Засідання 47

Опубліковано 04. 06. 2014

 

ЗАСІДАННЯ СОРОК СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

4 червня 2014 року, 10 година

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутати, шановні гості, запрошені! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу запросити всіх народних депутатів до сесійної зали.

Інформую шановних народних депутатів, що Голова Верховної Ради зараз перебуває з відрядженням у східних теренах України, враховуючи складну ситуацію, яка відбувається там. Тому ми сьогодні з вами активно і плідно будемо працювати, підтверджуючи ефективність і якість роботи Верховної Ради.

Шановні народні депутати, я прошу зареєструватися. І прошу увімкнути систему "Рада", щоб ми подивилися нашу присутність і активність народних депутатів. Прошу провести реєстрацію.

10:01:51

Дякую. Сьогодні  зареєструвалося у сесійній залі 276 народних депутатів.

Ранкове пленарне засідання оголошую відкритим.

І за нашою доброю традицією сьогодні наші колеги-уродинники Лабазюк Сергій Петрович і Молоток Ігор Федорович. Прошу вітати народних депутатів. (Оплески)

Також шановні народні депутати, приємна новина нашого колегу Джемілєва Мустафу нагородили першою премією "Нагорода Солідарності" – це Міністерство закордонних справ Польщі нагородила лідера кримських татарів, прошу привітати. (Оплески)

 Дякую шановні народні депутати! Сьогодні у відповідності до статті 25 Закону про "Регламент Верховної Ради" у нас є 30 хвилин для виступів народних депутатів, заяв, оголошень, пропозицій. Я прошу народних депутатів записатись на виступи, прошу включити систему "Рада".

Прошу до слова народного депутата Янківа, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Передає народному депутату Сиротюку. Підготуватися народному депутату Кравчуку.

 

10:03:48

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Черкащина.

Шановне українське товариство! Народні депутати України! Ті події, які відбуваються на Сході, особливо в останні дні свідчать, що без вирішення двох ключових проблем, на жаль, ефективно вирішити проблему військової анексії Російської Федерації на Україну і підлої війни, війни з терористичними методами з використанням прикриттям мирними жителями, жінок, з вбивствами українських солдатів із звичайних багатоквартирних будинків ми не можемо припинити цю ситуацію поки не вирішимо дві ключові проблеми. Перша проблема – це закриття на залізний замок україно-російського кордону. На наше переконання, українська сторона в односторонньому порядку  має делімітувати та демаркувати україно-російський кордон, припинити роботу тих прикордонних переходів, які є сьогодні між Україною і Росією у зв'язку з тим, що ми належно не можемо забезпечити контроль через проникнення з боку Російської Федерації озброєних боєвиків, перекидання зброї. Є навіть інформація, що сьогодні намагаються перевезти через українсько-російський кордон… російсько-український кордон важку техніку, у тому числі гелікоптери. Тому Україна повинна негайно приступити до делімітації односторонньої демаркації російсько-українського кордону і припинити… ввести візовий режим з Росією і припинити будь-які пересування через цей кордон, поки російська сторона не забезпечить порядок зі свого боку.

Друге питання, яке ми негайно повинні вирішити. Сьогодні режим, правовий режим антитерористичної операції на Донбасі не дає відповіді на боротьбу з російською диверсією. Сьогодні, на жаль, ми мусимо констатувати, що насправді це не українська держава веде антитерористичну операцію проти путінських диверсантів, терористів і їхніх пособників, а це путінські диверсанти ведуть антитерористичну операцію проти українських громадян, це вони звільняють своїх заручників. Щойно ми намагаємося зловити якогось бандита, як зразу тисячі і сотні озброєних диверсантів оточують українські сили правопорядку і звільняють своїх поплічників; це вони, а не ми звільняють адмінбудівлі, бо з кожним днем все більше адмінбудівель є під контролем російських диверсантів, це не вони… не ми, а вони, на жаль, масово і постійно полюють на українських солдатів.

Я переконаний, що одним з перших Указів Президента України має бути Указ про воєнний стан. Це той правовий режим, який дозволить українській державі ефективно вирішити ситуацію на Донбасі, це той правовий стан, який нарешті дозволить відділити терористів від мирних  громадян, адже сьогодні антитерористична операція відбувається в умовах, коли діти ходять до школи, діти ходять в дитячі садки, люди ходять на роботу, і тому все більше і більше гине цивільних громадян.

Тому переконаний, що Рада  національної безпеки і оборони в найближчий термін має запропонувати Президенту Указ про воєнний стан, ми цей указ повинні проголосувати і в режимі воєнного стану ефективно закінчити воєнну операцію. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу до слова народного депутата Кравчука, позафракційні. Підготуватися народному депутату Осауленкові.

 

10:06:55

КРАВЧУК В.П.

Ляшку. Прошу передати слово Олегу Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до мікрофону народного депутата Ляшка.

 

10:07:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги народні депутати! Шановні громадяни України! Зараз, їдучи до Верховної Ради, мені подзвонила  жіночка із нашого міста Слов'янськ, де сьогодні триває антитерористична операція. Жінка в сльозах дзвонить і просить одне: не зупиняйтеся, звільніть наше місто від терористів; звільніть наше місто від наркоманів, від убивць, які серед білого дня розстрілюють  українських громадян.

Їм живеться там… ви не уявляєте, як сьогодні живуть люди в Слов'янську, в Краматорську, в Донецьку! Коли над ними літає авіація, коли бомблять пости терористів, коли терористи нападають на мирних громадян. Не дай Бог нікому жити в умовах війни. Не дай Бог нікому побачити це горе, сльози, цей безпредєл, в яких сьогодні живуть громадяни України у Слов'янську, у  Краматорську, в Донецьку, в Луганську і в інших захоплених терористами містах.

Але люди, незважаючи на те, що живуть фактично в умовах війни, на фронті вони просять одне – не зупинятися – Українську армію, не зупинятися  Українську владу. 90 відсотків жителів хочуть жити в незалежній і єдиній Україні. І вони просили, ця жіночка із Слов'янська, яка, до речі, говорить російською мовою, вони просили мене передати комуністам і регіоналам,  які виходять сюди на парламентську трибуну,  закликають зупинити антитерористичну операцію. То ця жіночка просила, щоб ви до них приїхали, щоб ви пожили як вони, ті люди, яких убивають терористи. Води немає, хліба немає, світла немає, серед білого дня розстрілюють людей по наказу наркомана так званого мера Слов'янська Пономарьова, який кожен день просить по 100 кубиків трамадолу, бо їм треба на блокпости йти угашеними під наркотою, бо по-іншому вони не йдуть. І розстрілюють за те, що люди відмовляються йти воювати. То поїдьте туди, продажні  комуняки, поїдьте туди, недобитки Януковича, і зупиніть терористів, і пов'яжіть хоть одного терориста, і заберіть у нього зброю. Щоб та зброя не стріляла в українських солдатів, щоб та зброя не стріляла в Українську гвардію, в українських прикордонників, яких убивають зараз в Луганську. Коли ви виходите і агітуєте за терористів, підтримуєте терористів, кого ви представляєте? Нікого! Ви представляєте Росію. Бо 90% жителів Донбасу хочуть жити в єдиній Україні,  90% жителів Донбасу просять звільнити їх від терористичної зарази.          Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Чорну, підготуватися народному депутату Зарубінському.

 

10:10:28

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановне товариство, напевно після Революції гідності багатьом українцям в нашому суспільстві здавалося, та й мені, правду кажучи, в тому числі, що тепер, після Революції гідності, коли загинули люди, все буде по-іншому. Що тепер не буде політичних маніпуляцій, що ми вже ніколи не будемо говорити про непрозорість, що тепер не буде фальсифікацій на виборах, але на жаль, що більше минає часу, то все більше ми пересвідчуємося, що Революція гідності не завершилася, а лишень вступає в свій новий, якісно новий етап, суть якого полягає в тому,  що суспільство має очищуватися від привидів минулого і має лікуватися від старих задавнених хвороб. Тому що Революція гідності не закінчилась, якщо ми маємо сьогодні підстави говорити про фальсифікації на Київських виборах, бо Революція гідності не закінчилася, якщо українці справедливо запитують: чому, якщо ми зібрали 125 мільйонів, наші українські військові сьогодні не забезпечені бронежилетами і не забезпечені навіть ті українські хлопці, які по ночам ходять на чергування. Знаєте, це вже колись було в історії, колись воїни давньої Спарти, які йшли на війну, мусили купити собі коня та ще подбати про свій захист, купити дорогі обладунки. Але ж, люди добрі, та Україна сьогодні, сучасна Україна, то не давня Спарта, Революція гідності не закінчилась, бо ми не маємо відповіді на дуже багато запитань. Сьогодні по Західній Україні розставлені бігборди, на яких українців закликають купувати чаї відомої фірми, бо це підтримає українську армію, але українці справедливо запитують, а чи можна цьому вірити, якщо лишень 3-и місяці тому та сама фірма, ті самі чаї значились в списку бойкоту Партії регіонів, а сам власник отих чаїв "прославився", звісно в лапках, на 223 окрузі своїми фальсифікаціями на виборах 2012 року в столиці.

Сьогодні Революція гідності не закінчена, тому що представники Партії регіонів і комуністів виходять на трибуну і говорять неправду про те, що відбувається на сході України і це означає, що Революція гідності не закінчена. Генпрокуратура вже зацікавилася Олександром Єфремовим, але так має бути з кожним, хто виправдовує терористів!

І ще, товариство, найголовніше. Революція гідності не закінчиться до того часу, поки парламент, принаймні та його прогресивна частина не збереться із силами і не ухвалить таки закон про люстрацію в Україні, тобто те, чого від нас вимагав Майдан. І цей закон, який, можливо, багатьом тут, в цьому залі хотілося б заникати, під сукно заховати чи не помічати, чи покласти в довгу шухляду, він і визначить, чи й самі депутати зробили для себе висновки з революції….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу до слова народного депутата Зарубінського. Підготуватися народному депутату Демедюку.

 

10:13:51

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Головуючий, колеги! Однією з умов, що висуваються до осіб, які уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, це Президент України, члени Кабінету Міністрів, депутати всіх рівнів, керівники органів державної виконавчої влади, є відповідний стан здоров'я.

Саме для його фіксації передбачена відповідна медична довідка. Це цілком зрозуміло з огляду на необхідність виконання посадовцями своїх функцій перманентно, без затяжних перерв на лікування чи реабілітацію. Водночас, якщо стан фізичного здоров'я проходить лікарський контроль під час прийняття на відповідну посаду, то контроль психічного здоров'я осіб, що претендують виконувати функції держави, практично не застосовується.

В той же час психічне здоров'я особистості відіграє не меншу, а подекуди, зважаючи на окремі заяви і дії політиків, більшу роль у здійсненні ними своїх повноважень, у сприйнятті влади як українським суспільством, так і міжнародною спільнотою.

Сьогодні психіатричній науці відомі захворювання, які можуть негативно впливати на реалізацію повноважень посадовцями. Йдеться про такі хвороби як параноя – хронічне психічне захворювання, що характеризується систематичним маяченням  при відносному збереженні інтелекту. Шизофренія – погіршання сприйняття реальності та значна соціальна дисфункція. Клептоманія – патологічно сильне бажання красти. Та деякі інші.

Органи державної влади, шановні колеги, та місцевого самоврядування в Україні  мають виконувати власні функції, виходячи із реалізації інтересів всього суспільства або територіальної громади, а не керуватися страхами чи патологією окремих діячів. Тому важливим є недопущення до управління як державою в цілому, так і окремими її структурними підрозділами, зокрема осіб, у яких систематично проявляються ознаки психічних захворювань. На сьогодні саме такий критерій може стати дієвим важелем для формування зваженої та, особливо підкреслюю, адекватної політики державних та місцевих органів влади.

І тому, шановні колеги, вважаю прикрою помилкою, що на минулому тижні частина депутатів не проголосувала за включення цього надзвичайно актуального, як ви розумієте, і важливого законопроекту  щодо обов'язковості визначення психічного стану особи, яка претендує на великі посади, до порядку денного.

Дуже хотілося б вірити, що це просто тому що не розібралися, а не тому що є приховані причини і мотиви не голосувати за цей закон. Прошу я все-таки включити до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Демедюк. Підготуватися народному депутату Павлову.

 

10:17:03

ДЕМЕДЮК В.Х.

Прошу передати слово Олександру Зубчевському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово.

 

10:17:17

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Уважаемые избиратели! 22 мая этого года Служба безопасности Украины распространила информацию о задержании в Киеве двух диверсантов. В частности, по сведению СБУ, они прибыли из Крыма в Киев, где под видом сторонников Евромайдана присоединились к активистам в Киевской горадминистрации. Позиционируя себя активными участниками Евромайдана граждане О. и С. готовили ряд акций диверсионно-подрывного характера против нашего государства, собирали и передавали своим российским координаторам информацию о ходе событий.

Во время санкционированных обысков по местам проживания О. и С., а также в нежилых помещениях, которые они использовали обнаружено оружие, боеприпасы и взрывчатка, в частности: 3 автомата Калашникова, 2 пистолета Макарова, пневматическая снайперская винтовка высокого давления, травматический пистолет переделанный для отстрела патронов смертельного действия, ручные гранаты РГД-42 и Ф-1, большое количество боевых патронов и самодельных взрывных устройств, для обезвреживания которых пришлось эвакуировать даже целый дом.

В одном из гаражей, которым пользовались диверсанты, обнаружено значительное количество материальных ценностей похищенных из помещения Киевской администрации, в частности: государственные и юбилейные награды более 10 тысяч единиц, мебель, металлические сейфы, компьютеры и бытовая техника.

Как выяснили журналисты, гражданами О. и С. Оказались Александр Костенко и Станислав Краснов помощники-консультанты народного депутата Украины Леонова Эдуарда Владимировича.

Известно, что народный депутат Украины Эдуард Леонов является членом фракции ВО "Свобода" в Верховной Раде Украины. Руководителем регіонального отделения политической партии, которая входит в состав большинства и имеет должности в Кабинете Министров Украины, в том числе должность Генерального прокурора Украины. В условиях опасности, которая нависла над нашей страной ни вышеупомянутый народный депутат Украины, ни его политическая сила не дала разъяснения в отношении деятельности их диверсантов на территории Украины не осудила их подрывную работу против государства.

Это дает основание утверждать, что политическая партия ВО "Свобода" занимает антигосударственную позицию, содействует деятельности иностранных спецслужб на территории Украины, имеет отношение к террористам.

Обращаюсь к Турчинову. Александр Валентинович, к сожалению, его нет, но, учитывая вашу принципиальную позицию по борьбе с так называемыми антиукраинскими силами, прошу вас дать поручение СБУ тщательно провести расследование в отношении сотрудничества членов ВО "Свобода", народных депутатов от этой партии, их помощников со спецслужбами других государств. В случае подтверждения дать поручение министру юстиции Украины внести соответствующий иск в суд о запрете деятельности этой политической силы на территории Украины, как антигосударственной, которая работает на иностранные спецслужбы.

И последние. Хочу сказать, что некоторые обвиняют нас в сепаратизме. Читайте, уважаемые, историю и смотрите благодаря кому Украина стала единой и благодаря которому она была в этих  границах, которые вы на сегодняшний момент разваливаете своей деятельностью. Мы выступаем за прекращение…

        

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Прошу сідати. Ми всім рівно по 5 хвилин. Прошу до слова народного депутата Павлова. Всі в рівних умовах, шановні народні депутати. Дякую. Я нікому не давав закінчувати.

Народний депутат Павлов. Підготуватися народному депутату Марцінківу.

 

10:20:42

ПАВЛОВ К.Ю.

Прошу передати слово народному депутату Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Левченко.

 

10:21:01

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Уважаемые коллеги, в первую очередь граждане Украины! Яценюк судиться по газовому контракту, Турчинов продолжает войну на Востоке, а Кличко требует перевыборов. В связи с этим у нас есть три вопроса к этим персонам.

Первое. Газовый контракт, который подписала лидер "Батьківщини" Юлия Владимировна Тимошенко, коррумпированный, грабительский для Украины газовый контракт, который сегодня пытается разорвать Премьер-министр Арсений Петрович Яценюк, который здесь с этой трибуны при нас с вами говорил о том, что 500 долларов за газ, а лучше 600 – это благо для украинской экономики, это возможность стимулировать инвестиции в энергосбережение. И 600 долларов за газ сделает украинскую экономику сильней. Сегодня он выходит сюда и говорит, что он будет судится и разрывать тот контракт, который подписал лидер его партии потому, что 600 долларов за газ убивает украинскую экономику. У нас вопрос: когда лжет Яценюк? Первый раз, когда говорил что это хорошо, или сейчас, когда говорит что это плохо?

Второе. Господин Турчинов посылает на Восток против мирных городов тяжелую бронетехнику и авиацию, которую используют в городах, гибнет мирное население массово, с одной стороны. С другой стороны, набирают добровольцев с Майдана, активистов, плохо вооружили их, не экипировали. Ляшко в фейсбук пишет, что он за свои деньги бронежилеты покупает. Толком не накормили и отправили их на смерть, и привозят оттуда, с Востока, гробы. Вопрос: что вы хотите, господин Турчинов? Вы хотите уничтожить население на Востоке, которое не признает вашу власть, или вы хотите избавиться от тех людей, которые вас к этой власти привели, как можно быстрее?

И третий вопрос к господину Кличко. Он вышел сюда, на эту трибуну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Якщо можна… Прошу відключіть, будь ласка, мікрофон. Якщо можна, трошки, будь ласка, коректніше, будь ласка, коректніше у своїх виступах. (Шум у залі) Ще раз пояснюю. Ще раз пояснюю, у відповідності до Закону про Регламент будьте коректні у своїх виступах щодо влади. Дякую. Прошу включити мікрофон.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. Я должен закончить. И третий вопрос к господину Кличко, который вышел сюда на эту трибуну и потребовал перевыборов в парламент. Парламент должен прямо пропорционально честно представлять все регионы страны. В условиях, когда 7 миллионов человек лишены возможности права выбора, когда мы не решили вопрос как будут голосовать граждане Украины в Крыму, эти парламентские выборы окончательно отторгнут от Украины 7 миллионов жителей Донбасса и узаконят отход Крыма. Что вы хотите, господин Кличко, отторгнуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я у вас нічого не забирав. Прошу завершуйте, у вас 20 секунд.

 

ЛЕВЧЕНКО М.О. В связи с этим у нас вопрос. Что вы хотите господин Кличко. Окончательно этими выборами отторгнуть территории востока и юга? Или же вы хотите, чтобы Пётр Порошенко, используя сегодня свой временный рейтинг, привел сюда политическую партию, которая установить здесь ему карманный парламент, изберёт правительство…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я дав вам той час, який ви зупинялись. До побачення. Ми всі у рівних умовах. Я дякую вам.

Прошу наступного виступальника. Всі говорили рівно хвилину. У нас є 30 хвилин, ви забираєте час у також… За те, що я вас перебив, зупинив за те, що ви некоректно говорили, я надав вам час завершити. Дякую. прошу сідати. (Шум у залі)

Я запрошую  до слова народного депутата Марцінківа. Дякую.

 

10:25:18

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Андрію Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати слово народному депутату Іллєнку, будь ласка.

 

10:25:32

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, є теж одне важливе питання, яке трошечки сьогодні зійшло на другий план, у зв'язку з набагато важливішими подіями в нашій державі, але яке не повинно бути залишеним без розгляду. Я маю на увазі те, що відбулися не тільки президентські вибори, відбулися також вибори в місті Києві до Київської міської ради, Київського міського голови. І здавалося б все зрозуміло, є результати, є очевидна певна політична сила, яка отримала перевагу на цих виборах.

Але є дуже багато питань до  роботи, власне, виборчих комісій і зараз ми необхідні розібратися в тому, що сталося і дати цьому належну правову і політичну оцінку. Тому що відбувалися, на жаль, речі дуже дивні, які дуже часто нагадували практику, яка, на жаль, була за минулої влади. Це мається на увазі технологія так званих уточнених протоколів, коли приходили спочатку одні протоколи з дільниць, потім приходили уточнені протоколи зовсім з іншими  цифрами. І завжди це стосувалося саме певних політичних сил. Відбувалося переписування цих протоколів десь на коліні в коридорі, хоча це абсолютно протизаконно. Дуже довго йшов підрахунок голосів, не обґрунтовано чому так відбувалося. Зокрема відбувалися і факти, які викликають відверто обурення, зокрема це мажоритарний округ номер 37, де переміг самовисуванець Ярослав Діденко і у нього є протокол з усіх дільниць, що він є переможцем. Але, на жаль, районна комісія сфальсифікувала результати подала зовсім інший протокол з зовсім іншими цифрами. І в результаті міська комісія більшістю голосів затвердила цей сфальсифікований протокол. Це нагадує практику, яка була на минулих парламентських виборах, як тоді намагалися робити представники тодішньої влади. Використовувалась якась незрозуміла електронна система під час підрахунку голосів по київським виборам, яка не була сертифікована, яка по суті була нелегальною. І не зрозуміло, на яких підставах вона взагалі використовувалась міською комісією.

Було дуже багато інших питань і насправді це стосувалося навіть таких елементарних речей як відсутність розглядів скарг  по суті, коли приходили скарги, і міська комісія просто відмовлялася їх розглядати. Тому необхідно для того, щоб вберегти наступну київську владу від питань щодо її легітимності, необхідно зараз провести швидке розслідування всіх цих фактів і покарати тих людей, які замішані в цих незаконних діях.

Саме тому фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" ініціювала створення Тимчасової слідчої комісії по виборам в місті Києві і по тим незаконним діям, які  мали місце. І ми розіслали до всіх фракцій і груп парламенту відповідні пропозиції для  того, щоб надати своїх представників в цю Тимчасову комісію, щоб вона могла швидко провести відповідні розслідування, а правоохоронні органи, в свою чергу, покарали тих негідників, які далі продовжують робити фальсифікації.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошується народний депутат Геращенко. Підготуватися народному депутату Стойкові.

 

10:28:36

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Передайте слово, будь ласка, Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Прошу включити мікрофон.

 

10:28:49

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка.

Ну, істерика, яку ми тільки що побачили з вуст представників Партії регіонів, щодо того, що вони будуть все робити, щоб залишитися у своїх теплих кріслах ще до 2017 року, це абсолютно зрозуміло, тому що сьогодні все суспільство, у тому числі, на президентських виборах, дало вам свою оцінку, і ви сьогодні набираєте не більше одного відсотку прихильності наших громадян. Тому така істерика щодо недоцільності розпуску нинішнього складу Верховної Ради  України.

Але сьогодні переобрання парламенту вимагають не окремі політичні сили, не "УДАР", не Віталій Кличко – цього вимагає суспільство. Сьогодні суспільство говорить нам, зробіть повну люстрацію влади. І перший крок ми вже зробили: сьогодні обраний новий Президент України. Але на Президенті України люстрація влади не закінчується, вона лише починається. І наступним кроком повинен стати розпуск Верховної Ради  України і призначення нових парламентських виборів. І ми зробимо все, наша фракція, для того, щоб це було здійснено якомога швидше.

Друге питання. Сьогодні всю країну, безумовно,  турбує ця ситуація, яка складається на Сході України. І, безумовно, те, що і наша армія, Збройні сили України, всі сили, які беруть участь в антитерористичній операції, спрямовані  на  те, щоби захистити і не допустити жертв серед мирного населення України, це, безумовно, дуже приємний і позитивний факт. Але ми як парламентарі повинні думати і дбати про тих людей, які беруть  участь у цій антитерористичній операції, в першу чергу військовослужбовців.

Вчора ми знов побачили факт, на жаль, загибелі наших… і поранення значної чисельності  наших військовослужбовців, і знов питання номер 1 від тих людей, які беруть участь у цих заходах, це  те, що вони не  забезпечені елементарним захистом свого  життя і здоров'я. І знов виникає питання, що три місяці тому Верховна Рада України виділила 7 мільярдів гривень для забезпечення наших військовослужбовців. Люди зібрали 150 мільйонів гривень своїх коштів на підтримку  нашої армії. Де ці кошти?

Я звертаюся до вас, пане віце-спікере. Сьогодні   у нас "УДАР" зареєстрував разом… у тому числі і "Свободи" проект Постанови щодо створення слідчої комісії, яка б перевірила ефективність використання цих коштів.  Воно сьогодні стоїть останнім пунктом порядку денного.

Від фракції "УДАР" ми вимагаємо, щоб це питання  було проголосоване першим, адже захист життя і здоров'я наших  військовослужбовців –  сьогодні питання номер один нашої Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу до слова народного депутата Стойка.  

 

10:32:03

СТОЙКО І.М.

Дякую. Іван Стойко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина".

Шановні колеги! Дорогі слухачі, глядачі! Сьогодні, справді, хотілось би  говорити про  Україну, про розвиток її економічний, соціальний і таке інше. Але не приходиться, тому що  Україна находиться у вогні. Україна воює з Росією, з путінським режимом, який, на жаль,  дехто із парламентарів в цій залі боїться вимовити і сказати, що Росія – агресор.

Вчора на одному з телеефірів, справді, Інна Германівна зверталась до  депутатів і було прикро, що "Росія-агресор"  жоден із них, ні з Партії регіонів, ні з комуністів не вимовив. Оце і тест на нашу патріотичність, на нашу державність. Але віримо, що більше в парламенті не буде таких, хто воює проти України словами і своїми справами, хто проти того, аби Україна була цілісною. І тому, сьогодні хочеться ще раз і ще раз закликати нас усіх бути єдиними і згуртованими. Бути такими, якими є сьогодні керівники європейських країн, яким є Барак Обама, котрий сказав, що Путін повинен припинити постачання в Україну терористів, боєприпасів, зброї і таке інше.

Вчора до мене надійшов лист із Тернополя від редакції газети "Свобода". Саме один із росіян, Олександр Бившев, із селища Кроми Орловської області був дописувачем цієї газети. Напередодні свого арешту, напередодні відкриття проти нього кримінальної справи  тільки тому, що він став на захист України, тільки тому, що він в соціальних мережах розповсюдив свій вірш патріотам України, його сьогодні судять. Судять, не зважаючи на те, що в нього старенька мати, яка перенесла інфаркт, котрій уже 80 років. Судять, не заважаючи на те, що в нього батько переніс інсульт і йому 84 роки. Прийшли в квартиру з обшуком і намагалися зробити все аби його засудили, уявіть собі, за тероризм. Тому сьогодні ми не повинні бути байдужими і до таких людей і я наведу приклад його звернення до нас з вами. "Патріоти України", читаю на оригіналі, якщо мені вдасться російською мовою. "Я обращаюсь к вам від лиця, к сожалению немногочисленных россиян, в ком еще осталась совесть и кто отказывается участвовать в этом коллективно фашистском безумии. Держитесь! Всем вам стойкости и крепости духа! Позор России и слава Украине".  І на завершення вірш, який він написав і за який його сьогодні посадили:         

Зустріньте ворогів, як предки ваші,

чтоб не топтался здесь чужой сапог,

для них свинцевої зготуйте каші,

в нещадній битві береже вас Бог!

Ховати вам патрони ще зарано,

Росія ще лякає марш-кидком,

хай дух живе Шухевича Романа,

хай стане вам господь провідником

Слава  цій людині! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, час на виступи завершено. Для репліки, називали прізвища Леонова і Ляшка, прошу по хвилині включити мікрофон.

 

10:35:29

ЛЕОНОВ Е.В.

Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Тут моє прізвище згадали представники одної нечистоплотної партії, так от хочу сказати, що Всеукраїнське об'єднання "Свобода" послідовно виступає за заборону комуністичної ідеології в Україні. Все, що стосується діяльності цього злочинного угруповування, яке зараз називається Комуністична партія, мусить розслідуватися на найвищому рівні, всім їхнім діям повинні дати оцінку правові структури. І Всеукраїнське об'єднання "Свобода" уже звернулося до Міністерства юстиції з тим, щоб Міністерство юстиції ініціювало заборону Комуністичної партії через судові органи, через органи прокуратури. Тому що ці люди сіють міжнаціональну ворожнечу, ці люди намагаються зруйнувати самі підвалини української державності! Брехня, яку вони транслюють від імені своїх кремлівських поплічників, від імені своїх кремлівських господарів, не повинна лунати з трибуни Верховної Ради України! Коментувати тут нема чого.

Ці зрадники української батьківщини повинні бути покарані, заборонені, піддані люстрації і назавжди усунуті від влади! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ляшко.

 

10:36:52

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Колега із Партії регіонів Микола Левченко дорікнув мені у тому, що я за власні гроші купую бронежилети для української армії. Купував, купуватиму і буду купувати.

І закликаю всіх народних депутатів, особливо зі статками, мільярдери і мільйонери, які тут є. Ви в українській державі заробили мільярди. Сьогодні прийшов вас час поділитися з армією, поділитися з прикордонниками, з правоохоронними органами, - завдання кожного, обов'язок кожного українського громадянина! Це підтримка нашої армії! Це підтримка наших бійців, які сьогодні захищають територіальну цілісність України, суверенітет і незалежність України.

Тому я звертаюсь до всіх колег народних депутатів! Всі, хто мають можливості, підтримуйте нашу армію! Купуйте, допомагайте! Їм там надзвичайно важко. І наш обов'язок – їх підтримувати, наших бійців, наших героїв!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Переходимо до порядку денного. Перед тим, як ми перейдемо до порядку денного, я проінформую вас про народних депутатів, які відсутні сьогодні на нашому засіданні у зв'язку з лікуванням або з відрядженням.

Лікуються: Литвинов Леонід Федорович, Колганова Олена Валеріївна, Колесніков Борис Вікторович, Табачнік Яків Піневич. У відрядженнях, у нас Панькевич є присутній, наказ є, і Турчинов є відсутній.

Шановні народні депутати, у нас є зараз за порядком денним Звіт про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Пропонований комітетом регламент я представляю вам у відповідності до статті 162 Закону України "Про Регламент Верховної Ради". Доповідь міністру фінансів України Шлапаку Олександру Віталійовичу пропонується до 5 хвилин. Відповідь на запитання – до 3 хвилин. Співдоповідь голови підкомітету з питань бюджету Павлову Костянтину Юрійовичу – до 3 хвилин, відповідь на запитання – до 2 хвилин. Співдоповідь  голови Рахункової палати Магути Романа Миколайовича – до 5 хвилин і відповідь на запитання – до 3 хвилин. І виступи від депутатських фракцій і комітетів та народних депутатів – до 22 хвилин. Заключне слово міністру фінансів – до 2 хвилин. Загалом – 45 хвилин. Це є пропозиція комітету. (Шум у залі)

 Отже, шановні народні депутати, ви будете мати можливість, ще раз наголошую, всі будете мати можливість для запитань. 22 хвилини у вас буде можливість.

(Шум у залі)

 Авжеж, шановні народні депутати. Я запрошую до слова міністра фінансів України Шлапака Олександра Віталійовича. Прошу, Олександре Віталійовичу.

 

ШЛАПАК О.В.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Бюджет 2013 року став апофеозом політики економічної безвідповідальності і соціального популізму, яка проводилася урядом протягом останніх років. Він не відповів на жоден з реальних викликів часу. Натомість він довів до критичного загострення всі наші хронічні проблеми. Для хворої української економіки він став таким собі морфієм, мета якого була притупили біль помираючого організму.

Почну з макроекономіки. Бюджет 2013 року, як і бюджети попередніх років, був побудований на свідомо завищеному макроекономічному прогнозі. Підкреслюю слово "свідомо". Таким чином,навіть не дивлячись на те, що до бюджету в грудні 2013 року вносилися зміни, 120 мільярдів гривень до номіналу ВВП ми не добрали. Таким чином ми твердо прийшли до нуля замість 4… 3,5 відсотків зростання, які планувалися урядом.

А, отже, не виконувалися програмні документи: Національний план дій 2013 року, Державна програма активізації і розвитку економіки. Системні реформи не проводилися в жодній з галузей. За результатом такої роботи, за рейтингом корупції Україна опинилась на 144 із 177 місць. Індекс інвестиційної привабливості впав до критичної позначки –  1,8 по п'ятибальній шкалі. Що є найгіршим, до речі, за останні 4 роки. Штучне стримування тарифів на газ і тепло, штучне стримування стабільного курсу призвело до штучного заниження інфляції – 0,5 відсотка проти 4,8, які планувалися. Таким чином, 3 роки підряд українська економіка знаходилася в найгіршій фазі – фазі економічної стагнацій. Нереалістичний макропрогноз та існування масштабних податкових схем призвели до невиконання протягом 2013 року доходів бюджету.

До державного бюджету надійшло 339 мільйонів, що, хочу це підкреслити, на 7 мільярдів менше ніж у 2012 році. Бюджет намагалися скостити по доходам і в грудні зробили це на 20 мільярдів, і тим не менше все одно 12 мільярдів не добрали. До речі при цьому, не дивлячись на зменшення надходжень бюджету, стагнацію економіки, падіння експорту товарів і послуг більше як на 5 відсотків, відшкодування податку на додану вартість зросло на 16 відсотків, що свідчить, на моє переконання, про використання незаконних схем. Невиконання доходів намагалися компенсувати невідшкодуванням податком на додану вартість, переплатами та коштами НБУ. На слайдах ви можете побачити, про які сумі йдеться: 15,1 – надміру сплачені грошові зобов'язання, 16,8 – платежі, які будуть зараховані в майбутніх періодах, 15 мільярдів – невідшкодований ПДВ, 15,7 – заявок невідшкодованих сум ПДВ на рахунок майбутніх періодів і безпрецедентно висока сума заплачена Національним банком майже 30 мільярдів гривень, що склало майже 10 відсотків доходної частини бюджету.

Хочу підкреслити, що в умовах перерахування значних обсягів Національного банку до бюджету і негативного сальдо рахунку поточних операцій, зверніть увагу, будь ласка, на слайди, 16,4 мільярди доларів негативне сальдо. Утримання валютного курсу було штучним і здійснювалося за рахунок скорочення золотовалютних резервів більш як на 4 мільярди доларів США. Таким чином, це створило передумови для подальшої обвальної девальвації курсу та зростання рівня державного боргу. На жаль, всупереч депресивному стану економіки  невпинно зростали соціальні стандарти, які  не були забезпечені реальними ресурсами бюджету. Приведу лише два приклади.

Касові видатки соціального спрямування за загальним фондом державного бюджету зросли  за 2010-2013 роки більш як в 1,7 рази, до майже 300 мільярдів. Фонд заробітної плати працівників бюджетних установ при стоячій економіці, при кризі останніх чотири роки зростає майже на 60 відсотків, до 176  мільярдів, це при тому, що продуктивність праці за вказаний період знизилася на 0,2 відсотки. До речі, позика від Росії в сумі 3 мільярда доларів США, яка надійшла 24 грудня і була потрачена  за три дні, все одно не дозволила виконати планові показники видатків бюджету. Недовиконання склало майже 30 мільярдів доларів.

Неадекватне підвищення соцстандартів призвело, перепрошую, невиконання доходної частини  призвело ще до двох проблем, з якими ми тягнемося уже понад 10 років. Це дефіцит Пенсійного фонду, який з 2004 року по 2013 зріс, увага, в десять разів. Те саме стосується дефіциту НАК "Нафтогаз України". Вперше ми серйозний дефіцит зафіксували в 2008 році, і з тих пір…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити. Дякую.

 

ШЛАПАК О.В. …  і з тих пір визначаємо на підтримку НАКу величезні ресурси. Вже потратили майже 60 мільярдів. Але на слайді ви можете побачити, що щороку ми недодаємо НАКу ні різницю в цінах, ні різницю в тарифах. Таким чином, це ще доведеться зробити. Вже в цьому році, хочу нагадати, 40 мільярдів гривень з бюджету потрачено. І, на жаль, це не кінець, прийдемо до вас ще з розрахунками.

Фінансування підвищених соцстандартів за рахунок запозичень забезпечення підтримки НАК і Пенсійного фонду здійснювалося шляхом випуску ОВДП, і призвело до суттєвого зростання державного боргу та витрат на його обслуговування. Державний борг на кінець 2013 року становив, увага, 480 мільярдів гривень. За чотири останніх років він збільшився більш ніж удвічі.

Можна ще багато говорити про бюджет 2013 року, але  завершити хочу тільки таким. Бюджет 2013 року, як і попередні, повинен увійти в економічні підручники, як приклад того, як не потрібно розвивати економіку і фінанси у державі. Бюджет 2013 року робить нас з вами, на жаль, дорогі народні депутати, заручниками ситуації. І ми мусимо зупинити економічний авантюризм і соціальну щедрість за рахунок наших дітей і онуків. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися від фракцій, будь ласка.

Прошу включити мікрофон народному депутату Спіріній, фракція Компартії України.

 

10:46:54

СПІРІНА І.Д.

Александр Витальевич, будьте добры, скажите, пожалуйста, на сколько процентов от потребностей финансируется бюджет медицинской отрасли?

 

ШЛАПАК О.В.  Якщо ви маєте на увазі минулий рік, я звітую зараз за минулий, то бюджет медичної галузі був профінансований: стовідсотково – захищені статті і на 60 відсотків – незахищені статті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Журавському.

 

10:47:22

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Скажіть, будь ласка, як за цих умов… Я тут, дивіться на мене.  Як за цих умов можуть вижити вищі навчальні заклади і  наші студенти, професорсько-викладацький склад і студенти, прошу?

 

ШЛАПАК О.В. Пане Віталій, я в одному можу з вами погодитися, система вищої освіти, які і система загальної освіти потребує серйозного реформування. Але, на превеликий жаль, всі попередні уряди, включаючи, поки що, і наш, не бажають цього робити. У  нас ідуть великі суперечки з цього приводу, але я так само задаюсь питанням, яким чином ми з 1006 року, втративши третину учнів у школі, ні на одного вчителя менше  у нас не стало. Освіта сьогодні одна з найбільш неефективних, і втому числі вища, і затратних статей бюджету. Давайте разом працювати над її реформуванням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Яворівського.

 

10:48:22

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний пане міністре! Володимир Яворівський. Ті цифри, які ви назвали, що не добрано до бюджету 120 мільярдів, ну, вони, звичайно, добрані, забрані в людей, вони просто до бюджету не поступили. Ми бачили ці кадри про роботу податкової  Януковича.

Але змінилися часи, міняється податкова. Як ви оцінюєте сьогодні податкову, якою, фактично, керує Хомутиннік з Партії регіонів, і тому, скажімо, дві знамениті "тушки", які першими зрадили список, за яким вони пройшли, отець і син,  так  от, во ім'я отця і сина вони призначають ще й свою невістку в Кіровограді, прізвище її Валіщук Надія, призначають керівником податкової.

Міняється щось чи не міняється? Як ви ставитесь до роботи податкової і Білоуса сьогодні? Будь ласка.

 

ШЛАПАК О.В.  Дякую.

Що стосується роботи податкової, єдине, чим ми можемо зараз похвастатися, поки що це тим, що припинили роботу так званих "податкових площадок". На превеликий жаль мушу визнати, що на їхнє місце  досить активно прориваються так звані "податкові партизани", з якими поки що не можемо дати собі ради. І це те, за що пана Білоуса критикуємо ми сьогодні і намагаємося разом виправити ситуацію. У нас є можливість справитися з цією публікою, і ми це зробимо обов'язково.

Що стосується кадрових призначень  на місцях, хочу сказати вам таку річ: з 27 регіонів в 24 керівники помінялися. Можливо, далеко не в кожному регіоні на краще.

В мене є пропозиція наступна. Зараз, ви знаєте, що на місце Міністерства доходів і зборів, на місці, утворена Державна фіскальна служба. Будуть перепризначені всі керівники. Якщо у вас є конкретні претензії до  тих людей, які керують сьогодні на місцях податковою, зверніться, будь ласка, до Уряду, ми їх уважно розглянемо.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народному депутату Литвину.

 

10:50:22

ЛИТВИН В.М.

Шановний Олександре Віталійовичу, у мене одне питання - кредиторська заборгованість. Неодноразові  звернення  до Уряду були. Уряд запевнив, в тому числі, була зустріч з Прем'єр-міністром, віце-прем'єр-міністром, що кредиторська заборгованість буде погашена, але за однієї умови, що буде проведена перевірка і підтверджена ця кредиторська заборгованість. Перевірки вже всі проведені, разом з тим, жодного кроку не зроблено для повернення цієї кредиторської заборгованості. В свою чергу, не виплачуються заробітні плати, наростає  соціальне напруження.

В свою чергу, органи правопорядку  відкривають кримінальні справи на підприємства, які не виплачують заробітної плати. Коло виходить замкнене і виходу немає.

Прохання. Коли буде зроблено бодай перші кроки для розв'язання цієї проблеми? Були запевнення уряду,  що це буде зроблено.

Дякую.

 

ШЛАПАК О.В.  Володимир Михайлович, дякую вам за запитання. І тут… мушу з вами радитися, як з мудрою людиною, яка довгі роки керувала державою.

Я нагадаю, народні депутати, вам цифри. Коли ми прийшли до  керування урядом,  на єдиному казначейському рахунку був нуль. Разом з  тим, у нас було 80 мільярдів зобов'язань. На жаль, і залишається. Ми практично не погасили це зобов'язання. Тобто фактично були з'їдені гроші місцевих бюджетів на 30 мільярдів, спеціального фонду – на 33 мільярди.

От цікавий випадок: ми щодень визнаєм щось нове. Сьогодні засідання уряду, в порядку денному питання про продовження… про переформатування, я перепрошую,  певних позицій Укравтодору. З'ясовується, що в  2012  і 2013 роках Укравтодору було видано на 6,8 мільярда гарантій для того, щоб він будував дороги. Але всі ці гроші були забрані для погашення дефіциту Державного бюджету. Таким чином, за два роки 680 мільярдів 12 відсотка… процентна ставка. Ми вже мільярд 600 з  Державного бюджету платили процентів тільки по обслуговуванню цих боргів, які не пішли ні на одну ямку, яку засипано. Це як елемент тієї політики, яку проводилася.

Окрім того ми отримали в спадок 12 мільярдів кредиторської  заборгованості. Ми, дійсно, перевірили практично всю заборгованість по  центральним органам виконавчої влади. По місцевим ще далеко не встигли. Ми підтвердили  80 відсотків цієї заборгованості. Мушу сказати вам тільки одне, віддавати будемо ну в самих критичних випадках, тому що у нас вихід один: або не платимо поточну заробітну плату, або заплативши кредиторку, або поки що тягнемо з кредиторською, але виконуємо поточні зобов'язання.

Я звертаюся до вас з тим єдиним, чим можна звернуться.  Де ситуація критична, ми готові розглянути  в індивідуальному порядку підприємства, до якого причепилися там податківці, міліціонери і так далі. Всю цю публіку ми відгонемо.

Що стосується погашення заборгованості. Як тільки вийдем хоч в якісь плюси, почнемо її платити. Все, що можу поки що сказати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Марцинківу.

 

10:53:32

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть Михальчишину.

 

10:53:38

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Михальчишин, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний пане міністре, кілька запитань до вас звичайного характеру, принципового і системного. Не буду згадувати про казначейську заборгованість, яка сьогодні є перед усіма місцевими бюджетами, просто нагадую прохання від імені громади міста Львова. Її б якомога вчасніше погасити, адже гальмуються важливі проекти соціально-економічного розвитку.

А принципове запитання стосується політики в сфері міжбюджетних трансфертів. От, зокрема, в звіті надано, що за минулий рік загальний обсяг субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій та інші цілі у нас скоротився на 71%, або на суму майже в 14 мільярдів гривень. Зокрема, йдеться про  такі заходи, як компенсація різниці в тарифах на водопостачання і водовідведення, холодне і гаряче водозабезпечення, йдеться про ремонт доріг та утримання вулиць комунальної форми власності. Ці субвенції були скорочені на мільярди гривень. Виникає запитання, коли я ще навчався в середній школі, я чув, що наше Міністерство фінансів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте, будь ласка, запитання.

 

10:54:47

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А. …планує перейти на середньотермінове планування бюджетного процесу. Коли врешті-решт в нас буде здійснено Міністерством фінансів законодавчі ініціативи для середньотермінового бюджетного планування, коли в нас політика в сфері міжбюджетних трансфертів буде до нього прив'язана? Дякую.

 

ШЛАПАК О.В.  Хочу сказати, одне з небагатьох, в чому немає претензій до переднього уряду – всі  соціальні дотації, які повинні були сплачені людям в минулому році були сплачені, і дотації вирівнювання, і додаткові дотації, і спеціальні дотації соціальні. Ми також сплачуємо сьогодні все, копійка до копійки. Що стосується дотації по незахищеним стаття, і в минулому році, а в цьому ситуація ще гірша, ми не платимо, не платимо, тому що коштів немає. Інша річ, що коли ми разом з вами приймаємо бюджет… От в минулому році парламентом не було заплановано на різницю в тарифах ні копійки, відповідно все це повисло на НАК "Нафтогаз України", який сьогодні прийшов до нас і каже: "заплатіть, інакше ми банкрути". І ми з вами будемо нести відповідальність випускаючи ОВДП, перекладаючи борг на наших дітей і онуків, які, дасть бог, дочекаються нової системи міжбюджетних відносин. Однак ми зараз працюємо над нею вперто і маємо надію, що вже до кінця літа зможемо запропонувати, спочатку уряду, а потім парламенту, не дивлячись на те,  що у нас поки що немає поступок в ситуації, в плані адміністративно-територіальної реформи, ми запропонуємо нову схему міжбюджетних стосунків. Ми постараємося закріпити за місцями значну суму ресурсу і передати туди значну кількість програм. Хай місця самі фінансують те, що вважають за потрібне.

Маю надію, що до 1 вересня, і запрошую всі, хто хоче познайомитися з нашою роботою звертайтесь до Міністерства фінансів, щотретю суботу ми проводимо в себе слухання на цю тему, кому цікаво, будь ласка, прийдіть, підскажіть, допоможіть. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Матвієнкову.

 

10:56:41

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, фракция регионов.

Уважаемый Александр Витальевич, скажите пожалуйста, вот с момента того, как вы пришли к власти, впервые за 5 лет, стоимость на хлеб увеличилась на 20 процентов цены на лекарства выросли на 100-120 процентов, электроэнергия подорожала на 40%, газ для населения на 50 процентов, бензин 40-45 процентов, цены на продукты питания выросли на 100 процентов. Курс гривны обвалился на 46 процентов. Социальные выплаты были заморожены на уровне 2013 года.

Мы приняли закон, который говорит о том, что мы должны избежать катастрофы, который также нашел где-то, ну, примерно миллиардов 40, мы тогда говорили, на тот момент. Вы говорите о том, что сегодня правительство работает прозрачно, никто ничего не ворует, деньги должны быть. Вопрос: куда идут деньги? Что за рефинансирование банков тогда мы проводим на сегодняшний день? За счет чего мы будем увеличивать "покращэння", которое мы, так сказать, постоянно сейчас уже в новом виде говорим? Это один момент.

И второй момент. Когда все-таки закончится этот механизм казначейства, фокусы? Когда местные бюджеты недополучают то, что они заработали?!

 

ШЛАПАК О.В. Сергію Анатолійовичу, я вважаю, що ми сміливо все підвищення цін на 100, на 20 процентів поділити повинні на 10 років, які ми разом прожили в умовах, коли попередні уряди збільшували борги, проїдали валютні резерви, в тому числі уряди, які керувалися Партією регіонів, і таким чином штучно, я підкреслюю, тримали ціни і тримали валюту. Все це довелося "з'їсти" нам. Так що я із задоволенням цією славою поділюся з вашими урядами, які керували до цього.

Що стосується казначейства. Я ще раз хочу підкреслити, ми отримали на казначейському рахунку нуль. Коли уряд приходив пана Азарова в 2010 році, на казначейському рахунку було 22 мільярди. Ми отримали нуль і 80 мільярдів зобов'язань. В тому числі 30 мільярдів – місцевих бюджетів, які з'їли.

Все, що стосується місцевих бюджетів по платежам цього року, ми стараємося платити. У нас заборгованість перед місцевими бюджетами на сьогоднішній день близько мільярда, і ми її заплатимо. По незахищеним статтям. По захищеним немає заборгованості цього року. Ми виконали свої зобов'язання.

Що стосується старого, те, що "з'їли" ви, будемо віддавати. Але дайте трошки часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Розенко.

 

10:59:05

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Роману Чернезі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Чернезі.

 

10:59:20

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Шановний Олександре Віталійовичу, ну, у мене за весь період роботи в парламенті і я відповідно до Кабінету Міністрів, до Міністерства фінансів, до різних рівнів органів державної влади, направивши близько 100 звернень з тим проханням, щоби уряд, особливо теперішній, наш уже новий уряд, повернувся трошки лицем до проблеми дорожньої інфраструктури в західних областях, зокрема на Івано-Франківщині.

Практично кожного тижня в окремих районах і населених пунктах Івано-Франківської області відбуваються виступи людей, які перекривають транспортні сполучення і таким чином ставлять головну вимогу, щоби якимось чином хоч чуть-чуть налагодилася робота по ремонту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо можна, так максимально стисліше. Дайте завершити, будь ласка.

 

11:00:26

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Щоби завершити, власне, і ремонт дорожньої інфраструктури.

Я направляв конкретні пропозиції Кабміну минулого тижня, де віднайти кошти і де зробити перекидки. На жаль, отримав знову ж таки формальну відписку: це не передбачено чинним законодавством. Я вас дуже прошу, знову ж таки повернутися до цих питань і розглянути моє звернення і винайти можливість внести зміни до чинних постанов Кабміну. Дякую.

 

ШЛАПАК О.В. Пане Романе, дякую. Я, єдине, з чим не можу погодитися з вами, погоджуюся з тим, що дуже погано йде фінансування по дорогам. Не можу погодитися з тим, що ми надали формальну відписку. Я пам'ятаю нашу розмову, я особисто підписував цей лист. І можу вам сказати про те, що ми не можемо зробити перекидку, про яку ви говорите. Але пропоную, щоб весь зал в це не втягувати, запрошую вас підійти, запросимо дорожників, і разом сядемо і подумаємо, як бути в цій ситуації. Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Віталійовичу. Прошу сідати.

Я запрошую до слова голову підкомітету з питань бюджету Павлова Костянтина Юрійовича.

 

11:01:40

ПАВЛОВ К.Ю.

Шановні виборці, шановні народні депутати та запрошені! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 14 травня за участю представників Рахункової палати, Міністерства фінансів та казначейства розглянув урядовий звіт про виконання Закону про Державний бюджет на 2013 рік та відповідні висновки Рахункової палати.

За наслідками опрацювання комітетом звернуто увагу  на таке: на стан виконання Закону про Державний бюджет 2013 року негативно вливав нереалістичний макроекономічний прогноз.

Протягом минулого року вносились численні зміни до державного бюджету, якими значно змінено планові показники державного бюджету. При цьому окремі зміни не в повній мірі враховували поточний стан розвитку економіки та виконання бюджету, що свідчить про необхідність формування проекту Державного бюджету лише нереалістичних макропоказниках, а також підвищення якості бюджетного планування. За таких умов не доотримано майже 13 мільярдів гривень доходів загального фонду державного бюджету. Таке невиконання могло бути значно більшим, якби в кінці року не було зменшено план доходів на 19 мільярдів гривень та збільшено граничні обсяги у дефіциті державного бюджету та державного боргу.

Станом на 1 січня цього року податковий борг за податковими зобов'язаннями перед державним бюджетом становив 9 мільярдів гривень, що на 14 відсотків більше ніж на початок 2013 року. При цьому списано 4,5 мільярдів гривень податкового боргу. Тому потрібно посилити заходи щодо скорочення податкового боргу та недопущення нарощування нової податкової заборгованості, а також контроль за повернення розстрочених і відстрочених сум податкового боргу, обмеживши щорічні списання податкової заборгованості.

За підсумками виконання державного бюджету дефіцит становив 4,4 відсотка ВВП та по загальному фонду перевищив затверджений граничний обсяг понад 1 мільярд гривень. Від приватизації державного майна до державного бюджету надійшло лише півтора мільярди гривень або близько 14 відсотків затвердженого показника. Зазначене було компенсоване відповідним збільшенням державних запозичень.

Відтак, переважно боргове фінансування дефіциту державного бюджету призвело до стрімкого зростання державного боргу, який збільшився за рік на 20 відсотків до 480 мільярдів гривень або 33 відсотка ВВП. Але утримався в межах встановлення законом граничного обсягу.

На завершення 2013 року залишки коштів загального фонду державного бюджету були мізерними лише 45 мільйонів гривень. Така ситуація унеможливлює проведення соціальних видатків на початку нового року у необхідних обсягах.

Видатки державного бюджету загальним фондом становили на 11 мільярдів… гривень менше плану. Разом з тим, захищені видатки, серед яких переважно видатки соціального спрямування, проведені майже в повному обсязі.

Водночас, в умовах недоотримання доходів державного бюджету відбулося зростання видатків на соціальні цілі, яке забезпечувалося переважно за рахунок здійснення державних  запозичень, відволікання коштів спеціального фонду та місцевих бюджетів, нездійснення інших видатків Державного бюджету, на що також звернув увагу попередній ……. представник уряду.

Протягом останніх років нарощувалась заборгованість Пенсійного фонду за позиками єдиного казначейського рахунку і на кінець року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон, завершуйте, будь ласка.

 

ПАВЛОВ К.Ю.  … і становила більше 49 мільярдів гривень. Врегулювання такої проблеми потребує системного розв'язання питання збалансування бюджету Пенсійного фонду. Продовжувала зростати дебіторська заборгованість за видатками Державного бюджету, при цьому кредиторська заборгованість за видатками загального фонду Державного бюджету зменшилась, про те, її обсяг залишився значним, а прострочена заборгованість взагалі суттєво зросла. Тому для врегулювання з цих питань уряду належить: по-перше, вжити заходів, щодо погашення бюджетної заборгованості...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть, будь ласка,  мікрофон.

 

ПАВЛОВ К.Ю.  … насамперед простроченої та посилити контроль за дотриманням фінансової дисципліни розпорядниками бюджетних коштів.

По-друге, упорядкувати виконання платіжних доручень відповідно до взятих бюджетних зобов'язань, особливо за коштами місцевих бюджетів та спеціального фонду Державного бюджету. Крім того, не допускати розширення видатків попередньої оплати. Велика кількість перерозподілу видатків Державного бюджету свідчить про необхідність посилення відповідальності головних розпорядників за якість планування бюджетних програм.

Зважаючи на виявлені Рахунковою палатою недоліки у розподілі та використанні Державного фонду регіонального розвитку субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток, окремих територій та державних капітальних видатків, у подальшому необхідно забезпечити раціональне та ефективне використання таких коштів.

Удвічі збільшилась заборгованість за середньостроковими позичками місцевих бюджетів з єдиного казначейського рахунку, що потребує комплексного врегулювання цього питання.

В процесі опрацювання урядового звіту з врахуванням висновків Рахункової палати Комітетом з питань бюджету підготовлений новий проект Постанови щодо звіту про виконання Державного бюджету на 2013 рік, за номером 4625-д від 14 травня 2014 року.  На відміну від урядового цим проектом постанови передбачено не лише взяти до відому звіт Кабінету Міністрів, а і надати доручення уряду щодо врегулювання наявних проблем та поліпшення управління бюджетними коштами.

Отже, Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за номером 4625-д за основу та в цілому. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Костянтину Юрійовичу. Прошу, сідайте, будь ласка.

Запрошую до співдоповіді Голову Рахункової палати Магуту Романа  Миколайовича.

 

МАГУТА Р.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, члени уряду, запрошені! Колегія Рахункової палати відповідно до чинного законодавства затвердила висновки щодо виконання Закону про Державний бюджет в 2013 році, які надані Верховній Раді України в установлений термін і роздані всім вам.

Враховуючи обмежений час, зупинюся лише на суттєвих явищах, проблемних питаннях виконання бюджету в минулому році, вирішення яких може позитивно вплинути на виконання державного бюджету поточного року.

Виконання державного бюджету насамперед залежить від якості макроекономічного прогнозу, на основі якого сформовані показники бюджету. У 2013 році економічного зростання не було, хоча прогнозувався приріст  3,4 десятих відсотка. Споживчі ціни в 2013 році до грудня 2012 року зросли на 0,5  відсотка при 4,8 відсотка враховано при затвердженні бюджету на 2013 рік. В результаті за оцінкою Рахункової палати недоотримано 16 мільярдів гривень запланованих доходів бюджету. 

З урахуванням складної економічної ситуації вважаємо за доцільне щоквартально вносити корективи до державної економічної і бюджетної політики.

Одним із стимулюючих чинників зростання економіки став низький обсяг чинного припливу прямих іноземних інвестицій, який за підсумками 2013 року  виявився вдвічі менший ніж за попередній рік. Суттєве покращення інвестиційного клімату  як наслідок збільшення прямих іноземних інвестицій має стати важливим чинником збалансування дефіциту торговельного балансу, який у 2013 році компенсувався чистими залученнями  кредитних ресурсів. А кредити як ми всі розуміємо потрібно віддавати.

Доходи державного бюджету в 2013 році виявилися на 7 мільярдів гривень або на 2 відсотка меншими ніж у попередньому 2012 році. І це при збільшенні на 30 відсотків переплат  податків і зборів та в 2 рази суми не відшкодованого податку на додану вартість.

З метою недопущення відволікання  обігових коштів суб'єкту господарювання в умовах  дорогих кредитних  ресурсів необхідно вирішити проблему повернення з бюджету заборгованості з відшкодування податку на додану вартість. Можливо, на певний час варто замінити податок на додану вартість податком з продаж, адміністрування якого значно прозоріше.

Не обійтися без підвищення відповідальності податкових органів за необґрунтовані переплати податків. Однією з причин невиконання на 29 мільярдів гривень запланованих видатків стало  невчасно і не в повному обсязі здійснення органом Державної казначейської служби платежів з погашення зобов'язань розпорядників бюджетних коштів. До того ж укорінилася практика виділення бюджетних коштів у значних обсягах у кінці року. Зазначене призводило до невикористання коштів за окремими бюджетними програмами і виникнення значних обсягів простроченої заборгованості.

У 2013 році формування і виконання місцевих  бюджетів здійснювалося в умовах значної централізації бюджетних ресурсів на державному рівні. Основним джерелом доходів місцевих бюджетів залишилася трансфертність Державного бюджету, питома вага яких у місцевих бюджетах становила 52,4 відсотки. Наявні ресурси місцевих бюджетів задовольняли переважно поточні потреби територіальних громад, тоді як частка капітальних видатків зменшилася, що негативно впливало на соціально-економічний розвиток регіонів. Таким чином, децентралізація, про яку останнім часом багато говорять, є ключовим завданням реформування бюджетної політики.

Державний бюджет за 2013 рік виконано з дефіцитом, який становив 65 мільярдів гривень або 4,4 відсотків ВВП. Фінансування дефіциту здійснювалося за рахунок державних запозичень, яких у 2013 році отримано 161 мільярд гривень, що на 47 відсотків більше, ніж за попередній 2012 рік. Державні запозичення становили третину всіх надходжень до Державного бюджету, при цьому значну частину облігацій  внутрішньої державної позики викуплено Національним банком.

Значні державні запозичення призвели до збільшення в 2013 році  державного гарантованого… державного боргу на 69 мільярдів. Як було сказано, він складає 480 мільярдів гривень. Частка державного і гарантованого державного боргу номінованого в іноземній валюті, хоча і  зменшилась, залишилась значною – 59,8 відсотка. Саме це стало визначальним фактором значного збільшення боргу в поточному році за рахунок девальвації гривні до долара та євро.

Пропозиції, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити, будь ласка.

 

МАГУТА Р.М.   Пропозиції щодо покращання системи управління державним гарантованим боргом та зменшення боргових ризиків надані у висновках. Це підвищення інвестиційної спрямованості державних запозичень, надання державних гарантій… лише на фінансування самоокупних інвестиційних проектів загальнодержавного значення і зменшення дефіциту Державного бюджету.

Сподіваюсь, що реалізація щойно озвучених та інших пропозицій Рахункової палати в наведених висновках щодо виконання  Державного бюджету на 2013  рік…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати! Дякую, Романе Миколайовичу. Прошу сідати. Прошу народних депутатів записатися на виступи. Будь ласка. Прошу до слова народного депутата Сухого. Підготуватися народному депутату Томенкові.

 

11:13:48

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я хочу всім вам нагадати, що парламентаризм, який виник в Англії, виник саме з потреби. Коли почали збирати податки і потрібно було зібрати представницький колектив аби контролювати бюджет. Ми сьогодні чули ніби звіт про бюджет, а разом з тим – звичайнісінький мітинговий політиканський маніфест. І знову вся та стара пісня. Якісь папєрєднікі нехороші. А ці прийшли апріорі дуже хороші, дуже мудрі  і дуже прекрасні. Я хотів задати запитання міністру фінансів України конкретне.   Мова йде про розділ четвертий. Там, де мова йде про боргову безпеку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Віталійовичу, зараз до вас будуть запитання. Я прошу, щоб…

 

СУХИЙ Я.М. Я вас перепрошую, Руслане, та він, яке питання, що він може відповісти? Він ні за що не відповідає, він нічого не вирішує. Вирішується не зрозуміло де і не зрозуміло ким. Бо ми маємо страшну проблему. В Україні, в порівнянні з 2012 роком, різко виріс процент боргової безпеки. Ми стаємо небезпечною країною і для громадян, і для оточуючих. Чому.

Реальний конкретний приклад. Українські вузи, українські вищі навчальні заклади, українські наукові установи самі на себе заробляють, в тому числі за рахунок того, що навчають іноземців. Тобто заробляють валюту. В Запоріжжі є вузи, які мають десятки мільйонів доларів на рахунку. Їхні гроші сьогодні Мінфіном і цим прогресивним новим урядом омертвлені, заморожені! Ми ж прекрасно розуміємо, у чому проблема. Не росте ВВП. Ну, як він буде рости, коли навчальні заклади, наукові установи не мають можливості купити, закупити наукове обладнання, прогресивне. Оці високі технології, про які ми говоримо.

Вони не мають можливості закупити поточні, вирішити, лампочки. Один навчальний заклад Запоріжжя закупив для студентів ліжка в гуртожиток. 50 процентів проплатили, 50 процентів казначейство не дало! Викинули ліжка, - студенти сплять на матрацах.

Люди! Або ми займаємося предметно ВВП, або ми займаємося економікою, або ми даємо можливість розвиватись нашим навчальним закладам, або давайте чесно ми скажемо, що Україна – банкрут! Якщо банкрут, то застосовувати тоді методи, які положені в цьому суспільстві.

І ще одне. Державні казенні інвестиції в Україні сьогодні наближаються до нуля. Згадайте 2002, 2003, 2004 рік, - державні казенні інвестиції переважали соціальні видатки. Що ми маємо, згідно звіту про бюджет?! Різко зростає в грошових доходах населення, різко зростає питома вага соціальних видатків. Яке ж це громадянське суспільство? Не зарплата. А зарплата падає, вона вже падає нижче критичного рівня.

Значить, людина стає залежною від держави. Держава має гроші, держава не має гроші, якісь "папєрєднікі", якісь "наступнікі", ті хороші, ті погані, - і це вічне зачароване коло! Депутатська група "Економічний розвиток" заявляє, або ми почнемо предметно займатись економікою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

СУХИЙ Я.М. Я перепрошую.  … ростом ВВП, або наші всі розмови про державний бюджет нікому не потрібні і нічого не варті. Даєш гроші на українську науку!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Томенка, підготуватися народному депутату Павлову.

 

11:17:20

ТОМЕНКО М.В.

Я трішки стурбований тим, що таке надзвичайно важливе запитання, по-перше, ми в такому регламенті розглядаємо. І, я думаю, що уряд міг би сьогодні і не проводити засідання, коли слухається звіт бюджету. Мусили ми не 5 хвилин, а послухати фундаментальну доповідь, оскільки йдеться про надзвичайно ключове питання, для парламенту це головне питання -  бюджет ухвалення і бюджет його виконання. Тому я конструктивну позицію займу і запропоную, щоб наступний раз, ми, коли підходили до питання бюджету, ми ще раз передивилися наш Бюджетний кодекс і повернули вплив парламенту на бюджетний процес. Тому що не може бути ситуація попередніх років, коли депутати можуть прочитати бюджет і збігати до Міністра фінансів, якщо є серйозний вплив, або до чиновника Міністерства фінансів і вплив депутата на цьому закінчується. Треба відновити ту ситуацію, коли ми працюємо між першим і другим читанням, є можливість по кожній статті обговорити і внести зміни. Так само не можна повторити ситуацію білих і чорних регіонів, тому що ви знаєте, як наш бюджетний комітет ухвалює рішення про трансферти чи субвенції. Я колись цю таблицю нарахував, що наприклад, центральна Україна, області центральної України, виявилися фактично без коштів, тому що були пролобійовані 2-3 області, куди пішли основні кошті, а решта областей залишилася без коштів. Надзвичайно важливе питання, яке треба врегулювати, в минулому році я їздив і просив щоби залишили кошти сільськім радам, бо сільські ради виявляється заробляли більше і краще господарювали, чим райони і області. І дожилися вже до того, що в сільських рад зароблені гроші забирали, щоб районні адміністрації фінансували питання освіти чи охорони здоров'я. Який смисл тоді сільській раді працювати, щоб заробляти ці кошти? Тому це теж серйозне питання. Очевидно, ми мусили би проаналізувати надзвичайно важливі державні програми, які ми продовжуємо дофінансовувати в частині кредитів, то я б, наприклад, хотів почути, що в нас з Євро? Ми до сих пір за "Євро-12" повертаємо борги. Дуже багато організацій до сих пір кошти не отримали, очевидно треба було б пройтись по пунктах і сказати, що в 13-му зробили, що 14-му треба зробити.  У нас дуже велика проблема була і сьогодні залишається по заборгованості, по заходах до 200 річчя з дня народження Шевченка. Ми досі не профінансували ні в 13-му році, ні 14-му, видання повного зібрання творів Шевченка від 9 до 12 тому і це ганьба для української держави, і багато інших речей. Тому, друзі, я вважаю, у справі бюджету,  у справі бюджету повинен бути парламент, повинен бути уряд, навіть добре було щоб і Генеральний прокурор прийшов, і повинно бути розуміння, того що це ключове питання Українського парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Павлову.  Підготуватися народному депутату Благодирові.

 

11:20:27

ПАВЛОВ К.Ю.

Шановні депутати, я хочу ще раз лише акцентувати увагу саме на той проект постанови, який рекомендовано бюджетним комітетом Верховної Ради, саме на 4625д від 14.05.2014 року, який не тільки пропонує прийняти звіт до уваги, але і рекомендує вжити всі можливі заходи діючим урядом для врегулювання тих проблемних моментів, які є з виконанням бюджету та недопущення їх у подальшому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Благодира.

 

11:20:59

БЛАГОДИР Ю.А.

Прошу передати слово Інні Богословській. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова Інну Богословську. Підготуватися народному депутату Кудрі.

 

11:21:17

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги, я би хотіла зараз звернути увагу парламенту на сам інститут Рахункової палати, на те, у що він перетворився і на ті завдання, які перед нам з вами стоять.

Парламент добровільно останні роки віддав на поталу недобросовісній владі інструмент, який є головним в руках парламенту по контролю за виконавчою владою і публічними грошами.

У що зараз перетворилася Рахункова палата, яка є найдієвішим інструментом в будь-якій парламентській державі контролю суспільства над публічними грошами? Там комарі, мухи, павуки, там взагалі немає фахівців. Там спеціалісти Рахункової палати, в яких давно вийшов термін служби. Там голова Рахункової палати, який був другом сина Януковича і грів це місце для Азарова, який повинен був піти на пенсію в Рахункову палату. Там взагалі немає жодного інструменту контролю над публічними ресурсами. Сьогодні для парламенту перше питання стоїть – це повний перегляд підходу до відношення парламентарів до свого інструменту, такого як Рахункова палата. Терміново треба переобирати голову. Терміново треба формувати правильний склад аудиторів і починати фактично з нуля відновлювати чи  будувати нову систему контролю парламенту над бюджетом. Сьогодні це профанація! Сьогодні Рахункова палата взагалі не викриває суспільству ні системних проблем, ні поточних проблем використання бюджетних коштів. Ми з вами дали право Рахунковій палаті доглядати не тільки за витратною частиною бюджету, але і за дохідною. І нічого не робиться. Ми не маємо цього органу.

Тому, перше, про що я прошу, фракції зараз провести консультації в середині фракції і групи, зробити пропозиції і вийти на це питання на рівні керівництва парламенту і ставити питання про переобрання голови і переобрання членів Рахункової палати для того, щоб цей орган почав дієво діяти як контрольний орган парламенту, а, значить, народу, бо ми з вами законодавчий орган, над публічними грошами. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Кудрі. Підготуватися народному депутату Сабію.

 

11:24:04

КУДРЯ В.І.

Прошу передати слово моїй колезі Байдюк Ларисі Макарівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:24:24

БАЙДЮК Л.М.

В тому, що бюджет 2013 року не виконаний із-за того це сталося, що дуже багато змін внесено до бюджету в 2013 році. Окремі рішення Кабінету Міністрів України про використання бюджету не відповідають нормам Бюджетного кодексу. Всупереч вимогам частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу не визначено цілей використання коштів за бюджетними програмами завдань головних розпорядників і підстав та або залучення одержувачів бюджетних коштів до виконання бюджетної програми, а також впливу до них у разі її невикористання.

Ну, приклади такі, наприклад, зміни до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів по земельній реформі, а також по будівництву спортивних споруд зі штучним льодом і другі.  Недоліків планування і організації проведення  видатків зумовили необхідність прийняття Кабміном непослідовних і з порушенням чинного законодавства рішень про перерозподіл  та передачу бюджетних призначень як між програмами, так і головними розпорядниками бюджетних коштів, а саме: 77 рішень про перерозподіл бюджетних коштів на більш 9 мільярдів гривень; 7 рішень про передачу бюджетних призначень від одного до іншого головного розпорядника бюджетних коштів на мільярд 300 мільйонів; 12 рішень збільшення видатків розвитку за рахунок зменшення інших видатків більш як 400 мільйонів гривень; 5 рішень про перерозподіл видатків між адміністративно-територіальними одиницями на 57 мільйонів гривень.

Ну, і, якщо брати по деяким міністерствам: Мінфін -  20 рішень прийняв по Мінфіну, Мінохорони здоров'я – 11 рішень, Міністерство освіти і науки – 9 рішень, Міністерство внутрішніх справ – 8 рішень. Ну, і запровадження, централізація за Мінфіном капітальних видатків на поліпшення управління ними, не визначено єдиного підходу до розподілу видатків між головними розпорядниками, а також чітких і прозорих критеріїв відбору об'єктів і видів робіт.

Дуже багато недоліків у використанні бюджетних коштів при виконанні бюджетних програм, що призвело до порушень чинного законодавства та неефективного використання коштів. Як приклад, на 1 січня 2014 року в Україні 1 мільйон людей дорослих хворих на онкологічні захворювання. І навіть в цьому і в регіональних відділеннях по цьому напрямку медицини не використані ті кошти бюджетні, які призначені для лікування людей.

Ну, і наша фракція Комуністичної партії України не бути підтримувати цю постанову по звіту про Державний бюджет. І ми просимо врахувати в наступному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершувати.

Народний депутат Сабій передає своє слово народному депутату Михальчишину, будь ласка. Останній виступ і відповіді, заключні слова наших гостей.

 

11:27:50

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний головуючий, шановні народні  депутати, шановні виборці! Направду, оцей звіт, який нам сьогодні презентували, – це абсолютно сумна  і навіть трагічна картина стану державних фінансів. Найгірше, що ані з відповідей міністра фінансів, ані з відповідей представника Рахункової палати ми не почули нічого фундаментально нового, а треба визнавати факти. У нас фінансування державного бюджету сьогодні насправді здійснюється переважно за рахунок державних запозичень. Видатки державного бюджету десь 160 мільярдів гривень – це те, що держава позичає, а не те, що надходить у вигляді податків. Ми знаємо, якими темпами у нас зростає державний борг. Нам пропонують, Рахункова палата вказує на те, що треба вирішити проблему повернення суб'єктам підприємницької діяльності заборгованості з відшкодування податку на додану вартість. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, що в теперішніх умовах української економіки існуюча практика адміністрування ПДВ взагалі руйнує державні фінанси і фінанси підприємств. Негативне ставлення до ПДВ спричиняє фактично безпроцентне кредитування державного бюджету на мільярди  гривень підприємствами, які не можуть розвиватися, що призводить до зниження конкурентоздатності. Внаслідок цього у нас спостерігається зниження інвестиційного клімату і підривається довіра іноземних інвесторів.

Крім того, як випливає із засобів масової інформації, уряд у нас взагалі планує запровадити ПДВ-облігації для адміністрування цієї заборгованості для відшкодування податку на додану вартість. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, що зокрема для збалансування державного бюджету, для нової бюджетної політики потрібно розглянути комплекс заходів щодо ліквідації ПДВ як криміналізованого податку, який просто руйнує українську економіку, на сьогоднішній день  є просто економічною диверсією проти наших державних фінансів. Цей податок повинен скасований, як Карфаген колись повинен бути знищений. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заключне слово, я прошу Романа Миколайовича Магуту. Прошу включити мікрофон. І підготуватися – Олександр Віталійович.

 

МАГУТА Р.М. Шановні народні депутати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон на президії.

 

МАГУТА Р.М. Шановні народні депутати, шановна Інна Богословська! Я хочу все ж таки відповісти на ті зауваження, які були висловлені.

По-перше, в стінах Рахункової палати досить часто ми називаємо слово люстрація. давайте, я готовий пройти відповідну люстрацію. Але, якщо ми хочемо кажемо про люстрацію, треба чітко визначити, які критерії люстрації.  Всі державні службовці мають, дійсно, її пройти. Тому, якщо є якісь звинувачення, чи знайомий, чи ще щось, Рахункова палата працювала і працює на користь держави.

Сьогодні, дійсно, є у Рахункової палати проблеми по формуванню колегії Рахункової палати і це питання вже не один раз піднімалося в стінах Рахункової палати. Але це ваше право, голосування за членів Рахункової палати проходить в стінах Верховної Ради. Тому, на даний момент стосовно нефаховості членів Рахункової палати, повірте, за 17 років, цього року це вже 18 років діяльність Рахункової палати, фаховість працівників Рахункової палати була підтверджена вами, використовуючи висновки Рахункової палати як під час опозиції, так і зараз.

Рахункова палата є аполітичною структурою, вона не може бути і формуватися по фракційному принципу. Політики мають займатися політикою, Рахункова палата має контролювати надходження до Державного бюджету, ефективного використання коштів Державного бюджету від імені всієї Верховної Ради, а не конкретно окремого політика. Тому прохання –   звинувачення в адресу Рахункової палати, фаховості її, якщо такі обвинувачення є, вони мають бути обґрунтованими. Бо на сьогоднішній день не звільнено ні одного працівника Рахункової палати, які працювали і які якісно, фахово працюють. 

Дійсно зараз проходить зміна структури Рахункової палати, змінюються  підходи до Рахункової палати. Ми отримали право контролю за доходною частиною Державного бюджету, працювати є над чим. І закликаю вас всіх допомогти, дійсно, сформувати колегію Рахункової палати, бо на сьогоднішній день в залежності з тим, що терміни діяльності членів Рахункової палати хоч і закінчились, але звільнення і призначення відбувається тут в стінах Рахункової палати.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До заключного слова я запрошую міністра фінансів України Шлапака Олександра Віталійовича. Прошу включити мікрофон.

 

ШЛАПАК О.В. Шановні народні депутати! Я хотів подякувати за запитання і за побажання, які були висловлені.

Я ще раз хочу підкреслити, що для всіх для нас бюджет 2014 року повинен послужити уроком, як не потрібно робити бюджет. І дуже вірю в те, що при змінах до бюджету року 2014 при  підготовці бюджету на 2015 рік ми з вами врахуємо обов'язково ті проблеми, з якими стикнулися з-за проблем бюджету 2013 року.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні народні депутати, нагадаю нам всім, що відповідно до статті 162 Регламенту Верховної Ради  України ми маємо ухвалити постанову. Профільний комітет вже нам її озвучив, я тільки частинку регулятивної частини нагадаю шановним народним депутатам. Поки я нагадуватиму, я прошу Апарат запросити народних депутатів до сесійної зали з огляду на те, що ми зараз будемо голосувати.

Отже, "рекомендувати Верховній Раді  України звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" взяти до відому та надати відповідні доручення Кабінету Міністрів України щодо поліпшення управління бюджетними коштами згідно з проектом Постанови Верховної Ради  України, підготовленим народними депутатами України членами Комітету з питань бюджету". І додається 11 аркушів.

Шановні народні депутати, я попрошу вас зараз зайти до сесійної зали, хто за межами її, сісти на свої робочі місця з огляду на те, що ми зараз проводитимемо голосування проекту Постанови, яку підготував профільний комітет, наші колеги (реєстраційний номер 4625-д). Я прошу народних депутатів визначитися зі своїм голосуванням. Прошу включити систему "Рада".

 

11:34:42

За-171

Прошу по фракціях. "Батьківщина" – 32, Партія регіонів – 29, "УДАР Віталія Кличка" – 2, "Економічний розвиток" – 28, "Суверенна європейська Україна" – 22, ВО "Свобода" – 31, Компартія – 0, позафракційні – 27.

З огляду на це голосування ми беремо до відома звіт Кабінету Міністрів. Дякую.

Шановні народні депутати, переходимо до наступного пункту порядку денного.

Вчора ми з вами розглянули проект закону (реєстраційний номер 4621), проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України). Я пропоную сьогодні, щоб ми зараз визначилися з голосуванням, враховуючи те, що ми вже з вами  активно  проговорили цей проект закону.

Шановні народні депутати! Вашій увазі… ставиться на голосування  проект Закону (реєстраційний номер 4621) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України). Прошу народних депутатів визначатися своїм голосуванням.

Прошу включити систему "Рада".

 

11:36:22

За-170

Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях. "Батьківщина" – 45, Партія регіонів – 1, "УДАР Віталія Кличка"  – 21, "Економічний розвиток" – 24, "Суверенна європейська Україна" – 24, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 21.

Автор законопроекту просить поставити на голосування на повторне перше… голосування. Читання. Перепрошую.  На повторне перше читання. Можемо ставити, шановні народні депутати? Ставлю на голосування пропозицію автора законопроекту повернутися на  повторне  перше читання цього законопроекту. Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

11:37:22

За-169

Рішення не прийнято.

Прошу, по фракціях. "Батьківщина" – 45, Партія регіонів – 0, "УДАР Віталія Кличка"    25, "Економічний розвиток" – 21, "Суверенна європейська Україна" – 25, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 18.

Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується наступний перелік законопроектів для включення до порядку денного. Проект Закону (реєстраційний номер 4962); проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо денонсації угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації.

Прошу народних депутатів визначитись голосуванням.

Прошу включити систему Рада".

 

11:38:35

За-127

Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях. "Батьківщина" – 42, Партія регіонів – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 17, "Економічний розвиток" – 1, "Суверенна європейська Україна" – 14, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 34, Компартія України – 0, позафракційні – 19.

Прошу Мірошниченку включити мікрофон, будь ласка. Автор законопроекту.

 

11:39:05

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Справді, я є одним з авторів цієї постанови, цього звернення. Насправді воно є надзвичайно важливим у світлі подій,  які відбуваються сьогодні на кордоні України, особливо на сході, на кордні Луганської і Донецької областей. Сьогодні у нас не лише кордон не захищений, сьогодні у нас абсолютно не врегульований і не відповідає вимогам і викликам сучасності режим перетину кордону громадянами України та Росії. Без віз, за громадянськими паспортами, внутрішніми, перетинають кордон сотні і тисячі людей, які у підсумку стають терористами, які підбурюють до порушень територіальної цілісності України, які сьогодні вбивають і стріляють українців, і вбивають, і стріляють у людей, які виступають за територіальну цілісність України.

Сьогодні ми цим зверненням пропонуємо звернутись до Кабінету Міністрів аби зупинити угоду про безвізовий режим і прописати інші умови перетину кордону, зокрема, наприклад, можна застосовувати перетин кордону за допомогою закордонних паспортів, чи є цілком нормальним і цивілізованим явищем. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", вже не один місяць і не один рік наполягає на запровадженні візового режиму перетину кордону між Україною і Росією, тим більше, що ми сьогодні прагнемо лібералізації безвізового, лібералізації візового режиму з Європейським союзом. Я розумію, що може бути дуже багато невдоволених громадян України, які мешкають у прикордонній смузі, але ми можемо запровадити практику наших взаємин з Європейським союзом, коли у 50-ти кілометровій зоні люди, які проживають у прикордонній смузі, можуть перетинати кордон без віз. Це так, як це є у взаєминах між Україною і Європейським союзом. Все це ми віддаємо на розсуд Кабінету Міністрів, але угода про безвізовий перетин  кордону між Україною і Росією, яка існує з 1997 року, вичерпала себе. І вона має бути припинена. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, переходимо до обговорення. Це до включення, шановні, не піднімайте, будь ласка, руку, ви ж знаєте регламент. А він є автор законопроекту. Я вас попрошу. Ми зараз не включили цей законопроект до порядку денного, ми переходимо до наступного пункту порядку денного.

Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону, реєстраційний номер 2469а, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень). За якою процедурою будемо? Є пропозиції за скороченою процедурою?

Шановні народні депутати, прошу проголосувати скорочену процедуру розгляду цього питання. Прошу визначатися, прошу включити систему "Рада".

 

11:42:20

За-140

Рішення не прийнято.

Прошу до слова народного депутата Кальцева Сергія Федоровича.

 

11:42:41

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Шановні колеги! Законопроект № 2469а був підготовлений після численних конфліктів, пов'язаних із зловживанням посадових осіб об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Конфлікти найчастіше полягають у тому, що від жильців таких будинків вимагають гроші за вступ до складу членів ОСББ. Крім того, громадянам, що не увійшли до складу ОСББ всіляко перешкоджають у реалізації їхніх невід'ємних прав.

Зловживання особливо поширені серед новобудов. На окрему увагу заслуговує такий спосіб. У чинному законодавстві є вимога, щоб на установчих зборах при створенні ОСББ було присутніх не менш 50 процентів власників, інакше створити ОСББ не можна. Цю вимогу забудовник чи балансоутримувач новобудови обходить доволі своєрідним шляхом. Він реалізовує всього декілька квартир, після чого такі покупці створюють ОСББ.

Зрозуміло, що ці особи, скоріш за все, є пов'язаними із забудовником чи балансоутримувачем будівлі. Таким чином наступні покупці усунуті від можливості взяти участь у створенні ОСББ. В подальшому посадові особи в ОСББ перешкоджають новим власникам приміщень стати членами таких ОСББ.

Найпоширенішим способом перешкоджання є встановлення вступного внеску. Законом прямо не заборонено встановлювати плату за вступ, і цим вдало користуються керівники ОСББ. Хоча зрозуміло, що така практика суперечить суті правовідносин за участю ОСББ. Кожний власник квартири має право бути членом ОСББ. Іншим способом перешкоджання власникам приміщень ставати членами ОСББ є встановлення тривалої та навмисно незрозумілої процедури вступу до її складу. У кожному окремому випадку вигадуються різні процедурні перепони. При цьому я впевнений, така процедура має бути максимально простою та прозорою.

Окремою проблемою, пов'язаної з ОСББ, є приховування рішень, що ухвалюються його керівними органами. Це однозначно створює передумови для різноманітних зловживань. Наприклад, затвердження загальними зборами ОСББ договорів про надання послуг за завищеними цінами. До того ж це обмежує права власників приміщень, які не є членами ОСББ, у доступу до інформації, що безпосередньо їх стосується.

Таким чином ми пропонуємо змінити Закон про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків таким чином. Зробити безкоштовним та максимально прозорим вступ до складу членів ОСББ. Найбільш ефективним є так званий заявницький характер вступу. Тобто якщо власник приміщення в установлений строк після подання заяви не отримав обґрунтованої відмови, він автоматично стає членом такого об'єднання. Встановити абсолютну доступність рішень загальних зборів ОСББ для усіх власників приміщень будинку, де створено таке ОСББ.

Такий підхід значно зменшить можливі зловживання з боку керівництва ОСББ, усуне дискримінацію власників квартир та інших приміщень та сприятиме прозорості діяльності такого ОСББ.

Я прошу шановних колег підтримати нашу ініціативу та прийняти законопроект № 2469а в першому читанні, за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися… Зачекайте! Зачекайте! Зараз будуть відповіді, запитання. Записатися на запитання. Є запитання у народних депутатів? Немає.

Тоді я запрошую до співдоповіді народного депутата Сальдо Володимира Васильовича, заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

 

11:46:41

САЛЬДО В.В.

Шановні колеги, шановний головуючий, законопроект розроблено з метою реалізації захисту прав власників приміщень в багатоквартирних будинках, зокрема право на добровільний та безкоштовний вступ до складу членів об'єднань, підкреслюю, тільки на вступ, тому що потім член товариства співвласників зобов'язаний брати участь у витратах на утримання будинку. Також права брати участь в правовідносинах пов'язаних з функціонуванням багатоквартирного будинку.

На нашому комітеті цей законопроект був детально розглянутий. І відповідно було прийнято рішення звернутися до сесійної зали підтримати цей законопроект в першому читанні. Там є питання, які стосуються обов'язкових платежів членів ОСББ. Їх можна просто врегулювати на етапі підготовки до другого читання.

І відповідно є, входить у конфліктну ситуацію, передбачити треба в цій статті перелік підстав, з яких можна виключати з власників, з товариства співвласників ту чи іншу особу, тому що там є дійсно конфлікт інтересів. Це теж можна буде врахувати на етапі підготовки до другого читання.

В цілому законопроект відповідає вимогам зараз тих товариств співвласників, які зверталися і до комітету, і до Верховної Ради. Тому є прохання підтримати його в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є запитання до співдоповідача? Прошу записатися. 

Прошу включити мікрофон народному депутату Сухому.

 

11:48:40

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Володимир Васильович, закон як відомо було прийнято ще в 2001 році про об'єднання співвласників, він свою прогресивну роль виконав і доказав.

Скажіть, будь ласка, яким чином буде сприяти цей закон, я думаю, що таке питання на комітеті розглядалося, буде сприяти цей закон в поліпшенні чи посиленні захисту прав мешканців від свавілля житлово-комунальних господарників, які, ви дуже знаєте, часто просто зі стелі беруть цифри платежів за житлово-комунальні тарифи? Чому, власне кажучи, у нас в Україні і виникає таке протиріччя. Люди не розуміють і не знають, за що вони мають платити. Чи це буде сприяти налагодженню порядку чи дисципліни в житлово-комунальних тарифах? Дякую.

 

САЛЬДО В.В. Ці зміни до основного законопроекту, вони якраз передбачають вдосконалення взаємовідносин між членами товариства співвласників. Тому, що зараз деякі члени товариства співвласників, які не вступають, хоча проживають в цьому будинку, і, в тому числі і власники нежитлових приміщень, які теж не вдосконалили свої правовідносини з товариством співвласників, можуть якраз звертатися до комунальних і інших підприємств, які підвищують або тарифи або... Тому цей законопроект якраз вдосконалює взаємовідносини і правовідносини, дає можливість відстоювати права мешканцям багатоквартирних будинків, які вступили в товариство співвласників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Пономарьову.

 

11:50:13

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Прошу передати слово Момоту Олександру Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

11:50:20

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ. Шановний Голово, шановні колеги, у мене таке запитання до доповідача. Ви як фахівець от скажіть мені, скільки законів приймалося, скільки постанов верховної ради, уряду, а в ОСББ мешканців можна затягнути тільки бульдозером. На ваш погляд як фахівця в цій справі, чому так? Дякую.

 

САЛЬДО В.В. Ну, це запитання не стосується запропонованого законопроекту, але якщо говорити про привабливість вступлень до об'єднань співвласників, і говорити про те, що деякі мешканці багатоквартирних будинків, навіть коли вже створено товариство співвласників, не хочуть реалізовувати своє право на цю можливість, говорить про те, що поки що існує така, не те, що конкуренція, а існують різні погляди на утримання багатоквартирних будинків. Тобто товариства співвласників, якщо в них ефективно діє правління і виконком цього товариства, вони набагато ефективніше експлуатують будинки. Тому цей досвід треба поширювати, тільки таким напрямком. І цей законопроект якраз передбачає вдосконалення правових взаємовідносин, тому що раніше вони були менш вдосконалені. Ось, вступ до об'єднання співвласників повинен бути добровільним, тому що ви вірно говорите, що хтось хоче затягнути, але при цього не переконуючи в чому привабливість…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Табалову.

 

11:52:16

ТАБАЛОВ А.О.

Андрій Табалов, місто Кіровоград.

Ну, я хочу сказати, що питання дуже актуальне, дуже-дуже актуальне, тому важливо, щоб держава зробила підтримку в цьому плані. Ну, і в мене не стільки питання, скільки пропозиція.

Я хочу сказати, що, наприклад, в місті Кіровограді з майже півтори тисячі багатоквартирних будинків лише в 17-и створені ОСББ. Про що це говорить і про що люди говорять, які там живуть.

По-перше, немає державної підтримки, хоча це вигідно дуже для держави і для місцевих органів влади, тому що держава фактично не фінансує ремонти і інше, що стосується цих будинків.

Друге питання. Треба врегулювати питання входження в ОСББ юридичних осіб, тому що тут лише говориться про фізичні особи.

Ну, і третє побажання – це треба більш активну інформацій кампанію з цього вести. Тому що, як я вже казав, для держави і для місцевих органів влади це дуже вигідно. Дякую.

 

САЛЬДО В.В. Ну, я мушу зазначити, що, наприклад, в Херсоні з 2 тисяч 226 багатоквартирних будинків 367 об'єднань співвласників. Тобто дійсно це робота,   яка повинна здійснюватись органами місцевого самоврядування постійно на вдосконалення цих взаємовідносин, на приклади, де вони працюють ефективно об'єднання співвласників. І таким чином залучення все більше і більшої кількості будинків до створення об'єднань співвласників.

Система показала свою більшу ефективність вже на сьогоднішній день, але от, дійсно, в цьому законі треба передбачити в другому читанні, окремо правовідносини між об'єднанням співвласників і юридичними особами, які можуть мати свої приміщення в багатоквартирних будинках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народного депутата Гузенкові.

 

11:54:15

ГУЗЕНКО К.О.

Дякую. Костянтин Гузенко, Дніпропетровщина.  Я цілком підтримую даний законопроект, але виходячи з того, що співвласники багатоквартирних будинків мають право вільно користуватися спільним майном і брати участь в управлінні ним, велике прохання більш конкретизувати відповідальних уполномочених представників цих будинків, щоб ми могли в другому читанні це могли конкретизувати і було це доцільно прописано.

 

САЛЬДО В.В. Так, на етапі підготовки до другого читання будемо враховувати ці зауваження і пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народного депутата Домбровському.

 

11:54:57

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Я хотів би задати два запитання.

Перше. Наскільки цей проект закону корелюється з позицією профільного міністерства, яке сьогодні також достатньо фундаментально займається цієї проблематикою?

І друге питання. Чи не вважаєте ви за необхідне, щоб проекти законів, які ми розглядаємо в житлово-комунальному господарстві фактично, пробувати приймати в якомусь пакеті? Тому що, коли ми приймаємо вирвані закони, вирішуємо якусь одну проблему, у нас потім появляється не вирішеними багато інших. Наприклад, в контексті проекту закону, який ми  сьогодні приймаємо є проблема "хрущовок" або тих багатоповерхових будинків побудованих, які побудовані давно і в яких ОСББ створювати дуже і дуже проблематично. Тому от позиція уряду чи профільного міністерства і пакетний підхід до вирішення таких проблем серйозних, які є у житлово-комунальному господарстві.  Дякую.

 

САЛЬДО В.В.   Дякую за запитання.

Я зазначаю, що цей законопроект  вносить зміни до існуючого основного  законопроекту про товариства співвласників. Він якраз своєю ціллю ставить внесення до цього  закону тих деталей, які не були передбачені раніше. Ну,  ми вже зараз їх обговорювали: це можливість вступу до об'єднання співвласників добровільно, при цьому, не сплачуючи кошти, це можливість отримання інформації про роботу товариства співвласників від його правління протягом трьох днів, цього не було раніше, причому, ця можливість надається цим законопроектом як тим, хто вступив в товариство співвласників, так і тим мешканцям, які не є членами співтовариства.

Крім того, дійсно, багато дуже будинків мають приміщення, якими володіють юридичні особи. І тому для того, щоб  врівноважити взаємовідносини між мешканцями квартир і власниками приміщень, вносяться зміни.

Ця робота проводилася спільно з профільним міністерством, і в нас є чітке …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

САЛЬДО В.В.  Ми ці положення узгоджуємо з міністерством. Але абсолютно вірно: пакет законопроектів і законів, які стосуються житлово-комунального комплексу, особливо утримання житла багатоквартирного потребує організації так званого Житлового кодексу. Їх треба внести в одних Житловий кодекс і там врахувати всі ті терміни, щоб вони були не різними в різних законах. Тоді він буде працювати набагато ефективніше.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу представників фракцій і груп записатися на виступ. Якщо мають бажання.

Прошу до слова народного депутата Долженкова.

 

11:58:09

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Долженков, фракція Партії регіонів.

Передаю слово  Олександру Івановичу Момоту.

 

11:58:28

МОМОТ О.І.

Шановний Руслане Володимировичу! Шановні колеги! Хочу підкреслити важливість цього законопроекту щодо недопущення порушень прав власників квартир при створенні ОСББ.

Цим законопроектом ми врегулюємо питання щодо безкоштовного вступу до складу членів об'єднання співвласників та інші нормативні питання, які направлені на розвиток цивілізованих відносин щодо функціонування  такого виду правовідносин і захисту прав жильців.  Стягнення плати за вступ до об'єднання, яка іноді сягає 10 відсотків від вартості придбаної квартири суперечить основним засадам законодавства про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Таким чином, цей законопроект  сприятиме припиненню зловживань з боку недобросовісних об'єднань.

Але є тут й недоречності, в цьому законопроекті. Наприклад, щодо того, що членство в ОСББ є безкоштовним, хоча кошти ОСББ складаються із внесків мешканців. Саме тому необхідно підтримати в  першому читанні за основу та  доопрацювати законопроект до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народний депутат Демедюка.

 

11:59:54

ДЕМЕДЮК В.Х.

Прошу  передати слово Гончарову Сергію Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

12:00:07

ГОНЧАРОВ С.В.

Гончаров, фракція КПУ.

К сожалению, количество членов СМД созданных оно очень мало. И здесь ряд вопросов, которые, действительно, это… Количество членов СМД это очень… на сегодняшний день очень мало.  И здесь тысяча вопросов,  которые… это и отношение правительства к тем домам, где живут по финансированию.  Но именно данный вопрос… сегодня предлагается  усовершенствовать отношения  между членами СМД. И здесь вопрос он справедливый, потому что даже те количества членов, которые входят в этот состав, сегодня  поступают  различные предложения о внесении денежных средств и другие требования.

Поэтому данный законопроект и предлагает усовершенствовать данное, данный вопрос. Но в тоже время, здесь мы предлагаем внести такие изменения, в частности, в частину 2 статті 9 закону, новим рішенням такого змісту: "стягнення будь-яких внесків або платежів за вступ до об'єднання забороняється". Это связано с тем, что как уже говорилось есть и уставной фонд, есть обязательные платежи и чтобы не было изменений, именно внести данное, данную статью. Поэтому предлагается данный законопроект направить на доработку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Ляпіна.

Шановні народні депутати, поки народний депутат підходить до мікрофону, давайте порадимся. Зараз є час за регламентом перерви, чи, можливо, ми зробимо таким чином, ми зараз розглянемо це питання, завершимо розгляд цього питання, зараз виступи від фракцій і після того зробимо перерву.

Приймається такий порядок? Дякую.  Прошу.

 

12:02:00

ЛЯПІНА К.М.

Доброго дня. Фракція "Батьківщина", партія "За Україну".

Шановні колеги, ми уважно розглянули цей законопроект і вважаємо, що він піднімає важливі питання врегулювання, вкрай важливих правовідносин сьогодні для України, тому що організація співіснування мешканців багатоквартирного будинку – це  одна з форм самоорганізації населення в дуже важливому напрямку, в напрямку спільного господарювання. І власне це абсолютно нова теза була для України коли почали впроваджувати ОСББ, зрозуміло, що  законодавство не могло відразу врахувати всі особливості, як будуть складатися відносини. І зрозуміло, що в ході роботи цього закону, в ході створення ОСББ, ми побачили багато недоліків правового регулювання і несподіваних форм зловживання. Це насправді було абсолютно несподівано, що комусь можуть заважати вступати в таке об'єднання. Тому що, власне кажучи,  сила цього об'єднання якраз в тому, що всі мешканці зможуть спільно вирішувати спільні господарські завдання. Так само абсолютно незрозуміло, чому ті мешканці, чи ті власники не житлових приміщень, які з різних причин  не захотіли стати співвласниками, чому вони не можуть зреалізувати свої права? Дійсно, тут правовідносин виникає дуже багато і їх треба буде ще врегульовувати комплексно.

Я переконана, що на черзі буде ухвалення нового комплексного законопроекту про ОСББ, де ми врахуємо вже той досвід, який є сьогодні і ті перепони, які є сьогодні на шляху створення ОСББ.  Врахуємо досвід чому не бажають люди вступати в ОСББ. Але в даному випадку врегульовується одне з важливих питань. Тому ми вважаємо, що цей законопроект треба ухвалити за основу, а потім відповідно просто уточнити ряд понять. Я переконана, що автори законопроекту мали на увазі, що вхідного внеску має не бути, але всі інші обов'язки, такі як членство в статутному фонді, такі як внески постійні, які вносяться членами, безумовно, мають бути. Бо ж це спільне господарювання.

Тому я переконана, що нам до другого читання варто просто уточнити поняття для того, щоб цей закон все ж таки запрацював і зробив ще один крок на покращення регулювання відносин, а отже, на те, щоб ОСББ все ж таки створювались і процвітали. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сухий передає слово народному депутату Пилипенкові. Прошу.

 

12:05:05

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую. Народний депутат Пилипенко, група "Економічний розвиток", Полтавщина. Шановні виборці! Законопроект розроблено з метою реалізації та захисту прав власників приміщень у багатоквартирних будинках. Зокрема права на добровільний та безкоштовний вступ до складу членів ОСББ, права на інформацію, права брати участь у правовідносинах, пов'язаних із функціонуванням багатоквартирного будинку.

Зокрема даним законопроектом автори пропонують встановити, що вступ до складу членів ОСББ є безкоштовним, закріпити так званий заявницький порядок вступу до складу членів об'єднання. Надати заявнику, якому відмовлено у праві стати членом об'єднання, оскаржити таку відмову в судовому порядку. Визначити, що копії рішень загальних зборів ОСББ відповідний орган такого об'єднання повинен надавати впродовж 3 днів з моменту звернення. При цьому такий обов'язок поширюється як щодо вимог членів об'єднання, так і щодо власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не є членами цього об'єднання.

Також законопроектом пропонується визначити, що рішення про включення до складу членів об'єднання чи відмову у включенні має ухвалювати виконавчий орган такого об'єднання.

Група "Економічний розвиток", визнаючи актуальність теми проекту та необхідність запобігання порушень прав власників приміщень у багатоквартирних будинках з боку посадових осіб ОСББ, з метою привабливості та ефективності таких об'єднань, буде підтримувати даний законопроект у першому читанні.

Разом з тим, між першим та другим читанням наша група пропонує всім депутатам долучитися та внести конструктивні пропозиції для того, щоб на друге читання даний законопроект можна було прийняти як закон. Такі пропозиції у нас є.  Окремі з них вже прозвучали. Я теж хочу наголосити буквально декілька слів на них.

Перш за все йде мова про питання безкоштовного вступу до ОСББ. Оскільки в даному випадку у редакції тій, яка запропонована зараз, я маю на увазі частину другу статті 9 закону, визначається членство є безкоштовним. Разом з тим є положення частини четвертої статті 21 цього ж закону, яке передбачає вже для членів ОСББ статутні внески і обов'язкові платежі. Тому в даному випадку, як правильно вже відзначалося, ми вважаємо, що вступ повинен бути безкоштовний, а надалі член об'єднання співвласників повинен безперечно сплачувати членські внески. І це питання необхідно врегулювати якраз у комітеті між першим і другим читанням.

Разом з тим  піднімалася і слушна пропозиція стосовно того, що власником квартири чи приміщення в будинку може бути юридична особа, а не лише фізична. І це питання теж повинно бути врегульовано. Тому необхідно в даному випадку поправити законопроект у цій частині.

Видається також доцільним передбачити і перелік підстав, з яких особі може бути відмовлено у членстві в ОСББ, для того, щоб унеможливити певні необґрунтовані відмови, зловживання. В цілому ми пропонуємо даний законопроект підтримати у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Останній виступ від Всеукраїнського об'єднання  "Свобода", я прошу включити мікрофон народному депутату Мирному.

 

12:08:15

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово людині, яка стояла у джерел створення перших ОСББ Івано-Франківської і активно сприяє розбудові ОСББ по всій Україні, Руслану Марцінківу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

12:08:39

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Дякую. Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" підтримує цей законопроект, який упорядковує порядок набуття членства в ОСББ та перекриває схеми по захопленню керівництва ОСББ з боку сторонніх осіб, інші можливі зловживання в управлінні об'єднань.

Про це створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні, на жаль, загальмовано і свідомо дискредитується. Останніми роками держава повністю усунулася від обіцяної фінансової підтримки і проведення в будинках, в яких мешканці створюють ОСББ, капітального ремонту. І тільки місцеві громади, яку я мав можливість  представляти як секретар Івано-Франківської міської ради у співфінансуванні надає допомогу об'єднанням співвласників. Але місцеве самоврядування сьогодні має настільки, мало можливостей фінансувати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, що без підтримки держави ми сьогодні не зможемо збільшити значною кількістю створення об'єднань співвласників. Також сьогодні без вирішення залишається питання передачі у власність або користування об'єднань співвласників прибудинкових територій і, як наслідок, масові конфлікти за будівельні.

Також поширені випадки, коли Управління праці та соціального захисту населення відмовляють ОСББ у відшкодуванні їх мешканцями пільг та субсидій. І це дійсно великі проблеми для незахищених верств населення. І я прошу сьогодні профільне міністерство вирішити ці проблеми і соціально незахищені верстви повинні отримувати належні субсидії і пільги. Також фактична політика влада, на жаль, в житлово-комунальній сфері спрямована на захист інтересів постачальників послуг, монополістів, управлінських компаній, так звана як комунальна мафія, а не простих українців споживачів послуг.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" переконане, що самоорганізація власників квартир багатоквартирних будинків – це єдиний спосіб для забезпечення належного утримання і збереження багатоквартирних житлових будинків та покращення якості комунальних послуг. І потребує негайної державної підтримки з боку профільному міністерства. Саме кінцевий споживач, мешканець багатоповерхівки найбільше сьогодні зацікавлений у ефективності житлово-комунальних послуг. ОСББ має стати для мешканців багатоповерхівок тим інститутом управління, спільною власністю, за допомогою якого саме вони, а не ЖЄКи чи управляючи компанії визначають пріоритети і контролюють якість наданих послуг.

Тому фракція Всеукраїнське об'єднання "Свободи" підтримує даний законопроект в першому читанні. Але вимагає сьогодні від міністерства розробити програму сприяння у створенні об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і нарешті повернутися до мешканців наших багатоквартирних будинків обличчям, а не іншим  місцем. І, дійсно, робити перетворення в українській незалежній державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, надіюсь за час перерви ви якісно відпочинете і з новими силами через 30 хвилин повернетеся до сесійної зали.

Ми домовилися, що ми зараз зробимо перерву. О 12.40 ми продовжимо розгляд цього питання.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу. Щиро вдячний, що ви активно відпочили. Бачу по обличчях,  що ви зараз натхненні і будете якісно працювати. Отже, ми продовжуємо розгляд законопроекту (реєстраційний номер 2469), нагадаю нашим народним депутатам – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушення прав власників квартир та нежилих приміщень). Отже враховуючи те, що ми завершуємо процедуру повного розгляду цього законопроекту я пропоную народним депутатам записатися на виступи. Прошу включити систему "Рада" і народних депутатів, хто має  бажання записатися.

Прошу до слова народного депутата Марцінківа, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", будь ласка.  Включіть мікрофон народному депутата Марцінківу, з місця.

 

12:43:14

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Хотів ще раз наголосити про те, що, дійсно, сьогодні створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків – це є шлях вирішення самоорганізації населення і вирішення тих проблем, які накопилися в житлово-комунальній сфері. І нам сьогодні необхідно негайно ухвалювати міністерську програму, програму підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, виділяти кошти для капітального ремонту і таким чином стимулювати, власне, ті будинки, які не нововведенні, а ті, які мають і по 10, і по 20, і по 30 років.

Працюючи секретарем Івано-Франківському міської ради був долучений до створення більше як 60 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків саме в тих будинках, де вони були введені в експлуатацію в 1968, 1970, 1974 рік введення в експлуатацію.  Але це тільки вийшло завдяки тому, що міська громада, міська рада в якій більшість має Всеукраїнське об'єднання "Свобода" давала в  співфінансуванні кошти на капітальний ремонт дахів, підвальних розгалужень, ремонт під'їздів і таким чином стимулювали українців створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

На жаль, сьогодні останні роки було дуже сильне лобі олігархічне, яке створювало управлінські компанії, які заходили, особливо у великих містах, і пробували нівелювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків через штучні перешкоди і через штучні суперечності в законодавстві. Тому сьогодні прийняття, власне, цього Закону, змін до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" дозволить ефективно вирішити ці проблеми і, власне, перекрити ті зловживання, які є при вступі, в це в деяких містах до 10 відсотків від вартості квартир сьогодні вимагають при вступі в об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Тому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" наголошує про те, що треба приймати цей закон. Тому прохання до головуючого, ми бачимо, що, на жаль, сьогодні в черговий раз депутати не беруть активну участь у Верховній Раді, у засіданні відсутні, і вже настав час знімати з них заробітну плату за неучасть у засіданнях Верховної Ради. І тому пропоную все-таки цей важливий законопроект перенести на завтра, розглянути його першим і прийняти, тому що, власне, жителі наших багатоквартирних будинків сьогодні потребують цього закону, і ми потребуємо сьогодні впорядкування законодавства про стимулювання створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. І фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" виступає за докорінні зміни сьогодні у сфері житлово-комунальних послуг і житлово-комунального господарства.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народному депутату Чечетову.

 

12:46:26

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Председательствующий, уважаемые коллеги! Наконец-то мы вернулись с популистских небес, где рассматривались законопроекты, дающие какие-то политические дивиденды определенным политическим силам, мы опустились на грешную землю и начинаем  рассматривать те законы, те законопроекты, те законодательные инициативы, которые развязывают пусть небольшие, пусть маленькие, но злободневные социально-экономические проблемы, которые волнуют судьбы людей. И одним из законопроектов является законопроект народного  депутата Сергея Кальцева от Партии регионов, который вот как раз и направлен на решение, на развязку проблем, которые волнуют людей, проживающих в многоквартирных домах.

Законопроектом пропонується встановити, що вступ до складу  членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є  безкоштовним.

Пропонується закріпити  заявницький порядок вступу до складу членів об'єднання, якщо немає відмови у прийнятті до складу членів об'єднання впродовж 10 календарних днів, заявник вважається членом такого об'єднання тощо.

Прийняття такого законопроекту сприятиме  припиненню  зловживань з боку недобросовісних об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, дискримінації власників квартир та нежилих приміщень за майновими ознаками.

Фракція Партії регіонів пропонує підтримати в першому читанні цей законопроект.

Но в связи с тем, что на сегодняшний день даже при всем том, что я думаю в зале есть желание проголосовать, но возможности не позволяют проголосовать, наличие депутатов, потому просьба, чтобы этот закон "не спалить" образно говоря, голосование завершить. Сегодня рассмотрение, обсуждение, а голосование перенести на вторник следующей пленарной недели. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Кальцеву.

 

12:48:34

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Уважаемые коллеги, в процессе обсуждения законопроекта мы пришли к тому, что  предварительно практически все фракции и внефракционные депутаты поддерживают этот законопроект. Но  у нас сложилась парадоксальная ситуация, прочем как обычно: все "за", а голосов нет. Поэтому предлагаю перенести голосование по  законопроекту на второй день. Уверен в том, что мы завтра  наберем  необходимое количество голосов. Но а ко второму чтению мы постараемся учесть  все поправки, потому что законопроект очень важный, нужен миллионам наших жителей – жителей Украины, и уверен в том, что Верховная Рада проголосует за  этот законопроект.

Спасибо коллегам за понимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Яворівському. Прошу.

 

12:49:31

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, "Батьківщина", Київ.

Шановні колеги! Питання, яке ми обговорюємо, це абсолютно нова   тема в українському законодавстві. Вона покликана самим життям. Спершу ми пішли на приватизацію квартир у багатоквартирних будинках і відразу виникло безліч накопичених проблем, які як ланцюгова реакція розвивалися одна за одною. Як бути із цими квартирами? Як об'єднати тих людей, коли хтось один хоче, а інший не хоче, хоче жити так само, як і жив раніше.  Виникла добра ідея, яка вже напрацьована за кордоном, це утворення ОСББ, спільних підходів мешканців висотних будинків.

 Моя Троєщина - це висотний район, там нема жодного п'ятиповерхового будинку, не нижче дев'ятиповерхових і вище, і вище, і вище. Через те на Троєщині це надзвичайно актуально і я мушу сказати, що кілька десятків будинків на Троєщині утворили свої ОСББ, і мушу сказати, що можна туди водити навіть делегації, щоби показати, як треба розумно, спокійно вирішувати всі питання оцього колегіального мешкання у висотному будинку. Там є і дитячі майданчики, які зроблені не тим, що виходив хтось до районної адміністрації, а їхніми спільними коштами. Це все підмальовано, це  є внизу обов'язково черговий, який перевірить хто йде, куди йде, як іде і тому подібне. Це є автомобільні стоянки і тому подібне. Тобто, ця форма, вона складна і її потрібно удосконалювати. От у чому річ. Але все-таки  більшість сьогодні України – це столиця, це обласні центри, це великі міста, це навіть районні містечка, до цих пір діють ті самі безпорадні, безпардонні ЖЕКИ, які викачують гроші із людей, а потім ти змушений ходити до них, обвивати пороги, просити когось там із цього керівництва, щоби полагодили тобі або дах, або під'їзд, або ліфт, або ще щось. Безперечно, що це є абсолютно неприйнятно і складно, є велика проблеми із тим, що навіть там де утворили ОСББ досі не оформлені оці прибудинкові ділянки, не оформлені, не задокументовані і на них безпардонно будують свої автостоянки і потім доведеться мені, як депутату-мажоритарнику, займатись цим, буквально чи нещоденно. Через те, те удосконалення, яке пропонує цей законопроект, воно абсолютно прийнятне, я переконаний, що за нього треба проголосувати, але не сьогодні, тут я солідарний із Чечетовим, це рідко буває, але тут я мушу визнати, що справді, ми повинні перенести голосування на завтра і проголосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Фурману.

 

12:52:29

ФУРМАН О.Ю.

Олексій Фурман, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, дійсно, кожний власник квартири чи то фізична особа, чи то юридична особа, повинний самостійно приймати рішення відносно вступу до ОСББ чи ні і це право узгоджується змістом права власності його. В діючому законі вже передбачено, що прийняття нових членів здійснюється на підставі поданої відповідної заяви, тобто зафіксовано заявницький добровільний принцип. Однак, будь які об'єднання щодо утримання житлового будинку потребує фінансування на утримання цього  будинку. І тому саме існує така форма об'єднання громадян як ОСББ, що дозволяє самостійно визначатися з тими першочерговими заходами по утриманню саме будинку за рахунок коштів громадян.

Основне це те, що у зміні до частини другої статті 9 закону пропонується визначитися, що членство в ОСББ є безкоштовним. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримує запропоновану законодавчу ініціативу щодо стягнення будь-яких внесків або платежів за вступ до об'єднання і вважає, що це є неприпустимим і забороняється.

Тому я прошу підтримати цей законопроект. Єдине, сьогодні, на превеликий         жаль, у нас не вистачить голосів. Тому я пропоную перенести саме голосування на завтра, на ранок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Федорука.

 

12:53:58

ФЕДОРУК М.Т.

Федорук, фракція "Батьківщина", Чернівці, 201 округ. Підтримую цей закон. Адже він дозволяє втілювати в життя прогресивні форми утримання житлового фонду. Тут багато говорилось про те, що існують певні проблеми по створенню саме ОСББ. І одна із них полягає в тому, що, наприклад, ціни, по яким відпускається електрична енергія, для ОСББ, мешканців ОСББ і мешканців, які живуть в будинках комунальної власності, різна. Цим, які створені ОСББ, електрична енергія подається і оцінюється як для юридичних осіб. Це тормозить створення ОСББ.

І, не дивлячись на те, що було відповідне доручення Кабінету Міністрів НКРЄ привести у відповідність цю ситуацію, до цього часу НКРЄ не виконало це доручення. Це тормозить, ще раз підкреслюю, створення ОСББ.

Ще одна проблема, на яку необхідно звернути увагу. Це те, що на сьогоднішній день, наприклад, в Чернівцях 95 відсотків житлового фонду приватизовано, квартир. Але будинки багатоповерхові залишаються у власності територіальної громади. Потрібно на законодавчому рівні нам, відповідному профільному комітету, можливо, розробити закон, який би дозволяв передачу у власність повністю будинків у власність ОСББ. Це також стимулюватиме створення нових ОСББ.

І ще одне. Необхідно в програмах органів місцевого самоврядування, міських рад створювати умови, коли було б цікаво створювати ОСББ. Це ми робили, до речі, в Чернівцях.

А взагалі я підтримую цей законопроект в першому читанні. Так само, як і фракція "Батьківщина". Але підтримую і колег, які кажуть, що треба голосувати за нього завтра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи автор, доповідач, має бажання на заключне слово? Прошу включити мікрофон народному депутату Кальцеву.

 

12:56:27

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Дорогие коллеги! Еще раз я предлагаю с учетом того, что нет голосов в зале, но тем не менее есть полное понимание, что за этот законопроект нужно голосовать, предложение перенести голосование на завтра. Уверен в том, что мы проголосуем в первом чтении и во втором учтем поправки, и сделаем этот законопроект более совершенным. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чи співдоповідач, народний депутат Сальдо, є у нас зараз? Немає. Підтримує, так? Ну що ж, це не нова практика буде для сесійної зали. Я запропоную все-таки піти за шляхом, який запропонували і автори закону, і виступаючі. Запропоную, щоб ми, враховуючи те, що, на превеликий жаль, в сесійній залі поки що немає людей, перенесли голосування з цього питання або сьогодні на пізніше, або тоді вже на найближче пленарне засідання.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується наступний законопроект порядку денного нашого це номер 3263 – проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду).

Шановні народні депутати, чи є сенс провадити процедуру скороченого обговорення, чи йдемо за повною процедурою? Навіть не пробувати. Гаразд. Тоді я прошу до слова народного депутата Долженкова Олександра Валерійовича.

 

12:58:00

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні    громадяни України, проект Закону України  про внесення змін до  Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень) розроблений для того, щоб поламати сталу судову практику, яка, на жаль, існує  через чинне законодавство  України, і суть якої полягає у тому, що є  перепони певні, які існують у сторін, які  приймають участь  у справі. А саме ці перепони полягають у тому, що  особа, яка має певний спір у суді першої інстанції чи  суді апеляційної інстанції, не може домогтися об'єктивного та справедливого розгляду вказаної справи судом касаційної інстанції через те, що  однією із підстав, яка існує зараз у Цивільному процесуальному  кодексі та Кодексі  адміністративного судочинства є відмова у відкритті касаційного впровадження через  необґрунтованість  поданої касаційної скарги та через  те, що викладені у ній   доводи не потребують додаткової перевірки.

Хочу зазначити, що через вказані положення чинного законодавства суди касаційної інстанції, по-перше, можуть покривати місцеві  суди, через які приймають неправосудні судові  рішення, зокрема через лобіювання своїх інтересів місцевими елітами. А громадяни України, які сам на сам залишаються  із правосуддям та бажають отримати повний, справедливий та об'єктивний розгляд   вказаної справи судом касаційної інстанції шляхом прийняття відповідного рішення, опиняються  у тій ситуації, коли відповідні   судові тяжби  закінчуються на стадії суду  апеляційної інстанції. Фактично вони можуть отримати ухвалу про відмову  у відкритті, яку не можуть оскаржити. Тому вони у подальшому  не можуть вже  мати  відповідно об'єктивного розгляду  вказаної справи судом касаційної інстанції та у випадку необхідності оскарження іти до  Верховного Суду України.

Необхідно зазначити, що  статтею 6 Конституції України  судова влада є однією із гілок  державної влади і вона зокрема покликана відігравати важливу роль у системі стримувань та противаг. Судова влада є надійним правовим  форт-постом, який повинен бути у кожній державі для захисту законних та охоронюваних законом інтересів громадян  України. Відповідно, коли  громадяни України не можуть мати доступу до об'єктивного розгляду відповідних справ – це є, дійсно, порушенням, грубим порушенням їх  конституційних прав. Через що, ми не можемо стояти осторонь та відповідно нам необхідно докласти всіх зусиль незалежно від політичної належності до певних фракцій, депутатських груп проголосувати вказану законодавчу ініціативу.

Необхідно також зазначити, що в чинному процесуальному законодавстві існують норми, у відповідності до яких обрахування строків оскарження певних судових рішень починаються обліковуватися не з моменту отримання відповідно копії рішення, а з моменту його складання.

Необхідно зазначити, що з набуттям чинності Цивільно-процесуального кодексу і Кодексу адміністративного судочинства було запроваджено в процесуальному законодавстві України інститут скорочених рішень. Тобто в особливо складних випадках суд приймає вступну на резолютивну частину рішень і відповідно сторони, які приймають участь у цій справі отримують вказані рішення. Але з них вони нічого не можуть зовсім проаналізувати, тому що мотивувальної частини відповідних рішень просто-на-просто немає. Але чинне законодавство, насамперед у випадку складення судом повного тексту рішення не зобов'язаний суд направляти відповідні рішення сторонами, а сторони мають право на протязі певного періоду часу ознайомлюватись з цим рішенням.

Вказаним законопроектом також пропонується обліковувати строк подання, зокрема касаційної скарги, не з моменту складання його в повному обсязі, а саме з моменту отримання повного тексту рішення суду апеляційної інстанції, який може бути потім предметом подальшого оскарження в рамках касаційного судочинства.

Вказаний законопроект, на останок хочу додати, що вказаний законопроект підтримується всіма депутатськими фракціями та групами. Пропоную його прийняти в першому читанні і за основу. Але через брак голосів в залі пленарного засідання зараз, пропоную перенести голосування також на ранок, на завтрашній день. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, народних депутатів, запитання до доповідача. Прошу записатися. Прошу включити мікрофон Олексію Кайді.

 

13:02:54

КАЙДА О.П.

Прошу передати слово депутату Бондарчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:03:01

БОНДАРЧУК О.В.

Олег Бондарчук, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний колего, в мене таке запитання. Ви пропонуєте прибрати зі статті 218 частини першої можливість, положення про можливість проголошення вступної та резолютивної частини тексту рішення. В той же час, в статті 222 вносите зміни, де передбачена можливість проголошення  вступної та резолютивної частини. І виникає запитання, що конкретно змінено в цій статті? Все рівно ви надаєте можливість суддям виносити короткий текст рішення, вступну та резолютивну частину. Може передбачити якісь виключні випадки, в яких суддя має право? Тому що, якщо ви передбачаєте в іншій статті, значить суддя буде користатися цією можливістю і в усіх випадках судді будуть виносити вступну та резолютивну частину. Дякую.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Дякую за запитання. Надаю відповідь повну і вичерпну з цього приводу. Якщо проаналізувати чинну редакцію статті 218 Цивільно-процесуального кодексу України, там дійсно є можливість прийняття судом вступної та резолютивної частини рішення. Я, в принципі, і як показала правозастосовна практика на моєму власному досвіді, тому що я фахівець в галузі права, не проти того, щоб суд міг приймати вступну (резолютивну) частину рішення. Адже є досить складні справи, які потребують додаткового вивчення і відповідно додаткового формулювання мотивувальної частини. Але для чого я зробив відповідні виправлення, про які ви говорите. Суть вказаних виправлень полягає в тому, що відповідно до чинної редакції частини першої статті 218, у разі проголошення у судовому засіданні тільки вступної і резолютивної частин судового рішення, суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним текстом рішення. Я ж пропоную, щоб вони не ознайомлювались з ним, а щоб вони мали одержати копію цього рішення. Різниця між "можете ознайомитися" та "можуть отримати копію рішення" – це вона зрозуміла. Відповідно, після того, як вони будуть отримувати копію рішення, вони зможуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В.  Після того, коли вони отримають повний текст рішення, вони  з ним ознайомляться, і що саме головне – строк оскарження починає спливати після отримання ними саме повного тексту рішення, а не з моменту  проголошення в чинній редакції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Глазунову.

 

13:05:37

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово народному депутату Момоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Момота.

 

13:05:44

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 округ, Дніпропетровськ. Шановний Олександре Валерійовичу, чи зможуть громадяни України мати правові гарантії розгляду їх по суті їхніх касаційних скарг судами нашої держави? Дякую.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Касаційні скарги, по-перше, розглядаються саме судами касаційної інстанції. Але, дійсно, вказана правка вона, можливо, носить і для когось вона може здаватися як суто технічних характер, але вона дуже важлива. Чому? Тому, що вказана правка, хоча вона і не велика, завдасть суттєвого удару по корупції суддів на місцях. Судді першої та апеляційної інстанції будуть завжди знати, що у випадку подання касаційної скарги громадянами України, відповідні судові рішення будуть переглянуті. І у випадку допущення грубого порушення норм матеріально-процесуального права при розгляді відповідно судами першої та апеляційної інстанції, до них можуть застосовуватися і заходи дисциплінарного характеру, зокрема, шляхом прийняття окремих ухвал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Пономарьову.

 

13:06:53

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Прошу передать слово Константину Александровичу Гузенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:07:00

ГУЗЕНКО К.О.

Дякую. Костянтин Гузенко, Дніпропетровщина. Дійсно, новела цього законопроекту направлена на забезпечення законних інтересів і прав наших громадян. Ну, у мене є невелике прохання до, шановний пане Олександре,  це стосується норми осіб, які беруть участь  безпосередньо у справах. Щоб закріпити таку норму, що особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, під час проголошення судового рішення мали можливість подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення. Дякую.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Дякую за рішення. Але законопроект, звичайно, можна доопрацювати, але згідно знову ж таки вимог чинного законодавства, зокрема, статті 222 Цивільно-процесуального кодексу є правила, … до якого у випадку, якщо особа не приймала участь у розгляді справи, але суд  по прийнятті рішення відповідно вирішив права… прийняв рішення щодо їх прав та обов'язків, то суд зобов'язаний в даному випадку направити копію рішення і це, дійсно, обов'язок суду. але моя законодавча ініціатива спрямована на те, що сторони, які приймали участь в справі були присутні в залі судового засідання відносно яких було прийнято рішення, їм також надавали копію рішення, а не просто вони мали право ознайомитися і це, дійсно, великі складнощі в судах у дуже багатьох громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І останнє запитання, прошу включити мікрофон народного народу депутату Пилипенку.

 

13:08:33

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую пане головуючий, Пилипенко, "Економічний розвиток", Полтавщина.

Наскільки я  розумію у вашому законопроекті ви пропонуєте у касаційній інстанції судді, який отримує справу він зараз має право одноособово вирішити чи обґрунтована скарга чи не обґрунтована, ви пропонуєте, щоб це відбувалося колегіально, так?

В даному випадку чи можете ви пояснити чи не призведе це до збільшення навантаження на суддів, які  почнуть формувати вже колегії і відповідно до затягування розгляду самої справи як також? Дякую.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Дякую за запитання. Звичайно ризик навантаження судів касаційної інстанції він буде мати місце, звичайно. Тому що, коли обговорювався вказаний законопроект в комітеті профільному всі представники, я цього,  не скрою, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільно-кримінальних справ, Вищого адміністративного суду, тому що ці зміни стосуються саме Кодексу адміністративного судочинства та цивільно-процесуального кодексу кажуть, що так, буде навантаження. Вказана норма, як вони  говорять – це фільтр з допомогою якої вони не допускають справи, але з іншого боку це дуже велике зловживання. Тому що всі справи… Якщо справа розглядалась в суді першої інстанції, апеляційної інстанції, якщо особа подала касаційну скаргу, з отриманням строків передбачених чинним процесуальним законодавством, з отриманням вимог. Чому її можна позбавляти права на об'єктивний розгляд вказаної справи?

Якщо вказана касаційна скарга не обґрунтована, суддя доповідач доповідає в будь-якому випадку трійки чи п'ятірки є відповідальний суддя і він доповідає, вони дуже швидкоплинні, якщо приймали участь в розгляді касаційних справ, вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати завершити.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. … десять, п'ятнадцять хвилин навіть розгляд цієї касаційної справи може йти, але коли йде ситуація, коли особа  подає, вона знає, що є грубе порушення  чинного  законодавства. Чи мало місце грубе порушення судді норм процесуального права, ігнорування права на захист, ігнорування певних доказів, що, в свою чергу призвело до прийняття неправосудного рішення, і воно потім приймає ухвалу, отримує ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, з якого нічого вже не зможе зробити, це вже більше порушення.

Я думаю, у даному випадку потрібно вибирати нам менше з зол. І оскільки до мене зверталися дуже численні звернення з боку громадян підтримати вказаний законопроект, представники профільного комітету також можуть підтвердити, що приходили на засідання представники громадських організацій, які також наполягали на тому, що вказані законодавчі ініціативи необхідно як скоріше, якомога швидше прийняти, тому що це, дійсно, удар по корупції і свавіллю суддів місцевих судів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань верховенства права та правосуддя Ємця Леоніда Олександровича. Будь ласка.

 

13:11:44

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую.  Шановні колеги, Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя розглянув 14 травня 2014 року на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного  судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду) (№ 3263), поданий народним депутатом України Долженковим.

Я не буду зупинятися на тих тезах самого законопроекту, автор достатньо детально розповів щодо тих новацій, які він планує здійснити в частині цивільного та адміністративного судочинства, хочу лише зазначити, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  розглянуло даний законопроект і визначило, що він може бути прийнятий за основу. Міністерство юстиції, Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ висловили свої зауваження і вважають, що законопроект є недоцільним.

Уважно дослідивши всі аргументи цих поважних інституцій,  заслухавши автора, обговоривши нюанси, комітет  своїм рішенням рекомендував Верховній Раді взяти за основу даний законопроект, у тому числі і спираючись на позицію автора  щодо тих критичних зауважень, які були висловлені, є пропозиція прийняти цей законопроект за основу і допрацювати його до другого читання, вилучивши ті питання, які потребують доопрацювання, на думку народних депутатів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Чи будуть запитання до співдоповідача? Чи можем зразу до виступів від фракцій?  Тоді, шановні народні депутати  прошу записатися на виступ від фракцій і груп, будь ласка.

Від фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" прошу до виступу народного депутата Осуховського.

 

13:14:13

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Прошу передати слово Олегу Бондарчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Бондарчукові.

 

13:14:36

БОНДАРЧУК О.В.

Олег Бондарчук, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні колеги! Ну в принципі цей закон він позитивний, дійсно, тому що передбачено  можливості для  учасників судового процесу оскаржувати рішення, отримувати рішення "на руки", тому що всі ми знаємо, як в судах розглядаються судові справи. Неможливо стороні спору отримати на руки рішення і вчасно подати апеляційну  або касаційну скаргу. Однак, як казав, уже є також певні невідповідності того, що ми передбачаємо, що можливість проголошення в судовому засіданні тільки вступної  та результативної частини і переносимо це в статтю 222. Це питання треба врегулювати. Я задав своєму колезі запитання, він мені, в принципі, на нього так і не відповів, тому що в статті 222 передбачено, що суддя має право надати вступну та результативну частину рішення. Мені здається, що треба звузити цю можливість для суддів, щоб вони не зловживали своїм правом виносити вступні та результативні. Тому що, звичайно, це право потрібно залишити. Ми знаємо, що є дуже важкі справи, які займають дуже багато часу і у суддів просто може  не вистачити часу на розгляд судових справ. Тому що ми знаємо, що, наприклад, деякі судді розглядають до 10-и судових справ на день. Якщо ми позбавимо їх можливості виносити рішення тільки  вступну та результативну частину, то за день суддя зможе розглянути одну-дві справи, тому що написання повного тексту рішення іноді займає декілька годин. Позитивним моментом є те, що в касаційній, можливість прийняття касаційної скарги ми позбавляємо суд касаційної інстанції відправляти касаційну скаргу без розгляду на підставі того, що вона є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Всі ми знаємо, що суди вищих інстанцій, особливо цим зловживає Вищий спеціалізований суд, вони повертають справи без розгляду. На так званих трійках  розглядають, ухвалою повертається справа без розгляду і сторони спору, вони позбавлені можливості, щоб касаційна інстанція переглянула рішення.

Взагалі, що стосується судової системи, то я хочу сказати, що ці всі зміни – це  дуже добре до процесуальних кодексів, а ми маємо реформувати судову систему згідно того закону, який ми прийняли про відновлення довіру до судів в Україні. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" виступила як один із співавторів цього законопроекту, ми вимагаємо нарешті створити тимчасову спеціальну комісію про розслідування діяльності суддів тих судів, які засуджували учасників майдану, а також інших справ, тому що ми бездіємо, а люди вимагають змін нарешті в суспільстві, щоб суспільство і Верховна Рада, як відображення цього суспільства, нарешті приступило до своїх виконання обов'язків. Вимагаємо створення тимчасової спеціальної комісії. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до виступу народного депутата Чечетова. Прошу включити мікрофон.

 

13:17:45

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги. Это второй закон, который тоже самое не из политического поднебесья, а закон который направлен на решение конкретных проблем, с которыми сталкиваются люди, готовящие документы, получающие документы в судебных инстанциях, создающий более нормальные человеческие условия. Законопроектом, підготовленим народним депутатом України від Партії регіонів Долженковим Олександром Валерійовичем, пропонується зміни до статті 212 ……. України, в частині строку подання касаційної скарги і визначити, що вона має подаватися протягом 20-ти днів з дня отримання постанови апеляційної інстанції, а також виключити частину 5 у статті 214 Кодексу, яка передбачає, що суддя відмовляє в відкритті касаційного провадження, підстави необґрунтованості касаційної скарги. Результатом прийняття цього закону буде гарантування сторонам права на касаційний перегляд справи судом касаційної інстанції шляхом виключення з ЦПК України, КАС України положень щодо відмови у відкритті касаційного провадження через необґрунтованість касаційної скарги.

Фракція Партії регіонів предлагает сессионному залу поддержать в первом чтении этот закон. Ну, и мы поддерживаем также, я думаю, общее мнение зала, что голосование по этому закону надо провести будет завтра. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Пилипенко.

 

13:19:34

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане головуючий. Володимир Пилипенко, група "Економічний розвиток", Полтавщина. Безумовно, багато вже тут було сказано на підтримку цього законопроекту. Дійсно, є певні новели, які, до яких можна схвально відноситися. Але разом з тим я хочу, маючи 3 хвилини часу, привернути увагу своїх колег до наступного.

Я не просто задавав питання автору законопроекту з приводу того, чи не призведе запропонована ним новела до певної тяганини, до подовження розгляду справи в суді? І дійсно отримав ствердну відповідь, що те, що мається на увазі про відкриття касаційного провадження, що суддя не буде одноособово вирішувати це питання, а будуть створюватися колегії, які будуть вирішувати це питання, воно дійсно може призвести до тяганини.

Безперечно, що і в Конституції, і в Законі "Про судоустрій і статус суддів", і в міжнародних документах, в яких Україна є стороною-учасником, гарантовано право громадян на доступ до правосуддя. Доступ до правосуддя зокрема включає не просто можливість звернутися до суду, а можливість того, щоб твоя справа, твій конфлікт правовий був вирішений швидко.

Безперечно, що швидкість розгляду, це означає те, що громадяни отримають доступ до виконання судового рішення. Ми зараз говоримо про зміни до процесуальних кодексів, які стосуються касаційного провадження. Де суд уже не вирішує справу по суті. Він не вдається в докази, він не аналізує їх. Він лише перевіряє правильність застосування норм процесуального і матеріального права. Тобто фактично справа уже вирішена.

Уявімо собі, зараз дуже багато є справ, коли право на касаційне оскарження використовується стороною недобросовісно, заради того, щоб зупинити виконання рішення. Наприклад, якщо стороною є податкова, вони оскаржують все підряд. Фізичні особи/підприємці і юридичні особи не можуть добитися справедливості. У інших цивільно-правових конфліктах сторони теж недобросовісно використовують ці права.

Тому в даному випадку, коли особа отримала судове рішення, вона готова почати його реалізацію, виконання, тобто здобути якусь сатисфакцію, громадяни будуть використовувати дану ситуацію як можливість уникнути відповідальності цивільної.  І я думаю, що тут досить потрібно зважено підійти до цього моменту. Ми повинні розуміти, що в даному випадку рішення, яке набрало законної сили, воно підлягає виконанню, тобто громадяни, які звернулися за захистом, вони повинні отримати не просто на папері цей захист, а можливість його реалізувати.

В даному випадку автор пропонує положення це змінити. В даному випадку я, безперечно, вважаю, і позиція групи нашої така, що це призведе до тяганина, до унеможливлення швидкого вирішення правового конфлікту в суді. Ми будемо підтримувати даний законопроект у першому читанні. Але група "Економічний розвиток" вважаємо за необхідне між першим і другим читанням внести відповідні правки для того, щоб провести його у відповідність його до реалій сьогоднішнього життя. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні народні депутати.

Прошу записатися на виступи народних депутатів. Прошу.

Прошу включити мікрофон народного депутата Долженкова.

 

13:23:01

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний пане Голово. З приводу аргументів колег з інших фракцій та депутатських груп, зокрема щодо того, що я нібито невнятно відповів на запитання колезі з фракції Всеукраїнського об'єднання  "Свобода", я взагалі дав вичерпну відповідь і зазначив, що мотив внесення змін до статті 218 Цивільного процесуального кодексу, вносяться зміни для того, щоб чинна редакція передбачає можливість ознайомитися, я пропоную запровадити обов'язок суду надати повний текст рішення. Я вважаю, що це вичерпна відповідь.

З приводу щодо того, що шановний колег з приводу депутатської фракції "Економічний розвиток" говорить про тяганину. То це, чесно кажучи, в повній мірі не відповідає дійсності. Чому?  Тому що, як знову ж таки справедливо зазначив колега з депутатської фракції "Економічний розвиток"  Пилипенко Володимир, при прийнятті судом апеляційної інстанції відповідного рішення,  воно набуває  законної сили  з моменту його проголошення. Відповідно  виконавчий лист надається державною виконавчою службою у визначенні Законом України про виконавче впровадження строки і відповідно сторона уже може здійснювати примусове виконання за відповідними рішеннями як за Цивільним процесуальним  кодексом та за Кодексом адміністративного судочинства. Відповідно відкриття касаційного впровадження судом касаційної інстанції  на підставі Цивільного процесуального кодексу чи то норм Кодексу адміністративного  судочинства не зупиняє відповідного виконання. Так, сторони можуть подати клопотання щодо зупинення виконання  рішення суду, яке набрало законної сили. Але якщо  суд касаційної інстанції, дійсно, буде вбачати  грубе порушення  вимог  процесуального  чи то матеріального права, що дійсно порушені конституційні чи інші охоронювані  законом  інтереси чи права сторони, яка приймає участь у розгляді справи, що тут  поганого. Цим законопроектом ми тільки збільшуємо  гарантії конституційного захисту права на об'єктивний розгляд  справи судом касаційної інстанції, право  на судовий  захист, який  є  основним з  принципів судочинства конституційного, передбаченого пунктом  8 статті 129 Конституції України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата  Мирного. Народний депутат  Леонов передає йому своє слово.

 

13:25:35

МИРНИЙ О.Б.

Олександр  Мирний, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода".

Я хочу подякувати депутатам, які відсутні у залі і які дали можливість нам по повній програмі обговорювати ті чи інші питання. І те, що стосується відповідного законопроекту, зрозуміло, що його треба  підтримати. Але завдяки вам – відсутнім, ми можемо поговорити про те, що дійсно хвилює, і    про те, на що зала закриває очі.  От давайте все-таки ми будемо  обговорювати у тому  числі, користуючись можливістю, закриття  кордонів з  Росією. Бо це   дуже важливе питання, яке на сьогоднішній день не вирішене, і без цього ми не можемо проводити успішне АТО. Тому що  постійне живлення через кордон, от, всіх цих бойовиків і терористів не дає можливості зупинити ту вакханалію, яка відбувається на Сході. Не дає можливість захистити мирних громадян, які живуть на Сході! Не дає можливість нам прийняти адекватне рішення!

Тепер наступне. Ви пам'ятаєте ці стогони і сльози про те, що з Росією не можна рвати стосунки, тому що весь Схід працює на Росію і ми позбавимо людей тисяч робочих місць, а то й і десятків тисяч. Не питання! Можливо, воно колись було актуальне. Але подивіться, що робиться сьогодні. Заводи на Донбасі зупинилися! І чому зупинилися? А тому, що Росія це зробила! Тому, що вона своєю агресією, вона своїм неприхованим потуранням всім тим, вибачте, відморозкам, які зараз воюють на стороні сепаратистів примушує наші заводи не працювати. І що після цього ми маємо з Росією взагалі підтримувати дипломатичні, наприклад, стосунки. Згадайте, що Росія зробила з Грузією і як адекватно відповіла Грузія на російську агресію. Нам тоді треба думати про те, що, можливо, треба розривати дипломатичні стосунки з Росією, треба захищати себе від російської агресії! А замість цього ми найважливіші питання, які стоять на порядку денному існування країни просто відкидаємо і займаємось питаннями не менше важливими, але які будуть вирішити, підкреслюю, будуть після того як ми нормалізуємо ситуацію в країні! І давайте теж про це розмовляти.

Наступне! Забезпечення наших Збройних Сил і всіх тих силовиків, які приймають участь в антитерористичній операції. Взаємодія між цими загонами. Як таке може бути, що прикордонники ведуть бій декільканадцять годин, не маючи при цьому жодної допомоги. Хто має за це відповісти? Чому ми заплющуємо очі на ці кричущі факти? Чому ми ховаємося самі від себе? Є у нас проблема, давайте про неї говорити і не боятися, і вирішувати це питання! Тому, приймаємо рішення і відповідаємо за рішення!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Шипко.

Так, включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:28:52

ШИПКО А.Ф.

Андрей Шипко, Днепропетровщина, 35 выборчий округ. Уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели, сегодня мы очень много слышим о судебной реформе.  Но, действительно для возврата доверия к судам нам нужно еще очень много сделать. И это работа не одного месяца. Не для кого ни секрет, что обращение в суд для рядового гражданина, который не является специалистом в правовой сфере, ну, это процесс довольно сложный и проще он от этого не станет.  Я считаю, что мы народные депутаты должны в первую очередь действовать в интересах граждан. Усовершенствовать данный процесс, сделать его четким и понятным. Такие изменения должны содержать как можно больше норм, которые будут защищать нашего гражданина. И этот данный законопроект - это один из тех первых шагов, который ведет к упрощению судебной системы. Он предполагает право гражданина на кассационное обжалование. И это даст возможность нашим гражданам быть услышанным в судах высшей инстанции.

Поэтому я предлагаю принять этот законопроект в первой основе, и буду за него голосовать. И прошу народных депутатов, моих коллег, поддержать его. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Бутківському.

 

13:30:09

БУТКІВСЬКИЙ В.В.

Уважаемые товарищи. Судова влада в Україні …….. відігравати важливу роль у розбудові демократичної та правової держави. Бути ефективним гарантом дієвого та своєчасного захисту прав та свобод і інтересів громадян. Реалізація права особи на судовий захист здійснюється, зокрема, шляхом оскарження судових рішень в судах апеляційної інстанції. Оскільки перегляд таких рішень в апеляційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронних законом інтересів людини і громадянина. У зв'язку з цим результатом прийняття цього законопроекту стануть позитивні наслідки, зокрема, запровадження однакового підходу до інституту апеляційного скарження, строку та порядку подання апеляційної скарги у цивільному та адміністративних судах, а також зменшення випадків зловживання з боку судів та затягуванні процесу складання   повного рішення суду, надання строком їх копій. Просив би підтримати. І наша фракція буде голосувати і підтримувати цей законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Ляшка.

 

13:31:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги народні депутати, шановні громадяни України! Найбільша проблема в нашій країні, після корумпованої і злочинної влади, – це залежне і корумповане правосуддя. Ніколи в судах сьогодні не знайдеш правду, якщо немає бабла, якщо немає "волохатої руки", якщо немає родича судді чи прокурора, які або фальсифікують кримінальні справи на замовлення, або на таке ж замовлення за величезні гроші їх закривають.  І тому, коли мені тута ті, хто створював судову злочинну судову систему, намагаються переконувати, як вони її хочуть покращити і модернізувати, то я можу сказати по Станіславському – не вірю. Не вірю! Бо ви зробили все, щоб керувати цією судовою системою в ручному режимі, ви вбили віру людей у незалежне правосуддя, ви взагалі знищили таке поняття як незалежне правосуддя в Україні, а сьогодні ви хочете, вовки в овечих шкурах прикидаючись, залишки банди Януковича, ви сьогодні нас намагаєтесь переконати, що ви хочете покращити це правосуддя. А ви чого, паразити, його не покращували, коли при владі були? А ви чого тоді вирішували всі свої питання і через суди забирали власність, порушували мотивовані політичні справи, саджали політичних опонентів, а сьогодні ви нам лапшу на вуха вішаєте? Та ви підіть до людей, попитайте, скільки їм хабарів треба платити, щоб отримати судове рішення! А скільки тисяч людей сидить по тюрмах роками без законного судового рішення! 

І тому, користуючись нагодою, я звертаюсь до Генеральної прокуратури з депутатським запитом. Я вважаю, що треба прийняти рішення, що всі громадяни України, які більше ніж рік сидять у слідчих ізоляторах без вироку суду, їм має бути негайно змінена міра запобіжного заходу, як мінімум підписка про невиїзд. Бо коли, я знаю випадки, коли люди по 3, по 4, по 5 років сидять у СІЗО, не маючи судового рішення, хто має право позбавити громадянина свободи без законного судового          рішення. А скільки сотень тисяч невиконаних судових рішень по дітях війни, по чорнобильцях, по афганцях? Де правосуддя? Де конституційна норма про обов'язковість виконання рішення суду? Ви – регіонали і комуняки, оця гідра, оцей симбіоз олігархів і комуністів, ви знищили незалежне правосуддя, ви розтоптали Конституцію. І сьогодні ви продовжуєте сидіти у Верховній Раді, сьогодні ви продовжуєте знищувати Україну! Мовчіть, держиморди! Мовчіть, зрадники, бачте як ця гідра кричить, бо правда "очі коле", бо ваше місце давно на смітнику історії, а ви сидите "трухляві пеньки" у Верховній Раді, гнати вас всіх в шию треба і пенсії позабирати. Дармоїди, ганьба, комунякам і регіоналам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народному депутату Шпенову.

 

13:34:51

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, прошу передать слово Долженкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу включити мікрофон народному депутату Долженкову.

 

13:35:02

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Але це тільки буде репліка, дійсно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я перепрошую, пане Долженков, у вас зараз буде заключне слово і ви можете… Прошу.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Добре дякую.

Шпенову, Шпенову слово тоді…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тоді, будь ласка, Шпенов.

 

13:35:17

ШПЕНОВ Д.Ю.

Дякую за порозуміння. Даний законопроект направлений і спрямований на гарантування сторонам права на касаційний перегляд справ судом касаційної інстанції. Не буду повторювати всі позитивні положення цього законопроекту, зауважу лише, що до мене особисто як до народного депутата, і до профільного комітету надходило дуже багато звернень від громадян і від правозахисних організацій з закликом, не тільки підтримати даний законопроект, але і розглянути як першочерговий та такий як на разі дуже необхідний суспільству. Прошу дослухатись до прохань громадян та підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до заключного слова народного депутата України Долженкова Олександра Валерійовича.

 

13:36:00

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги! Знову я закликаю до того, щоб ви не слухали певних осіб, які,  зокрема, нас повчають в тому, що ми сформували нібито злочинну владу та злочинну судову влади. Не ми судді – не ми  розглядали ці справи. Якщо, відповідно,  суд допустив певні порушення норм матеріально-процесуального права, є механізми притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Вказаний законопроект, як говорив один з колег, дійсно, є невеликим, але кроком вперед у реформуванні нашого  процесуального законодавства, яке полягає у тому, щоб відкрити та гарантувати доступ певних громадян до вирішення справ до судів  касаційної інстанції. А з приводу виступів навіть на вказані законопроекти позитивні такі негативні виступи, на жаль, з приводу стосовно осіб, які мали  певні судимості за вчинення злочинів, які, можливо, мають якесь предвзяте відношення до судів, тому що в минулому вчиняли суспільно небезпечні діяння і піддавалися кримінальній відповідальності, я взагалі б виборців попросив би не звертати увагу на цих популістів-кримінальників, які, зокрема, нехтували законом, мошенників, в принципі, і, відповідно, вдатися до об'єктивного аналізу цього законопроекту.

А що стосується людей, сходіть до людей та спитайте цих людей. То  ви і спитайте. Громадські організації приходили та просили цей законопроект прийняти, а ви, будь ласка, підбирайте слова наступного разу.

А пане Головуючий до вас прохання відключати вказаних осіб, які просто оскорбляють других членів парламенту. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ми обговорили законопроект (реєстраційний номер 3263) про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду). На прохання авторів і депутатів Верховної Ради  ми перенесемо голосування з цього питання на наступний раз.

Я запрошую шановних народних депутатів перейти до розгляду наступного питання порядку денного, законопроекту (реєстраційний номер 2377), проекту Закону про внесення змін до статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо обліку та технічної інвентаризації).

Шановні народні депутати, я прошу до доповіді народного депутата України Гордієнка Сергія Володимировича.

 

13:38:42

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги!

Вашій увазі саме пропонується законопроект №2371 про внесення змін до статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо обліку та технічної інвентаризації.

Чим більше в цьому залі говорилося і говориться про права органів місцевого самоврядування, тим з кожним роком забиралися в органів місцевого самоврядування, власне, ці права, які вони повинні були наділені і повинні були б саме виконувати.

11 лютого 2010 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію  речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України, яким Закон України "Про державну реєстрацію  речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" було викладено в новій редакції та внесено зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування". Згідно з тими змінами з переліку делегованих повноважень  виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у  галузі житлово-комунального господарства, побутового і  торгівельного обслуговування громадського харчування, транспорту і зв'язку було вилучено повноваження з реєстрації відповідно до закону  об'єктів нерухомого майна, незалежно від форм саме  власності і  залишено лише саме ведення обліку.

Я хотів би сказати, що впродовж багатьох десятиліть  облік та реєстрація об'єктів нерухомого майна здійснювалася органами місцевого самоврядування через створення ними комунальні підприємства "Бюро технічної інвентаризації". У сфері їхньої діяльності працювали і на сьогодні працюють тисячі високодосвідчених фахівців, накопичено саме багатий досвід і зберігається величезний пласт архівної інформації. Все це вкрай необхідна робота в інтересах як громадян, так і територіальних громад. Але було допущено те,  що забрали з делегованих повноважень у органів місцевого самоврядування саме дані повноваження.

На Комітет з питань державного  будівництва і місцевого самоврядування сотні саме звернень від органів місцевого самоврядування посадових осіб від асоціації   органів місцевого самоврядування були ці звернення, щоб поновити цю справедливість. І у відповідь на ці звернення рядом народних депутатів України, а це саме: Кілінкаровим, Гончаровим, Карташовим і Федоруком було підготовлено цей законопроект.

Ми пропонуємо, шановні, зробити перший крок до відновлення прав органів місцевого самоврядування і пропонуємо з делегованих повноважень перенести у власні повноваження органів місцевого самоврядування, наділивши їх правом технічної інвентаризації до закону об'єктів нерухомого майна, а також  саме ведення його обліку. Сьогодні саме цей законопроект підтримують всі без винятків обласні, районні і місцеві ради України, їхні асоціації та Асоціація і Палата БТІ, які неодноразово зверталися на адресу комітету, які неодноразово зверталися на адресу фракцій і народних депутатів України. Даний законопроект дозволить все-таки відновити ту справедливість, яку, на погляд органів місцевого самоврядування, у них безпідставно забрали такі права.

Я хотів би сказати, що бюро технічної інвентаризації, які утворювались органами місцевого самоврядування, це були комунальні підприємства, які працювали і поповнювали бюджет.

Даний законопроект не потребує ніяких видатків із державного бюджету, а навпаки, він зробить усе можливе, щоб наповнювались місцеві бюджети.

Дякую, я думаю, що мої колеги, які будуть виступати в обговоренні, вони мають величезний досвід роботи в органах самоврядування, доповнять саме те, що мною саме сказано.

Я просив би підтримати даний законопроект, але дивлюся, скільки нас є в залі народних депутатів України, тому вирішення, остаточне голосування по даному законопроекту я все таки після його обговорення, хотів би щоб ми перенесли на завтрашній день. І від балачок про підтримку органів самоврядування на словах, перейти до практичної реалізації, саме, на ділі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, чи є запитання до доповідача.  Прошу записатися на ……. до запитань.

Прошу включити мікрофон народному депутату Глазунову.

 

13:44:06

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово народному депутату Момоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:44:12

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 округ Дніпропетровськ. 

Шановний Сергію Володимировичу, дуже переконлива ваша доповідь і я з вами згоден, а скажіть чи ви і ваші співавтори вивчали досвід наших сусідів країн Словаччини, Польщі там чи Німеччини, як у них?

Я не думаю, що до Берліна чи до Братислави їздять.

 

ГОРДІЄНКО С.В. Я вдячний вам за це запитання і хотів би, саме   сказати, що якраз даний законопроект враховує міжнародний досвід. І щоб ми повернули дійсно до громади, до громадянина надання цих послуг як можна ближче.

Я хотів би також сказати, що в минулому скликанні було декілька спроб і робочих груп на рівні Комітету з питань економічної політики і на рівні Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування врегулювати цю проблему. Але кожний раз вони завершувалися нічим, бо ми натикалися на вето саме Президента.

І останнє вето взагалі було легендарне, якого саме не знав наш парламент. Коли жодного зауваження не було Президента України, зате було сказано, викласти в редакції, яку пропонував саме Мін'юст, і який вибудовував цю імперію і ці саме грошові потоки, які мали йти саме через певні структури.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Попескові.

 

13:45:42

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Сергію Володимировичу, ми підтримуємо ваш законопроект. Пам'ятаєте, ми постійно обговорюємо це питання, і в минулому скликанні. Але я хотів би, щоб ви дали конкретну відповідь для наших виборців, які зараз слухають. Наскільки спроститься цей облік, здійснення обліку та технічної інвентаризації, коли ми переведемо це все на місцевий рівень?

Тому що на сьогоднішній день, ви знаєте, які бюрократичні перепони зустрічають наші громадяни при вирішенні цієї проблеми. Дякую.

 

ГОРДІЄНКО С.В. За 80 років діяльності Бюро технічної інвентаризації, ви знаєте, що органи місцевого самоврядування утворювали ці комунальні саме підприємства, накопичений саме надзвичайно великий досвід. Є серйозна і саме технічна документація і іншим надання цих послуг.

Сьогодні все це розвивається, ви знаєте, є комунальні підприємства, є й приватні, й інші. Але переважна більшість і велика саме кількість, саме 30 тисяч працівників БТІ успішно багато років саме працювали в цій царині.

Є інша проблема сьогодні – саме вартості тих надання послуг. І як ви знаєте, саме терміну їх виконання. Сьогодні те, що ми зробили із зміною прав нерухомості, воно, на превеликий жаль, не спростило, а віддалило від людей і зробило не дешевшими, а дорожчими ці послуги. Я хотів би ще одну важливу річ сказать. Ми забрали ці повноваження у органів місцевого самоврядування, але в інших законах дали це право особам без громадянства і іноземцям, вдумайтеся, що ми робимо, атомну електростанцію в Запоріжжі проводити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ГОРДІЄНКО С.В. …технічну інвентаризацію, ці документи особа без громадянства чи ГЕС, чи інші дуже важливі для державі саме речі. Цього не можна допускати. І необхідно все-таки повернути це в те, так як воно було багато років.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Мирному.

 

13:47:44

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Руслану Марцінківу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:47:48

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". От слухаю я вас, і в мене таке враження, що тільки сьогодні ваша фракція захищає місцеве самоврядування.

А я хочу наголосити, що, власне, ви, голосуючи разом з Партією регіонів, забрали повноваження місцевих рад щодо свідоцтво на право власності. І в тому числі знищили систему БТІ. Власне, ваша фракція голосувала за Податковий кодекс і знищила ряд податків, які йшли до місцевих рад, зокрема це і транспортний збір, який сьогодні іде наверх, а не лишається, векселі, які ви разом голосували з Партією регіонів і знищили місцеве самоврядування. І багато інших законів, які є на совісті вас. Тому не вам сьогодні розказувати про захист місцевого самоврядування, а треба відповідати за ту ганьбу, яку роками ви голосували і забирали повноваження місцевих органів влади. А сьогодні ви виходите на трибуну і починаєте всіх вчити, що ви захищаєте місцеве самоврядування.

 

ГОРДІЄНКО С.В. Я думаю, що запитання, саме запитання не було. Виступаючий – досить молодий депутат, він просто не знає історію. Я просив би звернутися до Асоціації органів місцевого самоврядування (я як секретар Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування у минулому скликанні), і вони дадуть відповіді на ваші запитання.

І в тому числі щодо голосувань фракції Компартії України, я хотів би, щоб ви подивилися на інформаційну систему "Рада", якщо ви нею вмієте користуватися, і там ви переконаєтеся, хто за що голосував. І оці безпідставні звинувачення – це аби тільки, щоб люди почули, що ви щось тут говорили, а нічого по суті ви ж не сказали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До співдоповіді я запрошую голову підкомітету з питань  державного  будівництва та місцевого самоврядування Карташова  Євгена Григоровича. Будь ласка.

 

13:50:00

КАРТАШОВ Є.Г.

Шановний  головуючий, колеги, чим більше ми  сьогодні  говоримо про те, що іде децентралізація нашої влади сьогодні і передаються  функції місцевому самоврядуванню, тим більше  ми  відходимо саме від цього принципу. І розуміємо, що треба внести  ті поправки, які на сьогоднішній день  дадуть змогу все ж таки підняти голову місцевому самоврядуванню, зробити все можливе  для того, щоб поліпшити все ж таки фінансування і зробити справедливість, щоб вона існувала  саме з цього часу, як ми приймемо саме цей закон. Бо не можливо сьогодні керувати, саме з цього починається той  фундамент, який дає змогу чудово знати,  що  відбувається саме  в тебе  в місті, в районі, в  селищі. І після цього зробити відповідні розрахунки і сказати, як після цього   треба діяти у подальшому.

Тому  ми на    засіданні нашого комітету, яке ми розглядали   у кінці прошлого року,   ми одностайно  прийняли рішення підтримати цю пропозицію. Хоч Головне науково-експертне управління протестує проти такого  рішення. Але я хочу сказати, я був зам. голови Асоціації міст України, і всі асоціації і селищні, і обласні, і районні, і міст  України – всі одностайно  просили передати народним депутатам, що вони просять підтримати саме цей закон. Бо саме він   дасть сьогодні змогу, як кажуть,  виживати у цей день. Тому  я дуже прошу всіх народних депутатів підтримати  цей закон. Головуючий вірно сьогодні сказав і доніс до  кожного з нас, що сьогодні треба для цього зробити.  Це прохання всіх тих, хто сьогодні  займається місцевим самоврядуванням. Я гадаю, що коли ми будемо приймати відповідні закони і корегувати закони місцевого самоврядування і Конституцію у цьому відношенні, там де  іде у нас   децентралізація влади, тому обов'язково будемо знати, що це перший крок, який ми можемо зробити ще раніше до того строку як ми приймемо ці закони і внесемо відповідні зміни в Конституцію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. шановні народні депутати, до співдоповідача чи виступи зразу? До співдоповідача. Будь ласка, прошу записатися. Зачекайте, будь ласка, зараз буде у вас запитання. Прошу включити мікрофон народному депутату Глазунову.

 

13:52:41

ГЛАЗУНОВ С.М.

Я прошу передати слово народному депутату Гузенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон  Гузенкові.

 

13:52:45

ГУЗЕНКО К.О.

Дякую. Костянтин Гузенко, Дніпропетровщина. Шановний Євгеній Григоровичу, ви представляєте високий менеджмент місцевого самоврядування. В мене банальне питання. Дійсно з передачі важливих функцій місцевим радам, да, ми повинні ще потурбуватись, щоб було відповідне фінансування, щоб місцеві ради, місцеве самоврядування, могли виконувати всі свої і делеговані, і власні повноваження? Дякую.

 

КАРТАШОВ Є.Г. Я підтримую таку позицію і хочу сказати, якщо ми не змінимо відповідний кодекс бюджету, нічого у нас доброго не вийде з цього, бо можна дати владу і з цією владою, як кажуть, і загинути на місці. Тому в Бюджетному кодексі повинні бути прописані саме ті нормативи, які дозволять місцевому самоврядуванню отримувати гроші, які заробляються на його території і відповідно робити відрахування для того, щоб можна було виконувати самі основні, необхідні роботи, які необхідні сьогодні для того чи для іншого регіону. Я підтримую таку позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Томенкові.

 

13:54:00

ТОМЕНКО М.В.

Я хотів би уточнити, от, мої колеги так само про це говорили, от, парадоксальна ситуація. Хто винен в тому, що з 2010 року був прийнятий законопроект, радісно сказали, що це унікальний інструмент того як треба вирішувати ці питання. Відкладали до 2013 року. Не могли переконати уряд, Мін'юст, Президента і тепер ще радісно розповідають, що треба повертатися до системи місцевого самоврядування. От, хтось голосував за цей законопроект, хтось його переконував, хтось його підтримував і так далі. Як сталося так, що в команді Януковича, в команді уряду, в команді Міністерства юстиції пролобіювали корупційну систему заробляння грошей і зґвалтували місцеве самоврядування. Можливо, у мене запитання, може, ви знаєте цього ідеолога знищення місцевого самоврядування в команді Януковича. Чи хто повинен нести відповідальність за те, що чотири роки зруйнована система, яка ефективно працювала в попередній період?

 

КАРТАШОВ Є.Г. Я единственное, что могу сказать по этому поводу, сколько мы не обвиняли друг друга, мы должны сегодня сделать конкретные шаги, которые позволят нам, наконец, передать власть местным органам. Если мы это сделаем сейчас с вами, значит, народ нам похлопает и скажет огромное спасибо. А то, что было до этого, мы просто отодвинем немножко в сторону, пусть историки разбираются с этим вопросом и политики. Нам главное, что нужно сейчас сделать? Я считаю, что мы сегодня строим хорошие планы и надо вместе их решать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народного депутата Сікори.

 

13:55:44

СІКОРА О.М.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Яворівському.

 

13:55:49

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир  Яворівський. Ну, зрозуміло, значить, колишні ще БТІ там і пост БТІшний період - це колосальні черги, це хабарі, це вичікування, це витріпування нервів із клієнтів, людей, які приходять, місяцями чекають поки оформлять залежно від того, що… Ну, здається, ну, все нормально. Передаємо на місця, там це буде робитися швидше. Але скажіть мені, будь ласка, чи не здається вам, що після цього закону, там, де хабарі були в одному місці, в цьому там, скажімо, БТІ там і таке інше, то тепер ці хабарі розтечуться по всіх селищних радах, по всіх міських радах і таке інше.  І в такий спосіб ми, звичайно, збагатимо український народ за рахунок хабарів, які розтечуться. Як ви про це думаєте?

 

КАРТАШОВ Є.Г. Ну, я думаю, що ті закони, які зараз ми приймаємо, та пропозиції, які сьогодні вносяться для боротьби з корупцією, буде достатньо для того, щоб це не  відбувалося. А те, що саме людям, яким потребує сьогодні отримати ту чи іншу довідку і зробити ту чи іншу інвентаризацію, скажуть нам тільки велике дякую. Тому я думаю, що це буде вірний курс, і не відбудеться те, що ви сьогодні кажете.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу сідати.

Шановні народні депутати, давайте порадимося. В нас зараз ще виступи від фракцій. Ми підходимо до завершення нашого часу роботи. Я пропонував, щоб ми все-таки обговорили виступи від фракцій і після того вирішили подальшу нашу роботу. Я попрошу представників фракцій і груп записатися на виступи. Ми ще маємо час, ще є 2 хвилини, ми тоді оголосимо про продовження роботи.

Прошу до виступу народного депутат Матвєєва.

Шановні народні депутати, ми продовжимо роботу до завершення виступів представників фракцій.

 

13:57:54

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановні колеги, по-перше, якщо говорити по суті обговорюваного зараз нами законопроекту, хочу окремим недолугим крикунам-депутатам нагадати, що фракція комуністів одноголосно, як і завжди, голосувала проти прийняття 11 лютого 2010 року Верховною Радою корупційного Закону про внесення змін до Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеження" та інших законодавчих актів. Це так, для уточнення. Ми не могли погодитися з тим, що згідно з цим законопроект, чи уже законом, вносилися зміни в перелік делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі житлово-комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку. Було вилучено зокрема повноваження з реєстрації, відповідно до закону, об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності. І разом із тим, як ви знаєте і пам'ятаєте, повноваження з обліку вказаного майна було залишене. Тому сьогодні, говорячи про необхідність прийняття    вкрай важливого закону, який внесли наші колеги. Ми повинні звернути увагу на те, що прийняття цього законопроекту дозволить покращити правове забезпечення перш за все діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Будуть уточнені і їх повноваження, зокрема, у сфері житлово-комунального господарства, виходячи з принципу субсидіарності, який полягає в передачі визначених повноважень найближчим до людини, до наших виборців ланкам владного механізму.

Тому ми закликаємо всіх народних депутатів колег підтримати цей законопроект, він вкрай сьогодні необхідний для наших простих людей, зокрема, для наших виборців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Томенка, фракція "Батьківщина".

 

14:00:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні громадяни України, шановні поодинокі депутати Верховної Ради! Я хотів би до історії питання звернутися, зараз модно говорити про сина Президента України, який мав власну вертикаль організації влади в Україні, починаючи від кадрових призначень в країні і закінчуючи відмиванням коштів, конвертаційних центрів, умовно кажучи вертикаль до села практично доходила. Але я вам скажу, особливо тим, хто нас слухає і бачить, що ця система заведення реєстрації на нерухоме майно була створена теж для сина, одного з колишніх міністрів. Що сини у нас процвітали в попередній період, не тільки із царської, я маю на увазі президентської родити. Тому, якщо ми говоримо сьогодні про цю сумну історію, яка тривала з січня 2010 року, коли криком кричало місцеве самоврядування, коли громади не знали, що їм робити, коли виникали черги, збільшувались хабарі, ніхто не знак куди носити, кому носити і так далі, а потім сказали, є одне місце, треба носити туди, значить, все буде вирішено.

Відкладали цей законопроект, тому що так спішили його прийняти, що ніхто інструменту не прописав, і, нагадую вам, відклали до 2013 року, проголосувавши закон  в 2010 році. Після 2013 року теж толком нічого не зробили, тому що не можна тисячі людей професійно підготувати в невеликий термін, як це робилося.

Ми всі знаємо ціну БТІ з вами. Але на фоні того, яка задумувалася інша модель, звичайно, БТІ – це… Ну, я б сказав, колись мене запитали, чим влада в Києві Омельченка відрізнялася від влади Черновецького, я сказав, що відрізнялася лише тим, що і за Омельченка крали, але червоніли, а при Черновецькому не червоніли.

Так от і з системою БТІ така само історія, що там теж були хабарі і так далі, але там хоч була зрозуміла логіка, можна було звернутися отримати, так би мовити, пояснення професійні і так далі, а це – чисто комерційна схема, яка була запроваджена.

Тому мої пропозиції наступні. Перше, прохання до Генеральної прокуратури проаналізувати, які ці комерційні структури, там же ж уповноважені структури були створені для цього, як вони робили, як користувалися коштами і так далі, щоб ми почули якісь висновки.

Друга історія пов'язана з тим, що ми, голосуючи цей законопроект, повинні розуміти і мати аналіз, що, власне, на якому етапі ми сьогодні зупинилися, де ті залишки БТІ і де та новостворена структура.

Ну, і останній фрагмент. Мені страшно подобається, що ми всі виступаємо за широке місцеве самоврядування і децентралізацію, і кажемо, що треба прийняти для цього Конституцію. От приклад, як треба десятки норм Закону "Про місцеве  самоврядування" повернути, які були, і це поверне місцеве самоврядування у значній мірі, поки що навіть не чіпаючи Конституцію.

Тому, друзі, вдячний …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ТОМЕНКО М.В. Хочу подякувати дисциплінованим відповідальним народним депутатам, нас так мало залишилося, і сподіваюся, що недисципліновані, невідповідальні, антинародні, антидержавно думаючі депутати, яких нема, завтра виконають свій обов'язок і проголосують за цей важливий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова я запрошую народного депутата Глазунова, фракція Партії регіонів. Передати слово народному депутату Момоту, будь ласка.

 

14:04:30

ГЛАЗУНОВ С.М.

Да, передати Момоту, народному депутату, будь ласка.

 

14:04:39

МОМОТ О.І.

Шановний Руслан Володимировичу! Шановні колеги! Шановний Микола Володимирович! Микола Володимировичу, дякую за оцінку нашої з вами роботи спільної в майже пустому залі. Але хочу сказати не про історію -   не  при мені була.

Прийняття проекту надасть можливість територіальним громадам та їхнім органам самоврядування більш ефективно реалізовувати свої повноваження. Так працюють більшість країн, і я не зря  запитав автора, як працюють  наші  сусіди в Німеччині, в Польщі, в Словаччині. Безумовно, все це вирішується на місцях, і хазяїном території є місцеве самоврядування. Це мабуть і є та децентралізація, про  яку всі дуже багато останнім часом говорять. Тому я пропоную підтримати цей закон в  першому читанні, доопрацювати його до другого читання і прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Марцинківа, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". 

 

14:05:52

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцинків, Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Тут "червона" фракція розказувала, що вона не має ніякого відношення до знищення  місцевого  самоврядування. Але я хотів би наголосити. Хто голосував за Податковий кодекс, який знищив ряд податків, зокрема транспортний збір, а також ринковий збір? Власне, "червона" фракція.

Хто голосував за пенсійну реформу? Хто голосував за інші закони, які знищили місцеве самоврядування?   А сьогодні… (Шум у залі) сьогодні ця фракція розказує… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу… Він назвав ваше прізвище? Він не називав прізвища і фракції. Я перепрошу. Прошу, будь ласка. Не заважайте, будь ласка. Не названо жодної фракції, не названо жодного прізвища. Я би просив вас не заважати.

 

МАРЦІНКІВ Р.Р. …голосував за бюджет Азарова-Януковича, яким створювалися мільярдні заборгованості Казначейства. І сьогодні  місцеве самоврядування не може… не може дитяче харчування профінансувати. Треба відповідати за свої вчинки, треба відповідати за свої голосування, за знищення місцевого самоврядування і за знищення країни. Але наша фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вимагає один день пленарного присвятити, власне, місцевому самоврядуванню. Більше 40-а законопроектів фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" розробила заради того, щоб повернути повноваження місцевим органам влади. Ми сьогодні вимагаємо включити їх в порядок денний і розглянути.

Зокрема 2283 - зміни до Бюджетного кодексу України, які дозволять сьогодні кошти на ремонт доріг, шкіл та садочків, так звані кошти бюджету розвитку, тримати в державних банках, а не в казначействі, що суттєво розблокує місцеве самоврядування. Ось сьогодні це треба приймати.

2622 - про справедливий розподіл субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку.

2314а – щодо сплати податків на доходи фізичних осіб за місцем діяльності, а не реєстрації, що суттєво збільшить кошти сільських, селищних, міських рад.

Більше 40-а законопроектів "Свободи" сьогодні є на розгляді Верховної Ради. І ми сьогодні зобов'язані це прийняти, щоби місцеві органи влади відчули, що ми не деклараціями займаємся, а дійсно допомагаємо міським, сільським, селищним радам повернути повноваження, які були вкрадені червоною фракцією Партії регіонів. Тому годі брехати. Сьогодні  треба приймати закони до місцевого самоврядування і нарешті зробити місцеві органи влади дієздатними, що б вони мали кошти і щоб вони мали повноваження. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова представника фракції, партії "УДАР" народного депутата Капліна.

(Шум у залі)

 

14:09:13

КАПЛІН С.М.

Поки, що не йдіть.

Безумовно, справа децентралізації надзвичайно актуальне завдання і я переконаний, що якщо у парламенті почалися ці прикладні, предметні дискусії на цю тему, парламент наступного скликання прийме цю ініціативу і буде діло, із парламентською роботою в Україні. Але я б хотів би зосередитися на двох інших питаннях. Децентралізація – передача повноважень, але децентралізація кому? Давайте подивимося, що залишилося після, які екскременти залишилися після Януковича, нарівні мерів міст, у парламенті і таке інше. Ми сьогодні повинні не допустити реваншу Януковича на території України, ми повинні зробити абсолютно все, щоб у Путіна не вийшла ця ганебна оборудка в Одесі, коли сфальшовано результати голосування і фактично громадянин іншої країни, який має 2 російських паспорти, сьогодні може керувати містом Одесса, Одеською областю там, де є порти, Путін таким чином заблокує усю сільськогосподарську економіку нашої країни і 10, 12 мільйонів українських селян залишаться без роботи! Бо жоден колосок, який виріс на українській землі, не матиме відповідної економіки.

Наступне. Завтра буде суд на мером міста Мамаєм. І я запрошую, місто Полтава, Мамаєм, і я запрошую всіх полтавців прийти і підтримати принципового суддю, який не зважаючи на тиск з боку свого керівництва займає принципову громадянську позицію і буде судити відповідно закону і Конституції.

І останнє. Я офіційно оголошую, що ми тією частиною парламенту, тими народними депутатами, які ще дбають про Україну і майбутнє, приберемо Комуністичну партію України, її фракцію з Верховної Ради! (Оплески)

 Я вам повідомляю, що вже подав до суду, Адміністративного суду міста Києва, щоб вас позбавили статусу фракції у парламенті! Тому що ви не маєте, згідно закону, так називатися. Ви не маєте жодного мажоритарника. Вас "за вуха" сюди притяг Янукович! Він домалював вам ті відсотки, які дозволили тут начебто представляти інтереси людей! Ви партія олігархів, на рахунку кожного з вас мільярди, мільярди, зароблені натруженими руками селян! І ви брешете цим селянам, що ви будете дбати про їх майбутнє!

Ви привели сюди Азарова, ви вбили тисячі людей, ви знищили Україну! Ми би вже процвітали, аби не ця ганьба під назвою партія комуністів! Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народні депутати, ми обговорили законопроект 2371. Я хочу запросити всіх вас, о 15 годині сьогодні будуть Парламентські слухання на тему, освіта, охорона здоров'я та соціальне забезпечення дітей з порушенням психофізичного розвитку, проблемами та шляхи її вирішення.

Шановні народні депутати, я би просив вас, щоб ми на завтра максимально обговоривши ті питання, які, на превеликий жаль, за відсутності депутатського корпусу нам не вдалося проголосувати, щоб ми завтра з вами їх ефективно, якісно проголосували.

А сьогодні ранкове засідання Верховної Ради України я оголошую закритим. І завтра ми продовжимо роботу нашу о 10  годині ранку. Дякую. На все добре. До побачення.