ЗАСІДАННЯ СОРОК П’ЯТЕ   

Сесійна зала Верховної Ради України

23 грудня 2010 року, 16:00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

  ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу підготуватися до реєстрації. І запросіть депутатів до сесійної зали.

Увімкніть систему «Рада».

16:02:12

Зареєструвалося картками в сесійній залі 282 народні депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, ми на ранковому засіданні включили до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (щодо затвердження тексту Присяги працівника прокуратури). Є пропозиція розглянути це питання нам за скороченою процедурою. Прошу проголосувати за цю пропозицію.

 

16:02:56

За-204

Рішення прийнято.

Будь ласка, Вернидубов Іван Васильович. І від комітету – Олійник Володимир Миколайович.

 

16:03:17

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Згідно з частиною другою статті 46 Закону України «Про прокуратуру» особи, вперше призначені на посади помічників прокурорів, прокурорів, управлінь, відділів, слідчих прокуратури, приймають присягу працівника прокуратури.

Текст вказаної присяги відповідно до закону має бути затверджений Верховною Радою України. Незважаючи на вищевказані вимоги, тексту присяги Верховної Ради України  до цього часу  затверджено не було, що відповідно унеможливило її прийняття  працівниками прокуратури.

Інститут присяги, який передбачений законодавством, визначає порядок проходження служби практично всіма категоріями працівників державних органів. Присягу на вірність служіння народові України  складають Президент України, народні депутати України, працівники органів внутрішніх  справ, Служби безпеки України, судді та державні службовці. Порушення присяги, в більшості випадків, визнається підставою для притягнення особи до відповідальності, в тому числі,  звільнення з посади. Відсутність тексту присяги працівника прокуратури порушує вимоги Закону України «Про прокуратуру», знижує відповідальність працівників прокуратури,  що негативно  позначається на діяльності органу. 

Проектом пропонується виправити існуючу ситуацію. Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме не тільки усуненню  прогалин в Законі України  «Про прокуратуру», а й буде позитивно сприяти  суспільству в цілому. Прошу підтримати законопроект і  проголосувати за нього в цілому.   Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимире Миколайовичу, перший заступник голови  комітету.

 

16:05:15

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності 22 грудня 2010 року розглянуто поданий народними депутатами України Вернидубов, Швецем проект Закону України   про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру», щодо затвердження тексту присяги працівників прокуратури.

Даним законопроектом пропонується виправити існуючу ситуацію, внести зміни до статті 46 Закону України  «Про прокуратуру» і включити до неї  текст присяги працівника прокуратури, а також  доповнити цей закон статтею 46.прим.2, в якій встановлюються підстави звільнення працівників прокуратури.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України, члени комітету одностайно зауважили, що в тексті присяги відсутнє слово “присягаю”, яке є у текстах присяги інших осіб. Тому комітет пропонує текст присяги доповнити словом “присягаю”.

Окрім того, на думку комітету, в «Перехідних положеннях»  слова «всі працівники органів прокуратури України» слід вважати «всі прокурорсько-слідчі працівники України». Отже, комітет рекомендує Верховній Раді  України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект з урахуванням викладених пропозицій за основу і в цілому як закон.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, так може підтримаємо рішення комітету? Приймемо рішення. Немає заперечень? 

Тому з урахуванням пропозиції комітету я ставлю на голосування, знову ж таки пропозиції комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Закону про внесення змін до Закону України про прокуратуру (щодо затвердження тексту присяги працівника прокуратури) (реєстраційний номер 7426-1). Прошу голосувати.

 

16:07:36

За-254

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до розгляду законопроектів в режимі другого читання.

Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" (нова редакція).  Повторне друге читання. Реєстраційний номер 4179. Доповідач – Малишев Володимир Степанович.

Нема доповідача. Ставлю на голосування пропозицію про перенесення розгляду проекту Закону про ,внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" (нова редакція) (реєстраційний номер 4179). Прошу голосувати. 

 

16:08:35

За-249

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропонується вашій увазі проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення", (нова редакція). Є висновок комітету про необхідність прийняття законопроекту в другому читанні і в цілому як закон.

По поправках. Лілія Григорович буде обґрунтовувати пропозиції і поправки до законопроекту. Лілія Степанівна Григорович від комітету.

 

16:09:18

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проблема СНІДу актуальна, вона переростає в національну проблему. І доказ тому і удосконалення законодавчої бази, і навіть такий блискавичний доповнення до бюджету під час прийняття сьогодні бюджету остаточно на 2011 рік.

Законопроект проголосовано 21 жовтня. До нього надійшло 54 поправки від народних депутатів України: Гайдаєва, Кармазіна, Бахтеєвої, Карпука і так дальше. Враховано 36. Враховано редакційно 10. Відхилено 8 поправок. Якщо є необхідність, ми можемо пройти по відхилених.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Юрій Кармазін, 1-ша поправка. 2-га?

Так, Левун, 11-та?

Унгурян, 12-та?

Марущенко, 21-ша?

Шановні колеги! Унгурян, 52-га?

Кармазін, 54-та і 53-тя? Юрій Анатолійович, 53-тя поправка ваша. Будь ласка, позиція комітету, давайте.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Стосовно 53-ї поправки депутата Кармазіна. Вона носить технічний характер і стосується зміни форми викладення прикінцевих положень законопроекту. І те саме поправка 54-та, не врахована в зв’язку з відхиленням поправки номер 1.

А тепер я хотіла би додати наступне. Шановні народні депутати, юридичне управління  дало свій висновок і завізувало  тільки вчора  законопроект до другого читання. З вашого дозволу я хочу оприлюднити ті зауваження, які воно дало для того, щоб процедурою   другого  читання ми їх врахували.

А саме,  йдеться (зауваження номер 1), що, мовляв, у зв’язку з тим, що  питання  забезпечення державної політики  у сфері протидії поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, безпосередньо пов’язано з дотриманням конституційних прав людини, закони мають належним чином  визначити органи уповноважені, що за це відповідають.

Хочу наголосити, що є базовий  Закон про захист населення від  інфекційних хвороб, який  абсолютно точно визначає повноваження  всіх відповідальних органів  при всіх інтенсивних захворюваннях, у тому числі і при ВІЛ/СНІД. Це стосовно першого зауваження юридичного управління.

Друге  зауваження носить абсолютно технічний характер, і ми його практично поправляємо.

І, нарешті, третє зауваження  юридичного управління, яке стосується прав громадян, які хворі на ВІЛ/СНІД стосовно  безкоштовного забезпечення проїздом у  громадському транспорті, а також надання ізольованих кімнат.

Хочу зазначити, що  дане захворювання не є заразним, воно не потребує ізольованих кімнат і тут трошечки, можливо,  юридичне управління не  розібралося.

Стосовно ж проїзду у громадському транспорті, це йде на вирішення  місцевої ради. Місцева рада повинна проголосувати  цей  список. Таким чином ми  дискримінуємо цих людей, оскільки порушуємо  право на анонімність при лікуванні.

Таким  чином, оскільки всі поправки врахована, оскільки зауваження юридичного управління, які нам оприлюднені, ми сьогодні  відповідаємо, і вони враховуються так само у законопроекті, є  пропозиція підтримати законопроект у другому читанні  і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте послухаємо по 54-й поправці Юрія Анатолійовича Кармазіна, і будемо приймати рішення.

Будь ласка, Юрію Анатолійовичу.

 

16:13:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати,  я підтверджую слова Лілії Григорович про те, що  закон потрібен, його треба приймати до Нового року.

Що стосується 54-ї поправки,  то поправка така у мене: викласти  частину  першу статті 25 у такій редакції.  Цей закон набирає чинності з дня  наступного  після його опублікування. Це норма, яку використовують в законодавстві європейських країн, оскільки закон не може діяти заднім числом, а це не врегульовано щодо подій, які можуть мати місце в день опублікування, але до часу опублікування.

У зв’язку з тим частину другу статті 25 пропоную викласти в такій редакції. «Визнати таким, що втратив чинність з моменту опублікування цього закону, Закону України «Про запобігання захворювання на синдром набутого імунодефіциту СНІД та соціальний захист населення». Кінець цитати.

Шановні народні депутати, якщо ми хочемо жити по-європейськи, то треба і дивитися, як у них і законодавча техніка європейська. Дякую вам за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Наводжу аргументацію комітету.

Поправка народного депутата України Кармазіна не врахована в зв’язку із відхиленням поправки номер 1. Поправка номер 1 – це поправка технічного характеру, якою народний депутат України запропонував іншу форму прийняття цього закону, а саме: прийняти цей закон як новий закон із одночасним припиненням дії старого закону. Якби така пропозиція надавалася під час підготовки цього законопроекту до першого читання, то вона б могла б реально бути врахована.

Оскільки законопроект вже прийнятий у першому читанні, то внесення такої зміни є недоречним. Тим більше, що з позиції нормо-проектної техніки обраний спосіб викладення закону у новій редакції не викликає заперечень і щороку використовується у чинному законодавстві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставлю на голосування поправку 54-ту Юрія Кармазіна.

 

16:15:25

За-6

Поправка не підтримана.

Будь ласка, ще раз пропозицію комітету, Лілія Степанівна, і будемо голосувати.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Є пропозиція з урахуванням всіх поправок прийняти законопроект в другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, вношу на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону 6617-1 про внесення змін до Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення”. Прошу голосувати.

 

16:16:16

За-258

Рішення прийнято. Тобто закон прийнято.

Зараз ми з вами мали розглядати проект Закону про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, але комітет не доопрацював таблицю. Тому є прохання, шановні колеги, і є лист комітету про те, щоб відкласти розгляд цього питання. Давайте ми його відкладемо останній раз, бо розмов багато про необхідність спрощення дозвільної системи, а бажання приймати практичні рішення далеко не завжди спрацьовує.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про перенесення розгляду проект Закону (реєстраційний номер 3224). Прошу голосувати.

 

16:17:14

За-250

Рішення прийнято.

Оголошую до розгляду проекту Закону про соціальний діалог в Україні. Доповідач – голова Комітету з питань соціальної політики та праці Хара Василь Георгійович.

Будь ласка, Василю Георгійовичу.

 

16:17:33

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, вашему вниманию представляется сравнительная таблица к законопроекту о социальном диалоге. Хочу напомнить, что цель законопроекта представить возможность социальным партнерам,  а это работодатели, профсоюзы, представители органов государственной власти консолидировано находить решения, которые обеспечат на наш взгляд справедливые доходы и достойный уровень жизни работников, конкурентоспособность предприятий, и будут важным вкладом в развитие национальной экономики.

Данный законопроект был принят в первом чтении еще 3 сентября 2008 года. С этого времени проводилась длительная и непростая, напряженная  работа из привлечения социальных партнеров. Хочу заострить внимание, что комитет 5 раз рассматривал сравнительную таблицу: 24 декабря 2008 года, 4 марта 2009, 3 июня 2009, 18 ноября 2009 года и 15 декабря 2010 года.

В сравнительную таблицу занесено 78 предложений народных депутатов Украины. Из которых учтено или учтено частично 76, и только 2 предложения не учтено. Комитет не учел предложения народного депутата Волынца, так как они были внесены с нарушением регламентных норм статьи 116 и предлагает изменения не к тексту проекта, принятого в первом чтении, а к предложениям народных депутатов. Учтены 2 замечания Главного юридического управления.

Наиболее спорные вопросы касались репрезентативности. На эту тему были проведены круглые столы с участием Международной организации труда. Комитет учел все замечания и рекомендации Международной организации труда и все замечания народных депутатов.

На сегодня в законопроекте среди общих критериев репрезентативности субъектов профсоюзной стороны и со стороны работодателя остались только 3. Это легализация и статус этих организаций. Для профсоюзов и их организаций, объединений – общая численность 150 тысяч. Для организаций работодателей и их объединений общая численность работающих 200 тысяч и отраслевая, и территориальная разветвленность.

В связи с вышеизложенным комитет рассмотрел на своем заседании сравнительную таблицу и просит Верховную Раду поддержать комитет и принять во втором чтении и в целом как закон Закон «О социальном диалоге». Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, тепер по поправках. Так.

 

ХАРА В.Г. Владимир Михайлович, там только две неучтены, но они внесены, повторяю, с нарушением Регламента, не к закону, а к предложениям народных депутатов. Именно по этой причине они не были учтены. Все остальные учтены.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Волинець. Не наполягає. 13-та поправка.

Далі йдемо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. До 11-ої є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До 11-ої, так?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. До 11-ої.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, добре, добре. Зараз, одну хвилиночку. Так.

Будь ласка, Папієв і Шевчук. Вони враховані, вона врахована.

Будь ласка, мікрофон Кармазіна.

 

16:20:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Володимире Михайловичу, ви, мабуть, пам’ятаєте, що це як раз мова йде про те, що тут доповнюються критерії репрезентативності, так звані, і ідуть прямо змінені статті тут: стаття пята, шоста, формулюються, сьома. І ці критерії репрезентативності роблять таким чином все, що будуть тільки дозволені профспілки. Я хочу звернути вашу увагу на те, що це порушує, ну, мінімум дві конвенції, і 87-му, і 97-му Міжнародної організації праці.

І зараз ми назвали, чи Волинець може? Не може Волинець. Волинець лежить в лікарні з пробитою головою і зірваною щелепою і добре про це знають. І тому дуже важко, що його назвали, а він не може сьогодні підтримати свою пропозицію. Я прошу, не підтримувати цю поправку...

 

ХАРА В.Г. Уважаемый Владимир Яковлевич, ну, комментировать нечего, потому что сказано много слов, а по сути  ничего.

Во-вторых, я хочу вам сказать, что Международное бюро труда в меморандуме, над которым работал комитет, отметило, что эти критерии не являются чрезмерными, сами по себе не противоречат принципу свободы ассоциации, а их наличие является обычной нормой законодательства многих европейских стран. Поэтому обсуждать нечего и комментировать нечего.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що, що?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Це вихід за межі 116-ї Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мені… Я користуюсь заключенням Головного юридичного управління, воно так не вважає.

Шановні колеги, оскільки народний депутат… Прошу уваги! Оскільки народний депутат наполягає на голосуванні щодо підтвердження поправки 11-ї, я буду ставити її на голосування. Шановні колеги, прошу уваги.

Поправка 11-та врахована комітетом. Але на вимогу народного депутата я ставлю на голосування про підтвердження цієї поправки. Прошу голосувати.

 

ХАРА В.Г. Прошу поддержать, уважаемые коллеги, прошу поддержать.   

 

16:23:27

За-218

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка не підтримана.

Будь ласка, Василю Георгійовичу. Василю Георгійовичу, будь ласка, що ви з цього приводу скажете?  

 

ХАРА В.Г.   Я вам хочу сказать, что без этой поправки теряется смысл всего того, что есть в этом законе. Есть предложение вернуться к переголосованию, потому что эта поправка, я не знаю, или кто-то чего-то не понял. Здесь  все соблюдены,  Конвенция международной организации труда. 

Мало того,   из 6 норм репрезентативности  мы  убрали 3 и оставили только 3. Поэтому, без этой нормы пропадает вообще иерархия  социального диалога, и я прошу вас поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я то поставлю повернутися, але нехай припинять депутати проводити мікронаради, а займаються   роботою.  Ну ви готові до голосування?

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення до розгляду поправки номер 11. Прошу голосувати.

     

16:24:51

За-228

Поправка прийнята.

 

ХАРА В.Г.  Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Та ще не все, ще не спасибі. Я ставлю на голосування про підтвердження поправки 11-ї. Прошу голосувати.

 

16:25:14

За-229

Поправка підтримана.

Так, всі інші поправки враховані, будь ласка.

 

ХАРА В.Г. Просьба принять его во втором  чтении и в целом как закон. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так, прошу, шановні колеги, підготуватися  до реєстрації. Я перепрошую, зарапортувався вже.  Перепрошую.

Я скажу  заключення експертного управління. Та не  експертного, а Головного юридичного. Комітет пропонує прийняти в другому читанні та в цілому як закон. Головне юридичне управління вважає, що законопроект потребує доопрацювання з наступним поданням на третє читання.

Ставлю першою на голосування пропозицію комітету: про прийняття у другому читанні та в цілому як закон проекту Закону “Про соціальний діалог в Україні” (реєстраційний номер 1440). Прошу голосувати.

 

16:26:26

За-230

Закон прийнято.

Тепер, шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області.

 Ми вже це питання один раз розглядали і потім його відклали. Знову отримали звернення, пропозиції, прохання все-таки прийняти відповідне рішення, оскільки з приводу цього є всі заключення, відповідні звернення.

Будемо ми ще раз обговорювати це питання? Будь ласка, давайте тоді розглянемо його за скороченою процедурою. Будь ласка, підтримайте цю пропозицію –  розгляд питання за скороченою процедурою

 

16:27:23

За-210

Рішення прийнято.

 

16:27:34

СІНЧЕНКО В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! За дорученням Верховної Ради України 11 листопада 2010 року в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування пройшло додаткове вивчення питання змін меж міста Комсомольськ Полтавської області, пов’язаних із можливістю включення охорони зон магістральних газу і нафтопроводів до адміністративно-територіальних меж міста.

Відбулася зустріч і ґрунтовна розмова на базі документації, що пройшла державну експертизу за участю народних депутатів України, представників Мінпаливоенерго, Укртранснафти, Укртрансгазу, Черкаситрансгазу,  заступника голови Держкомзему, начальника Головного управління містобудування і архітектури Полтавської області держадміністрації  головного інженера генплану міста, першого заступника Комсомольського міського голови.

Хочу наголосити, що головний архітектор області та головний інженер генплану документально довели, що генеральний план міста і проект землеустрою розроблені відповідно до чинного законодавства і повністю забезпечують вимоги до охоронних зон. Будь-яке будівництво, тим більше житлова забудова тут не велася раніше і не планується на майбутнє.

Закон України «Про трубопровідний транспорт» та Постанова Кабінету за номером 1747 від 16 листопада 2002 року про затвердження правил охорони магістральних трубопроводів передбачили, що уздовж трубопроводів встановлюються охоронні зони (стаття 11 закону), а земельні ділянки, розташовані в межах охоронних зон, не вилучаються у їх власників і користувачів, а використовуються з обмеженнями.

Частина дванадцять, це особливо, акцентую увагу, частина дванадцять правил зазначає, що будівельні, ремонтні, земляні, геологорозвідувальні, бурові, підривні, гірничі роботи на земельних ділянках в межах охоронних зон, проводяться лише за письмовою згодою підприємств магістрального трубопровідного транспорту та відповідних органів державного нагляду і контролю. Звідси випливає, що жодна міська рада, як би вона навіть  не намагалися, не отримає дозволу на будь-які роботи при наявності таких запобіжників. Тим більше, що стаття 11 постанови...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

 СІНЧЕНКО В.М. … громадських та дачних будинків.

З огляду зазначеного, комітет підтверджує свою попередню позицію, підтримує подання Полтавської обласної ради про зміну встановлення меж міста Комсомольськ та збільшення його території на 3 тисячі 371 гектар, загальною площею 11 тисячі 96 гектарів. І просить Верховну Раду України ухвалити позитивне рішення з цього питання, прийнявши проект постанови за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

МАРТИНЮК А.І.  Викторе Миколайовичу, а то, що ми говорили з вами? Викторе Миколайовичу, а то, що ми з вами говорили, де воно? Ми ж у мене кабінеті…

 

СІНЧЕНКО В.М. То були, то я і читаю ж вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, підійдіть і скажіть, про що ви говорили там. 

Шановні колеги,  прошу записатися на виступ.

Демчишен, будь ласка.

 

16:31:03

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я вас хочу підтримати  і в кінці  кінців прийняти межі  так обділеного складною і соціальною, і,  скажемо,    публічною такою ситуацією.

Тому наш комітет дуже ретельно це питання розглядав і вивчав. І питання тільки, скажем, вже позиції газотранспортників. Але це вже у площині політичній, а не  економічній.

Тому я вас дуже закликаю  і прошу, щоб ви підтримали даний законопроект і дали можливість Комсомольську розвиватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гордієнко Сергій.

 

16:31:53

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії  України, Полтавщина.

Цілком зрозуміло, чому така  прискіплива увага, коли змінюються межі населених пунктів. І особливо у тих випадках, коли земля сільськогосподарського призначення передається у відання міст. Ми розуміємо те, що потім саме робиться   у містах  із цією землею. Але заради  справедливості слід сказати те, що надзвичайно прискіпливо  вивчені всі моменти, що пов’язані із містом саме Комсомольськом і дійшли до висновку, що абсолютно є все  це логічним. І привертаю увагу до того, що  багато наших українських міст уже  виросли із вузьких тих сорочечок, які були 50-40 років тому. Від імені полтавчан у рік 50-річчя міста я всіх закликаю, щоб ми підтримали даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, хто ще наполягає на виступі? Зараз, одну хвилинку.

 

МАРТИНЮК А.І. 

Шановні колеги, ми з вами вдруге розглядаємо цей законопроект. І ми тоді дали доручення профільному комітету вивчити питання і доповісти. На превеликий жаль, доповідач уник відповіді на поставлене тоді завдання для профільного комітету. Після попереднього засідання група представників народних депутатів від комітету плюс керівництво міста Комсомольська була у мене на зустрічі, і ми вели про це розмову.

Про що йдеться? Вдумайтесь, збільшується більше ніж на 3 тисячі гектарів земель, і в тому числі туди включаються землі, які не мають права туди включатися по одній простій причині, бо це землі, на території яких проходить магістральний трубопровід, нафтопровід. Тоді ми домовилися, що поскільки є зауваження тих, хто обслуговує цей трубопровід, його виключити із меж міста, нехай вони ним займаються, а все решта включати.

Ще раз наголошую, така домовленість була між доповідачем, який тут доповідав, іншими членами комітету і керівництвом міста Комсомольськ. Не знаю, що змінилося після того, ви зараз знову пропонуєте, що нехай нафтопровід там як ішов, так іде, щоб ніхто за це відповідальності не ніс. Зараз там садові будиночки уже стоять на цьому нафтопроводі. Якщо вони будуть взриватися, ніхто не буде відповідати. І тому давайте виключимо землі нафтопроводу, а все інше включаємо, немає проблем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон. Надоша, будь ласка.

 

16:34:48

НАДОША О.В.

Я поясню ситуацію. Там, де проходить цей нафтопровід, по-перше, це не є магістральним переходом через річку Дніпро. В межах охоронних на цьому нафтопроводі ще з 1990 року вже стоять будиночки в 5-6 поверхів, і зносити їх уже ніхто не буде. А їх прийняти на законних підставах уже в межі міста і видати документи до людей. Я думаю, що від цього нічого не  станеться.

Мало за те, рядом з цим, приблизно в 50 метрах від охоронної зони, чотири кооперативи дачних стоїть. Там все це вже освоєно, вся ця земля. І говорити про те, що ми вилучимо цю землю, це ми говоримо про те, що ми просто не дамо людям документи на право володіння тим, що в них вже є. І сільська рада виділяла там землі, і всі на світі виділяли ці землі. Тому ми просто повинні це освоїти і додати їм законний статус. Тому я просив би всіх проголосувати за це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я поставлю на голосування в такий спосіб. Одну хвилиночку.

Я, перше, поставлю на голосування пропозицію комітету. У разі, якщо вона не буде підтримана, я тоді поставлю з уточненням про врахування все-таки охоронних зон в районі нафтопроводу, так же мова йде. Таким чином будемо голосувати.

Я зараз ставлю на голосування першою пропозицію комітету щодо прийняття проекту Постанови про зміну і встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області (реєстраційний номер 7312). Прошу.

 

16:36:46

За-232

Постанову прийнято.

Зараз, шановні колеги, вношу на розгляд проект Постанови про довідник "Україна. Адміністративно-територіальний устрій". Розгляд питання пропоную провести за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:37:22

За-215

Рішення прийнято.

Доповідачі – Сінченко Віктор Миколайович і Кармазін Юрій Анатолійович, співдоповідач – Демчишен Василь Васильович.

 

16:37:35

СІНЧЕНКО В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! Необхідність прийняття проекту Постанови про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» викликана  наступними обставинами.

На даний час за підсумками перевірки 12 тисяч 111 офіційних бланків місцевих рад здійснені за дорученням нашого комітету. Були встановлені неправильні назви 324 місцевих рад та 902 населених пункти. Виявлено 566 населених пунктів, які мають невірну категорію, 42 – які відсутні в офіційному обліку,  54 – які офіційно обліковуються, але на  місцевому рівні не значаться, а також 81 місцеву раду – які перенесли центри та  три населені пункти, які підпорядковані іншій сільській раді без відповідних рішень обласних рад, і без опублікування повідомлень у «Відомостях Верховної Ради України».

Місцеві ради, в яких неправильні назви, мають  свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи з назвою, яка офіційно не обліковується, отримали дозволи  органів виконавчої влади на виготовлення печаток і відповідно мають офіційні бланки та печатки з помилками. А жителям видані паспорта, свідоцтва про народження, шлюб, державні акти на володіння землею, свідоцтва про  право власності  на нерухоме майно, документи щодо успадкування також.

Поміж чинників, що спричинили таку ситуацію, необхідно відзначити відсутність єдиного загальнодоступного офіційного джерела з адміністративно-територіального устрою. Останній раз офіційний довідник було видано Верховною Радою в 1987 році. Всього за післявоєнні роки – 6 разів, а в часи незалежності – ні разу.

За цей час в адміністративно-територіальному устрої в державі сталися суттєві зміни: відновлено  Автономному Республіку Крим, уточнений український правопис Рівненської області, відновлено найменування Луганської області, присвоєно або змінено найменування 576 населених пунктів. У 1987 році в Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СІНЧЕНКО В.М. На сьогодні на замовлення Верховної Ради створено і широко використовується електронний довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», який розміщено на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Офіційне, інформаційне наповнення довідника виконує управління по зв’язкам з місцевими органами і органами місцевого самоврядування на основі офіційних рішень парламенту. Це дозволяє  постійно підтримувати базу даних в актуальному стані, що дає всі підстави надати електронному довіднику статусу «офіційний» і оперативно підготувати рукопис чергового довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій». 

Прошу підтримати прийняття проекту постанови, що дозволить досконале та інформаційне забезпечення органів державної влади і місцевого самоврядування, юридичних осіб і громадян необхідними офіційними відомостями про  прийняті Верховною Радою України, органами місцевого самоврядування рішення з питань адміністративно-територіального устрою та загальний стан справ у зазначеній сфері. Дякую   за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Так, сідайте, будь ласка.

Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

16:41:06

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати, я пропонував би вам взяти два проекти і порівняти. Різниця між двома проектами, які я буду зараз пропонувати, який поки що пропонується і комітетом, заклечається в тому,  що на мій не треба викидати грошей, а все  відбувається в межах виконання своїх службових обов’язків. А на той, який зараз розглядається, треба з народного бюджету     і з тих коштів, які зараз передбачені для Верховної Ради, виділити  789 тисяч гривень, от всього-на-всього.

А тепер, який стан, скільки ж тих видано всього книжечок, коли вони видавались? Нагадаю вам,  що ті книжечки видавалися в 1947 році,  в 1962 році, в 1969 році, в 1973 році в 1987 році.

І я  пропоную, що у зв’язку з тим, що вже є електронна епоха, через  це записати, що надати веб-сайту  Верховної Ради України  статусу офіційного. Не електронному довіднику, а веб-сайту всієї Верховної Ради, зрозумійте різницю, це перше.

Друге. Доручити Апарату Верховної Ради України забезпечити,  тобто тому апарату, який  і так  отримує гроші, постійне оновлення електронної бази даних “Україна. Адміністративно-територіальний устрій”, що розміщена на веб-сайті Верховної Ради, публікацію рекомендацій парламентських слухань виключно на офіційному веб-сайті та передбачити в проекті кошторису на 2011 рік зменшення витрат на цю  публікацію в паперовому вигляді. Рекомендувати Президенту видати указ про реєстр офіційних веб-сайтів органів державної влади і місцевого самоврядування. Доручити уряду  забезпечити реагування на виявлення Апаратом факти: установ неправильних назв сільських, селищних, міських рад, неправильне встановлення категорій населених пунктів, появі населених пунктів, які відсутні в офіційному обліку..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую. Таким чином, шановні народні депутати, ми б з вами мали і довідник, який був би у нас на офіційному веб-сайті, і не витрачали б паперові кошти, і не складали б знову черговий примірник кудись, куди нема куди складати  і шукати місце для цього.

Через це, зважаючи те, що ми вже в електронну епоху живемо, я пропоную свій проект постанови, який економить, підкреслюю для тих, хто прослухав, майже 800 тисяч гривень. Сьогодні прямо можна їх зекономити, якщо ми не приймемо те про, що зараз доповідалося, а приймемо в іншому вигляді, який пропонує Кармазін. Можна зробити..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, будь ласка, Демчишен Василь Васильович, голова підкомітету, Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

16:44:14

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, комітет наш 1 грудня розглянув запропонований до розгляду вашого проект Постанови про довідник "Україна. Адміністративно-територіальний поділ», який доповідав Віктор Миколайович Сінченко. І вчора ми розглянули запропонований народним депутатом Кармазіним, його варіант цієї постанови.

Комітет відзначає актуальність і своєчасність законодавчої ініціативи, її практичну необхідність. Віктор Миколайович у своєму виступі вже говорив: останній довідник друкований в нас виходив ще в 1987 році. І зараз, якщо ми приймемо таку постанову, ми будемо мати друкований довідник, і він стане офіційним юридичним джерелом, яке міститиме зведені відомості про всію систему адміністративно-територіального устрою, що стане надзвичайно важливим і актуальним і як для дозвільної системи, так і для органів місцевого самоврядування.

Щодо електронного, в нас веб-сайт є. Юрій Анатолійович тільки що говорив, веб-сайт є в нас електронний в Верховній Раді, але ми пропонуємо надати йому статусу офіційного. І він буде містити саме в електронному вигляді всі зміни, всю інформацію про адміністративно-територіальний виключно. Це виключно Верховної Ради.

Постанова чи проект постанови, яку пропонує Юрій Анатолійович, вона, ну, тільки тотожна з тим, що пропонуємо ми з Віктором Миколайовичем стосовно назви тільки. А так по змісту, він вже сказав, це буде веб-сайтом. Про друкований взагалі не ведеться мова. І, Юрію Анатолійовичу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ДЕМЧИШЕН В.В. ...тисяч примірників, які необхідні, які чекають в місцевих радах, органах влади, це всього-на-всього 300 тисяч. І нам... ця Верховна Рада в кінці-кінців за 20 років незалежності України ввійде в історію, яка видасть свій перший оцей друкований довідник, якого, я кажу ще раз, чекають.

Тому на своєму засіданні вчора ми ще раз підтвердили, що наш комітет буде підтримувати проект постанови 7395, внесений Сінченком і мною. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, шановні колеги! Я думаю, так ми можемо пускатися і далі до мишей, я тут уважно ще подивися на ці проекти, які запропонували. Це робота комітету, і це робота відповідного підрозділу Апарату Верховної Ради України.

Ви вдумайтесь, що тут написано. Окремим рядком: виділити фінансування. Його вже немає. Бюджет уже ми прийняли. Тому я пропоную вам, поставлю на голосування про підтримку законопроекту, їх відхилити.

Я підготую і дам доручення, якби комітет до мене звернувся, щоб підготували пропозиції щодо того, що  цей довідник має включати. Опрацює Апарат разом з комітетом і підготує документ. А потім ми визначимося в якій спосіб цю інформацію довести на електронних носіях, чи видати на паперових носіях.

Ну не може Верховна Рада України давати доручення підрозділу Апарату Верховної Ради України шляхом прийняття постанови. Ну невже не можна додуматись до чого ми приймемо. Що в нас роботи більше немає.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Постанови (реєстраційний номер 7395). А ви, будь ласка, визначайтесь.

 

16:48:35

За-3

Рішення не прийнято.

Тепер я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови  за авторством Юрія Кармазіна (реєстраційний номер 7395-1). Прошу визначайтесь.

 

16:49:01

За-10

Рішення не прийнято.

Проекти постанов відхилено.

Я думаю, що нам треба подякувати, що автори  проектів постанов порушили цю проблему. І я прошу підготувати відповідне доручення комітеті Апарату Верховної Ради України щодо  виконання цієї роботи. І ми її зробимо без постанови Верховної Ради України.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі проект  Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2011 році (реєстраційний номер 7352). Разом з тим голова комітету звернувся до мене з пропозицією про відкладення розгляду цього питання на січень 2011 року. Я поставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначитись.

Ставиться на голосування  пропозиція про відкладення розгляду проекту Постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв в 2011 році (реєстраційний номер 7352). Прошу визначайтесь.

 

16:50:14

За-8

Рішення не підтримано.

Шкода. Шановні колеги! Доповідати має голова комітету Володимир Яворівський. В зв’язку з його відсутністю, вам документи роздані, то я поставлю на голосування про те, щоб прийняти проект цієї постанови.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття, давайте попробуємо за основу, а тоді будемо, якщо прийме Верховна Рада за основу, будемо виключати те, що не подобається. Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв в 2011 році, (реєстраційний номер 7352). Прошу визначатись.

 

16:51:13

За-14

Рішення не прийнято.

Я ще поставлю на голосування про направлення на доопрацювання проекту постанови (реєстраційний номер 7352). Прошу визначитись шляхом голосування. Шановні колеги! Ну, що ви, щоб не загубити добру справу.

 

16:51:45

За-8

Рішення не прийнято.

Проект постанови відхилено.

Так, шановні колеги! Тепер пропоную вашій увазі проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів". Прошу розглянути це питання за скороченою процедурою. За пропозицією комітету. Прошу голосувати за розгляд за скороченою процедурою.

 

16:52:26

За-202

Рішення прийнято.

Доповідач – секретар Комітету з питань науки і освіти Катерина Семенівна Самойлик.

 

16:52:32

САМОЙЛИК К.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Цю постанову, на виконання ваших зауважень, можна взагалі проголосувати без обговорення.

Нагадаю, що з метою піднесення ролі і авторитету педагога в суспільстві, заохочення педагогічних працівників до творчої, результативної праці та підвищення престижності вчительської професії, 2006 року Верховна Рада прийняла Постанову щодо встановлення щорічної Премії Верховної Ради України  педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладах.

Але ви в цьому залі висловили зауваження на адресу Комітету Верховної Ради України про те, що потрібно видавати разом з премією диплом лауреата премії, та нагрудний знак лауреата премії, а також заборонити присудження премії повторно одній і тій же особі і уточнення процедури вручення премії. Хочу сказати, що ваше завдання Комітет Верховної Ради України з питань освіти і науки виконав стовідсотково. Я зараз вам покажу єдиний зразок диплома, знака.

Також в постанові ми забороняємо присудження повторно премії одній і тій же особі. І процедура наступна: вручає в Верховній Раді України Голова Верховної Ради України, а за його особливим дорученням, це робить Перший заступник. Ось такий нагрудний знак: це наша з вами Верховна Рада України, а тут написано, що це премія. А також  диплом лауреата. Ось, будь ласка, диплом лауреата, такий його зовнішній вигляд. І внутрі  ми написали про те, бачите, Верховна Рада України і текстовка, за що присуджується щорічна премія  вчителю чи вихователю, чи майстру, коротше кажучи, тим людям, дякуючи яким освіта ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не треба?

Шановні колеги, я ще раз питаю, ніхто не наполягає   на обговоренні питання?  Ні.

Тоді ставлю на голосування  пропозицію комітету про прийняття за основу  і в цілому проекту Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про встановлення щорічної премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» (реєстраційний номер 6706). Прошу голосувати.

 

16:55:29

За-259

Рішення прийнято.

Шановні колеги,  вношу на розгляд проект Постанови про призначення у 2011 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених. Доповідач – Катерина Семенівна Самойлик.

 

16:55:57

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, я б також просила вас без обговорення, бо працювали науковці, спеціальна комісія, робоча група, були об’яви у газеті «Голос України». І тому все одно з вами, хоч зможем, але немає  сенсу міняти прізвища.

Хочу сказати про те, що згідно постанови  Верховної Ради України  нами  у постанові сказано про те, що ми  присуджуємо 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених, докторів наук, кандидатів наук, які підготували докторські дисертації. Розмір стипендії 2 тисячі  гривень. На здобуття іменних стипендій висунуто 15 робіт. Я вас дуже прошу, зверніть на це увагу, з 30 стипендій претендували  на цю стипендію лише 15 чоловік. Це  свідчить про те, що катастрофа у нас з вами з молодими  науковцями, з молодими вченими. 

Висунуті роботи є дуже актуальні, вони відповідають повністю вимогам, які зафіксовані в Постанові Верховної Ради України. Всі роботи претендентів на стипендію Верховної Ради України були опубліковані в нашій газеті «Голос України», а також розміщені на сайті комітету. Негативних відгуків не було висловлено щодо цих робіт. Більш того, конкурсна комісія неодноразово на своєму засіданні детально, скрупульозно розглядала кожну роботу.

І тому я пропоную, у вас є списки, якщо необхідно, я зачитаю, але у вас є списки переможців тих, хто претендує, і якщо ми приймемо рішення, будуть одержувати стипендію, іменну стипендію Верховної Ради України. Прошу вас також… А в бюджеті ми передбачаємо, це ж не перший рік. Звичайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це постійно йде, але ми повинні постановою визначати людей, яким ми видаємо…

 

САМОЙЛИК К.С.  Я іще раз хочу сказати, це передбачено в бюджеті Верховної Ради України. Ми неодноразово, Михайло Васильович, уже присуджували цю стипендію, тобто кошти передбачені. І, будь ласка, не нада ще економити, шановний колего, на молодих вчених. Я ще раз хочу вам сказати: всього аж 15 з 30 одержують цю стипендію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це традиційна постанова. Комітет провів відповідний відбір, його здійснювали під егідою комітету фахівці. Представлені представники з різних регіонів і з різних сфер наукових, тому прохання підтримати рішення комітету.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Постанови про призначення в 2011 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених (реєстраційний номер 7416). Прошу голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С.  Прошу всіх проголосувати.

 

16:59:32

За-249

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, Верховна Рада України також щорічно присуджує Премії Верховної Ради України молодим вченим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Відповідний проект опрацьовано, кошти ми на це передбачаємо в нашому бюджеті. Тому є прохання підтримати і цей проект постанови.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Постанови, реєстраційний номер 7417, про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим вченим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень і науково-технічних розробок за 2010 рік. Прошу голосувати.

 

17:00:35

За-255

Рішення прийнято.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Постанови про зняття з розгляду окремих проектів законів України з питань паливно-енергетичного комплексу, є відповідне рішення комітету. З огляду на те, що ці законопроекти втратили свою актуальність, або знайшли своє відображення, були реалізовані в інших законопроектах, які Верховна Рада  України приймала з цих питань, тому вашій увазі пропонується відповідний проект Постанови.

Ставлю на голосування проект Постанови 7349 про зняття з розгляду окремих проектів законів з питань паливно-енергетичного комплексу. Прошу голосувати.

 

17:01:31

За-254

Рішення прийнято.

Шановні колеги, вношу на розгляд проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: «Молодь за здоровий спосіб життя». Доповідач - Лукянова Катерина Євгенівна голова підкомітету Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту і туризму. Будь ласка.

 

17:02:04

ЛУК’ЯНОВА К.Є.

Шановні колеги, відповідно до Постанови Верховної Ради України, яка була прийнята 6 жовтня 2010 року, 3 листопада поточного року відбулися Парламентські слухання на тему: про проведення Парламентських слухань про становище молоді в Україні «Молодь за здоровий спосіб життя».

Хочу вас проінформувати, що в роботі зазначених слухань взяли участь понад 500 осіб. Серед яких: народні депутати України, представники уряду, міністерств та державних комітетів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, науковці, працівники соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники молодіжних та дитячих громадських організацій тощо. Багато з них брали участь у попередніх Парламентських слуханнях, що відбулися у 2003 році і були присвячені формуванню здорового способу життя молоді в Україні.

І, на жаль, практично всі виступи та інформаційно-аналітичні матеріали, надані урядом до слухань, констатують, за минулі 7 років так і не вдалося прищепити моду на здоровий спортивний спосіб життя.

Лейтмотивом слухань була думка щодо нагальної потреби на всіх рівнях суспільної свідомості, утвердити розуміння того, що здоров’я – це сукупність фізичного, духовного, соціального, морального, естетичного стану нашої молоді. А на даний час підкреслювалося на слуханнях становище щодо цих визначальних складових життя здоров’я українських громадян залишається складним.

На думку учасників зазначених Парламентських слухань, досягли своєї мети. Всебічно і ґрунтовно обговорено широке коло проблем, пов’язаних із формуванням здорового способу життя молоді в Україні, запропоновані шляхи подолання існуючих перешкод, внесено значну кількість пропозицій до Рекомендації парламентських слухань зазначеної теми. Переважна більшість пропозицій, висловлених учасниками, врахована при опрацюванні і Рекомендації парламентських слухань, де визначені шляхи, конкретні програми і заходи, які за умовою їх схвалення Верховною Радою України повинні забезпечити розв’язання цілого ряду ключових проблем щодо поліпшення фізичного стану дітей та молоді, перспектив соціального встановлення молодих громадян.

Але, шановні колеги, до Комітету сім’ї, молоді та спорту сьогодні 23 грудня надійшов лист від голови Комітету податкової та митної політики пана Хомутинніка, в якому він звертає увагу, надає дуже слушні пропозиції стосовно тих рекомендацій, які б ми пропонували проголосувати в парламенті. Я думаю, що було б доречно, так як сьогодні надійшли ці пропозиції, прислухатися до Комітету податкової та митної політики, та і в зв’язку з тим, що зараз вирує в Україні адміністративна реформа, та відправити дану постанову  на доопрацювання.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Я вношу пропозицію про направлення на доопрацювання проекту Постанови  про Рекомендації парламентських слухань про становище  молоді в Україні  на тему: «Молодь  за здоровий спосіб життя» (реєстраційний номер 7384). Прошу голосувати.

 

17:05:10

За-250

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, вашій увазі пропонується проект Постанови  про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан промислової безпеки та охорони праці". Доповідач – голова Комітету з питань соціальної політики та  праці Хара Василь Георгійович.

Василю Георгійовичу, якщо немає там  якихось неузгодженостей, то будемо голосувати, будь ласка. Так, будь ласка.

 

17:05:39

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги! Президентом Украины Виктором Федоровичем Януковичем поставлено перед правительством задача  коренного улучшения состояния  охраны труда в стране.

В этом контексте 17 ноября в этом зале состоялись инициированные комитетом Парламентские слушанья на тему: «О состоянии промышленной безопасности и охраны труда». Участники слушаний отметили, что нормативная база охраны труда, несмотря на ее значительный объем, является несовершенной и  не решает вопросов, которые  возникают в связи с развитием новых экономических взаимоотношений, появлением новых форм собственности и так далее. Знаково, что в Украине свыше 9 тысяч государственных нормативных актов по охране труда, значительная часть которых устарела и нуждается в пересмотре.

Таким образом инвентаризация и коррекция законодательства по промышленной безопасности охраны труда является одним из самых неотложных вопрос развития социальной и трудовой сферы в Украине.

Также было подчеркнуто, что одним из основных показателей состояния труда есть уровень  производственного травматизма. Несмотря на то, что последнее время у нас  произошла тенденция к снижению, однако, по данным Международной организации труда  уровень производственного травматизма в Украине в расчете на 10 тысяч работающих остается одним из наивысших в Европе.  На 100 тысяч работающих остается у нас  в сравнении с Британией – больше в 8,5 раз, больше, чем с Германией –  в 5,5 раз, больше, чем с Японией –  в 3 раза, Франция и Австрия больше, чем в 2 раза и так далее.

Количество  рабочих мест, которые не удовлетворяют состоянию   гигиены и нормам, так же остается значительным. По данным Госкомстата Украины количество  работающих   в основных отраслях экономики в условиях, которые не соответствуют санитарным нормам, составляют  30 процентов. Это значит, что каждый третий наемный работник работает в нашей стране в условиях действий вредных производственных факторов, уровни которых в разы  превышают допустимые.

Участниками парламентских слушаний были внесены предложения и замечания по совершенствованию состояния промышленности,  безопасности  и охраны труда. Указанные предложения были рассмотрены рабочей группой, созданной комитетом,  в состав которой вошли   народные депутаты не только нашего комитета, но и других представителей  Кабинета Министров, всеукраинских объединений работодателей, профсоюзов, ученых. И комитет рассмотрел все эти предложения 1 декабря, учел их  и внес на рассмотрение Верховной Рады именно те   рекомендации, которые вы имеете на руках о состоянии промышленной безопасности и охраны труда. 

Намечен целый ряд таких предложенных существенных мероприятий по значительному улучшению состояния дел у нас в стране. Поэтому просьба поддержать  предложение нашего комитета и принять решение по одобрению рекомендации по коренному улучшению состояния охраны труда  в Украине. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставлю на  голосування пропозицію комітету про прийняття проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан промислової безпеки та охорони праці».  Реєстраційний номер 7424.

 

17:09:10

За-212

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування про направлення на доопрацювання проекту постанови.

 

17:09:34

За-242

Рішення прийнято.

Вношу на розгляд проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стратегія гуманітарної політики сучасної України". Доповідач – голова Комітету з питань культури і духовності Яворівський Володимир Олександрович. Відсутній.

Комітет пропонує прийняти за основу і в цілому. Ставлю на голосування цю пропозицію, а саме: про прийняття за основу і в цілому проекту постанови (реєстраційний номер 7444).

 

17:10:18

За-8

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування про повернення проекту постанови до комітету на доопрацювання.

Прошу, визначайтесь.

 

17:10:41

За-2

Рішення не прийнято.

Проект постанови знімається з розгляду.

Так, шановні колеги, пропоную вашій увазі Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування прав концесіонерів" з пропозиціями Президента України від 17.11.2010 року (реєстраційний номер 4674). Доповідач – представник Президента України у Верховній Раді України Мірошниченко Юрій Романович, співдоповідач – заступник голови Комітету з питань економічної політики Воропаєв Юрій Миколайович. Прошу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Шановні виборці,  шановні колеги, Юрій Мірошниченко, представник Президента України у  Верховній Раді України.

19 жовтня 2010 року Верховна Рада України 251 голосом прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування прав концесіонерів". Але законом запроваджується можливість застосування до відносин, що виникають у зв’язку з продовженням концесійної діяльності, актів законодавства і після втрати ними чинності. Тобто не чинних актів.

Президент України вважає, що це не відповідає визначеним статтями 58 і 94 Конституції України принципам дії закону в часі. Згідно з правовою позицією Конституційного Суду України за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

У зв’язку з цим глава держави пропонує у передбаченій пунктом 2, підпунктом 2 пункту 2 розділу І закону редакції статті 24.1 Закону України “Про концесії” частину четверту виключити, відповідно замінивши нумерацію наступної частини.

Крім того, Президент України під час аналізу закону дійшов висновку, що зміни до статті 3 Закону України “Про концесії”, якими пропонується врегулювати питання оренди земельної ділянки для здійснення концесійної діяльності, стосуються не частини п’ятої, а частини шостої. Такий висновок глави держави базується на тому, що зазначена зміна не враховує останніх змін у нумерації частин статті 3 Закону України “Про концесії”, внесених Законом України “Про держано-приватне партнерство”, що набув чинності з 30 жовтня 2010 року. Зміна цієї частини п’ятої редакцією пропонованою законом призведе до того, що в статті 3 Закону України “Про концесії” буде дві частини майже однакового змісту.

Відтак Президент України вважає за доцільне уточнити відповідне положення закону, виклавши його з урахуванням чинної нумерації частин статті 3 Закону України “Про концесії”. Тож пропонується в пункті 1, підпункті 1 пункту 2 розділу І закону в абзаці першому посилання на частину п’яту замінити посиланням на частину шосту, а у абзаці другому цифру 5 замінити на цифру 6. Прошу підтримати пропозиції Президента України і дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам також, Юрію Романовичу.

Будь ласка, Юрію Миколайовичу, рішення комітету.

 

17:14:32

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, данное предложения Президента комитет, в принципе, рассмотрел и рекомендует Верховной Раде Украины с ними согласится.  Утвердить закон с предложениями Президента.

Правильно сказал предыдущий докладчик в отношение того, что есть одна техническая правка  в отношение ссылок на  конкретные части, и одна правка, которая касается по сути  законопроекта. Президент  предлагает исключить из законопроекта часть четвертую, которая защищала концессионера от изменения действующего законодательства.

Хотел бы ваше внимание обратить также на то, что есть заключение  экспертного управления Верховной Рады, которые не согласны с этой последней правкой Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про прийняття Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування прав   концесіонерів в новій редакції з урахуванням пропозицій Президента України. Реєстраційний номер 4674. Прошу голосувати.

 

17:15:53

За-222

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення до розгляду питання. Прошу голосувати про повернення до розгляду питання.

 

17:16:17

За-230

Повернулись.

Тепер я ставлю на голосування про прийняття закону в новій редакції з урахуванням пропозицій Президента  України. Прошу голосувати.

 

17:16:41

За-230

Закон прийнято.

Так, шановні колеги! Тепер нам треба розглянути питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації положень бюджетного законодавства.

 

МАРТИНЮК А. І. Шановні колеги! У зв’язку з тим, що ми сьогодні вже прийняли подібний законопроект перед розглядом державного бюджету і пропозиція Баранова, голови комітету, він вже втратив актуальність. Тобто ми його не розглядаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ми, може, тоді проголосуємо про зняття з розгляду?

 

МАРТИНЮК А. І. Зняття з розгляду, давайте проголосуємо про зняття з розгляду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я поставлю на голосування про включення до порядку денного. Верховна Рада, якщо не включає до порядку денного, він вважається відхиленим, знятим з розгляду.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту закону (реєстраційний номер 7401). Прошу, визначайтесь.

 

17:17:57

За-8

Рішення не прийнято.

Проект закону відхилено.

Шановні колеги! Пропоную вашій увазі проект Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об'єднання "Масандра" (щодо державного підприємства "Веселівське"), (реєстраційний номер 7285). Пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:18:42

За-218

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра аграрної політики Тригубенко Сергій Миколайович. Співдоповідач – голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, Григорій Миколайович Калетнік. Будь ласка.

 

ТРИГУБЕНКО С.М. Доброго дня,  шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про структуру, повноваження та особливі правові економічні… особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра», розроблене Міністерством аграрної політики з метою виключення із складу Національного виробничого аграрного об’єднання «Масандра» державного підприємства «Веселівське».

На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 року номер 93 про реорганізацію державних підприємств «Веселівське» Міністерством аграрної політики України державне підприємство «Веселівське» реорганізується шляхом приєднання до державного підприємства «Морське». В Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України державне підприємство «Веселівське» ліквідовано.

Враховуючи викладене, запропоновано  змінити до статті 1 врегулювання питання діючого складу національного виробничого об’єднання «Масандра». Мінагрополітики просить підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Григорію Миколайовичу, будь ласка рішення комітету.

 

ВАЩУК К.Т. Запитання можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, не можна, оскільки скорочена процедура. Я розумію.

 

17:20:18

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимире Михайловичу. Шановні колеги.

Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 16 листопада було розглянуто проект Закону України про внесення змін до статті 1  Закону України «Про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра»» (щодо державного підприємства «Веселівське»).

Законопроект поданий Кабінетом Міністрів України. Окрім того, на чому зупинився вже заступник міністра аграрної політики та продовольства Сергій Миколайович Тригубенко, хочу наголосити, що тут  вносяться зміни до статуту щодо затвердження на призначення генерального директора  об’єднання спеціально уповноваженим органом  у сфері аграрної політики та продовольства, а також у статті 2 зазначається, що директори підприємств, що входять  до складу «Масандри» призначаються на посаду    і звільняються з посади  генеральним директором об’єднання за погодженням  із спеціально уповноваженим органом  у сфері аграрної політики та продовольства.

Комітет рекомендує  прийняти проект Закону України   про структуру, повноваження та особливості правового економічного режиму майнового комплексу   Національного виробничого аграрного об’єднання «Масандра», поданого Кабінетом Міністрів  за основу із врахуванням висловлених пропозицій.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Запишіться, будь ласка, на обговорення. Прошу прізвища вивести народних депутатів. Катерина Ващук. Мікрофон, будь ласка.

 

17:21:58

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ніби простий закон, але ми маємо підійти до його розгляду дуже уважно. І якщо сьогодні будемо голосувати, то лише перше читання. Це «Масандра» – національна  гордість, це  той центр виноробства, який, дійсно, є центром.   І ось ця реформація,  яку нам пропонують, і те,  що буде призначатися керівництво звідси, навіює на думку, що це підприємство  просто  готується до приватизації. Звичайно, дуже ласий шматок, але як вона буде робитись, на яких основах? Це підприємство  завжди було національною гордістю України і державним.

Тому   дуже важливо, щоб ми уважно  підійшли до цього питання і зараз не голосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Дейч. Будь ласка, мікрофон.

 

17:23:16

ДЕЙЧ Б.Д.

Уважаемые коллеги, уважаемые  Владимир Михайлович! Я удивлен, что  Катерина Ващук не владеет данной ситуацией и заводит туда, куда не нужно, зал. Совхоз «Веселовский» –  совхоз  банкрот, и вынужденная мера передать его в рядом стоящий совхоз «Морской», объединяются для того, чтобы более мощный и сильный… И правильно Кабинет Министров поступил, объединив эти два хозяйства, оставив их в целом в комбинате «Массандра». Ничего тут плохого нет, а правильно поступили. Люди там по полгода не получали зарплату. Прошу поддержать законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто ще наполягає на висловленні з цієї точки зору? Так, ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону 7285 про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» (щодо державного підприємства «Веселівське»).

 

17:24:51

За-254

Прийняли за основу.

Григорію Миколайовичу, яка пропозиція далі?  У цілому приймаємо?

 

17:25:04

КАЛЕТНІК Г.М.

Ну, тут нема чого, які доповнення давати, його потрібно приймати в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема заперечень? Немає. Ставлю на голосування пропозицію про прийняття в цілому проекту Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» (щодо державного підприємства «Веселівське») (реєстраційний номер 7285). Прошу голосувати.

 

17:25:47

За-261

Закон прийнято.

Вашій увазі, шановні колеги, пропонується проект Закону про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо порядку утворення районних рад) (7307 реєстраційний номер). Пропозиція від комітету, розглядати питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:26:21

За-217

Рішення прийнято.

Доповідач – перший заступник міністра юстиції Ємельянова Інна Іванівна, співдоповідач – голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Трайдук Микола Федорович. Будь ласка.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! Проект Закону про внесення змін до Закону України «По столицю України місто-герой Київ» розроблено в звязку з виконанням пункту другого розділу другого прикінцевих положень Закону України про внесення змін до Закону про столицю – місто Київ щодо порядку утворення районних рад.

Так, зокрема нещодавно прийнятим Верховною Радою України цим Законом було встановлено можливість, а не обовязковість функціонування в районних… в районах міста Києва районних в місті рад. Зазначені зміни зумовили необхідність унормувати способи вирішення питань. Перше, управління майном та фінансовими ресурсами, які є власністю територіальних громад та районів в місті Києві, бюджетних питань, дати припинення здійснення районними в місті Києві державними адміністраціями повноважень виконавчих органів відповідних районних рад.

Які були запропоновані способи вирішення цих проблемних питань. По-перше, проектом закону запропоновано унормувати можливість прийняття територіальною громадою міста Києва або Київською міською радою рішення щодо утворення, неутворення районних рад до початку виборчого процесу з виборів депутатів цих рад, а не як раніше було визначено: до дня чергових виборів.

Також проектом запропоновано, наділити територіальну громаду міста Києва та Київську міську раду, які уповноважені приймати рішення про неутворення районних в місті Києві рад, поважаннями визначати в такому рішенні день припинення здійснення районними в місті Києві державними адміністраціями повноважень виконавчих органів відповідних районних в місті рад.

Крім того, проект містить положення, спрямовані на вирішення на вирішення питання щодо субєкта управління майном та фінансовими ресурсами, які є власністю територіальних громад районних в місті рад у разі прийняття рішення про неутворення цих рад. І таким субєктам запропоновано визначити Київську міську раду.

Шановні народні депутати, я прошу підтримати вказаний проект, він вирішить ті проблемні питання, які на сьогоднішній день на практиці виникли після прийняття Закону України про внесення змін до Закону «Про столицю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Миколо Федоровичу, будь ласка, рішення комітету.

 

17:28:54

ТРАЙДУК М.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» був розглянутий на засіданні Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 10 листопада 2010 року. Проектом закону пропонується внести зміни до статей 3, 7, 11 та 19 цього закону. А також доручається Кабінету Міністрів України в місячний строк з дня набрання чинності цим законом, внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо механізму його реалізації.

До вказаного законопроекту надіслали свої зауваження та пропозиції Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України та Комітет з питань бюджету, який в своєму висновку визначає, що законопроект не впливатиме на дохідну та видаткову частину із державного і місцевого бюджетів. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також у своєму висновку висловлює низку зауважень і пропозицій до законопроекту.

Під час обговорення на засіданні членами комітету, народними депутатами України не було досягнуто згоди при ухваленні висновку щодо зазначеного проекту Закону України. Тому відповідно до частини четвертої статті 111 Регламенту Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування вносить проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ (щодо порядку утворення районних рад) на розгляд Верховної Ради України для прийняття рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, може таку підтримаєте пропозицію. Давайте ми допоможемо комітету, приймемо законопроект за основу, і нехай далі вони визначаються щодо того як доопрацювати його до другого читання. Немає заперечень? 

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за  основу проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо порядку утворення районних рад) (реєстраційний номер 7307). Прошу голосувати.

 

17:31:23

За-251

Рішення прийнято.

Шановні колеги, пропозиція від комітету, щоб розглянути наступний закон (реєстраційний номер7308) за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

17:31:53

За-219

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Холоша Володимир Іванович. Співдоповідач – член комітету Даниленко Володимир Андрійович. Профільного, я маю на увазі комітету. Будь ласка.

 

ХОЛОША В.І.  Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!  Проект Закону України  про внесення змін до деяких законів України щодо вирішення питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження, об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, розроблено урядом на виконання плану організації підготовки проектів  і актів, необхідних для забезпечення  реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження, підприємств, видобування і  переробки уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених  для поводження з радіоактивними відходами.

Метою закону є правове регулювання фінансово-економічних відносин, які виникають у  зв’язку з обов’язками експлуатуючої організації виконувати положення Закону України  «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», в частині забезпечення покращення умов проживання та праці громадян в місцях розміщення об’єктів, призначених для поводження з  радіоактивними відходами.

Реалізація цього  закону України  не потребує виділення додаткових коштів із Державного бюджету України, оскільки видатки мають здійснюватись за рахунок надходжень до державного фонду поводження з  радіоактивними відходами.

Прийняття акту дозволить створити чіткий і надійний правовий механізм реалізації соціально-економічної компенсації ризику для населення, яке проживає в зонах спостереження   об’єкт, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

За розглядом  науково-технічного управління Верховної Ради України  профільний комітет пропонує, за результатами розгляду в першому читанні, зазначений законопроект прийняти за основу, та в цілому як закон. Кабінет Міністрів  України  просить підтримати  зазначене рішення. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую  вам, сідайте,  будь ласка.

Від комітету – Даниленко Володимир Андрійович. Будь ласка,  заключення комітету.

 

17:34:05

ДАНИЛЕНКО В.А.

Шановні народні депутати, в Україні на сьогодні відсутні механізми  реалізації положень статті 12 Закону України   про використання   ядерної енергії та    радіаційну безпеку, які б  забезпечували надійну основу для реалізації прав населення територій, на яких розміщуються об’єкти, призначені для поводження  з  радіоактивними відходами.

Реалізація законопроекту як відмічалося,  не матиме впливу на доходну видаткову частину бюджету, а також на виконання Закону про Державний бюджет України   в поточному бюджетному періоді.  Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  у своїх висновках від 12 листопада 2010 року зазначає, що за результатами  розгляду  в першому читанні законопроект може бути прийнятий     за основу.

Комітет з питань Регламенту,  депутатської етики та  забезпечення діяльності Верховної Ради України  у листі від 12 листопада 2010 року, зазначив, що зазначений законопроект  оформлений  і зареєстрований згідно з  вимогами статей 90 і 92 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та  ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні 17 листопада 2010 року вирішив підтримати законопроект  та рекомендувати Верховній Раді України включити його до порядку денного сьомої сесії та прийняти законопроект  за основу та в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ви послухали доповідь, співдоповідь, побачили цей законопроект. Там практично немає якихось же потім можливостей вносити зміни при підготовці до другого читання.

Якщо немає заперечення, то я поставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проекту закону (реєстраційний номер 7308).

Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

17:36:22

За-250

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, вам роздали пропозиції відповідно до статті 131 Регламенту про внесення уточнень до Закону про Митний тариф. Там виникли неузгодженості, вони доопрацьовані, розглянуті комітетом, узгоджені з юридичним управлінням. І нам належить їх проголосувати для того, щоб ми могли направити закон на розгляд до Президента України.

Я просив би проголосувати за ці уточнення і узгодженості, які містяться у відповідному поданні. Воно вам роздано. Прошу голосувати.

 

17:37:19

За-248

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, я просив би, щоб ми оперативно попрацювали. У нас тут залишилось небагато законопроектів, вони урядові, тим паче, що присутні представники уряду, щоб ми розглянули їх.

Мова йде про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедур банкрутства (реєстраційний номер 7329). Прохання розглянути від комітету за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Так, доповідач Бандуров Володимир Володимирович, будь ласка, на трибуну.

 

17:38:01

За-227

          Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідач перший заступник міністра економіки Бандуров Володимир Володимирович. Співдоповідач голова підкомітету Комітету з питань економічної політики Бондар Олександр Миколайович.

 

БАНДУРОВ В.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! На даний час процедура банкрутства в Україні є надмірно тривалою, встановлені строки для проведення процедур банкрутства не дотримуються. Середня тривалість процедури банкрутства становить 2 роки 9 місяців. Як наслідок, за показником закриття бізнесу у рейтингу ведення бізнесу Світового банку Україна посіла 150 місце із 183.

Запропонований до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур банкрутства передбачає наступне. Перше, з метою доведення інформації до ширшого кола зацікавлених осіб та уникнення зловживання із розміщення оголошення, законопроект передбачає додаткове оприлюднення інформації про порушення провадження у справі про банкрутство та офіційному сайті державного органу з питань банкрутства.

Друге, на сьогодні строки дії процедур розпорядження майном та санації можуть бути продовжено необмежену кількість разів, що призводить до перебування підприємств у банкрутстві іноді до 5 років.

Законопроектом з метою вирішення зазначеної проблеми визначенні чіткі строки проведення процедур: розпорядження майном боржника – 12 місяців,  санації – 18 місяців без можливості їх продовження.

Законопроектом також передбачається розроблення плану санації в процедурі розпорядженням майном в санації лише за наявністю плану санації. У разі відсутності плану санації повинно прийматися рішення про введення процедури ліквідації.

Законопроект також передбачає можливість подачі боржником до суду заяви про порушення впровадження у справі про банкрутство разом із планом санації погодженим зборами кредиторів, тобто досудове врегулювання спорів.

Законопроектом вирішується проблема зловживання права оскарження рішень суду в процедурах банкрутства шляхом встановлення чітких правил подання апеляцій. Конфлікт впровадження виконавчого та впровадження у справі про банкрутство розв’язується в законопроекті шляхом введення нової норми, відповідно до якої державний виконавець після офіційного оприлюднення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БАНДУРОВ В.В. … про банкрутство відмовляють у відкритті виконавчого провадження.

Враховуючи зазначене, пропонується прийняти законопроект у першому читанні за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, комітет розглянув це питання і вніс також...

Воропаєв буде? Будь ласка. Бо дивлюся, десь доповідача немає.  Будь ласка, рішення комітету.

 

17:40:47

ВОРОПАЄВ Ю.М.

 Комитет рассмотрел данный законопроект на своей заседании и рекомендует Верховной Раде принять его в первом чтении.

Обращаю ваше внимание на заключение экспертного управления.  Там очень много замечаний к данному законопроекту. И на заседании комитета при рассмотрении его для рекомендаций вам, также высказывалось очень много замечаний. Поэтому комитет рекомендует  вам принять его только за основу, но не в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки за основу. Так. Ніхто не наполягає на виступі? Ні.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедур банкрутства. Прошу голосувати.

 

17:41:44

За-226

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропонується вашій увазі проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо повноважень посадових осіб Військової служби правопорядку у Збройних Силах України). Комітет пропонує розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

І доповідача, першого заступника міністра оборони Можаровського Володимира Миколайовича прошу на трибуну.

 

17:42:29

За-209

Рішення прийнято.

Будь ласка.

 

МОЖАРОВСЬКИЙ В.М. Шановний Голово Верховної Ради України! Шановні народні депутати України! Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо повноважень посадових осіб Військової служби правопорядку у Збройних Силах України) підготовлений Міністерством оборони України в ініціативному порядку.

Метою законопроекту є вдосконалення правової бази щодо виконання повноважень посадовими особами Військової служби правопорядку у Збройних Силах України під час припинення правопорушень, вчинених військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами в період проходження зборів, а також працівниками Збройних Сил України в разі виконання службових обов’язків.

Внесення змін до кодексу дозволить врегулювати порядок адміністративного затримання зазначених осіб та порядок складання, стосовно них, протоколів про адміністративні правопорушення. Реалізація цього закону не потребуватиме додаткового виділення коштів з Державного бюджету України.

Третього листопада цього року проект був схвалений на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Я прошу голову підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Шемчука Віктора Вікторовича інформувати Верховну Раду про рішення комітету.

 

17:44:01

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні присутні! У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адмінправопорушення (щодо повноважень посадових осіб, військової служби правопорядку в збройних силах України), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується внесення змін до низки статей Кодексу про адміністративні правопорушення, з метою вдосконалення його положень щодо виконання повноважень посадовими особами військової служби і правопорядку. Прийняття Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення надасть можливість, посадовим особам військової служби і правопорядку в Збройних силах України ефективно та правомірно здійснювати виконання завдань щодо забезпечення правопорядку військової дисципліни серед військовослужбовців.

Під час обговорення законопроекту в комітеті були висловлені окремі пропозиції та зауваження, які можуть бути враховані у процесі підготовки проекту закону  до другого читання.

Комітет рекомендує  Верховній Раді України прийняти за основу  поданий Кабінетом Міністрів  України проект  Закону  України  про внесення змін до   Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо  повноважень посадових осіб Військової служби правопорядку у Збройних Силах України). 

Головне науково-експертне управління  додержується такої ж  позиції. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ніхто не наполягає на виступі?

Є пропозиція комітету прийняти законопроект за основу. Ставлю на голосування цю пропозицію про прийняття за основу законопроект 7247  про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо повноважень  посадових осіб  Військової служби  правопорядку у Збройних Силах України). Прошу голосувати.

 

17:45:54

За-259

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації) (7254). За скороченою процедурою комітет пропонує розглянути питання. Прошу голосувати.

 

17:46:31

За-218

Доповідач Шемчук Віктор Вікторович, будь ласка.

Рішення прийнято щодо скороченою процедури.

 

17:46:42

ШЕМЧУК В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні присутні! Ініціатором даного законопроекту є Кабінет Міністрів України в особі Держкомпідприємництва Михайла Бродського.  

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув поданий Кабміном законопроект щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації.

Зазначеним законопроектом пропонується уточнити порядок зберігання та пересилання поштою реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб, підприємців, а також запровадити адміністративну відповідальність за порушення такого порядку. Така необхідність зумовлена тим, що в чинному законодавстві, яким регулюється процедура державної реєстрації відсутні норми про порядок зберігання посадовими особами реєстраційних справ зазначених юридичних та фізичних осіб та порядок їх пересилання. Конкретизація порядку зберігання та пересилання поштою реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб, підприємців унеможливить навмисну втрату, загублення державними реєстраторами реєстраційних справ, що пересилаються.

Головне науково-експертне управління зайняло іншу позицію, рахує, що цей законопроект доцільно відхилити, оскільки такі порушення є нічим іншим, як дисциплінарним проступком. Проаналізувавши законопроект, комітет вважає за можливе рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, комітет пропонує прийняти за основу. Хто має іншу думку? Хто наполягає на виступі? Немає.

Ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу законопроекту 7254. Прошу голосувати.

 

17:48:37

За-246

Рішення прийнято.

Шановні колеги, комітет пропонує розглянути також за скороченою процедурою законопроект 7249. Прошу голосувати.

Доповідача прошу на трибуну Верховної Ради України, Кирюшина Ігоря Володимировича.

 

17:49:05

За-220

Рішення прийнято.

Доповідатиме проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України про трубопровідний транспорт (щодо розпорядника обєктами житлового фонду) буде заступник міністра палива та енергетики Кирюшин Ігор Володимирович, співдоповідач – Романюк Микола Прокопович.

 

КИРЮШИН І.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України про трубопровідний транспорт розроблено на виконання плану заходів на 2009 рік із стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 11 березня 2009 году номер 237.

Аналіз положень діючого Закону України про трубопровідний транспорт свідчить про те, що цей закон не ототожнює поняття Державне підприємство магістральний трубопровідного транспорту та Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», дочірні та засновані нею підприємства. Таким чином, норма частини четвертою статті 7 Закону України про трубопровідний транспорт з урахуванням змін, внесених Законом України про внесення змін до Закону України про трубопровідний транспорт щодо підприємств магістрального трубопровідного транспорту позбавляє НАК «Нафтогаз» і її дочірні та засновані нею підприємства можливості вчиняти будь-які правочини щодо будь-яких основних засобів. Законопроект покликаний зняти обмеження, які забороняють здійснення правочинів щодо обєктів житлового фонду, які обліковуються на балансах НАК «Нафтогаз» України і її дочірніх компаній та підприємств, заснованих за участю зазначеної компанії. Варто зазначити, що на даний час зупинено передачу до комунальної власності понад одну тисячу квартир та будинків загальною площадью близько 100 тисяч метрів квадратних.

Враховуючи зазначене та за актуальність питання приватизації житла, громадянами України, які працюють на підприємствах магістрального трубопровідного транспорту, прошу підтримати прийняття проекту Закону про внесення змін до статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» у другому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Будь ласка, Романюк Микола Прокопович, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

17:51:20

РОМАНЮК М.П.

Шановні виборці, шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 3 листопада 2010 року розглянув законопроект про внесення змін до статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо розпорядника об’єктами житлового фонду) внесений Кабінетом Міністрів України.

Проектом передбачено зняти обмеження, які забороняють здійснювати правочинний щодо об’єктів житлового фонду, який обліковується на балансі НАК «Нафтогаз України», її дочірніх компаній та підприємств, а також господарських товариств. Контрольні пакети акцій яких передано до статутного фонду НАК «Нафтогаз України».

Головне науково-експертне управління зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні проект може бути прийнятий за основу з наступним врахуванням зауважень та пропозицій. На думку Головного науково-експертного управління у запропонованих проектом змінах не визначено, що відчуження об’єктів житлового фонду має відбуватися для їх приватизації громадянам, які в них проживають. Комітет до другого читання буде враховано зауваження Головного науково-експертного управління.

Комітет рекомендує Верховній Раді України законопроект про внесення змін до статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо розпорядника об’єктів житлового фонду) прийнято в першому читанні за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам також.

Хто наполягає на виступі? Ніхто не наполягає. Оскільки збігаються позиції комітету і науково-експертного управління про  прийняття законопроекту за основу, я ставлю на голосування цю пропозицію про прийняття за основу проекту Закону 7249 про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо розпорядника об’єктами житлового фонду). Прошу голосувати.

 

17:53:19

За-259

Рішення прийнято.

Шановні колеги, може ми приймемо  цей проект закону як в цілому, там одне речення, що там з ним. Немає заперечень?

Оскільки одностайна думка Верховної Ради України, я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо розпорядника об’єктами житлового фонду) (реєстраційний номер 7249). Прошу голосувати.

 

17:54:01

За-257

Закон прийнято.

Тепер, шановні колеги, пропонується вашій увазі проект Закону про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" (щодо вимог на заняття нотаріальною діяльністю). Комітет пропонує розглядати це питання за скороченою процедурою.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. І доповідач, будь ласка, перший заступник міністра юстиції Ємельянова Інна Іванівна.

 

17:54:32

За-219

Рішення прийнято.

Прошу вас.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! На ваш розгляд вноситься проект Закону про внесення змін до Закону «Про нотаріат», яким пропонується передати  функцію кваліфікаційних комісій нотаріату при головних управліннях юстиції Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції.

Відповідно до законопроекту за Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату закріплюються такі повноваження: проведення кваліфікаційного та повторного іспиту на право  заняття нотаріальною діяльністю. Розгляд   питання  і прийняття рішення про анулювання свідоцтва про право  на заняття нотаріальною діяльністю і  прийняття рішення про видачу Міністерством юстиції  відповідного свідоцтва. Прийняття та реалізація  законопроекту дозволить забезпечити допуск до заняття нотаріальною діяльністю найбільш підготовлених фахівців, що в свою чергу спрямоване на покращення доступу громадян до  нотаріальних послуг і поліпшення їх якості.

Крім того, надання  Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату  повноважень по розгляду питань про анулюванню свідоцтва про право заняття нотаріальною діяльністю, забезпечить посилення контролю  за  діяльністю нотаріусів по запобіганню порушень при здійсненні ними своїх професійних обов’язків.

Прошу підтримати, шановні народні депутати, вказаний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Юрій Мірошниченко, будь ласка,  рішення комітету.

 

17:56:01

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги. Юрій Мірошниченко, фракція Партії регіонів.

Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні проект Закону України  про внесення змін до Закону України «Про нотаріат», реєстраційний номер 7304 від 28.10.2010 року, поданий Кабінету Міністрів України. Законопроект передбачає вдосконалення порядку допуску громадян до заняття нотаріальною діяльністю  шляхом реформування системи кваліфікаційних комісій нотаріату.

Народні депутати, члени комітету підтримують ініціативу вдосконалення положень чинного Закону України «Про нотаріат»,  спрямованого на покращення правого регулювання порядку доступу громадян до здійснення нотаріальної діяльності, а також вважає, що зазначені зміни сприятимуть підвищення авторитету нотаріуса, його відповідальності перед державою і громадянами.

Відповідно до висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект  (реєстраційний номер 7304) може бути прийнято за основу. Враховуючи викладене, Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про нотаріат” (реєстраційний номер 7304) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і доручити комітету доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто наполягає на виступі? Немає? Пропозиція комітету: прийняти за основу проект Закону (реєстраційний номер 7304) про внесення змін до Закону України “Про нотаріат” (щодо вимог на заняття нотаріальною діяльністю).

Прошу голосувати. Може в цілому його прийняти?

 

17:58:12

За-251

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, зараз ми мали з вами розглядати проект Закону про амністію. Але ми, коли домовлялися про включення до розкладу засідань, що буде рішення комітету. На жаль, немає ані рішення комітету, ані висновку науково-експертного управління. Тому ми не можемо його розглянути.

Що, що? Ну, я розумію. Я тоді поставлю на голосування. Хто за те, щоб відступити від Регламенту, розглянути питання про проект, щодо проекту Закону “Про амністію” без рішення комітету і без заключення науково-експертного управління. Будь ласка.

 

17:59:08

За-215

На жаль, рішення не прийнято.

Я просив би тоді комітет невідкладно розглянути його з тим, щоб ми могли прийняти відповідне рішення.

Шановні народні депутати! Ми розглянули з вами і визначились щодо рішень з усіх питань, які були передбачені розкладом на 23 грудня, четвер.

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра Верховна Рада України продовжить роботу в пленарному режимі з 10 години. Дякую за роботу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку