Засідання 44

Опубліковано 18. 12. 2018

 

ЗАСІДАННЯ СОРОК ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 грудня 2018 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:00:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Займайте робочі місця. Напередодні Святого Миколая всі мають бути чемні, мають працювати багато. Тому, будь ласка, заходіть і готуйтесь до напруженої роботи.

Отже, можемо проводити реєстрацію? Усі готові?

Отже, прошу провести реєстрації, прошу взяти участь в реєстрації.

 

16:02:41

Зареєстровано 349 народних депутатів. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Наступний в порядку денному проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (№9319). І я нагадую, це друга постанова, по якій звернувся до нас на Погоджувальній раді голова комітету Співаковський Олександр, яку підтримує весь зал. Треба буде тільки змобілізуватись.

Першим я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедуро.

Прошу голосувати.

 

16:03:44

За-59

Рішення не прийняте.

Зал налаштований розглядати постанову по повній процедурі.

І тому я запрошую до доповіді першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського Олександра Володимировича. Будь ласка, пане Олександр.  

 

16:04:06

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Доброго дня, шановні колеги!  Це велика честь розглядати таке питання по повній процедурі. Я так розумію, що всі політичні сили зацікавлені в тому, щоб обговорити це питання всебічно, і це зрозуміло. Тому, використовуючи свій регламент, я зачитаю формальну частину, бо це питання розглядалось на  Комітеті з питань науки і освіти, і народні депутати члени комітету одноголосно проголосували за цю постанову. І тому я її хочу оголосити, а далі проговорити питання того, що ми взагалі не з формальної точки зору розглядаємо.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам, підкреслюю, загальноосвітніх шкіл – це мажоритарникам і списочникам  читаю, щоб було зрозуміло, хто не проголосує, що він буде казати на окрузі, – далі – професійно-технічних; далі – дошкільних, позашкільних навчальних закладів, за № 131-V від 14 вересня 2006 року.

Комітет Верховної  Ради України на своєму засіданні 21 листопада 2018 року розглянув подання органів місцевого самоврядування щодо кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних, позашкільних навчальних закладів. 

Шановні колеги, хочу сказати, що це 30 премій по 20 тисяч гривень, просто порахуйте, це 600 тисяч гривень, дехто з колег має машини, які набагато більше коштують ніж та премія, за яку ми зараз будемо голосувати.

На жаль, я тут звертаюся до своїх вінницьких колег, на жаль, з об'єктивних причин, відсутніми є клопотання від Вінницької обласної ради, яка не прийняла рішення, і тому від Вінниці, на жаль, комітет не зміг відібрати номінанта. Тому ми будемо фактично затверджувати всіх по всіх областях, окрім Вінницької області, просто звертаю увагу, це, до речі, якраз є питання до обласних депутатів, які вирішують такі питання.

Тепер я хочу сказати, що будь-яка людина, де як і родина, де як і країна, завжди шукає баланс між боргами, які потрібно віддати за своє минуле тієї частини життя, яке ми називаємо поточним, і інвестиціями в майбутнє, і завжди цей баланс ми знаходимо. Сьогодні ми розглядаємо фактично питання про інвестиції, бо, коли ми вкладаємо у вчителів і викладачів, ми розуміємо, вони будуть формувати майбутнє України. На жаль, на жаль, ми і далі бачимо, що зрілість Верховної Ради дуже низька, тому що коли б ми розглядали питання не сировинні, коли б ми розглядали питання не матеріальні, а коли ми розглядаємо питання формування майбутнього людського капіталу, який буде повертатися поглядом в ці часи і дивитися на цю Верховну Раду, і казати: чи були там люди, які думали про майбутнє України?

Шановні колеги, я хочу, щоб ми зрозуміли, газ, нафта, розподіл влади, ЦВК і все інше це гарно, але, шановні колеги, для кого все це буде, коли молодь і далі буде від'їжджати з цієї країни?

Шановні колеги, я закликаю ще раз до всіх, будьте уважними і дивитися, і розставляйте пріоритети, країна дивиться це пряме засідання і вона бачить, які пріоритети мають наші колеги. Верховна Рада – це найвищий орган, який приймає такі рішення. І я хочу сказати, що якщо ми сьогодні за це не проголосуємо, не тому що ті, хто тут сидить буде проти, всі будуть за. А, якщо ми не проголосуємо це буде перший випадок за 11 років, коли премії наші вчителі і викладачі не отримають тому що буде закінчений бюджетний рік. І це буде оцінка тому, як ми дбаємо про наше майбутнє.

Шановні колеги! Ще є час, ми обговорюємо по повній, я думаю, що кожному буде можливість сказати, сказати про те, що він думає. Але краще звернутися до своїх політичних сил. Я звертаюсь до "Блоку Петра Порошенка", той хто мене чує, по телебаченню у своїх кабінетах, поверніться, будь ласка, і подайте приклад того, за кого ми повинні голосувати, за наше майбутнє.

Інші політичні сили будуть визначатись самі, але народ України, студентство, викладачі дадуть оцінки нашим діям. Діям не заради поточного, а заради майбутнього України.

Слава Україні!

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

16:09:08

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, залишайтесь, будь ласка, за трибуною. І я прошу шановних народних депутатів підготуватися для того, щоб поставити запитання доповідачеві. Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата Курила.

 

16:09:41

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати! Шановні телеглядачі, слухачі! Постанова Верховної Ради, яку ми повинні прийняти вона має велике значення, в першу чергу морально-психологічне значення, підкреслюючи, що ми дбаємо про вчителів, ми дбаємо про вихователів у дитячих садочках. І для людей, які отримають цю винагороду вона має також і матеріальний стимул.

Шановний доповідачу, Олександр Володимирович, я хотів би вам задати таке питання. Як ви вважаєте, наскільки Закон "Про освіту", який ми, базовий закон, прийняли минулого року, де прописується підвищення заробітної плати, по-перше, наскільки він виконується? І наскільки нинішня заробітна  плата педагогічних працівників відповідає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу  відповідайте.

 

16:10:56

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дякую. Дякую за запитання.  Зразу хочу сказати, що, на жаль,  вже існує така традиція, що  ми  приймаємо  закони, закони, які або не виконуються, або взагалі дуже погано виконуються, з великим запізненням. Це і стосується Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", де ми бачимо, що  тільки через два роки, через три роки після прийняття ми фактично започаткували Національний фонд досліджень. 

Що стосується базового Закону "Про освіту". Я хочу сказати,  ви знаєте, що ми прийняли рішення, що до 23-го року ми повинні вийти на рівень  чотири мінімальних оклади, а після цього три… чотири прожиткових мінімуму, а після цього – три мінімальних оклади. Це означає, що вчитель, який закінчує педагогічну спеціальність повинен був би, розпочинаючи десь  з 20-го року, отримувати 6 тисяч 800, якщо ми враховуємо даний прожитковий  мінімум. На жаль, ми цього не маємо. Тому ми і бачимо, що  сьогодні на фізику прийшло – 112  майбутніх вчителів фізики, на хімію – 208, на математику…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, просто, якщо ми далі будемо не давати можливість виконуватись головним нормам базового Закону "Про освіту", ми ніколи не повернемо талановиту молодь  в учительське русло. Це є дуже важливим, та не буде  вчителя – не буде навіть народного депутата, або народний депутат буде неосвічений. Тому ми повинні вже, розпочинаючи з наступного бюджетного року, сказати: чотири прожиткових мінімуми, а через три роки – три мінімальних оклади,  як ми тут голосували. От моя  відповідь, на жаль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Спориша. 

 

16:12:44

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка", Вінниччина, 15 округ. Звичайно у попередній постанові, яку ви проголосували, це премії нашим студентам і це дуже добре, що весь зал одноголосно проголосував, і всі фракції також проголосували. І ми її прийняли, цю постанову. І дуже хотілось би, щоби і Премії Верховної Ради, відповідно всім педагогічним працівникам, також були проголосовані.

Але в мене запитання стоїть в слідуючому. Скажіть, будь ласка, наша вінницька сесія обласної ради не подала жодного педагогічного працівника. Ви розбиралися і рішали дане питання на комітеті. Чи є причина, чи ви знаєте цю причину, чи, можливо, вони не встигли, чи вони взагалі не розглядали? Я думаю, що на комітеті дане питання розглядали.

Прошу дати відповідь.

Дякую.

 

16:13:51

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дякую.

Я хочу сказати, що всі інші обласні ради знайшли час і вирішили це питання. Це питання так, як і в нас, ви знаєте, що цю постанову попередню ми голосували три рази, чотири місяці голосували, то мабуть і там так це відбувалося. Це – проблема пріоритету. Якщо місцеві депутати, обласні депутати вважають, що проблема інвестування… маленька, але інвестування вчителів, викладачів є пріоритетом для обласної ради, вони завжди знайдуть час. Якщо цього нема, ви знаєте, завжди освіта буде пасти задніх.

На жаль, ми чудово розуміємо, зараз складний час у країні, зараз велика частина коштів йде на оборону країни, ми розуміємо, що маємо велику дірку в Пенсійному фонді – все розуміємо. Але якщо не вкладати в молодь, вона від'їжджає і створює велику додану вартість за кордоном, а не тут, в Україні. Тому ключовим моментом вирішення цих питань економічних є інвестування в освіту, і освіта  це побачить, освіта буде залишати тут талановиту молодь тут, вона буде створювати велику додану вартість тут, в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, дякую доповідачеві.

Ми переходимо до обговорення законопроекту. Я прошу шановних народних депутатів підготуватися до обговорення. Зараз буде обговорення від депутатських фракцій. Прошу провести запис і взяти участь в обговоренні.

Запрошую до слова народного депутата Мельника Сергія від "Блоку Петра Порошенка".

 

16:15:51

МЕЛЬНИК С.І.

187-й округ, Сергій Мельник, місто Хмельницький. Шановний Олександр Володимирович, я хотів би дещо зупинитися на алгоритмі призначення цих премій. Мені здається, що і ви як ніхто знаєте краще, що 50 відсотків успіху дитини залежить від роботи педагога. І в нас дуже багато дітей, які переможці Малої академії наук, всеукраїнських конкурсів. І мені здається, що більш логічно було, щоб не за поданням обласних рад визначалися переможці, а визначалися саме ті педагоги і до цього було долучено ваш комітет і профільне міністерство, і саме тим педагогам, які працюють з цими дітьми, які віддають багато понадурочного часу для того, що ці діти стають переможцями і, насправді, за цим велика праця.

Мені здається, що тут дещо потрібно змінити алгоритм. Обласні ради є обласні конкурси, хай встановлюють свої премії і відзначають на своєму рівні. Це найвища премія, яка має даватися тим, хто на державному рівні досяг певного рівня і має, і стає переможцем всеукраїнських олімпіад і конкурсів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова від "Народного фронту" народного депутата Креміня.

 

16:17:16

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". Шановні колеги, ми з вами перейшли якраз до, очевидно, об'єктивного формату розгляду власне самої проблеми, що разовими щорічними преміями кращим педагогічним або науково-педагогічним працівникам ситуацію зі збільшенням уваги до проблем педагогічної освіти ми не вирішимо. Так само як ми не вирішимо ситуацію із тим, що сьогодні кардинально не вистачає коштів науково-педагогічним працівникам, закладам вищої освіти на оплату праці.

Сьогодні в окремих випадках заробітна плата моїх колег доцентів або професорів на порядок або, може, навіть і менше від зарплати учителів у загальноосвітніх закладах освіти.

Аналогічна проблема у нас із оплатою праці у позашкіллі. А хочу нагадати, що Національний центр "Мала академія наук України", який працює в областях, за підтримки позашкільних закладів освіти, центру туризму, обласних будинків художньої творчості, на превеликий жаль, так само мають  копійчані  заробітні плати, і тому і тут ми маємо  величезну проблему. Я вже не кажу за дошкілля там і так далі. Але на чому я хотів зупинитися?  В першу чергу, хочу повторити, що разом із щорічним присудженням  премії педагогічним  працівникам ми тримаємо марку нашого   законодавчого органу на найвищому рівні і, власне, ця премія повинна бути високим прикладом нашої уваги не тільки у вигляді суми, але й системних рішень. Я їх бачу у тому, що  ми щороку збільшуємо  освітню субвенцію, допомагаємо нашим учителям певніше себе почувати у цьому несправедливому світі, приходити до школи і думати  про освіту, а не про те, в який спосіб потім  іти по заробітках.

Друга важлива складова. З 1 січня 2019 року у багатьох областях України будуть діяти  представництва державної служби  якості  освіти. І питання добровільної сертифікації, а потім і узаконеної послідовної сертифікації уміння, навичок наших педагогічних працівників, повинні об'єктивно і аргументовано  впливати на рівень їхньої заробітної плати.

Я абсолютно за те, щоб у нас були переглянуті і обсяги фінансування  премій і обласних рад, і місцевих рад, і, можливо, повинні з'явитися премії кращим педагогічним працівникам об'єднаних територіальних громад, які сьогодні готують не тільки переможців всеукраїнських, але й міжнародних предметних олімпіад.

Не так давно ми в цьому залі слухали блискучий виступ переможця Global Teacher Prize Ukraine Пауля Пшенічки. Але хочу нагадати, що у нас є свій цьогорічний переможець – Олександр Жук із Запоріжжя, викладач інформатики зі школи-інтернату, який кілька днів тому проводив свої майстер-класи в Україні. Чим такі діти забезпечені,  педагогічні працівники, яким рівнем фінансової підтримки  і допомоги?

І наостанок. Найближчим часом у нас відбудеться всеукраїнський фінал "Учитель року", який так само фінансується за рахунок  бюджету. Ми повинні з вами комплексно вирішувати питання, а в даному випадку –   підтримати  постанову на підтримку наших педагогічних працівників….

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова від "Опозиційного блоку" народного депутата Шурму.

 

16:20:31

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Перед тим, як висловити свої думки стосовно даного проекту Постанови щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних закладів, я хочу зразу сказати, що фракція "Опозиційного блоку" буде підтримувати даний законопроект. Хоча, ви знаєте, душа не лежить підтримувати. Знаєте чому? Тому що даний проект постанови, він засвідчує відношення в нашій державі до освітян.

Ви от, дивіться, у виступі основного доповідача пролунала така фраза: "Обласні ради повинні мати пріоритет, і інвестування в освіту повинно бути прикладом". А ви уявляєте собі обласну раду, ви хтось на сесії був? Прийдіть на сесію обласної ради, подивіться, скільки там є педагогів, викладачів, вихователів. І треба вибрати максимум одну людину, якій дадуть жалюгідну премію Верховної Ради. Вона ніби є краща.

Ви собі уявляєте, а що робити всім тим, які віддано сумлінно служать своїй професії, віддають свою душу, свої знання дітям в дошкільних закладах, в школах, в училищах? Вони не заслуговують того? Чому виходить так, що людина з України, яка їде за кордон, вона є там витребувана? Нам весь час втовкмачують, що наша освіта погана, що наші медики погані, які вчаться тут. А шістдесят тисяч лікарів виїхало. А чому наші освітяни виїжджають і займаються доглядом? А для вас не є прикладом того, що кращий вчитель України у свій час, це зовсім недавно при нашій каденції, 15-й чи 16-й рік, я зараз не пригадую, – полишила Україну і поїхала в Англію. Ви думаєте, вона когось там вчить? Я не думаю. Я думаю, що вона за кимось доглядає.

Оце є рівень відношення у нашій державі до проблем освіти. І як на мене, то Верховна Рада сьогодні, розглядаючи премії, стипендії для студентів і розглядаючи цей проект постанови, повинна говорити не про виділення жалюгідних 15 мільйонів на підтримку кращих: і тих, хто вчаться, і тих, хто вчить. А сьогодні треба виділяти сотні мільйоні, і їх можна найти.

Дивіться, тільки Міністерство охорони здоров'я цього року на 16 років заключило угоду з американськими експертами, які будуть давати оцінку знань студентів в Україні медичних закладів, а так всюди є. А тих 16 мільйонів треба було дати не Міністерству охорони здоров'я, а потрібно було дати на освіту. А підтримати сільського вчителя, а подивитися, в яких умовах там ті учні вчаться? Підтримувати ми будемо, але ця постанова показує, як ми відносимося до освіти в Україні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова від Радикальної партії Олега Ляшка народного депутата Олега Ляшка.

 

16:23:56

ЛЯШКО О.В.

Фракція Радикальної партії підтримає проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради педагогічним працівникам, але таких людей на всю країну – 28 людей. До речі, сума премії менша ніж місячна зарплата народного депутата.

Я пропоную, приймаючи постанову в цілому, передбачити, що премія педагогам, які відзначені премією Верховної Ради, повинна бути не менша від місячної зарплати народного депутата. Це буде правильно. Тому що давати копійчані премії кращим педагогам країни замість того, щоб навпаки інвестувати, ті країни мають майбутнє, які інвестують в охорону здоров'я і освіту.

А що робить нинішня влада? Вона інвестує в суддів і прокурорів. Вчителям, лікарям кажуть, зарплат немає, суддям по 300 тисяч гривень на місяць зарплати є. Прокурорам сьогодні он Кабмін знову прийняв рішення, на 25 процентів підняв зарплати прокурорам.

Не туди інвестуєте, панове, які перебувають при владі. Тому перше, що ми зробимо після президентських виборів, ми переглянемо бюджет, радикально змінимо пріоритети державної політики. Будуть підняті зарплати вчителям, лікарям, вихователькам дошкільних закладів, на жаль, про них мало хто згадує, соціальним працівникам, адже це ті люди, від яких залежить майбутнє українських дітей: і освіта, і здоров'я. Як кажуть в народі: "Як ти больний і дурний, то й нікому не треба". От дуже важливо, щоб наша нація, молодь було освічена, здорова і щоб країна мала майбутнє.

Окремо вимагаємо від уряду скасувати їхнє рішення, яким фінансування професійно-технічної освіти перевели на місцеві бюджети. Внаслідок цього закрились по всій країні багато професійно-технічних закладів, зокрема в моєму рідному Чернігові. Пріоритетом державної політики в фокусі уваги уряду повинна бути освітня політика. Це держава має за це відповідати, а не місцеві бюджети. Тому фінансування професійно-технічної освіти повинно йти виключно за рахунок державного бюджету, а не місцевих бюджетів. Місцеві бюджети повинні вирішувати ті питання місцеві. А уряд повинен відповідати разом з роботодавцями за навчання професійно-трудових кадрів. Тому що у нас в кожному райцентрі учать економістів і юристів. Потім ці талановиті діти з дипломами економіста, юриста на базарах стоять торгують. А країні не вистачає будівельників, столярів, механізаторів, шахтарів, металургів, вчителів, лікарів. Треба вчити тих, хто буде заробляти, щоб годували свою сім'ю, а не з трьома дипломами про вищу освіту на базарах торгують.

Тому виключно радикальна зміна підходів держави до освітньої галузі, пріоритетів дасть можливість країні мати майбутнє. У новий рік – з новою політикою. І ставлення до викладачів, до педагогів – до тих, хто формує майбутнє нашої нації. Радикальна зміна бюджету, радикальне збільшення зарплат і підтримки, і увага…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова від групи "Партії "Відродження" народного депутата Біловола.

Прошу, народний депутат Литвин, так?

 

16:27:29

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати! Хто знайомився з розкладом засідання на цей пленарний тиждень, подивіться, п'ятниця, що пропонується розглянути. Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про призначення в 16-му році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених. Проект комітетом подано 22 грудня 2016 року. Ми зараз уже напередодні 2019 року. Верховна Рада не спромоглася за 2 роки розглянути це питання, яке стосується проблеми освіти. А ми тут переконуємо один одного про те, що треба прийняти постанову Верховної Ради, щоб відзначити тих педагогів, які демонструють зразки любові, професійного підходу до дітей. Але при цьому ми не хочемо звернути увагу на головну очевидну проблему – закінчується рік, у багатьох районах і школах не вистачає фонду заробітної плати, а це питання державного бюджету.

Приклад. Баранівка, Баранівська міська рада. За листопада місяць не вистачало 2,8 мільйонів гривень. Довелося  бігати, лаятись. Перерозподілили кошти, заплатили, тему закрили. У грудні місяці буде теж саме. А це свідчить про те, що Верховна Рада України приймає безвідповідальні закони, у тому числі Закон "Про освіту", який абсолютно не виконується.

Ми по суті справи своїми недолугими рішеннями і політикою угодовською, яку демонструє Верховна Рада України в частині парламентської коаліції, ми потураємо тому, щоб знищувати систему освіти в Україні. Я думаю, що перед 19 грудня багато депутатів роз'їдуться, особливо ті, які планують балотуватися у Президенти, до Верховної Ради, будуть роздавати дітям подаруночки. Зайдіть, будь ласка, подивіться в перші класи і побачите жалюгідну "Нову українську школу", де за рахунок вчителів, які принесли килимок, принесли подушечки і показали, що це "Нова українська школа". Парт немає! Наочних посібників немає! Підручників немає! Нова українська школа! Давайте хоч приймемо це рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую від фракції "Об'єднання "Самопоміч" народного депутата Анну Романову.

 

16:30:18

РОМАНОВА А.А.

Шановний народе України! Шановні колеги! "Об'єднання "Самопоміч", звісно, виступає за  освітян. Але в тому числі "Об'єднання "Самопоміч", виступаючи за освітян, не поступає постійно так, що голосує за ці рішення і не голосує за той бюджет, в якому не враховані потреби освітян.

Ми не голосували за цей бюджет на 2019 рік. Чому? А тому, що в ньому по цьому бюджету вже на 1 січня 19-го року, знаєте, скільки дефіцит буде по заробітній платі по 13 областях України, дефіцит саме по освітянам -  один мільярд гривень.

Зараз уряд для того, щоб в терміновому порядку до кінця року виплатити зарплати вчителям, він перерозподіляє кошти і цинічно пише на сайті урядовому таку статтю з таким заголовком: "Уряд гарантує виплати заробітної плати педагогічним працівникам". Але, знаєте звідки вони взяли кошти, звідки вони перерозподілили для того, щоб в новий рік хоча б людям дати зарплату? Вони взяли 228 тисяч… Ой, 228 мільйонів з програми "Нова українська школа". 120 мільйонів вони взяли з фінансування для місцевих бюджетів для людей з особливими освітніми потребами. Тобто, це ніяка не поступка освітянам, це фактично, коли взяли з тієї ж освітньої потреби для людей з аутизмом, з синдромом Дауна і за рахунок цього дають зарплату вчителям.

Якщо подивитися той бюджет, за який більшість залу проголосувало і не було такої потреби голосувати в листопаді, треба було все-таки домагатися, щоб наші освітяни були забезпечені.

Якщо подивимося давайте цей бюджет, так само "Нову українську школу" недофінансовано на 100 мільйонів гривень. І тут питання пріоритетів не лише для виконавчої влади, а і для нас. Не треба було так швидко приймати бюджет, не треба було тиснути зелену кнопку. Якщо ми кажемо, що зараз освіта не в пріоритеті, треба було б відмовитись від голосування до того бюджету, де є повна нівеляція  потреб освітян,  до того моменту, поки бюджет не буде не буде сформовано  від цих потреб, поки освітяни не увійдуть, як пріоритет. Тому  давайте будемо правдивими, коли виходимо до цієї трибуни.

"Самопоміч" голосуватиме буде лише за той бюджет, який спочатку враховує інтереси освітян, медиків, вразливих соціальних груп. А лише…, а   не так, як зараз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

РОМАНОВА А.А.

Тому я дуже прошу проголосувати за ці премії. І підходити конструктивно, системно і якраз відповідально відноситись до цього мікрофону і до цієї трибуни, коли робляться якісь заяви.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ми переходимо до обговорення від народних депутатів. Я прошу шановних народних депутатів підготуватися. Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата  Курила.

    

16:34:19

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати! Шановні виборці! Ми, дійсно, розглядаємо дуже важливу постанову, яка і морально і фінансово підтримує найкращих педагогів в Україні. І це дуже важливо тому що професія педагога вона є основною в державі. Педагогу ми довіряємо найцінніше – наших дітей.  І завдяки вмілій праці педагогів у нас з'являються і вчені, і в нас з'являються в тому числі і депутати. Тому підтримка педагогічних працівників, визначення кращих педагогічних працівників – це дуже важливо.

Колись мені одна директор школи з міста Лисичанська говорила: "Нам не стільки важливо, вчителям, заробітна плата, а дайте нам, як раніше, прапорець на трактор, відзначте нас, і ми будемо працювати набагато краще, і якісніше". Тому ця премія – це як той прапорець, яким відзначаємо кращих вчителів, бо вони будуть усвідомлювати, що вони дійсно значать для держави, для суспільства, для свого регіону, свого навчального закладу щось важливе. У цій системі, я погоджуюся з виступаючими попередніми, є багато недосконалих речей, як визначати цього кращого. Я думаю, тут є багато підходів, в тому числі, коли визначають кращого педагога за професією – можна таким чином. Можна дивитися показники зовнішнього незалежного оцінювання за 5 років, хто предметник найкращий, можна легко визначити кращого математика, кращого філолога в Україні, але справа не в цьому навіть. Те, що ми маємо, воно можливо не зовсім задовольняє. І я погоджуюся також з виступаючими, що та сума виплати, вона, можливо, не така висока, як хотілося б, але давайте ми хоча б сьогодні зберемося і проголосуємо за те, що є. Тому що в мене таке враження, що нам може і сьогодні не вистачити голосів для того, щоб затвердити цю постанову.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Іллєнка.

 

16:37:16

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні колеги, шановні українці, безумовно, необхідно голосувати за цю постанову, це найменше, що в цій ситуації Верховна Рада України може зробити для українських педагогів, для українських вчителів. Тому що, насправді, ми розуміємо наскільки в складних умовах сьогодні, інколи неймовірно складних, вони продовжують свою працю, вони продовжують робити це заради всіх нас, заради суспільного блага. Тому що це майбутнє нашої країни, воно формується саме в школах, і ми це повинні усвідомлювати.

Я закликаю всіх голосувати "за", єдине, що дуже прикро, що сьогодні попри те, що у нас робочий день, попри те, що у нас засідання Верховної Ради дуже багатьох народних депутатів, на жаль, немає на місці і під загрозою результати голосування. Зокрема, по таким очевидним навіть питанням, як ця постанова.

Тому я думаю, що сьогодні треба закликати всіх народних депутатів прийти до зали і проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Домбровського.

 

16:38:34

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги! Вінниччина, 11 виборчий округ, Олександр Домбровський. Я думаю, що у нашій парламентській залі сьогодні не знайдеться жодного народного депутата, який не підтримає цей законопроект.

Я абсолютно переконаний в тому, що є спектр нагород вчителів і обсяг тієї виплати преміальної, яку б ми могли дати потрібно збільшувати. Але разом з тим виправдовуючи, в певній мірі, мою рідну Вінницьку область за ту прикру помилку, яка сьогодні прозвучала з цієї трибуни. Як людина, яка віддали місту Вінниці, як міський голова і Вінницькій області дуже-дуже багато років, можливо, найкращих років свого життя. Я хотів би з цієї високої трибуни сказати, що Вінниччина має величезні глибокі традиції підтримки освітян і підтримки кращих вчителів із кращих. І тих, які працюють у школах, і які працюють в сільських, і міських школах, і тих, які працюють в університетах.

Я хочу привести приклад, що вже протягом 25 років у Вінниці ми проводимо міжнародний турнір чемпіонів куди ми збираємо найкращі школи, найкращі команди з фізики, з математики і з інформатики. Це еліта української технічної думки.

І враховуючи на сьогоднішній день, що прогрес, інновації, технології сконцентровані саме в інженерних напрямках. Мені здається, голосуючи за цей законопроект, підтримуючи вчителів,  ми повинні усвідомлювати, що нам потрібно сьогодні величезну  увагу приділити технічним інженерним дисциплінам. Ми сьогодні повинні говорити про  катастрофічну ситуацію з такими предметами як хімія, з такими предметами як математика, з такими предметами як фізика, і ми повинні чітко усвідомлювати, якщо немає класних вчителів фахових, які можуть дати  науку і освіту в таких предметах, ми не будемо мати вищу освіту. А відповідно ми ніколи не будемо  мати вищу школу.

Тому прошу  всіх народних депутатів підтримати цей  законопроект, тому що це надзвичайно важливо не тільки для тих вчителів, які отримують цю  премію Верховної Ради, це важливо для  цієї системи освіти України і для  наших майбутніх поколінь. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:41:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги,  обговорення  завершено, через 2 хвилини ми переходимо до  прийняття рішення. І я прошу всіх  голів фракцій запросити депутатів у зал, Секретаріат Верховної Ради прошу  повідомити депутатів, що ми переходимо до прийняття рішення.

Зараз заключне слово  Співаковському  Олександру Володимировичу, і ми переходимо до  голосування.  Тому, колеги, прошу  всіх голів фракцій запросити    депутатів  у зал.

І я запрошую до  заключного слова першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського Олександра Володимировича.  Будь ласка.

 

16:41:59

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Доброго дня! Ще раз хочу подякувати  абсолютно всім  політичним силам, всім колегам за виступи, які ще  раз показали, що в тому числі наш комітет профільний, Комітет з питань науки і освіти повинен, дійсно, доопрацьовувати  алгоритми відповідні. Ми ці питання якраз підіймали на  комітеті, це і стосується алгоритмів. Ми, дійсно, погоджуємося з тим, що  може процедура й недосконала, але, з іншого боку, зрозумійте: ті секретаріати, які ми маємо, це  8-9 людей, не мають можливості створити  відповідні експертні групи для  того, щоб це проводити. Тому так ще з 2006 року була традиція, коли обласна рада вирішувала питання і подавала номінантів, а далі вже створювалася відповідна робоча група, яка приймала відповідні рішення. Це – перше.

По-друге, я абсолютно погоджуюсь із тим, що 20 тисяч гривень сьогодні при такому рівні інфляції – це дійсно дуже маленька цифра для того, щоб ми могли сказати, що ми значним чином інвестуємо в наших вчителів. Тому  якщо ті зауваження, які ми почули, мають під собою таку основу, то ми готові розглянути і внести відповідні пропозиції для того, щоб змінити і процедуру прийняття рішень, і, відповідно, ті цифри, якими будуть нагороджуватися наші вчителі.

Дякую ще раз за дискусію. Я дуже сподіваюсь, що всі колеги зараз з'являться в цьому залі і проголосують. Це голосування сигнальне перед тим, як ми переходимо у 2019 рік. Це – сигнал до нашої уваги до вчителів, до тих, хто дійсно створює наше майбутнє України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, я теж сподіваюсь, що депутати з'являться. І, колеги, прошу всіх зайняти робочі місця, зайти в зал. І хто в ложах, щоб ви встигли проголосувати, прошу зайняти робочі місця. Колеги, будь ласка, заходимо в зал.

Обговорення завершено, ми переходимо до прийняття рішення. Готові, так? Будь ласка, заходьте.

І я ставлю на голосування проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради  України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (№ 9319) за пропозицією комітету за основу і в цілому.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, підтримуємо.

Будь ласка, на місця робочі. Голосуємо.

 

16:45:22

За-207

Я поставлю на повернення, але, будь ласка, поверніться в зал, колеги, і підчас голосування беріть участь в голосуванні. Я по фракціям зачитаю і прошу всіх запрошувати в зал.

"Блок Петра Порошенка" – 79, "Народний фронт" – 51, "Опозиційний блок" – 17, "Самопоміч" – 12, Радикальна партія – 13, "Батьківщина" – 5, "Воля народу" – 2, "Партія "Відродження" – 7, позафракційні – 21.

Колеги, будь ласка, зайдіть в зал і займіть робочі місця, під час голосування прошу усіх бути на робочих місцях. Я поставлю перше голосування на повернення, а потім знову поставлю постанову на голосування. Не виходіть із залу, колеги. Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутися до проекту Постанови 9319. Прошу взяти участь в голосуванні і прошу підтримати, за повернення голосуємо, колеги.

Почекаємо, почекаємо. Голосуємо, колеги, за повернення, підтримуємо, голосуємо.

 

16:46:54

За-226

Повернулися. Тепер прошу всіх бути на робочих місцях, ми маємо голос один до одного. Прошу всіх приготуватися і прошу взяти участь в голосуванні. Отже, колеги, заходьте і я ставлю на голосування проект Постанови 9319, за пропозицією комітету, за основу і в цілому. Прошу голосувати, колеги, кожен голос, прошу підтримувати, голосуємо, підтримуємо, голосуємо.

 

16:47:40

За-233

Постанова прийнята. Вітаємо і комітет, і усіх працівників.

Колеги, увага! Наступні в порядку денному стоять  7306 і 9284. Автори просять їх зняти, і це нам дасть змогу… (Шум у залі)

Колеги, це нам дає змогу відразу перейти до питання щодо протидії булінгу. Це питання, яке об'єднає весь зал, яке зможе весь зал згуртувати, яке є актуальне. У нас лишається надто мало часу.

Колеги, ми плануємо пройти… Послухайте уважно. Ми маємо по булінгу мало правок.  Потім ми маємо про користування  ременями безпеки  – зовсім мало правок. І ми встигнемо дійти до підтримки шахтарів, до підтримки вугільної галузі. (Шум у залі)

Але ж ви зацікавлені в тому, щоб ми перейшли до підтримки вугільної галузі. Ми втратимо годину часу безперспективно, а шахтарі лишаться без заробітних плат. Кому має боліти серце за шахтарів, вам чи мені?  І вам, і мені має боліти серце за шахтарів! Тому, колеги, давайте разом підтримаємо  і шахтарів і підтримаємо булінг.

Зараз буде три питання в другому читанні. Вони є дуже короткі, колеги, тому я прошу не розходитися. Вони дуже, направду,  короткі, всього по кілька правок.

Перший з них проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (8584) (друге читання). І я знову запрошую до доповіді  першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського  Олександра Володимировича. Будь ласка.

І, колеги, заради того, щоб ми змогли пройти більшу кількість питань, тому всі зацікавлені.

Будь ласка, пане Олександр.

 

16:49:35

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дякую.

Шановні колеги, я, перше, про що я хочу сказати. Питання, яке ми розглядаємо, може стосуватися кожного з вас. Кожний з вас має дитину. Кожний з вас буде… хтось сьогодні має, хтось буде мати онука чи онучку, і я хочу сказати, що це питання, яке пройде через кожного. Тому  сенс того,  що ми розглядаємо, стосується кожного  українця. На жаль,  таке ганебне явище як булінг, українське гарне слово "цькування", воно, на жаль, існує.  

І я хочу тут, звертаюсь до своїх колег, щоб булінг і хуліганство – це різні речі. Булінг, як зафіксовано аналізом, аналітичними даними ЮНІСЕФ, стосується 67 відсотків українських дітей. Тобто фактично кожні дві дитини з трьох так чи інакше стикаються з цією проблемою.

Шановні колеги, ми робимо дуже велику справу: ми вперше даємо визначення такому ганебному явищу і даємо інструменти вирішення цих проблем. Зразу хочу сказати, що між першим, другим читанням була створена робоча група, в яку ввійшли абсолютно всі зацікавлені особи як юридичні, так і фізичні, включаючи Національну поліцію України, включаючи прокуратуру, включаючи Міністерство освіти і науки України, включаючи Міністерство охорони здоров'я і так далі.

Це питання було вивчено, і зразу хочу сказати, що було подано 88 поправок. З них враховано 29 повністю, редакційно – 4, частково – 37 і тільки відхилено – 18. Тобто ми практично на 80 відсотків врахували ті пропозиції, які ми отримали.

Шановні колеги, якщо ми сьогодні проголосуємо, це буде дуже потужний меседж для того, щоб ми вирішили питання такого ганебного явища, як цькування в Україні. Я дуже прошу вас, всі матеріали у вас необхідні є. І я хочу сказати, що ми дуже сподіваємося, що Верховна Рада України сьогодні зможе об'єднатися, не зважаючи на свої політичні уподобання, і прийняти це рішення.

Ми розуміємо, нічого досконалого в світі не буває. Можуть бути проблеми і в цьому законопроекті, але на 99,9 відсотків завдячуючи проведенню роботи комітетом, завдячуючи участі абсолютно всіх зацікавлених осіб, ми прийняли відповідне і зважене рішення. Я хочу подякувати головному автору, своїй колезі пані Білозір за те, що вона внесла цей законопроект. І я думаю, що ми зможемо вивести нашу освіту на новий рівень.

Дякую всім за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я буду зачитувати правки, в мене є велике прохання, якщо нема крайньої необхідності, не наполягати, щоб ми швидко пройшли обговорення і поки в залі є мобілізація, змогли його підтримати.

Отже, я буду зачитувати ті правки, які відхилені.

6-а. Не наполягає.

10-а. Не наполягає.

12-а. Будь ласка, Пинзеник.

 

16:53:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я прошу поставити на підтвердження правку 9 і 11. Вони стосуються питань, які не були предметом розгляду в першому читанні. Регламент Верховної Ради України забороняє вносити до другого читання питання, які не приймалися і не розглядалися в першому читанні.

Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександр.

 

16:53:44

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги, ну, ми просто домовлялися, ми домовлялися про те, що ми повинні врахувати ті зауваження, які є, для того, щоб прийняти ці рішення. Я ще раз просто звертаюсь, я розумію ваше наполягання, я просто звертаюся до вас, щоб ви зрозуміли, Комітет з питань науки і освіти відпрацював абсолютно відкрито: ми створили робочу групу, абсолютно всі зацікавлені особи прийшли, обговорили це питання, проголосувала робоча група, після цього на комітеті це було розглянуто.

Шановні колеги, в кінці кінців, є форма, і є зміст. По змісту ми погодили ці питання. Мені дуже не хочеться, щоб відповідне підтвердження так чи інакше вплинуло на прийняття рішення. Тому, ну, як…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте, так?

Отже, я ставлю на підтвердження правку номер 9, комітет просить її підтримати. Хто підтримує правку номер 9, прошу проголосувати. Це на підтвердження.

 

16:54:54

За-106

Рішення не прийняте.

Тепер ставлю на підтвердження правку 11, комітет просить її підтримати. Прошу голосувати.

 

16:55:14

За-92

Рішення не прийнято.

12 правка, Левченко. Включіть мікрофон.

 

16:55:20

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Безперечно, треба щось робити з цькуванням. Особливо те, що ми зараз бачимо все більше і більше, ті відеоматеріали, які виносяться в Інтернет, як діти знущаються над іншими дітьми. Треба якось на це реагувати.

Але, на превеликий жаль, запропоноване в законопроекті визначення цькування або булінгу є абсолютно розмитим і буде довільно трактуватися. Цей термін не відповідає принципу правової визначеності. Його застосування різними суб'єктами правовідносин може бути неоднозначним і трактуватися на власний розсуд.

Взагалі, чесно кажучи, так як ви прописали термін "булінг", він належним чином не буде, питання не буде вирішено. Більше того, навпаки невинні люди можуть постраждати, а винні зовсім не постраждають. Тому ми пропонуємо чітко визначити термін "булінг", надати йому чітке визначення нове як: "психологічний тиск у вигляді образи, приниження, погрози, ігнорування тощо та/або фізичні знущання шляхом завдання ударів, поштовхів, принизливого фізичного контакту, побиття, тощо, з метою приниження, домінування, фізичного чи психологічного самоствердження, що має ознаки свідомого жорстокого ставлення".

Справа в тому, що в тому… Прошу, дайте 10…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Справа в тому, що в тому первинному варіанті, де ви говорите, де ви пропонуєте і прописуєте, що булінг є "моральне або фізичне насильство, агресія" і далі йде по тексту, частина вашого визначення, це "моральне насильство", воно взагалі немає правової визначеності, це неможливо в суді буде довести. А те, що стосується фізичного насильства, то це зараз вже покривається поняттям "хуліганство". Тобто ви нічого нового не привносите. І це визначення не дасть вирішення проблеми.

Тому прошу все ж таки врахувати нашу правку, дати більш чітке визначення терміну "цькування" або "булінгу".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександр.

 

16:57:06

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Я дякую вам за вашу точку зору. Ще раз підкреслюю, надані автором поправки – це аргументація робочої групи і комітету – надані автором поправки пропозиції не охоплюють все коло учасників булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, а також не визначають всі складові частини адміністративного правопорушення, що може призвести до його неоднозначного трактування при прийнятті судом відповідних рішень.

Також я просто нагадую ще раз. Ви дивитесь, я читаю, ті експерти, які були від Міністерства освіти, Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Національної поліції України, Уповноваженого з питань прав дитини, Національної академії педнаук України, Асоціації міст України, громадських організацій. Шановні колеги, я розумію вашу точку зору, але робоча група була сформована з експертів, вони так проголосували. Це означає, що вони так це бачать. Комітет підтримав експертну точку зору. Тому дякую за вашу позицію, але комітет проголосував так, як він проголосував.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я ставлю на голосування правку 12 народного депутата Левченка. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет її відхилив.

 

16:58:31

За-71

Рішення не прийнято.

Далі – 16-а. Не наполягає.

21-а. Не наполягає.

23-я. Наполягає Оксана Продан. Будь ласка.

 

16:58:45

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я дякую авторам законопроекту за його підготовку, дякую комітету за те, що більшість моїх правок врахували, бо це правильно, я вважаю. Разом з тим я хочу зараз звернути увагу всіх нас на те, що саме я пропонувала своєю поправкою 23 вилучити із законопроекту. Я пропоную вилучити відповідальність батьків, фінансову відповідальність батьків за вчинення малолітніми особами правопорушень. Чому я про це говорю? Тому що, якщо неблагополучна сім'я, у неблагополучній родині є питання з поведінкою дітей, то виходить так, що цих дітей в черговий раз і накажуть через те, що в них складна сімейна ситуація. Тому мені здається, що ця стаття в цьому законопроекті, в правильному законопроекті, не повинна бути. І я прошу за 23 поправку проголосувати.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування поправку номер 23. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Будь ласка.

 

16:59:59

За-79

Рішення не прийнято.

25-а. 21-а.

21-а. Будь ласка, Помазанов.

 

17:00:10

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт". Ви знаєте, правка 21 так само, як і правка 17 моя, так само, 17-а, написано "врахувати частково", вона стосувалася збільшення штрафних санкцій. Так само і 21 правка, яка написано комітетом "відхилено", але, я вважаю, що цю правку треба враховувати, оскільки вона передбачає збільшення штрафів.

Ми всі розуміємо, що на сьогодні таке явище як булінг, цькування або як ми його іншим чином назвемо, можна покарати батьків або осіб, які їх замінюють, виключно штрафними санкціями. Якщо ми будемо встановлювати межу не більше ніж 1 тисяча 700 гривень, то я взагалі сумніваюся, що така сума може когось налякати і все це явище як цькування буде продовжуватись. На сьогодні, я вважаю, що треба збільшувати ці санкції. 

На жаль, комітет і в цій правці, і в інших, які мною пропоновані для збільшення штрафних санкцій, на жаль, їх не підтримує. Я вважаю, що такий момент може розбалансувати якраз закон і, власне, не дати необхідну кількість голосів за нього.

Дякую. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, пане Олександре.

 

17:01:18

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги і шановний колего! Я зразу хочу сказати, я сам особисто вважаю, що потрібно збільшувати штрафи, але було це предметом жорсткої дискусії.

Дивіться, у нас на комітеті існує дуже чітке правило, кожний, включаючи очільника комітету, має свою точку зору. Але після того як обговорили, проголосували виноситься на комітет таке рішення.

Я також вважаю, це мало, але це перший крок, це вже батьки і діти будуть думати про те, що навіть 1 тисячу 700 або 3 тисячі 400 гривень повинні заплатити цей штраф. Ми повинні зробити перший крок до того, що є матеріальні наслідки такої негідної поведінки. Тому комітет прийняв таке рішення і тому ми так за нього і проголосували.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні?

Я ставлю на голосування поправку 21, комітет її відхилив, хто її підтримує, прошу голосувати.

 

17:02:24

За-88

Рішення не прийняте.

25-а. Не наполягає.

27-а. Не наполягає.

33-я. Не наполягає.

35-а.

40-а.

41-а.

42-а, Левченко.

 

17:02:48

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Ця моя поправка, написано, що вона врахована частково, насправді, вона зовсім не врахована. Це стосується так само визначення булінгу, цькування, про яке я говорив в першій поправці. На жаль, моя перша поправка не була врахована. І я хотів би просто відреагувати на слова доповідача, який цитував багатьох експертів, деяких шанованих експертів, а деяких, на мою особисту думку, для мене особисто, абсолютно нешанованих експертів, так званих експертів.

Але  суть полягає в тому, що експерти ці не ходили по схожим справам в судах. І вони не стикалися здебільшого або роблять вигляд, що не стикалися, з самим "справедливим" (в лапках), "гуманним" українським і "чесним" судом (в лапках) – все в лапках. А український гуманний і чесний суд, коли йому даєш абсолютно правову невизначеність, він завжди вирішує справу не на користь справедливості. Він вирішує справи проти справедливості. І тому українському цьому суду "гуманному" і "чесному" (в лапках)  треба давати максимально точні визначення.

І, на превеликий жаль, те, що ви пропонуєте в цьому законопроекті, це абсолютно неточно  і абсолютно не дасть  вирішення цієї проблеми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наполягаєте на голосуванні?

Я ставлю на голосування правку 42, вона комітетом врахована частково, але автор наполягає, щоб її прийняти повністю.

Хто підтримує автора, прошу проголосувати.

 

17:04:24

За-62

Рішення не прийняте. 

54-а.

60-а.

67-а.

68-а.

81-а.

82-а.

Будь ласка, Віктор Пинзеник, одна хвилина.

 

17:05:00

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, прошу поставити на підтвердження правки 83, 84, 85, 86, 87 і 88. Профільний комітет порушив закон, включивши ці правки у порівняльну таблицю. Стаття 116 Регламенту допускає надання права лише до тих норм закону, які були проголосовані у першому читанні. Жодна з цих норм у першому читанні не голосувалася. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександр. І, колеги, це фактично заключне голосування, через дві хвилини ми перейдемо до прийняття рішення. І я прошу всіх голів фракцій запросити депутатів в зал, через дві-три хвилини ми будемо переходити до прийняття рішення. Будь ласка, пане Олександр.

 

17:05:52

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний пане Вікторе! Я відповідаю дуже просто, є така норма, є можливість між першим і другим читанням членам комітету вносити відповідні правки, після цього на комітеті їх проголосувати, що ми і зробили, тобто виконали норму Регламенту, і після затвердження цих правок, ми їх проголосували. Тому ми вважаємо, що є відповідна колізія, але ми колізію розглядаємо так, що комітет має право затвердити нові правки, внести і проголосувати, що ми і зробили. Ми не порушили ні форму, ні суть закону, це ваше право ставити на підтвердження, але, ще раз хочу сказати, велика робота експертів, велика робота експертів для того, щоб всі ці речі врахувати, о'кей. Але, як народний депутат, ви маємо право поставити і зламати чи не зламати якраз філософію цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу всіх заходити в зал.

Отже, я буду по кожній поправці ставити її окремо на підтвердження.

Ставиться на підтвердження правка 83. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати, комітет її підтримує, голосуємо.

 

17:07:14

За-79

Рішення не прийняте.

84-а, на підтвердження. Комітет її підтримує, я прошу проголосувати. І, колеги, запрошуйте депутатів в зал.

 

17:07:34

За-74

Рішення не прийняте.

85-а, на підтвердження, комітет її підтримує. Хто підтримує комітет, прошу голосувати. Голосуємо.

 

17:07:55

За-88

Рішення не прийняте.

86-а, на підтвердження. Комітет її підтримує, хто підтримує я прошу проголосувати. Голосуємо.

 

17:08:15

За-82

82. Рішення не прийняте.

87-а, на підтвердження. Комітет підтримує, хто підтримує прошу голосувати.

 

17:08:37

За-86

Рішення не прийняте.

І, колеги, зараз ми будемо голосувати заключну правку. Потім ми переходимо до прийняття рішення. Я дуже вас прошу, у нас ціле крило відсутнє, народних депутатів. Колеги, я прошу всіх змобілізуватись, зайти в зал і прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. Через одну хвилину ми перейдемо до прийняття рішення. Я прошу всіх заходити в зал, зараз ставлю на голосування 88 правку на підтвердження. Комітет  її підтримує, хто її підтримує прошу проголосувати. Голосуємо.

 

17:09:30

За-106

106. Рішення не прийняте.

Таким чином, колеги, ми завершили обговорення і переходимо до прийняття рішення.

Отже, прошу всіх зайняти робочі місця, з урядових лож зайти в зал. Прошу запросити всіх депутатів з кулуарів в зал, запросіть, будь ласка,  колеги. Ми переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (№ 8584) за пропозицією  комітету в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу взяти участь у  голосуванні. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

17:10:48

За-194

Колеги, я поставлю на повернення, зараз зачитаю по фракціях, щоб була змога змобілізуватись. І прошу запросити депутатів у зал.

"Блок Петра Порошенка" – 86, "Народний фронт" – 48, "Опозиційний блок" – 18, "Самопоміч" – 10, Радикальна партія – 1, "Батьківщина" – 6. "Воля народу" – 1, "Парті "Відродження" – 7, позафракційні – 17.

Колеги,  можливо, є обставини, за яких би ви підтримали? Я питаю колег з Радикальної партії, можливо, є якісь обставини, щоб ви підтримали. Оксано… Радикальна партія не голосує.

Отже, я поставлю на повернення. Будь ласка, не виходіть з залу, навпаки заходіть в зал.

Отже, перше голосування за повернення. І я ставлю на голосування пропозицію повернутись до  голосування за проект Закону про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (№ 8584).

Прошу проголосувати, прошу підтримати за повернення. Голосуємо, прошу підтримати. Голосуємо, підтримуємо!

 

17:12:58

За-209

Динаміка хороша, колеги. Так, зберіть, зберіть всю "Волю народу", всіх до одного! І "Наш край" приводьте.

Колеги, ну, будьте ж відповідальними! Так подивіться, кого нема поруч, покличте. Ну, нема кількох депутатів позафракційних. Ну пройдіться, я почекаю 30 секунд. Будь ласка,  колеги, це ж не… безвідповідально! Йдеться про долі наших дітей і про те, що, на жаль, ми маємо ці факти сьогодні в школах – цькування дітей. І ми маємо шанс сьогодні зробити крок, щоб цього не допустити надалі. Як можна під час таких голосувань займатися будь-чим інакшим? Подивіться, кого нема, подзвоніть, запросіть у зал.

Я по фракціях зараз зачитаю: "Блок Петра Порошенка" – 87, "Народний фронт" – 55, "Опозиційний блок" –  18, "Самопоміч" – 11, Радикальна партія – 8. Дуже позитивно, що долучилися! "Батьківщина" – 6, "Воля народу" – 2, "Партія "Відродження" – 8, позафракційні – 14.

Треба більше, колеги! Треба більше позафракційних і по кілька голосів від кожної фракції. Подивіться, щоб уважно всі брати участь у голосуванні, щоб всі під час голосування були на своїх робочих місцях.

Отже, я хочу наголосити, що перше голосування буде за повернення, а потім вже поставимо в цілому.

Прошу з лож зайти в зал, бо ви просто не встигнете проголосувати. Прошу всіх  зайняти робочі місця. Ще не всі на робочих місцях. Будь ласка, займайте.

Готові, так? Зайняли всі робочі місця.

Отже, перше голосування – за повернення. Я ставлю на голосування пропозицію повернутися до голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (№8584). Прошу усіх проголосувати, прошу підтримати, підтримати наших дітей, школярів. Прошу голосувати, голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:16:08

За-228

Повернулися. Тепер переходимо до прийняття рішення, колеги, будь ласка, прошу всіх.

Дуже вам дякую, вже всіх змобілізували.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону 8584 за пропозицією комітету в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати, голосуємо, колеги, відповідально і злагоджено. Підтримаємо українських дітей, голосуємо за основу в другому читанні та в цілому, голосуємо.

 

17:16:55

За-228

Закон прийнятий.

Вітаю, колеги! І хочу попередити вас, наступних два закони дуже коротких, зовсім коротких, там по одній-дві правці, тому прошу не розходьтесь.

Наступний. Проект Закону про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами) (8492). Від комітету, хто буде від комітету доповідати? Паламарчук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Паламарчук, Геращенко, хто буде доповідати від комітету? Паламарчук, будь ласка, доповідайте. Чому так довго? Ви ж бачили, який закон. Будь ласка.

Тут відхилених тільки дві правки, колеги. Тільки дві правки відхилено. Тому я прошу, колеги, інтенсивніше, лаконічно доповісти, щоб ми могли перейти до прийняття рішення.

 

17:18:08

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! На ваш розгляд пропонується порівняльна таблиця до проекту Закону України про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами) (№ 8492),  підготовлений комітетом до другого читання.

Цей законопроект був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні 18 вересня 2018 року. Проектом пропонується збільшити відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами у 15 разів та встановити його на рівні 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто підняти штраф з 51 гривні до 850 гривень.

Всього  до комітету надійшло шість пропозицій: дві комітет пропонує врахувати, чотири – відхилити. Таким чином, комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект, реєстраційний номер 8492, в другому читанні та в цілому як закон.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я називаю правки ті, які відхилені. Всього  кілька правок відхилено. Будьте на місці, будь ласка.

2-а. Не наполягає.

3-я. Не наполягає.

4-а. Наполягає. Левченко.

 

17:19:30

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зразу спитаю. 5-а. Ви будете наполягати, так? Будь ласка,  Левченко.

 

17:19:35

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Справа в тому, що цей законопроект і моя правка якраз намагається вирішити ту проблему, яка дуже часто  в цій залі відбувається. Намагаючись зробити правильні речі, цей законопроект розбалансовує законодавство в іншому напрямку. Справа в тому, що в інших частинах статті 121 КУпАП, які не змінюються законопроектом, ідеться про адміністративні правопорушення, які мають не меншу, а навіть більшу  суспільну шкідливість. Наприклад, йдеться про керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягового-зчіпного  пристрою, зовнішніх світлових приладів чи інші технічні несправності, з якими відповідно до створених правил його експлуатація забороняється. І це аж ніяк не менш є значним правопорушенням, аніж те, про яке йдеться в проекті. Однак штраф за таке порушення складає, а після прийняття законопроекту і залишиться, 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто менше ніж штраф за це порушення, яке ми зараз розглядаємо.

Відповідно логічно справді підняти штрафи за порушення, яке ми зараз розглядаємо, але паралельно підняти штрафи за більші суспільно значимі порушення, а не лишати їх меншими, ніж вони є тепер по цьому правопорушенню. Це ж виходить абсурд і абсолютно не відповідає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. 10 секунд. І відповідно, якщо по ній залишити в такому вигляді законопроект, то він… то буде порушено принцип відповідності характеру та шкідливості правопорушення розміру адміністративного стягнення.

Тому прошу, будь ласка, врахувати правку і підняти штрафи за всі порушення, які є ще більш серйозними, ніж те, яке ми зараз розглядаємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Миколо.

 

17:21:11

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Да, шановний колего, шановний народний депутат, піднімаєте, ваші питання, які ви піднімаєте, мають місце бути. І правильно ви кажете, що треба підняти відповідальність за всі, але комітет виходив з того, що запропонована ваша пропозиція суперечить статті 116 Регламенту Верховної Ради. І тому ми не врахували, тільки із-за цього. А повністю те, що ви кажете, – так, потрібно підняти і за інші правопорушення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Ні, ви вже виступили. Наполягаєте на голосуванні, так?

Отже, я ставлю на голосування правку номер 4. Комітет її відхилив. Хто її підтримує, я прошу проголосувати.

 

17:22:10

За-100

Рішення не прийняте.

Наступний. 5-а, Продан. Включіть мікрофон.

 

17:22:17

ПРОДАН О.П.

Шановний Андрію Володимировичу, шановний Миколо Петровичу, шановні колеги! Я пропоную все-таки ставити не 50 цифру, а 10. Не 850 гривень штрафу, а 170. Я вам аргументую чому.

Однаковий розмір штрафу існує сьогодні і по паскам безпеки, і по шоломам, які зобов'язані носити при їзді мотоциклісти. Я не пам'ятаю, коли востаннє я бачила мотоцикліста без шолома, тому що люди розуміють, що це їхня безпека і їхнє життя.

Все, що ми повинні робити сьогодні – це пояснювати людям наскільки потрібен пасок безпеки, але не давати можливість для корупції для тих, хто буде штрафувати і брати більші хабарі, якщо штраф розмір має більший. Тому прошу підтримати цю поправку і залишити штраф, встановити штраф 170 гривень.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставлю на голосування правку номер 5 народного депутата Продан. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу голосувати. Голосуємо, колеги. І прошу всіх заходити, займати робочі місця. Колеги, не виходіть з залу, навпаки – заходіть.

 

17:23:32

За-118

Рішення не прийняте.

І, колеги, зараз заключна правка. Через хвилину ми перейдемо до прийняття рішення. Подивіться, кого нема, запросіть в зал. Заключна правка, Антон Геращенко, і після неї переходимо до прийняття закону в цілому.

Включіть мікрофон Антонові Геращенкові і запросіть депутатів в зал.

 

17:23:50

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Шановні колеги, це дуже визначальне голосування. Це голосування за те, щоби зберегти тисячі жизней людей кожен день. Тому що в нас багато хто забувають пристьобуватися ременями безпеки, тому що штраф лише 51 гривня. Я дуже вас прошу, всі фракції, депутатів-мажоритарників, депутатів нефракційних підтримати цей закон. Ми повинні ввести підвищену відповідальність за це не для того, щоб наповнювати бюджет, а для того, щоби люди почали пристьобуватися ременями безпеки і берегти свої життя і життя своїх пасажирів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Колеги, кожен голос зараз буде мати велике значення, тому я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Ми завершили обговорення, переходимо до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України) за пропозицією комітету в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати.

Голосуємо, колеги. Підтримуємо. Голосуємо. Підтримуємо. Голосуємо.

 

17:25:29

За-185

Я поставлю на повернення. Зараз почитаю по фракціям. Але надто великий розрив, колеги, надто великий розрив. Отже, "Блок Петра Порошенка" – 75, "Народний фронт" – 51, "Опозиційний блок" – 8, "Самопоміч" – 12, Радикальна партія – 6, "Батьківщина" – 7, "Воля народу" – 2, "Партія "Відродження" – 6, позафракційні – 18.

Колеги, зараз із-за відсутності дисципліни закон може бути провалений. Прошу всіх зайти в зал і приготуватись до голосування. Отже, готові, так? Я ставлю пропозицію повернутись до проекту Закону 8492. Прошу проголосувати за повернення до розгляду проекту Закону 8492. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:27:04

За-186

Голосів не більшає, правда? Колеги, я ще раз поставлю, будь ласка, приготуйтесь до голосування, це буде третій заключний раз. По фракціям покажіть, щоб бачили.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Закону 8492. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:27:59

За-194

194. 30 голосів, 32 голоси.

Колеги, я поставлю ще раз, але це буде заключний раз. Я прошу членів комітету подивитись і допомогти.

Я по фракціях зачитую. "Блок Петра Порошенка" – 78, "Народний фронт" – 53, "Опозиційний блок" – 12, "Самопоміч" – 13, Радикальна партія – 5, "Батьківщина" – 8, "Воля народу" – 2, "Партія "Відродження" – 5, позафракційні – 18.

Отже, колеги, я ще раз поставлю. Прошу всіх бути на робочих місцях. Усі фракції підтримують. Важливо лишень максимально змобілізуватись. Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Закону 8492. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо за повернення. Голосуємо.

 

17:29:36

За-197

30 голосів, колеги.

На жаль, проект Закону 8492… (Шум у залі) На повторне друге, так? Колеги, є пропозиція повторне друге, на повторне друге.

Колеги, на повторне друге читання є пропозиція.

Отже, наступна пропозиція, щоб проект Закону 8492 ми направили на повторне друге читання. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати, повторне друге. Голосуємо.

 

17:30:30

За-196

Той самий результат. На жаль, проект Закону 8492 відхилений.

Це величезна робота. Це величезна і довга робота комітету. І, колеги, це є несправедливо і неправильно.

Колеги, я, щоб не ризикувати, другий проект закону поставлю на рейтингове голосування.

Я прошу приготуватись… Не виходіть з залу. Я ставлю на рейтингове голосування проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту (8184). Це рейтингове голосування. Комітет просить провести. Хто підтримує даний проект закону, прошу голосувати. Голосуємо.

 

17:31:32

За-180

Комітет просить зняти. Комітет просить зняти у зв'язку з тим, що немає достатньої підтримки.

Колеги, я впевнений, що у нас обіцяли, що будуть всі голоси за забезпечення державної підтримки у вугільній галузі. У нас зараз ще є 6424, я поставлю його на рейтингове голосування.

Отже, я ставлю на рейтингове голосування 6424-д проект Закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР. Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, рейтингове.

 

17:32:27

За-164

Немає голосів. І, колеги, переконували всі фракції, що 9049 буде підтриманий, про підтримку вугільної галузі. Я теж проведу рейтингове голосування. Я прошу, колеги, максимально зараз змобілізуватись, особливо  тих, хто вболіває за долю шахтарів. Бо цей законопроект і підтримує уряд, хоча він депутатський, і це реальна змога дати кошти шахтарям – це реальна змога підтримати шахтарів, і ми можемо це зараз зробити. Тому максимально змобілізуйтесь.

Я проводжу рейтингове голосування по проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення  державної підтримки у вугільній галузі (9049). І це той закон, який  можуть, усі  разом ми сьогодні дати шанс шахтарям підняти заробітні плати.

Прошу проголосувати. Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Голосуємо, колеги. Підтримуємо. Голосуємо. За шахтарів українських.

 

17:33:36

За-187

Колеги, як думаєте, ми зможемо зібрати депутатів? Я думаю зможемо. А де вони? Колеги! Ні, я думаю, що усі захисники шахтарів будуть мати змогу зібрати людей.

Колеги, увага, я ще раз поставлю рейтингове. Вам скажу, у нас не буде іншого шансу. Я реально говорю, за 20 хвилин можна скликати людей, зібрати людей можна. Давайте ще раз я поставлю на рейтингове голосування. Але я був впевнений, що ми по ньому зможемо знайти голоси. Я прошу, колеги, змобілізуватись, зайти в зал. Ми все одно маємо розглядати цей законопроект. Ми все одно маємо працювати.

І нагадаю всім, хто пробує зараз спішити, зараз робочий час, колеги, робочий час Верховної Ради України. І дехто вимагає, щоб ми працювали кожен день, бо воєнний стан. А зараз робочий час, 17:35.

І я не розумію де можуть бути депутати. Будь ласка, зайдіть в зал. Я ставлю ще раз рейтингове голосування по проекту Закону 9049, прошу взяти участь у голосуванні і прошу підтримати. У нас іншого шансу не буде, підтримаємо шахтарів, прошу проголосувати, голосуємо, підтримуємо.

 

17:35:29

За-172

У четвер у нас величезна кількість питань, у нас в четвер величезна кількість питань. Я бачу, деякі фракції не голосують. Я поставлю наступне на рейтингове голосування.

Колеги, увага, у нас наступний є проект Закону, авторства Силантьєва, про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок з метою збереження об'єктів фізичної культури і спорту. Давайте, може, ми його підтримаємо, колеги. Я проводжу рейтингове голосування по проекту Закону 6487, прошу взяти участь у голосуванні і прошу підтримати. Голосуємо, рейтингове голосування.

 

17:36:38

За-166

Колеги, мені доведеться зараз провести рейтингове голосування і опублікувати кого немає, інакше я не можу закривати сесію. Колеги, у мене немає іншого, нехай знають всі, в той час, коли у країні воєнний стан, під час роботи у Верховній Раді перебувають за межами Верховної Ради. Так не буде, колеги, і коли хтось думає, що так можна поводитися з Верховною Радою, той дуже глибоко помиляється. Ми опублікуємо у "Голосі України" всіх, кого немає, нехай суспільство знає, як виконують свої обов'язки народні депутати України.

Я зараз ще раз поставлю рейтингове по шахтарях, якщо не буде голосів, я проведу рейтингове голосування на предмет присутності в залі. І воно буде опубліковане в "Голосі України". Я обіцяю: ми опублікуємо в "Голосі України". І кожен буде давати звіт перед своїми виборцями і перед своїми громадами.

Я ще раз поставлю той закон, який мав найбільшу підтримку. Я даю зараз одну хвилину зайти в зал, я даю одну хвилину, щоб депутати зайшли в зал. Якщо зараз рейтингове голосування покаже, що голосів немає, я буду публікувати в "Голосі України" всіх відсутніх. Всіх, хто нас агітує за дисципліну, але кого немає в залі.

Отже, одна хвилина ще зібратись, будь ласка. Прошу секретаріат Верховної Ради всіх запросити в зал. Я поставлю ще раз проект закону, який мав найбільшу підтримку, – це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі. Якщо ми не зможемо перейти до цього питання, я проведу голосування на предмет присутності депутатів в залі. І тих хто відсутній, всіх, списки будуть опубліковані у виданні Верховної Ради України "Голос України".  Іншого шляху я не бачу.

Прошу зараз всіх змобілізуватись, прошу приготуватись до голосування. Не виборами треба займатись, а займатись добробутом українських людей і безпекою України.

Отже, я ставлю на рейтингове голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі (9049), рейтингове голосування.

Прошу голосувати і прошу підтримати. Підтримаємо, голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:39:33

За-213

Приймемо, колег, 213? Приймемо, так. Приймемо? У нас є час, протягом 15 хвилин зайти 10-12 депутатів. Дивіться, зайшло щойно ще кілька депутатів.

Увага, колеги, увага! Я прошу всіх відповідально, ми маємо змогу прийняти цей закон. Маємо змогу. Зайшло ще кілька депутатів, я ще раз ставлю рейтингове голосування на підтримку 9049. Прошу проголосувати, прошу підтримати, 9049 – рейтингове голосування. Прошу проголосувати.

 

17:40:29

За-196

Немає. Так.

Отже, колеги, зараз ставлю рейтингове голосування на предметність присутності, якщо в залі є 226 голосів, звичайно я публікувати не буду, але якщо менше як 226, цифри будуть опубліковані.

Тому прошу всіх зараз приготуватись на рейтингове голосування на предмет того, чи в робочий час в 17:40 всі народні депутати є на робочих місцях. Якщо є 226, звичайно я не буду публікувати, якщо немає 226, це означає, що далі я не можу проводити засідання і будуть опубліковані всі  присутні на засіданні.

Отже, прошу взяти участь у голосуванні і наголошую, результати цього голосування  будуть опубліковані в  "Голосі України". Зараз ми голосуємо "за" на предмет присутності в залі. Це не закон. Я ще раз наголошую, зараз ми  голосуємо чи в залі є 226, якщо немає, я опублікую в  "Голосі України" всіх, хто не був присутній, і тоді сесія буде закрита.

Прошу приготуватись – рейтингове голосування на предмет присутності  народних депутатів у залі. Прошу голосувати, прошу взяти участь у голосуванні. Голосуємо. Цей результат буде опублікований в "Голосі України", якщо не буде 226. Прошу голосувати, прошу брати участь у голосуванні. Голосуємо.

 

17:42:10

За-230

Колеги, голоси є, а чому немає голосів під закон? Колеги, я ще раз  ставлю на рейтингове голосування 9049. Рейтингове голосування. Прошу голосувати, прошу підтримати. Рейтингове голосування, голосуємо.

Прошу підтримати. Якщо підійшли депутати, значить, голосуємо.

 

17:42:47

За-197

Отже, в залі 30 голосів не голосують за цей закон, так?

Отже, колеги, я пропоную входити, розглядати і приймати рішення. Приймається!

Я ставлю на… переходимо до проекту Закону 9049, який має найбільшу підтримку в залі. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Всіх прихильників шахтарів прошу збирати людей в зал.

 

17:43:25

За-140

Ще раз ставлю пропозицію розглянути його за скороченою процедурою. Прошу голосувати, прошу підтримати. Колеги, прошу підтримати всіх! Прошу голосувати! Підтримуємо, голосуємо. Підтримуємо, колеги, голосуємо! В нас більше не буде шансів його розглянути. Голосуємо!

 

17:43:51

За-135

Поясніть, в чому логіка є? (Шум у залі) Якщо ми зараз почнемо розгляд, ми перейдемо в середу. На середу буде краще, так? В середу буде більше депутатів, так? В середу депутатів не буде більше, колеги. Не буде!

Я пропоную зараз змобілізуватися і прийняти закон. В нас нема іншого варіанту, іншого шляху. В середу зранку голосів не буде, в середу зранку.

Я прошу проголосувати за скорочену процедуру. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати! Голосуємо! В нас інакшого шансу не буде. Зараз за 15 хвилин ми розглянемо і приймемо рішення, колеги.

 

17:44:41

За-142

Я ще раз поставлю, третій раз. Ви заводите зараз закон просто в тупік.

По  фракціях покажіть. Я не знаю, з якою ціллю. Ми маємо 15 хвилин – достатньо, щоб розглянути. Я  прошу підтримати. Всі, хто підтримує шахтарів, прошу зараз проголосувати, прошу проголосувати за розгляд за скороченою процедурою.

Колеги, члени коаліції, прошу підтримати, прошу проголосувати і підтримати, голосуємо. Голосуємо, підтримуємо. Підтримайте, колеги. Всіх, хто підтримує шахтарів, прошу підтримати.

 

17:45:25

За-148

Два голоси. В залі є голоси. А в чому є задум? В чому є задум? Щоб не розглядати його? Чи в середу завалити його? Будь ласка, я ще раз ставлю за скороченою процедурою, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, голосуємо кожен голос. Прошу підтримати, прошу проголосувати, голосуємо. Підтримайте, хлопці.

 

17:46:02

За-148

Два голоси. Колеги, я ще раз поставлю. Якщо ні, я розкажу, що буде. Ми увійдемо у повну процедуру, завтра його завалимо і завтра його завалимо – оце відповідальність всіх.

Отже, колеги, я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, підтримати шахтарів. Я прошу підтримати шахтарів і розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати, прошу підтримати, Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:46:44

За-149

Один голос. Є голос? Прошу, колеги, інакше закон буде завалений, ми вже зайшли в його розгляд. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу кожного уважно проголосувати і підтримати шахтарів. Прошу підтримати, колеги, щоб не був завалений закон. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, підтримуємо, колеги, уважно кожен голос. Прошу підтримати, голосуємо. Колеги, кожен голос, підтримуємо шахтарів.

 

17:47:26

За-159

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді народного депутата Бондаря Михайла Леонтійовича. Прошу лаконічно.

 

17:47:42

БОНДАР М.Л.

Шановні колеги, це законопроект, який продовжує до 22-го року мораторій на виконавче провадження по державних, наголошую, державних  вугледобувних підприємствах. Ми перед тим проголосували за закон до 1 січня. Тому прошу, колеги, підтримати і продовжити мораторій.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу провести запис: два – за, два – проти. Будь ласка.

Від "Блоку Петра Порошенка" Рибак Іван Петрович.

 

17:48:26

РИБАК І.П.

Шановні колеги, давайте ми підтримаємо цей  важливий законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Від "Народного  фронту" Бендюженко Федір Володимирович.

 

17:48:37

БЕНДЮЖЕНКО Ф.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає Бурбаку.

І, колеги, у нас є 5 хвилин зібрати усіх депутатів, кого зараз нема. 5 хвилин є для того, щоб усіх зібрати.

Будь ласка,  Бурбак.

 

17:48:52

БУРБАК М.Ю.

"Народний фронт" – "за". Голосуємо.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Опозиційного блоку" Мартовицький Артур Володимирович. Будь ласка.

 

17:49:01

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Фракція "Опозиційний блок" буде підтримувати цей проект закону. Загалом невиплата заробітної плати або заборгованість – це є злочин. А перед шахтарями  заборгованість по  заробітній платі – це злочин вдвойне. Поэтому підтримую. Голосуєм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.  

Разом з тим, особливо захисників шахтарів я прошу, подивіться, кого нема, запросіть в зал. Це неправильно і несерйозно. Йдеться про долю шахтарів. Гарно їх захищати на ефірах, а важче в залі бути і взяти участь у голосуванні.  Треба бути в залі, на роботі. Колеги, давайте, ми маємо ще дві хвилини, щоб зібралися.

Від "Батьківщини"   Олексій Рябчин, будь ласка.

 

17:49:42

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Я сам народився в шахтарському краї, і тому прекрасно знаю, що таке  важкий труд шахтарів. "Батьківщина" буде підтримувати цей  законопроект. Однак, коли у нас існують схеми "Роттердам плюс", коли в нас існують схеми взагалі незакупівлі обладнання, коли в нас існують заборгованості шахтарям, і ці заборгованості кожного року, і ми кожного року це голосуємо, коли в нас велика кількість проблем з шахтарями, – це нечемно і нечесно перед цими людьми, які дуже тяжко працюють і рятують зараз економіку України і в багатьох інших секторах. Не зважаючи на те, що в нас є намагання збільшити кількість "зеленої" енергії, намагання зробити вугілля більш екологічним, є велика кількість викликів перед цим сектором. Тому політика уряду щодо непідтримки шахтарів і кожного року продовження чи недофінансування галузі, доведення її майже до банкрутства, щоб ми тут рятували під ялинку нашу поважну, нашу поважну галузь, – це ганьба.

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект, однак, на жаль, у нас те, що ми бачимо, в нас зараз немає голосів у залі. Я не розумію, чому ми ставимо такий важливий законопроект наприкінці цього дня. Підтримуємо шахтарів, підтримаємо галузь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я теж з шахтарського краю, Олексій, я на місці, я голосую. Я сподіваюсь, що всі ваші колеги теж будуть на місці, коли такий важливий законопроект у робочий час розглядається у Верховній Раді України.

Будь ласка, Шахов, потім – Березюк, і переходимо до голосування. І Радикальна партія, добре. Будь ласка, Шахов.

 

17:51:10

ШАХОВ С.В.

Сергій Шахов, політична сила "Наш край". Шановні колеги, це не політичне таке питання, щоб ми сьогодні не підтримали, не згуртувалися. Я закликаю кожну фракцію, "Опозиційний блок", "Самопоміч", Радикальну партію, "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" – всіх згуртуватися навколо цього законопроекту. Шахтарі, які працюють тисячу метрів під землею, страждають постійно з моменту, коли немає заробітної плати. Я вдячний кожному парламентарю, який проголосував за заробітну плату шахтарям, і зараз я прошу згуртуватися і проголосувати, підтримати шахтарів.

Сергій Шахов, політична сила "Наш край". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я впевнений, всі ваші колеги будуть на місці під час голосування, а в нас ще дві хвилини до голосування. Я не маю жодних сумнівів, що всі будуть на місці.

Будь ласка, Олег Березюк, "Самопоміч".

 

17:52:02

БЕРЕЗЮК О.Р.

Бездарна політика уряду веде саме до таких голосувань і до таких законопроектів. Вони просто грабують людей, шахтарів у тому числі, а потім в кінці року ми вибиваємо ці подачки в уряду. Це ж злочинна шахрайська позиція уряду до вугільної галузі. Не переживайте, олігархи, які на вугіллі заробляють, грошей не просять, а фізично крадуть.

"Самопоміч" пораз десятий голосують за такий закон. Але і віз і далі там, тому що уряд фізично обслуговує олігархів від вугілля і краде в тих шахтарів, які тисячу метрів під землею. Шахрайство, лицемірство і фарисейство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз заключний виступ від фракцій. Купрієнко, радикальна фракція. І прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця.

 

17:52:56

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, але не "радикальна фракція", а фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Дякую.

Шановні колеги, що ми зараз бачимо? Важливий закон для розвитку вугільної галузі ставлять без 5-и на 18-у. Скажіть, будь ласка, хто в нашій країні не знає, що на кінець дня в залі немає голосів?

Андрій Володимирович, ви про це перший раз чуєте? Нащо ставити законопроект, який свідомо ми зараз можемо завалити, щоб його не було. Хоча б зайшли в повну процедуру і на завтра на ранок було б голосування, може б у когось клепка спрацювала і прийшли завтра проголосували. Так це що, свідома підтримка шахтарської галузі? Да ніхто крім нас більше не доклав зусиль, зокрема, по Селидівській шахті, Заружко скільки воювала. Ми всі вибороли це! А зараз ви будете розказувати, нема на роботі народних депутатів. А те, що вони пішли зустрічатися з Волкером, з іншими поважними людьми, які допомагають нам, ви це не знаєте, що людей в залі нема не тому, що пішли гуляти, а тому, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, ви член регламентного комітету, ви до мене звернулися. Я вам кажу, на роботі треба бути до 6-ї години. Ми в закон зайшли в 17:45. А, вибачте, Волкер, я знаю де і з ким зустрічається Волкер. Треба бути на робочому місці, і я думаю, що будь-який військовий, коли в нього чергування до шостої, він на службі військовій, а не говорить, що без 15-и до кінця служби його немає, як і вчитель, як і лікар, як і будь-яка порядна людина. Порядна людина на робочому місці під час роботи. А кого нема – це їхня відповідальність, колеги.

І я прошу усіх зараз зайняти робочі місця, ми переходимо до голосування. Одна хвилина, Михайло Бондар. За хвилину голосування, колеги. Подивіться, кого нема, запросіть в зал. Через хвилину ми голосуємо законопроект. Будь ласка, Михайло Бондар, 1 хвилина від комітету.

 

17:54:59

БОНДАР М.Л.

Дякую.

Шановні колеги, на комітеті ми цей законопроект розглянули і від комітету я буду просити за основу і в цілому. Ще раз, колеги, це дійсно дуже потрібний закон. Я прошу, хто в кулуарах, хто де ще є, підтягнутися і проголосувати за цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Зараз я дуже прошу, не відходьте від робочих місць. Зараз прошу всіх зайти в зал. Колеги, прошу з лож урядових, щоб ми потім не ставили по кілька разів на повернення, зайдіть, будь ласка, в зал. Хлопці, колеги, я вас прошу по-людські, кожен голос зараз буде мати вагу. Подивіться, голови фракцій, щоб всі були на робочих місцях.

Отже, ми переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі  (№9049) за пропозицією комітету за основу. Так? За основу і в цілому. Комітет пропонує за основу і в цілому. Займіть робочі місця. Колеги, прошу злагоджено кожен голос проголосувати і підтримати. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Колеги, увага! Колеги, Івченко, прошу голосувати. Прошу підтримати. Голосуємо. Підтримаємо. Голосуємо, колеги! Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:56:45

За-230

Закон прийнятий. Я казав, що буде закон прийнятий? 230 – закон прийнятий. "Блок Петра Порошенка" – 84, "Народний фронт" – 64, "Опозиційний блок" – 19, "Самопоміч" – 11, Радикальна партія – 7, "Батьківщина" – 8, "Воля народу" – 7, "Партія "Відродження" – 5, позафракційні – 25.

Верховна Рада має працювати, колеги, до останньої хвилини. А хто собі думає, що пів шостої треба розходитись – це людина, яка безвідповідально ставиться до своїх обов'язків і до Верховної Ради. Я вітаю всіх з прийняттям цього закону. Колеги, у нас був важкий, напружений день, але ми змогли прийняти і важливі відповідальні рішення. Всіх вітаю, колеги!

І завтра о 10 годині ранку всіх чекаю у залі для продовження нашої роботи. А зараз, на жаль, я змушений вечірнє засідання Верховної Ради України оголосити закритим. Хоча, якби не Регламент, ми могли б ще приймати і приймати важливі для країни закони.

Дякую, колеги. До завтра.