Засідання 09

Опубліковано 25. 12. 2014

 

ЗАСІДАННЯ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

25 грудня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, вельмишановні народні депутати! Я прошу всіх народних депутатів зайти до зали Верховної Ради України. Прошу займати свої місця для того, щоб ми розпочинали нашу роботу.

Вельмишановні народні депутати, прошу займати свої місця. Я сьогодні хотів би 25 грудня привітати християн, які  святкують сьогодні Різдво Христове, прекрасне світле  чудове свято. І в цей  чудовий світлий день я хочу побажати всім віруючим добра, благополуччя, успіхів, мирного неба над головою. І нехай цей день наповнить нас теплом, радістю і любов'ю на  подальші роки і  надихає сьогодні нас на якісну роботу. З святом всіх. Добра і миру.

Підходять народні депутати. Шановні колеги, я зачитаю… Багатьох немає. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, прошу займайте свої місця, ми розпочинаємо нашу роботу, включіть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів. Шановні народні депутати, хочу вам зазначити, зараз 10 година 10 хвилин я просив би враховувати, що початок сесії відбувається о 10 годині. Я розумію, що є засідання фракцій, але, шановні друзі, будь ласка, будь ласка.

10:11:08

307 депутатів народних у залі.

Шановні колеги, є декілька оголошень. Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Ревеги Олександра Васильовича до складу депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка".

Наступне оголошення, відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За Рівненщину!". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "За Рівненщину!" обрано народних депутатів України Яницького Василя Петровича і Вознюка Юрія Володимировича.

Відповідно до 60 статті Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді Україні міжфракційного депутатського об'єднання "Європейська Черкащина". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Європейська Черкащина" обрано народних депутатів України Томенка Миколу Володимировича і Петренка Олега Миколайовича.

Наступне, відповідно до Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Коло". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Коло" обрано народного депутата України Кривенка Віктора Миколайовича.

Наступне, відповідно до Регламенту створено депутатське об'єднання "За європейську Сумщину!". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "За європейську Сумщину!" обрано народного депутата України Лаврика Миколу Івановича.

Наступне, відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України міжфракційного депутатського об'єднання "Солідарність правих сил". Головою міжфракційного депутатського об'єднання  обрано народного депутата України Артеменка Андрія Вікторовича.

Відповідно до Регламенту повідомляю про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Європейський Донбас". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Європейський Донбас" обрано  народного депутата України Герасимова Артура Володимировича.

Відповідно до Регламенту повідомляю про створення депутатського об'єднання "За майбутнє України!". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "За майбутнє України!" обрано народного депутата України Козаченка Леоніда Петровича.

Відповідно до статті 60 а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції партії "Блока Петра Порошенка" у Верховній Раді України восьмого скликання повідомляю про обрання заступником голови депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" народного депутата України Матвієнка Анатолія Сергійовича. Дякую.

Шановні народні депутати, у нас сьогодні є наш колега іменинник. Давайте за доброю традицією привітаємо народного депутата України Олександра Михайловича Грановського з днем народження та побажаємо йому здоров'я, успіхів у нашій спільній роботі. (Оплески) Вітаємо!

Шановні народні депутати, прошу зайняти свої робочі місця, ми зараз будемо переходити з вами до розгляду питань порядку денного. Будь ласка, я прошу сконцентруватись на роботі, шановні народні депутати. Прошу зайняти свої робочі місця. Керівники фракцій, я би попросив вас залучити до роботи депутатів в сесійній залі. Будь ласка, шановні колеги.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України" (реєстраційний номер 1343), який внесений Президентом України на повторне друге читання.

Я запрошую до слова голову комітету профільного – Пашинського Сергія Володимировича.

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, я просив би зайняти свої місця. Керівники фракцій… Шановні керівники фракцій! Юрій Віталійович! Луценко Юрій Віталійович, будь ласка, нехай депутати займають свої місця. Ми розпочинаємо розгляд питання порядку денного.

Будь ласка, Сергій Володимирович Пашинський.

 

10:16:30

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні друзі! Уже втретє мені  приходиться доповідати цей законопроект з цієї поважної трибуни. Минулі рази, коли  я доповідав цей закон, я цитував Конституцію, Закони України, переконував і дискутував по кожній нормі. 

На жаль, ці зусилля не увінчались успіхом. Ви знаєте, більше того, в залі лунали звинувачення, що це конституційний переворот, що це незаконно, що не конституційно.

Один із наших колег, який сидить поруч зі мною,  видно, щоб мені допомогти викрикував з місця: "Ви ще і екологію туди включіть".

Шановні друзі, не дай, звичайно, Бог, але якщо буде екологічна катастрофа, яка буде  загрожувати нашій безпеці, і якщо там треба буде включити МНС, МВД, Нацгвардію, оборону, Міністерство охорони здоров'я,  то  це питання національної безпеки – не дай Бог.

 Друге питання, яке визвало  збурення деяких депутатів, що начебто цим законом хочуть підпорядкувати  ще не створене Антикорупційне бюро  Раді національної безпеки і оборони.

Шановні друзі, я один із авторів законопроекту про Антикорупційне бюро, саме тому, що ми хотіли зробити це бюро повністю незалежним, там чітко прописано: "Структура субординації". Антикорупційне бюро і голова цього бюро підпорядковується виключно законам України в нього немає керівника. Більше того, там є  вичерпний перелік, чому його можуть звільнити.

До речі, там внесена норма, що його може звільнити Верховна Рада України за ініціативою  150 депутатів.

Але що таке  координація і контроль у боротьбі з  корупцією?

Давайте собі змоделюємо ситуацію гіпотетичну, є така у нас митна служба. Ми всі знаємо, що там немає корупції. Але уявимо, що вона там є. Корупція на  митній службі – це зниження доходів бюджету, це  загроза національній безпеці.

Що таке корупція на митній службі?

Це контрабанда – підвідомчість СБУ, це корупція – підвідомчість прокуратурі середньої ланки, і це  корупція вищого ешелону, яка підвідомча Антикорупційному бюро.

Як можна побороти корупцію? Звичайно, треба координувати цю діяльність. Можливо, треба ставити Нацгвардію на митні пости, можливо, треба прикордонників кудись виставляти і таке інше. Питання не йде  узурпації влади. Я просто звертаю вашу вагу на те, що вчора було опубліковано рішення РНБО, на одну з норм цього рішення. Є така Державна пенітенціарна служба, яка, здавалось би, не має до національної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, я би просив вас трошки уважніше, з повагою до колеги, який виступає з трибуни… Я розумію, що у всіх є дуже важливі запитання, відповіді, розмови, але це можна зробити в несесійний день. Будь ласка, прошу вас сконцентруватися, дайте завершити голові комітету доповідь. Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Хотів би ще звернути увагу на вчорашнє, наприклад, уже опубліковане рішення РНБО щодо Державної пенітенціарної служби. Це начебто не є питання державної безпеки – пенітенціарна служба, але вибачте, ті кошти, які ми виділяємо туди, вони недостатні, і в середині цих закладів назріває соціальне незадоволення. І саме тому РНБО прийняло рішення, що всю форму нашої служби – Міноборони, МВС, прикордонники, Нацгвардія – шиють, в основному, Державної пенітенціарної служби, щоб таким чином дати їм кошти і щоб таким чином зняти соціальну напругу.

Вчора ми отримали висновок Комітету з правової політики, який підтвердив повністю конституційність цих змін до закону, наш комітет розглянув ще раз всі поправки. Ми їх голосували позавчора в цьому залі, і рекомендує прийняти законопроект як закон в цілому в редакції, яку ми вносили.

Але вчора в обід за ініціативою парламентської коаліції нашої була створена робоча група, яка напрацювала матеріали, і я зараз ці матеріали, я прошу уважно, для стенограми, вам процитую.

Пункт другий розділу  першого проекту доповнити абзацом: у частині першій статті 4 чинного закону слова "визначених цим законом" замінити словами "визначити Конституцією та цим законом".

Пункт 2 підпункту "в" розділу 1 проекту викласти такій редакції: координує і контролює діяльність виконавчої влади з питань протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю з питань національної безпеки і оброни. І в абзаці 5 підпункту "а" пункту 8 в розділі першому, пункт 10 в новому розділі після слів "правоохоронних органів" доповнити  слова "у межах повноваження Президента".

Шановний головуючий, я прошу, з урахуванням цих поправок ставити на голосування цей закон за основу і як закон. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування в редакції комітету в цілому в другому читанні з поправками, які прозвучали з трибуни і рішенням комітету – профільного комітету. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати, шановні колеги, за основу і в цілому в другому читанні.

 

10:22:26

За-253

Рішення прийнято. (Оплески)

9 – проти, утримались – 7, не голосували –  103, всього – 372.

Дякую, шановні колеги. (Оплески)

Шановні колеги, вчора працювали цілий день. Позавчора працювали півдня, провели всі розмови. Сьогодні доповіли мені про те, що всі питання узгоджені, працюємо далі.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань, наступних питань порядку денного. Для включення до порядку денного сесії ставляться питання наступні. Увага, шановні колеги! Увага, увага, увага, колеги!

Шановні колеги, шановні колеги, до мене надійшла щойно заява про оголошення перерви на вимогу двох фракцій: депутатської фракції "Опозиційний блок" та депутатської фракції, групи – точніше, "Воля народу". Для того, щоб не оголошувати перерву я хочу надати слово керівнику фракції для виступу Юрію Анатолійовичу Бойко. Народних депутатів  прошу  звільнити місце для виступу. Увага! (Шум у залі)

 З трибуни? З трибуни? З трибуни? Все, колеги, я вас попрошу: всі займіть місця. Займіть місця в залі!

Будь ласка, 3 хвилини для виступу. "Опозиційний блок", Бойко Юрій Анатолійович, з місця, 3 хвилини. Народних депутатів прошу зайняти свої робочі місця.

 

10:24:47

БОЙКО Ю.А.

Шановна Президія! Шановні народні депутати! Юрій Бойко, фракція "Опозиційний блок".

Представлення в такий спосіб Бюджетного та Податкового кодексів на бюджет на наступний рік – це спроба шантажу Верховної Ради України під прикриттям гасла: щоб вижити, країні потрібен бюджет за будь-яку ціну. Але ціна пропозицій уряду дуже висока і для населення, і для країни.

Що нам пропонують в цих документах? Зміни до Податкового кодексу, який перетворить Україну в податково-поліцейську державу. Істотно зростає оподаткування простих громадян і тиск на бізнес. Мова йде про драконівське підвищення податку на нерухомість, збільшення ставок земельного податку, підвищення оподаткування пенсій, збільшення податку на доходи фізосіб. Крім того, податкова отримає найширші повноваження в перевірці доходів і витрат громадян, фіскали будуть безперешкодно ходити по домівках, оцінювати майно і на свій розсуд дораховувати 30 відсотків податку на заощадження. Під жорстким пресингом опиниться увесь бізнес. Зміни до Податкового кодексу повертають порочну практику 90-х, безспірно, тобто без суду і слідства списання податкової заборгованості. Введення ПДВ-рахунків призведе до погіршення фінансового становища і втрати робочих місць. Проект змін до Бюджетного кодексу перетворює ідею децентралізації у пустий звук. Уряд скидає на місця великий обсяг соціальних функцій, і при цьому у місцевої влади забирає реальні доходи.

У місцевих бюджетах відбирається 25 відсотків податку на доходи, яке пропонується компенсувати частиною прибутку на введення нових платежів. В умовах кризи про це можна забути.

Таким чином місцеві бюджети не отримують необхідних коштів для фінансування системи охорони здоров’я, освіти. Сформований на базі цих 2-х документів проект бюджету затягує зашморг на шиї населення. Уряд майже на весь 2015-й рік заморожує всі стандарти і виплати. Будуть скорочені десятки соціальних статей бюджету і держфінансування знімуть майже 900 установ освітньої та медичної науки.

Розміри всіх соцвиплат уріжуть до обсягів, які встановлюються урядом на свій розсуд. Як показує практика, для багатьох це буде означати ліквідацію всіх пільг, виплат і допомоги. Єдине, що об’єднує всі ці 3 документи, – це зростання ручного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити народному депутату.

 

10:28:02

БОЙКО Ю.А.

… в ручне управління Кабміну передається майже півтора мільярди гривень на проведення адмінреформ, майже 1 мільярд – на проведення лабораторних досліджень у сфері санітарного благополуччя населення.

З урахуванням усіх цих зауважень "Опозиційний блок" виступає за перегляд проекту бюджету і законопроектів, на базі яких він сформований. Ми наполягаємо на внесенні до проекту бюджету реальних макроекономічних показників, а також індексації пенсій, зарплат і соціальних виплат. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми переходимо до розгляду наступних питань порядку денного. І я би просив вас сконцентруватись, зайняти свої місця.

Першим питанням я хочу поставити питання – проект Постанови про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко.

Як ви пам'ятаєте, як ви пам'ятаєте, ця постанова була внесена, є подання відповідного комітету. І я ставлю на голосування про включення до … Ми її включали на минулому, на минулому засіданні. Тому я просив би, Григорій Немиря, будь ласка. Я думаю, що за скороченою процедурою. Всі проблематику знають. Будь ласка, Григорій Немиря.

 

10:30:11

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги, шановний головуючий! Я дякую за підтримку щодо включення сьогодні до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради про звернення до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко.

Вчора цей проект Постанови було одноголосно підтримано на Комітеті у закордонних справах та Комітеті з прав людини. Хочу нагадати, що ми 11 грудня прийняли аналогічну за змістом постанову із зверненням до Федеральних Зборів Російської Федерації. У понеділок в Москві ця постанова і це звернення було передано захистом Надії Савченко судді, який веде її справу, і воно було долучено до цієї справи. Надія Савченко передала всім вам подяку за  цю підтримку. Але треба  зробити і другий крок, а саме, аналогічне  за змістом звернення направити до міжнародних організацій і міжпарламентських асамблей, в першу чергу це стосується Парламентської асамблеї Ради Європи. І  в тексті постанови міститься пункт щодо позаквотового включення Надії Савченко  до складу  постійної делегації України  в ПАРЄ.  Хочу нагадати, що  також у зверненні містяться прізвища інших  українських військовополонених  і міститься заклик до їх звільнення.

Таким чином  сьогодні  я закликаю всіх, не лише представників  коаліції, але і опозиції, і позафракційних, підтримати постанову і звернення Верховної Ради до міжнародних організацій   для того, щоб Надія Савченко отримала ще одну підтримку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги,  проект постанови роздано. Чи є необхідність його обговорювати? Ми знаємо, в яких умовах сьогодні  знаходиться наша колега. Тому я прошу всіх сконцентруватися. Я ставлю  за основу і в цілому проект Постанови (реєстраційний номер 1584) і прошу  народних депутатів підтримати цю постанову. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

10:32:52

За-321

Рішення прийнято.

Проти – 0. Утрималось – 0. Не голосували –  50 депутатів. Дякую, шановні колеги.

Для включення до порядку денного сесії я оголошую проект  Закону про внесення зміни до  46 статті Закону України "Про прокуратуру" (щодо умов для залучення фахівців) (проект народного депутата  Князевича за реєстраційним номером 1605).

Я зразу буду ставити на голосування це в порядок денний сесії, а далі  будемо рухатися  вже по процедурі. Прошу, ставлю на голосування 1605. Прошу голосувати, шановні колеги, за включення у порядок денний сесії.

Прошу голосувати, шановні колеги, порядок денний сесії. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

10:33:45

За-203

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я просив би сконцентруватись на роботі, це ж питання не того, що ми не хотіли голосувати, а те, що неуважні. Я прошу, шановні народні депутати, зараз ми будемо голосувати питання порядку денного сесії, потім розгляд в комітетах, потім перше читання, друге читання і все інше. Будь ласка, Руслан Князевич. Це тільки в частині кваліфікаційних вимог заступників Генерального прокурора. Руслан Князевич – автор.

 

10:34:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги, справді, минулого разу на сесійному засіданні ми кілька спроб робили про включення цього законопроекту. Але тоді перепоною стояло те, що в цьому законопроекті була норма, яка допускала можливість і іноземцям бути призначеними на посаду в прокуратурі. Оскільки це заперечення, справді, унеможливило голосування заключення цього питання до порядку денного, то вчора мною було внесено за заміну законопроект, який сьогодні є предметом нашого розгляду, де ця норма вилучена. Тому, як на мене, жодних перепон для включення цього законопроекту до порядку денного зараз немає. Прошу у зв'язку з цим ще раз, шановний пане Голово, поставити це питання на голосування і, я думаю, що просто до кінця окремі депутати не зрозуміли цієї речі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я просив би уважніше поставитись до формування порядку денного сесії. Будь ласка, шановні колеги, до порядку денного сесії включення проект закону (реєстраційний номер 1605). Я прошу всіх народних депутатів проголосувати. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

10:35:30

За-216

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Шановні колеги, по фракціям. "Блок Петра Порошенка" – 120, "Народний фронт" – 3.

 Будь ласка, Олег Ляшко.

 

10:35:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я звертаюся до колег із фракції "Народний фронт".

Шановні колеги, щойно ми підтримали законопроект про Раду нацбезпеки і оборони. Зараз ми розглядаємо питання щодо кваліфікаційних вимог до працівників прокуратури. Сьогодні, щоб прийти на роботу в прокуратуру треба мати мінімум п'ять років прокурорського стажу. Це означає, що одна і та сама прокурорська каста сидить у прокуратурі. Пропонується зняти це обмеження п'ять років, щоб у прокуратурі могли працювати правозахисники, адвокати, представники громадянського суспільства і так далі. Тобто це сучасний нормальний законопроект. І, якщо ми хочемо реальної реформи органів прокуратури, а не залишати те, що від Вишинського по сьогоднішній день діє репресивна структура. Я закликаю підтримати, проголосувати, включити до  порядку денного і розглянути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що ця позиція має отримати підтримку в залі. І, будь ласка, Єгор Соболєв.

 

10:37:11

СОБОЛЄВ Є.В.

Друзі, ми вчора обговорювали цю ідею на антикорупційному комітеті. Це справді необхідність, не просо ідея, а необхідність. Нинішні закони виписані так, що нормальні люди в прокуратуру потрапити не можуть. А це ключовий орган, від якого залежить вся робота правоохоронної системи. Ми не зможемо залучити жодного нормального прокурора для роботи з Національним антикорупційним бюро. Тому давайте включимо це в порядок денний сесії, це дуже важливо зробити якнайшвидше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ще раз наголошую, ми формуємо порядок денний. У нас багато є…

Я ставлю на голосування проект закону 1605 реєстраційний номер за включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

10:38:14

За-303

Оце голосування! 303. Дякую, шановні колеги.

Наступне питання (реєстраційний номер 1499, 1499-1) проект Закону про внесення зміни до Закону "Про безпечність та якість харчових  продуктів". Проект Закону, народний депутат Каплін. Голова комітету – Кутовий. Ставлю за… А, Каплін, автор, будь ласка.

 

10:38:47

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, шановні українські громадяни! Це дійсно надзвичайно важлива законодавча ініціатива, яка дозволить вижити сьогодні селянам в цих умовах. Ми прийняли рішення про те, що ми об'єднаємо свої зусилля з Тарасом Кутовим і Оксаною Продан, я виступлю співавтором об'єднуючої законодавчої ініціативи і ми його проголосуємо. Наскільки мені відомо, Тарас Вікторович вже направив відповідні звернення до Апарату Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1499 тоді ставимо на голосування і ви вже… 1499-1 – для включення до порядку денного. Шановні друзі, прошу підтримати 1499-1 для включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

10:39:46

За-310

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний: проект Закону про внесення змін до пункту 3 розділу VIII Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків". Проект народного депутата Батенка і проект народного депутата Скуратовського. Відповідальний Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства. Реєстраційний номер 1505, 1505-1.

Будь ласка, якщо є необхідність, Шинькович, заступник голови. Є необхідність? Наполягаєте на коментарі? не наполягають. Голосуємо. Прошу ставити на голосування 1505, 1505-1 для включення до порядку денного сесії. Голосуємо, шановні, 1505, 1505-1 для включення до порядку денного сесії.

 

10:41:02

За-322

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати, наступне – 1498 проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів).  Проект народного депутата Загорія наданий 19 грудня. Голова комітету  Галасюк. Наполягаєте? Є необхідність?

Галасюк, будь ласка, включіть мікрофон автору.

Загорій, народний депутат, дайте слово автору. Загорій народний депутат.

 

10:41:38

ЗАГОРІЙ Г.В.

Шановні колеги, метою прийняття  проекту Акту є скасування ліцензування  імпорту  активних фармацевтичних інгредієнтів. Тому прохання підтримати, бо фактично, держава    може залишитись з 1 січня  2015 року без ліків вітчизняного виробництва – не буде можливості  завезти субстанції, тобто активні фармацевтичні інгредієнти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, Нестор Шуфрич.

 

10:42:16

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний Головуючий! Шановні колеги! Опозиція підтримує цей законопроект. Ми  вважаємо, що сьогодні зняття обмеження з імпорту ліків, які є якісними – це буде забезпечувати здоров'я наших громадян. Цікаво буде дивитися, як цей закон буде проходити в залі?

І сьогодні вже є  інформація, що почалися  відповідні дії про блокування цього законопроекту.

Ми вважаємо, що цей законопроект обов'язково має бути розглянутий, як першочерговий, і дати нашим громадянам можливість отримувати якісні ліки.

А щодо   конкурентоспособності, то кожний має визначитись – не    можна  наживати сотні і сотні відсотків надприбутків на здоров'ї нації. Якщо ви спроможні виробляти відповідні ліки, які забезпечують рівень, стандарти і здоров'я наших громадян, будь ласка, виробляйте. Якщо ні – то  вам треба дати  можливість отримати людям якісне    лікування. І я вірю в те, що цей закон буде прийнятий  саме в тій редакції, якій запропонований, а не буде змінений в угоду лобістів, які сьогодні на ліцензуванні зароблять сотні і сотні мільйонів, і не гривень.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ставлю на голосування про включення до порядку денного сесії законопроект, номер реєстраційний 1498, народний депутат, автор – Загорія. Прошу голосувати.

 

10:44:13

За-306

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Наступний, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників. Проект – народний депутат Рибалка, за номером 1610.

Виступ? Будь ласка, автора слово. Це – включення до порядку денного. Під час обговорення будемо обговорювати.

Далі – народний депутат Ємець. Прошу-прошу.

 

10:44:40

РИБАЛКА С.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Для захисту прав людей на житло Верховна Рада 3 червня цього року ввела мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній  валюті. Через значну девальвацію гривні цим законом було запропоноване примусове стягнення житлового майна, яке вважається предметом застави іпотеки або є забезпеченням споживчих кредитів.

Мораторій діє до моменту реструктуризації валютних позик за умови, якщо це майно відповідає визначених законом критеріям, а саме, якщо людина там проживає але якщо це не завершено будівництво і в людини немає іншого житла, і якщо площа не перевищує 140 квадратний метрів для квартири або 250 квадратних метрів для житлового будинку.

Однак, цей закон не виконується. Відбуваються масові порушення прав людей на житло, неодноразово через виконавчий надпис нотаріуса особа позбавлялася свого єдиного житла. Лише у вівторок ми допомагали сім'ї у Вінницькій області відбити таку атаку, коли їм вже загрожували виламати двері.

Багато людей на межі відчаю, в Україні вже зафіксовано сотню випадків самогубств через неспроможність погасити кредит. Нацбанк, представники банківської асоціації, представники позичальників та ми – народні депутати зобов'язані у найкоротші терміни знайти компроміс та ухвалити Закон про реструктуризацію валютних позик. Але до його ухвалення наше з вами, шановні колеги, завдання – зберегти єдине житло для людей, вони мають спокійно зустріти Новий рік.

Ми пропонуємо домо... ми на засіданні робочої групи при нашому  комітеті, в яку входять і представники кредитного Майдану, домовились це зробити. Тому пропоную терміново внести зміни в Закон про тимчасовий мораторій, який передбачає уточнення щодо участі нотаріуса в цьому процесі. Інакше кажучи, ми пропонуємо залатати дірки у цьому законі. Підкреслюю, що співавторами законопроекту стали кількох....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги, Комітет з фінансової політики та  банківської діяльності ухвалив рішення: рекомендувати прийняти цей закон за основу та в цілому. Прошу підтримати цей законопроект та людей, частина з яких чекають нашого рішення під стінами парламенту. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це включення до порядку денного, але я хочу подякувати  комітету, що ви виконали доручення Голови Верховної Ради так швидко, за результатами попереднього нашого засідання. Я дуже вдячний вам.

Будь ласка, народний депутат Ємець.

 

10:47:29

ЄМЕЦЬ Л.О.

Доброго дня, шановні колеги, шановний пане Голово. Хочу звернутися до вас швидше з процедурного питання, оскільки я сам абсолютно підтримую тільки що озвучені тези, які сам законопроект. Єдине, хотів би зазначити, що за п'ять днів до реєстрації цього законопроекту мною було зареєстровано абсолютно аналогічний законопроект, який звучить (номер 1519) про внесення змін до деяких законів України щодо заборонення вчинення виконавчого напису нотаріуса про звернення стягнення на житло. Я вважаю, що цей законопроект мав бути, як мінімум, альтернативний до мого  або вони мають бути поєднанні спільно. Тому в мене є величезне прохання: включити мій законопроект як альтернативний і проголосувати для включення до порядку денного, в тому числі і законопроект 1519 як такий, що абсолютно повторює і по суті, і за назвою щойно озвучений законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я думаю, що під час розгляду ми їх будемо розглядати  разом як один альтернативний.

Будь ласка, Пинзеник Павло Васильович.

 

10:48:39

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Ці два законопроекти формально альтернативними не є. Вирішенням питання було би включення обидвох цих законопроектів до порядку денного сесії.

Прошу підтримати таку пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, шановні колеги. Давайте ми тоді будемо голосувати за 14… (Шум у залі)

 У вас теж є законопроект? Ви в підтримку? Добре. Народний депутат Папієв оголосив підтримку. Дякую. Ви зараз проголосуєте.

Шановні колеги, тоді давайте ми включимо два законопроекти, а далі ми їх потім об'єднаємо під час розгляду, і все буде нормально.

Перше: 1610. Народний депутат – автор Рибалка Сергій Вікторович. 1610: до включення до порядку денного. Перший. І потім народного депутата Ємця. Прошу голосувати.

 

10:50:00

За-324

Наступний. Народний депутат Ємець. Я прошу оголосити… 1519 реєстраційний номер , народний депутат Ємець – автор. Прошу ставити на голосування. За включення до порядку денного.

 

10:50:29

За-297

Процедуру будемо під час розгляду. 30 секунд для Олега Ляшка. І 30 секунд для Михайла Папієва після, для справедливості.

 

10:50:48

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я прошу згадати, що сьогодні 25 грудня. Якщо до Нового року цей закон, який ми зараз проголосували, за включення до порядку денного, не набуде чинності, з нового року людей будуть виселяти із житла. Тому я прошу вас, ми вранці включили б цей законопроект до порядку денного, є рішення комітету. Давайте відповідно до регламенту після обіду розглянемо його і проголосуємо за основу і в цілому, щоб була можливість Президенту його підписати і опублікувати. Щоб люди в новий рік увійшли з гарантією, що їх не виселять із власного житла. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. прошу, Михайло Папієв, 30 секунд.

 

10:51:32

ПАПІЄВ М.М.

Шановні колеги, фракція партія "Опозиційний блоку" підтримує цей законопроект. Більше того, ми виступаємо з ініціативою, щоби цей законопроект був сьогодні внесений до порядку денного і проголосований і за основу, і в цілому.

Шановні колеги, і я прошу цю пропозицію поставити на голосування. Також ми сьогодні проголосували Закон України в порушення регламенту, але це вже інше питання, "Про внесення змін стосовно РНБО". Я просив би, щоб ми невідкладно зараз, перед…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую народним депутатам. Наголошую, що я можу давати слово тільки з тих питань, які розглядаються. Я прошу відповідний комітет спільно з апаратом пропрацювати таку можливість із регламентним комітетом пропозицію щодо голосування цього закону до Нового року, як було оголошено.

Дякую, шановні колеги. Працюємо далі. Шановні колеги, я просив би сконцентруватися. І щоб я хотів зазначити. Ми зараз переходимо до важливих питань, які пов’язані з прийняттям бюджету, з новаціями в податковій сфері і багато інших питань, які мають бути врегульовані до бюджету, який ми з вами, надіюся, приймемо до настання Нового року. Я розумію, що дуже багато людей хочуть сьогодні говорити, висловлюватись. І я думаю, що сьогодні не гарний час працювати на телекамери, а гарний час працювати в комітетах, з людьми, з експертами для того, щоб ми дуже швидко і дуже якісно, не втрачаючи час, підготували законопроекти від першого читання до другого читання. А це буде означати, що багато позицій і проблем, які турбують суспільство, будуть враховані.

Інакше говорячи, не товкти повітря, а займатись реальною справою. Тому я би дуже вас попросив з розумінням до цього поставитись. Я би хотів попросити вас, щоб ми зараз всі ці законопроекти проголосували по скороченій процедурі розгляду.

Далі зразу ми підемо в комітети, напрацюємо рішення і в тому числі ті рішення, які щойно були оголошені, які важливими є. Тобто не втрачати час, у нас не так багато днів.

Тому я зараз хочу поставити на голосування, щоб всі ці законопроекти сьогодні проводити за скороченою процедурою, шановні друзі. Я прошу це підтримати і прошу за цю пропозицію проголосувати, шановні колеги. Процедура розгляду, за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:54:34

За-192

Шановні колеги, по скороченій процедурі, те, що ми з вами говорили, прийняти його в першому читанні за основу. З процедурних питань нам потрібно 150, питань, 150 – рішення прийнято, - ми можемо працювати.

Шановні колеги, якщо будуть якісь там дискусії, ну, ще візьмемо слово. Але питання тільки про наступне, почати реально працювати не на камеру телевізійну, а на результат. От, в чому є підхід. А коли ми будемо розглядати його до другого читання, будуть і таблиці, будуть і виступи, і обговорення, і виступи фракцій. Ми це все врахуємо і все буде нормально.

Більше того, закликаю членів комітетів Верховної Ради України зробити свою роботу в комітетах максимально публічною. Тоді розгляди законопроектів, які ми з вами щойно ухвалили, будуть відбуватись відповідним чином відкрито. Але це є більш важливо, ніж те, що ми можемо говорити зараз в залі.

Дякую, шановні колеги. І перший закон, який я оголошую, реєстраційний номер 1557, урядовий проект Закону  про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин). Доповідає  перший заступник  міністра фінансів Уманський Ігор Іванович. Прошу Ігор Іванович для доповіді.  Співдоповідає заступник голови  Комітету з питань бюджету Мельник Сергій Іванович.

 

УМАНСЬКИЙ І.І. Доброго ранку. Шановний пане Голово, шановні народні депутати,  присутні, до вашого розгляду представляється  проект Закону  про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Головні напрямки і  суть змін, які ми пропонуємо внести до бюджетного законодавства. Перш за все і головна мета цього закону – це  забезпечення  бюджетної та фінансової самостійності бюджетних відносин і формування місцевих бюджетів. На сьогоднішній день  згідно з цими пропозиціями  місцеві органами… місцеві влади  зможуть  самостійно формувати місцеві бюджети, починаючи з 15 вересня  року, що передує плановому, відповідно до  тих положень, які  закладені в проекті бюджету щодо  15 вересня, відповідно має подати  уряд до Верховної Ради.

Незалежно  від того чи прийнятий Закон про Державний бюджет, чи ні, місцеві  органи    будуть мати  можливість самостійно вже  до  25 грудня, що передує плановому,  затверджувати свої власні бюджети, виходячи  з тих повноважень  і можливостей, які надаються їм Бюджетним  кодексом.  Після прийняття Закону про Державний бюджет, відбуватиметься лише коригування і уточнення показників в частині трансфертів, які передаються з  державного бюджету на місцеві. 

Спрощується також  процедура надання місцевих  гарантій і запроваджується так званий  принцип "мовчазної згоди", коли місцеві бюджети визначають необхідність   запозичень, вони  інформують про це Міністерство   фінансів. І у разі відсутності зауважень вважається надання погодження автоматичним.

Міністерство   фінансів  не визначатиме вже індикативні показники  по доходах і не доводитиме їх до  місцевих бюджетів. Формування дохідної частини прямо буде  визначено в Законі про Бюджетний кодекс і місцеві бюджети можуть це зробити без корегувань…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу дати завершити.

 

УМАНСЬКИЙ І.І. За місцевими бюджетами закріплюються стабільні джерела формування доходів та розширюється наявна дохідна база, зокрема, передаються: 100 відсотків плата за надання адміністративних послуг; 100 відсотків державного мита; додатково 10 відсотків податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки; запроваджуються нові збори, він закріплюється виключно за доходами місцевих бюджетів, так званий акцизний податок, що стягується з, під акцизної групи товарів і встановлюється місцевими радами в розмірі від 2 до 5 відсотків на, під акцизну групу товарів, крім автомобілів; розширюється база оподаткування податку на нерухомість. - одна з найбільш спірних і обговорюваних тем. Але повноваження щодо встановлення цієї податкової бази передається місцевим радам від 0 до 24 гривень за квадратний метр.

Збільшується норматив зарахування до місцевих бюджетів екологічного податку з 35 відсотків, що на сьогоднішній день до 80. Місцеві бюджети також будуть мати базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності. Вона розраховується в середньому на одного жителя по Україні і ті бюджети, які матимуть цей показник менше ніж 0,9 отримуватимуть дотацію на вирівнювання податкоспроможності ті бюджети, які мають цей коефіцієнт вище ніж 1,1 лише 50 відсотків буде вилучатися для перерозподілу до державного бюджету.

На сьогоднішній день система зовсім інша, все, що перевищує на сьогоднішній день доходи місцевих бюджетів в повному обсязі вилучаються до державного бюджету, все, що нижче відповідного рівня повністю фінансується додатково з державного бюджету, що спотворює логіку і мотивацію місцевих бюджетів для збільшення їхньої дохідної бази.

Також запроваджується нова трансфертна політика та посилюється відповідальність профільних міністерств  за реалізацію державної політики у відповідних галузях. На сьогоднішній день ті делеговані повноваження щодо, в тому числі реалізації освітньої та медичної політики, пропонується змінити в спосіб забезпечення відповідальності і реалізації цієї політики через, з одного боку, відповідні міністерства, з іншого боку, через застосування форменого підходу до розподілу цих субвенцій на місця.

Зазначений проект змін до Бюджетного кодексу опрацьовувався спільно з відповідними асоціаціями різних рівнів, також з нашими зовнішніми донорами, і в цілому був підтриманий як нашими колегами з регіонів так і нашими експертними середовищами. прошу підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, співдоповідач Мельник Сергій Іванович, заступник голови бюджетного комітету.

Я нагадую всім народним депутатам, що ми розглянемо в першому читанні.

 

11:02:11

МЕЛЬНИК С.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати, запрошені, Комітет з питань бюджету розглянув на своєму засіданні проекти законів про внесення змін до Бюджетного кодексу за номерами 1557, 1537, 1576, які були подані урядом і визначені ним як першочергові, та ухвалив єдине рішення щодо цих законопроектів. Законопроект за номером 1557 щодо зміни міжбюджетних відносин закладає основи нових підходів до формування місцевих бюджетів та визначає організацію міжбюджетних відносин і зміну механізму бюджетного регулювання. Комітет загалом, підтримуючи такі пропозиції, висловив застереження, що прийняття та реалізація законодавчої ініціативи пов'язана з певними ризиками. Назву окремі з них. В першу чергу запропоновані зміни до переліку доходів бюджету та їх розподілу між різними бюджетами враховують елементи майбутніх змін до податкового законодавства. Насамперед, щодо реформування податку на майно, запровадження місцевого збору з продажу підакцизних товарів.

Тому наша позиція, що законопроект має прийматись лише взаємоузгоджено, з прийняттям відповідних податкових змін.

Щодо Положення щодо об'єднання територіальних громад, також можуть реалізовані виключно в разі прийняття в цілому законопроекту про добровільне об'єднання територіальних громад. На даний час урядом не подано законопроект щодо переліку адміністративних послуг, хоча вже запропоновано плату за окремі адмінпослуги спрямовувати до спеціального фонду державного бюджету із цільовим використанням. Ми вважаємо, що така пропозиція вбачається передчасною і несистемною.

Крім того, окремі положення визнано такими, що потребують додаткового уточнення або унормування. Зокрема, врегулювання питання призупинення стягнення заборгованості місцевих бюджетів за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

МЕЛЬНИК С.І. …наданими за рахунок Єдиного казначейського рахунку, до унормування даного питання окремим законом та встановлення чіткого терміну списання такої заборгованості. Необхідно також визначити вимоги щодо строків проведення платіжних доручень та посилення відповідальності органів Казначейства за порушення відповідних вимог. Визначити доцільність включення Положення щодо надання права уряду встановлювати бюджетні призначення новоутвореним державним органам без внесення змін до Закону про державний бюджет. Поряд з тим, законопроект потребує подальшого доопрацювання з точки зору узгодженості правових норм та техніко-юридичних вимог.

З огляду на наведене, а також беручи до уваги, що питання зміни, реформування міжбюджетних відносин на даний час є суспільно затребуваним, Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення. Рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 1557 прийняти за основу. Положення інших законопроектів за номерами 1537 і 1576 пропонується розглянути як пропозиції уряду при доопрацюванні до другого читання законопроекту 1557. Відповідний проект Постанови запропоновано комітетом. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Прошу два – "за", два – "проти". Запишіться, будь ласка. Два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Прошу Остап Семерак, Народний фронт.

 

11:06:07

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги! Хотів би звернути увагу, що це  є один з проектів законів, який внесений урядом на виконання програми реформ і на затвердження бюджету, який повинен розглядатися  пізніше.

Я би хотів звернути увагу, що ми, багато хто з нас тут сидячих в залі, до роботи  в парламенті працювали в органах  місцевого самоврядування. Ми прекрасно розуміємо, які існують взаємовідносини між бюджетами верхнього рівня і нижнього рівня.

Законопроект, який пропонується урядом і фракція Народного фронту абсолютно підтримує і просить наших колег підтримати  наше рішення. І звертаю увагу на те, що в проекті закону дається змога  реалізувати децентралізацію повноважень та фінансів, зміцнити матеріальну та  фінансову основу  місцевого самоврядування, про що  в суспільстві  сьогодні йде суттєва дискусія. Цей законопроект надасть місцевим  бюджетам  бюджетну та фінансову самостійність, про що теж говорять представники  місцевого самоврядування, члени парламенту, представники політичних партій і громадських  організацій.

Так само цей законопроект дозволить зацікавити громади до  об'єднання та  формування спроможних територіальних громад, які зможуть  краще забезпечити участь громадян в управлінні територіальними проблемами і  вирішення територіальних завдань.

Звертаюся до членів парламенту, до колег по коаліції, в першу чергу, підтримати цей законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тимошенко Юлія Володимирівна. Будь ласка.

 

11:08:26

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я, в першу чергу, хочу зазначити, що всі зміни до Бюджетного кодексу, які запропоновані трьома законопроектами в першому читанні, виключно, наша фракція підтримує. Тому я виступаю "за".

Але в той же час, я знаю, що у цьому залі немає жодного депутата, який би на назвав багато разів слово "децентралізація". Ми добре знаємо що децентралізація – це, в першу чергу, більше грошей  на місцеві бюджети, які вони можуть самі формувати, самі розпоряджатися, і, власне, збільшувати свої доходи. То можу зразу сказати, що запропоновані зміни ніякого відношення до децентралізації, збільшення  забезпечення фінансами регіонів не мають. Навпаки, все, що зараз ви почули, призводить в Державному бюджеті на 2015 рік до зменшення власних і закріплених доходів за місцевими бюджетами, зменшує їх право формувати самостійно бюджети. Всі зміни до кодексу, вони вносять лише організаційні впорядкування, що може робити казначейство, що не може, які додаткові повноваження у міністрів і як доводяться показники до місцевих бюджетів.

Але прошу звернути вашу  увагу: треба рахувати і читати цифри. В бюджеті на 2014 рік власні і закріплені доходи за місцевими бюджетами складали 111,5 мільярди, на 2015-й після прийнятого всього пакету залишається всього 104 мільярди. Це означає суттєво менше.

Крім того, ми з вами завжди аналізували: для того, щоб децентралізувати, нам треба більше грошей зведеного бюджету віддати на місцевий рівень. Якщо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте, будь ласка, завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо в 2014 році від всіх грошей зведеного бюджету 42 відсотки йшли на місцеві бюджети, то в цьому бюджеті всього 40 відсотків.  Це означає, що немає децентралізації, не надаються додаткові фінанси і це означає, що ми з вами не виконуємо реформу бюджетної системи. Є косметичне корегування, його треба зробити, але це не знімає питання докорінного  реформування бюджетних стосунків, децентралізації фінансів.

Крім того, я хочу, щоб ви знали, що вам будуть  розповідати, що на 39 мільярдів збільшено доходи місцевих бюджетів. Воно збільшено на папері, насправді, воно не дійде до місцевих бюджетів, тому що це не закріплені податки, це  субвенції з держаного бюджету.

На сьогоднішній день 24 мільярди недофінансовано по 2014 року. В наступному році - 39  буде недофінансовано і бюджети  місцеві отримають на 14 мільярдів менше, я хочу, що ви це розуміли. Крім того, законопроектом, одним з представлених, знімаються всі пільги  без виключення щодо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, регламент... мені уже незручно, але вже майже 4 хвилини.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  ....щодо користування транспортними засобами. З інвалідів знімають пільгу по платі за транспорт, з ветеранів, з учасників АТО, з усіх, дорогі друзі, це копійки. І в той же час 4,7 мільярда віддають трейдерам, зернотрейдерам, податку на додану вартість, який вони не заплатили. Я хочу вам сказати, що ми ніколи не підтримаємо 1776 – зняття пільг на транспортні послуги для інвалідів, ветеранів, чорнобильців, афганців і так далі. І тому ми готові проголосувати в першому читанні, але це не  бюджетна реформа і потребує, навіть це,  серйозного доопрацювання. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу наголосити на наступному, за регламентом у нас є 2 хвилини на виступ. Я розумію, коли потрібно завершити там 10 секунд, 20 секунд, але виступати в подвійному регламенті - це неправильно. Тому я би просив всіх, в тому числі і доповідачів дотримуватися регламенту. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка" Пинзеник... Томенко? Томенко, будь ласка.

 

11:13:32

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати,  проект закону – це непростий і суперечливий документ. З точки зору головної цілі, яку він би мав вирішити: передачі повноважень, - він ці цілі не досягає. Чому? Тому що місцеві бюджети як були агентами по виконанню доручень уряду, так ними і залишаються. Змінюються тільки механізми цих стосунків. Раніше відбувалася щоденна передача коштів з державного бюджету через щоденні нормативи відрахувань, а зараз ця система замінюється системою медичних, освітніх і інших субвенцій. Але у зв'язку з тим, що ці заклади беруться на утримання державного бюджету, відбувається ще додаткове вилучення прибуткового податку з громадян: 25 відсотків і 40 відсотків по Києву.  І, з точки зору чисто арифметичної, централізація коштів бюджету навіть зростає. Хоча де-факто, я скажу, що місцеві бюджети отримають більше.

Дещо поліпшує ситуацію те, що збираються дати право місцевим бюджетам вводити податок з продажу, хоча його назвали "акциз з продажу", і введення податку на нерухомість. Але це норми навіть не Бюджетного кодексу, а Податкового кодексу. І б додав до цих норм – це надати право місцевим бюджетам самостійно вирішувати перелік товарів, по яких вони встановлюють доплати, і обмежити граничну суму. А, по-друге, зробити невеличку корекцію акцизу на пальне, спрямування їх на будівництво місцевих доріг, тобто дати ці кошти місцевим бюджетам. (Оплески)

 Які питання Бюджетного кодексу викликають тривогу? Питання перше: Бюджетний кодекс, по суті, хоче скасувати норму щодо обмеження граничного розміру боргу 60 відсотків ВВП. Так, як записана редакція цієї норми, по суті, позбавляє, дає можливість уряду перевищувати норму, бо сьогоднішня норма вимагає дій, а нова норма передбачає розробку тільки плану дій. Ми маємо не допустити появи цієї норми в кодексі.

Є питання щодо казначейського обслуговування бюджету. Я розумію, наскільки всіх турбує ця проблема, але ми мусимо зрозуміти, де корінь зла. Уявіть собі, що вам доручили прийняти 200 мільярдів гривень доходів, а витратити – 400 мільярдів. Ніяке казначейство цю проблему не вирішить, бо проблема не в казначействі, а в балансі бюджету. Нам треба зреагувати на цю проблему, бо, зруйнувавши єдиний казначейський банк…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд – завершити.

 

ПИНЗЕНИК В.М. … ми втрачаєм контроль за доходами і видаткам бюджету і дефіциту. А крім того, казначейство виконує норму прямого контролю за видатками, бо воно не може здійснювати видатки поза рамками бюджету.

І останнє. Недопустимо схвалення деяких норм Бюджетного кодексу, які перетворюють органи влади в комерційні структури, дають можливість працювати їм за комерційним принципом. Я наголошую, щоб ми не допустити появи цих норм у 29-й і 30-й статтях кодексу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Михайлович. "Опозиційний блок". Шуфрич Нестор Іванович.

 

11:16:21

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги, кого дурять в цьому залі? Яка децентралізація, коли, зверніть увагу, беруть зменшують реальний доход місцевих бюджетів, податок на доход фізичних осіб? Значну частину його забирають в загальний фонд, а компенсують 10 відсотками податку на прибуток підприємств. При цьому самі говорять, що очікуємо падіння ВВП, а це означає, що навряд чи ми дорахуємося цих прибутків.

Наступне. И наши граждане должны это знать. Чернобыльцы, наши ветераны, значительное количество других социально нуждающихся категорий наших граждан, в том числе детей войны, фактически обречены на нулевое обеспечение в следующем году. Почему? Потому что изменениями в Бюджетный кодекс предлагается суммы выплат дать на усмотрение Кабинета Министров Украины. А такое понятие, как индексация, в связи с потерями из-за инфляции-девальвации вообще изымается из Бюджетного кодекса. Це грубе порушення Конституції. І Конституційний Суд вже визначився з цього питання, що ніхто не має права обмежувати соціальних гарантій наших громадян. І уряд не може цього не знати, якщо він український.

При цьому я задаю запитання – чому обмежується зараз можливість надання субвенцій на пільговий проїзд наших громадян. Згадайте наших сусідів. Як тільки вони спробували це зробити, Росія піднялась негайно! Невже ви думаєте, що українці будуть спати? Я вважаю, що ці зміни в Бюджетний кодекс є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ШУФРИЧ Н.І. … і кожний, хто проголосує за ці зміни, є антиукраїнським елементом і неукраїнцем, і голосує проти власного народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хочу вам зазначити, шановні колеги. Всі виступи дуже гарні. Але вони говорять тільки про єдине, що до другого читання треба дуже детально готувати питання.

Будь ласка, хвилина, Олег Ляшко, не брав участі в обговоренні.

 

11:19:03

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Що стосується розглядуваного зараз законопроекту 1557 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин), я не буду повторюватися про те, що казали попередні виступаючі. Багато з них говорять саме те, що відповідає дійсності.

І хотіло б просити Міністерство фінансів і уряд все-таки не робити вигляд про те, що відбувається децентралізація, а здійснювати реальну децентралізацію.

Я покажу видимість, яку створює уряд, на прикладі, на одному прикладі. Вилучення із бюджету міста Києва податку на доходи фізичних осіб. У проекті Бюджетного кодексу пропонується залишити 40 відсотків ПДФО у бюджеті міста Києва, а 60 забирати до центрального бюджету.

Я вважаю, це категорично неправильно. Місто Київ повинно користуватися тим податком, який воно отримує, для вирішення соціальних проблем, які є в місті Києві, так само, як і в інших регіонах. Тому ми підтримаємо цей законопроект, але за умови залишення в бюджеті податку на доходи фізичних осіб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я хочу один нюанс сказати, але він є дуже важливим. Щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб. Звісно, ми будемо доопрацьовувати це в комітетах. Але сьогодні міста, я говорю про міста, а принцип один і той же. Отримують 75 відсотків податку на доходи фізичних осіб до першого кошику бюджету. Всі з цим погоджуються.

Але ці 75 відсотків враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, а це означає, що ці кошти фінансуються у повному обсязі на делеговані повноваження держави, тобто  75 відсотків – делеговані  повноваження. Те що пропонується зараз у проекті, який ми будемо розглядати,  пропонується наступне. Якщо по Києву – 40 відсотків, але не на  делеговані повноваження  держави, а на  повноваження міста Києва. Сьогодні таких коштів  в бюджеті  нуль, а буде   40 відсотків   від  подоходного податку з громадян, плюс 10 відсотків   з податку  на прибуток підприємств. Я бачив цю попередню редакцію. Якщо там є зміни, ми розглянемо  в комітеті. Але я в децентралізацію вкладаю саме таке поняття, і воно було  напрацьоване всіма фахівцями, в тому числі    і обговорено. Дякую, шановні колеги.   Ми в комітетах розглянемо чи так, чи не так.  Ми ж  зрозуміємо.

Антон Яценко, будь ласка,  "Економічний розвиток". Хвилина.

 

11:21:50

ЯЦЕНКО А.В.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Я б цей законопроект  так  назвав би "поздний феодализм". Чому саме?  Ну от давайте подивимось, на сьогоднішній день  Державний бюджет України  від податку  на доходи фізичних осіб  отримує   нуль. Тут пропонується  25 відсотків. Наприклад, на  доходи обласних  бюджетів, які сьогодні  з ПДФЛ  ідуть  в розмірі 25  відсотків, пропонується лише 15 відсотків. І фактично у нас  60 відсотків  іде  на доходи загального фонду бюджетів міст, районних  і так далі. Тобто на  сьогоднішній день фактично Державний бюджет України  забирає з  маленьких селищ, міст ці 25  відсотків, які вони отримували на розвиток. Ну наприклад, якщо  наприклад зареєстроване підприємство в якомусь селі, то сьогодні  це село не буде жодної копійки отримувати у цей бюджет, а це основна   його стаття  доходів. Тобто фактично     державний  бюджет забирає гроші  у маленьких селищ і  міст…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10  секунд, завершуйте.

 

ЯЦЕНКО А.В. 10 секунд. Дякую.

Тому   група "Економічний розвиток", звичайно, не буде це підтримувати. І ми закликаємо всіх колег, особливо мажоритарників,  за це не голосувати. Дякую   дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Березюк, хвилину не брали, "Самопоміч" не брала в обговоренні. Не путайте, шановні, не плутайте, шановні колеги, делеговані повноваження з власними, я вас дуже прошу. А то буде не дуже зручно перед людьми, хто в цьому розбирається. Прошу.

 

11:23:33

БЕРЕЗЮК О.Р.

Я, власне, про це і хотів сказати. Делеговані і власні повноваження – це дві різних. Згідно цього бюджету теоретично міста можуть мати більше грошей на власні повноваження. Але це поки що тільки теоретично. Ми з вами маємо бути дуже уважні в другому читанні.

Друге питання. Села і маленькі міста є, справді, в небезпеці, якщо ми не змінимо ці речі. Але ще одна дуже важлива річ, ми маємо обмежити Казначейство у свавіллі. Забрані, на жаль, наші пропозиції щодо того, що Казначейство має відповідальність протягом двох днів забезпечити делеговані повноваження і протягом 5 днів власні повноваження. Якщо цієї норми не буде, Казначейство буде свавільним органом контролю над бюджетом місцевих органів влади. І це є одне з найключовіших, скільки ми їм би не давали грошей, якщо Казначейство затримає, грошей не буде як зараз. Тому друге читання є відповідальним і до нього треба добре ставитися, а в першому читанні ми підтримуємо до роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чому дуже важливо, що ми прийняли в першому читанні? Ми забрали на майданчик парламенту і далі пішли працювати постатейно, і по Казначейству, і по всім іншим речам. Дякую, шановні колеги.

Я пропоную поставити за основу і в першому читанні, і перейти до розгляду в другому читанні даного питання. Немає заперечень? Один, один, хвилина від позафракційних. Один. Реєструйтесь, колеги. Один, реєструйтесь від позафракційних. Одна хвилина, будь ласка, і всі висловились. Дерев'янко Юрій, позафракційний.

 

11:25:17

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Прошу слово передати Сергію Міщенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Міщенко, будь ласка.

 

11:25:20

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Сергій Міщенко, Київщина. Давайте уявимо собі виборчий процес, коли якась партія чи мажоритарщик на своїх бігбордах і в своїх агітаційних матеріалах пише: "Ні - скасуванню пенсійної реформи! Ні – Казначейству, яке в ручному режимі буде знову розприділяти кошти місцевих громад і не давати блокувати їх. Ні, на децентралізацію, тому що децентралізації немає, тому що в минулому році це 111 мільярдів, а в цьому 104 мільярди, мінус 7 мільярдів. Якщо було 127 мільярдів, я б це розумів, що це децентралізація. Якщо казати про звичайні речі, наприклад, ні - постраждалим на Майдані. Ви ж вносите в бюджет зміни, які учасники масових акцій громадського протесту не отримують нічого. Скільки б ви отримали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є пропозиція. Я прошу всіх депутатів зайти в залу. Будь ласка, покличте депутатів на свої робочі місця. Все, що не договорили зараз, договоримо під час другого читання.

Шановні колеги, я прошу зайти всіх до зали, підготуватись до голосування. Я ставлю за основу в першому читанні Закон України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України за номером 1557 за основу і в першому читанні. Шановні колеги, прошу голосувати.  Прошу голосувати, шановні колеги. За основу в першому читанні я ж сказав, колеги. За основу в першому читанні.

 

11:27:36

За-264

Рішення прийнято.

43 – проти, 7 – утримались, 64 – не голосували. Немає сенсу сьогодні не приймати це. Приймаємо і працюємо в комітетах по кожній статті. Інакше ми ніколи в житті не вирвемося з тієї прірви, яка у нас є, в тому числі і по децентралізації були гарні ідеї, але їх треба укласти в реальний документ, а не просто говорити як повітря з трибуни. Дякую.

Переходимо до розгляду наступного законопроекту 1576 Закон України  про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо захищених видатків) заступник міністра  Матвійчук Володимир Макарович. Співдоповідач – Мельник. Я не думаю, що треба давати співдоповідачу, він повністю проінформував нас про роботу в комітеті. То, будь ласка, Володимир Макарович.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд внесено законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу у частині, яка стояться наступних питань. У нас окремі питання на даний час не врегульовані Бюджетним кодексом відповідно до сучасних вимог.

Наприклад, ми отримуємо кошти від реалізації майнових прав на фільми, вихідний матеріал на фільми та фільмокопії, створені за бюджетні кошти. Необхідно, щоб ці кошти зараховувалися до державного бюджету. Це передбачено.  

Також у цих змінах до Бюджетного кодексу передбачено, що до захищених видатків бюджету включається охорона закладів культури. Це дуже важливо, музеї, де є значні матеріальні цінності і так дальше.

Крім цього, у цьому законопроекті передбачено удосконалення норм щодо складання бюджетних запитів по судові владі і так далі, які є по суті технічними.

Я прошу, шановні народні депутати, прийняти зміни до Бюджетного кодексу у цій частині за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я щось не зрозумів, за основу ми голосуємо. Ну, це гарне прохання. Колеги, є необхідність 2 – за, 2 – проти? Є, да? Ні, або за основу. 2 – за, 2 – проти. Будь ласка, запишіться 2 – за, 2 – проти.

Володимир Макарович, присідайте. Точніше, сідайте.

Павло Унгурян, "Народний фронт", прошу.

 

11:30:37

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, я думаю, що цей законопроект є також одним з законопроектів, які  подані урядом для нашої подальшої децентралізації у фінансовій системі.

 Єдине, що  ми за пропозицію комітету, яку оголосив співдоповідач по попередньому законопроекту, можемо або взяти за основу даний законопроект і об'єднати у підготовці до другого читання основного законопроекту - 1557,  з іншими поправками. А також,  наступний законопроект, який  іде – ще  одні додаткові зміни.

Є пропозиція, щоб в режимі підготовки до другого читання всі ці три законопроекти, з яких законопроект 1557 є  найбільш ґрунтовним і основним, ми об'єднали в один законопроект. Тому є саме така пропозиція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Мельник Сергій Іванович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:31:45

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні  депутати! Наша пропозиція, все ж таки розглянути його при  доопрацюванні до  другого читання основного законопроекту. 

Тому що зі складу державних програм соціального захисту вилучається компенсація за пільговий  проїзд окремих категорій громадян. І це  питання має розглядатись комплексно відповідно з внесенням відповідних пропозицій до статей, які  визначають видатки місцевих бюджетів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Опозиційний блок, Дунаєв.

 

11:32:20

ДУНАЄВ С.В.

Прошу передать слово Долженкову.

 

11:32:25

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Шановний  пане голово! Шановні народні депутати! Хочу зазначити про те, що вказаний законопроект є за своєю суттю антисоціальним і антинародним. За вказаний законопроект ми не маємо жодного морального права  голосувати, ми не маємо його підтримувати. Адже тут йдеться про  державну підтримку найбільш соціально-незахищеним верствам населення, а саме: щодо виключення з  державного бюджету,  з Бюджетного кодексу України до  категорії захищених видатків видатків на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян,  пільги для інвалідів, дітей інвалідів і осіб, що  супроводжують інвалідів першої групи та дітей-інвалідів. Це найменш соціально-захищені верстви  населення. Я не вважаю, що вони тягнуть дуже  великий розмір видатків з Державного бюджету.

Прошу вас не підтримувати вказану антисоціальну, антинародну законодавчу ініціативу чинного уряду.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка, "Радикальна партія".

 

11:33:27

КОРЧИНСЬКА О.А.

Панове народні депутати, прошу вашої уваги до проблеми з фінансуванням онкохворих дітей. Два роки тому ми  мали всього 20 відсотків фінансування онкохворих дітей. Опікунська рада "Охмадиту" пробила поправку до законопроекту про державні лотереї про створення спецфонду, і ми гарантовано єдині, хто онкохворі дітки України, мали фінансування на закупку ліків. В цьому році ми мали 135 мільйонів – це з загального фонду, і зі спецфонду у нас було… А! Вибачте, загального фонду – 196 і спецфонду – 150. Таким чином, було  закуплено ліків на 315 мільйонів гривень.

Зараз  Кабінет Міністрів зливши весь цей спецфонд в загальний фонд, нам лишає 135 мільйонів гривень, даже з невеличким збільшенням це буде 155, тобто вдвічі менше грошей, враховуючи таку інфляцію. Яким чином дітки онкохворі нашої країни будуть лікуватися, якщо зараз вже не вистачає ліків?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, по хвилині "Батьківщина", "Економічний розвиток". По хвилині. Крулько, будь ласка. Іван Крулько.

 

11:34:49

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні народні депутати, якщо ми і будемо голосувати цей законопроект за основу, то тільки за умови, що ми пропишемо у постанові про голосування за основу про те, що виключається пункт, відповідно до якого скасовуються видатки на компенсацію за пільговий проїзд інвалідів, дітей-інвалідів та осіб, які супроводжують інвалідів першої групи.

Те, що запропонував уряд – скасувати пільги для інвалідів, це, по суті, кощунство, це робити не можна. І тому ці зміни до Бюджетного кодексу можна голосувати тільки за умови виключення цього пункту. І інше - ми проголосували постанову 1557, взяли за основу законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу. Відповідно до цієї постанови в 2 пункті чітко відзначено, що буде враховано положення законопроекту 157…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Яценко, "Економічний розвиток".

 

11:36:09

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги, ну, цей закон дійсно він пов'язаний дуже тісно з наступним законом 1577 і  з попереднім, що ми голосували. Що мається на увазі? З одного боку забирають кошти з місцевих бюджетів і кажуть: це потім на субвенції, все буде хорошо. А з іншого боку наступним законом 1576, що зараз ми розглядаємо, передбачено чітко скасувати субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян. А хто ж ці окремі категорії? На думку уряду, ці категорії не заслуговують на безоплатний проїзд, це діти багатодітних сімей, громадяни, постраждалі внаслідок ЧАЕС, учасники  бойових дій і навіть інваліди війни і інваліди 1-3 групи і ветерани праці та інші. тобто не можна ніяким чином за цей закон голосувати, це антинародний закон. І я, перш за все, прошу всіх мажоритарників звернути на це  увагу. Бо вас обирали і нас – люди. Тому група "Економічний розвиток" не буде підтримувати  цей закон і наступний 1577. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не передергуйте, будь ласка, це не закон, це законопроект, це проект закону. Далі, коли він буде проголосований, ви будете розглядати його в комітетах, в комітетах депутати дадуть свої рекомендації. Після того, в залі вони будуть голосувати. Шановні колеги, не передергуйте, будь ласка.

Від позафракційних, хвилина, запишіться – перший отримає слово. І голосуємо за основу після, як виступлять позафракційні. Крулько –  фракційний. Міщенко.

 

11:37:54

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Сергій Міщенко, Київщина.

Якщо ми зараз проголосуємо в такому вигляді цей законопроект, я можу вас точно впевнити,  яким чином це буде відбуватися. Якщо сьогодні люди, які хворі і отримують гемодіаліз, і потрібно 2-3 рази на тиждень їздити в лікарню в Київ чи в Білу Церкву (це в Київській області) для отримання, вони вже більше не поїдуть. А що це для них? Це смерть.

Якщо чорнобильці, які потребують лікування, якщо інваліди, які потребують лікування, пенсіонери, які потребують лікування і мають на це пільги, вони не поїдуть ні в районну, ні в міську лікарню, тому що у них пенсія 900 гривень і для них кожен місяць на перевезення – дуже величезні кошті. Тобто таким чином ми вбиваємо своїх незахищених громадян, щоб вони не їздили лікуватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Багато чув я різних варіацій на цю тему, але не дай Бог, щоб хтось з присутніх в залі приймав рішення, які вбивають людей. Тому депутати мають визначити ті категорії, які потребують підтримки, надати реальну підтримку цим людям і зробити, щоб вони жили і гарно лікувалися, а не потерпали.

Будь ласка, Віктор Пинзеник, хвилина, від "Блоку Петра Порошенка".

 

11:39:37

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я дуже прошу звернути увагу, щоб ми не створили собі проблем. Ми тільки що заслухали два проекти змін до Бюджетного кодексу від одного ініціатора: від уряду. Якщо ми приймемо двома їх законами, то виникне ситуація, коли може бути конфлікт норм, правками до одного і до другого ми створимо конфлікт норм.

Тому я просив би прислухатися до пропозицій бюджетного комітету. Ми проголосували в першому читанні базовий Закон про зміни до Бюджетного кодексу. Прийняти рішення: доручити бюджетному комітету при підготовці базового закону (не пам'ятаю номера) врахувати пропозиції, які передбачені нормами цього закону. І тоді ми матимемо один документ – і не буде колізій норм законодавства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, шановні колеги. Я думаю, що це всіх влаштує абсолютно. (Шум у залі)

Принципову позицію ви висловили, а зараз будемо визначати шляхом голосування. Віктор Михайлович Пинзеник вніс дуже гарну пропозицію, пов’язану з тим, щоб дати доручення комітету внести його, опрацювати до другого читання. І далі…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилиночку, ще раз хочу підкреслити, шановні колеги. Це в першому читанні, ми з вами до другого читання будемо готувати законопроект.

Ні, поправку ми не можемо відхиляти. Про що ви говорите? Я ставлю тоді на голосування пропозицію Віктора Михайловича Пинзеника (щодо доручення комітету і доопрацювання). Жодних ризиків немає, колеги. Не перебільшуйте, немає жодних ризиків. Прошу ставити на голосування. Ставлю на голосування пропозицію Віктора Михайловича Пинзеника, щоб не голосувати цей проект закону, а дати доручення Бюджетному комітету підготувати зміни до Бюджетного кодексу, відповідно враховуючи ці пропозицію, які містять положення цього закону, і далі визначитися щодо його підтримки.

"Народний фронт", будь ласка, Семерак. Остап Семерак.

 

11:42:03

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги, Остап Семерак, "Народний фронт". Шановні колеги, я просив би звернути увагу на те, що Закон "Про Регламент" говорить про процедури підготовки закону до другого читання. І новели, статті, які не є в проекті, не можуть бути внесені. Тому я би просив все-таки поставити на голосування окремо законопроект, внесений урядом, який має номер 1576. Доповідачем був Матвійчук, заступник міністра фінансів. І проголосувати його за основу, і віддати в Бюджетний комітет, щоб вони могли працювати. Тому що пропозиція, внесена Віктором Михайловичем, ставить в конфлікт із Законом "Про Регламент". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Я тоді хочу поставити на голосування 1576 за основу, а далі тоді в комітетах допрацьовуйте і вносьте свої пропозиції.  Будь ласка, Олександра Кужель.

 

11:43:13

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні народні депутати! Ми просимо вас підтримати в першому читанні при одній умові, що буде виключена норма, що не компенсується і знімається безоплатний проїзд з дітей-інвалідів, з інвалідів І групи і супроводжуючих їх осіб. Тоді, будь ласка, на друге читання. Все інше ми готові доопрацювати.

У нас є пропозиції, як можна їм видати пільгові проїзні білети, як це робили при уряді Юлії Тимошенко. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бюджетний комітет, будь ласка, Мельник Сергій Іванович.

 

11:43:55

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні депутати, я хотів би зазначити з мотивів голосування. В попередній постанові другим пунктом було зазначено: "Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доопрацювати зазначений законопроект щодо державних капітальних вкладень" (реєстраційний номер 1537) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо захищених видатків № 1576".

Ми проголосували, що це розглянути при доопрацюванні в другому читанні. Про що йдеться мова. Для чого ще потрібно нам ще раз голосувати те, що проголосовано? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1576 тоді ставимо на голосування, так я розумію? Прошу ставити на голосування 1576. Ні, ну, є пропозиція. Не наберемо, зараз будемо думати. 1576 в першому читанні. Доопрацюємо і ніхто ж не хоче…

 

11:45:16

За-136

Немає. Немає. Тоді є пропозиція поставити на голосування Віктора Михайловича пропозицію. Будь ласка, Пинзеник Вікторе Михайловичу.

 

11:45:31

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати!

Давайте прислухаємося ще раз до того, що  говорив Сергій Іванович Мельник, заступник  голови бюджетного комітету.

Насправді, ще   одне уточнення дуже важливе, коли ми голосували базовий Закон 1557 щодо змін до Бюджетного кодексу, то ми, виявляється, і проголосували норму, яка передбачає врахування позиції даного законопроекту при підготовці до другого читання проекту Закону 1557. Тому, насправді, нам не треба голосувати, а є  доручення  бюджетному  комітету врахувати ці норми при підготовці до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Доручення… Комітет, будь ласка,  я надаю вам доручення  опрацювати  з врахуванням позиції 1577, точніше повернемо   в уряд його… 1576. (Шум у залі)  Просто врахує під час голосування.  Рішення не прийнято і на цьому все. Дякую.  (Шум у залі) З мотивів перед.

Далі, шановні колеги, 1577. Матвійчук Володимир Макарович.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд внесено законопроект   про   внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України (реєстраційний номер 1577). 

Цим законопроектом передбачено внесення змін до  66 законів та визнання  такими, що втратили чинність  5 постанов Верховної Ради.

Мета цього законопроекту. На Сході України  йде війна, необхідно навести порядок у використанні  бюджетних коштів, підвищити ефективність  використання  бюджетних коштів та установити  видатки   на оборону і безпеку держави не менше як 5 відсотків від валового внутрішнього продукту. Уточнити  положення законодавчих актів  відносно до сучасних вимог, усунути розбіжності у різних законодавчих актах, а у кінцевому результаті захистити найбідніших  громадян. З цієї метою: перше  - передбачено зменшення видатків на державні органи, недопущення збільшення видатків на утримання працівників державних органів в умовах проведення антитерористичної операції. Я хочу ще раз вам нагадати, призупиняється дія Закону про державну службу, 28 мільярдів гривень, не можемо в даний час підвищити зарплату державних службовців більше чим в 2 рази, не можемо.

Встановити розмір нарахування спеціальних пенсій із 60, до 60 відсотків замість нинішніх 70-80, щоб пенсія нараховувалася працівникам державних органів як любому працюючому на будь-якому підприємстві.

Скасування виплати державному службовцю, який може вийти у відставку, а потім 20 років получати 85 відсотків виплати в залежності від окладу, від надбавки за ранги і за вислугу років.

Відміну перерахунку спеціальних пенсій при підвищенні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

МАТВІЙЧУК В.М.  І так далі.

У бюджетній сфері, значить, також передбачається скорочення чисельності, значить, працівників органів внутрішніх справ, прокуратур і так далі. І тому подібне.

Також хочу сказати, що вже настав час, коли пільги повинні надаватися залежно від доходів громадян, ну, не можуть надаватися вони просто так будь-кому.

 На комітетах Верховної Ради розглянуто це питання. Шановні народні депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Кабінет Міністрів погоджується з тим, якщо у рішенні Верховної Ради буде записано Кабінетом Міністрів за результатами виконання бюджету за 2015 рік опрацювати питання щодо удосконалення системи надання пільг з метою соціального захисту найбільш вразливіших категорій громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую. Співдоповідач Гриневич Лілія Михайлівна. Прошу.

 

11:50:31

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, вашій увазі представлений проект закону номер 1577, який пропонує внести зміни до 66 законодавчих актів України, що скасовуючи руки коло пільг і виплат окремими категоріям осіб  і змінюється порядок їх здійснення та переглядається рівень соціальних гарантій. Комітет розуміє, що в умовах глибокої фінансової кризи та ведення військових дій на території України, ми приймаємо на наступний рік бюджет виживання. І маємо оптимізувати державні видатки. Але разом з тим, комітет стоїть на позиції, що здобуття освіти в Україні гарантовано Конституцією України. Також є наші депутатські зобов'язання визначені в Коаліційній угоді щодо неприпустимості погіршення умови оплат праці педагогічних і інших працівників. Також ми свідомі того, що в таких важких умовах недоцільно вилучати з законів норми соціального забезпечення громадян України, які поставлять їх на межу виживання. За практикою дії таких норм можна призупинити на певний період. Адже їх вилучення цілком з законів приведе до неминучої стагнації на довгі роки, зокрема, в першу чергу в системі освіти та в перспективі погіршення ситуації в країні в цілому. Відтак ми пропонуємо зважений і конструктивний підхід. Є частина норм, які ми можемо дискутувати і опрацьовувати, і навіть прийняти. В цьому законопроекті такі норми є. Але є ті, на які ми ніколи не можемо піти. Зокрема, недопущення внесення змін до законодавчих актів України наслідком яких стане зменшення рівня оплати праці педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників. Коли вилучаються, пропонуються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд дайте завершити, будь ласка.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановні колеги, 18 профільних комітетів надали свої висновки про цей законопроект. Більшість з цих висновків це на доопрацювання, відхилити. І у зв'язку з цим ми вважаємо, що цей законопроект треба відправити  на доопрацювання. Ми готові… (Оплески) Ми готові плідно попрацювати з Міністерством фінансів, з усім Кабінетом Міністрів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, це важливо.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. …конструктивно попрацювати. Ще раз підтверджую, що є частина норм цього законопроекту, які ми готові приймати і розглядати. Але є обов'язкова частина, яку ми зобов'язані вилучити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лілія Михайлівна, а якщо ми його в першому читанні за основу? Тобто ви вважаєте, просто на повернення?  Багато речей, які… Зрозуміло. Дякую. Дякую.

Будь ласка, 2 – за, 2 – проти.

"Батьківщина", Шлемко.

 

11:54:07

ШЛЕМКО Д.В.

Прошу передати слово Кириленку Івану Григоровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Григорович Кириленко.

 

11:54:17

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Голово, шановні колеги, шановні виборці! Кириленко, фракція "Батьківщина".

Ми підтримуємо рішення комітету, я теж працюю в цьому комітеті, не можемо приймати навіть у першому читанні цей законопроект. Його негайно треба відправляти на доопрацювання.

До того, що сказала, Лілія Михайлівна, декілька суттєвих речей, які не можу не сказати.

Пропонується відмінити пільги на проїзд для інвалідів, ветеранів війни, праці, дітей війни, чорнобильців, жертв нацистських переслідувань, політичних репресій і, увага, для покалічених учасників Майдану. Тільки прийняли закон, уже відміняємо! Що це таке?! 

Наступне. Звичайно, абсолютна більшість цих людей – це категорія  "інваліди". Їх налічується  2 мільйони 832 тисячі. Більшість осіб з інвалідністю отримує пенсію 949 гривень. У вимірі купівельної спроможності це 2009 рік. А на ліки, а на інші засобі, друзі? Це геноцид.

Наступне. Заробити собі, заробити на прожиття люди з інвалідністю  також не можуть, ми працевлаштували лише кожного четвертого.

Наступне. Прийняття запропонованих змін   спровокує масове закриття по всій території України дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів комунальної форми власності. Особливо це  стосується села. Вникнуть серйозні колізії у частині виконання конституційної вимоги щодо обов'язкового здобуття повної і загальної середньої освіти.

Друзі, пропонується освіту в 10-11класах отримувати за власний  рахунок, а  Конституція?

Друзі, пропонується реорганізовувати і ліквідовувати  навчальні заклади без згоди відповідних територіальних громад. Рахуйте, закриваються – по  суті 9 із 10 шкіл у сільській місцевості.

Наступне, пропонується позбавити учнів, вихованців, студентів та    працівників права на пільговий проїзд, позбавити дітей і соціально-вразливих груп безоплатного гарячого харчування. Скасувати доплати вчителям за інші види педагогічної діяльності, скасувати …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

КИРИЛЕНКО І.Г…. скасувати всі, які можна є пільги – за науковий ступінь, за наукове звання. Наука взагалі в цьому законопроекті прикаже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. "Блок Петра Порошенка",  народний депутат Курило Віталій Семенович. "Блок Петра Порошенка"

 

11:56:53

КУРИЛО В.С.

З місця можна? Шановні депутати! Я підтримую ту думку – і  Комітету з питань освіти й науки, і ряду депутатів, що  закон необхідно відправити на доопрацювання.

Так, ситуація досить  складна і складна з бюджетом. Але те, як   поступив Кабінет Міністрів і особливо Міністерство фінансів з рядом законів, які тут ріжуться цим законопроектом, то це не достойне Міністерства  фінансів. Тому що фактично знищується в першу чергу система освіти. І особливо дивує те, що чомусь найбільше страждає якраз у цьому законопроекті система освіти, як загальної, так дошкільна, так  і вища освіта.

І звертаю увагу всіх на те, що єдині фактично категорії, яким зменшується заробітна плата з 1 січня,  це є якраз   учителі, педагогічні і  науково-педагогічні працівники.  Тому, на мій погляд, є ряд норм, з якими можна погодитися на їх певне урізання із врахуванням ситуації, яка склалася в країні, але ті норми, які стосуються, а першу чергу, оплати праці, безпосередньої заробітної плати, їх необхідно виключати.

Тому моя пропозиція – направити на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Литвин Володимир Михайлович, "Воля народу".

 

11:58:47

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Не можна тільки одного зрозуміти, про що говорить Кабінет Міністрів, посилаючись на війну. В мене таке враження, що Кабінету Міністрів потрібна війна, щоб прикривати свою абсолютну непрофесійність і бездіяльність. (Оплески) Це – перше.

Якщо така велика проблема, то ставте пропозицію, щоб обмежити дію цього закону 2005-м роком.

Друге. Дія на те, щоб похапцем і по-злодійські розглянути ці закони,  думаючи, що люди нічого не знають - це абсолютно аморально. Люди все знають, уже всі вичитали, що міститься в цих законах.

Я вважаю, що це законопроект, який прирікає село і селище на вмирання! (Оплески) І депутати мажоритарники, я звертаюсь, треба або написати заяви і скласти повноваження, бо на окрузі після того робити нічого.

Наступний момент, якщо говоримо про те, що нам потрібен бюджет виживання, давайте скажемо, яка планка виживання, як люди можуть вижити, а далі потім будемо приймати рішення.

І лукавство доповідача: говорить про 66 законів, говорить про чиновників, все говорить правильно, але жодного слова не говорить про освіту і медицину. Село виживає за рахунок освіти і медицини. Воно вмре остаточно, а ви будете шукати винних, як 20 років шукали, при цьому.

При такому підході, шановні колеги, нам треба прийняти одне рішення: передати право формувати бюджет і приймати Кабінету Міністрів України. Там все записано, що все визначає Кабінет Міністрів України. Так злочинна  влада цього ж не робила! (Оплески)

Далі, скидається відповідальність на місцеві органи влади, а всі повноваження концентруються в уряді і це називається децентралізація по-українські.

І нарешті останнє, не можемо допустити, щоб корисні ідіоти продовжили опускати країну остаточно до мишей, давайте розуміти свою відповідальність. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви знаєте, я би запропонував... Я би запропонував його повернути. Всі хочуть виступити і підтримати ініціативу мою по поверненню його в уряд на доопрацювання. Да? Наполягаєте на виступі, Олег Валерійович? Будь ласка, Олег Ляшко. І потім я дам по слову ще від фракцій.

 

12:01:17

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Ми із сумом констатуємо, що законопроект 1577, який ми зараз розглядаємо – це антинародний законопроект. Макарович, Матвійчук, який  доповідав, вас треба на мальтійський  хрест порвати за те, що ви вносите такі ганебні законопроекти від уряду. І всьому уряду треба  поставити...

Пані міністр фінансів, я звертаюсь до вас, пані Яресько! Я розумію, що в Сполучених Штатах Америки, можливо, людям і пільги не треба, бо вони мають достойне забезпечення, зарплати, пенсії і все інше. Підіть у наших селах розкажіть, що ви закриєте лікарню, що ви закриєте школу, що дитина-інвалід не зможе доїхати до навчального закладу, бо їм немає чим доїхати,  отримувати пільги що ви позбавляєте чорнобильців права. Ви дітей загиблих учасників АТО позбавляєте права навчатися. У нас війна йде на сході, батьки життя своє віддають, а ви дітей цих батьків позбавляєте можливості навчатися і отримувати відповідну освіту.

Послухайте, коли ви розказуєте реформи – починайте реформи із себе, починайте реформи з олігархів, починайте реформи з влади, а не з простих українських громадян. Вони через оцю ганебну 23-річну владу і коли Литвин Володимир Михайлович виходить розказує, що злочинна влада не робила, ті сволочі ще гірше робили, вони людей убивали на  Майдані, так ці стріляли, а ці хочуть забрати засоби до існування.

Тому ми категорично не підтримуємо цей законопроект і ми кажемо "ні" геноциду українських громадян. Реформи починати з олігархів, з них жиру підтопити, з них гроші взяти! І не трогайте тих, кого не можна трогать! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк. Потім Наталія Королевська. Потім Юрій Луценко.

 

12:03:32

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні депутати, я хочу сказати дуже просто. Цей закон не тільки злочинний через його зміст, а цей закон ще й злочинний тому, що він є шалено непрофесійно і неякісно підготовлений.

Я звертаюся до міністра фінансів офіційно з запитом народного депутата: отримати пояснення від тих людей, що готували цей закон, і звільнити їх з роботи через шалену неякісність підготовки цього закону. Це провокація! Тому що змішати капусту з горохом, якісні речі з гидотними і непрофесійно злочинними є злочинно непрофесійно. Звільнити з роботи до кінця сьогоднішнього дня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я думаю, що абсолютно очевидно про те, яке рішення зараз буде прийнято. Вгамуйте емоції.

Будь ласка, Королевська. Будь ласка, Королевська, хвилину. Потім Луценко. І все, і повертаємо. І ставимо крапку.

 

12:04:40

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні народні депутати, проект 1577 – це черговий передноворічний антисоціальний подарунок від Кабінету Міністрів. Але ж "Опозиційний блок" вважає, що після таких подарунків уряд повинен піти у відставку. Тому що вже зрозуміло, що нічого доброго ми від них не почуємо. І ніколи ні для кого вони нічого доброго не зроблять.

Когда мы сегодня услышали, как все фракции коалиции сказали, что это не рабочее правительство, правительство, которое не способно начать реформы с самых богатых, начать реформы с олигархов, начать реформы с депутатов нашего парламента.

А правительство, которое сегодня занимается издивательством над самыми необеспеченными людьми и забирает у людей последний кусок хлеба. Поэтому "Оппозиционный блок" категорически против этого законопроекта, и категорически против этого правительства. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, будь ласка… Все, все. Юрій Луценко і все, вистачить.

 

12:05:56

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги. Ми змушені констатувати той факт, що Кабінет Міністрів, який не прислухався до побажань коаліції до внесення законопроектів, зараз отримує результат. Внести законопроект, котрий починає боротьбу за економію з найбідніших і найголовніших в цій країні, маю на увазі інвалідів та вчителів, є неправильним.

Тому ми також підтримуємо ідею його відправити на доопрацювання. Але, шановні колеги, якщо ми хочемо прийняти бюджет цього року, то ми маємо одночасно зобов’язати уряд та профільні комітети розглянути цей законопроект ще сьогодні і завтра подати, завтра або післязавтра подати його в нормальному стані, без ущемлення найбідніших і найважливіших верств населення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. То що, відправляємо в уряд на доопрацювання? Давайте, відправляємо, ставлю на голосування – відправити в уряд на доопрацювання. Повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Чи в комітет? В уряд - на доопрацювання. А то – пропозиції. В уряд - на доопрацювання. Ставте на голосування. На 1 день. В уряд на доопрацювання на 1 день. Будь ласка, голосуємо. Направити в уряд на доопрацювання.

 

12:07:40

За-175

(Шум у залі)

Підходять народні депутати, кажуть, що не встигли проголосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Займіть своє місце, будь ласка, шановний народний депутат. На повернення, я ще раз кажу, два депутати підійшли. Я маю за регламентом поставити ще раз на їхню вимогу. Вони не проголосували.

Шановні колеги! Уважно! Запросіть до залу народних депутатів. Поставимо на повернення, так, як говорили комітети, на доопрацювання в уряд. Уряд доопрацює, внесе і ще раз розглянемо. Що ви робите з цього величезну трагедію?

Ставлю на голосування на повернення на доопрацювання в уряд. Прошу голосувати, шановні колеги, на повернення в уряд на доопрацювання. Прошу голосувати, прошу голосувати. Давайте повернемо, вони розглянуть. Можливо, внесуть більш якісну ... На доопрацювання в уряд.

 

12:08:49

За-170

Це рішення не прийнято.

Дякую, переходимо до розгляду наступних.

Заспокойтесь. Остап Семерак, будь ласка.

 

12:09:12

СЕМЕРАК О.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Хвильку уваги! Заспокоймося. Щойно ми розглянули законопроект, заслухали доповідь міністра, заступника міністра, представника комітету. Внесений урядом проект Постанови про прийняття в першому читанні.

Шановні колеги, в першу чергу звертаюся до представників коаліції. Перестаньте виступати так, бо в "Опозиційного блоку" руки болять вже хлопати вам. Треба взяти відповідальність. Звичайно, цей законопроект тяжкий, його треба доопрацювати в комітеті до другого читання. Але ми повинні розуміти, що є складна історія. І впорядковувати роздуті пільги, які існують у нас за останні 23 роки, треба.

Тому я дуже прошу поставити на голосування постанову, внесену урядом про прийняття в першому читанні. І дати можливість комітету попрацювати над цим законопроектом в рамках потрібного парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Каплін.

 

12:10:22

КАПЛІН С.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Ну, очевидно, що  цей законопроект як  "конституція соціального   геноциду" не буде прийнятий у цьому залі. На нього немає голосів і не буде. І тому я пропоную взагалі  зняти  це питання, відхилити цей законопроект. Уряду доручити подати інший  законопроект, але який  би передбачав скасування пільг для суддів, прокурорів, представників Міністерства внутрішніх справ і так далі. І нагадати Арсенію Петровичу Яценюку, що згідно із міжнародними стандартами Організації Об'єднаних Націй злиднями вважаються  ті люди, які  живуть на  5 доларів в  день. Українці  згідно  з нашими розрахунками  нашого комітету живуть на  1,5-2 долари в день. Вони  однією ногою уже на тому світі через цю політику, зокрема тих,  хто виступав у цьому залі. Не чіпайте  простих звичайних громадян!  Візьміться за олігархів, прокурорів і суддів, і за  уряд  і міністрів! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пашинський, Сергій Пашинський.

 

12:11:31

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги,  я розділяю обурення наших колег, але хочу нагадати одну річ. Ми, всі виступаючі, представляємо коаліцію, яка сформувала уряд. Якщо  у нас таке категоричне  несприйняття цього законопроекту, то  фракції, які висували міністра освіти, міністра соціальної політики, міністра фінансів, повинні  відкликати своїх міністрів, а потім уже повертати цей законопроект.  (Оплески)

Парламентська  коаліція несе відповідальність за уряд. І не треба цю  відповідальність спихувати на  Прем'єр-міністра. Не подобається…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все. Шановні колеги,  ми не проголосували… (Шум у залі)  Шановні колеги,  непроголосований   законопроект, переходимо до  розгляду  наступного   закону. (Шум у залі)  Що,  ні? Що, ні? Що, ні?

Будь ласка, хвилина, Ляшко.

 

12:12:47

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У випадку  прийняття цього законопроекту, в країні будуть збурення, в країні будуть протистояння і тоді аплодуватиме Путін. І тому ті, хто вносить ці законопроекти, ви думайте головою, що ви робите.

Щодо процедури. Володимир Борисович, якщо не набрало підтримки рішення відправити законопроект уряду на доопрацювання, ставте, будь ласка, оцей законопроект за основу, якщо законопроект не найде підтримки, він вважається відхиленим відповідно до Регламенту і всі. Будь ласка, виконуйте свою функцію як Голова Верховної Ради і дотримуйтесь вимог Закону про Регламент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Пашинський, йому виключили мікрофон, я не розумію чому.

 

12:13:37

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Одну хвилину, шановні друзі. Фракція "Народного фронту" вважає, що цей закон потребує доопрацювання. Нагадаю, що таке доопрацювання. Ми його приймаємо в першому читанні і разом доопрацьовуємо. Сьогодні зранку, сьогодні зранку був Прем'єр-міністр України, який погодився з нашими аргументами. Ми повинні працювати над законопроектами, а не огульно критикувати. Я погоджуюсь з попередніми виступаючими, там є недоліки і наша фракція теж вказує на ці недоліки і ці недоліки з цього закону треба прибрати. Я пропоную проголосувати в першому читанні, доопрацювати і вносити потім в залу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, а тепер взяли, давайте так, ви, ви давайте не керуйте, будь ласка, колеги депутати, присядьте, є Регламент 114 стаття. Повернення не пройшло, я зараз поставлю за основу його. Будь ласка. Нестор Шуфрич, хвилину.

 

12:14:31

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги, я звертаюсь до своїх колег із прокоаліційної фракції. Це не опозиція вам рукоплескає за цей закон і проти цього закону, проти цього закону виступає народ України! І сьогодні він об'єднав цей зал! Протест проти цього закону, його несприйняття это объединило сегодня страну, потому что мы не позволим измываться над учителями и над нашими инвалидами. И сегодня, вы правильно говорите, те министры, которые готовили этот закон вместе с вашим правительством должны уйти в отставки. А сейчас я пропоную поставити закон на голосування згідно із Регламентом і ми побачимо, хто сьогодні за народ, а хто проти народу.

Ми вимагаємо поставити закон на голосування, як це вимагає регламент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, у нас є віце-прем'єр-міністр, хвилину …

 

КУЖЕЛЬ О.В. Буквально один коментарій хочу сказати, пан…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, Кужель.

 

12:15:42

КУЖЕЛЬ О.В.

Коментар пану Шуфричу. Ви не аплодуйте, бо коаліція пропонує зняти з людей найбідніших, а обкласти найбагатших, які у вашій фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.Будь ласка, В'ячеслав Кириленко. Шановні колеги, В'ячеслав Кириленко від уряду. Я прошу займайте свої місця, народні депутати. Я вас всіх почув, і Україна вже вас всіх почула, що всі дуже переживають за все, це ж зрозуміло, колеги. Все зрозуміло, що тут всі є величезні патріоти. Я ж бачу про це. Рішення вже прийняли, що він не буде зараз проголосований, але ви використовуєте трибуну, щоб вийти і показатись які всі гарні і добрі. Тому я прошу це враховувати, коли ви виходите на трибуну.

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко, Віце-прем'єр-міністр, увага. І майте повагу.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановні народні депутати,  шановні члени правлячої парламентської коаліції, уряд вніс 42 законопроекти з тим, щоби забезпечити наповнення доходів бюджету на наступний рік і розпочати а подекуди і продовжити реформи.  Разом з тим не ухвалення цього законопроекту практично нівелює будь-які розмови, консультації, обговорення щодо проекту державного бюджету на 2015 рік. Нема цього закону, немає проекту бюджету. Тому  наша пропозиція, знаєте, не може бути правляча коаліція і опозиція на одній точці зору. Ці точки зору повинні бути і відмінні. Тому для правлячої коаліції у нас пропозиція, будь ласка, проголосуйте за доопрацювання цього законопроекту завтра протягом одного дня. Дайте 226 голосів. Разом із фракціями коаліції ми завтра ще раз додатково працюємо, реагуючи на всі зауваження фракцій коаліції, і тоді ми в неділю будемо розглядати в парі і цей законопроект і проект державного бюджету. Інакше виходу ми не бачимо. Інакше це уже питання політичного процесу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Правильно. Правильно. Треба… Значить, давайте, ще раз добу на доопрацювання. Я ставлю на голосування повернути… Добу…. Повернення в уряд на доопрацювання, одну добу. Прошу голосувати, шановні колеги. На доопрацювання в уряд на одну добу, прошу голосувати, шановні колеги. (Шум у залі) Я прошу голосувати. На повернення в уряд на одну добу на доопрацювання. Далі ми визначимось, що робити з цим далі.

 

12:18:22

За-257

Рішення прийнято. (Оплески)

 Колеги, дивіться, я хочу одну річ вам сказати. Я не так давно працюю в парламенті… По фракціям. Але хочу звернутись до вас величезною шаною і повагою, шановні друзі. Заспокойтесь, будь ласка. От дивіться, це виглядає надзвичайно, я думаю, що негативно, коли розуміючи складність питання, коли розуміючи те, що можливо є багато питань щодо якості підготовки документу, ми як професійні люди, мали б з першого разу повернути в уряд, висловитись позицію. Уряд доопрацює, поверне. Ми, якщо визначимось, проголосуємо в першому читанні, доопрацюємо в комітетах, вийдемо з узгодженою позицією в зал.  Я говорю сьогодні і для опозиції, і для коаліції, і для всіх інших груп, які не входять ні в опозицію, ні в коаліцію, і  народних депутатів. Але те, що робиться, от, коли ви тільки відчувається, що десь за що зачепитись, просто, для того, щоб вийти на трибуну, похизуватись, я вважаю, що не правильно. Це не правильно з тієї точки зору, що ми затягуємо процес не орієнтовано на результат. Я нікого не навчаю жити, я звертаюсь, ще раз наголошую, хто не почув, з величезною повагою до кожного депутат народного і з великою шаною. І це навчання, а це прохання, треба відрізняти, да. Я кожного з вас поважаю і хочу, щоб ми з вами поважали як один одного, так і поважали тих людей, які нас обирали.

Шановні друзі, зараз у нас за регламентом, я маю оголосити 30-хвилинну, і в 12.45 ми повертаємося з вами до сесійної зали розгляду питань порядку денного. Дякую за вашу розуміння і увагу.          

 

      ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, маємо  розпочинати нашу роботу.

Я би попросив секретаріат, будь ласка, запросіть  народних депутатів до зали Верховної Ради. Розпочинаємо нашу роботу. Чи  продовжуємо нашу роботу.

Я би запропонував взагалі, щоб ми працювали зараз до завершення порядку денного без оголошення перерви з 14 до 16. Попрацюємо у комітетах другу половину дня і швидше розглянемо.

У зв'язку з цим хочу вам запропонувати наступну річ. Наступні законопроекти  без обговорення в першому читанні, далі в комітети. Якщо щось дуже конфліктне, тоді там будемо запроваджувати … Ні, ну, ви ж народні депутати, можете визначити  іншу процедуру.

Гарна, слушна пропозиція Михайла Папієва: одразу всі в цілому прийняти закони. Але ми проти. Я як Голова проти, я думаю, мої колеги теж, оскільки треба їх проговорити і підготувати до другого читання. Секретаріат, будь ласка, запрошуйте народних  депутатів.

Керівники фракцій, будь ласка, запросіть депутатів до сесійної зали.

Розпочинаємо нашу роботу, шановні народні депутати. На ваш розгляд виноситься законопроект (реєстраційний номер 1578). Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи. Доповідає заступник міністра фінансів Денис Олександрович Фудашкін, прошу на трибуну. Співдоповідає голова Комітету з питань податкової та митної політики  Насіров Роман Михайлович. Хочу нагадати, шановні народні депутати, що ми розглядаємо за скороченою процедурою. Тому я би просив всіх дотримуватися регламенту, а технічні служби відслідковувати регламент відповідно до процедури скороченого обговорення.

Шановних народних депутатів я би просив сконцентруватися на роботі і ще раз хотів би наголосити, шановні колеги, перше, ми розглядаємо зараз законопроекти в першому читанні. Це означає, що між першим і другим читанням. Завдячуючи роботі народних депутатів в комітетах, а також представників Кабінету Міністрів, міністрів і їх заступників, ми  напрацюємо з вами рішення, які будуть внесені в зал для остаточного голосування. От тоді можуть бути обговорення по тим статтям, які  є дискусійними. Ми домовлялися про це вчора, сьогодні. Я би просив, щоб ми дотримувалися такого підходу, оскільки дуже багато роботи ще є в комітетах Верховної Ради. Немає заперечень до такого підходу?

І також хочу вас проінформувати, що вже другий день поспіль у нас в роботі Верховної Ради беруть участь представники громадськості, які знаходяться в залі Верховної Ради, спостерігають за тим, як розглядають народні депутати законопроекти. Давайте їх привітаємо. (Оплески)

 І давайте завжди пам'ятати, що люди дуже добре дивляться за нашою роботою. Будь ласка, Фудашкін Денис Олександрович.

 

ФУДАШКІН Д.О.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Уряд пропонує прийняти зміни до податкового законодавства, які побудовані наступним чином. Урядом пропонується скоротити кількість податків з 22-ох до 9-ти, залишивши податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний збір, екологічний податок, рентна плата, мито, а також місцеві податки: податок на майно і єдиний податок. Це дозволить спросити процедуру адміністрування, зменшити навантаження на бізнес, пов'язаний з обліком податків, поданням звітності. Деякі податки скасовуються, деякі об'єднуються за єдиною базою і суб'єктним складом.

Дуже значні пропозиції по змінах податку на прибуток. Хочу відзначити, що на сьогоднішній день платники податків фактично ведуть подвійний облік: один – фінансова звітність, другий – податкова звітність. Урядом пропонується перейти для визначення бази оподаткування виключно на фінансову звітність. При цьому платник податків за своїм вибором обирає: або застосовує міжнародні стандарти фінансової звітності, або національні стандарти фінансової звітності.

Хочу підкреслити, що компанії, які мають оборот річний до 20 мільйонів, а це 95 відсотків всіх платників податків на прибуток. Базу оподаткування визначають виключно за результатами фінансової звітності, без жодних обмежень і жодних корегувань. Тільки великі платники, склад яких 5 відсотків від загальної кількості, фінансовий результат визначений за фінансовою звітністю, буде корегуватися на 3 групи податкових різниць. Це стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я щойно оголошував на регламенті. Будь ласка, дотримуйтеся. Дайте 30 секунд закінчити.

 

ФУДАШКІН Д.О. Це стосується питання амортизації, це стосується фінансових розходів, це стосується тонкої  капіталізації. Також уряд пропонує підвищити ставку податку на пасивні доходи з податку фізичних осіб з 15 відсотків до 20 відсотків. Також урядом доопрацьовані пропозиції по електронному адмініструванню податку на додану…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Регламент. Будь ласка, присядьте. Сідайте на свої місця.

Шановні колеги, будь ласка, у нас є 1578-1, народний депутат України Головко Михайло Йосифович. Народний депутат Головко Михайло Йосифович. Є? Немає? Ні-ні, він доповідач 1578. Зараз, зараз. Потім комітет, а потім за скороченою процедурою.

 

13:04:09

ГОЛОВКО М.Й.

Доброго дня. Михайло Головко, Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

Шановні депутати, колеги. Дійсно я запропонував номер законопроекту 1578-1, це внести альтернативний законопроект до Податкового, Митного кодексу, адже вважаємо, що ці запропоновані урядом зміни є неприпустимі. Адже ми почули, що на сьогоднішній день бачимо замість гучних заяв, що зменшується податкове навантаження, ми побачили його збільшення, в тому числі і з податків на доходи фізичних осіб з 17 відсотків до 20 і так далі. Ми говорили про децентралізацію податкового навантаження всередині, в тому числі і місцевих бюджетів. Ми побачили навпаки чергову централізацію. Знову збільшується навантаження на малий і середній бізнес. Ми говорили, що будемо оподатковувати олігархів. В той же час ми бачимо, що немає того оподаткування для олігархів. А це саме і за ренту видобутку газу і нафти.

Залишили на тому самому розмірі і не врахувавши індексацію. І ми розуміємо, що це втрати для державного бюджету порядка мільярда доларів у рік. І для сьогоднішнього курсу це колосальні кошти. Ми говоримо про те, що немає коштів в бюджеті на соціальну сферу, що не дотримують вчителі, лікарі, студенти. Що кошти не будуть мати і місцеве самоврядування. На той час ніхто не хоче оподатковувати олігархів. А знову створюють їм пільгові умови. А зашморг ставлять на мету затиснути на малий і середній бізнес, на простих українців. І знову село не отримає кошти, і органи місцевого самоврядування.

Тому наше завдання – зробити все для того, товариство, я пропоную підтримати наш законопроект. В тому числі і збільшити акциз на алкоголь і тютюн для алкогольної і тютюнової мафії, яка сьогодні паразитує на здоров'ї нації. І ми бачимо, які темпи вимирання українців. А натомість наживають мільярди.

Я пропоную, щоб згідно наших пропозицій все ж таки олігархи повинні поділитися своїми прибутками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, голова комітету, Насіров. Роман Михайлович – голова комітету.

 

13:06:34

НАСІРОВ Р.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на своїх засіданнях 23-24 грудня розглянув проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи № 1578, поданий Кабінетом Міністрів України.

В першу чергу хочу зазначити, що протягом двох тижнів народні депутати, члени комітету, працювали у робочих групах по вдосконаленню ряду положень, які передбачає законопроект. На жаль, мушу констатувати, що Міністерство фінансів не дослухалося до пропозицій і не врахувало їх в цій редакції.

Тому під час обговорення законопроекту на засіданні комітету народні депутати, члени комітету висловили суттєві зауваження. В першу чергу це стосується запровадження  з 1 січня 2015 року легалізації доходів громадян шляхом одноразового  добровільного декларування усіх видів доходів та їх активів. З одного боку, підтримуючи такі наміри уряду,  народні депутати,  члени комітету не можуть погодитися із  запропонованими механізмами легалізації доходів.  Запровадження непрямих методів визначення доходів і витрат для  фізичних осіб у запропонований законопроектом спосіб може  призвести до численних порушень прав і свобод громадян, можливих проявів корупції та зловживань з боку посадових осіб, контролюючих органів та суду.

Комітет пропонує у першому кварталі наступного року спільно з урядом розробити чіткі, прості і зрозумілі для  громадян правила оподаткування за непрямими методами і внести на розгляд Верховної Ради  узгоджену редакцію законопроекту.

Іншим не менш важливим питанням є  запровадження з  1 січня  2015 року системи електронного  адміністрування податку на додану вартість.  З цього приводу  доводжу до відома, що на засідання  комітету  17 грудня було підтримано за основу і в цілому проект Закону України  про внесення змін  до деяких законодавчих актів України  (щодо  скасування електронного  адміністрування податку на додану…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити голові комітету.

 

НАСІРОВ Р.М. Крім того,  члени комітету  вважають за необхідне скасувати   систему  електронного адміністрування податку на додану вартість.  Вам приймати остаточне рішення.

І з року в рік уряд намагається   зруйнувати експортну складову  зернових і технічних культур. Всі прекрасно знають, що безпосередній сільгоспвиробник не в змозі  самостійно здійснювати експорт зернових. Комітет отримав рішення Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, в якому  пропонується скасувати положення законопроекту щодо  невідшкодування ПДВ експортерам зернових та технічних культур.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  хвилину, додайте  хвилину.

 

НАСІРОВ Р.М.  Народні депутати, члени комітету, також  підтримали таке рішення.

Коротенько по інших питаннях.  Викликає  велике незадоволення запропонований  механізм оподаткування  нерухомого майна юридичних і фізичних осіб. Крім того,  законопроектом запроваджується   позасудовий безспірний порядок  стягнення коштів з рахунків платників податків. Позиція є неприйнятною.

З 1 січня 2015 року запроваджується нова концепція оподаткування прибутку підприємств. Також позиція є неприйнятною.

Не підтримують народні депутати, члени комітету зміни у концепції оподаткування спадщини.

І на останнє. Приймаючи до уваги актуальність зазначеного законопроекту та враховуючи викладене вище, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (номер 1578) поданий Кабінетом Міністрів України прийняти за основу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити пропозицію.

 

НАСІРОВ Р.М.  Виключивши положення, які відображені в проекті постанови та які були мною озвучені. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Два – за,  два – проти, будь ласка. "Батьківщина", Абдуллін.

 

13:10:59

АБДУЛЛІН О.Р.

Кужель, будь ласка, передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Кужель, будь ласка.

 

13:11:15

КУЖЕЛЬ О.В.

Зря ми проголосували скорочену процедуру, бо сказати за хвилину те, що ми зараз повинні розглядати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас 2 хвилини.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Три?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дві.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Ну, дякую, хоч що за дві. Шановний уряд, на жаль, тут тільки пані, шановна моя Наталія Яресько, хочу сказати, найгірше, що ми повинні констатувати, уряд, який ми обрали як професійний уряд, никаких партійних не було, там, квот, скажіть, будь ласка, що ми очікували? Ми очікували реформи. Чи є от в цьому Податковому кодексі хоч одна новація, одно міністра щодо проведення реформ в своєму міністерстві? Я прошу, я не можу чути, коли ви говорите про скорочення податків. Ну, скажіть людям чесно, не скорочення, а зливання. І від того, знаєте, переливання нічого не зменшується.

Щодо податків, які ви скасовуєте. Фракція "Батьківщина" категорично проти скасування рентної плати за транспортування. Хочу привести… Не відволікайте, пані міністра, я дуже прошу, я хочу, щоб вона почула. Пані Наталя, скасування ренти щодо транспортування не може бути і не тільки залишайте її на рік, як ви зараз передбачили, а вона повинна залишитись. Привожу вам приклад, який не розрахували у вашому міністерстві, і, якій пропоную я вам. Ви у Податковому кодексі залишаєте п'ять і одну гривну, а це при тому, що держава отримує три і вісім долара. Я порахувала, пані Наталія, якщо ми ставимо один і вісім долара рентну плату, то я вам додатково даю з командою "Батьківщини" в бюджет біля 390 мільйонів гривень. І так по кожному.

Наступне, фракція "Батьківщина" підтримує ту постанову, яку підготував Комітет щодо податкової і митної політики при умові, що при другому читанні буде враховано наші пропозиції. В першу чергу, що торкаються норм Податкового кодексу організації інвалідів і оподаткування їх землі, щодо скасування авансових платежів з підприємств, перепрошую, скільки можна кредитувати країну, щодо норми оподаткування автомобілів поставили два і п'ять на дізель. Слухайте, ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити 30 секунд.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Ви не знаєте, що з села забрати. І автомобілі повинні бути чотири і зняти цю норм уз села два і п'ять, бо це всі автомобілі, які в селі. Зберегти  і знову ставлю наголос на рентну плату, і зняти скасування пільг по ай ті технології. Слухайте, нічого не вкладаємо, тільки знімаємо гроші з цих людей і зберігаємо свій інтелектуальний потенціал. Ще, пані Наталія, ми пропонуємо внести податковий кодекс зміни, які збільшують, я підкреслюю, доходну частину бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Княжицький Микола, "Народний фронт".

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

13:14:05

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Перш за все хочу сказати, що наша фракція підтримує цей законопроект за основу, але, очевидно, ми вимагаємо його доопрацювати. Доопрацювати враховуючи ту ситуацію, в якій є наша країна. Ми говоримо про зброю, про медицину. Ми не говоримо про освіту, яку ми поступово вбиваємо, але, думаю, що вдасться цього не зробити, і про культуру. Ми вимагаємо не оподатковувати освітні послуги. Тому що оподаткування освітніх послуг полише наших дітей можливості отримати нормальну освіту. Ми вимагаємо пільгового оподаткування для української книжки. Наш комітет вчора проголосував таке формулювання до Податкового кодексу: "Постачання послуг з підготовки, літературного, науково-технічного редагування, корегування дизайну та верстки, виготовлення видавничої продукції у вигляді періодичних видань друкованих засобів масової інформації, окрім видань еротичного або рекламного характеру, книжок, учнівських зошитів, підручників, навчальних посібників, словників, постачання послуг з доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації, виготовлених на митній території України, звільнити від податку на додану вартість".

Якщо ми цього не зробимо, то ані українська книжка, ані український підручник, ані українська газета не будуть виходити в Україні.

Так само ми просимо забезпечити пільгове оподаткування для українського кінематографу, фінансування якого категорично зменшене, який фактично не може існувати, якщо ми і пільгове оподаткування для українського кінематографу зупинимо, фактично ми можемо сказати, що Путін, який вчора створив величезний російський фонд культури своїм указом, на 50 відсотків війну виграє. Але я переконаний, що ми цього не допустимо. Фракція підтримує і просить підтримати за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що це все можна буде доопрацювати  під час підготовки до другого читання.

Будь ласка, "Опозиційний блок", Вілкул Олександр Юрійович.

 

13:16:16

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты! Законопроект, которое предложило правительство, направлен исключительно на уже абсолютное  обнищание людей, на то, чтобы был разрушен последний бизнес, последнее производство, которое осталось в стране ы на создание полицейского государства.

Например, предлагается ввести налог на абсолютно всю недвижимость, это на каждый квадратный метр "хрущёвки", каждый квадратный метр сарая, гаража. Мы сделали расчет, мы сделали расчет. Учительница, которая живет в Бориспольском  районе, дом 40 квадратных метров, курятник 15 квадратных метров и приусадебный участок очень скромный, 6 соток, вот она по новому закону, если, не дай Бог, он будет принят, буде вынуждена платить, при зарплате 24 тысячи гривен в год, 7 тысяч гривен только налогов. Это настоящий геноцид, этого допустить ни в коем случае невозможно.  

Еще одной  новацией является попытка  налогом обложить пенсии от суммы, которая составляет более 3 тысячи 600 гривен налогом 15 процентов. Металлурги, машиностроители,  горняки, шахтеры, химики – те, кто всю жизнь горбатился в карьерах, шахтах, машиностроении у  мартеновских печей и зарабатывали себе пенсии,   гробя свое здоровье, теперь еще раз должны будут заплатить с пенсии, которая выше 3 тысячи  600 - 15 процентов налога. Ни в коем случае нельзя принимать это в пакете законодательства, которое  предложило правительство. Если говорить про бизнес,  то предлагается 24 гривны с каждого квадратного метра любой недвижимости, которая есть на территории нашего  государства. Это все равно будет переложено в стоимость продуктов питания и  подорожает хлеб, молоко, крупы, подорожает все. У нас уже более 30 процентов отток  по депозитам  в этом году предлагается до  20 процентов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Яценко, будь ласка, "Економічний розвиток".

Будь ласка, Віталій  Хомутиннік.

10 секунд, будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. … Опозиционный блок,  безусловно, не будет  голосовать за этот законопроект. Мы настаиваем на своих поправках, и внимание всех предпринимателей, туда   еще внесен привет с лихих 90-х…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Віталій Хомутиннік.

Я бачив цей законопроект, і я ніде не побачив таких цифр за метр квадратний, жодного.

 

13:19:04

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний пане  голово! Шановні колеги! група "Економічний розвиток"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … хвилиночку.

Одну хвилиночку, там написано: "До двох відсотків" – це перше.

Друга позиція. За природою – це податок на  нерухоме майно, яке належить територіальним громадам і ніхто не буде приймати рішення про те, щоб обкладати бідних, нужденних людей цим податком. Що ви не розумієте? Всі це розуміють.  Але …

Будь ласка, Хомутиннік.

 

13:19:35

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Якщо пішла мова одразу про податок на  нерухомість, то я по цьому питанню. Я хочу нагадати всім, що сьогодні  існує пільга  для квартир і будинків. 120 метрів - для квартир, яка до 120 метрів не оподатковується, і 250 метрів - для будинків. В цьому законопроекті ця пільга скасовується, і, починаючи з 1 метру оподатковується все житло.

В той же час, так, дійсно, пільги переносяться на місцеві ради, місцева рада може в межах своїх доходів, тільки отриманих доходів визначати, які саме пільги вони будуть встановлювати.

На наше переконання, все, що стосується пільг, розміру цих пільг і хто має їх отримувати, має бути встановлено на законодавчому рівні, тому при доопрацюванні цього блоку законопроекту ми будемо наполягати на тому, щоб пільги чіткі були в законі. А те, що це має бути місцевий податок, в цьому, я сподіваюсь, сумнівів ні в кого немає і не буде.

Також те, що стосується податку на нерухомість, вводиться оподаткування, фактично, всіх будинків на селі. Тобто ферми – добудовані, не добудовані, сараї, гаражі, будь-що – будуть оподатковуватися за ставкою 2 відсотки. Сьогодні це, приблизно, 25 гривень. І уявіть собі, що якась ферма, там 10-20 тисяч квадратних метрів, має бути оподатковуватися по таких ставках. В той же час, якийсь бізнес-центр чи торгівельний центр також буде оподатковуватися по тій же самій ставці. Тому в цьому напрямку також треба буде нам спільно працювати.

За виключенням… Безумовно, мало часу, я не зможу сказати про всі питання, які є. У нас є напрацювання, будь ласка, якщо можна, ще 20 секунд додати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Додайте 20 секунд, оскільки я забрав.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.   Я буквально швиденько. Питання спадщини. Не можна ставити спадщину у диференціації від розміру спадщини. Перше споріднення має бути… не оподатковуватися. Це завжди так було, це так є у всьому світі. Тут концепція змінюється. Якщо спадщина більше мільйона, вона оподатковується, менше – не оподатковується.

Також ми не готові до того, щоб запровадити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Віталій Юрійович.

Далі, будь ласка, від фракцій, які не брали участі в обговоренні, будь ласка,"Самопоміч" Олег Березюк, потім – Радикальна партія, Ляшко.

 

13:22:21

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати Журжію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Потім - Продан. Андрій Журжій,  будь ласка.

 

13:22:26

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, ми пропонуємо підтримати даний законопроект за основу. Виключивши з його тексту положення, зазначені в рішенні Комітету з питань податкової та митної політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так і вніс. (Оплески) Шановні колеги, так і внесено комітетом – прийняти за... пропозиція: прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету. Оксана Продан.

 

13:22:50

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що сьогодні з трибуни виступали депутати, які розказували дійсно про редакцію, запропоновану Міністерством фінансів і уряду. Але комітет прийняв рішення, яке пропонує зараз схвалити з виключенням, з виключенням нововведень, які пропонувалися Міністерством фінансів стосовно податку на різницю між витратами і доходами. Ми пропонуємо виключити нововведення стосовно сіл, те, що розказували по податку на нерухомість. Ми комітетом пропонуємо вилучити обмеження  експорту зерна. Комітетом ми прийняли рішення стосовно обов'язкового виключення з норм Податкового кодексу спецрахунків по ПДВ. Всі ті норми, проти яких виступало суспільство і платники податків, комітет  пропонує виключити.

Разом з тим, ми пропонуємо залишити і доопрацьовувати до другого читання  всі інші норми, які запропоновані Міністерством фінансів як  такі, які  дають доходну частину бюджету. Тому прошу ще раз всіх депутатів підтримати цей законопроект в першому читанні, виключивши з його тексту...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка.... Так зрозуміло, що по тексту. Будь ласка, Віктор Галасюк, Радикальна партія.

 

13:24:12

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисович, шановні колеги, цей законопроект   можна  підтримати виключно з врахуванням дуже суттєвих доопрацювань, які полягають в тому, що, по-перше, має місце тільки механічне об'єднання податків. Податковий тиск не знижується, він збільшується. Він збільшується на малих підприємців, заборону відносити на податкові витрати те, що платиться підприємцям, це вбиває декілька галузей. Це спроба введення знову електронного адміністрування ПДВ, яке, насправді, обернеться вимиванням обігових коштів підприємств. Це податок на нерухомість, який абсолютно неприпустимо вводити так, як він зараз вводиться: з 1 метра для всіх видів нерухомості. Це б'є по малому і середньому підприємництву, по промисловості, по кожному громадянину України.

Військовий збір. Поширили базу нарахування, але при цьому не знизили ставку. Радикальна партія на цьому наполягала, що за рахунок збільшення оподаткування на пасивні доходи, на доходи багатих людей треба знизити військовий збір для простих громадян.

Низка речей, які неприпустимі: щодо збільшення повноважень органів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

ГАЛАСЮК В.В.  … які створюють корупційні схеми, які обернуться оббиранням, обкраданням бізнесу.

Тому треба вводити додаткові податки: податок на розкіш, а не на простих людей; а для малих, середніх підприємців і для промисловості створювати реальні податкові стимули. Бо якщо ми не розширимо нашу податкову базу, а будемо тільки піднімати податки, то скоро це буде 100 відсотків податків з бублика, з нуля. Тому ми за те, щоб підтримати у першому читанні, але суттєво переписати його…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, від позафракційних запишіться, один. Хвилина.

Будь ласка, народний депутат Бублик Юрій Васильович.

 

13:26:22

БУБЛИК Ю.В.

Прошу слово передати депутату Левченку.

 

13:26:27

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Юрій Левченко, ВО "Свобода", 223 округ. Насправді, знаєте, оте, що ми сьогодні бачили і при ухваленні в першому читанні змін до Бюджетного кодексу, і те, що зараз пропонується ухвалити в Податковому кодексі, ми бачимо тотальну профанацію і абсолютне окозамилювання. Там, де розказують про децентралізацію, насправді централізація, є позбавлення фінансування місцевих органів. А тут, де розповідають про оподаткування олігархів, насправді ми бачимо оподаткування середнього класу і найменш захищених верств населення. Тут ми не бачимо реальної прогресивної шкали оподаткування, щоб багаті платили стільки, як вони мають платити, а не так, як вони зараз платять, тобто нічого. Тут ми не бачимо реального оподаткування олігархічного бізнесу. Натомість ми бачимо навантаження на мале і середнє підприємництво. Ми тут бачимо навантаження на більш соціально незахищені верстви населення. Відповідно знову профанація. Оце у нас такий новий професійний уряд. Професійний уряд, який просто впроваджує американську доктрину ліберальної економіки. Абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, міністр фінансів Наталія Яресько просила слова. Я запрошую. Увага, колеги, увага.

 

ЯРЕСЬКО Н.

Шановні депутати. Я просто попросила б вас прийняти у першому читанні пропоновану редакцію міністерством. Ми на комітеті можемо далі обговорити всі зміни, які обговорені, і пропозиції комітету та інші. Але я вас прошу прийняти на перше читання в такій формі в редакції, в якій воно є. І ми всі інші питання обговоримо на комітеті до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. "Воля народу", хвилина.

 

ЯРЕСЬКО Н. Без вилучення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилина. Будь ласка.

 

13:28:33

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемые коллеги, этот закон имеет такой же дискриминационный характер, как и Закон 1577. Только нормы этого закона теперь направлены на малый и средний бизнес, на промышленность. И он носит такой же дискриминационный характер. Скажите, после того, как мы забрали средства у местных органов власти и дали им возможность до 2 процентов обкладывать налогом всю нерухомість, которая есть в данной собственности громады. Конечно, они это будет делать, и это будет касаться промышленности, малого и среднего бизнеса. Электронные счета - абсолютно непринятная норма, точно так же, как обкладывать налогом, уменьшать зарплату учителей и снимать деньги с питания детей. Поэтому считаю, что этот закон нужно отправить назад на доопрацювання. Нельзя его принимать за основу в первом читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Дивіться, яка історія. Є законопроект, який підготовлений до першого читання урядом. Ми ж домовлялись з вами про те, що ми приймаємо в першому читанні. Далі, якщо є пропозиції комітету, фракції…

Ви, будь ласка, уважно послухайте. А далі ви доопрацьовуєте і весь зал під час другого читання визначається з тими нормами, які потрібно врахувати.

Ви послухайте ще раз. Ми проголосуємо за основу. Далі ви доопрацюєте в комітетах. Я дам доручення зараз з врахуванням тієї пропозиції, яка була за рішенням комітету. Підготуєте до другого читання. Буде таблиця. Там і визначимо: "за", "проти", утримались і все інше.

Будь ласка, Олег Ляшко з процедури.

 

13:30:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний пане Голово! Всім колегам депутатам роздано проект рішення, який прийняв Комітет з питань податків і митної політики. Вчора ми до десятої вечора засідали, підготували проект рішення. Зараз він винесений на розгляд до залу.

Відповідно до Закону про Регламент Верховної Ради ви зобов'язані поставити на голосування першу пропозицію, це рішення комітету, підтримати вказаний законопроект за основу з врахуванням пропозицій комітету, які роздані в залі. (Оплески)

 Якщо ця пропозиція, якщо ця пропозиція не знайде підтримки, тоді відповідно до регламенту – або на доопрацювання, або на повторне перше читання.

Зараз тільки одна пропозиція – підтримати законопроект за основу з врахуванням пропозицій Комітету з питань податків, які роздані. Будь ласка, ставте на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я всім дякую, шановні колеги. В порядку надходження я поставлю на голосування обов'язково. Зал визначиться, як правильно потрібно прийняти рішення. Займіть свої місця, будь ласка. Всі зараз будемо голосувати.

Перша пропозиція, яка пролунала, це прийняти цей законопроект, шановні колеги, займіть свої місця. Зараз будемо голосувати. Шановні колеги, займіть свої місця, будь ласка, народні депутати.

Ми зараз… Юрій Віталійович,  Андрій Володимирович, займіть свої місця, будь ласка.  Шановні народні депутати,  займіть свої місця.

Я зараз поставлю на голосування законопроект номер, реєстраційний номер  1578 – за основу. Далі… (Шум у залі)  Ви не нєкайте, будь ласка. За основу  ми зараз поставимо його, за основу. Якщо він  не буде проголосований,  я поставлю з пропозиціями комітету  і поставимо крапку. Про що ви говорите.

Будь ласка, за основу прошу  голосувати.  За основу  законопроект (реєстраційний номер 1578).  За основу.

 

13:33:06

За-86

Проти – 118,  утрималось – 15, не голосувало  …..

А тепер я ставлю на голосування  за основу з пропозиціями комітету. Так що… в порядку надходження, колеги. Ви заспокойтесь, 114 стаття   Регламенту, сіли почитали, там все написано. Я прошу, ставлю  за основу з врахуванням пропозицій комітету  щодо… (Шум у залі)

 За основу  з врахуванням пропозицій комітету, прошу голосувати. За основу з пропозицією комітету.

 

13:33:58

За-258

Далі,   шановні колеги. Ну,  1578-1 ми не будемо голосувати.

По фракціям покажіть, будь ласка.

Але, послухайте уважно, от зараз ми проголосували з врахуванням  пропозицій  комітету. Далі ми працюємо в комітетах і визначимося, там немає   навіть предмета  для того, щоб  ви зараз дискутували на цю тему. Працюємо далі, шановні колеги.

На ваш  розгляд вноситься законопроект № 1264: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України. Доповідачі: народний депутат  України Долженков Олександр Валерійович, а також   Фудашкін Денис Олександрович.

Будь ласка, народний депутат Долженков.

 

13:34:43

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний пане головуючий, шановні народні депутати, мною на початку діяльності Верховною Радою цього скликання було зареєстровано декілька законодавчих ініціатив, які я, на жаль, не зміг реалізувати у Верховній Раді і попереднього скликання, і вони стосуються саме вдосконалення системи податкового контролю за трансфертним ціноутворенням.

Суть дуже проста мого законопроекту. Вона полягає в тому, щоб скоротити перелік контрольованих операцій, як того вимагає настанова ОСР, щодо трансфертного ціноутворення, встановити базу, скасувати … державновизначених офіційних джерел, якими користуються при визначені ціни контрольованих операцій. На жаль, уряд, який зареєстрував альтернативний законопроект по-своєму бачить вдосконалення трансфертного ціноутворення. І, на жаль, цей законопроект спрямований не на боротьби з крупним капіталом, а на боротьбу з середнім та малим бізнесом. Вони хочуть запровадити декілька, набагато більше звітів надавати після подання податкового звіту не один раз на рік, як згідно чинного законодавства, а постійно при поданні податкової декларації. Вони хочуть збільшити штрафні фінансові санкції. Вони хочуть збільшити презумпцію звичайності контрольованих операцій. Тепер не контролюючий орган, а платник податку будуть доказувати про те, що вказана ціна є ринковою. Вони хочуть знизити поріг контрольованих операцій, тим самим розповсюджуючи податковий контроль на платників єдиного податку. Вони хочуть запровадити більш широкий перелік контрольованих операцій. Це фактично не те, що було розроблено Pricewaterhouse, коли попередній уряд це робив. Це дуже фіскальний законопроект. Я прошу підтримати 1264, а законодавчу ініціативу уряду відхилити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Денис Фудашкін. 

 

ФУДАШКІН Д.О. Шановні народні депутати, урядом пропонується внести зміни в Податковий кодекс відносно питання трансфертного ціноутворення. Хочу відзначити, що ці пропозиції готувалися разом з багатьма експертами, в тому числі було декілька технічних місій Міжнародного валютного фонду, також технічні місії Мирового банку. І даний законопроект зроблений з урахуванням думки експертів всіх поважних установ. Тут вирішені питання, в тому числі контролю трансфертного ціноутворення не тільки за товарними потоками, але в тому числі за операціями з активами такими як цінні папери і інші фінансові операції чого не існує в попередньому законопроекті. Також передбачена можливість розповсюдження контрольованих  операцій і в тих випадках, коли між двома пов'язаними особами вставляється декілька проміжних компаній, які формально є не пов'язаними, що унеможливлює на сьогоднішній день визначення трансфертного ценообразования  з урахуванням таких обставин.

Також пропонується продовжити можливий термін перевірки відповідно до настанов ОСР.

Прошу  підтримати в першому читанні саме урядовий законопроект, який значно більше регулює питань відносно трансфертного ціноутворення, в тому числі, акцентую увагу, по фінансовим операціям, цінним паперам, які таким самим чином використовуються для виведення прибутків  за межі України шляхом маніпулювання відповідними цінами. А також пропонується для товарів, які котуються на біржі, встановлення порівняльної ціни на основі безпосередньо біржових катеровок, а не на основі інших пропозицій, які запропоновані в попередньому проекті. Прошу підтримати в першому читанні і провести додаткову дискусію в комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Роман Насіров, голова  комітету.

 

13:39:21

НАСІРОВ Р.М.

Шановний Голово, шановні народні  депутати Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на своєму засіданні 24 грудня розглянув проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, реєстраційні номери 1264, депутата Долженкова, і 1264-1, поданий Кабінетом Міністрів України.

Щодо законопроекту номер 1264. Метою законопроекту є уніфікація положень, які стосуються податкового контролю за трансфертним ціноутворенням.

Щодо законопроекту 1264-1. Метою законопроекту є удосконалення існуючої системи державного регулювання трансфертного ціноутворення, усунення суперечностей та конвертизація норм, які негативно впливають на забезпечення реалізації податкової політики.

Підтримуючи в цілому зміни концепції трансфертного ціноутворення, передбаченого законопроектом номер 1264-1, народні депутати України члени комітету висловили ряд суттєвих зауважень до неї. Зокрема це стосується правил трансфертного ціноутворення до операцій між резидентами на внутрішньому ринку України. Також не підтримана ідея щодо тимчасової норми стосовно встановлення особливості для окремих галузей промисловості. З огляду на більш широкі можливості запропонованих змін процедур трансфертного ціноутворення, проектом Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (реєстраційний номер 1264-1) (поданий Кабінетом Міністрів України), вважається більш прийнятним цей законопроект.

З урахування вищевикладеного, комітет вирішив: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням) (№ 1264-1) (поданий Кабінетом Міністрів України) прийняти за основу, виключивши з його тексту такі положення.

Щодо поширення трансферного ціноутворення на операції на внутрішньому ринку. Це пункт…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. 10 секунд.

 

НАСІРОВ Р.М. Пункти 39.2.1.1. та 39.2.1.3. Щодо виключення тимчасової норми стосовно особливостей трансферного ціноутворення для підприємств…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

НАСІРОВ Р.М. Та щодо подання звіту про контрольовані операції за 2014 рік. прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, я просив би, відійдіть, будь ласка, від міністрів, вони не слухають суть закону.    

Пан Фудашкін, заступник міністра. Депутатів прошу  не відволікати під час розгляду.

Не треба нам дзвінок.

Є необхідність два – "за", два – "проти"?

Голосуємо?

Запишіться два - "за", два – "проти", там є "Press Point", можна постійно говорити. Так я от про це і кажу. Треба завершити, зараз у комітетах треба працювати.

Будь ласка, "Батьківщина", Кужель.

 

13:42:53

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Голово Верховної Ради! У мене…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не відволікайте, будь ласка, міністрів.

 

КУЖЕЛЬ О.В. У мене є прохання, щоб була норма така Регламенту у нас роботи, що той міністр, який  слухає доповідь залу і обговорення депутатів не має можливості чути наші  пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все пропозицію прийнято.

 

КУЖЕЛЬ О.В.  По-перше, ми  приймаємо сьогодні пропозиції …

Включайте мікрофон. Дякую вам.

… приймаємо пропозицію уряду щодо посилення закону і провадження його в більш серйозній формі в законі про трансфертне ціноутворення. Для наших слухачів, які не всі знають, що таке трансферне ціноутворення. Це є серйозна боротьба з  офшоризацією, це коли наші багатії продають собі за кордон продукцію по собівартості, і всю додану вартість залишають там, і залишають з своїми прибутками.

На жаль, впровадження законопроекту в тій редакції, яка була прийнята і діє на  сьогоднішній час,  вона не є дієвою, вона не передбачає серйозне  покарання і не впроваджує  серйозну роботу міністерства щодо зняття такого явища.

І тому підтримуючи законопроект урядовий у першому читанні, ми звертаємо увагу міністерства з проханням посилити відповідальність. Ми пропонуємо до пункту 120.3 в абзаці, де "100 розмірів мінімальної зарплати" написати: " 5 відсотків  загальної суми контрольованої операції".

Ми пропонуємо серйозне формулювання, що таке бенефіцеарний? Тому що воно сьогодні  розпливчате і контролери, які займаються цим говорять, сьогодні багато  операцій уходить від оподаткування. Ми проти того, що  ви хочете вилучити статтю в діючій редакції 39.2.1.7. Послухайте, вони пропонують урядам зняти сьогодні перевищення, яке рівняє 50 мільйонів гривень і поставити 20 мільйонів гривень. Ми вважаємо, що нужно посилити відповідальність.

І останнє, ставимо  наголос на тому, що хімічна і металургійна промисловості повинні з 1 січня бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити 10 секунд.

 

КУЖЕЛЬ О.В.   … бути учасниками і відповідальними по Закону про трансфертне ціноутворення. Ніяких виключень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, "Радикальна партія", наполягаєте на виступі? Будь ласка, Віктор Галасюк, з місця.

 

13:45:21

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, "Радикальна партія" послідовно наполягає на цьому питанні. Ми зверталися щодо цього до Прем'єр-міністра. Тому ми підтримуємо у першому читанні цей законопроект і наполягаємо.

Але я хотів би запитати у пана Фудашкіна, який виступав: якщо ви передбачаєте дієві механізми трансфертного… захисту від трансфертного ціноутворення, то чому ви тоді в той же час закладаєте підвищення податкового тиску на малих і середніх підприємців і всі ті норми, що ви закладаєте? Чому не знижується радикальний єдиний соціальний внесок, якщо оподаткування сировинних олігархів є найбільш дієвим способом забезпечення податків надходжень до бюджету, а не з карманів простих громадян?  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане Вікторе. Готуйтеся відповідати перед другим читанням.

Я прошу, Долженков, "Опозиційний блок". Потім Ганна Гопко.

 

13:46:13

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний пане Голово! Я ще раз хотів би в продовження свого виступу в захист законопроекту, який… точніше, не в захист, я розумію, що в залі він не буде підтриманий, але проти законопроекту, який ініціює уряд.

Це не боротьба з олігархатом, я зразу кажу, тому що зниження порогу контрольованих операцій – це боротьба із середнім класом, який буде подавати такий же обсяг інформації, який подають великі платники податків. Якщо пані Кужель не знає, що єдиноподатники – до 20 мільйонів, то вони також будуть під трансфертне ціноутворення підпадати, якщо пані Кужель не знає, що трансфертне ціноутворення вже діє, то мені дуже шкода, що вона такий професійний термін взагалі коментує. Оскільки трансфертне ціноутворення діє  з 1 січня... з 1 вересня по 31 грудня. Це перший період, за який був платниками податків поданий звіт про контрольовані операції. Хочу доповісти, що внаслідок сказаного подання податківці самі не знають, що з цим робити. Збільшення відповідної документації і штрафних санкцій не призведе до ефективності трансфертного ціноутворення, це призведе до ускладнення адміністрування і без того вже складної податкової системи нашої країни. А хочу сказати, що підвищення  ефективності  боротьби через скасування презумпції ринковості цін контрольованої операції, у відповідності до якої вже платник податків буде доводити про те, що це ринкова операція – це не є шлях удосконалення.

Ми всі знаємо настанови ОЕСР і у зв'язку із цим не потрібно спекулювати, це не є уніфікація з постановою ОЕСР, це є наслідком фіскалізації даного трансфертного ціноутворення. До розробки вказаного  законопроекту не були залучені аудиторські компанії, як було в перший раз. Це набагато гірший варіант, ніж той, що діє зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,

Ганна Гопко, "Самопоміч". Будь ласка, з трибуни.

 

13:48:41

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні колеги! Хочу сказати, що фракція "Самопоміч" в цілому підтримує поданий урядом законопроект про трансфертне ціноутворення з урахуванням таких виключень. Повністю підтримуємо рішення Комітету податкової, митної політики про те, що трансфертне ціноутворення, ці норми не повинні розповсюджуватися на внутрішні операції резидентів України, це суперечить практикам і принципам ОЕСР.

По-друге, що, який сюрприз нам заклав туди Мінфін? В пункті два перехідних положень зазначено, що звіт про трансфертне ціноутворення до 1-го... до 15 травня 2015 року потрібно подавати по нормам цього закону. Що це означає? Це фактично поширення дії цього закону на операції, які проводилися нашими підприємствами в 2014 році. В той час, коли вони навіть не знали, що їм прийдеться в 2015 році звітувати по-новому. І в першу чергу,  цей сюрприз стосується невеликих підприємств, цей сюрприз стосується середнього бізнесу, тому що вони дуже значно знижують критерій контрольованості операцій: до 1 мільйона гривень і 20 мільйонів сукупного обороту.

Тому ми наполягаємо на виключенні пункту 2 "Перехідних положень". Шановні колеги, ми повинні з вами врятувати середній бізнес.

Окрім того, звертаю вашу увагу, що в цьому законопроекті урядовому знову ж таки є пільги для оподаткування олігархічного бізнесу: металурги, хімпром і так далі. Ми наполягаємо і на комітеті одноголосно проголосували за те, що цей пункт потрібно виключити. Вони повинні звітувати про контрольовані операції на рівних умовах. І коли нам говорять про те, що вони будуть звітувати по біржових цінах, я хочу сказати, що нами маніпулюють, тому що далі там зазначено, що перелік товарних бірж визначається Кабінетом Міністрів. І ви самі розумієте, що фактично це означатиме, що олігархи будуть знову домовлятися про пільгові операції для себе.

Тому наша пропозиція – будь ласка, підтримайте її, - за виключенням положень, які зазначені в рішенні комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є наступна пропозиція. І я думаю, що вона є слушною і всіх влаштує. Прийняти його в першому читанні і за основу, а під час підготовки до другого читання врахувати пропозиції депутатів. Так?

Хвилина, "Економічний розвиток", будь ласка. Немає, да? Немає.

Добре. Шановні депутати, я прошу, зайдіть в зал, будь ласка. Від позафракційних один запишіться.

Осуховський, народний депутат Осуховський Олег Іванович.

 

13:51:36

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Прошу передати слово Юрію Левченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Левченко, будь ласка, хвилина.

 

13:51:42

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ. Ну, знов-таки, вже втретє сьогодні в цій залі ми бачимо, як і з Бюджетним кодексом, так і з Податковим,  тепер вже з трансфертним ціноутворенням, окозамилювання і абсолютну профанацію. Там, де розповідають про реальну боротьбу з трансфертним ціноутворенням, насправді ми бачимо пільги для олігархів до 17-го, було до 18-го, тепер зробили до 17-го. Ой, Боже, на 1 рік менше зробити, так? Але людям пропонують вже скорочувати їхні видатки всі вже наступного року. От бачимо такий момент. Потім запроваджуються поняття "витягнутої руки". В цьому законі по трансфертному ціноутворенню. Насправді в українських реаліях поняття "витягнутої руки" не буде жодним чином боротися проти трансферитного ціноутворення. Тобто це дає можливість олігархам знов-таки уникати сплати податків належної, яку вони мають сплачувати.

І останній момент, власне кажучи, як вже було сказано, є можливість олігархам повністю вигадувати ціну на підставі … домовленості з Кабінетом Міністрів. Таким чином ще раз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, я прошу зайняти свої місця. Шановні народні депутати.

У нас є 1264 – за основу. Відповідно прийняти за основу. Є пропозиції народних депутатів, які ми розглянемо під час підготовки до другого читання. Тому я ставлю на голосування. За основу 1264 з тим, щоб підготувати. За основу і в першому читанні і при підготовці до другого читання врахувати пропозиції народних депутатів.

Що ні? 

((Шум у залі)

Це буде перше голосування. Якщо це не набере, я поставлю так. Це в порядку надходження, колеги. Не плутайте, будь ласка. Шановні колеги, прошу зайняти свої місця, зараз розпочинаємо голосування. 1264 законопроект за основу в першому читанні з доопрацюванням до другого читання, з урахуванням пропозицій…

Є позиція міністра фінансів. А, 1264-1, шановні друзі. 1264-1. Уряд з цим погоджується. 1264-1. Правильно я зрозумів?

 

ФУДАШКІН Д.О. Урядовий законопроект 1264-1

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Урядовий законопроект 1264-1 за основу в першому читанні. Прошу голосувати. За основу в першому читанні. З доопрацюванням пропозицій депутатів

 

13:54:33

За-149

Не прийнято.

І тоді ми ставимо 1264, в порядку надходження, 1264-1 з врахуванням висновків комітету. Правильно? Прошу. Прошу, в першому читанні за основу 1264-1, в першому читанні за основу. З урахуванням комітету. З урахуванням комітету, позиції комітету, висновків комітету, як ви хочете, щоб я назвав? Рішення комітету.

 

13:55:06

За-275

Рішення прийнято. "Проти" – 5, дякую.

Ну, альтернативний немає сенсу голосувати.

Шановні колеги! А, 1355. Є пропозиція дуже гарна, дуже слушна, ви з нею погодитесь. Продовжити ранкове засідання до вичерпання порядку денного. Класно? Без перерви. Прошу ставити на голосування, голосуємо. Працювати. За те, щоб працювати без перерви, ранкове засідання до вичерпання порядку денного.

 

13:55:43

За-288

Рішення прийнято.

Працюємо далі. Дякую, шановні колеги. Реєстраційний проект, номер 1562 – Закон України про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року. Заступник міністра Фудашкін, прошу.

Є необхідність доповідати, я бачу, що тут пропозиція по комітету за основу не має дискусії. Є, так? Будь ласка, доповідайте.

 

ФУДАШКІН Д.О.

Шановні народні депутати! Урядом пропонується з метою регулювання платіжного балансу, відповідно до Генеральної угоди по тарифам та торгівлі, прийняти в якості тимчасового заходу встановити додатковий імпортний збір на 1-24 групу товарів в розмірі 10 відсотків, на всі інші товари, за виключенням товарів критичного імпорту встановити ставку 5 відсотків.

До товарів критичного імпорту урядом пропонується віднести товари енергетичного характеру. Це газ, електроенергія,  вугілля, нафтопродукти, ТВЕЛи,  то єсть  те, що пов'язано  з енергетичним сектором. Це дозволить зменшити негативне сальдо зовнішньої торгівлі, зменшити   нагрузку на  резерви Національного банку,  а також  залучити додаткові доходи до державного бюджету і профінансувати ті соціальні зобов'язання, які є  у держави. Прошу підтримати цей законопроект. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Роман Насіров, голова профільного комітету. Будь ласка,  співдоповідь.

 

13:57:50

НАСІРОВ Р.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати!  Комітет  Верховної Ради  з питань  податкової та митної політики та своєму засіданні 24 грудня розглянув проект Закону про заходи щодо  стабілізації  платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ  Генеральної угоди.

Проектом  закону запроваджується  додатковий  імпортний змір  у зв'язку  з погіршенням стану платіжного балансу України, значного скорочення золотовалютних  резервів держави. Поділяючи стурбованість  авторів законопроекту щодо  необхідності оперативного реагування на поточне  негативне сальдо  платіжного  балансу України, скорочення золотовалютних резервів  Національного банку, необхідності   збільшення надходжень  до  державного бюджету України, народні депутати України, члени комітету, зауважили на наступне.

Щодо переліку товарів,   віднесених до групи життєво необхідних товарів; щодо проведення  консультацій між урядом  України  та Комітетом  з питань  обмежень платіжного балансу СОТ щодо встановлення  відповідних  обмежень імпорту; щодо практичного застосування норм законопроекту, воно призведе до збільшення контрабандних надходжень товарів, зростання  тіньових схем поставки товарів в Україну та буде сприяти зменшенню надходжень до  бюджету; щодо справлення додаткового  імпортного збору  з товарів, які  переміщуються в рамках угод про вільну торгівлю; щодо  фінансово-економічних розрахунків –  у Пояснювальній записці не надано –  та щодо   соціальних  ризиків.

За наслідками  розгляду  вказаного  законопроекту комітет  прийняв  рішення рекомендувати  Верховній Раді України  відхилити проект Закону України  про заходи  щодо стабілізації  платіжного балансу України    (номер 1562). Прошу вас, шановні колеги, підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Два – за, два – проти. Прошу. Народний депутат Ленський, Радикальна партія.

 

14:00:02

ЛЕНСЬКИЙ О.О.

Прошу передати слово Галасюк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Галасюк.

 

14:00:07

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимир Борисович, шановні народні депутати, ми вважаємо, що цей законопроект доцільно підтримати, оскільки в нас є колосальний імпорт, колосальна імпортна залежність, але з одним дуже важливим корегуванням, з тим корегуванням, що додаткові імпортні мита не можуть розповсюджуватися на сировину і комплектуючі, які використовуються українськими національними виробниками для випуску готової продукції, бо таким чином, з одного боку, ми отримаємо додаткові надходження до державного бюджету і будемо вирівнювати торгівельний баланс, а, з іншого боку, ми не погіршимо умови для української промисловості, якій і так зараз важко, їй треба створювати додаткові стимули, а не додатковий тиск. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Абдуллін, "Батьківщина".

 

14:01:08

АБДУЛЛІН О.Р.

Будь ласка,  Альоні Шкрум передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

14:01:21

ШКРУМ А.І.

Дякую. Альона Шкрум, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, що нам пропонується за цим законопроектом. За цим законопроектом нам пропонується встановити строком на 12 місяців додаткові імпортні збори відповідно до статті ГАТТ. Що це таке? Тобто це одразу одночасно підвищить ціни на всю імпортну продукцію, за якою ці збори будуть встановлені. І це треба відверто говорити українським громадянам. Мінімум на рік будуть підвищені ціни на імпортну продукцію, якої у нас дуже багато.

Окрім цього, я хочу нагадати, що ми підписали Угоду про асоціацію, за яку ми так важко боролися, між Україною та ЄС. Так от це прямо суперечить Угоді про асоціацію України і ЄС, тому що ми там зобов'язалися не вводити жодних нових імпортних  мит і зборів. А це якраз і є новим імпортним митом і збором. Тому ми звичайно вітаємо намагання уряду таким чином скоротити наш дефіцит платіжного балансу і наповнити бюджет, але це не може відбуватися за рахунок порушення Угоди про асоціацію за яку ми з вами боролися і за яку ми  стояли, вибачте, на Майдані. Тому це є просто непрофесійною пропозицією від уряду на моє обґрунтування. І, на жаль, ми не побачили навіть ні в пояснювальній записці, ні в законопроекті ми не побачили розрахунків, ми не побачили обґрунтування якого також вимагає і Бюджетний кодекс і правила СОТ, і правила Світової організації торгівлі. І ми ще з вами можемо побачити звернення країн-членів СОТ до органу врегулювання суперечок СОТ і будемо мати позиви проти України. Тому фракція "Батьківщина" однозначно підтримує висновок профільного законопроекту і пропонує відхилити цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк, будь ласка, "Самопоміч". Потім Віктор Пинзеник, "Блок Петра Порошенка".

 

14:03:05

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове, тим законом ми піднімаємо ціни на пральний порошок і мило і не піднімаємо ціни на нафту і газ. Ми тільки одним поглядом на декількох сторінок цього бюджету, який нам дали, знайшли сорок мільярдів гривень, які валяються в нашій економіці. І ми будемо забирати в людей гроші і на мило і на порошок. Це не правильна позиція парламенту. Ми будемо голосувати проти цього закону. Відправляємо на доопрацювання, так бути не може. Крім того, як ми  піднімемо в'їзне, ми просто до ненормальності збільшимо контрабас, і музичні інструменти будуть в країні просто на кожному кроці. Тому ми партія і фракція "Самопоміч" проти підняття імпортного мита в країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

14:04:05

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати,  розуміючи всі складнощі, які переживає бюджет, я про них оголошував. І вважаю, їх ще треба розв'язувати. Я б надзвичайно обережно ставився до подібного роду ініціативи. Чому? Коли посилається на відповідну статтю Угоди про тарифи і торгівлю, то я хотів би вам відзначити, що, дійсно, та стаття 12 дозволяє введення обмеження. Але яких? Обмежувати кількість чи вартість товарів. Тобто ми можемо обмежити, наприклад, поставки металу мільйон тон, чи вартість металу 100 мільйонів тон. Але вона не говорить про імпортні мита.

Друга. Ця стаття, дозвольте, я вам зацитую, що передбачає. "Будь-яка сторона угоди в торгівлі, яка потерпає від таких обмежень, може бути звільнена від тих зобов'язань за цією угодою відносно сторони, яка застосувала такі обмеження". Тобто реакцією на наше запровадження подібного рішення, а воно стосується всіх 97 позицій, за винятком окремих позицій, може бути введення другою стороною подібних угод. Крім того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ПИНЗЕНИК В.М.  Стаття, коли ми вступали до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, там передбачено недопустимість введення нових мит і додаткових зборів на мито. І ми можемо наштовхнутись на надзвичайно неприємні речі. Чому я на цьому ще хочу наголосити? Українська економіка: єдиний сектор, який росте, є експорт в країни Європейського Союзу. Статистика, якою я володію. За ІІ квартал цього року експорт…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, 2 хвилини.

 

ПИНЗЕНИК В.М.  …в країни Європейського Союзу зріс на 25 відсотків. Якщо ми отримаємо зворотну реакцію  у вигляді введення додаткових мит і зборів, ми можемо мати вкрай неприємні речі для української економіки. Тому я б вважав, що поки що треба утриматись від прийняття цього закону. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю на голосування, а визначайтесь. Будь ласка, ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 1562), прошу визначитись. За основу. Прошу визначатись, за основу 1562.

 

14:06:35

За-101

Рішення не прийнято.

По фракціям.

Що ви кажете, пані міністр? Будь ласка, дайте слово пані міністру. Будь ласка, прошу. Я просто не чую, коли вам там кричите. Будь ласка, пані міністр.

 

ЯРЕСЬКО Н. Я хотіла попросити слово і сказати. Перш за все, я знаю, що ви вже голосували, але  я все одно буду говорити. Ця стаття є тимчасова,  вона і по СОТу і  з нашими відносинами в ЄС зрозуміла, як  тимчасова, тому що у нас  така проблема з платіжним балансом. Ця тимчасова норма,  яка  дає нам 17,6 мільярдів до  бюджету в цьому році, попросили нас наші також  партнери в МВФ. Тобто з усіх   міжнародних сторін проблем немає. Це перше.

Друге, воно дійсно піднімає ціну імпортних товарів. Тому воно і робиться, щоб менше імпортували – це абсолютно правильно. Тому воно так і допомагає платіжному балансу. (Оплески) Якби воно не піднесло ціни, то не було б будь-якого руху на  платіжний баланс – це друге.

Третє, воно дійсно тимчасове, тому що  у нас ситуація вкрай  складна. Скільки разів треба одне  й те ж саме говорити? Якщо ви хочете цей закон не приймати – ви  маєте на це право. Але тоді, будь ласка, запропонуйте мені  конкретно, звідки 17,6 мільярдів ми  візьмемо у дохідній частині бюджету? (Оплески)

Ви пропонуйте, і тоді відхилите це, а до того, якщо  у вас немає  інших 17,6 мільярдів, будь ласка, беріть за основу цей  проект. Поговоримо про  ваші питання, які ви маєте, я не знаю відповідь на ці питання, які ви задавали щодо  сировини. Але, будь ласка, приймайте за основу. Тому що іншого варіанту… Ми можемо просто піти додому після цього сьогодні. Тому що бюджет не буде 2015 рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні друзі…

 

ЯРЕСЬКО Н. Йдіть всі у відпустку і буде  кінець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані міністр. (Оплески)

Дивіться, я би хотів, шановні колеги, я хочу по-перше, подякувати  за таку відповідальну позицію пані міністра. І я думаю, що якщо ми зараз його приймемо за основу – нічого не в коїться в нашій країні. Але ми створимо нормальний майданчик для того, щоб обговорити всі ці питання і підтримати.

Більше того, шановні друзі, хотів би зазначити, якщо  мова йде про розвиток  внутрішнього ринку і внутрішнього виробництва – це може під час опрацювання  підготовки до другого читання  буде дуже важливим для української економіки.

Тому я би вас просив, шановні друзі,  бдь ласка, хай всі зайдуть в залу. Зараз народні депутати… Юрій Віталійович, я просив би, запросіть депутатів до зали. Прийняття закону за основу не означає його прийняття в цілому, а це тільки означає єдине, що ми приймемо за основу і допрацюємо.

Якщо ми не знайдемо рішення спільного, то ми не знайдемо рішення, але цифри  в 17 мільярдів, друзі, це серйозні цифри, які мають збалансувати бюджет, оскільки, з одного боку, ми говоримо, що треба заплатити людям пенсії, треба профінансувати потреби і пільги, а з іншого боку, не хочемо говорити про те, що імпортний товар, не власного виробництва, не власного українського виробника, а імпортний товар, не… підвищити на нього ціну. Тобто мова йде про те, щоб знайти все ж таки розуміння.

Тобто я би просив з великою повагою до міністра, зараз я поставлю цей законопроект, 1562, за основу. Я прошу народних депутатів його підтримати і проголосувати і далі в комітетах доопрацюйте до другого читання.

Я прошу, шановні колеги, ставлю пропозицію на голосування щодо прийняття за основу законопроекту 1562. Я прошу…. Я прошу… Я прошу… Я прошу це підтримати.

За основу, це не означає, що 226. Розумієте? Прошу за основу, 226. Голосуємо, ставлю на голосування. За повернення до голосування. Повернення до голосування.

 

14:11:04

За-214

Ну, я візьму на себе цю вину, оскільки не всі проголосували. Я зрозумів щойно. Ще  раз за повернення до розгляду цього законопроекту. Прошу, за повернення. Прошу голосувати.  Ви побачите, зараз буде 226. За повернення. За повернення.

 

14:11:28

За-234

Друзі, повернулися.

Я ще раз хочу наголосити, ми говоримо за основу цей законопроект. Розглянемо, буде розуміння – проголосуємо. (Шум у залі) Колеги! Давайте так, ми не оголошуємо зараз перерву 5 хвилин, але якщо вам потрібно проконсультуватися, будь ласка, у вас є 3 хвилини.

Три хвилини, будь ласка, проконсультуйтесь, та не всі поряд, не всі разом.

Шановні народні депутати, прошу займайте свої робочі місця. Я думаю, що є розуміння. Будь ласка, займайте місця, шановні народні депутати.

Шановні друзі, шановні колеги, я прошу займати свої місця. Я думаю, що порозумілися, зараз приймемо його за основу, далі доопрацюємо в комітетах і приймемо рішення остаточно. Будь ласка, колеги, прошу займати свої місця. Шановні народні депутати, будь ласка, займіть свої робочі місця. Я бачу розуміння фракцій. Будь ласка, займайте свої робочі місця.

Колеги, будь ласка, зараз по хвилині від фракцій – і поставимо крапку. Будь ласка, "Батьківщина", хвилина. Хвилина! Фракціям по хвилині. "Батьківщина", будь ласка.

 

14:16:13

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги і шановна пані міністр фінансів! Шановна пані міністр фінансів! Шановна пані міністр фінансів! Шановна пані міністр фінансів і шановні колеги! Я хотів би дати чітку інформацію щодо того, чи порушує, чи не порушує цей проект наші зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. Як мінімум 5 статей цієї угоди: стаття 30, стаття 35, стаття 42, стаття 77-а, і стаття 78-а пряме порушення. Перед тим, як вводити щось на кшталт такого "в рамках комітету про асоціацію", стаття 77-а, мали бути проведені консультації. Вони не були проведені. Тому не відповідає дійсності інформація про те, що положення цього законопроекту погоджені з європейською стороною. У випадку, якщо це буде прийнято, ми фактично самі можемо вбити те, за що боролися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, "Самопоміч" . Олег Березюк. Від фракції по хвилині.

 

14:17:32

БЕРЕЗЮК О.Р.

Пані міністр, прошу слухати, тільки уважно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані міністр, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані та панове. Фракція "Самопоміч" має повагу до членів уряду, і особливо до міністра фінансів. Її голос почутий. Але ми просимо почути і наш голос. Ми готові сьогодні в першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані міністрі. Будь ласка, народні депутати, не відволікайте міністра фінансів.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Фракція "Самопоміч" має глибоку повагу до членів уряду, зокрема до міністра фінансів. І чуємо ваш голос, але ми просимо почути і нас. Ви берете на особисту відповідальність взаємовідносини з СОТ і нашими європейськими колегами, якщо норми будуть порушені, і наші товари будуть оподатковані там. Це ваша особиста відповідальність.

Друге питання. Ми підтримаємо це сьогодні в першому читанні і будемо над тим працювати. Але ми просимо винести з переліку тих товарів ліки, які і так дорогі і в нас не випускаються еквіваленти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. І також товари, які потрібні для армії – військові або подвійного користування. Просимо підтримати зал, тому що справді для вирівнювання балансу сьогодні уряду це потрібно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Ляшко. Потім Ничипоренко, хвилина, "Економічний розвиток". Потім "Народний фронт", "БПП" – "Блок Петра Порошенка" і завершуємо.

 

14:19:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Учора на засіданні Комітету з питань податку і митної політики я голосував за те, щоб підтримати цей законопроект, зараз у залі фракція "Радикальна партія" так само одностайно голосувала за підтримку цього законопроекту.

Шановні колеги! У нас в країні колапс і економічна катастрофа! У нас повна дестабілізація платіжного балансу. І завдання уряду, який обрала ця коаліція і ця Верховна Рада, знайти баланс, знайти доходи до бюджету. І я вважаю, що ми можемо обкласти додатковим митом імпортні товари, до другого читання вилучити звідти, наприклад, перелік продукції і сировинної, яка потрібна для наших виробників, для того, щоб не підвищувати вартість наших виробників.

Але при цьому піднявши тарифи, встановивши нові. Ми зможемо дати можливість підтримати нашого національного виробника, який страждає через падіння курсу гривні. І внаслідок цього створювати додаткові робочі місця і нові доходи до бюджету. Тому ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Пропозиція – підтримати. Прошу, "Економічний розвиток", Ничипоренко. Потім "Опозиційний блок", "Народний фронт" і БПП.

 

14:20:24

НИЧИПОРЕНКО В.М.

Шановна пані міністр! Шановна пані міністр! Хотів би звернутися до вас і послухайте, будь ласка, шановні депутати! Я розумію в цій темі, повірте мені. Немає великої проблеми підняти для імпортера мито на 10 відсотків. Нема проблеми.

Проблема в іншому. Що це мито лягає на плечі тих, хто платить податки. Якщо ви думаєте, що ви зберете 17 мільярдів, повірте, ні. Вам будуть аплодувати контрабандисти. Отут, в цій залі, сидить Юля Володимирівна Тимошенко. Вона заснувала колись програму "Контрабанда – стоп!" Вона знає, що це таке. Доки ви не здолаєте, контрабанду, нема ніякого сенсу в піднятті будь-якого мита. Повірте мені, я за це. Але, повірте, вам будуть аплодувати контрабандисти. Імпортери не будуть розуміти, що їм робити.

Тому спочатку, або разом, або спочатку треба боротись з контрабандою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народні депутати, треба, треба, знаєте що? Треба врахувати одну позицію, що ми говоримо, за основу, шановні друзі. За основу. Це означає, що під час розгляду "Опозиційний блок", потім  Іллєнко, потім  "Народний фронт" і все. Ви завершили.

Будь ласка, "Опозиційний блок". Слухайте,  народний депутат, сядьте, будь ласка, на місце. "Опозиційний блок".

 

14:22:03

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, Володимире Борисовичу. Фракція "Опозиційний блок"  не буде підтримувати вказаний законопроект  за декількох причин.

Причина номер 1. По-перше,  відповідно до  статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи і торгівлю передбачені заходи нетарифного регулювання. Тобто держава може встановлювати, цитую: "Може обмежувати кількість чи вартість товару, який дозволяється імпортувати при виконанні  положень наступних пунктів цієї статті". Що пропонує уряд? Уряд пропонує  запровадити  заходи тарифного регулювання, тобто встановити додаткове імпортне мито – перше. 

По-друге, що стосується додаткового надходження до  державного бюджету   17 мільярдів,   хочу зазначити, що в Єдиному митному тарифі є прив'язка до євро. У нас валюта девальвувала на  100 відсотків. Тому  в майбутньому році вже буде збільшення від імпортного мита мінімум на 100 відсотків при збереженні  відповідного обсягу імпорту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іллєнко, позафракційний.

 

14:23:08

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода".

Шановні колеги,  я вважаю, що цей законопроект  абсолютно правильний і його треба  підтримати. Тому що, якщо  ми говоримо якраз про  добробут наших людей, то  це якраз  буде сприяти і збільшенню виробництва в Україні, і збільшенню робочих місць. Тому що нам треба думати  не тільки про товари імпортні, нам треба  думати, як нам   розвивати свою економіку і своє виробництво. І якщо по іншим законопроектам ми не підтримували позицію уряду, то по цьому законопроекту вважаємо, що треба  підтримати. Тому що не  за рахунок  простих людей, не за рахунок чергового підвищення податків для малого бізнесу треба вирішувати це питання, а якраз у цьому плані треба наповнювати бюджет у тому числі  через підвищення імпортних мит. У нас і так країна, яка вже майже нічого не виробляє, тільки живе за рахунок імпорту. Треба це змінювати. І треба наповнювати  бюджет. Тому ми – "за" і  закликаємо   всіх підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наполягаєте "Народний фронт"  і  "Блок Петра Порошенка" чи голосуємо?  Голосуємо. Колеги, я  просив… Ні.  Давайте "Народний фронт". 

 

14:24:23

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" просить зважити на ту відповідальність, яка стоїть перед нами, голосуючи за цей законопроект. Так, він піднімає платежі за імпортні товари. Але давайте розуміти, в якій ситуації ми знаходимось. Давайте розуміти, що уряд, котрий вніс цей проект розуміє стан переговорів з Європейським Союзом і в рамках СОТ. Я би хотів своїм колегам з коаліції, які представлені в уряді нагадати, що цей законопроект передбачає режим 12 місяців, Угода про асоціацію дозволяє вносити певні рішення в наше законодавство, яке має визначений термін дії. Тут якраз є визначений термін дії 12 місяців. Тому немає ніяких суперечностей. Я прошу не маніпулювати цими речами. І давайте навчитися говорити про законопроекти, розуміючи, що там написано і усвідомлюючи. Шановні колеги, "народний фронт" закликає всіх членів коаліції і на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З повагою, Юлія Володимирівна, будь ласка. Репліка Юлія Володимирівна Тимошенко. Потім Юрій Луценко і завершуємо.

 

14:25:36

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я хочу, я просто хочу, щоб ми приймали свідомо політичні рішення. Це дійсно політичне рішення. Ми порушуємо мінімум в 5 статтях Угоду про асоціацію. Наскільки ми почули це від Міністерства фінансів, письмової згоди Європейського Союзу на таке, на такий відступ від угоди не існує. Це має величезну загрозу, ризик припиненню режиму вільної торгівлі, які надані Україні Європейським Союзом односторонні преференції, які нам надані Європейським Союзом можуть бути під загрозою. Це те, про що говорив Віктор Пинзеник. Ми замістили російський ринок і вийшли на ринок європейський, на 25 відсотків збільшили свій обсяг експорту. Не робіть це на корню.

По-друге. Це збільшить контрабанду багаторазово.

І, по-третє. Це збільшить, на жаль, ціни для народу на весь імпортний товар. Що ви робите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, будь ласка.

Шановні колеги, я просив би трошки тихіше, якщо можливо, у залі. Займіть, будь ласка, свої місця, нам ще треба попрацювати.

Юрій Луценко, будь ласка.

 

14:26:59

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, це рішення, безумовно, дуже  не просте, але ситуація в країні далека від стабільності. Я хотів би в цій ситуації підтримати протести тих, хто вважає, що це рішення потягне ряд негативів в економіці. Але зростати бюджет без 15 мільярдів, які пропонуються в цьому законі, є неможливим. І ви повинні вибрати країну в якої немає бюджету, яка знаходиться в стані війни, і, яка знаходиться в стані нерозпочатих реформ, або все ж таки почати збалансовувати бюджет тимчасово ввівши цю пропозицію. Ми наполягаємо на тому, що при цьому цей закон не зачепив медикаменти і товари першої життєвої необхідності. Але внести нагрузку в часи кризи має той, хто купує імпортні товари. Мені здається це логічним. І тому наша фракція в першому читанні  пропонує підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, я ще раз хотів би підкреслити. Займіть свої місця, будь ласка. І ще одну річ говорю. Не драматизуйте, будь ласка, бо від нашого голосування говориться тільки те, що парламент прийняв цей законопроект для розгляду в комітетах за основу.

Пані міністр, хочете ще щось сказати?

 

ЯРЕСЬКО Н. Я хочу просто підкреслити. Шановні депутати, я не сказала, що у нас є письмова будь-яка домовленість ні з ким. Я  сказала, що ми це обговорили з МВФом, і ми готові по всіх процедурах і правилах обговорити з іншими партнерами. Ніколи ми не кинемо країну на призволяще і не підемо проти нашої асоціації з ЄС. Але, ми розуміємо, на сьогоднішній день, що такі тимчасові внесення можливо і є під існуючою угодою нормально передбачено. Ми сьогодні приймемо це, ми підемо по всіх правилах гри, по процедурі як потрібно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тим більше, ця позиція додає оптимізму. Тому я ставлю на голосування за основу, і пропозиції, повернення вже були,  і пропозиції, які були депутатами, я прошу врахувати при підготовці до другого читання.

Ставлю на голосування. Прошу голосувати. Прошу голосувати, колеги. За основу, прошу голосувати.

 

14:29:24

За-221

Шановні друзі…   Ну, як так?

Є пропозиція на повернення, голосування ставлю. На повернення, будь ласка. За повернення до голосування. Це ж тільки за основу, ну, про що мова йде? Давайте, голосуємо. На повернення, прошу голосувати і  прошу підтримати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За! За!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За, на повернення.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За! За!

 

14:29:56

За-243

Ставлю за основу законопроект 1562, прошу голосувати. За основу, шановні друзі. За основу, голосуємо. За. За основу.

 

14:30:17

За-237

Рішення прийнято. (Оплески)

Колеги, жодної драматичності немає, розглядаємо між першим до другого читання. Якщо є голоси в залі і ми беремо цю відповідальність спільно з Міністерством  фінансів, голосуємо. Крапка.

Далі, я прошу. Наступний законопроект 1563, доповідає Фудашкін Денис Олександрович. Пані міністр, я просив би більш уважно, бо ваші аргументи, вони є дуже слушними. Будь ласка, пан Фудашкін. 1563.

 

ФУДАШКІН Д.О.  Шановні народні депутати, цей законопроект пов'язаний з попереднім законопроектом, і для введення цього тимчасового заходу потребується відповідні внесення до Митного кодексу для того, щоби було адміністрування цього тимчасового збору.

Крім цього, даним законопроектом передбачено, що цей збір не розповсюджується, ще раз уточнюється, на гуманітарну допомогу, міжнародну технічну допомогу, товари, що ввозяться Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом, малярією в Україні.

Прошу підтримати цей законопроект за основу, це пов'язано безпосередньо з попереднім проектом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Які пропозиції, колеги, 1563? Голосуємо? Голосуємо.

Ставлю законопроект за основу, номер 1563 проект Закону про внесення змін до Митного кодексу. Прошу голосувати за основу.

Шановні колеги, за основу, за пропозицію. Будь ласка. 1563, шановні колеги, голосуємо за основу.   

 

14:32:09

За-222

Рішення не прийнято за основу.

Повторюю, повернення, голосуємо за повернення. Будь ласка, шановні, за повернення 1563, уважніше колеги. Я просив би народних депутатів і  керівників  фракцій запросіть народних депутатів до зали.

Запросіть народних депутатів до зали, за повернення 1563 реєстраційний номер.

Будь ласка, за повернення 1563, за повернення 1563.

 

14:32:51

За-240

Прийнято. Повернулись.

За основу можу  ставити на голосування. За основу, прошу ставити на голосування. Прошу голосувати за основу реєстраційний номер 1563. За основу. Прошу підтримати.

Прошу підтримати за основу.

 

14:33:17

За-236

Рішення прийнято за основу працюємо в комітетах.

Далі, колеги,  1574, заступник міністра фінансів Матвійчук.

Внесіть пропозицію, будь ласка.

 

МАТВІЙЧУК В.М.

Шановні народні депутати!  Ми внесли три  законопроекти, які пов'язані із  реформуванням загальнообов'язкового державного соціального страхування. У законопроекті 1574, правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1573 ви хочете…

 

МАТВІЙЧУК В.М. … 1573, значить законопроектом  1573…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція розглянути  1573, потім 1574, потім 1575.  Немає  заперечень?

1573, доповідайте.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Шановні народні депутати, законопроект  1573 передбачає: перше, зменшення розміру єдиного соціального внеску у такому порядку: із заробітної плати більше двох мінімальних заробітних плат як ………. (Шум у залі) Подождіть, а який? (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1573, будь ласка. Я потім надам слово міністру соціальної політики.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Цим законопроектом передбачено таких три   напрямки. Перше, це зменшення розміру єдиного соціального внеску із заробітної плати, із суми, яка перевищує дві мінімальні заробітні плати у  2015 році до 25 відсотків із середнього відсотку на сьогодні 41. У 2016 році передбачено зменшити до 20 відсотків і в 2017 році до 15 відсотків.

Другий напрямок. Другий напрямок – це об'єднання фондів. У нас сьогодні є фонд від нещасних випадків на виробництві і від тимчасової непрацездатності. Пропонується ці два фонди об'єднати. Вони, практично, у своїй діяльності поєднані. Це дасть можливість скоротити адміністративні видатки на утримання апарату цих фондів, що дасть можливість зменшити єдиний соціальний внесок.

І третє, шановні народні депутати, третій напрямок цього законопроекту – це вжити додаткових заходів щодо легалізації заробітної плати. За різними оцінками, у нас є різна оцінка, скільки ж фонду заробітної плати знаходиться в тіні і виплачується у конвертах. За різними оцінками, це як мінімум 140 мільярдів гривень. Якщо ми вживемо заходів і їх легалізуємо, ми получимо додаткові доходи. Крім того, люди, які получають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити. Шановні народні депутати, давайте уважніше, будь ласка. Дайте завершити.

 

МАТВІЙЧУК В.М.  Люди получать соціальний захист.

Я прошу вас, шановні народні  депутати, підтримайте свої законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Наталя Королевська. Співдоповідач потім – міністр соцполітики Розенко, потім.

Будь ласка, Королевська.

 

14:37:09

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні народні депутати, 24 грудня Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув проект Закону України  про реформування  загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці. Та замість обіцяної реформи  соціальної страхування ми, на жаль, отримали документ, яким влада пропонує ліквідувати систему соціального захисту людей. Законопроектом передбачено з 1 січня 2015 року утворити Фонд соціального страхування України, при цьому законопроект не погоджено зі сторонами соціального діалогу, профспілок, роботодавців, громадськість ніхто не запитав: чи потрібна їм така реформа, яка  порушуючи Конституцію, позбавляє людей їхніх прав на підтримку з боку держави.

Для прикладу, законопроектом отменяется норма относительно обеспечения оздоровления детей, бесплатной возможности детям  пользоваться детскими юношескими школами, полностью перестает финансировать все профилактории, санатории, детские оздоровительные заведения. Также предлагается законопроектом уменьшить размер помощи по временной неработоспособности. То есть по больничным листам теперь люди будут получать 50  процентов. Если человек проработал до 3 лет и 80 процентов, если человек проработал более 8 лет. То есть это можно сказать, на здоровье, наших людей сегодня будет наживаться бюджет социального страхования. Этим проектом разрушается система, которая существовала долгие годы. И я уверена, что все в этом зале согласны, что систему  социального страхования нужно реформировать, но не в такой способ. Поэтому Комитет социальной политики принял решение: отклонить проект Закона Украины, а также предложить правительству внести отдельный…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дайте завершити пропозицію комітету.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. … а также предложить правительству внести отдельный законопроект относительно размера и порядка начисления единого взноса, который бы предусматривал снижение нагрузки на фонд оплаты труда. Прошу зал поддержать решение профильного комитета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, колеги, два – "за", два – проти. Два – "за", два – проти.

Віктор Галасюк.

 

14:39:55

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Питання зниження навантаження на фонд оплати праці, і передусім зниження єдиного соціального внеску, - це є не тільки сьогодні одне з найголовніших завдань, це є реальний механізм наповнення державного бюджету. Бо якщо ми з вами зробимо те, що записали в Коаліційній угоді, а саме: зменшимо єдиний соціальний внесок з 41 відсотка – там, де він є зараз, до 18-ти, - то це дає реальний шанс детінізації заробітної платні.

Разом з тим, щоб не зменшилися надходження до фонду відповідного, треба встановити запобіжник, за яким в абсолютній сумі надходження мають бути не менше, ніж попереднього року. Таким чином, роботодавці, які сьогодні виплачують заробітну платню в конвертах, їм буде вигідно підвищити її вдвічі, бо вони не стануть вдвічі більше платити в фонд ЄСВ. І це є реальне рішення детінізації заробітної платні і додаткових надходжень до бюджету. Треба не піднімати податки, а треба знижувати навантаження на фонд оплати праці і підвищувати навантаження на надра і на ті речі, де не люди працюють, а де працюють машини. Коли люди будуть мати нормальну заробітну платню, - це купівельна спроможність, це розвиток національного виробництва, це те, що не треба буде платити людям доплати і дотації, це те, що люди зможуть самі себе нормально утримувати, а не так, як раби, в 1 тисячу 200 гривень.

Ви розумієте, якщо ми не підвищимо мінімальну заробітну плату, як пропонувала Радикальна партія. Тому ми пропонуємо підтримати цей законопроект у першому читанні, але суттєво його доопрацювати для того, щоб привести у відповідність з Коаліційною угодою, щоб знизити Єдиний соціальний внесок до 18 відсотків зі встановленням відповідного запобіжника. Це призведе до реальної детінізації заробітної платні, а не так, якщо хочуть зробити – просто зімітувати цю реформу. Ми не дамо зімітувати цю реформу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Сотник. Журжій, будь ласка, народний депутат.

 

14:42:20

СОТНИК О.С.

Хочу передати слово Андрію Журжію.

 

14:42:32

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, доброго дня. Коли ми говоримо про зниження Єдиного соціального внеску і зменшення навантаження на фонд заробітної плати, то ми маємо чітко усвідомлювати, що не можемо відірвано говорити про ЄСВ або про ПДФО. Ми маємо з вами подивитися, яке загальне навантаження на фонд заробітної плати буде від тих податків, які ми вводимо. І тільки в комплексі розглядати це питання. Якщо ми хочемо реального зниження і легалізації доходів населення, і виведення цих коштів з тіні, які на сьогоднішній день не оподатковуються, і пенсійний фонд втрачає ці кошти, то ми маємо кардинально знизити навантаження на фонд заробітної плати.

Так само, як це зробили грузини, ввівши Єдину ставку 26,6, потім 25 і 20. За рік зібрали в 3 рази більше податків до бюджету, ніж збирали до цього. Втричі. Тому або давайте ми не будемо робити напівміри, тому що, крім втрат бюджету, це не призведе ні до чого. Або ми говоримо, що ми зменшимо навантаження на фонд заробітної плати, таким чином, щоб загальні відрахування складали не більше 30 відсотків. Це є своя ПДФО, є ….. працівника, військовий збір. Але встановлюємо запобіжник, щоб платежі відрахування не можуть бути менші, ніж в середньому на 1 особу в 14-у році. Таким чином бюджет не втратить коштів, відрахування будуть такі самі, а бізнес може легалізуватися протягом 15-го року. І вирішуючи з вами питання на 16-й рік, ми будемо чітко розуміти, а якою є база. Тобто знизитися, я хотів би, щоб тут була підтримка і Міністерства фінансів, і Міністерства соціальної політики стосовно того, що вони  доопрацюють з нами цей законопроект. А ми як депутати внесемо письмові пропозиції і виконаємо в тій частині коаліційну угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що ця ідея може бути дуже-дуже слушною і підтримується міністерствами. Будь ласка, народний депутат Кужель Олександра Володимирівна.

 

14:44:32

КУЖЕЛЬ О.В.

Я дуже прошу на екран вивести флешку, яку я залишила з інформацією для депутатів і міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Флешку – на екран.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Подивіться, будь ласка, пані міністр. Це є реальне навантаження сьогодні на одного роботодавця від заробітної плати. Ви бачите, внизу який процент? 90, рідні мої, 90! На виплачену тисячу я повинна заплатити сьогодні як роботодавець 900 гривень!

10 днів ми, "Самопоміч", всі члени коаліції говорили вам в міністерстві, послухайте, що записано в коаліційній угоді. Суттєве зниження навантаження на заробітну плату, щоб вивести з тіні. Що ви робите в законопроекті?! Ви запропонували і ви навіть нечесно сказали позавчора, коли презентували це, ви сказали, що ви знижаєте 25.

Шановні мої, відкривайте законопроект. В Перехідних положеннях ставка єдиного внеску в 2015 році – 26,7; в 2016 – 21,3. І тільки потім передбачається зниження! Ми з вами проголосували в Податковому кодексі прогресивну шкалу. Ви навантаження підвищуєте сьогодні на доходи з громадян і ще залишаєте зниження тільки двом відсоткам підприємців, це найбагатші люди, які ми сьогодні будемо знижувати, навантаження на заробітну плату.

І тому ні в якому разі ми не підтримаємо в такій редакції цей законопроект. 10 днів ми вам пропонували дати нашу редакцію. Але ви повністю ігнорували фракції коаліції.

І ще, щодо об'єднання фондів. Ми підтримуємо ідею об'єднання фондів. Але звертаємось до міністра соціальної політики. Прохання. Я вважаю, що ми підтримаємо пропозицію комітету про на доопрацювання відправити. Даємо вам день, два, три, - скільки завгодно. Бо, ви бачите, ми за ніч 38 відпрацювали ваших законопроектів.

Що ми просимо. Це бюджет такого фонду буде, ви тільки почуйте, 20 мільярдів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КУЖЕЛЬ   О.В. Знаєте, як вони  сьогодні   гуляють на своє утримання? Десь 5 відсотків. Ми повинні  написати: дуже суттєве обмеження на утримання адміністрацій. І повинні написати, що всі практично кошти направляються тільки  на виконання зобов'язань під застрахованими  особами. А тепер дивіться, що сьогодні  на  сайті можете почитати, чим ці фонди гуляють.  Проведення  наукових досліджень,  консультації  страхувальників, аналіз  причин – оце всі статті  це всі гроші відмивання.  Жорсткий контроль. Жорстка допомога. І щоб  ми розуміли,   якщо записано, що вони покупають  протези, щоб не волонтери  собирали, а  20 мільярдів  сьогодні  може працювати для того, щоб допомогти  пораненим бійцям АТО. Цей законопроект  нада…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ще раз  підкреслюю,  що ми приймаємо законопроект  за основу. Далі ви доопрацюєте. Гарні пропозиції, от я чув   щойно з трибуни  про те, яким  чином краще  їх викласти, але це все при підготовці до другого читання. Колеги, ну що  ми зараз закон приймаємо? 

Є пропозиція наступна. Дати слово… Я думаю, що зараз  ще дамо групам, хто хотів висловитися, у порядку обговорення  по  хвилині. Група, хто?  "Воля народу"? Будь ласка,  "Воля народу",  Гіршфельд. Потім –  "Опоз… "Опозиційний блок", ви доповідали, шановні  колеги.    І "Народний фронт", Денісова.

Будь ласка,   Гіршфельд. 

 

14:48:13

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Гиршфельд Анатолий, 179 избирательный округ, Харьковская область.

Я целиком поддерживаю  двух предыдущих  ораторов и хочу сказать, если мы сегодня делаем законы, которые нужно гармонизировать с  европейским законодательством,  то нужно четко понимать, даже в тех законах, которые вносятся в зал в первом читанні, ограничить нагрузку на   фонд оплаты труда для того, чтобы наша промышленность была конкурентоспособна  с Восточной Европой, с Западной Европой. Мы сегодня  с вами конкурируем на глобальных рынках. И нагрузка более  30 процентов на фонд оплаты труда сегодня  просто неподъемная для нашей промышленности.

Ну, в сочетании с ставками банками и с тем, с той ситуацией, которая сегодня происходит на Украине. Поэтому я бы отправил этот проект на доопрацювання. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Я думаю, що ми можемо його доопрацювати і в рамках підготовки до другого читання. Будь ласка, Людмила Денісова.

 

14:49:26

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую вам. Шановні народні депутати, да, комітет визначився і прийняв таке рішення. Але, усвідомлюючи всю відповідальність, фракція "народний фронт" буде голосувати і приймати рішення по прийняттю цього законопроекту за основу. Але ми будемо співпрацювати зі всіма народними депутатами, комітет, ми створили вже робочу групу для того, щоб доопрацювати непрофесійні підходи при розробці цього закону, яка стосується частини реформи соціального страхування. Тому я дуже прошу прийняти за основу, а ми доопрацюємо до наступного читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гарна і слушна пропозиція. Шановних народних депутатів, я просив би до зали увійти. Можемо… "опозиційний блок", будь ласка, хвилина.

 

14:50:21

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я хочу обратить ваше внимание, в данном законопроекте правительство скрестило ужа и ежа, с одной стороны, они показывают сокращение единого социального взноса, а, с другой стороны, они не создают новый фонд, не создают фонд, который будет действительно защищать людей, а они объединяют 2 фонда при этом лишают людей права на большинство статей социальной защиты.

Я хочу еще раз напомнить, сокращаются выплаты по больничным листам. То есть все люди в нашей стране, кто будет получать больничный теперь будет получать 50 процентов заработной платы и 80 процентов. После этого огромная нагрузка всех госслужащих переводят из государственного бюджета на бюджет Фонда социального страхования. То есть за счет рабочих людей сегодня, которые всю жизнь платили налоги пытаются перекрыть и социально застраховать госслужащих. Мы категорически против этого законопроекта. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Я просив би всіх народних депутатів зайти до зали. Я даю завершальне слово, заключне міністру соціальної політики. Я думаю, що пролунали нормальні пропозиції.

За основу і доопрацьовувати в комітетах, і все нормально буде.

 

РОЗЕНКО П.В. Шановні народні депутати, я хотів би звернутися до Олександри Володимирівни Кужель і до фракції "Батьківщина".

Олександра Володимирівна, от послухайте мене уважно. Ми можемо зараз говорити і дискутувати як має зробити і як має балансувати єдиний соціальний внесок. Я з вами повністю згоден. Але я прошу, все-таки цю дискусію перенести на рівень комітету. Бо, от послухайте, от послухайте уважно, послухайте уважно. ви бачите, ви чуєте, що сьогодні говориться в залі. Це ж не питання ставки ЄСВ. Сьогодні іде спротив об'єднання фондів, що все … Не від вас, не від вас. Послухайте, що я кажу, щоб цей корупційний механізм, який сьогодні є в цих фондах, залишити все як є. Розумієте? І я боюсь, якщо за благородними абсолютно підставами зменшити  ЄСВ ми не вихлипнули сьогодні дитя.

І я скажу, особливо Наталії Юріївні Королевській. От ви правильно сказали, що разрушается система, которая работала тут годами. Та розрушаеться, Наталія Юріївна, і ця система корупційна, яка існувала в Фондах соцстрахов буде розрушена. І те, що говорили народні депутати України, що 25 відсотків іде на адміністрування цих фондів, це правда. Це правда. І вони об'єднуються заради того, щоб зменшити навантаження на адміністрування  і переправити ці кошти прямо людям на лікарняні, на лікування, на протези, на все. Я закликаю народних депутатів, давайте зараз проголосуємо цей законопроект в першому читанні. І в комітеті спільно уряд готовий сьогодні до дискусії щодо пониження ставки єдиного соціального внеску в тих пропозиціях, про які сказали і "Самопоміч", в тих пропозиціях, і яка сказала Кужель. Але, зрозумійте, якщо ми зараз цього не приймемо, все, на темі боротьбі корупції в соціальних фондах можна поставити хрест. Тому що вони вже зараз піднялися, і по всіх газетах, почитайте, який … піднімається навколо цього питання. Тому я закликаю вас…  є нормальні пропозиції, уряд готовий справді вночі і вдень працювати над тим, щоби…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Пане міністр, я вам дякую. (Шум у залі) Заради боротьби з корупцією в соціальних фондах, ставлю на голосування 1573 за основу в першому читанні. Прошу підтримати, шановні колеги, боротьба з корупцією в соціальних фондах. Прошу голосувати за основу в першому читанні. Прошу голосувати. За основу  в першому читанні. За основу в першому читанні, прошу голосувати, шановні колеги. Корупції – бій! За основу.

 

14:54:43

За-244

Рішення прийнято. (Оплески)

 А далі в комітетах, будь ласка, колеги, доопрацюйте. Дуже толерантно виступив міністр соціальної політики і вважаю, що є підстави сьогодні для нормальної якісної роботи. Рішення прийнято. 15… Я дякую вам, шановні народні депутати.

1574, проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань відшкодування державою шкоди). Заступник міністра фінансів Матвійчук, 1574.

 

МАТВІЙЧУК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Ви тільки що прийняли відповідне рішення по законопроекту 1573. Що стосується законопроекту 1574, це уже технічне питання, яке пов'язане з тим, що у Законі про митне…, у Митному кодексі є назва фонду. Коли ми отих два фонди об'єднуємо, то треба змінити назву у Митному кодексі. Це технічне питання. я прошу вас підтримати законопроект 1574 так же, як ви підтримали 1573. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу і в цілому, оскільки зміна фондів. Нормально?  Ставимо на голосування?

За основу і в цілому ставлю на голосування, реєстраційний номер 1574, прошу голосувати. (Шум у залі) Що-що? За основу і в цілому, пропозиція комітету, це зміна назви. Так я зрозумів?

 

14:56:16

За-240

Висновок комітету: прийняти за основу і в цілому. Технічна назва. Колеги, про що мова йде? Якщо щось буде не так, до суботи змінимо і поміняємо. 240, тут немає жодних наслідків.

1575, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України  (щодо деяких питань відшкодування державою шкоди) – 1575.

Я думаю, що похідне. Будь ласка.

 

МАТВІЙЧУК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати!

Так же само, такі технічні зміни, що стосується зміни назви фонду  в зв'язку  з об'єднанням вносяться  до Податкового кодексу. Я вас також  прошу підтримати так як зміни до  Митного кодексу. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримуємо. Голосуємо за основу і в цілому, якщо будуть якісь зміни, то …

Прошу ставлю на голосування  1575 – технічні зміни за основу і в цілому. Прошу голосувати за основу і в цілому, технічне рішення.

 

14:57:23

За-263

Рішення прийнято.

Дякую.

Шановні колеги, далі 15…

Шановні колеги поставлю на  розгляд реєстраційний номер документу 1592 проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей".

Ви пам'ятає про те, що ми  прийняли його в порядок денний. Доповідач – народний депутат Ляшко Олег Валерійович. Співдоповідач – голова Комітету у справах ветеранів та інвалідів Третьяков. Прошу.

 

14:58:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія.

Шановні колеги, я хочу вам нагадати, що  21 лютого 2014 року  Верховна Рада  ухвалила Закон про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій  громадського протесту та членам  їх сімей.

Йдеться про постраждалих наших українських громадян, які брали  участь у акціях протесту проти банди Януковича, залишки якої, – на  превеликий жаль, як ті змії просочилися й до нинішньої Верховної Ради, й отруюють життя українського парламенту і українських громадян (Оплески)

У прийнятому Верховною Радою законі передбачалося, що видатки на державну  допомогу постраждалим виплачуються з резервного фонду Державного бюджету  на 2014 рік. Зараз рік закінчується, значна частина людей допомоги не отримала. Запропоновані мною і іншими колегами зміни передбачають внести зміни до Закону від 21 лютого 2014 року і передбачити видатки на державну допомогу постраждалим учасникам масових акцій протесту на Майдані із бюджету 2015 року. Тобто одна правка: замість бюджет 2014-го вказуємо бюджет 2015 року. І таким чином, дамо можливість уряду приймати рішення про виплати нашим співгромадянам.

Мене дивує рішення Комітет у справах ветеранів та інвалідів, які чомусь пропонують цей законопроект відправити на доопрацювання, мотивуючи тим, що не визначений термін отримання учасниками  цієї допомоги. Я не думаю, що це об'єктивна причина для того, щоб цей закон не прийняти.

Прошу парламент  підтримати цей законопроект і вшанувати конкретними діями тих героїв, які боронили країну від банди Януковича.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, голова комітету Третьяков Олександр Юрійович. Прошу.

 

15:00:30

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты! Комитет внимательно рассмотрел поправку, которую подал Олег Ляшко. Во-первых, он недостоверную информацию дал, и в законопроекте написано не на 2015 год, а "на відповідний рік", то есть это может быть и 2016-й, и 2017-й, и 2018-й. В связи с этим через 2-3 года будут появляться еще очередные люди, которые никогда не были на Майдане, но будут заявлять о том, что они были на Майдане, и через судебные иски, два человека в суде, свидетели, суд – получаем деньги.

Теперь, кто по этому закону должен получать деньги? Я абсолютно согласен с тем, что семьи погибших героев должны получать, и там написано "один миллион гривен". Но скажите мне, правда ли нужно с сегодняшней ситуацией в стране оказывать 200 тысяч – это десятилетняя зарплата пенсионера, десятилетняя!  – 200 тысяч людям, которые получили "легкі тілесні ушкодження". (Шум у залі) Это синяк, извините меня! 

 (Шум у залі) Мені не соромно говорити.

Следующее, то, что касается людей, получивших инвалидность на Майдане. Разработан закон вместе с активистами Майдана, разработан закон Ольгой Богомолец, где все, кто стали инвалидами на Майдане, получат соответствующие от государства все права и в том числе денежную компенсацию.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Дело зала и дело народных депутатов, как голосовать за этот закон. Пожалуйста,  визначайтесь.

 

ЛЯШКО О.В. Совісті нема, розказувати про людей, які постраждали на Майдані і копійки рахувати. Мільярдер в Швейцарії сидить....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, 2 – за, 2 – проти, запишіться, будь ласка, 2 – за, 2 – проти.

Народний депутат Вовк, Радикальна партія. Олег Ляшко.

 

15:02:41

ВОВК В.І.

Прошу передати слово Олегу ...

 

15:02:53

ЛЯШКО О.В.

З повагою до колег по коаліції, шанованої фракції "Блоку Петра Порошенка", але тим не менше, я хочу сказати, мені видається, що більшість із народних депутатів, які тут присутні, абсолютно дивно чути такі заяви. Коли депутат – мільярдер входить на трибуну парламенту і  розказує: 200 тисяч постраждалим на Майдані, это много, это аморально.

Аморально – виходити, цю дурню молоти з трибуни Верховної Ради, бо коли вони життя своє віддавали, коли Небесна Сотня загинула, де ви тоді були? Вас не було на майданах, ви сиділи по Швейцаріях і по Їзраїлях. А сьогодні, завдяки цим вбитим людям ви сьогодні в українському парламенті. І ви кажете, що мовляв, почему держава должна виплачувати ці копійки?  Да ми їм по гроб життя зобов'язані, тим, хто стояв на Майдані в морози, тим, хто беззбройний проти банди Януковича, проти озброєної міліції. Я вважаю, взагалі аморальну дискусію з цього приводу. Є в вас є конкретні ...... і називати "синяками" людей, які були на Майдані. Да, ми пили, бо ми грілися від холоду, бо інакше б замерзли, якби не пили. І я –  "синяк", я теж пив там! Совісті немає у вас, говорити і молоти таку дурню!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, Івченко, "Батьківщина".

 

15:04:16

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, знаєте, завдяки тим людям, які стояли на Майдані, ми сьогодні сидимо в цьому залі. Завдяки тим людям, які стояли на Майдані, ми скинули диктатуру, яка вела країну в прірву.

Тому ми просто не маємо морального права не підтримати даний законопроект. Фракція "Батьківщина" підтримує даний законопроект, і пропонуємо всім партнерам по коаліції теж його підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Опозиційний блок", Долженков.

 

15:04:53

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шуфричу передаю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нестор Шуфрич. Нестор Іванович Шуфрич, будь ласка.

 

15:05:04

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги, шановний головуючий! По-різному ми переживали ці події рік тому. (Шум у залі)

 Спокійно! Я можу говорити за себе. З одного боку, ми були по різні сторони барикад, але, з іншого боку, ми робили усе, щоб цього не відбулося. І ті люди, які не побоялися проголосувати 20 лютого всупереч конкретним дзвінкам і погрозам, зараз в цій залі. І ми зараз будемо підтримувати цей законопроект в першому читанні, хоча, безумовно, в умовах, коли урізаються соціальні пільги, це питання треба ставити одночасно зі збереженням соціальних пільг для всіх громадян нашої країни, як це зобов'язує Конституція.

Але у мене є одне запитання до одного оратора з цієї зали, який турбується, що хтось кудись просочився. А коли ти просочився в мій кабінет, правда, при свідках? Я один на один з тобою ні разу не залишався в кабінеті, коли був заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони. Підніміть в УДО, скільки разів цей певний політик був у Льовочкіна, у Януковича,  і зараз він нас критикує! Народ України дав оцінку нашій діяльності, и они сказали, что мы правы. Правы в нашем противостоянии с Януковичем. И мы несем ответственность за то, что мы делали. Поэтому я прошу: давайте в этом зале принимать решения, які об’єднують нашу країну. А те, що людям, які постраждали на Майдані, треба віддати належне, ми з цим погоджуємося. Але треба припинити спекуляції і не забувати, що Україна у нас одна, в ней говорят на разных языках. Але ми маємо можливість об’єднатися і жити в єдиній країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Немає підстав для репліки, бо не було назване прізвище. "Самопоміч", будь ласка, прошу, колега. Та не було названо прізвища жодного.  (Шум у залі)

Кого. Нестор Іванович, вибачте, будь ласка. Нестор Іванович, ви не називали прізвища, кого ви мали на увазі?

 

ЛЯШКО О.В. Він сказав репліку. Він сказав, що оратор. Хто більший оратор в залі?

 

15:07:16

ЛАВРИК О.В.

Та тут 422 оратора, Олег Валерійович, заспокойтесь, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нестор Шуфрич, будь ласка. 10 секунд.

 

15:07:46

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний голова. Я поки що при пам’яті і ніякого прізвища не називав. Але якщо хто себе впізнав, то це питання до нього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Самопоміч", прошу. Виступайте.

 

15:08:08

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар. Я прошу уваги. Я прошу переходити від демагогії до прийняття рішень. Насправді в нас насичений графік, якщо ви бачили.

Фракція політичної партії "Об’єднання "Самопоміч" буде послідовною в забезпеченні і соціальних гарантіях для тих людей, які зберегли цю державу, які забезпечили нам можливість сьогодні бути народними депутатами, бути присутніми тут і приймати важливі для держави рішення. Я прошу вас підтримати цей проект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка, "Народний фронт" – немає бажання. Є? Вибачте, вибачте. Леонід Ємець. Я просто йду по… І далі ви від "Блоку Петра Порошенка". Прошу. Будь ласка.

Прошу "Народний фронт"

 

15:09:08

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги! Згадуючи ті події на майдані, ми чітко розуміємо, що ці хлопці і дівчата, які там стояли, які вмирали, які отримали травми від Беркуту, від "тітушок", вони приходили туди не за нагородою визнання, вони приходили туди за покликанням серця, для того, щоб захистити свободу, для того, щоб захистити українську державу. І тому українська держава має їм віддячити, віддячити хоча б тим, щоб пам'ятати про них, пам'ятати про те, що вони зробили.  І я вважаю, що це наш прямий обов'язок забезпечити їх соціальні гарантії.

Фракція "Народний фронт" підтримає цей законопроект за основу. І ми пропонуємо цій Верховній Раді виконати свій громадський обов'язок перед громадянами України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я думаю, що слушна пропозиція.

Будь ласка, Блок "Петра Порошенка". І переходимо до голосування. Прошу запросити на робочі місця депутатів. 

 

15:10:28

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.

Ви знаєте я якраз в цьому комітеті. І вчора ми розглядати це питання, дуже цікаве, яке поставив шановний Олег Валерійович. І хочу сказати, що дуже багато було різних людей, але жодного з вашої фракції чомусь на комітет не прийшло. Чому ваших людей не було на комітеті? Це дивно. Це перше.

Друге. Доповідав Дерев'янко вчора. Казав, що чомусь справжні бійці АТО не отримують посвідчення, а ті, хто був один раз там, на війні жодного разу не був, вже отримали. Так само люди з антимайдана зараз приходять сотнями, хочуть теж пільги мати, бо у них ссадина на обличчі.

І ви хочете, щоб ми сьогодні, ми в цілому звичайно проголосуємо за це, обов'язково, тому що ми вшановуємо пам'ять. Але я кажу я відкривав не один пам'ятник Героям Небесної сотні, чомусь тут, там я не бачив тих, хто запропонував цей законопроект. (Шум у залі)

Це вам не стидно. Я не бачив вас. 

На Теремках 1.

Це раз.

Тепер дивіться далі…

Слухайте, а чому вас не було? Чому вас не було вчора у нас на комітеті?

Знову… Я пропоную проголосувати в цілому, але доробити, доробити цей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі. Дякую. Шановні друзі! Послухайте уважно мене, будь ласка. Я прошу не включати мікрофон на трибуні.

Шановні друзі! В мене є одна… В мене є одна пропозиція. Займіть свої місця. Заспокойтесь і займіть свої місця!

Шановні друзі! Будь ласка, займіть свої місця, шановні народні депутати.

Я думаю, що ви зараз зі мною всі погодитесь. Майдан не повинен роз'єднувати цю залу, він повинен об'єднувати. І всі ті, хто зараз говорив, вони мають рацію тільки в одному, що не дай Бог, щоб тим, що належить по праву, людям, які віддавали свої життя і здоров'я, скористаються м'яко кажучи не чесні на руку люди, оце тут не буде нам з вами прощення.

Тому я пропоную, зараз я поставлю на голосування. Займіть свої місця. Прийняти даний законопроект за основу. Направити його в комітети. Я просив би його розглянути з метою того, щоб жодна людина, яка є не чесною на руки, не скористалась цим статусом і тими можливостями, які виникнуть внаслідок прийняття цього закону. Я думаю, що це буде справедливо, це буде об'єктивно і це буде чесно по відношенню до цих людей.

Я прошу. Я ставлю на голосування і прошу підтримати законопроект реєстраційний номер 1592 за основу в першому читанні.

Дякую за ваше розуміння і підтримку, шановні народні депутати.

Прошу голосувати. За основу. Прошу голосувати всіх, шановні колеги. За основу в першому читанні.

 

15:13:27

За-287

Дякую.

Колеги! Я доручаю комітету, оскільки були певні нюанси, я доручаю комітету доопрацювати спільно з депутатами, врахувати думки, що це був чесний закон, який би не давав можливості зловживань.

Юрій Луценко від фракції, є два слова до фракції "Батьківщина".

Будь ласка.

 

15:13:57

ЛУЦЕНКО Ю.В.      

Шановна пані Кужель, Саша. Шановна пані Олександра Кужель, від імені фракції і себе особисто приношу вибачення за нетактовність, проявлену до вас. Ми вас всі знаємо на Майдані, поважаємо і вибачте, цього більше не повториться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, я просив би. Оте, що сказав зараз Юрій Луценко, давайте, це стане нормою нашого життя. Та що б ми з вами не розглядали, ну, не можна ображати один одного. Не можна цього робити. Бо ми сіємо з вами замість конструктиву агресію. Невже не вистачить сьогодні агресії в нашому житті, друзі? Дуже просив би.

Репліка, Олег Ляшко. 10 секунд, Олег Валерійович. 20.

 

15:14:43

ЛЯШКО О.В.

Колега Нестор Шуфрич згадав про наші зустрічі в 2012 році у його кабінеті, коли він обіймав посаду Секретаря РНБО. Так, такі зустрічі були. Таких зустрічей було дві. Нестор, але розказав би людям, що ти від мене хотів!

Значить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

15:15:16

ЛЯШКО О.В. …Оскільки Шуфрич осоромився сказати, що він хотів, я скажу. І прошу вважати мою заяву повідомленням про вчинення злочину до Генерального прокурора.

Нестор Шуфрич у 2012 році, в червні місяці, обіймаючи посаду заступника Секретаря РНБО України, у присутності, як він сам підтвердив, кількох людей, пропонував мені 3 мільйони доларів за те, щоб я пішов по округу Прилуцькому проти Рудьковського, з яким у нього бізнес-конфлікт.

Я послав Шуфрича подалі. Пішов по округу по Бахмацькому, виграв цей округ. Тому говори правду, сволоч! Де взяв гроші, як корупцією займаєшся і так далі.

Тому я прошу Генерального прокурора вважати мою заяву про вчинення корупційного діяння з боку Шуфрича і притягнути його до відповідальності. Були присутні свідки, які підтвердять те, про що я сказав. І Бог бачить, що це правда! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рухаємося далі.

Я прошу, Несторе Івановичу, я вас прошу. (Шум у залі)  Репліка на репліку... Тихо! (Шум у залі) Друзі мої, сядьте, будь ласка, на свої місця. Працюємо далі. Шановні колеги,  працюємо далі.

Питання наступне – 1580. Займайте свої місця.  1580: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу. Доповідає   міністр економічного розвитку і торгівлі  Абромавичус Айварас. Прошу, пане міністре, до трибуни.

Шановні народні депутати,  сідайте, будь ласка. Заспокоїлись. Присідайте, будь ласка. Дуже вдячний за ваше розуміння. Присідайте, будь ласка. Я просив  би дуже уважно, доповідає міністр. Прошу заслухати. 

 

АБРОМАВИЧУС А.

Шановні депутати, шановний Голово!  Сначала хотел бы  о приятном поговорить. Общественность и депутаты, когда мы разговаривали про реформы, говорят: начинай с себя, начинай, как можно  быстрее.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,    дерегуляція. Я просив би дуже уважно.

 

АБРОМАВИЧУС А.  Поэтому  10 минут назад я  подписал наказ про новую структуру  Аппарата  Министерства  економічного розвитку і торгівлі України, где количество департаментом будет сокращено с 24  до 15 и будет…  (Оплески)  Соответственно будет серьезное сокращение   в  количестве персонала, это не будет  10 процентов, как  мы сделали, это  не будет  20 процентов, это будет  существенно больше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це має назву, знаєте як, – вбити  дракона.

 

АБРОМАВИЧУС А.   Я думаю, через  2 месяца, максимум через 3 мы увидим новый  вид нашего министерства.

Что касается дерегуляции.  Было много дискуссий. В силу того, что была колоссальная   нехватка времени, мы принимаем конструктивную критику, что может есть какие-то недоработки в законопроекте. Но опять же хотел бы напомнить, кто принимал участие в разработке этого законопроекта. Это были все организации, которые имели какое-то отношение к дерегуляционной среде в Украине, европейская бизнес ассоциация, Украинский клуб ……. Бизнеса, негосударственные организации такие как: ……., "Професійний уряд" и так дальше. Поэтому, не входя в детали, хотелось бы, чтобы вы поддержали в первом чтении этот законопроект, садимся сразу в праздники, те, кто не уезжают, я не уезжаю никуда, сразу дорабатываем и к моменту прохода законопроекта во втором чтении будем иметь хороший законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка, міністру.

 

АБРОМАВИЧУС А. Уже прошел похожий законопроект госпожи Кужель. Мы готовы садится и сравнивать и, значит, смотреть, который лучше и продвигать дальше. Я думаю, останавливаться нам не нужно, сегодня рождественский день, во многих европейских странах и, если мы покажем, что мы в такие праздники здесь тоже работаем, не оглядываясь обратно, это будет хороший сигнал и для нашей общественности, и для нашего бизнес общества, и для наших западных партнеров. Поэтому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити міністру.

 

АБРОМАВИЧУС А. … Этот законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. Два – за… Да, можна, сідайте на місце. Два – за, два – проти. А, Кривошея Геннадій Григорович. Так, голова комітету, підкомітету з питань промислової політики. Будь ласка, співдоповідач. Кривошея Геннадій Григорович, голова підкомітету. Є. Будь ласка. На трибуну, будь ласк

 

15:20:54

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати. Ну, по-перше, я хотів би подякувати все-таки, не дивлячись на той законопроект, до якого є дуже багато зауважень і з боку нашого комітету, подякувати новому міністру за його досить конструктивний і правильний підхід у формуванні взагалі законопроекту. Звертаю вашу увагу, що в цьому законопроекті вносяться зміни до 64 законів України і кодексів.

Разом з тим, я хотів нагадати наступне, що метою прийняття даного законопроекту є саме дерегуляція господарської діяльності, що дасть можливість Україні підвищити позицію саме в рейтингу Doing Business.  Під час розгляду даного законопроекту на комітеті виникла неоднозначна думка серед членів комітету. І на даному етапі члени комітету зазначили і звернули увагу на те, що законопроект в дійсності потребує доопрацювання, оскільки прийняти його в такій редакції, прийняття його в такій редакції може привести до певного колапсу, зокрема, відповідних там норм, неповноти правового регулювання.

В той же час, ми розуміємо і я особисто розумію, що кожен депутат хотів би, і має право, і повинен внести відповідні зміни  і зауважень до даного законопроекту. Тому на даному етапі пропозиція комітету наступна, внести на розгляд Верховної Ради та пропонувати повернути його авторам законодавчої ініціативи.

Моя позиція як представника фракції, як члена комітету і представника фракції "Народний фронт", прийняти даний законопроект за основу, і далі перед другим читанням надати можливість кожному з депутатів пропрацювати разом з Міністерством економіки і підтримати даний законопроект. Дякую. Я озвучив рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний пане народний депутат.

Будь ласка, два – "за", два – "проти", наскільки я розумію, а ви…

"Самопоміч", народний депутат Підлісецький Лев Теофілович.

 

15:23:27

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Я прошу передати Сергію Кіралю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

15:23:33

КІРАЛЬ С.І.

Шановні колеги, об'єднання "Самопоміч", Сергій Кіраль. Дійсно, у нас в комітеті цей законопроект обговорювався. Питання досить не просте, він досить об'ємний. І є дуже багато різних пропозицій, було дуже багато думок, не всі вони позитивні. Дуже багато є запитань до уряду і до Міністерства економіки зокрема стосовно відвертого реального бажання проводити так звану регуляторну гільйотину. Тому що нам сьогодні гільйотина потрібна, а не додаткові якісь регуляторні речі, яких ми там дуже багато ще побачили. Тому він однозначно потребує додаткового доопрацювання. Ми разом з комітетом, і Олександра Володимирівна, і інші, готові його доопрацьовувати. Але також  просимо  представників міністерства, представників уряду, будь ласка, не імітуйте реформи, не імітуйте дерегуляцію, нам потрібні там дуже серйозні зміни для того, щоб бізнес, особливо малий і середній відчув різницю між тим, що було і між тим, що ми хочемо створити. Нам потрібні системні зміни, не імітація. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу беремо? За основу?

 

КІРАЛЬ С.І.  За основу – так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я вважаю, що це дуже слушна пропозиція і конструктивна.

"Блок Петра Порошенка", будь ласка, Наталія Новак. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

15:24:56

НОВАК Н.В.

Прошу передати слово Пинзенику.

 

15:25:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, я просив би колег підтримати цей проект закону у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це правильно.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Тут є дуже хороші норми. Норми, які стосуються, наприклад, щодо перепланування квартир, де не рухаються будівельні конструкції, де не треба масу чиновників і забирається корупція. Де міняється, багато скасовується видів ліцензованої діяльності. Де регулюється багато інших питань, де виникає корупція і вкрай небезпечні речі. Бо … корупція. По санітарно-ветеринарному контролю і так далі.

Є норми, які викликають питання і я деякі норми можу вам назвати. Наприклад, ну, я  ніяк не можу зрозуміти для чого  треба вести державний реєстр рішень місцевих органів влади. Ну, невже чиновнику обов'язково треба знати, яку назву вулиці придумали у Макіївці чи в Бердичеві і так далі. Є норми, які стосуються одного нашого міністерства в бізнес-структуру. Тому що там передбачається можливість отримання оплати парці  у вигляді відсотків за стягнуті дії. Ми не маємо права це допустити. Але в цілому цей проект закону містить дуже хороші речі. В тому числі, і по скасуванню     так званих проектів землеустрою. Я пропоную підтримати в першому читанні, до другого читання ми внесемо поправки, і ми можемо не спішити, бо  цей закон прямо не пов'язаний із прийняття бюджету. Прошу проголосувати  "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Рябчин Олексій Михайлович "Батьківщина"

 

15:26:39

РЯБЧИН О.М.

Передаю слово Александре Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Кужель.

 

15:26:49

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний пане міністре! Шановні друзі! Мабуть ніхто в житті не очікував, що все своє політичне життя, яке я віддала дерегуляції захисту підприємців, я перша підняла руку, щоб закон відправити на доопрацювання. 

Я до вас відношусь, і наша команда, з великою     симпатією, але коли я до  четвертої ранку  прочитала оці два томи, які називались дерегуляцією, які я так очікувала в продовження того, що ми робили в прошлому році,  мені було дуже боляче. Бо знаєте, що це? Поки ви готували їх скорочення, вони свої "хотелки" все свои набросали.

Такого законопроекту ми не очікували. На жаль, ті хороші норми, та молода команда і  люди, які працювали як експерти вони мають  тут 5 відсотків нормальних пропозицій. Все інше є створення ні одного, як сказав пан Пинзеник, а чотирьох реєстрів.

Шановні друзі! Створення реєстру – це 10 мільйонів з бюджету і отримання  хабара кожний місяць – 100  тисяч гривень.

Створення реєстру …

Как мы прожили с вами 20 лет,  господин министр, не имея реестра по туризму?

Как мы прожили 20 лет, не имея реестра по "металлоломщикам"?

На самом деле пока воспользовались только тем, и я приветствую вас, и благодарю, что вы сокращаете министерства. Но вот этот законопроект сегодня доработать невозможно.

Я предлагаю сделать, почему еще один акцент, послушайте очень внимательно, что ваши чиновники вас подвели, я предлагаю, как сегодня уже звучало, все кто это готовил уволить.

В Верховной Раде  принят законопроект в новой редакции  о лицензировании, в новой, в первом чтении. А  в Минэкономики предлагают внести изменения о сокращении видов лицензировании в старый законопроект, который будет отменен через месяц. Скажите, пожалуйста, как это можно доработать?

Поэтому я предлагаю, мы готовы как фракция "Батьківщина" работать, пожалуйста, с вами и выходные сколько угодно.  

Давайте сутки доработаем его, и во вторник можем даже  проголосовать его…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, "Опозиційний блок", Шуфрич.

 

15:29:05

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, безумовно, ми підтримуємо цей законопроект, тому що він  несе дерегуляторні функції, і слушна була пропозиція пані Кужель, що його треба обов'язково прийняти до кінця року, і треба все для цього зробити.

Пане Голово, я хочу скористатися також своїм правом на репліку, і зараз підняти питання, яке не стосується даного законопроекту. Моє прізвище тільки що згадав народний депутат пан Олег Ляшко.

Пан Ляшко, дійсно, і ми це засвідчили, він відвідував приміщення Ради національної безпеки і оборони більше, ніж два рази, тут він помилився. Але з яких питань? Безумовно, він пропонував певні пропозиції спочатку за 5 мільйонів, а потім і за три, але вони не могли бути сприйняті.

А чому він приходив, і не тільки в Раду національної безпеки і оборони, а й в Адміністрацію Президента, це цікаво буде знати суспільству.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Це не стосується питання. Дякую, Нестор Іванович. Дякую. Ви сказали те, що хотіли. Сказали, а далі розбирайтеся згідно законодавства українського.

Шановні друзі! Будь ласка, від фракції, які не брали участь в обговоренні, будь ласка, Віктор Галасюк, потім Остап Семерак.

 

15:30:30

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.  Шановний Володимир Борисович, шановні колеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте, шановні колеги, заспокойтесь! Заспокойтесь! (Шум у залі)

Шановні друзі! Та навіщо вам з'ясовувати стосунки не в цивілізаційний спосіб? Є для  цього  запит, який буде розглянутий, є багато інших питань, які можна вирішувати в судовому порядку. Я вас закликаю до… Сьогодні, колеги, сьогодні Різдво! Побійтесь Бога, шановні друзі!

Сьогодні Різдво.  Побійтесь Бога, я ще раз наголошую. Один сказав – інший відповів, все, закінчили. Шановні колеги, давайте сідаємо, продовжуємо працювати. Все, все, все, заспокоїлись, заспокоїлись.

Вот так. Оце дуже добре. Пані Матіос, бачите, які робить чудеса. Дай вам Бог здоров'я. Все, тільки в цивілізований спосіб маєте стосунки з'ясовувати. Один сказав, інший сказав, все, завершили.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

15:32:01

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, фракція Радикальної партії...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дисципліна в залі, дисципліна. Все, все, заспокоїлись, друзі. Олег Валерійович, я вас попереджаю про особисту відповідальність. Дисципліна у фракції, Нестор Іванович, і вас за персональну відповідальність. Зараз видалю з залу. Зараз видалю із залу, я  сказав. Займайте свої місця і працюйте на благо України, а не те, щоб один одному набити. Все, сідайте, депутати. Працюємо.

Народний депутат Мосійчук, ви руки при собі тримайте, будь ласка. Це ж вам... це вам не боксерський зал.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не боксерський  зал. Ваш колега стоїть на трибуні, поважайте його, з Радикальної партії. Будь ласка, пан Галасюк, прошу.

 

15:33:18

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, фракція Радикальної партії наполягає на відправці цього законопроекту на доопрацювання автору. Я хочу підкреслити, що таке рішення прийняв і профільний комітет, і така рекомендація Головного науково-експертного   управління.

Чому? Тому що цей законопроект замість того, щоб робити реальну дерегуляцію, він створює низку нових реєстрів, він концентрує в Кабінеті Міністрів низку додаткових   повноважень, які до того регулювалися на рівні закону. це не є дерегуляція. Це є навпаки.

Окрім того, передбачаються суттєві лобіські норми в інтересах великих землевласників, які не хочуть виконувати вимоги щодо сівозмін. Щодо незаконного видобутку корисних копалин - знімається будь-який державний контроль.

Цей закон не можна приймати. Я вам скажу тільки одну норму, а ви скажіть, чи це є дерегуляція. Звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. … об'єктів, спорудження нафтових, газових свердловин, виробничих споруд і так далі. Це не є дерегуляція, це треба відправити на доопрацювання, бо це не вигідно бізнесу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за вашу позицію.

Будь ласка, Оксана Продан, "Блок Петра Порошенка". І будемо підводити… А, вибачте, потім Остап Семерак. Оксана Продан, потім Остап Семерак.

 

15:34:52

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, ми з вами зараз обговорюємо законопроект, насправді перший за сьогодні, який створює умови для українського бізнесу. І якщо ми з вами будемо слухати всіх тих, хто проти скорочення дозвільних процедур, а таких людей насправді в Україні, на жаль, дуже багато, то ми ніколи не забезпечимо українському бізнесу ті умови, яких всіх прагнемо.

Тому я вас дуже прошу, так, є негативи, так, є не все, як ми хочемо, але проголосувати в першому читанні і потім поправками забрати те, що вважаємо непотрібним. Але ті ідеї, яких ми чекали від Міністерства економіки і від уряду, ми повинні сьогодні підтримати і відшліфувати до другого читання.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Остап Семерак. Я прошу депутатів зайти до зали і зайняти свої місця. Зараз я буду ставити на голосування.

 

15:35:39

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги, насправді це є черговий крок, потрібний крок, який робить український уряд. Я хотів би нагадати, що за останніх 9 місяців Україна, як би нашим ворогам цього не хотілося, просунулася вперед в рейтингу Doing business: ми ввійшли в сотню. Ці рішення приймав уряд, але цього не достатньо рішеннями уряду. Треба, щоб український парламент підтримав уряд в спрощенні ведення бізнесу. Я дякую уряду за те, що цей законопроект внесений.

Далі. Я хотів би сказати, що це є черговий крок і ми на цьому не зупинимося. Спікер парламенту Володимир Гройсман абсолютно правильно означив, – це боротьба з драконом. І нам з цим драконом треба буде боротися не один раз.

Друге, на що я хотів звернути увагу, що це закон приводить у відповідність наше законодавство до законодавства Європейського Союзу і несе з собою, крім дерегуляції ще європейські стандарти в українське законодавство. Обов’язково підтримати в першому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги народні депутати, прошу займати свої місця в залі робочі, підготуватися до голосування. Декілька речей.

Перше. Зараз в залі відбувається дуже фахова дискусія, можливо, вперше за багато-багато років українського парламенту. Вона, можливо, не дуже приємна, але вона є. Тому я думаю, що було б дуже правильно, щоб ці дискусії виходили в рішення. У нас є присутній міністр економіки, людина, яка працює у владі не так давно. Але він сьогодні вийшов на цю трибуну і подає перший законопроект. І це гріх сьогодні його не підтримати. А навпаки – підтримати, підготувати і в другому читанні ми знайдемо (рішення).

Я ставлю на голосування. Шановні народні депутати, прошу підготуватися. Закон, реєстраційний номер 1580. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу. За основу в першому читанні 1580, я прошу підтримати даний законопроект у першому читанні за основу. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу підтримати перший закон міністра.

 

15:38:15

За-266

Рішення прийнято. Дякую, колеги. Маємо стимулювати ініціативи і працювати разом. Я вже бачив, що вони навіть з Олександрою Володимирівною вже почали працювати. Дякую за розуміння, шановні народні депутати.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Постанови про формування комісії з проведення конкурсу на заняття посад директора Національного декорупційного бюро України. Надзвичайно важливе питання. Я надаю слово голові Комітету з питань запобігання і протидій корупції Соболєву Єгору Вікторовичу.

Будь ласка, Єгор Вікторович.

 

15:38:56

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, ви всі знаєте, що ми маємо величезне завдання запустити Національне антикорупційне бюро. Завдяки депутатам, завдяки членам уряду вже передбачені фінансування Національного антикорупційного бюро разом з Національним агентством запобігання корупції.

Тепер залишилося зробити ще один крок сформувати членів конкурсної комісії, яка незалежно від політиків має обрати батька цього бюро, людину, яка має запустити його, яка має його зробити справжнім борцем з корупцією.

Ми з вами ініціювали дискусію про те, що таке призначення треба зробити негайно до Нового року, щоб ці люди почали працювати. Після цього Президент України і Уряд України делегували своїх людей в Національне антикорупційне бюро. Залишилося нам зробити свою частину роботи. Пропонується три прізвища, вони обговорені на нашому комітеті, це прізвища, які надані депутатськими фракціями та групами. Насамперед мова йде про Джованні Кесслера, це людина, яка бореться з відмиванням грошей в Європейському Союзі, один із найбільших авторитетних спеціалістів в цій галузі. Кандидатура Євгенія Нищука, яку підтримав "Народний фронт", міністра культури, колишній, який всім нам відомий з часів Євромайдану. І людину, яку часто називають батьком Української Конституції Віктор Мусіяка. Це три прізвища, які обговорені фракціями, які внесені фракціями в комітет і підтримані комітетом.

Прошу зробити цей крок і дозволити конкурсному бюро вибрати найкращого в світі директора Національного антикорупційного бюро України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Єгоре.  (Оплески)

Ми знаємо про те, що Президент вніс пропозиції, уряд вніс пропозиції, справа за парламентом. І ми не маємо права цього гальмувати рішення. Тому я зараз поставлю на голосування за основу і в цілому цю постанову, про формування комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України, реєстраційний номер 1614. 

Шановні колеги! Я просив би заняти свої місця. Народні депутати, приготуйте до голосування. Займіть свої місця, шановні депутати. Зараз будемо голосувати за формування комісії з проведення конкурсного зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України.

Шановні колеги, ставлю на голосування проект Постанови, реєстраційний номер 1614. Прошу підтримати даний проект Постанови. Прошу голосувати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

15:41:47

За-292

(Оплески)

Рішення прийнято. Дякую колеги.

Наступне питання. Проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр.

Тут багато є доповідачів. Комітет його не розглядав. Є пропозиція його перенести. Будь ласка. Є пропозиція…

 

СИРОЇД О.І. Не має… Там є чотири альтернативних законопроекти. Не має висновків профільних комітетів……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вчора… Да. Доповідь про профільний комітет, що вони його не розглядали.

 

СИРОЇД О.І. ... пропонується перенести до того моменту поки будуть висновки профільного комітету стосовно всіх альтернативних законопроектів.

До усіх альтернативних законопроектів, поки що не має висновку профільного комітету, тому пропонується перенести розгляд цих законопроектів до того часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко. Потім Віктор Пинзеник.

                 

15:42:58

ЛЯШКО О.В.

Радянського Союзу вже не має 23 роки, а ганебна Угода, яка дає можливість десятки, сотні мільярдів доларів вивезти за цей час з України продовжує діяти.

Тому я вважаю, що це не причина відсутність висновків. Пропоную розглядати законопроекти і прийняти сьогодні, нарешті, історичне рішення і за основу, і в цілому. Рішення про скасування, про денонсацію Угоди між Радянським Союзом і Україною. Це вкрай важливе питання. Це реальна деолігархізація, йде офшоризація української економіки.

Адже сьогодні завдяки цій Угоді, завдяки іншим угодам, зароблені в Україні гроші замість того, щоб інвестувати у власне національне  виробництво, виводяться без оподаткування в офшори. Держава Україна від цього втрачає. Потім вкрадені в Україні кошти повертаються назад з офшорів. Знову не сплачуються податки, бо заходять, як інвестиції. І Україна в підсумку втрачає двічі. Досить! Досить красти!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Віктор Пинзеник. Потім – Олександр Добромвський. Потім – Ганна Гопко. Потім – Юрій Левченко, потім – Ганна Гопко.

 

15:44:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! З формально-юридичної точки зору, справді, немає цього документу. Але предмет регулювання у них один, в цих законів. Можна погодитись перенести цей проект, розгляд проекту. Але не більше, ніж на 2 дні. Ми можемо розглянути у неділю, бо він дуже важливий для бюджету.

Нам треба прийняти рішення щодо закриття великої схеми уникнення оподаткування. Це зв'язано з прийняттям бюджету. І ми маємо дати відповідь на питання, яке не можна було розв'язати 20 років підряд.

Тому є пропозиція розглянути його в неділю і прийняти рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олександр Домбровський.

 

15:44:54

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги! Я підтримую прийняття цього законопроекту і вважаю, що його треба приймати в мінімально стислі терміни, підтримуючи позицію народного депутата Пинзеника. Але, разом з тим, я хотів би звернути увагу, що категорично проти того, щоб негативну практику, яка була в попередньому сьомому скликанні, коли законопроекти писалися і підписувались на коліні, вносились в сесійну залу без розгляду профільних комітетів. Це була порочна практика. Я категорично проти цієї, такої позиції.

Нам всі проекти законів потрібно проводити через профільні комітети. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Левченко Юрій.

 

15:45:50

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, ВО "Свобода", 223 округ. Насправді, те, що ми зараз маємо, це питання, це тест для цієї зали на те, чи ми займаємося бутафорією, чи ми справді намагаємося наповнити державний бюджет.

Тому що, з однієї сторони цілий день ми чуємо про те, як треба урізати, урізати, урізати, урізати, урізати і ще раз урізати.

З іншої сторони, ми нарешті отримали можливість, ухваливши цей законопроект, наповнити державний бюджет, наповнити. Наповнити за рахунок десь так, ну скажімо,  великої кількості людей, які зараз сидять в цій залі, я  б сказав, так пару сотень, напевно. І тому, і тому  цей законопроект  і валиться. Тому я  як автор законопроекту про денонсацію (і, до речі, не  угоди, а конвенції з Кіпром, хтось там  казав, що це вже не працює, вона працює ця конвенція зараз) я наполягаю на тому,  щоб цей законопроект  зараз виносився в залу і було голосування. І хай кожен  покаже, що вони  думають про простих українців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Климпуш-Цинцадзе, будь ласка. Потім   Борис Тарасюк і на завершення    голова комітету  Гопко.

 

15:47:02

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую. Колеги,  ми на  Комітеті у закордонних справах розглядали   законопроект  № 0001 і   0001-1.  Справа у тому, що законопроект  №0001 стосується денонсації угоди, яка, власне кажучи,  вже припинила свою  дію. Тому  рішення комітету було, власне, відхилити цей законопроект і не вносити його до розгляду. Як альтернативний законопроект  розглядався законопроект  пана Левченка і його  колег. І, власне, він був запропонований…  відправлений    на доопрацювання  і на  координацію з рішенням Кабінету Міністрів України, який в той же день, коли ми розглядали на комітеті це  питання, дав доручення Міністерству   закордонних справ по проведенню переговорів з кіпрською стороною  стосовно, власне, перегляду умов конвенції  між України  та Республікою Кіпр. Тому ми  відправили цей   законопроект  на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

15:48:16

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

А законопроект  № 0001-2 не  розглядався в комітеті. І тому пані Оксана Сироїд дійсно, справді,  сказала, що немає всіх  висновків  комітету по всіх законопроектах. Просили би розглянути  це в комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Борис Іванович.

 

15:48:33

ТАРАСЮК Б.І.

Дякую. Шановні колеги,  я хочу сказати, що фракція "Батьківщина"  послідовно  багато років боролася з вимиванням українських капіталів з нашої держави і перетоком їх в офшорні зони в тому числі і на Кіпр. Тому ми і внесли законопроект 0001.

В той же час, ми вважаємо, що нам не можна відкладати розгляд цього, цих питань, цих всіх 4 законопроектів і треба проголосувати їх зараз в залі. Йдучи на зустріч іншим авторам законопроекту, ми готові зняти, ми, автори законопроекту 0001, готові зняти його на користь законопроекту урядового 0001-3. І просимо поставити на голосування законопроект 0001-3 урядовий. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борис Іванович. Будь ласка, Анна Гопко.

 

15:49:39

ГОПКО Г.М.

Колеги, я хотіла підтримати віце-спікера парламенту Оксану Сироїд і дотримуватися нашого регламенту.

Перше. Наш комітет не розглядав урядовий законопроект.

Друге. Кіпр, кіпрська сторона готова переглядати угоду і вносити зміни, і створювати робочу групу з цього питання. І нам надзвичайно важливим є зараз вибудова стосунків з різними країнами. І для цього я хотів б сказати, що перед тим як приймати таке рішення, я вважаю, що не тільки Кіпру, а й багатьох інших країн це має стосуватися. Якщо уряд оголошує комплексну боротьбу з офшорами, то це має бути якісно підготовлений законопроект. І тому прохання зараз, щоб наші комітети профільні розглянули і тоді перенести зараз це голосування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція, я думаю, що вона буде узагальненою, відправити в комітети на доопрацювання для узгодження. Віктор Михайлович? Пинзеник. Віктор Пинзеник.

 

15:50:42

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, та тут немає предмету доопрацювання. Тут немає що доопрацьовувати. Можна сперечатись з приводу того, який варіант кращий чи гірший, нам треба приймати рішення. Друзі, я особисто вів переговори з приводу цієї угоди. Я стверджую, немає бажання однієї сторони підписувати, їм не потрібно це. Ми потрапили, на жаль, в неприємну ситуацію, коли партнер не зацікавлений, 4 рази була підготовлена стандартна угода,  нормальна угода в 2007 році і в 2008 році. доки уряд, в якому я працював не подав на денонсацію, на другий день міністр фінансів прибув в Київ для проведення переговорів. Ми повинні допомогти вирішити цю ситуацію денонсувавши угоду. Тому я наполягаю на тому, щоб ми розглянули ці угоди, можна в неділю розглянути. Але відкладати не можна, бо переговори нічого не дадуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, шановні колеги. Я думаю, що ми можемо зараз, оскільки… Слухайте, раз, два, три, чотири законопроекти, по кожному з них є різні думки, є профільні комітети, в яких процедура недотримана. Ну, зараз, я думаю, що це абсолютно неправильно. Тому я зараз його зніму з розгляду, направлю в комітети, опрацюйте і внесіть його як полягається.

Ваш законопроект був розглянутий на комітеті, але є альтернативні законопроекти і має бути один.

Добре, шановні колеги,  відповідно до регламенту я його знімаю з розгляду, направляю до комітетів.

Будь ласка, ніяким голосуванням, будь ласка. Будь ласка, шановні колеги… Ви не кричить, будь ласка. Ви не кричить, будь ласка.

Регламентний комітет, будь ласка, Павло Пинзеник, прокоментуйте.

 

15:52:30

ПИНЗЕНИК П.В.

Питання абсолютно не готове до голосування. Очевидно, потребує опрацювання в комітетах для того, щоб витримати вимогу регламенту. Для того, щоб відправити на належну процедуру, пропонується поставити на голосування процедурне рішення про направлення на роботу в комітети, 150 голосів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування про направлення законопроектів на опрацювання в комітетах. Процедурно. (Шум у залі)

 

15:53:12

За-196

Направлено рішення процедурно в комітети. Будь ласка, в неділю внесіть ці пропозиції узгоджені. Узгоджені пропозиції внесіть, будь ласка, для того, щоби не було у нас  ніяких непорозумінь з цього приводу.

Будь ласка, далі працюємо, 1564 законопроект про проект Закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків.

Будь ласка, заступник міністра фінансів Лісовенко Віталій Васильович, прошу.

 

ЛІСОВЕНКО В.В. Шановні колеги народні депутати, враховуючи поточну непросту ситуацію в банківській сфері уряд разом з Національним банком, з Світовим банком і Міжнародним валютним фондом, експертами підготували даний законопроект про наступне.

Поточним законодавством передбачено 3 способи виходу із складної ситуації, в якій  може опинитися будь-який комерційний або державний банк.

Перший спосіб. Коли недостатньо капіталу, сам власник може донести, додати капіталу новими грошима.

Другий спосіб. Це коли разом і поточний власник, і  держава додають додатковий капітал в такий банк.

І третій спосіб,  це коли ні держава, ні поточний власник не можуть це зробити. В такому випадку цей банк іде через процедуру Фонду гарантування вкладників на ліквідацію.

Ця процедура існує зараз, але предметом цього закону є поліпшення цієї процедури у таких випадках для того, щоб вона не затягнулася на багато-багато місяців. І тому в даному законопроекті ми пропонуємо разом відпрацьований механізм скорочення, максимального скорочення бюрократичних процедур для оздоровлення будь-якого банку, який  буде потерпати від поточної ситуації. Однією із новацій цього законопроекту є те, що коли поточний власник банку і менеджмент цього банку, які довели ситуацію в цьому банку до скрутної і коли держава заходить в капітал цього банку, то буде дві обов'язкові речі.

 Перше, незалежно від того, скільки дає держава в капітал цього банку, держава повинна обов'язково контролювати 75 плюс 1 акцію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛІСОВЕНКО В.В.  …в цьому банку.

І друге, дуже цікава новація. Це те, що в такому випадку, коли держава заходить в капітал банку, всі кошти, як поточного власника, так і менеджменту, так і  Наглядової ради, які знаходяться в банку,  в   обов'язковому порядку переводяться в капітал банку. Тобто вони по суті конфіскуються в цих людей і переводяться в капітал банку для потреб цього банку.

Вчора ми розглянули цей законопроект на комітеті і ми отримали підтримку. Тому просимо підтримати в першому і  в максимально останньому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, два – "за", два – "проти" чи по хвилині від фракції? Чи немає заперечень щодо цього.

Є заперечення?

Рибалко Сергій Вікторович – співдоповідач.

Потім – Віктор Михайлович Пинзеник, Народний фронт.

 

15:56:55

РИБАЛКА С.В.

Шановний голово! Шановні колеги! На засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і  банківської діяльності вчора був розглянутий проект Закону України  про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків. Поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроект передбачає  комплекс заходів, посилення  фінансової спроможності банківської системи. Відповідно до  меморандуму про економічну  та фінансову політику, укладену в рамках спільного з МВФ Програми стенд-бай, проведення незалежного діагностичного обстеження найбільших 35 банків України.

В зв'язку з  цим проектом  встановлюється обов'язок  банків,  які перебувають у додатковій капіталізації – забезпечити  капіталізацію, реструктуризацію у визначеному  Національним банком розмірі.

Також, законопроектом передбачено, що Національний банк  України при здійсненні  банківського нагляду, при наявності ознак  не стійкого фінансового стану банківської системи має право визначити тимчасові особливості регулювання та  нагляду за банками.

В результаті жвавого обговорення законопроекту народними депутатами України, членами комітету було піднято ряд питань до Міністерства фінансів України  та Національного банку України стосовно  особливості та  механізмів  капіталізації джерел видатків, строків  та інше.

Також зазначу    про слушні пропозиції щодо врегулювання деяких положень законопроекту, від фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національного банку України, які пропонується врахувати при доопрацюванні  законопроекту у комітеті до другого читання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у  своєму висновку висловлює деякі зауваження до законопроекту та  вважає, що  законопроект потребує доопрацювання. Виходячи з  вищевикладеного, комітет своїм рішенням рекомендує Верховній Раді  прийняти зазначений законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Пинзеник.

 

15:59:03

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, надзвичайна проблема… надзвичайно важлива проблема піднімається цим законом, до вирішення якої ми майже не приступали – це оздоровлення банківського сектору, який переживає дуже непрості часи. І тут є рішення, яке треба буде приймати, і проект пробує знайти рішення, і ми повинні підтримати цей проект закону у першому читанні. Але я хочу  оголосити три проблеми, які треба вирішити.

Перша проблема, коли мова йде про участь держави в банках, задача держави – не порятунок власників, ми говоримо про порятунок банків. Це зовсім різні речі.

І тут  надзвичайно важлива річ – правильна оцінка реальної вартості, діагностика капіталу банку, скільки він коштує, бо деякі банки, на жаль, не коштують нічого, вони мають стільки проблемних кредитів, що їх капітал… ну, не хочу називати цифру. І дуже важливо, щоб правильно оцінити, бо держава зобов'язана зробити рекапіталізацію або відновити капітал. Тому є питання до діагностики, і я хотів би, щоб були чітко виписані процедури, хто цю діагностику робить капіталу.

Проблема друга, рішення про участь держави мають приймати збори власників. Мені здається, цю норму треба уточнити, чому. Тут має бути, коли треба рятувати банк, має використовуватися інструмент примусової  націоналізації. Я не виключаю, що власники можуть не прийняти рішення про участь держави, а банк – це інститут, зникнення якого може  вплинути на багато суб'єктів, які тримають депозити в цьому банку, чи юридичні особи.

Тому… Ви, можливо, читали інформацію, коли націоналізовувалися банки в Австрії, і власникам виплачувався капітал. Банк Австрії один був націоналізований за одне євро, одне євро було повернуто власникам, і потім власником стала держава.

Ці процедури мають бути розписані, бо ми можемо заблокувати через збори можливість прийняття рішення.

І останнє, відчуження активів. Мене дуже стурбував запис, який є в законі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

ПИНЗЕНИК В.М. ....активів відбувається по методиці, визначення вартості, який встановлює фонд гарантування вкладів. Я не буду коментувати цього питання, бо ви всі розумієте: проблема України, банк повинен відповідати по зобов'язаннях своїми активами. Багато людей не стояли на вулиці під Національним банком якби були прозорі процедури  ліквідації активів. Адже банк має не тільки зобов'язання, він має активи, кредити. І якщо кредити продаються на прозорих умовах, ми  можемо без фонду гарантування...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте ще 15 секунд. Будь ласка, Віктор Михайлович, завершуйте.

 

ПИНЗЕНИК В.М. ...виконати зобов'язання перед вкладниками. Ось ці три ключові проблеми, які я наголосив, треба врахувати при підготовці до другого читання. А зараз я запросив би колег підтримати закон у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Михайлович.

Я просив би перед тим, як  надати далі слово, я просив би народних депутатів зайти в залку, зараз буде голосування. Будь ласка, прошу "Народний фронт", я не бачу прізвище. Прізвище? Поляков? Будь ласка, народний депутат Поляков.

 

16:02:32

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні депутати, фракція "Народний фронт" підтримує проекту законопроекту щодо декапіталізації банків, тому що зараз наші банки знаходяться в вкрай важкому стані. Тому зараз необхідно разом допомогти їм. Але дуже важливо і є багато пропозицій щодо доопрацювання і в другому читанні. В першому його прийняти за основу, тому що там є питання щодо фонду гарантування і дуже важливо, щоб воно було  дійсно під контролем і були зрозумілі  умови, як це буде відбуватися, яка буде оцінка, щоб спільно приймали участь і Національний банк, і міністр фінансів. Тому я звертаюсь до всіх колег народних депутатів, підтримати  цей важливий законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

За основу. Шановні колеги, я прошу займайте свої місця. Зараз я поставлю на голосування за основу законопроект (реєстраційний номер 1564). Шановні народні депутати, я прошу ввійти до залу. За основу, за основу проект (номер 1564): проект Закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків. Ми чули фахові думки з цього приводу. За основу в першому читанні і далі на доопрацювання до другого читання, підготовки.

Будь ласка, народні депутати, зайдіть до зали. Ставлю на голосування. Прошу голосувати. За основу в першому читанні. За основу в першому читанні.

 

16:04:08

За-251

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Вношу на розгляд питання про звільнення суддів. Я запрошую до доповіді члена Вищої ради юстиції Лідію Михайлівну Мазур. Проект постанови номер 1624: про звільнення суддів. Будь ласка, шановні колеги. Будь ласка, Лідія Михайлівна, прошу.

 

МАЗУР Л.М. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати України! Шановні присутні! Вища рада юстиції відповідно до пункту 9 частини п'ятої статті 126, статті 131 Конституції України, статей 100, 109 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", статті 31 Закону України "Про Вищу раду юстиції" розглянула матеріали про звільнення суддів з посад за загальними обставинами і прийняла рішення про внесення відповідного подання до Верховної Ради України. У суддів з'ясовано дійсність волевиявлення, стороннього впливу або примусу при прийнятті ними рішення про звільнення не встановлено. Із 109 суддів 58 суддів досягли віку 65 років.

Вища рада юстиції пропонує звільнити з посад суддів. У зв'язку з поданням заяв про відставку звільнити з посад суддів:

Вищого адміністративного суду України Харченка Василя Васильовича;

Вищого господарського суду України Заріцьку Анастасію Олексіївну, Москаленка Віктора Семеновича, Першикова Євгена Володимировича, Хандуріна Миколу Івановича;

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Орлову Світлану Олександрівну,

апеляційного суду Вінницької області Гуцола Павла Петровича;

апеляційного суду Дніпропетровської області Дерев'янка Олександра Григоровича, Кузьменко Валентину Михайлівну, Лісняк Віру Сергіївну, Михайловську Світлану Юріївну, Турік Валентину Порфирівну, Чубукова Олексія Петровича;

апеляційного суду Донецької області Лупінову Людмилу Михайлівну;

апеляційного суду Житомирської області Прокопчука Сергія Миколайовича;

апеляційного суду Івано-Франківської області Флісака Романа Йосиповича, Шалауту Галину Іванівну;

апеляційного суду Київської області Малорода Олександра Івановича, Черкасова Володимира Миколайовича;

апеляційного суду Кіровоградської області Могильного Олега Павловича, Палічука Андрія Олексійовича, Полежая Віктора Дмитровича, Савченко Серафиму Онуфріївну, Черниш Тамару Володимирівну;

апеляційного суду Львівської області Данка Володимира Васильовича;

апеляційного суду Одеської області Борисенка Петра Трохимовича, Мельничука Валерія Олександровича;

апеляційного суду Полтавської області Антонова Володимира Миколайовича;

апеляційного суду Сумської області Лугового Миколу Григоровича;

апеляційного суду Харківської області Аверіну Наталію Володимирівну, Бикову Ларису Петрівну, Бринцева Анатолія Петровича, Долгова Юрія Дмитровича, Кісельова Григорія Степановича, Крамаренко Галину Петрівну, Лесика Сергія Миколайовича, Самсонову Валентину Георгіївну, Струка Івана Федоровича, Товстолузьку Олександру Антонівну, Шевченка Юрія Петровича;

апеляційного суду Херсонської області Дубченка Анатолія Павловича;

апеляційного суду Хмельницької області Харчука Віктора Михайловича;

апеляційного суду Черкаської області Безверхого Ігоря Вікторовича, Літвінцева Володимира Михайловича, Мунька Бориса Павловича, Охріменка Івана Кириловича, Скіця Миколу Івановича;

апеляційного суду Чернівецької області Черновського Олексія Костянтиновича;

апеляційного суду Чернігівської області Смаглюк Раїсу Іванівну;

апеляційного суду міста Києва Лясковську Валентину Іванівну, Полтавцеву Галину Андріївну;

Київського апеляційного адміністративного суду Усенка Василя Григоровича;

Донецького апеляційного господарського суду Манжур Валентину Василівну;

Харківського апеляційного господарського суду Афанасьєва Володимира Вікторовича;

Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Романова Петра Федоровича, Соколова Володимира Олексійовича;

Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Пензева Михайла Михайловича;

Васильківського районного суду Дніпропетровської області Ушакову Нінель Євгенівну;

Нікопольського міського суду Дніпропетровської області Троян Наталію Анатоліївну;

Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Леона Олександра Яковича;

Дзержинського районного суду міста Кривого-Рогу Дніпропетровської області Валуєву Валентину Григорівну;

Великоновосілківського районного суду Донецької області Дрюка Петра Миколайовича;

Кіровського міського суду Донецької області Христофорова Бориса Олександровича;

Краснолиманського міського суду Донецької області Мороз Ліну Іванівну;

Селидівського міського суду Донецької області Ясинського Олександра Володимировича;

Торезького міського суду Донецької області Гаркавенка Сергія Івановича, Пушнова Олександра Олексійовича;

Центрально-Міського районного суду міста Горлівки Донецької області Хорхордіна Олександра Івановича;

Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Лузана Володимира Васильовича;

Новоград-Волинського міського районного суду Житомирської області Гичка Миколу Григоровича;

Бердянського міського районного суду Запоріжської області Вєдєнєєву Тетяну Григорівну;

Мелітопольського міського районного суду Запорізької області Баранова Володимира Ігоровича;

Ленінського районного суду міста Запоріжжя Дюженко Лілію Анатоліївну;

Володарського районного суду Київської області Юзвика Михайла Миколайовича;

Фастівського міськрайонного суду Київської області Бартка Віктора Миколайовича;

Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області Попову Наталію Іванівну;

Антрацитівського міськрайонного суду Луганської області Скнаріну Неллю Миколаївну;

Лутугинського районного суду Луганської області Котіщеву Лідію Павлівну;

Первомайського міського суду Луганської області Сегал Лілію Борисівну;

Кам'янка-Бузького районного суду Львівської області Горошко Лідію Богданівну;

Залізничного районного суду міста Львова Ригіну Любов Михайлівну;

Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Горбенко Світлану Анатоліївну;

Корабельного районного суду міста Миколаєва Батченко В'ячеслава Григоровича;

Центрального районного суду міста Миколаєва Галагузу Володимира Васильовича, Селіванову Олену Олександрівну;

Кілійського районного суду Одеської області Бошкова Миколу Івановича; Суворовського районного суду міста Одеси Журіка Володимир Федоровича;

Середино-Будького районного суду Сумської області Банчукову Віру Іванівну; Ямпільського районного суду Сумської області Селезньову Валентину Іванівну;

Дзержинського районного міста  суду міста Харкова Григор'єву Аллу Олексіївну;

Московського районного суду міста Харкова Яремчука Валерія Івановича;

Лисянського районного суду Черкаської області Золотоверхого Олександра Івановича;

Уманського міськрайонного суду Черкаської області Маринчука Михайла Павловича;

Шполянського районного суду Черкаської області Мішина Миколу Івановича;

Хотинського районного суду Чернівецької області Гергелижиу Ремуса Федоровича, Мартинюка Анатолія Омеляновича;

Деснянського районного суду міста Києва Дубініна Віталія Івановича;

Оболонського районного суду міста Києва Прудніка Олега Анатолійовича;

Житомирського окружного адміністративного суду Литвина Олексія Терентійовича, Ракаловича Віктора Миколайовича;

господарського суду Волиньської області Черняк Любов Олександрівну;

господарського суду Дніпропетровської області Боділовську Марію Михайлівну;

господарського суду Закарпатської області Кадара Йосифа Йосифовича;

господарського суду Івано-Франківської області Круглову Олену Микитівну;

господарського суду Львівської області Гулика Григорія Степановича, Станька Лук'яна Лук'яновича;

господарський суд Сумської області Миропольського Сергій Олексійовича

і господарського суду Херсонської області Євленінову Зою Іванівну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, не має заперечень? Я думаю, що без обговорення. Є? Є народний депутат… Будь ласка, народний депутат… Прізвище? Голуб. Будь ласка. Прошу.

 

16:12:40

ГОЛУБ В.В.

Дякую Володимир Борисович. Народний депутат Голуб Владислав, фракція Блок Петра Порошенка, 197 виборчий округ, Черкащина.

У мене прохання зняти кандидатуру Скіця Миколу Івановича, судді Апеляційного суду Черкаської області, бо до мене вже зараз надходять багато зауважень щодо діяльності цього судді. І, станом на сьогоднішній день, я підпишу подання до Вищої ради юстиції щодо перевірки діяльності цього судді, і прошу відкласти розгляд цього… саме цього судді, бо він подає у відставку за власним бажанням, а є підстави його звільняти у зв'язку з порушенням присяги.

Тому прошу відкласти розгляд саме по цьому судді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прокоментуйте, будь ласка.

 

МАЗУР Л.М. Я перепрошую. Стосовно тих суддів, відносно яких подані, подання розглядаються на сьогоднішній день, були розглянуті усі скарги на день звернення з поданням до Верховної Ради.

Якщо надійшли якісь скарги на сьогоднішній день, їх можливості розглянути немає, ви це розумієте. Тому що складу легітимного на сьогоднішній день немає. А підстави для того, щоб цих суддів включити в проект постанови згідно з поданням, є. Тому що на сьогоднішній день…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, народний депутат Барна.

 

16:14:14

БАРНА О.С.

Шановні колеги! Ми зараз не допустили до прийняття "пакету щастя", яким обмежується ряд зарплат. Ми знаємо, що дуже важкий економічний стан в країні. Що люди не мають пенсії. Але ці судді будуть проходити і виходити на пенсію ще по старому законодавству відповідно до норм державного утримання в розмірі 90 відсотків від зарплати. А це порядку 20, 30, 40 тисяч гривень.

Тому у мене пропозиція. Прийняти "пакет щастя", щоб прирівняти їх і трохи опустити на землю. А потім їх звільняємо! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Ємець.

 

16:15:00

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги! Це питання приблизно в такому ж формулюванні з приводу додаткових виплат, які отримає суддя, який уходить у відставку за власною заявою, вже піднімалось і минулим скликанням парламенту. І саме тому тоді не змогли, не встигли звільнити цих суддів. І сьогодні держава втратила вже під 100 мільйонів гривень за той час, який вони перебувають на посадах, але не здійснюють правосуддя. Бо для цього вік у них уже пенсійний. І не мають вони такого права згідно закону.

Відповідаючи на ваше питання, комітет звернувся відповідно до Державної судової адміністрації за роз'ясненням і отримав відповідь. Що оскільки був прийнятий 11 грудня 2014 року, ні, це лист був, був прийнятий Закон про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні. То статтею 136 цього закону, було змінено цим законом статтю 136 Закону "Про судоустрій і статус суддів". І таким чином було виключено статтю  щодо  виплати вихідної допомоги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за коментар.

Будь ласка,  голова комітету профільного Руслан Князевич  і будемо голосувати.

 

16:16:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, пане Голово, що дали можливість голові комітету теж висловити  свою позицію.

Шановні колеги,  у тому числі  з фракції "Блоку Петра Порошенка", я би все ж  таки  був дуже коректним у таких   висловлюваннях, оскільки якраз  те, що спонукало  нас  сьогодні  негайно, невідкладно прийняти рішення  про звільнення цих суддів, означає, що ми не  хочемо в наступний бюджетний рік переносити ті борги, які висять з точки зору не звільнення цих суддів. Справа іде мова вже  про майже 100 мільйонів, а якщо  ми це далі рішення будемо відкладати, повірте мені, воно у геометричній прогресії  надзвичайно  серйозно впливає на відповідну  видаткову частину бюджету.  Ніякої жодної копійки після  прийняття  відповідного антикризового законодавства парламентом цим суддям при  звільненні  не буде виплачено. Інша справа, що якщо  ми це перенесемо на новий бюджетний рік, то я не виключаю, що такі виплати  будуть. Тому для того, щоб хтось нас не підозрював у тому, що саме це є нашою метою, треба негайно сьогодні  реагувати досить ефективно. І,   не дай Бог,  не переносити ці борги   у наступний рік. Тому що нас вже ніхто не зрозуміє, ми вишукуємо копійки, крихти для того, щоб задовольнити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити голові  комітету.

 

16:17:27

КНЯЗЕВИЧ Р.П. … потреби бюджету. А тут іде мова про десятки, сотні мільйонів, ми вишукаємо, не дай Бог, нагоду, не дай Бог, сьогодні  це не зробити. Тому, шановні колеги, менше дискусій, дуже швидко і оперативно приймаємо необхідне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все. Давайте, колеги, я просив би запросити народних депутатів. Мова іде про те, що не платити заробітну плату тих, хто вже як би… А якщо хтось порушив закон, то ми завжди зможемо   в законний  спосіб на це відреагувати. Я правильно зрозумів?

Тому я прошу, в цілому  я ставлю на голосування проект  Постанови (реєстраційний номер  1624)  про звільнення суддів. Постанова –  в цілому, за основу і в цілому, прошу голосувати, 1624. Прошу голосувати. Сотні мільйонів  гривень втрачаємо. 1624 – в цілому, за основу і  в цілому.   Прошу голосувати.

 

16:18:25

За-252

Рішення  прийнято.

Ви ж підтримали. По фракціям.

Бачите, хто підтримав. Ну, от всі підтримали. Рухаємося далі, шановні колеги. багато, багато у нас є питань. 13, постанова 1352, реєстраційний проект, реєстраційний номер проекту Постанови про виконання рішення Європейського суду. Голова Комітету з питань правової політики Князевич Руслан Петрович. Прошу. По скороченій процедурі.

 

16:19:03

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

По скороченій процедурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По скороченій процедурі, ми ж це проголосували.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Шановний пане Голово, шановні колеги, я довго не буду переповідати всю історію цього питання, тому що, думаю, переважна більшість людей в сесійній залі добре обізнані з цією ситуацією. Єдине тільки можу сказати, що відповідно до рішення Європейського суду з прав людини, яке було прийнято ще в лютому 2013 року, а набуло чинності в кінці травня 2013 року, Україну зобов'язано поновити на посаді суддю Верховного Суду України Олександра Волкова, оскільки Європейським судом з прав людини встановлено факт порушення державою України Європейської конвенції. Оскільки відповідно до Конституції саме парламент визнано очевидно тим, хто допустив порушення цієї конвенції, оскільки саме в сесійній залі Верховної Ради шостого скликання приймалося відповідне рішення, то нам обов'язково треба поновити цю справу і, беручи до уваги те, що вона перебуває на особливому контролі моніторингового комітету Парламентської асамблеї з прав людини є абсолютно символічно, що новий парламент одним з перших своїх рішень саме якраз прийме таке відоме і, як на мене, абсолютно знакове рішення не тільки для України, а для всієї Європи поновивши на посаду суддю Верховного Суду Олександра Волкова.

Більше того, шановні колеги, це питання кілька разів було предметом розгляду в сесійній залі Верховної Ради сьомого скликання, але, на превеликий жаль, завжди не вистачало кількох голосів. Дуже сподіваюсь, що, зважаючи на особливу ситуацію довкола цього питання, тут в сесійній залі не буде жодних політичних передумов, щоб не проголосувати за це рішення, яке дає можливість, справді. Говорити про те, що Україна на себе бере відповідальність не тільки формальну, приймаючи відповідні закони про імплементацію і рішення Європейського суду з прав людини, а починає їх виконувати, починаючи з стін українського парламенту.

Зважаючи на це, шановний пане Голово, прошу розглянути це питання, яке підготовлено всіма членами комітету,  без винятку, які є представниками різних фракцій і позафракційними Дуже сподіваюся, що всі так само одноголосно сьогодні приймуть це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович.

Я прошу зайти народних депутатів до зали.  Ми зараз поставимо це на голосування за основу та в цілому.

Прошу, шановні колеги, підготуватись до голосування.

Ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 1352) проект постанови про виконання рішення Європейського суду з прав людини.

Прошу голосувати, шановні колеги, 1352 за основу і в цілому. Прошу голосувати за основу і в цілому, за основу і в цілому.

 

16:21:51

За-257

Рішення прийнято.

Ну, є постанова суду.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься законопроект (реєстраційний номер 1125) проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо виконання зобов'язань за державним боргом), заступник міністра фінансів Лісовенко доповідає.

Пропустіть, будь ласка, заступника міністра. Щодо виконання наших зобов'язань, державного боргу.

 

ЛІСОВЕНКО В.В. Шановні колеги народні депутати, вашій увазі пропонуються зміни до Закону про бюджет на поточний рік, які відображають, на жаль, реальність, яка призвела до того, що наші видатки по державному боргу, які деноміновані в іноземній валюті, збільшились внаслідок зміни валютного курсу. Тому для того, щоб країна не збанкротувала і не було поганого слова дефолт, да? Ми пропонуємо не змінюючи баланс державного бюджету і скорочуючи видатки на відповідну суму щодо дотації вугільної промисловості, яка знаходиться на неконтрольованій території, зробити,  по суті, взаємозалік всередині бюджету, збільшити видатки на державний борг, які виникли внаслідок зміни валютного курсу і зменшити на відповідну суму державну підтримку вугільної промисловості. Дякую. Це все не буде порушувати балансу державного бюджету на поточний рік, але допоможе нам вийти із скрутної ситуації і достойно цей рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дякую доповідачу.

Шановні колеги, знову ж таки, це питання за основу, щодо виконання боргових зобов'язань. Я думаю, що ні в кого немає тут протиріч – в першому читанні за основу прийняти цей законопроект. І  далі вже доопрацювати і, якщо є якісь робочі питання, їх просто доопрацювати і внести. Немає заперечень?

Я тоді ставлю… Народні депутати, прошу зайняти свої місця, шановні колеги. Прошу зайняти свої робочі місця. За основу в першому читанні. До другого – доопрацюєте. До другого – доопрацюєте. За основу. За основу. я прошу, шановні колеги. За основу  в першому читанні, реєстраційний номер проекту 1125, проект Закону про внесення змін до Закону… Тут є пропозиція за основу і в цілому. (Шум у залі) Немає заперечень за основу і в цілому? Ну, це ж… Ні, це боргові зобов'язання державного бюджету, там вони ж прописані всі. Просто їх виконати до кінця року, наскільки я розумію.  Голова підкомітету, так?

З урахуванням рішення комітету, було за основу і в цілому. Так і голосуємо, шановні колеги? (Шум у залі) Ставлю за пропозицію комітету: за основу і в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги, за основу і в цілому. Реєстраційний номер проекту 1125, за основу і в цілому за пропозицією комітету. За основу і в цілому.

 

16:25:30

За-258

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Багато гарних справ ми з вами сьогодні зробили. Наступний проект Закону. 1610 Закон України  про мораторій на стягнення майна громадянами України. Такого немає.

1072-  "Про державну службу". Правильно.

Про державну службу, проект Закону про внесення змін (щодо відтермінування набрання чинності) Закону  "Про державну службу" – важливе питання і його треба 

 

16:26:38

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги!  До вашого розгляду пропонується законопроект щодо  відтермінування набрання чинності Закону України "Про державну службу" .

З 1  січня 2015 року  набуває чинності нова редакція Закону про державну службу. Відповідно до  якої  додаткові видатки державного бюджету на  виконання Закону про державну службу становитимуть – 37 мільярдів гривень у 2015 році.

 Ми пропонуємо відтермінувати набрання чинності цього закону, бо ми вважаємо, що коли сьогодні ми розглядали законопроекти, де нам  кажуть ліквідовувати всі соціальні платежі. А водночас пропонується, щоб набув чинності закон, де на державну службу додаткові 37 мільярдів гривень видатків. Ми вважаємо, що  це є абсолютно не своєчасно.

Ми розуміємо необхідність  підвищення  соціального забезпечення зарплат державним службовцям тощо.

Але ми вважаємо, що це треба робити не за рахунок підвищення  видатків державного бюджету, а за рахунок тих видатків, які сьогодні є на державну службу. Скоротити чисельність чиновницького апарату, оптимізувати функції і повноваження державної служби, і кошти, які вивільняться  в наслідок скорочення чисельності чиновницького апарату можна, в тому числі направити на підвищення зарплат державним службовцям.

Просимо підтримати цей законопроект і відтермінувати набрання  чинності Закону про державну службу.  Дякую за увагу.

За основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, є голова підкомітету, є необхідність доповідати? Є необхідність говорити, Альона Іванівна Шкрум, 30 секунд. І поставимо зараз на голосування за основу і в цілому.

 

16:28:27

ШКРУМ А.І.

Можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу-прошу.

 

ШКРУМ А.І. Колеги, я дуже швидко скажу, комітет, дійсно, на своєму  засіданні 22 грудня підтримав прийняти цей законопроект за основу і в цілому ще й з іншої причини, яка не була зазначена паном депутатом Ляшком. Як ви знаєте, ми в Коаліційній угоді зазначили, що ми маємо прийняти з вами нову редакцію нового законопроекту, розробленого  з європейськими експертами і громадськими неурядовими організаціями ще у цьому році. Ну, в цьому році це нам, на жаль, не вдасться, але комітет впевнений, що ми це приймемо в січні, буквально, як це сказано у програмі  уряду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка…

 

ШКРУМ А.І. У січні  наступного року. І тому нам треба не створювати колізії. Нам, дійсно, треба відтермінувати ту нову редакцію, яка була… яка мала вступити автоматично в дію.

Тому комітет підтримує за основу і в цілому.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ставлю на голосування за основу та в цілому Закон України реєстраційний номер, проект Закону номер 1072, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо відтермінування набрання чинності даного закону.

Прошу голосувати за основу і в цілому, шановні колеги. За основу і в цілому.

 

16:29:48

За-266

Рішення прийнято. Дякую.

Наступне, шановні колеги, проект Закону, реєстраційний номер 1071, 1071-1, 1071-д, проект Закону про внесення змін щодо… Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу. Народний депутат автор – Долженков, Продан Оксана Петрівна, і далі – голова комітету.

Будь ласка, народний депутат Долженков. У порядку надходження. Народний депутат Долженков, потім – Продан Оксана Петрівна.

 

16:30:27

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний пане головуючий.

Шановні колеги, шановне суспільство, мною був зареєстрований законопроект щодо застосування інституту податкового компромісу як реакція на ту редакцію, яка була запропонована чинним урядом, Міністерством фінансів на початку цього року, тому що була створена зовсім непрозора процедура, яка створювала корупційні ризики.

Мій законопроект достатньо простий, він розповсюджується на  неузгоджені податкові зобов'язання  з податку на прибуток та податку на додану вартість, з приводу яких прийняті відповідні податкові повідомлення-рішення контролюючим органом, який проходить процедуру адміністративного судового оскарження.

Процедура достатньо проста, подається заява про досягнення наміру податкового компромісу і відповідно платники податків сплачують суму податкового зобов'язання занижену, як вважає контролюючий орган, у розмірі до 5 відсотків.

Хочу відзначити, що під час обговорення мого законопроекту  та законопроекту, який є альтернативний, зареєстрований колегами, представниками коаліції, ми дійшли згоди відносно того, що вказану пропозицію, яка була запропонована фракцією "Опозиційний блок", яка дійсно ліквідовує корупційні всі складові, вона буде включена.

Тому, враховуючи вищевикладене, ми пропонуємо підтримати законопроект (1071-д), де, зокрема, було включено положення, яке мною пропонувалося в (1071) за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Оксана Продан, потім – Роман Насіров.

 

16:32:12

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, законопроект про податковий компроміс, який ви зараз розглядаєте, який, я сподіваюсь, ми сьогодні проголосуємо, відпрацьований разом із бізнесом, разом з урядом і  врегульовує абсолютно всі ті питання, які ми хотіли вирішити ще на самому початку.

Я хочу нагадати, що проект про податковий компроміс свого часу вносив уряд. На жаль, в минулому скликанні ми не змогли побороти корупційну складову, яка не дала свої голоси в попередньому сьомому скликанні за те, щоб бізнесу, який заставляв попередній режим сплачувати через схеми податки і не сплачувати  їх до державного бюджету, дати можливість цьому бізнесу сьогодні  легалізуватися.

Сьогодні тисячі підприємств висять і залежать від Податкової інспекції, від податкової міліції в тому, що їх найдуть, перевірять, донарахують і ліквідують, тому що ті суми, які до нараховуються, однозначно, заплатити неможливо.

Тому ми пропонуємо дати можливість кожному, хто вважає за необхідне сам задекларуватись добровільно або хто має спори в суді, або хто має адміністративне оскарження, звернутися в Податкову з проханням про податковий компроміс, сплатити 5 відсотків від донарахувань і бути вільним  від колишніх гріхів, які були створені свідомо попереднім режимом Януковича.

Я дуже прошу всіх підтримати законопроект депутатський, який ми в комітеті доопрацювали, для того щоб схвалити його сьогодні за основу і в цілому, для того щоб до кінця року Президент мав можливість його підписати, а люди мали можливість ним скористатися. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Прошу, Роман Насіров. Є тут позиція і уряду, ви зараз її почуєте. Я надам слово міністру.

 

16:34:04

НАСІРОВ Р.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги, дозвольте довести позицію Комітету з питань податкової та митної політики щодо проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу (№ 1071 та № 1071-1).

Аби не гаяти час, зосереджуся на доопрацьованому законопроекті (реєстраційний номер 1071-Д). Доопрацьований законопроект загалом направлений на встановлення діалогу між державою та платниками податків, звільнення платників податків від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності за умови сплати незадекларованих та/або неузгоджених платежів з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств, зменшення кількості адміністративних скарг до контролюючих органів та адміністративних позовів до суду платників податків на рішення контролюючих органів, а також забезпечення додаткових податкових надходжень до бюджету.

Законодавчі пропозиції реалізуються шляхом доповнення розділу ХХ "Перехідні положення" новим підрозділом, яким передбачається: подання платниками податків за добровільним рішенням уточнених розрахунків податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року та сплату платником податків при застосуванні процедури податкового компромісу 5 відсотків від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні рішенні податкових зобов'язань.

Приймаючи до уваги актуальність зазначеного питання та враховуючи викладене вище, комітет вирішив відкликати поданий висновок щодо законопроектів 1071 та 1071-1 та внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований в комітеті відповідно до частини другої статті 110 Регламенту  проект закону під номером 1071-д. Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект за основу та в цілому як Закон України. Прошу підтримати пропозицію комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будь ласка, Віктор Галасюк. Хвилина.

 

16:36:20

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, фракція "Радикальної партії" підтримує прийняття цього законопроекту. Він є вкрай важливим для малого, середнього бізнесу. Чому? Тому що, по-перше, він знижує податковий тиск на підприємців, бо важливі не тільки ставки податків, які сплачуються, а й механізм адміністрування. Ми маємо зробити все для того, щоб знищити бюрократію і знищити корупцію. Це є один з реальних інструментів, скерованих на це.

До того ж, він передбачений Коаліційною угодою. Також є дуже важливим, що завдяки таким механізмам, як податковий компроміс, завдяки досудовій медіації ми знімемо навантаження на судову систему України, яке на сьогодні є надзвичайно високим. Таким чином бізнес буде мати можливість працювати легально і сплачувати податки легально. І так, як ми закладали в податкові угоди, якщо добровільно визнається сума податкового боргу, то не сплачуються штрафні санкції, – сплачується тільки пеня. То ми пропонуємо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є ще позиція Міністерства фінансів, послухайте. Будь ласка, міністр фінансів пані Наталя Яресько.

 

ЯРЕСЬКО Н. В цілому Міністерство фінансів підтримує проект з усіх озвучених причин. Але дуже просимо тільки перше читання, щоби могли обговорити один раз ще. Я розумію, що ви вже обговорили, але з новим міністром, ставку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Тобто є 5 відсотків, а пропонував уряд 15 відсотків. Тобто, прошу, народний депутат Заболотний.

 

16:38:03

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Володимир Борисович, дякую за надану можливість висловитися. Фракція "Блок Петра Порошенка", Заболотний.

Я хочу сказати, що нікому не хочеться платити додатково. Тим більше, що доведеться перераховувати кошти за цей рік, який ми проживаємо, але тут Оксаною Продан, нашою колегою, дійсно було абсолютно правильно обґрунтовано і знайдене таке компромісне рішення. Коли 5 відсотків це сьогодні абсолютно, ну, я б сказав би так, помірна сума і відсоток який дає можливість чесно розрахуватись підприємцям і всьому бізнесу, поповнити бюджет і в той же час зняти проблему про те, щоб  уже в цьому році і в наступних роках такі речі не допускались.

Тому ми теж підтримуємо, я особисто теж підтримаю, законопроект Оксани Продан і прошу всіх колег за нього проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, прошу Олександра Кужель. 30 секунд. Потім Юрій Павленко.

 

16:39:17

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні народні депутати! Шановна пані Наталя, як міністр.

Почуйте нас, будь ласка. У нас є рік історії, як ми хотіли, впровадили  "хотілки" Міністерства фінансів і вони ніколи не мали підтримки. Сьогоднішній законопроект, наш в соавторстві з Оксаною Продан і шановними депутатами, є єдиний компроміс який може зняти сьогодні конфліктну ситуацію, яку залишила стара влада. На жаль, якщо ми не приймемо його в цілому, щоб всі депутати розуміли, податкова…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

16:39:57

КУЖЕЛЬ О.В.

… по підприємцям і збирає ці кошти не в бюджет, а в свої кишені.

Пропозиція проголосувати закон в цілому. Хай починає дії, а далі подивимось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас тільки…

Будь ласка, Юрій Левченко.

 

16:40:17

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Прошу передати Михайлу Головку.

 

16:40:21

ГОЛОВКО М.Й.

Шановне товариство! Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я би хотів сказати, що ми повинні досить обережними тому що провадження податкового компромісу все ж таки спонукає частково, закладає таку міну повільної дії на майбутнє. Всі компанії, фірми будуть знати, що вони можуть ухилятись від сплати податків, вони зможуть уникати від цього і знають, що заплативши податковий компроміс, невеликий розмір 5 відсотків і вони будуть позбавлені  будь-якого податкового навантаження. Таким чином, ми створюємо прецедент, що в майбутньому це зацікавленість стосовно не малого, середнього бізнесу, а великого бізнесу і олігархів, які будуть уникати податкових сплат, і ми будемо бачити, не надходження до бюджету в кінцевому результаті, і це створить таку міну сповільненої дії.

Я би закликав все ж таки бути обережними з прийняттям цього закону і відправити його на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, всім зрозуміло… Зараз будемо голосувати. Дивіться. 5 відсотків пропонує законопроект, який підготувала пані Оксана. На заключення дам слово. Міністерство фінансів закладало норму 15. Ми тут порадились і напевно, треба знайти золоту середину, щоб не втратити можливості, в тому числі наповнення бюджету. Ні? (Шум в залі)

Будь ласка, Оксана Продан.

 

16:41:50

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги!

І 15-ть цей зал вже голосував, і 10-ть цей зал голосував. Цей проект не проходить. Тому що  математика в економіці не складається з цими цифрами. 5 відсотків ми маємо можливість провести, легалізувати бізнес – це по-перше. По-друге, дати надходження до бюджету, а по-третє, ліквідувати корупційні  схеми, які сьогодні є в Податковій міліції.

Я хочу звернутися зараз до пана Михайла. (Оплески) 

Пане Михайло Головко, жодного застереження, яке ви зараз сказали в цьому законопроекті не має, тому що він разовий. Він зараз дає можливість бізнесу легалізувати ті операції в які колись заганяв бізнес режим Януковича.

Ми один раз даємо можливість протягом 90 днів заявитися і сплатити донараховані самостійно бізнесом кошти. Я дуже прошу всіх підтримати і проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ставлю на голосування законопроект номер 1071-д за пропозицією комітету прийняти за основу і в цілому. Прошу визначитись щодо голосування, шановні народні депутати. За основу і в цілому. 1071-д.

 

16:43:16

За-264

(Оплески)

Рішення прийнято

Маємо надію, що податковий компроміс знайдено. Дякую, шановні колеги. Йдемо далі. За основу і в цілому прийнято.

У нас є законопроект 1610, який ми сьогодні зранку включили до порядку денного. І виходячи з того, що ми продовжили ранкове засідання, ми не можемо в той час і включити його в порядок денний, і поставити його на голосування відповідно до регламенту.

Я тоді пропоную включити його на розгляд наступного пленарного дня. Тоді ми не будемо порушувати, на суботу. Тоді ми не будемо порушувати процедури його розгляду. Закон дуже важливий. Я думаю, що ми його проголосуємо. А ми підтримуємо людей, вони вже можуть не стояти. Ми їх підтримуємо. Я думаю, повна є підтримка залу сьогодні, те, що я чую, але не порушуючи, але не порушуючи розгляд.

Якщо Верховна Рада прийме рішення, яке рішення? Я наголошую на тому, що ми сьогодні прийняли це рішення в порядок денний. Стаття Регламенту говорить наступне. Аd hoc можливо приймати тоді, коли не був би затверджений Закон про Регламент.

Будь ласка, які будуть думки? Давайте від фракцій почуємо. "Народний фронт", Ємець.

 

16:44:59

ЄМЕЦЬ Л.О.

Пане Голово, по-перше, хотів би зазначити, що закон надзвичайно важливий. Люди чекають його прийняття вже далеко не один день. Впевненості в тому, що курс завтра буде такий, як і сьогодні, немає ні у людей, ні у народних депутатів.

Тому є величезне прохання задіяти процедуру ad hoc, яка передбачена діючим Законом про український Регламент Верховної Ради. І провести зараз голосування за цей законопроект, який є надзвичайно важливим. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які є ще пропозиції? Юрій Луценко, будь ласка, від фракції.

 

16:45:43

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Наша фракція також  підтримує прийняття у першому читанні цього законопроекту, який має заспокоїти людей, показати, що парламент збирається займатися проблемами не тільки  великої економіки, але і конкретної групи  людей. Ми підтримуємо цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович

Олег Березюк. Я бачу, що…  Олег Березюк, будь ласка.

 

16:46:10

БЕРЕЗЮК О.Р.

Фракція  "Самопоміч". Обов'язково голосувати і голосувати сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Автор законопроекту теж підтримує таку ж пропозицію, я наскільки зрозумів.

"Батьківщина", фракція  "Батьківщина", будь ласка. Івченко,  30 секунд.   Підтримуєте – не підтримуєте. Все.

 

16:46:35

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги,  нещодавно ви пам'ятаєте мітинг. Так ось, коли ми вийшли до людей,  вони прямо давали телефон  і казали: в Козятині виселяють людей, в іншому місті виселяють людей, в Броварах виселяють людей. Ми вважаємо, що цей законопроект дуже важливий, його сьогодні потрібно прийняти і сказати всім, в цілому, що ми   забороняємо виселяти людей із житлових будинків. Ми сьогодні  забороняємо діяти згідно виконавчого напису. Люди мають  отримати впевнення в тому, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Позиція майже одностайна.

Володимир Михайлович Литвин.

 

16:47:19

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! У нас немає жодних регламентних перепон  для розгляду цього законопроекту. Ми його  включили до порядку денного на ранковому засіданні. Ми просто сьогодні працювали без перерви, але у нас зараз вечірнє засідання. І цей законопроект  потрібно прийняти, щоб не гратися,  за основу, прийняти його за основу і в цілому. Давайте  продемонструємо на практиці нашу одностайність у цьому питанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не хочу сперечатися щодо   Регламенту, Володимире Михайлович. Я не закривав ранкове засідання, а продовжив його  роботу. А  включений  цей законопроект був саме на ранковому засіданні. Тому я тут думаю, що… За основу ми зараз його проголосуємо.

Олег Ляшко.  

 

16:48:08

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу, я думаю, що  мільйонам  українських громадян, які взяли валютні кредити і не можуть їх повернути, насправді,  однаково, що ви закривали чи відкривали. Їм треба, щоб був результат і вони чекають цього результату, і коли ми з вами тут сидимо, здавалось би, в затишному залі, то, насправді, ситуація надзвичайно складна, бо в новий рік люди заходять і їх будуть позбавляти житла за те, що вони не можуть заплатити по 20 гривень за долар, який колись вони брали по 5 гривень за долар, який колись вони брали по 5 гривень за долар. Тому я звертаюсь до всіх народних депутатів, люди добрі, шановні колеги, давайте ввійдемо в ситуацію цих людей, давайте проголосуємо законопроект, заборонимо виселяти із житла сім'ї з дітьми і взагалі сім'ї за те, які не можуть повернути валютні кредити і нарешті приймемо закон, який дасть можливість врегулювати цю проблему. Це проблема, яка ставить на вуха, не дає людям спокійно жити, вони не мають впевненості в завтрашньому дні, вони знервовані і вони не бачать для себе перспективи. Давайте дамо їм…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що точно также народним депутатам не було дуже важливо, щоб зараз ви сказали, оскільки я розумію, в залі повна готовність того, щоб його проголосувати. І я зараз поставлю на голосування, оскільки всі фракції висловились за позицію "за", в тому числі і президія… А ми зараз за основу в першому читанні, за основу і потім до другого читання на суботу буде в цілому. Леонід Ємець, він теж автор, автор також законопроекту.

 

16:49:56

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги, є прохання включити зараз правки, щоб проголосувати з цими правками за основу, тому що вони торкаються інших статей, а саме статей Цивільного кодексу і є необхідними для того, щоб цей закон міг діяти. Якщо дозволите, я їх озвучу під стенограму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, озвучте, будь ласка.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Є прохання внести зміни, доповнити закон такими правками, внести зміни до таких законів України: статтю 18 Цивільного кодексу України доповнити частиною другою такого змісту: "Нотаріусом заборонено вчиняти виконавчі написи щодо звернення стягнення на житло".

Друге. Частину третю статті 33 Закону України "Про іпотеку" після слів "виконавчого напису нотаріусу доповнити словами "(кома), крім звернення стягнень на житло".

Третє. Статтю 88 Закону України  "Про нотаріат", доповнити частиною третьою статтю такого змісту "нотаріусам заборонено вчиняти виконавчі записи щодо звернення, стягнення на житло". І також додати "Прикінцеві положення", в яких записати, що законодавчі та інші нормативно-правові акти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я вже бачу є різні думки з цього приводу. Я пропоную наступну річ зробити, за основу в першому читанні, за скороченою процедурою підготувати до другого читання на суботу. А пропозиції, на суботу. А скорочену процедуру на суботу. І опрацювати правки Ємця під час підготовки до другого читання. І все, і це буде абсолютно компромісне рішення.

Ставлю на голосування те, що я щойно сказав, і прошу всіх підтримати даний проект рішення, проект постанови про зміни до закону за номером 1610 в першому читанні за основу, за скороченої підготовки до другого читання на суботу, і опрацювати правки Леоніда Ємця другого читання. Прошу голосувати. Прошу голосувати. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

16:52:21

За-269

Бачите яка гарна пропозиція. 269 Рішення прийнято. Доопрацьовуємо, знаходимо порозуміння і працюємо далі.

Так, шановні колеги, у мене є … Сконцентруйтесь, будь ласка. Сконцентруйтесь, будь ласка, шановні колеги. Є пропозиція, яка підготовлена фракціями. Я хотів би зараз її озвучити. А саме, для забезпечення прийняття державного бюджету на 2015 рік на ваш розгляд вноситься наступна пропозиція. Увага, колеги. Народним депутатам внести в комітети пропозиції до прийняття за основу законопроектів, що пов'язані з бюджетом до 13 години п'ятниця 26 грудня. В п'ятницю народні депутати працюють в комітетах. Відповідним комітетам підготувати зазначені законопроекти для розгляду у другому читанні до суботи 27 грудня. І 27 грудня розпочати пленарну роботу в суботу з 14 години з розгляду законопроектів, що пов'язані з прийняттям бюджету на 2015 рік. А потім перейти до розгляду  Державного бюджету на 2015 рік і працювати до завершення його розгляду. Така пропозиція поступила. Тому  я хочу зараз її поставити на… (Шум у залі) Секундочку! Я хочу поставити цю пропозицію на голосування, в тому числі, що завтра ми працюємо в комітетах. З другої години в суботу ми починаємо пленарне засідання  і будемо працювати до упора, так як потрібно, щоб завершити розгляд всіх питань. Я ставлю на голосування… І неділя – теж. І неділя – теж. Я ставлю на голосування. Друзі, підтримайте, будь ласка. Підтримайте, будь ласка, цю пропозицію.

Віктор Пинзеник. Віктор Михайлович.

 

16:54:19

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Борисович! Ми хочемо проголосувати  закони, які впливають на бюджет  і сам бюджет,  але  в законах, які стосуються норм щодо податків і видатків можуть бути деякі норми уточнені і не проголосовані. Як ви собі уявляєте технічно підготувати непростий документ, якщо тільки що з коліс вийшли закони, які мають відношення до бюджету? Треба обов'язково зробити перерву для технічного опрацювання у тексті Закону про бюджет,  для оформлення таблиць і так далі. Це неможливо зробити за годину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиції дві. Є пропозиція та, яку я зараз оголосив, я її поставлю на голосування. Якщо її не буде сприйнято, я поставлю іншу пропозицію на голосування, та і все. Правильно?

Перша пропозицію – завтра в комітетах. В суботу – з 2-ї години дня починаємо працювати в пленарному режимі і працюємо без перерв до узгодження всіх рішень. Ставлю… (Шум у залі) Я не думаю, що зранку, в суботу з 2-ї половини дня це… Я ставлю на голосування. На голосування… Ну, хай визначаються депутати. Ну, що ви? От прийшло дві фракції, внесли пропозиції. Не ставити? (Шум у залі) Є рішення, ставимо на голосування. Прошу голосувати.

Те, що я оголосив під стенограму. Я прийму будь-яке ваше рішення, шановні колеги.

 

16:55:57

За-183

Рішення прийнято.

І неділя теж проголосована, і в неділю  теж працюємо.

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ні?

Слухайте, ми  так хочемо працювати, це неправильно. Це неправильно.

Давайте від фракцій прокоментуйте  по хвилині.

"Блок Петра Порошенка", коментуйте.

Я неділі не торкався, в неділю ми працюємо, так як ми прийняли рішення  попереднє. Що ви розказуєте.

Будь ласка, Луценко.

 

16:56:29

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане голово! Шановні колеги!

 Хочу вам нагадати, що в деяких  місцевостях України сьогодні вже Христос народився! Давайте не розтягувати роботу і  в суботу  приступимо до голосування в другому читанні прийнятих сьогодні документів.  А  потім, якщо все буде нормально і ми не зіпсуємо податкову базу, перейдемо до голосування державного бюджету.

  Наша фракція готова працювати в такому режимі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"Народний фронт", будь ласка, Іванчук А.В.

 

16:57:20

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово! Фракція "Народного фронту" підтримала вашу  пропозицію і в повному складі  проголосувала за те, що в суботу  о 10 годині розпочати прийняття  законів урядових у другому читанні, -  в суботу.  Ставте ще раз на голосування ми теж будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозумів.

Олег Ляшко, будь ласка.

 

16:57:46

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія".

Фракція "Радикальної партії" підтримує озвучену  Головою Верховної Ради  пропозицію працювати в суботу і в неділю, і безперервно, скільки буде потрібно для того, щоб прийняти бюджет і всі супутні з бюджетом закони. Ми підтримуємо. Просимо голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Іван Кириленко, "Батьківщина".

Потім – "Самопоміч", Олег Березюк.

 

16:58:14

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, ми з вами вже прийняли рішення, що ми працюємо безперервно, але ж, дивіться, що в залі відбувається: вноситься один законопроект, яким вносяться зміни до сорока законів, вноситься другий – до 66-и законів, Скільки зараз поправок буде внесено в ці закони? Хто повинен працювати? Комітети.

Тому ми пропонуємо нічого не міняти. Ми працюємо  завтра в комітетах, післязавтра, в неділю збираємося і починаємо голосувати. (Оплески) Та давайте хоч трошки  усвідомлено ж голосувати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Друзі, аплодувати прошу виступам натисканням, бо я розумію тільки те, що я поставлю на голосування.

Прошу, Олег Березюк. Да не сваріться ви!

 

16:58:55

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, ми підтримуємо те, що треба  працювати день і ніч, і вихідні. Але ми просимо для того, щоб заглибитися в законодавство, поправки давати до суботи, 12-ї години. Антикорупційний комітет має ще їх опрацювати всі і подивитися, і працювати над законами вже в сесійній залі, починаючи з неділі. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре, дякую, шановні колеги.

Я тоді у порядку надходження ще раз поставлю пропозицію "Блок Петра Порошенко" щодо суботи пленарного засідання о другій годині. Ставлю на голосування.

Колеги, зорієнтуйтесь, будь ласка, керівники  фракцій. Ставлю пропозицію зробити засідання, пленарне засідання в суботу о другій годині дня. В п'ятницю – робота у комітетах. Не пройде, я поставлю іншу. Ну, що ви?

Будь ласка, ставлю на голосування пропозицію "Народного фронту". Прошу визначатися голосуванням, колеги.

 

17:00:14

За-173

Рішення не прийнято.

А інше рішення вже прийнято. Це буде означати, що ми з вами працюємо о 10 годині ранку у неділю. Завтра-післязавтра працюємо у комітетах. (Шум у залі) Да, я зараз озвучу пропозиції…

Дивіться. Так, народним депутатам внести в комітети пропозиції до прийняття закону… за основу  законопроектів, що  пов'язані з бюджетом, до 13 години суботи. Суботи, завтра ми працюємо - п'ятниця, в комітетах, щоб все встигнути зробити. Відповідно, комітетам підготувати означені законопроекти для розгляду у неділю, яку и розпочнемо розгляд о 10 годині ранку.

Друга позиція, доручення Апарату Верховної Ради внести необхідні зміни до прийнятих нами Постанов про організацію роботу над бюджетом на 2015 рік та пов'язаних з бюджетом законопроектами. Я думаю, що давайте ми ще раз проголосуємо цю позицію, яку я озвучив щодо подання правок. В комітетах – в п'ятницю. Так, я прошу, поверніться всі. Сконцентрувалися?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завтра працюємо в комітетах. В суботу до 13 години подаємо пропозиції, в неділю о 10 годині починаємо засідання, пленарне засідання в другому читанні розгляду законопроектів. Всіх це влаштовує, це те, що було сказано. Ставлю на голосування. Прошу підтримати і голосувати, колеги. Там більше має значення щодо підтримки пропозицій. Будь ласка, голосуємо, голосуємо, голосуємо, голосуємо, колеги. "За" голосуємо, інакше... "За" голосуємо.

 

17:02:04

За-189

Добре, дякую, шановні колеги. (Шум у залі)

А попереднє рішення... ще раз ставлю на голосування, ще раз, колеги, поверніться на свої місця. Завтра працюємо в комітетах. Зрозуміло це чи ні всім?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримаємо ми всі це? Що ми не голосуємо? Ще раз ставлю на голосування, підтримаємо "за". Прошу голосувати. "За", завтра працюємо в комітетах, я прошу  всіх підтримати. Будь ласка, шановні колеги. Пленарне засідання в неділю все рівно підтримано. "Народний фронт", проголосуйте.

 

17:02:51

За-189

Залишається той календарний план, який був. Дякую, шановні колеги.

Друзі, я ще раз наголошую: завтра пленарний день, і я хотів би, щоб ви працювали в комітетах. І тільки говорю за п'ятницю. Підтримайте: в п'ятницю робота в комітетах. Все. Будь ласка! Давайте п'ятницю проголосуємо в комітетах.

Ще раз. "Народний фронт", я розумію, що голосує. В п'ятницю – в комітетах.

Шановні колеги, я ще раз наголошую на тому, що завтра ми працюємо в комітетах. Правильно? Правильно? (Шум у залі)

 Колеги, давайте узгоджену пропозицію, ще раз: по п'ятниці – працюємо в комітетах. Правильно? Для того, щоб ми на суботу подали законопроекти. Тому я зараз поставлю на голосування питання п'ятниці, що ми працюємо в комітетах. Правильно? П'ятниця - в комітетах?

Прошу голосувати: п'ятниця – в комітетах. Хто – "за", прошу голосувати. У п'ятницю в комітетах до суботи до обіду. Голосуйте. Голосуйте! П'ятницю!

 

17:05:33

За-228

У п'ятницю працюємо в комітетах. Приймається.

Тепер друга пропозиція.

По суботі і неділі є рішення. Ладно, ми ще, якщо потрібно буде, зберемося. Я зможу це зробити. Ми ще проведемо з фракціями консультації, приймемо рішення. Все, дякую. Завтра працюємо в комітетах. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Дякую за роботу.