Засідання 50

Опубліковано 06. 06. 2014

 

ЗАСІДАННЯ П'ЯТИДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6 червня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго дня, шановні народні депутати, прошу сідати на свої робочі місця, підготуватися до реєстрації. Поки наші депутати готуються до реєстрації, за традицією хочу привітати Рябікіна Павла Борисовича, який сьогодні святкує свій день народження. (Оплески)

Прошу, шановні колеги, зареєструватись.  Включіть, будь ласка, систему "Рада".

10:07:28

В залі зареєструвалось 287 народних депутатів. Верховна Рада розпочинає свою роботу.

Шановні колеги! Згідно з вимогами частини  четвертої статті 229 Регламенту Верховної Ради України у нас сьогодні "година Уряду", але так сталося, що сьогоднішній виступ Кабінету Міністрів  співпав з 100 днями роботи нашого уряду. І саме тому про основні задачі і напрямки діяльності Кабінету  Міністрів виступить Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович  Яценюк.

Пропозиція наступна, шановні колеги, до 30 хвилин давайте дамо Прем'єр-міністру і потім буде можливість 30 хвилин задати запитання яке Прем'єр-міністру так і членам уряду. Немає заперечень? Немає.

Я запрошу на парламентську трибуну Прем'єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка. (Оплески)

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане голово! Шановні народні депутати України!     Резюмуючи цих 100 днів, які прожила наша країна, я хотів би їх охарактеризувати тільки однією фразою: "Ми вистояли!" Ми вистояли як українська держава, ми вистояли як український народ.

Це – одні з найдраматичніших викликів за всю історію нашої країни. Вперше за  історію української незалежності ми зіткнулися з неприкритою російською військовою агресією. Ніколи на території України не було війни. Росія розв'язала цю війну. Росія анексувала українську територію, а саме територію Автономної Республіки Крим. Не зупинившись на Кримі, вони намагались і намагаються зараз піти далі. І все, що відбувається у Донецьку і Луганську, є прямою російською військовою інтервенцією.

Ми разом зібрали всі сили, зібрали в кулак нашу волю і продемонстрували, що Україна – це  не територія, а держава, а українці – це не населення, а народ, "Народ" з великої літери! (Оплески)

Коли ми, шановні колеги, з вами 100 днів тому затверджували програму дій Уряду і формували новий склад Кабінету Міністрів України, навіть тоді, розуміючи, що казна пуста, бюджет розграбований, державні  компанії – банкрути, платити нічим  ні по зовнішнім, ні по внутрішнім боргам. Але тоді нам важко було спрогнозувати, які неймовірні проблеми будуть стояти перед країною.

Колишній Президент, розграбувавши країну, втік з держави. І український парламент оголосив про проведення дострокових президентських виборів. В цих умовах, коли російські війська – майже 40 тисяч збройних сил Росії знаходились і знаходяться в безпосередній близькості до українських кордонів, коли Росія направила тисячі терористів на територію України, коли йде фінансування терористичної діяльності і коли було все спрямоване на те, щоб зірвати президентські вибори, ми продемонстрували, що український народ мудрий. І саме в першому турі Україна отримала главу держави, а ми провели чесні і прозорі вибори. І те, що завтра в цьому залі новообраний глава української держави буде приймати присягу, це є заслугою мільйонів українців, які прийшли, проголосували і сказали: "Це наша країна. Ми будемо визначити, хто в ній керує і в Україні буде законний і легітимно вибраний Президент України". В нас тепер є Президент і Україна представлена і в середині держави, і назовні як держава, яка внаслідок чесних і прозорих виборів довела, що ми віддані демократичним принципам. І не дивлячись на всі спроби зірвати президентські вибори, в нас є законний  конституційний Президент.

Усвідомлюємо про те, що в багатьох, і в першу чергу в українців, буде питання, як  далі буде працювати нова  українська влада. Як глава українського уряду хочу чітко заявити: Президент, парламент і Кабінет Міністрів будуть діяти як єдине ціле.  (Оплески)

 Мільйони українців очікують реальних змін, і ці зміни також лежать в площині єдності, спільності завдань і політичної відповідальності. Політичної відповідальності за те, за що люди стояли на Майдані, і політичної відповідальності за те, за що зараз тисячі наших хлопців зі зброєю в руках воюють. А воюють вони за нашу країну, за наше майбутнє, за Український Стяг, за Український Герб, за наші українські родини і за нашу європейську країну. Якщо ми разом, то це є єдина запорука нашої перемоги. Саме тому ми перемагаємо і переможемо.

Україна позбавиться терористів, і ми звільнимо Донецьк і Луганськ від тих, хто також посягають на їхнє майбутнє. Бандитизм і тероризм, який спонсорується Росією, буде знищений.  (Оплески)

 По економічній ситуації. Шановні члени парламенту, ви  пригадуєте ті  жахливі цифри, які з цієї трибуни я вам доповідав: сотні мільярдів, які були розкрадені з державної казни, відсутність коштів на оплату заробітних плат, пенсій, соціальних стандартів, відсутність коштів на погашення внутрішнього боргу і зовнішнього боргу. Нам вдалось уникнути в економічній сфері цього жахливого слова – дефолт, а по-простому, це банкрутство держави. Всі соціальні виплати, повністю всі пенсії і заробітні платні, всі соціальні стандарти, які прийняті чинним Законом України про державний бюджет виплачуються.

За цей період часу ми отримали фінансову допомогу від наших західних партнерів. Мова йде про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Окрім Міжнародного валютного фонду, це Світовий банк, це Європейський банк, це Європейський банк розвитку і реконструкції, це Уряд Сполучених Штатів Америки, це Уряд Канади, це Уряд Японії, це Європейський Союз з макрофінансовою допомогою. Це дало можливість Україні далі платити людям, це дало можливість Україні не оголосити дефолт і не впасти в економічну прірву, з якої треба виходити не роками, а десятками років. В рамках нашої програми по економічній стабілізації країни, ми змушені були йти і будем іти далі на непопулярні кроки в короткостроковій перспективі, але на вкрай необхідні заходи, які не робились в Україні протягом останніх 20-ти років, які звичайно не є популярні, яким зараз ніхто не буде аплодувати. Але для того, щоб вилікувати цю хворобу, хворобу економічної розрухи, хворобу економічного банкрутства, ми повинні пройти через складні, але правильні заходи по економічній стабілізації, ці таблетки дуже кислі, дуже гіркі, але їх треба використати для того, щоб потім наш український організм української економіки був сильний, живий і здоровий.

Ми прийняли рішення про одне з найбільших скорочень витрат державного апарату. Починаючи з того, що чисельність державних чиновників скорочена на 25 тисяч осіб і закінчуючи тим, що ми урізали всі видатки на органи державного управління. Фактично зараз фінансується тільки захищені статті. Що таке захищені статті. Це заробітня платня. Нам вдалося протягом останнього місяця, вперше за рік дати можливість профінансувати так звані незахищені статті, загалом ми відправили 2,5 мільярди гривень на те, щоби кожна міська рада. кожна область отримала кошти на ремонт школи, на ремонт лікарні, на закупівлі більш необхідних речей, які зараз треба для того, щоб місцева влада і центральна влада виконувала свої зобов'язання. Окрім соціальних, це зобов'язання по підтримці хоча би на мінімальному рівні життя у відповідних областях по підтримці інфраструктури.

Нам вдалося в економічному плані також зробити декілька позитивних кроків. Я їх не переоцінюю. Тому що складно назвати будь-який з цих кроків великими досягненнями. Вони великі від досягнень. Досягнення будуть, шановні члени парламенту, тільки не так швидко.

І ми прогнозуємо в поточному році падіння економіки мінус 5 відсотків. Але все буде залежати також від того, яким чином будуть відбуватися події на сході України. При падінні економіки, при зменшенні промислового виробництва нам все-таки вдалось позакривати хоча би низку податкових і митних ям.

Зупинюсь на окремих цифрах. В першу чергу те, що стосується митниць. Загальний обсяг імпорту за останніх 5 місяців впав на 20 відсотків. Тобто товарів в Україну ми завозимо 20 відсотків менше, ніж ми завозили в минулому році. Але при цьому доходи по митниці, я підкреслюю, саме в доларовому еквіваленті, не в гривні, (тому що ви розумієте, що в гривні було би неправильно міряти, так як пройшла девальвація національної грошової одиниці), тому саме в доларовому еквіваленті. Не дивлячись на падіння імпорту 20 відсотків, на падіння промислового виробництва 5 відсотків, ми збільшили доходи по митниці в доларовому еквіваленті на 13 відсотків. Якщо порахувати з курсовою різницею, то це 64 відсотки додаткових доходів.

Друге. Що стосується відомих податкових ям, а це акцизи на нафтопродукти і це акцизи на тютюн і на алкоголь. В травні місяці збільшення доходів від підакцизних товарів по тютюну і алкоголю склали 40 відсотків. В попередньому місяці – 19,5.

Що стосується акцизу по нафтопродуктам. Ми додатково отримали в державний бюджет близько 2 мільярдів доларів. На відміну від минулого року, де через компанії Курченка і де через схему відмивання коштів до державного бюджету не надходило жодної копійки.

Третє – також з економічних результатів. За цих два місяці ми почали відшкодовувати податок на додану вартість. Українська економіка почала повертати суб'єктам підприємницької діяльності ті кошти, які були вилучені з економічного обігу, а відповідно підприємства не могли ні погашати кредити, ні закупати продукцію, ні реально не могли працювати. 11 мільярдів гривень – це те, що ми протягом останніх двох місяців відшкодували суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють свою діяльність прозоро і відкрито.

Також окремо хотів би зазначити, що разом нами був прийнятий законопроект, який тепер оприлюднює всю інформацію по всім суб'єктам, які отримують відшкодування ПДВ. Я можу чітко заявити про те, що зараз відшкодування поточного ПДВ здійснюється в автоматичному режимі, і одна з основних корупційних складових, яка була притаманна протягом останніх 5 років, а це відкати за відшкодування ПДВ, зараз не існують.

Що стосується відшкодування податку на додану вартість по минулим періодам. Тут, на цій трибуні, ми визначилися, що той обсяг боргу, який був накопичений, неможливо вернути живими коштами. І саме тому було прийнято рішення, яке узгоджено з нашими західними кредиторами щодо емісії облігацій внутрішньої державної позики на суму боргу. Уряд прийняв  відповідне рішення на загальну суму 16,7  мільярда гривень, з яких зараз вже 10, близько 10 мільярдів гривень, знаходиться на оформленні для того, щоб суб'єктам підприємницької діяльності видати облігації  ПДВ-ОВДП.

Що стосується нашої енергетичної незалежності, а точніше, енергетичної залежності.

Тут з цієї трибуни парламенту декілька днів тому я вам доповідав про ті заходи, які уряд зробив, щоб в камфорах був газ і щоб підприємства не були відключені від газу. Ми прийняли пусті газові сховища. Загальний обсяг газу був близько 5 мільярдів кубічних метрів газу – це буферний газ, який неможливо викачати. За останніх 2 місяці в українських газових сховищах вже накопичено більше 12 мільярдів кубічних метрів газу і, думаю, що ми завершимо цей місяць цифрою вище 13 мільярдів кубічних метрів газу. Звичайно, цього не вистачає для того, щоб пережити зиму. Але цього вистачає для того, щоб обігріти український народ в зиму. І зараз ми робимо вже для того, щоб диверсифікувати джерела енергопостачання.

Нами підписаний завдяки зусиллям Європейської комісії реверсний поток. Поки що цей обсяг не може забезпечити повністю постачання природнього газу і перекрити наші потреби. Але 500 мільйонів кубічних метрів газу, які ми на даному етапі можемо отримувати щомісячно з Польщі, Угорщини і Словаччини є першим кроком до енергетичної незалежності.

Ми далі очікуємо на остаточне рішення сусідів, тому що партнерами їх можна навряд чи назвати. І Верховна Рада України буде проінформована про остаточні результати, про ціну і про умови контракту, якщо такий контракт буде підписаний, якщо не буде підписаний, значить, доля наших двосторонніх стосунків буде вирішуватись в суді.

В рамках наших політичних завдань хочу всім нагадати, що українці в листопаді місяці повстали за своє європейське майбутнє. І тому урядом України була підписана політична частина Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Що стосується економічної частини, то Європейський Союз в односторонньому порядку відрив ринки для України. Загалом відкрито ринки по більше ніж 120 товарним позиціям, в першу чергу по агропромисловій продукції і по промисловій продукції. Таке одностороннє відкриття ринків  Європейським Союзом дає українському бізнесу додаткові доходи в обсязі 500 мільйонів євро до 1 листопада поточного року. Економічна частина угоди з Європейським Союзом повинна бути підписана якомога швидше. Наш курс на Європу є не зворотній –це курс політичний, економічний, юридичний, демократичний. Тому що Україна за своїми цінностями є європейською державою. І підписання цієї угоди є першим кроком до того, що в перспективі Україна стала членом Європейського Союзу. Переконаний, що ми заслуговуємо на те, щоб бути членом Європейського Союзу. І наш поступ щодо європейського майбутнього є незворотній, впевнений і рішучий. (Оплески)

 Що стосується, шановні колеги, Збройних Сил, армії і Національної гвардії. Ви розумієте, що на всі економічні проблеми у нас наклались видатки, які ми не могли спрогнозувати три місяці тому. А це саме видатки на бойові дії по захисту національної незалежності України, по захисту нашого суверенітету і по захисту людей від бандитів. Загалом було прийнято рішення про виділення додаткових коштів у розмірі 6,7 десятих мільярда гривень на потреби української оборони, Національної гвардії, прикордонної служби і Міністерства внутрішніх справ.

Окрім цього, за цей період часу ми безпосередньо профінансували  десять з половиною мільярдів гривень на потреби національної безпеки і оборони. Знаємо і усвідомлюємо про всі проблеми, які є в забезпеченні армії. Але якщо 20 років єдине, що робилося в Збройних Силах, це продавали те, що ще можна продати і навіть те, що неможливо продати; якщо корупція роз'їла і знищила всю систему національної безпеки і оборони; якщо БТРах і танках не те, що пального, акумуляторів не було; якщо Збройні Сили тяжко собі уявляли як виглядають бронежилети, то за цих 3 місяці ми сформували українське військо, Національну гвардію і сили безпеки в країні – вони захищають країну. (Оплески)

 Що стосується подальших кроків. Далі буде складно, не менше складно, ніж є сьогодні. І на кожен такий виклик нам разом, спільно треба шукати відповідь. Саме тому, вкотре я хотів би зазначити, що такі відповіді ми будемо шукати разом, разом всі інститути української державної влади. Нам треба шукати політичні, економічні і безпекові відповіді.

В політичній сфері уряд чітко задекларував свою позицію – Україні потрібно завершити процес конституційних змін. В рамках змін до Конституції України

 Ми вважаємо, що влада повинна бути децентралізована. Низка державно-владних і фінансових повноважень повинні бути передані на регіони. Передані з тією метою, щоби місцева влада, з одного боку, отримала важелі впливу, а з іншого боку, отримала всю повноту відповідальності. Концентрація влади в одних руках чи в одних інститутах    призводить або до диктатури, або до втечі в Росію. Саме тому ми звертаємося до парламенту з тим, щоб завершити процес конституційних змін, який би передбачав три елементи.

Перший елемент – децентралізація влади, передача влади від центральних органів державної виконавчої влади на місця.

Другий елемент – зміна Бюджетного і Податкового кодексу і надання економічних стимулів для регіонів щодо залучення інвестицій, щодо збільшення  кількості робочих місць і щодо відповідальності перед своїми людьми.

Третій елемент – позбавлення органів прокуратури функції так званого загального нагляду, яка є одним із найбільш корумпованих елементів чинної правоохоронної системи.

І четвертий елемент – це завершення судової реформи.

На жаль, той законопроект, який був прийнятий парламентом, відрізняється від законопроекту, який був запропонований урядом щодо люстрації судової системи. І сумнівність цієї люстрації зараз на лице. Саме  тому ми також звертаємось до парламенту з тим, щоб зробити все для очистки судової системи від корупції, яка є там до сьогоднішнього дня, і не тільки там.

Наше друге завдання спільне, шановні колеги – це реальна боротьба з корупцією. На верхніх ешелонах вдалось досягнути того, що ми розрушили піраміду корупції, де збирали з самого низу і несли на самий верх. Але чи знищена ця корупція в середній і  нижній ланці? Ні, вона звичайно не знищена. І саме тому в рамках нашої реальної боротьби з корупцією ми звертаємося до парламенту. Заснування Національного антикорупційного бюро – це раз. Друге – подальша дерегуляція. Зроблені серйозні кроки щодо зменшення кількості  дозволів вдвічі. Але поки що це – косметичний ремонт. Внизу як брали гроші, так і беруть, хабарі як носили, так і носять, ставки як були внизу, так і є.

І тому в рамках нашої реформи по боротьбі з корупцією завдання номер один – Національне антикорупційне бюро, друге – внесення змін до Закону України "Про міліцію", третє – нова редакція Закону України "Про прокуратуру" і четверте – політична відповідальність всіх політичних сил, які запропонували своїх кандидатів як в уряд, як в центральні органи влади, так і на місцях. Без посадок нічого вийде! (Оплески) Народ повинен побачити, що за скоєння злочину є відповідальність. Пустими словами нікого не переконаєш.

Що стосується подальших кроків по економіці. Завдяки отриманим коштам від наших фінансових структур вдалось не тільки уникнути дефолту, але вдалось стримувати національну грошову одиницю.

В чому у нас є зараз проблема? Проблема полягає у тому, що ми обмежені у кредитному ресурсі для української економіки. Чим більше Національний банк дає рефінансування, тим більший іде тиск гривні на ринок, чим більше йде тиск гривні на ринок, тим вище може вискочити валютний курс. Чим менше Національний банк дає рефінансування, тим менше кредитів, чим менше кредитів, тим менше ріст економіки. Саме тому зараз ми знаходимося в складній ситуації, яка полягає у тому, що в банківській системі не вистачає коштів на кредитування. Абсолютно природньо, що за… починаючи з початку поточного року ми втратили майже 20 відсотків депозитів українців. Коли по телевізору показують про те, що стоять російські війська, коли в Слов'янську, коли в Донецьку, коли в Луганську ідуть бойові дії з терористами, коли є просте людське відчуття страху, люди йдуть і  знімають депозити. Загалом було знято близько 70 мільярдів гривень цих депозитів. А це виток з економіки, а це неможливість кредитування.

Проте, на фоні цієї картини у нас зараз почались позитивні зрушення. Позитивні зрушення в тому, що за останніх 10 днів люди почали повертати кошти в банківську систему, приріст невеликий – 0,4 відсотка. Але у нас кожен 0,01 відсотка – це вже позитив, це вже дає надію на те, що банківська система почне працювати і що банківська система почне знову кредитувати.

Також в рамках нашої роботи в Кабінеті міністрів України ми повинні змінити в цілому систему державного управління в країні. Ми повинні її адаптувати до європейських стандартів. Ще раз підкреслюю, що на фоні війни, на фоні стрільби, на фоні тероризму це робити непросто. Але окрім цих завдань є стратегічні завдання – стратегічні завдання, які полягають в тому, що модель місцевої і центральної влади повинна відповідати тим стандартам, які є сьогодні  в Європі.

Ми отримали не тільки фінансову, але й технічну допомогу від наших європейських партнерів. Створена група підтримки України в Європейському Союзі. В кожному міністерстві у нас будуть фахові консультанти і аналітики, які разом із спеціально призначеною окремою особою, а саме, міністр в кожному міністерстві з питань європейської інтеграції будуть змінювати якість і систему управління в органах державної влади. Такі завдання стоять зараз перед цим урядом, такі завдання стоять зараз перед країною.

Наша спільна мета – це зберегти країну. Наша спільна мета – це дати українцям впевненість в завтрашньому дні, це захистити їх. Це допомогти тим родинам, які позбавились годувальника. Це допомогти тим сім'ям, чий батько воював за Україну як герой і загинув. Це допомогти кожній українській родині відчути впевненість в українському майбутньому, відчути нашу спільну силу і вірити в те, що за нами всіма велике майбутнє, що ми разом, ми як Український народ, великим поступом перейдем всі випробування, всі  ці драматичні сторінки української історії. Так формується нація, так формується держава: через кров, через піт, через волю, через віру,  через впевненість і  через єдність. Це є формула нашого  успіху і Україна буде успішною державою.  (Оплески)

 Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Арсеній Петровичу.

Шановні колеги, давайте запишемося від фракцій для того, щоб задати питання Прем’єр-міністру і членам уряду. Коли залишиться час, буде можливість записатися від депутатів. Будь ласка, прошу включити систему "Рада" і  провести запис від фракцій.

Народний депутат Чечетов, Партія регіонів.

 

10:41:49

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Арсений Петрович, я не буду заниматься эквилибристикой цифр того,  что сегодня одни эксперты пытаются убедить, что курс 8 за гривны к доллару  в течении нескольких лет, так это было плохо, а курс 12 – это  благодать для людей. Я не буду это комментировать, я как и вы хочу смотреть в завтрашний день.

У меня конкретный вопрос к вам. На сегодняшний день предприятия, промышленные предприятия востока, которые были сориентированы на восточный рынок, они эти рынки теряют. Естественно это тянет за собой рост безработицы. Переориентация на европейский рынок это не одномоментное решение, не одномоментный переход, поскольку, как вы знаете, связано с техническими параметрами. Как вам видится выживание промышленных предприятий индустриального сердца страны - востока? И как вам видится перспектива угольной промышленности, которая тоже находится в этих регионах, а это тоже самое связано с социальными проблемами, в том числе и с занятостью людей.

Спасибо.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я не можу не відповідати на всі питання народних депутатів України. Ви зробили ремарку по золотовалютному курсу, я вам дам рецепт, як повернути курс з 12 на 8. Знайдіть свого колишнього лідера Януковича, хай 15 мільярдів доларів, які з золотовалютних резервів украли верне, і буде зразу 8.

Що стосується Донецької і Луганської областей, ситуація надкритична. За травень місяць ми не отримали з Донецька і Луганська 422 мільйона гривень доходів державного бюджету.

Я можу дати конкретно по компаніям, які не доплатили, "Донбас-енерго" – 24 мільйона, група "Азов" – 36 мільйонів, АТ "Азот" – 122 мільйона і низка інших компаній. Що ми зараз бачим. Загалом, доходи, які ми отримуємо до центрального бюджету від 2 областей по року складає 23 мільярда гривень, це від Донецької і Луганської, в середньому по місяцю це виходить порядка 2 мільярдів по місяцю. Ми очікуємо, що в червні місяці ми не отримаємо ні 422, а мільярд, мільярд гривень, який пов'язаний не стільки з Росією, по Росії я зараз окремо скажу, а який пов'язаний в першу чергу з тими терористами, які фінансуються Росією. Перервали транзит, перервали нормальне постачання цих підприємств, більше того, з автоматами залякують працівників, заставляють не платити податки і фактично відбирають робочі місця у Донецьку і Луганську.

Ситуація буде складна, ще чому. Ми порахували самозабезпечення і самодостатність Луганської і Донецької областей. Окрім того, що я вам доповідав на минулому засіданні Верховної Ради, про те, скільки ми фінансуємо шахтарів, тобто центральний бюджет на підтримку шахтарської галузі по року дає 34 мільярда гривень, ще додатково сума між єдиним соціальним внеском, тобто між тим, що ми збираємо як податок на доходи фізичних осіб єдиний соціальний внесок в центральний бюджет і відправляємо безпосередньо в Донецьк і Луганськ,  складає 7,1 мільярда гривень. Тобто на сьогоднішній день рівень самозабезпеченості областей складає по Донецьку 55 відсотків, по єдиному соціальному внеску він складає 60 відсотків. Такі ж цифри відповідають по Луганську.

В чому є дуже важливий економічний елемент Донецька і Луганська. Валютна виручка. Тому що все, що продається з Донецька і Луганська, має валютну складову. Якщо не приходить валютна виручка, у нас не поповнюються золотовалютні резерви. І саме тому будуть складності з валютним курсом. Тому моя відповідь на ситуацію в Донецьку і Луганську. Донецьк і Луганськ не проживе без України. А Україні потрібен Донець і Луганськ. І тому ми його нікому не віддамо! (Оплески)

 По тим підприємствам, які там розташовані. Що ми зараз робимо. Не дивлячись на обмежений ресурс, Укрзалізниця отримала вказівку закупати все, що вона може закупити у підприємств Донецької і Луганської області. Ми усвідомлюємо, що нам навіть прийдеться працювати на склад. Зупинимо постачання, - не буде грошей. Не буде грошей, - не буде роботи. Не буде роботи, - ще додатково 200 тисяч робочих місць.

Тому як глава уряду я вам офіційно заявляю. Ми не залишимо самотніми ні Донецьку, ні Луганську області! Це Україна, це українські громадяни, це наша країна! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне питання, народний депутат Гончаров, фракція Компартії України.

 

10:47:27

ГОНЧАРОВ С.В.

Арсенію Петровичу, на сьогодні уряд, суспільство мають лише секторальну, а не об'єднану та проаналізовану інформацію про стан справ в паливно-енергетичному комплексі та житлово-комунальному господарстві. По вартості енергетичних ресурсів та послугах у цих сферах. При цьому відсутня загальна єдина інформація по енергетичному балансу, насамперед через відсутність останнього. Доки Україна  понад 13 років вагалася та й досі вагається у прийнятті рішення щодо впровадження ЄДСМ, це питання на сьогодні вже врегульовано як в Європі, так і в Росії. Подача, зволікання та впровадження позбавляє Україну в налагодженні стратегічного партнерства з країнами Євросоюзу при реалізації інвестиційних проектів в частині економічного обґрунтування  їх неефективності. Як буде вирішуватися це питання?

І друге. Численними зверненнями громадян просять надати роз'яснення щодо практичного застосування Закону України "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

10:48:43

ГОНЧАРОВ С.В.

А саме, яку допомогу та в якому розмірі будуть отримувати матері, що виховують першу дитину, якій на 01.07… року виповнилося 2 роки, виплата допомоги при народженні дитини вже закінчилася. І получается, что объединили в одну помощь и от 2 до 3, люди остаются как будто не при чем. Тем более нужно чи следует єдиний внесок на загальнодержавне страхування чи…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Все-таки ідея європейської інтеграції навіть проникла в ряди Комуністичної партії України, що комуністи запитують, як зробити українську енергетичну систему такою, яка відповідає європейським стандартам. Все-таки ми перемогли.

Що стосується енергетичної системи України. Перше. напевно, ви не знаєте повністю всіх даних, але ми їх знаємо. Ви задали питання по енергетичному балансу. Я вам чітко кажу цифри енергетичного балансу, наприклад, по газу.

Загальний обсяг видобутку природного газу в Україні  складає 20 мільярдів кубічних метрів газу. При цьому компанія "Чорноморнафтогаз", яка є державною компанією, видобуває 15,3 мільярда кубічних метрів газу. Інших 5 мільярдів видобувається іншими компаніями, які мають ліцензію і спільну діяльність, і угоди про розподіл продукції.

В рамках нашої енергетичної стратегії уряд прийняв рішення про розділення  Національної акціонерної компанії НАК "Нафтогаз України" на окремі суб'єкти як цього вимагає третій енергетичний пакет.

В рамках нашої тарифної політики часто-густо задають запитання чому у нас невідповідність тарифів між Україною і Європейським Союзом. Скажу чому. Тому, що тарифи для населення в Європейському Союзі на декілька порядків вищі ніж тарифи для промисловості. А в нас все з точністю, да навпаки. У нас промисловість дотує домогосподарства, а домогосподарства відповідним чином отримують компенсацію від так званого перехресного субсидування.

Ми усвідомлюємо, що перейти сьогодні повністю за один крок на економічно обґрунтовані тарифи неможливо. Рішення прийняти можна – платити тільки ніхто не буде, тому що в людей в кишенях грошей немає на те, щоб виплатити такі суми.

Ми підняли тарифи для населення на низку енергетичну продуктів. Для того, щоб ті люди, які не мають можливості заплатити не постраждали, урядом також прийнято рішення про запровадження нової системи компенсацій. На сьогоднішній день чинне законодавство покриває 1,2 десятих мільйона сімей по пільгам і субсидіям. Це загалом близько 4 мільйонів українських громадян.

Після прийняття відповідної постанови уряду ми очікуємо, що ми покриємо близько 4,5 мільйонів домогосподарств додатковими пільгами і субсидіями. Це 30 відсотків населення України. Це одна з найбільш амбіційних програм соціального захисту. Для того, щоб люди зрозуміли як це працює. Ми підготували інформаційну компанію. Тобто будуть ролики, соціальні служби вже зараз розносять інформацію про те, хто, як, на яких підставах і умовах повинен  звернутися до соціальної служби і отримати відповідні кошти на компенсацію.

Що стосується пільг,  в тому числі і виплат по народженню дитини. Ви розумієте, що тоді, коли ми приймали цей законопроект  і в тій ситуації, в якій була Україна, ми зобов'язані були поступити так, як поступали в Європі. На 50 відсотків скоротити зарплату, забрати пенсії у всіх працюючих пенсіонерів, прибрати повністю всі пільги і субсидії, і дійсно, зробити, знаєте, такий пакет не просто не популярних, а жахливих реформ. Але розуміючи про те, що це не просто викличе соціальну хвилю, а це в першу чергу несправедливо по відношенню до людей. Ми скоротили витрати бюджету. Ми збільшили податки на великий бізнес, не на весь поки що, тому що в цій залі не вистачає голосів на окремі компанії. Але нічого, ми будемо іти далі цим шляхом. Ми встановили податки на багатих громадян України. Прийшов час допомагати державі. І ми залишили низку соціальних програм, в тому числі і соціальну програму по народженню дитини. Нагадаю, що тепер ця соціальна програма не три роки, а чотири. І за кожну народжену дитини ми виплачуємо по 30 тисяч. Тому ми зберегли всерівно ці виплати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина", будь ласка.

 

10:54:27

ТОМЕНКО М.В.

Арсеній Петрович, я до нашого порядку денного. У нас сьогодні "година запитань до Уряду" щодо використання коштів на фінансування Збройних Сил України.  Тому я думаю, що, дійсно, всі тут присутні переконані в тому, що справжню українська армія творить український народ не парламент, не уряд, не Адміністрація Президента, український народ.  Бо сьогодні і пенсіонери, і підприємці, і всі складають копійка до копійки, гривня до гривні, щоб підняти українську армію. І на фоні цього, звичайно, шокують кадри  телевізійні, коли ми бачимо, які продукти привозять нашим хлопцям. І рука тягнеться, як каже класик, до пістолета, під час війни мародерів треба розстрілювати, які крадуть те, що здають, і хлопцям не довозять.

В мене запитання. Як сталося, що… і хто рекомендував на посаду першого заступника міністра оборони Богданан Буцу, якого всі критикують від Адміністрації Президента, як неефективного менеджера?

І що буде зроблено, щоб наші солдати на українській землі нормально харчувалися і впевнено себе почували?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую за запитання. Значить, що стосується витрат. В своїй доповіді  я зазначив, що загалом ми витратили 10,5 мільярдів гривень для фінансування потреб по національній безпеці і обороні. 6,7 мільярди – це резервний фонд. але витрачання і використання коштів – дві великі різниці. Коли я був у Слов'янську, ніхто не знав до якого поста я поїду, приїхав безпосередньо на пост резервістів, а там не чекали. І побачив безпосередньо, не з телевізора, а що відбувається: коли протягом двох тижнів не було ротації в системі Міністерства оборони, коли те, що годують, важко назвати їжею, коли не було системи медичного забезпечення, взуття не було нормального. Саме тому після цієї поїздки було розпочато низку службових розслідувань. Низка посадових осіб Міністерства оборони відсторонені і Воєнною прокуратурою порушені кримінальні справи. Всі, хто відповідальні за розкрадання коштів, всі, хто відповідальні за незалежне забезпечення української армії військовослужбовців, притягуються до відповідальності і будуть покарані по закону.

Що стосується долі заступника міністра оборони. Заступник міністра оборони призначений ще при попередньому заступнику. По ньому зараз проходить службову розслідування. Перше службове розслідування, мені доповіли рівно позавчора, за даними першого службового розслідування ми призначили друге, так як воно не встановило фактів. 

Тому я хочу, щоб було чесно і прозоро. Органи прокуратури підключені до цих розслідувань. Все буде виключно по закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Бублик, фракція "Свободи".

 

10:58:02

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон Олега Тягнибока.

 

10:58:07

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний Арсенію Петровичу! В продовження того самого питання, оскільки воно сьогодні дуже цікавить українську громадськість, тим більше ви в своїй доповіді оголосили про виділення 6,7 мільярдів гривень з резервного фонду Державного бюджету для виплати грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України. Є така пропозиція, щоб як  найшвидше уряд міг надати публічно письмову інформацію про те, як конкретно витрачаються ці кошти. Крім того,  громада України зібрала близько 120 мільйонів через смс-повідомлення, так само люди дуже цікавляться, яким чином ті кошти витрачаються конкретно.

Окрім того є інформація, що йде зволікання з направленням виділення цих коштів через Міністерство фінансів, тому просимо пришвидшити цей процес, бо від цього…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую, шановний Олег Ярославович. Не просто категорично підтримуючи вашу позицію, а я вважаю, що уряд і Міністерство оборони повинні звітувати куди діватися гроші. Тому я готовий вам прозвітувати станом на 4 червня, в першу чергу по тим сумам коштів, які прийшли від громадян України. Станом на 4 червня 2014 року загалом від фізичних і юридичних осіб надійшло 128,7 мільйони гривень. Як розпреділені ці кошти? 121 мільйон –  на матеріально-технічне забезпечення. 7,7 мільйона –  на медичне забезпечення. Генеральний штаб, який не підпорядковується уряду, але я готовий і за них звітувати, поділив наступні кошти таким чином: з цих коштів 30,2 мільйони гривень – це польове обмундирування нового зразка, 28,4 мільйони  гривень – куплені келареві шоломи, 16,6 мільйони гривень – це придбані черевики з високими берцями, 15,1 мільйони – це спальні мішки та ізолюючі підстилки, 8 мільйонів – форми флотського одягу,  3,8 мільйони – льотно-технічне обмундирування, 2,2 мільйони – простирадла бавовняні,  2 – мільйони і 0,9 мільйонів, ковдри і матраси, наволочки, подушки, білизна, 0,1 мільйони – навігаційні приймачі, 0,1 – бар'єр безпеки, 3,5 мільйони – маскувальні сітки, 2,2 мільйони – засобі зв'язку та комплектуючі до них, 1,2 мільйони – топографічні карти.

Решта 2,8 мільйони є нерозподілені, і їх планують спрямувати: 0,7 мільйони на будівництво фортифікаційних споруд і 1,4 мільйони на придбання габіонів.

Що стосується тих коштів, які ми виділяємо. Шановні колеги, ми тільки БРТів купили майже на 600 мільйонів гривень, плюс ще треба здійснити близько 100 мільйонів гривень – попередню оплату на нові броньовані машини "Дозор". Тобто я не кажу вже про стрілецьку зброю, про 5 тисяч бронежилетів, які купила Національна гвардія, про 3 тисячі бронежилетів, які будуть зараз придбані з Польщі і каски. Тобто процес іде.

Звичайно, що ми не готові були до того, щоб діяти в таких умовах агресивної війни, але кожен день з дубіною ганяємо все начальство, генералів повідправляли на поля, а не в штабі сидіти, заставляємо працювати кожного.

Я буду дякувати кожному народному депутату України, засобам масової інформації, витягуйте всю інформацію, показуйте. Це – не критика влади, це – правда про те, що відбувається.

Я особисто  реагую на кожен факт, в тому числі і коли засоби масової інформації оприлюднили інформацію про те, що начебто сухі пайки, які поставлялися для потреб Міністерства оброни, з'явилися у роздрібній торгівельній мережі, воєнною прокуратурою порушена справа і ми почали розбиратися: так, чи були ці сухі пайки чи ні? Щойно вранці мені доповіла податкова міліція про те, що вони вилучили документацію по шести магазинам, де в Інтернеті було вказано, що продавалися ці сухі пайки. Відповідно до документації, в жодному з цих магазинів не встановлено, що це ті сухі пайки. Я звертаюсь до  членів парламенту, якщо є інформація – дайте їх. За даними Державної митної  служби, ми її перевірили, 12 квітня було завезено 300 тисяч пайків і розпреділено виключно на потреби Міністерства оброни. Допоможіть, якщо є факт, в розслідуванні для того, щоб притягнути всіх до відповідальності. Підкреслюю ще раз,  кожен факт, який засоби масової інформації і народні депутати України оприлюднюють, на кожен факт є реакція. Виправдання в рамках того, що 20 років була корупція і за три місяці змінити все неможливо, не проходить, алягер ком алягер. І тому ми діємо в цих військових умовах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Різаненко, фракція "УДАР".

 

11:04:27

РІЗАНЕНКО П.О.

Вітаю, Арсенію Петровичу!

Знаєте, спочатку про позитивне, це три, ну, як би і привітання із ста днями, і привітання з усвідомленням, що без посадок корупціонерів, а особливо своїх корупціонерів уже в новому уряді, ніяких змін в боротьбі з корупцією не буде. Ну, і третє, судячи із заголовків газет, вітання також з проходженням випробування Фірташем. І тут я хотів би добавити трохи деталей. Знаєте, я – зам. голови комісії з приватизації і, своїм дякуючи колегам із "Свободи" і із "Батьківщини" ми розслідували питання по титановій галузі, об'їздили всі підприємства, усвідомили, що підприємство, яке приносить 180 мільйонів доларів прибутків на рік, здається в оренду державою всього за 10 мільйонів. Зробили звернення, запити  від комісії, навіть ухвалили… протягнули рішення через комісію. Жодної відповіді ми не отримали. І ми розуміли, хто покривав ці схеми при минулому уряді. На жаль, ми жодної відповіді   не отримали при новому уряді…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

11:05:39

РІЗАНЕНКО П.О.

…направивши вже нові звернення і запити. І, знаєте, це вже в останній момент була приємна ця новина. Але хочеться попросити вас провести розслідування, хто з чиновників  ФДМ та Кабміну приховував звернення від керівництва, і вони не доходили до вас, з того, що я чув від ваших неформальних заяв.

А також я хотів сказати, що випробування Фірташем не завершено…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання. Я прошу, коротше.  

 

11:06:13

РІЗАНЕНКО П.О.

Ще є Запорізький титаномагнієвий комбінат, який вже на 49 відсотків у Фірташа. Ще є "Сумихімпром", який виробляє титанові білила, і який в банкрутстві під Фірташем. І ще є Укргазенерго, по позовам якої держава втратила 2 мільярди доларів в 2012 році.

Прохання – завершити це до кінця і повернути… у нас бюджет може бути поповненим ще на десятки мільярдів  гривень.  (Оплески)

 

 ЯЦЕНЮК А.П. Дякую за запитання.

Ми оголосили курс на демонополізацію української економіки і на реальну боротьбу з олігархією. Цей курс підтримався у вівторок  на останньому засіданні народним депутатом України Миколою Рудьковським. Зараз партія "УДАР"  також підтримує. І тому в рамках цієї роботи ще раз хочу публічно заявити, що  два ГОКи, які через  сумнівну схему були віддані в оренду компаніям Фірташа, вчора рішенням уряд повернені в державну власність.  (Оплески)

Що стосується вашої турботи, абсолютно праведної, про інші борги. Я вам скажу, що за нашими даними компанії, які пов'язані з Дмитром Фірташем винні українській енергетичній системі і українській енергетиці близько 6 мільярдів гривень. Ми почали судові процеси по всіх боргах і будемо робити все для того, щоб повернути справедливість, в тому числі і в українську економіку. І будь-яких заборонених прізвищ для мене немає, всі тепер будуть рівні, рівні олігархи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Доній, "Суверенна європейська Україна".

 

11:08:30

ДОНІЙ О.С.             

Прошу передати слово Віктору Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Тимошенка.

 

11:08:36

ТИМОШЕНКО В.А.            

Арсеній Петрович, сьогодні ми маємо народний уряд. Виступаючи про корупцію, ви сказали, що внизу продовжують збирати, але ви не сказали кому, назвіть, будь ласка. 

 

ЯЦЕНЮК А.П. Що стосується боротьби з корупцією, то до того моменту, доки ми не приймемо пакет законів і жорсткі рішення, вцілому по системі, ми не викорінимо низьку і середню корупцію. Збирають знаєте кому? Собі. Собі збирають, тому що на превеликий жаль, такі правила були встановлені  Україною протягом останніх 20-ти років і ви також причетні до цих правил, як і я. Тому давайте міняти, ви ж також працювали десь на державних компаніях, маєте відношення до цього, знаєте напевно щось про це, поможіть побороти корупцію, в тому числі і в енергетичному секторі, з якою ви дуже добре відомі .

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кузьмук, група "Економічний розвиток".

 

11:09:52

КУЗЬМУК О.І.

Арсеній Петрович! 100 днів функціонує Уряд України, але 100 днів держава знаходиться в стані запеклих і жорстких бойових дій. Щодня в Верховній Раді розглядаються і приймаються закони, які між собою називаєм  "оборонні". Ну я щось не бачив використання законодавчої ініціативи від Уряду України по оборонним законом під час, практично, війни. Тому висновок:  уряд не перебудував свою функцію на оборонні рейки. Коли ми приймали закон по частковій мобілізації, я казав, необхідно вточнити мобілізаційний план, по якому чітко видно, які ресурси і подати, як економіку, виробництво перебудувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачаюсь, час завершено. Дайте можливість завершити виступ.

 

11:11:07

КУЗЬМУК О.І.

Следующий. Ви доповідали про виділені БТРи, закуплені і так далі. А де уточнене державне оборонне замовлення, яке повинно поставляти? Ми несемо втрати. Це неминуче. Але це робота уряду, вчасно контролювати і вчасно поставляти. Да, честь і хвала, гроші виділені і не малі, великі, але вони виділені. Але вони не використані. Вони розподілені, тому що не використані. А уряд не подав законодавчу ініціативу для того, щоб спростити негайне постачання всього необхідного у війська!

Ми прийняли закон. Але він не підписаний. Ми готові піти на компроміс. Але я вимагаю і звертаюсь до вас, шановний Арсеній Петрович, виконайте законодавчу ініціативу. І вже у вівторок ми повинні розглянути такий закон…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити виступ. Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пане міністр, пане колишній міністр оборони двічі, дякую вам за запитання. Ваш досвід, звичайно, неоціненний в реформуванні Міністерства оборони України.

Що стосується нашої роботи, то я думаю, що напевно в силу вашої зайнятості ви не подивилися всі пакети законодавчих ініціатив, які не просто пропонувалися, але й були прийняті парламентом. В першу чергу це те, що стосувалося спрощеної процедури закупівлі будь-якого військового обладнання і майна для потреб Міністерства оборони. Були внесені зміни до Закону України "Про державні закупівлі". Ці зміни не просто внесені, а були проголосовані, підписані виконуючим обов'язки Президента. І встановлена абсолютно окрема процедура по державним закупівлям для потреб Міністерства оборони.

Так само, що стосується законодавчих ініціатив уряду, то я думаю, що також вам не доповіли, що стосується нашої роботи. Починаючи з того, що ми збільшили двократно утримання на мобілізованих. Це стосується як харчування, так і закінчуючи тим, що ми в два рази, в два, збільшили грошові виплати для всіх військовослужбовців, які задіяні в антитерористичній операції.

Все, що у нас є, ми все віддаємо на оборону і безпеку. Да, не все так добре. І я це тут публічно заявляю. Я не волшебник, я  только учусь. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останнє питання, народний депутат Москаленко. Шановні колеги, ми вичерпали час. 

 

11:14:11

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Включіть мікрофон. Дякую за увагу, шановний головуючий!

Арсеній Петрович, Київська область, де знаходиться мій виборчий округ, є найбільш постраждалим регіоном України внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. На її території особи, які мають право на пільги, проживає 677 тисяч, з яких 155 тисяч – діти.

У нас в країні працює постанова 936, яка гарантує дітям-чорнобильцям безоплатне гаряче харчування. В минулому році практично кампанія по харчуванню чорнобильських дітей в Київській області була зірвана з проблем саме харчуючої компанії "Візит", і ми це бачили на екранах наших телевізорів. Це яйця, наприклад, в моєму окрузі по 40 гривень за десяток, яка середня ціна була 8, це бразильська свинина, це сосиски з крохмалем. Що ми бачимо в цьому році, що ця сама компанія виграє торги, підписується угода уже на більшу суму – на 110 мільйонів.

Хотілось би, щоби ви взяли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити питання.

 

11:15:23

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Перевірили умови цих торгів. Друге. Все-таки відповіли на запитання, коли ж буде децентралізація, принаймні в цьому питанні – харчування чорнобильських дітей.

І ще одне питання. Я прошу також і так само до міністра Гройсмана. В мене є величезна проблема в моєму окрузі – це мер міста Вишгород. Який, поки ми переживаємо політичну, в першу чергу, і економічну кризу, поки наші хлопці захищають суверенітет України, за мовчазною згодою по рішенням судів віддає 12 земельних ділянок під забудову комерційним структур. А сьогодні мені попадає лист заступника міністра Ісаєнка, який працював і при попередній владі, де він, змінюючи норми ДБНів, дозволяє: зменшити кількість площ майданчиків для обслуговування мешканців; збільшення пішохідної доступності до найближчих існуючих дошкільних установ вдвічі; збільшити втричі пішохідної доступності охорони здоров'я; зменшити кількість машино-місць для паркування. Це все несе суттєву загрозу для міста Вишгорода. Запит на прокуратуру…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, регламент, у нас час уже вичерпано, ну, півгодини не можна задавати питання. Будь ласка, Арсеній Петрович, останнє питання.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пане Ярослав, я знаю вашу турботу про чорнобильців. Вчора ми з вами розмовляли по телефону. Після нашої телефонної розмови я зразу доручив міністру соціальної політики Людмилі Денисовій розібратися з цією ситуацією. Людмила Леонтіївна, я вас прошу підійти до народного депутата Москаленка після засідання Верховної Ради України і доповісти інформацію: перше – по постанові по чорнобильцям і друге – по компанії, яка виграла тендер. Якщо є будь-які факти зловживань по новому, ми прийняли Закон про державні закупівлі. Значить, все перевірити разом з органами прокуратури і доповісти Верховній Раді України з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дуже багато рук. Але ж ми вичерпали час. Ми годину 15 хвилин працювали. Давайте подякуємо Прем'єр-міністру і уряду України, і побажаємо, щоб наступні 100 днів ми не тільки стабілізували ситуацію в економіці, але ж і забезпечили її стале зростання. Дякуємо, шановні колеги.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Олександре Валентиновичу, можна два слово? Шановні народні депутати України, в першу чергу, дозвольте привітати журналістську спільноту з Днем журналістики! Вони пишуть і показують про нас правду.

І друге. Я хотів би привітати від імені уряду шановного Мустафу Джемілєва з премією "Солідарність", премією "За свободу свого народу!". (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сідати на свої місця. Давайте подякуємо уряду.

І повністю я думаю, що весь парламент приєднується до привітань наших журналістів. Давайте їх також привітаємо оплесками. (Оплески)  І побажаємо, щоб вони завжди об'єктивно висвітлювали всі події, які відбуваються в Україні, в тому числі і в парламенті.

Шановні колеги, я прошу заспокоїтися. Нам треба зараз... я прошу секретаріат зробити оголошення, щоб всі депутати зайшли до залу. Прошу сісти і не виходити нікому із залу. Шановні колеги, дуже важливе зараз буде голосування. Прошу зробити оголошення.  Прошу, шановні колеги, зробити оголошення, щоб всі депутати зайшли до залу. І зараз, шановні колеги, що стосується депутатських запитів, ми давайте їх розглянемо перед "Різним".

А зараз, шановні колеги,  називався закон, який дуже чекають Збройні Сили України. Це зміни до деяких Законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації (№4785).

Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця. Цей закон, ви знаєте, ми приймали з вами, прийняли. Але є проблема. Проблема полягає в тому, що 11 пункт цього закону, який передбачає спрощену систему закупівель. Він, з одного боку, дублює уже прийняте Верховною Радою рішення, з іншого боку, він ставить в такому формулюванні як і є питання щодо прозорості закупівель взагалі. Надто розширене його трактування. І саме тому уряд у зв'язку з наявністю цього пункту готує пропозицію щодо ветування цього закону. Шановні народні депутати, ми не можемо допустити, щоб цей закон не ввійшов в дію.

Саме тому, є пропозиція і її підтримує профільний комітет, що в межах 131 статті Регламенту з метою усунення неузгодженості з тесту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" вносить пропозиція, шановні колеги, пункт 11 цього закону вилучити. Коли ми зараз це проголосуємо, сьогодні цей закон буде підписаний і його дуже чекає Міністерство оборони і Національна гвардія, всі силові структури.

Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця, зараз ми проведемо голосування. Секретаріат робить об'яву, щоб всі зайшли до залу. Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця. Шановні колеги, прошу, прошу сідати. Покличте народних депутатів, будь ласка. Колеги, я ще раз кажу, я пропоную не обговорювати це питання, ми його сто разів вже обговорювали, а зараз проголосувати. (Шум у залі) Володимир Михайлович, я прошу, давайте на свої робочі місця і зараз проголосуємо.

Шановні колеги, я  ставлю, в межах 131 статті Регламенту Верховної Ради, пропозицію щодо виключення 11 пункту цього закону, який стосується закупівель. Шановні колеги, ну, я розумію, що не всі підійшли. Я думаю, що достатньо у нас зараз людей для того, щоб проголосувати. Прошу, шановні колеги, підтримати цю пропозицію голосуванням. Нагадаю, 4785 проект Закону має реєстраційний номер. Прошу голосувати.

 

11:22:51

За-210

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 64, Партія регіонів – 6, "УДАР" – 29, 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 18, "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 30.

 Шановні колеги, я дуже прошу, щоб ми проголосували це питання. Закон сьогодні повинен бути підписаний, а не заветований. Прошу  всіх закликати до залу, шановні колеги, і  припинити гуляти в кулуарах, коли Верховна Рада працює.

Включіть, будь ласка, мікрофон народного депутата Тягнибока.     

Я дам можливість виступити.

 

11:23:23

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановний пане Голово! Є така пропозиція, зараз частина народних депутатів України якось так, якось так з зали почала переходити в цю кімнату за ложею уряду, очевидно маючи бажання поспілкуватися з міністрами чи з Прем'єр-міністрами. Я вас дуже прошу, будь ласка, закличте тих депутатів повернутися до зали, тому що все-таки їхня робота тут безпосередньо в залі тим більше, коли питання стосується обороноздатності нашої країни.

Я не можу зрозуміти, як так може бути? Як така безвідповідальність народних депутатів України, коли кожної хвилини можуть гинути наші українські хлопці, наші герої, які боряться за нас з вами в тому числі на східному фронті нашої країни, для збереження територіальної цілісності? І так по-хамські, по-безвідповідальному себе поводити, що шастатися тут по парламенту, отримувати зарплату, а не голосувати за такі речі – це не припустимо. Сюди назад у …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Повністю підтримую, Олег Ярославович, ваш виступ і прошу секретаріат ще раз оголосити, негайно всіх депутатів запросити до сесійної зали.

Народний депутат Рудьковський, будь ласка.

 

11:24:45

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Олександр Валентинович, я звертаюсь до вас. Олександр Валентинович, от зараз мені зателефонували в  Рівному, я хотів, коли тут був уряд сказати, виселяють людей знову ж таки з житла. Ми прийняли Закон про мораторій. Прошу вас, від імені всіх громадян України, підпишіть сьогодні той закон, який дасть можливість людям спокійно жити і в кінці-кінців, а протягом двох тижнів ми доопрацюємо і приймемо новий закон, який буде влаштовувати і банки. А то виходить так, що виконавча служба разом з банками і правоохоронною системою зараз знущаються над нашим народом. Це перше.

Друге питання. Шановні колеги, я звертаюсь до тих депутатів, які за закон не голосують, якщо ми проголосуємо ми обмежимо розкрадання бюджетних коштів, давайте ми це зробимо і покажемо всій країні, що ми дбаємо про бюджет.

І, на останок, Бюджетну резолюцію потрібно обговорювати …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я нагадаю, це не про бюджет  зараз йдеться, про зміни до закону, пов'язаними з оборонно-мобілізаційними питаннями. В тому числі і безумовно, вони стосуються і економії коштів, ефективного, вірніше, використання коштів, які скеровуються на наші Збройні Сили і Національну гвардію.

Шановні колеги, давайте ще виступ  Микола Катеринчук зробить, і будемо приймати рішення. Дуже прошу всіх, шановні колеги, сісти на свої робочі місця.

 

11:26:20

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України. Шановні народні депутати, а взагалі-то ви розумієте, що ви зараз валите можливість нашим військовим ефективно використовувати всі можливості нашої держави по захисту нашої країни від терористів? Що це таке відбувається? Чому 210 голосів?  Якщо не хочете працювати, мандати складайте і шуруйте на вибори! Ні – будь ласка, створюємо зараз з усіх депутатів загін або ополчення, або інше, беріть автомати, і, будь ласка, поїхали! А якщо ні, то працюйте в залі! Що це таке?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за підтримку, шановні колеги.

Я прошу ще раз підтримати голосуванням виключення 11 пункту Закону (реєстраційний номер 4785) з тим, щоб ми могли сьогодні його підписати і закон вступив в силу. Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію. Прошу голосувати.

 

11:27:45

За-253

Рішення прийнято.

Дякую! (Оплески) Дякую, шановні колеги, це – дуже серйозна допомога  нашим Збройним Силам, нашій Національній гвардії, нашим силовим структурам. (Шум у залі) Зараз, шановні колеги, я протягом дня це зроблю обов'язково.

Шановні колеги, я ще раз… Я вніс пропозицію, що стосується депутатських запитів і звернень, ми їх будемо оголошувати перед тим, як парламент почне розглядати позицію "Різне" А зараз давайте, поки в нас  натхнення працювати і є народні депутати, давайте попрацюємо над порядком денним.

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зразу поставив на голосування.

 

ЛЯШКО О.В. Щоб потім не розказували….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто не буде розказувати. Я поставив на голосування це питання із 131 статтею. В цілому закон не потребує голосування. За 31 статтею Регламенту у випадку, коли знята позиція, закон повторного голосування не потребує, це вимога Регламенту.

Шановні колеги, пропозиція авторів комітету, які внесли на перше читання Закон 2336а, відкласти його на доопрацювання. Я думаю, що ми перенесемо цей закон на наступний сесійний тиждень. А зараз у нас достатньо складні відповідальні закони, пов'язані з однією темою. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення єдності судової практики. Йдеться про альтернативні Закони  2203, 2203-1, 2356, 3356-2. Шановні колеги, пропозиція: щоб ми дали можливість авторам висловитися. Після цього виступив би представник профільного комітету. І ми прийняли рішення щодо цього пакету законів. Для того, щоб всі встигли ми опрацювати закони, є пропозиція: підтримати розгляд цих законів за скороченою процедурою. Прошу голосувати, шановні колеги, за скорочену процедуру.

 

11:30:02

За-172

Це процедурне рішення, воно прийнято

Будь ласка, шановні колеги, я запрошую на парламентську трибуну народного депутата Чорноволенко Олександра Віленовича.

 

11:30:31

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Добрий день, шановні друзі! Свого часу ми зробили помилку, пов'язану з тим, що, фактично, звели нанівець роль Верховного Суду України. Це фактично розбалансувало всю нашу судову систему.

Зроблено було  те свого часу по політичним мотивам, бо голова Верховний Суд України був, скажімо так, не був призначений попередньою владою Януковича. Тому вирішили замість того, щоби займатися перепризначенням свого, що було на той час непросто, просто не змігши перепризначити, просто обрізали повноваження Верховного Суду. І відповідно достатньо прогресивних суддів цього Верховного Суду, які свого часу, якщо ви пам'ятаєте, в подіях 2004-2005 років зіграли  не останню роль.

Тому, власне кажучи, наш з Одарченко законопроект полягає в тому, що в зв'язку з тим, що ми вже не маємо того конфлікту, який був колись між виконавчою владою і Президентом та…  судовою системою  Верховним Судом  повернути нормальну струнку систему, яка б забезпечувала єдність всієї нашої судової системи. До речі, зробити її таку, як вона є у більшості країн світу, принаймні з точки зору загальної логіки, тобто повернути повноваження Верховного Суду, які свого часу у нього були забрані, а саме бути координатором цієї судової системи. Відповідно в такому випадку Верховній Суд має формуватися: судді Верховного  Суду, з нашої точки зору,  через Верховну Раду. Верховний Суд мав би узагальнювати всю судову практику і мати право переглядати судові рішення, у тому числі як суд першої інстанції.

Власне кажучи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В. … весь законопроект він складається  із змін до різних законодавчих актів України. 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  я запрошую на трибуну народного депутата  Чернегу Романа Тарасовича.

 

11:33:08

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Судова реформа, яка була проведена у 2010 році, зробила певну  низку змін у чинне законодавство, у зв'язку з чим Верховний суд, як найвищий судовий орган загальної юрисдикції був позбавлений цілого ряду повноважень. Зокрема, що стосується тлумачення прийняття рішень, одинаковості у прийнятті рішень і можливості громадян доступу до  вищого органу судової системи. В зв'язку з цим, підготовлено цілий ряд законопроектів, є основні, є  альтернативні. Сьогодні судова гілка влади, власне найвищий судовий орган – Верховний Суд, може назад отримати частину тих повноважень, які зараз дуже необхідні. Особливо в тому ракурсі, коли ми хочемо повернути довіру до судової системи.

Тому, на ваш розгляд буде пропонуватися кілька законопроектів. Від комітету, якщо ви позволите, по цих всіх законопроектах я буду доповідати більш детально. Буде доведена позиція і комітету, і Верховного Суду, і інших експертних установ щодо того, який законодавчий документ є найбільш оптимальним і повинен бути прийнятим на засіданні, я сподіваюсь сьогоднішньому, Верховної Ради України.

Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу до слова народного депутата Пилипенка Володимира Пилиповича.

 

11:34:48

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане головуючий. Народний депутат Пилипенко, група "Економічний розвиток", Полтавщина. Шановні колеги народні депутати, вашій увазі представлено декілька законопроектів, які мають на меті врегулювати певні правові прогалини, які існують зараз в діяльності Верховного суду. Стосовно того законопроекту, який був внесений мною і співавторами, хочу звернути увагу, що ми не говоримо, ми не ведемо мову про якесь відновлення повноважень Верховного суду, в даному випадку. Верховний суд наділений достатньо широкими повноваженнями і згідно Конституції України, але в даних умовах йде питання про наявність реального механізму, на підставі якого, він би здійснював ті повноваження, які у нього є. І тут іде мова, багатьох законопроектах фактично про одне і теж, тобто зробити так щоб справді Верховній суд забезпечував єдність судової практики. Йде мова про те, що рішення Верховного суду будуть обов'язкові для всіх суб'єктів владних повноважень, фактично ми приймаючи один з цих законопроектів прийдем до того, що дійсно, в нас буде певний прецедент, коли рішення Верховного суду буде загальнообов'язковим, не лише для суду першої чи апеляційної інстанції, а для усіх державних органів, які на підставі цього рішення суду будуть приймати рішення і якщо громадянин зрозуміє, що в даному випадку орган державної влади, суб'єкт владних повноважень не діє відповідно до правової позиції Верховного суду, він буде мати право оскаржити такі дії чи рішення суб'єкта владних повноважень.

Інше питання, яке дуже важливим і яке сприятиме ефективному механізму виконання, використання своїх повноважень Верховним судом. Ми хочемо надати Верховному суду таке повноваження, такий механізм, визначати підсудність справ. Приводом для цього послужило рішення Європейського суду з прав людини, я про нього за браком часу не буду розказувати, про це рішення. Але справа в тому, що Верховний Суд повинен визначити, в якій юрисдикції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Прошу завершити.

 

ПИЛИПЕНКО В.П.  … в якій юрисдикції повинна слухатись справа. Він не має права відмовити громадянину у здійсненні правосуддя.

На ваш розсуд представлені декілька законопроектів. Тому будемо визначатися. Наша група буде підтримувати законопроект, який внесений мною у співавторстві з іншими депутатами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Агафонову Наталію Володимирівну.

 

11:37:25

АГАФОНОВА Н.В.

Наталія Агафонова, фракція "УДАР". Вже дуже багато було сказано з 2010 року про те, що наскільки так звана судова реформа нівелювала повноваження Верховного Суду як вищого органу, вищої судової інстанції України. Які запроваджені були механізми, які обмежували фактично здійснення головних повноважень цієї інстанції. Що таке інститут допуску. Коли спеціалізовані суди вирішують, чи буде розглядати, переглядати справу Верховний Суд, чи ні.

Отже, нашим законопроектом ми пропонуємо скасувати ці дійсно дуже норми, які фактично, ну, роблять з цієї інстанції судової ну, орган такого, "весільного генерала", який тільки переглядає справи з підстав неоднакового застосування матеріальних норм. Отже, пропонується ліквідувати інститут спеціального допуску.

Також вноситься ряд концептуальних змін, які стосуються повноважень з підстав, з питань розгляду справ, з підстав неоднакового застосування процесуальних норм.

Також розширюються повноваження. І фактично як, Верховний Суд як суд загальних, головний суд загальний всіх загальних судів, може керувати практикою цих судів. Він може надавати роз'яснення для цих судів. Таким чином, ми хочемо також повернути це повноваження до Верховного Суду. Щоб він міг в найбільш повній мірі керувати практикою судів.

Вже було сказано, що є декілька законопроектів. Ми розуміємо, що для того, щоб прийняти  і повернути ці повноваження, всі ці законопроекти треба доопрацювати. Тому ми просимо підтримати наш законопроект в першому читанні. І до другого читання приймемо всі зауваження, які будуть у вас як у ініціаторів для того, щоб, дійсно, Верховний Суд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу сідати.

Від профільного комітету до трибуни запрошую голову підкомітету з питань верховенства права та правосуддя Чернегу Романа Тарасовича.

 

11:39:52

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Шановний головуючий, шановні колеги! Ви вже почули співавторів і авторів тих альтернативних законопроектів, які сьогодні пропонуються на розгляд Верховної Ради. Я в свою чергу хотів би довести думку Комітету з питань правосуддя і верховенства права щодо цих законодавчих документів і доцільності прийняття одного з них.

Отже, Комітет Верховної Ради  з питань верховенства права та правосуддя розглянув на своєму засіданні 12 березня цього року ці всі законопроекти, про які сьогодні вже йшла мова, і всі п'ять законопроектів мають на меті вдосконалення окремих положень, які стосуються, власне, правового статусу та організації роботи Верховного Суду. Всі вони є альтернативними між собою.

Водночас слід зауважити, що ці всі законопроекти, які представлені до вашої уваги, не в повній мірі вирішують те питання, власне, особливості діяльності і повноважень Верховного Суду. Водночас законопроект 2203-1 від 5 березня 2014 року, який внесений народними депутатами Кошулинським, Романюком і Чернегою, вважається таким, що є найбільш необхідним і включає в себе всі ті положення щодо повноважень Верховного Суду, власне, у частині виконання повноважень щодо тлумачення законодавства, щодо прийняття і однакової практики застосування норм права при прийнятті судових рішень.

Тому, ми вважаємо, що законопроект 2203-1 від 5 березня 2014 року повинен бути розглянутий і комітет вважає, що він може бути прийнятий за основу з підготовкою його до другого читання за скороченою процедурою термінів. Це позиція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу дати завершити.

 

ЧЕРНЕГА Р.Т. Дякую. Що стосується висновків Верховного Суду, то вищий судовий орган в системі судів загальної юрисдикції також висловлює свою думку, що саме цей законопроект 2203-1 повинен бути прийнятий за основу і з можливими наступними доповненнями за скороченою процедурою термін.

Також є висновок Головного експертного управління Верховної Ради, який також підтримує положення про те, що саме вказаний законопроект більш повною мірою вирішує ті поставлені питання і ввібрав у себе пропозиції, які є і у альтернативних законопроектах.

Тому, шановний пане головуючий, шановні колеги, прошу, власне, розглянути як основний законопроект. Ну, безумовно, нам треба буде ставити на голосування і інші. Але звернути увагу, що саме законопроект 2203-1 є таким, який зараз найбільш прийнятний по голосуванню і прийняттю рішень. Така пропозиція комітету, Верховного Суду і Головного експертного управління. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановне товариство, я прошу записатися до виступів представників фракцій і груп. Прошу включити мікрофон народному депутату Ємцю, фракція "Батьківщина".

 

11:43:32

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Народний депутат Ємець, фракція "Батьківщина", Печерський, Солом'янський та Шевченківський райони.

Шановні колеги, звичайно, це питання потребує детального і нагального врегулювання. Більше того, мова б мала йти про те, що ми маємо на рівні Конституції забезпечити такий режим судової влади і роль в ньому Верховного Суду, який би відповідав цій поважній назві – Верховний Суд України. Можливо, навіть варто було б сумістити певні положення із напрямками діяльності Конституційного Суду України. Але це питання Конституції. Тими ж законами, які сьогодні ми розглядаємо, ми маємо врегулювати такі важливі питання як єдність судової практики. Не є можливою ситуація, коли в різних регіонах України судді законно абсолютно приймають рішення, які різняться і по суті, в тому числі і,  можливо, і процесуально. Тому питання це є важливим. Але деякі моменти цих законопроектів потребують розгляду та подальшого шліфування. Тому пропозиція є прийняти його за основу і доопрацювати до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу включити мікрофон народному депутату Марцінківу, фракція  Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

 

11:44:53

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Олегу Бондарчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон на трибуні.

 

11:45:11

БОНДАРЧУК О.В.

Олег Бондарчук, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ми однозначно підтримуємо цей законопроект. Тому, що всі ми знаємо, що згідно статті 125 Конституції України найвищим судовим органом в системі суддів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. І попередні реформатори, які намагалися реформувати судову систему України по суті усунули Верховний Суд від виконання своїх повноважень, надавши можливість судам, вищим спеціалізованим судам надавати можливість так званого дозволу про перегляд судових рішень у Верховному Суді. І всі ми знаємо, наскільки ця схема була корупційна і як ці питання вирішувалися, особливо у Вищому господарському суді. Як більшість рішень, які не відповідали тим рішенням і в загальній практиці встановлені Верховним Судом не допускалися до перегляду цих рішень і так далі.

Тому ми виступаємо за повернення повноважень Верховного Суду як найвищому судовому органу в системі судів загальної юрисдикції, і можливість звертатися до Верховного Суду як касаційну інстанцію напряму. Можливо, в майбутньому ми також будемо виступати за внесення змін до законодавства щодо взагалі ліквідації судів вищих спеціалізованих по суті як другої касаційної ланки, вона не потрібна. А потрібно, щоб Верховний Суд створював узагальнення практики, яка буде обов'язковою для всіх судів нижчих інстанцій.

Є декілька позитивних моментів в цьому законопроекті. Передбачається надати громадянам можливість безпосередньо звертатися до Верховного Суду із заявою про перегляд судового рішення. Це, однозначно, ми підтримаємо. 

Також запроваджується механізм забезпечення обов'язковості судових рішень Верховного Суду. На сьогодні рішення Верховного Суду, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судових рішень з мотивів неоднакового застосування судом касаційних інстанцій одних і тих самих норм матеріального права в подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень. Водночас, в процесуальному законодавстві не передбачено такої підстави для оскарження судових рішень, як невідповідності висновку Верховного Суду, а це буде передбачено. Тому можливість оскарження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити. Все? Дякую.

Прошу включити мікрофон народному депутату Цибенкові.

 

11:47:30

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Я хотів би привернути увагу, при обговоренні цих законопроектів, до однієї парадоксальної речі.  Очевидно, ті з нас, хто знає доволі тривалий досвід парламентської роботи, можуть підтвердити, що судова система – це той напрямок діяльності, до якого Верховна Рада України звертається все частіше  і частіше. Але попри те, з кожною зміною, яка вноситься до законодавства парламентом, судова система функціонує все гірше і гірше. І сьогодні ситуація виглядає таким чином, що ситуація у системі судочинства така, що косметичними змінами змінити ситуацію практично неможливо. А те, що зазначеними законопроекти пропонується внести саме косметичні зміни, мабуть, ні в кого не викликає сумніву.

Отже, задля того, щоб повернути до нормального функціонування судову систему, необхідні радикальні зміни. Я маю на увазі, найперше – повернення виборності суддів. Якщо суддя один на 4 чи на 5 років буде стояти перед виборцями і просити їх про власну підтримку, мабуть, це радикально змінить ситуацію в судові системі. Бо навіть розуміючи, що    при розгляді будь-якої справи є дві сторони і одна сторона, як правило, програє, тим не менше та ситуація, яка є сьогодні у судовій системі, вона не може бути далі терпимою. Отже, фракція Компартії України виступає за повернення виборності суддів, а відтак за ті зміни, які пропонуються зазначеними законопроектами, голосувати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, всі бажаючі виступили.

Я попрошу Апарат Верховної Ради ще раз повідомити народних депутатів, які зараз перебувають за межами сесійної зали, що зараз ми проводитимемо голосування, запросити всіх народних депутатів до сесійної зали, з огляду на те, що надзвичайно важливе питання, що стосується узагальнення практики судової. Для того, щоб наші громадяни могли шукати, знаходити відповідне рішення своїх проблем, які виникають в місцевих судах, доходити до Верховного Суду, який би міг якісно працювати в сьогоднішніх умовах.

Шановні народні депутати!  На ваш розгляд пропонується проект Закону (реєстраційний номер 2203): проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення єдності судової практики.

Комітет пропонує його ухвалити за основу, перепрошую, відхилити. Я пропоную вам визначатися у відповідності до цього законопроекту. Прошу Апарат включити систему "Рада". Прошу народних депутатів визначатися.

 

11:50:55

За-45

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 22, Партія регіонів – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 5, "Економічний розвиток" – 0, Суверенна європейська Україна" – 5,  ВО "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 12.

Шановні народні депутати!  Комітет просить розглянути все-таки… перенести голосування наступних законопроектів … (Шум у залі)

Нема проблем, голосуємо, шановні народні депутати, як маєте бажання… (Шум у залі) Дуже гарно! Ми вас добре чуємо.

Шановні народні депутати, ви бачите  присутніх у залі. Прошу включити мікрофон голови підкомітету з питань верховенства права та правосуддя Чернезі  Роману Тарасовичу. Будь ласка.

 

11:52:01

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Шановні колеги, ви бачите, що є питання до кількості народних депутатів, які знаходяться у сесійній залі, а законопроекти, насправді, дуже важливі. Тому не хочеться, щоб сталося так, щоб ці законопроекти не пройшли.

У мене прохання до вас, пане головуючий, щоб ми зараз, у зв'язку з тим, щоб ми їх обговорили, але голосування по даних законопроектах ми провести у наступний пленарний тиждень сесійний, коли в нас буде, для того, щоб ми набрали достатню кількість голосів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, Кошулинського ми поставимо на голосування обов'язково. Шановні народні депутати, з мотивів голосування, прошу включити мікрофон. Прошу на трибуну, будь ласка. У вас включено…

 

11:53:12

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, вже включено, а було не включено. Я знаю, коли включається.

Шановні колеги, я вважаю, що не зовсім справедливо, коли за одне проголосували, получається, ми відкинули, а за інше – ні. Тому це несправедливо по відношенню до пана Чорноволенка. Я вважаю, що має бути уніфіковано – це перше.

Але, шановний пане віце-спікер, ключовий момент: ви бачите, питання не в кількості депутатів. Питання у тому, що це абсолютно різновекторні законопроекти, і хочуть цього чи не хочуть, але вони розколють зал.

Мені взагалі вважається, коли мова йде про таке важливе питання, коли мова йде, фактично, про сутність, про принципи судової системи, тут має бути узгоджений законопроект, за який проголосує 300 депутатів, щоб судова система не використовувалася чи попередниками, чи наступниками, чи, як я вже казав, наступниками наступників, чи наступниками наступниками наступників, не використовувався інструмент протидії іншій частині суспільства. Я виступаю за узгоджений законопроект, за який проголосує конституційна більшість, отак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується проект Закону… ні, голосуємо. Все. Всі сідаємо, шановні народні депутати, голосуємо. Це всі будуть бачити ставлення народних депутатів, які є присутні або відсутні, народ оцінить цю річ, особливо ті, хто має проблеми з судами.

Вашій увазі пропонується проект Закону (2203-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення єдності судової практики. Пропонує комітет ухвалити за основу. Прошу голосувати.

 

11:55:09

За-111

Рішення не ухвалено.

Прошу  по фракціях. "Батьківщина" – 35, Партія регіонів – 2, "УДАР Віталія Кличка" – 23, "Економічний розвиток" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 5, "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 12.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 3356). Прошу народних депутатів визначатися. Прошу голосувати.

 

11:55:51

За-115

Рішення не ухвалено.

Прошу по фракціях. "Батьківщина" – 28, Партія регіонів – 16, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Економічний розвиток" – 25, "Суверенна європейська Україна" – 6, ВО "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 18.

Наступний проект Закону з цього блоку (3356-2). Прошу народних депутатів визначатися. Прошу голосувати.

 

11:56:30

За-64

Рішення не хвалено.

Прошу показати по фракціях. "Батьківщина" – 24, Партія регіонів – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Економічний розвиток" – 2, "Суверенна європейська Україна" – 7, Всеукраїнського об'єднання "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 8.

Шановні народні депутати, пропонується повернути… направити на доопрацювання на повторне перше читання. Всі законопроекти. Приймається така пропозиція?

Ставлю на голосування за повернення. Направити на  доопрацювання до комітету для підготовки на повторне перше читання всі згадані законопроекти цього блоку питань. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

11:57:30

За-178

Рішення не ухвалено.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 40, Партія регіонів – 19, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Економічний розвиток" – 24, "Суверенна європейська Україна" – 13, Всеукраїнського об'єднання "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 23. Дякую.

Шановні народні депутати,  переходимо до наступного пункту порядку денного.

У нас залишається до перерви дві хвилини. Тоді я з вашого дозволу оголошую перерву на 30 хвилин. Дякую. Прошу добре відпочити, щоб з новими силами приступити до подальшої роботи.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу. Перед тим, як ми перейдемо до зачитування депутатських запитів, два оголошення.

Відповідно до частини 3 статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", повідомляє про свій вихід зі складу депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді 7-го скликання народний депутат Парасків Олег Дмитрович та народний депутат Брайко Сергій Борисович.

Шановні народні депутати, надійшло 122 депутатські запити і зараз, у відповідності до Регламенту, ми їх оприлюднимо.

Віктора Развадовського до міністра інфраструктури України щодо встановлення світлофора та освітлення на пішохідних переходах через трасу Київ-Чоп у селі Глибочиця Житомирського району Житомирської області.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо вирішення питання про виділення коштів на добудову підвідного газопроводу до села Велика Козара Романівського району Житомирської області.

Анатолія Гончарова до Прем'єр-міністра України щодо підтримки та сприяння розвитку містоутворюючих підприємств з вугільного машинобудування холдингу "Гірничі машини".

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо питань постачання та безпечного використання ядерного палива для українських АЕС.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо пенсійного забезпечення державних службовців.

Вячеслава Кутового до Прем'єр-міністра України щодо функціонування об'єкту підвищеної небезпеки у Києво-Святошинському районі Київської області.

Групи народних депутатів (Зелика, Марцінківа, Фурмана) до Прем'єр-міністра України, голови Національного банку України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо з'ясування правомірності застави будівлі сільського будинку культури з боку Акціонерного товариства "Буковина" в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області.

Валерія Іщенка до голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо ситуації, яка склалася у зв'язку із стихійним лихом у Львівській області.

Вадима Мерікова до міністра фінансів України щодо негайного вжиття заходів для забезпечення у повному обсязі виплати заробітної плати працівникам освіти Казанківського району Миколаївської області у 2014 році та недопущення порушення їхніх конституційних прав на оплату праці.

Вадима Мерікова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, першого заступника Міністра доходів і зборів України щодо перевірки законності виконання Миколаївською  митницею Міністерства доходів і зборів України планових показників із перерахування митних платежів до Державного бюджету України та дотримання умов митних режимів відповідно до митного законодавства України.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо виконання Програми "Зупинимо туберкульоз в Україні".

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо штучних зволікань з отриманням посвідчення ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо відновлення та забезпечення фінансування Програми розвитку Всеукраїнської дитячої оздоровниці "Східниця" та надання курорту Східниця статусу державного.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо подолання екологічних та соціальних наслідків довготривалого видобутку нафти та озокериту на території міста Борислав Львівської області.

Олександра Шевченка до міністра фінансів України щодо соціальних гарантій, які надаються працівникам дипломатичної служби та членам їх сімей.

Петра Цибенка до міністра соціальної політики України щодо надання відповіді на низку питань соціального характеру, які стосуються дотримання конституційних прав пенсіонерів, колишніх військовослужбовців.

Андрія Табалова до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для завершення будівництва будинку житлово-будівельного кооперативу "Політ" міста Кіровоград.

Андрія Табалова до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо порушення прав мешканців гуртожитків міста Кіровограда.

Вікторії Булах до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно бездіяльності Генеральної прокуратури України щодо захисту прав громадянина Дещенка у розгляді справи про порушення трудового законодавства з боку службових осіб Товариства з обмеженої відповідальністю "Український експрес".

Вікторії Балах до Прем'єр-міністра України стосовно виділення додаткових коштів на забезпечення життєво необхідними лікарськими препаратами дітей-інвалідів міста Охтирка та Охтирського району Сумської області.

Вячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України про виділення коштів з державного бюджету місцевому бюджету на здійснення заходів соціально-економічного розвитку території міста Кривого Рогу.

Групи народних депутатів (Осуховського, Зелика та інших. Всього 4 депутатів) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо безкарної бездіяльності правоохоронних органів Васильківського району Київської області в розслідуванні факту захоплення приватної власності.

Марії Матіос до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо перевірки законності дій співробітників Служби безпеки України у ході проведення слідства у справі Артема Фасолька.

Ігоря Бриченка до голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки дотримання фінансового законодавства Державним підприємством "Миколаївський морський торгівельний порт" при проведенні відкритих торгів з закупівлі послуг в період з 2008-2014 років.

Ігоря Бриченка до тимчасово виконуючого обов'язки голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг щодо вжиття необхідних заходів для відновлення порушених прав потерпілих осіб, які мають право на страхове відшкодування та недопущення дискредитації ринку страхування, внаслідок неправомірних дій страхових компаній.

В'ячеслава Кириленка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо перевірки стану дотримання законодавства при проведенні будівельно-реставраційних робіт на території Шевченківського національного заповідника протягом 2010-2014 років.

Віктора Пинзеника до Голови Верховної Ради України щодо надання переліку законів, підписаних виконуючим обов'язки Президента України без письмових висновків Кабінету Міністрів України.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо виділення бюджетних коштів Закарпатській обласній державній адміністрації для проведення капітального та поточного ремонтів автошляхів області.

Володимира Яворівського  до прокурора міста Києва з приводу ознак корупційної діяльності та зловживання службовим становищем керівництвом Комунального підприємства "Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Деснянського району міста Києва", яке уклало договір з Товариством з обмеженою відповідальністю "МайстерЛіфт" на ремонт і обслуговування ліфтів у Деснянському районі, що призвело до катастрофічного стану ліфтове господарство району.

Володимира Яворівського до прокурора Деснянського району міста Києва з приводу грубих порушень умов інвестиційного договору з боку керівництва Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Рада" та незаконного розміщення МАФів в підземних переходах Деснянського району міста Києва, що призвело до жахливого стану більшості підземних переходів району.

Євгена Мельника до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо неправомірної діяльності керівництва Державного підприємства "Передпускова дирекція шахти №10 "Нововолинська" у Волинській області.

Анатолія Вітіва до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо незаконного заволодіння майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна", що знаходиться в селі Баїв, Луцького району, Волинської області.

Групи народних депутатів (Рибакова, Петьовки та інших. Всього 6 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо конституційного права громадян України на достатній життєвий рівень за рахунок збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

Олега Кулініча до Директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо виплати коштів за договором банківського рахунку.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо усунення перешкод у використанні власних коштів органами місцевого самоврядування Закарпатської області.

Леоніда Даценка до Прем'єр-міністра України, міністра юстиції України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо порушень законодавства суддями Черкаської області під час розгляду справ відносно затриманих "євромайданівців" та "автомайданівців" під час мирних акцій протесту у місті Черкаси в період 23-27 січня 2014 року.

Анатолія Близнюка до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності забезпечення фінансування Пенсійним фондом України пенсійних виплат у містах Краматорськ та Слов'янськ у повному обсязі.

Анатолія Близнюка до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності забезпечення фінансування Державною казначейською службою України соціальних видатків та делегованих повноважень міст Краматорська та Слов'янська у повному обсязі та недопущення порушення законодавства щодо виплати захищених видатків, у тому числі заробітних плат та соціальної допомоги сім'ям з дітьми.

Василя Ковача до міністра охорони здоров'я України щодо проведення лікування громадянина В'ячеслава Кулікова за кордоном.

Едуарда Леонова до Першого віце-прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо фактів мародерства у резиденції "Межигір'я" та притягнення винних осіб до відповідальності.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, прокурора міста Києва стосовно розслідування ситуації, що склалася у Київському зоопарку внаслідок численних зловживань його керівництва.

Олега Зарубінського до міністра інфраструктури України щодо неадекватності зростання цін на проїзд у приміському транспорті.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо заходів із евакуації дітей із зони проведення антитерористичної операції.

Олега Бондарчука  до міністра екології та природних ресурсів України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо перевірки фактів незаконних дій посадових осіб Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильський спецкомбінат".

Олександра Бригинця до міністра культури України щодо необхідності проведення перевірки будинків за адресою: місто Київ, вулиця Саксаганського 123, 125, 127, 129-а, 129-б, 129-в, 131-а, 131-б на предмет наявності в них статусу об'єктів та пам'яток культурної спадщини і присвоїти їм охоронні номери та встановити межі зони охорони пам'яток і режим використання територій визначеної зони.

Богдана Бенюка до Прем'єр-міністра України щодо формування квоти імміграції.

Івана Стойка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо звільнень проведених директором Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Володимиром Загорським.

Ольги Михайленко до міністра інфраструктури України, першого заступника голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону щодо поновлення зупинок потягів на станції Каланчак Каланчацького району Херсонської області.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо встановлення прозорої схеми видобутку водних ресурсів та встановлення мораторію на оформлення спецдозволу для сільських, комунальних та переробних підприємств.

Групи народних депутатів (Москаленка, Баграєва та інших. Всього 40 депутатів) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України про рейдерське захоплення земель та незаконну забудову міста Вишгорода за участі органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Ярослава Москаленка до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо виявлення фактів порушення законодавства України у сфері державних закупівель на послуги з дитячого харчування дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та нецільового використання бюджетних коштів.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України про негативні наслідки відновлення будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції поблизу міста Канева.

Ірини Фаріон до Голови Служби безпеки України щодо діяльності російського телеканалу «LifeNеws» і звільнення з тимчасового ув'язнення двох журналістів цього телеканалу, яких звинувачували у сприянні тероризмові.

Ірини Фаріон до Голови Служби безпеки України, голови Державної прикордонної служби України стосовно безперешкодного вивезення трун із тілами найманців-терористів до Росії, а також щодо перетину державного кордону України машинами з російськими диверсантами за хабар українським прикордонникам.

Юрія Крука та Віталія Барвіненка до Прем'єр-міністра України щодо будівництва автомобільної дороги міжнародного значення "Обхід міста Рені, на ділянці км 0+000 - км 5+600, Одеська область" і капітального ремонту автошляхів: Т-16-30 Струмок – Шевченкове - Кілія; Т-16-07 Ізмаїл – Кілія - Вилкове; С 161101 Спаське - Вилкове (місто Кілія Одеської області).

Андрія Міщенка до міністра внутрішніх справ України щодо забезпечення повноцінного функціонування новоствореного спецпідрозділу – батальйон патрульної служби міліції особливого призначення "ЛЬВІВ".

Михайла Блавацького до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, виконуючого обов'язки начальника Головного управління Міністерства доходів і зборів України в Одеській області щодо перевірки фактів ухиляння від сплати податків та можливої протиправної діяльності із завданням шкоди державі.

Леоніда Даценка до Прем'єр-міністра України щодо газифікації села Тростянець Канівського району Черкаської області.

Сергія Соболєва до Прем'єр-міністра України щодо порушення прав громадян-учасників Державної програми "Доступне житло" 70 на 30, яка реалізується відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України №1249 від 11 листопада 2009 року та №140 від 11 лютого 2009 року.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України щодо соціального захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС Волинської, Рівненської та Чернігівської областей.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо неповного та не всебічного розслідування слідчими органами Міністерства внутрішніх справ України справи незаконного позбавлення приміщення відділ поштового зв'язку Укрпошти Київ-54, яке обслуговує близько 18 тисяч киян та більше 1200 підприємств Києва, шляхом злочинної схеми, яка включає в себе незаконне визнання права власності на вказане приміщення з подальшою незаконною передачею від однієї комерційної структури до іншої.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення можливості оформлення правовстановлюючих документів на нерухоме майно (земельні ділянки, житлові будинки та споруди), розташоване в межах охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів та зменшення меж охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів в межах існуючої забудови на території селища Битків та села Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області та міста Борислав Львівської області.

Руслана Зелика до виконуючого обов'язки голови Антимонопольного комітету України щодо неправомірної діяльності компанії-монополіста Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго".

Юрія Бублика до виконуючого обов'язки міністра оборони України щодо невиконання зобов'язань Державним підприємством Міністерства оборони України "Укроборонпостачальник" за договором про спільну діяльність перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Кордель".

Юрія Бублика до міністра освіти і науки України про незаконне анулювання ліцензії Приватного вищого навчального закладу "Полтавський інститут економіки та менеджменту "Світоч" на право здійснення діяльності з надання освітніх послуг за спеціальністю "Організація виробництва" посадовими особами Міністерства освіти і науки України.

Михайла Головка до голови Національного банку України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо можливості видачі банками готівки молокопереробним підприємствам України.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення грошової надбавки до заробітної плати педагогічним працівникам.

Олексія Кайди до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки фактів використання банківської системи для здійснення протиправних фінансових операцій, реалізації корупційних схем банками "Укргазбанк", "Глобус" та "Центр".

Івана Стойка до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо ремонту автомобільної дороги державного значення регіональної автомобільної дороги Товсте - Борщів Р-24 Тернопільської області.

Анатолія Денисенка до міністра молоді та спорту України щодо запровадження в Україні системної роботи із розвитку дитячого спорту та створення доступної інфраструктури для заняття спортом усіх громадян України.

Анатолія Денисенка до міністра фінансів України, міністра юстиції України щодо виплати за рішеннями судів надбавки до пенсії громадянам, які мають статус "діти війни" згідно Закону України "Про соціальний захист дітей війни".

Олега Тягнибока та Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо зміни нормативно-правової бази для оптимізації можливості переходу на індивідуальне опалення жителів помешкань багатоквартирних житлових будинків.

Юрія Сиротюка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, голови Державної прикордонної служби України щодо перевірки фактів правопорушень і службового недбальства посадових осіб Державної прикордонної служби України.

Юрія Сиротюка до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення Чигиринської центральної районної лікарні необхідною медичною апаратурою.

Володимира Пилипенка до міністра охорони здоров'я України щодо  належного медичного обслуговування жителів Лубенського, Великобагачанського, Оржицького, Семенівського та Хорольського районів Полтавської області, забезпечення доступності медичних послуг для людей які потрапили у складні життєві обставини та потребують лікування за державні кошти.

Володимира Пилипенка до Віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та погоджувалися органами місцевого самоврядування у місті Лубни.

Віктора Губара до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно невиконання вимог чинного законодавства України компанією Публічне акціонерне товариство "Укрнафта" щодо продажу усього товарного природного газу власного видобутку для забезпечення потреб населення.

Миколи Дзарданова до Голови Верховної Ради України щодо відновлення статусу судді Валерія Фролова.

Олега Панькевича до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо корупційних дій посадових осіб та депутатів Херсонської обласної ради, державних чиновників дозвільних та контролюючих органів області.

Олега Панькевича до виконуючого обов'язки міністра закордонних справ України щодо доцільності перебування на посаді Генерального консула України в Барселоні Олександра Хрипунова.

Омеляна Парубка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України про невідкладне вжиття заходів для вирішення питання щодо неправомірних дій з боку службових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт Сталь".

Руслана Лук'янчука до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України про загрозу життю і здоров`ю мешканцям селища Попільня (Житомирська область) внаслідок функціонування підприємства, яке зберігає і фасує мінеральні добрива.

Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Ради національної безпеки і оборони України щодо вирішення нагального питання – підтримання обороноздатності та забезпечення безпеки громадян.

Сергія Капліна до голови Національного банку України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо необхідності проведення перевірок порушень чинного законодавства керівництвом Публічного акціонерного товариства "АвтоКрАЗ Банку" у місті Кременчук Полтавської області.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра України щодо необхідності проведення перевірок порушень чинного законодавства в Департаменті кадрового забезпечення Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Ірини Бережної до міністра охорони здоров'я України щодо вжиття термінових заходів, спрямованих на створення належних умов для ефективного і доступного медичного обслуговування громадян, хворих на гемофілію.

Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо ситуації в Сумському державному педагогічному університеті імені Антона Макаренка.

Сергія Фаєрмарка до виконуючого обов'язки міністра оборони України щодо ситуації з фінансуванням проектів оборонного призначення.

Сергія Баландіна до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо захоплення і утримання озброєними терористами в масках будівлі Дніпропетровського міського комітету Комуністичної партії України 26-28 травня 2014 року та повторного захоплення цієї будівлі 28 травня поточного року.

Олега Буховця до голови Харківської обласної державної адміністрації щодо врегулювання питання видачі довідок про склад сім'ї мешканцям багатоквартирних будинків, яки проживають в багатоквартирних будинках по вулиці Бджілостанція в місті Мерефа Харківської області.

Валентина Королюка до голови Національного банку України, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів щодо бездіяльності Національного банку України та Державної інспекції з питань захисту прав споживачів у питаннях захисту громадян від свавілля комерційних банків.

І останній запит, шановні народні депутати.

Віктора Губара до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо бездіяльності співробітників прокуратури міста Києва в справі громадянина Володимира Яковлева. (Оплески)

Шановні депутати, це всі депутатські запити, які ви надіслали за останній період. Я, враховуючи те, що нам залишилося вісім хвилин до 13-ї, розпочнемо запис на "Різне". Я пропоную, щоб ми цей час використали у ваших запитах і виступах. Тому пропоную всім народним депутатам, хто має бажання, записатися у виступи у пункті нашого сьогоднішнього порядку денному – "Різному". Прошу провести запис.

Прошу до парламентської трибуни народного депутата Капліна. Підготуватися народному депутату Іллєнкові.

 

12:53:01

КАПЛІН С.М.

Шановні українці! Шановні виборці Полтавщини! Шановні колеги! Пройшло  рівно 100 днів з того моменту, як ми з вами  обрали коаліцію, сформували коаліцію і обрали Прем’єр-міністра України та сформували уряд. Повинен констатувати, що 100 днів роботи Прем’єра це були 100 днів, на жаль, імітації реформ.

Більшість українських громадян сьогодні турбує питання і відповідь на питання, чи є Прем’єр-міністра плани реформ: такого плану реформ, який був свого часу у Рузвельта "Новий курс", у Бальцеровича; такий план реформ, який свого часу запропонував великий сінгапурський реформатор Лі Куан Ю. Головне питання, яке турбує українських громадян, – коли в країні буде здійснено реформи? Коли ті вже 23 роки затягнуті  паски  прості українські громадяни вперше зможуть відпустити.

На жаль, ні сьогодні,  ні учора, ні позавчора, ні у день призначення  Прем’єр-міністра ми відповідь на це питання не отримували.

Так само українських громадян турбує питання: коли Прем’єр-міністр України почне справжню велику вітчизняну війну із корупцією, яку він обіцяє ще з моменту свого балотування в Президенти України.

Ми можемо сказати тільки про те, що корупція у органах  державної влади збільшилася. Більше того, Україна по вуха опинилася в болоті політичної корупції. Знову  купуються і продаються посади, знову за гроші призначаються люди, знову проігноровано і саботовано люстрацію. Більше того, уряд у змові з керівництвом парламенту саботує прийняття головної вимоги українських громадян - закону про люстрацію. Таких законів розроблено кілька, зокрема мій, який я називаю революційним, який повинен повністю вичистити з українського парламенту, з українського уряду, з обласних адміністрацій, аж до санепідемстанцій, усіх, хто пов'язаний з режимом Януковича, з КДБ і з Кремлем.

І останнє. Ми повинні сьогодні, разом з вами, українські громадяни, зробити все, аби очистити передусім парламент. Я вже створив в Україні, в кожній області і продовжую створювати в районних центрах від імені профспілки "Рух простих людей", який я очолюю, страйкові комітети для організації загальнонаціонального…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Якщо можна, завершуйте, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. З вимогою провести страйк і вимагати перевиборів Верховної Ради України.

Також, користуючись нагодою, вітаю усіх журналістів із професійним святом.

І останнє. Наша фракція категорично проти будь-яких парламентських канікул. Ми не повинні йти з парламентської зали і влаштовувати собі відпочинки, ми маєм працювати і боротися за життя простих звичайних українців.  Переконаний, що нашу ініціативу підтримають колеги з "Батьківщини", "Свободи",  усі учасники, без винятку, парламентської коаліції. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова народного депутата України Іллєнка. Підготуватися народному депутату Дзарданову.

 

12:57:06

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Ільєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги, я власне, теж хотів би трошки висловитись з приводу роботи нашого парламенту і звичайно це дуже правильна думка, що не потрібно сьогодні, навіть мови не має бути, ні про які парламентські канікули Але таке враження, що абсолютна більшість народних депутатів, вона собі вже робить канікули і під час пленарного засідання, яке зараз відбувається, ми бачимо майже порожній зал і фактично це і є якийсь прояв реальності сьогоднішньої ситуації, коли наші героїчні вояки зараз захищають Україну на сході нашої держави, а український парламент демонструє, ну абсолютно неякісний рівень роботи. І хочеться сказати, що сьогодні не тільки не приймаються важливі законопроекти, які необхідні сьогодні, які зокрема, наша фракція висуває, як негайні, як необхідні для прийняття. Так само сьогодні ми бачимо бездіяльність, коли депутати дозволяють собі розходитись під час робити, кудись не зрозуміло куди, порожній зал, не приймаються важливі законопроекти, не відбувається голосування. Ну, люди на це все дивлять і просто плюються, тому що вони не розуміють, за що отримують зарплату  депутати, що вони роблять, якщо вони навіть не ходять на роботу, елементарно не можуть досидіти до кінця робочого дня. При тому, що сьогодні короткий день, але при цьому депутатів уже майже немає в залі. Тому, товариство, це накладається і на інші аспекти сьогодні роботи Верховної Ради.

Знову починається якийсь, уже в засобах масової інформації це дуже серйозно обговорюється, знаємо вже, що це правда, що знову починається таке явище, як депутати, які за гроші переходять в певні депутатські групи, які отримують неофіційну зарплату якусь там, з десятків, сотень тисяч доларів і так далі. Ну, зрозуміло, що в таких умовах така робота парламенту, вона дійсно нікому не потрібна.

І хочу сказати наостанок, сьогодні було знято з розгляду законопроект, який мав розглядатися в першому читанні, 2336а. І я хочу сказати як людина, яка є одним із співавторів цього законопроекту, що я підписував  зовсім інший законопроект, ніж той, так званий доопрацьований варіант, який сьогодні намагалися провести на засіданні. Тому що той законопроект якраз, він мав вирішувати проблеми людей. А саме можливості виконання конституційного права і те, щоб людина могла зареєструватися за реальним місцем проживання. А потім там з'явилися пункти, які фактично створюють поле для корупції, для різних чорних схем, фактично знищення правової бази власне в питаннях житлового будівництва.

І тому власне наша фракція сьогодні виступила проти того, що відбуваються такі маніпуляції, і законопроекти міняються по ходу їх проходження в комітетах чи ще будь-де. Це абсолютно ненормальна практика і вона повинна припинятися. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Дзарданов. Підготуватися народному депутату Чечетову.

 

13:00:14

ДЗАРДАНОВ М.С.

Прошу передать слово моему коллеге Виктории Булах, представителю легендарной Охтырки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:00:29

БУЛАХ В.В.

Шановні колеги народні депутати! Декілька місяців поспіль з вуст провладних політиків лунають образи на адресу Комуністичної партії України. Ця риторика безпідставних звинувачень більше не діє. Адже ви вже достатньо часу знаходитесь при владі для того, щоб народ України зміг оцінити наслідки саме вашого правління.

Натомість єдиним і боюсь, не останнім результатом вашої діяльності є втрата територіальної цілісності України, роздмухування громадянського конфлікту у суспільстві, не кажучи про кризу в усіх сферах. І все, що ви при цьому робите, це звинувачуєте то попередників, то комуністів. Істерика, яку ви щодня демонструєте у Верховній Раді по відношенню до Компартії, говорить про вашу повну безпорадність та некомпетентність.

Сьогодні на всіх ланках влади знаходяться ваші люди. І ще маєте нахабство публічно з'ясовувати, куди поділися кошти, виділені з держбюджету і зібрані з простих людей на потреби української армії. Це саме ви ділите народ України на сепаратистів та несепаратистів за відомими тільки вам критеріями. А ми, комуністи, просимо припинити братовбивчу війну, так звану терористичну операцію проти власного народу.

Може для вас людське життя нічого не варте, але для сімей, які через ваше невігластво втрачають рідних та близьких, - це невимовне горе. Сьогодні мій племінник також відбуває службу на Луганщині, і щодня, щохвилини його життя, як і життя мільйонів людей у зоні АТО, висить на волосинці. Якщо б ваші рідні також зараз знаходилися у гарячих точках, впевнена, що ви б і говорили по-іншому. Але ваших родичів там немає. Саме тому ви так рішуче та принципово вимагаєте активізувати бойові дії в Донецькій та Луганській областях.

Єдиний спосіб запобігти так званого сепаратизму – це щодня і наполегливо працювати на благо свого народу, а не власні бізнес-інтереси. Проводити таку діяльність, щоб вона була прийнятою і зрозумілою для кожного громадянина від Заходу до Сходу.  Не варто виголошувати промови, безперервно критикуючи і ображаючи один одного, просто зробіть краще за своїх попередників, щоб народ України побачив, на що ви здатні.

І наостанок. Якщо не поважаєте комуністів, то поважайте хоча б 3 мільйона громадян, які за нас голосували. Це факт, з яким не можна не рахуватися, подобається це вам чи ні. Дякую за увагу!

Мірошниченко! Навчися поважати свої колег! На тебе дивиться вся Сумська область!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Чечетова, підготуватися народному депутату Попеску.

Народний депутат Чечетов передає своє право виступу народному депутату Момоту.

 

13:03:46

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ.

Шановний Руслан Володимирович, шановні колеги, хочу привернути вашу увагу до гострої проблеми, яка турбує сотні тисяч молодих сімей по всій Україні – це нестача місць у дитячих садках.

На початку 1990-х років в Україні на тлі жорсткої економічної кризи відбувся різький демографічний спад. За 10 років з 1990 по 2001 народжуваність в країні впала вдвічі з 657 тисяч немовлят до 370. Як наслідок, сотні приміщень дитячих садків були закриті і їхні утримання стало тягарем для підприємства, держава не бачила сенсу витрачати кошти на підтримку пустих груп. Майже 50 відсотків приміщень садків перейшли у приватні руки чи були віддані під комунальні заклади. З 24 тисяч закладів, що працювали в Україні в 1990 році, в 2004 лишилося лише 14 тисяч. Після 2007 року народжуваність почала зростати і зараз досягла показника в півмільйона малюків в рік. Але темпи будівництва та відновлення дитячих садків не відповідають цій динаміці. Зараз в Україні працюють 16,5 тисяч дитячих закладів, які охоплюють лише 60 відсотків дітей відповідного віку. Нестача місць призводить до переповнених груп, де замість 25 малюків приходиться під сорок. Персонал перевантажений, батьки не можуть влаштувати маля в дитячий будинок, навіть, якщо стають в чергу відразу після його народження.

Я вивчав цю проблему в своєму окрузі в Дніпропетровську і бачу механізми, які допоможуть у стислий термін зняти напругу і збільшити кількість місць в дитячих будинках. Це створити, це, щоб створення додаткових місць в дитячих садках стало пріоритетом в роботі  органів місцевого самоврядування та депутатів всіх рівнів. Треба провести аудит недобудованих, закритих, аварійних приміщень дитячих садків. По кожному місту, населеному пункту створити програму створення додаткових місць в дитячих садках та будівництво нових дитячих садків. За цим планом я готовий діяти в своєму рідному Дніпропетровську. Якщо колеги з інших міст, селищ та сіл будуть розглядати конкретні об'єкти, ми вирішимо 30-50 відсотків загальної проблеми  в найближчий час. Ми повинні сьогодні зробити конкретні кроки, створюючи нормальні умови для виховання і розвитку малих, маленьких громадян України.

Дякую, колеги, за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Попеску. Підготуватися народному депутату Шаповалову.

 

13:06:41

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, Чернівецька область. Шановний головуючий, шановні колеги, …… Напередодні Президентських виборів у Чернівцях керівництво міжрегіонального об'єднання "Румунська спільнота України" мала зустріч з Петром Порошенко, якого згідно 25 травня  було обрано Президентом нашої країни. Уже завтра в цій залі п'ятий Президент незалежної України складатиме присягу українському народові, громадянам усіх національностей.

І сьогодні я хотів би поінформувати вас про ті проблеми, які обговорювалися під час тієї зустрічі. Вони були пов'язані, насамперед, зі шляхами деескалації та мирного врегулювання громадянського конфлікту, стабілізації соціально-політичної ситуації та економічного розвитку країни. В центрі уваги були міжнародні відносини, національно-культурний розвиток традиційних національних меншин, і, зокрема, румуномовного населення.

 Претендент на посаду Президента України запевнив, що буде вживати конкретні заходи щодо подолання кризи, прискорення процесу європейської інтеграції та лібералізації візового режиму з ЄС.

В той же час, відповідаючи на питання, Петро Порошенко запевнив, що національні меншини будуть захищені відповідно до Рамкової конвенції Ради Європи про захист прав національних меншин, Європейської хартії регіональних мов та мов меншин, обов'язково буде збережена існуюча мережа освіти, мовлення національних меншин тощо.  Також будуть докладені зусилля для поліпшення міждержавних відносин між Україною з Румунією та Республікою Молдова для запровадження режиму малого прикордонного руху між прикордонними районами України та Румунії, та відновлення роботи пунктів перетину кордону, зокрема, у селищі Красноїльськ, Дяківці та інші. Майбутній Президент України також запевнив румуномовну спільноту, що не дозволить утисків по відношенню до нашої традиційної канонічної церкви. Це було обіцяно. Вибори пройшли. Абсолютна більшість румунської спільноти України, які  більшість тих, хто приймав участь у голосуванні, проголосували за Петра Порошенка, який, до речі, як і ми, володіє румунською мовою.  З завтрашнього дня Петро Олексійович стане Президентом України. І з його вступом на посаду у нас з'являється надія, що нарешті, вперше в цьому році, будуть докладені реальні зусилля для мирного врегулювання кризи, щоб громадяни України не гинули на території своєї держави, щоб матері перестали хвилюватись за своїх мобілізованих дітей, щоб ніхто не був принижений або змушений був асимілюватись. І нехай Господь Бог дає мудрість та силу Президенту для  досягнення миру, спокою, стабільності,  і щоб кожен відчував, що новий Президент створює всі умови для того, щоб кожен громадянин України відчув себе захищеним.  ……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Шаповалова. Підготуватися народному депутатові Демедюку.

 

13:09:17

ШАПОВАЛОВ Ю.А.

Юрій Шаповалов, 146 виборчий округ, місто Кременчук, Полтавська область.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці! На сьогодні у Кременчуці, які в більшості міст України, склалась складна ситуація у сфері водопостачання та водовідведення. Через невідповідність тарифів фактичній собівартості послуг "Кременчукводоканал" тривалий час працював збитково. Основна заборгованість підприємства – по оплаті за електроенергію, сьогодні вона складає близько 48 мільйонів гривень. Субвенції з державного бюджету, спрямовані на погашення різниці в тарифах, у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості послуг, підприємству не надходять. Загальний борг держави перед водоканалом складає сьогодні понад 55 мільйонів гривень. Внаслідок цього тисячі кременчужан можуть залишитись без регулярного водопостачання.

Звертаюсь до Кабінету Міністрів – негайно  повернути "Кременчукводоканалу" борг за різницю у тарифах. Крім того хочу зазначити, що у місті Кременчуці з населенням понад 225 тисяч осіб,    до  цих пір не призначено прокурора міста та начальника міського відділу міліції. Дані посади обіймають тимчасово призначені особи, вимагаю від Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ як найшвидше призначити прокурора Кременчука та начальника міського відділу міліції. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Демедюка, підготуватися народному депутату Гайдушу.

 

13:11:15

ДЕМЕДЮК В.Х.

Прошу передати слово Михайленко  Ользі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон.

 

13:11:26

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановні колеги! Шановні виборці! Сьогодні до нас надходить безліч звернень органів місцевого самоврядування, депутатського загалу місцевих рад з питання забезпечення миру і спокою у нашій державі. Вони вимагають від нас зупинити кровопролиття, вимагають від нас цього і громадські організації, зокрема громадська організація "Мати України". Вони пропонують проводити реформи після миру і проводити реформи в інтересах людей праці. А сьогодні вони вимагають і люди від нас вимагають, щоб ми вирішили ті питання, які, дійсно, сьогодні хвилюють наших виборців.  І про одне з яких я сьогодні хочу сказати,  а саме, про нестерпні роботи сільських комунальних підприємств, які надають послуги з водовідведення та водопостачання та які потерпають сьогодні від свавілля чиновників всі роки незалежності нашої країни.

Сьогодні хочеться знати, чи знають наші урядовці про те, що в степових селах Херсонщини питну поду подають по 6, 4, а в деяких селах по 2  години на добу. Та все, що вони заробляють, практично йде на оплату енергоносіїв, вартість яких постійно зростає. А процедура оформлення спеціального дозволу на надра, комунальне підприємство взагалі загнали в глухий кут.

У зверненнях, зокрема, ТОВ "Чаплинський комунальник" і ПАТ "Чаплинський маслосирзавод" з цього приводу зазнається, що комунальники вже  заплатили 200 тисяч гривень за оформлення такого дозволу. Після цього у них вимагають заплатити ще за геологічну інформацію значну суму, потім за моніторинг від 70 до 150 тисяч, потім за вартість робіт по перезатвердженню запасів на три роки, яка складає від 150 до 250 тисяч гривень. При такому навантаженні собівартість одного куба води після отримання такого дозволу буде становити 15 гривень замість чотирьох.

Скажіть, яка сільська родина сьогодні витримає таку оплату за воду при мізерних зарплатах і пенсіях? А як вижити комунальним підприємствам, коли екологічна інспекція нараховує мільйонне відшкодування держави, а для переробних підприємств, зокрема "Чаплинського маслосирзаводу" вода вже сьогодні коштує 60 гривень за куб, і це все перекладається на вартість продукції.

Тому прошу урядовців вжити заходів щодо встановлення простої…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу завершити, будь ласка. Дайте завершити, будь ласка.

 

МИХАЙЛЕНКО О.Д. Прошу урядовців вжити заходів щодо встановлення простої і прозорої схеми видобутку води за обґрунтованою ціною та ініціювати зміни до законодавства щодо встановлення для сільських комунальних підприємств мораторію на оформлення спецдозволу чи, у крайньому випадку, оформляти його за мінімальну оплату.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Гайдоша. Підготуватися народному депутату Осауленкові.

 

13:15:15

ГАЙДОШ І.Ф.

Дякую. Іштван Гайдош, "Суверенна європейська Україна", Закарпаття. Транскордонне та прикордонне економічне співробітництво є надзвичайно актуальним для Закарпаття. У цьому питанні відіграв би важливу роль пункт пропуску  "Лужанка-Берегшурань", що на українсько-угорському кордоні. Однак, тут обмежено у вантажного транспорту, адже з української сторони не створена відповідна інфраструктура, зокрема, не  завершено будівництво об'їзної автомобільної дороги навколо міста Берегова.

Будівництво цієї дороги розпочате ще у 2008 році, виконано чимало робіт, але згодом все заморозили. Через її відсутність рух великовагових транспортних засобів проходить через центральну частину міста Берегова. Внаслідок великого вантажопотоку руйнується не тільки архітектурна спадщина, але і дорожнє покриття, будівлі, підвищується загазованість повітря.

Під час останньої зустрічі керівників урядів України та Угорщини сторони підписали Декларацію намірів, в якому підтримали реалізацію цього важливого проекту. Як результат, під час нещодавньої зустрічі голови закарпатської обласної державної адміністрації та директора департаменту стратегічного розвитку автомобільних доріг Міністерства інфраструктури України з представниками уряду Угорщини було досягнуто домовленості про надання Угорщиною фінансової допомоги на будівництво та ремонт 1540  кілометрів доріг на Закарпатті, в тому числі – добудову об'їзної дороги навколо міста берегова. Українська сторона зобов'язалась розпочати відповідні  роботи вже восени цього року. Хочу також додати, що в одному з інтерв'ю засобам масової інформації Прем'єр-міністр України схвально відгукнувся про цей українсько-угорський проект. Будівництво об'їзної дороги. А також наступне запровадження повноцінного вантажного руху на згаданому пункті пропуску дав би новий імпульс розвитку всього Закарпаття, регіон можна було б іще більше залучити у транспортні потоки та в економічну співпрацю між Україною та Угорщиною. А це нові інвестиції, нові робочі місця, нові надходження  до бюджетів. Отож, звертаюсь до уряду з проханням вжити усі заходи для реалізації спільно з Угорщиною цього міжнародного проекту з метою продовження та завершення будівництва об'їзної дороги навколо міста Берегова Закарпатської області.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем’єр-міністр України.   Дякую за увагу. ……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Осауленка. Підготуватися народному депутату Гончарову.

 

13:18:33

ОСАУЛЕНКО Т.В.

Тарас Осауленко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний головуючий! Шановні колеги!  Всеукраїнське об'єднання "Свобода" звертає вашу увагу на те, що  на цей час важливим питанням залишається необхідність приєднання України до Конвенції Міжнародної організації  праці  в морському судноплавстві, так звана Конвенція МОП-2006. Учасниками цієї Конвенції стали практично всі морські держави Європи.

Мова йде про необхідність  подальшого працевлаштування більше, ніж  80 тисяч українських моряків на міжнародному ринку моряків і більше 1,2 мільярда доларів щорічних надходжень  в Україну у вигляді заробітної плати моряків.

Відповідно до положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року №389, Міністерство соціальної політики України  є головним органом у системі  центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення  реалізації державної політики, зокрема у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту. 

 Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством інфраструктури України проводять недостатню роботу щодо ратифікації зазначеної Конвенції. У серпні 2013  року Міністерство соціальної політики підготувало та направило  до зацікавлених міністерств  проект закону України про ратифікацію  Україною Конвенції Міжнародної організації  праці  в морському судноплавстві. 2 вересня 2013 року Міністерство інфраструктури погодило зазначений проект, а також надало пропозиції щодо нормативно-правових актів, до яких  необхідно внести зміни у разі приєднання та фінансово-економічні розрахунки витрат,  необхідних для виконання умов Конвенції.

До цього часу питання щодо приєднання до цієї Конвенції не вирішене. В результаті в даний час  через не підписання Україною вищезазначеної Конвенції без роботи залишаються тисячі українських моряків, які могли бути спрямовані на роботу до морських компаній закордонних держав. З урахуванням вищезазначеного, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" пропонує уряду України підготувати розпорядження щодо прискорення Міністерством соціальної політики роботи з приєднання України до Конвенції, визначити це міністерство відповідальним за  здійснення заходів щодо підготовки проекту Закону України про ратифікацію Україною Конвенції міжнародної організації праці у морському судноплавстві та компетентним органам для реалізації вимог Конвенції МОП 2006. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова народного депутата Гончарова, підготуватися народному депутату Чорній.

 

13:21:27

ГОНЧАРОВ А.Д.

Шановний головуючий, колеги, мешканці міста Горлівка! Сьогодні у політичному житті країни ключовим питанням, що підіймається нашими виборцями, політиками різних поглядів, експертами, це перевибори до Верховної Ради України та до органів місцевої влади і тільки у мирному стані. Об'єктивно оцінюючи на всій території України, підтримують зазначене питання більше 70% населення. Висловлюю свою думку: я за мир та переформатування законодавчої та виконавчої влади. Але давайте будемо чітко розуміти, що вибори лише для виборів та зміни обличч, це не правильно. В результаті виборів до влади повинні прийти професіонали. В підтримку такої своєї позиції наведу конкретний приклад. Вчора у парламенті доповідали основі напрямки бюджетної політики на 2015 рік, фактично це не підтверджене завдання, обов'язки, плани, тобто пусті балачки, тому що вже на 2015 рік ми знову плануємо дефіцит бюджету більш на 50 мільярдів гривень, а потім прийнявши такий дефіцит, починаємо шукати коштів у зовнішніх партнерів, а для наших людей надсилаємо відповіді, що на розвиток місцевої інфраструктури коштів немає, кошти є тільки на виплату заробітку  соціальної сфери. І так на кожному рівні, владі, у селищі, міст і області. Рахуючи все це, що не є новиною для кожного з нас вже два десятки років, зазначу, що кожний міський голова, голова області, профільний міністр або депутат, висуваючи свою кандидатуру, повинен представити програму фінансового збалансування того населеного пункта, де він обирається. Підкреслюю: фінансове збалансування. Саме тоді всі обіцянки кандидатів, що до відновлення доріг, покрівель, ліфтів, сфера охорони здоров'я та освіти будуть виконані. В іншому випадку, зробивши перевибори, ми знову отримаємо представників влади, у яких ні на що немає коштів, громадяни України  назавжди втратять довіру до власних інститутів держави. Прошу усіх взяти це до уваги та врахувати при прийнятті рішень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу до слова народного депутата Чорну. Підготуватися народному депутату Зарубінському.

 

13:24:27

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство! В Українській повстанській армії, яка вважалася однією з найбільш дисциплінованих армій світу, найбільшою цінністю вважалося людське життя. Українські повстанці в минулому столітті не гинули безконтрольно. На кожну людину, яка загинула, складався акт і командир ніс відповідальність, що сталося, чому втрачено бійця.

І на сьогодні такі численні акти, такі документи ми можемо почитати в музеях визвольних змагань, можемо побачити в тих архівах, які сьогодні відшуковують з минулого століття. Але, коли ми дивимося на ті події, які зараз відбуваються на сході України, то відверто кажучи, не завжди є впевненість, що власне таке ставлення до українських бійців є на сьогодні.

Минуло два тижні від того часу, коли сталася трагедія під Волновахою. Я нагадаю, що загинуло 18 людей, нагадаю, що понад три десятків поранених, що сьогодні лікарі намагаються врятувати отим хлопцям, кому зір, кому намагаються врятувати кінцівку. Тому що, направду, дуже страшні поранення сталися.

Але на жаль, ми ще не почули, що хтось, хто послав тих бійців туди, в зону АТО, отримав справедливе покарання. І ми не бачимо, щоб той, хто послав туди бійців, в зону АТО, поклав свої офіцерські погони. Адже пам'ятаємо, що відповідаючи на запитання журналістів, відповідаючи на запитання депутатів, міністр оборони наголосив, що однією з причин цієї страшної трагедії сталося те, що молодих, необстріляних 22-річних хлопців відправили в зону проведення антитерористичної операції.

Точнісінько так само, шановне товариство, як могло статися так, що луганські прикордонники впродовж 12 годин вели бій і їм ніхто не прийшов на допомогу. Адже вони вели бій на українській землі, вони вели бій на своїй землі, але на котромусь безлюдному острові.

Чому ми досі не отримали відповідь на запитання: що сталося, як поводилося в цей час керівництво. І як мають почуватися українські матері, коли вони знають, що за такі дії наразі ніхто не несе покарання.

Найбільшими цінностями на сьогодні, шановне товариство, є українська земля і наші українські люди. І сьогодні по тих подіях, які відбуваються на сході України, по кожній абсолютно смерті, українське суспільство має отримати відповідь: чи то направду фатальний збіг обставин, чи то чиясь помилка, помилка у веденні тактичних дій. Тому що найцінніше, що ми сьогодні ми маємо, це людські життя…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити.

Прошу до слова народного депутата Зарубінського. Підготуватися народному депутату Самойленкові.

 

13:27:50

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Хотів сьогодні поставити це запитання Прем'єр-міністру України. Не вдалося.

Взагалі то пробиваю це питання вже чимало років. Воно неприємно. Очевидно воно викликає спростив, в тому числі і  багатьох в залі. Багатьох тих, хто був при владі, хто зараз при владі, хто завтра буде при владі. Мова йде про так звану ваучерну приватизацію. Мова йде про величезне цинічне і нахабне шахрайство, яке було зчинене з мільйонами українських громадян і з моїми покійними батьками в тому числі в 90-х роках.

Коли ідеології і реалізатори цієї схеми призвели до того, що з тих пір фактично в Україні  прірва між багатством і злиденністю стала на порядок вище ніж в будь-якій іншій країні, в тому числі європейській країні.

Я розумію, що це неприємне питання для багатьох, хто сьогодні є володарями газет, фабрик, пароходів, заводів. Я розумію, що це неприємне питання. Але його все рівно треба вирішувати. Бо якщо дивитися в корінь, дивитися на причинно-наслідкові зв'язки, то наслідок сьогоднішній – соціальна напруга значною мірою пов'язані із причиною, з тим, що величезна частина суспільного багатства перейшла до рук дуже малої частини людей. Яким чином? Через ваучерну приватизацію. Таким чином, що без жодних грошей, скуповуючи, а часто просто забираючи, Бог зна, яким чином оці так звані придумані сертифікати, хтось заволодів величезними підприємствами, заводами, фабриками, які будувалися протягом десятків років багатьма поколіннями українців, наших громадян. А це величезні території в центрах міст! А це величезний потенціал ресурсний! Це величезні приміщення!

Я людина, шановні колеги, некровожерлива, я не кажу, що треба їх зараз посадити, що треба їх повісити, що треба їх розстріляти і так далі. Але, якщо є така прірва і якщо хтось став дуже багатим за допомогою оцих ваучерних сертифікатів мільйонів людей, я хотів звернутися до Прем'єр-міністра України: "Розробіть, будь ласка, схеми компенсацій". Компенсуй тим, за рахунок кого ти став господарем заводів, фабрик, територій, верфей, Бог знать, чого, компенсуй тим, хто тобі цей сертифікат свого часу від необізнаності здав. Це питання я хочу, щоб ми підняли в парламенті! І, я думаю, що ті, хто тут залишився в залі розуміє важливість цього питання.

Тому, шановний пане головуючий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О. Я дуже прошу, що той проект постанови, який буде ось-ось поданий мною, я думаю, що колеги піднімуть, щодо серйозних парламентських слухань щодо проведення наслідків і усунення негативів ваучерної приватизації в цьому залі відбувся, щоб тут були і ті, які виграли на приватизації цій ваучерній і хто програв.

Я прошу вас підтримати цей проект постанови. Всіх, незалежно від політичних симпатій і антипатій. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Самойленко. Підготуватися народному депутату Лопачакові.

 

13:31:41

САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні депутати, шановні виборці, сьогодні я хочу вже вкотре привернути вашу увагу до питання охорони здоров'я. Ви знаєте, що в цій залі було вже прийнято багато законів з цього питання. Відбулися парламентські слухання. Але поки що справи в нашій медицині не поліпшуються. Стан погіршується і смертність зростає.

Щороку помирає у нас понад 700 тисяч громадян. Щоб запобігти цьому депутати, влада врешті-решт мають дослухатися до голосу депутатів-комуністів, які продовжують вимагати відміни антинародної медичної реформи, яка своїми вільними кроками продовжує руйнувати все, що ми мали.

Не винятком є і наша Житомирська область, в якій не дочекавшись результатів так званого пілотного проекту, починають реорганізовувати, закривати медичні заклади. Я розумію, що це робиться не за власною ініціативою місцевої влади, а за вказівками зверху, які закривають лікарні, виштовхують медиків на вулиці, а людей лишають конституційного права на доступне лікування.

Так трапилося і з сільськими лікарнями в Бондарах, в Велідниках, Ігнатполі, Першотравневому, Нова Борова, Довбуші, Яроні, інших населених пунктах, які перетворилися в кращому випадку в амбулаторії, а то і припинили своє існування. На черзі районі і міські лікарні, де намічено створити медичні округи. А це в половині районів зникнуть так і відділення як хірургічне, травматологічне, неврологічне. Натомість виникають нові чиновницькі служби. Замість одного головного лікаря стає два, три, стільки ж бухгалтерів, юристів, купа іншої обслуги, яка обходиться державі в такому самому маленькому районі як наш Чуднівський щонайменше в півмільйона гривень на рік. А, якщо порахувати по Україні, то це мільярди марно викинутих коштів. Резонне питання: чи не краще використати їх на розширення і зміцнення діючої бази, а медреформу відмінити?

З приводу закриття лікарень я неодноразово звертався до відповідного міністерства, реакція була нульова. Можливо вже новий очільник набереться мужності і на повний голос заявить: ганебній реформі – ні. Разом з владою будуватиме нові лікарні, зробить так, щоб як і в Європі, до якої тягнуть на аркані, щоб було на 12 тисяч населення три, а не одна лікарня. Не забудьте при йому і про ФАПи в селах. Відмініть міністерську умову, що вони мають діяти там, де понад 300 жителів – це абсурд. Тим більше, для нашої області, яка є Чорнобильською, забаганка ця, - це майже 300 закритих ФАПів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершувати, будь ласка.

 

САМОЙЛЕНКО В.П. Сумнівними є і наслідки введення семипроцентного ПДВ. Ліки, медикаменти подорожчали на 50, а то і більше відсотків, а в аптеках міста Житомира з'явилися оголошення про те, що хворим безкоштовно ліки видавати призупинено. То ж я думаю, ці всі недоліки нам потрібно виправити в найближчий час. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Лопачак. Підготуватися народному депутату Фурманові.

 

13:35:27

ЛОПАЧАК М.Р.

Маркіян Лопачак, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний Руслан Володимирович, шановні колеги, шановні українці! Хотілося би звернути власне увагу на одну з вимог Революції гідності, а власне боротьбу з тотальною корупцією, яка проросла і в центральних органах влади і зокрема в місцевому самоврядуванні. Зокрема хотілося звернути увагу на декілька інцидентів, які мають місце в місті Львові.

Ще з 2011 року фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" у Львівській міські раді піднімала питання про корупцію власне в комунальному майні міста Львова. Ще в 2011 році будинок по вулиці Шевській 1, площею 1850 квадратних метрів, фракція затвердила ухвалу, яка передбачала вилучення цієї будівлі з переліку об'єктів, які підлягають приватизації. 23 грудня 2011 року господарський суд Львівської області скасував зазначену ухвалу, більше того 27 лютого 2013 року Львівський апеляційний і господарський суд залишав в силі рішення господарського суду. Ітак "Львівський універмаг "На ринку" по рішенню суду вкрали цинічно з власності громади і по ціні 3,5 тисячі гривень за квадратний метр на площі Ринок в місті Львові, власне, було продано. Три роки ми добивалися того, щоб винні були покарані, і щойно зараз в 2014 році зафіксовано заниження вартості будівлі більше ніж на 1,7 мільйонів гривень, директор підприємства оцінювача було оголошено про підозру і  розпочато кримінальне провадження та досудове розслідування.

Також характеризується порушення прав комунальної власності за підробленими рішеннями судів. Лише за останні три роки в місті Львові було близько 30 фактів оформлення права власності по рішенню судів. Зокрема в 2013 році за підробленими рішеннями районних судів мешканка Львова отримала  власність на три будівлі в місті Львові по вулиці Суботівській, Широкій та Повітряній. Як з'ясувала перевірка прокуратури вказані справи насправді судом не розглядалися. В цьому ж році за підробленими рішеннями судів фізичні особи визнали право власності на будівлю по вулиці Турянській та Хорватській Шевченківського району міста Львова.

Також окремо хотілось би зазначити, власне, коли ми зараз говоримо про будівництво нової країни і всі українці, власне, сподіваються, що ці ідеали, за які вони стояли на Майдані, вони будуть втілені.

Хочеться повернутися до питання будівництва стадіону до Євро-2012 у Львові, зокрема, збільшення щомісячно кошторису будівництва стадіону. Також ніхто не надав відповіді по сьогоднішній день, яким чином з власності громади було виділено близько 30 гектарів землі, також 130 мільйонів гривень, зокрема, 90 мільйонів гривень з цієї суми було взято в кредит, за яким місто і досі сплачує відсотки.  Територіальна громада…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати завершити.

 

ЛОПАЧАК М.Р.  … не наділена часткою в управі власності на споруду, а відповідні посадові особи  виконавчих органів не заявили вимог до центральної влади. Слід наголосити, що за ці порушення винні посадові особи повинні понести  відповідальність без огляду  на їхню політичну належність чи статус в органах державної… чи в органах місцевого самоврядування.

Зважаючи  на це, звертаємося до Міністерства внутрішніх справ України, Генпрокуратури і вимагаємо проведення комплексних заходів, спрямованих на захист прав комунальних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЛОПАЧАК М.Р. … власності громади Львова, притягнення відповідальних до відповідальності та усунення тих причин і умов, які сприяли цим порушенням.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошується народний депутат Фурман. Підготуватися народному депутату Матвєєву.

 

13:39:34

ФУРМАН О.Ю.

Шановне товариство! До мене надійшло звернення від небайдужих  жителів Вінницького району, які обурені тим, що склалось внаслідок підписання так званого "інвестиційного договору" на реалізацію проекту забудови житлового району "Академічний" між Вінницькою райрадою та приватним концерном "Поділля".

В 2007 році, будучи депутатом Вінницької райради, я добре пам'ятаю, як керівник приватного концерну "Поділля" Тимофій Гиренко наполегливо переконував депутатський корпус про необхідність піти йому на зустріч і включити в межі населеного пункту 85 гектарів землі, які він мав забудовувати під житлову забудову, яку він орендував у той час у селищній раді.

В свою чергу пан Гиренко взяв на себе зобов'язання, а саме передати безоплатно Вінницькій районній раді приміщення 500 метрів квадратних. Свої зобов'язання приватний концерн "Поділля" не виконав, передати безоплатно територіальній громаді Вінницького району 500 квадратних метрів нежитлового приміщення пан Гиренко забув. Ставши депутатом обласної ради від Партії регіонів, він почав закидати районну раду листами, в яких вимагав розірвати інвестиційний договір. Громада була йому потрібна лише на стадії прийняття рішення, а коли вона заявила про своє право отримати обіцяне відповідно договору, її інтереси виявилися поза законом.

При цьому отримання земель у Вінницькому районі Тимофієм Гиренко не зупинилося: у 2009 на підставі розпорядження Вінницької державної адміністрації  передається в оренду на 49 років Товариству "Марвін" земельна ділянка 37,8 гектара майже у межах міста. Але саме дивне те, що розмір орендної плати встановлюють в сумі 8 тисяч 200 гривень в рік, тобто це на 38 гектарів землі. Але самим цинічним є те, що орендна плата може бути переглянута лише через 10 років. Засновником товариства з обмеженою відповідальністю "Марвін" виступає БМУ-3, де директором також є Тимофій Геренко. Тобто, отримавши більше 123 гектарів землі безоплатно, концерн "Поділля" не в змозі вишукати 500 квадратних метрів нежитлового приміщення, щоб передати його територіальній громаді вінницького району, як було обіцяно раніше договором. Ці землі, що передані в оренду з 1994 року використовувалися для ведення городництва пільговими категоріями громадян, а таких було 835 чоловік.

Мій виступ прошу вважати депутатським запитом до державної сільгоспінспекції та прокуратури. Революція гідності триває! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Матвєєв. Підготуватися народному депутату Мельникові.

 

13:42:33

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово колезі Володимиру Кудрі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:42:48

КУДРЯ В.І.

Володимир Кудря, Комуністична партія України, Кіровоградщина, місто Александрія.

Шановні виборці! Мене змусило вийти до цього мікрофона те, що у вівторок, коли я задав питання нашому прем'єр-міністру про долю вугільної промисловості України, я почув у відповідь, що це безперспективна галузь. А  буро-вугільна промисловість, яка  процвітала свого часу на Олександріщині, Кіровоградщині, він про це взагалі нічого не знає.

Хочу вам сказати, що на Олександрівщині залежи бурого вугілля складають мільйони і мільйони тонн. І якщо почати видобуток і переробку бурого вугілля в електроенергію, то це буде один із важелів забезпечення енергетичної безпеки нашої країни. І хочу вам сказати, що є інвестори, які готові вкласти гроші в це підприємство, особливо надійні інвестори, які  представляють комуністичний Китай.

При минулій владі вони приїздили  із своїми пропозиціями, але пан Бойко, який тоді був віце-прем'єром ТЕК сказав, що 10 років окупаємость цього проекту для нього не підходить. А скільки ж вам потрібно, пане Бойко? Він каже: ну хоча б 7,5.

Наші товариші з Китаю поїхали, і через неділю привезли йому проект на 7,5 років окупаємості.  Але вони не вписалися туди. А чому? А питання зрозуміле абсолютно: бо в китайців відкату не отримаєш. Розумієте? Ні минуле правительство, ні це… зрозуміє, що якщо інвестором буде комуністичний Китай, то ніяких дивідендів вони з цього (то єсть відкату) не отримають. Тому я з жахом думаю про майбутнє  моєї батьківщини малої Олександрійщини, Кіровоградщини з приводу, як сказав Прем’єр-міністр, безперспективності  розвитку ……… промисловості.

І ще одне. Наш Прем’єр-міністр, якого в народі уже назвали "говоруном", коли виступає, завжди каже, що йому щось все мішає, як тому танцору. А також, що нема контролю і так далі, і тому подібне. Я зачитаю одну цитату одного… великої людини, а потім її прокоментую: "Происходит повсеместный систематический неуклонный саботаж всякого контроля, надзора и учета. Господа-капиталисты ………. себе истину, которую на словах признают все сторонники научного социализма, но которую большевики-эсеры постарались тотчас же забыть после того, как их друзья заняли местечки министров, замминистров и тому подобное".

Шановні друзі! Це сказав геній людства Володимир Ілліч Ленів 100 років назад. (Шум у залі) А учення Леніна вічне, тому що воно вірне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Завершуйте, будь ласка.

До слова запрошується народний депутат Мельник. Підготуватися народному депутату Мельниченкові.

 

13:46:11

МЕЛЬНИК Є.І.

Євген Мельник, 19 мажоритарний округ, Всеукраїнського об'єднання "Свобода". 

Шановне товариство, те, що ми щойно чули від комуністів, це та брехня, яка постійно ллється з їхніх вуст. Найбільшої шкоди державі і нашій Україні завдали комуністи. Найбільше вони знищили українського народу і по сьогоднішній день поганять тут, в стінах Верховної Ради, і не дають можливості нам приймати нормальні закони для нашої України, для нашої держави.

Шановне товариство! Хочу поділитися з вами враженнями. У неділю як народний депутат від 19-го мажоритарного виборчого округу, я їздив зустрічатися з командуванням і військовими з 51-ї окремої механізованої бригади. 26 травня, разом з матерями і дружинами військовослужбовців цієї механізованої бригади я був у заступника міністра оборони Мехеда, та першого заступника генерального штабу.  Їм ми озвучили ці всі проблеми, на які нарікають, з якими звертаються військовослужбовці. Вся ситуація в тому, що наших бійців з 51-ї механізованої окремої бригади після подій під Волновахою, перевели на Широколанівський полігон у Миколаївську область. Тому моїм обов'язком було відвідати і на власні очі побачити, в яких умовах перебувають військовослужбовці.

 Шановне товариство! Разом з заступником голови облдержадміністрації Волинської області ми відвідали наших військовослужбовців, передали їм харчування - 16 тон продуктів, зібраних фермерами Волині. Ми спілкувалися не тільки з командирами, спілкувалися і з солдатами, і з перших вуст вислуховували їхні проблеми. Ситуація в тому, що коли ми приймали законопроекти, які би давали можливість не нараховувати пеню і не сплачувати відсотки по кредитах, то ми приймали їх тут у стінах Верховної Ради. Разом з тим, банки по сьогоднішній день нараховують відсотки, нараховують пеню і тероризують сім'ї, родини військовослужбовців, ті, хто має кредити. Крім того, потрібно сказати, що військовослужбовці, які находяться на військовому полігоні  Широколанівському, а я думаю, що це і всі інші військовослужбовці, по сьогоднішній день не мають нормальних умов побуту. Верховна Рада витрачає великі гроші, не витрачає, а виділила 7,5 мільярдів, разом з тим військовослужбовці сплять на нарах без матраців, їдять кашу, яка лише полита, після перемішування тушонки з кашою, але м'ясних продуктів там не має. Шановне товариство, я вважаю, що затримка виділення коштів на нормальний побут, на нормальне озброєння військовослужбовців, це є спеціальна акція тих диверсантів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК Є.І.   … які по сьогоднішній день сидять в Міністерстві оборони і я думаю, що це є спеціальні заходи, якими вони хочуть підірвати дисципліну  і моральний дух наших солдатів. Шановне товариство, крім того, до мене звернулися військовослужбовці, колишні працівники Міністерства внутрішніх справ, міліції. У Львові сформований окремий батальйон "Львів", який через 10 днів має передислокуватися на схід України. Разом з тим матеріальне забезпечення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зачекайте. Досить, дякую. До слова запрошую народного депутата Мельниченка. Підготуватися народному депутату Дубневичу. Немає. Народний депутат Дубневич, будь ласка.

 

13:50:18

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане головуючий, шановні депутати! Ярослав Дубневич, фракція "УДАР", 120 виборчий округ, Львівщина. Сьогодні звернутись до вас мене змусило наступне. Як депутат, який працює на окрузі постійно, за кілька місяців війни, яка триває з Росією, я мав нагоду скласти для себе бачення щодо найбільш гострих проблем, котрі мають сьогодні армія та спецпризначенці, котрі беруть участь в антитерористичній акції.

Якщо перші тижні небайдужі громадські активісти займалися пошуком акумуляторів, ремонтом транспорту, збором та передачею їжі, то на сьогодні на перший план вийшли проблеми з відсутністю засобів захисту. Відсутність бронежилетів, я це стверджую після зустрічі з батьками строковиків та командирами частин, є найголовнішою проблемою сьогодні.

Мені незрозуміло, є дії Міноборони та Генштабу, котрі за кошти, отримані від пожертв та смс, донедавна закупляли все інше, а не бронежилети. Незрозуміло і я звертаюсь сьогодні до членів уряду, чому оборонні підприємства за час, який триває війна, не налагодили масовий випуск надійних і дешевих бронежилетів? Що, така велика проблема в Україні зі сталлю чи з матерією? Сподіваюсь, що створена вчора парламентська слідча комісія дасть відповідь і на це питання.

На сьогодні вирішення цієї проблеми лежить виключно в дипломатичній площині. На складах Польської Армії, Бундесверу лежать десятки тисяч бронежилетів, знятих з озброєння. Кілька тижнів консультацій, і ми могли б отримати тут всю цю продукцію. Сьогодні принаймні у Львові такий один "бронік", як кажуть в народі, куплений за комерційною ціною в європейському магазині, четвертого і вище класу коштує біля 200 євро. Наголошую, що це вдвічі дешевше, аніж продукція, котру мають закупити для військ, які виготовляє українське підприємство.

Звертаюся до міністра закордонних справ, голів Державної прикордонної та Державної фіскальної  служб, проведіть нарешті переговори з колегами з ЄС, щоб цей товар зник з переліку заборонених. Що сьогодні, щоб переправити з-за кордону цей бронежилет – величезна проблема. Люди на Львівщини для того, щоб допомогти армії, тягнуть їх на піших переходах на собі по-одному.

Ще раз складаю слова вдячність, хто боронять сьогодні нашу державу і висловлюю готовність допомагати, чим можу. Проте вважаю, що держава сьогодні здатна і повинна нарешті вирішити це питання, як і питання з іншими засобами захисту.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Марцінківа.

 

13:53:11

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". "Свобода" сьогодні вимагає, аби дозволити українцям надавати індивідуальне опалення. Автономне опалення – це процес невідворотній, бо в його основі лежать економічні показники та економічний інтерес громадянина, українця. Але, на жаль, корінь проблеми – в банальному лобіюванні інтересів теплокомуненерго. Сьогодні більші теплокомуненерго перебувають у приватних руках олігархів, і здебільшого вони є природними монополіями.

Мешканці опинилися в абсолютно безвихідній ситуації. З одного боку, практично не підйомні ціні на тепло, нічим не обґрунтовані і далеко не завжди якісні, а з іншого – законодавство, яке виключає будь-яку альтернативу.

Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого  водопостачання житлових будинків регулюється правилами надання послуг з централізованого опалення постачання холодної та гарячої води, затвердженою постановою Кабінету Міністрів  від 21 липня номер 630 та порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення затвердженим наказом  Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.

Тому фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" сьогодні зареєструвала депутатський запит і вимагає від Прем'єр-міністра скасувати ці постанови і дозволити українцям сьогодні  отримувати дозволи на індивідуальне опалення. В середньому перехід з централізованого та індивідуального опалення дозволяє сьогодні українській державі, як мінімум, скоротити оплату виробного тепла на 30 відсотків, а це автоматично означає зменшення споживання природнього газу для виробництва тепла на 30 відсотків. Якщо зважати, що "Теплокомуненерго" щороку споживають 12 мільярдів кубометрів російського газу, то індивідуальне опалення дозволило би зекономити 4 мільярда кубів. А за нинішньої ціни російського газу це 1,6 мільярда доларів.

Зрештою, сьогодні все дуже-дуже просто, раз держава не здатна забезпечити достатній рівень комунальних послуг, то споживачі вибирають самостійно забезпечення. Тому не потрібно ставити питання те чи інше, бо необхідно обидва варіанта, але на основі перспективи розвитку міста і схем теплопостачання та паливного балансу. Якщо певний район має нещільну забудову, там мають бути автономні або індивідуальні системи опалення, а в центрі міста з великою щільністю забудови централізоване теплопостачання.

Тому фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вимагає від Кабінету Міністрів України вжити всіх заходів щодо полегшення можливості переходу на індивідуальне опалення охочих жителів, українців, помешкань багатоквартирних житлових будинків. Зокрема, скасувати або змінити вказані нормативні і правові акти, українські та міські громади самі мають визначати оптимальний варіант щодо опалення багатоквартирних будинків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Сальдо. Відсутній. Прошу до слова народного депутата Мочкова.

 

13:56:35

МОЧКОВ О.Б.

Олександр Мочков, фракція "УДАР".

Шановні громадяни, ситуація, яка склалася навколо нашої держави, викликає велике занепокоєння. Всі 23 роки незалежності інститути держави, які є життєвоутворюючими, а саме: армія, міліція, прикордонна служба знаходилися на периферії уваги української влади. Тотальне недофінансування, моральне приниження цих інститутів призвели до катастрофічних результатів, свідками яких ми є сьогодні. На українському кордоні вільно   пересуваються численні групи терористів. Хоча ще три місяці тому нам розповідали про те, що кордон на замку і жоден терорист не потрапить на нашу землю. Місцеві правоохоронні органи виявилися відверто неготовими ефективно протистояти озброєним бандитам.

Антитерористична операція відверто затягнулася і зараз ми ризикуємо отримати на сході нашої держави осередок перманентної нестабільності та військових дій. Вже зараз в деяких регіонах Донецької області ми спостерігаємо ознаки катастрофи. Чотири міста відрізано від водопостачання. Спостерігаються проблеми із забезпеченням продуктами харчування та продуктами першої необхідності.

В економічному секторі спостерігається закриття підприємств малого та середнього бізнесу як наслідок скорочення робочих місць, невиконання планів зі сплати податків. Закриваються школи, не працюють дитсадки. Міністерством освіти рекомендовано перенести строки випускних іспитів та вступу кампанії до вищих навчальних закладів.

Нагальною необхідністю є вирішення проблем із забезпечення вимушених переселенців з Криму та східних областей України. Люди, які покинули свої домівки, залишилися сам на сам зі своїми проблемами. Потребують вирішення питання із забезпечення житлом цих людей, забезпечення їх елементарними побутовими потребами, роботою, освітою.

Для вирішення всіх цих проблем необхідно створити Міністерство з питань Криму та вимушених переселенців зі східних областей України. Кабінету Міністрів у найкоротші терміни затвердити структуру, повноваження та компетенцію нового міністерства, визначити цілі та завдання діяльності. Наділити достатніми фінансовими, матеріально-технічними та кадровими ресурсами.

В контексті інформаційного протистояння на нашу державу було здійснено нищівного за своєю міццю удару. Величезна кількість нікому не відомих інформаційних агентств, різноманітних експертів, інтернет-ресурсів висвітлювали ситуацію виключно під кутом зору, який був вигідний окремій державі, тим самими постійно розкручували ситуацію в середині держави, абсолютно перекручували суть того, що відбувається. Вважаю вкрай необхідним створення нового органу, який би займався питанням інформаційної безпеки, з якомога ширшими повноваженнями в цій сфері. До утворення такого органу доцільним було би посилення відповідних структурних підрозділів МВС…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОЧКОВ О.Б. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, час на "Різне" є вичерпано. На превеликий жаль, 14 година. Будьте уважні, шануйтеся.

Я хочу нагадати вам, що завтра буде урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди Присяги українському народові новообраного Президента України. Тому всіх запрошую народних депутатів завтра на 10 годину до Верховної Ради України.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України закрите. Дякую, до побачення.