Засідання 34

Опубліковано 13. 04. 2017

 

ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 квітня 2017 року, 10 година 05 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:05:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу займати робочі місця і приготуватись до реєстрації. Приготувались? Можемо проводити реєстрацію?

Шановні колеги, прошу зареєструватись.

 

10:06:52

372 зареєструвалося народних депутатів. Ранкове пленарне засідання  Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, ми сьогодні не маємо півгодини для обговорення, тому переходимо відразу до питань порядку денного.

Я дуже просив би народних депутатів сьогодні працювати ефективно і дієво, у нас дуже насичений порядок денний. Ми не змогли пройти у вівторок ряд законопроектів, і сьогодні логіка є такою, що ключовий блок, який  стоїть у порядку денному, це блок енергетики. Але також ми повинні прийняти закони комітету  екології, бо 26 квітня, коли буде річниця Чорнобильської трагедії, нам важливо до  цієї дати, щоб були  прийняті закони, які стосується потерпілих на Чорнобильській  АЕС. Тому я закликаю усіх до дуже відповідальної і ефективної роботи.

Перше питання порядку денного це проект Закону про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України. Ви пригадуєте, ми обговорювали цей закон. Ми його включали в порядок денний сесії. Він нам  потрібен для того, щоб ми могли дати звання Героя України Героям Небесної Сотні.

Тому, колеги, я поставлю першу пропозицію, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Я прошу ще раз уважно подивитися до змісту цього закону і прошу, щоб ми всі підтримали його розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Колеги, я попрошу вас проголосувати розгляд даного питання за скороченою процедурою. Зараз буде голосування, прошу зайняти робочі місця. І я сталю на  голосування пропозицію, щоб проект закону 6174 ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Я думаю, це буде спільне рішення залу. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:09:59

За-115

Я ще раз поставлю. Зараз я поставлю ще раз, не всі прочитали законопроект, не всі зрозуміли, очевидно, вагу цього законопроекту і його важливість, так. Колеги, будь ласка, прошу всіх змобілізуватися. Зараз я ще раз поставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою.

Я прошу змобілізуватись.

Отже, колеги, я ще раз ставлю на голосування пропозицію, щоб проект Закону про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України (6174) ми розглянули за скороченою процедурою.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Колеги, прошу бути уважними: йдеться про загиблого Героя Небесної Сотні. І припиніть в той час політичні дискусії, а, будь ласка, підтримайте цю пропозицію.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо за скорочену процедуру 6174. Прошу підтримати.

 

10:11:57

За-154

154 – за. Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді Представника Президента України у Верховній Раді Луценко Ірину Степанівну. Пані Ірина, будь ласка.

 

10:12:25

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Революція Гідності є одним з прикладів звитяги, доблесті і блискучих перемог українського народу, яких чимало в багатовіковій історії України. Однак ця сторінка нашої історії має як величний, так і трагічний характер. Саме Революція Гідності стала однією з перших знакових битв у війні за незалежність України. Серед її учасників були представники різних країн, етносів, віросповідань, вихідці із Сходу і Заходу, Півночі та Півдня, які говорили українською, російською, білоруською, польською, іншими мовами. Однак на сьогодні держава не віддала належної шани щодо відзначення цих представників іноземних держав, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії та відстоюючи європейське майбутнє України, вищим ступенем відзнаки України. В першу чергу це зумовлено тим, що існує законодавче обмеження щодо  присвоєння такої вказаної винагороди, нагороди виключно громадянам України.

З метою виправлення ситуації, що с клалася, Президентом України  на розгляд парламенту винесений проект – проект Закону про внесення змін до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України (реєстраційний номер 6174).

Даним проектом пропонується встановити, що звання Герой України може бути присвоєно як виняток посмертно іноземцю, нагородженого орденом Небесної Сотні за здійснення визначного героїчного вчинку, пов'язаного з відстоюванням конституційних засад демократії, прав і свобод людини під  час Революції гідності.

З  огляду на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С.  З огляду на зазначене прошу підтримати закон України, внесений Президентом України, за основу та в цілому.

Дякую за увагу.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Дехтярчук Олександр Володимирович. Будь ласка,  пане Олександр.

 

10:14:59

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні 5  квітня  розглянув проект Закону про внесення змін до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України, поданий Президентом України, і за  наслідками розгляду  зазначаю наступне: питання присвоєння звання Герой України іноземцям, особам без громадянства за здійснення ними геройського вчинку під час Революції Гідності вже було предметом обговорення на засіданнях комітету.

Так, комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди" (щодо присвоєння звання Герой України особам, які не є громадянами України), реєстраційний номер 1421, і запропоновано прийняти його за основу. Та законопроект про вшанування героїзму і самопожертви Героїв Небесної Сотні іноземців, осіб без громадянства (реєстраційний номер 3432-1), який комітет рекомендував повернути на доопрацювання.

Щодо законопроекту, який сьогодні обговорюється, хочу зазначити, що Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій у свою чергу зауважив, що народні депутати члени комітету підтримують ідею, запропоновану Президентом, проте вважають, що звання Герой України може присвоюватися посмертно іноземцям та особам без громадянства не лише за геройський вчинок, здійснений під час Революції Гідності, а й у інших випадках виявлення виняткової мужності, героїзму при захисті інтересів України, зокрема під час захисту її територіальної цілісності.

Головне науково-експертне управління також мало цілий ряд зауважень.

Всебічно обговоривши дане питання, взявши до уваги висновок Комітету у справах ветеранів, розглянувши законопроект, поданий Президентом, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому, виклавши у запропонованому законопроекті норму в наступній редакції. Звання Герой України може бути присвоєно як виняток посмертно іноземцю та особі без громадянства за здійснення визначного геройського вчинку при відстоюванні та захисті інтересів України.

Прошу підтримати рішення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – за, два – проти.

Рибчинський, будь ласка.

 

10:17:31

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.

Прошу передати слово Мельничуку.

 

10:17:36

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу".

Група "Воля народу" буде обов'язково підтримувати даний законопроект. Але хочу сказати одне, взяти тільки один підрозділ, в якому я воював, у нас  як мінімум три особи, які іноземці, які заслужили також високі звання по захисту територіальної цілісності України, але вони зараз даже не можуть добитися того, щоб стати громадянами України. І це наша біда.

Є, наприклад, герой, який в батальйоні "Донбас" був, який загинув. Він був і зараз похований тут, не далеко від нас, я був на його похованні. І ці люди не відзначені.

Тому обов'язково тих героїв, які захищали Україну, які будуть захищати, потрібно відзначати саме найвищими державними нагородами.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Від Радикальної партії Лінько. Скуратовський передає Лінькові слово. Будь ласка.

 

10:19:00

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія. Шановні колеги! Я думаю, нарешті, на третій рік після революції ми вшануємо пам'ять величну Героїв Небесної Сотні і дамо змогу так само і інших героїв, які полягли на війні України з Росією. Таких героїв іноземців дуже багато. Кирило Гейнц з позивним "Немец", зі "Святої Марії".

Він був громадянином Росії. Але перед смертю він написав заяву про те, що хоче бути громадянином України. Але не встигли дати йому громадянство. І тому він не має ні нагород, ні громадянства, але це все ми маємо виправити.

І виправити маємо ситуацію, що у нас дуже багато іноземців, які захищають країну і досі не можуть отримати громадянство. Багато з них росіяни, які не можуть повернутись в Росію, де вони будуть переслідуватись. І тому їм потрібно надати громадянство. І поки вони живі, поки вони тут захищають нашу Україну, їм потрібно давати права, а не згадувати тільки тоді, коли вони загинули.

І таких героїв, як Іса Мунаєв з батальйону Дудаєва, який загинув, захищаючи Україну, так само ми маємо згадувати і так само ми маємо нагороджувати. Тому, я думаю, ні в кого не буде заперечень і всі одностайно підтримають і цей законопроект, і законопроект, який дозволив би надавати громадянство іноземцям, які захищають нашу країну, спростити цю процедуру. І звертаємося іще раз до Президента, ми неодноразово подавали прохання надати таким людям, які захищають нашу країну, які переслідуються у себе на колишній батьківщині за те, що вони захищають країну, щоб вони мали захист тут в Україні.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Самопомочі" – Соболєв.

 

10:20:59

СОБОЛЄВ Є.В.

"Самопоміч" підтримує це рішення. Але давайте скажемо всю правду. Цей закон треба було приймати одразу, як нас обрали. І такий закон був зареєстрований у грудні 2014 року, зокрема на прохання родини Михайла Жизневського, Ганною Романовою. І цей закон 2 роки і 4 місяці лежав без розгляду, 18 разів виносився на голосування Верховної Ради і жодного разу не був поставлений двома спікерами парламенту на затвердження.

Друге. Ухвалюючи цей закон, ми маємо бути свідомі того, що ані вбивця Михайла, ані вбивця двох інших Героїв Небесної Сотні з Грузії, ані вбивці українських громадян не покарані. Більше того, поки ми з вами засідаємо, судді, які залишилися з тих самих часів, які тоді кидали людей за грати, вони зараз спокійно випускають тих підозрюваних, підозрюваних у масових вбивствах, яких змогла заарештувати Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ за допомогою Служби безпеки України.

Тому ухвалюючи це рішення, ми одночасно мусимо виконати свій обов'язок, понести свою відповідальність за провальну роботу Генеральної прокуратури, за провальне очищення судів, у результаті якої жоден з тих, хто вбивав Небесну Сотню, досі не покараний. І це відповідальність парламенту не менша ніж відповідальність Генерального прокурора чи Президента України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз буде останній виступ від "Блоку Петра Порошенка", після того ми переходимо до голосування. Тому я прошу максимально змобілізувати депутатів.

І прошу секретаріат повідомити, що через 2 хвилини ми перейдемо до прийняття рішення.

Від "Блоку Петра Порошенка" – Юрик Тарас Зіновійович.

 

10:23:08

ЮРИК Т.З.

Прошу передати слово Кудлаєнку Сергію.

 

10:23:14

КУДЛАЄНКО С.В.

Фракція партії "Блоку Петра Порошенка" однозначно підтримує цей проект закону. Ці зміни дозволять присвоїти звання Героя України людині, яка віддала своє життя за нашу держави, попри те, що не була українцем за паспортом. Мова йде про білоруса Михайла Жизневського.

Як відомо, наразі законодавством неможливо надати звання Героя України людині без українського громадянства. Проте, під час подій Революції гідності пліч-о-пліч з нашими співвітчизниками стояли побратими із інших держав, відстоювали засади Конституції України, захистили права і свободи кожного з нас. Михайло заплатив за це найвищу ціну і цю жертву Україна має пам'ятати, як і кожен Герой Небесної Сотні повинен увійти в історію як Героєм України.

Депутати фракції партії "Блоку Петра Порошенка" просять об'єднатися колег в цьому рішенні і підтримати законопроект 6174. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заключне слово, хто? Власенко, так? Давайте одну хвилину. Власенко, одна хвилина.

 

10:24:26

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане головуючий.

Фракція "Батьківщини" беззаперечно підтримає цей закон. Але ми вважаємо, що для родин загиблих найбільшою відзнакою, найбільшою шаною і найбільшою пам'яттю по цих хлопцях, які віддали життя за Україну, за європейський вибір України було б притягнення до відповідальності тих, хто вчиняв їх вбивство, хто вчиняв масові вбивства під час Революції гідності.

На жаль, дійсно цього не відбулось за станом на сьогоднішній день. І поки що немає жодної перспективи того, що це відбудеться.

Тому, звичайно, ми можемо проголосувати ще 10 законів, вшанувати пам'ять, але ми своєю роботою не підмінимо сьогодні абсолютно некваліфіковану, неякісну і нефахову роботу правоохоронних органів, в тому числі і по розкриттю таких резонансних і таких чутливих для українського суспільства  злочинів  як злочини на Майдані.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я прошу зараз Ірину Луценко і сформулювати, власне, наскільки я знаю є певна правка від комітету, я прошу сформулювати як ми маємо голосувати. Була оголошена.

Ще раз, Ірина Луценко, включіть мікрофон.

 

10:25:44

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні  колеги! Я хочу нагадати, що даний законопроект, в редакції запропонованій Главою держави, стосується іноземців, нагороджених орденом Героя Небесної Сотні, саме в цьому була філософія цього проекту.

З огляду на зазначене, прошу її поставити на голосування саме в такій редакції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, мені оголошувати з поправкою комітету, чи, власне, так як воно є, пані Ірина. Включіть мікрофон ще раз.

 

10:26:19

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги! Філософія закону передбачала, проекту: пропонується встановити, що звання Герой України може бути присвоєно як виняток, посмертно, іноземцю нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні за здійснення визначного героїчного вчинку, мається на увазі іноземцю одному як виняток. Тому я би просила поставити на голосування в редакції глави держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення і я прошу усіх зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державні нагороди України" щодо присвоєння звання Герой України (номер 6174) і за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати 6174 за основу і в цілому. Голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

10:27:46

За-235

Закон прийнято.

Наступний проект закону на порядку денному 5713, 5713-1 – проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо надання членам сімей загиблих пільг. І я прошу теж підтримати розгляд даного питання за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати.

 

10:28:37

За-187

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Куніцина Сергія Володимировича. Будь ласка, пане Сергій.

 

10:28:57

КУНІЦИН С.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні депутати! Перш за все, я хочу подякувати авторам цього закону Олександру Третьякову, Максиму Бурбаку, Загорію, Гаврилюку, Шухевичу, Рибчинському за те, що цей закон підготовлений на прохання ветеранів Афганістану і цим законопроектом пропонується внести зміни до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та надати в тому числі і сім'ям загиблих право на пільги з оплатою за користування житлом та житлово-комунальними послугами без врахування середньомісячного сукупного доходу. 3 тисячі 300 синів України загинуло в Афганістані, половина матерів і батьків вже померло. Ви знаєте, що 3 тисячі афганців було на Майдані, біля 200 загинуло на Донбасі, тисячі воюють, сотні поранених, а командир восьмої сотні Олег Міхнюк отримав звання Героя України посмертно. Тому я прошу всі фракції підтримати цей закон, цього чекають ветерани, цього чекають сім'ї загиблих і, я думаю, що зал підтримає цей закон. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До доповіді запрошується народний депутат України Королевська Наталія Юріївна.

 

10:30:26

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Я думаю, ніхто з вас не  буде заперечувати, що наші ветерани Великої Вітчизняної війни, ветерани Афганістану і в цілому представники старшого покоління  заслуговують не тільки вдячності та поваги, якої сьогодні так не вистачає, але  і гідного життя та належної соціальної підтримки.

І ця величезна соціальна несправедливість, що за останні три роки соціальний захист і підтримка ветеранів Великої Вітчизняної війни, ветеранів Афганістану, в тому  числі інвалідів скорочена в рази. За цей період в умовах дикого зростання цін на продукти, на  ліки, комунальні послуги урядом було цинічно скорочено соціальні  виплати, значно скорочена  соціальна допомога.

У порушення Конституції та і просто всіх  норм людської моралі з 2014 року у найбільш соціально незахищених ветеранів ВОВ, ветеранів праці, дітей-війни, інвалідів відібрали значну частину законних соціальних гарантій та пільг: не забезпечення ліками, на проїзд, телефонний зв'язок, санаторно-курортне обслуговування та інше. А для учасників Великої Вітчизняної війни та  громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною встановили глибоко несправедливу норму, за якою вони  не можуть отримувати заслужені соціальні пільги. Для цього ми вносимо на розгляд проект закону, який пропонують скасувати норму про надання окремих видів пільг залежно від рівня доходу сім'ї. І я вважаю, що ухвалення цього законопроекту допоможе хоча б частково встановити сьогодні соціальну справедливість у відношенні до ветеранів Великої Вітчизняної війни та Афганістану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова комітету Третьяков Олександр Юрійович, будь ласка.

 

10:32:45

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Шановні народні депутати! Наш комітет  розглянув законопроект 5713 та 5713-1 на своєму засіданні 22 лютого 2017 року. Законопроект 5713 розроблений за результатами спільної зустрічі представників ветеранів  Афганістану зі мною та Головою Верховної Ради України, та міністром соціальної політики. Цим законом пропонується надати право сім'ям загиблих, в тому числі воїнів-афганців, на пільгову оплату житла та комунальні послуги без урахування доходів сім'ї. Сьогодні таке право мають сім'ї згиблих учасників Революції Гідності та АТО. Його норми  цього закону для сімей загиблих ветеранів мають більше моральний, ніж матеріальний аспект.

Законопроект 5713-1 – альтернативний дає право на пільги за оплату за житло та комунальні послуги без урахування доходів сім'ї та пропонують надати также учасникам, всім учасникам війни та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Головне науково-експертне управління пропонує прийняти оба законопроекти за основу. Але комітет поділяє ідеї законопроекту 5713-1 щодо посилення соціального захисту всіх учасників війни, але вважає, що до нього треба повернутися після аналізу виконання державного бюджету.

Комітет вносить в Верховну Раду... просить Верховну Раду прийняти законопроект 5713 за основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, прошу провести  запис: два – за, два – проти.

Будь ласка, Кириченко.

Передає Лозовому. Будь ласка.

 

10:34:55

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія.

Не хочеться в такий день – в  чистий четвер – говорити  щось нехороше, але треба бути чесними. За понад 20 років незалежності  безбожно мало було зроблено для тих, хто потребує особливо державної уваги, особливого соціального захисту, для ветеранів війни в Афганістані, в тому числі, несправедливість щодо яких виправляє цей закон, який, без сумніву треба підтримати, несправедливість щодо чорнобильців. Постійно не відкладається, не ставиться на розгляд законопроект… Закону 4222, Олега Ляшка, Ігоря Мосійчука, інших шановних колег, і в мене в тому числі, який захищає, повертає пільги чорнобильцям. Чому це не робиться?

Далі. Щодо ветеранів Афганістану. Шановні колеги, коли ви зараз будете голосувати, ви пам'ятайте дуже важливий момент. Багато з тих мужніх людей, які пережили війну в Афганістані, вони і зараз воюють за Україну. Вони учать молодих пацанів, як правильно воювати, які поїхали героїчно на фронт, не нюхавши пороху. Багато хто з них так, як Герой України Олег Міхнюк, з того фронту не повернувся. І, будь ласка, підтримайте.

Далі. Зараз якраз у цьому залі триває збір підписів на підтримку кандидування ветерана війни в Афганістані і ветерана цієї війни, добровольця, відомого адвоката-правозахисника Андрія Мамалиги як кандидат в омбудсмени. Ми зараз бачимо, що поставлена Лавриновичем і Льовочкіним в часи Януковича Валерія Лутковська через корупційні дії нинішньої влади, всупереч закону лишається омбудсменом. А як вона захищає права людини, ми пам'ятаємо, як вона мовчала під час Майдану, під час Революції Гідності, коли на Інститутській, де її офіс, проливались ріки крові, а вона мовчала. Хто готовий підтримати добровольця, правозахисника, афганця Андрія Мамалигу, підійдіть, будь ласка, до мене, поставте підпис. Пам'ятайте тих, хто за нас воює. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Романова Анна Анатоліївна. Семенуха, будь ласка. Передає слово.

 

10:37:04

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

В цілому підтримуючи ідею, будь-яку ідею підсилення гарантій для захисників Вітчизни та їх сімей, хочу привернути вашу увагу, колеги, до ряду обставин, що викликають сумнів щодо економічної та соціальної доцільності обох законопроектів.

Ці законодавчі ініціативи, на превеликий жаль, не мають реального змістовного наповнення. Зокрема, в частині змін, які стосуються членів сімей загиблих та учасників війни, середній розмір сьогодні доходів членів сімей загиблих становить близько 2 тисяч гривень, пенсія учасника війни становить 1 тисячу 862 гривні. Тобто переважна більшість громадян, для яких законопроектами передбачено надання пільг без урахування їх доходу, на сьогодні і так вже користуються пільгами, бо рівень їх доходу є нижчим за встановлений поріг в 2 тисячі 240 гривень. Крім того, решта громадян, які належать до зазначених категорій, сьогодні і так отримують субсидії, що передбачені державою.

В частині ж змін, які стосуються  осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, що пропонується альтернативним законопроектом рівень пенсій цих категорій складає сьогодні близько 14 тисяч гривень. Тому є сумнів в доцільності надання зазначеним громадянам вказаних вище пільг без урахування ступеня їх доходу.

Наступне. Фракція  "Об'єднання "Самопоміч"  принципово виступає проти надання будь-яких пільг виключно за належністю до певної категорії чи наявності певного статусу без оцінки потреб особи. На цьому ж стоїть і світова практика надання державної соціальної допомоги. Відсутність адекватної системи показників не дозволяє визначити реальний якісний стан рівня життя різних соціальних верств населення та здійснити їх структурне ранжування. Простіше: держава має допомагати лише тим, хто справді того потребує.

Тому, з огляду на це, фракція "Об'єднання "Самопоміч" не буде підтримувати жодних законодавчих ініціатив і закликає приймати лише ті закони в соціальній сфері, які справді покликані допомогти тим, хто в цьому потребує і не розглядати популістичні закони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Кишкар.

 

10:39:06

КИШКАР П.М.

Я, продовжуючи тези пана Романа щодо того, що  не можна надавати соціальну підтримку будь-кому, незважаючи на їх  матеріальний стан. З вашого дозволу, зачитаю декілька речень висновку  Головне науково-експертного: "Крім цього фінансування надання пільг, передбачених чинним законодавством України потребуватиме значних коштів з державного бюджету України, хоча якість такої соціальної підтримки викликає суттєві нарікання. До того, контроль за цільовим використанням виділених коштів є досить складним та малоефективним".

Мова про те, що ми багато років обманювали наших громадян, надаючи псевдопільги і псевдогарантії. Давайте будемо чесними перед собою. Давайте будемо чесними перед тими громадянами, які, власне, потребують такої допомоги, і будемо  надавати ту допомогу, яку ми можемо надавати, а не брехати власним громадянам. Тому дуже прошу всіх уважно вичитати цей законопроект, вичитати ті зауваження, які викладені у висновку Головного науково-експертного та приймати зважене рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Мельничук Сергій.

 

10:40:31

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Доброго дня, український народе, доброго дня, шановні колеги, головуючий. Вчора була зустріч представників груп, фракцій із матерями наших бійців, які потрапили в полон і хто пропав безвісти. Цей законопроект може частково покрити ті їхні болючі проблеми, які вчора піднімалися. Хоча би трохи підтримати ці сім'ї як матеріально, так і морально. Але на мою думку, те, що ми тут приймаємо, воно не діє, тому що я сам стикався з цими проблемами, з проблемами моїх побратимів. Ці пільги не оплачуються, тому що в бюджеті немає відповідних коштів. Ми маємо, якщо приймаємо законопроекти, ми маємо їх дослідити і пройти з ними саме весь шлях до кінцевого отримувача.

Є також проблема в тому, що ті хлопці, які зараз в полоні, пропали безвісти, вони не отримують, їхні сім'ї нічого не отримують, тому що командири, начальники і всі інші їх просто… подають списки не пропавших безвісти, а ті, що самовільно залишили військову частину. І це проблема.

Тому вчора на засіданні було прийнято рішення про створення міжфракційного депутатського об'єднання, щоби допомогти матерям і сім'ям даних, перечислених вище, допомагати їм. Я прошу в кожній групі, в кожній фракції виділити дійсно тих людей, які будуть працювати з цим, з душею віддаватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, через дві хвилини відбудеться голосування. Я прошу запросити всіх депутатів в зал і приготуватися до прийняття рішення.

Зараз ще від "Батьківщини" хвилину. Ні, давайте, перше, хвилину від "Опозиційного блоку" і заключний буде від "Батьківщини". Будь ласка.

 

10:42:54

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Тут деякі колеги пропонують скасувати льготы. Так, скасувати можна. Але для цього потрібно сьогодні підняти пенсії та зробити стандарти європейського соціального захисту.

Сьогодні у нас багато розмов іде про те, що немає коштів. Але, на жаль, так склалось, що коштів у нас немає тільки для пенсіонерів, ветеранів ВОВ, чорнобильців, афганців, інвалідів. Для цих людей немає коштів.

А ось, наприклад, для фінансування партій, для них є кошти. Для фінансування палаців є кошти, для фінансування нових міністерств та відомств є кошти. Шановні колеги! Ми не маємо права так себе вести. Або ми вирішуємо питання комплексно, піднімаємо пенсії, встановлюємо конституційні норми соціального захисту. Або…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 І хвилина, Ігор Луценко. І переходимо, так, ще голові комітету, добре?

 

10:44:11

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні колеги! Фракція "Батьківщина" голосуватиме кнопкою "за" за законопроект 5713. Але, говорячи про тему ветеранів, не можна не згадати найбільш болючу і актуальну на сьогодні проблему. Це існування псевдоветеранських організацій, які на сьогодні отримують десятки мільйонів гривень з бюджету. Які контролюються з Москви, які не мають жодного ветерана Другої світової війни і жодного ветерана АТО в своєму складі.

Група народних депутатів, група громадськості зараз бореться за те, щоб припинити цю ганебну практику, котра дискредитує саме поняття ветерана у нашій державі.

Ми звернулись до міністра соціальної політики Реви, до Гройсмана персонально, до міністра Кабінету Міністрів Саєнка, щоб вони вжили всіх належних їм юридичних механізмів, юридичних засобів для того, щоб припинити цю практику, яка просто шокувала громадськість.

Ці псевдоветерани влаштували…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Завершуйте.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Ми мусимо припинити фінансування путінських флешмобів під виглядом псевдоветеранських організацій.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І, колеги, зараз ще хвилина, щоб нам голова комітету порадив, як голосувати. І прошу всіх займати робочі місця, через хвилину ми приймаємо рішення. Будь ласка, займіть робочі місця.

Включіть мікрофон Третьякову Олександру.

 

10:45:45

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Прошу прийняти законопроект за основу та в цілому з технічною правкою замінити пункт 7 на пункт 9. Це під стенограму кажу.

А те, що казала фракція "Самопоміч", то лучше б вони когось делегували у Комітет по ветеранам працювати, а не займались би демагогією. Ні одного представника там нет, і вони не працюють зовсім ні з атошниками, ні з ветеранами, а тільки кажуть і кажуть з трибуни, що їм все не подобається. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Добре, репліка. Будь ласка, 1 хвилина репліка. Займаємо робочі місця, колеги., іще не всі на місцях є.

Будь ласка, репліка, 1 хвилина, Березюк.

 

10:46:42

БЕРЕЗЮК О.Р.

Щойно голова комітету ввів людей в Україні в оману. Фракція "Самопоміч" завжди працювала і буде працювати над соціальними законами і ініціює їх, але людей у нас немає у всіх комітетах тільки тому, що у нас немає стільки людей, скільки у вас комітетів. І тому не треба вводити людей в оману і спекулювати на цій темі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте припинимо політичні дискусії і перейдемо до прийняття рішення. Колеги, прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї за пропозицією комітету (5713) за основу і в цілому з врахуванням пропозиції комітету, яка була озвучена головою комітету під стенограму, із техніко-юридичними правками.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати.

Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

10:48:03

За-269

169 – за. 269, вибачте, за. Закон прийнятий. Не триста, 269.

Наступне. Колеги, в нас є блок і я прошу всіх уваги. Ми маємо два питання включення в порядок денний сесії. Одне з них стосується статусу і соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, колеги. Є прохання лишень включити його в порядок денний сесії. (Шум у залі)

 Колеги, зараз ми маємо включення в порядок денний дуже важливих питань. Але, оскільки надійшла заява від двох фракцій… Яких фракцій? "Самопоміч" і "Батьківщина", так? Олег! Від двох фракцій на оголошення перерви, але вони готові замінити її виступом від трибуни. Давайте ми швиденько пройдемо той шлях. Будь ласка, 3 хвилини, хто буде виступати? Хто буде виступати? Віктор Чумак, будь ласка, 3 хвилини

 

10:50:01

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, в цей Чистий четвер ми хочемо зробити дуже важливу заяву. Ми хочемо нагадати всім нашим колегам, всім політикам України про таку якість як політична відповідальність, про свої обов'язки, які вони давали народу України, коли йшли на вибори і про необхідність виконання цих обов'язків. Сьогодні фракція "Самопомочі" і фракція "Батьківщини", група "Свобода", представники політичної партії "ДемАльянс", представники політичної партії "Демократичний контроль", групи "Рішучих громадян", громадянського руху "Хвиля" хочуть зробити наступну заяву, Партія "Воля" хоче зробити наступну заяву.

Всі політичні партії, які виходили на вибори, обіцяли провести політичну реформу, у складі цієї політичної реформи надважливі проекти законів, які необхідно прийняти в Верховній Раді України. Ми говоримо про те, що вимагаємо від Голови Верховної Ради України, від Президента України, від фракцій, які входять до більшості, виконати свої обіцянки і поставити на розгляд Верховної Ради України проекти законів про вибори народних депутатів України за пропорційною системою з відкритими списками, про які всі так довго говорили 1068, 1068-1, 1068-2, проект законів про тимчасову слідчу комісію для усунення Президента с поста в порядку імпічменту (номер 2278), проект законів про тимчасові слідчі комісії поданий політичною партією "Батьківщина", проект законів про внесення змін до Конституції України (номер 1776) в частині скасування недоторканості народних депутатів і суддів для розблокування  цього конституційного процесу, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо недоторканості народного депутата України (номер 5487) авторства політичної партії "Самопоміч", проект законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання корупції і конфлікту інтересів діяльності осіб, що займають публічні політичні посади, проект нового Закону про референдум поданий групою народних депутатів представників всіх фракцій.

Шановний Андрій Володимирович! Ми категорично просимо вас поставити всі ці закони на розгляд Верховної Ради не пізніше наступного пленарного тижня у травні місяці, в іншому випадку, ми всі за собою зберігаємо право на акції прямої дії.

Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, будь ласка, на місця, зараз важливі законопроекти, бо ми, так само, обіцяли провести реформу парламенту. І зараз я буду ставити пропозицію про реформу парламенту, щоб ми включили в порядок денний сесії. Тому я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. А ще я поставлю, вважаю, важливу пропозицію, скасування сьогодні перерви з 12.00-12.30. Я прошу всіх змобілізуватися і надії демонструвати бажання зробити роботу парламенту більш ефективною.

Колеги, отже, зараз пропонується поставити в порядок денний проект Закону про внесення зміни до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Колеги, включення в порядок денний сесії, щоб ми його могли сьогодні розглянути перед 26 квітням зараз, це наш є єдиний шанс. Я прошу підтримати включення в порядок денний сесії для прийняття 5594. Ми його розглянемо не зараз, пізніше, але зараз треба включити його в порядок денний сесії.

Колеги, прошу зайняти робочі місця і прошу проголосувати за включення в порядок денний сесії, і прийняття рішення сьогодні 5594. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги.

 

10:54:32

За-269

Рішення прийняте.

Наступний, колеги, проект Закону про внесення змін до законів України "Про комітети Верховної Ради України", 6256 і 6256-1.

Я хочу нагадати: п'ять засідань робоча група Верховної Ради працювала над тим законопроектом. П'ять засідань усі представники фракції брали найактивнішу участь, щоб ми вийшли на імплементацію цієї норми реформи парламенту. Хочу наголосити, одноголосне було рішення, щоб воно було винесене в зал. Авторами законопроекту є голови більшості фракцій, а коли немає голів, то представники тих фракцій.

Я прошу сьогодні лишень включити в порядок денний сесії. Сьогодні не ставити розгляд – лишень включити в порядок денний сесії. І я прошу всіх зайняти робочі  місця, Леонід, член робочої групи прошу зараз приготуватись до голосування.

І я прошу, через  тиждень у нас буде спільне засідання з депутатами Європарламенту, давайте організовано і дружно підтримаємо реформу парламенту. Я ставлю на голосування 6256 і 6256-1 включити у порядок денний сесії.

Колеги, прошу проголосувати, прошу  підтримати. Кожен голос має вагу, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо 6256 включення у порядок денний сесії. Голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

10:56:07

За-221

П'ять голосів не  вистачило, я прошу зайти в зал, я ще раз поставлю, я можу ще раз поставити. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги.

Наголошую ще раз, це наші зобов'язання, які ми прийняли   спільно постановою  ми імплементуємо реформу парламенту. І я звертаюся дуже відповідально до всіх народних депутатів підтримати.

Будь ласка, пане Ігор, ви є першим автором  цього законопроекту, Ігор Гринів є, будь ласка.

Колеги, я прошу всіх зайняти робочі місця, я прошу по  фракціях зараз показати як голосували. І я, колеги,  ще раз ставлю і дуже  розраховую на вашу  підтримку, вчора це вимагали і інші фракції, і "Воля народу" і я ставлю на голосування включення у порядок денний сесії 6256 і  6256-1 реформа парламенту, лишень включення у порядок денний сесії.

Я прошу всіх зайняти робочі місця, кожен голос має  значення, я прошу проголосувати, я прошу підтримати, колеги.

Голосуємо 6256, 6256-1 включення у порядок денний  сесії. Прошу підтримати, голосуємо. Колеги, я прошу підтримати.

 

10:57:34

За-222

Чотири голоси, я ще раз  поставлю. Бачу, не встигли.

Я нагадаю, колеги, я ще раз поставлю, будь ласка, три голоси. Я прошу зайти в зал. Я третій раз поставлю на голосування. Я ще раз прошу показати по фракціям.

Отже, колеги, я прошу зайняти робочі місця, я ще раз поставлю на голосування. Я просто не розумію, через 6 днів ми будемо мати спільну зустріч з європарламентарями. Як ви їм будете дивитися в очі, як будете пояснювати таке голосування, колеги? Я прошу змобілізувати і прошу підтримати. Колеги, я ще раз ставлю на голосування включення в порядок денний сесії 6256, 6256-1, лишень включення в порядок денний сесії, щоб комітет міг його розглянути. Нагадаю, ми всі закони приймали і включали в порядок денний сесії, це лишень дати можливість комітету його розглянути.

Я ще раз ставлю на голосування, прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Будь ласка, на робоче місце! 6256, 6256-1 – включення в порядок денний сесії. Прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

10:59:33

За-233

Андрій Володимирович вернувся – все добре. Рішення прийнято, колеги. Дякую за підтримку, це тільки включення в порядок денний сесії.

Тепер, колеги, я пропоную скасувати перерву з 12 до 12:30. Я прошу об'єднатися навколо цієї пропозиції, це важливий момент для збільшення ефективності нашої роботи. Я прошу всіх об'єднатися. Я ставлю на головування пропозицію, щоб перерва з 12 до 12:30 сьогодні була скасована, лишень сьогодні. Нагадаю, є законопроект, ми його розглянемо після рішення комітету. Сьогодні пропонується, щоб ми сьогодні його скасували. Прошу об'єднатись, колеги, і прошу підтримати.

Я ставлю на голосування пропозицію скасувати перерву 12:00-12:30. І прошу, колеги, проголосувати і підтримати. Голосуємо, колеги! Сьогодні, тільки сьогодні, тільки сьогодні. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Тільки сьогодні, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати цю пропозицію. Прошу проголосувати.

 

11:00:45

За-197

Я ще раз поставлю, колеги, якщо не буде… Ще раз поставлю, колеги. По фракціях, прошу по фракціях показати.

"Блок Петра Порошенка" – 88, "Народний фронт" – 61, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 7, Радикальна партія – 16, "Батьківщина" – 6, "Воля народу" – 2, "Відродження" – 1.

Ще раз ставлю пропозицію скасувати перерву 12.00 -12.30. Лишень сьогодні, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Подивіться порядок денний. Щоб ми встигли всі закони розглянути, прошу підтримати цю пропозицію. Це буде в користь усіх фракцій. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:01:48

За-207

207.

Я поставлю третій раз. Після того вже не буду ставити. Я ставлю всі пропозиції, коли є вимога залу, три рази.

Колеги, я швиденько ще раз ставлю. Не ставити, так? Добре. Добре, колеги. Переходимо до наступних питань порядку денного.

Наступний: проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль (0143).

Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Розгляд за скороченою процедурою.

 

11:02:44

За-209

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника міністра культури Рибачука Юрія Анатолійовича. Будь ласка, Юрій Анатолійович.

 

11:03:08

РИБАЧУК Ю.А.

Добрий день, Андрію Володимировичу, добрий день, шановні народні депутати. Кабінет Міністрів України подає на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль. Вказану угоду було підписано 22 грудня 2015 року у місті Єрусалимі в рамках візиту Президента України до держави Ізраїль. Прийняття цього законопроекту дозволить набрати чинності зазначеній угоді. Це сприятиме двосторонньому культурному співробітництву у сфері кінематографії між Україною та державною Ізраїль. А також це дасть можливість активізувати взаємовигідну співпрацю у сфері кінематографії між Україною і державою Ізраїль, залучати іноземні інвестиції у кіногалузь, збільшити кількість вітчизняного кінопродукту, покращити міжнародний імідж України. Окрім спільного виробництва фільмів, угодою також передбачено розширення культурного співробітництва, зокрема, проведення днів національного кіно, розвиток базової та вищої освіти, обмін досвідом та спеціалістами тощо.

Шановні народні депутати, я дуже прошу вас підтримати цей законопроект і відкрити нові перспективи для виробництва фільмів в Україні.

Дякую вам.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

11:04:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до співдоповіді голову Комітету у закордонних справах народного депутата Ганну Гопко.

 

11:04:55

ГОПКО Г.М.

Дорогі українці, шановні народні депутати, Комітет у закордонних справах вчора розглянув внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль і рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому, ратифікувати цю угоду.

Для чого нам потрібна ця угода? Для того, щоб була правова основа для подальшого розвитку, співробітництва та спільного кіновиробництва між Україною та Ізраїлем на принципах рівності та взаємної вигоди відповідно до законодавства та міжнародних договорів.

Нам дуже важливо, щоб також ця угода допомогла нам підвищити економічну ефективність індустрії кіно-, теле-, відео- і сучасного медіавиробництва. Також ми дуже сподіваємось, що ця угода посилить нашу співпрацю між Україною і Ізраїлем і в інших сферах. Зокрема, ми сподіваємось, що в 2017 році Угода про вільну торгівлю між Україною і Ізраїлем також посилить український експорт, стан української економіки.

Це важливо закріпити після угоди, яка ще 2016 року набула чинності між Україною і ЄС про вільну торгівлю, після ратифікації українським парламентом Угоди між Україною і Канадою. І це є один з важливих кроків.

І також ми дуже сподіваємось, що Угода про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії, вона допоможе нам створити ті фільми, які посилять більше історичної правди. І, зокрема, одного дня Ізраїльський Кнесет визнає Голодомор геноцидом українського народу. І це буде історичне рішення, зокрема зі сторони Держави Ізраїль і парламентарів щодо визнання Голодомору геноцидом, організованим сталінським режимом.

І це якраз і буде продовження розбудови наших двосторонніх відносин на побудові і повазі правди історичної. Це для нас є надзвичайно важливим, зважаючи на те, що вже давно Голокост ми визнали геноцидом і відзначили Бабин Яр, 75 років.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Переходимо до обговорення. Шановні народні депутати! Прошу взяти участь в обговоренні.

Прошу записатись.

Запрошую до слова народного депутата Івана Рибака від партії "Блоку Петра Порошенка".

 

11:07:28

РИБАК І.П.

Шановні колеги! Ми дуже багато, наше скликання дуже багато протягом останніх двох років зробило для розвитку вітчизняної кінематографії.

Я закликаю всіх підтримати проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль.

Даний закон про ратифікацію відповідної угоди дасть певний стимул співпраці між країною Ізраїль та Україною щодо  виробництва  кінопродукції. Давайте підтримаємо і проголосуємо за 0143. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Данченка від "Об'єднання "Самопоміч".

 

11:08:16

ДАНЧЕНКО О.І.

Прошу передати слово Ірині Подоляк.

 

11:08:20

ПОДОЛЯК І.І.

 Шановні колеги, фракція "Самопоміч" підтримуватиме цей законопроект і просимо весь зал підтримати теж. Як ви знаєте, нещодавно ми з вами проголосували  за комплексний системний Закон про підтримку кінематографії, і цей Закон про співпрацю між… над створення  кінопродукту між Україною і Ізраїлем, дозволить, власне, дасть поштовх розвиткові і української кінематографії в тому числі, і тим кадрам, які працюють в цій індустрії. Тому ми  підтримуємо цей законопроект і просимо зал голосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Івана Крулька, об'єднання "Батьківщина".

 

11:09:08

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Фракція "Батьківщина", безумовно, буде підтримувати  цю ратифікацію, оскільки важливо спільна робота по створенню тих кінофільмів, які стосуються історії, які стосуються розвитку двосторонніх взаємовідносин. Але в той час, користуючись  нагодою, що ми зараз розглядаємо це надзвичайно  важливе питання, я би хотів звернутися до Президента України, щоби якомога швидше був підписаний законопроект, який парламент уже кілька тижнів тому ухвалив, стосовно розвитку українського кіно,  стосовно розвитку українського кінематографу. Це те, що сьогодні потрібно для України, для тих українців, які створюють  якісні кінострічки. Підписання цього закону очікує  більше 80  фільмів, які зараз знімаються в цей час. І в цьому році можу бути, дійсно, знята рекордна кількість фільмів в Україні.

 Тому я хотів би звернутися, щоб був підписаний цей важливий законопроект, а також податковий комітет, щоб розглянув ті законопроекти, які повинні  розблокувати питання фінансування кінематографії в Україні. Давайте, безумовно, розвивати міжнародне співробітництво у сфері  кінематографу, але  у  той  же час підтримувати національного виробника, національне кіно і у такий спосіб формувати національно-патріотичне виховання українців, формувати і відроджувати українську  культуру і розвивати те, що потрібно для того, щоб дійсно в Україні на найвищому рівні знімалися кінострічки. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Нестора Шуфрича, "Опозиційний блок". 

 

11:10:49

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую,  шановна  пані головуюча, шановні колеги.  Дуже цікаво, що  це питання викликало таку жваву дискусію, і це позитивно. Безумовно, ми маємо проголосувати за укріплення відносин у сфері кінематографії між країною Ізраїль  і Україною. Але давайте будемо відверті і щирі щодо історичної правди. Я тут почув слова "сталінський режим". Давайте згадаємо, що саме при Сталіні була знищена фашистська Німеччина і на Нюрнберзькому процесі одне із перших звинувачень щодо вождів нацистської Німеччини – це було знищення євреїв  у концлагерях. Тобто давайте так,  Радянський Союз заплатив величезні ціну за перемогу і за покарання  фашистських загарбників, у тому числі і за знищення євреїв. І ми маємо   сьогодні  це пам'ятати.

З іншого боку, я чую нарікання, що нам не вистачає часу працювати, що ми сьогодні, а-я-яй, маємо працювати без перерви. Ми пропонуємо   працювати  з 24 квітня по  28 квітня  і проголосувати негайно проект постанови  6331, де зможемо пересвідчитись, чи хоче Верховна Рада  працювати   на благо українців, чи хоче втекти на місячні канікули, інакше це назвати неможна,  ніж небажанням працювати заради людей.

Дякую  за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:12:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз  буде заключний виступ. І після того переходимо до голосування. Я прошу всіх зайти в зал, через хвилину відбудеться прийняття рішення. Прошу зайняти робочі місця. 

Будь ласка,  Княжицький,  1 хвилина, і голосуємо. 

 

11:12:37

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Я хочу подякувати колезі Крулько з "Батьківщини" за змістовний виступ. Дійсно важливо підписати Закон про кінематографію і відповідному профільному комітету розглянути і інші закони, які дозволять його запустити в життя. Закликаю всіх від фракції "Народний фронт" підтримати цей законопроект. Головне, що він дає – ми підписали Угоду про європейське спільне виробництво. Ізраїль не є частиною Європи. Ратифікувавши цю угоду, ми відкриваємо шлях українським митцям до можливості отримання коштів від Держави Ізраїль, від Міністерства культури Ізраїлю до залучення українських акторів в фільмах ізраїльського виробництва.

Таким чином, для нас фактично це підтримка, в першу чергу, не лише співпраці з Ізраїлем, а й українського кінематографу.

Дякую. "Народний фронт" буде голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, колеги.

Переходимо до прийняття рішення. Я прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль (номер 0143) за пропозицією комітету прийняти в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати 0143 в цілому. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

11:14:12

За-271

271 – за.

Закон прийнятий. Вітаю, колеги.

І переходимо до наступного закону 0141. Проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування.

Я прошу підтримати розгляд даного питання за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка. Прошу підтримати за скороченою процедурою.

 

11:14:47

За-171

171. Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді міністра фінансів Буца Юрій Богданович. Пане Юрій, будь ласка, до доповіді.

 

11:15:11

БУЦА Ю.Б.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати та присутні! Вашій увазі пропонується Закон України про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї, вчиненої 4 вересня 2013 року в місті Києві.

Метою проекту закону є виконання внутрішніх державних процедур необхідних для того, щоб Конвенція та Протокол до неї набрали чинності у стосунках між двома країнами.

Метою укладання Конвенції є уникнення подвійного оподаткування  доходів фізичних та юридичних осіб, що виникають на територіях  обох країн, це досягатиметься як шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між Україною та Мальтою в залежності від місця їх виникнення так і шляхом  врахування в податкових зобов’язаннях платника податку однієї держави сум податків сплачених не території іншої держави. Крім цього Конвенція також наплавлена на запобігання ухилення від сплати податків, усунення податкової  дискримінації, створення механізмів щодо покращення співробітництва між податковими органами України та Мальти шляхом встановлення процедур взаємного узгодження спільних питань та забезпечення обміну податковою інформацією.

Конвенцією передбачені ставки податків, які повністю відповідають вимогам модельної конвенції ОEСD, а саме: ставка по дивідендам 15 відсотків або  5 відсотків  для дивідендів, які отримує компанія, що володіє не менш як 20 відсотків капіталу компанії, яка такі дивіденди виплачує та проценти та роялті – ставка 10 відсотків.

Відповідно до пунктів 2 та 3 статті 9 Закону України "Про міжнародні договори України" ця Конвенція і Протокол до неї підлягають ратифікації Верховною Радою України.

Дякую і прошу підтримати.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до співдоповіді члена Комітету з питань європейської інтеграції народного депутата Олену Масоріну.

 

11:16:59

МАСОРІНА О.С.

Шановні народні депутати! Комітет  з питань європейської інтеграції на своєму засіданні розглянув проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї.

На нашу думку, ратифікація Конвенції і Протоколу до неї сприятиме уникненню подвійного оподаткування суб'єктів господарювання України та Мальти, які отримають гарантію того, що прибутки одержані від  підприємницької діяльності на території іншої країни, а також у вигляді дивідендів, процентів та роялті не підлягатимуть подвійному оподаткуванню. Ратифікація конвенції протоколу також сприятиме взаємному зменшенню податкових перешкод для торгівлі закордонних інвестицій та запобігання ухиленню від сплати податків.

Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції вважає за доцільне ратифікувати Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно доходів, стосовно податків на доходи. Таке рішення також узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради України.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Переходимо до обговорення, прошу провести два запис для участі в обговоренні.

Запрошую до слова народного депутата Тетяну Острікову від "Об'єднання "Самопоміч".

 

11:18:51

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні колеги! Дійсно, Конвенція між Урядом України і Урядом Мальти про уникнення подвійного оподаткування є повністю у відповідності розроблена до модельної конвенції організації економічного співробітництва і розвитку. І ставки податків, там дійсно немає нулів, там загальноприйняті ставки, наприклад, 5 і 15 ставки податку на дивіденди, 10 відсотків ставка податку, яка стягується при перерахуванні роялті чи процентів. Але виникає декілька питань, ця конвенція була підписана і укладена ще у вересні 2013 року. Виникає питання, чому вона три роки не розглядалася і не ратифікувалася парламентом України? І зараз ми знаємо, що саме президентство Мальти є президентством Європейського Союзу, яке буде підписувати рішення про надання Україні безвізового режиму, і саме тому зараз Мальта примушує Україну ратифікувати цю конвенцію. Чому Україна цього не робила?

Мабуть тому, що в цій конвенції міститься розділ про обмін інформацією. І мабуть тому, що Україні було не вигідно отримувати інформацію про бенефіціарних власників  мальтійських фірм, а слід зазначити, що Мальта є доволі цікавою юрисдикцією, з першого погляду, ставка податку на прибуток становить 35 відсотків. Але законодавство Мальти дозволяє при виконанні доволі простих  певних умов мінімізувати цю ставку до 5 відсотків. Тому Мальта є доволі цікавою для тих українських компаній і високопосадовців, які свої прибутки виводили з України і ховали, в тому числі на Мальті.

Тому ми повинні зараз ратифікувати цю конвенцію, хоча би тільки з тої підстави, що там передбачений повний обмін податковою інформацією. І ми повинні навчити наші фіскальні органи виконувати конвенції і працювати в міжнародному порядку отримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершуйте.

 

ОСТІРКОВА Т.Г. І ми повинні навчити наші фіскальні органи використовувати конвенції для отримання інформації, і використання її у податкових цілях, і стягнення тих коштів, які  виводяться, і по трансфертному ціноутворенню і по інших стандартних схемах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до  слова народного депутата Петра Юрчишина, "Блок Петра Порошенка".

 

11:21:25

ЮРЧИШИН П.В.

Прошу передати слово  Кудлаєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу: народний депутат Кудлаєнко.

 

11:21:34

КУДЛАЄНКО С.В.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує вказаний  проект закону та закликає народних депутатів до єдності саме у прийнятті цього рішення.

Мова йде про прийняття конвенції за для уникнення подвійного оподаткування, що, з одного боку, забирає не потрібні перепони у інвестиційній  торгівельній співпраці між нашими країнами, а з іншого запобігає податковим ухилянням.  Це дійсно крок до поглиблення співпраці України та Мальти.

Хочу наголосити, що  документ даного характеру, це звична практика у  міжнародних стосунках. Україна наразі має близько семи десятків діючих договорів про уникнення подвійного оподаткування, це допомагає встановлювати тісні партнерські зв'язки та слугує додатковим стимулам для  залучення  іноземних інвестицій на вітчизняний ринок.

Разом з тим нагадаю, що саме Мальта, яка нині головує в Європарламенті, стала ключовим партнером у питанні надання безвізу для українців. І тому поглиблення співпраці із Мальтою на цьому етапі слугуватиме додатковим механізмом ефективної інтеграції України у європейське товариство. Не можна соромити український парламент в очах наших іноземних друзів та партнерів. Прагнення до європейського вибору повинно виражатися і в загальній підтримці договорів такого значення для створення іміджу України серед наших стратегічних партнерів.

Тому фракція партії "Блоку Петра Порошенка" закликає проголосувати за ратифікацію вказаної конвенції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Долженкова, "Опозиційний блок".

 

11:23:02

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Фракція "Опозиційний блок" буде підтримувати проект Закону про ратифікацію Конвенції між урядом України та урядом Мальта про уникнення подвійного оподаткування.

Хочу зазначити, що це дійсно є стандартною практикою, коли декілька країн хочуть, мають намір підвищити рівень взаємовідносин як господарських взаємовідносин між суб'єктами господарювання, так і компетентних органів під час адміністративної взаємодії один з одним, під час здійснення податкового контролю за зазначеною господарською діяльністю суб'єктів господарювання.

Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та податку на майна не потрібно путати з... плутати з виведенням капіталу. Навпаки – зазначена конвенція покликана, по-перше, усунути подвійне оподаткування суб'єкту господарювання задля активізації господарської діяльності за кордоном, а, по-друге, підвищити прозорість, транспарентність зазначеної податкової звітності суб'єкта господарювання і, можливо, її бази оподаткування, яка є в іноземній країні. Тобто в  будь-якому випадку для держави Україна з точки зору повноти, достатності надходження податкових зобов'язань з податків на доходи, що можуть бути отримані за кордоном, це є вигідним, це поповнення державного бюджету, врешті-решт.

Що стосується положень зазначеної конвенції, то вона відповідає дійсно базовим стандартам ОЕСР, там передбачені стандартні ставки щодо як пасивних доходів, так і активних доходів. Там також передбачений розділ щодо обміну інформацією між компетентними органами. А що стосується навчання будь-яких компетентних органів користуватися інститутами трансфертного ціноутворення, потрібно проводити комплексну реформу, а не точкові зміни, як зараз проводить чинна влада. І потрібно проводити економічну реформу та податкову реформу в Україні, чого не було, на жаль, зроблено протягом 3 років. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Купрієнка, Радикальна партія. 1 хвилина. Ні? Запрошую до слова народного депутата Мельничука, "Воля народу". Прошу, включіть, одна хвилина.

 

11:25:22

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Група "Воля народу" обов'язково буде підтримувати даний законопроект, адже ми за те, щоб поглиблювати взаємовідносини між країнами, які нас підтримують, які хочуть бачити нас сусідами. І ми за чесний і прозорий бізнес.

Група "Воля народу" підтримує даний законопроект і закликає всі групи і партії, і позафракційних підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Андрія Іллєнка. Прошу, 1 хвилина.

 

11:26:05

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Насправді за оцими красивими фразами ховається те, що цим договором фактично вводиться ще одна можливість робити схеми фактично ухиляння від сплати податків в Україні. Тому що Мальта, по суті, є таким собі офшором, так само як і інші подібні країни, з суттєво меншими податками, ніж, наприклад, в Україні. І це дає можливість таким чином відмивати кошти і ухилятись від оподаткування в Україні.

Сьогодні ми знаємо, що кожного року мільярди доларів вимиваються в Україні через офшорні схеми. І замість того, щоб підтримати наш, свободівський, законопроект 1112, який ми ще в 2014 році зареєстрували у Верховній Раді: про повернення капіталів з офшорів, - сьогодні намагається плодити нові і нові схеми виведення коштів з України. Це треба припиняти, подібні договори голосувати не можна. Необхідно боротися з офшорами, необхідно змушувати олігархів платити податки в Україні.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:27:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Будь ласка, прошу зайти в зал, приготуватись до прийняття рішення, максимально наблизитись до своїх карточок.

І я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї (0141) за пропозицією комітету в цілому.

Прошу проголосувати, Прошу підтримати ратифікацію, колеги. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги, 0141 в цілому. Голосуєм.

 

11:28:15

За-280

Закон прийнято.

Колеги, до мене звернулися представники деяких фракцій, що переосмислили позицію і готові підтримати скасування  перерви 12:00-12:30. Я ще раз прошу всіх подивитися порядок денний. Я нагадаю, що того дня в четвер, коли ми її скасували, ми прийняли рекордну кількість законопроектів. Рекордну кількість! Тому я прошу ще раз підтримати пропозицію, колеги. Прошу зайняти робочі місця і пропозицію скасування  перерви 12.00-12.30 підтримати, колеги.

Ставлю на голосування пропозицію скасувати  перерву 12:00-12:30. Прошу проголосувати, колеги. І прошу підтримати.  Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо скасування перерви 12:00-12:30.  голосуємо.

 

11:29:13

За-197

Не до кінця переосмислили позицію. Будем чекати просвітлення. По фракціях прошу показати. Я можу ставити це питання, процедурне. І, колеги, це займає 30 секунд, не ображайтесь. Я вважаю, це важливе питання.

І далі ми переходимо  до блоку "питання енергетики", і першим стоїть питання – колеги, це є кадрове питання –  6356. Це є  проект постанови… це є проект Постанови про визначення представника Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, номер 6356. Прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою, колеги. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, будь ласка.

 

11:30:30

За-186

Рішення прийняте.

І запрошую до доповіді першого заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Домбровського Олександра Георгійовича, будь ласка.

 

11:30:43

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановна президія, шановні колеги народні депутати України! До вашої уваги пропонується сьогодні проект Постанови Верховної Ради України про визначення представника Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національної комісії з регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг.

Я хотів би всім нагадати, що відповідно до Закону про незалежного регулятора і відповідно до указу Президента нам потрібно сформувати комісію у складі 5 осіб. Відповідно до закону квота: двох  представників у цю комісію має Президент України, одного представника в цю комісію має затвердити уряд. І двох представників Верховна Рада України: за поданням фракцій, одного представника – від комітету палива, енергетики і одного представника, за поданням фракцій, – від комітету житлово-комунального господарства.

Вчора у нас відбулося засідання комітету. Ми розглянули пропозиції фракцій, які вони подали. На засіданні фракцій розглядалися дві кандидатури, які були присутні, від… Костянтина Запайщикова від фракції "Народний фронт", і Андрія Геруса від фракції "Самопоміч". В процесі голосування більшість підтримав і отримав Запайщиков Костянтин Володимирович. І пропонується його кандидатуру від імені комітету підтримати Верховною Радою і внести до складу Конкурсної комісії.

Запайщиков Костянтин має спеціальну освіту, більше 35 років -  професійний досвід роботи в сфері енергетики. Досвідчений, принциповий і відповідає всім критеріям, які висунуті до кандидата до роботи в цій комісії.

Я прошу від імені Комітету палива і енергетики підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Чи не треба вам?

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Не треба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закінчили, так?

Колеги, будь ласка, прошу провести запис: два – за, два – проти. Будь ласка.

Євтушок, будь ласка. Сергію Соболєву передає. Будь ласка.

 

11:33:35

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Шановні радіо- і телеглядачі! Я думаю, що після вчорашнього нашого обговорення стосовно кандидатури пана Вовка, бо це було обговорення, що відбувається в регуляторі. Це було обговорення, як Вовк довів цю країну до ручки.

Тепер нам пропонують інших "котів у мішку". Замість того, щоб ухвалити відповідний закон в парламенті, Закон 6073-1, який регулює конституційний спосіб призначення НКРЕ і відповідних осіб, які будуть відбирати кандидатури туди, нам знову пропонують будь-які рішення, які будуть ухвалюватись в неконституційний спосіб.

Причому тут Президент, який буде дві кандидатури пропонувати в цю раду? Згідно з Конституцією у нього є вичерпний перелік повноважень. Покажіть мені статтю Конституції, де у нього є таке право? На які ви підставі надаєте йому це право?

А це все врегульовано в проекті Закону 6073-1, який підписали, до речі, представники практично всіх фракцій. Тому пропозиція фракції "Батьківщина" є наступна. Для того, щоб знову ми тут з вами не викликали так званих державних регуляторів на килим, а потім не вислуховували, що це ви самі своїми законами дозволяєте піднімати тарифи.

Перше, що треба зробити, пане Голово, це внести в порядок денний відповідний закон, який регулює, як підбирається конкурсна комісія і як признається згідно з Конституцією регулятор, і після цього оголошувати конкурс і їх обирати. Ми не будемо голосувати за ці кандидатури, бо це є антиконституційно. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Блоку Петра Порошенка" Лівік Олександр Петрович передає слово Домбровському

 

11:35:41

ЛІВІК О.П.

Прошу передать слово Иванчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іванчук. Будь ласка, Іванчук. Включіть мікрофон Іванчуку, будь ласка. Іванчук іде сюди до трибуни. Іванчук коли виступає, він виступає з трибуни. Будь ласка.

 

11:36:22

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні друзі колеги народні депутати! Ми дуже просимо підтримати кандидатуру Костянтина Запайщикова і просимо проголосувати, тому що нам треба започаткувати цей процес відбору членів незалежного регулятора. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Самопомочі" – Данченко.

 

11:36:46

ДАНЧЕНКО О.І.

Прошу передати слово Альоні Бабак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:36:52

БАБАК А.В.

"Об'єднання "Самопоміч", звичайно, має велике бажання сьогодні змінити склад членів Національної комісії і вважає абсолютно принциповим, щоб Рада визначилась з кандидатурами у номінаційну комісію. Водночас те, що вчора відбулось, це такий великомасштабний цинізм, коли великі фракції парламенту взагалі не подали своїх кандидатур, наприклад Комітет будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства щодо своє кандидатури. Лише три кандидата вчора розглядались на комітеті. Водночас, не диво сталося, що в комітеті як ніколи був повним складом зібраний… було зібрано представництво зі всіх політичних сил, які проголосували за одного кандидата, якого висунула найбільша політична фракція парламенту.

Тобто ми зрозуміли, що домовленості щодо цієї кандидатури відбулися за залою комітету, за залою цього парламенту, все вже домовлено. Тому ми, безумовно, не будемо підтримувати ці кандидатури і ці позакилимові домовленості.

Водночас, ми пропонували дуже конструктивний підхід, щоб дійсно всі фракції подали своїх кандидатів, щоб було проведено рейтингове голосування і, як мінімум, три або дві хай би кандидатури виносились в цей зал для голосування. Ми вважаємо, що це велика профанація і цинізм. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, колеги, заключний виступ від Радикальної партії. І потім переходимо до голосування, я прошу всіх запросити депутатів в зал, через дві хвилини ми перейдемо до прийняття рішення.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

11:38:38

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні кандидати до конкурсної комісії, з усією повагою до вас, дивлюся, люди дорослі, серйозні. Але, мені видається, що вас використовують у закулісних корупційних домовленостях і прикриваються вами. Це мені от сьогоднішній розгляд питання до… по членах конкурсної комісії, які обиратимуть нових членів НКРЕКП, нагадує як ми з вами тут обирали аудиторів НАБУ. Коли привезли людей, яких ніхто не бачив, з якими ніхто не говорив, привели кота в мішку до зали і давайте обирати. Сьогоднішня історія показує те саме. Це підтвердження того, що влада не збирається відмовлятися від корупційного впливу олігархів на Національну комісію з питань регулювання ринку енергетики і комунальних послуг.

Тут в парламенті був прийнятий закон, який, на жаль, дав Президенту право 18 місяців, щоб поміняти членів комісії. Нинішній склад НКРЕКП треба було міняти зразу і наполягаємо на цьому. Тепер відповідно до закону новий склад НКРЕКП має обрати конкурсна комісія.

Яким чином ця конкурсна комісія може бути незалежною, коли в абсолютно кулуарний, "підковерний" спосіб  сьогодні нам  пропонують дві найбільші фракції делегувати туди членів цієї комісії.

Я звертаюсь до Президента Порошенка, я звертаюсь до Прем'єр-міністра Гройсмана: слухайте, хлопці, ну припиніть народ за дураків тримати і депутатів, не треба займатись тією дурною, якою ви займаєтесь. Це парламентсько-президентська республіка і є чіткий перелік повноважень Президента виписаний в Конституції: шаг вліво, шаг вправо – Закон про імпічмент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, ми завершили обговорення і я прошу колег депутатів заходити в зал і хочу нагадати, що, власне, ці питання кадрові ми мали вирішити ще раніше і комітет сьогодні в своєму блоці підготував це питання і воно запропоноване в порядок денний, зал вже визначиться з підтримкою того, чи іншого кандидата, але це є позиція комітету і пропозиція комітету - в зал на голосування. Прошу займати робочі місця, ми переходимо до прийняття рішення.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про призначення Представника Верховної Ради України до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (номер 6356) в цілому. Отже, колеги, прошу зайняти робочі місця, прошу проголосувати 6356 в цілому. Прошу проголосувати, голосуємо.

 

11:41:50

За-214

Рішення не прийняте.

Колеги, я раз поставлю на повернення, раз поставлю кадрове питання, раз поставлю на повернення. І я ставлю пропозицію повернутись до 6356, прошу проголосувати повернутись до 6356, прошу проголосувати.

 

11:42:23

За-221 

221. (Шум у залі) Колеги, добре. Колеги, останній раз ставлю на голосування, останній раз, колеги. Колеги, я чую вимоги. Депутати заходять в зал. Будь ласка, займіть робочі місця.

Я, на вимогу голови фракції "Блоку Петра Порошенка", ще раз поставлю на повернення. Ставлю 6356 повернення до голосування, 6356 – повернення до голосування. Прошу голосувати.

 

11:43:16

За-221

Рішення не прийняте. 6356, рішення не прийняте.

Переходимо до наступного проекту постанови 6357. Це проект Постанови про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 6357. Це вже комітет Андрієвського.

Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, будь ласка.

 

11:44:01

За-191

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Андрієвського Дмитра Йосиповича, будь ласка.

 

11:44:12

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги! На виконання статті 8 Закону України про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (номер 1540), а також відповідно до Указу Президента України про затвердження плану ротації голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 23.03.2017 року, Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства на своєму засіданні 12 квітня 2017 року розглянув кандидатури до складу конкурсної комісії, запропоновані депутатськими фракціями та групами.

За результатами обговорення та проведення  рейтингового голосування рекомендуємо на розгляд Верховної Ради кандидатуру Шульги Юрія Івановича.

Комітет прийняв рішення його підтримати і рекомендує Верховній Раді підтримати цю людину, яка має більш ніж 40 років фахового стажу,  має досвід державного управління. Впевнений, що ця людина буде плідно працювати і  виконає ті завдання, і відповість на ті виклики, які стоять сьогодні перед нашою державою.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До співдоповіді запрошується  голова Комітету Верховної Ради України з питань будівництва,  містобудування і ЖКХ, Скуратовський Сергій Іванович. Сергій Іванович?

Дмитро Йосипович, ви доповідали від комітету чи… Дмитро Йосипович, ви  від комітету доповідали? Ага,  ви  від комітету і доповідали. Добре. Вибачте.

Прошу провести запис два – за, два – проти, будь ласка.

Одарченко, будь ласка.

 

11:46:43

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина"

Шановні колеги! Шановні українці! Я хочу, щоб ви звернули увагу на те, який  фарс зараз  відбувається у Верховній Раді. Вчора начебто ми слухали звіт Вовка і  депутати гучно його критикували, вимагаючи його відставки.

Шановні друзі, але  паралельно  відбувається дійство, яке направлено на те, щоб на  цю комісію поставити такого ж "Вовка" тільки номер два, штрих, подібну людину, яка  буде робити теж саме.

Що відбувалося вчора в комітетах? Правлячі партії: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" разом із "Опозиційним блоком" – вони чітко вибрали оці кандидатури. Вони були  монолітні у визначенні того, що саме ці люди мусять обирати нам комісію, яка буде встановлювати тарифи.

Що змінилося, друзі? Люди, які впливають на ці фракції, які є олігархами, які встановлюють сьогодні нам тарифи, які сьогодні сосуть кров з українців, вони зімітували цей театр начебто по призначенню незалежної комісії, котра буде обирати кандидатів в члени НКРЕКП.

Друзі, сама процедура, вона є фальшивою. Двох кандидатів в цю комісію виставляє Президент, одну – Кабмін і два начебто дає Верховна Рада. Чи дасть це об'єктивний підбор тих людей, які будуть відстоювати тарифи? Ні. Кандидатура Шульга, який знаходиться тут у нас в залі, це, можливо, поважна людина, але хто його знає, чи здатний він боротися за людей, за тарифи, має він сили, чи знає його громадськість, чи проявляв він себе? Ні, зато його монолітно підтримала правляча партія, "Опозиційний блок" і "Народний фронт". Це все направлено на те, щоб тарифи були такі ж самі високі і відбувалося те, що відбувалося до цих пір з Вовком.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. Я пропоную категорично не підтримувати ці кандидатури. Треба хоча б спитати мерів міст, адже вони знаходяться на передовому рубежі з громадами. Чи є консультації хоча б з одним міським головою? Чи визначилися вони, хто мусить бути в цих комісіях, які обирають тих, хто буде в складі комісій, яка буде визначати тарифи? Ні. Одні і ті ж самі люди...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Підлісецький Лев Теофілович.

 

11:49:31

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Прошу передати слово Альоні Бабак.

 

11:49:37

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, при всій повазі до кандидата, до його досвіду, до його віку хочеться зазначити, що вчора конкурс, який проводився в нашому комітеті, виглядав фактично як знущання над тим кандидатом. Тому що він, ну, навіть не розумів, що він буде відповідати за підбір членів комісій, які будуть відповідати за сектора: водопровідне господарство, теплогосподарство. Йому постійно нагадували: "Ви зверніть увагу, да ви ж говоріть про воду і про тепло, а не про енергоефективність", - про яку він знає, як говорити. Це був фарс. Водночас сиділи дуже достойні інші кандидати, які мають, чітко розуміють, яка задача перед ними поставлена. Але, дійсно, як сьогодні вже сказали колеги з "Батьківщини", була консолідована позиція всіх політичних сил, не лише тих, які називали, всіх щодо цього кандидата. Дуже дивно, він так добре знає, що йому треба робити як члена конкурсної комісії.

Ми, звичайно, не будемо підтримувати цей театр, який зараз відбувається. Фактично театр одного актора від багатьох фракцій. Вважаємо, що доцільно, напевно, нам змінювати ту норму в Законі про НКРЕКП, про відбір, а щоб було, дійсно, рейтингове голосування тут, в залі, без всяких попередніх кулуарних домовленостей, щоб всі політичні сили подавали своїх кандидатів, щоб всі бачили, хто ці кандидати, і тут щоб відбувалось це голосування.

Об'єднання "Самопоміч", поважаючи людину, яка пропонується, не підтримує процес, і той процес відбору і кулуарних домовленостей, які відбулися в нашому парламенті. Тому ми не підтримуємо і кандидата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Радикальної партії Галасюк.  

 

11:51:37

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, фракція Радикальної партії не буде підтримувати запропоновану кандидатуру, бо це фарс. Скажіть, будь ласка, як ви збираєтеся голосувати за кандидата, коли ви не чули його позицію щодо діяльності НКРЕКП, щодо тих трьох афер, які проведені НКРЕКП, і зупинені деякі з них, протягом останніх кількох місяців?

31 січня НКРЕКП приймає 148 Постанову, якою необґрунтовано встановлює вартість приєднання до електромереж, наносить потрійний удар по промисловості, по сільському господарству, по альтернативній енергетиці і по будівництву.

До сих пір ця постанова не відмінена НКРЕКП. Нам просто вдалося шаленим натиском зупинити її друк. Бо я як заступник лідера Радикальної партії, голова Комітету промполітики звернувся  до Прем’єр-міністра, до ГПУ, в НАБУ, і сьогодні цю постанову не надрукували.  Але вони хочуть замість неї зробити іншу.

Друга афера. Абонплата за газові лічильники. Намагалися заставити  українців платити за газ, навіть коли вони його  не споживають, за транспортування газу і навіть, якщо людина опалює дровами, просто має газовий лічильник. Ну це ж нонсенс. Це абсолютне безглуздя.

Третя афера. Те, що вдалося це зупинити, вони, НКРЕКП продовжує свої афери.

Наступна афера. Намагаються ввести плату за те, щоб українські газовидобувні компанії платили за подачу газу в Українську газотранспортну систему. Наприклад, у Франції – 0, ця ставка для власного видобутку, беруть кошти з імпортерів. Тому треба радикально міняти політику НКРЕКП, і там мають бути люди, які відповідальні, які будуть діяти в інтересах суспільства, промисловців, платників податків і кожного громадянина, а не приватних монополістів, олігархів, які хочуть  заробляти мільярди, грабуючи   українців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, зараз я дам. Від "Народного фронту" –  Бурбак. Від "Блоку Петра Порошенка" –  Домбровський. Будь ласка.

 

11:53:46

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, вчора ми всі з вами заслуховували звіт  голови НКРЕКП, і всі зрозуміли, що цю структуру треба докорінно оновлювати, тому що ті рішення, які приймаються, вони не йдуть на користь і не на захист прав споживачів. Це відстоювання інтересів Фірташа, Льовочкіна, зокрема, в питанні щодо  абонплати за газ. Тому оновлювати треба, і треба голосувати за кандидатури, які були погоджені комітетами. Тому, пане Голово, звертаюся до вас, повернутися до попередньої постанови щодо призначення члена Конкурсної комісії НКРЕКП від паливно-енергетичного… Комітету ПЕКу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Домбровський, будь ласка.

 

11:54:40

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги!  Я  хочу сказати, що я абсолютно розділяю позицію, яка тільки що звучала з цієї трибуни, до оцінки тих рішень, які приймав НКРЕ, і які, дякуючи колективній позиції, не були реалізовані, зупинені або відмінені.

Але з іншої сторони, я хотів би звернути увагу наших колег, і які проти цього рішення цієї постанови, яка зараз має голосуватися, що не можна великий цинізм покривати ще більшим цинізмом. Тому що, якщо ситуація з НКРЕ нас не влаштовує, а вона однозначно не влаштовує, значить членів НКРЕ треба змінювати. І якщо ми не проголосуємо ні першу, ні другу постанову, ми залишаємо все так, як є, ми не розпочинаємо процес ротації, і ми залишаємо тих циніків, про яких ви тільки що говорили.

Тому я закликаю проголосувати і підтримати для того, щоб принаймні 4 кандидатури почали прозорий конкурентний варіант для того, щоб відбирати достойних, професійних людей членами НКРЕ, які можуть претендувати на державну місію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

Колеги, я, власне, тут не розумію, в чому є інтрига. Комітет провів своє засідання, комітет запропонував на Верховну Раду кандидатів. В чому тут є порушення будь-чого: Конституції чи закону? Це є право комітету, яким міг  бути будь-який комітет, це повноваження Верховної Ради і представництво Верховної Ради, колеги. Я щойно говорив з Апаратом, вони говорять, що по тих кандидатах, які пропонує комітет, ми можемо повернутись до голосування, якщо будуть голоси, бо тут не виписана процедура. Вони подані є комітетом, колеги.

Зараз я поставлю ще раз пропозицію від комітету Андрієвського, 6357 І я прошу змобілізуватись і прошу її підтримати.

Ні, ми зараз… Я це питання і ставлю, я це питання ставлю. Отже, я ставлю на голосування пропозицію 6357 проект Постанови про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, номер 6357. Прошу підтримати постанову, прошу підтримати рішення комітету. Голосуємо, колеги.

Прошу підтримати.

 

11:57:31

За-229

Рішення прийнято.

Тепер, колеги, я поставлю раз на повернення до 6356, до кадрової пропозиції комітету Домбровського. Якщо буде воля парламенту, ми повернемось. Апарат говорить, ми це можемо роботи.

І я ставлю на голосування повернутись до кадрової пропозиції комітету Домбровського 6356. Хто підтримує пропозицію повернутись, прошу проголосувати. Прошу проголосувати, хто підтримує повернення. Прошу голосувати.

Пропозиція Максима Бурбака, "Народного фронту", повернутись.

 

11:58:11

За-221

Рішення не прийнято.

Я продовжую засідання на 15 хвилин. Ігор! Рішення не прийняте. (Шум у залі)

Колеги, я прошу ще раз змобілізуватись. Надійшли скарги. (Шум у залі)

Колеги! Я ставлю ще раз. Світлана, я ставлю на голосування. Надійшли. Так, 6357, поступили сигнали про те, що було неперсональне голосування. 57, 57, правильно? Зорієнтувались? П'ятдесят сім. (Шум у залі)

Колеги! 57. Колеги, прошу змобілізуватись. Я ставлю на голосування проект Постанови – прошу всіх зайняти робочі місця – про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  (6357).

Прошу всіх зайняти робочі місця. Прошу, прошу проголосувати 6357, пропозицію комітету Андрієвського. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. (Шум у залі)

 

12:00:08

За-221

221 – за. Є сигнали кнопкодавства? (Шум у залі)

 Колеги, давайте ми приймемо спільне рішення. Є факти кнопкодавства зафіксовані на відео? Світлана… Войціцька, так?

Колеги, я ще раз поставлю на голосування. Є знову ж таки факти кнопкодавства. Колеги, коли є факти кнопкодавства, я ставлю ще раз на голосування. Прошу змобілізуватись, прошу зайняти робочі місця. Прошу зайняти робочі місця. Прошу зайняти робочі місця.

Я ставлю на голосування проект Постанови про обрання члена Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№6357). Прошу проголосувати, прошу підтримати. 6357. Прошу проголосувати.

 

12:01:46

За-213

Рішення не прийнято.

Колеги, переходимо… Я продовжую на 15 хвилин. Ми переходимо до наступного питання порядку денного, щоб ми його хоча б розпочали, колеги. Я маю право продовжити на 15 хвилин. Це, будь ласка, питання енергетики.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Домбровського Олександра. Будь ласка, пане Олександр. Я продовжив на 15 хвилин.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, я думаю, що у нас не…

 

ЛЯШКО О.В. Замість перерви заяву ми хочемо зробити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже почався розгляд.

 

ЛЯШКО О.В. А? Ще не почав.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я бачу, що люди виходять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми поговорили з головою комітету, очевидно, що є сенс почати… голова комітету пропонує почати в 12:30.

 

ЛЯШКО О.В. Колеги, фракція, підождіть, заяву…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зараз зачитую заяву яких фракцій?

 

ЛЯШКО О.В. "Самопоміч" та Радикальна партія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Самопоміч" та Радикальна партія, від двох фракцій оголошую. Вони готові замінити перерву на виступ. І я надаю слово… Хто буде виступати?

 

ЛЯШКО О.В. Ляшко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко Олег Валерійович.

 

12:03:09

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні українці, щойно ви всі бачили, що відбувалося в залі. Коли кнопкодави, людей, яких немає в парламенті, народні депутати, які відповідно до Конституції мають приходити на роботу, голосувати особисто їх немає, натомість, замість них натискали кнопки, щоб обрати членів конкурсної комісії НКРЕКП, яка потім обере таких же "вовків" як і сьогодні там сидять, щоб грабувати вас, піднімати тарифи. Завдяки позиції Голови парламенту, який поставив на переголосування, виявилося, що реально депутатів, які підтримують цю аферу немає.

Я хочу, щоб вся Україна бачила як в парламенті протягуються корупційні рішення, а потім кожен українець із власної кишені платить за цю корупцію. Подивіться, хто голосував за те, щоб Президент Порошенко знову контролював новий склад НКРЕКП – фракція ББП, фракція "Народного фронту", олігархічні групи і так званий "Опозиційний блок". От вам і вся незалежність регулятора НКРЕКП, коли змовились між собою олігархи разом із владою і обирають новий, розказують: "Нам треба вибрати новий склад НКРЕКП, який буде незалежний". Який же він буде незалежний, коли двох людей призначає Президент, двох людей призначає парламент, а від парламенту – ті самі люди, кого подає Президент і один – від Кабінету Міністрів.

Я стверджую, що це велика афера і обман: кандидатів на конкурсну комісію навіть не запросили на трибуну, не заслухали їхнього звіту, кнопкодави у змові з олігархічними групами, влада протягує незаконні рішення. Хай би вони так протягували рішення, щоб піднімати вам пенсії і зарплати; хай би вони так протягувати рішення, щоб створювати робочі місця для української молоді; хай би вони так протягували рішення, щоб не грабувати землю і українські селяни, щоб не ходили батраками. За людей вони не борються, а коли йдеться про корупційні потоки, про можливість їх контролювати, щоб грабувати українців, вони готові "на вуха поставити" парламент, вони в "стойло зганяють" кнопкодавів для того, щоб приймати ці корупційні рішення. Ці голосування показують, що політична корупція повернулася в стіни українського парламенту, ці голосування показують, що Президент і нинішня влада у змові з олігархами продовжують грабувати українців. 

Фракція  Радикальної партії і всі демократичні опозиційні сили в парламенті і поза ним мають об'єднуватись, щоб зупинити цей грабіж українців, який здійснюють олігархи і нинішня влада. Не дамо грабувати Україну і українців!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин.

Прошу в 12.35 зібратись в залі для продовження нашої роботи. О 12:35 прошу усіх бути в залі для продовження нашої роботи.

Нагадую: ми переходимо зараз до блоку енергетики. Там є кілька питань, і комітет просить поміняти їхню послідовність. І прошу бути всіх вчасно в залі, щоб ми змогли ефективно продовжити нашу роботу. Дякую.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Колеги, голова комітету звернувся, щоб в межах його блоку ми змінили послідовність, щоб ми спочатку розглянули закон, який стоїть наступний – 6212, а потім – ринок електроенергії. Я думаю, ми дослухаємось до комітету. Михайло, почекайте ще хвилинку, почекайте, ще не зараз. Я просто повідомляю, що комітет в межах свого блоку попросив поміняти законопроекти, і я думаю, що ми дослухаємося до комітету.

Колеги, я прошу заходити в зал, займати робочі місця. Я прошу запросити депутатів в зал і повідомити, що продовжується робота Верховної Ради України. Я прошу заходити в зал і займати робочі місця.

Голосуємо.

Прошу, заходять депутати в зал, колонами, колонами йдуть просто депутати, організовано і злагоджено.

Так, будь ласка, прошу запросити депутатів у  зал.

Якби ми скасували перерву… Прошу? Ми домовилися з головою регламентного комітету, що ми блок регламентних питань переносимо на наступний тиждень. Це була позиція виконуючого обов'язки голови регламентного комітету, щоб ми перенесли цей блок, весь блок регламентних питань, на наступний тиждень.

Колеги, будь ласка, прошу займати місця зараз нам необхідно буде  голосування 150 голосів за скорочену процедуру. І тому я прошу всіх депутатів запросити в зал і підтримати.

Я хочу наголосити, зараз буде 6212 – це є проект Закону про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств. Це закон, який  підтримують усі фракції, на підтримку шахтарів, нашого колеги Михайла Бондаря і необхідно буде  150 голосів, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою, колеги. Ми й так втратили купу часу з тим, що не ліквідували перерви.

Тому я прошу всіх заходити в зал і займати робочі місця. Зараз нам… потім буде зразу ринок електроенергії. Після цього буде відразу ринок електроенергії, відразу після цього.

Колеги, зараз надійшла вимога від  двох фракцій на перерву від "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту"  і готові замінити  дві фракції перерву на виступ від трибуни. Я надаю слово Першому заступнику Голови  Верховної Ради України Ірині Геращенко, будь ласка, 3 хвилини.

І прошу запрошувати депутатів у зал.

 

12:41:34

ГЕРАЩЕНКО І.В.

А, дякую, шановні колеги! Я спробую бути максимально спокійною, хоча ця тема, якій я хочу присвятити цей виступ, мені дуже  болить. І я буду говорити про ту тему, на якій сьогодні намагаються влаштовувати певні політики і деякі  політичні фракції "танці на кістках і танці на кайданах", якими сьогодні приковані наші заручники в ОРДО і ОРЛО до тих ціпків, де їх тримає сьогодні Путін.

Я щаслива від того, що в цьому залі є політична фракція, яка вперше за три роки дізналася про те, що в нас є заручники. Тому що коли мами і  дружини заручників приїжджали до Львова, то та фракція з ними не зустрічалася і жодної копійки не дала на те, щоби допомогти мамам і дружинам поселитися у готелі. Але я хочу запитати, знаєте, якщо ще в цьому залі залишися справжні чоловіки, звернутися до цих чоловіків. Уявіть собі, що ви стали заручником і що ваша хвора мама і молода дружина десь далеко від вас знаходиться. Якщо ви справжній чоловік, мабуть, найбільше ви мрієте, щоби вона була захищена, щоб вона мала психологічну підтримку. Я хочу провести рейтингове голосування, хто б з вас хотів, щоб вашу маму і дружину на мінус 20 морозу потягли на редут. Підніміть, будь ласка, руку, хто б захотів маму чи дружину щоб вашу потягли на редут. Але тут є ті політичні сили, які танці на кістках влаштовують і на оцих кайданах, і хворих жінок літніх потягли на редути під егідою звільнення заручників, але звільнили – зеро, при цьому, перекладаючи з хворою голови на здорову і розповідаючи про це, що начебто це не Путін сьогодні тримає наших дітей.

А тепер я  розповім, бо вимагалося в прямому ефірі звітувати  про те, що відбувається із звільненням заручників, де сьогодні мінська група, попри всю критику несправедливу, спромоглася в 2015 році витягти 50 осіб, коли інші звільнили – зеро, і звільнити 20 осіб в 2016 році, коли інші звільнили – зеро. Мінська група звільнила цих заручників і ті, хто сьогодні вимагає від України відмови від мінського формату, грають на Путіна. Тому що, насправді, це мрія Путіна – залишити Україну сам на сам з Російською Федерацією.

Ви знаєте, про що говорили ще ці фракції на зустрічі з мамами? Що держава не підтримує заручників. Це говорили фракції, які не голосували за бюджет на 2017 рік, де ми з вами заклали підтримку родин заручників, де ми з вами заклали підтримку української армії.

І ключове, тепер те, що відбувається в Мінську. На жаль, враховуючи той факт, що заручники сьогодні стали оцим шантажем, в тому числі використовуваним місцевими князьками, які мало що в цьому розуміють, у нас їх збільшується. У нас сьогодні 126 заручників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Хвилину додамо. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Фракція вимагала прямого звіту, в прямому ефірі, що відбувається з заручниками. Жодного разу при цьому на всі мої заклики запросити до себе представників мінської групи, представників ОБСЄ, представників нормандського формату, ви думаєте, хоч раз зустрілися? Ні! Тому що не заручники потрібно, а колотити країну.

Знаєте, можна накручувати, можна спекулювати, а можна піти – і зробити. Хто хоче піти і зробити, візьміть по одній родині заручників, допоможіть їм. Допоможіть фінансово, допоможіть психологічно.

Закон про окуповані території… Прочитайте цей закон, колеги. Ключова там стаття – це відмова від Мінських угод і подарунок Путіну Донбасу. Якщо насправді хтось хоче щось Путіну подарувати, нехай подарує свою хатку зі Львова, це буде дуже мудро.

А тепер про заручників. На сьогодні 126 чоловіків і жінок знаходиться на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це важливо. Заблоковано процес звільнення заручників з вересня 2016 року. Що вимагають від України, щоб їх звільнити? Амністії. Я хочу провести рейтингове голосування: ви проголосуєте за тих, хто вбив українців, хто розрізав живіт нашому колезі Рибаку? Вони вимагають звільнити 62 вбивці, вони вимагають звільнити 30 тих, хто був причетний до злочинів не в зоні АТО. І Україна шукає компроміс.

Ми два місяці намагалися знайти ту міжнародну організацію, яка зробить, збере підписи тих людей – а їх кілька сотень, - які не бажають переміщатися на окуповані території, але яких ми готові передати. Категорично відмовились від Червоного Хреста представники ОРДО і ОРЛО, погодилися на ООН. І ось після 2 місяців важких перемовин відмовились і від ООН! І знаєте, що сказали? "Ми вимагаємо, щоб в українські тюрми зайшли представниці Антимайдану, з конкретними прізвищами, і вони верифіковували  цих людей. Хто це в залі підтримає, підніміть руки!

Українська сторона вчора домоглася того, що цю верифікацію дуже важливо для того, щоб ми могли розпочати процес звільнення, і саме в Мінську ми цього домоглися, зробив Офіс Уповноваженої з прав людини Лутковської, тому що це її мандат, разом з ОБСЄ. Ось на якому ми етапі знаходимося. Ми знаходимося на етапі тому, щоб Червоний Хрест допустити до тюрем. А той, хто хоче допомогти заручникам… да ви на міжнародних зустрічах про це говоріть, про 126 заручників! Путіну про це говоріть, а не Порошенко, тоді ви будете працювати на Україну! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до проекту Закону про  відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств (6212). І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, колеги. Це допомога шахтарям, це допомога вугледобувній галузі. Я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою, колеги. Я прошу підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

Прошу підтримати.

 

12:48:26

За-158

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань  ПЕК,  ядерної політики та ядерної безпеки Бондаря Михайла Леонтійовича. Будь ласка.

 

12:48:41

БОНДАР М.Л.

Дякую.  Шановні колеги, пропонується Закон  6212. Причиною появи цього законопроекту стала невідкладна необхідність захистити підприємства державні – наголошую – вугледобувні України від блокування  роботи шахт та їх штучного доведення до банкрутства.

У зв'язку з цим мною пропонується встановити  перехідний період до 1 січня 2019 року, протягом дій якого існуватиме заборона на здійснення виконавчого провадження та арешту рахунків виключно державних вугледобувних підприємств, окрім як за рішенням власника, тобто Міненерговугілля. Це надасть необхідний час профільному міністерству якісно підготувати визначені ним державні шахти до приватизації, модернізувати існуючий фонд для виходу державних підприємств на самоокупність та віднайти механізми реструктуризації та погашення існуючих заборгованостей.

Колеги, оскільки мова йде не про поодинокі випадки, а про критичне загальногалузеве руйнівне явище, дуже прошу вас підтримати мою пропозицію прийняти даний законопроект у першому читанні та в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, прошу провести запис: два – за, два – проти.

Войціцька, "Самопоміч", будь ласка.

 

12:50:21

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Прошу передати слово Льву Підлісецькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Підлісецький.

 

12:50:27

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Лев Підлісецький, фракція "Самопоміч".

Вугільна галузь є дуже важлива для економіки України, оскільки там працює, по-перше, дуже багато людей, десятки тисяч людей. І друге, вугільна галузь працює на іншу велику галузь, а саме електроенергетику. Співпраця, успішна співпраця двох цих галузей є дуже важлива, оскільки вона забезпечує нас цим світлом і теплом. Тому ефективна робота вугільної галузі так, як і електросистем, є дуже, є принципова для нас.

Що відбувалося в останній рік, ми всі знаємо. Це ганебні формули "Роттердам плюс", які надавали преференції лише окремим учасникам даного ринку, окремій компанії чи окремому олігарху, який працює на цьому ринку. На жаль, дана формула навіть не давала можливість вберегти від банкрутств і від неплатежів державні вугільні підприємства, і це було ганебно.

Законопроект, який пропонує доповідач, передбачає заборону банкрутства і доведення до банкрутств державні вугільні шахти. Дійсно вони не завжди є ефективні, не завжди є рентабельні, дійсно з ними є дуже багато роботи, які треба провести. І це треба не зволікати, оскільки є злочином заставляти людей опускатися в небезпечні шахти, і також потім їм не платити або як платити набагато пізніше, лише після того, коли депутати в черговий раз зберуться і перекинуть з однієї статті бюджету на іншу.

Тому нам треба докорінно міняти вугільну галузь. Зробити реформу. І починати її, мабуть, все ж таки з ринку електроенергії, який, я сподіваюсь саме проголосуємо в наступному.

А зараз на цей перехідний період нам треба підтримати цей законопроект, можливо, не надто ринковий, але необхідний для даної галузі. Просимо підтримати. "Самопоміч" буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хочу вам сказати, пан Олег, ви ж доповідач? Наступний зразу ми швидко пройдемо, буде ринок електроенергії після цього закону.

Від Радикальної партії – Олег Валерійович Ляшко.

 

12:52:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Кілька днів тому Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, виступаючи на одному з чергових економічних форумів сказав, що він хоче купувати вугілля в Америці, в ЮАР, в будь-якій іншій країні.

 Пане Прем'єр-міністр! Я закликаю вас купувати вугілля в Україні! Давати роботу українським шахтарям. Виплачувати зарплату українським шахтарям. Вкладати кошти у розвиток української вуглевидобувної галузі.

Так само я закликаю вас підтримувати українських металургів, українських будівельників, українських селян, українських ракетобудівників! Підтримувати українську економіку! Тому що, коли ви мільярди виводите за кордон, купуючи там товар, ви створюєте робочі місця для іноземців. А українські шахтарі, українські енергетики, українські металурги, українські селяни сидять без роботи і не мають можливості годувати свою сім'ю!

Коли ви, я звертаюсь до Президента і до Прем'єра, коли ви замість того, щоб набирати кредитів, зміните грошово-кредитну політику, дасте дешеві кредити національному виробнику, він, національний бізнес, національна промисловість створюватимуть робочі місця для українців! Підніматимуть зарплати!

За рахунок підвищення зарплат буде вирішена проблема наповнюваності Пенсійного фонду. У вас будуть гроші для підвищення пенсій, для вирішення соціальних проблем. А якщо ви замість того, щоб створювати робочі місця для українців, підтримувати національного виробника, будете виводити валюту за кордону, набирати кредитів за кордоном, наша країна ніколи не матиме можливості бути потужною економічно розвинутою державою. Ми вимагаємо радика…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кривенко, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:55:04

КРИВЕНКО В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! Віктор Кривенко, Народний Рух України. Цей законопроект вкрай важливий, і ми підтримуємо його, проголосуємо за нього, але у нього номер 6212. Законопроект з 5693 на 519 законопроектів раніше поданий по заборгованості по зарплаті по "Південмашу". Він підтримується фактично всіма в залі і чомусь не виноситься на розгляд. Я закликаю вас перший тиждень після цієї вимушеної відпустки на місяць, де ми будемо працювати в регіонах наших, винести цей законопроект. Нехай уряд покаже свою позицію, а то у Прем'єр-міністр розповідає, що він підтримує ракето-космічну галузь і гарантує погашення заборгованості по зарплаті, а потім каже неофіційно, що не буде уряд підтримувати цей законопроект. Тому закликаю всі фракції всіх колег просити тиснути на наш уряд, щоб був підтриманий законопроект по "Південмашу". Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми завершили обговорення.

Іван Крулько ще, будь ласка, хвилину.

 

12:56:12

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я дивлюся порядок денний на сьогодні, після перерви мав розглядатися законопроект про ринок електричної енергії, ми його перескочили. Відповідно до Регламенту мали проголосувати за перенесення до іншого законопроекту. Я так розумію, що цей законопроект сьогодні розглядатися не буде, він знятий. Бо якщо він не знятий, тоді чому порушується Регламент у цій сесійній залі.

А тепер по суті законопроекту. Безумовно, "Батьківщина" буде голосувати за цей законопроект. Так, це є тимчасова норма, але ми повинні підтримати сьогодні ті державні шахти, на яких працюють тисячі українців, які утримують свої родини, і дуже часто буває, коли один шахтар утримує всю родину і своїх батьків.

Тому, безумовно, що треба голосувати, дати можливість, щоб були виплачені заборгованості по заробітній платі шахтарям, підтримати ті шахти, які працюють на контрольованій Україні території і треба зараз надати можливість, щоб не було доведено штучно до банкрутства державні шахти і таким чином, як було це раніше розграбовано державне майно.

Тому "Батьківщина" буде підтримувати цей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хвилина Королевська. Секундочку, Михайло! Так. І, колеги ,і прошу всіх запросити в зал, зараз переходимо до прийняття рішення. Запрошуйте всіх в зал, колеги.

 

12:57:35

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, фракція "Опозиційний блок" підтримує цей законопроект. Але ж ми також наполягаємо на тому, щоб був розглянутий наш законопроект щодо мораторію на закриття шахт. Тому що зараз, ми знаємо, Міністерство енергетики готує план по закриттю шахт. Але ж, на жаль, зараз не виконується в повній мірі Закон щодо престижності шахтарської праці. На жаль, сьогодні шахтарям не компенсується те, що вони сьогодні зробили. І, на жаль, також ми бачимо дуже складну ситуацію у вугільній галузі.

Тому зараз ми підтримуємо цей законопроект. Але ж ми наполягаємо, щоб був звіт міністра енергетики, щоб ми побачили план зараз розвитку цієї галузі та захисту наших шахтарів.

Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, зараз ще представник комітету, Михайло Бондар, одна хвилина. І за одну хвилину переходимо до голосування. Будь ласка, займайте робочі місця.

 

12:58:42

БОНДАР М.Л.

Шановні колеги, я просив якраз в першому читанні і в цілому. Я вчора якраз був на засіданні Кабінету Міністрів, спілкувався якраз з Прем'єр-міністром і він підтримав, що цей законопроект потрібен. І я буду вас просити таки в першому читанні і в цілому, щоб не відкладати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення, прошу зайняти робочі місця.

Все, переходимо до прийняття рішення, колеги.

І я ставлю на голосування проект Закону про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств (6212), спочатку я поставлю за основу, а потім, якщо буде воля залу, в цілому. 6212  – за основу. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Голосуємо, прошу підтримати 6212 за основу.

 

13:00:04

За-248

Рішення прийняте. 

Тепер ставлю 6212 в цілому, якщо буде підтримка, прошу проголосувати. В цілому –  6212, прошу голосувати.

 

13:00:27

За-229

Закон прийнято.

Колеги, переходимо до наступного питання порядку денного – це є Закон про ринок електричної енергії України (повторне друге читання). Це є повторне друге читання, колеги.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Пане Олександр, будь ласка .

 

13:00:57

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Виконуючий обов'язки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виконуючого обов'язки. Перепрошую.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, шановні громадяни України, шановна президія! Перед тим як презентувати  підготовлений законопроект до повторного другого читання,  я хотів би сказати декілька дуже ключових речей. Для того, щоб зрозуміти, чому ми повинні проголосувати за цей законопроект, ми повинні зрозуміти, а що ми маємо сьогодні. А сьогодні ми маємо на електроенергетичному ринку абсолютно монопольну структуру, де є: один – той хто купує; одна інституція, державна, єдина, яка продає, – так званий об'єднаний ринок електричної енергії і внутрішню заборгованість, яка довела країну і ринок, і електроенергетичну систему до повного банкрутства, тому що сьогодні ми маємо більше 30 мільярдів заборгованості, в тому числі по ключовим державним компаніям, які генерують.

Що пропонується цим законопроектом? Пропонується європейська модель, яка відповідає вимогам Третього енергетичного пакету, по якій працюють 28 країн Європейського Союзу. І законопроект, який підготовлений робочою групою спільно з Європейською комісією, з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, який в повній букві і відповідно до закону відповідає європейським нормам і практикам.

До повторного другого читання було внесено на засіданнях комітету біля 200 правок. Я хотів би вас проінформувати, що 78 правок було внесено, ключових правок було внесено групою народних депутатів, які представляють практично всі фракції, я кажу практично, за рідким виключенням, які внесли 78 ключових правок, які, на наш погляд, являються ключовими, важливими і структурними. І я дозволю собі від імені групи авторів, і від імені комітету внести на розгляд парламенту пропозицію, використати статтю 119 частину третю для розгляду законопроекту про ринок електричної енергії. А саме до початку чи в ході обговорення законопроекту в другому читанні може бути внесена пропозиція про обговорення і голосування спочатку тих структурних частин законопроекту, які містять основні, вирішальні або зумовлюючі положення щодо його інших відповідних структурних частин. Така пропозиція обговорюється за скороченою процедурою, після чого приймається процедурне рішення. Я від імені авторів, які вносили структурну групу правок, яка має безпосереднє відношення до основи, до сенсу законопроекту, прошу головуючого поставити норму 119…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пане Олександр, ви просто перерахуйте, назвіть ці правки під стенограму, будь ласка? Я даю вам ще дві хвилини часу, назвіть ці правки від стенограму, номери?

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.  Стаття 1, правка номер 4.

Стаття 2, правка 76.

Стаття 3, правка 99.

Стаття 4, правка 108. 

Стаття 5, правка 111.

Стаття 6, правка 124.

7 стаття, 153 правка.

Стаття 8, правка 167.

Стаття 9, правка 179.

Стаття 10, правка 197.

Стаття 11, правка  200.

Стаття 12, правка 203

Стаття 13, правка 205.

Стаття 14, правка 207.

Стаття 15, правка 210.

Стаття 16, правка 211.

Стаття 17, правка 224.

Стаття 18, правка 228.

Стаття 19, правка 235.

Стаття 20, правка 239.

Стаття 21, правка 242.

Стаття 22, правка 266.

Стаття 23, правка 272.

Стаття 24, правка  273.

Стаття 25, правка 280.

Стаття 26, правка 287.

Стаття 27, правка 288.

Стаття 28, правка 290.

Стаття 29, правка 306.

Стаття 30, правка 336.

Стаття 31, правка 356.

Стаття 32, правка 358.

Стаття 33, правка 363.

Стаття 34, правка 384.

Стаття 35, правка 390.

Стаття 36, правка 394.

Стаття 37, правка  395.

Стаття 38, правка 402.

Стаття 39, правка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Додайте час завершити.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Стаття 40, правка 408.

Стаття 41, правка 410.

Стаття 42, правка  411.

Стаття 43, правка 412.

Стаття 44, правка 413.

Стаття 45, правка 414.

Стаття 46, правка 416.

Стаття 47, правка 422.

Стаття 48, правка 430.

Стаття 49, правка 435.

Стаття 50, правка 438.

Стаття 51, правка 441.

Стаття 52, правка 450.

Стаття 53, правка 453.

Стаття 54, правка 458.

Стаття 55, правка 461.

Стаття 56, правка 465.

Стаття 57, правка 476.

Стаття 58, правка 491.

Стаття 59, правка 500.

Стаття 60, 502 правка.

Стаття 61, 509 правка.

Стаття 62, 524 правка

63 стаття, 561 правка.

64 стаття, 584 правка.

65-а, 599 правка.

66 стаття, 624 правка.

67 стаття, 636 правка.

68 стаття, 637 правка.

69 стаття, 644 правка.

70 стаття, 651 правка.

71 стаття, 655 правка.

72 стаття, 668 правка.

73 стаття, 678 правка.

74 стаття, 679 правка.

75 стаття, 687-а.

76 стаття, 695 правка.

77 стаття, 698 правка.

"Прикінцеві та перехідні положення", 715 правка.

Я хотів би наголосити, що група авторів цих правок: Підлісецький, Войціцька, Бєлькова, Батенко, Бандуров, Мартовицький, Бондар, Чижмарь, Домбровський – розглядає ці правки як структурні частини законопроекту, які  містять основні вирішальні і зумовлюючі положення щодо інших частин. І відповідно до 119 статті пункт 3 розділ, просимо їх розглянути на початку.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Справді, підходив голова комітету перед початком засідання в перерві і наголосив на нормі Регламенту, що комітет має право наголосити на тих правках, які є ключовими для даного законопроекту, і попросити Верховну Раду, щоб їх підтримати.

Отже, колеги, згідно цієї ж статті це питання ставиться на обговорення. І тому я по хвилині дам всім фракціям, щоб обговорити цю пропозицію комітету.

Прошу, хто від вас? Юлія Тимошенко, 1 хвилина. І визначтесь, хто…  Ні, по хвилині, колеги, по хвилині обговорення. Прошу всі фракції визначитись, хто буде виступати. Будь ласка, одна хвилина.

 

13:09:47

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я хочу зараз звернутися до всіх депутатів, у яких все ж таки залишилась совість. Цей законопроект про ринок електричної енергії – це найбільш корумпований законопроект за всю каденцію цього парламенту, можливо, тільки після законопроекту про ринок газу. І його хочуть протягнути в режимі ad hoc, що в принципі прямо протирічить самій суті законодавчого, законотворчого процесу. Вони хочуть нічого не дати обговорювати, щоб країна нічого не чула, і однією кнопкою, одним голосування з оцими всіма жахливими правками, з бартером, з корупцією, з абсолютним ошуканням кожного українця, вони хочуть протягнути це. Той, хто проголосує за процедуру ad hoc, практично зруйнує український парламентаризм. І цей закон не має права на життя, тому що він мегакорупційний. Давайте обговоримо – і після того будемо приймати рішення. І ніякої…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та ніхто тут не пропонував з трибуни ніякої процедури ad hoc! Про що ви говорите?

Будь ласка, зараз… Хто від "Блоку Петра Порошенка"? Домбровський, хвилина. Бурбак, хвилина. Ляшко, хвилина. Я всім дам по хвилині, колеги.

Будь ласка, Домбровський, одна хвилина.

 

13:11:11

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, я хотів би тільки підтримати позицію Голови Верховної Ради, що ніякої процедури ad hoc ніхто не пропонує. Ми пропонуємо звернутися до 119 статті Регламенту як закону України, до третьої частини, де написано те, що я зачитав з трибуни. Тобто всі наші пропозиції чітко відповідають Закону про Регламент діяльності Верховної Ради України. І я просив би не пересмикувати факти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте!

В послідовності. Максим Бурбак – хвилина. Потім Ляшко – хвилина, потім  Березюк – хвилина. Будь ласка.

Кацер-Бучковська, будь ласка,  хвилина. 

 

13:12:00

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні ми… це є друга спроба розглянути законопроект про ринок електричної енергії в цій сесійній залі. І я дуже прошу кожного з вас підтримати цю ринкову реформу.

Кілька років тому назад ми проголосували Закон про ринок природнього газу, і зараз ми вже бачимо позитивні  зрушення. Його називають найбільш успішною реформою, проведеною за часи нашого  парламенту. Тому ми дуже просимо вас проголосувати цей законопроект в другому читанні.

Я хочу сказати, що цей законопроект дасть можливість демонополізувати ринки електричної енергії, дасть можливість залучити інвестиції в ринок електричної енергії. А ті деструктивні фракції, які зараз говорять про те, що ринок є…. цей законопроект не потрібно підтримувати, минулого разу зіпсували голосування за цей законопроект, я сподіваюся, у них цього разу не получиться, і Україна буде мати шанс на реформування ринку електричної енергії також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ляшко. Хвилина. 

 

13:13:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Моя шановна колега, яка була двічі Прем’єр-міністром, у понеділок на Погоджувальній раді сказала, що законопроект про ринок енергетики дуже корупційний. А українці, як правило, звикли вірити цій шановній колезі, яка була двічі Прем’єр-міністром. І тому  я звернувся за консультаціями, і ось у мене на руках лист за підписами  представників Європейського енергетичного товариства, представників Євросоюзу, посольства Великої Британії, представництва Світового банку, ЄБРР,  тобто всі наші партнери. Так от вони мене просять проголосувати за цей закон, який стане дуже важливим кроком вперед.

То у мене питання. Якщо це корупційний закон, як про це розказує шановна двічі колишній Прем’єр-міністр, то, виходить, нам Європа пхає корупцію. Чи як?  Тому давайте не дурити, як ви завжди робите, людей.  Для початку хочете подолати корупцію, верніть  з офшорів гроші – сотні мільйонів доларів, які ви вивели разом з Лазаренком.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1 хвилина – Березюк. Я нагадую, дається репліка, коли називається прізвище або фракція.

Будь ласка, Березюк, 1 хвилина.

 

13:14:27

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги, цей закон справді дуже важливий і потрібний державі, але ми не маємо права ламати процедуру. Секретаріат знайшов добру процедуру, 119 стаття, але ні в якому разі ми не маємо права голосувати всі статті разом. Всі структурні статті, які були виділені, мають бути проголосовані і обговорені. Це дуже важлива річ.

Якщо народний депутат хоче поговорити і обговорити іншу статтю, це має бути присутнє в цьому залі, інакше нам не потрібен парламент. А закон дуже важливий, і всі мають сидіти, обговорювати і голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Ми провели обговорення.

Шпенов, так? Колеги – увага! – ще не всі групи і фракції взяли слово. (Шум у залі)

Кулініч, Кулінічу 1 хвилина.

 

13:15:45

КУЛІНІЧ О.І.

Прошу передати слово Віталію Барвіненку.

 

13:15:51

БАРВІНЕНКО В.Д.

Шановні колеги, закон, звичайно, важливий, але є процедура. Тисячу 200 поправок, в тому числі в деяких членів нашої групи є, буде вимога на підтвердження поставити ряд поправок. Тому прошу вас піти по процедурі, тому що це саме надзвичайний законопроект, який ми розглядаємо.

Комітету позиція дуже добра, але, тим не менш, потрібно йти по повній процедурі, розглядати поправки і ставити на підтвердження ряд поправок, з якими у нас є незгода. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Луценко, хвилина.

 

13:16:35

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, я хочу звернутися до всіх депутатів, бо тут закликали нас до совісті. Так от я звертаюся до всіх депутатів, які мають совість, і цитую те, про що звертається до нас представництво Європейського Союзу. Вони буквально пару хвилин тому назад звертаються до верховної зали з підтримкою цього законопроекту.

"Представництво Європейського Союзу підкреслює важливість і актуальність ухвалення Закону про ринок електроенергії.  Це буде важливим кроком на шляху до конкретного, конкурентного і відкритого ринку електроенергії в Україні, що наблизить його до того, як ринки електроенергії працюють в Європейському Союзі."

Давайте не взивати до совісті. Давайте робити реально реформи, а не займатись очковтіратєльством, обманом і маніпуляцією! Підтримаймо, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Добре, ще хвилина Тимошенко. І переходимо до голосування. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця. Прошу зайти в зал і зайняти робочі місця.

 

13:17:41

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі! Я думаю, що ми всі добре пам'ятаємо історію з лісом-кругляком, коли всі "пустозвони" кричали, що це не допустимо. Але це теж була пропозиція і вимога. Відправляти сировину, ліс-кругляк, а не відправляти готову продукцію.

Крім того, тільки вночі "нашпигували" цей закон такими корупційними правками, які точно не встигли прочитати ні представники Європейського Союзу, ні інших міжнародних структур. Тому що тут, в поправках, не просто корупція, а тут бартер, тут абсолютна вибірковість, тут визначення, в ручному режимі хто що буде робити.

І ніякого відношення європейські інституції до цього мотлоху не мають! Там тільки пан Кононенко з БПП зробив стільки правок, що в принципі цей закон уже буде служити тільки корумпованому оточенню Президента.

І тому – тільки постатейне читання! І тільки постатейне голосування! І не робить з парламенту мавпу, яка тисне кнопки!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, ми провели обговорення згідно регламенту. Репліка? Репліка, Ігор Кононенко. Репліка, одна хвилина. Але не називайте більше прізвищ і фракції, будь ласка. Бо ми безкінечно будемо обговорювати. Будь ласка.

 

13:18:57

КОНОНЕНКО І.В.

Шановні колеги! Було названо моє прізвище. Наголошую, що, дійсно, вчора на комітеті я зробив одну правку, яка стосується допуску на ринок електроенергії уповноважених державних банків замість одного банку. Єдина правка, просто наголошую, бо було назване моє прізвище. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я нагадую, зараз ми обговорюємо пропозицію комітету поставити на  підтвердження  правки, які він вважає  ключовими і основними.

Ще раз, будь ласка,   поясніть свою  пропозицію, пане  Домбровський, і переходимо до голосування. Будь ласка,  Домбровський,  1 хвилина. І займіть робочі місця.

 

13:19:42

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги,  шановні народні депутати! Я ще раз хочу звернути увагу: у нас є такий Закон, який називається "Регламент  Верховної Ради". У цьому законі  є 119 стаття. Я дозволю ще для всіх народних депутатів  детально її зачитати. Розділ ІІІ. "До початку чи в ході  обговорення  законопроекту в другому читання може бути внесена пропозиція про обговорення і голосування спочатку тих  структурних   частин  законопроекту, які містять  основні, вирішальні або зумовлюючі положення".

Наша пропозиція: ті правки до тих статей, які я продиктував,  проголосувати на початку. Це право народних депутатів, це право комітету, це право визначене Регламентом. І якщо ви приймете цю процедуру, ми проголосуємо ці правки, а потім  будемо розглядати всі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Все. Дякую.

Колеги,  отже, прошу зайняти робочі місця. Ми провели обговорення і тепер  я ставлю на голосування пропозицію, щоб ми підтримали процедуру, запропоновану  головою комітету, яка була щойно обговорена, щоб  ми спочатку проголосували  ті пропозиції і ті правки, які комітет вважає ключовими для законопроекту.

Отже, хто підтримує дану пропозицію комітету і голови  комітету, прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу голосувати. За процедуру, так,  за процедуру запропоновану. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Це нам дуже скоротить розгляд  даного законопроекту.  Прошу підтримати.  Це буде  ефективніше. Прошу проголосувати. Голосуємо.  Прошу  підтримати. 

 

13:21:51

За-282

282 – за. Зал підтримав.

І тепер я ставлю на голосування пропозицію комітету підтвердити перелік правок, які голова комітету зачитав з трибуни під стенограму. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати за підтвердження тих правок, які запропонував комітет під стенограму з трибуни Верховної Ради. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Так. Прошу підтримати.

 

13:22:29

За-260

260 – за. Поправки є підтримані, колеги.

Тепер я запрошую на трибуну представника комітету Підлісецького Лева Теофіловича. Будь ласка, пане Лев. Будь ласка, Лев Теофілович. Будь ласка, Лев Теофілович.

 

13:23:32

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Шановні колеги, я маю вступне слово від імені комітету. І хотів би ще раз підтвердити, що даний законопроект дійсно, як казали попередні доповідачі, підтримується абсолютно всіма європейськими донорами, європейським співтовариством і є вимогою в співпраці з Європою щодо запровадження прозорих і ринкових умов функціонування ринку електроенергії.

Дійсно часто згадують і порівнюють українську модель електроенергетики з англійською. Дійсно, колись українська енергетика була побудована на основі англійської, ті самі принципи єдиного пула, так воно і називається "пул". Є в Англії і в Україні і цей пул називається компанія "Енергоринок", тобто компанія, єдина компанія, яка викуповує на сьогоднішній день всю електроенергію і пізніше єдина компанія по регульованому тарифу продає єдиному потенційному постачальнику електроенергії – обленерго в кожній області. Таким чином виробники між собою не мають права і не можуть конкурувати, виробники не можуть визначати свої ціни, а визначає їм НКРЕКП як єдиний орган, який  уповноважений регулювати діяльність всіх суб'єктів на ринку електроенергії. Так само як і споживач не може визначити: а в кого і по якій, я, ціні буду купувати. Кожен споживач купує в єдиного постачальника і він безправний, він може або брати електроенергію, або не брати як в одному анекдоті сказано: "А походи поміж рядами, поторгуйся".

Зауважу, що Великобританія, на яку ми посилаємось, ринок електроенергії у відповідності до Третього енергопакету, який прийнятий у всій Європі і про який ми зараз говоримо, був втілений і в Великобританії в 2009 році, запроваджений ринок електроенергії у відповідності до Третього енергопакету. На сьогоднішній день в Великобританії, я от буквально два тижні тому був, зустрічався з їхнім аналогом НКРЕКП,  їхніми парламентарями, в них є 48 постачальників електроенергії, які також і поставляють і газ. Тобто це є абсолютно інша філософія, коли є продавець, який пропонує споживачу найкращу ціну, найкращі умови, найкращий сервіс, можливо, комплексний сервіс, постачальник запропонує і ціну на газ, і ціну на електроенергію, і найкращі умови обслуговування. І, власне, цього ми маємо прагнути, ми маємо прагнути, щоб наші споживачі мали вибір, не були рабами енергоринку, а були  повноправними суб'єктами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дяку вам.

Ще 30 секунд, так? Будь ласка, 30 секунд.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Я закінчу.

Наші споживачі мають бути суб'єктами енергоринку. І я гордий, що останній рік, коли я працював, як голова електроенергетичного підкомітету, в Комітеті паливно-енергетичного комплексу, даний законопроект я зміг зберегти рівновіддалених від всіх інтересів різних корпоративних структур, різних учасників ринку, даний законопроект, направлений, є збалансованим, є направлений на розвиток загальної енергетики і направлений на те, щоб ми мали ефективну працюючу систему і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Доповідь завершена.

Отже, колеги, колеги, ми підтвердили всі правки, які дав комітет. Чи є ще по інших правках запитання? Немає. Колеги, тоді ми переходимо до голосування, ми ключові правки підтвердили.

І я ставлю на голосування проект Закону про ринок… (Шум у залі)

Що, обговорити, да? По правках, так? Добре, ті, які не проголосовані, ті, які не проголосовані.

Будь ласка, Сергій Соболєв хвилина. Сергій Соболєв, називайте?

 

13:28:16

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний головуючий, дивіться, ми зараз проголосували всі правки – ми за них не голосували, але ви за них проголосували, які були названі попереднім доповідачем, – тепер ідемо по правках. Називайте: правка номер один, два, три, чотири – вже проголосована, тому ми її не називаємо, проголосована 76, 99, ми їх не називаємо. Але ви зобов'язані пройти по наших поправках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Сергій, називати буде представник комітету. І я хочу нагадати, ми розглядаємо ті правки, які були подані до повторного другого, не всі тисячу, не тисячу правок, ні. От хай голова комітету називає зараз, будь ласка. Колеги, я поставив просте питання. Колеги, увага, я сказав, окрім тих правок, хто наполягає.

Будь ласка, Одарченко. Включіть мікрофон.

 

13:29:18

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Пане Андрію, у  мене подана велика кількість правок. Я прошу вас йти по правках перша правка, друга… ви порушуєте процедуру Регламенту.

Сьогодні ви працюєте на олігархів, коли ви створюєте таку систему, коли ніякий депутат не може  заявити про свою думку, перед цим  ми голосували начебто за призначення якихось членів комісії, які будуть визначати членів НКРЕ. Це був корупційний підхід. Ви демонструєте тим, що таку схему, коли  олігархи, які  сьогодні при владі піднімуть ціну на електроенергію до  небесних меж і жодний українець не зможе за них платити, не порушуйте процедуру, ставте, будь ласка, кожну правку. Зараз ви забираєте з державного регулювання ціну на електроенергію.

Я хочу, щоб всі українці знали, що це, безумовно, приведе до підвищення ціни на електроенергію по всій Україні. Ми маємо  такі ж аналогії по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку, дайте мікрофон Кулькові, поки ми…

 

13:30:44

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, народні депутати! Давайте перестанемо в цьому сесійному залі в черговий  раз знищувати парламентаризм. Ми погодилися з правом комітету по 119 статті Регламенту проголосувати ті поправки, які  є ключовими. Ви проголосували, "Батьківщина" голосувала проти. Але далі йде стаття 120 Регламенту, яка передбачає, що маєте йти по кожній поправці окремо. Це є норма пряма Регламенту розгляду законопроекту в другому читанні. Якщо ви будете знищувати парламентаризм, завтра не буде парламенту, не будуть приймати тут закони, хтось буде видавати сам укази без жодних законів.

Перестаньте, знищувати процедуру і Регламент. Є 120 стаття, яка передбачає розгляд  по правках, йдемо по всіх поправках, голосуємо і кожен народний депутат має право підтримати або поставити на підтримку ту чи іншу поправку. Давайте дотримуватися Регламенту Верховної Ради!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю... Я даю слово виконуючому обов'язки голови  комітету Олександру Домбровському.  Будь ласка, дайте пропозицію, як нам діяти. Включіть мікрофон.

 

13:32:00

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, я би, перш за все, запропонував всім трошки, трошки понизити температуру кипіння в цьому залі. Тому що при такій температурі кипіння приймати зважені, об'єктивні, правильні рішення дуже важко, це перше.

Друге, що я хотів би запропонувати, немає жодного народного депутата, я звертаюсь до своїх колег, які навпроти мене, які хочуть зруйнувати або дискредитувати український парламентаризм, це зроблять без нас.

Третя позиція, я зачитав ті правки, які... Я зачитав ті правки і ті статті, які ми проголосували, які є структурними. Але є ще інші правки довнесені до повторного другого читання. Я сказав, що всього правок було біля 200. Якщо я розумію так, якщо у авторів з правок, які ми не проголосували, є бажання їх або підтвердити, або, якщо вони не враховані, їх проголосувати – будь ласка, підніміть руку, поставимо на голосування або відмінимо, або підтримаємо...

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте обміняємося думками. Я прошу по фракціям обміняємося думками, як нам діяти. Ви подивіться яка річ, зараз вам поясню. В нас є, всього в законопроекті було майже тисячу правок, але до  другого читання, до другого читання було подано тільки 180, 78 з них ми вже підтвердили.

Давайте обміняємося думками, як нам бути з цього приводу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Герасимов, "Блок Петра Порошенка".

 

13:33:59

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, цей закон вимагає від нас і чекає від нас енергоринок. Цей закон чекають від нас наші міжнародні партнери. І ми тільки що почули про це звернення від Європейської комісії. Крім цього, всі спілкування наші з фахівцями підтверджують, що це надважлива реформа і ми не можемо зволікати.

Тому велике прохання. Комітет дуже ретельно опрацював цей закон. Ми бачимо намагання певних фракцій, певних депутатів зруйнувати цю реформу, але це спрямовано проти України. Тому я прошу зараз поставити це питання на голосування в цілому, проголосувати, і після того прийняти рішення – і прийняти, почати цю реформу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зараз – Довгий. Потім – Іванчук. Будь ласка, Довгий.

 

13:34:50

ДОВГИЙ О.С.

З мого місця записувався голова комітету нашого Іванчук Андрій Володимирович. Прошу передати йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від "Народного фронту" – Іванчук. Будь ласка.

 

13:35:08

ІВАНЧУК А.В.

Шановний Андрій Володимирович, я хотів би нагадати вам, що в нашому парламенті рішення приймаються більшістю. Не може ні один депутат, який вніс багато чи мало поправок, зупинити процес. Ми вже опозорились на весь світ з європейським законом, який ми цілий день розглядали – і в кінці кінців успішно його провалили.

Сьогодні Чистий четвер, сьогодні свято. Від вас вимагає парламент, поставте цей законопроект, який вимагає суспільство, в цілому. І зал визначиться. Хватить спекулювати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, хвилину.

 

13:36:02

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Пристрасті, які лунають у цьому залі, показують, наскільки важливий закон ми розглядаємо. І саме тому, шановний пане Голово, має бути суворо дотримана процедура, передбачена Законом "Про Регламент Верховної Ради".

В законопроекті про ринок електричної енергії, який ми розглядаємо, зараз розглядається у другому повторному читанні, нам немає потреби знову розглядати тисячу правок, як ми розглядали під час першого-другого читання. Зараз ці правки, які були подані на повторне друге читання, хто наполягає, поставити на голосування, зал  визначається. Це 5 хвилин розгляду питання. Ми  дотримуємося процедури і голосуємо за закон у цілому.

Я пропоную цей важливий для української енергетики,  для українських споживачів, для наших європейських партнерів важливий закон прийняти в  повному  дотриманні процедури повторного другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Олег Березюк.

 

13:37:12

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Голово, зараз звертаюся до вас. Саме на вас зараз лежить відповідальність збереження… (Шум у залі) Пане Голово! Саме на нас, на вас зараз лежить відповідальність за збереження парламентаризму в країні. Тільки тому, що цей закон є надважливий, він має бути прийнятий за всією процедурою і Регламентом.

Більше того, я повернувся б до тих  90 і проголосував їх кожного окремо, тому що не має бути жодного сумніву, що цей закон є добрий. Але він є пропрацьований, і дуже потрібний  країні, тому постатейно по кожній правці до другого читання голосування в цьому залі. Зал присутній, і всі хочуть цього закону. Сидіть і працюйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І зараз остання позиція. Комітет… (Шум у залі)  

Колеги, я хочу вам наголосити, що поданих до другого читання правок… Скільки, Лев Теофілович? Скільки, Лев Теофілович, скажіть. (Шум у залі)

А, зараз дам. Зараз дам, так.

 

13:38:16

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Я маю пропозицію. До другого читання подано приблизно 200 правок. Відповідно при повторному другому читанні розглядаються ці правки, які були подані  до повторного другого. Тому я пропоную зараз їх розглянути. Власне, ці, які були подані до повторного другого читання. Я маю їх перелік, я  їх можу зачитати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, хвилинку, я дам зараз від фракції. Сергій Соболєв, будь ласка.

 

13:39:00

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! У нас є два типа правок: ті, які зараз скопом  проголосували, хоча 119 стаття чітко каже, що ці правки можуть голосуватися по розділах, але кожна окремо. Тепер у нас є після другого читання відхилених через непідтвердження майже 30 правок. Що ви з ними будете робити? Вони відхилені, бо їх не підтвердили. І є ще 110 правок із 90, які були зачитані, які не голосувалися взагалі.

Тому велике прохання зараз, перше, ідемо по тексту. Є 200 правок додаткових, проходимо ці правки. Є відхилені, тому що їх не підтвердили, майже тридцять правок, читання попереднього. Інакше закон тоді не клеїться ні в які процедури.

І останнє. Той, хто так плаче по Закону про Конституційний Суд, я вважаю, що парламент зробив абсолютно правильно, заваливши закон, в якому ні слова немає про громадян, а є лише про одне: зарплати суддів, додаткові статті, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. … які вносилися з порушенням Регламенту. Саме тому зал абсолютно чітко визначився і відхилив цей закон.

Наша вимога: ідемо по Регламенту, ми виконали першу статтю 119-у, тепер по кожній правці окремо голосуємо, із тих, які визначив комітет на голосування на повторне друге читання. Інакше закону немає.

Скажіть, що ви будете робити з правками, які зняли через не підтвердження? Їх немає зараз в тексті. Прохання: йти по процедурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, ми почули позицію всіх фракцій, позицію комітету. Позиція комітету полягає в тому, щоб ми ці правки, які подані до другого читання, щоб ми по них пройшлись.

І я прошу зараз представника комітету Лева, зачитуйте ті правки, наголошую, крім тих, які були підтверджені, крім тих, які були підтверджені. І прошу ефективно і швидко це робити, і прошу всіх залишатися на місцях.

Прошу, Лев Теофілович, швидко зачитуйте правки.

 

13:41:27

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Так. Правки, які відхилені комітетом.

Номер правки 49.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сорок дев'ять, хто?

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Значить, дивіться, ми зараз, значить, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 49 правка. Хто хоче виступити по 49 правці? По 49-й. Сергій Соболєв, будь ласка.

 

13:41:56

СОБОЛЄВ С.В.

Колеги! Нам щойно роздали висновки Головного юридичного управління. Цей закон протирічить Конституції! Читайте висновок юридичного управління.

Тепер ідемо по поправках. Про що йде ця правка. Фактично нам пропонують зруйнувати систему, коли дешева електроенергія від атомної енергетики і від гідроенергетики раніше змішувалась з дорогою тепловою енергетикою. І це отримували всі споживачі як усереднену ціну.

Тепер нам пропонують дешеву електроенергію атомну і гідро, мають право напряму закуповувати підприємства, які мають прямі договори. А 42 мільйона громадян України змушені будуть закуповувати виключно тільки дорогу теплову енергію!

Саме тому наша пропозиція по цій поправці. Врахувати її для того, щоб було врегульоване питання. І населення, і підприємства повинні мати рівний доступ!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лев Теофілович, будь ласка.

 

13:43:08

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Значить, я хочу ще раз розказати, про що ми всі домовились. І пан Соболєв також за це говорив. Що є правки, які відхилені, які подані до, подавали до другого читання. Повторне друге читання подавалось. І вони були відхилені. До повторного другого читання було відхилено ряд правок. Вони не мають нумерації від першої до п'ятдесятої чи до сотої. Вони попали, коли подається.

Правки до повторного другого читання вони подаються в загальну таблицю. Тому у них з'являється номер десятий, двадцятий, двадцять п'ятий, но ніяк не перший.

Тому з таких відхилених правок, які ми не прийняли, є правка 49. Тобто це є відхилена правка, яка була подана до повторного другого читання. Тому пропоную, якщо є пропозиція врахувати 49 правку, давайте беріть слово і говоріть. Наступна правка буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу нагадати, це процедура до повторного другого читання, а не другого читання.

Отже, є пропозиція 49 правку підтримати. Комітет її відхилив. Хто підтримує 49 правку, яку комітет відхилив, прошу проголосувати.

 

13:44:44

За-55

Рішення не прийнято.

Наступна правка, Лев Теофілович. Лев Теофілович,наступна правка.

 

13:44:56

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Наступна правка, яка подана до другого читання і відхилена, це є 53.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто по 53 правці? (Шум у залі)

По 53-й бажаючих немає виступити. Наступна правка.

 

13:45:18

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 65 правка відхилена, подана…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По 65-й хтось має виступити? 65 правка, Юлія Тимошенко.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 70-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 70-а, Юлія Тимошенко. (Шум у залі)

 

13:45:25

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я хочу сказати, що цей законопроект – це продовження "Роттердам плюс". Сьогодні в Україні діє британська модель енергоринку, яка враховує всю специфіку української енергосистеми. Насправді, у нас є монопольна атомна енергія, гідро, теплова. Цей ринок дає можливість врахувати низьку ціну на атомну електроенергію, низьку на гідроелектроенергію і дати теплову електроенергію, яка найдорожча, як така, яка також буде оплачена по ціні теплової енергії. І тут працює ринок, немає ніяких сумнівів. Потім виробляється середня ціна і продається всім споживачам через обленерго.

Що зараз хочуть цим законом зробити? Вони хочуть найдешевшу атомну електроенергію через посередників вивести напряму на свої підприємства і отримати там величезні надприбутки за рахунок того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

30 секунд, будь ласка.

 

13:46:41

ТИМОШЕНКО Ю.В. …  за рахунок того, що людям підвищать ціну на електроенергію. Там питання, хто буде видавати дозвіл? Хто буде посередником між атомною електрогенеруючою компанією і людьми?

Крім того, цим законом забороняється людям напряму купувати електроенергію у генеруючих компаній. Тільки через корумпованих посередників. Того робити не можна. Цей закон, який руйнує засади енергоринку. Не голосуйте за нього. А цю правку я прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ставиться на підтвердження 70 правка, яка була відхилена комітетом. Хто її підтримує, я прошу проголосувати. Будь ласка. Комітетом вона була відхилена. Хто підтримує, я прошу проголосувати.

 

13:47:41

За-48

48. Рішення не прийняте.

Наступна правка, Лев Теофілович.

 

13:47:50

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Наступна правка 95.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає. Далі.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Наступна 98-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 98-а. 98-а, Одарченко. Будь ласка.

 

13:47:59

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні українці, що зараз відбувається? Зараз руйнується державне регулювання в ціні на електроенергію.

Я хочу, щоб ви зараз всі почули. Зараз в цій залі намагаються під гаслами начебто внедрения такого псевдоринку зробити монопольну ціну, за яку ви все… всі будете платити.

Сьогодні демонструються якісь підписи начебто підтримки європейськими кранами такого вектору. Це все брехня. Сьогодні є одне бажання створити монопольний ринок і наживатися на цьому. Ми вже маємо дуже поганий приклад, коли під такими ж самими гаслами був створений ринок газу.

Шановні українці, ви відчували цей ринок газу на своїй шкурі, так би мовити, через серйозне здорожчання вартості газу.

Більше того, вони пішли далі, намагалися заставити… примусити вас платити ще й за підключення. Такі ж самі методики будуть застосовуватись і тут. Я прошу не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 

98 правка. Хто підтримує дану правку, комітет її відхилив, прошу проголосувати. Комітет її відхилив.

 

13:49:27

За-44

Рішення не прийнято. 

Наступна, Лев Теофілович.

 

13:49:33

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Наступна по черзі – 136 правка.

Значить, 95 правка, автор – Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон.

 

13:49:51

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі! В Європейському Союзі і взагалі в світі немає єдиної моделі енергоринку. Для нас була відпрацьована разом з світовою, власне, інтелектуальною думкою, разом з Великою Британією працююча модель. Зараз ви її зруйнуєте і ви повернетеся до тих проблем, які були до 2000 року: бартер – раз, посередники, які не перераховували державним підприємствам гроші – два, третє – абсолютно безправні люди, які не будуть мати можливість, яку їм електроенергію купувати. Це не ринок.

Крім того, для малого підприємництва в цьому законі передбачені знову драконівські плати за приєднання до електромереж. А крім того, тут також передбачена та сама абонплата, але тепер не за приєднання до газових мереж, а за приєднання до електромереж.

І я хочу подякувати тим 48 депутатам, які не йдуть в цю змову, які не підтримують цю корупцію. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Представник комітету робить зауваження, що виступ іде не по суті правки.  Будь ласка, 30 секунд.

 

13:51:11

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу закінчити і сказати, що ті 48 депутатів народних, які голосують проти цієї ганьби, цього закону – це справжні народні депутати, які відповідальні перед своїми виборцями.

А крім того у нас є такий план, у "Батьківщини", якщо цей законопроект буде проголосований, ми в кожну квартиру занесемо роздруківочку, хто за цей закон голосував, і тоді люди будуть знати, хто несе відповідальність за "Роттердам плюс" і за всі наслідки по підвищенню тарифів на електроенергію, які будуть після…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, пане Лев.

 

13:51:59

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Я хотів сказати, що славнозвісний "Роттердам плюс", на жаль, можливий лише в сьогоднішній системі, яка існує, в системі, коли є в нас корумпований регулятор, коли в нас є монопольна компанія "Енергоринок", яка викуповує всю електроенергію, незалежно за скільки вона була вироблена і яка корупція в виробітку закладена. І, власне, прийняття закону, який ми сьогодні розглядаємо, поставить край на "Роттердам плюс" і на подібних різних схемах, оскільки суті в нього ніякої не буде, оскільки кожен виробник має виробити електроенергію найбільш ефективно, щоб її продати дешево і знайти свого споживача. Якщо ви будете закладати туди роттердами і інші трансформатори, і все інше, тоді ця електроенергія буде "золота" і ви ніколи не продасте, в тому є і суть ринку електроенергії.

І я попрошу, якщо є зауваження по правках, голосувати, говорити по суті правки. Давайте будемо на професійну дискусію, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує поправку 95, яка була відхилена комітетом, прошу проголосувати. Комітетом вона була відхилена.

 

13:53:26

За-51

Рішення не прийняте.

Лев Теофілович, ви зорієнтуйте, скільки цих правок є? Наступна.

 

13:53:33

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Наступна правка 136, автор Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає. Наступна.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 140 правка, Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 140-а. Будь ласка.

 

13:53:52

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, сьогодні, коли працює енергоринок по британській моделі, у нас  є державне регулювання цін на електроенергію, в тому числі для державних підприємств. У нас встановлюється, так само ціна на атомну електроенергію, на гідроелектроенергію і держава веде контроль, щоб рентабельність не була вища тої, яка є розумна, і яка не буде зайвий раз підвищувати тарифи на електроенергію.

Зараз знімається цим законом все державне регулювання і це означає, що посередник, який буде між атомною генерацією і споживачем зможе  встановити, будь-яку ціну для, в тому числі населення, яка ніким не буде перевірятися, ніким не буде контролюватися, аналізуватися це означає, повністю віддача на відкуп невідомим посередникам встановлення ціни на державну атомну і  гідро електроенергію. Це  призведе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це призведе до тотального здорожчання електроенергії для громадян України і держава не зможе більше на це вплинути, тому що там будуть працювати невідомо звідки спущені на парашута посередники, які і будуть заробляти  різницю між реальною ціною і собівартістю атомної електроенергії, і тому що будуть засовувати людям багатократно завищену, так само як і по газу.

Я прошу проголосувати  цю поправку за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 136 поправка.

136-а,  називав Лев Теофілович.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Вона є в першому читанні, була, не в другому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 136 поправка, хто підтримує 136 поправку, прошу проголосувати комітет її відхилив.

 

13:56:14

За-57

Рішення не прийнято.

Наступна, Лев.

 

13:56:21

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 140-а і… 140-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соболєв.

 

13:56:28

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Соболєв, "Батьківщина".

От зараз ми будемо голосувати ключову правку, яку на собі відчувають всі домогосподарства, всі, хто вводить нове житло чи багатоквартирне, чи одноосібне, чи це підприємці великі чи малі.

Про що іде мова? Цим законом зараз хочуть саме цією статтею узаконити норму так званої оплати за приєднання до енергомереж. Щоб розуміли про що іде мова, ви ввели енергомережі, ви закупили трансформатор, після цього той, до кого ви приєднуєтесь, вам встановлює плату за те, що ви, закупивши і оплативши все це, ще приєдналися до нього.

Я вважаю, що це є ключова норма, яку протягнули в Законі про ринок газу і тепер встановлюють абонплату, це так сама норма, яка зруйнує підприємництво і можливість ведення нових домогосподарств в Україні. Прохання виключити цю норму із закону і підтримати нашу  правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує правку 140, комітет її відхилив, прошу проголосувати.

 

13:57:54

За-106

Рішення не прийнято.

Наступна правка, Лев Теофілович.

 

13:58:00

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Наступна 146 правка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 146 правка. Немає.

Наступна яка?

 

13:58:11

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.  Після 146-ї, 150-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 150-а. 150-а, хто? Хто автор?

146-а, хто автор?

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон. Але одну хвилину, одну хвилину, до хвилини виступити.

 

13:58:21

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, крім того, ми зобов'язані ставити по Регламенту деякі правки на підтвердження. Я хотіла... У нас є правка, яка врахована комітетом, це 25 правка народного депутата Кононенко. Ми вважаємо, що її не можна враховувати було комітетом. Почитайте всі цю 25 правку, вона говорить про те, що дозволяється робити кліринг на ринку електричної енергії, система розрахунків через уповноважені банки, яка враховує взаємні фінансові вимоги та зобов'язання учасників ринку. Це прямий бартер, це те, про що ми говорили. Це правка Кононенка 25 про бартер, яка підтримана комітетом, що взагалі дивно.

І тому ми хочемо поставити цю правку на підтвердження. Прошу, поставте на голосування. Я хочу побачити, хто в цьому залі підтримує бартер в системі електроенергії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує поправку 136 – комітет її відхилив, - прошу проголосувати.

 

13:59:54

За-72

72. Рішення не прийнято.

Наступна, Лев Теофілович.

 

14:00:02

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

146-а. Не врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягають. Далі.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 150-а, Тимошенко. Не врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. 157-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте? 150-ій. Але, будь ласка, виступайте по правці, по даній правці виступайте, 150. Включіть мікрофон Соболєву.

 

14:00:30

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Це правка, яка якраз і визначає, яка методика буде розрахунку ціни на електроенергію. Те, що пропонується в цьому законі, це фактично віддати дешеву електроенергію лише тим, хто має або прямі договори, або хто є посередником на цьому ринку. Це та система, яка була зламана в 2000 році, коли країна потерпала від бартеру і віярних відключень. І саме тоді ми перейшли на абсолютно нову систему функціонування енергоринку. Ми прибрали всіх посередників, встановили єдину систему – і прибрали корупцію. Саме це є ключова правка, яка не дозволяє населенню всучувати дорогу електроенергію, а тим, хто має прямі контракти або посередники, купувати дешеву електроенергію.

Тому прохання підтримати нашу правку, щоб ця методика  булат та, яка дає справедливу ціну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує правку 150 – комітет її відхилив – прошу проголосувати. І я продовжую на 15 хвилин засідання. (Шум у залі)

146-а. 146-а, хто підтримує, так.  146-а.

 

14:01:54

За-76

Рішення не прийняте.

Наступна, Лев Теофілович.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Якщо 146-а, то 150-а тоді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Івченко, 150-а.

 

14:02:09

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я хочу до кожного з вас звернутися. Дивіться. Почитайте, будь ласка, зауваження Головного юридичного управління. Особливо про ту правку, про яку ми з вами казали. Вдумайтесь будь ласка! Вдумайтесь, що буде в банківських установах відкриватися  поточні розрахунки зі спеціальним режимом. Регламент роботи цього спеціального режиму буде визначати Кабінет Міністрів, тобто без згоди власника коштів, які   має нам на своєму розрахунку ці кошти, будуть відбуватися взаємозаліки, будуть забиратися кошти на власний розсуд, що суперечить і Цивільному кодексу, і Конституції України.

Колеги, вивчайте, будь ласка,  закони.  Цей  закон сьогодні не відповідає вимогам ні бізнесу, а особливо житлово-комунального господарства. Він  сьогодні призведе до  певної монополії, коли великі корпорації будуть купляти дешеву електроенергію і продавати по своїй ціні споживачам. Колеги, це, безпосередньо, вплину на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, по хвилині, будь ласка. Ви вибачте, з цією методикою ще по 30 секунд будемо працювати зараз… не буде, пробуйте в  хвилину заходити. Прошу заходити в хвилину.

Лев Теофілович, яка правка була?

 

14:03:34

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Була  150-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує 150-у правку, прошу проголосувати. Комітет її відхилив.

 

14:03:52

За-42

Колеги, є розгляд законопроекту. Завершимо – підемо на перерву.

Завершуємо і підемо на перерву. Розгляд, де, документу? Прошу, колеги. Зараз я хочу наголосити: відхилених ще є близько двадцяти правок, відхилених. Я прошу Лева Теофіловича назвати наступні. Давайте я буду називати.

171-а відхилена. Не наполягають.

174-а. 174-а. Не наполягають. 174-а. Хто? Тимошенко, 174-а.

 

14:04:29

ТИМОШЕНКО Ю.В.

171-а. Ми наполягаємо на 171-ій, яка, до речі, відхилена. Я хочу зараз, по-перше, подякувати вже 76 депутатам у Верховній Раді, які стали на позицію народу України, які стали на позицію громадян. Я хочу ще раз підкреслити, що законопроект, який приймається, якщо він буде прийнятий без 171 правки в тому числі, дасть можливість невідомим суб'єктам ринку, які будуть визначатися на корупційній основі невідомо ким, які працюють без ліцензії, визначатися з тим, по якій ціні, по якому тарифу буде продаватися електроенергія атомна і гідро людям. Ви розумієте, про що йде мова? Ви практично з державного управління, з державного вивчення цієї ситуації і захисту людей все передаєте невідомо яким шахраям.

Я прошу поставити 171 поправку і проголосувати за неї…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує поправку 171, комітет її відхилив, прошу проголосувати.

 

14:05:54

За-71

Рішення не прийняте.

Наступна – 174-а. Зараз. Соболєв.

 

14:06:06

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ті, хто не подавали правки, можете кричати, вередувати, нічого у вас не вийде. Треба працювати над законами, шановні.

Так от я як автор цієї правки пропоную врегулювати ситуацію, яка стосується так званого заведення посередників на енергоринок. Це ті, хто не виробляють нічого, нічим абсолютно не мають, ніяких потужностей, а будуть мати можливість за дешево скуповувати атомну і гідроенергію і далі перепродавати її.

Наша пропозиція. Врегулювати чітко, що якщо ти не є виробником, ти не маєш права бути посередником. Тільки той, хто виробляє, має право далі продавати електроенергію. І саме тому ми пропонуємо, щоб ліцензійні умови чітко затверджувались регулятором, який буде визначати, щоб на цей ринок не заходили посередники, які не мають ні коштів, а потім будуть не нести ніякої відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує поправку 174, комітетом відхилено, прошу проголосувати.

 

14:07:31

За-69

Рішення не прийнято.

176-а, не наполягають.

244-а.

176-а, Тимошенко.

 

14:07:44

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі! Те, що робиться в залі, це взагалі вже поза коментами. Тому що енергетична мафія вже забила тут свою більшість, вже оплачено і переоплачено всі, хто буде за це голосувати. І сьогодні в залі, крім 76 депутатів, взагалі нікого не хвилює, що буде з долею людей, які будуть віддавати електричну енергію в три дорога.

І більше того, зараз намагаються навіть провести такі хитрі технології, коли швидко називають поправки, а це пан Парубій робить для того, щоб ми не мали можливості швидко знайти цю поправку і відреагувати.

І тому ми просимо робити все, як передбачено Регламентом. І дати можливість нам знаходити правки і їх відстоювати. А це правка 176 про заборону посередництва на корупційній основі. Дайте посередництво лише виробникам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 176 правка. Хто підтримує, я прошу проголосувати.

Комітет її відхилив.

 

14:09:08

За-70

Рішення не прийнято.

Колеги, до мене підходять представники фракції з дуже жорсткою вимогою голосувати. (Шум у залі) Колеги, я з вашого дозволу, колеги… Фактично йде обговорення навіть не по правках. Я прошу зараз…

1 хвилина, Максим Бурбак, 1 хвилина.

 

14:09:32

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, давайте вгамуємо емоції і припинимо політичний мітинг у цій залі. Давайте приймати такий важливий законопроект, який покладе кінець мафіозним оборудкам у цій галузі. Це підтримали наші європейські партнери, вони вимагають цього від нас. Давайте зробимо це і не дамо шанс одній політичній силі просто піаритись на цьому питанні. Голосуємо, ми не можемо бути заручниками їхніх політичних технологій дешевих. Давайте позбуваємося цього політичного лушпиння. Давайте голосувати і працювати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Артур Герасимов, 1 хвилина.

 

14:10:15

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу, що ми бачимо сьогодні спроби певних представників фракцій повторити сценарій вівторка, коли була зірвана надважлива частина судової реформи. І коли вони говорять, що ми не торкаємо громадян, у вівторок, і ми там не обговорювали питання громадян, давайте згадаємо, що саме вони не дали нашим громадянам право звертатися до Конституційного Суду, саме вони виступили проти публічного прозорого перезавантаження Конституційного Суду.

Тому я прошу зараз поставити це питання на голосування, не зривати реформу, яку чекає від нас країна, яку чекають від нас наші європейські партнери. Прошу поставити це на голосування. Фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує голосування в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко.

 

14:11:05

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Коли я чую розмови про енергетичну мафію, я пропоную: вийдіть і зупиніть на вулицю 10 людей і спитайте, хто така газова принцеса? І вам 10 із 10 скажуть, що це "московська зозуля". І тому, коли ви говорите про енергетичну мафію, ми пам'ятаємо цю мафію, єдина компанія в Україні ЄСУ, яка опутала своїми корупційними жалами всю країну. Рішення американського суду разом з Лазаренком "газова принцеса" вивела з України в 1996 році 200 мільйонів доларів. Верніть назад ці гроші і тоді підтвердите, що ви боретесь з корупцією. Поки гроші назад не повернуті ви і представник енергетичної мафії, корупції і офшорів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Батьківщини" – Соболєв. Сергій Соболєв, одна хвилина.

 

14:12:07

СОБОЛЄВ С.В.

Ну, ми всі почули полум'яні речі тих, хто на утриманні у Ахметова. Поверніть гроші Ахметову, це недалеко, пройдіть в сектор отуди назад і поверніть все, що їм заплатив Ахметов.

А, по суті. На якій підставі ви надаєте слово тим, хто не має жодної правки? Ви не маєте права це робити. Залишилось 19 правок, які ми зобов'язані пройти.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Додаткова таблиця!

 

СОБОЛЄВ С.В. Є додаткова таблиця, яка безпосередньо це визначає.

Тому всі, хто на утриманні Ахметова, я пропоную, негайно витягнути гроші і віддати їх Ахметову. Я це пропоную зробити і урядовцям, і всім тим, хто взяв ці гроші в цій залі.

Наша пропозиція є наступна. Є три ключові речі, це підключення, яке є антиконституційним, антинародним. Це питання єдиної ціни на електроенергію і це питання, яке стосується регулятора, хто має право продавати. Це визначено в наступних 19 правках. Йдуть по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу нагадати, що я маю право як Голова на будь-якому етапі провести консультації з головами фракцій і зараз я це роблю.

Будь ласка, Березюк, одна хвилина.

 

14:13:25

БЕРЕЗЮК О.Р.

Ми виступаємо виключно за процедуру. Цей закон вже практично зламаний через відсутність процедури, пане Голово. Тому прошу стояти на сторожі процедури і Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, зараз я поставлю на голосування пропозицію трьох фракцій, щоб ми перейшли до голосування. Наголошую, я поставлю це на голосування, хто підтримую пропозицію перейти до голосування, хто підтримує пропозицію трьох фракцій, прошу проголосувати. Хто підтримує пропозицію трьох фракцій, прошу проголосувати.

 

14:14:12

За-221

Колеги, не встигли, я ще раз поставлю  на голосування.

Хто підтримує пропозицію зараз перейти до голосування, прошу проголосувати. Хто підтримує пропозицію, прошу проголосувати, прошу підтримати перехід до голосування. Прошу проголосувати.

 

14:14:42

За-243

243 – це рішення парламенту.

І я ставлю на голосування проект Закону про ринок електричної енергії (4493) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

14:15:11

За-277

277 – за. Рішення прийняте. Законне рішення.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Прошу всіх в 16:00 прибути в зал для продовження нашої роботи. Дякую.