Засідання 4

Опубліковано 08. 02. 2018

 

ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

08 лютого 2018 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку! Колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця, приготуватись до реєстрації.

Отже, колеги, прошу приготуватись до реєстрації.

Отже, колеги, прошу зареєструватись. Прошу провести реєстрацію.

 

10:08:20

Зареєстровано 355 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, у нас сьогодні день народження в Юрія Миколайовича Берези, героя україно-російської війни. Пане Юрій, з днем народження! (Оплески) В Ігоря Анатолійовича Діденка. Вітаємо нашого колегу! В Миколи Володимировича Люшняка. Вітаємо! З днем народження! І в Івана Івановича Мельничука. Вітаємо нашого колегу з днем народження! (Оплески)

 Колеги, 8 лютого 1994 року Україна підписала рамковий документ –  програма НАТО "Партнерство заради миру". І з того дня, сьогодні річниця, розпочався шлях України до НАТО.

В цьому документі сказано: це партнерство започатковується як вираз спільної переконаності в тому, що стабільність і безпека в євроатлантичному регіоні може бути досягнута лише шляхом співробітництва і спільних дій. Це був перший крок на шляху до НАТО. І, колеги, ми цим парламентом проголосували стратегічне завдання України – вступ в НАТО. Це запорука нашої безпеки, особливо в час відбиття російської агресії. І я переконаний, що Україна буде в НАТО, і ми цей шлях спільно завершимо.

Переходимо до питань порядку денного. Колеги, сьогодні в нас є два блоки. Перший блок – це питання соціальної політики, питання, які мають об'єднати зал, які мають бути неконфліктними. І я переконаний, що ми зможемо їх пройти швидко і ефективно. І другий блок –  це питання культури. І теж я вірю і сподіваюся, що ми зможемо пройти його без великих і довгих дискусій.

Але, окрім того, я хотів би наголосити, що в нас накопилась велика кількість питань по дочасних виборах. Близько 90 постанов, майже 100 постанов, у нас лежать в парламенті про призначення дочасних виборів. Це наш борг перед місцевими громадами. І тому протягом дня я поставлю на голосування пропозицію, щоб ми розблокували позачергові вибори. І я дуже розраховую, що весь зал підтримає цю позицію. Це 90 голосувань, це доведеться змобілізуватись. Але я хотів би, щоб всі цю мою пропозицію проаналізували, обговорили між собою, щоб коли я її винесу на голосування, ми мали сконсолідований і змобілізований зал. Отже, комітет провів попередню роботу, і сьогодні, я вважаю, було би правильним, якби ми змогли проголосувати хоча б частину постанов про призначення дочасних виборів.

Таким чином, ми переходимо до першого питання порядку денного. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Важливий соціальний законопроект. І я просив би, колеги, щоб ми проголосували за розгляд його за скороченою процедурою, щоб ми мали можливість більше прийняти соціальних законів. І я хотів би, щоб була підтримка цієї пропозиції, підтримка всього залу і усіх фракцій.  І я прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Отже, можемо голосувати? Я ще раз наголошую: проект Закону на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Я переконаний, усі його підтримають. І я ставлю на голосування пропозицію, щоб цей проект Закону 6536 ми розглянули за скороченою процедурою. І прошу проголосувати, і прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати, колеги, голосуємо.

 

10:13:07

За-133

Колеги, не всі встигли. Я хочу наголосити ще раз, це проект закону, який спрямований на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Закон не об'ємний, але, тим не менше, соціально дуже важливий. І я думаю, що всі згодні з тим, що для того, щоб ми змогли більше законів розглянути, нам краще проходити закони не конфліктні за скороченою процедурою.

Тому я прошу ще раз, колеги, приготуватися і підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Готові? Будь ласка, я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. Колеги, прошу зайняти робочі місця, приготуватися до голосування. І я ставлю ще раз на голосування пропозицію, щоб проект Закону 6536 ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати, голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

10:14:31

За-139

Я ще раз поставлю, якщо не буде голосів, ми знову підемо по повній процедурі, не спрацювала картка. Я прошу запросити в зал, голів фракцій прошу запросити депутатів в зал.

Отже, зайшли в зал… Прошу зайняти робочі місця. Голосуємо. Прошу підготуватись до голосування і прошу підтримати, насправді.

Отже, готові? Я ставлю ще раз на голосування пропозицію, що проект Закону спрямований на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд (№ 6536) ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати колеги.

Я прошу усіх підтримати дану пропозицію, голосуємо. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:16:15

За-147

Бачу, що не встигли. Отже, колеги, я прошу зайняти робочі місця. Заходять, так? Що, входимо в повну процедуру? Давайте ще раз я поставлю, колеги. Якщо не буде голосів, ми входимо в повну процедуру.

Я прошу підтримати пропозицію, щоб проект закону ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

10:17:27

За-143

Ще менше голосів. Очевидно, є політична воля залу, щоб ми входили в повну процедуру.

І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Федорович Наталію Володимирівну. Будь ласка, пані Наталія.

 

 

10:17:53

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Відповідно до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю Україна взяла на себе зобов'язання вживати належних заходів для забезпечення особам з  інвалідністю  доступу на рівні з іншими  громадянами до об'єктів  фізичного оточення транспорту, інформації, засобів  зв'язку. Ці заходи повинні, зокрема, включати виявлення і усунення перепон і бар'єрів, що перешкоджають забезпеченню доступності за принципом універсального дизайну.

Сьогодні на ваш розгляд виноситься проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на  створення безперешкодного  доступу до будівель і споруд.

Даним проектом акта передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України "Про  регулювання містобудівної діяльності", "Про архітектурну діяльність", "Про основи містобудування" в частині встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності  створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Зокрема, пропонується збільшити   відповідальність посадових осіб у разі вчинення адміністративного  правопорушення, пов'язаного з недотриманням державних будівельних норм, стандартів і правил  стосовно доступності для маломобільних груп населення шляхом позбавлення судом права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також накладення штрафу на головного архітектора проекту, головного інженера проекту, посилення відповідальності за здійснення авторського і технічного нагляду.

Пропонується проводити обстеження та паспортизацію будинків і споруд, що  підлягають обов'язковому обстеженню відповідно до  законодавства з метою забезпечення їхньої надійності та  безпеки під час експлуатації, в тому числі  щодо врахування потреб осіб з інвалідністю, відповідно до будівельних норм стандартів і правил стосовно доступності для маломобільних груп населення.

Шановні народні депутати, цей законопроект Міністерству соціальної політики  давався непросто. На той момент, коли ми його готували, у нас не було особливо багато фахівців з  доступності, і ми залучали багато  різних експертів, архітекторів, будівельників для того, щоб цей законопроект виписати  якісно, і для того, щоб він працював.

Сьогодні ми маємо величезну підтримку в наших колег з  Міністерства інфраструктури, і ми вдячні їм за цю підтримку. Ми сподіваємося на вашу  підтримку сьогодні цього законопроекту, він дуже важливий, з тим щоби особи з інвалідністю на рівні з усіма мали належний доступ до всіх об'єктів інфраструктури, в тому числі  будинків і споруд. Підтримайте, будь ласка, цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу записатися на запитання, 3 хвилини, до доповідача.

Мусій, включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:20:44

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати! В мене запитання якраз до доповідача. Скажіть, будь ласка, в законопроекті передбачено, що доступ осіб з обмеженими можливостями буде до тих будівель, які будуть зараз будуватися, чи до всіх тих, які побудовані ще 200-300 років тому. Бо це теж є дуже важливим. Ми знаємо, що станом на сьогодні, на превеликий жаль, навіть новобудови не обладнані в 99-и, напевно, відсотках випадків такими спеціальними територіями, які дають однаковий доступ до… інвалідам та особам з обмеженими  можливостями до цих  будівель.

А чи буде передбачений якийсь механізм обов'язкового будівництва відповідних підходів до старих будівель?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, відповідайте.

 

10:21:43

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Дякую сердечно за таке запитання. В цьому законопроекті  передбачено, що усі проекти, які створюються для будівництва, реконструкції, капітального ремонту діючих споруд, повинні передбачати відповідні норми.

Цим законопроектом  також передбачено, що  обов'язкова паспортизація усіх будівель, які зараз вже збудовані, повинна здійснитися для того, щоб сказати, наскільки дана споруда доступна чи недоступна і які необхідні зміни треба зробити для того, щоби створити доступність для осіб з інвалідністю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Спориш Іван Дмитрович, будь ласка.

 

10:22:32

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка", 15 округ, Вінниччина. Звичайно, законопроект дуже потрібний, дуже потрібний для людей з інвалідністю. І я рахую, що дуже гарно, що всі міністерства погодилися з даним законопроектом. Ми повинні сьогодні його прийняти обов'язково.

Але в мене запитання в слідуючому. От накладення штрафів тим, хто не буде все це робити, щоб це люди могли, інваліди могли попасти відповідно у дані споруди і таке інше. Штрафи – це досить мало, я думаю, що треба повисити відповідальність іще більше, вплоть до того, що звільняти з роботи. Є в такому законопроекті... в даному законопроекті чи ні?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Наталя.

 

10:23:21

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Даним законопроектом пропонується дати право судам приймати рішення про позбавлення, наприклад, певних видів діяльності на один рік, наприклад, для архітекторів, які порушили відповідні вимоги. І я думаю, що між першим і другим читанням ми зможемо допрацювати цей законопроект, щоби зробити його максимально кращим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключне запитання - Шинькович.

 

10:23:49

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Дякую.

Андрій Шинькович, фракція "Блок Петра Порошенка", Хмельниччина. Шановна пані заступник міністра, два питання коротких.

Перше. Яким чином буде здійснюватися землевідведення, особливо в тих будівлях, які вже функціонують, тобто в старих будинках? Хто здійснюватиме контроль над виконанням даного закону? Тому що ми знаємо, що в тих службах, які контролюють архітектурно-будівельні норми, на жаль, сьогодні на рівні з Держгеокадастром, напевно, найвищій ступінь корупції. Прошу відповісти яким чином це прописано в законі?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:24:28

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Даним законопроектом ми пропонуємо надати право місцевим державним адміністраціям і органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за даним блоком питань. Ви пригадуєте про те, що таке право місцеві державі адміністрації і органи місцевого самоврядування мали, якщо я не помиляюся, до 2011 року, поки були внесені зміни в Закон про містобудівну діяльність. І тоді, коли місцеві державні адміністрації і органи місцевого самоврядування мали таке право, тоді насправді в Україні дуже об'єктів були створені доступними. І, зокрема, в моєму рідному місті комітет доступності не лише ефективно з органами місцевого самоврядування працював, але і також до комісії по здачі в експлуатацію були введені представники управління соціального захисту, громадських організацій осіб з інвалідністю. І відповідно і проекти робилися з доступністю, з урахуванням доступності, бо важливо проектувати правильно. І ми, властиво, тим законом і передбачаємо відповідальність на етапі проектування, а не лише тоді, коли проект вже зроблений. І власнику, наприклад, який замовить цей проект, складно, тому що він заплатив гроші фахівцям, а проект зроблений не з урахуванням доступності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Час для запитань завершений. І я запрошую до співдоповіді голову Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО Третьякова Олександра Юрійовича. Будь ласка.

 

10:26:09

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Шановні колеги, ні для кого не секрет, що сьогодні майже дев'яносто відсотків житла не пристосовано для потреб осіб з інвалідністю. Ми розуміємо, що є об'єктивні проблеми з адаптацією старого житла, проте потрібно припинити ганебну практику бар'єрного житла, яке будується сьогодні. Має бути визначена чітка відповідальність за його доступність для осіб з інвалідністю, починаючи зі створення проекту будівлі до введення її в експлуатацію.

Тому наш комітет рекомендує прийняти законопроект 6536 за основу. Законопроект також підтримали комітети: з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, з питань бюджету, з питань правової політики та правосуддя та з питань запобігання, протидії корупції. Зауваження, які висловлені були до законопроекту, у тому числі Головним науково-експертним управлінням, будуть опрацьовані при підготовці законопроекту до другого читання.

Прошу підтримати рішення комітету, законопроект – за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, підтримали обидва комітети законопроект. І я думаю, що дискусія наша не буде дуже довгою. Зараз-зараз, почекайте, чого ви? Зараз запитання ще, 3 хвилини. Колеги, прошу максимально лаконічно.

Прошу провести запис на запитання до доповідача. Семенуха Роман.

 

10:27:49

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Самопоміч". У мене запитання до шановного голови комітету. Чи не вважаєте ви, попри підтримуючу ідею законопроекту, певний дисбаланс в розмірі штрафів, які пропонуються? Що мається на увазі. Проект закону передбачає, що за адміністративні правопорушення, за самовільні будівництва, наприклад, адміністративні правопорушення пропонується в десять разів більше, ніж за майже аналогічні кримінальні правопорушення. Я думаю, що цей дисбаланс треба усунути. Мені важливо почути вашу точку зору.

Сьогодні, наприклад, за кримінально каране самовільне будівництво – це 300-500 неоподаткованих мінімумів штраф, а за адміністративно карне порушення під час планування і забудови території передбачено 3 тисячі – 5 тисяч неоподаткованих мінімумів. Я думаю, що це треба усунути. Ми не маємо допускати новими законами такий дисбаланс розмірів покарання між адміністративними і кримінальними правопорушеннями.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександр.

 

10:28:50

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Я впевнений, що ці кошти підуть на підтримку людей з інвалідністю. Я ще більше постави би. Тому що всі роки в Україні і зараз, під час незалежності, всі, хто будують ці будівлі в Україні, нічого не роблять для цих людей. Чому в Америці коли ви знаходитесь, ви на вулиці бачите багато людей з інвалідністю? Не тому, що їх там більше, а тому, що вони там можуть жити. Чому в нашій державі, я ще раз, чому в нашій державі ми їх не бачимо? Тому що вони не можуть вийти на вулицю. Тому я вважаю, що штраф повинен бути дуже великий. Да, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Кужель, Кужель Олександра.

 

10:29:36

КУЖЕЛЬ О.В.

Пане Голово, ну, по-перше, дякую, що ми розглядаємо сьогодні пакет законів, які торкаються людей з обмеженими можливостями. І давайте убирати слова "інвалідів", як ми домовлялися, це люди з обмеженими можливостями.

Перше питання, яке я не сприймаю, тому що ми більше ставимо для будівель житлових. Ми повинні ставити перші вимоги до всіх державних будівель, бо у той же Кабінет Міністрів і в деякі міністерства інвалід не може заїхати.

По-друге, будівельна норма, рішення будівництва інвалідів було прийняте ще в 2009 році. Сьогодні – 18-й. І по цей час немає у Законі про будівництво норми, яка була би виписана як будівельна норма.

І по-третє, підтримуючи пана Семенуху, я вас декілька разів просила, давайте розглянемо мій законопроект. Сьогодні виписана у законопроекті норма, порушуюча Конституцію, що інваліди повинні бути прийняті на роботу тільки в комерційні структури. Що, інвалід не може працювати у Верховній Раді? Що, інвалід не може працювати у відділі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Що інвалід не може працювати у будь-якому відділі будь-якого міністерства?

Цей закон потребує змін. Але, на жаль, ви говорите треба збільшувати штрафи. Це не покращує життя інвалідів. Скажіть вашу думку з цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександре.

 

10:31:07

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Ми не можемо з вами домовлятися, як називати людей з інвалідністю, бо є хартія європейська, там чітко прописано, як треба назвати. Це перше. Поэтому, будь ласка, выполняйте європейську хартію.

Друге. (Шум у залі) Будь ласка, приходьте хоч раз у комітет, коли комітет працює. Будь ласка, вносіть… Ще раз кажу, є на сайті, коли комітет працює. Приходьте між першим і другим читанням у комітет хоч на один законопроект. Пускай фракция "Батьківщина" делегирует хоч одну людину в Комітет по ветеранам і учасникам АТО, і людей з інвалідністю. І ми  залюбки будемо з вами працювати. Поки там не працює ні одної людини, а тільки популістські виступають з трибуни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для запитань завершений. Дякую.

І я хочу наголосити, що рекомендація комітету – за основу. І ми зможемо багато з питань дискусійних… (Шум у залі) Так зараз будуть від фракцій виступи, колеги.

Добре, 1 хвилину, Кужель.

 

10:32:24

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний пане Голово, на кожне ваше засідання ходять наші експерти. Ми з вами декілька раз особисто домовлялися і не знаходили час, бо у нас, на жаль, всі засідання комітетів проходять в один час, ви це знаєте.

Я дуже прошу вас, наш член партії пан Сушкевич працює з вами кожен день. І тому, будь ласка, нехай хоч одна партія так працює з вами, як працює команда "Батьківщини". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Пан Олександр, час для запитань завершений. Зараз від фракцій… Колеги, для виступів буде дуже багато можливостей. Я прошу записатись на виступи від фракцій і груп.

Від "Опозиційного блоку" Павленко Юрій Олексійович. З місця, так? Включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:33:42

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Прошу передати слово Королевській Наталії Юріївні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З трибуни. Будь ласка.

 

10:33:54

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, це надзвичайно важливий законопроект. І в той же час настільки ж цинічний, тому що сьогодні цей законопроект, який, можливо, дозволить зробить невеликий крок до безбар'єрності для людей з інвалідністю, але ж за який рахунок? За рахунок кого будуть робити цю безбар'єрність? За рахунок ЖЕКів, ОСМД, тобто за рахунок самих людей з обмеженими можливостями. Слухайте, ну, у людей немає сьогодні грошей сплачувати ці непомірні тарифи. А ви таким рішенням сьогодні пропонуєте ще підвищити тарифи і перекласти на людей сьогодні безбар'єрність. Шановні, це цинічно, і ми категорично заперечуємо до цього.

Тому "Опозиційний блок" пропонує цей законопроект доопрацювати  та вирішити питання щодо створення безбар'єрності за рахунок бюджету, а не за рахунок підвищення тарифів. Це перше питання.

Друге питання. Сьогодні ми дочекалися, коли в парламенті почали розглядати питання соціального захисту. Але ж, повірте мені, цими трьома законопроектами, які  запропоновані, ми комплексно питання соціального захисту  не вирішимо.

Тому  "Опозиційний блок" пропонує, і вже неодноразово ми  зверталися до спікера з проханням комплексно розглянути, заслухати уряд, сьогодні вислухати наслідки прийняття пенсійної реформи та вирішити питання зі змінами до бюджету на 2018 рік щодо підвищення соціальних стандартів. А в першу чергу розглянути питання комплексного захисту людей з обмеженими можливостями. Тому що ви цинічно позбавили людей пільг, компенсацій, не перерахували людям пенсії по інвалідності, а зараз як кістку кидаєте їм безбар'єрність за рахунок людей. Та ні, такого не буде. І сьогодні розглядати це питання, коли в залі відсутня повністю більшість, розглядати питання людей з обмеженими можливостями, ми вважаємо, це неприпустимо.

Тому "Опозиційний блок" з цього приводу наполягає на доопрацюванні. Ми наполягаємо на тому, щоб безбар'єрність вирішувалась  за рахунок бюджету. І наполягаємо на тому, щоб об'єднати зусилля всіх депутатів  та вирішити комплексно питання захисту людей з  обмеженими можливостями, підняття  пенсій та компенсації, та повернення пільг.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:37:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, від фракції  "Самопоміч" Олена Сотник передає слово Роману Семенусі. Будь ласка, ви з місця будете, так? З місця. Будь ласка, з місця.

 

10:37:13

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція  "Об'єднання "Самопоміч".  Шановні колеги, шановні громадяни! Декілька цифр, щоби зрозуміти значимість і важливість  цієї проблеми для країни.

Сьогодні осіб з інвалідністю в Україні цифра складає близько 6 відсотків від населення України, і на початок року це близько 2 мільйонів 600 тисяч осіб. Тільки дітей в Україні з інвалідністю – близько 156 тисяч. Але ставлення держави в цифрах дуже красномовне. Я наведу приклад однієї цифри, щоб зрозуміти, наскільки сьогодні жалюгідне ставлення держави до таких людей. Соціальна допомога дітям-інвалідам сьогодні в поточному році виросте, вдумайтеся, з 961 гривні аж до 1 тисячі 47 гривень на місяць.

Беззаперечно, що повноцінна соціалізація людей буде не тільки через доступ безбар'єрного середовища, а повністю приведення у відповідність і об'єктів інфраструктури, транспорту, медицини, закладів громадського харчування, банків, юридичних установ і всього, що відноситься до сфери послуг і торгівлі. Тільки так може відбутися повноцінна соціалізація цих людей. Бо поки що наразі розвинуте бар'єрне середовище ми поки що, на жаль, можемо спостерігати справді тільки за кордоном, за винятком окремих поодиноких пандусів, що ведуть сьогодні до аптек, супермаркетів, в Україні не передбачена інфраструктура для таких людей.

Ну, для статистики ще одна цифра, для розуміння. Близько з 1 тисячі 100 об'єктів державної влади сьогодні доступні для людей з обмеженою можливістю лише 35 відсотків будівель. От сьогодні ми знову чуємо заклики, що це має вирішувати держава.

Шановні колеги, сьогодні держава об'єктивно не має на це стільки коштів. Більше того, світова практика говорить, що дуже часто це відбувається за рахунок саме органів місцевого самоврядування. Якщо ми побачимо різні регіони, наприклад, в моєму Харкові, то вже більше 50 відсотків сьогодні обладнано такими пандусами. Тобто насправді це залежить від того, якщо місцева влада хоче це робити і чує людей, то це вже давно відбувається.

Наступне. Ми, безумовно, підтримуємо саме мету законопроекту про встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення такого безперешкодного середовища для осіб з обмеженою можливістю та інших маломобільних груп населення через посилення адміністративної відповідальності за невиконання законодавства.

Другий важливий аспект, який піднімає законопроект, - це залучення і розширення компетенції громадських об'єднань осіб з інвалідністю. Тепер такі громадські об'єднання будуть залучатися до обговорення містобудівної документації. Ми вважаємо, що залучення представників таких людей, їхні проблеми будуть краще почуті.

Але суттєве зауваження, яке я вже висловлював голові комітету, я   вважаю, що це має бути усунено в підготовці до другого читання, і прошу почути представника міністерства: не можуть в десятки разів перевищувати аналогічні штрафи за кримінальні правопорушення, адміністративні правопорушення. Тому я прошу це усунути до другого читання. Дякую.

 

10:40:16

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка,  від  "Батьківщина" Олександра Кужель, запрошую до слова.

 

10:40:24

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні друзі! Колись була дуже цікава програма на одному із каналів, коли запропонували небайдужим активістам сісти на коляску і цілий день відчути себе інвалідом - людиною, яка є з обмеженими можливостями. Я можу сказати, що їх висновки через цей день треба було повністю покласти в цей закон. Ці люди сьогодні не мають жодних можливостей відчуття соціалізації і відчуття життя.

По-перше, виникає, як виїхати з тієї квартири, де ти живеш. Я можу… ніколи не забуду звернення жінки, яка втратила не тільки свою маму, а і своє особисте здоров'я, коли на Оболоні в її під'їзді замість пандуса поставили коморку для охрани. І вона писала у всі міністерства, вона писали у всі органи влади, але її мама так і померла, жодного разу не змогла вийти на вулицю, і вона її тягала на руках, втративши своє здоров'я.

І тому будуть скидуватися жильці, бистріше зроблять пандус, ніж це зробить держава, бо ми людяна нація.

По-друге, чи має держава здавати хоч один об'єкт без цього пандусу і без всіх умов? Ні, не має. Починайте, держава, з себе, не приймайте жодної будівлі. Місцеве врядування сьогодні має серйозний вплив на ГАСК, на тих, які приймають новобудову, і ви можете ставити вимогу і не підписувати, не за будь-які хабарі, прийняття до експлуатації тих будівель, які не передбачені.

Але, підтримуючи свого колегу Семенуху, хочу сказати, що це ширше, ніж будівлі. Це є питання переїзду. У нас нема нормальної кількості транспорту, як це зроблено в Європі, як таксі відноситься до таких людей, як вони допомагають у переїжджанні, як связь у них сьогодні з такою організацією, як МСЕК, яка дає їм інвалідність.

Сьогодні мені телефонувала жінка з Жовтих Вод. Вона сліпа, але для того, щоб їй оформити інвалідність, їй треба їхати до Дніпропетровська і мати велику купу грошей. І вона не може чогось зробити.

А скажіть мені, будь ласка, підтримуючи зняти ці штрафи, бо це тільки заробітчани збирають штрафи,  нічого не вкладаючи, жодної копійки для  людей, які потребують нашої з вами уваги.

Позиція партії "Батьківщина": найголовніше для інвалідів не ваші подачки – 200, 300, тисяча – вони хочуть бути в суспільстві, вони хочуть бути на роботі, випити каву, говорити й жити разом в рівних умовах з людьми, які не мають таких проблем.

Ми підтримуємо в першому читанні, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, шановна пані Олександра. 30 секунд, будь ласка, ще 30 секунд завершити.

 

КУЖЕЛЬ О. Але ми обіцяємо, пан Третьяков, в нас буде багато поправок, тільки щоб не було так, що вони не будуть враховані.

Дякуємо. По штрафам ми підтримуємо і знімаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, Олександр Біловол від партії "Відродження". Олександр БіловолО'кей!

Микола Паламарчук. Микола Паламарчук… Пане Микола Паламарчук!

Пане Мустафа Найєм.

Олександр Третьяков, ви записані на виступ. Я вас відволікаю… Олександр Третьяков, передається слово… Я ж якраз вас відволікала від розмови захоплюючої.

Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

10:44:23

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Вы знаете, я только что послушал выступление экс-министра с "Опоблока" социальной политики, от Партии регионов, которая мужественно рассказывала, как все плохо и как плохо сегодняшнее правительство работает.

Вы ничего не сделали, когда были пять лет при власти. Ви нічого не зробили.

По-друге, я дуже прошу, коли ви кажете, що не треба брати з людей, а треба брати з бюджету, у вас просто правовий нігілізм. Тому що бюджет збирається з людей, граждан України, а також фірм, які працюють і сплачують податки. Тому я кажу, що треба, щоб  держава з бюджету допомагала людям з інвалідністю. 

По-друге, по поводу дискусії і штрафів, те, що кажуть дві  поважні фракції: "Батьківщина" і "Самопоміч". Приходьте у комітет, не просто посилайте правки, приходьте у  комітет між першим і другим читанням… Прошу не перебивать, это хамство. Приходьте у комітет між першим і другим  читанням, приходьте… і я впевнений,  зробимо правильну  працю для людей України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, не називалися прізвища. Це була дискусія. (Шум у залі) Я  прошу не кричати. Наскільки я розумію, по-перше, виступили всі бажаючі, окрім "Народного фронту", який не встиг  записатися. Пан Кривошея зараз буде виступати.

Щодо репліки. Не називалися прізвища, не називалася фракція, але ви зможете… (Шум у залі) Але ви зможете… добре, добре, в кінці обговорення ви отримаєте репліку.

Будь ласка, пан Кривошея.

 

10:46:17

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня, шановні колеги! Геннадій Кривошея, фракція "Народного фронту". Фракція "Народного фронту" однозначно буде  підтримувати  дану ініціативу. І насамперед я хотів би подякувати нашому міністерству профільному, яке вийшло  з такою ініціативою і якраз запропонувало на  розгляд саме в парламенті.

Хтось може говорити, що  це не наші повноваження, що  це може розглядати орган місцевого  самоврядування чи Кабінет Міністрів, але цим законопроектом сьогодні ми приділяємо увагу не  лише людям з інвалідністю, з обмеженими можливостями. Люди добрі, це просто необхідні речі, які  мають бути в кожному будинку. Цими речами, навіть цими пандусами користуються звичайні молоді мами зі своїми дітьми. Зі звичайною коляскою просто неможливо ніде також проїхати, неможливо зайти і піднятися  по східцях.

Тому велика рекомендація і велике  прохання всім, пане головуючий, велике  прохання: залучити всіх народних депутатів до залу, тому що по тій кількості чоловік, які є зараз… які є в залі, ми розуміємо, що ми не проголосуємо.

І дуже хотілося б, щоб всі його підтримали, незалежно від політичних амбіцій чи сил. Тому що міністерство, яке провело досить роботу, і розумію, що це є велика проблема, вони акцентують на цьому досить серйозну увагу. І ми повинні зробити так, щоб далі міністерство могло чітко вимагати від органів місцевого самоврядування те, що вони мають вносити в проектні документи, кожен архітектор має це враховувати. Тому це має бути прийнято на законодавчому рівні. Я прошу всіх долучитися до цієї ініціативи і проголосувати за даний законопроект.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я обов'язково закличу до сесійної зали всіх депутатів. Зараз ще продовжується обговорення.

Шановний Олександр Третьяков, Олександр Третьяков, Олександр Юрійович, скажіть, будь ласка, під час вашого виступу ви згадували "Опозиційний блок"? Згадували.

Будь ласка, 1 хвилина на репліку. Кому від "Опозиційного блоку"? Керівнику фракції? Пані Королевській? Пані Наталя, я вас тільки прошу не обмінюватися люб'язностями, нікого не згадувати. Хвилина, будь ласка.

 

10:48:27

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ми дійсно розуміємо сьогодні проблеми, які є в бюджеті. Ми розуміємо, що неможливо вирішити всі питання. Але ж давайте будемо відвертими та порівняємо рівень захисту інвалідів 4 роки тому та зараз. Рівень виплати пенсії особі та пільг, який був 4 роки тому у людей з обмеженими можливостями, та зараз. Тому я вважаю, що не вам зараз давати оцінку, як було і як стало, тому що стало набагато гірше.

Ви знайшли в проекті бюджету, да в бюджеті на 18 рік гроші на ремонт Маріїнського палацу, ви знайшли гроші на утримання уряду та багато інших установ. Та ви не знайшли там гроші на захист людей з обмеженими можливостями. Тому ми наполягаємо, що треба правильно захищати сьогодні людей, а не тільки все себе та себе.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, наполягає зараз Радикальна партія. Зараз. Наполягає Радикальна парія також. Але виступ по темі, ми зараз обговорюємо, я вам нагадаю, як закон називається, на всяк випадок, пане Олеже: Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України про посилення вимог законів, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд.

І, пані Наталя, після обговорення в цілому я дам вам слово. Ми, згідно Регламенту, маємо закон зараз обговорювати.

Будь ласка.

 

10:50:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша фракція сюди вийшла до трибуни на знак протесту проти бездіяльності парламенту. Зараз розглядається надзвичайно важливе питання, доступ людей з особливими потребами до інфраструктури, можливість людям з особливими потребами жити достойно в рідній країні. Якщо ми бачимо, у парламенті немає голосів, немає людей, здатних приймати рішення, вчора достроково закрилося засідання парламенту через те, що більше п'ятдесяти депутатів полетіли на молитовний сніданок в Америку. Замість того, щоб піти на сніданок, на обід і на вечерю до українців, і подивитися, чи є в українців що снідати, обідати, вечеряти, вони полетіли в Америку на молитовний сніданок. Для того, щоб задовольнити власне его, бігають там біля "ме і жо", тягають за поли конгресменів, щоб сфотографуватися, а потім повертаються сюди в Україну, типу показують, які вони круті. Крутий – це коли ти тут працюєш і маєш почуття обов'язку, крутий, коли ти пам'ятаєш про інтереси українців, крутий, коли в результаті твоєї роботи в українців є що снідати, обідати і вечеряти. А то наших людей довели до ручки, а тепер їздять на молитовні сніданки в Америку.

Я вважаю, і ми звертаємося до Голови Верховної Ради: перше - опублікувати в газеті "Голос України" список відсутніх народних депутатів на пленарному тижні. Вся країна повинна знати прізвища цих людей.

Друге. Вирахувати із зарплати час, який їх немає на пленарних засіданнях. Я розумію, що їм зарплата "до лампочки", тому що, коли вони по сто тисяч доларів платять за сніданки і за фотографії із американськими конгресменами. Треба гордитися фотографіями з українськими людьми, але вони бояться вийти до людей, тому що люди їм в очі скажуть результати їхньої політики.

Наша фракція висловлює протест проти безвідповідальності, проти безсовісності тих наших колег, які замість того, щоб приймати закони, які полегшують життя українцям, їздять по закордонах за гроші самих же українців. Вирахувать із зарплати – раз, оприлюднити прізвища – два. І взагалі нагальне питання скорочення чисельності депутатів і запровадження механізму відкликання депутатів. Якщо виборці бачать, що він не ходить на роботу, не голосує, не працює, у такого депутата треба забирати мандат.

І останнє. Я, безумовно, радий за колег, які там сьогодні снідають в Америці. Але я був би ще більше радий, якби українські сім'ї і українські діти їли і в обід, і на вечерю, і на сніданок усі продукти харчування, а не тільки чорний хліб без масла на одній воді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо вважати, що це був виступ в обговоренні закону, хоча він більше стосувався питання роботи Верховної Ради України. І тут тільки можна підтримати заклики колег відвідувати всі засідання і комітетів, і парламенту.

Колеги, зараз ми переходимо до виступів від народних депутатів України. На це надається 9 хвилин. Три колеги зможуть отримати слово по 3 хвилини. Просимо, будь ласка, записатися. І потім ще просить представник профільного комітету. Цього немає по Регламенту, але ми будемо шанувати наших колег з уряду і надамо таку можливість.

Будь ласка, пані Королевська, вам слово з місця.

 

10:54:12

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Прошу, Ігор Шурма. Передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пан Шурма з місця.

 

10:54:20

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги! Оте, що зараз відбувається в залі, свідчить про повну безвідповідальність в тому числі, на превеликий жаль, уряду. Виносити в такий день соціально важливі питання, знаючи, що на сьогоднішній день навіть не можуть назбирати, коаліція, яка має 226 голосів, 150 голосів для скороченої процедури, ставиться по 3 - по 4 рази, виноситься це питання.

Більше того, це питання, на превеликий жаль, поставлено непрофесійно. Перед тим, як говорити по темі, тут всі виступаючі були від багатьох фракцій, у тому числі від коаліції. До тих пір поки ви не попросите вибачення перед людьми з особливими потребами, називаючи тут їх інвалідами, ви не маєте морального права говорити про якісь соціальні стандарти. Це є перше.

Друге. Те, що ви говорите, свідчить про ваше незнання проблем, бо сьогодні справа не тільки в пандусах. А що робити людям з органами зору, сліпим? А тим, що не чують? А ви скажіть мені, будь ласка, в які міністерства на сьогодні можна потрапити через кнопку визову, де встановлено зовні, коли людина не може зайти або заїхати на пандусі? До тих пір, поки органи влади самі на місцях не захочуть встановити свою доступність, ніякими законами ви не врегулюєте. Про які штрафи ви говорите? Та ви вже тими штрафами лякаєте і по швидкості ніхто нікого не ловить, і по штрафах по курінню ніхто нічого не робить, у вас кабінети задимлені, що пожежників треба викликати.

І саме основне. На сьогоднішній день, ви ж подивіться, я не є політичний товариш Радикальної партії, но вони на сьогоднішній день підняли правильно питання. Ви мені назвіть ще одну державу у світі, від якої 40 людей поїхали на сніданок. А ви знаєте, що по інсайдерській інформації цей сніданок коштує від 50 тисяч доларів? І я недарма говорив: порахуйте витрати на перельот, на проживання, скільки заплатили за це все. А, може, сюди президента їхнього краще запросити, дешевше вийде, він ще з якоюсь гуманітарною допомогою сюди приїде. І, більше того, я вам скажу: до тих пір, поки ви будете займатися популізмом і насаджувати закони, що треба зробити, ви нічого не зробите.

Підтримую позицію по Харкову. Тільки соціально відповідальний бізнес, позабюджетні кошти зробили доступними всі адміністрації міста Харкова і області, всі органи соціального захисту. А те, що ви пропонуєте зробити, взявши гроші в одних, і сказати, що це є для людей з особливими потребами, це є просто неправильно.  Щоб не завалити закон, поверніть його взагалі назад і доопрацьовуйте.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:57:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, Кривошея Геннадій. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:57:28

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую.

Геннадій Кривошея, фракція "Народного фронту". Ну, по-перше, я хотів би трішки відреагувати на попередній виступ. Дійсно, ці органи місцевого самоврядування можуть це зробити. Але я вам хочу сказати, що керівництво в одному органі самоврядування, в іншому самоврядування досить сильно між собою відрізняються. Одні, вибачте на слові, крадуть гроші, інші намагаються щось зробити, в одних містах робляться пандуси, в інших не робляться. Треба чітко виставити вимоги і зробити це як є.

І чому я так досить активно підтримую даний законопроект, тому що я вам хочу буквально декілька слів з однієї… з одного повідомлення, яке мені надійшло більше місяця тому. Про одну людину, я хотів би, щоб кожний дослухався до цих слів, вони російською мовою, але я буду перекладати, щоб всі це зрозуміли на українську.

"Дівчинка в 16 років стала інвалідом. Протягом 8 років вона пролежала, 8 років пролежала на животі. Після того вона все-таки набралась сил і почала боротися за своє життя. Вона зрозуміла, що єдиний вихід у її житті – це робити якісь ручні поробки, вона почала їх робити і почала їх продавати".

Так от, ця людина і активісти звернулися до мене з проханням допомогти цій людині, знаєте, в якому питанні? У неї відмовила одна із рук. Вона зараз збирає кошти на те, щоб провести відповідну мікрохірургічну операцію. Так, люди добрі, люди самі знаходять вихід, працюють, лежачи дома на животі заробляють гроші. А ми влаштували з вами демагогію, вибачте на слові, займаємося тим, що хтось десь там обідає, смачного. Але я хочу, щоб ми зрозуміли: потрібно голосувати за цих людей, а не займатися піаром. От вам приклад цього. Це приклад всім вам, де ви займаєтесь тут піаром, а не голосуєте за простих людей.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, через кілька хвилин уже відбудеться голосування, ми завершимо обговорення, перейдемо до прийняття рішення. Тому я прошу усіх голів фракцій запросити депутатів в зал.

Зараз надаю слово для виступу Кодолі Олександру Михайловичу. Будь ласка.

 

10:59:28

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, фракція "Народний фронт". Шановні колеги, ми, дійсно, розглядаємо сьогодні дуже важливий законопроект, соціально важливий  законопроект. І як представник Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства я хочу сказати, що у нас сьогодні  в державі дуже погано виконуються вимоги державних норм, стандартів і правил стосовно доступності до будівель маломобільних груп населення.  На прикладі Чернігівщини, я хочу сказати, що забудовники починають виконувати ці норми, але, загалом, звичайно, ще багато над чим треба в цьому напрямку працювати.

Тому однозначно, що наша фракція підтримує ухвалення цього законопроекту. І ми просимо весь зал сьогодні мобілізуватися і  ухвалити його в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги!

І заключний виступ – Литвин Володимир. Від трибуни чи з місця? Володимир Михайлович від трибуни, будь ласка.

Колеги, заключний виступ, через 3 хвилини переходимо  до голосування. Добре, дам вам 1 хвилинку потім.

    

11:00:39

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати! Минулого тижня я зустрічався в одному  з районів - це Баранівський район Житомирської області, - з людьми, які мають особливі потреби, а таких на невеликий район  140 людей, вони кинуті напризволяще. Зусиль місцевої влади і активістів не вистачає. 

Разом з тим, мушу вам сказати, шановні колеги, що якщо порівняти їхню віру в життя, оптимізм, то я думаю, що багато з нас тут присутніх, є просто моральними інвалідами, порівняно з цими людьми.

Ви вдумайтеся, ми розглядаємо цілий закон про те, що  треба мати пандуси для людей з особливими потребами. У нас що, держава будує житло? Ні! Будують приватні, так би мовити, інвестори. Хто приймає це житло? Органи влади. Я думаю, цю проблему можна вирішити, не приймаючи відповідний закон. А ми приймаємо закон для того, щоб підтвердити, що у нас влада не діє і абсолютно нічого не робить.

І нарешті ще один момент. Ми так будемо зволікати з прийняттям необхідних рішень, поки країна Україна не стане  країною інвалідів. Учора я звертався до Голови Верховної Ради, до вас, шановні колеги, що необхідно прийняти рішення щодо військових пенсіонерів, для пенсіонерів органів Міністерства внутрішніх справ. Поговорили, всі підтримують, реакція - нуль. Де наша позиція?

Давайте відкинемо партійні наші розбіжності, станемо пліч-о-пліч і приймемо рішення, яким зобов'яжемо Кабінет Міністрів, не чекаючи виборів, бо перед виборами всі рішення необхідні будуть прийняті. На превеликий жаль, жодна пропозиція не знаходить підтримки. І в мене складається особисто враження, що ми шукаємо роботу Верховній Раді, демонструємо процес, оскільки немає необхідної кількості голосів для того, щоб прийняти навіть це, соціальне відповідальне і конче необхідне, рішення. Ну, судячи з усього, давайте тоді приймемо, набравшись мужності, рішення піти на вибори дострокові, тим більше, що ви, шановні колеги, відвалили собі з панського плеча 512 мільйонів гривень на фінансування політичних партій, а тепер ще створите ЦВК під себе, проведете вибори для себе і порахуєте. Так ви зразу прийміть рішення і більше не продовжуйте мучити український народ, якому ви так палко всі клянетеся, засвоївши гарні патріотичні гасла, а роботи абсолютної немає.

Щодо цього рішення, давайте його будемо приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, переходимо до прийняття рішення, займайте робочі місця.

Заключне слово, хвилина, пані Наталя Федорович, включіть мікрофон. І займайте робочі місця, колеги, за хвилину голосування.

Будь ласка, пані Наталія.

 

11:03:49

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановні народні депутати, я хотіла б, найперше, звернутися до Наталії Юріївни і внести певні уточнення з приводу обов'язків власників і користувачів об'єктів архітектури. Стаття 28 говорить про зобов'язання їх проводити обстеження та паспортизацію будинків і споруд. Ми розуміємо, що для того, щоб зрозуміти, що треба зробити, треба, найперше, обстежити, виписати завдання. Запропоновані зміни жодним чином не зобов'язують власників чи ЖЕКи, чи ОСББ робити певні роботи. Ми можемо прийняти будь-яке рішення надалі і дати субвенцію, наприклад, чи за кошти місцевого самоврядування, - це наступне рішення. Але для початку треба зрозуміти, яка є проблема.

Я прошу підтримати цей законопроект він дуже важливий, він потрібен не тільки особам з інвалідністю, а як було сказано шановним депутатом, також для мам, які щодня з візочками потребують цієї доступності, але також і для кожного з нас, який в різних ситуаціях може опинитися і мати відповідні потреби.

Підтримайте, будь ласка,  він дуже важливий цей законопроект, він соціальний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Я наголошую, це лишень за основу. Всі, які були правки, ми зможемо внести між першим і другим читанням. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог Законів України спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд (№ 6536) за основу, колеги, лишень з основу. Тому прошу всіх  одностайно підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:06:01

За-241

Рішення прийнято.

Колеги, зараз будуть два закони в другому читанні, дуже коротких,  тому прошу не розходитись, там всього по кілька правок.

Окрім того, хочу наголосити у вівторок ми не дійшли до закону, який передбачає соціальну підтримку родинам Героїв Небесної Сотні. Це дуже важливий закон, і ми маємо прийняти його до 18 лютого, і після двох законів в другому читанні я попрошу його перенести. Прошу підготуватись голову комітету і прошу зараз всіх не розходитись. Закони, які будуть наступними в порядку денному, є недовгими.

Отже, перший з них – це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (5045).

І я запрошую до доповіді (це друге читання, це друге читання) голову підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Спориша Івана Дмитровича. Будь ласка, пане Іван.

 

11:07:27

СПОРИШ І.Д.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Як  бачимо, і перший законопроект, який ми прийняли в першому читанні, а також  і зараз даний законопроект – це 5045 у другому читанні, він досить важливий, тому що ми в ньому надаємо право і захищаємо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також і осіб з числа їх.

До даного законопроекту надійшло 17 поправок. Підкомітет  пропонує… враховано 7 поправок, враховано частково 5 поправок і всього-на-всього 5 поправок відхилено. Як було вже сказано головуючим, досить мало поправок, і вони всі майже враховані, і ми повинні, дійсно, прийняти даний законопроект і все-таки надати можливість по даному питанню захистити права дітей-сиріт.

Більшість змін, які пропонується внести до законопроекту до другого читання, носять уточнюючий та редакційний характер. На засіданні виникла  дискусія, де має відбуватися житловий облік переміщених дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: за місцем проживання або за місцем реєстрації.

Ну, як ми знаємо, за місцем  реєстрації це буде більш-менше справедливіше, тому що за місцем проживання, ми знаємо прекрасно, що в сільських місцевостях не скрізь є реєстрація таких дітей. Тому, я думаю, що ми прийшли до одного висновку, що зберегти редакцію першого читання і встановити за місцем реєстрації.

Також враховуючи зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради, комітет вирішив не вносити зміни до статті 39 Житлового кодексу щодо житлового обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб, оскільки статтею 36  цього ж кодексу законодавець наділив Кабінет Міністрів України  правом визначити випадки обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов не за місцем  їх проживання. Тому комітет просить даний законопроект підтримати у другому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Правок всього п'ять. Я назву авторів. Чи хтось наполягає? Будь ласка, прошу приготуватись. І  відповідно за кілька хвилин буде голосування.

2-а. Не наполягає.

3-я. Не наполягає.

5-а. Не наполягає.

13-а. Не наполягає.

14-а. Не наполягає.

Таким чином, ми маємо повністю узгоджений законопроект. Обговорення завершено, переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайняти робочі місця.  Колеги, прошу  всіх… припинити дискусії, приготуватись до  голосування. Будь ласка.

Прошу  приготуватись до  голосування.  Заходимо, заходимо, колеги.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (№ 5045) в другому читанні та  в цілому.   Прошу голосувати, прошу  підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:11:33

За-255

Закон прийнятий. Потрошку  розкачуємося.

Отже, наступний, теж дуже короткий закон, - це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам)  (№ 3833), це теж друге читання.

І я запрошую до доповіді першого заступника голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича. Будь ласка, пане Валерій.

 

11:12:13

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати! Вже рік як ми заборгували закон відповідно до Постанови Верховної Ради від 18 січня 17-го року. Комітет ще рік назад подав врегульований законопроект, який би мав... який би ми з вами мали приймати. Про що йде мова? Даний законопроект направлений на захист прав бездомних громадян. Ним передбачається надання можливості реєструвати місця проживання бездомних громадян за адресою спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування. На сьогодні бездомні громадяни, які отримають соціальні послуги в закладах, створених відповідно до законів України, громадськими благодійними організаціями фактично позбавлені можливості реєстрації місця проживання в цих закладах. Це позбавляє права законодавчої... це позбавляє права самих незахищених верств населення на отримання якісних соціальних послуг.

До комітету надійшло 18 правок і поправок від суб'єктів законодавчої ініціатив. Переважну більшість, яких 13, комітет врахував, пропонує врахувати, відхилив 5 поправок, які внесені з порушенням статі 116 Регламенту Верховної Ради України і не є предметом регулювання Закону про свободу і пересування та вільний вибір місця проживання в Україні.

В комітеті працювала робоча група з представників Міністерства соціальної політики, Державної міграційної служби, до роботи залучалися народні депутати, а також помічники, громадські організації. При доопрацюванні комітет врахував постанову Кабінету Міністрів. І на сьогоднішній момент я хочу пройтись по всіх поправках. Я думаю, що жодних зауважень щодо поправок не буде. Цей закон є важливим, тому що ті люди, які зараз знаходяться, мають статус бездомних, не мають якісних соціальних послуг. Давайте дамо можливість цим людям отримувати такі самі соціальні послуги, як отримують всі наші громадяни.

Шановний пане Голово, готовий до поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, прошу авторів правок приготуватись. Нагадаю, всього кілька правок в цьому законі, тому прошу не розходитись. І починаю їх називати.

2 правка, Семенуха. Не наполягає.

4-а, Семенуха. Не наполягає.

10-а, Семенуха. Наполягає. Будь ласка.

 

11:14:41

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, хочу, щоб ви уважно послухали. Беззаперечно підтримуючи ідею цього законопроекту, фракція "Об'єднання "Самопоміч" під час розгляду цього законопроекту в першому читанні висловлювала категоричні заперечення щодо способу процедури реєстрації безхатніх осіб в соціальних установах.

Ми вважаємо, що це може бути використано, є ризики у нечестивий спосіб для того, щоб суттєво вплинути під час виборів в одномандатних мажоритарних округах і на місцевих виборах. Більше того, позиція комітету, яка категорично відкинула наші пропозиції, які були подані у вигляді правок, фактично говорить про те, що комітет свідомо ігнорує ці ризики, які існують. Зокрема ця правка передбачала, щоб саме Мінсоцполітики визначав граничну кількість бездомних, які можуть бути зареєстровані однією спеціальною соціальною установою. Звертаю увагу всіх депутатів-мажоритарників: ці ризики не прибрані з закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

11:15:51

ПАЦКАН В.В.

Ми врахували ваші поправки. І я хочу трошки заперечити, колего, тому що ця правка може потім суперечити вільному вибору місця проживання, Закону про вільний вибір місця проживання, відповідно до якого громадянам гарантується свобода пересування та вільний вибір місця проживання на території України.

В такий спосіб ми будемо дискримінувати наших громадян. Я вважаю, що дану правку потрібно відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ви наполягаєте на голосуванні? Я ставлю правку номер 10, так, Роман? 10-у на голосування. Комітет її відхилив. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати.

 

11:16:40

За-116

Рішення не прийнято.

Наступна 15-а. Наполягає. Будь ласка, Роман Семенуха.

 

11:16:47

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Самопоміч". Шановні колеги, ще раз звертаю вашу увагу, що та редакція проекту закону, яка підготовлена комітетом в другому читанні, передбачає, на жаль, величезні ризики для маніпуляції кількістю таких людей. Для запобігання цієї проблеми ми підготували частину правок, які, на жаль, проігноровані комітетом.

Ніхто не заперечує той факт, що соціальні заклади можуть запропонувати ліжко-місце для бездомних. Але саме наша правка зберігає можливість реєстрації таких людей за адресою спеціалізованої установи незалежно від факту безпосереднього проживання. І правка покладає на спеціалізовані установи вести окремі списки так само таких бездомних осіб, які безпосередньо проживають у відповідних установах. Це знизило би ці ризики і врегулювало би цю проблему. Ну, поясніть, чому цю правку тоді не враховано?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:17:47

ПАЦКАН В.В.

Шановний колего, те, що ви пропонуєте, вже є враховано в іншому законі. Зачитую вам дослівно: "Законом України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" вже передбачений облік бездомних осіб за місцем їх проживання, за місцем перебування, який ведеться відповідними закладами для бездомних осіб центрами обліку". Так що ця правка вже врахована в іншому законі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Наполягаєте на голосуванні? Наполягає.

Я ставлю на голосування 15 правку. Хто її підтримує, комітет її відхилив, прошу проголосувати.

 

11:18:34

За-123

Дякую.

Рішення не прийнято.

16-а. Не наполягає.

Так, це, колеги, це остання правка, на якій наполягає автор. Через 2 хвилини ми переходимо до голосування. Тому я прошу всіх запросити в зал, приготуватись до прийняття рішення.

А зараз для оголошення правки – Роман Семенуха. Будь ласка.

 

11:19:01

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Самопоміч". Шановні колеги! От хочу звернути втретє вашу увагу, бо ця правка –  вінець, насправді, цього єзуїтства цього закону саме в цій частині, по реєстрації і способу.  Фактично закон надає право не лише створювати органам місцевого самоврядування такі установи, але ще, вдумайтеся, недержавними суб'єктами, тобто громадськими організаціями. Простими словами, на будь-якому мажоритарному окрузі громадські організації можуть утворити соціальні установи. За 10 днів до створення списків виборців, оновлення списків виборців зареєструвати безліч кількість людей, які буцімто проголосують, що може стати вирішальним у підрахунку голосів під час встановлення підрахунку голосів в одномандатних округах.

Ще раз наголошую: ми беззаперечно підтримуємо ідею законопроекту, але ті ризики, які містить цей закон у частині реєстрації і способу осіб, категорично неприпустимий, і можливо, і створений для того, щоб фальсифікувати вибори. Прошу не підтримувати закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Валерію.

 

11:20:12

ПАЦКАН В.В.

Шановний колего, ну, ми зараз можемо з вами завалити закон, який є досить актуальний на сьогоднішній день для бездомних людей. Ви зараз вводите в оману весь зал. Це враховано в іншому законі.

Я зачитую вам ще раз: "Бездомні особи, клієнти центрів обліку, голосують на загальних виборчих дільницях за територіальним принципом розташування". Тобто ніхто не буде створювати жодних спеціальних реєстрів виборців.

Я прошу вас не вводити в оману і прошу проголосувати і підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення завершене. Я прошу всіх зайняти робочі місця і запросити депутатів у зал. Будь ласка, прошу приготуватись до прийняття рішення і прошу зайняти робочі місця. Не виходіть із залу. Мушак! До роботи.

Отже, колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам) (№3833) у другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо!

 

11:21:52

За-203

Я поставлю зараз пропозицію повернутись.

Будь ласка, я поставлю на повернення для  уточнення, голова комітету, 1 хвилину.  Будь ласка, Валерій, 1 хвилину.

 

11:22:20

ПАЦКАН В.В.

Друзі, я вас дуже прошу, немає в цьому законі, і закон не передбачає тих норм, які каже наш колега Семенуха з "Самопомочі". Реєстрація і голосування буде йти на загальних підставах. Ми лише просимо одне, щоб дані особи, бездомні, люди, які зараз не мають соціального захисту, мали бути… мали можливість бути зареєстровані до соціальних інституцій за місцем їх розташування.

Щодо в частині голосування. Вони будуть так само внесені до реєстру виборців і так само будуть на загальних підставах виборців голосувати. Ніяких схем Черновецького, приписування і інших тут немає, в цьому законі не передбачено, пане Семенуха. Закон не передбачає щодо в частині реєстрації виборців перереєстрації і так далі. Прошу вас підтримати зазначений законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, від уряду ми почуємо позицію, 1 хвилину, пані Наталя.

 

11:23:27

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Дякую сердечно.

Я хочу звернутися до депутатів, зокрема з "Самопомочі", і поряд з вами є ваші колеги Олег Березюк, є Любомир Зубач. Запитайте про ті великі переваги, які мало місто Львів, коли ми створювали центр обліку і говорили про право бездомних осіб голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, репліка дається, коли образили когось. Я не чув жодної образи. Я не чув жодної образи.

Колеги, зараз я ставлю на голосування пропозицію на повернення до голосування. І я  зараз прошу проголосувати за повернення до проекту Закону 3833. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:24:19

За-194

Немає голосів.

Повторне друге читання, в комітет на повторне друге читання. Підтримується? Підтримується, так.

Я ставлю пропозицію, щоб проект Закону 3833 повернути в комітет  на повторне друге читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Повторне друге читання – 3833. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу проголосувати, щоб ми не втратили законопроект. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:25:06

За-217

Ні, колеги. (Шум у залі) Колеги, я ще раз поставлю пропозицію повернутись… Обговорення завершено.

Добре, Кужель, 30 секунд, репліка, будь ласка. І прошу приготуватись, я зараз ще раз поставлю.

Будь ласка. Кужель.

 

11:25:30

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні друзі, дуже прошу проголосувати на повторне друге читання. Тому що є страшенна проблема: люди, які не мають  реєстрації, не мають можливості отримати ні пенсію, ні соціальний захист. І тому це питання державницьке. Прошу вас проголосувати на повторне друге читання, щоб ми все це врегулювати і зробили в законний спосіб, на захист людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

В комітеті можна буде усі застереження врахувати. Але відхилення цього законопроекту  буде поганий знак і поганий сигнал для  суспільства.

І тому я прошу приготуватися. Я ще раз ставлю пропозицію: проект Закону 3833 на повторне друге читання. І я прошу проголосувати і прошу усіх підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

11:26:30

За-229

Рішення прийнято. 

І, колеги, як я і говорив, перед цим голосуванням у нас стоїть, через кілька законів, проект Закону  про внесення зміни до статті 115 Закону України про соціальний захист родин Героїв Небесної Сотні. До 18 лютого важливо, щоб парламент цей закон прийняв.

Зараз я поставлю пропозицію, перенести його на розгляд зараз. І я дуже прошу, колеги, дуже уважно усіх зараз взяти участь в голосуванні, ми до нього не дійшли у вівторок, воно стояло наступним. І я дуже прошу всіх уважно, і відповідально проголосувати. Отже, прошу зайняти робочі місця. 

І я ставлю на голосування пропозицію, що проект Закону щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'ю, одержаних під час участі в Революції Гідності (7429) ми перенесли і перейшли до його розгляду зараз. Прошу голосувати і прошу підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати родини Героїв Небесної Сотні. Прошу голосувати.

 

11:27:56

За-232

Ми перенесли.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісову Людмилу Леонтіївну. Будь ласка, пані Людмила.

Ой, вибачте. Прошу підтримати скорочену процедуру. Будь ласка, прошу підтримати скорочену процедуру, голосуємо.

 

11:28:32

За-188

Рішення прийнято.

Будь ласка, Людмила Леонтіївна.

 

11:28:44

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! 20 лютого ми будемо вшановувати подвиг учасників Революції Гідності та увічнювати пам'ять Героїв Небесної Сотні. Чотири роки тому мільйони українців вийшли на захист ідеалів демократії, відстоювати свої права та свободи, європейське майбутнє України.

Події, які відбулися тоді, пам'ятає кожен з нас, як і  ціну, яку заплатили наші громадяни: віддали своє життя. 108 осіб загинули або померли внаслідок поранень чи ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі в Революції Гідності.

108 родин втратили найближчих, найдорожчих людей: дітей, батьків, чоловіків, дружин. Ми повинні дбати про сім'ї героїв, забезпечувати їх державною підтримкою, в тому числі і гарантувати належний рівень пенсійних прав. З цією метою мною разом з іншими народними депутатами розроблений проект, який передбачає надати право на призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії та інших ушкоджень здоров'ю, одержаних під час участі в Революції Гідності.

Таке право отримають: дружини, чоловіки, якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали інвалідами до досягнення повноліття, і батьки. Вони зможуть вийти на пенсію: в 55 років чоловіки при страховому стажі 25 років і жінки  в 50 років при страховому стажі 20 років.

Деякі урядовці говорять, що це гроші. Я хочу відповісти їм, що,  по-перше, це 63 людини, по-друге, це 1 мільйон 800 тисяч на рік. Ми пам'ятаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. … голова "Нафтогазу", півтора мільйона на місяць. Я думаю, що це невеликі кошти, щоб віддати шану нашим Героям Небесної Сотні та їх родинам.

Тому комітет підтримав за основу. Ми підтримуємо з авторами і просимо врахувати правку… який вже вступив в дію Закон 2249, замінити в абзаці 2 розділу І слово "інваліди" словами "особи з інвалідністю". Та підтримати даний законопроект за основу і в цілому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Отже, колеги, є потреба  обговорювати чи можемо голосувати? Можемо голосувати? Ні, колеги, є вимога обговорювати, щоб ми не втратили голоси.

Два – за, два – проти, будь ласка.

Семенуха Роман.

 

11:32:17

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман,  фракція "Об'єднання "Самопоміч". Беззастережно ми підтримуємо цей закон, і держава має  віддати шану цим людям і цим сім'ям.

Проте я, користуючись нагодою, що мова також йде про соціальне і пенсійне забезпечення військовослужбовців, вкотре підняти, користуючись нагодою, що, слава Богу, є представники уряду, звернутися щодо  проблеми, пов'язаної з пенсійним забезпеченням військових пенсіонерів.

Я нагадаю всій сесійній залі, що під час проголосованих змін до  пенсійного законодавства в четвертому кварталі минулого року, які уряд так пафосно називав пенсійною реформою, ми взяли на себе зобов'язання  створити  новий закон для всіх силовиків, військових пенсіонерів, який мав запрацювати з 1  січня. Проект закону є. Він переданий в РНБО, але й досі, досі він не зареєстрований у Верховній Раді. У мене запитання до  представника уряду. Більше півмільйона громадян, які відносяться сьогодні до категорії військових пенсіонерів, є фактично неосучаснені і непроіндексовані. Де ж справедливість? І це під час війни.

Наступне. Уряд прийняв проект постанови в грудні  місяці, який також стосується. Чому проект постанови не виконується?

Далі. Фракція "Об'єднання "Самопоміч" під  час розгляду бюджету, зокрема моя колега Тетяна Острікова, неодноразово  говорила про те, що бюджет побудований  на нереалістичних  макропоказниках. Поясніть, будь ласка, представники Міністерства соціальної політики, чому Пенсійний фонд України вже в січні місяці звернувся за позикою в декілька  мільярдів гривень? Чому вкотре ви помиляєтесь в  розрахунках в обчисленні пенсій, в плануванні бюджетних показників?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думав, що є застереження по даному закону, і я трошки здивований,  бо нагадую, що у виступах треба обговорювати даний законопроект. А коли він не обговорюється, тоді Голова має право зупинити цей виступ.

Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

11:34:17

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Найкраще увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні – це достойне  життя українців в рідній країні. Люди саме за це віддавали  своє життя: щоб була чесна влада, чесні вибори, економічне зростання, робота, достаток в рідній країні. От за що люди виходили, мільйони людей на Майдан, от за  що більше сотні людей віддали своє життя.

Чи пам'ятаєте ви, шановні колеги, про це, коли замість того, щоб приходити  на роботу, їдете Бог знає куди? Чи пам'ятаєте ви, колеги, про це, коли приймаєте закони, які людей, українців, вимушують їхати з рідної країни, щоб заробити собі по закордонах на життя й прогодувати свою сім'ю? Чи пам'ятаєте ви, колеги, про це – про Майдан? Не просто механічне натискання кнопок, а про той дух Майдану, про ту атмосферу Майдану, про те, що кожен з  нас відчував у душі, що країна змінилась, що країна йде вперед, що люди вже не зупиняться? На жаль, люди йдуть вперед – зупинилась влада. Не просто зупинилась, а ще й назад відкачує.

От наше завдання, моєї команди, всіх українців – ні кроку назад, тільки вперед! Занадто великі жертви, занадто багато потрясінь, занадто багато викликів! Ми не можемо той історичний шанс, який нам дав Господь Бог, проміняти і повести Україну манівцями, як це робиться сьогодні.

Достойне життя в рідній країні, достойний заробіток, достойне життя для наших дітей, повага до України, любов до України! Поважати себе! Бо якщо самі себе не поважаємо, хто на світі поважатиме? І припинити принижувати Україну, побиратися!

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від "Народного фронту" Медуниця Олег.

 

11:36:30

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця. Прошу передати слово чільному діячу національно-визвольного руху, заступнику керівник "Самооборони Майдану" Миколі Величковичу.  

 

11:36:45

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановні колеги, давайте не будемо піаритися на тих людях, які кілька років тому загинули на Майдані, тут нема що багато говорити. Голосуємо, тому що ми в боргу перед цими людьми. Голосуємо, це всього 2 мільйони в рік ідеться коштів і тому тут нема про що піаритися. Голосуємо усі, незалежно від фракцій.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Спориш Іван.

 

11:37:16

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка", Вінниччина. Шановні народні депутати, шановна президія! Звичайно, досить законопроект 7429 важливий. Ми сьогодні повинні показати своє лице. Ми сьогодні повинні показати іще раз, іще раз, ідучи на Майдан, біля всіх пам'яток Небесній Сотні повинні вклонитися їм. І це буде, дійсно, хоч якась невеличка така наша допомога оцим сім'ям, які загинули під час Революції Гідності.

Тому я хочу, щоб ми дійсно зараз об'єднали зал і проголосували всі як один за даний законопроект. Тому що дійсно він є об'єднуючий. Давайте голосуємо за даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кужель, так. Ні... Крулько. Включіть мікрофон Крульку. Колеги, це заключний виступ, і тому я прошу усіх запросити в зал і усіх приготуватися до голосування. Будь ласка, Іван Крулько.

 

11:38:12

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ви знаєте, є питання, які треба голосувати, не рвучи на собі вишиванки і не проливаючи крокодилячі сльози. Є наша відповідальність перед тими людьми, які поклали своє життя на Революції Гідності. Наше завдання – віддати їм шану, віддати те, що мусить зробити парламент і влада. І ті речі треба робити тихо, спокійно, без надриву. Але найбільше буде перед ними дійсно відданням їм шани, коли будуть розкриті злочини Майдану, коли ті, хто вчиняли розстріли на Майдані, будуть сидіти за ґратами, ось, що має бути найбільшою відповідальністю.

На жаль, за ці всі роки відповіді на ці питання так і не дані. І тут є велика відповідальність усіх тих, які сьогодні є при владі і які прийшли до влади якраз завдяки людям, котрі стояли на Майдані.

Тому давайте проголосуємо цей закон і виконаємо головну місію: злочинці мають сидіти за ґратами.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, і Ірина Геращенко. Це заключний виступ, після того ми переходимо до голосування. Заходіть в зал.

Будь ласка, пані Ірина.

 

11:39:36

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ви знаєте, мені здається навіть дивним, що ми з вами обговорюємо таке питання під час гулу в залі. Мені здається, це той час, коли всі могли би помовчати, тому що, в пам'ять про загиблих.

Дуже правильно, що ми маємо обговорювати це питання, як наша відповідальність… Я хочу підтримати так само слова пана Крулька, що… пана Крулька, що має бути і відповідальність, в першу чергу причетних до вбивств. І важливо, що напередодні роковин загибелі Небесної Сотні силові структури дійшли до певних результатів розслідування, і будуть заочно судитися ті, хто були причетні до наказів, а ні тільки "беркутівці", кілька яких вдалося схопити, які безпосередньо розстрілювали.

Але дуже важливо, щоби кожен з нас зробив висновки зі своїх власних помилок, в тому числі і тих, які були минулого року. Згадайте, будь ласка, як родини Небесної Сотні були вражені відносно того, коли пам'ять про загиблих в ті дні минулого року намагалися присвоїти ті, хто шабаш влаштовували, живі, в Україні. Я хочу просто нагадати зараз усім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу нагадати всім нам слова Володимира В'ятровича, який правильно сказав, що 18-20 лютого належить пам'яті тих, хто загинув, давайте шанувати їх. Я просто по-людськи хочу звернутися до тих, хто намагається знову перетворити ці дні на шабаш. Не смійте цього робити, не смійте! Як правило, закликають до того ті люди, які не мали жодного відношення до Майдану, яких не було 18-го ні в Маріїнці, не витягували в лікарні хлопців, які помирали, і кого 20-го не було на Майдані. Давайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, скільки ще, Іра, скільки надати часу? Ще 30 секунд, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дорогі, я хочу просто сказати, що не отут треба "воздух сотрясать" і говорити про пам'ять, а своїми діями давайте ми вшануємо гідно 18-го – 20-го. Ніяких шабашів. Це дні пам'яті загиблих. Так має бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі в Революції Гідності (№ 7429) за пропозицією комітету з тими правками, які озвучила Денісова Людмила Леонтіївна з трибуни Верховної Ради під стенограму, за основу і в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:42:46

За-248

Рішення прийнято.

Колеги, у мене є до вас пропозиція, і я хочу із залом порадитись. А чи не було б мудро, користуючись тим, що є концентрація в залі, щоб ми ратифікації, до яких ми вчора не дійшли, зараз прийняли? Це було б мудро, правильно?

Отже, колеги, я ставлю на голосування пропозицію, щоб три ратифікації, до яких ми не дійшли вчора, ми зараз перейшли до їхнього розгляду. І у мене є прохання підтримати цю мою пропозицію, колеги. Щоб ми наш міжнародний блок змогли розглянути. Я думаю, ми швидко, дуже швидко зможемо їх розглянути. Прошу проголосувати і підтримати пропозицію, щоб зараз ми перейшли до розгляду ратифікацій, які стояли на порядку денному вчора. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:43:50

За-213

Отже, колеги, я ще раз поставлю. Я бачу, що… Зараз, секундочку, уточнення.

Отже, я ще раз ставлю. Отже, я ставлю на голосування пропозицію, щоб зараз ми перейшли до розгляду ратифікацій. І я впевнений, ми їх пройдемо дуже швидко. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Це є 072, 071 і 7434. Прошу проголосувати, прошу підтримати цю пропозицію. Колеги, прошу підтримати. Ми швидко і ефективно їх пройдемо. Прошу голосувати.

 

11:44:56

За-231

Рішення прийнято.

І переходимо у послідовності, яка мені була подана.

Отже, перше. Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про взаємний захист секретної інформації. Ганна, так.

Будь ласка, я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка. Колеги, давайте швидко і коротко пройдемо це. Прошу підтримати скорочену процедуру.

 

11:45:47

За-203

Дякую.

Я запрошую до доповіді голову комітету. І теж прошу, пані Ганно, коротко.

 

11:45:59

ГОПКО Г.М.

Колеги, доброго дня. Для покращення наших двосторонніх відносин із Республікою Молдова нам дуже важливо ратифікувати Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова. На початку березня буде візит зокрема нашого спікера туди. І я думаю, що це надзвичайно важливо. Комітет просить її ратифікувати. І зважаючи на важливість голосів у залі, скорочую свій виступ. Прошу голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, не виходіть. Колеги, не виходіть! Колеги, вже голосування!  Я дуже  вас прошу, поверніться  в зал! Я дуже прошу, поверніться в зал, ми вже голосуємо. Колеги, це міжнародні зобов'язання країни. Потерпіть, будь ласка, кілька хвилин, верніться в зал, я дуже всіх прошу.

Я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Протоколу між  Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова (0168) в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

11:47:13

За-236

Закон прийнятий.

Наступний. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом (№ 0172). І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, будь ласка.

 

11:47:45

За-213

Рішення прийнято.

Запрошую до доповіді Ганну Гопко.

Голосуємо. Колеги, я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою (0172) в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.      

 

11:48:24

За-238

Рішення прийнято.

Наступне. Проект Закону 0171. Колеги підтримують? Підтримуєте? (Шум у залі)

Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (0171).

Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка. Прошу підтримати. 

 

11:49:16

За-219

І Гопко. Голосуємо, закликає голова комітету голосувати.

Я ставлю проект Закону про ратифікацію договору (0171) в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:49:47

За-226

Рішення прийнято. Закон прийнятий.

Колеги, в нас ще є одна міжнародна угода – це проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою.

Отже, наступне. Це є проект Постанови 7434. Прошу підтримати скорочену процедуру. Прошу голосувати.

 

11:50:37

За-193

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді Ємця Леоніда Олександровича. Але дуже лаконічно, якщо можна.

 

11:50:53

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги, дозвольте подякувати парламенту, що ми зараз приступили до розгляду цього питання. Для мене є велика честь, що я та мої колеги виступили авторами тексту заяви  про засудження ядерних випробувань Північної Кореї. І запропонуємо зараз парламенту підтримати цю постанову і виявити чітку позицію українського парламенту - єдиного законодавчого органу в парламентсько-президентській республіці - позицію нашої держави. Цією позицією ми засуджуємо ядерні випробування Північної Кореї як такі, що зазіхають на світовий порядок, як такі, що зазіхають на мир у всьому світі. І я пропоную зараз одноголосно позицію нашої держави висловити підтримкою даного проекту заяви.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Комітет підтримує, закликає всіх проголосувати. Наполягає на обговоренні?

Колеги, увага, давайте порадимося. Є наполягання на обговоренні, прошу: два – за, два – проти. Два – за, два – проти.

Будь ласка, від Радикальної партії Лозовий передає слово для виступу Ляшку Олегу Валерійовичу. 

 

11:52:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Засудження ядерних випробувань у Північній Кореї, безумовно, важлива тема, і наша команда це підтримає. Але давайте повернемося до теми Будапештського меморандуму.

У 1994 році Україна добровільно здала другий ядерний потенціал у світі. Разом взяті Франція, Британія, Китай, Німеччина, інші країни не мали стільки ядерної зброї, як мала Україна, ми добровільно від цього відмовилися. Що нам сьогодні говорять? Що Будапештський меморандум, на підставі якого ми відмовилися від ядерної зброї, не є юридично зобов'язуючим документом. Давайте згадаємо заяви нашого посла в Британії, коли їй про це говорять, інші заяви, давайте згадаємо виступ на цій трибуні віце-президента колишньої адміністрації Байдена, де за 50 хвилин виступу жодного слова не було згадано про Будапештський меморандум і підтверджено зобов'язання Сполучених Штатів по Будапештському меморандуму. Це для кого сигнал? Це сигнал для тих, хто сьогодні розробляє ядерну зброю, мотивуючи тим, що це єдина можливість захистити свою країну.

І коли ті, хто підписував Будапештський меморандум, де брали на себе зобов'язання перед Україною, сьогодні не виконують Будапештський меморандум, то це найгірше, що сьогодні може бути прикладом, не лише невиконання зобов'язань, а сигнал для всіх інших, що не будьте такими, як Україна, не здавайте своєї зброї, бо завтра вам так само скажуть, що ми вам нічого не должни.

Так от, ми маємо послати світу один сигнал, що єдина можливість зупинити розповсюдження ядерної зброї – це виконувати свої зобов'язання перед Україною за Будапештським меморандумом. Сьогодні, коли  ми потребуємо цієї підтримки, гаранти-підписанти цього меморандуму повинні виконати свої зобов'язання перед Україною. Це буде найкращий сигнал для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Це буде найкращий сигнал для світу і найкраща гарантія від нерозповсюдження ядерної зброї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від "Самопомочі" Данченко Олександр Іванович.

 

11:55:19

ДАНЧЕНКО О.І.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч", безумовно, буде підтримувати цю постанову. Але ми хочемо сказати, що дуже важливим є виконання зобов'язань, які світ бере за умови використання чи не використання  ядерної зброї.

І на фоні Будапештського меморандуму ми хочемо відмітити країну Японія і її уряд, який продовжує підтримувати  нашу країну. І хочемо подякувати ще раз уряду Японії за послідовну підтримку України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кривошея, "Народний фронт", будь ласка. 

 

11:55:58

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Геннадій Кривошея, фракція "Народного фронту". Підтримуючи дану позицію, хотів би передати слово моєму колезі Олегу Медуниці.

 

11:56:08

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, "Народний фронт" , місто Суми. Шановні колеги, наш обов'язок сьогодні - підтримати весь цивілізованим світ у боротьбі з маніяком, який грається ядерною зброєю. І ми закликаємо всіх проголосувати за цю заяву і, таким чином, визначитись з  позицією нашої держави. "Народний  фронт" голосує "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, колеги, заключний виступ від "Опозиційного блоку" – Мартовицький. Після того переходимо до голосування.

Будь ласка,  Артур Володимирович. Включіть мікрофон.

 

11:56:43

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Прошу передати слово народному депутату Шурмі.

Прошу слово передати Шурмі

 

11:56:58

ШУРМА І.М.

Ігор  Шурма, "Опозиційний блок".  Шановні колеги! Навіть, якщо ми провели би, знаєте таке,  інтерактивне опитування по цілій земній кулі, ви не знайде жодної країни і людини, яка би була  на сьогоднішній день схильна підтримати ядерні випробування.

Я про інше. До яких пір ми наш парламент будемо робити посміховиськом? Скажіть, будь ласка,  а де ви такі захисники і борці проти ядерного випробування були у вересні 16-го року? У вересні 17-го року? Випробування були півроку тому. Ви знаєте, ви мені нагадуєте, знаєте, таку… ці дії мені нагадують таку даму: спочатку лягла в ліжко, а через шість місяців згадала, що вона вагітна. Кому зараз потрібна ця ваша заява? Просто, щоб продемонструвати комусь, що ми це робимо, бо ми такі борці з  ядерними випробуванням. Та робити це треба було своєчасно і актуально. На ті ваші заяви вам вже дав відповідь Президент Польщі, підписавши закон. Зверталися ми там, грозилися, показували, та давайте оті пусті заяви не продукувати, бо це посміховисько. Зараз, на сьогоднішній день  ніхто не проводить тих випробувань. Чотири місяці тому це треба було робити. Це є по-перше.

А, по-друге,  я звертаюся до головуючого. Андрій Володимирович, ну, не можна так ґвалтувати  парламент, ніхто не є проти ратифікації. Ну, люди добрі,  давайте тоді приймемо нову норму, скільки "за" – 205, рішення прийнято. Давайте не будемо  голосувати. Прийдіть о 10 годині, ви після обіду нікого не знайдете, до речі, прийдіть зранку о 10 годині, прочитайте закони, скажіть "за", "за", "за" і закрийте засідання парламенту, і їдемо  до людей працювати. Не ґвалтуйте парламент.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, обговорення завершено. Я прошу зайняти робочі місця.

Колеги, я хочу наголосити, ця заява є вкрай  і принципово важлива, в тому числі для наших партнерів. Наш великий партнер України – Японія, а рік Японії минулого року був  в Україні, є однією з найбільших союзників України і підтримує санкції проти Росії, і у всіх позиціях підтримує Україну і в економічному плані, і в плані інвестиційному. І наше партнерство полягає також і в тому, щоб ми змогли і  позицією парламенту засудити дії і ядерні випробування, які відбуваються в регіоні, який дуже чутливий для Японії і інших наших партнерів. Тому я прошу усіх одностайно підтримати цю  заяву, цей проект постанови, і прошу взяти участь у голосуванні. Прошу зайняти робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про Заяву Верховної Ради "Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою" (7434) з поправками комітету і техніко-юридичними правками в цілому.

Прошу проголосувати  і прошу підтримати. Голосуємо, колеги! Прошу усіх, кожного підтримати. Голосуємо!

 

12:00:22

За-228

Постанова прийнята. Дякую за плідну роботу, колеги.

Зараз згідно Регламенту 30 хвилин перерви, але після того будемо продовжувати блок соціальних питань – надзвичайно важливі питання. Тому я прошу прибути в зал дисципліновано для продовження нашої роботи.

Дякую вам. Перерва на 30 хвилин.

 

(Після перерви)

 

12:32:59

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я прошу усіх заходити в зал. Прошу голів фракцій запросити депутатів в зал.

Отже, колеги, прошу заходити в зал. В нас наступний по порядку денному проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Я прошу, колеги, запросити усіх в зал.

Колеги, наголошую, ми продовжуємо блок питань соціальної політики. І я буду пропонувати розгляд за скороченою процедурою. Ми продемонстрували величезну працездатність до перерви, і нам треба з тим самим, динамікою іти далі.

Колеги, я хочу ще раз нагадати і наголосити, що якщо буде воля залу, на певному етапі я запропоную, щоб ми розглянули хоча б частину постанов про дочасні вибори. Вони стоять у порядку денному. І коли буде збір людей, коли буде максимальна мобілізація, я запропоную, щоб ми хоча б частину з тих постанов, які є, змогли розглянути. Для того треба високий рівень дисципліни.

І я прошу максимально запросити колег у зал, щоб ми питання соціальної політики блоку змогли завершити. І потім я запропоную пройти хоча б частину постанов про дочасні вибори. Прошу запрошувати депутатів в зал.

Отже, ще раз прошу заходити в зал, колеги. І я наголошую, що я поставлю першим на голосування пропозицію, щоб наступний, який є по порядку денному, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою.

І я прошу дану пропозицію підтримати, колеги. Прошу всіх приготуватись до голосування. Займіть, будь ласка, робочі місця. Наступним у нас буде надзвичайно важливий Закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Тому я прошу високого рівня дисципліну. Я прошу зайняти робочі місця.

І прошу підтримати мою пропозицію. Прошу розгляд проекту Закону 6275 з соціального пакету, проголосувати за розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:39:35

За-108

Я ще раз поставлю. Колеги, будь ласка, займіть робочі місця. Я ще раз поставлю пропозицію, за скороченою процедурою, колеги, 6375: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності.

Отже, давайте ще раз спробуємо, колеги. Я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Уважно кожен візьміть участь в голосуванні. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

12:40:38

За-118

Є воля залу, щоб ми розглядали за повною процедурою.

Будь ласка, ще 1 хвилину Людмила пояснить і можливо це змобілізує зал. Будь ласка, заходіть, заходіть у зал, хто є.

Колеги, є пропозиція від голови комітету, я зараз звернуся, щоб ми розглянули наступний законопроект. По ньому є повна мобілізація всіх фракцій. Про соціальний…

Колеги, будь ласка, заходіть у зал. Ми проводимо ще консультації. Прошу займати робочі місця.

 

12:41:04

ДЕНІСОВА Л.Л.

Колеги, до мене звернулась голова комітету, щоб дане питання соціального блоку, яке стоїть зараз, щоб його розгляд перенести. І я думаю, що ми маємо дослухатись до комітету і до голови комітету. І я думаю, що тут, напевно, немає ні в кого застережень, щоб ми не поставили під ризик дане питання. І тому питання переноситься соціальної політики, яке стоїть.

І ми переходимо до наступного проекту порядку денного. Це є проект Постанови  про  відзначення  150-річчя з дня  народження  Лесі  Українки (№ 5675). І я прошу, колеги, я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою, колеги. Я прошу змобілізуватись, я прошу усіх зайняти робочі місця і підтримати.

Отже, колеги, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою проекту постанови. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:45:21

За-137

Не вистачило трішки.

Колеги, а чому утримуються, я дивлюся? Це ж постанова дуже коротка і проста. Не встигли, так? Я поставлю ще раз. Я просто бачу, що велика кількість людей утрималось, я не розумію, чому утримуються. Будь ласка, займіть робочі місця і підтримайте.

Отже, колеги, прошу усіх зайняти робочі місця  і прошу взяти  участь в голосуванні. Прошу підтримати пропозицію, що проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки (№ 5675) ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу голосувати і прошу підтримати. Прошу усіх проголосувати, взяти участь в голосуванні. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу підтримати усіх.

  

12:46:24

За-157

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань культури і духовності Княжицького Миколу Леонідовича. Пане Миколо, будь ласка.

 

12:46:44

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 7 грудня 2017 року (протокол засідання комітету № 64) розглянув проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) (реєстраційний номер 5675), внесений народними депутатами України Констанкевич, Купрієм, Шевченком, В.Шевченком, Дідичем, Батенком, Дубініним.

Більшість народних депутатів, членів комітету, присутніх на засіданні, підтримали відзначення вказаного ювілею, який є знаковим для української громадськості.  Разом з тим, за згодою та за домовленістю з авторами законопроекту № 5675 члени комітету запропонували розширити та доповнити положення згаданого проекту постанови, у зв'язку з чим комітет підготував доопрацьований проект Постанови під назвою "Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки".

За наслідками розгляду Комітету з питань культури і духовності вирішив внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований у комітеті проект Постанови "Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки" та рекомендує Верховній Раді України прийняти цей проект постанови за основу та в цілому.

Шановні народні депутати! Цей проект постанови у вас в руках. На жаль, не дуже багато людей є в залі, і часто ті проекти законів, які в нас мали б бути першими і збирати більше людей, доводиться розглядати, коли не так багато наших колег працюють, але я дуже розраховую на вашу одноголосну підтримку.

Є визначні постаті української культури. Ви знаєте, що, як правило, ми готуємо єдину постанову, і така сьогодні буде, про відзначення визначних дат. Але корифеї української культури, які стояли біля витоків розвитку української нації, такі як Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський, безумовно, заслуговують на те, щоб ми окремо приймали спеціальні постанови про їхнє вшанування. Тому що ці постанови мають включати в себе не лише згадку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. …у дуже довгому переліку серед інших імен.

Наприклад, в минулому році ми відзначали 150-ліття Михайла Грушевського, а досі в цьому році відзначаємо 100 років Української революції, а досі ми не видали повне зібрання творів Грушевського, лише 25 томів з 50 видано, і не підготовлені навіть до видання.

Тому я дуже вас прошу підтримати цей законопроект, щоб ми гідно вшанували Лесю, вшанували її творчість, її спадщину і виданням книжок, і заходами в закладах культури, і всіма можливими способами. Тому що генії українського народу мають бути нами вшановані. Нам треба не кричати піарно, вибачте, засуджувати десь когось і піарити себе на якихось дешевих справах, а саме в таких голосуваннях, в підтримці таких справ і визначається патріотизм.

Я дуже вдячний ось Ірині Констанкевич, яка тут стоїть, іншим співавторам цього закону за увагу до цієї великої постаті. І дуже прошу вас, колеги, підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – за, два – проти, будь ласка.

І, колеги, я хочу повідомити, в залі до обіду була достатня кількість депутатів. Якщо не буде зараз змобілізовано, сьогодні я проведу голосування рейтингове і опублікую в "Голосі України" всіх, хто відсутній є.

Тому я всіх тих, хто був в залі, закликаю повернутися в зал, взяти участь в роботі. Сьогодні я не буду робити так, як вчора, сьогодні я буду проводити рейтингове голосування і публікувати в газеті всіх відсутніх, щоб вся Україна знала, хто не приходить на роботу в час, коли Україна захищає свої кордони, коли всі українці на роботі, а в робочий час не перебуває на робочому місці, на мою думку, це злочин і безвідповідальність.

Отже, колеги, я прошу взяти участь в обговоренні. І прошу всіх своїх колег запросити в зал.

Будь ласка, Білозір Оксана Володимирівна.

 

12:51:11

БІЛОЗІР О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, я хочу подякувати в першу чергу Комітету з питань культури за системний підхід до тих глобальних процесів, які сьогодні відбуваються в усвідомленні нашої ідентичності.

Дана постанова є надзвичайно важлива, тому що масив Лесі Українки, яка входить у пантеон подвижників української нації, надзвичайно великий. Вона володіла одинадцятьма мовами, вона перекладала давньогрецькі, давньоєгипетські, давньоіндійські твори, які сьогодні стануть і культурною спадщиною України і української держави. У наш час, коли ведеться гібридна війна, це надзвичайно важливо формувати свою національну ідентичність на базі стовпів нашої української нації. Тому я дуже пропоную всім сконцентруватися, незважаючи на те, що нас не багато, але все-таки 226, за цю постанову дати.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує дану постанову.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І я запрошую до слова від "Народного фронту" Кременя Тараса Дмитровича. Будь ласка,  пан Тарас.

І прошу запросити депутатів в зал, голосування відбудеться за кілька хвилин.

Будь ласка.

 

12:52:21

КРЕМІНЬ Т.Д.

Шановні колеги! Тарас Кремінь, "Народний фронт". Ми повинні підтримати цю постанову з кількох причин. По-перше, через те, що Леся Українка є однією з найвідоміших і найвпливовіших українських письменниць за всю історію української державності, і дуже часто її порівнюють і з Тарасом Шевченком, і з Іваном Франком.

Друге, що найважливіше. Нам ця постанова потрібна, щоб належним чином підготуватися до 150-річчя від дня її народження. Цей 16-томник, який буде унікальним підтвердженням тому, що український парламент захищає і підтримує українську культуру.  Це і репринтні видання, це разом із тим величезна науково-дослідна  робота, яка буде проводитися  Національною академією наук України і безпосередньо Інститутом літератури імені Тараса Шевченка. Це є, звичайно місцеві ініціативи областей, тих регіонів, з якими була пов'язана. Це і безпосередньо діяльність Східноукраїнського національного університету імені  Лесі Українки.

І, найголовніше,  утвердження  авторитету Лесі Українки – це утвердження авторитету української держави у світі. Вона є однією з найбільш перекладених українських письменниць у світі. Тому без мови, без літератури, без належної підтримки української духовності держави не буде. 

Я прошу підтримати цю постанову за основу  і в цілому. "Народний фронт" – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Радикальної партії, Олег  Ляшко, 2 хвилини.

 

12:54:05

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша фракція підтримує проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Мені цікаво буде  побачити в цьому залі людей, які  не проголосують за це рішення, і хай всі українці побачать. Бо за що ми тоді боремося? Якщо питання культури – наріжний  камінь у фундаменті української незалежності –  на жаль, мало цікавить цей зал. 

Але хотів би відреагувати на слова свого  шановного колеги Миколи Княжицького. Який сказав щойно, що з 50 томів праць Грушевського опубліковано тільки 25, і, мовляв, це дуже  погано, що досі все не написали і не опублікували. А про що вони можуть написати:  Грушевський і всі інші? Про те, як 100 років тому через  чвари втратили українську державність? Про те, як між собою ділили посади, а потім вибачалися один перед одним по парижах да по прагах у кав'ярнях? Про те, як Петлюра виносив Скоропадського, Скоропадський виносив… Скоропадського винесли більшовики, а всі  разом вони винесли Грушевського?

Так от, я не хочу, щоб про нас, шановні колеги, через 100 років так говорили, як ми говоримо про тих, хто 100 років тому керував країною, нашою рідною країною.

Господь дав шанс Україні отримати  незалежність, і що вони з ним зробили? У взаємних чварах втратили цей шанс. Результат – голодомори, репресії, мільйони українців, які загинули від більшовицької окупації. І 300 студентів, які захищали Україну під Крутами, тому що  армія  тут стояла, тримаючи більшовицьке повстання, щоб не дати йому розгорітися.

Давайте робити висновки із помилок столітньої давнини: не чвари між собою робити, в результаті яких країну втратимо, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …а об'єднуватися заради національних інтересів України.

Ми є різні, різні партії, різні бачення, але ми не можемо не захищати Україну, тому що як казав один з тих же класиків, Винниченко, здається, писав, що понад усе – це національний інтерес, а не партійний. Так от, національний інтерес полягає в тому, щоби захистити українців і дати їм право достойно жити в рідній країні. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Володимир Литвин, будь ласка.

Я дам вам на завершення обговорення, пане Миколо. Да!

Будь ласка.

 

12:57:10

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Я представляю якраз той край, де народилася Леся Українка. І мушу вам сказати, що і донині, і сьогодні дух творчості душі, злету, вболівання за Україну – це все присутнє. І це матеріалізовується в тому, що дуже багато талановитих людей, які є послідовниками Лесі Українки. Правда, вони не запитані, їх твори не публікуються, але, повірте, вони демонструють зразки творчості і високої духовності.

Я вдячний колегам народним депутатам від Волині, всім народним депутатам, які доклалися своїми пропозиціями до цього проекту постанови, який був узагальнений комітетом. Було б добре, шановні колеги, якби ми одночасно передбачили святкові заходи, це вже має практично зробити Кабінет Міністрів і святкування ювілею Михайла Драгоманова. На моє глибоке переконання, ці дві історичні постаті є органічно пов'язаними і вони органічно доповнюють один одного, зокрема у питаннях європейського вибору, європейської перспективи, європейськості України. І мушу сказати, що Леся Українка є нашою великою сучасністю. Якщо прочитати її листи і спілкування із Михайлом Драгомановим, то ми побачимо, що вони тоді вже констатували ті проблеми, які сьогодні заважають нормальному поступу українства. Я переконаний, що у музей Лесі Українки бодай раз в житті має відвідати кожен українець, рівно ж як і побувати на Волині, на інших пам'ятних місцях, де жила, творила, страждала і була впевнена в Україні Леся Українка.

Я пропоную, якщо у нас не вистачає зараз голосів, давайте ми не "спалимо" цю постанову, бо це буде на совісті тих, які відсутні у Верховній...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Але також є можливість запросити колег, які поруч є, зайти в зал і приготуватися до прийняття рішення. Бо зараз буде заключний виступ – від "Опозиційного блоку" Ігор Шурма. Через дві хвилини ми переходимо до голосування. Тому я прошу усіх запросити в зал народних депутатів.

Будь ласка, Ігор Шурма, 2 хвилини.

 

12:59:41

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Я зразу всім хочу сказати, що фракція "Опозиційного блоку" підтримує проект даної Постанови про відзначення 150 років з дня народження Лариси Косач-Квітки, або Лесі Українки.

Україна подарувала світу багато величей світової культури. І ми повинні ними пишатися. Ви знаєте, шановні колеги, я тільки просив би нас усіх у своїх виступах не забувати, що треба ту ж саму Лесю Українку поважати відповідно до її вкладу і рівня. Не можна казати, що Лесю Українку прирівнюють до рівня Івана Франка чи Тараса Шевченка. Вона стоїть на одному постаменті, на одній висоті, це така сама велич, на яку потрібно рівнятися. Це є перше.

І мені дуже… я от в даному випадку, мені дуже шкода головуючого: за Лесю Українку, якій всі клянуться в любові, він запрошує людей до залу. Ну, схаменіться, люди добрі, вже за таке питання не треба запрошувати. Прийдіть і проголосуйте, не ганьбіться.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, обговорення завершене, ми переходимо до прийняття рішення. Прошу всіх приготуватись до прийняття рішення, зайняти робочі місця. Так, колеги, будь ласка, займіть робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки (№ 5675-д) за основу і в цілому. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги, уважно. Прошу підтримати, голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:01:55

За-248

Постанова прийнята.

Наступна Постанова про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році (№ 7274). І прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати.

 

13:02:26

За-178

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову комітету Княжицького Миколу Леонідовича. Будь ласка, пане Миколо.

 

13:02:37

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги! Комітет на своєму засіданні 8 листопада 2017 року (протокол № 62) розглянув питання щодо внесення на розгляд Верховної Ради України Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році. Проектом постанови визначається перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2018 році повинні відзначатись на загальнодержавному рівні. Створюються належні правові підстави для організаційної підготовки їх відзначення.

Народні депутати України і члени Комітету з питань культури і духовності прийняли рішення відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році і рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому.

Пропоную від комітету доповнити додаток до проекту постанови наступними абзацами.

У розділі І:

"1125 років з часу першої писемної згадки про місто Ужгород;

370 років з часу битви під Жовтими Водами;

100 років з дня заснування Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара;

100 років з дня заснування Одеського національного політехнічного університету;

80 років з дня заснування Центральних республіканських майстерень по реставрації цінних музейних експонатів (нині Національний науково-дослідний реставраційний центр України);

80 років з часу заснування Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука".

У розділі ІІ:

"80 років з дня народження Михайла Зубця, вченого в галузі аграрних наук, громадського і політичного діяча, народного депутата України IV-VI скликань;

140 років з дня народження Івана Кучугури-Кучеренка, кобзаря, громадського діяча;

100 років з дня народження Євгена Стахіва, громадського, політичного діяча;

75 років з дня народження Андрія Антонюка, визначного українського художника".

З такими доповненнями прошу проголосувати проект постанови за основу та в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу, два – за, два – проти. Прошу провести запис.

Дякую вам. Від "Блоку Петра Порошенка" Саврасов Максим Віталійович.

 

13:05:07

САВРАСОВ М.В.

Прошу передати слово Мельниченко.

 

13:05:16

МЕЛЬНИЧЕНКО В.В.

Володимир Мельниченко, 193 виборчий округ. Прошу внести у список, можливо і є, Кам'янець-Подільський університет імені Огієнка, якому в цьому році виповнюється 100 років.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Народного фронту" – Юрій Береза… Максим Бурбак, передає Максиму Бурбаку. Будь ласка.

 

13:05:42

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" буде підтримувати у повному складі дану постанову, адже це дуже важливі дати в історії нашої України і їх треба відзначати на державному рівні.

У цій постанові також є дата: 100-річчя проведення Буковинського віче. Третього листопада 1918 року в Чернівцях пройшло Буковинське віче, в результаті якого було проголошено Акт Злуки із Західноукраїнською Народною Республікою, а згодом з Великою Україною.

Вважаю, що таку потужну дату в історії Буковини і України треба відзначати на державному рівні. За допомогою державного фінансування, впевнений, що треба випустити і пам'ятну монету, пам'ятну марку. І всі інші свята, які є у переліку цієї постанови, треба відзначати за допомогою держави, адже це є відзначення історичних дат України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, зараз буде заключний виступ. Відповідно через 2 хвилини буде голосування. Я прошу всіх запросити у зал.

Від "Самопомочі" запрошується до слова Данченко Олександр Іванович.

 

13:06:47

ДАНЧЕНКО О.І.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде підтримувати цю постанову. Але ми хочемо відмітити, що було б дуже добре, щоб всі ці відзнаки і події були не тільки на папері, а дійсно були в історії, дійсно проводилися навчання у школах, щоб ця постанова не була просто на папері. А так будемо підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я просив би не затягувати обговорення, давайте по 1 хвилині. Від "Батьківщини" ще не було виступу. Євтушок.

 

13:07:33

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" також буде підтримувати даний проект постанови. Я скажу, що серед переліку є дуже багато важливих дат, і це добре.

Більше того, це можливість місцевих державних адміністрацій, тобто виконавчої гілки влади, також органів місцевого самоврядування якраз при проведенні таких заходів щодо цих пам'ятних дат дати можливість аматорам, дати можливість місцевим митцям влаштувати фестивалі, влаштувати заходи, які закличуть наших людей до пам'яті, до тих подій, які передбачені в переліку.

Тому фракція "Батьківщина" буде підтримувати даний проект і закликає весь парламент зробити це одноголосно. Прошу ставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наголошує голова комітету, що більше з цих пропозицій, які озвучені, є враховані. Я йому дам підсумкове слово, виступили всі групи і фракції.

І, будь ласка, хвилина підсумкове слово – Княжицький. І переходимо до голосування.

 

13:08:41

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги, відповідаючи на цілу низку ваших запитань, хочу вас запевнити, що в загальному тексті постанови ті питання, які ви піднімали, враховані. Врахована ситуація з кам'янець-подільським вищим навчальним закладом, з іншими визначними датами, про які ви згадували. Щойно… А? Ні, я знаю. Колега Севрюков звернув увагу на певну редакційну неузгодженість, яка стосується певного дня відзначення Дня Голодомору.

Тому прошу проголосувати за основу і в цілому з редакційними правками, які заберуть ці неузгодженості. Всі інші пропозиції враховані.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, переходимо до прийняття рішення. Усі пропозицій враховані, з вашою пропозицією, яку озвучив Княжицький, він вже її озвучив, і ми переходимо до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році (№ 7274) з тими правками, які озвучив під стенограму голова комітету Княжицький Микола Леонідович,  і з  техніко-юридичними правками за основу і в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:10:25

За-228

Постанова прийнята.

Колеги, наступне в нас по порядку денному – це з блоку, ще з блоку соціальної політики. Просила голова комітету перенести цей законопроект, але фактично зараз ми вже готові до його розгляду. Це є проект Закону про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (5027).

І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати.

 

13:11:18

За-178

Рішення прийнято. 

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань національної безпеки і оборони Пашинського Сергія Володимировича. Будь ласка.

 

13:11:33

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Доброго дня, шановні друзі! В цьому році, в бюджеті цього року, передбачено будівництво більше 100 гуртожитків. Але ця програма реалізовується тільки зараз і терміни її реалізації, в кращому випадку, буде видно вже через рік.

В той же момент у нас є інша проблема, у нас в бюджеті передбачена компенсація за піднайом житла офіцерам і курсантам, але не передбачено в законі компенсація під найом житла рядовому, сержантському та старшинському складу. Це неправильно, це несправедливо. І цей закон передбачає дуже просту річ: от цю норму на компенсацію під найом житла, коли Збройні Сили не можуть забезпечити ні службовим житлом, ні казармами, розповсюдити, крім офіцерів та курсантів, на рядовий, сержантський та старшинський склад.

Закон дуже простий. Комітет його одноголосно підтримав. Я прошу депутатів підтримати його за основу та в цілому. Єдине що, там було зауваження фракції "Самопомочі", я прошу головуючому дати, і ми будемо його підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Під час виступів, я думаю, що ви зможете озвучити.

Прошу провести запис: два – за, два – проти, будь ласка.

Від фракції "Батьківщина" Одарченко. Будь ласка, Одарченко запрошується до трибуни.

 

13:13:25

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Фракція "Батьківщина", Юрій Одарченко. Шановні колеги, законопроект, внесений урядом, необхідно прийняти відразу і в цілому, і невідкладно, для того щоб він  був терміново вже застосований. На даний час право на житло для військовослужбовців не працює, оскільки, за фізичною відсутністю вільних приміщень, змусити владу виконати закон просто неможливо. Законопроект передбачає, що держава повинна відшкодувати військовослужбовцям витрати за оренду житла, якщо житло не було надане.

Проте, шановні колеги, необхідно не лише прийняти цей закон, необхідно передбачити кошти на його виконання. На жаль, уряд вже неодноразово обманював військових, обіцяючи їм покращення їх соціального стану, а згодом відмовляючись від своїх слів, такий приклад відбувся зовсім недавно. 30 серпня 2017 року було прийнято постанову № 704, якою  з 1 січня 2018 року повинні були бути підвищені заробітні плати та пенсії військовослужбовцям. Але 28 грудня уряд вирішив зекономити на захисниках України і відклав введення в дію цього законопроекту. Уявіть собі, люди вже розраховували на ці кошти, вони очікували їх, і раптом уряд каже, що вони слово дали, вони його і забрали. Тому неможливо допустити, щоб із житлом сталося те саме.

Давайте проголосуємо за цей законопроект в цілому. І обов'язково уряд після обіду мусить подати новий законопроект про внесення змін до державного бюджету та передбачити фінансування цього закону. Прошу голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Самопомочі" Маркевич Ярослав. Пастуху передає слово Маркевич. Будь ласка.

 

13:15:32

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, "Об'єднання "Самопоміч", Тернопіль. Шановні колеги, в чому виникла потреба прийняття такого законопроекту. Оскільки раніше військовослужбовці, солдати, старшини, сержанти вони розміщалися завжди в казармах, службовому житлі, а офіцери мали можливість жити на орендованих квартирах або отримувати під найом. Але у зв'язку з тим, що на сході України, фактично, були знищені більшість частин військових, і враховуючи те, що нарешті ми зрозуміли, що наша загроза і наш ворог це не є захід, це не Європа, і не весь цивілізований світ, а Росія, це зумовило змінити доктрину нашого захисту і перемістити частину військових частин з заходу на східні терени України. Відповідно виник брак на сьогоднішній день жилих приміщень, а саме казарм у військових частинах.

Завдяки тому, що ми нарешті виділили достатній фінансовий ресурс, Міністерство оборони почало будівництво цих військових містечок, казарм. Але сьогодні це призвело до того, що нехватка приміщень зробило фактично бездомними великі об'єднання, великі підрозділи, які сьогодні не мають постійних місць дислокації. І тому потрібно дати сьогодні можливість Міністерству оборони укладати договори про оренду жилих приміщень для солдатів, сержантів, старшин або виплачувати їх під найом.

Тому фракція "Об'єднання "Самопоміч" виступає за те, що, дійсно, цей законопроект потрібно підтримати за основу та в цілому лише з однією техніко-юридичною правкою. В чому вона полягає. Міністерство оборони подало законопроект, добавивши слово "можуть розміщуватись безкоштовно в казармах, в разі відсутності такої можливості наймати житло або отримувати під найом". Це призвело до різного тлумачення. Можуть безкоштовно розміщуватись в казармах або орендувати, або можуть небезкоштовно  розміщуватись. Тобто фактично може призвести до того, що перед  військовими ще можуть виникнути  питання фінансового зобов'язання за розміщення в казармах. Для того, щоб прибрати це різне  тлумачення, пропонуємо слово "можуть" забрати. Міністерство оборони підтримує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАСТУХ Т.Т. Міністерство оборони підтримує цю пропозицію, комітет підтримує. Тому  прохання з  цією пропозицією за основу і в цілому підтримати цей законопроект, не відправляти його на друге читання, тому що  проблема ця вже існує три роки.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, ми завершили обговорення. Я прошу всіх займати робочі місця. Ще від Радикальної партії – 1 хвилину. Тобто через хвилину буде голосування.

Лінько від Радикальної партії, 1 хвилину. Через 1 хвилину, колеги, відбудеться прийняття рішення. Прошу  приготуватися, зайти в зал і зайняти місця. 

Будь ласка, пане Лінько. 

 

 13:18:22

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія. Фракція Радикально партії, безумовно,  буде  підтримувати цей законопроект і голосувати його якомога швидше, тому що підтримка військовослужбовців і забезпечення їх  житлом –  це є основою для того, щоб  у нас була професійна армія, і щоб люди залишалися служити, щоб військовослужбовці знали, що в домівках… їх сім'ям є де жити.

І ми пропонуємо таку програму розробити, і з кожним роком збільшувати державні видатки  на підтримку і  на будівництво житла  для військовослужбовців. У цьому році ми  вперше  добилися, щоб нашим рятівникам ДСНС було виділено 100 мільйонів  гривень на будівництво житла. Це вперше за останніх, мабуть, років 10. Але, безумовно, цього недостатньо, і, безумовно, ми будемо наполягати, щоб і військовослужбовцям, і рятівникам, і правоохоронцям, які  захищають нашу країну сьогодні, воюючу країну, щоб їх було забезпечено  житлом. Тому  що не буде людина працювати за копійчану зарплату, якщо в неї не буде житла. І, безумовно, проблеми військових пенсіонерів, які вчора мітингували, - це також  пріоритет для нашої партії і для всієї Ради, ми вважаємо, нам потрібно  вирішити проблеми військових пенсіонерів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, голова комітету просить чітко під стенограму зазначити правки, з якими ми будемо голосувати. Але, будь ласка, дуже  коротко, хвилину.

 

13:19:48

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я бачу бажання залу проголосувати за основу і в цілому. Тоді, пане спікер, ми внесемо ще одну правку, що закон вступає в силу з моменту його підписання Президентом, тому що зараз в тексті він вступає в силу там з 1 січня 2019-го. Тобто закон вступає в силу негайно.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Приймається? Всіма приймається. Переходимо до прийняття рішення.

Колеги, прошу приготуватися. Я ставлю на голосування Проект Закону про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (№ 5027) з правками, які були озвучені під стенограму Пастухом і головою комітету Сергієм Пашинським, за основу і в цілому.

Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Підтримуємо українських військовослужбовців! Прошу голосувати, прошу підтримати!

 

13:20:50

За-218

Не всі встигли.

Я, колеги, запрошую усіх в зал, зараз я поставлю пропозицію повернутися. Я прошу запросити всіх народних депутатів у зал. Я прошу голів фракцій запросити депутатів у зал. Дисципліна під час законів такого рівня має бути найвищою.

Я прошу по фракціям показати голосування, і прошу  запросити депутатів у зал.

Отже, я поставлю зараз пропозицію повернутися до голосування за даний закон. Закон безпеки і оборони, важливий для українських військовослужбовців, а нам доводиться до нього повертатися.

Отже, прошу всіх зайняти робочі місця, прошу приготуватися до голосування.

І я ставлю на голосування пропозицію повернутися до розгляду проекту Закону 5027. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

13:22:15

За-227

Повернулися.

Прошу змобілізуватися. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (5027) з поправками, озвученими під стенограму Пастухом і Пашинським, за основу і в цілому. Уважно кожен голос, прошу голосувати, прошу підтримати, уважно, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:22:56

За-230

Закон прийнятий.

Колеги, тепер я хочу... Не виходіть, будь ласка, поверніться в зал. Я хочу до вас звернутися з проханням, з яким я вже говорив зранку: щоб зал проявив волю, щоб ми розглянули хоча б частину постанов про вибори.

Я звертаюсь до усіх фракцій, я попереджав про це кілька раз. Якщо всі визначилися, якщо це є спільна позиція, я прошу вас зараз підтримати, щоб ми перейшли до розгляду тих постанов.

Я поставлю на голосування, колеги, дану пропозицію. Я прошу підтримати пропозицію, щоб зараз ми перейшли до голосування про призначення окремих позачергових і місцевих виборів, які чекають величезна кількість українських громад. Я прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Голосуємо, прошу підтримати.

 

13:24:11

За-206

Можливо, не всі зорієнтувалися, колеги?

Одне  слово,  Іван Кириленко, будь ласка, 1 хвилину. І я поставлю ще раз цю пропозицію.

Будь ласка, Іван Кириленко.

 

13:24:24

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, безумовно, треба це питання вирішити. Це місцеве самоврядування, маса питань, делеговано скільки повноважень, бюджети і так далі, і тому подібне.

Андрій Володимирович, одна помилка: 29 квітня уряд прийняв постанову - 4 вихідних дні. Вибори будуть зірвані 29 квітня, або ми отримаємо явку надзвичайно низьку, і ми не отримаємо волевиявлення виборців. Тому пропозиція перенести вибори на 20 травня. Ми це узгодили питання з комітетом і з окремими фракціями. Давайте, щоб ми провели їх 20 травня, нормально, все. В залі голоси на це будуть.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я поставлю так, як комітет запропонує. Зараз нам головне, щоб були голоси в залі. Наскільки я знаю, комітет підтримує дану пропозицію. І тому прошу ще раз, колеги, змобілізуватись, прошу зібратись, зайняти робочі місця, зайти всім у зал. І я ще раз ставлю… Або давайте, колеги, колеги, увага, увага!

Я ще раз ставлю на голосування пропозицію і прошу зайняти… не виходіть із залу, колеги. І я ще раз ставлю пропозицію, щоб ми перейшли до голосувань за призначення окремих позачергових місцевих виборів. Прошу всіх підтримати. Це питання не політики, це питання місцевих громад. І я прошу всіх сконсолідуватись і спільно підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати. Ваша пропозиція підтримується, підтримується.

 

13:26:11

За-208

Я ще раз поставлю пізніше цю пропозицію, колеги. Я прошу провести консультації політичні. Нам бракує невеликої кількості голосів. Зараз пройдемо ще один закон, я потім ще раз поставлю цю пропозицію.

Дивіться, у мене ще є одна пропозиція, з якою до мене звернулися. В нас коли формувалася Лічильна комісія, відбувається заміна по квоті. Є проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про Лічильну комісію Верховної Ради України восьмого скликання". Це технічна є заміна, і є прохання, щоб ми його перенесли, розглянули зараз. Тут заміняється Євтушок, наш побратим Євтушок вноситься в Лічильну комісію. Питання цілковито технічне, питання, яке повністю усіма підтримується. І хто за те, щоб ми його перенесли… А, це організація роботи, кожен день не треба переносити. Але проведемо по ньому рейтингове.

Крулько Іване! Іване Крулько!

Отже, колеги, я прошу по ньому, 6620, прошу Івана Крулька проінформувати. (Шум у залі) По чому? 

Отже, я… Я знаю, давай проведемо голосування рейтингове по цьому закону. (Шум у залі)

 Тоді поясніть, тоді прошу, пане Віктор, поясніть, про що йдеться. А потім я проведу рейтингове. Будь ласка.

 

13:28:04

ПИНЗЕНИК П.В.

Колеги, доброго дня, прошу хвилиночку уваги. Якщо ви згадаєте, припинив повноваження наш колега Шлемко Дмитро Васильович. Дмитро Васильович, припинивши депутатські повноваження, також перестав бути членом Лічильної комісії. Це квота "Батьківщини". Ніяких суперечок чи сперечань з цього приводу, чи якихось дискусійних позицій, наскільки я знаю, немає.

Велике прохання зосередитися і виконати наш обов'язок, заповнити квоту наших колег однієї з наших фракцій у Лічильній комісії.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, я проведу по ньому рейтингове, щоб бачити мобілізацію. Хто за те, щоб ми розглянули зараз проект Постанови про внесення змін до Лічильної комісії Верховної Ради, технічне, нескладне питання, (6620), прошу проголосувати. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Прошу підтримати. Підтримаємо наших колег.

 

13:29:08

За-208

Ще раз, так? Колеги, ще раз ставлю 6620, рейтингове голосування. Ще раз ставлю. Прошу підтримати, прошу підтримати, колеги. Це технічне питання організації роботи Верховної Ради. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:29:48

За-209

Не входите, ні? Добре, колеги… (Шум у залі)

Наступне питання порядку денного, яке стоїть у нас… Колеги, увага! Наступне питання, яке у нас стоїть в порядку денному, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу) (2129а).

Колеги, тут є правок небагато, це друге читання. Тому я прошу колег не розходитись, залишатися на робочих місцях. І після того я ще раз поставлю пропозицію голосувати про позачергові вибори після цього закону. Тому проведіть консультації. Я дам попередньо слово пані Олені Ледовських для виступу від комітету і ми ще раз спробуємо повернутися до тих питань.

А зараз запрошую до слова Миколу Княжицького. Будь ласка.

 

13:30:45

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Пропонується до розгляду в другому читанні підготовлений Комітетом з питань культури і духовності проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу) (№ 2129а).

До другого читання було подано народними депутатами України 7 пропозицій і поправок, з яких 6, на жаль, було відхилено, оскільки вони не відповідають меті запропонованих законодавчих змін.

Таким чином законопроектом визначається термін "Морський меморіал", під яким слід розуміти об'єкт підводної культурної спадщини, місце масової загибелі людей, якому надається спеціальний статус, що передбачає його виключну недоторканність, крім потреб наукових досліджень та інвентаризації.

Порядок визначення та затвердження меж розташування об'єктів підводної культурної спадщини зі статусом Морського меморіалу визначається відповідною науково-практичною документацією.

Перелік об'єктів підводної культурної спадщини зі статусом Морського меморіалу визначається Кабінетом Міністрів України.

Власність Морського меморіалу визначається межами національної юрисдикції (у виключній (морській) економічній зоні, територіальному морі та внутрішніх водах України).

На об'єктах підводної культурної спадщини зі статусом Морського меморіалу забороняється проведення будь-яких форм діяльності, зокрема підводно-екскурсійної, крім потреб наукових досліджень або інвентаризації.

Дякую за увагу. Прошу підтримати цей закон, особливо з огляду на важливість збереження української культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях і в територіальних водах, близьких до тимчасово окупованих територій, мається на увазі Крим. Прошу підтримати, колеги.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:32:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, до цього законопроекту, на диво, в нас дуже мало поправок, лише дев'ять. І, наскільки я бачу, немає автора поправок пана Юрія Левченка, одного з них. І також я не бачу, щоб були вимоги щодо поправок пана Голубова. Немає вимог таких. Тому, по суті, ми маємо зараз переходити до голосування в другому читанні за цей законопроект, тому що ніхто не наполягає на своїх цих поправках.

Колеги, я дуже прошу повернутися до сесійної зали, зараз буде голосування важливе. Голова комітету пояснив значення цього законопроекту. Мова йде про те, щоб ми всі наші важелі використали для того, щоб зберегти культурну спадщину на окупованих територіях, тимчасово окупованих, в тому числі і мова, якщо йде про морський меморіал.

Я прошу колег заходити до сесійної зали, повертатися до сесійної зали, і буквально за 30 секунд відбудеться голосування.

Колеги, я ще раз оголошую: ми не йдемо по поправкам, бо тут просто їх немає. Навпаки, ми зараз виходимо на голосування. Я прошу всіх повертатися до сесійної зали, дуже прошу. Зараз ми чекаємо, колеги повертаються - і ми голосуємо.

Шановні колеги, зараз ми переходимо, за кілька секунд буквально, до цього голосування дуже важливого. Я нагадую, що йде, мова йде про в другому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини".

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:34:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, готові до голосування? Прошу зайняти робочі місця. Це питання, яке підтримують  усі фракції, групи, усі народні депутати, давайте змобілізуємося і підтримаємо Комітет з  питань культури.

І я ставлю на голосування  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу) (2129а) в другому  читанні та в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати.

Колеги, уважно! Займіть місця. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

13:35:37

За-214

Не встигли.

Зараз я поставлю повернутись.

Колеги, займіть, будь ласка, робочі місця, запросіть в зал.

Прошу по фракціям показати. "Блок Петра Порошенка" – 90,  "Народний фронт" – 56,  "Опозиційний блок" – 0,  "Самопоміч" – 17,  Радикальна партія – 17,  "Батьківщина" – 9, "Воля народу" – 1, Партія "Відродження" – 4.

Колеги, давайте змобілізуємось. Я прошу усіх зайняти робочі місця. Я зараз поставлю пропозицію повернутись. Будь ласка, заходимо, заходимо в зал. 

Отже, колеги… Пане Олег, верніться в зал, будь ласка! Якщо можна, в  зал верніться. Зараз я поставлю, до речі, пропозицію так само законопроект перенести по пожежних машинах.

Отже, голосуємо. Так? Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (2129а). Прошу проголосувати. Прошу підтримати повернення. Кожен голос важливий. Голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо.    

 

13:37:05

За-221

Колеги, будь ласка, поверніть в зал, не випускайте з залу депутатів. Я прошу, колеги, всіх зайти в зал. Запросіть депутатів в зал. Колеги, будь ласка. Колеги, я поставлю ще раз на підтримку, прошу підтримати. Бракує п'ять голосів, кожен голос має значення. Я прошу, хлопці, поверніться в зал на робочі місця. Я прошу всіх приготуватися до голосування, я прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування повернення до проекту "Про охорону культурної спадщини" (2129а). Прошу проголосувати і прошу підтримати, прошу проголосувати, голосуємо, прошу підтримати повернення. Кожен голос, уважно голосуйте.

 

13:38:18

За-226

Тепер голосуємо. Займіть робочі місця, будь ласка, колеги, займіть робочі місця, запросіть всіх в зал.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (2129а) в другому читанні та в цілому, колеги.

Отже, прошу проголосувати, прошу підтримати, кожен голос. Надя! Голосуємо, колеги, прошу підтримати, прошу підтримати.

 

13:39:13

За-232

Рішення прийнято.

Не кричіть, зараз я все дам. Колеги, закон прийнятий. Зараз в мене є прохання, щоб ми знали, як нам вести роботу, ще раз спробувати по виборах проголосувати, а потім я дам перерву.

Отже, колеги я прошу всіх залишатись на робочих місцях. Після заяви двох фракцій я попрошу виступити Олену Ледовських. І ми знову спробуємо перейти до голосування за дочасні вибори. Через 3 хвилини  відбудеться голосування, не розходьтесь.

Три хвилини, це фракція Радикальної партії і "Самопоміч" – заява.

 

13:40:32

ЛЯШКО О.В.

Фракція Радикальної партії хоче зробити важливу для всіх українців і присутніх у цьому залі заяву.

Шановні колеги, як ви знаєте, днями набув чинності - і наша команда за це голосувала, - реєстр неплатників аліментів. Майже мільйон дітей в Україні живуть без батьків, і ті батьки, які кинули їх, не платять аліменти. Зараз в цьому реєстрі понад 70 тисяч людей, які народили дітей, але аліменти не платять, совісті  у них немає. По закордонах їздять, майно собі купують, а аліментів не платять, кинувши дитину напризволяще.

На жаль, у цьому списку виявилися наші колеги народні депутати, колишні міністри і діючі народні депутати. Називати перелік цих депутатів не вистачить півдня. Тому я хочу сказати одне. Звернутись до тих депутатів, які сидять в цьому залі і не здатні заплатити аліменти на свою дитину: що ви можете зробити дітям українців, якщо ви власну дитину не можете прогодувати, якщо ви власну дитину кинули напризволяще, якщо ви відмовилися від виховання власної дитини?

Тому від нашої команди вимога до народних депутатів України, які кинули власних дітей, не годують їх, не платять аліменти, при цьому не побираються, хорошо живуть, розкошують, а на власну дитину грошей у них немає. Ми вимагаємо від цих депутатів скласти депутатські мандати. Аморально, нечесно і лицемірно тримати депутатський мандат, коли ти не  можеш прогодувати власну дитину.

Ми вимагаємо від голови парламенту вилучити зарплати в цих депутатів і направити на відшкодування аліментів дітям,  яких вони прирекли на голод, на холод і на нещасне життя.

Ми звертаємося до  жінок, яких кинули їхні чоловіки і  залишили дітей напризволяще. Хто з чоловіків не платить аліменти, пишіть до мене.  Ми знайдемо цих євнухів лицемірних і ми  заставимо  їх виплатить вам аліменти, щоб ваші діти були в теплі й добрі. Зрозуміло, що на аліменти дитину на ноги не поставиш, але це питання совісті і питання принципу. Якщо ти кинув власну  дитину й  не можеш її  прогодувати, що ти можеш зробити  для дітей українців? Тому складіть мандати, лицеміри! Не брешіть людям, якщо не можете прогодувати власну дитину. Ви так само нічого не здатні  зробити для  всього українського народу.  Ідіть геть звідси, брехуни!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, як я і обіцяв, зараз я… 1 хвилина для Олени Ледовських, представника комітету, по виборах. І ще раз я поставлю на  рейтингове  голосування питання Лічильної комісії, воно не добрало всього кілька голосів.

Будь ласка, Олена, 1 хвилину. 

І прошу зараз зайти в зал, зараз відбудеться голосування. Прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця. Будь ласка. 

 

13:43:59

ЛЕДОВСЬКИХ О.В.

Колеги, навряд чи у мене вийде так емоційно, як у Олега  Валерійовича, але я хочу продовжити тему ганьби і запросити кожного народного депутата сьогодні проголосувати  за ці постанови, які виносить Комітет з державного будівництва. Ми дев'ятий раз виносимо на розгляд Верховної Ради  постанови, пов'язані з виборами в місцеві ради, і дев'ятий раз у нас не получається сьогодні проголосувати це в сесійній залі.

Я ще раз хочу звернутися до кожного народного  депутата. У нас є 99 сьогодні постанов щодо виборів  міських голів чи рад, сільських (селищних) і міських рад, тому я ще раз звертаюсь: на протязі цього року ми ні одного разу не дозволили  ні одній сільській (селищній), міській раді, яка потребує виборів, щоб ми їм дозволили ці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Дякую кожному народному депутату, який сьогодні дозволить органам місцевої ради, які потребують виборів, проголосувати за цю позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, колеги, я зараз поставлю ще раз пропозицію, щоб ми перейшли до виборів. Ще раз поставлю пропозицію рейтингового голосування по Лічильній комісії. Я прошу тільки зайняти місця свої, не виходити з залу.

Колеги, отже я ставлю першою пропозицію рейтингового голосування по проекту Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про Лічильну комісію, про яку доповідав Павло Пинзеник. І я прошу всіх  приготуватися до голосування і взяти участь у голосуванні, колеги.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, хто за те, щоб ми перейшли до її розгляду. Голосуємо! Прошу підтримати. Лічильна комісія – технічне питання організації  роботи Верховної Ради.

 

13:46:14

За-209

Нема голосів.

І колеги, тепер я прошу усіх змобілізуватися, змобілізуватися і проголосувати за те, щоб ми могли перейти до призначення окремих позачергових виборів. Колеги, я дуже прошу, кожен голос зараз буде мати  значення. Це  питання місцевих громад, які  чекають цих виборів, це питання, яке  ми дев'ять раз переносили, це є відповідальність загальнодержавна. І я прошу, колеги, всіх приготуватися до голосування і прошу проголосувати.

Колеги, голосуємо за те, щоби ми зараз перенесли призначення окремих позачергових місцевих виборів.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Займіть місця робочі. На місцях, так? Голосуємо, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

13:47:19

За-215

Одинадцять голосів. Колеги, ще раз, по фракціям, покажіть по фракціям, будь ласка.

Колеги, спробуємо ще раз. Зможемо змобілізуватися? Давайте ще раз.

В мене ще заява на перерву, але я після того оголошу її. Отже, колеги, я ще раз ставлю пропозицію, щоб зараз ми перейшли до питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів. Прошу проголосувати, прошу підтримати цю пропозицію, прошу підтримати.

 

13:48:14

За-206

Недостатньо голосів.

Я, колеги, зараз перед тим, як перейти до наступного питання порядку денного, надійшла заява про... від двох фракцій оголошення заяви: від фракції "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту". І я запрошую до виступу Ірину Луценко. Будь ласка, 3 хвилини, пані Ірина.

 

13:48:42

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, мені дуже приємно подякувати Радикальну партію і Радикальну фракцію на чолі з Олегом Ляшком за те, що він так опікується питаннями виплати аліментів українським дітям.

На сьогоднішній день більше 570 тисяч сімей, де проживає 1, 2, 3 дитини, яка виховується одним батьком, потребують цієї допомоги, більше 2 мільярдів гривень заборговано.

Але хочу нагадати шановному парламенту і шановному суспільству, що авторами і ініціаторами цього закону були представники коаліції: "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і "Народний фронт". Я прошу поаплодувати нашим народним депутатам. А також радикальна фракція, яка приймала активну участь в цьому, а також всім фракціям, і "Самопомочі" (тримають руку), які голосували, і в "Батьківщині" шановній. Дуже прошу вас подякувати всім.

І цей список, перелік злісних неплатників аліментів запрацював в Україні. Починаючи з березня місяця, ми разом з міністром юстиції Павлом Петренком, я також хочу йому подякувати, тому що юстиція долучилася дуже активно до цієї роботи, виїжджаємо в регіони службою… з виконавчою службою, де проводитиме відповідну роботу з цього приводу.

Разом з тим, шановні народні депутати, хочу закликати вас. Буде голосуватися сьогодні Закон по торгівлі людьми, де велика частина дітей, українських дітей попадають під торгівлю людьми, під торгівлю органами, маючи такий серйозний резонанс і таку допомогу і підтримку парламенту, користуючись нагодою, подякую вам за закони, які ми проголосували по домашньому насильству, де "Блок Петра Порошенка" і багато інших депутатів були авторами Закону по криміналізації домашнього насильства, по торгівлі людьми, по сексуальній експлуатації. І прошу так само активно долучитися до голосування після обіду.

Дякую всім народним депутатам. Чужих дітей не буває.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, прошу зайняти місця робочі. Я… ще була одна пропозиція від БПП, щоб ми перенесли на розгляд проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо вдосконалення норм Закону України). Повідомили, що повністю є вся підтримка залу. Я поставлю зараз пропозицію перенести.

І прошу, колеги, взяти участь у голосуванні, 5470, 5470. Голова комітету Южаніна теж вернулась. По швидких допомогах - Андрій Антонищак піднімав це питання неодноразово на Погоджувальній раді. Тому я прошу всіх зайняти робочі місця. Він є в порядку денному. Пропозиція перенести.

Отже, прошу підтримати пропозицію перенести його на розгляд швидше, на розгляд зараз. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

13:52:00

За-194

Давайте, щоб поставити його першим після перерви, колеги, давайте ми проголосуємо. Давайте змобілізуємось. Ви зможете протягом обіду розібратися з ним. Отже, пропозиція, щоб ми поставили його першим після обіду, колеги, законопроект 5470. Прошу змобілізуватись.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Це прохання і комітету, це прохання і народних депутатів. Прошу проголосувати за дану пропозицію. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

13:52:47

За-193

На жаль, недостатньо голосів.

Колеги, у нас зараз на порядку денному йдуть три постанови, дуже важливі постанови, про проведення парламентських слухань: і "Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини…", "Національна інноваційна система…", "Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні". І дуже важливо, щоб ми ці постанови сьогодні прийняли.

І я, колеги, ми їх, очевидно, не зможемо до обіду, не встигнемо зайти в питання. Лишилось всього 5 хвилин. Тому у мене дуже є велике прохання, колеги, о 16 годині прибути в зал, щоб ми змогли невідкладно перейти до розгляду цих проектів постанов.

Також хочу зачитати важливу інформацію. На прохання комітету уточнюю під стенограму щодо голосування за законопроект 5027: проект Закону про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". "Набрання чинності закону має відбутися з дня, наступного за днем його опублікування, що відповідає Конституції України". Примітка. Просто було оголошено, що після підписання. А тут, власне, уточнення від комітету. Це поправка, яка була озвучена Пашинським, але вона уточнюється: "наступного дня за днем його опублікування, що відповідає Конституції України". Отже, це інформація для уточнення прийняття закону.

Ми, колеги, змогли до обіду прийняти велику кількість важливих рішень. Але, нагадую, після обіду не менш важливі рішення: і завершення питання розділу культури, і Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства), і проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України. Це закони, які мають важливе і велике соціальне значення. Тому закликаю всіх о 16 годині прибути в зал.

І нагадую, у випадку низької дисципліни я буду публікувати в "Голосі України" відсутніх народних депутатів. Я сподіваюсь, що ми після обіду будемо працювати так само ефективно, як і працювали до обіду.

Усім дякую за активну і плідну роботу. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. О 16 годині зустрічаємося в залі.