ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЕ       

Сесійна зала Верховної Ради України

20 квітня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України!  Прошу, шановні народні депутати, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:12

Зареєструвалися картками в сесійній залі 370 народних депутатів, ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Сьогодні день народження народних депутатів України Мальцева Володимира Олександровича і Полянчича Михайла Михайловича, прошу привітати наших колег і побажати їм міцного здоров’я і гарних успіхів. (Оплески)

 Шановні народні депутати! Надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради  України на пленарних засіданнях 19 квітня 2011 року. Розглянуто 55 питань порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято шість законів та чотири постанови, сім законопроектів прийнято за   основу, один законопроект направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання. Десять законопроектів повернуто на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи, один законопроект повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання,  дев’ять законопроектів та два проекти постанов відхилено.

Шановні народні депутати! Відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями, запитами, інформаціями тощо.

Прошу, шановні колеги, записатися на виступи. Прошу прізвища народних депутатів вивести на інформаційне табло. Працює вже система.

Так, Майборода, фракція Партії регіонів. Будь ласка, Анатолій Кирилович Кінах, фракція Партії регіонів. (Шум у залі)  Що? Так ми записалися. Одну хвилиночку!   Шановні колеги, ну, записалися, записалися. (Шум у залі)

 Шановні колеги, я прошу вас, давайте таким чином. Одну хвилинку. У нас так… Ну, одну хвилинку, шановні колеги, одну хвилину, у нас так буває, коли одні не встигли записатися, звинувачують іншу сторону, бо інша  іншу сторону звинувачує. Іван Григорович, я прошу вас, будь ласка. (Шум у залі)

Будь ласка, Анатолій Кирилович.

 

10:04:04

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, шановні співвітчизники! В Україні відбувається міжнародна конференція, яка присвячена 25-річчю Чорнобильської катастрофи. Безперечно і безумовно те, що Чорнобильська катастрофа – це планетарна трагедія, аналога якої в світі не було. Забруднено близько 200 тисяч квадратних кілометрів території навколишнього середовища, біля 5 мільйонів гектарів сільськогосподарських угідь. Сталося сотні тисяч людських трагедій.

Міжнародна конференція, яка проводиться по ініціативі Президента України, спрямована в першу чергу на консолідацію дій, зусиль міжнародного співтовариства, відповідальних дій влади при підтримці та контролю з боку суспільства. Однозначно для нас має принципове значення не тільки вирішення питання пошуку фінансово-матеріальних ресурсів для створення чистого навколишнього середовища на території Чорнобиля, для нас має принципове значення сконцентрувати світову науку, український дуже болючий, гіркий досвід. І на основі спільних дій уряд України, Верховна Рада України повинні розробляти, затверджувати за участю міжнародного співтовариства серйозну довгострокову програму по кінцевій ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, по постійному моніторингу, впливу на навколишнє середовище і людей, відпрацювання всіх засобів ефективного соціального захисту і підтримки сотням тисяч людей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Така програма повинна бути розроблена і затверджена, забезпечена кадровими, фінансовими, матеріальними ресурсами і, безумовно, повинна виконуватися. І це наше спільне завдання. Україна і надалі буде зміцнювати дії по підсиленню заходів ядерної безпеки, тісно співпрацювати з МАГАТЕ. Одночасно необхідно суттєво підсилити нашу політику енергоефективності, альтернативних джерел енергетики. Завдання такого стратегічного масштабу можуть бути виконані тільки на основі концентрації нашої політичної волі, розуму та відповідальності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мороко, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Юрій Кармазін. Будь ласка, Володимир Олійник.

 

10:07:32

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Президент України Віктор Федорович Янукович, уряд України і в цілому фракція Партії регіонів приділяє велике значення розвитку самоврядування. Вчорашній урядовий проект про місцевий референдум свідчення тому. В той же час, під час зустрічі із виборцями, із представниками органів місцевого самоврядування депутати відчувають ту стурбованість, яка виникає на рівні місцевого самоврядування, потребує посилення, фінансового посилення місцевого самоврядування. І якщо у нас складуться так обставини, що під час корегування бюджету ми повинні максимально зробити кроки на збільшення фінансової підтримки органів місцевого самоврядування. Особливо в частині проблем фінансування так званих делегованих повноважень.

Потрібно повернутися до фінансового наповнення і програми реформування житлово-комунального господарства. На цю програму потрібно в цьому році тільки 7 мільярдів. Я розумію, що ті платіжки, які отримають громадяни, вони б легше сприймали, якби бачили, що в вашому будинку або поряд будинку проводяться якісь роботи, направлені на поліпшення, на енергозбереження, на заміну відповідних мереж і так далі. Тому в цьому відношенні ми повинні, безумовно пріоритет програми фінансування реформи житлово-комунального господарства тримати на контролі.

Усунути потрібно протиріччя, які виникли у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу. З одного боку ми правильно зробили, що ввели акцизний податок на пальне, який направляється в значній частині на ремонт, будівництво і утримання доріг, замість іншого податку з власників транспортних засобів. Але, якщо ми в цьому бюджеті 2011 року заклали субвенцію в розмірі півтора мільярди місцевим органам самоврядування і в березні вже виділили більше 700 мільйонів, то ми маємо іншу проблему. Це проблему освоєння цих коштів. Тому що коли ці кошти приходять, то мінімум потрібно близько 3 місяців для того, щоб провести відповідні тендерні процедури.

Але ж потрібно негайно приступити до ремонту доріг. І тому в цьому відношенні потрібно підтримати пропозицію Асоціації міст України, яка пропонує внести зміни до бюджету. А також і до Бюджетного кодексу, де передбачити 20 відсотків від цього збору, який би направлявся на ці потреби.

Потрібно припинити, я б сказав, таку погану практику, коли ми виділяємо кошти в кінці року. 25 грудня вже не можна, відповідно до чинного законодавства і всіх процедур, їх освоїти ці кошти. І тому я глибоко переконаний, що і Президент України, і уряд, і фракція Партії регіонів будуть постійно тримати на контролі ті проблеми, які виникають в місцевому самоврядуванні, їх вирішувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". За ним буде Задирко.

 

10:10:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні співвітчизники, шановні народні депутати! Звернутись до вас мене від імені 84 народних депутатів України змусила та величезна загроза для національної безпеки України, яку несе хід розслідування справи щодо обставин вбивства відомого журналіста Гонгадзе та злочинів, про які ми дізнаємось із різного роду телешоу, прес-конференцій та коментарів, безпосередньо причетних до цієї справи в тій чи іншій формі людей.

З  27 березня 2011 року в причетності до цієї справи був також звинувачений Президент сусідньої держави. Суспільству було повідомлено, що, цитую: "Мельниченко Миколі Івановичу пропонували 100 мільйонів доларів від замовників убивства. Це факт. Також факт є те, що курирував ці переговори Голова Адміністрації Президента Росії Медведєв у 2004 році. Це також встановлений факт." Кінець цитати. Цитую по сайту "Обозреватель".

Це що, повідомлення про злочин чи початок передвиборчої кампанії в Російській Федерації напередодні візиту в Україну іншого кандидата в Президенти Росії Прем'єр-міністра Путіна? Як розуміти заяви російського олігарха Березовського, які стосуються розслідування цієї справи і фігурантів по цій справі?

Як нам стало відомо, Генеральною прокуратурою України була порушена кримінальна справа № 49945 з обвинуваченням Мельниченка у вчиненні злочинів, передбачених статтею 328, 358, 365 Кримінального кодексу. Проте, вона була закрита без вивчення всіх матеріалів і обставин справи, зокрема щодо порушення присяги колишнім кадровим офіцером Служби безпеки, розголошення державної таємниці, зібрання інформації з метою передачі іноземним державам. Як свідчить текст Постанови Генпрокуратури від 1 березня 2005 року про закриття справи, Генеральна прокуратура навіть не допитала Мельниченка і висновки про наявність чи відсутність  складу злочину приймала лише на основі публічних виступів  це, цитую, які відповідно до чинного законодавства  не можуть були належними доказами.

В той же час не досліджено  обсяг і зміст відомостей, які  становлять державну таємницю, якими заволоділи внаслідок збору інформації також неодноразово, про що посилалися у виступах. Не дослідженими були питання про те, чи передавалась ця інформація, яка становить державну таємницю,  представникам спеціальних служб і правоохоронних органів інших країн під час перебування у цих країнах  і зустрічей з представниками цих спецслужб. Поза увагою слідства опинилися провокації щодо розповсюдження  інформації про нібито продаж Україною "Кольчуг" – систем радіолокаційного спостереження до  Іраку, внаслідок яких Україною було втрачено низку  міжнародних контрактів,  що призвело до значних втрат до бюджету.

Як відомо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Як відомо,   згодом  було  з'ясовано слідством, що такого  взагалі не було. Але не були встановлені замовники цієї провокації, а держава понесла колосальні втрати.

Через це ми вважаємо, що рішення Генпрокуратури  про закриття і відмову у порушенні кримінальних справ  щодо Мельниченка є необгрунтованими і незаконними. Через це слідство має   бути проведено повно, об'єктивно, політично неупереджено. І ми вважаємо, щоб порушили кримінальну справу за ознаками статті 364, повідомили нам, можливо,  діялись  в обставинах крайньої необхідності, а, можливо, у діях є  склад злочину, передбачений статтями 111, 328 чинного кодексу чи статті 56 старого кодексу.

Також прошу вважати цей мій   виступ депутатським запитом від імені 84 народних депутатів, які належать до абсолютно різних фракцій парламенту.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. А які можуть бути дії Верховної Ради , Юрій Анатолійович, як юрист?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Суспільство, Адаме Івановичу,  має контролювати ці процеси, і ми не маємо бути  полігоном для випробування і для початку  стартів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дякую.  Задирко Геннадій, група "Реформи заради майбутнього".  Підготуватись Цибенку.

 

10:15:20

ЗАДИРКО Г.О.

Геннадій Задирко, депутатська група "Реформи заради майбутнього", Партія "Народна влада".

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Своїм виступом група "Реформи заради майбутнього" хоче порушити питання щодо процвітання корупції в екологічній інспекції. Нещодавно ми стали свідками реального факту прояву корупції зі сторони екологічних інспекторів, контролюючих державних органів до екіпажу судна "……….." під прапором Ліберії, яке зайшло в один з портів України. Розголосу ця подія набула після офіційного звернення представництва Ліберії в міжнародні морські організації, ІМО і Міністерство закордонних справ України зі скаргою на корупцію і свавілля в контролюючих органах портах України, яке є у розпорядженні одного з провідних українських ЗМІ. В заяві говориться, що під час стоянки іноземних суден в українських портах всупереч міжнародній практиці, окрім обов’язкових портових зборів, проводиться додаткове незаконне стягування платежів за те, щоб не проводити лабораторний аналіз стічних і баластних вод на судні, який може зайняти декілька днів і привести до простою судна, в очікуванні його результатів.

Як мені стало відомо, сьогодні в екологічній інспекції контролю якості баластних вод це один з улюблених способів тиску на капітана. Як говориться в документі, Міністерство закордонних справ України неодноразово отримувало сигнали про корупцію у портах України. Зокрема, зі сторони Асоціації турецьких судновласників за оцінками представників ряду судноплавних компаній щорічний оборот цього бізнесу складає від 10 до 15 мільйонів доларів. Здирництво з боку екологічних служб набуло такого розмаху, що провідні страхові компанії світу відмовляються покривати ризики судновласників в портах України, а тому багатокрупні судновласники взагалі заборонили своїм судам заходити в українські порти.

Переконаний, що така позиція екологічних інспекторів суден вітається їхнім керівництвом, і керівництво не збирається докладати жодних зусиль задля того, щоб змінити це на краще. З економічної точки зору відмова судновласників про співпрацю з портами України є вкрай негативною, так як тягне за собою зменшення надходжень до Державного бюджету України, що сьогодні в період світової економічної кризи є недопустимим для нашої країни.

Депутатська група Верховної Ради України "Реформи заради майбутнього" звернулася з відповідним зверненням до Президента, до Генеральної прокуратури України, в якому просить вжити негайних заходів щодо вирішення цих проблем, а це приведення ДСТУ баласних вод до європейських стандартів, притягнення до кримінальної відповідальності винних і усування таких корупційних схем. Вжити всіх необхідних заходів по унеможливленню виникнення аналогічних ситуацій в майбутньому, так як вважаю, що такі діяння українських горе-чиновників підривають авторитет Президента України та держави Україна.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, фракція комуністів. Підготуватись Литвинову.

 

10:18:32

ЦИБЕНКО П.С.

Фракция коммунистов, председатель Совета Организации ветеранов Петр Цибенко.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели, славные наши ветераны войны! Приближается 66-я годовщина Победы в Великой Отечественной войне и 70-летие ее начала. Эти даты стали ключевыми определяющими в судьбе не только народа Украины, не только советского народа, но всего человечества, всей планеты. И сегодня, в преддверии этих судьбоносных дат, мы еще раз вспоминаем о беспримерном подвиге советского солдата, героизме защитников Отечества на фронте и в тылу, позволившим одержать великую победу над силами зла – над фашизмом.

Чествуя ветеранов-победителей, мы обязаны еще и еще раз оценить, проанализировать, как живется сегодня ветерану-фронтовику, труженику тыла, человеку преклонного возраста, и сделать все, хотя бы то, что мы реально можем сегодня для улучшения его жизни.

С этой целью Организация ветеранов Украины при поддержке фракции Компартии Украины инициировала проведение всеукраинской акции "Украина – фронтовикам Великой Отечественной войны". В рамках ее мы обратились к первым лицам государства: Президенту Украины Виктору Федоровичу Януковичу, Премьер-министру Украины Николаю Яновичу Азарову, Председателю Верховной Рады Украины Владимиру Михайловичу Литвину, - с просьбой о всемерной поддержке этой акции: оказание реальной помощи ветеранам войны.

По настоянию Организации ветеранов Украины вице-премьер-министр Тигипко направил поручение главам областных администраций с требованием включиться в эту патриотическую работу.

Вместе с министром здравоохранения Украины Ильей Николаевичем Емцем мы обратились с совместным письмом за двумя подписями к руководству областей с просьбой придать этой работе системный характер. И сегодня  я хочу обратится ко всем руководителям страны, большим и маленьким, центральным и региональным, вспомните о своем сыновьем долге перед этими людьми, вспомните, что страну и свои должности вы получили благодаря им. Окружите этих людей, израненных, обессиленных недугами и бедностью, нередко забытых, заботой и вниманием, окажите им медицинскую, правовою и материальную помощь. Это ведь целая эпоха, живая история страны, которую необходимо всячески охранять и поддерживать. Приведите в порядок братские могилы и захоронения, воздайте должное пока еще живым ветеранам войны, словом, давайте достойно, как это и подобает уважающей себя нации, отметим ярчайшую, героическую страницу нашей истории.

Уверен, что это наш долг не только перед ветеранами – творцами великой Победы, но перед нашими сыновьями и внуками, наследниками Великой Победы. Еще раз прошу о всяческой поддержке ветеранов войны, благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Литвинов, фракція… Бахтеєва, будь ласка, Тетяна Бахтеєва. Підготуватися Чечетову. Бондик замість Чечетова? Хорошо.

 

10:21:43

БАХТЕЄВА Т.Д.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты, без качественной, эффективной системы здравоохранения не может быть здоровой нации, а значит, сильной и конкурентно способной  экономики. Именно поэтому Президент Украины Виктор Федорович Янукович среди всех реформ 2010-2014 годов определил приоритетным реформирование отрасли здравоохранения. Здравоохранение уже не ждет, а требует кардинальных изменений и об этом свидетельствует тяжелый демографический кризис и состояние здоровья граждан. Ежечасно в Украине умирает 86 человек, а  рождается только 52, пятьсот тысяч украинцев стоят на учете по поводу туберкулеза, два миллиона украинских семей стоят на учете по вопросам женского или мужского бесплодия, каждые два часа умирает один ребенок в возрасте до одного года. Конечно же, это говорит  о том, что система здравоохранения требует кардинальных изменений.

Уже сегодня разработана программа реформирования отрасли здравоохранения. Она включает в себя размежевание первичной, вторичной и третичной уровня медицинской помощи и принятия нормативных актов. Это также оптимизация коечного фонда и модернизация сети лечебных учреждения.

Сегодня, к сожалению, представители оппозиции очень часто критикуют власть о том, что идет закрытие лечебных учреждений. Но на самом деле это не так. Идет перепрофилирование и модернизация лечебных учреждений. Потому что за последние 20 лет в нашей стране идет финансирование не лечения каждого пациента, а финансирование койки, что, конечно же, приводит к тем фактам, которые мы имеем.

Реформа здравоохранения прежде всего финансирование отрасли не менее 10 процентов от ВВП, жесткий контроль за качеством и ценой лекарств, всеобщую профилактику СПИДа, ВИЧ-инфекций, туберкулеза. И обязательно переход к государственному медицинскому страхованию.

За последние месяцы нам, нашему комитету, вместе с Верховной Радой удалось принять уже ряд важных решений. Это изменения в Бюджетный кодекс, благодаря которому  сегодня уже значительно улучшилось финансирование сельской медицины. Приняты законы новой редакции СПИД и ВИЧ-инфекций, туберкулеза. Мы заканчиваем работу над редакцией нового Закона о лекарственных средствах и иммунопрофилактики. И, конечно же, каждый из нас хорошо понимает о том, что невозможно проведение реформ без финансирования. На этот год выделено 550 миллионов гривен, которые получат регионы по субвенциям, на которые будет закуплено оборудование, необходимые расходные материалы в каждом регионе.

Выделено 110 миллионов гривен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  …по программе репродуктивного здоровья.

И завтра, 21 апреля, Президент Украины  Виктор Федорович Янукович откроет в Черкасской области областную больницу, которой у нас, к сожалению, не было за все 19 лет. Это очень необходимый подарок, который получат маленькие жители Черкасской области.

Уважаемые народные депутаты, мы ждем принятия необходимых законов, которые вот-вот нам подаст Кабинет Министров и я глубоко уверена, что мы все, народные депутаты, независимо от партийной принадлежности и без популизма будем поддерживать принятие тех необходимых законодательных актов и будем вместе работать, чтобы реформы в отрасли здравоохранения как можно быстрее осуществились. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондик, будь ласка, підготуватись Супруненко.

 

10:25:57

БОНДИК В.А.

Вельмишановні, народні депутати! Шановна президія! Ви знаєте, реформування судової гілки влади, це запорука демократичності держави і існування належного рівня правосуддя в нашій країні.

Завдяки реформаторському курсу Президента України, ми з вами спромоглися в цій залі прийняти Основний закон, я би назвав би його Біблією правосуддя, це Закон "Про судоустрій та статус суддів".

Цей закон, дійсно, почав працювати і ми з вами добровільно, навіть також і Президент, відмовились від деяких своїх повноважень, які були ні чим іншим як тиском на судову систему. І ви знаєте, статистика сьогодні показує те, що в народі зріс рівень довіри до судів, невеличкий, але зріс на десять відсотків. Чому це сталося? Це сталося тому, що, по-перше, введена відповідно до цього закону в деяких судових процесах, наприклад господарському процесі, введений автоматизований розподіл справ. Зараз ми уникли того, що голова суду міг тиснути при розподілі справ на вирішення тієї чи іншої конкретної справи, це не погане і прогресивне явище, яке зараз існує відповідно до цього закону. Але, на жаль, залишається ще така річ як невиконання міжнародних рішень судів, наприклад є така статистика, у 2010 році за рішенням Європейського суду, а розглянуто 109 рішень, було взискано багато, більше 80 мільйонів   гривень з України. Ви знаєте, це не на користь авторитету держави. Находячись під моніторингом Європейської комісії "Демократія заради права", Венеціанська комісія, наша держава повинна дотримуватися тих зобов’язань, яка на себе бере добровільно. Тобто апробація належного рівня судової системи повинна здійснюватися тут у нас в залі з вами. Ви знаєте, зараз багато існує запитань щодо підбору кадрів суддівських, але і тут ми з вами вирішили це питання в законі, тому що зараз іспити проходять анонімно і вибірково, тобто тести, які введені.

Шановні колеги, нам ще з вами багато треба працювати щодо вдосконалення судової реформи, але без цього не можна. Тому ми не можемо рухатися вперед, тому що належний рівень правосуддя це довіра до нас, до влади, і це забезпечення гідного життя наших громадян. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Муц замість Супруненка, підготуватися Шершуну.

 

10:29:04

МУЦ О.П.

Орест Муц, Тернопільщина. Шановні колеги, земляки, минулий тижневий регіональний комітет з економічних реформ у Львові засвідчив, нинішня влада на відміну від попередньої не ділить Україну на Схід та Захід. Для Президента України Віктора Януковича важливо, щоб люди жили добре і розуміли, що влада здатна виконувати свої обов’язки, заявлене підтверджує один із пріоритетних напрямків розвитку держави. Національний проект "Олімпійська надія-2022", який на переконання глави держави має стати складовою стратегією соціально-економічного розвитку західного регіону. Адже йдеться про відбудову спортивної, туристичної та транспортної інфраструктури, а також про вирішення проблеми заробітчанства. Як було наголошено, організація проекту допоможе створити в західній Україні 100 тисяч робочих місць в туристичній галузі та 500 тисяч у суміжних галузях.

Необхідною для мешканців сільськогосподарських областей, в тому числі західних,  є наступне: саме нинішня влада звернула увагу на такий важливий ресурс з розвитку держави  як земля. Лише відповідна реформа зможе припинити корупцію у цій сфері. Разом з тим Президент підкреслює, що жодна фермерська  родина, що працює на землі, не буде дискредитована. Йдеться про  верхування інтересів селянина та села.  Тоді як за помаранчевої влади, зокрема на Галичині, нормою став обман селян, зловживання земельними паями, спекуляції, а не  ефективне господарювання та виробництво.

Сьогодні руйнівна для аграрної галузі діяльність має бути зупинена і  на законодавчому і на виконавчому рівні. Відповідною є урядова позиція:  проведення реформ в аграрному секторі слугує гарантом продовольчої безпеки держави.  А цінова стабільність і безперебійне забезпечення  населення продуктами харчування це в тому числі відповідальність і глав місцевих адміністрацій.

Справедливою стала й позиція Глави держави щодо зловживань, пов’язаних з подоланням наслідків стихійних лих у західних областях, а саме: вкрадені кошти мають бути повернуті. Адже діяльність нинішньої влади спрямована на повернення вкрадених попередниками сподівань, на відбудову кожного регіону держави і України в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Микола Шершун.

 

10:32:08

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Народної Партії.

Шановний Голово, шановні колеги!  В державній політиці щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи слід змінювати акценти. Саме така теза звучить не з вуст чиновників, а в словах ліквідаторів, мешканців шести забруднених районів Рівненщини та науковців, які нещодавно зібралися на обговорення спільних проблем.  В результаті чорнобильці наголосили, що втомилися носити той статус, не бажають  вони такої долі своїм дітям, онукам і правнукам.  Тому і підготували відповідне звернення до Президента та  Уряду України   з проханням цілковито виконати рекомендації парламентських  слухань від 4 квітня цього року. Бо саме в них чітко закріплено, що постраждалі території слід розглядати не як зони постійного радіаційного забруднення,  а як перспективні райони, здатні зайняти гідне місце в українській економіці.

Тому головним завданням державної політики  має стати екологічне оздоровлення забруднених територій. Адже Полісся – це регіон  з сприятливими природними умовами для ведення рослинництва і тваринництва, а головне  ревелітація  територій  сприятиме оздоровленню населення. Відповідно менше доведеться виділяти коштів на лікування чорнобильців,  переселення із забруднених міст тощо.

Як приклад, за перших 4 роки після аварії на Рівненщині було провапновано  40 тисяч гектарів земель і вже  в 1997 році нормативи допустимого  рівня забрудненості сільськогосподарської продукції були зменшені втричі, задумайтеся. Сьогодні ж про оздоровлення  землі забули і за останні роки кількість забруднених проб АПК виросла аж на цілих  3 проценти.  Висновок: саме хімічна меліорація, вапнування  та інші заходи, це перспектива для відродження територій, які як я зазначив вище, мають зайняти гідне місце в    економіці держави.

Безперечно, супроводження вищезазначених заходів і активне  втілення політики відновлення екологічного  стану забруднених територій, матиме ефект тільки тоді, коли хтось конкретно буде  за це відповідати. Рано, чи пізно, ми повернемося до питання створення  єдиного державного централізованого органу з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Дуже хочеться вірити, що уряд прислухається до пропозицій, прохань, вимог представників усіх 6 забруднених районів рівненської області, бо впевнений, що в їхніх словах істина, яка знайде як я переконаний, своє підтвердження.  І на великому   форумі з вирішення  Чорнобильських проблем, який проходить в місті Києві за ініціативою і безпосередньою участю Президента України Віктора Федоровича Януковича. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Виступи завершені.

У зв'язку з тим, що із фракція БЮТ, не записався, жоден не потрапив в це число, вони мають гарантоване право на виступ у зв'язку з певними обставинами. Хто, Іван Григорович?  Кравчук, будь ласка.

 

10:35:29

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

Кажуть, що земля стерпить все. І вона поки що терпить, передусім цинізм нинішньої влади. Нагадую, в передвиборчій програмі Віктора Януковича щодо відродження українського села обіцяно багато. Проте за рік не виконано жодного пункту. До пустопорожніх балачок Президента долучився і Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Вчора під час зустрічі з Президентом Єврокомісії він заявив, що ринок Європейського Союзу в Україні багато в чому цікавий саме для продажу сільськогосподарських товарів. Дорікаючи на його недоступність, Прем'єр-міністр Азаров сказав: "Україна – це країна, що розвивається і значна частка її продукції – це продукція аграрного сектору". Але чому європейська спільнота не поспішає відкрити для українських сільськогосподарських виробників свої ринки? Погодьтеся, ну, хто захоче мати справу з країною, що стоїть на порозі чергового соціального вибуху?

Напруга у середовищі українського селянства фермерів наростає. Велике обурення викликає те, що Президент та його команда  бульдозером нагортають народу України Закон про ринок землі. Селяни розуміють, що у них хочуть відібрати останнє недопродане багатство – землю. І не менш обурливим є те, якими методами українських землеробів виживають із сіл і селищ.  Під виглядом оптимізації системи охорони здоров'я і системи освіти в сільській місцевості закривають ФАПи, амбулаторії та малокомплектні школи. Без соціальної інфраструктури приречені на ганебне існування 15 мільйонів українців, що мешкають у сільській місцевості. Порівняйте, це набагато більше, ніж стояло на Майдані в 2004 році. Це сотні майданів. І вони будуть, якщо не зупинити системне знищення українського селянства.

Відтак хочеться запитати пана Азарова: про який розвиток агросфери він вчора намагався повідати європейським політикам? Чи не на прикладі китайської гречки? Але, якби ж то тільки про це.

Практично знищено тваринництво. За рік поголів'я ВРХ по всіх категоріях зменшилося на 353 тисячі голів.  Тож не дивно, що падіння виробництва молока і м'яса опустилося до критичної межі. Та чи не доведеться з часом молоко та м'ясо купувати десь у Піднебесній?

Через нововведення Податкового кодексу та квотування за оцінкою Інституту аграрної економіки втрати сільгоспвиробників складуть 30-35 мільярдів гривень. Всі ресурси для села подорожчали на 60-80 відсотків в порівнянні до відповідного періоду минулого року. Як наслідок – нинішня посівна кампанія вдвічі дорожча за минулорічну.

До чого це призведе? До небаченого зростання цін на продукти харчування наступного року. Тим часом для громадян вже нині не те що гречка, а звичайна вівсянка стала делікатесом. Про молочні продукти, овочі годі казати. То може нам передусім про свою продовольчу безпеку подбати? Вважаю неприпустимим, коли нащадки споконвічних землеробів володітимуть одним єдиним наділом землі у 2 квадратних метри на сільському …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Так, виступи із заявами, оголошеннями завершено. Я прошу депутатський запит Кармазіна і 84 народних депутатів…, оформити його виступ як депутатський запит до Генеральної прокуратури.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Розглядаємо питання, реєстраційний номер 0203, проект Закону про ратифікацію Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії. Доповідає перший заступник міністра оборони Можаровський Володимир Миколайович.

За скороченою? Хто за те, щоб розглянути за скороченою, прошу проголосувати.

 

10:39:40

За-190

Підтримано.

Будь ласка, Володимир Миколайович, у вас 2 хвилини.

 

МОЖАРОВСЬКИЙ В.М.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Угода про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії, була підписана 24 вересня 1993 року. Відповідно до статті 5 угоди, вона підлягає ратифікації  Верховною Радою України. З 12 країн, держав-підписантів угоду не ратифіковано лише Україною та Молдовою. Необхідність ратифікації угоди викликана виконанням Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань як на світовій арені, так і перед державами-підписантами.

Відповідно до статті 1 угоди розмір і порядок виплати допомоги встановлюється національним законодавством держав-підписантів. Законопроект, реалізація положень законопроекту у разі його прийняття не призведе до додаткових витрат, оскільки видатки закладено в Державний бюджет України.

Законопроект погоджено без зауважень з Міністерством соціальної політики України, Міністерством інфраструктури і Міністерством закордонних справ, Міністерством фінансів та Пенсійним фондом України з зауваженнями, які враховано, з Міністерством юстиції та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради своїм висновком підтримує позицію Міністерства оборони. І Комітет Верховної Ради України в закордонних справах на своєму засіданні 6 квітня поточного року одноголосним рішенням рекомендував Верховній Раді України ратифікувати угоду. Доповідь закінчив. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка.

Від комітету –  Олег Григорович Білорус.

 

10:41:45

БІЛОРУС О.Г.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Відповідно до статті 197 Закону України про Регламент Комітет у закордонних справах всебічно розглянув внесений Кабінетом Міністрів проект Закону про ратифікацію Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велись бойові дії. Реалізація зазначеної угоди створить необхідні правові підстави для вирішення питань щодо надання додаткових пільг для батьків, вдів, дітей, а також інших членів  сімей військовослужбовців, що загинули під час виконання військового обов'язку в Афганістані та інших державах, в яких велись бойові дії.

Відповідно до заключення Міністерства оборони реалізація положень угоди не приведе до додаткових фінансових і матеріальних витрат з державного бюджету України, оскільки визначені в цьому документі виплати здійснюються відповідно до закону, діючого Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Головне науково-експертне управління, Комітет з питань Регламенту, Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет з питань бюджету розглянули цей законопроект і дійшли до висновку, що його реалізація не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету і що цей законопроект може бути  ратифікований Верховною Радою України.

Прошу підтримати рекомендацію Комітету закордонних справ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Григорович.

Обговорювати будемо? Запишіться. Будь ласка, Карпук Володимир. Зарубінський за ним.

 

10:44:08

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук. Прошу передати слово Руслану Князевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, Князевича.

 

10:44:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Адам Іванович! Ну, напевне не варто би було обговорювати, якщо б це було абсолютно просте прохідне питання, рядове. Йде мова про те, що ми зараз намагаємося ратифіковувати, вдумайтесь, конвенцію, угоду, підписану в 1993 році країнами СНД. Ми за 20 років не спромоглися  ратифікувати елементарний документ, який давав можливість, справді, людям, які втратили своїх дітей під час війни в Афганістані, отримати одноразову допомогу і мати пільги при отриманні пенсій. Але українська держава, між іншим, вирішила це питання. Вона прийняла спеціальний Закон "Про соціальний захист військовослужбовців і їх сімей", де це питання у великій мірі вирішено. Разом з тим ми тут посилаємося на статут СНД і робимо його основою правової бази ратифікації, який ми самі не ратифікували, адже ми не є, між іншим, до цих пір членами  СНД. Тому тут  абсолютно заплутана  правова конструкція. Кому зараз охота  витягнути цей нафталіном пропахший документ і показати, що ми активно зараз починаємо рухатись у напрямку СНД чи що, яка мета його? Я розумію, що його треба ратифіковувати і про нього забути, але ганьба тим, хто  про нього забував 20 років.

І, зважаючи на це, я  вважаю, що надалі  такого роду ляпів нам не треба допускати. Якщо  вже є морально застарілі документи, краще до них не повертатися, ніж  з такого роду, знаєте, непривабливим обличчям тут їх обговорювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

 

10:45:44

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, наша фракція буде одностайно голосувати за ратифікацію цієї угоди і не тільки тому, що ми добре пам'ятаємо  вислів, я не знаю, чи він стовідсотково  підходить до цієї ситуації, а може і ні, що це потрібно не мертвим, це потрібно живим.

У матерів, у дітей, сестер ніхто не питав, хочуть вони чи не хочуть, щоб їхні діти йшли на війну, на справжню війну з непередбаченими  результатами. Якщо сталася ситуація,  коли їх діти, їх брати, їх батьки загинули, то  тим, хто залишився, членам сім'ї треба надавати всю можливу допомогу, яку зараз  може, а може й не може надавати   держава.

І у зв'язку з цим, говорячи про  те, що попередній колега  говорив, я хочу наголосити, що дві важливі позиції закладаються в цю угоду, і якщо б  не було навіть нічого іншого, то  треба було б ратифікувати, виходячи тільки з цих  двох позицій. Я скажу: сторони також визнають за доцільне передбачити пільгові умови пенсійного забезпечення членів сімей  військовослужбовців загиблих або  померлих в Афганістані та інших державах – це   стаття 2.

І ще одна позиція: сторони визнають за необхідне поширити  на сім'ї військовослужбовців загиблих або померлих пільги, передбачені для членів сімей  військовослужбовців, загиблих у роки Великої вітчизняної війни (стаття 3 угоди).  Тому, я думаю, ратифікація і наше одностайне голосування за цю ратифікацію є справедливістю і моральністю по відношенню до тих живих і до пам'яті тих мертвих. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, да, да, Попеску, 1 хвилина, Гордієнко, 1 хвилина, і Томенко, 1 хвилина.

 

10:48:00

ПОПЕСКУ І.В.

Вельмишановні колеги! Зазначеною угодою передбачено визначити розміри і порядок виплати одноразової допомоги батькам та іншим членам сімей військовослужбовців, загиблих або померлих у наслідок поранень, а також каліцтв, контузій, захворювань, отриманих у період бойових дій в Афганістані або в інших державах. Я звертаю увагу, що це не тільки Афганістан, але й інші держави, куди ми посилали своїх вояків.

Другий момент. Як було зазначено ще нашим колегою Зарубінським, пільги, які ми передбачимо для членів цієї сім'ї, вони будуть на тому ж самому рівні, як і для військовослужбовців загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.

Виходячи з вищевикладеного і беручи до уваги, що є мало часу, від імені Партії регіонів я хочу заявити, що Партія регіонів буде голосувати "за", оскільки ми виконуємо свою передвиборчу програму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Гордієнко, мікрофон.

 

10:48:50

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Шановні колеги, тут під стінами Верховної Ради нині саме сьогодні зібралися афганці. Вони надзвичайно стурбовані тими законопроектами, які вносяться урядом. І в контексті розгляду нашого сьогоднішнього законопроекту я хотів би сказати, що вони вимагають виконання Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту". Вони вимагають ввести мораторій на проведення експериментів із заміни пільг на монетизацію. Вони вимагають припинити розгляд злочинного законопроекту про гарантії держави щодо виконання рішень суду. Вони кажуть про те, що мати загиблого сьогодні в цій країні отримує всього-на-всього 15 доларів.

Для Компартії України не є питанням, вона буде підтримувати ратифікацію. І ми вимагаємо, щоб пропозиції афганців були враховані при прийнятті законодавства України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Дякую.  Томенко.

 

10:50:04

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би, щоб ми трішки уважніше віднеслись до даного законопроекту. Але я його, і цю ініціативу, і ідею позиціоную як цинізм такий, типовий. Уряд вніс законопроект, яким… законопроект відомий сумно, 7562, який фактично хоче зупинити або переглянути всі пільга афганцям, ветеранам війни; який ми своєю постановою 5 квітня зобов'язали уряд відкликати. Уряд не відкликав до цих пір цей законопроект. Отже, під загрозою ті, навіть невеликі, пільги для афганців, які сьогодні є. Натомість нам вносять угоду, яка була підписана 18 років назад і яку ми 18 років назад протоколами і законами виконуємо. За цією ратифікацією ні копійки, нічого не додасться.

Тому я афганцям, які прийшли до нас, радив би до Президента піти і до уряду, а не до Верховної Ради, і вимагати відкликання законопроекту, і вимагати, щоб уряд виконував хоча би ті пільги для афганців, які є.

Тому ратифікувати - з формальної точки зору можна це робити, але це нічого не додає і не віднімає. А треба сьогодні поставити питання, щоб перед 9 Травня ветеранам і афганцям хоча би заплатили те, що передбачено законом. Оце буде повагою до тих, хто пройшов війну: і Велику Вітчизняну, і афганську. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про ратифікацію Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії (реєстраційний номер 0203). Прошу голосувати.

 

10:52:06

За-295

Закон прийнято. Дякую.

Розглядаємо питання: проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України (реєстраційний номер 0205).

Є пропозиція: за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

10:52:44

За-198

Прийнято рішення.

Доповідає голова Державної інспекції ядерного регулювання Миколайчук Олена Анатоліївна. Підготуватися Білорусу.

 

МИКОЛАЙЧУК О.А.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України. Вашій увазі пропонується проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України. Ця угода підписана 21 жовтня 2010 року в місті Братислава підлягає ратифікації Верховною Радою відповідно до статті 26 Закону України про перевезення небезпечних вантажів.

На сьогоднішній день транзит ядерних матеріалів між Словацькою Республікою та Російською Федерацією через територію України здійснюється на підставі міжнародної угоди, укладеної ще в 1993 році. Україною був ініційований перегляд її у зв'язку з тим, що відбулися зміни законодавства, зокрема з таких важливих питань щодо безпеки, щодо цивільної відповідальності за ядерну шкоду у випадку ядерного інциденту відповідно до Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, порядку супроводу спеціальних вантажів територією України. Крім того за період з 93 року переглянуті стандарти МАГАТЕ щодо безпечного перевезення радіоактивних матеріалів. Слід зазначити, що за весь період дії угоди попередньої жодних випадків аварійних ситуацій на території України не було. Щорічно здійснюється в середньому чотири перевезення на рік, 300-320 збірок паливних.

Угодою, яку пропонується ратифікувати, врегульовані в достатній мірі питання забезпечення безпеки перевезень, у тому числі ядерної та радіаційної безпеки, охорони спеціальних вантажів та розподілу відповідальності сторін при здійсненні таких перевезень, передбачені гарантії безпеки населення та навколишнього природного середовища. В угода враховані положення та принципи Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, Конвенції про фізичний захист, Конвенції про оперативне сповіщення, Конвенції про допомогу у випадку аварії, Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та з радіоактивними відходами, правил безпечного перевезення радіоактивних матеріалів відповідно до стандартів безпеки МАГАТЕ.

Укладання вище зазначеної угоди дасть змогу вдосконалити законодавчу базу  у відносинах між Україною і Російською Федерацією і Словацькою Республікою при здійсненні перевезень ядерних матеріалів і визначити чіткі механізми взаємодії компетентних органів сторін угоди  на всіх етапах перевезення ядерних матеріалів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Олег Григорович Білорус.

 

10:55:16

БІЛОРУС О.Г.

Шановний головуючий! Народні депутати! В якості головного Комітет у закордонних справах на своєму засіданні уважно і всебічно дослідив, а також обговорив зазначений законопроект і одноголосно ухвалив підтримати його ратифікацію Верховною Радою України.

Ратифікація згаданої угоди сприятиме врегулюванню питань безпеки та розподілу відповідальності сторін при здійсненні міжнародних перевезень ядерних матеріалів та забезпечить створення відповідних договірно-правових умов для гарантії безпеки довкілля при здійсненні міжнародного співробітництва у цьому секторі.

Проект закону розроблено з метою виконання українською стороною всіх внутрідержавних процедур, які необхідні для набуття чинності зазначеною угодою.

Відповідно до заключення Державної інспекції ядерного регулювання, як ми чули, укладання угоди не потребує виділення додаткових бюджетних коштів для її реалізації. Головне науково-експертне управління, Комітет з питань Регламенту, Комітет з питань Державного бюджету, Комітет з питань європейської інтеграції рекомендують внести зазначений законопроект на розгляд Верховної Ради  для прийняття рішення. Прошу підтримати позитивне рекомендаційне рішення Комітету у закордонних справах і ратифікувати дану угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олегу Григоровичу.

Будемо обговорювати? Прошу записатися.

Будь ласка, Князевич.

 

10:57:27

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Прошу передати Карпуку Володимиру Григоровичу слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Карпука.

 

10:57:33

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна".

З приводу останніх подій, які відбулися в Японії на атомній станції "Фукусіма", яка, до речі, переводиться як острів Щастя, і слід дуже уважно ставитися до заключення таких угод. Підписана ця трьохстороння Угода в 2010 року між урядами Російської Федерації, України та Словацької республіки, і стаття четверта цієї угоди говорить, що обов’язковою умовою для здійснення цих угод є  заключення контрактів. А друга частина цієї статті пише, що українська сторона забезпечує транзит транспорту зі спеціальними вантажами через територію України і так далі. Тобто  невідомо який певний зиск економічний має Україна, яка служить, ми знаємо, транзитом для транспортування у Європу багатьох небезпечних грузів. Ми пам’ятаємо ситуацію, аварію, яка трапилась в Львівській області в селі Ожидів і скільки тоді труднощів виникло і насамперед із  забезпечення умов і, скажімо, відшкодування цієї ситуації, яка може виникати.

Тому заключаючи такі договори ми повинні виходити, насамперед, не говорити в Преамбулі цієї угоди, що виходячи з інтересів чи Російської Федерації, чи тому що Словацька республіка є членом ЄС і так далі, а насамперед виходити з інтересів України, ці угоди, звичайно, повинні бути, але насамперед вони повинні привносити і економічний ефект Україні, і компенсації, передбачені, і насамперед, думати про безпеку громадян України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплієнко, група "Реформи".

 

10:59:33

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" дискутували щодо ратифікації цієї угоди і ми визначили наступну позитивну позицію виходячи з наступного. Не  новина, що транзитне перевезення  таких матеріалів через територію України триває вже не перший рік. Але до сьогоднішнього дня не було вирішено питання щодо супроводу, тобто логістики супроводу цих грузів та ядерних матеріалів через територію України. Виключно, коли ми приєднуємось до угоди між Словакією, Росією та Україною щодо транзиту ядерних матеріалів, вперше ми визначаємо, що транзит здійснюється за рахунок української сторони. Ми не допускаємо жодних військових і жодних угрупувань на територію України, і це ми вважаємо позитивним фактом.

Друге питання. Приведення у відповідності до вимог Віденської конвенції передбачає вирішення питань щодо відшкодування збитків у випадку ядерного інциденту. Я нагадаю вам, що перевезення матеріалів передбачається лише тих, що не мали випромінювання, тобто, які ще не відпрацьовані, це твели та ТВС атомних енергетичних станцій Росії, України чи Словаччини. Тому ми також підтримуємо таку тезу, тому що додаткові страхові гарантії для нашої держави не будуть зайвими.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього" в 20 голосів буде підтримувати цю угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павловський передає Шевчуку, прошу. За ним Юра Литвин.

 

11:01:15

ШЕВЧУК С.В.

Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, відомо, що Україна є транзитною державою, але в останній час Україна перетворюється на державу протягів, сквозняков по-русски. Подивіться самі, з НАТО ми ратифікували угоду про перевезення військових вантажів до Афганістану  нашою залізницею і нашою територією, з Афганістану веземо невідомо що, скоріше всього героїн, якого вже країни НАТО на ціле століття собі накопичили як стратегічну зброю, з Казахстаном ми маємо угоду про перевезення токсичних хімічних речовин, згадайте аварію поблизу Ожидова, немає нашого колеги Кузьмука, який з ризиком для життя тоді рятував цю ситуацію. Тепер ми будемо і далі возити з Європи відходи, з Росії паливо, в Росію відходи, територію України і дивно, що уряд в цій ситуації каже, що на виконання цієї ратифікації не потрібно ніяких коштів. Та люди добрі, у нас кожен рік на залізничних переїздах трапляється декілька аварій  з людськими жертвами. Невже не потрібно кошти на те, щоб убезпечити перевезення цих вантажів, невже не потрібно проявляти якусь стурбованість? Ну, немає сьогодні в парламенті України фракції зелених, але це не означає, що ми не повинні  перейматися довкіллям. Ну не можемо ми так  одноголосно, як сказав один дипломат, голосувати за цю ратифікацію, перетворюючи державу Україну, дійсно, на  державу, де може бути майбутнє європейське сміттєзвалище.

Я вважаю, що перед ратифікацією цієї угоди ми повинні були б  розглянути питання про виділення додаткових коштів з бюджету для забезпечення безпеки  перевезення таких вантажів "Укрзалізницею".  Інакше ми на 10 років підписуємо собі таку неприємну і складну ситуацію і потім не будемо знати, як виходити з цієї ситуації. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка, і Попеску.

 

11:03:26

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Угода, дійсно, непроста. І, в принципі, якщо б не було формату скороченого читання, я б хотів декілька питань поставити суб’єкту законодавчої ініціативи. Єдине, що давайте для об’єктивності скажемо, що через Україну і так без цієї угоди відбувається транзитне транспортування різних небезпечних речей. Якщо  ця угода унормовує це питання, якщо  вона спрямована на убезпечення, на систему безпеки, то це все-таки, очевидно, позитивно. Бо, Сергій Володимирович, без угоди перевозиться, ви ж розумієте, що Україна в даному випадку є транзитером, лише транзитером.

 А от яке  питання в мене виникає? От читаємо статтю 8 угоди: "Ліквідація наслідків аварії, що сталася при перевезенні спеціальних вантажів, включаючи ядерний інцидент, а також забезпечення охорони та зв’язку в районі аварії здійснюється стороною на території держави, якої ця аварія сталася". Оце дійсно проблема.

А як бути в такому разі, якщо винуватцем, наприклад, оці залізничні колеса, оці колесні пари неправильно були устатковані, обладнані на місці, звідки йде через територію України,  то Україна  виходить за цією статтею і є винуватицею, і на неї покладаються. Якщо б була можливість пояснити це питання, я думаю,  тоді б розвіялися сумніви. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Попеску, будь ласка.

 

11:05:05

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Вельмишановні колеги, оскільки   мало часу, я хотів зразу до основних тезисів.

Перше. Поділяючи занепокоєння нашого колеги Зарубінського з приводу  того, що він сказав, ми хотіли б звернути увагу на те, що ратифікація даної угоди  створить не тільки належне правове підґрунтя для здійснення. Але головне, на що ми хотіли  звернути  увагу, це є забезпечення  перевезення таких  небезпечних матеріалів, з точки зору ядерної і радіаційної безпеки. І це  саме головне для України, і заради саме цієї частини ми будемо  ратифікувати.

Дякую, Партія регіонів  буде голосувати  "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, одну хвилинку, ви ж мене вимагаєте закону дотримуватись.

Шановні народні депутати, я  ставлю на голосування пропозицію комітету про ухвалення Закону  України   про    ратифікацію Угоди  між Кабінетом Міністрів  України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних  матеріалів   між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України (реєстраційний номер    0205). Прошу голосувати. (Шум у залі)

  

11:06:43

За-260

Рішення прийнято.

Я просив би, шановні колеги, дотримуватися правил моралі і людської поведінки. Шановні колеги, не беріть на себе право вболівання за всю Україну. Тут люди, які сидять, не менше  вас вболівають за Україну. Спокійно! Шановні народні депутати, я дію відповідно до закону!

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності (реєстраційний номер 7535).

Доповідач – народний депутат України Наталія Юріївна Королевська. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Вікторович Шемчук.

Так, як будемо розглядати? За скороченою, да?

Ставлю на голосування цю пропозицію. Будь ласка, визначайтесь.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Так, а зачем скороченная процедура? Мы не по скороченой.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ви говорите?

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Я говорю, навіщо нам скорочена?

 

11:07:59

За-214

Рішення прийнято.

Будь ласка, Наталія Юріївна.

 

11:08:05

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, предлагаю вашему вниманию проект Закона о внесение изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно усиления ответственности служебных лиц за препятствие предпринимательской деятельности (№ 7535).

Цель этого законопроекта: ужесточить ответственность государственных служащий за помехи в работе предпринимателей. То есть мы призываем ввести жесткие санкции против коррумпированных чиновников, злоупотребляющих своим служебным положением и нарушающих закон в сфере предпринимательской деятельности.

Что сегодня происходит по всей стране? Происходит рейдерский государственный захват предприятий, когда путем манипуляции законов, манипуляциями проверок, безнаказанностью происходит начисление абсолютно бездоказанных штрафов и доведение предприятий до банкротств. Сегодня тысячи предприятий вынуждены ходит по судам, отстаивать свои права и обязанности, при этом парализуя свою деятельность, увольняя людей и тем самым разрушая экономику.

Вы знаете не хуже меня об уровне коррупции сегодня среди чиновников, от которых так или иначе зависит деятельность маленьких предприятий и среднего бизнеса. Предприниматели сегодня шага не могут ступить, чтобы с них не вымогали взятки, начиная от самого меленького чиновника, заканчивая руководителями областных и центральных структур.

Вы также знаете, что причина всему этому – это вседозволенность и безответственность. Сегодня все люди дела по всей стране говорят: "Мы бесправные, мы ничего не имеем права сделать и защитить себя и тех людей, которые работают на этих предприятиях". Поэтому, уважаемые коллеги, я прошу проголосовать за законопроект и усилить ответственность чиновников, и ввести персональную ответственность сегодня и чиновников, и контролирующих органов, чтобы все это не прикрывалось громким словом "государственная исполнительная власть", а была персональная ответственность …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. … чтобы была персональная ответственность, и серьезная ответственность, чиновников. Только таким способом мы сегодня хоть чуть-чуть сможем защитить людей, которые проявляют инициативу, еще что-то делают в нашей стране, а не сидят на шее государственного бюджета. Я вас очень прошу поддержать данный законопроект и принять его в первом чтении. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Дякую, Наталія Юріївна. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Вікторович Шемчук, будь ласка.

 

11:10:48

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, народні депутати! У Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Королевською проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності.

Метою законопроекту є посилення відповідальності службових осіб, які здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також правоохоронних органів. Законопроектом пропонується внести зміни до низки чинних нормативно-правових актів України, зокрема до Кодексу Законів України про працю, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Закону України "Про міліцію", закону України "Про державну службу", "Про звернення громадян", "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності, комітет звернув увагу на те, що в низці його положень відтворено положення законопроектів 6353 від 28 квітня 2010 року, який було знято з розгляду у парламенті, а також законопроекту 7038, за результатами розгляду Верховною Радою у першому читанні було який відхилено.

Під час обговорення законопроекту членами комітету висловлено низку суттєвих зауважень.

Слід зазначити, що позиція комітету з приводу положень законопроекту ґрунтується на висновках Міністерства юстиції України, МВС України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури, які не підтримують запропонованих у цьому законопроекті ініціатив. Крім того, до роботи над опрацюванням положень законопроекту залучалися фахівці провідних науково-дослідних установ, які також висловились за необхідність суттєвого доопрацювання законопроекту.

Така ж думка і Головного науково-експертного управління Верховної Ради. На підставі викладеного, комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу записатися на обговорення законопроекту 7535. Прошу прізвища народних депутатів.

Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

11:13:10

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ - "Батьківщина", Рівненщина. 

Очевидно, що цей законопроект необхідно приймати хоча би із-за того, що саме найбільше перешкод в реєстрації, в інших, скажімо так, процедурах реєстрації саме ці чиновники, які зробили все для того, щоб на 30 відсотків звернулись підприємства, малі підприємства в Україні. І це вже офіційні дані.

400 тисяч малих підприємців сьогодні закрили свої підприємства тільки із-за того, що їх давлять чиновники, давить податкова і не несуть за це ніякої відповідальності. Зрозуміло, що потрібно збирати до бюджету кошти. Але не тим способом, що просто останнє в тих, хто утримує по 2, по 3-4 чоловіка, яким дають роботу, які наповнюють бюджет, потрібно донищити.

Тому даний законопроект пропоную підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Матвєєв передає право на виступ Катерині Самойлик. Будь ласка, мікрофон. Фракція комуністів.

 

11:14:22

САМОЙЛИК К.С.

Я бы, наверное, не попросила слова, если бы меня глубоко не пронзили слова докладчика. Сидят на шее госбюджета. Вы кого имеете в виду? Учителей? Так вы молите Господа Бога, пока вы занимались воровством в государстве, эти люди учили ваших детей. Вы имеете в виду врачей, тех людей, которые даже в этой сложной ситуации умудряются из ничего лечить людей и делать операцию? Вы имеете в виду работников культуры, которые, получая минимальную заработную плату, считаем, продолжают работать во имя государства.

А вообще, ваши законы мне напоминают пиар-акцию, лоббирование во имя того, чтоб показаться, какая я справедливая и какая честная. Вопрос к вам. Почему раньше не решали вопрос? Почему именно сегодня вы вдруг так прозрели и увидели, что вокруг, ну, вот столько таких репрессивных рычагов? Раньше их не было? Были. Почему подыгрывали тогда власти? Потому что сами были у власти. Или почему вы, например, ни разу не синициировали такой вопрос: внесение изменений в Криминальный кодекс за то, что людям предприниматели, бизнесмены зарплату выплачивают в конверте; за то, что люди обречены получать мизерную пенсию? Это же делается сейчас. А мы только вот, давайте защитим, бедные, несчастные. А миллионы бедных и несчастных людей, которые, выйдя на пенсию, будут получать минимум. Вы хоть когда-то скажете об этом, или нет? Или только накануне выборов? Нельзя поддерживать популизм, который …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Катеринчук, будь ласка, від фракції "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:16:40

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, Європейська партія України.

Дякую, Князевичу, що передали мені слово. От, мій колега тільки що, от, виступала, я так розумію, що вона не до того закону давала свої ґрунтовні коментарі. Тому що тут ідеться про все ж таки посилення відповідальності контролюючих органів через уточнення норм щодо відшкодування  державним службовцям збитків  у державі.

Крім того, тут йдеться про  зміни Закону про працю, йдеться про зміни  до звернень громадян про інформацію,  до Кримінального кодексу. Ви знаєте,  це, напевно, одна із  певних  частин, яку треба виконати, тому що насправді жодної відповідальності контролюючі органи, які нанесли збитки підприємцям, не несуть.

І тому ініціатива депутата Королевської абсолютно  справедлива і правильна, і вона своєчасна. Треба з чогось починати. А неприйняття Податкового кодексу, яким пропонувала опозиція, говорить тільки про  одне – більшість завалила податкову реформу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна  хвилина, Толстенко, фракція  Партії регіонів. Всі фракції  виступили, да?

 

11:17:59

ТОЛСТЕНКО В.Л.

На перший погляд, ідея  проекту є слушною і  корисної з точки зору захисту права  громадян на  підприємницьку діяльність. Але розгляд представлених пропозицій свідчить про те, що питання, яке автор намагається вирішити, вже врегульовані в окремих нормативних актах. Наприклад, главою 12    Кодексу України  про адміністративні правопорушення регулюється питання про відповідальність  підприємницької діяльності, питання кримінальної відповідальності регулюється відповідними статтями  Кримінального кодексу, в яких автор пропонує лише змінити санкції, тобто строк  покарання.

На сьогодні стаття 166-10, 166-11, 166-12 адміністративного кодексу встановлена відповідальність  дозвільних органів,їх посадових осіб за такі види правопорушень, як  порушення строків прийняття дозвільних  органів рішення про  видачу  документу дозвільного характеру, неповідомлення адміністратором суб'єкта господарювання про  одержання від дозвільних органів  відповідних документів і тому подібне.

Також законодавство  діюче передбачає також санкцію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

ТОЛСТЕНКО В.Л. Тому, враховуючи  викладене, слід підтримати рішення профільного комітету  і повернути законопроект 7535 на  доопрацювання автору законодавчої ініціативи. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, давайте таким чином. Зараз ми … Одну хвилиночку, репліка після розгляду завершення питання, тоді буде в вас репліка. Ну, будь ласка, репліка Королевської. Будь ласка.

 

11:19:47

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Мы, конечно, можем считать, что на шее украинской экономики сидят врачи и учителя, но хочу вас разочаровать, к сожалению, на шее бюджета и экономики сидят налоговики, сидят представители контролирующих органов, сидит милиция, сидят те, кто снимает оттуда миллиарды гривен и тем самым ставит на колени сегодня и экономическую активность, и перспективу в нашей стране. А врачи и учителя наши сегодня нищенствуют и копейки не получают из этого бюджета того, что им положено, поэтому имейте совесть.

И мы настаиваем на том, чтобы возвращали все штрафы, все те хищения из бюджета именно те, кто сегодня способствует этому, возмещали это контролирующие органы, которые гробят сегодня украинскую экономику. И не нужно прикрываться красивыми словами. Ответственные должны нести четкое личное свое наказание и должны лично компенсировать убытки бюджета. Кто нарушил закон из контролирующих органов, пусть несет такую же ответственность, как несут все …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Дякую.

Шановні колеги, комітет пропонує Верховній Раді України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання цей законопроект. Головне науково-експертне управління зробило такий висновок, що законопроект доцільно повернути на доопрацювання.

Разом з тим, відповідно до Регламенту Верховної Ради України я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності (реєстраційний номер 7535). Прошу голосувати.

 

11:21:54

За-83

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування другу пропозицію: про повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

11:22:21

За-90

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 66, „Наша Україна – Народна самооборона” – 5, фракція комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 14, Народна Партія – 0, "Позафракційні" – 5.

Шановні народні депутати, тепер вашій увазі пропонується проект Закону про встановлення мораторію на деякі заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Доповідач – Наталія Юріївна Королевська. Відповідальний від комітету – голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік. Каракай, так?

Шановні народні депутати, інформую, що комітет не розглядав цей законопроект. Але з огляду на те, що він був зареєстрований 25.01.2011 року, у нас є всі підстави його розглядати.

За скороченою? Ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

11:23:39

За-198

Рішення прийнято.

Наталія Юріївна, будь ласка.

 

11:23:46

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Мы с вами только за два прошедших дня лишили людей права работать между юридическими и физическими лицами. И вы своими решениями выбросили на улицу более 200 тысяч работников в стране.

Вы следующим решением освободили от какой-либо ответственности контролеров и не возложили на них личную, персональную ответственность. И сейчас мы стоим перед третьим решением, это в вашем праве: принимать его или не принимать. Но хочу вам заметить, что люди все это видят, и люди видят, когда вы добавляете строки бюджета на содержание государственного аппарата, и люди прекрасно видят, когда вы расширяете полномочия и возможности контролирующих органов для репрессий над экономически независимыми людьми сегодня в стране.

Поэтому я предлагаю вашему вниманию законопроект об установлении моратория на некоторые мероприятия государственного надзора и контроля в сфере хозяйственной деятельности. И цель этого законопроекта – ввести мораторий на проведение налоговых проверок предпринимателей – плательщиков единого и фиксированного  налога. То есть запретить налоговым органам проводить проверки предпринимателей вплоть до начала следующего года.

Что сегодня происходит? Первые рейды были перед Новым годом, когда все контролеры решили наживиться на рынках и накрыть себе новогодние столы, потом все прошлись перед 8 Марта, когда решили к 8 Марта тоже собрать себе на стол подешевле, а то и бесплатно. Сейчас, перед Пасхой начинают идти и собирать дань со всех, кто сегодня еще работает. Так вот потом вся эта дань вкладывается в цены в виде коррупционного налога и за это платят все жители в нашей стране. Поэтому мы предлагаем наложить мораторий на проверки и дать людям возможность спокойно поработать и спокойно сегодня адаптироваться к новым условиям. Потому что если не остановить этот беспредел, который сегодня твориться, то сейчас уже есть …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон, будь ласка

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. …такие инициативы, как люди собирают налог на свободу, они сбрасываются по одной гривне в день, нанимают адвокатов, нанимают охранные фирмы и защищают себя, и защищают свои рабочие места. И если вы не остановите тот беспредел, который происходит в стране, то вконце-концов это перерастет к совершенно не здравым позициям.

Поэтому прошу поддержать данный законопроект и остановить те контролирующие органы, которые в очередной раз на Пасху выйдут собирать дань со всех предприятий в нашей стране. Спасибо большое за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, відповідальний від комітету Каракай Юрій Васильович, будь ласка.

 

11:26:37

КАРАКАЙ Ю.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, на жаль, комітет не розглянув цей законопроект, проте проект висновку, який  комітетський підготовлений, буде сьогодні розглянутий, говорить про наступне. У законопроекті пропонується встановити з 1 січня 2012 року мораторій на проведення податковими  органами перевірок суб’єктів малого підприємництва. Однак, у проекті йдеться не про податкові перевірки здійснення заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності. Одночасно органи Державної податкової служби відповідно до діючого Податкового кодексу є контролюючими органами лише щодо податків, які справляються до бюджету  та державних цільових фондів.

Виходячи з наведеного, органи Державної податкової служби не мають відношення до здійснення заходів державного нагляду у сфері господарської діяльності, у зв’язку з чим становлення запропонованого мораторію не буде мати правових наслідків із-за юридичної некоректності його написання.

Проект рішення, який підготовлений комітетом, відповідає позиції Кабінету Міністрів  та Головному науково-експертному управлінню і говорить про пропозицію відхилити даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу запишіться на обговорення цього питання. Будь ласка, прізвища народних депутатів дайте.

Андрій Павловський, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:28:10

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Пані Королевській передайте слово, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наталії Королевській мікрофон, будь ласка.

 

11:28:16

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Как говорится, хочешь завалить дело – поставь перед людьми невыполнимую задачу. Вот вы поставили сейчас перед людьми невыполнимую задачу по требованиям Налогового кодекса. В результате чего валится и экономика, сокращаются рабочие места и растет безработица.

И для того, чтобы хоть как-то остановить ситуацию и стабилизировать эту ситуацию, принять хотя бы несколько народных законов, которые дадут глотки свежего воздуха, вы сегодня еще больше усугубляете эту ситуацию тем, что не протягиваете руку навстречу, не осознаете тех ошибок, которые были допущены и не хотите эти ошибки исправлять.

Здесь я часто слышу, что позиция комитета сошлась с позицией Кабинета Министров. Так а какая же еще тогда может быть позиция, для чего мы здесь, народные депутаты, которые должны проанализировать и предложить альтернативу и защитить сегодня людей, которых подвергают колоссальным экономическим репрессиям.

Поэтому, уважаемые коллеги, подумайте хорошо. Вам всем возвращаться в округа. И две третьих этого зала пойдет по мажоритарным округам. Так вот, когда вы туда придете, вам мало кто поможет, вам надо будет смотреть людям в глаза и честно давать ответ, что вы сделали и насколько вы смогли защитить их заработные платы, их рабочие места, их перспективу, будущее нашей Украины. Так, к сожалению, то что сейчас  делается, это все разрушает, поэтому  мы предлагаем ввести мораторий, защитить сегодня людей от того беспредела, который есть, рассмотреть данный законопроект, доработать его ко второму чтению как положено, и после  этого вернуться к законопроекту, который "завалили" вчера в этом зале и запретили людям работать, между собой приняли антиконституционную норму, и принять ответственность чиновников. Чиновники должны нести конкретную ответственность за невыполнение законов, хватит их покрывать, мы ценой экономики Украины сегодня платим за ту коррупцию и за тот беспредел, который…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вечерко Володимир, фракція Партії регіонів.

 

11:30:23

ВЕЧЕРКО В.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые депутаты! Уважаемые телезрители, граждане Украины! Мы сегодня рассматриваем, в данный момент времени очень важный законопроект, который сегодня может определить светлое будущее нашей Украины, то что мы обещаем сегодня народу.

Я хочу сделать маленькую справку, что мы Налоговый кодекс принимали с тем, чтобы его дорабатывать в повседневной жизни и принимать корректировки. С тем, что мы сегодня сталкиваемся в нашей повседневной жизни, а депутаты, который работают, действительно, в округах, они сегодня меня могут поддержать, действительно у нас спрашивают, когда вы нас защитите от налоговых органов, от административных органов? Потому что мы приняли Налоговый кодекс в этом кодексе имеются такие подзаконные пункты, где чрезмерно налоговые службы злоупотребляют своей властью.

Я хочу сказать следующее, сегодня очень  тяжелое экономическое состояние нашей Украины и нужно наводить соответствующий порядок, но нужно планомерно наводить порядок.

Сегодня покупатели отвечают за  продавцов в пятом калении, это так называемые ямы, это неправильно. Поэтому я хочу, чтобы мы этот закон отправили на доработку, тщательно его исправили с тем, чтобы нам не было стыдно завтра приехать в округа и нам действительно не будет аргументов объяснить народу, кто их будет защищать кроме нас. Поэтому если у нас имеются сегодня определенные ошибки и казусы в законопроектах, и в Налоговом кодексе, нужно их немедленно исправить, это будет выгодно и для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Самойлик, фракція комуністів.

 

11:32:36

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Дійсно це продовження, друга серія попереднього законопроекту, дійсно ми бачимо про те, що начебто і є раціональне зерно, яке висловлено тут, але так як ставиться це питання, ми не можемо, ми ж державний орган, ми ж вищий законодавчий орган. Давайте взагалі відмовимось від того, що в нас є держава Україна, давайте відмовимось від того, що в нас є державні інституції, давайте ми відмовимось від того, щоб контролюючі органи контролювали надходження до державного бюджету коштів і тоді буде абсолютно правильно, тоді і вимог не буде, і про підвищення пенсій, і про підвищення заробітної платні, і про підвищення стипендії, тоді нам треба так діяти.

Я вважаю, що держава повинна виконувати свої функції, і тільки шляхом і контролю, і тільки іншими методами держава повинна виконувати свої функції. Якщо ми зараз скажемо, що треба припинити діяльність всіх органів державної влади, то передусім повинна Верховна Рада України сказати, що ми не займаємось в цьому напрямку законодавчою роботою. Я думаю, що такі закони можливо і треба приймати, але не треба таким словом називати, як називається мораторій там на перевірки, на контроль, такого не може бути. Чому ж  коли були при владі не проголосували за мораторій про підвищення цін продукти харчування, на житлово-комунальні тарифи.

Чому ж тоді слово "мораторій" вас відштовхувало і говорили про те, що  світ нас не зрозуміє, бо  ми займаємося регуляторними функціями і таке інше. І тому я думаю, що буде абсолютно правильно, якщо автор законопроекту доопрацює даний законопроект, і тоді ми всі разом проголосуємо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна  самооборона" .

 

11:34:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я щойно спілкувався з афганцями, які стоять перед Верховною Радою. Вони просили мене передати, щоб вийшов до них колега Чечетов і колега Тихонов. Я передав їм запрошення  поспілкуватися з людьми, в тому числі Єфремов … Вибачте Єфремов, я оговорився,  Єфремов і Чечетов. І я передав і в тому числі ті побоювання в зв’язку з законом 7562, який вимагають люди припинити, про який я озвучував тут, який називався про гарантії держави щодо виконання рішень суду, де коаліція взагалі вже не збирається, ви вже в Комітеті з питань правосуддя про це проголосували, взагалі 17 законів не збираються виконуватися, тому що  ви їх хочете знищити, і про пільги, і про все інше.

Так от яке це має відношення до цього закону? Я дивуюся, шановний Володимире Михайловичу, ви зараз, не маючи висновків комітету, надаєте слово представнику комітету. От записано, що відповідальний сьогодні Хомутиннік. Хомутинніка  немає, доповідає інша людина. Рішення немає. Що він нам відповідає?

Я прошу регламентний комітет  поставити питання щодо недопущення, коли немає висновків комітету, вони не роздані депутатам, от тут з цієї трибуни робити художній свист, який я сьогодні почув від шановного представника, бо це є від комітету. Комітет такої думки не мав і взагалі не розглядав це питання.

А тепер щодо того, вчора ми відхилили … не ми, а  ви відхилили законопроект    8217-2, який скасовував заборону віднесення до складу витрат юридичних осіб, витрат понесених у зв’язку з придбанням товарів робіт і послуг і інших не матеріальних закладів, матеріальних  фізичної особи і підприємця, що сплачує єдиний податок, це злочинно було зроблено. Зараз нам пропонується правильний законопроект, його треба підтримати в першому читанні, виключити слово …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.   

 

КАРМАЗІН Ю.А.   Одну секунду.

Я прошу, подивіться, якщо виключити слово "нагляду",  пані Королевська зі мною погодиться мабуть, бо здійснює податкова служба контроль, а не нагляд, нагляд здійснює прокуратура …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні народні депутати, обговорення питання звершено. Чому ми винесли це питання на розгляд Верховної Ради України без рішення комітету? Справа в  тім, шановні колеги, що законопроект був зареєстрований в січні місяці. До цього часу, по-перше, комітет мав і повинен був його розглянути.  А по-друге, в середу на пропозицію опозиції виносяться  на розгляд ті чи інші  законопроекти.  Але, разом з тим, я прошу комітет  працювати більш оперативно в цьому  плані.

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу  проекту Закону про встановлення мораторію на  деякі заходи державного нагляду (контролю) у сфері  господарської діяльності (реєстраційний  номер 8018). Прошу голосувати.

Я прошу вас вибирати слова!  Будь ласка, вибирайте слова, ніхто не позбавляє вас права на слово.

 

11:38:31

За-88

Шановні колеги, "за" – 88. Рішення не прийнято.   

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення законопроекту  суб'єкту права законодавчої ініціативи на  доопрацювання (реєстраційний номер 8018). Прошу голосувати. На доопрацювання, прошу голосувати. 

 

11:39:13

За-82

Рішення не прийнято.

Будь ласка, по фракціях. Партія регіонів – 4, "БЮТ - "Батьківщина" – 52, "Наша Україна - Народна самооборона" – 15, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 6, Народна Партія – 0, позафракційні – 5.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція "БЮТ - "Батьківщина" і фракція "Наша Україна - Народна самооборона" вимагають оголосити перерву на 30 хвилин для проведення консультацій та виголошення заяви.  Разом з тим, ініціатори цього звернення готові зараз виступити з заявою, потім ми продовжимо далі нашу роботу.

Слово має Роман Забзалюк, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Будь ласка.

 

11:39:59

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановні колеги, зараз під стінами Верховної Ради України стоїть багатотисячний мітинг, в якому приймають участь делеговані ветерани, учасники бойових дій з усіх куточків України.

Хочу нагадати вам, що в Україні налічується 11  тисяч 750 громадян, які є інвалідами першої, другої та третьої групи війни в Республіці Афганістан та 2 тисячі 600 сімей громадян, які загинули в Афганістані, а також близько 386 тисяч учасників бойових дій  в різноманітних конфліктах. З кожним роком та кожним днем ця кількість стає меншою. Адже громадяни, котрі у 18 років пішли на війну та отримали поранення або сім'ї тих юнаків, чиє життя закінчилось на афганській землі, приречені до злиденного життя нинішньою владою.  Можливо,  парламентській більшості, в першу чергу Партії регіонів потрібно набратися сміливості і визнати себе не спроможними працювати для людей та скласти свої повноваження, або нарешті звернути свою увагу на тих, хто її потребує.

Тому я дослівно зараз цитую вимоги представників учасників бойових дій, ветеранів локальних конфліктів, які вимагають від парламенту негайно привернути увагу  до нагальних проблем, а саме:  звернути увагу на ситуацію, що склалася з приводу забезпечення  прав та пільг ветеранів війни, в тому числі учасників та інвалідів бойових дій в Республіці Афганістан, та привести розмір прав та пільг до раніше наданих відповідно до законів України та законодавство колишнього Союзу СРСР, які в подальшому були незаконно скасовані.

Друге. Скасувати Постанову Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2010 року №299 про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 році, відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань" та внести в законопроект "Про Державний бюджет України на 2011 рік" розмір компенсаційних виплат ветеранам війни відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально захисту".

Третє, згідно пункту 37 додатку 2 Постанови Верховної Ради про основні напрямки бюджетної політики на 2011 рік забезпечити шляхом прийняття нормативно-правових актів належний рівень пенсійного забезпечення інвалідів та учасників бойових дій відповідно до їх соціального статусу, зокрема збільшити пенсії інвалідам війни, які отримали інвалідність внаслідок поранень, контузій, каліцтва або захворювань, пов'язаних з бойовими діями, в Республіці Афганістан, в 10 разів, а сім'ям загиблих збільшити виплати до 100 відсотків прожиткового мінімуму. Припинити розгляд злочинного законопроекту, поданого, до речі, парламентською більшістю і урядом Азарова, про гарантії держави щодо виконання рішень суду, що наділяє …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗАБЗАЛЮК Р.О. … що наділяє Кабінет Міністрів України виключними повноваженнями щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги, порядку надання путівок та санаторно-курортного лікування, та компенсаційних виплат ветеранам війни.

І відповідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишити пенсійний вік без змін, жінкам - 55 років, чоловікам – 60 років, та наявності страхового стажу не менше 5 років.

До речі, шановні колеги, там, на плакатах зараз фраза "Не доведіть нас змінити плакати на автомати". Подумайте над цими фразами.

Я передаю звернення пікетувальників Голові Верховної Ради України Литвину. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, з приводу заяви, яку щойно зробив наш колега, я повинен сказати, що зустріч відбувалася безпосередньо у мене із представниками  цієї частини афганців. Це об’єднання під назвою «Хто, як не ми», якщо я не помиляюсь. Ми проводили зустріч. «Ніхто, окрім нас», я перепрошую. Ми проводили зустріч безпосередньо у Верховній Раді. Були запрошені міністр соціальної політики та праці, міністр фінансів, інші представники центральних органів виконавчої влади. І відбулося спілкування, і відповідні були запевнення, відповідні були напрацьовані доручення з боку Кабінету Міністрів, щодо Кабінету Міністрів України. Як ви знаєте, сьогодні проблема полягає в тому, що не виконуються ті закони, ті рішення, які на даний час є чинними.

Разом з тим я думаю, що ми ще раз тут спільно повинні відпрацювати цю проблему з Кабінетом Міністрів України.

Шановні народні депутати! Переходимо тепер до розгляду питань, які нам потрібно спочатку включити до порядку денного сесії. Давайте поступимо таким чином, шановні колеги. Якщо буде наполягання з боку автора, я бачу, шановний колего, з боку автора, що він обґрунтував свою ініціативу, то давайте ми домовимося таким чином. 2 хвилини він обґрунтовує свою ініціативу. А якщо буде потреба обмінятися думками, то знову ж таки, за скороченою процедурою ми це будемо робити. А потім переходити до прийняття рішення. Це буде відповідати регламенту. Домовились?

Ну, якщо ви наполягаєте, підемо таким чином. Шановні колеги! Ставиться на розгляд Верховної Ради України пропозиція про включення до порядку денного проекту Постанови про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Арсеній Петрович Яценюк, будь ласка. 2 хвилини. І потім, якщо буде два «за», два «проти» і перейдемо до голосування.

 

11:46:05

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України! Нещодавно Президент України Віктор Янукович звертався до парламенту з посланням. І на жаль, одне з основних питань, яке турбує сьогодні Україну і Українців в цілому, а це саме цінова нестабільність, не було піднято ні в посланні, і не є основним предметом діяльності чинного Кабінету Міністрів України.

За останній рік ціни і тарифи в Україні зросли в декілька разів. Найбільша проблема зараз складається в секторі житлово-комунальних послуг.

Викликає здивування те, що найбільший ріст цін відбувається саме на газ і на електроенергію. Поясню чому. Нагадаю, що за чинним законодавством України весь газ власного видобутку, який видобувається в Україні, а це близько 20 мільярдів кубічних метрів газу, в обов'язковому порядку відправляється виключно для потреб населення. Загальна вартість видобутку 1 тисячі кубічних метрів такого українського газу складає близько 200 гривень за тисячу кубічних метрів. Хочу ще раз підкреслити, 200 гривень, а не 300 доларів США. Уряд України, за незрозумілими причинами не зрозуміло куди і на яких підставах відправляє 20 мільярдів кубічних метрів того газу, який повинен іти на потреби населення, і збільшує щомісяця вартість для українців ціни газу.

Друге. Урядом України прийнято рішення щодо підвищення цін на електроенергію. Хочу нагадати, що 50 відсотків української електроенергії – це є атомна електроенергія, яка не має жодного відношення до підвищення ціни на російський газ; і близько 12 відсотків – це гідроенергетика, яка також, як відомо, на газі не працює.

З огляду на це, не зрозуміло, чому підвищується ціна газ і чому підвищується ціна на електроенергію, якщо і газ і електроенергія є продуктами, які виготовляються безпосередньо в Україні і їх вистачає на потреби на потреби населення.

Урядом прийнято рішення щодо відновлення пені для громадян України за сплату за житлово-комунальні послуги. Більше того, Міжнародний валютний фонд, який успішно просуває політику …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. В цьому році ще на 30 відсотків підвищують ціни на газ. З огляду на це, проектом постанови пропонується: ввести мораторій на підвищення цін і тарифів до того моменту, доки не розрахуються з громадянами України по заробітній платні. Борг складає півтора мільярда гривень. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу записатися на обмін думками з приводу законодавчої ініціативи нашого колеги. Будь ласка, запишіться. Прошу прізвища народних депутатів.

Сергій Терьохін, фракція "БЮТ – "Батьківщина"

 

11:49:09

ТЕРЬОХІН С.А.

Будь ласка, Соболєву передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв.

 

11:49:26

СОБОЛЄВ С.В.

Дякую. Я попробую дати відповіді на запитання, які  поставив пан Яценюк: "А куди ж дівається газ українського виробництва, і хто  його отримує".

Перший, хто його отримує, – це   пан Фірташ, який на свої компанії  отримує газ українського виробництва і таким  чином 20 мільярдів кубів газу, які повинні згідно з усіма  попередніми рішеннями іти для населення України, потрапляє на його  підприємства.

Друге, куди отримується цей газ, – це тими приватними компаніями, які розробляють газові родовища в Україні    і мають можливість поставляти цей газ  будь-кому, тільки не населенню України.

Тому, я думаю, що цей проект, який подав пан Яценюк, абсолютно  відповідає духу часу. Якщо ми негайно не накладемо мораторій  на  підвищення комунальних платежів, ми далі будемо отримувати ціну  на газ для населення, яка вже сягає  у середньому більше  250 доларів, а перші платіжки, які отримали промислові підприємства, крім, зрозуміло, промислових підприємств  пана Фірташа, вже досягли цього місяця 435,5 доларів. Оце ваша стодоларова  знижка за, так звані, газові "угоди  харківські".

Саме тому наша фракція підтримує  рішення, яке  запропоноване паном Яценюком, і ми будемо  голосувати за те, щоби накласти  мораторій на ці тарифи для населення, бо вони не відповідають  ні економічним розрахункам, ні  потребам часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Володимир    Мойсик передає Олегу Ляшку право на виступ, позафракційний. За ним буде виступати Лещенко.

 

11:51:12

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Я хочу нагадати, що Верховна Рада вже  кілька разів розглядала законопроекти на цю тему, у тому числі і мій законопроект, де я  також пропонував накласти  мораторій на стягнення пені, на підвищення  тарифів  у житлово-комунальному господарстві. Але більшість не голосує за цей законопроект. Чому? Я думаю, що для мільйонів  громадян,  які не знають чим їм платити за комунальні послуги, цілком очевидно чому  нинішня парламентська більшість, чому уряд, чому Голова Верховної Ради України не підтримують людей  у тих проблемах, які їм болять. Да тому, що вони безнадійно далекі від цих проблем.

Нещодавно газета "Financial Times" друкує інформацію, що один із українських олігархів купив пентхаус у Лондоні за 130 мільйонів євро. Потім через пару днів дали прізвище цього олігарха. Він отут в залі сидить, наш колега депутат. Пентхаус за 130 мільйонів євро! А ми тут говоримо, ми говоримо про те, щоб отут розглянути питання, щоб людям зекономити 100 гривень на сплату житлово-комунальних послуг? Да вони не знають взагалі таких папірців 100 гривень. Вони рахують мільйонами. А ми тут за 100 гривень говоримо, що парламент, який представляє олігархію, який служить олігархії, і уряд, і керівництво парламенту, і парламентська більшість, вони служать олігархам. А ми хочемо, щоб вони про простих людей дбали? Да їм ці прості люди, вони згадують тільки про них, коли цим простим людям треба лапшу на вуха навішати перед виборами і розказувати, які вони хороші, тоді вони згадують про людей. А коли вчора не голосують за законопроект, який фактично позбавляє 200 тисяч малих підприємців роботи, вони тоді про цих людей не згадують. Сьогодні коли є можливість захистити роботяг тих нещасних, які зарплати не отримують, які не знають, чим комуналку заплатити, за що дитину в школу випроводить, сьогодні їм ці роботяги не треба. Вони згадають про них тоді, коли будуть вибори, але тоді буде пізно. Бо оці всі, хто дурять сьогодні цих людей, ви думаєте, що ви й далі їх будете дурить, не вийде. Народ давно вже розкусив, хто ви, і що ви з себе представляєте.

Треба голосувати за цей законопроект …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

11:53:29

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Компартії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Популістські ігри представників буржуазних фракцій в парламенті тривають. Коли автор проекту постанови сидів у кріслі голови, а його "помаранчеві" друзі були при владі в центральних та місцевих органах, він подібні пропозиції не сприймав. Тепер узявся "захищати" простих виборів, продукуючи масу законопроектів  соціального спрямування. Так, дивись, скоро і в Компартію попросяться, хоча такі "захисники", в лапках, там не потрібні. Саме ж питання потрібно вирішувати.

Комуністи в усіх органах влади, в тому числі в парламенті, постійно фракція Компартії протягом 2 років вносила законопроекти про запровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до того часу, доки не буде погашена заборгованість по заробітній платі, і до того часу, поки ціни і тарифи не будуть співвідноситися з зарплатою і пенсіями. Але і та частина, яка вносить сьогодні, і інша частина, які були при владі, які є при владі, не підтримують. Те ж саме і в місцевих радах фракції комуністів постійно ставлять ці питання, у міських радах, в селищних радах, але представники і правих, і тих, що зараз при владі, не підтримують. Тим більше комуністи на місцях організовують і проводять акції протесту громадян, але реакції на ці акції протесту від влади і тоді, і нині – нуль. Ганьба представникам крупного капіталу, які знущаються над простими людьми за рахунок постійного різкого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Але фракція проголосує за цей проект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги… Будь ласка, репліка, Арсеній Яценюк. Одну хвилинку! А потім будемо приймати рішення.

 

11:55:50

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні колеги, ще раз запитання до уряду України, який несе персональну відповідальність за підняття всіх цін і тарифів в країні. Перше: де 20 мільярдів кубічних метрів українського газу, який повинен продаватись українцям по 200 гривень, а не 300 доларів?

Друге: з якого отакого щастя ціни на електроенергію підвищуються на 15 відсотків, якщо електроенергія виробляється в Україні в основі своїй, без російського газу?

Третє: прошу вважати це депутатським запитом, і думаю, що Рахункова палата України повинна з'ясувати, куди подівся український газ і куди дівається українська електроенергія.

І останнє. Дуже дивно, що в день опозиції ми не запрошуємо сюди Кабінет Міністрів України, який повинен давати відповіді на всі ці запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили розгляд питання. Взагалі-то проблема є і всі розуміють, що ця проблема є. Раніше вона регулювалася законом. Ви прекрасно розумієте, що ми можемо і прийняти постанову, але був закон, який забороняв підвищувати ціни на комунальні тарифи. Разом з тим, я думаю, заради встановлення справедливості я попрошу секретаріат, щоб підняли матеріали, коли було внесено пропозицію  про зняття, тобто скасування цього Закону про зняття мораторію, щоб ми разом на себе всі взяли відповідальність, чому не діє цей цей закон.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Постанови про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги (реєстраційний номер 8155).

 

11:57:56

За-119

Рішення не прийнято.

По фракція? Будь ласка, по фракціях. Партія регіонів – нуль, "БЮТ – "Батьківщина" – 63, "Наша Україна – Народна самооборона"  - 24, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 2, Народна партія – нуль, позафракційні – 5.

Так що будемо роб...? Шановні колеги, ми можемо продовжити на 15 хвилин або зробити перерву до 12 годин 30 хвилин, а потім продовжити розгляд питання. (Шум у залі)  Перерву, да?

Оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 годин 29 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу заходити до сесійної зали. Будемо продовжувати засідання.

Розглядається питання – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Реєстраційні номери законопроектів 8180 і 8180-1.

По першому законопроекту –  Ветвицький. Будь ласка.

 

12:29:38

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.

Уважаемые коллеги, речь идет о законопроекте 8180, в котором я предлагаю увеличить прожиточный минимум для людей, которые лишились работоспособности и повысить его в следующих размерах. С 1 апреля – до 800 гривен, вместо 764 гривны. С 1 октября – до 900 гривен, вместо 784 гривны. И с 1 декабря – до 1000 гривен.

На сегодняшний день сложилась ситуация… есть вопрос, на который не может дать ответ ни один народный депутат Украины, ни Премьер-министр, ни члены правительства, ни Президент Украины. Этот вопрос – как прожить на 750 гривен минимальную пенсию. Не дав ответа на вопрос о том, как жить сегодня пенсионерам на 750 гривен, мы не сможем провести никакие пенсионные реформы.

Я уверен, пенсионная реформа не была поддержана гражданами Украины, многими народными депутатами Украины, в первую очередь пенсионерами. Три миллиона человек получают минимальную пенсию – 750 гривен. Реформа пенсионная не была поддержана потому, что в предложениях по пенсионной реформе не было ничего сказано о том, как будет повышаться минимальная пенсия, как государство научится уважать старших людей, пенсионеров, которые проработали по 35-40 лет на производстве или врачами или учителям, или учителями, мы знаем все таких людей и им 750 гривен как раз те, деньги, которых хватает на сегодняшний день при повышении цен в основном на оплату коммунальных услуг и 200 гривен остается на продукты питания, речь не идет уже о том как содержать себя, как покупать лекарства, как покупать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ВЕТВИЦЬКИЙ Д.О.  Это реальные цифры и нам необходимо девять миллиардов гривен до конца года и бюджет располагает такими деньгами, пять миллионов гривен сейчас профецит бюджета нашей страны, прошу поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Наступний законопроект 8180-1. Доповідає Павловський, будь ласка.

 

12:32:32

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, ""Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина".   

Шановні співвітчизники! Пропонується внести зміни до Закону "Про Державний бюджет України" (щодо забезпечення соціальних гарантій наших громадян). Підвищення базових соціальних стандартів має компенсувати негативні наслідки від погіршення життя наших громадян, яке вони відчувають щодня по зростанню цін на продукти харчування, навіть в порівнянні з минулим роком в декілька разів, на комунальні тарифи в середньому по країні на 35 відсотків піднялись. В той же час пенсії, заробітні плати, стипендії  фактично заморожені, тому законопроектом і пропонується підвищити розмір прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії і мінімальної зарплати привести їх у відповідність з реальною інфляцією в нашій країні, яка за оцінками незалежних експертів в минулому році склала 42,3 відсотка. Запропоновані розміри мінімальних пенсій, заробітних плат будуть відповідати справжньому рівню інфляції.

А, зокрема, пропонується з 1 квітня встановити прожитковий рівень на рівні тисячу 458 гривень, мінімальну пенсію, як і обіцяла влада перед виборами  з 1 квітня, хоча б з 1 квітня 1 тисяча 222 гривні, так щоб вона до кінця року зросла до 1 тисячу 280 гривень і мінімальну заробітну плату, як обіцяли перед виборами, встановити на рівні 1 тисячу 536 гривень і зростанню до кінця року, щоб з 1 грудня було 1 тисячу 606 гривень. Я думаю, що саме такі розміри мінімальних пенсій і заробітних плат вони відповідають справжньому рівню зростання споживчих цін на саме необхідне, на продукти харчування і ціни. Тому прошу підтримати наших громадян і підтримати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу записатися на виступи, якщо є бажаючі. Будь ласка, Карпук.

 

12:34:54

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Прошу дати слово Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко, наступний Шевчук.

 

12:35:10

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Володимир Георгійовичу. Я хотів би сказати, що ці законопроекти, які зараз пропонується розглядати парламенту, це вкрай важливі законопроекти. Адже йдеться про підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, кажучи простими словами, внаслідок так званих реформ, які проводить нинішня влада, мільйони українців стали ще біднішими за останній рік. Мільйони людей не знають як їм виживати, як їм годувати свої сім'ї, як їм себе власне годувати, як їм сплачувати комунальні послуги, як їм сплачувати за своїх дітей в дитячому садку, за навчання в школі, в вузі тощо. От з 1 квітня піднялися ціни на проживання в гуртожитках для студентів, щодня піднімаються ціни на базарах і в магазинах, це все результати діяльності нинішньої влади, нинішнього уряду, персонально прем’єра Азарова і персонально парламентської більшості на чолі з Головою Верховної Ради, які створюють умови непридатні в Україні для проживання українців. Очевидно хочуть, щоб українців взагалі не залишилося на нашій благословенній землі, залишилося ще землю продати, витравити наших людей через економічний геноцид, через ціновий геноцид, через інші форми геноциду і таким чином призвести до того, щоб одні трактори тут закордонні  їздили і збагачували тих олігархів, десяток латифундистів, які сьогодні хочуть заграбастали і мають владу в країні.

Тому вкрай важливо прийняти цей закон, аби збільшити доходи мільйонів українських громадян. Навіть на 100, на 200 гривень добавте людям цю копійку, і це дасть їм можливість побачити світло в кінці тунелю, це дасть їм можливість отримати хоча б мінімальні можливості для виживання. 

Люди добрі! Шановні народні депутати! Вийдіть із цього залу і підіть по центру Києва, по Хрещатику, подивіться, скільки бомжів на Хрещатику, скільки бомжів по всій країні? Від них немає, де проштовхнутися. Хто цих нормальних людей бомжами зробив? Влада – ви зробили їх бомжами. От ви несене і моральну відпо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Шевчук Сергій. Соболєву передає. Будь ласка.

 

12:37:37

СОБОЛЄВ С.В.

Цей законопроект, який внесений нашими колегами по парламенту, прямо пов'язаний ще з одним законопроектом, який ми  розглядали минулого тижня. Це законопроект, який стосувався реальної індексації заробітних плат і пенсій, допомоги  в  зв’язку із зростанням цін на товари першої необхідності. Але я хотів би нагадати, що, на жаль, цей законопроект не був підтриманий тоді правлячою коаліцією. І  ми фактично  змушені знову повертатися до законопроекту тепер вже авторство Павловського.

В чому суть цього законопроекту? В ситуації, коли 15 відсотків громадян при 2,2 лише  відсотка громадян, які офіційно визнані безробітними, а 15 відсотків – це  тих, яких ви не знайдете ні на біржі праці, яких ви не знайдете безпосередньо як таких, що є платниками ключових соціальних внесків. Тобто реально сьогодні рівень безробіття в країні сягає близько 17,5 відсотків. При всьому цьому ми маємо ситуацію, коли ще і виплати, які відбуваються, фактично не проіндексовані на реальний рівень зростання інфляції, бо я думаю, що 9,1 відсоток інфляції,   який був проголошений  Держкомстатом, фактично не відповідає, принаймні втричі,   реальному рівню зростання споживчих цін. Саме цей законопроект  дає можливість повернутися, принаймні, до стану  початку 2010 року. І те, що сьогодні кожен громадянин, який  підпадає під дію цього закону, втрачає від 200 до 300 гривень щомісяця, свідчить про те, що це рішення треба ухвалювати негайно.

За рахунок чого? Законопроект дає  пряму відповідь: за рахунок перерозподілу коштів, отриманих від приватизації і скорочення коштів, які ідуть на управлінський апарат, це  якраз ті кошти,  які потрібні будуть для цього. Тому наша фракція  "Блоку Юлії Тимошенко" підтримує ухвалення цього  законопроекту в першому читанні і готові послухати всі раціональні про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Обговорення питання завершено.

Будь ласка, 1 хвилина, Гордієнко.

 

12:39:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція  Компартії України, Полтавщина.

Безперечно, немає ніякого сумніву, що  Компартія України   буде підтримувати цей законопроект, ми подібні законопроекти підтримуємо постійно. І я хотів би нагадати тим, хто так полум'яно тут виступав на початку, коли ви були при владі,  ми неодноразово вносили законопроекти, направлені на ці цілі, однак ви за них не голосували, а сьогодні ви так "печетеся" про людей. 

Наступне. Якраз представника нашої фракції вдавалось  не один раз "виловлювати" в законодавстві України   те все, коли ви ховали і погіршення пенсійного забезпечення і інше. Тому станьте краще і покайтеся перед народом України, і давайте не будемо займатися словоблуддям.

Якщо ж підтримувати, то підтримувати конкретно: коли і при владі, і коли в  опозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будемо приймати рішення.

Я ставлю на голосування  пропозицію про включення до порядку денного  законопроектів за номером  8180, 8180-1 – про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо підвищення  розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).  Прошу голосувати.

 

12:41:37

За-91

Не включено.

Розглядаємо питання …

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По фракціях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціях. Партія регіонів – не голосувала, "БЮТ" – 48, "Наша Україна" – 13, комуністів – 25, "Реформи" – 1, Народна Партія – 0, позафракційні – 4.

Розглядаємо питання… Да, будь ласка, Чечетов.

 

12:42:01

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, мне постоянно звонят избиратели, говорят: от сегодня в день, когда повестка формируется оппозицией, голосуют из "БЮТ" за законопроекты,  поданный ими, где-то 50-40 человек. Так вы, говорят, уже что там осталось 40 человек во фракции, или как?

Просто это надо объявить, что во фракции осталось в "БЮТ" всего лишь 40 человек, которые сегодня и поддерживают их законопроекты. Потому что избиратели просто в недоумении, мы их как-то обманываем. Говорим одно, де-юре вроде 100, а де-факто голосуют 40-50 человек. Не надо ж обманывать. Друг друга мы можем обманывать, но не надо ж обманывать народ. А то как-то несправедливо. Ведь вы все-таки избранники народа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко Іван.

 

12:42:48

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, я звертаюся до свого колеги, який щойно виступав, колега з фракції Партії регіонів. Хочу сказати: порахуйте, скільки представників вашої фракції знаходиться – 27 чоловік.

Тому, шановні друзі, ми прийняли рішення півтора місяці тому: кожний голосує за себе, скільки є, стільки є. Вчора, коли приймалися принципові рішення, Микола Володимирович Томенко робив аналіз, легітимності вчора урядових законопроектів, які мають надзвичайно високу вагу, з Партії регіонів було присутні в залі 39 чоловік при голосуванні останніх законопроектів. Я б хотів, щоб ми звертали, перш за все на ці речі увагу, а не  те, скільки проголосувало.  Да, ми ініціюємо ці законопроекти і голосує рівно стільки, скільки є. Ми можемо назвати, хто в нас зараз хворіє, кого щойно відвезли в лікарню в зв'язку з тими подіями, які відбулися 16 грудня і так далі, і так далі.

Друзі, давайте не чіпати цю тему, бо у нас аргументів набагато більше ніж у вас. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розглядається питання - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" (щодо неприпустимості порушення прав і обмеження соціальних гарантій громадян при укладенні міжнародних договорів) (реєстраційний номер 8040). Будь ласка, Павловський.

 

12:44:16

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники! Хотів би до попереднього додати, що "Блоком Юлії Тимошенко – "Батьківщина" було прийнято рішення, що кожен депутат голосує сам за себе, і ми виконуємо пряму норму Конституції. Тобто ми хочемо бути депутатами і кожен має свою можливість сказати своє слово і проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але на роботу всім треба ходити.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Да. І щодо закону. Пропонується до вашої уваги Закон України про зміни до Закону "Про міжнародні договори " (щодо неприпустимості порушення прав і обмеження соціальних гарантій громадян при укладенні міжнародних договорів). Зокрема пропонується внести нову статтю, в якій пропонується обмеження щодо міжнародних договорів, не допускається внесення і підписання таких договорів, що відбувається останнім часом, що стосується, ви бачите, що наш уряд підписує закони, міжнародні договори, які потім призводять до підвищення пенсійного віку для наших громадян на 5 років, до підвищення ціни на газ і на комунальні тарифи, інші питання, які звужують соціальні права наших громадян.

От якраз пропонується в цьому законопроекті додати до цього закону, що неприпустимими умовами міжнародного договору є зобов'язання для України щодо підвищення пенсійного віку, обмеження зростання фонду заробітної плати в державному секторі, обмеження обсягу соціальних гарантій, соціальних виплат, передбачених чинним законодавством, а також зобов'язання щодо збільшення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, послуги громадського транспорту, продукти харчування  та продукти першої необхідності. Тому що всі ці питання є виключно питаннями нашої внутрішньої української політики і жодна держава, жодна міжнародна фінансова організація не в праві нав'язувати нам, які будуть ціни чи тарифи  на газ чи на електроенергію. Це виключно наше право в середині держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте будь ласка.

Вкладайтесь, будь ласка, в 2 хвилини. Замість того, щоб розповідати, як ви працюєте, доповідайте по законопроекту і будете вчасно. Записуйтесь.

Так, будь ласка, Кравчук. За ним  - Попеску.

 

12:46:53

КРАВЧУК В.П.

Павловському передаю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павловського мікрофон.

 

12:46:59

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Дякую. Тому, шановні колеги, з мого попереднього виступу зрозуміло, якщо ми дійсно хочемо самостійно проводити свою внутрішню політику щодо соціальних питань, соціальних гарантій, то я думаю, якщо ми патріоти в цьому залі, ми повинні підтримати зазначений законопроект. Тим більше, є позитивний висновок профільного комітету з питань міжнародних справ.

І я думаю, що ми повинні це зробити. І хотів би ще раз звернути вашу увагу на те, що останнім часом почастішали випадки, коли на найвищому державному рівні підписуються законопроекти. Як ті ж харківські угоди, інші договори, які нібито повинні були покращити ситуацію, а насправді вони погіршують і звужують соціальні права наших громадян.

І прошу далі передати хвилину керівнику фракції Івану Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не передається, на жаль.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Ну тоді я продовжую далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте самі, да.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Дякую.

От, бачите, зажим слова, опозиції не дають сказати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не зажим, не зажим, так по Регламенту.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Дякую.

Тому, шановні колеги, враховуючи те, що і "харківські угоди" віддали фактично Крим і Севастополь в управління іноземній державі. А, до речі, Юлія Тимошенко, коли їй закидають про ці газові угоди, ні сантиметра української землі нікому не віддала. І тоді газ внутрішнього видобутку йшов для населення. Якщо ви пам’ятаєте, в 2008-2009 році газ для населення в Україні не підвищувався саме для простих людей, споживчий газ для населення.  Тому хочу ще раз сказати, що треба нам підтримати цей законопроект, щоб ми були самостійними і самі приймали рішення, що  стосуються нашої внутрішньої, в першу чергу соціальної, політики і щоб питання звуження соціальних прав не були предметом …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Попеску, будь ласка. За ним Кармазін.

 

12:49:09

ПОПЕСКУ І.В.

Фракція Партії регіонів. Ідея, як завжди, хороша, але якщо підійти до проблеми фахово, то цей законопроект не повною мірою узгоджується із встановленим Конституцією та відповідними законами України, порядком укладання міжнародних договорів України.

Стаття 85 Конституції України: "До повноважень Верховної Ради України належать лише надання в установлений законом строк згоди на обов'язковість міжнародних договорів України, та денонсація міжнародних договорів України". Що ж стосується укладання міжнародних договорів, то за змістом ці повноваження складають сферу компетенції Президента України, Кабінету Міністрів та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Виходячи з вище викладеного, змушений констатувати, що спроба встановити на законодавчому рівні вимоги щодо змісту міжнародних договорів України, що укладаються відповідними органами виконавчої влади, може розцінюватись як втручання у сфери компетенції виконавчої влади, що не повною мірою узгоджується з принципом поділу влади, закріпленого в статті 6 Конституції України. Тому Партія регіонів не буде підтримувати цей законопроект. А щодо питання про недопущення звуження обсягу і форм існуючих прав і свобод, то для цього в нас є 22 стаття Конституції пункт 3. А 9 стаття Конституції чітко вказує на те, що укладання міжнародних договорів повинно відбутись тільки на основі Конституції.

Отже правова база для недопущення звуження існуючих прав і свобод громадян при укладанні міжнародних договорів у нас є. А те, що запропонував пан Павловський, це не є предметом таких документів, як про міжнародні договори. Партія регіонів не буде це підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін.

 

12:51:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я вважаю, що дуже  правильно зробили народний депутат Павловський і Сочка. Я дякую їх за  такий законопроекту, тому що навіть  прискіпливий аналіз фахівців із профільного Комітету з   питань  закордонних справ, про що свідчить підпис досвідченого дипломата  під  заключенням комітету Білоруса, говорить про те. що ніяких порушень  чинної Конституції, Закону "Про міжнародні договори" чи Регламенту  не допущено, і комітет  рекомендує ( тут є підпис) прийняти згаданий проект  у першому читанні.  Доповідачем тут пропонувалося визначити Білоруса Олега Григоровича.

Тому, шановні народні депутати, що пропонується у законопроекті?  Дуже мало. Пропонується   доповнити Закон "Про міжнародні договори"  новою статтею 3 прим. такого змісту: "Обмеження щодо вкладення міжнародних  договорів". Тобто обмеження для от тої пустої ложі.

 Адаме Івановичу, у цій країні є  уряд чи немає? Я розумію, що Азаров  вивчає, як  робити парковки у Китаї. Він вже вивчив, як гречку купувати у Китаї, все. Віддамо китайцям його, хай бере шинель і йде додому.  Але ж не  посадити ні одного урядовця  в ложі – це явна неповага до вас, до більшості.  Адаме Івановичу, щоб я сидів от тут на вашому місці, вони б тут сиділи всі до одного. Ви розумієте, всі до одного,    інакше б закони не розглядались.

Тому, Адаме Івановичу , це неповага, у першу чергу, до вас, а не до опозиції. В опозиції сьогодні до цієї влади…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Добре, що ви не на моєму місці, бо  пересадили б всіх. Це перше.

А друге. Я не бачу абсолютно ніякої справедливості  у тих, хто вимагає, щоб уряд був тут присутній. На якій підставі, і чому має уряд бути тут присутній, скажіть мені, будь ласка? У п'ятницю, да, інша справа. А сьогодні чому? Тому що Юрію Кармазіну чи комусь хочеться їх побачити? По телевізору побачите.

Так, будь ласка, 1 хвилина, Чорновіл.

 

12:53:51

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу! Перше. Я роблю вам зауваження щодо регламентної процедури. Депутат, який виступав перед цим, записався на виступ "проти", натомість виступав "за". Ви повинні були його позбавити слова негайно. Але це шулерство …… постійно, і ви цьому потакаєте. Не порушуйте Регламент.

Пункт другий. Щодо того, що тут в суї згадували наш комітет і голову комітету. Мені сумно, що це було перше на моїй пам'яті політично-мотивоване рішення Комітету в закордонних справах.

Третє. Згадуючи, дійсно, дипломованого фахового дипломата Білоруса, згадайте про те, що насправді він при голосуванні за цей проект утримався.

Третє. Законопроект дивний з одної причини, тому що всі норми, які пропонується заборонити включати, ніколи за всю історію міжнародного права не були нормами міжнародних договорів. А те, що згадує автор, насправді було тільки текстом меморандуму, що є одностороннім зобов’язанням, а не міжнародним договором і підписаний був попереднім Прем’єр-міністром. Тому це повне безглуздя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, правильно сказано. Обговорення питання завершено. Нема в вас реплік? А, нема, нема репліки, бо кажуть, що ви зовсім неправильно виступали. Так, ні, справа головуючого в тому числі, вибачте, Юрій Анатолійович. Ви записалися "проти", а виступили "за". Тут Чорновіл правий.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України " (щодо неприпустимості порушення прав і обмеження соціальних гарантій громадян при укладенні міжнародних договорів) (реєстраційний номер 8040). Прошу голосувати.

 

12:55:57

За-97

Не включено.

Розглядаємо питання проект Заяви до Федеральних Зборів Російської Федерації у зв'язку з ситуацією навколо українських громадських інституцій в Росії (реєстраційний номер 8021). Автор законопроекту – Шкіль.

По фракціях у вас є на табло, ви можете подивитись. Добре, наступний скаже.

 

12:56:26

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги – народні депутати, шановні глядачі і радіослухачі, шановні громадяни України! Я нагадаю преамбулу, чому з'явився цей мій законопроект.

Я запропонував достатньо давно, 2 місяці тому, прийняти заяву Верховної Ради України до Федеральних Зборів Російської Федерації у зв'язку з ситуацією навколо українських громадських інституцій в Росії. Що малося на увазі? В Росії існувало всього 2, наголошу, всеросійських організації громадських, які об'єднували українців в Росії. І обидві вони в дуже успішний період для розвитку російсько-українських стосунків, коли при владі перебував нині діючий Президент Янукович, Прем'єр-міністр Азаров, і більшість в парламенті була створена, обидві ці організації були успішно ліквідовані. Тільки зупинилася ліквідація однієї з громадських організацій, тільки через те, що оскаржено було це самою громадською організацією у відповідному суді.

Також знаменно було те, що… чому звертаємося до Федеральних Зборів, тому що звертатися до Міністерства закордонних справ я не бачу жодних підстав, тому що єдиними захисниками рішення судів і Російської Федерації, і в цілому було наше Міністерство закордонних справ і наше Посольство в Росії, які стверджували, що українці тільки те і роблять, що порушують закони в Російській Федерації, і вони нечесні, нечемні, нікчемні, тому їх треба заборонити і створити нову якусь, там, гарну іншу організацію. На превеликий жаль, це є констатованим фактом.

Тому заява… Звичайно, я впевнений, що більшість за це не проголосує, я на це і не збираюсь розраховувати, але я апелюю до громадян. Заява є складена абсолютно толерантно, зрозуміло. Ми звертаємося з проханням, щоб вищий законодавчий орган Росії втрутився в існуючу проблему, і звертається до них вищий законодавчий орган України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, є бажаючі обговорювати? Запишіться.

Так, Чорновіл, будь ласка. Кириленко Іван.

 

12:58:47

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати, депутатська група "Реформи заради майбутнього" з приводу даного питання визначилася, що воно не носить нормотворчого характеру, тому вирішили, що кожен з депутатів – членів групи може голосувати відповідно до свого сприйняття даної політичної ситуації.

Я ж зі свого боку хочу наголосити на особливостях самого документу, тому що ситуація, яка відбулася в Росії всім добре відома. Документ розглядався на засіданні Комітету в закордонних справах і ми всі підкреслили, що він підготовлений в дуже спокійній толерантній формі, в формі, яка могла би за інших обставин бути підтримана будь-якою фракцією Верховної Ради України чи з більшості, чи з меншості. На жаль, складаються такі ситуації, що дуже часто перестерігаються, дуючи на холодне, десь згадати зайвий раз Російську Федерацію і ті дії, які там, на превеликий жаль, діються не належним чином.

Я думаю, що було б дуже справедливо, якби ми сьогодні підтримали дане звернення, яке ще раз кажу, є коректне, не носить імперативного характеру. Просто звертається звернення до вищого законодавчого органу Росії, подивитися, що в них в  середині з громадянами Росії українського походження, громадянами Росії чиниться певна несправедливість.

Я вважаю, що дане звернення і дана позиція дуже добре лягає в позицію, яка озвучується останнім часом Президентом Росії Дмитром Медведєвим, яки1 зараз виступив схвально щодо проектів від ряду структур правозахисних про десталінізацію, про необхідність враховування європейських принципів у внутрішній і зовнішній політиці. До таких обставин, я  боюсь, що це  не сплине на сьогоднішній день, але це було би дуже хорошим аргументом для того, щоб ми всім залом все ж таки підтримали цю, я ще раз наголошу, коректну в політичному плані постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Кириленко передає Яворівському, будь ласка.

 

13:00:49

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок  Юлії Тимошенко" - "Батьківщина".

Шановні наші виборці, звичайно, той епізод, який стався в Росії, в сусідній країні із нашими етнічними родичами. Випадок унікальний. Звичайно, унікальний. Я думаю, що ніхто просто не одважиться назвати це якимось м’яким, так би мовити, словом. Тому що розгром фактично двох утворень українців, які є…

У нас, до речі, в Україні  тьма-тьмуща російських об’єднань, яких тільки хочете. Причому вони збираються, недавно ось зібралися і вимагають від Януковича ні в якому випадку навіть голову не повертати у бік Європи, бо це ворожий нам абсолютно світ, і вимагали визнати церкву Московського Патріархату основоположною, а решта взагалі нікому не потрібні. Я навів це просто як приклад, як себе поводять росіяни, дружні, до речі, як нація нам росіяни. Але як певна екстрема: яструби політичні, релігійні, як вони себе поводять тут, ніхто їх навіть не покритикує. Як себе поводять українці в Росії? Тихіше трави, абсолютно. І цей розгром двох об’єднань, бібліотеки – звичайно, це дуже недружній акт.

Але, крапка. Те, що підготував документ, який підготував Андрій Шкіль, чесно вам скажу, я думав, що спершу, коли його  прочитав, я думав, що він навіть буде на багато гостріший. Тут Андрій піднявся на абсолютно дипломатичну висоту. Справді, дипломатичну. Документ дуже м’який, документ дуже толерантний. Навіть Борис Іванович, очевидно, під ним би поставив би підпис як видатний наш український дипломат.

Через те, справді, було би дуже розумно цей проект постанови дуже довго ходив по закапелках Верховної Ради. Його треба було би давно винести і прийняти. Через те, я думаю, що буде справедливо сьогодні все-таки такий сигнал подати обов’язково.

Блок Юлії Тимошенко буде підтримувати і голосувати за текст…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін. За ним – Чечетов.

 

13:03:09

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Я проти того, що в цій заяві немає наголошення на принцип взаємності, який існує між державами. Я категорично проти того, що ми не звертаємо уваги колег з Російської Федерації, бо вони, мабуть, не знають, що у нас в шкільній програмі є  проводится следствие и когда оно будет завершено обо всем этом будет нам доложено, об этом здесь говорил министр иностранных дел Грищенко. Поэтому, если мы желаем за счет своих денег что-либо создать, давайте, предлагайте, тем более, Просвита имеет достаточно денег, создавайте и будем вас поддерживать.

Что касается якобы ликвидации общественных институций, вы знаете, я специально выезжал в Москву и встречался с представителями украинских организаций. Так вот, были представители 12 украинских организаций, зарегистрированных в Российской Федерации, которые  силами отдельных украинских организаций, которые управляются и с Торонто, физически не были допущены на момент создания так называемого конгресса украинцев, когда регистрировалась эта организация. По поводу этого было публичное обращение к парламенту Украины с просьбой не вмешиваться в эти дела и не втягивать их в политику, потому что эти люди реально представляют украинское государство и реально защищают интересы украинской громады. А вот отдельные организации, которые не хотят работать в рамках закона Российской Федерации, они были ликвидированы, потому что не соответствовали законам. Я был в Министерстве юстиции и нам сказали очень просто: вы есть организация, готовы работать в рамках закона, мы будем все поддерживать. И наше обращение, оно нарушает по сути самое главное, мы пытаемся мешать исполнению законов соседнего государства. Поэтому подобный проект он чисто политический, давайте работать в интересах наших граждан, наших организаций в соответствии с законами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Заяви до Федеральних Зборів Російської Федерації у зв’язку із ситуацією навколо українських громадських інституцій в Росії (реєстраційний номер 8021). Прошу визначатися.

 

13:08:04

За-94

По фракціях. Партія регіонів не голосувала, "БЮТ" – 59, "Наша Україна" – 24, комуністи не голосували, "Реформи" – 9, Народна Партія – 0, позафракційні – 2.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проекту  Закону про єдині принципи пенсійного забезпечення громадян та стипендії працівникам культури, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення та деяким іншим категоріям осіб  (реєстраційний номер 8145). Автор законопроекту – Павловський Андрій. Будь ласка.

 

13:08:42

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко"  - "Батьківщина". 

Шановні співвітчизники!  Зараз в нашій країні  питання пенсійного забезпечення  торкається тим чи іншим чином  майже 30 законопроектів. Моїм законопроектом робиться спроба створити умови щодо уніфікації пенсійного законодавства та встановити єдині принципи пенсійного забезпечення. І тому  пропонується, що  всі громадяни мають отримувати пенсію за єдиними принципами в державі, по єдиним правилам, згідно розраховуватись пенсії повинні   по єдиній формулі.  Тобто, грубо кажучи, повинен бути один пенсійний закон для всіх, а не так як зараз, що окремо для прокурорів, окремо для суддів, окремо  для депутатів, пожарників і так далі.

Коли буде визначатись пенсія за цими єдиними принципами і вираховуватись для всіх по єдиній формулі, тоді і не буде тих перекосів, які є зараз, і тої несправедливості, соціальної  несправедливості, яка зараз є в нашій діючій солідарній системі. Коли майже половина всіх пенсіонерів, а це 7 мільйонів, отримують мінімальну пенсію – 764, а є декілька тисяч високопривілейованих пенсіонерів, які мають високі пенсії за  10 тисяч гривень і більше. Тому всі будуть отримувати пенсію по цій формулі на основі Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Особи, які ж мають особливі заслуги перед нашою державою, будуть отримувати додаткові виплати не з Пенсійного фонду, що для нього нехарактерне, а напряму  з бюджету  у вигляді чи державних стипендій, чи по-іншому це можна назвати, якщо не подобається. Але їхні заслуги перед державою, наприклад …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте…

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. …наприклад, багаторічна  служба на державній службі буде   оцією окремою  додатковою доплатою враховуватись. По грошам вони нічого не втратять, але буде єдина справедлива система для всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, записуємося, якщо є бажаючі.

Деревляний Ляшку передає слово. Матвієнко Анатолію підготуватись.

 

13:11:34

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Я хочу  висловити позицію не лише власну, а от Іван Григорович Кириленко просив мене, користуючись  нагодою, повідомити та і всі тут люди, хто зараз голосуватиме за цей законопроект, в залі я маю на увазі. Ми представляємо інтереси мільйонів  українських пенсіонерів, які сьогодні жебракують на 800, на 900 гривень пенсії. А в оцьому залі є люди, які отримують по 20, по 30 тисяч гривень пенсії, і за межами цього залу.

От взяти Прем'єр-міністра Азарова. Кілька десятків тисяч гривень пенсії, кілька десятків тисяч гривень зарплати, повне державне утримання, не сплачує за комунальні послуги, бо живе на державній дачі. А потім ми дивуємось, чому уряд не цікавить питання тарифів на житлово-комунальні послуги. Бо Прем'єр-міністр не  знає, до речі, так само   як і  керівник парламенту, не знають, що  таке сплачувати за комунальні послуги, бо вони не тримали платіжки в руках ніколи, хіба що, можливо, коли були студентами.

І от сьогодні ці люди, які отримують десятки тисяч гривень пенсії, ми хочемо, щоб вони голосували за закон, який урівняє їх в пенсійних правах з мільйонами інших українських громадян і з тими, до кого вони їздять перед виборами і розказують як вони про них дбають. Цілком очевидно, що  вони сьогодні не будуть голосувати  за цей законопроект, бо вони не хочуть, щоб українські пенсіонери мали хоча б  частину  отих можливостей на проживання, які мають нинішні привілейовані пенсіонери.

Тому, користуючись нагодою, нехай вони і  не голосують, хоча у тиждень    перед Великоднем могли б  і зробити свято велике для українських пенсіонерів і проголосувати за цей  закон.  Але, користуючись нагодою, я звертаюсь до Прем'єр-міністр  Азарова, до всіх пенсіонерів, представлених у владі, очевидно і до Президента Януковича, якому теж  виповнилося 60 років.   

Шановні можновладці, відмовтеся добровільно від отримання своїх багатотисячних пенсій, поки не змінено закон, поки нормальні люди не отримують достойну пенсію, і ви її не отримуйте. Адже ви маєте для цього заробітну плату. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Матвієнко передає Кириленку В'ячеславу. Будь ласка. Підготуватися Чечетову.

 

13:13:51

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!"

Шановні колеги, шановні виборці, ми не наведемо порядку у пенсійному забезпеченні, поки будуть застосовуватись старі принципи нарахування пенсій і зберігатися принцип нерівноправності пенсіонерів. Безумовно, в першу чергу це стосується спецпенсій і спецпенсії для чиновників понад усе.

Тому, коли уряд зараз вносив проект пенсійної реформи, він заздалегідь чинив неправильно, тому що не починав цю реформу із влади, не починав цю реформу із себе. Все навантаження пропонується урядом перекласти на плечі простих рядових пенсіонерів, а собі тільки покращувати, збільшувати і поглиблювати. Порочна практика такого пенсійного підходу і такого пенсійного законодавства себе вичерпала. Тому починати реформу треба із того, що спецпенсії скасовуються. А для культури, освіти, охорони здоров'я мають бути передбачені високі пенсії та і ще із застосуванням професійних фондів, які забезпечують стабільну і високу пенсійну надбавку. Бо, коли ми кажемо: спецпенсії, то ми повинні понад усе розуміти, спецпенсії - для влади, для прокуратури, для суддів, для інших людей, які мають можливість встановлювати через закони собі цю пенсію. Учитель, лікар, охорона здоров'я – він бюджетник і він бере те, що йому встановлює парламент. Але, коли не буде тут доброї волі, то ця пенсія буде нескінченно низька і весь час, як тепер. От зараз мінімальний прожитковий мінімум, а значить мінімальна пенсія – 764 гривні із 1 квітня. Що у Києві,  в Донецьку, у Львові, в Єнакієво, в Луганську може пенсіонер за 764 гривні на місця купити? Нічого. Зарплата мінімальна до кінця року буде аж 1004 гривні. І це означає, що і людина, яка працює, нічого придбати за цю заробітну плату не може. 

Тому треба уряду вносити відповідні пропозиції.

А за цей законопроект депутату Павловському я вдячний і ми будемо його підтримувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов. За ним Цибенко.

 

13:16:07

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Вы знаете, я хочу поддержать Вячеслава Кириленка в той части, что нужно поблагодарить министра социальной политики теневого, там, или оппозиционного правительства за то, что он сегодняшней позицией полностью свою позицию идентифицировал с позицией Президента по пенсионному законодательству. Как через кальку, один в один. Один в один. Это делает честь автору законопроекта и Вячеславу Кириленку, его поддержавшему.

Вы знаете, что Президент вернул законопроект пенсионный, пенсионное законодательство, автором которого был господин Тигипко, при чем, мотивируя те же аргументы, которые повторил один в один, как через копирку министр оппозиционного правительства "БЮТ", то, что народ не понимает это пенсионное законодательство. В двух частях не понимает. То, что маленькая пенсия – это одни претензии, а второе то, что отсутствует справедливость, народ не увидел справедливость. И здесь правильно автор, как и Президент, повторяя Президента, говорит о том, что люди должны видеть справедливость в каждой букве этого закона. Справедливость, я еще раз повторяю. Даже минимальная пенсия не так раздражает людей, как несправедливость.

Поэтому, я думаю, мы на правильном пути. И Президент принял на опережение, он как чувствовал, что министр социальной политики оппозиционного правительства такой закон подаст, он на опережение этого подал, а министр социальной политики оппозиционного правительства и Вячеслав Кириленко поддержали его. Я думаю, новый закон о пенсиях, который по инициативе Президента коренным образом перерабатывается, он будет понимаемым для людей, прежде всего, в части социальной справедливости. Другого законопроекта сессионный зал, я думаю, не поддержит, а Президент просто не подпишет. Спасибо автору, но я думаю, что этот законопроект принимать не надо, поскольку в общем законодательстве это отражение найдет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цибенко Петро, фракція комуністів. Мікрофон, будь ласка.

 

13:18:15

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко, голова Ради Організації ветеранів України.

Шановні колеги, у мене стосовно цього, намірів цього автора законопроекту, цього законопроекту такі міркування. Справді, питань щодо пенсійної системи України надзвичайно багато. І більше того, я хочу сказати, що при всіх запитаннях, які були і залишаються у авторів законопроекту до радянської державної системи, вони мали б визнати сьогодні, що радянська пенсійна система стократно справедливішою була сьогоднішньої, бо там існував коефіцієнт 4. Де максимальна пенсія не могла відрізнятись від мінімальної більше ніж в 4 рази.

І тому я хотів би сказати про те, що дуже багато роботи в частині удосконалення пенсійної системи України сьогоднішньої. Але найголовніше, заради чого я взяв слово сьогодні, полягає у наступному. От сьогодні виступало кілька представників опозиції. Ви знаєте, я хочу сказати, що за ними ще не вистигли крісла після того, як вони 5 років знаходились при владі. Вони сиділи в Кабінеті Міністрів, вони сиділи в Міністерстві праці і соціальної політики, вони сиділи в Пенсійному фонді, тишком-нишком за 5 років нічого не зробили. Сьогодні подоставали ті законопроекти, які писали тоді, пил з них стряхнули, виносять сьогодні на розгляд Верховної Ради для того, щоб попіаритись на цій надзвичайно болючій проблемі.

Хочу сказати від імені фракції наступне. За соціальні проекти, за питання поліпшення пенсійного забезпечення фракція Компартії України завжди голосувала і голосує. Але вона це робить постійно, а не так, як сьогодні, - поки були у владі, робили одне, а коли вийшли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чорновіл, 1 хвилина.

 

13:20:28

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Тарас Чорновіл, група, депутатська група «Реформи заради майбутнього». Шановний Адам Іванович! Шановні колеги! Ми даний законопроект вивчали достатньо серйозно і не тільки назву, але й сам внутрішній текст. Мушу сказати, що ідея, закладена автором, нами загалом підтримується. Ідея правильно і абсолютно коректна: приведення всіх до єдиної системи пенсійного забезпечення, решта –  на рівні стипендій, які, дійсно, видаються за спеціальні заслуги. І дуже чітко і  добре це сформульовано.

Єдине що, перше, цей законопроект якби розглядався тільки як декларація, це прекрасно. Коли ми його розглядаємо як законопроект, ну це що? От, я даю вам напрямні, а ви беріть прапора вам в руки і вили чи лопати копайте і робіть дальше законопроект відповідний по пенсійній реформі. Вже трохи не коректно. Ми вважаємо, що в даному випадку, схвалюючи саму ідею, її треба серйозно доопрацьовувати: перше – в дійсному напрацюванні норм пенсійного законодавства. І друге, а де в цьому законопроекті нормально відображені  всі принципи другого, третього рівня накопичувальної і тому подібної, системи? Теж немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, одна хвилина, репліка, Павловський.

 

13:21:43

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Дякую, шановні співвітчизники, шановні народні депутати!

По-перше, хотів би відзначити, що цей закон, якщо хочете, є альтернативною законодавчою ініціативою фракції "Батьківщина" по відношенню до урядового законопроекту про реформу пенсійну, яку, до речі, підписав, для справедливості, не Тігіпко, а особисто пан Азаров. І тому я підтримую ідею, що якщо і закликати щодо справедливості, щодо, казати, надвисоких пенсій, то урядовці, високопосадовці, які вже є пенсіонерами, і той же Азаров, наприклад, повинен показати приклад сам, особисто відмовитись від своєї великої пенсії, яка майже дорівнює його великій заробітній платі.

А цей закон, він перший крок, щоби, якщо хочете, створити такий перший кирпичик в Пенсійний кодекс. Повинен бути Пенсійний кодекс, а не окремих 30 законів окремо для кожної професії. Треба щось робити в цьому порядку. Давайте зробимо перший крок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кириленко. Я більше слово Чечетову не даватиму. Будь ласка, Кириленко. Кириленко В'ячеслав.

 

13:23:04

КИРИЛЕНКО І.Г.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!".

Ну, я так розумію, що влада і правляча коаліція серйозно  питання розглядати наміру не має, тому будь-яку справу спускає на гальмах, причому, на мою думку, абсолютно  невдало жартуючи, тому що  ці жарти межують із відвертим цинізмом.

Ну, дивіться, ви кажете, що немає дастатньо грошей у бюджеті на пенсії, що ви не можете  вчителям виплачувати належну їм Єдину тарифну сітку, вони у вас виходять і під Кабміном азарівським страйкують. Ви їм пообіцяли надбавку, але   постанову по надбавці не прийняли, зміни до бюджету не вносите, жадних пропозицій від вам немає, але тут ми  чотири пленарних дня чуємо  жарти від одного із депутатів. Но вони вже, чесно кажучи, багатьом у країні   набили оскомину. Я думаю, що ці жарти цвяшки у  владні крісла вбивають дуже інтенсивно з кожним днем. Тому, я думаю, що треба закони приймати, а не жартувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного  проекту Закону про єдині принципи пенсійного  забезпечення громадян та стипендії працівникам культури, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення та деяким іншим категоріям осіб (реєстраційний номер 8145). Прошу голосувати.  

 

13:24:49

За-219

(Шум у залі)

Я прошу  покричати голосніше, щоб потім, коли я буду ставити зі зворотної сторони, що у вас не було крику. Зрозуміли? Я поступаю по Регламенту. У вас є право, але  щоб з іншого боку не було також потім , не кричали.

Хто  за те, щоб повернутися до голосування, прошу визначатися.

 

13:25:34

За-171

Не повернулися не включено.

Розглядаємо  питання  (реєстраційний номер 8086) про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження відповідальності за порушення порядку особистого голосування народними депутатами України).

Автор законопроекту – Арсеній Яценюк. Будь ласка.

 

13:26:15

ЯЦЕНЮК А.П.

Доброго дня, шановні колеги, ще раз. Забулися ми про те, що тут в цій парламентській залі були великі баталії з приводу того, що це ніякий не парламент, що ми ніякі не депутати, а точніше не ми, а та частина залу, яка сьогодні не приходе, не голосує, користується чужою карткою, і перетворили парламент в казино. Шановні колеги, картка народного депутата – це не кредитна картка. Ви її переплутали, ви кредитні нікому не віддаєте. Забули про те, що в парламенті внесено декілька постанов, які передбачають особисте голосування народного депутата України.

Я перевірив данні письмової реєстрації. І так, різниця між тим, яка здійснюється реєстрація електронною формою, і яка та здійснюється реєстрація письмовою формою, в середньому від 100 до 200 депутатів. Наприклад, на вчорашньому вечірньому засіданні парламенту зареєстрованих письмово 239 депутатів, фактично виявляється у залі знаходилось 364 депутати. У тому випадку, якщо парламент далі буде ігнорувати основну конституційну норму, а саме статтю 84 Конституції України, яка передбачає особисте голосування депутата, в принципі, парламент треба закривати. На цьому ми зекономимо мільярд гривень, той мільярд, який провладна більшість витратила на парламент, той мільярд, який можна відправити на ту недолугу пенсійну реформу, яку ви пропонуєте.

Законопроект передбачає введення кримінальної відповідальності за використання чужої картки. Принаймні у Польщі коли депутат Сейму використав чужу картку, він сів у тюрму. Ми, звичайно, не Польща, але в цьому напрямку не просто треба рухатись, а це є пряма конституційна норма.

Тому даний законопроект передбачає: перше – внесення змін до Регламенту з забороною використання однієї картки іншого депутата,  кожен голосує сам за себе; друге – даний законопроект передбачає введення кримінальної відповідальності тому депутату, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П. …який займається політичним спринтерством – і один голосує за шістьох. Відповідальність – до 5 років ув'язнення, а точніше, позбавлення волі.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді треба буде парламент закрити.

Хто бажає взяти участь в обговоренні? Записуємось.

Кальченко, будь ласка.

 

13:28:57

КАЛЬЧЕНКО В.М.

Прошу передати слово Миколі Володимировичу Томенку.

 

13:29:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, те, що наш колега Арсеній Яценюк підняв питання, я хочу його продовжити і сказати, що після того, як ми зробили півкроку: і українському народу, і журналістам показуємо, як повинні працювати депутати і як вони працюють за письмовою реєстрацією, - ну, вже є питання нелегітимності більшості прийнятих законопроектів.

От я так само, як і доповідач, проаналізував наше вчорашнє засідання вечірнє. Отже, за письмовою реєстрацією – а, як книжка пише – Закон "Про статус народного депутата", треба письмово реєструватись, - зареєструвалось 239. Учора після обіду ми прийняли низку законопроектів. Ну, наприклад, переписали слово в слово Закон Російської Федерації про город воєнної слави. Значить, у 2006 році цей закон був прийнятий в Росії, а зараз ми переклали на українську мову – і учора більшість проголосували.

Якщо від 239 відняти зареєстрованих 59 з БЮТу і 35 з „Нашої України", які не голосували, - виходить 145 депутатів. Друзі, учора після обіду не було прийнято жодного законопроекту ні в першому читанні, ні в цілому.

Тому я вважаю, що ми повинні зробити і наступний крок: ми повинні легалізувати і зрозуміти логіку персональної відповідальності депутата за те, що він робить. Я, дійсно, погоджуюсь з цією темою, що тоді парламент не повинен працювати взагалі, якщо ми зупинилися на півкроку. Ми журналістам і людям показуємо, що в нас тут сидить 200 чи 230 депутатів, а голосує - 400. Тобто ми самі себе виставили  на сміх тим, що показуємо письмову реєстрацію, а голосуємо, як на піаніно, я маю  на увазі більшість.

Тому я вважаю, що нам треба, Комітет по Регламенту, негайно розглянути законопроект, який…. три законопроекти – Литвина, Саса, Яценюка, визначити базовий, який завгодно, проголосувати і повернути в Україну парламент, де депутат відповідає за себе, а не десятник, чи сотник відповідає за десять депутатів. Я також вважаю, що нічого страшного не буде, якщо буде кримінальна відповідальність.

Тому я підтримую даний законопроект і вважаю, що за нього треба голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко передає Матвієнко.

 

13:31:25

МАТВІЄНКО А.С.

Матвієнко, Українська республіканська партія "Собор", Блок "Наша Україна – Народна самооборона" .

Я дякую пану Кириленку за можливість виступити. Я хочу звернутися до своїх колег із цієї трибуни. Ми, дійсно, жартуємо дуже часто і жартували при минулому уряді і при минулій владі, так званим, популізмом. Думаючи за те, чим гірше, тим краще. Я особисто засуджую таку політику, вважаю, що ми маємо бути відповідальні і коли ми кидаємо докори, що ми вносимо деякі популістські закони, вважають, що тим самим ми розхитуємо владу. На жаль, ми розхитуємо Україну і відповідальність парламентаря має бути інша. Але стосовно цього законопроекту Яценюка, я хотів би, щоб ми підтримали, оскільки тут нема популізму, тут є пряма наша з вами відповідальність і обов'язок, є Конституція. Я не перше скликання в цьому парламенті, но ми бачимо, як деградує парламент. І в великій мірі деградує саме тому, що саме в такий спосіб організація нашої роботи сьогодні стала уже практикою. Це не конституційно, безвідповідально і якщо ми думаємо про те, що ми маємо давати якийсь message, ми кожного хочемо заставити працювати в цій державі заради України. Ну, не може парламент в такий спосіб бути таким прикладом. Мені видається, що крім неконституційності, подивіться, ми тільки почали говорити про це, як збільшилося відвідування парламенту. Зараз знову ми відступаємо назад і знову нас одиниці в цьому парламенті. І на сам кінець, можливо, останнє, ми стоїмо перед виборами, виборами 2012 року зараз будуть формуватися списки, ми хочемо, щоб туда не приходили просто олігархи, щоб туда не приходили люди, які хочуть тільки преференції, це своєї недоторканості. Щоб туди прийшла еліта нації, яка здатна формувати закони, правила, за якими ми з вами живемо. І коли ми приймемо цей закон, підтримаємо пана Яценюка, очевидно, тоді і парламент буде більш якісний. Ми маємо працювати вже сьогодні і на перспективу.

Тому я звертаюся до всіх, хто думає підтримати цю пропозицію, включити до порядку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чечетов, будь ласка.

 

13:33:44

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Мы не должны выпячивать работу депутата и выделять ее из общей работы. Есть работа учителя, врача, металлурга, шахтера, селянина, депутата. Если четыре человека делают какую-то работу строительстве, два из них курят, а работа сделана, а всем поровну заплатили. Тогда претензии могут предъявить только те, кто за кого-то работал. Вот мы за тебя работали, зарплату заплатили.

Поэтому в данной ситуации у нас претензии может предъявить только мы с вами, если за кого-то проголосовали. Мы за кого-то нажали кнопку, а его нет в зале. Пожалуйста, давайте предъявлять претензии к тому – мы с вами.

Но в отношение обмана я хочу сказать следующее. Обман тогда, когда искажается позиция депутата. А то был сегодня депутат или не был. Допустим, он был, позиция бы не поменялась, результат был бы тот же самый. А если депутата нет, и кто-то проголосовал, исказил оппозицию, пожалуйста, заявление Адаму Ивановичу, этот голос будет снят. Поэтому обмана для людей нет. А претензии могут предъявлять, могут только мы, за того, за кого проголосовали. В этом не нужно делать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зарубінський.

 

13:34:59

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Шановні колеги, надзвичайно серйозна проблема. Тому дві репліки.

Перша. Миколо Володимировичу, учора зал і більшість, як ви сказали, не проголосували за Закон про місто військової слави. Подивіться, це за результатами голосування. Ви сказали, що проголосувала більшість. Такого не було. Перше.

І другий момент. Наводився приклад з Польщею. Я думаю, коректний приклад. Але тільки половина проблеми. Тому що в Польщі є ще одне правило. Знаєте, яке воно? Якщо депутат протягом дня бере участь особисто менше, ніж в третині голосувань, вважається, що цей день він не працював. Вдумайтесь в це, мені здається, що це можна було б розглядати складовою частиною. Чому? Тому що у нас є депутати, які приходять, виступають перед камерами,  де завгодно, це їхня справа, але реальне голосування менше ніж 30 відсотків. Мені здається, тут треба теж подивитися, щоб депутати працювали повний робочий день, кожен депутат як я,  наприклад. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. А з приводу чого репліка? Справа в тому, що якщо називають прізвище в негативному і так далі, а називали прізвище, що законопроект Яценюка, то яка може бути репліка? Що, ви від законопроекту відмовляєтесь?  Я ще раз повторюю: по Регламенту тоді, коли згадується ваше прізвище… коли згадується прізвище автора законопроекту? Я ставлю на голосування про включення до порядку денного питання щодо проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження відповідальності за порушення порядку особистого голосування народними депутатами України). Реєстраційний номер 8086. Прошу визначатись.

 

13:37:10

За-79

Не підтримано.

По фракціям. Партія регіонів – 0, БЮТ – 52, "Наша  Україна" – 20, комуністи, не голосували, "Реформи" – 3, Народна партія, не голосувала, позафракційні – 4.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правами Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення). 8136, автор законопроекту Яценюк, будь ласка.

 

13:37:54

ЯЦЕНЮК А.П.

З огляду на попереднє голосування і попередні виступи я внесу раціональну пропозицію провладній більшості: ви проведіть одну кнопку в кабінет Президента України, там   зразу щоб висвічувалося 300, і тоді не треба тут сидіти, і взагалі на роботу не ходити. Це перше.

Друге. Те що стосується кожного закону, який прийнятий в парламенті, кожен з законів не конституційний і кожен закон не просто може, а повинен бути оскаржений в Конституційному Суді і до цього справа дійде.

Тепер щодо цього закону, який ви ще один зараз провалите. В свій час, після того коли прийшла нова влада в Україну, першим чим зайнялись це переділом телевізійної і радіоринку. Переділ цього ринку здійснюється, в першу чергу, за допомогою основного регулятора це Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Виявляється, що цей чудовий орган може в будь-який момент, за будь-яких причин і підстав, в тому випадку, якщо з неправильного ракурсу показали чи то Президента, чи то прем’єра, чи то інших міністрів, відібрати ліцензію у будь-якого телевізійного каналу, відібрати право на мовлення у будь-якої радіостанції, що власне кажучи і відбулося. Першими великими кроками щодо вдосконалення свободи слова цієї провладної більшості став відбір ліцензій у двох каналів, "5 канал" і канал "ТВі".

Даний законопроект передбачає. Перше, необхідність повернення ліцензій цим двом каналам. Друге, цей законопроект передбачає неможливість позбавлення ліцензії як такої, канал без ліцензії нічого не вартує, він має приміщення, він має техніку, він має тих чи інших операторів, але якщо в нього відібрати ліцензію він не має нічого. Цей законопроект спрямований на те, щоб Україна не обвалювалася в рейтингу свободи слова, а щоб засоби масової інформації показували не версію правди, а справжню правду. Саме тому я прошу підтримати цей закон, повернути ліцензії каналів, обмежити владу у впливі на Національну раду і дійсно утвердити свободу слова в Україні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо обговорювати? Записуємось. Пудов, Ар'єв наступний.

 

13:40:19

ПУДОВ Б.М.

Прошу передать слово для виступу Миколі Томенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Томенко.

 

13:40:35

ТОМЕНКО М.В.

Дякую. Хотів подякувати Олегу Зарубінському. Він, дійсно, уточнив, коли я казав про вчорашні голосування, я привів приклад більшості законопроектів, які були ухвалені, зокрема 233 – це законопроект про  оцінку участі України і інших держава під час Великої Вітчизняної війни, який так само немає жодної легітимності, оскільки за нього проголосували 145  письмово зареєстрованих депутатів.

Тепер стосовно ситуації, яка склалася в медіапросторі і Національній раді. Шановні колеги, я з сумом констатую, що  ми в теперішньому складі Верховної Ради жодного разу не слухали звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.  От я б в незалежності від того, який уряд був,   вимагав, щоб ми щорічно, як пише Конституція і закони України,  слухали  звіт Національної ради. Для мене дивина, чому депутати відмовляються виконувати свої функції і перевіряти, як попередній склад Нацради, як теперішній склад Нацради виконує зобов’язання, які на нього покладені?

Я повинен сказати, що сьогодні практично всі телекомпанії в абсолютній більшості вийшли за межі чинного законодавства, вийшли за межі чинного законодавства. От вони  діють на  власний розсуд, десь власник їм сказав, що українські журналісти темні й неосвічені, тому повинні приїжджати скандальні з Росії. Приїжджають ці скандальні з Росії і вчать українців дурних значить,  як треба жити. Значить написано там, що треба, щоб 70 відсотків чи 50 української мови – ніхто не виконує. А навіщо виконувати, якщо помічники власників телерадіокомпанії – члени  Національної ради з питань радіомовлення. Як помічники будуть виступати проти  власників телерадіокомпаній?

Тому я абсолютно переконаний, що треба почати, перше, з того що  написано в законі – нам треба щорічно слухати звіт Нацради. Комітет наш подав пропозицію, щоб ми  заслухали звіт Нацради. Ми повинні поцікавиться, що відбувається в українському медіапросторі, чи  наша бодай четвірка виконує свої зобов’язання чи ні? Поміняти цю четвірку. Хоча б Верховній Раді не втручатися в президентську частину. Тому що на сьогоднішній день складається ситуація, коли медіапростор є медіапростором, складовою "российського мира" в  інформаційному сенсі, а не української держави.

Тому треба підтримати законопроект і вимагати розгляду звіту Національної ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ар’єв. Підготуватись Чечетову.

 

13:42:53

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, насправді, розібратися з тим, що  на сьогоднішній день робить Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, треба було вже давно. І розділити це питання треба було на дві частини: перша –  регуляторна функція Національної   ради, яка видає ліцензії або відбирає їх, а  друга – це  наглядова функція Національної  ради з питань телебачення і радіомовлення, яка стежить за тим,  як виконуються умови ліцензування каналами, які ці ліцензії вже отримали.

Так от на сьогоднішній день відбираються ліцензії у каналів, які неугодні нинішній владі тим, що вони не    підтримують її точку зору завжди, а ще мають сміливість надавати     свою площадку для виступу опозиційних  лідерів. І після цього несподівано ми виявляємо, що ліцензії відбирають або зараз ліцензії, термін дій яких   закінчується, будуть відбирати, і віддають  їх  тим телевізійним або радіоструктурам, які дуже  близькі, на диво, до нинішньої влади. Це пора припиняти.

І другий, дуже важливий аспект. Ми на сьогоднішній день бачимо, що розумні програми, дитячі програми, освітні стали дуже рідкісним гостем на українському телебаченні, так само як рідкісним гостем стали україномовні програми на українському  телебаченні. І Національна рада, до речі, як  попередня, так і нинішня, фактично нічого  не робить.

Сьогоднішній телеефір забитий "жовтизною", "чорними" програмами, фактично гумором "нижче пояса". Ми  не бачимо публіцистичних програм, дитячих програм, освітніх програм, історичних програм нормальних, а не "жовтих". І тому на сьогоднішній день треба чітко Верховній Раді вимагати від Національної ради  з питань  телебачення і радіомовлення дотримання ліцензій, в яких      написано чітке квотування, які програми, в тому числі комерційні канали …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Чечетов.

 

13:45:12

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, конечно после того, когда автор вышел сюда, "вылил ведро грязи",  "ведро бруду", як кажуть, на большинство. А сколько большинства? Это  ни мало,  ни много –  это 315 человек, которые проголосували за  Конституцию. Вот что такое большинство в парламенте. Потом "ведро бруду" на Президента, на власть и потом рассчитывать на то, чтоб законопроект поддержат.

Я хочу сказать откровенно, мы обсуждали, и мы готовы были поддержать этот законопроект, поскольку мы выступаем за четвертую независимую ветвь власти, чтоб была свобода слова. Хотя и много вопросов есть по этой раде, поскольку она видит только киевлян, она не видит регионы и так далее. Вопросов много есть.  Но я еще раз повторяю: мы всегда стояли  и будем стоять на защите свободы слова. И сегодняшний законопроект мы готовы были поддержать. Но после такой преамбулы, когда вылили грязь на 315 депутатов большинства парламента из уст уважаемого автора, когда незаконно обвинили Президента и остальную власть, ну, у нас уже рука не поднимется поддержать. Свободу слова мы как поддерживали, так и будем поддерживать всегда. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення зловживання правами Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення (реєстраційний номер 8136).  Прошу визначатися.

 

13:46:58

За-70

Не підтримано.

Я продовжую засідання на 15 хвилин.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо збільшення, щодо… вибачте, звільнення пенсіонерів та інвалідів від сплати єдиного внеску (реєстраційний номер 8287).

Автор законопроекту – Королевська Наталія Юріївна. Будь ласка, 2 хвилини.

 

13:47:42

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Цель данного законопроекта – освободить сегодня пенсионеров и инвалидов от уплаты единого социального взноса.  С 1 января все услышали о новом налоге. И налог красиво называется – "единый социальный взнос". И вводился он для того, чтобы упростить систему налогообложения, создать условия для более комфортного наполнения Пенсионного фонда и повышения пенсий нашим пенсионерам.

Но что мы увидели на протяжении следующих трех месяцев? Система стала еще более запутанной и сложной, пенсии никому не подняли, а все те пенсионеры и инвалиды, которые честно заработали себе пенсию, которые получают эту нищенскую копеечную пенсию и не в состоянии сегодня на нее выжить, потому что, к сожалению, сегодня даже минимальная пенсия не соответствует минимальному прожиточному уровню…

Это единственная европейская страна, в которой на законодательном уровне людей отправляют за черту бедности. Люди, которые понимают, что либо они умрут с голоду, либо им нужно создать условия для выживания, организовали небольшие предприятия, проявили предпринимательскую инициативу, смогли своим ручным трудом делать какой-то продукт и потом этот продукт продавать, их сегодня обложили единым социальным взносом.

Вдумайтесь, пенсионер, который получает 800 гривен пенсии, при этом проявляет предпринимательскую инициативу, должен заплатить единый налог и дополнительно к этому заплатить единый социальный взнос. Если он ничего за этот месяц не смог сделать, то всю пенсию, которую он получит, он отдаст обратно же государству. Такой издевательской нормы нет ни в одной стране мира.

Поэтому мы предлагаем пенсионеров и инвалидов освободить от единого социального взноса. Людям, которые сегодня находятся за гранью человеческих возможностей по выживанию…, оставьте их, пожалуйста, в покое. Пусть люди имеют возможность хоть заработать себе копейку …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Закінчила, закінчила. Сідайте, будь ласка. Ми не встигнемо, інші ж треба законопроекти розглянути.  Так, будемо голосувати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться. Заберемо від пенсіонерів, хто ж їм пенсії платитиме? Так, Чорновіл. За ним Лещенко.

 

13:50:20

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги, народні депутати, шановний Адаме Івановичу!

Депутатська група «Реформи заради майбутнього» розглянула уважно цей законопроект. І ми дійшли до висновку, що не зважаючи на певні шорохуватості все ж таки бажання в певній мірі якісь реалізувати політичні декларації, логіка в ньому є абсолютна.

Люди, пенсіонери, які вже сплачували внески до Пенсійного фонду, які по солідарній системі заробили на пенсію, зараз, на сьогоднішній день, реалізуючи своє право на підприємницьку ініціативу в спосіб роботи в малих підприємствах, мають право бути звільненими і віднесеними до соціального внеску. Оскільки вони вже виконали перед державою ті зобов’язання. Логіка є. Ми вважаємо, що законопроект не є популістським. І тому наша група переконана в тому, що його треба включати до порядку денного, серйозно розглянути. Є можливість виправити ті шорохуватості, які є, привести його до нормальної норми.

Тому ми будемо голосувати за включення до порядку денного. І якщо б він був включений, ми готові дуже серйозно працювати над цим законопроектом.

А щодо окремих заяв, які звучать з трибуни, мені здається, що це, напевне, вина всіх нас. Тому, що ми неповажно дуже часто ставимося до законодавчих ініціатив опозиції. І вона від цього дуже часто поводиться занадто маргінально. Навіть виступ сьогодні доповідача по серйозній, хорошій законодавчій ініціативи носив більше декларативний характер і відвертав бажання у багатьох проголосувати за хорошу ініціативу.

Тому у мене прохання і до більшості – більш уважно прислуховуватися до мудрих, хороших пропозицій, які йдуть від опозиції. А до опозиції – не зводитися на популізм і загальні фрази тоді, коли можна представити нормальний законопроект.

І, напевне, останнє. Для тих, хто не хочуть доповідати державною мовою у Верховній Раді, принаймні верніться до літературної російської хоча би мови. Тут часто звучить слово бєспрєдєл. Нема такого слова, це жаргон бандитський. Говоріть, «свавілля», - «проізвол» по-російськи хоча би.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лещенко передає Александровській. За нею буде виступати В’ячеслав Кириленко.

 

13:52:35

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемые коллеги! Давайте вспомним, почему был введен единый налог и почему была введена упрощенная система налогообложения. Безработица, очень большое количество граждан Украины и особенно те, кто достигает предпенсионного возраста или тем более пенсионного возраста, они в первую очередь лишаются работы тогда, когда идет так называемое реформирование нашей системы, которое длится уже 20 лет и результатом является полное уничтожение промпромышленности Украины. Так вот в первую очередь сегодня страдают те люди, которые достигли пенсионного возраста, получают мизерную пенсию, эту пенсию заработали своим трудом, и сегодня они вынуждены прирабатывать и многие из них пошли работать по упрощенной системе или единоналожниками.

Вот ко мне приходило очень много бывших моих сослуживцев, избирателей, женщин, которые достигли 55-56 лет, они вынуждены работать: они торгуют секонд-хендом, они торгуют какими-то элементарными вещами. А теперь они говорят: если раньше я работала и в месяц получала доход 1200, допустим, гривен, я платила налог 300 гривен и я могла, получив этот дополнительный приработок, и я понимала, что имеет смысл мне работать. А сегодня при этих 1200 я должна 600-700, или даже больше, отдать и получается, что вообще мне уже нечего в этой жизни делать, остается только, действительно, голодать на 800-900 гривен пенсии.

Поэтому я думаю, что правильный подход будет заключатся в том, если мы серьёзно доработаем наши законопроекты, если мы посмотрим на вот эту ситуацию, которая коснулась людей пенсионного, предпенсионного возраста, и особенно пенсионеров, и действительно создадим им условия, чтобы эти люди могли работать и дополнительно себя обеспечивать доходами. Дополнительно, за счет своего собственного труда.

Поэтому я считаю, что этот законопроект нужно поддержать в первом чтении, внимательно посмотреть предложения, которые там сформулированы, и поддержать во втором чтении с нашими доработками. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В'ячеслав Кириленко.

 

13:54:45

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!".

Ну, загалом непоганий законопроект і чергова добра ініціатива шановної колеги, хоча, звичайно, всіх проблем він не вирішує із єдиним соціальним внеском. Ну, от, вірно говориться, що чому пенсіонери повинні покривати, уже будучи на пенсії, дефіцит бюджету Пенсійного фонду і платити той самий єдиний соціальний внесок. А річ же ж у тім, що ці пенсіонери протягом трудового стажу справно платили, вийшли на пенсію, з них знову деруть.

А я повертаюсь до тієї проблеми, про яку я вже сьогодні говорив, – проблеми спецпенсій.  Влада повинна всі пенсійні справи починати  із себе. Це стосується всіх: і урядовців, і депутатів і  інших владоможців. Спецпенсії повинні бути скасовані, і тоді не треба буде єдиним соціальним внеском    обкладати навіть пенсіонерів і інвалідів, які працюють. А чому працюють? Бо їм  треба хоч якась додаткова копійка для того, щоби звести кінці з кінцями. Тому, звичайно, в цій частині  законопроект заслуговує на  підтримку, хоча всієї проблеми не вирішує. Бо, на моє переконання,  єдиний соціальний внесок  спрацює тоді, коли ми зменшимо навантаження на  фонд оплати праці, розвантажимо і розблокуємо виробництво, і таким чином повернемо зарплати  із тіні до світла.  А іти на зменшення розміру єдиного соціального внеску уряд не хоче, бо це дуже резонансна реформа, треба вишукувати кошти, треба шукати стимули і ще багато чого.

Ну, і   знову ж таки система соцстраху у нас    абсолютно, на мою думку, неефективна: чотири фонди, зараз ще буде, можливо,  п'ятий – медичний. А  треба, навпаки, кількість фондів  соцстраху скорочувати і робити максимум  три фонди і дивитися, від імені держави дивитися і парламентський контроль  здійснювати, а куди вони ті гроші  там у тих фондах витрачають. Бо  витрачають на будівництво, на комп'ютери, на щорічне оновлення  програм, на власний відпочинок, і ці структури паразитують на цій ситуації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю  на голосування пропозицію про включення до прядку денного проекту Закону про внесення змін до статті  4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо звільнення пенсіонерів та інвалідів від сплати єдиного внеску) (реєстраційний номер 8287).

 

13:57:36

За-106

Не включено.

По фракціях.  Партія регіонів – не голосувала,  БЮТ –  48, "Наша Україна" – 13, комуністів – 25, "Реформи" – 15,  Народна Партія не голосувала, позафракційні – 5.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 26-1 Закону України "Про дорожній рух". Доповідає Сочка. Будь ласка.

 

13:58:11

СОЧКА О.О.

Олександр Сочка, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Шановні колеги, буквально за 40 хвилин до цього моменту мені зателефонували і повідомили, що весь центр Києва заблокований, тому що хтось із наших VIP-персон, очевидно, судячи по часу, вирішив поїхати пообідати, і тому люди 25 хвилин стояли в пробках. Більше того, люди мені задають питання, іноді бували такі випадки, коли засоби масової інформації повідомляють про те, що у нас Президент знаходиться закордоном, або Прем’єр-міністр перебуває з закордонними візитами, і в той же час співробітники Державної автомобільної інспекції перекривають дороги для VIP-кортежів, які невідомо кого вони перевозять, оскільки їхні пасажири в цей час займаються іншими справами.

Чи потрібно врегульовувати цю ситуацію, яка в нас на сьогоднішній день є? Та, безумовно, потрібно. Ми часто любимо розповідати про те, що ми намагаємося бути європейською країною. І в зв’язку з цим потрібно сказати: "А яким же чином, якими правилами користуються VIP-персони, керівники країн у інших, власне, державах тієї ж Європи, в країнах, які ми звикли називати цивілізованими?" Так ось в Англії відомий випадок, коли Путін, будучи ще Президентом Росії, поїхавши з офіційним візитом, і мав потрапити на прийом до Королеви, він туди просто запізнився в зв’язку з тим, що в цій країні не існує переважних правил для проїзду як іноземної делегації, так і місцевих, власне, керівників країни. Такі ж правила існують і в інших, в Бельгії, в Австрії. І ці країни можна називати, практично перерахувати всі країни Європи. Там правило є одне, керівник країни сідає в машину, з ним їдуть спеціальні автомобілі, які везуть, ну, власне, там правоохоронні органи, які обладнані спеціальними маячками, і за правилами дорожнього руху інші учасники дорожнього руху їм повинні просто звільняти дорогу. У нас, на жаль, цього немає.

Тому, що пропонується законопроектом. Законопроектом пропонується бодай на півтори години зранку і на півтори години ввечері у час пік нашій владі побути трошки  європейською владою, тобто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Заради справедливості. Ви знаєте, що декілька днів в Україні відбуваються надзвичайно масштабні міжнародні зустрічі. І тут, будь ласка, треба до цього з розумінням віднестись: десятки президентів, прем'єр-міністрів інших держав. Тому ніхто на обіди не їздить.

Будемо обговорювати? Запишіться.

Кармазін. За ним – Забзалюк.

 

14:01:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, уже котре скликання я намагався, щоб Верховна Рада прийняла кодекс законів про дорожній рух. Ми його не прийняли: не спромоглися.

Ось ми зараз живемо, вся держава відповідає по Правилах дорожнього руху, які затверджуються постановою уряду. Вдумайтесь собі, будь ласка. І ми вважаємо, що це нормально. Всупереч статті 92-й Конституції, 85-й Конституції. Ніхто не дивиться, не хоче повертатися до цього.

Зараз в перерві після спілкування з афганцями я знову вийшов перед Верховну Раду. Сім автобусів стоїть з міліцією, сім автобусів запакованих, біля Міністерства охорони здоров'я ще один автобус. У нас що, пане Могильов, стільки коштів в державі, що може бути просто так міліція сотнями чоловіків відлучатися від справ? І в той же час розкриваємість злочинів падає, інформованість про це суспільства нульова.

Тому та пропозиція, яка сьогодні є: записати в Закон "Про дорожній рух", статтю 26 "прим." доповнити частиною четвертою – звучить абсолютно аполітично.  Тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів, пішоходів на окремих ділянках вулиць, автомобільних доріг підчас проїзду автомобільним транспортом осіб, зазначених у частині першій цієї статті. Забороняється у робочі дні з 7:30 до 9:00, або з 17:30 до 19:00.

Звісно,  цього мало, бо взагалі немає бути нічого. Якби їхав Янукович в звичайному автомобілі, він би знав, він знав, що треба робити дороги, що треба робити мости.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Забзалюк, підготуватися Попеску.

 

14:03:26

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Передаю слово Олександру Сочке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сочка, мікрофон.

 

14:03:36

СОЧКА О.О.

Я перепрошую, я коли йшлося про цей законопроект не мався на увазі приклад тільки останніх днів, коли у нас відбувався тут великий форум. Насправді, ви знаєте, що ця проблема у нас є дуже тривалий час і вирішувати її потрібно вже давно. Тому що, насправді, невдоволення людей і ті проблеми, які кличе за собою неврегульованість цього питання, а це порушення трудової дисципліни, це неможливість людей вчасно відвести дітей в школу, це постійна нервова ситуація. Дайте людям хоча б нормально добратися до тієї роботи і нормально заробити людям на життя.

Тепер наступне, було б виправдано, щоб у нас існувала, існували такі абсолютно драконівські обмеження по відношенню до інших учасників руху заради проїзду кількох осіб. Якби наша країна була, наприклад, учасником якогось міжнародного конфлікту, чи була би воюючою стороною і щоб ми знаходилися під загрозою терористичної атаки, але, насправді, нашій владі, ну, таких атак нема чого боятися. В мене виникає тоді запитання: чого ж вони насправді бояться?

І я звертаюся до правої частини нашого залу із закликом все-таки проголосувати і показати нашому народу, що якщо немає… а ви часто на це посилаєтесь, немає… і сьогоднішнє голосування по законопроектам це показало, якщо немає грошей там на якісь соціальні пільги, на підвищення пенсій, соцстандартів і так далі, то принаймні покажіть людям, що ви ось ці три особи готові відмовитись від своєї, від свого привілейованого права добиратися дуже швидко на роботу. Є міліція, нехай забезпечує цей проїзд, але відмовтеся, на це гроші не потрібні. Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Попеску.

 

14:05:16

ПОПЕСКУ І.В.

Спасибо. Попеску, фракция Партии регионов.

Уважаемые коллеги, тут не только автор, а еще и другой выступающий с трибуны очень так нелицеприятно отозвался с теми временными проблемами, которые есть в передвижением сейчас в Киеве.

Однако, я еще раз хотел обратить внимание на то, что именно участники донорской конференции по Чернобылю выделили Украине в качестве помощи 550 миллионов евро. Если надо будет нам проводить такие конференции в будущем, мы готовы, и украинский народ готов потерпеть эти временные неудобства.

Что касается законопроекта. На данный момент всем известно, что в Кабинете Министров готовится более всеобъемлющий проект закона, который урегулирует эти вопросы. А вот за такие узкоспециальные или узкие такие моменты, которые предлагают откровенно популистские, на один конкретный момент, Партия регионов не будет реагировать и не будет голосовать. В свою очередь мы будем работать над нашим законопроектом и поддержим Кабинет Министров. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті  26.1 Закону України "Про дорожній рух" (щодо тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів).

 

14:06:49

За-74

Не підтримано.

Розглядається  питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва (реєстраційний номер 8276). Від авторського колективу буде Королевська Наталія Юріївна.

 

14:07:18

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Я хочу обратить ваше особой внимание. Сегодня предложен для включения в порядок работы парламента законопроект об упрощенной системе налогообложения. 12 лет система упрощенного налогообложения работала в нашей стране.  Ею научились пользоваться как добросовестные так и не добросовестные на  руку люди.

Мы помним с вами налоговый майдан, мы помним с вами обещания Президента, что до 1 апреля Кабинет Министров подготовит свое предложение по упрощенной системе налогообложения и будут приняты понятные, ясные условия развития и условия возможности наших людей создавать свое дело, создавать рабочие места, развивать экономику.

К сожалению прошло первое апреля, вступили самые  драконовские нормы Налогового кодекса в действие, людям, которые работают в малом бизнесе запретили заниматься работой с крупными предприятиями, но, к сожалению, не предложили никакой альтернативы.

Мы как  представители оппозиции подготовили свой законопроект, этот законопроект прошел обсуждения во всех регионах Украины, более  300 общественных организаций поддержали, и по большому счету, сами и написали этот законопроект. И я не хочу говорить, что здесь автор я, нет, в данном законопроекте приняли в его разработке участие более 300 общественных организаций и они предложили модель, которая, действительно позволит и защитит людей дела и наполнит бюджет, и создать стабильный бизнес и инвестклимат в стране, и дать возможность нашей стране создать средний класс независимых людей, людей, которые всегда являлись основой демократии.

Я обращаюсь к вам с просьбой поддержать данный законопроект, включить его в повестку дня и дать людям сегодня зеленый сигнал, что мы их слышим, и мы их действительно готовы рассматривать народные законы и народные реформы, и пойти навстречу сегодня людям для их возможностей и возможностей развития экономики в нашей стране.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Голосуємо? Крім Кармазіна, хто ще наполягає? Запишіться, я продовжив, на прохання Зарубінського.

Каплієнко, за ним Кириленко Іван.

 

14:09:53

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" дискутувала в понеділок по цьому законопроекту, ви знаєте серед наших 20 депутатів точки зору розійшлися.

Цей законопроект, безумовно має позитивні риси, він несе деякий позитив для підприємців, на яких наголошувала сьогодні наша доповідачка. Серед них є ставки єдиного податку, вони збільшуються при використанні найманої праці, запроваджується максимально простий облік впровадження підприємницької діяльності, можливість віднесення оплати товарів, робіт, послуг на валові витрати у разі, якщо мова йде про фізичних осіб і їх спілкування з юридичними особами. Все це добре, але є деякі негаразди. На наш погляд, до них відноситься збільшення обсягу виручки від реалізації продукції для фізичних осіб до 3 мільйонів, для юридичних осіб до 10.

Я нагадаю вам, що деякий час тому ми мали таку цифру, затверджену  щодо фізичних осіб, на рівні 1 мільйон гривень. Дуже велика кількість поправок до Податкового кодексу, зокрема, і депутатів депутатської групи "Реформа заради майбутнього" було подано, ми пропонували і півтора мільйони, і 650 тисяч, хто 300 тисяч, але зійшлися на 500 тисячах. На наш погляд, ця цифра є необґрунтованою і треба доволі широко поговорити і поспілкуватися по цьому питанню.

Тому депутатська група "Реформи заради майбутнього" визначилася із наступною позицією, ми проводимо вільне голосування серед наших депутатів. Я впевнений, що деякі з наших депутатів проголосують "за", можливо хтось "проти". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Кириленко Королевській передає. Будь ласка, мікрофон. За нею Кармазін.

 

14:11:45

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый коллеги, я хочу обратить внимание всего зала, мы сейчас включаем только в порядок нашей работы, то есть мы либо говорим всему деловому миру, да, мы готовы рассмотреть модели развития упрощенной системы налогообложения, да, мы готовы услышать вас, поработать над этой моделью, предложить альтернативные варианты. Либо парламент сегодня скажет, нет, мы не хотим даже об этом слышать, мы считаем, что средний класс нам не нужен, мы приняли Налоговый кодекс, в котором все четко написано, что олигархам, а что несчастным малым предпринимателям. Вы должны понимать, что без формирования среднего класса мы не можем формировать экономическую независимость Украины. А средний класс сам по себе не рождается, средний класс – это не дети олигархов и не дети чиновников, которые сегодня являются  лицом среднего класса Украины. Средний класс – это те люди дела, которые в  90-х были выброшены на улицы  и которым не дали никакой возможности для нормального развития в нашей стране, которые за 20 лет независимости не стояли за подачками и просьбами во всех наших органах милосердия власти, а действительно смогли самоорганизоваться, самоорганизовать небольшие производства, сформировать себе работу и окружить работой тех, кто находится рядом  с ними.  Это люди, которые сегодня зарабатывают не большие деньги, но они платят налоги и они хотят работать в нашей стране. Они не хотят идти на биржу труда.  И наша с вами задача дать им нормальную модель работы, дать им условия для работы и для развития для того, чтобы они  сформировали нашу экономическую независимость.

И нежелание сегодня, и отрицание рассмотреть такую повестку дня, мы сразу же отторгаем  этих людей и заведомо их обрекаем на то, чтобы они входили сегодня в тень, чтобы они шли под крышевание, а не под формирование нормальной налоговой базы, мы этих людей сегодня тогда отвергнем. Мы должны понимать, что  это будет огромное  преступление против экономики. Я прошу всех поддержать модель …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін.

 

14:14:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, ми вчора розглядали проекти змін до Податкового кодексу. Я не знаю, чи всі помітили, що в тому проекті, який  ви підтримали, 8170, здається, по пам’яті цитую номер, були норми чисто лобістського характеру, чисто  лобістського  характеру.  Вони були направлені на лобіювання великого бізнесу, який щось імпортує і так далі. Цей закон до цих не відноситься.

Через це, шановні, я здивований, що влада не хотіла б поставити в першу чергу цей законопроект і ми його розглядаємо в кінці дня. Але добре, що розглядаємо, Адаме Івановичу. Через те, що тут є зміни до статті 85 кодексу Податкового, абсолютно недолугого творчості, який виправляє і каже,  які треба надавати  платниками податків документи, в тому числі під час перевірки, якщо  їх перевіряють працівниками податкової служби. І чітко відокремлюється, що це  не мають бути фізичні особи підприємців, як обрали спрощену систему оподаткування.

В цьому законі також є зміни до статті   139 Податкового кодексу, на які нарікають сьогодні люди, коли говорять про витрати,  які не враховуються при визначенні оподаткування прибутку. Чітко передбачається, що не мають включатися витрати понесені у  в зв’язку із придбанням  товарів  та інших матеріальних  активів у фізичної особи підприємця,  який сплачує  єдиний податок, крім витрат, понесених у зв'язку   з придбанням товарів, робіт і послуг у фізичної особи. Чітко написано також зміни до  багатьох законодавчих актів. Я не бачу ніякої небезпеки   у більшості в тому, якщо вона проголосує  за сьогодні прийняття …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення        змін до Податкового кодексу України  щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва (реєстраційний номер 8276). Прошу визначатись. 

 

14:16:45

За-103

Не підтримано.

І, шановні колеги, наступний законопроект колеги Терьохіна з такою ж назвою. Ви не заперечуєте, щоб ми поставили на голосування про включення його до порядку денного? Не хочете? Як хочете. Чекайте наступної середи. 

На цьому ранкове засідання Верховної Ради  оголошую закритим. У другій половині дня працюємо в комітетах і я просив би комітети подивитися ті законопроекти, які ми вчора включили до порядку денного, які вимагають оперативного розгляду. Завтра початок роботи о 10-ій годині. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку