ЗАСІДАННЯ  СЬОМЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

21 вересня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради  України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:32

Зареєструвалися картками в сесійній залі 365 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Ахметова Рената Леонідовича, якому виповнилося 45 років, і Кармазіна Юрія Анатолійовича. Прошу привітати наших колег і побажати їм всіляких успіхів. (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради  України на пленарних засіданнях 20 вересня 2011 року. Розглянуто  32 порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 5 законів та 2 постанови, 11 законопроектів прийнято за основу, 1 законопроект направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання, 4 законопроекти повернуто на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи, 6 законопроектів відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у середу відводиться 30 хвилин для виступів народних депутатів із заявами, запитами, повідомленнями тощо. Прошу, шановні народні депутати, записатися на виступ.

Будь ласка, прізвища. Олександр Гудима, "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Фомін.

 

10:03:25

ГУДИМА О.М.

Прошу передати народному депутату Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, будь ласка, фракція "БЮТ – "Батьківщина".  

 

10:03:39

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Блоку Тимошенко – Батьківщина".

Шановні співвітчизники! Відоме азарівське слово "кровосісі" стало символом чиновницького цинізму та державного пограбування простих громадян, вирішення за їх рахунок всіх проблем. І яскравим підтвердженням тому є Державний бюджет на 2012 рік, в якому влада продовжує пити кров українського народу. Так на утримання бюрократичного апарату вищих органів управління, місцевої влади планується витратити 16,6 мільярда гривень. Для порівняння, на соціальний захист чорнобильців, афганців, дітей війни, інвалідів інших соціально-незахищених всього 7,5 мільярдів гривень. Це означає, що на утримання "себя любимой" влада витрачає більше грошей, ніж всі соціальні програми і на всіх соціально-незахищених. При цьому режим Януковича під виглядом реформ запроваджує пенсійний геноцид та позбавляє соціальних допомог і пільг 16 категорій громадян, в той же час збільшуючи фінансування каральних, поліцейських органів, мабуть, для того, щоб пояснити за допомогою гумових кийків і газу нам, як краще нам буде жити в 2012 році.

З метою примусу Партії регіонів до виконання обіцянок Януковича опозицією, фракцією "Батьківщина" реєстровано законопроект щодо підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2012 року, а саме: встановлення мінімальної пенсії в розмірі 1200 гривень, як обіцяли, а мінімальної зарплати –  1506 гривень. Вимагаємо негайно включити цей законопроект (9177) до порядку денного і розглянути його до прийняття бюджету.

Антинародна, антисоціальна політика диктаторського режиму Януковича викликає справедливе обурення людей, що ми вчора і бачили під Верховною Радою під час протестів афганців і чорнобильців. А щоб збити хвилю народного протесту диктатор Янукович завчасно кинув за грати лідерів опозиції Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, молодих патріотів. Співвітчизники, вимагайте вдосконалення, відновлення справедливості в нашій країні, поновлення соціального захисту, волю політв’язням. Вимагаємо прислухатися до вимог європейської спільноти і негайно звільнити всіх політв’язнів Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, якого повільно влада вбиває у в’язниці, не даючи йому медичної допомоги. Вимагаємо звільнити всіх політв’язнів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Василь Кравчук замість Фоміна, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Будь ласка, ваше слово. Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

10:06:54

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина", Хмельниччина.

Вже три місяці у Печерському суді триває ганебне судилище над лідером опозиції, лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко, відбувається грубо і цинічно, з порушенням всіх норм судочинства і права на захист. Суддя Родіон Кірєєв, виконуючи політичне замовлення, ігнорує свідків захисту і документи, що вказують на відсутність складу злочину як такого. Вершиною порушення прав громадянина є той факт, що протягом місяця суддя не дозволяє проведення медичного огляду лікарями, яким довіряє Юлія Тимошенко. Таке політичне судилище є несумісним з вимогами Конституції та законів України, загально прийнятими нормами моралі.

Не викликає сумніві те, що, кинувши Тимошенко за грати, режим Януковича прагне придушити опозицію напередодні парламентських виборів наступного року. Сьогодні Янукович має абсолютний контроль над виконавчою, законодавчою та судовою гілками влади. І лише справжня опозиція, очолювана Юлією Тимошенко, залишається непідвладною йому. Але, катуючи Тимошенко, влада переслідує ще одну мету –  це намагання приховати власну неспроможність виконати жодну з даних Президентом обіцянок виборцям. Чим більше часу відділяє нас від інавгурації Віктора Януковича, тим очевидніше стає обіцяного покращення життя вже сьогодні українцям сподіватися марно, а звинувачення на адресу попереднього уряду вже виглядає просто смішно.

Повертаючись до  так званого звинувачення на адресу Юлії Тимошенко щодо газових угод, то слід наголосити, що саме вона врятувала авторитет країни під час газової кризи, взявши на себе відповідальність за розв’язання проблеми.

Нагадаю, на момент підписання документу вже третю добу було припинено поставки блакитного палива до Європи, а промисловість нашої країни опинилась на межі енергетичного колапсу. Кажуть, що якщо Бог хоче покарати людину, то забирає у неї здоровий глузд. Підписуючи вирок  Юлії Тимошенко, нинішня влада підписує його передусім собі, тому що наслідки, спричинені бажанням кинути за грати і усунути з  політичної арени лідера опозиції і помститися за свою безпорадність, болісно вдарять по наших виборцях,  перспективі євроінтеграції. Під час візиту до Польщі Янукович отримав останню жовту картку від Європи. Президент Польщі повідомив Януковичу, що процес над Тимошенко може негативно вплинути на відносини України  з Євросоюзом, зокрема на підписанні Угоди про зону вільної торгівлі та  Угоди про асоціацію.

Закликаю негайно припинити ганебне судилище в Печерському суді, звільнити Юлію Тимошенко з під варти, а справу закрити через відсутність злочину. Політичне переслідування опозиції та її лідера, що відбувається нині, може стати останнім кроком до  міжнародної ізоляції. Схаменіться! Ви сьогодні судите не Юлію Тимошенко, ви виносите вирок майбутньому України. Зупиніться поки не пізно. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна  самооборона", нагадую – іменинник.

 

10:10:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Перш за все, дозвольте привітати  вас з днем народженні нашої Богородиці. Хай вона покриває своїм Амофором весь український народ, дає мудрість нам для прийняття державних рішень.

Шановні народні депутати, я хотів звернути вашу увагу, в цей день на те, що відбувається в Україні з вирубленням лісів.  Сьогодні природа волає, кричить, куди не приїдеш. Приїхав в Бєлгород-Дністровський Одеської області, стоять лісовози і ніде не оброблена деревина. Приїхав в Івано-Франківщину, чи Чернівецьку область, чи в Закарпаття, чи в Львівську, кругом іде необроблена деревина.  Причина одна, всі країни, які межують  з нами, доплачують за те,  що купують у нас необроблену деревину по 30 євро на одному кубометрі, доплачують до тієї ціни, яка ще є. Вони зацікавлені в тому, щоб зберігати свої ліси.  Ну чому  ж ми такі  тупі?! Чому ж ми не  заборонимо вивіз такої необробленої деревини?!

І саме для цього до мене звернулися  37 керівників підприємств, вони завірили  все своїми підписами, попросили сказати це з трибуни Верховної Ради. Я знаю, що наш прем'єр нічого    не чує, але є його тут представники. Я звертаюсь до керівної панівної фракції Партії регіонів, я звертаюсь до споріднених фракцій опозиційних, які сьогодні борються за демократію: давайте   заборонимо вивіз деревини необробленої. Подібний законопроект   я рік в рік вношу на сесію Верховної Ради, але вони не розглядаються.

І, шановні народні депутати, я хотів привернути вашу увагу до того, що вчора ледь не сталося в Україні кровопролиття. І воно ледь не сталося із-за бездумності, із-за того, що так роблять і дають команду вам голосувати. І в кого хотіли забрати пільги?  В 11 тисяч 750 громадян, які є інвалідами І, ІІ,  та ІІІ групи війни в Афганістані або кількох тисяч громадян, які є інвалідами ще  Великої  Вітчизняної, чи Світової війни? Або в кого хотіли забрати в  308-ми… шести тисяч учасників бойових дій? Або в тих, хто захистив нас від Чорнобиля? Або у дітей війни?

Тому, шановні друзі, я вас закликаю, давайте…        

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Дякую. Давайте скасуємо ті законодавчі акти, які нас роз'єднують. А, якщо уряд не може виконати ті обіцянки і ті соціальні гарантії, то він має піти і сказати: "Я взяв не підйомну ношу". Ми знайдемо сили, як її виконувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має В'ячеслав Кириленко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Наступним буде виступати Григорій Калетнік.

 

10:13:55

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну!"

Шановні виборці, вчора Прем'єр Азаров виступив із лекцією в економічному університеті про Столипіна. І перед початком лекції він запитав студентів: "А що ви знаєте про Столипіна?" Ну, і розповів своє бачення їм. Але він упускає головні для українського народу ознаки діяльності Столипіна, про які, може, не знає або їх замовчує. То я вирішив нагадати і Азарову, і студентам, і щоб ми всі знали.

От його указ – Столипіна, не Азарова: "С изданием высочайше утвержденных временных правил об обществах и союзах среди инородческих элементов, населяющих Россию, стало наблюдаться особое движение культурно-просветительному развитию национально-политического самосознания и образования для этой цели целого ряда обществ, имеющих целью объединения инородческих элементов на почве их национальных интересов. Ввиду сего, - пише Столипін 910 року, - я признаю учреждение подобных обществ недопустимым и считаю долгом указать, что при обсуждении ходатайств о регистрации каких бы то не было инородческих обществ, в том числе украинских, - пише Столипін, - неукоснительно отказывать в регистрации их уставов. Вместе с тем, - пише Столипін губернаторам, - вам надлежит, в настоящее время тщательно ознакомится с деятельностью уже существующих инородческих обществ и в подлежащих случаях возбудить установленным порядком вопрос об их закрытии". Підпис – Петро Столипін.

От такий підхід до українського народу, що  розпропагував Прем'єр Азаров, тому що він обрав  в якості свого економічного кумира не, наприклад, комуніста Волобуєва, автора теорії  про економічний суверенітет навіть в межах Української РСР,  не інших гігантів української економічної думки, а російського самодержця, прихильника самодержства і російського шовініста Петра Столипіна. До речі, саме після цього указу були заборонені українські вірші, українські пісні і навіть виконання творів українських композиторів в українських школах.

До речі, саме після цього указу вийшов наступний циркуляр про те, що освітня робота в Україні шкідлива і небезпечна для Росії. До речі, саме цей циркуляр міністр уряду Азарова Табачник, циркуляр 1908 року, про шкідливість освітньої роботи в Україні, продовжує реалізовувати.

Тому у мене пропозиція до українських істориків: для Азарова спеціально видати у популярній формі виклад усіх справжніх антиукраїнських діянь прихильника самодержав'я Столипіна, російського шовініста Столипіна, і передати на ознайомлення Прем'єр-міністру Уряду суверенної України Миколі Азарову. А якщо він не захоче брати, я як народний депутат з великим задоволенням публічно популярну брошуру про Столипіна йому передам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Калетнік Григорій Михайлович, фракція Партії регіонів. Будь ласка, ваш виступ. Наступний буде виступати Солошенко.

 

10:17:11

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, шановні виборці! Я теж хочу на тему і завтрашнього розгляду бюджету, та й повернутися до аграрного комплексу, його ролі у формуванні  бюджету теж.

Ми, дійсно, я повторюсь, у 2011 році маємо добрий урожай зернових культур та й збирання кукурудзи, яке вже почалося, соняшнику, теж додає оптимізму, що буде отримано значний урожай і цих культур. Але з точки зору, чим і як скористається цим наш селянин, хто найбільше праці і найменше отримує сьогодні заробітної плати таким добрим урожаєм, то хотів би звернутися з цієї трибуни до тих, хто вершить їх долю, а саме, хто купляє у них вирощений урожай.

Я хочу навести такі цифри, шановні колеги, минулого року на цю дату і сьогоднішню. Ви добре пам'ятаєте, які у минулому році були  гарячі спори, особливо з зернотрейдерами, які всіляко критикували уряд щодо введення квот, оскільки була така вимушена тоді, дійсно, ситуація, недорід, і дефіцит зерна, який тоді складався, мав би бути якимось чином… убезпечити український народ від того, щоб ще не закупляти пшеницю десь за кордоном. Але в зв'язку з тим, що цього року ми маємо вже добрий урожай, не маємо квот, які постійно були на вустах наших зернотрейдерів, на сьогодні на 500 тисяч тонн менше проекспортовано зерна ніж на цю дату в минулому році. Це перше.

Друге. У цьому році в 2 рази більше у нас експортний потенціал. Якщо в минулому році ми говорили про 10 мільйонів максимально можливих для експорту, то цього року ми прогнозуємо більше 20-23 мільйонів тонн.

Оцінка ситуації на світових біржах говорить про те, що ціни майже тримаються на рівні минулого року на продовольчу пшеницю, а на кукурудзу навіть більші ніж у минулому році. Чому ж, на нашу думку, така погана сьогодні робота зернотрейдерів. Я хочу звернутись до Кабінету Міністрів. В липні місяці було введено експортні мита вивізні. Я думаю, що потрібно сьогодні Кабінету Міністрів дати добрий і правильний сигнал, що ці вивізні експортні мита не будуть скасовані до кінця маркетингового року, а тобто до 1 липня 2012 року, інакше ми будемо і дальше тормозитися в Україні і з експортом зерна, а державний бюджет недоотримає мінімум 4 мільярди доходу. Вони підуть ви розумієте куди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Анатолій Кирилович Кінах, фракція Партії регіонів, замість колеги Солошенка. Наступним буде виступати Гриневецький замість Гривковського.

 

10:20:37

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні громадяни!  В умовах загострення конкуренції на світових ринках, підвищення цін на енергоносії енергетична безпека України буде мати визначальне значення для конкурентоспроможності економіки, добробуту наших громадян. Тому, як ніколи, необхідно об'єднати свої зусилля Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України для підсилення всіх параметрів як енергетичної безпеки, так ефективного розвитку економіки і стандартів життя наших громадян. Однозначно, і це висновки як українських, так і міжнародних експертів, пакет угод, контрактів, підписаних в січні 2009 року, не  відповідають ні міжнародним стандартам, ні техніко-економічним умовам балансу інтересів. Безпрецедентні штрафні санкції, яких немає як аналог в інших державах, абсолютно не врівноважені параметри ставки транзиту природного газу по території  України, використання підземних газових сховищ і ціна, яка робить Україну заручницею спекулятивних коливань цін на нафту на світових ринках. Дуже важливо, щоб ці питання вирішувалися як ніколи погоджено за рамками міжполітичної і особистої кон'юнктури, і в тому числі були дуже серйозним чинником переговорів, включаючи Президента України, по вирішенню цих болючих питань відносин в секторі природного газу Україна-Російська Федерація.

 Тому є пропозиція від Верховної Ради направити відповідні звернення до Державної Думи Російської Федерації, Європарламенту, де чітко викласти позицію нашої держави, сформулювати ще раз гарантії як надійного стратегічного  транзитера, в тому числі закликати об'єднати зусилля по пошуку балансу інтересів держав-постачальників (Росія, Середня Азія), держав-транзитерів (Україна) і споживачів в Європейському Союзі. І далі працювати над формуванням прозорого енергетичного ринку Європи. І однозначно  в умовах розгляду державної програми  соціально-економічного розвитку, бюджету 212 максимально задіяти  власні енергетичні ресурси, енергозбереження, модернізацію нафтопереробної галузі видобуток енергоносіїв на своїй території. І це дасть можливість  надійного, впевненого розвитку  на майбутнє.

Закликаємо до такої співпраці. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гриневецький, фракція Народної Партії має право на виступ. Наступним буде виступати Ярослав Сухий.

 

10:23:52

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановний пане Голово, шановні депутати, у своєму виступі з нагоди  20-річчя незалежності нашої держави Президент України наголосив: "Країна  повинна вміти захищати свої національні інтереси". А  для цього їй потрібні  ефективні Збройні сили, органи сектору безпеки.

Сьогодні   вітчизняні Збройні сили лише обмежено готові до виконання  завдань, визначених Конституцією України. Для держави, яка проголосила  про проведення політики позаблоковості, це особливо  небезпечно. Задекларована глибока військова  реформа неможлива без переоснащення армії, авіації та флоту сучасними видами озброєння. Методи та технології ведення бойових дій суттєво  змінилися. Сьогодні воюють не тільки люди, а,  перш за все, технології, все більше уваги приділяється  високоточним видам озброєнь, безпілотним летальним  апаратам, інформаційній зброї. Спроможність будь-якої  держави вимірюється і боєздатністю її армії.

При цьому  маємо пам'ятати, що оборонний комплекс – це, так би мовити, кінцева ланка ланцюга, який починається зі школи та професійно-технічної освіти. Скоро інженерів особливо тих, що працюють  у високотехнологічних галузях, можна буде заносити до Червоної книги, як вид, який вимирає. Бо найбільш талановиті випускники політехнічних вузів виїжджають за кордон, а інші працюють поза фахом.

Через недостатню увагу з боку державних органів  до проблем оборонного комплексу, систематичне його недофінансування виникла реальна загроза втратити  навіть  ті сегменти, де наша країна традиційно має міцні позиції.  

Не сприяють ефективній роботі вітчизняного військово-промислового комплексу і різного роду реорганізацій, які час від часу здійснювалися урядами. Стан справ може погіршитись, якщо будуть здійснені плани приватизації оборонних підприємств. Суспільство та бізнес повинні сприймати оборонні підприємства як підприємства держави і державні, і отримувати кошти на свій розвиток вони мають, в першу чергу, з державної казни. Можна вітати пропозиції уряду щодо збільшення вдвічі в проекті бюджету на 2012 рік фінансування на розвиток озброєння та військової техніки. Але не слід забувати також і про те, що військово-промисловий комплекс був і залишається інноваційним сектором економіки, де, як свідчить вітчизняний досвід недавніх часів, були зосереджені висококваліфіковані кадри науковців, робітників, інженерів, техніків, конструкторів. У світлі заявленої модернізації його роль неоцінима. Однак за останні роки кількість працюючих на оборонних підприємствах зменшилась як мінімум на 70 відсотків. Ми втрачаємо унікальний виробничий, інтелектуальний потенціал та багатий досвід.

На мою думку, це питання могло б бути розглянуте на засіданні Ради національної безпеки і оборони. І мова повинна йти не тільки про довгострокову програму переозброєння, але й про створення ефективної системи …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до виступу Ярослава Сухого від фракції Партії регіонів. Наступним буде виступати Михайло Косів.

 

10:27:20

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, кожен день наближає нас до парламентських виборів 2012 року. Тож не дивно, що росте увага до проблематики соціальної політики з боку всіх політичних сил. Це відчувається у всьому, в тім числі, і в риториці, і в поведінці в цьому залі багатьох народних депутатів України незалежно від фракційності, і це, звісно, непогано. Турбує те, що проблематика реформування соціальної політики може використовуватись в якості розмінної монети політиканських ігрищ саме в передвиборний період. Слід нарешті відкинути як дешевий популізм, так і цинічну демагогію, котру ми з вами, на превеликий жаль, дуже часто демонстрували і продовжуємо демонструвати нашим виборцям у цьому залі. Не можна далі миритись з тим, що ні численні скликання парламенту, ні багато  раз змінені уряди так і не наблизились до головної ланки в ланцюгу  завдань соціальної політики.

На нашу думку, слід  зосередити основні акценти  соціальної політики на працездатному населенні. Тобто, вдосконалюючи державну допомогу малозабезпеченим верствам населення, соціальна політика має створювати умови, як дають можливість працівникам піднімати добробут за рахунок особистого трудового внеску, підприємництва і ділової активності. І починати слід з обґрунтованого підходу до розміру прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати.

На жаль, сьогодні зарплата в структурі грошових доходів населення неухильно знижується, наблизившись до критичної позначки 40 процентів, замість гранично допустимої  позначки  - 65 процентів. А низька зарплата – це бідність серед працюючих, це низькі пенсії, це падіння купівельної спроможності населення, і як наслідок, необхідність виділення все нових і нових коштів з бюджету замість державно-казенного інвестування в базові галузі народного господарства.

Ви вдумайтесь, найманий працівник сьогодні отримує мінімальну зарплату кожний шостий, а  не вище середньої – кожен другий. То це в промисловості. А в бюджетній сфері? Середня зарплата освітян на 25 процентів менше середньої по промисловості, медиків – на 27, культура і спорт – на 20 процентів. Тому безумовно слід  вітати наміри уряду аби прожитковий мінімум на 200….. рік досяг його фактичного розміру, аби мінімальна зарплата в 2013 році нарешті була встановлена на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи. Як відомо, Державний бюджет на 2012 рік передбачає майже 17 мільярдів гривень збільшення розмірів зарплати, підвищення окладів  в бюджетній сфері, позитивною буде і динаміка змін в єдиній тарифній сітці.   

Шановні колеги! Я переконаний, ми повинні підтримати на законодавчому рівні зусилля влади, спрямовані на остаточний відхід від концепції  дешевої робочої сили, і початок поступового впровадження концепції високої вартості національної робочої сили   - основа основ життєдіяльності українського суспільства, основа основ модернізації нашої економіки.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Фракція "БЮТ – "Батьківщина" делегує до виступу Віктора Терена.  

Наступним буде виступати Пінчук. Олена Бондаренко наступна, да?

 

10:30:39

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, „Блок Юлії Тимошенко”. Учора до Верховної Ради прийшли люди, і в них були лозунги "Вони над нами знущаються". Але парадоксальна ситуація в нашій країні тому, що в нашій країні знущаються не лише над живими, а і над мертвими. І от вам конкретний приклад.

На початку вересня акт вандалізму було здійснено над пам’яттю мертвих, які загинули від Голодомору, а саме: біля Меморіалу жертвам Голодомору невідомі вандали повиривали хрести з табличками вимерлих сіл і звалили їх на купи біля смітника. Це є наруга над невинно убієнними жертвами сталінізму, і це провокація є дуже символічна: мовляв, ось вам на смітнику місце вашій мові, державності вашій на смітнику, вашій демократії, вашій національній пам’яті.

Так само, коли поглумилися над нашим родом і народом, то яка ж була реакція СБУ, яка була реакція міліції? А ніякої. СБУ, яка так старанно і з такою завзятістю встановлювала прізвища осіб, запідозрюваних в руйнуванні погруддя ката Сталіна, на цей раз не виявила тих, мабуть, і не хотіла виявляти, хто підло познущався над пам’яттю сталінських жертв.

Але, хто б це не вчинив, за цей акт вандалізму, без сумніву, має відповідати влада, бо кожен день цієї влади дає підстави стверджувати, що так само сьогодні на смітнику українська духовність, адже освіту очолює Табачник, і такі, як він, "табачники" і українознавці "азарови". На смітнику наше верховенство права, бо опозиція сьогодні в тюрмах. І процесом над Юлією Тимошенко, без сумніву, коригує цей процес і керує сам Янукович. І, ну, доходить вже до повного абсурду. Ну наприклад, сьогодні на смітнику врешті-решт і наша Конституція. Люди добрі, я не згущую фарби. Наприклад… Ну, один приклад: голова Київської міської адміністрації Попов придумав, як не пускати мітингувальників чи до Верховної Ради (тут паркан є, їм цього мало), чи до Азарова, скажімо. Він видає положення, згідно  з яким адміністрація Київської мерії може обмежувати право людей на мирні зібрання. Врешті-решт є Конституція і немає права адміністрація чи-то Полтави, чи-то Києва дозволяти, чи не дозволяти людям проводити мітинги, чи демонстрації, немає такого права. І тому вибачає хай мене Попов, але цим положенням він може скористуватися у тому випадку, якщо в мерії не буде туалетного паперу, скажімо.

І останнє. Адам Міцкевич говорив, що любов до Вітчизни починається з пошанування власних цвинтарів, але вони бачать Україну, як смітник, куди можна все викидати. І Україна буде нормальной тільки тоді, коли їх повикидають з високих кабінетів на той смітник!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів, останній виступ.

 

10:33:59

БОНДАРЕНКО О.А.

Шановні громадяни, Президент України Віктор Янукович доручив уряду і службі зовнішньої розвідки прискорити та посилити свої дії для того, щоб визволити з-під арешту українських громадян в Лівії якнайшвидше.

Нагадаємо, що 27 серпня у лівійському місті Тріполі було затримано 22 українських громадянина, ці громадяни є цивільними інженерами, які працювали на підприємствах нафтогазової промисловості Лівії. Але чомусь представники національної перехідної ради Лівії вирішили, що ці люди, якимось чином причетні до участі у військових діях на боці Муаммара Каддафі. Зараз йде перевірка, але жодних офіційних звинувачень висунуто не було і досі. Наразі наші співвітчизники перебувають під домашнім арештом, щоденно їх відвідують представники українського посольства та лікар. Українці почувають себе задовільно, їх забезпечено їжею та питною водою. Українські дипломати не перестають спілкуватися із представниками лівійської сторони не лише в Тріполі, а й в Києві та у інших європейських столицях.

Фракція Партії регіонів закликає лівійську сторону звільнити наших громадян та надати їм можливість безперешкодно повернутися в Україну. Ми бажаємо затриманим якнайшвидше здобути волю та повернутися до своїх рідних. Українські спеціалісти працюють у різних країнах світу, не лише у Лівії. Вони потребують захисту своїх прав та інтересів. Наша держава зобов'язана забезпечити їм вільне та спокійне життя, навіть якщо вони опинилися за межами своєї Вітчизни.

Тому ми підтримуємо прагнення Президента України, гаранта прав українців, захистити та убезпечити кожного громадянина нашої країни від порушення їх  прав, де б вони не були. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, виступи народних депутатів завершено. Я прошу секретаріат підготувати відповідні звернення та доручення з приводу… щодо пропозицій, застережень і запитів, які прозвучали у виступах народних депутатів, зокрема, Юрія Кармазіна щодо заборони вивезення необробленої деревини, Анатолія Кириловича Кінаха щодо підготовки відповідного звернення до Європарламенту і до Державної Думи щодо співпраці в енергетичній сфері, Сергія Гриневецького щодо необхідності розгляду питання обороноспроможності і обороноздатності країни на Раді національної безпеки і оборони, і інші пропозиції, які прозвучали, я прошу Секретаріат, щоб вони були матеріалізовані у відповідних листах, дорученнях та зверненнях.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань, визначених розкладом на середу, 21 вересня.

Оголошую до розгляду проект Закону про ратифікацію Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства.

Пропонують розглядати це питання за скороченою процедурою. Я вимушений поставити цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

10:37:48

За-191

Рішення прийнято. 

Доповідач – заступник міністра закордонних справ Майко Віктор Анатолійович, співдоповідач – заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Степан Володимирович Курпіль. Будь ласка.

 

МАЙКО В.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Маю честь представити на ваш розгляд проект Закону України про ратифікацію Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства.

Хотів би коротко проінформувати про важливі для нашої держави набуття цим Протоколом чинності.

Укладання згаданого документу щодо принципів участі у програмах ЄС – це логічний крок на шляху інтеграції України до ЄС, який протягом останніх 8 років був здійснений низкою країн кандидатів та потенційних кандидатів на членство в ЄС. Серед них Туреччина, Хорватія, Чорногорія, Македонія, Албанія, Боснія, Герцеговина і інші.

Протокол відкриває для України можливість розпочати предметну роботу в програмах ЄС ще до завершення переговорів щодо Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Отримання Україною  доступу до програм ЄС є важливим етапом на шляху секторальної інтеграції до Європейського Союзу.

Порядком денним Асоціації Україна-ЄС закріплено принципову зацікавленість України в участі в таких програмах ЄС, як "Молодь в дії", "Культура", "Медіа", "Сьома рамкова програма з досліджень", а також "Розумна енергетика".

Реалізація Протоколу стане важливим кроком у наближення нашої держави до європейських принципів та стандартів. Участь України у програмах ЄС сприятиме обміну досвідом та уможливить його подальше використання при здійсненні внутрішніх реформ, спрямованих на впровадження в країні європейських стандартів у відповідних сферах.

Важливо розуміти, що у випадку участі в програмах ЄС йдеться не лише про можливість більш тісного секторального співробітництва з ЄС, вивчення досвіду та отримання підтримки у впровадженні реформ. Йдеться…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

МАЙКО В.А.  Йдеться також  про перший досвід практичної взаємодії України з державами-членами ЄС, виховання духу партнерства, взаємної відповідальності та командної роботи, які необхідні з точки зору стратегічної мети набуття Україною членства в Європейському Союзі. Протокол є рамковим документом, проте створює передумову для участі України в так званих відкритих програмах ЄС, які становлять інтерес на основі окремих домовленостей на відомчому рівні.

Завершуючи доповідь, хотів би наголосити, що ухвалення цього проекту закону України стане черговим важливим кроком для нашої держави в сенсі наповнення практичним змістом співпрацю з Євросоюзом. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка.

Степан Володимирович, будь ласка, про рішення комітету.

 

10:41:18

КУРПІЛЬ С.В.

Шановний голово! Шановні народні депутати! Наші колеги, члени Комітету з питань європейської інтеграції, приймаючи рішення щодо проекту закону, який розглядається, виходили насамперед із того, що ратифікація Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства є важливим фактором, який сприятиме створенню правових підстав для оформлення умов участі України в програмах ЄС і дозволить розпочати роботу над підготовкою меморандумів про взаєморозуміння за окремими програмами Європейського Союзу,  участь яких вбачається пріоритетною для нашої країни.

Протоколом створюються рамкові умови для укладення окремих меморандумів про взаєморозуміння щодо участі України у кожній конкретній програмі ЄС, а також для залучення коштів ЄС на фінансування проектів в рамках цих програм. Україна вже бере асоційовану участь у таких програмах як "Молодь у дії", "Галілео", Єврейському фонді регіонального розвитку, а також в Сьомій рамковій програмі у сфері досліджень та технологічного розвитку. Протокол є невід'ємною частиною чинної Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами   та їх державами-членами, яка набрала чинності 1 березня 1998 року. 

Комітети Верховної Ради з питань європейської інтеграції та Комітет у закордонних справах звернули увагу на наявність розбіжностей в статті 7 Протоколу між українським текстом та 20 іншими текстами, автентичність яких була встановлена. Ці розбіжності було усунуто шляхом укладання 10 червня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КУРПІЛЬ С.В. … домовленості у формі обміну нотами між представництвом України при ЄС та Генеральним секретаріатом Ради ЄС. Враховуючи вище наведений факт, який свідчить про виправлення помилок в українському тексті статті 7 Протоколу, Комітет з питань європейської інтеграції вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України схвалити в цілому цей проект. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу записатися на обговорення цього питання.

Володимир Мойсик, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

10:44:22

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія "За Україну!". Прошу передати слово Князевичу Руслану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич.

 

10:44:40

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово! Шановні колеги!   Я дякую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка фракція у вас, "Наша Україна - Народна самооборона",  да?

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, Володимире  Романовичу, за лово.

Справа в тім, що як на мене то це питання, яке навіть не потребує додаткової дискусії, бо, мені здається, що воно матиме абсолютний консенсус в сесійній залі. Іде мова про те, що для того щоб мати перспективу відкрити остаточно ворота до підписання зони вільної торгівлі, ратифікація Протоколу є один з необхідних і загальнообов’язкових кроків. Якщо ви побачите, він підписаний 22 листопада, а уточнення були в червні цього року. Насправді ще навіть року немає, а ми вже приступили до його ратифікації, що є одним з рекордів для парламенту, бо ми знаємо, що  ратифікаційні документи інколи чекають кілька років. Мова йде про те, що насправді, дійсно, ми вже в процесі співпраці по окремих програмах секторального характеру і надалі повинні це робити.

Напевно, той хто читав цю угоду, побачить, що єдине застереження, яке напевно може виникнути, стосується  необхідності фінансових  внесків України по конкретних програмах. Але ці внески значно менші, ніж  вигода від діяльності по цих програмах. Бо якщо в результаті того, що  ми внесемо внесок і  приєднаємося до програми, ми попросимо допомоги по відношенню  до  виконання цієї програми, то всі учасники цієї програми з боку ЄС відповідно до угоди повинні піти нам на зустріч і надати таку допомогу. Думаю, що вона кратно в рази буде перевищувати ті внески, які Україна в якості затрат буде нести відповідно  до  протоколу.

Крім того, ми, ратифікуючи цей протокол, одразу не передбачаємо необхідність такого роду фінансових внесків. По кожному конкретному випадку секторального характеру співпраці з Європейськими Співтовариствами слід відповідно до зазначеного документу приймати окремі меморандуми, які якраз будуть визначати долю внеску, строки його надання і так далі.  Тому зараз це питання не актуальне і нічого не перешкоджає нам   принаймні цей протокол ратифікувати, щоб розчистити ще один додатковий завал на шляху інтеграції в економічну зону Європейського Союзу. Як на мене, то  не повинно бути жодних застережень і від імені власної фракції скажу, що ми абсолютно підтримуємо прийняття його в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, депутатська група "Реформи заради майбутнього".

 

10:46:55

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" підтримує законопроект про ратифікацію Протоколу щодо Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейськими Співтовариствами.

Єдине, що ми на засіданні групи обговорювали жваво три питання, на які сьогодні мій колега Князевич також звернув увагу. Перше – це щодо обов’язково фінансового внеску, але  при визначених процедурах  через підписання меморандумів про взаєморозуміння між компетентними органами України  та  комісією Європейських Співтовариств. Тому я думаю, що   жодного навантаження по цьому напрямку Україна не відчує.

Про те, які позитивні наслідки ратифікації цього Протоколу?   Підтримую тезу колеги, який доповідав по цьому законопроекту, про те, що  ще до завершення інтеграції України до  Європейського Співтовариства ми в принципі наближаємося до цього процесу і в таку добру волю  ми рухаємося до Європи, до демократичних  основ, до  співпраці з державами, які знаходяться  на території Європейського Співтовариства.  Що це нам може дати, окрім прозорості, окрім європейських стандартів, окрім вивчення досвіду та спільної діяльності між країнами-членами ЄС? Безумовно, це командне партнерство і саме головне – це можливість приєднати Україну до фінансування тих, чи інших проектів, які належать до області енергетики, "зелених" проектів та проектів, які направлені на побудову в Україні соціального суспільства.

Депутатська група   "Реформи заради майбутнього"  буде підтримувати цю ратифікацію 20 голосами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Литвин передає право Олегу Зарубінському, фракція Народної Партії, будь ласка.

 

10:48:50

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, очевидно немає сумнівів, що більшість залу підтримає цей законопроект. Але я хотів би  звернути  вашу увагу на деякі моменти, очевидно які треба враховувати надалі. От коли подається від суб'єкта  законодавчої ініціативи, в тому числі і на ратифікаційні процедури документи, то очевидно в пояснювальні записці треба  адекватно писати, чи є вплив на Державний бюджет, чи ні. Тут чорним по білому написано "фінансово-економічне" обґрунтування, пункт четвертий, що укладення протоколу, безпосередньо, не потребує фінансових витрат з Державного бюджету України. Очевидно треба писати так як є, бо  в висновку, в тому числі і бюджетного комітету, зазначено, що за наслідками розгляду комітет прийняв рішення, що законопроект матиме опосередкований вплив на показники бюджету. Тобто очевидно не треба боятися зазначати те, що воно є насправді і щоб народні депутати не вводились в оману.

Інша справа, як колеги казали, це  вигідно для Україні і це перекривається тими фінансовими можливостями, які є. Але говорити і  писати  про те, що це не впливає на державний бюджет, на показники бюджету, очевидно це не зовсім правильно. А що є позитив, крім того, що колеги відзначали, всі казали, що це дає можливість Україні брати    участь в програмах Європейського Союзу. Але я хочу зазначати, що не тільки в програмах, але і в агентствах як структурних підрозділах на сьогоднішній день. Тобто фактично це дає Україні ще, не будучи суб'єктом або учасником зони вільної торгівлі, Угоди про асоціації, дає можливість вже сьогодні брати участь в структурних підрозділах Європейського Союзу і тим самим долучатися до Європейського Співтовариства де-факто, якщо не де-юре, то де-факто, що безумовно буде сприяти і юридичному оформленню нашої участі як…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. … нашої участі як члена угоди з Європейським Союзом. Тому варто приймати, безумовно, запропоноване рішення позитивно. Але ще раз хочу сказати, що документи, які подаються, мають бути адекватними повністю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван Попеску, 1 хвилина, будь ласка.

 

10:51:26

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів. Оскільки тільки 1 хвилина, я буду максимально лаконічним.

Справа в тім, що Україна підписала Угоду про партнерство та   співробітництво між Україною і Європейським Співтовариством так і державами, яка була ратифікована Верховною Радою України ще в 1994 році. Але є додатковий протокол, який дає нам можливості вирішувати багато проблем, які стосуються безпосередньої участі окремих міністерств і відомств України, які працюють з відповідними органами комісій Європейського Співтовариства. Якщо ми вирішимо це питання, - це дозволить спрощувати процес прийняття рішень.

 Виходячи з цього, Партія регіонів буде голосувати "за". А також, з огляду на те, що це також сприятиме укладанню Угоди  про асоціацію з Європейським Союзом, оскільки це є механізми реалізації цих моментів. Дякую за увагу. І Партія регіонів буде голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, розгляд питання завершено. Нагадую, що комітет підтримує проект Закону про ратифікацію протоколу. Головне науково-експертне управління вважає, що протокол може бути ратифіковано.

Ставиться на голосування пропозиція про схвалення Закону України про ратифікацію Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства. Прошу голосувати.

 

10:53:22

За-324

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, дві фракції, фракція "БЮТ – "Батьківщина" і фракція "Наша Україна – Народна самооборона" вимагають перерви для проведення консультацій з питань порядку денного і виголошення заяви. Разом з тим в процесі перемовин домовилися виголосити одразу заяву. Хто буде виступати з заявою?

Роман Забзалюк? Будь ласка.

 

10:54:04

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Янукович продовжує  жорсткий антисоціальний наступ замість того, щоб покращувати життя українців уже сьогодні. Ще не висохли чорнила його підпису під антиконституційним законом про підвищення пенсійного віку та стажу, а на підході черговий антинародний закон.

Провладна парламентська більшість за вказівкою Президента планує ухвалити рішення, яким позбавляє заслужених пільг десятки категорій людей: учасників війни, дітей війни, чорнобильців, афганців, жертв нацистських переслідувань, інвалідів, працівників медицини, освіти, шахтарів. Все це є складовою політичного курсу, побудованого в Україні антинародного режиму, суть якого – багаті мають стати ще багатшими, а бідні ще біднішими.

Варто нагадати, що, відбираючи через скасування пільг останню копійку у самих знедолених, режим розкрадає мільярди з державного бюджету, купує собі золоті унітази, будує вертолітні майданчики та розкішні палаци.

Вчора, незважаючи на спробу режиму розігнати протестуючих біля стін Верховної Ради, мітингуючі афганці та чорнобильці  примусили провладну більшість почути голос людей. Було вкотре продемонстровано, що український народ на злякався розв'язаних в Україні репресій та не став на коліна. Партія "Батьківщина" та її фракція у Верховній Раді солідарні з тими, хто виявив небайдужість та незгоду з руйнівною політикою влади, яка руйнує соціально-економічні права громадян. "Батьківщина" разом з Комітетом опору диктатурі підтримує та ініціює подальші мирні акції протесту з метою захисту конституційних прав громадян та недопущення ухвалення цією владою антинародних рішень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще є хвилина двадцять. Хто буде виступати? Гримчак, будь ласка.

 

10:56:21

ГРИМЧАК Ю.М.

Сьогодні відновився суд над Юрієм Луценко. Останні події показують, що ми є свідками, коли відбувається перехід від тортур до публічної страти одного з лідерів опозиції. Протягом трьох місяців, останніх трьох місяців, перебування в СІЗО Юрію Луценку не надавалась медична допомога, ніяка, що, згідно з статтею Європейської конвенції з прав людини, є тортурами над людиною. Довга переписка між пенеціарною системою, судом, Міністерством охорони здоров'я так ні до чого не призвели. Медична допомога далі не надається. Вчора консиліум так і не зміг прийняти  будь-яке рішення. Не зважаючи на значне погіршення здоров'я Юрія Луценка, на сьогоднішній день медична допомога в повному обсязі, і взагалі медична допомога, не надається. Є реальна загроза вже не здоров'ю Юрія Луценка, здоров'я вже немає, сьогодні є реальна загроза його життю. І тому, розуміючи політичний характер того, що відбувається в нашій країні, ми вимагаємо негайного звільнення з-під варти Юрія Луценка і зупинення політичних репресій стосовно всіх інших представників опозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, продовжуємо розгляд питань.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо посилення державної підтримки розвитку   сільського господарства  у 2011 році).

Я ставлю на голосування вашу пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу  голосувати. (Шум у залі)

 Ладно, зараз після цього будемо розглядати, щоб потім не було  тільки заперечень, що я затягую час, не даю розглянути всі питання. (Шум у залі)  Юрій Богданович, я прошу вас.

 

10:58:04

За-200

Рішення прийнято.

Вам вгодити не можна, як свекрусі. Я прошу вас, заспокойтеся. Ви ж  прекрасно розумієте, коли заплановано  20 питань і за півдня хочете всі їх розглянути. Як поступати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.    (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це питання, які на сьогодні, на середу, пропонуються опозицією, а переглядати, ви самі говорили. Я ще раз хочу сказати: шановні колеги, згадайте, як ви ліквідували пільги людям на 105  мільярдів.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Візьміть голосування за закон  2008 року. Будь ласка, виступайте.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Візьміть голосування.  Візьміть голосування  об'єктивно. Будь ласка, виступайте.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це об'єктивно. Будь ласка, виступайте.

 

10:58:52

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина", Хмельниччина.

У проекті   Закону про  внесення змін до Закону України  "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо посилення державної підтримки  розвитку сільського господарства у 2011 році) пропонується спрямувати 4 мільярди 926 мільйонів  416 тисяч гривень на фінансування низки бюджетних програм по головному розпоряднику бюджетних коштів – Міністерство  аграрної політики та продовольства України, зокрема: державна підтримка  сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – 100  мільйонів гривень, бюджетно-тваринницька дотація та державна  підтримка виробництва продукції рослинництва – 200 мільйонів гривень, здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через здешевлення кредитів – 2  мільярди 331  мільйон гривень, часткова компенсація  вартості складної сільськогосподарської техніки – 160 мільйонів гривень, фінансова підтримка агропромислових підприємств, що знаходяться в особливо складних  кліматичних умовах – 100 мільйонів   гривень, фінансова підтримка фермерських господарств – 120 мільйонів гривень. Джерелом покриття додаткових видатків бюджету пропонується визначити надходження податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів, робіт, послуг. За останні 2 роки діюча влада абсолютно зреклася села та сільськогосподарського виробництва. Порівняно з 2008 роком фінансування із державного бюджету видатків розвитку Міністерства аграрної політики зменшилося у 8 разів. Вперше за багато років повністю згорнута державна підтримка фермерських господарств. На протязі останніх 2 років не фінансувалася жодна з галузей сільського господарства. А чи це не підготовка до прийняття та вступу в дію Закону про ринок землі, щоб олігархи змогли скупити землю у селян за безцінь?

Щоб не допустити рейдерського захвату олігархами сільськогосподарських підприємств, прошу підтримати наших селян, зупинити ріст цін на продукти …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

КРАВЧУК В.П. … зупинити ріст цін на продукти харчування, подбати про продовольчу безпеку в державі. Це принесе державі набагато більшу користь ніж фінансування на сотні мільйонів Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України чи парку відпочинку в Донецьку. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Від комітету голова бюджетного комітету Валерій Олексійович Баранов, будь ласка.

 

11:01:46

БАРАНОВ В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Комітет з питань бюджету розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 7 вересня цього року. Законопроектом пропонується збільшити видатки Міністерства аграрної політики та продовольства за загальним фондом державного бюджету на 4,9*** мільярда гривень або майже в 2 рази від затвердженого обсягу та спрямувати на підтримку підприємств агропромислового комплексу. Водночас, передбачено збільшити доходи державного бюджету на цю ж суму за рахунок надходжень від податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів. При цьому, авторами законопроекту в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради не надане фінансово-економічне обґрунтування стосовно збільшення обсягу видатків державного бюджету.

Варто зауважити, що законопроект містить помилки та неузгодженості, потребує уточнення   бюджетних показників відповідно до частини чинної редакції Закону про Державний бюджет на цей рік з врахуванням внесених законами до нього змін. Прийняття законопроекту в запропонованій редакції призведе до розбалансування показників Державного бюджету, що є порушенням конституційних принципів формування бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради зазначає, що для прийняття зваженого рішення щодо проекту слід отримати відповідний висновок уряду.

Міністерство фінансів не підтримує прийняття законопроекту та зазначає про відсутність реальних фінансових ресурсів для його реалізації.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради відмічає, що цей законопроект не відповідає положенням Регламенту Верховної Ради в частині оформлення законопроекту.

Враховуючи наведене, Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект номер 8653 відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сідайте, будь ласка.

Прошу записатися на обговорення цього питання.  Катерина Самойлик, фракція комуністів. Наступним буде виступати Василь Кравчук.

 

11:04:11

САМОЙЛИК К.С.

Фракція Комуністичної партії України буде підтримувати даний законопроект. І хочу сказати щодо попереднього виступаючого.

Якось ми іноді не бачимо, коли законопроекти, які вносяться, не відповідають Основному закону нашої держави – Конституції України, а всупереч Конституції підтримуємо ці закони. А зараз ми говоримо, що даний законопроект не відповідає цілій низці законів нашої держави.

Я вважаю, що питання, які сьогодні підняті… які піднімаються в даному законопроекті, дуже  актуальні. Це і підтримка фермерських господарств, і сільгоспмашинобудування.

Я ось напередодні Дня машинобудівника хочу сказати. На Херсонському заводі зараз уже практично готовий до серійного випуску  комбайн "Скіф", який може збирати як ранні зернові, так і рисові культури, які вирощуються в Україні. Але, на превеликий жаль, державі до цього немає… І, дивлюсь, в проекті Державного бюджету України практично - хоч сядь і плач – практично не виділяються гроші. Або ми далі будемо гроші надсилати в інші країни і закуповувати техніку, або, врешті-решт, давайте думати про свої проблеми.

І ще одне питання. Нам, дійсно, треба досить серйозно зараз придивитись до тенденцій і до того, що відбувається з землею. Молодики, дуже сумнівні, зараз уже бігають по селах наших і скуповують паї у наших людей, скуповують, уже сьогодні даючи гроші.

Я хотіла б, щоб держава, щоб Служба Безпеки України, прокуратура, щоб звернули на це увагу, бо ми, поки дійдемо до ринку землі, землі у нас уже не буде, її скуплять практично уже сьогодні. Треба підтримувати цей законопроект, він лобістський для аграрного комплексу нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Кравчук передає право на виступ Івану Кириленку, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:06:32

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановна Президія, шановні колеги! Я дякую попередньому виступаючому за підтримку законопроекту, за зважену позицію. До сказано хочу додати наступне.

Переді мною Програма діяльності уряду на 2012, а також пролонгація 2013-2014-ті роки. Ось що записано стосовно агропромислового комплексу: "На сьогодні агропромисловий комплекс забезпечує потреби внутрішнього ринку більшості видів продовольчої продукції та займає провідні позиції на зовнішніх ринках щодо експорту соняшникової олії та зернових культур. Проте вітчизняний аграрний сектор за рівнем розвитку суттєво поступається розвиненим країнами світу і ЄС, що підтверджується низькою економічною ефективністю сільськогосподарського виробництва. В АПК для забезпечення розвитку базових галузей необхідно виконати такі завдання: створення умов для розвитку сільських територій та базових галузей сільського господарства шляхом реалізації заходів Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року; друге – збільшення виробництва конкурентоспроможної  тваринницької продукції через стимулювання будівництва та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів, підприємств з виробництва комбікормів шляхом часткової компенсації вартості таких об'єктів, виплату бюджетних дотацій на реалізоване молоко, здешевлення кредитів, компенсації придбання доїльних апаратів, формування аграрним фондом державного інтеграційного фонду, здійснення селекційних заходів у тваринництві шляхом створення, збереження відтворення, раціонального використання племінних ресурсів, забезпечення функціонування єдиної системи селекції в тваринництві, техніко-технологічне переоснащення підприємств АПК і дуже, дуже багато дуже правильних і корисних речей.

Шановні колеги, дивимося проект бюджету на 2012 рік – жодної копійки під такі стратегічні ціні не передбачено. Єдина галузь, яка дає дуже позитивне сальдо надходження валюти в країну, а це надзвичайно важливо в умовах кризи, ця галузь залишилася по суті без державної підтримки. І ще одне, кажуть немає джерел фінансування, колеги, а запроваджене мито на експорт зернових культур і декілька мільярдів за рахунок селян, зібраних у бюджет, це за рахунок їхньої прибутковості, це за рахунок їхньої заробленої копійки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

КИРИЛЕНКО І.Г. … обіцялось, коли приймався цей закон, про збільшення… про запровадження експортного мита, обіцялося, що ці гроші підуть на розвиток агропромислового комплексу. Так де логіка? Шановні колеги, стратегічна галузь в пріоритеті записана, давайте, щоб слово не розходилось з ділом. Не будемо підтримувати свого виробника, на жаль, будемо тоді підтримувати іншого. Досвід гречки чомусь-то нас повинен навчити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Там, до речі, Іван Григорович, шановні колеги, є проект закону про те, що поки існує о це мито, то, можливо, його обернути на користь сільського господарства і ці кошти спрямувати технічне переоснащення сільського господарства? Щоб якась користь була, якщо є, то давайте, то давайте розглянемо цей законопроект і приймемо рішення.

Володимир Карпук передає право на виступ Анатолію Матвієнко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:09:50

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко, Українська республіканська партія "Собор", "Наша Україна – Народна самооборона".

Володимир Михайлович,  найперше, я хотів би звернутися до вас, оскільки є законопроекти, які мають відношення не тільки до одного комітету. Є законопроекти, які мають відношення до групи комітетів. У даному випадку аграрний комітет, з питань аграрного виробництва мав би також розглянути цей законопроект і мав би мати свою позицію, а не тільки бюджетний комітет. Тому, очевидно, я хотів би, щоб  надалі це було враховано.

Тепер стосовно цього законопроекту. Я хотів би подякувати пану Кравчуку за те, що він підняв надзвичайно актуальну проблему. Зрозуміло, що цей законопроект має цілу групу вад, на що звертав увагу голова бюджетного комітету. Але, дорогі друзі, вдумайтеся, сьогодні село може врятувати тільки ефективна економіка і суб'єкти цього економічного господарювання. Це – заробітна плата і відповідні прибутки. Якщо цього не буде, не буде у нас села, як ми його не рятували через будь-які інші програми.

Світ сьогодні, Європа, куди ми прагнемо, тільки на гектар ріллі, де є сьогодні 350 мінімум євро кожному, хто веде сільськогосподарське виробництво. Пан Кравчук пропонує 60 гривень. Вдумайтеся, я ж не говорю за дотації, які даються на інші сфери, на тваринництво і інші види сільськогосподарського виробництва. Ми навіть на це не спроможні.

Пан Кравчук ставить правильно проблему, і я ще раз підтримую те, що сказано було переді мною, що ми можемо через те мито, яке збираємо, можливо, компенсувати дані витрати, які пропонує пан Кравчук.

Тому мені відається, що цей законопроект потребує сьогодні не відхилення, а потребує прийняття у першому читанні, Володимир Михайлович, максимум. Якщо ми цього не здатні зробити, то я пропоную, щоб ми відправили на повторне перше читання і передали його, можливо, у Комітет аграрної політики, і у такий спосіб доопрацювали оцю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре…

 

МАТВІЄНКО А.С. … доопрацювали проблему, звідки взяти гроші на нагально потрібні речі, які пропонуються у цьому законопроекті для підтримки сільськогосподарського товаровиробника. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Ключковський.

 

11:12:23

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Володимир Михайлович, я хочу сказати, що дякую,  за надане право на репліку. Але я хочу сказати, що ваше обурення на  мою адресу було абсолютно не продуктивним. Наша Верховна Рада  займається практикою зараз, яка була характерна для бригад комуністичної праці радянських часів. Це те, що називається "штурмовщина".

Регламент, дійсно, передбачає можливість розгляду питань за скороченою процедурою. Як виняток. Подивіться, будь ласка, стенограму хоча би цієї сесії. Чи було хоч одне питання, яке розглядалося за повною процедурою? І скажіть, будь ласка, як ще назвати такий спосіб діяльності Верховної Ради, якою ви керуєте, коли в результаті виходять недолугі закони, проти яких протестують чорнобильці, афганці і інші категорії людей і які ми мусимо переголосувати через три місяці тут, у залі, тому що наробили дурниць своєю "штурмощиною". А спосіб роботи залежить від вас. Тому я би дуже просив, якщо є під стенограму пропозиція про скорочену процедуру, тоді давайте ставити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, будь ласка, дайте можливість завершити.

 

11:13:36

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Або тоді скажіть, що це ваша пропозиція. І тоді ви берете на себе відповідальність за цю "штурмовщину".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, я перепрошую Юрія Богдановича Ключковського за те, що його не було в залі, а за нього проголосували зняття, припинення, відтермінування пільг на суму 105 мільярдів гривень у червні 2008 року. Я перепрошу за те, що я не проконтролював, що за вас голосують.

А тепер відносно, шановні колеги, скороченої процедури. Скорочена процедура забороняється відповідно Регламентом, коли є більше… відповідна кількість статей, ніж це передбачено. Зараз ми розглядаємо, як правило, зміни. І водночас під час засідання Погоджувальної ради, коли я звертаюся до шановних народних депутатів, щоб не вносили надмір пропозицій, оскільки їх не можна розглянути. Мені пропонують, що треба всі їх розглянути і розглядати за скороченою процедурою.

І тому, шановні колеги і шановний колего, тут постає питання: або просто будемо про одну і ту ж саму проблему говорити 45 хвилин, або будемо розглядати інші. Будь ласка, давайте, якщо не буде пропозицій із зали про розгляд за скороченою процедурою, мені різниці немає. Тільки потім не пропонуйте  того, чого немає, от і все. Я ще раз хочу сказати, давайте будемо взаємно толерантними, бо я вже ці розмови слухав, коли була одна провладна більшість, розказували про державні інтереси, інші критикували і говорили про інтереси народу, зараз помінялися навпаки. І давайте за ці всі пільги, про які ми товчемо воду в ступі, візьмемо відповідальність на всю Верховну Раду. Верховна Рада приймала  закони, а потім ці пільги відміняла. І в тому числі я вам показав: закон 2008 року – відмінили 102 позиції ціною 105 мільярдів і сказав хто проголосував. Тоді заяви не було про те, що не голосували  і не було в сесійному залі, а натиснув кнопку хтось інший. Зараз демонструємо сервільність.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так всі так роблять, так давайте ж про всіх… Кожен нехай говорить про себе.  Я ще раз прошу, кожен нехай говорить про себе. Ви задоволені, що я попросив у вас вибачення за те? Все.

Шановні колеги, комітет пропонує відхилити законопроект. Головне науково-експертне управління висловлює зауваження до поданого законопроекту. Ці зауваження вам роздані. Щодо зауваження Анатолія Матвієнко, то я нагадаю, шановні колеги, що першим при розгляді цього питання закономірно стояв Комітет з питань бюджету, другим –  Комітет з питань аграрної політики. Тому я пораджу вам як члену комітету: давайте на комітеті з'ясовувати ці питання.

Шановні колеги, разом з тим відповідно до Регламенту ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет  України на 2011 рік" (щодо посилення державної підтримки розвитку сільського господарства у 2011 році) (реєстраційний номер 8653). Прошу голосувати.

 

11:17:11

За-111

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 6, "БЮТ – "Батьківщина" – 57, "Наша Україна – Народна самооборона" – 20, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 0, позафракційні – 3.

Друга пропозиція: на повторне перше читання. Я ставлю на голосування цю пропозицію. Будь ласка, визначайтесь.

 

11:17:53

За-120

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 3, "БЮТ – "Батьківщина" – 53, "Наша Україна - Народна самооборона" – 20, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 13, Народна Партія – 1, позафракційні – 5.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про політичні партії (реєстраційний номер 5208). Доповідач – народний депутат Шемчук Віктор Вікторович. Він звернувся до Верховної Ради розглядати питання в його відсутності, оскільки він у відрядженні. Зараз, одну хвилинку. Співдоповідач –  голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсик Володимир Романович.

Володимир Романович, як ви пропонуєте розглядати питання?

 

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія "За Україну!".  Висновок комітету негативний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, за скороченою чи за повною?

 

МОЙСИК В.Р. Скороченою можна. Хочете повною?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За якою? Будь ласка, хто бере слово?

 

МОЙСИК В.Р. Немає автора, за повною не вийде нічого, автора нема самого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Васильович, ваша пропозиція, ви ж говорили. Для стенограми, Михайло Васильович Чечетов пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

11:19:30

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги, действительно, есть серьезные документы. Завтра мы будем полдня рассматривать Программу социально-экономического развития на следующий год, проект бюджета, где будем детально обсуждать и слушать мнение комитетов, фракций, отдельных депутатов. Это серьезнейшие, я бы сказал, глобальные документы, которые лягут в основе жизнедеятельности страны. А есть легкие такие вопросы, где это пустая трата времени – два  часа устраивать говорильню. Поэтому в данной ситуации целесообразно экономить время и парламентские деньги, которые мы получаем за счет бюджета, за счет налогоплательщиков.

Я предлагаю рассмотреть этот законопроект по скороченой процедуре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на  голосування пропозицію щодо розгляду законопроекту (реєстраційний номер 5208) за скороченою процедурою.

 

11:20:35

За-208

Рішення прийнято.

Володимир Романович Мойсик, будь ласка.

 

11:20:44

МОЙСИК В.Р.

Шановний пане голово! Шановні колеги народні депутати! Автор законопроекту Віктор Вікторович Шемчук вніс законопроект про доповнення Кримінального кодексу статтею 170 прим. і доповнення Кодексу "Про адміністративні правопорушення" статтею 212 із значком 21. Мова йде ось про що. Автор пропонує: встановити кримінальну відповідальність за порушення порядку фінансування політичної партії. І в статті 212 з позначкою 21 Адмінкодексу пропоную: адміністративну відповідальність за: не опублікування, не своєчасне опублікування або  в неповному обсязі фінансового і майнового стану політичної партії.

Комітет з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності розглянув законопроект і прийшов до висновку, що він підлягає доопрацюванню. Що стосується запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку фінансування політичної партії, то така відповідальність сьогодні є у статті 159 із значком 1  Кримінального кодексу України.  Що стосується запровадження адміністративної відповідальності, то, на жаль, автор не вказав повноважень органу чи посадової особи на складання протоколу і на розгляд таких протоколів.

На законопроект надійшли в основному всі негативні висновки: від Міністерства закордонних справ,  юстиції,  Генеральної прокуратури і Головного  науково-експертного управління. Тому пропозиція  комітету направити законопроект  автору на доопрацювання. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так,  дякую вам також. Сідайте, будь ласка.

Прошу записатись   на виступи. Будь ласка, прізвища народних депутатів.  Руслан Князевич, фракція  "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:22:55

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Прошу Ключковському передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Ключковський, фракція  "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:23:00

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую. Юрій Ключковський. Дійсно, законопроект не можна приймати. Однак, мені знається, що автору треба подякувати за те, що він підняв надзвичайно важливу проблему, проблему фінансування політичних партій. І в зв'язку з цим, я хотів би нагадати, що ми сьогодні дуже багато говорили про неконституційні рішення про зупинення цілого ряду законів. І тим же ж  рішенням  було зупинено на 1 рік розділ Закону про політичні партії, який передбачав бюджетне фінансування політичних партій.

Ця норма була скасована Конституційним Судом, відповідно до позиції   Конституційного Суду, внесення змін визнане неконституційним, поновлює попередню редакцію закону. Таким чином, сьогодні повинна діяти норма  Закону про політичні партії, які передбачають державне фінансування політичних партій. Однак ні попередній уряд, ні цей уряд,  не  збираються цього робити. Це призводить політичні партії до ситуації, коли вони змушені шукати гроші не завжди з легальних джерел і таким чином стимулює політичну корупцію. А політична корупція  гарантує відсутність боротьби з корупцією в суспільстві взагалі.

Тому питання відновлення державного фінансування політичних партій є питанням боротьби з корупцією. І лише після того, як буде легальне фінансування політичних партій, можна ставити питання про відповідальність політичних партій за порушення цього законодавства. Звичайно, ця відповідальність не може бути  кримінальною і не може бути адміністративною,  оскільки у всіх цих випадках іде мова про відповідальність  колективного суб'єкта, а не фізичної особи, як це передбачено кримінальним законодавством чи законодавством про адміністративну відповідальність.  Тому законопроект  треба відхили. Однак я ще раз піднімаю цю проблему…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

11:25:07

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Я ще раз піднімаю проблему перед Верховною Радою і хочу, щоби Верховна Рада звернулася до уряду щодо чинності розділу Закону "Про політичні партії", який передбачає бюджетне фінансування партій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Литвин, фракція Народної Партії.

 

11:25:25

ЛИТВИН Ю.О.

Слово прошу передати Олегу Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:25:31

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимир Михайлович. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.  Шановні колеги, якщо подивитися на обґрунтування необхідності прийняття акту, то з останньою позицією в І розділі цього обґрунтування не можна не погодитися, де сказано: що запровадження чіткої регламентації публікування політичної партії своєї фінансової та майнової звітності, пропускаю, надасть можливість державі контролювати джерела фінансування політичної партії. Що в контексті дійсно політичної корупції є достатньо серйозною позицією. Але це той випадок, коли ідея гарна і справедлива, але пропонується, ну, достатньо сумнівні механізми реалізації цієї ідеї.

Ну, зокрема, дивіться, законопроектом фактично не визначається механізм реалізації адміністративної відповідальності за скоєння цього правопорушення. Тобто не визначено повноважень органу чи посадових осіб, які будуть мати право складати протокол про відповідно адміністративне правопорушення. А тут вже виникає питання: а хто буде цим займатися? І чи не буде тут політичної чи якоїсь іншої мотивації?

Ну, і інше питання, яке, на мій погляд, треба враховувати і в інших законопроектах, де передбачається збільшення штрафів, збільшення покарання. В даному випадку запроваджується практика, суб'єктом законодавчої ініціативи пропонується встановити більш жорстке покарання за скоєння адміністративного проступку в порівнянні з відповідальністю за скоєння кримінального злочину. Ну, таке просто є неприпустимим. Є адміністративні порушення, є кримінальні злочини. І має бути певна ієрархія логічна і зрозуміла і в системі покарання. Тому доопрацьовувати треба депутату цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Ольга Боднар, будь ласка. Наступною буде виступати Катерина Самойлик.

 

11:27:39

БОДНАР О.Б.

Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко", Партія "Батьківщина".

Шановні колеги, давайте ми концептуально визначимось, що нам треба на сьогоднішній момент. Весь зал говорить про те, що ми готуємося до декриміналізації нашого законодавства. Тоді в такому контексті даний законопроект не відповідає тим нашим концептуальним положенням щодо декриміналізації.

Я повністю погоджуюся з колегою Ключковським, який говорить: "Спочатку треба запобігти тому механізму корупції, який на сьогодні, на жаль, існує, а потім уже говорити про якусь відповідальність або посилення тої відповідальності". На сьогоднішній день існує, передбачає Кримінальний кодекс і відповідальність за неправильне звітування по…, і неправильне фінансування політичних партій, но мене як члена Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування більше ще хвилює інше питання.

Давайте подивимося на інтереси політичних партій, а також громадян, інтереси яких ці політичні партії представляють. Якщо ми хочемо, щоб ці політичні партії дійсно працювали і ніяким чином на них не можна було найти якісь важелі впливу, які сумнівно законні, то я думаю, що треба залишити законодавство на тому рівні, яке на сьогодні є, і передбачає ті важелі, запобіжні важелі щодо порушень з боку політичних партій, і на цьому зупинитися і поки що поставити крапку.

Я думаю, що даний законопроект, крім того, що він має негативні вади і негативні висновки із багатьох профільних комітетів, я думаю, що він є  ….. і не актуальний, враховуючи той посил, який дає влада в боротьбі з опозицією. Я вважаю, що цей законопроект не можна підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Семенівна Самойлик, фракція Компартії, будь ласка. Потім – Задирко.

 

11:29:44

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Я думаю, що не випадково автор законопроекту відсутній був, як правник він прекрасно розуміє, що ніяких юридичних підстав немає для прийняття даного законопроекту. І я погоджуюсь з тією думкою, що якби політичні партії фінансувалися державою, тоді треба було б і необхідно було б приймати подібний законопроект. Хто зараз може вимагати таких подібних звітів, публікувати їх? Ну, наприклад, члени фракції Комуністичної партії України на протязі всього свого перебування у Верховній Раді України добровільно перераховують значну частину своєї заробітної платні на потреби нашої партії. Яке відношення має Міністерство юстиції, чи інше міністерство, до того, як партія використовує ці гроші? Але разом з тим хочу сказати, що в свій час після "Помаранчевої революції" ми пропонували перевірити фінансування закордонними розвідками та фондами саме учасників, політичні партії, які приймали участь в державному перевороті, які  приймали участь в так званій "Помаранчевій революції". Тоді ніхто нас не підтримав, тоді це не було зловживанням, а поставлене було все-таки тоді питання суверенітету нашої держави. І всі проблеми, про які ми сьогодні говоримо, це дякуючи міжнародному втручанню на той час іноземних фондів, спецслужб, розвідок різних. І тому сьогодні кричіть, не кричіть – але ви заложили всі підвалини для того, щоб зруйнувати нашу державу. Ми проти голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Задирко, потім –  Михайло Чечетов.

 

11:31:55

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую. Депутатська група "Реформи заради майбутнього", партія "Народна влада". Ну, дійсно, в нашій державі, на жаль, існують напівцивілізовані відносини між державою і партіями, і враховуючи це дуже складно сьогодні голосувати за цей законопроект і сьогодні ми розуміємо, що автор  законопроекту пропонує встановити кримінальну відповідальність за порушення встановленого законом порядку фінансування діяльності політичних партій, але  фактично фінансування з боку держави  політичних партій не відбувається. І що там контролювати?

Положення частини другої   статті 170, якою пропонується доповнити Кримінальний кодекс, також є неприйнятними з огляду на те, що  витрачання коштів  політичної партії, розпорядження іншим майном, що є  власністю організації, є  предметом внутрішньої діяльності  партії.

І ми розуміємо, що у наших реаліях  нашої держави прийняття  цього закону – це фактично  загроза дуже великого тиску на опозицію. Тому ми  сьогодні розуміємо, що цей законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Чечетов, будь ласка.

 

11:33:13

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги,  фракции большинства демонстрируют   жест доброй воли. Нигде в Регламенте  не прописано,  но тем не менее мы даем возможность меньшинству в  пятницу приглашать любого министра для отчета, для того, чтобы задать вопросы, прояснить позицию по тому или иному вопросу, мы даем возможность в среду демонстрировать жест доброй воли – вам  формировать свою повестку дня с тем, чтобы можно было вам выступить, чтобы задать вам вопросы, прояснить позицию. Мы уже не говорим о том, что вы  не приходите в сесийный зал, и  присутствует там 5-10 человек, ну, Бог с ним, но вы  хотя бы    выносили законопроекты те, за которые будете голосовать.  Ну, так же нельзя. Мы вам даем один день, не прописанный в Регламенте, чтобы вы сформировали повестку дня, вы мало того, что в зал не приходите, так вы еще и вносите в повестку дня законопроект, за который голосовать не хотите.   Ну, так же нельзя. Или уже давайте работать или нет.

Вчера конструктивно мы с вами работали.  Когда  вносить правительство или большинство, тогда 300 голосов в зале.  А  когда от вас, ни людей нет, ни голосования нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Комітет пропонує повернути законопроект суб'єкті права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Головне науково-експертне управління також вважає, що документ потребує   належного доопрацювання.

Відповідно до Регламенту ставиться першою на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про політичні партії (реєстраційний номер 5208). Прошу, визначайтесь шляхом голосування.

 

11:35:17

За-8

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу, визначайтесь.

 

11:35:41

За-4

Рішення не прийнято.  Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії хабарництву (реєстраційний номер 8023). Доповідач – народний депутат України Анатолій Степанович Гриценко, співдоповідач – перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Миколайович Олійник.

Будь ласка, мікрофон Чечетова.

 

11:36:13

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги, ну, мы видели качество законопроектов, которые до этого рассматривались, и голосования, поэтому мы предлагаем и здесь провести по скороченой процедуре, для того чтобы не затягивать время. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про розгляд питання за скороченою процедурою (реєстраційний номер 8023).

 

11:36:46

За-195

Рішення прийнято.  Будь ласка.

 

11:36:54

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Хочу привітати вас зі святом, з Різдвом Пресвятої Богородиці, і щоб, можливо, подумки пригадали деякі Божі Заповіді, ну, принаймні "Не обмани". Щойно дирижер більшості вдарив в штангу, він розкритикував закон, який внесений більшістю, Шемчук ваш, не має жодного відношення до опозиції. Тому читайте хоча б папери, які у вас на столі. Це перше.

Друге. законопроект, який я вже представляю втретє. Хочу нагадати, він голосувався, в парламенті отримав понад 300 голосів в 2009 році. Голосувала Партія регіонів і інші фракції. На жаль, був ветований. 

Суть проста. Оцих "колядників" з категорії "слідчі, прокурор, суддя", які беручи хабарі, проводять слідство, не захищають законні інтереси, виносять вирок, за яким, повторю, за хабар саджають невинного, а винного звільняють від відповідальності, для них передбачена жорстка кримінальна відповідальність – по життєва тюрма з конфіскацією майна без права амністії.

Я вважаю, це справедливо. Трьох таких би посадили – решта прищурилися або пішли з цих органів і дали місце іншим людям. Я прошу підтримати. І знаю (хотів би помилитися), що  більшість отримала команду "не голосувати".

Пане Чечетов! Я вношу конструктивну пропозицію. Відірвіться від мікрофон, може вона… ну не відірвеш від мікрофону. Може вона вас спонукає до роздумів. Якщо не готові зараз ввести в дію цей закон, я вношу конструктивну пропозицію ввести його в дію з 1 січня 2015 року. Принаймні тоді наведемо порядок з хабарниками в судах, в прокуратурі, в слідчій. Можливо так. Я готовий внести це до другого читання. Просив би підтримати цей законопроект – вкрай важливий.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Співдоповідь від  комітету буде виголошувати Олійник Володимир Миколайович, перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

11:39:04

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний  Володимире Михайловичу!  Шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Гриценком проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії хабарництву.

Метою законопроекту є суттєве посилення відповідальності за корупційні дії, зокрема хабарництво.

Прийняття закону, на думку автора, сприятиме оздоровленню криміногенного,  морального та соціально-економічного стану суспільства, тому автор законопроекту пропонує наступні новели.

Згідно чинної статті статті 368 Кримінального кодексу хабаром в особливо великому розмірі вважається такий, що у 500 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян. Законопроектом пропонується понизити цю межу до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Друге. У статті 368 Кримінального кодексу перелік службових осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище, доповнити "також службовцями місцевого самоврядування відповідних категорій". Крім того, судді, прокурори і слідчі з числа осіб, які займають відповідальне становище, переведені до складу осіб, які займають особливо відповідальне становище, що посилює їхню відповідальність за хабарництво.

Передбачається також збільшення строків позбавлення волі за хабарництво в особливо великому розмірі, здійснене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, та за хабарництво, поєднане з іншими злочинами.

У Законі про застосування амністії в Україні перелік осіб, до яких не допускається застосування амністії доповнено "засудженими за одержання хабара в особливо великому розмірі або особою, яка займає особливо відповідальне становище".

Комітетом отримано багато висновків, переважно негативних, від державних органів та установ, зокрема своє аргументовані зауваження та пропозиції до нього надали фахівці Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції, МВС, РНБО, СБУ і відповідних провідних юридичних вищих наукових…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ОЛІЙНИК В.М. Допускається принцип порушення і Конституції, і Кримінально-процесуального кодексу, коли встановлюється безальтернативність покарання. Головне науково-експертне управління вважає за доцільне повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, в той же час комітет все-таки прийняв рішення прийняти його в першому читанні за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні народні депутати, прошу записатись на висловлювання своїх думок з цього приводу.

Будь ласка, прізвища народних депутатів. Сергій Павленко, фракція Народної Партії. Наступним буде… Відмовляється від слова. Пєрєдєрій, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Хай передасть мені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

11:42:31

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні виборці, в першу чергу звертаюсь до вас, до наших виборців. Спершу два епізоди.

Перший. Я в Кіровограді веду прийом виборців. Прийшла до мене жіночка, пенсіонерка, їй невірно нарахували пенсію, ну, елементарне, найелементарніше питання депутатське, яке можна вирішити своїм листом і таке інше. Посиділи, поговорили з нею, вона пішла. Я відгортаю, значить, папери, які лежали у мене на столі, дивлюся, а вона мені залишила десять гривень хабара за те, що я її прийняв. Це депутат її прийняв, уявіть, уже як у психіці цієї людини сидить… (Шум у залі)  Як сидить у психіці цієї людини, що вона вже нікуди не може піти без хабара. Ну, я догнав її і віддав, не переживайте, все нормально. Я повернув їй ці гроші.

Другий приклад. Загітував я свого часу десь на початку 90-х років дуже відомого бізнесмена, українця Богдана Миська. "Забирай, - кажу, - свої мільйони і їдь до України, починай бізнес, голе поле, ринок, давай". Він приїхав, працював тут десь рік, через рік мені телефонує і каже: "Я виїжджаю до Америки, якщо можна, давай зустрінемося, повечеряємо". Ну, думаю, він їде там на коротку якусь цю …… свою. Коли він мені розповідає, каже: "Я забираю гроші і їду назад". Чому? Та каже: "Я за все життя нікому не давав хабарі, а тут, куди не підеш, усюди протягнута рука, або під столом, або прямо на столі". Це колосальна просто проблема сьогодні, яку наш колега буквально уже кілька разів вносить сюди для того, щоб розглянули. Вони й сьогодні, пане Гриценко, не розглянуть вони цього, бо це по них вдарить.

БЮТ буде голосувати за цей закон. Ми вдячні вам за те, що ви торкнулися болючої теми. Коли сьогодні одну за одною відкривають кримінальні справі, не маючи жоднісенької підстави і приклад Юлії Тимошенко, де все розсипалося абсолютно, і той самий приклад Юрія Луценка, де все розсипалося. Ті люди, які нібито потерпілі, приходять і кажуть: "А я не знав, що я – потерпілий". А як же ж не знав? Ти ж написав там заяву? А як я її написав? Ви мені диктували, а я її писав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. … через те, справді, за цей законопроект треба проголосувати, і за те, що за хабарництво треба судити найжорстокіше. Я вам вдячний, пане Гриценко. Але… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

11:45:03

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Здесь прозвучала критика в части того, что якобы мы не знаем, кто авторы законопроекта? Почему? Мы знаем. И главное авторство, его главное место жительства, под какими флагами человек попал в парламент. Он попал под бютовско-помаранчевыми флагами в парламент – вот главный адрес. А то, что вы показали свою несостоятельность и вы разбрелись и у вас лопнуло это одеяло ваше, шитое гнилыми нитками под выборы "Народная самооборона"-"Наша Украина", расплылось, и не поймешь, кто где. Но это – ваши проблемы.

Ну, бедная Ганна Николаевна уже не знает, кто какую партию возглавляет. Уже по телевидению говорит, я не знаю, кто эту партию возглавляет и кто этот человек. Я не знаю, о ком она, правда, это говорила. Поэтому вы хоть опубликуйте, кто в какой партии, кто в какой фракции, кто где плавает. Ну, не для нас, не для нас, для избирателей, чтобы избиратели хоть идентифицировали вас как представителя политической силы, поскольку на выборы же будем идти. А вы опять хотите втемную с избирателями сыграть. Так нельзя. Опубликуйте, кто какую партию возглавляет, кто где плавает или кто к какому берегу плывет, или кто от какого берега оттолкнулся. Люди должны знать героев. А вы опять пытаетесь обманывать народ.

А в отношении законопроекта, то я считаю, что надо его не поддерживать, а поддерживать принципиальную позицию Президента в борьбе с коррупцией. Вот здесь Президент прав: коррупция не имеет партийного цвета, неотвратимость наказания независимо от должностей, и при коррупции роли не играет, свой или чужой. И в данной ситуации как раз Президент абсолютно прав, и те инициативы, которые им инициируются, они, действительно, реально наносят ущерб, удар по коррупции, поскольку вопрос стоит жестко, действительно: или коррупция, или будет государство.

Я думаю, что государство будет, а коррупцию мы уничтожим совместно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Геннадій Задирко. Потім – Анатолій Гриценко. По одній хвилині.

Геннадій Задирко, група "Реформи заради майбутнього".

 

11:47:13

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, група "Реформи заради майбутнього", Партія "Народна влада". Проектом пропонується суттєво посилити відповідальність за одержання хабара у великому розмірі та в особливо великому розмірі шляхом встановлення у частині третій статті  368 Кримінального кодексу України основного покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років. Це серйозний законопроект, який сьогодні, дійсно, дає можливість зробити кроки по боротьбі з корупцією.

Сама головна проблема нашої держави сьогодні, і це всі розуміють, це те, що корупція з’їдає нашу державу, і корупція стала загрозою національної безпеки України. До мене  десятки звернень стосовно того, як сьогодні діють суди, діють сьогодні правоохоронні органи, як діють державні органи влади.

Тому наша група розуміє, що цю боротьбу треба вести. Буде голосувати за ці законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолій Гриценко, фракція "Наша Україна – Народна Самооборона".

 

11:48:24

ГРИЦЕНКО А.С.

Анатолій Гриценко, партія "Громадянська позиція". Це на прохання Чечетова.

Шановні колеги, щойно прозвучало, що Президент Янукович гарантує неупереджене ставлення до корупціонерів. Я з цієї трибуни заявляю, хто не згодний, хай під в суд, корупцію кришує Микола Янович Азаров. Суб’єкт, який бере участь, – міністр енергетики, вугільної промисловості Юрій Бойко. Предмет корупції – фіктивна державна закупівля у березні цього року самоплавної бурової установки. Переплата з боку держави – 1,2 мільярда гривень.

На офіційні звернення за підписом Гриценка Азаров не проводив службове розслідування, його не турбує корупція і втрата 1,2 мільярда. І він пересилає Бойку на пустопорожні відповіді. І більше того, за цей час, поки я з ним листувався, журналісти знайшли ту компанію, якій "Нафтогаз" перерахував 200 мільйонів доларів. Голова компанії слухом про це не знає.

Вас не турбує ця корупція? Турбує. Будь ласка, прізвища я назвав: Азаров, Бойко. Не буде цього закону, буде корупція дальше. При всіх президентах, при всіх прем’єрах треба  навести порядок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект потрібно повернути на доопрацювання.

Ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо протидії хабарництву (реєстраційний номер 8023).

 

11:50:17

За-104

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1,  "БЮТ – "Батьківщина" – 59, "Наша Україна – Народна самооборона" – 20, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна партія – 0, позафракційні - 4.  

Ставлю на голосування другу пропозицію про повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

 

11:50:55

За-100

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 56, "Наша Україна – Народна самооборона" – 21, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна партія – 0, позафракційні – 3.

Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правових наслідків порушення суддями, прокурорами та слідчими прав та свобод людини і громадянина, закріплених Конституцією України (реєстраційний номер 8615). Доповідач і співдоповідач –  голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Володимирович Прокопчук.

 

11:51:57

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Нещодавно на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності було розглянуто законопроект за номером 8615 за участю представників Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ та інших  правоохоронних органів. Комітет підтримав цей законопроект та рекомендував прийняти його за основу.

Хочу особливо загострити увагу на тому, що цей законопроект стосується, за умови його прийняття як закону, слідчих, прокурорів та суддів, які вже перебувають на пенсії, і отримуючи її нібито за свою певну якісну роботу, як це має бути. Однак під час їх перебування на пенсії судами України, міжнародними судами може бути, а такі випадки є, встановлення вчинення ними злочинів, пов’язаних з порушенням прав та свобод людини.

На жаль, повинен констатувати, що вже так склалося в нашій країні, що коли стає питання притягнення до кримінальної відповідальності слідчих, прокурорів, суддів, відповідні відомства швидко позбавляються цих людей, відправляючи їх на пенсію і не на звичайну, а на спеціальну, яка в десятки разів більша ніж мінімальна. У зв’язку із звільненням таких осіб кримінальне переслідування не відбувається. Громадяни, які потерпіли від таких високооплачуваних пенсіонерів, оббивають пороги судів, деякі доходять до Верховного Суду, деякі на рівні Європейського суду з прав людини, отримують відповідні ухвали, якими дії цих вори-пенсіонери визнаються протиправними, такими що порушують права та свободи людини. І як ви розумієте, на отримання таких рішень витрачається 5 або іноді і 10 років.

Зневірившись у національному правосудді, громадяни України звертаються у міжнародні інстанції. Так у 2009 році Європейський суд з прав людини виніс рішення, яким поновив порушення прав та свободи людини, зокрема справа "Мироненко і Мартенко проти України", "……. проти України", "Ісаєв проти України". І лише за перше півріч 2011 року цей же суд розглянув понад 580 справ за зверненнями громадян України. Взагалі за статистикою звернення у Міжнародний Європейський суд з прав людини у 2011 році зріс вдвічі. Це говорить якраз про ту ситуацію, яка є реально в державі. І зараз державі поставлено, саме державі Україна, не тим суддям, прокурорам, слідчим, які приймали антинародні протизаконні антиконституційні рішення, як ви знаєте, суму в 130 мільярдів, з них, до речі, близько 6 мільярдів вже виплачено.

І це знову ж таки не з кишені тих, хто приймає рішення в судах, ті, які порушують незаконно кримінальні справи, а безпосередньо з держави Україна, тобто з державного бюджету. Через  сплив терміну давності колишніх прокурорів, суддів та слідчих вже притягнути неможливо.

Тому пропоную, щоб через 5-10 років, тобто в цей термін або незалежно від того, коли було скоєна протиправна дія проти підслідних, тих хто незаконно засуджений, тих хто незаконно перебуває в СІЗО і таке інше, винний був позбавлений високої прокурорської або слідчої своєї пенсії, а саме переведений на пенсію на загальних підставах. І це буде справедливо. І це якраз ми тоді подумаємо, де нам взяти бюджет на те, щоб не скасовувати пільги ветеранам-афганцям, чорнобильцям, іншим 16-категоріям людей, які завтра знову прийдуть під  стіни Верховної Ради. Тому що у нас, на превеликий жаль, є політичні моменти, хоча  цей закон абсолютно не є політичним. Він має бути прийнятий назавжди.  Думаю, в залі є багато моїх колег з різних партій і фракцій, до  яких звертаються виборці, потерпілі від таких горе-правоохоронців. Але ми як народні депутати не можемо їм допомогти знову  ж таки через  сплив терміну давності.

В 2007 році  Київським районним судом міста Одеса було засуджено до  5 років позбавлення волі старшого слідчого з особливо важливих справ МВС України в Одеській області, підполковника міліції Юрія Філімонова, який розслідував кримінальну справу щодо протиправної діяльності міжнародного злочинного угрупування на  території України.  В 2010 році його було виправдано за відсутності  інкримінованих йому чотирьох складів злочину. Не зважаючи на неодноразові звернення  народних депутатів України до Генеральної прокуратури і до інших правоохоронних органів, винні в незаконному засудженні слідчого Філімонова не притягнуті до передбаченої законом відповідальності.

До речі, є один із дуже відомих прикладів, коли  двічі був засуджений один із лідерів  держави, і як виявилось через 10 років, абсолютно незаконно.  Де ж тоді ці судді, які судили, ті прокурори, ті слідчі, які порушували ту кримінальну справу? Очевидно, на своїй підвищеній пенсії.

Шановні колеги, наш комітет і Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримали цей законопроект для того, щоб нинішні всі правоохоронці, слідчі, прокурори і судді "сім разів відміряли" перш, ніж  зважитись на притягання людини до не законної кримінальної відповідальності.

Слід зауважити, що в переважній більшості висновків, в тому числі і  Науково-експертного управління, яке пропонує відхилити даний законопроект, зазначається, що такі випадки вже врегульовано законодавством. Я уточнюю, що це стосується лише відповідальності суддів, що передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Що стосується слідчих і прокурорів, якими      вже були скоєні злочини, але нараховані оті   пільгові величезні пенсії, про перерахування їх  на загальних підставах в законодавстві не міститься жодної норми.

Вищий спеціалізований суд України   з розгляду  цивільних і кримінальних справ висловив доречні пропозиції, які також можуть бути взяті до уваги і  внесені до другого читання. Тому прошу підтримати даний законопроект та рекомендувати  прийняття його за основу в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, питання до доповідача давайте ми поставимо після перерви чи не будемо робити перерву?   Перерву.

Тоді оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин. Після перерви запитання до доповідача.   

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропоную продовжити нашу роботу. Запрошую Юрія Прокопчука на трибуну. І прошу записатися на запитання до доповідача. Будь ласка, прізвища народних депутатів.

Андрій Павловський, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

12:31:56

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Шановний доповідач, пане Юрію, дякуємо вам за дуже актуальний закон. Тому що всі ми і громадяни є свідками того, коли серед славного суддівського прокурорського корпусу знаходяться представники, які за хабарі і за гроші приймають неправосудні рішення, зловживають таким крайнім запобіжним заходом як арешт. І є звернення європейських структур, що в Україні найбільше саме заарештованих в дослідстві людей.

Тому треба приймати цей закон, щоб ті, хто приймає неправосудні рішення, не правові, з якого страждають люди, щоб вони понесли покарання, щоб вони хоча б позбавились своїх величезних пенсій, які вони додатково отримують – прокурори, судді, слідчі. І треба приймати це рішення. Тим більше, що є звернення і до Європейського суду, і потім держава Україна з бюджету за таких нерадивих суддів і прокурорів ще виплачує кожному громадянину…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В.  Ну, швидше за все це вже, як то кажуть, пропозиція. Але я хотів би ще раз наголосити, що даний законопроект  він має діяти на майбутнє. І тут, можливо, навіть під політичну ситуацію, коли сьогодні дійсно судилище над Юлією Тимошенко, над Юрієм Луценком, але ж ще великі, величезна  група громадян України, на які зараз уже держава має витратити 130 мільярдів за позовами, також знаходиться в цій площині.

І звісна річ, ці кошти можна було б виплатити, тому що, як ми знаємо, цілий бюджет України – 270 мільйонів переводиться до офшорів. Знову ж таки, очевидно, і незаконними судовими рішеннями, там, за наслідками рейдерських атак і таке інше, і таке інше. Тобто ця стаття якимось чином хоча би вносить до пенсійного законодавства, а в тому числі потрібно внести ще й до Кримінального кодексу, що стосується додаткових видів покарань, якраз роз'яснення. І вона має діяти на майбутнє і постійно, незалежно від…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Володимир Карпук, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

12:34:23

КАРПУК В.Г.

Шановний Юрій Володимировичу, дякую вам за законодавчу ініціативу. Щойно опубліковані дані інституту, Київського міжнародного інституту соціології і за цими даними на першому місці по хабарництву, по корупції працівники ДАІ, наступне місце – судді і працівники міліції і так далі. І про ті речі, про які ви говорите, неправомірні вирішення… судових ухвал, затримка і так далі, тиск політичний, часто використовується судова система.

Як ви вважаєте, в якій мірі прийняття вашого закону буде впливати на оці процеси? Наскільки буде вагомим внесок і в боротьбу з корупцією, і в використання судової гілки влади для боротьби з опозицією, для проведення політичних репресій в державі? Дякую.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В. Насамперед, знову ж наслідками звернень до судів, як правило, є виплати, а це претензії до держави Україна. Виплати саме за цими рішеннями з державного бюджету коштів. Судді, прокурори, слідчі, які скоїли ці злочини, які потім доведені, в кращому випадку вже звільнені і перебувають на пенсії, отримують всі пільги.

І тому, звісна річ, що те, про що ви говорите, має бути узаконено. Узаконено простим прямим і зрозумілим для всіх способом. Тобто людина, яка сьогодні приймає замовні незаконні рішення, має думати про те, що навіть коли вона звільнилася на пенсію, вона буде нести відповідальність.

Крім того, я хочу сказати по Волині, по вашій же, незаконно було прийнято рішення заступником прокурора по відношенню до адвоката, суд це визнав рішення неправомірним, тому що він не мав права, цей заступник прокурора області, має право тільки прокурор області, скажімо так, такі порушувати справи. Тим не менше зараз прості слідчі можуть принижувати, в тому числі і захист, який в нас чомусь завжди поза воротами, на якій не звертають  увагу, навіть Всеукраїнському форумі. Адвокатську…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ольга Боднар, фракція…

 

12:36:35

БОДНАР О.Б.

Дуже дякую. Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Батьківщина". Шановний колего, скажіть, будь ласка, в кодексі є розділ Х, який спеціально призначений таким поняттям як "покарання та його види". І там є певні, передбачаються певні види податкових покарань, зокрема позбавлення військового звання, позбавлення кваліфікаційного класу і так далі. Щодо пенсійного забезпечення, такого виду в даному розділі не передбачається. І як ви бачите вирішення цього питання? Дякую.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В. Дякую. Очевидно, що є дійсно потреба якраз до розділу Х, зокрема, наскільки я пам'ятаю, стаття 54, внести частину другу, яка передбачала б, як вид додаткового покарання, у вигляді права позбавлення на пільги, саме для такої категорії тих працівників (слідчих, суддів, прокуратури), які вже користуються цими пільгами і власне цим якраз узгодить в тому числі і такий додатковий вид покарання. Це є доцільним і, я думаю, до другого читання є необхідність узгодити із Кримінальним кодексом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам також. Час вичерпано. Прошу тепер записатися на виступи від фракцій. Так, проводиться запис. Прошу прізвища вивести на табло. Ольга Боднар, Володимир Олійник, Микола Кульчинський.

Тепер, будь ласка, запишіться народні депутати. Прошу прізвища вивести на табло. Ольга Боднар, Олійник, Кульчинський, Мойсик, Яворівський, Корж, Карпук, Павловський, Шевченко.

Будь ласка, Ольга Боднар, фракція "БЮТ –"Батьківщина".

 

12:38:39

БОДНАР О.Б.

Дуже дякую. Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко" партія "Батьківщина". Шановний головуючий, шановні колеги! Запропонований законопроект безумовно потрібно приймати. Він стане стимулом для тих, на кого покладається найскладніше завдання і найвідповідальніше, коли  стосується прав і свобод людини, зокрема це прокурори, судді, слідчі, які    виконують свої посадові обов'язки і мали би сумлінно   їх виконувати, діяти виключно згідно закону.

Даний проект передбачає,  що навіть після спливу  тривалого терміну з моменту вчинення  порушення згаданими особами   конституційних прав та свобод людини, юридична відповідальність за це наставатиме у формі скасування пільгового пенсійного забезпечення і перерахування пенсій на  загальних підставах. Особи втрачають право на    отримання пільгової пенсії в разі набрання законної сили рішення суду України або рішення  міжнародної судової установи, яким встановлено  факт вчинення суддею, прокурором чи слідчим  порушення прав чи свобод громадянина    закріплених Конституцією України у період  перебування на посаді, яка давала право  на призначення такої пенсії.  Якщо не має ознак злочину в  діях, зокрема екс-прем`єр-міністра, немає підстав порушувати кримінальну справу. І якби слідчі Генеральної прокуратури, судді знали, що за їх злочинні дії  буде саме таке покарання, як позбавлення пільгових пенсій, я думаю, що вони би теж задумалися  чи діяти їм по закону,  чи діяти  по якимось іншим міркуванням.

Те саме стосується  суду. Служитель Феміди повинен усвідомлювати, що кожне прийняття ним рішення, якщо воно порушує конституційні права людини, нашкодить йому самому.

На сьогодні суд позбавив Тимошенко свободи, і хоча Тимошенко була присутня на  кожному засіданні і не перешкоджала  встановленню істини у справі  і не ухилялась від   суду. Конституційні права  однозначно порушено, а  суддя не  несе за це жодної відповідальності.

Я хочу ще нагадати про те, що проект просто необхідний, адже ситуація  з порушеннями конституційних прав  і свобод в Україні катастрофічна.  Українці все більше звертаються до Європейського Суду з прав людина за захистом.  За кількість поданих заяв  проти України ми вже знаходимося на п'ятому місця. Це призведе до того, що   нам не вистачить навіть чотирьох бюджетів для того, щоб  розплатитися за ті ганебні борги або  неправові наслідки, які вчиняються щодо наших громадян.

Я вважаю, що цей закон стане запобіжним заходом  і зможе певною мірою захистити людей від свавілля тих осіб, на посади яких покладається дуже серйозний, відповідальний обов’язок – захист прав і свобод людини, а зокрема, слідчих, прокурорів і суддів.

Фракція буде підтримувати даний законопроект, і просимо підтримати даний законопроект весь зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

12:41:53

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, безперечно, потрібно посилювати відповідальність суддів, прокурорів і слідчих за порушення конституційних прав громадян, але не доводити саму ситуацію до абсурду. Справа в тому, що в чинному законодавстві певна частина цих питань вже врегульована. Пенсії назначаються згідно спеціального закону і прописаний механізм і принципи, на підставі яких вони нараховуються, а також і на підставі яких є можливість позбавити спеціальної пенсії. І питання стоїть не про те, що хтось вчинив кримінальний злочин, отримав вирок, і є проблема, що він залишається з спеціальною пенсією, ні. Там механізми позбавлення цієї пенсії існують, як і позбавлення спеціальної пенсії в результаті якогось дисциплінарного вчинку, де людина звільняється із органів і так само позбавляється спеціальних пенсій.

Автор запропонував розширити коло підстав для зняття спеціальної пенсії і до цього відніс такі речі, що за будь-який факт встановлення порушення конституційних прав і свобод можна позбавити спеціальної пенсії. Для прикладу, ну, наприклад, посадова особа невчасно відповідно до чинного законодавства дала відповідь на якийсь інформаційний запит на день, два, три. Все, є факт порушення конституційних прав? Так, але і рівень відповідальності по закону зовсім інший: або дисциплінарна відповідальність, або адміністративна. І тут не можна тільки по цьому факту автоматично позбавляти посадову особу, яка вже находиться інколи на пенсії, спеціальної пенсії.

І є інший підхід. Коли потрібно навіть тут в цьому проекті все-таки врешті-решт визначитися: а терміни притягнення?а за які конкретно можуть факти порушення конституційних прав і свобод бути прийняті такі рішення? Це дасть, я вам скажу, іншу частину – не наведення порядку, а внесення певного хаосу. І тут я солідарний повністю із Науково-експертним управлінням, що він вносить висновок категоричний: відхилити цей законопроект. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Микола Кульчинський, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Володимир Мойсик. 

 

12:44:44

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Українське суспільство, яке  так тяжко викарабкується із свого тоталітарного і колоніального минулого, безумовно потребує акцентування на правах та свободах…  пенсійних правах та  свободах українців, громадян України. і через це цей закон є вкрай  актуальний. Тому що рецидиви  тоталітарного мислення в системі суддів, коли судді звикли виконувати рішення Компартії, тепер вони виконують рішення влади, будь-якої влади або того, хто заплатить гроші: прокуратури, міліції, яка… в якій правова свідомість на дуже і дуже низькому рівні, бо такі деформації багатьох громадян. Особливо тих, які мають владні повноваження, набуті ще з тих часів. І ці деформації, ці хвороби внутрішні треба лікувати. Закон якраз і спрямований на те, щоб   основоположний принцип розвитку будь-якого демократичного  суспільства в правах і свободи громадян поставити як наріжний. І тут не може бути виправдання в тому, що ось він забувся дати відповідь і в нього, бачте, знімуть спеціальну пенсію. Хай не забуваються, бо це – право громадян на доступ до публічної інформації відповідно до закону.

Будуть покарані і ті, якщо цей закон прийметься, будуть покарані й ті хоча б зняттям спецпенсій,  хто закрив харківські телерадіокомпанії? Чи той державний чиновник, який собі просто нахабно заграбастав у старенької бабусі приватну власність – кусок землі? Такі речі зараз на кожному кроці є.

Отже, я вважаю, що цей закон є абсолютно необхідний. Разом з тим, безумовно, до другого читання він потребує суттєвого доопрацювання. Повинен все-таки автор подумати над конкретними нормами, якими саме нормами конституційними, і вписати їх в закон, порушення яких має призводити до втрати спеціальних пенсій.

Далі. Ще одна ідея. В розвиток підтримки цієї ідеї – посилення ролі прав і свобод громадянина в Україні – автор мав би, або група авторів, мав би розробити законопроект, який би дозволяв, і цей законопроект мав би бути прийнятий парламентом, який би дозволяв громадянам звертатися у Конституційний Суд за порушення їхніх прав і свобод. І рішення Конституційного Суду має бути підставою для такого покарання, як ліквідація цієї спеціальної пенсії.

Отже, наша фракція підтримує засадничі речі, підтримує сам законопроект, які для нас є дорогі, засадничі речі – права і свободи людини, і пропонує Верховній Раді прийняти його за основу в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Романович Мойсик передає право на виступ Олегу Ляшку. Наступним буде виступати Володимир Яворівський.

 

12:48:04

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Колега із Партії регіонів каже, що є порушення Конституції, коли пропонується суддю позбавляти спеціальної пенсії з тих чи інших підстав. Шановні колеги, шановні громадяни України, є порушенням Конституції, коли мільйони українських громадян, які пропрацювали все життя, отримують по 800 гривень пенсії, і водночас чиновники отримують по 15 – по 20 тисяч гривень пенсії. Є порушенням Конституції, є аморально, коли народні депутати, чиновники, які виходять на пенсію, отримують 200 тисяч гривень матеріальної допомоги. От оце є порушенням Конституції. Є порушенням Конституції, коли пенсії призначаються різним категоріям різними законодавчими актами. Чиновники собі постановами Кабміну призначають, а людям – загальний закон. Так само є порушенням Конституції, коли жінкам піднімають пенсійний вік і страховий стаж, який дає право на отримання пенсії, коли з інвалідів вимагають 15 років страхового стажу, щоб дати йому ту копійчану пенсію, а з чоловіків – 35 років. Є порушенням Конституції, коли людям, мільйонам людей немає де працювати, за що заробляти і як годувати свої сім'ї. От про що ми маємо говорити, а ви печетеся про спеціальні пенсії для суддів. Да треба ліквідувати всі спеціальні пенсії і для суддів, і для прокурорів, і для депутатів, і для чиновників, і для Президента, і для Прем'єр-міністра, і для міністрів, які от тут сидять в уряді. Всі повинні бути однаково, по однаковому закону отримувати пенсії. І пенсія має виплачуватися залежно від умов, в яких працювала людина і від стажу роботи, а не так як сьогодні: працював, не працював, однаково отримуєш пенсію. Наша влада не вирішує цієї проблеми, нинішня вада обкрадає мільйони українських громадян через пенсії, через позбавлення пільг.

І коли, шановний Володимир Михайлович, я вчора з цієї трибуни попереджав вас, що не доводьте людей, бо прийдуть, винесуть звідси з вилами, ви всі скептично на це реагували. А через двадцять хвилин народ був тут у залі і, слава Богу, що вони не дійшли до цього сесійного залу. Бо якби… а інший раз, якщо ви будете в них забирати останнє, вони дійдуть і винесуть вас звідси. І оті, хто сьогодні кричить, підсміюється, зверхньо дивиться на громадян, нехтує їхніми інтересами, я маю на увазі представників влади, бігтимете, як сидорові кози, по підземних провулках і там вас найдуть. Бо ви думаєте, що ви врятуєтесь на літаках да на вертольотах, від людей не врятуєтесь, від українського народу нікуди не втечете. Тому скасувати всі спеціальні пенсії, людям підняти пенсії, а в чиновників – забрати. Оце має бути програма дій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати народний депутат Корж.

 

12:51:24

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Колеги, мені дуже подобається фраза блискучого німецького письменника і мислителя Бертольда Брехта, який сказав: Той, хто бореться, може програти, той, хто не бореться, вже програв". Я це сказав до того, що, здавалось би, у парламенті мав  би бути зібраний весь найкращий інтелект української нації, українського народу, української нації в політичному і етнічному сенсі. Тут мало би бути зосереджено згусток моралі, совісті, порядності. І якби так було насправді, ми б сьогодні всі буквально накинулися всіма силами. Можливо, тут жодної людини не було б, яка б не дала собі звіту, що відбувається сьогодні в Україні із додержанням законів, із судовою системою, з прокурорською системою.

Та сьогодні, даруйте мені, кожна бабця напівграмотна в селі уже прекрасно знає, що Генеральну прокуратуру очолює кум Президента, який один одного дуже давно знають, сьогодні суд над Юлією Тимошенко оголив всю нікчемність нашої судової системи, де всім абсолютно зрозуміло, що незалежного суду немає. Сидить цей суддя, підморгує мені, я підморгую ще йому, але він мене не бачить, я його не бачу, бо він дивиться у монітор, що йому напише хтось із Адміністрації Президента.

Адже вранці, коли він прийшов на цей суд, Кірєєв сам не знав, що йому доведеться на два тижні відпустити Юлю Тимошенко. Як відпустити? Не витягувати її до суду, а тримати її в камері.

Суд над Юрієм Луценком довів теж всю нікчемність, всю аморальність українських судів Печерського, у першу чергу, якого, знаєте, так влада виняньчила, випестила, довго шукаючи Кірєєва десь там у Березані, яку я дуже добре знаю, щоб привести його сюди, щоб він був покірний, нормальний.

Ми сьогодні обговорюємо питання, як забезпечити пенсійну і тому подібне наших суддів і прокурорів. Та, товариство, ми ж прекрасно розуміємо, що сьогодні суддя мав би платити за те, що він працює суддею, а не йому заробітну плату, бо йому все принесуть. І ми це знаємо. І він прийме те рішення, за яке йому більше при несуть там у сумці або ще у чомусь.

Через те  світ сьогодні дивиться на Україну як на ізгоїв фактично, ми сьогодні стали резервацією в усьому: і в тому, як працює прокуратура, як спрацював Нечволод, цей прокурор. Цю нещасну Спілку письменників, яка нічого не має, терзають буквально щотижня і нічого знайти не можуть, ніяких, уже років 3-4.

Через те ми будемо голосувати за цей законопроект БЮТівці, прекрасно знаючи, що у вас кишка тонка для того, щоб за нього проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Корж. Право на виступ Андрій Павловському, так? Да, будь ласка, Андрій Павловський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним Володимир Карпук буде виступати.

 

12:54:26

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Дуже важливий і потрібний законопроект. Тому що ми з вами є свідками того, як в результаті некваліфікованих умисних чи корисних дій прокурорів, суддів, слідчих постраждали тисячі людей, коли вони зловживають таким крайнім заходом запобіжним, як арешт, і тисячі людей, які проходять по тим же економічним злочинам, по іншим, могли би захищати себе, їх закривають у в’язниці. І робиться це часто тому, що їх замовили чи конкуренти по бізнесу, чи хтось хоче заволодіти їхнім майном. І тому слідчий приймає участь чи прокурор у цьому кримінальному бізнесі, закриваючи людей, вимагаючи потім за звільнення з них майно.

Так от, щоб серед, я впевнений, більшості чесних прокурорів і суддів не знаходилися такі покидьки, які ламають долю людей, треба, щоб були якісь запобіжники, в тому числі і такі, як позбавлення їх підвищених спеціальних пенсій. І заради справедливості треба сказати, що фракція "Батьківщина" в альтернативу урядовому Закону про пенсійний геноцид внесла Закон про єдині принципи пенсійного забезпечення. Один повинен бути пенсійний закон для всіх. Пенсії повинні розраховуватися по одній формулі, по одному принципу. А якщо маєш якісь особливі заслуги перед державою, то, будь ласка, отримай відповідні надбавки з державного бюджету.  І це можна було б вирішити, якщо б влада мала до того волю і бажання, але, на жаль, цього немає.

Хотів би також звернути увагу, що ми є свідками того, який беспредел відбувається в печерному судилище і над Юлією Тимошенко, і над Юрієм Луценко, і над іншими політв’язнями. Хіба можна назвати суддями цих маріонеток Кірєєва, Вовка, які виконують волю адміністрації Президента і нічого самостійно не можуть вирішити. Невже це правосуддя? І невже це судді? Деякі із них нагадують продажних істот, переляканих при чому, які не можуть прийняти правосудне рішення, тому що бояться за свої пагони і за свою кар’єру. Але я сподіваюсь, що чесних суддів, прокурорів і слідчих все-таки більше.

І тому цей закон для них, на їх підтримку, щоб все-таки була можливість не порядних суддів і прокурорів хоч якось покарати, якщо вони зламали долю людей, то теж повинні нести за це відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Мікрофон, будь ласка увімкніть.

 

12:57:31

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Ми підтримуємо законодавчу ініціативу Юрія Володимировича щодо доповнення ряду законів положеннями про розширення кола випадків, за якими судді, прокурори  та слідчі позбавляються спеціальної пенсії за вислугу років.

Міжнародні інституції, які впродовж багатьох років відслідковують стан дотримання прав людини і громадянина, відмічають, що в Україні за останні роки становище погіршилося по багатьох позиціях. І ми знаємо багато рейтингів, на скільки пунктів Україна втратила таку позицію в міжнародному співтоваристві. На жаль, і це ми почули з вуст представників  більшості парламентської про те, що не аргументованим і не адекватними є законодавчі ініціативи по тих диспозиціях, які внесені народним депутатом Прокопчуком. Але в час, коли особи, які повинні дотримуватися законодавства, які стоять на сторожі   закону, прокурори, слідчі, судді порушують і закони, порушують присягу і йдуть, в багатьох випадках свідомо на ці злочини, не можна вважати такими, якими не є адекватними запропонованим ініціативам. Наша фракція і наша депутатська група підтримує цей законопроект, і ми пропонуємо прийняти його за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський тепер. Кому передаєте? Юрій Прокопчук, будь ласка, фракція "БЮТ – "Батьківщина". З ким об'єднати? А, Шевченко. Ми не можемо, 4 хвилини, будь ласка, об’єднуємо, 4 хвилин. .

 

12:59:28

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановні українці, шановний головуючий, шановні колеги! Я хотів би, щоб… громадяни України. Я хотів би, щоб ви всі зрозуміли, на що дійсно спрямована ця законодавча ініціатива, до речі, подана групою авторів, тому що крім мене є ще група депутатів, які ви бачите на цьому законі. Вона спрямована саме на те, щоб, як вже сказав попередній виступаючий, допомогти чесним суддями, чесним прокурорам, чесним слідчим і всім іншим, хто бере і в кримінальному судочинстві, і в розслідуваннях справ, тому що це великої частини людей стосується, якраз не порушувати закон, яких їх зобов’язують порушувати. Або вони самі на це йдуть за рахунок підкупу, за рахунок того, що їм обіцяють посади, за рахунок того, що їм пропонують якісь перспективи або дають тупо гроші. І я переконаний, що більшість в Україні і суддів, і слідчих, і прокурорів є чесними.

Тому, щоб держава Україна не несла збитків політичних за ті рішення, які сьогодні приймаються в "печерному суді", про які згадували, коли йде оце безпрецедентне судилище над Юлією Тимошенко, над Луценко, над іншими політв’язнями, і оцінку цьому дає вже весь світ, а також і економічні, тому що вже 130 мільярдів, нагадую, має держава Україна сплатити за рішення отаких суддів, прокурорів і слідчих.

І де їх брати? Вони при цьому не несуть  жодної відповідальності, вони знаходяться на пенсіях і отримують ці підвищені пенсії. Тому запропонований закон якраз врегульовує всі ці питання.

І ще давайте, колеги, думати про вічне і про майбутнє. "Все тече і все міняється". Ви знаєте цей вислів.  Міняється і влада, колись вона зміниться. Поміняється опозиція з владою, і  потім ми з іншого боку будемо слухати про те, що відбувається.

Я категорично проти, особисто я  як  громадянин України, як депутат проти того, щоб завжди продовжувалась війна одних з іншими, щоб виконувались замовні порушення кримінальних справ, щоб в Україні були політв'язні і щоб були ті процеси, крім політв’язнів, які говорять про те, щоб 580 справ сьогодні знаходиться в Міжнародному європейському суді і вирішуються на користь громадян України проти держава України. А це значить, що ті слідчі, судді, прокурори прийняли незаконне рішення. Ось у чому суть. Тому давайте консолідовано, думаючи про майбутнє, і щоб таких випадків не допускати, приймемо цей закон за основу. А до другого читання всі разом доопрацюємо і вийдемо на конструктивне рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Тільки ви надто оптимістично говорите про кількість справ у Європейському суді.  Ми на третьому  місці, в Європейському суді рахунок йде на тисячі.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти  законопроект за основу. Головне науково-експертне управління вважає за доцільне рекомендувати відхилити законопроект.

Отже, ставлю на голосування  пропозицію регламентну про прийняття за основу проект Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів України  щодо правових наслідків порушення суддями, прокурорами та слідчими прав та свобод людини і громадянина, закріплених Конституції України (реєстраційний номер 8615).

 

13:03:34

За-66

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування  пропозицію про  повернення законопроекту суб'єкту   права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

13:03:58

За-65

Рішення також  не прийнято.  Законопроект відхилено.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо покращення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей) (реєстраційний номер проекту 8523). Доповідач – народний депутат України  Роман Омелянович Забзалюк, співдоповідач – перший заступник Голови Комітету з питань національної безпеки  і оборони Сергій Рафаїлович Гриневецький.

Роман Омелянович,  як будемо розглядати.

 

ЗАБЗАЛЮК Р.О.  По скороченій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, пропозиція від автора, від комітету – за скороченою процедурою. Прошу  зафіксувати це для протоколу і я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

13:04:59

За-218

Рішення прийнято.

Будь ласка, у вас доповідь.

 

13:05:08

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановні народні депутати, шановні громадяни! Метою проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо покращення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей) (реєстраційний номер 8523) є суттєве удосконаленням  системи  державної підтримки військовослужбовців і членів їх сімей, а також  посилення захисту їх соціальних прав.

На відміну від ініціативи Міністерства  оборони, яке другий рік поспіль виступає  з лише необґрунтованими пропозиціями щодо скорочення Збройних Сил України  та запровадження владою так званої пенсійної реформи, яка, м'яко кажучи, суттєво звузила об'єктивні  преференції пенсійного забезпечення військовослужбовців. Ми разом з колегою Андрієм Кожем'якіним  пропонуємо парламенту повернутися обличчям до проблем військовослужбовців, членів їх сімей та виявити турботу про них. Адже військова служба має особливий характер і безпосередньо пов'язана з найвідповідальнішою ланкою діяльності, з захистом Вітчизни.

Законопроектом ми пропонуємо встановити частку посадового окладу і окладу за військовим званням у розмірі 75 відсотків від усього грошового забезпечення, що дозволить більш об'єктивно проводити оцінку діяльності  військовослужбовців та осіб прирівняних до них, і водночас мінімізувати корупційну складову при нарахуванні заробітних плат.  Крім цього, пропонується розміри вказаних окладів, насамперед посадового окладу, визнати базовим при розрахунку всього грошового забезпечення, а також при встановленні щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Запропоновані ініціативи забезпечать суттєве збільшення в цілому грошового забезпечення військовослужбовців та правоохоронців. Також законопроектом пропонується поновити забезпечення військовослужбовців речовим майном і продовольчими пайками та компенсаціями за них, видача яких була призупинена, на жаль, всупереч Конституції України.

Виходячи з урядових декларацій про те, що кризу подолано і кожен рік ВВП буде зростати мінімум на 5 відсотків, є всі підстави поновити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон ввімкніть, дайте можливість завершити виступ.

 

ЗАБЗАЛЮК Р.О. ... є всі підстави поновити конституційні права військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів, у тому числі на речове майно та продовольчі пайки.  Необхідні видатки можуть бути покриті, шляхом збільшення надходжень від приватизації та оптимізації підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України та Комітет з питань національної безпеки та оборони вважають, що вказаний законопроект  може бути прийнятий за основу.

З урахуванням зазначеного та розумінням 45 народних депутатів у цій залі всіх труднощів, які вони та їх сім'ї відчули під час кадрової служби у Збройних Силах України і правоохоронних органах, прошу підтримати запропоновані пропозиції та проголосувати за проект закону (реєстраційний номер 8523) у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам також.

Сергій Рафаїлович Гриневецький – перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки та оборони доповість про рішення комітету.

 

13:08:24

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановний пане Голово, шановні колеги, відповідно до доручення Верховної Ради Комітет з питань національної безпеки і оборони розглянув на засіданні 7 вересня внесений народними депутатами України Кожем'якіним та Забзалюком проект закону №8523. Законопроект розроблено з метою покращення законодавчого врегулювання гарантій державної підтримки військовослужбовців та членів їх сімей та спрямований на підвищення рівня їхнього соціального захисту.

Зокрема запропоновано внести нову норму до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", згідно з якою посадовий оклад та оклад за військовим званням для військовослужбовців з 1 січня 2012 року має становити не менше 75 відсотків усього грошового забезпечення.

Крім того пропонується поновити забезпечення військовослужбовців продовольчими пайками і надати сім'ям військовослужбовців право на безоплатний проїзд разом з військовослужбовцями у відпустку в межах України, у зв'язку з чим пропонується змінити, внести зміни до Закону про деякі заходи щодо економії бюджетних коштів.

Реалізація запропонованих змін до згаданих законів, на думку авторів законопроекту, потребує додаткових витрат з державного бюджету у сумі майже 500 мільйонів гривень на рік. Однак за розрахунками Мінфіну та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету додаткові витрати з державного бюджету на реалізацію зазначеного проекту закону складатимуть, починаючи з 2012 року, щонайменше 860 мільйонів гривень щорічно. Необхідні видатки пропонується покрити за рахунок збільшення надходжень від приватизації і оптимізації та збільшення ефективності використання бюджетних коштів.

Як уже доповідалося, Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених до нього зауважень і пропозицій.

Народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон ввімкніть.

 

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р. …погодившись з висновком експертів, рекомендують Верховній Раді України прийняти проект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам. Шановні колеги, прошу записатися на те, щоб обмінятися думками з приводу цього законопроекту. Так, Володимир Карпук, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

13:11:00

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Прошу передати слово генералу Петруку Миколі Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Петрук, будь ласка, мікрофон чи на трибуну.

 

13:11:09

ПЕТРУК М.М.

Шановні колеги! Я звертаюсь до всіх народних депутатів підтримати дійсно цей законопроект, він, на даний час, він є актуальним і ми маємо, от, сьогодні підтримати наших військовослужбовців і їх сім'ї. Ні для кого не є таємницею, що наші військовослужбовці і їх сім'ї, ну, на даний час живуть на дуже низькому рівні і знаходяться у жалюгідному вигляді. Тому я думаю, що свідомість тут проявиться у всіх і всі підтримають цей продуманий, добрий законопроект для наших військовослужбовців і для наших сімей військовослужбовців. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Потім –  Ярослав Сухий.

 

13:11:59

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Шановні колеги! До вашої уваги запропонований актуальний як ніколи законопроект про підтримку на законодавчому рівні військовослужбовців і посилення питань, пов'язаних з цим – грошовим забезпеченням, соціальним захистом самих військовослужбовців, їх сімей. Тому що ми з вами знаємо, в якому реальному стані зараз знаходиться наша армія, офіцерський склад, коли люди роками недоотримують належне, те, що їм належить по закону, чекають десятками років квартиру, яку так і не отримую і так далі. Тим більше, що армію треба в першу чергу підтримувати, вона захищає наші кордони. На жаль, чомусь зараз влада надає пріоритети тому, що підтримуються більше поліцейські структури, каральні. І відомо, що збільшено грошове забезпечення офіцерів "Беркуту", інших спецзагонів, які повинні розганяти мирні демонстрації і акції  протесту наших громадян. Я думаю, навпаки, влада повинна більше виділяти грошей саме на підтримку армії, бо армія має літаки, флот,  спеціальне складне обладнання. У міліції, крім гумових кийків і газу "черьомуха" цього нема. А чому ж тоді міліція  отримує 13,5 мільярдів і армія. Це нормально? Армія повинна втричі, в чотири рази більше отримувати, як у нормальних державах,  фінансування, а  військовослужбовці повинні отримувати у чотири рази більше грошове забезпечення. Зарплата лейтенанта  в армії повинна бути не менше, ніж тисячу доларів. От тоді у нас буде  справжня армія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів. 

 

13:14:17

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, безумовно, слід подякувати  авторам  законопроекту хоча б за те, що вони вкотре у цьому сесійному залі  дали змогу привернути увагу громадськості  до стану справ з соціальним захистом наших військовослужбовців.

Але я хочу зробити зауваження  юноші, який тут виступав, і через плоскостопіє в армії не служив. Ви перестаньте стравлювати військовослужбовців і правоохоронні органи, бо коли вас клюне пітушок в одне місце,    то у першу чергу  кричате "караул" і "міліція".

Як колишній офіцер внутрішніх військ  я пам'ятаю  свою зарплату. І до  офіцерів нинішніх, які в залі, згадайте, 213 – лейтенант, 260 – старший лейтенант. Тому шлях, по якому ви пішли,  він не зовсім відповідає тому, чого ми хочемо досягнути.

І оце зауваження, ви повинні  були обов'язково подумати, запропоноване положення, щодо обмеження додаткових виплат тільки  25 відсотками до грошового забезпечення військовослужбовців насправді, Романе, приведе до погіршення матеріального становища військовослужбовців і їхніх сімей, і до відсутності мотивації.

І ще одне. Шановні колеги, та згадайте,  соціальний статус офіцера радянської армії тримався на чому: житло,  в  першу чергу;   роботою забезпечена сім'я, в першу чергу;  він після закінчення  служби робочим місцем забезпечений  за місцем свого проживання чи  за місцем свого вибору.

Тому ми повинні прийняти, і я буду двома руками голосувати і готувати на всіх перехрестях, комплексний законопроект, який сприяв би  поліпшенню соціального становища наших   військовослужбовців.

І на закінчення ще раз, надзвичайно важка, небезпечна робота в наших правоохоронців. Перестаньте стравлювати їх, там без вас є провокатори, які цим займаються. Ми повинні думати про всіх людей в пагонах, тому що всі вони стоять на сторожі нашого життя і нашого матеріального становища.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Володимир Каплієнко, 1 хвилина.

 

13:16:21

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Депутатська група "Реформи заради майбутнього" дякує авторам законопроекту за те, що внесена така законодавча ініціатива. Я хотів би нагадати, що є зобов’язання держави перед тими, хто сьогодні носить пагони і служить в Збройних силах України. І це зобов’язання треба підтримувати не тільки на словах, його треба підтримувати ще й тими відрахуваннями з державного бюджету та підсиленням їх матеріальної частини, до якої ми на сьогоднішній день, на превеликий жаль, уваги не звертаємо. Нагадаю, що в будь-якій нормально розвиненій країні світу відрахування на утримання армії складають від 1,2 до 1,5 від ВВП, в Україні воно не доходить до 0,6, це ганьба. Я хотів би нагадати, що військовослужбовці, які не мають житла, які не мають нормальної, достойної заробітної плати, які не мають безоплатного проїзду, освіти, які не мають жодної соціальної гарантії на своє життя, не будуть захищати цієї країни. І ми будемо тоді через декілька років впливати чи утримувати тих, хто прийде на їх заміну, можливо, це будуть не українці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення законопроекту завершено. Комітет пропонує прийняти за основу законопроект. Головне науково-експертне управління також вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу. Давайте ми підтримаємо цю пропозицію, тим більше, що там зафіксовано, що фактичні витрати регулюються рішенням Кабінету Міністрів України, за винятком однієї позиції про відпустки, коли їдуть всі члени сім'ї, то обов’язково безкоштовно. Я думаю, що тут треба буде ще провести дискусію з цього приводу.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо покращення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей) (реєстраційний номер 8523). Прошу голосувати.

 

13:18:33

За-133

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 6, "БЮТ – "Батьківщина" – 57, "Наша Україна – Народна самооборона" – 21, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 18, Народна Партія – 1, позафракційні – 5.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб`єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати. 

 

13:19:18

За-141

Рішення не підтримано, на жаль, і законопроект відхилено.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо запобігання рекламі проституції). У нас тут два є законопроекти: 2049 і 2049-1. Народний депутат Геннадій Геннадійович Москаль пропонує не розглядати його законопроект, зняти з розгляду, оскільки він  був внесений ще в 2008 році і, на його думку, він зараз уже потребує істотного допрацювання. Отже у нас залишається один законопроект автора Уколова Віктора Олександровича, тому давайте будемо його розглядати.

Може за скороченою процедурою? Да? то ви тоді скажіть. А ми проголосуємо.

 

13:20:20

УКОЛОВ В.О.

Шановні колеги, справа в тому, що справді цей законопроект так само був розроблений ще в 2008 році, і Науково-експертне управління надіслало свій висновок негативний, там є проблеми з юридичною технікою. Комітет так само дав негативний висновок, тому як розробник законопроекту я заявляю про  узгоджену позицію віддати цей законопроект нам на доопрацювання.

У нас не виникає питань стосовно того, що тема актуальна, але цей законопроект треба виписати зовсім інакше.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги… З цього приводу?

Будь ласка, Андрій Шевченко. Будь ласка.

 

13:21:02

ШЕВЧЕНКО А.В.

Я просто коротко хотів поінформувати, що позиція комітету – також повернути авторам цей законопроект на доопрацювання. Ми поділяємо їхнє бажання вирішувати проблему, яка з проституцією у нас є. Ми сходимося в тому, що у нас тут недопрацьовують і багато органів влади в цьому напрямку, і міліції, і прокуратура, не використовують до кінця діючі закони. І ми вважаємо, що просто авторам, можливо, треба пошукати більш ефективні методи боротьби. Якщо ви почитаєте текст законопроекту, там пропонується, наприклад, заборонити використовувати в рекламі і в оголошеннях такі слова, як "джакузі", "масаж". Ну ми повинні розуміти, що джакузі – це не обов’язково те, про що ми можемо подумати, а це може бути і просто звичайна сантехніка для житла, чи незвичайна сантехніка.

Одним словом, доношу позицію комітету. Комітет пропонує повернути…. відхилити законопроект, повернути його авторам на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але обов’язково думають, да? Коли мова йде про джакузі, то обов’язково думають, да?

Шановні народні депутати, є така пропозиція, що законопроект 2049 проголосувати повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, а законопроект 2049-1 проголосувати про його зняття з розгляду. Немає заперечень?

Тому я ставлю на голосування першою пропозицію: про повернення на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проекту закону реєстраційний номер 2049. Група авторів: Бондаренко Володимир, Іван Вернидубов, Володимир Стретович, Віктор Уколов. Прошу голосувати про повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

13:22:59

За-79

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, тоді таким чином. Я поставлю на голосування про зняття з розгляду, іншого в нас немає.

Я ставлю на голосування про зняття з розгляду проектів закону 2049, 2049-1. Прошу голосувати.

 

13:23:37

За-223

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Ну, поставлю на голосування інакше: про прийняття за основу цих проектів. Якщо не приймете за основу, тоді вони будуть відхилені. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону (реєстраційний номер 2049). Про прийняття за основу.

 

13:24:11

За-78

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту закону (реєстраційний номер 2049-1).

 

13:24:36

За-40

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено. Тобто джакузі не буде, да? (Шум у залі)  

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проекту Закону про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів. Доповідач – народний депутат України Антон Володимирович Яценко, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань свободи слова та інформації Віктор Олександрович Уколов. Антон Володимирович, може за скороченою будемо розглядати? Да?

Ставиться на голосування пропозиція автора законопроекту про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:25:28

За-192

Рішення прийнято.

Доповідач – Антон Володимирович Яценко. Прошу вас.

 

13:25:37

ЯЦЕНКО А.В.

Уважаемые коллеги, ну, вашему внимание предлагается законопроект про государственно-правовые гарантии защиты профессиональной деятельности журналистов.

Что побудило меня подать данный закон? На сегодняшний день, как мы все знаем, в Украине власть делится на законодательную, судебную и исполнительную, и как бы негласно, четвертая власть – это власть прессы. То есть, когда развитое государство, когда оно цивилизованное, с демократическими традициями, тем сильнее там, как бы так… взаимодействие прессы с властью, с народом, с другими общественными институтами.

К сожалению, в нашей стране за 20 лет  независимости Украины не было принято ни одного системного документа, который гарантировал бы права журналистов. И мы, к сожалению, сегодня занимаем почетное место в негативном рейтинге по преследованию журналистов, по недопущению их в те или иные сферы, и тут вот, в этом зале, очень м ного говорится про борьбу с коррупцией, так вот именно, когда у журналистов будут профессиональные права гарантированны, это один из залогов, один из инструментов борьбы с коррупцией.

В связи с этим, предложено, с одной стороны, унифицировать некоторые законодательные акты по журналистике, с другой стороны, ввести четкие правовые гарантии их деятельности, в частности, связанные с их … выполнением из обязанностей, аккредитацией и так далее, и так далее, и так далее. Вплоть до уголовной ответственности за преследование журналистов и за, как бы сказать?... По-украински, перешкоджання их діяльності.

Поэтому независимо, скажем так, от политической принадлежности, у меня есть предложение поддержать в первом чтении данный документ и, создать довольно широкую рабочую группу в комитете профильном, доработать его ко второму чтении. Я думаю, что это приблизит Украину к Евросоюзу и вообще как бы к развитым цивилизованным методам работы власти в нашей стране и так далее, и так далее. Прошу поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте, будь ласка.

Від комітету буде виступати голова підкомітету з питань  свободи слова та інформації Віктор Олександрович Уколов.

 

13:27:54

УКОЛОВ В.О.

Шановні колеги, даний законопроект розглядався на Комітеті з питань засобів масової інформації і свободи слова, і комітет дослухався до висновків науково-експертного управління, яке вказувало на неузгодженість тексту і юридичних термінів законопроекту із термінами в діючих законах про інформацію і про друковані засоби масової інформації. Таким чином висновок комітету був негативним.

Однак особисто я закликаю вас голосувати за цей законопроект. Тому що, на мою думку, збільшення штрафів за перешкоджання журналістській діяльності та інші позитивні моменти цього законопроекту  переважують недоліки, які можна виправити в процесі другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будь ласка, запишіться на обговорення цього питання.

Володимир Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Андрій Шевченко буде виступати. Да, будь ласка.

 

13:29:23

ШЕВЧЕНКО А.В.

Колеги, фракція "БЮТ – "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект. Він передбачає жорсткішу відповідальність для порушників 171 статті Кримінальної кодексу. Я нагадаю, це перешкоджання журналістам у їхній діяльності.

Ми знаємо, що ця стаття і зараз, на жаль, мало працює. А всім відомий наш колишній колега Калашніков, який точно  під цю статтю мав би підпадати у перших рядах, він зараз навіть успішно займається громадсько-політичною діяльністю біля відомого нам Печерського чи сумного відомого Печерського суду.

Ми вважаємо, що цей законопроект – це символічний жест на підтримку журналістів у тій непростій ситуації, яка є зараз. Я приведу свіжий приклад. У місті Харкові восьмий день не виходять в ефір три телекомпанії. Зараз це вже всеукраїнський скандал. Це телекомпанії "АТН", "А/ТВК" і телекомпанія "Фора".

Це телекомпанії, які мають колективи, мають обладнання, мають діючі ліцензії, але влада знаходить нові і нові приводи для того, щоб ці три телекомпанії, які прекрасно знає і місто Харків, і область, не могли працювати в ефірі.

Всі, хто живуть у Харкові, прекрасно знають, чому це відбувається. Тому що ці три телеканали дозволяли собі дуже критично розповідати про те, що відбувається у місті і про те, що відбувається в країні. Я, користуючись нагодою, хочу сказати, що це пожежа не регіонального, а всеукраїнського масштабу. Наш комітет сьогодні буде це питання розглядати, і всіх зацікавлених колег я прошу теж приділити цьому увагу.

Ну а по суті законопроекту, я думаю, що ми і в цьому, і в інших випадках повинні думати, як нам укріпити журналістів у не простій ситуації, яка зараз складається в Україні, в умовах згортання громадянських прав і свобод, і як   давати по рукам всім тим, хто намагається заважати журналістам працювати і придушувати свободу слова.

"БЮТ – "Батьківщина" голосуватиме за.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів. Володимир Ландік, будь ласка, фракція Партії регіонів.

 

13:31:12

ЛАНДІК В.І.

Спасибо. Вы знаете можно было бы поддержать и те слова, которые сказал сейчас Шевченко с трибуны, если бы не было у нас примеров того, что сейчас делается в эфире, в Интернете, в средствах печатных, когда у нас "заказухи", личное мнение любого журналиста возводиться уже в истину в окончании, когда "джинса" льется со всех на свете. И когда нам вчера рассказывали, что надо субтитры, то я думаю, что может быть надо было пожалеть хотя бы глухих, чтобы они не слышали ту гадость, которая льется со всех экранов, без решения судов у нас все преступники, без каких-то выводов у нас все негодяи и так далее и тому подобное.

И этот законопроект это все освещает и дает права полные журналистам ни за что не отвечать. Так это феодализм, вызывайте на турнир, убивайте, все и оправдывайте. Ни за что не отвечает, даже освобождается от того, что они оприлюднив коммерческую тайну. Если бы у нас была мораль в журналистике, то может быть и не надо было бы этого законопроекта, а если морали нет, а хотят это законодательно осветить, освятить ту "джинсу", за которую они имеют деньги и льют ту всю грязь в первую очередь и на политиков может  в последнюю очередь. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Одну хвилинку, є ж виступи.

 

13:33:04

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги! Є одна проблема  проблема. 

Проблема в тому, що якщо прочитати текст законопроекту, то це не зовсім кореспондується з тими гарними словами про стан журналістики, який зараз є. Бо якщо не читати тексту законопроекту, а просто подивитися в порядку денному назву Закону про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів, хто ж проти. Більше того, можна весь час говорити, що такий класний законопроект був внесений, а от бачите, народні депутати не хочуть давати можливість працювати журналістам. Але проблема в тому, що я прочитав текст цього законопроекту. І хто не читав, я хочу сказати, що тут є.

Наприклад, законопроект передбачає можливість запитувати і одержувати від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності і громадян, підкреслюю і громадян, цитую "будь-яку інформацію". В яких це законопроектах таке може бути взагалі? Що значить "будь-яку інформацію"? Тобто якщо будь-яка інформація, яку дійсно громадянин не хоче подавати і не подається, це вже вважається порушення відповідно до цього законопроекту.

Другий момент. Цікава диспозиція, коли ми говоримо про права журналістів – це є супер. Але ви прекрасно розумієте, що не може бути журналістики без відповідальності за те, що ти пишеш, говориш і таке інше. Цитую з тексту законопроекту:  "професійні обов’язки та відповідальність" залишаються абсолютно не визначеними, в законопроекті про це немає слова. А що сюди входить, за що відповідальності нема журналісту? За надання недостовірної інформації, за надання свідомо перекрученої інформації, відверто замовну інформацію (дуже рідко в нас буває це, правда, в Україні –  відверто замовна інформація), за оприлюднення інформації, яка не підлягає оприлюдненню. І саме головне, про це вже говорилося, в переліку, в статті 5 законопроекту дається перелік випадків, в яких журналіст звільняється від відповідальності. Серед цих випадків є "розголошення комерційної таємниці"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Я по темі кажу.

Я прошу вибачення, так що з журналістів готовлять кілерів, які знаходячись на утриманні в одних структур, мочать і знищують інші структури. Давайте ж законопроекти робити законопроектами. Я вже не кажу кого тут включається, хто має право називатися журналістами? Будь-хто, будь-який громадянин, який себе називає журналістом і має якесь посвідчення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна –Народна  самооборона". Давайте ж Юрія Анатолійовича Кармазіна після виступу відпустимо, у нього свято сьогодні.

 

13:35:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, я розумію народного депутата Зарубінського, якому зараз не вистачило, на жаль, часу, щоб  висловитись повністю по закону.

Я хотів би сказати таку  річ. Прочитавши весь законопроект, в мене також є емоції до нього, і ви знаєте, я піймав себе на тому, що вперше у мене з провідним діячем Партії регіонів Ганною Герман співпали думки. Вона написала 15 грудня 2008 року, що цей  законопроект приймати не можна, що його треба відхилити по результатам розгляду в комітеті. От і я вам скажу.

Дивлюся зміни до Кримінального кодексу. Що пропонується? Що є сьогодні? Є навмисне перешкоджання законній професійної діяльності журналістів – воно  є. Є переслідування журналістів за виконання професійних обов’язків. Це все  є в 171 статті Кримінального кодексу. Хто заважає сьогодні застосовувати? Заважає сьогодні відсутність політичної волі і професіоналізму в діях службових осіб: міліції, прокуратури, Служби безпеки. Ось що заважає, більше нічого не заважає.  Законодавча база є. Закон  про державну охорону органів державної влади та посадових осіб. Ну це вже догралися, туди указом Президента будемо давати кого охороняти. Є ж інший закон, який говорить, що якщо учасник судочинства потребує, то слідчий виносить постанову і є охорона.  Таким чином, у ці два закони вже ніяких змін не треба вносити, бо тут передбачили, "що умисне заподіяння легких тілесних ушкоджень". А якщо легкі тілесні ушкодження заподіюються іншим категоріям осіб, то вони що, якісь інші?

Я солідарен з  виступом колеги Шевченка про те, що 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую. Дякую.

… за те, що у Харкові телекомпанії,  які розповідали  про "харківський фашизм", вони закриті  і це надзвичайно трагічно.

Через це окремий закон, який тут зараз  є, де "насмикані" норми  з різних галузей, він поки себе не виправдав, змістовно він не наповнений і не відповідає назві. Він називається "Про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів". Насамперед, про кримінальний я вам  сказав, про охорону вам сказав, а змісту в цьому законі також немає. Також я вважаю, що він надзвичайно "сирий" і має бути направлений автору на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Валерій Камчатний? Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

13:38:56

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати   України! Знову доводиться  повторювати оту цитату з "Літературної газети": "Дамские повести, состоящие из одних названий". Назва гарна, але голосуємо не за назву, а голосуємо за закон. Закону як такого в цьому тексті не має. Є набір цілого ряду норм, які  як правило або вже дублюють існуючі норми, або ж викликають відвертий сумнів в їх доречності. Причому, виписані, на мій погляд, не приємлимо.

Тому, за цих обставин, наша депутатська група голосувати за цей законопроект не буде.  Тим, хто виступали і говорили про потреби журналістів скажу: так, є потреби. Так, є проблеми, потрібно захищати, але треба просто виконувати діючі закони.

Що стосується "пріснопам'ятного"  Калашникова, то діючі тоді закони і сьогодні, давали можливість його посадити, просто не  було політичної волі. Тоді була відкрита кримінальна справа, а закрили, тому що була десь вказівка зверху закрити. Треба виконувати існуючі закони і їх підправляти, корегувати, але цей закон, ну красива назва і більше нічого, ми не підтримуємо її.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, шановні колеги, завершили розгляд питання. Репліка   Андрія Шевченка, будь ласка, мікрофон.

 

13:40:10

ШЕВЧЕНКО А.В.

Колеги, я не беруся далі бути адвокатом цієї  законодавчої ініціативи  члена фракція  Партії регіонів. І в цілях економії часу, Володимире Михайловичу,  я від репліки відмовляюся, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую  також.

Шановні колеги, комітет пропонує, вам уже доводили до відома, відхилити законопроект.   Головне науково-експертне управління також має зауваження до поданого законопроекту.

Проте, ставиться першою на голосування пропозиція регламентна про прийняття за основу проекту Закону про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів (реєстраційний номер 2508).

 

13:41:08

За-27

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

13:41:31

За-19

Рішення не прийнято. Законопроект  відхилено.

Шановні колеги, продовжуємо наше ранкове засідання до 14 години 15 хвилин.

Зараз вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо збільшення терміну дії договору оренди з метою мінімізації впливу наслідків фінансової кризи на суб'єктів малого і середнього бізнесу) (реєстраційний номер проекту 3454). Доповідач – народний депутат України Ксенія Михайлівна Ляпіна, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Олександр Миколайович Бондар.

Ксенія Михайлівна, може, за скороченою процедурою розглянемо?

 

13:42:23

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Справа в тому, що я зекономлю наш час, я його зніму, я тільки скажу кілька слів.  Ксенія Ляпіна, Партія "За Україну!"

Шановні колеги, цей законопроект  подавався в 2008 році. На жаль, темп нашої з вами законодавчої роботи такий, що, власне, ці відносини встигають врегулюватися багатьма іншими законами. На даний момент стаття 17 Закону відповідного про оренду державного та комунального майна саме в такий спосіб як група авторів пропонувала його скорегувати в 2008 році, скорегована в 2009 році комплексним антикризовим законом. Тому на даний момент ця норма імплементована і розгляд цей закон не потребує. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція полягає в тому, щоб зняти з розгляду проект закону, є відповідний проект Постанови Верховної Ради України, в зв'язку з тим, що він втратив актуальність і врегульовані його норми іншими законодавчими актами. Нема заперечень?

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо збільшення терміну дії договору оренди з метою мінімізації впливу наслідків фінансової кризи на суб'єктів малого і середнього бізнесу) (реєстраційний номер 3454/П). Прошу голосувати.

 

13:44:07

За-279

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (щодо забезпечення соціальних гарантій). Доповідач – народний депутат України Сенченко Андрій Віленович. Відповідальний від комітету голова підкомітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Микола Георгійович Кульчинський.

Шановні народні депутати, доводжу до вашого відома, що цей законопроект комітет не розглядав. Але разом з тим він був зареєстрований 17 червня 2011 року. Отже в нас є всі підстави його розглядати. Андрій Віленович, може за скороченою процедурою поставимо?

 

СЕНЧЕНКО А.В.

Нет. На мой взгляд, коллеги, такой законопроект нельзя рассматривать по укороченной процедуре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми його просто не встигнемо завершити, розгляд. Ну, будь ласка, доповідайте.

 

13:45:03

СЕНЧЕНКО А.В.

Андрей Сенченко, "Блок Юлии Тимошенко", Партия "Батьківщина".  Уважаемые коллеги, один из депутатов Партии регионов в мае текущего года в эфире назвал детей войны "ряжеными, которые ни дня не были на фронте". Поэтому, обращаясь к народным депутатам правящего большинства, вынужден напомнить, что Законом Украины "Про соціальний захист дітей війни" на государственном уровне был признан значительный вклад в восстановление страны после войны, ее дальнейшее социально-экономическое развитие граждан Украины, чье детство совпало с годами Второй мировой войны. Речь идет о 4 миллионах, 300 тысячах очень пожилых людей, на долю которых пришлось не только голодное военное детство. Эти люди восстанавливали разрушенную войной страну. Эти люди создавали все то, что принято называть экономическим потенциалом Украины. В тяжелые послевоенные годы у большинства из них не было возможности получить образование и поэтому большинство из них сегодня получает минимальную пенсию. Закону о детях войны уже 7 лет, а мытарства миллионов людей не прекращаются. Статьей 6 закона в редакции, действовавшей на 1 января 2008 года, предусмотрено, что детям войны пенсии или ежемесячное содержание, или государственная помощь повышается на 30 процентов минимальной пенсии по возрасту. Изменения, которые были внесены в этой части, были признаны неконституционными, но соответствующие изменения после решения Конституционного Суда в закон не были внесены. Поэтому каждому из миллионов детей войны приходится защищать свое право в суде.

Также необходимо подчеркнуть, что в законе были серозные недоработки. В частности льготы или снижение коммунальных платежей имели только те, кто живут в многоквартирных домах с централизованным отоплением и газоснабжением, а миллионы людей, которые проживают в частном секторе, в селе, этой льготы фактически не имели.

Теперь по сути законопроекта. С целью устранения пробелов в законодательстве предлагаем внести изменения в Закон "О социальной защите детей войны" и установить надбавку к пенсии ежемесячному денежному содержанию государственной социальной помощи в размере  30 процентов прожиточного минимума, как и рекомендовало Научно-экспертное управление Верховной Рады. При этом ветеранам войны, которые имеют право на получение соответствующих надбавок, предоставляется возможность выбрать по какому из Законов, то ли "О статусе ветеранов войны и гарантиях их социального захисту", то ли по Закону "О социальной защите детей войны", можно будет выбрать по какому закону получать надбавку.

Предлагается также установить детям войны и предоставлять следующие льготы. 25 процентов на снижение при оплате за пользование коммунальными услугами: газом, электроэнергией, иными услугами, сжиженным газом для бытовых нужд, в пределах средних норм потребления. Право на 25 процентное снижение платы за пользование жильем, в пределах норм,   установленных законодательством, и право на  25-процуентное снижение стоимости топлива, в том числе жидкого, в пределах норм, установленных законодательством    для лиц, проживающих  в домах, не имеющих центрального отопления.

Уважаемые господа депутаты из правящего большинства, лучшими предприятиями стран, созданными миллионами   людей в послевоенные сегодня владеют украинские олигархи, иногда  присутствующие в зале или имеющие своих представителей с депутатскими мандатами,    призываю вас поддержать этот  законопроект. Вынужден сказать, господа,  имейте совесть, миллионы детей войны – это люди достойные уважения общества  и справедливой пенсии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, запишіться на запитання і давайте таким чином домовимося. Не будемо один одному читати мораль, продемонструйте, як проголосує кожна фракція і  буде все нормально, і скільки  сидить депутатів, і скільки голосує.

Прошу записатися на запитання     до доповідача. Юрій Анатолійович Кармазін.

 

13:49:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін,  Партія захисників Вітчизни.

Шановний пане Андрій, ви внесли, безперечно, і підняли дуже  серйозну тему і хороший закон. У мене таке запитання до вас. Скажіть, будь ласка, ви знаєте ситуацію, яка склалася з виконаннями  рішень судів щодо дітей війни, що понад 1 мільйон 100 тисяч,  винесених іменем України, сьогодні  не виконуються? Ми з вами тут чули міністра фінансів Ярошенка, ми чули тут, що "Лівела"  -  це по рішенню суду, яке винесено прямо зараз.  А ті рішення судів, які не виконуються, і ті ще тисячі, які зараз лежать у судах, ось тут як повернути  б оці борги ще. 

І що ви вважаєте як член   Комітету з питань правосуддя  з цього приводу?  Дякую.

 

СЕНЧЕНКО А.В. Юрий Анатолиевич, украинская власть на каждом углу  декларирует верховенство закона и незыблемость  исполнения судебных решений. Но вы правильно сказали о том, что существует двойная мораль. И "Ливела", которая растет    из украинской власти сегодняшней, она над законом, а миллионы простых людей испытывают многократные унижения. Первое, это когда в результате вот этой коллизии и непринятия соответствующих решений парламентом страны, люди миллионами должны миллионные очереди выстаивать в судах, во-первых, потом второй раз миллионные очереди выстаивать в судах для того, чтобы получить судебные решения, потом годами ходить за исполнительной службой. И я напомню, что вся вот эта машина и судебная, и исполнительная живет за счет кармана налогоплательщиков. Так может быть, наверное, есть смысл на чем-то сэкономить или ликвидировать "Ливелу", не дожидаясь пока, так сказать, уже, извините, люди выйдут под парламент и под здание правительства, и Администрацию Президента, и эти средства направить на то, что общество должно тем миллионам людей, которые создавали потенциал нашей страны? Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

13:51:20

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Шановний Андрію Віленовичу, дійсно, необхідно мати саме совість. І це я вам кажу, бо я звертався неодноразово до минулого уряду, який очолювала Юлія Володимирівна Тимошенко, стосовно безумовного виконання всіх положень закону, що стосується дітей війни, але кожного разу натикався на категоричні відповіді, що таких саме коштів немає. Вчора ви були при владі і не виконували цього законопроекту, сьогодні ви набралися сміливості і з трибуни Верховної Ради закликаєте до совісті й до виконання цього законопроекту, принаймні це нечесно. Так, дійсно, ми сьогодні збиткуємося, не виконуючи закон, ми збиткуємося, посилаючи і маринуючи в судах дітей війни, і ми сьогодні, якщо навіть суди прийняли рішення, не виплачуємо. Але ми підтримаємо, комуністи завжди підтримували і підтримують цей законопроект. Тому давайте всі думати разом, як його виконувати.

 

СЕНЧЕНКО А.В. Уважаемый коллега, спасибо за поддержку законопроекта. А в остальном хочу сказать, что вы вводите в заблуждение общественное мнение, поскольку этот закон был принят в 2004 году, вступил в действие в 2006-м, и единственное правительство, которое выплачивало средства, пусть и в ограниченном масштабе, это правительство Юлии Тимошенко. Ни до, ни после ни одно правительство  не исполняло этот закон.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко, позафракційні.

 

13:53:00

ЛЯШКО О.В. Дякую. 

Законодавча ініціатива вкрай необхідна. Мільйони українських громадян, дітей війни, чекають,  коли нарешті парламент згадає про них і почне їх захищати. Не ритуальними причитаннями, як це роблять комуністи. 20 років при владі, мільйони людей звели в могилу, собі статки понаживали і печуться про дітей війни. Ви б краще ті гроші, які тратите на пам`ятники Леніну, дітям війни віддали, більше б користі було.

Тому я пропоную підтримувати цей законопроект. А оті, хто обіцяв перед виборами – нинішня влада – що почує всіх, от почуйте тих дітей війни, бо вони наступні, хто прийде після афганців і отут з вами буде розбиратися.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це було побажання.

Шмельова Світлана, фракція комуністів.

 

13:53:52

ШМЕЛЬОВА С.О.

Гордієнко скаже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, будь ласка.

 

13:53:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні громадяни України! я сьогодні бачу в цьому залі те дійство, яке ви саме також слухаєте і бачите. Тільки що один дуже великий борець із радикальної партії, який відстоює щастя простих людей, який у минулому очолював, був заступником Бюджетного комітету, вносив всі законопроекти, які були направлені  проти  пенсіонерів, проти пільгових категорій і тільки завдяки тому, що Адам Іванович  послідовно і вся наша фракція вичитувала ці законопроекти і не давали, щоб вони пройшли, тому, слухаючи оце, не вірте, а якраз розпізнайте сьогодні їхню маску. Вчора, будучи при владі, вони не виконували, сьогодні ж вони паплюжать те, що було, і закликають виконувати.

Комуністи будуть  підтримувати цей законопроект. А отакі саме лицедії вони сьогодні повинні отримати належну оцінку від народу України. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу вас! Обмінялися ж ви люб`язностями і не було ж там прізвищ. Я прошу вас…

Андрій Віленович, таким чином, час ваш вичерпаний в цих дискусіях. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Оскільки комітет не  розглядав цього питання, то очевидно нема змісту доповіді, яку має зробити комітет. Тому, будь ласка, запишіться на виступ від фракції. Хто буде виступати? Давайте на обговорення відведемо тут бодай 10 хвилин, щоб…

Прошу прізвища народних депутатів. (Так немає можливості, у нас закінчується час!) Будь ласка, Юрій Прокопчук. Потім – Юрій Кармазін.

 

13:55:57

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина", Рівненщина. Шановний головуючий, шановні колеги, шановні громадяни і насамперед всі ті категорії, яких 16, аж 16, більшість сьогоднішня за подачею уряду Януковича лишила будь-яких пільг! От чому у всіх нас таке якесь - я кажу "у нас", до речі, - таке якесь подвійне тлумачення всього? Ще недавно, коли Партія регіонів перебувала у опозиції, вони так критикували уряд Юлії Тимошенко за те, що вона не дотримується Закону про дітей війни! Хоча, як уже було сказано, саме перший уряд, який почав, нехай поступово, але ці соціальні гарантії виплачувати, був саме уряд Юлії Тимошенко. Ви сьогодні повністю згортаєте всі соціальні гарантії з військовослужбовців, з афганців, з чорнобильців, з пенсіонерів, учителів, медиків. Замість того, щоб припинити в країні політичні репресії проти політиків, ви розпочали політичні репресії проти всього українського народу, що можна назвати геноцидом українського народу.

Тому давайте будемо послідовними. Я пам’ятаю лозунг "Тому що послідовний". І давайте підтримаємо цей законопроект. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

13:57:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, я хотів би звернути вашу увагу на  те, що чинним Кримінальним кодексом передбачено відповідальність за невиконання судового рішення. І це передбачено, якщо це виносить навіть такий невіглас, як цей хлопчик в мантії, який зараз розглядає справу Тимошенко, який зробив шкоди для судової системи, якої ніхто ще за десять років не робив, опустив її нижче плінтусу своїм невіглаством, безграмотністю і так далі. Але якщо не виконується рішення Конституційного Суду, то це ми вважаємо, що це нормально. Найвищій суд конституційної юрисдикції прийняв рішення іменем України, а воно не виконується.

З цієї трибуни мені приходилося доповідати вам проект закону, який я розробляв, щоб ми встановили таку відповідальність, не захотіли тоді, не було політичної волі. Я думаю, що ця політична воля має бути, тому що саме рішення Конституційного Суду України від 25 травня 2008 року за номером 10рп було визнано неконституційним ті зміни, які вносилися в Закон про соціальний захист дітей війни, де скасовувалося підвищення мінімальної пенсії за віком тій категорії людей, яких чомусь назвали дітьми війни. Це діти України, які потім винесли на своїх плечах все те, що наробила в Україні війна, але так тоді дали з дурної такої пропозиції фракції, яка пішла звідси, дали таку назву "діти війни". Ми зараз стоїмо… стоїть питання і я дякую автору – Андрію Сенченко, Сергію Веліжанському з те, що вони внесли цю пропозицію – тільки виконати рішення Конституційного Суду України, більше нічого. Тому які питання? Виконуйте, покажіть, що в нас є верховенство права. А те, що ми сьогодні не виконуємо, Україна і о цей уряд, бачите, нема уряду… До речі, Володимир Михайлович, ну, давайте уже, у нас є віце-прем'єр-міністри, вони встигають відкривати там, уже не знаю, дитячі майданчики відкривають.

Бо грошей з Євро скільки багато! То посадіть тут хоч одного віце- прем'єр-міністра, я звертаюсь до більшості. Нас нема кому слухати, ви розумієте? Через це хай цей уряд відновлює ті виплати, і давайте покажемо, що в нас є верховенство права.

Цей проект треба буде прийняти і в першому читанні, і в цілому, і виконати рішення Конституційного Суду України. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Але… Не саджайте віце-прем'єр-міністрів. Чечетов, одна хвилина, будь ласка.

 

14:01:06

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые колеги, абсолютно прав автор, когда говорил о том, что дети войны – это святые люди, ведь часть из них было в партизанах, они под красными знаменами, знаменами Победы отстаивали свободу родной земли. А сегодня кое-кто в душу плюет тем морально… когда растаптывали знамя Победы. Это – моральный плевок в душу детям войны.

Дальше, правильно говорилось автором, что дети войны построили могучую, процветающую Украину. А кто-то плюет в прошлое. Опять-таки, это плевок в душу этим ребятам и девчатам, кто в 13 лет, в 12 и воевал, и восстанавливал страну.

Поэтому мы не дадим ни морально унижать детей войны, мы не позволим, чтобы растаптывали знамя Победы, мы не позволим, чтобы плевали в прошлое, потому что мы сегодня еще работаем на тех предприятиях, что они создавали. И мы будем и материально их поддерживать….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. И материально будем поддерживать. Пошла в рост экономика -  пойдут и социальные выплаты, но правдивые, реальные, а не ложь и обман. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Обговорення питання завершено.

Я  ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу Закону про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (щодо забезпечення соціальних гарантій) (реєстраційний номер 8619).

Прошу голосувати.

 

14:02:59

За-84

Закон не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 2, "БЮТ" – 46, "Наша Україна" – 11, комуністів – 22, "Реформи" – 2, Народної Партії – не голосували, позафракційні – 2.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (щодо виплат підвищення до пенсії). Реєстраційний номер 8524. Автор законопроекту  Сухий.

Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

14:03:50

За-177

Прийнята пропозиція.

Будь ласка, Ярослав Михайлович Сухий. Доповідайте, Ярославе Михайловичу. Від комітету – Кульчинський.

 

14:04:03

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, всі ви, мабуть, чули вчора в одному з міст України арештований суддя. Цей суддя разом з адвокатом ділив прибутки від тих людей, в користь яких він приймав позитивне рішення. По поверненню заборгованості по соціальних виплатах.

Справа в тому, що сьогодні в Україні  створилася вже ціла така індустрія, коли у спілці адвокат і суддя із бюджету, а таким чином виймаються гроші. Але я хочу сказати не про це.

На окрузі у мене, як і у вас, у переважній більшості люди скаржаться на що? Закон не виконується, а судові рішення кожен має право і не розуміє, як це можна зробити піти і отримати. Процедура ця стосується 6 мільйонів громадян. 4 мільйони 600 тисяч з них – це ті люди, діти війни, на яких поширюється безпосередньо цей закон.

Що, власне кажучи, сталося після того, коли приймали цей закон, і хочу нагадати, двічі долали вето. Сьогодні учасники війни, люди, які в тилу працювали, мають 10 процентів надбавки до пенсії, мінімальної пенсії. Учасники війни, які нагороджені орденами, медалями за звитяжну працю під час перебування в евакуації – 15 процентів. Учасники бойових дій, фронтовики наші мають 25 процентів надбавки до мінімальної пенсії і діти війни 30 процентів. Тому між ними, між цими пенсіонерами існує цілого ряду і непорозуміння, і недорозуміння.

Тому мій законопроект короткий. Я буду просити сьогодні всіх: якщо не підтримаєте за основу, то підтримайте, будь ласка, на доопрацювання, і я з колегою Сінченком два закони об'єднаю. Ідея така: прирівняти за статусом дітей війни до учасників війни. Тут говорили про суму, то я вам нагадаю, це 49 гривень, які почали колись виплачувати так тупо вони до цього часу і йдуть. В два рази виплата дітям війни збільшиться, а окрім того вони отримають пільги: безкоштовні ліки за рецептом, безкоштовне зубопротезування, безкоштовне санаторно-курортне лікування, знижка на телефонну абонплату. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кульчинський Микола Георгійович від комітету.

 

14:06:25

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Я зачитаю рішення комітету.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів поданий законопроект розглянув на своєму засіданні 8 червня 2011 року. Як було сказано, законопроектом пропонується дітям війни крім тих, на які поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту", до пенсії або щомісячного довічного грошового отримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачувати підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  Україна надає узагальнюючий висновок, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу. Про те, з метою уникнення правових колізій у законодавстві звертаю увагу, на доцільність його редакційного уточнення в частині, що стосується розміру цього підвищення.

Комітет погоджується, що порушене питання на сьогодні є надзвичайно актуальним, оскільки законодавча прогалина, яка виникла у зв’язку із невизначеністю розміру мінімальної пенсії за віком у відсотках, від якої має визначатися розмір підвищення до пенсії дітям війни, призводить до соціального напруження як серед населення, так і додаткових витрат Пенсійного   фонду України на виконання рішень судів.

Однак комітет прийняв рішення за результатами розгляду в першому читанні даний законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Це рішення було обумовлено тим, що відповідно до чинного законодавства, учасники війни одержують декілька надбавок у різних розмірах від 10 до 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто прийняття закону в такій редакції не тільки не вирішить порушені проблеми, а навпаки може призвести до ще більшого зростання соціальної напруги. Зрештою, автор законопроекту і сам просить проголосувати щоб закон відправили на доопрацювання, і тоді ці всі юридичні норми будуть виправлені позитивно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо обговорювати? Прошу записатися. Будь ласка, Сенченко, підготуватися Гордієнку.

 

14:08:44

СЕНЧЕНКО А.В.

Слово Павловскому передаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павловський. Мікрофон увімкніть.

 

14:08:55

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський фракція "Батьківщина". Шановні співвітчизники, дуже важливе питання, болюче, тому що як казав доповідач зараз в судах більшість справ і за даними судової адміністрації 64 відсотка справ в судах, це так звані соціальні питання. І більшість з них це питання стосується дітей війни, де вони за допомогою суду намагаються захистити свої інтереси. Тому що вже добігає другий рік при владі Янукович, а він як починав платити 49 гривень 80 копійок і далі продовжує, хоча по закону діти війни повинні втричі більше отримувати суму. І, до речі, коли цей закон починав працювати, тоді уряд Януковича нехтував нормами цього закону і тільки Юлія Тимошенко потроху почала виконувати ці норми, і виплачувати людям ту надбавку дітям війни, яка їм належить по закону.

З іншого боку, хотів би звернути вашу увагу, що уряд мало того що не виконує норми закону, він намагається ще і відмінити пільги дітей війни, про що свідчить закон (9127) і проти чого протестували вчора люди під Верховною Радою, і, ви бачте, навіть намагалися штурмом її взяти,  і деякі тут представники більшості тікали підземними переходами. Не треба боятись народ, треба виконувати чинні норми Закону про соціальний захист, в тому числі і дітей-війни.

І хотів би також звернути  увагу, що ми повинні задовольнити прохання автора відправити  цей закон на доопрацювання. В профільному комітеті його доопрацюють, і я думаю, разом з Андрієм Сенченко вони подадуть той закон, який потрібно і який по-справжньому буде захищати дітей-війни.  А Закон про відміну пільг …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гордієнко, будь ласка, фракція комуністів, за ним –   Павленко.

 

14:10:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України. Дійсно, ми сьогодні збиткуємося над дітьми-війни, ми збиткуємося тому, що не виконується закон. Діти-війни змушені йти до судів. В судах проходить повне збиткування над цією категорією людей. Вони роками не можуть розібратися, де і в якому суді чи в апеляційному, чи в  місцевому знаходиться на розгляді ця справа. Суди не можуть переварити таку кількість справ і розглянути. Є ще негласна вказівка зволікати із розглядом саме цих справ, щоб частина зневірилась, махнула рукою і не йшла вже в суди. А частина, можливо, не дожила до того, що їм виплатять ту нещасну саме копійку, яку  необхідно, щоб виплачували по закону.

Я хотів би ще і ще раз наголосити, давайте не будемо говорити, хто виконував, а  хто не виконував. Ніхто його не виконував в тому об’ємі, який потрібно. І я хотів би нагадати, що у свій час автори законопроекту Симоненко і Мартинюк якраз ініціювали і заставляли уряд Юлії Володимирівни Тимошенко виконувати цей законопроект.    

Я сьогодні хотів би саме привернути увагу до того, що було сказано. І вчора тут на цій площі, а також на всіх площах і майдах України, що шукати джерело поповнення бюджету потрібно,   не  ліквідовуючи пільги, а необхідно саме сьогодні  запроваджувати податок на розкіш і багатство.  Необхідно сьогодні вводити прогресивну шкалу оподаткування.   Сьогодні необхідно розібратися із надрами і щоб наші українські надра працювали  на державу. І потім будуть кошти, і на виконання соціальних законів, а не їх саме звуження.

Тому фракція  Компартії України підтримує …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павленко Сергій. Немає. Стоян.

 

14:13:12

СТОЯН О.М.

Шановні колеги,  безумовно і ветерани війни, і ті, хто воював, або точніше був в тилу, і ті хто були дітьми війни, пройшли дуже тяжкий шлях воєнний і післявоєнний. І особливо ті молоді люди, тоді 17-18 років, які працювали і важко жили під час війни, вони заслуговують на підтримку. Але що вийшло, коли прийняли ми цей закон? Ніхто чомусь про це не задумається.

Ми прийняли цей закон  в 2006 році, коли практично всі, абсолютно всі діти війни уже були пенсіонерами і вони уже отримували пенсію. І враховуючи те, що вони дійсно були більш, скажемо в важких умовах життя, їм  зробили цю надбавку. Але треба було робити не таким шляхом,  що надбавки якийсь відсоток, там ще щось, а треба було чітко сказати. Саме ті категорії дітей, який визначили, або пенсіонерів, яких визначили як дітей війни, їм дається надбавка до пенсії, включається в структуру пенсії. І тоді не було б оцих проблем, які сьогодні є.

Тому що виходить так, дитина війни вийшла на пенсію, а через рік вийшла не дитина війни на пенсію. І дитина війни буде 20-30 відсотків отримувати, а ті ні копійки.  Я вже не кажу про те, що казав мій колега Сухий, коли всього 10 відсотків учасникам бойових дій, 25 учасникам, вірніше 25 відсотків учасникам бойових дій і таке інше. І це   прикро,  і це боляче, коли сьогодні тисячі людей, мільйони людей навіть вважають, що: от подам в суд, виграю і тоді заплатять. Цього не повинно бути, раз уже ми прийняли цей закон, а це вже закон, то треба  все робити, щоб фінансово його передбачити.

І тому, безумовно,  те, що  пропонує колега Сухий, я хочу підтримати. Тут є  деякі колізії правові, треба цей закон відправити на доопрацювання, закон Сухого, внести пропозиції і подумати в принципі, щоби  якимось чином все-таки  стимулювати іншим методом, а не отакими подачами, які він не може включити дійсно в структуру пенсії дітям війни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Задирко – 1 хвилина.

 

14:15:26

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Адам Івановичу. Депутатська група "Реформи заради майбутнього", партія "Народна влада", Геннадій Задирко, Миколаївщина.

Дійсно сьогодні ми розглядаємо такий важливий законопроект. Я особисто голосував і за законопроект   свого колеги Сенченка. І буду, до речі, наша депутатська група буде теж голосувати за законопроект  Ярослава Сухого. Виходячи тільки однієї позиції – держава заборгувала цій категорії громадян.

І чесно кажучи, ну, я достатньо молодий депутат в цьому парламенті, але мені, ну, соромно слухати, коли різні депутатські фракції сперечаються, яка фракція за що голосувала. Насправді це позиція слабких. Давайте, шановні депутати, зробимо так, щоб хоч якийсь уряд почав виконувати цей закон. Бо насправді, якщо замислитися, яка категорія громадян стоїть за цією категорією – це люди, яким  65 і старше, це люди, які, вибачте, сьогодні кінці з кінцями зводять. І притому ми сьогодні проводимо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю… Будь ласка, хто у вас керівник фракції? Нема керівника фракції, а є два бажаючих виступити. Тому жоден не виступить. Тому жоден не виступить, бо нема кому з вас делегувати. Все.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу Закону про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дійте війни" (щодо виплат підвищення до пенсії) (реєстраційний номер 8524). Прошу голосувати. Да. Голосуємо.

 

14:17:27

За-33

Не підтримано.

Пропозиція профільного комітету: направити  суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

14:17:52

За-236

Рішення прийнято. Законопроект направляється на доопрацювання.

Шановні колеги, ранкове засідання добігає кінця. О 15 годині в нас відбудуться парламентські слухання на тему: "Інститут сім'ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення". Початок роботи завтра о 10 годині. Сьогодні також прохання провести засідання тих комітетів, які ви намітили.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку