ЗАСІДАННЯ СОРОКОВЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

17 грудня 2010 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

 

10:01:01

Зареєстровані картками в сесійній залі 398 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України у п’ятницю  з 10 до 11 години  проводиться година запитань до Уряду.

На засіданні Погоджувальної ради  було внесено пропозицію про те, щоб підчас години запитань до Уряду  заслухати інформацію Кабінету Міністрів України щодо перевірки ефективності використання  бюджетних коштів їх розпорядниками  у 2008-2009 роках і за перший квартал 2010 року.

Відповідно фракції письмово повідомили про запитання, на які вони хочуть  отримати  відповіді від міністра  фінансів Федора Олексійовича Ярошенка. Тому є така пропозиція, шановні колеги,  спочатку надати можливість  викласти інформацію, а потім…

(Шум у залі)

 Шановні колеги, я все чую, зараз зробимо. Одну хвилиночку. Дайте мені займатись своєю справою.  Вчора  була перерва цілий день.

(Шум у залі)

 Шановні колеги, спокійно, спокійно, спокійно, я прошу вас, спокійно!

Шановні народні депутати,  зараз я оголошу порядок розгляду питання, а потім буде можливість зробити заяву. Влаштовує це?

(Шум у залі)

 Перерви не буде, я поставлю на голосування. Шановні колеги, я вам зараз продемонструю з чим  вчора депутати заходили до сесійної зали, що всі це бачили, з конкретними прізвищами. І прошу, не кричати. Час для крику закінчився для всіх.  Не треба руйнувати парламент. Все.

Таким чином, давайте ми погодимо як процедуру розгляду питання, а потім буде можливість виголосити заяву від імені двох фракцій. Ми ж домовилися, не треба кричати. Я ще раз хочу сказати, заспокойтеся.

Шановні колеги, таким чином пропонується, щоб спочатку заслухали інформації з цього питання міністра фінансів. Скільки вам треба часу для інформації? Одну хвилинку, я хочу узгодити процедуру розгляду питання, а потім буде заява. Скільки треба?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. 30 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. 30 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, давайте домовимось таким, 30 хвилин інформації, 30 хвилин відповіді на запитання будуть. Нема заперечень? Немає.

Тепер, шановні колеги, дві фракції. Ну, я ж сказав, що все буде нормально, що ви хвилюєтесь? Дві фракції, фракція «БЮТ – «Батьківщина» і фракція «Наша Україна – Народна самооборона», вимагають 30-хвилинну перерву для проведення консультації і виголошення заяви. З заявою буде виступати Іван Кириленко, так? Будь ласка, Іван Григорович. Іван Григорович, будь ласка.

Шановні колеги, перерву я поставлю на голосування, оскільки вчора домовлялися про перерву, про все. Спокійно, не кричіть. І потім я вас попрошу декілька хвилин, щоб я проінформував вас про результати вчорашніх переговорів і показав вам результати того, з чим учора приходили на роботу народні депутати. Я вважаю, що вчора ми пройшли точку неповернення, і треба нам всім схаменутися і стати на місце, і відновити діалог. Не кричіть, не кричіть. Мікрофон у головуючого, не кричіть. Тому, шановні колеги, пропозиція така, оголосити перерву. Я поставлю на голосування цю пропозицію, оскільки вчора, спокійно, оскільки вчора … Про Регламент забудьте і ви помовчіть в першу чергу про Регламент, щоб оголосити перерву. Ні, тоді право на виступ на заяву. Про Регламент ви помовчіть як перший заступник голови Регламентного комітету, помовчіть.

 Помовчіть! Ви помовчіть! Я виконую. Виконую. Сядьте на місце.

Будь ласка, хто за те, щоб оголосити перерву на 30 хвилин для проведення консультацій.

 

10:05:50

За-51

Будь ласка, якщо є потреба заяви,  виголошуйте її.

 

10:06:00

КИРИЛЕНКО І.Г.

Заява фракції «Блок Юлії Тимошенко-«Батьківщина». Фракція уповноважила мене виголосити наступне.

Вчора в цьому залі брутально, жорстоко з небувалим цинізмом вбиті залишки української демократії, сьогодні – її похорони. Хто б що не говорив, які б аргументи не демонстрував, але такого нелюдського обличчя ненависті, нестримної злоби, жаги не просто калічити, а вбивати у цій священній будівлі ще не було. Все бачили ці історичні стіни. Зовсім недавно нинішня влада, а вчорашня опозиція місяцями блокувала цю трибуну, вимагаючи то референдуму по НАТО, то збільшення пенсій, зарплат та соціальних виплат. Хтось за це вас притягав, арештовував, бив, калічив чи вбивав? А на хвилинку уявіть, що з вашим лідером тоді б вчинили так, як ви вчинили сьогодні з нашим. Яка б була ваша реакція?

Вчора ви чітко і однозначно продемонстрували: для боротьби з інакомисленням у вас залишився один-єдиний аргумент і шлях – знищувати, зачищати, стирати з лиця землі своїх колег і опонентів. І вчорашні події це чітко продемонстрували. Тут у стінах парламенту більше не залишилося місяця для діалогу, порозуміння і конструктивної співпраці, парламентаризм знищено. Бо черговий етап політичних репресій проти опозиції, її лідера надзвичайно швидко вилився у відверте зведення рахунків з опозицією із застосуванням грубої брутальної сили. Вам виявилося замало моральних тортур, яких ви заподіяли Юлії Тимошенко (зараз чоловік на тяжкій операції, почалася операція, невідомо житиме чи ні), і тому  ви перейшли до брутального жорстокого і демонстративного побиття депутатів свої колег-опозиціонерів. Чи дійсно відчуваєте моральне задоволення з того, що 70-річний народний депутат Юрій Гнаткевич сьогодні перебуває у вкрай важкому стані? 

Тяжку операцію переніс Михайло Волинець, пятеро покалічених депутатів госпіталізовано, наших колег. Вчорашніми діями ви продемонстрували своє, колеги, повне безсилля іншими засобами працювати. Вам не вдається легко і запросто прийняти страшний бюджет, жахливу пенсійну, житлову і трудову реформи, тому ви і хочете, щоб в Україні більше не діяли закони і Конституція. Ви хочете запровадити нові правила, щоб країна жила за законами вулиці: хто сильніший, той і правий. Але, насправді, тих, хто прагне повернути країну в часи беззаконня, меншість. І те, що навіть ваші депутати, у яких залишилося частка совісті, жахнулися вчорашнім подіям у сесійній залі і це яскраве тому підтвердження.

Кредит довіри вичерпується. Обіцянки не виконуються, натомість суспільство з кожним днем відчуває все більший тягар. Ми пропонуємо конкретні реальні кроки соціального захисту всіх людей, ви ж намагаєтесь посіяти в суспільстві страх і насильство. Не вдасться. Наша політична сила не припинить свою боротьбу по захисту економічних, соціальних, політичних прав людей та демократії.

Вам не вдалося залякати, зламати Юлію Тимошенко, вам не вдасться злякати і зламати депутатів фракції «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина».

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Все в вас, да? (Шум у залі)  

Шановні колеги, шановні колеги, я прошу… (Оплески) Я прошу, спокійно, давайте по одній хвилині від… (Шум у залі)  Одну хвилиночку, по одній хвилині від фракції. Будь ласка, що…

І в мене прохання: загасіть свічки, не вистачало ще пожежі тут в сесійній залі. Я прошу вас, я прошу вас, шановні колеги. (Шум у залі)  Я вас, я вас, я вас прошу, я вас прошу, я вас прошу, я вас прошу, прошу. (Шум у залі)  Не кричить, будь ласка. Якщо ви хочете, я прошу вас, шановні колеги, отримати інформацію, після того, як виступлять від фракцій, висловляться з свого ставлення, я надам вам вичерпну інформацію. Якщо є бажання… шановні колеги, я прошу вас, я прошу вас, я прошу вас, я прошу вас, я прошу вас, я прошу вас, шановні колеги. (Шум у залі)

Будь ласка, Микола Мартиненко, потім від кожної фракції по хвилині, по кожному пункту зараз ми з вами все пройдемо. Нам треба встановити істину, в цьому всі зацікавлені, ніхто… (Шум у залі)  Та не кричить, не кричить!

Це ознака слабкості, не кричить. Будь ласка, Миколо Володимировичу, не кричить, я прошу вас.

 

10:10:31

МАРТИНЕНКО М.В.

16 грудня 2010 у сесійній залі Верховної Ради України сталася надзвичайна подія: представники Партії регіонів жорстоко побили народних депутатів з опозиції. Їм було завдано тяжких тілесних ушкоджень, пролилася кров. Такі дії не можна виправдати нічим.

На жаль, силові методи з боку влади вже стали тенденцією. Не так давно під час ратифікації харківських угод у сесійній залі було демонстративно побито депутата нашої фракції.

Фракція НУ-НС вимагає негайного засудження побиття народних депутатів з боку Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради та притягнення винних до кримінальної відповідальності. Зокрема винними у скоєнні злочинів можемо називати наступні прізвища: Цюрко,  Саламатін, Царьов, Шенцев, Злочевський, Волков. Не меншою повинна бути також відповідальність керівників держави: Януковича, Азарова, Литвина.

У зв’язку із скоєнням злочину вимагаємо відставки Голови Верховної Ради Литвина. Українське керівництво повинно публічно дати як українському народу, так і міжнародній спільності гарантії того, що подібні ганебні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

МАРТИНЕНКО М.В. … дії влади щодо парламентарів будуть мати і мають продовження у злочинних діях проти українського народу.

16 грудня – особливий день для України, день вибору: або нинішня влада визнає перед усім світом незаконність і аморальність силової розправи над парламентарями, або їй можна буде забути про стосунки з цивілізованим світом. Європа відгородиться від українських можновладців кордоном з невидимого колючого дроту. Їм доведеться мати справу лише з країнами, які забули про європейські стандарти демократії та законності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, хто від фракцій ще буде виступати?

Олександр Єфремов, будь ласка.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, ну давайте ж  один одного вислухаємо, якщо ви не хочете на Погоджувальній раді слухати один одного, давайте хоч тут. Я прошу вас.

 

10:13:06

ЄФРЕМОВ О.С.

Я вижу бессмысленно обращение к нашим коллегам в зале. Поэтому я хотел бы обратиться к журналистам, которые здесь присутствуют (шум у залі) и к общественности. Вот это лицо демократии, вы можете снять это лицо крупным планом и эти люди потом говорят, что мы должны договариваться и как-то друг друга слышать. Если то, что сегодня происходит в зале, называется демократией, а те люди, которые это представляют, называются демократами, то я такой демократии не хочу.

Теперь, уважаемые коллеги, вопрос к вам. Это, наверное, мы некоторое время тому назад принесли шашки сюда и забросали парламент, отравив десятки наших коллег здесь в зале. Это, наверное, мы вчера занесли цепи и занесли прутья в зал и с этими цепями и прутьями выходили на диалог. Это, наверное, мы пытались силовыми методами заставить, в том числе нас, принять те решения, которые мы ни когда не готовы были принимать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЄФРЕМОВ О.С. И в этой ситуации эти люди говорят, что они представляют культуру, совесть и честь нации. Я с этим не соглашусь никогда. И если мы готовы к диалогу, то давайте садиться без шума, без крика, без всякого назидания друг с другом разговаривать. Все остальное это лишь хамство и ни к чему хорошему оно привести не может. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще хто від фракції буде виступати? Будь ласка, Царьков.

 

10:14:59

ЦАРЬКОВ Є.І.

Уважаемые коллеги, я вчера тоже был в зале и хочу сказать, что однозначно спланированная акция, причем спланированная акция вы поймете от кого. Ну как вы думаете, журналисты, кого пустят ночью на канал под охраной народных депутатов на балкон. И я знаю: пустили канал ТВі. Я видел как вчера по команде по телефону заносили сюда монтировки и цепи, надеюсь, спикер тоже это покажет и знаем кто это делал.

Третий вопрос. Вы знаете, если б вы хотели своего лидера защитить – защитили бы. Стояли, как крысы, вчера сбоку и ждали, когда спровоцируют все то, что спровоцировали сами же вы, из фракции БЮТ. По большому счету – это большой парниковый эффект от ваших больших парниковых сворованных газов. И за все, что вы сделали нужно отвечать, и отвечать  нужно  и в прокуратуре и с честной совестью. И, наоборот, вы вчера в зале говорили, что вас вынуждают сюда заходить и делать провокации. И я согласен здесь с Ефремовым, когда вы действительно чуть зал не сожгли парламента (шашками), когда вы здесь действительно вчера распускали руки и не по-мужски даже, извиняюсь, ножницами махали – это не должно сходить вам с рук.

И мы от фракции действительно заявляем, что не дадим сорвать процесс, который…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ЦАРЬКОВ Є.І. … который вчера я слышал, лидерка давала наказ: ни в коем случае не давайте работать парламенту до 31 числа, тем самым сорвать с бюджетобразующий процесс, тем самым сорвать весь конструктив, который есть в парламенте.

Поэтому еще раз говорю, пусть правохратители задумаются, кто это делает, кто режиссирует. А агония пораженцев, я думаю, она пройдет с 1 января этого года. Спасибо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, фракції Народної Партії хто буде виступати? Немає.

Шановні народні депутати! Дозвольте вас поінформувати. Шановні колеги! Дозвольте вас проінформувати про те, про що вчора йшли домовленості у Верховній Раді України. Чому на цьому, я вважаю, необхідно особливо загострити увагу.

 Мені видається, що точку неповернення уже пройдено і, зрозуміло, що я як Голова Верховної Ради України несу повну відповідальність за людей, які вчора постраждали. Бо ми маємо таку ситуацію: чим більша фракція, тим більше в неї самостійності в прийнятті рішень. Не постраждали лише організатори цих акцій.

У мене викликає здивування заява, чесно кажучи, голови фракції Миколи Мартиненка, який за весь день не спромігся прийти на Погоджувальну раду. Сьогодні робить відповідну заяву. Я розумію, що йому складно суміщати повноваження голови комітету і голови фракції. Я вважаю, що треба в цьому плані, мабуть, допомогти людині зосередитись на одній посаді.

Друге. Що вчора пропонувалося? Занесли звернення до мене, я не читаю преамбули цього звернення, правда, близько 11-ї… 13 години. Вимоги такого характеру: «Негайно припинити політичні репресії і зняти будь-які обмеження з Юлії Тимошенко  по пересуванню Україною, в тому  числі запобіжного заходу –    підписку про невиїзд».

Оскільки в процесі розмови з представниками фракції з’ясувалося, що ми не можемо прийняти відповідне рішення, ними ж була запропонована і мною підтримана ідея, і я попросив підтримати всі фракції створити негайно  слідчу комісію щодо… для того, щоб з’ясувати обставини та причини порушення кримінальних справ відносно окремих осіб та дотримання  законності при їх розслідуванні.

Фракції погодились підтримати, десь виходило до 400 голосів. Це була б, очевидно, позиція, яка б до певної міри суперечила б, я б сказав би так, і лінії правоохоронних органів. Ну давайте відверто будемо говорити.

Сказали: нам треб порадитись. Бо, крім того, були інші пропозиції, щоб сьогодні, тобто у п’ятницю під час заслуховування інформації міністра фінансів був присутні голова Казначейства і дав відповіді на запитання, які стосуються коштів Кіотського протоколу. Я сказав: «Немає проблем. Давайте запросимо, хай він тут всьому депутатському корпусу, всій країні дасть відповідь і підтвердить її документально». Погодились. Домовилися провести ще одну чергову зустріч о 15 годині.

О 15 годині отримав я з вуст представників фракції, що вони не сприймають уже цих погоджених позицій і пропонують інше: прийняти заяву до Генерального прокурора змінити запобіжний про підписку про невиїзд  для Юлії Тимошенко.

Я запропонував: йдемте в сесійну залу, проголосуємо відповідну пропозицію і будемо розглядати, бо заяву ми не можемо прийняти, треба  прийняти постанову з додатком до неї заяви,  будемо переконувати депутатів, щоб вони підтримали. Якщо ні, я тоді запропонував, щоб одразу цю заяву перевести в депутатський запит і направити до Генеральної прокуратури. Погодьтеся, шановні колеги, що   для суспільства, для людей немає значення чи це буде постанова, чи це буде депутатський запит – це буде свідченням реакції Верховної Ради України. Відмовилися від цього. Натомість я отримую доповідну від… на ім’я керівника Апарату про те, що народні депутати заносять в сесійну залу ланцюги, замки, металеві прути. Зокрема, 16 грудня 2010 року близько 19 години народний депутат України Добряк Євген Дмитрович заніс в сесійний зал декілька предметів, замотаних у мішковину, зовні схожих на монтіровки.

 Я вам демонструю для всіх, як мені в цій ситуації потрібно було поступати. І чому не було шановних керівників фракцій, які зараз так демонструють запально? Скажіть, яке це має відношення до депутатської діяльності? Що це таке!? Я розумію, я ще раз хочу сказати, що я несу відповідальність за тих людей, які постраждали в процесі цієї бійки. Я прийшов сюди, коли мені подзвонили і подивився, у що перетворили сесійну залу, і що з депутатами було.

Йдемо далі. Яке це має відношення до депутатської діяльності? Я все це розумію. Яке це має відношення до депутатської діяльності? Замки і заклики стріляти, оскільки депутати, і це не секрет, ходять зі зброєю в сесійну залу. Треба розібратися , на яких підставах вся ця зброя отримана.

Знову ж таки парламент таким чином руйнується остаточно. І я розумію про нашу обопільну відповідальність, не про заклики, а про нашу обопільну відповідальність. Пропозиції, намагання, благання до того, щоб знайти порозуміння, не знаходять абсолютно жодного відгуку.

Прийдіть, увечері, шановні колеги, подивіться, в що ми перетворили сесійну залу. У  гіршому випадку – стійло у поганого господаря. Подивіться, що залишається у сесійній залі. Як сюди заводити екскурсії, як учити молодих дітей демократії і любові до Батьківщини? Я повинен весь час просити Апарат, ходити сам і прибирати в сесійній залі, коли приїжджають делегації. Після того, коли забираєш оці попери, все, що розкидано, і не тільки папери, крик – забрали необхідні для депутатської діяльності матеріали. І причина полягає в тому, що всі витівки, які відбувалися тут, сходять з рук. І руйнується Верховна Рада України як останній прихисток демократії. Ну, не буде Верховної Ради, ну, не буде ж країни.

Я думаю, що в всьому цьому переслідуються зовсім інші цілі. Ота війна, яка продовжується після президентської кампанії, вона не закінчилася, вона набуває нових обертів і нам треба зупинитися і жаль, і шкода, що депутати пішли із сесійної зали. Давайте приймемо рішення, проведемо, якщо хочете, депутатські збори. Давайте зупинимось у цьому ражі. Ну, врешті-решт, ми ж повинні з вами зрозуміти, що ми відповідальні за країну.

Тому я прошу і пропоную, давайте, щоб уляглись всі емоції. Все-таки ми з вами зробимо відповідні висновки, бо не прикрашають нікого, не прикрашають країну те, що в нас відбувалося і відбувається.

Шановні народні депутати! Тепер оголошення. Згідно з протоколом засідання депутатської фракції Комуністичної партії України від 16 грудня 2010 року та відповідно до частини три статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про виключення народного депутата України Грача Леоніда Івановича зі складу депутатської фракції комуністів.

Тепер я пропоную перейти до розгляду питання і водночас я прошу керівників фракцій “Наша Україна – Народна самооборона”,  «БЮТ – «Батьківщина», Народної Партії, Партії регіонів, фракції комуністів, зібратися для наради, а Адам Іванович буде проводити засідання. Немає заперечень? Будь ласка.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, переходимо до “Години запитань до Уряду”, правда, вона буде своєрідною і так, як ми домовилися, що ми 30 хвилин послухаємо інформацію міністра фінансів з приводу перевірки ефективності використання бюджетних коштів та їх розпорядниками у 2008, в 2009 роках та за перший квартал 2010 року. А потім протягом 30 хвилин він дасть відповіді на запитання.

Будь ласка, Федір Олексійович.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.

 Шановний Адаме Івановичу!  Шановні народні депутати!  Поступили письмові запитання такого характеру.

 Перше питання. «Поясніть, будь ласка, систему проведення аудиту, вона була повною чи зосереджена на окремих випадках? Наскільки можна довіряти такому аудиту? Чи є він незалежним? Чи має залучення до аудиту компанія відповідну репутацію та досвіду в кваліфікації?»

По першому питанню. Поясніть, будь ласка, систему проведення аудиту, вона була чи повною, чи зосереджена на окремих випадках.

У березні поточного року чинний уряд прийняв від попередників пусту казну, повністю розбалансовану систему державних фінансів. Борговий тягар був такий, що держава була неспроможна належним чином виконувати навіть основні свої функції. Виходячи з масштабів виявлених зловживань та ознак відмивання грошей за кордоном,  Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо залучення  міжнародних висококваліфікованих експертів для  проведення неупередженого та прозорого  аудиту  використання  бюджетних коштів  урядом України  протягом  2008-2009 фіскальних років і першого кварталу 2010 року.  Це Постанова  Кабінету Міністрів  від  5 травня поточного року номер 334. Результати цього аудиту і будуть  вам сьогодні представлені.

Відразу хочу зазначити, що я  не є представником  правоохоронних органів і принципово не буду надавати юридичну кваліфікацію діям колишнього уряду.  Але як міністр фінансів я добре розуміюсь у бюджетному законодавстві і хочу нагадати  усім присутнім, що у статті 95 Конституції  України  передбачено, що виключно   Законом про Державний бюджет України  визначаються будь-які видатки держави  на соціально-культурні потреби і розмір  і цільове використання  цих видатків. Тому  коли кошти, які передбачені  у Державному бюджеті на певну  мету, використовуються  не за призначенням або використовуються не ефективно   це є порушення Конституції  та законів України.  Чи є це порушення злочином, мають визначити слідство та суд. 

Система проведення аудиту була зосереджена на окремих  напрямках. З огляду на обмежений  час  у такий перевірка  повинна була  закінчена. Після  консультацій  шість окремих справ були відібрані для обґрунтованої перевірки:    це перевірка, що застосування придбання  27 транспортних засобів  Міністерства  надзвичайних ситуацій; перевірка, що стосується придбання цукру державним матеріальним  резервом; перевірка, що  стосується  використання  коштів, отриманих  від   продажу квот та викид вуглецю відповідно до  Кіотського протоколу; перевірка, що стосується придбання тисячі транспортних засобів больничного устаткування  Міністерством  охорони здоров’я і перевірка, що стосується придбання фармацевтичної продукції, а також дослідження, що стосуються програм реєстрації землі.

Наступне питання було. «Наскільки можна довіряти такому аудиту?». З урахуванням повноважень, наданих відповідно до постанови, Міністерство фінансів та Головне контрольно-ревізійне управління підписали контракт з американською компанією Trout Cacheris, яка залучила компанію з міжнародного права Akin Gump Strauss Haver & Feld аудиторську компанію Kroll, а також консалтингову компанію «Фест Интернецен Річесел» для сприяння в здійсненні перевірки, підготовки офіційного звіту про результати. Спеціалізована юридична компанія Trout Cacheris  вибрана виконавцем аудиту як така, що має надійну репутацію і досвід роботи зі значними, резонансними кримінальними справами щодо фінансової діяльності державних органів різних країн.

Наступне питання. Чи є він незалежним? Компанії, залучені для проведення аудиту, не мають ніяких політичних чи особистих інтересів в Україні. Крім того, вони цінують власну репутацію, втрата якої стане для них кінцем роботи. Тому я вважаю, що їх перевірка є достатньо незалежною.

Наступне питання. Чи має залучена до аудиту компанія відповідну репутацію та рівень доступу і кваліфікації? Розслідування, яке проводить Trout Cacheris, визнаються у всьому світі як безперечно авторитетні. У цієї фірми з Вашингтону не було і жодних комерційних інтересів в Україні, жодних зв’язків з політичною, діловою елітою України, що гарантує повну незаангажованість розслідування. Ніхто не може звинуватити американських юристів у виконанні в лапках чи то олігархів, чи то політиків. Тому важливо, що Trout Cacheris  несе повну відповідальність за слідчу роботу, виконану під час аудиту.

Керівники компанії Плато Качериз і Біб Трауn – колишні прокурори Департаменту юстиції у США. Плато Качеріс має найвищий рівень допуску від уряду США, оскільки виконував юридичну роботу для розвідувальних органів штатів. Біб Траут  був заступником незалежного прокурора з розслідування щодо Міністра торгівлі США Рона Брауна, а тепер веде розслідування з обвинувачення в корупції щодо мера Вашингтона Адріано Фенті. Тому, ми  вважаємо, що усі підстави стверджувати, що це достатньо кваліфіковані фахівці.

Друге питання. «За наявною інформацією, аудитом виявлено значні порушення. Про які обсяги, понесених державою, втрат іде мова?» Так, наприклад, кошти, отримані Україною, від продажу квот на викиди парникових газів, у рамках Кіотського протоколу, були незаконно конвертовані та використані на інші потреби. Що зроблено урядом для виправлення ситуації, та проведення довіри до України потенційних інвесторів?

Відповіді. Про які обсяги, понесених державою, втрат іде мова? Наданий аудиторами звіт, дозволяє обґрунтовано вважати, що окремі посадові особи попереднього уряду не належно виконували свої обов’язки і в умовах фінансової кризи не ефективно використовували державні фінанси. Тільки за  шістьма епізодами міжнародні аудитори виявили зловживань на суму 3 мільярди гривень. Аудиторське дослідження показало, що було порушено міжнародні угоди, під час використання коштів, отриманих від продажу встановленої кількості викидів парникових газів відповідно до  Кіотського протоколу.

Японські компанії придбали – шановні, послухайте! – придбали в Україні квоти на викиди забруднених речовин. Отримані кошти в розмірі 320 мільйонів євро – це приблизно 3,2 мільярда гривень мали бути спрямовані виключно  на проекти з охорони навколишнього природного середовища відповідно до умов Кіотського протоколу. Замість цього колишні посадові особи уряду та Державного казначейства у порушення міжнародного законодавства та бюджетного законодавства  України здійснили конвертацію цих коштів  у гривні і перевили їх на єдиний казначейський рахунок, а з ЄКР ці кошти використовувались на різноманітні втрати, не передбачені  Кіотським протоколом. Ну, наприклад, сьогодні дуже багато  лунає різних думок, що ми там підвищуєм  видатки на правоохоронні органи і таке інше.

Я вам приведу приклад. Я думаю, що і казначей, якщо буде доповідать,  він також це підтвердить, що ці гроші використовувались, перше, я вам приведу приклад: Міністерством внутрішніх справ за Програмою  забезпечення захисту прав і свобод громадян, суспільства і держави від протиправних посягнень, охорона громадського порядку та проведення  досліджень. Ну, які вони відношення мають до Кіотського протоколу?

Міністерством праці та соціальної політики на придбання  побутового обладнання  і створення соціального контактного центру, на закупівлю  ………робіт  з капремонту і придбання обладнання. Яке відношення – також незрозуміло.

Міністерством оборони України – на закупівлю, ремонт з капітального ремонту.

Далі. Кажуть, що ми багато на ДУС виділяєм грошей. А подивіться, куди гроші йшли Кіотського протоколу: з капітального ремонту і придбання  обладнання лікарні «Феофанія». І таке інше. Тобто невідомо. І я думаю, що звіт, який ви сьогодні маєте, ви, дійсно, будете свідками  і побачите, куди ці гроші    були витрачені, тому що це процес слідчих органів. Матеріали передані в прокуратуру, от, і коли закінчаться слідчі дії, все буде вам оприлюднено, і ви будете інформовані по цим питанням.

Наступне питання. «Що зроблено урядом для виправлення ситуації та повернення довіри до українських потенціальних інвесторів?» Зараз ці кошти, я вам хочу сказати, доповісти, що вони поновлені, знаходяться на рахунках Національного агентства екологічних інвестицій. І сьогодні вже йде реалізація цих грошей згідно їх цільового використання. Але ми вимушені були знайти ці додаткові кошти із загального фонду Державного бюджету, повинні поновити його на спеціальні, замість того, аби спрямувати їх на підвищення соціальних виплат, про які йдуть сьогодні розмови, що ми дуже мало передбачаємо. Чи погашення накопичених боргів, ми мали б ці гроші зберігати, і вони повинні знаходиться були б в казначействі. І це відбувалося в той час, коли держава ще не повернула довіру міжнародних інституцій, коли ми ще не були, дійсно, відрізані від джерел дешевих коштів. І в цей час ми вже вирішили проблему і зберегли репутацію України від нищенського удару, під який був підставлений колишній уряд.

Наступне питання. «Що ви можете сказати стосовно звіту аудиторської компанії БДО щодо наявності коштів від продажу квот за Кіотським протоколом?». Викликає велике здивування і цинізм представників опозиції, які посилаються на аудиторський звіт компанії БДО, яка засвідчила наявність на рахунках коштів, отриманих за Кіотським протоколом. Більш того, аргументи опозиції вже широко розтиражували окремі ЗМІ, подаючи їх як безперечну істину. Процитую повідомлення лише однієї електронної газети, не наводячи її назву. «Для обычных граждан достаточно отметить, в настоящее время на счетах казначейства находится сумма, которая б была невозможной,  если б киотские деньги ушли бы «налево»?»

Шановні народні депутати! Ну всім ясно, що навєрно було їм соромно про це… на цей звіт посилатися в будь-якому випадку, тому що звіт ВДО якраз він підтверджував  наявність коштів на 20 травня поточного року і… я прошу показати слайд, де дуже наглядно видно, що уже більше 2 місяців працювала нова влада, яка відновлювала ресурсну базу ЄКР, тому що у нас ЄКР практично був… ну від`ємним. І в тому числі в частині коштів, отриманих за Кіотським протоколом. Але, коли ми приймали справу від попереднього уряду, ситуація була зовсім іншою. Ось графік, який представляє і розставляє усі крапки над «і», ви бачите, тут подається інформація про залишок коштів, які були на ЄКР не на вал…них рахунках Державного казначейства України станом на 11 березня поточного року, коли прийшов новий уряд. Разом із валютними рахунками сума державного… у Державному казначействі на цю дату складала 1,8 мільярда гривень. Це всі кошти разом із поточними  надходженнями у вигляді податків і зборів. Але лише гроші від продажу квот за Кіотським протоколом складали 3 мільярди гривень. То де ж вони є на ЄКРі? Покажіть їх, будь ласка. Навєрно ж ушли, тому що нічого показувать. Потому що казна пуста була.

Простіше кажучи, станом на 11 березня поточного  року на рахунках Державного казначейства знаходилась сума, яка була б неможлива, якби кіотські кошти не пішли не за призначенням. Лише завдяки наполегливій праці уряду до 20 травня поточного року нам вдалося відновити ресурсну забезпеченість державних фінансів, і станом на 20 травня уже 2010  року на ЄКР на валютних рахунках вже знаходилася сума, еквівалентна 5,2 мільярда гривень і це вберегло Україну від застосування санкцій з боку Японії та ганьби перед усім світом.

І це не одна оборутка колишнього уряду. Не менш цікавими є операції у сфері закупівлі медичного обладнання та ліків. Я вам продемонструю, закупівля Мінохорони здоровя непотрібного медичного обладнання та транспортних засобів обмеженого медичного призначення. Обладнання доставлено тільки на 84 відсотки, з них 77 не використовувалося і залишається на складі. Які джерела походження коштів на закупівлю? Я вам доповідав вже багато разів, що які боргові зроблені зобовязання. Так от закупівля здійснювалася за рахунок кредиту на суму 101 мільйон євро, надана під гарантію уряду. Про що це каже? Це нарощення державного боргу в період кризи. Тепер придатність транспортних засобів для використання за цільовим призначенням: куплені авто, передбачені для споживчих потреб та обмеженого медичного призначення, були в подальшому використані виключно для агітаційної пропаганди напередодні президентських виборів 2010 року.

Держава перебуває у кризі і в цей час уряд витрачає більше 100 мільйонів гривень на власну агітацію, і витрачає на це кошти, призначені на закупівлю медичного обладнання. Забрати кошти у хворих громадян аби виграти виборчу кампанію – такого ще не було в політичному житті України. У закуплені авто… я вам доповідаю, шановні, послухайте уважно, авто просто… в авто неможливо просто було встановити медичні ноші, вони туди не входять за габаритами. Машини швидкої допомоги, в яку неможливо покласти хворого – вот що купив колишній уряд і кажуть, що ми зараз мало грошей виділяємо на медицину там, на інвалідів, тощо. І це в той час, коли ті самі посадовці шантажували Верховну Раду України, вимагаючи мільярди за мільярдом на боротьбу з епідемією грипу. Автомобілі – це «Опель комбо». Частина вже була в користуванні, а частина – незрозуміло яка.

Наступний матеріал. У матеріалах звіту наведено оцінку щодо завданих значних збитків державному матеріальному резерву через застосування шахрайських схем при закупівлі цукру. Чи збирається уряд детально розібрати цю ситуацію? Які заходи вживаються для компенсації втрат та збереження активів державного матеріального резерву?

На перше питання: чи збираються детально розібратися у цій ситуації. Закупівля цукру, вдумайтеся тільки, як можна це було робити і на що можна було розраховувати. Держкомрезервом за завищеними цінами і без фактичної поставки – це ще один приклад зловживань безпрецедентний. Договір щодо закупівлі був оформлений таким чином, щоб приватні комерційні структури могли отримати зиск і використання державних коштів, не здійснювати при цьому фактичну поставку цукру державі. Залишилося непоставленими 17,1 тисячі тонн цукру, що призвело до втрат бюджету  на суму 188 мільйонів гривень.

Які заходи вживаються для компенсації втрат та збереження активів державного матеріального резерву? Звичайно, уряд детально розібрався у цій ситуації. 8 грудня на засіданні уряду дано доручення Міністерству фінансів забезпечити фінансування закупівлі Держкомрезервом матеріальних цінностей до державного резерву за рахунок коштів стабілізаційного фонду. Одночасно правоохоронними органами здійснюється розслідування фактів зловживань із запасами державного матеріального резерву. У рамках цього розслідування уже арештовані представники колишнього керівництва Держкомрезерву. Але я не маю повноважень більш детально розголошувати інформацію.

Наступна позиція. Аудитори виявили випадки порушень при закупівлі транспортних засобів Міністерством з питань надзвичайних ситуацій. Мова також іде про використання офшорних підставних компаній, фіктивних договорів для продажу автомобілів та медикаментів уряду по завищеним цінам. Аудитори виявили випадки таких порушень: нецільовою була трата державних коштів на закупку транспорту для Міністерства надзвичайних ситуацій. Мова іде про що, що зазначені транспортні засоби були придбані у британській компанії, яка спеціалізується і зареєстрована у офшорній реєстрації. Вдумайтесь тільки:  автомобілі закуплено за ціною, яка втричі перевищує їх реальну вартість. Якщо ціна автомобіля складає 240 тисяч, то закупка відбулася за ціною 799 тисяч. Які дії уряду в цьому напрямку? На сьогодні вже ініційовано і надані матеріали до судових інстанцій США, Великої Британії і це дозволить відшкодувати заданих збитків державі.

«В чому полягають основні висновки проведеного міжнародного аудиту ефективності використання бюджетних коштів їх розпорядниками і на скільки, вважати, вони є для України?». Головним висновком попереднього аудиту є свідчення того, що поряд з очевидним безсистемним витрачанням минулим урядом коштів було не забезпечено контроль за ефективністю та цільовим спрямуванням їх використання. На підставі встановлених фактів порушень, за поданням міжнародних аудиторів, запрошених керівництвом України, окремі видаткові операції минулого уряду стали предметом розгляду судів у США і Великої Британії.

За рахунок проведення відповідних заходів у юридичній площині ми маємо намір забезпечити відшкодування завданих державі збитків. Крім того, діючи в такий спосіб, нинішній уряд безумовно проведе та укріпить довіру до нашої держави як надійного партнера у міжнародних відносинах, який дотримується міжнародних норм і забезпечує неухильне дотримання національного законодавства будь-якими способами, незважаючи на їх посадове становище.

Наступне питання. «Чим була обумовлена необхідність запрошувати саме іноземних фахівців для проведення аудиту ефективності використання бюджетних коштів їх розпорядника? Чи не варто було обмежитись власними українськими ревізорами для такої перевірки?»

Відповідаю: запрошення для проведення аудиту іноземних фахівців диктувалось не тільки тим, що це дійсно фахівці світового рівня в цій сфері, які зможуть  якісно виконувати роботу. Виходячи з цього і було вирішено,  що задля забезпечення підтвердження об’єктивності нашого підходу щодо аудиту, підключити до його проведення аудиторів  з значним міжнародним досвідом та авторитетом, які зарекомендували себе спеціалістами високого ґатунку. А викриті ними порушення та схеми приховування нецільового використання бюджетних коштів становлять більше трьох мільярдів гривень.  Отже, запрошення фахівців такого рівня виправдано, з економічної точки зору. Ми розуміли, що висновки аудиту, які б вони не були, будуть піддані реальній перевірці експертами при критиці нашими опонентами. Тому ми не маємо жодних сумнівів у неупередженості аудиторів, досягти цього при залученні вітчизняних фахівців було б надзвичайно складно і неможливо.  Якість опрацювання перевірених питань підтвердили вірність прийнятого нами рішення. Висновки аудиторів чіткі і зрозумілі та цілком ґрунтуються на відповідній доказовій базі.

Крім того, хочу зазначити, що вітчизняні аудитори не мають достатнього досвіду і повноважень для викриття оборудок з використанням офшорних компаній, і не можуть належно представляти Україну в судових органах інших держав. А без цього ефективність аудиту була б значно нижчою.

Ми не можемо собі дозволити марно витрачати бюджетні кошти, а тому запросили найкращих фахівців у галузі аудиту та антикорупційних розслідувань.   

Люди, яким уряд США довіряє проведення антикорупційного розслідування стосовно керівника власної столиці, є справжніми професіоналами. Завдяки їх роботі ми також отримали цінний досвід щодо проведення антикорупційних розслідувань стосовно високопосадових корупціонерів. І цей досвід буде нами використаний для попередження і запобігання корупції, викриття і притягнення корупціонерів до відповідальності. Дякую   за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, блок запитань, який стосувався щодо перевірки ефективності використання бюджетних коштів їх розпорядниками протягом  2008-2009 та початку 2010 років закінчився.

Тепер, будь ласка, у нас залишилось 30 хвилин на усні запитання народних депутатів. Прозу записуватись. Так, будь ласка, нагадую, що для  запитання – 1 хвилина, для відповіді на запитання – 2 хвилини. Будь ласка, Козуб Олександр.

 

10:53:24

КОЗУБ О.А.

Шановний Федоре Олексійовичу! Зустрічаючись з виборцями, особливо, скажімо, там на Західній Україні, мені прийшлося працювати,  в уяві виборця постають оці всі  наші горе-керівники минулого уряду як такі собі Робін Гуди, які у когось щось забирають і комусь щось віддають. А на ділі виходить, що це справжнісінькі крадії, які користуються тим, що вони дорвалися до влади, в тому числі, на свою виборчу кампанію.

У своїй доповіді ви повідомили, до аудитом виявлені факти використання певних державних закупок для проведення агітаційно-пропагандистської  діяльності. Яким чином це було зроблено? Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Ну, по-перше,  ви знаєте, що коли ми, я як міністр фінансів прийшов, так сказати в міністерство, ми розглянули стан  знаходження грошей на ЄКРі, ситуація  була жахлива, тому ми зразу ж включили наші контролюючі органи, які маючи великий досвід в цьому питанні і вони зразу ж знайшли ці зловживання, які ви зараз кажете. Тому в нас достатньо внутрішнього контролю для того, зараз працювати і неупереджено. Всі органи, які сьогодні діють, от, займалися виключно цільовим використанням бюджетних грошей. Тобто Контрольно-ревізійне управління, яке є сьогодні у нас в державі, воно дійсно здатне виконувати цю функцію, про яку ви кажете.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ковалевська Юлія. Плотніков – наступний.

 

10:55:02

КОВАЛЕВСЬКА Ю.С.

Шановний Федір Олексійович, ви розповіли багато жахливих фактів відвертої корупції та нецільового використання бюджетних коштів.

Як ви можете охарактеризувати шкоду, яка нанесена урядом Тимошенко у сфері реєстрації землі? І хто за це несе персональну відповідальність? Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Порушення процедури по реєстрації прав власності на земельні ділянки дійсно, така програма була попереднім урядом профінансована з коштів Стабілізаційного фонду, з метою підтримки банків, мінімізації. Ці кошти повинні були, направлені на підтримку банків і з метою ліквідації фінансової кризи, а ці кошти були направлені якраз на земельні сертифікати от. І зараз іде розслідування цього матеріалу от. Матеріали також передані в прокуратуру, ідуть слідчі дії. То результати, які будуть проведені, вони будуть передані після завершення цієї справи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Плотніков. Демчишин – наступний.

 

10:56:20

ПЛОТНІКОВ О.В.

Шановний Федір Олексійовичу, у мене запитання щодо епізодів по Держкомітету з матеріального резерву і закупівель цукру. Чи визначені там конкретні винуватці, з прізвищами, з епізодами, там, і зі всім іншим? Спасибі.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую. Це, ви знаєте, що факти установлені. І питання, які ви задаєте – це питання уже до органів слідства. Тому зараз ідуть слідчі дії, іде розслідування цих справ. І коли будуть закінчені слідчі дії, буде оприлюднена вся ця інформація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Демчишен, будь ласка. Пеклушенко підготуватися.

 

10:57:00

ДЕМЧИШЕН В.В.

Шановні колеги! Шановний Федоре Олексійовичу! Шановні громадяни України! Перш за все хочу подякувати теж фахівцям, що здійснювали цей аудит і нашому Міністерству фінансів. Як тільки підіймається питання ефективності використання коштів урядом Тимошенко, з усіх можливих засобів масової інформації опозиція кричить про їх переслідування. Про яке переслідування може йти мова? Вже Федір Олексійович сьогодні про це говорив і хочу теж наголосити. Створили корупційні схеми, почистили бюджет, а це ваші гроші, люди. І до вас же апелюють, щоб їх захистити. І сьогодні ми теж вранці про це чули. Весь світ знає професіоналізм міжнародного аудиту, який працював і виявив ці масові розкрадання урядом Тимошенко. Певно, щоб не відповідати за скоєні злочини, вам буде все і не так, і всі не такі. Чому, до прикладу, на моїй Хмельниччині жінку-держслужбовця засудили на 5...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

10:58:16

ДЕМЧИШЕН В.В. Дякую. Засудили на 5 років за 270 гривень, а тут мільярдні кошти вкрадені через ті самі офшори, про які говорив сьогодні Федір Олексійович. І ми повинні в Україні навести порядок і повинні злодії сидіти в тюрмах.

І, Федоре Олексійовичу, я ще раз хочу до вас звернутися. Чи є механізми повернення цих вкрадених коштів? Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Безумовно, є. І матеріали вже передані до слідчих органів, до правоохоронних органів Великобританії, США і судових органів, де зараз іде процесуальні дії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пеклушенко.

 

10:59:07

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемый Федор Алексеевич, конечно, вы не юрист, но вы как финансист должны просто донести до сознания каждого живущего в этой стране, что его деньги, которые могли пойти на пенсии, на зарплаты, на рост  экономики были освоены и присвоены. Это первое. Миллиарды гривен шли на то, чтобы использовать как второй, а может быть, это был самый первый избирательный фонд для кандидатов в президенты Тимошенко. Надо об этом говорить, что деньгами налогоплательщиков они занимались политиканством.

Второй момент. Это не было единичные случаи. Весь бюджет был подчинен ручному управлению. Вы почему-то не коснулись вопросов 4 миллиардов, которые также были разворованы, которые направились парламентом на ликвидацию последствий подтопления в Западной Украине. Вы ничего об этом не сказали. Этот парламент проголосовал 500…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, але це останнє продовження. Вкладайтесь, будь ласка, в хвилину. Прошу, Олександре.

 

11:00:21

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Этот парламент проголосовал 500 миллионов на запорожские мосты. Где 500 миллионов запорожцев, которые должны были прийти на мосты? Пожалуйста, ответьте как можно подробнее на все эти вопросы.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Сегодня я вам докладываю отчет о международном аудите. Когда я буду докладывать отчет обо всех злоупотреблениях, то я буду как раз докладывать тогда и о тех вопросах, которые вы говорите. А то, что вы говорите, об этом я сказал через неделю, когда я пришел работать министром финансов. Я сразу же вышел к прессе и сказал, что такого бесшабаша в государственных финансах я за свою историю в своей жизни не видел. Вот. Поэтому сегодня я докладывал в парламенте и докладываю вам отчет о проведении международного аудита неупередженого где он рассказал и показал, что, сколько было использовано не целевых денег. Я сказал, что деньги шли не  на социальные выплаты, а на финансирование Министерства внутренних дел, Министерство обороны,  на создание контактных  центров и так далее. Я же это сказал. И говорю постоянно, и говорил, когда представлял бюджет. И говорю, когда представляли кодекс.

Я вам больше того скажу, что, и об этом я все время говорю, что и правительство, которое возглавляла, допустим, попередній уряд, бюджеты, вы ж тоже не говорите,  принимались в один день. Вы исключительно только при  правительстве Януковича соблюдались все правила и процедуры принятия Государственного бюджета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Надоша, будь ласка.  За ним – Колоцей.

 

11:02:13

НАДОША О.В.

Я хотів би повернутися все ж таки до тих розкрадань, які були викриті  міжнародним  аудитом у сфері Держкомрезерву. 4,8 мільярда вкрадених грошей. Ми фактично, країна   загубила мобрезерв. Сьогодні  ми не маємо там ні коштів, ні матеріалів. Відомі прізвища всіх керівників  Держкомрезерву, починаючи з 2004-2001 року, коли почалась  ця вакханалія там.  Питання до вас. Чи ці  матеріали  будуть мати підтримку  Кабінету Міністрів  у правоохоронних органів для того, щоб винні були  притягнуті до відповідальності? Питання не стоїть тільки уряду Тимошенко, питання стоїть  всіх, хто керував, всіх, хто розкрадав. Суми там сьогодні  космічні. Це практично третина  Державного бюджету  розкрадено за остання  6 років. Прошу, дайте  відповідь на це питання.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Дякую за запитання.  Я вже у своїй інформації вам казав, що вже ряд посадових осіб заарештовані і йдуть слідчі дії. І далі цей процес роботи з матеріальним резервом, я  вам розповів, що мені уже дані доручення  Кабінету Міністрів. І Кабінет Міністрів виключно займається надзвичайно прискіпливо до цих питань, як до зловживань і як до відновлення функціонування  державного  резерву. Тому надалі  проводяться контрольні заходи, проводяться, будуть ще додаткові аудити. І, дійсно, буде тут те, що  ви кажете, зараз у програмі і уряду і Міністерства  фінансів, і  контрольно-ревізійного управління, і міжнародного  аудиту. Це дуже  довготривалий, але  це такий  постійний процес, якій  надасть змогу збалансувати нормально правильно матеріальний резерв і керівництво, і фахівців. І матеріальний резерв буде виконувати свою функцію, як це належить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колоцей Юрій, будь ласка. 

 

11:04:22

КОЛОЦЕЙ Ю.О.

Дякую, Адаме Івановичу. Я прошу передати слово моєму колезі і другу Сулковському Павлу Гнатовичу. Дякую.

 

11:04:36

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дякую. Дуже дякую, Федоре Олексійовичу, що ви сьогодні за дорученням Кабінету Міністрів проінформували парламент. Жаль, що пішли ці популісти. Вони, зрозуміло, що не хотіли слухати цю ситуацію і так далі. Україна не повинна стояти. Україна повинна розвиватися, рухатись вперед і так далі. І тому народу України соромно за таку владу, яка 5 років помаранчевої, недолугої політики, особливо на чолі з Юлією Тимошенко ось так базарили Україну. І завели у таку непросту ситуацію, по-перше, фінансову.

Скажіть будь ласка, Федоре Олексійовичу. Вам приходиться сьогодні працювати, зустрічатись з іноземними структурами і так далі. Як позначилися результати фінансової політики уряду у 2009 році на міжнародному іміджі …

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Позначились негативно. Були абсолютно всі закриті кредитні лінії і жодна фінансова установа високого рівня не кредитувала практично позиції, які це потрібно робити. Ну, наприклад, Міжнародний валютний фонд призупинив дію угоди, яка була заключена. Світовий банк призупинив певні програми, які повинні були фінансуватись. Міжнародний фінансовий рейтинг України впав, нижче нікуди було вже падати.

Тому ситуація, яка була створена з державними фінансами, вона дуже негативна вплинула на інвесторів, які повинні були б дійсно зробити серйозні інвестиції задля того, щоб Україна і бізнес розвивався як це потрібно і як це робиться у всіх цивілізованих країнах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Ляшко. Наступний – Глазунов.

 

11:06:44

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, позафракційний, Адам Іванович.

Шановний Федір Олексійовичу! Я думаю, що через якийсь час, на цій трибуні стоятиме ваш наступник і буде розказувати про зловживання вашого уряду. Адже, навряд чи ми можемо повірити, що нинішній урядовці більш чесніші, ніж попередні: це і безтендерні процедури по «Євро» тощо. Тобто, я думаю, що оцей звіт, який ви зараз представляєте, там, це більше політичний звіт, і  мені видається, що як міністру фінансів, вам би не пристало займатися політикою. А займались би економікою, підвищенням рівня життя людей, як ви це обіцяли.

І, нарешті, останнє запитання. Федоре Олексійовичу, гляньте будь ласка мені в очі.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Я вас чую.

 

ЛЯШКО О.В. Скажіть, будь ласка, як ви себе почуваєте, на трибуні, вчора рясно политій кров’ю, для того, щоб ви сьогодні тут стояли і займалися політикою? Дякую, за ваше питання… сподіваюся, відповідь за вашу. Сподіваюся, що вона буде щира.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Я завжди щиро відповідаю, от. І, хочу вам сказати, що я політикою  якраз і не займаюсь – я займаюсь, вам доповідаю, що який стан державних фінансів. Щоб ви знали, не просто там десь, хтось, щось розповідав, а я як міністр фінансів доповідаю вам, який стан державних фінансів. Ви розповідали, і  казали… Послухайте мене – я вас чув. І, ви казали, що ось, куди гроші треба давати. А я вам тепер доповідаю, куди гроші попереднього уряду йшли: не на соціальні виплати, а на утримання Міністерства оборони, на утримання Міністерства внутрішніх справ, на утримання там інших, «Феофанії», там, тощо.

А попередник хай доповідає, в нас робиться міжнародний аудит – це не Ярошенко робить, а це робить світова організація. Я вам уже назвав, що це за організація. Це лідери в аудиті.  І я скільки років попрацював, для мене було діло честі  виконувати закон України чи закон,  в якій я живу державі.  І наша з вами задача, щоб всі  громадяни України виконували закон, Конституцію і не порушували, і не було відволікання державних коштів і зловживань.  Для нас важливо, що є у нас Конституція, і ми повинні виконувати.  Я вам навів приклад – 95  стаття Конституції.

Я вам ще приведу один приклад. Я вам розкажу, розкажу, як почуваю. Ви запишіть спеціально собі в історію,  слідкуйте і подивіться. За всі роки незалежності нашої держави, як правило, бюджети,  з віти про бюджет, які слухали у парламенті, у цьому сесійному залі,  направлялись, як правило, у прокуратуру. І великі були розслідування. Виключно тільки з приходом Януковича  звіт за 2003 у прокуратуру не отправлявся, він був…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Завершуйте.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Вони виконувались виключно чинного законодавства.

Поетому я  впевнений, що і мій попередник, який буде виступати, він буде пишатись діяльністю нашого уряду і будуть брати приклад, як потрібно працювать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Федір Олексійович, ви правильно відповідаєте, але зрозумійте колегу Ляшка. Він перший заступник голови бюджетного  комітету і тому також відчуває вину за розтрату  державних коштів, і він, звичайно, хвилюється.  Репліка у кінці буде.

Будь ласка,  Глазунов.

 

11:10:42

ГЛАЗУНОВ С.М.

Всі ми пам’ятаємо ажіотаж, який був пов’язаний з епідемією грипу у грудні минулого року. Скажіть, будь ласка, чи були порушення з боку уряду при закупівлі  ліків? Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Так, дійсно,  йдуть розслідування, ви також будете свідками матеріалів, які вже будуть закінчені у процесі слідчих дій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олійник, будь ласка, Володимир.

 

11:11:11

ОЛІЙНИК В.М.

Федір Олексійович, я абсолютно переконаний, що ми були праві, коли призначили міжнародний аудит, оскільки політична сила, яка практично очолювала попередній уряд, дискридитовувала національні контролюючі органи. І в цьому відношенні ми бачимо, наскільки панічно вони боялися сьогоднішнього вашого звіту. Я хотів би задати вам таке запитання. Чи узгоджуються висновки, які зробили міжнародний аудит із нашими національними контролюючими органами, до яких я відношу контрольно-ревізійне управління та Рахункову палату. Чи нема там розбіжностей? Чи відповідає це вимогам чинного законодавства щодо методики визначення тих збитків, розкрадань, які були зроблені?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Да, дійсно, співпадає, але треба наші контролюючі органи, для того щоб вони були дуже достатніми, ці аргументації, повинні ми були знати, які були міжнародні оборотки. Поетому нам тепер з урахуванням міжнародного аудиту висновки, які зробило наше контрольно-ревізійне управління, вони будуть надзвичайно потужними і доказовими, і аргументованими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Царьков Євген.

 

11:12:31

ЦАРЬКОВ Є.І.

Ну, мне кажется, после отчета теперь все и телезрители, и весь народ убедился, что блокировали трибуну с одной целью, чтобы скрыть результаты этого аудита, и эта информация не стала публичной. Поэтому есть три вопроса.

Один все-таки уточняющий, то есть по данным и нашей фракции, и предыдущих журналистских расследований в момент эпидемии, так называемого, птичьего гриппа и свиного гриппа предлагали закупить лекарство «Тамифлю» по ценам производителя в районе 6 евро. И как нам известно, что закупались они чуть ли не по 21 евро. То есть, установлен ли ущерб от этих операций?

Второй вопрос. Куда пошли деньги на рекапитализацию банка, в том числе и «Родовида»? Потому что вот я, к примеру, рядовой вкладчик «Родовидбанка», и у меня так зарплата хранится, я не могу и больше 100 гривен снять в этом банке до сих пор. То есть сколько денег они украли на рекапитализации?

Ну, и третье. Мы услышали схемы и поняли, что прошлое правительство работало не по схеме «мелочь по карманам тырить», когда они завышали цены, но есть информация о том, что они из Госрезерва  матценности продавали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

11:13:45

ЦАРЬКОВ Є.І. … распродавались материальные ценности из Госрезерва на уровне, по нашим данным, 1-2 процентов от стартовой цены. Подтверждаются ли эти данные?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Дякую за запитання. 

По першому питанню. Дійсно, я вам уже розповідав і підтверджую, що робляться… зараз правоохоронні органи працюють, і міжнародний аудит працює, ідуть слідчі дії, і буде закінчена ця процедура, ми  вам надамо таку інформацію.

Стосовно «Родовідбанка», де пішли гроші на рекапіталізацію. Я вам дуже коротко скажу, що да, вони гроші були виділені. Вони зайшли в банк. А далі… там дуже багато статей, по яким питанням вони розходились, і там керівник банку, який раніше там працював, він зараз заарештований і дає покази. Контрольно-ревізійне управління там попрацювало, напрацювали матеріали. Матеріали передані до правоохоронних органів. Іде слідство.  Закінчиться – також будем розповідать.

По резерву. Також я вам розповідав, що зараз проходять інші ще перевірки ідуть, там тільки починається масштабна робота. Я вам показав один приклад, який сьогодні є в звіті Міжнародного аудиту і є доказова, аргументована база. По решті випадків також ідуть перевірки, йде розслідування цих всіх напрямків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Гордієнко. Лук`янов – наступний.

 

11:15:16

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Я думаю, що всім громадянам України  має сьогодні стати зрозумілим чому так шалено борються  за владу у нашій країні. Бо влада – ми побачили дуже яскравий саме приклад – є джерело безконтрольного доступу до матеріальних, фінансових саме ресурсів, доступу до збагачення окремих сімей, кланів, і вони за період перебування у владі, ми бачимо, які маємо статки.

Дуже цікаво, що ви розказували і показували слайди. Їх тут у цьому залі показують уже 20 років. Але, щоб не стояв наступник і не казав щось погане про уряд,  який… в який сьогодні входите ви, чи вистачить, на вашу думку, політичної волі у нинішньої влади України, щоб довести це до суду і притягти винних до відповідальності саме, щоб забрати раз і назавжди бажання робити?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Я думаю, що слайди 20 років не показували, потому що тільки їх недавно, мультіслайди, начали показувати тільки десять років тому назад, це перше питання.

Я вам показую слайди не для того, задля того, що мені хочеться показати. Ми вам надали звіт на паперових носіях, от і ще до нього шість томов надали. Поэтому… а зараз ми даємо, щоб слайди ці бачили не тільки ви, а громадяни України, от, які тенденції, які масштаби. Тому що люди не читають, не надали звіту громадянам України. Поэтому мова йде для того, щоб ці матеріали будуть, дійсно, громадяни нашої України бачили, що в нас іде неупереджене ставлення до тих подій, про які сьогодні так неправильно розповідають. І ті кроки, які робить сьогодні уряд, уряд прийняв рішення і ясно, що на мене покладено, так сказать, функція, як на міністра фінансів ще і займатися, дійсно, от тими ситуаціями, які є сьогодні в державних фінансів. І ми вам доповідаємо і показуємо, публічно показуємо, що зроблено вже міжнародний аудит, справи передано до судів США і Великої Британії, ми підключили міжнародних аудиторів, які спроможні в цих судах виграти ці справи і повернути збитки, які нанесені державі Україна.

Крім того, ви знаєте, іде внутрішня робота. Я вам не розповідав, я тільки привів одну цифру, що по матеріалам контрольно-ревизионного управління і Петро Петрович Андрєєв, він уже давав таку інформацію, що нанесено збитків більше на 50 мільярдів, але матеріали всі опрацьовуються, вони передані в правоохоронні органи, ідуть розслідування всіх цих матеріалів і всі ви будете свідками. Поступово ми цю інформацію будемо вам надавати і для того, щоб… і вона скриватися не буде, і будемо вам доповідати і надавати їх і на паперових…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Владислав Лук’янов, фракція Партії регіонів.

 

11:18:45

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Федоре Олексійовичу, заслухавши вашу доповідь і уважно вивчивши оцей багатосторінковий документ, доповідь міжнародних аудиторів про використання державних коштів, я зрозумів, чому учора ця, не можу іншого слова використати, як банда, прийшла з металевими ланцюгами, прийшла з ломами, не знаю, яку демократію захищати чи яку свободу слова, чи кому вони хотіли закрити рота і не дати побачити ті злочини, які були створені минулим режимом.

Але я хотів би сказати, що тут з 30 випадків, які були досліджені КРУ, до відома громадян доведено тільки 5. Але ми бачимо, що навіть з цих документів ми бачимо, що дуже багато злочинів було у Міністерстві охорони здоров’я. Чому працівники, які досі працюють, не притягнуті до кримінальної відповідальності?

Крім того, ми бачимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, завершуйте формулювання питання.

 

11:20:03

ЛУК’ЯНОВ В.В. … порушень також було у галузі використання фінансів, коли державна валюта гривня була обвалена майже вдвічі і трохи була зменшена до 8 гривень, встановили її рівень.

Також було багато порушень у газовій сфері, коли ми заключили корупційний злочинний контракт на поставку газу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Дякую.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.   Дякую за запитання.

Перше питання стосовно Мінохорони здоров’я. Я вам уже розповідав, що якщо матеріали передані, йдуть розслідування, матеріали… слідство ведеться. Тому закінчиться слідство, все буде оприлюднено. Посадові особи будуть притягнуті до відповідальності.

Стосовно газових і інших справ, ви розумієте, що ви абсолютно правильно ставите питання. І ми вистроїмо модель, яка буде послідовно всі ці справи будуть  затронуті, предметом особливої будуть уваги і ми будемо вам їх доповідати, про хід їх розслідування і таке інше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вернидубов передає право на запитання Мельнику, будь ласка.

 

11:21:22

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Мельнику Петру Володимировичу, будь ласка, передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мельник Петро Володимирович, будь ласка.

 

11:21:32

МЕЛЬНИК П.В.

Дякую. Шановний Федір Олексійович, я дякую за інформацію, яку ви надали по міжнародному аудиту. Але хотілося б знати ті кошти, які були зняті із рахунку в бюджеті і перераховані незаконно до Пенсійного фонду 16 мільярдів. 7 мільярдів, які були незаконно забрані у місцевих бюджетів, фактично центральна влада жила за рахунок місцевих бюджетів, і інші порушення, м’яко кажучи. Але такий приклад, коли забрали у навчального закладу, а конкретно у Національного університету Податкової служби, 7 мільйонів, які були зароблені і відповідними процедурами повинні були направлені на будівництво житла, і ці кошти фактично були не перераховані попередньою владою. Люди залишилися без житла, хто буде нести відповідальність за те, що заробив колектив своїми зусиллями кошти, хотів збудувати житло і йому влада це не дала зробити. Хто персонально, хочу вас запитати, буде нести відповідальність?

 

ЯРОШЕНКО Ф.О. Відповідаю. Винен той, хто забирав. А для того щоб доказати цю вину, потрібно проводити відповідні заходи, як це робити ви знаєте.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сухий Ярослав, будь ласка.

 

11:22:58

СУХИЙ Я.М.

Федір Олексійович, моє питання напевно вже останнє, регламент закінчується, я хочу впродовж запитання колеги Олега Надоши. Чи уряд Тимошенко не міг би сам, без комерційних посередників, без корупціонерів, в тім числі в сесійній залі, здійснити розкрадання таких величезних коштів. Чи встановлено хто, які люди, в тім числі з числа народних депутатів України, мають відношення до цих антинародних оборуток, наприклад, той який сьогодні весь Київ обклеїв своїми портретами із загадковою назвою «Нехай вам всім щастить!».

І друге питання, напевно ця проміжна інформація, чи продовжується  робота по вивченню всіх зловживань у фінансовій сфері?

І третє питання. Так все-таки сьогодні паразитуються на тому, що ці гроші «хороша тьотя» Кіотського протоколу роздала пенсіонерам. В кінці кінців ці гроші пішли в Пенсійний фонд? Чи вони йшли тільки на ті напрямки про які ви нам називали? Два питання.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Давайте з останнього питання.

Значить, я вам уже розповів куди гроші пішли і де сейчас матеріали, ми факт установили зловживань нецільового використання коштів, так як Законом про державний бюджет вони повинні спрямовуватись зовсім на інші заходи. Тому матеріали передані до правоохоронних органів і там ведеться слідство. Слідчі докажуть хто, що, скільки, куди і так далі. І вам буде  про все це повідомлено. Це матеріали слідства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно. Тут  сталася прикра технічна помилка, Сулковський був записаний, але якимось чином його обійшли. Будь ласка, Сулковському запитання і репліка…

 

11:24:48

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г. Дякую.

Павло Сулковський фракція Партія регіонів, Рівненщина.

По-перше, хотілося б подякувати вам як міністру фінансів, Федоре Олексійовичу, за інформацію. Інформація була змістовно викладена. На запитання конкретно давали відповідь  і за це надзвичайно хочеться вам подякувати.

І хотів би сказати, що сьогодні в черговий, нарешті Україна почула чому 20 років незалежності багато урядів працювало і народ України з кожним роком стає жити не краще, а навпаки. Ось за 5 років «помаранчевої недолугої політики» ще треба перевірити я вважаю і аудитом добре «президентську компашку» яку очолював Ющенко, за що почав героїв України роздавати вліво-вправо, навіть невідомим людям України.

Тому я думаю, що Президент України Віктор Федорович Янукович правильно вимагає навести в якнайкоротший термін, порядок, дисципліну в Україні. І думаю, що прокуратура повинна з прискореними  темпами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.     

А?! Це була порада. Дякуємо за пораду. Але виявляється нічого технічного не сталося, вам передали слово і, відповідно, після того зникло ваше прізвище, тому не звинувачуйте головуючого.  

Федір Олексійович, я вам дякую за відповіді на запитання народних депутатів, за інформацію з приводу суспільно значимої події, щодо аудиту використання коштів. Сідайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко, 1 хвилина.

 

ЯРОШЕНКО Ф.О.  Я також дякую народним депутатам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка. Ляшко, будь ласка.

 

 

11:26:37

ЛЯШКО О.В. Дякую. Олег Ляшко.

Федір Олексійович, ви так і не відповіли на моє запитання: як ви себе почуваєте на трибуні, яка вчора була полита кров’ю? Але, зважаючи на ваш вираз обличчя, почуваєте ви себе добре. І мені прикро, що міністр фінансів замість того, аби займатися проблемами економічного зростання в державі, займається політикою.

А коли я сказав про те, що ваші наступники будуть доповідати про корупційні дії ваші, я знаю про що я кажу, засоби масової інформації  нещодавно повідомляли. 200 мільйонів на фірму сина прем’єр-міністра Азарова перерахували. Чому це не є предметом розслідування правоохоронних органів? 400 мільйонів на фірму першого віце-прем’єра Клюєва перерахували. Чому це ви не розслідуєте? 200 мільйонів на фірму сина донецького губернатора Близнюка перерахували. Чому ви цього не розслідуєте? Чому у нас завжди так ведеться, що влада відповідає тоді, коли втрачає владу? Чому не притягують до відповідальності, коли при владі? Я не виправдовую попередній уряд, але нинішній уряд не набагато чесніший.

І якщо ви розказуєте, що 20 мільярдів вкрав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, ви бачите по обличчю того, що виступав, що він радий, що вчора тут не був.

Так, давайте переходимо до депутатських запитів. Надійшли запити народних депутатів:     

групи народних депутатів (Стойка, Григорович, Кендзьора) до Президента України про спробу знищення фундаменту Десятинної церкви.

Я ставлю на голосування щодо  підтримки запиту.

 

11:28:33

За-9

Не підтримано.

Валерія Бондика до Голови Верховної Ради України щодо грубого порушення конституційних гарантій народного депутата України та невиконання судового рішення.

Андрія Парубія до Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України стосовно організації роботи заводу калійних добрив в місті Калуші Івано-Франківської області в системі Міністерства промполітики України.

Андрія Парубія до Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі стосовно недостатнього вжиття заходів щодо виконання повного комплексу робіт з ліквідації надзвичайної екологічної ситуації на території міста Калуша, сіл Кропивник та Сівка-Калуська Калуського району.

 Валерія Баранова до Кабміну задовільного стану виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002 - 2012 роки.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра щодо включення міста Мукачева до переліку об'єктів для організації спортивно-тренувальних та рекреаційних баз в рамках проведення Євро-2012.

Володимира Бондаренка до Прем'єр-міністра про різке погіршення в 2010 році роботи енергетичних мереж "Київобленерго", регулярне відключення від електричної енергії споживачів сіл Бузова та Гурівщина, Києво-Святошинського району та зневажливе ставлення керівництва компанії до потреб громадян.

Володимира Яворівського до Прем’єр-міністра з приводу приховування у відповіді на депутатський запит віце-прем'єр-міністром України Андрієм Клюєвим інформації про кількість коштів, які потрачено Урядом   на проведення аудиту діяльності попереднього уряду юридичними компаніями, в яких немає жодного аудитора, і це в той час коли пенсії та зарплати в Україні не зростають, а ціни на газ та продукти піднімаються.

 Євгена Добряка до Прем'єр-міністра щодо збільшення видатків загального фонду при розробці проекту Закону України про Державний бюджет України на 2011 рік по компенсації за втрачене майно та оплату витрат у зв'язку з переїздом на нове місце проживання громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Катерини Ващук  до Прем'єр-міністра про нагальну потребу ремонту автодоріг у районах Волинської області. Це правда.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України з приводу виділення коштів з Державного бюджету для будівництва нового полігону твердих побутових відходів у місті Коростишеві Житомирської області.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра щодо фінансування завершення будівництва дільничної лікарні у селищі міського типу Чоповичі Житомирської області.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра, голови Київської міськдержадміністрації щодо необхідності фінансування у 2011 році з Державного бюджету будівництва другої черги Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену в місті Києві в напрямку житлового масиву "Теремки" та будівництва Подільсько-Вигурівської лінії метрополітену в місті Києві в напрямку житлового масиву "Троєщина".

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра, голови Київської міськдержадміністрації щодо необхідності фінансування у 2011 році з Держбюджету будівництва другої нитки головного каналізаційного колектора в місті Києві.

Олександра Шепелева до Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку щодо термінового вжиття заходів для запобігання аварій тепломереж в місті Києві.

Павла Сулковського до Прем'єр-міністра, Генпрокурора стосовно порушень державними органами земельних ресурсів на місцях вимог "Прикінцевих положень" Закону України "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про оренду землі" та вжиття невідкладних заходів щодо впорядкування процедури державної реєстрації договорів оренди землі.

Групи народних депутатів (Стойка, Григорович, Кендзьора) до Прем'єр-міністра про спробу знищення фундаменту Десятинної церкви.

Василя Петьовки до Міністра енергетики та вугільної промисловості, Голови правління НАК "Нафтогаз" стосовно завершення будівництва об'єктів підвідних та міжселищних газопроводів з високим ступенем будівельної готовності у Закарпатській області.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Голови Федерації профспілок, Голови правління Пенсійного фонду, Генпрокурора стосовно вжиття невідкладних заходів реагування щодо скасування розпорядження Міністерства праці та соцполітики України і Пенсійного фонду від 11 березня 2009 року "Щодо проведення перерахунку пенсій", оформленого спеціальним листом, внаслідок виконання якого державою фактично викрадається у працюючих пенсіонерів від 200 до 1000 гривень щомісячно.

Едуарда Прутніка до Міністерства інфраструктури України, Державної служби автомобільних доріг cтосовно звернення Дуболугівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області щодо необхідності вжиття заходів для планування на 2011 рік та проведення поточного ремонту дороги Ніжин - Дуболугівка.

Едуарда Прутніка до міністра охорони здоров'я, голови Полтавської обласної держадміністрації стосовно необхідності вжиття невідкладних заходів щодо прискорення створення та відкриття гемодіалізного кабінету у місті Миргород для забезпечення належного доступу до медичних послуг хворих.

Еліни Шишкіної до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора щодо   фактів катувань Якова Строгана співробітниками райвідділу міліції Київського району міста Харкова.

Євгена Царькова до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора України щодо слідчих дій відносно громадянина України В'ячеслава Грациотова.

Ірини Геращенко до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора  щодо недопустимості вживання співробітниками правоохоронних органів ксенофобських висловлювань.

Євгена Царькова до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора  щодо злочинного нападу на Одеський обласний комітет Компартії України в громадську приймальню народного депутата України.

Катерини Ващук до міністра охорони здоров'я  про нагальну потребу збільшення фінансування медичних закладів міста Маріуполя Донецької області для лікування хворих, що страждають хронічною нирковою недостатністю.

Марини Перестенко до міністра охорони здоров'я  щодо діяльності комерційної структури "Альфа-Крим", розташованої на території 6-ої міської клінічної лікарні міста Сімферополя.

Миколи Кравченка до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора  щодо ігнорування рішення міністра внутрішніх справ  Анатолія Могільова начальником Головного управління Міністерства внутрішніх справ  у Донецькій області Миколою Куп'янським.

Олега Тищенка до міністра внутрішніх справ, міністра охорони здоров'я, Генпрокурора щодо перевірки фактів незаконних, на думку заявника, дій працівників Головного управління Міністерства внутрішніх справ  в Дніпропетровській області, викладених у зверненні громадянина Костянтина Більцана та неналежного ставлення до нього адміністрації міської клінічної лікарні №10 у місті Дніпропетровську.

Олександра Шепелева до міністра охорони здоров'я  щодо вжиття заходів для запобігання спалаху інфекційних захворювань в Закарпатській області.

Петра Цибенка до Міністерства охорони здоров'я, Генеральної прокуратури  щодо перевірки інформації про закриття спеціалізованого санаторію "Ірпінь" Міністерства охорони здоров'я  та правомірності прийняття рішення про передачу іншому власнику частини закріпленої за санаторієм земельної ділянки.

Романа Зварича до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора щодо затримки співробітниками правоохоронних органів журналіста Мустафи Найєма.

Сергія Власенка до Голови Державного казначейства України щодо використання коштів, отриманих Україною у 2009 - 2010 роках згідно з Кіотським протоколом до Рамкової Конвенції Організації об'єднаних Націй про зміну клімату, ратифікованим Україною 4 лютого 2004 року.

Сергія Павленка до Міністра внутрішніх справ України щодо забезпечення виконання вимог чинного законодавства при проведенні тендеру на виробництво і постачання номерних знаків для транспортних засобів.

Сергія Шевчука до першого заступника Міністра охорони здоров'я України - головного державного санітарного лікаря України щодо контролю за обігом в Україні харчових продуктів із забороненими консервантами.

Юрія Трегубова до голови Вищої ради юстиції, Генерального прокурора України щодо рейдерського захоплення приватної власності Надіра Ахундова.

Юрія Кармазіна до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Голови Нацбанку, Генпрокурора  стосовно вжиття заходів реагування щодо скасування Постанови Національного Банку України від 6 серпня 2009 року "Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів" в частині надання інформації про позичальників, які потрапили в скрутне фінансове становище.

Валерія Бондика та Олексія Плотнікова до Вищої ради юстиції, СБУ, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, Державного агентства земельних ресурсів, Київської обласної держадміністрації, Вишгородської районної держадміністрації стосовно необхідності всебічного розгляду повторного колективного звернення членів "Садівницького товариства "Глядин" щодо фактів заволодіння земельними ділянками на території Хотянівської та Лебедівської сільрад Вишгородського району Київської області та вжиття відповідних заходів.

Анатолія Ягоферова до Генпрокурора України стосовно бездіяльності Луганського міського голови щодо зловживань при проведенні тендеру та виконанні робіт з реконструкції будівель школи - гімназії №42 міста Луганськ.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора України стосовно бездіяльності Центральної виборчої комісії і Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації вимог статті 77 Конституції України та оголошення початку виборчого процесу, спрямованого на забезпечення проведення чергових виборів до Верховної Ради України 27 березня 2011 року.

Арсенія Яценюка до Генерального прокурора  щодо можливості закриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко.

Василя Хари до Генерального прокурора щодо винесення суддею Дніпровського районного суду міста Києва Людмилою Антиповою незаконного рішення у справі за позовом Первинної профспілкової організації апарату Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Федерації профспілок на основі сфальсифікованих документів.

Григорія Омельченка до Генпрокурора про дачу правової оцінки діям колишнього заступника голови Бориспільської районної держадміністрації, голови Сеньківської селищної ради Бориспільського району Київської області Валентини Гончаренко, судді Бориспільського міськрайонного суду Івана Бондаренка та приватного нотаріуса Тетяни Савицької, які мають ознаки посадових злочинів.

Григорія Омельченка до Генпрокурора про дачу правової оцінки діям колишнього заступника голови Бориспільської районної держадміністрації Вадима Гордієвського та його помічника Едуарда Єгорова, які мають ознаки злочину, передбаченого частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу.

Євгена Добряка до Генерального прокурора щодо зруйнування автомобільної дороги загального користування місто Радомишль - село Потіївка Товариством з обмеженою відповідальністю "Патек Филипп", нанесення матеріальних збитків державі та притягнення винних до відповідальності.

Зої Шишкіної до Генпрокурора стосовно звернення мешканців Василівського району Запорізької області щодо роботи закладів грального бізнесу на території району.

Миколи Комара до Генпрокурора стосовно неналежного розслідування прокуратурою Одеської області справи щодо законності дій посадових осіб Південної митниці при митному огляді вантажів.

Романа Забзалюка до Генпрокурора стосовно ненадання відповіді прокурором Миколаївської області на депутатське звернення щодо розповсюдження невідомими особами в місті Миколаєві листівок відверто провокаційного характеру.

Романа Забзалюка до Генпрокурора стосовно ненадання відповіді прокурором Миколаївської області на депутатське звернення щодо можливих незаконних дій з боку посадових осіб Управління по боротьбі з оргзлочинністю Міністерства внутрішніх справ у Миколаївській області.

Сергія Власенка до Генпрокурора стосовно перевірки діяльності посадових осіб Міністерства надзвичайних ситуацій.

Сергія Гриневецького до Генпрокурора щодо порушення чинного законодавства керівництвом та членами дільничної виборчої комісії №05223 одномандатного мажоритарного виборчого округу №38 Малиновського району міста Одеси.

Миколи Петрука та Євгена Добряка до Генпрокурора щодо протиправних дій громадянина Ростислава Савчука та нереагування посадових осіб міліції Голосіївського районного управління головного управління Міністерства внутрішніх справ в місті Києві на  звернення громадян.

Володимира Яворівського до голови Київської міськдержадміністрації щодо катастрофічної ситуації, яка сталася в селі Підгірці, а саме неможливості забезпечення мешканців населеного пункту питною водою, оскільки вийшла з ладу свердловина, свердловина.

Всі депутатські запити.

 Тепер, шановні колеги, переходимо до розгляду питання: звіту слідчої комісії з питань з’ясування обставин використання бюджетних коштів керівництвом Державного комітету України з державного матеріального резерву. Голова комісії – Олійник Володимир Миколайович. Де доповідач? (Шум у залі)

Будь ласка, на трибуну. Просить 10 хвилин. Прошу.

 

11:42:12

ОЛІЙНИК В.М.

Шановні колеги. За результатами діяльності Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин використання бюджетних коштів керівництвом Державного комітету, було встановлено ряд системних порушень в організації діяльності Державного комітету з державного матеріального резерву, який створюється Кабінетом Міністрів України, є її особливим державним запасом матеріальних цінностей. В першу чергу, слід зазначити, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.97 року (номер 1129) про затвердження порядку  формування, розміщення та проведення операцій  з матеріальними цінностями державного  резерву, звітність про запаси матеріальних цінностей державного резерву та їх  рух подається Держкомрезервом  щороку до Кабінету Міністрів   України Мінекономіки та Мінфіном.

Дані, наведені Рахунковою палатою України у відповіді на депутатське звернення, свідчать про те, що протягом останніх років державний матеріальний резерв, який  згідно з законом є особливим державним запасом матеріальних цінностей  перетворено в інструмент для вирішення  проблем сьогодення, що виникають на внутрішньому продовольчому ринку держави.

Так, у 2008 році Кабінет Міністрів  України прийняв Постанову  від 12.02.08 року (має гриф), якою зобов’язав  Держкомрезерв за рахунок коштів, виділених з державного бюджету на накопичення, приріст матеріальних цінностей, проводити закупівлю м’яса  та м’ясопродуктів іноземного  походження та здійснювати їх реалізацію.

Протягом 2008 року у результаті неефективного управління матеріальними цінностями запаси  державного матеріального резерву скоротилися більше, як на 1 мільярд гривень.

У 2009 році Кабінет Міністрів України у порушення Закону України «Про державний матеріальний резерв» також не вживав заходів для  належного функціонування Держкомрезерву, як  однієї з основних ланок забезпечення національної безпеки держави.

Протягом першого півріччя 2009 року  Держкомрезерв практично не проводив закладки  матеріальних цінностей  до державного резерву, натомість згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів   України здійснював розпродаж  залишків матеріальних цінностей.

Кабінетом Міністрів  України у 2008-2009 роках були створені умови  для реалізації матеріальних цінностей державного матеріального резерву за цінами значно нижчими від стартових. Значна кількість матеріальних цінностей  матеріального резерву  відповідно до пункту 21 Порядку була реалізована  за ліквідаційними цінами, які не перевищували (тільки вдумайтесь) одного відсотку від стартової вартості товарів. І в цей перелік товарів попали:   олія, рис, пшениця інші продукти харчування.

Службою безпеки протягом  2008-2010 років проведено 25 перевірок Державного комітету України з державного матеріального резерву, в ході яких виявлено факти вчинення злочинів та замахів на вчинення злочинів, передбачених статтями 191, 364, 366, 353 Кримінального кодексу України. За результатами таких перевірок слідчими органами Служби безпеки України порушено 17 кримінальних справ, передано в порядку 97 статті Кримінально-процесуального кодексу України 8 матеріалів до інших правоохоронних органів. В ході супроводження ревізії ГоловКРУ України фінансово-господарської діяльності Державного комітету України з державного матеріального резерву, що проводилась у другому півріччі 2010 року, виявлено факти реалізації закупівлі товарно-матеріальних цінностей державного резерву по заниженим цінам, що призвели до нанесення значних економічних збитків державі на суму понад 2 мільярди гривень. На сьогоднішній день по 8 виявленим ГоловКРУ фактам порушень на суму понад 2 мільярди гривень Служба безпеки України проводить слідчі дії та вживає відповідні оперативно-розшукові заходи. Так, за фактом заволодіння товарно-матеріальними цінностями та товарами харчування на загальну суму 530 мільйонів гривень шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Бабусині рецепти» та ТОВ фірма «Рондо LTD» 15 квітня 2010 року Головним слідчим управлінням Служби безпеки України порушено кримінальну справу номер 548 за ознаками вчинення злочину, передбаченого частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України.

Я вам скажу, деребанили так, що наш звіт перекликається і підтверджує міжнародний аудит, тому що коли та ж фірма «Гермес Трейд», наперед їй перераховують 243 мільйони гривень для того, щоб придбати цукор іноземного походження, а він виявляється вітчизняного походження й не поставлений в держрезерв, і в цьому відношенні не повернуті кошти, нанесені збитки до державної казни, то це тільки свідчить про ті корупційні схеми, які мав уряд і займався цим системно. Інколи говорять про кураторство. Там була, знаєте, така подвійна бухгалтерія: з одного боку, юридично закріплені куратори в відповідні міністерства, і були фактичні куратори  в особі першого віце-прем`єра, який фактично управляв цими процесами. І в цьому відношенні треба, щоб слідчі органи дали відповідну оцінку.

За фактом зловживання службовим становищем службовими особами  Держкомрезерву та Ресурспостач були порушені кримінальні справи, коли за безцінь було продано просто  газу із нашого державного резерву на суму більше, як 800 мільйонів гривень.

Встановлено 29 фактів протиправного використання та відчуження переважно нестачі товароматеріальних цінностей з боку підприємств, відповідальних зберігачів на суму понад 140 мільйонів гривень.

Також виявлено 34 підприємства –  відповідальні зберігачі, що збанкрутіли та ліквідовані. Але там матеріальний ресурс взагалі відсутній, тобто зник разом з всіма  підприємствами.

Впродовж 2008-2010-х років в запровадження слідчих органів  СБУ знаходиться 17 кримінальних справ, порушених стосовно 7 осіб. Перевіркою ГоловКРУ встановлено безповоротну втрату державних запасів на суму 2,4  мільярди гривень, а в цінах нинішніх це понад 7 мільярдів гривень. Це по-суті вкрадених.  Але ми не можемо так говорити, тому що є презумпція невинуватості і потрібно, щоб суд дав відповідну оцінку. Із загальної кількості підприємств-зберігачів (ви тільки вдумайтесь!) з 547 нестача на 76 відсотках, тобто 76 відсотків підприємств, в яких вкрадений матеріальний в тих чи інших розмірах ресурс.

Окрім того, за даними ГоловКРУ державі було завдано збитків на суму 4,2  мільярда гривень через неефективне управління фінансовими та матеріальними  ресурсами державного резерву. Це так м`яко, так як повинно писати КРУ. Але й суд, я думаю, там встановить кримінал, і це треба нам все робити, щоб була там судова перспектива.

Разом з цим, за даними  Генеральної прокуратури впродовж 2008-2010 років вироки та інші судові рішення у кримінальним справах стосовно посадових осіб Держкомрезерву не виносились. Оце є самим головним, сьогодні, на превеликий жаль, немає кримінальних…  є кримінальні справи, але немає поки що вироків, хто в бігах, а хто грається тут в Україні в котика і мишки із нашими правоохоронними органами, нам треба брати це на контроль.

На даний час в органах Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України перебувають на виконанні виконавчі документи про стягнення на користь Держкомрезерву коштів на суму понад 900 мільйонів гривень. Однак протягом 2010 року органами Державної виконавчої служби було тільки стягнуто лише 197 тисяч гривень, що складає 0,02 відсотки від загальної суми стягнень.

На сьогодні Держкомрезерву терміново необхідно зробити конкретні кроки щодо реанімації системи державного резерву, повернення їй позитивного іміджу, посилення ролі Держкомрезерву в економічній безпеці держави в частині стабілізації економіки, а саме працювати над такими пріоритетними напрямками: перший – це розробка нової концепції реформування та вдосконалення діяльності системи державного матеріального резерву; друге, створення плану заходів щодо виведення системи державного резерву з кризового стану; третє, перевищення… переміщення матеріальних цінностей державного резерву з метою їх зосередження на підприємствах та організаціях системи Державного резерву; четверте, підвищення якості проведення щорічних обовязкових інвентаризацій матеріальних цінностей державного та мобілізаційного резерву і пяте – це оптимізація структури Держкомрезерву, в тому числі шляхом ліквідації нерентабельних та постійно збиткових державних підприємств. Дякую за увагу.

Ми пропонуємо проект Постанови Верховної Ради прийняти, «за», в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую, Володимир Миколайович. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, у вас є проект Постанови за номером 7479, який пропонує прийняти Звіт комісії до відома і направити його до Генерального прокурора, Служби безпеки і разом з тим, заслухати звіт відповідних органів щодо розслідування справ і відповідно припинити роботу комісії. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому Постанови за номером 7479 про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин використання бюджетних коштів керівництвом Державного комітету України з державного матеріального резерву. Прошу голосувати.

 

11:53:14

За-271

Постанова прийнята.

Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги" (щодо дії цього Закону).

У нас тут є два законопроекти: реєстраційний номер 7013  - це Кабінету Міністрів і 7013-1 – народного депутата Кармазіна.

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Немає заперечень? Я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу визначатися.

 

11:53:57

За-261

Рішення підтримано.

Запрошую до доповіді заступника міністра з питань ЖКГ Ласікова Сергія Андрійовича. Будь ласка, у вас 2 хвилини. Підготуватися Кармазіну.

 

ЛАСІКОВ С.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Запропонованим законопроектом пропонується внести зміни до статті 2 Закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги", передбачивши, що дія цього закону припиняється 1 січня 2011 року, при цьому визначивши, що нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, яка може утворитися з 1 січня 2011 року.

Якщо можна,  декілька цифр я хотів би навести. На сьогоднішній день, тобто на 1 листопада поточного року заборгованість населення за житлово-комунальні послуги складає близько 8,5 мільярдів гривень. При цьому підприємства житлово-комунального господарства заборгували своїм кредиторам 14 мільярдів 200 мільйонів гривень. Збитки підприємств на сьогоднішній день житлово-комунального господарства складають 2,5 мільярда, в тому числі теплоенергетики – 1,5 мільярда гривень.

На сьогоднішній день розрахунки населення за поточні послуги, які надаються нашими підприємствами, складають десь близько 99 відсотків. Тобто на сьогоднішній день за поточні послуги населення розраховується майже в повному обсязі. Прийняття цього проекту закону дасть змогу підприємствам житлово-комунального господарства працювати зі своїми споживачами з метою, щоб вони в повному обсязі розраховувалися за ті послуги, які отримують. Прохання підтримати законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Юрій Анатолійович Кармазін. Немає. Будь ласка, від комітету заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Михайлович Сухий.

 

11:56:03

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, в листопаді 1996 року за ініціативи народних депутатів України фракції Компартії України було прийнято Закон України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги». Були перераховані обставини, які роблять неможливе накладання державою пені.

Перше. Невиконання державою зобов’язань по виплаті зарплат, заборгованості по пенсіях, стипендіях та інших грошових виплатах. Ми маємо два законопроекти: урядовий законопроект, який щойно доповідав заступник міністра ЖКХ, і є ще законопроект колеги Кармазіна, який пропонує внести до переліку обставин, які роблять неможливим стягнення пені, це діяльність банківської системи щодо введення Національним банком мораторію, невиплату вкладникам депозитних рахунків. Хочу відразу нагадати вам, що 12.05.2009 року постановою № 282 такий мораторій був скасований і постанова щодо мораторію втратила свою чинність.

Комітет виходив із слідуючого: сьогодні пеня складатиме 0,01 відсоток від заборгованості по житлово-комунальним послугам. Разом з тим, ми бачимо, що на сьогоднішній день заборгованість по зарплаті має місце і складає по економічно-активним підприємствам 590 мільйонів гривень, в цілому по народному господарству 1 мільярд 169 мільйонів гривень. Таким чином держава повністю не виконала свої зобов’язання перед платниками послуг за житлово-комунальні послуги.

Тому якщо ми будемо голосувати,  якщо буде така воля Верховної Ради України,  комітет рекомендує наступне – підтримати законопроект урядовий. Але з записом чи протокольним дорученням уряду на протязі 2011 року вирішити питання щодо існування заборгованості по заробітній платі і по інших соціальних виплатах. В іншому випадку нам прийдеться до цього законопроекту повертатися ще раз і продовжити його дію вже 2012 році. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, будь ласка, записуємося на виступи два – «за», два - «проти».

Прошу Сулковський. Підготуватись Гордієнку.

 

11:58:27

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Дуже добре, що нарешті у Верховній Раді запанувала робота, політика поза стінами. І це дійсно нам можна сьогодні приймати закони, які вкрай необхідні для України і народу України.

Я повністю підтримую рішення комітету і його треба підтримати. І закликаю всіх народних депутатів проголосувати за урядовий. Дякую. З  пропозиціями комітету. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гордієнко Сергій.

 

11:59:02

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Я хотів би привернути увагу всіх до того, чи зліквідовані у нас в державі всі чинники, які вели до того… або які вели до того, щоб ми проголосували за даний законопроект. А фактично проголосували за те, щоб нараховувалася пеня. Звичайно, що ні. Що є найчастіше  справжньою причиною виникнення такої заборгованості – це звичайно державна політика, яка у нас проводиться всіма буржуазними владами. Хто найчастіше винен в тому, що і хто формує саме цю політику – держава і влада. І вона заборгувала сьогодні перед людьми дуже і дуже багато.

Найперше. Держава і влада сьогодні винна в тому, що не виконується Конституція і закони України. І сьогодні вже це сягає  масштабів національної безпеки і  оборони України.

Я наведу вам такі саме приклади. Хто робив, хто сьогодні  не повертає людські запозичення, які залишилися в Ощадбанку? Хто працював із депозитами і заморожував ці депозити? Хто сьогодні не виконує соціальні закони по дітях війни, чорнобильцях і інших, інших категоріях.  Не платить, змушує   йти судитись, але ж пені не нараховує за той період, що  не платить.

Хто сьогодні саме формує тарифи, піднімає ціни на газ, уже раз підняли, будуть  піднімати весною. Хто формує саме цінову політику? Влада! Влада і   вся влада, і місцева, і центральна. Якщо влада не хоче йти на зустріч людям, то чи можемо ми підтримувати такий законопроект …

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

12:01:16

ГОРДІЄНКО С.В. Фракція компартії України не буде голосувати за даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Пропозиція комітету була така, щоб проголосувати законопроект за основу і в цілому.

Шановні народні депутати, я прошу підготуватися  до голосування. І  є така пропозиція, якщо Верховна Рада України  схвалить цей закон, давайте ми одночасно підтримаємо доручення до Кабінету Міністрів України  з тим, щоб у І кварталі, до кінця І кварталу було забезпечено подолання   заборгованості по заробітній платі. В разі, якщо цього не буде зроблено, ми повернемося до розгляду цього питання. І я думаю, що буде тоді  це оптимальне і відповідальне рішення.

З урахуванням цієї пропозиції, я ставлю на голосування рішення комітету про прийняття за основу і в цілому проекту Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» (щодо дії цього закону). Реєстраційний номер 7013. Прошу голосувати.   

 

12:02:51

За-255

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, тепер я сформулюю ще раз доручення до Кабінету Міністрів України, просив би його підтримати. Доручити Кабінету Міністрів України протягом першого кварталу 2011 року забезпечити ліквідацію заборгованості по заробітній платі в підприємствах і організаціях незалежно від їх форми власності, і надати відповідну інформацію до Верховної Ради України до 1 квітня 2011 року.

Я прошу проголосувати. Ми його оформимо у вигляді документу рішення Верховної Ради України, як постанову. Прошу голосувати.

 

12:03:48

За-280

Рішення з цього приводу ми прийняли. Я прошу Апарат оформити це у вигляді постанови.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду наступного питання – це проект Закону про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві). І перед цим порадитися треба.

Шановні колеги, ми могли би з вами попрацювати до 13 години завершити розгляд питань, і потім закрити засідання Верховної Ради України.

Я ставлю на голосування таку пропозицію, щоб працювати до 13 години, а о 13 годині закрити ранкове засідання Верховної Ради України, у зв’язку з тим, що у нас продовжується робота над бюджетом. До 19 числа депутати і фракції, і комітети повинні дати відповідні пропозиції.
Прошу голосувати за цю пропозицію.

 

12:04:57

За-263

Рішення прийнято.

Поступила пропозиція розглядати питання щодо проектів законів про регулювання містобудівної діяльності” (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві) за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:05:26

За-228

Рішення прийнято.

Дякую. Доповідач - заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Соколов Ігор Анатолійович, народний депутат України Кармазін Юрій Анатолійович. Співдоповідач - заступник голови Комітету з питань житлового будівництва, з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства і регіональної політики Лисов Ігор Володимирович. Так, будь ласка.

 

СОКОЛОВ І.А.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Законопроект, представлений сьогодні до вашого розгляду, передбачає вдосконалення всіх етапів містобудівної діяльності від містобудівної документації до введення в експлуатацію завершеного будівництвом об’єктів.

Пропонується внести зміни до ста чотирьох статей 26 законів та до одного декрету Кабінету Міністрів. Один закон викладається у новій редакції, Закон “Про планування і забудову територій” втрачає чинність.

Значну увагу приділено фундаментальному питанню планування територій під забудову. З цією метою законопроектом кардинально змінено підходи до містобудівної документації. Вона має основною у визначенні перспективи забудови територій, функціонального її використання та законодавчого забезпечення параметрів нового будівництва і інженерного та транспортного забезпечення.

Законом скасовуються Регіональні правила забудови як документ, який на практиці не показав своєї ефективності. Місцеві правила забудови пропонується розробляти при потребі і за бажанням органів місцевої влади.

Проектом закону передбачається введення режиму внесення змін до містобудівної документації не частіше 1 разу на 5 років. З метою економії державних коштів та часу на розробку містобудівної документації авторами закону проведено аналітику існуючих генпланів, які були розроблені у 70-80 роки і, приймаючи до уваги,  що по цій містобудівні документації побудовано в більшості населених пунктів, запропоновано ввести безстроковість дії генеральних планів та процедуру їх оновлення. В своїй більшості це села, селища  та малі міста.

Вперше в містобудівній практиці пропонується задіяти сучасні ГІС-технології, в тому числі для створення інформаційної системи «Містобудівний кадастр».

З цією метою законом передбачається...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СОКОЛОВ І.А. ... створення служб містобудівного кадастру.

Для оптимізації та системного підходу у проведенні експертизи пропонується розбити усі об’єкти на п’ять категорій і встановити режим для кожної із них. Для першої і третьої категорій це необов’язкове проходження експертизи. Для четвертої і п’ятої категорії підвищеної безпеки є обов’язкова експертиза.

В цілому цей закон передбачає зменшення кількості дозвільних і погоджувальних процедур у будівництві, скорочення  часу їх проходження та переліку необхідних документі. Дякую. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Все правильно. Так, сідайте, будь ласка.

Юрій Кармазін, будь ласка. Немає. Ігор Володимирович Лисов. Прошу вас,  заключення комітету.

 

12:09:01

ЛИСОВ І.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, Комітетом з питань будівництва, містобудування житлово-комунального господарства та регіональної політики розглянуто внесений Кабінетом Міністрів проект Закону про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур) (за номером 7418).

Основною метою законопроекту є дерегуляція господарської діяльності у містобудівній сфері. Суттєве зменшення кількості дозвільних процедур, скорочення часу їх проходження та перелік необхідних документів дозвільного характеру.

Це досягається, цей шлях досягається, зокрема, здійсненням в будівництві окремих видів діяльності без отримання документації дозвільного характеру, впровадження у відповідній сфері принципів мовчазної згоди, «єдиного вікна» та організаційної єдності.

Об’єднання містобудівної документації  з відповідною землевпорядною документацією. Водночас із суттєвим спрощенням впровадження   містобудівної діяльності пропонується посилити відповідальність, персональну відповідальність  у цій сфері.

Разом з цим до законопроекту є певні зауваження. Зокрема,   недостатньо обґрунтованим є залишення в умовах унітарної держави місцевих правил забудови,  коли основна їх частина «Зонінг» виводиться  з цих правил як окремий містобудівний документ.

Доцільним вважається також  і включення до законопроекту  положень  щодо поділу будівельних об’єктів за категоріями складності, оскільки у тексті законопроекту є постійне посилання на такий поділ. Також треба значно  посилити контроль додержання  нормативних термінів будівництва нових об’єктів. Низка зауважень висловлена  і Головним науково-експертним управлінням. Зокрема  це  стосується питань  співвідношення  згаданого  законопроекту із  проектом Містобудівного  кодексу України.

Комітет погоджується  із  переважною  більшістю   зауважень  управління і вважає, що вони можуть бути враховані при доопрацюванні законопроекту до другого читання.  З огляду на викладене комітет пропонує  прийняти  проект Закону  про …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершуйте.

 

ЛИСОВ І.В. … пропонує прийняти проект Закону про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур) за основу.  І  в зв'язку    з цим, що до комітету не поступив  до сьогоднішнього дня  закон альтернативний народного  депутата  Кармазіна, ми  врахуємо  текст цього закону до другого читання і,  якщо нам вдасться, поєднаємо  один і другий документ. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам також.

Шановні колеги,  комітет  прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України  прийняти за основу законопроект  7418. Щодо альтернативного законопроекту, який надійшов  15 числа нашого колеги Юрія Кармазіна, то комітет вважає, що при підготовці до другого читання ряд слушних пропозицій повинні  бути враховані.  А також  мають бути враховані  ті пропозиції, які надійшли від інших установ, які зацікавлені у тому, щоб  цей законопроект  мав високу кондицію, зокрема від   Національної академії наук там є ряд пропозицій. Я просив би їх комітет врахувати.

І якщо немає  бажаючих  брати участь в обговорені  цього законопроекту… Є бажаючі? Запишіться, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу прізвища народних депутатів вивести на табло. Ніхто не записався? Але має право 1 хвилину, будь ласка, Калетнік Григорій.

 

12:12:49

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую. Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Закон по своїй меті є дуже вчасний і дуже необхідний, бо дійсно у нас дуже бюрократичні перепони по містобудівництву, по вирішенню всіх процедурних питань. Але його статті, перше, на що я хочу звернути увагу, він на 90 відсотків регулює земельне законодавство і зокрема Земельний кодекс. Тому бажано було б його перенести і визначити, як головний комітет, Комітет з аграрної політики та земельних відносин.

Є цілий ряд зауважень і викликають заперечення статті, де передається вся повнота влади у вирішенні виконкомам, бо їх формує особисто голова виконкому. І це може породити теж великі проблеми. Тому ми би хотіли просити, якщо передасте нам його, цей законопроект, ми врахуємо всі норми і дамо на розгляд Верховної Ради хороший законопроект.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, у вас є інший шанс подати хороші пропозиції профільному комітету, які він повинен врахувати. А потім ви під час другого читання, коли ми будемо його приймати, відстоювати. Тому що ми вже направили. І тут, як би там не було, дійсно, ви праві, Григорій Миколайович, що тут чимало стосується вашого комітету. Але все-таки профільним комітетом із цієї сфери є комітет, якому це доручено, якому це доручено робити. Тому я просив би долучитися, активно долучитися комітету при роботі над другим читанням.

Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві), (реєстраційний номер 7418). Голосуєм.

 

12:15:09

За-246

Рішення прийнято.

Відповідно другий законопроект колеги Кармазіна не розглядається. Але, як ви чули,  у доповіді від комітету, що вони обов’язково подивляться  і добрі пропозиції врахують при підготовці  до другого читання.

Переходимо до розгляду законопроект 7428 про внесення змін до частини першої статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" (щодо звільнення від оподаткування операцій із ввезення макулатури та енергозберігаючого обладнання на митну територію). Є пропозиція  за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. Просить головуючий.

 

12:15:56

За-212

Підтримано.

Будь ласка, автор, будь ласка,  Пінчук Андрій. Я його не бучу. Тоді Віталій Хомутиннік від   комітету, будь ласка. Віталій Юрійович, у вас 2 хвилини.

 

12:16:22

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики  розглянув проект Закону про внесення змін до частини 1 статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф України» (щодо звільнення від оподаткування операцій із ввезення макулатури та енергозберігаючого обладнання на митну територію України) (реєстраційний номер 7428).

Метою законопроекту є законодавче унормування  звільнення від оподаткування  операцій з імпорту макулатури та енергозберігаючого обладнання. Враховуючи, що норми щодо звільнення від ПДВ операцій з  ввезення вище товарів були підтримані  та внесені у розділ V Податкового кодексу України, виникає потреба внесення змін  до Закону України «Про Єдиний митний тариф» шляхом  прийняття окремого закону. Про це, до речі, ми говорили, коли приймали Податковий кодекс України.

Проектом закону   вносяться  зміни, якими уточнюються, що від сплати мита звільняються товари, які не виробляються в Україні і ввозяться на митну територію України для  використання у видавничій діяльності та діяльності з виготовлення книжкової продукції та надається нова редакція пунктів щодо переліку товарів, які працюють на відновлюваних джерелах енергії, енергозберігаючого обладнання і матеріалів, засобів вимірювання та іншого устаткування.

Комітет, розглянувши даний законопроект, рекомендує прийняти його за основу та з урахуванням того, що це більше такий технічний законопроект, який іде в продовження Податкового кодексу, варто було б розглянути, прийняти його і в цілому з урахуванням того, що з 1 січня цей закон має вже працювати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Юрійович. Сідайте, будь ласка. Є необхідність обговорювати? Все зрозуміло? Тоді, шановні колеги, давайте поступимо таким чином. Ми будемо приймати рішення. Єдине, я просив би, Віталій Юрійович, комітет, тут є певні зауваження Головного юридичного управління, щоб при підготовці, якщо ми зараз приймемо позитивне рішення, ви юридично відкоригували ті нормативні зауваження, які тут є, щоб він дістав схвалення і Президентом, тобто щоб став законом.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в цілому законопроект за номером 7427 про внесення змін до частини першої статті 19 Закону України «Про єдиний митний тариф» (щодо звільнення від оподаткування операцій звезення макулатури та енергозберігаючого обладнання на митну територію України). Прошу голосувати.

 

12:19:27

За-258

Закон прийнято. Дякую.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо операцій з металобрухтом) (реєстраційний номер 7429). Є пропозиція, за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:19:55

За-201

Підтримано.

Будь ласка, автор Майборода Сергій Федотович, 2 хвилини. Підготуватися Хомутинніку від комітету.

 

12:20:07

МАЙБОРОДА С.Ф.

Уважаемые народные депутаты! Сегодня производство продукции из цветных металлов в Украине крайне ограничено сырьевыми ресурсами, которых недостаточно для обеспечения потребностей отрасли, в результате чего производственные мощности загружены всего лишь на 35-38 процентов. По оценкам специалистов объемы сбора цветного металлолома ближайшие 2-3 года могут сократиться почти в 3 раза по сравнению с 2009 годом. В частности, объем образования металлолома на начало этого десятилетия составлял более 380 тысяч тонн, в 2009 году – только 180 тысяч тонн, и в ближайшие годы, по оценкам экспертов, он уменьшится до 100 тысяч тонн. Более того, за последние 3 года наблюдается негативные тенденции во внешней торговле этими товарами. В частности,  экспорт меди и изделий их нее, изделия из металлолома значительно опережает его импорт.

В Налоговом кодексе приняты изменения и во избежание негативных последствий этим законопроект предлагается на год сделать паузу в уменьшении ставок вывозных пошлин и в течение года разработать программу реорганизации отрасли с учетом новых реалий в налогообложении.

Предложенные изменения обеспечат  создание условий для внедрения новейших технологий, освоение производства, высокотехнологических видов продукции, защиты национального товаропроизводителя, упорядочит деятельность по заготовке металлолома у населения и будут способствовать легализации такой деятельности.

И для стенограммы. Предлагаю по каждому коду товаров в колонке «Год членства Украины в СОТ» слова «третий и шестой» заменить словами «третий и четвертый» и, соответственно, словами… слова «седьмой, восьмой и девятый» заменить словами «пятый, шестой и седьмой».

С учетом сказанного и изменений прошу поддержать этот законопроект в первом чтении и в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Сідайте, Сергій Федотович.

Від комітету Віталій Юрійович Хомутиннік. Прошу.

 

12:22:16

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги! Шановний Адаме Івановичу! проект закону розроблено з метою раціонального використання власних сировинних ресурсів, захисту національного  товаровиробника, легалізації розрахунків за прийняття металобрухту. Фактично  докладач та автор розповів про те, що пропонується в законопроекті. Комітет на своєму засіданні розглянув даний законопроект і прийняв рішення підтримати, прийняти його за основу і знову таки ж, також з урахуванням того, що залишилося два тижні до Нового року, варто було б розглянути сьогодні ті пропозиції, які можна змінити зараз, щоб уникнути другого читання.

Про що саме ідеться? Сьогодні ставка вивізного мита на металобрухт, на цвітний металобрухт складає 24 відсотки. В редакції автор пропонує зберегти цю ставку ще на три роки, тобто протягом останніх років. Є зауваження відповідно Міністерства економіки до цього і спільна згода є на те, щоб продовжити ставку 24 відсотку, експортну ставку, на наступний рік, тобто на 2011 рік. Після чого, після цього буде поступове зменшення ставки на 21 відсоток, 18 та 15 відсотків щороку по… по певним пунктам зниження. Тому для стенограми я зробив би такий наголос на тому, що третій та четвертий рік дії закону, тобто це десятий, 2010 та 2011 – наступний рік, діє ставка 24 відсотки і, починаючи з….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Закінчу? Тобто третій, четвертий рік – 24 відсотки, пятий рік – 21 відсоток, шостий рік дії закону, повторюю – 18 відсотків і сьомий рік – 15 відсотків. Таким чином, ми, якщо приймемо ці редакційні уточнення, які я для стенограми сказав, ми можемо проголосувати цей закон в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, є баж… Сідайте, будь ласка. Є бажаючі виступити?

Ні, є в Ляшка бажання виступити, дамо йому можливість. Будь ласка, мікрофон Ляшка.

 

12:25:08

ЛЯШКО О.В.

Дякую, шановний Адаме Івановичу, за те, що ви дали можливість виступи позафракційному народному депутату Ляшку.

Шановний Адаме Івановичу,  я думаю, що цей закон не можна голосувати в цілому. Це чисто лобістський законопроект, спрямований на задоволення приватних інтересів вузького кола осіб, які займаються металобрухтом.

У нас ось нещодавно по телебаченню показували, пам’ятаєте, історію, яка шокувала всю Україну, коли два хлопчики, два брати, 7  годин простояли в холодній воді в каналізаційному люці, через те, що там такі метабрухтачі зняли люк. І діти ледве вижили. І таких випадків по Україні  тисячі і тисячі.

І тому навпаки треба встановлювати жорсткі правила і контролювати весь цей процес. А ми навпаки послаблюємо і даємо можливість завтра і Верховну Раду винесуть на металобрухт. Можливо, і треба було би зробити це, але ж не до такого ступеня.

Тому я думаю, що після прийняття цього закону, ситуація із захистом право громадян буде значно погіршена. Тому не можна його приймати в цілому. Це лобістський законопроект, і дуже прикро, що Верховна Рада  в умовах, коли мільйони громадян потребують уваги держави, підтримки, захисту, замість того, щоб розглядати законопроекти, спрямовані на підвищення рівня життя людей, на задоволення їхніх найперших потреб, на те, аби вони мали можливість заробити кусок хліба, мати роботу, мати зарплату, утримувати свої сім’ї, на жаль, Верховна Рада  розглядає закони, які до мільярдів дають додаткові мільярди ті, хто і так уже має ці гроші.

Я не думаю, що це має бути завдання Верховної Ради  на поточному історичному моменті. Тому прошу колег зупинитися, згадати, врешті, про людей, завдяки яким ми всі з вами тут сидимо. А ми про них пам’ятаємо чи ви, точніше, тільки тоді, коли треба перед виборами наобіцяти золоті гори, а після виборів – то металобрухти, то землю, то все на світі тільки під себе. Я категорично проти прийняття цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Єдине я хотів би наголосити, що якраз у цьому законі враховано те, що про що ви правильно говорите, – про металобрухт. А тут цей закон регулює проблеми і каже, що цим мають займатися лише спеціалізовані підприємства і організації,  а не кожен, хто бачить, що погано лежить і тягне. Так що тут якраз в цьому законі це враховано.

Тому я ставлю пропозицію профільного комітету і з урахуванням тих поправок, які доповідач і голова комітету вносили, про прийняття Закону про внесення змін до деяких законів України (реєстраційний номер 7429). Прошу голосувати. Голосуємо за основу.

 

12:28:06

За-258

Прийнято.

Була пропозиція прийняти в цілому як закон. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, прошу проголосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуйте проти.

 

12:28:28

За-255

Пропозиція підтримана.

Тепер я ставлю про прийняття в цілому як закон (реєстраційний номер 7429) про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з металобрухтом з урахуванням тих пропозицій, які звучали і в доповіді, і в доповіді від комітету. Прошу голосувати.

Ляшко, голосуйте проти.

 

12:29:02

За-260

Закон прийнято.

Розглядається проект Закону про внесення зміни до статті 17-1 Закону України "Про електроенергетику" (щодо зміни строків набрання чинності додатковою умовою застосування порядку стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел) (реєстраційний номер 7411). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:29:39

За-221

Підтримано.

Від авторів і комітету буде доповідати Глущенко Ігор Миколайович. Будь ласка.

 

12:29:57

ГЛУЩЕНКО І.М. Шановні народні депутати, проект закону розроблено з метою створення передумов щодо стимулювання виробництва вітчизняними товаровиробниками  устаткування, обладнання сировини, матеріалів, послуг щодо можливості  бути використаними на території України для будівництва електростанцій, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, зокрема сонячних модулів.

Проектом пропонується внести зміни до статті 17 Закону України «Про електроенергетику», відповідно до якої на один рік переноситься дія додаткової умови щодо застосування зазначеного в статті порядку стимулювання виробництва електричної енергії з використання енергії сонця.

Головне управління вважає проаналізувати ситуацію щодо випуску модулів сонячної енергетики з виробів електричної… електронної техніки, зменшення залежності від імпортної сировини та одночасне створення потужного експортного потенціалу.

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендує прийняти законопроект як за основу, так і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Тоді знову ж таки, шановні колеги, я ставлю…

Немає заперечень, щоб в цілому як закон? Немає.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому Закону про внесення зміни до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» (щодо зміни строків набрання чинності додаткової умови і застосування порядку стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел) (реєстраційний номер  7411). Голосуємо.

 

12:32:07

За-251

Закон прийнято.

Знову ж таки прошу профільний комітет – це Комітет з паливно-енергетично комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки подивитися на ті пропозиції, які були від Головного юридичного управління з тим, щоб там юридично було все вивірено.

Переходимо до розгляду питання (7387) проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Пенсійна реформа як складова економічних реформ".  Мав би доповідати Сушкевич Валерій, немає.

І тоді в нас є ще альтернативний, 7387-1 Також про проведення парламентських слухань на цю ж тему. Від  авторів законопроекту Пеклушенко Олександр Миколайович. Є пропозиція за скороченою процедурою, прошу проголосувати.

 

12:33:16

За-198

Підтримано. Будь ласка, Олександр Миколайович.

 

12:33:27

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги! Мною и моим коллегой Сухим предлагается данный законопроект с целью развеять мифы, которые сегодня  распускаются по поводу пенсионной реформы. Наши оппоненты считают, что пенсионная  реформа должна свестись только к повышению пенсионного возраста. Вранье!

Пенсионная реформа – это базисный документ, который позволит: первое - сделать  действительно мерилом количество и качество труда людей, выходящих на пенсию. Это  первая задача.

Вторая задача – это привести в соответствие, особенно  сверхвысокие пенсии. Не могут в Украине пенсии  отличаться в десятки раз, поэтому мы убеждены, что сверхвысокие пенсии должны быть приведены в соответствие к средней пенсии.

И, конечно же, вопрос состояния Пенсионного фонда. Сегодня  состояние пенсионного фонда, это вопрос национальной  угрозы. Мы должны разобраться с причинами, мы должны разобраться с механизмами, которые  позволят наполнить Пенсионный фонд и сделать его бездефицитным. Поэтому предлагается данный проект постановления, прошу его поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте. Шановні колеги, пропонується, щоб 16 лютого ми провели парламентські слухання на тему: «Стан проведення пенсійної  реформи та шляхи її вдосконалення». Єдине, що ми вже на лютий маємо парламентські слухання, ну, але як виключення, ми 9 лютого будемо розглядати питання оздоровлення та відпочинку дітей і молоді, уже прийнята постанова. Давайте з урахуванням актуальності проблеми, про яку говорив доповідач, підтримаємо на лютий, а саме на 16 лютого проведення ще одних парламентських слухань, - але це як виняток.

Я ставлю на голосування про прийняття постанови №7387-1 про проведення парламентських слухань на тему: “Стан проведення пенсійної реформи, та шляхи її вдосконалення” (автор Пеклушенко).

Прошу голосувати.

 

12:35:50

За-231

Постанова прийнята.

Переходимо до розділу для повторного розгляду з пропозиціями Президента України (4785) Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про дипломатичну службу" з пропозиціями Президента. Так, від комітету, будь ласка, Чорновіл Тарас В’ячеславович. Прошу.

 

12:36:20

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги народні депутати, шановний Адаме Івановичу, зараз конкретно по цьому закону є прохання від комітету сьогодні не приймати остаточного рішення з одної єдиної причини. Після завершення повністю опрацювання поправок Президента відбулися ще певні консультації з Президентом, з Адміністрацією Президента. Виникла потреба в зв’язку з тим, що відбулися зміни в Конституції (повернення до Конституції 1996 року) внести до цього закону ще кілька поправок, на яких настоює персонально Президент, які якраз стосуються конституційного процесу. Вони не виходять поза межі 116 статті Регламенту. Вони стосуються саме тих норм, які врегульовуються цим законом. Ми можемо це зробити, але ми їх повинні внести окремою процедурою.

Плюс, крім того, в ході консультацій, які відбулися, було з’ясовано кілька нюансів по застосуванню, по імплементації до закону поправок Президента. І міністерство, само собою, і наш комітет, погоджуючись з аргументами, і з логікою поправок знайшли кілька місць, де виникла проблема саме по формі їх  імплементації. Тому ми опрацювали варіант, при якому поправки Президента враховуються, але враховуються в уточненій редакції. Після консультації вчорашньої, яку ми провели з Першим заступником Голови Верховної Ради Адамом Івановичем Мартинюком, ми вийшли на те, що для того, щоб була збережена процедура, а це є закон, який матиме міжнародне значення, це про дипломатичну нашу службу України, нам треба дотримуватися стопроцентно чіткої процедури. І тому для цього, строго йдучи за принципами Регламенту, ми прийняли рішення, щоби не було якихось заминок по цьому закону і проблем, щоби можна було внести ті додаткові поправки, на яких настоює Президент, і які він вже не може відповідно повторно подати додатково, рекомендувати Верховній Раді направити цей закон формально на доопрацювання Комітету у закордонних справах для врахування остаточно поправок Президента і інших суб’єктів законодавчої ініціативи.

Фактично порівняльна таблиця вже готова, але обійти цю процедуру ми не можемо. Тому відразу ж після того, як ми проголосуємо цю постанову, комітет буде готовий внести остаточну таблицю з поправками Президента і з тими додатковими пунктами, які з Президентом, його адміністрацією повністю узгоджені.

Тому прохання зараз проголосувати проект постанови 4785 про доопрацювання Закону України “Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про дипломатичну службу”. Ця позиція узгоджена з Кабінетом Міністрів, Верховної Радою і Комітетом в закордонних справах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги! Ви чули. Суть зрозуміла. Ми 1 червня прийняли закон. В кінці червня Президент повернув його із зауваженнями вето, а в жовтні відбулися відомі події, які здійснили, так би мовити, рішення Конституційного Суду, внесла нові політичні і державоутворюючі реалії. І тому треба це врахувати у законі про дипломатичну службу. Єдиний спосіб, в який це ми можемо зробити, те, що пропонує комітет.

І я просив би підтримати, що направити законопроект 4785, Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про дипломатичну службу”, на доопрацювання в профільний комітет. І найближчим часом ми розглянемо з усіма тими пропозиціями і Президента, і новими реаліями, які склалися у зв’язку із відповідними змінами до основного закону. Прошу підтримати таке рішення. Голосуємо.

 

12:40:02

За-231

Підтримана пропозиція.

Просили профільний комітет прискорити розгляд питання, щоб ми на наступному, можливо,  навіть тижні розглянули цей закон.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (реєстраційний номер  7333).

Є пропозиція за скороченою процедурою. Голосуємо.

 

12:40:40

За-224

Підтримана пропозиція.

Заступник голови Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Чеботарьов Валентин Павлович, від комітету – Луцький.

 

ЧЕБОТАРЬОВ В.П.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Вашій  увазі пропонується Закон про внесення змін до Закону України “Про пріоритетні напрямки інноваційної розвитку України”. Цей закон напрацьований на підставі прогнозно-аналітичних досліджень в провідних наукових закладів Академії наук і  вищих навчальних закладів України, і вносить такі зміни до чинного законодавства. 

Перш за все пропонується введення системи пріоритетів стратегічних і середньострокових пріоритетів. Стратегічні пріоритети скорочені з 8 на сьогоднішній день існуючих до 5. Середньострокові пріоритети інноваційного розвитку визначаються як державного рівня, галузевого рівня і регіонального рівня.

Галузевого і державного рівня затверджується Кабінетом Міністрів  України, а регіонального рівня затверджується регіональними відповідними радами. Строк дії стратегічних пріоритетів 10 років, строк дії  середньострокових пріоритетів до 5 років. Така система дозволяє Кабінету Міністрів оперативно втручатися в ті напрямки діяльності, які є визначальними для України і таким чином дає можливість оперативному управлінню.

Крім того, вводиться необхідність моніторингу реалізації таких пріоритетів, що теж покращує систему управління в Україні.

В цілому прийняття цього законопроекту дасть можливість більш оперативно визначати основні напрямки діяльності і, звичайно, дасть певні повноваження як на регіональному рівні, так і на рівні  Кабінету Міністрів. Прошу підтримати проект  закону у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Луцький  Максим від комітету.  Немає.  Так, ну я тоді  проінформую, що комітет пропонує направити на доопрацювання для підготовки на повторне перше читання. Головне науково-експертне управління таку ж пропозицію вносить.  Є необхідність обговорювати? Немає.

Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні  законопроекту 7333 – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності. Прошу голосувати.

 

12:43:33

За-235

Закон прийнятий.

Але ще раз звертаю увагу комітету та і уряд, щоб підключився, що потрібно  буде при підготовці до другого читання врахувати все те,що тут є, бо тут досить серйозні юридичного напряму  зауваження, щоб ми їх врегулювали.

Розглядається  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Товариство Червоного Хреста України" (щодо додаткової відмітної емблеми) (реєстраційний номер 7310). Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу  підтримати.

 

12:44:16

За-195

Пропозиція  депутата Шарова про розгляд  питання за скороченою процедурою отримала  195 голосів.

Будь ласка,  заступник міністра юстиції Горбунова Лідія Миколаївна.

 

ГОРБУНОВА Л.М. 

Шановні народні депутати, проект Закону  про внесення змін  до Закону України "Про Товариство Червоного Хреста України"  розроблено  у зв'язку  з прийняттям законів України про ратифікацію додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, що стосується прийняття додаткової відмітної емблеми, Протокол 3. Цей закон про ратифікацію був прийнятий 22 жовтня 2009 року.

Метою та завданням проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України» є приведення у відповідність до міжнародно-правових зобов’язань України Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України». В зв’язку з цією ратифікацією зазначеного додаткового протоколу.

Для цього пропонується внести зміни до статей 2 і 8 Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України». А саме. Викласти статтю 2 в редакції, вилучивши з неї цифри та слова «1977 року», які стосуються додаткового протоколу 1977 року, Протоколу 1 та Протоколу 2. Оскільки для України набув чинності також і Протокол номер 3 від 2005 року.

Та доповнити словами «Червоно Кристала» після слів «Червоно Хреста та Червоного Півмісяця». Оскільки Протоколом 3 введено додаткову розпізнавальну емблему міжнародного руху «Червоно Хреста та Червоного Полумісяця». А саме: червону рамку у формі квадрата на білому тлі, що стоїть на одній зі своїх вершин, тобто червоний кристал. І в зв’язку з тим також статтю 8, також доповнити словами: «Червоного Кристала».

Відповідно до Прикінцевих положень, цей закон набуде чинності з дня його опублікування. Проект закону був погоджений з зацікавленими органами виконавчої влади, Міністерством фінансів, Міністерство оборони, Міністерство закордонних справ, Міністерство охорони здоров’я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте будь ласка. Так, від комітету у нас Григорович ігнорує засідання, немає. Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає. Я думаю, шановні колеги, тут все ясно і зрозуміло. Давайте ми підтримаємо пропозицію профільного комітету, який пропонує прийняти цей законопроект і за основу, і в цілому як закон. Нема заперечень? Тоді я ставлю на голосування про прийняття Закону, реєстраційний номер 7310 – проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України» (щодо додаткової відмітної емблеми). Прошу голосувати.

 

12:47:47

За-237

Закон прийнято. Дякую.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань ціноутворення (щодо вдосконалення контролю за цінами на споживчому ринку). Є  пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:48:21

За-192

Підтримано.

Будь ласка, Ярослав Сухий. Підготуватись Гейману.

 

12:48:30

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, законопроект написано на пропозицію та звернення  ряду профспілкових, громадських організацій, зокрема ветеранських, захисту прав інвалідів, які надходять на адресу Комітету з питань соціальної політики  і вам на місця як депутатам.

Люди справедливо ставлять питання  про здатність всіх гілок влади, у тому числі законодавчої, навести елементарний порядок, встановити дієвий контроль за цінами  на споживчому ринку. Таке питання має свою особливу актуальність  сьогодні в час виходу економіки з кризи і активізації  спекулятивних тенденцій на ринку споживчих товарів.

Пропонується внести  зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» до 162 - 188-3, 244 п’ять, шість Кодексу про адміністративні правопорушення та до статті 2 Закону  України «Про ціни і ціноутворення» та до Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції».     

Тобто ми здійснюємо спробу підійти до цієї проблеми з позиції комплексності.  Законодавче вдосконалення  системи державного контролю за цінами у країні згідно  запропонованих змін буде  здійснюватись за рахунок сприяння  ефективному захисту  економічної конкуренції, а  голому адмініструванню, як це  робилося у попередні роки,  у сфері ціноутворення.

Крім того, держава отримує можливість  оперативного  реагування на зміну  цінової ситуації на ринку соціально-значущих товарів, робіт і послуг. Тим самим ми доб’ємось розширення ринку, його більшої доступності, має підвищитись і відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про ціни і ціноутворення. Цей законопроект, в разі його реалізації, має велике соціальне значення, тому що ми сьогодні для виходу із кризи як ніколи раніше потребуємо розширення і активізації внутрішнього ринку. Звуження внутрішнього ринку позбавляє нашу економіку, позбавляє народногосподарський комплекс необхідних нам інвестиційних коштів. Тому я звертаюсь до вас з проханням підтримати цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будь ласка, Олег Айзікович Гейман від Комітету з питань економічної політики.

 

12:50:36

ГЕЙМАН О.А.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Комітет з питань економічної політики на засіданні 2 листопада 2010 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань ціноутворення (щодо вдосконалення контролю за цінами на споживчому ринку), внесений народним депутатом України Сухим. У проекті пропонується внести  ряд змін до Кодексу України про адміністративні правонарушення, а також до законів України про ціни та ціноутворення, про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності та про захист від недобросовісної конкуренції, які спрямовані на вдосконалення системи державного контролю за забезпеченням економічної конкуренції у сфері цінообразування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань ціноутворення (щодо вдосконалення контролю за цінами на споживчому ринку) внесений народним депутатом України Сухим (реєстр 7264), повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений проект закону України, внесений народним депутатом України Сухим, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу. Прошу підтримати.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Сідайте, будь ласка.

Будемо обговорювати? (Шум у залі) Голосуєм? Добре. 

Я ставлю на голосування про прийняття за основу Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань ціноутворення (щодо вдосконалення контролю за цінами на споживчому ринку) (реєстраційний номер 7264). Прошу голосувати. 

 

12:52:55

За-236

Прийнято законопроект в першому читанні.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання трудових і службових правовідносин та усунення правових прогалин в законодавстві у сфері державної таємниці) (реєстраційний номер 7233).

Є пропозиція – за скороченою процедурою.

 

12:53:33

За-198

Підтримано.

Тут у нас автор – Гриценко Анатолій Степанович. Немає його. Будь ласка, подивіться законопроект.

Профільний  комітет і Головне науково-експертне управління  дають  висновок, що він може бути прийнятий за основу.

Тут, шановні колеги, удосконалюється право допуску громадян, які мають доступ до державної таємниці. Є необхідність обговорювати? Є.

Будь ласка, Самойленко, прошу. 2 хвилини.

 

12:54:34

САМОЙЛЕНКО Ю.П.

Уважаемые коллеги! Вашему вниманию предлагается проект Закона о внесении изменений к отдельным законодательным  актам Украины с целью регулирования трудовых и служебных правоотношений и устранения правовых пробелов, которыми регулируется сфера государственной тайны, подготовленный народными депутатами Украины, членами комитета: Гриценко, Самойленко, Скибинецким. Мы предлагаем внести редакционные изменения к статьям 22, 23, 24 Закона Украины о государственной тайне и к статье 40 Кодекса Законов о труде Украины. В целях этих изменений – устранение правовых пробелов в законодательстве, которыми регулируется государственная тайна. Предложенные изменения согласовываются с положениями части пятой статьи 26 Закона Украины о государственной тайне и пунктом 2 статьи 40 Кодекса Законов о труде Украины, в соответствии с которыми упразднение работнику допуска к гостайне, если исполнение возложенных на него обязательств требует допуска к гостайне имеет впоследствии его перемещение на другое рабочее место или иную должность. Если это невозможно, работник может быть, в предусмотренном законодательством порядке, переведен на другую работу или службу, не связанную с госсекретами, или уволен.

Такие же последствия нашим законопроектом предлагается предвидеть в части третьей статьи 23 Закона Украины о государственной тайне и в случае отказа вновь назначенному работнику в допуске к государственной тайне. Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады Украины предлагает принять законопроект, как основу. Комитет 3 ноября этого года на своем заседании рассмотрел законопроект и члены комитета предлагают Верховной Раде при отсутствии замечаний и предложений принять законопроект, как за основу и в целом, как закон.

Ну, для стенограммы, слово «пункт первый» заменить на слова «пункт второй», это техническая ошибка, которую надо исправить. У меня все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Шановні колеги, тут в вас стояло, що доповідає Гриценко, але і колега Самойленко також є одним з авторів цього законопроекту і представляє Комітет, в тому числі, з питань національної безпеки і оброни. Є пропозиція комітету: прийняти законопроект за основу. Тому я ставлю на голосування цю пропозицію про прийняття за основу законопроекту 7233, Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових і службових правовідносин та усунення правових прогалин в законодавстві з питань державної таємниці. Прошу голосувати.

 

12:57:23

За-232

Прийнято у першому читанні.

І, шановні колеги, у нас залишилося останнє питання. Я продовжую засідання наше до його розгляду. А саме:  законопроекти про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (тут є у нас три законопроекти). Є пропозиція розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

12:57:56

За-203

Підтримано.

Будь ласка, я запрошую одного з авторів – Сухий Ярослав Михайлович. Законопроект за номером 1040.

 

12:58:12

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, з перших років незалежності трансформаційні процеси на ринкових засадах, існування різних форм власності, регулювання оплати праці через тарифні угоди і тому подібне створили принципово нові соціально-економічні передумови розвитку суспільства і гостру потребу розробки адекватного механізму соціального забезпечення населення.

Нагадую вам. 21 грудня 1993 року було прийнято Концепцію соціального забезпечення населення України. Основою системи соціального забезпечення концепція визначила соціальне страхування. Цитую: «Джерелом забезпечення громадян має стати у разі безробіття, хвороби, нещасного випадку, а також у старості». Концепція виконала, мала бути здійснена  у два етапи.

На першому етапі Верховна Рада  своє завдання виконала. Було розроблено і прийнято Основи законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 1998 році. Але завдання другого етапу було виконано частково. У четвертому скликанні було законодавчо забезпечені основні засади чотирьох видів соціального страхування.

Я вас дуже прошу, час мій короткий, час скорочений. Я розумію, що з цим законом я на трибуну більше ніколи не вийду, тому що його не сприймає лобі, яке стоїть проти цього закону. Але, колеги, подумайте, ми маємо чотири види соціального страхування. Вдумайтеся, якби ми їх не мали, скільки з бюджету прийшлося би виділити, наприклад, тільки на одне пенсійне забезпечення, скільки на безробіття, скільки нещасні випадки на виробництвах, народження та поховання, тимчасова втрата працездатності. Ті, хто поняття не мають як функціонують ці фонди, сьогодні і стоять проти того аби запровадити п’ятий останній вид. Нагадую вам, п’ятий останній вид соціального медичного страхування, ми маємо, мусимо запровадити згідно ратифікованої нами соціальної хартії, звіт про яку ми будемо писати в жовтні 2011 року. Тому я звертаюсь до вас з проханням, робіть що хочете, а медичне страхування потрібно приймати. Медицина наша без альтернативного джерела фінансування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, в нас ще є два законопроекти. Григорович Лілія Степанівна, 1040-1 немає і 1040-2 Шевчук Олег Борисович, також немає. Будь ласка, Ляшко мікрофон увімкніть.

 

13:00:44

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко. Адам Іванович, мені видається, що законопроект про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування, перш за все не можна було розглядати за скороченою процедурою. Адже це глибинний законопроект, один з тих китів, на якому має триматися стан соціальних справ громадян в Україні. Медичне забезпечення доступними медикаментами, доступною медичною допомогою – це найважливіше, що має зробити держава. І в нас у Конституції написано, що в нас медицина безплатна, а в реальності все платно.

І правильно сказав колега Сухий, що оскільки в держави грошей немає на те, щоб виконувати ці норми Конституції, треба шукати альтернативні джерела і не треба придумувати велосипеда, весь світ вже це придумав. Поряд із державним є недержавне страхування, зокрема медичне, коли роботодавці платять за своїх працівників і забезпечують можливість їх лікуватися. Тому я думаю, якщо кричить там колега «голосуємо, голосуємо», не можна такі серйозні законопроекти голосувати, розглядати з кондачка, це має бути серйозне обговорення в залі, можливо навіть парламентські слухання із залученням широкого кола спеціалістів, обговорення «за» і «проти», і потім прийняття законопроекту.

А коли ви, вибачте, в скороченому режимі за дві хвилини розглядаєте глибинний законопроект, від якого залежать доля мільйонів людей, які сьогодні не отримують необхідної медичної допомоги, то просто профанація як роботи парламенту,  так і профанація взагалі розгляду цього законопроекту. Це ганьба! Люди не мають сьогодні можливості купити ліки в селах і в містах. Вони їдуть, Бог знає, за три світи в райцентри, щоб купити ліки, бо аптеки в них позакривані. Вони не мають можливості отримати хірургічну допомогу, коли грошей не заплатять, а платити немає за що, бо пенсії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛЯШКО О.В. … а ви берете замість того, щоб розглянути законопроект, який дозволить вирішити проблеми мільйонів громадян країни, ви фактично цього не робите. Це профанація роботи.

І я пропоную, Адаме Івановичу, розглянути цей проект за повною процедурою,  обговорити всі «за» і «проти», і підійти серйозно до розгляду цього вкрай важливого для країни питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олеже! Я абсолютно на 100 відсотків підтримую кожну з ваших фраз. Дійсно, що він заслуговує всебічного обговорення – я за те. Але така воля сесії зали, вони мали право прийняти таке рішення. Ми не можемо обговорювати за скороченою процедурою лише законопроекти, які мають більше ніж 100 статей. Ці законопроекти менші, тобто ми нічого не порушили. Але проблема досить серйозна, тут я з вами солідарний.

Будь ласка, Єфремов.

 

13:03:53

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги! На самом деле, то, что говорил наш коллега, оно имеет место быть. Этот законопроект действительно настолько важен, что он требует, и обсуждения по полной процедуре и более широкой работы над этим законопроектом. Но почему сегодня парламент и мы, в том числе поддерживаем это обсуждение в скороченой процедуре? Потому что все мы прекрасно понимаем, что тот вариант или два варианта, которые вынесены, они не будут приняты, и мы их отправим на доопрацювання, на доработку.

На самом деле работает сегодня группа в правительстве, которая вместе с пакетом по реформированию рассматривает и эти вопросы. Вопросы очень сложные, затрагивающие каждого человека проживающего в нашем государстве.  Поэтому через непродолжительный промежуток времени  мы вернемся к данной проблеме. И то, что говорил  Олег Ляшко, я надеюсь, что он не возьмет минуту после этого, мы по полной программе рассмотрим. И, я надеюсь, примем консолидированное, правильное и нужное для наших граждан решение по данному законопроекту. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Обговорення питання звершене, я ставлю на  голосування законопроект за номером 1040 про загальнообов’язкове державне медичне страхування  про прийняття в першому читанні. Прошу визначатись.

 

13:05:25

За-9

Не підтримано.

Ставиться на голосування законопроект за номером 1040-1, (автор Григорович Лілія  Степанівна). Прошу визначатись.

 

13:05:49

За-2

Не підтримано.

І ставиться на голосування законопроект 1040-2, (автор – Шевчук Олег Борисович), проект Закону  загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування). Прошу визначатись. 

 

13:06:15

За-1

Таким чином, шановні колеги… Ні-ні, давайте ми по-іншому поступимо. Законопроекти усі відхилено, у нас завершується вже сесія. Ті, хто хоче доопрацьовувати  чи автори, чи Кабінет Міністрів, нехай доопрацьовують. У лютому ми починаємо нову сесію  і мають усі підстави по новому зареєструвати і розглянути. Все одно, якщо ми його направимо на доопрацювання, то це нічого не змінює, краще одразу уже працювати над цим законопроектом, про що ми тут всі у цьому одностайні.

Шановні колеги,  ми повністю вичерпали порядок денний відповідно до проголосованого сьогодні порядку роботи. Дозвольте ранкове засідання  Верховної Ради оголосити закритим. Нагадую, що ми будемо з вами наступний пленарний тиждень працювати, у вівторок – початок.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А «Різне»?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  «Різне», сьогодні  проглосовано, що не буде “Різного”, вибачте. Ранкове засідання, ще раз говорю, закрите.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку