ЗАСІДАННЯ П’ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

4 лютого 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

 10:00:54

Зареєструвалися картками в сесійній залі 414 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата, нашого колеги Прасолова Ігоря Миколайовича. Прошу привітати його і побажати йому успіхів. (Оплески) 

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію  про  результати роботи Верховної Ради України на пленарному  засіданні 3 лютого   2011 року. Розглянуто  30 питань порядку денного, за результатами  розгляду:  прийнято 11  законів та 9 постанов, 3 законопроекти  прийнято за основу, один законопроект повернуто на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи, один законопроект повернуто до комітету на доопрацювання  з наступним поданням на повторне друге читання,  5 законопроектів відхилено; за результатами розгляду пропозицій Президента України два закони прийнято  в цілому з врахуванням пропозицій Президента України.

Шановні народні депутати,  відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України у п’ятницю з 10 до 11 години  проводиться «година запитань до Уряду». Представники депутатських фракцій внесли  пропозицію: під час «години запитань до Уряду» заслухати інформацію Кабінету Міністрів  України  щодо реформування житлово-комунального господарства.

Депутатські фракції: «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина» та Комуністичної партії України, керуючись частиною шостою статті 229 регламенту Верховної Ради України заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України про запитання, на які б вони бажали отримати вичерпні відповіді.

Шановні народні депутати, відповідати на запитання народних депутатів України сьогодні буде перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Хіврич Юрій Єгорович. Присутні також інші представники Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги, Регламентом Верховної Ради України визначений такий порядок проведення «години запитань до Уряду». На запитання до членів Кабінету Міністрів України від депутатських фракцій та відповіді на них відводиться до 30 хвилин. На запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України відводиться до 30 хвилин. Пропонується надати на формулювання запитань до 1 хвилини, відповіді на запитання до 2 хвилин. Заперечень немає?

Сергій Сас, ви щось хотіли сказати? Мікрофон Сергія Саса, будь ласка.

 

10:03:46

САС С.В.

Дякую. Шановний Володимир Михайлович, Сергій Сас, фракція «Блоку Юлії Тимошенко – «Батьківщина». Володимир Михайлович, я минулого разу, коли ми проводили день уряду, звертав вашу увагу на наступне, що відповідно до частини другої статті 229 Регламенту та статті 35 Закону про Кабінет Міністрів під час проведення «години Уряду» на засіданні Верховної Ради бере участь Кабінет Міністрів України, а заступники не відносяться до членів Кабінету Міністрів, в повному складі, крім тих членів, які не можуть бути присутніми з поважних причин. Володимир Михайлович, чи Кабінет Міністрів наш не поважає закон чи не поважає Верховну Раду, чи не поважає вас особисто? І ви попереднього разу давали доручення, щоб Кабінет Міністрів був в повному складі присутній. Доки це буде продовжуватись? Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую також. Шановні колеги, інформую вас, що у середу відбулася зустріч з Прем’єр-міністром України. Ми обговорили також це питання і домовилися, що з наступної, я маю на увазі, не з цієї, а з наступної п’ятниці пленарної буде зроблено все, щоб виконати повністю і Закон про Регламент Верховної Ради України, а також  Закон «Про Кабінет Міністрів України». На цю п`ятницю, на превеликий жаль, ще не встигли зібрати всіх і передбачити, щоб міністри не перебували у відрядженнях, значна частина їх сьогодні перебуває у Польщі у складі делегації, на чолі з Президентом України. Тому я інформую, шановні колеги, що я не забув про зауваження, яке висловив попередній раз наш колега Срегій Сас, просто нам треба певний час для того, щоб  привчити всіх до необхідності неухильно дотримуватися Регламенту Верховної Ради України. Правда,  ми домовимося таким чином, щоб в п`ятницю всі не були у відрядженні раптово.

Шановні колеги, немає заперечень щодо організації «години запитань до Кабінету Міністрів» зараз? Немає.

Я запрошу тоді  Хіврича Юрія Єгоровича.

Одночасно інформую вас, шановні колеги, що Віктор Тихонов – віце-прем'єр (тире) – міністр він перебуває у відрядженні, і я з цього приводу  провів  переговори із фракціями. «БЮТ – «Батьківщина», «Наша Україна» і «Народна самооборона» погодилися на те, що не потрібно виходити на заміну, зважаючи на злободенність і актуальність цього питання.

Будь ласка, давайте домовимося таким чином. Одне запитання ви зачитуєте від «БЮТ – «Батьківщина», заступне запитання від фракції Компартії – будемо чергувати. Півгодини на письмові запитання.  (Шум у залі)

А Партія регіонів письмових запитань не надала. Буде можливість, шановні колеги, в режимі безпосереднього спілкування поставити запитання. Будь ласка.

 

ХІВРИЧ Ю.Є.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні присутні! Дозвольте мені відповісти на ті запитання, які були задані.

Перше запитання. «Згідно Загальнодержавної програми  реформування, розвитку житлово-комунального господарства, за яку голосували представники нинішньої парламентської більшості, на цей рік було заплановано на її фінансування біля 6 мільярдів гривень. У затвердженому бюджеті 2011 року 7 мільйонів –  із загального фонду  і 100 мільйонів – із спеціального. Як уряду буде реформувати  у цьому році галузь?».

Хочу сказати, що, дійсно, в програмі, загальнодержавній програмі реформування закладено на цей рік 5,6 мільярдів гривен, значить, ми подали таке, бюджетний запит, де бюджетом 2011 року нам виділено 500 мільйонів гривень, із них 100 мільйонів – це пілотні проекти, згідно загальнодержавної програми, вони із загального фонду, 400 мільйонів – це по програмі Питна вода, вони теж із загального фонду.

Крім цього, ми отримали ще один мільярд – це гарантія уряду під запозичення, які сьогодні є згідно статті 9 бюджету про… то єсть Закону про бюджет. І є в нас  домовленість, є доручення Премєр-міністра про виділення із розділу «Соцекономрозвиток» 400 мільйонів гривень на підтримку ОСМД і техногенні обєкти, згідно тих доручень, які є. Більше, на жаль, кошти в цьому році немає. Но нам поставлено завдання Премєром в цьому році розробити проектно-кошторисну документацію на ті обєкти, які треба сьогодні реформувати в частині модернізації теплоенергетики, водопостачання житлових будинків для того, щоб наступний рік більш потужно  піти над виконанням програми.

Друге запитання від Комуністичної партії, фракції. «В 2010 році з проханням надання субсидії за житлово-комунальні послуги звернулося 1.4 мільйони  осіб, що на 5,3 рази більше, ніж в 2009 році. В цьому році так же звернення, звернень буде ще більше. Чи вистачить коштів для надання субсидій всім громадянам, що їх потребують?»

Дійсно, ви знаєте, що уряд прийняв заходи захисту малоимущих верств населення і урядом була змінена… змінений процент призначення субсидій, він був знижений з 20 відсотків для працюючих до 15, а для непрацюючих з 15 до 10 відсотків. Це дало можливість за той час, який пройшов після цієї постанови, не маючи змін цін на комунальні послуги, додатково призначені субсидії 600 тисяч осіб. І якщо в минулому році на цей час у грудні місяці субсидію отримували 850 сімей,  то в цьому році один мільйон 400. Повністю у бюджеті 11-го року передбачені кошти. В минулому році на пільги субсидій було 6 мільярдів, у цьому році девять мільярдів. По нашим розрахункам, цих коштів достаточно для фінансування пільг і субсидій.

Інше запитання. Всім зрозуміло, що Президент в черговий раз помилився, поли пообіцяв, що у всіх регіонах України будуть однакові тарифи на житлово-комунальні послуги. Для регулювання тарифів на державному рівні була створена Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України, яка повинна була запрацювати з 1 січня 2011 року, але до цих пір не працює. Коли нарешті будуть розглядати тарифи для всіх регіонів України, тобто з якого числа ця комісія почне реально працювати, оскільки робота НКРЄ полягає тільки в тому, щоб врахувати в своїй роботі інтереси монополістів і автоматично фіксувати підвищення цін на енергоносії?

Хочу сказати, що, дійсно, 8 липня 2010 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про створення Національної комісії регулювання житлово-комунальних послуг». В цьому законі спочатку на цей рік до 1 січня функції цієї комісії поляигались і полягаються на НКРЄ – Національну комісію регулювання електроенергетикою. Ми згідно постанови Кабміну передали комісії 20 штатних одиниць, передали з Фондом заробітної плати, повністю передали ліцензійні всі документи і зараз ця комісія працює.

Хочу сказати, що комісією 14 грудня прийнято рішення про підвищення на 15 відсотків цін для підприємств теплопостачання. Це 164 підприємств. І 20 січня прийнято рішення про підняття ціни на 10 відсотків по воді і 8 відсотків по водовідведенню для підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Сьогодні є доручення Прем'єр-міністра про підготовку указу Президента про створення нової комісії, Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. І ми зараз займаємося цим питанням.

Щодо питання регулювання і установлення єдиних тарифів, то питання йде не про єдиний тариф, а про тариф, який би відрізнявся в регіоні на 10-15 відсотків.

Хочу сказати, що ми проаналізували всі тарифи, і бачимо сьогодні, що в теплі тарифи різняться сьогодні в тих регіонах і містах, де почалася робота по переводу на індивідуальне опалення і не закінчена. Це Закарпатська область, Луганська область і деякі міста. І це питання ми будемо доводити до кінця, закінчувати цю роботу. А інші тарифи сьогодні відрізняються на 15-17 відсотків один від одного по регіонах.

По воді. По воді у нас є 6 областей, які займаються переброской водних ресурсів з водних регіонів у маловодні регіони. Це такі області, як Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Харківська, Кіровоградська і Запорізька. Ми розглянули це питання і затрати на переброску. Зараз рахуємо, у нас проведені розрахунки –  це біля 500 мільйонів гривень в рік. Ми рахуємо, що ці затрати повинна держава взяти на себе, і ці розрахунки зараз розглядаються у Кабінеті Міністрів.

Інше питання. «На даний  момент в черзі на житло в Україні  стоїть більше 1,2 мільйона чоловік. В 2012 році уряд планує створити єдиний державний реєстр осіб, що потребують поліпшення житлових умов. Він має стати альтернативою черги на житло, яка формувалась ще за радянські часи. Точних даних про те, по якому принципу буде проводитися відбір і облік громадян, поки немає. Чи не буде запланований новий реєстр людей, що потребують поліпшення житлових умов, штучно звужуючи коло таких осіб, та на яких умовах цей реєстр буде діяти?».

Хочу сказати, що ні, реєстр – це автоматична система збирання, накопичення та надання інформації про громадян, які стоять на квартирній черзі. І реєстр цей сьогодні буде базуватися на тій черзі, яка сьогодні зареєстрована і ведеться місцевими органами влади. Просто цей реєстр дасть нам можливість аналізувати: хто став на чергу, кому виділена квартира і виконані там ті законодавчі умови, які сьогодні є в цьому напрямку. Других змін цей реєстр не передбачає.

Хочу сказати, що в минулому році державним бюджетом передбачались видатки на створення такого реєстру як пілотний проект по Київській міський держадміністрації на базі Солом’янського району та виконавчого комітету Вишгородської міської ради. Зараз аналізується робота проведена в минулому році і аналітичні дані будуть оприлюднені.

Наступне питання. «Питання щодо адресної грошової допомоги субсидій, які сьогодні видаються та пільги. Я рахую, що це питання більш докладніше вам розкаже перший заступник міністра Міністерства соціального захисту Надрага Василь Іванович.  Будь ласка, Василь Іванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, ви не керуйте тут мною і відповідайте на запитання, ви відповідаєте на запитання. А я коли визначу за необхідне Василя Івановича запитати, тоді запитаю.

 

ХІВРИЧ Ю.Є.  Прошу вибачення.

Шановні депутати! Напрями реформування пільг визначені стратегією впорядкування системи надання пільг окремим категоріям громадян  до 2012 року, схвалено і розпорядженням Кабінету Міністрів № 594. А також програма економічних реформ України на 2010-2014 роки за напрямом «Реформа системи соціальної підтримки».

Передбачається виконання низки заходів щодо підвищення ефективності соціального захисту населення, зокрема щодо посилення адресного надання всіх видів соціальної підтримки, в тому числі пільг, а також запровадження економічного і соціально обґрунтованих нормативів споживання послуг. Зокрема, готуються зміни до законодавства в частині встановлення єдиних принципів і критеріїв в наданні пільг за встановленими нормами та нормативами споживання. Передбачається збереження існуючого порядку надання пільг для осіб, які мають виняткові заслуги перед батьківщиною.

Уряд також працює над питанням посилення адресної системи надання пільг і саме, що надання таких видів державної підтримки, найменш захищеним і соціально вразливим верствам населення. Я вже казав про те, що постановою Кабміну змінений той обсяг оплати за комунальні послуги, які сьогодні повинні платити малозахищені верстви населення.

Інше запитання. «Яким чином уряд планує врегулювати питання щодо припинення фактично злочинної схеми розрахунків в теплоенергетиці, при якій посередники підприємства теплокоменерго затримують платежі для ДК «Газ України», ставлячи під загрозу теплопостачання громадян, які повністю розраховуються за спожиті послуги. Чому люди мають страждати?».

Хочу сказати, що постановою Кабінету Міністрів № 1082 від 3 грудня 2008 року введені розподільчі рахунки на підприємствах теплопостачання. Ці розподільчі рахунки дають нам змогу частину коштів, які поступають сьогодні на розподільчий рахунок, направляти на газ згідно тої вартості, відносно процентних відносин газу собівартості теплової енергії. Хочу сказати, що ця постанова працює. Сьогодні 378 підприємств працюють по цьому порядку із 390 комунальної  власності. Разом з тим, деякі підприємства теплопостачання мають ще  додаткові рахунки. І через ці додаткові рахунки сплачують інші послуги і інші розрахунки по своєму підприємству.

Я хочу привести приклад. У нас сьогодні в середньому 45 відсотків розрахунки за тепло, за газ підприємств теплопостачання по Україні. Разом з тим, якщо взяти, є підприємства такі, як: Ялттепломережі, які  заплатили тільки 10 відсотків, Северодонецьктепломережі, які заплатили тільки 16 відсотків, – і я  можу перелік перечисляти  і далі.   

Хочу сказати, що в цьому питання є  вихід.  Як приклад, сьогодні я приводжу Дніпропетровську облдержадміністрацію, де новий керівник області провів повний аналіз – трьох керівників тепломереж звільнив з роботи – і таким шляхом сьогодні дніпропетровці платять 52 відсотки за газ спочатку опалювального сезону.

І я рахую, що це питання, дійсно, газовики попередили, вони людей ізвістили про те, що керівники міст, керівники підприємств теплопостачання не повністю розраховуються за це. Але  нікого не відключали. І я думаю, що це більше моральний такий фактор, щоб люди бачили, хто винний сьогодні в тому, що в них не може бути тепла. Це більш вопроси ті, які ми сьогодні ставимо перед  областю і перед містом, і будемо в цьому питанні працювати і надалі.

«Загальнодержавною програмою реформування житлово-комунального господарства, яку підтримує… підтримала Партія регіонів передбачено зниження обсягів використання газу для потреб населення та на опалення на 25 відсотків. Але наразі ця програма не виконується. Фінансування недостатньо. Це означає, що втрати тепла в теплотрасах, котельнях і застарілих котлах з низьким КПД, в будинках, в яких відсутні лічильники та регулятори, буде збільшено і нам доведеться споживати все більші і більше газу».

Хочу сказати, що Міністерством з питань житлово-комунального господарства України була розроблена та погоджена Кабінетом Міністрів   Постанова номер 1216 «Про державну цільову програму модернізацію комунальної теплоенергетики», в рамках якої передбачене поетапне здійснення заходів щодо комплексної модернізації комунальної теплоенергетики. Ми зараз перший етап – це розроблення схем теплопостачання населених пунктів, яке дозволить нам оптимізувати їх системи теплозабезпечення шляхом закриття або модернізації нерентабельних об’єктів комунальної теплоенергетики, впровадження  когенераційних установок, будівництво, у разі потреби, нових котелень. Другий етап – це етап  модернізації комунальної теплоенергетики, який дасть нам можливість знизити споживання газу на 10-15 відсотків.

Хочу зауважити, що сьогодні йде робота по розробці і затвердженню програм, ми вже затвердили міністерством 17 програм, по 10 програмах обласних іде сьогодні робота і в нас є уже один  приклад,  я хочу привести приклад. Донецьке обласне комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» за рахунок запровадження всіх цих технологій, їм вдалося за 5 років знизити споживання газу на 26 відсотків.

Надалі перед нами стоїть дійсно питання – це втрати в житловому будинку. На жаль, по тим аналізам, які у нас є, біля 30 відсотків сьогодні втрачається  в житлових будинках, ми зараз підготували проект Закону про утеплення житлових будинків, він зараз в Кабінеті Міністрів на розгляді, є у нас декілька пілотних проектів по цьому стану і далі  ми перейдемо на формулювання програми в цьому напрямку.

Під час обговорення Житлового кодексу, обурення людей викликало питання обов’язковості створення ОСББ в існуючому житловому фонді. Чи не вважаєте ви, більш доцільним примусове створення ОСББ тільки в новобудовах, а в існуючих будинках створення ОСББ тільки на добровільній основі, тільки після виконання державою своїх обіцянок  з приведення цих будинків до належного стану?

Да, дійсно ми сто відсотків згодні з тим, що в нових будинках, в новозбудованих повинно обов’язково створюватись ОСББ. В тих же будинках, які збудовані в 70-ті, 80-ті роки без допомоги держави ми не зможемо сьогодні створити ОСББ. Тому ми рахуємо, що треба залишити добровільне створення ОСББ і держава, так як в минулому році було виділено на підтримку ОСББ біля 150 мільйонів гривень. Держава буде помагати цим будинкам для приведення їх в порядок. В програмі реформування, яка вами затверджена, закладено біля  10 мільярдів коштів на допомогу ОСББ, заміну ліфтів, ремонт покрівель і заміну того обладнання, яке сьогодні є в будинках.

Інше питання. Громадяни, які багато працювали на підприємствах і не отримали квартир та вимушені проживати в гуртожитках сімейного типу продовжують виселяти з займаних ними кімнат на вулицю під приводом капітальних ремонтів чи аварійних будівель. Які дії заплановані урядом зі  захисту конституційних прав цієї категорії наших громадян на житло і запобігання їх виселення з гуртожитку?

Хочу сказати, що вами прийнятий закон в кінці 2008 року. З 2009 року він начав працювати. В нас міністерстві створена комісія з цього питання. На сьогоднішній день в комунальній власності знаходиться 1788 гуртожитків, із них 1 тисяча 11 – 56,5 відсотків гуртожитків передано на приватизацію. Прийнято рішення міської влади і ці гуртожитки сьогодні, кімнати в них приватизуються. В 2009-2010 році передано з державної власності у власність місцевого самоврядування 224 гуртожитки, з яких 127 уже передано на приватизацію.

Хочу сказати, що нами підготовлено на сьогоднішній день проект закону "Про загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2011-2014 роки", який найближчим часом буде поданий Кабінетом Міністрів вам на розгляд. Ця програма передбачає за ці 3 роки прийняти 1083 гуртожитки державної форми власності, відремонтувати їх і передати на приватизацію. Крім цього, в нас залишається біля 1200 гуртожитків, які ввійшли сьогодні в статутний фонд тих підприємств, які приватизовані. Ці гуртожитки передаються на договірній основі з підприємствами, з місцевою владою і теж будуть передані на приватизацію.

Наша комісія, також такі ж комісії створені в кожному регіоні кожної області і в кожному місті, розглядає питання, якщо гуртожиток закривається на капітальний ремонт або реконструкцію, і вирішує ці питання, щоб не були ущемлені ті мешканці, які проживають на сьогоднішній день в гуртожитках. В нас, в комісії, присутні представники громадськості, це общественных організацій і ті, які сьогодні займаються з населенням, непосредственно з цими гуртожитками.

Інше питання. «Рівень заробітної плати працівників житлово-комунального господарства, які працюють в котельнях і на водозаборах, майже вдвічі нижчий від середнього по країні. Чи не варто було б підняти рівень заробітної плати працівникам цієї сфери за рахунок зменшення сплати ними ПДВ до бюджету в разі виконання завдання зменшення енерговтрат, за умови надання ними послуг населенню відповідної якості?».

Уряд та міністерство турбує  питання заборгованості по зарплаті і рівня зарплати. Хочу сказати, що станом на 1.01.2010 року минулий уряд дав нам заборгованість по зарплаті 117 мільйонів гривень на сьогодні він зменшений на 55 мільйонів і складає 62 мільйона гривень. Ми зараз працюємо і плануємо, щоб до кінця березня місяця погасити цю заборгованість.

Разом з тим, оплата праці сьогодні в комунальному господарстві, сьогодні не висока. Десь 2,1 тисячі гривень, це середня заробітна плата, яку сьогодні отримують на підприємствах комунального господарства. Із них 2,5 тисячі – теплоенергетика, 2,1 – водопровідно-каналізаційне господарство і 1,8 тисячі, це в житловому господарстві.

З метою стабілізації фінансового стану підприємств, які надають комунальні послуги, нами було підтримано розроблений і внесений на розгляд Верховної Ради України, народним депутатом України Рибаком Володимиром Васильовичем проект Закону про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо спеціального режиму оподаткування діяльності з поставок житлово-комунальних послуг або теплової енергії. Цей проект закону звільняв виробників та виконавців від ПДВ. На жаль, цей проект закону не отримав підтримку у Верховній Раді і був знятий з розгляду 6.07.2010 року.

І останнє питання. «Всім зрозуміло, що темпи будівництва житла в країні не можливо відновити без відновлення існуючого кредитування населення під реальні відсотки. Хоча б 12-14 відсотків. Чи є плани уряду та НБУ в цьому напрямку?».

 Урядом спільно з Національним банком України проводиться робота щодо лібералізації підходів по іпотечному кредитуванню фізичних осіб через 2 державні банки. ВАТ «Ощадбанк» і ВАТ «Укрсімбанк», які на даний час мають достатньо власних ресурсів для цього.

Крім того, на даний час вже існує можливість отримати кредити забудовниками і іпотечні кредити фізичними особами. Постановою Кабінету Міністрів (від 11.10. 2010, номер 912) у грудні місяці державній іпотечній установі збільшено статутний капітал у розмірі 2 мільярдів гривень і було отримано перші кошти. Таким чином, на сьогодні, статутний капітал державної іпотечної установи складає 2,2 мільярди гривень. Разом з тим, в Державному бюджеті 2011 року передбачено надання гарантій уряду за зобов’язаннями державної іпотечної установи на суму 1 мільярд гривень. Отримані кошти державною іпотечною установою будуть спрямовані на рефінансування первинних банків для кредитування ними забудовників з метою будівництва об’єктів житлового призначення, а також для кредитування фізичних осіб з метою придбання житла в цих об’єктах. Ставка рефінансування банку складає на сьогодні 11 річних відсотків. Все, відповідь на ті запитання, які були, закінчив. Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу записатися на запитання, які у вас є. Проводиться запис, будь ласка, не гайте часу. Прошу прізвища народних депутатів. Так, народний депутат Лемза, фракція «БЮТ – «Батьківщина»

 

10:34:15

ЛЕМЗА В.Д.

Шановний Юрій Григорович, в цьому році відбувається підвищення цін на житло, комунальні послуги на 30, 50, тощо, відсотків. Крім того, окремо заплановано підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення. З іншого боку, зростання мінімальної заробітної плати передбачено в бюджеті тільки на 9 процентів. Звідси випливає логічне питання, яким чином громадяни можуть сплачувати нові підвищені комунальні платежі при старих низьких зарплатах, і як може уряд гарантувати громадянам реалізацію їх права на оформлення субсидій, адже сьогодні тільки таким правом користуються близько 10 відсотків. Щ00о людям робити, Юрій Єгорович?

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Сьогодні я вже сказав, що  ціни на  житлово-комунальні  послуги сьогодні підвищуються поетапно. На тепло ціни підвищились на 15 відсотків. Зараз взята тільки газова складова, не взяті інші питання – це ріст заробітної плати, матеріальні ресурси, які сьогодні є. І ціна на тепло по нашим розрахункам після прийнятого рішення збільшиться на 15 відсотків. Ціна на воду піднята з 1 лютого на 10 відсотків у середньому по Україні. Хоча, дійсно, ви правильно кажете, піднімати  потрібно десь на 30 відсотків. Вона  піднята  тільки на енергетичну складову.  Субсидії сьогодні надаються практично всім бажаючим.

Крім цього, надано право комісіям, які  сьогодні працюють у містах і у районах, приймати  окреме рішення по кожній сім’ї, у якій є трудності з призначенням субсидій, або приписана людина і не проживає, і не має доходної справки, або ще якісь питання, які сьогодні життєві. Держава  планує всіх малоімущих захистити і кошти на це заложені у бюджеті.     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:36:37

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Просить передати йому слово колега Одарченко, і я з задоволенням це роблю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Одарченко, мікрофон.

 

10:36:46

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

У мене таке питання. Ви знаєте, коли підписувалися харківську угоди, Президент Янукович на всю країну і на весь світ казав, що ганебність цих угод  компенсується  тим, що ми маємо  зниження ціни на газ і населення не буде  потерпати від цієї проблеми. 

Крім того, ніхто зараз  з нинішнього уряду не каже про те, що у нас є газ власного видобутку – 20  мільярдів кубічних метрів газу. Чому  ви  не  ставите питання  перед урядом і перед Президентом таке, щоб ціни на газ для, населення не підвищувалися, тому що нібито умови створені. Ви в своєму виступі сказали, що населення не може платити, теплоенерго сплачують від 16 до 50 процентів. Чому у вас нема позиції в уряді?

 

ХІВРИЧ Ю.Є. По газу я не зможу вам відповісти, я не фахівець по газу. І ціни по газу, це не зможу я на нього відповісти.

Те, що сьогодні поставить питання про те, щоб не підвищували ціни. Недавно, 19 січня Прем’єр-міністр проводив нараду з цього питання. І нами було, дійсно, проаналізовано і представлена Прем’єр-міністру доповідна записка, що не можна сьогодні підвищувати ціни для підприємств теплопостачання, тому що це лягає опять же на те ж населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, народний депутат Фомін, фракція «БЮТ – «Батьківщина».

 

10:38:26

ФОМІН О.В.

Передаю слово народному депутату Шаго.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Шаго, будь ласка, мікрофон.

 

10:38:34

ШАГО Є.П.

Шановний Юрій Єгорович, в Житловому кодексі є кілька статей, які викликають тривогу за власників помешкань. Наприклад, в статті 7 проекту зазначено, що власник житла відповідає своїм власним майном, в тому числі належним йому житлом. В статті 179 записано, що виселення осіб із займаного ними житлового приміщення допускається на підставі судового рішення. Нині діючий Закон про виконавче провадження зобов’язує судових виконавців вилучати майно, в тому числі і житло. Отже, може статись ситуація, коли комерційні структури будуть підвищувати ціни на житлово-комунальні послуги, збідніле населення не в змозі буде оплачувати, будуть борги, і цим скористується …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть формулювання питання свого, будь ласка.

 

10:39:42

ШАГО Є.П.

Чи можете ви аргументовано пояснити, що зроблено для того, щоб новий Житловий кодекс не став зашморгом на шиї тих українських громадян, які через безробіття, невиплати заробітних плат …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ну, питання зрозуміло. Дякую.

Будь ласка,  відповідь.

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Шановні депутати, я хочу сказати, що і сьогодні законодавча база дозволяє через суд виселяти людей. Це сьогодні не масово, но це сьогодні дозволяється.

 Хочу сказати, що виселення сьогодні як і є, воно є дуже-дуже рідко. Я не думаю, що це буде системою.

Хочу сказати, що сьогодні в Прибалтиці ще три роки назад  прийнято рішення і є закон про виселення, і цей дії більше як моральна частина на людину. За три роки, по нашій інформації, по статистиці там нікого не виселили. Але людина знає, що якщо вона не буде виконувати закон, якщо вона не буде утримувати житло, якщо вона не буде за це житло розраховуватися, вона може виселена. Я думаю, що ця норма вона сьогодні не являється  в цьому питання критичною.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, позафракційний.

 

10:41:10

ЛЯШКО О.В. Дякую. 

Пане Хіврич, так дайте нашим українцям такі зарплати, як у Прибалтиці і потім приймайте закони  про виселення. А коли, вибачте, на початок цього року два мільярди гривень – заборгованість по зарплаті, ви вимагаєте від людей, щоб платили за житлово-комунальні послуги і ще й пеню запровадили. То що ж ви порівнюєте, як кажуть, божий дар з яєчницею? Не треба цього плутати.

У мене до вас питання. Три тижні тому я зареєстрував законопроект про запровадження мораторію на стягнення пені за невчасну сплату  комунальних послуг. Цей законопроект стосується людей, яким держава винна зарплату, гроші в банках не повертають тощо. Скажіть, будь ласка, як представник уряду, чи підтримаєте ви цей законопроект, чи вважаєте ви правильним сьогодні з мільйонів людей не стягувати пеню, коли вони не мають можливості сплачувати комунальні послуги з вини держави внаслідок недолугої державної економічної політики, яка призвела до зубожіння мільйонів людей і сьогодні цих же людей залишають без житла? Дякую за відповідь.

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Дійсно. Вами прийнятий закон, який з 1 січня дозволяє призначати пеню. Я опять кажу, що пеня – це більше моральний фактор, тому що ми порахували, якщо пеня, та, яка була раніше – 0,01, це всього-на-всього за місяць на тисячу гривень – три гривні пеня, а якщо взяти пеню ту, яку записану в Житловому кодексі, на  тисячу гривень заборгованості це всього-на-всього в місяць 30 гривень. Тому сьогодні балакати, що сьогодні ті, хто не платить, не платить сьогодні і 30 гривень вони зроблять якусь втрату для цього сімейного бюджету, ми рахуємо, що це сума не така, не така велика, но це моральний,  моральний фактор. В чому? Люди повинні знати, що за все те, що вони не виконують в законодательном плане вони повинні, повинні сьогодні відповідати. Заборгованість сьогодні населення складає біля, біля 8,4 мільярди гривень.

Крім цього, на підприємства теплопостачання газовики і енергетики за те, що ми не розрахувалися за газ вчасно, нарахували нам мільярд триста пені і штрафів, які нам потрібно, потрібно сплачувати.  Тому повинен бути важіль на населення для того, щоб вони більш відповідально відносилися до цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Косів, фракція „БЮТ – „Батьківщина”.

 

10:43:58

КОСІВ М.В.

Прошу передати Філенкові Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Філенко, будь ласка, мікрофон.

 

10:44:05

ФІЛЕНКО В.П.

Шановний Юрій Григорович, у мене є одна думка в голос, а потім буде питання.

Ну, після неодноразового підвищення тарифів люди почали говорити, що на екранах України зявився новий фільм жахів по сценарію Януковича, режисера Азарова, в головній ролі Тигіпко, ви на підтанцовках, фільм називається «ЖЕК-потрошитель». Правда, є суперечка, чи фільм правильно називається «ЖЕК-потрошитель» чи «Зек-потрошитель». Ну, це не принципово.

А тепер питання до вас. Скажіть, ви як людина, ви розумієте, от просто як людина, не заступник міністра, як можна при пенсії 800 гривень або при зарплаті тій середній, яка є в Україні, витримувати простій українській сімї ту нагрузку тарифів, яку ви встановили? У вас є розуміння, що вона не-під-йом-на? Просто непідйомна. Як людина скажіть мені, не як заступник міністра.

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Хочу сказати, що уряд пішов на… пішов… уряд пішов… пішов на той шлях (шум у залі)… Уряд пішов на той шлях, яким…  (шум у залі) Шановні, ну, вибачте, я… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу уваги! Шановні колеги, прошу уваги!

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Шановні! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, ви правильно оцінили жарт, вдалий жарт, але давайте працювати далі. Ну, що ви!...

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Шановні колеги, уряд пішов на той шлях, яким знизив сьогодні, я вам сказав, знизив сьогодні порог призначення субсидій. Сьогодні тільки в нашій державі субсидії призначаються при 15 відсотках оплати за комунальні послуги працюючим і 10 відсотках непрацюючим. Приведу вам ряд прикладів. 

У то й же Росії сьогодні 23 відсотки, у той же Білорусії 28. Тому ми рахуємо сьогодні, що, так, дійсно, ціни сьогодні підвищуються. Але механізми заходу сьогодні… захисту сьогодні тих людей, хто не може платити, сьогодні у нас повністю є. І ви самі побачили, що тільки за рахунок того, що знизився цей поріг, ми отримали можливість 650 тисяч сімей призначити субсидію. Після підвищення тарифів людина побачить, що вона платить більше 15 відсотків доходу своєї сім’ї, і вона звернеться до нас за субсидіями. І ми призначимо їй субсидії, і будемо покривати ці затрати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Євген Царьков, фракція комуністів.

 

10:47:13

ЦАРЬКОВ Є.І.

Очень большой глобальный вопрос, который не решается последние 20 лет. Вам известно, что в стране 803 общежития. Осенью 2010 года в Верховный Суд беспрецедентное решение принял, где по большому счету подтвердил право приватизировать вместе с объектами частной собственности и здания общежитий. Президент дал поручение, если я не ошибаюсь, 6 декабря правительству и Премьер-министру урегулировать этот вопрос. То есть по большому счету сегодня любое ОАО, примером является одесский "Микрон", приватизировать здание или коробку общежития и тем самым в рабство сдать людей, которые в этих комнатушках живут всю свою жизнь уже семьями. Как решает министерство этот вопрос?

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Я вже сказав, що у нас і в кожній області працює і в області, і у місті комісія, яка розглядає конкретно ці питання.

Да, дійсно, я вам сказав, біля тисячі гуртожитків сьогодні, вони увійшли в уставний фонд підприємства при приватизації, але чітко записано, що вони являються гуртожитками. І ці гуртожитки сьогодні зареєстровані місцевою владою як житло для людей, які проживають у цих житлових будинках. Їх не можуть сьогодні ні звільнити, ні перепрофілювати, ні виселити відтіля людей, тільки переселенням представленням квартир. Кожен сигнал, який до нас сьогодні надходить, ми розглядаємо сьогодні в своїй комісії і просимо обласні комісії розглянути в себе, якщо це більше стосується їх.

Хочу сказати, що є сьогодні судові позови місцевих органів влади, є судові позови мешканців з гуртожитків і ці позови дають право сьогодні передати через суд, передати ці гуртожитки місцевій владі і потім віддати людям на приватизацію. Є сьогодні і шляхи віддачі на приватизацію, я вчора заслуховував «Київміськбуд», вони три гуртожитки самі віддали на приватизацію сьогодні мешканцям. Прийняли рішення таке своїм колективом і мешканці зараз цих трьох гуртожитків приватизують ці кімнати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

10:49:46

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Юрій Єгорович, я хочу продовжити тему, яка найбільше всіх хвилює,тема щодо тарифів. У 2001 році, коли група народних депутатів України, вони зараз в залі присутні, заселялись в будинки по вулиці Тичини, Срібнокільській, моя двокімнатна квартира коштувала в оплаті 86, прийшов Черновецький – 168, зараз доходить до 500 гривень.

Мені важко самому собі пояснити і пояснити виборцям, куди йдуть ці кошти, у зв’язку з чим така шалена дорожнеча. Конкретний приклад, які і далі по наших вулицях і тротуарах міст, як текли так і течуть повним потоком вода, каналізація. Стільки втрат! Скажіть будь ласка, ці кошти чи фінансуються заходи з цих коштів, заходи з енергозбереження у водопровідно-каналізаційному господарстві? Це питання.

І пропозиція, у мене зараз до групи народних депутатів, яку очолював Зіновій Шкутяк, ми розробляли законопроект про єдину систему моніторингу за житлово-комунальними тарифами. Потрібно цей закон реанімувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, формулювання питання.

 

СУХИЙ Я.М. Я вибачаюсь, і повернути назад, і було би не погано якби і уряд цей закон щодо єдиної системи моніторингу взяв на себе і вніс до сесійного залу. Ми б змогли людям чесно, дивлячись в очі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

 

ХІВРІЧ Ю.Є. Ми згодні над системою моніторингу. Дійсно, ми зараз ведемо цю роботу, її треба систематизувати і дійсно потрібен такий документ, який би чітко відображав чому ціна в одному населеному пункті одна, а в іншому населеному пункті в півтора-два рази вища.

Хочу сказати по місту Києву. На жаль, в місті Києві на протязі трьох років не піднімалась ціна на тепло і на гарячу воду, і сьогодні ціна в місті Києві покривається всього на 60 відсотків. Тому кияни прийняли рішення і НКРЕ збільшили ціну по теплу і по гарячій воді десь на 27-28 відсотків. І кияни, ви знаєте, ввели пропорційну оплату, якщо до 20-го платиш то ціна зменшується на 6 відсотків, якщо після 20-го – ціна остається та, яка затверджена.

Що робиться з питань приведення мереж водопостачання, теплопостачання. По теплу я вже сказав, хочу сказати, по теплу є програма, потрібні кошти. По воді, дійсно, втрати в нас сьогодні по Україні 40 відсотків. Це високі втрати, втрати повинні бути 24-26, від сили 28 відсотків. У нас є сьогодні чітка система роботи, ми відпрацювали сьогодні це в місті Полтаві, де вони провели повністю оптимізацію системи водопостачання, вони повністю провели зонування міста від висотності будівель, поставили регулятори тиску. І таким шляхом вони знизили тиск на одноповерхові будинки в мережах, і таким шляхом 20 відсотків втрат вони сьогодні ліквідували. Паралельно з цим, вони знизили енергосоставляючу водопостачання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

10:53:33

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Юрій Єгоровичу, дякую вам за відверту якісну, професійну інформацію. Юрій Єгоровичу, ми знаємо, що і уряд країни на чолі з Миколою Яновичем Азаровим, і ваші міністерство робить все можливе, щоб покращити ситуацію в житлово-комунальній галузі. Але, як відомо, житлово-комунальна галузь України потребує значних інвестиційних ресурсів, бюджетних коштів  як  державних, так і місцевих явно бракує, власних ресурсів підприємств, які можна було використати на інвестиційні потреби, теж практично немає, скільки б тарифи не переглядалися. То ж, де ви плануєте взяти кошти, щоб замінити зношене обладнання мереж?  Скільки ще разів мають підніматися тарифи, щоб якість послуг стала такою, про  яку мріють громадяни України? Дякую.  

 

ХІВРІЧ Ю.Є. Хочу сказати, що ми не  тільки надіємося на ті кошти, які сьогодні закладені в тарифи або виділені державою, ми активно зараз працюємо з міжнародними організаціями для запровадження кредитів.  У нас сьогодні освоюються кошти  по водопостачанню, кредитні, Світового банку – 140 мільйонів гривень. Це в 15 містах ці кошти в основному направлені на заміну обладнання  великоємного насосного обладнання. Значить крім цього процент кредиту цього з  15 жовтня – 0,6 відсотків. Це дуже вигідний кредит. 

У нас  буквально тиждень назад відбулася зустріч з  представниками Світового банку, і вони надали обіцянку продовжити цю співпрацю. І обіцяють нам в наступному році ще 200 мільйонів доларів на воду і 200 мільйонів доларів на тепло.

Сьогодні є у нас чітка робота, ми працюємо зі Шведською організацією СІДА, яка дала нам грант. і за рахунок цього гранту ми в 22 містах України проводимо енергоаудит водопровідних підприємств для того, щоб потім теж в цих підприємствах залучити інвестиційні кошти у виді ресурсу  кредиту.

Крім того у нас є програма з компанією «Невко», де  відібрано 10 міст по теплопостачанню. Значить виділяються 700 -800  тисяч євро на одне місто, це питання теж енергозбереження  теплопостачання. Це основне питання, яке сьогодні є, ну знову ж таки, в цьому питанні більше інвестор сьогодні приходить тоді, коли наші розходи відшкодовуються і можна буде ці інвестиційні кошти або повернути, або віддати кредити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Кошин, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

10:56:41

КОШИН С.М.

Прошу передати слово Павловському  Андрію, моєму колезі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кому? Андрій Павловський, будь ласка, мікрофон.

 

10:56:53

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Пане доповідачу, за поданням  уряду більшість Партії регіонів  у Верховній Раді відмінила мораторій на пеню за комунальні послуги і це при тому, що залишається таке ганебне явище як  борги по зарплаті, фактично заморожені пенсії,  зарплати і цього мало. В проекті Житлового кодексу пропонується збільшити цю пеню, штрафи з громадян в  10 разів. Не забуваємо, що з 1 лютого підняли ціни на тепло на 35 відсотків, на електроенергію на 30 відсотків і знову  з 1 квітня ще раз уряд піднімає ціну на побутовий газ на 50  відсотків. Це що, з простих людей робиться так, щоб заганяти в борги і потім виселяти громадян з квартир,  викидати їх на вулицю. Здається, що так штучно робиться, щоб відібрати…

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Ну я, шановний депутат, я по пеням, штрафам доповів свою думку і думку ту, яку є в уряді по  ціні на газ. Немає сьогодні в цьому питанні в мене відповіді, тому що я це  питання  не веду. А  те, що ви кажете по населенню, я вам відповім, що є сьогодні пільги і субсидії, особливо субсидії, другого у нас захисту сьогодні населення, яке не може платити сьогодні за комунальні послуги, на жаль, немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Глазунов, фракція Партії регіонів.

 

10:58:37

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово Кисельову Василю Олексійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Кисельов, будь ласка, мікрофон.

 

10:58:48

КИСЕЛЬОВ В.О.

Дякую. Шановний пане міністр! На сьогодні силу об’єктивних, а також суб’єктивних причин склалася така ситуація, коли значна кількість наших власників квартир звертаються до місцевої влади з прохання: відключитись від центрального опалення, перейти на індивідуальне опалення. Як господарник я розумію, який це удар по системі центрального опалення, але як людина, яка сьогодні розуміє, що це таке в житті, я також підтримую тих людей, які хочуть цього, бажають перейти.

Я хочу, щоб ви на всю країну, враховуючи, що на місцевому рівні ця проблема вирішується дуже складно, а також немає роз’яснювальної роботи, щоб ви розповіли: наскільки це серйозно б’є негативно по системі центрального опалення, наскільки законно перехід, а головне – як вирішити цю проблему, щоб за бажанням індивідуальних власників перейти на індивідуальне опалення і відключитись від центрального. Дякую за відповідь.

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Сьогодні дійсно є така проблема. Я рахую, що вона урегульована. Люди кажуть, що в нас не дозволяють переходити на індивідуальне опалення. Дозвіл є. Разом з тим він відстроєний таким шляхом. Сьогодні кожне місто відпрацьовує схему теплопостачання. В схемі теплопостачання ті, хто її розробляє, бачать, що будинок стоїть далеко від котельні, туди кілометр або пів кілометра тепломережі. Там великі втрати, і подати туди якісного тепла від централізованого – не можливо. Тому цей будинок включається в схему, як перехід на індивідуальне опалення. Місцевий орган влади проводить роботу з населення по переходу. Робить проектно-кошторисну документацію. Тому що там треба передбачити …..…… канали і треба передбачити повністю перекладу газових мереж. Тому що газові мережі сьогодні передбачені тільки на одну плиту, а треба ставити котел. І після того іде перхід всього будинку.

Що сьогодні робиться? Сьогодні створені комісії в містах і комісії вибірково дають сьогодні дозвіл в будинках по 1, по 2, по 5 квартир переходити на індивідуальне опалення. Будинок сьогодні – це єдиний комплекс. Він розрахований на тепловодну спроможність. Він розрахований на те, що в нього входить стільки-то теплоносія і кожне порушення приводить до того, що якісного тепла оставшимся, людям, які осталися на централізованому опаленні, надати уже неможливо. Крім цього, постійні затрати ростуть, а реалізація зменшується, значить виросте собівартість цієї послуги. Таке сьогодні пішло в Закарпатській області, де 70 відсотків людей перейшли на індивідуальне, а 30 залишилось і приходиться… опалювати….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук, фракція "БЮТ –"Батьківщина".

 

11:02:14

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, фракція "БЮТ –"Батьківщина". Шановні колеги, година запитань до уряду, це призначена не лише для народних депутатів. Призначена, в більшій мірі, для громадян. Мільйони їх сьогодні слухають і через годину мають або заспокоїтися, або, навпаки, стурбуватися.

Шановний доповідачу, от вам не вдалося заспокоїти громадян України. Занадто багато проблем. Чи-то голос у вас такий особливий, чи-то стиль і манера така, ну, знаєте, перед нами взірець бюрократа, ви тільки не ображайтеся, любима фраза якого починається з тих слів, які ви три рази повторили "пішов на …". От ви знаєте, в ЖЕКах такі самі бюрократи. І коли пенсіонер чи малоімущий, чи інвалід, чи одинока жінка приходить за поміччю, він отримає такі самі формальні відповіді як сьогодні ми отримували. Тому в мене до вас, на жаль, немає запитань. Я прошу тільки ж одне, повторіть, будь ласка, куди ж має піти уряд, ще раз.

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Уряд виконує, уряд виконує свої зобов’язання і готовий звітувати перед вами по тим питанням, які поставлені згідно законів і указів Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:03:36

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, «Наша Україна». Шановний доповідачу! За даними останніми Інституту досліджень Грушеніна, 56 відсотків людей уже на сьогоднішній день мають труднощі зі сплатою комунальних послуг. Тарифи, які зростають, і ще передбачається з 1 квітня зростання ціни на газ, зростання тарифів на холодну і на гарячу воду – всі вони проводяться непрозоро, непродумано. І те, що введений закон про ліквідацію мораторію на сплату пені, це є свідченням того, що уряд не дбає про людей. А знову ж всі ті економічні негаразди, які накопичуються в житлово-комунальній сфері, знову переносяться на плечі людей.

Зростання цих тарифів значне приведе до того, що цей відсоток буде сягати практично 80 відсотків. І виходить, що пільги мають ті люди, які мають величезну житлову площу, які не обкладаються податком і які практично ж…

 

ХІВРИЧ Ю.Є. Ну, хочу з останнього сказати. Пільги сьогодні, вони нараховуються згідно нормативу. На 1 людину це 21 квадратний метр, плюс 10 на сім’ю. І більше, більше ні пільга, ні субсидія не нараховується. Тому єсть тут нормування. Якщо у людини сьогодні квартира більше 100 квадратних метрів і вона живе одна, вона пільгу може отримати тільки на 21 плюс 10.

Значить, а те, що сьогодні іде підвищення, ну, я вам хочу сказати, що це підвищення більше пов’язано з підвищенням енергоносіїв. Підвищення газу, значить, привело до того, ви знаєте, що у нас газ в теплопостачанні складає 50-55 відсотків. І чому ми сьогодні не розраховуємося за газ. Не те, що ми не хочемо, а те, що сьогодні всього-на-всього відшкодування на 1 січня 62 відсотків в теплі. У нас нема можливості сьогодні відшкодувати і заплатити ці кошти.

Те ж саме і електроенергії. У нас... сьогодні електроенергія сягає від 40 до 50 відсотків. Електроенергія кожен місяць зростає для підприємств. Як промисловості, так і житлово-комунальне господарство, тому ми ж не можем сьогодні бути  в якомусь обособленому, значить, стані. Ми сьогодні прив’язані до зростання енергоносіїв і, в зв’язку з цим, і зростають наші комунальні послуги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам, час вичерпано. Я дякую всім присутнім за, від Кабінету Міністрів, за участь в годині запитань до уряду.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту у п’ятницю ми маємо час для виголошення депутатських запитів. Дозвольте, я виголошу депутатські запити, які надійшли.

Надійшли запити народних депутатів:

Арсенія Яценюка до Президента України  щодо визнання Президентом України  невідкладним проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (реєстр. № 8064-1) стосовно скасування всіх пільг, що не пов'язані з виконанням обов'язків народних депутатів цього та інших скликань парламенту у зв'язку з неконституційним продовженням терміну чинного складу Верховної Ради України.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу, визначайтесь.

 

11:07:33

За-129

 Запит не підтримано.

Арсенія Яценюка до Президента України  щодо невідкладного скликання Президентом України Ради представників кримськотатарського народу, що були обрані безпосередньо кримськими татарами у зв'язку з погіршенням ситуації та зростанням напруги в Автономній Республіці Крим.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:08:08

За-144

Запит не підтримано.

В’чеслава Кириленка до Президента України  про необхідність відновлення державно-церковного діалогу та неприпустимість дискримінації Української Православної Церкви - Київського патріархату органами влади та посадовими особами.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

11:08:42

За-144

Запит не підтримано.

 Анатолія Гриценка Прем'єр-міністра України щодо необхідності створення національного природного парку "Подесіння" на території всієї заплави річки Десни у Київській та Чернігівській областях.

Андрія Павловського до Прем'єр-міністра України  стосовно невиплати громадянам України коштів за знеціненими вкладами в Ощадбанку СРСР.

Андрія Парубія до Прем'єр-міністра України  про незадоволення відповіддю Першого віце-прем'єр-міністра України на депутатський запит щодо необхідності створення та організації роботи заводу калійних добрив у місті Калуші Івано-Франківської області та бездіяльності органів виконавчої влади стосовно виконання відповідного доручення Кабінету Міністрів України.

Валерія Баранова Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального  господарства України щодо необхідності вироблення узгодженої позиції з питань використання розрахункових лічильників загального обліку електроенергії при розрахунках за спожиту енергію у багатоквартирних будинках, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Вікторії Дем’янчук до Прем'єр-міністра України, Міністра охорони здоров'я України стосовно недопущення закриття пункту невідкладної медичної допомоги в селі Липняжка Добровеличківського району Кіровоградської області.

 Володимира Зубанова до Прем'єр-міністра України  щодо заборгованості з виплати заробітної плати працівниками потужних промислових комплексів в місті Олександрія  Кіровоградської області.

 Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України  про заяву родини Рюриковичів, котрі вважають себе нащадками російських царів, відсудити в України унікальні святині українського народу - Києво-Печерську Лавру та Золоті Ворота, які, нібито, належать їм по праву.

 Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України  щодо захисту прав мешканців гуртожитків та членів їх родин відносно гуртожитків Науково-дослідного інституту спеціальних способів лиття та Одеського заводу прецизійних верстатів "Мікрон".

 Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України  щодо співпраці державної структури – загальнонаціонального та єдиного офіційного телеканалу України з комерційним проектом, який представляє не громадянин України та неприпустимості формування суспільної думки та моралі нерезидентом України, а також фінансування таких проектів за бюджетні кошти.

Івана Зайця до Прем'єр-міністра України  щодо з'ясування підстав поширення мером міста Одеси, екс-головою Антимонопольного комітету України Олексієм Костусєвим інформації про суттєве зростання у 2011 році офіційного курсу долара та швейцарського франка.

Ігора Єреська до Прем'єр-міністра України  щодо фальсифікації статистики показників засіву озимини в Черкаській області.

Ігора Єреська до Прем'єр-міністра України стосовно заяви Міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова про ліквідацію кредитних спілок.

Ігора Савченка до Прем'єр-міністра України  щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на повернення майнового комплексу Броварської центральної лікарні у власність територіальних громад сіл і селищ Броварського району Київської області та бездіяльності Броварської районної державної адміністрації Київської області.

Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України  щодо державної підтримки розвитку вітчизняного машинобудування у сфері агропромислового комплексу країни, з метою забезпечення потреб сільськогосподарських виробників.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України  про нагальну потребу проведення відновлювальних робіт гідромеліоративної системи для збереження лісових ресурсів Волинської області.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України  про нагальну потребу вивезення з території села Рокосово Хустського району Закарпатської області та утилізацію контейнерів з небезпечною хімічною речовиною, заборони будівництва на території цього населеного пункту лісохімічного підприємства.

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України  щодо подальшого функціонування Українського молодіжного аерокосмічного об'єднання "Сузір'я".

Катерини Самойлик до Прем'єр-міністра України  щодо закупівлі для Херсонського обласного онкологічного диспансеру сучасного медичного обладнання та виділення коштів для завершення будівництва третьої черги новобудови.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України  щодо завершення будівництва мостового переходу через річку Дніпро у місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

Миколи Деркача до Прем'єр-міністра України  щодо завершення будівництва середньої школи №27 у селищі Романкове Дніпропетровської області.

Миколи Шершуна до Прем'єр-міністра України  щодо гострої необхідності фінансування газопроводів до сіл Ступно, Будераж, Мости Здолбунівського району Рівненської області з Державного бюджету України на 2011 рік.

 Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України  щодо неконтрольованого зростання цін на маршрутні міські та міжміські перевезення в Україні.

  Олега Зарубінського  до Прем'єр-міністра України  щодо спрямування товарів, конфіскованих державними органами, на потреби соціально незахищених верств населення.

  Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України - міністра інфраструктури України, міністра освіти і науки, молоді та спорту України  щодо фактів державного втручання в роботу об'єднань громадян України, що можуть призвести, відповідно до заяв УЄФА та ФІФА, до втрати Україною права на проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012 та усунення українських клубних і збірних футбольних команд від участі у міжнародних змаганнях.

 Олександра Шепелева до Прем'єр-міністра України  щодо термінового вжиття заходів для погашення заборгованості з заробітної плати працівникам Відкритого Акціонерного Товариства "Дніпрометробуд" та виділення коштів на продовження будівництва метро в місті Дніпропетровську.

Павла Мовчана  до Прем'єр-міністра України  щодо збереження підпорядкування Національного заповідника "Софія Київська" та недопущення передачі його храмів чи приміщень у користування Української Православної Церкви Московського Патріархату.

 Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України  щодо використання спеціальних транспортних засобів з правостороннім розташуванням керма.

 Сергія Храпова до Прем'єр-міністра України  щодо недопущення закриття сільського будинку культури, що знаходиться у селі Запорізьке Апостолівського районну Дніпропетровської області у зв'язку з припиненням його фінансування.

  Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України  щодо вжиття невідкладних заходів реагування з метою ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, що має місце при забрудненні джерел та систем питного водопостачання в адміністративно-територіальних межах сіл Броварки та Хітці Лубенського й Гадяцького районів Полтавської області відходами, гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров'я людей та забезпечення громадян якісною питною водою.

 Івана Зайця та Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України  про вжиття невідкладних заходів щодо відновлення робіт  з реставрації фасадів будинків у місті Одеса, які  зупинені, у звязку з безвідповідальними діями чинної міської влади.

 Анатолія Ягоферова до Голови Національної комісії регулювання електроенергетики України щодо надання інформації про затвердження тарифів для Луганського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго".

Валерія Бевза до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України  стосовно перевірки фактів порушення норм процесуального права суддями Замостянського районного суду міста Вінниці при розгляді кримінальної справи щодо обвинувачення громадянина Сергія Коваля у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 187 Кримінального Кодексу України, що призвело до порушення конституційних прав та свобод зазначеного громадянина.

Володимира Даниленка до голови Вищої ради юстиції стосовно порушення прав, свобод і законних інтересів інваліда війни, ветерана Афганістану Олега Ананченка.

 Володимира Карпука до Голови Державної прикордонної служби України, Генерального прокурора України щодо забезпечення житлом прапорщика запасу Державної прикордонної служби України Петра Тудорова та перевірки правомірності розподілу квартир серед черговиків у Луцькому прикордонному загоні в 2009 - 2010 роках.

 В’ячеслава Коваля до Міністра закордонних справ України щодо скасування судом Російської Федерації «Об'єднання Українців Росії».

  Едуарда Прутніка до Міністерства фінансів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України  стосовно розгляду звернення сільського голови Перебудівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області Сергія Ковальчука щодо необхідності фінансування будівництва підвідного газопроводу до сіл, які входять до Перебудівської сільської ради.

 Едуарда Прутніка до Міністерства інфраструктури України, Державної служби автомобільних доріг України, Міністерства фінансів України  стосовно звернення Ніжинської міської ради Чернігівської області щодо необхідності вжиття заходів для планування та проведення капітального ремонту доріг міста Ніжин.

Івана Стойка до Голови Служби безпеки України про підривну діяльність проти безпеки української держави, прояви ксенофобії та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, шовінізму Одеським міським головою Олексієм Костусєвим, у зв'язку із забороною застосування української мови в діловодстві Одеського виконкому.

 Миколи Рудченка до Міністра надзвичайних ситуацій України  стосовно поновлення роботи професійної пожежної частини у селищі міського типу Нова Борова Володарсько-Волинського району Житомирської області.

 Миколи Кравченка до міністра фінансів України  щодо рішення Львівської обласної ради та Львівської міської ради про фінансування за державні кошти добудови пам'ятника Степанові Бандері у місті Львові та щомісячної доплати до пенсій ветеранам УПА.

  Миколи Шершуна до голови Державної служби автомобільних доріг України  щодо термінової необхідності зміни розвороту до міста Гоща на автомобільній дорозі Київ-Чоп.

 Оксани Бібозір до міністра охорони здоров'я України  щодо проведення досліджень впливу слабоалкогольних енергетичних напоїв на організм людини та доцільність порушення питання про заборону продажу таких напоїв в Україні.

 Олександра Чорноволенка до голови апеляційного суду Київської області  щодо виплати пенсій, забезпечення права громадян на справедливе перерахування пенсій та забезпечення доступу громадян України до інформації стосовно розгляду судових справ,які їх стосуються.

  Ореста Муца до голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної служби технічного регулювання України, міністра фінансів України, голови Державної фінансової інспекції України, Генерального прокурора України щодо порушення законодавства в діяльності начальника Тернопільського обласного контрольно-ревізійного управління Івана Панця та можливості перебування на посаді керівника Державного підприємства "Тернопільстандартметрологія" Євгена Мельничука.

 Ореста Муца до міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України, голови Державного агентства резерву України, генерального директора державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України", голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, міністра аграрної політики та продовольства України, Генерального прокурора України щодо зловживання службовим становищем директора Державного підприємства  "Тернопільський комбінат хлібопродуктів" Петра Волошина, можливості перебування на посаді директора Державного підприємства "Чортківський комбінат хлібопродуктів" Петра Стефаняка, порушень законодавства в діяльності начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції в Тернопільській області Сергія Авдоніна.

 Сергія Гордієнка до голови Вищої ради юстиції, Генерального прокурора України, голови Житомирської обласної державної адміністрації  стосовно захисту прав на земельну частку (пай) жителів села Великі Гадомці Бердичівського району Житомирської області, які порушуються органами виконавчої і судової влади та заборону використання земель без правовстановлюючих документів закритим акціонерним товариством "Українська каолінова компанія".

Сергія Гордієнка до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України  щодо допущеної тяганини правоохоронними органами при розслідуванні факту трагічної смерті жителя міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області Валерія Кузьменка.

Сергія Гриневецького до міністра аграрної політики та продовольства України  щодо сплати акцизного податку на нафтопродукти платниками фіксованого сільськогосподарського податку.

Юрія Гнаткевича до міністра внутрішніх справ України  з приводу зволікання з відкриттям кримінальної справи за фактом жорстокого побиття хуліганами доньки народного депутата України багатьох скликань  Леся Танюка  Оксани Танюк.

Юрія Кармазіна до голови Київської обласної державної адміністрації, Генерального прокурора України  щодо вжиття заходів із забезпечення конституційних прав мешканців будинків  1/26–1/47 по вулиці Київський Шлях в місті Борисполі на власність та на землю, порушених посадовими особами Бориспільської міської ради, незаконної відмови останніми в приватизації землі, навмисного невиконання рішення суду, вжиття заходів реагування з усунення порушень чинного законодавства та притягнення винних до відповідальності.

Андрія Павловського до Генерального прокурора України  щодо перешкоджання працівниками міліції професійній діяльності головного редактора інформаційного агентства "Поряд з вами" Олени Білозерської.

 Дмитра Реви до Генерального прокурора України, голови Донецької обласної державної адміністрації  стосовно захисту інтересів сільських громад Артемівського району Донецької області.

Зої Шишкіної до Генерального прокурора України  стосовно звернення працівників державного підприємства "Київський державний завод "Буревісник" з приводу заборгованості з виплати заробітної плати. Івана

Івана Стойка до Генерального прокурора України  про притягнення до кримінальної відповідальності Одеського міського голови Олексія Костусєва за порушення Конституції України, наругу над державною мовою, розпалювання міжнаціональної ворожнечі та шовінізм.

Лілії Григорович до Генерального прокурора України щодо неналежного забезпечення освітнього процесу у загальноосвітніх навчальних закладах України.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України щодо порушення посадовими особами правоохоронних органів України  конституційних прав громадянина Олексія Зануди.

Миколи Кульчинського Генерального прокурора України  щодо дій посадових осіб виконавчого комітету Полтавської міської ради, які можуть призвести до рейдерського захоплення приватної власності.

Миколи Кульчинського до  Генерального прокурора України  стосовно випадків вандалізму щодо пам'ятників героям боротьби за незалежність України.

Олега Надоші до Генерального прокурора України  щодо неналежного та необ'єктивного розслідування кримінальної справи за фактом спричинення тілесних ушкоджень громадянину Миколі Андрійчуку з боку працівників батальйону патрульної служби Кременчуцького міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області.

  Юрія Гнаткевича до Генерального прокурора України  щодо долі кримінальних справ, переданих до Генеральної прокуратури попереднім Міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком, який зараз перебуває під арештом.

Групи народних депутатів (Суслова, Єреська та інших) до Генерального прокурора України  щодо порушень законодавства України при внесенні Кабінетом Міністрів України змін до статутів Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України і незаконного звільнення Віктора Набруска з посади керівника Національної радіокомпанії України.

  Ірини Геращенко та Ольги Герасим'юк до Генерального прокурора України  щодо порушення прав потерпілих у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе знайомитися з усіма матеріалами справи з моменту закінчення досудового слідства.

 Ірини Геращенко та Ольги Герасем'юк до Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації  щодо незаконного захоплення приміщення редакцій видань "Наука і культура" та "Трибуна" по вулиці Прорізній, 10 у місті Києві.

Таким чином, шановні народні депутати,  виголошено 93 депутатські запити. Разом з тим, шановні колеги, ми маємо звернення народного депутата Володимира Яворівського із вимогою надати йому право на виступ у зв’язку з невдоволенням, або незадоволенням, або неприйнятністю тої відповіді, яку він отримав на свої депутатські запити. Будь ласка Володимир Олександрович.

 

11:25:49

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Доброго дня, тобі Україні! Перша теза мого виступу, я дуже добре пам’ятаю 90-й, 91-й, 92-й рік тут в парламенті, коли на кожний депутатський запит дуже швидко, дуже оперативно надходили об’єктивні чесні відповіді і кожен народний депутат міг володіти тими цифрами офіційними, тими фактами офіційними, які він отримав від того чи іншого чиновника. Як правило, листи депутатські підписувалися тільки міністрами. Народний депутат міг вільно зайти до будь-якого прем’єр-міністра, віце-прем’єра, міністра, будь-коли, навіть його не попереджаючи. Це справді здавалося, що вже утворена така традиція і що вона буде тривати постійно. Те що ми маємо на сьогодні, очевидно, незалежно від наших поглядів, розчаровує буквально кожного. Нам приходять відповіді трафаретні, нам приходять відповіді без будь-якої суті.

Я хочу навести один єдиний приклад. Моє депутатське право, я хотів довідатися, ми всі знаємо, довкола цього дуже багато політичної тріскотняви, політичного барабанного бою, що одна із фірм проводила нібито аудит з приводу діяльності уряду Юлії Тимошенко. Вирішили, запросили іноземну фірму, як мені відписує пан Клюєв, для абсолютно стерильної об’єктивності цього всього. Але я просив одне-єдине, назвіть мені цифру, скільки потрачено грошей на те, щоб проплатити цю аудиторську фірму. Я вже не кажу про те, що це вже прокотилося по всій пресі про те, що ця фірма немає ніякого відношення до аудиту. Самі американці її називають майже тіньовою і загадковою фірмою. Вони отримували, це вже стало відомо пізніше, за одну робочу годину півтори тисячі доларів, вони працювали 89 годин, це понад 10 мільйонів доларів було потрачено на цю фірму. Що вони нам відкрили на сьогоднішній день, те що гроші були парникові, використана якась часточка грошей на проплату пенсій. Те що були придбані ці машини, так про це преса писала ще і перед цим.

Через те я незадоволений, я вважаю, що це просто знущання над народним депутатом, коли мені розповідають всі, кому я тільки не писав, і керівник КРУ, і той же самий Клюєв, і Азаров. Вони мені пишуть, що гроші потрачені згідно бюджету і тому подібне, але самої суми не називає ніхто.

Через те, Володимире Михайловичу, це моє право, я вважаю, що якщо після цього мого додаткового запиту мені не надійде  офіційна відповідь, бо те, що пишеться в пресі – це одне. Але я хотів би мати офіційну абсолютну відповідь – це державні гроші і ніхто немає права їх приховувати.

Якщо я не отримаю такої відповіді, я скористаюся своїм правом, щоб викликати сюди на цю трибуну або Клюєва, або Азарова і хай відповідають Верховній Раді. Це моє право і я на ньому буду стояти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я з приводу заяви, яка прозвучала у виступі народного депутата України, прошу секретаріат оформити як депутатський запит Володимира Яворівського. І ми його знову направимо до Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги! Зараз ми маємо переходити до розгляду питань, які визначені розкладом на сьогодні. Є така пропозиція, щоб всіх заспокоїти, я повідомляю, що вчора я отримав від комітету нашого профільного, за підписом голови комітету Володимира Макеєнка, інформацію про те, що  вони розглянули заяви всіх депутатів, які написали їх, про складення депутатських повноваження. Немає заяви від двох депутатів: Каськів і  (Шум у залі) Правильно я говорю? Одна… (Шум у залі) Одну хвилиночку, одну хвилинку. Я хочу вас послухати,  я хочу, щоб ви послухали.

Шановні колеги! І відповідно комітет звернувся офіційно на підставі рішення комітету до Голови Верховної Ради України, що він на депутата, який не написав заяви подав до суду. Зараз це подання оформляється. А чому він не написав? Запитайте в нього.

Тому шановні колеги, давайте зараз ми спокійно домовимося і не будемо, одну хвилиночку, не будемо створювати політики, приймемо рішення. Зараз я пропоную в такій послідовності: розглянути  питання про       направлення наших військових в Кот-д’Івуар, і після цього розглянути питання про зняття депутатських повноважень. Або якщо ви ще не заперечили, то і  по Судаку, там місто…. 1800  років місту, щоб ми прийняли відповідну постанову. А після того прийняли рішення про зняття депутатських повноважень. Ви розумієте чому такий пропонується варіант.

Я тоді просив би підтримати, сьогодні  ми  прийняли рішення  з вами, що депутати  мають  скласти повноваження. Все. Тому давайте зараз оперативно розглянемо 2 питання, це про проект  Постанови про відзначення на державному рівні 1800-річчя з дня заснування міста Судак Автономної Республіки Крим. Я прошу, давайте за скороченою процедурою розглянемо це питання. Прошу проголосувати.

 

11:31:45

За-275

Рішення прийнято.

Доповідач – Дейч Борис Давидович, співдоповідач – Яворівський Володимир Олександрович, голова комітету. 

 

11:32:07

ДЕЙЧ Б.Д.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! В 2012 году Судаку исполняется 1800 лет. Судак является одним из древнейших городов Украины со своей многовековой историей, архитектурными памятниками, культурными традициями. Город Судак один из  немногих городов Украины, который имеет метрику, письменный источник подтверждающий дату основания города, хранящийся в библиотеке Греческой православной академии Святой Троицы на острове Халка нынешней Турции. Этим письменным источником является богослужебная книга, или сенаксар, датируемый ХШ столетием на страницах  которой дважды повторяется запись следующего содержания: Построенная крепость Сукдея в 5720 году, по современному летоисчислению в 2012  году.

Принятие сегодняшнего постановления Верховной Радой Украины имеет важное значение не только для жителей города в признании Судака как национального    историко-культурного, туристическо-рекреационного центра, но и для автономий и в целом для Украины. Прошу, уважаемые коллеги, поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, Борис Давидович. Все, да?

Будь ласка, Володимир Олександрович.

 

11:33:50

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Комітет з питань культури і духовності.

Шановні колеги, я так хотів, щоб на мить ми з вами задумались, що якби, скажімо, такий ювілей довелося приймати американському парламенту, я собі уявляю, скільки було би радості. Це підкреслює те, що ми люди, які живуть тут на цій землі – українці в політичному сенсі цього слова, а не тільки етнічному, а й політичному так само, очевидно, повинні гордитися тим, що ми маємо таку глибочезну нашу історію. І місто, яке ми хочемо відзначити, його ще раз наголошую, 1800 років цьому дивовижному населеному пункті, який сьогодні має десь біля 17 тисяч всього-на-всього населення, але за літо в ньому обертається десь біля 200 тисяч приїжджого люду.  Дивовижна історія цього міста ще й полягає у тому, я хотів би підкреслити просто одну єдину таку деталь: що  вже у VII столітті, коли це місто перебувало під впливом Візантії, уже там було тоді православ’я. Ви собі можете уявити, що воно до Києва, до Київської Русі воно дійшло набагато пізніше, ніж було там?

Я ще хотів би на одному наголосити, на ще одній деталі. Що буквально рукою подати від цього міста, подати до Феодосії, яка була Кафою, і де був невільничий ринок українців, українок звичайно, в першу чергу, і українців – це теж наша колосальна, дивовижна історія.

Через те, комітет одностайно, одноголосно в присутності Бориса Дейча, який прийшов на засідання комітету, ми підтримали цей проект постанови. Вважаємо, що його варто відзначити, гідно. І просто звертаємося до уряду, не затягувати. Час є. Дейч загодя подав цю постанову. Є можливість підготуватися. І справді історію цього міста, містечка, як хочете його називайте, вживити в національну пам’ять українців. Я вірю, що ви за це проголосуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Є потреба обговорювати питання? Ну, якщо є, запишіться, будь ласка. Наполягають. Прошу прізвища народних депутатів вивести на табло. Ярослав Сухий і Володимир Карпук.

 

11:36:27

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Володимир Михайлович, я скористаюся своїм правом слова аби закликати сесійну залу підтримати проект постанови. Це прекрасна справа. Не так часто в цій сесійній залі ми приймаємо рішення, про які ви колись казали: "Є речі, які можуть об’єднати український народ". Це саме та обставина, тому я закликаю всіх підтримати проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Карпук, будь ласка.

 

11:36:50

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна".

Без сумніву, ми підтримаємо цю законодавчу ініціативу. Такі дати не викликають сумнівів і їх потрібно голосувати. Але Володимиру Михайловичу я хочу нагадати, що було дві зареєстровані постанови щодо відзначення пам’ятних дат в 2011 році. Одна відхилена на пропозицію фракції комуністів, інша не дістала необхідної кількості голосів. І було би дуже добре, якби ми прийняли цю постанову загалом і не затрачали час на розгляд певних дат в окремих законопроектах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Косів, мікрофон, будь ласка.

 

11:37:35

КОСІВ М.В.

Я так наполегливо прошу слова тому, що, справді, хочу активно підтримати прийняття цієї постанови, але разом з тим хочу звернутися і до автора цього законопроекту, колеги Дейча, і, особливо, до місцевих краєзнавців, а я знаю, вони там є. Це треба розробити дуже детальний план по трьох напрямках, зокрема і той, про який вже говорилося, це зародки християнства, які є, може, найдавнішими та-таки, справді, найдавнішими на території української держави.

Друге. Археологічні розкопки, які мали би бути проведені і продовжені на тому місці, тобто історики мали би зробити свої висновки.

І третій напрямок, це історичні джерела, які все-таки залишилися. Якщо всіх цих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, свою доповідь.

 

11:38:46

КОСІВ М.В. Якщо у всіх цих напрямках буде проведена відповідна робота, то святкування завершиться не лише ювілейними заходами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Обговорення питання завершено. Я просив би автора і комітет, якби не заперечували, от і голова комітету, я дещо тут підправив з точки зору логіки, цей документ, я його зачитаю і просив би підтримати.

У жовтні 2012 року виповнюється 1800 років від дня заснування міста Судак, одного з найстаріших міст України, розташованого на узбережжі південно-східного Криму. Місто Судах є невід’ємною частиною прадавньої історії сучасної України, поєднує в собі мальовничі природні краєвиди, унікальні рекреаційні можливості та пам’ятки архітектури.

Враховуючи це, Верховна Рада України постановляє:

Перше. Підтримати ініціативу Судацької міської ради щодо відзначення на державному рівні у жовтні 2012 року 1800-річчя заснування міста Судак.

Друге. Рекомендувати Кабінету Міністрів України у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови Верховної Ради України утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 1800-річчя заснування міста Судак. Розробити та затвердити заходи, пов’язані з відзначенням 1800-річчя заснування міста Судак. Вирішити в установленому порядку питання, щодо їх організаційного, матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Третє. Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів, пов’язаних з відзначенням 1800-річчя міста Судак.

Четверте. Запропонувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейні монети, присвячені 1800-річчю заснування міста Судак. Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок та наборів листівок, присвячених 1800-річчю міста Судак.

П’яте. Рекомендувати Верховній Раді та Раді міністрів Автономної Республіки Крим, та Судацькій міській раді здійснити необхідні заходи щодо відзначення 1800-річного ювілею заснування міста Судак.

Шосте. Контроль, за виконанням цієї постанови, покласти на Комітети Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та з питань культури і духовності.

І сьоме. Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Будь ласка, Володимир Олександрович.

 

11:41:30

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний пане Голово, комітет не мав повноважень, звичайно, правити цю постанову, а ми не хотіли її завертати знову, щоби вони її там переглянули. Ми звертали увагу на ці... Через те, я вважаю, що члени комітету мене підтримають у цьому, що це  дуже нормальний цей текст, ми його підтримаєм і за нього можна голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема заперечень в автора?

Шановні колеги я ставлю на голосування пропозицію про прийняття проекту постанови як Постанови Верховної Ради України про відзначення на державному рівні 1800-річчя заснування міста Судак, і крапка.

Реєстраційний номер 8019. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

11:42:28

За-402

(Оплески) Шановні! Рішення прийнято, дякую.

Оголошую до розгляду проект Закону про схвалення рішення Президента України (щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки операції ООН у Кот-д’Іваурі) (реєстраційний номер 8057). Прошу, на вашу пропозицію ставлю на голосування про розгляд за скороченою процедурою цього питання.

 (Шум у залі) Зараз уже... А? Ну так, ну вже роздали от. Роздають, роздають.

 

11:43:09

За-220

Рішення прийнято.

Шановні колеги, доповідач – Міністр оборони України Михайло Броніславович Єжель, співдоповідач – голова Комітету з питань національної безпеки і оборони України Анатолій Степанович Гриценко.

 

ЄЖЕЛЬ М.Б.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати! Україна одна із країн-засновниць Організації Об’єднаний Націй продовжує активну участь у міжнародних миротворчих операціях. Наша держава є однією із небагатьох країн світу, здатних надавати миротворчі  контингенти, оснащені засобами армійської авіації, потреба в яких є критичною для виконання   мандата  будь-якої миротворчої місії.

Як відомо, з кінця листопада минулого року Україна здійснює оперативну підтримку операції  Організації Об’єднаний Націй у Кот-д’Івуарі. З цією метою згідно з рішенням Верховної Ради України за складу нашого миротворчого  контингенту у Ліберії було направлено до Кот-д’Івуару 23 військовослужбовців та два транспортні вертольоти МІ-8.

Після виборів, які відбулися 30 жовтня 2010 року  обстановка в цій країні потребує стабілізації та припинення постелекторального протистояння. Це визнано всіма членами Ради безпеки Організації Об’єднаний Націй.

Для нарощування миротворчих зусиль  19 січня 2011 року Рада безпеки  ООН  схвалила резолюцію номер 1967 про збільшення 9-тисячного миротворчого контингенту у Кот-д’Івуарі  ще на 2 тисячі. Зазначена резолюція також санкціонує перебазування на тимчасовій основі трьох бойових вертольотів зі складу місії ООН у Ліберії. З цього питання Генеральний секретар Організації Об’єднаний Націй особисто звернувся до Президента України з проханням позитивно розглянути можливість залучення трьох українських вертольотів МІ-24  зі складу 56 окремого  вертольотного загону місії у Ліберії  для виконання завдань на території Кот-д’Івуару.

Виходячи із  стану вертольотів, укомплектованості…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, завершуйте.

 

ЕЖЕЛЬ М.Б. … спроможні виконати поставлені  завдання. Основними завданнями групи  бойових вертольотів  будуть: демонстрація сили, супроводження конвоїв, повітряне спостереження та патрулювання підтримки підрозділів ООН.

Шановні народні депутати, пропозиція стосовно направлення вертольотів для надання оперативної підтримки в Кот-д’Івуарі схвалено на Раді національної безпеки і оборони. Такий крок стане суттєвим політико-дипломатичним важелем для просування національних інтересів в рамках Організації Об’єднаний Націй. Пропоную схвалити представлений проект закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам. Сідайте, будь ласка.

Анатолій Степанович Гриценко, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони, будь ласка.

 

11:46:41

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановний Володимир Михайлович, я хочу вам передати не своє, а прохання комітету, навіть якщо буде скорочена процедура, щоб дати 5 хвилин для представлення позиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Я думаю, нема заперечень. Є? Я прошу проголосувати, шановні колеги, щоб комітет мав можливість протягом 5 хвилин обґрунтувати свою позицію. Давайте проголосуємо, ну, що ви, шановні колеги. Ну, відповідальне питання. Давайте, голосуйте.

 

11:47:18

За-128

Дякую. Рішення не прийнято.

 

11:47:29

ГРИЦЕНКО А.С.

Прикро, але виходу нема. Значить, спочатку комітет прийняв рішення 7 із 11 рекомендувати Верховній Раді відхилити цей законопроект. Навіть якщо ви будете політично приймати його в цілому, звертаю увагу на застереження науково-експертного управління. Правові підстави згідно Резолюції Ради безпеки ООН є тільки до 4 тижнів, 3 місяці це буде незаконно. Я хотів би, щоби зрозуміли, що відбувається зараз, можливо, додасте ще 2 хвилини. Це перше таке рішення, яке приймає Верховна Рада, бо мова йде про війну. За словами Генсека ООН там загроза громадянської війни. Те ж саме говорить наше Головне управління розвідки. Це перший бойовий підрозділ, не миротворчий. Це ударні вертольоти, які мають ракетне і стрілецьке озброєння, які будуть стріляти. Це пряма загроза нашим солдатам. Притому, із понад 40 країн, які  знаходяться зараз в Ліберії, і в Кот-д'Івуар є мінімум 10 західноєвропейських і інших держав, які мають вертольоти в своїх збройних силах, туди не направляють.

За даними МЗС в Кот-д'Івуарі є французький підрозділ з ударними вертольотами, які не дають їх туди. Вони поважають і шанують життя своїх солдат.

Крім того, я хотів би звернути увагу. Рада безпеки  прийняла рішення, яке порушує суверенітет країни, вона дала дозвіл генсеку перебазувати наші вертольоти. Немає (в дужках) «за згодою України» або «за погодженням з Україною». Сьогодні Кот-д'Івуар, завтра буде Туніс чи Єгипет, чи куди-завгодно на будь-який термін. Не можна залишати це без реагування, це дуже серйозні речі.

І повторю ще раз: із 11 членів комітету 7 проголосували за це рішення, тому що насправді не вирішені питання передислокації, три варіанти залишаються невизначені: хто захищатиме наших солдат. Нам доповів міністр оборони на засіданні, що це буде Пакистан, але він не  знає, мабуть, що Пакистан  із-за – підкреслюю! – неефективного управління цією операцією прийняв рішення відкликати своїх миротворців звідти. І за даними розвідки, міжнародна спільнота –  це майже цитата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  завершуйте.

 

ГРИЦЕНКО А.С. … міжнародна спільнота скептично ставиться до силового втручання  в Кот-д'Івуар. Коли ми  приймали рішення в листопаді, я з цієї трибуни говорив те саме. Нам розказував МЗС, що там все спокійно, а там зараз президента, якого обрали, знаєте, де він сидить? В готелі і ні на що не впливає, під охороною миротворців. Натомість його попередник керує збройними силами.

Сотні тисяч мешканців Кот-д'Івуару вже покинули свою країну. Комендантська година, перекривають всі кордони, тим не менше сотні тисяч тікають. Сотні загиблих, є поранені серед військовослужбовців-миротворців, слава Богу, не наших. Тому категорично це рішення так приймати не можна. Але якщо проломити вже його, більшість, то тоді врахуйте застереження чисто юридичне – до чотирьох тижнів.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, прошу записатися на обговорення питання.

Прошу прізвища народних депутатів. Іван Кириленко,  будь ласка, мікрофон.

 

11:50:49

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, прошу передати слово Томенко Миколі Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Томенко, будь ласка.

 

11:51:02

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, так історично і сумно складається, що днями 15 лютого ми будемо відзначати День виводу військ з Афганістану, а тут ми вводимо, або хочемо ввести війська для участі в бойових діях. Я повністю підтримую голову комітету Анатолія Гриценка, що йдеться про нерядову подію, оскільки за всіма показниками, більше чого, в нас в пояснювальній записці сам міністр, саме Міністерство закордонних справ, не розвідка, а Міністерство закордонних справ говорить про те, що ситуація така, за якої є пряма загроза нашому контингенту під час виконання ним свого мандату особливо в секторі, в який ми відправляємо.

Тобто, насправді, той підрозділ, який більшість проголосувала, відправили, це були, як ви знаєте, два вертольоти транспортні і технічний персонал. Зараз мова йде про три бойові ударні вертольоти і ще додатково до 60 людей, більше того, місце дислокації – це місце ймовірних бойових дій. Ми відправляємо в епіцентр бойових дій. Я так само намагався зясувати, хто наші союзники? От тут нам говорять, що, можливо, забезпечуватиме нас підтримку контингент збройних сил Гани, чи інших якихсь країн. Як ви розумієте, західні європейські країни не хочуть бути учасником бойової складової операції. Якщо би ми підтримали супроводження гуманітарного вантажу, надіслання продовольства, чи підтримка безпеки, я теоретично можу пояснити таку нашу мету. Ну, коли ми вперше відправляємо людей в реальні бойові дії, я, як учасник бойових дій в Афганістані, вважаю, що ми поступаємо аморально, оскільки ми ставимо під пряму загрозу життя людей. І жодне пояснення, що ми зміцнюємо імідж України, чи якісь виношуємо міжнародні плани, не може перекреслити ціну життя людини, яких є більше 60 людей, які можуть потрапити сюди. Тому я вважаю, що це той випадок, коли ми не повинні підтримати направлення і захистити наших людей. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олійник, фракція Партії регіонів.

 

11:53:12

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги, на мій погляд, це, можливо, непросте  рішення, але їм потрібно підтримати цей законопроект і чому. Якась є нелогічність. Там ми маємо вже свій контингент, безперечно, там служать ці українські хлопці в непростих умовах, і направлення туди додатково трьох вертольотів, безумовно, підсилить, хоча б унеможливить ті речі, які можуть відбутися в цій країні, якщо буде загроза і нашим військовослужбовцям.

Якщо ми бачимо реально, що ситуація там розвивається абсолютно в сторону посилення конфлікту, то, напевно, треба зовсім забирати звідтіля контингент. Але в цьому випадку, на мій погляд, така позиція якраз буде правильною.

В той же час, ми завжди були надійним партнером ООН в міжнародних місіях, і давайте все-таки робити все можливе, щоб там не було тих конфліктів і не було небезпеки для наших військовослужбовців. Треба підтримати цей законопроект.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз ми обговоримо. Будь ласка, Іван Стойко, фракція "Наша Україна – Народна самооборона”.

 

11:54:30

СТОЙКО І.М.

Дякую. Іван Стойко, група „За Україну”. Шановні колеги, справді, сьогодні ми будемо приймати непросте рішення. Я б тому хотів, щоб кожен батько, який тут сидить, подумав, а чи його син пішов би і чи він голосував би за це.

Але хочу сказати інше: Кот-д’Івуар – це перша африканська країна, де почались отакі збурення, які привели Туніс і інші країни, Єгипет, сьогодні до революції. Справді, там, законно обраний президент сидить в готелі заблокований, а той, хто програв вибори, має армію, військо хороше, так би мовити, у хорошому стані. І вони сьогодні не на порозі громадянської війни, а вони воюють. Там тисячі, уже сотні тисяч біженців, справді, тисячі загиблих.

І тому ми сьогодні, коли говоримо про направлення, ми повинні дуже добре зважити, чи ми відправляємо хлопців на війну, не просто додаємо, як тут було сказано моїм попереднім виступаючим, що начебто до двох вертольотів. Ті два вертольоти не виконують таку задачу, яку будуть виконувати цих три вертольоти з ракетними установками  і таке інше. Тобто вони йдуть на справжню війну. Коли ми відправили були, пригадайте, в Ірак свої війська, ми потім жаліли і намагалися якнайшвидше вивести. Але сьогодні там, де йде війна, ми не маємо права відправляти наших військовослужбовців.

І тому я вважаю, що те, що було прийнято Організацією Об’єднаних Націй рішення, без обговорення і в цій залі, і на Раді безпеки – це поспішне рішення. Тому що Україна має, як будь-яка інша держава, право на свій вибір, і ми повинні сьогодні його зробити.

Тому я вважаю, що ми не повинні голосувати за дане рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Враховуючи… Одну хвилиночку. Враховуючи таку важливість питання, перед тим, як голосувати, я ще прошу одну хвилину голови комітету, потім міністра оборони попросив би відреагувати на ті застереження, які звучали з боку депутатів.

Шановні колеги, хто там ще піднімав руку? Тарас Чорновіл як комітет, який має безпосереднє відношення до цього діла. Будь ласка.

Анатолію Степановичу, будь ласка, Анатолію Степановичу.

 

11:57:04

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановні колеги, ще раз хочу акцентувати. Процедурне питання. Якщо у більшості є голоси, то врахуйте те, що юридичні підстави є тільки до чотирьох місяців… До чотирьох тижнів, вибачте. Це єдине рішення від 19 січня, яке дає право до чотирьох тижнів, більше не можна. Бо інакше – до трьох місяців, до трьох років, ми виходимо за межі повноважень. Немає у нас права надсилати більше, ніж надсилає ООН. Це перше.

Але, друге, хочу ще раз, ті люди, які виступали. Ключове – загроза життю наших солдат. Це перше, найголовніше.

І друге. Те, що міжнародна спільнота скептично ставиться до успіху цієї операції, і жодна з демократичних західних, американських, будь-яких держав не хоче надсилати свої вертольоти туди. Не хоче. Зрозумійте це. Тому рішення вкрай відповідальне. Не потрібно, не маємо права направляти бойові підрозділу у складі миротворчого контингенту.

Коли був  міністром оборони такі пропозиції надходили: Чад, Ліван, Афганістан, давайте бойові підрозділи. Жодного разу такі не направляли. Медики, будь ласка, їх будуть шанувати, бойовий підрозділ, який стріляє – це окупанти. І нас там сприймати не будуть, і імідж…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Імідж буде вкрай негативний, а кого турбує питання іміджу, той зараз, наші миротворці поряд в країні стоять вже багато років і якби там були економічні здобутки, то вони були, їх немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

11:58:47

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні колеги! Виникає кілька питань Комітету з закордонних справ, перше, Кот-д’Івуар, що став членом Євросоюзу? Другим комітетом був розписаний Комітет євроінтеграції, а не Комітет у закордонних справах.

Наступне. У нас при консультаціях в комітеті виникло питання: чи буде… Я б хотів, щоб міністр оборони дав на це відповідь, чи буде гарантований  принцип добровільності при цій дислокації, тому що це не є направлення, при направлені в гарячі точки ми забезпечуємо принцип добровільності, тут є передислокація з небезпечної в дуже небезпечну. Ми повинні його дотримуватись, 60 чоловік мають дістати ту абсолютну гарантію.

Наступне. Яким буде статус наших миротворців через чотири тижні – окупантами? Це питання не вирішено абсолютно і в документі це не відзначено. Чим мотивована кількість 60 чоловік? На чотири вертольоти зараз 25 чоловік, додається три людини і 60. Відповіді  немає, ми хочемо дістати теж від міністра відповідь, бо від цього дуже багато залежить. І немає фінансового обґрунтування.

Я особисто традиційно голосую за ці питання, я буду голосувати, але нас тривожить це питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЧОРНОВІЛ Т.В. Ми хочемо, щоб міністр дав саме на ці питання відповіді, бо від цього залежить, дійсно, майбутнє нашого там контингенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Михайло Броніславович, будь ласка.

 

ЄЖЕЛЬ М.Б. По-перше, що стосується чотирьох тижнів. Дійсно таке прописано, але є така рамочна позиція в резолюції 1967 від 19 січня в якій написано, другий пункт: «Постановляет санкционировать, как это рекомендовано Генеральным секретарем в его письме от 7 января 2011 года, продолжение до 30 июня 2011 года временного увеличения военного   и полицейского контингента, санкционированное резолюцией 1942». Тобто до 2 тисяч збільшується контингент.

А далі там, що стосується безпеки. Значить, 57 позицій, які є питаннями, які можуть визивати ризикові прийняття рішень, зафіксовані і погоджені з командуванням Організації Об’єднаних Націй. Вертольоти будуть працювати обов’язково в парі, всі питання пошуково-рятувального забезпечення теж погоджені. Я можу дати ці питання, які визначені.

Що стосується безпеки. В кінці кінців, командир загону може приймати кінцеве рішення, йому таке право дано, виконувати завдання чи не виконувати, якщо воно буде представляти надзвичайно небезпеку для цього контингенту.

Що стосується питань фінансування. Фінансування повністю відшкодовується, робота наших вертольотчиків в Ліберії, причому план перевиконано на 15-20 відсотків. Ми отримали порядку 140 мільйонів гривень.

Що стосується оплати самих вертольотчиків, то рішення прийнято таке, в Кабінеті Міністрів знаходиться постанова, тому що фінансування іде з бюджету України. Ми прийняли рішення збільшити в 2,5 рази оплату особового складу, який обслуговує вертольотчиків.

Що стосується 60 чоловік, збільшується кількість вертольотів до п’яти і відповідно збільшується контингент. І то на четверо-п’ятеро суток вертольоти будуть відлітати в Ліберію для того, щоб проводити там регламентні роботи на протязі місяця. Тобто всі ці питання погоджені. Питання логістичного забезпечення охорони, оборони, повністю будуть здійснюватися в таборі на аеродромі «Боаке». Особовий склад забезпечений житлом, харчуванням і іншими питаннями.  Що стосується добровільності?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

ЄЖЕЛЬ М.Б. У мене телеграма, яка підписана командиром загону, можу я вам її зачитати, ми ще раз запросили його стосовно… який стан особового складу. От я отримав телеграму: «Легенда командующего об’єднаного оперативного командування  міністр і так далі. Доповідаю, що вертольоти МІ-24-П та визначений особовий склад 56-го окремого вертолітного  загону в місії ООН в Республіці Ліберія готові до передислокації на аеродром «Боаке» (Кот-д’Івуар) для надання оперативної підтримки операції сил ООН в Кот-д’Івуарі. Особовий склад здоровий, підготовлений та мобілізований на виконання поставлених завдань. Морально-психологічний стан особового складу задовільний. Командир загону, підполковник Пліс».

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Давайте будемо відверто говорити, за всієї нашої бідності, якщо буде у два рази збільшено ще… у два з половиною рази фінансування, то там будуть у черзі стояти – за нашої бідності – військові і ви це прекрасно розумієте. Але принцип добровільності цілком очевидно повинен бути.  Тому шановні колеги, прошу вашої уваги.

Я ставлю на  голосування пропозицію про схвалення проекту Закону України про схвалення рішення Президента України щодо направлення  миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки Операції ООН в Кот-д’Івуарі (реєстраційний номер 8057). Прошу голосувати.

 

12:05:20

За-254

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка, Партія регіонів – 177, «БЮТ-«Батьківщина» - 0, "Наша Україна – Народна  самооборона" – 24, комуністів – 0, Народна партія – 20, позафракційні – 33.

Крім цього, шановні колеги, я прошу, щоб ми оформили як рішення Верховної Ради України   з рекомендацією Кабінету Міністрів   України.

Перше. Формування нашої місії виключно на добровільних засадах.

Друге.  Збільшення грошового забезпечення нашого контингенту, про який сказав щойно  міністр оборони.

Оцих дві позиції давайте зафіксуємо і окремим рішенням Верховної Ради оформимо і направимо до Кабінет Міністрів   України і до  Президента. 

Шановні колеги, запишіться від фракцій по 1 хвилині з мотивів голосування, будь ласка. Прошу вивести прізвища колег на табло. Будь ласка, Юрій Кармазін.

 

12:06:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна - Народна Самооборона".

Шановні народні депутати, я як і більшість фракції голосував проти направлення наших військ на війну. Більше того, шановний Володимире Михайловичу, ви зараз уточнювали про на добровільних засадах формування і уточнювали про збільшення забезпечення. Я  хотів би, щоб ви зараз уточнили і термін перебування, те що ви проголосували, це є 1 місяць і 4 тижні. Все, далі цього терміну автоматично   не може продовжуватись.

Через це я б хотів би, щоб в цій постанові було чітко  записано, на який термін ми посилаємо, це друге і  третє, я хотів би прорахувати всі негативні  наслідки і вжити заходів для того, щоб  їх не відбулося. Тобто дати доручення зараз і розвідці, і звернутись до інших країн з тим, щоб забезпечили, бо раз ви це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Ярослав Сухий, будь ласка.

 

12:07:48

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, спекулювання на труднощах розвитку держави, на труднощах, обумовлених необхідністю виконання   міжнародних зобов’язань не робить  честі так званій опозиції, яка стоїть на хибному шляху відкидання будь-яких дій державної влади. Але мова не про це.

Я голосував за цю постанові і вважаю, що поступив правильно. Мова про інше. Я вам обіцяю, що ми обов’язково до цього питання  повернемося. Питання ганебне. Чому наші військовослужбовці в гарячих точках, в миротворчих контингентах отримують заробітну плату в декілька разів меншу, ніж ті же самі військовослужбовці Гани і з інших мадагаскарів? Це питання. Кошти виділяються Організацією Об’єднаних Націй. Куди ці наші кошти – це питання мене безумовно турбує.

І останнє. Я би хотів, щоб в подальшому міністр оборони чи довірена особа чіткіше називала тактико-технічні дані. Бо вертоліт МІ-8 ніяких ракетних уставок мати на собі не може. Ніяким ударним, Іван… Іван, він не ударний! Ця звичайна транспортна корова, яка може перевозити горючо-смазочні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уже виступали. Подгорний, будь ласка.

 

12:08:59

ПОДГОРНИЙ С.П.

Прошу слово передати депутату Бондаренку Володимиру Дмитровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, будь ласка.

 

12:09:03

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко". Безумовно дуже погано, що рішення про направлення на війну наших солдат приймає людина, яка жодного дня не служила в армії. Він був там деякий час ізольований від суспільства як і солдати, але в інших установах.

І я хотів би звернути увагу на те, що сьогодні в цій залі прийнято цинічне рішення вперше в історії незалежної України, після афганських подій наших солдат без їх згоди, без згоди їх батьків, відправляють на бійню. Я вношу пропозицію: щоби зала Верховної Ради після кожного цинкового гробу ставала, вибачте мене, на стійку й годину стояла, просячи пробачення в тих батьків і в тих хлопців, які загинуть. Які там наші інтереси?! Де вони там є в тій Африці наші інтереси?! І який ми собі авторитет здобудемо від тої війни?! Та ніякого. Що ми робимо, шановні друзі?! Ви втрачаєте морально-етичне право називати себе представниками народу. Тому сьогоднішнє голосування  це є цинічне потурання глупим …(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви висловили думки. В мене є таке одне прохання: менше експресії і металу в голосі. Бо якби ситуація була дещо інша, танцювали б і кричали, і б голосували, що треба направити. Давайте не будемо спекулювати на проблемі здоров’я людей. Давайте потурбуємося про те, щоб забезпечити безпеку для тих людей, які будуть виконувати місію ООН. І не треба цим займатися словоблуддям. Припиніть його.

Так, ми домовилися з вами працювати без перерви. Зараз оголошую до розгляду питання про дострокове припинення повноважень окремих народних депутатів України. Доповідач – голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко. Будь ласка.

 

12:11:08

МАКЕЄНКО В.В.

Дякую. Увага! Нарешті.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 8 вересня цього року розглянув і підтримав заяву народного депутата України Демішкана Володимира Федоровича про складання ним депутатських повноважень у зв’язку з призначенням його на посаду Голови Державної служби автомобільних доріг України. На підставі пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" комітет прийняв рішення підтримати заяву та вніс відповідний проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Демішкана Володимира Федоровича. Просимо підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставлю на голосування проект Постанови Верховної ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Демішкана Володимира Федоровича (реєстраційний номер 7711-1). Прошу голосувати.

 

12:12:26

За-378

Рішення прийнято.

Будь ласка, наступна постанова.

 

12:12:55

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні розглянув і підтримав заяву народного депутата України Джиги Миколи Васильовича про складання ним депутатських повноважень у зв’язку з призначенням його на посаду голови Вінницької обласної державної адміністрації. На підставі пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" комітет прийняв рішення підтримати заяву та вніс відповідний проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Джиги Миколи Васильовича. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію про прийняття Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Джиги Миколи Васильовича, 7711-2.

 

12:13:40

За-382

Рішення прийнято.

Тепер наступна постанова.

 

12:14:01

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 8 вересня цього року розглянув і підтримав заяву народного депутата України Ілляшова Григорія Олексійовича про складання ним депутатських повноважень у зв’язку з призначенням його на посаду Голови Зовнішньої розвідки України.

На підставі пункту I частини другої статті 81 Конституції Україна та статті 4 Закону України «Про статус народного депутата України» комітет прийняв рішення підтримати заяву та вніс відповідний проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ілляшова Григорія Олексійовича. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ілляшова Григорія Олексійовича. Реєстраційний номер 7111-3.

 

12:14:53

За-385

Постанову прийнято.

Будь ласка, далі.

 

12:15:23

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні колеги! Комітет на своєму засіданні 8 вересня цього року розглянув і прийняв рішення підтримати заяву народного депутата України, дякую. Підтримати заяву народного депутата України Злочевського Миколи Владиславовича про складання ним депутатських повноважень, відповідно до пункту I частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України «Про статус народного депутата України».

Відповідний проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського Миколи Владиславовича пропонується вашій увазі. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського Миколи Владиславовича (реєстраційний номер 7172-1). Прошу голосувати.

 

12:16:08

За-387

Рішення прийнято, дякую.

Далі, будь ласка.

 

12:16:27

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні 3 листопада 2010 року розглянув і підтримав заяву народного депутата України Фесенка Леоніда Івановича про складання ним депутатських повноважень, у зв’язку з призначенням його на посаду судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. На підставі пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України  «Про статус народного депутата України», комітет прийняв рішення підтримати заяву та вніс відповідний Проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Фесенка Леоніда Івановича. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Фесенка Леоніда Івановича (реєстраційний номер 7172-3).

 

12:17:23

За-389

Рішення прийнято.

Прошу, наступну постанову.

 

12:17:52

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні народні депутати, комітет на своєму засіданні 8 вересня 2010 року розглянув і прийняв рішення підтримати заяву народного депутата України Саламатіна Дмитра Альбертовича про складання ним депутатських повноважень. Відповідно до пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України «Про статус народного депутата України», відповідний Проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Саламатіна Дмитра Альбертовича пропонується вашій увазі. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на голосування  проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень   народного депутат України Саламатіна Дмитра Альбертовича (реєстраційний номер 711). Прошу голосувати.

 

12:18:35

За-365

Рішення прийнято. Дякую.

Наступна постанова.

 

12:18:50

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні колеги, реєстраційний номер 8067. На ваш розгляд  пропонується внесений мною на підставі  частини другої статті  78 та пункту першого частини другої статті 81 Конституції України  проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Боярчука Олексія Валерійовича у зв’язку з обранням його  31 жовтня 2010 року  на посаду міського голови міста Ялти. Заява народного депутата України Боярчука  Олексія Валерійовича про складання ним   депутатських повноважень  подана на ім’я Голови Верховної Ради України і зареєстрована в Апараті Верховної Ради України  11 листопада 2010 року.   Прошу підтримати проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на голосування  проект Постанови 8067 про  дострокове припинення повноважень   народного депутат України Боярчука Олексія Валерійовича.

 

12:19:47

За-383

Рішення прийнято.

Далі.

 

12:20:00

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні народні депутати, комітет  на своєму засіданні 8 вересня 2010 року розглянув заяву народного депутата України Калетника Ігоря  Григоровича про складання ним депутатських повноважень  у зв’язку з призначенням його на посаду  голови Державної митної служби України.

На підставі пункту першого частини  другої статті 81 Конституції України  та статті 4 Закону України «Про статус народного депутата України» комітет прийняв рішення  підтримати заяву та вніс відповідний проект Постанови  про дострокове припинення повноважень народного депутат України Калетніка Ігоря Григоровича. Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування  проект  Постанови (реєстраційний номер 8067-1) про дострокове припинення  повноважень народного депутата України Калєтніка Ігоря Григоровича.

 

12:20:55

За-346

Рішення прийнято.

Так, що там далі?

 

МАКЕЄНКО В.В.

Є далі інформація наших народних депутатів, які подали заяви своєчасно в зв’язку з призначенням виконавчих органів влади про припинення повноважень. Але були подані заяви їм про відкликання заяв про складання повноважень народних депутатів в зв’язку з звільненням займаних посад. Це Васильєв Геннадій Андрійович, Горбаль Василь Михайлович, Шершун Микола Харитонович. Це для інформації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А щодо інших?

 

МАКЕЄНКО В.В. Питання які є?

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запишіться, шановні колеги, 5 хвилин. Будь ласка, прізвища народних депутатів покажіть. Павловський Андрій.

 

12:21:58

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський. Прошу передати Сасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Сас, мікрофон.

 

12:22:04

САС С.В.

Дякую. Шановний доповідачу, шановні колеги! Справа в тому, що є заява народного депутата Бабаєва про дострокове припинення повноважень. В засобах масової інформації пройшла, була оголошена його думка, що він заяву написав і не розуміє, чому Верховна Рада не припиняє його повноваження. Тому в нас немає сьогодні підстав не розглядати цю заяву. В нас немає підстав не розглядати питання про дострокове припинення повноважень народного депутата Каськіва, який призначений в інвестиційну агенцію. Двічі комітет звертався до нього із листом про те, щоб він написав заяву про складання своїх повноважень, проте до цього часу він не відреагував, надсилаючи до комітету певні свої відписки. Тому, Володимир Михайлович, я прошу поставити на голосування питання про дострокове припинення повноважень народного депутата Бабаєва і народного депутата Каськіва.

 

МАКЕЄНКО В.В. Дякую вам за запитання.

Дійсно, від народного депутата Бабаєва Олега Мейдановича надійшла заява.

«В зв`язку  з обранням його на посаду  міського голови  міста Кременчука Полтавської області прошу зняти з мене депутатські повноваження».

Заява надійшла на ім`я Голови Верховної Ради, зареєстрована. Але комітет ще не розглядав… (Шум у залі)

 Шановні колеги, тут питання моралі. Він був членом фракції БЮТ. Ваші колеги зверталися не спішити. Позавчора ви його виключили. Комітет не встиг розглянути за один день. На наступне засідання ми його розглянемо. (Шум у залі)

Після виключення… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги!

 

МАКЕЄНКО В.В. По Боярчуку є рішення комітету. По Бабаєву – комітету ще нема.

Що стосується народного депутата Каськіва Владислава Володимировича, дійсно, комітет двічі письмово повідомив народного депутата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

МАКЕЄНКО В.В. Комітет двічі повідомив народного депутата Каськіва, що у разі неподання ним заяви про складання повноважень народного депутата згідно Конституції будуть прийняті рішення про дострокове припинення його повноважень на підставі закону. Тому хай зал оприділяється. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ну давайте ж уже питання поставимо, потім дальше будемо рухатися. Чи припиняємо питання ставити?

Стешенко зараз. Будь ласка.  Запитання Стешенко є.

 

12:24:51

СТЕШЕНКО О.М.

Володимире Михайловичу, я думаю, що доречно, щоб Сергій Володимирович продовжив запитання, і ми все-таки дійшли згоди в цьому залі щодо тих народних депутатів, які дають досить цікаві інтерв`ю, а заяви не поспішають подати.

Сасу дайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви передаєте право на запитання Сасу? Будь ласка.

 

12:25:14

САС С.В. Дякую. 

Шановні колеги, ну давайте ми відійдемо від подвійних стандартів.  Заява народного депутата у нас на комітеті не розглядалася Боярчука, проте ми  благополучно проголосували дострокове припинення повноважень. Уже минуло більше, як 30 днів, коли поступила народного депутата Бабаєва заява. Комітет не розглянув це питання. Тому в нас сьогодні є всі підстави, розглядати без рішення комітету це питання. Я прошу, Володимире Михайлович, і Каськіва – те ж саме, прошу поставити мою пропозицію на голосування в залі. Дякую.

 

МАКЕЄНКО В.В.  Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Пеклушенко, будь ласка.

 

12:25:54

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, есть очевидные вещи, есть очевидные предложения, поэтому у нас еще достаточно серьезная повестка дня, я бы попросил коллег остановить обсуждение данного вопроса и проголосовать за предложенные кандидатуры.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Володимир Яворівський, будь ласка.

 

12:26:17

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, ну, те, що в нашій державі існує вибіркове право, вибіркове законодавство, тепер ми ще підкреслюємо про те, що в нас є вибіркова мораль і тому подібне. Ну, логічно абсолютно, відкиньте всі якісь амбіції і таке інше, людину обрали, я маю на увазі Бабаєва, обрали мером великого міста, він працює в Кременчуці. Людина подала заяву, голова комітету розповідає нам про те, що комітет не встиг розглянути. Це що, таке складене питання? Тридцять днів пройшло. Це що, питання, яке треба обговорювати і обовязково?.. Людина подала заяву і хочу піти з депутатів, займатися професійно тією справою, на яку її обрали. Ну, чому ви так чините? Я не знаю, комітет не розглядав, що ще треба розглядати? Володимире Михайловичу, ну, ви хоч врятуйте якийсь моральний авторитет Верховної Ради. Як це так може бути? Ставте ці питання на голосування і прошу колег, давайте проголосуємо і закінчимо це питання. Воно ж висить над нами всіма рік уже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, запитання, час закінчився. (Шум у залі)  …вже цілий перелік є. Давайте таким чином поступимо, я зараз поставлю на голосування пропозицію про те, щоб розглянути питання про  дострокове припинення повноважень депутата Бабаєва без розгляду комітетом його заяви. (Шум у залі)  І я… Верховна Рада  підтримає, тоді значить, є реальний результат, що буде прийнята пос… рішення.  Ви зі мною погоджуєтесь, з такою постановкою питання? (Шум у залі) Кожного… я буду ставити кожного окремо. Я ставлю на голосування пропозицію про розгляд заяви народного депутата Бабаєва про дострокове припинення повноважень лише відповідності його заяви. Прошу голосувати. Бабаєв Олег Мейданович.

 

12:28:21

За-364

Рішення прийнято. 

Тепер я ставлю на голосування проект постанови… Що? Ну, це ж ми не по Каськіву, ще не розглядаємо. Зараз ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Бабаєва Олега Мейдановича. Прошу голосувати.

 

12:29:00

За-369

Рішення прийнято.

Будь ласка, Юрій Мірошниченко інформація.

 

12:29:09

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я хотів надати інформацію перш, ніж ми будемо розглядати питання Каськіва. Вона полягає у тому, що, не зважаючи на те, що є указ Президента про його призначення, але ще не утворено юридичної особи, тобто ми його, звільнивши зараз з роботи у Верховній  Раді, не зможемо говорити про те, що він є членом виконавчого органу влади. Тому, власне, напевно, він не написав ще заяви, і тому треба на це зважати, панове! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу взяти…. Ну, прошу заспокоїтися! Взяти до відома всі застереження, всі пропозиції. І з урахуванням цього я ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Каськіва  Владислава Володимировича. Прошу голосувати.

 

12:30:22

За-145

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Справа в тім, шановні колеги, що комітет учора надіслав мені своє рішення про те, щоб я звернувся з цього приводу до суду. Я дав доручення відповідне Головному юридичному управлінню, щоб підготували позов до суду. Я думаю, що найближчими днями він буде скерований до суду. Якщо не буде інших дій з цього приводу. Дякую. Уже мотиви закінчилися, шановні колеги.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 75 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (щодо строку повноважень тимчасової адміністрації). Реєстраційний номер 8050.

Прошу, шановні колеги, розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

12:31:31

За-180

Рішення прийнято. Дякую.

 

12:31:45

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Предыдущее голосование по предыдущим законам показало: когда мы не вносим в обсуждение политиканство и лишние эмоции, зал солидарно и разумно голосует. Аналогичную философию я предлагаю принять и при рассмотрении предложенного проекта закона.

Суть его заключается в следующем. Финансовый криз нанес колоссальный ущерб всем сферам экономики, в том числе и банковскому сектору. С целью сохранения от ударов финансового кризиса в банковском секторе были направлены суммы на рекапитализацию системообразующих банков, и туда были внедрены временные администрации, задача которых – реанимировать эти банки, задача которых – найти инвесторов, разобраться в причинах. Не закрыть этот банк и поставить вкладчика перед лицом невозможности получить свои вклады, а задача временной администрации – возобновить работу банка. Практика показала, что отведенные 12 месяцев недостаточны для этой работы. И предлагается увеличить этот срок до 18 месяцев.

Предложение абсолютно логично. Комитет рассмотрел этот вопрос и предлагает принять закон за основу и в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Секретар Комітету з питань фінансів і банківської діяльності…

Я переплутав, шановні колеги, я перепрошую, виступив голова комітету, а заступник голови Національного банку Кротюк Володимир Леонідович не виступив. Прошу списати це на рахунок емоцій.

 

КРОТЮК В.Л.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати! Національним банком України підготовлено проект Закону  про внесення змін до статті 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність», яким пропонується збільшити на шість місяців граничний строк, на який Національний банк може  продовжити дію тимчасової адміністрації для системо-утворюючих банків.

Практика здійснення тимчасової адміністрації в системо-утворюючих банках показує, що  не завжди протягом визначеного законом терміну тимчасовий адміністратор має можливість відновити фінансову спроможність великих банків.

Зокрема, це пов’язане зі значною кількістю ініційованих тимчасовим адміністратором судових справ щодо повернення активів та розірвання угод за участю банків, які є збитковими і не потрібними для банку.

Загально відомо, що такі справи можуть розглядатися судами різних інстанцій досить тривалий час. З іншого боку, найближчим часом закінчується термін дії тимчасової адміністрації призначеної в системо-утворюючих банках, в тому числі і капіталізованих державою в  період фінансовою кризи. Проте, на сьогодні її фінансовий стан не дозволяє відновити діяльність у нормальному режимі. В даній ситуації можливість продовження терміну тимчасової адміністрації дозволить найбільш повно захистити фінансові інтереси вкладників та інших кредиторів.

Крім того, продовження терміну дії тимчасової адміністрації надасть можливість уникнути значних витрат фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які можуть виникнути в разі ліквідації банків, а це досить значні суми коштів.

Варто навести і досвід врегулювання даного питання в законодавстві інших країн, наприклад, закон Нідерландів про фінансовий нагляд обмежує  строк повноважень адміністратора 18 місяцями. І одночасно передбачає можливість продовження цього строку ще на 18 місяців. Таким чином в сьогоднішніх умовах, коли банківська система відновлює свою діяльність після фінансової кризи, збільшення терміну дії тимчасової адміністрації для великих банків є конче необхідним. Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. Прошу записатися на обговорення. Прошу прізвища народних депутатів. Давиденко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона". Буде виступати Іван Заєць.

 

12:36:12

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні народні депутати, Національний банк пропонує наділити його повноваженнями продовжувати дію тимчасової адміністрації для системно утворюючих банків на термін до 18 місяців. Це дуже символічна пропозиція. Така пропозиція символізує політику подальшого ослаблення нагляду з боку Національного банку за діяльністю банків, політику подальшого ослаблення захисту інтересів вкладників, політику розкрадання майна і коштів не тільки банків, а і вкладників. Чому?

Перше. Практика діяльності тимчасових адміністрацій засвідчує їх крайню неефективність і саме з огляду на велику тривалість діяльності. Нагадаю, що чинне законодавство відводить для діяльності тимчасових адміністрацій один рік. Для чого потрібен тимчасовий адміністратор, для того щоб за якийсь місяць-півтора описати активи, пасиви банку, написати звіт, запропонувати шляхи санації банку. Практика засвідчує, що є лише два шляхи вирішення проблеми банків, що похитнулися: або швидка санація, або ліквідація. Щоб визначатися з вибором шляху, потрібно максимум три місяці, для чого 18 місяців.

Друге. Знову ж таки, практика діяльності тимчасових адміністрацій показала, що вони не тільки не вберігають активи банку від розкрадання, а навпаки очолюють цей процес, своїм віддамо все, що вони хочуть, чужим віддамо частину належного їм майна, їм грошей, а різницю собі. Тут цілі романи можна писати як розкрадають адміністрації майно вкладників.

І третє. Ніхто не постраждав із представників таких адміністрацій, утворився же цілий клас  бажаючих блотних адміністраторів, які перекидаються з одного банку на інший банк. Один банк прокрали – розкрали, тепер давайте   другий. Додайте до цього ще й кошти на реструктуризацію банків...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Завершую… і ви уявите собі обсяги розкрадання добра.

Тому шановні депутати, я закликаю вас не голосувати за цей законопроект, бо він лише продовжить розкрадання майна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко передає право на виступ Станіславу Аржевітіну.

 

12:38:48

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні депутати!  Я вам скажу і розставлю інші акценти щодо  цього законопроекту.

По-перше, за сьогоднішнім законодавством Національний банк має  право для системоутворюючих банків дію тимчасових адміністрацій створювати на два роки. Це раз. Цим законопроектом просять продовжити ще на півроку, тобто на 2,5 роки.  Я приведу вам на прикладі депозиту про  що це свідчить. Банк, в якому ви обслуговуєтесь, потрапив… об’явлена тимчасова адміністрація. Ви приходите забирати свій депозити, вам пропонують нові умови. Ви відмовляєтесь. Вам пропонують йти в суд. Ви приносите судове рішення, але 2,5 роки це судове рішення не буде виконуватись. Якщо поталанить вашому банку, що через 2,5 роки вам повернуть ті кошти, які були до судового рішення. Кошти 2,5 роки пролежать безкоштовно. Я думаю, ви цю проблему знаєте, зіткнулись з нею. Ось приклад. Я думаю, що цей законопроект ініційований з точки зору, щоб врятувати оті три банки проблемні. Але повірте мені, банківському  працівнику, якщо за два роки держава не прийняла рішення, що робити з цим банком, за 6 місяців вона не прийме.

Тому моя пропозиція, шановні, наступна. Для того, щоб вирішити ті проблеми, про які ми сьогодні говорили, а мова йде про три банки. Ми повинні  прийняти або спеціальний закон, або спеціальну постанову по цим банкам. І прийняти рішення для того, щоб їх або оздоровити, або ліквідувати. Це перше.

Цей законопроект потрібно відхилити. Тому що шляхом перекладання проблеми акціонерів, проблеми держави на плечі людей за рахунок того, що  ми збільшуємо  тимчасовій адміністрації – це є неправильним.

Тому я, шановні, пропоную: подумайте, ви знаєте про ці проблеми. 6 місяців пройде як один день і ми не вирішимо проблему в 2-3 банках, а  руйнувати системний підхід до формування тимчасових адміністрацій, це неправильно. Тому я вас прошу: прислухайтесь  до моєї думки. Дякую. Я не підтримую цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту, комітет, ще раз нагадую вам, пропонує прийняти його за основу і в цілому, бо там немає що відносити на два читання. Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу. Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу і в цілому проекту Закону про внесення змін до статті 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (щодо строку повноважень тимчасової адміністрації). Прошу голосувати.

 

12:41:39

За-239

Закон прийнято. Дякую.

Ви з сказали, що ви заперечуєте взагалі проти закону, ви ж не сказали, що тільки «за основу», я ваш виступ  врахував.  Ну, шановні колеги, я виконав, я прошу вас, я виконав рекомендацію. Ні, за основу  і в цілому, я ж поставив на голосування пропозицію комітету. Так ви ж виступили і сказали, що ви заперечуєте проти закону, а  не «за основу» і «в цілому». Рішення комітету ви ж не сказали, що заперечуєте. Ну я вже проголосував.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо запобігання корупції та хабарництву у сфері земельних відносин). Є лист народного депутата і інших авторів законопроекту про відкликання та зняття з розгляду законопроекту. Тому, шановні колеги, нам треба проголосувати про зняття з розгляду законопроектів. Бо звернулись автори законопроекту до мене Бевзенко, Сігал, Терещук і Кармазін зняти з розгляду. Я ставлю на голосування про зняття з розгляду проекту закону, реєстраційний номер 2517. Прошу голосувати.        

 

12:43:02

За-241

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми зараз мали розглядаати законопроект  2011 про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ". Автор звертається із проханням до Верховної Ради України про зняття з розгляду цього законопроекту.

Ставлю на голосування пропозицію про зняття з розгляду законопроекту (реєстраційний номер 2011). Прошу голосувати.

 

12:43:43

За-246

Рішення прийнято.

Також, шановні колеги, автор законопроекту 7400 – це проект Закону про амністію. Звернулися з проханням перенести розгляд законопроекту.

Я ставлю на голосування пропозицію, я ставлю на голосування першу пропозицію – про перенесення розгляду проект Закону про амністію (реєстраційний номер 7400).

 

12:44:27

За-89

Шановні колеги, ви в себе розберіться в фракції, що ви хочете. Так, розберіться.

Переходимо до розгляду Закону про амністію. Одна частина звертається – перенести, друга… Будь ласка, давайте розгляд його за скороченою процедурою, оскільки у нас же за 15 хвилин треба розпочинати розгляд питання у сфері «Різного».

Ставлю на голосування про розгляд питання за скороченою процедурою.

 

12:45:12

За-212

Так, хлопці, перепрошую, за – 212. Я перепрошу, народні депутати, гумор притримайте для своєї сім’ї, а тут працюйте, будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. … за скороченою процедурою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, заспокойтеся. Будь ласка, доповідайте.

 

12:45:28

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

І хочу перед початком свого виступу сказати, шановні колеги, як розглядати законопроекти вирішує зала шляхом голосування. У нас різні можуть бути позиції і точки зору, але для того і існує інститут голосування, який дозволяє нам ухвалювати рішення.

На ваш розгляд пропонується законопроект про амністію (реєстраційний номер 7400) (від 25.11.2010). Необхідність прийняття цього законопроекту зумовлюється наступними обставинами. Інститут амністії є невід’ємною складовою кримінально-правової політики України та передбачений Конституцією України. Зазначений інститут є правом…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Романович, вибачте. Тут, дійсно, справедливе запитання. Від кого ви доповідаєте?

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Від авторів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від авторів? Автори законопроекту… Да, є, є, все. Будь ласка.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Я вже, я вже, знаєте, я вам скажу. Шановні колеги, 2 роки в країні не проводилася амністія. Хоча ми маємо щороку розглядати це питання і його вирішувати.

Президент України говорить про необхідність гуманізації кримінального законодавства. Ми працюємо над Кримінально-процесуальним кодексом, спрямованим на захист прав людини. У нас тюрми переповнені і дуже багато людей, які мають вже, які мають вже бути давно на волі і працювати в господарстві, сьогодні перебувають у в’язницях. Тому, власне, і пропонується цей законопроект, щоб ми його розглянули і в цивілізований європейський спосіб розв’язали цю проблему. Дякую і сподіваюся на підтримку.

Підкреслюю, в першому читанні ми можемо його ухвалити, а потім доопрацювати до другого читання так, щоб не було ніяких зауважень. І всі пропозиції, в тому числі і опозиції, будуть враховані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тільки єдине, нагадую, що в другому читанні можна доопрацювати відповідно до 116 статті, тільки те, що є в першому. Будь ласка, від комітету голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Мойсик Володимир Романович.

 

12:47:53

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія «За Україну!» Шановний головуючий! Шановні колеги народні депутати! Питання амністії в нашій державі регулюється Конституцією, положенням про те, що виключно законом ухвалюється амністія. Кримінально-процесуальним кодексом, Законом про застосування амністії в Україні і конкретним Законом про амністію у кожному або в окремому році.

Так ось, шановні колеги, закон, який поданий тепер авторами, він відтворює і положення Закону про амністію 2008 року. І, здавалося, можна було б з ним погодитися. Але у лютому цього року ми у цьому ж залі ухвалили Закон 4179, який змінює положення базового закону про застосування амністії в Україні. Принципово змінює ці положення.

Отже, якщо ми ухвалимо цей закон, а дещо пізніше дійдемо до Закону 4179, він буде істотно, принципово відрізнятися один від одного. Тому комітет вважає, що треба дочекатися змін до базового закону, в зв’язку з тим, що парламент підтримав ідею авторів того закону, що амністія має застосовуватися після обвинувального висновку, коли особа визнається винною. Проте, що менша кількість осіб має підпадати під амністію і таке інше.

А скільки людей звільняється від покарань по амністії, то от, за роки незалежної України у нас було 16 амністій. Остання амністія 2008 року – 2 тисячі 743 особи звільнились. 2007-го – 1.674. Тобто це не в цьому плані, що вона переповнює тюрми, відсутність цього закону. Але треба системно підійти до його ухвалення. Тому комітет пропонує дочекатися змін до базового закону і потім приймати чергову амністію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Романович, вибачте. Хоча і скорочена процедура, але ви як фахівець дайте мені відповідь на запитання. Мабуть, ми повинні писати, закон України про амністію в такому-то році. Бо ми на роки приймаємо. А так виходить, що десятки законів є про амністії. Тобто я до того, що якщо будемо потім приймати, то про амністію в 2011 році.

 (Шум у залі)

Ото про це йде мова. Добре, дякую. Прошу записатись на виступ. Так, прошу. Павловський Андрій.

 

12:50:47

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні колеги, це дійсно потрібна і гуманна акція проводити щороку амністію, але в мене одна пересторога, щоб ми не звільняли місця ці для політв’язнів. Тому що зараз масові репресії проти тих же податківців, які проти Податкового кодексу виступали, зараз порушено більше 100 справ. І, по ідіотській справі тротуарного тероризму, людям, більше 100 чоловікам, ш’ють те, що нібито вони пошкодили тротуарну плитку на Майдані Незалежності. І сейчас ми бачимо, що знищують речові докази, цю плитку перекладають, щоб потім нічого не можна було доказати, тим більше, що вона не була пошкоджена. А, якщо була пошкоджена, то, мабуть, голубими майданами, які в 2007 році проводились, тепер цього не докажеш нічого. Тому, я закликаю, все-таки амністію треба підтримувати, але пам’ятати повинні, що в нас є політв’язні вже такі як Макаренко, Діденко, той же Юрій Луценко перебувають вже, хто півроку, а хто два місяці за гратами, лідери опозиційних партій і думайте про це, що ми втрачаємо імідж демократичної країни. І рейтинги України знизились із-за того, що не дотримуються демократичні свободи, обмежується свобода слова, є політв’язні, 15 чоловік сидить в Запорожжі патріотичної молоді (незрозуміло за що, ні жодного доказу нема). Все це стверджує про те, що в країні наростають масові репресії за політичною ознакою Тому, я думаю, що не дай Боже нам потім проводити амністію політв’язнів, які вже зараз є в країні, краще, щоб їх взагалі не було. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимир Карпук.

 

12:52:36

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, «Наша Україна».

Хочу передати слово людині, яка щиро стурбована тим, що тюрми переповнені, Юрію Кармазіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Кармазін. Поки що віце-прем’єр, потім ви.

 

12:52:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Ми висловим спільну позицію з Володимиром Карпуком. Я хочу сказати вам, шановні народні депутати, що комітетом, голова комітету Мойсик  доповідав зараз нам, уже опрацьований і готовий до прийняття  у нашому сесійному залі законопроект, який ми з вами схвалили, який називається «Про  застосування амністії в Україні».

Більше того, членом більшості, генералом Малишевим, тобто толковим чоловіком, зареєстрований новий законопроект про амністію уже із застосуванням  новел, які підтримані Верховною Радою України.  Через це цей законопроект   зараз, який був внесений ще 25  листопада 2010 року, є надзвичайно сирим. Ви подивіться зауваження науково-експертного правлення. Тільки деякі речі я зацитую: «Вважаємо, що безумовне звільнення   від  покарання всіх зазначених у статті (це мається на увазі 1-шій) осіб є надмірним, оскільки  воно не враховує визначену у статті  50 Кримінального кодексу триєдину мету покарання: кару, виправлення засуджених і запобіганню вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, нехтує інтересами потерпілого та законну сатисфакцію і може викликати факти самочинної розправи».

Таке рішення девальвує саму суть  кримінального покарання, а тому доречно було б передбачити у проекті, що звільнення  на підставі Закону  про амністію від покарання  за злочини, що  спричинили тяжкі наслідки, можливе лише  за умови відбуття засудженим певної  частини призначеного строку  основного покарання.

А мова йде про те, що пропонується, щоб амністували  тих, де є тяжкі наслідки, де смерть у вигляді загибелі людей, де смерть неповнолітнього,  де зараження вірусом імунодефіциту і так далі. Ці статті треба виключати.

Тому я за те, щоби цей закон  зараз ми не розглядали, точніше відхилили, до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Писаренко Валерій.

 

12:55:13

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, я як один із співавторів цього  закону також хочу висловити свою думку щодо зауважень саме. Перше за все давайте нагадаємо самі собі, що 2 роки парламент не брав до уваги свій конституційний обов’язок захищати права людини і давати таку амністію. 2 роки у нас не було Закону про амністію. Це перше.

Друге. Щодо Закону про застосування Закону про амністію. Це нонсенс, не може такого бути, читайте Конституцію. Пряма норма Конституції, парламент приймає Закон про амністію, який відразу ж реалізується судами.

Третє. Стосовно того, що сьогодні говорять про недоліки цього законопроекту. Хочу також вам нагадати, що законопроект у нас рік від року не відрізняється. Ми з вами йдемо по тих самих нормах по тому ж самому законопроекту. Більш того, якщо ви подивитесь, там, можливо, ще й коми будуть на тому самому ж місці.

Тому я пропоную нам сьогодні виконати конституційний наш обов’язок, прийняти в першому читанні точно, і після цього зібратися з тими людьми, які сьогодні мають відповідні зауваження, і доопрацювати до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Мойсик, мікрофон.

 

12:56:28

МОЙСИК В.Р.

Шановні колеги, я запитував у Адама Івановича, від кого виступав Юрій Романович, бо серед авторів законопроекту він не числиться, але …… про це він сказав правильні слова. Я підтримую авторів законопроектів в тому, що треба амністії, бо, дійсно, 2 роки, це вже третій рік, коли її немає. Закон чи законопроект абсолютно відповідає законові, який був ухвалений в 2008 році. Ми вже за нього голосували як за закон. Але єдина юридично-технічна засторога від комітету, що є базовий закон, який по-іншому врегульовує амністію в Україні, зовсім принципово по-іншому. То чи ми зробимо цю милість сьогодні, а потім до того закону звернемося, чи дочекаємося того закону і зробимо новий про амністію уже з урахуванням того закону. Так що на вибір сесійної зали. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Шановні колеги, я так розумію, що ми погодили, коли я запитував правників товар, то вони погодились, що уточнити Закон про амністію в 2011 році. Не буде заперечень, щоб саме ми в такій редакції ставили, що Закон про амністію в 2011 році, що не це… щоб не було розуміння, що це закон про базову амністію. Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні  Закону України про амністію в 2011 році (реєстраційний номер 7400).

 

12:58:29

За-311

Рішення прийнято.

І, шановні колеги, ми мали б розглядати проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (реєстраційний номер 2497). Народний депутат Журавко,   автор  законодавчої ініціативи, написав лист про відкликання законопроекту. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

12:59:08

За-243

Дякую.  Рішення прийнято.

Переходимо до «Різного». Прошу записатися.

Будь ласка, прошу показати список. Кузьменко, Партія  регіонів. Так, я Кузьменка не бачу. Я не бачу Кузьменка!

Будь ласка, Демчишен.

Давиденко, будь ласка. Іван Заєць. Прошу Глазунову.

І Заєць – десятий. Значить, два  регламенти, шість хвилин. Так.

 

13:00:26

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні народні депутати, від імені Української народної партії я хочу привернути вашу увагу до кількох суспільно важливих проблем, вирішення яких залежить цілковито від влади.

Перше. Громадяни справедливо скаржаться на безперервний ріст цін, зокрема, на продовольчу продукцію, що стрімко погіршує життя десятків мільйонів українців, поглиблює соціальну диференціацію в суспільстві, розширює прірву між бідними і багатими. Але ми не бачимо рішень Президента Віктора Януковича та уряду на приборкання цього процесу, ні рішень стратегічного, ні рішень тактичного характеру. Правлячий владний режим як працював, так і продовжує працювати в рамках крайніх поглядів на природу української економіки, навязаних українському суспільству олігархічними кланами. Замість того, щоб зайнятися відновленням та захистом національного виробництва, зокрема сільськогосподарського та розбудовою внутрішнього ринку, влада вибудовує державне управління економікою тільки під інтереси бізнесу, що займається експортом та імпортом. Така політика, в принципі, не може зупинити ріст цін і подальше пограбування більшості громадян олігархами. Як найяскравішим прикладом небажання правлячого режиму стримувати ріст цін є ситуація, яка склалася на енергетичному ринку, на ринку палива, зокрема бензину. Ріст цін на бензин уряд пояснює ростом цін на нафту та начебто неможливістю втручатися в процес ціноутворення – це  безсовісна відмовка. Уряд не хоче визнати, що ключиком для вирішення цієї проблеми є контроль за якістю палива. Загальновідомо, що якість бензину є низкою. Реальна ціна на бензин, з огляду на низку його якісь є значно більшою, ніж ми бачимо в прейскурантах. Вже, вона вже перевищує європейську. Влада мала б домогтися  від реалізаторів бензину відповідної до ціни якості і тут  вже жодних обмежень для уряду не існує. Однак це не робиться, більше того, під маркою лібералізації бізнесової діяльності уряд і Верховна Рада  всіляко ослабляє контроль за якістю товарів і послуг, зокрема на продовольство і паливо, бензин.

Тому Українська народна партія вимагає від уряду і парламентської більшості, навести порядок у сфері ціноутворення, політиці обкрадання олігархами громадян і створення привабливої статистичної, економічної картинки через розкручування росту цін, треба покласти кінець.

Друга проблема. Верховна Рада ввела законом пятирічний мораторій на видалення, знищення зелених насаджень в місті Києві. Такий радикальний крок парламенту підтримала найширша столична громадськість. Мешканці Києва сподівалися, що нарешті в їхніх руках та в руках прокуратури, правоохоронних органів, міністерств опиниться ефективний інструмент, щоб зупинити обеззелення столиці з усіма негативними наслідками для здоровя і дозвілля громадян. Але влада не поспішає скористатися цим законом на користь всіх громадян столиці, більше того, вона крізь пальці дивиться за тими, хто порушує цей мораторій. По суті, як місцева влада, так і державна, не просто потурає злочинцям, а виступають в якості співучасника цього ганебного для суспільства явища. Ось декілька прикладів: у рушення Закону «Про мораторій на видалення зелених насаджень» іде вирубка дерев у великих масштабах на Жуковому острові, звісно, під котеджі «соробагатьків». Тут себе «виявила», в лапках, не тільки місцева київська влада, але й Верховний Суд. В угоду людям з набитими грішми кишенями місцева влада скоротила у вісім разів заповідну територію на Жуковому острові, а Верховний Суд узаконив цей злочин.

Екологічна громадськість зафіксувала знищення дерев у парку Перемоги, що в Дарниці, а також в Гідропарку, скоріше всього, для будівництва ресторанів.

Перелік порушень можна продовжувати. Надійшла така скарга від жителів кількох будинків по вулиці Барбюса, це в районі Центрального стадіону на Черепановій горі, вирубано 178 дерев. Там ніби буде будуватися електростанція для Центрального стадіону, який є обєктом „Євро-2012”. Це є теж уловка, бо такий загальний огляд ситуації показує, що можна було б цю підстанцію побудувати на іншому місці, не вирубуючи такої великої кількості дерев і не творячи загрози для самих громадян.

Тому Українська Народна Партія вимагає від нашого уряду, від Прокуратури, від Міністерства екології, охорони навколишнього природного середовища дотримуватися Закону про мораторій на видалення зелених насаджень у місті Києві. Не потурати цьому злочину, а поставити заслін.

Я хочу ще привернути вашу увагу і до третьої проблеми. Ви бачите, що сьогодні реалізується політика зачищення української України, всього українського, що є у духовній сфері. Зараз під такою атакою перебуває Українська Православна Церква Київського Патріархату. Влада тисне на священиків цієї церкви, щоб вони переходили до Московського Патріархату. Влада тисне на спонсорів, щоб вони так само тиснули на паству і на цих священиків. Ми відкидаємо таку політику, бо вважаємо, що це є втручання у діяльність церкви, це є політика влади у межах доктрини руського миру, який не передбачає існування української держави.

Тому ми категорично виступаємо проти такої політики і звертаємося до вірних Української Православної Церкви Київського Патріархату берегти свою соборність, берегти цілісність своєї Церкви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Демчишин. Плюс передає йому слово Горбатюк – 6 хвилин. Глазунов передає своє слово, підготуватися Попеску.

 

13:06:44

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановний Адаме Івановичу, колеги! Хотів би у своєму виступі привернути увагу до одного з конкретних питань сфери адміністративно-територіального устрою, яке на сьогодні набрало загальнодержавного масштабу, в якому відобразився весь масив проблем законодавчого, соціального, економічного характеру, що постали як перед жителями одного з населених пунктів, так і перед органами державної влади.

Із середини 60-х років уже минулого століття на межі Житомирської і Київської областей було розташовано військову частину, яка забезпечувала стратегічну обороноздатність Радянського Союзу. Військове містечко, в якому проживали військовослужбовців та члени їх сімей, отримувало назва Макарів-1. Хоча це, звичайно, неофіційне найменування, оскільки йшлося про режим надзвичайної секретності.

З початку часів незалежності України потреби в такій частині не стало. І зараз тільки незначна частина мешканців містечка пов’язана із функціонуванням цього військового об’єкту.

Макарів-1 представляє собою фактично компактний квартал міських багатоповерхівок розташованих в лісі, тут проживає більше 2,5 тисяч людей, досить молодих за віком, серед яких багато дітей. Місцева середня школа налічує більше 300 учнів, такої кількості школярів немає в жодному селі чи селищі України з однаковою чисельністю населення.

З початком реформування Збройних сил перед жителями Макарова-1 поставлені надзвичайно складні соціальні проблеми, про які вони повідомляли і продовжують інформувати вищі органи державної влади.

Йшлося про утримання житлового фонду, інженерних комунікацій, соціальних об’єктів таких, як школа, дитсадок, будинок офіцерів, транспортне сполучення, працевлаштування. Недостатність фінансування з боку Міністерства оборони, слабкість і занадто велику вартість систем опалення, потребу в газифікації. І тут яскраво проявилась головна ланка без врегулювання якої інші питання вирішити практично неможливо, яка знаходиться в полі компетенції Верховної Ради.

Жителі вказували на порушення їх виборчих прав, виявляється, що більше двох тисяч  людей впродовж 20 років незалежності України і всього за 100 кілометрів від столиці позбавлені можливості голосувати на місцевих виборах, обирати місцеві органи влади. І це пов’язано з тим, що офіційно утвореного населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1 не існує. Тобто жителі є, а населеного пункту немає, не обліковується він,  не віднесений до жодного району області, не має і не обирається власна місцева влада. Немає і не обирається голова територіальної громади.

Спроба врегулювати це питання і офіційно створити населений пункт робилися впродовж останніх семи років, спочатку за поданням Київської і Житомирської обласних рад в 2004, 2005 роках, а потім за законодавчою ініціативою народних депутатів України Пака та Писаренка, у 2006-2008 роках.

Пропонувалось утворити на базі військового містечка один, населений пункт Макарівського району Київської області. Про це клопотали також і мешканці містечка, які протягом десятиліть обліковуються в Києво-Святошинському районі. Обслуговувалися закладами охорони здоров’я та соціального забезпечення саме цього району, мали прописку теж у Києво-Святошинському районі і транспортне сполучення краще у напрямку Києва ніж Житомира, хоча до Радомишля, райцентру Житомирщини, жителям Макарова-1 значно ближче ніж до райцентру Київщини. При цьому середня школа в частині забезпечення навчального процесу фінансує все ж таки з бюджету Макарівського району, а не Родомишильського Житомирської області. Комітет наш ретельно аналізував і розглядав ці пропозиції, і саме тут ми побачили головну законодавчу перепону на рівні Конституції України. Виявилося, що об’єкти військової частини знаходяться на території київської так і житомирської областей. Але власне саме поселення, тобто житловий масив, Макарів-1  знаходиться на території житомирської області. Проте в Конституції України не зазначено суб’єкта повноважень, який може змінювати межі областей.

Верховна Рада України відповідно до пункту 29 статті 85 основного закону має повноваження встановлювати і змінювати межі лише міст і районів. Можливості і зміни меж областей Конституції України, ще раз повторюю, не передбачено. Тобто, без внесення змін відповідних до Конституції, ми цього питання вирішити не зможемо. Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 1 грудня 2010 року створив робочу групу комітету під моїм керівництвом для вивчення питання щодо можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1. І розв’язання всіх актуальних питань, про які я вже говорив.

20 грудня 2010 року робоча група провела своє виїзне засідання безпосередньо на місію у Макарові-1, де зустрічалися з мешканцями містечка, громадськістю, командуванням військової частини. При зустрічі з людьми були з’ясовані найбільш болючі та важливі питання, що турбують жителів містечка. Серед них газифікація населеного пункту, працевлаштування мешканців і всі інші питання, про які я говорив вище. Члени робочої групи на власні очі побачили умови, в яких живуть мешканці військового містечка. У лісовому масиві на межі двох областей, віддаленого від інших населених пунктів і місць можливого працевлаштування, стан житлового фонду і так далі.

Хотів би сказати, що соціально-економічні проблеми Макаров-1 непоодинокі. Вони є в львівській області, в кіровоградській, дніпропетровській. Просто навколо Макарова-1 найбільш вони сконцентровані. Вважаю, що захисників держави, військових пенсіонерів та їхні родини не можна залишати без нашої допомоги і що ця допомога має стати справою державної ваги.

Я особисто і членам робочої групи неодноразово зустрічалися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую.  Іван Попеску.

Глущенко передає Дейчу підготуватись. Все.

 

13:13:09

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую, Попеску, фракція Партія регіонів.

Вельмишановні колеги! В кінці минулого року ми з вами прийняли Закон «Про Державний бюджет України на 2011 рік». Це було позитивним окремо, оскільки центральні та місцеві органи влади своєчасно змогли зробити відповідні розрахунки щодо доходів та видатків.  Зробити  відповідні зміни затвердження програм.

Але користуючись нагодою, хотів би звернути увагу на поправку номер 347, яку я разом з депутатом Романюком внесли, під час розгляду проекту бюджету на 2011 рік за ініціативою Чернівецької обласної  державної адміністрації щодо передбачення коштів на комплексне відзначення на державному рівні ювілею видатних митців нашої культури: 70-річчя з дня народження кіноактора, сценариста та  режисера Івана Миколайчука та 60-річчя від Дня народження народного артиста України Назарія Яремчука. 

Оскільки ідея фінансування цих подій, як окремої бюджетної програми, не знайшли тоді  підтримки в залі та враховуючи наші домовленості, які ми досягли з  міністром фінансів під час підготовки до розгляду Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік». Пропонуємо профінансувати їх  або в рамках бюджетної програми по здійсненню культурно-мистецьких та  культурологічних загальнодержавних заходів і державної підтримки регіональних, культурних ініціатив та аматорського мистецтва зва кодом видатків номер 1801170, яка вже була затверджена під час прийняття бюджету. Або передбачити кошти на окрему програму при  підготовці внесення змін до Закону про Державний бюджет України на  2011 рік. 

Прошу вважати мій виступ офіційним запитом до Міністерства фінансів до Міністерства культури. Теж саме стосується і відзначення  у 2011 році 600-річчя з першої писемної згадки під іншою назвою «Про село Ніжні Петрівці Стороженецького району Чернівецької області», про що я вже говорив з цієї трибуни у 2010 році, звертаючи на це увагу Міністерства культури. Але, на жаль, я отримав відписку.

Прошу також вважати це  моїм депутатським запитом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.

Борис Дейч підготуватись Бондаренко Олені.

 

13:15:24

ДЕЙЧ Б.Д.

Уважаемый Адам Иванович,  уважаемые граждане Украины, коллеги! Я хочу привлечь ваше внимание к проблемам обеспечения безопасности   украинских туристов за рубежом. В свете  событий происходящих сегодня в ряде стран, особенно в Египте, становится очевидны несовершенство нашего законодательства в сфере безопасности туризма, особенно в части    ответственности участников  туристического рынка за жизнь и здоровье туристов.

Сегодня в Египте, где с 25 января продолжаются и нарастают массовые беспорядки, находится свыше 6 тысяч украинских туристов. Еще на прошлой неделе МИД Украины провел совещание с туроператорами, на котором рекомендовал приостановить отправку туристов в Египет. Однако,  несмотря на предостережения, только из Борисполя 30 января на египетские курорты вылетело 6 рейсов, 31, 1 еще 4 рейса и все с полной загрузкой. При этом, руководители туристических фирм в средствах массовой информации продолжают уверять граждан в безопасности египетских туров.

Как  человек много лет отдавший туризму понимаю, что  в данном случае  во главе угла ставятся интересы туристических компаний  и желание не упустить прибыль. Но как гражданин я абсолютно уверен, что это безнравственно и думаю, что мою уверенность разделяет большинство граждан Украины. Подобные действия  туроператоров продиктованы в полной уверенности, безнаказанности и отсутствии какой либо ответственности перед государством и его гражданами за их жизнь и здоровье.

Ситуация в Египте крайне  нестабильная и именно  поэтому Кабинет Министров Украины 2 февраля создал штаб помощи гражданам, находящимся в Египте. Правительство осознает, что  мнимое спокойствие на курортах может обернуться     тотальной эвакуацией в экстренном порядке и сделано это будет, конечно же за счет государства, а точнее его налогоплательщиков  и уже выделено МЧС 10 миллионов гривен. Не слишком ли дорогая цена за беспечность и опасную безответственность руководителей туристических компаний? Многие страны мира, не дожидаясь трагических последствий, эвакуируют своих граждан. Турфирмы остановили продажу путевок, авиакомпании просто отменили рейс в Египет.

В данной ситуации я, как народный депутат считаю необходимым срочным образом внести изменения в действующее законодательство Украины в части усиления ответственности вплоть до уголовной, участников туристического рынка за безопасность туристов.

Прошу считать это выступление депутатским запросом и направить его бессрочного реагирования в Кабинет Министров.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олена Бондаренко. Підготуватися Гнаткевичу.

 

13:18:41

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Шановні колеги, шановні громадяни України, хочу навести лише один, але вельми красномовний приклад, як влада Януковича і його спільників у божевільному прагненні розправитися з опозицією, зокрема з лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко чинить цинічну наругу над українським людом.

Про нагальну потребу в транспорті для сільських амбулаторій говорили півтора роки тому учасники наради сільських та селищних голів. Урядовці отримували, і переконана, отримують тисячі звернень від сільських медиків і селян з проханням забезпечити подай якимось транспортом, аби вчасно прийти на допомогу хворим у найвіддаленіші села. Справді, смертність на селі на 37 відсотків вища, ніж у містах. А 60 відсотків померлих-хворих у сільській місцевості помирають лише через те, що допомога запізнюється. В рамках урядової програми «Сільська медицина» були передані автомобілі «Опель Комбо» для потреб сільських амбулаторій.

Нинішня влада, шукаючи нових безглуздих приводів для обвинувачень Юлії Тимошенко, іде на справжній моральний злочин, позбавляючи сільських мешканців елементарної медичної допомоги, позбавляючи права на порятунок.

Я отримала звернення мешканців сіл, які обслуговує рай.Городоцька сільська амбулаторія Бердичівського району Житомирської області. Вони пишуть, що з отриманням амбулаторією автомобіля за програмою «Сільська медицина», цитую: «..рівень медичної допомоги, а головне – швидкість її надання значно покращилися. Багато випадків було, коли наші лікарі рятували людей від смерті і все завдяки тому, що швидко добиралися до місця. Особливо автомобіль потрібен людям похилого віку. З приходом нової влади автомобіль просто відібрали, не попередивши, не порадившись із жителями сіл. Це стало великим ударом, можна сказати трагедією, для людей, приналежних до амбулаторії. Просимо вашої допомоги у поверненні автомобіля Райгородоцькій амбулаторії.

Амбулаторія обслуговує 6 населених пунктів, 2 тисячі 700 людей. Відстань від сіл до районної лікарні втричі, вп’ятеро, всемеро більша ніж до амбулаторії. Впродовж лютого-грудня 2010 року медики зробили 900 виїздів для надання допомоги селянам. 27 грудня автомобіль «Opel Combo» Райгородоцької амбулаторії був у неї відібраний і переданий до районної лікарні бердичівської. Головний лікар центральної районної лікарні пані Луцька робить цинічний висновок про неефективність використання автомобіля амбулаторією, бо ж він, цитую - "не призначений для транспортування важкохворих" і, вдумайтеся, його пробіг менший ніж автомобілів райлікарні. Тому нібито його використання доцільно в ЦРЛ.

Це означає, слідуючи за логікою пані Луцької, що люди 6 сіл такої допомоги не потребують. Це означає, що, коли зненацька підвищиться тиск і старої людини, станеться в когось травма, вже не варто очікувати, що після дзвінка до амбулаторії за кілька хвилин надійде допомога.

Прошу вважати мій виступ запитом на ім’я Прем’єр-Міністра Азарова з вимогою забезпечити повернення експроприйованого у Райгородоцької амбулаторії автомобіля.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Юрія Гнаткевича. За ним буде виступати Орест Муц.

 

13:21:50

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги! Юрій Гнаткевич, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Спочатку на прохання свого колеги Віктора Терена я хотів розповісти про те як провладна більшість ліквідувала квоти на українську музику, українську пісню на нашому телебаченні і про те, скільки вже й чого зробив для української мови Дмитро Табачник. А останнє він сказав, що можна в будь-якому дворі ставити пам’ятник Сталіну чи будь-кому іншому.

Але я вирішив розповісти про інше. Ви знаєте, я із 1980 року не ходжу до аптеки. Я лікуюся постами і молитвами. Але з дружиною трапилася неприємність, вона впала, ну, розбила руку. І от я ходжу регулярно за такими ліками, які називаються "Ліотон-гель". Я прийшов до аптеки і звернув увагу. Такий тюбик, який, власне, як зубна паста, - 80 гривень 69 копійок коштує. Через тиждень я пішов в іншу аптеку, - 71 гривня 25 копійок. Тобто на 10 гривень менше. В ту ж аптеку пішов – вже через тиждень 83 гривні 71 копійка. А відтак пішов недавно, кілька днів тому – вже 86 гривень 69 копійок. Дивує не тільки велика ціна. На кожній коробочці, можете подивитися, різна ціна написана.

Дивує не тільки велика ціна. Я бачив, жінка старенька тремтячими руками щось доставала із свого гаманця, мабуть, останні гроші. Мене дивує інша річ. Хто це контролює в державі?! Хто цим займається?!

Недавно Прем’єр-міністр Азаров сказав, відповідаючи на запитання, що Кабінет Міністрів не встановлює ціни. Але ж він якось мусить це контролювати! Інакше що буде з нашим народом і з нашою державою? Я нагадую вам, що Юлія Тимошенко і її Кабінет Міністрів колись прийняли постанову про те, щоб заморозити зростання цін в аптеках. А Ющенко, Президент тодішній, буквально другого дня, не чекаючи третього, наклав вето на цю постанову. Каже, вона неринкова.

То, якщо ми будемо йти таким ринком, то ми скоро схватимо за горло весь український народ. Бо ціни зростають так, що все більше і більше людей збирають пляшки у мене перед вікнами на пляжі, і більше, і більше людей риються по смітниках.

І я ще хотів би звернути вашу, колеги. Дивіться, яка аптечна точність в аптеках! 80 гривень 69 копійок! 83 гривні 71 копійка! Де вони беруть ці гроші? Оці 1 копійку, 9 копійок? Це ж які, ну, правильні, справедливі і точні екзатні  у нас, але непомірно високі ціни!

Я звертаюся до уряду, щоб він нарешті навів в цьому порядок і поставив контроль над зростанням цін в аптеках, особливо в аптеках «Низких цен», такі зараз з’явилися в Києві. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я відповідно просив би підготувати такий депутатський запит на уряд, щоб уряд поінформував нас про ситуацію з цінами в аптеках.

До слова запрошую народного депутата Ореста Муца, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Андрій Парубій.

 

13:25:10

МУЦ О.П.

Орест Муц,  фракція Партії регіонів, Тернопільщина.

Шановні громадяни, колеги, Президент та уряд України обрали чіткий шлях боротьби з корупцією держави. Притягнення до відповідальності корумпованих екс-урядовців та чиновників вже мають позитивний резонанс у суспільстві. Водночас, це ганебне суспільне явище може бути подолане тоді, коли процес очищення від нечистих на руку державних службовців триватиме не лише у столиці, а й в областях.

Прикладом такої, справді масштабної, боротьби з корупцією сьогодні може стати Тернопільщина. Десятиліттями, незалежно від кольору влади, тут панувала, така собі, каста недоторканих посадовців, які умудрялися сидіти на хлібних місцях, застосовуючи для власного збагачення різні корупційні схеми. Але, після того, як у області практично завершилося формування нової виконавчої влади владної вертикалі, такі горе-чиновники відразу відчули, що ніхто з них не буде мати імунітету на дію закону. На сьогодні, за одержання  хабара, на Тернопільщині заарештовано екс-голову Борщівської райдержадміністрації. Цієї середи у Тернопільській пресі піднято питання щодо начальника обласного КРУ та Архітектурно-будівельної інспекції, а також трьох директорів державних підприємств, йдеться про їхню діяльність, яка може бути кваліфікована як корупційна. На кожного з них подано депутатське звернення голові Обласної державної адміністрації, а також Генеральному прокурору, Міністру внутрішніх справ, голові Служби безпеки України. Хочу наголосити, що позицію рішучої боротьби з будь-якими проявами корупції повністю поділяє голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян і спільними зусиллями ми подолаємо це недопустиме явище в нашому краї.

Сьогодні, з цієї трибуни, я звертаюся не тільки до вас, шановні колеги, а й також до моїх земляків, яких хочу запевнити – час касти недоторканих уже минув. Сьогодні влада очищається і на боротьбу з корупцією маємо піти єдиним фронтом, шановні друзі і земляки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слово запрошую народного депутата  Андрія Парубія, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”. За ним буде виступати Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів України.

 

13:28:01

ПАРУБІЙ А.В.

Парубій Андрій, Партія «Наша України».

«Наша Україна» засуджує і висловлює  категоричну незгоду з планами та рішеннями  місцевих рад про закриття україномовних шкіл  у Луганську та Донецькій областях. Останнім часом такі факти мали місце у місті Красний Луч Луганської області, у Лисичанську Донецької області, а також в одному із районів міста Донецька.    Такі дії місцевої влади  антиконституційні та свідомо спрямовані на порушення  національних прав українців на своїй же землі, у своїй державі. Це  особливо цинічно, враховуючи, що  конституційні права  українців на отримання освіти українською мовою у донецькому та луганському регіонах, де українці становлять більшість населення,   є однозначно обмеженими.

Наприклад, у Донецьку зі 150 шкіл, які проводить навчання,  українською мовою ведеться навчання тільки у 18 школах. Найбільшу тривогу викликає ситуація у Красному Лучі Луганської області, де міська рада 28 грудня  2010 року прийняла рішення  про закриття єдиної україномовної  середньої школи  номер 15 в місті через недостатнє фінансування. Міський голова та депутати проігнорували  звернення батьків, учнів та вчителів не ліквідовувати школу. Немає відповіді на офіційне звернення  батьків до прокуратури міста Красний Луч. Понад    тисячу жителів Красного Луча  поставили підписи на захист єдиної україномовної  школи в місті. Офіційні звернення  на захист школи були адресовані  до Луганської обласної ради  і до Президента  України, але ці звернення також залишаються без відповіді.

Як відомо із заяви батьків,  україномовна школа номер 15 у Красному Лучі, які вирішили ліквідувати,  цілком відповідає вимогам навчального процесу, в ній знаходиться  сучасний комп’ютерний клас і навчальне обладнання, школа мистецтв, музей бойової слави афганців, хороший спортзал та два басейни. За неофіційною інформацією, власне, два басейни і добрий спортзал і стали причиною ліквідовувати школу, бо стало відомо, що один з місцевих депутатів планує там розмістити власний фітнес-клуб і власну сауну для відпочинку. І це стає підставою для ліквідації школи.

«Наша Україна» вимагає від Президента Януковича, Прем’єр-міністра Азарова скасувати усі рішення місцевих чиновників про закриття україномовних шкіл в Донецьку, Луганську та інших регіонах країни, де кількість україномовних навчальних закладів і так є незначною, і не задовольняє реальних потреб українців. Ми вимагаємо звільнення керівника міського управління освіти Красного Луча та інших чиновників Міністерства освіти на регіональному та державному рівні, які відповідальні за ці антиконституційні …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

 ПАРУБІЙ А.В. … рішення про закриття україномовних шкіл. Закликаємо усю українську громадськість та політичні сили країни підтримати наші вимоги та стати разом в цих конкретних справах. Ми відсилаємо депутатський запит і готуємо депутатське звернення з того питання. І ми звертаємося особисто до керівництва держави і заявляємо, поки на посаді Міністра освіти буде людина, Табачник, якій чуже все українське і який свідомо займається руйнуванням української освіти і національного духу в Україні …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До слова запрошую Петра Цибенка, фракція комуністів. За ним буде виступати Валентин Зубов.

 

13:31:53

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція Компартії України, Петро Цибенко, голова Ради організації ветеранів України. Шановні колеги, шановні громадяни України! Наближається перша річниця приходу до влади нової політичної команди, нової політичної команди, яка у якості мети задекларувала побудову якісно нової принципово іншої України. Дуже хотілося б вірити у те, що цю святу мету вдасться реалізувати, але поки що реалії не такі оптимістичні. Ось приклад.

Кабінет Міністрів України зареєстрував в секторі реєстрації законопроектів проект Закону України про гарантії держави щодо виконання рішень суду. Зразу ж хочу застерегти тих громадян, які, почувши таку гарну назву, вже зраділи. Я маю на увазі тих громадян так званих пільгових категорій, які змушені були свої стосунки з державою щодо реалізації права на пільгу з`ясовувати в судах.

Не радійте, бо за цією красивою назвою, за цією яскравою упаковкою ще одна підлість влади по відношенню до своїх  знедолених громадян.

Суть законопроекту  зводиться до того, що Кабмін пропонує з усіх законів, з усієї законодавчої бази вийняти всі конкретні пільгові норми, передавши право збереження або ліквідації пільг, їх розміру, періодичності надання виключно Кабінету Міністрів України. це стосується цілої низки законів, зокрема Закону «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний захист дітей війни» та, власне, всіх законів, де присутня хоча б мізерна пільга. Іншими словами,  Кабінет Міністрів України  взяв курс на знищення системи соціальних пільг, а разом з нею і ветеранства, для якого ця пільга була своєрідним рятівним колом.  Ветерани побоювались заміни соціальних пільг неадекватною грошовою допомогою, але влада вирішила діяти у інший, більш радикальний спосіб – просто ліквідувати законодавство про пільги.

Щоб ветеранам було зрозуміло, про що йде мова, ось я поясню це на конкретному прикладі. Скажімо,  Законом України  «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту» передбачена  щорічна разова грошова виплата до Дня перемоги.   Нині законом передбачено, що її розмір коливається в залежності від категорії ветерана війни від 3 до 10 мінімальних пенсій. Хоча реально виплачується менше. Після прийняття цього закону всі ці цифри викинуть на смітник, відтак Кабмін буде мати… буде вправі  виплатити стільки скільки захоче (хоч одну гривню) і це буде все. і це беззаконня стане законом, ні до чого буде апелювати.

Ще раз наголошую,  взято курс на знищення системи пільг.  Ось така… таке будівництво нової України. Ось така шана, така повага, така подяка від влади ветеранам праці, потом і кров`ю яких створено все суще на цій землі.

Фракція Компартії України та Рада організацій ветеранів України категорично протестують проти цього варварського  антиветеранського проекту і заявляє  про свою готовність всіма засобами  боротися проти  його прийняття. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Валентина Зубова, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Сергій Шевчук. Будь ласка.

 

13:35:01

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, Народно-трудовой союз Украины.

Уважаемые коллеги, уважаемые наши избиратели, много мы в этом зале говорим, говорили и говорим о необходимости борьбы с коррупцией. У меня такое впечатление, что чем больше мы об этом говорим, тем активнее коррупция парализует наше общество.

Что я хочу сказать? Полтора месяца назад я в этом зале выступал и рассказывал о феноменальных действиях главного врача шестой клинической больницы скорой помощи города Симферополя о том, как он продолжает активно приватизировать эту клинику. Но самое интересное, господин Иващенко долгое время был руководителем горздравотдела города Симферополя. И вот 21 июня городской голова… прошлого года господин Бабенко назначает его главврачом шестой больницы. И в этот же день следующим распоряжением он назначает его сына главой горздравотдела. И в это же время жена руководителя горздравотдела, возглавляющая коммерческую структуру, заходит на территорию шестой клинической больницы скорой помощи и тут же начинается постепенная приватизация городской больницы и разрушается самое главное – очень важное отделение травматологии.

Правительство Крыма делает все для того, чтобы Крым превратить в туристическую Мекку, но мы все прекрасно понимаем, что чем больше людей на полуострове, тем больше будет случаев травматизма и значит, сегодня уже нужно готовиться к тому, чтобы эту службу не только не разрушать, а всемерно укреплять.  Я получил на свой депутатский запрос очень много разных отписок о том, что там происходит оптимизация больничных коек и т.д. и т.п.

Но я так понял, что запит народного депутата, который обвиняет господина Иващенка в антигосударственной деятельности для наших чиновников – не указ. Поэтому я хочу, чтобы сегодняшнее мое выступление было, Николай Владимирович,  сформировано как депутатский запит к Генеральному прокурору повторный, к генер… к прокурору Автономной Республики Крым  с необходим… с требованием возбудить против бывшего міського голови Бабенка криминальную справу за злоупотребление служебным положением и содействие развитию коррупции в системе здравоохранения, и я считаю, что господа Иващенко, отец и сын, должны быть немедленно освобождены от занимаемых должностей. Только тогда люди поверят нам.

А я получил уже телефонные  звонки тех людей, врачей, которые инициировали этот процесс, обратившись ко мне, что их увольняют. Поэтому тех, кого уволили, немедленно восстановить на работе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу підготувати відповідні депутатські запити. Запрошую до слова Сергія Шевчука, фракція „БЮТ – „Батьківщина”. За ним буде виступати Володимир Йосипович Матвєєв, фракція комуністів.

 

13:38:21

ШЕВЧУК С.В.

Сергій Шевчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Шановні колеги, от уже третій чи четвертий виступ народних депутатів, присвячений питанню здоровя людей, медицині, медикаментів, скорочення медичних посад. І тому я хочу сказати, що, шановні, я вам, можливо, відкрию новину: 1 січня 2011 року «успішно», в лапках, завершився перший етап оголошеної Адміністрацію Президента Януковича реформи медичного обслуговування. Той, хто не помітив ніяких змін, винен сам, бо плани Адміністрації Президента, викладені в програмі економічних реформ України на 2010-2014 роки, на папері є, справді, грандіозними, а хто їх не відчуває, той страждає соціальною нечутливістю.

Отже, перший етап медичної реформи закінчився. Що він означав уже в минулому часі? Перше, прийняття змін до Закону України "Про засади законодавства про охорону здоровя». Так написано в редакції Адміністрації. Такого закону не існує, є основи законодавства, але, очевидно, в Адміністрації Президента закони не читають, їх, очевидно, зібрались просто писати, як у відомому анекдоті.

Друге, прийняття нового закону про лікувально-профілактичні заклади медичного обслуговування населення. До цього часу він навіть не зареєстрований.

Третє, зміни до Бюджетного кодексу України, що передбачають, цитую, «перехід від бюджетного фінансування комунальних і державних лікувально-профілактичних основ на кошторисній основі до контрактної форми. Що це означає, нині досконало не знає ніхто.

А ще на першому етапі реформи мали бути створені, цитую, незалежні агентства, центри оцінювання відповідності ліцензійним вимогам медичних установ. Відгукніться, хто знає, де вони, скільки їх створено.

Тобто, якщо говорити без тріскотні, ця реформа – це пустий звук. Завершився перший етап успішної реформи. Звільнено міністра охорони здоров’я, якому і доручено було очолювати групу і проводити таку реформу. Ось така насправді турбота про здоров’я людей, турбота про охорону здоров’я в Україні.

Замість цього висувається претензії до попереднього уряду, зокрема стосовно санітарного автотранспорту. Я просто нагадаю, шановні, тисяча автомобілів сьогодні працює. Ціна кожного автомобіля – 12,5 тисяч євро, що значно нижче, ніж ринкова ціна. Тільки для забезпечення аудиту діяльності попереднього уряду уряд Азарова витратив близько 10 мільйонів доларів.

Шановні громадяни України, 10 мільйонів – це 500 нових санітарних автомобілів. Тобто в тих районах, в амбулаторіях, лікарнях, де немає автотранспорту, знайте, ви могли його отримати, якби уряд Азаров не витратив 10 мільйонів доларів американській фірмі абсолютно недоречно для аудиту попереднього уряду.

Казали греки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. До слова запрошую Володимира Йосиповича Матвєєва, фракція комуністів. За ним буде виступати Василь Деревляний, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

13:41:38

МАТВЄЄВ В.Й.

Прошу мое выступление считать депутатским запросом. И суть его заключается в следующем.

Провозглашенная Президентом Украины Программа экономической реформы на 2010-2014 год закрепила принцип предсказуемости государственной политики в сфере сельского хозяйства и гарантирует невмешательство государства в регулирование цен на сельскохозяйственную продукцию, а также отсутствие ограничения на ее экспорт.

Запрет на дискриминацию прав собственников сельскохозяйственной продукции и требование к дерегуляции данного рынка закреплены и на законодательном уровне. Так, статья 14 Закона о государственной поддержке сельского хозяйства Украины запрещает ограничение законных прав собственников сельскохозяйственной продукции на свободное распоряжение ею и ведение каких-либо административных количественных или качественных ограничений на беспрепятственное свободное перемещение сельскохозяйственной продукции, в том числе и на экспорт.

Однако вопреки закону постановлением Кабинета Министров от четвертого ……. 2010 года (№ 938) введен режим квотирования и лицензирования экспорта основных видов зерна. Теперь квоты на экспорт зерна распределяются фактически вручную, крайне не прозрачно, на коррупционной основе. Так, в январе к участию в распределении экспортных квот, чиновники искусственно не допустили значительную часть основных экспортеров, отдав предпочтение малоизвестным компаниям неизвестного происхождения.

Около половины квот на экспорт получило такое ООО «Хлебинвестбуд» не имеющая ни опыта торговли зерном, ни производственных мощностей для его выращивания, хранения и экспорта, ни объемов зерна.

Не допущены к распределению квот экспортеры отгружающие зерно через Николаевский транспортный узел, в том числе Николаевское сельскохозяйственное предприятие «Небулон», национальный инвестор, производитель и экспортер до 20 процентов зерна в государстве. Таким образом, нарушены принципы прозрачности деятельности государственных  органов, и предотвращение коррупции продекларированные Президентом и правительством, и которые должны выполняться чиновниками.

Последствия чиновничьего произвола таковы, весной сельхозпроизводители будут вынуждены утилизировать зерно, понеся убытки, а предприятие «Небулон» вынуждено немедленно заморозить реализацию важного для Украины инвестиционного проекта по возрождению украинского флота и Днепра, и Южного Буга как главных транспортных  артерий. Без работы остаются тысячи строителей и многотысячного трудового коллектива, единственного пока работающего Николаевского судостроительного завода  Вадан Ярдс Океан.

О необходимости предотвращения коррупции при распределениях квот шла речь и 27 января на заседании круглого стола с участием Мирового банка, Европейского банка реконструкции и развития, Международного валютного фонда, Инвестиционного центра и Министерства аграрной политики и продовольства Украины.

В марте 2011 года в Николаевской области пройдет заседание совета регионов при Президенте Украины посвященный вопросам развития экспортного потенциала зернового рынка и продовольственной безопасности нашей страны.

В любом случае по государственному было бы прекратить порочную практику распределения…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Одне речення, якщо можна, бо колеги чекають, швидше.

 

МАТВЄЄВ В.Й. … Генеральной прокуратуре провести проверку законности получения квот на обеспечение зернотрейдерами, в том числе о «Хлебинвестбуд» и реального наличия у них задекларированных объемов зерна для экспорта, а также разобраться в причинах, почему другие зерновые компании не были допущены к участию в распределении экспортных…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу підготувати відповідні запити. До слова запрошую Василя Деревляного, фракція «БЮТ – «Батьківщина», за ним буде виступати Сергій Храпов, фракція комуністів.

 

13:45:19

ДЕРЕВЛЯНИЙ В.Т.

Василь Деревляний, фракція «БЮТ – «Батьківщина». Шановні жителі України, по вказівці Генеральної прокуратури України декілька місяців тому по всій Україні, так і на Тернопільщині зокрема, розпочався терор та переслідування сільських та селищних голів, головних лікарів лікарень, завідуючих амбулаторій, водіїв медичних автомобілів, яке має політичний підтекст. Цих людей викликали до прокуратури для дачі пояснень як вони отримали автомобілі «Опель» для сільської амбулаторії або лікарні і хто вручав цей автомобіль та погрожували всім кримінальними справами. Тут відповідь дуже проста. Нині діюча антиукраїнська влада Януковича панічно боїться лідера опозиції і партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Через власний каральний орган, Генеральну прокуратуру, правлячий режим, створив черговий міф про те, що уряд Тимошенко закупив не ті автомобілі для сільської медицини. Хочу запитати прем’єр-міністра Азарова, Генерального прокурора Пшонку, чи цікавилися ви, який транспорт має сільська медицина. А я цікавився і хочу вам заявити, що деякі лікувальні заклади мали транспорт, якому понад 20 років та який більше стояв на ремонті ніж виконував свої функції, а це старі автомобілі «Жигулі», «Ниви», «Москвичі», «Таврії» та інший радянський транспорт. А більшість сільських амбулаторій взагалі не мали транспорту.

Ця робота, яку зробила Юлія Тимошенко за короткий час свого прем’єрства для підтримки сільської медицини є показовою, саме як необхідно дбати про здоров’я простого громадянина України, який живе в селі далеко від районного центру. На сьогоднішній день, про важливість отриманих тернопільською областю 45 автомобілів «Опель», говорить той факт, що амбулаторії і лікарні, які їх отримали, обслуговують більше ста населених пунктів, в яких проживає більше 100 тисяч сільських жителів. За словами лікарів амбулаторій та лікарень, час до їзду до хворих скорився до півгодини.

Я думаю, що не складе проблеми для чиновників, від медицини зібрати інформацію та оприлюднити дані скільки було людей врятовано вчасно наданої медичної допомоги, саме завдяки використанню цих автомобілів. То в чому вина сільських голів і  головних лікарів лікарень та завідуючих амбулаторій, народних депутатів та  екс-прем’єра України  Юлії Тимошенко? Хіба в тому, що вони дбають про здоров’я, життя та здоров’я української нації та вселяють віру в те, що українське село має жити і процвітати. І цю віру їм подарувала саме Юля Тимошенко ставши біля керма уряду України. Через те чинна влада розпочала політичні репресії проти опозиції урядовців Юлії Тимошенко, і вершиною цинізму стало порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко за те,  що вона виплатила пенсії пенсіонерам …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, ви зриваєте, інші не виступлять.

Запрошую до слова Сергія Храпова. За ним буде виступати Андрій Павловський.

 

13:48:42

ХРАПОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! Мы коммунисты никогда не стояли в стороне от острой социальной проблемы, которая  возникла в Украине в результате массовой выдачи коммерческими  банками кредитов в иностранной валюте, для расчетов ею  на территории  Украины. Как известно мы дважды вносили в Верховную Раду Украины  законопроекты, направленные на преодоления этого бедствия.    Но опять-таки, как известно они не были поддержаны. И это не удивительно. Так как речь идет об эгоистических интересах крупного капитала, которые никогда не совпадали с насущными отчаяниями большинства народов. Но независимо от желания или нежелания, Верховная Украины разрешать эту проблему она не разрешилась сама с собой. А касается она примерно пяти миллионов семей.  Все они находятся под угрозой банкротства и нищеты из-за чего десятки этих людей уже покончили жизнь самоубийством. Основываясь на анализе правоотношений  сложившихся в результате выдачи в кредит иностранной валюты для расчетов ею на территории Украины мы заявляем, что речь идет         о сознательном массовом обмане  коммерческими банками миллионов заемщиков, потребителей банковских услуг. Миллионам людей выдали кредиты в иностранной валюте, не как деньги, средство платежа, а как  средство для обмена ее на гривну, как некие ценные бумаги. Теперь  же от заемщиков требуют выплатить такое количество  денег в гривне, которое соответствует стоимости валюты именно как денег, то есть  требуют  заплатить почти вдвое больше, чем они фактически получили в кредит.

Я лично убедился в этом, задав вопрос Национальному банку Украины, имели ли право коммерческие банки  выдавать кредиты в иностранной валюте одним резидентам Украины заведомо, для расчета в этой валюте с другими резидентами Украины на территории Украины. Оказалось, что НБУ сознательно уклоняется от прямого и  неоднозначного ответа на этот вопрос. При этом, Нацбанк отказался опровергнуть    письменную справку  адвоката по законодательству, в которой утверждается, что банки явно не имели права выдавать валютные кредиты на упомянутые выше цели. Следовательно,  НБУ знает и всегда знал о незаконности этих действий банков.

Учитывая, что проблема, о которой      идет речь, имеет исключительно острый социальный характер и ее   законное разрешение имеет немаловажное значение для государства и общества, предлагаю провести парламентские слушания по этому поводу с участием всех заинтересованных лиц: председателя Нацбанка, председателя  Верховного хозяйственного и Высшего специализированного судов Украины по гражданским и уголовным делам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Андрія Павловського фракція  "БЮТ - "Батьківщина", за ним буде виступати Юрій Кармазін.

 

13:51:56

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні співвітчизники, скоро  перші роковини Януковича при владі. Давайте ж подивимося, що ми маємо за цей рік. Ну порівняємо хоча б ціни на найнеобхідніші товари, на продукти харчування. В січні минулого року ціна, наприклад на ту ж картоплю була 3-3.50, зараз за картоплю просять 5-7         гривень за кіло. А за капусту, яку так любить Азаров, в минулому році просили 2,50-3 гривні, зараз – 6-7, і так по всьому набору, який називається «для борщу». А та же сумнозвісна гречка? При уряді Юлії Тимошенко вона була ще 6-7 гривень, зараз вона 20-22 і більше в Києві є. І це притому, що з 1 лютого влада Януковича збільшує тарифи на житлово-комунальні послуги: на тепло – на 35 відсотків, на електроенергію – на 30 відсотків, на воду гарячу – на 40 відсотків, на квартплату, на побутовий газ знову з 1 квітня нам підвищать ціну на 50 відсотків.

В результаті, по підрахункам економістів кожна родина заплатить за комунальні послуги на протязі року на 2 тисячі гривень більше, ніж вона платила ще в минулому році. І це притому, що цього мало владі, вона вносить зараз до Верховної Ради законопроект, який фактично ліквідує всі пільги для 16 категорій громадян, починаючи від чорнобильців, афганців, ветеранів війни, інвалідів, дітей-війни, і закінчуючи шахтарями і міліціонерами. Зарплати, пенсії, стипендії є фактично замороженими в цьому році. На 5 відсотків всього збільшується тоді, коли ціни підвищуються на 10 відсотків. От і виходить, що влада Януковича і Партії регіонів дала нам вже європейські ціни і африканські заробітні плати і пенсії.

Одна цікава довідка Держкомстату: середньомісячна заплата в Україні за минулий рік – 2 тисячі гривень 239 гривень, що складає 280 доларів. Для порівняння: в Польщі така ж зарплата за місяць – 1300 доларів, в Чехії – 1460, в Литві – 900 доларів. От і виходить так, що за влади Януковича жирують одиниці олігархів, а мільйони людей зубожіють. 80 відсотків за даними ООН за минулий рік – рахуються бідними.

Влада відноситься до простих громадян, як окупант до поневоленого народу, а це прямий шлях до соціального збурення, до Тунісу і Єгипту. І хай влада вивчає досвід президентів Тунісу і Єгипту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Кармазіна. За ним буде виступати Юрій Одарченко. Будь ласка, Юрій Анатолійович.

 

13:55:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні виборці та колеги по Верховній Раді! Партія регіонів і сформована ними більшість у Верховній Раді підвищує податковий тиск для підприємців, збільшує вартість комунальних витрат для пенсіонерів і виплачує низькі пенсії. Цей факт грубого і цинічного потурання законних соціальних прав мільйонів громадян України вже давно відомий всім тим людям, які живуть від зарплати до зарплати чи від пенсії до пенсії.

Діючий режим, вводячи такі умови життя для людей, тим не менше спеціально допомагає виведенню мільярдів доларів до різних офшорів. 6 вересня я зареєстрував законопроект 7091 про денонсацію угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна. На жаль, при голосуванні 1 лютого 2011 року за ініціативою фракції більшості цей проект не включено до порядку денного. 24 листопада я звертався до Президента України Віктора Януковича щодо необхідності скасування розпорядження уряду від 1 лютого 2006 року про те, щоби з переліку офшорних зон були виключені Республіка Панама, Республіка Кіпр, необхідності зменшення витоку капіталу з України та включення до цього переліку інших, відсутніх там, офшорних зон. І за рахунок, в тому числі, цього зменшення податкового навантаження на українських громадян і підприємців.

Я вимагав особистого внесення до Верховної Ради проекту закону. На жаль, вони їх не внесли, а мій не хочуть розглядати. Згідно з положеннями Угоди між Урядом Союзу РСР і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування від оподаткування звільняються будь-які доходи, що виникають на території України або Кіпру, в тому числі дивіденди, проценти, роялті, доходи від відчуження майна, тощо, які перераховуються з однієї країни в іншу, за винятком деяких випадків оподаткування фізичних осіб та доходів постійних представництв.

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Я звертаюся зараз до Президента України Януковича і Прем'єр-міністра Азарова щодо необхідності внести Кіпр і Панаму до переліку офшорів, а також звертаюсь до голів фракцій у Верховній Раді: Єфремова, Симоненка, Шарова, Кириленка, Мартиненка про необхідність підтримати включення до порядку денного законопроекту 7091 про денонсацію угоди між Урядом Союзу РСР і Урядом Республіки Кіпр.

Я наголошую, що при фінансом… колишнім президентом «Бундесбанка» встановлено рейтинг офшорних зон по ступеням їхньої надійності, в якому значаться країни, не тільки відсутні в переліку офшорних зон, що затверджений Урядом України. А це ще окрема адміністративна одиниця Об’єднаного Королівства Великобританії норманський острів Сарк, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Чорногорія, штати Деловер і Орігон, Панама, Гватемала, Коста-Ріка, Уругвай, Чилі, Бруней, Дубаї, Ліван. Давайте фінансувати Україну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Юрія Одарченка, фракція «БЮТ - «Батьківщина».

 

13:58:20

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Сьогодні до цієї зали ми запрошували уряд для того, щоб він прозвітувався, яким чином він бачить розвиток подій в житлово-комунальній сфері. Сьогодні ми бачимо, що є стрімке зростання тарифів на всі види послуг, на електроенергію, на газ. І зал, і вся Україна хотіла почути, що ж буде робити уряд, яким чином він буде впливати на ці явища?

І ми отримали абсолютно вичерпну відповідь, яка, на жаль, дуже песимістична. Сьогодні уряд запроваджує серйозні заходи, які будуть тиснути, мета яких – тиснути на населення. Запроваджена серйозна методика пені. Сьогодні пеня не встановлює граничного розміру. Якщо раніше в старих нормативних документах ця пеня, вона сягала тільки розміру боргу. Сьогодні вона може сягати до безкінечності, тобто до вартості квартири. А це значить, що людей можуть виселяти з цих квартир. Ми не послухали, яким чином можна регулювати, яким чином впливати на ціну на газ. А всі шановні друзі пам’ятають запевнення Януковича при підписанні харківських угод, що він це питання вирішив за рахунок Криму, для населення не буде підвищуватися ціна на газ. Це не виправдалось. Це була відверта брехня. І ми бачимо, що зараз Уряд хоче вирішувати свої проблеми не за рахунок отих юридичних структур, металевих,  металургічних і хімічних заводів, на яких працюють його однопартійці, а за рахунок населення. Сьогодні Янукович нічого не каже про газ власного видобутку, а ми всі знаємо, що його добувається на рівні 20 мільярдів кубічних метрів. Це, тобто, перекриваються всі потреби населення і в уряду є, і в Президента всі важелі для того, щоб мінімізувати втрати населення. Шановні друзі, підвищуються тарифи на газ. Куди ж ідуть гроші? У всіх виникало таке питання. На які інновації і інвестиції піде оце підвищення ціни на газ? А ми бачимо відповідь на це в бюджеті: на Програму реформування ЖКХ сьогодні виділяється 7 мільйонів із спеціального фонду, із загального фонду, 100 мільйонів – із спеціального. Тобто, на шуби для будинків, на лічильники, на утеплення, на облік газу – нічого не виділяється. Ці всі гроші ідуть, мабуть, на компенсацію «РосУкрЕнерго» тих 5 мільярдів кубічних газу, які брутально уряд сьогодні хоче забрати. Ми не бачимо світу в кінці тунеля, а бачимо єдине бажання уряду і фракції Партії регіонів обібрати населення і закрити дірки за рахунок населення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуватимемо годину різного. Олег Ляшко, будь ласка лаконічно і будемо завершувати.

 

14:01:23

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни, сьогодні світ перебуває у фазі турбулентності, що виникла як реакція на глобальну фінансово-економічну кризу. Під приводом боротьби з кризою відбувається масштабний наступ на демократичні права і свободи громадян. Масові антиурядові виступи в Алжирі, Тунісі, Ємені та Єгипті – пряма реакція на такі обмеження. Як відповідальний український політик, я хотів би зробити наступну заяву. Якщо влада в Україні не зупиниться у своєму прагненні і далі ламати усіх на шляху до встановлення тотального контролю над суспільством; якщо влада буде переслідувати політичних опонентів, представників малого бізнесу, студентів, зрештою тих, хто у Донецьку або Одесі спілкується українською мовою, сценарії арабського світу стануть реальністю і для нас усіх. Схаменіться! Щоб не було пізно. Світові події також свідчать, що головна загроза для держав із нестабільними демократіями чатує всередині країни.

Тому наступна моя ініціатива, переконаний, здатна ефективно посприяти  очищенню політичного життя, приходу нового покоління політичного класу. Йдеться про оприлюднення наприкінці 2010 року офіційних документів  державного департаменту США. Лідери багатьох держав світу, у тому числі і України, усвідомили народження абсолютно  нових умов творення великої політики. І подвійні стандарти вже не можуть  залишатися одним із її успішних методів, бо  реальні мотиви, якими керуються політики, стають надбанням громадськості.  Приходить час політиків без другого дна, котрим, окрім масштабів  державного мислення, притаманні ще і  тверді ідеологічні переконання та відповідальність за  національні інтереси.

На початку  нинішнього року я започаткував проект «Україна у «WikiLeaks»,  «Політика без грифу». Його суть – видання  українською мовою серії книжок з  добіркою оприлюднених  на порталі документів,  в яких  згадується Україна. Робота над першою книжкою  знаходиться на фінальній стадії і вже готується  її презентація.  Ці документи – наше  дзеркало, вони викривають подвійні стандарти  та зраду,  головні історичні вади   минулої та сучасної української політики. Адже ті, хто сьогодні в Україні багато  говорить про моральність, насправді роблять  аморальні речі. А ті, хто кричать про патріотизм,  насправді торгують  національними інтересами своєї держави. Це  засвідчують документі «WikiLeaks». Мета  мого проекту – запровадження нових стандартів  в українській політиці без зрад,  без морального кілерства, без комплексів меншовартості. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють у комітетах, комісіях, фракціях. 9 лютого у середу о 15 годині у сесійній залі  Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді. Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 15 лютого о 10 годині, а напередодні, у понеділок, об 11 годині відбудеться засідання Погоджувальної ради України.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. На все добре.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку