ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ  

Сесійна зала Верховної Ради України

3 грудня 2010 року, 10:00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні  народні  депутати,    запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему „Рада”.

10:00:49

Зареєструвалися картками в сесійній залі 326 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошу відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження  нашого колеги народного депутата Ляшка Олега  Валерійовича. Прошу привітати колегу, побажати йому успіхів. (Оплески) 

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію  про  результати роботи Верховної Ради України на пленарних  засіданнях 2 грудня  листопада 2010 року. Розглянуто  33 питання порядку денного, за результатами  розгляду:  прийнято 16 законів та 15 постанов, 4 законопроекту повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання, 2 законопроекти та один проект постанови   відхилено; за результатами розгляду пропозицій Президента України два закони прийнято у новій редакції з врахуванням пропозицій Президента України.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України  у п’ятницю з 10 до 11 години проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій, які не входять до більшості, внесли пропозицію – під час години запитань до Уряду заслухати членів уряду з питань  економічних реформ в Україні. Представлені члени Кабінету Міністрів України на чолі  з віце-прем’єр-міністром України Сергієм Леонідовичем Тігіпком.

Депутатські фракції: "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина",  блок „Наша Україна – Народна самооборона”, Комуністична парті, керуючись  частиною шостою статті   229 Регламенту Верховної Ради України заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України про запитання, які будуть поставлені під час «години запитань до Уряду». Тому пропозиція така, шановні колеги:  півгодини – відповіді на запитання письмові почергові від фракції «БЮТ – «Батьківщина», «Наша Україна – Народна самооборона», фракція комуністів. Потім – півгодини безпосередньо спілкування в режимі запитань – відповідей від народних депутатів. Немає заперечень? Том я запрошую до трибуни віце-премєр-міністра України Тігіпка Сергія Леонідовича.

Шановні колеги,  оскільки зараз, ви розумієте, є нові конституційні реалії і оскільки ми з вами домовились, що година запитань до уряду – це буде право насамперед фракцій, які не входять в більшості, ми за цією процедурою і працюємо. (Шум у залі)  

Шановні колеги, Сергій Леонідович буде відповідати на ваші зараз письмові запитання. Регламент вам відомий: хвилина на запитання, дві хвилини на відповідь.

Будь ласка, Сергію Леонідовичу.

 

ТІГІПКО С.Л.

 Дякую.  Пане Голово, шановні народні депутати, пані та панове!

Перше запитання, депутатська фракція «Блок  Юлії Тимошенко» - «Батьківщина». Ваш Податковий кодекс не дає відповіді на питання: як вивести з тіні крупний капітал, який платить податки не в державну казну, а в кармани високих корупціонерів. Може відповідь є у вас?

Перше. Я хотів подякувати за те, що вчора був прийнятий Податковий кодекс і те, що він проходив не легко, я думаю, що це абсолютно зрозуміло, тому що він торкається, практично, всіх громадян України. Але все ж таки, що важливо, що ми знайшли відповідний компроміс і на цьому етапі я переконаний, що він повинен задовольняти і Кабінет Міністрів, і підприємців. Що треба робити для того, щоб легалізувати крупний, середній і малий бізнес? На мій погляд, зрозуміло і ми намагалися це зробити і провести через Податковий кодекс. Що ми хотіли, чого ми хотіли досягти.

Перше. Потрібно знижувати податкове навантаження на весь бізнес і, саме головне, розширювати поле, базу оподаткування. Тому були запропоновані зниження податків, ми говоримо про зниження податку на прибуток. Ми пам’ятаємо, що уже з наступного року він буде знижуватися на 2 відсотки. Ми запропонували  зниження податку на ПДВ  до 17 відсотків з 2014 року. Зниження податків на дивіденди – до 5 відсотків і так далі. Але, з другого боку, ми і намагалися посилювати адміністрування і закрити ті тіньові схеми, які сьогодні дозволяють великому бізнесу, середньому бізнесу, малому бізнесу виводити гроші від оподаткування. Ну, деякі кроки можу зараз доповісти.

Заборонено включення до складу витрат платника податку на прибуток витрат, понесених у зв’язку з придбанням у нерезидента послуг  консалтингу, маркетингу, реклами, інжинірингу, крім витрат, здійснених на користь постійних представництв нерезидентів, що є платником податків. На ці операції у нас попередні роки йшло мільярди гривень, мільярди. Зараз я переконаний, що такий обсяг грошей буде зменшений. Встановлення обмеження до 4 відсотків доходу виручки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг з урахуванням...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. ..суми роялті, сплачених на користь нерезидентів та платників, що звільнені від сплати податку на прибуток чи сплачують цей податок за іншою ставкою. В попередньому законодавстві не було ніяких обмежень на вивод роялті. Теж мільярди гривень сплачувалися за кордон, в тому числі 4 відсотки зараз будуть обмежувати ці перерахування. Передбачено переведення страхової діяльності на загальну систему оподаткування із запровадженням річного перехідного періоду, що дозволить відновити конкуренті умови роботи на фінансовому ринку. Теж ми знаємо, що через систему страхування, особливо у дрібних страхових компаніях була можливість відмивати чи оптимізувати податки. Зараз такої можливості не буде. Є...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергію Леонідовичу, я перепрошую, бо обурюються депутати. Давайте запитання, щоб ми в межах двох хвилин відповідали. Ви, які запитання там, називайте письмове і відповіді на нього. Спасибі.

 

ТІГІПКО С.Л.  Тобто скоротити відповіді?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А?

 

ТІГІПКО С.Л. Добре. Добре.

Коли буде скасована чи денонсована ганебна угода з офшорним Кіпром, через територію якого тільки за 9 місяців поточного року вимито з України 24 мільярди доларів, сума несплачених податків дорівнює понад 40 мільярдів гривень?

Я не буду говорити про цифри. На мій погляд, ці цифри завищені. Але можу сказати таке, що узгодження проекту нової українсько-кіпрської Конвенції про уникнення подвійного оподаткування триває у нас з 1997 року. У 2006 році проект був парафований сторонами, уже було готове практично, готова ця угода. Кіпрська сторона 4 рази відкладала підписання цього проекту, а в березні 2008 року зовсім відмовилася від свого зобов’язання підписати конвенцію, посилаючись на наявні зауваження до її тексту. Процес остаточного узгодження з урахуванням нових вимог кіпрської сторони може дійсно затягуватись.

Я особисто давав уже 3 доручення для того, щоб ми прискорили цей процес, але поки що Міністерство закордонних справ говорить, що проводити ці переговори достатньо важко, тому що для нас кіпрська сторона, для багатьох політиків, підприємців – це офшорна зона, але це країна Європейського Союзу. І тут ці переговори достатньо складні. Найближчим часом, якщо кіпрська сторона не дасть нам відповіді і не продовжить конструктивно з нами співпрацювати, ми запропонуємо в односторонньому порядку відповідні кроки, які призведуть до того, що ми вийдемо на взаємоприйнятну угоду України з кіпрською стороною.

Третє питання. У разі запровадження репресивних норм нового Податкового кодексу, на думку експертів,  робочі місця втратять від 2 до 5 мільйонів людей. Невже стільки робочих місць є в чорній металургії та в хімічній промисловості, як запевняють про це чиновники?

Я хотів би дати коротеньку  справку. Всього кількість підприємців, спрощенців, які працюють без найманих працівників, і юридичних осіб, і фізичних осіб, складає 1 мільйон 316 тисяч. Це ті, які працюють самі.  Вони сьогодні наймають на роботу найманих своїх працівників. Таких найманих працівників сьогодні є 1 мільйон 279 тисяч. Тобто  всього в цій системі сьогодні працює офіційно 2 мільйони  595 тисяч осіб.

Ще хочу надати одну справку. Що по обсягам реалізації ті підприємства, які зареєстровані на спрощеній системі оподаткування, мають такі цифри: 85 відсотків з них мають  обсяги реалізації до 300 тисяч гривень. Ті, які вони показують офіційно. Тому, якщо б і були прийнятті відповідні рішення, то великої… великого скорочення  кількості працюючих людей ми б не мали. Але вчора прийнято рішення –  система,  спрощена система оподаткування залишилась такою, як вона є. Тому говорити сьогодні ми не будемо. Тому що практично все це залишається на тому, на тих позиціях, як і було.

Питання четверте. На подачку в 1,6 мільярдів доларів з Міжнародного валютного фонду ви безоглядно ідете на виконання умов, яких вони і не ставлять. Зокрема, підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. Де ви знайдете стільки робочих місць, якщо жінці в Україні уже в 35 років важко влаштуватися на роботу?

 По-перше, що стосується пенсійної реформи, то ми готуємо перший етап проведення пенсійної реформи,  який ми хотіли би зробити ще до кінця цього року. У наступному році буде другий етап.

Першим етапом ми вирішимо проблему зменшення дефіциту Пенсійного фонду і зміни тенденції, яка постійно іде на збільшення цього дефіциту. У 2009 році ми мали 19 мільярдів – дефіцит Пенсійного фонду.

У цьому році  ми будемо мати приблизно 26 мільярдів. А на наступний рік, якщо нічого не міняти, то ця тенденція ще збільшиться. Але ми підготували уже  цілу низку рішень, у цьому приймав участь і економічний блок уряду. І зараз  Кабінет Міністрів  найближчим часом буде розглядати ці рішення. На  чому   зупиниться і які кроки будуть прийняті чи будуть запропоновані  Верховній Раді,  чекати недовго,  до 10 грудня   цей законопроект  ми подамо  у Верховну Раду. Буде там чи ні збільшення пенсійного віку для жінок, буде вирішувати   Кабінет Міністрів  найближчим часом.

Але  якщо говорити про робочі  місця, то я  хотів би підкреслити, що в першу чергу   робочі місця залежать від тих інвестицій,  які може зробити і держава, і особливо  приватний сектор у нашу економіку. Ми, на жаль, і по державним  інвестиціям, і  по  інвестиціям від іноземних інвесторів, від наших інвесторів  дуже серйозно відстаємо. Якщо говорити про державні  інвестиції, вони ніколи не складають більше 2 відсотків  ВВП, а нам потрібно вийти на  5-6 відсотків ВВП. І тоді  ми можемо втримати нашу інфраструктуру, яка постійно  в рейтингах втрачає свої позиції, а без відповідної  інфраструктури дуже важко залучати інвесторів. Теж саме ми повинні зробити і для інвесторів, тому що одне робоче місце не технологічне  коштує приблизно  30-40 тисяч доларів. Про це говорять …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л.  …високотехнологічне робоче місце коштує приблизно 100 тисяч доларів, тобто це серйозніші інвестиції. На мільйон високотехнологічних робочих місць нам потрібно  100 мільярдів   доларів. Це можливо  заробити  тільки за рахунок  приватного  капіталу. Тому ми   по робочим місцям  і по пенсійній реформі і пропонуємо  цілу  низку конкретних рішень.

Наступне запитання. Рік роботи нової влади  позначився  шаленим стрибком цін на  продукти   харчування, послуги, зростання  житлово-комунальних тарифів, до речі, а не копійчані заходи  уряду по соціальному  захисту   широких верст  зубожіння населення.

Що стосується того,   яким чином ми можемо зараз допомогти тим людям, які страждають від підвищення цін, я хотів би висловити таке.

Перше. В країні діє система, яка відпрацьована відповідним законодавством, яка дозволяє в разі стрибка цін кожного кварталу піднімати відповідні, піднімати мінімальну заробітну плату, піднімати мінімум прожиткового, прожитковий мінімум і перший тариф тарифної сітки. Що це дає. Це дає така система індексацію пенсій, заробітних плат в першу чергу самим бідним верствам населення.

Що стосується цього року, то в поточному році держава 5 разів піднімала мінімальну заробітну платню, прожитковий мінімум для непрацездатних та заробітну плату у погодинному розмірі. Останнє підняття відбулося 1 грудня 2010 року. В тому числі мінімальна зарплата зросла на 53 гривні, прожитковий мінімум на 39 гривень, 2,2 мільйона пенсіонерів індексували розмір своїх пенсій. Отакий механізм. І передбачається, що він буде працювати і на наступний бюджетний рік.

Що стосується комунальних тарифів, то ви знаєте, що Кабінетом Міністрів була підготовлена відповідна постанова, яка дозволила допомагати самим бідним верствам населення. І вона передбачає, що комунальні послуги не повинні складати більше 15 відсотків доходів родини працюючої і більше 10 відсотків в родині, де є сім’ї, де є інваліди, неповнолітні діти і пенсіонери. За рахунок такого механізму ми можемо компенсувати ті проблеми, які виникають у людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. Таку компенсацію в попередньому році отримало, отримувало приблизно 600 тисяч наших родин. На цей час уже мільйон 150 тисяч родин оформили такі субсидії і зараз їх отримають. Ми передбачаємо, що цей процес буде ще продовжуватись, і мінімально, по відношенню до попереднього року, кількість родин, які будуть отримувати субсидії, зросте у 2 рази.

Депутатська фракція «Наша Україна». "Наша Україна – Народна самооборона". Питання перше. Хоча вже грудень, проте донині ми не бачили ані Програми соціально-економічного розвитку країни на 2011 рік, ані жодного варіанту бюджету, сформованого хоча б на якійсь базі, щоб можна було зрозуміти логіку влади, перспективи розвитку країни. Зокрема, це означає, що обидва документи – як програма, так і бюджет країни – знову розглядатимуться і затверджуватимуться у пожежному порядку. І носитимуть радше політичний, аніж економічний сенс.

Чи не вважаєте ви, що в таких умовах якийсь з документів буде вкрай, якість документів буде вкрай низькою, викличе значні суперечності, не дозволить бізнесу і регіонам сформувати власні бюджети і чітке бачення розвитку країни? Чи не вважаєте ви, що ухвалення важливих документів з порушенням діючих базових законодавчих актів, зокрема, згідно Бюджетного кодексу, сьогодні ми вже зараз вже маємо розглядати бюджет 2011 року у третьому читанні, взагалі недопустиме?

Шановні народні депутати, як відомо, уряд у встановлені законодавством строки подав проект Закону України про Державний бюджет України на 2011 рік до Верховної Ради України. Нагадаю, що цей законопроект був направлений 13 вересня поточного року. Його параметри базувалися на діючій податковій базі. Паралельно з цим, як вам відомо, у липні Верховна Рада прийняла Постанову номер 2454 про винесення на всенародне обговорення проекту Податкового кодексу.

Також 7 вересня ви, шановні народні депутати, заслухали результати обговорення Податкового кодексу і підтвердили, що бюджет повинний базуватися тільки на новій податковій базі. Тому зараз ми передбачаємо після того, як ви прийняли вчора Податковий кодекс практично, і Міністерство фінансів має всю базу для підрахунків, має всю базу для розрахунків бюджету, ми передбачаємо, що до 10 грудня бюджет буде внесений у Верховну Раду. Паралельно з цим ми швидко зможемо відпрацювати Програму соціально-економічного розвитку України на 2011 рік і теж передамо її до Верховної Ради.

Друге. Звуження спрощеної системи оподаткування, яке сьогодні на порядку денному, вимушено призвести до посилення втручання податківців у діяльність бізнесу, що, безумовно, містить в собі корупційну складову. Для прикладу, податкова зможе собі дозволяти не приймати податкові звіти у підприємств у разі, якщо останні не заплатять за послуги, так звані послуги. Чи бачить уряд заходи запобігання корупційності? Якщо так, то які найдієвіші заходи ви назвали?

Ну, по-перше, спрощена система оподаткування прийнята залишились практично в повному обсязі, тому про це говорити не будемо, але ми  намагалися цілою низкою рішень в Податковому кодексі зменшити корупційну складову в тому числі, в першу чергу, у податкової адміністрації. Так, кодексом визначено остаточний перелік прав, обов`язків і відповідальності як платників, так і  контролюючих органів; регламентовано взаємовідносини платників податків і контролюючих органів при здійсненні перевірок; чітко визначена відповідальність за порушення податкового законодавства не тільки платникам податків, але і службовців… службовими особами органу Державної податкової служби; запроваджено ризикорієнтована система перевірок платників податків; порядок подання податкової звітності до податкових органів. Проте, все це дозволить зменшити вплив людського фактору на прийняття рішень в процесі адміністрування податків.

Важливим положенням, що направлено саме на захист інституту права власності платника є заборона  на стягнення  податкового  боргу, відчуження майна за рішенням керівника контролюючого органу. Тепер таку процедуру можливо буде здійснювати  лише у судовому порядку.

Безумовно позитивне є і те, що кодексом чітко визначено принцип презумпції правомірності рішень платника податків.

Наступним кроком на шляху боротьби з корупцією в податковій системі повинна стати реорганізація органів податкової служби та підвищення керівної функції Міністерства фінансів. Тому я вважаю, що перші – перші! – кроки по напрямку в тому, щоб зменшити корупцію, в першу чергу, в податкових органах ми зробили через прийняття Податкового  кодексу.

У запропонованому урядом… Наступне запитання.

«У  запропонованому урядом проекті Податкового  кодексу України  обсяг доходу для проведення господарської діяльності за спрощеної системи оподаткування без застосування реєстраторів  розрахункових операцій не повинен перевищувати 821 гривню на день. Чи проводились урядом  розрахунки, який прибуток отримує субєкт господарювання після проведення розрахунків з постачальниками, виплати заробітної плати працівникам, оплати оренди торгової площі та сплати усіх податків і внесків до соціальних фондів за себе та найманих працівників?

Ще раз хочу сказати, що спрощена система залишилась в тому вигляді, в якому вона зараз є. Говорити зараз про неї багато, може, уже і не слід. Ми продовжимо цю роботу разом з підприємцями, і будемо проводити відповідні розрахунки, про що говорилося.

Ще раз хочу сказати: за офіційною статистикою 85 відсотків платників єдиного податку звітують про обсяги отримання ними річного доходу, які не перевищують 300 тисяч гривень. І 14 з половиною відсотків спрощенців звітують про обсяги доходів, які перевищують 300 тисяч гривень.

Наступне запитання. Чи проводились урядом розрахунки, скільки робочих місць буде скорочено внаслідок запропонованого урядом зменшення кількості робітників, які можуть перебувати у трудових відносинах з субєктом господарювання, що використовує спрощену систему оподаткування?

Спрощена система залишилась такою, яка вона є. Тому, мені здається, зараз це питання не актуальне. Перед цим я це вже говорив.

Пяте. Ви назвали народне обговорення «маячнею» і висловили думку, що слухати простих людей під час економічних реформ не можна. За якими категоріями ви визначаєте тих не простих людей, за вашою термінологією, «експертів», які мають ексклюзивне право на визначення правильності чи неправильності економічного законодавства та реформ? Чи не є найкращими експертами в цій царині людей, які щоденно у процесі діяльності стикаються з недоліками та прогалинами в законодавчій базі?

По-перше, розмова йшла про податкове законодавство, а не про всі реформи чи якісь дії уряду. Коли ми працювали над Податковим кодексом, то я хотів би перелічити тільки ті організації, з якими ми співпрацювали дуже активно. Це була Рада підприємців при Кабінеті Міністрів, Федерація роботодавців,

Асоціація платників податків, аудиторська палата, спілка податкових консультантів. Крім того, при розробці правок враховувалась пропозиція галузевих недержавних обєднань, зокрема Української аграрної конфедерації, Федерації профспілок бухгалтерів і аудиторів і так далі.

От я вважаю, що якраз через громадські організації, які беруть до себе на роботу фахівців, ми можемо проводити професійне обговорення любих документів, і таким чином сьогодні уряд і працює.

Ми багато їх пропозицій, їх розрахунків врахували в Податковому кодексі, але я переконаний, що такі документи повинні носити компромісний характер, тому що не зі всіма правками, не зі всіма пропозиціями уряд може погодитись, які надходять з боку бізнесу. Тому  що я вважаю, що правда тут якраз знаходиться посередині, тому що… між урядом і бізнесом, тому що уряд відповідає за вчителів, за лікарів, за пенсіонері, за наповнення бюджету. І якраз компроміс повинен знайти між двома сторонами.

Ще 6 червня… Наступне питання. Ще 6 червня, виступаючи перед парламентом, ви говорили про наміри уряду вже в серпні запровадити автоматичне відшкодування ПДВ, як мінімум для великих підприємств, при чому без жодних додаткових умов. Які механізми задіє економічний блок уряду, щоб досягти цього? Отже, до кінця року менше місяця, а ситуація з поверненням ПДВ лише погіршилася. За даними Мінфіну заборгованість склала на 1 листопада  близько 9 мільярдів гривень, хоча голова уряду говорить про два мільярди гривень. Тому уточніть, будь ласка цифри та механізми.

Сума заборгованості держави з ПДВ на сьогоднішній день складає 9,5 мільярдів. Вона скоротилася по відношенню до… до… на… сума заборгованості скоротилася на 12,4 мільярди гривень на… по відношенню на 01.01.2010 року, з початку цього року. Скорочення відбулося на 21 мільярд, ми мали заборгованість на початок року 21 мільярд і 800 мільйонів гривень. Зараз, ще раз хочу підкреслити, – 9,5. Сума простроченої заборгованості з ПДВ сьогодні складає 2,4 мільярди гривень. Сума підтвердженої перевірками простроченої заборгованості з ПДВ сьогодні складає 1,8 мільярдів гривень.

Ми маємо наміри до кінця року максимально скоротити цю заборгованість, якщо вдасться, вийти взагалі на нуль по тим сумам, які підтверджені перевірками. Але все ж таки остаточне вирішення цієї проблеми ми хотіли би, щоб вирішив все ж таки Податковий кодекс, який ви вчора схвалили і який призводить до того, що підприємства, які будуть відповідати певним вимогам, які теж вчора були затверджені, будуть отримувати повернення ПДВ в автоматичному режимі. І якщо це не буде виконуватися, то будуть нараховуватися штрафні санкції на Податкову адміністрацію. Я вважаю, що оце буде самим дієвим механізмом, який ми повинні використати для того, щоб не було заборгованості по ПДВ.

Я також можу сказати, що ціла низка рішень, скажімо, таких як електронні накладні допоможуть нам уникнути податкових ям, які багато забирали ПДВ з державного бюджету. За рахунок отаких кроків ми теж зменшимо заборгованість по податку на додану вартість.

Наступне запитання. Серед оголошених першочергових реформувань нинішній уряд називав пенсійну реформу. Проте за півроку обговорення напрямків таких реформувань звелося, по суті, до підвищення пенсійного віку для жінок. Ви також вважаєте, що це є змістом пенсійної реформи. Коли ж нарешті буде представлений і чи взагалі буде представлений стратегічний документ стосовно пенсійного реформування?

По-перше, я хотів зауважити, тут говориться уже про якесь підвищення пенсійного віку. Ніхто ніякого пенсійного віку для жінок не піднімав. Такі пропозиції можуть розглядатися теоретично Кабінетом Міністрів в найближчий час. Законопроект щодо проведення пенсійної реформи в уряді буде внесений урядом до Верховної Ради до 10 грудня.

Основним його завданням буде зменшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду. Я би сказав так, що це такі швидкі рішення, якими уряд попробує зменшити дефіцит бюджету Пенсійного фонду. Крім того у листопаді цього року під моїм співголовуванням спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності створено робочу групу з підготовки до другого читання законопроекту 0942 щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, так званий другий рівень. Центральними органами виконавчої влади ведеться відповідна робота. Я переконаний, що цю роботу ми зможемо зробити уже в першому півріччі 2011 року і найближчим, можливо це буде з 2012 року, ми зможемо запровадити другий рівень пенсійної системи, запровадити її в життя. Це дійсно буде серйозна реформа, яка допоможе нам збалансувати доходи Пенсійного фонду.

Запитання восьме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергію Леонідовичу, дайте відповідь на одне з запитань фракції комуністів, бо так вони не встигнуть отримати відповідь. І далі перейдемо до запитань від депутатів.

 

ТІГІПКО С.Л. Депутатська фракція комуністів, Комуністичної партії України. У результаті здійснення вами спільно з Міжнародним валютним фондом політики значно підвищилися ціни на газ, зокрема для населення, що призвело до зростання цін на житлово-комунальні послуги, продукти харчування, предмети першої необхідності ті інші. Все це призвело до подальшого зубожіння громадян. Відтак, які конкретні кроки плануються урядом для того, щоб соціально захистити громадян, особливо найбільш знедолених з них, у першу чергу ветеранів, інвалідів, пенсіонерів, багатодітних сімей?

На це запитання я відповідав, якраз було таке ж аналогічне запитання партії “Блоку Юлії Тимошенко”, тому повторюватись тут не буду.

Друге питання. Державний борг України перевищує 50 мільярдів доларів. До якої суми уряд планує його ще збільшувати і за рахунок яких ресурсів і коли він буде сплачуватися?

Станом на 31 жовтня поточного року обсяг державного боргу склав 307, 9 мільярдів гривень або 38,5 мільярдів доларів. До кінця поточного року ми прогнозуємо, що цей борг зросте до 348  приблизно мільярдів гривень або до 43,5 мільярдів доларів, що складе 32,1 відсотка ВВП.

Поки що ми можемо говорити, що цей борг для країни є не критичним. Тому що ну класично критичним вважається борг 60 відсотків. Але я вважаю те, що цей податок, цей обсяг по відношенню до ВВП значно  зростає. Ще 2 роки ми мали заборгованість по відношенню  до ВВП 12 відсотків, то отакі темпи отут є, дійсно,  критичними.

Які кроки ми повинні зробити? У першу чергу вирішити проблему дефіциту бюджету. І те, що ми в цьому році вийдемо на 4,9 приблизно відсотків дефіциту бюджету, то це перший  і надзвичайно важливий і потужний крок для того, щоб призупинити зростання боргів держави.

Чотири складових, я вважаю,  є основними для того, щоб цей борг ми значно скоротили і припинили його. Більше того, щоб ми почали його зменшувати. У першу чергу, це пенсійна реформа, про що ми повинні говорити, тому що  Пенсійний фонд тільки в цьому році отримує приблизно дотацій від бюджету на 2,5 відсотки ВВП нашої країни.

Друга проблема – це “Нафтогаз”. “Нафтогаз” в тому році мав дефіцит бюджету, який практично покрився за рахунок Державного бюджету приблизно 30 мільярдів, а це 3 відсотки ВВП. Це проведення податкової реформи. І те, що вчора був прийнятий Податковий кодекс, я вважаю, теж  допоможе   наповненню бюджету, тому що, з одного боку, ми знизили податкове навантаження, а, з другого  боку, все ж таки ми розширили податкове поле. І це проведення адміністративної реформи, яка зараз готується, тому що багато чого ще у витратах держави...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка. Завершуйте.

 

ТІГІПКО С.Л. Багато чого ще у витратах держави ми повинні скоротити і за рахунок цього зменшити дефіцит бюджету. Отакий комплексний підхід допоможе нам взяти під контроль зростання зовнішнього     боргу.

Третє питання. З практики відомо, що ціни на газ для населення та комунальне   господарство формуються  приватизованими облгазами.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  зараз завершується виступ. Будь ласка, завершуйте і  перейдемо до письмових запитань. Прошу заспокоїтись.

 

ТІГІПКО С.Л.  Так давати відповідь?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте перейдемо до  письмових запитань.

Я прошу, шановні колеги,  заспокойтеся і візьміть приклад усі з себе, коли ви виступаєте, перевищуючи весь час час, а потім когось критикуєте.  Спокійно. Все, будь ласка. Ну я  ж не можу як цербер  стояти і обривати весь час виступаючого. 

Шановні колеги,  порозумілися.  Давайте запишіться  на запитання до віце-прем’єр-міністра України. Будь ласка,  проводиться  запис.  Прізвище, будь ласка.  Євген Кирильчук, фракція «БЮТ – «Батьківщина». 

 

10:36:52

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую.  Я маю одне велике запитання. Скажіть, будь ласка, а хто буде нести відповідальність за ці провальні ситуації, за цей майдан? І чи ви вважаєте себе винним і, можливо, вам треба взяти вину всю на себе  за цей бардак і написати заяву і піти у відставку?

 

ТІГІПКО С.Л.  Пан Євген, я  хочу сказати так, що практика інших  країн, які починали проводити любі реформи,  супроводжувалась достатньо серйозними виступами людей. І це абсолютно зрозуміло, тому що хочемо, не хочемо,  любі кроки супроводжуються тими чи іншими діями, які певні категорії будуть призводити до певних незручностей.  Але, я вважаю, уважно  слухати треба людей, але все ж таки при всьому тому потрібно робити відповідні реформи. І я вважаю те, що ми мали певні проблеми, це не сама гірша ситуація. Ми вийшли з неї і потрібно рухатись далі. Те ж саме стосується і інших реформ, які ми повинні робити.

Саме головне – ми повинні зрозуміти одну пряму залежність. Якщо ми не будемо проводити реформи, то ми будемо мати надзвичайно погані показники по економіці. Все це залежить в першу чергу від того інвестиційного клімату, який ми повинні створити. Зараз, сьогодні ми займаємо по ….. в своєму середовищі, в дослідженнях компаній Світового банку, 145 позицію, 145 позицію. В таку країну ніхто не хоче йти.

Одна з основних проблем, це податкове законодавство. Воно займає сьогодні 181 позицію. Я переконаний, що з Податковим кодексом ми ситуацію цю змінимо. Хоча і тут не треба зупинятися і працювати далі. Тому ні в якому разі не треба зупинятися і проводити реформи далі. Буде відповідальність людей, буде Президент звільняти тих людей, які ініціюють, якщо потрібно. Але реформи повинні рухатись і йти далі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

10:39:16

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Сергей Леонидович, мы внимательно выслушали вас и понимаем, что вы делаете для Международного валютного фонда, как вы обеспечивали прохождение Налогового кодекса, повышение цен на газ, по пенсиям. По тем вопросам, которые имеют отношение в отношении капитала, вы способствуете Трудовой кодекс, Жилищный кодекс.

А все-таки  я хотел услышать, а что для простых граждан делаете вы, отвечая за экономический блок? Каким образом сегодня решается проблема безработицы? Как вы влияете на то, что наводите порядок с выплатой заработной платы, которую задерживают, 2 миллиарда задолженность? Вы же министр по, вернее, отвечаете за экономический блок? Что вы делаете сегодня для того, чтобы бороться с теневой экономикой? И какие механизмы включаются? Конкретно, что мы делаем для того, чтобы уровень заработной платы на предприятиях соответствовал вложенному труду?

А ваши разговоры о том, кто идет или не идет сюда, это говорит о том, что вы не работаете на государство Украина. Вы ждете, что кто-то за вас что-то будет делать. Пожалуйста, скажите конкретно, чем вы…

 

ТІГІПКО С.Л.  Что касается простых граждан, то мировой опыт показывает, что простые граждане живут в тех странах, где лучше инвестиционный климат для  предприятий: для больших, для малых, для средних. Исходя из этого, нам необходимо создавать такой инвестиционный климат для того, чтобы приходили эти предприятия. Я хочу еще раз подчеркнуть, что нормальное рабочее место в условиях Украины, сегодня обходится работодателю приблизительно в 30 тысяч долларов. Если мы хотим создать высокопродуктивное рабочее место, то мы должны вложить сегодня, инвестировать в нашу экономику 100 тысяч долларов, а именно о таких рабочих местах мы должны сегодня беспокоиться. Для того, чтобы создать один миллион, хотя бы один миллион,  технологических таких продуктивных рабочих мест, нам надо инвестировать 100 миллиардов долларов. В лучшие года наши мы получали инвестиций прямых, которые, кстати, шли прежде всего, в финансовый сектор, порядка 10 миллиардов, то есть если мы сохраним такой темп инвестиций, мы не сможем существенно улучшить ситуацию для простых граждан.

Мы сегодня можем сказать, что сегодня, если сравнить нашу заработную плату, пенсию, скажем, с той же Польшей, которая  провела экономические реформы, то это приблизительно 4 раза разница.

Вот  поэтому что делать, и что  делаю я.  Я понимаю очень хорошо, и я считаю, что это правильно,  мы занимаемся налоговым законодательством, которое   прежде всего беспокоит инвесторов. Вчера в Верховный Совет поступил закон, который очень жестко отрегламентирует все, что  касается строительной отрасли. И вы увидите революционные изменения по выделению земли под строительство и по разрешению на строительство. Супер будет интересное законодательство, которое мы отработали, как раз со всей строительной отраслью, и  который очень активно поддерживается ней.

И вчера передали и сейчас отрабатываем с профессионалами новый    Таможенный кодекс, в который мы включим все законы, которые приняты помимо Таможенного кодекса,   который до этого работал. И там мы упростим  все процедуры для бизнеса и создадим лучшую атмосферу. В ближайшее время  вы увидите новые законопроекты, которые …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Романюк, фракція Партії регіонів.

 

10:42:47

РОМАНЮК М.П.

Прошу слово передати Попеску Івану Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску. Мікрофон, будь ласка.

 

10:42:56

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую, Миколо Прокоповичу.

Попеску, фракція Партії регіонів.

Шановний Сергію Леонідовичу, регулятивний тиск  на бізнес в Україні вкрай негативно позначається  на розвиток підприємництва. І дуже добре, що вчора Верховна Рада  за пропозицією Президента закріпила у Податковому кодексі презумцію невинуватості  підприємців у відносинах з  контролюючими органами.

У зв’язку з цим у мене наступне питання: «Які додаткові кроки вживає на даному етапі і що передбачає уряд у майбутньому для зниження тиску державного апарату на бізнес, мається на увазі  на всю стратегічну перспективу?» Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую. Що вдалося зробити? Більше 90 відсотків ми скоротили ліцензовані види робіт.   Я вважаю, що це  дуже важливий крок для нас. Більшість ліцензій в Україні сьогодні вже носять безстроковий характер, тобто  бізнесу не потрібно приходити і відновлювати їх кожного разу.

Третє. Ви прийняли рішення, яке вніс  уряд, ви підтримали це, що за одним органом центральної влади  повинен бути закріплений один контролюючий  орган. Сьогодні їх 79, зараз ми уже почали процедуру скорочення їх до 40. От цими кроками ми повинні рухатись далі, максимально спрощувати бізнес, умови ведення для бізнесу, щоб були мінімальні контакти підприємця з державними структурами. Вихід в цьому якраз, і ми готуємо цілу низку рішень.

Друга позиція. Позавчора в середу уряд прийняв відповідне рішення по тим перевіркам, які можуть проводитися по відношенню до тих органів, які видають якісь регулятивні акти, ліцензовані акти, ліцензії, дозволи і так далі. Цим же законопроектом передбачено, що ми встановлюємо штрафні санкції на тих державних службовців, які будуть зловживати своїм становищем. Тобто, з другого боку, перший напрям – дерегуляція, з другого боку, ми повинні посилити тиск на чиновника, який буде зловживати своїми повноваженнями. От я вважаю, що за рахунок цього ми можемо вийти на покращення ситуації.

До попереднього я хочу добавити. Найближчим часом ми внесемо ще пропозиції по спрощенню входу в бізнес. Ми приберемо печатки, які ніде в світі не є обов’язковими для підприємств. Ми приберемо статути, які теж не є обов’язковими для підприємців. Ми приберемо мінімальний статутний фонд, який теж не є обов’язковим, і не потрібно буде відкривати для підприємств, забирати час. Оце все спростить і далі входження в бізнес. І чекайте ще відповідних рішень від нас, таких буде багато. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гайдаєв передає право на запитання Валентину Матвєєву, фракція комуністів. Будь ласка.

 

10:45:52

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Я думаю, що ви дуже палко розповідаєте, скільки доларів необхідно іще інвестувати в економіку України, щоб вийти із кризи. Як ви, я думаю, може і пам’ятаєте ще, в радянські часи всі ці питання вирішувались за рахунок розвитку власної економіки, за рахунок власних сил. Ну, це до тих відповідей, які ви надавали.

Я хотів би сказати, що за ініціативою фракції комуністів нещодавно був прийнятий Верховною Радою Закон про передачу в державне управління цілісного майнового комплексу Херсонського комбайнового заводу. На превеликий жаль, цей закон заветований Президентом. Так, будь ласка, скажіть, таких підприємств дуже багато, що ж думає… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть формулювання питання.

 

10:47:00

МАТВЄЄВ В.Г. Таких підприємств, Сергіє Леонідовичу, дуже багато, які працюють неефективно, а  більш всього вони  сьогодні в жалюгідному економічному стані знаходяться. Що ж все ж таки думає уряд зробити у….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

 

ТІГІПКО С.Л.  Пане Матвєєв, я вважаю, що та система інвестування виробництва, яка існувала за радянських часів, сьогодні для нас просто неможлива. У нас нема… Тому що ми до цього часу ще не відновили те виробництво, яке ми мали в 90-у році. А для того, щоб відновити виробництво, нам потрібні інвестиції. Якщо ми нічого не вкладемо, ми нічого не отримаємо.

Сьогодні ми вкладаємо з вами в основний капітал… ми інвестуємо з Державного бюджету приблизно 2 відсотки ВВП. Це  надзвичайно мало, всі країни Східної Європи інвестують 5-6. Але якщо ми збільшимо це, то ми  повинні з вами дати відповідь: у кого ми це заберемо? У вчителя? У лікаря? У військового?

Тому стратегія сьогодні повинна у держави бути відповідна. Ми повинні максимально нарощувати інвестиції від держави, але вони повинні спрямовуватися, в першу чергу, в основний капітал, в інфраструктуру, тому що інвестори в інфраструктуру вкладати не можуть, а у нас ці показники постійно погіршуються  по відношенню до того, що ми мали. Інвестори будуть боятися таких країн. Тому в інфраструктуру. А умови скласти для приватних інвесторів. Вони можуть запускати виробництво комбайнів не гірше, ніж держава.

Тому те, що стратегія повинна залишатися в державні власності і повинна тут підтримувати це виробництво держава: те, що ми робимо по літакобудуванню, те, що ми робимо по суднобудуванню, в тому ж Податковому кодексі, а все інше повинний, я вважаю, робити приватний капітал, якому ми повинні створити умови. Він прийде сюди, створить робочі місця, буде гарним платником податків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шишкіна, фракція «БЮТ- «Батьківщина».

 

10:49:12

ШИШКІНА Е.В.

Прошу передати слово колезі Бонадренку Володимиру Дмитровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бондаренко, мікрофон.

 

10:49:19

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, „Блок Юлії Тимошенко”. Шановний Сергію Леонідовичу, ваша діяльність на посаді віце-премєр-міністра викликає дуже багато оцінок. Враховуючи те, що часу мало, я називатиму лише самі ключові висловлювання з цього приводу.

Наприклад, ваша діяльність оцінюється як вкрай неефективна, і навіть нездатність осмислити коло тих обовязків, які знаходяться в вашому віданні.

Якщо говорити про те, який ви подали Податковий кодекс, то до нього є декілька також дуже цікавих характеристик. Одна з них – це провокація громадянської війни в Україні. Те, що сьогодні фронт проходить через кожен ринок, через кожний районний і обласний центр, це вам, очевидно, відомо.

Якщо говорити про ті два кодекси, які ви подаєте, то це кабала, петля на шию народу. Мається на увазі Трудовий та той кодекс, який називають «Житловий».

Ви також, очевидно, знаєте про те, що дуже негативно оцінюється в суспільстві…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть формулювання.

 

10:50:24

БОНДАРЕНКО В.Д.

…підняття цін і тарифів. Тому Ерхарда, або Бельцеровича, чи Ден Сяо Піна з вас не вийшло. Підіть, будь ласка, залиште Україну, дайте можливість їй розвиватися по-людськи, по-європейськи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л. Нікуди не піду, пане Володимире. Буду далі працювати.

І запропонувати відповідні рішення реформаторські – ми будемо і далі це робити. І я вважаю, що… ви добре знаєте, як це проходило в тій же Польщі. Легко ніде не було. Але це робити потрібно. Те, що ми це не робили попередні 5 років, я вважаю, що це була колосальна проблема для держави, тому що інші країни за 5 років повністю встигали реформувати свою економіку і виводити країни з зубожіння до абсолютно нових рубежів, в європейські союзи вступали. А ми це все проспали, вибачте, проговорили. Гучко, але проспали і проговорили.

Тому будемо робити відповідні реформи, в першу чергу в економіці, будемо наполягати на цьому, будемо просити  підтримки від Верховної Ради і я вважаю, що тут вихід для України, а те, що будуть давати характеристики Тігіпко, це другорядні питання. Прийде час, саме головне, щоб країна рухалась вперед, країні потрібні реформи, о цим будемо займатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Бондар, фракція «Наша Україна – Народна самооборона».

 

10:51:48

БОНДАР О.М.

Шановний Сергію Леонідовичу, весь позитив вчорашніх змін в податковий кодекс, які вніс Президент, був зіпсований вночі, коли був розігнаний майдан, і зараз Майдан Незалежності оточений міліцією. Для іноземних інвесторів це  більший показник демократичності нашої держави, ніж будь-яке прийняття Податкового кодексу. Це ви повинні знати, спілкуючись з іноземним інвестором. Якщо з підприємцями так поступають в країні, ніхто сюди не прийде.

І друге питання, ви кажете, що все зроблено для малого бізнесу в змінах в податковий кодекс, там залишилась норма, по якій звичайне підприємство, коли замовляє роботи, послуги, чи товари у підприємства, яке працює на спрощеній системі, не має права відносити це на собівартість продукції. Скажіть мені, з ким зараз будуть працювати весь малий бізнес, якщо звичайним підприємствам невигідно працювати  з ними, не замовляти ні роботи, ні послуги? У нас просто  різне уявлення про проведення економічних реформ. Економічні реформи на Заході – це зменшення впливу держави в  економіку, а у вас все навпаки. Дякую за увагу.

 

ТІГІПКО С.Л.  Це точно, що у нас різне уявлення про реформи, тому що якщо ви візьмете любу економіку Східної Європи, то і любого фахівця достатньо грамотного, то він вам скаже, якщо ви хочете зберегти дві системи оподаткування в державі, то це невірний підхід. І якщо ви хочете стимулювати малий бізнес, то ви повинні стимулювати його спрощеним бухгалтерським обліком, спрощеним податковим обліком, кредитними кредитами, підтримкою кредитною, але не якоюсь іншою податковою системою. Це вам скажуть фахівці, можете спросити Бальцеровича і так далі, може хто для вас є іншим авторитетом. Але у нас уже є відповідна практика і руйнувати її ми не можемо.

Тому її потрібно поступово, поступово, консультуючись з підприємцями приводити до відповідних норм. Дві проблеми сьогодні є у Державного бюджету, це проблеми не мої, це проблеми вчителя, лікаря, їх низьких заробітних плат. Перша позиція – це віднесення собівартості. Ми сьогодні не маємо можливості чітко відслідкувати, це послуги реальні чи це послуги нереальні. І за рахунок цього йде велика втеча з бюджету від тих компаній, які знаходяться на загальній системі оподаткування. Над цим питання потрібно ще далі працювати, я вважаю.

І друга позиція: за рахунок цієї системи ми маємо великі втечі від того, що через неї реалізовується велика кількість контрабандного товару. Тому мінімальну систему обліку ми повинні вводити з вами сюди. Тоді цей бізнес буде мати підстави. Якщо ми не зробимо, то цей бізнес постійно буде поза законом.

І тому тут потрібно… Чого боїться бізнес? Адміністративного втручання. Він не боїться касового апарату, він боїться перевірки, яка прийде з цим касовим апаратом. І потрібно зараз знайти відповідні рішення, і ми їх шукаємо, тому що є вже певні країни, які виводять касовий апарат напряму на податкову адміністрацію. До чого це призводить? Контроль тоді зводиться тільки до одного – до закупівлі контрольної. І не потрібно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, завершуйте.

 

ТІГІПКО С.Л.  Тому ніхто не виступає за малий бізнес. Але потрібно ввести його в нормальні умови, щоб він мав певну стабільність на достатньо довгий час.    І я просив би депутатів допомогти тут, допомогти, а не входити в якісь протиріччя, які ні до чого не призведуть. Я вам обіцяю, ми будемо слухати малий бізнес і далі. Але все одно я хочу ще раз підкреслити: правда посередині між лікарем, вчителем, пенсіонером і бізнесменом. Ми не можемо займати остаточно тільки одну позицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Скибінецький, фракція “БЮТ” – “Батьківщина”.

 

10:55:49

СКИБІНЕЦЬКИЙ О.М.

Прошу передати слово Роману Забзалюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Забзалюк, мікрофон.

 

10:55:57

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Шановний віце-прем’єре, ну, ми так зрозуміли, що ви категорично відкидаєте навіть таку думку: щоби піти у відставку, хоча би з етичних міркувань. Тому що ви безпосередньо є співавтором цього податкового терору проти населення, яке викликало збудження, протистояння справедливе зі сторони підприємців і громадян України. Але під час виборчої кампанії ви якраз зверталися до цього середовища, обіцяючи їм нірвану, а в замін дали репресії. Хоча би, можливо, в політичну відставку ви би пішли.

В той же час, ви заявили про міфічний компроміс. Та ще й обмовилися між Кабміном і урядом. Чи вважаєте ви компромісом те, що в цьому році 24 мільярди доларів виведені в Кіпр на офшори, а катастрофічно зростає дефіцит бюджету? Можливо, ми вкладаємо, а вірніше, олігархія, в економіку інших держав? Ваша позиція в цьому питанні? Можливо, вона..

 

ТІГІПКО С.Л. Що стосується допомозі бізнесу. Я переконаний, що нашому бізнесу можуть допомогти комплексні реформи, які ми повинні провести. З чого вони повинні складатися? Я говорив: нам потрібне нове податкове законодавство, нам потрібне оновлене митне законодавство, нам потрібне нове законодавство по будівництву, нам потрібне нове законодавство по входженню в бізнес, по припиненню діяльності компанії, нам потрібно обновити законодавство про банкрутство, нам потрібно обновити законодавство про реєстрацію прав нерухомості і так далі.

До речі, я можу сказати, що таких кроків не дуже багато, які нам потрібно зробити в економічному плані. І ми робимо, ми готуємо, ці кроки. Що стосується... Готуємо і подаємо. Ви вчора прийняли надзвичайно два важливих закони, які регулюють технічне регулювання, які нас дуже наближають до Європейського Союзу, які змінюють повністю умови технічного регулювання. Тому я вважаю, що отакий комплекс і потрібно робити.

Що стосується офшорних компаній. Ви знаєте, що стосується офшорних компаній і Кіпр окремо, я можу вам сказати, ну, перше я вже відповідав. Ви не слухали, мабуть, тому що я на це запитання відповідав. Я можу сказати, якщо ми хочемо якимось заборонними кроками заборонити вихід в офшорні зони, ми це не зробимо, тому що всі економіки світу працюють через ці офшорні зони, але чого в інших країнах залишається і великий обсяг економік, чому туди ідуть все ж таки не дуже багато. З одного боку, держава повинна контролювати, я переконаний, що угоду по Кіпру нам потрібно змінити, тому що там, я вважаю дуже низькі стоять відсотки. Але я сказав, що 4 рази ми підходили до цього питання. Сьогодні кіпрська сторона все робить для того, щоб така угода не була заключена, а це країна Європейського Союзу. В односторонньому порядку зробити такі кроки нам до країни...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка. Завершуйте виступ.

 

ТІГІПКО С.Л. ...не так... Так, це радянський договір, але ми його правонаступник. В односторонньому порядку зробити це надзвичайно важко. Але найближчим часом, якщо це не буде зроблено, ми запропонуємо, є один крок, який ми запропонуємо в односторонньому порядку, тому що чекати, терпіти це неможливо. Цим займалися всі уряди з 1997 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Єфремов, фракція Партії регіонів.

 

10:59:39

ЄФРЕМОВ О.С.

Спасибо, Владимир Михайлович.

Уважаемый Сергей Леонидович, абсолютное большинство представителей политических сил, которые присутствуют в этом зале, на протяжении всех последних лет говорили о том, что необходимо начать проводить реформы. И, когда кто-то взял на себя ответственность и действительно начал проводить эти реформы, то эти силы вдруг начали занимать обратную позицию и, честно говоря, на сегодняшний день я внимательно слушаю вопросы, не понятно, какую позицию, хотят они проводить реформы или нет, но это, Бог с ним, пусть остается на их совести.

Скажите, пожалуйста, с вашей точки зрения, какова часть финансовых ресурсов сегодня находится в теневом секторе экономики, сколько по вашей точке зрения, с вашей точки зрения, потребуется времени для того, чтобы провести непопулярную часть реформ, и через какой промежуток времени люди могут почувствовать положительную отдачу от тех реформ, которые сегодня начаты? Спасибо.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую. Спасибо.  Во-первых,  порядка 40 процентов экономики находится в тени. Так говорят практически все экономисты. Кто-то может называть немножко большую цифру.

Что необходимо делать для того, чтобы уменьшать эту цифру? Но во всех странах практически  теневой сектор есть. Даже в Соединенных Штатах говорят о 5 процентах приблизительно экономики,  которая находится в тени.

Однозначно реформы и вот то, что вы вчера приняли, я считаю, что это тот компромисс, на который надо было идти. И я считаю, что принятие Налогового кодекса – это большой шаг. Пусть не полный шаг мы сделали вперед, но на 3/4  мы продвинулись вперед. Я считаю то, что кодифицировали в законодательство, очень важно. И дальше мы будем предлагать такие реформы проводить дальше.

Очень много будет зависит от нынешнего администрирования и налоговой администрации, и таможенной службы. Тут у нас есть достаточно большие проблемы. И в ближайшее время эти проблемы надо убрать. Потому что часто людей возмущает даже не то, что мы предлагаем, поверьте мне,  о Налоговом кодексе через 3 месяца будут мало говорить, потому что ничего страшного. Там есть много улучшений. Наоборот, будет нормально  это все воспринято.  Но администрирование, текущее администрирование вызывает очень много вопросов.  Поэтому вот это надо убрать. Надо убрать, действительно, вот такую, де-факто, презумпцию виновности, которая есть у нашего бизнеса, которая существует.

Что касается непопулярных реформ. Мы постараемся сделать их достаточно быстро. Я думаю, где-то за полгода основные проблемные такие вещи, которые будут вызывать однозначно плохую реакцию населения, много будет недопониманий, надо будет много объяснять людям наших шагов, мы сможем закончить. После этого пойдет эффект.

На что мы рассчитываем. На следующий год мы сможем уже, практически, полностью сбалансировать бюджет. 3,5 процента дефицита, это очень важно. Мы сможем проиндексировать все зарплаты, все пенсии, все социальные выплаты. Никаких задолженностей у нас не будет по этой сфере. Мы постараемся поднять минимальную заработную плату и пенсию еще   и больше. Вот это будет ответ, я считаю.

Отдача. Практически в течение года мы уже получим… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, завершуйте.

 

ТІГІПКО С.Л. А все остальное, опять ключевая позиция – это инвесторы. Мы должны выйти  хотя бы на 10-12 миллиардов долларов, которые будут инвестироваться  в Украину каждый год. И вот это будет  ответом на ситуацию, мы  были, мы один  год имели такой и вы помните, ни  безработицы не было …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Заєць, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

11:03:13

ЗАЄЦЬ І.О.

Джоджику передаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ярославу Джоджику?  Ярослав Джоджик, будь ласка,  мікрофон, фракція  „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

11:03:19

ДЖОДЖИК Я.І.

Ярослав Джоджик, Українська Народна Партія. 

Шановний Сергій Леонідович,  нещодавно ваш соратник Михайло Бродський  дуже епатажно обурювався з приводу того, що ваша влада бронсбойтами  не розганяє майдан підприємців, як свого часу демонстрацію розганялися у Грузії. Дійсно,   по словам того ж Бродського Грузія є  одним  з  найбільш таких успішних прикладів проведення реформ. Як відомо, ви нещодавно були в Грузії і вивчали досвід  Грузії.

Тому  у мене наступне  запитання. Чи після проведення, чи під час проведення цих реформ у Грузії  передбачена угода про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром? Чи оподатковуються дивіденди, які виводяться за кордон  українськими компаніями материнським  компаніям? Чи декларуються  видатки вищих посадових осіб  у цій державі? Чи не вважаєте ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте формулювання питання, будь ласка.

 

11:04:26

ДЖОДЖИК Я.І. Дозвольте  я закінчу.

Чи не вважаєте ви, що якщо б  ви  саме у такій спосіб розпочали ці реформи, якщо   б ви на ділі реалізовували гасло: «Податки мають платити всі!», то не зважаючи на, дійсно,   непопулярність ваших  кроків, зовсім іншим було  б сприйняття тих податкових реформ, які ви сьогодні впроваджуєте? Дякую.

 

ТІГІПКО С.Л.    Дякую за запитання.

Пан Джоджик, я  вважаю, що нікого розганяти трансбойтами не треба.  І те, що було у нас по відношенню до Податкового кодексу,  абсолютно вписувалось  в наше  законодавство. Людей все одно, коли  ви проводите  реформи, буде багато на вулиці, вони будуть апелювати, тому що багато не зможуть зрозуміти того ефекту, який повинен прийти з часом. Люди хочуть бачити сьогодні і швидко. На жаль, в деяких питаннях прийдеться терпіти так, як терпіли поляки, чехи, угорці і так далі. І доходило теж до дуже поганих ситуацій.

Що стосується, дійсно, в Грузії відбувся семінар Світового банку, де були країни Східної Європи, де були гарні економісти. І розмова йшла про реформи. Можу сказати, що Грузія якраз займає сьогодні дійсно в світових рейтингах в бізнессередовищі 12 позицію. Дуже серйозна і гарна позиція. Але я можу сказати єЄ ще країни Балтії: Естонія 17 позицію займає, дуже гарна позиції у Литви, Латвії. Є Словакія, якої досвід теж треба приймати. Зі всіма цими країнами ми зараз спілкуємось, ми знаходимо, ми шукаємо кращі рішення, які ми будемо втілювати в життя в Україні. Дякую. А нікого розганяти точно не треба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергію Леонідовичу, залишилась одна хвилина. Будь ласка, узагальнення зробіть, будь ласка.

Шановні колеги! Залишилась 1 хвилина. Віце-прем’єр-міністр має слово для узагальнення. Заспокойтесь будь ласка.

 

ТІГІПКО С.Л. Дякую, дякую за запрошення у Верховну Раду.

І я хочу сказати, що не дивлячись ні на що, які б складні розмови у нас не були, я завжди готовий приходити і спілкуватися. Тому що, я переконаний, для того щоб провести реформи, нам потрібно багато чого пояснювати людям. А ви представляєте якраз людей. Ми повинні про це багато говорити, багато іти на спілкування. Будуть якісь моменти непопулярні. Але я вважаю, що цього боятися не потрібно. Треба бачити ціль, треба мати мету і до неї йти. Дякую за увагу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам також. Шановні колеги! Година Уряду у нас тривала годину і 8 хвилин.

Шановні колеги! Відповідно до регламенту, у п’ятницю ми виголошуємо депутатські запити. Якщо немає заперечень, дозвольте виголосити депутатські запити, які вийшли від народних депутатів України.

Ігоря Шарова до Президента України щодо підвищення дієвості державної політики у сфері виконання енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

11:08:01

За-218

Запит підтримали.

Тепер ставлю на голосування пропозицію про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

11:08:23

За-234

Запит прийнято, тобто запит направляється до Президента України.

Групи народних депутатів (Парубій, Кульчинський та інші) до Президента України щодо порушення окремими народними депутатами України  шостого скликання  вимог Конституції та Законів України про несумісність  депутатського мандата з іншими видами діяльності. Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу, визначайтесь.

 

11:09:02

За-81

Запит не підтримується.

Андрія Павловського до Голови Верховної Ради України щодо порушення окремими народними депутатами України вимог Конституції України та законів України.

Ірини Геращенко до Голови Верховної Ради України щодо безвідповідального ставлення народних депутатів України до роботи в міжпарламентських об'єднаннях.

групи народних депутатів (Парубій, Кульчинський та інші.  до Голови Верховної Ради України щодо порушення окремими народними депутатами України шостого скликання вимог Конституції України та законів України про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Євгена Царькова до Прем'єр-міністра України, Міністра освіти і науки України щодо збереження навчальних корпусів Південноукраїнського національного педагогічного університету імені Ушинського.

Евгена Царькова  до Прем`єр-міністр Україні, міністра промислової політики України, Генерального прокурора України щодо  збереження цілісного сектору галузі машинобудування в Україні по виготовленню вантажопідйомних кранів вантажопідйомністю п’ятдесят тонн і вище на відкритому акціонерному товаристві  «Холдінгова компанія «Краян».

Ігора Алексєєва до Прем'єр-міністра України, голови правління Пенсійного фонду України, міністра праці та соціальної політики України про припинення неправомірного застосування показника середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по України за 2007 рік при перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам у 2009, 2010 роках та наступних роках.

 Ігора Шарова до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про хід виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 роки.

Миколи Кульчинського до Прем'єр-міністра України про стан дотримання органами державної виконавчої влади конституційних прав громадян України на соціальний захист, заробітну плату, передбачені законами України пільги, компенсації і гарантії.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра України стосовно виділення коштів на завершення будівництва Дитячо-юнацької спортивної школи у місті Малині  Житомирської області.

Миколи Рудченка до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів для газифікації сіл Десятини, Шершні, Мелені Коростенського району та селища міського типу Чоповичі Малинського району Житомирської області.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо розвитку альтернативних робочих місць в поселеннях з єдиним містоформуючим підприємством.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо стимулювання населення до використання енергозберігаючих технологій на побутовому рівні.

Олега Тищенка до Прем'єр-міністра України, Голови Національного банку України  щодо невиконання Програми фінансового оздоровлення Публічним акціонерним товариством "РОДОВІД БАНК" на 2010 - 2016 роки №374 від 8 червня 2010 року.

групи народних депутатів (Стойка, Ткача та інших) до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України  щодо масового безпідставного звільнення працівників Львівської митниці.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України  щодо перевірки фактів грубого порушення конституційного права власності громадян, завдання їм моральної та матеріальної шкоди, намагання, шляхом зловживання службовим становищем та перевищення службових повноважень, незаконно позбавити законних власників права власності на квартири за адресою: місто Київ, вулиця Градинська, 7 посадовими особами Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації, вжиття відповідних заходів реагування з поновлення прав громадян, усунення порушень чинного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності.

групи народних депутатів (Томенка, Кириленка та інших) до Прем'єр-міністра України про системне нищення керівництвом Міністерства освіти і науки України закладів профтехосвіти.

групи народних депутатів (Томенка, Одарченка та інших) до Прем'єр-міністра України про критичну ситуацію у зв'язку із зривом Міністерством освіти і науки виготовлення підручників для 10 - го класу.

Валентина Зубова до Міністра охорони здоров'я України щодо антидержавної діяльності та зловживання службовим становищем з боку головного лікаря 6-ї міської лікарні швидкої допомоги міста Сімферополя громадянина Іващенка.

Валентина Матвєєва до міністра юстиції України щодо бездіяльності протягом трьох років органів державної виконавчої служби стосовно забезпечення виконання рішення суду про відшкодування заподіяної у результаті дорожньо-транспортної пригоди шкоди жительці міста Ічня Чернігівської області Аліні Коваленко.

Івана Сідельника до міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи  стосовно введення в експлуатацію побудованого 75-квартирного житлового будинку в місті Путивль Сумської області по вулиці Ковпака,7 та його заселення.

Марини Перестенко до міністра охорони здоров'я України щодо неприпустимості реорганізаційних заходів та руйнації травматологічного та ортопедичного відділення в шостій міській лікарні міста Сімферополя, які є базовими по Автономній республіці Крим.

Едуарда Прутніка до міністра України у справах сім"ї, молоді та спорту, Міністерства юстиції, Чернігівської обласної державної адміністрації, Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області стосовно необхідності розгляду звернення багатодітної матері, пенсіонерки Ганни Зеленко, яка все життя пропрацювала дояркою і постійно мешкала у Ніжинському районі Чернігівської області, щодо можливості присвоєння їй почесного звання "Мати - Героїня" відповідно до Указу Президента України "Про почесні звання України" від 29 червня 2001 року.

Миколи Кульчинського до міністра юстиції України щодо ініціювання міністром юстиції України, відповідно до статті 97 Закону України "Про судоустрій України", питання стосовно дисциплінарної відповідальності судді Київського районного суду міста Полтави Наталії Яковенко.

Олега Тищенка до голови Вищої ради юстиції щодо розгляду звернення громадянки Таміли Ахундової стосовно надання правової оцінки діям судді господарського суду Київської області Тараса Карпечкіна, Київського районного суду міста Донецька Віктора Попревича, суддів окружного адміністративного суду міста Києва               Валерія Кузьменка, Андрія Федорчука, Віталія Амельохіна.

Олександра Шепелева до міністра охорони навколишнього природного середовища України щодо вжиття заходів для недопущення людських жертв внаслідок обвалу ґрунтів в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Сергія Гордієнка  до міністра охорони здоров'я України щодо звернення жителя міста Гадяч Полтавської області, інваліда першої групи Великої Вітчизняної війни Дмитра Усенка стосовно проведення операції на безоплатній основі.

Сергія Шевчука до міністра оборони України щодо невиконання робіт по заміні даху напередодні осінньо-зимового періоду в будинку, що належить Міністерству оборони України в селищі міського типу Коцюбинське Київської області.

Сергія Шевчука до міністра охорони здоров'я України стосовно незаконного надання медичної довідки, яка стала підставою для порушення кримінальної справи проти народного депутата України першого скликання.

Юрія Литвина до голови Вищої ради юстиції щодо протиправних дій судді.

Юрія Литвина до Голови Служби безпеки України щодо незаконних дій посадових осіб Ульянівської районної державної адміністрації Кіровоградської області.

Андрія Шкіля до Генерального прокурора України щодо протизаконних, глумливих, українофобських висловлювань депутата Луганської міської ради, представниці Комуністичної партії Наталії Максимець стосовно трагедії українського народу - Голодомору.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України щодо порушення норм чинного законодавства України, конституційних прав журналістів «5 каналу» шляхом перешкоджання їм у здійсненні професійної діяльності зі сторони співробітників Державної служби охорони.

Володимира В'язівського та Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо порушення окремими народними депутатами  шостого скликання вимог Конституції України та законів України про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України про неналежне реагування прокуратурою Автономної Республіки Крим на діяльність рейдерського угрупування, яке діє на території автономії під керівництвом Леоніда Раєнка, старшого брата екс-віце-прем'єра Автономної Республіки Крим - Володимира Раєнка, і завдало державі збитків понад 30 мільйонів гривень.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України щодо незаконної, в суті своїй - корупційної, передачі у приватну власність будинків на вулиці Мала Житомирська, які є садибою родини відомого українського художника Олександра Мурашка, входять до архітектурно-заповідної зони "Софія Київська", що перебуває під протекторатом ЮНЕСКО.

Дмитра Шлемка до Генерального прокурора України стосовно неналежного розгляду та реагування органів прокуратури та правоохоронних органів Івано-Франківської області на звернення народного депутата України з питань порушення законодавства про вибори до органів місцевого самоврядування.

Лілії Григорович до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій охорони Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, яка перешкоджала журналістам "5 каналу" у їхній професійній діяльності 27 листопада 2010 року під час зустрічі Президента України і Прем'єр-міністра України з мітингуючими підприємцями.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації щодо встановлення причин аварійної ситуації на Святошинсько-Броварській лінії Київського метрополітену 29 листопада 2010 року та притягнення винних осіб до відповідальності.

Олександра Кузьмука до Генерального прокурора України щодо захисту Наталії Зубицької від дій Юрія Дідовця, Олександра Башука, Юрія Самсона, спрямованих на рейдерське захоплення належного їй приватного підприємства "Зелена планета", та притягнення зазначених вище осіб до відповідальності.

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України щодо усунення перешкод у доступі до своїх домівок та громадських місць жителів вулиці Котовського у місті Хорол Полтавської області через прийняття неправомірних рішень місцевої влади.

Романа Забзалюка до Генерального прокурора України стосовно невиконання Лукашівською територіальною виборчою комісією, села Лукашівка Первомайського району Миколаївської області рішень чотирьох судів щодо скасування результатів підрахунку голосів на виборчій дільниці №18013 з виборів Лукашівського сільського голови, можливих незаконних дій голови Первомайської районної державної адміністрації Бориса Демченка та бездіяльності органів прокуратури Миколаївської області на порушення чинного законодавства України.

Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України щодо недопущення знищення дендропарку "Перемоги" в місті Одесі, перевірки фактів неправомірних дій посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської області, що призводять до знищення природного об'єкту, який має особливу історико-культурну, наукову, оздоровчу та естетичну цінність в національній екологічній мережі України, вжиття відповідних заходів реагування.

Віктора Терена до Голови Київської обласної державної адміністрації щодо налагодження безперебійного електропостачання села Ходосіївка  Києво-Святошинського району.

В'ячеслава Кириленка до голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо неприпустимості створення Херсонською обласною державною адміністрацією перешкод для функціонування громадської приймальні народного депутата України В'ячеслава Кириленка за адресою: площа Свободи, 1, місто Херсон.

Олександра Шепелева до голови Київської міської державної адміністрації щодо вжиття заходів для недопущення повторення випадків відключення опалення та припинення гарячого водопостачання в місті Києві.

Таким чином, шановні народні депутати, виголошено 59 депутатських запитів.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення управління професійно-технічною освітою, реєстраційний номер 7068. Є пропозиція розглядати питання за скороченою процедурою.

 

11:22:32

За-166

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра науки і освіти Івченко Віктор Анатолійович, співдоповідач – секретар Комітетуз питань науки і освіти Самойлик Катерина Семенівна.

Нам можна, шановні колеги, організувати роботу таким чином: працювати без перерви, розглядати ці питання, де ми маємо право розглядати за скороченою процедурою, щоб потім перейти до «Різного».  (Шум у залі) Будь ласка.

 

ІВЧЕНКО В.А.

Дякую. Шановний Голово, шановні народні депутати! На розгляд Верховної  Ради подається проект Закону   України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення управління професійно-технічною освітою. Цей закон створює законодавчі передумови для реалізації пріоритетних завдань розвитку професійно-технічної освіти в країні.

Прийняття даного закону удосконалить механізм управління професійно-технічною освітою, посилить роль місцевих органів виконавчої влади та відповідальність місцевого самоврядування за формування робітничого потенціалу, дозволить максимально врахувати потреби регіонів у кваліфікованих робочих кадрах. Впровадити багатоканальне фінансування, створить сприятливі умови для залучення інвестицій суб’єктів господарювання у процес підготовки кваліфікованих робочих кадрів. Він також забезпечить збереження майна професійно-технічних навчальних закладів державної та комунальної власності.

З цією метою проектом Закону вносяться зміни та доповнення до законів: про освіту (стаття 41) в частині вдосконалення якості професійно-технічної освіти), про місцеве самоврядування (стаття 28, 32) щодо посилення повноважень органів місцевого самоврядування в підготовці робітничих кадрів, сприяння працевлаштуванню та впровадженню багатоканального фінансування. А також до Закону про професійно-технічну освіту (стаття 7, 8, 9, 21, 24, 26, 49, 50, 51) щодо вдосконалення управління професійно-технічною освіти, делегування повноважень та посилення ролі місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, вдосконалення ліцензування і підготовки кадрів на виробництві, вдосконалення змісту освіти, врегулювання відносин власності у професійно-технічній освіті. Прийняття акту в цілому сприятиме..

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, завершуйте, будь ласка. Так, тоді сідайте.

Прошу від комітету, хто у нас? Катерина Семенівна Самойлик. Прошу.

 

11:25:30

САМОЙЛИК К.С.

Комітет Верховної Ради  з питань науки і освіти прийняв одноголосне рішення -  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні даного законопроекту, направити його, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Чим керувалися?

По-перше, те, що зміст не відповідає назві законопроекту. Зокрема, в Пояснювальній записці говориться про внесення змін до Бюджетного кодексу, видавничу справу, про державну підтримку книговидавничої справи в Україні, а в тексті законопроекту жодного слова немає. Перше.

Друге. Немає чіткого визначення об’єкту  управління, тобто типів професійно-технічних навчальних закладів.

Третє. Звичайно, саме головне – це передати професійно-технічні навчальні заклади в управління і на місцеві бюджети, місцеві бюджети: районні та обласні бюджети. Ми з вами прекрасно, шановні колеги, знаємо, які на сьогоднішній день у нас місцеві бюджети, а тим паче, що в законопроекті сказано про те, що повинні забезпечуватися і безкоштовними, безоплатними підручниками і таке інше. Підрахуйте, будь ласка, чи вистачить цього бюджету району чи міста для того, щоб вирішити всі ці питання.

Далі. Немає фінансово-економічного обґрунтування, а закон буде мати великий вплив на збільшення видаткової частини.

Комітет з питань бюджету України висловив своє негативне ставлення до цього законопроекту і просить повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Асоціація міст України просить нас також попрацювати для того, щоб більш досконалий був даний законопроект. Ми просимо всіх народних депутатів України підтримати рішення ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Катерино Семенівно.

Записуємося на виступи. Лук’янов, будь ласка.

 

11:27:55

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Просьба Гориной передать слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Горіній.

 

11:28:01

ГОРІНА І.А.

Уважаемые коллеги, уважаемый представитель Министерства образования! Ну, скажите, пожалуйста, разве это государственный подход? У нас колоссальная проблема, у нас не сформирован государственный заказ на те профессии, которые сейчас получают у нас специалисты в ВУЗах. И профтехобразование, которое просто умерло после времен Советского Союза, когда это была большая, большой пласт людей, которые получали рабочие профессии. У нас же абсолютно любой человек знает, у нас  ни токарей, ни слесарей – никого нет.

Мы сейчас отдаем неимущим местным бюджетам, на баланс  это все передаем – делайте, что хотите.  Опять государственный заказ не сформирован.  У нас это вообще умрет сейчас, не восстановившись.  Но как же так может быть? 

Мало того, что вообще этот закон не то, что там на повторное первое чтение, его вообще не должно быть. У вас совершенно должен быть другой государственный подход в этом вопросе. Категорически против  такого вопроса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, записалися «за». 

Кириленко В’ячеслав, будь ласка.

 

11:28:58

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, Партія “За Україну!”.

Шановні колеги, ось тут висновок Головного експертного управління  нашої Верховної Ради, то у ньому чорним по білому написано:  «Законопроект характеризується відсутністю системного підходу щодо  вдосконалення законодавства України у сфері професійно-технічної освіти». Оце навіть наше Головне управління науково-експертне дає оцінку професіоналізму діючого міністра Табачника, якого давно пора відправити у відставку. Хай тепер Президент  цим займається. Тому що він і надалі буде штампувати і антиукраїнські рішення, і непрофесійні рішення, от закидаючи Верховну Раду подібними законопроектами.

Коли був міністром ще Станіслав Ніколаєнко, в декількох урядах до речі,  дуже різних, він  робив все для того, щоби не передавати профтехосвіту на місцеві бюджети. Чому? Бо вони порожні. Там миші бігають. Як сільрада може утримати ПТУ?   Як селищна рада може утримати ПТУ? Навіть міська рада невеликого міста? А тут Табачник пропонує, щоби безоплатно ці сільські бюджети надавали підручники учням ПТУ і ще й дописує від себе: учням загальноосвітніх  шкіл. 

Тобто знаючи, що  грошей нема, сам завалив програму друку підручників, жоден клас не має нових підручників, батьки самі купують. Беруть старі, на яких уже кілограм грязюки, підручники дітям із бібліотек роздають. І тепер Міносвіти хоче  перекинути це на місцеві бюджети безоплатне забезпечення підручниками, знаючи що цих грошей у  місцевих бюджетах немає.

Тому це ніяка не реформа професійно-технічної освіти, а це намагання міністра Табачника  приховати свою повну безпорадність,  некомпетентність, непрофесійність, у тому числі  в управлінні галуззю професійно-технічної освіти. Тому, я думаю, що тут Верховна Рада  може тільки одне рішення по цьому закону  прийняти: рекомендувати  Президенту відправити Табачника у відставку.  Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яворівський Володимир, мікрофон.

 

11:31:17

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Дуже просить слово   Микола Томенко для яскравого виступу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Микола Володимирович.

 

11:31:33

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  хотів би  підтримати всіх трьох попередніх виступаючих.  Поодинока річ у нашій  Верховній Раді, що і Кириленко, Горіна і Самойлик, які представляють  різні фракції,висловились стосовно, я би сказав  так,  жорсткіше може, антидержавного  підходу Міністерства  по  ліквідації системи  профтехосвіти. 

Парадоксальна ситуація. Сьогодні навпаки, от поїздіть  сьогодні, поспілкуйтеся з середньою ланкою роботодавців, які  навпаки кажуть, що треба  інвестувати і активніше  працювати із середньою і спеціальною освітою, тому що якраз цієї середньої  ланки бракує на підприємствах. Тобто навпаки мусить бути системна серйозна державна  програма підтримки професійно-технічної освіти.

Але  я єдине до своїх колег хотів би додати, мені здається, цей  законопроект  невипадковий, тому що  я маю  інформацію від багатьох керівників профтехучилищ, які говорять про те, що, на жаль, міністерство сьогодні почало, як у свій час молода команда Черновецького у гонитві за  нерухомістю і землею  почало практично знищувати систему профтехучилищ. Дивіться, за неповний 2010 рік ліквідований Центр профтехосвіти для перепідготовки   звільнених воїнів, передали Одеській академії права. Ну це треба у Києві зліквідувати  ПТУ, щоб  Одеській академії віддати приміщення. Реорганізовано три  будівельні профтехучилища в Києві. Одне передали якомусь приватному інституту, одне  передали  університету   водного господарства. І таких прикладів по Україні є десятки.

Тому я абсолютно переконаний, що  міністерство мусило подавати нам документи  рівно протилежного змісту. Державна програма підтримки профтехучилищ, система  підготовки кваліфікації, якісь нові, так би мовити, підходи, де  з Державного бюджету  субвенційно   повинна утримуватися система профтехучилищ.

Тому я підтримую моїх колег, які тут говорили про те, що законопроект треба відхилити. А Президенту радити поставити міністром освіту ту людину, яка захищатиме освіту, а не її нищитиме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цибенко, будь ласка, мікрофон.

 

11:33:46

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні колеги! Я хотів би звернути увагу на пояснювальну записку цього законопроекту. З чого починається пояснювальна записка. З того, що економіка України відчуває гострий дефіцит кваліфікованих робітників в галузі матеріального виробництва і так далі, і тому подібне. Звертається увага на те, що відбувається процес старіння робітничих кадрів, які є. Тобто висловлюється стурбованість щодо того, що в цій частині є в Україні величезна проблема.

Далі. В законопроекті, в пояснювальній записці знову ж таки пояснюється, що законопроектом пропонується врегулювати питання щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою. Підвищення якості навчання в професійно-технічних навчальних закладах. Посилення соціального захисту учасників навчального процесу. Хто ж заперечував би, якби було справді так? Але зміст документу із, як кажуть, справді навпаки.

От дивіться, внесення змін до низки законів. Зокрема, в Закон України про місцеве самоврядування. Стаття 28. Повноваження в галузі бюджету, фінансів і цін. І пропонується добавити, тобто до повноважень місцевих органів влади добавити: утримання навчальних закладів та установ системи професійно-технічної освіти комунальної форми власності.

Хочу сказати, шановні колеги, що ідея не нова. Спочатку 90-х років багато хто мріяв щодо того, щоб передати професійно-технічну освіту на місцевий рівень. Але треба розуміти одну просту річ. Якщо тільки це станеться, це буде означати, даруйте на слові, гаплик системі професійно-технічної освіти. Тобто вона в цій ситуації просто не виживе. Це буде означати її абсолютну руйнацію. Отже, фракція Компартії України цей документ підтримувати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення  управління професійно-технічною освітою (реєстраційний номер 7068)

 

11:36:29

За-0

Нуль голосів.

Справа в тому, шановні колеги, що Верховна Рада мудро поступає завжди. Законопроект відхилено. 

Розглядається проект закону… (Шум у залі)

Є пропозиція направити на доопрацювання. Прошу визначатись.

 

11:37:11

За-225

Відхилено.

Михайло Васильовичу,  шановні колеги! (Шум у залі)  Шановні колеги, я  не бачу,  що тут  можна доопрацювати. Хай  готують  новий законопроект. Тут абсолютно немає  ніякої проблеми, що доопрацювання, що новий законопроект. Це одне і те саме.

Розглядається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (реєстраційний номер 7205). Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:37:59

За-193

Пропозиція підтримана.

Заступник міністра  освіти і науки Івченко Віктор Анатолійович. Будь ласка, 2 хвилини. Підготуватись Луцькому.

 

ІВЧЕНКО В.А. Шановні народні депутати, на ваш розгляд подається  Закон України  про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності.

Міністерство  освіти і науки розробило цей закон відповідно до Закону  «Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу». Необхідність ефективної правової охорони інтелектуальної власності  для України зумовлюється обраною нею стратегією побудови цивілізованих ринкових відносин, забезпечення соціальної орієнтації  економіки та інноваційного соціально-економічного розвитку, який має спиратися, насамперед, на  активізацію власного інтелектуального потенціалу.

Адаптація законодавства України  до законодавства Європейського Союзу є пріоритетною складовою  процесу інтеграції України до  Європейського Союзу, що  у свою чергу є пріоритетом української зовнішньої політики.

На сьогодні положення, встановлені чинним законодавством України з питань інтелектуальної власності, переважно відповідають міжнародним договорам України в цій сфері та актам Європейського Союзу. Проте деякі положення діючих нормативно-правових актів потребують вдосконалення і більш чіткого їх визначення із урахуванням вимог європейського та міжнародного законодавства.

Проект закону передбачає внесення змін до Цивільного кодексу і п’яти спеціальних законів України з питань промислової власності, в зв’язку з чим необхідно перевести їх, в зв’язку з необхідністю переведення їх у відповідність до законодавства Європейського Союзу. Крім того, у проекті цього закону знайшла свою реалізацію низка пропозицій інвесторів, учасників форуму «Влада та бізнес-партнери» щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

Ми розуміємо, що цей закон ще потребує доопрацювання, просимо прийняти його в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Луцький Максим Георгійович.

 

11:40:31

ЛУЦЬКИЙ М.Г.

Шановний Адаме Івановичу! Урядовий законопроект, дійсно, є вкрай актуальним, адже національне законодавство у сфері інтелектуальної власності ще не приведено у відповідність до Цивільного кодексу України та законодавства Європейського Союзу.

Метою законопроекту є подальше удосконалення відносин, пов’язаних з набуттям, здійсненням та захистом прав на об’єкти промислової власності, упорядкування чинного законодавства щодо цих об’єктів та врахування положень законодавства Європейського Союзу стосовно інтелектуальної власності, що відповідатиме основним напрямам зовнішньоекономічної політики держави та поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

Проект закону передбачає внесення змін до Цивільного кодексу України та спеціальних законів України з питань промислової власності, зокрема, про охорону прав на винаходи і корисні моделі, про охорону прав на промислові зразки, про охорону прав на знаки товарів і послуг, про охорону прав на топографію інтегральних мікросхем, про охорону прав на зазначення походження товарів у зв’язку з необхідністю приведення їх у відповідність до законодавства ЄС.

Прийняття закону не потребує фінансування з державного або місцевих бюджетів та зміну матеріально-технічно трудових ресурсів.

Головне науково-експертне управління звертає увагу на необхідність доопрацювання законопроекту, зокрема понятійного апарату законів, до яких у проекті  пропонується внести зміни.

Реалізація проекту закону сприятиме  подальшому розвитку системи правової охорони щодо відносин, пов`язаних з набуттям, здійсненням та захистом прав на винаходи та корисні моделі, промислові зразки, знаки та товарів і послуг, топографія інтегральних мікросхем, а також упорядкування чинного законодавства у сфері інтелектуальної власності в Україні, прискоренню економічного розвитку держави, покращання інвестиційного клімату.

Прийняття законопроекту дасть можливість підвищити ефективність захисту прав і законних інтересів великої кількості учасників цивільних правовідносин.

Комітет з питань освіти і науки пропонує прийняти законопроект за основу. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, записуємося  на виступ.

Прошу, Володимир Яворівський. Підготуватись  Кармазіну.

 

11:42:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

 

11:43:10

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні парламентарії!  Шановні наші виборці! Ну передовсім хочу сказати про те, що доповнення і поправки до цього закону не є чимось революційним, проривним і, скажімо, вихід на якийсь новий рівень захисту українського інтелекту інтелектуальної власності українців. Але все-таки  ті якісь уточнення і  доповнення вони підказані самим часом, і я думаю, що цей законопроект треба підтримати.

Інше питання, що у нас в Україні склалася сьогодні така ситуація,  що фактично інтелект мізки із  України, з української держави фактично вимиті. Одні виїхали за кордон через те, що тут, власне, влада не сприяє і не підтримує їх і не фінансує, в першу чергу, в достатній кількості не фінансує наукові… новітні наукові розробки. Скажімо,  та ж сама проблема, я вже її колись торкався із цієї трибуни – проблема Чорнобиля, де ми фактично  сьогодні для ліквідації того небезпечного обєкту, яким сьогодні є «Укриття», або саркофаг, як його називають, фактично пішло абсолютно фіктивним шляхом, і ніхто не може зупинити цей, справді порочний, шлях, який є. Це надягнути на цей кожух саркофага, який уже, як кажуть, уже давно десь у дірках, і протікає і тому подібне. Замість того, щоб взагалі демонтувати його, і перепоховати, і закрити цілковито, ми його просто-на-просто консервуємо, тобто залишаємо його наступним поколінням. І це в той час, коли ми сьогодні маємо українського вченого – Шендеревича, - котрий розробив абсолютно унікальну річ – це про те, як прискорити період розпаду: вже не 100 років треба чекати, бо є там різні елементи, в яких різний період розпаду, а коли можна його дуже ефективно буквально прискорити, і фактично там же, в Чорнобилі, можна перейти на варіант той, який є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. …вивести це все на зелений моріжок.

Через те за цей закон потрібно проголосувати. Ще раз кажу: він не є революційний, не є проривним, але він є конче потрібний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кармазін Юрій Анатолійович.

 

11:45:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я давно не бачив в цьому залі нуль голосів за законопроект, підписаний Прем'єр-міністром України. Після 13 розділів, які вчора озаглавлені Президентом при прийнятті Податкового кодексу, це другий провал Миколи Яновича Азарова, після якого, Микола Янович, треба брати шинель і йти додому. Йти додому, бо все – нуль підтримки вас у цій залі і нуль підтримки в державі. І після розгону того Майдану, який чимось вам заважав. Я думаю, що ви все робите для того, щоб пришвидшити агонію режиму.

Що стосується цього законопроекту, шановні друзі, то я думаю, що за нього, на превеликий жаль, треба віддати не більше голосів, ніж за передній. Через що? Давайте звернемо увагу: понятійний апарат. Понятійний апарат пропонує нам в цьому законі поміняти ті визначення, які є в Цивільному кодексі України. Більше того, повністю змінити їх. Ви… Є… Визнається патент документом, який засвідчує право власності. А стаття 419 Цивільного кодексу показує співвідношення права інтелектуальної власності і права власності, зокрема, те, що не залежить одне від одного.

Цей законопроект пропонує взагалі виключити в «Перехідних положеннях» розділ ІХ і розділ Х «Прикінцеві положення», тобто викинути і перехідні, і прикінцеві, там, де заявки передавалися за 5 років, там, де діють вони і так далі. Тобто він погіршує існуючі права людей і виникнуть нові проблеми.

Я просив би вас відправити цей законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності, реєстраційний номер 7205. Прошу голосувати.

 

11:48:23

За-247

Юрій Анатолійович, до вашого відома, цей закон також підписав Премєр-міністр Азаров, як бачите, підтримка у нього є.

Розглядаємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів. Реєстраційний номер 7054. Є пропозиція: розглянути законопроект за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:49:01

За-207

Підтримано. Чим порушуємо?

Будь ласка, Митник Зіновій Миколайович, прошу, 2 хвилини.

Бахтєєва, не бачу. Хто від комітету буде? Григорович, добре.

 

МИТНИК З.М. 

Всім добрий день! Шановна президія, шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих  актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів, реєстраційний номер 7054 від 27.08.2010 року внесено Кабінетом  Міністрів України від імені Міністерства охорони здоровя. Законопроект розроблений міністерством з метою упорядкування проведення клінічних випробувань за участю малолітніх, неповнолітніх та недієздатних осіб та передбачено внесення змін до статті 281-ї – «Право на життя» Цивільного кодексу України і змін до статей сьомої та восьмої Закону України "Про лікарські засоби».

Метою  прийняття акту є вдосконалення проведення клінічних випробувань за участю неповнолітніх і малолітніх, обмежено дієздатних та недієздатних осіб з урахуванням норм та правил, що застосовується у міжнародній практиці, директиві Європейського парламенту та Ради ЄС від 04.04.2001 року про наближення законодавчих нормативних та адміністративних актів країн-членів стосовно запровадження належної клінічної практики при проведенні клінічних досліджень лікарських засобів для вживання людьми.

У постанові Європейського парламенту та Ради від 12.12.2006 року за номером 1901/2006 «Про лікарські засоби та для застосування в педіатрії», Постановою Європейського парламенту та Ради від 20.12.2006 року номер 1902/2006, Конвенції про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини, Конвенції про права людини та біомедицину від 04.04.1997 року, Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної  Ради від 27.02.1991 року за номер 789-12.

Згідно положення статті 281 чинного Цивільного кодексу України медичні наукові та інші досліди можуть проводитися лише щодо …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заершуйте, будь ласка.

 

МИТНИК З.М.   Можна продовжувати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, продовжуйте, але дуже коротко.

 

МИТНИК З.М.   Добре.  На даний час клінічні випробування в Україні проводяться відповідно до Закону про лікарські засоби (стаття 7 та 8) та Наказом Міністерства охорони здоров’я (№690 від 23.09.2009 року). Клінічні дослідження за участю неповнолітніх та недієздатних пацієнтів регулюється статтею 8 Закону про лікарські засоби в частині особливостей отримання інформованої згоди, а саме: клінічні випробування лікарських засобів проводяться за наявності письмової згоди пацієнта-добровольця на участь в проведенні клінічних випробувань, або письмової згоди його законного представника, та проведення клінічних випробувань за участю неповнолітнього чи недієздатного пацієнта. Вимоги щодо проведення клінічних випробувань за участю малолітніх, неповнолітніх та недієздатних осіб, що не можуть самостійно дати ....згоду, визначені розділом ІV, глава третя та четверта порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань, що затверджені відповідним наказом (690) Міністерства охорони здоров’я.

Клінічні випробування за участю недієздатних осіб у відповідності до кращої міжнародної практики проводяться у випадках, коли таке дослідження має безпосереднє відношення небезпечного для життя чи виснажуючого організм клінічного стану недієздатного пацієнта, дотримання усіх інших умов проведення клінічних випробувань на дієздатних особах.

Основні положення чинного  в Україні порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів, затверджених відповідним наказом Міністерства охорони здоров’я (№690) та зареєстровані в Міністерстві юстиції (від 29.10.2009 року) гармонізовані з директивою (від 04.04.2001 року), Постановою європейського парламенту та Ради (від 12 і відповідно 20.12.2006 року).

Проте, вищенаведені положення суперечать статті 281 Цивільного кодексу України, норми якої, на нашу думку, не узгоджені з нормами чинного законодавства України та відповідними правилами світової спільноти. У статтях 7 та 8 Закону України “Про лікарські засоби” також немає приписів щодо правового регулювання зазначеної проблеми. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Зиновій Миколайович. Будь ласка, від комітету – Григорович Лілія Степанівна.  Але у вас 2 хвилини.

 

11:54:10

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я на своєму засіданні 10 листопада уважно розглянув поданий законопроект і стверджує, що професійною метою даного законопроекту є удосконалення законодавства по забезпеченню прав по клінічних дослідженнях, власне, для дітей.

З точки зору... Комітет прийняв рішення підтримати даний законопроект в першому читанні. Поясню логічні причини. Склалася така законодавча колізія. З одного боку 281 стаття Цивільного кодексу забороняє робити клінічні і наукові, а клінічні це і є наукові дослідження на дітях, і дозволяє тільки на дорослих. З другого боку закон про лікарські засоби це дозволяє. Тому задля того, щоби захистити, підкреслюю, захистити і вдосконалити систему клінічних випробувань, адже, дорогі мої, крім дорослих хворіють і діти, і нам треба випробовувати дитячі препарати і лікувати дітей, і рятувати життя дітей. Саме з огляду на те комітет розробив..., підтримує в першому читанні розроблений Міністерством охорони здоров’я, поданий Кабінетом Міністрів даний законопроект.

Як лікарі, члени комітету виходили з того, що використання лікарських засобів на дорослих добровольцях і для лікування дітей небезпечно і ризиковано, тому що дорослі – це не діти, а діти – це не дорослі, і навпаки. Реалії сьогодення такі. Без проведення клінічних випробувань із залученням дітей дитячих лікарських засобів не буде.

Тому в даному законопроекті, що ми підтримуємо, передбачається. Перше, клінічні випробування із залученням дітей можуть проводитися виключно для дитячих лікарських засобів – «А». «В» – тільки після проведення повних клінічних випробувань із залученням повнолітніх дієздатних осіб. Це «В». «С» – і лише для уточнення дозування та способу вживання дитячого лікарського засобу.

По-друге, для таких клінічних випробувань…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Можуть залучатися тільки діти, що батьків і тільки за їх добровільної згоди.

Науково-експертне управління зауважило, що законопроект позбавляє права дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залучатись до клінічних випробувань.

Однак, комітет вважає, що норма запропонована в законопроекті навпаки спрямована на забезпечення додаткового захисту таких дітей.

З огляду на те, скорочуючи, комітет пропонує підтримати поданий Кабінетом Міністрів законопроект в першому читанні і доопрацювати всі необхідні нюанси “лего артіс” до другого читання.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Записуємося на виступи, якщо є бажання.

Будь ласка, Катерина Ващук. Мікрофон. За нею – Карпук.

 

11:57:11

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, шановний пане міністре!  Звичайно, ми проголосуємо у підтримку цього законопроекту. Всі ми розуміємо, наскільки велика відповідальність за те, як лікуються, чим лікуються  люди в нашій державі.

Але я, власне, взяла слово, аби звернутись до міністра від імені тих людей, які повірили міністерству, уряду, особисто Миколі Яновичу Азарову, коли він відкривав в онкологічному центрі, презентував новий апарат сканер, який дозволяє людям не виїжджаючи з України, не збираючи скажені   кошти на те, щоб перевіритися за кордоном , це все зробити в Україні.

Красиво відкрили. Гарно презентувала преса, радіо, телебачення. Люди ринули туди. І яке ж було  їх гірке розчарування, коли їм пояснюють: апарат дорогий то купили за мільйони, а всього необхідного для нього матеріалів, які необхідні для його роботи і спеціалістів, нема, і він у нас не працює. Значить це було зроблено під якусь дату, під вибори, а не заради людей для того, щоб уряд мав авторитет. Не можна таких речей допускати. Це онкохворі! Для когось це остання надія на порятунок. Як можна з такими людьми загравати? Як можна  не виконувати обіцяне, як можна заморозити величезні державні  гроші, які не приносять користі людям? Оце моє запитання і рахуйте його як депутатський запит. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, будь ласка, мікрофон.

 

11:59:21

КАРПУК В.Г.

Володимир  Карпук,  «Наша Україна».  Ціллю даного   законопроекту  є вдосконалення  випробування лікарських препаратів на малолітніх,  неповнолітніх та недієздатних осіб. З точки формальної, з точки формального права все правильно розписується, як  це все робити, обов’язково  письмовий дозвіл батьків. Але мені не зрозуміло, як можна  у доступній формі  малолітній дитині чи недієздатній особі пояснити весь той складний спектр можливої дії  і можливих ускладнень того чи іншого лікарського препарату.  Разом з тим, дійсно,  ці закони приводяться   у відповідність до міжнародного права, яке чітко регламентує, яким чином проводити  клінічні випробування. Але я назву одну цифру. У нас  потрібно тільки  формальна згода батьків,  у нас в цьому році уже  84 тисячі осіб  позбавлені батьківських прав. Тобто виходячи з цієї точки зору, багато батьків можуть за певні  кошти, за певні  преференції  давати  таку письмову згоду.

Тому можна погодитися і зробити серйозну  заувагу до цього закону, що всілякі клінічні  випробування медикаментозних  засобів, лікарських засобів  на дітях  недієздатних  чи малолітніх повинні  бути   передбачені    ще дві умови,на чому, до речі, наголошує і Науково-експертне  управління. Перше -  це згода певного органу опіки  чи піклування, особливо  коли такі випробування на дітях, які позбавлені батьківського  піклування. І Друге – це за рішенням  комісії  з медичної  чи біологічної етики, такі випробування проводяться не у всіх  закладах, певних закладах. І потрібно передбачити створення при таких  закладах комісії  з медичної  етики. І  тільки по згоді такої  комісії, а не лише за наявності   письмової згоди батьків можна   робити ці речі. В іншому випадку цей закон нічого доброго для охорони здоров’я не зробить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування і прошу підтримати законопроект за номером 7054 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів. Прошу голосувати.

 

12:01:59

За-262

Рішення прийнято.

Юрію Анатолійовичу, що ви хотіли? Ну, нема такого, але я сьогодні добрий. Дайте Кармазіну 1 хвилину.

 

12:02:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я попросив слова з мотивів голосування через те, що ми цим законом робимо позитивні речі, а ми робимо і негативні речі. Я запрошую всіх урядовців, які роблять такі речі, зміни до Цивільного кодексу, підкреслюю, який проходив і Венеціанську комісію, і кілька років тут відбувалося його вивчення перед тим, як ми його прийняли. І ми зразу тут вносимо в статтю, яка називається «Право на життя», доповнюємо іншою, про клінічні випробування. Ми що робимо? Ну, замисліться будь ласка.

Тобто тут є зміни до Цивільного кодексу, які абсолютно недоречні. І сьогодні на це увагу не звернули при виступах. Поверхово дивимося. Я звертаю увагу уряду, не лізьте в Цивільний і інші кодекси, якщо в цьому не розумієтесь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Анатолійовичу, у них уже нема ніяких прав, а у вас є, до другого читання викреслити цю статтю, якщо ви вважаєте, що вона не така, як треба

Оголошується перерва до 12 години 33 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжуємо засідання. Розглядається проект закону  про внесення змін до закону України про Державний бюджет України на 2010 рік (щодо визначе0ння головним розпорядником бюджетних коштів Вищого спеціалізованого суду України  (реєстраційний номер 7317). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:33:43

За-192

Підтримана пропозиція.

Доповідає заступник міністра фінансів Рибак Сергій Олександрович. Будь ласка, дві хвилини.

 

РИБАК С.О. 

Дякую.  Шановний Адаме Івановичу, шановні народні  депутати! Законом України  «Про судоустрій і статус суддів», прийнятим 7 липня 2010 року, передбачено функціонування з 1 листопада 2010  року у системі судоустрою України Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

За розрахунками Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ мінімальна потреба у видатках на утворення та забезпечення його діяльності у поточному році становить 8,5 мільйонів гривень. Зважаючи, що до прийняття Закону України  «Про судоустрій і статус суддів», розгляд касаційних скарг, подань на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах здійснювалось Вищим судом України, законопроектом пропонується вказаний обсяг видатків на суму утримання  суду передбачити  частково за рахунок зменшення  бюджетних призначень за програмою Вищого  суду України, за програмою 0601010 – здійснення правосуддя, програмою Вищого суду України, та частково за рахунок неподаткових надходжень, чистого прибутку, частини чистого прибутку державних унітарних  підприємств та їх об’єднань,  що вилучаються до бюджету.

Проект закону України відповідає програмі   економічних реформ на 2010-2014 роки – заможне суспільство, конкурентна економіка, ефективна влада.

Проект закону України, наданий на ваш розгляд,  погоджено без зауважень Міністерством юстиції, Міністерством  економіки та Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

У результаті цього ми просимо підтримати цей проект закону у першому читанні та в цілому у зв’язку з тим, що є нагальна необхідність  терміново здійснити  необхідні видатки  на функціонування зазначеного суду. Прошу  підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Від комітету – Лук’янов Владислав Валентинович, яка позиція.

 

12:36:11

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, запрошені! Комітет з питань бюджету  на своєму засіданні 10 листопада 2010 року розглянув  проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік»  (за номер  7317), поданий Кабінетом Міністрів.

Законопроектом пропонується  визначити головним розпорядником коштів  Державного бюджету Вищий спеціалізований суд України  з розгляду  цивільних і кримінальних справ та  встановити йому на період до кінця  2010 року бюджетні  призначення за загальним фондом  Державного бюджету в сумі 4  мільйони 178 тисяч і 4 десятих тисяч гривень. Зазначені кошти мають   забезпечити функціонування  цього суду  у відповідності до вимог Закону «Про судоустрій та статус судів», прийнятого  7 липня цього. Додаткові бюджетні призначення пропонується   забезпечити за рахунок двох джерел,

Першим джерелом є зменшення на 1 мільйон  280,5 тисяч гривень обсягу бюджетних призначень за бюджетною програмою здійснення правосуддя Верховним Судом України з огляду на те, що його повноваження з розгляду касаційних скарг, подань на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах передаються до новоутвореного суду.

Другим джерелом є збільшення на 2 мільйони 889,9 тисяч гривень річного планового обсягу надходжень державного бюджету від частини чистого прибутку доходу державних підприємств, що вилучається до бюджету, та дивідендів доходу, нарахованих на акціях господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність. Законопроект є збалансований за доходами та видатками державного бюджету.

Міністерство фінансів підтримує законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛУК’ЯНОВ В.В. За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект за результатами розгляду в першому читанні може бути прийнятий за основу.

Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (№ 7317) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я звертаю увагу, доповідачі, будьте лаконічними. Сідайте. Є бажання обговорювати? Запишіться, будь ласка. Сулковський, будь ласка.

 

12:39:20

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Прошу передати слово Вернидубову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Вернидубов. Прошу, мікрофон.

 

12:39:27

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Я тут. Дякую.

Шановні друзі, в ході проведення судово-правової реформи ми зовсім недавно з вами тут в цьому залі створили Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ, і він з 1 листопада розпочав свою роботу. Ну, а звісно, без фінансування нормальна  робота поки неможлива.

Мінфін підтримує цей законопроект, що рідко буває, і ми з вами дійсно повинні скористатися  такою можливість. Тому я запрошую всіх депутатів проголосувати за цей закон, об ми його зразу ж в першому і як закон сьогодні й прийняли. Там нема чого дискутувати. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  

А що скаже Юрій Анатолійович Кармазін, якому Мойсик передав? Мойсик передав Кармазіну слово. Будь ласка.

 

12:40:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Я  висловлю спільну з паном Мойсиком точку зору про те, що треба фінансувати Вищий суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Але… що туди покласти в той бюджет?

Я звертаюся до Міністерства  фінансів. Ви усвідомлюєте, що ви написали?!  Що це від збільшення надходжень до бюджету від зазначених підприємств і так далі, і яких підприємств. Ніяких підприємств, унітарних підприємств, їх об`єднань, які ви зараз записали, що збільшення прибутку буде на 4 з лишнім мільйона, там немає, бо вони зараз не поступають, 60 відсотків до бюджету всього поступає. Через це, це буде абсолютно порожній, нічим не обрахований закон.

Цей   закон не має висновку нашого Комітету з питань правосуддя. І я вважаю, що  з огляду на те, що була зараз запропонована пропозиція про те, щоб приймати цей закон в першому і другому читанні – це черговий наступ на права народних депутатів, на Закон «Про Регламент Верховної Ради», це черговий наступ на Бюджетний кодекс України, який передбачає розгляд цих законопроектів тільки в двох, а то і в трьох читань. І вношу пропозицію, шановний  Адаме Івановичу, зразу для стенограми, щоб я не подавав потім на вас в суд, від мене і народного депутата Мойсика. Оці кошти винайти за рахунок Державного управління справами. Не брати з Верховного Суду, бо  там ще лежить 45 тисяч справ  зараз в Верховному Суді.   І громадяни пишуть весь час скарги. А за рахунок Державного управління справами забрати у них цю невеличку суму – це абсолютно не страшно.

Через це прошу внести цю пропозицію в таблицю, дати на неї висновок Мінюста, всіх інших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Завершили? Дякую.

Так, шановні колеги, ми завершили обговорення питання. Я думаю, Юрій Анатолійович нас правильно зрозуміє, якщо ми підтримаємо пропозицію профільного комітету про те, щоб, дійсно, прийняти цей закон в цілому як закон.

Те, що лежить 45 тисяч справ, але ж ці справи будуть передані якраз і в цей суд, який створений, а він функціонувати не може, якщо не буде фінансування.

Тому я ставлю пропозицію комітету: про прийняття Закону (за номером 7317) про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (щодо визначення головним розпорядником бюджетних коштів Вищого спеціалізованого суду України). Прошу голосувати. Як закон.

 

12:43:42

За-262

Закон прийнято. Закон прийнято, Юрій Анатолійович. А вашу поправку ми поставимо в іншому законі, якщо ви не заперечуєте.

Давайте зараз ми ще розглянемо законопроект за номером 7422: проект Закону про  деякі питання організації бюджетного процесу 2010 року. Є пропозиція: за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:44:23

За-207

Підтримана пропозиція.

Будь ласка, автор законопроекту Пеклушенко Олександр Миколайович. Немає? Тоді голова комітету – Баранов Валерій Олексійович. Прошу, позицію комітету. Так, давайте тоді поміняємося. Будь ласка, Олександр Миколайович, 2 хвилини у вас на агітацію.

 

12:45:09

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги! К сожалению, бессистемная работа парламента всех созывов привела к ситуации, когда в законодательном поле существует конфликт. Сегодня можно столкнуться с ситуацией, когда одно и то же понятие разными законами по-разному трактуется. Исходя из этого, наша фракция вместе с нашими политическими партнерами с первых дней прихода к власти поставила перед собой задачу гармонизировать законодательный процесс.

Данный законопроект, который сегодня вносится, предлагает предоставить правительству, определять условия государственных заимствований, а министру финансов – взятые по решению правительства обязательства. Одновременно с этим предлагается, с целью не допустить злоупотреблений, четко определить, кто относится к членам семьи льготников. Определено распределение средств от возмещения потерь сельскохозяйственного производства.

Кроме этого предлагается остановить до конца 2010 года действие некоторых законов, а также внести в некоторые изменения с целью приведения их в соответствие. Данный  законопроект рассмотрен на комитете, имеются все висновки, прошу зал поддержать данный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будь ласка, Баранов.

 

12:46:56

БАРАНОВ В.О.

Шановні Адаме Івановичу і депутати! Щоб не повторюватись, я доповідаю, що комітет сьогодні розглянув  на своєму ранковому засіданні цей законопроект і підтримав його. Прошу вас проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так. (Шум у залі)  Є бажаючі?

Є. Записуємося: два – „за”, два – „проти”.

Сулковський.

 

12:47:31

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Павло Сулковський, фракція Партії регіонів, Рівненщина.

Думаю, що тут не треба багато розуму, щоб, дійсно, підтримати рішення комітету. Цей проект закону, ці зміни надзвичайно потрібні, сьогодні особливо, наприкінці року. І тому я закликаю всіх народних депутатів, які присутні в залі, підтримати якомога і не тратити далі часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кальченко.

 

12:48:04

КАЛЬЧЕНКО В.М.

Прошу передати слово Сергію Володимировичу Сасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Саса.

 

12:48:11

САС С.В.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Верховна Рада у черговий раз демонструє приклади того, як не треба робити в даній ситуації: вчора законопроект був внесений, сьогодні тільки рано він був розданий народним депутатам, сьогодні засідання комітету, сьогодні ми його голосуємо.

Але чому ми не звертаємо навіть на такі серйозні речі, як ті, що вказано у висновку науково-експертного управління щодо цього законопроекту? Зокрема, тут зазначено, що пропозиція статті шостої проекту, згідно з якою закон набирає чинності з дня його опублікування і застосовується з 30 листопада, не відповідає вимогам частини першої статті 58 Конституції України, згідно з якими закони і інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони помякшують і скасовують відповідальність особи.

Тому, шановний Адаме Івановичу, я хотів би, щоб ви як людина, яка «зуби зїла» на процедурі, не допускала у перспективі такі речі, тому що це призводить до тієї ситуації, яка мала місце буквально вчора при прийнятті Податкового кодексу, інших нормативно-правових актів. Є процедура, і її треба дотримуватися. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Юрій Кармазін, будь ласка, на трибуну.

 

12:49:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, що відбувається? Вчора реєструється, сьогодні вранці нам роздається законопроект. Таким чином порушується Закон про Регламент – раз. Порушується Бюджетний кодекс, бо цей закон нібито називається “Про деякі питання організації бюджетного процесу”, а насправді іде мова, і треба його перейменувати, “Про порушення Бюджетного кодексу” чи “Про скасування Бюджетного кодексу до кінця року”.

І друге. Шановні, ну, хіба ж можна, наскільки топтатися по Конституції і по рішенню Конституційного Суду? Вчора тільки в присутності всього українського народу транслювали Конституційний Суд, в моїй присутності, бо 54 депутати подали позов до Конституційного Суду, прийняв рішення, яким вважав, що  ці положення є неконституційними, визнав їх неконституційними з дня прийняття рішення, а сьогодні ви ці всі речі записали без висновків навіть Кабінету Міністрів України, які передбачені Бюджетним кодексом України, зараз намагаєтесь протягнути.

Адам Іванович, не можна таких речей робити. Ви розумієте? Абсолютно правильно сказав народний депутат Сас, коли звернув вашу увагу на те, що це порушення і статті 1, і статті 58 Конституції, що ви хочете ввести його заднім числом цей закон.

Я хочу звернутися зараз до керівника Головного управління науково-експертного, Борденюка, який в останній час чомусь перетворюється в управління з обслуговування. Так от, пане керівник управління з обслуговування більшості антиконституційної, перестаньте підписувати заключення, де ви не згадуєте навіть про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Анатолійович, я думаю, ви повинні бути вдоволені, що вчора ви захищали свої позиції в Конституційному Суді, а сьогодні Верховна Рада вже на них реагує. Це реакція на вашу принципову позицію.  Шановні колеги, шановні колеги, шановні колеги! Давайте підтримаємо Кармазіна, його принциповість і проголосуємо законопроект за номером 7422. Але я поставлю два голосування. Є пропозиція, щоб його прийняти в цілому як закон.

Хто за те, щоб приймати в двох читаннях, прошу проголосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Заперечуємо. Заперечуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, голосуємо.

 

12:52:55

За-252

252 народних депутати підтримали цю пропозицію.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття закону за номером 7422 – «Про деякі питання організації бюджетного процесу...

 

КАРМАЗІН Ю.А. Заперечуємо, незаконно...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...2010 року. Прошу голосувати. А Кармазін каже, що це незаконно, але просимо голосувати.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Заперечуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заперечуйте голосуванням.

 

12:53:28

За-255

          Рішення прийнято.

Юрію Анатолійовичу, у вас буде можливість ще раз звернутись в Конституційний Суд. Ми ж вам роботу дали, що ви переживаєте?

Розглядається... Да, будь ласка, назвав прізвище Кармазіна. Прошу, репліка.

 

12:53:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний Адаме Івановичу, ви вчора побачили принциповість Президента, який назвав вас всіх порушниками Конституції, конституційних прав і свобод громадян.

Шановний Адаме Івановичу, я хочу, щоб ви не були таким порушником. Я вніс пропозиції до попереднього законопроекту, яким запропонував ті гроші, які мають іти, реальні, дійсно, гроші, на судову систему, в яку не поступають кошти, які зараз ви закладаєте пустишку, попереднім законом, щоб вони були взяті з фінансування Державного управління справами, перекинуті звідти. Ви не поставили на голосування цю пропозицію, шановний Адаме Івановичу. Тим самим ви поставили себе також поза законом.

Я просив би, щоб ви хоч зараз  прореагували, бо я все одно буду подавати до суду, Адаме Івановичу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А якщо прореагую, не будете подавати?

Хто за те,  щоб повернутися до розгляду пропозиції Кармазіна, прошу голосувати. Визначаємося.

 

12:55:12

За-61

Юрію Анатолійовичу, 61, у тому числі і мій голос. На жаль, не подавайте в суд.

Розглядається проект Закону про внесення зміни до розділу ІI "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення зміни до пункту 1 розділу XI "Прикінцеві положення" Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою", (реєстраційний номер 7136).

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:55:57

За-203

Підтримано.

Доповідає заступник міністра аграрної політики Биков Сергій Вікторович. Підготуватися Григорович.

 

БИКОВ С.В.

Шановні народні депутати! Проектом Закону передбачається зведення до мінімуму кількості актів з одного питання та відповідно зменшення витрат коштів з Державного бюджету України на їх виконання. Але при цьому  буде забезпечено створення системи організованої заготівлі молока та забою тварин від господарств населення на базі кооперативних об’єднань, визначених Державною цільовою економічною програмою підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів  України (від 03.06.2009) (номер 557). Що забезпечить в свою чергу постачання на ринок молочної та м’ясної сировини, яка буде відповідати вимогам  діючих нормативних документів щодо безпечності та якості тваринницької продукції.

Мінагрополітики просить  підтримати   законопроект   у першому читанні та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Лілія Степанівна,  Комітет з питань  охорони здоров’я.

 

12:57:23

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний  Адаме Івановичу, шановні народні депутати!  Не дивлячись  на те, що назва законопроекту про безпечність та якість   харчових продуктів, зміни «Прикінцевих положень» стосуються по суті більш аграрно-ветеринарного  питання. Зокрема пунктом  2  розділу ІІ «Прикінцеві положення»  цього закону Кабінету Міністрів  України  доручалось у тримісячний термін розробити та затвердити Державну програму    створення та відкриття  пунктів по закупівлі молока та  забійно-санітарних пунктів тварин, що  утримуються  у господарських  населенням, та забезпечення  її належне щорічне фінансування.

Внесеним законопроектом пропонується виключити зазначений пункт у зв'язку  з тим, що  у процесі визначення шляхів і засобів  розв’язання зазначеної  проблеми  Кабінет Міністрів  віднайшов  можливість вирішити  це питання  без розробки спеціальної програми  і коштів з Державного бюджету.

Хочу оприлюднити думку комітету.  Більшістю голосів Комітет  з питань охорони здоров’я  підтримав пропозицію Кабінету Міністрів, підкреслюю, це думка  більшості комітету. У той же час ми звернули увагу, зокрема на  Погоджувальній раді 29 листопада, другим пунктом проекту Постанови  Верховної Ради про прийняття даного  законопроекту у першому читанні  доручено, щоб підготовка до другого читання проводилася Комітетом з аграрної політики. Позиція комітету з питань охорони здоров’я підтримати  у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Лілія Степанівна.   Ви правильно сказали, вам випадково потрапив  цей закон, він до вашого комітету  не  має   відношення, це закон  АПК.

Так, будь ласка,  будемо обговорювати чи голосуємо?  Будемо. Натискуйте кнопки тоді. 

Так,  Лілія Григорович передасть, напевно… Ткачуку, будь ласка.  Ткач, Ткач,  мікрофон. 

 

12:59:33

ТКАЧ Р.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! У принципі цей закон, зараз він буде виконувати технологічну норму. Але зараз він буде виконувати технологічну норму. Але я хотів би, Адаме Івановичу, нагадати вам просто історію цього питання. В жовтні минулого року, коли стояла норма, що з 1 січня 2010 року не можна продавати на ринках молоко, не можна продавати худобу, яка забита в господарствах, ми цю норму продовжили до 2015 року.

Але тоді я хочу нагадати, по-моєму, за наполяганням Володимира Михайловича Литвина, власне він дав ці пропозиції – а) розробити окрему програму і б) Кабінету Міністрів забезпечити фінансування. На сьогоднішній день, коли ми в жовтні приймали цей законопроект, існувала вже міністерська програма від червня місяця. Потім на виконання цього закону, дійсно, Міністерство агрополітики розробило концепцію. І в якійсь мірі проходить фінансування. Але, шановні колеги, я розумію, що в принципі ми можемо проголосувати за цей законопроект.

Але, щоб не сталося такого, цих 3-4 роки швиденько дуже пролетять. І 1 січня Україна проснеться, і я вам нагадаю статтю, яку ми прийняли. 36 стаття. Агропродовольчі ринки. Забороняється реалізація та обіг необробленого молока, а також туш або частин туш парнокопитних та інших копитних подвірного забою! Ніхто не зможе на ринку продати ні молоко, ні м’ясо. Ось в чому проблема! Тому ми з однієї сторони, можемо зняти ці два пункти. Але друге, дай бог, щоб ця програма виконувалася. Сьогодні практично немає ліцензованих забійних пунктів! «Укоопспілка» пропала, нема її сьогодні в селі. Приватних немає, державних немає. Тому ще раз кажу, ми можемо ніби підтримати цей законопроект.

Але з другого боку, хай тоді Міністерство аграрної політики або розробить окремий законопроект, або окрему програму. І забезпечить фінансування. І тоді ми можемо чесно людям сказати, що за цих 3 роки зроблено в державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Одарченко.

 

13:01:39

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Я передаю слово Василю Кравчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Кравчук, мікрофон.

 

13:01:46

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, "Блок Юлії Тимошенко», партія «Батьківщина». Наша фракція не буде підтримувати цей законопроект з тих мотивів, що уряд самоусовується від відповідальності і забезпечення  санітарних норм при будівництві і організації пунктів закупівлі молока, боєнь. Тобто які повинні бути утворені в господарствах для населення, для того, щоб витримувались всі норми. І, складається враження , що просто не хоче зараз уряд виділяти кошти на свої ж програми, які прийнято було перед тим, тому ми будемо голосувати проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. ….Ващук якраз не записали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А треба записуватись, одна хвилина Ващук, одна хвилина. Говоріть, Катерина Тимофіївна.

 

13:02:56

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ви знаєте, дійсно ми можемо, прийнявши оці норми, зробити дуже багато негативних проблем. Це по-перше – ми не помагаємо селянам, бо виключаєм фінансування цієї програми, організувати моменти як цю худобу бити. А, по-друге, проголосувавши, ми зробимо так, що жоден дядько не матиме права свою худобину, яку він зарізав, свиню попросту, вивезти на ринок, бо йому не поставлять штампик, бо він не на бойні.  А  бойні тих три в області чи  чотири. От як поступати? Приймаючи  кожен закон, треба  думати, як це людям  допоможе, чи воно допоможе тільки тими, хто у тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я також солідарний з  усіма тими, хто брав  слово, що хотіли, мабуть, як краще, а вийде, як завжди, що цей закон буде не на користь товаровиробнику аграрному, але воля залу.

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу  законопроекту  за номером 7136. Прошу визначатись.

 

13:04:41

За-174

Законопроект не підтримано, відхилено.

І я просив би, дійсно, Міністерство промислового комплексу все-таки виконати те, що тут розроблено, бо ми завтра, післязавтра  станемо перед проблемою більш потужного майдану, як стояв нещодавно. Давайте не будемо  несерйозно відноситись.

Шановні колеги,   якщо не заперечуєте, давайте ми проголосуємо за закон  6407 у першому читанні. (Шум у залі) Давайте проголосуємо і перейдем до «Різного». (Шум у залі) Буде «Різне» також (Шум у залі)  

Давайте підтримаємо у першому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України (щодо визначення порядку сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні) (6407), у першому читання.

 

13:06:03

За-245

Давайте не будем сваритися, більше часу дам  на «Різне», ніж годину  і виступлять усі. Іще один закон приймемо так і більше не будемо.

Реєстраційний номер 6503 – проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства щодо граничного розміру компенсації…

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адаме Івановичу,  не робіть посміховисько, там є серйозні проблеми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …витрат на правову допомогу. Прошу визначатись.

 

13:06:46

За-209

Закон не підтримано. Відхилено.

Так, прошу записатись на «Різне». Ще нема списку, ще пишетесь. Так, будь ласка, відводиться рівно година – до 14:07.

Прошу, Ярощук Володимир Іванович. Колесніченко, прошу. За ним –  Чорновіл. Да, Ковальова також передає йому. Тоді 6 хвилин, будь ласка.

 

13:07:39

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Шановні колеги! 16 листопада цього року в Держкомнацрелігії пройшов круглий стіл «Європейська хартія регіональних мов або мов меншин в Україні. Сьогодення і перспективи».

У заході прийняли участь народні депутати, заступники голови Держкомітету України в справах національності, релігії, представники бюро інформації Ради Європи, представник Уповноваженого з прав людини, представники міністерств і відомств, керівники громадських організацій, національних меншин, національно-культурних товариств, провідні соціологи та політологи.

Головним завданням проведення круглого столу було прагнення присутніх проаналізувати ситуацію, що склалася в культурно-мовній сфері України, і сформулювати ймовірні шляхи розв’язання існуючих проблем. Нагадую про ті зобов’язання, які Україна взяла на себе згідно Закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Реальний стан дотримання зобов`язань на сьогодні такий: мовне законодавство України несистемне, суперечливе і повністю дерегульоване. Для української громадськості запорукою національного порозуміння  є конструктивний діалог та компромісний рух назустріч один одному в площині культурно-мовного порозуміння.

Закликаю своїх колег, а також представників виконавчої  судової влади керуватися законодавством та пріоритетом прав людини і  свобод кожного громадянина нашої країни, а не амбіціями політичних партій чи окремих політичних лідерів. Інтереси політичних партій і груп, окремих політиків і інституцій вторинні у порівнянні з правами окремо взятої людини.

Законопроект «Про мови в Україні» може виступати свого роду новим суспільним договором українців після Конституції, який полікультурний та багатомовний народ України домовиться між собою про принципи взаємного  співіснування та соціального прогресу на основі безумовного  пріоритету прав людини і громадянина.

Підсумком проведення круглого столу стало прийняття Резолюції, в якій учасники заходу рішуче засудили провокаційні спроби дискредитації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин і закликали депутатів Верховної Ради  України до якнайскорішого розгляду та ухвалення законопроекту «Про мови в Україні», поданого народними депутатами Єфремовим, Симоненко та Гриневецьким (номер 1015-3).

Як вказано в Резолюції, законопроект «Про мови в Україні» забезпечує механізм реалізації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин в Україні, сприяє зміцненню міжнаціонального миру та злагоди, підвищенню рівня толерантності, забезпеченню виконання зобов`язань України перед радою Європи, узгодженню українського законодавства з європейським, а також забезпеченню прав людини та підвищенню міжнародного авторитету нашої держави.

Слідуюча тема мого виступу, слідуюча. Шановні колеги! Шановне суспільство! Відповідно до українського законодавства державною мовою є мова  українська. Але на сучасному етапі в її функціонуванні існує прогалина, яка стосується феномену «руськості», що не дозволяє адекватно  визначати  й зрозуміти руську  культуру, руську мову як складову частину суспільного життя сучасної України.

Значна частина громадян України ідентифікують себе як  представники руської культури, носії руської мови, що виникла і формувалася на території України паралельно з українською мовою та культурою.

Помилкою в практиці в сучасній мові законодавства, офіційного діловодства і судочинства – те, що в нашій державі прийнято ототожнювати поняття «російський» і «руський» та вживати їх в українській мові в одному визначенні: «російський». Адже прикметник «російський» відображає виключно належність громадян, соціальних і культурних процесів та явищ до такої держави, як Російська Федерація, а не Україна.

Натомість прикметник «руський», що існує паралельно прикметнику «російський», встановлює етнічну та культурну приналежність до руської культури та мови, корені якої лежать в давній державі – Київській Русі.

Міжнародна спільнота також звертає увагу на неточність і некоректність перекладу прикметника «руський» як «російський». Так, Комітет експертів Ради Європи в своїй доповіді щодо виконання Хартії регіональних мов, оприлюдненій 7 числа цього року, липня, акцентував увагу на особливому статусі руської мови – традиційної мови України в житті громадян України.

Отже, культура, зокрема і руська культура України, культура руського, а не російського етносу України як традиція духовного буття вимагає відновлення та розробки цілої системи категорій, зокрема таких категорій, як «руська мова», «руська спільнота» тощо.

На території України історично обєктивним перекладом прикметника «русский» є «руський». Єдиним виключенням для вживання прикметника «російський» може слугувати обставина означення приналежності людини, обєкта чи явища до Російської Федерації, а не України.

Враховуючи вищенаведене, ми пропонуємо Верховній Раді України прийняти рішення замінити прикметник «російський» на прикметник «руський» в мові законодавства, офіційного діловодства, судочинства тощо відносно термінів, понять, процесів і явищ, що не повязані з приналежністю до руської культури України чи лежать своїм корінням в давній державі Київська Русь.

Я вважаю, що таким чином ми підкреслимо, що російськомовні українці, громадяни України, які розмовляють на руській мові, 20 років назад створили державу Україна. Ми всі є корінними етносами, державоутворюючими націями, і ми всі маємо рівні права і рівні зобовязання перед нашою державою, суспільством та майбуттям нашої країни. Полікультурність – це підтверджує те, що наша країна має право на майбутнє, без нацизму, без націоналізму і без фашизму. Тільки зрозуміле поняття, загальна угода дозволить нам тримати одну руку біля керма нашої держави, заради майбутнього наших дітей. Дякую за увагу. (Оплески)

 

Веде засідання заступник Голови Верховно Ради України

М.В.ТОМЕНКО

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Єгоренко Тамарі Василівні. Їй передали колеги слово. Вона 6 хвилин має  регламент.

За нею буде виступати Одарченко. А немає його?

До слова запрошую народного депутата Юрія Одарченка...

Є Єгоренко, да. Будь ласка, Тамаро Василівно, 6 хвилин.

 

13:14:27

ЄГОРЕНКО Т.В.

Уважаемые коллеги, граждане Украины и народные избиратели! Я хочу затронуть вопрос государственной молодежной политики в Украине. На сегодняшний день проблемы молодого поколения в нашей стране стоят, как никогда, актуально, вдобавок их обострил глобальный кризис сегодня.

В решении этих проблем не особо преуспела предыдущая власть. Вероятно, не было желания заниматься решением теми или иными вопросами и можно бы сказать, что есть еще большое количество… не доставало финансирования. По оценкам более ста молодежных общественных организаций 2009 год объявлен был годом молодежи в Украине и был провален.

Диалог тогдашней власти с молодежью скорее напоминал разговор глухого с немым. И многие проблемные вопросы остаются актуальными, нерешенными по сей день. Учитывая социально-экономические условия, Генеральная ассамблея ООН провозгласила Международный год молодежи, который стартовал с 12 августа 2010 года по 11 августа 2011 года. И на сегодняшний день у нас существует множество молодежных общественных организаций, движений, которые занимаются проблематикой молодого поколения и могут заявить себя на международной арене. Мы должны признавать, поощрять вклад молодежи в национальное региональное мировое развитие.

Правительство Украины неоднократно заявляло о повышении социального благополучия молодежи, а Президент страны назвал формирование здорового образа жизни подрастающего поколения одним из стратегических приоритетов в государственной политике.

 На мой взгляд, необходимо создание общегосударственной программы для последовательной реализации молодежной политики в масштабах региона и интернациональном обществе. Нет необходимости отдельно говорить о важности той роли, которую выполняет молодежь в жизни страны. Не зря многие политические партии создают молодежные организации, партийные школы, в которых воспитанию и становлению молодых перспективных кадров уделяется достаточно много внимания.

На современном этапе государственного развития молодежь невольно стала заложником нескольких неблагоприятных факторов: это экономическая ситуация, вы знаете, социально-политический кризис. К первоочередным материальным проблемам можно отнести безработицу, отсутствие первого рабочего … места работы, низкий уровень жизни. Почти половина молодежи, получив образование сегодня, работает не по специальности.

Нет в наличии официальных данных о том, сколько и каких трудовых кадров необходимо народному хозяйству нашему в общегосударственном масштабе, не известна и инфраструктура работодателей, не определены четкие потребности в рабочей силе. Необходима серьезная государственная программа для поддержания системы профтехучилищ нашего среднего звена, нельзя допускать перепрофилирование профессионально-технических училищ, потому что большинство из них начали готовить поваров, кулинаров, швей, бухгалтеров. А где же рабочие кадры, где металлурги, машиностроение, строительство и другие отрасли? Среди молодежи утвердилось мнение, что намного престижнее работать в банке или любой другой коммерческой фирме, чем на заводе, фабрике, шахте, в аграрном предприятии.

Не может не вызывать беспокойства  и тот факт, что сегодня значительная часть подростков и молодежи психологически не готовы к складывающейся в экономике ситуации. Необходима адаптация молодых специалистов к условиям рыночных отношений.

На многих телевизионных передачах рекламируется, как выиграть миллион, но отсутствует программа, как научиться хорошо работать, к сожалению. В конечном счете, у молодежи создается иллюзия легкого получения благ, минуя общественно значимую деятельность. Естественно, наша молодежь в поисках лучшей жизни пытается решить вопросы за границей. Выходит, мы готовим дешевую рабочую силу не для себя, а готовим для заграницы? Получается так. А в своем отечестве нет такого достойного места нашим детям.

Сегодня в очереди на получение социального жилья в  Украине находится более миллиона семей. Несколько слов хотелось бы сказать еще о жилье. Доступное жилье для молодых семей, для досрочного кредитования, оно не выполнено, остались только лозунги после Юлии Тимошенко, которая обещала это сделать. Соответственно, все это самым негативным образом сказывается на демографической ситуации в стране. В связи с этим хочу обратиться ко всем сидящим в зале. Коллеги, проблемы подрастающего поколения касаются каждого из нас. Это наши дети, это наши внуки, это будущее страны. И молодые парни и девушки должны почувствовать не на словах, а на деле, что они живут в государстве, которому нужны, которое способно их защищать и поддерживать. Давайте прекратим их использовать в такие моменты жизни как в избирательных кампаниях,  в различных массовых акциях, митингах. Ведь такими действиями мы воспитываем у них безразличие,  воспитываем, они теряют способность иметь свою точку зрения и отстаивать ее. Им все равно: за красных, за белых и за оранжевых. А может и нет? Наверное они за то, чтобы был в нашей стране порядок, чтоб в нашей стране было будущее. Разве удивительно, что в такой ситуации молодые люди перестают верить в политическую справедливость?

 И, дорогие коллеги, я хотела бы так сказать: давайте  сделаем все возможное, чтобы вернуть доверие молодежи к власти. Вызвать у них чувство гордости за нашу страну, и они должны быть востребованы у себя на родине. Ведь только сильная, только здоровая, самодостаточная молодежь может уверенно смотреть в будущее, строить это будущее. А наша задача – поддержать нашу молодежь на этом не простом тернистом пути. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Дякую. До слова запрошую Юрія Одарченка, фракція “БЮТ” – “Батьківщина”. За ним буде виступати – Орест Муц, фракція Партії регіонів.

 

13:19:56

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, вчора в парламент повернувся Податковий кодекс з нищівним формулюванням. Податковий кодекс звужує права громадян і порушує засадничі права і гарантії, і свободи визначені Конституцією України. Це записано і це повернуто в Верховну Раду. І я хочу сказати, що це сьогодні перемога не здорового глузду, який мусить бути у Верховній Раді, в уряді, і в Адміністрації Президента - це сьогодні абсолютно очевидна перемога суспільства, української громади, яка натиснула на оцей от бездумний одобрямс в Верховній Раді, яка натиснула на бездумну політику Президента, уряду і сказала, чітко заявила про те, що з правами рядових громадян в Україні потрібно рахуватися. 

Сьогодні відбувся певний відступ влади від того Податкового кодексу, який по-суті змінює цивілізаційний вибір в Україні, який знищує самозайняте населення. Але, шановні друзі, я хочу, щоб ми не обманювалися от начебто благородними намірами Президента і влади, які сьогодні відступили. Ми маємо чіткі ознаки про те, що вони не відверті і мають на мету продовжувати свою справу про того, щоб зробити з українців, ну, знаєте, таких тяглових воликів, які будуть собі працювати, не цікавлячись політикою.

Які є ознаки? Сьогодні о 5 ранку палаточний городок, вільне місце, був грубо з застосуванням сили знятий з майдану. Ці підприємці, які були там, які мирно протестували, сьогодні зметені міліцією і фактично побиті, з серйозними тілесними травмами вони виштовхнуті з майдану.

Шановні друзі, але в нас на черзі єсть другі серйозні документи, які свідчать про наміри влади. Це Житловий кодекс, який теж серйозно звужує зміст і обсяг прав і свобод громадян, які записані в 22 статті Конституції. Сьогодні завдяки цьому кодексу кожний громадянин України може бути виселений з квартири через несплату квартирної плати. Жодна політична сила, жодна влада в минулому України не брала на себе сміливість записувати такі права і обсяг повноважень в Житловому кодексі. Ця влада записала і ми мусимо чітко розуміти її наміри.

Ця влада записала обсяг пені, який збільшила до астрономічних розмірів. Фактично сьогодні обсяг пені може сягати до безмежності. Тобто, любий громадянин може лишитися квартири. Приклади порушення Конституції Житловим кодексом безкінечні. Тому я закликаю громадян України бути сильними і протестувати і проти цього документу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Ореста Муца, фракція Партії регіонів. За ним буде виступати Василь Кравчук, фракція “БЮТ” – “Батьківщина”. Будь ласка.

 

13:23:10

МУЦ О.П.

Орест Муц, фракція Партії регіонів, Тернопільщина.

Шановні колеги, Західна Україна стає осередком підтримки уряду та Президента на шляху наведення порядку в країні. Не винятком є і Тернопільщина.

У дні, коли продовжувала тривати робота над Податковим кодексом, не відбувалося масових протестів підприємців у цій західній області. Адже було  розуміння того, що діалог між владою триває. Саме так і є.

Вчора був прийнятий Податковий кодекс з президентськими поправками на вимогу підприємців.

Інший важливий пункт. Угода щодо  регіонального розвитку Тернопільської області між Кабінетом Міністрів та обласною радою стала можливою саме завдяки відповідальній владі в країні. Адже Президент  України Віктор Януковича переконаний в тому, що будь-який регіон потребує державної уваги у вирішенні соціальних проблем. А віце-прем’єр Віктор Тихонов, підкреслюю, що метою Президента, уряду та парламенту є збалансований соціально-економічний розвиток держави, усунення регіональних диспропорцій.

За угодою вже заплановано надходження на Тернопільщину більше 1 мільярда 350 мільйонів гривень державних інвестицій на вирішення проблем краю.

По-третє. На Тернопільщині половина з усіх новообраних районних рад очолили представники Партії регіонів. В радах формується більшість, стабільність та реформи. Зростає  чисельність більшістю сформованих навколо фракції Партії регіонів і в обласній раді.

На Тернопільщині у всіх райрадах та в міськраді обласного центру працюватиме більше 300 депутатів регіоналів. Це більше ніж в “Батьківщині” чи “Свободи” і інших партій.

В десяти районах краю Партія регіонів перемогла “Свободу”.  А в окремих районах ми виграли вибори до райрад, тобто,  мешканці покладають сподівання щодо вирішення проблем краю саме на представників нашої політичної сили та владу.

Західна Україна не право радикальна, як це намагається подати окремі політики. Західна Україна стає все більшою прихильницею Партії регіонів.

Виходячи з підсумків місцевих виборів, зауважу: за 4 роки авторитет Партії регіонів на Тернопільщині зріс у 10 разів. Так у 2006 році партію підтримало лише 1,43 відсотка виборців краю.    А нині за нашу політичну силу проголосувало вже 15 відсотків  тернопільчан.  На заході України  відбувається  зростання  довіри до влади «Стабільності  та Реформ». І користуючись нагодою, я  хотів би  привітати  новообраного голову Гусятинської районної ради  від Партії регіонів Хоптян Надію Андріївну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую Василя Кравчука, фракція «БЮТ – «Батьківщина». За ним буде виступати Євген Мармазов, фракція   комуністів.

 

13:26:19

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, "Блок Юлії Тимошенко", партія «Батьківщина».

Хтось із мудрих сказав:  «Село – це колиска держави». І, справді,  кожен з нас так чи інакше  з ним пов’язаний. Але складається враження,    що українське село останнім часом відділене від держави.

Я з Хмельниччини, сільське господарство якої за підсумками роботи у третьому кварталі  посіло перше  місце  у державі.  Велика трудова  перемога,  що    і казати.  Проте не можна не помітити, що  у цієї медалі є зворотній бік. Коли невеличка Хмельниччина, не зробивши, прямо скажемо, якогось  серйозного прориву у показниках, стала лідером, то  значить справи похитнулися в інших областях ще в гіршу сторону. Але чи могло бути інакше? Сільгоспідприємства  працюють і добиваються якихось результатів, як мовиться, не завдяки, а всупереч. Вони не мали в цьому році ніякої підтримки, державні програми не працювали, селяни  практично були позбавлені  можливості взяти банківський кредит.

Щоб не бути голослівним, наведу приклад  по своїй Хмельниччині. У цьому році  зуміли взяти кредити лише 47 агроформувань під  27 відсотків річних, а всього у  Хмельницькій області  більше 600  агропідприємств. Зрозуміло, що при повній відсутності  державної підтримки всі понад  600  господарств  мали  впродовж року велику потребу в грошах, бо власних  обігових коштів не вистачає  навіть потужним агроутворенням, не те що дрібним.

У  2008 році  Хмельниччина отримала з  Держбюджету приблизно  40 мільйонів  гривень дотації  за зданий на забій кондиційний молодняк.  Це була велика підтримка і в першу чергу для селян  з приватного  сектору. А у цьому році область не отримала на ці цілі жодної копійки і миттєво пожинає наслідки. У сільгосппідприємствах з початку року поменшало великої рогатої  худоби на  1600 голів,  зменшилась і кількість корів  на  600 голів і населення   за неповний рік збуло таку ж кількість корів. 

Говорити про  задавнені селянські біди  можна довго. Але було б краще, якби влада хоч зрідка бувала в глибинних селах і чула про ті проблеми не з чужого голосу, а бачила реальний стан на власні очі. У нашій державі відсутня аграрна політика. Є вона хіба що в назві профільного міністерства. В аграрній сфері панує повний хаос. Керівники аграрних підприємств змушені жити сьогоднішнім днем, бо всі бізнес-плани летять під три чорти, коли ціни на продукцію полів і ферм змінюються ледве не кожного дня і все в бік зниження.

Діюча влада таким підходом до проблем села підриває продовольчу безпеку держави. На що ви надієтесь, шановні? На те, що нас і далі будуть годувати поляки чи китайці? Мені, колишньому керівнику успішного сільгосппідприємства дуже боляче дивитись на цей, даруйте, Армагедон. І вдвічі боляче тим людям, які своїми мозолями творили достаток. Вони пережили війну, голод, працювали практично за спасибі, відбудовуючи колгоспи в повоєнний час. Їм би хоч на старість пожити трохи затишніше і комфортніше. Але вони і далі змушені брати участь у сумнівних експериментах, які проводить над ними влада, і з усіх сил боротися за життя.

Проте і попереду їх не чекає нічого доброго. Скасування мораторію на продаж землі і деребан останнього, що в них залишилося – земельних паїв. Вони з жахом сприймають чергові підвищення тарифів на газ, електроенергію і з жахом очікують на пенсійну реформу та інші непопулярні заходи, які їм обіцяє влада. А назвіть, шановні можновладці, хоч одну реформу останніх часів, яка була б популярною і принесла добро пересічному селянинові. І ви хочете, щоб люди вам вірили? За великим рахунком, політики, які так чинять з селом і зі своїм народом, не мають право їсти український хліб, м’ясо, пити солодкий чай. Вони до того нічого не доклали. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Євгена Мармазова. Враховуючи те, що його колега Шмельова передала слово, регламент – 6 хвилин. Будь ласка.

 

13:29:06

МАРМАЗОВ Є.В.

Уважаемые коллеги! Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации поручила мне проинформировать Верховную Раду о совершенно ненормальной ситуации, сложившейся вокруг государственного предприятия Никопольский трубный завод. Это предприятие, имеющее стратегическое значение. Производило уникальную трубную продукцию для космической техники. Несколько лет тому назад оно было искусственно доведено до банкротства, а его целостный имущественный комплекс по договору ипотеки передан частным предприятиям ООО «Производственное объединение Оскар», одним из видов деятельности которого является, вдумайтесь, разлив водочной продукции и банку Актабанк. Нашей комиссии пришлось приложить много усилий, чтобы прекратить это безобразие и защитить интересы государства. После наших обращений в Генеральной прокуратуре постановлением Судебной палаты по хозяйственным делам Верховного Суда Украины, обратите внимание 30 декабря 2008 года, было удовлетворено кассационное представление Генеральной прокуратуры и отменены решения судов о признании НТЗ банкротом.

Казалось бы, путь к восстановлению справедливости открыт, однако этого не произошло. Имущество государственного предприятия не возвращено, хотя со времени принятия решения Верховным Судом прошло почти два года. Уволенные с предприятия работники, а их, обратите внимание, более 400 человек теряют стаж, с ними до сих пор не рассчитались по зарплате. И это притом, что судами вынесено около ста решений о принудительном взыскании заработной платы в пользу работников. Ну не страна, а Гондурас получается какой-то. На этом предприятии, я бы сказал, показательно запущен испытанный механизм судебной волокиты. Год и 3 месяца под различными  надуманными предлогами Днепропетровский хозяйственный суд  волокитит дело по иску Национального космического агентства (ну, ему подчиняются  НТЗ) о признании недействительным   договора ипотеки и возвращения  имущественного комплекса из чужого  незаконного владения государству.

В производстве этого же суда находится еще два дела  по иску прокуратуры, касающегося возвращения уникального имущественного комплекса законному владельцу – государству.

Как  цинично, я бы сказал, по-иезуитски делается все, чтобы не защищать интересы государства, ярко свидетельствует такой факт.  Рассмотрение одного из  упомянутых дел было приостановлено  судом до проведения экспертизы. Ее было поручено провести Днепропетровскому научно-исследовательскому институту судебной экспертизы. Обратите  внимание, через восемь месяцев  руководство института сообщило, что   проведение экспертизы является  невозможным из-за отсутствия  в институте экспертов соответственной отрасли. Теперь экспертизу поручают провести  харьковскому институту, а время идет.

Обо всем этом известно  правительству, Высшему хозяйственному суду, не говоря о Национальном космическом агентстве, которое, прямо нужно сказать, не проявляет  необходимой инициативы в отстаивании законных интересов предприятия.

Наша комиссия, послушайте, наша комиссия 5 раз  обращалась к предыдущему правительству, в июне текущего года уже к нынешнему Премьер-министру, все  завершается тем, что наши обращения  пересылаются руководству Космического агентства, которое в свою очередь просит нашу комиссию  способствовать возвращению ему  этого комплекса. На этом круг закрывается.

Что-то сдерживает и высоких членов  правительства, и чиновников более низкого ранга, призванных защищать и отстаивать интересы государства. И это при том, что речь идет об  уникально предприятии, которое  имеет, повторяю, стратегическое значение для  государства. 

Поэтому я  прошу рассмотреть мою информацию как депутатский запрос  к Президенту Украины, правительству, Высшему хозяйственному суду, Высшему совету юстиции, Генеральной  прокуратуры и как требование пресечь беззаконие, и отстоять государственные интересы.

Уважаемые коллеги, я понимаю, что не сказал ничего такого, чтобы не было неизвестным. Ну, ситуация вокруг Никопольского трубного завода во многом отражает общую картину в стране, в частности в судебной системе. Но это же не рядовое дело, ведь речь идет о предприятии, от которого во многом зависит экономическое могущество, прогресс и авторитет Украины. А если государство и его высшие органы не в состоянии защитить свои интересы, то все разговоры об Украине, как о правовом государстве, в котором правит закон, об искоренении коррупции останутся пустой болтовней. Допустить этого мы не имеем права. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідні депутатські звернення, про які сказав народний депутат Мармазов.

До слова запрошую народного депутата Івана Стойка, фракція «Наша Україна». За ним буде виступати Степан Курпіль, фракція «БЮТ – «Батьківщина». Будь ласка.

 

13:35:56

СТОЙКО І.М.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановні колеги, слухачі! Хочу наголосити на тому, що тільки-но переді мною виступав представник Тернопільщини і розповідав, як Тернопільщина і вся Західна Україна любить Януковича. Так хочу сказати, що Тернопільщина ніколи не піде на співпрацю з ним, тому що та людина, яка працює проти інтересів України, є для моїх краян зрадником.

І тому сьогодні ми, партія «За Україну!» обурена брутальним знесенням мирного наметового містечка підприємців на Майдані, яке відбулося сьогодні о 5 годині ночі. Саме по собі силове припинення мирної акції, що реалізовують своє конституційне право на свободу зібрань саме тих людей, які є на сьогоднішній день борцями за свої права, є демонстрацією зневаги режиму Януковича до будь-яких норм права і уявлень про демократію.

Мало того, застосування сили проти кількох десятків людей тисячами міліціонерів було явно не пропорційним. І тому ми сьогодні повинні говорити про те, що брутальне знесення і вивезення наметів разом з особистими речами людей є порушенням їхніх прав. І це показує яскраве обличчя саме цього режиму, який сьогодні при владі.

Янукович розповідає нашій країні, що немає в нього грошей ні на зарплати, ні пенсії. Виявляється, вистачає  грошей для таких безглуздих дій, коли кидають озброєних ОМОНівців саме проти тих людей, які проводять мирні акції.

Ще кілька днів тому саме Янукович картинно пив чай і видавав себе за друга цих людей, які жили в наметах, а сьогодні справді зранку хапав їх спецназ і ті намети згрібали в купу як сміття і вивозили в невідомому напрямку. Це бандитська витівка і є справжнім обличчям цього режиму, який намагається розповідати українцям і зарубіжним партнерам про реформи і сприятливий бізнес-клімат.

Про які реформи і бізнес-клімат може йти мова, якщо підприємці -платники податків  є для цього режиму ворогами, яких разом з їхнім майном можна одним махом зріти з Майдану як сміття? Про який бізнес-клімат можна говорити, якщо вчора одним помахом руки Михайла Чечетова було проголосовано 25 сторінок поправок Президента до Податкового кодексу замість того, щоб голосувати кожну окремо? Про які реформи може йти мова, якщо Янукович і його команда у парламенті протискає Податковий кодекс всупереч Закону України «Про Бюджетний кодекс», і ми розуміємо, що це не сила закону, а… вірніше, не закон сили, а сила… сила, яку вони показують всім українцям. Такі ганебні дії нічого не дадуть владі, окрім зневаги і гніву з боку наших громадян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СТОЙКО І.М. Ця влада хоче бачити всю країну розтоптаною, приниженою, і я думаю, що українці найближчим часом повинні дати оцінку, і ми впевнені, що ця оцінка буде жорстка як ніколи. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Степана Курпіля, фракція «БЮТ-«Батьківщина». За ним буде виступати Юрій Гнаткевич.

 

13:39:28

КУРПІЛЬ С.В.

Степан Курпіль, „Блок Юлії Тимошенко”, партія «Батьківщина». 

Шановний  Миколо Володимировичу! Шановні телеглядачі і радіослухачі! Вчора ми були свідками того, як спільні принципові дії організованих людей і опозиції призвели до  першої, хоча не остаточної  перемоги.

Ми також були свідками брутальних дій влади, і це була, очевидно, реакція на те, що під тиском людей довелося піти на поступки з прийняттям Податкового кодексу.

Брутальність відбувається також і на місцях. Я хотів би привернути увагу до Львова, а саме до ситуації, яка склалася під час будівництва стадіону до Євро-2012. Там протягом кількох місяців людям не виплачують зарплату. Люди піднялися на страйк. Про цей страйк написала газета, зокрема «Високий замок». І що ви думаєте, після цього їм виплатили зарплату? Та ні. Після цього їх покликали в кабінети високі і сказали: «Ви звільнені». Тільки за те, що не треба було світитися в газеті. Ось за це фото людей звільнили з роботи: тільки за те, що вони вимагають того, що їм належить.

Я хочу, щоб негайно у цю ситуацію втрутився віце-премєр Борис Колесников, який курує ці питання, а також Генеральний прокурор України, і щоб негайно людей відновили на роботі.

Річ у тім, що цих людей ще й принижували. Оскільки їм зарплату виплачують в конвертах, є підозра, що податки належні, під час виплати хоч цих мізерних зарплат, не сплачуються. Тому ці люди готові відстоювати свою честь і гідність. І я прошу цей виступ вважати депутатським зверненням до Генерального прокурора України Пшонки, а також віце-премєра України Бориса Колесникова. Я прошу повернути негайно людям зароблене – це їхні гроші. До речі, невиплата зарплати карається відповідною статтею Кримінального кодексу. Люди заробили, людям треба платити за їхню роботу. Ці люди працюють у надзвичайно важких умовах. Вони працюють для Львова, вони працюють для України. І карати їх за те, що вони борються за свої права, за те, що вони не бояться відстоювати їх, за те, що вони звертаються, зокрема, і до преси. Це є абсолютно неприпустимо, нецивілізовано і дико. І якщо ця влада буде діяти в такий спосіб, то будуть нові Майдани, будуть нові протести, які закінчаться повним провалом цієї влади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підготувати відповідні депутатські запити, про які сказав народний депутат Курпіль.

Зараз буде виступати народний депутат Юрій Гнаткевич, за ним – народний депутат Вязівський.

 

13:42:45

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Юрій Гнаткевич, «БЮТ – «Батьківщина».

Сьогодні повезло Вадиму Колєсніченку, нашому колезі, який знову розхвалював Закон про мови, який надійшов від колишньої коаліції. Я хотів би сказати йому, що доки в цьому залі є українці, а українці є не тільки в Блоці «Наша Україна – Народна самооборона», не тільки в нашій фракції БЮТ, вони є також і в Партії регіонів і вони не дадуть пройти цьому закону, бо вони добре розуміють, що під чотирнадцяти мовами, які нібито збирається захищати Вадим Колєсніченко, буде підтримана і державою в такому разі, і олігархатом лише російська мова, цей закон не пройде.

Шановні співвітчизники, 89 років тому, 21 листопада1921 року у селі Базар, що у Народицькому районі на Житомирщині, сталася одна з найтрагічніших подій в українській історії. Того дня було розстріляно 359 вояків армії Української Народної Республіки. Вони були оточені загонами Григорія Котовського і взяті в полон. Змучених і голодних їх загнали на ніч у церкву, подумайте, на ніч у церкву 359 чоловік, а на ранок за наказом Котовського всіх розстріляли. Котовський не змилувався навіть над зовсім юними, наймолодшому з розстріляних було 18 років. Всі 359 імен нині закарбовані на памятній стелі над братською могилою героїв.

Хто такий Григорій Котовський? До революції 1917 року він був злодієм-рецидивістом, за що неодноразово потрапляв до тюрми, потім і став червоним командиром. Від його шаблі покотилося недолу не одна українська голова, але божа кара настигла Котовського ще при житті. Через чотири роки після трагедії у селі Базар 6 серпня 1925 року він був на ґрунті ревнощів застрелений Меєром Зайдером, колишнім власником одеського борделю.

Група народних депутатів України, які 21 листопада цього року взяли участь у мітингу в селі Базар біля братської могили розстріляних Котовським українців, звертаємося до міських голів і депутатів міських рад 11-ти міст України: Одеси, Запоріжжя, Житомира, Ізмаїла, Хорола, Луганська, Гурзуфа, Горняка, Бердичева і Севастополя з проханням наслідувати приклад міста Хмельницька і зняти з топонімічної карти своїх міст імя Котовського, переіменувати вулиці і провулки. Ми звертаємося до депутатів міської ради Котовська міста з проханням розпочати процес повернення місту його історичної назви Берзула.

Ми звертаємося до Президента України: шановний Вікторе Федоровичу, ви ж ніби віруюча і набожна людина, не стане Україна благословенною Богом, доки прославлятиме імя безбожника, великого грішника, злодія-рецидивіста, ката, вбивці і розпусника. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Вязівського, фракція "Наша Україна". За ним буде виступати Володимир Мойсик.

 

13:45:59

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир Вязівський, "Наша Україна". Дорогі українці! Розгром наметового містечка підприємців на Майдані Незалежності показує, що терпіння влади не має найменшого його наміру йти назустріч підприємцям. Відтак, в громадян немає жодної іншої можливості захистити свої права, окрім продовження акцій протесту. Влада імітує реагування на вимоги підприємців і намагається обдурити громадян. Дії щодо накладення вето на репресивний Податковий кодекс та моментальне прийняття поправок до нього, яке увінчалось так званим «салютом перемоги» на Майдані, влаштованого депутатом-регіоналом, є всього лише спектаклем влади, наляканої масовими громадянськими протестами.

На практиці влада відмовилася від врахування більшості  пропозицій підприємців щодо побудови справедливої податкової системи. Зокрема у новоприйнятому Податковому кодексі влада зберегла норму про те, що платники податку на прибуток не можуть відносити до валових витрат закупівлю товарів та послуг від підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування. Таким чином влада радикально обмежує права спрощенців і перетворює їх на підприємців другого сорту, від послуг яких відмовляться підприємства, які працюють на загальній системі оподаткування. Обіцянки Президента Януковича зберегти спрощену систему оподаткування, залишається під питанням. Адже заяви Адміністрації Президента про те, що  в двомісячний період будуть внесені зміни в законодавство про малий бізнес свідчить про те, що влада просто відкладає запровадження репресивних норм, сподіваючись на те, що підприємці стомляться мітингувати.

Повторне ухвалення Податкового кодексу відбувалося з грубим порушенням Закону про Регламент Верховної Ради. Без належного обговорення, постатейного розгляду тощо. Саме тому Партія “Наша Україна” закликає депутатів опозиційних фракцій оскаржити цей закон в Конституційному Суді. “Наша Україна” застерігає владу від спроб розправитися над підприємцями, учасниками протестних акцій і підтверджує свою готовність надавати правову допомогу підприємцям, які зазнають тиску влади. Саме зараз в цю хвилину депутату від “Нашої України” Андрію Парубію вдалося витягнути з лабет влади останнього мітингувальника, якого вони утримували незаконно під час захвату намету.

“Наша Україна” підтримує позицію Національної координаційної ради  підприємців України щодо необхідності відхилення нав’язаного владою Податкового кодексу та розробки, за участі підприємців нового ефективного податкового законодавства. Влада провалила шанс на налагодження діалогу з власним народом. Тому ми  поділяємо вимогу підприємців щодо негайної відставки уряду Азарова та перевиборів Верховної Ради  України, які несуть відповідальність за податкову розправу над.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Володимира Мойсика, фракція "Наша Україна". За ним буде виступати – Андрій Павловський, “БЮТ” – “Батьківщина”. Шановні колеги, не шуміть.

 

13:49:18

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, політична партія “За Україну!”

Шановний Миколо Володимировичу, шановні колеги народні депутати, шановні українці! Я хочу розповісти сьогодні про чергові антиукраїнські витівки Міністра освіти України – Табачника. Виступаючи про нього 2 місяці тому назад, я назвав його полковником історичних наук, і до мене звернулися виборці, що не всі зрозуміли цю приставку до його прізвища.

Так ось, він є брехливим полковником, якого сам собі присвоїв при Президентові Кучмі, і є брехливим доктором історичних наук, тому що вчені, і навіть наші колеги народні депутати не можуть відшукати ні автореферату, ні рукопису докторської дисертації. Але цікавить мене більше його діяльність не наукова, а  на посту Міністра освіти України.

Табачник зняв гриф “рекомендовано для ВУЗів” з підручника “Історія українського права”, написаного в Київському університеті імені Шевченка на чолі з деканом юридичного факультету Іваном Гриценком. Чому він це зробив? Виявляється, автори дозволили собі написати про відмінності між українцями та росіянами і між правовими культурами двох народів. І у Табачника підручник викликав, за його словами, страх. Страх Табачника можна зрозуміти. Вчені-юристи дають студентам реальні знання, які не стикуються з вигадками Табачника про російсько-українську спільноту, або так званий “совєтский народ”. Табачника не хвилює думка ні російських, ні українських вчених, його хвилює політична лінія Кремля, яку він реалізує, поводячись у власній країні як злодій чи окупант.

Не так давно Табачник взяв участь у організованому російським інформаційним центром так званому соборі “Українсько-російський культурномовний простір: від протистояння до єдності”. Табачник і російські агітатори в один голос озвучили “геніальне” відкриття, в Україні вже не одна українська нація, а дві: російська і українська. Організатори конференції пішли ще далі. Заявили, що російська більшість України готова захищати права української меншини. Цей шабаш російського шовінізму Табачник провів у педагогічному університеті імені Драгоманова. Але якщо Табачник і його російські однодумці-шовіністи годинами виступали з цією брехнею, то вчені-філологи з самого університету так і не дочекалися слова, щоб сказати правду про цю проблему.

Хочу зачепити два речення про недавній виступ мого колеги Вадима Колесніченка. От брехню пишуть тобі, шановний колего, у Кремлі. Україна єдина.  Український народ єдиний. Ми так вважали і вважаємо, незважаючи на те, якою мовою спілкуються між собою українці.

І наведу тобі, пане депутате,  історичний приклад. Коли Кремль і сталінський режим голодом морив український...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МОЙСИК В.Р. …голодом морив український народ через те, що вони є українцями, якраз західні українці, пан Микола Лемик за рішенням Шухевича, Бандери розстріляв російського посла Майлова в знак протесту проти голодомору східних українців комуністичним режимом.  Сьогодні ви хочете сказати, що це не тих українців ми захищали чи ми не є тими українцями? Брехня, ганьба табачникам і ганьба колесніченкам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Андрія Павловського, за ним буде виступати Михайло Волинець. Будь ласка.

 

13:53:05

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні співвітчизники! Минулої п’ятниці азаровським урядовим Державним комітетом статистики були опубліковані дані, що середня зарплата в жовтні знизилась у порівнянні з попереднім місяцем, і за останні три місяці відбувається постійне зниження реальної номінальної заробітної плати, і це зниження досягло майже 7 відсотків. І це притому, що  в цей час в цьому місяці  відбулось суттєве підвищення цін на продукти харчування, на товари першої необхідності в декілька разів, в 2 рази і більше в порівнянні навіть з тяжким кризовим 2009 роком. І це при тому, що  зберігається таке ганебне явище, як заборгованість по заробітнім платам – більше півтора мільярда гривень. І тому невипадково міжнародні агенції, ООН визнають, що  ми, Україна,  і наші громадяни найбідніші в Європі, що в нас найдешевша робоча сила.

За даними Академії наук частка зарплати в кінцевій продукції в Україні становить менше 7 відсотків. Тоді як показник цей в європейських країнах – понад 30.

Для порівняння середня  зарплата в Україні цього року середньомісячна становить 280 доларів, коли у наших сусідів поляків – 1300 доларів на місяць, у чехів – 1460, а у наших колишніх  сусідів  по СССР  у Литві – понад  900, а в Росії і Білорусії – вже понад 600. Тобто  реально ми найбідніша країна. Але і цього мало нашим олігархам, які отримують надприбутки, і всього   10 родинних  кланів контролюють  90 відсотків економіки при тому, що  за даними ООН    80 відсотків населення  України за межами бідності.

Хочу сказати, що ці олігархи, на користь яких був написаний Податковий кодекс,  вивозять щороку мільярди гривень в офшорні  зони, де ховають їх від оподаткування. І за даними  Національного банку  у цьому році  вже за нинішньої влади Януковича купка олігархів  сховала на Кіпрі і в інших офшорних зонах 20 мільярдів доларів.  Цих грошей з вехом  хватає,щоб закрити дірки  і в бюджеті, і в  Пенсійному фонді, але вони ні,  обдирають простих людей і дрібних  підприємців.

І тому  зрозуміло, чому такі протести людей, чому люди стояли на майданах. І трохи  нібито  врахували їхні вимоги, але  головну вимогу – повністю відкинути цей ганебний кодекс – ні. І вночі сьогодні    розігнали людей, які  протестували на  майдані,   підприємців, десятки людей побили, покалічили, заарештували, тримають їх у тюрмі. Невже це демократія по-донецькі?  Чи такого ми  хотіли   Україні? Я думаю, потреби …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До слова запрошую народного  депутата   Михайла Волинця. За  ним буде виступати Віктор Таран (Терен).

 

13:56:22

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Шановні   телеглядачі, шановні радіослухачі! Сьогодні  вночі о  5 годині  міліція  розгромила наметове містечко, яке організували підприємці від малого і середнього бізнесу. Ми вчора бачили, як  у сесійному залі відбулося голосування з порушенням процедури  і Регламенту.

Я, наприклад, як народний депутат, який тут знаходиться,не отримав навіть список пропозицій, які вносилися на зміну  закону, крім того, не було роздано порівняльної таблиці і таке інше.  З свого боку як народний депутат  буду звертатися до суду, тому що з таким миритися не можна. 

А відносно того, що сьогодні  були затримані Денис Остапов, Віталій Грузинов, Заплаткін, Вадим Мамедов, то в даному випадку мені особисто прийшлося вивільняти Дениса Остапова, Віталія Грузинова і Заплаткіна із Шевченківського РОВД. За що їх затримали? За те, що вони підійшли до працівників міліції і спитали, чи є у вас дозвіл на демонтаж наметового містечка? Але в той же час член Партії регіонів Денис Шевчук заявив, що саме координаційна рада підприємців винесла рішення демонтувати містечко.

Ми маємо відеоматеріали, всі канали сьогодні показують, як це відбувалося, як затримували людей і таке інше. Сам Денис Шевчук ніякого не має відношення до координаційної ради і до протесту підприємців. Влада намагалася його постійно приклеїти в той час, коли велися переговори з Акімовою, заступником Глави Адміністрації Президента, коли зустрічалися представники Майдану з паном Ярошенко, Міністром фінансів. Але ми бачимо повну брехню. І той феєрверк, який організувала Партія регіонів, Київ не бачив за всю історію такого масштабного феєрверку. Але в той же час на Майдані знаходилось тисяча двісті людей, профінансованих владою, які в цей час вели хороводи і танці організовували, - нібито це святкували перемогу підприємці.

Я хочу сказати, що фракція "Блоку Юлії Тимошенко"  надасть підтримку юридичну, організаційну кожному представнику підприємницького, від підприємців, які сьогодні переслідуються органами влади. Нам відомо, що працівники податкової міліції, працівники міліції із Міністерства внутрішніх справ, представники органів влади і кримінальні елементи сьогодні створюють надзвичайно великий тиск над всіма тими, хто сьогодні приймали участь у акції протесту.

І особливо хочу звернути увагу на той факт, що вчора без обговорення в парламенті приймався, розглядався проект Закону про соціальний діалог в Україні. По ньому є експертна оцінка Міжнародної організації праці. Україна входить до складу Міжнародної організації праці. А Міжнародна організація праці зі свого боку знаходиться під егідою Організації Об’єднаних Націй. І коли ведучий, спікер парламенту Володимир Литвин говорить, що хто нам може щось указувати і таке інше, це його була…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте будь ласка.

 

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.  Це була реакція спікера на те, що я йому показав звернення від Міжнародної конфедерації профспілок про те, що в даному випадку недоречно розглядати даний законопроект, тому що є експертна оцінка Міжнародної організації праці відносно того, що цей законопроект порушує міжнародні конвенції. І якщо в такому випадку і далі буде продовжуватись ігнорування міжнародного законодавства з боку вищих органів влади, то в даному випадку профспілки можуть застосувати і своє право – пікетувати таких політичних лідерів в тих країнах, в яких вони будуть з'являтися, починаючи від аеропорту, і завершуючи всіма, відвідуванням всіх організацій і будов, в яких вони будуть відвідувати за кордоном. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   До слова запрошую народного депутата Віктора Тарана-Терена, за ним буде виступати Валентин Зубов.

 

14:00:24

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, фракція  «Блоку Юлії Тимошенко» партія Батьківщина. Учора в парламенті розглядався законопроект про соціальний діалог. І якщо глянути ширше, то чи взагалі можливий в нашому суспільстві діалог і взаєморозуміння між владою і просто людьми? Діалог між владою і звичайними людьми не можливий, і не можливий доти, доки існує ця похмура і сіра влада. Який може бути діалог між владою і людьми? Якщо сьогодні вночі, після обіцянок Президента прислухатися до людей, тих самих людей було побито на Майдані, і поарештовано, була пролита кров. Згадаємо, на бігбордах перед президентськими виборами був портрет усміхненого Януковича, і такі чарівні слова - «Почую кожного». Сьогодні вночі вони почули кожного.

Вони почули кожного, хто був на Майдані, хто проходив повз Майдан, кого відрядили люди з різних куточків України в Київ, щоб сказати «ні»   податковому здирству. Отож,  почули кожного і кожному відповіли  гумовими кийками. Одним словом: «Жити стало краще вже сьогодні».

Який і  що,заважали їм намети? А чого вони не бачать палатки  біля Верховної Ради України, загиджений хрестоносцями Московської Церкви Маріїнський парк, палатки з етикетками «Це приватна власність комуніста Царькова» , «Приватна власність комуністки Самойлик», інших поборників двязічия? Цих міліція не бачить. Їм вже що, мало своїх помість? Яке он у Симоненка десь на півтора мільйона одної тільки землі   під цим  маєтком.

І який може бути діалог  між цією владою і кожним, кому болить  серце за Україну,  якщо маємо міністра освіти, тут прекрасно про нього говорили депутати, міністра освіти маємо, якому   порядна людина просто не подасть руки. І яка може бути розмова  і  взаєморозуміння між  безкінечно бідними і багатіями; між пенсіонерами, яким додають до пенсії по 10 гривень, і між придворними олігархами, яким новий Податковий кодекс (тут  прекрасно виступав  міністр  «тіньового уряду» Павловський, говорив детально), і цей новий Податковий кодекс   дозволяє і дали не платити  податки, а відвозити з України мільярди, в офшори    здавати.

Отже, сьогодні в України час   триумфуючого хамства, сьогодні в Україні час беззаконня. І в охопленій чумою країні  апріорі не  може бути будь-якого діалогу, на превеликий жаль, між владою і людьми.  Все українське в Україні цій владі чуже. Вони не люблять України і не  розуміють її. Більше того, що Україну, вони навіть своїх дітей не люблять, тому що не хочуть їм залишити у спадок  державу вільну, заможну і щасливу. 

І тому нація тяжко хвора, нація  окупована и притоптана, але  все-таки незломлена і нескорена. І тому у діалозі з владою останнє слово залишиться за  Майданом. І цьому Майдану буде замало Хрещатика, ім’я цьому Майдану буде «Вся Україна». Дякую. (Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую Валентина Зубова. Завершуватиме годину «Різного» депутат  Юрій Кармазін. Будь ласка.

 

14:03:34

ЗУБОВ В.С.

Уважаемые коллеги, уважаемые наши избиратели! 

К сожалению, сегодня, спустя 20 лет после начала наших экономических реформ, мы вынуждены констатировать, что серьезных сдвигов в лучшую сторону, к сожалению, нет. Страдает наш народ, страдает экономика, страдает все, что может страдать, иногда даже это молча происходит. Но я хотел бы обратить ваше внимание, уважаемые наши радиослушатели, телезрители, наши избиратели на то, что мы, к сожалению, продолжаем поддерживать разрушительные процессы не только в экономике, но и в других сферах общественной жизни. Что я имею в виду?

На этой неделе я получил письмо за подписью ведущих специалистов-травматологов из города Симферополя из Крымского государственного медицинского университета. В своем письме они рассказали, что главный врач шестой клинической больницы скорой помощи принял решение о сокращении 20 коек в травматологическом отделении. И это, заметьте, происходит тогда, когда правительство Крыма делает все возможное для того, и в частности неделю назад правительство Крыма провело Крымский экономический форум, целью которого было привлечение иностранных инвестиций и стремление сделать Крым туристической Меккой Украины. Логика подсказывает, что стремление правительства увеличить число отдыхающих в Крыму в 3-5 раз требует и соответствующей подготовки. И казалось бы, травматологическое отделение больницы скорой помощи должно не закрываться, а развиваться. Но главный врач шестой клинической больницы скорой помощи под видом оптимизации делает все, чтобы закрывать государственные койки, а в то же время создавать идеальные условия для различных коммерческих структур.

Сегодня прозвучал в зале Верховной Рады мой запыт депутатский на имя министра здравоохранения Украины. Я хочу, чтобы мое это выступление было депутатским запытом Генеральному прокурору. Потому что я лично рассматриваю действия  главврача 6-й клинической больницы скорой помощи города Симферополя как антигосударственных деятелей… деятельность, как злоупотребление и очень активное злоупотребление служебным положением. Я  считаю, что главный врач должен быть немедленно освобожден от занимаемой должности.

Прошу мое выступление, еще раз подчеркиваю, считать депутатским  запросом на имя Генерального прокурора  Украины. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу підготувати відповідний запит, який оголосив народний депутат Валентин Зубов.

Буде завершувати годину «Різне» народний депутат Юрій Кармазін, фракція «Наша Україна». Будь ласка.

 

14:06:46

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Я хотів звернути увагу на пару моментів – пару моментів, які впливають на волевиявлення людей, які здійснили його, зокрема, і в Одеській області. Зараз на всіх вустах в Одесі:  а як закінчиться ситуація з виборами народного депутата поки що попереднього скликання міської ради Георгія Селянина, який переміг однозначно в мажоритарному окрузі в Одеську міську раду, але  вибори по результатам Одеський апеляційний  адміністративний суд фактично передає іншому; і що буде по фальсифікації  виборів в селищі міського типу Затоці, яке знаходиться на території Бєлгород-Дністровського. 

Особливо, звісно,  вражає ситуація, яка сталася в Затоці. Із постанови заступника прокурора Одеської області:

«невстановлені особи маючи на меті перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого права, а також  діяльності іншого суб`єкта виборчого процесу вступили в попередню змову з  членами Затоківської селищної виборчої комісії з метою зняття кандидата на посаду затоківського селищного голови Ярцевої з реєстрації та  недопущення її участі у виборах селищного голови». Кінець цитати.

Так чотири сторінки  постанови про порушення кримінальної справи.

Проведені були  вибори, які в 5 разів пані Ярцева перемогла, але після виборів відбулися ті фальсифікації, які узаконив фактично суд. І порушення, які встановила і Генеральна прокуратура, і прокуратура Одеської області, по яких проводиться и проводилася кримінальна справа, зараз на захист включається Приморський суд, де оскаржується постанова про порушення кримінальної справи.

Я хотів би звернутись до Генерального прокурора про проведення контролю над цим судом, нагляду над цим судом і того, що там коїться. Зокрема, яким чином можуть зупинятися акти контрольно-ревізійного управління, і інші, які зараз відбуваються саме рішеннями цього суду. Пора на цьому поставити …….точку.

Я хочу довести до відома українського народу, що в той час, коли громадяни протестувати проти прийняття антинародного, і визнано таким і Президентом, Податкового кодексу, я, Юрій Кармазін, звернувся з адміністративним позовом про визнання протиправними дій і рішень: Верховної Ради України, Голови Верховної Ради Литвина, його Першого заступника Адама Мартинюка, які поступили всупереч Закону про Регламент. Ці позови зареєстровані давним-давно в Вищому адміністративному суді, але ще не розглянуті. І якби вони були розглянуті своєчасно, очевидно, не було б того, що зараз відбувається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую. І хочу сказати: шановні громадяни, незважаючи на те, що розігнали Майдан, будемо вірити, що перемога буде за нами, що Україна буде вічною, як є вічні ці цінності, до яких йшов Майдан, до яких ми всі хочемо щоб вони відбулися.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні гості парламенту! Вас інформую, що у пятницю Верховна Рада з 13-ї до 14-ї працює в режимі «Різне», коли не обовязкова явка народних депутатів, а кожний народний депутат має право висловитися стосовно поточної ситуації або в своєму окрузі, або в Україні загалом.

Отож, годину «Різне» ми завершуємо. Дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють в комітетах, комісіях і фракціях. 8 грудня, в середу, о 15 годині в сесійній залі Верховної Ради відбудуться парламентські слухання на тему «Українці у світі». Чергове пленарне засідання відбудеться 14 грудня о 10 годині. А, як завжди, у понеділок  13 грудня  об  11 годині відбудеться засідання Погоджувальної ради.

Ранкове засідання  Верховної Ради  України оголошую закритим. На все добре.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку