Засідання 63

Опубліковано 22. 07. 2014

 

ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 липня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця, підготуватися до реєстрації. А за традицією, я хочу проінформувати вас, що сьогодні день народження народних депутатів Вітіва Анатолія Миколайовича і Мартинюка Леонтія Святославовича.

Шановні колеги, прошу народних депутатів зареєструватися. Включіть, будь ласка, систему "Рада".

10:01:31

В залі зареєстровано 270 народних депутатів. Верховна Рада розпочинає свою роботу.

Шановні народні депутати, 17 липня 2014 року на Сході нашої країни терористами з російського зенітного ракетного комплексу "Бук" зухвало було збито літак "Боїнг-777" Malaysia Airlines, який виконував регулярний рейс із Амстердама до Куала-Лумпура. На борту перебувало 298 людей, серед них 80 дітей. На жаль, ніхто не врятувався. Від імені Верховної Ради України висловлюємо щирі співчуття всім рідним і близьким загиблих.

Прошу вшанувати пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Всі злочинці, які причетні до цього жахливого злочину, не уникнуть справедливого покарання. І сьогодні необхідно об'єднати зусилля не тільки всіх українських  громадян, але  всієї  світової спільноти в боротьбі з міжнародним тероризмом, який сьогодні координується і фінансується Російською Федерацією. Відповідні постанови сьогодні внесені народними депутатами, і я  сподіваюсь, що Верховна Рада прийме їх саме сьогодні в цілому.

Шановні колеги, відповідно до  Регламенту ми маємо з вами час для  оголошення заяв і виступів представників депутатських груп і фракцій. Прошу записатися народних депутатів для проголошення виступів і заяв. Будь ласка.

Будь ласка, слово надається від фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Тягнибоку Ярославу. Будь ласка. Олег Ярославович, будь ласка.

 

10:04:19

ТЯГНИБОК О.Я.

Слава Україні! Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, вкотре повторюємо слова, що вже є абсолютно очевидно, що на Донбасі відбувається ніяка не антитерористична операція, а відверта агресія Росії проти України.  Фактично це  є війна за територіальну цілісність і незалежність української держави. Саме тому "Свобода" вкотре і вкотре наполягає на тому, що в України був  впроваджений режим воєнного стану. Цей режим повинен бути впроваджений не по всій  території України, цей режим повинен бути впроваджений навіть не на території всієї Донецької і  Луганської областей, він може бути впроваджений на території тих районів Донецької і Луганської області, які є загрожені терористами, окупантами і сепаратистами.

Ми звичайно вітаємо зусилля наших українських силовиків, які  поступово визволяють українські міста і села від бандитів і окупантів. Але вважаємо, що для подальших успішних дій, а також впродовж наступного часу вирішення питання із зачищенням від терористів цих територій і запровадження мирного життя, такий воєнний стан повинен бути оголошений.

Необхідно так само на державному рівні визнати факт російської агресії проти України, звернутися до країн Заходу вже навіть не з проханням, а з вимогою припинити будь-які домовленості з Російською Федерацією і нас не хвилює чи це є домовленості політичні, чи це є певна економічна вигода декого з європейських наших партнерів. Надати нам пряму військову допомогу і запровадити широкі, найширші галузеві санкції проти режиму Путіна.

Більше того хочу сказати, можливо, якби дослухалися до парламенту, до "Свободи" і до інших парламентарів, які вимагали воєнного стану, не сталося би, можливо, такої трагедії з знищенням міжнародного малоазійського літака на території України, бо тоді би коридори міжнародних польотів по цій території були б закритими.

І ще одне. Дехто пов'язує воєнний стан з достроковими виборами, що, мовляв, введення воєнного стану не дозволить нам провести дострокові вибори – брехня і неправда, замилювання очей. Насправді, Майдан вимагає не тільки перезавантаження парламенту і вимагав, насправді, громада вимагає, щоб такі вибори відбулися обов'язково за пропорційною системою, за відкритими списками, а не за старим януковичевським пропорційно-мажоритарним законом, який не дасть якісної зміни парламенту. Майдан вимагає люстрації – очищення влади, заборони Комуністичної партії і Партії регіонів.

Отож, оголошуємо воєнний стан на місяць часу, Президент буде мати достатньо можливостей зачистити загрожені території і 24 серпня Президент може оголосити дату дострокових виборів на кінець жовтня – початок листопада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ТЯГНИБОК О.Я.  Така наша  позиція: ми і за воєнний стан, і ми і за дострокові парламентські вибори. Воєнний стан, наведення ладу, дострокові вибори, перезавантаження парламенту, нові вибори до місцевих органів влади, розбудова, відбудова держави і щасливе життя України.

Слава Україні! Без комуняк і регіоналів! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Олесь Доній, "Суверенна європейська Україна".

 

10:08:00

ДОНІЙ О.С.

Олександр Доній. Шановні пані і панове! Від групи "Суверенна європейська Україна" так само маю сказати, що група підтримує введення воєнного стану на частині Луганщини і Донеччини, де ведуться воєнні дії. А свій виступ сьогодні я хочу присвятити нашій зарубіжній політиці.

Україна в цій ситуації, коли вона потрапила під російську агресію, вдячна всім нашим союзникам: вдячна Сполученим Штатам Америки, які відразу, негайно оголосили, що вони мають інформацію, що саме з території, яка контролюється російськими бойовиками, була випущена ракета по малайзійському літаку; вдячні Прем'єр-міністру Австралії, який відразу, негайно запросив російського посла і оголосив йому протест. Але, в той же час, дивуємося деяким нашим європейським партнерам. Якщо пані Меркель називають зараз, порівнюють,  пані Ріббентроп, то це саме тому, що вона намагається з сучасним Гітлером – Путіним вести якісь залаштункові переговори.

Я звертаюся до німецького посольства: це був не просто спам, коли тисячі українців писали "Danke Frau Ribbentrop!", а це позиція українців. Не ведіть переговори з Путіним за лаштунками України, тому що інакше на вашій совісті будуть так само тисячі загиблих, які є зараз на Україні: вони належать іноземці, ці трупи, чи це українські трупи. Інакше всі будуть казати: "Danke Frau Ribbentrop!"

А тепер про нашу закордонну політику, а вірніше, про проколи нашої закордонної політики. Якщо ми маємо право критикувати наших закордонних партнерів, то повинні казати і про три наших проколи. Я перепрошую, де зараз, на цей момент, три конкретних речі: де наша заява про вступ до НАТО – раз; де від Міністерства закордонних справ нота протесту була проти збитого літака малайзійського і проти збитого напередодні літака українського, чому не було цієї ноти протесту – два; і третє – а коли нарешті буде нарешті ратифікація Угоди з Євросоюзом, яка підписана 27 липня, вже ратифікована Молдовою, ратифікована Грузією? І, виявляється, ми знаходимося в якось підпорядкуванні Росії, тому що наступні, щоб ви розуміли, засідання з Росією заплановані аж на 12 вересня. 12-го вересня, тобто 2 з половиною місяці Україна повинна чекати, коли Росія дасть згоду на ратифікацію угоди. Отже, 3 конкретних питання. Шановні, окрім НАТО зараз ніхто не може, жоден блок, захистити інтереси України. Це навіть важливіше аніж Євросоюз. Нагадаю, в 2008 році була позиція 3-х керівників держави: Прем'єр, Президент і Голова Верховної Ради. Де зараз позиція цих 3-х керівників? Нам необхідна заява про вступ до НАТО.

Я звертаюсь до пана Клімкіна як міністра закордонних справ. Ми всі тут голосували за вас, коли вас представляв Президент. А чому, як тільки російський літак збив український військовий літак, ви не викликали російського посла і не заявили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте пів-хвилини завершити.

 

ДОНІЙ О.С. … голосували і мені не зрозуміла ваша позиція з цього приводу і позиція Президента, який досі не вніс на ратифікацію угоду про, перепрошую, на ратифікацію угоду з Євросоюзом. Майдан, в першу чергу, збирався саме тому, щоб була підписана і ратифікована ця угода. Зрештою, це право і необхідно, щоб Президент вніс цю угоду і 300 депутатів, а не 226, її ратифікують. Нам потрібно, якщо ми вимагаємо від заходу, так само дивитися, що у нас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Симоненко КПУ.

 

10:11:56

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины! Трагедия, безусловно, всколыхнула весь мир. И, выражая глубокое соболезнование родным и близким погибших в этой ужасной катастрофе, мы, коммунисты, требуем от правительства Украины, власти Украины, создать все условия для объективной и оперативной работы международной комиссии. Мы предлагаем воздержаться от политических заявлений до окончательного официального расследования и установления международной комиссией всех причин и обстоятельств этой страшной трагедии. Одна трагедия не должна породить другую, широкомасштабную трагедию перехода войны внутри Украины в межгосударственную войну. Мы сегодня должны с вами понимать, уважаемые, дорогие коллеги, что сегодня война в Украине приводит к тому, что украинец убивает украинца, гибнут мирное население,  старики, женщины, дети. Это безумие надо сегодня остановить. Ситуация в Украине катастрофически ухудшается и за полгода так называемых евроинтеграционных реформ политические силы, захватившие власть, обрушили экономику страны, утратили стратегические рынки, не получив в замен ни европейские, ни американские. Влезли в новую кредитную кабалу, разрушены и остановлены сотни предприятий в Донецкой и Луганской областях. Вчера министр финансов Шлапак информировал об очередных инициативах правительства, которые сводятся только к одному – к  урезанию сокращению финансирования всех социальных программ и интересов простых граждан. Правительство предлагает вернуться к прежнему порядку, который был при Ющенко-Януковиче, когда платили туже пенсию в зависимости от интересов чинуш. Под сокращение попадают такие социальные программы, как обеспечение населения питьевой водой, лечение туберкулёза детского, диагностика и профилактика заболеваний и медицина вообще, образование, в первую очередь, на селе, под сокращение попадают природоохранные программы, финансирование науки, строительство социального жилья и таким образом  под предлогом войны олигархи и чиновники выжимают из людей последние гроши, а в результате перекачивают бюджет на миллиарды в собственные карманы потому, что уже и на войне воровать научились. Денежки учителей, врачей, пенсионеров, малого и среднего бизнеса, рабочих, фермеров перекачивают в результате этих авантюр, перекачиваются, практически, в очередные карманы представителей крупного бизнеса. Правительство предлагает забрать у людей, мы предлагаем наполнить государственный бюджет. Я ещё раз хочу подчеркнуть, уважаемые граждане, что антикризисная программа Компартии, она предусматривает прежде всего восстановление управляемости нашей страной, это ликвидация пенсионной этой реформы, далее повернення майна базовой галузи и отраслей промышленности под государственный контроль, то есть национализация, законы есть. Это первоочередные меры по предупреждению повышения цен и тарифов на жилищно-коммунальные услуги, это и возврат в государственную собственность Криворожского металлургического комбината, это изменения внесения в законы про концессию, реального наполнения государственного бюджета. Мы предлагаем конкретную программу которая даст…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пів хвилини, дати завершити.

 

СИМОНЕНКО П.М.  Мы предлагаем конкретную программу, которая будет  наполнять Государственный бюджет, потому что это программа предусматривает от олигархов в государственную казну направить все те деньги, которые зарабатывается украинским народом.

И еще одно предложение. Мы, коммунисты, предлагаем сегодня, чтобы в конце-концов, специальная комиссия, созданная Верховной Радой, информировали народ Украины, кто убивал в Одессе граждан Украины, кто убивал на Майдане граждан Украины, кто убивал в Мариуполе, в Красноармейске и многие другие…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Батьківщина" слово надається народному депутату Сергію Соболєву. (Шум в залі)

 

10:16:04

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні колеги! Я думаю, якщо сьогодні парламент не затвердить план негайних дій, завтра – це буде вже пізно. Фракція "Батьківщина" пропонує цілий ряд заходів, які на наш погляд зможуть принаймні перейти від розмов, від так званого "окозамилювання", від так званих "переговорів", бо ніяких переговорів з терористами і окупантами бути не може, до конкретних дій.

В чому полягають наші пропозиції?

Перша пропозиція. Сьогодні першим питання в порядку денному стоїть Закон про часткову воєнну мобілізацію. Скажіть, будь ласка, як таке питання обговорюватись в парламенті без присутності Президента, Прем'єр-міністра, вищого керівництва військового держави? Тому пропозиція наша наступна. Це питання повинно бути обговорено в присутності вищого керівництва держави, вищого керівництва силових структур, і наша пропозиція в закритому режимі.

Нам є про що говорити. До тих пір поки ми не підведемо підсумки перших місяців антитерористичної операції, поки не зробимо висновки, всі подальші кроки – це буде чиста авантюра. Більше того, введення часткової мобілізації без введення воєнного стану на частині Донецької і Луганської областей це є продовження політики окозамилювання і приховування реальних фактів, які відбуваються в державі. Тільки сильна мобілізована армія, внутрішні війська, Служба Безпеки можуть протидіяти військовій агресії іноземної держави.

Друге питання. До яких пір питання ратифікації Угоди з Європейським Союзом буде далі не вноситись в парламент? Наша фракція вимагає і є відповідна постанова негайного внесення на ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Це дасть можливість відкрито звертатися до країн Європейського Союзу, до військово-політичних об'єднань, оскільки іде пряма військова агресія Російської Федерації, про воєнну допомогу Україні.

І по-третє, це ситуація, яка сьогодні відбувається на українських фронтах в боротьбі з російською агресією. На наш погляд, цей план дій повинен завершуватись одним. Це чітке рішення парламенту про дозвіл допуску іноземних військових підрозділів на територію України для захисту суверенітету країни.

Тому всі ці питання є нагальними. І ми просимо саме в такому порядку їх розглянути на парламентській сесії. А далі… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від фракції "УДАР" Віталій Ковальчук.

 

10:19:27

КОВАЛЬЧУК В.А.

Шановні колеги! Після того, як терористи на Донбасі збили цивільний літак і спричинили одномоментну загибель майже 300 невинних людей, ми як український парламент повинні зробити все, щоб весь світ дав належну оцінку загрозі тероризму, який підтримує Російська Федерація.

Ми маємо домогтися, щоб так звані ДНР, ЛНР та інші групи терористів були на міжнародному рівні визнані терористичними організаціями. Ми повинні звернутися до парламентів, урядів і народів світу, щоб на Російську Федерацію було зчинено тиск, які не дозволили б їм і надалі займатись підтримкою тероризму в Україні.

Тому фракція "УДАР" Віталія Кличка" пропонує підтримати проект Заяви Верховної Ради  України щодо протидії поширенню підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму (реєстраційний номер 4321а).  Більше того, така протидія має нарешті відбутися і в цьому залі.

Олександре Валентиновичу, переконаний, що в нинішній ситуації ви як головуючий маєте відразу припиняти будь-які виступи, спрямовані на підтримку терористів чи очорнення людей, які борються з тероризмом.

Шановні колеги, окрім військової протидії терористам, Україна  повинна нарешті системно займатися ліквідацією наслідків агресії Росії і відновленням територій, звільнених з-під контролю терористів і від російської окупації. Тому звертаюся до уряду. Пропонуємо нарешті створити Міністерство реінтеграції, яке займалося б питаннями облаштування біженців, координацією відновлення інфраструктури звільнених місцевостей, проводило політику щодо тимчасово окупованих територій в Криму, в тому числі щодо їх повернення в юрисдикцію України. І найголовніше. Відповідальність за ситуацію в країні повинні понести і ті в цьому залі, хто причетний до її виникнення. Тим більше, коли ми читаємо повідомлення про те, що у одного колеги знаходять на дачі цілий склад російської зброї, а інші так чи інакше задіяні в оборудках сепаратистів чи світилися навколо них в недалекому минулому.

Тому "УДАР" наполягає на розгляді і ухваленні на цьому тижні Постанови про дострокове припинення повноважень Верховної Ради  сьомого скликання (реєстраційний номер 4107а). Ми маємо продемонструвати народу України нашу готовність і здатність пройти політичну люстрацію і провести дострокові парламентські вибори.

Ми маємо також розглянути законопроекти, які стосуються виборчої системи і внести до неї зміни, які зроблять депутатів відповідальними перед людьми.

І останнє. При цьому парламент і уряд можуть, і повинні працювали далі, ухвалювати закони, які конче необхідні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. Ухвалити бюджет, в якому забезпечити підтримку армії, належний соціальний захист військовослужбовців, а також всі категорії громадян, які потребують соціальної підтримки і захисту. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від депутатської групи "За мир та стабільність" народний депутат Грушевський.

 

10:23:09

ГРУШЕВСЬКИЙ В.А.

Шановна українська громада, шановні колеги, декілька днів тому вся міжнародна спільнота стала свідками жахливої трагедії і ця трагедія сталася на території України. Чому так сталося? Світ чекає на пояснення. І безсумнівно, вивчивши всі обставини, проаналізувавши всі дані, такі відповіді надасть компетентна міжнародна комісія, яка приступила до роботи.

У депутатської групи "За мир та стабільність" сумнівів у професійності експертів немає. Але і Верховна Рада не повинна стояти осторонь цього розслідування, бо це українська земля і це наш повітряний простір. Нам би дуже не хотілося, щоб звіт цієї комісії залишився секретним документом як не рідно буває з резонансними розслідуваннями.

Тому пропозиція: створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію, яка буде спільно працювати з міжнародними експертами, аналізувати дані і надати відповідь, в тому числі на питання: чому був не закритий повітряний простір, де проходили бойові дії; чому радіо перехвати, фото та інші матеріали з'являються лише після трагічних подій? Ця комісія повинна надати відповіді на дуже багато запитань і ми їх будемо чекати. У Верховній Раді і в суспільстві, на жаль, лунають наполегливі пропозиції про введення військового стану в Донецькій і в Луганській областях. При цьому ніхто не закликає про евакуацію мирних громадян. Таке ганебне відношення до людей зі Сходу  влада вже проявила, коли вводилося АТО, коли розпочалися бойові дії і ніхто не попередив мирних мешканців, що вони будуть гинути, що будуть руйнуватися їх помешкання. В результаті – багаточисельні жертви серед мирного  населення.

У зв'язку з цим група "За мир та стабільність" пропонує створити гуманітарні коридори для виходу цивільних громадян. Ці люди повинні мати можливість  взяти документи, всі необхідні речі, майнові речі і залишити небезпечну територію. Тим часом  уряд повинен створити евакуаційну зону, забезпечити  таких громадян всім необхідним, гарантувавши їм безпеку і життя, а вже після  цього вводити військовий стан.  Ми всі повинні зрозуміти: яка б не була війна, але мир завжди буде – мир через  війну або мир через мирні переговори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від депутатської групи "Економічний розвиток" народний  депутат  Кінах.

 

10:26:36

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати! Відбуваються безпрецедентно трагічні події, які зачіпають не тільки  Україну, Схід України, але все міжнародне співтовариство. Трагічна загибель   пасажирів Боїнга-777   ще раз підтвердження, що протидія України агресії  з боку Росії  є проблемою не тільки нашої держави, а зачіпає по суті всю систему європейської і світової   колективної безпеки. І ми звертаємося до наших міжнародних партнерів: припиніть діяти по подвійним  стандартам, зрозумійте загрозу для світової цивілізації і об'єднайте зусилля, щоб не допустити    ні повторення трагічних подій, ні  спроби вирішувати  питання військовими силовими методами. Дуже важливо і об'єднання "Економічний розвиток" на цьому наполягає, і підтримує Постанову Верховної Ради по зверненню до світового співтовариства по консолідації зусиль і протидії міжнародному тероризму. Має принципове значення ефективність дій всієї системи влади в Україні. Як ніколи, необхідно припинити різноманітні політичні інтрижки, зрозуміти, що держава знаходиться в дуже серйозній ситуації поглиблення і безпеки по відношенню до територіальної цілісності, і поглиблення системного соціально-економічного кризису. Як можна в цих умовах, на цей час не мати затвердженого державного оборонного замовлення? Як можна на цей час не зрозуміти, що АТО вимагає нового формату, який передбачає більш високий рівень управління, координації дій, недопущення масштабної загибелі мирних громадян.

Дуже важливо, щоб вже працював Уряд і парламент над комплексним планом відновлення інфраструктури діяльності, життєдіяльності на Донбасі. В протилежному випадку, ми маємо загрозу збільшення біженців із Сходу України до сотень тисяч наших громадян з відповідними наслідками. Уряд, замість формування програм розвитку внутрішнього ринку, підвищення ділової активності, формування умов співпраці на стыке Національний банк, уряд, парламент, вирішення величезних проблем адаптації економіки України до умов вільної торгівлі ЄС, мінімізації наслідків втрати ринків на Сході, займаються черговими секвестрами, що в слідуючий етап дасть ще більш високий рівень глибокої кризи і зниження рівня якості, і доходів громадян.

Об'єднання "Економічний розвиток" закликає об'єднати зусилля, жорстко діяти в подоланні цих кризових явищ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції Партії регіонів народний депутат Долженков. Будь ласка. Передає слово народному депутату Новинському.

 

10:30:02

НОВИНСЬКИЙ В.В.

Уважаемые украинцы! Уважаемые  народные депутаты! 17 июля в  небе  над Донецком произошла страшная трагедия, унесшая жизнь почти 300 человек. Эта трагедия является самой тяжелой авиакатастрофой  в мире в ХХI веке. Погибли ни в чем неповинные люди, и мы сегодня скорбим вместе  с семьями погибших и народами этих стран.

Наш долг сделать все для того, чтобы было проведено тщательное, всестороннее объективное расследование всех   обстоятельств этого трагического случая с привлечением лучших международных экспертов. Необходимо обеспечить полный и  беспрепятственный доступ международных экспертов к  месту происшествиям и доказательствам, а также максимальное содействие их работы.

Позиция фракции Партии регионов по поводу гибели людей в этой авиакатастрофе однозначная: все  виновные,  и те, кто нажимал кнопку и кто давал команду, и те, по чьей вине оружие оказалось в руках злоумышленников, должны быть установлены и сурово наказаны, и кара должна быть неизбежной. Уверен, что в самый короткий строк будут выяснены все  обстоятельства происшедшей трагедии. Но остаются вопросы, которые касаются действий соответствующих украинских служб, ответственных за организацию и безопасность полетов в украинском небе.  Почему воздушное пространство над зоной боевых действий  не было закрыто даже после  получения спецслужбами радиоперехватов, свидетельствующих о вероятности применения РЗК "Бук". Был ли об этом уведомлен Украерорух? Считаю, что мы с вами должны получить ответы на эти вопросы.

И в связи с этим фракция Партии регионов выступает с инициативой, и уже подали соответствующие документы о создании Временной следственной комиссии по выяснению обстоятельств гибели авиалайнера Малайзийских авиалиний. Работа этой комиссии должна быть не политическая, а сугубо техническая.  Результатом работы  комиссии будет наш вклад в  международное расследование. Но уже сегодня понятно, что основной виновник трагедии – это война, которая идет на юго-востоке Украины. Ее  можно называть по-разному, маскировать под  антитеррористическую операцию, говорить о подавлении бунта  сепаратистов, но з двух сторон гибнут люди вследствие боевых действий, сотни мирных жителей и военных, сыновья возвращаются  к матерям в цинковых гробах. Уже не одна небесная сотня, уже тысячи наших сограждан в этом списке  небесной сотни. На каком бы они языке они не говорили, все они украинцы.

Нет ничего важней человеческой жизни, никакая власть не стоит того, чтобы проливалась кровь. Необходимо погасить огонь, которым сегодня охвачен не только Донбасс, огнем взаимной ненависти, непримиримости     и вражды охвачена  вся Украина. Сколько еще нужно пролить крови на юго-востоке, чтобы начать разговаривать друг с другом, чтобы власть услышала свой народ.

Сейчас на повестке дня всех политических сил должен быть только один вопрос – прекращение огня, мир и поиск компромисса. Политические интересы должны отойти на второй план. Призываем все стороны конфликта к немедленному прекращению боевых действий и началу переговоров. Мир – это залог того, что трагедия, подобная катастрофе 17 июля, больше не повторится.

Непременным условием установления мира Партия регионов считает принятие новой Конституции Украины. Конституции, которая гарантировала бы новый формат отношений между центром и регионами, обеспечила бы реальную, а не декларативную децентрализацию власти. Мы считаем, что основа Конституции…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте виступ – півхвилини.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Необходимо положить принцип прямой выборности глав регионов, ввести бюджетную автономию регионов и закрепить конституционный статус русского языка. Мы также считаем, что гуманитарные вопросы необходимо решать с учетом особенностей регионов и мнений их жителей, а не исходя из киевских кабинетных представлений. Только такая конституция может стать конституцией объединения страны. Ради  памяти жертв Боинга и сотен наших сограждан, погибших  в страшном кровавом конфликте, призываем всех к миру, диалогу и совместной работе над новой Конституцией. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, від позафракційних давайте один виступ. Анжела Лабунська, будь ласка – одна хвилина, можна з місця.

 

10:33:57

ЛАБУНСЬКА А.В.

Олександр Валентинович, я дуже прошу вас поставити сьогодні на голосування Постанову про звільнення міністра охорони здоров'я. Ви подивіться, що робиться в нашій країні, подивіться, люди, які сьогодні є поранені вони... взагалі ними ніхто не займається. Що сьогодні депутати, на округах яких поранені люди, допомагають ліками і всім  іншим.

Що стосується бойових дій, там все завалено, що стосується закупівель і всіх інших – все завалено. Сьогодні в пологових будинках немає вакцинації взагалі для немовлят. Я не розумію, чотири місяці міністр охорони здоров'я, я розумію, що є якісь заслуги перед Майданом, але це одне з самих провальних міністерств, яке є сьогодні в нашій країні. Я просто вимагаю, подивіться, люди, які стоять під Верховною Радою для того, щоб ви поставили сьогодні на голосування Постанову про звільнення пана Мусія.  І ми вирішили це питання, призначили професійну людину, бо ми не маємо права зволікати вже. Подивіться, що в нас робиться…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Шановні колеги, у нас дуже насичений з вами порядок денний, дуже важливі питання. Що стосується цієї пропозиції, я знаю, що декілька фракцій до мене також підходили з цього питання: з вимогою поставити на голосування. Після включення пропозицій народних депутатів, депутатських груп і фракцій до порядку денного, ми можемо розглянути це питання, коли буде згода парламенту.

Шановні народні депутати, ми переходимо до розгляду порядку денного нашої сесії. І першим стоїть дуже важливе питання - питання, яке внесено Президентом України: про часткову мобілізацію.

Відповідно до вимог українського законодавства і Конституції, ви знаєте, часткова мобілізація також повинна затверджуватися законом, який затверджує указ Президента України.

На парламентську трибуну запрошується секретар Ради національної безпеки і оборони Парубій Андрій Володимирович. Будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В.

Доброго дня! Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується Указ Президента України від 21 липня цього року № 607 "Про часткову мобілізацію", який глава держави підписав на основі Рішення Ради національної безпеки і оборони від 17 липня. При цьому до уваги було взято результати аналізу розвитку ситуації у Східній Україні, які переконливо свідчать, що Росія продовжує політику ескалації збройного протистояння у цьому регіоні, до того ж прикладає усіх зусиль щодо формування умов та введення своїх регулярних військ на територію України під виглядом миротворчих військ.

Тільки протягом останнього тижня поблизу кордону з Україною було здійснено перегрупування російських військ та його нарощування. І на даний момент на кордонах з Україною, включаючи північ, схід, південь і Крим знаходиться близько 41 тисячі військовослужбовців Російської Федерації. У складі створеного угрупування російських військ на донецькому оперативному напрямі зосереджено 150 танків, близько 1400 одиниць іншої бронетехніки, та 500 одиниць артилерійських систем. Така ситуація спостерігається на інших оперативних напрямах, де загалом зосереджено близько 300 одиниць військової техніки, у тому числі: танки, реактивні системи залпового вогню "Град" та найсучасніші системи "Торнадо". Станом на 20 липня 14-го року в Україні вже було проведено 2 черги мобілізаційного розгортання, які були здійснені відповідно до указів виконуючого обов'язки Президента від 17 березня цього року, а також від 6 травня цього року і були підтримані Верховною Радою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу заспокоїтись, іде доповідь про принципово важливі питання – питання  обороноздатності нашої країни. Прошу сісти на свої місця і уважно слухати доповідь секретаря Ради національної безпеки і оборони. Дякую, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, я повторю, що було проведено 2 етапи мобілізаційного розгортання. І зараз вашій увазі пропонується, і прохання підтримати 3-ій етап мобілізаційного розгортання і часткової мобілізації. Завдяки тому відмобілізуванню, яке було проведено восени цього року, весною цього року, відмобілізовані та приведені у бойовий стан 53 військові частини Збройних Сил України та 18 частин інших військових формувань. Що дало змогу створити угрупування військ та сил адекватних рівню загрози на березень-червень цього року, посилити охорону державного кордону на загрозливих напрямках, де і сьогодні йдуть бої за захист українського кордону, та запобігти вторгненню регулярних військ Росії на континентальну Україну, як з Криму, так і з півночі, сходу, та з придністровського напряму. Водночас за останні тижні видимі успіхи нашої операції призвели до зміни тактики з боку Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків. З території Росії ведуться обстріли позицій наших військ. Російська Федерація збільшує обсяги з постачання незаконним бандформуванням, російським бойовикам на території Донецької та Луганської областей, важкої бронетанкової техніки, артилерійських систем, у тому числі, і реактивних систем залпового вогню, а також самохідних зенітно-ракетних систем протиповітряної оборони. За останні дні ми бачимо факти такої зміни тактики, коли бойовики, терористи обстрілюють пусту територію Російської Федерації, а у відповідь наноситься удар по наших позиціях, позиціях наших військ і під прикриттям оцих артилерійських ударів, які наносяться нібито у відповідь, робляться спроби прориву колон бронетехніки з Російської Федерації на територію України. Коли тут в виступах звучала думка про те, що та страшна трагедія, яка сталась на території України, збиття пасажирського літака російськими бойовиками, коли думали, що ця трагедія мала би зупинити будь кого, на сьогодні ми можемо стверджувати, що Путін не зупиняється, що Російська Федерація продовжує в Україну передавати зброю і посилати бойовиків. Підтверджені непоодинокі факти провокативних обстрілів бойовиками і з отриманих від росіян артилерійських та авіаційних систем жилих кварталів в українських містах та населених пунктів на території … . Такі дії класифікуються Законом України "Про оборону України", як агресія проти нашої держави. За таких умов, з метою збереження спроможності Збройних Сил України та інших військових формувань по виконанню бойових завдань в АТО, нарощування угрупувань військ та сил для відбиття можливого вторгнення, а також планового перегрупування особового складу, пропонується провести 3-ю чергу часткової мобілізації. Це дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення для забезпечення потреб оборони. За умов проведення третьої черги часткової мобілізації буде також створено систему поповнення некомплекту у особовому складі та посилено ешелон охорони державного кордону та нарощено сили і засоби територіальної оборони, посилено складову з технічного прикриття об'єктів, транспортної інфраструктури та її відновлення.

Хочу зазначити, оскільки в мене є час. Ви пригадуєте, коли була перша і друга черга часткової мобілізації, в нас була величезна кількість труднощів. І я знаю, що сьогодні в залі будуть питання з приводу забезпечення наших військових.

Справді, в першій черзі мобілізації ми не мали достатньо забезпечення для наших військових, але на даний момент ця система вже налагоджена. Налагоджена і тут в Україні. Ще нема, звичайно, вирішення всіх проблем забезпечення армії, але є системне забезпечення, і кожного дня українська армія отримує і бронежилети, і інші засоби захисту для проведення бойових дій.

І, якщо в першій черзі мобілізації ми доукомплектовували переважно бойові частини, коли в першій черзі мобілізації ми мобілізовували, в першу чергу тих спеціалістів, які мають спеціальність більш бойову, - десантників, гранатометників, людей які вміють володіти оснащенням технічним, то зараз, в цій хвилі мобілізації, найбільший наголос робиться на постачанні і забезпечення частин, забезпечення фронту. Тобто більше в цій мобілізації буде зроблений наголос на забезпечення тих частин, які займаються підтримкою армії, які займаються забезпеченням армії.

На даний момент, коли на сході, незважаючи на трагедії, незважаючи на те, що багато з наших солдат і бійців сьогодні знаходяться у важкому стані, але все-таки є видимий перелом. І для того, щоб ми змогли підтримати наших хлопців на передовій, для того, щоб ми змогли підсилити наші позиції і частково проводити ротацію там на місцях, нам необхідно сьогодні прийняти рішення про часткову мобілізацію. Вона передбачає 45 днів на відмобілізування. І протягом цих 45 днів Міністерство оборони, Національна гвардія України, прикордонники зможуть доукомплектувати ті частини, які сьогодні необхідні для того, щоб витіснити з України російських окупантів, витіснити російських бойовиків, які зараз окупували наші міста і вбивають мирних жителів. Дякую за увагу. І прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, до мене звертались багато представників фракцій для того, щоб була можливість задати питання доповідачу. Я прошу записатись від фракції для того, щоб задати питання. Прошу, включіть систему "Рада".

Народний депутат Оробець, "Батьківщина".

 

10:45:58

ОРОБЕЦЬ Л.Ю.

Доброго здоров'я! Складається дуже складна і при цьому дивна ситуація. З одного боку наш Президент просить проголосувати додаткову мобілізацію. З іншого боку в країні не визначений стан. У нас не воєнний стан, у нас АТО. І при цьому ми вже проводимо другу мобілізацію хлопців. Третю, третю.

Ми не знаємо кількість загиблих і не розуміємо, чому досі не створено єдиної вертикалі управління всіма воєнними діями. Бо тільки так виграють війни. А у нас відбувається війна.

Тому перш ніж оголошувати додаткову мобілізацію, ми вимагаємо провести засідання Верховної Ради в закритому режимі з присутністю Президента, Прем'єра, міністра оборони і міністра внутрішніх справ. Щоб розуміти справжню ситуацію і тоді приймати рішення, разом беручи відповідальність за це. Дякую. (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам за запитання. Хочу зазначити, що цілковито є в справі і в повноваження Верховної Ради України провести закрите засідання силовиками. І я хочу вам, до речі, нагадати, що ми проводили вже такі закриті засідання в попередні періоди.  І коли відбувалася щира, відверта розмова тут, в залі, і якщо буде таким рішенням Верховної Ради  України для проведення такої розмови, звичайно, я впевнений, і Президент України, і всі силовики будуть подетально доповідати про перебіг подій на Сході, про перебіг подій, які сьогодні є в Луганську і Донецьку. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Журавський, "Економічний розвиток".

 

10:47:46

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Скажіть, будь ласка, ці заходи, які ви пропонуєте, допоможуть зупинити агресію і встановити мир в Україні, і скільки для цього потрібно часу, на вашу думку? Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам за питання.

І, звичайно, немає на нього простої відповіді. Тому що я наголошував і наголошую: сьогодні фактично проти України ведеться така неоголошена війна з однією з найбільших держав в світі, яка має 2 мільйони озброєння, ядерної держави. І, звичайно, на сьогодні те, що Україна  змогла зупинити цю навалу, те, що ми сьогодні локалізували групи російських бойовиків на невеликій території, і кожного дня звільняється нове і нове місто, тільки за останню добу було звільнено цілий ряд українських міст, в яких вже сьогодні налагоджується інфраструктура, вже сьогодні налагоджується мирне життя. І сьогодні ми бачимо  цей успіх. І ми передбачаємо, що ця хвиля мобілізації в тому числі дозволить в найкоротші терміни очистити Україну від тих бойовиків, які зі зброєю в руках прийшли на нашу землю. Але, звичайно ж, вказати чіткі і точні дати було би нечесно і було би неправдиво з моєї сторони. Я впевнений, що перемога буде, і ця перемога буде незадовго. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мартиняк, "Суверенна європейська Україна".

 

10:49:14

МАРТИНЯК С.В.

Прошу передати слово Єремеєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:49:20

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Сьогодні доповідач, звертаючись до депутатів Верховної Ради,  сказав про те, що на кордоні України стоїть понад 150 танків, що територія України обстрілюється із території Російської Федерації. У нас запитання до вас як до голови РНБО. Чому ви не ставити питання про введення надзвичайного стану?.. Військового стану, військового стану.

Сьогодні десятки тисяч наших людей воюють і гинуть на фронті, а ми говоримо про те, що ми проводимо антитерористичну операцію. Система "Бук" – це система, яка обліковується в усьому світі поштучно. Як вона потрапила до терористів, в результатів чого втрачено 80 життів дітей і понад, біля 300 людей.

Ми сьогодні хочемо знати і отримати відповідь від ваших, від керівника РНБО, яку заробітну плату отримують бійці на фронті? ДО сьогоднішнього дня ми приймали рішення, що кошти ті, хто мають споживчі кредити з заробітної плати не будуть списуватись. Нам бійці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити питання.

 

10:50:26

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Бійці на фронті кажуть, що до сьогоднішнього дня поступає 1200 гривень, зразу банк списує відсотки по кредитах. Ми хочемо розуміти, що відбувається в госпіталях і з забезпеченням медичного лікування бійців, які поранені. Наполягаємо на тому, щоб був заслуханий керівник антитерористичної операції, міністр оборони і, щоб пройшло засідання Верховної Ради для того, щоб отримати відповіді на всі ці запитання. До сьогоднішнього дня в регіонах не ведеться робота сім'я. Скажіть, будь ласка, скільки керівників військкоматів покарано за незаконний призив до лав армії? А ви сьогодні знову звертаєтесь до нас по часткову мобілізацію, не отримавши відповідь. Ви знаєте скільки людей? Один кормилець на сім'ю сьогодні служить в армії. Дайте, будь ласка, на ці запитання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Перш за все хотів би скорегувати, я не є ні керівником, ні головою РНБО, головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України Петро Порошенко. Я ж договорю, добре, пані…

По ваших питаннях я говорив, по попередньому питанню, що Верховна Рада і має право закликати будь-кого з силовиків для того, щоб дати подетальну доповідь з будь-якого питання чи керівника АТО, чи міністра оборони, чи керівника Служби безпеки, будь-кого з силовиків.

Більш того, я вважаю, що ця практика була. І, якщо Верховна Рада прийме таке рішення, звичайно ми його підтримаємо. Вам зможуть детальну дати довідку з того приводу керівники відповідних силових відомств.

Що стосується військового стану,  Апаратом Ради національної безпеки і оборони підготовлено ряд документів, які  передбачають  дії держави, і у випадку вторгнення, і у …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити відповідь.

 

ПАРУБІЙ А.В. … буде продовжуватись. Але дане рішення, я наголошую, може прийняти згідно Конституції тільки один орган, колективний орган, в який входять усі силовики і Президент України – це Рада національної безпеки і оборони. Коли таке рішення буде прийнято, тоді я зможу про нього проінформувати і повідомити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Мірошниченко,  "Свобода".

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Прошу передати слово Юрію Сиротюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, включіть мікрофон Юрія Сиротюка.

 

10:53:03

СИРОТЮК Ю.М.

Шановний Андрій  Володимирович!  Юрій Сиротюк,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я тут кажу як член Комітету  з   питань національної безпеки і оборони. Комітет з питань національної безпеки і оборони неодноразово як фахова інституція зверталася до вас з вимогою ввести воєнний стан і аргументувала це рішення.  Всі військові, представники всіх відомств, які ходять до нас на комітет кажуть, що це незворотне рішення. Ваше завдання  підготувати відповідний Указ Президента. Чому не враховуються фахові рішення, а ухвалюються політичні рішення?  

Друге питання. Вам, напевно відомо, що  якби  був воєнний стан, то літак Малайзійських  авіаліній не був би збитий над Донецьком, бо там би був  перекритий повітряний простір.

Третє запитання. За які кошти буде здійснюватися ця часткова мобілізація?  Кошти є в Резервному фонді.  За кошти місцевого бюджету, який вже й так роздягнений і з нього все забрано. Якби був воєнний стан, кошти пішли би  з резервного фонду.   

І останнє запитання. Ми дуже просимо, щоби коли проводилася ця часткова мобілізація, не призивали тих …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити питання.

 

10:54:09

СИРОТЮК Ю.М.

Ми дуже просимо, щоб не призивали дітей, які є годувальниками сім'ї, одну  дитину в сім'ї, щоби враховували соціальне становище людей.  А так, призивають найбільш бідних, а багаті можуть   відкупитися. Тому все-таки мобілізація потрібна, потрібна  ротація, але потрібен і воєнний стан. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Я вже відповідав в попередньому питанні і хочу ще раз підтвердити, що дане рішення по воєнному стану     вводиться колективним органом і, зважаючи на ваші листи, які ми отримували, які ми опрацьовували, всі необхідні документи з того приводу є підготовлені. Буде рішення РНБО, після того буде Указ Президента і після того буде рішення Верховної Ради. Бо так само як і часткова мобілізація, так само і через рішення Верховної Ради має пройти рішення про воєнний стан в Україні.

Що стосується ваших пропозицій, вони враховувалися, напевно не в повній мірі, в попередній частковій мобілізації. Зараз я зверну особливу увагу для Міністерства оборони, щоб набираючи спеціалістів, а я наголошую, тут набираються не 18-річні хлопці, по частковій мобілізації набираються ті люди, які вже пройшли вишкіл в Збройних Силах України, офіцери у відставці, люди, які мають досвід ведення служби і набираються виключно на ті спеціальності, які необхідні для тієї чи іншої частини. І я особливо наголошую на тому, щоб люди, які не є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити виступ.

 

ПАРУБІЙ А.В. Які не є соціально забезпеченими, щоб на це особливо зважали увагу під час проведення мобілізації, якщо таке рішення буде прийнято Верховною Радою України. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков, Партія регіонів.

 

10:56:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

57 округ, город Мариуполь, Матвиенков.

Уважаемый докладчик, у меня к вам такой вопрос. Первое. Мы всегда настаивали и настаиваем на том, что мобилизация в этой ситуации должна быть чисто добровольная. Но у меня конкретные вопросы к вам.  Первое. Сколько людей было мобилизовано в ходе первого этапа мобилизации? Сколько из них погибло? Сколько из них ранено? Сколько из них продолжает находится в войсках? Сколько из них мобилизовано? Это раз.

Второй вопрос. Подтвердите или опровергните факты, которые сегодня в прессе появляются о том, что после прохождения подготовки боевой или слаження, как это называется, тех людей, которые были призваны, 40 процентов из тех людей, которые были призваны в ходе первого этапа мобилизации, находятся сейчас в войсках и, в силу своего технического состояния, в силу своего морального духа, не привлекаются к выполнению операции АТО? Так ли это или не так, скажите, пожалуйста?

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, по другому питанню заперечую ту інформацію, яку ви озвучили, про те, що 40 відсотків не залучаються до дій. Всі підрозділи, які були мобілізовані, які сформовані, виконують свої бойові завдання  на різних ділянках фронту, наголошую, усі.

Що стосується кількості мобілізованих? Я проводив консультації напередодні свого виступу, і, на жаль, хочу зазначити ця інформація є закрита, і я її не зможу повідомити з цієї трибуни. Кількість від мобілізованих на той момент і кількість від мобілізованих, які  плануються відмобілізувати в Збройні Сили України, Національну гвардію і в прикордонні війська, тобто ця  інформація не підлягає для поширення на сьогодні. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко, фракція "УДАР".

 

10:57:48

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

І перш за все я  звертаюсь до всіх колег. Я розумію, що зараз в період уже настання передвиборчої кампанії, хто голосніше крикне про введення надзвичайного стану і військового стану, так би мовити, набере собі достатніх балів. Але я пропоную перестати піаритись навколо цього питання, у нас є конкретний документ, внесений Президентом України – Указ про мобілізацію, часткову мобілізацію. Є пропозиція зупинитись саме на обговоренні цього питання.

А до вас пане Андрію, конкретні питання, які хвилюють нашу фракцію.

Перше питання. Все-таки є різна інформація від різних джерел, в тому числі і в владі, чи передбачатиме все-таки ця часткова мобілізація наслідком того, що буде хоча б частково проведена ротація в зоні антитерористичної операції? Хоча б надана часткова відпустка тим хлопцям, які там безвилазно сидять три-чотири місяці. Перше питання.

І друге питання. Це принципова позиція нашої фракції все ж таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, давайте  можливість завершити питання.

 

10:59:03

РОЗЕНКО П.В.

І друге питання. Щоб в зону проведення  антитерористичної операції надсилалися: перше, безумовно, фахівці люди, які мають досвід, з іншого боку, щоб ці фахівці були належним чином захищені державою, мали обмундирування, мали необхідні бронежилети, каски, зброю тощо.

Тобто все, що треба від Верховної Ради ми готові вам допомогти. Але захистити всіх людей, які беруть участь в антитерористичній операції, захистити наших військовослужбовців, захистити наших хлопців від цих бандитів, які там орудують на сході України.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам за питання.

Це кілька питань, відповім на кожне з них. Перш за все,  Президент України Петро Порошенко дав доручення, щоб усі ці сили, які будуть відмобілізовуватися, щоб  вони мобілізовувалися рівно на стільки, на скільки держава зможе забезпечити їх елементами захисту, на скільки держава зможе нести відповідальність за те, що вони поїдуть на фронт достатньо захищені. Я ще раз говорю, на початках це було складно, зараз тим питанням особливо на ньому робиться наголос для того, щоб зараз ті хлопці, які їдуть на фронт, мали необхідне забезпечення.

Стосовно ротації, відпусток. Вже на сьогодні Міністерство оброни розробило систему відпусток, коли для частини солдат дається відпустка, відрядження до дому, як певна форма така, скажімо, відпочинку і заміни для хлопців. А це, власне, проведення мобілізацї дозволить провести. Як ви правильно зазначили, хоча б часткову ротацію, бо багато підрозділів з початку бойових дій перебувають на фронті – кілька місяців, це надзвичайно складно і психологічно, це надзвичайно складно і морально. І ця мобілізація дозволить тим хлопцям, які  на сьогодні є виснажені, але тим не менше, які воюють і перемагають в ці дні, хоч частково провести цю ротацію.

І вам наголосити ще одне стосовно стану, в якому має проводитися операція. Зараз...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити відповідь.

 

ПАРУБІЙ А.В. ... відбувається переможні бої і біля Луганську, навколо  Луганську заблоковуються заходи із півдня, і Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, Дзержинськ. Зараз в ці дні наші хлопці, ми говоримо так, вони не достатньо оснащені, вони. Можливо, не всі достатньо навчені, бо армії як такої не було. Тільки на своєму героїзмі, тільки на своїй посвяті і любові  Україні вони сьогодні здобувають великі перемоги. Я думаю, і це є головний результат і тому той формат, який є на сьогодні, який забезпечує ці перемоги, він має довести до того моменту, коли ми, як говорив на початку, виженемо цю нечисть з території нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, ще наполягають депутати на питаннях. Народний депутат Молоток. І я дам від позафракційних народних депутатів Богословській, на цьому риску підведемо.

 

11:01:59

МОЛОТОК І.Ф.

Добрый день, Андрей Николаевич. Молоток, 160 округ.  Андрей Николаевич, вот здесь, я здесь нахожусь, да.

Смотрите, я относительно батальона "Суммы", 15 батальона, который находится у нас в Луганской области на границе с Россией. Я ездил туда и слышал такое возмущение от людей, что, находясь на Донбассе, они не находятся в зоне АТО. В связи с этим они как неучастники АТО не попадают под Распоряжение Кабинета Министров о льготных каникулах по кредитам, по процентам. Во-первых. И, во-вторых, нету материального отношения, как к участникам АТО. Находясь практически в боевых действиях, они имеют заработную плату такую, как в городе Суммы. Я прошу вас, разберитесь. Это 15 батальон, называется "батальйон територіальної…"

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую за запитання.

Я зовсім недавно був на півночі Луганщини, зустрічався з багатьма батальйонами. І можу вам сказати, що всі бойові підрозділи: чи МВС, чи армії, чи прикордонників, - які несуть службу в зоні АТО, отримають статус учасника бойових дій. І тому по даному батальйону, по конкретному питанню я обіцяю, що я розберуся і виясню, власне, з тим батальйоном питання. Хоч у мене, попередньо вам скажу, майже немає сумнівів: якщо ми на Луганщині на кордоні – це є зона. Тоді давайте я виясню і, з вашого дозволу, вам окремо. Так, будь ласка, дайте письмово, я вам дам щодо даного батальйону окрему відповідь. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, ще було питання, яке звучало неформально: стосовно того, хто є керівником… (Шум у залі) Перший заступник керівника Служби Безпеки України Грицак.

І від пані Ганни: скільки є загиблих.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не зовсім так. Пан Грицак – він керує Антитерористичним центром. Антитерористичною операцією сьогодні керує начальник Генштабу Муженко, генерал-лейтенант.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому от вертикаль, яка сьогодні координує антитерористичну операцію.

Шановні колеги, давайте останнє питання, обіцяли від позафракційних. Народний депутат Богословська. Прошу оголошення зробити у кулуарах, щоб всі народні депутати зайшли терміново до сесійної зали.

 

11:04:37

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги! Я хочу звернути вашу увагу, що, не дивлячись на те, скільки в нас є питань до Кабінету Міністрів, до військових і до спеціальних органів, сьогодні є така об'єктивна ситуація. В нас активна фаза АТО, в нас вперше, фактично за останні півроку переможні бої. Сьогодні треба терміново виконати фактично замовлення військових на те, щоб підсилити наші спеціальні підрозділи на територіях, де йде активна фаза АТО. Тому всі політичні спекуляції не можна сьогодні влаштовувати. Питання, чи буде Рада працювати, чи ні не є питанням, яке можна розглядати тоді, коли нам треба забезпечити перемогу. Путін буде 3-4 тижні нападати максимально на Україну, ми не можемо собі дозволити сьогодні не проголосувати це питання. Тому я прошу всіх підтримати цю додаткову мобілізацію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Я хочу наголосити також, я хочу наголосити, що питання про часткову мобілізацію було прийнято на Раді національної безпеки і оборони і було прийняте одноголосно. Усі силовики, усі члени РНБО вважають, що на сьогодні це питання є вкрай важливе незалежно від іншого контексту, від інших політичних глобальних рішень. Це питання на сьогодні є важливе для того, щоб ми змогли завершити той успіх, який сьогодні є на сході. Я, користуючись можливістю, відповім, понад 300 загибло наших бійців на фронтах, і зараз, в останні ночі, йдуть бої. Я отримую інформацію про багатьох наших побратимів, які були і на Майдані, і зараз на передовій теж отримують поранення в ці ночі біля Луганська. Це війна, це правда, це війна, яку ведуть проти нас. І ми захищаємо там свою землю. І багато з тих, що є на передовій, вони є добровольцями, які знають на що йдуть, які знають який ризик. Але вони знають, що крім них ніхто і ніяк не захистить нашу землю і нашу домівку. В багатьох добровольчих батальйонах є місцеві хлопці з місцевих сіл і міст. Я говорив з ними, вони кажуть: "Це наші домівки,  ми маємо їх захистити"...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Шановні колеги і будем підходити до прийняття рішення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ми розумієм, який великий біль для багатьох сімей, для багатьох родин в Україні. І рідко такі випробування падають на долю тієї чи іншої держави, це випробування сьогодні впало на нас. Я впевнений, ми його з гідністю пройдем і я впевнений, Україна переможе. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Володимирович, прошу сідати.

Шановні колеги, я прошу ще раз зробити оголошення, щоб всі народні депутати зайшли. Прошу колеги сідати на свої робочі місця.

Я хочу дати невеличкий коментар в зв'язку з питаннями, які піднімались під час виступів представників різних депутатських груп і фракцій.

Перше. Що стосується закритого засідання Верховної Ради. Шановні колеги, я мав вчора розмову з міністром оборони, він разом з керівником Генерального штабу знаходиться в зоні проведення антитерористичної операції безпосередньо координуючи дії наших збройних сил. Саме тому я буду мати можливість домовитись з керівництвом Міністерства оборони, Генштабом, з Президентом України щодо проведення закритого засідання Верховної Ради на цьому тижні, за вашим дорученням шановні колеги. В той же час, давайте відповідально ставитись до питання і зривати зараз міністра оборони з місця проведення антитерористичної операції, це, немає для цього ні підстав, ні можливостей, він повинен виконувати свої обов'язки, захищаючи нашу країну.

Наступна проблема. Шановні колеги. Я нагадаю всім народним депутатам, що ми дійсно вже третій раз приймаємо рішення щодо часткової мобілізації. Чому? Тому, що парламент приймає рішення щодо проведення часткової мобілізації на обмежений термін, зокрема, на 45 днів. В зв'язку з тим, що  чергові 45 днів завершились, а військові дії не завершились, у військового керівництва країни повинна бути можливість мобілізувати           ту кількість людей, яка необхідна для захисту нашої країни. І без коментарів. Це не обговорюється. Це можливість, яку ми повинні забезпечити для нашого військового керівництва. І саме тому, шановні колеги, я нагадаю. Указ Президента діє протягом двох діб, протягом цього часу Верховна Рада повинна затвердити цей указ. І я прошу, шановні колеги, ми зможемо на закритому засіданні обговорити всі проблеми. Проблем дійсно багато, але зараз я прошу, щоб ми одноголосно підтримали Закон України "Про затвердження Указу Президента "Про часткову мобілізацію". Прошу підготуватися до голосування. (Шум в залі)

Прошу підготуватися до голосування. Прошу. Підтримати за основу і в цілому Закон про затвердження Указу Президента "Про часткову мобілізацію в Україні", прошу голосувати, реєстраційний номер 4320-а.

 

11:10:51

За-232

Рішення прийнято.

Дякую.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 72, Партія регіонів – 2, "УДАР" – 37, 27 – "Економічний розвиток", "Свобода" – 35,  24 – "Суверенна європейська Україна",  0 – "За мир та стабільність", Компартія – 0, позафракційні – 35.

Я дякую всім депутатам, які відповідально ставляться щодо захисту нашої Батьківщини.

Шановні народні депутати! Будь ласка. Просить депутат Левченко з процедури, будь ласка.

 

11:11:25

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Уважаемые коллеги депутаты, уважаемые украинцы! 25 мая страна проголосовала, беспрецедентное голосование, огромное количество голосов получил Президент, люди голосовали за мир. Люди надеялись на то, что закончится война. Сегодня окончательно их надежды рухнули. Сегодня мы поняли о том, что 15-ть шагов по плану, по восстановлению мира, - провалены. Сегодня мы поняли, что власть будет продолжать убивать украинцев, сегодня……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу відключити мікрофон народного депутата! Я прошу "п'яту колону", яка працює на Президента Путіна, який веде війну проти нашої країни, припинити провокацію! Ми будемо видаляти вас із залу! (Оплески)

Будь ласка, будь ласка, народний депутат Тягнибок.

 

11:12:23

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство! Ну, здавалося би, жахлива війна, терор, путінська окупація мала би вже навчити усіх. Українське суспільство вже по-іншому до цього ставиться, очі відкрилися у багатьох.

Але я бачу, в парламенті не можемо навчитися захищати свою територіальну цілісність і незалежність своєї держави! Мати совість, честь і гідність по відношенню до країни, яка тебе годує! І тому, пане Голово, я вам вдячний, що ви вчасно реагуєте на подібні вислови. Але і парламент повинен відповідним чином прореагувати.

Ми не маємо права вислуховувати, як якісь там співаки, діячі культури Росії говорять про те, щоб нищити Україну і ми їм не оголошуємо персону нон ґрата. І ми не маємо права чути тут, в парламенті, коли негідники висловлюються проти України, української держави, щоб вони знаходилися в цьому залі! Вигнати зараз Левченка геть з пленарного засідання згідно Регламенту і Конституції! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я розумію, що підтримують народні депутати. Геращенко Ірина, будь ласка, мікрофон.

 

11:13:34

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! Ви знаєте, тиждень тому я разом з іншими народними депутатами знаходилася в Слов'янську. В той час на площі перебували депутати від різних політичних сил, від "Свободи", від "Батьківщини", і там був і депутат Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу колег заспокоїтись.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так ось, жителі Слав'янська його вигнати.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу заспокоїтись. Ми зараз поставимо на голосування питання щодо видаленні із залу народного депутата Левченка. Прошу сісти на свої робочі місця. (Шум у залі)

Колеги, я прошу…  (Шум у залі)

Шановні народні депутати, я прошу, в нас дуже багато важливий питань, які ми повинні обговорити і з яких ми повинні прийняти рішення. Прошу сісти на свої робочі місця.

За пропозицією народних депутатів я зараз поставлю на голосування питання щодо видалення з сьогоднішнього сесійного засідання народного депутата Левченка. Прошу сідати на свої робочі місця.

Шановні колеги! (Шум у залі) Шановні колеги, зараз ми проголосуємо. Зараз ми проголосуємо. Пропозиція була на три сесійні засідання, так я розумію.

Прошу, шановні колеги, прошу підтримати пропозицію народних депутатів України щодо видалення з залу, сесійного залу, народного депутата Левченка на три сесійні засідання. Прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  За что, скажите, за что?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За провокацію, яку він вчинив в залі, за це.

Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:16:05

За-171

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. (Шум у залі) А, прийнято. Вибачте, процедурне рішення. Я вибачаюся.

По фракціях. "Батьківщина" – 69, Партія регіонів – 0, "УДАР" – 37, "Економічний розвиток" – 1, "Свобода" – 33, 16 – "Суверенна європейська Україна", "За мир та стабільність" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 15.

Прошу народного депутата Левченка покинути зал. Шановні колеги, прошу покинути зал. (Шум у залі)  Система "Рада" видала рішення. Я прошу не зривати засідання. Не зривайте засідання! (Шум у залі)

Засідання не зривайте. Тому що і вас зараз із залу викинуть за провокації.  На свої робочі місця сідайте. (Шум у залі)

Шановні колеги! Шановні колеги, прошу сісти на свої робочі місця! Колеги, прошу сісти на свої робочі місця! Ми будемо продовжувати роботу парламенту. Колеги, я прошу сідати на свої робочі місця, дуже важливі питання, які нам треба зараз обговорити і з яких нам треба прийняти рішення. Шановні колеги… Я прошу народного депутата Левченка покинути сесійну залу. Не зривайте сесійне засідання, будь ласка. Я прошу народного депутата Левченка покинути сесійну залу. Ми втрачаємо час.

Будь ласка, мікрофон народного депутата Геращенко включіть. Включіть з трибуни.

 

11:18:37

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Ви знаєте, тиждень тому я разом з депутатами різних фракцій парламенту була в Слов'янську. І ось на Центральній площі були депутати від "Свободи", від "Батьківщини", позафракційні, єдина людина кого жителі Слов'янська вигнали пінками зі своєї площі був Левченко. Давайте ми зараз цим рішенням підтримаємо жителів Слов'янська, які сказали, що вони таку мерзоту, яка довела країну до війни бачити не хочуть на своїй площі. І, думаю, що ми, як народні депутати, і ви, які, насправді, там голоси збирали, маєте підтримати сьогодні не тільки Верховну Раду, а й жителів Слов'янська. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Ляшко і Криленко, і будемо підводити риску, будемо працювати далі.

 

11:19:29

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни  України, шановне українське суспільство! Партія комуністів продажних і  недобитки  банди Януковича  винні у тому, що сьогодні ллється кров на українській землі. Вони накликали  на нашу землю окупантів, терористів,  через них убивають мирних громадян на Донбасі, на Луганщині, на Донеччині! Такі продажні шкури як Симоненко, як Єфремов  у тюрмі давно повинні сидіти,  а вони носять мандати, вони покривають терористів, вони їх фінансують!

І тому я вимагаю від Генеральної прокуратури негайно внести подання до парламенту  про позбавлення тих, хто служить Росії, і тих, хто служить ворогу, позбавлення депутатських мандатів. Бо ми їм спочатку даємо виїхати,  а потім героїчно робимо вигляд, що ми їх шукаємо.  

Єфремов,  розкажіть: де ваша сім'я? Я  вам  скажу, де його сім'я:  всю сім'ю, включно з онуками,  вивіз в Москву  і причому давно, і сам туди їздить. А нам тут приходить,  розказує, що на нього гранати і осколки падають. Да якби  впали, то менше б проблем в країні було, якби справді …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний  депутат Кириленко.  Шановні колеги і переходимо  до прийняття рішення. Друзі, я давав представникам  практично всіх фракцій виступити.

 

11:20:48

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну!", "Батьківщина".   

От зараз відбулося голосування вкрай важливе для країни, країна по суті  в стані війни із Російською Федерацією, військовослужбовці, які на передовій, потребують ротації, просто заміни.    Хто проголосував по суті проти цього: майже вся  фракція регіонів, за винятком двох людей патріотичних,    повністю група так звана "За мир і стабільність" проти ротації, щоб гинули наші військовослужбовці, і комуна повністю проти ротації, щоб гинули наші українці і надалі.

Тому, пане Голово Верховної Ради! По-перше, список всіх, хто не проголосував  за мобілізацію, до газети  "Голос України". По-друге, всі виступи, які проти територіальної цілісності і  проти захисту держави,  повинні каратися вилученням із залу. І третє. Якщо буде запроваджено воєнний   стан, то такі виступи не будуть мати під собою вже і юридичних підстав. Тому це треба робити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Тому це треба зробити як найшвидше. Ганьба зрадникам! Ганьба "п'ятій колоні"! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, ми обговорили це питання. Давайте не будемо втрачати час, який нам треба використати саме для прийняття рішень. Буде обговорення питання, дам можливість для репліки. Я прошу, не обурюйте зал, не обурюйте, тому що це може погано завершитися для вас, в першу чергу.

Тому шановні колеги, ми не можемо, наш парламент не може обійти питання щодо загибелі цивільних, ні в чому не винних, людей під час терористичного акту в Східній Україні, під час якого був збитий Боінг-777. Саме такий проект постанови підготовлений до вашої уваги. І, коли ви не заперечуєте, я зачитаю цей проект заяви нашого парламенту.

17 липня 2014 року на території України в районі міста Тореза Донецької області, був збитий пасажирський літак Боінг-777 "Малайзійської авіакомпанії", на борту якого перебувало близько 300 пасажирів. За наявними у компетентних органів України даними цей терористичний акт вчинений бойовиками, які ведуть бойові дії проти України на території Донецької області з використанням поставленого Російською Федерацією зенітно-ракетного комплексу "Бук", що обслуговувався російськими військовослужбовцями. Внаслідок цього варварського акту загинули всі, хто перебував на борту літака. Він став можливим завдяки підтримці бойовиків з боку чинного керівництва Російської Федерації, забезпечення їх сучасною військовою технікою та зброєю, у тому числі ракетними комплексами для ураження повітряних цілей. Такі дії та безвідповідальна політика російської влади, що спрямовані проти України, фактично провокують акти міжнародного тероризму, в результаті яких гинуть не лише громадяни України, але й громадяни інших держав.

Незаконне постачання владою Російської Федерації зброї на територію України, направлення російських найманців та військовослужбовців Збройних Сил Російської Федерації для участі в бойових діях проти України є актом військової агресії проти України, що має всі ознаки міжнародної терористичної діяльності, уособленням якої є такі організації як "Алькаіда" та інші. 

На цей же ж шлях стали так звані  самопроголошені організації ДНР і ЛНР. Агресія Російської Федерації проти України вже стала загрозою життю і безпеці не лише українських, а й іноземних громадян і набуває реальної загрози всьому світовому миропорядку.

Верховна Рада України висловлює щирі співчуття родинам та близьким усіх загиблих внаслідок цього терористичного акту.

Засуджуючи агресивну політику російської влади проти України, Верховна Рада України звертається  до міжнародних та європейських організацій, лідерів країн світу з пропозицією:  вжити усіх необхідних заходів для розслідування обставин трагедії; встановити та притягнути до відповідальності винних у вчиненні терористичного акта; визнати самопроголошені організації ДНР і ЛНР терористичними; вжити спільні з Україною заходи, в тому числі в військово-технічній сфері, спрямовані на припинення діяльності терористичних угрупувань, що ведуть військові дії проти України та є загрозою миру і стабільності в світі.

Шановні народні депутати, прошу підтримати включення цього проекту заяви до порядку денного нашої сесії. Прошу шановні колеги проголосувати. Прошу голосувати.

 

11:25:56

За-232

Рішення прийнято.

Шановні колеги можемо за основу і в цілому без обговорення? Можемо.

Прошу підтримати проект  Постанови (4326а) про Заяву Верховної Ради "Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акта на території України" –  за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:26:27

За-236

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 75, Партія регіонів – 1, "УДАР" – 38, 27 – "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", 24 – "Суверенна європейська  Україна", 0 – "За мир та стабільність", 0 – Компартія, позафракційні – 36.

Дякую, шановні колеги, за прийняте рішення до міжнародної спільноти, які разом з Україною повинні поставити крапку в міжнародному тероризму, який сьогодні організує, фінансує Російська Федерація.

Шановні колеги, у нас є ще один проект Постанови, який  стосується, шановні колеги, боротьби з міжнародним тероризмом. Я би просив, щоб зараз ми включили його зразу до порядку денного і також прийняли рішення. Тому що це фактично продовження цієї теми. Йдеться про проект (4321а) "Щодо протидії поширенню, підтриманого Російською Федерацією міжнародного тероризму". Народний депутат Ковальчук – автор цього проекту.

Прошу, шановні колеги, підтримати включення його до порядку денного.

 

11:27:43

За-234

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте дамо слово народному депутату ковальчуку. Я прошу підтримати за скороченою процедурою. Підтримайте за скорочену процедуру розгляд цього питання.

 

11:28:10

За-214

Рішення прийнято.

Будь ласка.

 

11:28:39

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую, Олександр Валентинович. Шановні колеги, зрозуміло, що мир на Донбасі настане лише тоді, якщо припиниться підтримка з боку Російської Федерації міжнародного тероризму і дій терористичних угруповань. Власне, справді, те, що ми проголосували кілька хвилин тому, це початок, власне, звернення до міжнародної спільноти в цьому питанні. Зараз пропонується розвинути цю тему і ухвалити Заяву "Щодо протидії поширення, підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму".

На початку нашого засідання звучали деякі пропозиції, деякі з них щодо коректності формулювань, тому я, з вашого дозволу, зачитаю текст, який для стенограму тоді попрошу вас підтримати за основу і в цілому. Отже, Заява Верховної Ради України "Щодо протидії поширення, підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму".

Україна зіткнулася з одним з найбільш складних і жорстоких видів тероризму. Тероризму, який експортований сусідньою державою.

Україна з початку відновлення незалежності у 1991 році власним прикладом сприяла демілітаризації Європейського континенту, відмовившись від ядерної зброї, планомірно скорочуючи свої збройні сили. За весь час після відновлення незалежності Україна жодного разу не вдавалася до агресивних дій щодо своїх сусідів, послідовно вела мирну зовнішню політику. Гарантією своєї незалежності і територіальної цілісності Україна вважала міжнародне право, сформоване у період після ІІ Світової війни на уроках боротьби з агресивним нацизмом.

Але, як виявилось, помилки історії засвоюють не всі. З лютого 2014 року Україна зазнає агресії з боку держави, яка була одним з гарантів її незалежності й територіальної цілісності. Російська Федерація окупувала два українські регіони - Автономну Республіку Крим та місто Севастополь,- і почала активно дестабілізувати ситуацію у південних і східних регіонах України. Не знайшовши підтримки цих дій серед українських громадян на Сході і Півдні країни, керівництво Російської Федерації перейшло до організації терористичної війни проти України.

Для цієї війни характерне повне нехтування міжнародним правом та повагою до людського життя. Україна і весь світ дізналися, що для підтримуваних Російською Федерацією найманців у порядку речей убивства мирного населення, тортури, викрадення людей для отримання викупу або перевезення до Російської Федерації і незаконного утримування там, як сталося з Надією Савченко.

Терористи не зупиняються перед масовими вбивствами мирних українських громадян, полюванням на людей, які розмовляють українською мовою, які належать до єврейської національності чи ромів.

17 липня цього року спонсорований Росією тероризм перетнув кордони України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ПАВЛЕНКО Р.М. 17 липня цього року спонсорований Росією тероризм перетнув кордони України. Терористами, підтримуваними Росією, вбито 298 іноземних громадян, які прямували літаком Малайзійських авіаліній. Цей злочин стоїть в одному ряду із знищенням цивільного літака над Локербі, атаками 11 вересня 2001 року та іншими злочинами проти людяності.

Якщо вчасно не зупинити тих, хто несе ідеологію ненависті, то ці невинні жертви можуть бути не останніми. Терористи і диктатори не вміють зупинятися.

Терористи брутально порушували запропонований Президентом України режим припинення вогню, продовжували напади на українських силовиків та мирне населення.

Український народ, його Збройні сили, Національна гвардія, загони територіальної оборони, усі патріоти України, які розмовляють різними мовами, які ходять до різних церков, - під синьо-жовтим прапором дають гідну відсіч агресії терористів. Але підтримка терористів з боку Російської Федерації – найманцями, технікою, а в останні дні й безпосереднім використанням зброї  російськими підрозділами проти українських військових веде до продовження війни і перешкоджає встановленню миру. Це загрожує безпеці і стабільності всього європейського континенту і світу. Верховна Рада України звертається до всіх народів світу стати єдиним фронтом проти підтриманого Російською Федерацією тероризму. Верховна Рада України закликає парламенти та уряди країн світу визнати так звані Донецьку народну республіку, Луганську народну республіку та інші подібні формування терористичними організаціями, докласти до цього зусиль, як на національному, так і на міжнародному рівні. Верховна Рада України закликає країни ЄС, США та інші народи, які будують світ миру, демократії, загальнолюдських цінностей, вжити термінових і дієвих заходів економічного, політичного, дипломатичного тиску на Росію як державу, яка несе загрозу безпеці сучасної Європи і світу з метою виведення з території України російських підрозділів, припинення постачання терористам-найманцям озброєння технікою та іншими припасами … тимчасово окупованої території України.

 Дякую за увагу, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, можемо без обговорення підтримати проект? Можемо. Прошу сісти на свої робочі місця. Запросіть, будь ласка, депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги. Прошу підтримати за основу і вцілому проект Постанови реєстраційний номер 4321а – про заяву Верховної Ради України щодо протидії поширенню підтриманого Російського Федерацією міжнародного тероризму. Прошу, шановні колеги, підтримати цей проект за основу і вцілому.  Прошу голосувати.

 

11:33:20

За-234

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги, за вашу позицію принципову.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 77, Партія регіонів – 0, "УДАР" – 38, "Економічний розвиток" – 24, 35 – "Свобода", 27 – "Суверенна європейська Україна", 0 – "За мир та стабільність", Компартія – 0, позафракційні – 33.

Я прошу працівників секретаріату звернути увагу, що у нас відсутні в залі комуністи, Партія регіонів фактично і прошу сьогодні не зараховувати цей день не зважаючи на те, що вони розписалися під час початку ранкового засідання.

Прошу, шановні колеги, зараз, колеги, увага. Нам треба дуже багато питань включити до порядку денного. Деякі  з них, я просив би, щоб ми зразу підтримали під час розгляду. Я дам можливість зараз обговорити це питання. Я би просив шановні колеги, шоб ми дуже інтенсивно і ефективно попрацювали, в тому числі, я би просив включити всі питання, які пропонуються фракціями внести до порядку денного, можем єдиним пакетним голосуванням. Колеги, подивіться. Це було б ефективно і ми би багато питань з цього списку розглянули.

Прошу, шановні колеги, підтримати включення до порядку денного нашої сесії, законопроектів я називаю їх реєстраційні номера: 4710, 4247-а, 4284-а, 4280-а, 4255-а, 4184-а, 4269-а, 4321-а, 4179-а, 4300-а, 4030-а, 4283-а, 4980, 4263-а, 4679, 4712, 4235-а, 4888, 4172-а, 4921, 4720, 4313-а, 4314-а, 4173-а, 4690, 4109-а, 4132, 4310-а, 4311, 4312-а, 4307-а, а також, 4208-а, 4208-а-1, 4208-а-2.

Зокрема, шановні колеги,  депутати подали альтернативні закони, я називаю їх номери: 4295-а, 4295-а-1, це проект про внесення змін до Податкового кодексу України про соціально-економічний захист громадян України на території де проводиться антитерористична операція. Це проект 4688, проект постанови про звільнення, так це інше питання, це не потребує включення до порядку денного. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та соціально, про соціально-економічний захист громадян України на території де проводиться антитерористична операція, це 4296а і     4296а-1, а також закон 4728 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції та захисту прав власності".

 

КУЖЕЛЬ О.В.  …..по слідчій комісії, вже составлены….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По слідчій комісії. Шановні колеги, я на середу поставив, щоб їх включити і проголосувати.

(Шум в залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. 4297-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4297-а – це про Нацраду також. Я на четвер його поставив, ну ви пропонуєте зараз включити до порядку денного. Я зрозумів.

Шановні колеги, будь ласка, керівника фракції "Батьківщина" Соболєва, мікрофон включіть.

 

11:37:24

СОБОЛЄВ С.В.

"Батьківщина", Соболєв. Шановні колеги, там законопроект 4100-а, Луценко Ірини,  який стосується порядку мобілізації, і законопроект 4217-а, який стосується порядку ратифікації рішень наших. Це пов'язано з підписанням Європейської угоди і всіх інших. Прохання цих два добавити пункти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто до цього переліку.

 

СОБОЛЄВ С.В.  Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів пропозицію.

Будь ласка, народний депутат Сухий, народний депутат Рудьковський. Я дам зараз, щоб ми вже прийняли рішення. Давайте, шановні, по пакету, інакше ми весь день будемо тільки включати до порядку денного.

 

11:37:53

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Дякую. До законопроекту Юрія Сиротюка 4710. Я прошу внести до порядку денного, він був, чомусь випав, законопроект 4670 – це законопроект Заболотного, Домбровського, який стосується гарантій працівників виконання обов'язків в зв'язку з мобілізацією місцевого самоврядування і держслужбовців. Ми цю категорію упустили, а вони виявляються людьми не захищеними соціально. Тому я прошу включити додатково 4670. Комітет, висновки є, ми готові його в четвер до другого читання представити в залі, - 4670.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я почув, 4670. Так, шановні колеги, будь ласка, народний депутат Єремеєв.

 

11:38:42

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Олександр Валентинович, ми неодноразово на погоджувальній раді говорили про те, що не можна в порядок денний включати законопроекти одним голосуванням, всім гамузом. Дуже вас просимо всі законопроекти ставити по черзі. Час революційної доцільності пройшов. Давайте зважено підійдемо до кожного законопроекту. Ми сьогодні просили про, коли ми голосували про часткову мобілізацію, давайте запросимо міністра оборони, давайте запросимо керівника АТО. Два дні ролі не грало. Але ми отримали б відповіді. Ми все спішимо і кудись біжимо. Спокійно, один за одним всі законопроекти приймемо.

Навіщо ми проводимо Погоджувальну раду, навіщо ми збираємо фракції і обговорюємо кожний законопроект, якщо ми потім будемо голосувати одним пакетом?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Колеги, я вибачаюсь. Ну, я ж нагадаю, що ми говоримо про включення до порядку денного. У нас буде такий формат, коли ми весь десь будемо включати до порядку денного, а розглядати у нас закони часу не буде, розумієте? Ну, тоді ми просто витратимо наш час неефективно. А народ чекає не тільки обговорення, а й прийняття рішень, розумієте?

Будь ласка, народний депутат Рудьковський.

 

11:39:52

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Олександре Валентиновичу! Я пропоную включити також 4073а про державну допомогу постраждалим в районі проведення антитерористичної операції.

Також, шановний Олександре Валентиновичу, я звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради. Олександре Валентиновичу, там була пропозиція кількох народних депутатів створювати слідчу комісію по збитому літаку. І пробують зробити винним український "Аерорух". Так я хочу звернути увагу нашого всього суспільства. Так, дійсно, "Аерорух" відповідає за безпеку руху.

Але в "Аероруху" була вся інформація, що на території Донецької області немає засобів враження, які можуть вражати літаки вище 6 тисяч метрів. І тому не варто було закривати простір над Донецькою областю. І не треба робити "Аерорух" винним.

А якщо Російська Федерація поставить такі ж самі "Буки" в Прідністров'ї чи ще кудись і зіб'ють, то хто буде відповідати? Жителі цієї області чи той, хто поставляє?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Тягнибок.

 

11:41:10

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Олександре Валентиновичу і шановні колеги народні депутати України! Ми попередньо і на Погоджувальних радах, і на наших засіданнях керівників фракцій обговорювали, що цього тижня обов'язково ми повинні розглянути питання про позбавлення депутатської недоторканності тих зрадників, депутатів-негідників, які дозволяють в засобах масової інформації під час публічних виступів паплюжити українську державу, і особливо це є боляче в той час, в якому зараз знаходиться Україна.

Я хотів би нагадати, що вже було подання Генеральної прокуратури, але зараз потрібно повторне таке подібне подання, щоб відповідно і регламентний комітет, і парламент ухвалив позитивне рішення щодо позбавлення депутатської недоторканності Олійника і інших організаторів диктаторських законів 16 січня.

Так само хотів би нагадати, що минулого разу я детально давав цитати депутатів Брайка, Дейча, так само Миримського. Це є депутати від Криму, які публічно висловлювали підтримку російській анексії Кримського півострова і діям російських агресорів на Донбасі. Такі люди не мають права носити депутатські значки і мати почесний високий статус народного депутата України.

Також, на нашу думку, Генеральна прокуратура має перевірити причетність до підтримки російських окупантів персонально усіх депутатів від фракції Комуністичної партії і Партії регіонів, починаючи від їхніх лідерів Симоненка і Єфремова. Ну, наприклад. Минулого тижня була інформація про арсенал зброї, який знайшли в Кілінкарова десь там на дачі.

Також ми вимагаємо від Міністерства юстиції, як це робили ще в березні місяці і на початку квітня, не тільки подати до суду щодо заборони Комуністичної партії, а так само щодо заборони антиукраїнських сил, які показали свою причетність до антиукраїнської діяльності і підтримки окупанта (це Партія регіонів, "Українського вибору", ПСПУ) як організацій, які активно підтримують сепаратистів і терористів.

Дякую. Прошу внести це в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я би просив, щоб ми переходили до голосування.

Будь ласка, народний депутат Ляшко, Яворівський, і будемо приймати рішення. По одній хвилині, будь ласка.

 

11:43:31

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги народні депутати! Прошу вас підтримати і включити до порядку денного додатково законопроект 4752 – це запровадження санкцій щодо осіб, причетних до тероризму на Донбасі, до тих, хто збив пасажирський літак "Малайзійських авіаліній", а також законопроект 4293а – про вдосконалення організаційно-правових основ боротьби і в зоні антитерористичної операції. Прошу підтримати. Щиро дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Яворівський.

 

11:44:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги, я хочу звернутися до колеги Єремеєва. Я прихильник того, щоб завжди дотримуватися нашого Регламенту. Але оцей його заклик до непоспішання, що немає куди спішити. Ну, колего, ви подивіться, що відбувається в країні, а ми, це наше непоспішання привело нас до дуже багатьох помилок.

А тепер дуже конкретно. Я вніс проект Постанови про спрощений варіант передачі населенням України, громадянами України бойової зброї. В нас є понад 4 мільйони такої зброї на руках і багато людей хотіли би передати його нашій армії. Але для цього потрібен механізм. Я би просив би це 4092а, Олександре Валентиновичу, також поставте його. Я переконаний, що нам треба проголосувати в одному пакеті, тому що це все важливі дуже закони, які вирішують колосальні проблеми сьогодні воєнної ситуації в Україні. Я переконаний, що треба разом голосувати пакетом. І включіть, будь ласка, оцей 4092а проект постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Шановні колеги, я прошу, ми обговорили достатньо питань. Законів ми уже запропонували включити в порядок денний стільки, що до кінця цієї сесії вряд чи ми їх зможемо навіть поставити на розгляд, не говорячи про те, що розглянути, обговорити. Але це право народних депутатів. У мене прохання і до фракції "Суверенна європейська Україна". Шановні колеги, Ігор Миронович, величезне прохання, коли ми зараз підемо по розгляду кожного питання щодо включення, ми весь день витратимо тільки на включення. Дуже багато, ви бачите, пропозицій народних депутатів. Є прохання, шановні колеги, щоб ми зараз мобілізувалися, як це вміє наша позитивна частина Верховної Ради, і прийняли рішення щодо включення всіх пропозицій, які озвучив я, які озвучили народні депутати, які виступали до порядку денного сесії, я підкреслюю, до порядку денного сесії. І тоді вже зможемо деякі з них ще розглянути до кінця цієї сесії. Я би просив підтримати цю пропозицію, щоб ми зекономили час саме для прийняття рішень, а не просто на те, що ганяти закони по колу. Прошу, шановні колеги, сідати на свої робочі місця. Будь ласка, народний депутат Ковальчук, одна хвилина.

 

11:46:30

КОВАЛЬЧУК В.А.

Шановні колеги, шановний Олександр Валентинович! Віталій Ковальчук,  фракція  партії  "УДАР Віталія Кличка". 

Ми  також наголошуємо на тому, що  вважаємо за доцільне, щоб кожен законопроект окремо розглядався щодо  включення до порядку денного. Тому що  ми вчора домовлялись на Погоджувальній раді з приводу того, що ми або включаємо тільки  ті законопроекти, які знаходять загальну підтримку в Раді, або їх не включаємо до порядку денного.  Наскільки я розумію, є певні перестороги щодо певних законопроектів.  Тому: або ми  зараз :будемо голосувати за кожен законопроект, або я пропоную в такому випадку, Олександре Валентиновичу, оголосити перерву, запросити до себе голів  фракцій і визначитись з тим порядком денним, відповідно до якого ні в кого немає заперечень   щодо включення  цих питань до порядку денного.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги! Я ще раз хочу сказати: мені просто шкода наш з вами спільний час,    який ми  можемо використовувати ефективно, а зараз ми  будемо обговорювати  кожен закон, тому що перерва у нас буде за 10 хвилин. І коли є у фракції застороги по законам, я би пропонував так,  шановні колеги, ну шкода часу.  В УДАРу  є заперечення  по якимось законам - підніміть руку і я вилучу  ці закони. У іншої  фракції є, у "Суверенної європейської України", заперечення по законам - підніміть руку і я вилучу ці закони.    У інших фракцій.  Давайте таким чином підемо і, таким чином ми зекономимо спільний час. Підтримується? Підтримується.

 Будь ласка,  Віталій Анатолійович, є у вас заперечення по  законам?  Будь ласка, назвіть.

 

11:48:04

КОВАЛЬЧУК В.А. 4710.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4710. Далі.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4255а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4255а. Далі.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4184а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …84а.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4980.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4970.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4980.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  80, 4980.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4172а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4172а.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. 4921.

4173а. 4132.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити виступ.

 

11:49:22

КОВАЛЬЧУК В.А.

Вибачте. 4710 ми за включення. 4710, я його назвав першим, ми за включення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4710 за включення.

 

КОВАЛЬЧУК В.А. Да, за включення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я єдине, розумію обурення деяких депутатів, але  все одно без підтримки фракції ми не зможемо прийняти, включити до порядку денного ці пропозиції. Тому це об'єктивно.

Будь ласка, Ігор Миронович, є у вас вилучення якісь цього пакету?

 

11:49:49

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Олександр Валентинович, у нас є зауваження до закону 4980, 4712. Але я маю право на коментар. Я хотів би знову повернутися до першого питання, яке ми сьогодні розглядали, часткова мобілізація. Часткова мобілізація до армії це важливе питання, ми могли на нього потратити і півдня, і цілий день. Ми людей мобілізуємо, не метеликів в полі збирати, ми людей мобілізуємо на війну. І перед тим, як приймати таке рішення, ми повинні отримувати відповіді на всі ті запитання, які виникли протягом останніх чотирьох місяців в державі, коли ми ведемо (?) війну. Тому ми й наполягаємо, що треба кожен крок приймати зважено. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Підтримую щодо зваженості прийняти кожного кроку.

Анатолій Кирилович, фракція заперечує? Журавському передаю слово. Будь ласка, які заперечення є?

 

11:50:42

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, група "Економічний розвиток" не буде підтримувати такі законопроекти 4308, 4309, 4247а, 4712.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не поспішайте. 42?

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. 4247а, 4712, 4888, 4728, 4296а і 4296а-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, у нас не так багато залишається, шановні колеги.  Не так багато залишається, шановні колеги, при такому підході. Розумієте? Колеги, я вибачаюсь, хвильку, є вилучення ще?  "УДАР" 4032а ще вилучає.

Народний депутат Пилипенко, будь ласка і будемо голосувати..

 

11:51:49

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую. Олександре Валентиновичу, я  прошу ще так само включити до переліку 4317а. Цей законопроект ми вже проговорили з деякими групами, він стосується забезпечення прав окремих категорій осіб на вступ до  воєнізованих територіальних підрозділів МВС України. Дякую. Я прошу його теж включити в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні колеги, пропозиція наступна, друзі давайте так, я прошу опустіть руки, тому що заплутаємося. Зараз я ставлю на голосування пропозицію щодо включення до порядку денного, шановні колеги, все, тому що заплутаємось повністю.

Вилучити?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте спочатку ми  приймемо рішення, а потім надам слово, окремо проголосуємо цей закон. Сідайте, я  дам слово, я дам можливість виступити.

Шановні колеги, ще раз увага, щоб не було плутанини, я ставлю на голосування пропозиції, які були в порядку денному. Також ті пропозиції, які були озвучені представниками фракції за виключенням законопроектів, я їх називаю: 4032а, 4255а,    4184а, 4980, 4172а, 4921, 4173а, 4132, 4980, 4712, 4309, 4308, 4247а, 4712, 4888, 4728,4296а, 4296а-1.

Шановні колеги, що стосується, я знаю, підходив до мене  депутат Турманов, я їм дам  можливість для аргументації, щоб ми включили до порядку денного після голосування закону. Сідайте, будь ласка,  проголосуємо і я вам зразу дам слово. Сідайте. Сідайте зараз проголосуємо. Я дам вам можливість ми зірвемо зараз  голосування. Я дам можливість по вашому закону аргументувати. (Шум у залі) Да, з місця, я дам вам з місця слово. Сідайте, будь ласка, зараз проголосуємо.

Шановні колеги, зрозуміла пропозиція? Так. Зрозуміла пропозиція? Голосуємо, шановні колеги, щодо включення до порядку денного відповідної пропозиції. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

11:54:29

За-232

Рішення прийнято.

Дякую. Дуже важко. Будь ласка, народний депутат Турманов аргументує щодо закону, який попросила зняти фракція "УДАР", будь ласка.

 

11:54:40

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемые народные депутаты! Фракция "УДАР" и вот я подходил к Игорю Ереемеву, поставили вопрос о выключении (4980) проекта Закона, что касается изменения в бюджет на 2014 год. Но я еще раз подчеркиваю, что это кошти касаются внутри бюджета, у нас выпали шахтостроители, которые строят шахту 10-ю на Волынскую, Бажанова – после аварии. Они сегодня работаю, не получают заработную плату. Поэтому 180 миллионов мы берем с одной статьи господдержки и перебрасываем на капитальное строительство внутри бюджета, который утвердила Верховная  Рада. И я не понимаю своих коллег, почему блокируется этот закон. Мы оставляем две тысячи шахтостроителей просто без заработной платы и без объемов работ. Прошу поддержать, пожалуйста.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йдеться про закон (4980), правильно? (4980) – його просила  фракція "Суверенна європейська Україна" зняти. Можемо поставити на голосування? Можемо поставити на голосування. Прошу підтримати щодо включення до порядку денного проект (4980). Прошу голосувати, шановні колеги, щодо включення до порядку денного.

 

11:56:12

За-179

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, друзі, можемо працювати вже за порядком денним?

Давайте риску підведемо, тому що нескінченно ми будемо зараз включати, виключати – і не перейдемо до нашого питання.

Шановні колеги! Будь ласка, мікрофон Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу. Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка, мікрофон.

 

11:56:39

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Олександр Валентинович, там одна з груп, яка входить в коаліцію, вона, можливо, щось не вичитала правильно. 4247а: Закон щодо забезпечення запобіжного затримання осіб, що беруть участь…

Пам'ятаєте, колись на початку… Зараз, Геннадій Геннадійович, зараз! На початку 90-х років була така норма в законі для того, щоб боротися з криміналітетом. І так само сьогодні, ви знаєте, коли затримують тих терористів, яких стало багато, їх краще скоріше розстріляти, ніж виконати все згідно з КПК.

Тому цей закон і дозволяє затримувати на 30 діб в зоні АТО. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, мені здається, це важливе питання. Я прошу підтримати 4247а. Це йдеться виключно про зону проведення антитерористичної операції, а не про поширення цієї практики на всю територію. Тому що, дійсно, слідство провести іноді немає можливості, а небезпечних терористів відповідно до закону деякі суди відпускають.

Тому, шановні колеги, прохання підтримати включення до порядку денного проект 4247а. Прошу, шановні колеги, підтримати. Прошу голосувати.

 

11:58:03

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 68 - "Батьківщина", "Регіони" – 0, 34 - УДАР", 7 -"Економічний розвиток", 35 – "Свобода, "Суверенна європейська Україна" – 28,  "За мир і дестабілізацію" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 31.

Шановні колеги, пропозиція є у нас наступна. Зараз, я розумію, що підемо на перерву. І дуже важко буде після перерви багатьом депутатам працювати. У нас перерви дуже негативно впливають на ефективність нашої роботи, шановні колеги.

Саме тому, шановні колеги є важливе питання, яке ми включили до порядку денного, воно стосується десепаратизації. Шановні колеги, я би 2 питання просив розглянути: десепаратизацію і зміни до Регламенту щодо комуністичної фракції. Можемо до перерви це зробити? Давайте мобілізуємось. Це номер…

Шановні колеги! 4300 – пропозиція за основу, коли б ми прийняли його, це десепаратизація. Я напомню про що йдеться. Йдеться про те, що ті, хто приймав участь у сепаратистських заходах позбавляються права займати посади, приймають… та інші позиції щодо, ну скажемо щодо роботи в органах державної влади. Щоб в нас не було, що після того, як ми закінчимо антитерористичну операцію, ті, хто розпалював сепаратизм, хто приймав участь у сепаратистських заходах потім владу будуть місцеву формувати. От про що йдеться. Шановні колеги, можемо за основу підтримати? Можемо, підтримаємо.

Шановні колеги, я прошу підтримати за основу. Шановні колеги, тому що по КПУ ми обязані просто сьогодні прийняти рішення. Прошу, шановні колеги, 4300а – проект Закону про протидію запобігання сепатаризму та подолання наслідків сепаратистської діяльності на території України. Прошу підтримати за основу. Прошу, шановні колеги. Мобілізуємось,  друзі, давайте, це важливе питання.

 

12:00:42

За-228

Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Зразу, не втрачаючи… Давайте за скороченою процедурою. Так чи ні? Давайте скорочену процедуру, прошу підтримати розгляд цього питання, підготовки цього питання. Прошу.

Трошечки, трошечки не вистачило.

 

12:01:09

За-212

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Ми може ще повернулися б, але я прошу от зараз, зараз, давайте мобілізуємся. От всі, хто в залі, повинні зараз проголосувати, от давайте всьому суспільству покажемо, наскільки ми принципово діємо. Це технічне питання, зміни до Регламенту. Це блок питань: 4208-а, 4208-а-1, 4208-а-2, коли ми проголосуємо ці питання, з гідністю можемо іти тоді відпочивати на півгодини, на півгодини.

Колеги, йдеться про проекти законів, які внесли народні депутати Тягнибок, Каплін, Дерев'янко і Кириленко. Йдеться про що, шановні колеги, Йдеться про те, що у нас несправедлива технічна помилка в Регламенті. Коли депутатська група зменшується менше, ніж мінімальна чисельність фракції, вона розпускається, а "фракції" випущено слово з регламенту. Розумієте? І виходить, що в фракції може бути хоч одна людина, це все одно фракція. Тобто це логічно і не правильно. Саме тому, колеги, працювали з Регламентним комітетом, вони дуже просять підтримати законопроект Анатолія Кириленка, вибачте В'ячеслава Анатолійовича Кириленка. В ньому ще одна норма, шановні колеги, крім цієї норми, яку підтримують депутати автори Тягнибок, Дерев'янко, Каплін, у нього ще одна важлива норма, вона йдеться про те, що коли відбулися вибори, у нас тоже помилка, і написано, що депутати не можуть, які не обрані від списку фракції, не можуть бути членами фракції. Є одна технічна проблема, коли народний депутат, член якоїсь партії, обрався по мажоритарному округу, але його партія не пройшла бар'єр, буває така проблема, буває і у нас взагалі цей депутат позбавлений права попадати в фракцію іншої політичної сили. Пропозиція виправити все ж таки цю помилку і депутат, який обрався по мажоритарному округу, але його партія не пройшла, має право вступати не тільки в депутатську групу, але ж і будь яку фракцію, не обмежувати його права. Оці дві правки, ці дві правки народних депутатів. Не, це правильні правки, повірьте мені. У нас було багато питань, коли депутати пройшли    від партій, які не пройшли до парламенту, і ми обмежуємо їх право вступати в іншу фракцію, - це не правильно. Це обмеження їх конституційних прав.

Шановні колеги, тому саме Регламентний комітет просить і секретаріат просить підтримати цей проект. Реєстраційний номер його, В'ячеслав Анатолійович, скажи номер. Включіть Кириленка мікрофон.

 

12:04:08

КИРИЛЕНКО В.А.

Мова йде про законопроект номер 4307а у якому зміни до статей 58 і 60 Регламенту, суть яких полягає в тому, в чому щойно їх виклав Голова Верховної Ради Турчинов. Але основна суть – це право Голови Верховної Ради розпускати не тільки групи, а й фракції, якщо чисельність менша ніж встановлено Регламентом. Саме така ситуація зараз уже давно виникла із фракцією комуністів, і тому після голосування цього проекту Голова Верховної Ради отримає можливість оголосити розпущеною фракцію комуністів. Прошу підтримати без обговорення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція підтримати – 4307-а за основу і в цілому. Давайте мобілізуємось, шановні колеги. От всі, хто в залі, тому що в залі у нас достатньо обмежена кількість людей.

Не виймайте картки, шановні колеги. Це наша відповідальність саме прийняти таке рішення. Ось іще один голос зайшов. Будь ласка. Дуже важливе питання, як раз без вас ми можемо його не проголосувати.

Будь ласка, шановні колеги, прошу підтримати 4307а за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:05:34

За-197

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 74, Регіони – 0, "УДАР" – 37, "Економічний розвиток" – 6, (друзі!?), "Свобода" – 35, "Суверенна європейська Україна" – 22,  0 – "Стабільність", Комуністи – 0, позафракційні – 23.

Шановні колеги, Анатолій Кирилович, я прошу можемо мобілізувати все ж таки фракцію? Давайте ще раз, я прошу. Я прошу повернутись до цього питання, колеги. Прошу підтримайте. Справедливість в Україні повинна бути. Всі в рівних умовах повинні бути політичні сили. Особливо ті, які працюють проти власної країни і не повинні мати якихось додаткових дивідендів. Прошу, шановні колеги, повернутись до цього голосування. Давайте всі мобілізуємось. Мобілізуємось, шановні колеги. Прошу повернутись до цього питання, не сачкуємо.

 

12:06:37

За-213

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Олега Тягнибока включіть мікрофон.

 

12:06:48

ТЯГНИБОК О.Я.

Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати України! Ну, дивіться, як гарно все йшло. Комуняки звідси вичухнули, регіонали – так само. Давайте змобілізуємося і проголосуємо, люди добрі! Ну, то це ж історичне рішення фактично ми ухвалюємо. Ну, якщо не пройшов, не пройшла правка і проект постанови Кириленка, хоча я як автор іншого проекту постанови абсолютно погоджуюся з цим проектом Кириленка, давайте поставимо інший проект постанови. Наприклад, мій, можливо, є якісь заперечення у окремих депутатів не голосувати.

Але, люди добрі, це є свята наша справа. Це є обов'язок цього парламенту. Ми повинні піти на перевибори однозначно після того, як ми зліквідуємо цю бандитську комуністичну фракцію разом з їхньою партією, і ще й проголосуємо потім за наш законопроект про заборону комуністичної ідеології і рівно ж як заборону нацистської ідеології. І зробимо так, як роблять всі європейські цивілізовані країни! І тоді в майбутнє світле – вперед! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я єдине прошу, я дивлюсь на монітор, що у нас кількість депутатів зменшується, а вона повинна збільшуватись. Колеги, давайте, я ще дам виступити. Я прошу керівників фракцій, мобілізуйте своїх членів.

Будь ласка, народний депутат Каплін. Потім я дам можливість виступити автору.

 

12:08:11

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги! Шановний пане Голово! Я би хотів звернутися до вас з надзвичайним проханням. Наше скликання нашого парламенту має дуже багато гріхів перед українським народом. Це і особисте, не особисте голосування, це і голосування руками і багато чого іншого. Я кажу про так звану непозитивну частину Верховної Ради.

Сьогодні унікальна можливість, унікальна можливість одним своїм рішенням позбутися частини цих гріхів. Зараз мільйони українців дивляться телеканал "Рада", і вони буквально моляться, щоб у нас, у Верховній Раді України, не було більше фракції комуністів, яка була корупційним осередком Януковича.

Я вас дуже прошу, я благаю, прийміть це важливе історичне рішення для цієї Ради, для українського парламентаризму і нашої історії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Кириленко.

 

12:09:16

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина". Я підтримую авторів усіх законопроектів на цю тематику, тому що це все справедливі законопроекти.

Шановні колеги, а я навпаки би більш раціонально пропонував подивитися на цю справу. Суспільство дає зараз відповіді на всі політичні симпатії і антипатії. Уперше за всі скликання,вперше з моменту абсолютно незаконного відновлення діяльності Компартії в 1992 році (вона вже була свого часу заборонена), після того, коли ініціювала путч, ГКЧП, державний переворот, але правдами і неправдами відновили. У них весь час були фракції. І тільки тепер після перемоги людей у Києві і по всій Україні, коли почалася війна, від них самих почали бігти депутати. І влада вперше за ці роки буде в судовому порядку розглядати їхню діяльність на предмет сепаратизму. Не ідеології навіть, а сепаратизму і закликів до порушення територіальної цілісності.

І в цей час Голова Верховної Ради  не має важелю оформити остаточно цю ситуацію, коли в них немає вже мінімальної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

12:10:28

КИРИЛЕНКО В.А.

Голова Верховної Ради  не може по Регламенту розпустити фракцію, тоді коли вже де-факто цієї фракції немає. Все, від них побігли депутати, від них відвернулися люди в країні. Тому ми зараз просто зобов'язані цю формальність виповнити і надати можливість Голові парламенту тут просто навести регламентний порядок.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, от я звертаюся до кожного із вас. У нас в залі тут достатньо людей для того, щоб прийняти рішення. Ну, от давайте згадаємо голодомор, інші злочини. Ну, невже ми зараз не проголосуємо це питання? Це чесно по відношенню до всіх громадян України і до майбутніх поколінь.  Прошу, шановні колеги, давайте разом, давайте підтримаємо. Прошу повернутись до цього питання. Прошу проголосувати повернення до цього питання.

 

12:11:27

За-220

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я думаю, що ми зробимо перерву.

По фракціям, будь ласка. Колеги, ну, що ще раз? Будь ласка, 76 – "Батьківщина", 0 – Партія регіонів, 38 – "УДАР", 22 – "Економічний розвиток". Нормально. 35 – "Свобода", 19 – "Суверенна європейська Україна", 0 – "За мир та стабільність", комуністи – 0,  позафракційні – 30.

Будь ласка, останній раз? (Шум у залі)  Останній раз вимагає зал.

Будь ласка, Ляшко Олег і Мирний, і голосуємо. Не розходимось!

 

12:12:10

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги депутати! Віталій! Віталій Хомутиннік – керівник провідної фракції "Економічний розвиток"! Шановний Ігор Єремеєв – керівник фракції "Суверенна європейська Україна"! До керівників фракції "УДАРу", "Свободи", "Батьківщини" не звертаюсь, там всі голосують одноголосно. Козаки, хлопці, історичне, не смійтеся, історичне рішення, яке сьогодні може прийняти парламент, це рішення залежить від ваших голосів. Я прошу вас підтримати, проголосувати і нарешті покінчити з цією заразою раз і назавжди в нашій країні! Прошу вас, хрестом, Богом прошу, проголосуйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мирний і Єремеєв, і будемо голосувати.

 

12:12:58

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я думаю, що ми не повинні один одного тут вмовляти і переконувати. Ми просто маємо подивитися те, що ми бачили, у нас декілька людей просто не встигли доголосувати. Але ми маємо чітко прийняти рішення про те, що після тільки успішного голосування ми маємо оголосити перерву, тому що такого шансу практично у нас більше не буде! Це ми маємо знати! Це ми маємо казати! І казати суспільству, тому що однозначно будуть перевибори! Однозначно перевибори  будуть восени. І от сьогоднішньою нашою  роботою, бо це  є наша  робота – відповідальне ставлення  до тих законопроектів, які  вносяться в порядок денний, ми маємо або  засвідчити право представляти українців в парламенті, або ті люди, які неготові підтримати вимоги суспільства, мають  піти геть. Тому,  будь ласка, ті хто не проголосував, голосуємо і йдемо далі. Дякую, Олександр Валентинович!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.  Шановні колеги, народний депутат Єремеєв  одну хвилину і будемо голосувати.

 

12:14:08

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Всі депутати фракції "Суверенна європейська Україна", які  присутні в залі, в повному складі голосують за цей законопроект, ми    також підтримуємо це рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги, можемо ставити на голосування? Можемо.  Шановні колеги, 4307а. прошу повернутись до розгляду цього питання. Прошу,  шановні колеги, голосувати разом, відповідально. Прошу.

 

12:14:49

За-236

Рішення прийнято.  (Оплески)

Прошу підтримати за основу  і в цілому. Прошу голосувати за основу і в цілому. Прошу голосувати 4307а.

 

12:15:14

За-232

Рішення прийнято.  (Оплески)

Це чесне і справедливе рішення, яке прийняв наш парламент. І я сьогодні направлю цей проект до Президента, і буду просити, щоб він негайно його підписав, і після цього  оголошу про розпуск  фракції Комуністичної партії   України. Дякую, колеги!

Оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 години 45 хвилин. 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у мене таке відчуття, що буфет – це ворог українського парламентаризму, що треба його негайно ліквідувати у Верховній Раді.

Прошу секретаріат зробити оголошення, що півгодини пройшло і Верховна Рада повинна розпочинати свою роботу. У нас дуже багато питань, з яких ми повинні прийняти дуже серйозні відповідальні рішення. Але я бачу, що народ не поспішає заходити до залу. Будь ласка, зробіть три оголошення голосно, в першу чергу, в буфеті.

Я поки зачитаю оголошення. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатської групи "Економічний розвиток" від 22 липня 2014 року повідомляю про обрання співголовою депутатської групи "Економічний розвиток" народного депутата Хомутинніка Віталія Юрійовича та заступником голови депутатської групи "Економічний розвиток" Журавського Віталія Станіславовича. Кількість керівництва, бачите, збільшується у фракції. Забезпечте заявою, я оголошу.

Я звертаюсь до керівників депутатських груп і фракцій. Прошу, забезпечте дисципліну у ваших групах і фракціях, тому що Верховна Рада не може працювати тільки першу частину ранкового засідання. Я нагадаю, що ми працюємо весь день і працюємо інтенсивно і ефективно. Я не бачу Пацкана Валерія Васильовича. Є.

Будь ласка, шановні колеги, оголошується до розгляду, ми продовжуємо  нашу роботу, парламент продовжує роботу. Оголошується для розгляду проект Закону про  внесення змін до  Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" щодо відцифрованих відбитків пальців рук.

Нагадаю, ми зараз розглядаємо  блок питань у другому читанні.

Будь ласка, доповідає голова Комітету з  питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкан Валерій Васильович. Будь ласка.

 

12:51:57

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, шановний Голово! Доброго дня, шановні колеги! Ми зараз розглядаємо у другому читанні  Закон 4991: "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство  України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Про що йде мова. Ми з вами  розглядали, була надано енна кількість поправок народними депутатами. Комітет розглянув всі поправки, ухвалив і прийняв рішення підтримати цей законопроект за основу та в цілому. Всі поправки, які були  внесені народними депутатами, підтримані. Нагадаю  ще раз всім, про що йшла мова. Це йде мова про відбитки  пальців наших громадян, які отримують візу і перетинають кордон, для того, щоб ми були внесені до єдиної бази відбитків пальців, це  в тому числі і протидія  сепаратизму, тероризму на міжнародному рівні.

Нашими народними депутатами було внесено поправки. І ми  включили норми закону таку норму як "за згодою особи". Хочу всім нагадати, що  всі народні депутати або переважна більшість, хто з вас виїжджав за кордон, уже для того, щоб отримати  візу, скажімо, до Сполучених Штатів або до Великобританії, здавали свої відбитки пальців і це не є нічого протизаконного.

Прошу вас всіх підтримати за основу та в цілому в редакції, запропонованій комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я звертаюсь до народних депутатів України, є питання щодо  поправок, які розглянув   комітет, щодо відхилення зокрема поправок. Нема... Є. Олег Панькевич народний депутат, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:53:57

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Пане Валерій, пане голово комітету, прошу чіткіше сказати, в мене була поправка, власне, яка стосувалася згоди особи.  Ця процедура як тепер вже регулюється? Дякую.

 

ПАЦКАН В.В.  Зачитаю чітко: "про внесення відцифрованих  відбитків пальців рук та документів для виїзду за кордон виключно за згодою особи".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прийнято рішення щодо "за згодою особи". Тобто та поправка, яка була пропонована.

Є ще питання, шановні колеги, щодо поправок? Дякую, голово комітету.

 

ПАЦКАН В.В. Олександр Валентинович, але питання надто важливе, воно відноситься до другої фази щодо регулювання Україною безвізового режиму. В нас немає зараз в сесійній залі народних депутатів. Я б дуже хотів, щоб ми не провалили цей важливий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція зрозуміла.

Є питання або бажання прокоментувати у представників Кабінету Міністрів? Я так розумію, що це наша міграційна служба. Будь ласка, зауваження до закону є? Мінфін. Включіть мікрофон в урядовій ложі.

 

ФУДАШКІН Д.О. Зауважень немає. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зараз дивлюсь в сесійну залу і маю великий сумнів щодо здатності приймати рішення. На превеликий жаль, дисципліна народних депутатів залишається на низькому рівні. Ми ефективно з вами відпрацювали першу частину ранкового засідання. А на другу частину, я бачу, що у депутатів не вистачає сил. Це ганебна практика, коли ми не здатні  працювати весь день. Тільки робимо ривок якийсь і вже потім нема можливості доопрацювати. Я ще раз роблю зауваження керівникам депутатських груп і фракцій щодо організації роботи ваших народних депутатів. Звертаюсь також і до позафракційних з цього приводу.

Шановні колеги, для того, щоб ми не провалили це питання є пропозиція комітету профільного, щоб ми зараз розглянули питання до другого читання, а рішення прийняли по готовності Верховної Ради. Немає заперечень? Немає заперечень.

Тоді рішення з цього питання – нагадаю, це 4991, - ми будемо примати по готовності Верховної Ради. Зараз ми розглянемо питання. Зауважень до цього закону немає.

Наступне питання: 2403: проект Закону про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів). Голова комітету Хомутиннік повинен доповідати. Він, мабуть, банкет проводить у зв'язку з обранням його співголовою фракції? Я знімаю це питання взагалі з розгляду. (Шум у залі)

Комітет треба проводити у відповідний для цього час.

Наступне питання – також повинен доповідати Хомутиннік: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу. Замість нього Оксана Продан, так, готова доповідати?

Будь ласка, оголошується розгляд у другому читанні проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу. Будь ласка, Оксана Петрівна.

 

12:57:36

ПРОДАН О.П.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги! Цей законопроект, який ми зараз розглядаємо, він стосується тих підприємств, які були змушені при попередньому режимі працювати через визначені владою схеми, через визначені владою механізми, для того щоб виживати, для того щоб працювати взагалі.

У першому читанні законопроект був проголосований. І після нього було внесено депутатами 107 поправок. З цих 107 поправок враховано 66 поправок комітетом. Треба сказати, що комітет провів декілька робочих груп разом з експертами, з бізнесом, з усіма зацікавленими особами. І що ми робимо цим законопроектом: ми так, як просив бізнес, про що наголошували депутати при першому читанні, вносимо зміни не тільки до Податкового кодексу – ми вносимо зміни до Кримінального кодексу і вносимо зміни до Кодексу про адмінправопорушення, для того щоб бізнес, який зараз задекларує свої попередні доходи, не відповідав за попередні порушення під час попереднього режиму. Ми визначаємо ставку 10 відсотків в тому випадку, якщо бізнес сам задекларував, що він протягом останніх 3-х років не сплатив чи податок на додану вартість, чи податок на прибуток. Ми збільшуємо термін можливості використання цього механізму податкового компромісу з 60 до 90 днів відносно того, що було в першому читанні. Так само пропонується запровадити цей законопроект стосовно всіх операцій, які діяли до 1 квітня 2014 року. І ще, що є дуже важливим. Цей податковий компроміс можна буде, в разі його прийняття зараз вами, можна буде застосовувати не тільки стосовно, власне, задекларованих зараз бізнесом прогалин в минулому, в минулій сплаті податків, але можна буде застосувати і в тому випадку, якщо є сьогодні судовий розгляд спорів між податковою і платником податків, якщо є адміністративне оскарження. Цей проект, в разі заявлення бізнесом такого бажання, можна буде застосувати до всіх тих платежів, по яким є спори. Насправді, цей законопроект зараз потрібен всім тим, хто був змушений платити раніше більше в приватні сімейні кармани, ніж до державного бюджету і тим, хто хоче далі працювати "в білу". Тому я дуже прошу всіх колег підтримати цей законопроект і проголосувати його в другому читанні і вцілому, підтримати рішення комітету. Комітет рекомендує підтримати цей проект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Петрівна, давайте щодо правок, на яких наполягають народні депутати. Я бачу декілька рук. Будь ласка, народний депутат Розенко, а Пинзеник, я вибачаюсь. Включіть мікрофон народного депутата Пинзеника.

 

13:00:26

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний голово, шановні колеги! Я прошу поставити на підтвердження поправку номер 6. На підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, зрозуміла пропозиція. Шановні колеги! Внесена пропозиція щодо підтвердження поправки номер 6 зараз. Коментарі будуть від комітету з цього приводу? Нема коментарів. Так, автор поправки Пилипенко. Будь ласка, включіть його мікрофон.

 

13:00:57

ПИЛИПЕНКО В.П.

Шановні колеги! Група "Економічний розвиток", Пилипенко, Полтавщина. Ця поправка була внесена мною з єдиною метою, для того, щоб не було посередників, які заробляють на ПДВ. І для того, щоб громадяни, які вирощують продукцію, отримували  кращі ціни за ту продукцію, яку вони отримують. Якщо хтось хоче поставити на те, щоб ця поправка зараз провалилася, тому що голосів в залі не має, ми попередній закон навіть не розглядали. Я розумію, що не було 226, якщо цю поправку буде свідомо провалено, я не знаю, чи наша група буде мати можливим проголосувати за цей закон в цілому, оскільки, дехто зберігає той режим, при якому фактично існують податкові ями, ми проти цього. І ми просимо вас дуже сильно, врахувати нашу позицію, врахувати рішення комітету, який підтримав цю поправку і прошу йти за рішенням комітету. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Терьохін.

 

13:01:48

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні колеги. Правка номер 6 є абсолютно корупційною, оскільки, в ній фактично ведеться про те, що весь експорт буде монополізований через Аграрний фонд України, ось і все. І ніяких там соціальних або економічних підстав нема для цієї правки. Між іншим, вона внесена всупереч 116 статті Регламенту Верховної Ради, оскільки, цей закон взагалі не стосується питання оподаткування ПДВ сільськогосподарської продукції. Тому її не можна було взагалі розглядати на комітеті. Як вона з'явилася я не знаю, хоча був на засіданні комітету з приводу цього закону. Тому давайте поставимо на підтвердження і не підтвердимо цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пинзеник. Просить ще одну хвилину.

 

13:02:41

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги. Я не хотів говорити по суті законопроекту, бо я думав, що ми визначимось голосуванням, але насправді, що передбачає ця правка? Ця правка передбачає, що режим застосування ……… ставки ПДВ при експорті дається тільки аграрному фонду. Це означає, всі друзі виробники аграрії, здайте продукт в аграрний фонд, ми вам нав'яжемо умови, а потім ми, чиновники, будемо визначати по якій ціні експортувати. Тому я погоджуюсь з висновком, який попередній колега сказав Сергій Терьохін, ми повинні проголосувати "за", вірніше поставити на голосування і провалити цю правку. Тим більше, я хочу наголосити, яке відношення має ПДВ до зерна, до закону щодо податкового компромісу. Чому ця правка взагалі з'явилась тут? Тому, шановний голово, поставте на голосування, а колег я прошу провалити цю правку, не підтвердити її.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Мені здається ми достатньо обговорили це питання.  За наполяганням народних депутатів я ставлю на підтвердження поправку номер 6 до цього закону. Прошу Верховну Раду визначитись щодо підтримки цієї поправки. Прошу голосувати.

 

13:04:02

За-28

Рішення не прийнято.

Не багато.

Так. Наступна поправка. Будь ласка, Кужель Олександра Володимирівна.

 

13:04:11

КУЖЕЛЬ О.В.

Я здивована, що цей закон направлений ми знаємо по оцінкам податкової, на 2 тисячі підприємств. Знову великі підприємства, - ми створюємо нормальні умови, реструктуризації, списання, амністії. 11 поправка, яку я написала, що цей податковий компроміс також застосовується для платників податків суб'єктів мікро, малого та середнього бізнесу. Списанням штрафів і заборгованості, і пені. Але чомусь комітет відкликав це і відхилив цю поправку, і знову залишив тільки для великого й середнього бізнесу. Я прошу поставити на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, коментарі від комітету.

 

13:05:02

ПРОДАН О.П.

Якщо можна. Насправді весь законопроект стосується всіх видів бізнесу. І маленький бізнес, і великий може це застосувати стосовно двох податків, - податку на прибуток і податку на додану вартість. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Олександра Володимирівна Кужель наполягає на тому, щоб була підтримана її поправка, яку відхилив комітет, ця поправка має 11-ий номер.

Прошу, шановні колеги, визначитись щодо підтримки цієї поправки. Прошу голосувати.

 

13:05:34

За-123

Рішення не прийнято.

Будь ласка, є ще поправки на яких наполягають народні депутати?

Народний депутат Єремеєв, будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:05:48

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Ми дуже добре з вами розуміємо, що закон, який ми сьогодні голосуємо – це закон, який повинен дати податковий компроміс до тих податкових площадок, незаконних податкових площадок, які працювали при злочинному режимі.

І ми сьогодні наполягаємо на тому, що всі тоді платили податки. Те, що ці податки ще йшли на площадки, це не проблема підприємців, це проблема тодішньої влади. І не можна сьогодні ставити податковий компроміс більше 10 відсотків.

Наша фракція наполягала на тому, що ми готові голосувати за цей закон у випадку, якщо податковий компроміс 5 відсотків, якщо він вступає в дію з 01.03. – тоді, коли відбулися події і була створена нова коаліція. І в іншому випадку, якщо не знайдено податкового компромісу, податкова не може нарахувати пені і штрафи. Тому що це тоді буде виявлятися шантажем підприємців.

Якщо ці поправки будуть враховані, наша фракція буде голосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте.

 

13:06:56

ПРОДАН О.П.

Стосовно того, щоб заборонити податковій перевіряти в тих випадках, якщо не задекларований податковий компроміс, якщо він не знайдений, це в законопроекті є. Тобто, якщо не знайдено податковий компроміс, жодних нових механізмів у податкової не з'являється.

Що стосується початку роботи закону до 1 березня, як ви сказали, насправді він буде працювати з 1 квітня. Ще місяць ми даємо, поки змінювалась влада.

А що стосується ставки 5 відсотків, то жодної поправки, яка би говорила про 5 відсотків, про таке бажання групи до проекту немає, жодної поправки немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Терьохін.

 

13:07:36

ТЕРЬОХІН С.А.

Шановні колеги! У нас дискусія на комітеті точилася про концепцію взагалі цього закону. Справа в тому, я вам нагадую, що він присвячений тим компаніям, яких насильницько під дулом пістолетів позаганяли в оці от площадки, які та влада зробила. Вони з цих площадок платили хабарі, змушені були платити хабарі Мінздоху і так дальше.

Тепер пропонується їм простити оте, що там відбувалося знову таки примусово, але за це прощення стягнути ще, ну, фактично за 3 роки по 10 відсотків! Ну, уявіть собі! Тобто, якщо буде не 100 відсотків або там 99 відсотків прощення, а треба буде за кожний рік платити протягом позовної давності по цих 10 відсотків, ну ніхто не буде користуватися цим законом, він нікому не потрібний. Просто дадуть чергового хабара новому податківцю якомусь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте, і будемо приймати рішення.

 

13:08:53

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, цей законопроект насправді потрібен всім абсолютно галузям, які працювали в минулий час. Є тільки дві галузі, які виступали за те, щоби було зниження ставки. Це айтішники і це імпортери побутової техніки. Всі інші галузі чекають цього проекту.

І якщо ми зараз його не підтримаємо, то тоді ми, дійсно, заженемо всіх в хабарі, які вони все одно будуть давати перевіряючим і будуть далі висіти на крючку у цих самих перевіряючих.

Тому прошу всіх проголосувати за те, щоби бізнес легалізував свою роботу попередні три роки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Єремеєв.

 

13:09:27

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, правильно все говориться. Але врахуйте те, що ми ведемо бойові дії, що ми втратили Крим, що в нас не працюють регіони, декілька областей Східної України. Сьогодні падіння ВВП, сьогодні збільшується безробіття, сьогодні компанії не мають оборотного капіталу, тому що зовнішні банки не фінансують на території України підприємства, через те, що ведуться бойові дії. І ви ще наполягаєте заплатити 10 відсотків. Це не компроміс. Це положити під приватні підприємства, які сьогодні створюють робочі місця, поставити на коліна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Пинзеник.

 

13:10:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! На жаль, парламент у другому читанні з'явилися норми, які цей закон перетворюють в спосіб не платити податки. На відміну від першого читання, який було подано урядом, тут розширюється можливість застосування податкового компромісу. Уряд пропонував застосувати його станом на 1 січня поточного року. На жаль, у комітеті запропонували розширити його на перший квартал. Це вже була нова влада, змінена влада, і далі продовжували деребанити через податкові ями. Ми не маємо права підтримувати прощення несплати податків у першому кварталі. А такі правки внесені: 7 правка, 15 правка, 84 правка.

Наша фракція наполягає на тому, щоб були відновлені норми закону, які подавав уряд, які стосувалися дати 1 січня, а не розширення  застосування можливостей не платити податки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Рудьковський, а потім коментар Мінфіну.

 

13:11:09

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Олександре Валентиновичу, в нас є практика Регламентом затверджена, коли якщо вноситься якась правка комітетом і є наполягання, то ця правка голосується в залі і тільки тоді вона включається до закону. Так от я наполягаю, щоб вищезгадана правка Віктором Пинзеником 7-а, 15-а і 84-а були проголосовані в залі і отримали підтвердження залу для того, щоб включити його до складу закону. І я переконаний, що в залі це не набере більшості, шановний Олександре Валентиновичу. Мова йде про що. Що ми зараз знову ж таки тим бізнесменам, які пішли на компроміс з совістю, на порушення закону, свідомо зекономили свої прибутки, звільняємо їх від сплати податків. Хай заплатять податки і сплять спокійно!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло пропозицію. Шановні колеги, давайте Мінфін заслухаємо. Включіть мікрофон в урядовій ложі.

 

ФУДАШКІН Д.О.  Міністерство фінансів. Відносно 7-ї і 15-ї, і 84 поправки нас не влаштовує зміна только дати з 1 січня на 1 березня. Ми пропонували, чтобы дата залишилась 1 січня. Та, яка була в попередній редакції. Інше те, що передбачено в цих правках нас влаштовує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Шановні колеги, можемо визначатись. Прошу сісти на свої робочі місця. Колеги, коли ми сидимо, то у нас можуть бути можливості приймати відповідальні рішення. Я нагадаю, що є зауваження до цього закону. Але ж неприйняття цього закону взагалі ставить багато підприємств в дуже складні умови. Єдине було наполягання і Міністерства фінансів, і виступаючих, щоб ми поставили дату, коли вступає, регулює цей закон події 1 січня, так я розумію? 1 січня поточного року.

Колеги… По 5 відсотках у Мінфіну питають депутати. Прокоментуйте,  будь ласка, 5 відсотків. Пропозиція  групи "Суверенна європейська  Україна".

 

ФУДАШКІН В.О.  Ми не підтримуємо зменшення ставки до 5 відсотків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, ну от просто тут шанс  не з'являється його прийняти, я так розумію, цей закон, тому що є   групи, які не будуть голосувати у випадку не зменшення  ставки. У всякому разі, я  ставлю на голосування.  Шановні колеги, увага. Прошу сісти на свої місця.  Микола Миколайович, на своє місце,  будь ласка.

Прошу,  шановні колеги, з врахуванням відхилених поправок, а також з тією позицією, що закон регулює події, які відбулись на 1 січня поточного року, прошу прийняти цей закон, нагадаю, реєстраційний номер 4930, в цілому. Закон про внесення змін до Податкового кодексу  України  щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу.

 Будь ласка, Мінфіну ще включіть мікрофон перед голосуванням.

 

ФУДАШКІН Д.О.  У Міністерства фінансів є ще зауваження  до 96 поправки, яка  не стосується цього законопроекту. Даною поправкою пропонується  визнати несплату податків на сьогоднішній день підприємствами, діяльність  яких  проходить, в тому числі в зоні АТО. Якщо вони не сплачують, то  автоматично буде списуватися. Ми не можемо підтримати таку поправку, у нас багато суб'єктів господарювання, які сплачують  на сьогоднішній день податки, ведучи діяльність там. Тут пропонується, що вони фактично  не будуть платити податки і в автоматичному порядку вся  заборгованість буде списуватись. Це не стосувалося цього законопроекту  і не розглядалося в першому читанні.  Ми просимо вилучити 96 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто я переведу на мову Регламенту: Кабінет Міністрів просить  поставити 96 поправку на підтвердження. Колеги, 96 поправка? Мінфін, 96 поправка,  я питаю?  

 

ФУДАШКІН Д.О. 96-у частково в частині списання заборгованості в зоні АТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас нема можливості в частині ставити. Будь ласка, голова комітету.

 

13:16:15

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги, зараз ми бачимо, що цей законопроект, який готувався декілька місяців разом з урядом, разом з Міністерством фінансів, відповідними службами, ми бачимо, що цей законопроект не знайде в залі необхідної кількості голосів. Тому я не бачу сенсу зараз навіть розглядати окремо 96-у чи інші поправки. Хоча з Міністерством фінансів всі ці питання були погоджені. Те, що вони проспали чи щось не добачили, чогось, то треба краще працювати пану Фудашкіну з комітетом.

Тому, Олександр Валентинович, в мене прохання, зараз зняти його з розгляду, тому що одна з фракцій точно не буде голосувати і в залі не багато людей. Давайте перенесемо на четвер і відповідально підійдемо до цього законопроекту, тому що він дійсно потрібен сьогодні державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Шановні колеги, пропозиція комітету, розглядати цей закон, коли буде готовність залу і коли буде знайдений компроміс між депутатами і міністерством щодо відсотків, які сплачуються у випадку знаходження компромісу. Так я розумію? Нема заперечень? Нема заперечень. Ми тоді це питання будемо розглядати для прийняття рішення по готовності Верховної Ради.

Наступне питання. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання. Кужель Олександра Володимирівна, будь ласка.

 

13:18:08

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, я просила б звернути увагу, що це практика, яку ми впроваджуємо в нашому парламенті вже декілька комітетів, що по одному законопроекту про засади державного контролю було внесено до комітету  десять різних законопроектів щодо внесення туди змін. Ми об'єднали їх на друге читання для того, щоб прискорити, з  повагою до всіх народних депутатів, розгляд цих законопроектів і дає можливість для підприємців краще використовувати  внесення змін до законів ніж десять внесень змін, десять різних законопроектів. Що передбачається у другому читанні, які зміни?

Ще хочу поставити наголос. Прийняття цього законопроекту буде на деякий період, бо  комітет разом зараз  з міжнародною фінансовою корпорацією з Європейською бізнес-асоціацією  готує на серпень і на вересень подасть новий законопроект про  нагляд і контроль, який буде повністю відповідати європейській нормі. Ці зміни, які ми  пропонуємо, просто покращать до  прийняття нового європейського законопроекту про контроль і нагляд,  покращать для бізнесу в цілому середовища. Що він передбачає?

Тільки види діяльності, які чітко вказані в  законопроекті, не підпадають під цей законопроект. Він звужений у два рази, тому що практично кожен  контрольний орган, яких  сьогодні 72 в Україні, різними законопроектами вийшли з-під дії цього законопроекту про нагляд і  контроль. Це є неприпустимим.

Найголовніше, що не  можна… Я би хотіла, щоб ми все ж таки підтвердили поправку Оксани Продан, що  тільки по рішенню  суду можуть зупиняти дію підприємств. Хоча іноземні фахівці сказали, що  ця норма вже врахована і діє в законодавстві, тільки про це ще не знають наші податківці і силові структури. Я би ще додатково її врахувала, це поправка… зараз я скажу, поправка Оксани Продан, я дійду до неї.

Крім того, чітко враховано, що  кожен суб'єкт господарювання може бути перевірений комплексною перевіркою один раз на рік. Рішення і план  проведення комплексної перевірки приймається Кабінетом Міністрів і контролюється уповноваженим органом.

Також врахована поправка Оксани Продан і всього    колективу, який з них був подан, в частині…

Це поправка 15, Оксана, правильно?  Оксана, 15-а? Да, я прошу її теж врахувати, в частині, що є відповідальність фінансова контролюючого органу і контролера, якщо ви доказали, що вони нанесли судом збитки. Оце основні правки, які просто на час прийняття нового європейського...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Це основні правки, які покращать для підприємців три, чотири місяці поки в першому і другому читанні приймемо новий  європейський законопроект про контроль і нагляд. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Володимирівна, скажіть, будь ласка, номер поправки, яку ви пропонуєте поставити на підтвердження.

 

КУЖЕЛЬ О.В. 15-а, ну, я хочу сказати, що, мені соромно сказати, але я не побачила, що на комітеті ми розглядали і теж її підтримали в частині, що вона повинна бути була на друге читання, але, ну, не доопрацював, мабуть я винувата. Але  я прошу вважати її як прийнятою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Володимирівна, щось ви заплутали і Верховну Раду, і головуючого. Нам ставити зараз на підтвердження цю поправку чи ви пропонуєте включити...

 

КУЖЕЛЬ О.В. Я її пропоную врахувати на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Врахувати її як не відхилену, а як підтриману. Так я розумію?

 

КУЖЕЛЬ О.В. Як не відхилену, а підтриману – точно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто в цілому голосувати з урахуванням цієї поправки. Правильно зрозумів?

 

КУЖЕЛЬ О.В. Да, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, перевів, переклав.

Добре. Шановні колеги, є якісь поправки, на яких наполягають народні депутати в залі  сесійному? Нема. Дякую, Олександра Володимирівна.

Шановні колеги, можемо голосувати? Вистачить  голосів підтримати? (Шум у залі) Колеги, цей закон, я так відчуваю, всі мають  бажання підтримати. Давайте  сигнальне голосування зараз проведемо. Прошу зайти до сесійної зали, сісти на свої робочі місця. Коли зараз весь зал мобілізується, то ми можемо прийняти рішення. Прошу, колеги, колеги, потім подискутуємо. (Шум у залі) Давайте сядемо на свої робочі місця, пробуємо сигнальне голосування.

З урахуванням пропозицій глави комітету, щоби з урахуванням поправки 15 ми прийняли закон в цілому. Але зараз для того, щоб ми цей закон  не перекреслили, ми проведемо  сигнальне голосування. Прошу, народні депутати, визначитись щодо сигнального голосування щодо підтримки цього закону. Прошу голосувати, всіх прошу голосувати.

 

13:23:42

За-196

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 65, "Регіони" – 0, 33 - "УДАР", 26 - "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", "Суверенна європейська Україна" – 18,  "За мир та стабільність" - 0, Компартія – 0, позафракційні – 19.

Шановні колеги, пропозиції, я так розумію. не мобілізуватись, а відкласти це питання для розгляду в пакеті тих питань, які ми зможемо приймати як раніше обговорені. Дякую.

Шановні колеги, наступне питання – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності державної служби зайнятості). Доповідає перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Сухий Ярослав Михайлович. Будь ласка, Ярослав Михайлович.

 

13:24:43

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, коротко нагадаю суть внесеного законопроекту, Порівняльна таблиця до якого у вас на руках. Зазначу принагідно, що 25 поправок внесено, всі 25 поправок враховані.

Мова йде про те, що з метою визначення статусу та упорядкування діяльності Державної служби зайнятості Кабінет Міністрів вніс оцей законопроект. Основні положення коротко нагадаю.

Перше. Виключити із законів України "Про зайнятість населення" та "Страхування від безробіття" норми, які визначають статус Державної служби зайнятості як центрального органу виконавчої влади. Як центральний орган виконавчої влади Державна служба зайнятості так і не розпочала свою діяльність – і всі функції виконує зараз система центрів зайнятості під керівництвом Мінсоцполітики.

Друге. Відновлення статусу Державної служби зайнятості як виконавчої дирекції Фонду соцстраху на випадок безробіття.

По-третє, законодавче закріплення віднесення працівників Державної служби зайнятості до державних службовців шляхом внесення відповідних змін до діючого Закону "Про Державну службу". І, крім того, законопроектом правління Фонду соціального страхування від безробіття надаються аналогічні повноваження, що закріплені за іншими страховими фондами та визначені в основах законодавства "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Всі 25 пропозицій, котрі були внесені – враховані. Зауважень і пропозицій від урядової сторони немає. Прошу прийняти цей законопроект вцілому, в другому читанні і вцілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилиночку, давайте так. Щодо поправок – всі враховані, але ж Катерина Тимофіївна вважає, що не всі. Будь ласка, включіть Ващук, народного депутата мікрофон.

 

13:26:32

ВАЩУК К.Т.

Я розумію важливість цього закону і голосуватиму за нього. Але у мене є таке побажання: є тут присутні керівники даної служби. Зараз багато молодих хлопців, голів сімей, знаходяться на війні фактично, їхні сім'ї кинуті напризволяще. У нас маса безробітних у районах, яким ми платимо допомогу, їх то влаштовує. Чи не можна допомогти ними тим сім'ям: зібрати урожай, накосити сіна, поремонтувати огорожу, чи перекрити дах у хаті, який тече поки воїн воює. Оце хай вони пам'ятають як святий обов'язок сьогодні їхній. Щоб ці юні люди, які воюють, знали, що про них дбає держава. Тоді ви дійсно будете державною службою зайнятості.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто це пропозиція, я так розумію, яку Катерина Тимофіївна внесла саме для Державної служби зайнятості, для Міністерства соціальної політики та праці.

Шановні колеги! У нас всі поправки враховані. Наполягає Олександра Володимирівна. Будь ласка, включіть мікрофон депутату Кужель.

 

13:28:02

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний доповідач! До прийняття змін до цього законопроекту, законом воно визначено, мінімальна сума, яка відшкодовувалась Фондом зайнятості. Особисто нас насторожило те, що даним законопроектом, який ви пропонуєте, виписана норма, що Фонд зайнятості сам приймає рішення щодо розміру оплати при безробітті. Я вважаю, що це є неприпустимим, не може він визначати, це повинна бути законодавча норма, а вже, чи більше дати, чи яким планом працювати. Я думаю, що ви як народний депутат теж отримуєте по сто дзвінків на день, що люди не можуть отримати роботу, нема мобілізаційних робіт, нема розуміння розвитку цього фонду і тому я проти категорично цієї норми, щоб Фонд зайнятості установлював суму виплати.

 

13:29:09

СУХИЙ Я.М.

Ця норма регламентується базовим законом про основи діяльності загальнообов'язкового державного соціального страхування. І є фонд конкретного соціального страхування, є керівництво фонду, є правління, є три сторони, котрі на своєму засіданні визначають всі питання аспекту, у тім числі те про, що ви кажете. А говорите ви про бюджет конкретного фонду, не може бути відшкодування більше, ніж від того, що вони мають у своєму бюджеті, а інакше тоді доведеться фондам соцстраху позичати в бюджеті України, це також не припустимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко, будь ласка. Включіть мікрофон.

 

13:29:43

РОЗЕНКО П.В.

Олександра Володимирівна, от послухайте уважно. Страхова виплата чітко встановлюється Законом України і вона залежить від розміру заробітної плати, або, швидше за все, від розміру внесків, яка вносить людина і це робиться автоматично. Фонд зайнятості, і так було завжди, лише мінімальну суму страхової виплати встановлює тому, що вона залежить від бюджету фонда і бюджет фонду також затверджується центром зайнятості, службою зайнятості за підтвердженням Міністерства фінансів і Кабінету Міністрів України. Тобто це повноваження Фонду зайнятості, фонду соціального страхування, а сама сума сплати по безробіттю, вона автоматично встановлюється законом,  вона є автоматичною, тому не плутайте. І цей законопроект нормально і він…, його треба підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Хміль. Будь ласка.

 

13:30:58

ХМІЛЬ М.М.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Ще раз хочу наголосити, що є дві суми, про які йдеться. Є так звана сума, яка виплачується для не застрахованих осіб і цю суму визначає правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Вона дійсно залежить від розміру бюджету самого фонду, а всі інші суми, які виплачуються людям, які працювали, залежать і встановлюються автоматично, залежать від розміру заробітної плати або конкретніше і правильніше – від суми страхових внесків, які вони внесли відповідно у фонд.

Тому закликаю підтримати даний законопроект і так було завжди, і до речі до 2013 року так само. Дякую.

 

13:32:01

СУХИЙ Я.М.

Я хочу запросити народних депутатів України підтримати цей законопроект. Зробити одне застереження окрім тих дзвінків. Колеги, ми зможемо з вами так догратися, що виплати Фонду соціального страхування на випадок безробіття зрівняються з мінімальною зарплатою і ми почнемо потихеньку втрачати мотивацію до пошуку людиною. Адже Фонд страхування має мету яку? Не просто нагодувати, а спонукати людину пошукати собі нову роботу і фінансувати підготовку. До речі Фонд соцстраху фінансує і мікро кредитує мікробізнес, малий бізнес. Тому, безумовно, цей законопроект потрібно підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, була пропозиція всіх народних депутатів, які виступали підтримати, поправки враховані. Я прошу, колеги, які працюють з урядом, сісти на свої робочі місця. Давайте визначимось щодо підтримки цього закону.

Прошу, шановні колеги. Я прошу, колеги. Юрій Віталійович, прошу сядьте, щоб проголосувати. Запросіть, будь ласка, до залу народних депутатів. У нас є можливість зараз приймати рішення. Колеги. Тільки треба на правильну кнопку тиснути. Прошу, колеги. на свої робочі місця. Інно Германівно, колеги.

Шановні народні депутати! Ставиться, колеги, увага, прошу підтримати в другому читанні та в цілому законопроект (№ 4808) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності державної служби зайнятості). Колеги, голосуємо. Прошу, за основу і в цілому. Вибачте, в другому читанні і в цілому прошу голосувати. Прошу всіх голосувати.

 

13:34:19

За-218

Шановні колеги, я прошу, давайте відповідально працювати. Цей закон стосується всіх, і лівих, і правих, і опозиції, і більшості. Цей закон стосується мільйонів наших громадян. Прошу сісти на свої робочі місця.

По фракціям, будь ласка, покажіть.

Рішення не прийнято. 218.

"Батьківщина" – 75, Партія регіонів – всього 1, "УДАР" – 35, 24 – "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", "Суверенна європейська Україна" – 26, "За мир та стабільність" – 0, КПУ – 0, позафракційні – 22.

Я прошу позафракційних мобілізуватись. Колеги, можемо повернутися до цього питання? Я прошу, всі на своїх місцях голосуємо щодо повернення до цього питання. Прошу підтримати всіх.

 

13:35:17

За-220

По фракціям, будь ласка. 76 – "Батьківщина", 0 – регіони, "УДАР" – 33, 25 – "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", 26 – "Суверенна європейська Україна", 0 – КПУ, "Стабільність і мир" – 0, 25 – позафракційні.

Будь ласка, народний депутат Розенко. Включіть мікрофон.

 

13:35:41

РОЗЕНКО П.В.

Олександре Валентиновичу, ну я бачу, що ми провели сигнальне голосування за цей законопроект. Адже зауважень до нього немає, пропозиції, правки враховані власне, тому я пропоную повернутися до голосування цього законопроекту, можливо, в пакеті тих законопроектів, які ми розглядали якраз перед цим. Або сьогодні в другій половині після 16-ї, або вже завтра на ранковому засідання все-таки повернутися до цього питання і проголосувати цей важливий для всіх законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зараз. Народний депутат Мирний.

 

ФУДАШКІН В.О.  Міністерство фінансів пропонує підтримати цей законопроект, але вилучити правку 15, якою передбачено перекладання фінансування Фонду зайнятості не за рахунок коштів фонду, а на державний бюджет. Вилучити 15 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мирний.

 

13:36:46

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання  "Свобода". Я хочу нагадати шановним представникам міністерств, що Олександр Валентинович дуже чітко вам вказав, як правильно треба ставити питання. Якщо не подобається правка, ставте її на підтвердження. Це, по-перше.

По-друге. Ми повинні зараз проголосувати повернення і проголосувати закон в цілому. Тому що після обіду точно нікого не буде і завтра нікого не буде, ми це знаємо.

І, Олександре Валентиновичу, я вас прошу, ви вмієте згуртувати зал, я думаю, що знайдіть ті слова, щоб необхідні 226 голосів були. Тому що, якщо подивитися кількість непроголосованих по опозиції… вибачте, по коаліції, я порахував, там близько 240 голосів. Просто люди не голосують. Тому, я думаю, що треба просто нагадати обов'язок коаліції підтримати такі важливі законопроекти.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція все ж таки зараз змобілізувати всі наші ресурси для голосування депутатських групам і фракціям. Тому що, дійсно, закон несе виключно соціальне навантаження. І у нас багато людей люблять виступати щодо соціального захисту, а коли треба бути в залі і працювати, їх чомусь немає, вони відсутні. І я просив би, шановні колеги, давайте все ж таки відчувати, що Верховна Рада відповідальна перед всією країною і  не тільки за депутатський статус, а саме за депутатську роботу. Тому, шановні народні депутати, я зараз спробую повернутись до розгляду цього питання. Давайте розберемо свої картки, свої виключно, я підкреслюю, для того, щоб можна було все ж таки підтримати цю пропозицію.

Прошу, шановні колеги… Колеги! Колеги! Давайте зараз, пропозиція –  повернутися до голосування за законопроект. Ще раз нагадую, 4808 реєстраційний номер. Прошу. Прошу, колеги, на місця. Прошу підтримати повернення до розгляду цього питання. Прошу, шановні колеги, підтримати повернення до розгляду цього питання. Прошу голосувати всіх.

 

13:39:29

За-223

Рішення не прийнято.

Народний депутат Пинзеник.

 

13:39:40

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, Олександр Валентинович, проблема є 15 правки. Якщо її вилучити і повернути першу редакцію, як подавав уряд, бо це редакція урядова, та що була в першому читанні, я думаю, що закон буде прийнятий. Давайте вирішимо долю по 15 поправці, без 15 поправки, і відновимо редакцію першого читання, і буде проголосований закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень, шановні колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Є заперечення!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ну, провалимо закон. Ну, ми заперечуємо… Миколо, ми провалимо закон. Давайте спробуємо спочатку повернутись до цього питання, а потім уже можна говорити про 15 поправку, тому що без повернення до цього питання, ми 15 поправку взагалі розглядати не можемо.

Прошу, шановні колеги, повернутися до розгляду цього питання, останній раз вношу таку пропозицію. Більше я не буду вичавлювати результат з парламенту. Олександра Володимирівна, голосуємо. Прошу підтримати повернення  до розгляду цього питання, всіх прошу.

 

13:40:51

За-226

Рішення прийнято. 

Андрій, ви ж голосуєте, я так сподіваюсь, я прошу.

Колеги, тепер  була пропозиція,   увага, озвучена Віктором Михайловичем Пинзеником, щоби прийняти в цілому проект в редакції, яка була  в першому читанні, без 15 поправки. Колеги, ну інакше,  не буде  ніякого закону. Микола, підтримай, підтримай. (Шум у залі)

 Давайте тоді, правильна пропозиція, будемо за Регламентом  просуватись.  Віктор Михайлович запропонував  поставити на підтвердження цю поправку, поправка номер 15. Прошу  підтвердити цю поправку.

 

13:41:54

За-89

Рішення не прийнято. Поправка не підтверджена.

Шановні колеги, тепер ставлю… Колеги, увага! Ярослав Михайлович,     я прошу, зараз провалимо голосування, ну без вашого ж голосу воно не… Давайте спробуємо,  шановні колеги. Колеги, кожен…

 Будь ласка, Павло Розенко – фахівець  з соціальної політики.

 

13:42:28

РОЗЕНКО П.В.

Олександр Валентинович, у нас  якась парадоксальна іноді виходить  ситуація, коли представники Міністерства фінансів  не ходять на засідання комітету, а потім приходять сюди, в зал засідань Верховної Ради  України і починають з голосу якісь поправки сюди вносити. На комітеті ми годину розглядали це питання, були представники   Мінсоцполітики, були представники Міністерства фінансів, все погодили, відкладальну норму. Сьогодні знову з голосу вносяться такі питання. Тому очевидно, компроміс треба шукати, ми підтримуємо цей законопроект,   скажемо так, без цієї норми. Але, я вважаю, що такі речі Міністерство фінансів є неприпустимими, коли починається дискусія тут у нас, в залі засідання Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рудьковського мікрофон включіть, будь ласка. Фудашкіна із залу, так я розумію? Будь ласка.

 

13:43:28

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Олександр Валентиновичу, я звертаюсь також і до представника Міністерства фінансів. А як ви собі уявляєте, якщо дійсно фонду не вистачає? Є закон, який повинен виконуватися. Хто повинен фінансувати? Це що, повинно бути невиконання закону? В такій частині, звичайно, тоді виникає питання, що це робить бюджет і давайте ми тут не передьоргувати. На комітеті консенсусом це питання було розглянуто в присутності Міністерства фінансів і зараз в сесійній залі завалювати соціальні закони в такий складний час абсолютно неприйнятно. Я пропоную все-таки голосувати в тому вигляді, як запропонував комітет. Інакше, будь ласка, ще раз переглянути питання і по новому в другому читанні розглянути, приймати хоч би що не варте. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, народний депутат Сухий від комітету. Давайте після його коментарів будемо приймати рішення.

 

13:44:37

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, в ім'я спасіння цього законопроекту, а без нього Державна служба зайнятості в Україні працювати не буде і не може. Якщо Мінфін наполягає на зміні до закону, то, будь ласка, нехай уряд, ми проголосуємо, виключивши 15 поправку Шевчука, нехай уряд внесе поправку про те, що всі фонди соцстраху, всі державні служби фінансуються тільки за рахунок управління, тоді ми отримаємо з вами пенсію, так як було колись, 149 гривень. Беріть на себе відповідальність. А взагалі, я думаю, що з такими підходами цей Уряд давно пора відправити у відставку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ярослав Михайлович, пропозиція голосувати? Голосувати. Відповідальна, так я розумію, пропозиція голосувати? Відповідальна.

Шановні колеги, прошу підтримати комітет і відповідально проголосувати проект Закону 4808, це  важливе соціальне питання. Шановні колеги, від нашого голосування залежить діяльність Державної служби зайнятості. Прошу, колеги, всі на своїх  місцях. Я прошу колеги, по  телефону потім поговоримо. Давайте зараз проголосуємо, а потім дамо відповідь всім, хто телефонує.

Прошу підтримати в другому читанні і в цілому законопроект  4808. Всі голосують, хто за Україну. Будь ласка.

 

13:46:20

За-232

Рішення прийнято.  Дякую.

Шановні колеги наступне питання, питання 4844: проект Закону про внесення змін до статті 28 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Олександр Іванович Кузьмук, будь ласка.

 

13:46:48

КУЗЬМУК О.І.

Дорогі колеги, бойова напруженість і  бойове навантаження  наших військ, які беруть участь визвольної операції на Донбасі, досягла найвищого рівня. Наші військові вже поза межею людських можливостей перемагають, досягають поставлених завдань.

Сьогодні ми проголосували Закон "Про  часткову мобілізацію", і я звертаюсь до вас зараз мобілізуватися і   своїм голосуванням підтримати начальний етап часткової мобілізації на  третьому етапі. Мова йде про закон, який підготовлений Комітетом з питань  оборони на друге читання про внесення змін до  статті 28. Нам сьогодні  потрібні лікарі, нам сьогодні потрібні працівники  тилу, нам сьогодні потрібні   техніки по ремонту, електрики, водії вантажних автомобілів. Пропонується підняти в другий розряд військовозобов'язаних на п'ять років рядовий, сержантський склад для цих категорій, як я сказав, і  молодший офіцерський і старший офіцерський до 60 років, і вищій офіцерський склад – до 65 років. Ми отримали три пропозиції, які відхилені. Комітет просить вас сьогодні проголосувати за основу і в цілому. Дякую і надіюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто в другому читанні і в цілому? Так я розумію?

Шановні колеги! Олександр Іванович, хвилинку почекайте. Є депутати, які наполягають на своїх поправках?  Немає. Дякую, Олександр Іванович.

Шановні колеги, дуже відповідальне питання. Прошу, прошу, колеги, Віталій Анатолійович, прошу всіх на свої робочі місця. Це питання пов'язане з обороноздатністю нашої країни. Захистимо Україну? Захистимо, у даному випадку нашим голосуванням. Тому, шановні колеги, Олександра Володимирівна, рідненька, будь ласка, сідайте на своє місце робоче. Колеги, прошу, прошу давайте сигнальне голосування. Надто відповідальне питання – сигнальне.

За підтримку цього закону прошу сигнальне голосування, прошу голосувати.

 

13:49:59

За-217

Шановні колеги, по фракціям, будь ласка, подивимося, де наші резерви, де наші ресурси. Так, 76 – "Батьківщина", "регіон" – тільки 1, на жаль,  "УДАР" – 34, 26 – "Економічний розвиток", 34 – "Свобода", 24 – "Суверенна європейська Україна", 0 депутатів, які "За мир та стабільність", КПУ – 0, позафракційні – 22.

Позафракційні колеги, можемо мобілізуватися? Можемо? Давайте зараз спробуємо. Я бачу, підійшли ще декілька народних депутатів.

Можу поставити в цілому? Ризик є. Колеги, прошу, Геннадій Геннадійович, на своє робоче місце, будь ласка. Дуже відповідальне питання!

Прошу, шановні колеги, в другому читанні і в цілому голосувати всім разом, давайте відповідально голосуємо, 4844. Голосуємо всі!

 

13:51:13

За-232

Рішення прийнято. Ризик був виправданий. Дякую.

Шановні колеги, у нас був пропущений закон. Я до Віталія Хомутинніка звертаюся, він є тут десь в залі? Я його бачу, є.

Будь ласка, 2403: проект Закону про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів) Будь ласка.

 

13:51:56

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, шановні представники уряду! До другого законопроект 2403 підготовлений: зміни до Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів). До другого читання надійшли пропозиції, практично всі вони враховані. І є пропозиція проголосувати в другому читанні та в цілому. 37 пропозицій, з 37-ми – 32 врахованих повністю або частково. Олександр Валентинович, можемо голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо голосувати, шановні колеги? Це відповідальне питання для багатьох депутатів, тому що воно стосується, я нагадаю, обігу спирту і лікеро-горілчаних виробів. Шановні колеги, ми готові голосувати? Готові. Прошу, шановні народні депутати, ставиться на голосування проект Закону 2403 – про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаними виробами. Серйозне питання, контроль повинен бути не тільки в нашому буфеті, але і у всій країні. Я прошу, шановні колеги, визначитись з цього питання. Прошу підтримати проект у другому читанні і вцілому.

Прошу голосувати. Олександро Володимирівно, прошу голосувати.

 

13:53:52

За-166

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Шановні колеги. "Батьківщина" – 32, не зрозуміла позиція, Партія регіонів – 1, 34 – "УДАР", 27 – "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", 25 – "Суверенна європейська Україна", 0 – ЗМС, я так буду цю фракцію називати, КПУ, поки що – 0, позафракційні – 12.

Шановні колеги! Я прошу керівника фракції "Батьківщина" висловитись з цього питання. Є сенс нам переголосувати, чи ні? Сергій Владиславович Соболєв, будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:54:26

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Ми на фракції розглядали цей законопроект, там цілий ряд застережень. Тому наша пропозиція фракції – повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Повторне друге читання. Шановні колеги, я прошу підтримати всіх на повторне друге читання цей проект закону. З тим, щоб ми його не перекреслювали, взагалі. Прошу, шановні народні депутати підтримати пропозицію на повторне друге читання.

Прошу голосувати.

 

13:55:03

За-208

Рішення не прийнято.

Рудьковський, народний депутат. Будь ласка.

 

13:55:11

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Цей законопроект пропонує підвищити контроль з боку Державної податкової інспекції за обігом спирту і це дасть можливість збільшити надходження до бюджету, бо ми знаємо, що сотні мільйонів гривень крутяться в неофіційному обізі і не має ефективного контролю за обігом спирту. Я пропоную, Олександр Валентинович, не провалювати цей закон, як це робить сьогодні зал, повернутися до нього в четвер, якщо потрібно, то комітету доручити ще раз завтра на засіданні комітету розглянути і в четвер включити це питання. От якраз, це якраз наповнення бюджету і я звергаюсь до всіх депутатів проголосувати в цілому цей законопроект. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію. Голова комітету Віталій Хомутиннік. Будь ласка.

 

13:56:14

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги. Не зрозуміла позиція проурядової фракції БЮТ. Законопроект, який стоїть в пріоритетних в Кабінеті Міністрів і записаний, як пріоритетний, має на меті посилити контроль на ринку горілчаних напоїв. Скажіть, які поправки конкретно вас не влаштовують, можливо ми зараз вирішимо це питання і знімемо ці поправки. А так просто казати, що все плохо, а з іншого боку уряд каже, що цей законопроект потрібен, то не зрозуміло тоді, де правда.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Риторичне це питання. Шановні колеги. Давайте Соболєву дамо зараз слово. І, я так бачу по залу, що зараз ми вряд чи визначимось. Будь ласка.

 

13:57:03

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги. Наша фракція не встигла подати всі поправки. Саме тому ми запропонували повторне друге читання. Якщо це буде розглянуто в четвер, ми не заперечуємо, але оскільки голосів зараз немає, наша пропозиція повернутися, поставити на повторне друге читання і в четвер проголосуємо цей законопроект, ми не проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Я по залу бачу, що у нас не буде голосів для прийняття рішення в тому числі і на повторне друге читання.

Я, користуючись нагодою, хочу зробити об'яву і проінформувати вас. Перед початком нашого засідання о 12.30 я мав розмову з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим і   він надав інформацію. Просив передати вам, що Національна Гвардія разом зі Збройними Силами України ввійшла в велике місто Сєвєродонецьк, і зараз відбувається повна очистка міста від терористів.

Давайте підтримаємо наших Героїв!

(Оплески) 

Окрім того, шановні колеги, роблю оголошення, що згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради повідомляю про входження народного депутата України Циркіна Ігоря Марковича до складу депутатської групи "Економічний розвиток" та до коаліції "Європейського вибору".

Так. Шановні колеги, я прошу шановних народних депутатів о 16-ій годині всіх бути на робочих місцях. У нас дуже важливі питання, які нам треба розглянути.

Оголошується перерва до 16-ої години.