Засідання 61

Опубліковано 03. 07. 2014

 

ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

03 липня 2014 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу сідати на свої робочі місця. Ми розпочинаємо вечірнє засідання Верховної Ради України.

Я прошу всіх депутатів зайти до сесійної зали, і, Секретаріат, будь ласка, зробить відповідне оголошення.

А ми, шановні колеги, давайте почнемо з закону, навколо якого було багато пропозицій, багато було ініціатив і з якого була створена робоча група Верховної Ради щодо підтримки його підготовки. Це проект Закону про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України – гривню.

Шановні колеги, я прошу в зв'язку з тим, що в нас тут чотири альтернативних закона і два закона, які пов'язані також з цим питанням, я би просив, щоб ми зараз підтримали… я пам'ятаю все, щоб ми зараз підтримали скорочену процедуру розгляду цього питання.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. …5 хвилин на доповідь!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтесь, будь ласка! За скороченою процедурою. Прошу підтримати. Прошу, 4185.

Шановні колеги! Я прошу зупинити систему "Рада", будь ласка, ще не всі народні депутати розібрались, що треба тиснути на кнопки. Будь ласка, сідайте на свої робочі місця. Я ще раз повторюю, що ми зараз розглядаємо проект Закону про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України – гривню. Після цього перейдемо до енергетичних питань, до обрання Нацради тощо.

Прошу, народні депутати, підтримати скорочену процедуру розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

16:07:59

За-146

Шановні колеги! Я ще раз звертаюсь до вас. Сьогодні порядок денний, який включає дуже велику кількість важливих питань. Зараз ми хочемо зірвати розгляд цих питань сьогодні в сесійній залі. Я нагадаю, що через два тижні тільки ми будемо збиратись на наступне сесійне засідання. Тому я ще раз звертаюсь до всіх народних депутатів. Прошу не ігнорувати свої обов'язки і проголосувати.

Прошу за скорочену процедуру розгляду цього питання, прошу голосувати.

 

16:08:43

За-164

Рішення прийнято.

Прошу, для доповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Кайда Олексій Петрович.

 

16:09:04

КАЙДА О.П.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги депутати! Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ви пригадуєте, вже близько місяця часу Верховну Раду пікетують представники громади, а саме валютні позичальники. Які, скажімо так, долею волі стали заручниками тих величезних економічних потрясінь в державі, коли вони брали валютні кредити в свій час по курсу 5,05, зараз курс – 12. І ця величезна різниця лягає тягарем на плечі середнього класу в першу чергу української держави.

Протягом майже місяця часу працювала робоча група, яка намагалася напрацювати законопроект, який би міг би в певній мірі задовольнити всі сторони, як позичальників, так комерційні банки, так і державу в особі Національного банку і Державного бюджету України.

Був запропонований законопроект робочою групою 4185а. Робоча група за участю всі зацікавлених сторін, включаючи представників позичальників, асоціацій банків, представників Національного банку, Міністерства фінансів, народних депутатів, інтенсивно працювала протягом цього останнього місяця.

Від початку зрозуміло, що винайти таку систему, яка буде повністю задовольняти позичальників, комерційні банки та державу, неможливо в принципі. Тому ми переслідували більш реальну ціль: розробити такий шлях вирішення проблеми, який зменшив би надмірне навантаження на сумлінних позичальників, надавши їм можливість виплатити свої борги. При цьому банківська система має хоча і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, дайте можливість завершити. Трошки давайте інтенсивніше.

 

КАЙДА О.П. …але втримати стабільність. А держава в умовах кризи і нестачі коштів, навіть на найнагальніші потреби, взяла частину відповідальності витрат на себе, не втративши при цьому можливість подальшої співпраці з міжнародними фінансовими інституціями.

Запропонований законопроект є дуже компромісним, і великі витрати лягають на всіх учасників процесу, адже на кожному є певна частина відповідальності. Тобто пропонується наступна система.

Позичальник - громадянин України - фізична особа, який взяв споживчий кредит в іноземній валюті фактично на будь-які цілі, крім підприємницьких, під заставу житла, може реструктуризувати один такий кредит, заборгованість за основною сумою якого станом на 1 січня 2014 року в еквіваленті не перевищує півтора мільйона гривень за офіційним курсом Нацбанку на дату підписання договору споживчого кредиту, навіть якщо цей кредит було передано банком на факторингову або колекторську компанію.

Залишок заборгованості конвертується в гривні за курсом на 1 січня 2014 року і  реструктуризується під 16,5 відсотків річних. До речі, ця сума є, ми ще раз прорахували, і, скоріш за все, якщо буде ухвалений в першому читанні цей проект, буде зменшуватися, для того щоби наші позичальники не переплачували за свої кредити.

Я, напевно, не буду вдаватися в подробиці цього законопроекту, у всіх він є на руках, всі мали можливість прийняти участь у обговоренні, в написанні законопроекту. Після реєстрації законопроекту 4185а поступили ще три альтернативних законопроекти, які так само вам роздані, роздані порівняльні таблиці як плюсів, так і мінусів, того чи іншого законопроекту.  Також роздані таблиці з розрахунками, власне,  які понесуть втрати позичальники, які негативи, можливо, отримають банки. Але, знову ж таки, не можна знайти універсального законопроекту, який би задовольнив всі абсолютно сторони.

І тому вчора на засіданні профільного комітету розглядалися всі ці чотири законопроекти, і запропонували винести сьогодні на розгляд до Верховної Ради. І я буду просити, Олександр Валентинович, напевно, провести рейтингове голосування цих законопроектів. І після того, коли ми побачимо, який законопроект набере найбільшу кількість голосів, його відповідно і ставити за основу і голосувати в першому читанні, для того щоби в подальшому можна було внести зміни по законопроекту: або зменшувати відсоткові ставки, або дивитися на інші преференції. Я думаю, буде так само надати слово авторам інших законопроектів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Олексій Петрович, час ми уже вичерпали, три регламенти. Будь ласка. Дякую.

Слово надається… Я прошу, шановні колеги, дотримуйтесь регламенту, будь ласка, я не буду продовжувати час.

Слово надається народному депутату Рудьковському Миколі Миколайовичу.

 

16:14:45

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Олександре Валентиновичу, я прошу п'ять хвилин – так, як попередньому виступаючому. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не можу, на жаль, дати …

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Олександр Валентинович, значить, за дві години не можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Втрачаєте часу більше.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Значить, шановні народні депутати, ось, я тримаю фотокартку жінки, яка взяла кредит в одному з українських банків - 46 тисяч доларів. Їй нарахували 13 тисяч страховки. Після цього, як вона сплатила 20 тисяч доларів, їй нарахували 176 тисяч доларів штрафів. Вона сплатила 20 тисяч доларів. Двох синів її забрали в армію, зараз вони в зоні АТО. Забрали квартиру, вона зараз живе в підвалі. У синів 70 відсотків забирають коштів із грошей, які отримуються на кредитку в погашення цього боргу. Так от, шановні колеги, законопроект, який я доповідаю, 4185а, він розроблений позичальниками з урахуванням всіх проблем, які існують і по відношенню до тих людей, які взяли кредити і  не змогли обслуговувати свої кредити по 12 відсотків, і по відношенню до тих, у яких забрали квартири, за які вони заплатили 50, 70 відсотків, продали за безцінок… До речі, от вона – яскравий приклад.  Забрали… Дали – 46, продали за 19, 20 вона заплатила і ще винна більше 30 тисяч.

так от в цьому законі пропонується. По-перше, списати всі пені (штрафи), які накручувались…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Півхвилини дайте завершити.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. … списати пені (штрафи).

Друге питання. Олександр Валентинович, цим законопроектом позичальники пішли на вашу пропозицію, пішли на компроміс, вони взяли частину на себе. Тобто вони пропонують по цьому закону буде не 5,05, а 6,5. Законопроект, який доповідав попередній виступаючий, – це 8. Якщо дотримуватися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція, зрозуміла.  Будь ласка, наступний виступаючий. Я    ще раз хочу сказати: крім вас, ще є три закони. 

Будь ласка, Князевич Руслан Петрович. Включіть мікрофон йому.

 

16:17:46

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово,  шановні колеги! Я думаю, що нам не можна зараз  нагнітати ситуацію і намагатися піаритись  на  цій темі, тому що вона й так підігріта, і  штучно спекулювати на цих речах. Тим більше шляхом   сюди підвезення людей. Це провокування ситуації,  абсолютно непотрібної і так далі. 

Це  законопроект, який внесений  мною, – це  законопроект, який узгоджений, разом  написаний з Національним банком, Асоціацією банків  України, а  також погоджений з Міжнародним валютним фондом і частиною тих вкладників,   позичальників, які в тому числі  пікетували Верховну Раду  України.  Суть законопроекту викладена, я думаю,  що, в принципі, основні тези, я з вашого дозволу зараз озвучу.

"Реструктуризація зобов'язань за кредитом проводиться шляхом внесення змін до договорів, які передбачають: перерахування несплачених зобов'язань за кредитом в гривні  за офіційним курсом,  встановленим на дату  проведення реструктуризації. Плата за користування кредитом після перерахування    встановлюється до кінця дії договору зі змінами в розмірі фіксованої процентної ставки, яка  діяла за кредитом до моменту реструктуризації. Розмір щомісячного платежу  за реструктуризованими   зобов'язаннями не може перевищувати розміру місячного  платежу за таким кредитом до його реструктуризації, перерахованим в гривні  за офіційним  курсом гривні  до іноземної валюти, встановленим станом на 01.01.2014 року.  Частина зобов'язань  позичальника, що визначається як різниця  між сумою зобов'язань за кредитом  на дату реструктуризації перерахованою за офіційним курсом  в гривні до іноземних валют, встановленим на  дату проведення реструктуризації та ………  зобов'язань, перерахованої у гривню за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим на 01.01.2014 року, підлягає сплаті позичальником останніми платежами за  графіком платежів за кредитом. Такі зобов'язання позичальника можуть  бути прощені банком на умовах та в порядку, визначеному в договорі зі змінами. 

Законопроектом   також   передбачається  погашення зобов'язань за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою,  за     рахунок передачі  позичальником предмету іпотеки держателю. Така  передача є підставою для припинення зобов'язань…"  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте півхвилини завершити.

 

16:20:03

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Прошу, шановні колеги, вважати, що це може бути основа для компромісу. Звичайно, багато кого воно не задовільняє, і не тільки тут, у сесійній залі. Але, з іншого боку, мені здається, що нам треба обов'язково врахувати ці обставини, що ми зараз перебуваємо в рамках дуже жорсткої співпраці з Міжнародним валютним фоном. І якщо ми будемо вдаватися до популістичних, непродуманих рішень, це може бути серйозною загрозою для того, щоб Міжнародний валютний фонд якимось чином…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Опанащенко. Прошу дотримуватись регламенту.

 

16:20:51

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановні колеги! Ми знову повертаємося до законопроекту, вже вкотре. Чому саме? Тому що все ж таки обіцянки з боку уряду створити групу та напрацювати не дають ніяких результатів. І ті законопроекти, які вносили і народний депутат Рудьковський, вже йдуть і змінюють на поліпшення саме щодо банків умов, і збільшуються ставки, збільшуються, скажімо, процентні платежі. Я пропоную, і вніс саме, законопроект з позначкою 4185а-3 – це той первоначальный законопроект, який пропонували люди. Він важкий, він, дійсно, скажімо, трудно исполнимый. Но я почему его внес? Скільки збиралися робочі групи, це було знущання над народними депутатами. Нас не чують і не рахують те, що саме проблема полягає в чому, за рахунок кого ми компенсуємо цю різницю: чи за рахунок людей, чи за рахунок банків, чи за рахунок держави, чи це буде солідарна відповідальність, розподілена між всіма? Пропонувалося розподілити її між усіма трьома сторонами, але цього, на жаль, не відбулося.

Тому моя пропозиція: внести його в тому вигляді, в якому потребували його люди, вимагали і прийняти в першому читанні. Я прошу всіх, тому що це дійсно для  людей дуже важливий законопроект. І  тоді банки разом з нами, з народними депутатами, я впевнений, напрацюють такий законопроект, який зможе забезпечити рівновагу та безпеку банківської системи.

Якщо ми його  не приймемо, ми ще місяць будемо розглядати ці законопроекти і ще  місяць будуть стояти люди з вимогою його  прийняти.

Тому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Володимирович.

Шановні колеги, прошу записатись на виступи:  два – "за", два – "проти". Обов'язково.

Будь ласка, народний депутат Єремеєв, "Суверенна європейська Україна".

 

16:23:23

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Ми неодноразово підходили до цього питання. Ми дуже добре з вами знаємо, що сьогодні український  народ попав в залежність від неспроможності влади виконати економічні реформи, від  фінансових і економічних криз, від тих потрясінь, які сьогодні є в Україні. І ми зобов'язані  глянути на це  питання під тим кутом, щоб  допомогти вирішити ці проблеми - залежність тих кредитів, - тим людям, які не мають доходів і які не можуть  покрити валютні кредити.

Наша фракція "Суверенна європейська Україна" пропонує провести  рейтингове голосування і потім проголосувати за той законопроект, який набере найбільше голосів. І тим самим ми покажемо, що ми - Верховна Рада, яка піклується  про український народ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Осауленко, "Свобода".

 

16:24:19

ОСАУЛЕНКО Т.В.

Прошу  передати слово Олексію Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:24:23

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода". Шановні колеги! Я коли доповідав позицію комітету Верховної Ради, висловлював позицію практично всіх депутатів, які входять в комітет. Але, в той же час я  зазначав, що жоден з цих чотирьох законопроектів не  є досконалим. Ясно, що можна  виходити на трибуну, бити себе в груди, рвати на собі сорочку і розповідати, як ми любимо український народ, підозрюючи, що можливо на осінь будуть парламентські вибори. І чим найбільше пропіаримося, чим найбільше там поллємо меду на груди знедоленого народу, то від того отримаємо бали.

Я запропонував компромісний варіант, ще раз кажу: провести рейтингове голосування по всіх чотирьох законопроектах, визначити той, який найбільше набере, голосувати його за основу, працювати над цим законопроектом, врахувавши всі сторони. Тому що можна говорити, що не тільки по 5,05 можна давати або віддавати кредити. Можна сказати і по 3, а можна і по 2, а чому б і ні? Але прекрасно розуміючи, що тим самим, напевно, ми заберемо або вкрадемо з державного бюджету кошти, які мали би бути спрямовані на зарплати бюджетникам і пенсіонерам. Тому я пропоную не займатися популізмом, а ухвалювати реалістичні речі. Так, вони, напевно, не зовсім будуть подобатися чи одній, чи другій, чи третій стороні. Але наше завдання як парламентарів, вирішувати так, щоб було добре як для українського народу, для української держави, для того, щоб ця держава могла забезпечити в першу чергу захист наших громадян. Я пропоную ще раз провести рейтингове голосування і визначити найкращій законопроект. Дякую. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Долженков.

 

16:26:42

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, звичайно, фракція Партії регіонів не буде стояти осторонь від проблеми щодо реструктуризації кредитних зобов'язань, виражених в іноземній валюті в національну валюту України. Також ми підтримуємо пропозицію, яка пролунала  з боку представників парламентської коаліції відносно того, щоб провести рейтингове голосування.

Що стосується фракції Партії регіонів, то ми зазначаємо про те, що в даному питанні необхідно керуватися здравым економічним глуздом. Економічний волюнтаризм в даному питанні не є розумним та не є виваженим, тому що це є фінансово-банківська система, вона є дуже крихка в даному випадку.

Необхідно зазначити, що перекладати повністю вину на реструктуризацію  будь-яких валютних кредитних зобов'язань, які існують у громадян, фізичних або юридичних осіб перед банківськими установами, це дуже відповідальне завдання і, відповідно,  перекладати зазначені борги на кредитні банківські установи не є виваженим та економічно доцільним. Чому? Тому що банки виступають фактично посередниками між залученим капіталом у вигляді депозитів та наданим капіталом у вигляді відповідних кредитів. Відповідно, банк не зможе нести весь тягар  відповідної відповідальності за  девальвацію національної валюти.

Фракція Партії регіонів  виступає за підтримку законопроекту альтернативного, який зареєстрований Князевичем, про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню. Чому? Тому що він, дійсно, був відпрацьований в тісній співпраці з представниками Національного банку України та широких кіл, які представлені Асоціацією банківських установ. Хочу зазначити, що, на жаль,  той фінансовий ресурс, який був використаний чинною владою, зокрема міг бути спрямований на вирішення питання щодо реструктуризації вказаних кредитних  зобов'язань, я говорю про рефінансування банків,  використаний був недоцільно, неефективно. Деякі банки, власники яких знаходяться у влади, отримали більше 20 відсотків від…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Дякую. По одній хвилині. Будь ласка,  народний депутат Кужель. З місця  тільки.  Шановні колеги, я дуже прошу, я не буду давати виступи. (Шум у залі)

 А, я вибачаюсь. Олександра Володимирівна, я вибачаюсь, я пропустив Михайленка, народний депутат, Компартія. Хто буде виступати?  

 

16:29:08

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Дякую. Прошу передати слово Адаму Мартинюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Все за Регламентом.

 

16:29:20

МАРТИНЮК А.І.

Шановні виборці, ті, хто нас чують, і ті,  хто зараз з великою надією, а мабуть ще більшою тривогою спостерігають за тим, як відбувається в сесійній залі черговий раунд нерівноправної боротьби рабів і  рабовласників! Бо рабовласники – це володарі 200 банків, і  представники кожного з них знаходяться тут у сесійній залі, а раби – це  десятки мільйонів громадян, які постійно терплять від банків. Ми зараз розглядаємо одну проблему, але давайте подивимось ширше. Ви назвіть мені, чи хоч один банкір повісився чи вмер від того, що він не віддав тих коштів, які він позичив у громадян? Він позичив, не в нього, а він позичив. Хтось повісився? Жоден ні. А от якщо громадянин у нього взяв і банк на цьому нажився і ще хоче нажитися, то, на жаль, громадяни, є такі випадки трагічні, що йдуть із життя.

Ось у чому біда і проблема, ще раз повторюю! Капітал, на жаль, ніколи себе в образу не дасть. Він буде ставити на коліна і ще в гірші умови тих, ті мільйони, які годують ці банки і які, за великим рахунком, годують і фінансують державу. І якщо і далі буде така ситуація, то не буде довіри в людей до банків і не буде фінансуватись розвиток держави.

Те, що стосується даних конкретних законопроектів. Можна ставити і давайте будем ставити на сигнальне, але є одне "але". Ті, хто чекають від нас рішення, сказали: якщо ми не проголосуємо, а наше спілкування показало, за законопроект 4185а-1, то ніякого іншого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, по одній хвилині. Олександра Кужель.

 

16:31:40

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, дуже короткі терміни, тому прошу уваги.

Перший законопроект – 4185а, не можна голосувати, тому що він практично вполовину погіршує умови, які сьогодні сплачують платники валютних кредитів. Якщо взяти, сьогодні він сплачує 7 тисяч 300 гривень на місяць, то згідно цього закону буде 10 тисяч 700.

Закон Рудьковського можна брати в першому читанні. Закон Князевича - зверніть, будь ласка, увагу, хто пропонує, – це є замороження сьогоднішньої ситуації. Бо курс валюти – 12 гривень, як сьогодні, а валютний процент такий, який вони платять і зараз. Тобто це не зміна ситуації, а її узаконення.

І проект Опанащенка теж можна брати в першому читанні. Підтримую авторів, взяти у першому читанні. І тільки після того і Нацбанк, і Мінфін почнуть працювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Рудьковський, тільки з місця, прошу. Одна хвилина.

 

16:32:56

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, я звертаюся до вас від всіх, хто попали в кредитну проблему на сьогоднішній день. Я звертаюся до вас і хочу вибачитися за ту ситуацію, яка була у вівторок. Шановні колеги, під парламентом були мирні протестувальники. Прийшли проплачені в камуфляжі з дубинами люди, які нападали в тому числі на мирних протестувальників, не випускали народних депутатів. Для того, щоб дискредитувати народний протест. Одна із жінок постраждала від вибуху гранати, із протестувальників.

Шановні колеги! Той закон, який я доповідав, це не мій закон. Це закон, який підготували позичальники, пішовши на компроміс, який Олександр Валентинович сказав, - розділити на три частини. Вони взяли свою частину. Вони будуть платити по 6,5, тобто третину…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, останній виступ. Народний депутат Бєлькова. Народний депутат Каплін підтримує, щоб їй передали слово. Будь ласка.

 

16:34:12

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги! Працюючи в робочій групі, ми провели детальний аналіз всіх чотирьох законопроектів. От, ніби всі чотири законопроекти намагаються допомогти людям. Але я хочу нагадати, що фактично є три заручники цієї ситуації і три винуватці. Люди також винні у цій ситуації. Я особисто ознайомилася з кількома угодами, у яких чітко і ясно було видно, що їх заборгованість призведе до того, що вони не зможуть її заплатити. Але і банкіри взяли на себе великі ризики і повісили їх на людей, за що мають також нести відповідальність.

Традиційно в усьому світі саме валютне кредитування є дуже ризиковим. І тому ми намагалися врахували, що допомога людям має піти така, щоб вони зуміли платити ті самі внески, які вони платили до 01.01.2014. Фактично найбільш правильний закон, на наш погляд, на погляд нашої фракції є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть, будь ласка, який закон.

 

16:35:26

БЄЛЬКОВА О.В. …законопроект Князевича. Наслідки його будуть майже такі, ті самі для конкретного позичальника, як і законопроект Кайди. Але він більш технічно правильний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Шановні колеги, ми обговорили відповідно до Регламенту це важливе питання. Воно дійсно болюче, його треба розв'язувати. Але я звертаю увагу народних депутатів на одну позицію. У випадку, коли це буде незбалансоване рішення, яке повинні підтримати і Національний банк України, і Міністерство фінансів України, ми не отримаємо результат, тому що, враховуючи катастрофічну ситуацію в економіці у зв'язку з продовженням бойових дій, у зв'язку з продовженням енергетичної блокади нашої країни, будь-який проект закону, не збалансований з Нацбанком і Мінфіном, буде заветовано. Крапка.

Саме тому ми проводили нараду і з участю Нацбанку, і з участю Мінфіну, і пропозиція цих двох поважних установ – це підтримка закону народного депутата Князевича за основу і на базі цього закону доопрацьовувати розв'язання цього болючого, я підкреслюю, питання.

Тому, шановні колеги, я буду ставити на голосування відповідно до Регламенту в порядку реєстрації наданих рішень. Єдине, я ще раз звертаю, шановні колеги, вашу увагу на проблему, яку треба не заговорити, не обв'язати популістськими гаслами, а розв'язати. І рекомендації я оголошую, прохання Національного банку, Міністерства фінансів України: підтримати закон 4185а-2. Це закон народного депутата Князевича, на базі якого можна  доопрацювати розв'язання цієї проблеми. Визначатись залу, звертаю на це увагу і в першу чергу членів коаліції.

Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця, підготуватися до голосування.

Ставиться, для того щоб зал визначився щодо підтримання за основу, тобто в першому читанні, законопроект 4185а.

Прошу, народний депутат Кайда - автор. Прошу визначитись Верховну Раду щодо прийняття за основу, прошу голосувати.

 

16:38:13

За-137

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 51 – "Батьківщина", 1 – Партія регіонів, "УДАР" – 4, 2 – "Економічний розвиток", "Свобода" – 33, 25 – "Суверенна європейська Україна", 0 – "За мир та стабільність", Компартія – 0, позафракційні – 21.

Наступне питання. Шановні колеги, прошу визначитись щодо прийняття за основу законопроекту 4185а-1, авторство народного депутата Рудьковського.  Прошу голосувати.

 

16:39:00

За-170

Рішення не прийнято.

Наступне питання. Увага, шановні колеги, прошу підтримати …

По фракціям, будь ласка.  "Батьківщина" – 36, Партія регіонів – 7, "УДАР" – 3, "Економічний розвиток" – 2, 33 – "Свобода", 22 – "Суверенна європейська Україна", 21 - "За мир та стабільність", Компартія – 20, позафракційні – 26.

Шановні колеги, ставиться на голосування законопроект 4185а-2, авторство народного депутата Князевича Руслана Петровича. Прошу, шановні колеги, підтримати. Колеги, я прошу підтримати, а потім оплески.

Прошу голосувати. Давайте розв'яжемо цю складну проблему. Прошу голосувати, за основу.

 

16:40:06

За-289

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 65, Партія регіонів – 55, "УДАР" – 35, 39 – "Економічний розвиток", 33 – "Свобода", 32 – "Суверенна європейська Україна", "За мир та стабільність", Компартія – 0, 34 – позафракційні.

Шановні колеги, є пропозиція за скорченою процедурою проголосувати розв'язання цього питання, тому що на нього чекають багато наших громадян. Прошу, прошу підтримати скорчену процедуру розгляду цього питання. На рішення залу. Будь ласка, прошу голосувати. Підготовки цього питання, прошу…

 

16:40:50

За-221

Рішення не прийнято.

За повною процедурою буде розгляд, підготовка, вибачте, цього питання. (Шум у залі)

Ще раз? Добре. Ще раз я ставлю питання на голосування щодо скороченої…, за скорочену процедуру підготовки цього питання до другого читання. Прошу, колеги, да або ні – шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

16:41:29

За-200

Рішення не прийнято.

Цей проект буде готуватись за повною процедурою, яка визначена в Регламенті. Єдине, я прошу Національний банк, Міністерство фінансів, робочу групу, яка працювала над цим законом, а також профільний комітет дуже ретельно і відповідально ставитись до підготовки до другого читання цього закону. Я прошу, шановні колеги, давайте домовимось так. Як тільки закон буде готовий, ми поставимо зразу його для того, щоби зал міг визначитись, прийнявши його в цілому.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. Ви звернули увагу, що зранку у нас  знаходяться тут поважні представники,  які сидять в одній з лож Верховної  Ради. Це кандидати, які претендують стати членами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 

Шановні колеги, відповідно до пункту 20 частини першої статті 85 Конституції  України та статей  4.5 Закону "Про Національну раду  України з питань телебачення і радіомовлення" на розгляд Верховної Ради  України вноситься питання про обрання членів  Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Національна рада складається з 8 осіб, з них 4 члени Нацради призначаються Верховною Радою, 4 - Президентом.

Шановні колеги,  зараз я прошу, щоб ми встигли розглянути  це питання. Нагадаю,  шановні колеги, що відбувся конкурс, зараз голова профільного Комітету    з питань свободи слова Микола Томенко  детально про це скаже. Але я нагадую, що відбувся конкурс, відповідно до якого  ми  маємо 16 претендентів на цю високу посаду.  Відповідно до вимог чинного законодавства ми зараз, після виступу голови профільного комітету, проведемо рейтингове  голосування.  І саме ті 4 кандидатури, які наберуть найбільшу кількість голосів, будуть запропоновані знову Верховні Раді для того,  щоб вони визначились  щодо остаточного  обрання.    Зрозуміла процедура? Зрозуміла.

Микола Володимирович,  будь ласка, деталізуйте цей процес.

 

16:44:01

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  будьмо уважні, це принципове питання, оскільки тут надзвичайно велика кількість депутатів з різних без виключення фракцій уже  кілька місяців  акцентують увагу на тому, що ми мусимо створити повноцінний і працюючий  центральний орган в сфері інформаційної політики - Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, оскільки інформаційна війна, що триває,  інформаційні виклики і необхідність інформаційної  безпеки вимагає від нас сформувати повноцінну вісімку  Національної ради.

Олександр Валентинович сказав, що наше право - 4 кандидати, право Президента- 4 кандидати. Власне, ми мусимо почати цю  роботу, а Президент після нас - запропонувати свою четвірку і відродити фактично роботу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаю, що ми з вами провели серйозну дискусію, і в результаті цієї дискусії не схвалювати звіт Національної ради за минулий рік, і таким чином створили правові передумови для того, щоб оголосити конкурс і обрати нових членів Національної ради.

Можу вам сказати як людина, яка довгий час займається інформаційною сферою, що таких серйозних і професійних кандидатів на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення ми не мали у Верховній Раді України. У нас подавали документи 18 осіб, щойно через обговорення, через голосування і через антикорупційну комісію ми маємо 16 кандидатів на чотири вакантні місця членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Ми на комітеті мали довготривалу дискусію, де кожен з кандидатів мав можливість висловити свою точку зору. Ми це обговорили, була серйозна дискусія серед громадськості. Хочу вас поінформувати, що громадськість просить, щоб ми не мислили категоріями партійних, фракційних, депутатських квот, а мислили категоріями професіоналізму і тих людей, які би діяли в інтересах законодавства, діяли в інтересах інформаційної безпеки і діяли в інтересах інформаційної політики Української держави.

Я знаю, що Верховна Рада і депутати зараз в складній ситуації, вони розриваються між двома цінностями. Одні хочуть голосувати за професіоналів, інші хочуть голосувати за патріотів. Моя порада як голови комітету: голосувати за патріотичних професіоналів. Таким чином ми об'єднаємо спільні позиції і зможемо сформувати такий склад Національної ради, який дасть можливість вирішити проблеми, які стоять перед нами.

Ще раз хочу наголосити, у нас одна з найскладніших процедур голосування, про що говорив Олександр Валентинович. Очевидно, як буде у нас мир в країні і спокій, ми зробимо її більш простішу. Тому що вона ускладнює нам життя, але ми не можемо від неї відійти.

Отже, зараз Голова Верховної Ради  буде зачитувати вам за абеткою прізвища  16 кандидатів на посаду Національної ради і за кожного з цих 16  чи за кожну ми  будемо голосувати. А вже потім Голова   Верховної Ради в залежності від рейтингу буде  ставити на остаточне, результативне  голосування.

Тому кожне голосування є важливе, і це означає, що ми щонайменше 20 раз будемо голосувати. Тому треба, щоб ми  добросовісно й відповідально до цього підходили. Коли я хвалив членів, кандидатів на посаду членів  Національної ради, їх професіоналізм і   патріотизм підтверджується тим, що із 16 осіб 14 отримали підтримку більшості членів Комітету з питань свободи слова та  інформації. Це означає достатньо високий авторитетний потенціал цих членів Нацради.

Рішення нашого комітету носить  рекомендаційний характер. Це не означає, що ви  мусите діяти, виходячи з нашого голосування. Всі матеріали ми  вам роздали заздалегідь, кілька  тижнів назад, там це голосування є.

Тому, Валентин Олександровичу, можемо приступати до роботи. І ще раз хочу  сказати, що ми маємо унікальну можливість все-таки дивитися більше на  професійні якості, на патріотичну позицію, а не лише  проектувати, хто ближче до тієї фракції чи групи  знаходиться під час висунення. До речі, більшість тих, кого ми розглядаємо, не висувалися фракціями, групами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити півхвилини.

 

ТОМЕНКО М.В. …а висувались громадськими організаціями. Тому ще раз йдемо по списку, слухаємо Олександра Валентиновича і голосуємо. Сподіваюся, що ми, попри складність процедури, сьогодні спробуємо сформувати четвірку від Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Миколо Володимировичу, за важливу інформацію.

Шановні колеги! Я прошу сісти на  свої робочі   місця. Секретаріат я прошу зробити оголошення, особливо в буфетній частині Верховної Ради, що негайно всім депутатам прийти до сесійної зали для того, щоб можна було визначитися з надважливого питання. А сьогодні в цих умовах, в яких знаходиться Україна, враховуючи ту інформаційну війну, яку веде сусідня країна проти України, це питання є надважливим для нашої держави.

Шановні колеги, поки депутати сідають на свої місця, ви зрозуміли процедуру, вона дуже схожа на формат "Євробачення". Треба отримати підтримку голосів не тільки своєї групи підтримки, але і групи підтримки своїх конкурентів. Хто більше в першому турі отримає голосів, той уде розглядатися для результативного голосування. Зрозуміла процедура? Зрозуміла.

Шановні колеги, прошу сідати. Колеги, Нестор Іванович, прошу сідати. Народний депутат Шуфрич  інформує, що в нього не працює карточка там, де він сидить і він підтримував закон 4185а-2, хоча .... це не було  зафіксовано. Тому я інформую Верховну Раду і прошу сісти там, де працює карточка. Крім того, народний депутат Шипко інформує, що голосував за законопроект 4185а-2, також просить врахувати голоси. Але ж те тільки для стенограми, ви знаєте, що результат голосувань у нас фактично зафіксований.

Шановні колеги, увага!  Починаємо процес голосування. На свої місця, будь ласка, я не буду двічі ставити одну і ту ж саму кандидатуру. І зауваження, що не встигли, я не буду сприймати. Будь ласка, на своїх місцях працюємо. І так, я буду називати прізвища, ім'я, по-батькові, а ви, будь ласка, визначайтесь щодо підтримки кандидата.

Що стосується кандидатів, шановні друзі, я прошу підійматися того кандидата, прізвище якого я називаю для того, щоб народні депутати могли вас побачити і підтримати.

Перше. Бурмака Марія Вікторівна.

 (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів визначитися щодо підтримки шляхом голосування. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

16:52:25

За-162

Наступний претендент. (Шум у залі)

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 75, регіони – 0, "УДАР" – 22, "Економічний розвиток" – 1, "Свобода" – 33, 7 – "Суверенна європейська Україна", 1 – "За мир та стабільність", КПУ – 0, позафракційні – 23.

Наступна кандидатура – Герасим'юк Ольга Володимирівна. Шановні колеги, прошу визначитися щодо підтримки кандидатури Герасим'юк Ольги Володимирівни. Будь ласка,  прошу голосувати.

 

16:53:22

За-254

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 48, Партія регіонів – 67, "УДАР" – 37, "Економічний розвиток" – 1,"Свобода" – 32, 31 – "Суверенна європейська Україна", "За мир та стабільність" – 7, Компартія – 0. Будь ласка,  далі. Позафракційні – 31.

Наступна кандидатура – Гріцак Костянтин  Іванович. Прошу, шановні колеги, визначитися щодо підтримки цієї кандидатури шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

16:54:12

За-15

По фракціях треба чи ні? Не треба, так.

Шановні колеги, наступна кандидатура – Ільяшенко Олександр Борисович. Шановні колеги, прошу визначитися щодо кандидатури Ільяшенка Олександра Борисовича  шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

16:54:53

За-217

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 8, Регіони – 68, "УДАР" – 32,  32 – "Економічний розвиток", "Свобода" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 31, "За мир та стабільність" – 7, КПУ – 19, позафракційні – 20.

Наступна кандидатура, шановні колеги, Котенко Катерина Сергіївна.

Прошу, шановні народні депутати, визначитись щодо підтримки Котенко Катерини Сергіївни. Прошу голосувати.

 

16:55:45

За-203

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 71, Партія регіонів – 17, "УДАР" – 37,  "Економічний розвиток" – 3, "Свобода" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 34, "За мир та стабільність" – 6, КПУ – 0, позафракційні – 35.

Наступна кандидатура, шановні колеги, Крайняк Юрій Олегович.

Прошу шановних народних депутатів, визначитись щодо підтримки Крайняка Юрія Олеговича. Прошу голосувати.

 

16:56:40

За-14

Наступна кандидатура, шановні колеги, Котюжинська Тетяна Григорівна. Прошу, колеги, визначитись щодо підтримки кандидатури Котюжинської Тетяни Григорівни. Прошу голосувати.

 

16:57:13

За-40

Наступна кандидатура, шановні колеги, Мартинюк Ростислав Михайлович. Прошу, шановні народні депутати, визначитись щодо підтримки кандидатури Мартинюка Ростислава Михайловича. Прошу голосувати.

 

16:57:51

За-203

Зараз, не поспішайте. По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 53, Партія регіонів – 0, "УДАР" – 29, 29 – "Економічний розвиток", 34 – "Свобода", "Суверенна європейська Україна" – 33, "За мир та стабільність" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 25.

Наступна кандидатура, Михайлюта Олександр Олександровичу. Прошу, шановні колеги, визначитись щодо підтримки кандидатури Михайлюти Олександра Олександровича. Прошу голосувати.

 

16:58:43

За-29

Наступна кандидатура – М'ясникова Катерина Андріївна. Прошу шановних і народних депутатів визначитись щодо підтримки кандидатури М'ясникової Катерини Андріївни. Прошу голосувати.

 

16:59:21

За-238

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 26, Партія регіонів – 62, "УДАР" – 24, "Економічний розвиток" – 32, "Свобода" – 21, "Суверенна європейська Україна" – 34, "За мир та стабільність" – 6, Компартія – голоси відсутні, позафракційні – 33.

Шановні народні депутати, прошу, наступна кандидатура - Мірошник Родіон Валерійович. Колеги, я прошу, ми не обговорюємо… Колеги! У нас відбувається процес голосування. Шановні колеги, ми діємо відповідно до закону, відповідно до закону конкурс і комітет внесли пропозицію.

Будь ласка, 1 хвилину Ляшко, народний депутат.

 

17:00:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні колеги, Валерій Мошенський, колега-депутат з Луганщини, мажоритарник, підтвердить: це ганьба, коли таких людей вносять до зали парламенту. Родіон Мірошник – організатор сепаратистських шабашів в Луганську, колишній гендиректор ЛОТ - телекомпанії, помічник Єфремова. Саме Мірошник керував захопленням обласної телерадіокомпанії, захопленням обласної адміністрації. Він сьогодні продовжує вчиняти антиукраїнські шабаші у Луганську. Це ганьба, коли до зали парламенту пропонують таких подонків, які не навидять все українське, які люблять Росію більше, ніж матір рідну. Що би робите?! Зняти і не ставити взагалі на голосуванні! І не дискредитувати український парламент! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я прошу заспокоїтись! Відповідно наданої інформації я даю доручення Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України розглянути питання, яке порушував народний депутат, і у випадку наявності підстав вжити заходи. Але, шановні колеги, я змушений діяти відповідно до закону. Конкурс відбувся, комітет вніс пропозиції.

І саме тому я ставлю на голосування, а ви, будь ласка, визначайтесь голосуванням, кандидатуру Мірошника Родіона Валерійовича. Я прошу визначатись.

 

17:02:09

За-76

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 0, Партія регіонів – 54, "УДАР" – 0, "Економічний розвиток" – 0, "Свобода" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 0, "За мир та стабільність" – 12, КПУ – 19,  2, вибачте, позафракційні – 1.

 Шановні колеги, є у нас органи, які повинні цим займатися. Будь ласка, СБУ, Генпрокуратура нехай вивчають це питання. Шановні колеги, доручення ми оформили протокольно.

Наступна кандидатура - Черниш Олег Миколайович.

Прошу, шановні колеги, визначитися щодо підтримки Черниша Олега Миколайовича. Прошу голосувати.

 

17:03:10

За-219

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 12, 48 – "Регіони", 34 - "УДАР", "Економічний розвиток" – 34, "Свобода" – 32, 31 – "Суверенна європейська Україна", "За мир та стабільність" – відсутні голоси, відсутні голоси Компартії України, позафракційні – 28.

Шановні колеги, наступна кандидатура - Полхович Галина Олександрівна. Прошу, шановні колеги, визначитись щодо підтримки кандидатури Полхович Галини Олександрівни. Прошу голосувати.

 

17:04:11

За-10

"За" – 10 голосів.

Наступна кандидатура - Попова Тетяна Валеріївна. Шановні колеги, прошу визначитися щодо підтримки Попової Тетяни Валеріївни. Прошу голосувати.

 

17:04:46

За-30

"За" – 30 голосів.

Наступна кандидатура - Швець Олександр Олександрович. Прошу, шановні народні депутати, визначитись щодо підтримки кандидатури Швеця Олександра Олександровича. Прошу голосувати.

 

17:05:15

За-15

"За" – 15 голосів.

Наступна кандидатура, і остання із запропонованих нам кандидатур, Шевченко Тарас Сергійович. (Шум у залі) Прошу визначитись щодо підтримки Шевченка Тараса Сергійовича. Прошу голосувати.

 

17:05:52

За-129

"За" – 129 голосів.

По фракціям, будь ласка. 71 – "Батьківщина", Партія регіонів – 0, "УДАР" – 9, "Економічний розвиток" – 0, 33 – "Свобода", "Суверенна європейська Україна" – 2, 1 – "За мир та стабільність", КПУ – 0, позафракційні – 13.

Шановні колеги, я оголошую ті результати, поправте, коли я помилився, які ми отримали під час рейтингового голосування.

Бурмака Марія Вікторівна – 162 голоси "за". Герасим'юк Ольга Володимирівна – 254. Гріцак Костянтин Іванович – 15. Ільяшенко Олександр Борисович – 217. Котенко Катерина Сергіївна – 203. Крайняк Юрій Олегович – 14. Котюжинська Тетяна Григорівна – 40. Мартинюк Ростислав Михайлович – 203. Михайлюта Олександр Олександрович – 29. М'ясникова Катерина Андріївна – 238, Мірошник Родіон Валерійович – 76. Черниш Олег Миколайович – 219.  Полхович Галина Олександрівна – 10. Попова Тетяна Валеріївна – 30.  Швець Олександр Олександрович – 15. Шевченко Тарас Сергійович – 129.

Так,  шановні колеги, давайте  підсумки підведемо: перше місце - Герасим'юк Ольга Володимирівна, друге місце -  М'ясникова Катерина Андріївна,    третє – Черниш Олег Миколайович, і четверте – Ільяшенко Олександр Борисович.   Шановні колеги, немає помилки, все чесно? 

Шановні колеги, саме в такій послідовності, в якій ми отримали, яку ми отримали за результатом рейтингового голосування, я буду ставити ці кандидатури   для  результативного голосування Верховної Ради. Відповідно до цього голосування, я нагадаю,  кандидатура вважається обраною … Спокійно! Кандидатура вважається обраною, яка набрала  понад 226 голосів.

Щодо пакетного голосування,   шановні колеги, хотів би, але не можу. Відповідно до Закону про Національну раду телебачення голосування проводиться  окремо за кожну кандидатуру. Тому,  шановні колеги, прошу… Колеги, там, бачу, ідуть переговори.  Будь ласка,  шановні колеги - журі Євробачення,   будь ласка, зверніть на мене увагу.  Шановні колеги, я ставлю прізвища в порядку… (Шум у залі) Ще раз… Будь ласка,  я дам по одній хвилині, щоб ми обмінялись. Шановні колеги, прошу! Я, єдине, уже відчуваю, що зараз перерви будуть, домовленості якісь будуть, але, колеги, нам ще треба енергетичні закони прийняти, нам ще треба за банки проголосувати. У нас є питання серйозні, пов'язані з місцевим самоврядуванням, які нам треба негайно розглядати. Тому, будь ласка,  шановні колеги,  домовлятись треба було до 16 години.

Шановні колеги! Будь ласка, народний депутат Шевченко, одна хвилина.

 

17:10:20

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановні колеги! Судячи по тих цифрах, які ми побачили, у нас є великий ризик, що ми сьогодні не  зможемо сформувати нашу четвірку. І це серйозний ризик для країни. Ми знаходимося в умовах інформаційної війни, як ніколи дуже важливо сьогодні, прямо сьогодні сформувати четвірку. Тому у нас є пропозиція зробити коротку перерву для узгодження позицій. Якщо ця позиція знаходить відгук в залі, мені здається, ми сьогодні могли б вийти на результативне голосування. І ще один закли: підходити до цього питання не з міркувань партійних квот, як ми бачили по цифрах, а з міркувань державного інтересу. Там є достойні люди, є представники громадськості, давайте сьогодні проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Матвієнков. І після цього висновок робить голова комітету Микола Томенко. Будь ласка.

 

17:11:04

МАТВІЄНКОВ С.А.

Мариуполь, фракция "Регионов". Уважаемые коллеги! Для того чтобы здесь не было игр и  всевозможных инсинуаций результатов голосования, мы предлагаем, давайте сделаем следующим образом, как мы это делали всегда: ставьте фамилии по алфавиту. И тогда все будет понятно и все будет ясно. Мы всегда таким образом голосовали. Спасибо. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я не бачу принципової різниці, чесно я кажу, тому що фактично результати співпадають з алфавітом, так, на всякий випадок, крім одного прізвища. Тому, шановні колеги,  спокійно!

Будь ласка,  включіть мікрофон голові Комітету з питань свободи слова Миколі Томенку.

 

17:11:46

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Я говорив, що є певні складності з голосуванням, але закон нам чітко говорить, що нам далі робити. Далі -остаточне голосування за призначення членів Національної ради здійснюється у послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням за кандидатів.

Отже, ми за алфавітом, чи за абеткою, голосувати не можемо, але ми можемо  голосувати не лише за чотири кандидатури. Моя  пропозиція, голосування дуже показало чітко, так би мовити, популярність і  підтримку кандидатів, я пропоную, і закон нам не забороняє голосувати не за  чотири, а за шість кандидатів - ті, які набрали більше як 200 голосів, і сподіватися, що з цих шести кандидатів ми оберемо чотирьох.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, спокійно!

Я ще раз хочу сказати,  ми можемо говорити за  шість, за вісім  кандидатів у випадку, коли ми не  отримаємо результативного голосування.

Тому, шановні колеги (я ще раз кажу: прошу заспокоїтись!) відповідно до вимог законодавства я просив би, щоб ми його не  порушували, щоб потім ніхто через суд не оскаржував наше з вами рішення. Ми будемо діяти саме відповідно до  законодавства. Ми не можемо розривати це питання, ми повинні отримати результативне  голосування.

Тому я буду ставити на голосування саме  ті пропозиції, які ми отримали в тій послідовності, яку визначило рейтингове голосування.

Прошу, шановні колеги,  ми зараз голосуємо, а не обговорюємо питання.  Будь ласка, голова комітету сказав як експерт. Прошу, шановні колеги, сісти на  свої робочі місця, вас також це стосується. Друзі, ми не дискутуємо, ми голосуємо. Прошу.

Прошу визначитись щодо підтримки кандидатури Герасим'юк Ольги Володимирівни. Прошу голосувати, шановні колеги, прошу голосувати.

 

17:14:15

За-153

Так, шановні колеги, 153. Рішення не прийнято.

Шановні колеги, в мене така підозра, що, дійсно, ми не можемо вийти на результат, тому що  немає домовленості між фракціями. Я прошу, я прошу, шановні колеги, давайте ми з вами   будемо визначатися. Я не хотів би, щоб зараз... Ви розумієте, що це ж не просто висування - це був конкурс, після цього це місяць фактично відбувався процес, після цього - засідання комітету, після цього - визначення парламенту тощо. А зараз всі будуть тягнути тільки за свого кандидата - і в результаті ми не отримаємо жодного результату.

Будь ласка, народний депутат Мірошниченко Юрій.

 

17:15:00

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, насправді, ситуація, дійсно, важлива, і ми маємо ухвалити сьогодні рішення. Але, на моє переконання, Олександр Валентинович, треба не обмежувати можливість голосувати народним депутатам, а йти відповідно до Регламенту – по кількості набраних голосів. Якщо Герасим'юк набрала найбільше – ми її першою ставимо. Доходимо до четвертого, а потім на п'ятого і шостого для того, що ми відтворили вже результативним голосуванням можливість підтримати своїх кандидатів. Тому що  депутати деякі не голосують, тому що вони не потрапили до тієї четвірки, яку ви ставити не голосування.

Тому ставте, як мінімум, шістьох явних фаворитів, але якщо і ці шість не наберуть, то і інших ставте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, народний депутат Рудьковський – одна хвилина.

 

17:15:48

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я звертаюся до вас, Олександр Валентинович, і я пропоную вам для того, щоб ми не мали збурення, давайте найбільш рейтинговим кандидатам дамо можливість виступити з трибуни, сказати кілька слів  про себе для того, щоб ми могли більш відповідально віднестися до голосування. Значить... Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Геращенко, будь ласка.

 

17:16:18

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, от здається тільки що цех телевізійний радів тому, що ми запропонували цього разу на голосування до Верховної Ради людей, які були підтримані творчими спілками, які є шановними в телевізійному цеху і от тільки що ми побачили абсолютну ганьбу. І шкода, що вона іде від більшості, яка начебто найбільше б'ється за те, щоб у нас було встановлено порядок в інформаційному полі, коли не підтримали людину тільки тому, що вона стояла першою за прізвищем в цьому списку. І мені здається, що так не можна ставитися насправді до сьогодні галузі. Так не можна ставитися до спілки, так не можна ставитися до наших колег, в тому числі до пані Олі Герасим'юк, яка  насправді і з нами в цьому залі працювала і підтримана і Спілкою журналістів у, і підтримана і іншими спілками тільки тому, що це не є сьогодні якимось там партійним голосуванням.

Я пропоную все-таки оголосити тоді перерву, повернутися до цього голосування, щоб ми зараз провели узгодження, але виходили, дійсно, не тільки з політичної позиції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народний депутат  Мартинюк.

 

17:17:31

МАРТИНЮК А.І.

Дякую.  Мартинюк, фракція Компартії України.

Шановні колеги! Заспокойтесь і давайте підтримаємо Голову Верховної Ради, який абсолютно чітко  відповідно до Закону  "Про Національну раду, телебачення і радіомовлення" сказав: ми не обмежені чотирма чи шістьма кандидатурами, ми зобов'язані з вами визначитися  по чотирьох. Але провівши сигнальне голосування, ми будемо голосувати до результативних перших чотирьох  кандидатур за тим рейтингом, яки……

Не виключено, що це буде чотири, не виключено, що це може бути  шість, не виключено, що це все можуть бути шістнадцять. Це одне. Тому давайте підтримаємо Голову і нема тут ніяких збурень, а йдем так, як вимагає  цього закон.

І друге. Якщо хтось хоче перерви, то знову ж таки є регламентна норма. Пишіть Голові від двох фракцій пропозиції, і він оголосить перерву. А прошу голосувати за  рейтингом і зал визначиться.

Дякую. 

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Княжицький, шановні колеги, і будемо визначатися.

 

17:18:40

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги, я прошу, щоб всі зрозуміли, що відбулося. Було дуже багато громадських обговорень, були вимоги до кандидатів. Ви пам'ятаєте, називалася кандидатура Тараса  Шевченка, називалася кандидатура Марії Бармаки, Юрія Крайняка, Олі Герасим'юк, багатьох тут, Костя Грицак – багато відомих людей. Голосування відбувалося через домовленості між фракціями, які під ковдрою і під килимом намагалися обдурити один одного. Ми їх не заслухали. Ми не оцінили їхнього фахового рівня. Ми не розуміємо, чому ті чи інші люди там опинилися. Щоб це припинити, справді, треба поставити на голосування чотири кандидатури, які набрали найбільше голосів. Якщо вони їх не набирають, оголошуємо новий конкурс, і ці люди мають право ще раз на нього подаватися.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у мене є наступна пропозиція. Давайте, щоб  ми вийшли на рішення, пропозиція наступна. Тобто перед результативним голосуванням я роблю сигнальне голосування, бачимо - проходить, ставимо на голосування, ні - ми тоді сигнальним голосуванням пройдемо всіх, і тоді вже будете визначатись. Підтримується чи ні?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні? Шановні колеги, значить, я буду ставити наступну кандидатуру за рейтингом.

Шановні колеги, наступна кандидатура за рейтингом – М'ясникова Катерина Андріївна. Прошу Верховну Рада визначитись, колеги, увага! Визначитись щодо підтримки цієї кандидатури. Прошу голосувати.

 

17:20:27

За-143

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, наступна кандидатура – Черниш Олег Миколайович. Прошу народних депутатів визначитись щодо підтримки цієї кандидатури. Прошу голосувати.

 

17:21:01

За-139

Рішення не прийнято.

Наступна кандидатура за рейтингом – Ільяшенко Олександр Борисович. Прошу народних депутатів визначитись щодо підтримки цієї кандидатури.

 

17:21:28

За-157

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, була пропозиція пройтись далі за рейтингом, ті, хто набрав понад 200 голосів.

Наступна кандидатура за рейтингом. Спокійно, спокійно! Дві кандидатури набрали 203 голоси – це Котенко Катерина Сергіївна. Прошу, шановні колеги, визначитись щодо підтримки Котенко Катерини Сергіївни.

Прошу голосувати.

 

17:22:07

За-163

Рішення не прийнято.

Наступна кандидатура - Мартинюк Ростислав Михайлович. Прошу визначитись щодо підтримки цієї кандидатури.

 

17:22:31

За-108

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, мені здається, що далі нема сенсу голосувати. Нема сенсу. Шановні колеги, у мене пропозиція наступна. У нас колеги, яких ми сьогодні, скажемо так, обговорювали і за яких голосували, весь день з нами працюють, вони втомились. Я пропоную наступним чином поступити. Ми маємо з вами рейтингове голосування. Маємо голосування, які при бажанні народних депутатів ми можемо назвати сигнальними, при бажанні, повернувшись до цього питання.

Увага! Саме тому у мене пропозиція наступна. Зараз ми риску підводимо під цим питанням. Тому що я не бачу можливості прийняти результативне рішення. І просив би керівників фракцій провести між собою консультації не виходячи із залу. Тому що у нас дуже багато важливих питань, нагадаю. І по готовності ми можемо повернутись сьогодні до цього питання або завтра почати з нього.

Коли не буде домовленостей між фракціями, я підвожу риску під розглядом всіх пропозицій. Сьогодні? Домовляйтесь, будь ласка. Я з вас вичавлювати голоси не зможу.

Будь ласка, Сергій Соболєв, одна хвилина.

 

17:23:50

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги, для того, щоб нам не проводити новий конкурс, вважаймо це сигнальним голосуванням. Завтра о 9-й, якщо Голова Верховної Ради нас збере, ми зможемо провести консультації, завтра поставити це першим голосуванням. І це буде фактично не сигнальне, а голосування по факту. Для того, щоб нам не втрачати місяць.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми можемо за цю позицію проголосувати? Можемо? Я би просив підтримати пропозицію вважати ці голосування сигнальними. З тим, щоб фракції могли зустрітись і домовитись. У випадку, коли такої домовленості не буде, ми з вами підведемо риску під цим питанням і будемо оголошувати новий конкурс. Прошу всіх, всіх зацікавлених депутатів, а, я переконаний, в залі всі зацікавлені підтримати цю пропозицію. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

17:24:58

За-246

Рішення прийнято.

Важко, друзі, щось воно йде.

Шановні колеги, наступне питання. Будь ласка, нам необхідно з вами завершити розгляд. Прошу сісти на свої місця. Друзі, не виходимо з залу, спокійно, ми повернемось до банків. У мене міністр енергетики, замість того щоб боротися з, скажемо так, агресорами північними, він сидить весь день в залі і не захищає енергетичну безпеку країни. Давайте зараз доведемо питання, які стосуються енергетичних законів. Прошу… Зараз. Я пам'ятаю ваш закон. Я також в кінці спробую його поставити.

Шановні колеги, я прошу підтримати повернення до Закону про особливий період у паливно-енергетичному комплексі (4117а). Прошу всі, шановні колеги, підтримати повернення до цього питання, яке доповідав міністр енергетики Продан Юрій Васильович. Прошу підтримати всіх повернення до цього питання (4117а). Прошу голосувати.

 

17:26:16

За-191

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 69, Партія регіонів – 0, "УДАР" – 16, 29 – "Економічний розвиток", 32 – "Свобода", "Суверенна європейська Україна" – 27, "За мир і стабільність" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 18.

Шановні колеги, наступне питання, яке нам треба обговорити, поки тут міністр, за скороченою процедурою. Прошу, щоб ми зараз підтримали всі питання, які зараз будемо розглядати в першому читанні за скороченою процедурою. Прошу підтримати цю пропозицію.

 

17:26:57

За-186

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, наступне питання, яке нам повинен доповісти міністр енергетики та вугільної промисловості Продан Юрій Васильович. Прошу його на трибуну. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою.

Ви пам'ятаєте доповідь Прем'єр-міністра Яценюка з цього приводу. Я дуже прошу, шановні колеги, не розходитися. Надто відповідальне питання. Це безпека нашої держави, енергетична безпека. Будь ласка.

 

ПРОДАН Ю.В.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати, на ваш розгляд пропонується надзвичайно важливий закон, перш за все пов'язаний з підвищенням енергетичної безпеки нашої країни. Перш за все хочу сказати, що мова іде про імплементацію законодавства, енергетичного законодавства України до європейського законодавства. Відповідні зобов'язання ми взяли, коли приєдналися і ратифікували наше приєднання до енергетичного, Європейського енергетичного співтовариства. Перш за все мова іде про створення незалежного оператора з експлуатації газотранспортної системи.

Хотів би наголосити, що таким чином ми з вами інтегруємося до європейського газового ринку. Перш за все хотів би також сказати, що сама газотранспортна система, підземні сховища залишаються у власності держави. Мова іде про оренду, концесію, яке візьме підприємство, яке буде  створено як оператор газотранспортної системи. При цьому функції оператора Єдиної газотранспортної системи  будуть закріплені за підприємством, засновниками та власниками яких можуть виступати або виключно держава, або держава спільно з резидентами країн ЄС, Сполучених Штатів Америки чи Європейського енергетичного співтовариства. Україні буде належати не менше 51 відсотка. Резиденти ЄС та Сполучених Штатів повинні обов'язково мати статус операторів систем транспортування газу, бути членами Європейської мережі операторів транспортування газу, сертифікованими відповідно до вимог європейського законодавства, або операторів системи транспортування газу Сполучених Штатів Америки. Головне, що ми встановимо прозорі недискримінаційні відносини на газовому ринку. Такі підходи вигідні для всіх: і для  виробників, і для видобувників, і для постачальників газу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити півхвилини. Я прошу, завершуйте.

 

ПРОДАН Ю.В. Народні депутати, виходячи із забезпечення енергетичної безпеки країни в першу чергу, необхідності суттєвої модернізації української газотранспортної системи, роботи українського газового ринку на європейських прозорих принципах, просив би підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, співдоповідь голови профільного комітету Мартиненка Миколи Володимировича. Будь ласка.

 

17:30:05

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги! Комітет підтримує законопроект 4116а. Комітет прекрасно розуміє, якщо не прийняти термінові рішення стосовно того, які правила торгівлі газом будуть на території України, де іноземні покупці європейці можуть його купувати, на якому кордоні, на західному чи з Росією, яким чином ми будемо використовувати ГТС, щоб не дати можливості будувати південний потік і так далі. І тому комітет цей законопроект підтримав.

Мало того, комітет підтримує цей законопроект не тільки за основу, але і в цілому, якщо, при умові, в пункті 4 розділу І підпункт 1 та підпункт 2 доповнити наступним реченням: "Умови конкурсу відбору зазначених вище юридичної особи (юридичних осіб) та остаточне рішення щодо їх участі у суб'єкті господарювання, на якого покладено функцію оператора Єдиної газотранспортної системи України, приймається Верховною Радою України".

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є бажаючі обговорити це питання? (Шум у залі) Шановні колеги, є бажаючі обговорити це питання. Прошу записатись на виступи.

Народний депутат Пономарьов, фракція Партії регіонів.

 

17:31:48

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Прошу передати слово Мартовицькому Артуру Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Мартовицького.

 

17:31:54

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Я згоден,  що сьогодні  є необхідним встановлення додаткових повноважень для Кабінету Міністрів та Міненерговугілля в період особливої роботи галузі. Але виключно  на газовому ринку,  я наголошую  на це, якщо повноваження  будуть поширюватися на всю енергетичну галузь з одночасним обмеженням …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановний народний депутат, я вибачаюсь, ми обговорюємо інший закон, ми обговорюємо питання газотранспортної системи.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Слово Долженкову передать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 1 хвилину Долженкову.

 

17:32:29

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний пане Голово, шановні колеги, вибачаюсь за  таку, трохи технічну, посилочку. Але з приводу вказаного законопроекту позиція  фракції  Партії регіонів  є одностайною та послідовною. Під час  функціонування  попереднього уряду пропонувалася формула  створення  тристороннього консорціуму у складі: Європейського Союзу як   найбільшого ринку для споживання російського газу, України, яка   володіє контрольним пакетом в господарюючому суб'єкті, на балансі якого перебуває газотранспортна система, та Російською Федерацією як країною-постачальником.

Ми вважаємо, що це  економічно нерозумне та непослідовне рішення - щодо створення   саме двостороннього консорціуму, без участі країни-експортера. Європейський Союз хоча нам і реверсує зараз  природній газ, але всі розуміють, що це природній газ російського походження, це   природній газ російського походження. Це є повним абсурдом - ігнорувати інтереси  постачальника цієї країни. І я вважаю, що вказана політика призведе до того, що ми так до керуємося всією газотранспортною системою, що врешті-решт  нічого буде ані  транспортувати і, врешті-решт, нічого буде вже… І це дійсно енергетична зброя, поки що залишається  в руках України, але ми її втратимо врешті-решт, якщо не будемо ігнорувати інтереси постачальників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Бублик,  фракція "Свобода".

 

17:33:55

БУБЛИК Ю.В.

Передаю слово Мирному на трибуну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, народний депутат Мирний.

 

17:34:08

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Питання, яке   зараз виноситься на розгляд сесійною залою, є питання надзвичайної ваги. І ми не маємо права  не те що помилитися - ми не маємо права навіть задати  напрямок помилки. Тому всі аргументи "за" і всі аргументи "проти"  повинні бути висловлені і почуті, найголовніше. Крім того, всі повинні прийняти правильне рішення, тому що такі пропозиції і такі законопроекти навіть не кожні десятиріччя виносять в зал Верховної Ради України. Тому з тих небезпек, які були озвучені, дійсно, є загроза побудови, добудови Південного потоку до країн-споживачів. І це гіпотетично може позбавити нашу газотранспортну систему можливості транспортувати. Але скажіть, коли було прийнято рішення про будівництво Південного і Північного потоку? В 2005 році, і ми це з вами пам'ятаємо.

Росія не буде зважати на наші бажання чи небажання їхнього будівництва Південного потоку, ми маємо про це пам'ятати. Ми маємо пам'ятати про те, що це є наша газотранспортна система, народна власність, в яку вкладали покоління українців. Ми маємо пам'ятати про унікальні газові сховища, які знаходяться на нашій території. І ми маємо пам'ятати, що більше 140 компаній в Європі є за участю, які працюють в газотранспортній системі і в системі газового постачання, працюють за участю безпосередньо "Газпрому", від 30 і більше відсотків. Пускати на 49 відсотків приватних акціонерів на операторство цієї системи, з нашої точки зору, не можна, тому що програма захисту українців нагадує про те, що стратегічні об'єкти мають бути у власності держави. Будьмо пильними! Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Народний депутат Розенко, "УДАР".

 

17:36:21

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Безумовно, це ми приймаємо сьогодні стратегічне рішення, і тому варто з усією відповідальністю сьогодні поставитися до цього питання, і говорити  про те, що говорив голова комітету, внести відповідні правки в цей законопроект. Але, з іншого боку, фракція "УДАР", безумовно, готова підтримати цей законопроект, але ми повинні врахувати всі зобов'язання, які взяли на себе в рамках Енергетичного Співтовариства.

Це стосується не лише  окремих директив, зафіксованих в договорі, але і всіх інших директив, які згодом приймала Рада Міністрів Енергетичного  Співтовариства.

Саме тому "УДАР" наполягає, в тому, щоб в частині першій статті 1 та статті 2 законопроекту після слів: "договору про  заснування Енергетичного Співтовариства" додавати обов'язково слова про те, що також врахувати рішення Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства щодо розширення Договору про заснування енергетичного співтовариства. Ще раз повторюю, ми повинні виконувати всі зобов'язання, які взяли на себе в рамках Енергетичного Співтовариства. Тому тоді буде, так би мовити, це комплексне рішення і комплексна відповідальність  України  і розуміння з боку Європейського співтовариства, що ми виконуємо в повному обсязі своє зобов'язання.

Отже,  з такими зауваженнями  фракція "УДАР" готова  проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Федорук, будь ласка. Передає народному депутату Васюнику, включіть мікрофон.

 

17:38:09

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово фахівцю в цій  галузі…

 

17:38:15

ВАСЮНИК І.В.

Дякую. Олександре Валентиновичу, я дуже коротко. Справді, даний законопроект є необхідним до прийняття, він має дуже багато позитивних норм, які  на часі, і не тільки в зв'язку з тим, що нашу газотранспортну систему потрібно модернізувати, але потрібно також створити баланс відносин між "Газпромом" і Європейським товариством.

Але враховуючи те, що, на мою думку, даний законопроект потребує доопрацювання, я пропоную його прийняти тільки за основу, в зв'язку з тим що він не містить будь-якої застережливої норми щодо можливої неучасті  афільованих структур "Газпрому" в частині управління на 49 відсотків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єремеєв, народний депутат.

 

17:39:20

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Питання про газотранспортну систему і про створення консорціуму піднімається в цьому залі вже не вперше. Але вперше Україна як  держава стоїть на порозі економічної війни, вона сьогодні в нас відбувається, і вперше за 20 з лишнім років веде справжню війну. І сьогодні газові контракти або тиск зі сторони Російської Федерації на Україну – це також економічна війна, яка хоче поставити нас на коліна. І зрозуміло, ми як народні депутати, Верховна Рада повинні допомогти Кабінету Міністрів  вирішити це питання і якимось чином створити умови, коли можна дійсно понизити ціну на газ, а саме головне – отримати газ на ринкових умовах.

Консорціум – це одна із умов такої можливості, але наша фракція підтримає даний законопроект в першому читанні за умови, якщо туди будуть включені слідуючі зауваження. Підпункт 1 пункту 4 проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України в частині 4 першої статті...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЄРЕМЕЄВ І.М. … Закону України про засади функціонування ринку природного газу доповнити слідуючим реченням: "Умови  конкурсного відбору зазначених вище юридичних осіб та остаточне рішення щодо їх участі у суб'єкті господарювання, на якого покладено функції оператора єдиної газотранспортної системи України, приймається лише Верховною Радою України".

Слідуюче, підпункт 2 пункту 4 проекту Закону в другому... доповнити частину 1 в пункті 14 слідуючими словами: "Умови конкурсного відбору зазначених вище юридичних осіб та остаточне рішення щодо їх участі  у суб'єкті господарювання, на якого покладено функціонування оператора підземних сховищ газу, приймається Верховною Радою України". Лише  за таких умов, коли кожне рішення буде прийматися в залі, коли ми будемо знати, хто приймав участь, на яких умовах приймав участь і яка вигода буде Україні від участі в цьому консорціумі, в цьому залі Верховної Ради наша фракція буде підтримувати такий законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я просив би, щоб ми зараз визначилися щодо прийняття цього рішення. Більше того... Заспокойтесь, будь ласка! Я звертаюсь до депутатів, які зараз виконують свої конституційні обов'язки. У нас  залишилось порядку п'яти питань, які нам просто необхідно сьогодні прийняти. Це питання стосується і  позичальників банку, без якого проголосований нами закон не буде працювати. Це стосується і децентралізації влади місцевого самоврядування, віце-прем’єр-міністр Гройсман готовий доповідати. Це питання стосується і захисту людей, які знаходяться в умовах проведення антитерористичної операції і ще декілька питань, в тому числі і перенесення там слухань, тощо. Ну тобто ті речі, які треба зробити.

Тому я  би просив, шановні колеги, щоб зараз ви не наполягали на  зайвих виступах. Я би просив, щоб ми зараз визначилися  позитивно щодо цього важливого питання. І ті питання, які ми можемо встигнути сьогодні розглянути, а ви розумієте, саме чому сьогодні, саме заслухати доповідача, ми домовились за скороченою процедурою, і без обговорення приймати рішення. Інакше ми нічого не встигаємо зробити. Це прохання, шановні колеги. В умовах війни працювати по-військовому. Прицілились і вистрілили. Так чи ні? Тому, колеги, прошу зараз сісти на свої робочі місця.

Прошу, Микола Миколайович… не треба мене вітати, я знаю, що ви мене поважаєте. Так, дякую. Тому, будь ласка,  прошу…  колеги, всіх це стосується: і позафракційних депутатів також. Прошу сісти на свої робочі місця і визначитися щодо підтримки – увага! – в першому читанні, тобто за основу приймаємо закон №4116а з зауваженнями  і пропозиціями, які були висловлені і народним депутатом  Єремеєвим, і головою профільного комітету Миколою Мартиненко, і народним депутатом Розенко. Прошу, шановні колеги. (Шум у залі)

 Нічого, Олександр Федорович. Азбукою Морзе відсигнальте, будь ласка,  я зрозумію. Будь ласка,  прошу. Прошу, шановні колеги, підтримати  енергетичну безпеку нашої країни. Мужньо, відповідально голосуємо, будь ласка.

 

17:44:18

За-170

Рішення не прийнято. Тобто і немужньо,  і невідповідально ми проголосували цей закон.

По фракціям, будь ласка. 69 – "Батьківщина", Партія регіонів – 0, "УДАР" – 31, 30 – "Економічний розвиток", 0 – "Свобода", 26 – "Суверенна європейська Україна", "За мир і стабільність" (підозріла назва, тому що не за мир і стабільність ви зараз проголосували) – 0, Компартія України – 0, позафракційні – 14.

Тому, шановні колеги, ми домовились з вами, зараз ми не підтримали уряд в питаннях енергетичної безпеки. Колеги, потім, коли взимку виборці до вас прийдуть і скажуть: "Чому в мене нема газу, нема опалення?" - ви будете пояснювати, що ви мали на увазі, коли сьогодні не голосували.

Тому, шановні колеги, я прошу, прошу також продовжити питання в експрес-варіанті, як ми домовились. Це стосується закону, про який уже 10 разів доповідав комітет, і попросили, щоб міністр енергетики Продан про це сказав. Ми повинні його включити до порядку денного і проголосувати, інакше багато енергетичних компаній, держаних компаній, просто зупиняться.

Йдеться про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі (№ 4225а).

Прошу, одна хвилина, пане міністр, будь ласка.

 

ПРОДАН Ю.В. Шановні народні депутати, я вам доповідав про ситуацію, яка  склалась в паливно-енергетичному комплексі. Уряд підтримує цей законопроект, який вноситься паливно-енергетичним Комітетом Верховної Ради. Перш за все, це також питання пов'язане з енергетичною безпекою країни. Сьогодні ті справи, про банкрутство, вимагання коштів, які застосовуються сьогодні до державних підприємств, до підприємств паливно-енергетичного комплексу, фактично блокують роботу цих підприємств, дестабілізують їх роботу.

Тому, я прошу вас, підтримайте цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 4225а – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі. Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця і визначити шляхом голосування щодо включення до порядку денного. До порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:46:51

За-271

Рішення прийнято. Це вже краще.

Шановні колеги, є пропозиція за основу і в цілому. Підтримується?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так! Так!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу голосувати за основу і в цілому.

 

17:47:14

За-277

Рішення прийнято. Тобто можемо, коли є таке бажання, шановні колеги.

Наступне питання. Нам треба завершити розгляд, також прошу в екпрес-режимі, по-військовому, відповідально. Питання пов'язано з нашими позичальниками, над яким ми з вами вже працювали. У нас проект, який ми прийняли в першому читанні і стосується умов пільгового погашення кредитів. Він не буде працювати без змін до Податкового кодексу. Тому що виникають при звільненні від відсотків або якихось інших пільгових речей податкові зобов'язання і у банків, і у позичальників.

Тому, шановні колеги, треба визначитись щодо прийняття в першому читанні. Щоб уже синхронно голосувати ці закони. Я прошу, я прошу, шановні колеги, спокійно.

4186а і 4186а-1, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо практичної реалізації норм Закону України "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

Шановні колеги, у зв'язку з тим, що ми прийняли в першому читанні проект закону Руслана Петровича Князевича, є пропозиція 4186а-1, - також цього автора закон, - підтримати. Тому що вони пов'язані. Руслане Петровичу, одна хвилина. Коментар - і голосуємо.

 

17:48:54

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, справа в тому, що ми не можемо не проголосувавши, проголосувавши за попередній закон за основу не проголосувати за цей, бо вони пов'язані. Відповідно той не буде працювати до того часу, поки ми  не проголосуємо за цей.

Зі свого боку, я хочу озвучити позицію пана Кайди Олексія Петровича, який може її підтвердити публічно про те, що він знімає свій законопроект на користь мого і просить підтримати мій в першому читанні. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Олексій Петрович, хто не бачить, киває головою, тобто підтримує. І я прошу, шановні колеги, підтримати позичальників, ви розумієте, наскільки складна ситуація. І підтримати в першому читанні закон 4186а-1, щоб він до другого був доопрацьований разом з законом, який ми вже проголосували до цього. Прошу 4186а-1 підтримати.

 

17:50:02

За-212

Рішення не прийнято, тому що неорганізовано спрацювали, неорганізовано, шановні колеги.

Я прошу, прошу, шановні колеги, повернутись до цього питання - і організовано, відповідально ставитись до процесу голосування. Я звертаюсь до народного депутат Деркача. Прошу, ваші виборці чекають на цей закон. Прошу проголосувати. Прошу, шановні колеги, повернемось до цього питання. Голосуємо.

 

17:50:41

За-223

Шановні колеги, я ще раз роз'яснюю позицію. Колеги, це стосується позичальників. Закон, який ми підтримали в першому читанні, не буде працювати, коли ми не вирішимо питання оподаткування, тому що, крім повернення кредитів, вони ще будуть податки платити з цього кредиту. Тому давайте розв'яжемо це питання, шановні колеги, це всіх стосується.

Я прошу, по фракціям покажіть, щоб ми побачили хто, проти позичальників працює. "Батьківщина" – 67, Партія регіонів, зрозуміло, 0, "УДАР" – 34, 33 – "Економічний розвиток", "Свобода" – 34, 28 – "Суверенна європейська Україна", 1, всього лише, – "За мир (працює) та стабільність", Компартія – 0, позафракційні – 26.

Шановні колеги, я відверто хочу сказати: прийдуть позичальники - я перекрию підземний хід. Тому прошу, прошу, шановні колеги, ще раз повернутись до цього питання. Ще раз повернутись прошу, повернетесь - тоді хвилину отримаєте.

Давайте зараз подивимося на голосування. Прошу повернутися до цього питання. Голосуємо. Закрийте двері, щоб ніхто не збіг, будь ласка.

 

17:52:08

За-229

Краще, але можемо ще краще.

Шановні колеги, давайте в першому читанні голосуємо. В першому прошу підтримати. Прошу, потім по фракціям покажу, всіх побачимо, хто проти українських громадян. Прошу, голосуємо.

 

17:52:37

За-243

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 73 народних депутата за українських громадян, Партія регіонів – всього 3, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Економічний розвиток" – 32, "Свобода" – 34, "Суверенна європейська Україна" – 30, "За мир і стабільність" – 4 народних депутата, Компартія – 0, позафракційні – 30. Зрозуміло.

Так, шановні колеги, наступне питання. (Шум у залі)

 Голосніше, я вас погано чую комуністи, голосніше, будь ласка! Отак, нормально.

Наступне питання, шановні колеги: проект Закону про добровільне об'єднання територіальних громад. Шановні колеги, Володимир Борисович Гройсман зранку працює над децентралізацією, про яку ми з вами говорили, коли обговорювали Конституцію.

Можна було з місця. Шановні колеги, одну хвилину! Ну що ж, він даремно стояв? Одну хвилину. Володя, з місця, будь ласка, скажи, наскільки важливий закон.

Будь ласка. Віктор Михайлович, давайте! Час! Не встигнемо прийняти рішення, Віктор Михайлович, не треба заважати працювати. Будь ласка, скажіть за цей закон.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься законопроект про добровільне об'єднання територіальних громад. Це один із законопроектів, який пов'язаний з реформою місцевого самоврядування, і одною з проблем, якою є подрібненість територіальних громад і неспроможність громад, виходячи з їхніх основ, вирішувати питання місцевого значення.

Цей законопроект довгоочікуваний, він пройшов обговорення в експертному середовищі,  а також погоджений з органами, асоціаціями, органами самоорганізації і місцевого самоврядування в Україні. І він передбачає механізми і можливості добровільного об'єднання територіальних громад за їхньою ініціативою. Тобто ніхто нікому нічого не нав'язує, а створюється ще один інструмент такого об'єднання - підвищення спроможності цих територіальних громад.

Тому просив би вас підтримати цей законопроект. Він пройшов слухання в комітеті, підтримати його в першому читанні. І далі, я думаю, що найкращі ініціативи, які є у народних депутатів, вони можуть бути враховані для того, щоб цей механізм працював якомога краще. Дуже вдячний вам за підтримку. І цей законопроект очікують територіальні громади України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, підтримуємо територіальні громади? (Шум у залі) Підтримуємо.

Будь ласка, можемо голосувати? (Шум у залі) Можемо. Комуністи, можемо голосувати? "Можемо", – говорять комуністи.

Прошу, шановні колеги, голосуємо. За основу чи за основу і в цілому? (Шум у залі) В цілому. Володимир Борисович, можемо за основу і в цілому голосувати? Можемо. Прошу, шановні…

Добре, за основу спробуємо,  за основу спробуємо, добре, прошу, за основу голосуємо.

 

17:55:51

За-269

Рішення прийнято. 

Дякую,  шановні колеги.  Шановні колеги, в цілому, я бачу, що деякі депутати заперечують.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  

Шановні депутати,  дякую вам за підтримку, я думаю, що  ми  в комітеті  з вами доопрацюємо, і  якщо будуть найкращі  побажання, ми їх врахуємо, і проголосуємо. Таке рішення було вчорашнього комітету, тому я   думаю, що ми можемо підготуватись там до другого читання,    там, через  декілька тижнів, і внести його на розгляд депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, за  скорочену процедуру проголосуємо? Проголосуємо. Прошу  підтримати скорочену процедуру розгляду цього питання. 

 

17:56:45

За-193

Не вийшло скороченої процедури: "за" – 193. Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, я розумію… Будь ласка, Володимир Борисович, 3805 – це пов'язаний закон, так я  розумію?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  4069 – Закон про засади  державної регіональної політики - є теж надзвичайно важливим законом і довгоочікуваним. Він напрацьований   з врахуванням самої кращої  європейської практики і дає нам можливості залучення      європейських коштів на розвиток   регіонів, на розвиток територій. Сьогодні зарезервовано 55 мільйонів євро, які прийдуть на реалізацію державної регіональної політики. Це кошти, які прийдуть в міста, села і селища на  інфраструктурні проекти. І це тільки буде початок. Принцип полягає в тому, що має бути абсолютно справедлива система розподілу ресурсу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! 4069а – це проект Закону про засади державної регіональної політики. Підтримаємо? Прошу, шановні колеги,  прошу! За основу, у зв'язку з тим, що ми в такому форматі працюємо, за основу, щоб комітет міг доопрацювати. Прошу, шановні колеги,  4069а за основу. Прошу підтримати проект Закону про засади державної і регіональної політики. Прошу голосувати.

 

17:58:21

За-223

Рішення не прийнято.

Можемо? Давайте повернемося до цього питання. Прошу, давайте повернемося до цього питання, я прошу, ну давайте, регіони треба підтримати. Прошу, шановні колеги,  прошу підтримати регіони, давайте повернемося до цього питання. Прошу голосувати.

 

17:58:55

За-226

На межі - 226.

Шановні колеги! Ми повернулись… (Оплески) Зараз треба покращити результат. Я прошу, шановні колеги,  давайте, хто ще  не  встиг проголосувати, прошу  підтримати регіони, прошу голосувати за основу, тобто в першому читанні.  Прошу голосувати 4069а зараз. Безумовно, інтереси Донбасу і Луганської області - всіх врахуємо.

 

17:59:26

За-227

Рішення  прийнято. Дякую

Шановні колеги, звернувся профільний комітет, профіль якого – це питання національної безпеки і оборони, питання обороноздатності нашої країни у ХХI столітті, прохання провести слухання… Володимиру Михайловичу Литвину. Не встигаємо ми провести в прийнятий парламентом термін.

Прошу, Володимиру Михайловичу Литвину включіть мікрофон на одну хвилину. Колеги, не розходимось, важливі питання: ще за Донецьк і Луганськ нам треба проголосувати. Будь ласка.

 

17:59:54

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Ми з вами прийняли рішення  про проведення парламентських слухань, але не визначили дату. Ми зафіксували липень  місяць. З огляду на те, що ми внесли  зміни в календарний план  проведення сесії, то пропозиція - прийняти рішення про визначену дату проведення парламентських слухань: пропонується їх провести в той  пленарний тиждень, коли ми з вами тут будемо працювати, будемо не  в округах, а  на місці. Відповідний проект постанови роздано. Це реєстраційний номер 4231а, і пропозиція провести  ці слухання 23 липня 2014 року о 15 годині у Верховній Раді України. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, технічне питання,  але важливе питанням, нам треба дату   визначити. Ми, дійсно, графік з вами затвердили, давайте   підтримаємо пропозицію Володимира Михайловича Литвина щодо проведення... щодо дати проведення слухань. Прошу, 23 липня 2014 року о 15 годині, щоб ніхто не запізнювався. Прошу, шановні колеги, підтримайте. Прошу голосувати.

 

18:01:20

За-263

Рішення прийнято.

Шановні колеги, змушений продовжити на 15 хвилин нашу роботу, тому що дуже важливе питання. (Шум у залі) На 10 хвилин, добре, на 10.

Шановні колеги, увага! Закон, який треба підтримати, до мене підходили представники з Донецька, Луганської області. Йдеться за Закон, який ми включили до порядку денного, (4188а) про мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мережі житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та затягнення пені та інших штрафних санкцій у несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами, які проживають на території проведення антитерористичної операції у Донецькій, Луганській областях.

Шановні колеги, за основу прохання підтримати і потім  скорочену процедуру, це важливе питання. Прошу, я знаю, що ви також підтримуєте. Прошу підтримати цей проект за основу. Прошу голосувати.

 

18:02:25

За-300

Рішення прийнято.

Дякую. Бачите, можемо, в нас ще є можливості, так чи ні, Конституцію проголосувати? Чи ні? Ні, кажуть, що сьогодні не будемо. Добре.

Шановні колеги, за скорочену процедуру, давайте за скорочену процедуру. Колеги, в цілому комітет  повинен опрацювати закон, щоб під цю сурдінку ніхто, вибачте, не проліз. Прошу. Ми закон проголосували, ми закон проголосували. Зараз.

Шановні колеги, за скорочену процедуру розгляду цього питання, прошу підтримати.

 

18:03:08

За-291

Рішення прийнято.

За скороченою процедурою. Прошу комітет підготувати цей закон разом з профільними міністерствами Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги, зараз, я бачу всіх. Бачте, останні хвилини скільки бажання працювати. Так чи ні?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На годинку продовжимо?  (Шум в залі)  От бачите, як ви… Шановні колеги… Валерій Михайлович Сушкевич. Бачите, як він тягне руку. Давайте, ми з вами не змогли проголосувати закон, життєво важливий для громадських організацій інвалідів і ветеранів. Йдеться про Закон (№ 3225) про громадські об'єднання. Одну хвилину Валерію Сушкевичу, шановні колеги. І давайте підтримаємо наших інвалідів, будь ласка.

 

18:03:53

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, вчора всі фракції підтримали цей законопроект, який забезпечує діяльність всеукраїнських громадських організацій інвалідів, ветеранів, пенсіонерів, культурних, екологічних, спортивних. Це законопроект, який стосується всього громадянського суспільства.

Я прошу просто зараз повернутись до голосування і підтримати наше громадянське суспільство, щоб забезпечити статус юридичної особи обласних організацій, всеукраїнських громадських організацій. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Можемо підтримати? Можемо. Можемо. Так, шановні колеги, я не чую, голосніше. Шановні колеги, уряд, шановні колеги, уряд говорить, що не узгоджено з ним питання. Вибачте, вибачте. Шановні колеги, шановні колеги, я прошу, Валерію Михайлович, з урядом узгодьте питання. Тому що зараз, бачите, як нервує уряд? Прошу, шановні колеги, давайте. Я думав, що ви сказали, що узгоджено питання, а уряд каже, що не узгоджено.

Тому я просив би узгодити це питання. І я його поставлю, завтра можу поставити на голосування. Але, будь ласка, попрацюйте протягом цього дня з урядом.

Прошу, шановні колеги. Звернувся Комітет з питань освіти і науки. Зараз, Лілія Михайлівна, з місця. Про що йдеться, шановні колеги. Йдеться про наших студентів, викладачів, аспірантів. Закон 4889. Дуже просте питання.

Перше. В цьому законі, і Лілія Михайлівна підтверджує, чітко говориться, що студенти, аспіранти очної форми навчання не призиваються до армії. Щоб чітко підтвердити цю позицію.

І друге питання. Це стосується тих, хто добровільно пішов до Збройних Сил. За тими зберігається і місце навчання, і місце роботи. Можемо підтримати таку пропозицію? Лілія Михайлівна Гриневич, одна хвилина, будь ласка.

 

18:06:12

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Мені потрібно зараз під стенограму зробити технічну правку в цей проект, а саме: прошу в пункті 2 розділу третього "Прикінцеві та перехідні" положення слова "передбачені цим законом" зміни замінити на "зміни, передбачені розділом І цього закону". Прошу підтримати, це дуже важливий законопроект для всіх сфер освіти, які… І прошу підтримати не тільки за основу, а в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, можемо голосувати? Студентів, аспірантів, розумієте… Ну, це наукова база нашої країни. Прошу, шановні колеги, в уряді там, прошу заспокоїтись! Шановні колеги, спокійніше! Колеги, прошу, прошу підтримати закон 4889 за основу і в цілому. Прошу голосувати. З поправкою Лілії Гриневич. Прошу. Давайте захистимо, підтримаємо студентів, аспірантів, наукових керівників.

 

18:07:18

За-250

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, в принципі, ми з вами відпрацювали час, я вважаю, дуже ефективно. От коли б так, як ми в фіналі працювали, весь день працювали, то ми б весь порядок денний з вами розглянули.

Я дякую шановних народних депутатів. Верховна Рада продовжить свою роботу завтра о 10-й годині. Дякую.