректній формі. І слова ці на рахунок влади, яка у всіх забирає, і нікому нічого не дає. А чому не дає? Тому що, на жаль, реальної реформи в пенсійному законодавстві так і не відбулося, і це треба визнати. Зробили по півкроку, не відомо яких, і не відомо, в яких інтересах. І нарешті до цього все одно прийдеться повернутись, але треба краще повертатись з відкритими очима і розуміючи, що ми робимо, ніж потім повертатись просто під тиском, не розуміючи як вийти з…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції, яка не записалась, 1 хвилина, Стоян, будь ласка.

 

13:40:05

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, дивіться, що пропонується. Привертаю увагу, колега Ляпіна пропонує. Людина працює в малому бізнесі, вона на цей час заробляє собі копійку, відкладає на старість і вона не платить ні в які фонди. Таким чином, Ксенія Михайлівна, ну, добре, якщо ця людина працює багато років, накопичить грошей, буде мати дивіденди якісь і багато чого іншого. А що трапиться – вона захворіла, стала інвалідом? Хто їй буде платити?

Далі. Бізнес лопнув, цей малий, середній. Людина виходить на пенсію, а пенсії в неї немає, і тоді ми плодимо бомжів і держава змушена буде платити соціальну пенсію. Соціальну пенсію або пенсію мінімальну, за чий рахунок – за рахунок тих, хто платив у Пенсійний фонд, за рахунок інших категорій трудящих. Хіба можна вводити принцип добровільності? Я розумію, коли крупні бізнесмени, вони мають великий бізнес, вони мають великі рахунки, їм пенсія не потрібна, їм соціальний захист не потрібен. А ви же каже: "Малий бізнес, не плати!" А потім залишиться людина сам на сам. Та не можна цього закону приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу Закон про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) (реєстраційний номер 9020). Прошу визначатись.

 

13:41:43

За-77

Законопроект відхилено.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (реєстраційний номер 8406). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:42:15

За-210

Підтримана пропозиція.

Доповідає  автор законопроект Сергій Соболєв. Підготуватися  Володимиру Макеєнку.

 

13:42:27

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, цей законопроект пропонує  врегулювати  два ключові питання.

Перше питання – це, згідно з рішеннями Конституційного Суду саме ці розділи, які стосуються порядку  подачі кандидатури голови Рахункової палати і Уповноваженої з прав людини, не відповідають Конституції.

В чому суть цього питання? В Регламенті записано право внести цю кандидатуру  виключно за Головою Верховної Ради.  Хоча, якщо ми подивимось повний перелік повноважень Голови Верховної Ради, у вичерпному переліку  повноважень цього не існує. Саме тому це перша причина, чому  повинні бути внесені зміни і доповнення у діючий Регламент. І я пропоную врегулювати це питання  через право подачі кандидатів на ці посади, а так само посади заступника  голови Рахункової палати і контролерів, безпосередньо  через визначений Регламентом порядок.

Друге. Я хотів би нагадати, що такий орган як Рахункова палата і Уповноважений з прав людини – це фактично  два органи Верховної Ради, які від імені  парламенту України один здійснює парламентський контроль за порядком використання  бюджетних коштів, а другий  здійснює фактично  від імені парламенту контроль за дотримання прав людини.

Саме тому логічним є, щоб ці повноваження, а саме: голови Рахункової палати  і Уповноваженої з прав людини були безпосередньо передані опозиції.

Я розумію, що в діючій Конституції, в діючому Регламенті навіть немає згадки про права опозиції. Але не завжди влада є  назавжди. Саме тому моя пропозиція полягає в наступному. Щоб не менше 90 депутатів мали права внести пропозицію щодо кандидатури на посаду голови Рахункової палати і кандидатуру  Уповноваженої з прав людини, а так само щоб можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. … можна було внести кандидатів на… безпосередньо контролерів  Рахункової палати і заступника голови Рахункової палати.

Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Володимир Макеєнко, голова комітету.

 

13:44:58

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний  Адаме Івановичу!  Шановні народні депутати! На виконання доручення Голови Верховної Ради в комітеті на розгляді знадиться проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", внесений народним депутатом України Соболєвим Сергієм Владиславовичем (за номером 8406).

Комітет цей проект Закону України ще не розглядав. Натомість підкомітетом з питань Регламенту підготовлено проект висновку комітету, в якому пропонується зазначений законопроект повернути суб`єкту права законодавчої ініціативи без розгляду.

Поданим законопроектом пропонується доповнити  Регламент Верховної Ради України новою главою 13, в якій передбачити новий порядок призначення  на посади та звільнення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, голову та членів Рахункової палати України.

Зважаючи на те, що саме Верховна Рада  України  призначає на посади зазначених осіб, а не окремі народні депутати України, парламентська більшість чи опозиція, вважаємо недоцільним змінювати чинну норму статті 208 Регламенту Верховної Ради  України, відокремлюючи її у окрему главу.

Також відповідні зміни необхідно вносити не лише до Регламенту Верховної Ради України, а також до законів України "Про Рахункову палату" та "Про Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини".

Також звертаємо увагу на те, що  у законопроекті застосована термінологія, яка була передбачена Конституцією України, що існувала до прийняття 30 вересня 2010 року Конституційним Судом України  рішення про відновлення дії норм Конституції України у редакції 1996 року.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні проект доцільно відхилити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорювати будемо? Запишіться.

Так, будь ласка, Одарченко Юрій, Федун наступний.

 

13:46:57

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Я прошу передати слово пану Ганущаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Ганущака.

 

13:47:10

ГАНУЩАК Ю.І.

Ганущак Юрій, "БЮТ – "Батьківщина". Панове, давайте виходимо із розуміння того, що це таке Рахункова палата. Рахункова палата – це, по суті, не рішаючий орган, це є дорадчий орган, який на компетентному рівні дає висновки щодо того, якої якості у нас публічні фінанси. Ми  всі абсолютно зацікавлені в тому, щоб якість бюджетних…  був високий, дуже високий. Для цього нам потрібно, щоб вони були достатньо захищені від дій діючої влади.

Саме через те, ідея, яка висловлена у цьому законопроекті, виникає із того, що влада може помінятися, а фінанси є постійні, тобто публічні фінанси повинні бути захищені. Тому що з кожним роком, я констатую, що якість бюджету різко падає, корозія у нас пронизала повністю бюджетну систему. Нам потрібно піднімати цю якість, для цього потрібно, щоб нам неупереджений орган, тобто орган, де більшість все-таки складають з опозиційних сил люди або ті, які були за квотою опозиційних сил, щоб він дав об'єктивну оцінку. Це вже рішення після цього буде Верховної Ради, прийняти до уваги ті висновки Рахункової палати, чи не прийняти до уваги висновки, але щонайменше, вони повинні бути зроблені компетентно. Навіть у випадку якщо є певні огріхи у термінології, є певні огріхи у самому законопроекті, але ідея є дуже непоганою. Тому  я би рекомендував  все-таки Верховній  Раді прийняти цей закон за основу. Решта – доробимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Федун, Партія регіонів. Каплієнко наступний.  Так, будь ласка, Володимир Каплієнко.

 

13:49:17

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, шановні народні депутати! депутатська  група "Реформи заради майбутнього" розглянула цю законодавчу ініціативу, яка, в принципі, зводиться до процедури призначення чи звільнення уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини, керівного складу Рахункової палати та головних контролерів цієї ж установи.

Ми, виходячи з того. що треба ввести окремий 13 розділ Регламенту Верховної  Ради, хотів би розпочати з наступного. Я як представник Регламентного комітету Верховної  Ради України дотримуюсь позиції що треба зберігати якомога у подальшому статус-кво діючої установи і не вводити таких, знаєте, новацій, які могли б позбавити Верховну Раду  України своїх закріплених Конституцією прав.

Друге, є тлумачення наступне, що таке є парламентська більшість і парламентська меншість. Жодний документ і законодавчий акт, включаючи Конституцію України, на сьогоднішній день таких термінів не має

Наступне, надання певних преференцій внутрішньопарламентським утворенням у процедурі формування органів парламентського контролю є неприйнятним, тому що… оскільки такий контроль буде проводитися всією фракцією України, а не представники конкретно меншості, більшості, опозиції чи коаліції.

І по-третє, виходячи з аналізу статей 208 і 210 Регламенту України, Верховної  Ради, виходить наступне, що призначення та звільнення осіб на відповідні посади відбувається профільним комітетом, зокрема Регламентним комітетом Верховної  Ради, після оцінки професійних якостей цих кандидатів. А саме ця законодавча ініціатива, яку ми тільки що розглядаємо, позбавляє виключно цього, цієї вимоги профільний комітет Верховної  Ради.

Виходячи з цих доводів, ми вважаємо, що недоцільно підтримувати цей законопроект і тому підтримувати його не будемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Кармазін. Микола Томенко, будь ласка.

 

13:51:30

ТОМЕНКО М.В.

Дякую, Юрій Анатолійович.

Шановні колеги, я думаю, на даний законопроект треба подивитися з трьох точок зору. Перша точка зору – оцінки загальної ситуації. Чи маємо ми сьогодні функціональний інститут (Рахункова палата), яка здійснює неупереджений об’єктивний контроль за державними фінансами. Звичайно, не маємо. Тому що Рахункова палата у підвішеному стані. Вона і була у попередній період у підвішеному стані. Підійшли до того, що і заступники помирали, я перепрошую, не подавали заміну, як інститут вона не працює. Звідси у мене запитання: хтось контролює державні фінанси? Та, звичайно, контролює.

Ви подивіться "Вісник державних закупівель". Це хроніка української корупції, якщо туди подивитися. Всі спокійно розуміють, що можна в Харкові меру закуповувати списані автобуси і платити дорожче, чим нові автобуси, і ніхто на це не зреагує. Можна закуповувати що завгодно в цій країні, бо ніхто не перевіряє. КРУ тільки викликають по виклику на канал "Інтер", щоб звинуватити опозицію, а Рахункова палата не працює.

Тому друга позиція. Як принцип цей закон. Як принцип він правильний, тому що а хто здійснює контроль за використання державних фінансів. Що, міністр фінансів, який витрачає, чи хто повинен? Чи представники Партії регіонів, які повинні делегувати Рахункову палату. Звичайно, експерти, фахівці, делеговані опозицією.

Яка різниця, я прийняли ми Закон про опозицію чи не прийняли. Я чув протягом півроку від міністра юстиції, від інших посадових осіб, що вони готові, щоб опозиція делегувала фахівців до Рахункової палати. І сьогодні виглядає ситуація, що під егідою, це третя позиція, відсутності механізму, ми не розглядаємо це питання. Тому що Голова Верховної Ради, я його розумію, він не бачить консенсусу в сесійній залі стосовно 226 голосів. Але якщо у нас ніколи не буде консенсусу, то структури ж не будуть працювати. Тому Соболєв абсолютно правий в тій частині, що треба запропонувати механізм, який дасть можливість нам мати інститут, який контролює державні фінанси в Україні.

Тому я вважаю, що зараз голосування – це за то, або контролювати фінанси в Україні, або влада відмовляється від контролю за державними фінансами, і далі буде жити за процедурою в одного виконавця і у своїх там рідних чи знайомих, які будуть використовувати бюджетні кошти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжую засідання до розгляд усіх питань, запланованих на сьогодні.

Будь ласка, одна хвилина, Зарубінський.

 

13:53:55

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Адам Іванович! Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

У мене тільки одна хвилина, тому тільки одна репліка. Погоджуючись з думками моїх попередників, які виступали з приводу того, що і Рахункова палата, і інші інститути мають бути об’єктивними, я не можу погодитися з тим, що вони можуть бути об’єктивними тоді, коли буде квотування, хто буде туди висувати.

Ви знаєте, я не бачу сьогодні прямої залежності від того, що якщо це представники опозиції чи меншості, то вони будуть об’єктивними. Про що ви говорите? Да немає ніякої об’єктивності сьогодні, бо абсолютна об’єктивність і принцип об’єктивізму суперечить партійно-владному або партійно-секторальному принципу. До тих пір, поки призначення і квотування буде носити політичний, а за нинішніх умов, партійний характер, ніякої об’єктивності не буде, в тому числі з боку висуванців і репрезентантів опозиції, що ми сьогодні часто і спостерігаємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено. Єдине, шановні колеги, я вам нагадую норми закону, які говорять про те, що голова Рахункової палати призначається на 7 років. Якщо опозиція готова, що 7 років буде в опозиції,  то хай призначає свого представника.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону, про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради  України" (реєстраційний номер 8406). Прошу визначатись.

 

13:55:48

За-47

Не підтримано. Законопроект відхилено.

І ще одне питання. Проект постанови про заслуховування інформації Генерального прокурора Пшонки, міністра внутрішніх справ Могильова та голови Київської міської державної адміністрації Попова щодо неправомірного перешкоджання співробітниками органами внутрішніх справ проведення опозиційними партіями мирної, святкової ходи в місті Києві 24 серпня 2011 року на честь Дня незалежності України, за дозволеним маршрутом по вулиці  Володимирській в місті Києві (реєстраційний номер 9084).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:56:45

За-210

Пропозиція підтримана.

Доповідає  народний депутат України Одарченко. Підготуватися  Швецю від комітету, якщо є.

 

13:56:54

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, "Батьківщина". Шановні співвітчизники, колеги, ми всі знаємо про події, які відбулися 24 серпня в місті Києві на День святкування річниці Незалежності України. Конституцією України чітко прописано суверенне право громадян на мирні зібрання, воно є однозначним і чітко визначеним Конституцією. Громадяни, якщо вони бажають зібратися, мусять тільки повідомити виконавчу владу про своє зібрання. Тому що влада згідно нашої Конституції належить народу.

Шановні друзі, що відбувалося 24-го? Не дивлячись на те, що опозиційні партії подали заявку на мирні зібрання і на мирну пішоходу по вулиці Володимирській, абсолютно чітко, в установлені законом терміни, повідомили міську владу, на маршруті руху цього мирного зібрання виник кордон з міліцією. Це був не просто кордон, це було декілька кордонів з міліціонерів і працівників "Беркуту", це був металевий паркан, який був поставлений. І цей загін міліції заважав людям просуватися і виконувати свої конституційні побажання.

І знаєте… Я був в перших лавах цих людей, які рухалися, жоден з посадовців міліцейських не відповів, хто дав команду поставити "Беркут" і поставити міліцію на шляху руху цієї демонстрації. Потім, коли це питання обговорювалося в комітеті, працівники Міністерства внутрішніх справ не могли назвати прізвище людини, яка дала ці незаконні злочинні команди, вони казали "якесь керівництво", "якісь посадовці".

І тому нам конче необхідно запросити на цю п’ятницю керівника  Міністерства внутрішніх справа і прокурора, які б чітко пояснили, хто дав такі не конституційні команди для того, щоб люди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. … для того, щоб люди, які постраждали внаслідок сутички, яка виникла з міліцією внаслідок незаконних дій міліції, могли звернутися з відповідними позовами на дії осіб, які дали команду чинити ці злочини. Я прошу підтримати дану постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Комітет не обговорював даного питання, не розглядав. Тому записуємося на виступи.

Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

13:59:42

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я розумію, що звичайна річ, позаяк більшість вже не просто не буде голосувати, вони вже карточки зібрали більшості своєї для того, щоб продемонструвати ставлення до відповідної постанови.

Але, насправді, що відбувається в Україні? От просто проаналізуємо. 20 років незалежності, 20  років незалежності. Представники політичних  сил, представлених в парламенті, позапарламентських політичних сил в конституційний спосіб повідомляють про те, що хочуть провести урочисту ходу, перед тим провівши мітинг. Узгоджується маршрут. Цей маршрут тричі переузгоджували, нарешті дійшли до спільного знаменника.

І яким чином діє нинішня влада? Таємно з-під под  поли, з-під ляди приймаємо рішення слухняним судом, якимсь там "задупинським", виставляє перед мирною ходою озброєних, тобто підготовлених до зупинення спротиву людей працівників "Беркуту". Тобто заздалегідь мотивує, що от вони десь там мають якусь "з носу видовбану",   розумієте, оперативну інформацію. Тобто це не просто було знущання над демократією, це був гімн Сталіну і Гітлеру, який відбувався у нас у всіх на очах, на очах десятків тисяч людей, які приїхали для того, щоб просто відсвяткувати ювілей 20 років незалежності. 

То ми чудово розуміємо, що влада глибоко, переконано, послідовно ненавидить  і Україну, і українську незалежність, і українську державність,  і демократію, і опозицію. Ну не можна ж так це яскраво  демонструвати! Ви би якось це приховали, в якийсь спосіб завуалювали, не знаю, дозволили  пройти там 300 метрів,  а не  10 як ви це зробили.

Відверто кажучи, ви собі малюєте імідж не просто тоталітарної влади, а нерозумної тоталітарної влади. І я пропоную підтримати цю постанову, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир  Мойсик. Юрію Кармазіну,  будь ласка. 

 

14:02:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Я щиро дякую Володимиру Мойсику  за те, що він передав можливість виступити. Я хотів би тільки зараз, підтримуючи цю постанову і просив би тих небагатьох людей, хто  є тут, проголосувати. І важливо не те, чи приймемо ми постанову, чи ні. А важливо те, будемо ми надалі святкувати мирно державні свята, День незалежності України.

Давайте почнемо з того, що в День незалежності України  міліціонери, які мають парадну форму, всі одягнулися повсякденно. В Києві, тут як це може бути? Вони готувалися до побоїща, ось до чого вони готувалися. Вони забули  про існування в  Конституції статті 39 де написано, що громадяни мають право збиратися мирно, без  зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади,  чи органи місцевого самоврядування.

Дебіли із суду, дебіли із міліції подумали, що вони дають дозвіл на це! А Конституція каже, що ми сповіщаємо, ми, український народ. Дебіли собі  право привласнили, що вони це роблять! Більше того, вони застосували  газ слізогінний і які наслідки, як люди себе відчували. І голова крутилася, і інші речі, почки у всіх почали боліти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А що ще крутилося?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Але саме цікаве, саме цікаве…

Я  прошу не допомагайте мені, я знаю, що ви допоможете мені, Адам Іванович.

Але саме цікаве, що по цим подіям порушено кримінальну справу органами міліції, хоча міліція мала бути винною. І ця міліція додумалася, викликають народного депутата Кармазіна, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. … прав Могильов в слідчому ізоляторі давати свідчення. І для цього має працювати та слідча комісія, яку ми зробили. За одно нехай подивляться, на якій підставі самі проти себе розслідують кримінальну справи. Це взагалі анекдотична ситуація. Через це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Ви більше хвилини втратили. Дякую. Дякую.

Обговорення питання завершено. Хто вас називав? Вас ніхто не називав.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не розглядав законопроекту. Члени можуть бути, але комітету не було.

Так, Чечетов, будь ласка.

 

14:05:32

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, я не знаю, где служил предыдущий выступающий, но мне в свое время пришлось защищать Южные рубежи великого могучего Советского Союза. Потому что на все праздники на границах была усиленная охрана. Праздников у нас не было, мы не насоли парадные мундиры,  наоборот, мы днем и ночью были на границе для того, чтобы защитить мирные жизни советских граждан.

Теперь второй момент. Я вот продумал, а как поступают в аналогичных ситуациях в цитадели мировой демократии в Соединенных Штатах Америки.

Включаю вчера телевизор. Несколько сотен в 15-милионном Нью-Йорке безвинных граждан, которые были в палатке, полиция смела этот палаточный городок. А какая же мотивация была? Что, они угрожали мирной жизни ньюйоркцев? Нет. Мотивация была одна, я аж засмеялся, эти 200 человек создавали неудобства, ключевое слово "создавали неудобства", их вымели, говорят: "За окружной в Нью-Йорке ставьте палатки".

Поэтому главная задача правоохранительных органов в любой стране – обезопасить мирную жизнь граждан. Поэтому был бы повод, была бы причина для того, чтобы сегодняшнее постановление рассматривать, если бы в Киеве произошли столкновения, драки, пострадали дети, старики, безвинные люди, которые праздновали. А милиция сделал все, чтобы развести в стороны провокаторов и не спровоцировать конфликты в Киеве, чтоб не пролилась кровь безвинных людей, детей, стариков, женщин.

Я думаю, что милиции пятерку поставить надо и медали дать милиционерам, что они выполнили главную задачу, равняясь на цитадель мировой демократии – Америку, да. Поэтому предлагаю провалить это голосование. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти Постанову про заслуховування інформації Генерального прокурора та інших посадовців, вибачте, я вже не буду зараз зачитувати, бо не всі вже й при посадах (реєстраційний номер 9084). Прошу визначатись.

 

14:08:10

За-50

Не підтримана. Відхилено.

Шановні колеги, ми повністю реалізували порядок денний, запланований на середу, опозиційний день. І я думаю, ми всі свідомі того, що опозиція мала висловити те, що вона хотіла висловити, ніхто її в цьому не обмежував.

На цьому ми ранкове засідання Верховної Ради оголошуємо закритим. О 15 годині, чи хто коли назначив, засідання комітетів і фракцій.

Ранкове засідання оголошується закритим.  Завтра початок роботи о 10 годині. На все добре.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку