ЗАСІДАННЯ ШІСТНАДЦЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

7 жовтня 2011 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної  Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:00:51

Зареєструвалися картками в сесійній залі 379 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної  Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, у роботі Верховної  Ради України беруть участь Прем'єр-міністр України та члени Кабінету  Міністрів України. (Оплески)

Шановні народні депутати, сьогодні день народження народних депутатів України: Коржева Анатолія Леонідовича і Уколова Віктора Олександровича. Прошу привітати наших колег і побажати їм успіхів. (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної  Ради України на пленарних засіданнях 6 жовтня 2011 року. Розглянуто 25 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 5 законів та 72 постанови, чотири законопроекти прийнято за основу, чотири законопроекти та один проект постанови відхилено.

За результатами розгляду пропозицій Президента України два закони прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, один закон направлено на доопрацювання до комітету, один закон відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної  Ради України та статті 37 Закону України "Про Кабінет  Міністрів України" у п'ятницю з 10-ї до 11-ї години проводиться "година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій внесли пропозицію під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету  Міністрів України щодо забезпечення прав соціально вразливих верств населення.

Всі депутатські фракції Верховної  Ради України та група "Реформи заради майбутнього", керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної  Ради України, заздалегідь, тобто письмово, повідомили Кабінет  Міністрів про запитання,  які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду".

Шановні народні депутати, відповідати на запитання народних депутатів України сьогодні буде віце-прем’єр-міністр України – міністр соціальної політики України Сергій Леонідович Тігіпко. Кабінет Міністрів  України присутній на чолі з Прем'єр-міністром України. За винятком міністрів: Злочевського, який перебуває у відрядженні; Грищенка, який перебуває у відрядженні; Кулиняка, який перебуває у відрядженні; Аніщенка, який перебуває у відрядженні; Близнюка, який перебуває у відрядженні і Лавриновича, який також знаходиться у відрядженні.

Шановні народні депутати, Регламентом Верховної Ради  України визначений такий порядок проведення "години запитань до Уряду". На запитання до членів Кабінету Міністрів  України від депутатських груп, фракцій відповіді на них – до 30 хвилин, на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів – 30 хвилин, по одній хвилині – на формулювання запитання і до двох хвилин – відповіді на запитання.

Я запрошую на трибуну віце-прем’єр-міністра – міністра соціальної політики України Сергія Леонідовича Тігіпка.

 

ТІГІПКО С.Л.

Доброго дня, пане Голово! Доброго дня, шановні народні депутати! Пані та панове! Ми отримали відповідні запитання, і зараз я починаю відповідати на них.

Перше запитання надійшло від фракції "Блока Юлії Тимошенко – "Батьківщина".  "Два роки тому протягом кількох місяців парламент був паралізований із-за блокування представниками нинішньої влади, які вимагали в розпал світової кризи вдвічі збільшити соціальні стандарти: пенсії, стипендії, зарплати бюджетникам. Завдяки цьому перемогли на виборах. А сьогодні, по суті, знищують навіть ті надбання, що були відстояні у попередні роки. Це ви особисто так виконуєте програму Президента України?"

Шановні народні депутати! За період діяльності нинішнього уряду ніяких зменшень соціальних стандартів не було, немає і не буде. Нинішній уряд з першого дня роботи визначив, що підвищення соціальних стандартів, заморожених в попередніх двох роках, є головним завданням уряду.

Ви пам’ятаєте, що коли нинішній уряд приступив у березні 2010 року до виконання повноважень. Нами було підготовлено проект Державного бюджету на 2010 рік, відповідно до якого заднім числом, тобто з 1 січня, розпочалася система реалізації соціальної політики щодо поетапного підвищення соціальних стандартів, також поетапно підвищуються соціальні стандарти і у 2011 році.

Підвищення соціальних стандартів передбачено також проектом Державного бюджету на 2012 рік. Прошу звернути увагу, що динаміка поетапних підвищень прожиткового мінімуму характеризуються такими темпами: прожитковий мінімум для працездатних осіб протягом 2008-2009 років збільшився на 19,9 відсотків. У 2010-2012 роках збільшується на 47,6 відсотки. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб протягом 2008-2009 років збільшився на 100 гривень - це 24 відсотки, у 2010-2011 роках збільшується на 47,6 відсотки.

Прожитковий мінімум для дітей до шести років протягом 2008-2009 років збільшився на 21 відсоток, у 2010-2012 роки збільшується на 47,6 відсотки. Для дітей від шести до 18 років протягом 2008-2009 років збільшувався на 18,2 відсотки, в 2010-2012 роках - на 47,6 відсотка.

Тому говорити про те, що якісь соціальні виплати передбачається зменшувати, недоцільно. Ви також можете це все побачити у проекті бюджету на 2012 рік, який вам уже наданий.

Друге запитання: від фракції Партії регіонів. "Одним з найголовніших завдань є своєчасна виплата заробітної плати. Як нинішній уряд ліквідовує заборгованість із заробітної плати, що дісталася у спадок від попереднього уряду?"

Шановні народні депутати! Дійсно, колишній уряд приступив, нинішній уряд приступив до виконання своїх повноважень з заборгованістю, яка достатньо швидко і набагато зросла.

У січні 2008 року до березня 2010 року, тобто за період діяльності попереднього уряду, заборгованість із заробітної плати мала лише постійну тенденцію до збільшення. Так, на 1 січня 2008 року ця заборгованість складала 668 мільйонів гривень. З 1 січня 2008 по 1 березня 2010 року заборгованість збільшилася до 1 мільярда 737 мільйонів. Таким чином, попередній уряд збільшив її у 2,6 рази. Що сталося після цього? Попередній уряд збільшив таким чином, за півтора року нам вдалося зменшити цю заборгованість, яка дісталася у спадок від попереднього уряду, на 677,8 мільйонів гривень, або на 40 відсотків.

Є одна велика проблема, яка не дозволяє вирішити цю проблему ще більш радикально, ще більш значно, - це проблема з підприємствами-банкрутами, заборгованість по заробітній платі близько половини складають якраз такі підприємства. Щоб вирішити і цю проблему, ми внесли у Верховну Раду Закон про банкрутство, який передбачає більш стислі терміни, більш чіткі терміни і більшу відповідальність всіх учасників процесу банкрутства. Якщо нам  вдасться відповідний закон, це  дозволить нам значно зменшити і заборгованість по  заробітній платі в цілому по країні.

Наступне запитання. Депутатська фракція  "Наша Україна – Народна  самооборона": "Як узгоджується з чинною Конституцією прийняття у першому читанні урядового законопроекту, 9127, про гарантії держави щодо виконання рішень судів?"

Шановні народні депутати! Я не можу коментувати як представник виконавчої гілки влади, наскільки цей законопроект конституційний чи ні. Якщо буде така потреба і буде  звернення народних депутатів, то це  зможе прокоментувати Конституційний Суд. Але відносно суті, то необхідно зазначити, що протягом усіх років незалежності України, на жаль, приймалися законодавчі акти, які не мали відповідного економічного обґрунтування. І якщо подивитися на цифру, яка складається зі всіх цих пільг, які ми повинні були б забезпечити, то ця цифра на сьогоднішній день складає 160 мільярдів гривень, 160. Зведений бюджет 2011 року складає 377 мільярдів, 160 нам просто не вистачає. Тут, якщо потрібно, я можу дати пояснення, по яким статтям відповідні витрати не профінансовані. До речі, можу сказати,  що громадським організаціям ми таку інформацію надали,  і ці цифри – підтвердження.

І яким чином вирішувала влада постійно ці питання? Постійно це вирішувалося просто Законами про  бюджет чи приймалися рішення, що всі ці пільги, всі ці субсидії виплачуються в межах бюджету. Скажімо, по тим же чорнобильцям: це приймалося з 1995 року. Але для того, щоб владнати цю проблему, був внесений відповідний законопроект, щоб те, що робиться де-факто, зробити і де-юре.

До чого зараз домовились. Після консультації з представниками громадських організацій ми домовились, що  другу частину законопроекту ми, уряд підтримувати не буде і буде звертатися до Верховної Ради, щоб вона не розглядалася. Але хочу сказати,  що при цьому ні в якому разі ніхто ніколи не говорив, що соціальні стандарти через цей  закон повинні були би зменшуватись. Якщо ви подивитесь проект бюджету на 2012 рік, то ви побачите, що всі практично соціальні стандарти -  передбачається по всім збільшення. І хочу підкреслити, що такий законопроект по бюджет був внесений вам ще до того, як прийшли громадські організації до Верховної Ради.

"Як з 2009 року, – це запитання фракції Народної Парті,ї – як з 2009  року по 2011 рік змінився розмір прожиткового мінімуму? Як запланував уряд змінити прожитковий мінімум у 2012 році?"

Шановні народні депутати,  попередній уряд   не підвищував прожитковий мінімум з  листопада  2008 року по листопад 2009 року. Попередній уряд також не підвищував прожитковий мінімум   з грудня 2009 по березень 2010 року. Один раз,  практично  за півтора останніх роки його роботи, були підвищені соціальні стандарти і  прожитковий мінімум. При цьому індекс споживчих цін у 2008 році становив  122 відсотки, а в 2009 - 112,3 відсотки. Таким чином, розмір  прожиткового мінімуму був знижений попереднім урядом у 2008 році. Це вплинуло, безумовно, на доходи  людей, і  ми знаємо, що в 2009 році реальні доходи населення зменшились на 10 відсотків.

Що сталося у 2010-2011 роках? Було  забезпечено поетапне  підвищення  розміру прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на  відповідний рік. Так, розмір прожиткового мінімуму для працездатних   осіб, встановлений на грудень 2011 року, перевищує  відповідний розмір, який діяв  у грудні 2009 року, на 35 відсотків. Продовження цієї тенденції планується і на 2012 рік, як це передбачено в проекті  бюджету на 2012 рік.  Таким чином, загальне забезпечення розміру прожиткового мінімуму для  основних соціальних і демографічних груп населення у 2010-2012 роках  становитиме: для дітей віком до 6 років – 52,1 відсотки, для дітей віком від 6 до 18 років – 54,3 відсотки, для працездатних осіб – 52,4 відсотки, для осіб, які втратили працездатність – 54,3 відсотки.

Відповідно до підвищення прожиткового мінімуму збільшується і розмір основних державних соціальних гарантій, що визначаються на його основі. Ще дуже важливо те, що у 2008-2009 році у нас постійно збільшувався розрив між прожитковим мінімумом і першим тарифним розрядом, що створювало достатньо великі проблеми, в першу чергу для самого бідного населення. Нам вдалося в 2010 році зменшити цей розрив і в 2011 і 2012 році ми теж заклали таку  ж тенденцію.

Депутатська фракція Комуністичної партії України задає наступне запитання. "Найближчим часом у другому читанні буде розглянуто сумнозвісний проект Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Цей законопроект  фактично позбавляє людей пільг, віддаючи на поталу уряду повноваження щодо визначення порядку і умов їх надання. Які прогнозовані фінансові параметри соціальних виплат та допомоги, зокрема для чорнобильців, ветеранів війни? Який рівень пільг у відсотках може бути забезпечений державою цим категоріям за житлово-комунальні послуги?"

Шановні народні депутати, ще раз хочу сказати, законопроект  не передбачав ніякого зниження соціальних пільг. Вкотре хочу це підкреслити, законопроект  передбачав механізм, коли бюджет затверджується у Верховній Раді і по затвердженим статтям бюджету, після цього Кабінет Міністрів  приймає відповідні рішення. Практично так діє практика на сьогоднішній день і до останнього часу. Але видатки бюджету на пільги та гарантії, та компенсації характеризуються наступною динамікою, наступними цифрами.

2010 рік - 5,9 мільярдів гривень, в тому числі на пільги - 4,1 мільярд гривень, на субсидії - 1,8 мільярд гривень.

2011-й. Цифра з 5,9 зростає до 7 мільярдів гривень, в тому числі на пільги -4,9, на субсидії - 2,1 мільярд. В 2012 році - 7,4 мільярди, в тому числі на пільги - 5,2, на субсидії - 2,2 мільярди. Це говорить про те, що ми постійно з року в рік збільшуємо якраз ті статті видатків і забезпечуємо відповідний соціальний захист для громадян.

Що стосується пільг для учасників війни і для чорнобильців, які стосуються житлово-комунальних послуг, вони мають різні категорії, різні пільги. На сьогоднішній день вони всі виконуються, і ми маємо переконання, що вони повністю будуть виконані і в 2011-му, і в 2012 роках.

Депутатська група фракції "Реформи заради майбутнього". "Як свідчить досвід сусідніх держав, реформування соціальної сфери завжди болісний процес, оскільки стосується інтересів усіх соціальних груп, особливо соціально незахищених. Чи передбачив уряд у контексті реформи соціальної сфери програму соціальної підтримки та захисту інвалідів, пенсіонерів, ветеранів та інших соціально незахищених категорій населення?"

Так, я може сказати, що з самого початку року ми провели консультації з п’ятьма категоріями, на наш погляд, самих соціально незахищених громадян і змогли разом з ними відпрацювати середньострокову програму до 2015 року. Не всі наші цифри, не всі наші розрахунки сприйняли громадські організації, тому що у них були більш високі очікування. Але в цілому ми чітко зрозуміли ті пріоритети, які виставляють ті ж громадські організації. І зараз ми почали рухатись по цим пріоритетам.

Так, що вдалося зробити. Якщо ми візьмемо оту угоду, яку ми підписали з афганцями, з представниками афганських організацій, яка стосується всіх учасників війни, то що нам вдалося зробити і що зафіксовано уже у тому бюджеті, який ми передали вам. Збільшення на 20 відсотків, порівняно з 2011 роком, основного розміру пенсії інвалідам війни. Сьогодні така пенсія в цілому по Україні складає 2 тисячі 589 гривень. І це збільшення буде зроблено до 3 тисяч 112 гривень. Підвищення на 30 відсотків розміру пенсій або щомісячного довічного грошового утримання членам загиблих. Після підняття у 2011 році, після липневого перегляду бюджету ця цифра була збільшена із 191 гривні до 275. Уже в 2012 році вона буде збільшена з 275 ще на 23,5 відсотків.

Також підвищують на 30 відсотків пенсії або щомісячного довічного грошового утримання членам сімей померлих учасників бойових дій. Збільшуються на 20 відсотків виплати до 5 травня. Тобто ми намагаємося ці виплати постійно збільшувати. Думаю, що і далі ми зможемо продовжувати не тільки по відношенню до учасників війни таку тенденцію, а і по іншим соціально вразливим категоріям нашого населення.

Депутатська фракція Партії регіонів. "Як з 2009 року по 2011 рік змінився розмір мінімальної заробітної плати? Як запланував уряд змінити розмір мінімальної заробітної плати у 2012 році?" Шановні народні депутати, динаміка заборгованості із заробітної плати, ми вже про це поговорили, трошки вища.

Що стосується мінімальної заробітної плати, то, коли нинішній уряд розпочав виконувати свої повноваження, то основним завданням було визначення, що, з метою соціального захисту низькооплачуваної категорії працюючих та для уникнення негативних наслідків становлення і необґрунтованого розміру мінімальної державної гарантії в оплаті праці, необхідно здійснювати послідовні та виважені кроки щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати. Для реалізації цього завдання було здійснено в п'ять разів підвищення мінімальної заробітної плати протягом 2010 року. П'ять разів ми підвищували цей рівень. Більше того, уряд прийшов у березні, ми зробили в бюджеті 2010 року таку норму, яка дозволила нам підвищити заробітну платню, починаючи з 1 січня 2010 року і заднім числом ми повернули всю заборгованість, яка на той час вже була складена. Внаслідок цього мінімальна заробітна плата у 2010 році, по відношенню до 2009 року, зросла на 23,9 відсотки.

У 2011 році уряд продовжив політику щодо збільшення розміру мінімальних заробітних плат. Так, у грудні 2011 року розмір мінімальної заробітної плати складе 1004 гривні, що приблизно на 9 відсотків вище грудня 2010 року. А проектом Державного бюджету на 2012 рік передбачено, що в 2012 році розмір мінімальної заробітної плати буде складати в середньому по року 1098 гривень, що на 14 відсотків вище ніж було у 2011 році. Хочу ще раз сказати і нагадати, що рівень інфляції, який закладений в бюджет, передбачає зростання цін на 7,9 відсотки. Тобто, 14 відсотків – практично вдвічі буде вищий зростання мінімальної заробітної плати по країні.

Депутатська фракція "Блок Юлії Тимошенко-"Батьківщина". "Просимо дати відповідь, чому назва законопроекту 9127 не відповідає його змісту? Що це: бажання приховати від громадськості зміни, які реально проводяться владою, чи отримати в ручне управління Кабміну десятки мільярдів гривень коштів з державного бюджету?"

Шановні народні депутати, відповідаючи на запитання, хочу зазначити, що ніхто не мав бажання приховати від громадськості зміни, як ніхто не переслідував мети отримати в ручне керування мільярди гривень.

Необхідно також нагадати, що за ініціативою попереднього уряду у 2008 році законопроектом про Державний бюджет було внесено низку чинних… було змінено низку чинних законів, які стосуються якраз зменшення розміру соціальних виплат, пільг, гарантій та компенсацій. Ще раз хочу наголосити, що законопроект 9127 не передбачав ніякого зменшення розміру соціальних виплат, пільг, гарантій та компенсацій, які на даний час надаються. Необхідно також зазначити, що низка цих розмірів була визначена рішенням попереднього уряду.

Шановні народні депутати, основною метою законопроекту є приведення можливостей бюджету до потреб та виконання рішень судів.

Депутатська фракція "Наша Україна – Народна самооборона". "В меморандумах з громадськими організаціями уряд бере на себе зобов'язання щодо підвищення пільг афганцям, чорнобильцям. Чому залишилися неврахованими інтереси інших 14 категорій  пільговиків, які не взяли участь в акціях протесту за віком і станом здоров'я: ветеранів та дітей війни, інвалідів праці тощо?"

Шановні народні депутати, по-перше, я хотів би сказати, що коли ми заключали угоду з представниками афганських організацій, то ця угода стосується всіх учасників війни. І те, що ми зробили для учасників  афганської війни, це розповсюджується на всіх наших ветеранів війн, в тому числі Великої Вітчизняної війни, в тому числі на тих людей, які приймали участь в міжнародних інших конфліктах.

Не дивлячись на це, хочу сказати, що… я уже говорив, наскільки збільшуються там соціальні виплати. Ми передбачили, що всі учасники війни, інваліди, в середньому, отримують збільшену пенсію у 2012 році на  20 відсотків. Чорнобильці, інваліди І, ІІ, ІІІ групи отримують збільшену пенсію, збільшену  у 2012 році на 25 відсотків.

І ще ціла низка рішень, які стосуються протезування, оздоровлення, допомоги сім'ям загиблих, допомога сім'ям, у яких померли  учасники бойових дій, будуть збільшуватися 20-30 відсотків в цілому.

Що стосується дітей війни, то в бюджеті, яки ми передали вам, передбачається підвищення виплати… доплати їм до пенсії на 20, 5 відсотків. Ще раз хочу підкреслити, що рівень інфляції, який ми заклали в бюджет  2012 року, складає 7,9 відсотки.

На жаль, немає такої великої динаміки, як хотілось, по іншим категоріям, скажімо, по інвалідам праці, по інвалідам… по ветеранам війни не інвалідам. Там закладається зростання, в середньому, біля десяти відсотків. Але все одно, воно випереджає рівень інфляції на 2012 рік.

Депутатська фракція Комуністичної партії України: "Після прийняття Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" наступним кроком, як це випливає з нещодавно поданої урядом Програми соціально-економічного розвитку на 2012 рік, має стати монетизація пільг. Немає сумніву, що монетизація пільг значно зменшить і без того низькі соціальні параметри державної допомоги громадянам. Як швидко має відбутися така швидка кардинальна зміна підходів до забезпечення соціальних потреб громадян і чи прораховувався економічний ефект цих заходів?"

На даний час, шановні народні депутати, більшість  видів пільг надаються громадянам у натуральному вигляді. Це стосується зокрема пільг з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, пільгового проїзду.

Разом з тим, на думку Мінсоцполітики, яка підтримана громадськими організаціями, по деяких видам соціальних пільг таку позицію можна було би переглянути. Скажімо, інваліди наполягають, щоби їм не проводили тендери на коляски, щоб їм не вручали коляски, а щоб була проведена ваучеризація такої пільги, кожен інвалід отримував ваучер і сам обирав ту коляску, яка йому підходить. А після цього Кабінет Міністрів  оплачував її.

Відповідний законопроект відпрацьований з громадськими організаціями інвалідів і внесений у Верховну Раду. Якщо буде на то воля Верховної Ради, таке рішення може бути прийнято.

Також хочу наголосити, що по певним областям, скажімо, по Волинській області ми проводимо зараз експеримент, де в добровільному порядку даємо можливість тим людям, які надаються пільги по оплаті електроенергії, отримати чи гроші, чи пільгу. Більше 90 відсотків хотять отримати гроші, тому що так людям більш вигідно робити це.

Тому я хочу чітко абсолютно сказати, що ніякої примусової ваучеризації чи ніякої примусової монетизації відбуватися не буде. Більше того, ніяких кардинальних кроків на 2012 рік ми не передбачаємо. Якщо і будуть вводитися колись якісь рішення, то я вважаю, що вони повинні вводитися тільки на добровільних засадах, щоб людина могла отримати пільгу чи грошима, чи в натуральному вигляді, і щоб це було виключно її рішення.

Депутатська фракція Народної Партії. Дайте динаміку зміни мінімальної пенсії за віком з 2009 року. Як зміниться розмір мінімальної пенсії за віком у 2012 році.

Мінімальний розмір пенсії за віком відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У грудні 2009 року мінімальний розмір пенсії за віком становив 573 гривні. З метою підвищення рівня соціального захисту пенсіонерів, особливо тих, які отримують мінімальні виплати, нинішній уряд протягом 2010 року п’ять разів підвищував мінімальний розмір пенсій за віком.

У 2011 році продовжена практика поетапного підвищення розміру соціальних стандартів. Внаслідок прийнятих рішень мінімальний розмір пенсій за віком склав у грудні 2010 року 734 гривні. Я хочу нагадати: у грудні 2009 року такий розмір був 573 гривні. У грудні 2011 складе 800 гривень, а у грудні 2012-го -  884 гривні. Таким чином, нинішній уряд забезпечить зростання мінімальної пенсії за віком протягом 2010-2012 років на 54,3 відсотки.

Депутатська фракція Партії регіонів: "Що зроблено нинішнім урядом для підвищення розміру допомоги при народженні дитини?"

Шановні народні депутати! Ви знаєте, що питання підтримки дітей і родин, які народилися, є особливим пріоритетом і Президента, і Кабінету Міністрів України. В цьому напрямі дуже важливим є матеріальна підтримка сімей. Розмір державної допомоги при народженні дитини залежить від того, яка дитина народилася в сім’ї: перша, друга, третя або наступна. Таку допомогу у порівнянні з минулим роком збільшено в півтори рази: з 12 тисяч 240 гривень на першу дитину до 17 тисяч 952 гривень, на другу дитину - з 25 тисяч гривень до 36 тисяч гривень 720,  на третю дитину - з 50 тисяч до 73 тисяч 440 гривень, і така ж виплата йде на кожну наступну дитину.

З  9 квітня 2011 року набрав чинність Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", відповідно до якого збільшено розмір допомоги при народженні дитини, а саме: на першу дитину з 24 тисяч 960 гривень до 49 тисяч 920 гривень. Ні, вибачте. На першу дитину до 24 тисяч 960 гривень. Хочу нагадати, що перед цим ця цифра складала 17 тисяч 952 гривні. На другу дитину - до 52 тисяч, на третю – до 104 тисяч гривень. 26, 52 і 104 тисячі гривень буде складати це збільшення. Я вважаю, що це дуже гарна динаміка, і це буде стимулювати зростання народжуваності дітей в Україні.

"Наша Україна - Народна самооборона" депутатська фракція. "За підрахунками експертів так звана пенсійна реформа не вирішує…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Леонідович, ви завершіть це питання - і перейдемо до запитань від народних депутатів. Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. "…не вирішує жодного проблемного питання у пенсійній системі і не призведе до збільшення пенсії. Натомість матимемо зменшення пенсії в середньому на 200-250 гривень. Як узгоджується це зменшення, а також підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років та до 62 років чоловіків- держслужбовців, підняття страхового стажу викладачам та науковцям до 30 років у жінок та до 35 років у чоловіків зі статтями 22, 24 Конституції України, якими заборонено звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод громадян України?"

Шановні пані і панове, тлумачити Конституцію не справа урядовця, тому говорити і відповідати конкретно на це запитання, я думаю, може тільки Конституційний Суд України.

Що стосується законодавства і проблем Пенсійного фонду, то я хочу сказати, що ми мали надзвичайно важку ситуацію, яка загрожувала практично уже в цьому і наступних роках системну виплату пенсій для наших пенсіонерів. Ми мали колосальну загрозу по збільшенню дефіциту бюджету Пенсійного фонду.  2009 рік – 30 мільярдів; 2010 рік – 34 мільярди, в цьому році нам вдалося змінити цю тенденцію і ми будемо мати максимум 21,5 мільярда заборгованість, мати дефіцит бюджету Пенсійного фонду.

На наступний рік - те, що ми вже зараз відпрацювали, - ця цифра зменшується кардинально: до 2 мільярдів 200 мільйонів гривень. Дуже важливо, що також падають цифри по  відношенню бюджету Пенсійного фонду до ВВП: 18,1 відсотків у  2009 році, у 2010 році – 17,5, 2011 - 16,5, максимум до 17 може ця зрости цифра. У 2012 році це, передбачається, буде складати 14,5 відсотків.

Тобто я  вважаю, що ми зробили саме головне з вами, приймаючи цей закон: ми гарантували стабільну виплату пенсій і стабільне зростання, яке буде  вище зростання цін для наших пенсіонерів  на найближчі і попередні роки.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати! Будь ласка, у нас 25 хвилин залишилось на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів. Прошу записатися на запитання.

Так, будь ласка, прізвища народних депутатів.

Павло Сулковський, фракція Партії регіонів, будь ласка.

 

10:37:50

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Шановний Сергію Леонідовичу! Дякуємо за  змістовні відповіді на запитання. Думаю, що після сьогоднішнього вашого роз'яснення на питання, думаю, що і в опозиції буде менше приводів викрикувати і кричати просто пустослівно.

Тому в мене є конкретно до вас питання. Однією з найвразливіших категорій громадян є члени сімей загиблих військовослужбовців. Що здійснює нинішній уряд  для підвищення рівня соціального захисту цій категорії громадян? Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л.    Я дякую за запитання. Ще раз хочу  сказати, про  що ми домовились з громадськими організаціями, які от приходили до Верховної Ради, на жаль, приходили до Верховної Ради, з якими ми  не змогли поспілкуватися перед цим. Але хочу підкреслити,  що ті пропозиції, які ми зараз з ними погодили і які вони підтримали, уже є, знаходяться у вас в тому проекті бюджету, який ми подали до Верховної Ради.  Про що йде розмова? 

Збільшення  на 25 відсотків, порівняно з 2011 роком, основного розміру пенсій інвалідам війни, я сказав, це збільшення буде з 2тисяч 289  гривень до 3тисяч 112 гривень. Підвищення на 30 відсотків розміру пенсій, або щомісячного  довічного грошового утримання,  членам сімей загиблих військовослужбовців. Це стосується всіх військовослужбовців, які сьогодні є, це не тільки воїни-інтернаціоналісти - це всі військовослужбовці.   Підвищення на 23,5 відсотки пенсій, або щомісячного  довічного грошового утримання,  членам сімей померлих  інвалідів Великої Вітчизняної війни. Підвищення на 30 відсотків пенсій, або щомісячного  довічного грошового утримання, членам сімей померлих учасників бойових дій, учасників війни партизанів і підпільників. Також на 20 відсотків буде підвищена доплата, на 20,5 відсотків, для дітей війни. І на 20 відсотків, що теж буде дуже важливо, підвищується виплата до 9 Травня.

І ми вже передбачили в цьому бюджеті, що не буде такого, щоб … У мене ще 21 хвилина!  Що не буде такого, щоб воїни-інтернаціоналісти і воїни Великої Вітчизняної війни  отримували різні доплати. Вони отримувати будуть рівні доплати. Дуже важливо також, що  на 43 відсотки  зросла цифра  по грошам, які ми виділяємо інвалідам на протезування і на всі  інші види допомоги. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу вас, формулюйте питання протягом хвилини. Відповідь на   запитання - до 2 хвилин.

Світлана Шмельова, фракція комуністів. Будь ласка. Так що тут все йде по Регламенту, поки що.

 

10:40:55

ШМЕЛЬОВА С.О.

Прошу передати слово Цибенку Петру Степановичу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, мікрофон.

 

10:41:02

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко – голова Ради ветеранів України.

Сергію Леонідовичу, я тут знаходжуся. В мене кілька запитань.

Питання перше. Коли будуть проведені відповідні переговори, які ви проводили з ветеранами Афганістану і ветеранами-чорнобильцями? І коли буде підписані відповідні угоди з іншими пільговими категоріями? Це перше запитання.

Друге запитання. В тому момерандум, який підписано Прем'єр-міністром України і головою ветеранської організації "Ветеранів Афганістану", до речі, який є радником на громадських засадах Миколи Яновича, записані копійчані збільшення пільг. Ну, наприклад, інвалід І групи до 9 травня отримає в наступному році 15 відсотків від передбаченого законом, замість 13,5 відсотків, як було у…

 

ТІГІПКО С.Л. Що стосується тих переговорів, які ми практично і не припиняли з громадськими організаціями. З чорнобильцями ми уже провели після того, коли був підписаний момерандум, першу  робочу групу, визначилися чітко з пріоритетами, вони надали своїх 15 самих важливих питань, які ми повинні з ними розглянути. Ми надали їм повну інформацію. Ми маємо сьогодні з ними одну і ту ж інформацію, якою користуються і державні службовці, і чорнобильці. І теж саме ми будемо робити і з учасниками інших громадських організацій.

Що стосується угоди з іншими категоріями. По мірі того, коли громадська організація буде до нас звертатися, ми готові з ними сідати і співпрацювати.

Про те, що ви говорите "копійчане зростання". Я хочу сказати, що те, що закладено зараз по чорнобильцям, не було більш значного підвищення у відсотках і в реальних цифрах з 2006 року. А по учасникам війни такого не було більше 10 років -  підвищення. Тому що пенсія для інвалідів війни -  плюс 20 відсотків до того, що вони мають, я не вважаю, що це копійчане. Може, для когось це невеликі гроші, але для інвалідів війни, я вважаю, що це великі гроші, на 25 відсотків зростає пенсія інвалідів-чорнобильців, я теж вважаю, що це достатньо висока підтримка. Ви говорите про збільшення виплати до 9 травня по святу. Інвалід І групи  в цьому році отримав, Великої Вітчизняної війни, тисячу гривень, інвалід І групи… Інвалід І групи отримує, воїн-інтернаціоналіст отримав менше 800 відсотків. На наступний рік і той інвалід, і той І групи отримає 1200 гривень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Корж, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:44:07

КОРЖ В.Т.

Прошу передати слово колезі Олександру Гудимі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Гудима, будь ласка, мікрофон.

 

10:44:14

ГУДИМА О.М.

Гудима, фракція "Блоку Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Пане головуючий, я маю право задати питання Прем'єр-міністру України?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви маєте право поставити будь-кому із членів Кабінету Міністрів питання.

 

ГУДИМА О.М. Добре. Отже в мене питання до Прем'єр-міністра України пана Азарова. В пресі була інформація щодо закупівель "Чорноморнафтогазом" - дочірньою компанією НАК "Нафтогаз" - бурильних установок. Говорять про невиплату на великі суми. Говорять про це, що в умовах кризи, фінансового стану НАКу завдасть збитків національним інтересам держави. От уявіть собі, що за ті збитки наступного року вас будуть притягувати як прем'єра до кримінальної відповідальності. Всі скажуть, а при чім тут Прем'єр-міністр, це є господарюючі об'єкти. Отже моє питання. Юля Тимошенко сидить в тюрмі за угоди, які складені між НАК "Нафтогазом" і …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершіть своє питання. Завершили його чи ні? Ну, швидше завершуйте.!

 

10:45:28

ГУДИМА О.М.

Юлія Тимошенко сидить в тюрмі за угоди між "Укртрансгазом" і НАК "Нафтогазом" по технологічному газу, які буцімто завдали шкоди національним інтересам України. Я хочу, щоб ви порівняли аналогію, чи готовий Прем'єр-міністр Азаров сидіти в тюрмі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.  Микола Янович, будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановні народні депутати! Компанія "Нафтогаз" закуповує стільки газу, скільки потрібно для забезпечення народного господарства України на зимовий період. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єресько, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:46:18

ЄРЕСЬКО І.Г.

Прошу передати слово Забзалюку Роману.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роман Забзалюк, будь ласка.

 

10:46:24

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

У мене запитання до міністра Могильова. Пане Могильов, ваша підкреслено зневажлива поведінка до народних депутатів, безумовно, трансформується на підлеглих. Адже поведінка працівників ДАІ, міліціантів в країні, зокрема біля та у Печерському суд, і не тільки, під стать вашій.

Все це та багато чого іншого негативного – результат вашої доктрини перетворення МВС у політичну жандармерію. УБОЗи та Обези уже не приховуючи зухвало шпигують за опозиційними активістами. Ціла армія пташиних та кошачих так званих спецпідрозділів зорієнтована виключно на побиття громадян, що у відповідність до Конституції мирними протестами захищають свої соціальні та політичні права.

Питання. Коли ви навчите своїх підлеглих не виконувати злочинні наказати, поважати громадян, пред'являти посвідчення? А не ховатися за чорними касками.

Друге. Ви вимагаєте у населення до існуючих 15-и ще 3 мільярди, так би мовити, для повного щастя. Очевидно, на закупку чергової партії трокамів і бронежилетів. А чи не варто запропонувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, Анатолій Володимирович.

 

МОГИЛЬОВ А.В.

Якщо у вас є якісь факти противоправної діяльності міліціонерів, направте ці дані в прокуратуру. А так, з наголосом кажете про якісь нібито порушення з боку працівників міліції, то це інсинуації, не більш того. Це так, політичний піар у вас.

Тепер далі. Відносно, відносно 3 мільярдів, які я прошу для оснащення міліції. Ні, давайте по очереди будем говорить. Значить, відносно 3 мільярдів. Ті події, які були у нас, в Одесі, показали, що потрібне переоснащення міліції. Ми маємо те озброєння, яке закупали не знаю хто: бронежилети по 800 гривень, які не захищають від куль. Тому в прошлому і поточному році ми закупимо сучасне обладнання, яке дасть змогу захистити наших…

 

ЛЯШКО О.В.Щоб опозицію бити…

 

МОГИЛЬОВ А.В. Тепер відносно жандармерії, бо мене звинувачують в тому, що дуже багато міліції біля Печерського суду. Отут так звані опозиціонери кожний день подають заявку, що там буде 30, 50, 70 тисяч і я повинен, враховуючи вашу заявку, виставляти таку кількість співробітників міліції. А їх приходить 100-200, але я виставляю стільки людей. І якщо ви перестанете збирати оці купи людей, до того ж раніше судимих, я показував, кого збирають в Івано-Франківській області і це докажу після вироку суду, я покажу оці всі матеріали, справу РС,  в якій доказано, що збирають раніше судимих для бійок з міліцією, якщо ви це перестанете робити, то міліції буде менше в державі і вона буде виконувати свої обов'язки по охороні громадського порядку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Ягоферов, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:49:31

ЯГОФЕРОВ А.М.

Будь ласка, передайте депутату Болюрі слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антоніна Болюра, будь ласка, мікрофон.

 

10:49:37

БОЛЮРА А.В.

Дякую. У мене запитання до Бойка Юрія Анатолійовича. Юрій Анатолійович, тема Тимошенко, тема кримінальної справи. Тимошенко звинувачується  в перевищенні повноважень та нанесенні збитків державі. Дослідження показали про те, що збитків немає. НАК "Нафтогаз" і "Укратрансгаз" закінчили 2009 рік із прибутками значно більшими ніж вони були в 2008 році. Аудиторські висновки показали, що це саме за рахунок операцій з газом зменшені витрати і збільшені прибутки. Цивільний позивач в останній день сказав, що це втрачені вигоди. Я думаю, що це неправильно. Будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання ви доформулюйте, будь ласка.

 

БОЛЮРА А.В. Будь ласка, відізвіть свій цивільний позов, це некрасиво. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Юрій Анатолійович, будь ласка. То, може, до мікрофону підійти?

 

БОЙКО Ю.А.

У нас, якщо ви хочете фактаж, то коли два керівника "Нафтогазу України" відмовились підписувати контракт, це був керівник "Нафтогазу" і перший заступник, вони, по-перше, відмовились, і коли вони почули від колишнього Прем'єр-міністра, що є рішення уряду, то вона заставила їх підписати, враховуючи те, що вона їм дала цю бумагу. Наскільки я знаю, це було рішення сфальсифіковано, і саме в тому є кримінальна справа проти колишнього Прем'єр-міністра.

Стосовно збитків, оскільки дуже великі збитки були заподіяні "Укртрансгазу", тому що за місяць до підписання контракту він закуповував паливний газ по 180 доларів, а через місяць - вже по 360. Я впевнений, що ви зможете порахувати збитки самі. Тому ми не може відкликати цей цивільний позив. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Валерій Бевз, фракція комуністів.

 

10:52:38

БЕВЗ В.А.

Шановний Сергій Леонідович,за хамське… через хамське відношення політиків до працівників міліції лави Міністерства внутрішніх справ за останні 10 років покинуло 200 тисяч чоловік, помінялася за 10 років вся міліція. На сьогодні серед всіх силових відомств середня заробітна плата в міністерстві найнижча. Яким чином уряд планує вирішувати цю проблему і вирівнювати все-таки заробітну плату, щоб були вмотивовані працювати в системі Міністерства внутрішніх справ?

Більше того, хочу вам сказати. За моїх часів, а це 20 років назад, резерв нового прийому у Міністерстві внутрішніх справ був колосальний. Йшли фахівці, спеціалісти, грамотні, професійно підготовлені люди. На жаль, сьогодні, міністр Могильов, так, як і весь уряд, і вся країна, має серйозні проблеми. Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую за запитання.

По-перше, заробітна плата всієї бюджетної сфери залежить, у першу чергу, від першого тарифного розряду. Перший тарифний розряд після цього всім іншим державним службовцям чи працівникам бюджетної сфери відповідна заробітна платня відразу збільшується.

2008-2009 рік практично цей перший тарифний розряд був заморожений, нічого не робилося. Після цього ми взяли і за 2010 рік підвищували перший тарифний розряд п’ять разів.

До чого це призвело? У першу чергу, призводить до того, що коли ми збільшуємо перший тарифний розряд, зменшується розрив між першим тарифним розрядом і прожитковим мінімумом. І це дало можливість нам в середньому підвищити заробітну плату для бюджетної сфери приблизно на 17 відсотків. Я вважаю, що таку політику ми повинні продовжити і в наступні роки.

Що ще, на мій погляд, потрібно робити? Безумовно, потрібно робити адміністративну реформу вищого рівня. І те, що зроблено сьогодні: на 30 відсотків скорочені працівники міністерств, відомств, скорочена кількість самих міністерств. Це теж надзвичайно важливо. І я вважаю, що ці гроші у більшості своїй якраз повинні піти на підтримку тих людей, які працюють в бюджетній сфері на місцях. Я говорю і про тих же міліціонерів в тому числі.

Те, що ми запланували на 2012 рік, теж передбачає приблизно такі ж кроки. І нам вдалося при переговорах із профспілками, це була дуже жорстка позиція тих же профспілок, продовжувати далі перший тарифний розряд наближати до прожиткового мінімуму. Нам вдалося це зробити. В середньому зростання буде вище темпів інфляції. Але я розумію, що все одно це абсолютно буде не достатньо. І нам потрібно продовжити наші зусилля і далі. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Вернидубов, фракція Партії регіонів.

 

10:55:53

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Прошу вас надати можливість з’ясувати нагальне питання колезі-прикарпатцю Василю Чуднову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Чуднов, будь ласка, мікрофон.

 

10:56:01

ЧУДНОВ В.М.

Дякую, Іван Васильович. Василь Чуднов, фракція Партії регіонів, Івано-Франківщина.

Шановний Сергій Леонідович! Прийнятий Закон про проведення пенсійної реформи, і у зв’язку з цим у мене запитання. Скажіть, будь ласка, що здійснює уряд на виконання цього закону? Як ці дії позначаться на розмірі пенсійних виплат? І взагалі, що отримають українські пенсіонери додатково у зв’язку з прийняттям цього закону, і, якщо отримають, то що конкретно? Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую. Коли ми говоримо про Пенсійний фонд, то тут виникає дві проблеми для держави, конкретні проблеми для конкретних людей. Більшість пенсіонерів, особливо ті, які давно вийшли на пенсію, відносяться до категорії самих бідних українців. Ми говоримо, приблизно, що  таких українців ми маємо десь біля семи мільйонів людей, які отримують пенсію нижче 900 гривень.

І друга проблема – це макроекономічна проблема. У нас Пенсійний фонд надзвичайно великий за розмірами. Любі проблеми з бюджетом Пенсійного фонду визначається на бюджеті центральному, на зведеному бюджеті, а це означає, що страждають вчителі, лікарі, військовослужбовці, яким не вистачає грошей.

Що стосується конкретно по тому, що отримують люди. В першу чергу ми отримали стабільну ситуацію з Пенсійним фондом. Я сказав, у нас значно і дуже радикально зменшується дефіцит бюджету, це говорить про одне: пенсії виплачуються, виплачувались нашим урядом і будуть виплачуватися нашим урядом.

На наступний рік, те, що ми запланували, приблизно на  дев’ять відсотків зростає середній розмір пенсій. І я думаю, що ми все зробимо, щоб на протязі року ми змогли закумулювати ще відповідні гроші, які, в першу чергу, на мій погляд, буде потрібно направити на підвищення пенсій для самих малозабезпечених пенсіонерів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Орест Муц, фракція Партії регіонів.

 

10:58:18

МУЦ О.П.

Шановний Сергій Леонідович, однією з найголовніших проблем інвалідів-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС є своєчасне лікування. Що здійснив уряд і що планує для поліпшення лікування цих категорій громадян? Дайте, будь ласка, відповідь.

 

ТІГІПКО С.Л. У нас пройшли дуже непрості переговори з  громадськими організаціями чорнобильців, в першу чергу, з Союзом "Чорнобиль України", і під час цих переговорів ми чітко визначилися з пріоритетами. В першу чергу, громадські організації ставлять питання пенсії для інвалідів - це сама головна для них проблема.

Далі. Що тут вдалося вирішити? Ми підписали меморандум - і пенсії зростають у 2012 році для інвалідів в середньому на 25 відсотків. Середня пенсія сьогодні чорнобильця-інваліда складає 2 тисячі 326 гривень, збільшення пройде на 25 відсотків, і така цифра, середня пенсія по інвалідам-чорнобильцям буде 2 тисячі 907 гривень.

Також підвищуються не менш як на 85 відсотків обсяги видатків на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування. В попередньому, 2011 році, ми мали в бюджеті 11,5 мільярдів - будемо мати 21,3 мільярда. Причому чорнобильці наполягають, щоб ми туди включили певні специфічні для чорнобильців захворювання, які нам потрібно полікувати.

Дуже важливо, що ми збільшуємо не менш як на 155,5 мільйонів гривень, або на 43 відсотки, видатків на забезпечення інвалідів України, це відноситься до всіх інвалідів, технічними та іншими засобами реабілітації. Ця цифра збільшена в тому бюджеті, який ми вам запропонували, з 361,4 мільйона гривень до 516,9 мільйонів гривень. Я вважаю, що такими кроками…

Крім того, передбачено забезпечення поетапного осучаснення показника заробітної плати, яка буде нараховуватися за роботу в зоні відчуження. От я вважаю, що це якраз системний підхід, більше того, ми бачимо таку програму, ми відпрацьовували разом з ними, до 2015 року. Ми можемо не погоджуватися в цифрах, тому що вони дуже хочуть швидко отримати таке зростання, але пріоритети ми витримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгоренко, фракція Партії регіонів.

 

11:01:01

ЄГОРЕНКО Т.В.

Слово передали, Сухому  слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому-кому? Ярослав Сухий, будь ласка.

 

11:01:10

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Сергій Леонідович! Успіх процесів реформування з метою модернізації України, безумовно, залежить від комплексного підходу. Ми на шляху реформування. Але зупинено реформування соціально-трудових відносин в Україні. На превеликий жаль,  Кодекс законів  про працю – грудень 1971 року - зараз не задовольняє ні інтересів, не захищає інтереси як найманих працівників, так і роботодавці, так і держави. Є компромісне рішення: після першого читання прийняти Трудовий кодекс. Є компромісне рішення,  досягнуте між різними сторонами діалогу. Скажіть, будь ласка, коли можна сподіватися внесення зауважень уряду, з тим щоб ми прийняли в другому читанні Трудовий кодекс? Це перше питання.

І друге питання. Сьогодні Міжнародний день боротьби за гідну працю. Тобто за гідну зарплату. 17.10 – День боротьби з бідністю. Де стратегія подолання бідності, що …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. Що стосується трудового законодавства. Я вважаю, дійсно, що те, що ми маємо не значно модифіковане законодавство 70-х  ще років,   - це проблема для країни. І, на жаль, декілька разів на протязі останніх років ми пробували підійти до цієї проблеми - і не змогли знаходити компроміс.

На жаль, по моїй інформації, після переговорів з цими роботодавцями, той компроміс, чи той варіант, який влаштовує сьогодні профспілок, по деяким позиціям не влаштовує роботодавців. Але, не дивлячись на це, я вважаю, що найближчим часом ми повинні прийняти, знайти цей компроміс, і ще до Нового року ми повинні прийняти Трудовий кодекс. Я вважаю, що цього зараз вимагає та ситуація, яка складається у світі, вона може вплинути і на нас. З одного боку, ми повинні захистити, в першу чергу,  працівника, тому що в переговорах роботодавець – працівник завжди сильна позиція залишається за роботодавцем. Але, з другого боку, по певним позиціям,  я вважаю, ми повинні знайти рішення, які б допомогли  роботодавцям. Скажімо, щоб він легше міг приймати людей на тимчасову роботу. От це зробить наше законодавство більш гнучким, і вон, завдяки цьому зменшить, чи тіньовий сектор, чи безробіття.

Я думаю,  що найближчим часом  ми повинні знайти   такий компроміс між  профспілками і роботодавцями. І навіть якщо ми не будемо мати остаточне рішення, яке буде підтримане кимось, все одно з мінімальними  втратами ми повинні  прийняти. Далі буде час - далі будемо рухатись далі.

Що стосується  стратегії боротьби з бідністю. Ми підготували відповідну програму, і зараз  ми хочемо затвердити її з Кабінетом  Міністрів. Але для нас абсолютно зрозуміло, що в першу чергу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон, щоб завершили думку.

 

ТІГІПКО С.Л.  …бідність долається  двома такими значними напрямами.

Перше. Ми повинні стимулювати економічне зростанні. Іде економічне зростання, будуть гроші в бюджеті для того, щоб гарно їх перерозподілити.

І друга позиція. Нам потрібно подивитися як ми перерозподіляємо те,  що ми маємо  в бюджеті. Тільки  23 відсотки того, що ми надаємо в вигляді соціальної підтримки, попадає до бідних. Тому що в нас ще  сьогодні діють  галузеві  підходи, коли ми надаємо пільги всієї галузі, не розглядаючи  родину конкретну і  не розглядаючи дохід  на конкретну людину в цій родині.

Ми підготували відповідний законопроект, який прив'яже всі наші  виплати пільгові, які залишаться, але прив'яже все ж таки до доходу.     Якщо нам вдасться разом з вами це зробити, я вважаю, що ми достатньо швидкими темпами зможемо вирішувати проблему бідності в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, на цій ноті я дякую віце-прем'єр-міністру України. "Ггодину запитань завершено". Дякую  Прем'єр-міністру і членам  Кабінету Міністрів за участь в "годині запитань до Уряду". (Оплески)

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ - "Батьківщина" і фракція "Наша Україна - Народна самооборона" - вимагають оголосити перерву для виголошення заяви. Слово для виголошення заяви має Іван Григорович Кириленко, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

11:06:18

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу особисто завернутися до вас в присутності всього залу і виголосити наступне. Особисто ви як Голова Верховної Ради неодноразово в непростих ситуаціях підтримували і Верховну Раду загалом, і конкретного депутата зокрема.

Веду це до того, що 11 жовтня завершується неправедний судовий процес над Юлією Тимошенко. Цей день за неконституційним рішенням судді, народним депутатам, громадянам заборонено бути в залі суду. За вашим дорученням профільний комітет розглянув це питання і надав відповідь. Чорним по білому записано, 1 пункт: "Відповідно до Конституції України Закон України "Про статус народного депутата" народний депутат діючого скликання при пред'явленні посвідчення народного депутата користується правом безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також правом безперешкодного доступу на всі підприємства, в установи та організації розташовані на території країни, не залежно від їх підпорядкування, форм власності, режиму секретності".

Отже, користуючись цим документом, ми в повному складі, як і попередні дні, ідемо до суду. І не знаємо, якою буде реакція до зубів озброєних людей. Хоча здогадуємося, що буде. Адже побиття депутатів в цьому залі і в цьому суді, мається на увазі в залі цього суду, вже було. Ми очікуємо, що, на жаль, і кровопролиття може бути. І тоді стане очевидним, об Верховну Раду не просто витруть ноги, а витруть за закривавлені кийки.

Сьогодні це буде з нами, а завтра? Ми чітко запитуємо: коли цьому свавіллю буде покладено край? Коли Верховна Рада буде саме Верховною Радою, а не слухняним механізмом для голосування?

У нас на руках рішення, в якому є і другий пункт: звернути увагу на неможливість надання правових оцінок діям і рішенням суду стосовно конкретних судових рішень. А де ж тоті парламентський контроль за дотриманням Конституції і законів України, особливо в частині прав людини і народних депутатів зокрема?

Володимире Михайловичу, народні депутати, які рівні в цьому залі перед людьми, перед Богом, перед законом, перед Конституцією, ідуть 11 числа на закланіє. Як нам діяти і що буде? Я запитую в Голови Верховної Ради. Сподіваюся на ту відповідь, яка, дійсно, як ви завжди це говорите, поставить Верховну Раду на той рівень, який вона дійсно заслуговує. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у п'ятницю ми виголошуємо депутатські запити. Надійшли запити народних депутатів України:

Олега Ляшка до Президента України про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб Луганської міської ради, які здійснили напад на Михайла Пащука, активіста Радикальної партії Олега Ляшка, який під час самозахисту вимушений був відкусити палець нападнику.

Ставлю на голосування пропозицію про підтримку запита.

 

11:10:11

За-17

Запит не підтримано.

Павла Унгуряна до Президента України щодо доручення Одеській обласній державній адміністрації та виконавчому комітету Одеської міської ради про позачергове надання житла сім'ї загиблого в ніч з 29 на 30 вересня 2011 року у зіткненні зі злочинним угрупуванням в районі села Кошари Одеської області працівника міліції Олександра Розмаріци.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:10:56

За-299

Запит підтримано. Ставлю на голосування пропозицію про направлення запиту до Президента України.

 

11:11:17

За-309

Запит направляється до Президента України.

Вячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра юстиції України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської міської державної адміністрації, голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації щодо встановлення невідомими зловмисниками незаконної тимчасової малої архітектурної форми - огорожі навколо Верховної Ради України.

Шановні народні депутати! У зв'язку з цим дозвольте, я перервусь від оголошення запитів і надам вам вичерпну інформацію, оскільки інсинуації продовжуються і наші колеги народні депутати хочуть в цьому плані побудувати піар-кампанію, буваючи, тим не менше, за межами України в багатьох парламентах і бачачи, який там контрольно-пропускний режим!

А цю сенсацію підхопили засоби масової інформації, з некоректними випадами в тому числі на адресу Голови Верховної Ради України. Для того, щоб покласти край перекручуванням і в тому числі змаганням народних депутатів у цьому питанні, я ще раз заявляю офіційно.

Ви звернулись із запитом, я вам відповідаю. Згідно фінансових документів, сума, сплачена на ремонт і реконструкцію паркану, підкреслюю, уздовж вулиці Грушевського, після того, коли влітку відбулася вночі транспортна пригода і розбили цей паркан і який прийшов у непридатність, який з'їла корозія, склала 520 тисяч гривень! Більше Верховна Рада України нічого в цьому плані не робила і не збирається робити.

І я звертаюсь до засобів масової інформації, звертаюсь до журналістів, і насамперед до вас, шановні колеги, не породжувати сенсацій там, де їх не існує. У вас є право викликати будь-якого працівника, поцікавитись і внести ясність. Я ще раз звертаюсь до шановних колег. Ніколи такого не було, щоб депутати, працюючи у Верховній Раді, гудили один одного, змагалися в тому, хто покаже, скільки хто отримує заробітних плат, як годують у буфетах і таке інше. Шановні колеги, а ті, які в першу чергу це роблять, у першу чергу стоять першими в черзі на отримання всього того, що потрібно. (Оплески) Давайте один раз проголосуємо і відмінимо це все, щоб не було будь-яких розмов. Ви мене примушуєте, щоб опублікувати те, хто які отримує оздоровлення і таке інше. Припинить оце ганьбить Верховну Раду. А оскільки запит прозвучав, ви отримаєте на запит письмову відповідь.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я не задоволений вашою відповіддю!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не відповідь, я оголосив депутатський запит, письмово ви запит отримаєте, все. (Шум у залі) Це не відповідь, я просто, користуючись нагодою, і висловив оцінку з цього приводу, це ще не відповідь на запит. (Шум у залі)

Я ще раз кажу, шановні колеги, Верховна Рада профінансувала паркан уздовж вулиці Грушевського. Все інше, депутатський запит я підпишу, хай дадуть відповідь. Я ще раз хочу сказати, я не керую Печерською райадміністрацією, я не керую Київською міською державною адміністрацією. Але давайте спочатку розберемося, а потім будемо створювати сенсації.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А потім будемо їх захищати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я нікого не захищаю. Я вам ще раз кажу: Верховна Рада не має абсолютно жодного відношення до паркану з боку Маріїнського палацу. (Шум у залі)

Володимира Карпука до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, міністра культури України, голови Волинської обласної державної адміністрації,    голови Волинської обласної ради щодо збільшення фінансування та недопущення скорочення штатної чисельності працівників творчих спеціальностей Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Шевченка.

Катерини Самойлик до голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо порушення чинного законодавства в сфері забудови.

Юрія Кармазіна до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Прем'єр-міністра України щодо недопущення порушень соціальних прав та конституційних гарантій молоді, зокрема студентів, передбачення проектом Закону України "Про державний бюджет України на 2012 рік" розмірів мінімальної звичайної академічної стипендії для учнів професійно-технічних та студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, учнів і студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в розмірах не менших, ніж прожитковий мінімум громадян та вжиття у зв'язку з цим відповідних заходів.

Віктора Бондаренка до Прем'єр-міністра України щодо ліквідації Клінічної лікарні нафтопереробної промисловості України.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво другої черги Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні".

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо практичних заходів із завершення газифікації села Оленівка Борзнянського району Чернігівської області.

Володимира Даниленка до Прем'єр-міністра України стосовно створення робочої групи із вивчення фінансово-економічного стану Шосткинського казенного заводу "Зірка" та вжиття відповідних заходів щодо відновлення повноцінної роботи зазначеного державного підприємства.

Євгена Мармазова до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення роботи підприємств буро-видобувного комплексу, як однієї із альтернатив газу і нафті в енергетиці України, на базі майна Державної холдингової компанії "Олександріявугілля" та погашення заборгованості перед його працівниками по заробітній платі та іншим соціальним платежам.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України,  одеського міського голови щодо недопущення перепрофілювання міської лікарні №7 в місті Одеса та захисту конституційних прав мешканців міста на медичне обслуговування.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, голови Національного банку України, Генерального прокурора України, міністра юстиції України щодо порушення законодавства України відносно фізичних осіб - працівників та захисту прав членів організації "Союз робочих Чорнобиля".

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття дієвих заходів щодо забезпечення в необхідній кількості дошкільних навчально-виховних закладів, задля подолання проблеми недостатньої кількості місць у дитячих садках.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України про передачу Баківцівській сільській раді Луцького району Волинської області частини земель Державного підприємства дослідного господарства "Перемога" Волинського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра, міністра охорони здоров'я, міністра фінансів щодо необхідності забезпечення фінансування за рахунок державного бюджету України у 2012 році придбання медичного обладнання для Національного наукового Центру "Інститут кардіології імені академіка Стражеска".

Олега Тищенка до Прем'єр-міністра України, голови Державного агентства земельних ресурсів України, голови Київської обласної державної адміністрації про неналежний розгляд депутатських звернень, невиконання законних вимог народного депутата України, неналежне виконання службових обов'язків посадовими особами Головного управління Держкомзему у Києво-Святошинському районі та Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області стосовно розгляду заяви громадянки Любові Павленко про неможливість отримання протягом восьми місяців державного акту на право власності на земельну ділянку.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України щодо необхідності забезпечення фінансування у повному обсязі потреб Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров'я України протягом 2012 року.

Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на відселення мешканців аварійних будинків у місті Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Павла Мовчана до Прем'єр-міністра України щодо Державної програми розвитку національної словникової бази України та її фінансування.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України щодо вирішення проблеми соціального забезпечення інвалідів Збройних Сил, викладених у зверненні жителя міста Зіньків Полтавської області Олексія Хоружого.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України щодо масового порушення органами виконавчої влади та посадовими особами закладів охорони здоров'я прав пільгових категорій громадян на безкоштовне забезпечення ліками та необхідність комплексного вирішення проблеми.

Сергія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо безоплатного забезпечення інваліда першої групи життєво необхідними лікарськими засобами.

Василя Кравчука та Юрія Прокопчука до до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України стосовно невиконання рішень Львівського апеляційного адміністративного суду, Хмельницького окружного адміністративного суду щодо зупинення виробничої діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр інноваційно-будівельних технологій".

Сергія Гриневецькаого до Прем'єр-міністра України щодо вирішення житлових та інших питань дітей-сиріт.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Державної податкової служби України про вжиття невідкладних заходів щодо припинення грубого порушення дирекцією підприємства "Нова кооперація" міста Генічеськ Херсонської області конституційного права приватних підприємців на здійснення підприємницької діяльності, незаконної ліквідації робочих місць, несплати податків вказаним підприємством, ненадання відповіді на офіційні звернення громадян Генеральною прокуратурою України, Адміністрацією Президента України та притягнення винних осіб до відповідальності.

Вячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України щодо необхідності забезпечення додаткового фінансування у 2011 році Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров'я України.

Наталії Королевської до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо покращання пенсійного забезпечення вчителів.

Олега Зарубінського до віце-прем'єр-міністра України – міністра інфраструктури України щодо контролю за регулярністю пасажирських перевезень на приміських автобусних маршрутах.

Юрія Крука до віце-прем'єр-міністра України – міністра соціальної політики України щодо відновлення законних прав учасників  бойових дій в Афганістані та інших локальних конфліктах, інвалідів війни та членів їхніх сімей.

Едуарда Прутніка до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця", Професійної спілки залізничників і транспортних будівельників України стосовно необхідності всебічного розгляду колективного звернення представників профкому Щорської дистанції колії Південно-Західної залізниці щодо необхідності вжиття відповідних заходів для збереження статусу відокремленого підрозділу та робочих місць для працівників залізничного транспорту Щорського району Чернігівської області.

Миколи Шершуна до голови Національного банку України стосовно ситуації, що склалася у Дитячому санаторно-оздоровчому комплексі "Агатівка" Рівненської області.

Юрія Одарченка до голови Центральної виборчої комісії щодо незадовільної відповіді на депутатське звернення стосовно обставин включення до складу Степанівської сільської ради Херсонської області Сергія Бабієнка, який не отримав більшості голосів виборців.

Лілії Григорович до президента Національної академії наук України щодо реалізації конституційного права на житло громадянами України.

Валерія Баранова до міністра екології та природних ресурсів України щодо доцільності скасування заборони на полювання на територіях Національних природних парків України.

Василя Чуднова до міністра екології та природних ресурсів України щодо включення об'єкту з проведення берегозакріплювальних та протизсувних робіт на території села Космач, Косівського району Івано-Франківської області, у перелік природоохоронних заходів, які будуть фінансуватися з коштів державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Василя Чуднова до міністра надзвичайних ситуацій України щодо забезпечення громадян Власія Гавучака та Прасковії Рильчук житловими умовами, які б не становили небезпеки їхньому життю.

Володимира Каплієнка до міністра внутрішніх справ України щодо питання реєстрації мисливської зброї.

Володимира Каплієнка до міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності керівництва Шевченківського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві під час дослідчої перевірки заяви громадянина Італії Де Лео Маріо Ріккардо та невжиття передбачених законодавством України заходів.

Олега Зарубінського до міністра охорони здоров'я України щодо профілактики захворювання на рак молочної залози та повноцінного забезпечення громадян України мамологічною допомогою.

Олександра Голуба до міністра внутрішніх справ України щодо участі футбольних фанатів в безчинствах, які мали місце у Львові 9 травня 2011 року під час святкування Дня Перемоги.

Групи народних депутатів (Рибакова, Каплієнка та інших. Всього 20 депутатів) до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо надання інформації про початок опалювального сезону у дитячих садках, школах, лікарнях та інших соціальних закладах.

Олексія Плотнікова та Валерія Бондика до Міністерства юстиції України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства земельних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації стосовно комплексного розгляду повторного звернення Сергія Швидченка щодо необхідності сприяння у визнанні права власності на законно придбану земельну ділянку, усунення перешкод для отримання державного акту на право власності на земельну ділянку по вулиці П'ятигорській, 64 у місті Києві, та вжиття дієвих заходів для захисту майнових прав громадянина, які порушуються за незалежних від нього обставин з боку державних органів.

Григорія Омельченка до голови Вищої ради юстиції про проведення перевірки та вжиття заходів щодо звільнення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Олексія Огурцова за порушення присяги судді та постановлення завідомо неправосудного рішення щодо заборони організації та проведення засідань Пленуму Верховного Суду України.

Володимира Лещенка до голови Державної податкової служби України щодо необхідності сплачувати збір за спеціальне водокористування організацією політичної партії.

Володимира Ар'єва до голови Державної пенітенціарної служби України щодо необхідності проведення об'єктивної перевірки неправомірних дій з боку заступника начальника департаменту - начальника управління охорони здоров'я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України капітана внутрішньої служби Євгена Полякова.

Групи народних депутатів (Бондик, Прутнік та інші) до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,  Державного агентства автомобільних доріг України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Київської міської державної адміністрації, Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації, Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Холдингової компанії "Київміськбуд" стосовно необхідності всебічного розгляду звернень громадян щодо неналежного надання житлово-комунальних послуг в різних районах міста Києва відповідно до Законів України "Про благоустрій населених пунктів" та "Про житлово-комунальні послуги".

Миколи Шершуна до голови правління Пенсійного фонду України щодо незадоволення відповіддю відносно пенсійного забезпечення жительки села Бичаль Костопільського району Рівненської області Ольги Тарасюк.

Ірини Геращенко та Ольги Герасим'юк до Генерального прокурора України, міністра юстиції України, міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Першого заступника Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо порушення Конституції та законів України при створенні та діяльності у загальноосвітніх школах та інших державних установах Автономної Республіки Крим приймалень депутатів місцевих органів влади.

Ірини Геращенко та Ольги Герасим'юк до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо зловживання правами журналіста особами, які займаються в Україні незаконною детективною та іншою протиправною діяльністю.

Анатолія Матвієнка до Генерального прокурора України щодо перевірки правомірності порушення кримінальної справи проти народного депутата України І-го скликання Олександра Гудими.

Миколи Томенка та Івана Кириленка до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України щодо законності організації Товариства з обмеженою відповідальністю "Граніт Групп", місто Донецьк, видобутку граніту на територіях Недайводської та Лозоватської сільських рад Криворізького району Дніпропетровської області, зарезервованих під природний заповідник "Інгулецький степ".

Олега Тищенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Генерального директора Публічного акціонерного товариства "Київенерго" про розгляд скарги мешканців будинку №10 по вулиці Німанській у місті Києві, проведення об'єктивного розслідування фактів, зазначених у скарзі та притягнення до передбаченої законодавством відповідальності посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-комунальне господарство "Геолог" за безпідставне ненадання послуг з постачання гарячої води до зазначеного будинку протягом п'яти місяців та порушення Конституційних прав громадян.

Валерія Баранова до Генерального прокурора України щодо недопущення незаконного вилучення об'єктів нерухомого майна Приватного акціонерного товариства "Приазовкурорт", місто Бердянськ, на користь Фонду Державного майна України.

Ігоря Рибакова до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра екології та природних ресурсів України щодо припинення незаконного видобутку піску Закритим акціонерним товариством "Південна інвестиційна компанія" в озері Донузлав Автономної Республіки Крим.

Андрія Павловського до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій осіб, що супроводжують кортеж Прем'єр - міністра України, пошкодження ними приватного майна громадян (автомобіля), створення аварійної ситуації на дорозі та притягнення зазначених осіб до відповідальності.

Валерія Бевза до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій "Кіровоградської фінансово-промислової групи".

Валерія Бевза до Генерального прокурора України щодо рейдерського захоплення Красносільського цукрового заводу.

Ігоря Алексєєва до Генерального прокурора України про перевірку викладених фактів та вжиття заходів прокурорського реагування.

Василя Шпака до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів прокурорського реагування до подій, що відбуваються в Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Володимира Ар'єва до Генерального прокурора України щодо розгляду питання стосовно необхідності проведення перевірки фактів, викладених у зверненні заступника голови правління Львівської обласної громадської організації "Солідарність" Тараса Гупала.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України стосовно вжиття відповідних заходів щодо припинення незаконного заволодіння земельними паями мешканців села Курасове Білопільського району Сумської області.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо протизаконного виділення Кабінетом Міністрів України 180 мільйонів 950 тисяч гривень на будівництво бізнесового терміналу в аеропорту "Донецьк" для приватних осіб, коли Уряд заявляє про відсутність коштів на соціальні виплати.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо рейдерських захоплень комунальних будинків на Андріївському узвозі, в яких розміщенні майстерні українських художників, Асоціація діячів сучасного мистецтва, музеї, галереї та безліч інших культурно-мистецьких закладів.

Григорія Омельченка до Генерального прокурора України про дачу правової оцінки діям судді Окружного адміністративного  суду міста Києва Олексія Огурцова та порушення кримінальної справи за постановлення завідомо неправосудного рішення щодо заборони організації та проведення засідань Пленуму Верховного Суду України.

Олександра Касянюка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів створення фіктивних підприємств з метою незаконного відмивання коштів та ухилення від сплати податків керівництвом товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницький комбінат хлібопродуктів".

Олега Ляшка до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи проти Прем'єр-міністра України та службових осіб Пенсійного фонду України за ознаками злочинів, передбачених статтям 365 та 382 Кримінального кодексу України.

Григорія Смітюха до Генерального прокурора України щодо формального реагування органів прокуратури на депутатський запит, оголошений на засіданні Верховної Ради України 19 листопада 2010 року стосовно призначення перевірки у зв'язку із ухваленням Дзержинським районним судом міста Харкова рішення про легалізацію роботи казино "Прем'єр Палац" в місті Києві, текст та реквізити якого відсутні в Єдиному державному реєстрі судових рішень України.

Олександра Кузьмука до Генерального прокурора України щодо розслідування кримінальної справи за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, яке призвело до загибелі Олександра Кузьменка та Марини Щелок.

Юрія Одарченка до Генерального прокурора України стосовно ситуації, що склалася навколо наповнюваності Єдиного державного реєстру судових рішень та затримкою із видачею суддям електронних цифрових підписів.

Юрія Литвина до Генеральної прокуратури України за зверненням голови Світловодської міської організації Народної партії Івана Маліновського щодо порушень службовими особами пансіонату "Славутич" філії "Кіровоградтурист" трудового законодавства.

Сергія Кошина до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників Антикорупційного бюро Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України, застосованих до Сарненського міського голови та працівників виконавчого апарату Сарненської міської ради Рівненської області.

Сергія Павленка до Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалась між приватним акціонерним товариством "Компанія "Інтерлогос" та дочірнім підприємством Київського обласного дорожнього управління "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

Миколи Томенка та Ігора Єреська до Генерального прокурора України щодо фактів зловживань із земельними паями, допущеними  в селах Білоусівка та Перервинці Драбівського району Черкаської області, захисту законних прав та інтересів їх власників.

Володимира Літвінова до Генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Донбаська топливно-енергетична компанія Добропіллявугілля" щодо дотримання норм безпеки праці на підприємствах вугільної промисловості.

Олександра Голуба до голови Львівської обласної державної адміністрації стосовно систематичних порушень встановлених санітарних норм Товариством з обмеженою відповідальністю "Яблуневий дар", що негативно позначаються на здоров'ї мешканців міста Городок Львівської області та оточуючому навколишньому середовищі.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо рішучої незгоди громади села Мелюшки Хорольського району Полтавської області із необґрунтованим закриттям Мелюшківської школи та необхідності відновлення її повноцінної роботи.

Таким чином, шановні народні депутати, виголошено 137 депутатських запитів, в тому числі один депутатський запит направлено до Президента України.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту народний депутат України Володимир Олександрович Яворівський звернувся із листом-обґрунтуванням свого невдоволення відповіддю на попередній депутатський запит. Відповідно до Регламенту Володимир Яворівський має право на виступ на 3 хвилини для реагування на невдоволення відповіддю на депутатський запит. Прошу вас.

 

11:37:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, партія "Батьківщина".  Доброго ранку, Україно! Шановні колеги, по-моєму, ніхто уже не сумнівається в тому, що ми живемо у бідній країні. Коли я кажу "бідній", я маю на увазі основний масив нашого народу. Це навіть уряд не приховує, тому що офіційно сказав, що в нас буде більшати бідних людей. Думаю, що ніхто в цьому не сумнівається. І тут Прем'єр-міністр, який нам розповів все, тільки не назвав конкретної жодної цифри, де збільшується на 10-15, там, гривень щось, забувши про те, що інфляція пожирає, буквально хрумкотить по ночах, пожираючи ці жалюгідні надбавки.

Через те в мене, природно, виникло запитання. Скільки ж українські президенти мають резиденцій і що це коштує? Я звернувся до керівника ДУСі - і отримав відповідь. І у відповіді раптом випало кілька резиденцій. Таке враження, що їх у нас уже немає. Назву вам. У 2010 році було потрачено на ремонти резиденцій 83 мільйони. Я хочу вам сказати про те, що Президент Чехії має одну-єдину резиденцію. Президент Франції має 3 резиденції. Навіть Росія зі своїми нафтою, газом має 10 резиденцій. Наш Президент Янукович і попередній так само – 13! Цілих 13 резиденцій! То в якій ми країні живемо, поясніть мені будь ласка?! Що це за держава?! Що далі?

Ви ж знаєте, що "Синьогора" була збудована десь 8 чи 9 років тому. Гроші туди вкладав Ющенко, коли вона ремонтувалася. Ви собі можете тепер уявити, що і у 2011 році я вам скажу зараз, скільки переказано на ремонт "Синьогори", - 33 мільйони! Слухайте, що це за монстр, ця "Синьогора", яка пожирає буквально гроші раз за разом?! І я хотів почути відповідь на ці питання. Я їх абсолютно не почув.

Я хочу вам сказати, подивіться, назву вам. Крім того, виділили гроші - я щойно, Володимир Михайлович зачитав мій запит,  - 180 мільйонів на будівництво ще одного аеропорту для еліти донецької! Хлопці, ви що, жируєте вже так на цих злиднях, які сьогодні є у нашій країні?!

Через те, у цьому році на всі резиденції Президента буде виділено півмільярда, я підкреслюю, півмільярда гривень! Через те, про совість тут говорити вже просто не доводиться. Через те я прошу, звертаюся ще раз до керівництва Державного управління справами, не брешіть, назвіть чіткі дані. Тому що частину даних я просто взяв із преси, які накопали журналісти.

І прошу вас, зайдіть на "Українську правду" або купіть журнал "Кореспондент" - ви нарешті побачите, вже нарешті сфотографували феодальну дачу в Межигір'ї із золотими унітазами, кранами і таке інше. То ще раз запитую, в якій країні ми з вами живемо?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ми вчора з вами включили з вами два невідкладних законопроекти.

Перший -це проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо уточнення положень, які стосуються космічної галузі України, я повинен, шановні колеги, принести вам вибачення. Тут з технічних причин його не включили у розклад, хоча вчора було доручення Секретаріату підготувати його до розгляду сьогодні, в п'ятницю. Просив би це сприйняти з розумінням.

Тому я оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до статі 9 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо уточнення положень) (реєстраційний номер 9189). Оскільки він не складний, законопроект, я прошу підтримати ініціативу і пропозицію про розгляд цього питання за скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

11:41:17

За-196

Рішення прийнято.

Кабінет Міністрів України визначив доповідачем заступника міністра фінансів Рибака Сергія Олександровича. Співдоповідачем буде виступати голова Комітету з питань бюджету Валерій Баранов.

 

РИБАК С.О.

Дякую. Шановний Володимир Михайлович! Шановна Президія! Шановні народні депутати! Даний законопроект розроблений для того, щоби систематизувати в цьому році надання державних гарантій під інвестиційні проекти. Даним законопроектом передбачається закріпити остаточний обсяг надання державних гарантій, як це і було зроблено в Законі про Державний бюджет, в обсязі 15 мільярдів гривень.

На сьогодні ряд державних гарантій вже було видано. Це, зокрема, державні гарантії на фінансування інфраструктурних проектів, пов'язаних з чемпіонатом і іншими важливими проектами для держави. Також прийняті проекти постанов уряду для необхідності фінансування таких додаткових видатків, як космічна галузь. Це дуже привабливий інвестиційний проект, тому він також включений в можливе надання гарантій.

Зміни цього закону будуть сприяти для виконання цього проекту своєчасно і в повному обсязі. Тому ми пропонуємо підтримати пропозиції Кабінету Міністрів і врахувати те, що статтею Господарського кодексу України встановлено, що державні гарантії можуть надаватись за зобов'язаннями суб'єктів господарювання до державного сектору  у випадках та спосіб, передбачених законом. Тому Кабінет Міністрів повністю буде виконувати рамки цього законопроекту, який поданий. І також Бюджетним кодексом нам передбачено, я маю на увазі Міністерству фінансів, надавати ці державні гарантії на підставі рішень Кабінету Міністрів, або міжнародних договорів. Тому прийняття даного проекту Закону не потребує збільшення видатків державного бюджету, не збільшує обсяг надання гарантій, а призведе до того, щоб ці гарантії систематизувались і надавались на важливі проекти інвестиційного  характеру для держави. Тому ми просимо підтримати цей проект, взяти його за основу та…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Валерій Олексійович Баранов, голова комітету.

 

11:43:52

БАРАНОВ В.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 21 вересня розглянув законопроект про внесення  змін до статті 9 Закону про Державний бюджет на 2011 рік, який подав Кабінет Міністрів. Законопроектом  передбачено уточнення положень частини першої статті 9 Закону про Державний бюджет, якою визначено обсяг надання урядом гарантій у сумі 15 мільярдів  гривень шляхом вилучення напрямків надання таких гарантій. Слід відмітити, що згідно з інформацією Міністерства фінансів, вже прийнято рішення щодо надання державних гарантій на суму 15 мільярдів, з яких на 11,5 мільярда підписано гарантійні угоди.

За висновком Головного науково-експертного управління законопроект може бути прийнятий. За підсумками розгляду в Комітеті з питань бюджету прийнято рішення: рекомендувати Верховній Раді прийняти закон 9189 за основу. Я пропоную його прийняти зразу і в цілому. Спасибі.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, питання зрозуміле. Нема необхідності обговорювати? (Шум у залі) Чорноволенко хоче полетіти в космос. Ще хто хоче? Будь ласка, Олександр Чорно… тоді запишіться.

 

11:45:08

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Так записатися? А, ну, ви мені слово уже дали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, вибачте, запишіться тут. Я думав, ви один тільки претендуєте, але вас є… (Шум у залі)  Так, будь ласка, ви перший і записалися. Чорноволенко.

 

11:45:28

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Ми ж хотіли без обговорення. Бюджетний закон, зміни до бюджету. Де це бачено, щоб ми… взагалі у будь-якій країні світу, будь-якому парламенті законопроект, що стосується змін до бюджету, обговорювали за скороченою процедурою, а хотіли взагалі не обговорювати? Це абсолютно неправильно, бо основна робота будь-якого парламенту світу – це робота над бюджетом.

А щодо цього бюджету, Адам Іванович? Ну, дивіться, нас запевняли у тому, що це – дуже цікаві проекти, і державні гарантії будуть тут доцільні, бо це дуже привабливий інвестиційний космічний проект. Якщо він такий привабливий, то напевно, він знайшов би інвесторів і без державних гарантій. Напевно, не дуже він привабливий, і прийдеться нам за це заплатити з вами.

А щодо Євро, які так, побіжно сказали, ну, деякі проекти по Євро, то я вам запевняю, що Євро-2012 зусиллями нинішньої влади зробить для України те саме, що Олімпіада в Афінах зробила для Греції, а саме розорила повністю державний бюджет Греції, спричинила величезна втрати в грецькій економіці, і в кінці кінців, поставила країну на грань дефолту.

Але на відміну від Греції, ми поки що не є членами Європейського Союзу, навіть асоційованими, і як веде себе нинішні влада, то , напевно, ще й не скоро будемо. От. Тому нам не буде підтримки з боку Європейського Союзу, і це буде катастрофа для українського народу.

Тому я просив би бути більш ощадливими і не викидати на мильні бульбашки у космос, і на безглузді комерційні проекти, які називаються у сумі "Євро-2012", державні мільярди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую, Олександр Іванович. Я думав, ви патріот, а ви виступаєте проти Євро-12.

Будь ласка, Самойлик Катерина, фракція комуністів.

 

11:47:25

САМОЙЛИК К.С.

Дякую, Адам Іванович. І хочу сказати, що я, на відміну від попереднього виступаючого, хочу сказати, що фракція Комуністичної партії України буде підтримувати даний законопроект, і я пишаюсь тим, що Україна є космічною державою.

І нічого, що в селі у нас воли, і нічого, що в селі у нас соха, і нічого, що зараз наступний, через один законопроект ми будемо робити все…

Ми не будемо робити, фракція Компартії України у Верховній Раді України, але інші фракції уже галочки поставили, щоб знищувати остаточно наше вітчизняне машинобудування, наші комбайни. Але хочу сказати, що якщо ми здатні бути космічною державою, і ми визнані в усьому світі такою державою, то думаю, що ми здатні також і самі спроможні зробити  і свій комбайн, і свій трактор, і можемо оснастити агропромисловий комплекс таким чином, що не буде соромно і нам, і що ми можемо кормити всю Європу. І не треба буде з протягнутою рукою іти в Європу і просити подачок, дайте нам, будь ласка, грошей, бо у нас їх не вистачає,  і тягнути весь народ України в пільгову яму, в кредитну яму.

Тому ще раз хочу підкреслити, даний законопроект ми підтримуємо. Але я просила би бути всіх патріотами нашої держави і будемо розглядати один із законопроектів, який так красиво названий: щодо підтримки вітчизняного сільгоспмашинобудування, його не можна підтримувати, бо він ставить жирний хрест на всьому машинобудуванні, а значить і на агропромисловому комплексі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Катерино Семенівно, за виступ по наступному законопроекту. Ми зараз обговорюємо про Бразилію и космос. Але наступний – те, що ви говорили. Так що зарахуємо виступ.

Будь ласка… Уже ні, бо вона виступила з цього законопроекту.

Гривковський відмовляється від слова. Гриневецький, будь ласка.

 

11:50:02

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Дякую. Гриневецький, фракція Народної Партії. Наша фракція підтримує, звичайно, таку постановку питання. Але я хотів би зазначити, шановні колеги, що розвиток космічної галузі потребує системного підходу.

І системність полягає в першу чергу в створені ефективної структури управління цією галуззю, а не  кожного року реформування, що призводить до значних збитків і скорочення висококваліфікованих фахівців. Це перше.

І друге. Головне питання, щоб все-таки уряд визначився в пріоритетних напрямах розвитку саме космічної галузі.

І третє. Це звичайна стабільність фінансування, бо саме в цій галузі ми зможемо вийти на ті інноваційні технології, які будуть привабними і конкурентоспроможними на світовому ринку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Шановні колеги! Кожен, хто виступав, мав рацію з того чи іншого питання, але я думаю, що всі ми єдині в тому, що потрібно зміцнювати міжнародний престиж нашої держави. І те, що ми долучені до міжнародного космічного експерименту, - це тільки на користь нашої держави. І, я думаю, ми маємо, і зобов’язані прийняти Закон про внесення змін до статті дев'ятої Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо уточнення положень), реєстраційний номер 9189. Прошу голосувати.

 

11:52:02

За-234

Дякую. Закон прийнято.

Розглядаємо проект Закону про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур. Реєстраційний  номер 9239. Автор законопроекту - колега Калетнік.

 Пропоную розглянути його за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:52:39

За-198

Пропозиція підтримана.

Будь ласка, Григорій Миколайович. Підготуватись Хомутинніку Віталію.

 

11:52:48

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги народні депутати!

Вашій увазі представлений законопроект, я хочу коротесенько історію. Ви пам’ятаєте, три місяці тому були проголосовані вивізні мита на зернові культури. Тоді і Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, і народні депутати заперечували проти цього, прогнозуючи негативні наслідки. На превеликий жаль, так воно і сталося: через експертне мито на зернові культури експорт українського зерна став не конкурентоздатним у порівнянні з російським, казахським і румунським зерном. З часу введення мита на експорт зерна обсяги його експорту різко знизилися. У липні-вересні - 3,3 мільйона, тоді як при врожаї в 46 мільйонів тонн за аналогічний період минулий маркетинговий його було вдвічі більше проекспортовано. Зовнішні ринки заповнені зерном конкуренті,в і виправити цю ситуацію в найближчому місяці буде надзвичайно важко. Тому саме з огляду на це необхідно сьогодні повернутися до цього питання, і я хотів би вашого розуміння, і підтримки. Бо саме дія цих мит сьогодні не тільки не дає доходів до бюджету - вона взагалі зупинила ринок зерна. І сьогодні селяни, які вирощували і яким потрібно отримати хоча б пряму ціну на зерно, щоб далі можна було проводити сільськогосподарські роботи, не мають можливості його продати.

В разі продовження дії експортних мит та ще їх, не дай бог, поширення на соняшникову олію Україна не лише поступиться Росії позицією експортера номер один, а і перетвориться на сировинний придаток розвинутих країн. Результатом цього може стати зупинка малих та середніх олійно-видобувних підприємств і скорочення робочих місць.

А тому, розглядаючи законопроект, я для стенограми хотів би просити саме такої підтримки. Скасувати ставки вивізного експортного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАЛЕТНІК Г.М. …скасувати ставки вітчизняного експортного мита на пшеницю і суміш пшениці за відповідними кодами та кукурудзу, введені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" та "Про ставки вивізного експортного мита на деякі види зернових культур".

Прошу підтримати і проголосувати його як у першому, і в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Віталій Юрійович, почекайте, будь ласка, одну хвилинку, тут у нас виникла одна колізія. Законопроект цей зареєстрований четвертого, а шостого числа Юрій Анатолійович Кармазін зареєстрував також аналогічний законопроект, хоча він повинен був би стояти як альтернативний. Проте другий номер – 9247.

Будь ласка, дві хвилини, Кармазін. Прошу. 9247 про це ж саме питання: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо скасування вивізного  експортного мита на зернові культури. Прошу.

 

11:56:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я хочу уточнити законопроект, зареєстрований 5 числа за номером  9247, і мав бути сьогодні включений і розданий вам як альтернативний згідно  Закону про Регламент.

Тепер хочу почати з кінця. Стаття 365 Кримінального кодексу "Перевищення влади або службових повноважень, якщо вони спричинили тяжкі наслідки" має  бути сьогодні застосована до Прем’єр-міністра Азарова, міністра фінансів Ярошенка і до кожного депутата з парламентської більшості, які як службові особи запровадили мито на експорт зерна.

 Чому і в  чому наслідки? А наслідки такі, шановні. З початку цього року обсяги експорту зерна в Росії в п’ять разів перевищують обсяги відвантажень зернових з України: 4,4 – з Росісії, 0,9 – в  Україні.

В липні з України було вивезено лише 370 тисяч тон зерна, що на  80 відсотків менше, ніж у червні. Ось так, такий результат того, що ви, шановні народні депутати, порушили міжнародну конвенцію, яку в цій залі ратифікували по торгівлі зерном, 1995  року. Ось чому: тому що ви порушили також Угоду про створення зони вільної торгівлі від 15 квітня 1994 року, про створення між держав ами-учасницями ГУАМ. І зараз…

Шановний Григорій Миколайович! Я вас дуже поважаю, хоча законопроект, який  ви запропонували, де і олію треба обкладати вивезення і так далі, є повністю дурницею, є повністю знищенням українського села.

Через це, в мене дуже проста пропозиція. В Податковому кодексі абзац другий розділу  ІІІ виключити, раз.

І друге. В Законі "Про зерно та ринок зерна в Україні" записати: "За експорт зернових культур вивізне експортне мито не справляється". Як альтернативу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Хомутиннік Віталій Юрійович, голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. 

 

11:58:28

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Ідея авторів по зниженню вивізного експортного   мита, вона, безумовно, підтримується. Виходячи з того, що світові ринки на сьогоднішній день падають  і це безпосередньо відображається  на внутрішніх цінах, тобто на сільгоспвиробниках, відображається  негативно, кожен день, кожен тиждень закупівельні ціни у сільгоспвиробника знижуються, тому сама ідея і народного депутата Калетніка, і Кармазіна,  вона підтримується.

Але та форма, в якій подано законопроект,  він не відповідає, скажемо так, нормотворчій техніці та логіці. Тобто залишити  3 відсотки, але не вище 2 євро за тонну, - це  не логічна пропозиція, і комітет запропонував  наступне: поставити нульову ставку на експортне вивізне мито. На пшеницю сьогодні діє 9 відсотків.  Також нульову ставку, тобто скасувати експортне мито на кукурудзу, сьогодні діє 12 відсотків.  І залишити,  як є, мито  на рівні 14 відсотків на ячмінь до кінця  цього року. Це перший блок питань.

Другий блок  питань, де пропонується введення нових  експортних  мит на олію, ріпак та сою, також комітетом не підтримується. І остаточна редакція, яка винесена комітетом, доопрацьована,  фактично залишає дві позиції:  зниження до нуля мита експортного на пшениц і на кукурудзу. Тобто, ще раз повторюю, ячмінь залишається, соя, ріпак і олія - ми із законопроекту вилучили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звершуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Остаточно доопрацьована редакція прийнята комітетом сьогодні і роздана в парламенті. І саме за цю редакцію я пропоную проголосувати Верховну Раду, і в першому, і в другому читанні прийняти його в цілому, щоб за тиждень-два закон був підписаний і вже вступив дію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Юрійович.

Прошу записатися. Так, будь ласка, Ткач.

 

12:01:23

ТКАЧ Р.В.

Шановні колеги, я хочу дуже коротко сказати, що, на жаль, на сьогоднішній день відбувається логічне свідоме знищення аграрного сектору України цим урядом на чолі з Азаровим. І особливо до цього долучилися Мінфін і Мінекономрозвитку.

Дивіться, на протязі уже двох років над селом проходять експерименти. Минулого року, боячись ілюзорної інфляції, боячись того, що в Україні зникнуть продукти харчування, були введені квоти. Результат – уже багато про це говорили. Але ще одним результатом стало більше 7 мільйонів перехідних залишків зерна.

Цього року, прогнозуючи уже ще у січні місяці урожай на рівні 50 мільйонів тонн, багато хто з експертів говорили: треба дозволити цивілізований прозорий експорт зерна з України. Ні. Уряд не послухався, ввели мито. Результат бачимо, який є.

Коли вони прогнозували, що за 2011-2012 маркетинговий рік здобудуть близько 4 мільярди в бюджет, в результаті за січень-липень всього-на-всього близько 30 мільйонів доларів, копійки. В той же ж час НБУ заявляє, що втрачено в аграрному секторі поступлення валюти менше на 20 відсотків, ніж минулого року. Тому те, що сьогодні пропонується, це є, скажем, тимчасовий вихід, це є компроміс тієї ситуації, яка склалася. Сьогодні в Україні більше 50 мільйонів власного зерна, близько 7 мільйонів перехідних залишків. Ми можемо спокійно експортувати. І тому, виходячи з цього всього, все-таки як варіант, як елемент компромісу запропонований і нашим комітетом, і паном Хомутинніком, можна прийняти цей законопроект. Але я ще раз повторююся, ми говоримо про нульову ставку за олію, за сою і так дальше, ми говоримо за збереження нульової ставки на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

12:03:36

ТКАЧ Р.В.

…кукурудзу, і як елемент компромісу залишити 14 відсотків на ячмінь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте попрацюємо без перерви, а раніше почнемо "Різне" і на півгодини… Нема заперечень?

Будь ласка, Кравчук Василь. З місця? Прошу, мікрофон. Підготуватись Ващук.

 

12:03:52

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Скажіть, будь ласка, чи є хоч один закон, який прийнятий фракцією Партії регіонів, і потім по 5, по 10 раз не переприймався? Ми виступали, кричали: "Не приймайте цей ганебний закон про мита" тоді, коли ми знали всі, що це буде ганебно для сільського господарства. Чому Прем'єр-міністр, чому Міністерство фінансів так не любить село і не любить сільське господарство? Скажіть, де здоровий глузд, де так звані професіонали в уряді сьогоднішньому, коли вони впроваджують закони методом втику. Не получилося, проснулися тоді, коли починаються акції протесту фермерів, коли починають штурмувати уряд, коли починають штурмувати Верховну Раду? Це, щоб мати на сьогодні 50 мільйонів зерна, рекордні врожаї, при тому використовуючи для власних потреб на всі витрати 25-30 мільйонів, а інші, щоб лежало і гнило. Елеватори переповнені, а Росія, саме головне, завойовує всі ринки збуту.

Я звертаюся до уряду Азарова, щоб він зупинив свою програму розвалу сільського господарства. І зупинили підготовку до рейдерського захвату українського  чорнозему шляхом знищення галузі сільського господарства. А 365 стаття Кримінально-процесуального кодексу, вона ще буде діяти. Тому що 14 мільярдів понесли збитків селяни через те, що був прийнятий цей ганебний закон про вивізне мито. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук.

 

12:05:51

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги! Аграрії кожен раз не перестають наголошувати, що коли ми говоримо про ринкову економіку в Україні, ми маємо забезпечувати рівність прав різних галузей виробництва. До села це ніяк не стосується. Кожен раз шукаються якісь моменти, як ущемити аграрний сектор.

Давайте подивимось з вами, що ми втратили від того, що ввели мито? Втрачаємо ринки, втрачаємо кошти, які йдуть до бюджету. І втрачаємо можливості створення нових робочих місць. Якщо ми на сьогодні не відмінимо вивізне мито, це буде й далі продовжуватись. І саме цікаве, що ті, хто експортує, трейдери, зернотрейдери, нічого не втрачають. Вони просто на цю суму занижують ціну селянам і втрачає той, хто оре, сіє, хто і так ледве зводить кінці з кінцями. А пропозиція ввести вивізне мито на олію, на соняшник взагалі позбавлена будь-якої логіки.

Сьогодні Україна має перше місце в світі по експорту олії. Вперше ми працюємо не як аборигени, вивозячи соняшник, а вивозимо кінцевий продукт. Є підприємства, є робочі місця. А ми хочемо і цей ринок згорнути, і зробити так, щоб ми відступили. А як його потім буде завойовувати?

І ще один аспект. Ми ж скорочуємо надходження валюти, і це напередодні того, коли так багато говориться про загрозу фінансової кризи. Шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Катерина Тимофіївна.

Так, від фракції Партії регіонів – Чечетов. Від комуністів – Лещенко. По одній хвилині.

 

12:08:10

ЧЕЧЕТОВ М.В.

 Адам Иванович, уважаемые коллеги! Вы знаете, стерильных законов не бывает никогда. Закон – это всегда плод определенного компромисса. Но было б самой большой глупостью, если б правительство, при том, что в этом году нарастили урожай на 30 процентов зерновых, а страну оставили без хлеба. Вот кто б тогда сказал, был ум у парламента и у Кабинета Министров, при таком урожае страна осталась бы без хлеба? А благодаря усилиям правительства в этом году на 30 процентов больше собрали зерновых, страна сегодня с хлебом, при всей продовольственной кризі в мире, и мы дадим возможность сегодня, приняв закон, экспортировать зерно и заработать. Вот в этом и есть компромисс! Собрать большой урожай – раз. Страну обеспечить хлебом – два. И дать возможность вывести зерно и заработать, излишки зерна, заработать – три.

Поэтому я предлагаю поддержать этот закон, вот. И то же самое правительству умело пользоваться механизмами регулирования, чтобы с хлебом были.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Лещенко. Задирко.

 

12:09:25

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Законопроект номер 9239 слід підтримати в першому читанні, а потім врахувати пропозиції комітету, бо нам сьогодні їх не роздали, ми їх не бачили. І врахувати не лише з причини неконкурентоспроможності, а й через те, що в селян зерно посередники зернотрейдери зараз не беруть або скуповують за дуже низькими цінами. Але зниження ставок вивізного мита питання в принципі не вирішить.

Пропозиції комуністів були наступні. Встановити державну монополію на зовнішньоекономічну діяльність. Встановити державне замовлення для сільськогосподарських товаровиробників з нормальними твердими закупівельними цінами. Тоді буде справжня підтримка з боку держави і товаровиробників, і різко зросте виробництво якісної сільгосппродукції, і будуть надходити кошти до державного бюджету. Дякую з увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Задирко.

 

12:10:37

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Адам Іванович.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього", безумовно, буде голосувати за цей законопроект. Але, чесно кажучи, все ж таки в нашому уряді повинна бути  деяка відповідальність за ті законопроекти, які вони виносять в парламент. Чесно кажучи, це просто підстава нашої Верховної Ради: стосовно того, що сьогодні ми голосуємо цей законопроект всупереч і в порушення міжнародних угод, які взяла Україна на себе, по-перше. А, по-друге, ми порушуємо певні статті Податкового кодексу, і насправді ми цього мали сьогодні не робити. Але, зважаючи на те, що сьогодні вся Україна, сьогодні всі українські сільгоспвиробники просто знаходяться у відчаї, і це обов'язок сьогодні Верховної Ради - виправляти ті помилки, які сьогодні, на жаль, робить уряд.

Тому, звичайно, ми будемо голосувати за цей законопроект, але таке прохання і до профільних комітетів: щоб, ну,  такого просто не відбувалося, такої ганебної практики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Я думаю, що треба подякувати відомому юристу Кармазіну, який підключився до сільськогосподарської тематики і стимулював прийняття, на мій погляд, правильного законопроекту, правильного законопроекту. Бо я хотів би, щоб ви звернули увагу на доповідь профільного комітету, який пропонує прийняти іншу редакцію, ніж запропонували представники… суб'єкти законодавчої ініціативи. Профільний комітет пропонує, щоб ми затвердили ставки вивізного експортного мита лише на ячмінь, усі інші, що існували до цього з приводу сільгоспкультур, зняти.

Ось в такій редакції я ставлю: про прийняття (Шум у залі)  …про прийняття в цілому як Закону про затвердження ставок вивізного експертного мита на окремі види сільгоспкультур, 9239, в редакції комітету Хомутинніка. Прошу голосувати.  (Шум у залі) Прошу голосувати.

 

12:13:03

За-272

Дякую. Закон прийнято.  (Шум у залі)

Да! Ткач, будь ласка.

 

12:13:12

ТКАЧ Р.В.

Адам Іванович, я вас дуже прошу, будь ласка, або ви, або нехай Віталій Хомутинник скаже, доки діє вивізне експортне мито на ячмінь? Термін дії, до якого числа? Скажіть, будь ласка, для стенограми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає тут терміну дії, тому що тут…Будь ласка, голова комітету.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Для стенограми хочу сказати, що ми залишили діючу норму на ячмінь в 23 євро, і вона так і в законодавстві і прописана: її термін дії до 1 січня 2012 року. Дякую. О'кей?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз повторюю, шановні колеги, тут нічого не треба робити, тому що ми вносимо зміни в існуючий закон, а якому є оця норма. Тому тут просто для уточнення.

Для уточнення слухаємо питання  про внесення змін до Закону України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" (щодо сприятливих умов для вітчизняних машинобудівних підприємств), реєстраційний номер 8764. Автор законопроекту Прасолов і співдоповідач Ткач просять розглянути його за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:14:48

За-202

Прийнято рішення.

Будь ласка, Ігор Прасолов. Підготуватися Ткачу.

 

12:14:57

ПРАСОЛОВ І.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Основной целью данного законопроекта является создание более благоприятных условий для отечественных машиностроительных предприятий, которое бы  стимулировало освоение производств лучших образцов сельскохозяйственных машин с использованием современной элементной базы иностранного производства с последующим налаживанием производства собственной украинской высокотехнологической элементной базы.

Проектом Закона предлагается усовершенствование понятия "отечественная техника и оборудование для агропромышленного комплекса", "отечественного машиностроения для агропромышленного комплекса", а также особенности предоставления государственной поддержки на закупку техники и оборудования для агропромышленного комплекса.

Кроме того, срок действия некоторых норм действующего закона о стимулировании развития отечественного машиностроения для агропромышленного комплекса на сегодня ограничивается только лишь 2010 годом. Поэтому предлагается продолжить действие этих норм на следующие годы.

Уважаемые коллеги прошу принять законопроект 8764 за основу и в целом как закон. спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Роман Ткач, секретар Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

12:16:26

ТКАЧ Р.В.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати! Даний законопроект був розглянутий в нашому Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин, і комітет визначає наступне.

Метою даного законопроекту  є створення більш сприятливих умов для вітчизняних машинобудівних підприємств, котрі б стимулювали освоєння виробництва кращих зразків сільськогосподарських машин з використанням сучасної техніки іноземного виробництва з подальшим налагодженням виробництва власної високотехнологічної сільськогосподарської техніки України. Задіяти ефективний механізм для прискорення випуску сучасної вітчизняної конкурентоздатної техніки для агропромислового комплексу України.

Встановлене чинним законом жорстке обмеження рівня питомої ваги вітчизняного виробництва у вартості техніки суттєво обмежує як можливості машинобудівних підприємств в освоєнні виробництва сучасної техніки, обладнання для агропромислового комплексу з використанням сучасної елементної бази іноземного виробництва, так і можливості сільськогосподарських товаровиробників отримати сучасну якісну надійну техніку на пільгових умовах.

У зв’язку з тим, що потреба у державній підтримці та стимулюванні виробництва сучасної конкурентоздатної сільськогосподарської техніки найбільш необхідно у період освоєння нових видів техніки, законопроектом  пропонується внести зміни до чинного закону в частині вдосконалення понять "вітчизняна техніка" і "обладнання агропромислового комплексу". Крім того, термін дії деяких норм чинного Закону України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" на сьогодні обмежується 2010 роком, тому законопроектом пропонується продовжити дію таких норм на наступні роки.

Пропозиція комітету: рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений  законопроект в першому читанні за основу. Прошу підтримати позицію комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будемо обговорювати? Прошу записатись.

Павло Сулковський, доступився до виступу.

 

12:18:41

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую Адам Іванович! Шановні колеги! Тут дуже зрозуміло, і, мені здається,  немає навіть, про що вести мову, треба просто підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую.  Ткач.

 

12:18:59

ТКАЧ Р.В.

Прошу передати слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий. Галичина в спілці.

 

12:19:12

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Ми сьогодні маємо шанс, і цей шанс ми повинні використати: шанс зупинити руйнівні процеси у сфері сільськогосподарського машинобудування. Ми маємо шанс відродити колишню славу українського сільськогосподарського машинобудування.

Я привертаю увагу тих людей, які мали у  свій час відношення чи пам’ятають, як розвивалось наше українське, радянське сільськогосподарське машинобудування, що являв собою комплекс КС-6, БМ-6 Тернопільського комбайнового заводу. ГДРовська фірма "Форшрідт", ярославські підприємства шинні і дизельні, метал з Росії і тому подібне. Так чи інакше, сільськогосподарське машинобудування потребує кооперації і інтегрування.

Надзвичайно великим позитивом цього законопроекту є те, що змінюється в кінці-кінців і встановлюється безстрокова дія норм  державного стимулювання сільськогосподарського машинобудування у часі. Це мудро, правильно і справедливо.

І ще одне. Можливо, хтось пропустив, я уважно читав цей законопроект: стаття 14 передбачає поширення норм державного стимулювання і на лізинг. Справа в тому, що фермер не має змоги купити, я не кажу про закордонне, але і наше виробництво, йому потрібна нормальна ціна або нормальне кредитування сільськогосподарського трудівника. Тому в цілому я вважаю, що цей законопроект потрібно приймати і за основу, і в цілому.

І ще одне. Ви, будь ласка, згадайте, є такий термін, як трудоучасть. Навіть якщо це неправильно ми поступали, коли тупо закуповували "Джондір", у нас є сільськогосподарське машинобудування, потрібно розмістити трудоучасть для комплектуючих частин на цей самий "Джондір" чи на інші. Тоді ми завантажимо  наші сільськогосподарські підприємства, тоді ми дамо змогу наповнити бюджет і піднімати внутрішній валовий продукт. Цей законопроект потрібно підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Гайдаєв передає Самойлик слово. За нею – Кравчук.

 

12:21:25

САМОЙЛИК К.С.

…дуже красива. Терміни,  дійсно, треба переглянути. Але цим законом, я звертаюсь до всіх сільгоспмашино-будівників, ми практично знищуємо вітчизняне сільгоспмашинобудування. Бо, подивіться, в 1 статті третьої частини ми вилучаємо якраз те, що стосується, що у вартості нашого вітчизняного сільгоспмашинобудування повинно бути: сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей і комплектуючих виробів вітчизняного виробництва більше 50 відсотків. Значить, працювали наші суміжні підприємства, значить, створювалися робочі місця, бо треба було комплектуючі робити, йшла заробітна платня. Сьогодні головна мета цього закону - прибрати саме цю формуліровку, 50 відсотків, а бюджетні кошти розпорошити на все інше. Таким чином, ми з вами будемо займатися тільки зборкою "класів", "джондірів",  голландської різної техніки, але  своя техніка не буде вироблятися.

Я хочу звернутися до всіх. Я розумію, що у вас є матеріальний інтерес. Рробити цього не треба. І бути могильщиком нашого вітчизняного сільгоспмашинобудування  не можна. За цей закон не  можна голосувати. Не треба знищувати нашу державу, не треба цього робити, не треба заморожувати конструкторське бюро  разом з машинобудівними заводами. І, ті хто виробляє комплектуючі, всі стануть і не будуть працювати. Соромно для космічної держави не виробити свій комбайн. Ганьба тим, хто буде голосувати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кравчук, будь ласка. За ним – Каплієнко, одна хвилина.

 

12:23:36

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ "– Батьківщина " . Катерино Семенівно! Там ще є одна схованка, норма, де скасовується вимога про наявність більш ніж 50 відсотків питомої ваги сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей і комплектуючих виробів вітчизняного виробництва. І у визначенні "вітчизняне машинобудування для агропромислового комплексу" вилучається "обмеження щодо наявності у загальних обсягах виробництва не менше 50 відсотків продукції для вирощування, збирання, зберігання та переробки сільгосппродукції". Тобто на фоні гарних ініціатив, звичайно,  ініціатива гарна, тому що буде комплектуватися хороша, якісна імпортна техніка. Яким шляхом? Привезуть з однієї країни колеса, з іншої - в цілому зібраний комбайн, тут зберуть - і селянин отримає якісну техніку. Але те, що норма вилучається про 50 відсотків, не повинно бути вже комплектуючих вітчизняних виробників, це говорить про те, що для селян, яких і я представляю, це вигідно, але дуже появиться багато появиться безробітних, тому що масово почнуть зупинятися заводи, які виробляють комплектуючі  для комбайнів, тракторів, для складної техніки. І тоді вони прийдуть, наступні будуть  з акціями  протесту під Верховною Радою, будуть   робочі заводів, які  виробляють агрегати  для сільськогосподарської техніки.

Тому я пропоную  в першому читанні цей законопроект підтримати, але до другого переглянути  і  відновити обов'язково   50-відсоткову  норму комплектуючих складних агрегатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Каплієнко, 1 хвилина.

 

12:25:48

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Адам Іванович. Ви знаєте, ми розглядали на засіданні групи цей законопроект, і було двояке ставлення до нього. З одного боку, нібито ідея гарна: про те,  щоб стимулювати розвиток вітчизняного машинобудування в сільській галузі. Але дивіться, до  чого зводиться законопроект, лише дві речі.

Перше - це скасувати фактично термінологію, а саме - норму  на формування   саме вітчизняного ринку машинобудування. Тому що повністю  вихолощується питання, скільки там відсотків треба, щоб було саме комплектуючих українського виробника.

І друге,  ще найбільш гірше,- це лізинг. От дивіться,  що таке лізинг? Лізинг - це  ж платіж за техніку, яка отримується в користування без  права переходу власності. Тобто фактично цим законом ми будемо стимулювати  саме закордонного власника цієї техніки.

Тому ми, депутатська  група буде підтримувати цей законопроект лише в першому читанні  і за  основу. І будемо наполягати  на тому, щоб доопрацювати  його в другому читанні і прийняти в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Обговорення питання завершене.

Я ставлю на голосування  пропозицію профільного комітету:  прийняти в першому читанні за основу  Закон про внесення змін до Закону України "Про  стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу". Реєстраційний номер    8764.

 

12:27:28

За-247

Прийнято законопроект за основу. Працюйте.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення (повторне перше читання) (реєстраційний номер 7483). Валерій Ананійович пропонує розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:28:10

За-219

Підтримано.

Будь ласка, Бевз, голова комітету, вірніше, народний депутат, бо він суб'єкт законодавчої ініціативи. Від комітету – Шемчук. Будь ласка.

 

12:28:22

БЕВЗ В.А.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, вашій увазі пропонується законопроект  7483 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення.

Законопроектом передбачається внесення змін до восьми статей Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають перш за все стосунки кожного члена нашого суспільства і зброї, і навпаки. Чому я так кажу?

Сьогодні в суспільстві в державі накопичено на руках у людей критична маса зброї. Та зброя, яка сьогодні є у наших громадян, нею можна озброїти мільйонну армію. Судіть самі. Вогнепальної зброї сьогодні на руках у громадян 788 тисяч. Крім цієї кількості, 159 тисяч – це травматична зброя. Із цієї майже мільйон, всього майже з цієї мільйонної кількості 85 тисяч одиниць нарізних карабінів. Крім того, десятки тисяч одиниць засобів захисту, активної оборони співробітників спеціальних підрозділів, які сьогодні є у наших громадян. Це засоби примусової зупинки автотранспорту, це бронежилети, це кийки, це наручники, це травмошоки, це шумові і світові гранати, від яких теж можна людину покалічити. Ось чому вноситься цей законопроект на ваш розгляд.

Тому я прошу підтримати цей законопроект в першому читанні, і з вашою допомогою на друге читання, я надіюся, ми вийдемо вже з доволі досконалим законопроектом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Віктор Вікторович Шемчук, голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

12:30:34

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! На засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 7 вересня 2011 року було розглянуто поданий народним депутатом Бевзом проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності.

Автор законопроекту пропонує посилити адмінвідповідальність за порушення правил та порядку поводження із спеціальними засобами активної оборони, спрямованими на ураження людини чи завдання їй больового шоку, шляхом внесення відповідних змін до низки статей Кодексу України про адмінправопорушення.

За узагальнюючим висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект за результатами розгляду в першому читанні пропонувалося відхилити. Разом із тим, проаналізувавши даний проект закону, комітет відзначає, що на даний час відповідальність за порушення встановлених правил та порядку, пов'язаних із спеціальними засобами активної оборони у чинному законодавстві не передбачена і комітет підтримує необхідність внесення в чинне законодавство запропонованих змін.

З огляду на викладене комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності прийняти за основу. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будемо голосувати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться, запишіться. будь ласка.

Чечетов.  Скибінецький.

 

12:32:03

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Відповідно до статті 23 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення в дусі додержання Законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Прийняття проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення) сприятиме запобіганню вчинення нових правопорушень і підвищенню рівня правової культури громадян, зміцненню законності та вихованню громадян у дусі безумовного і неухильного додержання вимог чинного законодавства.

От себя я хочу сказать, что когда законопроекты готовят профессионалы своего дела, как было с Бевз Валерий Ананьевич, он профессионал в своей области, тогда законопроект содержательный, лишен всякой политики. И за который не стыдно проголосовать. Поэтому хотелось, чтобы так чисто профессионально, как в данной ситуации, и другие авторы готовили законы в тех областях, где они являются профессионалами, а не политиками. Спасибо. Прошу поддержать в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайле Васильовичу.

Скибінецький. Ляшко, будь ласка. Гривковський.

 

12:33:45

ЛЯШКО О.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги, шановні громадяни України, виборці! Я хотів би зробити важливе повідомлення. Учора півдня міліцейська машина, починаючи від парламенту, Верховної Ради, і до пізнього вечора стежила за мною і за моєю машиною. Коли я, коли я спілкувався з людьми, працівники міліції заблокували мій автомобіль і під надуманим приводом намагалися доставити його на адмінмайданчик.

При тому, що вони знали, що я є народним депутатом і автомобіль належить мені на праві особистої власності.

Ці події, які учора відбувалися впродовж кількох годин стеження за моїм автомобілем і намагання його вилучити, перешкодити моїй діяльності як опозиційного народного депутата, я пов'язую із своїм виступом у Верховній Раді 5 жовтня нинішнього року на парламентських слуханнях на тему реформування органів внутрішніх справ. У своєму виступі на цих парламентських слуханнях я піддав різкій критиці керівництво Міністерства внутрішніх справ і особисто міністра Могильова, які несуть відповідальність за протиправні порушення конституційних прав громадян, які повністю несуть повністю за катування у міліцейських відділках, за вбивства громадян України в міліцейських відділках, за перешкоджання конституційним правам громадян в частині виявлення протесту проти соціальної антисоціальної політики влади. Сьогодні я підійшов до урядової ложі, де сидів міністр  Могильов і поцікавився в нього, на якій підставі вчора працівники міліції перешкоджали моїй діяльності. У відповідь міністр Могильов, як і нинішні представники більшості єхидно розсміявся і недвозначно дав мені зрозуміти, що ці протиправні дії будуть продовжуватися і далі, якщо я не припиню критикувати владу.

Тому я звертаюся до Президента Януковича з вимогою звільнити міністра Могильова за порушення конституційних прав громадян України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адам Іванович! ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А керівництво фракції вашої є? Вони вас уповноважують?

Будь ласка, Юрій Анатолійович, я від їхнього імені вам доручаю виступити. Одна хвилина.

 

12:36:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Безумовно, серйозна заява зараз була. І я хотів би сказати, що до цього закону, який приймається, я особисто буду вносити поправки, які будуть стосуватися встановлення відповідальності адміністративної не тільки за порушення громадянами правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї, а також тут написано "спеціальних засобів активної оборони і бойових припасів", а і спеціальними підрозділами. Через те, що ми на собі переконалися, як у людей боліли почки, коли застосували… Оцей ганебний уряд Азарова, на чолі з тим же Могильовим, які не вміють нічого зробити, двох злочинців не могли обеззброїти в Одесі, 5 годин стріляли, вистріляли 7 тисяч патронів. Вдумайтесь! 7 тисяч патронів вистреляти по двом злочинцям! Рівень Макеєвки - це максимальний рівень, де можна було цьому міністру бути. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, обговорення питання завершено. Завершено, обговорення питання завершено. Я просив би не давати характеристик у відсутності  тих, про кого ви говорите.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення. Реєстраційний номер 7483. Прошу підтримати.

 

12:38:08

За-263

Дякую. В першому читанні прийнято.

І, шановні колеги, я просив би, давайте ми приймемо Постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ "Індар". Мова йде про інсулін. Реєстраційний номер Постанови 9207. Профільний комітет розглянув: прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Представники всіх фракцій є у цій Тимчасовій слідчій комісії. Ви знаєте, наскільки актуальне і злободенне це питання. Я просив би, давайте всі дружно фракції, бо ще раз наголошую представники кожної з фракцій є у цій ТСК. Прошу підтримати. Голосуємо, Юрій Анатолійович.

 

КАРМАЗІН Ю.А. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я доповів, вважайте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я зрозумів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

12:39:10

За-287

Дякую. Постанова прийнята.

Прошу записатися на "Різне". Так, будь ласка, одна година в нас на "Різне".  Орест Муц. Підготуватися Болюрі.

 

12:39:55

МУЦ О.П.

Шановні колеги, співвітчизники, тернополяни! Президент України Віктор Федорович Янукович, виступаючи у парламенті з нагоди 20-річчя Незалежності, звернув увагу на те, що ключове завдання  бюджету наступного року – дати поштовх подальшому зростанню економіки і регіонального розвитку.

Для моїх земляків з Тернопільщини це важливі слова, адже соціально-економічні проблеми цього краю не вирішувалися роками. Крім того, за попередньої влади Тернопільщина добре відчула на собі увесь негатив нерівномірності фінансування регіонів. Сьогодні ми не маємо  права знову допустити до такої ситуації.

Наразі я як народний депутат вніс 21 пропозицію до проекту Держбюджету на наступний рік, який стосується добудови соціальних довгобудів у Тернопільській області. На даний час вже враховано виділити 18 мільйонів гривень на добудову Тернопільського обласного державного архіву. Це матиме дуже важливе значення для збереження колосальної історичної спадщини не тільки місцевого, а й загальнонаціонального  значення.

Водночас, у Тернопільській області є ряд важливих об'єктів, які також потребують просто негайної державної підтримки. Серед них – реконструкція Шумського торфзаводу, біологічних очисних споруд міста Ланівці, системи водопостачання міста Почаєва, у якому знаходиться одна з найбільших наших святинь – Почаївська Лавра, давно чекає на добудову Кременецька центральна районна лікарня, потребують капіталовкладень чотири важливі соціальні заклади у місті Збаражі, 800-річчя якого незабаром буде відмічатися на загальнодержавному рівні.

Зрозуміло, що попереду нас чекає важка щоденна праця – відновлення країни, яку 20 років розкрадали, розвалювали. Тепер настав час відбудувати кожну область, кожен район, кожне село.

Шановні колеги,  держава починається не з Києва. Держава починається з хутора, села, району, області. Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Антоніну Болюру, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За нею буде виступати Євген Добряк.

 

12:42:52

БОЛЮРА А.В.

Через декілька днів буде рішення суду щодо Юлії Тимошенко. Яким воно буде? Виходячи навіть не з позицій законності і правосуддя, а ще з тої логіки: це повинно бути закриттям кримінальної справи. Тому що не перевищувала Тимошенко своїх повноважень. Це перше звинувачення. І в ході судового процесу це неодноразово було доказано.

Найавторитетнішим з усіх являється відповідь та свідчення діючого міністра юстиції Миколи Лавриновича: діяла в межах своїх повноважень. А професор Андрушко, завідувач кафедри кримінального права по кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Шевченка в нуково-консультативному висновку повністю спростував доводи обвинувачення про наявність в діях Тимошенко складу злочину, передбаченого частиною третьою 365 статті Кримінального кодексу в наслідок підписання директив від 19 січня 2009 року, визначив правову природу директив, підтвердив правомірність їх видання.

Щодо нанесення державі збитків, то захист, дослідивши звітність НАК "Нафтогаз України" та "Укртрансгазу", свідчив про збільшення доходів і прибутків у 2009 році в порівнянні з 2008 роком і з плановими показниками. Саме від надання послуг по транзиту та розумного ціноутворення створилися ці прибутки.

Коли вже так зрозуміло було показано адвокатами відсутність будь-яких збитків, то сторона звинувачення назвала надумані, підло сфальсифіковані суми назвала так званим, назвала це втрачені вигоди. Що таке втрачені вигоди? Це дохід або прибуток, що його міг би одержати суб’єкт економічної діяльності та якого він не одержав внаслідок дії обставин, що не залежать від нього, якщо розмір його передбачуваного доходу або прибутки можна обґрунтувати. Абсурд, з початку і до кінця! Таким чином можна судити кожного, хто займає будь-яку відповідальну посаду, та й навіть не відповідальну. В жодній правовій державі таке неможливо, про це говорять юристи України, про це твердять правовики-міжнародники.

Пане Президенте, ви заявляєте, що не вмішуєтесь в кримінальну справу, в судовий процес Юлії Тимошенко. Прошу вас, прошу вас, пане Президенте, вмішайтесь, вмішайтесь, будь ласка, нехай вам покажуть фальсифікат, який назвали кримінальною справою! Цей жах можна побачити за 15 хвилин, але з позицій захисту. Зупиніть це знущання над верховенством права! Не дозволяйте такому суду принижувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте будь ласка.

 

БОЛЮРА А.В. …принижувати та позорити Україну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Добряк передає слово Володимиру Мойсику, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Володимир Каплієнко.

Будь ласка.

 

12:46:13

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, суддя Верховного Суду України у відставці, Партія "За Україну!".

Шановні народні депутати! Шановні українці! Хочу вам розповісти про те, як судяться українські судді самі з собою. 29 вересня цього року закінчились повноваження голови Верховного Суду України Василя Онопенка, і на 30 вересня, як того вимагає закон, був призначений новий Пленум Верховного Суду України для обрання голови Верховного Суду України. Пленум не відбувся. Як ви думаєте, чому? Суддя окружного  Київського адміністративного суду заборонив Пленуму Верховного Суду України збиратись на свої засідання, і друга позиція - рішення суду заборонити суддям Верховного Суду України брати участь у засіданнях Пленуму Верховного Суду України.

Чи чули ви десь таке чудочинство? Але найбільше диво цього чудочинства в тому, що позов до Пленуму Верховного Суду подав суддя Верховного Суду України, член Вищої кваліфікаційної комісії пан Микола Пінчук. Згідно з законом, який ми тут приймали, реформаторський, він відряджений для роботи з Верховного Суду у Вищу кваліфікаційну комісію. І на попередньому пленумі суду абсолютно обґрунтовано не був допущений до розгляду судових питань. Отже, суддя Огурцов заборонив проводити пленум до розгляду заяви пана Пінчука до Конституційного Суду, чи має він право брати участь у засіданнях пленуму.

Дореформувалися ми, шановні українці і шановні народні депутати, це все одно, щоб сільська рада в Маньківці заборонила сесію Верховної Ради України, заборонила проведення Ради Національної безпеки і тому подібне. Але біда не в тому. Судді розберуться, хто замовив і організував рейдерство у Верховному Суді України. Є конкретні прізвища, є конкретні замовники. Так ось, до них я, як суддя Верховного Суду, звертаюся. На будь-яку посаду, в тому числі на посаду голови Верховного Суду України, треба в'їхати на білому коні і з парадного входу, а не з чорного. Ганьба організаторам і виконавцям суддівського рейдерства!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Каплієнка, група "Реформи заради майбутнього". За ним буде виступати  Андрій Павловський.

 

12:48:56

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні громадяни України, шановні колеги! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" закликає Президента України накласти вето на прийнятий Закон про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Ми робимо це вже в шостий раз і, врешті-решт, ми впевнено отримуємо позитивну відповідь. Так, депутати нашої фракції є прихильниками запровадження біометричних документів, бо це є вимога, яка стоїть в плані дій щодо запровадження лібералізації безвізового режиму між Україною та Європейською співдружністю. Але в Євросоюзі кажуть виключно про документи для виїзду за кордон. Тобто в нашому випадку мова йде лише про чотири документи - це закордонний паспорт, це дипломатичний паспорт, це службовий паспорт та посвідчення особи моряка чи члена екіпажу. У прийнятому ж Законі "Про електронні носії інформації" повинні мати всі документи, що посвідчують особу і її спеціальний статус. Наприклад, соціальне посвідчення, посвідчення застрахованої особи, інваліда, посвідчення водія, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця тощо. Таким чином, нам просто пропонують купляти всі ці документи за наші гроші.

Тепер про гроші, які українці муситимуть викласти з власних кишень. Вартість мінімальної кількості документів з електронними носіями інформації для кожного українця становитиме приблизно 1 тисяча 600 гривень. Нагадаю, що до сьогоднішнього дня всі ці послуги були безкоштовні. Колосальне навантаження також лягає на державний бюджет, з якого на  встановлення документів та на технічне переоснащення, зокрема для новітньої апаратури, для зчитування електронної інформації, буде витрачено 24 мільярди гривень. Це в той час, коли  в  бюджеті на наступний  рік на  охорону здоров'я закладено всього 5,2 мільярда гривень. Більша частина цих  коштів, і державних  і з гаманців українських громадян, буде засвоєна всім відомою комерційною структурою, яка є монополістом в Україні.

В прийнятому законі вказано, що обсяг біометричних даних буде встановлюватися Кабміном. Хоча подібні речі повинні бути закріплені спеціальним законом. Але при цьому саме не визначено, які саме біометричні дані будуть включатися. Де гарантія, що  відбитки пальців українців після введення біометричних документів не з'являться у базах даних, наприклад, міліції або на Петрівці, де  можна це буде купити за 45 гривень?

Тому депутатська фракція, "Реформи заради майбутнього" наголошує: прийнятий закон абсолютно не відповідає ні  Конституції України, ні інтересам наших співвітчизників. Прошу вважати  мій виступ офіційним запитом до  Міністерства юстиції та інших відповідних державних органів, яких стосується сфера дії цього закону. Дякую за  увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідні депутатські звернення.

До слова запрошую Андрія Павловського, фракція "БЮТ –"Батьківщина". За ним буде виступати Віктор Таран.

 

12:52:06

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко" - "Батьківщина" . Шановні співвітчизники! Що відбувається останнім часом у нашій державі? Незважаючи на звернення керівників Європейського Союзу, лідерів європейських країн, на обіцянки Віктора Януковича нарешті вирішити ганебне питання політв'язнів в Україні, я маю на увазі в першу чергу лідерів опозиції Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, шляхом внесення змін в кримінально-процесуальне законодавство гуманізацію його, цих обіцянок виконання в цьому залі  поки що ми не бачимо.

Тож яка мета тих з оточення  Януковича, а, може, і його особисто, в переслідуванні політичному своїх опонентів: Юлії Тимошенко,  яка в 2010 році набрала, на останніх президентських виборах, майже  12 мільйонів голосів, половина України проголосувала за неї? То ви судите  не Юлію Тимошенко, а судите половину України, її прихильників ображаєте і принижуєте. Яка мета цього? Я думаю, мета цього заключається в намаганні влади будь-що виключити з політичного життя найбільш популярних лідерів  опозиції, опонентів Януковича: Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

І ми повинні всі розуміти, в тому числі і нинішня влада, що наявність в Україні політичних в'язнів, арешт лідерів опозиції - Юлії Тимошенко і Юрія Луценка - це закриття для України європейської перспективи. Той, хто робить це свідомо, той торпедує угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Бо є офіційна заява Міністерства  закордонних справ, що в разі наявності політв'язнів в Україні, і в першу чергу Юрія Луценка і Юлії Тимошенко, Франція не ратифікує угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

То що ж ви робите, нинішні представники влади, які мають кримінальні свої університети?! "Бикуєте"  проти всього світу?! Проти США і проти Росії?!  Невже ви чекаєте, коли вам "по рогам" дадуть санкціями, заблокують ваші офшорні рахунки на Кіпрі, заборонять вам виїжджати   до європейських країн, Сполучених Штатів, до інших цивілізованих країн? Ви цього хочете? В цьому залі більшість – доларові мільярдери! Подумайте,  ваші офшорні рахунки, ваші мільярди за кордоном під загрозою! 

І ще. Треба вирішувати  це питання. Я сподіваюся, що здоровий глузд в оточенні Віктора  Януковича  переможе кримінальну сутність цієї кримінально-олігархічної влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Віктора Тарана, фракція "БЮТ - "Батьківщина". За ним буде виступати Юлія Ковальова.

 

12:55:20

ТАРАН В.В.

Віктор Таран, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Батьківщина".

Ну, мої колеги тільки що виступали і говорили про здоровий глузд, звертаючись до нинішньої влади. Ви знаєте, Володимир Полохало, чия світла душа уже відлетіла від нас в далекі світи і дивиться сьогодні на нас, що робиться на його рідній Україні. Колись Володя Полохало мені сказав одну фразу, яку я ніколи не зможу забути, він сказав: "Ми всі робимо одну дуже велику помилку - ми розмовляємо з ними так, наче вони нормальні люди і це є наша помилка".

І коли зараз депутат Павловський говорив про те, що перспективи для України, в разі винесення вироку Тимошенко, європейського шляху немає. І коли говорила тут Балюра про економічну ситуацію, про всі інші такі абсолютно цілком логічні речі, то влада їх не чує.  Дії влади є абсолютно інстинктивні. Є абсолютно, ну, безглузді. Відвертатися від усього світу нам через цю справу, від 27 країн Європейського Союзу, від Сполучених Штатів Америки, це в тому випадку, коли в нас дуже складна ситуацію -  це, ну, просто безглуздо. Але влада робить це, влада робить саме так.

Я намагався зрозуміти дії влади і мені в цій ситуації, може, єдине, що допомогло зрозуміти дії влади – це цілий ряд книжок, де описується про життя тварин. Саме посібники з життя тварин дають нам можливість зрозуміти дії влади. Я нічого не оговорюю. Я буду дуже конкретним.

Ну, от, наприклад, розповідається такий епізод, да? От, скажіть, будь ласка, яким чином ловлять мавп, швидких, прудких, яких неможливо вловити? Дуже просто. Береться якесь вузьке дупло, вузеньке, кидається туди банан і мавпа, відчувши цей банан, відразу просовує туди руку, хапає його скільки сили, смикає назад – не може. Але розуму у жадібної мавпи про те, що це треба пустити, не вистачає. Вона буде смикати і далі, і буде таким чином теж вловлена. І мені здається, що сьогоднішня наша мавпяча стара влада нагадує справді цю мавпу, яка схопила оцей банан, цю кримінальну справу проти Юлії Тимошенко, і не розуміє, що треба відійти. Не розуміє, що треба зробити крок назад. Не розуміє, що треба краще пустити. Не розуміє, що прийдуть люди з палицями і мавпу цю покладуть туди, повезуть туди, куди їй і дорога – в якийсь зоопарк. І там їй місце.

І тому, коли ми говоримо про справу Тимошенко, ми говоримо, спираючись на цей посібник, і, на превеликий жаль, життя тварин, бо мій особисто прогноз дуже невтішний. Я думаю, Юлії Тимошенко відміряють 7 років і від мавп цих можуть виручити її і всю Україну тільки люди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юлію Ковалевську, фракція Партії регіонів. За нею буде виступати Вікторія Дем'янчук, фракція комуністів.

 

12:58:33

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги, пане головуючий, шановні телеглядачі та радіослухачі! Час швидкоплинний. Здається, нещодавно ми приймали у цій залі присягу на вірність народу України, аж вже не за горами наступні парламентські вибори. За рік до їх початку ми маємо визначитися з законом, за яким і відбуватиметься народне волевиявлення.

Шановні колеги, комплексне і системне вдосконалення виборчого законодавства є одним з найважливіших завдань сьогодення, і багато хто з нас плідно попрацював над цим питанням. У вівторок ми розглядали цілу низку законопроектів, що стосувалися виборчого процесу в нашій державі. В кожному з них, безумовно, була своя родзинка, але я вважаю, що найбільш повним, змістовним та досконалим законом, що міг би бути прийнятий за основу, є проект, який розроблений робочою групою з ініціативи Президента України.

Президент України Янукович неодноразово наголошував на тому, що стратегічна мета нового виборчого законодавства – формування сильної публічної влади, стимулювання розвитку парламентаризму, партійної системи, реального місцевого самоврядування. Серед очевидних переваг нового законопроекту - норми, що забезпечують конкурентність, прозорість і рівність прав суб'єктів, які висуваються  і які обирають. Під час формування виборчих комісій, в тому числі і через інститут незалежних кандидатів, і через інститут вільних спостерігачів, забезпечуються ті стандарти, які в Європі гарантують демократію.

Значна частина пропозицій, покладених в основу цього законопроекту, належить саме представникам опозиційних політичних сил, ОБСЄ. Це є надання кандидатам у депутати можливості самовисування в одномандатних виборчих округах і врегулювання питань передвиборної агітації та прихованої політичної реклами. І надання рівного статусу всім національним спостерігачам, і багато чого іншого.

Тому я вважаю деякі заяви щодо того, що пропозиції опозиційних партій не внесені до проекту, це політична маячня. Панове, недоліки чинної пропорційної системи парламентських виборів піддавалися критиці і з боку опозиційних сил, і з боку міжнародної спільноти, і з боку наших виборців, які дорікають втратою зв'язку депутата з виборцями. Тож потреба зміни виборчої системи обумовлена самим життям.

Сьогодні нам слід знайти таку модель виборчої системи, яка дала б змогу поєднати персональну відповідальність депутатів та задіяти потужний потенціал політичних партій. Слід зробити так, щоб до парламенту пройшли конструктивні політики, які будуть якісно займатися законотворчою роботою, а не популізмом і піаром самих себе. Люди повинні знати, за кого голосуються, а політики мати сміливість нести всю повноту відповідальності за те, що відбувається в країні, а не за народ в цілому, а за кожного конкретного виборця, за його потреби, за його проблеми та надії.

Вже найближчим часом до парламенту буде внесений…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С. І я не маю жодного сумніву в тому, що новий Закон про вибори буде прийнятий лише після широкого суспільного обговорення і забезпечить вільний, демократичний і прозорий виборчий процес в країні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Вікторію Дем'янчук, фракція комуністів. За нею буде виступати Юрій Кармазін.

 

13:02:04

ДЕМ’ЯНЧУК В.О.

Вікторія Дем'янчук, фракція Компартії України, Кіровоградщина. Шановний головуючий, шановні народні депутати! З цієї трибуни я виступаю від імені громади міста Кіровограда і хочу донести до вас їх біль і тривогу, викликану діями місцевої влади в цей нелегкий час. Як відомо, проблем в сьогоднішньому житті кожного пересічного українця стільки, що вже не в силі їх витримувати.

Це і непомірні ціни на продукти харчування, на ліки, грабіжницькі комунальні тарифи, убогість медицини та освіти. Але місцеву владу Кіровограда це не турбує, людські біди не доходять до них, бо ж вони зайняті одним єдиним – перейменуванням вулиць. Саме з цього приводу до мене звернулися мешканці обласного центру. Вони стурбовані безпідставною ініціативою більшості депутатів Кіровоградської міської ради стосовно перейменування вулиць міста, так би мовити, заради історичної справедливості. Мова йде сьогодні про вулиці Карла-Маркса, Володарського та Леніна. Нам хочуть втовкмачити, що назви Двірцева та Велика Перспективна нам чомусь рідніші. Мода на повернення до історичної справедливості може призвести до того, що потрібно буде віддати туркам Крим та Одесу, бо то була колись турецька фортеця Хаджибей та багато іншого.

Ніяк не можна було передбачити, що нова влада буде сліпо наслідувати політику Президента "по совместительству" Ющенка. Ініціатори перейменування лукаво називають нові назви історичними, при цьому забуваючи про те, що радянський період – теж історія нашої Батьківщини і сучасні назви вулиць теж є історичними. Не думають вони, що за цим всім стоять покоління людей, які внесли вагомий вклад в становлення і розвиток нашої країни, яку до цього часу не можуть розікрасти.

Складається враження, що мабуть в бюджеті міста з'явились лишні гроші, які б доцільно було направити на потреби простих та знедолених громадян: ремонт доріг, ліфтів, покрівель будинків, зниження тарифів та багато іншого, життєво необхідного. Але для цього потрібен розум депутатів та їх політична воля. І взагалі, що це за хворобливе бажання деяких політичних сил створювати людям такі дикі незручності? Вони їм зовсім не потрібні, а особливо ветеранам, пенсіонерам та інвалідам. Чи ви в такий спосіб вирішили наповнювати бюджет?

Кіровоградці радять ініціаторам перейменування збудувати нове місто, дати йому свою назву, вулиці в ньому називати іменами своїх улюблених героїв. Що ж, порада слушна. Нехай і в інших місцях нові зодчі до цього прислухаються.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Кармазіна, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Раїса Сорочинська-Кириленко.

 

13:04:48

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Шановні наші виборці! Я уповноважений студентами зачитати невеличке їх звернення. Вони пишуть і попросили мене обнародувати це, що: "Нас обурює відношення влади до людей. Обіцянки можновладців не лише розбігаються з діями самої влади, але й нагадують відверте глузування з народу. З одного боку, Азаров, Янукович заявляють, що жити стало веселей, в економіці прогрес, ПДВ підвищується, криза подолана, бюджет наповнюється, дефіцит зменшується, податкова перевиконує план, а з іншого – голова Пенсійного фонду говорить афганцям і чорнобильцям, що кошти на пільги, які Азаров пообіцяв повернути і підвищити, не передбачені в бюджеті.

Тігіпко говорить те ж саме по вкладам СРСР, всі інші міністри також заявляють про повну відсутність в бюджеті коштів на соціальні потреби людей, а тим паче їх підвищення. Коли Микола Янович заявив, що непомітно для себе накопичив на своєму рахунку мільйон гривень, у людей виникало питання до Прем'єр-міністра: а чи не вимре весь народ з таким покращанням життя вже сьогодні непомітно для нього?

Проаналізувавши пенсійну реформу, ми сьогодні не бачимо потреб офіційно працювати в нашій державі, відраховуючи кошти в Пенсійний фонд, адже ми не доживемо до пенсії з таким законом. Відкривати свою справу також не бачимо сенсу, бо наш бізнес не витримає податкового навантаження. Залишається лише один вихід: покинути свою країну, або вижити.

І останнє запитання: якщо раніше кількість українців скорочувалася завдяки Сталіну, то кого сьогодні потрібно віддячити за продовження знищення української нації вже за часів Незалежності?

Просимо вас, пане Кармазін, донести наші слова до вух сьогоднішньої відверто антиукраїнської, антинародної влади, адже, якщо влада вважає нас недолугими, сліпими і нерозумними, то це не народна влада, це не наша влада. Ми таку владу не обрали. Студенти Національного авіаційного університету".

І хотів звернутися до вас з тим, і прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Генерального прокурора України і до уряду України від імені і по зверненню землеупорядників Харківщини, які показують, який корупційний клубок сьогодні є в найбільшому районі Харківської області – Харківському, де в порушення антикорупційного закону була призначена така собі Гармаш, їй погодження було ще до стажування видано. І до чого це довело? Це довело, що сьогодні в  прийомні дні, пишуть люди, які також призначаються, коли хоче, за потрібне. З 500 осіб, які записуються на прийом, приймається від  5 до 15-ти осіб, всього-на-всього. І вони говорять, що це навіть не кріпосне право, це – феодальне. Ми прагнемо до європейської спільноти, а долю людей віддаємо в руки помісних князьків. І ці люди вимагають перевірки Генеральною прокуратурою, Держагенцією по земельним відносинам того, що відбувається сьогодні в Харківській області і просять припинити 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, підбивайте підсумки.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Завершую. Я прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Генерального прокурора України, до уряду, і до Держкомзему, щоб змінили цю корупційну ситуацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити відповідні депутатські запити. До виступу запрошую Раїсу Сорочинську-Кириленко, група "Реформи заради майбутнього". За нею буде виступати Павло Солтус, фракція Партії регіонів.

 

13:08:24

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М.

Шановний головуючий, шановні громадяни України! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" вважає за необхідне привернути увагу громадськості та влади до нещодавно оприлюднених Всесвітньою організацією охорони здоров'я результатів досліджень, згідно з якими Україна перебуває на першому місці серед країн світу  по вживанню алкоголю дітьми. За підсумками опитування 200 тисяч учнів п'ятих-десятих класів встановлено, що майже 40 відсотків школярів регулярно вживають алкоголь. Таким чином, у цьому ганебному рейтингу ми значно випереджаємо навіть Росію, яка посідає 15-те місце, і це при тому, що вживання алкоголю росіянами вважається мало не національною традицією.

Звісно, проблема дитячого алкоголізму виникла не сьогодні, це – закономірний  результат бездіяльності центральної та місцевої влади у питаннях боротьби з поширенням п'янства та алкоголізму, а також потурання виробникам алкогольних напоїв. Широка реклама та доступність цього продукту, що продається будь-де, будь-кому та у будь-який час, є головним чинником поширення алкоголізму.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього глибоко стурбована: згідно з науковими уявленнями,  вимираючою вважається нація, яка вживає  понад 9 літрів чистого спирту на душу населення в рік. В Україні,  за офіційними даними, рівень споживання алкоголю складає близько 12, за неофіційними – біля 20 літрів на душу населення на рік. Ці факти свідчать про критичну межу споживання алкоголю, за якою починається виродження нації, давно перейдено. А ганебна світова першість України з дитячого алкоголізму тому підтвердження.

Наведені лікарями-наркологами факти вражають. За останні 10 років кількість звернень до лікарів з приводу дитячого алкоголізму збільшилася у тричі. Понад 50 відсотків дитячих отруєнь в Україні – алкогольні, а 16-річні пацієнти є в наркодиспансерах. Значна частина дітей уже в 11-12 років знає, що таке алкогольні напої не з реклами, а з особистого досвіду, приблизно шоста частина з них має досвід перебування у стані алкогольного сп’яніння.

З огляду на зазначене депутатська група "Реформи заради майбутнього" закликає уряд та парламент невідкладно розглянути цю проблему та розробити систему заходів щодо подолання алкоголізму на загальнодержавному рівні, затвердивши її на законодавчому рівні.

Шановні громадяни, завтра Україна відмічає професійне свято – день юриста. Щиро вітаю всіх…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО Р.М. Бажаю їм творчих успіхів на ниві утвердження України як правової. Від імені мого колеги, який передав мені слово, особливе вітання колективу Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого в Харкові на чолі з ректором Тацієм Василем Яковичем. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Павла Солтуса, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Вадим Колесніченко. Будь ласка.

 

13:12:02

СОЛТУС П.С.

Уважаемый Владимир Николаевич, уважаемые коллеги!

Обращаюсь к вам по просьбе трудового коллектива шахты имени Ленина государственного предприятия "Артемуголь", на которой я вместе с тысячами работниками предприятия  прошел нелегкий путь освоения шахтной профессии.

В настоящее время на шахте ведется строительство технологического комплекса по выдаче угля с нововводимого горизонта – 1 тысяча 190 метров. Строительная готовность объекта - 90 процентов, по программе капитального строительства 2011 года шахта имени Ленина, государственное предприятие "Артемуголь", запланировано освоить 27,4 миллиона гривен, из которых Министерством энергетики и угольной промышленности Украины выделено 10,3 миллиона гривен бюджетных  средств.

Завершение строительства горизонта 1тысяча 190 метров позволит начать отработку запасов угля в размере 7,8 миллионов тонн марки К, повысит добычу до уровня производственной мощности 280 тысяч тонн в 2012 году и до 330 тысяч тонн в 2013 году, снизит себестоимость добываемой тонны угля, достичь финансовой сбалансированности предприятия, создать 600 дополнительных рабочих мест и продлить  срок эксплуатации предприятия на 25 лет.

В связи с тяжелым финансовым положением на шахте,шахта не имеет возможности выделить 17 миллионов гривен собственных средств на завершение строительства пускового объекта. Прошу Министерство энергетики и угольной промышленности положительно решить вопрос о выделении дополнительных 15 миллионов гривен бюджетных средств шахте имени Ленина государственного предприятия "Артемуголь" в 2011 году для приобретения оборудования и вывода в эксплуатацию нового горизонта. Мое обращение прошу считать официальным депутатским запросом Министерства энергетики и угольной промышленности. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Вадима Колесніченка, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Олег Ляшко.

 

13:14:08

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Фракция Партии регионов, Вадим Колесниченко.

Уважаемые избиратели! Уважаемые наши жители Украины! Вы здесь слышите, как в парламенте гремит гром, молнии вытекают из глаз наших замечательных оппозиционеров, которые клеймят власть во всех грехах, рассказывают  о страшных подробностях и говорят о том, как они борятся со льготами и привилегиями. Благодаря работе интернет-издания "Украинская правда" я сам с удивлением узнал, что Верховный Совет в прошлом году закупил 14 машин "Тойота-камри" класса "Е" для потребности комитетов. Шесть машин попало в разные комитеты, а вот 8 машин попало в комитеты, которыми руководят наши замечательные оппозиционеры, и получено в общей сложности 1 миллион 600 тысяч гривен. А один из комитетов возглавляет наш замечательный борец - это господин Владимир Яворивский. Но ни один из руководителей оппозиции не отказался от этих машин, они уверенно рассекают, пусть в будущее, на красивых дорогих машинах, но в это время клеймят власть по поводу того, что власть где-то что-то расходует.

Вы знаете, этот цинизм - это мимикрий и двойные стандарты, они, к сожалению, присутствуют в нашем зале постоянно. Когда нам здесь оппозиционеры рассказывают, что Совет Европы не примет Украину, потому что у нас якобы есть некие политзаключенные, я вам сообщаю: в декабре-месяце этого года Украина подпишет ассоциированный договор об ассоциированном членстве с Советом Европы, и никакие заключенные, уголовные заключенные, в этом деле не помешают по одной простой причине: что в Европе определяются права человека. И когда мы говорим о правах человека, и когда мы говорим о том, что нас не возьмут в Совет Европы, нас Европа не примет, мы должны вспомнить, что в прошлом году Комитет Министров Совета Европы - это высший руководящий орган этого замечательного объединения европейских стран - однозначно в периодическом докладе указал… Цитата, которую я уже много раз напоминал, вызывает сожаление, почему в Украине такое большое число людей, для которых русский язык родной, а этот язык занимает низкий, не соответствующий ему статус. И вторая цитата: "Считаем целесообразным, чтобы этот статус русского языка был выше".

На этом фоне странные и постоянные заявления о том, что люди, для которых являются родными языками другие, кроме государственного, не могут иметь этого права на то, чтобы учится в школах на родном языке, для того чтобы дети обучались в детских садах на родном языке. А вот если мы не будем выполнять рекомендации Комитета Министров Совета Европы, вот это прямой путь к санкциям в отношении Украины и непринятия в Совет Европы.

Поэтому призываю всех уважать друг друга в нашей любимой стране, и когда ты кого-то критикуешь, посмотри на самого себя. Потому что, когда оппозиция критикует, говорю по Станиславскому: "Не верю в искренность ваших порывов!". Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Олега Ляшко, позафракційного. За ним буде виступати  Уляна Мостіпан, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

13:17:13

ЛЯШКО О.В.

Дякую. З цієї високої парламентської трибуни я хотів би підняти ті питання, які хвилюють мільйони українських громадян.

Перше. Це антисоціальна політика уряду, спрямована на позбавлення людей пільг, копійчаних, наголошую, пільг, які вони сьогодні отримують: чорнобильці, інваліди, ветерани, афганці, діти війни – а загалом 16 категорій громадян, дякуючи в кавичках, антисоціальній політиці цього уряду, який ми сьогодні маємо на свою голову і на свою шию,  наша ненька Україна, цей уряд забирає в людей останнє.

Багатотисячні мітинги проходять по всій країні проти цієї ганебної політики уряду. Минулого тижня я був у Рокитному, на цьому тижні був у Богуславі, далі їду цілі зустрічі по різних областях України, де тисячі людей звертаються до влади припинити забирати в них  останнє. І коли влада під  приводом економії коштів державного бюджету, під приводом того, що цих коштів немає в бюджеті, забирають у людей останнє, - це абсолютна брехня, бо на себе влада має все.

Прем'єр-міністр Азаров живе на державній дач, він ніколи в житті платіжки не тримав за сплату комунальних послуг, він не знає, що таке рахувати копійки, чим заплатити за газ, за світло, за воду, за ліки, якими треба  лікуватися. Жіночка поважного віку – 75 років - підходить до мене в Богуславі, показує рахунок на 1 тисячу 300 гривень. Їй треба заплатити за ліки, а в неї пенсія – 800 гривень. Як жити цій людині? І от таких людей мільйони по країні.

І тому, коли влада розказує, що немає грошей на пільги,  почніть із себе: з'їдьте з державних дач. 150 мільйонів гривень у бюджет наступного року на утримання державних дач, для порівняння: на лікування чорнобильців - 50 мільйонів гривень, на  придбання житла молоді – 60 мільйонів гривень, а  на утримання президентського офісу – 1,5 мільярда, а  на утримання оцієї Верховної Ради, половина  - дармоїди і туніядці, які ні одного закону не написали, майже мільярд гривень. І тому треба починати з себе.

Я звертаюся до прем’єра Азарова, я звертаюся до урядовців, до керівників Верховної Ради: залиште, державні дачі, не їздіть в державні санаторії, віддайте це  малозабезпеченим людям, які цього потребують! І тому пільги, якщо немає для людей,  і від своїх відмовтеся! Якщо  порахувати все, що тратиться на владу, це 30 мільярдів гривень на утримання влади, це 20 мільярдів гривень на міліціонерів, які забороняють людям протестувати проти дій влади. Оце все треба забрати і спрямувати на освітню галузь, на медичну галузь, на створення  робочих місць для молоді і на виконання законів про соціальні гарантії громадян.

І коли ви  розказуєте, що треба "затягнути пояси", ви "затягуєте" …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. …ви "затягуєте" насправді зашморг на шиї українського     народу. Бо ніякі кризи не забороняють вам у десятки  разів збільшувати  свої статки, за   рахунок зубожіння мільйонів українських громадян.

Я кажу: ганьба цій владі! Я закликаю українське суспільство  винести цю владу, пора припинити її панування, і влада в Україні має бути така, яка працює на людей, а не на саму себе! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. До слова запрошую Уляну Мостіпан. За нею буде виступати Дмитро Витвицький.

 

13:21:03

МОСТІПАН У.М.

Шановні виборці, шановний головуючий та колеги народні депутати! Нагадаю, що 1 жовтня Міжнародний день людей похилого віку та день ветеранів. Це засвідчує глибоку повагу до найстарших представників населення.   В Україні в цей день також  традиційно лунають слова подяки та побажання всього найкращого в їхню адресу. Цього року також  і на центральному, і на місцевому рівнях  не забули привітати, і це добре. Як завжди,  зробила це і я - і пішла злива дзвінків.

Мій виборчий округ у Київській області, якраз  тут мій попередник  Ляшко сказав,  що він там побував: і Рокитно, і Миронівка, і Богуславський, і Кагарлицький  райони. Вже рівно місяць мітингують пенсіонери. До районних майданів повзуть, шкандибають, їдуть на інвалідних візках люди похилого віку, аби  виказати наболіле.  Їх образила держава, зменшивши розміри  пенсій, які вони вибороли у судах. Теоретично держава любить, вітає, а фактично, на них, слабих та немічних, економить. Це нечесно, несправедливо і, врешті-решт, аморально. А це значить, за такі дії потрібно відповідати.

Мене змусили вийти за цю трибуну події навколо якраз урядового законопроекту (№ 9127) про гарантії держави відносно виконання судових рішень, яким фактично відміняються соціальні виплати 16-и категоріям. В тому числі учасникам бойових дій в Афганістані, дітям війни, чорнобильцям. Він в терміновому порядку був прийнятий в першому читанні. І тільки, дякуючи активним діям опозиції та громадськості, для другого читання відкладений.

На мітинг до Верховної Ради 20 вересня вийшли чорнобильці й афганці. Це люди, яких по віку можна віднести до молодих пенсіонерів. І вони отримали хоча б невеличку, але перемогу. Підписаний меморандум урядом, де передбачені підвищення пенсій у 2012 році. А що із тими старими і немічними, які за станом здоров'я не добрались до столиці, їх не почули представники влади, вони не ламали паркани і не били вікна у Верховній Раді?

 Відповідь: все залишається без змін. Доказ цьому – почалася виплата пенсій за жовтень в тих же зменшених розмірах, що і  у вересні. Рішення судів так і не виконується. Пенсіонери вважають, що це їм помста уряду за те, що вони проголосували за Юлію Володимирівну на президентських виборах. І питають: "А що буде в наступному місяці, в наступному році?" А пояснень немає.

А в меморандумі керівники громадських організацій зобов'язалися провести серед пільговиків роз'яснювальну роботу і зняти напругу у суспільстві. Та чи це надовго?

І єдина надія зараз на Конституційний Суд, як сьогодні саме на це і наголошував Тігіпко Сергій Леонідович. З 8 липня мертвим грузом лежить конституційне подання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОСТІПАН У.М....яке підготовлене депутатами від опозиції. Реакція відсутня уже три місяці.

Я дуже прошу, щоб мій виступ сьогодні був депутатським запитом до віце-прем'єр-міністра, міністра соціальної політики та міністра юстиції.

Від себе особисто хочу побажати людям похилого віку здоров'я та терпіння, і благополуччя. І дуже хочу, щоб не вийшло так, аби як уряд думає, а люди це чують давно: "Казав пан кожух дам - та слово його тепле". Дякую всім за увагу.  І надіюся, що уряд почує наш народ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Дмитра Ветвицького. За ним буде виступати Віталій Терентійович Корж.

Шановні колеги, дуже прохання велике дотримуватись регламенту. У нас залишилось ще кілька депутатів. Буде неправильно, якщо вони не встигнуть виступити, тому що всі виступають по 4 хвилини. Я зараз даю рівно регламент, який передбачений законом і перериваю всіх, бо будуть проблеми. Давайте, будь ласка, Дмитро…

 

13:25:10

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.

Дмитрий Ветвицкий, политическая партия "Правда". Я хочу сегодня поднять, уважаемые коллеги, вопрос, который я не смог задать правительству. Этот вопрос касается выплаты субсидии нашим гражданам. У нас прошла пенсионная реформа, о ее результатах лучше знают пенсионеры, люди пожилые, которые в полной мере все это испытывают на себе.

На мой взгляд, пенсионная реформа, которую люди ждали, что их жизнь улучшится, но они не получили на главный вопрос, когда, насколько будет повышена минимальная пенсия. И никто из нас: ни народные депутаты Украины, ни Премьер-министр, ни правительство, ни Президент не могут дать ответ, как прожить на минимальную пенсию, которая на сегодняшний день меньше 800 гривен составляет.

Сейчас осенний период, люди сталкиваются с тем, что будут вынуждены платить услуги за квартиры, за жилищно-коммунальные услуги, за газ, за электроэнергию по новым тарифам, и люди боятся этой ситуации. В чем я вижу проблемы выплаты субсидии? Некоторые люди их выходили, получили, и это является на сегодняшний день, субсидия за оплату тарифов, тем именно буфером, который помогает людям свести концы с концами. Но есть еще проблема в том, что это речь идет о пенсионерах. Люди, которым уже по 70 лет, они устали, проработали всю жизнь, они не обладают высоким уровнем образования, юридическим образованием и у них нет реально сил просто пройтись по кабинетам, собрать все необходимые справки именно для того, чтобы оформить субсидию.

На мой взгляд, правительство обязано помочь людям получать субсидии в автоматическом режиме. Потому что есть еще люди у нас в стране, которые не знают, что им субсидии положены.  То есть они их не получают. Хотя обязаны, государство обязано их выплачивать. Поэтому я предлагаю эти заявления, которые уже были у правительства, воплотить в жизнь и сделать выплату субсидий нашим гражданам в автоматическом режиме. Чтобы этим делом занимались именно государственные органы. Находились всех людей в электронном виде, которым субсидии положены и выплачивали их в полном объеме.

Вице-премьер правительства сегодня сказал, что на субсидии в бюджете запланировано 2,9 миллиарда гривен. То есть, деньги в бюджете есть и правительство обязано сделать так, чтобы каждый человек, которому субсидии положены, получал их от правительства в автоматическом режиме. Не стоя в очередях, не тратя время и не изучая законы и постановления правительства, которые часто меняются, а люди об этом не знают. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Коржа Віталія Терентійовича, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Олег Надоша, фракція Партії регіонів.

 

13:28:23

КОРЖ В.Т.

Віталій Корж, "БЮТ – "Батьківщина". Готуючись до цього виступу, я натрапив на вірша Дмитра Павличка, який майстерно і повно сказав все за мене. Тож слухайте, українці!

"Суд.

До зали суду, наче зв'язкова

З моєї сотні, піймана у Лючі,

Заходить Юля. А в судді брова

Підскакує, мов щиглик на колюччі,

І западає тиша гробова.

Втім Юля встала: "Слава Україні!"

І в залі встала воїнів чота:

"Героям слава!"… Прокурорів тіні

Розсипались, і блискавка крута

Просяяла в небесній височині,

І стало ясно: це не суд, а мста!

 

Це мста за те, що та жона готова

На президентські вибори піти

І вдруге виграти! О будь здорова,

Відважна жінка з серцем сироти,

І хай хахлів дратує твоя мова –

Державна і неподолана, як і ти!

Крик на Хрещатику. В законі вори.

Кричить держави нашої страма.

Кричать офшори, банківські контори,

Кричить хахол пащеками трьома,

 

Замкнені очі, ні, очей нема,

є тільки горла отвори в потвори.

Той крик гуде в каштановім гіллі,

будинки глухнуть, глухнуть тротуари.

Хохли донецькі, рідні москалі,

ревуть: "На нари Юлію! На нари!"

Дрижання чути у віконнім склі, 

і чути, як тремтять над світом хмари,

а під землею мертвяки гнилі.

Крик на Хрещатику: колона п'ята

перекричати хоче цілий світ,

що руку Юлі подає.

Проклята Америка, Європа

і "ребята" кремлівські невдоволені – привіт!

Відома курва цілий рік кричала:

"Замкніть же пані в білому, замкніть!"

І нині в Шустера крізь плач сказала:

"Я б задушила того генерала,

що Юлю наказав заперти в кліть."

А Президент свої невинні руки,

чистесенькі вмиває, мов Пілат.

А пан суддя, закон з бичем принуки,

безликий, мов без стрілок циферблат,

вже пише вирок:

"Здерти білий плат з підсудної!

Хай гине від розпуки!

Хай вирвуть з неї серце чорні круки печалі!

Хай не вийде із-за грат!"

А проти всіх є  інтелектуали,

що нареклися нації мечем,

 і всі свої страждання оспівали,

і жінку в білому скаменували,

і віддали її на суд нікчем.

О, генії, позначені злобою

чужого самолюбного ума,

не бились ви з холерою, чумою,

бо ви самі …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КОРЖ В.Т. І я виходжу, наче з пекла, з суду,

де вигоріла кров моя  до тла,

й не йду додому - там стояти буду,

біля тюрми, мов птаха без крила.

Чекатиму на явище спасенне,

стоятиму на смертнім хіднику,

допоки Юля не пройде повз мене

на волю у терновому вінку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До слова запрошую Олега Надошу, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Володимир Яворівський.

 

13:32:12

НАДОША О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, як відомо, 13 квітня 2011 року Президент України Віктор Федорович Янукович реорганізував Міністерство промислової політики України в Державне агентство з управління державними корпоративними правами і майном. Відповідно до Указу Президента, яким було затверджено положення про Державне агентство України з управління державними корпоративними правами, основними завданнями агентства є реалізація державної політики у сфері управління об'єктами державної власності, в тому числі корпоративними правами держави. Тобто новостворене агентство, як і раніше, до зміни назви, повинно ефективно, і ніяк інакше, управляти об'єктами державної власності та розвивати їх. Натомість, відповідно до даних Рахункової палати України, Міністерство промислової політки неефективно використало 16 мільйонів гривень, або майже половину загального обсягу використаних бюджетних коштів, з програми підтримки виробництва агротехніки в 2007-2010 роках. За час дії програми рівень проведення заходів за рахунок бюджетних коштів становив тільки 18,2 відсотки від передбачених. При цьому фінансувався тільки один із трьох програмних напрямів: дослідно-конструкторські роботи.

Крім того, за даними Рахункової полати, Мінпромполітики не забезпечило належного виконання  цих досліджень. Стан впровадження результатів виконання цих робіт незадовільний. Два інших програмні напрями – компенсація кредитних ставок банків за кредитами на придбання техніки і вдосконалення нормативно-правової бази машинобудування - не фінансувалося взагалі.

Окрім зазначеного, результати проведеного Рахунковою палатою аудиту засвідчили, що діяльність Міністерства промислової політики України у сфері розвитку авіаційної промисловості протягом останнього року була непослідовною та недостатньою. Міністерством і окремими підприємствами авіабудівної галузі з порушенням вимог чинного законодавства неефективно використано майже дві третини від освоєних коштів. Мета Державної комплексної програми розвитку авіаційної промисловості України не досягнута, і в 2010 році лише на двох серійних виробництвах було створено два літаки.

На сьогоднішній день нормативно-правова база, яка мала б забезпечувати сталий розвиток української промисловості, є недосконалою і недостатньою.

Своєю чергою, Державне агентство як фахова державна установа не ініціює змін до чинного законодавства України, яке б сприяло розвитку галузей української промисловості, не займається своєю прямою функцією – керівництвом, державними підприємствами. Таким чином, прошу оформити мій виступ як депутатський запит до віце-Прем'єр-міністра України Клюєва Андрія Петровича з метою перевірити та надати мені чіткі дані про розмір та цільове призначення  отриманих раніше коштів.

Крім того, надати програмні документи щодо планів роботи Державного агентства на 2011-2012 роки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити відповідні депутатські запити.

До слова запрошую Володимира Яворівського. За ним буде виступати Юрій Гнаткевич. Будь ласка.

 

13:35:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Добрий день, Україно! Яворівський, "Батьківщина". Я сьогодні не встиг поставити запитання міністру Табачнику. А питання мало би прозвучати так: пане Табачник, чи не хотіли б ви взяти до себе секретаркою студентку Києво-Могилянської академії Дарочку? Вона б вам щоранку дарувала квіти.

Тут один недоколиханий - це не моє, це сказав Голова Верховної  Ради, - тут розповідав нам про те, що Україну не приймають у Євросоюз через те, що Комітету з питань культури і духовності виділили машину, до речі, яка потрапила у аварію, і я на ній зараз взагалі не їжджу. Так що нехай заспокоїться цей недоколиханий.

Мій виступ буде, мабуть, нетрадиційний і для декого, мабуть, буде  несподіваний. Це наша бідна влада юродива, якось всі на неї нападають! От, ви знаєте, а мені захотілось трішки їх захистити. Ви знаєте, у мене таке враження, що вони працюють за дорученням, а, можливо, навіть і з оплатою опозиції, бо на нас ніхто так могутньо не працює, як працюють вони.

Ну, це ж треба додуматися: подивіться: довідуємося сьогодні про те, що крім того, що я сказав з трибуни сьогодні тут, скільки дач і резиденцій у нашого Президента, виявляється, сім мільйонів ще виділили на те, щоб у лісі прокласти асфальтовані дороги для того, що Янукович туди раптом поїде на мисливство.

Я вже не кажу про те, що всю Україну зараз усіяли майданчиками для гелікоптерів. Ну, все, що вони не роблять, ну, я не знаю, аплодувати хочеться опозиції, у першу чергу, хоч це, звичайно, я розумію, відбивається на простолюду.

Середній клас знищили. На виборах наобіцяли такого!... Все, що знали, наобіцяли. Сьогодні вже люди прекрасно розуміють, і я думаю, що на них, на приході до влади  їх закінчиться постколоніальний період в умах українських. І більше вони голосувати за таких скажених брехунів, які прийшли сьогодні до влади, уже навряд чи будуть. Ні гречкою, нічим їх ні візьмете.

Ну що не зроблять, подивіться, здавалося б, сьогодні Європа простягає руки до України. Ні, вони вляпалися у суд над Юлією Тимошенко, яку звинувачують, що вона винна в тому, що після весни наступає обов’язково літо. Ну, винна Юлія Тимошенко, що вітер не туди віє і таке інше. Абсолютно зрозуміло, що все це розсиплеться і так дальше, і все це вдарить по них.

Через те прекрасних хлопців ми сьогодні маємо. Ви подивіться, зараз мотлошать своє Міністерство фінансів. І щось кажуть, що там таке найдуть, таке найдуть, тому що працює і Служба безпеки, Хорошковський щось знайде, і всі. Ну куди не кинь – все у них абсолютно прекрасно. Будують для себе новий аеропорт у Донецьку. Спеціально для себе за державні кошти, до речі. Голова уряду виділяє для свого сина гроші для бізнесу. Молодці! Я вам аплодую, хлопці! Давайте, ви ще жвавіше трошки працюйте, бо вас у вас часу залишилося дуже мало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Юрія Гнаткевича, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За ним буде виступати Алла Александровська, фракція комуністів.

 

13:38:28

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні  українці, під враженням від вірша Дмитра Павличка, який зачитав мій друг Віталій Корж, я вам трішки розповім про наше наметове містечко.

Уже третій місяць Юлія Володимирівна сидить за ґратами. Але наша фракція, всі як один, не залишили її у біді. Ми морально підтримуємо її на суді. Ми фіксуємо порушення з боку судді Кірєєва. Ми інформуємо мешканців наметового містечка, що поряд із судом, про те, що відбувається в суді. Ми приймаємо людей, і вони приходять у нашу депутатську палатку.

Ми чергуємо усі 24 години. І сьогодні мені, наприклад, теж іти чергувати вночі, і я люблю чергувати вночі. Бо я не чую оцього "председателя общевоинского союза полковника Калашникова", який на весь Хрещатик, чути до президентських палат, кричить:  "Юлю на нари!" Влада його підтримує, бо вже, кажуть, є біля більше тисячі звернень киян, що мешкають на площі Толстого і тут поблизу, про те, що діти не сплять, ніхто заснути не може.

Ви знаєте, мабуть, з любові до Калашнікова наші люди, які в наметовому містечку, зробили муляж. Вони не написали, що це Калаштніков, але дуже похожий на Калашнікова чоловік стоїть, і на ньому написано: "Член Всеукраинского общества законченных идиотов". До речі, там дуже багато шаржів на нинішніх членів партії і правительства. Я запрошую всіх людей просто прийти туди подивитися серед білого дня, ви насмієтеся, і взагалі подивуєтесь мудрості нашого народу.

До речі, ще стоїть один цікавий такий стенд, і під тим стендом хтось поставив тапочки і написав: "И это суд? Не смешите мои тапочки!". Це так, по-одеськи.

А ще я люблю чергувати вночі, бо їду у своє село неподалік від Сквири і слухаю, і розмовляю з людьми. І про що говорять люди, та не тільки люди, а горобці і кури вже в моєму селі говорять про те, що Юлію судять за те, щоб усунути її з поля, з політичного поля. І ще говорять за те, що вони хочуть їй відомстити за все те, що вона скликала Майдан, що вона захистила Майдан, що вона відібрала кілька заводів і фабрик, вкрадених у народу.

А ще знаєте, що люди говорять сьогодні про картоплю? Іван Григорович - наш лідер - він у нас аграрій. Багато картоплі вродило, і у мене вродило, я вже зібрав. Минулого року вона була, знаєте, по шість гривень, а зараз по 85 копійок, і це ціла біда для людей.

А ще люди бояться, що скоро, з нового року почнуть продавати землю. Є люди, які хочуть ремонтувати хати, вчити внуків, лікуватися. І вони продадуть, можливо, землю. А хто її купить? А куплять її ті, хто ні села не знає, а тільки мішки грошей мають, "и ничего, кроме руського язика", вони туди не привезуть, і своїми управляющими.   І перетвориться село на панщину, і люди будуть працювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До слова запрошую Аллу Александровську,  фракція комуністів. І на завершення, на пропозиції фракцій, по хвилині завершать "Різне" Сергій Храпов, фракція комуністів, та Станіслав Аржевітін. Будь ласка.

 

13:41:48

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги! Уважаемые граждане Украины! Как руководитель межпарламентской группы по связям с Сирийской Арабской Республикой я хочу привлечь ваше внимание к ситуации, сложившейся вокруг этого государства.

Знакомясь с информацией, поставляемой доверчивым гражданам некоторыми иностранными средствами массовой информации, можно сделать вывод, что в отношении Сирии ведется организованная извне кампания по дискредитации ее властей, по раскалыванию сирийского общества, по нагнетанию психоза в целом в Ближневосточном регионе. Более того, заявление некоторых государственных деятелей западного мира самого высокого ранга указывает на авторов этого циничного и опасного для мира сценария.

Звучащая в этих СМИ из уст этих деятелей озабоченность в отношении сохранения прав, свобод и демократии в Сирии не более чем мошеннический прием, дымовая завеса, за которой скрываются истинные намерения подорвать авторитет Сирии на международной арене. Этому служат и санкции, которые безосновательно приняты в отношении этого государства. А в результате всех этих циничных действий страдает народ Сирии. Я имела возможность в этом убедиться лично, так как в течении нескольких дней, вместе с представителями украинских СМИ изучала ситуацию в Сирии. Мы посетили несколько городов, в том числе и те, в которых, по информации иностранных СМИ, идет чуть ли не гражданская война.

Мы свободно общались с людьми разного возраста и вероисповедания, разного ранга, простыми сирийцами, представителями власти. Сирия живет мирной жизнью, страна находится на пороге больших реформ в системе государственной власти. В ближайшее время состоятся выборы в местные советы, в начале следующего года пройдут выборы в парламент Сирии, реформируется избирательное законодательство и политическая система.

Президентом Асадом инициируется принятие новой Конституции, которая должна этим реформам придать системный характер, стать основой дальнейшей демократизации страны. В стране, являющейся колыбелью крупнейшей религии мира, в том числе христианства, нет ни малейших признаков межконфиденциальных напряженностей.

Сирия – сердце арабского мира, это всем известно. Сирия, в определенной мере, является гарантом мира и спокойствия в этом важном для всех нас регионе. Я имела возможность убедится в единстве народа Сирии, в его стремлении жить мирно и поддерживать дружеские отношения со всем миром на основе взаимного уважения, признания права народов на суверенитет и независимость.

Экстремизм и терроризм - это оружие сегодня направлено извне против сердца арабского мира, против Сирии и ее мирного народа. Провокационные вылазки, террористические акции, жертвами которых становятся представители гражданского населения и правоохранительных органов, должны быть осуждены международным сообществом.

Я осуждаю провокацию в отношении Сирии как инструмент международного давления на это государство.

Я призываю всех нас выразить солидарность с народом Сирии, и с этой высокой трибуны выражаю поддержку народу Сирии его стремлению к мирной жизни, к прогрессу  и к демократии.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую, Сергія Харпова, хвилина, будь ласка. Завершуватиме Станіслав Аржевітін.

 

13:44:57

ХРАПОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! 7 октября во всем мира отмечают День достойного труда. Сегодня треть украинцев работает в условиях, которые не отвечают законодательно установленным нормативам. Как результат - ежедневно на производстве  погибают 4-5 работников, ежегодно 15 тысяч становятся инвалидами. Имеет место грубое нарушение в сфере трудовых отношений, к негативным последствиям приводят и  тенизация заработной платы.

По данным исследования Госкомстата Украины, в настоящее время 25 процентов населения Украины получают доходы ниже официального прожиточного  минимума.  В категорию бедных попали образованные и квалифицированные и работающие в режиме полной занятости группы населения, работники  бюджетных учреждений и организаций, образования, культуры, науки, здравоохранения, социальные работники, государственные служащие и  инженеры.

 Из-за  низких заработных плат и пенсий они не имеют возможности прокормить свои семьи и обеспечить их необходимым. И это главные итоги двадцатилетия зависимости Украины от международных финансовых организаций…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ХРАПОВ С.А…. от международных финансовых организаций и собственных капиталистов.

Сегодня я призываю всех трудящихся  объединятся с  коммунистами против ига капитала. Никогда капиталист не будет заботиться о трудящихся. Только в социалистическом обществе простой человек, имея достойный труд и оплату, может развиваться как всесторонне развитая личность.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Станіслава Аржевітіна.

 

13:46:35

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні українці! Шановні  побратими-козаки! Через декілька днів у нашій країні будуть святкувати День українського козацтва. Які ж державні є новини напередодні цього свята? Звісно, хороші й погані.

Серед поганих новин - це те, що розпорядженням сьогоднішнього Кабінету Міністрів скасовано Державну концепцію розвитку національно-культурної програми українського козацтва, над якою працювали майже 5 років.

Ще одна новина: в першому читанні прийнято законопроект про  упорядкування носіння форменого одягу, і якщо  буде він   прийнятий в такому варіанті,  то всі мисливці, рибаки, туристи, звісно, козаки, будуть штрафуватись за камуфляжну форму від 1тисячі 700 до 8 з половиною тисяч гривень.

Тепер дитячо-юнацька,  військово-спортивна, патріотична  гра "Сокіл" ("Джура") за наказом Міносвіти буде проводитись на зразок  комуністичної "Зірниці".

Серед хороших новин: Постановою Кабінету Міністрів створена при Кабінеті Міністрів Координаційна рада  з питань розвитку українського козацтва.

Друге. Сьогодні у Верховній Раді  розглядається законопроект про козацькі організації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити.

 

 АРЖЕВІТІН С.М. І я пропоную нашим козакам-побратимам, під час святкувань вас будуть відвідувати і  народні депутати: нагадайте їм  про долю  цього нашого козацького законопроекту.

Зі святом вас, козаки-побратими!  Слава Україні! Слава українському козаку!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, завершується година для питання "Різне". Хочу нагадати вам, що наступного тижня народні депутати працюють  в комітетах, комісіях, фракціях та групах. 17  жовтня об 11 годині відбудеться засідання Погоджувальної ради. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 18 жовтня о 10 годині.

Принагідно наших колег і в парламенті, і в вузах, і по всій Україні, що працюють юристами, хочу привітати з наступаючим Днем юриста.

Ранкове засідання Верховної Ради України  оголошую закритим. На все добре!    

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку