ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

9 вересня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:00:55

Зареєструвалися у сесійній залі 360 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, дозвольте надати вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 8 вересня 2011 року. Розглянуто 29 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 8 законів та   5 постанов, 7 законопроектів прийнято за основу, 1 законопроект та 2 проекти постанов відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України 1 закон прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України, 3 закони відхилено.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дамо, даю, даю.

Шановні народні депутати, по закону інформую вас, що ряд народних депутатів перебувають на лікуванні, з огляду на це вони відсутні в сесійній залі: Володимир Полохало, Олександр Ткаченко, Володимир Поляченко, Петро Гасюк, Юрій Мірошниченко. Прошу це врахувати, щоб їхні картки не працювали. У відрядженнях у мене немає, оскільки ми  відрядження…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз, одну хвилинку. У відрядженні перебувають народні депутати Герасим'юк, Головатий, Бондаренко, Плотніков, Матвієнко, Новіков і Плющ. Два останні народні депутати перебувають у відпустках.

Шановні народні депутати… Ну, будь ласка, Самофалов, з якого приводу? Мікрофон, будь ласка.

 

10:03:04

САМОФАЛОВ Г.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, в воскресение наша страна отмечает большой день – День танкиста. У нас есть коллега народный депутат Украины генерал армии Украині Кузьмук Александр Иванович, … танкиста, ему сегодня исполняется 40 лет в службах Вооруженных Сил. Поэтому давайте мы его поздравим от всей души, пожелаем дальнейших успехов в боевой подготовке. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, дві фракції – фракція "БЮТ – "Батьківщина" і фракція "Наша Україна - Народна самооборона" вимагають оголосити перерву для проведення консультацій з питань порядку денного та виголошення заяви. Може, зразу заяву?

Роман Забзалюк, будь ласка,  виголосить заяву.

 

10:03:50

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Так званий суд над Юлією Тимошенко наближається до завершення. І сьогодні вже ні в кого не виникає сумніву щодо повної невинуватості Юлії Тимошенко та абсолютної відсутності будь-яких доказів у кримінальній справі проти неї.

Не дивлячись на брутальні зусилля Генеральної прокуратури і судді Кірєєва, та їх чітко упереджені скоординовані дії на позбавлення захисту Юліє Тимошенко будь-яких прав і можливостей здійснювати захист, ігнорування свідків із захисту, так зване обвинувачення проти Юлії Тимошенко просто абсурдне. У її діях не було жодного складу злочину. А її справа вже давно вийшла за межі правового поля і носить виключно характер політичної розправи.

Переконані доказами цього є свідчення свідків навіть від безпосередньо Генеральної прокуратури. Зокрема, відповідно до бухгалтерської документації НАК "Нафтогаз Україна", внаслідок підписаних угод протягом 2009 року щодо транспортування газу, Україна навпаки отримала прибуток, а зовсім не збитки, як у цьому намагається переконати Генеральна прокуратура.

Результати аудиту авторитетної Всесвітньої аудиторської компанії "Ернст енд Янг" засвідчили, внаслідок підписання газових контрактів Україна не отримала жодних збитків. І навіть вітчизняні експерти, які підконтрольні сьогодні режиму вимушені були визнати, що жодної перевірки бухгалтерських документів не здійснювалося, а свої підписи вони ставили  під тиском у приміщенні Головного контрольно-ревізійного управління. Під директивами не стоїть підпис Юлії Тимошенко, як стверджує Генпрокуратура, а лише факсиміле. Таким чином наслідок і висновок однозначні – відкрита так звана кримінальна справа проти Юлії Тимошенко відверто сфальшована. В діях Юлії Тимошенко не було жодного складу злочину, перевищень повноважень чи будь-яких інших  протизаконних дій. Генпрокуратура і її свідки так і не дали жодного переконливого доказу проти вини Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І одну хвилину на виступ має Микола Мартиненко.

 

10:06:31

МАРТИНЕНКО М.В.

Дякую, Володимир Михайлович. Шановні колеги, політичні репресії проти опозиції стають все більш жорстокими і зухвалими. Влада не зважає ні на що. Фракція "Наша Україна – Народна самооборона" заявляє про застосування тортур проти Юрія Луценка і загрозу для його життя.

Ми хочемо привернути увагу всього цивілізованого світу до того, що твориться в центрі Європи. Колишнього міністра внутрішніх справ продовжують тримати за гратами, незважаючи на цілий букет тяжких хвороб. Луценко нажив їх більше місяця голодуючи на знак протесту проти незаконного ув'язнення. Його стан погіршується з кожним днем і може призвести до фатальних наслідків, але влада не збирається лікувати. Навпаки, вона свідомо йде на фізичне знищення непокірного опозиціонера. Тому питання стоїть, чи доживе він до вироку, а цей вирок буде виправдальним, якщо не у продажному українському суді, то в Європейському суді з прав людини на сто відсотків.

Наша фракція вимагає негайного  звільнення Юрія Луценка з-під варти, надання йому можливості для повноцінного лікування у спеціалізованому закладі. Також привертаємо увагу, що на днях був арешт як в 1937 році, увірвалися в квартиру і на очах доньки забрали Олександра Ярошенка – керівника донецької обласної організації партії "Фронт змін". Отака у нас демократія, такі у нас реформи, і куди ми з вами рухаємося таким чином? Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо далі до роботи. З приводу останнього повідомлення, яке прозвучало у виступі Миколи Мартиненка, я прошу секретаріат підготувати  звернення до правоохоронних органів, щоб отримати інформацію з приводу цієї події, і тоді у мене буде можливість поінформувати вас, народних депутатів, про  причини того, що відбулося.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229  Регламенту Верховної Ради України у п'ятницю з 10 до 11 години проводиться "година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій внесли пропозицію  під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів  України  щодо надходження до Державного бюджету податків і зборів при ввезенні імпортованих енергоносіїв.

Депутатські фракції: Партії регіонів, "БЮТ – "Батьківщина", Блок "Наша Україна – Народна самооборона", Комуністична партія України та депутатська група "Реформи заради майбутнього",  керуючись частиною шостою  статті 229 Регламенту Верховної Ради України  заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України  про запитання, які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду".

Шановні колеги, відповідати  на запитання народних депутатів України  сьогодні  міністр фінансів України Федір Олексійович Ярошенко. Кабінет Міністрів України присутній у повному складі за винятком  тих, хто перебуває у відрядженні або зараз зайняті на протокольних заходах.  Прем`єр-міністр  зараз, на превеликий жаль для Верховної Ради, на протокольних заходах, перший віце-прем'єр-міністр у відрядженні. Так що все тут дотримано.

Шановні народні депутати,  відповідати на запитання народних депутатів сьогодні буде  міністр фінансів України Федір Олексійович Ярошенко. Регламентом, шановні колеги, нагадую, визначений такий порядок "години запитань до Уряду": на запитання до членів  Кабінету Міністрів України від депутатських фракцій та груп та відповіді на них відводиться 30 хвилин, тобто письмові запитання; потім запитання безпосередньо від народних депутатів України, які можуть бути адресовані, як доповідачу, тобто міністру фінансів, так і присутнім членам Кабінету Міністрів – 30 хвилин. Федір Олексійович, будь ласка.

Шановні колеги, нагадую, для формулювання  усного запитання – до  однієї хвилини, відповідь на це запитання до двох хвилин. І я прошу Федора Олексійовича почергово від фракцій по кожному запитанню.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Від фракції Партії регіонів поступили питання.

Перше питання: "Який стан надходжень з акцизного податку звезених товарів в поточному році?" Шановні народні депутати, впровадження в життя бюджетної і податкової реформ створило сприятливі умови для зростання економіки. З початку року надходження по всім бюджетоутворюючим податкам і зборам значно виросли порівняно з аналогічним періодом минулого року, не виключенням є і надходження акцизного податку звезених товарів. За січень-серпень поточного року до державного бюджету акцизного податку звезених товарів надійшло 4 мільярди 680 мільйонів, що більше на 1 мільярд 630 мільйонів або на 53 відсотки відносно надходжень відповідного року. У розрізі основних підакцизних товарів зростання таке: по лікеро-горілчаних виробах в 2,1 рази, виноробної продукції в 2,1 рази, пива в 1,7 рази, нафтопродуктів в 1,7 рази, транспортних засобів в 1,7 рази.

Друге питання: "Який стан виконання планових показників державного бюджету з акцизного податку звезених товарів?" Вельмишановні співвітчизники, як я вже зазначив, з початку року надходження по всім бюджетоутворюючим податкам і зборам значно виросли порівняно з аналогічним періодом 2010 року. У січні-серпні цього року спостерігається стійка тенденція до нарощення темпів перевиконання показників плану надходжень з акцизного податку звезених товарів до державного бюджету. За 8 місяців поточного року перевиконання планових надходжень з акцизного податку звезених товарів до державного бюджету становить 45 відсотків, або понад плану надійшло на один мільярд 440 мільйонів. На стан виконання плану надходжень позитивно вплинуло  якраз багато чинників. Я вже казав, що  лікеро-горілчаним виробам зростання йде в 1,6 рази, виноробних – в 2,3, пива – 1,7, …продуктів – на 32,4, транспортних засобів – в 1,7 рази.

Наступне питання. Чи існують можливі ризики невиконання  зазначеного податку до кінця року?

Шановні народні депутати! Безумовно, ризики ненадходжень будь то по акцизному податку, або будь-якому іншому  бюджетоутворюючому податку існують. Це не можна пов`язати лише як з діяльністю таких компаній як "Лівелла", так  і станом світової економіки. Однак хочу наголосити, що зусилля уряду направлені, в першу чергу, на турботу, піклування, в кінці кінців на захист наших  з вами інтересів і інтересів співвітчизників. В цьому контексті урядом вже зроблені дійові кроки для недопущення в майбутню діяльність на територію України таких компаній як "Лівелла", зокрема це стало можливим завдяки реалізації Податкового кодексу України. Таким чином, ми очікуємо до кінця поточного року надходження акцизного податку з ввезених товарів в обсязі 7,4-7,5 мільярдів гривень, що більше планового показника надходжень зазначеного  податку на 27 відсотків або на 1,6 мільярда гривень.

Наступне питання.  В квітні поточного року було знижено ставки  акцизного податку на нафтопродукти. Яким чином зазначені зміни вплинули на дохідну частину  бюджету?

Шановне панство! В зв`язку зі стрімким зростанням світових цін на нафту, урядом було тимчасово знижено ставки акцизного  збору на бензин та дизельне паливо на 50 євро та на 30 євро на тонну відповідно.  Це дало можливість уникнути різкого підвищення цін для населення та стримувати інфляцію.

У квітні-серпні поточного року за результатами митного оформлення імпортного бензину та дизпалива, на які знизили ставки акцизного  податку до бюджету , дійсно, не надійшло  біля 1,1 мільярда гривень, але в зв'язку з тим, що нами були вжиті заходи і податкові, митні органи попрацювали, і на упередження попрацювали, обсяги додаткових надходжень ПДВ звезених товарів склали 0,4 мільярди і таким чином загальна сума втрати, можливо, за счет такого заходу 700 мільйонів гривень.

Наступне питання: які результати проведення контрольно-перевірочні роботи митними органами, операцій з ввезення підакцизних товарів? Шановні народні депутати, в цьому році за результатами трьох проведених митними органами перевірок суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснювали імпорт підакцизних товарів митними органами до нарахованого біля мільярду гривень. Крім того, в результаті вжитих митними органами заходів, направлених на боротьбу з контрабандою тютюнових виробів протягом 2011 року митними органами порушено три кримінальні справи про контрабанду та  одна тисяча 962 справи поро порушення митних правил. Вилучено, майже, сорок мільйонів цигарок.

Наступні питання від фракцій "Блоку Юлії Тимошенко" – "Батьківщина". Перше питання: постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2010 року апеляційне впровадження в справі щодо ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі Закону України про іноземні інвестиції було закрито, оскільки позивачі – Державна податкова служба та Державна податкова адміністрація України відмовилися від своїх позивних вимог, чи м було дане зелене світло для високодохідної діяльності компанії "Лівелла". Дайте відповідь: на підставі рішень яких державних органів, чи вказівок високопосадовців, податківці відмовилися від своїх позивних вимог, а уряд, по суті, надав можливість компанії ввозити 80 відсотків нафтопродуктів та право – не платити ні мита, ні акцизний збір, ні податок на додану вартість у другому півріччі 2010 року?

Шановні народні депутати, на жаль, діяльність компанії "Лівелла" є неєдиним прикладом в історії незалежної України. Недосконале законодавство призводить до прийняття рішень судів, які ставлять в нерівні умови суб’єкти господарювання. Уряд приклав немало зусиль для покращання законодавства та унеможливлення застосування подібних схем ухилення від оподаткування.

Одним із здобутків чинного уряду є прийняття Податкового кодексу та оновлення Бюджетного кодексів України, які суттєво обмежують можливість використання таких схем.

Історія незалежно України знає багато прикладів, коли, використовуючи прогалини законодавства суб’єкти господарювання, здійснюючи свою діяльність, уникали обов’язку сплати до бюджету  відповідні податки і збори. Приклад, "Лівелла", у цій історії, на жаль, не єдиний. Згадайте, приклад, компанію "Бізон" чи компанію "Буртекс". Всі уряди незалежної України стикалися з такими явищами, уживаючи відповідних заходів, у межах закону закривали схеми уникнення від оподаткування, а на їх місцях з’являлися нові, більш витончені схеми. Здавалося, що цей процес є безкінечним. Завдяки нашій з вами спільній роботі забезпечено прийняття Податкового кодексу України, норми якого дали нам можливість побудувати прозору справедливу систему оподаткування в країні, зруйнувати непрозорі схеми оптимізації податкових зобов’язань.

Ви чудово розумієте, що компанія "Лівелла" здійснює свою діяльність на ринку нафтопродуктів, використовуючи рішення суду. Хочу вас запевнити, що відповідним органом виконавчої влади за участю органів прокуратури з часу прийняття цього… у межах закону вживалися вичерпні заходи щодо його оскарження, роками тривали судові розгляду, справи неодноразово розглядалися різними судовими інстанціями. Але не хочу вдаватися в процесуальні тонкощі перебігу цього судового процесу, лише запевняю вас, що на сьогодні існування таких схем діяльності суб’єктів господарювання не повторюються завдяки прийнятому Податковому кодексу, і це є неможливим.

Наступне питання. Чи встановив уряд збитки, завдані державі, через безподатковий імпорт нафтопродуктів компанії "Лівелла" в 2010 році? Чи погоджуєтеся ви з висновками Антимонопольного комітету, що Державний бюджет втратив від діяльності цієї компанії 5 мільярдів гривень?

Вельмишановні співвітчизники, як я вже говорив, відповідаючи на попереднє питання, ввезення і митне оформлення нафти і нафтопродуктів без сплати податків і зборів здійснює компанія  на підставі рішення суду. Виходячи з положень статті 124 Конституції України, якою передбачено, що рішення судів ухвалюється іменем України є обов’язковим до виконання на всій території, не маючи права давати …….. оцінку рішень суду, не вбачається правомірним робити висновки та оцінки про збитки завданих державі в діяльності такої кампанії.

Наступне питання. Ще на початку поточного року Вищий адміністративний суд України, задовольнивши касаційну скаргу Генпрокуратури, ухвалив рішення про стягнення із нафтотрейдера товариства "Таіс", заснованого однією з офшорних компаній заборгованості  з ПДВ на суму майже 1,5 мільярда гривень. Повідомте чи виконані зазначені рішення суду і чи зараховані ці кошти до Державного бюджету України? Якщо ні, поясніть причини такого тривалого зволікання?

Шановні народні депутати! Так, дійсно, Вищим адміністративним судом України на початку 2011 року прийнято рішення про стягнення з компанії "Таіс" податку на додану вартість в сумі близько 1,5 мільярда гривень. Для відображення в податковому обліку зобов’язань перед бюджетом на зазначену суму необхідним є визначення в судовому порядку визнаних дій цією компанією податкових векселів, не погашеними.

Генеральна прокуратура України зверталась з такими нормами до суду, але в квітні цього року Вищим адміністративний суд відмовив у задоволенні таких вимог з метою стягнення заборгованості з компанії "Таіс" і сплати нею податку на додану вартість в бюджет, органи Податкової служби зараз працюють з судовими органами, яким чином і як зробити заходи для того, щоб стягнути таку заборгованість, про що ви кажете.

Наступне питання. Яка загальна сума нанесених державі збитків у зв’язку з несплатою податків підприємством "Лівеллою"? Яка загальна сума недоотриманих бюджетних надходжень від несплати податків товариства "Тайстра" і всіх пов’язаних з нею підприємств?

Шановні народні депутати, як я вже казав, ввезення, митне оформлення нафти і нафтопродуктів з наданням пільг по сплаті податків компанією "Лівелла" та "Таїс" здійснювалися на підставі рішень судів. Як вже було зазначено, враховуючи вимоги Конституції України, підстав для законного встановлення збитків державі від діяльності цієї компанії немає.

Наступне питання. Чи знав Мінфін та уряд про намір Антимонопольного комітету закрити справу проти "Лівелли" і дозволити шахраям залишитися безкарними? Адже за даними консалтінггрупи "А-95" частка без податкового імпорту нафтопродукту "Лівеллою" вже у  жовтні 2010 року перевищила 50 відсотків загального об’єму палива, що ввозилася в Україну. За інформацією Міненерго, така монопольна діяльність "Лівелли" призвела до зростання частки імпортних нафтопродуктів на ринку України з 36 до 45 відсотків у 2010 році і стала однією з причин того, що з шести великих нафтопереробних підприємств в країні працювали тільки два.

Шановні співвітчизники, прошу вас звернути вашу увагу, що Антимонопольний комітет України є державним органом із  спеціальним статусом та здійснює свою діяльність відповідно до Закону України "Про антимонопольний комітет України".  Міністерство фінансів в свою чергу не має прав втручатися в діяльність антимонопольного комітету.

Наступне питання. Як могло статися, що в процесі ліквідації "Лівелли", перевірка з боку Державної податкової служби не виявила в діях компанії порушень законодавства і це при таких масштабних, і багатомісячних зловживаннях. Чому "Лівелла" була знята з податкового обліку і отримала можливість уникнути відповідальності?

Шановні народні депутати, як вже неодноразово було зазначено, що компанія "Лівелла", здійснюючи свою діяльність, мала можливість на підставі рішення суду не сплачувати до бюджету податки і збори. Рішення суду, згідно з Конституцією України, є обов’язковим до виконання. Виходячи з цього, Державна податкова служба не мала підстав визнати діяльність компанії незаконною, а спроби органів Податкової служби запобігти ліквідації компанії, спричинили порушення конституційних прав, передбачених статтею 41 Конституції України щодо вільного розпорядження власністю.

Наступне питання. Чи Міністерство фінансів опротестувало рішення про ліквідацію підприємства "Лівелла", чи міністерство готується до оскарження цього рішення в судовому порядку? Чому?

Шановне панство, дійсно, заходи, пов'язані із захистом державних інтересів з питань оподаткування вживалися, але наявність важелів впливу в рамках діючого законодавства було недостатнім. Прийняття Податкового та оновленого Бюджетного кодексів дозволило суттєво обмежити можливість використання схем ухилення від сплати податків.

Наступне питання. Відомо що правовою підставою звільнення підприємства "Лівелла" від сплати обов'язкових податкових платежів було рішення уряду від 1992 року про звільнення від сплати податків всіх підприємств, у статутних фондах яких є іноземний капітал, незалежно від суми такого капіталу. Скільки таких підприємств, зареєстрованих між 1992-93-м роках, досі користуються такою схемою? Вельмишановні  співвітчизники, як щойно було зазначено, прийняття Податкового кодексу   унеможливило використання таких схем. Діяльність таких підприємств, як "Лівелла" за запитуваний період часу відповідало вимогам чинного законодавства, що підтверджено існуючими рішеннями судів, які є обов'язковими до виконання до стаття 124 Конституції України. На сьогоднішній день митне оформлення нафтопродуктів на митну територію України без сплати відповідних податків і зборів за рішенням судових органів з посиланням на норми Закону України "Про іноземні інвестиції" підприємством не здійснювалось.

Наступне питання, яка була позиція Міністерства фінансів на судових процесах, на яких розглядалося питання звільнення від сплати податків "Тайстра", "Лівелла" та пов'язаних з ними підприємств, чому Державна податкова адміністрація остаточно програла цю судову справу? На вашу думку, чи ці судові рішення відповідають закону? Чи реакція органів прокуратури була адекватною, чи Міністерство фінансів або органи податкової адміністрації зверталися до органів прокуратури про відкриття кримінальної справи у цій  справі? Яка реакція?

Шановні народні депутати, ще нар наголошую, що відповідно до статті 124 Конституції України рішення суду ухвалювалось іменем України і є обов'язковим до виконання на її території. Наявність такого рішення не дає можливості правоохоронним органам порушувати питання про притягнення до кримінальної відповідальності службових осіб цих компаній. Таким чином Міністерство фінансів як орган центральної влади, який зобов'язаний діяти в рамках Конституції та закону, всебічно сприяло податковим та митним органам в реалізації захисту державних інтересів в даній справі.

Наступне питання. Закриття антимонопольної справи проти "Лівелла" продемонструвало, що можна довго грабувати державний бюджет і при цьому не нести відповідальності. Які конкретні заходи і коли планує вжити Мінфін та уряд для того, щоб попередити створення і шкідливу для держави, для людей діяльність нових "лівелл" і "лівеллочок", тим більше, що схеми безмитного ввезення зараз модифікуються і розширюються на інші групи товарів.

Шановні народні депутати, Антимонопольний комітет України діє в рамках Закону України "Про Антимонопольний комітет України", тому Міністерство фінансів, я вже про це казав, не в праві давати правову оцінку рішення комітету, що стосуються недопущення пільгового оформлення нафтопродуктів іноземними компаніями.

Слід зазначити, що на сьогодні завдяки вам, шановні народні депутати, урядом спільно з парламентом імплементована необхідна законодавча база, постійно удосконалюються механізми з дієвого та ефективного запобігання ухиленню від сплати податків. Урядом за вашої підтримки здійснюється постійна робота з уніфікації норм Податкового і Бюджетного кодексів.

Наступне питання від фракції Комуністичної партії України. Підвищення цін на паливо є однією з основних складових зростання цін у сфері виробництва та послуг. Інфляція за результатами 2011 року може значно перевищити планові показники, які були прийняті практично парламентом спільно з вами. Все це негативно  відіб'ється на  соціально-економічному становищі громадян.

Які реальні кроки щодо стабілізації  цін на ринку палива планує  здійснити уряд найближчим часом? Уряд, ви знаєте, шановні народні депутати, постійно займається якраз утримання у  певних нормах інфляції, яку запропонував уряд у період прийняття Закону про бюджет.   І сьогодні всі ці заходи якраз дають  підстави, що ми ідемо у планових показниках.  Уряд за необхідності вживає дієвих заходів  для забезпечення стабільного, бездефіцитного  ресурсного поповнення ринку  нафтопродуктами, зокрема, перше – це здійснюються товарні інтервенції у періоди цінових піків, що  запобігає стрімкому зростанню  цін на нафтопродукти.

Друге. Знижено ставки акцизного податку на бензин  і дизельне паливо.

Таким чином вчасне реагування уряду на виклики  у світової економіки – це запорука утримання інфляції у межах прогнозу 8,9 відсотки.

Наступне питання: "Чи планує уряд введення  мита на  ввезення імпортного палива з метою  захисту вітчизняного виробника? Якщо так, то де гарантія, що переважна більшість нафтопереробних підприємств, які належать приватним структурам,  виконають інвестиційні зобов'язання? При приватизації нові власники обіцяли модернізувати виробничі потужності, але весь час користувались податковими преференціями, не  вкладаючи кошти  у модернізацію".

Шановне панство,  на даний час на більшість  паливно-енергетичних товарів  встановлено нульові ставки ввізного мита.  Це було зроблено для підтримки  добробуту громадян та забезпечення сприятливих  умов для розвитку економіки.

Проблема  виконання інвестиційних зобов'язань  виробниками існує. Уряд вживає заходів щодо її розв'язання: створена міжвідомча  комісія з міжнародної торгівлі відповідно до  Закону "Про застосування  спеціальних заходів щодо імпорту в Україну", прийнято  рішення проведення спеціального розслідування щодо імпорту бензину   автомобільного, дизельного палива, мазуту, пічного палива, скрапленого газу,  бітуму, дорожнього масла тощо. Якщо за результатами цього розслідування буде встановлено збільшення імпорту у такій кількості та на таких умовах, що спричинятиме серйозну шкоду вітчизняним виробникам подібних товарів, міжвідомча комісія прийме рішення щодо застосування спеціальних заходів щодо імпорту таких товарів. Це можуть бути різноманітні заходи щодо спеціального мита тощо.

Наступне питання. Наявність сучасного державного нафтопереробного заводу було б гарантом енергетичної безпеки України та дозволило б державі вплинути на цінову політику у сфері торгівлі паливом. Уряд неодноразово декларував необхідність та можливість побудови нового нафтопереробного заводу. Чи зберігаються такі плани? І які кроки вже зроблено в цьому напрямку?

Дійсно, плани такі є і ми працюємо в цьому питанні. І йдуть послідовні кроки. Але в даний час уряд працює над збільшенням завантаження існуючих українських нафтопереробних заводів. Зараз в Україні їх шість: Лисичанський, Кременчуцький, Одеський, Дрогобицький, Наддвірнянський., Херсонський та Шебелинський НПЗ. 

Для цього прийнята постанова, якою затверджено заходи щодо газифікації джерел постачання нафти в Україну на період до 2015 року. Це сприятиме розвитку нафтопереробної галузі, формування стабільного ринку нафти і нафтопродуктів.

Питання від фракції "Реформи заради майбутнього". Які заходи вживаються міністерством фінансів України, урядом, з огляду на прогнозовану фінансами і аналітиками, в тому числі і Світового банку нову хвилю глобальної фінансової кризи.

Вельмишановні співвітчизники, питання захисту фінансової системи України в умовах розвитку негативних світових тенденцій є серйозним завданням і викликом сьогодення, яке знаходиться на контролі Президента України, в уряді. І я як міністр фінансів практично щодня працюю для розв'язання всіх цих проблем. На сьогодні уряд разом з Національним банком уже розробив і зараз її впроваджує комплекс заходів, спрямованих на завчасне реагування  на ймовірний розвиток подій, пов’язаних з поглибленням світової кризи. Це стане новацією Державного бюджету 2012 року, який я скоро буду вам презентувати. І там дуже я вам буду, достатньо приділю уваги, для того щоб розповісти, що ми вже робимо, які моделі, які ми вживаємо, так сказати, інструменти, для того щоб не було дифузії світової кризи, то єсть мінімізувати ці всі визови на реальний сектор економіки нашої держави, який потім буде впливати на наших громадян.

Наступне питання: "Чи достатні, на погляд Мінфіну, золотовалютні резерви НБУ, для того щоб уникнути повторення економічної кризи 2008 року, знецінення національної валюти та банківської кризи?"

Шановні народні депутати, уряд разом з Національним банком проводить постійний аналіз і робить постійні корегування своїх дій щодо стабілізації і підтримки належним чином стану платіжного балансу України. Рівень міжнародних резервів станом на 1 вересня цього року складає 38,2 мільярда доларів США проти 32 мільярда доларів США на відповідну дату 2010 року. Цього достатньо для фінансування майбутнього імпорту протягом 4,5 місяців. Для зменшення обсягів імпорту розробляється програма імпортозменшень, сконцентровано всі зусилля на програмах збереження та ефективності, реалізується комплекс заходів для підвищення конкурентоздатності української продукції на світових ринках, для підвищення інвестиційної привабливості країни. Це дозволить підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні і забезпечить необхідний захист економіки нашої країни від зовнішніх шоків.

Наступне питання: "Як стало відомо, уряд з огляду на наближення парламентських виборів на 2012 рік не планує виконувати вимоги МВФ щодо підвищення для населення цін на газ, а тому Україна не отримає від цього чергового фінансового траншу. Чи зможе уряд утримати фінансову стабільність держави без нових фінансових вливань МВФ?

Шановні народні депутати, ми про МВФ з вами надзвичайно багато розмовляли, і я вам багато разів про це розповідав ще в 2010 році. Якщо ми згадаємо початок роботи нового уряду в 2010 році… це стагнація економіки, розбалансованість бюджету, несправедлива економічна обтяжлива ціна на імпортний газ, абсолютна некерованість державним… всім сектором національної економіки і все це… навіть при таких тяжких умовах уряд поставив… Президент і уряд поставили завдання, що ми повинні відновити співпрацю з МВФ, розуміючи, що ні один із… це один із компонентів, який буде збалансовувати стійкий розвиток економіки нашої країни, тому що криза, яка була, перша хвиля, вона ще не закінчилася, а вже почалася друга хвиля. Тому Україна вданий час суворо дотримується  своїх зобов`язань, передбачених Меморандумом про  економічну і фінансову політику, який був схвалений Міжнародним валютним  фондом. І ми наполегливо працюємо над виконанням попередніх домовленостей в рамках програми. Ми практично виконуємо всі умови. Але є у нас, ви знаєте, світові виклики, які, коли ми приймали програму, то  цих світових викликів не було, а в 2010 році, наприкінці вже 2010 року вже виникла нова хвиля, так сказать, викликів, тому у нас ідуть, дійсно, відповідні такі кваліфіковані консультації з Міжнародним валютним фондом, і ми вважаємо, що ми робимо все для того, щоб програма МВФ, яка була  схвалена. Вона діє на 2,5 роки. Зараз ми знаходимося на половині шляху, і нам треба пройти ще другу полову шляху. І уряд, і Міністерство фінансів, і я як міністр – ми робимо абсолютно всі такі зважені кроки для того, щоб ця програма була зразково виконана і   всі зобов'язання і України, і Міжнародного валютного фонду були виконані. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу записатися на запитання до міністра, а також до інших членів уряду, якщо в вас такі запитання виникнуть. Проводиться запис на запитання. Так, будь ласка, прізвища народних депутатів. Деревляний, фракція "БЮТ" – "Батьківщина".

 

10:40:30

ДЕРЕВЛЯНИЙ В.Т.

Шлемку прошу передати. Прошу передати Шлемку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Шлемко, будь ласка.

 

10:40:43

ШЛЕМКО Д.В.

Шановний пане міністре три четвертих долі запитань, які вам надійшли стосувалися компанії "Лівела", яка, як ви самі стверджували, нанесла збитки десь на суму п'ять мільярдів гривень. Парадоксально, але Державна податкова  адміністрація… я тут, у травні 2010 року відмовилася від своїх позовних вимог у суді. Таким чином, вони зрозуміло, що отримали вказівку від керівників  уряду, саме так поступати, адже інакше сама б такого рішення не приймала. Може тому, що керівником компанії, як відомо, за інформативними даними, є сьогодні народний депутат України, який знаходиться у фра…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Шановні народні депутати, я хочу вам і ще раз наголосити, що компанія "Лівела" – це одна із багатьох, ну, там наверно, тисяч компаній, які працювали на нашому ринку і вони працювали в результаті не того, що так державна податкова адміністрація, там не виконувала своїх зобов'язань. А ви щоб знали,що Державна адміністрація з моменту її створення, як раз це був той орган, який робив і вдосконалював законодавство для того, щоб не було таких "лівел" і "лівелочок", от. Але законодавство, яке ухвалюється от і приймається нашим, так сказати, законодавчим органом, воно недосконале. І податковий орган, йому не дано право одноосібно приймати рішення, в нас для цього є правосуддя є суди, які розцінюють, і не дано право податковому органу не виконувати рішення судів. Тому вести мову сьогодні, що там зроблені якісь збитки, неправомірно, даже якщо розмовляти у правовому полі. Ми можемо тільки робити такі легенди, що це, можливо, було б, якщо б законодавством це було б врегульовано. А якщо законом це дозволено…  (Шум у залі) Шановні, потрібно вдосконалювати законодавство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Петро Ющенко, фракція "Наша Україна" – Народна самооборона". Так, Юрій Гнаткевич, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:43:25

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Прошу передати слово Володимиру Філенку.

 

10:43:31

ФІЛЕНКО В.П.

Володимир Філенко, „Блок Юлії Тимошенко”. Шановний пане міністр, мені цілком очевидно, що в ситуацією з "Лівеллою" ви робили вигляд, що судилися, а саме затягували час, що чим більше прокачають, тим більше вкрадуть. Ви не дали команду судам, як дають  їх зараз  в ситуації з Юлією Тимошенко. Тому те, що ви всі подільники в цій ситуації, мені зрозуміло, і в мене до вас питань немає.

Але в мене є питання, користуюсь нагодою, що  є весь уряд, до міністра Могильова. Пане міністре внутрішніх справ, 24-го була 20-та річниця незалежності України. Справжніми героями, іменинниками цього дня були депутати першого скликання, які проголосували цю незалежність. Ви, не даючи опозиції, які боролася за цю державу, відсвяткувати цей день в центрі Києва, перекрили весь  Київ. А по єдиній вулиці Володимирській ви не дали нам права пронести …

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Володимир Пилипович, я коротко ще раз відповім по "Лівеллі". Шановні народні депутати, давайте не лукавити. Я вам хочу надати таку інформацію: якщо б уряд… зараз  Азарова не хотів це зробити, скажіть мені, будь ласка, чому уряди за період з 2005 року і які були у 2008-2009, не зробили з "Лівелою" нічого, а чекали, коли… (Шум у залі) Так, абсолютно нічого не зробили. Я відповідаю за стан, ви задали запитання, я вам фахово відповідаю: це проблеми законодавства, давайте його вдосконалювати, і ми його з вами вдосконалили, і зараз не існує ні лівелл, ні лівеллочок і давайте не лукавити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Володимирович Могильов, міністр внутрішніх справ, ці питання, частина стосувалась безпосередньо міністра внутрішніх справ, прошу відповідь надати.

 

МОГИЛЬОВ А.В.  Дякую, Володимир Михайлович.

Я буду дуже вдячний народним депутатам, якщо мені дозволять виступати з трибуни. Я привезу фільм сюди і покажу ті обличчя мирних людей, обличчя, обличчя демократії покажу і ви подивитесь, хто там що робив.

А якщо за ці противоправні дії комусь прийдеться відповідати, то це так дійсно і буде. Тому що в решті-решт потрібно в державі порядок мати, щоб всі виконували закони, шановні! І ви будете їх виконувати, дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Сулковський передає право на запитання колезі Пеклушенко, будь ласка, фракція Партії регіонів.

 

10:46:13

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Хочу поблагодарить вас за емкое и четкое выступление. По теме вашего выступления. Какие меры принимаются контролирующими органами для тех лиц, кто уклоняется   от налогов при ввозе товаров? Это первый вопрос.

Второй. Меня, конечно, больше всего интересует и наших избирателей ваше мнение, как мы закончим этот  бюджетный год, особенно в сфере образования, в сфере медицины?

Второй вопрос, который нас интересует,  это перспектива формирования бюджета. Скажите, как вы относитесь к тому, чтобы создать рабочую группу правительства и парламента с тем, чтобы правильно сформулировать концепцию будущего бюджета, в котором основное внимание должно быть уделено регионам? Регионы должны иметь механизмы для развития, желание и возможности собирать больше налогов. Прошу ответить на поставленные вопросы.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за надзвичайно цікаві запитання. Я хотів би по першому питанню доповісти вам, що всі фіскальні органи, зокрема Митна служба, Податкова служба абсолютно чітко взаємодіють і вживають заходи не для того, щоб вже наказувати і порушувати кримінальні справи, закривати бізнес тощо, а вони працюють на упередження для того, щоб суб’єкти господарювання, згідно нової податкової політики, яку ми з вами прийняли на парламенті, яка повинна захищати законні права і інтереси громадян. Тому я вам приводив приклад, що стосовно притягнення до відповідальності митними органами вже порушено декілька кримінальних справ, є 1 тисяча 692 акта про порушення митних правил, податковими органами також порушені десятки кримінальних справ, зараз ідуть слідчі дії. І платники податків, які порушують законодавство, притягуються до різноманітних, різних мір по відповідальності за його порушення.

По другому питанню. Як буде виконуватися доходна частина бюджету і як будуть фінансуватися напрямки освіти, культури і охорони здоров'я? Я хочу вам сказати, шановні народні депутати, щоб ви абсолютно чітко розуміли, що сьогодні уряд абсолютно чітко фінансує в автоматичному режимі всі видатки не тільки на охорону здоров'я і на освіту, там і на соціальні, абсолютно всі, це абсолютна правда, для того, щоб Закон про Державний бюджет був виконаний. Крім того, я вам хочу, що по результатам першого півріччя, ми зробили ще зміни, ми додатково внесли зміни до Закону про Державний бюджет, де були збільшені видатки, доходи. І сьогодні я вам доповідаю, що на сьогоднішній день, за 8 місяців ми виконуємо Закон про Державний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  ... відсотка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Кальченко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:49:37

КАЛЬЧЕНКО В.М.

Прошу передати слово Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський мікрофон.

 

10:49:43

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". Пане міністре, 3 мільярди, що завдала збитків "Лівелла", і 2 з половиною мільярди, що за рахунок людожерської пенсійної реформи ви зекономили на підвищенні пенсійного віку. Вот і порівняйте ці цифри.

І друге питання. Хто конкретно у владі Януковича "кришував" цю фірмочку "Лівелла"? Чому податкова відмовилася від позовних вимог? Не просто ж так.

І до пана Могильова питання. Чому міліція не виконала рішення суду, який дозволив саме іти по вулиці Володимирській? Хто дав злочинний наказ в порушення рішення суду перекрити вулицю Володимирську, по якій було дозволено рішенням суду рухатись мирним демонстрантам? Це спровокувало конфлікт, така недолуга політика. Чому ви не виконали рішення суду і хто за це в міліції буде нести відповідальність? Будь ласка.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за запитання. Стосовно першого питання я хочу ще раз вам наголосити, що це умовні втрати. Якщо було б наше законодавство, мало б такі, значить, вимоги до його виконання, тоді б, можливо б, це було втратою. На даний час це абсолютно безпідставно розповідати, що там є якісь втрати.

Стосовно пенсійної реформи, я вам хочу фахово сказати, ніяких втрат немає . Наші громадяни України отримують надзвичайно серйозний крок в цьому питанні, де буде забезпечено стабільне надання і виплату пенсії і її підвищення. І це ми демонструємо і в минулому році, і в цьому році, і в майбутньому. Стосовно "кришування". Ніякого відношення Президент нашої держави, ні уряд, не має сьогодні до цієї компанії, в нас працює правосуддя і рішення приймаються судами. Будь ласка.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, спокійніше, бо не почуєте відповіді. Анатолій Володимирович, там було запитання Шкіля, вибачте, Павловського, пов'язане з тим, що нібито було рішення суду, яке дозволяло похід. Чому не дозволили походу? Будь ласка.

 

МОГИЛЬОВ А.В. Значит, поясняю шановному народному депутату. Я бы советовал выучить географическую карту города Киева. Так вот, в соответствии с решением госадминистрации города Киева проводились плановые утвержденные мероприятия на  Михайловской площади, на Софиевской площади и по Крещатику. Так вот отдельные граждане предлагали двигаться, двигаться  от парка Шевченка по Владимирской улице (она дальше переходит в те площади, которые я назвал), дальше идти на Крещатике и к Администрации Президента. Так вот с той целью, чтобы эти колоны людей не уперлись в массовые мероприятия, которые проводились там, было принято решение о перекрытии улицы Владимирской, потому что двигаться дальше было  нельзя, это могло бы привести к дракам и кровопролитию.

И поэтому решение было принято, эту улицу перегородить, о котором предупредили, заметьте, судебный исполнитель предупредил организаторов митинга о том, что необходимо ограничится митингом в парке имени Шевченка. Отдельные буйные головы стали призывать, стройными колонами двигаться, громя всех и вся, что и начали делать. Поэтому эти противоправные действия милиция и пресекла. Заметьте, при этом, проявив гуманизм и, проявив гуманизм, я еще раз подчеркну, и, не применяя активных действий по пресечению правонарушений в большей мере.

Если вы, уважаемые товарищи, которые тут говорят о европейском выборе страны, видели, как действует полиция в Англии, в Испании, в Германии и так далее. Там действуют более жестко. Мы проявили гуманизм и действовали очень толерантно по отношению к массам движущих людей. Благодарю вас за вопрос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Анатолій Володимирович.  Будь ласка, запитання, Чечетов.

 

10:53:59

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Федор Алексеевич, в этом году, благодаря широкому диалогу правительства с обществом, развернутых консультаций с предпринимательскими, бизнесовыми структурами был разработан и принят Налоговый кодекс. Где был заложен мощный стимул для развития базовых отраслей промышленности, которые являются становым хребтом нашей экономики. И Налоговый кодекс способствовал поступлению в бюджет. Но начались политические спекуляции, необоснованные, что якобы Налоговый кодекс разбалансировал бюджет. Я к вам обращаюсь как к специалисту, скажите, пожалуйста, как работа уряду  до проведення податкової реформи вплинула на виконання плану   надходжень до Державного бюджету України, чтобы развеять все  эти политические спекуляции. Спасибо.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую, Михайле Васильовичу за питання.

Я приведу вам приклад, шановні народні депутати,  в цьому залі дуже багато лунало думок, що, якщо буде прийнятий Податковий кодекс  держава у 2011 році  залишиться без грошей і абсолютно неможливо буде  фінансувати всі потреби,  які  потрібно виконувати державі.  Так я вам  доповідаю, я приведу вам одну тільки цифру, що завдяки заходам, які, дійсно, Президент і уряд  вживали у 2010 році, була  стабілізована   фінансова система, і ми її зараз тримаємо. І завдяки  прийнятому Податковому кодексу України сьогодні за вісім  місяців ми маємо плюс надходжень  до  відповідно минулого року 58 мільярдів при знижених ставках податків, зниження  контролю, автоматичного відшкодування ПДВ, у нас на 16  мільярдів ми більше відшкодовуємо  податку на додану вартість,  26 мільярдів.  Ви вдумайтесь. І все фінансується в автоматі, всі  видатки збільшені. Поетому Податковий кодекс спрацював, і я думаю, що він  принесе і ще більше економічного зростання наших громадян і в цілому економіки нашої держави.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, позафракційний.

 

10:56:18

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко. Шановний Федір Олексійович, у мене кілька питань. Ви  стверджуєте, що в автоматичному режимі  фінансуються видатки на  охорону здоров'я. Сьогодні вранці мені повідомили, що, зокрема у Талалаївському районі Чернігівської області лікарі не отримали заробітної плати ще за серпень місяць. Будь ласка, дайте доручення розібратися, щоб   люди не лише у цьому районі, а скрізь, де є заборгованості по зарплаті, щоб  вони їх отримали.

Вчора, на жаль, парламент  не підтримав постанови  щодо розгляду питання  заборгованості по зарплаті. Загальна заборгованість  по зарплаті, незважаючи на зростання  доходів бюджету, по Україні півтора мільярди гривень. Мільйони людей по країні не отримують  вчасно зарплати. І я думаю, що завдання Міністерства фінансів  вирішувати ці питання, щоб люди вчасно отримували зарплату.

І ще одне щодо Податкового кодексу. Можливо,  доходи бюджету  і зросли, як свідчать цифри, які ви даєте,  але сотні тисяч малих підприємців склали свідоцтва про право ведення підприємницької діяльності. Тобто зростання доходів бюджету вирішується за рахунок людей, зокрема селян …

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за запитання. Я вам відповідаю як міністр фінансів, щоб ви зрозуміли, шановні, що на сьогоднішній день за підсумком за 8 місяців поточного року в бюджетній сфері ні копійки немає ніяких заборгованостей. Якщо виникають деякі питання щодо невиплати, можливо, там якісь органи не вживали, там лікарні, дето не дали документи до казначейства, але бюджетні асигнування всі виставлені, і є вони. І я як міністр фінансів вживаю заходів для того, щоб вони були використані.

Що стосується росту заборгованості по зарплаті, це ріст, який є в бізнесі. І уряд вживає заходів, для того щоб і суб’єкти господарювання, які працюють в реальному секторі економіки, не мали також заборгованості по виплаті зарплат. Але ви знаєте, ринкова економіка, ми не можемо звести в нуль, тому що є підприємства, які розвиваються, є підприємства, які банкротують, йде конкуренція на ринці, виникають, так сказати, збиткові підприємства, вони ліквідуються, вони банкротяться, і працюють потім відповідні структури, які потім реструктуризують і погашують всі зобов’язання, які виникають, це стосується.

Стосовно Податкового кодексу я хочу вам сказати, що в нас ринкова економіка і, дійсно, в нас одні підприємства створюються, другі підприємства ліквідуються. Це закони економіки, які не залежать ні від Ляшка, ні від Ярошенка, це абсолютно закони, які діють, реальні закони, які діють, закони діалектики. Поетому щоб ми тут з вами не казали, це буде завжди, це було при радянській владі, це було при всіх формах, так сказати, господарювання. А Податковий кодекс якраз стимулює розвиток і дає всім, абсолютно всім верствам населення вести ефективно бізнес. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бобильов, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:59:34

БОБИЛЬОВ О.Ф.

Я прошу передати слово колезі Задирко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Задирко, будь ласка.

 

10:59:43

ЗАДИРКО Г.О. Дякую. 

Депутатська група "Реформи заради майбутнього", партія "Народна влада".

Шановний  пане міністре фінансів! Скажіть, будь ласка, як відбудеться на фінансовій стабільності нашої держави запланована урядом реструктуризація НАК "Нафтогаз України".

Насправді мене дуже тримає в напруженні ситуація, бо це призведе, на мій погляд, до підвищення цін з боку Росії. Це призведе до певного протистояння як економічного, так і  інформаційного. І у мене виникає питання. Готова Україна, готовий уряд  до таких викликів і чи не стануть заручниками цієї ситуації наші громадяни України? Дякую. 

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за запитання.

Шановні народні депутати!  Я думаю, ви абсолютно  чітко знаєте  і розумієте… як ми з вами працювали всі 20 років на нафтогазовому секторі. Це дуже велика, тривала історія.

Сьогодні Україна вступила в європейську енергетичну організацію, і це ще один крок для того,  щоб Україна була більш стабільною, зрозумілою і  щоб інвестори  входили в наш реальний сектор і працювали. Тобто заходи, які сьогодні вживаються стосовно компанії "Нафтогазу" якраз вони пов`язані стосовно  налагодження якраз найбільш ефективної роботи в цьому секторі. За 20 років це точно одна із таких організацій як ми про "Лівеллу" з вами розсуждали і у нас в нафтогазовому комплексі… ви знаєте, я багато дуже гарно знаю роботу цього сектору, і не один раз доповідав і в парламенті, і на уряді, і вживали заходи, але на сьогодні треба більш такі радикальні кроки робити задля того, щоб компанія "Нафтогаз" була взірцем або нафтогазовий сектор був взірцем ведення бізнесу в нашій державі. Тому зараз уряд працює якраз над механізмами, ми зробимо   все для того, щоб це так і відбулося, щоб нафтогазовий сектор він був джерелом формування доходної частини бюджету і підняття добробуту нашого населення.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Корд, народний депутат, фракція Партії регіонів.

 

11:02:05

КОРЖ В.П.

Віктор Корж, фракція Партії регіонів.

Федор Алексеевич, в стране мощными темпами идут реформы Президента нашей страны, наводится порядок в административных услугах, уменьшается количество лицензий, облегчается ведение бизнеса. Мой вопрос вот о чем, Министерство внутренних дел до последнего времени оказывало достаточно большое количество различных услуг, в том числе и технических осмотров автомобилей и так далее. В силу тех обстоятельств, о которых я сказал, сегодня эти услуги переформатированы, переданы в другие руки. В связи с этим Министерство внутренних дел утратило достаточно большие суммы денег.

Скажите, предусмотрены ли определенные компенсаторы и предусмотрены ли соответствующие средства в бюджете следующего года? Этот вопрос интересует не только около 300 тысяч милиционеров, этот вопрос интересует всех граждан нашей Украины. Потому что бедная милиция, не обеспеченная милиция – это и незащищенность наших граждан, и, наверно, даже нестабильность в государстве. Спасибо.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Безумовно, так, все це передбачено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Косів, фракція "БЮТ" – "Батьківщина".

 

11:03:17

КОСІВ М.В.

За дорученням фракції прошу передати нашому політичному партнерові – Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Яценюк, мікрофон, будь ласка.

 

11:03:28

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане міністре, чотири питання.

Перше. Ви заявили, що дефіцит Державного бюджету України складає п'ять мільярдів гривень,це саме ті п'ять мільярдів гривень, які украла компанія "Лівелла" з державного бюджету. Як ви збираєтесь повернути ці гроші в бюджет? Які конкретно фамілії за цим стоять?

Друге. Ви заявили, що бюджет перевиконали на 38 мільярдів. У мене питання: чому ви тоді не відправили половину цих грошей на перерахунок пенсій і на їх збільшення, а не скасували поправку, яка була внесена мною до даного закону?

Третє. Ви, як Міністерство фінансів, чому не контролюєте вартість "Євро-2012"? Доводжу до вашого відома, що найдорожчий стадіон, який є дорожчим від українського, побудований в Києві, знаходиться тільки в Нью-Йорку – це Медісон Сквер Гарден, який трошки дорожче від українського.

І останнє, який буде курс долара в цьому році і в наступному?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую. Дякую за запитання.

Стосовно "Лівелли". По-перше, в нас дефіцит державного бюджету не п'ять мільярдів, а 57 мільярдів. І п'ять мільярдів він ніяк не впливає, "Лівелла" не впливає на дефіцит бюджету.

Друге питання, стосовно доходів. В нас доходи, я сказав, не 39, а 58 мільярдів проти минулого року, а маємо три мільярди ми перевиконання у цьому році. І ми робимо все, і політику ведемо якраз підняття пенсій.

Третє, стосовно "Євро-2012". Спершу, тільки я прийшов міністром фінансів, я підписав наказ щодо створення постів, і ми пильно слідкуємо за суб'єктами господарювання, які ведуть будівництво на об'єктах Євро, вартості тощо. Але це надзвичайно у короткі строки робиться, а потому Міністерство фінансів здійснює. Я вам можу це публічно показати.

Четверте. Курс долару буде в нас і в цьому році, і в наступному році стабільним, який запланований, оприлюднений, і він ніякого впливу на доходи громадян не буде мати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Даниленко, фракція комуністів.

 

11:05:36

ДАНИЛЕНКО В.А.

Володимир Даниленко, фракція Компартії України. Федір Олексійович шановний, два коротеньких запитання.

Перше запитання. Виступаючи у лютому у Верховній  Раді, ми піднімали питання щодо необхідності поновлення субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам для вирішення житлової проблеми військовослужбовців і учасників бойовий дій в Афганістані і других конфліктів. Це питання піднімається з 2008 року, але воно не знаходить відображення у бюджеті. Чи буде це питання передбачені в бюджеті?

І друге питання. Чи плануєте ви передбачити у Державному бюджеті України кошти для повного та належного виконання Закону "Про соціальний захист дітей війни"? Чому я піднімаю це питання? Тому що окремі громадські організації Партії регіонів готують позовні заяви, допомагають людям з цього питання. Чи це не перша ластівка, що ми таки отримаємо у бюджеті… це питання буде закладено у повному обсязі? Тому що…

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за запитання. Шановні народні депутати, я хочу наголосити ще раз, ви знаєте, в нас дуже багато прийнято законів, які повинні виконувати ми як виконавці, як Міністерство фінансів.

І я все роблю для того, щоб його виконувати. Але ви знаєте, у нас є головний закон – Конституція, яка чітко регламентує фінансування всіх програм, які фінансуються з Державного бюджету. 95 стаття вона якраз і каже, що видатки, які робляться за рахунок Державного бюджету, виключно визначаються Законом про Державний бюджет. Закон про Державний бюджет розробляється на основі економічних макропоказників, і ми робимо все для того, щоб максимально забезпечити виконання діючого законодавства, реалізуючи прийняття Закон про Державний бюджет. Тому ваші пропозиції, які ви внесли і по військовослужбовцям, по житлу, і по дітям війни, чорнобильцям, ми обов’язково враховувати будемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Каплієнко, депутатська група "Реформи заради майбутнього".

 

11:08:01

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановний Федоре Олексійовичу, депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" має до вас питання. Згідно з інформацією, яка циркулює у ЗМІ, значна частина золотовалютних резервів України, а це близько 21 мільярда доларів, нині зберігається в доволі ризикових цінних паперах американських інвестиційних банків. А сума близько 15 мільйонів доларів розміщена у вигляді депозитів на кореспондентських рахунках іноземних комерційних банків.

У зв’язку з цим постають питання. Перше. Зважаючи на нещодавню світову фінансову кризу, першу, я нагадую, першу, яка вже пройшла, але ми чекаємо другої. Які антикризові рішення прийняті урядом України на шляху до диверсифікації портфелю золотовалютних резервів України.

І друге питання. Яка реальна структура золотовалютних резервів України їх резервів, будь ласка, хоча б у відсотках. Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Ви знаєте, що  у нас Національний банк – це незалежний регулятор. Зараз коментувати діяльність Національного банку було б некоректно мені як міністру фінансів.

Але я хочу наголосити, що я відчуваю, я багато років працюю в уряді і з багатьма керівниками Національного банку працював і хочу сказати, зараз ми надзвичайно конструктивно працюємо з Національним банком і робимо дуже реальні кроки, які раніше ми не могли зробити. Наприклад. Щодо впливу фінансової кризи. Якщо раніше була тільки бійка і сорився уряд з Національним банком, то на сьогодні у нас йде дійові заходи і модель. Я вам презентую модель спеціально, коли буду презентувати Державний бюджет по управлінню державним боргом, який ми спрацювали з Національним банком.

Тепер по золотовалютним резервам. Я абсолютно не підтримую вашу думку і хочу розвіяти ваші думки, які є. У нас золотовалютні резерви дуже диверсифіковані і розташовані належним чином в різних валютах. Раніше у нас було так, як ви кажете, а зараз все зроблено і у нас практично абсолютно немає загрози про яку ви кажете. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Єфремов, фракція Партії регіонів.  

 

11:10:21

ЄФРЕМОВ О.С.

Прошу передать слово Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, будь ласка.

 

11:10:35

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Федор Алексеевич! Вопрос касается следующего года, поскольку разные версии,  опять-таки, вбрасывают в средства массовой информации в Интернет в отношении параметров бюджета. Так все-таки подтвердите, действительно этот бюджет будет экономического роста, который заложит основу позитивной динамики и продвижения нашей  экономики по восходящей? И будут ли закладывать в бюджет, как говорилось, соответствующие компенсаторы и амортизаторы в случае второй волны мирового финансового кризиса? Спасибо.

 

ЯРОШЕНКО Ф.А. Дякую за запитання. Хочу вам підтвердити, що у нас бюджет 2012 року він абсолютно передбачає якраз бюджет, який буде уже не бюджетом стабілізації, а буде бюджетом економічного зростанні і недопущення проникнення другої хвилі світової кризи в реальний сектор нашої економіки. Це основна мета, яка у нас основна парадигма, яку ми прописуємо у формулу, яку прописуємо новацію  в бюджеті 2012 року.

У нас він буде збалансований, дефіцит бюджету буде чітко витриманий  у нас дефіцит бюджету. Ми закладаємо 2,5 відсотка, і ми маємо всі підстави, і ми формуємо сьогодні бюджет на основі бюджетної політики, який ви ухвалили на парламенті. І 15 числа ми подамо вам у Верховну Раду для його розгляду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час для запитань вичерпано. Я дякую міністру Федору Олексійовичу Ярошенко, членам Кабінету Міністрів за участь в "годині запитань до Уряду".

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України в п’ятницю відводиться 30 хвилин для оголошення запитів. Оголошую запити депутатські, що надійшли.

Сергія Гриневецького до Президента України про необхідність створення ефективної системи управління оборонно-промисловим комплексом.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

11:13:18

За-279

Запит підтримано.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

11:13:36

За-280

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів (Задирко, Каплієнко та інші. Всього 6 депутатів) до Президента України щодо виявлення нових фактів у справі повернення громаді села Новосілки Вишгородського району Київської області земель запасу, які без згоди сесії Новосілківської сільської ради було вилучено та передано у приватну власність попереднім керівництвом Вишгородської районної державної адміністрації.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

11:14:21

За-240

Запит підтримано.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення запиту до Президента України.

 

11:14:42

За-231

Запит направляється до Президента України.

Валерія Бондика до Голови Верховної Ради України щодо грубого порушення конституційних гарантій народного депутата України та ненадання відповіді на депутатське звернення.

Андрія Шкіля до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України стосовно земельного конфлікту між громадою села Буковець, Верховинського району Івано-Франківської області та інвесторами щодо оренди та приватизації земель навколо скелі Писаний камінь.

Валерія Бевза до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття невідкладних та дієвих заходів, направлених на збереження Степанівського цукрового заводу Вінницького району Вінницької області.

Валерія Бевза до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття дієвих та невідкладних заходів щодо надання державної підтримки для завершення будівництва хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова та його оснащення медичним обладнанням.

Владислава Забарського до Прем'єр-міністра України щодо правомірності позбавлення індексації пенсій та утримання сум пенсій з непрацюючих пенсіонерів, які виконували повноваження членів виборчих комісій.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо чергового підвищення абонентської плати за стаціонарний телефонний зв'язок.

Володимира Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо незаконного позбавлення керівництвом Південно-Західної залізниці пільг на проїзд в транспорті для пільгових категорій громадян шляхом заміни приміського дизель-поїзду на дільниці Чернігів-Горностаївка на дизель-поїзд підвищеного комфорту.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України про незадовільну роботу міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника щодо забезпечення шкіл підручниками до початку навчального року.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, глави Адміністрації Президента України, Міністра юстиції України щодо недопущення введення ювенальної юстиції в Україні.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України про нагальну потребу активізувати вивезення з території села Рокосово Хустського району Закарпатської області та утилізацію контейнерів з  небезпечною для життя та здоров'я людей хімічною речовиною.

Катерини Самойлик  до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення необхідним медичним обладнанням Херсонського обласного онкологічного диспансеру.

Марини Перестенко  до Прем'єр-міністра України щодо включення реабілітаційного центру "Хадіс" громадської організації "Матерів дітей-інвалідів" до Загальнодержавної програми "Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів та розвитку системи реабілітації інвалідів".

Наталії Королевської  до Прем'єр-міністра України щодо будівництва енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електростанції та врахування вимог мешканців міста Нетішин.

Олега Зарубінського  до Прем'єр-міністра України щодо зменшення кількості дозвільних процедур для громадян, які замінюють старе газове обладнання на енергозберігаюче нове.

Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на порятунок пам'ятки архітектури національного значення - Золочівського замку.

Олександра Фоміна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо неналежної реакції органів влади на факти систематичної затримки виплати заробітної плати працівникам Харківського державного агролісомеліоративного підприємства "Харківоблагроліс".

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо функціонування міждержавного автомобільного пункту пропуску "Серпневе".

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на реконструкцію каналізаційних мереж селищ міського типу Катеринопіль і Єрки Черкаської області.

Сергія Терещука до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на забезпечення питною водою жителів села Поташ Маньківського району Черкаської області.

Групи народних депутатів (Маньківський, Андрос, Комар) до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості перевізникам Чернігівської області за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо вжиття заходів реагування з метою забезпечення реалізації конституційного права на соціальний захист працівників Публічного акціонерного товариства "Укртелеком", внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 жовтня   2010 року "Про погодження умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ "Укртелеком" з метою приведення його положень у відповідність до чинного законодавства України".

Едуарда Прутніка до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України, Чернігівської обласної державної адміністрації стосовно необхідності вирішення питання щодо забезпечення комунального лікувально-профілактичного закладу "Бобровицька центральна районна лікарня" Чернігівської області новим апаратом ендоскопічного обстеження для надання своєчасної медичної допомоги жителям Бобровицького, Носівського та Козелецького районів.

Олега Зарубінського до голови Національного банку України щодо встановлення штрафів для банків, які затримують сплату дивідендів та інших коштів населенню.

Едуарда Прутніка до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, Державної служби автомобільних доріг України, Чернігівської обласної державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду повторного звернення депутата Ніжинської районної ради Чернігівської області Анатолія Слуцького щодо вжиття дієвих заходів для проведення поточного ремонту дороги Ніжин - Дуболугівка протяжністю 18 кілометрів, яка тривалий час не ремонтується та знаходиться в аварійному стані.

Олега Тищенка до голови Вищої ради юстиції про розгляд звернення громадянина Володимира Апушкіна щодо фактів порушення присяги судді, винесення неправосудних рішень суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Світланою Штелик.

Володимира Яворівського до керівника Державного управління справами стосовно надання інформації щодо коштів, які було виділено для ремонту резиденцій Президента України.

Ігора Гриніва до міністра внутрішніх справ України щодо ігнорування представниками силових відомств парадно-вихідної форми під час святкування 20-ї річниці незалежності України.

Євгена Добряка до міністра внутрішніх справ України стосовно відсутності результатів у справі, що знаходиться у провадженні Солом'янського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві, щодо злочину, скоєного проти громадянки України Марини Полив'яної.

Валерія Кальченка до міністра внутрішніх справ України щодо незаконних дій працівників "Грифону" 26 липня 2011 року в приміщенні Печерського районного суду міста Києва та обмеження прав народного депутата України.

Миколи Шершуна до міністра аграрної політики та продовольства України щодо збереження Західного соко-оцтового заводу  Рівненської області.

Олександра Шепелева до міністра екології та природних ресурсів України щодо вирішення питання землевідведення під будівництво нової електричної підстанції у місті Одеса.

Миколи Шершуна до міністра аграрної політики та продовольства України щодо відмови Міністерства аграрної політики та продовольства України у розробленні окремого проекту Загальнодержавної програми ведення сільськогосподарського виробництва на радіоактивно забруднених територіях та їх комплексної реабілітації.

Павла Жебрівського до міністра охорони здоров'я України стосовно вжиття необхідних заходів щодо надання можливості для реабілітації дитини від наслідків крововиливу в мозок.

Групи народних депутатів (Плотнікова, Литвина, Бондика) до Уповноваженого Президента України з прав дитини, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Київської міської державної адміністрації, Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду звернення батьків більш ніж 100 дітей, які протягом тривалого часу займаються у дитячій секції Професійної тенісної академії у Святошинському районі міста Києва, але наразі позбавляються такої можливості.

Зіновія Шкутяка та Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України, голови Державної податкової служби України щодо неналежного реагування на запит народного депутата України посадовими особами органів прокуратури та Державної податкової служби України стосовно організації перевірки фактів грубого порушення конституційного права власності понад 500 мешканців села Новоолександрівка Одеської області, протиправного заволодіння посадовими особами товариства "Іскра-Юг" майновими паями вказаних громадян за сприянням посадових осіб органів внутрішніх справ Ананьївського району, ухилення від сплати податків вказаними особами та інших порушень, вжиття відповідних заходів.

Вікторії Дем'янчук до Генерального прокурора України, голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо порушення норм чинного законодавства та допущення тяганини при видачі та реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку мешканці міста Києва Тетяні Ільченко.

Євгена Царькова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо звернення від громадської організації "Не мовчи!" відносно застосування до винних осіб, які скоїли злочин, відповідних мір реагування.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно систематичного побиття працівниками Охтирського міського та районного відділів  управління внутрішніх справ Сумської області громадян і дітей, неналежного реагування на ці факти Департаменту внутрішньої безпеки Міністерства внутрішніх справ України та прокуратури Сумської області, психологічного тиску працівниками правоохоронних органів на дітей з метою відмови від своїх показань та заяв, направлених на притягнення працівників міліції до відповідальності.

Андрія Павловського до Генерального прокурора України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо негайного вирішення конфліктної ситуації, що склалася між громадою села Софіївська Борщагівка у Київській області, окремими посадовим особами та депутатами сільської ради.

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України щодо порушення прав жителя села Яснозір'я Черкаського району Черкаської області Володимира Доманського з боку посадових осіб приватного акціонерного товариства "Страхової компанії "АХА Страхування".

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів незаконних дій працівників органів прокуратури, утисків і незаконного кримінального переслідування.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України щодо припинення та недопущення політичних репресій представників Політичної партії "Фронт Змін".

Валерія Сушкевича до Генерального прокурора України стосовно необхідності вжиття заходів щодо відшкодування чотирикратному чемпіону світу, п'ятикратному рекордсмену світу, призеру чемпіонатів Європи, інваліду з дитинства першої групи Олександру Ряднову матеріальної і моральної шкоди, спричиненої протиправними діями військовослужбовців Чорноморського Флоту Російської Федерації.

Володимира Даниленка до Генерального прокурора України стосовно побиття 15-річної дитини депутата Охтирської міської ради у зв'язку із заявою, виголошеною нею на засіданні міської ради, відносно функціонування у місті Охтирка Сумської області грального бізнесу та покриття його функціонування працівниками правоохоронних органів.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи проти керівників компанії "Лівела", яка завезла в Україну 1,6 мільйонів тон нафтопродуктів без сплати податків до Державного бюджету України, чим завдала державі збитків майже на три мільярди гривень.

Зої Шишкіної до Генерального прокурора України щодо звернення громадянки України Ніни Буренок стосовно повернення коштів на будівництво сміттєперероблювального комплексу міста Чернігова на території Новобілоуської сільської ради.

Зої Шишкіної до Генерального прокурора України щодо скарги Наталії Філоненко на неналежне розслідування кримінальних справ, порушених стосовно Михайла Циганкова, законності прийнятих судових рішень, їх виконання та з інших питань.

Лілії Григорович до Генерального прокурора України щодо незаконного розподілу 100 гектарів землі у селі Софіївка*** Борщагівка, недоотримання до державного бюджету 120 мільйонів гривень.

Оксани Білозір до Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо виплати заборгованості по заробітній платі працівникам приватно-орендного підприємства "Рідний край" села Тростянець, Ямпільського району, Вінницької області.

Петра Симоненка до Генерального прокурора України про незадовільну відповідь Генеральної прокуратури України на звернення народного депутата України Петра Симоненка та запит народного депутата України Євгена Царькова.

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України щодо проведення службового розслідування та притягнення окремих працівників прокуратури Волочиського району Хмельницької області до відповідальності за фактами, пов'язаними із зловживанням ними службовим становищем, протиправною поведінкою та можливими корупційними діяннями, викладеними у зверненні громадянки Надії Гудими.

Юрія Литвина до Генерального прокурора України щодо незаконних, корупційних дій посадових осіб комунального підприємства "Ритуальна служба" міста Дніпропетровськ.

Сергія Храпова до Генерального прокурора України щодо порушення конституційних прав громадян, а саме, перешкоджання вільному пересуванню по території України делегації представників від Дніпропетровської обласної організації Комуністичної партії України.

Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів неналежного реагування посадовими особами прокуратури Харківської області на звернення народного депутата України стосовно припинення та усунення порушень законності з боку посадових осіб органів прокуратури, вжиття заходів із припинення протиправних дій вказаних осіб, що направлені на перешкоджання законній діяльності товариств "Науково виробниче об'єднання "Сузір'я", "Науково виробниче підприємство "Сузір'я" і    "Орнатус 1" та сприяють  їх рейдерському захопленню, вжиття заходів з притягнення винних до відповідальності та недопущення дезорганізації вказаних товариств.

Лілії Григорович та Володимира Карпука до Генерального прокурора України щодо перевірки законності розподілу коштів державного бюджету між регіонами України на ремонт та підготовку шкіл до нового навчального року.

Валерія Баранова до Генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо доцільності збереження існуючої інфраструктури залізниці у місті Мелітополі Запорізької області.

Миколи Кульчинського до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві про надання завірених копій дозвільних документів, згідно яких приватною фірмою "Будівельна компанія "Інтербуд"- підрядною організацією "Познякижитлобуд", впродовж  2010-2011 років було здійснено капітальний ремонт будівлі прокуратури Печерського району міста Києва.

Василя Чуднова до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо забезпечення безбар'єрного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до місць загального користування.

Петра Симоненка до Одеського міського голови про незадовільну відповідь на звернення народного депутата України щодо забезпечення реалізації прав мешканців міста Одеси на отримання якісних житлово-комунальних послуг.

Таким чином, шановні народні депутати, виголошено 81 депутатський запит, у тому числі, 2 з них за рішенням Верховної  Ради України направлені до Президента України.

Валерій Бондик, будь ласка, що у вас?  (Шум у залі) Будь ласка.

 

11:31:00

БОНДИК В.А.

Шановна президія, шановний Володимир Михайлович! Я висловлюю клопотання від Комітету з питань правосуддя щодо включення до порядку денного законопроекту за номером 9127 –  це "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, оголошується проект Закону   про протидію торгівлі людьми, друге читання, голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Бевз Валерій Ананійович. Будь ласка. Мікрофон увімкніть.

 

11:31:42

БЕВЗ В.А.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги! Справа в тому, що не всі матеріали зібрані по цьому законопроекту. І тому я прошу перенести на слідуючий пленарний тиждень, де він буде розглянутий згідно Регламенту і чинного законодавства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, на превеликий жаль, я вимушений констатувати, що комітет не підготував до розгляду в другому читанні цей законопроект, і тут Регламент жодного відношення не має до цього діла. 5 липня був прийнятий законопроект. Тому я просив би на наступний вівторок подати його на розгляд Верховній Раді України. Ми не виконуємо ті зобов’язання, які є перед Україною.

Шановні колеги, я прошу вас. Тому що таблиці немає, немає висновків юридичного управління. Буде таблиця – будуть висновки юридичного управління. До чого вони їх мають робити? Давайте ми не будемо на Апарат, завдячуючи Апарату цьому, ще Верховна Рада  трохи зберігає обличчя. Відкладаємо на наступний вівторок. Я просив би комітет відповідно з Головним юридичним управлінням відпрацювати цей законопроект до другого читання.

Шановні народні депутати! Оголошую до розгляду проект Закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Нова редакція. Реєстраційний номер 8570. Доповідач – голова Комітету з прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин Олег Олександрович Зарубінський.

 

11:33:28

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні колеги! Вашій увазі пропонується підготовлена комітетом до другого читання таблиця нової редакції Закону України "Правовий статус іноземців та осіб без громадянства", внесений Кабінетом Міністрів України (номер 8570). Хочу наголосити, що це не окремі дрібні зміни до існуючого законодавства, до чинного закону, це, дійсно, нова редакція закону.

Шановні колеги, в цілому до законопроекту  було внесено, запропоновано 41 поправка та пропозиція таких народних депутатів України. 25 поправок колеги Кармазіна, з них 5 враховано, 20 відхилено. Народний депутат України Петьовка вніс 6 поправок, з них 2 враховано повністю, 3 враховано частково і одна врахована редакційно, практично все враховано. І народний депутат Шишкіна 10 поправок запропонувала, з них 5 поправок враховано, 5 відхилено. Таким чином, шановні колеги, з 41 внесеної поправки та пропозиції народних депутатів України 12 враховано, 25 поправок відхилено, 3 враховано частково, одна врахована редакційно.

Зазначу, що під час розгляду поправок на засіданні комітету була присутня автор поправок народний депутат Шишкіна, а також представники Міністерства юстиції України. Я готовий відповідати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просив би, щоб позицію свою виклав міністр юстиції і заодно і комітет, враховуючи ту ситуацію, що Головне юридичне управління підготувало зауваження до проекту закону, який розміщений на семи сторінках. І якщо є така згода, то нам потрібно було прийняти рішення, направити його на повторне перше читання. Уважно подивитись і прийняти той документ, який би потім не був заветований Президентом України.

Я прошу Олександра Лавриновича висловити свою точку зору з приводу Закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний пане голово! Шановні народні депутати! Насправді в цьому законі міститься кілька позицій, які технічно мають термінологічні огріхи тому ми будемо просити, щоб в скорочений термін можна було провести повторне друге читання з тим, щоб виправити ті помилки, які, на превеликий жаль, не стикування в термінології різних законів попали в даний проект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка Олег Олександрович, позиція комітету.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Наш комітет запропонував цю таблицю, виходив  з того, що вносити ці поправки, а точніше нова редакція зараз необхідна, це питання надзвичайно є актуальним. Але з іншого боку, при консультації з міністром юстиції, при консультації, до речі, з Головним юридичним управлінням, ми дійшли оперативно порозуміння і згоди, що не зважаючи на важливість цього законопроекту, очевидно є не оптимально його сьогодні прийняти і буквально через невеличкий термін вже вносити відразу зміни. Хоча я згоден з Олександром Володимировичем, той варіант, який проголосований був в першому читанні, певні огріхи термінологічного формату і термінологічного характеру містить.

Тому, Володимире Михайловичу, можливо дійсно було б, знову ж таки, не для відтягування, а для більш оперативного повного розгляду і повного прийняття в цілому цього законопроекту, дати можливість ще, буквально тиждень, попрацювати. Я думаю, що ми могли б бути готовими на наступний пленарний тиждень, врахувати те, що потім не треба буде вносити у формі нових законодавчих актів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Юрій Кармазін, у нього 50 відсотків право, будь ласка, пропозиція.

 

11:37:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановний пане Голово! Я вніс, дійсно, 20 поправок по цьому законопроекту. І мені незрозуміло для чого ми, я хочу концептуальну пропозицію зробити, ми вводимо терміни, які, скажімо так, ніде в світі і стиль, який не враховується.

Наприклад, розділ другий стосується прав, свобод, обов’язків іноземців та осіб без громадянства. І ми туди все пишемо: право на життя, на повагу до гідності та честі, на свободу та особисту недоторканість, на недоторканість житла. Вони що в них інші? Ні. Для чого ж ми переписуємо Конституцію? Я пишу вам: виключити цей розділ, на засмічуйте, не збільшуйте законодавче поле. Ви цього не робите.

Через це, я пропоную, без жодних претензій до голови комітету, він толерантна і порядна людина, відправити законопроект на повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я так розумію, що ми досягли в цьому питанні компромісу і давайте приймемо рішення про направлення на повторне друге читання і на наступний вівторок, тобто…

Це 20 у нас буде, да?

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Ні, Володимир Михайлович, у вівторок ми закінчимо 20-го і в четвер, в п'ятницю можемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте на наступний пленарний тиждень відтермінуємо розгляд цього питання.

Прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію про направлення на повторне друге читання проекту Закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (нова редакція) (реєстраційний номер 8570). Прошу голосувати.

 

11:39:52

За-265

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, Кабінет Міністрів  звернувся до Верховної Ради України із листом, і відповідно вніс проект Закону (реєстраційний номер 9127) про гарантії держави щодо виконання судових рішень, виключивши із нього попередній законопроект, який не підтримала Верховна Рада. Дискутивне питання, в тому числі щодо трубопровідного транспорту. Нагальність розгляду цього питання мотивована тим, що може постати питання про повноваження української делегації під час сесії ПАРЄ у зв'язку з неприйняттям відповідних рішень, які витікають (випливають) із відповідних зобов'язань України з цього приводу. (Шум у залі)

 Одну хвилинку, шановні колеги, не кричіть! Шановні колеги, я вас прошу, ми зараз обговоримо це питання і вирішимо все шляхом прийняття в демократичний відкритий спосіб рішення. А для цього запросіть депутатів в сесійну залу.

Я попрошу зараз, одну хвилиночку, міністра юстиції Олександра Володимировича Лавриновича, щоб він виклав позицію: чому (з місця, з місця) необхідно розглядати невідкладно питання про включення цього питання до порядку денного і прийняття рішення,  якщо буде воля Верховної Ради, в першому читанні, щоб потім уважно подивитися на позиції, які викликають заперечення.

Будь ласка, Олександр Володимирович. Я прошу вас.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, очевидно, що вам відомо, що 2009 року Європейський суд з прав людини ухвалив пілотне рішення "Іванов проти України", яке зобов'язує державу Україна привести своє законодавство у відповідність до Конвенції про права людини і до чинних законів України, які зобов'язують виконувати рішення, які набувають законної сили в Україні.

Оскільки ми маємо суперечливе законодавство, яке в окремих частинах передбачає мораторій на виконання судових рішень, не передбачає ресурсного забезпечення виконання судових рішень, постала необхідність того, що ми маємо прийняти такий закон, який випливає з рішення Європейського суду з прав людини.

Ми мали 2 роки термін на виконання цього рішення. Термін сплив 15 липня цього року з продовженнями, які просив уряд України. Термін закінчився. І наступні рішення, які мають прийматися до держави України – це введення певних санкцій. І одна з них, про яку сказав Володимир Михайлович – припинення повноважень парламентської делегації України в Раді Європи.

Оскільки тривалий час дискутувалося питання, яким чином це виконувати, ми трошки тут згаяли час. Тому я прошу, щоб сьогодні було прийнято рішення про включення цього питання до порядку денного і про його розгляд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ну, зрозуміло, що це питання не сьогоднішнього дня, тому я прошу, давайте 5 хвилин запишемося по хвилині, щоб висловити свою точку зору. Одну хвилинку. Запишіться, 5 хвилин. Шановні колеги, будь ласка, запишіться. Прошу прізвища народних депутатів. Володимир Каплієнко.

 

11:43:42

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, я хотів би нагадати, що цей законопроект вже був внесений раніше під реєстраційним номером 7562, але того часу не був включений до порядку денного, тому його не голосували. Ну, безумовно, якщо говорити про необхідність прийняття такого законодавчого акту, з огляду на те, що тільки що повідомив нам міністр Лавринович, безумовно, треба, але що за цим стоїть? Чи не позбавимо  ми   самих незахищених пенсіонерів  і тих людей, які мають деякі вади чи постраждали, їх права на життя? Тому що всім нам відомо, що  в Україні нормального соціального захисту  люди не мають.

З огляду на це депутатська фракція , безумовно, буде підтримувати на включення у порядок денний і визначається зараз за підтримку у першому читанні з деякими правками, які стосуються II розділу цього законопроекту. Ми будемо голосувати  проти цього другого розділу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Ключковський, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

     

11:44:42

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую. Юрій Ключковський. Звичайно, та проблема, про яку говорив міністр юстиції,  щодо виконання в Україні рішень національних судів є гострою, і недаремно вже міжнародна громадськість  звертає на це увагу.

Однак, я хочу звернути увагу присутніх  на дуже дивну структуру  законопроекту. В ньому є сім статей, які, дійсно, спрямовані на розв'язані  проблеми і на забезпечення виконання  рішень національний судів, а після того у Прикінцевих положеннях внесення змін до близько 20  різних законів, які різко звужують обсяг існуючих  прав.  З цього приводу Конституційний Суд України, якщо я не помиляюся, приймав вже  шість чи сім рішень. Конституція України забороняє  прямим текстом приймати закони, які звужують змін і обсяг існуючих прав …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Валерій Бондик, фракція Партії регіонів.

 

11:45:55

БОНДИК В.А.

Шановні колеги, я думаю, ми можемо тут солідаризуватися, тому що мова йде про міжнародний авторитет держави, про зобов'язання України дотримуватись  міжнародних конвенцій, а в іншому зворотному випадку можуть бути і економічні санкції. Тому ніякого порушення Регламенту не було, засідання  комітету відбувалось, законопроект розглядався вже в цій залів, всі депутати знають  мотиви прийняття цього законопроекту.

Тому я прошу, шановні колеги, мова йде про  міжнародний авторитет України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Деревляний, будь ласка, від фракції "БЮТ – "Батьківщина".

 

ДЕРЕВЛЯНИЙ В.Т. Прошу передати слово Андрію Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, будь ласка.

 

11:46:42

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні співвітчизники! Сьогодні ми розглядаємо закон фактично 7562, це саме той ганебний закон, який позбавляє соціальних виплат і пільг 16 категорій громадян. Почуйте мене, чорнобильці, учасники бойових дій, інваліди, діти війни і в кінці кінців міліціонери! Позбавляють пільг міліціонерів. До речі, вони мали право 50 відсотків від сплати комунальних послуг, а інваліди мали право на щорічну відпустку одноразову за рахунок держави, чорнобильці, інваліди Чорнобиля. Вони всього цього позбавляються. І це пряме порушення 22 статті Конституції, яка забороняє приймати будь-які законодавчі акти, нормативні документи, які звужують права, в першу чергу, соціальні права наших громадян. Це є антисоціальний, антинародний закон. Його в жодному разі не можна не те, що приймати, розглядати не можна. Хто його прийме, ну, той самі знаєте хто. І хай люди дивляться і все розуміють. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні народні депутати, ще 1 хвилина. Олег Ляшко стверджує, що він представляє всіх інших депутатів, що не записались. Будь ласка, мікрофон.

 

11:48:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Шановні співгромадяни, законопроект, який зараз обговорюється в залі, який намагається протягнути парламентська більшість, він спрямований на обмеження прав мільйонів українських громадян: чорнобильців, дітей війни, жертв нацистських репресій, пенсіонерів, військовослужбовців тощо, адже Перехідними положеннями до цього закону передбачається, що виплати вказаним категоріям громадян будуть здійснюватись не відповідно до закону, а в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Тобто фактично Кабінет Міністрів в ручному режимі залежно від доходів чи видатків бюджету буде визначати, які вам сплачувати допомоги. Тому це є антиконституційний закон, який обмежений на погіршення прав мільйонів українських громадян.

Цей закон не може бути проголосований, а інакше він викличе збурення в суспільстві. Мільйони людей вийдуть на вулиці.

Проблема невиконання рішень європейських судів є, але під приводом цієї проблеми хочуть обмежити права, крім того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Шановні колеги! Всі виступаючі абсолютно мають логіку в постановці питання. Разом з тим, давайте будемо говорити про те, що це зобов`язання України ще дворічної давнини, і ми просто заганяємо ситуацію в глухий кут. Нам треба простіше… (Шум у залі)  Прошу вас, шановні колеги! Прошу вас, прошу! Нам треба у разі, якщо ми приступаємо до розгляду і приймем таке рішення, подивитися максимально, що ми можемо в цьому законі внормувати. Бо ми скільки завгодно будемо говорити, не внормуємо.

Була проблема в попередньому законі трубопровідному транспорту, яка викликала гострі заперечення, – вилучили.  І будемо дивитися й далі. Давайте переведемо в практичну площину діалогу і потім будемо пропонувати, щоб до кожної  статті, до кожного закону нам давали розрахунки, що є і що може бути. Це буде нормальний підхід, я думаю. Тому… (Шум у залі)  

Я прошу вас, шановні колеги!  Шановні колеги, я прошу вас! Я прошу. Прошу уваги!

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного та розгляд законопроекту (реєстраційний номер 9127). Прошу голосувати.

 

11:50:46

За-251

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 190, "БЮТ – "Батьківщина" – 0, "Наша Україна – Народна самооборона" – 13, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 18, Народна Партія – 20, позафракційні… (Шум у залі)

 Шановні колеги, я прошу вас! Я прошу вас! Протокол про виключення із фракції отримано. Разом з тим, група депутатів звернулася до регламентного комітету і до мене особисто спростовуючи. Тому, шановні колеги,    я прошу, хай дасть заключення регламентний комітет – це перше. А друге… (Шум у залі) Я прошу… Друге, розберіться в себе в фракції, я не можу в вас ще розбиратися у фракції.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція: розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

(Шум у залі)

 

11:51:59

За-244

Я виконую пропозицію комітету.

Шановні колеги, прошу вас. Доповідач – міністр юстиції України Олександр Володимирович Лавринович. Співдоповідач – заступник голови Комітету з питань правосуддя Валерій Анатолійович Бондик. Будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України. Я сказав кілька слів про необхідність розгляду сьогодні вже цього законопроекту. Тепер хочу відразу сказати кілька слів, відповідь на основні аргументи, які викликались противниками ухвалення цього проекту.

За 20 років існування української держави в цьому залі прийнята така  маса законів, які не забезпечували не грошовим, ні майновим ресурсом, який призвів до того, що сьогодні, практично, по кожній категорії пільг, які передбачені для громадян України, немає можливості і ніколи не було їх виконувати. Певні пільги взагалі ніколи не реалізовувались в нашій державі. Ми повинні бути чесною владою і сказати, що ми будемо виконувати всі закони, які чинні в Україні в тих межах, які дозволяє державний бюджет і державний ресурс. Нічого іншого все одно не буде, ми говоримо про те, що ми когось обмежуємо, ми навпаки підсилюємо гарантії того, щоб це все виконувалося і щоб ті державні діячі, які ухвалюють рішення, які призводять до збитків громадян, щоб вони в регресному плані самі з своєї кишені потім це відшкодовували. І про це треба сказати, це чітко записано в цьому законі. (Оплески) Те, що стосується змін в інші закони, це робити треба обов'язково. Не може бути конкуренції різних норм з тим, щоб потім не виконувалося знову нічого, і знову існувала ситуація, що на папері пільги передбачені, а в житті їх не існує, тому що не існує коштів таких у Державному бюджеті. І взагалі, у цьому ж залі, коли приймається б, на ці цілі приймається або 5 відсотків, або 10 відсотків від того, що треба виплатити. Навіщо обманювати своїх громадян?

Інша частина стосується того, що починаючи з 2001 року, коли вперше в цій залі був прийнятий Закон про мораторій на виконання судових рішень категорії державних підприємств, з того часу ці категорії збільшилися у кілька разів.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Олександр Володимирович.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. … громадянину, яке підприємство винне, яка у нього  форма власності, якщо йому не виплачують належні йому виплати?

Тому це не може бути перепоною для виконання судового рішення, і це вирішується цим законом. Я прошу, будь ласка, щоб ви продемонстрували свідомий підхід до того, що Україна повинна бути цивілізованою правовою державою, відповідальною перед своїми громадянами і перед європейським співтовариством, перед яким взяла зобов'язання, ратифікувавши конвенцію про права людини. Прошу підтримати цей проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач від комітету – заступник голови Комітету з питань правосуддя Бондик Валерій Анатолійович. Будь ласка.

 

11:55:21

БОНДИК В.А.

Шановна президія, шановні колеги! Дійсно, мова йдеться про приєднання України до Конвенції з прав людини і захисту судовими засобами прав людини ще з 50-го року, і у 97-му році ратифіковано Верховною Радою цей закон.

Шановні колеги, законопроектом пропонується запровадження механізму, за яким виконання судових рішень про стягнення коштів з державних органів, підприємств, установ чи організацій, боржника юридичної особи, примусова  реалізація майна якого забороняється, здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету у разі, якщо неможливо виконання судового рішення, за рахунок боржника.

Метою цього проекту є вирішення питання щодо погашення вже існуючої заборгованості, яка підтверджена національними судами за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава. Погашення такої заборгованості здійснюватиметься у порядку та строки, встановлені Кабінетом  Міністрів, і це зазначено у цьому проекті, з урахуванням  результатів аналізу наявних фінансових ресурсів у державі.

Рішення комітету стосується того, щоб підтримати цей законопроект за основу взяти в цілому. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, переходимо до обговорення питання. Прошу записатися: два – "за", два – "проти".

Будь ласка, Юрій Ключковський. З місця?

 

11:57:00

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Я буду з місця, дякую. Знаєте, я слухав доповідь, і в мене склалося враження, що виступав міністр фінансів, а не міністр юстиції, справедливості, права.

Шановні колеги, яке має відношення до виконання рішення суду обсяг пільг, які мають громадяни України. Яке це має відношення, скажіть, це тим малозабезпеченим, права яких ви хочете обмежити в неконституційний спосіб цим законом. Тому, мені здається, що той, хто хоче турбуватися про цивілізовану правову державу, має в першу чергу дотримуватися Конституції, виконувати рішення Конституційного Суду, а тоді вже дбати про те, як змінити ті закони, які є фактично сьогодні порожніми. Давайте думати спільно про ці механізми, але не в той варварський спосіб, який запропоновано.

Я прошу дати, Адаме Івановичу, я прошу дати можливість хвилину використати моєму колезі В’язівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вибачте, Юрію Богдановичу, продовжуйте, не можна передавати. Передавати можна, якщо не виступаєте. Перше слово стосується того, що прошу передати слово такому-то. Прошу продовжувати, Юрію Богдановичу.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Тоді, з вашого дозволу, я продовжу. Я би хотів зрозуміти, для чого звужувати обсяг права працівників культури, фармацевтів, лікарів, медичних працівників, які працюють у сільській місцевості. Ми хочемо зробити так, щоб там не лишилося нікого з працівників культури, з працівників  фармації, аптеки вже позакривані в сільській місцевості всі, з працівників медичної сфери. Замість того, щоб створити державою умови для цього і це турбота не про тих працівників, а про мешканців сільської…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили? Завершуйте, будь ласка.

 

11:59:14

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Це лише маленький приклад того, як за розмовами про правову державу йде розкрадання держави. Замість того, щоб мільярдери виділили кошти на ці потреби, як це зробили німці і французи, ми займаємося от таким обкраданням народу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція завершити це питання, а далі ми порадимося, як будемо працювати: з перервою чи без перерви. За Регламентом будемо працювати, просто 12 годин, я прошу, щоб ми завершили питання.

Бдь ласка, Сергій Соболєв, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Підготуватись Цибенко.

 

11:59:48

СОБОЛЄВ С.В.

Фракція "БЮТ – "Батьківщина" звертає увагу мільйонів наших співгромадян на те, що зараз відбувається в сесійній залі. Ви вслухайтесь тільки в ті категорії громадян: ветерани, чорнобильці, інваліди, вдови загиблих, учасники бойових дій. Цей список можна далі продовжувати. Виявляється у Януковича на них немає грошей. У Азарова на них грошей немає, на    золоті унітази, вибачте, є гроші, а на ветеранів війни немає грошей.

Друге. Що пропонується? Сьогодні відбулось шахрайство в комітеті: не було рішення комітету ніякого і не збирали комітет, жодного представника опозиції не було  на Комітеті з питань правової політики. Не брешіть! Ми вже збиралися з цього приводу і рішення комітет було ухвалено одноголосне. Все, що стосується скорочення пільг, відкинути, все, що стосується врегулювання питань безпосередньо судових рішень, підтримати. Тому не плутайте будь ласка і громадськість так само, бо всі подумають, що в Комітеті з питань правової політики працюють нелюди.

Третє. Фактично цим законом не просто скасовуються пільги, ви знаєте, що сьогодні заборгованість 100 мільярдів. Куди ви її дінете цю заборгованість? Її не можна скасувати заднім числом, її все рівно треба буде виплачувати. Що робить сьогодні сесійний зал? Тому наша пропозиція  фракції однозначна. І до вас ми звертаємось, пане Мартинюк, якщо ви поставите це питання на голосування, ми не дамо вам голосувати це питання. Це порушення Конституції, це порушення норм будь-яких законів, ви не маєте право це робити без висновків Конституційного Суду. Хочете красиво вийти з цієї ситуації, звертайтесь в Конституційний Суд або дайте нам можливість для цього звернутися, тоді будемо це розглядати.

Ми категорично проти розгляду цього питання і, вважаємо, це не личить парламенту шукати копійки тоді, коли мільярди йдуть повз ……… олігархів і всіх інших. Не може бути такої ситуації в державі. Тому ми просимо вас, зніміть це питання, не доводьте до гріха.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко Петро Степанович, фракція комуністів.

 

12:02:17

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Фракція Компартії України ніколи в цьому залі не голосувала за подібні рішення, не буде підтримувати подібне рішення вона і сьогодні, це по-перше.

По-друге, я хочу сказати про те, що мене дуже дивує, коли міністр юстиції, який разом з Конституційним Судом має стояти на сторожі Конституції, виходить на цю високу державницьку трибуну і пропонує депутатам приймати рішення в порушення Конституції.

Третє, що я хочу сказати. Шановні колеги, коли ми працюємо в законодавчому органі, має бути хоча б якийсь рівень довіри між гілками влади. Що я маю на увазі. В липні місяці приймалися зміни до державного бюджету. І Прем’єр-міністр України, і перший віце-прем'єр запевняли: прийняті рішення по трьом категоріям –  оце межа того компромісу. Тепер бачимо, знову повернулися до цього самого закону і пропонується прийняти рішення.

Наступне, що я хочу сказати. Окрім того, що я є заступником голови фракції Компартії України, я є голова Ради ветеранів України. Рада ветеранів України прийняла рішення про неможливість підтримки цього документу. Скажу більше, 30 березня Рада організації ветеранів України разом з Київською міською  організацією ветеранів пікетувала будівлю Кабінету Міністрів України з вимогами не приймати цей документ.

Отже, ще раз хочу наголосити, цей документ абсолютно антиконституційний, його не можна приймати. Це уже за межею зради наших батьків, наших дідів, наших людей, які знаходяться сьогодні за межею бідності.  Отже, я прошу всіх і звертаюся, в тому числі до ветеранів України: уважно відслідкуйте, які політичні сили, які депутати голосували…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЦИБЕНКО П.С. ... уважно відслідкуйте і не забудьте про це на майбутніх і всіх послідуючих виборах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтесь.

Так, від фракцій-груп, які не записалися, по одній хвилині. Будь ласка, Каплієнко, потім – Чечетов.

 

12:04:47

КАПЛІЄНКО В.В.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього".

Шановні колеги, я хотів би нагадати, що цей законопроект  вносився раніше під номером 7562 і не отримав підтримки в цьому залі.  Хотів би звернутися до всіх нас і до громадян України, цей законопроект  має два розділи. Першим розділом затверджується механізм, за яким виконання судових рішень про стягненні коштів направлено на Державний бюджет України чи за рахунок боржника – юридичної особи.

Депутатська фракція "Реформи заради майбутнього" повністю і на сто відсотків підтримує цю тезу. Ми будемо голосувати за І розділ цього законопроекту в першому читанні.

Що стосується ІІ розділу, яким позбавляється право 16 категорій громадян на пільги, які визначені діючим законодавством, ми категорично проти цього і не будемо голосувати у другому читанні за цей законопроект у разі, якщо розділ ІІ буде збережений в тому ж обсязі.

Тому я хотів би ще звернути вашу увагу на те, що було рішення Конституційного Суду від 7 липня 2007 року, який вже забороняв позбавляти громадян України тих пільг, які на сьогоднішній день вони і мають. А якщо ми переносимо ці пільги, їх керування, за рахунок Кабінету Міністрів, то я впевнений, що буде така теза: грошей нема, пільг нема…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

12:06:13

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги, на обмане и на популизме государство  не построишь. На обмане и на популизме государство можно только разрушать. И только благодаря тому, что 20 лет вот здесь был обман, популизм превалировал, мы не можем вылезти из болота. Стыдно людям в округе в глаза смотреть, когда говорят: "Почему не выполняется закон, здесь же написано". Мы говорим: "Денег нет". Они говорят: "Ну, если ли у кого-нибудь хоть две клепки в голове в парламенте! Зачем вы принимаете законы не обеспеченные деньгами? Зачем вы нас дразните?" Поэтому сегодня мы должны поставить точку в этом популизме и брехне. Да, жесткая правда. Законы никто не отменяет, законы будут действовать, но финансирование будет идти с учетом реальной финансовой ситуации и реальных ресурсных возможностей бюджета. Это самое главное. Обман должен быть прекращен. Мы обманываем не себя, мы обманываем людей. И люди правильно говорят, что на следующих выборах популистам под крышей парламента делать нечего.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, завершуйте.  (Шум у залі)

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Время пришло прагматиков. Популисты, которые разрушают парламент, им не место в парламенте. И народ их выметет из парламента. Люди хотят правду. Этот закон сегодня отвечает реальной ситуации. Это первая буква в правде. И дальше будет торжествовать правда под крышей парламента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, решта фракцій не наполягають на виступі? Ні. Тобто всі, всі, хто мав можливість за Регламентом виступити, вони скористалися своїм правом.

Шановні колеги, повідомляю, що комітет прийняв рішення прийняти за основу і в цілому. (Шум у залі) Я…

 

КАРМАЗІН Ю.А. Такого рішення комітету не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, будь ласка, мікрофон. Кармазін, будь ласка, мікрофон. (Шум у залі)

 

12:08:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний… Юрій Кармазін. Шановний Адам Іванович, ось я хочу, щоб було всім зрозуміло, що відбувається. Шахрайським шляхом з'явився сьогодні лист комітету. Я  відповідально заявляю, Юрій Кармазін, що  ось мій мобільний телефон, жодного запрошення не було. Пане Єфремов, розберіться, що це робиться. Нікого з опозиції ви не запрошуєте на таємні засідання  комітету. Ніде у нас у Регламенті не передбачено, що  є засідання таємні комітету, такого не передбачено. У Регламенті записано за скільки днів – за   п'ять   днів інформується про  порядок денний – це  чітко записано у комітетах. Є Закон про комітети.

Шановний Адаме Івановичу,  на брехні справедливості не побудуєте. Не буде легше  Європейському Суду з прав людини.

Нам сьогодні казав Ярошенко, що вони виконали рішення суду по "Лівеллі". А чому ж 2 мільйони рішень судів  по чорнобильцям, по дітям війни  не виконали? …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! (Шум у залі)  Зараз, давайте домовимось. Справа у тому, що … Почекайте, будь ласка.

Я надав слово  Кармазіну у зв'язку з тим, що він є першим заступником  голови комітету, і він говорить, що не було засідання комітету. Тому він мав всі  підстави. Він назвав прізвище Єфремова. Будь ласка, репліка, одна хвилина.

 

12:10:01

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги, я очень  бы хотел, чтобы вы все успокоились и ответили на один простой вопрос. Когда правительство Тимошенко и Тимошенко лично  своим решением Кабинета Министров  упразднила все льготы, я  еще раз подчеркиваю, решением  Кабинета Министров упразднила все льготы в противовес  решения Конституционного Суда, вы тогда все сидели, молчали. Когда мы  открыто вышли с предложением  и сказали, давайте мы будем честно перед людьми, что те льготы, которые никогда, еще раз  подчеркиваю, никогда не выплачивались в государстве,   мы все-таки  наберемся смелости и примем соответствующее решение, но при этом возьмем на себя ответственность, чтобы в дальнейшем все-таки поставить задачу  и выполнить те  законы, которые есть в нашем государстве,  вы почему-то занялись здесь в зале чистым популизмом. Это лицемерие, по-другому назвать невозможно. Спасибо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ключковський, будь ласка.

 

12:11:05

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Адаме Івановичу, я прошу, щоб  ви застосували зараз прецедент, створений Головою Верховної Ради. Він відмовляється оголосити рішення фракції у зв’язку з тим, що є скарга до регламентного комітету. Сьогодні представники двох комітетів заявили про фальсифікацію рішення комітетів. Я прошу розглядати це як зроблене під стенограму пленарного засідання Верховної Ради звернення до регламентного комітету і відкласти розгляд цього питання до надання висновку регламентним комітетом.

(Шум у залі)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні колеги, приймається. Я прошу регламентний комітет розібратись, вирішити, хоча… (Шум у залі)  Заспокойтесь. Був комітет, був комітет, значить правильно, що був комітет. (Шум у залі) Шановні колеги, заспокойтесь, заспокойтесь, Вадим. Нічого страшного немає. Якщо було засідання комітету, регламентний комітет підтвердить, що було.

Шановні колеги, таким чином, я розумію, що є заперечення щодо рішення комітету про прийняття закону в цілому.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про гарантії держави щодо виконання судових рішень (реєстраційний номер 9127). Прошу голосувати.

 

12:12:43

За-246

Прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 189, "БЮТ – "Батьківщина" не голосували, "Наша Україна – Народна самооборона" – 11, комуністи не голосували, "Реформи" – 17, Народна Партія – 19, позафракційні – 10.

Була пропозиція в зв’язку з тим, що ми не прийняли одразу як закон, про скорочення процедури підготовки до другого читання. Прошу голосувати.

 

12:13:30

За-238

Прийнято рішення.

Шановні колеги, у нас надходить перерва, давайте вирішимо, будемо без перерви чи  підемо на перерву? (Шум у залі. )

Оголошується  перерва до  12 години  43  хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо засідання.

Розглядаємо питання – проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (щодо державної реєстрації народження) (реєстраційний номер 8544).

Якщо не заперечуєте, за скороченою процедурою. Прошу підтримати пропозицію.

 

12:45:44

За-181

Підтримана пропозиція.

Доповідає перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Співдоповідач – Толстенко. Будь ласка, Інна Іванівна.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" і стосується він  врегулювання питань реєстрації народженої дитини, яка народжена поза медичним закладом.

На сьогоднішній день підставою для реєстрації дитини є або довідка, якщо дитина народжена в медичному закладі, або довідка, видана відповідним медичним закладом, або рішення суду про встановлення факту народження дитини. Разом з тим, якщо подивитися на статистику, то вона говорить, що приблизно  900… тисяча дітей щорічно народжуються поза медичними закладами, і в зв`язку з цим у цих батьків виникає проблема щодо  реєстрації своїх дітей.

Проект закону пропонує, що в таких випадках у разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документом, що підтверджує факт народження дитини, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері  та народженої дитини. Або в разі, якщо після народження такий огляд не був проведений,  то відповідально за рішенням створюється… певного медичного закладу створюється медична консультаційна комісія в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, яка і видає відповідну довідку. В інших випадках залишається загальна процедура, виключно за рішенням суду встановлюється факт народження дитини.

Я прошу, шановні народні депутати, підтримати цей проект в першому читанні і якщо не буде до нього заперечень, то і в цілому, навіть якщо це питання стосувалося врегулювання щодо однієї народженої дитини в рік і воно потребувало законодавчого визначення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили, да? Дякую.

Від комітету співдоповідає секретар комітет з питань правової політики Толстенко Володимир Леонідович.

 

12:47:57

ТОЛСТЕНКО В.Л.

Комітет з  питань правової політики розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (реєстраційний номер 8544), поданий Кабінетом Міністрів України.

Зазначений законопроект розроблений Міністерством юстиції України з метою вдосконалення регулювання відносин, пов'язаних з проведення державної реєстрації народження. Як встановив комітет зміст законопроекту зводиться до підтвердження закладом охорони здоров'я факту народження дитини, яка народилася поза межами пологового будинку. На думку комітету, прийняття закону забезпечить своєчасність державної реєстрації народження та отримання батьками допомоги у зв'язку з народженням дитини, а також запобігання випадків шахрайства, викрадення та торгівлі дітьми.

Комітет з правової політики рекомендує Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу. Головне науково-експертне управління Верховної Ради України  також підтримало прийняття законопроекту.  Крім того, хочу додати, що ми розмовляли в комітеті і є підтримка Міністерства юстиції, що, оскільки нема зауважень експертних, то можливо сьогодні прийняти  цей законопроект і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будемо обговорювати? Я думаю, що все зрозуміло. Тому, шановні колеги, якщо ви не заперечуєте, давайте допоможемо народжувати не тільки законами, я дивлюсь на Аржевітіна та інших, от. І підтримаємо пропозицію, я думаю, дійсно, тут нема зауважень ні  науково-експертного управління, ні комітету, що ми можемо його прийняти і в цілому як закон. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Закону про внесення змін до статті змін до статті 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (щодо державної реєстрації народження) (реєстраційний номер 8544). Прошу підтримати.

 

12:50:14

За-292

Чуть не вистачило, 292. Я маю на увазі, до конституційної більшості. Закон прийнято.

Розглядається питання: проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо земель сільськогосподарських науково-дослідних установ і навчальних закладів) (реєстраційний номер 7531). Комітет пропонує за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:50:51

За-215

Підтримана пропозиція.

Доповідає і співдоповідає Терещук Сергій Миколайович, заступник голови Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. 

 

12:51:14

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги! Сергій Терещук, фракція Народної партії.  Комітет з питань аграрної політики і земельних відносин 1 лютого на своєму засіданні розглянув законопроект нашого колеги Калетніка про внесення змін до Земельного кодексу (щодо земель сільськогосподарських науково-дослідних установ і навчальних закладів). Цим законопроектом пропонується доповнити статті  20, 23, 186-1 Земельного кодексу України нормами, які б  встановлювали, що зміна цільового призначення, передача у власність, надання в користування, у тому числі, в оренду, вилучення всіх земель сільськогосподарських установ і навчальних закладів проводиться за погодженням  з центральним органом виконавчої влади з питань  аграрної політики та продовольства.

Є висновки Науково-експертного управління, вони не заперечують, щоб законопроект прийняти за основу потім доопрацювати. Тому комітет і просить прийняти вас зазначений законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є необхідність обговорювати? Є, крім Луцького ніхто не наполягає? Прошу записатись. Два –  "за", два –  "проти",  а можна і не записуватись.

Будь ласка, Карпук,  за ним –  Чечетов.

 

12:52:56

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, прошу передати слово представнику партії "Фронт змін" Роману Ткачу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має новий фронтовик Роман Ткач.

 

12:53:06

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач. Шановні колеги, ми це питання розглядали у нас на комітеті. В принципі ми, дійсно, прийняли позитивне рішення. Але тут зауваження полягає в наступному, коли йдеться про навчальні заклади. Все-таки аграрні навчальні заклади не завжди є державної форми власності, є і комунальної форми власності. І уявіть собі, що в якомусь райцентрі є навчальний аграрний коледж, земля у нього знаходиться в державній власності, але тоді всі погодження мають йти через Міністерству аграрної політики. Тому, підтримуючи загалом ідею, що представники міністерства були включені в ці комісії, коли  проходять зміни цільового призначення, відчуження земель, але все-таки до другого читання цей момент треба врахувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чечетов передає Луцькому. Будь ласка, Максим…

 

12:54:11

ЛУЦЬКИЙ М.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Ми розглядали даний законопроект на засідання Комітету з питань освіти і науки. І Комітет з питань освіти і науки одностайно висловився проти прийняття такого законопроекту, тому що він просто ще більше зарегульовує земельне питання для навчальних закладів. Але після дискусії, після розмов,   вже після засідання комітету ми прийшли до висновку, що дійсно треба врегулювати питання щодо відчуження та надання може і в користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Але в законопроекті чітко зазначено, що… стаття 23, що "передача у власність, надання у користування, в тому числі і в  оренду". Уявіть собі, це кожне ПТУ, кожний технікум, школа, вищий навчальний заклад має їздити в Київ, погоджувати не лише в Міністерстві освіти та науки, там, де це потрібно робити, але ще їхати в Мінагрополітики для того, щоб знову ж таки погоджувати ці питання. А є вищі навчальні заклади і просто навчальні заклади, які взагалі не пов’язані з сільськогосподарською діяльністю.

Тому цей законопроект може бути прийнятий в першому читанні і до другого читання треба обов’язково врахувати, в статті 23 прибрати "передача у власність" нехай воно буде погоджуватись і в Міносвіти, і в Мінагрополітики, але надання у користування, в тому числі і в оренду, в пункті 5 треба прибрати. В іншому разі за цей законопроект взагалі голосувати не можна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кожне відомство себе захищає і це правильно. Гордієнко Сергій, будь ласка.

 

12:55:53

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Шановні колеги, я вийшов на цю трибуну, щоб привернути все-таки увагу, що в нас зависло багато, а саме земель, це ті землі, які за Міністерством оборони, за навчальними закладами. Бачачи, що вже зареєстрований Закон про ринок земель і виштовхується земля сільськогосподарського призначення саме на продаж, ті люди, які працювали, у тому числі і в сільськогосподарських підприємствах, саме колишніх радгоспів, технікумів, вони також хочуть бути зрівняні в правах і отримати земельні ділянки. Але нині Міністерство аграрної політики всіляко саме гальмує цей процес.

Наводжу приклад, саме Березоволуцьке Пирятинського району Полтавської області. Є Постанова Кабінету Міністрів про роздержавлення цих земель. Але Міністерство аграрної політики вже не перший рік робить все можливе і неможливе, щоб люди не отримали земельних паїв і ставить умови: якщо передасте під конкретні структури -   ми вам розпаюємо, якщо ні, – такого розпаювання не буде. Завтра в Березовій Луці буде  луценківське свято, люди зателефонували і сказали, що вони блокують і перекривають шляхи комунікацій, щоб привернути увагу до цього ганебного явища і до дій посадовців аграрної політики. 

Я просив би, щоб було дано відповідне саме доручення щодо прискорення розгляду цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гнаткевич, будь ласка.

 

12:57:35

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Я бачу Микола Томенко в цій темі, прошу передати йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, прошу, Микола Володимирович.

 

12:57:47

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, насправді існує проблема і автор законопроекту Григорій Калетнік правий, що привернув увагу до цієї проблеми. Але вона дуже різна і інакша в кожному конкретному випадку. Тобто, наприклад, є категорія ВУЗів, де "співпрацюючи" з органами місцевого самоврядування, земля була віддана і зараз студентам взагалі не буде, де вийти і пройтися біля університету, як це, наприклад, біля мого рідного Київського університету Шевченка.

Десь є ситуація, коли всупереч позиції органу місцевого самоврядування ВУЗ з органом центральної виконавчої влади поділив ту землю і віддав, де знову-таки потерпають і студенти, і викладачі. Ви знаєте, що в нас в Києві молода колода чи, я не знаю, як її вже називати, це еміграційна команда Черновецького, бо вони всі виїхали, значить, вона пообпилювала землю навколо всіх дошкільних закладів і шкіл, щоби забрати собі, і там уже нема, де вийти зі школи, тому що все позабиралося. Що правда, от мене здивувало, що Прем'єр-міністр сказав, що можна з Тель-Авіва керувати Києвом. Бо він каже, мені Черновецький не вважає, що Тель-Авіва керує українською столицею, ну, це так між іншим.

Значить, я думаю, що тут треба зробити подвійне сито. Тобто треба зробити таким чином: за поданням органу місцевого самоврядування та за погодженням органу центральної виконавчої влади. Тоді ми страхуємо себе, що міська громада погоджує, наприклад, цю землю віддати, ВУЗ звертається з пропозицією. Міська громада погоджує, а міністерство остаточно дає згоду. Тому що, мені здається, що все-таки я дивлюся на міста такі як Київ, обласні міста. Якщо повіддаємо сьогодні парки і невелику частину земель біля ВУЗів і біля шкіл, то взагалі це буде повна катастрофа. Тому краще тут перестрахуватися. І, якщо пройде в першому читанні, до другого читання все-таки "за поданням органу місцевого самоврядування та за погодження центральним органом виконавчої влади".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо земель сільськогосподарських науково-дослідних установ і навчальних закладів) (реєстраційний номер 7531). Прошу голосувати. Пропозиції будуть при другому враховані.

 

13:00:28

За-259

Рішення підтримано. Закон прийнято в першому читанні.

І, шановні колеги, давайте ще один закон розглянемо, якщо нема заперечення. Проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо усиновлення) (реєстраційний номер 3657).  (Шум у залі) Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

"Різне" обов'язково буде.

 

13:01:05

За-192

Підтримано.

Доповідає народний депутат України Павленко. Від комітету Лук'яновій підготуватися. Прошу.

 

13:01:15

ПАВЛЕНКО Е.І.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, запропонований проект закону спрямований на ліквідацію штучно створених перешкод для здійснення усиновлення дітей.

Нагадаю, що у 2008 році до статті 211 Сімейного кодексу України були внесені зміни і встановлена вимога до усиновлювачів, вік яких не повинен перевищувати вік дитини більше ніж на 45 років. До цього ніякої максимальної різниці у віці між усиновлювачами і дитиною в кодексі не було. 

Зокрема ця вікова різниця стає перешкодою при усиновленні братів і сестер, якщо вік усиновлювача перевищує вік однієї з дітини на 45 років. Така ж ситуація виникає при усиновленні  у сім'ю, де один із подружжя має право на усиновлення  за своїм віком, а   другий через зазначений віковий ценз  позбавлений такого права.  Такі вікові перепони позбавляють  дитину права на повноцінне  родинне виховання. Доходило до абсурду, дітей всиновлювали жінки, як одинокі матері, оскільки їхні чоловіки були  старшими за дитину більше, як на 45 років.

В України всиновлення  дитини здійснюється  судом. Суд, приймаючи рішення, враховує  найкращі інтереси дитини. При цьому  у кожному конкретному випадку  враховує всі обставини, що мають істотне значення зокрема, стан здоров'я, матеріальне  становище особи та інші. Особи і у 30, і у 40 років  може не відповідати необхідним  критеріям.

Також слід зазначити, акцентую вашу увагу,  що в  Європейській конвенції з усиновлення дітей переглянутий, яку Україна ратифікувала  15 лютого 2011), відсутнє жодне обмеження щодо максимальної різниці у віці між усиновлювачем та усиновлюваної дитини.

Тому  вважаємо за необхідне внести зміни до Сімейного кодексу України: вилучити  друге речення частини  другої статті 211. Прошу  народних депутатів України підтримати законодавчу ініціативу, проголосувати за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Співдоповідає голова  підкомітету Комітету з питань сім'ї і молодіжної політики, спорту ат туризму Катерина Лук'янова.

 

13:03:31

ЛУК’ЯНОВА К.Є.

Шановні народні депутати,  законопроектом, який внесли народні депутати України, Павленко, Цибенко та Крук, пропонується вилучити норму, яка передбачає, що різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою, ніж 45 років. Ця різниця у віці між усиновлювачем та дитиною була запроваджена у 2008 році. Свого часу, незважаючи на те, що Президент Ющенко повернув закон із своїми пропозиціями для його повторного розгляду  Верховною Радою, Верховна Рада подолала вето Президента  і прийняла закон 387 голосів.

Нинішній законопроект розглядався на засіданні комітету тричі. 18 березня 2009 року було  прийнято рішення рекомендувати народним депутатам  України, авторам законопроекту, доопрацювати  зазначений й законопроект з врахуванням висновків Головного науково-експертного управління та зауважень, які були висловлені  на засіданні комітету. До речі, Головне науково-експертне управлення Апарату Верховної Ради України   не підтримує законодавчу пропозицію, що скасовує встановлений максимальний віковий критерій для осіб, які бажають усиновити дитину, і вважає, що законопроект доцільно направити на доопрацювання.

Комітет з питань правової політики не визначився щодо зазначеного законопроекту. Народні депутати і члени комітету запропонували передбачити в законопроекті норму, згідно до якої зазначені вікові обмеження можуть не застосовуватися в окремих випадках, зокрема, якщо усиновлення дитини здійснюється чоловіком матері, дружиною батька дитини, тобто внутрішньо сімейне усиновлення, родичами дитини та у випадках, коли усиновлюється дитина, яка є братом, сестрою раніше усиновленою дитини. Також пропонується при усиновленні врахувати вік молодшого за віком із подружжя усиновлювачів. Проте, повне скасування вікового обмеження може призвести до погіршення положення дітей при усиновленні, а також знизить ймовірність усиновлення дітей, старших за 5 років.

Автори законопроекту пообіцяли доопрацювати законопроект, тому рішення комітету не направлялося до Верховної Ради України. 1 липня цього року народний депутат України Павленко Едуард Іванович звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням включити законопроект до порядку денного пленарного засідання 5-8 липня, оскільки начебто комітет не може прийняти щодо нього цього рішення, цього законопроекту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛУК’ЯНОВА К.Є. Тому комітет 6 липня розглянув в черговий раз законопроект і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Для довідки, в 2008 році Уповноважена Верховною Радою України звернулась до Конституційного Суду України з поданням щодо відповідності Конституції України положення Сімейного кодексу, згідно з яким різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж 45 років. Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає основному закону положення статтей 211 Сімейного кодексу України, згідно яким максимальна різниця у віці між дітьми-сиротами та усиновлювачами не повинна перевищувати 45 років. Визначена законом вимога щодо різниці у віці між усиновлювачем і дитиною фактично стосується можливості усиновлення дитини певного віку, а тому не порушує принципу рівності громадян перед законом, закріплений статтею 24 Конституції України. Особа, яка досягла 45-річного віку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Так, прошу, будемо обговорювати? Прошу записатися.

Яворівський. За ним –  Гриневецький.

 

13:07:02

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я прошу передати слово заступнику Голови Верховної Ради, представникові "Блоку Юлії Тимошенко" Миколі Томенку.

 

13:07:19

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Насправді, надзвичайно непроста і складна ситуація. Я – один з авторів зміни нашого Сімейного кодексу і мої колеги –  тоді Равіль Сафіулін, який був депутатом, теперішні депутати: Віктор Корж і інші – ми виходили з того, що ми мали реальні практичні напрацювання як іде усиновлення в Україні.

Я вам нагадаю, що ми тоді  подолали вето Президента Віктора Ющенка і заборонили усиновлювати іноземцям, що не перебувають у шлюбі. Бо ми мали реальну практичну інформацію, що дуже специфічні категорії людей усиновлюють наших дітей.

Чому появилася норма "45 років"? Тому що ми виходили від реальної української практики. На жаль, реальна українська практика в деяких районах України (не буду їх ображати) зводилася до наступного. Старші люди брали в дитячих будинках дітей від 12 до 16 років, і вони їх усиновлювали. І ті діти працювали рабами, пастухами в горах чи ще десь у цих… дітей.

Ну як можуть люди в 70 чи 60 років займатися вихованням дитини і, так би мовити, забезпечити їх повноцінною сім`єю?

Тому я вважаю, що комітет абсолютно правильно тут діє. Можуть бути виключення. Виключення, наприклад, коли йдеться про родичів. От родичів… я погоджуюся, що ми мусили би прописати ситуацію, бо коли в родину попадає дитина, там ніби нівелюється ідея експлуатації  людини. А категорично… а ідея, що просто ця різниця нічого не дає, вона хибна, тому що більшість країн світу…  це норма, взята з абсолютної більшості країн світу, вона не придумана. Так само як не бажано  усиновлювати в сім`ю, де 18 років сім`я, бо ще їм треба пожити, зрозуміти що таке життя, щоби усиновлювати  дитину. Так само не можна пенсіонерам брати, тому що уже виховання дитини  абсолютно інакше і запити абсолютно інші. Тому я вважав би за підхід правильний, який запропонувала Катерина Лук`янова від імені комітету, щоб автори, я розумію їхнє прагнення правильне, подали ті виключення, які ми знімаємо при можливості всиновлювати, коли різниця складає більше як 45 років. Але імперативно це не можна відміняти, тому що, я перепрошую, ми узаконимо рабство дітей, які знаходяться в дитячих будинках, яких будуть забирати для того, щоб вони працювали в горах, чи працювали на сільськогосподарському виробництві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадій Задирко.

 

13:09:56

ЗАДИРКО Г.О.

Прошу передати слово народному депутату Каплієнко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко, будь ласка, мікрофон.

 

13:10:02

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, ви знаєте, на засіданні фракції "Реформи заради майбутнього" ми розглядали це питання і, дійсно, розійшлися на  два табори. Перший табір – це група депутатів, які дійсно захищають цю норму, як сьогодні Микола Томенко, що нібито є питання зловживання, коли усиновлювачі використовують дітей від 10 і вище років, як своїх працівників на своїх плантаціях. Безумовно, такі факти, можливо, є, але ми ж живемо не в Папуа Новій Гвінеї, ні в Мексиці, в якійсь там в южних штатах, де ми можемо говорити, що таке попрання прав дітей, ну, носить таке масове явище.

З огляду на наступне питання, я особливо задав питання своїм колегам: скажіть, будь ласка, якщо королева Англії звернеться і хоче усиновити дитину на території України, чи недостатньо в неї прав на це? Я нагадаю, їй набагато більше, ніж 45 років. Ну, мабуть, тут є якісь, знаєте, дві різні площини. Але позбавляючи людину права на усиновлення дитини, якщо він її немає, на мій погляд, це є попрання його прав і звуження його конституційних інтересів. На сьогоднішній день багато батьків такого віку мають значний досвід та соціальний статус, як правило, матеріально забезпечені, підходять до питання народження, чи обрання дитини дуже відповідально. До того ж, чимало батьків народжують в такому віці дітей, успішно їх виховують.

Тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" закликає підтримати цей законопроект, не дивлячись ні на що. А щодо рішення Конституційного Суду, який був  в 2009 році, то хотів би нагадати, що обговорювалося питання лише конституційності усиновлення дитини до 45 років, але не моральної сторони цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Федун, фракція… Ковалевська, будь ласка. Мікрофон Ковалевської Юлії.

 

13:12:09

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановні колеги, фракція Партії регіонів буде підтримувати цей законопроект в першому читанні. А до другого читання, якщо є такі серйозні зауваження, ми його доопрацюємо. Адже встановлення зазначених вікових обмежень 46-річного віку, коли така людина і старша людина позбавлена права бути усиновлювачем новонародженої дитини, на мій погляд, не є доцільним. Адже ми маємо зараз багато прикладів, коли один з подружжя вже є батьком або матір'ю, і різниця між віком іншого з подружжя цієї дитини перевищує 45 років. І таким чином, ми унеможливлюємо це всиновлення.

Всі ми розуміємо, що дитина повинна виховуватися в сім'ї і пріоритет надаємо цьому. Сьогодні до мене особисто зверталися виборці через таку дискримінацію, коли подружжя втрачає право на створення повноправної родини: один з членів подружжя має право на усиновлення за своїм віком, а інший є старший і позбавлений такого права.

Тому я вважаю, що цей законопроект у першому читанні треба приймати, до другого доопрацювати і надати можливість цим людям досвідченим виховувати дитину в сім'ї. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина, будь ласка, Кармазін, від фракції, яка не записалася. Гарантоване право виступу від фракції.

 

13:13:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати,  я дуже поважаю нашого класика Миколу Томенка, але у даному випадку його посилання на те, щоб не було рабства і те, що конституційним визнано це рішення про те, що норма про різницю між усиновлювачем та дитиною не може бути більше, ніж 45 років, ніякого значення немає. Через те, що можна було написати 50 років, 46 років – яку завгодно цифру можна було написати. Це не має значення.

Через це я підтримую законодавчу ініціативу народного депутата Павленка і хочу, щоб всі ми зрозуміли, що головна, очевидно, ситуація, щоб в державі було менше сиріт, а точніше, щоб їх взагалі не було. Це, по-перше.

І, по-друге, після того як проголосували за ганебне рішення про нібито виконання судових рішень, а йшла мова про знищення взагалі пільг і чорнобильцям, і міліціонерам, і слідчим прокуратури, і пожежникам, і всім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Сідайте, Юрій Анатолійович, сідайте Юрій Анатолійович. Я відомий демократ до певної межі, сідайте, будь ласка.   

Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо усиновлення) (реєстраційний номер 3657). Прошу голосувати.

 

13:15:33

За-256

Дякую. Закон прийнято.

Шановні колеги, переходимо до запису на "Різне". Година відводиться на "Різне", прошу записуватись.  Будь ласка, шановні колеги, ще раз нагадую, до 14-ї години 15 хвилин, година.

Найдьонов Андрій фракція комуністів. Підготуватись Павловському. Прошу Андрій. 

 

13:16:35

НАЙДЬОНОВ А.М.

Уважаемые соотечественники! Сегодня представители власти, как в прочем и правая оппозиция, каждый раз на каждом углу   кричат о якобы 20-летии Независимости Украины. Однако реальность каждый раз показывает, что эта независимость остается пустой бумажной декларацией. К сожалению, властьимущие продолжают заботиться не об экономических успехах нашего государства и о достойной жизни народа, а лишь о своем обогащении. Именно с этой целью они готовы пойти на любые преступления, в частности на сдачу национальных интересов Украины. Со стороны Президента и партии власти сегодня более решительно, чем при помаранчевой власти совершаются антиконституционные и антизаконные действия против украинского народа. Без учета мнения большинства граждан Украины Президент и вся нынешняя власть продолжают подчиняться агрессивным планам США, имперским амбициям заокеанских правителей.

Сегодняшние действия украинских властей доказывают лживость предвыборных обещаний Партии регионов, которая не так давно предавала критике тайный сговор Ющенко, Яценюка и Тимошенко о подготовке вступления в НАТО. Мы также помним лицемерные сине-белые воздушные шарики с надписью "НАТО – НЕТ!".

Уважаемые избиратели, нынешняя власть сделала опасный наклон в сторону "оранжевизма", во внешней политике об этом свидетельствует встреча Виктора Януковича с заместителем министра обороны США по вопросам международной безопасности Александром Вершбоу, в котором Янукович неоднократно подчеркнул важность вопроса о содействии и сотрудничестве Украины с НАТО. Циничным является то, что приоритетом для Украины является реализация положения Хартии о стратегическом партнерстве между Украиной и США, которая была подписана в декабре 2008 года. И это при том, что еще в прошлом году Верховная Рада Украины приняла Закон об основах внутренней и внешней политики, который ранее инициировался коммунистами. В этом документе черным по белому записано, что Украина является внеблоковым государством и сохраняет нейтралитет во внешней политике. Однако почему-то представители власти в последнее время все чаще забывают о положениях этого документа.

Компартия Украины требует, чтобы в Украине выполнялся Закон об основах внутренней и внешней политики, который предусматривает что Украина является внеблоковым государством. Какие-либо разговоры о сотрудничестве с НАТО являются противозаконными, и допускать этого нельзя. Коммунисты призывают Президента Украины пресечь факты унизительного пресмыкания перед представителями американских властей.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошу Андрія Павловського, фракція "БЮТ - "Батьківщина", за ним буде виступати – Ірина Горіна. 

 

13:19:32

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, сьогодні ми всі стали свідками, як влада Партії регіонів – Януковича прийняла черговий людожерський закон, який позбавив соціальних пільг, соціальної допомоги, соціальних виплат 16-и категорій громадян. І кого позбавили? Послухайте це. Ветеранів, інвалідів Великої Вітчизняної війни, інвалідів-чорнобильців, всіх учасників ліквідації Чорнобильської трагедії, дітей-війни, всіх військовослужбовців. Почуйте мене, міліціонери, коли будете розганяти мирні демонстрації, і вас позбавили усіх пільг. Позбавили пільг прокурорів, вчителів, лікарів – всього 16-и категорій. І це ж буквально на наступний день після того як прийняли людожерську пенсійну реформу, яка збільшила пенсійний вік на 5 років і примусила всіх, в тому числі  молодих за цю мізерну, ганебну пенсію працювати на 10 років більше.

І зрозуміло, що такі дії кримінальної влади олігархів, які вирішують всі соціальні проблеми за рахунок простих громадян викликають обурення, соціальну напругу в суспільстві. І для того, щоб збити хвилю народного протесту вони завчасно кидають за грати лідерів опозиції, патріотів, таких як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко. І Юля Тимошенко вже 35 днів перебуває в нелюдських умовах за гратами. За що її судять? За те, що вона в форс-мажорних обставинах, в тяжкій кризі 2009 року змогла дати тепло, щоб було тепло в оселях Донецька, Луганська – повернула туди газ, реверс зробила?! Що дала газ в Європу!? За це її судять!? За те, що вона врятувала країну!?

В матеріалах справи відсутні будь-які матеріали, які доказують її винуватість. Навпаки, всі свідки обвинувачення свідчать на користь Юлії Тимошенко. Нема жодних доказів, що була якась шкода. Суд, нарешті, долучив до справи свідчення аудиту відомої компанії "Ернст енд Янг", яка заперечила звинувачення прокурора, що були якісь шкоди. Нема жодної шкоди, нема жодних збитків "Нафтогаза". Тримають за гратами невинну людину, тому що вона залишається найбільш популярним політиком, найбільш популярним лідером опозиції і могла би зараз зорганізувати, скоординувати дії людей на захист своїх соціальних прав. Після того як відбувається знищення, геноцид українського народу – потрібен справжній лідер, який зможе зорганізувати народ, стати на свій захист.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я не бачу народного депутата Ірини Горіної. Ну, немає Ірини Горіної. Я перепрошую, Михайло Васильович.

До слова запрошую Євгена Царькова, фракція комуністів. Наступним буде Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів. З місця мікрофон Євгена Царькова. Лещенку, да?

 

13:23:03

ЦАРЬКОВ Є.І.

Слово передаю Лещенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народному депутату Лещенку Царьков передає, будь ласка.

 

13:23:15

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановні народні депутати, шановні виборці, в Україні, як це робилося протягом останнього двадцятиліття, продовжуються антинародні реформи. Причому їх насильницьке впровадження ніколи не припиняється, незалежно від того, яка група представників буржуазії, чи то помаранчевих, чи то регіоналів, чи ще якихось, приходить до влади. Мета у них одна – за ширмою начебто прогресивних реформ забезпечувати посилення експлуатації трудового народу та подальше збагачення олігархів.

Наші виборці вже звикли до того, що як тільки мова заходить про проведення якоїсь реформи, чекай погіршення життя простих людей, бо так трапляється завжди.  Вночі 8 липня поточного року група представників крупного капіталу в парламенті в особі 148 депутатів, що входять до фракції Партії регіонів, Народної партії Литвина, частини НУ-НС та перебіжчики від помаранчевих фракцій, а нині членів групи "Реформи заради майбутнього" ухвалила згубну для переважної більшості громадян України, Пенсійну реформу. Комуністи голосували "проти", бо ми завжди стоїмо на позиціях захисту інтересів трудящих.

Пізніше з'ясувалося, що народні депутати України, котрі брали участь у цій ганебній справі в азарті вислужитися перед вітчизняним та зарубіжним капіталом, не помітили, як попутно проголосували за те, щоб підвищити з 1 січня 2012 року розміри пенсій мільйонам громадян. Схаменулися та було пізно, бо восьма сесія закінчилася. Лише з цієї причини Закон про щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи не був поданий Головою Верховної Ради на підпис Президенту. А у вівторок 6 вересня ці ж самі депутати від буржуазії виправили свою "помилку", в лапках. Тобто позбавили мільйони людей надії на підвищення пенсій.

Фракція комуністів в Верховній Раді України виступає категорично проти пенсійного геноциду по відношенню до трудового народу. Вимагаємо від Президента не підписувати Закону про Пенсійну реформу, а застосувати до нього право вето. Лише тоді можна повірити в добрі наміри чинної влади. Але, на мій погляд, цього, мабуть, не станеться, бо влада служить інтересам крупного капіталу. Після впровадження ганебної Пенсійної реформи олігархи візьмуться за не менш ганебну земельну, а там житлова, трудова, територіальна, тощо і все -  на шкоду трудящим.

Отож, простим виборцям, котрим виживати стає все важче, вже давно пора зробити висновок, що справа не в поганому керівництві держави, бо воно в нас погане протягом останніх 20 років, а в капіталізмі. То ж слід думати на виборах, кого обираємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Михайла Чечетова, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Володимир Мойсик, "Наша Україна",  якому передає слово Карпук. Будь ласка, Михайло Васильович.

 

13:26:27

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Председатель, уважаемые коллеги, после президентских выборов 2010 года, наведя порядок и стабилизировав ситуацию в стране, власть вернула Украину на  террриторию экономического роста и приступила к выполнению, разработанного под руководством  Виктора Януковича,  плана реформ.

Одним из важнейших индикаторов  верности избранного пути стал 5-процентный  рост ВВП Украины за 7 месяцев текущего года, Поступления в бюджет  дополнительных средств позволило  приступить к повышению социальных стандартов.  В  штатном порядке и без авралов и кампанейщины власть занимается ежедневной  кропотливой   работой, собран хороший урожай, что  на треть больше, чем в прошлом году. Как результат, страна не останется без хлеба, что очень важно в условиях  роста  цен на продовольствие в мире.  

Мощный импульс  получила модернизация инфраструктуры  в рамках подготовки к Евро-2012,  после пятилетнего застоя  вводятся в эксплуатацию новые мосты, развязки, открыто движение на сотнях километров новых, отремонтированных   дорог.

Успешно решая текущие вопросы, власть планирует и стратегическую  перспективу развития Украины. Впервые за 20-летнюю  историю нашей страны Президент  поставил перед своей командой  масштабные задачи по реформированию  государства и общества.

По сути, Виктор Янукович    сформулировал национальную  идею построения процветающей, свободной, демократической, правовой, высокотехнологичной   Украины, как неотъемлемой части большой европейской  семьи, а путь к этому – глубочайшая модернизация страны.

Важным фактором успеха реформ  остается жесткая борьба с коррупцией. В этом контексте   власть стремится создать прецедент  неотвратимости наказания за нарушение закона, невзирая на должностя, пусть даже  самые  высокие, которые занимали или занимают коррупционеры. Когда это правило станет незыблемым, качество жизни в нашей стране  заметно изменится к лучшему.

Стремительно укрепились позиции  Украины в мире. Сегодня  мы ведем международные переговоры    на равных, а не с позиции младшего  брата. Время неравноправных отношений осталось в прошлом, и это должны осознать наши зарубежные партнеры.  Наши стратегические задачи:  ассоциированное членство в Европейском Союзе, создание зоны свободной торговли с ЕС,  выполнение национального плана по введению  безвизового режима со   странами Евросоюза. Достижение этих целей  превратит Украину в неотъемлемую часть  единой демократической Европы.

Выполняя президентский план  модернизации, в 2012 году  мы  должны завершить наиболее  важные  реформы, а это значить, что и на протяжении  девятой сессии  Верховной Раде  предстоит оставаться  на передовой реформирования, обеспечивая законодательную поддержку модернизации. Чтобы  выполнить эти и другие задачи, парламент не может позволить  втянуть себя в политическую конфронтацию. 

Нельзя допустить, чтобы распри политиков раскололи государство. Альтернатива конфронтации – стол переговоров. Я убежден, что целью большинства сидящих в этом зале, является рост благосостояния людей, а средство для ее достижения – работа по реформированию страны. К такой дружной работе фракция регионов призывает всех коллег. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Мойсика, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Іван Попеску.

 

13:29:32

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія «За Україну!». Шановний Миколо Володимировичу, шановні колеги, народні депутати! 6 вересня цього року фракція "Наша Україна – Народна самооборона" виключила із своїх лав 12 народних депутатів, а саме тих, які увійшли до правлячої коаліції і прозвані в народі тушками, і тих, хто разом з владою голосував за ганебні харківські угоди.

Говорячи про тих, які увійшли в коаліцію, так звані тушки, вони не тільки порушили програмні, статутні завдання блоку і партії, до яких входили, але вони плюнули у вічі виборцям України, які обрали їх до складу демократичної більшості у вересні 2006 року. Але Бог з ними, вони зробили крок, ми полегшили їм життя, а, може, дещо і життя правлячої Партії регіонів. Сьогодні із спокійною совістю ви можете брати їх до своїх лав, щоб їх не називали зрадниками виборці і більшість нашої фракції.

Що торкається харківський угод, шановні колеги, то і теперішня влада бачить сьогодні, що вони є антиукраїнськими, вони не обстоювали інтерес нашої держави, а агресивної Московії. І сьогодні коли Президент Янукович хоче судитися по газових контрактах 2009 року, то він каже: "Контракт уклали господарюючі суб’єкти". МЗС Росії відповідає: "Та, ні. Ратифікуючи харківські угоди, Верховна Рада України визнала, що ми погоджуємося на цей контракт і погоджуємося на зниження газу на 100 доларів".

І насамперед, напевне, юридичне і останнє в моєму виступі. Шановні колеги, головуючий на засіданні не оголошує рішення фракції, Голова, про виключення наших депутатів. Посилаються на Регламент, на  Комітет з питань Регламенту. Стаття 60, шановні колеги, передбачає: повідомлення фракції про виключення депутатів робиться головуючим на підставі подання фракції, не обов`язково протоколу.

Ми пішли дальше. Подали протокол. До предмету відання регламентного комітету не відносяться питання ані входу у фракцію, ні виходу, ні виключення. Отже, наш висновок: влада грубим чином і цинічно вмішується в роботу опозиційної фракції.

Повторюю ще раз, тримайте із тих, кого ми виключили, ще одну провладну фракцію, і вони вам знадобляться.

І хотів завершити тим, що і голова фракції Микола Мартиненко, хоча і очолює нині опозиційну фракцію, став на співпрацю із владою, тому що він голосував проти цього рішення і так само сьогодні, виступаючи від двох фракцій, словом не обмовився про те, що є наші депутати, які виключені із фракції. І сьогодні, ви бачите,  за антинародні закони голосують нібито…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

МОЙСИК В.Р.   …нібито представники фракції "Нашої України", а мова йде про голоси тих, які виключені з фракції. Повторюю, влада ганебно втручається в діяльність опозиційної фракції. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Івана Попеску, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати  Микола Романюк. Прошу.

 

13:33:05

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую.  Попеску, фракція Партії регіонів, Чернівецька область.

Шановний  Миколо Володимировичу!  Шановні колеги! Сьогоднішній мій виступ вже традиційно я почну зі слів подяки на цей раз на адресу Міносвіти, Міненергетики (я - куратор нашої області), а також голови обласної державної  адміністрації Михайла Папієва, які  відреагували на мої депутатські звернення та  виступи з трибуни Верховної Ради.

Нагадаю, що під час попередньої сесії я з цієї трибуни просив сприяння та врахування під час реалізації програми "Шкільний  автобус"  врахувати звернення сільських громад щодо виділення хоча би по одному автобусу на район для тих шкіл, які цього більше всього потребують. І зараз я із задоволенням інформую, що на початок нового навчального  року до Чернівецької області надійшли 30 нових автобусів, що дозволило  виділити для кожного з районів, про які я говорив, аж по три автобуси по кожному.  Так, вони  надійшли до шкіл таких населених пунктів: Хряцка, Карапчів, Бояни, Красноільськ тощо. Із переліку, який я оголошував, залишилося виділити автобус ще і школі села Нижні Патрівці Сторожнецького району.

Ще одним прикладом турботи з боку нової регіональної влади про підростаюче покоління є здача в експлуатацію до 1 вересня двох нових шкіл: у селі Молодія на Глибочині і у селі Кам'яна на Сторожинеччині.

Сьогодні, користуючись нагодою, що йде процес підготовки Державного бюджету на 2012 рік, я хотів би звернути увагу на деякі об'єкти навчально-виховної галузі, будівництво яких підтримується місцевими органами влади, але потребує підтримки не тільки з боку регіональної влади, а і з боку центральної, зокрема, Мінфіну. Так підтримки з боку держави потребує, зокрема, будівництво школи у селі Йорданешт Глибоцького району, яке вже почалося на початок вересня цього року.

З метою охоплення дітей дошкільного віку вихованням у дитячих садках необхідно збудувати їх у селі Станівці (3007 мешканців, 312 дошкільнят, у цьому році вже народилося 57 дітей) та у селі Опрішани  (2486 мешканців, 232 дошкільнят, 2011 року вже народилося 50 дітей). Для останнього потрібно сім мільйонів гривень.

Окрім того, у Новоселицькому районі в селі Топорівка (4450 мешканців, 188 дошкільнят) для будівництва садка, готовність якого 80 відсотків потрібно 220 тисяч гривень, а у селі Магала (7200 мешканців, 465 дошкільнят, в цьому році народилося вже 76 дітей) готовність будівлі 45 відсотків. Для закінчення будівництва потрібно ще 2 мільйони гривень тощо.

Виходячи з вище викладеного, просимо Мінфін при підготовці Державного бюджету на 2012 рік піти на зустріч місцевим та регіональним органам виконавчої влади та передбачити кошти на будівництво цих та інших соціальних об'єктів. Мій виступ прошу вважати депутатським запитом. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошуємо Миколу Романюка, фракція Партія регіонів, за ним буде виступати Уляна Мостіпан, фракція "БЮТ-"Батьківщина". Будь ласка.

 

13:36:19

РОМАНЮК М.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Сьогодні увага Президента і всього суспільства прикута до ситуації  у житлово-комунальному господарстві. Всі ми виступаємо за те, щоб житлово-комунальні послуги були доступні для громадян і однакові по всій Україні. Однак, на разі як на державному, так і місцевому рівні діють ще чимало нормативних актів, які ставлять споживачів цих послуг у нерівні умови. Зокрема, дискримінацію щодо себе вже більше року змушені терпіти більше року мешканці міста Чернівців. Це єдиний обласний центр, де вже понад 10 років немає централізованого гарячого водопостачання, і понад 60 відсотків населення користується електроболерами для підігріву води. Водночас ця обставина не врахована постановою НКРЕ, якою з 1 лютого 2011 року запроваджено в дію нові диференційовані тарифи на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, зокрема чернівчани через неналежні від них обставини змушені споживати електроенергію понад визначений пільговий ліміт у 150 кіловат/годин на місяць. Таким чином вони сплачують за більшими тарифами ніж громадяни, які використовують електроплити і електроопалювальні установки, пільговий ліміт для яких становить 250 кіловат/годин. І це тоді, коли державі вигідно, щоб населення зменшило споживання теплоносіїв виробленого за рахунок природного газу і збільшувало споживання альтернативних джерел електроенергії.

Експеримент в Чернівцях, де відмовились від централізованого гарячого водопостачання і значно скоротили споживання газу комунальною теплоенергетикою, зміг би зацікавити уряд, профільне міністерство і стати пілотним для всієї України. Натомість, замість підтримки цієї ситуації, мешканці міста опинились в дискримінаційних умовах і запроваджених згаданих постанов НКРЕ в нерівних умовах опинились також  мешканці будинків, де створені ОСББ і які повинні сплачувати за електроенергію на рівні юридичних осіб, тобто на 26 відсотків більше ніж мешканці, які проживають в будинках приватно-комунальної власності. Не рівні умови в оплаті електроенергії спонукають мешканців відмовлятись від створення ОСББ, а окремі ОСББ вже зараз розглядають можливість припинення своєї діяльності.

Тому прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра України та уряду з вимогою більш ретельно проаналізувати ситуацію з запровадженням диференційованих тарифів на електроенергію та посприяти в прийнятті НКРЕ рішень, якими встановити тариф на електроенергію для населення, яке проживає в будинках, що обслуговують ОСББ,  на рівні населення, яке проживає в будинках приватної і комунальної власності; ……….. тариф на ліміт і споживання електроенергії для населення міст без централізованого гарячого водопостачання, яке використовують бойлєра для нагрівання води, до категорії населення, яке проживає в будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електроплитами та іншими. Надіюсь на підтримку уряду і НКРЕ.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідне звернення до Прем’єр-міністра України оголошене народним депутатом. До слова запрошую Уляну Мостіпан, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За нею буде виступати Віктор Таран (Терен). Прошу.

 

13:39:35

МОСТІПАН У.М.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Свій виступ почну із звернення більш 4 тисяч виборців 86-го виборчого округу, в який входять Рокитнянський, Богуславський, Миронівський район Київської області, в ньому крик душі про допомогу. З 1 вересня поточного року багатьом із нас припинили виплачувати належні за законом чорнобильські виплати, доплати дітям війни та пенсіонерам-військовослужбовцям. З великими потугами ми через суди відстояли ці гроші. Пояснення чиновників, що це згідно змін до Закону України про Державний бюджет від 14 червня та Постанови Кабінету Міністрів від 6 липня цього року № 745, якими передбачені такі обмеження.

А ще така проблема виникла. Не всім нам зменшили пенсії, а тільки тим, у кого рішення суду написано "виплачувати в новому розмірі до внесення змін у законодавстві". А тим у кого написано "виплачувати довічно", розміри не зменшені. Нам незрозуміла така ситуація, чому судді, які розглядали наші справи, а вони в кожного із нас абсолютно однакові, розділили людей на білих і чорних. Для нас кожна копійка дорога, а ми втратили за один день тисячі гривень.

Мітинг, який відбувся в селищі Рокитне 6 вересня, зібрав близько 4 тисяч людей, які надзвичайно радикально налаштовані і за результатами мітингу підготовлена резолюція, яка разом із підписами, а їх 4 тисячі 276 додаються ось ці підписи. Вчора представники громади передали свої вимоги в адміністрацію Президента, в Верховну Раду та Кабінет Міністрів.

Люди вимагають негайно повернути їм втрачені кошти та пояснити, хто дав право їх пограбувати. Наголошую, що цю проблему створили саме депутати більшості. Адже розділом VII було надано право Кабінету Міністрів встановлювати розміри пенсій та соціальних виплат. Ця норма відкрила можливість незаконно втручатися та зменшувати розміри пенсій вказаній категорії пенсіонерів. Будь-якого законного пояснення ситуації немає. Всі ці дії поза межами Конституції, тобто вони незаконні.

Звертаю вашу увагу, що в жоден базовий закон зміни не вносились – ні в чорнобильський, ні в статус дітей-війни, ні про пенсійне забезпечення військових пенсіонерів. А тому ще 8 липня 2011 року 56 народних депутатів від опозиції подали конституційне подання щодо відповідності Конституції України положень пункту 4 розділу VII "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державний бюджет  України за 2011 рік". Однак до цього часу воно не розглянуте. Збурені люди винними вважають суддів, які приймали неправильні рішення. Адже при однакових умовах суддями виносилися і далі продовжують виноситися різні рішення. Як показала практика їх…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОСТІПАН У.М. ... і тепер від його величності судді залежить доля не тільки Юлії Володимирівни Тимошенко, яку безпідставно тримають у СІЗО, і судячи з дій судді Кірєєва, винесено буде такий же вирок, а і тих пенсіонерів, які заслужили ці пенсії.

Тому я вважаю, що на моє звернення, на мій виступ, на ці підписи відреагує не лише Мін'юст і Мінпраці, а і особисто Президент. Адже, в першу чергу це його і особистий авторитет, і авторитет держави. Рішення чекають десятки людей в моєму виборчому окрузі і  по всій Україні. Не мають, не можуть, не повинні громадяни України судитися із своєю державою. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Віктора Тарана (Терена). За ним буде виступати Марина Перестенко.

 

13:43:37

ТАРАН В.В.

Дякую, Микола Володимирович. Віктор Терен, "Блок Юлії Тимошенко". Дорогі мої українці, ми з вами живемо в унікальній країні, де всім все наперед відомо. Ну та й відомо всім і кожному, що Юлію Тимошенко  судять не за високу ціну на газ, бо нинішня влада теж не може дешевше купити газ в Росії. Судять Юлію Тимошенко, і це всім відомо, за те, що вона здатна перемогти Януковича на наступних президентських виборах. І відомо, що великий і могутній чоловік по імені Янукович банально боїться Тимошенко. Це правда. І відомо також, що вирок було написано заранее ще до початку суду, і що писався цей вирок не в приміщенні Печерського районного суду. І відомо сьогодні, що це планується 5-7 років по статті, яке не передбачає ані амністії, ані умовного покарання. І також відомо уже, що цей вирок буде оголошено наступного тижня, коли не буде парламентських засідань, аби не було депутатів, аби не донести слово правди до українського народу. Відомо всім і все.

Ну, наприклад, дуже добре було відомо, що в цьому залі регіони проголосують за зменшення пенсій. Вони це зробили. Було відомо, що вони сьогодні обов'язково проголосують за ліквідацію пільг чорнобильцям, іншим категоріям. Вони це зробили і відомо, чому вони це роблять, бо треба гроші, треба красти, треба збагачуватися.

І тому відомо також і інше, що така влада приречена, що довго вона існувати не буде. Це є аксіоматично. І от, знаєте, ну, я тільки що прочитав таку цікаву річ, що в Україні є дуже теж відомий Феофан Степанович Музика, його називають українським Нострадамусом. Він є фізиком, він є аналітиком, він передбачив хвилю, другу хвилю кризи, інші такі речі, які ми просто дивуємося, настільки все це було точно.  І от я процитую те, що відомо поки що нострадамусам, нашим українським. Він говорить: "Кінець 2011 року буде дуже напружений, ця влада впаде у скорому часі. Наступного року 73 людини втратять владу – їх посадять довічно". Я думаю, що всім в Україні також відомо кого саме на увазі мав цей український Нострадамус, цей український фізик-аналітик, коли говорив про те, що ця влада, вона понесе заслужене покарання. Я дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Марину Перестенко, фракція  комуністів. За нею буде виступати Олена Бондаренко, "БЮТ – "Батьківщина". Будь ласка.

 

13:46:30

ПЕРЕСТЕНКО М.В.

Дякую.  Шановні народні депутати, шановні виборці, ні для кого не секрет, що в Україні збільшилась  кількість сімей, які опинились за межую бідності.  У колі цих родин,  в першу чергу, опинилися родини, які  виховують дитину-інваліда.  Як правило, ці сім'ї неповні.  Матері вимушені залишатися наодинці зі своєю бідою. Особливо це стосується родин, які мешкають  у сільській  місцевості. Низький культурний рівень, нестача  коштів, відсутність установ розвитку  творчого потенціалу привело нашу  країну до того, що діти-інваліди та молоді люди з обмеженими можливостями сприймаються суспільством, як  люди другого сорту.  Для сімей, маючих дитину-інваліда, крім дуже  обмежених фінансових можливостей, великою проблемою є соціальна ізоляція та негативні стосунки із соціальним оточенням. 

У Бахчисарайському районі  Автономної Республіки Крим  за статистичними даними  273 родини мають дітей з особливими  потребами, 190 з них є сільські мешканці. Робота у селі є   практично сезонною. Соціальні виплати матерям дітей-інвалідів  в України менш, ніж  тисяча гривень. На ці кошти нагодувати дитину, придбати їй одяг та  ліки дуже проблематично. До того ж хтось із членів родини змушений постійно знаходитися  з цією дитиною з особливими потребами.

У свою чергу  діти не мають можливості спілкування з однолітками. Необхідність створення  закладу для соціальної реабілітації дітей-інвалідів  кризових сімей є той факт, що у Бахчисарайському районі    Автономної Республіки Крим  у сільській місцевості нічого подібного немає.

Для поширення впливу на родини дітей-інвалідів  громадська організація матерів дітей-інвалідів,  молодих інвалідів  та їх близьких "Маленька країна" у січні 2011 року розпочала роботу по створенню реабілітаційного центру  соціального адаптування дітей  та молодих інвалідів у посьолку Куйбишево Бахчисарайського району. На початку своєї діяльності  центр вже охоплює соціальною допомогою 10 сімей,  маючих  дітей з особливими потребами. Проведення поточного ремонту приміщення, сплата оренди та комунальних послуг, придбання меблів, лікарських  засобів відтворюється особистими силами  та особливі кошти батьків дітей-інвалідів, а також пожертвування фізичних та юридичних осіб, та приватних підприємців. Але у зв’язку з тяжким економічним станом цих сімей повна підтримка центру є непосильною. У свою чергу, існування цього закладу у сільській місцевості, який охоплює своєю діяльністю 15 сіл Бахчисарайського району АР Крим, буде великим кроком у реалізації обов’язків держави щодо реалізації Конвенції ООН про права інвалідів.

30 березня 2011 року Кабміном було схвалено концепцію загальнодержавної програми "Національний план дій до реалізації Конвенції про права інвалідів та розвитку системи реабілітації інвалідів на період до 2020 року". Вважаю, цей центр, громадська організація матерів дітей-інвалідів потрібно включити до цієї програми. І прошу вважати даний виступ депутатським запитом до міністра соціальної політики та праці. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідний запит народного депутата. До слова запрошую Олену Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина". За нею буде виступати Андрій Парубій. Прошу.

 

13:49:48

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Олена Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Батьківщина". Шановні українці, знаєте, в одному з переходів будівлі Верховної Ради з'явилася така табличка "Ходити по дощечці". Звичайно, йдеться про якісь ремонті роботи, але в контексті нинішніх українських подій цей простенький напис є вельми символічним. Справді, дедалі жорстокіше і агресивніше влада Януковича скеровує українців ходити по дощечці. Крок вліво чи вправо – і ти у прірві безправ'я, безголосся, страху, несправедливості.

Нині всім зрозуміло, що трагіфарс у Печерському суді не має жодного стосунку до правосуддя. Юлію Тимошенко тримають за ґратами за цілковитою відсутності складу, події, доказів порушення закону. Суд відмовляє у допиті свідків та долученні документів, які неспростовно доводять, що справа Тимошенко – ганебний фальсифікат. День при дні триває брутальна розправа над лідером опозиції, бо саме Юлія Тимошенко може повести людей на захист їхніх прав. Влада боїться Юлії, навіть ув’язнивши її. Але ганебне судилище над Юлією Тимошенко – це ще й знак, що його постійно подає влада Януковича кожному з громадян і всьому суспільству.  Ця влада вам говорить: "Бійся! Корися! Мовчи! Ходи по дощечці!".

Коли нищать твоє підприємство і відбирають власність, коли позбавляють житла, пенсії, роботи, права на протест, на справедливий суд, на соціальні гарантії конституційні, корися, мовчи, ходи по дощечці. Не розуміти, що відбувається з  країною і нами – безвідповідально. Погоджуватися – не просто не пристойно, це злочинно щодо своєї родини, своєї вітчизни, своєї дитини, своїх батьків.

Сьогодні Юлія Тимошенко показує нам героїчний приклад того, що можна і треба боротися за свої права, за свою родину, за свою вітчизну. Вміймо наслідувати  героїчні приклади! Сьогодні кожен і кожна з нас мають стати героями в обороні своєї землі. Захистімо Юлію Тимошенко –  захистимо Україну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Андрія Парубія, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Володимир В'язівський. Прошу.

 

13:52:39

ПАРУБІЙ А.В.

Парубій Андрій, "Наша Україна".

Українці! Сьогодні наша держава опинилася перед дуже важливими і серйозними викликами. Це виклики як зовнішні, так і внутрішні. Саме цієї осені ми маємо підписати угоду про  зону вільної торгівлі і політичну асоціацію з Європейським Союзом. І ми бачимо, що наш північний сусід – Російська Федерація – робить всі зусилля для того, щоб не допустити української інтеграції в Європу. Запущені в хід самі різні механізми для того, щоб не пустити Україну в Європу. Це є важливий виклик, який потребує відповіді українських, державницьких, національних і патріотичних сил.

З іншої сторони, є великі виклики внутрішні. Ми бачимо як  режим Януковича робить все можливе, що в державі знищити будь-які опозиційні сили для того, щоб через внутрішні репресії призупинити рух України в Європу, бо нікому в Європі не потрібен диктаторський режим. Це почалося після того, як в парламенті  була створена антиконституційна більшість, як почали перекуповувати і залякувати депутатів від опозиції і перетягувати їх в більшість, і закінчується арештом одних з лідерів опозиції. Тому чесні опозиційні депутати фракції "Наша Україна – Народна самооборона" в перший же день роботи сесії зібралися на фракцію і виключили всіх тих депутатів, які співпрацюють з владою, які давно перейшли на бік влади з різних причин, кого купили, кого залякали, хто з власних, можливо, переконань, які зрадили передвиборчу програму блоку і почали відверто співпрацювати з владою, вони всі були виключені із фракції легітимно, при необхідному кворумі, при особистому голосуванні кожного депутата. Ми були переконані, що таким чином ми розпочнемо організовувати ефективну роботу нашої фракції. Але з другого ж дня ми побачили, що механізм знищення опозиційних партій в парламенті продовжується. Керівництво Верховної Ради  відмовляється зачитувати наше рішення з трибуни Верховної Ради. А без зачитання того рішення, згідно Регламенту, депутати не є виключеними. Хоч в регламенті чітко зазначено, що повідомлення про виключення зі складу депутатської фракції робить головуючий на пленарному засіданні за поданням голови депутатської фракції. На жаль, до сьогодні це не зроблено, розігрується сценарій з поданням в регламентний комітет для того, щоб цього не відбулося. Влада робить все можливе, щоб зупинити створення ефективної національної фракції в парламенті, для того, щоб зупинити ефективну українську дію, яка могла б ефективно діяти в парламенті. Дуже прикро, що і деякі члени фракції роблять все можливе, щоб пригальмувати цей процес. Дуже дивно, що голова фракції не хоче з трибуни парламенту оголосити про це рішення. Але ми, наголошую, ми – патріотичні депутати з фракції, що ми все одно зробимо все можливе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В.  …об'єднати проукраїнські сили в ефективну українську дію, влада нас не зупинить! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира В'язівського, фракція «Наша Україна – Народна самооборона".  За ним буде виступати Володимир Даниленко, фракція комуністів

 

13:56:03

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В'язівський, "Наша Україна".

Дорогі українці, хочу додатково звернути увагу на антиконституційне рішення, яке сьогодні приймалось у Верховній  Раді. Це стосується законопроекту, який поданий саме Кабінетом  Міністрів за підписом Микола Азарова. Недавно частина виборців на стадіоні звернулася до іншої частини виборців. Це звучало дуже публічно, а тому спрощую трошки варіант цього звернення: "Спасибо жителям Донбасса за Президента Барабаса".

Тому хотів би сказати, мабуть, тепер уже всі мешканці України – і Сходу і Заходу, і Півдня і Півночі – можуть звернутися і подякувати нашому Прем'єр-міністру за такий законопроект, яким однозначно видно, як він вболіває за всіх українців, бо звучить-то ж гарно – про виконання… про прийняття за основу проекту Закону  про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Ви думаєте, хоча б одна гривня з тих 150 мільйонів, які задекларувало у пояснювальній записці Міністерство юстиції, хоча б одна гривня в бюджеті на цей рік чи на майбутній рік закладена? Жодної.

Більше того, держава сказала: ми від обов'язків не відмовляємося, перед Європою ми покажемо, що ми хороші, але замість тих мільйонів боргів, які держава перед українцями має, перед вчителями, лікарями, пенсіонерами, ми вам виплатимо "дулю з маком". Отак саме написано в цьому законопроекті.

Тут говорили про дуже багато верств українців. Я хочу наголосити ще до одних, до яких, напевно, лунало це звернення зі стадіону під час знаменитого футбольного  турніру. Дорогі шахтарі, закон про… гірничий закон України, всі ми добре знаємо 43 статтю про гарантії, соціальні гарантії працівників гірничої галузі, так ось, шановні гірники, цих прав вас позбавляють, приймаючи цей закон, який нібито у своїй назві нічого спільного до позбавлення пільг немає. А тому ми, українці, однозначно, маємо знати, що ми робимо, і з ким завтра нам підставити плече, а кому ми маємо показати ту "дулю з маком", яку сьогодні влада показує вам, українцям.

Хотів би ще додатково звернути увагу про нібито монолітну і сильну сьогоднішню владу. Запевняю, що доручення Президента України під час перебування його у Львівській області, особливо у частині, що стосується прикордонного співробітництва і збільшення переходів до Польщі, а саме з Польщі ми будемо проводити спільно Євро-2012, не виконується. Ні  Азаров, ні віце-прем'єри профільні, ні міністр закордонних справ жодного подання і клопотання на Кабінеті Міністрів не поставили, щоб виконати доручення Президента на виконання Угоди міжпарламентської українсько-польської про збільшення митних переходів. Це стосується в тому числі Угринівського переходу в Сокальському районі.

Тому хотів би, щоб саме цей виступ звучав і був занотований як депутатський запит до Кабінету Міністрів щодо виконання міжурядових угод і доручень Президента. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідний депутатський запит, про який говорив депутат В'язівський.

До слова запрошую Володимира Даниленка, фракція комуністів. За ним буде виступати Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".   Будь ласка.

 

13:59:22

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановний головуючий! Шановні виборці! Сьогодні я вийшов на цю трибуну для того, щоб повідомити вас про відновлення феодального устрою в Україні. До мене як до народного депутата України звернулись мешканці слова Червоне Сумської області з проханням допомогти їм відстояти пасовище та сіножаття, які селяни використовували для випасу худоби багато років. Селяни повідомили, що у лютому цього року голова Сумської районної державної адміністрації своїм особистим рішенням відібрав зазначені вище землі у громади села та передав їх для ведення садівництва мешканцям інших населених пунктів, ряд з яких вже багато років перебувають за межами України та написати заяву на отримання даних земель не могли.

Зазначене вище рішення було прийняте без врахування загальних зборів селян, які висловилися проти передачі зазначених земельних ділянок. Для захисту своїх прав мешканці села Червоне звернулися до правоохоронних органів, але, на жаль, це не призвело до позитивних результатів. Тільки після мого звернення до прокуратури Сумської області вдалося трошки призупинити даний процес. Зі списків були виключені люди, які не могли написати відповідні заяви, був скасований висновок комісії, який без належних повноважень в порушення статті 19 Конституції України підписав головний спеціаліст південно-східного регіонального відділу Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області. Але все це ніяк не вплинуло на основне рішення голови адміністрації, і на даний момент селяни втрачають свої землі, а деякі особистості на цьому наживаються.

Селяни надали мені рішення Червоненської сільської ради від 1 жовтня 2011 року, в якому сказано, що зазначені вище землі, вилучаються з користування ТОВ ……… та залишаються землями запасу і резерву сільської ради, що підтверджує факт відсутності повноваження голови Сумської районної державної адміністрації про розпорядження зазначеними земельними ділянками. Але незважаючи на явні факти порушення законодавства, прокуратура відмовляється стати на сторону селян, оскільки рішення райдержадміністрації було винесено на основі некваліфікованої відповіді прокуратури.

Дані факти ще раз підтверджують, що в Україні будується така вертикаль, яка не буде враховувати думку народу та місцевих громад. Беручи до уваги вище сказане, керуючись законом України про статус народного депутата, я звертаюсь до Генеральної прокуратури України з вимогою належним чином перевірити законність рішення голови Сумської районної державної адміністрації щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою відведених земельних ділянок. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До слова запрошую Юрія Прокопчука, фракція "БЮТ – "Батьківщина", за ним буде виступати Тамара Єгоренко фракція Партії регіонів.

 

14:02:33

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановний український народе! Вже більше місяця Юлія Тимошенко перебуває у Лук'янівському СІЗО. Процес кримінального переслідування колишнього прем’єр-міністра засвідчує процвітання сваволі в українських судах, порушення елементарних вимог справедливості, низький професійний рівень суддівського корпусу і відсутність гарантій незалежності, і об’єктивності суддів. Весь світ спостерігає як в нашій країні пробують засудити державного діяча, політика, лідера опозиції Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв’язнів. Дії влади Януковича спрямовані на недопущення опонентів до виборчих перегонів. Руками суду вони позбавляють Юлію Тимошенко права на захист, права на свободу. Постанова суду про обрання запобіжного заходу щодо Юлії Тимошенко у вигляді взяття під варту є голослівною і не обґрунтованою. Адже порушення порядку судового засідання є підставою для застосування процесуальних санкцій, а не запобіжних заходів, які застосовуються до серійних вбивць. У порушенні норм Кримінально-процесуального кодексу суд відмовляє у задоволенні практично всіх клопотань, які заявляє сторона захисту Юлії Тимошенко.

Крім того, підконтрольній владі Януковича суд змінив весь порядок розгляду кримінальної справи, так і не оголосивши всі томи справи, та не вислухавши усіх свідків. Людина в мантії, сьогоднішній Берія і Вишинський в одній особі на прізвище Кірєєв продовжує боятися прямої трансляції судилища. Заборона відеозйомки, обмеження присутності журналістів, недопущення громадськості до суду, - грубо порушують принцип гласності процесу, які є вагомим інструментом захисту Тимошенко. Вчорашнім рішенням цей суддя, який прославився тим, що закривав кримінальні справи по наркоторгівлі, і за якого після прийнятих ним незаконних рішень покінчили життя самогубством дві людини, заборонив робити заперечення на свої дії. Тим самим ще раз перекреслив принцип змагальності в суді.

То чи можна в підсумку очікувати справедливого вироку та справедливого судочинства, якщо твориться таке беззаконня? Продовжувати далі цю справу – означає ігнорувати факти, які цілком та повністю спростовують всі сфальшовані обвинувачення.

Основна ознака складу злочину відпала, директиви Кабінету Міністрів були непотрібні, а Юлія Тимошенко діяла чітко в межах своїх повноважень. Відсутні не тільки збитки, відсутні будь-які ознаки складу злочину.

Фракція "БЮТ - "Батьківщина" застерігає всі гілки влади від небезпеки, яка стоїть перед ними і всім українським суспільством. За політичним судилищем спостерігає весь світ і цьому дана вже оцінка. Пам'ятайте про ваші рахунки – підприємства за кордоном. Сьогодні ви засудите нас, завтра народ прийде за вами. Справедливість переможе. Руки геть від Тимошенко! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Тамару Єгоренко, фракція Партії регіонів. За нею буде виступати – Іван Стойко. Прошу.

 

14:05:51

ЄГОРЕНКО Т.В.

Шановні виборці, колеги депутати, нещодавно наша країна розпочала новий навчальний рік. Президент України Віктор Янукович заявив: освітня галузь потребує посиленої уваги і інвестиції в майбутнє, інвестицій в розвиток нашої країни. Держава і влада прагнуть опікуватися проблемами сім'ї, школи, вчителів, студентів, духовного і морального виховання молоді.

Я побувала в освітніх закладах Донеччини, допомагаючи у вирішення питань опалення сільських шкіл Новоазовського району, зараз вирішуються питання безкоштовного забезпечення вугіллям дошкільних закладів Тельманівського району. Після ознайомлення з матеріально-технічною базою дошкільних і шкільних закладів Донеччини визначились основні проблеми щодо забезпечення якісної освіти та збереження здоров'я українських дітей. Було надано спільно з районом та представниками різних благодійних обласних підприємств допомога мешканцям Старобишівського району, відремонтовано дитячий дошкільний заклад за рахунок районних бюджетних коштів, міжнародної програми ООН.

І у нашому окрузі окреслено розвиток спортивного виховання малюків, школярів, молоді. Передбачена побудова спортивних майданчиків із штучним покриттям, розвиток дитячо-юнацького і аматорського футболу, реконструкція і поточний ремонт стадіонів і майданчиків.

Зараз влада робить серйозні кроки задля збереження фізичного розвитку та здоров'я дітей. Тому на нас з вами покладена велика відповідальність за долю молодого покоління. Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти разом з Міністерством охорони здоров'я запровадити з наступного року поглиблений медичний огляд дітей у школах і дитячих садках. До навчального року в школи мають запрошуватися кращі медичні фахівці різних спеціальностей, які визначають групу здоров'я школярів.

За інформацією міністерства охорони здоров'я України лише шоста частина випускників українських шкіл не мають проблем зі здоров'ям. Академія медичних наук України констатує, що 80 відсотків випускників шкіл мають хронічні захворювання. У дітей значно погіршується зір, страждає опорний апарат. Батьки, з якими я спілкувалася, хочуть бачити своїх дітей здоровими, освіченими, а вчителів мудрими та справедливими.

Вимоги до сучасних вчителів зараз дуже високі і серед них вміння використовувати комп'ютерні технології. Сьогодні першокласник може в інтернетному просторі бути краще обізнаним аніж його вчитель. Не секрет, що зараз у школах викладають в основному педагоги пенсійного віку. Склалася тенденція до старіння педагогічних кадрів. Існує колосальна проблема з кадрами в дошкіллі. Молодим спеціалістам неможливо знайти роботу вчителя, особливо в сільській місцевості, тому що пенсійне  забезпечення  вчителя  настільки незначне, що  вчителі на селі намагаються працювати  якомога довше, а у великих містах  існує дефіцит.

Важливим є розвиток  післядипломної  освіти, необхідність і підвищення   рівня професійної компетентності педагогічних керівників. Успішна реалізація  системи непереривної освіти педагогів  в Донецькій області – результат   інтеграції зусиль всіх  управлінських і методичних структур. Органи місцевого самоврядування  Донеччини намагаються створити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЄГОРЕНКО Т.В.  … у школі умови для того, щоб  вчителі і діти почували себе комфортно.

На мій погляд, треба переглянути  соціальну політику держави, підвищити річні  видатки на освіту, встановити гідне пенсійне  забезпечення вчителів. Пріоритетом нашої держави  має бути збереження і зміцнення здоров'я  дітей, підвищення якості та ефективності  медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості, прав маленьких  українських громадян  на найкращу освіту, бо, як кажуть,  найбільше   багатства та розум.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Івана Стойка, фракція  "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде виступати Ярослав Кендзьор. Будь ласка.

 

14:09:38

СТОЙКО І.М.

Дякую, шановний пане Голово.  Іван Стойка, Партія "За Україну!"

Шановні співвітчизники, дорогі українці,  черговою вершиною цинізму та знущання над нашим українським  народом після законопроекту Ківалова і Колесніченка, де  українську мову хочуть викинути на смітник, є поданий 6 вересня цього року  до парламенту депутатами провладної більшості Бутом та Шенцевим  законопроект під номером  9105 про перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Цим законопроектом  практично хочуть  навічно передати духовний центр  всесвітнього масштабу, а саме, Почаївську Лавру Московському Патріархату, сприяючи тотальному  омосковщенню українського народу та нищення всього українського.

На  даний час споруди саме Почаївської Лаври     і так знаходяться  в оренди на 49 років саме Московській Патріархії. Такий подарунок цій Церкві зробив у 2004 році уряд Януковича, у 2003 році по-єзуїтськи  вививши   зі складу Кременецько-Почаївського  державного історико-архітектурного заповідника, а відтак  передали  в оренду чомусь не Київській, а Московській Патріархії  до 2052 року цю святиню. Після горезвісного Харківського пакту, який дав зелене світло дислокації флоту іноземної держави на територію України, кабальних газових угод чинна влада взяла курс на нищення українських святинь та почала вести тотальний наступ на українську духовність. Місце з'яви Божої Матері – український Почаїв перетворюється фактично в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння не тільки в Тернопільщині, але й у всій Україні. До мене як до народного депутата надходять численні звернення від виборців Тернопільщини, депутатського корпусу місцевих рад різних рівнів, які глибоко обурені і дуже занепокоєні тим, що центральні органи влади ігнорують їхні думки та рішення.

Запропонований законопроект фактично нівелює українську історію та українську віру. Апетити Кремля ростуть з кожним днем, а чинна влада, дискримінуючи інші релігійні конфесії, надає перевагу одній, Московському патріархату, таким чином, грубо дестабілізує сьогодні не лише релігійну, але і політичну ситуацію в Україні, провокуючи вибух громадянської непокори. Всі ми розуміємо, що лише ідея створення єдиної помісної Церкви може об'єднати державу, а не ворожнечі і міжконфесійні сутички та конфлікти. Почаївська Лавра як і всі українські святині, не може бути приватизована однією Церквою. Вона є історичним надбанням усього нашого народу, підкреслюю, українського, а не російського, польського чи будь-якого іншого.

Тому ми повинні все зробити, щоби цей законопроект не був внесений в порядок денний. І я звертаюся до Голови Верховної Ради України, не включати його до порядку денного …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СТОЙКО І.М.  … цієї сесії, тому що він несе розбрат і протистояння. Шановні народні обранці, я також звертаюся до вас бути гідними обранцями свого народу і пам’ятати вічне гасло: "Бог і Україна понад усе". Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Ярослава Кендзьора. За ним буде виступати Володимир Каплієнко. Будь ласка.

 

14:13:10

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, партія «За Україну!».

Шановні друзі, я сьогодні хотів би свій виступ з трибуни Верховної Ради розпочати досить незвично. Я хотів би провести таку коротку відверту  публічну розмову із шановним паном Президентом.

Зізнаюся, що для мене несподіванкою, пане Президенте, було  ваше, сподіваюся, щире обурення з приводу безпардонного тиску керівництва Росії на Україну. Ви відверто висловилися з того приводу, що як Президент України… вас це, як Президента України, вас це ображає, і ви не допустите такого тиску і таких образ по відношенню до  України. Дай Боже, щоб цей порив нарешті усвідомлення, що ви є, пане Президенте, саме главою Української держави, а відтак так би мовити все подальше, що нищиться з боку і зовнішніх недоброзичливців, і внутрішніх недоброзичливців буде вас обурювати і турбувати і надалі.

Я розумію, що вас поки що обурив один факт – тиск щодо поновлення чи оновлення нових газових… перегляду газових домовленостей, тому що це зачіпає інтереси членів вашої  команди, які найбільше користуються тим дорогим російським газом. Але для мене як для українця, як члена Комітету з питань культури і духовності не менше небезпеку  для України  представляють претензії і дії щодо нищення України через духовну і гуманітарну сферу. Якщо із керівництвом Росії  вам, пане Президенте, є складно боротися, бо вони там за мурами Кремля, то резиденти кремлівські сидять тут у  сесійній залі, які переповнюють вашу фракцію, сидять у Кабінеті Міністрів в особі Табачника і ще деяких членів вашої команди. То як логічно, так би мовити, пояснювати, що одна річ – нищення України –  вас щиро обурює, а інше, так би мовити, проходить повз вашу увагу?

Я дуже хотів би, щоби оці ну такі дуже-дуже несподівані прояви  українства у вашій діяльності, пане Президент, розвивалися і щоб це не було звичайнісінькою бутафорією, на гру, так би мовити, перед тою частиною українського суспільства, яким дорога національна українська держава. Отже, я закликаю всю владу укр…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КЕНДЗЬОР Я.М. Я закликаю усю владу українську, щоб нарешті осмислити, усвідомити, якою державою ви маєте нагоду, так би мовити, керувати, бо терпіння народу безкінечним бути не може, це показала історія. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимир Каплієнка.

Прошу звернути увагу, що час завершився, просив би дуже лаконічно. Я вибачаюсь перед іншими колегами, які записалися, це останній виступ в годині "Різного".

 

14:16:56

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни. Володимир Каплієнко, партія "Народна влада", депутатська група "Реформи заради майбутнього".

Я хотів би сьогодні звернути вашу увагу на те, що відбувається в системі МВС щодо процедури реєстрації та перереєстрації мисливської зброї. Так сталося, що давно позаду ті часи, коли за радянські часи, наприклад, в 30-х чи 40-х роках громадянин України міг купити собі зброю в спортивному магазині і, в принципі, не проходити перереєстрацію впродовж десятиліть. Але кожного року накручуються такі гайки, коли ми вже повинні проводити таку перереєстрацію кожні три роки, можливо, почнеться через кожен рік. В системі МВС з'являються нові приписи, нові інструкції, які обтяжують життя пересічного громадянина. При цьому треба звернути на те, що, наприклад, інструкція МВС номер 622 від 1998 року надає можливість МВС закликати громадян отримувати перереєстрацію, чи проводити перереєстрацію на дозвіл через зберігання чи носіння мисливської зброї кожні три роки, при цьому треба платити кошти. Хотів би нагадати, що ці кошти дорівнюють  до 500 гривень. Це суперечить 92 статті Конституції, якою визначено, що виключно законами України встановлюються податки і збори та статті 67 першого закону, згідно з яким кожен  зобов'язаний сплачувати податки і збори у порядку розміру, визначених законом, а не будь-якою інструкцією МВС України.

Незаконним є і вимагання у громадян для отримання дозволу на зброю копії договору страхування та довідки про судимість, що суперечить статті 64 Конституції, згідно з якою конституційні права і свободи людини і громадянина України не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. Тому наявність чи відсутність судимостей, як і договору страхування, не може впливати, на наш погляд, на отримання дозволу на придбання зброї, крім випадків, визначених цим законом чи судом.

Особливе  обурення викликає ще одна новела Міністерства внутрішніх справ – щодо обов'язкового  балістичного відстрілу нарізної мисливської зброї, газової зброї та пристроїв для відстрілу гумових куль при наданні дозволу на зброю та її перереєстрацію. Це регламентується на сьогоднішній день інструкцією, затвердженою наказом МВС від 2009 року за номером 390. Відстрілюється не менше трьох набоїв з кожного екземпляра зброї, з яких складаються оперативно-пошукові колекції. Вони зберігаються в системі МВС. Хотів би нагадати, що кожна куля або гільза має свою автентичність і індивідуальність і може бути використана проти людини.

Ми кажемо про те, що ніхто не може примусити людину свідчити проти себе. Чи може МВС використати цю гільзу і знайти її на місці злочину, де мисливець не був присутній в той час?

Я хотів би звернути увагу, що це може бути використано при політичній боротьбі, коли той чи інший …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють у комітетах, комісіях, фракціях та групах. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок, 20 вересня о 10-й годині, а Погоджувальна рада –  19 вересня об 11-й годині.

Отож ранкове засідання Верховної  Ради України оголошую закритим.  На все добре.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку