ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

16 березня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Шановні народні депутати, прошу підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

10:02:51

Зареєструвалися в сесійній залі 398 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати,  надаю вам інформацію  про  результати роботи Верховної Ради України на пленарному  засіданнях 15 березня   Розглянуто  26 питань порядку денного, за результатами  їх розгляду:  прийнято 10 законів та 3 постанови, один законопроект прийнято за основу, один законопроект прийнято у другому читанні за винятком окремих статей і розділів, які направлені о комітету на доопрацювання  з наступним поданням на повторне друге читання, 3 законопроекти відхилено.

Шановні народні депутати, Шановні  відповідно до статті  25 Регламенту у середу відводиться 30 хвилин  для виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями,   запитами та інформаціями.

Шановні народні депутати, прошу записатися на  виступи. Прошу прізвища народних депутатів  вивести на інформаційне табло.  Народний депутат, Петренко, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Наступний буде виступати Потапов.

 

10:04:29

ПЕТРЕНКО В.М.

Петренко, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

Прошу передати слово Філенкові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Філенко, фракція "БЮТ - "Батьківщина", будь ласка. 

 

10:04:48

ФІЛЕНКО В.П.

Шановні колеги, шановні виборці! Мене до цього висновку спонукали, так звані, роковини перебування при владі Президента Януковича та Прем’єр-міністра Азарова. Наслухались дуже багато смішного, але було б  смішно, якби не було так сумно. Тепер по черзі, що хлопці сказали, що хлопці зробили.

Обіцяли перед виборами найперше ключове гасло – зниження ціни на російський газ. "Харківська угода дасть нам можливість не підвищувати цього року тарифи на газ і ЖКХ", 22 квітня 2010 року заявив Президент Янукович. Насправді граничний рівень ціни на природний газ, що забезпечує опалення, з 1 серпня 2010 року підвищився на 50 відсотків, з 872 гривень до тисячі 309-ти. З 1 квітня 2011 року очікується чергова хвиля подорожчання газу ще на 50 відсотків.

У своїх листівках напередодні виборів Янукович переконував, що ціни на газ для населення перевищені в 2009 році. Насправді з 1 січня 2011 року в усіх містах країни зросли тарифи на опалення. Вартість опалення по всій Україні збільшена на 30 відсотків, водопостачання – на 25 відсотків, квартирної плати – майже вдвічі. З 1 лютого на 30 відсотків подорожчала електроенергія.

Янукович обіцяв забезпечити формування на законодавчому рівні гарантування цінового, стабільного, доступного для кожної людини державного антикризового продовольчого кошика. Насправді за їхніми даними ціни підвищилися на 10,6 відсотків. Асоціація банків стверджує, що ціни підвищилися на 20 відсотків. Наші експерти порахували, що індекс споживчих цін зріс на 142 відсотка.

В ефірі Миколаївської обласної телекомпанії Янукович обіцяв, що ніколи не піде на підвищення пенсійного віку. Насправді пенсійна реформа, пенсійний геноцид, прийняття якої ми чекаємо завтра, передбачає збільшення пенсійного віку для жінок і в середньому на 10 років збільшується мінімальний стаж для нарахування пенсії.

Перелік такого обіцяного і невиконаного можна продовжувати до  без кінця. Ми стали свідками, що все-таки хлопці погнали порожняк. А тепер цитата.

"Бездарна і непрофесійна влада довела країну до руїни. Реалії вимагають від вищого керівництва оперативного і ефективного реагування. Кожному зрозуміло, що сьогоднішні керівники країни…".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ФІЛЕНКО В.П. "…не спроможні виконати це відповідальне завдання, вони забули про державу", – ця цитата із програми Віктора Януковича на президентських виборах. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Іванович Потапов. Григорій Калетнік, будь ласка. Фракція Партії регіонів. Наступний буде виступати Іван Заєць.

 

10:08:22

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати, громадяни України! На превеликий жаль, ми мусимо констатувати, що нашим колегам вдається якимось чином змальовувати ситуацію особливо на ринку продовольства, особливо в економіці сьогодні таким чином, начебто це є наслідком дій сьогоднішньої влади. Насправді це значно не так, тому що сьогодні приходиться значну частину тих розривів касових, тих бюджетних, фінансових упущень, особливо виробничих, долати і робити все те, щоб можна було вирішувати і наповнення бюджету, нести зобов`язання перед всіма соціальними програмами, а також налагоджувати саме головне – це діяльність, ефективну діяльність  економіки країни.

Я хочу навести певну ситуацію по продовольчому ринку, яка складається у нас. Нам з вами дуже добре  відомо, що в світі сьогодні величезний дефіцит продовольства, і від того на світових ринках значно підвищилася ціна продовольства: в цілому до 30 відсотків.

Не може оминути, оскільки Україна інтегрована у європейську і світову спільноту, та й у Світовій організації торгівлі ми з вами є членами, до чого ми дуже і дуже стремились, тому нас такі не можуть обійти ситуації, як світовий вплив на ситуацію в Україні. І тому, дійсно, є певна проблема із підвищенням цін на продовольство і в нашій країні. Але і специфічні питання в нас, і про них я хотів би сказати.

Найперше – це те, що у нас немає подорожчання продукції виробництва сільського господарства. І, дійсно, уряду вдалося стабілізувати ситуацію. Хто б як не критикував квотування зерна, але я з цієї високої трибуни хочу сказати, що це у великій мірі квотування зерна спасло Україну від того, що ми в певній мірі говоримо сьогодні тільки про гречку, але ми не говоримо в цілому про продовольство.

Тому ті міри, які застосовуються сьогодні і Міністерством аграрної політики, і Кабінетом Міністрів, вони направлені насамперед на те, щоб стабілізувати ситуацію і ті виклики, які є в світі, зробити якнайлегшими і пом'якшити їх в Україні. Тому ці міри дадуть можливість і вивести сьогодні цінову політику, а також забезпечити всіма необхідними продовольчими товарами ринок України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Олександрович Заєць, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”. Наступним буде виступати Солтус.

 

10:11:36

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна Партія. Шановні народні депутати, сьогодні в цій залі відбудуться парламентські слухання по Чорнобилю. Сподіваюсь, що 25-річний час, який відділяє нас від тих страшних подій, та події на японських атомних станціях спонукає нас до дуже відповідальної розмови по всьому комплексу проблем: від безпекових питань до екологічних.

А зараз я приверну вашу увагу до проблеми, яка весь час якось залишається поза увагою влади і суспільства, а саме: до питання врятування культурної спадщини українців,  загрожених Чорнобилем територій. Так закладено в людській природі, що в умовах техногенних чи природних катастроф найперше рятують людей, їх життя, а в другу чергу – культурно-історичне надбання народу, його історичну пам'ять і духовний потенціал. Але можна назвати безліч прикладів, коли люди віддавали пріоритет врятуванню культурно-історичної спадщини народу над власним життям. Культурно-історична спадщина є основним установчим документом нації, є її паспортом. Чорнобильська катастрофа з усією категоричністю поставила перед нашим суспільством таку проблему. В наслідок цієї техногенної катастрофи значна територія українського Полісся, яка має виняткове значення в етнічній історії України, перестала існувати, як цілісний етно-культурномовний ареал.

На сьогодні єдиною в Україні спеціалізованою установою, яка займається порятунком національних культурних цінностей в умовах надзвичайних ситуацій є Державний науковий центр захисту культурної спадщини і техногенних катастроф Міністерства надзвичайних ситуацій Україною. Ним було проведено величезну роботу по… з врятування культурної спадщини у зоні Чорнобильської катастрофи. Зокрема, комплексним історико-етнографіним дослідженням охоплено 450 поліських сіл і 94 компактні поселення переселенців, зібрано понад  40 тисяч предметів музейного значення та утворено близько 150 наукових документів, 98 тисяч фотографій, чотири тисячі годин аудіо- та відеозаписів, які фіксують різні аспекти матеріальної і культурної… і духовної культури поліщуків.

Однак, через постійну нестачу фінансування на проведення регулярних експецдицій, постраждала територія до цих пір навіть не обстежена. Вже декілька років поспіль виділених коштів центру не вистачає на комплексну експедицію хоча би один на рік. Але найбільшим нагальним завданням є створення музею архіву народної культури українського Полісся, який має донести до прийдешніх поколінь історичну пам'ять про втрачену духовну територію України. Та головною перешкодою на цьому шляху є цілковита відсутність відповідного приміщення не лише для музею, але й для самого центру. Зібрані музейні фонди розкидані по тимчасових непристосованих сховищах Чорнобиля, Іванкова, Києва. І для вирішення цього питання має бути прийнято вольове державне рішення. Тому я вас закликаю саме підтримати пропозицію виділити приміщення і створити музей-архів народної культури…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

Народний депутат Горіна має право на виступ. Таке право передає колега Солтус, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Геннадій Самофалов.

 

10:15:04

ГОРІНА І.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Конец февраля и март этого года в этом году и в следующих годах будут временем подведения итогов работы Президента Януковича и Кабмина Азарова. Даже  самые серьезные критики работы Президента согласились с тем, что именно Президент Янукович от разговоров перешел к делу, и в стране начались реформы по всем направлениям, именно Президент Янукович навел порядок в системе исполнительной власти, которая была полностью разрушена предыдущей командой, именно Президент Янукович дал четкий сигнал инвесторам, что теперь есть команда, которая бережет закон и права инвесторов будут соблюдены, чтобы они приходили и работали в Украину, именно Президент Янукович начал системную борьбу с коррупцией.

Когда отчитывалось правительство Азарова, даже вчера в этом зале  со стороны наших  оппонентов постоянно звучит фраза: "Не надо вспоминать то, что было в прошлом году, не нужно вспоминать то, что было пять лет назад, вы говорите про себя!" А я считаю, что вспоминать надо, и надо помнить, как в 2005 году прошлая власть получила цветущую развивающуюся страну и в течении года мы пережили все кризисы, какие  только можно пережить: и молочный, и мясной, и сахарный, и бензиновый, и газовый, и цены лихорадило, и курс лихорадило.

Именно в 2005 году началась приватизация, и был продан самый крупный металлургический комбинат за 24 миллиарда гривен, и деньги делись непонятно куда. Надо помнить, что именно в то время были уничтожены газовые контракты, которые позволяли до этого года 2011 покупать российский газ по 50 долларов за тысячу кубов.

Надо помнить, что именно прошлая власть абсолютно не ожидала кризиса, который охватил весь мир и обнищал народ, и грохнулись цены, и пришла разруха. И надо помнить, что именно прошлая власть занимала деньги с неимоверной скоростью. За полтора было занято 240 миллиардов гривен. И только для того, чтобы удовлетворить амбиции невротической премьерки стать Президентом, деньги раздавались куда попало.

Надо помнить. Потому что память это есть прививка от болезни, которую несет прошлая власть. И только тогда, когда мы будем помнить, мы никогда не заболеем этой болезнью. Надо помнить.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Самофалов Геннадій Геннадійович.

 

10:18:14

САМОФАЛОВ Г.Г.

Я прошу передать слово коллеге Муцу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Муц, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати народний депутат Кравчук.

 

10:18:26

МУЦ О.П.

Орест Муц, Тернопільщина. Шановні колеги, співвітчизники! У цьогорічному зверненні з нагоди всесвітнього дня прав споживача Президент України Віктор Янукович відзначив: захист прав споживачів є фундаментальною ознакою демократичного суспільства і одним із пріоритетних напрямів політики української держави. Водночас глава держави наголошує на надзвичайно важливому аспекті: недопущенні на ринок товарів, що не відповідають споживчим стандартам.

На жаль, порушення прав споживачів – проблема, з якою найчастіше стикаються українці у повсякденному житті. Аналіз роботи територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів показує, у 2010 році в Україні  було перевірено понад 45 тисяч суб’єктів господарського господарювання і виявлено понад 230 тисяч порушень, що становить 87 відсотків від перевіреної кількості. Причому проблеми порушення прав споживачів однаково актуальні  для всіх регіонів України. Так, у Тернопільській області питома вага виявлених порушень становила 93 відсотки, у Львівській – 87 відсотків, у Івано-Франківській – 81 відсоток. Проте на Галичині за попередні роки державний нагляд за дотримання прав споживачів набув значно антисоціальної та кримінально-корупційної спрямованості. Наприклад, керівник державного підприємства "Тернопільстандартметрологія" входить до кримінального угрупування "Аракс", яке діяло на теренах Західної України. У той же час його теперішній перший заступник та нині діючий начальник обласного управління захисту прав споживачів були на службі в органах внутрішніх справ. Таким чином, попередня влада перетворила органи державного контролю за дотриманням захисту прав споживачів на притулок для колишніх  бандитів та  корумпованих міліціонерів.

І це ще одне дуже красномовне підтвердження необхідності здійснення кадрових та соціально-економічних реформ Президента. Ці реформи – не одноразова акція і не гра в популізм, це той шлях, з якого Україна вже не зверне, стверджує глава держави. Саме реформи дадуть можливість Галичині не тільки поставити на перше місце задоволення потреб споживачів, а й стати справжнім барометром у демократії, зразком для інших регіонів України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Василь  Кравчук, фракція "БЮТ-"Батьківщина" замість Михайла Косіва. Наступний буде виступати Сергій Гринівецький.

 

10:21:34

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Ще 16 лютого на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголошував на створенні робочих груп для оперативного вирішення кредитування сільгоспвиробників про забезпечення мінеральними добривами, про поставку 100 тисяч тонн дизпалива, 60 тисяч тонн бензину на весну аграріям за пільговими цінами. До речі, це лише 20 відсотків від потреби. Але  весняно-польові роботи вже розпочалися, хоч Азаров на цьому засіданні наголошував, що традиційного раптового приходу  до весни не буде. А допомоги сільгоспвиробникам від держави на сьогоднішній день так і немає ніякої.

Село від інфляції постраждало більше від всіх. Аграрний фонд по форварду сільгосппродукцію у селян не закупляє, лише розпочали збирати заявки. Банки кредити практично не дають. Пільгових добрив немає. Сьогодні тонна аміачної селітри коштує 3 тисячі 400 гривень. Це в півтора рази більше, ніж у минулому році. Обіцяного пільгового пального також немає, але на заправках тонна дизпалива вже біля 11 тисяч гривень. Як своєчасно і якісно провести весняно-польові роботи?

Мінагрополітики і продовольства замість того, щоб розробити конкретну державну програму по забезпеченню продовольчої безпеки держави, направляє в регіони в січні 2011 року телефаксограму, де вказує: скільки гектарів і якої культури має посіяти той чи інший регіон. Але не вказують: де брати насіння, де брати кошти і інші матеріально-технічні ресурси на весну. Знову порушення всіх законів і здорового глузду, включається адмінресурс і диктує: що, де і коли сіяти. Це з якої епохи досвід?

Я вважаю, що уряд Азарова втілює програму не розвитку, а розвалу сільського господарства в Україні. Створюються умови для тих, хто володіє 100 тисяч гектарів землі і більше. Що вирощують ці латифундисти? В першу чергу, експортно-орієнтовані культури: ріпак, соняшник, кукурудзу.  Ці культури за кордоном можна продати значно дорожче, ніж у своїй рідній державі. Доля села їх не хвилює. Та й більшість з них вже в Україні давно не живуть. А ми дивуємося, чому у нас сьогодні в дефіциті гречка, горох, картопля? Чому вимирають села? Ціна на базарах сьогодні на капусту – 14-15 гривень, картоплі -  6-7 гривень, не говорячи вже про гречку, ціна якої 20 гривень за кілограм і вище. Ці культури з низькою рентабельністю і ними, так звані, інвестори не займаються так, як і більшість з них не займаються тваринництвом. А тому і закупляємо ці продукти харчування за кордоном. І це при наших прекрасних земля. Хоча діюча влада на українські чорноземи вже будує свої плани. Уряд активно готує пакет законопроектів щодо продажу земель сільгосппризначення, не усвідомлюючи, що з продажем землі – село приречене на вимирання.

Я звертаюся до уряду, схаменіться! Не торгуйте тим, за що наші діди, прадіди віддавали своє життя, бо народ України вам цього не пробачить.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гриневецький фракція Народної Партії. Наступний буде виступати Станіслав Аржевітін.

 

10:24:49

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Сергій Гриневецький, фракція Народної Партії. Шановний пане Голово, шановні депутати! Будь-яка реформа у державі має своєю кінцевою метою покращення добробуту громадян, запорукою якого є не лише достойна зарплата, але і здоров'я.

Пересічний українець живе менше ніж пересічний житель Європи. Причиною цього є не тільки інтенсифікація праці та зменшення доступу до медичних послуг, але і суттєве погіршення екологічної ситуації. Неякісна питна вода та забруднене повітря є зброєю уповільненої дії. Найгірше в цій ситуації те, що ми самі своєю недбалістю, а інколи просто злочинним господарюванням руйнуємо власний рекреаційний потенціал, а потім дивуємося тому, що в міжнародному туристичному рейтингу Україна посідає 85 місце між Намібією та Гватемалою.

Яскравим прикладом є ситуація, яка склалася навколо Куяльницького лиману. Він, як відомо, має унікальний природний потенціал і є головною ресурсною базою курортної галузі Одеської області. Крім того це один з найстаріших грязевих курортів України, який існує з 1834 року. Лікувальна цінність сульфідомулових грязей та ропи Куяльницького лиману визнана в усьому світі. За оцінками вчених запаси мулу оцінюються приблизно у 7 з половиною мільярдів доларів. Жителі країн СНД, у всякому разі ті, що мають матеріальні можливості, їздять лікуватися на Мертве море, в той час як в Україні є власний не гірший курорт.

Сьогодні ми ризикуємо втратити це багатство через кризовий екологічний стан Куяльницького лиману та річок його басейну. Катастрофічне зростання солоності, зменшення рівня води та глибин може призвести до повного його зникнення. Це сталося і через зростання антропогенного навантаження. Сьогодні потрібна державна програма збалансованого розвитку територій навколо Куяльницького, Хаджибеївського, Дофінівсського та Григорівського лиманів Одеської області. Це проблема не регіонального, а національного масштабу. Мова йде про унікальну екосистему, галузь, здатну приносити мільйони гривень в бюджети всіх рівнів і, нарешті, про здоров'я нації. Але перш ніж розвивати, потрібно рятувати. Без негайного проведення надзвичайних  заходів з боку держави виправити ситуацію неможливо. Я звертався із депутатським запитом щодо оголошення Куяльницького лиману зоною надзвичайно екологічного лиха. Однак у відповідь отримав від уряду відписку.

Користуючись нагодою, я хотів би знову звернути увагу громадськості, урядовців, Міністерства екології та природних ресурсів, яке, до речі,  призначено куратором Одеської області від Кабінету Міністрів, на ситуацію, що склалася навколо Куяльницького лиману, і закликаю спільно вжити термінових  заходів для його рятування. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін. фракція  "Наша Україна – Народна самооборона". Наступний буде  виступати Алексєєв.

 

10:28:00

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні співвітчизники,  72 роки тому 15-16 березня 1939 року  події у місті  Хусті на Закарпатті сколихнули всю Європу.  Карпатський  сейм, за який проголосувало  96 відсотків населення, на чолі з Президентом  Августином Волошиним проголосив незалежну українську  державу –  Карпатську Україну.  Конституційним законом під числом один  депутати парламенту одностайно схвалили, цитую: "Назва держави   є Карпатська Україна. Державна мова є українська мова.  Барва  Державного прапору  є синя  і жовта. Державним гербом є  Тризуб.  Державний гімн  Карпатської  України є "Ще не вмерла  України…". 

У той час, коли депутати сейму проголошували цей текст Конституційного закону  "Про незалежність  Карпатської України",  молода  українська армія  Національна оборона "Карпатська Січ" за  декілька десятків кілометрів від  своєї столиці героїчно чинила збройний  захист щойно проголошеної української держави від угорських окупантів. Декілька сотень січовиків, семінаристів та гімназистів на Красному полі в околицях Хусту повторювали  подвиг  українських крут. Оборонці Карпатської України  першими  в Європі  зробили    військовий опір  угорсько-фашистським окупантам на  початку   Другої  Світової війни. І це сталося  15-16 березня 1939 року. 

Європейські країни знали, що Карпатська Україна стає новим  П’ємонтом, тобто  початком творення незалежної України, початком об'єднання українських земель, а тому  Німеччина, Польща, Румунія та інші країни вважали, що було б ліпше, коли б цей ембріон великої України опинився в руках мадярів. Румунська газета "Романія" 23 березня 1939 року в статті під назвою "Лицарська боротьба в обороні рідної землі", описуючи страшні умови, що в них приходилось армії Карпатської України боротись, оборонити свій край, писала: "З одного боку були добре озброєні мадярські військові, мадярські партизани, з іншого – чехи, з третього – польські терористи". У січовиків не було навіть своєї власної зброї, її потрібно було ще здобути. У таких умовах боротьба – це справжнє геройство. Останній головнокомандувач Карпатської України Колодзінський Михайло, під час знущання над перед розстрілом, відповідав угорським катам: у словнику карпатського січовика немає слова "здатись в полон".

У рядах молодої армії Карпатської України було багато добровольців з усіх куточків українських земель, що свідчило про органічну приналежність срібної закарпатської землі до України, суверенність та невмирущість самої ідеї незалежності і соборності української держави. Слава всім українцям, творцям подій, пов'язаних із проголошенням та збройним захистом Карпатської України! Слава моїм краянам, що поклали свої голови за майбутню незалежність нашої держави! Слава Україні!  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Алексєєв, фракція Комуністів. Наступний буде виступати Володимир Яворівський.

 

10:31:11

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! 17 марта 2011 года исполняется двадцатая годовщина Всесоюзного референдума 1991 года и одновременно проведенного вссеукраинского опроса об отношении к союзному государству. На всенародное голосование был вынесен вопрос: "Считаете ли вы необходимым сохранение Союза Советских Социалистических Республик как обновленной федерации равноправных, суверенных республик, в котором будут в полной мере гарантироваться права и свободы человека любой национальности "да" или "нет". За сохранение обновленной СССР в Украинской ССР проголосовали, приняли участие 83,5 процента имеющих право голоса и 70,2, то есть квалифицированное большинство, ответили "за".

Одновременно Верховный Совет УССР постановил провести республиканский  опрос, в котором в бюллетене был вынесен следующий вопрос: "Согласны ли вы с тем, что Украина  должна быть в составе Союза советских суверенных государств на основе  Декларации о государственном суверенитете Украины, "да" или "нет"?" На этот вопрос при явке 83,48  процента ответили "да" 80, 17 процента граждан,  то есть 66,92 процента граждан, имеющих право избирательного голоса.

К сожалению, в этот период, когда Западная Европа  объединялась, мы под давлением  агрессивного националистического меньшинства  рвали по живому  наши союзные связи, что, безусловно, противоречило  нашим  национальным интересам.

Последующее противоправное подписание  Беловежского соглашения о прекращении существования СССР и создание СНГ позволило возродить капиталистические отношения, разорвать историческое единство  народа Украины  с братскими народами, вместе с которыми были достигнуты  выдающиеся результаты в экономике, науке, культуре, позволившие Украине войти в десятку наиболее развитых стран  мира, перекроить правду истории.

Прошедшие 20 лет  привели к трагическим последствиям   для народа бывшего СССР, о чем свидетельствует  такой интегральный показатель, как сокращение численности народонаселения, в том числе Украины – на 6 миллионов. Реалиями повседневной жизни стали масштабные разрушения промышленного сельскохозяйственного производства, деиндустриализация, износ на  80-90 процентов инфраструктуры, которую сегодня  мы не в состоянии не только  обновлять, но даже поддерживать на должном уровне.

Украина вошли в кризисную полосу политики  и экономики. По уровню жизни – 83 место, по макроэкономической стабильности – 106 место и так далее. Поэтому, спустя два десятилетия после насильственного разрушения Советского Союза по данным различных социологических  замеров конца 2010 года около 46 процентов населения сожалеет о потере этой страны.

В связи с вышесказанным хочу   отметить от имени своих товарищей, еще раз заявить, что  Компартия Украины, исходя из национальных интересов  Украины выступала и выступает за братские союзные отношения  со всеми странами, и на основу этого  выхода из экономического…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

АЛЕКСЄЄВ І.В. Верховная Рада Украины  в этой ситуации просто обязана проявить политическую волю  и подтвердить свое решение о вхождении Украины  в единое экономическое пространство с Российской Федерацией, Беларусью, Казахстаном, а Президент и правительство, безусловно, реализовать это решение.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Володимир Олександрович Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Останній виступ.

 

10:34:44

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші багатостраждальні чорнобильці! Через кілька годин у цій залі ви, з одного боку, почуєте плачі і стогони багатостраждальних чорнобильців і ліквідаторів, і потерпілих у першому, другому і вже і в третьому поколінні. І з іншого боку, ви почуєте фанфарний дзвін влади про те, що все нормально в державі, ніякої інфляції немає, нічого індексувати не потрібно, а чорнобильці живуть набагато краще, ніж живе будь-хто на цій нашій українській землі, на якій влада давно вскочила в гречку, через те вже в нас і гречки немає.

Отже, перша проблема, яка є. Шановні чорнобильці, я дуже хочу, щоби ви знали, бо я перший голова цієї комісії чорнобильської, яка зараз називається вже комітетами, я вам хочу пояснити про те, що сьогодні до 25 річниці фактично завершується умертвіння чорнобильських законів. Можете викинути і забути про те, що вони існують. Ні копійки грошей в бюджеті на вас не закладено. Більше того, влада дійшла до такого цинізму, що сьогодні на місця розіслані листи про те, що якщо чорнобилець подає до суду, і, звичайно ж, він має виграти суд за те, що він не отримує ніяких доплат, і він виграє суд елементарно, дана вказівка, щоб після цього не виплачувати їм гроші, а подавати на апеляцію. І цей нещасний чорнобилець чи чорнобилька повинні їхати до, скажімо, суду в іншій області. Там знову приймають позитивне рішення, але є вказівка про те, щоб подавати ще вище на апеляцію. Тобто людину запускають по оцьому порочному колу, і вона може до останнього дня ходити і ні копійки від влади не отримає. Через те, ще раз кажу, до 25 річниці Партія регіонів, шановні чорнобильці, підготувалася як найкраще. Ви вже тепер абсолютно вільні, і цієї проблеми не існує.

Друге питання, про яке мушу сьогодні обов'язково сказати. Ми повинні визнати, і я думаю, що, і закликаю до цього і Партію регіонів, і ту більшість тушковану і не тушковану, ми повинні визнати, що сьогоднішня 30-кілометрова зона – це чорна дірка, де зникають, безслідно зникають абсолютно мільйони коштів і донорських, які нам ідуть із-за кордону, і наших рідних із нашого жалюгідного  бюджету, де вже миші давно бігають і собі нічого на споживок найти не  можуть. Через те це справді порочна абсолютно тенденція, яку ми взяли. Сьогодні ми хочемо будувати другий саркофаг над тим, який є, а американці, де відбулася аналогічна катастрофа в Трімайл-Айленді, а зараз ще й в Японії щось подібне (тіпун мені на язик) відбувається, вони давно уже зробили зелений моріжок, вони просто… У нас є сьогодні вчений, Кіндеревич його прізвище, я не раз про це говорив, вислухайте цю людину. Він скорочує період розпаду тих елементів,  які є там, скорочує в десятки, в сотні разів. Вислухайте цю людину, бо в нього через кілька тижнів закуплять американці цей його проект. Зробіть це обов`язково. Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, виступи від народних депутатів завершено. З приводу пропозицій, які прозвучали у заявах народних депутатів, я прошу секретаріат підготувати відповідні доручення, особливо звертаю увагу на пропозицію Івана Олександровича Зайця щодо  необхідності створення музею-архіву народної культури українського Полісся. Треба залишити хоча б духовну нам спадщину для майбутніх поколінь.

І я ще раз звертаюся до шановних народних депутатів. Сьогодні о 15-ій годині розпочнуться парламентські слухання на чорнобильську тематику. Я просив би, щоб під час парламентських слухань не було тої політизації, яку ми сьогодні мали під час виступів народних депутатів в сесійній залі. бо це проблема не сьогоднішнього дня, це проблема не  сьогоднішнього уряду і не вчорашнього уряду, це проблема з 1986 року, яка залишиться з нами надовго і назавжди. І треба нам зробити все, щоб змікшувати, зменшити наслідки цієї катастрофи. Звісно, залучивши міжнародне співтовариство до цих дій.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань, визначених розкладом на середу.

Оголошується до розгляду проект Постанови про необхідність припинення порушень посадовими особами правоохоронних органів і керівниками центральних органів виконавчої влади конституційних прав громадян України, яких було заарештовано або затримано після того, як вони вийшли на Майдан Незалежності в місті Києві з метою захисти конституційні права на працю суб'єктів малого та середнього підприємництва. Доповідач – народний депутат України Олег Валерійович Ляшко. Співдоповідач – заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Миколайович Стретович.

 

ЛЯШКО О.В.

Володимир Михайлович, я заперечую. По Регламенту, якщо автор заперечує, ви не маєте права за скороченою процедурою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас, я прошу вас! Шановні колеги, прошу не маніпулювати Регламентом. Якщо є пропозиція "за скороченою процедурою", вона ставиться на голосування.

 

ЛЯШКО О.В. Володимир Михайлович, я заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю її на голосування. З урахуванням того, що автор заперечує.

 

10:40:36

За-239

Рішення прийнято.

Будь ласка, Олег Валерійович.

 

10:40:43

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу, за можливість суспільству послухати, як парламент захищає інтереси громадян.

Я хочу нагадати тим, хто сидить отут в залі, вони себе зручно почувають, у них, як правило, в більшості тих людей, які в цьому залі, проблем немає: ні фінансових, ні матеріальних, - ну, крім моралі. У більшості з тих, хто зараз голосує, моралі точно немає. Бо зараз, коли ви сидите в цих кріслах, на Банковій люди голодують, і голодують якраз через вашу діяльність, бо ви приймали Податковий кодекс, який підняв на вуха всю країну, який змусив мільйони людей вийти на вулиці і захищати своє право на життя, на забезпечення своїх сімей, право на роботу. Вас Президент ваш зупинив, прийшовши 27 листопада на Майдан Незалежності в Києві до людей, визнавши помилку, наклавши вето на Податковий кодекс, який ви отут поспіхом, отак само, не прислуховуючись до жодних аргументів, проголосували в цьому залі, як ви зараз розглядаєте цей проект постанови. І після того, коли ви таки врахували пропозиції Президента, прийняли в іншій редакції кодекс, люди, які насмілились вийти і сказати, все що про вас думають, сьогодні перебувають ув'язнені. Сьогодні перебувають підозрюваними, обвинуваченими по кримінальних справах. Саме тому я пропоную, цілком очевидно, що цей проект постанови підтриманий не буде. Бо, на жаль, сьогодні парламент, більшість парламентська, не представляє інтереси людей. Вони абсолютно безнадійно далекі від людей, вони забули, що таке інтереси людей і як їх треба відстоювати. І єдине, що вони відстоюють – це власні інтереси. Коли треба продовжити свої повноваження чи Президента – голосують. Коли треба прийняти лобістські закони, які дають можливість заробити там за день кілька мільярдів, не присідаючи і дуже не перетруджуючись – голосують. Коли треба захистити інтереси бідняків, за це ніхто не голосує. Коли треба захистити інтереси тих, хто отримує 950 гривень пенсію і  тисячу гривень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. … котрі отримують 950 гривень пенсію і тисячу гривень за комунальні платежі мають заплатити, за це парламент не голосує. Коли треба розглянути питання: чому країна йде до дефолту, мільярди боргів доларів набрали, за це не голосує. От я сподіваюсь що люди вас колись зупинять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Лихо вам буде, запам'ятайте слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Володимир Миколайович Стретович, заступник голови комітету, будь ласка. Рішення комітету.

 

10:43:28

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України про необхідність припинення порушень посадовими особами правоохоронних органів, керівниками центральних органів виконавчої влади, конституційних прав громадян України, яких було заарештовано, або затримано після податкового Майдану, так званого. Реєстраційний – 7538. Комітет підтримав ініціативу автора проекту постанови народного депутата Ляшка і рекомендував прийняти її в цілому. Ухвалюючи таке рішення, члени комітету виходили з того, що в Україні має стійка тенденція до політизації діяльності правоохоронних органів. Непоодинокими є факти, коли замість того, щоб професійно займатися попередженням та розкриттям злочинів, захищати права і свободи людини і громадянина, посадові особи правоохоронних органів самі порушують їх. Нас турбує те, що органи внутрішніх справ та й прокуратури десятиліттями не розкривають тяжких злочинів, наприклад, вбивств дітей в Вінницькій області, батьки яких вимушені проводити пікетування, мітинги, адже вони втратили найдорожче, а правоохоронці дійшли до висновку, що не дають їм відповіді про те, що вони припиняють з ними переписку з цього приводу. Ось так. Злочину не розкрили, вбивць не покарали, сьогодні припинили переписку, а завтра що? Заборонять батькам разом збиратися на захист своїх законних вимог?

Чи інший приклад – вбивство дітей у Криму, у Севастополі. В той час, коли дітей насилували та вбивали, працівники міліції від найнижчого міліцейського чиновника до міністра переконували громадськість і батьків, що діти десь загуляли, що немає підстав для галасу і діти незабаром знайдуться. Проходили дні, діти не знайшлися, а реагування з боку міліції не було, ефективних оперативних розшукових заходів не проводилося. Результат: поки високі міліцейські чини убаюкували людей, над дітьми глумилися злочинці, ґвалтували їх і зрештою вбили.

На жаль, прикладів бездіяльності з боку правоохоронних органів і байдужості до захисту прав і свобод людини надзвичайно багато. Яскравим прикладом є арешти та затримання громадян після того, як вони вийшли на Майдан Незалежності в столиці з метою захистити конституційні права. П'ять секунд!

Хочу наголосити, що захист права на працю, підприємницьку діяльність громадян України, які… Я завершую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, продовжуйте.

 

СТРЕТОВИЧ В.М. … які вимушено скористалися своїм правом збиратися мирно, без зброї, провадити збори, мітинги, походи, демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади, наданої їм статтею 39 Конституції України. Конституційне право громадян повинно бути реалізоване. Пропонується підтримати проект постанови, прийняти її в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу записатися на виступи з цього питання. Прошу прізвища народних депутатів. Роман Забзалюк, фракція "БЮТ   "Батьківщина".

 

10:46:19

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Пудову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому передаєте? Народний депутат Пудов, будь ласка, мікрофон.

 

10:46:26

ПУДОВ Б.М.

Уважаемые выборцы, уважаемые коллеги! То, что делается в отношении людей, протестующих против звериных норм Податкового кодекса, реализующих свое конституционное право, это позор! Это вместе с тем и показатель звериного оскала той власти, которая не хочет считаться с  мнением своих громадян. Позор для страны, прежде всего, для президента как гаранта конституционных прав и свобод граждан Украины, который сейчас, как и тогда в начале этих акций протеста, помните, дистанцировался, чтобы потом появиться весь в белом, как арбитр, и разрешить там назревшие проблемы. Ну и как, разрешили? Опять византийская политика на деле. Заключается в чем? Она в простом: тогда пошли людям навстречу, а сегодня задним числом, когда поутихли протесты и когда трусость власти, которая была показателем в то время, немножко упала, боязнь этих протестов и поширень размаха, начинают доставать людей. Но вы же прекрасно знаете, что ничего общего там, поврежденная плитка не имеет реально с теми действиями, которые осуществляются в отношении этих людей.

Но и не только Президент виноват. Виновата, вы посмотрите, и наша Генеральная прокуратура, которая прочно устранилась от контроля за действиями этого органа, который сегодня называется милицией. Но я всегда говорил, говорил в последней своей статье в "Головкоме", что у нас нет милиции, что у нас есть ОПГ, которая занимается побором на дорогах. Кстати, уже с власных депутатов собирают пытаются деньги. Которые занимаются рэкетом в отношении мелких торговцев, которые закрывают, открывают за деньги дела и так далее. Что мы этого не видим? Да, в России там пытаются сменить название. У нас одной смены названия мало. Вы прекрасно понимаете, что надо весь этот, выбачте, сброд, который сегодня еще до крайности политизировался, а политизируется он потому, что хочет получить индульгенцию за все свои прегрешения. Ну и что говорить о нынешнем министре, когда и предыдущий был не лучше? Который очень быстро врос и вместе с тем, чтобы наводить там порядок, что…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ПУДОВ Б.М. … чем заканчивать...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

В’ячеслав Кириленко, будь ласка, фракція "Наша Україна – Народна Самооборона". Наступний буде виступати Михайло Чечетов.

 

10:49:11

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, партія "За Україну!". Шановні колеги, я пригадую події вже далекого 90-го року. Було студентське голодування, яке переможно закінчилося. І тоді теж перші керівники держави прийшли на Майдан  і казали: "Вимоги ваші цілком правомірні, ми не з усім згодні, але оскільки вони правомірні, то жодних переслідувань після акції не буде". Пройшов місяць і відкрилася маса кримінальних справ практично по всіх тих, хто активно брав участь у тих подіях.

Зараз, через 20 років після того, аналогічна ситуація і з "податковим Майданом", були Янукович і Азаров, сказали: "Які правомірні ваші вимоги, панове підприємці. А ну, навести порядок, а ну, почистити Податковий кодекс". Майдан вщух, там якусь поступку підприємцям зробили і тут же відкрили десятки і десятки кримінальних справ. А тепер міліція каже: "Та ні, ми нікого не переслідуємо, хіба порушників громадського спокою та порядку". А у нас є листи і якщо взяти всі фракції і всіх депутатів, які отримують такі листи, то це вже сотні підприємців, не тільки по яким відкриті кримінальні справи, а до яких приходять на бесіду прямо на базар чи в їхню торгову точку, або приходили і пообіцяли ще прийти, яких викликають просто для розмови. В масштабах країни це вже тисячі людей. Так це просто процедура залякування тих, хто захищає власну справу, робочі місця, і, до речі, гроші в бюджет української держави. 

Тому я закликаю ось цих всіх підприємців, давайте ми складемо такий реєстр, ось цих тисяч малих підприємців, які викликалися для розмови у правоохоронні органи, і міліції й прокуратурі тут зачитаємо на наступних засіданнях всі ці прізвища, щоб не було ні в кого бажання робити вигляд, що немає жодних переслідувань учасників "податкового Майдану". І тоді весь світ побачить, чого вартують слова високопосадовців, які тоді відвідували Майдан.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Тарас Чорновіл.

 

10:51:25

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Давайте определимся, какую Украину мы хотим построить. Я не знаю как правая часть зала, а Партия регионов, которая является плоть от плоти своего народа, строит свободную, демократическую, процветающую Украину европейского типа. Для европейских государств характерно два принципа – это свобода  слова и принцип разделения властей.

Что касается свободы слова, то сегодня какой канал телевидения не посмотришь, какую газету не откроешь – везде  идет критика власти. Это хорошо, это говорит о том, что свобода слова есть и мы действительно на правильном пути, и вы нас поддерживаете.

Что касается принципа разделения властей. После судебной реформы, действительно, у нас появляется и формируется независимая судебная ветвь власти. Уже депутаты не могут судей за ниточки дергать, да, раньше мы с вами дергали судей, а теперь нет, отсекли политиков от влияния на судей. Значит у нас сегодня появилось три независимых ветви власти: парламентская (законодательная), исполнительная, судейская. Каждый должен заниматься своим делом. Для того чтобы решение правоохранительных органов судебных инстанций были максимально объективны и понятны для общества, политики не должны вмешиваться в работу этих структур, нужно сказать как в боксе "брэк", отойдите, отойдите в сторону. Руководители, которые возглавляют и судебные органы власти, и прокуратуру, и милицию, и СБУ, никогда не позволят, чтобы их силовые структуры, подведомственные им, использовались как механизм политических репрессий. И подход к оценке нарушения, независимо от того, это было на демонстрации или это просто человек находящийся при должности, или обыкновенный гражданин, нарушил что-то, нужно рассматривать через призму закона…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Поэтому я предлагаю не прессовать, не вмешиваться в работу правоохранительных органов и не поддерживать это постановление, которое рассматривается как прессинг, как прямое вмешательство в работу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тарас Чорновіл, депутатська група "Реформи заради майбутнього".

 

10:53:58

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я з приводу цієї постанови, пропоную розділити це питання на два, перше, чи є справді фактор свавілля силових структур, так є і ми це все бачимо. Чи є факт той, що  щодо активістів податкового, так званого, Майдану було застосовано неадекватні дії щодо самої форми тих дий, які відбувалися, які були коєні ними. Оце затримання й утримання під вартою, що воно дійсно є абсолютно неадекватним. Ми це всі прекрасно розуміємо. Але люди, які сьогодні беруться спекулювати на цій  справі, мені здається, роблять дуже погану послугу тим же самим активістам "податкового Майдану". І це дуже показово, що автором постанови виступає людина, яку, знаючи її провокаційність самі ж підприємці – учасники Майдану, викинули тоді зі сцени. Сьогодні знову, розуміючи, викинули, що це буде тільки їм на шкоду, якщо ця людина буде там виступати. Сьогодні ж  ця сама людина знову робить шкоду активістам того Майдану з цими своїми… з системою, з текстом постанови і способом, яким провокаційно, демонстративно це вноситься.

 Я би порадив цим людям не сунутися персонально вам, яких самі ж таки учасники Майдану не хотіли там бачити.

У мене ще одне питання, коли в суді розглядалося звернення ряду народних депутатів України, що вони готові взяти на поруки цих людей, які утримуються зараз, на мій погляд, абсолютно неадекватно утримуються під вартою, згідно з даними українських незалежних агенцій було сказано, що самі ці політики не прийшли в суд, не захотіли там на місці підтримати. Це що все робилось тільки для показухи, щоб перед засобами масової інформації засвітитися?

Тому я пропоную, кожному з нас написати індивідуальне  звернення в прокуратуру з проханням відкликати рішення прокуратури і здати в суд його щодо утримання під вартою. Але паралельно з тим за провокативну постанову не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олег Зарубінський, одна хвилина. Будь ласка.

 

10:56:05

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги!  Політизація правоохоронних органів – це  погана справа, як сьогодні, так і рік тому назад і три роки тому. Але я хотів виступити проти іншого, коли законодавчі ініціативи є прагненням піаритися і спекулювати на людях, яким дійсно погано. Ви знаєте, коли суб’єкт законодавчої ініціативи на якому тавра немає де ставити   темною дуже темною біографією намагається облити брудом всіх, які є в залі – скопом, що називається гуртом – це дуже дивно сприймається і сприймається як нещиро. І мені здається, що законодавчі ініціативи неповинні бути інструментом піару, бо часто-густо буває   так, що головне для автора – тільки назва, а змісту там немає.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми завершили розгляд питання. Завершили розгляд питання, якщо є проблема, нам... прізвища.. Ну, прізвища ж не називали, я прошу. (Шум у залі)  Шановні колеги, я прошу.

Шановні народні депутати, ми завершили розгляд питання. Якщо є проблема, нам, очевидно, в цій проблемі потрібно розібратися. Я поставлю на голосування зараз проект постанови. Якщо раптом він не буде прийнятий, тоді я від імені Верховної Ради України звернуся до Генеральної прокуратури і Міністерства внутрішніх справ, щоб надали вичерпну інформацію з цього приводу. А після того... зараз, одну хвилиночку. А після того ми, очевидно, можемо визначатися щодо подальших дій.

В мене є лише одне прохання, одне звернення. Шановні колеги, коли ми виступаємо, то давайте дотримуватися елементарної порядності. Я називаю одного із народних депутатів, який застосовував такі слова відносно всієї міліції – "весь этот сброд". Очевидно, кожен міряє по своїх мірках. Але вартовий, який стоїть, постовий, міліціонер біля Верховної Ради України, у нас що є підстави назвати його "збродом"? Це така людина, яка немає взагалі рівня культури і недостойна бути народним депутатом України може таке заявляти. (Оплески)

 Проблема є, ми її всі знаємо. Але не можна всіх людей гудити. Нас же ніхто не буде поважати і зважати на нас як на державу. Мабуть, треба приходити на роботу і брати з собою совість.

Заступник міністра, будь ласка, з цього приводу.

 

ФАРИННИК В.І.

Дякую, пане Голово Верховної Ради. Шановні народні депутати, хочу вас запевнити, що було дійсно порушено три кримінальні справи в листопаді минулого року. Одна із них закрита за статтею 6 пункт 2 за відсутністю складу злочину. Інша кримінальна справа там, де була пошкоджена автомашина конкретного банку, притягнення до кримінальної відповідальності,  і ще з 17 грудня ця справа направлена до суду за статтею 194. І залишилася у провадженні зараз слідчого управління міста Києва одна кримінальна справа, де притягаються сім осіб. Під вартою знаходяться одна особа.

Зараз ми цю справу вивчаємо. До кінця місяця розберемося. І я думаю, що дамо належну оцінку тому, тому що це була перевірка на той час.

Зараз більше кримінальних справ, про які ви говорите, десятки, не було, було всього три, залишилася одна. До кінця березня дамо вичерпну відповідь і розберемося з тими людьми, яких ми притягнули до відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Разом з тим, шановні колеги…

 

ФАРИННИК В.І. Дана оцінка згідно з тим, що ми зібрали під час досудового слідства. Дуже толерантно вам відповідаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, давайте не будемо вступати в суперечку. Шановні колеги, тим не менше я думаю, що сьогодні ми оформимо звернення, я його підпишу, до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, щоб надали вичерпну інформацію, що було і що є на даний момент. І доведемо до відома народних депутатів.

А зараз, шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування проект постанови, яку комітет рекомендує прийняти. Комітет вважає, що постанову можна прийняти в цілому. Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу і в цілому проекту Постанови про необхідність припинення порушень посадовими особами правоохоронних органів і керівниками центральних органів виконавчої влади конституційних прав громадян України, яких було арештовано або затримано після того, як вони вийшли на Майдан Незалежності в місті Києві з метою захистити конституційні права на працю суб'єктів малого та середнього підприємництва. Прошу, приймайте рішення, шановні колеги.

 

11:01:10

За-119

Рішення не прийнято.

Я тепер, одну хвилинку. По фракціям? Да, будь ласка, по фракціям. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 67, "Наша Україна – Народна самооборона" – 45, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 2, Народна Партія – 0, позафракційні – 5.

Я поставлю на голосування про прийняття проекту постанови за основу. За основу. Реєстраційний номер 7538. Будь ласка, визначайтеся.

 

11:01:52

За-119

Рішення не прийнято. Проект постанови  відхилено.

Іван Кириленко, будь ласка.

 

11:02:06

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я від імені фракції хочу принести вибачення перед багатотисячним загоном нашої міліції за некоректні вирази, які були допущені  нашим депутатом під час виступу. Вважаю, що це просто був сплеск  емоцій, який немає під собою, не повинен мати під собою великих  наслідків, бо саме вибачення наше від імені фракції повинно дезавуювати те, що  було сказано. І ще раз  приносимо вибачення перед багатотисячним загоном міліції, де працює дуже багато порядних і совісних людей.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  я пояснюю Олегу Ляшку, що немає  мотивів, немає. І те, що  ви мене будете  чи не будете критикувати, це ваша законне право. Я прошу,  не спекулюйте.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (щодо служби в податковій міліції) (реєстраційний номер  6326).

Доповідач – народний депутат України  Сергій Володимирович Власенко. Співдоповідачі – голова Комітету з питань  фінансів і банківської діяльності … Від  комітету буде виступати Пінчук, а також Віктор Шемчук від  Комітету з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.  Пропозиція звучить розглядати це питання за скороченою процедурою.  (Шум у залі) Не заперечуєте …

  Я ставлю на голосування цю пропозицію.  Автор заперечує. Прошу голосувати.

 

11:03:58

За-220

Рішення прийнято.

Сергій  Володимирович, будь ласка.

 

11:04:06

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.  Шановні колеги,  законопроект  6326, поданий мною та народним депутатом  України  Кожем’якіним, покликаний  врегулювати порядок проходження служби співробітниками Державної податкової міліції  у випадках, коли їх  переводять на так звані цивільні позиції в державній податковій службі. Хочу нагади, що до 2008 року існував порядок, коли зазначені особи, без позбавлення всіх можливостей своїх як правоохоронців, переводилися на, так звані, цивільні посади в Державній податковій адміністрації. Тобто, генерали податкової міліції, полковники податкової міліції очолювали відповідні районні, міські, обласні підрозділи державної податкової служби, але при цьому залишалися генералами, полковниками діючими податкової міліції.

В 2008 році Кабінет Міністрів припинив таку, на мій погляд, не зовсім коректну практику, але, на жаль, в 2010 році Кабінет Міністрів відновив ці можливості і, за нашими даними, за станом на сьогоднішній день близько сотні людей, на сьогоднішній день не виконуючи по суті правоохоронних функцій, користуються всіма пільгами, спеціальними пільгами та іншими преференціями, перебуваючи на, так званих, цивільних посадах. Слід зазначити, що висновком Головного науково-експертного управління пропонується Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні даний законопроект  прийняти за основу. Не заперечуючи по суті цей законопроект і такий спосіб вирішення проблеми, профільний комітет пропонує відхилити його, оскільки нібито це питання повинно бути вирішене в комплексному Законі "Про державну податкову службу". Дійсно, це питання треба і необхідно вирішувати в комплексному законопроекті, однак, не проголосувавши за даний законопроект, ми отримаємо ситуацію, коли протягом достатньо довгого часу, від сьогоднішнього дня до моменту прийняття Закону "Про державну податкову службу", це питання буде не врегульовано. На сьогоднішній день, за нашими підрахунками, декілька мільйонів гривень лише витрачається от на ту різницю на компенсацію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка, завершуйте.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Декілька мільйонів гривень витрачається на компенсацію пільг тим особам, які на сьогоднішній день, по суті не виконуючи правоохоронних функцій, не будучи співробітниками правоохоронних органів, отримують спеціальні пільги і преференції, перебуваючи на цивільних посадах в рамках Державної податкової служби України. Прошу підтримати цей законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Сергій Володимирович, я вам також дякую.

Андрій Павлович Пінчук, будь ласка, від Комітету з фінансів, банківської діяльності, податкової  та митної політики.

 

11:06:50

ПІНЧУК А.П.

Шановний Голово, шановні народні депутати!  Комітет Верховної Ради України з  питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики на засідання 1 березня 2010 року  розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (щодо службі у податковій міліції", поданий 20.04.2010 року народними депутатами Власенком та Кожем'якіним за реєстраційний номером 6326.

Метою даного законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці до цього проекту, зокрема, є вдосконалення  порядку умов проходження служби  особами начальницького складу  податкової міліції, державної податкової служби України, зменшення видатків державного бюджету  на утримання цих органів.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 24  Закону України "Про державну податкову службу в Україні" такими новими положеннями, абзацом третім: "Забороняється здійснювати переведення осіб  начальницького складу податкової  міліції на посади державних службовців, інших структурних підрозділів органів  державної податкової служби  із залишенням їх у кадрах  податкової міліції.

У Кабінеті Міністрів  України законопроект не підтримується, оскільки переведення осіб начальницького  складу податкової міліції на посади державних службовців інших структурних підрозділів із залишенням їх у кадрах податкової  міліції дає змогу зберегти  кваліфіковані кадри податкової  міліції, сприятиме використанню набутого  ними досвіду, зміцнюватиме кадровий потенціал органів державної податкової служби.

За даними державної податкової служби України кількість переведених осіб начальницького складу податкової міліції на посади державних службовців інших структурних підрозділів податкової служби  із залишенням їх у кадрах податкової міліції станом на грудень  2010 року становить 45 осіб. Тоді як станом на грудень 2008 року кількість таких осіб становило близько 200.

Тобто у даний час  зазначене переведення працівників  податкової міліції  здійснюється лише при необхідності та з метою зміцнення  кадрового потенціалу для забезпечення якісного виконання органами  державної податкової служби, покладених на них  завдань.

Викладене свідчить про значне зменшення кількості  випадків вказаних переведень, про їх несистемний та немасовий характер…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПІНЧУК А.П. … про недоцільність на даний час проводити цей закон, тому що готується Закон про державну податкову службу в Україні.

Враховуючи викладене, комітет рекомендує Верховній Раді   України відхилити проект закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Вікторович Шемчук від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, будь ласка.

 

11:09:24

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Проектом закону передбачається доповнити статтю 24 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" абзацом третім наступного змісту, що забороняється здійснювати переведення осіб начальницького складу податкової міліції на посади державних службовців інших структурних підрозділів органів державної податкової служби із залишенням їх в кадрах податкової міліції. За висновком Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності законопроект 6326 може бути прийнятий за основу і в цілому як закон.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримає поданий проект та пропонує прийняти його за основу. Так, працівники податкової міліції, яких переведено на посади державних службовців інших структурних підрозділів органів державної податкової служби України із залишенням їх в кадрах податкової міліції, не виконуючи функції безпосередньо пов'язаних з правоохоронною діяльністю податкової міліції, користується усіма спеціальними пільгами та іншими преференціями, передбаченими чинним законодавством України для правоохоронних органів, вислуга років, право на спеціальне грошове забезпечення, наступні спеціальні звання тощо. У зв'язку з цим грошове забезпечення таких осіб перевищує заробітну плату державних службовців, які працюють на аналогічних посадах, і також не виконують функції, безпосередньо пов'язаних з правоохоронною діяльністю податкової міліції.

Комітет з питань податкової та митної політики пропонує законопроект 6326 відхилити, виходячи з того, що кількість таких осіб є невеликою, однак вона коливається в межах від 45 до 200 керівників. Разом з тим, зовсім не береться до уваги та обставина, що при заміщенні посад, які займали працівники податкової міліції державними службовцями, економія фонду заробітної плати державної податкової служби України може становити не менш ніж 3 мільйони гривень.

Зважаючи на викладене, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вніс пропозицію щодо рекомендації Верховній Раді України за результатами розгляду проекту закону 6326 в першому читанні прийняти його за основу та в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Шановні колеги, офіційна доповідь і співдоповідь завершено, прошу записатися на обговорення цього питання.

Прошу прізвища народних депутатів. Юрій Прокопчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

11:12:06

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ    "Батьківщина", Рівненщина. Шановний головуючий! Шановні колеги! Справа в тому, коли розглядати це питання в більш широкому плані, у нас під час проведення оптимізації і інших, що можна назвать скороченням, скорочуються лікарні, школи  закриваються, інші соціальні об`єкти, а чомусь ті, хто, вибачте, і так не бідно  влаштований може сьогодні з збереженням усіх регалій і статусів ходить-бродить по  різним державним установам і притому абсолютно ніяких, як-то кажуть, наслідків. І не думають на тому, що потрібно десь і економити.

Власне, я ніколи… не був тим, хто проти будь-яких силових структур виступав, так як є представником, і сам також в минулому, силових структур. Але ж коли є перебор,  то він є перебор. Оце, до речі, і момент, коли можна зекономити кошти і направити їх дійсно на соціальні програми. І коли говорити ще більш широко, то чи потрібна така структура, яка є структурою в структурі, як в податковій системі ще податкова міліція?

Минулого разу і тоді, коли була тут влада, тут опозиція, багато разів піднімали питання в тому числі із лівого крила про те. що така інституція взагалі, як то кажуть, не потрібна. Зараз все з точністю до навпаки. Тому я все-таки вважаю, що законопроект потрібно підтримувати хоча би в цьому аспекті, що не можна переходити зі збереженням всіх своїх там генеральських посад  і таке інше, і таке інше, і чітко тоді подумати, як ми будемо оптимізувати у тому числі і цю структуру. Тому прошу підтримати.

Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція „Наша Україна –  Народна самооборона”. Наступний буде виступати Михайло Чечетов.

 

11:14:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати! Я хотів би звернути вашу увагу на те, що абсолютно правильна пропозиція сьогодні вноситься нашим колегою. Я в цій залі був присутній тоді, коли створювалася податкова міліція, і тоді, коли кілька разів ставилось питання, чи треба її ліквідовувати, чи не треба ліквідовувати. Не треба ліквідовувати – треба, щоб вона ефективно працювала. Але для того, щоб вона ефективно працювала, її співробітники не мають нікуди відряджатися, в тому числі, я звертаюся зараз до керівництва уряду і до Президента України, що та постанова від 17 березня 2010 року, якою відновлено дію пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів від 30 жовтня 1998 року №1716 "Про проходження служби особами начальницького складу податкової міліції та обчислення їм вислуги років, призначення та виплати пенсії і грошової допомоги", має бути скасована. Має бути скасована через те, що ми зараз шукаємо копійки де взяти на пенсії. І ми добре розуміємо, що проходження і виконання служби в міліції і в цивільній службі – це дві великі різниці.

Через обов'язково треба приймати цей закон. І я думаю, що це має бути і в інтересах сьогодні і більшості, тому що ви шукаєте сьогодні кожну копійчину. І переконаний, що той висновок, який дало сьогодні і Науково-експертне управління, яке вважає, що такі "переведення (цитую) не є виправданими, оскільки надмірно мілітаризують відносини у сфері цивільної державної служби". Повторюю, це я процитував висновок експертів. І це абсолютно правильний висновок.

Через це давайте приймати в першому читанні. А я думаю, що уряд і Президент дослухаються до цих пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

11:16:18

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Метою даного законопроекту, як про це відзначається в Пояснювальній записці до нього, є вдосконалення порядку та умов проходження служби особами начальницького складу податкової міліції державної податкової адміністрації України, демілітаризація органів державної податкової служби, а також зменшення видатків Державного бюджету на утримання цих органів, зокрема пропонується доповнити статтю 24 Закону України "Про державну податкову службу" новим положення, абзацем третім,  відповідно до якого забороняється здійснювати переведення осіб начальницького складу податкової міліції на посади державних службовців інших структурних підрозділів, органів державної податкової служби із залишенням їх в кадрах податкової міліції.

Уважаемые коллеги, вот не понятно, какую Украину мы хотим построить. С одной стороны говорим за демократию, а с другой стороны на наступаем на права человека, но с таким же успехом, с таким же успехом можно было запретить генералу де Голю стать президентом Франции, но народ Франции он умнее вас и генерал де Голь был  избран. С таким же успехом военному летчику и руководителю ЦРУ Бушу  нельзя было стать президентом США, а народ Америки умнее, чем вы, избрал, это один из лучших. С таким же успехом полковнику КГБ путину нельзя было стать Президентом России, а народ России умнее, чем вы и избрал его, это один из лучших президентов. Поэтому давайте мы не будем чудить, давайте мы не будем ограничивать права людей и выскопроф… высокоподготовленные квалифицированные кадры, они должны максимально быть использованы и реализованы в систем управления, государственного управления. И растранжиривать эти кадры – это просто будет не по-государственному. В этой ситуации закон абсолютно не имеет никакого смысла, его нужно  не при… не поддерживать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Ананійович Бевз, одна хвилина, будь ласка. Фракція комуністів.

 

11:18:20

БЕВЗ В.А.

Шановні колеги, ну, я от  слухаю і складається враження, що ми не стільки в сесійній залі Верховної Ради – законодавчого органу нашої держави, а більше на базарі, на ринку. Про що говориться? Ви ж тільки послухайте, про що ми говоримо. Призначення на посади державних службовців і з залишенням в кадрах податкової міліції носить несистемний характер, носить непостійний характер, переводиться невелика кількість. А тому можна, в принципі, і всім бути де Голями. Ну, до смішного доходить, ми ж порушуємо чинне законодавство, грубо порушуємо. А тому я вважаю, що цей законопроект треба підтримувати і з такими явищами треба активно боротися, якщо ми хочемо називатися правовою державою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили розгляд питання. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонує прийняти відповідне рішення, Комітет з питань фінансів і банківської діяльності податкової та митної політики пропонує відхилити законопроект, Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу.

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до  Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (щодо служби у податковій міліції) реєстраційний номер 6326.

 

11:20:21

За-92

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 0, „БЮТ – „Батьківщина” – 63, "Наша Україна – Народна самооборона” – 24, комуністів – 2, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна партія – 0, позафракційні – 3.

Ставлю на голосування другу пропозицію, про направлення на повторне перше читання проект Закону (реєстраційний номер 6326). На повторне перше.

 

11:21:00

За-80

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.  (Шум у залі) Немає мотивів.

Шановні колеги, я під час підведення підсумків обговорення питання, перше, яке ми попередньо розглядали, назвав прізвище Олега Ляшка. Ну, відповідно до Регламенту він має право не репліку, то я із запізненням даю для того, щоб дотриматися Регламенту. Я назвав прізвище, на жаль. Назвав.

 

11:21:29

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Володимир Михайлович! Ви такий добрий! Якби ви так само були добрі до мільйонів людей, які живуть в нашій країні і які чекають від вас конкретних дій, спрямованих на їхній захист.

Ви знаєте, Володимире Михайловичу,  є таке відоме прислів’я: сміється той, хто сміється останнім. Так от я боюся, що від нашої діяльності ви смієтеся, а люди плачуть. І вони… українці мають безмежне терпіння, але колись йому прийде край. І попросять звідси всіх і отих клоунів, які розриваються і розказують, що плоть від плоті партія їхня – це народна. Бачили б ви, прийшли б, зайдіть додому до сусіда, хай він тикне вам у носа платіжку і розкаже, яка ви народна партія, і як йому платити гроші, де йому взяти ті гроші. І як ви пенсії піднімаєте, тут розказуючи, зарплати, яких не вистачає на кусок хліба.

Володимире Михайловичу,  сьогодні країна в такій ситуації, що не час нам сміятися, а треба працювати і тяжко працювати. А не в 10 ранку виходити і розказуєте: добрий ранок. Нормальні люди в 5 ранку встають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ми почули виступ одного із шалених трудівників народних і з цього зробимо відповідний висновок надалі. Давайте не будемо займатися блюзнірством у Верховній Раді. Це нагадує Салтикова-Щедріна: коли сидить за столом і згадує про народ. Давайте не будемо про це.

Шановні народні депутати, я припустився також іще однієї похибки: не зробив оголошення на ранковому засідання. Я його із запізненням, але зобов’язаний зробити.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради  України та згідно особисто поданих заяв повідомляю про входження народних депутатів України Глуся Степана Карловича, Фельдмана Олександра Борисовича, Яценка Антона Володимировича до складу депутатської фракції Партії регіонів. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду… Прошу уваги! Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 166-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо захисту банківського вкладу). Реєстраційний номер 4404. Доповідач – народний депутат України Андрій Михайлович Павловський. Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Володимирович Прокопчук

 

11:24:31

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

По повній процедурі прошу, серйозне питання соціальне. По повній процедурі його треба розглядати.

Шановні народні депутати! Шановні співвітчизники! Я, Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", вношу до вашої уваги  законопроект, який направлений на захист банківського вкладу наших громадян. Тому що найбільше страждають від зловживань в банківській сфері малозабезпечені громадяни, дрібні вкладники, власники маленьких депозитів, особливо пенсіонери, що створюють для них серйозні життєві проблеми, особливо сьогодні, коли суттєво зростають, в рази, ціни на продукти харчування, на тарифи житлокомунальні, і при цьому мають  масові факти, коли людям їхні кровні, трудові копійки не повертають чи не видають вчасно, навіть не тоді, коли вони знімають достроково ці вклади.

І кожен з нас, народний депутат, в своїй діяльності депутатській стикаються з тим, що до нього звертаються сотні простих людей зі скаргами на те, що не те, що вже достроково, а навіть вже коли строки вийшли, їм не повертають їхні, згідно договору, їхні депозити, примушують клієнтів до продовження терміну вкладу.

І хотів би навести приклад зі своєї депутатської діяльності. В минулому році до мене звернулась пенсіонерка, 80-річна жінка, яка –  подумайте тільки! – на протязі року з банку "Надра" не могла забрати свій банківський вклад в розмірі тисячу гривень. І тільки після мого особистого втручання, дзвінків керівництву цього банку цій нещасній жінці видали цю суму. Це ж ганьба! І так повселюдно, по всій Україні страждають в першу чергу соціально незахищені верстви населення: пенсіонери, інваліди, від такої, з дозволу сказати, банківської системи.

І тому, зважаючи на те, що керівники банківських та фінансово-кредитних установ відчувають фактично свою повну безкарність, по відношенню до своїх  клієнтів, дрібних вкладників, при цьому масово порушується законодавство, є масові випадки, коли клієнтів примушують продовжити безпідставно свої договори, вклади. Тому назріла необхідність захисту банківських вкладів наших простих громадян і посилення відповідальності посадових осіб, керівників банків, фінансово-кредитних установ за порушення умов банківського договору, чинного законодавства і за невчасну видачу банківського вкладу.

Запропонованим законопроектом пропонується внести зміни до статті 166 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме посилити відповідальність посадових осіб кредитно-фінансових установ в разі порушення умов банківського договору, що тягне за собою невчасну видачу банківського вкладу, посилити цю адміністративну відповідальність, тобто штрафи, в десять разів. Бо що таке для заможних багатих банкірів штраф в 50 неоподаткованих мінімумів, да вони вам десять цих штрафів дадуть, щоб тільки не видавати вклади, трудові гроші наших простих громадян.

Прийняття запропонованого Закону щодо захисту банківського вкладу дозволить гарантувати неухильне виконання договорів банківського вкладу банківськими та кредитно-фінансовими установами у зв’язку з посиленням відповідальності їх керівників за противоправну невчасну видачу банківського вкладу. Таке посилення відповідальності стане додатковою гарантією повернення банківських вкладів і посилить довіру громадян до банківської системи, якої фактично зараз немає, скажемо відверто, жодної до себе довіри. А це питання треба виправляти, в тому числі, шляхом посилення відповідальності керівників банківської сфери перед своїми клієнтами. А то у нас виходить така одностороння відповідальність, що особливо дрібні клієнти фактично не мають жодних прав, безправні перед величезним, крупним фінансовим капіталом, які мають класних дорогих адвокатів. А проста людина, яка має вклади, як от та бабуся в тисячу гривень, зрозуміло, що вона на тисячу гривень собі адвоката не зможе найняти, щоб судитись з недобросовісними банкірами.

І тому посилення такої відповідальності стане додатковою гарантією повернення банківських вкладів, дозволить уникнути соціальних потрясінь викликаних обманом вкладників. І всі ми народні депутати є свідками тих масових фактів, коли люди стоять бідні – днями і ночами перед недобросовісними фінансовими установами, пікетують і вимолюють свої останні копійки.

А також сподіваюсь, що цей закон забезпечить належний захист приватних… бо, що гроші це ж все-таки банкіри забувають, що це приватна власність наших громадян. І захистить цю власність, і буде сприяти    вчасному поверненню банківських вкладів, депозитів, в першу чергу  простих громадян, і в першу чергу соціально незахищених верств населення. Тому, знаючи, що є декілька зауважень від нашого аналітичного управління, рахую, що ті зауваження не суттєві, і можуть бути доопрацьовані, враховані до другого читання.

Тому прошу всіх цей соціально важливий законопроект, який захищає інтереси, в першу чергу наших простих громадян, соціально-незахищених, їхні дрібні банківські вклади, підтримати. І сподіваюсь на  підтримку, в тому числі і крупного капіталу з Партії регіонів, і в тому числі комуністів, які з ними в провладній коаліції.

Тому ще раз прошу народні депутати цей соціальний закон підтримати одноголосно. Сподіваюся на вашу підтримку. І мільйони громадян, які потрапили в халепу з цими банківськими вкладами теж сподіваються, що ви підтримаєте цей законопроект.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Запитання до доповідача, будь ласка. Прошу записати на запитання.

Прошу прізвища народних депутатів вивести на табло.       

Іван Попеску, будь ласка.

 

11:31:42

ПОПЕСКУ І.В.

Вельмишановний доповідачу, скажіть, будь ласка,  яке прізвище було у Прем’єр-міністра України, коли це сталося з банком "Надра", з банком "Родовід". Дякую.

 

ПАВЛОВЬСКИЙ А.М.  Проблеми у цих  банківських структур були і ще (випадки ці) і до кризи 2009 року. Але банк "Надра" належить головному спонсору Партії регіонів, хто не знає, належав. Контрольний пакет акцій належав пану Фірташу, я вам називаю прізвища власників, а банк "Укргаз"  належав члену вашої фракції пану Горбалю. От люди нехай у них і питають. А  банк "Родовід" належав члену Партії регіонів  Сергію Бубці. Так що всі ці банки проблемні чи прямо, чи опосередковано належать членам Партії регіонів   і люди повинні знати, хто їм не повертає гроші. Їм не повертають гроші олігархи з Партії регіонів. Вам повинно бути соромно! Повертайте людям гроші і буде все нормально.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Соболєв фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:32:39

СОБОЛЄВ С.В.

Я умисно хочу подякувати пана Попеску, якщо він хоче взяти ще репліку, візьме нехай  за те, що він дав можливість з цієї трибуни  на кінець то оголосити власників проблемних банків в Україні. Я дуже вдячний вам, пане Павловський, що ви підготували такий чудовий  законопроект. Хоча я переконаний, що Партія регіонів, яка довела ці банки до ручки і сховалася за державним регулюванням, щоб не віддавати мільярдні вклади нашим громадянам.

Те, що вони свої підприємства доведуть до ручки тим, що не віддають вклади, це півбіди. Але те, що мільйони наших співгромадян через таку політику розкрадання комерційних банків членами Партії  регіонів, які   щойно були оголошені, фактично  тепер прирекли громадян  на те, що вони залишаться без вкладів. Я думаю, що ми можемо це врегулювати включно цим законодавчим актом.

Я хотів би, щоб голосування стосовно цього акту було надруковано в усіх газетах, щоб всі бачили, мільйони вкладників, хто прикривається тим, щоб не віддавати вклади мільйонам громадян. Дякую ще раз, у мене запитань до вас немає.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Дякую вам за підтримку і сподіваюсь, що підтримають і інші  фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав  Аржевітін, фракція "Наша Україна –  Народна Самооборона". 

 

11:33:51

АРЖЕВІТІН С.М.

Андрій Михайлович, це дуже правильно, що ви робите спробу законодавчо як би врегулювати захист щодо вкладників. Єдина проблема в тому, що ви, я думаю, що це  комітет правоохоронних органів скаже, що ви не до того закону і не в такий спосіб це зробили. А вашому законопроекту уже два роки. За цей час відбулося дуже багато змін. Якщо в мене буде можливість виступити, я скажу, які ми вже у Верховній Раді прийняли зміни щодо цього і законодавчо якби закріпили ці позиції.

Ну, мене трошки стурбувала ваша репліка, ви сказали, що науково-експертне управління так собі якби не суттєво зробило зауваження. Ну, так я ось процитую вам. Коли науково-експертне управління каже: що подібні розміри штрафів за вчинення оцих злочинів виглядають як знущання над громадянами. І цей розмір навіть не передбачається за вчинення різних скоєння злочинів.

Так у мене от запитання. Скажіть, будь ласка, ваша сума, сьогодні штраф який і який ви пропонуєте? Назвіть абсолютні суми.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Дякую за запитання. Тим більше, що пан Аржевітін один із небагатьох  порядних банкірів, тому йому з задоволенням відповідаю.

Ви знаєте, знущанням є неповернення банківського вкладу, як отої бабусі, що я розповідав, 80-річної, в розмірі тисячу гривень на протязі року, коли вже всі терміни банківського договору скінчилися. І такі випадки масові по всій Україні, в кожній області вам розкажуть про них. Треба мати совість. А знаєте, коли банкіри всі, як правило, мільярдери, мільйонери, то що їм таке сплатити, вибачте зараз діюча норма цього штрафу, 50-80 неоподаткованих мінімумів.

Я пропоную збільшити цю норму в десять разів. Що хоча би штраф та піде до бюджету, то може з цих грошей якась частина піде на соціальні виплати тим нещасним бабусям, які не можуть забрати свої вклади. І тим більше, я пропоную штраф від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів. Це не яке не знущання, а для банкіра – це раз сходити пообідати в ресторані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:36:02

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний пане Павловський, я підтримую ваше намагання навести порядок. Тим більше, що таких листів отримую безліч. Останній лист мене обурив, коли 76-річний мешканець Одеси, Тучний звертається і каже: "А чому я в банку "Надра" маю посилати всі свої довідки про хвороби", - вдумайтесь, будь ласка, людина посилає всі довідки про хвороби, що банк ""Надра" розрахувався, і він не розрахувався, незважаючи на те, що я вже три листи писав. Мабуть, я погано пишу. А тим людям, хто стоїть за цими банками, хто допустив до цього і хто не хоче, і задає питання, яку ми будуємо Україну, я хочу сказати, що ми будуємо точно не "уркаїну", а будуємо нову демократичну Україну, в якій потрібна відповідальність банкірів за порушення вимог законодавства…

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М. Дякую за запитання. Дякую за підтримку. Дійсно, якщо ми весь час заявляємо, що ми йдемо до Європи, до європейської відповідальності, то хай і наші банкіри ведуть справу по-європейськи, будуть такими ж відповідальними як в розвинутих, хоча б наших сусідах – європейських країнах. І так, так само як прості громадяни несуть відповідальність. Бо, коли, вибачте, бездомна дитина вкраде булку за 3 гривні, то її там на декілька місяців до буцегарні, а коли банкір краде мільярди, йому вішають звання Героя України, обирають до Верховної Ради.

Треба елементарна справедливість, відновити цю справедливість.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка. Да?

Співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Прокопчук.

 

11:38:09

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ – "Батьківщина". Рівненщина. Шановний головуючий, шановні народні депутати! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підготовлений до розгляду в першому читанні народним депутатом України Павловським проект Закону про внесення змін до статті 166 з приміткою "5" Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту банківського вкладу.

Зазначеним законопроектом пропонується внести зміни до статті 166 з поміткою "5" Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою підсилення відповідальності керівників банків або інших уповноважених осіб, а саме штраф від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення умов договору банківського вкладу.

Я хочу сказати, і в тому числі колезі, який виступав попередньо, я також вносив подібний законопроект, він слухався, не набрав  буквально там   два голоси для того, щоб пройти.  І  для того, щоб не було масиву інших законопроект, хоч ви кажете, що два роки пройшло, два роки  пройшло, а ситуація залишилась та ж. Ті люди, які  вкладали свої чесним трудом зароблені кошти в  банки і  у тому числі комерційні, і в ті, які озвучувалися, і ті, які  не були озвучені, своїх вкладі отримати не змогли.  І ситуація залишилась та сама.  При цьому, панове банкіри, які, до речі,   отримують пенсію, у тому числі, які були у державних  установах,  35-40 тисяч, ну ніяк не хочуть віддати отому трудовому народу, тим самим пенсіонерам  їхні там від  1000, 500 і так далі кошти. Для них це сума. То нехай би вони подумали. Якщо вони не хочуть про це думати, то тоді ми, законодавці, зобов’язані   їх зобов’язати.

Тому даний законопроект  доопрацьований уже автором. І Комітет законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності знайшов його таким, який може бути прийнятий у першому читанні за основу.  І які  б не були  там висновки Науково-експертного, іншого, не потрібно захищати, це вже моє особисте, скажімо так,  як народного депутата, вже не  тільки як  члена комітету. Ми не маємо  тільки  захищати інтереси банків, хоча і про  банки потрібно  думати, тому що є банки,   є діяльність фінансова і так далі. Але одні банки, як наприклад державний банк "Ощадбанк" чомусь виконує свої зобов’язання, всі інші, які  комерційні, їх не виконують.

І, до речі, ще  звертаю увагу. Я сам був вчора пограбований одним із банків, банкоматів, які стоять  у комітетах  Верховної Ради, "Атмосфера", який  просто з рахунку зняв кошти, а видать їх не видав. І кажуть через два місяці  там розслідування якесь проведемо. До речі,  Володимире Михайловичу,  прошу  і звертаюся,  нехай у такій структурі, яка є державним органом,  єдиним законодавчим органом  - Верховна Рада України, хоч поставлять один банкомат "Ощадбанку". Цього немає в окрузі.  Найближчі банкомати десь на Хрещатику. Це теж є питання і воно теж  цього стосується, хто і як лобіює чиї права. Всі банки і вся Верховна Рада  практично на забезпеченні комерційних банків ті, хто має карткові рахунки. Чи є це правильним? Кого ми підтримуємо? Чи це не є корупцією? Очевидно, що      так. Тому, прошу підтримати даний законопроект і прийняти його за основу. Комітет підтримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, запитання до представника комітету, запишіться, будь ласка. Андрій Павловський фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:41:53

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Пане Юрію, вдячний вам за те, що ви об'єктивно доповіли. Дійсно, були зауваження у вашого комітету цього законопроекту. І, на прохання комітету, я пропонував ще більші штрафи, ще більше адміністративне покарання недобросовісним банкірам. Я врахував ваше зауваження, знизив ці штрафи, знизив, і тому ваш комітет дійсно проголосував в своїй більшості, щоб підтримати мій законопроект про захист банківського вкладу, підтримати і проголосувати за нього в першому читанні. І так само прошу депутатів, не зважаючи від того чи належать вони до партії великого тіньового капіталу, а саме до Партії регіонів, чи до Комуністів, які їх обслуговують, прошу всіх одноголосно підтримати цей соціально важливий законопроект. Дякую.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В. Ну, очевидно, я висказав уже свою думку щодо цього. І взагалі, я звертаюсь до всіх, ну, без політичних спектрів, я думаю, що банківські вклади вкладали як і члени партії "Батьківщина", і "Нашої України", так і члени Партії регіонів, і Комуністів. Ті, хто хотів зберегти, або можливо як на депозитному рахунку, щоб були якісь певні рахунки, щоб були якісь певні і прибутки, ну, це практика світова, це практика, яка… Тому, тут я б не ділив би навіть по суті громадян одних і інших, це проблема, яка сьогодні Всеукраїнського масштабу. І я думаю, наша добра воля, тому що ми зобов'яжемо, ми стимулюємо недобросовісних банкірів  саме до тих дій, коли вони зобов'язані будуть хоча би, ну, відпрацювати систему, як було колись там, по досягненню певного віку, але не 90 років, щоб вони все-таки зобов'язані були першочергово видавати ці внески (вклади). Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

11:43:39

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, безперечно мають місце факти зневаги й цинізму по відношенню до вкладників з боку банків, але і давайте скажемо відверто, що цей законопроект є також формою цинізму й зневаги до вкладників. Тому що пропонується дуже просте рішення: приймемо цей проект, і завтра вже почнеться відшкодування. Це є неправда, бо люди сподіваються на більш ефективний механізм. Напевно питання стоїть коштів. Так давайте згадаємо, що у 2009 році ми  туди направили кредити МВФ, більше 10 мільярдів, це попередній уряд у 2009 році. І я вам назву тільки один  факт, коли в одному із банків, де вже був представник держави, був виданий кредит  під заставу 100 гектарів землі, розмір цього кредиту 3 мільярди гривень. Давайте все-таки розслідуємо, де ці кошти, і притягнемо до  відповідальності   тих, хто розтринькав  кредити Міжнародного валютного фонду.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В. Дякую. Володимир Миколайович,  ви також як один із членів комітету і тим більше як заступник знаєте і розумієте. По-перше, так? свого часу, коли світова криза  просто  палала на всій землі і, зокрема,  в Україні уряд Тимошенко все робив для того, щоб врятувати банківську систему. Ви пам'ятаєте, коли, дійсно, було навіть рефінансування, але ж це все  було на контролі і йшло безпосередньо через Національний банк України, керівником якого був сьогодні заслужений пенсіонер з великою пенсією пан Стельмах, якого захищав свого часу Президент Ющенко і представники тих, хто сьогодні утворив більшість, насамперед, Партія регіонів, я називаю це об'єктивно. Тому, звичайно, от претензії мають бути там. 

Більше того, рефінансування  то пішло, а власники тут були оголошені цих  банків. Що вони зробили? Вони перевели  в офшори, перевівши у валюту, все рефінансування перевели в офшори. Ми про Кіпр ніяк не можемо прийняти рішення, ніяк. І тому ми знаємо, де знаходяться ці кошти. А власники були… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Відайте, час  завершено.

Шановні колеги, я прошу записатись на виступи  від фракцій. Прошу прізвища вивести. Чотири народних депутати записались. Давайте, шановні колеги,  зараз зробимо виступи від фракцій, а потім вже  після перерви виступи народних депутатів.

Толстенко, фракція Партії регіонів, будь ласка.

Ну, після перерви запишемося, шановні колеги. Давайте.

Толстенко, Партія регіонів. Будь ласка.

 

11:46:40

ТОЛСТЕНКО В.Л.

Уважаемые председательствующие, уважаемые коллеги! Я думаю, что вот этот проект закона, который вынесен на наше обсуждение, не решит тех проблем в области защиты прав человека, поскольку увеличение, так или иначе штрафов для работников банка, это не есть защитой вкладчиков. На наш взгляд, на мой взгляд, лично, я считаю, что необходимые системные изменения законодательства, имеется в виду, это в Гражданский кодекс 71, 72 статья, это в Закон о банках и банковской системе. Я считаю, что необходимо, скорее всего, уточнить, положение о вкладах, это, возможно, запретить через законодательскую инициативу, через закон, внесеный… Закон о банках и банковской системе об одностороннем внесении изменения в договора между укладчиками и банками, и так далее. Поэтому этот закон, по моему глубокому убеждению, не решает проблемы защиты прав наших граждан, вкладчиков и скорее всего, носит популистский характер. Поэтому я считаю, что этот закон необходимо отправить на доопрацювання.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, фракцію "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Станіслав Аржевітін, так? Будь ласка.

 

11:48:08

СОБОЛЄВ С.В.

Дякую. Я хотів би ще раз подякувати з цієї трибуни автору законопроекту, пану Павловському і хотів би одразу запропонувати на друге читання, якщо він буде ухвалений, одну поправку, яка, на мій погляд, дасть можливість швидше розраховуватись з тими, кого недобросовісні банкіри фактично поставили в умови виживання в таких важких часах. Моя пропозиція буде наступна, я хотів би почути про цю точку зору від пана Павловського, щоб ці кошти, які будуть у вигляді штрафів зібрані, пішли на гарантування банківських виплат. Я думаю, що це буде справедливо, щоб це було цільове призначення цих коштів. Я думаю, що це дозволить набагато швидше розраховуватись безпосередньо з тими, хто постраждали від недобросовісних банкірів.

Цей законопроект, на мій погляд, дає відповідь ще на друге дуже важливе запитання. Давайте згадаємо  недалекий 2009 рік, коли держава виділяла мільярдні кошти на те, щоб підтримати банки, які дійсно опинилися в важкому стані. Але давайте правду казати. Ми тоді підтримували не банки, а ми підтримували вкладників, ті мільйони вкладників, які тримали свої кошти в комерційних банках.

Яким же чином розпорядилися недобросовісні банкіри? Якраз ті три банки, які сьогодні були оголошені (я не хочу далі їм робити ні рекламу, ні антирекламу) фактично використали ці мільярдні кошти, які виділила їм держава, фактично на те, щоб перевести ці кошти в долари і вивести за межі України. Це був подвійний удар по економічній системі України.  З одного боку, це фактично нераціональне використання цих коштів, а з іншого боку, це підігравало і так нездоровий ажіотаж навколо іноземної валюти на теренах України під час світової фінансової кризи. Саме тому я вважаю, що цей законопроект є тільки першою ластівкою, бо повинні понести відповідальність і пан Стельмах, і пан Шаповал, який проводив і безпосередньо  відповідав за підтримку комерційних банків, за те, що  мільярдні, десятки мільярдів коштів фактично пішли в пісок і ніяким чином не контролювалися Національним банком України. саме тому моя пропозиція озвучена, я хотів би підтримати цей законопроект, і я вважаю, що цей законопроект дасть  можливість принаймні тим тисячам і тисячам вкладників, які щоранку збираються біля безпосередньо "Родовід-банку". Ви подивіться, що відбувається по всій країні, і хто там стоїть. Там  стоять прості пенсіонери, які несли свої нещасні 100, 200, 300 гривень і  зараз не можуть їх отримати.

Цей законопроект дасть відповідь на цей запитання. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Аржевітін, фракція „Наша Україна –  Народна самооборона”. Наступний буде виступати Гордієнко. 

 

11:51:13

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати! Ну на превеликий жаль, те, що говорили, те, що написано в Пояснювальній записці і по суті закону різниться те, що ми слухали, я уважно за цим спостерігав. Треба тільки  дарувати і дякувати за те, що на законодавчому рівні робиться спроба, дійсно, захистити права фінансових учасників – банків фінансових послуг, але це робиться, повірте, не в такий спосіб, і це не є класична форма захисту. Тому що в усьому світі захищають через захист прав кредитора. І, між іншим, такий законопроект зареєстрований у Верховній Раді. І я авторів прошу: почитайте, будь ласка. Шкода, що цей законопроект не проходив через наш комітет і ми не дали свого фахового заключення. І, повірте, через штрафи, пені не вирішуються проблеми банків і захисту вкладників.

Автор у своїй записці пише, що ніби банківські установи, і фінансові, і банківські, запроваджують мораторії, в односторонньому порядку не виплачують кошти. На превеликий жаль, мораторії встановлює не фінансова установа, а встановлює Національний банк, саме для того щоб оздоровити цю банківську установу.

Законодавчо ми врегулювали, що банк не має права в односторонньому порядку змінювати умови договору. Цивільним кодексом ми зафіксували, що на першу вимогу вкладник повинен, і банк зобов'язаний видати йому вклад. І це, дійсно, виконується в умовах, коли банківська система працює стабільно. І таких випадків немає, щоб не видавали достроково вклади. Але, на превеликий жаль, ми говоримо про банки, які попали в ситуацію банкрутства. До них повинен бути інший підхід і інші норми регулювання із захисту вкладників у цій банківській установі.

Тому тепер по суті. Я думаю, що автор не врахував – а це потрібно було врахувати, - що відносини, які стосуються за договорами банківського вкладу, вони регулюються нормами цивільного або господарського права. І тому відповідальність за порушення таких договорів-зобов'язань повинно нести цивільно-правовий, а не адміністративний характер. І я думаю, що юристи у цьому фаховому комітеті повинні були на це звернути увагу.

Законопроектом пропонується курувати якогось керівника. Але банківська установа – це установа, і відповідальність повинна нести юридична особа, а не персонально керівник, тому що в банку є дуже багато керівних органів: і спостережна рада, і правління банку, і кредитні комітети. Відповідальність повинна нести юридична особа, а не фізична особа.

Ну, мені здається, найбільш влучно відповіло Науково-експертне управління, яке зробило застереження, що подібні розміри штрафів, цитую: "Не передбачені навіть за вчинення злочинів з врахуванням встановлених законом розмірів мінімальної заробітної плати за віком", - і далі, і це як знущання над громадянами. Далі: "Іншу статтю Кримінального кодексу визначає розмір штрафів за вчинення в межах,    і так далі, – які є занадто надмірними". Тому я пропоную, відправити на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко, фракція комуністів.

 

11:54:26

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги і шановні громадяни України! А давайте задамо собі дуже просте запитання: а чи було б можливо таке ганебне явище, яке ми сьогодні обговорювали, у саме радянській дійсності, у Радянській Україні? (Шум у залі) Неможливо було. Я хотів би саме привернути увагу всіх тих, хто нас слухає і чує, що як раз ті, хто сьогодні так печуться про добробут українців, як раз і сприяли протягом всього періоду, щоб довести до такого, що можна було обібрати наших рідних громадян. І це було обібрано, коли вкрали вклади саме колишнього Радянського Союзу. І хто став багатий за ці вклади, ми знаємо.

Сьогодні я хочу сказати наступне, що кожного ранку їдеш і бачиш те ганебне явище, що стосується "Родовід-банку" і інших, коли люди стоять саме цілу добу, не можуть отримати своїх вкладів. Давайте подивимося, що робиться з кредитними спілками, де також були привласнені кошти громадян. Автору законопроекту можна подякувати лише за одне, що ми привертаємо увагу до цієї проблеми. Але давайте собі задамо наступне питання: чи вирішує даний законопроект проблему вкладника? Абсолютно не вирішує, абсолютно. І від даного законопроекту, Андрію, фактично, вкладнику ні гріє, ні знобить.

Я хотів би привернути увагу, в тому числі і керівництва нашого парламенту до того, що ще 22.12.2009 року був моїм колегам Володимиром Даниленком зареєстрований законопроект 4383, який називається щодо відповідальності банку за порушення умов саме договору. І цей законопроект би вирішував більш суттєво цю проблему. Суть цього законопроекту – внесення змін до Цивільного кодексу України в у статтю 10, саме, 58, де банк міг би або мав би за кожний прострочений день, що він не виплатив депозит чи вклад громадянину, платити 1 відсоток пені. Це б захистило громадян, і воно б якраз би сьогодні потрібно для всіх людей.

Але я вам кажу, що ні заробітної плати… ви не хочете, щоб пеню платити, ні соціальних виплат. І я знаю, що ви його не будете підтримувати. Але я звертаюся до вас, Володимир Михайлович, 4380, саме, три, він із 2009 року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Звершуйте.

 

ГОРДІЄНКО С.В. … і саме цей законопроект має захистити наших, саме, вкладників. І фракція Компартії України наполягає на його  негайному розгляді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, виступи від фракцій завершено. Я прошу, давайте поступимо таким чином: зараз запишемося на виступи народних депутатів, і після перерви протягом  15 хвилин проведемо обговорення за участю народних депутатів. Немає заперечень?

Я прошу записатися, шановні колеги. Прошу прізвища вивести на інформаційне табло. Так, розпочне дебати Алла Александровська від фракції комуністів.

Шановні народні депутати, оголошується перерва на 30 хвилин до 12 годин 30 хвилин.

 

Після перерви

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК 

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. …передає Петру Цибенку, будь ласка.

 

12:30:06

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко, перший заступник голови Комітету у  справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, голова Ради ветеранів України. Шановні колеги! Шановні громадяни України! Я почну свій виступ з репліки, з ремарки на адресу автора законопроекту. Представляючи свій законопроект, автор його згадував фракцію Компартії України як таку, яка нібито когось обслуговує. Я просив би автора бути відповідальнішим зі своїми ярликами і згадати, і хоча б самому собі чесно відповісти на запитання: а кого він обслуговує?

Компартія України нікого не обслуговувала, послідовно захищає інтереси найбільш знедолених громадян України, в тому числі і в питаннях повернення заощаджень.

А чому я так сказав, я зараз поясню, шановний пане Андрію. А мова йде про те, що первинна редакція законопроекту, який ви сьогодні представляли, була вами підготовлена і зареєстрована в 2007 році. Але оскільки при владі були пан Ющенко і пані Тимошенко разом з вами, то ні в 2007 році, ні в 2008 році, ні в 2009 ви з ним не виходили, а в кінці 2009 року, коли стало зрозуміло, що вас скоро відсторонять від влади, ви в кінці року перереєстрували цей законопроект і почали на собі  рвати сорочку захисника народу. То я хотів би, щоб все-таки навіть в цьому питанні бути чеснішими і відповідальнішими.

Я, шановні колеги, маю право так ставити питання з однієї простої причини, бо разом з Петром Миколайовичем Симоненком і разом з Валентином Григоровичем Матвєєвим ми на кожній сесії реєструємо проект змін до базового закону щодо повернення знецінених заощаджень громадян України, реєструємо і наполягаємо на розгляді, на кожній сесії, тому що він не підтримується.

Спочатку помаранчеві не підтримували, тепер інші не підтримують, а в кінцевому результаті від цього страждає народ України. А в тому, що проблема гостра, я абсолютно переконаний, бо і в Комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і в Раді ветеранів України ми отримуємо величезну кількість звернень щодо цієї гострої соціальної проблеми.

А тепер, насамкінець, найголовніше. Я хочу сказати автору законопроекту, який намагався нас звинуватити в тому, що ми не будемо підтримувати цей законопроект – я хочу його, не знаю, чи порадувати, чи розчарувати – якраз фракція Компартії України буде за нього голосувати, буде так само, як вона послідовно голосувала за всі законопроекти, які стосуються повернення заощаджень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Прокопчук. Немає. Бондаренко Володимир. Справа в тому, що записалися не з місць, а з трибуни. Так що мікрофони з трибуни, а не вам включати. Будь ласка, прошу.

 

12:33:38

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановний Адаме Івановичу! Юрій Гнаткевич, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, я один, мабуть,  з небагатьох депутатів, які впродовж трьох скликань, я перебуваю у Верховній Раді, я жодного разу не користувався автомобілем, а їжджу на роботу в метро. А ось так трапилося, що останній місяць я беру автомобіль і на повороті з Оболоні там, де церква, де Поштова площа, бачу величезну чергу людей змучених, я собі думаю, за чим можуть люди там стояти. Ну коли в старі часи стояли за ковбасою ще за чимось, аж виявляється, що о другій годині дня підходить до мене одна моя землячка із села Козин, де я закінчив середню школу, і вона якраз прийшла з цієї черги. І вона каже, що її чоловік поклав колись 10 тисяч доларів у "Родовід-банк" і вона ніяк не може отримати їх, хоча в неї погана справа із здоров'ям і в її дитини.

Аж, гульк, я сідаю знову в автомобіль і чую виступ Президента, що Президент дав вказівку голові Нацбанку і прем'єрові нашому Азарову, щоб вони обов’язково розрахувалися із вкладниками "Родовід-банку".

От я маю, Адам Іванович, може ви щось знаєте, бо вона ця жіночка просила мене запитати, щоб я їй сказав, щось їй порадив. Що я їй маю порадити – вона завтра буде мені телефонувати –  отримає вона свої гроші чи ні? Я вже був зібрався їй телефонувати і сказати, що я почув, почитав в Інтернеті, що Голова Національного банку України пообіцяв, що він негайно розробить план як повністю і остаточно розрахуватися із вкладниками "Родовід-банку".

Адаме Івановичу! Як ви думаєте, тут наш колега Павловський пропонує "взвентить" штрафи  для тих, хто порушує дисципліну і не видає людям гроші. А який штраф впаяє наш Президент, Віктор Янукович, прем’єрові і Голові Національного банку Арбозову, якщо вони не  виконають цієї вказівки? Я думаю, що треба, щоб Президент взявся за те, щоб люди несли  відповідальність, і щоб він ніс відповідальність за ті вказівки, які він дає своїм підлеглим.

Я довідався із  плану нашої роботи, що у нас не-то в квітні, не-то в  травні будуть парламентські слухання із питань повернення заощаджень Ощадбанку, втрачених людьми. Я був вкрай здивованим, тому що останнім часом про це взагалі ніщо не згадують, згадують тільки Юлю – Юлю Тимошенко, яка щось там обіцяла і не виплатила. То я хочу пояснити, що вона хоч обіцяла і виплачувала, хоч тисячу, і мала великі плани виплатити ці гроші. Але, ви пам’ятаєте, вони були включені тоді в бюджет за рахунок приватизації, а Президент Ющенко тодішній і голова Фонду державного майна – одна пані (забув прізвище) – наклали на це вето. Гроші люди отримали б – це були народні гроші. І саме за рахунок приватизації, вони мали йти, бо то було народне добро…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Бондаренко, фракція БЮТ. Колоцей наступний.

 

12:37:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко" , партія "Реформи і Порядок". Коли я прочитав запропонований Андрієм Павловським законопроект, безумовно, я відразу прийняв для себе рішення – підтримати цей документ.

Мотиви, якими я керувався, полягають перш за все в тому, що ми не можемо безперервно давати  привід людям не  довіряти державі  і банківській системі. Ну хіба може хтось колись в майбутньому понести якісь гроші до банківської системи, переживши пограбування в Ощадбанку СРСР, коли знищені були вклади, страховки, а також речові лотереї. Ну хіба хтось може повірити, що є нормальні структури для будівництва житла після "Еліта-центру"? Чи після вкладення грошей в "Родовід-банк", чи "Надра-банк". Ну, очевидно – ні. Тому треба колись розірвати це коло злочинне і його можна було б уже давно розірвати, якби ми вчасно  замінили керівництво Національного банку ще тоді, коли тут ставилось питання по Стельмаху. На жаль, так сталося, що спочатку Ющенко, а потім його політичні  союзники з Партії регіонів  зберігали не банківську таємницю, а таємницю банківського розкрадання. І оця таємниця банківського розкрадання призвела до того, що  ми маємо сьогодні ту ситуацію, які ми маємо.

А згадайте, серед 10 заповідей є одна: "Не укради".  То хіба можна красти у людей їхні гроші, які вони чесною працею заробили? Очевидно ні. Але чи керуємося ми тоді Конституцією України, де прямо  сказано, що ми усвідомлюємо відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми,  нинішніми та майбутніми поколіннями і приймаємо цю Конституцію. Очевидно, є грубе порушення Конституції, тому що  ніхто із тих, хто сьогодні чинить ці злочинства,  не керується Конституцією України, не керується  заповідями Божими.

І коли тут дехто виступає і розказує казки, що хтось, чогось  не зробив тоді, коли почав робити та ви не дали, зокрема повернути вклади населенню, то ви не дали. Ви  були проти цього, ви називали це популізмом, не бачачи очей тих людей, які сьогодні чекали ту тисячу як   манни небесної, бо  немає за що жити. Ви сьогодні, керуючись тими позиціями, якими керуєтесь, створили спеціальну систему розкрадання держави.

І сьогодні основні  кошти, які дорівнюють приблизно бюджету держави, щорічно перепливають на такий маленькі острівець Кіпр.   І я коли аналізував, хто ж його населяє, цей Кіпр, то там  три категорії: є греки-кіпріоти, є турки-кіпріоти і є "партія українських кіпріотів". Оця "партія  кіпріотів" за допомогою ще одної фракції, яка тут активно виступає, захищає, не дає жодного голосу для того, щоб розірвати це порочне коло, для того, щоби припинити перекачування грошей України в офшори. От тут є реально ваше бажання повернути гроші людям, або не повернути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колоцей передає Коновалюку слово. Підготуватися  - Шкілю.

 

12:40:14

КОНОВАЛЮК В.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели, проблема возвратов вкладов и, как и состояние кредитно-финансовой системы страны, она гораздо серьезней. И я, наверное, не скажу ничего нового, что любое государство должно рассчитываться со своими гражданами, и в первую очередь проводить политику, которая определяет, необходимо жить по средствам и в условиях роста своей национальной экономики.

Очевидно, наши оппоненты забыли, что последние пять лет Украина привлекла более 100 миллиардов долларов кредитов – это 57 миллиардов прямого гарантированного долга и корпоративного долга. То есть страна жила пять лет в кредит. При этом уничтожалась национальная экономика, разваливалась кредитно-финансовая система и не так давно, несколько лет назад граждане страны, когда, проснувшись, увидели валютный курс 8 гривен за доллар, которые потеряли порядка 60 процентов своих сбережений, сегодня справедливо требуют от государства более взвешенной политики.

Я хочу напомнить всем, что нам только в этом году придется вернуть 23 миллиарда гривен по процентам, и 65 миллиардов гривен погашение основной суммы долга. Более 80 миллиардов гривен – это те средства, которые могли бы сегодня идти на социальные выплаты, на здравоохранения, на образование. Эти те средства, которые брали вы и ваша власть.

Я думаю, что для нас всех становится очевидно, что государство должно проводить более эффективную кредитно-финансовую политику. Так что предлагается этим законопроектом?

Назвать его популистским, очевидно, это было бы, знаете, более откровенно и честно. Потому что действующая норма Кодекса Украины про административные правонарушения оно предполагает от 50 до 100 необлагаемых минимумов штрафа. А сколько привлекли средств, сколько наложили штрафных санкций за предыдущие годы? 53 статья Кодекса уголовного Украины предусматривает наказание и…   скажем так, штрафов в размере от 30 до 1000 необлагаемых минимумов. То есть фактически за административное правонарушение у нас будет больше взыскиваться, чем за уголовное преступление. Поэтому я думаю, что сегодня проблему нужно рассматривать по-другому. И я бы хотел откровенно сказать, что кредитно-финансовая система Украины сегодня требует очень серьезного вмешательства. Потому что  в стадии ликвидации находятся 20 банков. В порядка 50 банках работает временная администрация.

Я думаю, что комитет, который возглавлял Пеклушенко, предлагал ряд, скажем, вносил ряд предложений, которые касались сегодня развития кредитно-финансовой политики страны. Но я бы хотел все-таки, заканчивая, сказать одно, что доверие населения к банковской системе тем не менее растет. В том году 60 миллиардов гривен увеличились депозитные вклады. И можно было сделать это гораздо быстрее, если бы мы не столкнулись с теми последствиями той разрушительной политики, которую вы проводили последние годы, при этом злоупотребляя властью и оставляя наших граждан ни с чем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль.

 

12:43:27

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій, "Батьківщина", "Блок Юлії Тимошенко". Ну, знаєте, тут от до по переднього виступу згадується мені гарна українська приказка по корову. Знаєте, да? Що чия би корова мичала, а чия би мовчала. Так що тут ми, не з цього боку мають лунати звинувачення.

З 10 останніх років 6 років при владі Прем'єр-міністром був Янукович. 90 відсотків кредитів під найневигідніші відсотки було взято за його прем'єрства. Ну, кого звинувачуєте, панове? Ну що ви говорите? Про які там 10 років помаранчевої влади? Серед них… вона була помаранчева…  Половину часу ви здійснювали владу і брали на себе відповідальність за здійснення тих самих кредитів.

Я розумію, що вас зло бере, що за часів прем'єрства Тимошенко це робилося без ґвалтування власного народу, без того, щоби збільшувати пенсійний вік до смерті. Ну, що, в чому полягає економіка в пенсійному віці за версією Партії регіонів? Просто пенсіонери будуть працювати, літні люди доти, поки не вмирають, і на пенсії зекономлять. Просто, але за смаком. Жорстоко? Ну, але це в стилі. Тому, панове, коли ви тут починаєте розповідати, що вам заважає цілий рік щось здійснювати, ну-то, будь ласка, не треба  було іти до влади.  Ви з цієї трибуни закликали: "Дайте нам власть и мы вам покажем!".  Показали.  Ви говорите про те, що довіра до банків росте. Я не знаю, у кого? А от кредитні ставки падають.  Власне, я так розумію, що ваші гроші в інших банках лежать або у спеціальних ті, що лишилися у  нинішнього керівника Нацбанку.  До речі, не забуваємо, що керівник Нацбанку до цього часу він не має   ідентифікаційного коду.

Тому  ми вертаємося до відповідальності за кредитну політику.  Я погоджуюся із колегою, що,   звичайно, треба гарантувати і заохочувати тих, хто надає кредити. Але не забуваємо, правильно, що у даній ситуації кредитодавцями є прості громадяни, бо вони несуть свої  збереження у банк. І вони хочуть жити з прибутків або  хоча б, якщо не жити з цих прибутків, якщо хоча б  не проіснувати, то принаймні знати, що ці гроші збережуться. А вони не зберігаються, тому що  горять  і банки, і довіра бо  банківської системи за вашого керівництва буде тільки падати, тому що ви ж чудово розумієте, що гроші, вони люблять спокій. А там, де спокій відсутній, там де існує  переслідування за політичним міркуванням, за партійним, коли фірму розривають  не тому, що вона добре чи погано працює, а тому що  її власник належить  не до тої політичної сили.  Ну то про що ви говорите! Гроші люблять тишу. Ви її не любите. Тому що темні справи завжди легше робити під час крику "Тримай злодія!" і красти при цьому.

Тому я вважаю, треба  підтримати законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Реплік багато.

Будь ласка,  Попеску, хвилина.

 

12:46:41

ПОПЕСКУ І.В.

Спасибо. Попеску, фракция  Партии регионов. Уважаемые коллеги, я задавал автору конкретный вопрос, но получил довольно банальную популистскую оговорку.  Поэтому, уважаемые коллеги, давайте вспомним, кто находился у власти во время финансового кризиса, когда в Украине была  спровоцирована беспрецедентная паника, в результате чего доллар подскочил с  4,5 до  8-9 гривен.  В результате  гривна обесценивалась на  67 процентов, существенно ухудшив благосостояние  нашего народа. И у меня был конкретный вопрос к автору. Кто тогда был  Премьер-министром? Он не ответил. А ответ очень простой – Премьер-министром тогда была Юлия Владимировна Тимошенко. И вся ответственность за период, за этот период, несет ее команда, в том числе и автор.

Большое спасибо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павловський, будь ласка. Пеклушенко. Мікрофон  Павловського.

 

12:47:37

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні народні депутати, я як автор законопроекту, Андрій Павловський, вдячний всім, хто розуміє цю проблему. І розуміє, що через підвищення відповідальності ми йдемо до повернення довіри, в першу чергу, до банківської системи. Коли люди будуть знати, що ці недобросовісні працівники банківської системи, які, в порушення банківських договорів, угод, чинного законодавства, вчасно не повертають їм вклади, вони за будуть покарані. Тобто відповідальність повинна бути з двох боків: і клієнта, і банку перед клієнтом, і банківських працівників. Тому, прошу підтримати цей закон. А щодо популістських і так далі, то пам’ятайте, що слово "популістський" з латини означає "народний", і це найвища похвала, яку ви можете сказати для опозиції. Ми повинні захищати знедолений і поневолений вами, олігархами з Партії регіонів, наш народ. І тому прошу підтримати цей закон. А комуністам треба теж обслуговувати не олігархів з Партії регіонів, а наш народ. Мабуть Карл Маркс з Енгельсом в гробах перевертаються від вашої коаліції з тіньовим капіталом, з найбільшими буржуями з Партії регіонів. Схаменіться! Ви повинні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пеклушеко.

 

12:48:47

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, я уверен, что любой депутат, который сегодня работает на округе понимает: важнее задачи для власти, чем вернуть сбережения, нет. Но данный законопроект, к сожалению, не отвечает требованиям. Он ставит три вопроса. Первый вопрос. Кто больше любит вкладчиков? Второй вопрос. Кто больше ненавидит банкиров? И третий вопрос. Кто придумает страшнее наказание банкирам.

Если бы от наказания зависели выдачи вкладов, то я и моя фракция проголосовала бы сразу за минимальное наказание – пожизненное. Но, к сожалению, это не решает проблемы. Поэтому, абсолютно правильно было сказано, впервые будет слушаться в парламенте вопрос возвращения вкладов. Давайте объединять усилия, давайте находить реальные  механизмы возвращения вкладов населению. Давайте от …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено.

Я лише звертаюсь до тих, хто нас слухає, я думаю,  нас дуже уважно слухають, подивитися історію розвитку цих питань. І хотів би  нагадати одну просту річ. Коли у 2008-2009 році у  період кризи, яку нам обіцяли, що вона не зачепить України, абсолютна більшість присутніх в залі захищали не вкладників, а захищали банки і захищали банкірів. І на відміну від тих, хто сьогодні прозрів,  фракція  комуністів завжди і послідовно  відстоювала не інтереси не банкірів, а інтереси  вкладників. Це перше.

Друге. Хто показує на годинник, я говорю,  а вам підкаже  перший заступник, члену комітету регламентного, що у Регламенту є можливість у головуючого підвести підсумки  обговорення питання.

Я ставлю на голосування проект   за номером 4404 про  внесення змін до статті 165-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту банківського вкладу про прийняття за основу у першому читанні.

 

12:51:32

За-122

По фракціях: Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 25, "Народна самооборона - Наша Україна" – 22, комуністів – 24, "Реформи заради майбутнього" – 16,  Народної партії немає голосів, позафракційні – 4.

Законопроект відхилено, на жаль.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо забезпечення та захисту демократичних принципів діяльності парламентської меншості) (реєстраційний номер 7507). Автор законопроекту Арсеній Яценюк. Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати. (Шум у залі) Як визначить сесійна зала.

 

12:52:30

За-231

Шановні колеги, тут на жаль, у автора немає прав, визначає це сесійна зала. У автора може бути одна позиція, а депутати визначають відповідно за Регламентом. Будь ласка, Арсеній Петрович, 2 хвилини.

 

12:52:46

ЯЦЕНЮК А.П.

Я хотів би звернутися до тієї частини залу, яка щойно проголосувала за скороченою процедурою. Хочу вам дуже чітко сказати, ви були в опозиції, ви знову до неї обов'язково попадете. Тому саме цей закон приймається для того, щоби після того, коли ви програєте наступні парламентські вибори, ваші права були захищені. Мова йде про те, що це закон не про захист членів парламенту, це закон не про захист тієї меншості, яка сьогодні сформована у Верховній Раді України, це закон про захист мільйонів українців, які не погоджуються з курсом чинної влади і чинного Президента. Погляньте на останнє опитування, більше половини українців не підтримують діяльність влади, тієї влади, яку ви сформували, проте, тільки 7 відсотків повністю задоволені життям. Я думаю, що 7 відсотків – це члени провладної більшості і Партії регіонів.

Цей закон спрямований на те, щоб накінець-то виконати доручення Президента Януковича, яке він дав 13 жовтня, про те, щоби в Україні були унормовані права опозиції. Ми як опозиція вимагаємо того, щоб ми мали можливість контролювати діяльність цієї влади. Не прийняття закону є не що інше, як юридичне і фактичне знищення опозиційної діяльності в країні. Даний законопроект передбачає порядок формування комітетів. Даний законопроект передбачає можливість опозиції контролювати владу. Даний законопроект передбачає необхідність передачі опозиції Рахункової палати України, хоча б єдиного органу, який має конституційні повноваження щодо контролю над тими мільярдами, які розтягає провладна більшість. З огляду на це, для нас, сьогодні в цілому для країни вкрай необхідно прийняття цього закону, тому що це закон, який захищає мільйони українців від свавілля чинної влади.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, від комітету голова Володимир Макеєнко.

 

12:54:59

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! На виконання доручення Голови Верховної Ради України  від 23 грудня 2010 року в комітеті на розгляді  знаходиться проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо забезпечення та захисту демократичних принципів діяльності парламентської меншості) за номером 7507 від 23.12.10.

Поданим законопроектом пропонується доповнити Регламент Верховної Ради України новою главою 13 "Парламентська меншість у Верховній Раді України", яка вміщує 12 статей, в якій передбачити правові гарантії діяльності парламентської меншості, організаційно-правові засади, її діяльності та порядок утворення, права та обов`язки парламентської опозиції у Верховній Раді України, діяльність опозиційного уряду тощо. 

По суті поданого законопроекту зазначаємо, що його положення в переважній більшості повторюють зміст проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових гарантій реалізації прав народних депутатів України у Верховній Раді України за номером 7267, внесеного тим же суб`єктом права законодавчої ініціативи.

Питання щодо  цього законопроекту розглядалося  Верховною Радою України 15 грудня 2010 року, законопроект не був включений до порядку денного, що мало наслідком його зняття з розгляду.

Комітетом цей  проект Закону України ще не розглядався.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що  за результатами розгляду у першому читанні проект доцільно відхилити.

Комітет Верховної Ради  України з питань бюджету у своєму висновку щодо  законопроекту зазначає, що він має вплив на показники Державного бюджету, збільшуючи його видатки.

В принципі, це вся інформація, яку я вам хотів сказати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, записуємося на виступи. Два – "за", два – "проти". Одарченко, фракція БЮТ. Підготуватися Карпуку.

 

12:57:06

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

12:57:20

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, от я відкриваю діючий Регламент. І 10 лютого 2010 року, я думаю, Верховна Рада, в розумінні – більшість Верховної Ради, зробила велику помилку. Тому що, якщо ви подивитеся на діючий Регламент і відкриєте сторінку 57-му, тут написано: глава 12 – виключена, глава 13 – виключена і певні статті інших глав виключені.

Що відбулося 10 лютого? Фактично ліквідований парламент, в якому зрозуміла логіка прийняття рішення, де є більшість і депутат є меншість. Не принципово, чи є термін "коаліція" чи "опозиція". Принципово, що українське суспільство повинно знати: є більшість, яка взяла на себе відповідальність. І там немає тимчасової опозиції, внутрішньої опозиції. От 3 фракції взяли на себе відповідальність – і всі несуть відповідальність, а під час виборів за це відповідають. Є опозиція, яка взяла на себе відповідальність за те, щоб захищати тих людей, які за неї голосували. І в цій системі роботи парламент тільки тоді матиме повагу українського народу.

Арсеній Петрович зробив перший крок: він відновлює дію попередньої глави 13-ї і декілька статей глави 16-ї про права меншості (опозиції). Але, думаю, треба зробити і другий крок: мусить бути і глава 12-та: про більшість. Всі повинні знати, що більшість, яка взяла на себе відповідальність, складається з, там, фракції Партії регіонів, „Блоку Литвина”, Комуністичної партії, "Реформи та порядок"… це такі-то, такі-то люди, вони щоденно роблять таке-то і захищають свого Президента і свій уряд. Опозиція захищає своїх прихильників і застерігає ті чи інші позиції. По принципових питаннях треба, щоб і більшість, і меншість спільно визначали правила поведінки.

От я прочитав, що вже нам написали закон про виборчу систему. У мене запитання: а хто і за якими правилами писав закон? Тут що, немає опозиції, немає дві третини українського суспільства, яка не підтримує владу? Їм теж треба писати закон.

Тому, шановні колеги, ідея правильна, але її треба розширити і повернути і розділ про більшість, і про меншість, а нам повернути повагу до українського парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Карпук, мікрофон.

 

12:59:39

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Підтримуємо цей законопроект і прошу передати слово Руслану Князевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Князевича мікрофон, будь ласка.

 

12:59:49

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, шановний головуючий, от що зробити забув пан Микола Томенко – це подякувати автору законодавчої ініціативи, що він нарешті проявив ініціативу і виручив Президента України Віктора Януковича і провладну більшість, яка перед всім світом задекларувала в першу чергу на вимогу європейського парламенту, Ради Європи цілої низки міжнародних організацій необхідність врегулювання на законодавчому рівні прав опозиції. Навіть спочатку говорилося про те, що невдовзі ми матимемо від Президента взагалі окремий закон про опозицію, правда, це потім зійшло нанівець, всі про нього забули. Але добре, що ми про це не забули. Дякуємо автору законодавчої ініціативи, що нагадує президенту, що він повинен бути послідовним.

Зважаючи на ті обставини, що, справді, зараз в Конституції не маємо поняття і коаліції, і опозиції, автор про опозицію, між іншим, не говорять. Він говорить про меншість, як здійснює опозиційну діяльність. А це в жодній мірі не порушує Конституцію, бо в Конституцію, між іншим, про більшість ідеться. Можливо, не йдеться в прямому контексті, коли йде мова про голосування, коли ми читаємо низку рішень Конституційного суду, там йдеться про нашу парламентську  більшість. І справді, я підтримую Томенка, треба врегульовати і в цьому питанні наш Регламент. Але хай цей врегульовує більшість, хай вона на себе візьме мужність, підтримає меншість, врегулює її сферу діяльності, а потім буде мати моральне право приступити до своєї діяльності. Хоча я не знаю, що вже врегульовувати, і так все, що можна, монополізовано в руках більшості.

Зважаючи на ці обставини, нам нема чого зараз відправляти на доопрацювання цей проект. Нам треба негайно його приймати за основу, доопрацьовувати і приймати в цілому. Без його прийняття в найближчій перспективі про парламентаризм в Україні треба буде забути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

13:01:41

ЧЕЧЕТОВ М.В.

… уважаемые коллеги, давайте зададим вопрос: в чем сила западных демократий? (Шум у залі)  Сила западных демократий состоит в том, что сильное демократическое государство немыслимо без сильной демократической власти. А сильная демократическая власть немыслима без единой сильной демократической оппозиции. У нас, к сожалению, такой пасьянс не получается.

При прошлой власти у нас была сильная демократическая оппозиция в лице Партии регионов, а власть была – размазня, погрязшая в склоках между Президентом и Премьером – сильное демократическое государство не получилось.

Сейчас наоборот, Партия регионов при власти. У нас появилась сильная демократическая власть, но нет сильной демократической оппозиции, и опять не получается сильная демократическое государство.

Поэтому нам нужен другой закон, в котором прописать правила создания сильной демократической единой оппозиции, а здесь заложить принципы ротации, омолаживания кадров с тем, чтобы автор этого законопроекта мог возглавить единую сильную демократическую оппозицию в Украине. За этим – будущее.

Поэтому этот закон я  предлагаю отклонить, а закон о создании единой цельной демократической оппозиции, где будет предусмотрена ротация кадров и омолаживание, чтобы  новые ростки новой демократической генерации возглавили ее, принять в парламенте.  Спасибо.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення, чергове обговорення цікавого питання, бо ми вже  років п'ять його обговорюємо в тій чи іншій подачі, завершено. Я ставлю на голосування пропозицію, правда, пропозицію тільки депутата, бо Головне науково-експертне пропонує відхилити, комітет також не розглядав. Ставлю пропозицію про прийняття у першому читанні проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної  Ради України" (реєстраційний номер 7507). Прошу визначатися.

 

13:04:09

За-87

Об'єднаної опозиції немає. По фракціях прошу. По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 55, "Наша Україна – 24,  комуністів – 0, "Реформи" – 3, Народна партія – 0, позафракційні – 4. Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості використання бюджетних  коштів та коштів суб’єктів господарювання державної та комунальної форми власності їх розпорядниками). Реєстраційний номер 7218.

Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу визначатися.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А у кого пропозиція, Адаме Івановичу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У головуючого.

 

13:05:03

За-191

Підтримано.

Будь ласка, Арсеній Петрович Яценюк. Підготуватися Баранову від комітету.

 

13:05:15

ЯЦЕНЮК А.П.

Адаме Івановичу,  ви мені не дали можливості репліку сказати нашим колегам із Партії регіонів.

Я хочу звернутися до Партії регіонів. Ви ще так пару місяців попрацюєте, і вас Президент Яунукович сам опозицією призначить, тому що ви його остаточно рейтинг доб’єте.

Щодо законопроекту, який вноситься на розгляд парламенту. Вчора приймався безуспішно пакет антикорупційних законів, про який дуже багато говорили, але мало що зробили по суті даного законопроекту. Один із основних елементів такого антикорупційного законодавства є оприлюднення доходів і витрат державних чиновників.

У цьому законопроекті мова йде про те, щоби всі державні компанії, щоби всі органи державної влади і будь-хто, хто використовує державні кошти, в обов’язковому порядку в щотижневому режимі публікували всю інформацію щодо того, кому, скільки, по яким контрактам, по яким зобов’язанням, яким фірмам і компаніям вони виплачують державні кошти.

 Прикладом цього може бути, наприклад, "Вісник державних закупівель". Який нещодавно оприлюднив інформацію про те, що Державне управління справами Адміністрації Президента України придбало бензин дуже дешевий: всього-на-всього по 37 гривень за один літр. Я так розумію, що, напевно, до такої ціни у найближчому майбутньому завдяки діяльності уряду дійде вартість бензину. Але це стало можливим завдяки тому, що обов’язкова норма закону щодо декларування всіх витрат всіх органів державної влади.

Саме тому я наполягаю на тому, щоби всі кошти платників податків, які збирає цей уряд, були оприлюднені і щоб країна знала, кому, за що, по яким зобов’язанням і по яким цінам сплачує держава відповідні гроші?

Дякую за увагу. Прошу підтримати закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від комітету – Баранов Валерій Олексійович, голова Комітету з питань бюджету.

 

13:07:27

БАРАНОВ В.О.

Шановні депутати! Проект закону містить зміни до Бюджетного кодексу України, Господарського кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині оприлюднення інформації про використання коштів органами державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання державної та комунальної власності, а також відповідальності за невиконання таких вимог.

Комітет розглянув це питання і констатує, що на сьогодні, питання щодо оприлюднення та публічного представлення інформації про використання бюджетних коштів не потребує додаткового врегулювання, оскільки відповідно до пункту 11 частини п'ять статті 22 Бюджетного кодексу головний розпорядник бюджетних коштів, цитую: "Забезпечує доступність інформації про бюджет відповідно до законодавства по Бюджетному кодексу". Крім того, до повноважень головного, забезпечує організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Бюджетним кодексом у статті 28 "Доступність інформації про бюджет" встановлені вимоги щодо оприлюднення та змісту інформацій про бюджет, в тому числі інформації про виконання державного бюджету за підсумками місяця, кварталу та року. Відповідно до 10 статті Закону "Про здійснення державних закупівель" при проведенні процедур закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, суб’єкти господарювання здійснюють оприлюднення інформації про закупівлю.

Верховна Рада 13 січня цього року ухвалила Закон України "Про доступ до публічної інформації", який визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, зокрема, про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном.

Міністерство фінансів обґрунтовує недоцільність прийняття зазначеного законопроекту в цій редакції. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, вважає, що законо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

БАРАНОВ В.О. … вважає, що законопроект доцільно відхилити.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, який презентував Арсеній Петрович, комітет пропонує відхилити як такий, норми якого врегульовано в чинному законодавстві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, записуємось на виступи. Кармазін Юрій, підготуватися Павловському.

 

13:10:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, сьогодні весь час представник більшості і його права рука весь час запитує яку Україну нам будувати. Попередній цей законопроект і попередній законопроект, якраз показували яку Україну ми будемо будувати, попередній законопроект говорив про демократичні запровадження демократичних принципів і говорив про права опозиції. Ви їх розтоптали, розтоптали ці права, ви розтоптали права не опозиції тієї, яка представлена тут, ви таким чином перетворили в опозицію весь український народ, в опозицію до себе, до своїх дій.

 І через це я дивувався, що коли ви були не при владі і коли ваші олігархи, які зараз збільшують статки втричі за рік, ховалися за кордоном, тоді ви представляли тут першого заступника Голови Верховної Ради, ви мали на це право, ви мали право на багато інших речей. Сьогодні ви демонструєте зовсім іншу політику і зокрема ганебну, дійсно, мені підказують, спасибі, і зокрема по відношенню до опозиції. Та пропозиція, яка зараз прозвучала, вже ганебність. як ми її обговорюємо, чому ми зробили скорочений режим. Адаме Іванович, ви ж демократ – хоч комуніст, але демократ.

Мова йде про оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів місцевим самоврядуванням. Мова йде про те, що державні  підприємства, частка держави в статутному фонді яких становить понад 50 відсотків, мають всі знати куди йдуть кошти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Анатолійович, ви за дві хвилин  завжди скажете  краще, ніж за три чи чотири. Будь ласка, Павловський.

Я демократично поступаю, ваш час вичерпано. Прошу.

 

13:12:40

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, прошу передати слово народному депутату Остапу Семерак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Семерак, будь ласка.

 

13:13:02

СЕМЕРАК О.М.

Семерак, фракція " БЮТ – "Батьківщина". Шановні колеги! Насправді, ця тема в нашому сесійному залі точиться не тільки сьогодні, але  вчора ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остапе, вибачте, будь ласка.

Шановні народні депутати! Зараз у сесійні залі знаходиться делегація  політичної групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європейського Парламенту на чолі з президентом політичної групи Мартіном Шульцем. Давайте привітаємо вельмишановних гостей (оплески)  побажаємо їм плідного відвідання нашої держави та яскравих вражень від гостинної української землі. (Оплески) Дякую.

Вибачте, будь ласка, поновіть час. Прошу.

 

13:13:38

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги! Насправді тема, яка піднята в законопроекті Ярсенія Яценюка, є принципово важливою. І це не є сьогоднішня тема. Вчора ми розглядали схожі законопроекти, які подав уряд, які подала опозиція, де стояло питання про контроль використання державних коштів казенними підприємствами, державними підприємствами та органами державної і виконавчої влади. Насправді те, що відбувається зараз в системі  витрачання  державних коштів, не витримує ніякої критики.

Я розумію, що, продовжуючи вчорашню тенденцію, і теперішня більшість – Партія регіонів і її союзники – очевидно, не  підтримують закон, поданий представниками опозиції, і не дозволять всьому українському суспільству бачити куди витрачаються кошти, зібрані    з платників податків. Очевидно, фракція "Блоку Юлії Тимошенко" буде підтримувати цей законопроект і ми закликаємо всіх, і журналістів, в тому числі,  звернути особливу увагу, тому що насправді це залишається єдина можливість суспільства і опозиції контролювати як використовуються кошти, в тому числі державними підприємствами, в тому числі і на використання інших  програм, і, скажімо, програму Євро-2012.  Але не хочу говорити багато про "Євро", бо ми багато говорили про це як розкрадаються  кошти.

Буквально сьогодні, зайшовши на сайт державних закупівель, я почерпнув інформацію, що підприємство "Укрзалізниця" закупило на 300 тисяч 5 картин. Скажіть мені, будь ласка, яким чином це відноситься до "Укрзалізниці"? Чому люди, які переїздять з міста Києва в інший куточок  української держави, повинні платити за прикрашання кабінетів керівників української залізниці. Чому Державне управління справами купує бензин за 37, чи за скільки, гривень за літр? Ці речі є неприпустимі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну закінчуйте речення.

 

 СЕМЕРАК О.М. Тому ми повинні прийняти цей закон, аби унеможливити розкрадання  державних коштів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, будь ласка, Сергій Гордієнко, фракція комуністів за ним Валерій Коновалюк.

 

13:15:59

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція компартії України, Полтавщина. Ну, законопроект і в назві, і в тексті ніби має хороші наміри і всі побачать саме прозорий рух коштів, які відносяться  до державних і до місцевих бюджетів. Наміри ніби хороші, але з цього, практично нічого не вийде і всі хто виступав, і попередні, і давайте спроби показати і вивести кошти на світло, при жодній владі не вдавалися. Мене насторожує зовсім інше, саме щодо цього законопроекту. І в мене є до автора, напевно, також деякі моменти, які б я хотів йому задати.

Напевно цей законопроект потребує того, що необхідно буде  програмний продукт мати, який би висвітлював рух  цих коштів. То чи автор   законопроекту не лобіює тих, хто хоче виготовляти цей програмний продукт, а потім і обслуговувати, а це десятки мільйонів, якщо не більше коштів, де такі у місцевих бюджетах?

Наступне. Сьогодні особливо те, що стосується сільських, селищних рад і інших, щоб це робити, напевно, потрібно додаткове кадрове забезпечення. За рахунок чого це буде робитися? Це буде відноситися до власних чи до делегованих державою повноважень? І інше.

Тому вибори, думаю, ще на часі. Законопроект  саме популістський. Виникає надзвичайно багато до нього питань. І думаю, що автор його перереєструє ближче до виборчої кампанії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Коновалюк, фракція Партії регіонів. 

 

13:18:01

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний головуючий, шановні колеги, виборці, дійсно, система потребує більш конкретних заходів для того, щоб державні закупівлі були прозорими, щоб вони унеможливили будь-які порушення та зловживання. Це є гарантованою складовою боротьби з корупцією.

Ви знаєте, припускаю, що ми мусимо внести відповідну зміну у законодавство, але зробити більш фахово і професійно. Але дивує інше. Чому така законодавча активність виникла саме зараз. Чому тоді, коли оце порожнє крісло було зайнято шановним автором законопроекту, тоді не вносили пропозицію про державні закупівлі? Тоді чомусь не бачили, коли закуповували, наприклад, швидкі, автомобіль швидкої допомоги вдвічі дорожче. Коли апарати штучного дихання легенів купували втричі дорожчі, коли гинули люди в Тернополі, у Львові вагітні жінки, коли була пандемія? Чому не бачили, коли фінансували дефіцит закупівлі сахара-сирцю втричі дорожче в Бразилії? І це давав гроші ваш уряд.

Тому давайте ми будемо більш коректні і більше відповідальні. Я переконаний, що ми мусимо навести лад в цьому питанні. І я хоч можу пригадати про тендерну палату. І для мене також є незрозуміло, чого її ідеолог попав до лав нашої фракції. Це також незрозуміло для мене, да. Але я хочу звернутись до вас і казати одне: що не треба сьогодні, знаєте, депутатська меншість, вона не потрібна демократичному українському суспільстві. Нам потрібна справжня опозиція. І коли був законопроект про опозицію в 2005 році, у вас були всі можливості підтримати цей законопроект. Я про це говорив і тоді. І не треба сьогодні, знаєте, тільки доказувати те, які ви справжні патріоти та радієте за український народ. У вас був час для цього. Тому і давайте більш будемо відповідальні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено, шановні колеги. Будемо приймати рішення. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості використання бюджетних коштів та коштів суб'єктів господарювання державної та комунальної форм власності їх розпорядниками) (реєстраційний номер 7218). Прошу визначатись.

 

13:20:37

За-70

Не підтримано.  Законопроект відхилено.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування) (реєстраційний номер 7256). Є пропозиція за скороченою. Прошу визначатись.

 

13:21:17

За-198

Підтримано.

Будь ласка, Автор законопроекту – Яценюк Арсеній Петрович. Підготуватися Гордієнку від комітету.

 

13:21:35

ЯЦЕНЮК А.П.

Приємно займатися просвітницькою місією у парламенті. Третій законопроект, який пропонується на ваш розгляд, це законопроект щодо унормування діяльності органів місцевого самоврядування в Україні.

В принципі, той закон щодо виборів органів місцевих рад, який був проголосований Партією регіонів, зробив ситуацію, коли влада дуже легко формує пачки провладних депутатів у силу того, що влада контролює все: влада контролює засоби масової інформації, влада контролює фінансові ресурси, влада контролює правоохоронні органи. І будь-який депутат з опозиційної фракції стає мішенню для цієї влади.  Цей законопроект   спрямований на те, щоб так само  захистити права   меншості в органах місцевої влади, яка є фактична більшість, тому що більшість  громадян України  на територіях не погоджуються  і не можуть сприйняти підняття цін і тарифів, підвищення вартості  газу, підвищення вартості бензину, підвищення  вартості  всіх комунальних послуг, які встановлюються, до речі, територіальними громадами.

Саме тому  мій закон  спрямований на те, щоб дати можливість   меншості у всіх органах самоврядування: по-перше, створювати відповідні  слідчі комісії по відношенню до  дій влади; по-друге,  на кінець-то  відновити  інститут народовладдя на певних територіях і дати можливість меншості в органах місцевого самоврядування звертатись до територіальної громади через референдум, через референдум по прийняттю  будь-яких рішень, які стосуються діяльності територіальної громади.

Одначе, я чудово  усвідомлюю, чим закінчиться прийняття цього  закону. Тим самим, що і попереднє.  Вам не потрібна опозиція, ви її боїтеся, саме тому за жоден із законів опозиції ви не голосуєте протягом цієї сесії. Ви не хочете, щоб українці мали право через  своїх депутатів захищати свої права.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету  – секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Гордієнко Сергій  Володимирович.

 

13:23:52

ГОРДІЄНКО С.В.

Комітет розглянув 2 березня на своєму засіданні  зазначений проект закону України. Комітет погодився із численними  зауваженнями, висловленими  у висновках  Головного науково-експертного управління та Комітету  з питань бюджету,  і вважає за необхідне зауважити на таких основних недоліках концептуального  характеру щодо даного законопроекту.

У законодавстві  інших  країн невідомі приклади нормативно-правового регулювання статусу опозиції в органах місцевого самоврядування та запровадження  імперативного мандату  для депутатів місцевих влад представницьких  органів. Запровадження імперативного мандату для депутатів місцевих рад суперечить частині  першій статті 7 Європейської хартії місцевого самоврядування, згідно з якою мандат місцевих обраних представників передбачає вільне здійснення ними своїх функцій. Вибірковий підхід щодо права опозиційних депутатів, виключно сільської та селищної рад, поширювати інформацію про свою діяльність через ЗМІ всіх форм власності, а також щодо дострокового припинення повноважень для окремих депутатів міських рад, не узгоджується з нормою Конституції України.

Запропоноване законопроектом внесення змін до Конституції Автономної Республіки Крим, суперечить статті 135 Конституції України, та пункту 1 частини другої Закону України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим", оскільки таке право належить виключно до повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

За висновками Комітету з питань бюджету запропоновані законопроектом новації можуть приводити до збільшення видатків на проведення позачергових виборів та місцевих референдумів. Виходячи з цього, комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити даний законопроект.

Від себе особисто скажу, що ми опозиційної діяльності на рівні сільських і селищних рад і політизації вже доводимо до того, що скоро не будемо пить воду і не будемо там, у радах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, записуємось на виступи, якщо є бажання. Кульчинський Микола. Підготуватись Боднар Ользі.

 

13:26:23

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Безумовно законопроект треба підтримати. І я звертаюсь до більшості. У багатьох і дуже багатьох країнах демократичного світу разом із, скажімо, виборами тими чи іншими, чи міського голови, чи депутатів, ставляться інші питання, скажімо, будівництва дороги, чи будівництва якогось висотного будинку в тому чи іншому місці   і люди голосують за той чи інший проект. Оце разом разом із голосуванням за своїх кандидатів. Оце і є пряма демократія.

В Україні я не знаю випадків, коли проводився  референдум у тому чи іншому місці на вимогу, бо у Законі про місцеве самоврядування передбачено проведення референдумів, створюється організаційна  група, але право визначити день, дату проведення, час  все це віддається знову ж таки міській раді чи районні раді, і вона, звичайно,  цього ніде не пропускає, бо, як правило, люди хочуть провести референдум з того питання,  яке міській владі, як правило,  завжди  не подобається.

 Через те проект народного депутата Яценюка він, так би мовити, дає більш чітке визначення і закріплює право проведення референдуму  у територіальній громаді. І тим самим ми розширюємо межі місцевого самоврядування. Я вважаю, що його треба підтримати. І це буде добрий знак для більшості про те, що вона справді дбає за  розвиток демократії, як розказує тут нам про те, що ми йдемо  європейським шляхом, до Євросоюзу. Оце буде якраз голосування свідчити, чи ми йдемо тим шляхом  і готові дати людям  можливість висловитись з  по тих чи інших питаннях, чи ми тільки намагаємось знову тривати їх під певним пресом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ольга Боднар, фракція "БЮТ – "Батьківщина", за нею Чечетов.

 

13:28:40

БОДНАР О.Б.

Ольга  Боднар, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина", партія "Батьківщина". Шановний головуючий, шановні колеги! Ви знаєте ідея, можливо, дуже гарна  і вона не можливо, а реально дуже гарна,  але, на жаль, у тому викладенні, в якому ми зараз її бачимо, крім того, що написано на заборі, за забором нічого не знайшлось.

Чому я хочу сказати про основні концептуальні недоліки даного законопроекту, які не дозволяють мені голосувати  за даний законопроект? Закладена у проекті ідея запровадження імперативного мандату, у першу чергу, не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування. Якщо ми так піклуємся  за місцеве самоврядування,  якщо ми є фаховими юристами, то ми повинні у першу чергу, розглядаючи питання по місцевому самоврядуванню, звертати увагу на цю хартію.

Із запропонованого автором визначення опозиції випливає, що опозиція має існувати тільки в селі, в селищах в міських радах, а у районних та обласних радах чомусь цієї опозиції не існує. Це є неправильно, абсолютно неправильно, тому що у нас є Конституція, яка передбачає рівність прав, в тому числі і депутатів різних рівнів.

Уже звертали колеги увагу на те, що зміни до Конституції Автономної Республіки Крим можливі із змінами тільки згідно нашої Конституції, а також Законом про Верховну Раду Автономної Республіки Крим, можливі тільки шляхом внесення і прийняття рішення Автономною Республікою Крим. Тому в даному випадку це теж з юридичної точки зору є далеко не фахово.

Щодо змін до законодавства по референдуму. Шановні колеги, фінансування місцевих референдумів з державного бюджету – це шлях ніколи не провести місцевий референдум, тому що державний бюджет знаходиться в руках у влади. Влада ніколи не захоче дати ті кошти, щоби провести місцевий референдум. І якщо ми хочемо позбавити громаду можливості представляти свої інтереси і вирішувати це питання на місцевому референдумі, будь ласка, це найпряміший шлях. Крім того, на сьогодні у нас в першому читанні прийняті закони про місцевий і всеукраїнський референдум, і треба було би їх узгодити, тому що в даному випадку якщо навіть прийметься цей законопроект, він буде неузгоджений з попередніми.

Завершуючи свій виступ, хочу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БОДНАР О.Б. … що регламентація опозиційної діяльності на рівні у місцевому самоврядуванні призведе до зайвої політизації органів місцевого самоврядування, заважатиме у здійснюванні покладених на них законом функцій.

З юридичної точки зору проект підготовлено не фахово, тому фракція "Блоку Юлії Тимошенко – "Батьківщина" вирішила не підтримати даний проект закону, хоча концепція була непогана. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов.

 

13:31:20

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Нужно отдать должное автору. Он, действительно, подымает серьезные государственные проблемы, в том числе и проблему самоуправления местного, но решать ее нужно не в контексте закона, а в контексте Конституции. Вот почему патриарх украинской политики, человек, стоявший у истоков рождения украинской государственности, человек, который помогал лидеру оппозиции сегодняшней штурмовать президентский Эверест, я имею в виду бывшего Президента Украины Леонида Макаровича Кравчука, он выступил с предложением о создании ассамблеи конституционной, которая разработает новую редакцию Конституции. Причем нас там с вами не будет в этой ассамблее, чтобы мы не лоббировали проблемы БЮТа, Партии регионов, там коммунистов и так далее, и так далее, а что там будут ученые, науковцы, представители местного самоуправления, которые действительно и заложит те механизмы, которые решат эту проблему. Поэтому спасибо нужно сказать автора  за то, что проблема серьезная. Я чувствую, что и представители БЮТа здесь консолидировано в Партией регионов выступили, когда сказали, что этот закон не надо голосовать, они тоже прочувствовали важность и серьезность, и я думаю, в контексте новой редакции Конституции, которая будет разработана, подана, и мы будем участвовать на соответствующей стадии ее рассмотрения и при утверждении там и найдет разрешение эта проблема системно-конституционная.

Спасибо автору, проблема есть, но закон поддерживать не надо. Здесь мы согласны с фракцией БЮТ полностью. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одна хвилина, Яценюк, і будемо визначатися.

 

13:33:05

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні колеги! В першу чергу я знов хочу звернутись до Партії регіонів. У вас не у всіх місцевих радах є більшість. Наприклад, у Львові. Я дав вказівку політичній партії "Фронт змін" захистити забідовану партію "регіонів", бо вас там скоро закопають, для того, щоби депутати, які представлені Партією регіонів, мали можливість висловити свою позицію.

Друге.  Цей закон – це відповідь нашим колегам з БЮТу – є продовженням тієї позиції, яку мав БЮТ по відношенню до депутатів, які зраджують своїм виборцям. Я наполягаю на тому, щоб депутат, який зрадив виборцям, який зрадив партії і який за гроші чи без грошей перейшов у владну більшість, повинен бути виключений  з партії і позбавлений мандата.

Третє. Цей закон передбачає  можливість накінець-то   людей приймати рішення на своїй території і проводити референдуми. Саме тому  цей закон повинен бути прийнятий. І я прошу БЮТ підтримати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви їх переконали.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо додаткових гарантій реалізації прав територіальної громади у представницьких органах місцевого самоврядування), реєстраційний номер 7256. Прошу визначатися.

 

13:34:42

За-29

По фракціях, прошу. "Батьківщина" – 12, „Народна самооборона” -15, "Реформи" – 1, "Позафракційні" – 1. Всі решта не голосували. Законопроект відхилено.

Переходимо до розділу "Включення до порядку денного сесії". Нам потрібно включити до порядку денного сесії, ще раз наголошую те, про що говорив учора Голова Верховної Ради: якщо ми запропоновані проекти, той чи інший, включимо до порядку денного сесії, то потім підготуємо постанову про внесення змін до порядку денного сесії, для того щоб ті законопроекти, які будуть підтримані, були включені в загальний порядок.

Реєстраційний номер 8153 – проект Постанови про невідкладні заходи щодо посилення державної підтримки розвитку сільського господарства на ринкових засадах та забезпечення продовольчої безпеки держави.

Будь ласка, одна хвилина. Іван Григорович Кириленко. А, він автор? Да, будь ласка. Прошу, мікрофон Кравчука.

 

13:36:13

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, „Блок Юлії Тимошенко”. Головна причина  прийняття постанови і внесення сьогодні на розгляд – це загроза продовольчої безпеки України. прикро, що китайських фермерів Верховна Рада наша підтримує миттєво, закуповуючи гречку. При такому підході до галузі сільського господарства, як зараз, а в цифрах це зменшення фінансування в 22 рази галузі сільського господарства в порівнянні з 2008-2009-м роком, це подорожчання енергоносіїв, це подорожчання запасних частин в 3 – в 4 рази.

Практично, зараз держава відпустила галузь сільського господарства сам на сам справлятися із своїми проблемами. І прикладом є те, що сьогодні і експорт сільхозпродукції, і імпорт сільхозпродукції, і поставка паливно-мастильних матеріалів віддана урядом в одні руки компанії "Хлібінвестбуд", тобто повна монополізація ринку  сіль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

13:37:24

КРАВЧУК В.П. Повна монополізація ринку сільхозпродукції. Тому ми внесли на розгляд Верховної Ради постанову з метою, не допустити таких казусів, які уже відбулися в 2010 році з гречкою. Гречка – це перша ластівка в кризі, продовольчій кризі в Україні. Прошу депутатів розглянути Постанову про невідкладні заходи щодо посилення державної підтримки розвитку сільського господарства на ринках та її підтримати. І люди побачать, що парламент вболіває за продовольчу безпеку держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  ставлю на голосування проект… про включення до порядку денного сесії проект Постанови про невідкладні заходи щодо посилення державної підтримки розвитку сільського господарства на ринкових засадах та забезпечення продовольчої безпеки держави. Реєстраційний номер 8153. Прошу визначатися.

 

13:38:34

За-80

Не підтримано.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте з мотивів голосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я… нема такого. Я продовжую засідання на 15 хвилин. (Шум у залі)  Так, до порядку закону, проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо надання додаткової дотації з державного бюджету міському бюджету міста Києва на виплату стимулюючої муніципальної надбавки для працівників бюджетних установ міського підпорядкування). Автор законопроекту –Куликов. прошу визначатися. (Шум у залі)  Ви – не автори, прошу визначатись.

 

13:39:23

За-92

Не підтриманий проект.

8110 – проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо порядку використання прибутку акціонерного товариства). Автор – Павловський. Будь ласка, одна хвилина.

 

13:39:43

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". Шановні народні депутати, пропонується внести зміни до Закону "Про акціонерні товариства" (щодо порядку використання прибутку акціонерного товариства). Це пов'язано з тим, що у нас біля 12 мільйонів міноритарних акціонерів, власників простих акцій, які за 20 років не отримали ні копійочки з прибутку своїх акціонерних товариств. Отримують тільки власники контрольних пакетів акцій, а мільйони людей, яких обдурили сертифікаційною приватизацією, з тих сертифікатів, які потім переоформили в акції, ні копійки не мають. Тому цей закон направлений на підтримку, в першу чергу, цих простих  людей, власників простих акцій.

Я пропоную підтримати цей закон, тим більше, що він встановлює, що при розгляді порядку денного зборів акціонерного товариства треба дві третини голосів, щоб розглядати, в першу чергу, інші питання, ніж питання розподілу прибутку і виплати дивідендів власникам міноритарних акцій. Тобто давайте підтримаємо простих людей, яких 12,5 мільйонів в Україні, які жодного разу ні копійки з цих акціонерних товариств…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного сесії законопроекту 8110, проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо порядку використання прибутку акціонерного товариства). Прошу голосувати.

 

13:41:21

За-104

Не включено.

Реєстраційний номер 8035 – проект Постанови про дотримання прав української громади в Російській Федерації. Автор законопроекту – Лілія Григорович. Прошу визначатися.

 

13:41:51

За-85

Не включено.

Реєстраційні номери 8177, 8177-1 – проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про загальну середню освіту" (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) на території України). Автори законопроекту –  Яценюк і Томенко.

Шановні колеги, окремо ми не можемо включати, тому що це альтернативні. Ми обов’язково, якщо включаємо, то повинні їх розглядати два або не розглядати жодного. Я ще раз наголошую, це альтернативні. Якщо ми включимо будь-який до порядку денного, а другий не включимо, автор має право наполягати на його розгляді, навіть якщо ми не проголосуємо. Тому тут треба голосувати або за обидва, або ні за жоден, тому що, ви зрозуміли.

Я ставлю на голосування… Будь ласка, Яценюк, прошу, хвилина.

 

13:42:58

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні колеги, є таке нове закляття української влади, воно називається "реформи". Проведена буде пенсійне реформа, буде проведена реформа системи охорони здоров’я, вже провели податкову реформу. І тепер взялися за реформу системи освіти. Принаймні взялися за систему реформи освіти із Східних областей.

Моя політична партія "Фронт змін" домоглася того, щоб в Донецькій області не закрили три школи. Саме в Донецьку почали закривати україномовні школи. Але парадокс полягає у наступному. Минулого тижня прийшли вчителі і батьки з російськомовної школи, яка знаходиться у центрі міста Донецька і попросили допомоги.

Саме тому я наполягаю на тому, щоб заборонити, по-перше, закриття україномовних шкіл. По-друге, до другого читання ми ще розберемося про те, чому ваша влада закриває в тому числі і російськомовні школи. А ви обіцяли захист російськомовному населенню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Миколо Володимировичу, будь ласка.

 

13:44:05

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я пропоную універсальну формулу, як діяти у непростій ситуації з можливістю закриття шкіл. Справа в тому, що ми слабо читаємо діючі закони. У Законі про дошкільну освіту і в Законі про місцеве самоврядування чітко виписана формула, яку ми не поширили, на жаль, на закон "Про вищу освіту". Там написано, що дошкільні навчальні заклади комунальної форми власності можуть бути ліквідовані лише за згодою територіальної громади і, в дужках, (загальних зборів села, селища, міста, або на підставі результатів місцевого референдуму). Отже, дану формулу я пропоную перенести в закон "Про освіту" і тоді наша норма про згоду територіальної громади набуде інструментального підтвердження. Отже, якщо в селі збори села вирішили, що може, дійсно, якщо один учень, треба закрити за умови, що буде шкільний автобус, за умови, що вчителів не звільнять з роботи, за умови, що не буде генделик в тій школі, а буде освітній заклад, то тоді рішення приймається, але не чиновник обласного управління освіти, не чиновник міністерства.

Тому я вважаю, що ця  універсальна формула пошириться і на село, і на місто, на україномовні, і на російськомовні, і у нас не буде боліти голова, що до нас звертаються люди, що закриваються школи.

Тому я просив би включить в порядок денний мій законопроект і врегулювати це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І це буде правильно. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного законопроектів 8177 і 8177-1 – про внесення змін до статті 11 Закону України "Про загальну середню освіту". Прошу голосувати.

 

13:45:52

За-129

По фракціях. Партія регіонів – два, "БЮТ – "Батьківщина" – 60, "Наша Україна" – 22, комуністів – 25, "Реформи" – 16, Народної партії – 0, позафракційні – 4.

Реєстраційні номери 8042, 8042-1. Проект Закону про недопущення погіршення пенсійного забезпечення громадян України. Хто там, Павловський, будь ласка.

 

13:46:23

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "БЮТ – "Батьківщина". Шановні народні депутати! В порушення домовленостей, які були на Погоджувальній раді, незважаючи на рішення двох профільних Комітетів з питань пенсіонерів, інвалідів та з питань соціальної політики, які відхилили урядовий Закон про пенсійну реформу, направили назад в уряд на доопрацювання, його тишком-нишком влада вкидає на цей четвер, щоб розглянути…  прийняти фактично пенсійний геноцид людей старшого віку. Щоб унеможливити пенсійний геноцид, опозиція дає альтернативу, вносить законопроект про недопущення погіршення пенсійного забезпечення громадян України. Цим законопроектом депутати від опозиції від "Блоку Юлії Тимошенко" пропонують ввести мораторій на підвищення пенсійного віку на  п’ять років для наших громадян і не підвищувати пенсійний стаж, не зменшувати базу обрахувань і не зменшувати пенсії для наших громадян. А громадянам хочу сказати, прийшов час захистити свої інтереси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, тут ще в нас законопроект Королевської. Прошу.

 

13:47:31

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы настаиваем на том, чтобы прекратили издеваться над украинскими женщинами, прекратили делать провокации против людей, ставить экономические эксперименты в стране. Давайте посмотрим что произошло у нас в стране за последние полгода, цены выросли на все продукты питания более чем на 50 процентов. Паника, безработица, сокращение количества предприятий, которые занимались деятельностью и все это результат тех разрушительных действий в отношении экономической ситуации в стране.

И следующее – это пенсионная так званая реформа, это не реформа, это инструмент, который уничтожает возможности женщин получить рабочее место, получить гарантию социального обеспечения. Поэтому мы категорически выступаем против проведения так званной пенсионной реформы имени Тигипко, Кабинета Министров и настаиваем на введение моратория на повышение пенсионного возраста для женщин.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставиться на голосування про включення до порядку денного законопроектів 8042, 8042-1 – проект Закону про недопущення погіршення пенсійного забезпечення громадян України. Прошу голосувати.

 

13:49:11

За-111

По фракціях.

Партія регіонів – 1, БЮТ – 61, "Наша Україна" -18, комуністів – 25, "реформи" -2, Народної Партії – немає голосів, позафракційні – 4.

Реєстраційний 8013 – проект Постанови про утворення Національної Конституційної Асамблеї. Автор законопроекту – Яценюк, будь ласка. Хвилина.

 

13:49:39

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні колеги! Крім переліку реформ, які я вже зазначив, є ще одна реформа – конституційна реформа в Україні.

Конституційний Суд України  одним рішенням  взяв і повернув Конституцію 1996 року. Жодного разу в українській історії ні народ України, ні реально справжній парламент не мав відношення до прийняття Конституції. Після реєстрації мого законопроекту Президент Янукович  також підписав Указ "Про створення Національної Конституційної Асамблеї", яка, за дивним збігом обставин, не передбачає участі жодної політичної сили у формуванні нової редакції Конституції і тим самим відсуває народ України від прийняття Конституції.

Саме тому я наполягаю, що якщо парламент хоче залишитися парламентом, якщо парламент виконає свою конституційну функцію, а саме: прийняття Конституції і внесення змін до неї, то він повинен взяти на себе ініціативу запитати в гаранта Конституції, чому всі права, які передбачені громадянам України, непрогарантовані і невиконані. І перехопити ініціативу, і дійсно  прийняти народну Конституцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування про включення до  порядку денного проекту Постанови про утворення Національної Конституційної Асамблеї (реєстраційний номер 8013). Прошу визначатись.

 

13:51:14

За-36

Не підтримано. По фракціях?

Давайте по фракціях: "БЮТ –  "Батьківщина" – 14, "Наша Україна-Народна самооборона" – 18, "реформи" – 2, позафракційні – 2, решта фракцій – не  голосували.

Реєстраційний номер 8143 – проект Закону про процедуру підготовки та затвердження нової Конституції України.

Стецьків, будь ласка, хвилина, Тарас.

 

13:51:48

СТЕЦЬКІВ Т.С.

Шановні народні депутати, мій законопроект також стосується конституційної реформи. Всім відомо, що Президент Янукович підписав Указ про створення конституційної асамблеї. Ідея  цього указу створити  дорадчий орган, де Президент  за своїм розсудом буде призначати  тути  юристів, політиків, там інших громадських діячів, які напишуть Конституцію не для українського народу, а таку, яку треба Президенту.

Проект, який ми щойно відхилили Арсенія Петровича Яценюка, стосується також  створення дорадчого органу, але  тільки рішенням Верховної Ради. Я пропоную третій шлях, яким в Конституції писалися більшістю європейських країн. Створення   конституційної асамблеї, а краще сказати  установчих зборів шляхом всенародних виборів з певними обмеженнями. Тобто народ має обрати  справжніх   фахівців, а не політиків, які напишуть добру Конституцію,  яку будуть  дотримуватися і політики, і суспільство. Тому пропоную підтримати  включення    до порядку денного цього закону хоча б для того, щоб ознайомитися як передові країни світу писали  добрі конституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного сесії  законопроекту 8143, проект Закону про процедуру  підготовки та затвердження нової Конституції України. Прошу визначатись.

 

13:53:25

За-65

Не підтримано, на жаль.

Реєстраційний номер 8802 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України (щодо процедури попереднього схвалення, прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України). Коваль, будь ласка, хвилину.

 

13:53:46

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Всі країни світу мають один основний закон, який називається всюди "конституція країни",  "конституція держави". Україна має теж свою Конституцію, але те, що почало відбуватися в  нас з внесенням змін  до Основного Закону,    ну, як на мене, є неправильним.

Я вважаю, що внесення змін до Основного закону вимагає дуже серйозного відношення з боку Верховної Ради України, в першу чергу. Бо ми приймаємо рішення, вносимо ті чи інші зміни. Я вважаю, що недопустимо залишати можливість внесення змін до Конституції України, голосування кнопками. А ще якщо, не дай Боже, ми не внесемо зміни до порядку голосування, то голосування багатостаночників. Я пропоную внести зміни до Регламенту Верховної Ради України і записати, що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

13:54:57

КОВАЛЬ В.С. … виключно іменними бюлетенями. Щоб кожний народний депутат визначився, пішов в кабіну для голосування і проголосував, внісши зміни до Конституції України, щоб українських народ теж мав той список цих людей, які це внесли зміни ті чи інші. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але, думаю, якщо іменний бюлетень, то в кабінку нема чого заходити.

Будь ласка, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо процедури попереднього схвалення, прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України) (реєстраційний номер 8202). Прошу визначатися.

 

13:55:54

За-67

Не підтримано.

Да. 8039 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо державної допомоги на виховання дитини з трирічного віку до досягнення нею вісімнадцяти років). Так, автор законопроекту – Павловський, Сочка. Павловського мікрофон, будь ласка.

 

13:56:20

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні народні депутати, шановні співвітчизники, цей законопроект  направлений на виконання перевиборчих обіцянок Віктора Януковича, який дослівно писав: "Гарантую, з 1 січня 2011 року кожній родині державну соціальну допомогу на виховання дитини з 3 до 13 років – по 250 на кожну дитину, з 13 до 18 – по 500 гривень на кожну дитину". Але разом з тим ми бачимо державний бюджет – там ні копійки на ці цілі немає. Так треба виконувати свої зобов'язання, і я прошу Партію регіонів підтримати свого лідера, свої передвиборчі обіцянки.

Зараз намагаються зробити підміну понять. Не кожній родині і кожній дитині, а тільки малозабезпеченим сім'ям, яких значно менше. Зрозуміло для чого зменшують суми і таке інше. Тому будьте чесними перед своїми виборцями. Брали на себе зобов'язання, соціальні обіцянки – виконуйте. Прошу провладну більшість проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо державної допомоги на виховання дитини з трирічного віку до досягнення нею 18 років) (реєстраційний номер 8039). Прошу голосувати.

 

13:57:52

За-88

Відхилено.

По фракціях? "БЮТ" – 43, "Наша Україна" – 15, комуністів – 25, "Реформи" – 1, позафракційні – 4. Решта не голосувала.

Реєстраційний номер 8041. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо визначення розміру допомоги). Автори, Павловський, прошу. Хвилина.

 

13:58:23

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Народні депутати, шановні виборці! Андрій Павловський. Хочу звернутись до вас. Ну, подивіться, ви не хочете виконувати обіцянки Віктора Януковича, свого лідера. І Партія регіонів, Чечетов не підіймає руку. Ну, що це за ганьба така? Треба виконувати свої зобов'язання, обіцянки.

Я хочу звернути увагу щодо наступного законопроекту, який визначає розміри допомоги малозабезпеченим сім'ям. Згідно закону про державні стандарти і гарантії ця допомога повинна бути на рівні прожиткового мінімуму. Ви дивіться, що робиться зараз. Уряд Азарова визначив якийсь віртуальний, ніким не визначений рівень забезпечення прожиткового мінімуму, який вдвічі, навіть не досягає 50 відсотків від прожиткового мінімуму, і обкрадає кожну малозабезпечену родину сплачують їм  значно менші гроші із соціальної допомоги державної. А треба так, як  визначає  Закон про державні стандарти і гарантії. Прошу підтримати цей закон, що згідно прожиткового мінімуму.  Платить по повній  допомогу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону  про внесення змін до Закону України  "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо визначення розміру допомоги) (реєстраційний номер  8041). Прошу визначатись.

 

13:59:55

За-87

Не підтримано.

Чечетов. Репліка,  будь ласка.

 

14:00:03

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Партия регионов никогда не обманывает  и всегда говорит правду, какая б она  суровая не была.  Мы не заботимся о своих рейтингах, но мы всегда привыкли верить людям и верить политикам. И когда мы шли к власти, мы верили вам, вашему лидеру, когда говорили, что все у нас есть, казна полна, только не успеваем деньги  раздавать. И мы  в это верили. И думали, что   придем, хоть будет от чего оттолкнуться в работе.  Но когда мы пришли, мы увидели финансовую яму. В эту яму, если смотреть в бинокль, то на дне этой ямы не денежные купюры, а векселя лежат, которые  надо оплачивать. То естественно, столкнувшись с этой реалией, мы вынуждены  скорректировать и сказать народу правду с учетом того финансового дома Павлова, которого нам оставили, мы будем потихоньку выполнять обязательства, но  в соответствии с теми деньгами, которые  реально заработаем. Мы не руководствуемся мифами, мы не обманываем людей. Спасибо.       

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  розглядається  проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів переслідування учасників акцій протесту проти прийняття Податкового кодексу України (реєстраційний номер  8081).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою, прошу підтримати, протягом  14 хвилин.

 

14:01:42

За-194

Підтримано.

Автор пропозиції Королевська Наталія Юріївна, будь ласка. Підготуватись Макієнку.

 

14:01:51

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемый Адам Иванович! Предлагаю вашему вниманию проект Постановления о создании временной следственной комиссии Верховной Рады Украины по вопросам расследования фактов преследования активистов, участников акции протеста, "налогового майдана" (номер 8081). Главная цель этого постановления – это создать парламентскую следственную комиссию, чтобы расследовать факты гонения против участников "налогового майдана". Повторяю, мы хотим разобраться в законности действий правоохранительных органов и в отношении предпринимателей. И если эти действия незаконны, то наказать виновных.

Вы знаете, что предприниматели имели все законные конституционные права согласно статьи 34 и статьи 39 Конституции. Но сегодня против них развернута всеукраинская травля, фабрикуются уголовные дела, люди ходят на допросы, сегодня один участник находится в местах лишения свободы.  И считаю, что ситуация требует срочного вмешательства парламента, создания следственной временной комиссии. Потому что без контроля парламентского зачистки будут продолжаться. И это сегодня последняя линия обороны. Потому что еще есть возможность уладить без новых акций протестов и без серьёзного человеческого противостояния. Не провоцируйте сегодня людей на то, чтобы они опять выходили на улицы, прекратите репрессии против людей свободных, экономически независимых. Спросите, вы хотите, себя спросите, вы хотите быть причастны к репрессиям, вы хотите выступать сегодня против людей, которые вышли с конституционной права отстаивать свои законные свободы. Потому что ваше бездействие и не поддержка создания такой следственной комиссии – это и есть ваша сегодня позиция. И эту позицию вы сегодня сможете сказать людям по всей стране: вы за свободу или вы сегодня за то, чтобы развернулись репрессии. И не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. И не думайте, что если сегодня власть съест на завтрак малый бизнес, то она не сможет на ужин пригласить и вас. И сегодня  от вашего решения позволим ли мы доесть власти малый, средний бизнес, свободных людей  в нашей стране, либо это  будет и дальше  пир во время чумы.  Спасибо за внимание. (Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голова Комітету з питань Регламенту. Немає. Є. Володимир Володимирович, прошу.

 

14:05:04

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні народні депутати, інформуємо, що комітет  на своєму засіданні не розглянув проект Постанови Верховної Ради України  про утворення Тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради України  з питань  розслідування фактів переслідування учасників акції протесту проти прийняття  Податкового кодексу.

Але водночас підкомітет з питань Регламенту  підготував проект висновку комітету, в якому зазначено, що проект постанови  не відповідає вимогам пункту 3 частини четвертої статті 85.

Крім цього, звертаємо увагу на завдання тимчасової слідчої комісії, а саме: контроль за діями силових органів   щодо учасників акції протесту проти  прийняття  Податкового кодексу України,  оцінка законності та обгрунтованості дій силових органів щодо учасників вказаних подій, отримання інформації щодо фактів застосування психологічних та фізичних тортур під час слідчих дій   щодо підприємців, що брали участь  у акціях протесту.

Водночас ініціатором проекту не зазначено, за якими саме силовими органами    тимчасова слідча комісія має  здійснювати контроль, а також давати оцінку  законності цих дій.  У зв'язку з цим пропонуємо  визначитися з переліком органів  означених проекті, як силових.

Стосовно отримання тимчасовою слідчою комісією інформації  про  факти застосування психологічних  та фізичних тортур під час слідчих дій щодо  підприємців, які брали участь в акціях протесту та відповідно до положень статті  7 Закону України "Про прокуратуру" забороняється   втручання органів державної влади  у діяльність прокуратури по нагляду за додержанням законів або по розслідуванню діянь, що містять ознаки злочину.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, якщо є бажаючі, запишіться, два-"за", два-"проти". Пеклушенко. Шановні колеги, тому що ви також "за", а може бути "за" тільки два. (Шум у залі) Фракція 1 хвилину одержить.

 

14:07:04

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Я уверен, что участники налогового Майдана, которые, действительно, отстаивали интересы малого и среднего предпринимательства, никогда не пострадают. Я это говорю со всей ответственностью.

Второй момент, я, используя трибуну, хочу обратиться к вам, уважаемые коллеги. Мы ждем эту среду для того, чтобы вы пришли с законопроектами, которые могли бы совместными усилиями исправить экономическую ситуацию в стране. И вы приходите, действительно, с хорошими законопроектами по названию, а дальше ни одного механизма, ни одного конструктивного предложения. Давать законопроекты, в которых только хорошие названия, но нет механизмов, это работа вхолостую. Давайте уйдем от политиканства. Давайте объединим наши усилия. Президент четко сказал: "5 миллиардов, которые наработали, нужно пустить сегодня на социальные потребности". Вот давайте собирать рабочие группы и думать, как правильно использовать эти 5 миллиардов, о которых сказал Президент.

И еще будьте последовательны. Здесь выступала наше молодое политическое дарование и говорит в первой части своего выступления: "Вам не нужна оппозиция. Вы к ней не прислушаетесь", проходит 3 минуты и говорит: "Моя партия предупредила закрытие 3 школ". Так когда он говорит правду: в первом или во втором случае?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лілія Григорович.

 

14:09:14

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, "Наша Україна". Ну насамперед хочу сказати, що люди, які були на Майдані з протестами проти Податкового кодексу, були абсолютно праві – вето Президента України підтвердило це. Зрештою, це підтвердив і сам Президент України, який відвідав "податковий Майдан". Тому репресії після цього – це проти Президента, це не проти людей, це насамперед проти лінії Президента, яку буцімто мала би палко захищати нинішня більшість. Це перше.

Друге. Які в державі правоохоронні  органи – ну давно всім відомо. А якщо не відомо, то давайте ТСК нам допоможе встановити.

І буквально на закінчення. Хочу зауважити, що такі кроки свідчать про те, що влада чомусь когось боїться. Мені видається, що репресії проти людей на другому році діяльності цього уряду – це просто страх.

Шановні колеги, минув рік діяльності Президента і уряд. Перший    конверт треба сховати. Відкривайте другий конверт і починайте працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, від фракції БЮТ хто одну хвилину матиме? Керівництво фракції прошу мені назвати прізвище. Так… Сас. Сас, скажіть, будь ласка, хто від фракції одну хвилину має.

 

14:10:42

САС С.В. Шкіль!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шкіль? Прошу, Шкіль.

 

14:10:48

ШКІЛЬ А.В.

Адаме Івановичу, дякую. Ну я вас хочу поінформувати, що я – заступник голови фракції, тобто якщо я напишу вам письмово це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але вам не демократично себе називати, тому інший заступник назвав ваше прізвище.

 

ШКІЛЬ А.В. Бачите, добре. Добре, що ви так вийшли з ситуації. От бачите, так зручно з ситуації не вийшла Партія регіонів. Я з виступу представника зрозумів, що в принципі вони за репресії, голосувати за створення комісії не будуть, але назва у цього законопроекту хороша. Тобто ну принаймні я думаю, наші виборці зрозуміли, що Партія регіонів виступає за переслідування громадян, які вийшли захищати свої права. Це зрозуміло  й буде зараз з цього голосування, яке відбудеться в сесійній залі. і причому звинувачення, які були висловлені, - за пошкодження майна у особливо великих розмірах. Це там  прибивали гвіздочок чи ще там щось – пошкодили мармур, ви розумієте, чи якусь там машину подряпали високопосадовцю з Партії регіонів.

Тому я хочу, щоб наші виборці зрозуміли, хто за репресії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чорновіл. Хвилина.

 

14:11:55

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Ви пригадуєте, на початку сьогоднішнього засідання ми відхилили абсолютно неадекватну, на наш погляд, постанову, яка робила вже висновки кінцеві, яка не ставила собі, її автор, навіть цілі розібратися, що ж відбувається, але носила відверто провокативний характер.

У даному випадку є абсолютно мудра пропозиція: створити комісію, вивчити, розібратися, задати питання, в чому суть була тих рішень міліції, чому така серйозна міра запобіжного заходу, яка абсолютно не адекватна до тих звинувачень, які висуваються людям. І тому є потреба, дійсно, проголосувати за це. Це є суспільно значима подія. Комісії створюються парламентські слідчі для того, щоб, дійсно, розібратися – і винести рішення з того приводу, який має серйозний суспільний резонанс. Тому є сенс проголосувати за таку комісію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершилося.

Я просто звертаю вашу увагу, якщо ви маєте перед собою проект постанови, що із 9 осіб, які пропонується визначити до складу цієї комісії, є: "Обрати головою комісії Суслова Євгена Івановича, фракція "БЮТ – "Батьківщина", обрати до складу тимчасової комісії таких народних депутатів: Королевську, фракція "БЮТ – "Батьківщина", і Джоджика, фракція „Наша Україна – Народна самооборона". Решти кандидатів на роботу у цій комісії немає. Тобто, якщо ми зараз проголосуємо, буде комісія у складі трьох чоловік.

Я даю таку… Я ставлю на голосування проект Постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів переслідування учасників акцій протесту проти прийняття Податкового кодексу України (реєстраційний номер 8081). Прошу визначатись.

 

14:14:14

За-66

Рішення не підтримано.

Шановні колеги, ми навіть одну хвилину зекономили. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Нагадую, що в 15 годині в сесійній залі відбудуться парламентські слухання, присвячені 25-й річниці Чорнобильської катастрофи. І сьогодні ж друга половина дня відводиться для роботи у комітетах і фракціях. Завтра починаємо роботу, як завжди, о 10 годині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку