Засідання 30

Опубліковано 06. 04. 2018

 

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

06 квітня 2018 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народних депутатів заходити в зал, приготуватись до реєстрації. Займайте робочі місця.

Отже, прошу народних депутатів зареєструватись.

 

10:05:10

Зареєстровано 329 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

І сьогодні день народження в наших колег, в Олени Володимирівни Ледовських. Привітаємо пані Олену. В Ольги Валеріївни Червакової день народження. Привітаємо Олю. І в Тараса Романовича Козака. Привітаємо з днем народження. (Оплески)

Колеги, вчора ми мали дуже злагоджену і результативну роботу в Чистий четвер. Парламент ухвалив чотири закони в цілому, сім законів за основу і одну постанову, разом 12 рішень. І серед цих рішень Постанова про засудження будівництва "Північний потік-2", Закон про національну безпеку в першому читанні, Закон про Дипломатичну службу в цілому. І нарешті ми перейменували десантно-штурмові війська і позбавили їх старої радянської назви.

Сьогодні християни східного обряду вшановують найскорботніший день у році – Страсну п'ятницю. Але ми знаємо, що за цією скорботою прийде день тріумфу і перемоги – день Воскресіння Христового. Тож українці, шановні колеги, вітаю усіх присутніх з прийдешнім святом.

І хочу повідомити, хочу повідомити, що сьогодні в нас згідно Регламенту "година запитань до Уряду". В залі присутній Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсмана, привітаємо, і члени уряду. (Оплески)

 Сьогодні доповідь від Кабінету Міністрів буде робити міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Степанович Насалик. І потім традиційно запитання від фракцій і запитання від народних депутатів.

Отже, розпочинаємо "годину запитань до Уряду". І я запрошую до виступу міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Степановича Насалика. Пан Насалик, будь ласка. 

 

10:07:38

НАСАЛИК І.С.

Шановний Андрій Володимирович! Шановний Володимир Борисович, члени уряду, народні депутати! Зрозуміло, що в рамках 15 хвилин дати повну картину роботи паливно-енергетичного комплексу є неможливим. Тому Міністерство енергетики і вугільної промисловості зібрало всі виступи народних депутатів, зауваження, які прозвучали в засобах масової інформації, на телебаченні, в залі, в експертного середовище погрупувало по кластерах і сьогодні я буду намагатися дати відповідь на ці запитання.

І  перше. Прикро, коли народні депутати, особливо депутати, які мають безпосередньо відношення до паливно-енергетичного комплексу, говорять про те, що в Україні відсутній енергетичний баланс нашої держави.

На картині ви бачите, що вперше за 10 років, і в 2016, і в 2018 році, згідно нормативно-правових актів Міністерство енергетики подало прогнозний енергетичний баланс об'єднаної енергетичної системи нашої держави. Саме це дало можливість генеруючим компаніям, розподільчим мережам не тільки збалансувати ремонтну площадку, розробити програму виробітку електроенергії, але в тому числі і збалансувати структуру палива. Саме це зробило нашу енергосистему більш прогнозованою щодо реалізації.

Міністерство енергетики пішло ще дальше і спільно із Данським енергетичним центром, ми розробили програму, і я думаю, що вона вже в 2019 році буде презентована, про енергетичний прогнозний баланс нашої держави на три роки. Це новий прорив саме в питаннях прогнозування.

Позиція друга і вона прозвучала  в цьому залі, що Міністерство  енергетики і уряд не мають енергетичної стратегії щодо розвитку галузі. Повинен сказати, що в нашій державі було дві енергетичні стратегії до цього періоду. Одна у нас стосувалась атомної промисловості, друга стосувалась вугільної промисловості. Як результат реалізації цієї стратегії, ми отримали на початку квітня  2018 року: а) вугільну промисловість із боргами 18,5 мільярдів гривень і заборгованістю по заробітній платі в 850 мільйонів. Реалізація стратегії атомної, яка була прийнята в минулі роки, привела до того, що атомна промисловість в квітні місяці була з заблокованими рахунками і повністю відсутня  господарська діяльність. До чого це могло призвести, я надіюсь, роз'яснювати в цьому залі не потрібно.

Тому уряд в 2017 році, в серпні місяці, прийняв нову Енергетичну стратегію нашої держави до 2035 року. Вона поєднала в собі наші зобов'язання перед європейськими структурами. Зокрема, щодо реалізації Третього енергетичного пакету, щодо  реалізації Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Було надзвичайно широке обговорення  реалізації на площадці паливно-енергетичного комітету і в експертному середовищі.

Саме ці три етапи реалізації можуть чітко сказати, куди трансформується енергетична система і що ми будемо очікувати у 2035 році. Основна її ідея заключається в тому, щоб: а) забезпечити населення і промисловість необхідними енергетичними ресурсами і дати споживачу право вибору. От буквально недавно було засідання паливно-енергетичного комітету, яке розглядувало критерії щодо відбору партнерів до газотранспортної системи, і Вікторія Войціцька, і Оля Бєлькова задали слушні пропозиції щодо переносу точки обліку газу із західної та східний кордон нашої держави. Але я повинен сказати, що воно вже не є до дискусії, це вже є закладено в новій енергетичній стратегії і це є політикою нашої держави щодо реалізації.

Третя позиція. А як проходить реформування енергетичної галузі? Реформування без законодавчої бази проходити не може, в принципі. Тому спільна робота паливно-енергетичного комітету і виконавчої гілки влади, міністерства дали можливість повністю завершити законодавчу базу, починаючи від Закону про ринок електричної енергії і закінчуючи Законом про незалежного регулятора. Вся вторинна документація, яка зараз координується  координаційним центром, в яку входять і народні депутати, і представники комітету, і виконавча влада йде в рамках того графіку, який передбачений. І я більше чим переконаний, що в липні 2019 року Закон про ринок електричної енергії запрацює в повній мірі. Тому ці три базові речі, прогнозний баланс, нова енергетична стратегія і реформування галузі це є GPS-навігатор енергетичної системи, три точки в просторі часу, де кожний бажаючий українець може подивитися, а в яку стані і як знаходиться, куди рухається наша енергетична система.

Дуже багато зауважень було, я думаю, що є сенс сьогодні сказати, а наскільки надійна робота нашої енергетичної системи. Вже по традиції, які у нас відбувалися, починаючи у жовтні місяці, ми підлягали критиці, а чи вистачить запасів вугілля для проходження осінньо-зимового періоду. Я повинен вам сказати, що в осінньо-зимовий період ми ввійшли з запасами в 1 тисячу 400 тонн, а вийшли з осінньо-зимового періоду з запасом 1 тисячу 700 тисяч тонн. Ми не тільки не зменшили, а і наростили запаси вугілля.

Ви знаєте, попередні опалювальні сезони, які проходили в нашій країні, вони, як правило, коректувалися координаційним центром, який очолював віце-прем'єр. І ми практично кожну неділю збиралися для того, щоб коректувати роботу об'єднаної енергосистеми. Але останні чотири місяці ми абсолютно не збирались, не тому, що не було часу, не було потреби. Система працює в штатному режимі.

Але найкращий, напевно, є показник – це стрес. І те, що наш західний сусід завжди готовий надати стрес базовій енергетичній галузі, напевно, це ні для кого не секрет.

Позицію, яку ми отримали в березні місяці по дисбалансу газу показала, а як працює енергетична система України. Ми не тільки за 48 годин повністю стабілізували ситуацію, тому що не шукали позицію, а що треба зробити. Ще два роки назад була розроблена наказом міністра енергетики про дії, які необхідно виконувати в такій ситуації. Соро вісім годин нам було необхідно для того, щоб повністю стабілізувати ситуацію. Починаючи з переводу генерації із газу на мазут, закінчуючи переводом приводів компресорів  із газу на електроенергію.

Одна тільки позиція. В березні місяці ми спожили електроенергії порівняно з минулим роком більше чим на 2 мільярди кіловат годин. Що це значить? В деякі дні навантаження на систему було більше, чим 3,5 атомних блоки. Навіть в європейських розвинутих країнах при виході двох атомних блоків  ситуація рахується як номер один. У нас при відсутності 3,5 атомних блоків по потужності ми прохоли їх в штатному режимі без будь-яких, ще раз хочу наголосити, без будь-яких зауважень до роботи енергетичної системи нашої держави.

П'ята позиція, за яку постійно критикують, – це диверсифікація паливної  складової. Я не буду говорити за вугілля, бо зменшити споживання вугілля як топливної структури за один рік  на 5 мільйонів, навіть найбільші експерти говорили, що це теоретично можливо, практично ні. На графіку ви бачите споживання  антрациту в  16-му і 17-му році і бачите, що він скоротився на 5 мільйонів тонн.  Ми виконали цю задачу.

Але  сьогодні,   я просто от зараз хотів  хвилинку  вашої уваги. Ще  в 2016-му чи на початку 2017 років говорити про диверсифікацію поставок атомного  палива від  Росії не мало би  навіть абсолютно сенсу,  і більшість б сказали, що це є нереально  і неможливо. Але  сьогодні  у вас в залі можу заявити, а це  є робота велика і атомщиків і енергетиків. Якщо завтра  Російська  Федерація перестане поставляти нам  тепловиділяючі збірки для  реакторів ВВЕР-1000, ми будемо працювати в штатному  режимі, ми повністю диверсифікували поставку ядерного палива на наші  атомні електростанції.

Більше того, вперше за 26 років, починаючи з  2016 року, ми ввели єдиний за ці  роки атомний ядерний проект – це центральне сховище відпрацьованого ядерного пального. Починаючи із першого, другого кварталу 19-го року, приступає в дію черга  до її реалізації. На відкритті робіт  по центральному  сховищу відпрацьованого ядерного  пального представник американської фірми Holtec сказав, що він проводив дуже  багато проектів по реалізації у світі, але таких швидких темпів  реалізації, як в Україні, він не бачив ніде.

П'ята позиція. Вона, напевно, саме складна – це  позиція   вугільної промисловості. Сьогодні повинен сказати депутатам Верховної Ради, що уряд найшов можливості, і ми сьогодні погасили всі свої заборгованості перед шахтарями, всі без виключення. Але хочу сказати, що без фінансування в вугільну галузь, вкладення коштів  у модернізацію вугільна галузь розвиватися не зможе. Міністерство розробило план реформування вугільної галузі, план дій щодо реалізації, але, на жаль, на сьогоднішній день не винайдено коштів, щоб реалізувати цю програму.

Я ще раз хочу підтвердити в цьому  залі, якщо ця програма буде реалізована, жодної збиткової шахти ми не будемо мати. Міністерство і уряд дав саме основне для шахтарів: ціну, яку завжди просили і можливість реалізації.

Я проаналізував, а скільки ДТЕК, про який так багато говорять, фінансує галузь свою: десятки мільярдів гривень. Тому сьогодні, звертаючись до Верховної Ради  України… останні чотири роки ми не мали жодної копійки фінансування модернізації нашої галузі, я дуже би просив, щоб у перегляді бюджету переглянули цю позиції. Ми не тільки забезпечимо повністю всі потреби нашого паливно-енергетичного комплексу у вугіллі, але в нас не буде дотації на вугільну промисловість.

І на  завершення. Підсумовуючи виступ, можна сказати, що на сьогоднішній день енергетична система України а) надійна, б) диверсифікована і третя позиція – стабільна. І це – результат роботи.

Може, ми не настільки піарились і в міністерстві немає піар-відділу, а це синхронізована робота як Верховної Ради, як Кабінету Міністрів України, так і Президента держави. Не так багато галузей в нашій державі, де можемо синхронізувати свої ми дії.

Тому я вас вітаю з цим і з наступаючими світлими святами Воскресіння Господня.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, колеги, зараз 25 хвилин від фракцій і груп. І я прошу фракції і групи, які мають намір поставити запитання до уряду, взяти участь у записі. Потім будуть запитання від депутатів. І прошу провести запис від фракцій і груп. Будь ласка.

Від "Народного фронту" запитання задає Хміль Михайло Михайлович, будь ласка.

 

10:21:03

ХМІЛЬ М.М.

Доброго дня, шановний Андрій Володимирович! Доброго дня, шановні представники уряду! Володимир Борисович, в мене питання буде до вас. Володимир Борисович, я хочу звернути увагу... Олена Володимирівна, посадіть цього.

Володимир Борисович, я хочу нагадати, що 9 вересня 2015 року було підписано закон, вірніше підписано Договір між урядом України та Польщі про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги. Сьогодні спливає термін укладання контрактів прямих між польськими компаніями та українськими установами, а саме, "Автодором", ДФС і прикордонною службою на виконання робіт. Жодна з установ не вклалася в терміни підписання даних угод, контракт на межі зриву. Я прошу вас взяти під свій контроль виконання даної угоди. І, згідно останнього засідання робочої групи, яка відбувалася в Краківці, термін...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ХМІЛЬ М.М.  Термін необхідно продовжити.

Тому я думаю, що урядом треба ініціювати пришвидшення даних робіт і по "Автодору", і по ДФС, і по прикордонній службі для того, щоб виконати дане зобов'язання.

Дякую.

 

10:22:33

ГРОЙСМАН В.Б.

Доброго дня, вельмишановний пане Голово Верховної Ради України, шановні колеги народні депутати! Дякую вам за ваші запитання.

Насправді прикордонна інфраструктура потребує інвестицій. Я можу вам сказати, що маємо сьогодні навіть кошти на добудову 6 пропускних пунктів, які в різному стані готовності сьогодні знаходяться. Але у нас є дуже багато юридичних проблем, які ми не можемо здолати, тому що є задавнені історії проблемні, і ми не можемо поки що використовувати ресурси, ми чекаємо. Це окрема тема, ми шукаємо рішення.

А друга тема, про яку ви сказали, це дійсно наша міжурядова угода про 100 мільйонів, яка в принципі урядом доведена до логічного завершення. Були... тендер був проведений, на цей тендер заявилось, по-моєму, дві або три польські компанії. Потім, як ми з вами розмовляли, була проблема Антимонопольного комітету, де був заблоковано вже результати тендеру, але і ця проблема теж була вирішена, якщо мені пам'ять не зраджує, 4 квітня. Зараз на сьогоднішній день ДФС і "Укравтодор" підписали цю угоду. У мене є інформація про те, що не підписано чомусь прикордонною службою. Зараз я перепровірю буквально сьогодні, і думаю, що якщо треба їм дати енергію в ручку для підписання, я знайду цю можливість.

Дуже дякую за  запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Від "Блоку Петра Порошенка" запитання. Дехтярчук Олександр Володимирович.

 

10:24:00

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Прошу передати Рефату Чубарову.

 

10:24:12

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую.

Володимире Борисовичу, шановний Прем'єре! Дивіться, з припиненням 01 січня 2016  року у повній мірі електропостачання на тимчасово  окуповану територію Криму ми  спромоглися багатократно збільшити витрати Росії на  утримання Криму. Це сталося завдяки громадянській блокаді Криму, і я дякую її учасникам. Але вас хочу зараз запитати про інше. А обманним шляхом зараз Росії… в Криму, тимчасово окупованому Криму опинилися чотири турбіни компанії  Siemens, і Росія намагається їх  запустити.  У них є певні проблеми. Але хочу запитати, що уряд робить для того, щоб завадити, щоб ці турбіни ніколи не були запущені в діяльність в Криму.  Будь ласка.

 

10:25:12

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Я думаю, що  деталі і реальний стан справ може доповісти  міністр закордонних справ, який опікується цим питанням. Але ви знаєте, що ми вживаємо заходи по  всім напрямкам – і дипломатичним, і іншим каналам – для того, щоби блокувати і вимагати реакції, у тому числі і введення додаткових санкцій до країни-агресора. Відповідним чином і  сьогодні оцей скандал, який відбувається по постачанню цих турбін, якраз з тим пов'язаний, що є і санкційна політика у тому числі.

Будь ласка,  Павло Анатолійович.

 

10:25:44

КЛІМКІН П.А.

Дякую за ваше запитання, Рефате-ага. По-перше, ми багато разів зверталися і до німецького уряду, і до Європейського Союзу, і безпосередньо до Siemens. Я зустрічався, зокрема, з керівництвом Siemens, і ми скоординовано намагалися перебити це шляхом подання відповідних судових позовів. Siemens продовжує ці судові позови для того, щоб турбіни, які обманним шляхом були завезені до території окупованого Криму, там не працювали. І я отримав від керівництва Siemens, і такий самий меседж ми отримали від німецького керівництва, що вони будуть продовжувати діяти і політичним і судовим шляхом для того, щоб цьому запобігти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Опозиційного блоку" до запитання запрошується Юрій Павленко. Будь ласка.

 

10:26:44

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний Володимире Борисовичу, знаю вас як людину, не байдужу до дитячої біди, але як так сталося, що уряд під вашим керівництвом затвердив рівно рік тому назад постанову про надання статусу дитини, яка постраждала від збройного конфлікту і військових дій, всупереч, порушуючи закон, який був тут ухвалений 2,5 роки тому назад під вашим головуванням. Чому зараз ви вирішили, що дитина, яка отримала поранення, яка пережила психологічне і фізичне насильство, втратила рідну домівку, втратила батька-солдата, продовжує жити в зоні бойових дій під обстрілом, повинна вам з міністром Ревою доводити свої страждання, в тому числі через суд і через принизливі експертизи. Як наслідок, лише 9 дітей із 580 тисяч за рік отримали цей статус. Жодна дитина не отримала допомогу. Діти, які пережили реальну війну, мають честь і гідність, щоб не принижуватись перед вами. В мене запитання, то коли ви приведе постанову у відповідність до закону…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. І коли на кінець-то уряд під вашим головуванням повернеться обличчям до української дитини, простягне їй руку допомоги і захисту?

Дякую.

 

10:28:10

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Я би його розділив на дві частини ваше запитання.

Перша частина, яка торкається і мого серця як людини. І чужих дітей не буває. І ви правду сказали про те, що я дуже чутливий до теми дітей, і все, що стосується дитини, для мене святим. Це перша частина. І тому, якщо є технічні неузгодженості, вони будуть обов'язково вивішені, особливо, якщо це стосується тих дітей, які під постійними обстрілами або знаходяться у вкрай важких умовах свого життя. І моя душа і серце болить від цього, як і майже 100 відсотків всіх українців, незалежно від того, де вони проживають.

А що стосується самої суті, то однозначно можу підкреслити, що я є абсолютно відкритим. Якщо ви бачите, що є якась проблема, яку потрібно виправити рішенням уряду, ми це зробимо негайно. А що стосується конкретної суті, то я думаю, що перший заступник міністра соціальної політики Крентовська зараз вам надасть відповідь.

Я просто дуже прошу, давайте на темі дітей не робити якихось гучних заяв, які можливо використовувати для того, щоб комусь сподобатись. Давайте своїм серцем любити дітей і працювати на те, щоб в Україні їм було комфортно жити.

Дякую за ваше запитання.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. (Не чути)

 

10:29:46

КРЕНТОВСЬКА О.П.

Шановний Юрію Олексійовичу, зміни до вказаної вами постанови були підготовлені міністерством, обговорені з громадськими організаціями зокрема і також в комітеті, також з органами місцевого самоврядування і найближчим часом вони будуть подані на затвердження до Кабінету Міністрів України. Практична реалізація цієї постанови дала змогу з'ясувати нам усі проблемні питання і цей порядок буде вдосконалений найближчим часом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенко, будь ласка, ще 1 хвилину.

 

10:30:37

РОЗЕНКО П.В.

Шановні друзі, шановні народні депутати, я хочу вам повідомити про те, що, безумовно, те, що ми сьогодні робимо в цій сфері казати про те, що держава була три роки тому готова для того, щоб визначати статус дитини, яка постраждала внаслідок війни, скажіть, будь ласка, яка країна світу мала такий ще досвід? Ми робимо це з колес. Тому ми прийняли рік тому постанову Кабінету Міністрів України, яка вперше в історії держави встановлювала цей статус. Очевидно, що це є неідеальний процес, ми побачили проблеми, які стикнулися конкретні люди при встановленні цього статусу.

Тому в минулий вівторок на засіданні урядового комітету зміни до цієї постанови Кабінету Міністрів України вже були проголосовані, які розроблені Міністерством соціальної політики спільно з громадськими організаціями, які опікуються цими питаннями. Зараз це питання доопрацьовується в секретаріаті. Я думаю, що на найближчому засіданні уряду зміни до цієї постанови будуть внесені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я тільки зроблю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Самопомочі" Семенуха Роман Сергійович.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А я перепрошую, Андрій Володимирович, Андрій Володимирович, одну секундочку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, будь ласка, одну секундочку.

 

10:31:58

ГРОЙСМАН В.Б.

Я тільки зроблю уточнення, роз'ясню, що таке найближче засідання уряду. Це в середу ця постанова буде розроблена… розглянута і ухвалена. Дякую за ваше запитання.

Давайте, друзі, давайте, щоб діти нас об'єднували, добре. Дякую. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, Роман Семенуха, включіть мікрофон.

 

10:32:08

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". В мене запитання до Міністерства фінансів, запитання до пана Прем'єр-міністра щодо державного боргу. Ми всі знаємо, що з 2014 року Україна продовжує нарощувати державний борг і станом на 2014 рік він становим близько трильйона гривень, а на 2018 рік його гранична межа визначена майже 2 трильйона гривень. І це при тому, що це грубо порушує 18 статтю Бюджетного кодексу про граничний поріг в 60 відсотків ВВП.

Затверджена бюджетна резолюція урядом на 2017-2019 роки, на жаль, не передбачає розуміння за рахунок чого буде обслуговуватися державний борг, насамперед, зовнішній. Звертаю вашу увагу, я переконаний, що ви про це знаєте, тільки наступного року по зовнішнім запозиченням Україна має повернути більше 7 мільярдів доларів, а це близько 5 тисяч 300 гривень з кишені кожного українця.

Золотовалютні резерви щомісяця за публічною інформацією від Національного банку України продовжують знижуватися якраз насамперед через обслуговування зовнішнього боргу. Тому просте запитання: чи має уряд стратегію повернення державного боргу наступного року і за  рахунок чого це буде відбуватися.

Дякую.

 

10:33:22

ДАНИЛЮК О.О.

Я відповім. Дякую за запитання.

Значить, яка ситуація з державним боргом. Уряд веде послідовну політику, спрямовану на стабілізацію фінансової системи, на скорочення дефіциту бюджету,  що дозволяє нам формувати ресурс для того, щоби зменшити необхідність у запозиченнях. І якщо порівняти 2016 і 2017 роки, то рівень  боргового навантаження у нас знизився з 81 відсотка в 2016 році від ВВП до 71,8 відсотків у 2017 році. Це є результатом послідовної політики уряду щодо посилення стабільності фінансової системи і зниження боргового навантаження.

Бюджетною резолюцією на наступний рік буде заплановано подальше скорочення дефіциту бюджету до рівня 2,2 відсотки, це дозволить нам продовжувати  цю політику і надалі. І таким чином ми плануємо скоротити рівень боргу до близько 60 відсотків до 2020 року. Такою є політика, і я прошу депутатів підтримати  цю політика.

І коли йдеться зараз про прийняття закону, який впроваджують середньострокове бюджетування вже не в пілотному режимі, а як бази на наступні роки, я прошу, щоб парламент це   підтримав. Тому що саме такими документами,  саме такою спільною працею ми зможемо підсилювати стабільність  фінансової системи і вийти з  боргової ями.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Якщо дозволите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане  Прем'єр-міністр.

     

10:35:21

ГРОЙСМАН В.Б.

Я дякую шановному народному депутату за задане запитання, що стосується державного боргу. Ви почули параметри, над якими   ми сьогодні працюємо, і є стратегія управління державним боргом. Але що нам потрібно зробити, і те,  що лунає з цієї трибуни, зокрема, і не один раз. Україна має стати економічно сильною і незалежною державою. Для цього ми маємо відкрити можливості до інвестицій в національну економіку. Для цього ми маємо змінити систему української промисловості, ми маємо зробити так, щоб в Україні створювався національний продукт, конкурентний в світі. Для цього нам потрібно і прийняття ряду важливих законодавчих ініціатив як парламентських, так і урядових. І в принципі, можливо сказати, що ми йдемо цим шляхом.

Не ми з вами брали ці запозичення, не ми з вами створювали таке навантаження державного боргу. Українці теж як фізичні особи не брали цих боргів, але ми мусимо брати на себе відповідальність для того, щоб ці борги віддати. Ми тільки в березні віддали 1,4 мільярда доларів США. Це для нас є надзвичайно величезний виклик і навантаження. Тому ми маємо з вами зберігати макроекономічну стабільність, ми маємо перейти до стійкого зростання економіки через прийняття необхідних законів, бо без цього зробити і залучити інвестиції неможливо. І ми маємо зробити так, щоб в середньостроковій, довгостроковій перспективі зменшити державний борг України за рахунок того, що бюджет буде наповнюватися і не буде тих дір, які дозволяють комусь залазити в бюджет або у державні фінанси і присвоювати собі ці кошти. Тому маємо об'єднуватися навколо цього і робити це разом, це наша спільна відповідальність.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції "Батьківщина" Сергій Євтушок, будь ласка.

 

10:37:14

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". У мене питання до міністра Насалика. Пане міністр, чи відомо вам, що Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України планує 22 березня 2018 року у містах-супутниках провести акцію протесту. Акцію протесту, оскільки на сьогодні НАЕК "Енергоатом" позбавлений можливості отримувати висококваліфікованих працівників і таке інше. І чи готові ви з ними вести діалог? Це перше питання.

Друге питання. Відповідно до ухваленого тут Закону про комерційний облік газу ми дали можливість компенсувати тим власникам лічильників, які за свій рахунок їх встановили, компенсацію.

В якому стані знаходиться постанова по компенсаціям споживачам?

І другий момент. Згідно іншого закону ви мали передбачити і затвердити перелік робіт з техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Тому що облгази вже почали давати українців. Ці тарифи, які неспівмірні, сьогодні вимушують українців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ЄВТУШОК С.М. Змушують українців лізти у борги. Або інше, з'являються претензійні справи в судах, відповідно до яких люди також не ходять і не думають, як їм прожити, а ходять до суду. Дайте, будь ласка,  відповідь.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хто дасть відповідь? Не буде відповіді, пане Сергій. А отак, не буде.

 

10:39:11

КОРЗУН А.В.

Ні, відповідь буде. Шановний народний депутат, що стосується першого питання по працівникам атомної енергетики, у нас йде постійний діалог з профспілками, в тому числі з атомщиками. Зараз співпрацьовуються також питання галузевої угоди і всіх нюансів до неї між профспілкою і адміністрацією, вірніше, органом управління. І думаю, що до 20 квітня, як ви сказали, ці питання будуть врегульовані і не буде тої акції, про яку ви казали.

По встановленню газових лічильників і по компенсаціям працює відповідна робоча група, до якої входять і народні депутати. Там також рішення на виході, і тому, я думаю, це питання також буде врегульовано згідно з законодавством.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від Радикальної партії до запитання запрошується Олег Валерійович Ляшко.

 

10:40:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене запитання до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. На цьому тижні директор НАБУ, звітуючи в парламенті, повідомив про те, що в результаті розслідування встановлено розкрадання в "ПриватБанку" 150 мільярдів гривень коштів українців.

Скажіть, будь ласка, що робить українська влада для того, щоб повернути ці кошти? Чому ми чуємо повідомлення про розслідування афер колишніх власників "Привату" Коломойського і Боголюбова у Лондоні, але не чуємо жодних  розслідувань в Україні? Ви нам розказуєте про те, що немає коштів на підвищення зарплат і пенсій. Якщо ви повернете вкрадені  Коломойським і Боголюбовим 150 мільярдів гривень, –  ось вам кошти  для того, щоб встановити мінімальну зарплату для  українців – д 15 тисяч гривень  на місяць, мінімальну  пенсію – 8 тисяч гривень на  місяць.  

Я не знаю жодної іншої  країни, яка б дозволяла так безнаказано грабувати українців, і щоб ті, хто  їх пограбував, за це не відповідали.  Ми  вимагаємо від  влади,  від уряду зробити  все, щоб повернути вкрадені кошти.

 

10:41:16

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, Олег Валерійович шановний, за ваше  запитання. Насправді, державні  фінанси і те, що  належить українцям – це святе, і тут  ніхто не має робити  ніяких виключено.

Що стосується  цього важливого і чутливого  запитання, тому що стосується десятків  мільйонів українських  громадян, це питання… на це питання відповідь надавав міністр фінансів на минулому засіданні уряду з точки зору того,  що робить уряд. 

Можу вам  сказати, що  від імені уряду цим питанням  займається Міністерство фінансів при повній підтримці самого уряду і  Міністерства  юстиції. Також всі юридичні питання проводить сам безпосередньо "ПриватБанк", в якому  створена професійна незалежна наглядова рада. Незалежна, я це підкреслюю, з фахівців  світового рівня і  також новий абсолютно незалежний менеджмент самого  "ПриватБанку". Зараз є сотні чи десятки справ і в українських судах, я  знаю про те, у  мене немає  деталей, про те, що ведуться розслідування як Генеральною прокуратурою України, так і Національним антикорупційним  бюро, те, що  ми чули з цієї трибуни. І фактично, я думаю, що  це  питання – справа честі для того, щоб  довести  його  до логічного  завершення цими правоохоронними структурами. 

Ми не маємо права ні вести ні розслідування, ні якихось  інших заходів. Але знаю  точно, що Міністерство фінансів дуже  сумлінно і  відкрито працює над тим, щоб дати весь  доступ до  всієї інформації, подавати всі необхідні  юридичні кроки для того, щоб відновити справедливість і визначити ступінь порушень при  цьому питанню.

Я не хочу заглиблюватися далі  в  юридичні тонкощі, тому що  все те, що  ми будемо говорити сьогодні публічно як представники уряду, може бути  використано проти України. Тому от в принципі така відповідь.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  дякую.

Від "Волі народу", будь ласка, Шахов.

 

10:43:11

ШАХОВ С.В.

Політична сила "Наш край", Сергій Шахов. Володимире Борисовичу, скажіть, будь ласка, по всій країні сьогодні в приймальнях "Нашого краю" стоять тисячі українців по допомогу, практично, із серцевим нападом, тому що пішли 2 квітня в лікарні, а в лікарнях немає комп'ютерів,  немає сьогодні в лікарнях Інтернету. Та його і в Києві немає, не те, що в селах. Сьогодні людина 40 кілометрів проїжджає з дітьми, щоби укласти угоду з лікарем, але не можуть цього зробити. Це, практично, йде знищення української системи МОЗу. Люди не можуть сьогодні стояти в черзі. Яке здоров'я треба мати!

Скажіть, будь ласка, у міністра діти переїхали до України? У міністра батьки переїхали до України 80-и років, щоб підписувати ці угоди? Треба щось з цим робити!

"Наш край" був проти медицинської реформи і говорив, що вона сира, і на сьогоднішній день так і сталося: черги сьогодні стоять шалені в медичних закладах.

Скажіть, будь ласка, коли буде призначений український міністр охорони здоров'я?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

10:44:27

ШАХОВ С.В.

Коли? Коли буде призначений міністр охорони здоров'я українець, чиї діти живуть в нашій країні – скажіть, будь ласка! Коли люди  перестануть жебракувати на вулицях через цю реформу?

 

10:44:43

ГРОЙСМАН В.Б.

Слухайте, я зразу відповідь надам по Уляні Супрун. Вона могла собі дозволити жити в будь-якій країні світу, в неї достатньо ресурсів, але вона приїхала для того, щоб допомагати пораненим на Майдані, і це ви питання можете потім з'ясувати. (Шум у залі) Я говорю, що приїхала жити в Україну.

А тепер, що стосується людей і медичної реформи. (Шум у залі) Так от що я хочу сказати, шановні колеги. Підписна кампанія розпочалась… (Шум у залі)

От у мене питання до народного депутата: ви задали питання – вас цікавить відповідь? Ну, от ви послухайте тоді, будь ласка, і я дам вам  із задоволенням відповідь.

Наголошую на тому, що компанія обрання лікаря розпочалася з 1 квітня, і це не означає, що вона має завершитися першого травня. Вона не завершується. Якщо людина не обере собі лікаря, а ми передбачали, я думаю, що всі передбачали, що цей процес буде, ну, не дуже таким простим, то буде отримувати медичні послуги там, де сьогодні отримують, не треба нікому стояти ні в яких чергах, не треба нікому спеціально нікуди їхати. Якщо буде така можливість – люди собі укладуть цей контракт і на цьому посталять крапку.

В чому суть взагалі контракти? Що ми говоримо про те, що ми проти були, вона сира чи вона мокра ця... чи вона суха ця медична реформа? Ну подивіться до якої ручки була доведена охорона здоров'я України, подивіться, що люди живуть... люди живуть в яких сьогодні умовах, в яких умовах лікуються. Є два вибори. Вибір перший – залишити все як є, ну, вже так було до нас. А вибір інший, який я сповідую – давайте спробуємо об'єднатися і щось зробити в цьому питанні. Ну, скільки можна виступати з трибуни і казати: людям погано живеться? То давайте нарешті щось зробимо для того, щоб людям жилося краще. Не буде жодної зміни, жодної простої, немає простих рішень по таким складним питанням.

 І я закликаю тільки в єдиному, щоби всі об'єдналися, подумали, якщо треба десь щось вдосконалити – давайте разом вдосконалимо. Якщо треба якимось чином допомогти пришвидшити процес, давайте пришвидшимо. Але я хочу сказати одну річ, в чому суть цього контракту взагалі? Да, в тому, щоби кожна людина, громадянин прийшов, наприклад, громадянин Шахов прийшов до свого лікаря сімейного, який буде за ним дбати про його здоров'я, і держава заплатить цьому лікарю саме за громадянина Шахова, не за вікна, не за стелю, не за що інше, а саме за громадянина, який отримає медичну послугу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину.

 

ГРОЙСМНА В.Б. Колеги, там хто кричить на гальорке, в мене з горлом все нормально і можу... (Шум в залі) Пане... (Шум в залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, емоції зніміть, під час ваших запитань нема крику в залі.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я прошу там поставити, от там дзеркало, ви, коли будете підвищувати голос, самі на себе підвищуйте. А якщо вам потрібно щось мені сказати, підійдіть скажіть. Я просто не можу зайти в зал, я би зайшов до вас.

Так от я що хочу сказати, це мова йде саме про те, щоби змінити систему фінансування охорони здоров'я, але треба належно ще визначити. Послухайте, колеги. Насправді, всі заклади охорони здоров'я, вони належать або місцевим органам влади, або районам, або областям, або містам. І треба сьогодні, використовуючи можливості децентралізації, визначити як пріоритет, і уряд це визначив, щоби створити нормальні, належні умови в ФАПах, в амбулаторіях сімейного лікаря, в поліклініках і в лікарнях. На це потрібен час.

Ми можемо виступати з трибуни, говорити, так добре, так…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину додайте.

 

ГРОЙСМАН  В.Б. Давайте просто робити, робити разом. Бачити вади якоїсь системи. Давайте пропозиції і будемо враховувати. Бачити, що людям важко, скажіть де, будемо допомагати.  Але я наголошую, ніякої критичності, що саме завтра треба стояти в чергах для того, щоб укласти цей контракт, немає. Тому я просив  би краще допомагати людям зорієнтуватися, і я глибоко переконаний, що в результаті люди отримають нормальну, якісну  систему охорони здоров'я.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз запитання від народних депутатів. Отже, народні депутати, хто має намір дати запитання до уряду, прошу приготуватися до запису і прошу провести запис.

Литвин Володимир Михайлович, будь ласка.

 

10:49:30

ЛИТВИН В.М.

Володимир Литвин, Житомирщина. Шановний Прем’єр-міністре Володимире Борисовичу, уже  більше року триває епопея з забрудненням  річок Хомора і Случ. Були десятки запитів.

Я прошу, сядьте, щоб я бачив Прем’єр-міністра.

Мали місце  десятки запитів, відповіді. Але, виявляється, що прокуратура, Кабінет Міністрів, Президент України не можуть вирішити одну проблему, оскільки будь-які рішення, які приймаються, залишаються на папері. В той же час  28, 29, 30 березня, 3 квітня скидають стічні води, думаючи і розраховуючи на те, що висока вода все це знесене. Більше того, ліквідували, скажімо, в Баранівському районі санепідстанцію в процесі реформ, немає кому навіть зробити аналізу. Я отримав відповідь на Фейсбук від міністра…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ЛИТВИН В.М. Все правильно написано, разом з тим ніхто нічого зробити не може. Виявляється, що не можуть найти управу на обласну державну адміністрацію в місті Хмельницькому. Я вас прошу вживіть необхідних заходів, у людей обуренню немає меж, кажуть, що немає влади в країні.

 

10:51:04

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, шановний Володимир Михайлович. Так як поінформував мене щойно міністр екології, він абсолютно в матеріалі і займається цим питання. І більше того, я так розумію, що вже підготовлені документи до суду.

Остап Михайлович, будь ласка, прокоментуйте.

 

10:51:19

СЕМЕРАК О.М.

Дякую, Володимир Борисович. Дякую, Володимир Михайлович. Насправді хотів би подякувати, відповідаючи на ваше запитання, за вашу активну участь в цьому процесі і в підтримці тих дій, які ми спільно робимо, і позиції громадян, які борються за чисту річку.

Не буду довго переповідати цю історію, бо ви про неї добре знаєте, і тут ми неодноразово в залі говорили. Останні події після проведення комісії з надзвичайних ситуацій спільно із Житомирською і Хмельницькою обласними адміністраціями підготовлений протокол, який, на жаль, обласними адміністраціями не виконаний. Це є факт. І про це треба буде говорити з керівниками адміністрацій. Але уряд зі свого боку виконав всі можливі заходи, які в нас є в інструментах.

Згідно останніх змін до законодавства Міністерство природи сьогодні отримало право звертатися до суду для анулювання спеціального дозволу, про це я вас поінформував. Ми звернулися з відповідним поданням до суду, але, на жаль, суд поки що пробує уникнути від правосуддя. Я думаю, що спільними зусиллями ми проведемо цю роботу через передбачені законом процедури судового скасування дозволу і зупинимо того забруднювача, який забруднює аж дві річки, які несуть це забруднення далі по своїй течії. І це забруднення стосується не тільки Житомирської області, а воно стосується, на жаль, більших ареалів.

Дякую  за вашу підтримку. І я думаю, що ми в судовому процесі вирішимо цю  проблему якомога  швидше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кірш Олександр Вікторович. Передає   Павлу Унгуряну. Будь ласка.

 

10:53:10

УНГУРЯН П.Я.

Шановний Прем'єр-міністре Володимире  Борисовичу, чи можна вашої уваги?  Шановний Володимире Борисовичу, шановний  Прем'єр-міністре Володимире Борисовичу,  дякуючи  всьому   уряду і вітаючи  вас  із наступаючим Великоднем,  хочу  задати два питання.

Перше. Ще будучи спікером  парламенту,   ми   з вами говорили  про необхідність інституційного забезпечення   на  рівні уряду  відповідальних за державну  політику у сімейній політиці і захисті української сім'ї і української родини.  Прошу  прискорити цю  роботу з  інституційного забезпечення або Уповноваженого урядового, або відновити  роботу  Міністерства у справах сім'ї  і молоді та спорту,  адже відома ваша позиція, що   саме українська родина, в якій народжуються діти, і  яка є міцною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   30 секунд.

 

УНГУРЯН П.Я. …є пріоритетом вас  як Прем'єр-міністра.  І  хочемо  вас у цьому підтримати і допомогти.

І друге питання. Це критичний стан  Дунаю  і той фактично майже кризовий стан водосховищ  і дамб  на Дунаї, адже ми знаємо, що  зима була  дуже серйозною в  Європі і піднімається рівень   на Дунаї. Там невеликі кошти  з резервного фонду,  82 мільйона всього потрібно, щоб забезпечити непідтоплення всього  українського Придунав'я. Просимо…

 

10:54:51

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваші запитання.

Перше, що стосується питань  сім'ї. Немає жодного сумніву, що сім'я – це  взагалі основа. І ми попрацюємо над цим питанням. Я  знаю, що ви багато приділяєте цим питанням особистої увагу. Ми говорили нещодавно на цю тему. І як тільки буде рішення, в якому форматі  ми зможемо  систематизувати цю  роботу, я обов'язково вас проінформую.

А що стосується  Дунаю, я почув, ми опрацюємо, і запит, і цифру, і проблему. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ткачук Геннадій Віталійович.

 

10:55:31

ТКАЧУК Г.В.

Слово Сусловій Ірині.

 

10:55:36

СУСЛОВА І.М.

Шановна пані Лілія Михайлівна, прошу пояснити нам, народним депутатам, і громадянам України, яким чином до проекту наказу МОН потрапили дискримінаційні норми, які впроваджують практику зарахування дітей до 1 класу за реєстрацією або за нотаріально засвідченим договором оренди.

Фракція "Блок Петра Порошенка" вважає, що це порушує конституційне право громадян на освіту і протирічить українському законодавству. Просимо  і звертаємося до вас провести широкі обговорення цього проекту наказу і не затверджувати його, допоки не буде узгоджена позиція, в тому числі і з представниками профільних комітетів в парламенті.

Дякую.

 

10:56:23

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Дякую за запитання. Я хочу повідомити, що це, власне, проект, і він буде винесений на громадське обговорення, зараз йде експертне і громадське обговорення. І випливає цей законопроект з цієї практики, яка є, до речі, в багатьох цивілізованих країнах, коли дитина початкової школи вчиться якнайближче до місця проживання.

І зараз ми працюємо також з Офісом Уповноваженого з прав людини, щоб туди в ці категорії довідок можливих зменшити, ну, ці бюрократичні вимоги максимально до вимог законодавства. І далі, яка процедура та, яка планується поки що в самому проекті. В Законі про освіту чітко сказано, початкова школа однакова для всіх і має бути якнайближче за місцем проживання.

Отже, якщо залишаються вільні місця, то за певними критеріями, чіткими абсолютно, прозорими тоді відбувається зарахування і дітей з додаткових районів, які не є районами обслуговування цієї школи.

Я хочу зауважити, чому ця норма взагалі появилася в законі. Тому що всім  батькам остогидло, коли вони приходять до 1 класу, можливо, не всім, але більшості українських громадян, і їх заставляють платити якісь хабарі, тому що хтось по дзвінку чи по хабару влаштовує дитину в якусь школу. І батьки бачать школу зі свого вікна і не можуть влаштувати туди дитину, тому що ті, хто змогли влаштуватись там за хабар або влаштувались по дзвінку, змогли це зробити.

Тому ми хочемо зробити цю ситуацію справедливою за дуже чіткими, прозорими правилами. Будь ласка, долучайтесь в робочу групу, ми вас запрошуємо особисто. І ви можете попрацювати з нами над прозорими правилами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Роман Семенуха передає слово для запитання Ірині Сисоєнко. Будь ласка, пані Ірино.

 

10:58:39

СИСОЄНКО І.В.

Володимир Борисович! Віримо в те, що ви не хочете стати тим  Прем'єр-міністром України, при якому буде зруйнована повністю Державна служба  екстреної медичної допомоги. Я багато разів зверталась до вас, і ви пообіцяли провести спільну нараду з керівниками центрів екстреної медичної допомоги.

Величезна проблема по всім регіонам. Не вистачає автомобільного транспорту для приїзду до пацієнтів, які викликають за номером 103. Той автотранспорт, який їздить дорогами України, то вже антикваріат, яким своєчасно можна пацієнта довезти хіба що в морг. Працівники екстреної медичної допомоги знайдуть формат зміни оплати праці за реформою охорони здоров'я. І сьогодні ці люди, які рятують життя українців, одержують мінімальну заробітну плату. Масові звільнення з бригад екстреної медичної допомоги.

І я вимагаю, щоб або уряд вирішив цю проблему  негайно, або я пропоную номер 103 змінити  на телефонну лінію уряду, на гарячу лінію уряду. Будь ласка, вирішуйте.

 

10:59:59

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання.

Я хотів би бути тим  Прем'єр-міністром, після роботи якого залишиться добрий  слід і гарна пам'ять у людей, а не  тим, хто щось знищив. Я в своєму житті поки що нічого не знищив взагалі, в професійному, і в особистому. 

Я думаю, що ви знаєте, по-перше, коли я обіцяю, я завжди виконую. На минулому тижні ми контактували з вами і заступником керівника Апарату про те, щоб визначити коло учасників цієї наради. У зв'язку з тим, що графік в мене робочий достатньо напружений (достатньо напружений, це м'яко кажучи), ми визначили, що це буде на наступному тижні. І сьогодні я остаточно затверджу графік на наступний тиждень, і я повідомлю просто який це буде день, і ми обов'язково зустрінемося, тому що питання екстреної медицини дуже-дуже важливе. Немає тут деяких авторів цієї реформи екстреної медицини, які починали ще там в 2011-2012 роках. Після цієї реформи вона значно послабла і треба зараз її підсилювати і технічно, і матеріально, я це розумію. Зустрінемося з учасниками, обговоримо, будемо приймати рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Сергій Євтушок передає слово для запитання Олександрі Кужель. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

11:01:20

КУЖЕЛЬ О.В.

Володимир Борисович! По-перше, хочу вам подякувати за вашу позицію щодо невтручання правоохоронних сил в бізнесову діяльність. І прошу вас продовжувати це, бо, повірте, ви знаєте, що бізнес мені телефонує мгновенно, як виходить. Такого наїзду на бізнес, як зараз, 30 відсотків беруть відкати, в більшості це прокуратура і СБУ.

Володимир Борисович, там, де були ви на відкритті підприємства "ІнтерХім" в Харкові, да, новий завод в тяжкі часи, півроку не дають працювати керівнику підприємства, іде якась справа в СБУ. А я кажу, а тут Бабаков вісім обленерго, росіянин, агресор, має, гибне бізнес просто. Вчора закрили хлопця, 30 років, прокуратура наїхала по липовому доносу, три години вибивали двері, щоб знайти в присыпке немножко кокаина…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Посадили хлопця, 30 років,  в СІЗО, заказ прокуратури, потому что папа – ювелир.

Пане Гройсман, я прошу вас, ініціюйте засідання у Президента. Як заступник голови Комітету з питань підприємництва і промисловості ми просимо вас, ми всі станемо рядом, це просто неможливо, їм так тяжко, а їх просто розривають зараз правоохоронні… В більшості це прокуратура і СБУ.

 

11:03:04

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання. Да, мене ця тема дуже турбує, оскільки я вважаю, от ми тут говорили про економіку, ми  говорили про державний борг, ми говоримо постійно про те, що нам треба більше інвестувати коштів в підвищення якості життя людей. А як це зробити, якщо ті, хто виробляють національний продукт, постійно перебувають під пресингом так званих правоохоронців? Тому що є багато представників правоохоронних органів, дійсно, бойових, прекрасних людей, я їх поважаю і ціную. Але є ті, хто вдягнули погони і займаються переслідуванням чесного бізнесу. І з цим миритися просто неможливо, оскільки це все руйнує будь-які наші можливості і потуги залучення інвестицій і нормального економічного розвитку.

Ми на виконання закону, який ви прийняли, шановні колеги  народні депутати, 312 голосами "маски-шоу стоп". Утворили в середу комісію, яка передбачена цим законом, яка буде розглядати такі випадки. І наше завдання, буквально, я буду просити, щоб ви приходили на ці засідання комісії. Я хочу публічно по кожному такому випадку розібратись детально. Я не збираюсь втручатись в роботу прокуратури або СБУ, або інших правоохоронних органів. Але я збираюсь розібратись по суті, і там, де немає реальних порушень, а там, де використовують цю силу погон для того, щоб тиснути, я хочу захистити це підприємство, підприємця і захистити врешті-решт національну економіку, національного виробника, національного підприємця. Бо ми маємо відходити від тих дикунських звичок, які були привиті тою системою, яка була породжена в Україні. Маємо це знищити і залишити, знаєте, порушив законодавство, вкрав з бюджету –  в'язниця. Але, якщо ти нікому нічого не винний, то хай йде у в'язницю той, хто проти тебе протиправно порушив кримінальну справу і не дає тобі спокійно жити і працювати. От це моя політика, моя як Прем'єр-міністра і нашого уряду.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Дехтярчук Олександр Володимирович, будь ласка.

 

11:05:18

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановний  Володимире Борисовичу! Хочу звернути  вашу увагу на те, що дякуємо вам, об'єднані громади дякують за  передачу земель за межами    населених пунктів. Але я отримую чисельні звернення  від об'єднаних громад стосовно… при передачі  земель не передаються землі під господарськими дворами. І це є великою  проблемою. Хоча господарські двори і землі під ними прирівнена відповідно до українського законодавства до  земель сільськогосподарського  призначення і  мали би передаватися, вона не передається в розпорядження об'єднаним  громадам. Прошу вивчити питання і  обов'язково  вирішити, так як саме ці землі можуть бути такими осередками  для об'єктів  інфраструктури у майбутньому.

Дякую.

 

11:06:06

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання. Ви знаєте, що  уряд прийняв рішення  передати у власність землі об'єднаним територіальним громадам поза межами населених пунктів. І друга позиція, яка є  в цій постанові уряду, заборонити  відчужувати землі без рішення  таких об'єднаних територіальних громад і взагалі органів місцевого самоврядування. Це забезпечує публічність і  неможливість спекулювати  на цьому питанні. Але водночас є  умова, що це землі, якщо видаються кудись,  мають видаватись тільки шляхом проведення аукціонів. Це, що стосується виділень.

Буквально вчора 27 об'єднаних територіальних громад по Україні отримали, по-моєму, більше 2 тисяч гектарів землі у свою власність.  Питання,  які ви щойно  порушили, технічні. Я доручив опрацювати і вас  поінформувати.

Наголошую  на тому, що до кінця 2018 року всі об'єднані територіальні громади рішеннями уряду отримають у володіння і власність земельні ділянки і землі, які  раніше… якими раніше  вони не управляли.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Головко передає Шахову. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:07:20

ШАХОВ С.В.

Сергій Шахов, політична сила "Наш край". Питання до міністра соціальної політики. Скажіть, будь ласка, пане Андрію… до Андрія Реви, скажіть, будь ласка,  до яких пір буде знущання над  переселенцями.

Коли ми зустрічалися з Куртом Волкером, він говорив, що на ту територію треба передавати конверти… пенсії, які заробили люди за 40 років, обмотані стрічкою жовто-блакитною. Цього не відбувається, люди лежать паралізовані і не виходили на референдуми.

Далі. Сьогодні переселенці стоять на КПВВ на нульовках, не можуть пройти, а потім вони не можуть пройти до Пенсійного фонду, соціального захисту, їх перевіряють постійно на квартирах. Їм що, треба наручники вдягнути? Вони що, арештанти? Їм треба вдягнути електронні браслети? Вони не мають права отримати свої пенсії? За рахунок сьогодні переселенців –  6,5 мільйонів з Криму, з Донбасу –  ви хочете закрити "діру" у 200 мільярдів гривень, яку, як правильно Володимир Борисович сказав, що крали 30 років у державі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ШАХОВ С.В.  А ви сьогодні хочете покрити цю "діру" за рахунок 6,5 мільйонів українців. Чому сьогодні не звернулися в правоохоронні органи, до Генеральної прокуратури, до СБУ, до Антикорупційного бюро? Чому не звернулися, хто покрав ці гроші? І треба вернути. Не тільки шукати за кордоном, а в країні.

Порахуйте за цих років – 200 мільярдів гривень. І не треба сьогодні знущатися за українським народом. В них такі ж вуха, в них такі ж очі, вони ж… ноги і руки, вони хотять жити по-українські. Зробили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пане Андрій.

Пане Прем'єр-міністр, хто на питання буде відповідати? Будь ласка.

 

11:09:24

КРЕНТОВСЬКА О.П.

Дякую за запитання.

Виплата пенсій здійснюється усім громадянам, що мають статус внутрішньо переміщених осіб. Той, хто прагне зробити цю систему безконтрольною, без процедур і роздавати пенсії тим, можливо, і терористам, цього  не досягнуть. Сьогодні 570 тисяч людей, що мають статус внутрішньо переміщених осіб, отримують пенсії. Їм створені всі сприятливі умови в органах Пенсійного фонду, і в Ощадбанку для отримання цих пенсій.

Та людина, яка звернулася вперше, отримує свої пенсійні виплати за минулий період. Всі процедури здійснюються згідно з чинним законодавством. Статус внутрішньо переміщеної особи якраз був запроваджений законами України для того, щоб зробити систему адміністрування пенсійного забезпечення прозорою і контрольною і безконтрольність тут не пройде.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І заключне запитання. Кривошея передає запитання Максиму Бурбаку. Будь ласка, заключне запитання.

 

11:10:31

БУРБАК М.Ю.

Шановний Володимир Борисович, вчора Верховна Рада підтримала ініціативу "Народного фронту" і проголосувала за Постанову щодо звернень до світової спільноти по забороні будівництва "Північного потоку-2". Ви знаєте, що це вже буде викликом енергетичній безпеці всієї Європи, не лише України. Починаючи з 14 року, урядом Арсенія Яценюка і вашим урядом ми продовжили нарощування енергетичної безпеки і збільшення видобутку власного газу.

Скажіть, будь ласка, Угодою про асоціацію з ЄС, яка також була підписана в 14 році, передбачається механізм консультацій з Єврокомісією стосовно заборони цього будівництва, яке буде шкодити і Європі, і Україні. Нагадаю, 3 мільярди доларів ми отримуємо від транзиту газу. Тому, будь ласка, скажіть, будь ласка, коли розпочнуться відповідні консультації з нашими європейськими колегами, адже Німеччина, вчора – Фінляндія погодили будівництво на своїх територіях і знаємо, що наш партнери Сполучені Штати Америки відкрито ви ступають проти будівництва цієї нитки газогону?

Дякую.

 

11:11:42

ГРОЙСМАН В.Б.

Максим Юрійович, дуже дякую.

Ви знаєте, питання енергетичної безпеки України – питання надзвичайно серйозної ваги. Я вважаю, да не я вважаю, фахівці вважають: Україна – газова країна, у нас поклади газу другі, треті в Європі по розмірам, по обсягам. І ми кожного року і ми кожного року, точніше, наші правителі їздили до Москви, прихиляли коліно, голову і все інше для того, щоби отримати якісь там поблажки по постачанню газу від Росії до України і саме головне – взамін на нашу незалежність і нашу свободу. В той час, коли поклади українського газу не розроблялися і все, все, що стосувалося можливості добування газу в Україні, знищувалося.

Що стосується нашої політики, ми сьогодні говоримо, і не тільки говоримо, а робимо, умови, при яких обсяг добичу українського газу буде зростати не менше мільярду на рік. І дякую сьогодні українському парламенту за прийняття відповідних законів, які дозволяють пришвидшити добуток українського… добич українського газу. Це забезпечить сталу нашу незалежність від будь-кого, хто постачає газ в Україну.

Тепер що стосується "Північного потоку-2". Немає такої зустрічі, немає такої зустрічі ні у Президента, ні в Прем’єра, ні  міністрів профільних, ні на рівні Єврокомісії, з нашими міжнародними партнерами, де б ми не торкалися теми "Північного потоку". Мова йде про те, що це не є комерційний проект, це проект суто політичний,  проект, який буде використаний Росією для того, щоб поставити на гачок, посадити на гачок,  якщо хочете, на голку газову всю Європу. І той, хто цього не бачить, він або не хоче цього бачити в Європі і в світі, або закриває на це очі з невідомих причин. Нам треба все  зробити для того, щоб зупинити цей прояв гібридної агресії, і це є зброя, яка буде використовуватися проти демократичної Європи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І запитання від Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

11:14:02

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую.

Шановний Прем’єр-міністр, шановні колеги! Під час чисельних зустрічей з родинами політв'язнів Кремля та  заручників неодноразово виникало питання необхідності в уряді закріплення за кимось із віце-прем’єрів посади, тобто  і такої  функції координувати зусилля всіх  міністерств і відомств задля допомоги родинам заручників, допомоги юридичної такої адвокатами, які  працюють  для підтримки і кримських татар, і українців, що  знаходяться в Російській Федерації. І наскільки мені відомо, в цьому питанні зараз є певний прогрес. Ми би дуже хотіли, щоби ви дали інформацію важливу для родин  заручників хто в уряді на рівні віце-прем’єрів буде координувати зусилля і Міністерства тимчасово окупованих територій, і Міністерства соцполітики, і Міністерства  фінансів, і інших відомств задля такої  допомоги.

І друге важливе питання. Все-таки уряд виступив  з правильною ініціативою підтримки  фінансової, такої разової виплати тим заручникам, які були звільнені наприкінці грудня минулого року. Ми дякуємо за цю ініціативу. Але і досі заручники не отримали ці компенсації. На якому етапі оці виплати? Коли заручники їх отримають?

Дуже дякую.

 

11:15:25

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання, Ірина Володимирівна. Ви багато своїх сил віддає тому, щоби боротись і за заручників, і за потім їхню адаптацію, взагалі за все те, що стосується конфлікту, Донбасу. І тут тільки треба вам дякувати за це.

Що стосується соціальних питань, то такий віце-прем'єр у нас є, а це в більшості питання соціального захисту. Якщо потрібні юридичні, то, безумовно, це може скоординувати і віце-прем'єр Павло Розенко, це соціальна політика. Якщо потрібно, я допоможу. Тому такий віце-прем'єр є, я прошу звертатись до нього. І ми будемо допомагати вирішувати ці проблеми.

Він також координував роботу щодо виплат заручникам, які були звільнені з російського полону. Хочу підкреслити, що уряд прийняв відповідну постанову, і уряд зарезервував кошти, але виплачувати ми можемо їх тільки тоді, коли нам спеціальні служби дадуть верифікованих людей, що ці люди є, ну, немає на них ніякої провини перед нашою державою, і тоді ми ці кошти перерахуємо. Тому ми чекаємо сьогодні спеціальну інформацію. Я так розумію, що перевірка ця завершується, вона очевидно потребує певного часу, тому що не все так просто. І після того обов'язково ці люди отримають допомогу. Кошти є, зарезервовані, ми готові їх платити, як тільки буде верифіковано, що це люди, які достойні отримати підтримку держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, час на запитання від народних депутатів завершений. Ми можемо вважати, що відбувся звіт уряду? Ні. Добре. Наступної п'ятниці.

Отже, ми зараз завершили запитання від народних депутатів. Я хочу зазначити, що ще до мене прийшло в президію від двох фракцій заява про перерву, яку вони готові замінити на виступ з трибуни, від "Самопомочі" і Радикальної партії. І я запрошую до виступу Купрієнка. Будь ласка.

 

11:17:29

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановний народе України, вітаю вас з наступаючим Великоднем! Бажаю всім здоров'я і гарного великоднього кошика. Але значній частині наших людей це вітання звучить ніби насмішка над тим, що відбувається. Шановні урядовці, звертаюсь до вас, можливо ви не знаєте, так я вам доповідаю, що багато селян на сьогоднішній день не знають, як їм виживати. Ви, шановні урядовці, Володимире Борисовичу, я до вас звертаюся, ви забороняєте селянам продавати молоко, ви забороняєте продавати м'ясо. Фактично ви забороняєте вирощувати корів, ви забороняєте вирощувати худобу. Фактично ви примушуєте селян вимирати. Там не всі пенсіонери, і є люди, яким немає за що жити, крім підсобного господарства.

Так, ви приводити до норматив СОТ вимоги до продукції. Але Радикальна партія Ляшка вимагає перепряжіть коня, поставте його поперед підводи. Спочатку давайте на селі зробимо хоч якесь подобіє європейського виробництва, а потім будемо ставити вимоги до продукції. А так виходить… Сусідка моєї матері, яка ще півроку тому тримала 3 корів і продавала по 30 гривень за трьохлітрову банку молока із жирністю 3,6, порізала корів і зараз ледве одну тримає. Каже: ми боїмося вирощувати, завтра не продамо. Що їй робити? І вона ще не пенсійного віку.

Інша проблема. Розкриваю страшенну таємницю для уряду: майже більше мільйона селян не газифіковані їхні оселі, села не газифіковані. Немає там газу! Обіцяли, але не провели. Що роблять? Возять балонний газ. Пам'ятаєте такі червоні балони, пропан, бутан написано, з далекого дитинства – це не спогади, це реальність. Маса сіл не газифіковані і живуть за рахунок балонного газу. А тут виявляється, з 1 квітня хтось не встановив ціну на цей газ, не можуть провести аукціон, і ті, що виграли тендер, не можуть газу привезти. Володимир Борисович, тисячі, мільйони селян не можуть паску спекти сьогодні –  газу немає.

Радикальна партія вимагає не в процес вас, а в результат, скажіть,  коли, якого числа буде той клятий аукціон проведений і коли постачальники зможуть привезти балонний газ у села, де влада вже 25 років обіцяє газифікацію, а так і не зробила.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До заключного слова запрошується Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман. Будь ласка.

 

11:20:47

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, вельмишановний пане Голово Верховної Ради України. Ви знаєте, те, що народний депутат Купрієнко підняв питання від фракції Радикальної партії, є абсолютно актуальним.

І так питання номер 1. Це питання заборони продажу молока і м'яса від особистих господарств, домогосподарств. Ніякої заборони немає і не буде. І я про це говорив на засіданні уряду, і заспокоїв всіх селян. А якщо хтось буде комусь забороняти, то ми будемо жорстко реагувати, щоб цього не допускати. Це перша позиція.

Друга позиція. Треба пам'ятати про те, що ту продукцію, яку виробляють українські селяни і передають її для подальшої переробки, вона має бути безпечною. Правильно? Тому треба організувати елементарний контроль елементарних заходів гігієнічних під час надою, під час забою худоби і так далі. Це треба зробити, це неважко, але ніхто забороняти нічого нікому не буде. Це друга позиція. Тобто треба подбати про тих, хто вирощує і так далі, і про тих, хто споживає – це всі українці.

Тепер, що стосується взагалі нашого погляду на агропромисловий комплекс. Я хочу тут підкреслити, що у нас немає з вами, з вашою партією і з лідером партії Олегом Валерійовичем розбіжностей щодо підтримки аграрного сектору. Більше того, я думаю, що нам багато разом вдалось зробити в 2018 році, і вам як фракції і партії, і нам як українському парламенту і уряду.

Що саме ми зробили з вами насправді безпрецедентну програму підтримки агропромислового комплексу в 2018 році.

Беремо перший акцент – це фермерські господарства. Фермерські господарства України сьогодні можуть, невеликі, отримати кошти обігові до 3 мільйонів під 1 відсоток у гривні на 3-5 років. Це перше. Купити сільгосптехніку, яка вироблена українськими руками, з українського металу, яка локалізована в Україні зі знижкою в 40 відсотків. Купили за 1 мільйон 400 тисяч, отримайте з поворотом собі на рахунок як фермер.

Наступне. Висаджуйте сади українські. Ми бачимо, що більше 3 тисяч садів можемо зараз наростити, 3 тисяч гектарів садів. І ми компенсуємо в цьому році  80 відсотків вартості посадкового матеріалу в такому проекті.

Наступна позиція. Ми говоримо сьогодні  про вирощування великої рогатої худоби, яка у нас є в принципі надзвичайно перспективним напрямком. Але насправді не було підтримки держави, і ми з вам прийняли рішення про те, щоби 2,5 тисячі гривень передати кожному селянину, який буде вирощувати молодняк, щоб вони, не маючи чим годувати, різали молодняк. Такого більше не буде.

Для молочнотоварних комплексів 1,5 гривень на голову молочної корови. Це все те, що буде сприяти  і збільшенню поголів'я, і збільшенню надоїв, і зайнятості на селі. Це наша політика урядова. І дякую вам, що це і ваша політика.

Тепер, що стосується подальшого. Нам треба відновлювати ферми в Україні, нам треба відновлювати молочнотоварні комплекси. Що ми зробили? Якщо в Україні будуєш молочнотоварний комплекс, ферму, все те, що стосується м'яса, будь ласка, 25-30 відсотків вартості будівництва і обладнання компенсує держава. Це означає, що це буде  ще один міцний крок на відновлення нормальної якості життя в українському селі.

Я вже не говорю про те, що наша масштабна програма децентралізації дає  можливості вже більше 700 громадам  в рази збільшити власні бюджети. Є об'єднані громади, які вже будують садочки, ФАПи, поліклініки, дороги.  Але це тільки початок, тому що наше завдання –  щоб у людей на селі була робота, нормальна медицина, нормальна освіта. А це потребує серйозних, не політиканських,   а серйозних відповідальних рішень.

Чому я так реагую, коли задають питання так начебто обо всем и не о чем? Та тому що треба серцем треба сприймати біль людей і думати головою, як зробити так, щоб ця біль пройшла, щоб люди отримали нову якість. Без парламенту, без уряду, без нашої єдності ми це зробити не можемо. Тому важливо, щоб парламент, уряд, Президент –  всі працювали над тим, щоб реально використати можливості до жовтня 19-го року зробити все залежне від нас, щоб Україна була в стабільності, люди були в безпеці, і люди отримали омріяне українське майбутнє. Але не колись через 20 років, а сьогодні. А що стосується тендерів, я розберуся.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Дякуємо Прем'єр-міністру України і членам Кабінету Міністрів за участь в засіданні Верховної Ради України. До наступної зустрічі. Успіхів вам в роботі.

Зараз у нас згідно Регламенту 30 хвилин для оголошення запитів. І я запрошую всіх народних депутатів в зал для заслуховування запитів, будь ласка. Прошу займати робочі місця.

І запрошую до зачитання запитів Першого заступного Голови Верховної Ради України Ірину Геращенко.

Будь ласка, колеги, заходимо в зал.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:26:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, ми маємо на сьогодні достатньо багато запитів 258. Ми всі їх оприлюднимо, щоб отримати вчасно відповіді депутатам від інших установ і відомств. І є кілька запитів до Президента України. Як вам відомо, нам тут потрібно голосувати підтримку запиту.

І я ставлю на голосування запит Віктора Развадовського. Ні, у нас немає запитів до Президента, я перепрошую, колеги, я перепрошую. Я переходжу до оприлюднення запитів, які надійшли до різних інстанцій.

Отже, Віктора Развадовського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської обласної держадміністрації щодо виділення коштів для оперативного втручання з приводу зміни кульшового суглобу у мешканки міста Житомира Замлілої Галини.

Віктора Развадовського до віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку щодо виділення коштів для будівництва водозабірної свердловини в селищі міського типу Романів Житомирської області.

Групи народних депутатів (Тимошенко, Івченко інших) до Кабінету Міністрів України, голови правління НАК "Нафтогаз України" щодо відкриття інформації про компанії, з якими проведено консультації щодо їх залучення до участі в управлінні Єдиною газотранспортною системою України.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Публічного акціонерного товариства "Дніпрогаз" щодо неправомірного збільшення норм використання природного газу в житловому будинку № 25 по вулиці 20 років Перемоги у місті Дніпрі.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра щодо створення в Україні нових робочих місць.

Анатолія Денисенка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо вжиття заходів для своєчасного діагностування онкозахворювань в Україні.

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра України щодо надання приміщення Харківському міжобласному спеціалізованому медико-генетичному центру рідкісних (орфанних) захворювань для відкриття стаціонарного відділення лікування та реабілітації хворих на спадкові рідкісні захворювання.

Валерія Писаренка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо проведення ретельного розслідування випадку неналежного виконання професійних обов'язків медичними працівниками, що спричинило тяжкі наслідки здоров'ю новонародженої дитини.

Групи народних депутатів (Сисоєнко, Маркевича більше 200 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України.

Дмитра Шпенова до Прем'єр-міністра стосовно удосконалення механізму отримання дозволу на проїзд автомобільними дорогами з транспортних засобів, габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Юлія Іоффе до Прем'єр-міністра щодо необхідності надання державної підтримки та фінансового забезпечення на виконання капітального ремонту автомобільної дороги селища міського типу Нижнє Луганської області.

Олени Сотник до міністра культури щодо будівництва готельного комплексу на Андріївському узвозі, 14-16 у місті Києві.

Дмитра Шпенова до Прем'єр-міністра  стосовно здійснення заходів для належної реалізації Кабінетом Міністрів України вимог Закону України "Про освіту" в частині підвищення посадових окладів педагогічним працівникам.

Андрія Немировського до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо проведення справедливого, неупередженого, об'єктивного досудового розслідування за фактом вбивства неповнолітньої дитини у селі Мильники Ніжинського району Чернігівської області та понесення кримінальної відповідальності підозрюваним у злочині.

Андрія Немировського до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора  щодо проведення справедливого, неупередженого, об'єктивного досудового розслідування за фактом вбивства та замаху на життя у місті Павлограді Дніпропетровської області та понесення кримінальної відповідальності підозрюваним у злочині.

Ігоря Лапіна до віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, голови Київської міської державної адміністрації щодо перевірки фактів та обставин наведених у зверненні.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра щодо проблем водопостачання шахтарських міст Західного Донбасу.

Артура Мартовицького  до Прем'єр-міністра щодо порушення конституційних прав дітей, хворих на цукровий діабет.

Групи народних депутатів (Бабія, Бурбака та інших) до Прем'єр-міністра  щодо відкриття пункту пропуску в Івано-Франківській області.

Степана Івахіва до міністра соціальної політики  щодо забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Степана Івахіва до Виконуючого обов'язки генерального директора Публічного акціонерного товариство "Укрпошта" щодо відновлення функціонування відділення поштового зв'язку Публічного акціонерного товариство "Укрпошта" у селі Мельники Шацького району Волинської області.

Юрія Бублика до міністра юстиції, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо непогодження проекту землеустрою.

Юрія Бублика до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ України щодо нереагування керівництвом Прокуратури Полтавської області та Головного управління Національної поліції в Полтавській області за злочинну бездіяльність працівників підпорядкованих їм правоохоронних структур при довготривалому розслідуванні у кримінальному провадженні за фактом вчинення шахрайських дій щодо пенсіонерки Багрій Марії Степанівни.

Юрія Павленка до Генпрокурора щодо діяльність ювенальних прокурорів.

Юрія Павленка до міністра внутрішніх справ  щодо діяльності уповноваженого підрозділу у справах дітей.

Сергія Лабазюка до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, прокуратури Хмельницької області, Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області щодо вирішення питання про отримання квартирних помешкань у житлово-будівельному кооперативі "Нова оселя" міста Хмельницького.

Владислава Бухарєва до голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету на 2018 рік для надання необхідної допомоги новоствореній Чернеччинській сільській об'єднаній територіальній громаді Охтирського району Сумської області.

Сергія Льовочкіна до Прем'єр-міністра щодо необхідності невідкладних заходів, спрямованих на боротьбу із безробіттям.

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра щодо розроблення і фінансування Державної програми по заміні дахів, покритих шифером, на інші, з використанням безпечних матеріалів без застосування азбесту.

Михайла Бондаря до директора Національного антикорупційного бюро, голови Служби безпеки, міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора  щодо перевірки об'єктивності розслідування кримінального провадження № 42017140000000346 від 10 листопада 2017 року за фактом зловживання службовим становищем працівниками правоохоронних органів Львівської області під час розслідування кримінальних проваджень за фактами самовільного зайняття земельних ділянок.

Тараса Юрика до Генпрокурора щодо бездіяльності Донецької обласної прокуратури.

Віктора Пинзеника до Голови Верховної Ради щодо з'ясування обставин появи законопроекту № 6542-д як альтернативного у Порядку денному пленарного засідання на 21 грудня 2017 року.

Ігоря Шурми до голови Служби безпеки України, секретаря Ради нацбезпеки і оборони щодо неприпустимості ініціатив Міністерства охорони здоров'я в частині надання дозволу на реалізацію за межами України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з донорської крові та її компонентів.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо некомпетентних дій Міністерства охорони здоров’я в питанні заборони лікарських засобів, що становить загрозу національній безпеці України.

Максима Бурбака та Миколи Федорука до Прем'єр-міністра щодо забезпечення комп'ютерним томографом Комунальної медичної установи "Міська клінічна лікарня № 3" міста Чернівці.

Максима Бурбака та Миколи Федорука до виконуючого обов'язки голови правління Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо залізничного сполучення міста Чернівці з іншими містами України.

Віталія Барвіненка та Олександра Пресмана до міністра внутрішніх справ України, Генпрокурора України щодо протиправних дій групи осіб по зриву 30 березня 2018 року пленарного засідання Татарбунарської районної ради Одеської області.

Ігоря Алексєєва до директора Інституту законодавства Верховної Ради України щодо стратегії розвитку національної моделі пробації.

Юрія Бойка до Прем'єр-міністра щодо надання Аккерманській (Білгород-Дністровській) фортеці статусу історико-культурного заповідника національного значення.

Олеся Довгого до міністра соцполітики України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо перевезень пільгових категорій громадян автомобільним транспортом.

Юрія Бойка, Юрія Павленка до Прем'єр-міністра щодо затвердження заходів з нагоди 75-тих роковин Копищанської трагедії.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра, міністра соцполітики, голови Рівненської обласної держадміністрації щодо забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, пільговим проїздом усіма видами транспорту на території України.

Василя Яніцького до голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго", голови Володимирецької районної державної адміністрації Рівненської області, начальника Володимирецького району електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" про вжиття заходів щодо належного забезпечення електроенергією жителів Володимирецького району Рівненської області.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України щодо питання проведення капітального ремонту 13 км відрізку Автошляху Н-22 (від Митного пункту пропуску "Устилуг" до міста Володимира-Волинського).

Ігоря Гузя до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, міністра юстиції, міністра молоді та спорту щодо скасування наказу Міністерства охорони здоров’я України та Мінмолодьспорту № 5232/1746 від 27 грудня 17 року.

Ірини Констанкевич до міністра освіти щодо надання інформації про готовність закладів освіти до нового навчального року відповідно до Державного стандарту початкової освіти.

Ірини Констанкевич до виконуючого обов'язки генерального директора Публічного акціонерного товариства "Укрпошта" щодо надання інформації.

Володимира Арешонкова до міністра інфраструктури щодо зупинки потягу №141 Київ-Львів / №142 Львів-Київ на станції Лугини Житомирської області.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра щодо усунення несправедливого та необґрунтованого розподілу громадян на категорії у ході виконання судових рішень.

Івана Балоги до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів для капітального ремонту доріг Берегівського району Закарпатської області.

Івана Балоги до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів для капітального ремонту доріг Виноградівського району Закарпатської області.

Дмитра Добродомова до прокурора Тернопільської області, начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області щодо стану досудового розслідування кримінального провадження № 12016210000000193 відносно не встановленої слідством особи, яка була замовником вбивства громадського діяча, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка.

Дмитра Добродомова до віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, міністра екології, міністра фінансів, голови Тернопільської облдержадміністрації щодо загрози екологічної катастрофи, пов'язаної із відсутністю очисних споруд на території міста Кременець Тернопільської області.

Владислава Бухарєва голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Прем'єр-міністра щодо необхідності виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для подолання наслідків підтоплення окремих територій та приватних домоволодінь в місті Охтирка Сумської області.

Групи нардепутатів (Бабія, Заставного – всього 9) до Прем'єр-міністра щодо митного оформлення вантажів Товариства з обмеженою відповідальністю "КАРПАТНАФТОХІМ" на Івано-Франківській митниці Державної фіскальної служби України.

Надії Савченко до Прем'єр-міністра щодо діяльності Леоніда Кравця на посаді керівника "Львіврибоохорони", яку рішенням Львівської обласної ради визнали незадовільною  як таку, що не відповідає займаній посаді.

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра щодо критичної ситуації з невиплати заробітної плати працівникам Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго".

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра щодо використання бюджетних коштів протягом бюджетного року.

Андрія Лопушанського до міністра енергетики щодо укладання з операторами газорозподільних систем договорів експлуатації ГРС та здійснення виплати за користування ними.

Андрія Лопушанського до виконуючого обов'язки начальника регіональної філії "Львівська залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо необхідності встановлення зупинки приміської електрички у селі Тернавка Сколівського району Львівської області.

Володимира Парасюка до голови Вищої ради правосуддя, Генерального прокурора України щодо забезпечення проведення всебічного, повного, неупередженого судового слідства у кримінальному провадженні за обвинуваченням працівника СБУ Ігоря Масика у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 189 Кримінального кодексу України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження).

Володимира Парасюка до міністра освіти і науки, Ректора Львівського національного аграрного університету щодо передачі на баланс Дублянської міської ради приміщень Дублянської міської лікарні Жовківського району Львівської області для збереження цілісності та належної діяльності даного медичного закладу.

Борислава Берези до Заступника голови Національної поліції України - начальника Головного управління Національної поліції у місті Києві щодо невиконання умов тендеру з питання ремонту паркової зони.

Борислава Берези до міністра освіти і науки щодо будівництва школи.

Павла Різаненка до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо вжиття заходів для недопущення порушень вимог земельного законодавства в діяльності територіальних органів Держгеокадастру при наданні дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства.

Едуарда Матвійчука до Міністерства регіонального розвитку, Міністерства внутрішніх справ, Одеської облдержадміністрації, Одеської міськради стосовно об'єктивного розгляду звернення Кулика Максима, який мешкає у Київському районі міста Одеса, щодо об'єкту незавершеного будівництва житлово-будівельного кооперативу "Соняшний", що знаходиться в селі Лиманка Овідіопольського району Одеської області, надання правової допомоги та супроводження вирішення порушених питань по суті звернення.

Едуарда Матвійчука до Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я, Одеської облдержадміністрації, Одеської міськради стосовно об'єктивного розгляду звернення Єребакан Євгенії, багатодітної та одинокої матері, яка зареєстрована в Одеській області та наразі родиною з малолітніми дітьми мешкає у Київському районі міста Одеса у зв'язку з лікуванням дитини-інваліда, щодо необхідності надання всебічної допомоги та забезпечення житлом, а також врегулювання інших питань.

Групи народних депутатів (Горвата, Лунченка, Петьовки) до Прем'єр-міністра щодо укладення Угоди між Урядом Румунії і Кабінетом Міністрів України та відкриття пункту пропуску через державний кордон "Біла Церква - Сігету Мармацієй".

Олександра Супруненка до голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної екологічної інспекції щодо проведення перевірки суб'єкта господарювання, що здійснює забруднення атмосферного повітря на території Дарницького району міста Києва.

Олександра Супруненка до Київського міського голови щодо неналежного розгляду звернень громадян стосовно якості проведення ремонтних робіт.

Олександра Нечаєва до Сумського міського голови щодо невідкладного розслідування факту розкрадання та пошкодження пам'ятника Герасиму та Павлу Косіковим у місті Суми.

Любомира Зубача до міністра юстиції щодо забезпечення діяльності державного нотаріуса на території Барської міської об'єднаної територіальної громади.

Андрія Іллєнка до гендиректора комунальної корпорації "Київавтодор", голови Київської міської держадміністрації щодо передбачення у спеціальному фонді бюджету міста Києва проведення ремонтних робіт асфальтного покриття міжквартального проїзду по вулиці Жукова, 27, 29 та 31 у Деснянському районі міста Києва.

Андрія Іллєнка до виконуючого обов'язки голови правління публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", міністра інфраструктури України щодо своєчасного та повного інформування пасажирів про актуальний розклад всіх приміських поїздів Публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця" на офіційному сайті перевізника.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра щодо організації навчання з питань безпеки життєдіяльності та цивільного захисту в навчальних закладах системи освіти України.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо проведення Всеукраїнського перепису населення у 2018 році.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо стрімкого зростання заборгованості по виплаті заробітної плати.

Ганни Гопко до керівника Державного управління справами про потребу невідкладного надання площ в Українському домі для тимчасового розміщення експозиції Музею Революції Гідності.

Ганни Гопко до міністра інфраструктури про потребу зміни графіку руху та оновлення рухомого складу для належного забезпечення пасажирського залізничного сполучення між Києвом і Маріуполем.

Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра щодо компенсаційного механізму для місцевих бюджетів у разі відміни пайової участі.

Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо недопущення закриття фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки, голови Тернопільської облдержадміністрації щодо додаткового фінансування загальноосвітніх шкіл Скориківської сільської громади Підволочиського району Тернопільської області.

Михайла Головка до міністра освіти і науки України, голови Антимонопольного комітету щодо вчинення антиконкурентних дій керівництвом Міністерства освіти і науки України.

Михайла Довбенка та Андрія Лопушанського до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо оснащення комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра, міністра інформаційної політики України щодо покриття прикордонних районів Чернігівської області мережею вітчизняного телерадіомовлення.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра щодо фінансування проведення капітального ремонту дорожнього покриття вулиці Магди в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області.

Олександра Кірша до міністра юстиції щодо сприяння членам кооперативу "Дружба" у реєстрації права власності на індивідуальні підземні погреби, що розташовані по вулиці Поздовжній, 7 в місті Харкові.

Віталія Гудзенка до Публічного акціонерного товариства «Київобленерго» щодо надання інформації та документів, що підтверджують право власності Публічного акціонерного товариства "Київобленерго" на опори повітряних ліній у населених пунктах Білоцерківського району Київської області.

Віталія Гудзенка до Прем'єр-міністра, голови Київської облдержадміністрації щодо недопущення закриття комунального позашкільного навчального закладу "Дитяча школа мистецтв" Білоцерківської районної ради Київської області.

Руслана Демчака до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо публічності системи державного забезпечення лікарськими засобами.

Тетяни Бахтеєвої до Прем'єр-міністра щодо проблем подолання туберкульозу в Україні.

Романа Мацоли до Кабінету Міністрів України, міністра оборони, Голови Служби безпеки України, заступника Генпрокурора - Головного військового прокурора щодо проведення об'єктивного розслідування у справах зниклих безвісти під час проведення бойових дій в антитерористичній операції.

Романа Мацоли та Андрія Шиньковича до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Хмельницької облдержадміністрації щодо забезпечення необхідними лікарськими засобами важкохвору на рідкісне захворювання - Бульозний епідерміз дівчинку Владиславу Кирилішину, 2014 року народження.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки, голови Чернівецької облдержадміністрації щодо недопущення скорочення загальної кількості або окремих паралелей навчальних закладів у малих населених пунктах.

Ігоря Попова до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо права власності на інформаційну медичну систему "Хелсі".

Ігоря Попова до голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо технічного захисту інформації медичної інформаційної системи "Хелсі".

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра  - міністра регіонального розвитку, міністра екології, голови  Київської облдержадміністрації щодо вирішення питання роздільного збору сміття і недопущення екологічної катастрофи в Україні.

Сергія Мельника до начальника Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області щодо зупинення процесу приватизації окремих земельних ділянок в обслуговуючому кооперативі "Садівниче товариство "Левада-Гречани".

Сергія Мельника до прокурора Хмельницької області щодо забезпечення законних інтересів членів обслуговуючого кооперативу "Садівниче товариство "Левада-Гречани".

Групи народних депутатів (Дзюблика, Тимчука) до Прем'єр-міністра України щодо надання Державній установі "Музей коштовного та декоративного каміння" статусу "Національний".

Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра  щодо зриву процесу приватизації Державного підприємства "Україна" посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області.

Сергія Лещенка до голови Київської міської державної адміністрації щодо виконання ремонту накриття підземного пішохідного переходу на перетині вулиці Наталії Ужвій та проспекту Правди у місті Києві.

Сергія Лещенка  до міністра освіти і науки щодо реконструкції адмінбудівлі лабораторного корпусу Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, відомої киянам як "Тарілка".

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра  щодо забезпечення приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів  та міністерств у відповідність до вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Григорія Тіміша до голови Центральної виборчої комісії щодо якнайшвидшого призначення Центральною виборчою комісією додаткових виборів депутатів Тереблечанської сільської ради об'єднаної територіальної громади Чернівецької області від територіальної громади села Буківка Буківської сільської ради, що вирішила приєднатися до Тереблечанської сільської об'єднаної територіальної громади.

Григорія Тіміша до голови Чернівецької обласної держадміністрації щодо вжиття заходів для інформування мешканців села Чорнівка Новоселицького району Чернівецької області про рівень загрози екологічній безпеці викликане функціонуванням поблизу міського сміттєзвалища, яким користується Чернівецька міська рада.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра, міністра інфраструктури України, Виконуючого обов'язки генерального директора ПАТ "Укрпошта", голови Київської облради, голови Київської облдержадміністрації щодо недопущення скорочення мережі поштових відділень Публічного акціонерного товариства "Укрпошта" в сільській місцевості.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра щодо підвищення тарифів на постачання холодної води та водовідведення.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра щодо вжиття невідкладних вичерпних заходів реагування на катастрофічну екологічну ситуацію.

Олександра Бригинця до Київської міської прокуратури № 7 щодо можливо незаконного будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: Київ, Подільський район, вулиця Вишгородська, 47-Ж.

Олександра Нечаєва до голови національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Генерального директора публічного акціонерного товариства "Київенерго" щодо невідкладного відновлення роботи загальнобудинкового приладу обліку теплової енергії та перерахунку за послуги централізованого опалення за лютий 2018 року мешканцям будинку у місті Києві.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо прискорення капітального ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення Т-16-08 "Болград-Червоноармійське-Арциз-Сарата"   та Т-16-27 контрольно-пропускний пункт "Серпневе"-Тарутине-Арциз- Татарбунари" на ділянці Арциз-Татарбунари.

Олега Осуховського до віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, Прем'єр-міністра України, Президента Національної академії аграрних наук, Глави  Адміністрації Президента, голови Рівненської облради, голови Рівненської облдержадміністрації щодо діяльності ДП Дослідне господарство "Городецьке".

Олега Осуховського до Глави Адміністрації Президента України, Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки, голови Рівненської облдержадміністрації, голови Рівненської облради Рівненського міського голови  щодо збереження у Рівненському обласному ліцеї "класів кобзарства".

Андрія Кота та Миколи Люшняка до Прем'єр-міністра міністра закордонних справ щодо відкриття Посольства Йорданії в Україні.

Романа Семенухи до міністра фінансів щодо актуальних обсягів державного та гарантованого державою боргу та попередні розрахунки обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу у 2019 році.

Романа Семенухи до міністра освіти і науки щодо надання інформації про кількість студентів зі статусом внутрішньо переміщених, що навчаються у вищих навчальних закладах, зокрема тих, що проживають у гуртожитках.

Групи нардепів (Романової, Діденка, інших. Всього 10) до Прем'єр-міністра, міністра інфраструктури, виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг щодо незадовільного стану доріг та виділення коштів на їх ремонт.

Сергія Рудика до Голови Верховної Ради, першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради – керуючого справами щодо умисного затягування розгляду життєво важливих проектів Законів України та Постанов Верховної Ради України за мого авторства.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра щодо невідкладного ремонту найбільш аварійних ділянок доріг загального користування державного значення Черкаської області.

Сергія Власенка до голови правління ПАТ "Автомобільна Компанія "Богдан Моторс" щодо співпраці корпорації "Богдан Моторс" із підприємствами країни-агресора Російської Федерації.

Сергія Власенка до Глави Адміністрації Президента щодо виконання конституційних обов'язків Президентом України Петром Порошенком.

Групи народних депутатів (Найєма, Ємця інших. Всього 15-и) до Прем'єр-міністра України щодо удосконалення процедури формування рад громадського контролю.

Сергія Капліна до міністра соціальної політики, голови Національної служби посередництва і примирення щодо вжиття термінових заходів по врегулюванню критичної ситуації, яка пов'язана з порушенням трудових прав двадцяти трьох тисяч працівників Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Сергія Капліна до міністра енергетики, голови Державної служби з питань праці, виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби  щодо вжиття заходів по припиненню грубих порушень законодавства про працю керівництвом Державного підприємства "Бар'єр".

Юрія Тимошенка до Прем'єр-міністра України щодо можливої ліквідації стратегічно важливого підприємства.

Юрія Тимошенка до Коломийського міського голови Івано-Франківської області щодо можливого встановлення тимчасових споруд поблизу території школи.

Івана Мельничука до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора, начальника Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області щодо ймовірних корупційних діянь з боку керівництва комунального підприємства "Енергоресурс" Жмеринської міської ради Вінницької області під час реалізації проекту реконструкції спортивно-оздоровчого закладу "Юність" в місті Жмеринка.

Івана Мельничука до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, міністра соціальної політики, голови Вінницької облдержадміністрації, голови Вінницької облради щодо забезпечення належного розгляду звернення громадянки Елеонори Тернопольської щодо надання матеріальної допомоги на лікування.

Андрія Шиньковича до Голови Служби безпеки України про перевірку на предмет громадянства іншої країни громадянина України Романенка Геннадія.

Групи народних депутатів (Шиньковича, Гереги, Мацоли) до міністра культури  про сприяння в участі Київського хорового ансамблю "Cantus" ("Кантус") в Охридському хоровому фестивалі.

Олександра Домбровського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення лікування важко хворої дитини Тебідзе Миколи.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра, міністра інфраструктури  щодо визначення сум готівкової виплати для оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах особам з інвалідністю та деяким іншим категоріям громадян.

Юрія Левченка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Дніпропетровської облради, Криворізького міського голови, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо недопущення зменшення фінансування комунального закладу "Криворізька міська лікарня № 1" Дніпропетровської області… облради.

Юрія Левченка до міністра соцполітики  щодо незаконних дій посадових осіб Державної служби України з питань праці стосовно Навчально-виробничого центру "Новатор".

Віктора Романюка до Голови Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро, Генерального прокурора щодо масового підкупу виборців Обухівського та Васильківського районів Київської області шампунями і махровими рушниками.

Юрія Солов'я до Прем'єр-міністра України щодо розвитку гірських територій та вирішення питання соціально-економічного розвитку найвисокогірніших районів України - Верховинського та Косівського районів.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра  щодо необхідності визначення Засад антикорупційної політики (Антикорупційної стратегії) на 2018-2020 роки та затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2018-2020 роки.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів щодо необхідності виділення фінансування для облаштування амбулаторії сімейної медицини в селі Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області з метою забезпечення доступності та якості медичного обслуговування населення.

Ярослава Маркевича до міністра екології та природних ресурсів України щодо порушення вимог природоохоронного законодавства України Приватного акціонерного товариства "Фанери та плити".

Ярослава Маркевича до голови Національної поліції України щодо вжиття заходів для недопущення порушення прав громадян та дотримання вимог щодо захисту навколишнього природного середовища України.

Павла Кишкаря до Прем'єр-міністра України, Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України, Національного олімпійського комітету, Громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна", Громадської організації "ТОМ 14" щодо систематичного незаконного втручання посадових осіб Мінмолодьспорту в роботу управління Укрспортзабезпечення.

Віктора Кривенка до прокурора Київської області щодо неналежного розслідування незаконного використання коштів субвенції з державного бюджету.

Андрія Журжія до міністра фінансів щодо формування та ведення Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра щодо питань гідного соціального захисту учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та осіб, евакуйованих з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС другої категорії, осіб евакуйованих із 30-ти кілометрової зони відчуження у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття Постанови про відселення, а також для вдів (вдівців) померлих інвалідів-ліквідаторів, інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра, міністра енергетики та вугільної промисловості, президента державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" щодо питань безпеки та фінансування процесів модернізації енергоблоків атомних електростанцій України по закінченню строку їх експлуатації та подальшу долю атомної енергетики України в середньостроковій та довгостроковій перспективах.

Оксани Білозір до міністра освіти і науки щодо забезпечення виконання положень статті 75 Закону України "Про освіту" щодо розміщення у вільному доступі в мережі Інтернет безкоштовних електронних версій підручників або електронних підручників для здобуття повної загальної середньої освіти.

Костянтина Яриніча до міністра фінансів, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Кіровоградської облдержадміністрації  щодо вжиття належних заходів, спрямованих на вирішення проблеми недофінансування галузі охорони здоров'я та освіти Бобринецького району Кіровоградської області.

Шановні колеги, я продовжую засідання на 5 хвилин для того, щоб встигнути оприлюднити всі депутатські заходи… Я продовжую зараз наше засідання до перерви, щоби встигнути оприлюднити всі запити.

Костянтина Яриніча до міністра фінансів України щодо надання роз'яснення з приводу можливості фінансування комунальних некомерційних підприємств другого та третього рівнів надання медичної допомоги за рахунок медичної субвенції.

Віктора Вовка до Кабінету Міністрів щодо організаційного та інституційного забезпечення інтеграції наукової сфери України до Європейської хмари відкритої науки.

Ірини Суслової до міністра освіти і науки України щодо недопущення прийняття дискримінаційних актів, що обмежують права дитини на здобуття освіти у найбільш наближеному до місця проживання навчальному закладі.

Групи народних депутатів (Луценка, Яценка, інших – всього 9) до Генпрокурора України щодо проведення службового розслідування у діяльності керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області.

Групи народних депутатів (Геращенко, Герасимова, інших – всього 6) до голови Київської міської державної адміністрації щодо виділення Київською міською радою коштів для вдосконалення побутових умов для навчання в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна.

Ігоря Луценка до голови Державної міграційної служби, Голови Служби безпеки України щодо здійснення перевірки отриманої під час здійснення депутатських повноважень інформації на предмет дотримання вимог чинного законодавства України про громадянство.

Роберта Горвата до міністра соціальної політики України щодо незаконних та безпідставних рішень територіальних органів Пенсійного фонду України при призначенні пенсій громадянам України.

Вікторії Пташник до голови правління Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк", голови Київської міської державної адміністрації щодо незаконного встановлення шлагбауму та блокуючих пристроїв, що перешкоджають доступу до прибудинкової території за адресою вулиця Богдана Хмельницького 16-22 у місті Києві.

Шановні колеги, на цьому ми закінчили з вами, ми з вами закінчили оголошення запитів. Я нагадую, що на сьогодні 258 запитів надійшло.

В нас є кілька депутатів, які подали до Апарату Верховної Ради України заяви про незадоволення тими відповідями, які вони отримали. В залі присутні двоє колег – це пані Вікторія Пташник і Віктор Михайлович Литвин. Я надаю вам по 3 хвилини, і потім оголошуємо перерву на 30 хвилин і продовжимо вже нашу роботу з виступів депутатів в рубриці "Різне".

Будь ласка,  шановна пані Вікторія, я запрошую вас до слова.

 

12:02:10

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую.

Добрий день, шановні українці! Спершу я хочу побажати вам світлої Пасхи, відсвяткувати її з вашими родинами в теплі та затишку. Але в цю Страсну п'ятницю, на превеликий жаль,  я змушена висловити своє обурення, обурення діями деяких високопосадовців. І я сьогодні я буду  говорити про  першого віце-прем’єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі пана Степана Кубіва.

Ви знаєте, я завжди думала, що  найкращий приклад, як виконувати, дотримуватися законодавства і як беззаперечно показувати, власне, що  ти,  повністю твої дії відповідають законодавству, це  мають показувати нам високопосадовці. Я направила пану Кубіву свій запит щодо повідомлення строків подання Кабінетом Міністрів законопроекту про створення національного органу інтелектуальної власності замість ліквідованої державної служби та невиконання Мінекономіки концепції реформування державної системи  правової охорони інтелектуальної власності в Україні. Але натомість замість  відповіді пан Кубів вирішив це питання віддати на відкуп своїм  заступникам. Тому я хочу з цієї трибуни роз'яснити норми законодавства,  яких мають дотримуватися  всі високопосадовці. Зокрема, я хочу звернути увагу, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів  України", у якому зазначається в параграфі 123, що відповідь на депутатське звернення  до Прем’єр-міністра,  першого віце-прем’єр-міністра та іншого члена Кабінету Міністрів  надає посадова особа, якій воно адресовано.

А тепер  по суті цього запиту. Ви знаєте, ще 1 червня 2016 року уряд ухвалив  Концепцію щодо  реформування сфери інтелектуальної власності, відповідно до якої було одним з завдань було  створення Національного органу інтелектуальної власності. Але на сьогоднішній день Міністерство економічного розвитку  і, зокрема, його очільник пан Кубів зволікають з виконанням цього напрямку. Я зверталася до пана Кубіва зі своїми депутатськими зверненнями, в яких він мені вказував, що відповідний законопроект про створення цього національного органу буде внесений ще в четвертому кварталі 17-го року. Але на сьогоднішній день у нас немає проекту. Про яку інвестиційну привабливість України ми можемо говорити, коли міністерство займається ліквідацією органів для того, щоби просто отримати на себе повноваження, перебрати повноваження ліквідованого органу, а далі затримати їх у себе. Замість того, щоби залучати іноземні інвестиції. Замість того, щоби показувати, що вони опікуються нашими митцями, винахідниками, авторами і захищають їхні права. Замість цього, на превеликий жаль, міністерство займається тим, що розробляє концепцію підняття зборів, які змушені будуть платити автори, митці, винахідники.

Тому наразі я прошу все ж таки пана Кубіва відповісти на мій депутатський запит, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Який я направляла ще 28 лютого 18-го року, зобов'язані на який відреагувати. Там є два питання. І я прошу повідомити про причини невиконання, власне, концепції реформування, яка була Кабміном затверджена, і зазначити строки внесення відповідного законопроекту про створення національного органу до Верховної Ради. Якщо я найближчим часом не отримаю відповіді, я буду змушена розпочати процедуру про адміністративне порушення і просити притягнути вас…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, Володимир Михайлович Литвин, 3 хвилини. У вас є два звернення, але 3 хвилини.

 

12:06:11

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, два місяці тому я звертався з депутатським запитом до Кабінету Міністрів України про те, що дітей, які проживають в чорнобильській зоні, відповідно до законів не харчують. Відповідь на депутатський запит прийшов із запізненням. Разом з тим по суті порушених проблем ніяких рекомендацій, пропозицій не було отримано.

В чому проблема? Уявіть собі, діти проживають, село Кочичине, це Ємільчинський район, де 80 відсотків територій вражено Чорнобилем, але в школу ходять в сусіднє село Мала Глумча. Перше село має третю категорію, там, де діти навчаються, четверта чорнобильська зона.

У 2014 році тут, у сесійній залі, при розгляді питання про державний бюджет було відмінено закони, які б гарантували безкоштовне харчування за рахунок бюджету дітей. Разом з тим постанови Кабінету Міністрів, які регулюють харчування, відмінені не були. А це постанова ще з 1991 року. Там написано у цій постанові, що село Мала Глумча відноситься до зони посиленого радіологічного контролю, відтак дітей зобов'язані харчувати. Більше того, діє постанова 1997 року Кабінету Міністрів України, де передбачено компенсації сім'ям і дітям, якщо у школах не здійснюється харчування. І відповідно визначені суми: діти від 6 до 10 років – 360 гривень, від 11 до 14 – 370 і до 18 років – 380 гривень. У відповідь, яка надійшла від Кабінету Міністрів, задекларовано, що законом все відмінено. Відтак нічого не діє і дітей харчувати не будуть. Вирішуйте за рахунок колосальних можливостей, які є в об'єднаних територіальних громадах і не в об'єднаних територіальних громадах.

Разом з тим мушу ще раз нагадати Кабінету Міністрів України, що Ємільчинський район за територією один із найбільших в Україні. По-друге, район, який вражений Чорнобилем; район, в якому не можна здійснювати інвестиції, розвивати промисловість і іншу інфраструктуру внаслідок того, що він вражений Чорнобилем; район, який повністю залежить від лісу. Людям немає як виживати, немає робочих місць. Хоча я із здивуванням почув, що у нас, виявляється, проблеми із безробіттям абсолютно не існує.

Я ще раз звертаюся до Кабінету Міністрів з вимогою: відповідно до чинних постанов Кабінету Міністрів України, які через забудькуватість вони не відмінили, вирішити проблему харчування дітей і надати відповідь на цей запит по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, оголошується перерва до 12 годин 45 хвилин. І потім ми почнемо з вами відразу запис для виступів у… 12 година 45 хвилин. Дуже дякую.

 

(Після перерви)

 

12:47:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми продовжуємо наше засідання. Я прошу повернутися до сесійної зали всіх народних депутатів, які бажають взяти участь в рубриці "Різне", і записатися для виступів в цій рубриці.

Шановні колеги, отже, ми, я оголошую запис для всіх бажаючих витупити в рубриці "Різне". Ми сьогодні будемо  працювати до 2 години 15 хвилин. Будь ласка, прошу записатися, шановні колеги.

Будь ласка, Ігор Мосійчук, вас запрошуємо до слова.

 

12:48:25

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук,  Радикальна партія Олега Ляшка. Нація, яка здатна перекривати дороги для того, щоб захищати школу мистецтв, непереможна. Минулого непленарного тижня я відвідав Тернопільщину. І в славному, файному місті Тернополі мав зустріч з колективом школи мистецтв імені Герети. На жаль, обласна рада не почула людей, і шляхом реорганізації практично  знищує цю школу, унікальну школу мистецтв. Люди вимушені виходити і перекривати дороги. 

Я хотів би, щоб Прем'єр-міністр України звернув увагу на цю ситуацію. Тому що, якщо ми не захистимо школи мистецтв, не захистимо  українську культуру, то за що ми тоді воюємо, за що ми тоді боремося на сході і що ми тоді відстоюємо?

В той же час я відвідав родину Володимира та Нелі Терлецьких в селі Болягузи на Тернопільщині, на хуторі. На хуторі, на якому не бували навіть депутати районної ради, не те, що народні депутати України. Це родина, в якій утримується три корівки, за рахунок яких ця родина виживає. І що я почув? Я почув те, що урядова політика штовхає родину Терлецьких на те, а це багатодітна родина, де семеро дітей, на те, щоб вирізати корів, щоб діти виїхали на закордоння. Якщо українські урядовці не розуміють, то я хочу їм повідомити, що на Тернопільщині тій самі є села, де 70-80 відсотків працездатного українського населення виїхало на закордон на заробітки.

Саме тому наша залізна команда Радикальної партії Олега Ляшка пропонує реальну програму відродження села, відродження української економіки. Ми вимагаємо негайно і невідкладно розглянути в парламенті законопроект про заборону пальмової олії, що однозначно дасть можливість відродити тваринництво, ми вимагаємо підтримати переробку. Тому що тільки в цьому є порятунок українського села, бо не буде села –  не буде України. Захистимо село і Україну! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується Олена Сотник, прошу вас.

 

12:51:38

СОТНИК О.С.

Дякую, головуючий.

У нашій державі засудити людину до довічного ув'язнення волі можна навіть коли встановлені факт алібі підсудного, а трасологічна експертиза чітко вказує на те, що злочин скоїли інші особи. З такими рядками вже не перший рік до мене звертається довічно засуджений громадянин України Полішко В'ячеслав Іванович.

Ми вже давно ведемо переписку, як результат в парламенті в першому читанні був прийнятий законопроект 2033а, яким ми давали шанс довічно засудженим ще за старим Кримінально-процесуальним кодексом Радянського Союзу мати шанс переглянути їх вироки. Вироки, які були винесені за рахунок того, що з людей просто вибивали покази і на основі цих показів фактично виносили довічні вироки.

Так один з засуджених, його знає майже весь світ, Рафальський, навіть ООН відносно нього виносило окреме рішення. Він вже на сьогоднішній день не дочекався прийняття цим парламентом законопроекту. Він помер з надією, що все ж таки коли-небудь буде виправданий.

Радянська машина і Радянський Союз, а потім цей спадок, який був в Україні, у вигляді старого Кримінально-процесуального кодексу з людини робили пусте місце. І давало можливість фактично міліціантам і прокурорам, щоб виконувати статистику вибивати покази. Цим законопроектом ми давали шанс людям, які були в такий спосіб засуджені все ж таки звернутися до суду і оскаржити ці вироки, довести, що вони не винні.

У мене є звернення МФО "ЄвроОптимісти", які нещодавно, будучи на заході України, пообіцяли людям, до них теж зверталися, що ми будемо ініціювати розгляд у другому читанні цього законопроекту, ми звертаємося з цим проханням до головуючого.

Завершити свій виступ я теж хочу рядками з листа Полішка В'ячеслава. "Згідно основного закону найвищою соціальною цінністю у державі Україна є життя людини, яке у мене всупереч всім законам і взагалі здоровому глузду відібрали. У парламента України є шанс таким людям повернути право на справедливість і право на життя".

Тому я прошу і головуючого, і весь парламент підтримати цей закон і дати можливість людям відновити справедливість.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за виступ.

До слова запрошується народний депутат Бондар. Прошу вас,  шановний колего.

 

12:54:46

БОНДАР М.Л.

Дякую, пані Іро.

Шановні колеги, я хочу звернутися до  Прем'єр-міністра  України Володимира Борисовича. Як свідчать наукові дослідження  низки вчених, використання азбесту та продукції, в якій  міститься азбест, може стати причиною таких захворювань, як  азбестоз, мезотеліома та рак легенів, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я. Там нагадали, що  Міжнародне агентство  з вивчення раку при Всесвітній  організацій охорони здоров'я віднесло азбест до першої найбільш небезпечної категорії сполук зі списку речовин канцерогенів, для яких  існують достовірні відомості про їх шкідливість для  людини.

Статистика свідчить, що  більшість дахів в Україні покривалися з використанням  шиферу. Основа цього  будівельного  матеріалу –  азбест. Міністерством юстиції було зареєстровано Наказ Міністерства охорони здоров'я від  29.03.2017 за № 339  "Про  затвердження  державних санітарних норм і  правил про безпеку і захист працівників від шкідливого  впливу азбестом та матеріалів і виробів, що містять азбест". Заборонялося  виробництво та використання азбесту незалежно від його виду та азбестовмісних  виробів і матеріалів в технологічних процесах та при проведенні будівельно-монтажних робіт. Також передбачалося, що азбестовмісні ізоляційні матеріали та вироби низької щільності один грам на сантиметр кубічний підлягають першочерговій  заміні та  утилізації.

Ухвалення документу дозволяло б  привести нормативно-правові акти МОЗ України у відповідність до міжнародних та європейських законодавство. Але наказ Міністерства охорони здоров'я не  набрав чинності, і його  було виключено з Державного реєстру  нормативно-правових актів міністерств  та інших організацій виконавчої влади 10 жовтня 2017 року. 

Питання здоров'я нікого не може залишати байдужим. У нас такими матеріалами  вкрита велика кількість шкіл, дошкільних навчальних закладів, народних домів у селах, лікарень та інших. Не виключено, що і дскладу і інших будівельних матеріалів, сумішей чи ізоляційних виробів входить азбест.

Прошу дати доручення відповідним структурним підрозділам, проаналізувати ситуацію, організувати разом з Міністерством освіти, Мінкультом, МОЗом комплексні перевірки проектно-кошторисної документації закладів освіти, культури на предмет використання при проведенні ремонтних чи будівельних робіт, будівельних матеріалів з вмістом шкідливих речовин. У разі необхідності передбачити розроблення і фінансування державної програми по заміні дахів, покритих шифером та іншими виробами з використанням азбесту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Галасюк. Він має 6 хвилин через таку складну систему передачі голосу від його колег по фракції.

Дякую.

 

12:58:00

ГАЛАСЮК В.В.

Віктор Галасюк, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні українці, Президент України заявляє, що еміграція – це нормальний процес інтеграції країни до європейського ринку праці. У нас з Олегом Ляшко, ми командою Радикальної партії, абсолютно протилежне бачення на це питання. Ми вважаємо, що та багатомільйонна еміграції, яка відбувається з України і не лише в країни Європейського союзу, є ознакою абсолютно хибної економічної політики, яку сьогодні проводить влада: залишають без роботи мільйони українців, що вони вимушені тікати за кордон в пошуках кращої долі для того, щоби прогодувати себе і свої родини. Це абсолютно ненормальна ситуація, треба радикально міняти економічний курс країни.

І для цього наша команда пропонує принципово нову економічну політику. Низка законів, необхідних для її реалізації, вже прийнята парламентом, але саботується виконавчою гілкою влади. Закон "Про експортно-кредитні агентства", який ми з вами в цьому залі прийняли ще наприкінці 2016 року зобов'язував уряд створити його влітку 2016 року, щоби зробити кредити для українських виробників, промисловців дешевшими в рази і допомогти у виході на експортні ринки. Що ми маємо сьогодні: 280 днів просрочки невиконання Закону "Про експортно-кредитні агентства". В результаті кредити в Україні дорогі, вигідніше ввозити імпортну продукцію, а українці безробітні і тікають за кордон для того, щоб прогодувати свої родини, це абсолютно ненормально, це треба негайно виправляти.

Індустріальні парки, ми з вами в цьому парламенті прийняли в першому читанні за основу цю стратегічно важливу ініціативу для того, щоб надати податкові, інвестиційні стимули в Україні тим, хто створює нові виробництва, тим, хто розширює існуюче виробництво, хто створює нові робочі місця. Обов'язковою умовою в індустріальних парках є зарплата не менше 11 тисяч гривень і при цьому на сьогоднішній день владна більшість саботує цей надзвичайно важливий закон. Чому він не виносить до зали? Чому міністр економіки не приходить і з цієї трибуни не переконує, що необхідно його невідкладно прийняти? Все, що завгодно, тягнуть в залу парламенту - лобістські закони, корупційні закони, закони, якими вони маніпулюють рейтингом Doing Business, все, що завгодно, тільки щоб не розвивати власну промисловість, власну економіку. Прийняття цього законодавства про індустріальні парки дозволить Україні залучити мільярдні інвестиції із-за кордону і в середині країни і створити сотні тисяч нових робочих місць для того, щоб українці могли повернутися до дому і гідно працювати, і заробляти у власній родині, і жити зі своїми родинами, це принципово важливе завдання.

Наступний  стратегічний законопроект – "Купуй українське. Плати українцям", який наша команда Радикальної партії разом з однодумцями запропонувала в парламенті і парламент підтримав: за - 241 голос. Надзвичайно важливо надати економічні переваги українській продукції при державних закупівлях. (Оплески) Тому що сьогодні імпортозалежність української економіки абсолютно критична. Сьогодні понад 55 відсотків української економіки – це імпорт, в США і Китаї – це менше 20 відсотків, тобто катастрофічна різниця в показниках не на користь України.

На жаль, політика попередньої і нинішньої влади перетворила Україну на сировинну колонію, коли ми постачаємо за кордон сировину за безцінь, талановитих людей і робочі руки, а взамін отримуємо імпортні товари, які купуються в борг на закордонні кредити. Це абсолютно модель, яка не здатна забезпечити успіх, незалежність, суверенітет України. Ми категорично не згодні із цією сировинною моделлю, яка робить українців заручниками, яка породжує бідність, еміграцію, корупцію, залежність від кредитів МВФ.

Наша команда пропонує докорінно змінити  цей економічний курс. Прийнявши закон "Купуй українське! Плати українцям" ми встановимо аналогічні вимоги і  норми до тих, які діють в Сполучених Штатах Америки  з  1933 року: 12-відсоткова   перевага для національного виробника, вимоги щодо розміщення заводів на території країни для того, щоб вони могли постачати продукцію на держзакупівлі.

Якщо   Сполучені Штати Америки і Європа  діяли і сьогодні діють подібним чином, то чого ми, українці, сьогодні не  повинні в них вчитися. Ми маємо вчитися у самих успішних країн і робити те, що вони робили, щоб стати успішними, а  не ті слухати пусті закордонні поради, які нашу країну з вами перетворюють на сировинну колонію. (Оплески)

Іншим країнам ми вигідні як комфортний постачальник сировини, талановитої робочої сили і  ресурсів. Тільки нам. Українцям, потрібна сильна, міцна економіка і сильна Україна, яка  здатна не лише прогодувати, а й дати перспективу для майбутніх поколінь. Тому такою має бути економічна політика, а не те, що сьогодні робить влада.

Надзвичайно важливо ощадливо і розумно  використовувати наші ресурси. Саме тому ми на днях з Олегом Ляшком, з нашими колегами-однодумцями з різних фракцій  і груп внесли новий металургійний закон – про підвищення вивізного мита на металобрухт до 42 євро. Вчора комітет  погодив його для прийняття в цілому. Надзвичайно важливо ліквідувати дефіцит  металургійної сировини для українських заводів, бо це є 25 відсотків експорту, це  є  25 відсотків промисловості. Тому треба підтримати українських металургів, а  не давати роботу за кордон.

І нарешті "лісовий" закон, яким ми маємо з вами зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка, незважаючи на всю критику, незважаючи на тиск і шантаж, тому що це є легені України. Ліс – це є нормальні умови життя в Україні і можливість для розвитку економіки і створення нових робочих місць. Тільки так!

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  до слова запрошується Світлана Заліщук. Їй передає слово Сергій Лещенко.

 

13:04:19

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановні колеги і шановні українці! До мене звернулися правозахисники і попросили, щоб з цієї трибуни я нагадала про одного нашого українця, який потребує нашої підтримки, нашого слова і нашої допомоги. Я говорю про Володимира Балуха.

На сьогоднішній день правозахисники б'ють в набат, що наш політв'язень, який знаходиться у в'язниці в Криму, знаходиться на межі смерті через те, що близько двох тижнів тому він оголосив про акцію голодування. І на сьогоднішній день його просять зупинити цю акцію, але він не здається, незважаючи на провокації з боку працівників російської в'язниці, які постійно приносять до нього, в його в'язницю, до нього різну їжу, таким чином провокуючи його. Але він тримається.

Я хочу нагадати, що Володимир Балух – це та людина, яка після окупації Криму не здався, не визнав громадянства Росії, не визнав окупації Росією. І на своєму будинку завжди вивішував український прапор. Це призвело до того, що  в 14-му році його арештували перший раз, в 15-му році його арештували другий раз. Потім нібито під надуманими приводами його звинуватили в тому, що він вкрав якісь запчастини до трактора. Таким чином до нього прийшли з обшуками і там нібито знову ж таки знайшли набої для рушниці. Після цього його було засуджено до понад 3 років. Нещодавно "Верховний Суд" (в лапках), Верховний Суд Криму змінив його засудження і зменшив його засудження на 2 місяці – до 3 років і 5 місяців загального режиму.

Володимир Григорович Балух є фермером, в нього є родина, його матір, його дружина, яка сьогодні перебуває у скруті. І сьогодні мені з цієї трибуни хочеться підтримати його, так, як і багатьох інших наших українських в'язнів, але особливо його. І в цю Страсну п'ятницю попросити, по-перше, вас колег, а, по-друге, тих українців, які можуть допомагати, можливо, потелефонувати людям, яких ви знаєте з родин наших політв'язнів, і допомогти тим чим ви можете. Я особисто збираюся це зробити.

І в цю Страсну п'ятницю теж хочу зачитати його слова, останні його слова, коли йому читали вирок. Він сказав таке: "Я не хочу, щоб колись мої нащадки, діти всієї України, дорікнули мені в тому, що я десь злякався і проявив слабкість". Це слова просто українця, людини, яка не здається, людини, яка сьогодні потребує нашої допомоги. Тому наш парламент… Від імені всього парламенту хочу підтримати Володимира, передати йому привіт і хоче закликати всіх нас сьогодні звернутися до тих людей, які потребують нашої допомоги.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Світлана.

Шановні колеги, дозвольте, будь ласка, мені від нашого імені приєднатися до слів підтримки Володимиру Балуху. Також дозвольте звернутися до нього від всіх нас з проханням, можливо, зупинити голодування, тому що він дійсно потрібен і своїй родині, і Україні, подякувати йому за проукраїнську мужню позицію. І запевнити вас, що і українська влада, і ми в рамках всіх тих переговорів і консультацій, які ведуться з питань звільнення українців, ведемо зараз переговори, і ми готові передати 23 росіян, які здійснили злочини проти української держави і знаходяться в тюрмах за ці злочини, задля звільнення політв'язнів Кремля. І, безумовно, серед тих людей, звільнення яких ми вимагаємо, є і Володимир Балух так само, як і інші українці, і кримські татари.

Я запрошую до слова Юрія Солов'я, будь ласка, якому передає слово пан Карпунцов, народний депутат Валерій Карпунцов. Дякую.

 

13:08:23

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина та Покуття. Шановний український народ, шановні виборці, шановні народні депутати! Традиційно в п'ятницю під час виступів у "Різному" я намагаюся привернути увагу до проблем мого округу і до проблем, з якими до мене звертаються виборці. Зокрема минулого тижня під час роботи на окрузі я мав декілька зустрічей з працівниками медичної галузі і зокрема з працівниками Верховинської районної лікарні, з керівництвом Косівського госпітального округу, під час яких люди звернулися до мене з вимогою і з проханням посприяти у вирішенні кричущої проблеми заборгованості із заробітної плати, яка склалась на території Верховинщині та Косівщині в медичній сфері.

Для прикладу, на території Верховинського району станом на сьогодні виплачена заробітна плата в розмірі всього-на-всього 46 відсотків за березень від потреби. На території Косівського району заробітна плата по медичній галузі виплачена всього-на-всього в розмірі 40 відсотків від потреби. Це кричуща ситуація, особливо напередодні великодніх свят, коли держава, на жаль, не виконує тих зобов'язань, які вона на себе брала.

Саме тому з цієї високої трибуни я звертаюся і прошу оформити це як мій депутатський запит до міністра фінансів України пана Данилюка, до керівництва Івано-Франківської обласної адміністрації та керівництва Івано-Франківської обласної ради невідкладно вжити всіх заходів для виправлення цієї ганебної ситуації та погасити заборгованість перед працівниками, медичними працівниками на території Верховинського і Косівського району.

Поряд з цим я хочу також, користуючись нагодою, привернути увагу до проблем і так званої медичної реформи, які вже в найближчий час виникнуть і, які найболючіше будуть відображатись саме на гірських територіях. Бо я не одноразово із цієї трибуни говорив і продовжу говорити, що фінансування гірських територій і, зокрема, фінансування медичних послуг, фінансування освітніх послуг, воно не може здійснюватись по шаблонному принципу, як це здійснюється на рівнинних територіях чи в містах обласного значення. Не може бути ситуація, коли медик для того, щоб надати медичну послугу на первинному рівні повинен мати одинакові вимоги в місті Києві до пацієнтів, коли в одному будинку проживає 2 тисячі пацієнтів. І ці самі 2 тисячі пацієнтів у Верховинському районі, коли їх треба збирати в радіусі 40 кілометрів.

Тому я вимагаю і в чергове звертаюсь до Міністерства фінансів, при розрахунку базової дотації для фінансування медичної та освітньої галузі передбачити підвищенні коефіцієнти і про це йшла…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

СОЛОВЕЙ Ю.І. І про це йшла розмова під час візиту Прем'єр-міністра України на нараді щодо розвитку гірських населених пунктів.

І вже, користуючись нагодою, хочу привітати всіх українців і народних депутатів з Великодніми святами і побажати  миру, злагоди і любові всім нам, всім нашим сім'ям, і нашій Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Владислав Голуб запрошується до слова. Прошу вкладатись в регламент, бо багато бажаючих сьогодні виступити. Дякую.

 

13:12:01

ГОЛУБ В.В.

Дякую.

Шановні українці! Передусім з прийдешніми вас Великодніми святами.

Шановна пані головуюча, колеги, дорогі українці! Ми багато чуємо про необхідність боротьби з корупцією. Проте усі ці роки, що минули після Революції Гідності, на жаль, слова перевищують в своїй кількості реальні справи. І ні для кого вже не є секретом, що така ситуація викликає у громадян зневіру. Зневіру у саму  боротьбу з корупцією, недовіру до влади і усіх тих, хто причетний до антикорупційної діяльності.

Нещодавні події навколо новостворених антикорупційних органів чітко засвідчили, що основою становлення та ефективного функціонування  антикорупційних інституцій в нашій державі є люди. Ми можемо багато говорити про корупцію та боротьбу з нею, але поки на посадах в органах державної  влади і на місцевому рівні не будуть присутні чесні, принципові та вольові люди, нічого не зміниться. Сьогодні я не буду говорити про корупцію в вищих органах влади. Я скажу декілька слів про діяльність НАБУ та корупцію на рівні українських міст.

Згадаймо, коли створювалось НАБУ, багато хто в нашій країні поставились до бюро з певним скепсисом, насмішками та лукавством, у кращих   традиціях вже такої звичної  для України зради.   Проте НАБУ не просто існує, але дає і результати. Аби не бути голослівним, наведу приклад зі свого виборчого округу.

Місто Золотоноша Черкаська область.  З 2015 року я веду боротьбу з корупціонерами, які займають високі посади в місті. За цей час мої опоненти вилили на мене багато бруду, свято увіривши свою безкарність. Чому так? Тому що до Революції Гідності та створення НАБУ вони завжди могли вирішити свої питання, бо жили  за принципом: головне – мати "дах", і щоб цей "дах" не протікав. Міська влада Золотоноші цинічно розкрадала кошти і  збагачувалась на проблемах містян. Факти корупції були  зафіксовані мною під час реконструкції очисних споруд та каналізаційного колектору міста. Одразу  почалася брудна кампанія проти мене, до якої навіть долучилися деякі мої колеги народні депутати України.

А тепер, коли 29 березня НАБУ провела блискавичну операцію  і затримала директора місцевого водоканалу, а 31 березня 2018 року Солом'янський районний суд  міста Києва обрав запобіжні заходи підозрюваному у кримінальному провадженні в сумі 2 мільйона за фактом розтрати державних коштів, де було 12 мільйонів вкрадено з 29 наданих державою для ремонту напірного колектора в місті Золотоноша. Я хотів би подивитися в очі своєму колезі, який влітку приїжджав до міста Золотоноша та намагався викрити цих корупціонерів і запитати, чи вартий ваш пафосний піар, аби люди страждали і далі від цих корупціонерів. Питання це риторичне, і відповідь на нього кожен має дати за канонами власної совісті. Але хочу нагадати всім слова Плутарха, який казав: "Хто здатний вилучати власну користь громадських справ, той здатний грабувати могили".

Свій виступ я хочу закінчити словами Махатма Ганді: "Спочатку вони тебе…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ГОЛУБ В.В. "Спочатку вони тебе не помічають, потім сміються над тобою, потім борються проти тебе, а потім ти перемагаєш".

Дякую ще раз за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Рудик запрошується до слова.

 

13:15:34

РУДИК С.Я.

Шановні колеги народні депутати, зазвичай в цей день в "Різному" я звертаюся до людей, бо в залі людей немає. Сьогодні вирішив звернутися саме до вас. Нас зареєструвалося на вечірній частині 43 колеги. Так я ж до вас звертаюся, чого ви. Вітя, я вибачаюся, тепер мене весь ефір бачить, я до тебе звертаюся, що ти молодець, а ти кажеш, що ти поганий. Не наговорюй на себе.

Товариство, мій колега говорив про корупцію, і я його підтримую в усьому. Але є ще більша проблема для України ніж корупція. Це безрукість, це безвідповідальність, це халатність, це ставлення до людських проблем як до марсіанських, а не до своїх.

Весна принесла нам не тільки сходження снігу, якого всі з нетерпінням чекали, але ще й показала півметрові ями. Щоб почати красти, треба почати робити, а деякі навіть не починають робити. В позаминулому році я вибив, в прямому сенсі цього слова, на потреби свого округу на дороги державного значення 340 мільйонів гривень. З них 320 саме персонально на округ. Знаєте, скільки використали? Сорок мільйонів, решта повернулись в державний бюджет як невикористані.

Чого вибивав, я вам поясню. Тому що бюджетний комітет мав два, ні, три роки право, яке ми важкою боротьбою у боротьбі з урядом вибороли, на погодження переліку доріг державного значення, які кожен робить за кошти державного бюджету. Позиція була така. Якщо ви дивіться, Київ-Знаменка, знаєте скільки вбухали грошей у відрізок до Обухова? Сумарно за чотири роки майже півтора мільярда гривень. А дорога між цим називається Київ-Знаменка, і проходить вона не тільки до Обухова, а за дивним збігом обставин йде ще і через Київську всю область, потім через всю Черкаську і закінчується аж в Кіровоградській. А далі що – марсіани будуть робити?

Раніше ми могли на це якось впливати, а тепер уряд персонально, міністр інфраструктури, Прем'єр-міністр, віце-прем'єр, який курує питання доріг відповідає за це. Всьо.

У мене питання, я розумію, що воно без відповіді, тому я звертаюсь до вас, колеги. Давайте створимо міжфракційне об'єднання безвідносно до політичної приналежності, мажоритарник ти чи списочник, об'єднання під назвою "За дороги!".  Не за якісні дороги, а за наявність доріг, почнемо з цього. Давайте попрацюємо і натиснемо на уряд, щоб вони перерозподілили ті кошти, які на сьогоднішній день незрозуміло чого виділяються на дороги, які, на жаль, тоже потрібні українцям, але знаходяться в інших регіонах нашої держави.

Прошу вас підтримати, тільки закінчуються свята, відразу підходжу до представників всіх…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка,  наступний виступ Ігор Шурма. Прошу вас, пане Ігоре.

 

13:18:52

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". На превеликий жаль, зміни, які мають наступити в охороні здоров'я, стартували 1 квітня. Не знаю, як цей день назвати, чи день брехуна, чи день сміху, але сьогодні ми маємо перші шість днів якісь як би попередні підсумки.  

От всі дуже сильно агітують за те, щоб стартувало електронне здоров'я, система електронного здоров'я. Знаєте, найкращим  провідником і агітатором проведення реформ це є перші особи держави. От  сьогодні був день Уряду, я не мав можливості запитати, от там сиділи урядовці: міністри, заступники міністра –  хто з них заключив на сьогодні угоду  з сімейним лікарем.  З них хтось має  сімейного лікаря? В першу чергу там стосується, допустимо, т.в.о. міністра. Це ж як приклад, вона повинна були прийти і сказати, от я заключила угоду.

А чому вони не заключають  угоду, я вам просто… це дуже на поверхні лежить. Виявляється, що Світовий банк на розвиток  електронної системи охорони здоров'я виділив немало-небагато – 3 мільйони доларів. Це, щоб було  зрозуміло,  скільки це є,  це є  100  мільйонів гривень. За тих 100 мільйонів гривень потрібно було розробити систему. Ви думаєте, її розробили? Розбили тільки  план впровадження. А сьогодні ту систему  недосконалу намагаються адаптувати до наших реаліїв і говорять, що  це довго треба буде робити. Її треба буде вічно робити.  Знаєте чому? Якщо ви по звіту подивитися, що за 5 днів підписало по  всій Україні 200 тисяч людей, то щоб підписало  40 мільйонів людей, то це, напевно, треба 700 днів. Оце 700 днів будуть підписувати. А хтось знає, чи у  нас є сімейні лікарі і скільки їх треба?  Це був парадокс, коли  на засіданні профільного комітету міністр не знає, скільки потрібно  сімейних лікарів, щоб запустити оцю так звану реформу.

Більше того, я знаю, чому не  записують урядовці на сьогоднішній день, не йдуть і не реєструються в регістратурах. А знаєте чому? Для того, щоб зареєструватися, це всім вам –  від маленького до бабусів, які  не можуть ходити –  треба принести з собою паспорт, ідентифікаційний код і телефон, а це є персональні дані, які захищаються законом. Кому вони це мають передати? В реєстратуру. Кому? Середньому медперсоналу. А що вам за це запропонують?  А вам запропонують  зразок договору-угоди, а цей зразок договору-угоди  він не зареєстрований ні однією юридичною інстанцією, навіть наказом міністра  він не зареєстрований. А ким він зареєстрований? А він зареєстрований, вдумайтесь, наказом громадської організації. Це означає,  що ви свої персональні дані передаєте громадській організації, іншими словами, у приватні руки, які потім підуть по усіляких страхових компаніях. За таких обставин говорити про те, що та реформа стартане, не доводиться. Єдине, що будемо чекати, коли вони всі перші подадуть приклад – знайти свого лікаря.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, Михайло Головко. Михайло Головко, вас запрошуємо до слова.

 

13:22:13

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні українці, вітаю всіх з прийдешніми Великодніми Святами. Хочу сказати, що, знаєте, 3 квітня наша політична сила Всеукраїнське об'єднання "Свобода" разом з іншими націоналістичними силами провела марш "Сили нації". І в цьому марші якраз ми виступили проти олігархату, який сьогодні, на жаль, вже 27 років панує в українській державі, який розграбовує нашу  державу і доводить до зубожіння український народ.

Ми звернулися з вимогою ухвалити пакет антиолігархічних законів, на жаль, які сьогодні роками вже перебувають в цих стінах, але так і не вносяться в сесійну залу.

Звісно ж, нас обурив той факт, те, що сьогодні політика в нашого уряду спрямована на тотальне розграбування нашої країни і остаточний розпродаж стратегічних підприємств  державної власності, які залишилися ще в держави, не вкрадені в українського народу.

Хочу  сказати, що на цей рік згідно постанови 2015 року 271-ї заплановано продати понад 800 об'єктів державної власності, і таких стратегічних підприємств, як "Одеський припортовий", "Сумихімпром", в тому… багато: "Центренерго", "Одесаобленерго", "Донбасенерго", "Сумиенерго". І хочу сказати, що навіть оцінка порівняно з минулим і цьогорічним згідно провадив, яку провів Фонд держмайна, встановило, що ті підприємства, які коштували раніше там, наприклад, Суми 370 мільйонів гривень, в кінцевому результаті получилося 150 мільйонів гривень, "Одесаобленерго", наприклад, було 670 мільйонів гривень, по показниках там майже 100 мільйонів гривень. Тобто деякі підприємства опустилися в ціні в 3-4, а навіть і  в 9 разів.

Це говорить про те, що фонд Держмайна, як і його керівник Трубанов, який ставить мету, дійсно працюючи на олігархів, і служниками є олігархів, хочуть остаточно розграбувати стратегічні підприємства, які залишилися в нашій державній власності, звісно, що це неприпустимий факт. Замість того, щоби, дійсно, створювати робочі місця, замість того, щоби політика уряду була, про те, що Гройсман завжди говорить, що уряд є... наша держава не може бути ні ефективним менеджером, ні ефективним власником, це потрібно поміняти дійсно таких горе-керівників, які... дати можливість для того, щоби запустити виробництво в нашій країні, дати кредити малому, середньому бізнесу, створювати робочі місця, ухвалити наші закони про те, щоби без мита і ПДВ сюди завозити обладнання для створення робочих місць, вони ставлять за мету все продати, як мародери, які мислять категорією одного дня – награбував і втік.

Тому такий підхід це є неприпустимий, це є політика мародерства. Ми засуджуємо таку політику, вимагаємо негайно звільнити такого Трубарова. керівника Фонду держмайна, який сьогодні неефективно управляє і наносить збитки державі і притягнути всіх корупціонерів до відповідальності.

Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Віктор Вовк, просимо вас.

 

13:25:23

ВОВК В.І.

Віктор Вовк, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні громадяни, минулого тижня Міністерство закордонних справ України раптово прозріло. Заступник міністра Олена Зеркаль публічно заявила про необхідність розірвати великий Договір про дружбу між Росією і Україною через грубе порушення Росією його основних положень і це, вдумайтесь, на п'ятому році війни. А у 2014 році, коли Комітет у закордонних справах розглядав питання про денонсацію цього договору через російську агресію, та ж сама пані Зеркаль від імені МЗС виступала проти. Так само МЗС не підтримало тоді і нашої з Олегом Ляшком ініціативи про визнання Росії країною-агресором. Ми оприлюднили нещодавно копії тих ганебних листів МЗС, адже архіви не горять. В 2015 році Верховна Рада спромоглася таки прийняти Постанову про визнання Росії державою-агресором. Однак так званий Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною є чинним і досі. Багато українців дуже здивуються, що  згідно діючого договору стосунки між Україною  і Росією і досі визначаються як стратегічне партнерство. Не припинена дія навіть найбільш одіозних статей цього  договору.

Так само   абсолютно ненормально, що на п'ятому році російської агресії  з 451 міждержавної угоди між Україною та Росією розірвано лише 44 угоди. Це є ознакою бездіяльності та некомпетентності керівництва  Міністерства закордонних справ, якому було доручено здійснити повну інвентаризацію правової бази наших відносин  з Росією. Який результат роботи МЗС ми маємо? На  п'ятому році війни розірвано менше 10 відсотків договорів з  державою-агресором, причому  найбільш шкідливі угоди з Росією про співробітництво у військовій галузі, в галузі воєнної розвідки, в організації військових міждержавних перевезень та в охороні секретної інформації були денонсовані у  2015 році за ініціативою та наполяганням  саме фракції Радикальної партії Олега  Ляшка. 

Некваліфіковані лицеміри на чолі Міністерства   закордонних справ не здатні бачити на кілька кроків уперед і діяти на випередження. Вони лише пливуть за подіями, через що Україна має вкрай слабкі позиції на міжнародній арені переважно як  принижений прохач. І попри увесь галас влади прийняття учора  під приводом реформи дипломатичної служби  кланово-лобістського і цинічного щодо громадян  Закону про дипломатичну службу, він не змінить ситуацію на краще. Сильну і результативну зовнішню політику Україна отримає після приходу до влади команди Олега Ляшка.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Валерія Заружко запрошується до слова.

 

13:28:42

ЗАРУЖКО В.Л.

Валерія Заружко, Радикальна партія  Олега Ляшка.  Доброго дня, шановні українці! Доброго дня, шановні колеги народні депутати!  Кілька місяців тому  до мене звернулись представники  профсоюзу шахтарів з проханням про допомогу. Хочу звернути вашу увагу на  критичну ситуацію, яка склалася у вугільній галузі та, зокрема на державному підприємстві "Селидіввугілля".

Обставини там дуже тяжкі. Працівники місяцями не отримують заробітну плату. Держава втратила вугільні пласти, хоча цей комплекс належить державі, а на підприємстві ми спостерігаємо непрозору власність. П'ять років трудові колективи без результатно борються. Працівники навіть намагалися вирішити питання самотужки та були налаштовані на перемовини. Шахтарі висунули свої дуже прозорі та чіткі умови. Перше. Виплатити борги по заробітній платі. Друге. Підняти тарифні ставки на заробітну плату. Третє. Повернути вугільні пласти у власність держави.

Та гірників, на жаль, знову ніхто не почув. Після чого представники профсоюзу оголосили голодування, вимагаючи виконати свої вимоги. До голодуючих не пускали пресу, відключали світло та опалення. І це в люті морози.

Дев'ять діб тривало голодування у міністерстві пана Насалика. Кілька протестувальників опинились в лікарні після припинення протесту. Профільний міністр Насалик відкрито знущається з шахтарів. Лише після голодування шахтарям виплатили 38 відсотків заробітної плати за лютий місяць. Вже кілька разів міністр Насалик обіцяв виконати вимоги профсоюзу гірняків. 1,5 місяці тому пан міністр навіть пообіцяв приїхати на Донбас та особисто керувати процесом. Але він так і не виконав свою обіцянку. Кілька разів візит пана Насалика переносився. Наразі його взагалі скасували і в останній момент без всіляких пояснень. Він знову обдурив людей, які залишилися без роботи та без засобів для існування. Очевидно, що міністр не хоче або боїться вирішувати ситуацію, що склалася на державному підприємстві "Селидіввугілля".

Тому я ще раз хочу привернути увагу до цього дуже болючого питання. І в мене знову залишаються питання до пана Насалика. Скільки ще пан міністр буде знущатися над простими людьми? Коли налагодиться ситуація на державному підприємстві "Селидіввугілля"? Чому він не думає про людей, які на межі виживання, котрим немає за що годувати своїх дітей, за що лікуватися та жити. Що повинно статися, щоб пан Насалик почув гірників та виконав свої обіцянки?

Я хочу вас запевнити, що Радикальна партія не дасть вам можливості уникнути ваших прямих службових обов'язків та змусить виконати всі ваші обіцянки. Ми завжди готові захищати українських працівників, шахтарів зокрема. Ми наполягаємо, що робота, достойна зарплата та високий рівень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ЗАРУЖКО В.Л. …мусить бути у кожного шахтаря, бо ці люди працюють кожного дня, добуваючи українцям "чорне золото". І це основа української економіки: українцям – українське вугілля, українським шахтарям – достойний рівень життя.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Арешонков запрошується до слова.

 

13:32:19

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Володимир Арешонков, 64 виборчий округ, Житомирщина. Шановна пані головуюча, шановні колеги, шановні глядачі! Вітаю всіх з наступаючими святами. І хай Господь помагає у всіх справах, і хай влада робить все можливе для того, щоб покращити життя людей.

Я хочу поінформувати, що 10 квітня у місті Києві на Броварському проспекті, у виставкому центрі Національному відбудеться захід, який начебто не має такого планетарного масштабу, але який надзвичайно важливий для життя нашої держави і сусідньої з нами держави Республіки, мова іде про проведення Дня білорусів в Україні, в рамках якого відбудуться презентації, виставки продукції виробників, промислових підприємств, відбудуться зустрічі на дискусійних майданчиках наших науковців, культурологів, економістів, підприємців і таке інше.

Питання надзвичайно важливе, тому що в останні роки, на жаль, взаємовідносини між нашими країнами, ну, м'яко кажучи, ускладнились. До мене звертаються представники північних районів нашої Житомирської області і говорять про те, що і робота спільних підприємств, і навіть просто відвідання індивідуально громадян України Білорусії ускладнились внаслідок різних причин. Тому надзвичайно важливо, як на мене, сьогодні робити все для того, щоб ми мали партнерські, толерантні, добросусідські відносини з цією республікою. Ми збираємося брати участь. І в травні місяці, я переконаний, що і будемо в Гомелі на аналогічному заході.

Але в мене одне питання: а чи зможемо ми добратись до кордону з Республікою Білорусь. Мова йде про те, що дорога Хмельницький через Житомирщину, через Овруч, Виступовичі на Мозир, Гомель сьогодні в такому стані, що скоро по ній не можна буде пересуватись. Це сором і ганьба перед нашими гостями з сусідніх країн, які перетинають кордон і бачать зовсім інший стан доріг, який є, скажемо, в Білорусі і сьогодні на території України. Я хочу, щоб уряд звернув в чергове на це увагу, щоб ми мали достойні можливості пересуватись.

І звертаюсь зараз до своїх колег, Олег Валерійович, в тому числі і до вас, ви є автором законопроекту 4442. Мова йде про підтримку чорнобильців.

Сьогодні в міністерстві, в приміщенні Міністерства соціальної політики продовжується голодування восьми громадських організацій чорнобильських. О 15 годині буде зустріч з заступником міністра по в спільній стратегії подальших дій. Вони вимагають прийняття законопроекту 4442, який має врегулювати питання фінансового забезпечення громадян постраждалих від аварії на ЧАЕС. Я хочу закликати усіх до спільних дій і зусиль вирішити питання чорнобильців.

Шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, прошу.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановні колеги депутати, я знаю, що представники багатьох фракцій підтримують цю тему, і просто нам треба сконцентруватись зараз, знайти спільні точки дотику з урядом і вирішити це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колего.

І запрошую до слова народного депутата Лозового.

 

13:35:54

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Шановні колеги, чи знаєте ви українську ніч? Зірочки – одна, друга, третя, четверта, п'ята – це, напевно, ангели в своїх хатках повідкривали віконечка і дивляться на нас. Двісті дев'ять років тому у Великих Сорочинцях на Полтавщині народився великий український, наголошую, український письменник Микола Гоголь в родині… (Оплески)

В родині нащадків гетьмана Правобережної України  Остапа Гоголя. І коли сьогодні, свідомо чи не свідомо багато людей закликають нас відмовитись від нашого, це, м'яко кажучи, нерозумно. Тому що  відмовитися від Гоголя – це, навпаки, підіграти   так званому "русскому миру". Який не має нічого, який  вкрав щось у нас українців, щось в  китайців, щось у німців, щось у французів. У них нема нічого свого. А ми, українці –  велика нація з неймовірною культурною спадщиною, і ми повинні це захищати. І ми не маємо жодного морального права перед прийдешніми поколіннями, віддавати наше. Відмовитися від  Гоголя – це те саме, що відмовитись від  нашого українського Донбасу. Відмовитися від Гоголя – це те саме, що відмовитися від нашого українського Криму. 

Хто краще Гоголя описав українське село, українську ніч, українську любов, українську родину, українське козацтво? Хто сказав краще про Карпати? "Карпатські гори – це там, де хмари ночують вночі".  Хто краще Гоголя показав прогнилий російський чиновницько-бюрократичний апарат в "Ревізорі", "Мертвих душах"? Наш українець Гоголь показав  всьому світові Росію "мертвих  душ", в якій навіть "птахом-трійкою", яка нібито несеться вперед, керує п'яниця, а в санях сидить пропащий шахрай Павло Іванович Чичиков.

Шановні колеги, давайте не віддавати своє. Давайте пам'ятати, що ми - велика нація.

Знаєте, чим відрізняються московити  від українців? У балалайки три струни, а в бандури шістдесят п'ять. У них нема нічого свого, вони все покрали. І сам Гоголь  про   це писав дуже тонко. Про те, що "власть имущие кацапы – это черти с собачьими мордами, на немецких ножках".  Сам Гоголь писав про те, що в них зовсім немає культури, навіть побутової, що "проклятые кацапы даже щи едят с тараканами, а все святые люди и угодники Божьи ели галушки".

Гоголь наш. Не віддамо його нікому.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, народний депутат  Мусій запрошується до слова.

 

13:38:58

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні колеги, шановний український народе! В переддень Світлого Великодня, хочу всіх привітати з цим прийдешнім святом, особливо виборців свого округу –  Сокальщина, Червоноград, 124 округ, Галичина, Львівщина.

Спонукала мене до цього виступу так звана євроінтеграція України. І, ви знаєте, є межі, здається, мали б бути, межі євроустримлінь українців. З чого почало Міністерство освіти, а особливо Кабінет Міністрів, який видав розпорядження за підписом Арсенія Яценюка ще півтора роки тому, який називається "Про план заходів з реалізації національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року"? Декілька тижнів тому, як підручник, на цьому буду акцентувати, як підручник для виховання дітей молодшого віку у дитячих садочках і молодшого шкільного віку, ось це вийшла ось така чудова яскрава книжка, називається "Відверта розмова про це", як збирається новітнє Міністерство освіти виховувати українських діток в дитячому садочку і в школі, першокласників. Дозвольте зацитувати вам декілька речей.

Перше. "Що існують різні способи вираження сексуальності. Не всі люди мають однакові почуття і бажання. Більшість хлопцям подобаються дівчата, але є такі, яким подобаються хлопці. Дівчатам також можуть подобатися дівчата. Існують і гомосексуальні пари, які складаються з чоловіків і жінок, з чоловіків і чоловіків, з дівчат і дівчат. Коли людина відчуває сексуальний потяг до людини різної статі… до своєї статі, ми називаємо це гомосексуальним потягом".

Наступна сторінка для діточок. "У чоловіка відбувається ерекція, а жінка відчуває вологість у піхві. Через деякий час чоловік спрямовує пеніс у піхву жінки, що супроводжується приємними відчуттями для обох партнерів. Такі пестощі призводять до еякуляції у чоловіка, і мільйони сперматозоїдів потрапляють у піхву". З малюнком, з малюнком статевого члена, введеного в піхву.

Для діточок дитячого садочка.

Люди добрі, я звертаюсь до міністра освіти, хто дав, хто аналізував дозвіл на розповсюдження цього видання з красивими малюнками для діточок в наших дитячих садочках і школах? І до Служби безпеки України провести відповідне розслідування. Адже існують статті Кримінального кодексу і 301-а, і 156-а, 152-а, 153-я. Будь ласка,  якщо у народних депутатів викликає шок таке, уявіть собі, як несформовані дітки можуть це все сприйняти.

Надіюся, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не дам вам 30 секунд, ми і так вислухали все, що могли сьогодні, дякую, шановний колего. Все-таки я також прошу вас, сьогодні у нас такий екшн відбувається в залі, стримувати себе під час ваших виступів.

Будь ласка,  Борислав Береза, запрошую вас до слова.

 

13:42:34

БЕРЕЗА Б.Ю.

Я радий, що деякі депутати читають книжки. Краще, щоб хтось читав хоч якісь книжки. Але краще, щоб вони займались законодавчою діяльністю.

Але сьогодні я хочу поговорити про інше. Я хочу поговорити про те, що в цьому залі лунає вкрай  рідко – це про культуру. У нас є Міністерство культури.  Міністерство є –  з культурою не все гаразд.

Знаєте, взагалі є дуже велика кількість нарікань. Я розумію чому. Тому що, коли депутати навколо дитячої книжки стають посеред зали і роздивляються як щось таке нез'яковіле, вони, мабуть, не знають, що ця книжка 15 років вже продається в Україні. Але гаразд, це їх справи.

Хочу поговорити про інше. Що недавно в Парижі пройшов Паризький літературний салон. Це найвеликий салон, який відбувався зараз в Європі. Україна дуже гарно там виступила, дуже гарно. За це окрема подяка нашому МЗС, окрема подяка пані Ірині Карпі, яка там зробила все, що можливо. Подяка Павлу Розенку, який приклав зусилля для того, щоб це відбулося,бо якщо б не його допомога, мабуть,  того не сталося. І подяка всім тим, хто допомагав.

Але, де тут Міністерство культури?

Його взагалі немає, його не було. І головним питанням, яке  зараз стоїть, чому досі в Міністерстві культури не запроваджена програма перекладів? Вже більше  ніж півроку, як вона повинна була  запроваджена. Немає.  Мабуть, більш важнішим питання є давати дозволи, які надає саме Міністерство  культури для будівельних робіт в історичному центрі Києва. Ну, так, це ж, мабуть,  більш культурне якесь  явище, коли Мінкульт дозволяє, щоб в історичному центрі Києва з'явилися нові забудови. А займатися виставками, займатися пропагандою української культури на Заході навіщо?  Вони, мабуть, ні для того працюють.

Зараз є нове питання – Інститут української книги. Дуже гарне започаткування. Але чому його очолює людина, яка прийшла  з енергетичного сегменту, і  пов'язують яку з паном  Бойком. Я розумію, що  якщо раніше ми чули про "вишки Бойка", то зараз ми почуємо про  Інститут книги Бойка. Я все розумію, може й на чомусь  іншому будемо працювати.

Ото ж  у мене запитання до пана Нищука,  і я хочу, щоб  він відповів. Чому за його керівництвом пішла з  посади пані Таран, яка очолювала цей  інститут? Як людина, яка прийшла зараз на цю посаду, чому вона… чим вона там  займається, і коли буде започаткована   програма перекладів української книги? Терен, вибачаюся, пані Терен. Бо якщо  у нас і далі  буде таке  Міністерство культури, то від культури в Україні  не залишиться нічого.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я так розумію, що у нас багато колег у залі до  сьогодні вважали, що дітей лелеки приносять і знаходять у капусті, а сьогодні от тут вас просвітили.  Здивовані, да. 

Зараз я запрошую до  слова народного депутата Силантьєва. Будь ласка.

 

13:46:01

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Денис Силантьєв, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні громадяни України,  шановні колеги! Я впевнений, що  всі з вас знають, що  існує таке поняття, як людина з інвалідністю. Але я також впевнений, що  не всі з вас знають, як важко жити таким людям в реаліях нашої держави.

Ми всі бачимо, що навіть здорові люди шукають собі кращої долі десь за кордоном, тому що не мають можливості реалізувати себе тут, в нашій державі. А уявіть собі, з якими труднощами та проблемами  стикаються люди з інвалідністю кожного дня! Взяти елементарне: щоб просто вийти з квартири на вулицю, добратись до якогось … до аптеки чи якоїсь крамниці, я вже не кажу про те, щоби поїхати на громадському транспорті кудись, і закінчуючи більш глобальними проблемами – це влаштуватися в дитячий садок, школу, навчальний заклад, вуз якийсь, а особливо отримати робоче місце, щоб мати можливість робити та заробляти для себе.

Саме тому минулого тижня мною було ініційовано як депутатом від фракції Радикальної партії Олега Ляшка та представником Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму проведення круглого столу на тему "Проблеми професійної освіти та працевлаштування молоді з особливими освітніми потребами", на якому були присутні представники інститутів громадського суспільства, народні депутати, вчені, науковці, експерти тощо. Під час роботи круглого столу піднімалося дуже багато питань, що стосується проблем молоді з інвалідністю та аутизму тощо.

Як не прикро, але сьогодні зростає дуже велика кількість людей, які потребують уваги з боку держави, тому що вони фізично… мають фізичні розлади, і єдина їхня можливість реалізувати себе – це отримання  освіти і працевлаштування. І держава також... потрібно створювати всі для цього умови, щоб вони могли себе самореалізувати.

А що ми бачимо від держави? А те, що вона готова платити  якусь невелику платню цим людям, аби вони сиділи дома і не вештались під ногами. Я вважаю, що це несправедливо, нечесно по відношенню до таких людей.

Ми… (Оплески) Сьогодні держава вспоминає про те, що є людина з інвалідністю, коли наші паралімпійці або дефолімпійці приїжджають зі змагань з перемогами. Тоді вони – да! – тоді вони молодці, тоді вони герої. Все решта часу державні службовці роблять вигляд, що таких людей не існує зовсім.

Фракція Радикальної партії Ляшка не згодна з таким ганебним відношенням до людей з інвалідністю, до людей з особливими фізичними потребами. Саме тому під час засідання комітету були напрацьовані пропозиції до законопроекту, що стимулюватимуть працевлаштування молоді з особливими освітніми проблемами, який передбачає внесення змін до ряду законів України, які стосуються цього напрямку.

І наприкінці, команда Радикальної партії звертається до колег, шановні друзі, давайте робити добро разом, давайте допоможемо молоді з освітніми...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Юрій Павленко, також 6 хвилин у нього, він має тут певні зміни зі своїми колегами по... Юрій Павленко, 6 хвилин, да, да, будь ласка.

 

13:49:23

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановна головуюча, шановні колеги, шановні громадяни, сьогодні під час "години запитань до Уряду" поставив, здавалось би, просте запитання Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману. Чому за 2,5 роки дії Закону щодо захисту дітей, які постраждали від збройного конфлікту, чому за чотири роки військових дій і цілого року дії Постанови Кабінету Міністрів, яка визначає порядок надання цього статусу, лише 9 дітей набули цього статусу? Це при тому, що міжнародні організації та й сам уряд на міжнародних зустрічах, коли просить допомогу, говорить про 580 тисяч дітей, які постраждали від збройного конфлікту, з яких 19 тисяч постійно проживають сьогодні в зоні бойових дій і щонайменше раз на місяць переживають обстріли. Більше тисячі дітей сьогодні отримали поранення, каліцтва або пережили фізичне чи психологічне знущання над собою. Ці цифри підтверджуються з різних джерел. Натомість уряд, всупереч закону, який ухвалений в цій залі, затвердив такий порядок, який змушує дитину, яка і так вже пережила війну, доводити Прем’єр-міністру, міністру Реві чи якомусь там чиновнику в Мінсоцполітики, що він, дійсно, пережив війну, що, дійсно, його поранили, що, дійсно, було страждання і насильство по відношенню до нього. При цьому мусить  пройти принизливі процедури, експертизи, зібрати кучу довідок.

А що на виході? А на виході за ці всі роки ряд так і не розробив жодної методики,  жодної програми дитині… допомозі дитині, яка чи фізично  постраждала, чи  отримала психологічне насильство. Таким чином, з однієї сторони, уряд відкидає цих дітей від себе, принижуючи їх, з  іншої сторони, це діти, які реально пережили війну. Це сім'ї, які часто втратили годувальника або там в зоні АТО, або  годувальника солдата, офіцера. Тому вони мають честь і гідність  на відміну від багатьох урядовців, які цинічною, непрофесійною політикою  продовжують своє знущання над  дітьми. І це проста відповідь. Хотілося б почути від уряду, що ж він думає, чому вони так вчиняють. На  жаль, ми не почули сьогодні в цьому залі традиційно чіткої відповіді ні від Прем’єр-міністра, ні від Міністерства соціальної політики, ні від віце-прем’єр-міністра. все, на що вони спромоглися – в черговий раз популістично розказати, як вони люблять дєток. Але при цьому не виконуючи  своїх прямих обов'язків.

Так, вони, правда, сказали, що 11 квітня готуються зміни, які нібито погоджені з громадськими  організаціями. Але  черговий раз тут  у Верховній Раді обманули зал Верховної Ради. Бо і зміни, які вони підготували, так, вони дещо кращі, так, над ними  працювали громадські організації, але по факту вони виносять на  розгляд уряду проект не погоджений  громадськими організаціями, а навпаки по відношенню до якого є дуже багато  зауважень. Тому я звертаюся з цієї трибуни до урядовців. Отой проект, про який ви сьогодні говорили, там  залишається ця дискримінаційна норма, коли ви змушуєте дитину доводити, що вона пережила страждання і пережила жахи війни. Я сподіваюся, що на це засідання будуть запрошені і громадські організації і народні депутати причетні до розробки даного законопроекту.

На жаль, це не єдина проблема, яка є в дитинстві в безвідповідальній, непрофесійній, антидитячій політиці діючого уряду. Мені здавалось, що перевершити антидитячі рішення уряду Яценюка вже неможливо. Але Володимиру Борисовичу з його урядом це вдалося.

Лише декілька проблем. Одна із них – діти в об'єднаних територіальних громадах, реформою якою так пишається уряд. Сьогодні вже майже кожна сьома дитина проживає в об'єднаній територіальній громаді. Натомість процедури і відповідальності і діяльності органу опіки і піклування до сих пір немає. А ті рішення, які прийняті по захисту забезпечення прав дитини в ОТГ, вони просто не працюють, сьогодні діти незахищені, які проживають в об'єднаних територіальних громадах. Ще гірша ситуація з дітьми-сиротами, дітьми позбавленими батьківського піклування. Падає національне усиновлення, влаштування дітей в сім'ї. При цьому уряд пишається, що скорочується кількість дітей-сиріт. Та ні, не скорочується, у нас зростає приховане сиріцтво від безвідповідальної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, наступний…

Юро, дуже багато… 10 секунд.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Без сумніву, є інші проблеми, але я просив би, щоб мій виступ був депутатським запитом до уряду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу оформити як депутатське звернення виступ депутата Павленка.

І запрошую до слова народного депутата Кривошея. Будь ласка. Народний депутат Кривошея, ви виступаєте? 

Я продовжую засідання рівно на 15 хвилин. І прошу вкладатися в регламент, швидко підходити до трибуни, бо лист бажаючих ще достатньо довгий. Дякую.

 

13:56:11

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую, пані головуюча. Дякую, шановні колеги.

Шановні українці, я хочу, по-перше, привітати всіх з прийдешніми Великодніми святами, хочу побажати всім добра, блага, всього самого найкращого. І я хочу, щоб ми всі тут знаходили з вами порозуміння, не дивлячись на те, що досить часто трапляється, що більшість із нас займаються тут популістичними заявами, піаром.

Мій виступ буде дуже коротким. Я просто хотів би, щоб у ці Великодні дні ми звернули увагу на добро, на честь, на благопорядність, щоб ми звернули увагу на те, яке наше ставлення до тих людей, які нас оточують. Тому що, якщо ми не будемо оберігати людей, які нас оточують, якщо ми не будемо до них ставитися з повагою, то, мені здається, великий гріх це буде на нашій душі і ми не маємо цього допустити. Я хочу вам побажати всім хороших свят.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже лаконічно. Дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ від народного депутата Кривенка. Прошу.

 

13:57:15

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України. Сьогодні Прем'єр-міністра демонстрував, як у нього в серці болить, як він переживає за тваринництво, а перед цим наприймав рішень уряду, які фактично 2,3 мільярда гривень віддають великим компаніям. У тому році мільярд 200 отримала одна велика компанія дотацій. Це, коли ми плачемося, що у нас не вистачає грошей на купу соціальних ініціатив, немає як підняти нашим медикам, щоб вони не виїжджали у Польщу на заробітки. У цьому році вже пішли далі, апетити збільшилися – 2,3 мільярда. Я не проти великих компаній, але давайте по-чесному пропишемо, що агрохолдингам така-то велика сума і не будемо брехати, що це підтримка всіх тваринників. Так, там дали окремо і для малих господарств, але 2,3 мільярди прописані умов, що фактично все воно піде до агрохолдингів.

Замість того, щоб роздати по 5, 7, 10, 15 мільйонів підтримки на створення комплексів тваринницьких, і це були б сотні підприємств у сотнях сіл, і це б справді зберігало б село, було б робочі місця, були б власники цих бізнесів на землі, і зберігалась би й українська культуру. Замість цього ми бачимо… Я хотів би, щоб Прем'єр-міністра окремо пояснив все ж таки, яка була його мотивація минулого року віддати 1 мільярд 200 в одні руки, а в цьому році прийняти положення, яке завуальовано, але через купу вимог не допустить малі компанії до ресурсу в 2,3 мільярда гривень. Я дуже сподіваюся, що він перегляне своє рішення і знизить планку від, яка зараз стоїть 150 мільйонів гривень підтримки в одні руки пооб'єктно, а на одній юрособі може бути і 2, і 3, і 5 об'єктів, і хоча б, там, поставити планку 10, 15, 20 мільйонів.

Наступне питання. Я хотів би запросити до глибокої дискусії по законопроекту 6606, щоб до неї долучилися екологи, щоб до неї долучилися наші лікарі, тому що зареєстрований законопроект, який дозволить ввозити пестициди і хімікати на територію України без сертифікату країну походження. Тобто якась розробка буде розроблена і її можна буде ввести в Україну для випробувань. Скільки це буде, тонна, 100 тонн, 10 тисяч тонн, потім уряд буде змінювати свої положення, щоб ми не стали полігоном для випробувань. Тому тут я прошу до дискусій і готовий в ній приймати активну участь, і доносити позицію до наших громадян.

Наступне питання. Ми знову в погоні за євроінтеграцією, яка. Безумовно, нам необхідна, вот, можемо наробити помилок. Збираються заборонити домашній забій. От я особисто, ми вирощували свиней у 1990-х роках, щоб якось вижити, я тричі на день наривав траву і потім лопатою сік її в діжці і годував їх, тримав до 16 свиней. Наша родина просто б не вижила якби нам хтось іще потім заставляв їхати на якісь спеціальні комплекси і там забивати. І нічого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. І в 1990-х роках, і в 2000-х, і зараз люди виживають на цьому. Тому я прошу уряд замислитися над цим. Те саме питання по молоку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний виступ від народного депутата Рибалки.

 

14:00:45

РИБАЛКА С.В.

Шановні українці, хтось із відомих казав, що не так страшні зрадники чи вбивці, бо вони можуть тільки зрадити чи вбити, як страшні байдужі люди.

На жаль, сьогодні влада у нас байдужа, байдужа до проблем дітей, байдужа до проблем сиріт, байдужа до переселенців, сімей, які багатодітні і немає сьогодні у влади  стратегічного бачення, і стимулів для того, щоб підтримати ці категорії наших громадян.

У фракції  Радикальної партії є таке бачення, але ми  не хотіли би в ручному режимі вирішувати ці проблеми. Про деякі я хотів би розказати.

Два тижні тому Олег Ляшко, наш лідер, побачив в засобах масової інформації, в соцмережах проблему сироти Микити Козакова. П'ятнадцятирічний хлопець, в якого в моєму рідному Дніпрі так званий опікун, намагався забрати частину квартири і через карні справи залякати всіх родичів, які є. Ми втрутились в цю ситуацію, карна  справа була закрита за тиждень за наполяганням нашої фракції, в тому числі і у обласній раді. І я впевнений, що  в судах ми не дамо  в обіду сироту, і ніхто не забере в нього  цю квартиру.

Друге питання. Це два тижні тому довелось боротись за життя 5-місячної  дитини Анастасії Кардаш із Тернопільщини. Вона стала жертвою щеплення неякісною вакциною. По-перше, лікарі не могли  поставити діагноз приблизно тиждень. По-друге,  тиждень родина вмовляла, щоб врачі перевели її до реанімації і поставили нарешті діагноз. Наша партія  і фракція втрутилась в цю ситуацію, ми привезли до Тернопільщини лікарів з "Охматдиту". Поставили діагноз, і вона була перевезена в Київ. Життя немовляти врятовано, але є наслідки. І в нас питання: хто відповість сьогодні за здоров'я цих маленьких дітей. Оце вам наслідки медичної реформи, яку нам сьогодні пропонує влада.

Третє питання. Дуже все просто, це наша газета "Голос України". Всі читали там про те, що в родині в моїй рідній Дніпропетровщині народилась дванадцята дитина у Олега та Елеонори Овчинникових. Але ніхто ж не спитав, а чим можна  допомогти. І коли наша команда в Дніпропетровщині приїхали туди, то ми почули, багато хто приїжджають, але мало хто повертаються і питають, а чим ми можемо допомогти.

Чому я про це сьогодні кажу. Мені б дуже  хотілось,  щоб депутати, щоби наша фракція не вирішувала проблеми дітей, проблеми сімей і проблеми переселенців в ручному режимі, а влада мала стимули, не була байдужою, і щоб в країні працював закон.   

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тетяна Острікова запрошується до слова.

 

14:03:46

ОСТРІКОВА Т.Г.

Тетяна Острікова, фракція "Самопоміч". Дорогі українці, вітаю всіх з Великоднем прийдешнім. Всім бажаю веселої Пасхи, смачної Паски і Божого всім благословення. І в цю страсну п'ятницю говорити хочу про недолугу економічну політику, яку проводить сьогодні наша чинна влада.

Сьогодні представник фракції "Самопоміч" мій колега Роман Семенуха задав на "годині Уряду" питання до Прем'єр-міністра щодо того, за рахунок чого у 2019 році уряд збирається віддавати борги Міжнародному валютному фонду, за рахунок яких прибутків, де візьмемо гроші, бо це близько 5 тисяч гривень з кишені кожного українця? І ви бачили, відповіді по суті уряд не надав, лише загальні слова, про залучення інвестицій і точки зростання. Але що сьогодні робить чинна влада для залучення в економіку тих внутрішніх прихованих резервів, які на сьогоднішній день перебувають в тіні? Продовжується силовий тиск на бізнес, обшуки в "Новій пошті" останній яскравий цьому приклад, продовжується хабарництво на митниці, ми щодня читаємо про затримання на хабарі тих чи інших митників, продовжуються безпідставні затримки в митному оформленні тих чи інших товарів, ініціюються огляди взяття проб, зокрема, Службою безпеки, Відділами по боротьбі з контрабандою, товар в цей час не розмитнюється, зберігається в неналежних погодних умовах, псується, ніхто не несе відповідальності за збитки бізнесу.

Більше того, минулого тижня відновилося блокування податкових накладних. По кому воно б'є? Знову суцільним порядком блокуються податкові накладні малого і середнього бізнесу, блокується їх робота, вилучаються обігові кошти. Хто за це відповість, якщо у нас немає ані керівника ДФС, ані його заступника по митниці, а Податкова міліція, яка має боротися із схемами, а не з підприємцями, вже більше року знаходиться без повноважень? Це історії не успіху цієї влади, це історії недолугої, здирницької податкової політики, яку зокрема проводить уряду.

Чим сьогодні Україна може конкурувати з країнами сусідами за залучення зовнішнього інвестора.

У нас немає справедливого, чесного суду. У нас немає стабільної грошової одиниці. У нас немає ефективного захисту права власності, залишається тільки сприятливе податкове середовище.

І саме тому "Самопоміч" вимагає скасування податку на прибуток і перехід до оподаткування розподіленого прибутку. Йдеться про законопроект про податок на виведений капітал, щоб зароблені кошти залишалися в бізнесі і не оподатковувалися, якщо вони не виводяться на споживання.

І саме тому ми вважаємо, що цей законопроект дозволить інвестувати в нові робочі місця, збільшувати заробітні плати і робити це без податків. Заробляти в Україні і платити українцям.

Всіх з прийдешнім Великоднем! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Колеги, у нас залишається ще 9 хвилин до закінчення нашої роботи. Я хочу сказати, що ми так зараз з вами розподілимо цей час. Шість хвилин отримує для виступу Олег Ляшко. Потім ще виступлять Мустафа Найєм і пан Іван Спориш. І на цьому ми завершимо сьогодні наші виступу.

Прошу, будь ласка,  пане Олеже, вас до слова.

 

14:07:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українці! Напередодні великого світлого свята Воскресіння Христова наша команда, "залізна" команда Олега Ляшка, вітає вас всіх із цим святом. Бажаємо, щоб кожен зустрів це свято в родинному колі, серед найближчих людей. Серед  батьків, якщо вони живі, дай їм Бог здоров'я, діти, рідні і близькі. В оточенні тих, з ким вам радісно, з ким вам приємно. Це сімейне свято, і в це свято кожен з нас бажає воскресіння України, бажає добра Україні, відновлення і відродження нашої рідної країни. Я хочу вас запевнити, що команда Ляшка зробить все для цього.

Але водночас подивимося на реаліїю. Великодній кошик, на жаль, для мільйонів українців вартість його зросла більше ніж у двічі. Багато хто із наших людей  зустрічають це  свято і не можуть наповнити Великодній кошик для того, щоб піти його посвятить і з  радістю зустріти це свято. Тому що  зростання цін – це одна  з найбільших проблем, яка хвилює українців. Вартість тарифів, вартість ліків, вартість продуктів  харчування – усе те, що людині необхідно щодня, на превеликий жаль, зашкалює.  І нинішня  влада на  чолі з  Президентом Порошенком не проводять політики захисту українців, щоб ці ціни не кусалися, як набридливі мухи, щоб не знецінювалися зарплати і пенсії.

Наша команда пропонує план дій для того, щоб  зупинити інфляцію і  зупинити ціни. Для того, щоб зростання цін, знецінення гривні не знецінювало заощадження  людей. І так невеликі зарплати і пенсії, які кожен отримує, і щодня міняють ті ціни.

Ми вимагаємо від  уряду відновити державне регулювання  цін на продукти і товари  першої необхідності. Має працювати  державна цінова інспекція. Не  може бути  рентабельність по  200 по 300 відсотків, як сьогодні  компанія "Укргазвидобування". Хто оплачує ту  рентабельність? З кишені кожного українця витягують  гроші, щоб заплатити космічні тарифи. А собі повстановлювати рентабельність, яку наркобарони, продаючи наркотики, не  отримують такої рентабельності, як наша компанія "Укргазвидобування. Чи ціни на продукти харчування, чи  ліки, 80 відсотків ліків імпортні, і внаслідок цього через зниження курсу  гривні до долара кожен на своїй кишені  відчуває, як  зростають ці ціни. А переважно в аптеки ходять  люди старшого віку.

Тому  вимагаємо від  уряду відновлення державного  регулювання цін, обмеження торгових націнок. Максиму 20 відсотків – рентабельність на хліб,  на крупи,  на цукор, на яйця, на інші продукти першої необхідності, на комунальні послуги. Єдина можливість знизити  вартість комунальних послуг – більше  видобувати власного газу. Масштабна  програма енергомодернізації житлово-комунального господарства, реальна енергонезалежність  нашої країни. Це дасть можливість удвічі, тричі   знизити вартість тарифів. Усі інші, хто  вам обіцяють щось інше, майте на увазі:  брешуть! Брешуть  для того, щоб просто знову вас обдурити.

Ми не хочемо вас обманювати, тому що брехнею поле перейдеш, а назад не вернешся. Перевага команди Ляшка – це чесність, це прямота, це відвертість і це стержень внутрішній, який дає можливість захищати національні інтереси України і всередині країни, і назовні.

Тому питання цін ключове, і ми знаємо, як його вирішувати, як стримати ціни, як зберегти заощадження українців, як зберегти зарплати і пенсії.

Коли Президент Порошенко вчора хвалиться на нараді з мерами, яке велике досягнення: виявляється, в Україні зникла проблема безробіття! Тому що українці поїхали за кордон, і це нормальний процес, і тому у нас уже в Україні немає проблеми безробіття. Пане Президенте, Петре Олексійовичу, чим ви хвалитесь? Замість того, щоб хвалитися експортом готової продукції, ви хвалитесь тим, що сьогодні в Україні немає людей, які будуть працювати на українську економіку, на власну сім'ю, а хвалитесь, що люди поїхали по закордонах! Не тим хвалитесь! Треба хвалитися економічним зростанням, створенням робочих місць в рідній країні, масштабами введення житла для молоді, сотнями і тисячами кілометрів нових відремонтованих доріг, відкритими школами, лікарнями, дитячими садками і ФАПами – от чим треба хвалитися. А сьогоднішня політика влади, на жаль, призводить до того, що мільйони українців позбавляються права отримувати медичну допомогу, тому що здоров'я – це ключове, чого кожен з нас бажатиме і на Великдень і щодня нашим рідним.

Команда Радикальної партії має план дій для того, щоб українці мали можливість отримувати належну достойну, доступну медичну допомогу. Ми вимагаємо відставки керівника Міністерства охорони здоров'я Уляни Супрун, політика якої позбавляє українців отримувати медичну допомогу., ми вимагаємо від уряду розширення переліку ліків, які безплатно надаються людям. Якщо зараз фінансуються лише ліки від астми,  гіпертонії й цукрового діабету, ми пропонуємо перелік безплатних ліків розширити антибіотиками для того, щоб  мільйони українців могли лікуватися і достойно жити в рідній країні. З Великоднем, дорогі українці! Вірте в себе, вірте в Господа Бога і в нас все вийде!

Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до слова запрошується Мустафа Найєм.

 

14:13:53

НАЙЄМ М.

Доброго дня, шановні колеги! Я б хотів звернутися до подій минулого тижня, позаминулого тижня, коли, ви знаєте, на "Нову пошту" "наїхали" правоохоронні органи. Це не перший випадок, коли в нас правоохоронні органи використовуються політиками і чиновниками для заробляння грошей за рахунок бізнесу. Так було під час президентства Віктора Януковича і те відбувається і сьогодні. Але сьогодні в нас очікує ще один правоохоронний монстр, який зараз намагаються побудувати в Адміністрації Президента.

Нещодавно у Верховну Раду був внесений законопроект про Національне бюро фінансової безпеки. Цей законопроект визначений президентом як невідкладний. Я хочу зараз передати великий привіт нашому Прем'єр-міністру Володимиру Борисовичу Гройсману, у вересні минулого року уряд розробив власний законопроект, яким ми мали створити цивільну службу фінансових розслідувань, на жаль, пан Гройсман чомусь досі цей законопроекту не передав у Верховну Раду, це договорняк, від якого вони потім будуть відхрещуватися.

Що зараз пропонує Президент? Президент пропонує нам створити правоохоронний орган, який фактично буде перебирати на себе всі функції слідства над бізнесом від Служби безпеки України, від податкової поліції, від Національної поліції і від всіх інших органів. Замість того, щоб ліквідувати ці департаменти в цих органах, у нас створюється інший монстр.

Головне, що цей законопроект протирічить усім нашим зобов'язанням по міжнародних договорах. Президент обіцяв МВФ, що ми створимо новий цивільний орган, натомість ми створимо правоохоронний орган. Цей орган буде підзвітний не Міністерству фінансів, як у всьому цивілізованому світі, не навіть Міністерству внутрішніх справ, він буде підзвітній Верховній Раді, а конкретно конкретному комітету і, що дуже важливо, Президенту. Президент може одноосібно звільняти голову Національного бюро фінансової безпеки. Це означає, що ми фактично отримаємо ще одного залежного від Президента керівника правоохоронних органів, і фактично ми дублюємо функції Служби безпеки України, податкової в одному органі.

Що, до чого це може призвести?  Це призведе, по-перше, до того, що у нас з'явиться ще один орган, який  дублюватиме  функції  Департаменту по боротьбі з економічною злочинністю Національної поліції, Департаменту Податкової поліції, Служби безпеки, а також прокуратури. Ця зв'язка  завжди існувала за всі часи всіх президентів. Вони разом працювали над тим, щоб кошмарити бізнес.  Зараз ці всі функції концентруються в  одному органі.

І головне, останнє, що б я хотів  сказати. цей законопроект протирічить усім конвенціям щодо доступу до інформації, протирічить нормам Європейського Союзу. Але ми зараз будемо через коліну в цьому залі проштовхувати  цей законопроект. Я попереджаю наших колег, що за нами  зараз дивиться весь бізнес, який боїться такого монстра, натомість пані Южаніна і пан Президент, не звертаючи уваги на те, що кажуть експерти, на те, що каже бізнес, намагаються  все ж таки  створити цей орган попри…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка,  Єгор Соболєв. Мене заклеймив позором, що я не побачила його в цих списках. Йому передав слово його колега Семинога. Будь ласка. І потім Іван Спориш, і ми говоримо один одному "дякуємо" і "до побачення".

 

14:17:24

СОБОЛЄВ Є.В.

Я би хотів нагадати парламенту про закон, який. я думаю, є найважливішим з усіх законів, що ми маємо ухвалити. Це закон про Антикорупційний суд. Я нагадаю всьому суспільству, що ми дуже довго домагалися, щоби цей законопроект з'явився в раді і щоби рада почала за нього голосувати. І 1 березня більше місяця тому закон було  ухвалено в першому читанні. Це  відкриває нам шлях для того, щоби в цілому проголосувати за законопроект і створити суд, який почне відправляти за грати топ-корупціонерів. Про те, що це вкрай необхідно вже позавчора, кожного дня, кожного тижня ми  отримуємо свідчення. Я думаю,  що багато народних депутатів і чимало людей зауважили  на останнє рішення діючих суддів, які дозволити Едуарду Розенблату, народному депутату України, що був звинувачений Антикорупційним бюро і Антикорупційною прокуратурою в корупції, виїжджати за кордон. Депутат Розенблат аргументував свій виїзд тим, що йому треба взяти участь в конференції в Об'єднаних Арабських Еміратах, в Дубаї.

Створення суду, який буде безжалісний до народних депутатів, міністрів, всіх високопосадовців, що переступають через законодавство про запобігання корупції, є завданням без якого ми не можемо вийти з цієї зали з піднятою головою.

Я хочу повідомити людям, що в парламенті вже зареєстровані всі поправки, і термін для того, щоби змінювати закон, вже закінчився. Залишилось виносити документ в зал і залишилось за нього голосувати. На жаль, ні спікер парламенту, ні інша більшість н6ародних депутатів не проявляють жодної ініціативи, щоби документ було ухвалено. Я думаю, що дуже важливо, щоби сьогодні кожен громадянин і громадянка запитували у своїх представників в парламенті, а коли ви проголосуєте за це рішення. Так само я прошу західних дипломатів, щоби вони застосували всі можливі кроки для того, щоби цей закон був ухвалений. Це є в інтересах України, це є в інтересах цивілізованого світу, без цього ми не зможемо піти далі. Це рішення треба прийняти в лічені тижні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останній виступ на сьогодні нашого шановного колеги Івана Спориша.

 

14:20:22

СПОРИШ І.Д.

Шановна Головуюча! Шановні народні депутати! Я думаю, я коротенько, тому що ми вже перебиваємо час.

Я хотів би насамперед зупинитися на законопроектах 7403-2 і 7403-д, тому що все-таки, якщо знову ж таки сьогодні за це не говорилося, але, якщо вчора на сесії Верховної Ради піднімали питання аграрії і дуже важливо сьогодні всі мої виборці, фермери і таке інше, якщо ми знову ж таки, якщо будуть низькі ціни на сою, її сіяти не будуть. Це досить болюче питання. Тому я думаю, ці законопроекти ми повинні прийняти.

Крім того, ще з мого округу лунає про те, що Міністерство охорони здоров'я рано чи пізно може закрити туберкульозні диспансери. Це також неприпустимо. Я рахую, що Міністерство охорони здоров'я повинно навпаки все робити, щоб цю недугу подолати в Україні. Крім того, зараз йде заключення договорів між пацієнтами і лікарями. Отут я хотів би дуже, щоб все-таки наш… щоб наші замість шоу, телебачення, повинно, щоб все-таки виступали представники Міністерства охорони здоров'я, виступали кожен раз і роз'яснювали людям, тут повинно проводитися насамперед це роз'яснення  серед людей для того, щоб вони правильно підходили і заключали ці договори.

І на закінчення я хочу привітати всіх із святом Воскресіння Хрестового. Хотілося насамперед, щоб все-таки в першу чергу нам, народним депутатам, це свято принесло розуму, об'єднання, щоб ми всі разом об'єдналися разом з вами і працювали на благо нашої України.

Дякую.

 

14:22:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, дякую всім, хто брав участь в сьогоднішньому пленарному засіданні. Дозвольте нагадати вам, що наступного тижня народні депутати України працюють в комітетах, комісіях та фракціях. Чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 17 квітня, розпочнеться о 10 годині.

Дозвольте мені приєднатися до всіх тих слів привітань українському народу, тим українцям, які за два дні будуть святкувати Великодень. Побажати миру всім українцям, якого б віросповідання вони не були, побажати всім смачної паски, веселих свят.

І ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую.