Засідання 56

Опубліковано 20. 06. 2014

 

ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 червня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця. Ми розпочинаємо роботу Верховної Ради.

Прошу підготуватися до реєстрації. Поки готуються колеги до реєстрації, я інформую, що сьогодні – День  народження народного депутата України Наконечного Володимир Леонтійовича. (Оплески)

Окрім того, шановні колеги, сьогодні, 20 червня, за Резолюцією Організації Об'єднаних Націй від 4 грудня 2000 року у світі відзначається Всесвітній день біженців. Від імені Верховної Ради  України хочу наголосити, що Україна, на зважаючи на всі труднощі, робить все можливе, щоб люди, яким вона надала притулок, почували в нашій країні себе захищеними, вільними і в безпеці.

І я сподіваюсь, шановні колеги, що спільною працею ми зробимо так, щоб серед біженців не було українців, щоб українці могли жити в мирі у себе в оселях. Але для цього нам треба захистити нашу країну.

І я інформую вас, ми мали можливість зранку спілкуватися з Міністерством оборони. Міністерство оборони інформує, що наші підрозділи Збройних Сил підійшли до населеного пункту Ізварине і тим самим, фактично, завершили операцію по перекриттю кордону. (Оплески)

Я хочу, шановні колеги, щоб ми завжди і в своїх виступах, і особливо, в своїх діях підтримували наші Збройні Сили, Національну гвардію, силові структури, які виконують свій конституційний обов'язок і ведуть героїчну боротьбу, захищаючи Україну. (Оплески) Я дуже прошу, шановні колеги, щоб в наших виступах не було паніки, особливо, коли в нас жінки народні депутати виступають і розповідають про цифри загиблих, які не підтверджуються.

Колеги! Ми повинні все зробити, щоби армія могла виконувати свій обов'язок. Ми повинні дуже конструктивно і відповідально ставитися до цього питання. І, безумовно, зробити все, щоб родини героїв, які поклали своє життя за незалежність, за сильну, могутню, демократичну Україну, щоб родини цих героїв завжди могли почувати себе гідно і захищеними. І для цього ми повинні зробити і законодавчу базу, і разом з Кабінетом Міністрів реалізувати прийняті нами рішення.

Шановні колеги, а  зараз я нагадаю, що ми будемо проводити "годину Уряду", але перед цим нам необхідно зареєструватися. Прошу включити систему "Рада" і провести реєстрацію народних депутатів.

 

10:06:37

В залі зареєструвалося 287 народних депутатів. Ранкове засідання оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, у нас сьогодні, ще раз повторюю, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України проводиться "година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій і груп внесли пропозиції під час "години запитань до Уряду" заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо охорони здоров'я населення України та підготовки економічної частини Угоди з Європейським Союзом. Саме відповідні питання були надані від депутатських фракцій і груп. Я хочу сказати, шановні колеги, що вчора також були питання до Міністерства оброни. Тому пропонується наступний формат нашої роботи.

Спочатку ми заслухаємо з вами заступника міністра охорони здоров'я України Лазоришинця Василя Васильовича. Після  цього – міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Михайловича Шеремета. І після цього ми зможемо задати  питання і міністру оброни, і іншим членам Кабінету Міністрів України.

Що стосується формату роботи, пропозиція наступна: до 10 хвилин на інформацію від Міністерства охорони здоров'я і 10 хвилин на питання до керівництва Міністерства оборони. Така сама процедура пропонується і відносно заслуховування інформації міністра економіки, з тим щоб також до 10 хвилин і 10 хвилин на питання до міністра. Після цього у нас залишиться час для питань до всіх урядовців, які зможуть надати кваліфіковані відповіді, в тому числі як і була пропозиція і до Міністерства оборони.

Прошу, шановні колеги. На трибуну запрошується заступник міністра охорони здоров'я України Лазоришинець Василь Васильович. Будь ласка.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Вельмишановний Олександре Валентиновичу!

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зранку міністр зателефонував до Секретаріату Верховної Ради і повідомив, що за станом здоров'я він не може доповідати. Саме тому, шановні колеги, міністерство доручило заступнику міністра пану Лазоришинцю виступити з інформацією від міністерства. Шановні колеги, давайте заслухаємо, а потім ми задамо йому питання. (Шум у залі)

 Шановні колеги, коли міністри ховаються від депутатів, депутати можуть прийняти відповідне рішення щодо таких міністрів. Це зрозуміло? Зрозуміло. Тому, будь ласка, давайте заслухаємо пана Лазоришинця, він дуже кваліфікована людина, давно працює в уряді, я прошу, а потім давайте задамо питання і зробимо висновки. Дякую. Прошу сідати, колеги.

Починайте доповідь. (Шум у залі)

Шановні колеги, я прошу… Прошу, шановні колеги, спокійно! Шановні колеги, я ще раз хочу сказати. Коли міністр захворів, ми перевіримо його, скажемо, документи, які підтверджують його хворобу. Хоча Міністерство охорони здоров'я, я думаю, що зможе вирішити це питання. але прошу, колеги. Питання дуже серйозне, відповідальне.

Я прошу дати можливість заступнику міністра виступити. Після цього питання і після цього висновки будемо робити. У тому числі і кадрові висновки,  шановні колеги. Прошу заспокоїтися.

Починайте доповідь.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В.  Вельмишановний Олександре Валентиновичу! Вельмишановні депутати! Дозвольте… сталося так, що сьогодні зранку терміново захворів і міністр, і перший заступник міністра… (Шум у залі)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Міністра! Міністра!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Коли би пан Лазоришинець зміг привести сюди міністра, він би обов'язково це зробив. Але ж він може тільки проінформувати… (Шум у залі)

 Шановні колеги, я ще раз хочу сказати. Ми зараз втрачаємо час, замість того, щоб заслухати інформацію. Колеги, коли ви вважаєте, що інформація Міністерства охорони  здоров'я не заслуговує на увагу, ми можемо перенести це питання. Тому, шановні колеги… Тобто пропозиція, я так розумію, –  перенести це питання   у зв'язку з відсутністю міністра і заступника,  заслухати безпосередньо міністра і зробити висновки щодо діяльності міністра. Так я розумію? Народному депутату Розенко включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:13:05

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Повірте, ми з великою повагою ставимось до заступника міністра пана Лазоришинеця. Тобто це фахова справді людина і він би нам все тут сьогодні розповів. Але позиція фракції "УДАР" на засіданні погоджувальної ради, коли ми вимагали саме звіту міністра, міністра охорони здоров'я. Саме до нього як політичної фігури є дуже багато питань у нас, у народних депутатів України. Тому нас дуже дивує, чому раптом його сьогодні не опинилося на трибуні Верховної Ради, чому немає першого заступника міністра. Тому є пропозиція: у вівторок першим питанням ми слухаємо офіційно інформацію міністра охорони здоров'я із звітом за діяльність міністерства, щоб ми могли задати йому справді фахові запитання і почути відповіді.  Тоді Верховна Рада зробить висновки по його діяльності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будь ласка, одна хвилина депутату Зарубінському.

 

10:14:21

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги! Зрозуміло, що коли є уряд, то є і члени уряду. Членами уряду є міністри, а не заступники. Це зрозуміло. Але мене в даному випадку, чесно кажучи, хвилює не форма, а зміст. Я хотів поставити до міністерства ті чи інші питання. Я думаю, що пан Лазоришиненць  не гірше, а краще відповість, ніж нинішній міністр. Бо він систему охорони здоров'я знає зсередини і він має відповідний досвід, тобто він не був призначений тими, ну скажімо так, хто хотів би бачити міністром просто публічну особу. Я хочу поставити питання до професіонала. Той, хто зараз стоїть на трибуні, є професіоналом, ви мене позбавляєте можливості поставити важливе питання щодо медицини. Це не правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ляшко, будь ласка.

 

10:15:15

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Мільйони українських громадян хвилює ситуація в системі охорони здоров'я. Переважна більшість наших людей, особливо людей старшого віку, особливо людей, які проживають у сільській місцевості, позбавлені можливості отримувати належну, якісну і доступну медичну допомогу. І до речі, перше, що зробив нинішній Міністр охорони здоров'я, коли обійняв цю посаду, він розкритикував мій мораторій про закриття лікарень. Тобто він і далі хотів для того, щоб в Україні закривались лікарні.

Тому я вважаю, що питання охорони здоров'я – це  є в край важливе, це майбутнє українського народу, це майбутнє наших дітей і тому я вважаю, що ми маємо викликати сюди міністра, який би прозвітував про те, що було зроблено в системі охорони здоров'я.

А сьогодні я пропоную парламенту зараз прийняти рішення про відставку міністра охорони здоров'я як такого, що уникає парламенту, завалив систему охорони здоров'я, не проводить реформ, позбавляє людей можливості …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну ви розберіться. Тобто, або відставка, або заслухати, тому що коли відставка, то сенсу тоді слухати нема, розумієте? Тому, шановні колеги, я прошу, давайте заспокоїмось, мені треба визначитись щодо вашої позиції. Ми слухаємо сьогодні доповідь міністерства, не міністра, а Міністерства охорони здоров'я, чи ні?

Будь ласка, народний депутат Журавський.

 

10:16:47

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, ми перейшли в статус парламентсько-президентської республіки. Треба поважати народних депутатів. Це всі особистості і не просто вони сюди потрапили. За них голосували люди. Тому Кабінет Міністрів повинен з повагою до них ставитися. І тому ми повинні заслуховувати лише людину, яка має політичний статус міністра.

І я тут абсолютно солідарний з Олегом Ляшко і з колегами з "УДАРу", правильно вони ставлять питання. Тільки міністр, все, крапка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков.

 

10:17:32

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, город Мариуполь, фракция регионов. Уважаемые коллеги! Если мы сегодня успокоимся и посмотрим на ситуацию со стороны, мы прекрасно понимаем, я солидарен с теми депутатами, которые говорили, что вопросы здравоохранения, это одни из основных вопросов, которые сегодня волнуют наше общество.

Мы сегодня говорим о проблемах. Проблемы замминистра знает. Он ситуацией владеет.

Для того, чтобы делать какие-то выводы сегодня по министру, ни в коей мере мы не говорим в отношении того, что заслуживает он отставки, не заслуживает, но мы хотели бы понять, что сегодня происходит с медициной? Куда мы будем двигать реформу?

Поэтому, наше предложение. Давайте дадим слово, давайте зададим вопросы и получим конкретные ответы. Что сегодня происходит с медициной? Мы не в политику здесь должны играться, кого-то увольнять или не увольнять. Хотите отставки, давайте проведем отставку. Мы тоже "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народний депутат Сиротюк і давайте будемо приймати рішення.

 

10:18:28

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане замміністра, звертаюсь до вас з таким. В умовах війни життя людини є найвища цінність. От, у мене в руках є аптечка, яку має кожен натівський солдат, американський, ізраїльський. Там жгут хороший, там засіб кровоспинний "Celox".

Представники української діаспори не одноразово ходили в Міністерство оборони, в Міністерство охорони здоров'я і не можуть зробити, щоб сертифікувати, ліцензувати цей препарат, яким користуються всі найсучасніші вояки! Цей препарат – це життя людини! Відсутність – це смерть! Ну, треба ж займатись реальними речами.

І до представників Партії регіонів. Ви не помагаєте українському війську, то хоч госпіталі військові закупляйте для лікування людей на Донбасі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте так, коли вже питання пішли до заступника міністра. Я так розумію, що все ж таки депутати, які виступали, пропонують заслухати. 10 хвилин давайте дамо, підтримаємо.

А щодо міністра будемо тоді визначатися.

Прошу, пане заступнику міністра, 10 хвилин вам на доповідь.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Шановний Олександре Валентиновичу, вельмишановні депутати, на сьогоднішній день ситуація в Міністерстві охорони здоров'я надскладна і в системі охорони здоров'я вона є також.

Що зроблено за ці три місяці?  По-перше, проведена інвентаризація, повна інвентаризація галузі. І нами оцінено те, що ми маємо на сьогоднішній день в  системі охорони здоров'я: майже 14,5 тисяч медичних закладів, маємо більше 28 тисяч лікарів, дефіцит тільки лікарів, медичних сестер біля 20 тисяч – дефіцит. На жаль, смертність населення на сьогоднішній день в Україні майже в 2,5 рази вище ніж в Європі. І це приводить до негативної демографічної ситуації. У нас складає 14,5, в Європі – 6,9 загальна смертність. Продовжуваність життя майже на 10 років менша в Україні ніж в Європі.

Що зроблено за ці три місяці? Розроблена Концепція розвитку охорони здоров'я, яка на сьогоднішній день знаходиться на публічному обговоренні. Тому, що на сьогоднішній день ми повинні, на мій погляд, пояснити медикам, що ми будемо робити, які реформи будуть проводитися. А людям, суспільству пояснити, що дадуть ці реформи. Тому що до сьогоднішнього дні ця реформа, яка проводилася, виконувалася під команду, а регіони  все виконували під гаслами "одобрямс". Таким чином не відбувалося системної реформи охорони здоров'я. У нас, ми займалися пренатальними, ми займалися первинною медико-санітарною допомогою, ми займалися екстреною медициною. В результаті що ми на сьогоднішній день маємо. В одному районі, наприклад, ми маємо центр первинної медико-санітарної допомоги, паралельно маємо поліклініку районну, маємо ще районну лікарню і маємо Управління охорони здоров'я району. З цим треба закінчувати. Тому що це 4 головних лікарі, 4 бухгалтери, 4 автомобілі, а регіони, які обслуговують, – це 19-20 тисяч населення, як правило.

На сьогоднішній 12 відсотків лікарень. які ми маємо, вони складають, мають тільки 50 ліжок в своєму складі. Тобто кожна 10 лікарня є малопотужною, з цим  треба боротися. Я погоджуюся з паном Олегом Ляшко, що не можна брати і закривати, тупо закривати лікарні. Тому що ми закриємо лікарню і ми записали, наприклад, в доїзді швидкої медичної допомоги 20 хвилин. Хіба можна десь в Чернігівській області, де немає доріг, немає справних автомобілів, доїхати за 20 хвилин? Не можна. (Оплески) З цим треба закінчувати. 

Наступне питання, яке було – заробітна плата. Заробітна плата у медиків на сьогоднішній день складає 1100 гривень. Різниця заробітної плати між санітаркою і лікарем-хірургом вищої категорії складає 700 гривень всього, а медсестри і санітарки складає всього різниця 17 гривень. Заробітна плата у медиків майже 2 рази нижча, ніж у працівників промисловості, і навіть на 30    відсотків нижча, ніж у  освітян. Нам треба піднімати престиж  і фінансування охорони здоров'я.

Ще які питання у нас виникали тут? "Яким чином можна робити певні кроки в реформуванні системи охорони здоров'я?".

Перше. Ми повинні вводити, на мій погляд,  бюджетно-страхову систему охорони здоров'я,  коли    з бюджету ми  будемо забезпечувати  комунальні платежі, утримання закладів охорони здоров'я різного рівня і заробітну плату медичним працівникам. А забезпечення ліками, витратними матеріалами буде відбуватися за рахунок страхової  загальнообов'язкової   державної, страхової  медицини. Що це нам дасть? Це дасть стандартизацію в першу чергу і контроль якості лікування, тому що страхова компанія уже сама буде.

Ми повинні рухатися до самоврядності в охороні здоров'я, більше віддавати функцій Міністерства охорони здоров'я суспільним організаціям, асоціаціям. Але ці функції нам необхідно структурувати, що повинні громадські організації контролювати   і супроводжувати.  Це може бути  наприклад професійна підготовка, це має  бути контроль за кількістю  ліжок, за кількістю  фахівців, які нам необхідні. А Міністерство охорони здоров'я повинно тільки контролювати якість надання медичної допомоги і забезпечувати доступність цієї допомоги, тобто в  міністерстві залишити тільки контрольні функції.

Наступне питання, яке всіх хвилює – це стан державних закупівель. На сьогоднішній день є пропозиція, тому що ажіотаж, який іде кругом Міністерства охорони здоров'я, він стосується в основному цих закупівель. Якщо їх вивести від Міністерства охорони здоров'я, передати ці функції чи Міністерству економіки, чи створити  спеціальну агенцію, яка буде займатися тільки державними закупівлями, а Міністерство охорони здоров'я повинно займатися лікуванням пацієнтів і контролем якості цього лікування, і забезпечити людям доступність до цього лікування.

На сьогоднішній день в Міністерства охорони здоров'я є 18 загальнодержавних програм. На жаль, на сьогодні, у зв'язку з тим, що відійшли у нас певні регіони є індексація цін у зв'язку з курсом долара, у зв'язку з введенням в квітні місяці ПДВ семивідсоткового, змінився обсяг цих закупівель. Тому у нас були перезаявки, можуть бути якісь дорікання на цей план, були перезаявки у зв'язку з цими питаннями. Зараз в режимі он-лайн працює практично цілодобово, об'явлено на сьогоднішній день 4 торги, 4 програми, 14 ще подаються до Міністерства економіки, я думаю, що на протязі двох тижнів це питання буде закрито.

Ще одне питання. Те, що задавали нам депутати від партії "Свобода", забезпечення медичної допомоги в режимі АТО, в регіонах, де проводиться АТО. Ви знаєте, нами створений штаб координації надання медичної допомоги в цих регіонах, моніторуються всі дані на кожен день доповідається до Кабінету Міністрів. До цього штабу увійшли медичні служби всіх відомств. Те, що ми говорили, що повинний бути у нас єдиний медичний простір…

Одну хвилину, щоб можна було завершити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершуйте.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Туди входять медична служба СБУ, медична служба Міністерства оборони, медична служба МВС.

Що стосується індивідуальних аптечок. Нами подано замовлення на ці індивідуальні аптечки на 300 тисяч одиниць до  Європейського бюро ВООЗ.

Що стосується госпіталів і  співпраці з організацією "Лікарів без кордонів", також подано заявку  на 10 госпіталів доставку.   На жаль, "Лікарі без кордонів" можуть нам надати тільки один такий госпіталь. Що складає собою госпіталь? Це палатка, в якій  працює лікар-хірург, лікар-анестезіолог і витратні матеріали, інструменти, які  можуть протягом двох діб, 48 годин надати допомогу  300 пораненим. Це у  нас є і виконується.

Я можу ще багато про що  говорити і відповідати. Але, на жаль, мій час  вичерпано. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми маємо 10 хвилин для  того, щоб задати питання. Прошу записатись на запитання.

Народний депутат Яворівський, будь ласка.

 

10:30:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, "Батьківщина".

Шановний колего, на моєму виборчому  окрузі, тобто на Троєщині, де немає жодної лікарні, але є три поліклініки, є  колосальна проблема із інсуліном для хворих людей. Майже щомісяця я змушений звертатися до міської управи охорони здоров'я для того, щоб забезпечити аптеки.  Тому що ці нещасні люди, буквально стоять дуже часто на грані або життя, або смерті.

Поясніть мені, скажіть мені, заспокойте моїх виборців, вирішується ця проблема? Як вона буде вирішуватися і коли? Зробіть це якомога    швидше.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В.  На сьогоднішній день забезпечення населення України інсулінами здійснюється з місцевих бюджетів.  І дійсно, в деяких регіонах є проблема з інсулінами, але ці питання жорстко  моніторуються Міністерством охорони здоров'я і приймаються відповідні міри навіть в регіонах, де проводиться АТО, ми контролюємо доставку інсулінів і використання.

А в цілому, на мій погляд, пане Яворівський, ми плануємо  провести рішенням уряду Постанову про реімбурсацію, тобто повернення коштів на придбання інсулінів так, як це було зроблено з лікуванням гіпертонічної хвороби. Це, по нашим розрахункам, це дасть можливість знизити ціни приблизно на 30 відсотків на інсуліни і збільшити видатки з бюджету на цукрознижаючі препарати.

Я обіцяю вам, особисто …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, наступне питання, народний депутат Гелевей.

 

10:32:36

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Мені дуже шкода, що міністр і перший заступник міністра повторюють ту ганебну практику, яку була в бувшого  міністра охорони здоров'я Богатирьова, яка не приходила на засідання Комітету Верховної Ради, хоча ми розуміємо, що медицина на сьогоднішній день потребує не косметичних, а докорінних термінових змін, які можуть відбутися тільки на законодавчому рівні при тісній співпраці як Верховної Ради, так і Міністерства охорони здоров'я.

А тепер щодо запитання, скажіть нам, будь ласка, який вплив на сьогоднішній день ви маємо на медичні заклади на окупованих територіях, який у вас між ними зв'язок?

І наступне, до нас як до народних депутатів приходить безліч запитань від людей. Яка кількість поранених зараз знаходиться в медичних закладах, і як відбувається їх медичне забезпечення? Тому що до нас надходить безліч жалоб від людей, що люди бігають по аптекам і на тисячі гривень купляють ліки для поранених.

Слава Україні! (Оплески)

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В.  Дякую за запитання, пане Гелевей.

Я вже говорив, що створений штаб, який моніторує ситуацію. Я можу вам доповісти, що на сьогоднішній день в Донецькій області 683 особи звернулися за медичною допомогою, на стаціонарному лікуванні – 116 осіб знаходиться.  В Луганській області 285 осіб постраждало і 19 знаходиться на стаціонарному лікуванні. Яким чином здійснюється надання медичної допомоги – ми контролюємо з департаментами медичної допомоги державних адміністрацій. Контролюємо практично всі заклади, які є і допомагаємо чим можемо. Наприклад, до штабу звернулася компанія "Ніко-фарм", яка надала допомогу медикаментами, кровозамінними препаратами, кровезупиняючими препаратами на суму 532 тисячі гривень. Ця допомога вже розподілена і доставляється конкретно в кожний регіон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутата Рибаков передає слово народному депутату Опанащенко.

 

10:35:08

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановний пане міністр, хотілось... Заступник міністра, да, хотілось все ж таки задати питання міністру. Прошу передати.

Перше. Це що планується роботи з тією корупцією, яка у сфері медицини за останні у нас 22 роки, які ми не можемо здолати? Яка пропонується нова реформа в цьому плані?

По-друге, ви самі сказали, що в нас смертність перевищує в 2,5 рази, ніж у Європі і вік нижче на 10 років, чому? Основна причина, чому? І що планується зробити, щоб ми  досягли європейського віку і знизили смертність.

І по-третє, дуже велика проблема з молодими фахівцями, спеціалістами у селах. Тут в цілому питання є до уряду. Склалася така ситуація, що ми якось за останні 22 роки планували розвиток територій по одному, а медицина в нас планувалася зовсім по-іншому. Якщо ми плануємо розвивати село, то як планується розвивати медичні  заклади в сільській місцевості? Якщо ми плануємо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В.  Дякую.

Ну, ті запитання, які ви – до міністра, то я їх передам. Якщо можна, не буду на них відповідати. Я можу зараз відповісти на те, як буде надаватися медична допомога, в першу чергу, на селі і про  кадрову підготовку.

На сьогоднішній день при розподілі лікарів, які підготувалися за бюджетні кошти, 80 відсотків направлені для роботи на первинну ланку, тобто сімейними лікарями, які вже є підготовленими сімейними лікарями, не перепідготовленими. Тут, дійсно, наша проблема яка? Це дозакінчити реформу первинної медико-санітарної допомоги. Це перше. Довести до ладу екстрену медичну допомогу, яка є, щоб і хворий міг звернутися до лікаря, в першу чергу, і друге – щоб він якнайшвидше міг бути доставлений до медичного закладу.

Що стосується питання демографічної ситуації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Якщо можна. Три з половиною відсотка вкладаємо  ВВП в охорону здоров'я. По даних ВООЗ, якщо ми вкладаємо менше 5 відсотків, то ця країна вимирає. Тому ми і маємо таку ситуацію зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Павловський.

 

10:37:52

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово моєму колезі Ілику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Ілик. Включіть мікрофон.

 

10:38:08

ІЛИК Р.Р.

Роман Ілик, фракція "Батьківщина", 121 виборчий округ, Дрогобичина. Що потрібно робити в медицині, ми постійно це чуємо і знаємо. Ми хотіли сьогодні почути у вашій доповіді, вашій інформації, що ви зробили за 100 днів, ви, команда МОЗу.

Насамперед перше питання: в частині імунобіологічної безпеки країни. Адже ні для кого не є секрет, що в Російській Федерації активно опрацьовується бактеріологічна зброя. А сьогодні в зоні АТО абсолютно немає ані вакцин, ані анатоксинів, ані речей, які унеможливили би ці речі. До речі, не тільки в зоні АТО. Немає вакцин для щеплення дітей. І сьогодні уже зрозуміло, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити питання.

 

10:39:03

ІЛИК Р.Р. … не буде забезпечена до кінця року. Це означає, що близько 150-170 тисяч дітей не будуть привиті в Україні. Це питання РНБО, це питання Президента. Це питання про те, як Україна має рухатися до європейської спільноти.

Ми багато говоримо про безвізовий режим. А в який спосіб ми будемо рухатися в Європу, коли ми сьогодні не можемо прививати наших дітей? Щепити їх.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Вельмишановний пане Роман! Я думаю, що це якраз  запитання більше до міністра і до першого заступника міністра, які опікуються цими питаннями. Питання надзвичайно важливе. Нами проведена інвентаризація тих вакцин, які на сьогоднішній день є. І забезпеченість цими вакцинами складає до кінця року 47 відсотків всього. 47 відсотків. І проблема є, тому що  572  мільйони в цьому році закладені на закупку вакцин. Але, на жаль. Ті вакцини навіть, які випускаються європейськими компаніями, ми повинні на сьогоднішній день чітко сказати, що ми відмовляємося від будь-яких російських вакцин. Це в першу чергу.

Друге питання. Якщо ми  навіть проведемо торги зараз, то ті вакцини, які є в наявності в компаніях в Європі, вони будуть поставлені в Україну в 2016 році. Тому ми звернулися до ВООЗ і  ЮНІСЕФ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, останнє питання.  Народний депутат Рудьковський, будь ласка.

 

10:40:55

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний доповідачу! У мене до вас запитання. Зараз весь народ України хоче допомогти армії. От я і мої колеги стикаємося з проблемою. "Цедекс" – препарат, який 100 відсотків зупиняє кров. Немає  жодної закупки з боку держави. Ми зараз через бізнес-структури закуповуємо з Німеччини, з Сполучених Штатів. Чому нема централізованої закупки? Чому не дбаємо про життя людей? Це перше.

Друге. Я в цьому контексті хотів би, щоб те ж саме підтвердив колега, народний депутат Кузьмук, який би теж аргументовано задав у цьому контексті питання. Будь ласка, дайте йому слово.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, давайте останнє питання Олександру Кузьмуку. Включіть мікрофон. Працює мікрофон.

 

10:41:54

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги! Є свідчення і це ще раз підтверджує, що уряд України працює в алгоритмі мирного часу. Що це за відповідь, що ми замовили в Європі 300 тисяч аптечок? Так ось, ви починайте рахувати, кому вони вже не потрібні будуть ваші аптечки, коли прийшли? Тот Celox, заповнений центральний госпіталь. Завезли волонтери, які є сьогодні насправді вже контрабанда, а ваші чиновники-бюрократи не можуть його сертифікувати. Непорушні запаси збройних сил уже вичерпані. Хоча, коли держава потерпала від грипу, вони віддали все, що в них було. Наприкінці кінців ви зрозумієте, що сьогодні у нас, дійсно, йде війна і ви повинні повністю працювати на збереження життя і здоров'я наших військових і мирного населення.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В.  Дякую, пане Кузьмук. Хотів би відмітити, що забезпечення військовослужбових індивідуальними аптечками, ми цим питанням займаємося, але це питання відноситься до Міністерства оборони. Це в першу чергу. Воно повинно було контролюватися і в попередній час, але ми долучилися добровільно до того, щоби якось забезпечити, в тому числі, і військовослужбовців, в першу чергу військовослужбовців цими індивідуальними аптечками. Що стосується кровозупиняючих засобів, то це не тільки один Celox, їх є майже, біля 10-15 препаратів. І тому, ті препарати, які на сьогоднішній день зареєстровані в Україні, вони доставлені в зону АТО і розподілені між держадміністраціями Луганської, Донецької області, Міністерство оборони, СБУ, Міністерство внутрішніх справ. Тому ці питання контролюються щоденно і препарати доставляються. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пане заступнику міністра, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги. Я єдине хочу вас проінформувати, я говорив з представниками профільного комітету, який займається питаннями охорони здоров'я і у них серйозні зауваження, що двічі міністр запрошувався на комітет і двічі не мав можливість за станом здоров'я прийти. Коли серйозні проблеми зі здоров'ям, то треба лікуватись і мабуть вирішувати питання, хто зі здоров'ям може займатися охороною здоров'я. Тому, я би просив профільний комітет, давайте як доручення оформимо. Наступного тижня з понеділка заслухати міністра, визначитись щодо основних напрямків і здатності керівництва міністерства займатись цим питанням і тоді на наступному сесійному тижні нас проінформувати. Коли треба буде викликати міністра окремо, ми це зробимо, коли треба приймати інше рішення, будь ласка, за ініціативою комітету ми підтримаємо ініціативу комітету. Дякую.

Шановні колеги. Зараз друге питання, дуже важливе, яке ми запланували з вами розглянути, це питання, пов'язане з підготовкою до підписання економічної частини угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Я запрошую на парламентську трибуну міністра економіки Павла Михайловича Шеремета. Будь ласка.

 

ШЕРЕМЕТА П.М. Дякую.  Шановний пане Голово, шановні депутати! Я перш за все хочу подякувати вам за увагу до цього дуже важливого питання. Тому що в цьому по суті майбутнє багато в чому економіки України, ну, відповідно її процвітання також як сильної економічної держави.

Разом з багатьма засіданнями і нарадами, які є в уряді і в Міністерстві економіки в тому числі, які є по захисту національного виробника в Україні, я радий, що тут ми ставимо зараз запитання по захисту, якщо я можу так метафорично сказати, по захисту європейського виробника від нашого, українського. І тут потрібно це розуміти. Інноваційного, активного, в чомусь, (в хорошому розумінні цього слова), агресивного товаровиробника, для якого відкрилися достатньо важливі і достатньо цікаві можливості.

Тобто я хочу наголосити зразу на тому, що справа не тільки в уряді. І справа в тому, як наші товаровиробники використають ті можливості, які зараз фактично відкриває перед ними глобальний ринок, європейський ринок зокрема. Міністерство економіки і уряд може допомогти в цьому процесі. Він це робить в тому числі завдяки відкриттю цих ринків. Але багато в чому залежить, практично майже все залежить від того, наскільки наші виробники, менеджери, власники-підприємці зможуть використати цю можливість.

Отже, давайте по порядку. Перш за все, про що йдеться, про які преференції, автономні торгові преференції йдеться. Мова йдеться про те, що з 23 квітня ці преференції вже діють, вони поки що діють тимчасово. Якщо говорити про промислові товари, на 95 відсотків мита скасовані. На невеличку групу вони є суттєво зменшені.

Якщо говорити про сільськогосподарські товари, я знаю, що з цього приводу є інтерес Верховної Ради саме до цього важливого сектору в України, на 84 майже відсотки імпортні мита в Європі скасовуються, і відповідно на 15 відсотків вони суттєво зменшуються, застосовуються тарифні квоти з нульовою ставкою мита в рамках квоти.

Що може отримати від цього українська економіка? Різні інститути, в тому числі і інститут Міністерства економіки досліджував і досліджує далі це питання. Є, очевидно, песимістичні оцінки, оптимістичні оцінки. Всі вони, звичайно, виходять на плюс. Тобто, очевидно, що українська економіка отримує від цього кроку нові можливості. Я скажу просто вилку, в якій коливаються розрахунки, між 2 відсотків ВВП до є оцінки про збільшення майже на третину українського експорту від цих нових можливостей, які є.

Але я  ще раз наголошую на тому, що особливо оптимістичні оцінки робилися, зокрема, на основі позитивного в цілому досвіту центральних європейських країн Польщі, інших країн, які враховують не тільки момент відкриття ринку, а також потужні внутрішні реформи, структурні реформи, які ми з вами проводимо, які ви схвалюєте також своїми законами. Я також торкнуся цього трошки пізніше.

На запитання, чи передбачає зона вільної торгівлі анулювання якихось положень преференційного режиму? Ні, не передбачала. Вона передбачає адекватні і відповідні дії з українського боку, які починають діяти через рік, тобто через рік після підписання.

Наступний блок запитань стосуються інформаційної політики. Що ми робимо для того, щоб повідомити економічні громадськості, менеджерам, власникам, підприємцям в Україні про ці нові можливості?

Ну, перш за все, хочеться сказати, що ми робимо дуже багато і там дати кількість подій, зустрічей, семінарів, програм, вони багато в чому також фінансуються і українським урядом і Європейським Союзом.   Ставши на цю посаду міністра економіки, я для себе зробив рішення, операційне рішення проводити один день щонайменше на тиждень за межами Кабінету Міністрів в Києві. І практично за ці три з половиною місяці  мені вдалося витримати цю обіцянку. Це практично 7 поїздок, 7 днів, які проведені на сході,  чотири дні, які проведені на заході країни. В різних областях я постійно зустрічаюся з підприємцями, з менеджерами, у великих колах зустрічі з відвідування підприємств, зустрічі в університетах також з економічними факультетами для того, щоб максимально розширити кількість людей, які знають про ці можливості.

Однак, якщо ви запитуєте, все ще, – що уряд робить з цього приводу, напевно, цього ще не достатньо. І тому потрібно використовувати будь-які інші можливості, які є в традиційних медіа, нових медіа засобів масової інформації, в соціальних медіа для того, щоб донести цю ідею про те, що ці ринки є відкриті і українські компанії і підприємства мають можливість їх використати. І ми, відповідно, маємо це в наших планах.

Щодо державної підтримки… В мене ще 4 хвилини. Державної підтримки українського експорту – абсолютно необхідна річ. Ми зараз її по суті завершуємо, але одночасно діємо. Тому що, по суті, відкриття цих ринків – це і є програмам стимулювання експорту. Головні речі, я вже про деякі з них сказав, давайте ще раз наголошу вашу увагу.

Перш за все, я хочу подякувати вам за схвалення в цілому законів про стандартизацію і метрологію. Тому що це дає можливість, з прийняттям ще одного закону, надіюся, що це буде зроблено, сформулювати, сформувати те підґрунтя, яке потрібне для синхронізації технічних регламентів України з Європейським Союзом, суттєво прискорити цю роботу. І очевидно, що ми також зараз реформуємо цей департамент, який є зараз в міністерстві для того, щоб ми швидко могли, якнайшвидше могли рухатися в цьому напрямі. Це стосується і структурних змін, і процесних змін, і змін персоналу в цьому плані, для того, щоб залучити найкращих фахівців, мінімізувати, усунути ті негативні явища, які там можуть, для того, щоб цей департамент забезпечив, разом з міністерством, разом з урядом, поступ у цьому напрямі, щоб українські підприємці, українські підприємства отримали синхронізовані стандарти і  регулювання разом з Європейським Союзом       цей критично важливий напрямок.

Про інформаційну кампанію ви згадували, я згадував також.

Ще одна річ, ми хочемо подивитися:  де створюються проблеми, де створюється дискомфорт, де створюються, як ми  називаємо їх, "точки болю" для  українських експортерів в першу чергу. В тому числі, у нас в міністерстві мінімізувати, усунути  ті речі, щоб підприємці, менеджери не тратили  час на різноманітні, особливо експертні ліцензії, а могли  цей час використати і я цим  буду завершувати,  використати  для кращого розуміння ринку. Ви праві в тому, що ми, виходячи  з нашої історії, особливо там останніх десятиліть, ми набагато краще розуміємо східний напрямок, краще розуміємо східний ринок. Західний ринок говорить іншими мовами, там в чомусь і інша культура, і відповідно для того, щоб зрозуміти цього споживача, необхідні певні маркетингові  дії, потрібні якісь певні інновації, які також  повинні здійснюватися  українськими підприємствами.

Тут є дуже цікаве питання, на яке я також хочу відповісти: розвінчання міфів про асоціацію і зокрема такий міф був про насильне нав'язування певної ідеології меншин для шкільного та дошкільного виховання. І питання звучить таким чином: "Зараз ви маєте унікальну можливість розвінчати ці міфи в прямому ефірі". Розвінчую ці міфи в прямому ефірі: асоціація між Україною і Європейським Союзом не має нічого спільного з цими елементами, відповідно   вона стосується економіки, про яку ми сьогодні з вами говоримо. 

І той час, який в мене залишаться,   я хотів би відповісти на організаційний момент з приводу дієвого органу європейської інтеграції. Постановою Кабінету Міністрів від 27 травня затверджено  структуру Секретаріату Кабінету Міністрів, у складі якого визначено урядовий офіс  з питань європейської інтеграції. І я впевнений, що міністр  Кабінету Міністрів може детальніше на це відповісти.  І разом ці міністерства: Міністерство закордонних справ, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, інші міністерства, які залучені в цю роботу,  завершують календарний план, чіткий календарний план впровадження  тих пунктів, які потрібні для того,  щоб максимально  використати можливості, які дають   нам відкритий європейський ринок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте запишемось на питання до міністра.  Будь ласка, у нас є 10 хвилин. Я прошу не руки піднімайте, а на кнопочки тисніть, будь ласка.

Народний депутат Павленко, фракція "УДАР", будь ласка.

 

10:55:33

ПАВЛЕНКО Р.М.

Прошу передати Розенку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

10:55:37

РОЗЕНКО П.В.

Олександр Володимирович, там наступне наше теж питання я два задам, якщо можна, протягом двох хвилин.

Шановний пане міністре! Безумовно, економічні проблеми при підписанні угоди дуже важливо і це дуже добре, що ви працюєте в цьому напрямку, але в тому питанні нас, фракцію "УДАР" дуже хвилює те, що разом з підписанням угоди з однієї сторони, з другого боку з підписанням Угоди про безвізовий режим ми фактично відкриваємо свій кордон. Відкриваємо свій кордон для людей, для українців, які можуть зайняти робочі місця на теренах Європейського Союзу. І ця проблема дуже велика. І я вважаю, ми вважаємо, що у нас є з вами буквально півроку для того, щоб переконати українців про те, що тут в Україні ми створимо такі умови для бізнесу, для роботи, для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть ще одну хвилину, для продовження питання.

 

10:56:44

РОЗЕНКО П.В.

Друга хвилина у мене є. … для ведення бізнесу, для навчання, для самореалізації, щоб люди залишалися тут. Через цю проблему проходили всі країни Східної Європи, Польща втратила на третину, якщо не більше свого трудового потенціалу. Я прошу вас, я звертаюся до вас, у нас з вами є півроку створити реальну програму захисту свого трудового потенціалу. Як ми можемо захиститися, якщо ми сьогодні скорочуємо зарплату всій бюджетній сфері? Знову постанова уряду на 20 відсотків обрізали всім виплати у бюджетній сфері. Разом з тим, уже та Польща пропонує нашим фахівцям зарплату в три рази більше, при такому ж рівні цін, при таких же цінах на нерухомість і так далі, і тому подібне. Ми звертаємося до вас з проханням, ще раз кажу, у нас з вами є приблизно півроку.

Якщо ми цей шанс проґавимо,  у нас через 10 років не буде кому працювати в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ШЕРЕМЕТА П.М.  Шановний депутате, шановний Павле, я давайте з вашого останнього… Я абсолютно погоджуюсь з вами, у нас півроку не тільки для того, щоб  зробити цю річ. У нас півроку для того, щоб зробити багато інших речей, які повинні забезпечити навіть  територіальну цілісність і незалежність України.

Зарплати, очевидно, є вищі на Заході. За півроку, я сумніваюсь, що ми тут щось зробимо. Це економічний феномен  і це треба розуміти. Зарплати залежать не від рішень уряду, рівень зарплат залежить від рівня продуктивності  праці – це економічна аксіома. Отже, нам потрібно робити короткотермінові речі протягом півроку, я вважаю, ми вважаємо в міністерстві, в уряді для того, щоб дерегулювати ринок, дерегулювати бізнес, який є в Україні, спростити бізнес, який є в Україні.  Тому що, якщо ми говоримо, наприклад, беремо цей рейтинг, який часто згадується рейтинг "Легкості ведення бізнесу", де Україна є в другій сотні, Західна Європа вся є в першій п'ятдесятці. Між іншим ми можемо  навіть бути краще ніж це, якщо беремо, скажімо, для прикладу першу десятку країн. Якщо ми створимо тут  можливості такі для розвитку бізнесу, коли бізнес є легко запустити, коли позику є легко отримати, вона немає таких фантастичних цін як зараз, над цим треба також працювати. Це і монетарна політика.         

Тобто короткотермінові дії по спрощенню і здешевленню ведення бізнесу в країні – раз.  З іншої сторони, через інвестиції, через підвищення  ефективності виробництва, через підвищення інноваційності підвищення продуктивності праці, яке дасть нам таку зарплату, яка є щонайменше в наших ……. західних  сусідів. В Польщі ми бачимо  феномен повернення поляків зараз в Польщу.

Так що дякую вам за запитання – важливе запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, будь ласка.

 

10:59:58

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Прошу передати слово керівнику депутатської групи "Економічний розвиток" Анатолію Кінаху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон, Анатолія Кінаха.

 

11:00:06

КІНАХ А.К.

Шановний Павле Михайловичу! Група "Економічний розвиток" розуміє важливість інтеграції  України в європейський і світовий економічний простір і незворотність створення на українській землі сучасних стандартів життя людей і розвитку економіки.

Але  нас дуже турбує дещо декларативний, формальний зміст вашого виступу. Ситуація жорстка. Інтеграція – це не тільки можливості для експортерів, це збільшення конкуренції на внутрішньому ринку, де вже сьогодні 60-70 відсотків складає імпорт. По величезній кількості показників ми неконкурентоздатні, починаючи з вартості кредитних ресурсів, зносу основних фондів, продуктивності праці, енергоємності валового внутрішнього продукту. І необхідна не  теорія, а чіткі програми адаптації економіки до умов вільної торгівлі, інакше ми перетворимося в сировинний придаток розвинутого світу і експортера дешевої…

 

ШЕРЕМЕТА П.М. Шановний Анатолій Кирилович, я дякую за ваше запитання.

Декілька пунктів. Ну, перш за все, на жаль, ми перетворюємося протягом останніх, я сказав би, десятиліть ми, на жаль, перетворюємося в сировинний придаток. Я з вами поділяю тривогу, що цю тенденцію, небезпечну тенденцію, погану тенденцію потрібно припинити не теорією, а діями. І програмою дій, абсолютно вірно.

Ну, формат виступу тут  10-хвилинний, він є таким, яким він є. Я буду радий в черговий раз зустрітися з фракцією вашою набагато довше, ніж 10 хвилин плюс 10 хвилин питання-відповіді, послухати ваші ідеї щодо програми дій і поділитися нашими наробками з цього приводу, і разом сформувати ще кращу програму дій, яка дасть можливість нам рухатися в цьому плані далі.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Глазунов, Партія регіонів.

 

11:02:09

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово народному депутату Момоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Момота. Працює.

 

11:02:14

МОМОТ О.І.

Шановний пане міністр! До підписання угоди з Євросоюзом залишилось тиждень. В мене продовження запитання Анатолія Кириловича шанованого: чи враховані всі ризики для нашої економіки і чи розробило ваше міністерство якісь компенсатори для того, щоб ці ризики зменшити? Дякую.

 

ШЕРЕМЕТА П.М.  Дякую за ваше запитання.

Ми, очевидно, що постійно аналізуємо ризики, які виникають. Тому що зараз, як ви розумієте, основні ризики навіть пов'язані не стільки з відкриття європейського ринку і підписанням економічної частини асоціації. А основні ризики пов'язані, очевидно, з тим, що відбувається зараз на сході країни. І відповідно, що ці ризики також потрібно прорахувати, який вони будуть мати ефект на економіку України. Тому що ефект передбачається достатньо негативний, очевидно, і достатньо серйозний.

Щодо компенсаторів, я думаю, що... Ну, перш за все, найкращій компенсатор будь-яких змін – це якраз і є цей відкритий ринок, тому що там можна отримати значно більші доходи. Це значно глибший, це значно ширший ринок, які компенсують інвестиції, які потрібні в цьому напрямку. В додачу до цього є державна підтримка, яка, в тому числі, надається Європейським Союзом, зокрема на ті  речі, які ми з вами робимо – на синхронізацію технічних регламентів, на удосконалення законодавства, на удосконалення державної політики в сфері, зокрема європейської інтеграції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Продан, фракція "УДАР".

 

11:04:18

ПРОДАН О.П.

Шановний Павле Михайловичу, я дякую вам за те, що ми нарешті змогли провести цілий ряд проектів, які роками лежали в парламенті, стосовно дерегуляції, стосовно євроінтеграції. Разом з тим, у мене є до вас запитання стосовно законопроекту 3256, який внесла фракція "УДАР" по комплексній загальній дерегуляції. Ми передбачаємо цим проектом зобов'язати Кабінет Міністрів протягом шести місяців внести на розгляд Верховної Ради комплексні закони стосовно зміни і відміни всіх тих додаткових регуляторів, які сьогодні є в Україні. У них півмісяця на підготовку і обговорення, далі – працює Верховна Рада. Таким чином ми змусимо, в тому числі і вас, працювати в тому напрямку, який сьогодні потрібен Україні. Чи ви підтримуєте такий підхід, чи ні?  Це перше питання.

І друге питання. Якщо можна, Олександре Валентиновичу, наступне питання так само від фракції "УДАР" я озвучу зараз так само до Павла Михайловича.

В Міністерстві економіки паралельно з роботою в Міністерстві фінансів створено робочу групу по зміні і реформуванню…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте, будь ласка.

 

11:05:26

ПРОДАН О.П. … створено робочу групу у Міністерстві економіки по регулюванню, зміні комплексній податкової системи, оподаткування. Я знаю, що вже напрацьовано концепцію, яку бачить податкову систему Міністерство економіки в Україні. Я би дуже просила, щоб ви в одну хвилину вклалися з тим баченням, наскільки легкою буде податкова система: чи збережеться спрощена система оподаткування, чи залишаться всі діючі сьогодні податки. Дякую дуже.

 

ШЕРЕМЕТА П.М. Дякую, пані Оксано, за ваші запитання.

Ну, перш за все, я дякую вам за теплі слова, але очевидно, що закони приймалися тут, в цьому залі, так що я ще раз дякую вам за те, що ви прийняли ці закони і стимулюєте себе і нас до комплексної програми по дерегуляції. Вона абсолютно критично необхідна тут, я думаю, що всім зрозуміло. Ми і далі чуємо, я це чую постійно також, бізнес каже, що "ми ще не відчуваємо змін", незважаючи на ту, достатньо інтенсивну, діяльність, яку робите і ви, і ми. Тобто очевидно, що нам потрібно ще глибше, ще далі, ще комплексніше підходити до цього питання, яке очевидно, що я підтримую. Деталі ми з вами сядемо, з фракцією також я буду радий обговорити значно більше, ніж хвилина, яка відведена на відповідь на це запитання.

Щодо змін в податкову систему. Так, правда, у нас, я думаю, більше місяця сиділа група, працювала група з активним залученням громадськості. Дякую вам також особисто за вашу участь у цій групі. Вона розділялася на декілька підгруп в залежності від тих запитань, які ставилися. І ми закінчили цю роботу, передали в Кабінет Міністрів .

Суть наших пропозицій полягає справді в спрощенні, очевидно, що не всі податки потрібні, очевидно, тому що їх кількість є завелика, на наш погляд. Тобто ми пропонуємо скоротити кількість податків до восьми, ми пропонуємо змінити саму ідеологію співіснування  податкової системи  і суспільства, тому що там закладені великі… там вижимаюча витискаюча система далі закладена, а не розвиваюча система.

Технічний є момент синхронізації обліку податкового  і  фінансового, щоб не робилося три системи паралельно. І також полегшення  адміністрування  ведення податків, які, очевидно, також потрібно робити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую пане міністре.

Шановні колеги, у нас вичерпано час і "година Уряда" у нас фактично завершена. (Шум у залі)

 Я можу поступити так, шановні колеги. Враховуючи, що у нас час ми витратили багато на дискусії навколо  Міністерства охорони здоров'я заміть того, щоб задавати питання, щоб було об'єктивно, я прошу тоді записатися від фракцій. По одному питанню від кожної фракції до уряду.

(Шум у залі)

 Колеги! Колеги, час, я ще раз кажу! Буде у вас питання  від "Свободи" до міністра оборони, я включу  мікрофон міністра оборони. Заспокойтесь, будь ласка. Запишіться, будь ласка,  на питання. Запишіться на питання, будь ласка. Від фракцій. Я не буду обмежувати час  відповідей на питання. Міністрів. Будь ласка,  народний депутат Гриневецький. Питання до уряду.

 

11:09:10

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Прошу передати слово народному депутату Кіссе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народний депутат Кіссе. Включіть мікрофон.

 

11:09:18

КІССЕ А.І.

Спасибо,  Сергей Рафаилович. У меня просто предложение. Я не успел вопрос задать  министру экономики Украины.

Уважаемый господин министр, вы есть? Я вас не вижу. Господин министр экономики! Я к  вам обращаюсь, я хочу, чтобы вы меня услышали. Вопрос связан с виноделием и виноградарством. Это особенно касается Одесской области. Вы говорили о многих преференциях для различных отраслей. Я понимаю, что за минуту я не успею осветить все проблемы. Я вношу предложение, чтобы на вашем уровне с участием  министра сельского хозяйства провели совещание по ситуации, которая складывается в виноделии,          в виноградарстве, это очень большая проблема. Прошу также привлечь к участию народных депутатов Украины.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Це більше доручення міністерству, аніж питання. Так чи ні? Міністерство попрацює над цим. Будь ласка, народний депутат Фурман, "Свобода".

        

11:10:22

ФУРМАН О.Ю.

Прошу передати слово Юрію Сиротюку, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Юрія Сиротюка.

 

11:10:27

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Запитання до міністра оборони, хоча би і до начальника Генштабу треба ставити питання. Пане міністре, ви обіцяли, що 15 червня в війська прийдуть бронежилети, шоломи і так далі. Сьогодні 20-е, а жодного бронежилета ще немає. Я розумію, що це питання до начальника Генерального штабу, але мені здається, що начальника служби тилу вже пора розстріляти за те, що навіть прісної води нашим солдатам не возять.

 В мене запитання. Про який мирний план може йти мова, якщо сьогодні в Луганському аеропорту в оточенні перебувають ваші десантники? Туди зайшла російська бронетехніка, а замість того, щоб їх вибивати, нічого не робиться. Ми хочемо, щоб з трибуни за це відповіли. Ви казали, що якщо хоча б один російський танк перейде кордон України, він буде негайно знищений. Повідомляю вас, що цих БРДМів вже є понад 100, танків є декілька десятків, систем "Град" більше 10-и. Чому вони безжально не знищуються? І питання по Іл-86, чому не подав у відставку начальник Генштабу після цього? Відповідати прошу з трибуни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу спокійно ставити питання і без емоцій слухати відповідь на ці питання. Будь ласка, пане міністр.

(Шум у залі)

 

КОВАЛЬ М.В. 

Добрий день, шановні депутати Верховної Ради.

Я повинен сказати, що на дану хвилину до мене надійшла офіційна доповідь від начальника Генерального штабу, головнокомандуючого Збройних сил України, що наші війська повністю завершили оточення проблемного регіону і відновили Державний кордон України спільно з Державною прикордонною службою і Національною гвардією України.

(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь, шановний пане міністр.

Шановні депутати від фракції "Свобода", я прошу з повагою ставитись до керівника Збройних сил України і до Міністра оборони, з повагою шановні колеги, з повагою ставтесь до армії, в кінці-кінців! Прошу заспокоїтись!  Будь ласка, відповідайте. (Шум у залі).

Шановні колеги. Я ще раз хочу сказати, емоції не закриють цю проблему. Виважено будь ласка, приклад давайте всій країні. (Шум у залі). Приберіть емоції, це серйозне питання і саме серйозне, спокійно, прошу його виважено обговорювати. Будь ласка пане міністр.

 

КОВАЛЬ М.В.   Я повинен підтвердити то, що сказав раніше. Якщо ми зустрічали компанію і мали в Збройних силах України тільки 1213 бронежилетів, які були поставлені в збройні сили спочатку при радянській владі для несення вартової служби, а потім для виконання миротворчих місій, то на даний момент ми маємо уже 14 тисяч бронежилетів, причому, я взяв з собою бронежилет (Шум у залі). це бронежилет українського виробництва, який повністю відповідає всім вимогам:  броня – 4, спереду – 4, ззаду –  амортизатори, розгрузка, кевлар по бокам. Ціна бронежилета – 4 тисячі 120 гривень. Але я повинен сказати вам, що на даний момент, на жаль, у нас нема терміну такого. Якщо раніше казали: "Все для фронта, все для победы", то зараз, на жаль, ми відчуваємо дуже великий супротив.

Наприклад, ці бронежилети, ми замовили їх 28 тисяч для Збройних Сил України. На даний момент, перед тим, як їхати сюди, я отримав інформацію про те, що рішенням постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 18 червня цього року № 646, на підставі скарги товариства АММОС призупинено дану процедуру закупівлі.  Розгляд скарги призначено на 26 червня цього року.

Що таке товариство АММОС? Воно приймало участь в переговорах, які відбулися 13 травня цього року, щодо закупівлі бронежилетів "Корсар-4" або еквівалент та бронежилетів Корсар-4", "М-3", "М-4", або еквівалент. І запропонувало здійснити постачання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не обмежуйте, будь ласка, час міністру у виступі.

 

КОВАЛЬ М.В. "Гарт", УТВ-1 за ціною, послухайте ціну! 17 тисяч 700 гривень за одиницю! А тепер Антимонопольний комітет зупиняє і ми не зможемо. А ми кожен день отримуємо 250 бронежилетів і зразу, без складів відправляємо їх у війська.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Спокійно, спокійно, колеги, спокійно! Я прошу зразу Генерального прокурора розглянути питання щодо дій Антимонопольного комітету і арештувати прямо сьогодні! Коли зупиняють поставку бронежилетів в армію! (Оплески)

 Сьогодні арештувати того, хто це зробив! Будь ласка, продовжуйте відповідь на питання.

 

КОВАЛЬ М.В. Крім того, я повинен сказати, що на початок кампанії ми не мали кевларових шоломів. І ще, оці бронежилети, які я дав, ми з кожної тисячі бронежилетів вибираємо один і прострілюємо його. Вони відповідають вимогам, тримають всі кулі, будь ласка. Зараз ми починаємо шоломи готувати. Ми, крім того, по міжнародним домовленостям нам поставляють зараз 2 тисячі американських бронежилетів і 2 тисячі кевларових шоломів для…  американських, які негайно ідуть у війська. Одним словом, ми робимо все, щоб наші люди були захищені.

І, до речі, я повинен сказати, що ті люди, які поранені, наші бійці, вони завдяки тому, що вони вдіти в броню, вони мають поранення тільки в нижні кінцівки. І тому ми це реагую. Ви подивіться на  наші танки, БТРи, цепі внизу одіти вже, які не дають осколкам летіти. Тому що наші хлопці заді атакують.

І другий момент. Я особисто заборонив командирам всіх ланок, поки надійно наш противник не подавлений артилерією, нікого в атаку не піднімати. І ми це робимо справно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Володимирович, питання було по   бронетанковій техніці, яка з Російської Федерації постійно поставляється терористами разом з фахівцями, вбивцями з Російської Федерації, які вбивають наших солдат. Будь ласка, прокоментуйте це питання.

 

КОВАЛЬ М.В.   У нас була оперативна інформація про те, що 10 бойових машин "Град" БМ-21 пересікли державний кордон України і знаходяться на теренах України. Одна машина була нами знищена і захоплена. І, дійсно, в цій машині ми знайшли все, доказову базу, що це машина з 18 мотострілецької бригади з Чечні, південного військового округу Російської Федерації. Там були і блокноті, і карточка вогню, і печатки …………. цієї бригади. Нами виявлено зараз шість таких машин, крім цієї машини, яку захопили. Ці машини ми тримаємо в полі зору, відслідковуємо. І тільки вона з'являються на дальність пострілу гарматного ми зразу відкриваємо вогонь. Фактично наші дії не дають їм можливості відкрити вогонь прицільний. Нами зафіксовано тільки два  моменти, коли реактивні установки відкривали вогонь: це по населеному пункту Білопілля, і другий приклад – це по населеному пункту Амвросіївка. Все решта – ми не даємо можливості це зробити.

Щодо танків. Нами виявлено 3 танки. 2 з них нами пошкоджено на минулому тижні  в районі Саур-Могили, причому один повністю зруйнований танк, один –  вдалось нашим противникам евакуювати. Ми серед… Це танки Т-64. Вони з російської армії, без номерів, акуратно викрашені – ми також відслідковуємо. Крім того, у наших противників є 2 танки ІЖ-2, це таки, які зняті з п'єдесталу. Але з них рухається тільки один. Але у нього нема боєприпасів, на башті встановлений кулемет – теж нами відслідковується. Крім того, є до 5 бронетранспортерів. Ми періодично знищуємо і… Тобто ці моменти ми тримаємо на контролі. Всі… Да? Ні, я ще раз повинен сказати, що на минулому тижні ми повністю закрили можливість надходження з теренів Російської Федерації будь-якої бронетанкової техніки на терени України. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народний депутат Мочков, будь ласка, "УДАР".

 

11:20:32

МОЧКОВ О.Б.

Шановний Олександре Валентиновичу, прошу надати слово колезі – Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Ірини Геращенко.

 

11:20:39

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, по-перше, я хочу звернутись до сесійної зали – дійсно, бойовий дух нашої армії вимагає підтримки, а не всебічного приниження. І ми маємо усвідомлювати, що якщо ми будемо весь час тільки так себе поводити з керівниками армії, то туди ніхто не піде служити. (Оплески) Але абсолютно очевидно, що ми від Верховної Ради маємо контролювати і закупки в армії, і все, що там відбувається, і робити це коректно. Як ви знаєте, зараз у нас діє Тимчасова слідча комісія в цьому напрямку. Ми вам обіцяємо, що ми будемо дуже жорстко діяти, але коректно.  І в цьому напрямку два запитання.

Перше. Ми маємо дуже багато сигналів від мобілізованих, від родин відносно того, що наші вояки часто не забезпечені от саме оцими    знаряддями. І ми вчора з'ясували, що й досі немає такої гарячої лінії єдиної, куди би могли вони звернутися, якщо є такі  сигнали. Ми просимо вас сьогодні на  рівні уряду,  і це звернення до всього уряду …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

11:21:42

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Ми просимо вас сьогодні, на рівні уряду зробити таку гарячу лінію, щоби не  депутатам  телефонували, не волонтерам, а саме Генштабу, щоби ви отримували  ці сигнали і знали, де, в якій частині солдати там кажуть, що вони самі мають купувати собі уніформу і камуфляж.

І друге питання дуже важливе – це все-таки військові госпіталі. Харків і Київ, як ви знаєте, на 100 відсотків сьогодні  забиті нашими пораненими і там  дуже багато не вистачає  не так ліків, як в першу чергу необхідного обладнання. І ми просимо вас от спеціально туди спрямувати ці кошти,  виділені там із бюджету України. І щоби оці тендерні процедури не тривали по 20 днів, щоби вони проходили  якнайшвидше, і     це рятувало життя наших військових. Бо ми маємо  дуже великі переліки сьогодні з Харкова,  з Києва  від госпіталів, що їм не вистачає необхідного медичного обладнання, яке  рятуватиме життя наших поранених. Дякую.

 

КОВАЛЬ М.В.  Я хотів би відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, відповідайте.

 

КОВАЛЬ М.В.   Я дуже дякую. Ви дуже  правильно і дуже  тверезо оцінюєте все те, що відбувається. Я повинен сказати і відкрити, пролити світло на одну ситуацію: в основному недоліки у нас були, коли  мобілізовані по нормам постачання не мали натільної  білизни, це було спочатку таке. Але це не я, не    мої побратими… воно було поправлено і зараз люди отримують.

І от такий момент. Батальйони  територіальної  оборони, відповідно всіх керівних документів,  крім семи батальйонів, всі решта батальйонів, вони формуються і забезпечуються  за кошти обласних адміністрацій. І у нас  вся проблема  виникає з цими батальйонами, всі скарги йдуть з цих батальйонів. Але я повинен подякувати тим людям, які без  амбіцій,  за останні дні до нас звернулися. І ми наводимо в цих батальйонах порядок: відправляємо шоломи, відправляємо амуніцію, по боєприпасам у нас проблем взагалі не має і по харчуванню теж проблем  немає зараз. Але ми, я ще повинен сказати, в цих батальйонах  ми не один батальйон   тероборони не кинули на передову.

Ці батальйони знаходяться в глибині на блокпостах і так, дійсно, не вистачає… Мужчини, які в армії служили вони знають, раніше було таке поняття тулуб зимою. Прийшов на пост і тобі товариш передає. Ми зараз точно так же, вони на пости приходять на блокпост у свого товариша беруть бронежилет і одягають. У нас виходу немає іншого. Ми коли отримуємо всю кількість оцієї броні, ми людей повністю одінемо, тому що у нас в АТЦ приймає участь 22 тисячі чоловік. А я сказав, у нас 14 тисяч бронежилетів. Тому ви розумієте, що у нас не всі люди одіті. Але ми робимо …

По госпіталям. У нас зараз 296 поранених, вони всі в нормальних умовах знаходяться, всі. Ми позаду бойових порядків розвернули два мобільних госпіталі і всю медичну допомогу надаємо відповідно всієї науки, доврачебна допомога, тобто все йде, евакуація повним ходом. Люди забезпечені повністю ліками, проблемних питань немає, скажу вам більше, що ми забираємо Національну гвардію, забираємо людей, хто має кульові поранення і інше, так як наші врачі мають великий досвід по гарячим точкам по всій планеті, ми забираємо до себе, витягуємо, у нас робимо дуже складні операції. Але медики наші працюють з повною віддачею…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка…

 

КОВАЛЬ М.В.   І хотів би вам подякувати, хотів би подякувати, я до всіх звертаюсь, армії потрібна підтримка. Проти нашої армії йде потужна, проводиться потужна інформаційна пропаганда. І ті крикуни, які кричать, вони учасники антиукраїнської пропаганди. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Будь ласка, народний депутат Меріков.

 

11:25:50

МЕРІКОВ В.І.

Прошу передати слово Андрію Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

11:25:57

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина".

Шановний пане міністре, питання чи готове Міністерство оборони до введення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях? Чи відповідні заходи зараз, підготовка йде до цього? Чи готові військові генерали взяти всю повноту відповідальності для того, щоб в умовах воєнного стану проводити повноцінні  армійські операції?

І друге питання. Чому не достатньо використовується авіація, артилерія, коли виявляється скупчення терористів  і російської військової техніки на території України? От зараз, чому не задіяна авіація для  того, щоб знищити російські танки, які знаходяться в Луганську?

 

КОВАЛЬ М.В. Я повинен сказати, що генерали Збройних Сил України  несуть повну відповідальність за те, що  відбувається зараз. Тому що антитерористичною операцією керують саме генерали Збройних Сил України і офіцери.

Другий момент. Авіація і артилерія використовується в повному обсязі. Якщо ви назвете координати хоч одного танку,  він буде негайно знищений, я вам даю слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Журавський. Я прошу заспокоїтись, колеги, заспокойтесь і гідно поводьте себе.  Гідно поводьте себе, будь ласка, країна на вас дивиться. Гідно поводьте себе…

Будь ласка, народний депутат Журавський.

 

11:27:24

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Прошу передати слово генералу армії Олександру Івановичу Кузьмуку. Дякую.

 

11:27:46

КУЗЬМУК О.І.

Михайле Володимировичу, як  солдат солдату ви повинні дві речі бачити перед собою для політиків є умовності, для вас же їх немає. Перша: солдат ребенка не обидет. И друге: перед вами немає сепаратистів, перед вами є агресори, перед вами є диверсанти і  вони повинні бути знищені.

Друге питання до міністра економіки. От в нашій державі, "для  кого війна, а для мати рідна". Ми це чули попередній доповідач, демонстрація міністром  оборони засобів захисту, що ліпкі руки, слюняві рти  ходять навколо цих тендерів. А от міністерство економіки за  три місяці нічого не зробило, щоб закупити сировину, необхідні матеріали, щоб пошити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання

 

11:28:48

КУЗЬМУК О.І.

Тому ще раз кажу, сьогодні ми не працюємо, як у воєнний час, ми не працюємо на захист наших військових і цивільного  населення.

 

КОВАЛЬ М.В.   Я дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

КОВАЛЬ М.В.   Я дуже дякую. Генерал армії Кузьмук дуже важливу тему зачепив. Нам було б легше, якщо б нам давали бронежилети, консерви, м'ясо……….. і все інше, і тоді б питань не виникало. Дають  кошти, які ми не можемо вложити. Розумієте? Не можемо. У нас не на рельсах воєнних стоїть економіка. Ми єле вирішуємо ці питання. Єле вирішуємо! Тому я повністю… Я дякую за підтримку, Олександр Іванович. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу, ми вже двічі вичерпали час.  Будь ласка, у нас ще два депутата, які записалися на виступ… на запитання. Почекайте, Михайло Володимирович, можете… тому що може бути і вам ще питання.

Народний депутат депутат Гайдош. Ще два питання, будь ласка.

 

11:29:51

ГАЙДОШ І.Ф.

Іштван Гайдош, "Суверенна європейська Україна". Пане Голово, слово прошу передати моєму колезі Олегу Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

11:30:04

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дуже дякую, шановні колеги. В мене запитання все-таки до міністра економіки, бо, в принципі, і стан економіки впливає на обороноздатність. Це – аксіома.

Пане міністре, я в засобах масової інформації подивився ваше таке, вашу таку, думаю, політичну заяву. Ви сказали, що якщо в країні не будуть реалізовані структурні економічні реформи, то ви підете у відставку.

Скажіть, будь ласка, де той ворог, який заважає вам проводити структурні економічні реформи? Може, це ваші колеги по уряду цьому заважають, може, парламент не прийняв якісь законопроекти, які уряд або ви подавали структурно-функціонального характеру для реформ економіки? Якщо так, скажіть, будь ласка, що парламенту треба прийняти, що ви вже подали в парламент для того, щоб структурні реформи в економіці все-таки постали в Україні? Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Міністр економіки, включіть мікрофон в уряді. Будь ласка.

 

ШЕРЕМЕТА П.М.  Пане Олеже, дякую за ваше запитання.

Що нам заважає? Я думаю, що нам заважає  в чомусь, можливо, нерішучість, а і не така висока  швидкість, яка потрібна. Я думаю... (Шум у залі) Я думаю, що всі і ми внесли пакет законів, які... в Верховну Раду протягом цих останніх трьох місяців. Із них велика кількість вже є прийнята, я вам дякую за це. Інші вони є на обговореннях в комітеті. Тут список є, я можу його надати. Але, відповідаючи на запитання від Оксана Продан фракції "УДАР", ми  говоримо про комплексну програму дерегуляції. Ну, закон (3256) вона згадувала, це може бути один з таких законів, який вартий обговорення, який вартий розгляду, який вартий прийняття – один з них, якщо він буде вартий цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній представник фракцій, який записався – народний депутат Борита, будь ласка.

 

11:32:29

БОРИТА О.В.

Прошу передати слово моїй колезі Ірині Спіріній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:32:34

СПІРІНА І.Д.

Спасибо. У меня вопрос к замминистра здравоохранения. Скажите, пожалуйста, еще в ноябре 2013 года мы – коммунисты предложили законопроект (3583) о государственном регулировании цен на лекарственные средства. Почему до сих пор… Почему до сих пор вопросы референтного ценообразования не решаются? Сегодня граждане, виборці находятся в состоянии коллапса из-за того, что цены растут, цены – неподъемные. Мы предлагаем немедленно принять меры по конкретным… по ценообразованию. Доложите, пожалуйста, что сделано сегодня для людей Минздравом. Спасибо.

 

ЛІСНЕВСЬКА Н.О.

По вопросам референтного ценообразования Минздравом отработано постановление  Кабинета Министров, подано в ЦОВ на согласование. (Шум у залі)

Вибачте, будь ласка, питання було задане російською мовою… (Шум у залі). Вибачте, будь ласка, я володію державною мовою, я не зорієнтувалася. Будь ласка, я перепрошую! (Шум у залі)

Стосовно питання референтного ціноутворення. Розроблена постанова Кабінету Міністрів, вона подана ЦОВ на узгодження. І також розробляється законопроект, над ним йде робота. Він буде поданий до Верховної Ради також після узгодження всіма центральними органами виконавчої влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Шановні колеги! Зараз…

Давайте, будь ласка, народний депутат Кайда задає питання, від позафракційних дам питання – і ми підведемо риску. Колеги!

 

11:34:42

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ну, моє перше, не зауваження, а побажання, пане міністре. Тут сидять не крикуни, а люди, які хочуть допомогти в першу чергу нашим військовикам, які зараз відстоюють незалежність Української держави. І наша емоційність – це є, ви самі розумієте, це якраз, навпаки, допомога для наших військових.

Учора відбулося чергове засідання тимчасової слідчої комісії. І, як вияснилося, деякі законопроекти, закони і деякі проекти постанов, які вийшли з Міністерства оборони, застрягли в Міністерстві фінансів, а це називається "саботаж". І я прошу, щоб Кабінет Міністрів розібрався з тими саботажниками, які тормозять, власне, вирішення нагальних питань.

Я хочу запитати у вас, пане міністр, які конкретно закони, можливо, без Міністерства фінансів, а напряму сюди, в сесійну залу, внести, щоб ми ухвалили, щоб полегшити вам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане міністр. Шановні колеги, давайте тільки, я прошу, без емоцій! Дуже серйозні питання. (Шум у залі) Колеги, емоції не допоможуть нам.

Треба брати зброю і іти на фронт і там емоції проявляти.  Розумієте? Оце буде справжня емоція. Оце наша буде відповідь, колеги! Тому я хочу, будь ласка,  попросити вас… (Шум у залі) Колеги! Колеги, прошу, будь ласка.

Від позафракційних Олег Ляшко. Будемо риску підводити.

 

11:36:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати! Найкраща наша  допомога армії – це не крики і емоції, а це бронежилети, це каски, це підтримка солдат. І я закликаю всіх народних депутатів іти в війська і словом і ділом підтримувати наших воїнів, і приймати у парламенті ті закони, які спрямовані на захист вітчизни. А ті, хто не голосує за ці закони – комуністи і регіонали – вони беруть на себе відповідальність за вбивство, за поранення українських військовослужбовців.

Шановний пане міністре! В вашій особі я хочу передати вітання всім  учасникам антитерористичної операції Збройним силам, правоохоронним органам, Національній гвардії, добровольчим загонам і сказати: "Хлопці, хто нас чує, герої, бійці! Ми всі вас підтримуємо, ми будемо допомагати і допомагаємо всім, чим можемо, бо ви сьогодні на передньому краї боротьби за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України".

 

КОВАЛЬ М.В. Шановні товариші, я повинен сказати, що сьогодні вночі Президент України підписав  Указ: три героя України (тільки по Міністерству оборони) і 90 нагороджено орденами.  Це дуже великий під…... Серед них  і з Національної гвардії генерал-майор Кульчинський, на жаль загинувший, героя України отримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я сто днів, ви знаєте, був Верховним головнокомандуючим наших Збройних сил. Ви не уявляєте, в яких умовах відбувалося відродження нашої армії, яка ще сто днів тому практично не існувала! Ми з вами разом відроджували армію. Ви не являєте, в яких складних умовах відсутності ресурсів,  відсутності  високоточної зброї, відсутності   логістики, яка була зруйнована, свідомо зруйнована. Тут є присутні, які причетні до цієї руйнації логістики армії, коли воєнкоматів у нас не було, практично жодного, приміщення розпродали. І в цих умовах ми відродили армію, яка сьогодні захищає разом  з Нацгвардією нашу країну. За весь час, коли ми протистоїмо найбільш агресивній країні в світі, яка має одну з найбільших армій в світі, ми сьогодні протистоїмо. За цей час ми жодного патрона не отримали допомоги військово-технічної від інших країн, жодної допомоги в цьому питанні. Крім нашої армії, крім нашої Національної гвардії нікому нема потреби захищати країну. Тому що ніхто цього не хоче робити крім нашої армії і нашої Національної гвардії, крім нас, українців. Це наша відповідальність. І я прошу, колеги, дуже складна ситуація, відповідальна ситуація. Не емоції потрібні, а єднання і рішучі дії і парламенту, і уряду, і наших збройних сил. Їх нам треба підтримати. Так, гинуть наші герої, гинуть в складних умовах. Нема комфорту, це зрозуміло, іноді не вистачає навіть харчування. Те, що треба відновити логістику, це ми зробимо. Ми примусимо і уряд і міністерство оборони логістикою армію забезпечити. І ми з вами зобов'язані останнє віддати армії, але без неї ніхто не захистить Україну, потрібна підтримка. Я звертаюсь і до засобів масової інформації: колеги, підтримайте армію, дуже їм важко.

 До мене звернулись наші колеги-депутати, вони мають спілкування з батьками наших загиблих героїв, зокрема з Яворіва. Ви знаєте, окрема механізована бригада залізнична, 7 героїв після прямого попадання в БТР згоріли, давайте всіх героїв, які загинули, в тому числі з Яворіва, хвилиною мовчання вшануємо їх пам'ять,

(Хвилина мовчання)

Дякую, прошу сідати.

Дякую, пане міністре.

Шановні колеги, в робочому порядку, Олег Ярославович, я пропоную в робочому порядку ми давайте зустрінемось, я запрошую міністра оборони.

Будь ласка, Олегу Тягнибоку, включить мікрофон.

 

11:41:22

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний пане голово. Шановні колеги народні депутати.

Емоція зараз в цьому залі парламенту, вона є абсолютно природньою, тому що це є реакція на те, що зараз відбувається в українському суспільстві. Та енергія, то незадоволення людей, які розуміють, що робиться щось не так в нашій державі. Що ми можемо зробить тут в парламенті? Нам не цікаво і не потрібно, аморально і злочинно, просто-напросто робити вигляд, що ми слухаємо, для галочки, звіти уряду. Будь ласка, конкретно, що ми маємо тут проголосувати для того, щоб зупинити ту вакханалію і цю сваволю, яка відбувається. Сьогодні в середині владних структур, коли іде саботаж, диверсанство і злочинство, дайте нам конкретні проекти постанов і законів, ми за все проголосуємо.

Пане голово, давайте голосувати тільки з цього приводу, давайте працювати завтра, після завтра на наступний тиждень, скільки це потрібно, але …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Ярославович за пропозицію. Я думаю, що вона слушна. По-перше, давайте дамо протокольне доручення Кабінету Міністрів,    тому що досі не затверджене оборонне замовлення, без якого, ви розумієте, не можливо сьогодні забезпечити технічно, матеріально-технічно наші Збройні Сили. І я, шановні колеги, прошу, щоб ми все ж таки таке доручення підтримали.

Кабінету Міністрів, я би просив наступного тижня на засіданні уряду затвердити оборонне замовлення. Виходячи з першочергових потреб наших Збройних Сил. Я ще раз повторюю, жодної військово-технічної допомоги до нашої країни не надходило. Нам треба розраховувати на свої сили. І у нас достатньо сил, щоб перемогти.

І що стосується пропозиції. Я також просив би на уряді обговорити першочергові питання, які потребують підтримки Верховної Ради. Верховна Рада в позачерговому режимі, в будь-якому режимі збереться для того, щоб ці питання вирішити.

Я дякую. Уряд прошу. І доручення Міністерству фінансів – не гальмувати питання, які стосуються фінансування Збройних Сил України. Дякуємо.

Прошу, колеги, ми з вами продовжуємо роботу. Зараз у нас з вами є можливість обговорити, давайте депутатські запити на завершенні нашого засідання, а зараз, поки є можливість голосувати, я прошу, 4402 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника). Дуже актуальна тема. Якраз вона стосується тих питань, які ми з вами зараз обговорили.

Будь ласка, народний депутат Развадовський. Нагадаю, цей закон обговорюється в другому читані.

 

11:44:29

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України! Відповідно до доручення Верховної Ради України від 3 червня 2014 року у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони доопрацьований і прийнятий за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", який поданий народним депутатом України Міщенком.

Законопроект розроблений з метою підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника та утвердження соціальної справедливості з боку держави щодо цих громадян. Зокрема, пропонується збільшити цей розмір з одного до двох визначених законом розмірів прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

До розглянутого законопроекту у другому читанні до нього внесено п'ять пропозицій, які повністю враховані. Враховано також зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо уточнення дати набрання чинності законом, оскільки закони України або їх окремі положення збільшують витрати бюджету і приймаються після 15 липня, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим. Реалізація цього проекту закону, на думку його автора, потребує додаткових витрат з державного бюджету у розмірі 71,5 мільйонів гривень щорічно.

При обговорені законопроекту у комітеті 18 червня народні депутати України, члени Комітету з питань національної безпеки і оборони одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому як закон.

 З урахуванням зазначеного пропонується підтримати згаданий проект закону та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому як закон. Прошу погодитися з внесеною пропозицією. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми можемо проголосувати закон в редакції комітету у другому читанні? Будь ласка, одну хвилину Кузьмуку Олександру Івановичу.

 

11:46:48

КУЗЬМУК О.І.

Шановний Олександр Валентинович, дивлячись на зал є глибокі сумніви, що два закони, які стоять підряд, будуть проголосовані. А вони необхідні ще вчора. Я би просив би, давайте їх сьогодні обговоримо, а проголосуємо у вівторок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що після такого обговорення, яке у нас відбулося, зараз весь зал проголосує за ці закони. Я дуже прошу, шановні колеги, це стосується саме родин тих, хто втратили своїх або дітей, або батьків. І саме підвищення пенсій для цих родин. Це святий обов'язок Верховної Ради зараз всім проголосувати. Прошу секретаріат зробити оголошення, щоб всі депутати зайшли до залу.

Зараз прошу, шановні колеги, пропозицію підтримати комітету. прошу, шановні колеги, я прошу, зараз якраз армії ви допоможете, коли проголосуєте за закон. Володя Ар'єв, будь ласка, давайте сідайте на свої робочі місця. я прошу, колеги, давайте всі разом підтримаємо цей закон  в другому читанні і в цілому. Прошу, 4402, прошу голосувати.

 

11:48:22

За-239

Рішення прийнято. Я дякую всім народним депутатам, які підтримали.

По фракціям, будь ласка. 56 - "Батьківщина",  25 – Партія регіонів, 29 – "УДАР", 24 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 34,  25 – Компартія України, позафракційні – 33.

Дякую, шановні колеги. Я хочу єдине сказати, звертаючись до народних депутатів, що наш фронт тут в залі проходить. І ті, хто відсутній в залі – це є дезертири, до яких треба ставитись як до дезертирів. (Шум у залі) (Оплески)

І я прошу, шановні колеги, зразу давайте, Віктор Йосипович другий закон, він також стосується соціального захисту. Будь ласка, дайте можливість сказати.

 

11:49:21

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Кажуть – голосуємо без обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Два слова, давайте.

 

11:49:21

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України! Це закон розглядався, це номер 2246. Всі поправки враховані.

Сергій Рафаїлович Гриневецький поправку номер 2 зняв.

Тому я прошу вас врахувати і прийняти як закон в цілому.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я нагадаю, це важливе питання, воно стосується проекту Закону(реєстраційний номер 2246) (в другому читанні) про внесення змін до статті 13 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями). Ви розумієте – це важливе питання. І давайте підтримаємо дітей, які будуть мати можливість отримати освіту. Прошу  шановні колеги, 2246  в другому і в цілому,  будь ласка, прошу голосувати. 

 

11:50:25

За-246

Рішення прийнято.   Дякую.

По фракціям, "Батьківщина" - 60, 28 - Партія регіонів, "УДАР" - 28, 22 - "Економічний розвиток", 15 - "Суверенна європейська Україна", 34 - "Свобода", 26 - Компартія України, позафракційні - 33.

Я прошу, я дякую  всьому залу, який зараз і за себе, і  за дезертирів приймає відповідні рішення, але ж голосує персонально кожен за себе.

Шановні колеги, наступне питання встигаємо розглянути чи перерву?  Давайте розглянемо проект Закону про визнання  галузі машинобудування однією з пріоритетних    у промисловості України. Народний депутат Боярський Юрій Іванович,  будь ласка.

 

11:51:22

БОЯРСЬКИЙ Ю.І.

Шановний Головуючий, шановні  колеги! До вашої уваги є проект Закону України про визнання галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України  (реєстраційний номер 0931),  поданий народним депутатом України Скударем, був  прийнятий в першому читанні 15 травня 2012 року попереднім скликанням Верховної Ради  України. 

Метою зазначеного законопроекту є  створення умов для  ефективного використання  виробничого, науково-технічного та експортного  потенціалу галузі машинобудування  України і підвищення конкурентоспроможності  продукції машинобудування шляхом надання  суб'єктам машинобудування відповідних пільг та спрощення митних процедур.

До тексту, прийнятого Верховною Радою в першому  читанні надійшло 20 …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Шановні колеги, я вибачаюсь, а куди ви з верховної зали? Дезертувати  нетреба,  будь ласка, на місця сідайте, тут фіксується все. Будь ласка, продовжуйте.

 

БОЯРСЬКИЙ Ю.І.  … 27 пропозицій і  поправок, і з них 21 врахована, 6 відхилено.   

Загалом текст закону був спрощений уже по результатам роботи 2014 року. Враховуючи, що всі надіслані суб'єктами законодавчої ініціативи пропозиції до згаданого проекту було розглянуто та проект було доопрацьовано до другого читання, комітет на своєму засіданні 4 червня 2013 року прийняв рішення одноголосно внести його на розгляд Верховної Ради і рекомендувати прийняти його в другому читанні і в цілому як закон. Прошу підтримати.

Шановний Олександр Валентинович!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є питання з цього приводу? Будь ласка, дякую, сідайте, будь ласка, на своє місце. Чи це по поправкам? Будь ласка,  мікрофон депутату Мартинюку, включіть.

 

11:53:17

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Мартинюк, фракція комуністів.

Шановні колеги! Я тут просив би, щоб ви звернули увагу на те, що комітет приймав рішення в 2013 році, ще рік назад, тому нам треба змінити "Прикінцеві положення". Тому що в "Прикінцевих положеннях" сказано цей закон набирає чинності з 1 січня 2014 року. Далі: "… Кабінету Міністрів  до 1 грудня 2013 року". Тобто треба змінити цифри на 2015 рік і на 2014 рік, виходячи із ситуації. І ми готові його підтримати.

 

БОЯРСЬКИЙ Ю.І. Шановний Адам Іванович, ви мене опередили, я якраз хотів звернутися з такою пропозицією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Зрозуміло питання? Закон ветеран, йдеться про визнання в галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України. Будь ласка,  дякую, Юрій Іванович, сідайте на робоче місце.

Є пропозиція комітету, шановні колеги, підтримати закон в другому читанні і в цілому.  З поправками на які наголосив Адам Іванович Мартинюк. Будь ласка,  шановні колеги,  щодо прийняття цього закону в цілому. Прошу.

 

11:54:51

За-202

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 51 - "Батьківщина", 26 – регіони,  "УДАР" – 12,  "Економічний розвиток" – 18, 12 - "Суверенна європейська Україна", 34 – "Свобода", 26 – Компартія України, 23 – позафракційні.

Шановні колеги, я прошу давайте визначимось, будуть пропозиції, можемо повернутись. Але  поки у нас є депутати, до мене звернулась комісія і зокрема голова комісії, шановний народний депутат Кіссе. Нагадаю, це в комісії, яка… хвильку, веде питання  розслідування  фактів загибелі громадян в місті Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецьку та Луганську областей України. Величезний обсяг роботи в комісії і вони просять продовжити  термін їх роботи до 5 вересня. Немає заперечень, шановні колеги?

Давайте підтримаємо пропозицію комісії, зараз. Реєстраційний номер цієї постанови 4094а.  Шановні колеги, прошу підтримати пропозицію комісії продовжити термін її роботи, величезний обсяг роботи дійсно. 4094а. За основу і в цілому.

 

11:56:20

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте зробимо перерву, коли буде… Давайте до  перерви зараз народний депутат Кайда, народний депутат Рудьковський, народний депутат Смітюх – до перерви хочуть по одній хвилині. Будь ласка.

 

11:56:41

КАЙДА О.П.

Дякую, Олександре Валентиновичу.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". У нас  там наступне питання  стоїть 2629 –  проект  Закону про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури  на 2013-2017 роки. 

Є пропозиція комітету, щоб ми зняли цю програму, бо вже 2014 рік і я думаю, що одностайно всі підтримають. Щоб зараз проголосували і зняли. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо зняти без голосування, шановні колеги, або можемо  проголосувати не підтримавши. Давайте шановні колеги, щоб зняти це питання, щоб воно  у нас не перевантажувало порядок денний.

Прошу пропозиція, хто за те, щоб прийняти в цілому цей закон. Я думаю, не прийняття його якраз і зніме.

Будь ласка, прошу голосувати, 2629.

 

11:57:43

За-40

Рішення не прийнято. Автоматично це питання знімається.

Будь ласка, народний депутат Рудьковський, одна хвилина. І народний депутат Смітюх, і підемо на перерву.

 

11:57:56

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я звертаюсь до всіх народних депутатів, зараз повернутися до законопроекту (0931) щодо визнання галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України. Це дійсно так. Наші машинобудівники показали для усього світу, що ми можемо робити кращі літаки, кращу бронетехніку, ми можемо робити космічні кораблі, які найбільш конкурентні у всьому світі. Ми  повинні підтримати, продемонструвати для наших високотехнологічних галузей, що ми рахуємося і визначаємо цю галузь як пріоритетну.

Також я звертаюся, на слідуючому робочому тижні повернутися до питання престижності вчительської праці і розглянути законопроект 4104, щоб ми повернули законом обов'язкові надбавки 20 відсотків для всіх учителів всіх навчальних закладів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Смітюх, включіть мікрофон.

 

11:59:08

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую.  Олександр Валентинович, я підтримую те. що сказав колега Рудьковський відносно цього закону і важливості для нашої промисловості  в цілому, адже Україна повинна відродити машинобудування… є одним з основних напрямків розвитку економіки в Україні. Тому я просив би вас, якщо сьогодні депутати не зможуть кількість набрати голосів, то хоча б відправити  цей законопроект на повторне друге читання, адже важливість цього закону не треба обговорювати і агітувати.

Тому прошу повернутися до цього питання, і в разі згоди Верховної Ради  хоча б поставити на повторне друге читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція повернутися до цього питання. Давайте підтримаємо ініціативу народних депутатів. Нагадаю, це  проект (0931) про визнання галузі машинобудування однією із пріоритетних в промисловості України. Прошу підтримати повернення до розгляду цього питання.

 

12:00:15

За-203

Не дотягуємо. За – 203. Рішення не прийнято.

Шановні колеги, ну, давайте, буде ініціатива – ми ще будемо мати можливість.

По фракціям, будь ласка, включіть. 48 – "Батьківщина",  27 – "регіон", "УДАР" – 21, 14 – "Економічний розвиток", 11 – "Суверенна, європейська Україна", "Свобода" – 34, 26 – Компартія, позафракційні – 22. 

Шановні колеги, оголошується перерва на 30 хвилин, до 12 годин 30 хвилин. Будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу. Надіюся, що народні депутати так активно відпочили протягом цих 30 хвилин і з такою самою активністю мають бажання продовжувати свою роботу.

Шановні народні депутати, до Президії підходили автори законопроекту 3256: про ліквідацію надмірного регулювання (проект Віталія Ковальчука). Не бачу автора. Віталій Ковальчук! Пане Віталію! Проект 3256. Чи ми, може, його проголосуємо негативно, і тоді ви… Ви пропонуєте перенести, я почув. Дякую. Це автор законопроекту попросив перенести.

Прошу включити мікрофон. Законопроект. Дудка, будь ласка. 2555. Ви пропонуєте зараз на розгляд його поставити? Обговорити. Гаразд.

Шановне товариство, тоді включіть мікрофон народному депутату Мартинюку, будь ласка.

 

12:31:52

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Шановні колеги, я звертаюся до авторів будь-якого законопроекту. Давайте не підводити головуючих на засіданні. Те, що ми з вами робимо, ми заставляємо їх порушувати Регламент Верховної Ради, бо в Регламенті сказано, що голосування і прийняття рішення відбувається після обговорення законопроекту.

Тому не треба підводити головуючих і заставляти їх порушувати Регламент. Зрозуміло, що зараз результативних голосувань не буде. Тому якраз є півгодини для того, щоб зачитати депутатські запити і о першій годині відповідно до Регламенту перейти до "Різного".

І тому ті, хто хоче сам себе завалити, якщо ви будете вимагати зараз, щоб ваші законопроекти обговорювалися, будь ласка, але ми відповідно до Регламенту будемо наполягати на тому, щоб вони голосувалися. І якщо ви не одержите результативного голосування, то відповідно до Регламенту ви уже не можете…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! Автори законопроекту №3237 народний депутат Кулініч попросив також зняти з порядку денного, перенести.

У мене запитання до авторів законопроекту №2578а. Перенести, я так розумію. Є автор, також пропонує.

І четвертий сьогодні законопроект порядку денного, який у нас зараз є, це №2555а. Народний депутат Дудка. Включіть, будь ласка,  мікрофон. Будь ласка.

 

12:33:39

ДУДКА В.В.

Дякую, пане Голово. Я пропоную все ж таки обговорити сьогодні цей законопроект. Він стосується проблеми трансплантації – трансплантації кісткового мозку. Якщо говорити про порушення Регламенту, я тут згодний. І з іншого боку, тут є і такі речі  як… варто було б щоб піднімати питання широко і про наявність народних депутатів в залі і так далі. Я все ж таки  пропоную на користь справі. Це йдеться про здоров'я, йдеться про життя реально. Трансплантація кісткового мозку – це ті речі, які ми  кожен день бачимо в об'явах, на плакатах, в Інтернеті люди збирають гроші.  Саме про це йдеться, тому пропозиція – обговорити. Цей законопроект четвертий раз попадає в порядок денний. Четвертий раз. І четвертий раз ми до нього не доходимо. От чому я пропоную його розглянути сьогодні і проголосувати в інший день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте ми зробимо таким чином, шановне товариство. Я зараз, знаючи кількість запитів, які є, це є… приблизно у нас вийде на хвилин 15, ці запити. Якщо у нас  вистачить часу, і будуть люди в сесійні залі, ми тоді повертаємося до цього   запитання.  Бо людей зараз немає. Я думаю, що ви на цей час знайдете якесь порозуміння для того, щоб сесійна зала мала працювати.

З огляду на це, що у нас практично залишився один законопроект і депутатські запити, у нас є трохи часу до 13-ї години, я тоді зачитаю запити народних депутатів, які надійшли.

Віктора Развадовського до виконуючого обов'язки міністра оборони України щодо зміни статусу казарми поліпшеного планування на гуртожиток у селищі міського типу Озерне Житомирського району Житомирської області.

Віктора Развадовського до міністра соціальної політики    України щодо вжиття заходів по збереженню на Житомирщині посад фахівців із соціальної роботи, які було введено в мережу центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Станіслава Березкіна до Віце-прем’єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо запобігання техногенній аварії в місті Олександрія Кіровоградської області.

Тараса Осауленка до виконуючого обов'язки Міністра оборони України стосовно щотижневого оприлюднення інформації про витрати коштів для підтримки обороноздатності Української армії.

Ірини Спіріної  до Прем'єр-міністра України щодо будівництва південної об'їздної дороги у місті Дніпропетровську.

Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо порядку виплати компенсацій працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, в межах середнього заробітку.

групи народних депутатів (Бойка, Апостола та інших. Всього 4 депутатів) до Генерального прокурора України щодо протиправних дій посадових осіб комерційних структур та державних установ, спрямованих на рейдерське захоплення майна суб'єктів підприємницької діяльності в місті Тернополі.        -

 Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного експлуатаційного стану автомобільних доріг міста Борислав Львівської області.

Олександра Фищука до Генерального прокурора України стосовно проведення розслідування по закупівлі літаків Державною прикордонною службою України.

Олександра Фищука до Міністра внутрішніх справ України щодо проведення службового розслідування по поновленню та призначенню Білоуса на посаду Начальника відділу внутрішньої безпеки в Чернівецькій області Департаменту внутрішньої безпеки Міністерства внутрішніх справ України.

Ольги Михайленко до Міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо виділення коштів на будівництво газопроводів до сіл Каховського району Херсонської області.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України стосовно добудови підвідних та міжселищних газопроводів до населених пунктів Херсонської області.

Олексія Кайди до Міністра інфраструктури України, генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо переорієнтації пасажиропотоку з Кримського півострова на інші регіони України, зокрема в напрямку Бердянська, Одеси, Херсона, Генічеська та інших курортних міст, шляхом запровадження нових пасажирських потягів.

Олексія Кайди до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки фактів протиправних та шахрайських дій компанії "Нова пошта", а також причетності поштового оператора до співпраці з сепаратистськими угрупованнями на сході України.

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення порушених прав педагогічних працівників.

Андрія Міщенка до Генерального прокурора України, Міністра культури України, Київського міського голови щодо фактів рейдерського захоплення майна Національної спілки письменників України.

Богдана Бенюка до Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо порушення жалоби за загиблими бійцями телеканалами 15 червня 2014 року.

Павла Кириленка до Генерального прокурора України, голови Одеської обласної державної адміністрації, Одеського міського голови щодо встановлення в Одесі пам'ятника кошовому отаману Петрові Калнишевському.

Іштвана Гайдоша до Генерального прокурора України щодо забезпечення повного, всебічного та об'єктивного розслідування дій, здійснених особами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Київської міської державної адміністрації, правоохоронних органів та інших державних установ під час будівництва житлового комплекса "Приозерний" та реалізації Президентської програми "Доступне житло".

Валентина Ничипоренка до Голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо порушень прав фермерів Черкащини, пов'язаних із затягуванням переукладення договорів оренди земельних ділянок.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо надання додаткової  дотації бюджету міста Трускавець Львівської області з Державного бюджету України на 2015 рік.

 Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо вжиття запобіжних заходів та недопущення виникнення надзвичайної екологічної ситуації.

 Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо диференціації відсоткових показників з оздоровлення та відпочинку дітей й відміни листів Міністерство освіти і науки України.

 Ігоря Бриченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення водогосподарським організаціям Миколаївської області коштів на оплату електроенергії.

 Анатолія Вітіва до Генерального прокурора України щодо зловживань службовим становищем посадовими особами Державного комунального підприємства "Луцьктепло".

Руслана Сольвара до Комітета Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, Міністра внутрішніх справ України, Вищої ради юстиції, Генеральної прокуратури України щодо вжиття невідкладних заходів для проведення належної перевірки фактів втручання у процес здійснення правосуддя, постановлення завідомо неправосудних рішень, вилучення судових справ із провадженням судів.

 Руслана Сольвара до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства внутрішніх справ України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Вищої ради юстиції, Генеральної прокуратури України стосовно необхідності проведення всебічної перевірки щодо порушення законодавства у сфері містобудівної діяльності та вжиття дієвих заходів для забезпечення охорони конституційних прав і свобод громадян.

 Володимира Дудки до Прем'єр-міністра України щодо невідкладної допомоги в придбанні лікувального харчування хворим на фенілкутонурію дітям із міста Луганська та Луганської області.

 Олега Гелевея до Генерального прокурора України щодо законності продажу майна комунальної власності Яготинського району - нежилого приміщення комунального підприємства "Яготинська районна дирекція кіномережі" (приміщення кінотеатру "Україна") та нежитлового приміщення комунального підприємства "Яготинська центральна районна аптека №20".

 Володимира Ар'єва та Олександра Бригинця до Генерального прокурора України щодо здійснення перевірки діяльності колишнього першого заступника голови Оболонського району міста Києва Владислава Патрушева.

 Олега Канівця до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення оплати в повному обсязі послуг, наданих державним підприємством  "Санаторно-курортним комплексом "Моршинкурорт".

Олега Канівця до Генерального прокурора України щодо вжиття відповідних заходів прокурорського реагування з метою припинення незаконних дій чи бездіяльності Ходорівського міського товариства мисливців і рибалок "Лісівник".

Володимира Яворівського до Київського міського голови про надання достовірної інформації щодо тимчасового вирішення болючої проблеми транспортного сполучення житлового масиву Троєщина з правим берегом Дніпра; а саме: будівництва нової транспортної артерії у вигляді швидкісного, модерного, безшумного, місткого трамваю львівського виробництва "Електрон", який перевозитиме троєщинців на Правий берег через Подільський міст, будівництво якого йде надто мляво.

Володимира Яворівського  до Голови Служби безпеки України щодо перевірки фактів причетності народного депутата України Олександра Єфремова до фінансування та підтримки діяльності сепаратистських угруповань на сході України, що призводять до порушення територіальної цілісності України та її суверенітету, а також до численних жертв з боку українських військовослужбовців і мирного населення Луганщини та східних областей України.

В'ячеслава Кутового до Генерального прокурора України щодо упереджених та неправомірних дій працівників Печерської прокуратури Віктора Кальніченка, Антона Гринкіна, Володимира Савчука по відношенню до підприємства Товариство з обмеженою відповідальністю "Київ-Авто".

Марії Матіос до Прем'єр-міністра України щодо проведення переговорів із керівництвом Європейського Союзу щодо можливості завезення на митну територію України засобів спеціального захисту.

Марії Матіос до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, Голови Державної служби України з лікарських засобів щодо вжиття заходів для врегулювання ціноутворення на лікарські засоби.

Євгена Мельника до міністра юстиції України щодо тяганини та не проведення експертизи Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз у кримінальному провадженні, яке розслідується слідчим відділом Управління Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області.

Євгена Мельника до Генерального прокурора України щодо неправомірного розпродажу майна Любомльського міжгосподарського спеціалізованого лісогосподарського підприємства та не проведення процедури розпаювання майна після ліквідації.

Едуарда Леонова до Київської міської державної адміністрації, виконуючого обов'язки Голови правління - генерального директора Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Більшовик", генерального директора Публічного акціонерного товариства "Київметробуд", начальника Комунального підприємства "Київський метрополітен" щодо подальшої експлуатації тунелепрохідницького комплексу, виготовленого Публічним акціонерним товариством "Науково-виробниче підприємство "Більшовик".

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, прокурора Київської області стосовно розслідування ситуації, що пов'язана з незаконною діяльністю Публічного акціонерного товариства "Обухівське", внаслідок численних зловживань його керівництвом.

Віталія Журавського до Прем'єр-міністра України щодо усунення недоліків у роботі свинокомплексу в селі Малинівка Житомирської області.

Володимира Литвина до Міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо надання термінової допомоги для врятування життя новонародженої дитини.

  Павла Кириленка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України щодо рейдерського захоплення промтоварного ринку "7-й кілометр" та фінансування рейдерами діяльності сепаратистів.

Гупи народних депутатів (Тягнибока, Шлемка та інших. Всього 28 депутатів) до Генерального прокурора України щодо необ'єктивності та упередженості в розслідуванні справи щодо перешкоджання роботі народного депутата України.

 Юрія Стеця до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо нападу на журналіста "Антикорупційного Бюро України" Олександра Сенька та пошкодження професійної апаратури журналіста.

Юрія Стеця до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо фактів бездіяльності представників правоохоронних органів міста Вишневе, Київської області.

 Вікторії Булах до Прем'єр-міністра України стосовно будівництва міжселищного газопроводу у населених пунктах Буринського району Сумської області.

Вікторії Булах до Міністра охорони здоров'я України стосовно вжиття заходів щодо забезпечення необхідним лікуванням Сергія Ісютіна за рахунок однієї з державних програм.

Вячеслава Кириленко до Київського міського голови про забезпечення виконання Указу Президента України "Про відзначення 100-річчя від дня народження Олени Теліги" щодо спорудження на території Меморіального комплексу "Бабин Яр" у місті Києві пам'ятника Олені Телізі та її соратникам.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо отримання перев'язувального матеріалу зі складів Комунального закладу "База спеціального медичного постачання "ДОР" міста Дніпропетровська.

Андрія Шипка до Міністра аграрної політики та продовольства України щодо вжиття невідкладних заходів, спрямованих на вирішення проблем, які склались на зерновому ринку України.

Групи народних депутатів (Развадовського та інших. Всього 5 депутатів) до Генерального прокурора України щодо оцінки діяльності організації "Благодійний фонд "Допомога сьогодні".

Олега Зарубінського до Міністра освіти і науки України щодо забезпечення безперервної роботи дитячих садків у літній період.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо відновлення справедливості стосовно мільйонів громадян України, які постраждали внаслідок шахрайської "ваучерної" приватизації.

Леонід Даценка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення торфовидобування на Ірдинському торфородовищі Черкаського району Черкаської області.

Леонід Даценка до Прем'єр-міністра України щодо зменшення орендної плати на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та інших категорій земель в межах населених пунктів, які використовуються для вирощування городини.

Олександра Бригинця до  Генеральної прокуратури України щодо здійснення перевірки причин невиконання рішення Апеляційного суду міста Києва стосовно поновлення на посаді керівника Історико-архітектурної пам'ятки-музею "Київська фортеця" В'ячеслава Кулінича.

Олега Тягнибока до Генеральної прокуратури України щодо протиправних дій Товариства з обмеженою відповідаьністю "Житловик" та Кииївської аграрно-кредитної спілки "Сенатек" під час залучення коштів фізичних осіб-інвесторів.

Сергія Куніцина  до Генерального прокурора України щодо порушення прав інваліда війни другої групи, учасника бойових дій в Афганістані Юрія Тихонова та його арешту.

Павла Різаненка  до Голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо вжиття заходів для притягнення до дисциплінарної відповідальності тимчасово виконуючого обов'язки начальника відділу Державного земельного агентства у місті Броварах Київської області.

Михайла Головка  та Юрія Сиротюка до виконуючого обов'язки Міністра оборони України, Міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів неналежного матеріально-технічного та військово-технічного забезпечення військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на Сході України.

Михайла Головка  до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки законності закриття кримінального провадження прокуратурою Тернопільської області.

Івана Стойка до Міністра інфраструктури України щодо перегляду рішень "Укрзалізниці" про скасування маршруту пасажирського потяга №117/118 "Чернівці-Київ-Чернівці".

Анатолія Денисенка  до Міністра соціальної політики України щодо розширення мережі регіональних міжвідомчих експертних комісій щодо встановлення причинного зв'язку хвороб інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників, що виникли внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Анатолія Денисенка до Міністра інфраструктури України щодо фінансування будівництва дільниці третьої Олексіївської лінії метрополітену міста Харкова від станції "Метробудівників імені Ващенка" до станції "Одеська".

Маркіяна Лопачака до Прем'єр-міністра України, Генеральної прокуратури України щодо недопущення неправомірних вимог посадових осіб Державної міграційної служби під час оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Ірини Фаріон до Голови Служби безпеки України щодо вчинення державної зради народними депутатами України від Партії регіонів, Комуністичної партії та позафракційними депутатами.

Олега Панькевича до Генерального прокурора України щодо корупційних дій окремих посадових осіб Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Олега Панькевича до Прем'єр-міністра України щодо неналежного виконання стратегії інтегрованого управління кордоном, яке спричинило недоотримання Державним бюджетом України коштів допомоги Європейського Союзу у розмірі, еквівалентному 9,2 мільйонів євро.

Анатолія Ревенка до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно неприпустимості подальшого зомбування українських телеглядачів російським телеканалом "ТВ Центр".

Юрія Бублика до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України щодо неправомірних дій посадових осіб Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії та Міністерства оборони України при оформлені службових та медичних документів особам, які приймають участь в антитерористичній операції.

Юрія Бублика до Генеральної прокуратури України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України щодо знищення Семеренківського та Мачуського газоконденсатних родовищ керівником Приватного акціонерного товариства "Нафтогазвидобування" громадянином Російської федерації Ігорем Щуровим.

Руслана Зелика до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів у розкритті особливого злочину - вбивства судді Господарського суду Чернівецької області Андрія Гринчака.

Руслана Зелика до Генерального прокурора України щодо необхідності проведення перевірки дотримання законів у сфері лісокористування на території Національного природного парку "Вижницький".

Павла Різаненка до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо перевірки факту створення стійкої фінансової неспроможності та доведення Товариства з обмеженою відповідальністю "Броварський побуткомбінат" до банкрутства та вжиття необхідних заходів для захисту майнових прав акціонерів Товариства.

Олега Осуховський до Прем'єр-міністра України щодо реалізації проектів цільових інвестицій з реалізації зобов'язань Кіотського протоколу.

Олега Осуховського до Голови Ради суддів України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо протиправної діяльності слідчого судді Рівненського міського суду Петра Денисюка.

Володимира Пилипенка до Глави Адміністрації Президента України щодо недопущення порушення трудових прав працівників галузі освіти при встановленні відповідних надбавок; неприпустимість зменшення рівня встановлених надбавок педагогічним працівникам та працівникам бібліотек. 

Олега Буховця до Генерального прокурора України, Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики щодо неправомірно встановленого завищеного тарифу за електроенергію у гуртожитку по вулиці Якіра міста Чугуєва Харківської області та отримання Акціонерною компанією "Харкївенергозбут" неправомірного прибутку у зв'язку із цим.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України щодо затримки виплати заробітної плати працівникам трудового колективу Товариство з обмеженою відповідальністю "Собр", яке здійснює охорону Товариства з обмеженою відповідальністю "Стройпрогрес" в Дніпропетровській області.

Юрія Сиротюка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності евакуації стратегічно важливих підприємств військово-промислового комплексу України за межі проведення антитерористичної операції.

Юрія Сиротюка та Леонтія Мартинюка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки причетності посадових осіб Міністерства оборони України та Збройних Сил України до вчинення корупційних дій та співпраці зі спецслужбами іноземних держав.

Ігоря Кривецького до Генеральної прокуратури України щодо порушення прав військових пенсіонерів.

Вадима Мерікова до Генерального прокурора України, Голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки діяльності посадових осіб Первомайської та Новоодеської міських рад Миколаївської області протягом 2010 - 2014 років відносно порушення процедури тендерних торгів, використання бюджетних коштів всупереч їх цільовому призначенню та незаконного відчуження і надання в оренду об'єктів комунальної власності в тому числі і землі.

Галини Чорної до Міністра юстиції України щодо перевірки фактів невідповідності наявних розмірів оплати за вчинення нотаріальних дій до чинних нормативних документів.

Тараса Осауленка та Леонтія Мартинюка до Голови Служби безпеки України щодо перевірки фактів стосовно громадянина Сергія Кривоноса, який обіймає посаду головного редактора газети "Новини Сватівщини", за заклики до розколу нації та пропаганду нацистської символіки у зазначеному вище виданні.

Михайла Блавацького до Міністра внутрішніх справ України, першого заступника Міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів незаконної діяльності та уникнення сплати податків окремими підприємствами.

Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо відновлення та реставрації Спасо-Преображенського храму міста Ніжина Чернігівської області.

Олександра Мирного та Юрія Сиротюка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення житлових прав військовослужбовців та членів їх сімей, які передислоковані із окупованих територій України.

І останній запит, шановні народні депутати, Романа Чернеги до Прем'єр-міністра України щодо вкладання міжнародного договору про відкриття пункту-пропуску через україно-румунський державний кордон.

Це всі запити, народні депутати, які надійшли до Верховної Ради.

Отже, шановні народні депутати, нам залишилося 5 хвилин до розгляду порядку денного "Різне". (Шум у залі) Я тоді прошу ще включити мікрофон народному депутатові Дудці для того, щоб ми обговорили  ще той законопроект 2575а, яке рішення ухвалено. Прошу.

 

12:54:48

ДУДКА В.В.

Дякую, Руслане Володимировичу.

З приводу законопроекту про трансплантацію кісткового мозку, ми порадилися з колегами співавторами цього законопроекту і дійшли до рішення, що в силу того що багато наших колег вже відправилися працювати в регіони, ми просимо перенести його на наступний тиждень.

Але одне важливе уточнення. Цей законопроект, ви точно знаєте, він уже вчетверте попадає в порядок денний, кожен раз на п'ятницю і кожен раз ми до нього не доходимо. Тому наше переконливе прохання, поставити його на наступний пленарний тиждень пленарний, на вівторок. Будемо дуже вдячні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимир Володимирович, надіюсь, що так і вийде.

Шановні народні депутати, тоді переходимо до … (Шум у залі) Включіть мікрофон народному депутату Яворівському, будь ласка.

 

12:55:34

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний пане Кошулинський, я так само теж звертаюся до вас як до заступника Голови Верховної Ради. Я вніс, з моєї точки зору, дуже важливий законопроект, постанову про спрощений порядок передачі мирним населенням, громадянами України, передача вогнепальної зброї і бойової зброї, якої сьогодні в Україні десь, кажуть, біля двох мільйонів тільки зареєстрованої (тільки зареєстрованої!), щоб її передати… передавати українській армії цивілізовано. А ось Катеринчук показує, що навіть чотири, за його підрахунками. Це  колосальна допомога буде нашій армії.

Через те я теж прошу, пане Руслане, зафіксуйте собі десь для того, щоб на наступний сесійний тиждень поставити цей документ і проголосувати за нього. Це велика підмога буде нашій армії сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні народні депутати, прошу записатися до виступів у розділі "Різне". До парламентської трибуни запрошую народного депутата Глазунова. Прошу.

 

12:57:21

ПАВЛОВ К.Ю.

Народний депутат Павлов, 31 виборчий округ, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг.

Шановні виборці, шановні колеги депутати! Я звертаюсь до вас, тому що впевнений, необхідно відновити справедливість до тих людей, які ціною свого здоров'я і деколи і життя рятували нашу Україну від наслідків Чорнобильської трагедії. Сьогодні ж багато з них на собі випробували залишковий принцип відношення до них держави. До мене звернулася група криворізьких ліквідаторів-чорнобильців автомобільної роти – це саме ті люди, котрі в травні 1986 року одні з найперших в самий розпал трагедії були направлені на ліквідацію аварії на ЧАЕС. 

6 травні 1986 року в селі оране був сформований спецбатальон для виконання спецзавдань військова частина 34102. Село Оране знаходиться в 30 кілометрах від трагедії та є зоною добровільного  відселення. 8-9 травня 1986 року за наказом командира військової частини водії були направлені для виконання спецзавдань, а саме вивіз спецтехніки з промислового майданчика 4-го енергоблоку ЧАЕС до могильника. На протязі 8 днів до 17 травня 1986 року вони перебували в зоні 2 і 3 і отримали дозу випромінення 25  рентген. А насправді, повинні бути інші цифри – набагато більші. Не зважаючи ні на що, вони працювали та віддавали своє здоров'я задля блага нашої Батьківщини і безпеки людей, багато з них вже померли, так і не дочекавшись пільг, гідної пенсії, а жінки-вдови лишилися без підтримки та відповідного статусу.

На сьогоднішній день ті, хто лишився живим, як наслідок мають багато хронічних невиліковних захворювань, їм нараховані мізерні пенсії, виникли питання із зональністю, немає чіткого переліку поіменного складу автомобільного взводу. В архівах підприємств, в яких працювали ліквідатори, відсутні довідки про нарахування виплат, які видавала військова частина 34102 у червні 1986 року. На сьогоднішній день перерахунок пенсій їм роблять, виходячи з шести годин робочого часу на ЧАЕС. Але, так як … жили в зоні безпеки номер два, а працювали в зоні номер три, то вони знаходилися на протязі 24 годин на добу в зоні постійного опромінення.

Ми говоримо про соціальну справедливість, але вона, на жаль, не стосується даних ліквідаторів. Вони не винні в тому, що вони були в числі перших, хто ринувся на ліквідацію аварії, а держава в свою чергу не змогла надати достатнє правове забезпечення. Вони заслуговують на гідні пенсії, не може бути так, що ліквідатор, який перебував на місці трагедії у травні 1986 року і має статус інваліда другої групи, отримує 2 тисячі 400 гривень, а ліквідатор 1987-го 90-го років з інвалідністю третьої групи отримує пенсію до 9 тисяч гривень. Діти та вдови повинні мати підтримку та соціальний захист від держави, адже вони цього варті.

Враховуючи вищевикладене, вважаю за необхідне скласти комісію і ретельно розібратися з нормативними документами за період з 6 травня по 9 червня, щоб зараз та назавжди визначити зони перебування, кратність, склад та перелік особового складу. Відповідні звернення мною направлені на адресу Міністерства соціальної політики, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 Переконаний, нам необхідно найближчим часом розглянути ці питання – і негайно відновити справедливість по відношенню до цих людей. Сподіваюся на вашу підтримку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До парламентської трибуни я запрошую народного депутата Зарубінського.

 

13:00:39

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги, кілька років тому до мене звернулися представники Асоціації людей, хворих на онкологію, на рак молочної залози, і декілька громадських організацій. Результатом нашої співпраці був законопроект про профілактику, діагностику та лікування передраку і раку молочної залози. Системний законопроект, який стосується багатьох аспектів цієї, надзвичайно важливої, теми.

Він пройшов перше читання. Вдалося мені його провести в сесійній залі через перше читання. Депутати проголосували за нього. А потім, коли почалася підготовка до другого читання, законопроект, а точніше, проблема, найболючіша, найболючіша, жахлива проблема стала жертвою міжвнутрішніх дискусій і боротьби за тих кіл медичної громадськості,  хто буде освоювати ці питання або освоювати ці гроші. Але проблема не пішла нікуди. На сьогоднішній день ми маємо констатувати, що перше місце за рівнем смертності серед всіх онкологічних хвороб  в Україні посідає  смертність від раку молочної залози. Кожен… кожну годину в Україні вмирає  жінка від цієї страшної хвороби. Кожної години! От у нас зараз година пройде "Різного", а за цей час із-за  відсутності  реальної допомоги, діагностування, системи вертикальної, яка б допомогла жінкам, немає. Більше того, це статистика, жахлива статистика. Захворівши жінка втрачає 17-18 років свого  життя, захворівши якраз на рак молочної залози.

Шановні колеги! Це питання дуже болюче ще й тому, що досвід країн, де по-справжньому поставлено  на хороший рівень  систему боротьби і саме діагностування цієї хвороби призводить до того, що в європейських країнах за останні роки на 60 відсотків зменшилась кількість тих, хто помирає, навіть захворівши. У нас статистика  протилежна.

Я хочу знову, як і кілька років тому, поставити це питання до сесійної зали. Отже проект  закону України про профілактику, діагностика та лікування передраку і раку молочної залози буде знову зареєстрований. Я думаю, що вже цього разу оці меркантильні, абсолютно цинічні форми боротьби за те, хто скористається створенням цієї системи, вже не буде. Ви розумієте, яка це проблема? У тому числі і психологічна проблема для жінок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. До слова запрошується народний депутат Ілик.

 

13:03:54

ІЛИК Р.Р.

Роман Ілик, 121 виборчий округ, Дрогобиччина, фракція "Батьківщина".          Події останніх місяців в Україні гостро поставили поміж інших проблему національної консолідації. Значну частину українців занепокоїло те, що в якості об'єднавчих цінностей окремі високопосадовці наполегливо пропонують старі колоніальні речі. Фактичне узаконення російської як другої державної, визнання якоїсь іншої ніж в українців історичної пам'яті, вшанування якогось неукраїнського пантеону героїв та інше. Усі ці неукраїнські вартості ми вже культивували 23 роки тому в Криму, і на Сході, і на Півдні України і наслідки сьогодні відомі: окупація, анексія Криму, війна з проросійськими терористами та московськими диверсантами на Донбасі. Комусь цього замало? Хтось хоче продовження руйнування нашої країни?

         Хочу всім нагадати давню істину, котру свого часу добре озвучила Ліна Костенко: "Наріжним каменем підвалин, на яких має стояти держава у цивілізованих народів завжди була книга і культура". Приклади таких успішних країн світу як Швеція, Польща, Естонія, Угорщина, Південна Корея, Саудівська Аравія це переконливо підтверджують.

 Окремим прикладом може бути Ізраїль. Ця національна єврейська держава не лише відродила мертву понад 2 тисячі років мову іврит в якості державної, але й поклала інші традиції вартості своєї культури в основу державного будівництва. І тепер, не зважаючи на постійні загрози, є однією з успішних країн в своєму регіоні. У цій державі не вшановують інших героїв і не культивують іншу історичну пам'ять окрім єврейської. Я думаю, що це приклад, який вартий  уваги. Біда нашої країни в тому, що всі роки незалежності різні влади нехтували державотворчим потенціалом української національної культури. Вони або не знали, або забули, що тільки національна культура її мова, традиції, історична пам'ять, інші духовні вартості об'єднують всіх громадян і стають надійною запорукою державотворення, суспільного консенсусу, стабільності та розвитку. Все інше призводить до прихованої федералізації, до сіяння розбрату між регіонами та окремими людьми, до продовження радянської практики русифікації та денаціоналізації українських громадян. Дивна річ, що у нас вирішуючи культурні та гуманітарні питання, 23 роки чують голоси агресивної, антиукраїнської меншості, яка бреше, що її не чують і зовсім не хочуть чути її голосу, абсолютної проукраїнської більшості і це робиться навіть тепер після героїчного майдану. Друзі, кордон української державності проходить кордон …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершувати. Дякую.

 

ІЛИК Р.Р. Дивна річ, що чомусь наші політики не хочуть чути приклад голосу одного із бійців батальйону "Айдар", корінного луганчанина, котрий нещодавно заявив, що у радянській армії йому було некомфортно, скільки там звучало чужа російська мова, а в цьому батальйоні, де він воює, рідна українська. Чому не чують голос тієї російськомовної волонтерки з Києва, котра у перше вийшла на протест проти режиму Януковича і коли було прийнято злочинний закон Ківалова-Колісніченка? Чому за українську мову сьогодні вбивають людей в Криму та на Сході України? Я ще раз підкреслюю, кордон української державності проходить кордоном української культури. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Безбах.

 

13:07:56

БЕЗБАХ Я.Я.

Прошу передать слово коллеге по профсоюзу Гончарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:08:16

ГОНЧАРОВ А.Д.

Шановні колеги! Шановні шахтарі міста Горлівка! Сьогодні питання, яке хвилює шахтарів зараз, це приватизація шах центрального району Донбасу. Це Горлівка, Дзержинськ, Єнакієве з населенням півмільйона громадян. Моє бачення рішення.

По-перше, шахти центрального району Донбасу протягом останніх років були і є дотаційними. Мною під час роботи директором шахти, потім генеральним директором "Артемвугілля" міста Горлівка, зараз народним депутатом парламенту проводилась і проводиться робота щодо захисту державних субвенцій на вугільну галузь, без яких фінансово шахти не могли працювати. Це було у всіх моїх виступах в шахтарських колективах, було в передвиборчій програмі, і це виконується.

Але давайте будемо розуміти, що на 100 відсотків залежати від держпідтримки, 90 відсотків заробітної плати оплачувати бюджетними коштами в умовах ринкової економіки сучасних напрямків зовнішньоекономічної інтеграції вже зараз стає проблематично.

Розуміючи це, протягом 2006-2014 років я мав чітку точку зору. Якщо приватизація, - то згідно порядку оренди та концесії, що було затверджено Кабінетом Міністрів ще в 1990 роки. За яким колектив може взяти підприємство в концесію, перетворивши його в акціонерне товариство відкритого типу.

По-друге, це не нова практика поводження з підприємствами. Вона за 23 роки незалежності України реалізується у всіх сферах промисловості країни. Але при цьому давайте будемо розуміти. Для того, щоб завтра перейшовши у статус акціонерного товариства шахта не закрилася через брак ресурсів, вугільному підприємству потрібно бути фінансово збалансованому. І це завжди було і залишається пріоритетним напрямком роботи шахт центрального району Донбасу. А зараз прийшов час показувати конкретні результати.

Тому, підводячи підсумок, скажу, що це не новина, яка виникла сьогодні, цього року або в результаті якихось подій цього року, це напрям діяльності шахт центрального району Донбасу в останні десять років. І варіант вирішення, що я пропоную сьогодні це.

Перше. Вугільне підприємство, кожна шахта, подає інвестору свій фінансовий план, за яким воно стає фінансово збалансованим, але за умови певного переозброєння та інвестицій у сфері капбудівництва.

Друге. Інвестор дає чіткий перелік і обсяг інвестицій, які плануються вкласти у кожну шахту. А потім на умовах концесії без втрати контролю з боку держави вугільні шахти продовжують свій розвиток і відпрацювання промислових запасів на наступні 25 років.   И никакого закрытия шахт, і це розумно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Прошу до слова народного депутата Момота.

 

13:11:28

МОМОТ О.І.

Шановний Руслан Володимирович, шановні колеги! Олександр Момот, 27 округ, Дніпропетровськ. На цьому тижні я отримав відповідь Прем'єр-міністра України на мій запит щодо ситуації, яка склалася з дитячими і оздоровчими таборами.

Нагадаю цифри. На території Криму працювало 723 заклади дитячого відпочинку та оздоровлення. Кожного року в них відпочивали більше ніж 100 тисяч дітей. Лише дитячі табори Придніпровської залізниці приймали майже 2,5 тисячі дітей за літо. На сьогоднішній день ця цифра –  нуль.

Мені дуже приємно, що Кабінет Міністрів уважно поставився до цієї проблеми. У відповідь Прем'єр-міністр зазначив, що профільне міністерство Мінсоцполітики та Мінфін отримали доручення створити комісію для вирішення цього питання. Насамперед, ремонт і реконструкція приміщень дитячого центру "Молода гвардія", що розташований на Чорному морі. Зараз із чотирьох таборів там працює три, один знаходиться на реконструкції. Більше того, до центру мають приєднатися ще декілька об'єктів, що знаходяться поруч і потребують капітального ремонту і реконструкції. Аналогічні центри мають з'явитися на узбережжі Азовського моря та в Карпатах. Але для вирішення питання дитячого відпочинку  та оздоровлення лише доручень не достатньо. Вважаю, що ми, депутати, як представники виборців повинні взяти активну участь у роботі цієї урядової комісії, надати власні пропозиції щодо об'єктів, які можна відновити у стислий термін з мінімальними інвестиціями. Депутатський контроль дозволить прискорити проходження необхідних процедур, пов'язаних із будівництвом та капітальним ремонтом, щоб процес цей не захлинувся у бюрократії та не загубився у кабінетах чиновників. Особисто готовий приймати активну участь у роботі комісії. Вже зараз можу надати необхідну інформацію по моєму виборчому округу. У нас на території області працює 24 заклади, ще  14 – потребують ремонту і реконструкції. Їх відновлення дасть близько 6 тисяч додаткових місць і за 3 літні – це майже 20 тисяч дітей, які б могли отримати необхідний якісний відпочинок.

Звертаюсь до Кабінету Міністрів, до колег депутатів. Ми зробили перший крок для відновлення умов відпочинку наших дітей, давайте не  зупинятися. Країна повинна і буде повертатися до мирного життя і ці питання вкрай важливі для нашого майбутнього,для наших дітей. Вчора "Інтер" показав сюжет: на Хмельниччині вивезли дітей в літній табір, дітей без батьків, сиріт, які, мало того, що це не на морі, так ще й в аварійному приміщенні (випадають вікна, несправні меблі). Цього не повинно бути. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Михальчишина.

Передає слово Ірині Фаріон. Будь ласка.

 

13:14:50

ФАРІОН І.Д.

Шановні колеги, дорогі українці! Коли Конфуція запитали: якби він став імператором, з чого  би він почав, який би він ухвалив перший закон?  Він відповів несподівано для більшості. А більшість, зазвичай, ніколи не має рації, рацію має меншість. Він відповів, що переназвав би цей світ, тобто назвав би речі так, якими вони є за своєю суттю. Ми, щонайменше від акцій      протесту в Україні, від  листопада війну називаємо миром. Ми проголошуємо дивну мантру, яку я, чесно кажучи, без папірця, з огляду на її безглуздість, не можу вимовити. Мантра звучить так: "Наша мета не війна – наша мета мир". Так от, неможливо встановити мир, якщо не виграти війни і якщо проголошувати  такі гасла, то це паралельно з тим, можна викидувати білий прапор і казати,  що ми є нацією пораженців. А ми не є  нацією пораженців,  ми  є нацією  месників,  нацією лицарів і нацією повстанців. І довели  це не лише на Майдані, а доводили це упродовж  усієї нашої історії.

Тому я найвищому нашому державному істеблішменту порадила би проникати у значення слів і називати  речі    своїми іменами, і  тоді тут, у нашій сесійній залі, не спалахувало би у нас стільки суперечок. Якщо у нас триває відкрита агресивна  фаза протистояння з Російською Федерацією, то це називається – війна.  І нам треба мобілізувати всі засилання, щоби цю війну  виграти. Це є основне завдання усієї нації. І виграється ця війна не лише з допомогою зброї, не лише з допомогою  бронежилетів, виграється ця війна також  з допомогою ухвалення відповідних  законопроектів. Виграється ця війна також з допомогою тримання свого так би мовити  культурного фронту, про який слушно говорив перед тим  мій колега. Тому, я би дуже просила, аби ми називали речі своїми іменами.

І якщо вчора, у цій залі, виголошують комусь подяку, то треба пам'ятати елементарну  синтаксичну структуру української мови, що дякують не "кого", дякують не Махніцького, дякують не  там Кубіва, дякують не ще когось, а дякують "кому". Тому що навіть абітурієнти, які складають  ЗНО, знають  цю формулу: наша мова – це моделі нашого мислення. Моделі нашого мислення – це моделі тримання нашого фронту і мілітарного, і духовного. Немає  другорядних речей ні в чому,  тим паче тоді, коли  небо дає нам  шанс повернутися до образу нації войовника, а не постійно демонструвати позицію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу завершувати.

 

ФАРІОН І.Д.  … боячись врешті-решт на цілий світ сказати, що ми відродилися з пороху УПА. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Цибенка.

 

13:18:17

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! З трибуни Верховної Ради України останнім часом суцільним потоком ллється різного роду войовничі заяви. Але я глибоко переконаний, що наш святий обов'язок і як громадян України, і як народних депутатів полягає не в роздмухуванні протистояння і братовбивчої війни, а у якомога швидшому зупиненні війни, війни держави проти власного народу.

При цьому хочу наголосити на тому, що всяка війна врешті-решт закінчується миром. І коли ця війна закінчиться і люди вийдуть з бомбосховищ і підвалів, то вони з жахом переконають в тому, що в Україні настала гуманітарна катастрофа. Мінімальна пенсія заморожена, при чому заморожена на жалюгідному рівні і таку пенсію в тисячу пенсію і менше отримують кожний четвертий пенсіонер. Мінімальна заробітна плата заморожена на рівні де-юре 1218 гривень, а фактично на показнику  853 гривні, бо саме такою є ставка першого тарифного розряду. Відтак 2 мільйони працюючих отримують заробітну плату нижчу мінімальної, а ще три мільйони громадян отримують заробітну плату до двох тисяч гривень. Грошова допомога при народженні другої дитини зменшена вдвічі, а третьої втричі. Заморозили все, що можна заморозити і не заморозити теж. І я вже не говорю про те, що в цілому ряді міст сьогодні реально соціальну виплату не можна отримати, оскільки вона не доставляється. Але, ось що не заморозили, так це ціни на енергоносії і тарифи на житлово-комунальні послуги. Вони не просто зросли, вони злетіли до небес і  поставили громадян далеко за межу виживання.

І на цьому жахливому фоні абсолютно неприпустимо, що в  порядку денному Верховної Ради України практично відсутня тема соціального захисту.  І це не дивлячись на те, що на кожній Погоджувальній раді, я як голова  Комітету з соціальної політики і праці вимагаю включення до порядку денного соціальних проектів, а включати є що. Комітетом розроблено, підготовлено і подано для розгляду Верховної Ради 59 законопроектів.

Я знаю, що  фракція Компартії України теж має доволі солідний проект соціальних законодавчих ініціатив. Проблема лише в тому, щоб включати їх до  порядку денного, обговорювати і приймати рішення. Дякую за увагу. І прошу вважати мій виступ запитом до Прем'єр-міністра України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Своє право виступу народний депутат Іляшенко передає  народному депутату Дубневичу. Будь ласка.

 

13:21:22

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні депутати! Дорогі українці!  Ярослав Дубневич, фракція "УДАР", Львівщина. Про проблеми посилення обороноздатності нашої держави не говорить хіба що лінивий. Погане матеріально-технічне забезпечення, низький рівень професійної підготовки особового складу військ, незадовільна робота Генерального штабу – питання вже напевно риторичні. Тому постараюся бути максимально локонічним та  загострити вашу увагу на двох дійсно гострих аспектах.

По-перше, це  відновлення призову. Відповідне рішення начебто прийняте, однак на ділі й далі  все   залишається на папері. Багато так званих експертів говорить, що Україна повинна створювати виключно професійну армію. Так от, я хотів би нагадати, що у світі буквально декілька держав, як то: США, Канада, Великобританія можуть дозволити собі виключно професійне військо. Це насправді дуже  вартісна справа і порівнювати рівень розвитку економіки цих держав та України, погодьтесь, справа недоречна.

Більше того, в таких заможних державах, як Швейцарія та Ізраїль військо призовне, а в Ізраїлі служать навіть жінки. Звичайно, можна і треба погодитись з твердженням, що роди військ, де присутня високотехнологічна зброя, як то авіація, ракетні війська, флот повинні комплектуватися з військовослужбовців за контрактом,   в основному з офіцерів. Їх, насправді, при правильному підході можна підготувати в українських військово-навчальних закладах чи за кордоном. Однак, скажіть, будь ласка, де і як готувати, а найголовніше, утримувати велику кількість рядового і старшинського складу саме у таких родах військ, як механізовані та танки? Логіка бойових дій на сході нашої держави свідчить, що саме з  цією ланкою найбільші проблеми. Повноцінну авіацію та важку артилерію в міських умовах без втрат серед мирного населення застосовувати неможливо. Тут перефразую стару армійську приказку: "Тільки та земля вважається звільненою, на яку ступила нога піхотинця".

Твердо переконаний, бойовий резерв держави у вигляді регулярної призовної армії мусить бути відновлений найближчим часом з терміном служби не менше півтора року. 8 місяців насичення навчально-бойова підготовка, решта часу – в режимі підтримання бойової готовності, рівня вмінь та навичок.

Ми повинні зробити все можливе для законодавчого оформлення даного процесу. А уряд, Президент України, Міністерство оборони – розробити низку дієвих заходів для відновлення повноцінного призову вже восени цього року.

І друге питання, це так звана "часткова мобілізація". Працюючи у себе на окрузі, зіткнувся з низкою кричущих фактів, не побоюся сказати, злочинної халатності щодо призову громадян нашими військовими комісаріатами. Таке враження, що призивають усіх без розбору за списком, який виявився найзручнішім, практично, не вникають у військово-облікову спеціальність, багатодітність та навіть є такі випадки, що призивають мало не клінічно хворих. Людину викликають на призовний пункт звичайним повідомленням і навіть не дають зібрати речі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Прошу завершувати.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Цей хаос пора припиняти. Новий мобілізаційний закон треба  розробити та прийняти в якомога стисліші терміни, де чітко виписати вирішення вже кристалізованих станом на цей час проблем.

Дякую за увагу і слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Павловський передає право свого виступу народному депутату Ляшкові.

 

13:24:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Вчора на зустрічі з представниками легітимної влади Донецької і Луганської областей Президент Порошенко представив свій план по врегулюванню ситуації на Сході України. Він приблизно такий: проведення дострокових виборів місцевих рад, замість державних адміністрацій формування виконкомів при радах, залишати  на місцях значну частину податків, відновлення економіки Донбасу разом із Євросоюзом, особливий статус російської мови. Порошенко вкотре також пообіцяв припинити вогонь. Я, як і Президент Порошенко, маю мету встановлення миру, а не війни на Донбасі. Але, на моє тверде переконання, досягнути миру можна лише за рахунок рішучої боротьби, а не в результаті сепаратних домовленостей, що ми спостерігаємо зараз.

Свій план Президент мав би представити парламенту і суспільству, а не так званій легітимній владі Донбасу, більшість представників якої активно сприяли розв'язанню війни і зараз відкрито підтримують сепаратистів і терористів. Тому місцеві ради на Донбасі, які закликали Путіна і його найманців захистити жителів від вигаданих ними ж самими бандерівців, мають бути розпущені. Але нові вибори місцевих рад теж не можна проводити, поки не виб'ємо озброєних терористів. Бо вибори в сьогоднішніх умовах лише легалізують сепаратистів. Тимчасова влада у звільнених від терористів населених пунктах має перейти до місцевих патріотів, які воюють сьогодні за територіальну цілісність України, а не залишатися у тих же чиновників, для яких Україна – це лише територія для пограбунку і для збагачення.

Якщо ж Президент Порошенко робить ставку лише на задобрення місцевих еліт, а, насправді, мафії – ми отримаємо ситуацію, коли номінально військові дії може з часом і припиняться. Але реально Київ знову не контролюватиме Донбас, як і всі попередні роки, залишивши його на відкуп місцевій мафії. У недалекій перспективі це призведе і до юридичного відокремлення частини і цієї української території. Пам'ятаємо про Крим, який  усі ці роки мав максимальні права і безконтрольність місцевих еліт. Тому змова з донецькою, луганською мафією смертельно небезпечна для майбутнього нашої країни, навпаки сьогодні маємо унікальний шанс нарешті привести до влади на Донбасі  патріотів, що назавжди прив'яже цей край до нашої рідної країни.

Вкотре наголошую, рішення президента Порошенка про зупинення вогню не наблизить мир, але дозволить терористам  наростити сили і укріпитися. Мир на Донбасі настане тільки тоді, коли ми без жалю, не зволікаючи, знищимо терористів. Треба бути зовсім наївним, щоб сподіватись, що найманці-терористи добровільно складуть зброю. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До парламентської трибуни запрошується народний депутат Тягнибок. Передає право свого виступу народному депутату Сех.

 

13:28:17

СЕХ І.І.

Шановне товариство, учора після того, коли в бою під Ямполем загинули наші військові, я звернулася до міністра оборони, аби він сьогодні виступив зі звітом. Знаєте, зразу ж вночі почалася певна істерика в Міністерства оборони. Істерика не через те, що загинули молоді хлопці 1995-го, 1993-го, 1992-го року народження, а істерика про те, що депутати вимагають звіту, вимагають звіту про те, чому сьогодні не забезпечені усім необхідним матеріально-технічним забезпеченням наші військові частини, ті військові частини, які знаходяться у місцях АТО, і ті військові частини, які знаходяться сьогодні на місцях.

Я буду говорити дуже конкретно. Військова частина яворівська, ось ця 24 механізована військова частина, яка вчора має ось такі страшні втрати: сплять на ліжках просто на металевих пружинах. Усією громадою ми збираємо кошти, з обласного бюджету виділено для усіх військових частин, мільйон виділено для нашого батальйону територіальної оборони, 700 тисяч – для нашого батальйону "Львів". Проте ми не бачимо тих коштів, які повинні надійти з державного бюджету. Ми хочемо говорити конструктивно і конкретно, ми не просто хочемо критикувати, а хочемо спільно вирішувати проблему. Плачуть матері, плачуть жінки, кожне село, кожна церква сьогодні збирає кошти на бронежилети. Чи так це повинно бути? Я думаю, що ні. Ми сьогодні не почули у виступі міністра, скільки насправді загинуло військових. Я знаю цифру, яка стосується військової частини, яка дислокується на Львівщині.

А скільки всього  загинули військових під час операції у Ямполі?

Шановне товариство! Нам потрібно про це говорити дуже чітко і дуже конкретно, спільно, разом вирішувати ті проблеми, а не замовчувати їх, а не  ховати.  Людське життя є найдорожче!

Сьогодні голова Верховної Ради лише після записки оголосив хвилину мовчання. Сьогодні сказали про емоційних депутаток. А я  хочу сказати, що я дуже боюся, щоби наша нова влада, їхні серця не стали холодними і черствими, так як це відбувається з біженцями.

Сьогодні Львівщина прийняла  2 тисячі 800  біженців. Ми не просили допомоги у влади. Ми залучили більше, ніж 20 мільйонів позабюджетних коштів. Сьогодні втрати санаторіїв-пансіонатів – це 32 мільйони гривень.  До нас втікають журналісти. До нас втікають жінки з дітьми. А коли я звернулася до Державного управління справами, так званої ДУСі, я хочу прочитати, що мені відповіла ДУСя.

Я звернулася…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо можна, цитату дуже коротко.

 

СЕХ І.І. Я дуже прошу. Я звернулася, щоб розмістити біженців у нашому санаторії Державного управління справами.

З огляду на вищенаведене Державне підприємство санаторій "Моршинський", на жаль, не має можливості за власний рахунок розміщувати переселенців з  місця Слов'янська. І дають мені рахунок: скільки буде коштувати проживання одного переселенця.

Я хочу сказати, товариство, що не можна ось так  формально відноситися до  найбільшої проблеми, яка у нас зараз є: у нас є війна, і люди, які потерпають в результаті цієї війни. А це відношення нашої державної влади.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Задорожний передає право виступу народному депутату Матвієнкову.

 

13:32:18

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, фракция регионов.

Уважаемый Руслан Валентинович, уважаемые коллеги! Прошло более 100 дней со дня начала работы уряда. Как правило, по истечение этого строка подводят первые итоги. Но сегодня как только начинается критика, мы все чаще слышим высказывания: мы не имеем морального права критиковать правительство. Это не то что не верная, а и в общем-то опасная тенденция. Вы хотите слышать только оды? Хочу напомнить, что по статье 113 Конституции Кабинет Министров подотчетен не только бильшости, а и всей Верховной Раде. И в любом варианте оценка работы правительства – это  жизненный уровень населения. Что получил украинский народ за эти 3 с лишним месяца? Впервые за последние годы увеличилась стоимость социального хлеба населению на 20%, стоимость газа, воды, электроэнергии, бензина уже увеличилась на 50% и продолжает расти. Цены на продукты питания и лекарства также выросли на 50 – 150%, курс гривны к мировой валюте обвалился на 50%, при этом заработная плата и пенсии, другие социальные выплаты заморозились на уровне 2013 года. Растет задолженность по заработной плате и она сегодня составляет больше тысячи миллиардов, сто миллионов, обвально растет безработица. Принятие закона о запобегании финансування социальных гарантий Украины отняли в украинцев минимум 25 миллиардов гривен.

Да, сегодня в стране идет война, которая несет огромные затраты сама по себе. Но тогда тем более необходимо искать пути роста экономики. За счет чего вы собираетесь обеспечивать экономический рост страны, если на грани выживания практически все отрасли экономики? Даже по скромным оценкам европейских экспертов, падение ВВП на сегодняшний день составляет уровню 5%. Международный банк уже третий раз ухудшает прогнозы по Украине. В первом квартале экономика практически замерла, падение производства в машиностроении составило 18%, в металлургии 10, в химической промышлености 6%. Но самое главное,  мы не видим конкретной комплексной программы выхода из сложившейся ситуации, мы не видим программы поддержки отечественного товаропроизводителя. Уже сегодня мы видим ряд системных ошибок правительства, которые имеют очень серъезные последствия. Так, например, украинские аграрии, на которых так сильно рассчитывали евроинтеграторы, поставлена на грань выживания, падение перерабатывающей отрасли достигло 7,7 процентов. Украина, открыли международный кредит, кредитные линии, была проведена колоссальная эмиссия. И, что это дало? Кабинет Министров направил 21,5 миллиардов гривен на рефинансирование банков, а что это дало экономике Украины? У нас что, стали дешевле кредиты или они стали доступные для промышленности, малого, среднего бизнеса? Нет. В место того чтобы поддержать товаропроизводителя, средства опят вливаются в виртуальную экономику, избранные банки крутят этими деньгами, а ведь за эти кредиты нужно будет рассчитываться всем, независимо от наших политических убеждений. И если сегодня у власти действительно есть намерения говорить о реализации реальных реформ, то необходимо нам всем вместе ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершуйте. Будь ласка.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. …зарабатывать эту комплексную реформу, а не вести разговоры о том, что это не ваше дело. Это дело наших избирателей. Мы все являемся пассажирами на корабле под названием "Украина" и заинтересованы в том, что бы этот корабль не пошел ко дну. Спасибо.

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мельничук передає право свого виступу народному депутату Чечетову.

 

13:35:53

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановні виборці! Єдністю і вірою ми здобули перемогу в 45-му році, єдність і віра допоможуть нам і зараз вистояти в цей складний час, відстояти територіальну цілісність України, зберегти державу, збудувати вільну демократичну країну та забезпечити її громадянам достойне життя. Так історично склалося, що на території нашої держави проживають представники різних національностей, які розмовляють різними мовами, сповідують різну релігійну віру, тобто народ України різниться за мовою, культурою, ментальністю. Україна багатолика і це добре, бо в цьому наша сила і маємо це прийняти. З іншого боку ми різні, але ми одна єдина,    єдина велика українська родина.

На жаль, відшукалися екстремісти, котрі намагаються паразитувати на болючих питаннях нашого народу. Нас намагаються нацькувати один на одного, втягнути у братовбивчу війну. Хочеться, щоб очільникам держави, політикам і всім нам вистачило мудрості зберегти країну і виконати соціальне замовлення, соціальний наказ жителів як Західної, так і Східної України зберегти державу, повернути народу те, що у нього забрали, - мир, спокій, взаєморозуміння, політичну стабільність. Коли країна не розриватиметься на шматки, можна гуртом братися за будь-що і вирішувати будь-які проблеми на користь людям.

Які уроки маємо винести усі ми з того, що відбувалося в Україні останнім часом? По-перше, будь-яка монополія, враховуючи і монополію влади, призводить до загнивання. Бо вірогідність помилок при монополії вельми висока. То ж більше повноважень потрібно надати регіонам. А для цього якнайскоріше потрібно внести відповідні зміни до Конституції, де чітко прописати механізми децентралізації влади, передачі реальних владних повноважень в регіони.

По-друге, нещадна боротьба з корупцією на всіх рівнях, починаючи з вищих щаблів державної влади.

І насамкінець, коли події розгортаються еволюційним шляхом, змінюється влада, політичне керівництво країни, але не руйнуються основи держави. На жаль, ми вкотре змінюємо все за методом "до основанія, а затєм". В такому разі приходить нова влада, але державна конструкція під нею вельми хитка. Правоохоронна, судова та інші системи деморалізовані, механізми державної влади майже зруйновані.

Як наслідок, країна впадає в глибоку економічну і політичну кризу, втрачається темп соціально-економічного розвитку, наступає безробіття і зубожіння широких верств населення. І тоді більша частина громадян це не сприймає. Тому вельми хочу, щоб в нашій державі це була остання спроба революційної зміни влади, а далі ми рухалися еволюційним шляхом. Адже будь-яку владу можна поміняти після виборів, не порушуючи фундаменту держави. Сьогодні ми це починаємо поступово розуміти. На жаль, за це запізніле розуміння народ заплатив дуже велику ціну, у тому числі численними людськими життями.

Тому, зараз більш головного завдання, ніж припинення кровопролиття, загибелі мирних громадян, наших військових, немає. Криваву війну потрібно припинити будь-якою ціною. Тільки діалог …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу завершувати, будь ласка

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Тільки діалог влади з народом. Тільки примирення і порозуміння – це єдиний шлях до миру і збереження єдиної, цілісної української держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До парламентської трибуни, до виступу запрошується народний депутат Стойко.

 

13:39:21

СТОЙКО І.М.

Дякую. Шановні колеги, дорогі українці, справді, сьогодні ми почули тільки-но виступи представників, осколки Партії регіонів і диву даєшся, як так можна говорити таку, вибачте ,брехню про те, що ми погано живемо, що ми воюємо з народом своїм  і таке інше. Але хіба вони забули, хто втягнув Україну у війну, хто довів до цього стану. Про ті Межигір'я, батони і таке інше. Що ті бандити, котрі керували, сьогодні повтікали з країни. І ми сьогодні маємо війну з тою монголоїдною расою, фашистською Росією, котра лізе як саранча в Україну, аби знищити нашу державу, нашу націю. І тому ми сьогодні повинні розуміти, що лукавство ні до чого не приведе. Як казала Ліна Костенко: "Не слухайте лукавих, а надійтеся самі на себе і працюйте. Працюйте і робіть все, аби  Україна була цілісною".

Ми сьогодні повинні створити, дійсно, ситуацію на кордоні така, яка буде, захищати українців. Ми сьогодні повинні розуміти, що ті хлопці, молоді хлопці, котрі гинуть щодня фактично на кордоні нашої держави – це наші герої. Але ми повинні і дбати про них. Бо, що таке сьогодні ті батальйони, котрі відправляються на схід без бронежилетів і шоломів – це гарматне м'ясо для бандитів, для диверсантів, для того фюрера Путіна, котрий посилає сюди не тільки уже зброю, а танки, БТРи і таке інше. І тому сьогодні наше головне завдання, дійсно, вистояти разом. Захід і схід уже об'єднались. Не об'єднались тільки ота частина залишків Партії регіонів, котра і далі нав'язує щось своє Україні. І далі думає будувати тут "Велику Росію". Але українці на сході зрозуміли, що тільки в єдиній Україні є порятунок. І сльози навертаються, коли бачиш молодь з синьо-жовтими стрічками, з нашим прапором, коли ще недавно оті покидьки називали це бандерівською символікою. І ми сьогодні разом, тому що схід України, ті люди, які вимушені втікати звідтіля їдуть не будь-куди, а на Західну Україну, до тих же вчорашніх нібито бандерівців. Путін ніколи не зупиниться, якщо ми йому не дамо, даруйте, по зубах і не викинемо його терористів з нашої святої землі. І я маю надію і впевнений, що українці в цій війні переможуть. І прошу, звертаюсь до Європи не бути поміркованими, до Сполучених Штатів, а робити так, як казав Черчіль: "Поміркованість може призвести до катастрофи".  Путін наступає не на Україну, він хоче змінити весь світ, тому будьмо єдиними, сильними  і ми переможемо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Шаповалова.

 

13:42:36

ШАПОВАЛОВ Ю.А.

Юрій Шаповалов, 146 виборчий округ, місто Кременчук, Полтавська область.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці! Сьогодні у Кременчуці, інтереси якого я представляю у Верховній Раді, склалася дуже складна ситуація на головних промислових підприємствах міста. Це пов'язано з низкою причин. Одна із головних причин – це те, що основні споживачі продукції кременчуцьких підприємств знаходяться в Росії та в країнах СНД. Вони у даний час, із політичних мотивів, припинили купувати кременчуцькі вагони, кременчуцькі автомобілі, кременчуцькі колеса. У цій ситуації особливо прикро вражає байдужість державних чиновників та відсутність державних замовлень на кременчуцьких підприємствах. Це при тому, що уряд закупає велику кількість іноземних товарів, витрачаючи українські гроші і вкладаючи їх у розвиток іноземних держав.

У Кременчуці працює потужний вагонобудівний завод, який випускає крім вантажних вагонів ще й вагони та ескалатори для метро, а також новітні,    сучасні, швидкісні електропоїзди. Але держава чомусь закупили сумнозвісні "Хюндаї", які коштують у півтори рази дорожче. Благо, що з приходом нового уряду і Президента ситуація зрушила трохи з місця, держава нарешті придбала у Крюківського вагонобудівного заводу два електропоїзди для потреб "Укрзалізниці". Зараз чекаємо на їх офіційну презентацію, до речі, вони майже два роки простояли на заводі.

Якщо казати про автомобільну техніку, то тут знову хочеться згадати ще одного Кременчуцького промислового гіганта, який забезпечував автомобілями весь Радянський Союз – це підприємств "Автокраз". Останні роки держава для потреб Міністерства оборони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також низка державних, транспортних та будівельно-ремонтних підприємств країна закуповувала переважно російські КАМАЗи і білоруські МАЗи. Де логіка? Де підтримка вітчизняного виробника, який дає українцям тисячу робочих місць та сплачує до бюджету мільйони податків? В Кременчуці на заводі дорожніх машин випускаються сучасні пересувально-асфальтні  бетонні установи, з боку держави ніякої уваги, замовлення практично відсутнє. Те ж саме і з замовленнями і на Кременчуцькому колісному заводі, а Кременчуцький сталеливарний завод зовсім стоїть. І така ситуація як не прикро, по всій країні: підприємства вимушені простоювати, а гроші з державного бюджету йдуть на придбання товарів з інших  держав. Україна втрачає робочі місця, втрачає …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу завершувати, будь ласка.

 

ШАПОВАЛОВ Ю.А. Звертаюсь до Кабінету Міністрів,  давайте покладемо край цій ганебній ситуації. Гроші українських платників податків повинні підтримувати економіку, не повинні підтримувати економіку інших держав. Давайте відкриємо очі,  треба разом підтримувати і допомагати розвиватися українським підприємствам, піднімати вітчизняну економіку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошується народний депутат Котеляк.

 

13:46:22

КОТЕЛЯК Л.Л.

Лідія Котеляк,  123 виборчий округ, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги народні депутати та громадяни України! Протягом багатьох років у різних містах України проблемним залишається  питання громадян, які живуть у гуртожитках, питання реалізації їх конституційного     права на життя, на житло.

Стосується це і виборців мого  округу, які проживши в гуртожитках десятки років, до сих пір не можуть скористатися певним  механізмом приватизації житлової площі. Мова йде про  працівників комунальної сфери  міста Золочева, Перемишляни, Миколаєва, Нового Роздолу, які  проживають в гуртожитках, що знаходяться на балансі органів місцевого самоврядування.  У багатьох випадках громадяни живуть в цих приміщеннях понад 15 років, за свій рахунок роблять ремонти, здійснюють благоустрій прибудинкової території та регулярно платять за комунальні послуги. Важливим також є те, що  ці гуртожитки – єдина житлова площа, яка може стати їх приватною власністю. Оскільки соціальне  забезпечення цих громадян не є настільки задовільним, аби вони могли придбати для себе повноцінні квартири.

Закон про приватизацію державного майна передбачає передачу громадянам у їх власність відомчі гуртожитки. Однак, що стосується приміщень фонду житла для тимчасового проживання законодавство вимагає від їх мешканців щороку поновлювати  дозволи на проживання й не  забезпечує права на приватизацію.

Для реалізації  конституційного права цієї категорії українських громадян я розробила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо приватизації жилих  приміщень з фондів житла для тимчасового проживання. Переконана, що  приватизація житлових приміщень з  фонду житла для  тимчасового  проживання сьогодні є нагальною потребою для соціально незахищеної частини нашого суспільства. Це стосується і тих громадян, які не мають власного  житла, а також тих, хто з різних причин втратив постійне місце проживання.

Також відповідний законопроект забезпечить дію статті 47 Конституції України  щодо права кожного на власне житло.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До парламентської трибуни запрошується народний депутат  Мочков. Право виступу йому передає народний депутат Корнійчук.

 

13:49:10

МОЧКОВ О.Б.

Шановний головуючий, шановні колеги та громадяни України! Виклики часу, які стоять перед нашою державою, вимагають від нас рішучих дій. Українське суспільство вимагає повного очищення влади від корупціонерів, шахраїв та злочинців. На моє глибоке переконання саме Верховна Рада України як авангард усіх демократичних процесів у суспільстві мусить розпочати з себе процес очищення країни.

Ні для кого не секрет, що Верховна Рада в нинішньому складі абсолютно не відображає політичних вподобань українців. Нинішній склад парламенту є абсолютно  недієвим через низьку культуру депутатів та ще нижчу дисципліну. При цьому, в парламенті чимало людей, які несуть персональну відповідальність за трагічне вбивство людей на Майдані взимку, саботаж необхідних заходів для проведення антитерористичної операції, а також тих, які публічно підтримували або й пропагували сепаратизм в нашій державі.

В критичній ситуації, що склалася в країні, повинен новий законодавчий орган. Він має отримати від суспільства мандат довіри для проведення необхідних реформ та зміцнення національної безпеки держави. В парламент мають прийти справді нові, незаплямовані політики, головним завданням для яких буде служіння на благо українського народу. Перед новообраним парламентом постане низка невідкладних завдань, першочерговими з яких є проведення конституційної реформи, наведення ладу в правоохоронній системі, реформа судової влади, проведення адміністративної реформи те децентралізація влади.

Фракція "УДАР" вимагає розпуску Верховної Ради  та призначення позачергових виборів. Ми впевнені, що лише повне перезавантаження влади дасть необхідний поштовх до якісних  змін в українському суспільстві.

Закликаю усі політичні сили підтримати ідею розпуску Верховної Ради  та призначення позачергових виборів за пропорційною системою з  відкритими списками. Впевнений, новий склад парламенту забезпечить проведення необхідних для країни реформ, сприятиме утвердженню в Україні європейських цінностей та забезпечить зміцнення української держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До парламентської трибуни запрошую народного  депутата Матвієнкова. (Шум у залі) Відсутній.

Прошу народного депутата Гузенко.

 

13:51:54

ГУЗЕНКО К.О.

Костянтин Гузенко, Дніпропетровщина.

Шановні депутати, шановні мешканці Дніпропетровського регіону! Після ліквідації  Придніпровського хімічного заводу, підприємство, яке займалося  переробкою і збагаченням урану для колишніх стратегічних сил Союзу, на сьогоднішній день на території більше 500 гектарів розташовано більше 20  різних підприємств різної форми власності, а також знаходиться 9 сховищ ядерних відходів об'ємом 42 мільйони тонн.

Шановні депутати, це загрожує безпеці екологічній, радіаційній не тільки жителям славного міста Дніпродзержинська, не тільки мешканцям Дніпропетровської області, а це загрожує Україні і Європі, так як радіація складає в деяких місцях більше 10 тисяч рентген в час. Тому єсть велике прохання: підтримати відповідні законопроекти, які знаходяться на розгляді і будуть внесені на Верховну Раду, які стосуються правового статусу режимної території,  після прийняття якої це дасть змогу більш надійно охороняти пери метр цих сховищ і не допустити – саме головне, несанкціонованого переміщення самих радіоактивних відходів, а також обновити статус, що таке радіаційно небезпечна територія, на якій неможливе проживання мешканців, і що таке забруднена територія. Це дасть ……. правову основу для подальшої ліквідації екологічної небезпеки.

І хочу скористатися і звернутися до відповідного Міністерства енергетики і вугільної промисловості з проханням, щоб вони на найближчий час змогли навести порядок у підпорядкованих їм підприємствах, так як це державні підприємства, і дали змогу нашим громадянам, а це більше 6 тисяч ветеранів колишнього уранового виробництва, щоб получити заслужену пенсію, тобто перерозподілити архів колишнього уранового виробництва.

Надіюся на вашу підтримку. Дякую за допомогу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Панькевич передає право виступу народному депутату Чорній. Будь ласка.

 

13:55:00

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановне товариство, ті драматичні події, які останнім часом відбуваються на сході України, загибелі наших вояків засвідчують: до війни не можна ставитися недостатньо відповідально, тому війна відімстить.

Сьогодні виступ міністра оборони у Верховній Раді був дуже таким, заспокійливим. Одначе події засвідчують, що заспокоюватися нема чого. І ті виступи матерів, які останнім часом прокотилися хвилями по всій Україні, свідчення тому.

Я нагадаю лише деякі, по пам'яті. Наприкінці травня: виступи матерів у Луцьку. 1 червня цього року: виступи матерів в Рівному. 18-19 червня – у Чернівцях. Матері вимагають повернути їхніх синів, які вже понад два місяці в зоні АТО, додому. В Ужгороді 19 червня: матері вимагають повернути їхніх синів, які вже близько 4 місяців в зоні АТО.

Шановне товариство, для чого потрібна ротація військових? Та тому, що  людський організм має свої особливості. Він звикає до будь-яких речей і в тім числі до  небезпеки. Відчуття небезпеки, на жаль, притуплюється на війні.

Так само дуже важлива проблема, і ми найближчим часом, напевно, можемо отримати виступи  українців, в яких родичі сьогодні перебувають в полоні. Адже сьогодні в інформаційній сфері ми маємо дуже багато інформації про те, що в підвалах адміністративних будівель за Сході України, зокрема в Луганській і Донецькій областях, є сотні, можливо навіть тисячі полонених українців, з яких знущаються морально, з яких знущаються фізично. Ми знаємо ці факти, одначе ми не чуємо  інформації, чи є плани звільнення отих людей, які сьогодні перебувають в таких неймовірно складних умовах.

І тому фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає аби сьогодні зусилля військового керівництва були спрямовані не лишень на те, аби звільнити нашу землю від окупанта, аби вони були спрямовані насамперед і на те, щоби захистити найцінніше, що ми маємо – людське життя. Тому що поразка, шановне товариство, починається з тієї миті, коли військове керівництво держави звикає до людських смертей.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський. Одна хвилина. Ви будете завершувати нашу сьогоднішню… пункт "Різного". (Шум у залі)

 Кожем'якін, народний депутат, передав Павловському.

 

13:58:01

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина".

Шановні співвітчизники! Новий Президент отримав великий кредит довіри. Разом з тим, це і велика відповідальність і величезне очікування людей, що Президентом як Верховним головнокомандуючим будуть здійснені рішучі кроки щодо звільнення Сходу країни від путінських терористів, забезпечення миру і спокою по всій  країні. А тому я звертаюся, як і тисячі людей, до команди Петра Порошенка і його найближчого оточення. Терміново підготуйте і подайте  на підпис Президенту першочергові укази щодо посилення  обороноздатності, державної підтримки вітчизняної оборонної промисловості. І нарешті, треба підписати наважитись указ про введення воєнного стану в Донецькій і Луганській області, бо там іде справжня війна. Треба називати речі своїми іменами і діяти відповідним чином. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати! Хочу вам нагадати, що наступний тиждень ви безпосередньо працюватимете з виборцями у своїх виборчих округах. Прошу вас якнайактивніше донести позицію, яка є у сесійній залі, ті законодавчі акти, які ви ухвалюєте і які маєте на меті ще ухвалити, запитатися у ваших виборців, які кроки ще необхідно зараз зробити якнайшвидше для того, щоб нормувати роботу і взагалі життєдіяльність нашої держави. Хочу нагадати вам, що 22 червня ми маємо ще одну складну дату в нашій історії, яку також можуть використати терористи для активізації своїх дій. Тому прошу вас, будьте надзвичайно уважні і надзвичайно активно працюйте з громадянами, щоб вони були також долучені до спокою в нашій державі. Прошу вас з тими запитами, які дадуть ваші виборці, прибути на наступне пленарне засідання першого липня, яке відбудеться тут, о 10 годині.

Дякую. На цьому ранкове засідання оголошую закритим. До побачення.